Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

of 24 /24
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ επικοινωνία ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 ΤΕΥΧΟΣ 40 Κορινθία, υψηλών τουριστικών προδιαγραφών Κορινθία, υψηλών τουριστικών προδιαγραφών

Embed Size (px)

description

Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Transcript of Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Page 1: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ

ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

επικοινωνίαΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

2010 •

ΤΕΥΧΟΣ 40

Κορινθία, υψηλών τουριστικών προδιαγραφών

Κορινθία, υψηλών τουριστικών προδιαγραφών

Page 2: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010 • ΤΕΥΧΟΣ 40Κωδ. 6596 Τιμή 0,01€

ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ [νέα, ανακοινώσεις, εκδηλώσεις]

27410 24464

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ [διαδικασίες, δικαιολογητικά, κλπ]

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑπου είναι ενεργά και μπορείτε να ενταχθείτε

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ιδιοκτήτης: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Ερμού 2, 20 100 Κόρινθος τηλ. 27410 24464 fax: 27410 85422 e-mail: [email protected]

Yπ/μα Αστέρη Κοββατζή 2, ΚιάτοΚιάτου: τηλ. 27420-23126

Εκδότης: ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κορινθίας Ερμού 2, 20100 Κόρινθος

ΣυντακτικήΕπιτροπή: Λάμπου Ουρανία, Λέκκας Κυριάκος Λουζιώτης Παναγιώτης, Ρεντούλης Ιωάννης

Δημοσιογραφική Επιμέλεια: Γιώργος Φ. Γουγάς

Παραγωγή-Εκτύπωση: Καταγράμμα Κιάτο, 27420-29333

Εξώφυλλο: Χειμώνας στη λίμνη ΣτυμφαλίαCopyright φωτογραφίας: Καταγράμμα, Κιάτο

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νανόπουλος Βασίλης

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΑ’ Αντιπρόεδρος

Δρίτσας ΚωνσταντίνοςΒ΄ Αντιπρόεδρος

Σπηλιωτακάρας ΣωτήρηςΓενικός ΓραμματέαςΛέκκας Κυριάκος

Οικονομικός ΕπόπτηςΔαλαμαρίνης Γεώργιος

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΑθανασίου Πολυξένη

Δαλαμαρίνης ΓεώργιοςΔήμου Μαρία

Δρίτσας Κων/νοςΚακούρης Σωτήριος

Κουτσούρος ΙωάννηςΚουτσοδήμος Γεώργιος

Λάμπου ΟυρανίαΛέκκας Κυριάκος

Λουζιώτης ΠαναγιώτηςΜαρίνης ΑναστάσιοςΜουστάκας Ιωάννης

Μπίσδας-Παππάς ΣπυρίδωνΝανόπουλος Βασίλειος

Ντούσικος ΧρήστοςΠεραχωρίτης ΑθανάσιοςΡαψωματιώτης Δημήτριος

Ρεντούλης ΙωάννηςΣουφρίλας Δημήτριος

Σπηλιωτακάρας ΣωτήριοςΤσεσμεντζής Βασίλειος

περιεχόμενα

www.korinthiacc.grEΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΤΟ

ενημερωθείτε αναζητήστε

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ αν ενδιαφέρεστε να φιλοξενήσουμε την εταιρική παρουσία σας στην ιστοσελίδα μας

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΑΣ για να αναζητήσετε εργασία

ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΣ για να αναζητήσετε προσωπικό

χρόνο πληρώνοντας τη συνδρομή σας στο επιμελητήριο ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ή ΕΛΤΑ

προβληθείτε

καταχωρήστε

εξοικονομήστε

πληροφορίες:

[4-5] ΘΕΜΑ Προχωρά το σχέδιο του Επιμελητηρίου Κορινθίας για τα επιχειρηματικά πάρκα

[6-8] ΘΕΜΑΕλπίδες τουριστικής ανάπτυξης μετά την ελληνορωσική συνάντηση

[8-11] ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥΚορινθία υψηλών τουριστικών προδιαγραφών

[12] ΑΝΑΠΤΥΞΗΔιαδικασίες εξπρές για το ΕΣΠΑ

[13] ΕΙΔΗΣΕΙΣΕξόφληση χρεών στον ΟΑΕΕ μέσω ΤΕΜΠΜΕ

[14] ΤΡΑΠΕΖΙΚΑΑπορρίπτονται 4 στα 5 δάνεια

[15-17] ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑΤαμειακές μηχανές για όλους του επαγγελματίες

[18-19] ΕΡΓΑΤΙΚΑΕπιδότηση ημερομισθίων από τον ΟΑΕΔ

[20-23] ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣΠοια προγράμματα για τις ΜΜΕ

2 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010

περιεχόμενα • χρήσιμα

Page 3: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Δύο σημαντικές πρωτοβουλίες προώθησε το τελευταίο δίμηνο το Επι-μελητήριο. Η πρώτη αφορά την ίδρυση επιχειρηματικών πάρκων (με την ορολογία του υπό ψήφιση νομοσχεδίου) ή βιοτεχνικών πάρκων (με την ισχύουσα νομοθεσία). Το σχέδιο περιλαμβάνει ίδρυση ΑΕ με την πλειο-ψηφία σε ιδιώτες επιχειρηματίες, επιλογή του χώρου -είτε σε θέση που οι δήμοι έχουν χωροθετήσει ως ΒΙΟΠΑ, είτε, όπως προβλέπει ο νόμος, εκτός αυτής- υποβολή φακέλου για επιδότηση στην περιφέρεια, και εκτέ-λεση των έργων υποδομής που χρειάζονται.

Η χωροθέτηση, όμως, από το δήμο δεν σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν τις υποδομές για να λειτουργήσουν. Το κενό αυτό καλύπτει η πρω-τοβουλία του Επιμελητηρίου.

Η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου, στηρίζεται από την Κεντρική Ένω-ση Επιμελητηρίων, το Επιμελητήριο Λασιθίου και τον Πρόεδρο κ. Τζανό-πουλο, ο οποίος είναι πολύτιμος σύμβουλός μας, έχοντας την εμπειρία ανάλογου επιχειρήματος που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στον Άγιο Νικό-λαο Κρήτης.

Στην πρόσκλησή μας για συνεργασία ανταποκρίθηκαν θετικά ο Πρό-εδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Πειραιά Βαγγέλης Τσιτούρας, οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνάντηση της Κορίνθου της 10ης Φεβρου-αρίου και μίλησαν για την συνεργασία των επιμελητηρίων στον κοινό στόχο.

Τα οφέλη των επιχειρήσεων από την Κορινθία, την Αθήνα και τον Πει-ραιά (βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης για να μην επηρεαστεί ο τουριστικός

χαρακτήρας της Κορινθίας) που θα εγκατασταθούν στα επιχει-ρηματικά πάρκα της Κορινθί-ας θα είναι πολλά. Αυτονόητο είναι ότι στα πάρκα αυτά δεν θα γίνονται λιανικές πωλήσεις ούτε θα εγκατασταθούν πολυ-καταστήματα.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν ένα σύγχρονο και οργανωμένο πε-

ριβάλλον για να λειτουργήσουν και να αναπτυχτούν, με χαμηλό κόστος, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα τους, συμβάλλοντας στην οικονο-μική ανάπτυξη της περιοχής, με τη δημιουργία περίπου 2000 θέσεων ερ-γασίας στο Νομό Κορινθίας. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις που αντιμετωπί-ζουν πρόβλημα ανανέωσης της άδειας τους στην Κορινθία και την Αττική βρίσκουν μια φιλόξενη διέξοδο.

Η Νομαρχία, οι Δήμοι, η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου και άλ-λοι φορείς εξεδήλωσαν ήδη τη συμμετοχή τους στην υλοποίηση του έρ-γου. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες για συμμετοχή στο έργο μπορούν να δηλώσουν στο Επιμελητήριο της περιοχής τους το ενδιαφέρον τους. Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά την τουριστική προβολή του νομού Κο-ρινθίας στην αγορά της Ρωσίας. Λεπτομέρειες θα βρείτε στις σελίδες που ακολουθούν.

Στην κακή οικονομική συγκυρία το Επιμελητήριο θα αναλάβει και άλ-λες πρωτοβουλίες που θα βοηθούν την οικονομική ανάπτυξη του νομού Κορινθίας .

Βασίλης ΝανόπουλοςΠρόεδρος Επιμελητηρίου Κορινθίας

Οι επιχειρήσεις θα έχουν ένα σύγχρονο και οργανωμένο περιβάλλον για να

λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν...

Επιχειρηματικά πάρκα και τουριστική προβολή της Κορινθίας

3Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

το σημείωμα του προέδρου

Page 4: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στην Κόρινθο, η δεύτερη συ-νάντηση επιχειρηματι-ών και φορέων, για την

ίδρυση επιχειρηματικών πάρκων στην Κορινθία. Πρόκειται για την επόμενη φάση της πρωτοβουλίας του Επιμελη-τηρίου Κορινθίας και του Πρόεδρου Βα-σίλη Νανόπουλου, η οποία ξεκίνησε το 2009 και υποστηρίχτηκε από την Κεντρι-κή Ένωση Επιμελητηρίων και το Επιμε-λητήριο Λασιθίου. Μάλιστα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Τζανό-πουλο μοιράστηκε την εμπειρία ανάλο-γου επιχειρήματος που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Στην πρόσκληση του Επιμελητήριου Κορινθίας για συνεργασία ανταποκρίθη-καν θετικά ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμε-λητήριου Πειραιά Βαγγέλης Τσίτουρας, οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνάντη-ση της Κορίνθου και μίλησαν για την συ-νεργασία των επιμελητηρίων στον κοινό στόχο. Τα οφέλη των επιχειρήσεων από την Κορινθία, Αθήνα και Πειραιά που θα μετεγκατασταθούν στα επιχειρηματικά πάρκα της Κορινθίας αναμένεται πως θα είναι πολλά και σημαντικά.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν ένα σύγχρο-νο και οργανωμένο περιβάλλον για να λειτουργήσουν και να αναπτυχτούν, με χαμηλό κόστος, βελτιώνοντας την αντα-γωνιστικότητά τους και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής με τη δημιουργία περίπου 2500 θέσεων εργασίας στο Νομό Κορινθίας. Παράλ-ληλα, όσες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν

πρόβλημα ανανέωσης της άδειας τους στην Αττική θα βρίσκουν στο νομό μας μια φιλόξενη διέξοδο.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι η πρό-βλεψη που υπάρχει είναι οι επιχειρήσεις να είναι βιοτεχνίες χαμηλής όχλησης, ώστε να μην επηρεαστεί ο τουριστικός χαρακτήρας της Κορινθίας. Η Νομαρχία, αρκετοί Δήμοι, η Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου και άλλοι φορείς εξεδή-λωσαν ήδη τη συμμετοχή τους στην υλο-ποίηση του έργου. Τέλος, οι ενδιαφερό-μενοι επιχειρηματίες για συμμετοχή στο έργο μπορούν να δηλώσουν στο επιμε-λητήριο της περιοχής τους το ενδιαφέ-ρον τους.

Τα αποτελέσματαΤο νέο υπό διαμόρφωση θεσμικό

πλαίσιο του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις Επιχειρηματικές Περιοχές, δίνει δυνα-τότητες και ανοίγει προοπτικές αξιοποί-ησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής. Οι Επιχειρηματικές Περιο-χές συνιστούν οργανωμένους -από την άποψη των υποδομών και των εξυπη-ρετήσεων- χώρους συγκέντρωσης, υπο-

δοχής, ανάπτυξης και λειτουργίας πα-ραγωγικών δραστηριοτήτων. Με τη συ-γκέντρωση επιχειρήσεων σε οργανωμέ-νους χώρους υποδοχής δημιουργούνται πολλαπλασιαστικά οφέλη τα οποία οδη-γούν σε οικονομίες συσπείρωσης εκφρα-ζόμενες μέσω διαφόρων πλεονεκτημά-των που δημιουργούνται από τη συγκέ-ντρωση πολλών επιχειρήσεων σε μία πε-ριοχή και συμπεριλαμβάνουν την επέκτα-ση της παραγωγής μιας επιχείρησης, από την τοπική συγκέντρωση ομοειδών επι-χειρήσεων, από τη συγκέντρωση επιχει-ρήσεων συναφών κλάδων καθώς και δι-αφορετικών μη σχετικών κλάδων. Αυτά τα πλεονεκτήματα πηγάζουν από την πα-ροχή ετοίμων υποδομών σε μικρό κό-στος, κυρίως λόγω της διασποράς του κόστους σε πολλές επιχειρήσεις, καθώς και από τη συνέργια μεταξύ των επιχει-ρήσεων των διαφόρων κλάδων (όπως ο περιορισμός στην από κοινού χρήση αποθηκευτικών χώρων ως ακόμη και η συνεκμετάλλευση παραγωγικών μονά-δων). Τα Επιχειρηματικά Πάρκα βοηθούν στην επίλυση προβλημάτων που υπόκει-νται στην ανεπάρκεια στη διαχείριση κα-θώς και στη δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού, έχοντας τα παρακάτω απο-τελέσματα για τις επιχειρήσεις:• Βελτίωση των υποδομών.• Μείωση του κόστους παραγωγής.• Αύξηση της παραγωγικότητας.• Αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης.• Βελτίωση των συνθηκών εργασίας. • Μείωση του μεταφορικού κόστους.• Βελτιωμένος σχεδιασμός marketing

και σχεδιασμός ανθρωπίνων πόρων.• Μειωμένος χρόνος συναλλαγών με το

δημόσιο.

Επιχειρηματικά πάρκα στην Κορινθία

Προχωρά με τη συνεργασία τεσσάρων Επιμελητηρίων και την υποστήριξη θεσμικών και άλλων φορέων

το σχέδιο του Επιμελητηρίου Κορινθίας

4 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010

Το θέμα

Page 5: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Το νέο πλαίσιο για τα επιχειρηματι-κά πάρκα, όπως προέκυψε από την ψήφιση του νέου νόμου τον Αύ-

γουστο του 2009, δίνει πακέτο κινήτρων σε επιχειρηματίες, αλλά και στους χρη-ματοδοτικούς-κατασκευαστικούς φορείς, οι οποίοι θα στηρίξουν την υποδομή των εγκαταστάσεων. Άλλωστε, η πιο πρόσφα-τη ρύθμιση (ν. 2545/97) που αφορούσε τη δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία βιο-μηχανικών περιοχών, έγινε πριν από σχε-δόν μια δεκαετία, κατά την οποία διαπι-στώθηκαν σοβαρές αδυναμίες και δυσλει-τουργίες, καθώς και ελλείψεις του σχετι-κού θεσμικού πλαισίου.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί, κατά τους συντάκτες του, αφενός μεν στην προσέλ-κυση νέων επενδυτικών σχεδίων και τη διεύρυνση του ενδιαφέροντος νέων φο-ρέων, κυρίως από την ιδιωτική πρωτο-βουλία, για την ανάπτυξη Επιχειρηματι-κών Πάρκων (ΕΠ), αφετέρου δε στη βελ-τίωση των επιχειρηματικών υποδομών, σε συνδυασμό με τη μείωση της γραφειο-κρατίας και την εξυγίανση υφιστάμενων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.

Τα κύρια σημεία του σχεδίου είναι τα εξής: 1. Καθιερώνεται ξεκάθαρη ορολογία

που απηχεί τις σύγχρονες τάσεις και ταιριάζει στις σημερινές ανάγκες. Κα-θιερώνεται ως όρος και ως έννοια το Επιχειρηματικό Πάρκο αντί της Βιο-μηχανικής Περιοχής ή του Βιοτεχνι-κού Πάρκου αντανακλώντας τη μετα-κίνηση από τα στενότερα όρια της με-ταποίησης σε ευρύτερες επιχειρημα-τικές δομές. Εισάγονται οι όροι ανά-πτυξη και εκμετάλλευση ΕΠ, ξεκαθα-ρίζουν οι όροι διοίκηση και διαχείρι-ση, αποσαφηνίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όλων των εμπλε-κομένων φορέων.

2. Η δημιουργία ενός ΕΠ παίρνει το χα-ρακτήρα επενδυτικού σχεδίου, με αυ-ξημένα όμως κοινωνικά οφέλη, άρα και με αυξημένη ενίσχυση και προ-στασία από τους κρατικούς πόρους και θεσμούς.

3. Απλοποιείται η διαδικασία εγκρίσε-ων και παρακολούθησης των έργων. Επίσης, καταργούνται διαδικασίες που καθιστούσαν ανενεργό το νόμο 2545/1997 και η πείρα απέδειξε ότι είναι ανεφάρμοστες, όπως η οργά-νωση πάρκων επί γης που δεν ανή-κει στον επενδυτή, η σύσταση ανώνυ-μης εταιρείας για τη διαχείριση των ΕΠ κλπ. Διευκολύνεται ο επενδυτής, ώστε σταδιακά και αφού εξασφαλί-ζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να

προβαίνει σε δαπάνες για μελέτες και έργα.

4. Απλοποιείται στο μέγιστο βαθμό η δι-αδικασία και οι άδειες για εγκατάστα-ση επιχειρήσεων εντός ΕΠ, ώστε να γίνει πράξη η απαίτηση για ελεύθε-ρη επιχειρηματική δράση μέσα σε κα-θορισμένα πλαίσια. Ενδεικτικά, εντός ΕΠ δεν απαιτείται Προκαταρτική Πε-ριβαλλοντική Εκτίμηση, άδεια εγκα-τάστασης, άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων. Για τη χαμηλή όχληση, που περιλαμβάνει το μεγάλο αριθ-μό των επιχειρήσεων, η έγκριση πε-ριβαλλοντικών όρων συγχωνεύεται με την άδεια λειτουργίας, ενώ για τα επαγγελματικά εργαστήρια προβλέ-πεται ότι δεν απαιτείται καμία απο-λύτως άδεια. Αντίθετα δυσχεραίνεται η εγκατάσταση μονάδων μέσης και υψηλής όχλησης εκτός ΕΠ ή άλλων οργανωμένων χώρων υποδοχής επι-χειρήσεων.

5. Ενισχύεται η διοίκηση-διαχείριση ΕΠ που προικίζεται με σημαντικές αρ-μοδιότητες αλλά και ευθύνες. Ουσι-αστικά, θα πρόκειται για αυτοδιαχεί-ριση του πάρκου μέσα σε συγκεκρι-μένα όμως πλαίσια, ώστε η απαλλαγή από άδειες και εγκρίσεις να συμβαδί-σει με πιο αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.

6. Προβλέπεται διαδικασία μεταβίβασης της διαχείρισης, αλλά και των κοινω-

φελών υποδομών στις εγκατεστημέ-νες επιχειρήσεις. Επίσης, συμπεριλή-φθηκε η δυνατότητα μεταβίβασης της διαχείρισης των ΒΙΠΕ στους οικείους ΟΤΑ.

7. Για τις εξωτερικές υποδομές αφενός προβλέπεται να λαμβάνονται υπόψη στη μελέτη βιωσιμότητας ως κόστος και αφετέρου προβλέπεται ο τρόπος υλοποίησής τους.

8. Για τις άτυπες βιομηχανικές συγκε-ντρώσεις καθορίζεται ειδική διαδικα-σία περιβαλλοντικής εξυγίανσης, με δίκαιο επιμερισμό του κόστους, ώστε να αναβαθμίζονται οι υποδομές χω-ρίς να πλήττεται η ανταγωνιστικότη-τα των επιχειρήσεων και να τηρείται η γενική αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει». Παράλληλα, οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να εφαρμόσουν τις διατά-ξεις του νόμου και να οριστεί ο χώρος τους σαν ΕΠ, με την ευνοϊκή ρύθμι-ση ότι στους κοινόχρηστους χώρους υπολογίζονται και δρόμοι, πλατείες κλπ που ήδη χρησιμοποιούνται ως τέ-τοιοι.

9. Ειδικά για την Αττική θεσπίζονται και πολεοδομικά πλεονεκτήματα για πε-ριοχές που θα υποστούν περιβαλλο-ντική εξυγίανση.

10. Προβλέπονται επιχορηγήσεις για τη δημιουργία υποδομών σε EΠ και θε-σπίζονται κυρώσεις και μεταβατικές διατάξεις.

Το θεσμικό πλαίσιογια τα επιχειρηματικά πάρκαΠοια είναι τα κύρια σημεία του σχεδίου

5Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Page 6: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Τουριστική συνεργασία Κορινθίας - Ρωσίας

Ελπίδες τουριστικής ανάπτυξης μετά την ελληνορωσική συνάντηση

Μ ετά από πρόσκλη-ση του επιμελητη-ρίου Κορινθίας επι-χειρηματική απο-στολή από τη Ρω-

σία αποτελούμενη από τον πρόεδρο του τουριστικού γραφείου Neva World Travel Sergey Timraliyef, τον γενι-κό διευθυντή του γραφείου Calypso Travel κ. Oleg Aframeyef και την εμπορική διευθύντρια του γραφείου Lambirint Travel κα T. Zotova επισκέ-φτηκε την Κορινθία το τριήμερο Παρα-σκευή 26 –Κυριακή 28 Φεβρουαρίου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να γνω-ρίσουν την Κορινθία εκπρόσωποι των τριών μεγαλύτερων τουριστικών γρα-φείων της Ρωσίας και να περιλάβουν την Κορινθία ως τουριστικό προορισμό στα προγράμματα που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Η ρωσική αποστολή, την οποία απο-τελούσαν άνθρωποι της τουριστικής αγοράς από την Αγία Πετρούπολη, συ-ναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή με εκπροσώπους από την κορινθια-κή τουριστική οικονομία (ξενοδόχους, εστιάτορες τουρ οπερέιτορς) και συ-ζήτησαν τα προβλήματα που υπάρ-χουν για να έλθουν περισσότεροι Ρώ-σοι τουρίστες στην Ελλάδα και την Κο-ρινθία, αλλά και πως αυτά θα ξεπερα-στούν.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Νανόπουλος υποστήριξε πως η Κορινθία έχει δυνα-τότητες να αναπτύξει όλα τα σύγχρο-να είδη στον τουρισμό: «οι νέες τάσεις οδηγούν στην εξειδίκευση ακόμα και την τουριστική αγορά. Μιλάμε για θρη-σκευτικό τουρισμό, αγροτικό τουρισμό, αθλητικό τουρισμό, θερμαλισμό. Όλα αυτά μπορεί η Κορινθία να τα υποστη-ρίξει και μάλιστα πολύ καλά. Θέλου-με να ανοίξουμε τον διάλογο ώστε να δούμε ποιο είναι το τάργκετ γκρουπ,

ποιους ανταγωνιζόμαστε και με ποιον τρόπο, που υπερέχουμε και που υστε-ρούμε. Σε τιμές, ποιότητα κ.λπ.» Τα καλά νέα είναι πως ο κ. Αφραμέγιεφ και ο κ. Τιμράλιεφ, εκπρόσωποι δύο εκ των μεγαλύτερων τουριστικών πρα-κτορείων της Ρωσίας που διακινούν εκατοντάδες χιλιάδες ρώσους τουρί-στες σε όλο τον κόσμο, έμειναν ενθου-σιασμένοι με την Κορινθία, όχι μόνο σε σχέση με τις φυσικές της ομορφιές και τις αρχαιότητες, αλλά και σε σχέση με τις υποδομές τις οποίες έχει στις πε-ρισσότερες περιοχές. Από την άλλη με-ριά, ωστόσο, σημείωσαν πως η διαφη-μιστική προβολή της Ελλάδας και της Κορινθίας ειδικότερα στην Ρωσία εί-ναι ανύπαρκτη. Υποστήριξαν επίσης πως τα προβλήματα στην έκδοση βίζας (αργή και ακριβή) αποτελούν ανασταλ-τικό παράγοντα.

Μεγάλες δυνατότητες Ο κ. Αφραμέγιεφ υποστήριξε ότι έχει

έρθει πολλές φορές στην Κόρινθο, η οποία πάντα τον συγκινεί με τις φυ-

σικές της ομορφιές, «αλλά και τις δυ-νατότητες που έχει να μην πλήξει κα-νείς. Μπορεί να βρει τα πάντα. Υπέρο-χες παραλίες, αρχαιότητες, θρησκευτι-κά μνημεία. Είναι επίσης μεγάλο πλε-ονέκτημα η εγγύτητα της περιοχής με την Αθήνα. Από την άλλη μεριά, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δεν τα ξέρει κανείς στην Ρωσία. Δεν γίνεται διαφη-μιστική προβολή και πολύ περισσότε-ρο δεν γίνεται στοχευμένη διαφημιστι-κή προβολή.

Για παράδειγμα, ειδικά για εμάς τους Ρώσους που είμαστε επίσης ορθόδο-ξοι χριστιανοί η σύνδεση με τον Από-στολο Παύλο είναι πάντα ένα ισχυρό ατού που θα μπορούσε η Κορινθία να αξιοποιήσει. Το δεύτερο αρνητικό εί-ναι η απουσία απ’ ευθείας αεροπορι-κής σύνδεσης με την Αγία Πετρούπο-λη. Έτσι ένα ούτως ή άλλως δύσκολο και μακρινό ταξίδι γίνεται δυσκολότε-ρο. Πιστεύω ότι αν δουλέψουμε πάνω σε αυτά τα προβλήματα, θα τα ξεπε-ράσουμε. Κι αν έχει κάποια αξία αυτό θέλω να κλείσω λέγοντας πως η εμπει-

6 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010

θέματα

Page 7: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

ρία μας έχει δείξει ότι όσοι έρχονται για μια φορά στην Ελλάδα, ξανάρχο-νται και δεύτερη και τρίτη…».

Από την πλευρά του ο κ. Τιμραλίεφ, εκπρόσωπος ενός τουριστικού οργανι-σμού που διακινεί πάνω από 400.000 ρώσους τουρίστες τον χρόνο σε 30 δι-αφορετικές χώρες επιβεβαίωσε την αδυναμία της διαφημιστικής προβο-λής: «Έτσι η Ελλάδα έχασε την κυρίαρ-χη θέση που είχε ως προορισμός στην μεσόγειο και τα βαλκάνια και την θέση της πήραν η Αίγυπτος και η Βουλγα-ρία, χώρες που ασφαλώς δεν έχουν σχέση ούτε με το επίπεδο των υποδο-μών και των μονάδων που έχει η Ελ-λάδα, ούτε πολύ περισσότερο με τις φυσικές της ομορφιές. Όμως αυτές οι χώρες ασκούν εντατική επικοινωνια-κή πολιτική, κάνουν συνεχή διαφημι-στική προβολή των δυνατοτήτων τους και κερδίζουν νέους πελάτες. Σκεφτεί-τε ότι ο Οργανισμός μας διαφημίζει με δικά του έξοδα την Ελλάδα, αλλά φυ-σικά αυτό δεν είναι αρκετό. ».

Ακριβή μου βίζα Σε δεύτερο επίπεδο ο κ. Τιμράλιεφ

έβαλε τα προβλήματα που δημιουρ-γούνται από το κόστος έκδοσης της βί-ζας: «Μέχρι πριν από λίγο καιρό χρεια-ζόσουν πέντε εργάσιμες ημέρες και 37 ευρώ για να βγάλεις βίζα. Σήμερα την βγάζεις αυθημερόν, αλλά κοστίζει 20 ευρώ περισσότερα…», παρατήρησε χα-μογελώντας.

Το πρόγραμμα της περιήγησης που οργάνωσε το Επιμελητήριο περιέλαβε επίσκεψη στην Αρχαία Κόρινθο και συ-νάντηση με τον μητροπολίτη Κορίνθου κκ Διονύσιο ,επίσκεψη στον αρχαιο-λογικό χώρο και το βήμα του Γαλλί-ωνος, επίσκεψη σε οινοποιεία της Νε-μέας, διάπλου της διώρυγας της Κο-ρίνθου ,επίσκεψη στα ιαματικά λου-τρά και την μονή όσιου Παταπίου ,συ-νάντηση με το δήμαρχο Λουτρακίου .κ Γκιώνη, επισκέψεις σε ξενοδοχεία και αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής και το Ξυλόκαστρο. Τα τουριστικά γρα-φεία που προαναφέρθηκαν γνώρισαν μια Κορινθία που προσφέρει πολλές επιλογές και συνδυασμούς που ενδια-φέρουν την τουριστική αγορά και δε-σμεύτηκαν για την προβολή του νομού στη χώρα τους.

Το επιμελητήριο Κορινθίας θα είναι σε συχνή επικοινωνία μαζί τους για την υλοποίηση του στόχου και την στήριξη του τουριστικού προϊόντος του νομού.

Το πρόγραμμα της περιήγησης που οργάνωσε το Επιμελητήριο περιέλαβε επίσκεψη στην Αρχαία Κόρινθο (ΕΠΑΝΩ) και συνάντηση με τον μητροπολίτη Κορίνθου κκ Διονύσιο (ΚΑΤΩ), επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το βήμα του Γαλλίωνος, επίσκεψη σε οινοποιεία της Νεμέας, διάπλου της διώρυγας της Κορίνθου ,επίσκεψη στα ιαματικά λουτρά και την μονή όσιου Παταπίου, συνάντηση με το δήμαρχο Λουτρακίου κ. Γκιώνη, επισκέψεις σε ξενοδοχεία και αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής και το Ξυλόκαστρο.

7Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Page 8: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Με σημαντικές παρουσίες επιχειρηματιών και κυβερ-νητικών παραγόντων από

την Ελλάδα και τη Ρωσία ολοκληρώ-θηκε το συνέδριο για τον τουρισμό και την ιδιοκτησία στο ξενοδοχείο της Με-γάλης Βρετανίας στην Αθήνα. Απευθυ-νόμενος στο συνέδριο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Βασίλης Να-νόπουλος ανέφερε τα συγκριτικά πλε-ονεκτήματα του νομού Κορινθίας ως τουριστικού προορισμού και προσκά-λεσε τους συνέδρους να επισκεφτούν για να γνωρίσουν την περιοχή και να περιλάβουν την Κορινθία στο πρό-γραμμα διακοπών που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Στην διάρκεια του συνεδρίου ανα-πτύχθηκαν οι εξής ενότητες: 1. «Επενδυτικές Ευκαιρίες στους

κλάδους του Τουρισμού και του Real Estate», με εισηγητές τον τέως Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Καθηγητή Οικο-νομικής Ανάλυσης, στο Τμήμα Διε-θνών & Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπι-στημίου Αθηνών Νίκο Χριστοδου-λάκη και τον πρόεδρο του Εμπορι-κού και βιομηχανικού Επιμελητηρί-ου της Αγίας Πετρούπολης Βλάντι-μιρ Κατένεφ. Για το ίδιο θέμα τοπο-

θετήθηκαν επίσης ο κ. Γιάννης Τζεν (Μέλος Δ.Σ. και Υπεύθυνος Δημοσί-ων Σχέσεων, Ελληνορωσικού Εμπο-ρικού Επιμελητηρίου, και η κυρία Μαριάννα Ορτζονικίντζε υπεύθυ-νη Τουρισμού στην Ομοσπονδία της Αγίας Πετρούπολης, ο δικηγόρος κ. Δημήτριος Σβόμπος και η κυρία Μελίνα Εμφιετζόγλου, Διευθύνου-σα Σύμβουλος της εταιρείας Μηχα-νική Α.Ε.

2. «Ελλάδα – Ρωσία 2010», με κε-ντρικό εισηγητή τον υπουργό Πο-λιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γε-ρουλάνο. Για το ίδιο θέμα τοποθε-τήθηκαν επίσης η κυρία Όλγα Κε-φαλογιάννη, Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυ-ξης της Νέας Δημοκρατίας, η κυρία Έλενα Σάντκοβα, μέλος της Ένω-σης Τουριστικών Αντιπροσώπων της Ρωσίας, ο πρόεδρος του Ξενο-δοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Τουριστι-κής & Οικονομικής Ανάπτυξης Αθη-νών Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο πρόεδρος της εταιρείας Natalie Tours Βλάντιμιρ Βορόμπιεφ.

Το Συνέδριο σημείωσε σημαντική επιτυχία και πέτυχε τους σκοπούς του οι σημαντικότεροι των οποίων ήσαν:

• η παρουσίαση των επενδυτικών ευ-καιριών στην αγορά ακινήτων της Ελλάδος και της Αγίας Πετρούπο-λης

• η περιγραφή των κριτηρίων των Ρώσων επιχειρηματικών για επεν-δύσεις στην ελληνική αγορά

• η παρουσίαση του ελληνικού θεσμι-κού πλαισίου (νομικό και φορολο-γικό καθεστώς) σε ρώσους επιχει-ρηματίες και του αντίστοιχου ρωσι-κού για ενδιαφερόμενες ελληνικές επιχειρήσεις στους τομείς του του-ρισμού και της κτηματαγοράς

• η προώθηση της ελληνορωσικής συνεργασίας στον τομέα του του-ρισμού και του τουριστικού real estate.

Ειδικότερα, τη διεύρυνση των ελ-ληνορωσικών σχέσεων στον τουριστι-κό τομέα και την άμεση βελτίωση των συνθηκών έκδοσης βίζας από τη Ρω-σία προς την Ελλάδα από φέτος, επι-σήμανε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Τουρισμού Πολιτισμού κα Άντζελα Γκε-ρέκου ανοίγοντας τις εργασίες του συ-νεδρίου «Greek-Russian Tourism & Property, Challenges & Opportunities for St Petersburg». Η κυρία Γκερέκου σημείωσε ότι το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών είναι καλύτερο από ποτέ και η Ελλάδα μέσω της ανάπτυξης εναλλα-κτικών μορφών τουρισμού με έμφα-ση τον θρησκευτικό και τον συνεδρι-ακό τουρισμό. Όπως τόνισε, «ήδη τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε από τα early bookings μας επιτρέπουν να έχουμε μια κάποια συγκρατημένη αι-σιοδοξία. Και αυτό ισχύει και για την τουριστική αγορά της Ρωσίας που τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντι-κά, αν συνυπολογίσει κανείς, αφενός μεν την υποχώρηση του ευρώ έναντι του ρουβλιού - με τη συναλλαγματική ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 40,6 ρούβλια ανά ευρώ - και αφετέρου τη διατήρηση των τιμών των ξενοδοχεί-ων στο επίπεδο του 2009».

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυ-νε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανι-σμού Τουρισμού κ. Νικόλαος Κανελλό-πουλος ο οποίος τόνισε τις προσπάθει-ες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρ-νηση για την διευκόλυνση ξένων επεν-δύσεων στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε ήδη διαμορφώνεται το πλαίσιο για την ίδρυση γραφείου υποδοχής επενδύσε-ων στο υπουργείο Τουρισμού Πολιτι-σμού.

Μεγάλο ελληνορωσικό συνέδριο για τον ΤουρισμόΤα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού Κορινθίας ως τουριστικού προορισμού ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Βασίλης Νανόπουλος απευθυνόμενος στο συνέδριο

8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010

θέματα

Page 9: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Με μεγάλη προσέλευση πραγ-ματοποιήθηκε στις 18 Ιανου-αρίου ενημερωτική ημερίδα

που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κοριν-θίας με Θέμα: «Τουριστική Ανάπτυξη στο Ν. Κορινθίας-Παρουσίαση Μελέτης για το βαθμό ικανοποίησης των τουριστών στο νομό μας».

Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Βασί-λης Νανόπουλος αναφέρθηκε στο στόχο της μελέτης που είναι η καταγραφή όλων των πληροφοριών που αφορούν αφε-νός στις τουριστικές υποδομές (καταλύ-ματα, μαρίνες, χιονοδρομικά κέντρα κλπ.) και αφετέρου στα ιδιαίτερα χαρακτηρι-στικά και γενικά στο προφίλ των τουρι-στών που επισκέπτονται το νομό Κοριν-θίας όπως καταγράφηκε από την έρευνα που έγινε το καλοκαίρι 2009.

Από την επεξεργασία των ερωτηματο-λογίων που απαντήθηκαν γίνεται γνω-στό ποια είναι η κατηγορία των τουρι-στών που επισκέπτονται την Κορινθία (63% ημεδαποί, 56% άνδρες, 45% ηλι-κίας 20-40 ετών), ποια είναι η οικονομι-κή και κοινωνική τους κατάσταση (80% έχουν μέσο εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ), ποια είναι η μόρφωση (80% ανώ-τερη εκπαίδευση) και το επάγγελμα (64% μισθωτοί και 36% ελεύθεροι επαγγελμα-τίες) που έχουν, καθώς και ο χρόνος πα-ραμονής τους κατά μέσο όρο.

Διαπιστώνεται επίσης αν είναι ευχα-ριστημένοι από τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται, την ποιότητα τις τιμές κλπ, καθώς και το τι επιπλέον θα ήθε-λαν και είναι διατεθειμένοι να πληρώ-σουν ως υπηρεσία. Η γνώση των στοι-χείων αυτών που από σήμερα είναι δι-αθέσιμα στην ιστοσελίδα του Επιμελητη-ρίου http://www.korinthiacc.gr/ θα απο-τελέσει ουσιαστικό εργαλείο για τη χά-ραξη ορθολογικής τουριστικής στρατηγι-κής στο νομό, γεγονός που θα αποβεί ιδι-αίτερα χρήσιμο τόσο στο Επιμελητήριο, στη Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όσο και σε φορείς, όπως η Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής, και οι Ενώσεις Ξενοδόχων, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία και επεν-

δυτή στην περιοχή.

Οι διαπιστώσειςΣτην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ο κα-

θηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημί-ου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής ΙΤΕΠ, Βασίλειος Πατσουράτης, ο οποίος με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης προ-χώρησε σε πολλές διαπιστώσεις και προ-τάσεις.

Ο Νομός μας διαθέτει 115 ξενοδοχεία, με υπερβάλλουσα δυναμικότητα που υπερβαίνει το 200%, παρ’ όλα αυτά οι τουριστικές υποδομές χρειάζονται ανα-βάθμιση και εμπλουτισμό. Αποτελεί τόπο θερινών οικογενειακών διακοπών, κυρί-ως Ελλήνων και οι τουρίστες που επι-σκέπτονται την Κορινθία προτιμούν να μένουν σε ξενοδοχεία με μέση διάρκεια παραμονής τις 7,3 ημέρες περίπου. Τέ-λος μένουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ποιότητα των υπηρεσιών που προ-σφέρουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα, αλλά και από την σχέση τιμής/ποιότητας σε αυτά, δηλώνουν ότι θα επισκεφτούν την περιοχή ξανά και ότι θα την συστή-σουν σε γνωστούς και φίλους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο τουρι-σμός στο Νομό Κορινθίας μπορεί να ανα-πτυχθεί με την αναβάθμιση του υπάρχο-ντος ξενοδοχειακού δυναμικού, τη δημι-ουργία ξενοδοχείων-boutique, την ανά-δειξη προορισμών σε city-breaks, καθώς και την ανάδειξη των φυσικών και πολι-τιστικών στοιχείων της περιοχής (συμμε-τοχή σε εκθέσεις, προβολή και διαφήμι-ση κλπ.). Οι τουριστικές επιχειρήσεις μπο-ρούν να βελτιώσουν και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους με την έντα-ξή τους σε ολοκληρωμένα περιφερειακά δίκτυα, ώστε να πετύχουν, την πρόσβα-ση σε νέες αγορές και τη διεύρυνση των αγορών-στόχων, την επιμήκυνση της του-ριστικής περιόδου και την άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού.

Ο Επιθεωρητής Συστημάτων Ασφάλει-ας Τροφίμων, Τμηματάρχης Ζωικής πα-ραγωγής της εταιρίας Eurocert ΑΕ Αθα-νάσιος Μπλάνας παρουσίασε το σήμα ποιότητας «Χρυσή κουζίνα», που μπορεί

να το αποκτήσει οποιαδήποτε επιχείρη-ση προσφέρει έτοιμο φαγητό, στην περί-πτωση κατά την οποία περάσει επιτυχώς έναν απροειδοποίητο έλεγχο από έμπει-ρους επιθεωρητές υγιεινής επιχειρήσεων τροφίμων.

Ο πρόεδρος της επιχείρησης «Sport Camp ΑΕ» Σπύρος Καραβούλης, παρου-σίασε το Θέμα «Κορινθιακή Επιχείρηση και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη». Ανα-φέρθηκε στα οφέλη που δημιουργεί η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη για την Κοι-νωνία και την Επιχείρηση, για τις ειδικές μορφές τουρισμού σαν μοχλός τουριστι-κής ανάπτυξης στην Κορινθία και προχώ-ρησε σε προτάσεις συνεργασίας της Εται-ρίας «Sport Camp ΑΕ» με το Επιμελητή-ριο Κορινθίας.

Για περισσότερες λεπτομέρειες κα-θώς και για τα αποτελέσματα της Μελέ-της μπορείτε να επισκεφθείτε το site του Επιμελητηρίου Κορινθίας http://www.korinthiacc.gr/.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Νανό-πουλος αναφέρθηκε στους στόχους του Επιμελητηρίου Κορινθίας για το 2010 που ενδεικτικά είναι:

Η προώθηση της ίδρυσης Σχολής Του-ριστικών Επαγγελμάτων στην Κορινθία, μια προσπάθεια που ξεκίνησε την Άνοι-ξη του 2009 και βρίσκεται σε προχωρη-μένο στάδιο.

Η εκπαίδευση εστιατόρων από την λέ-σχη αρχιμαγείρων Ελλάδος με έναρξη τον Φεβρουάριο 2010.

Η πιστοποίηση των καταστημάτων εστίασης, ώστε να αναβαθμιστεί και τυ-ποποιηθεί η παρεχομένη υπηρεσία.

Η προώθηση της ιδέας της κορινθια-κής κουζίνας που ξεκίνησε από την έκθε-ση του 2008 και συνεχίστηκε στην αντί-στοιχη του 2009.

Η τουριστική προβολή του νομού που ξεκίνησε το 2009 και θα συνεχιστεί φέ-τος.

Η αξιοποίηση της έρευνας που έγινε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου Κο-ρινθίας από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για την τουριστική ανάπτυξη.

Κορινθία, υψηλών τουριστικών προδιαγραφώνΤι αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο με Θέμα: «Τουριστική Ανάπτυξη στο Ν. Κορινθίας-Παρουσίαση Μελέτης για το βαθμό ικανοποίησης των τουριστών στο νομό μας»

9Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Page 10: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Πρόταση συνεργασίας του Επιμελητη-ρίου με το αθλητικό και τουριστικό συγκρότημά του κατέθεσε ο επιχει-

ρηματίας Σπύρος Καραβούλης. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βασίλη Νανόπουλο ο κ. Καραβούλης κάνει γνωστές τις προτάσεις του σημειώνοντας: «Σε συνέχεια της ημερίδας για τον τουρισμό σας αποστέλλουμε τις τελικές μας προτάσεις για συνεργασία μεταξύ του Επιμελητηρίου Κορινθίας και του SPORTCAMP. Σημειώνουμε ότι οι στο σύνολο τους οι προτάσεις μας είναι χορηγικές και υλοποιούνται στο SPORTCAMP ή στο YPANEMA. Πιο αναλυτικά, παρέχουμε ΔΩΡΕΑΝ προς το Επιμελητήριο τα ακόλου-θα προγράμματα συνολικής αξίας € 29.000 περίπου:

1. ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑa. Ονομασία : «Meet The Team»b. Προτεινόμενη Ημερομηνία κ ώρα: Σάββατο 29 Μάιου 2010, 10:00 – 14:00 c. Χώρος Υλοποίησης: Εγκαταστάσεις SPORTCAMPd. Μέγιστος Αριθμός Συμμ. : 80 άτομα e. Περιγραφή : Πρόσκληση στα μέλη του επι-μελητηρίου για συμμετοχή σε πρόγραμμα team building που θα έχει σκοπό τη «σύσφι-ξη» των μελών του επιμελητηρίου και τη γνω-ριμία τους με την βιωματική εταιρική εκπαί-δευση. Για τις δραστηριότητες Team Building οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ισοδύνα-μες ομάδες των 10-12 περίπου ατόμων. Ο σχηματισμός των ομάδων γίνεται μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ice breaking.

H κάθε ομάδα επιλέγει την ονομασία της και τα μέλη της συνεργάζονται για κατασκευ-άσουν τη «σημαία» της ομάδας χρησιμοποιώ-ντας τα υλικά που δίδονται. Οι ομάδες περ-νούν κυκλικά από σταθμούς διασκεδαστικών ομαδικών δραστηριοτήτων και συναγωνίζο-νται μεταξύ τους προσπαθώντας να συλλέ-ξουν την καλύτερη δυνατή βαθμολογία μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο.

Ενδεικτικές Δραστηριότητες:• Paintball Αναρρίχηση• Τοξοβολία• River Crossing• Spider’s Web f. Extra Παροχές: Το πρόγραμμα θα κλείσει

με απονομές στους συμμετέχοντες και τις κα-λύτερες ομάδες και ελαφρύ buffet

g. Αξία χορηγίας: € 5.600

2. ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥa. Ονομασία : «Κorinthia Business Cup»

b. Προτεινόμενες Ημερομηνίες : Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2010c. Ώρες: Το πρόγραμμα των αγώνων θα δια-μορφωθεί ανάλογα με τις συμμετοχές.d. Χώρος Υλοποίησης: Εγκαταστάσεις SPORTCAMPe. Μέγιστος Αριθμός Συμμ.: Χωρίς Περιορισμόf. Περιγραφή : Τα μέλη του επιμελητηρίου θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με αντιπρο-σωπευτικές ομάδες που θα απαρτίζονται απο-κλειστικά από εργαζόμενους στις επιχειρήσεις. Οι ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή θα χωριστούν σε ομίλους των 3-4 ομάδων. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν οι προκριμα-τικοί αγώνες και την Κυριακή θα γίνουν τελι-κοί αγώνες και αγώνες κατάταξης. Κατά τη διάρκεια και των δύο ημερών θα γίνουν δι-άφοροι διαγωνισμοί (control, ευστοχίας κτλ).g. Extra Παροχές: Διπλώματα, μετάλλια και κύπελλα στις νικήτριες ομάδες. h. Έπαθλα: Σε συνεργασία με τα μέλη του επι-μελητηρίου μπορεί να αθλοθετηθεί κάποιο έπαθλο για τη νικήτρια ομάδα ( πχ δωροε-πιταγές σε κατάστημα ή για παροχή υπηρεσι-ών). Ανταποδοτικά το μέλος ή τα μέλη που θα προσφέρουν το έπαθλο θα προβληθούν ως χορηγοί του τουρνουάi. Αξία χορηγίας: € 2.000 – €5.000 (ανάλογα με τον αριθμό των ομάδων)

3. ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗa. Η εταιρία μας προσφέρει στο Επιμελητή-ριο Κορινθίας 6 θέσεις για το πρόγραμμα 11 ημερών της Γ’ Περιόδου με πλήρη συμμετοχή στο αθλητικό – καλλιτεχνικό – ψυχαγωγικό μας πρόγραμμα. Το επιμελητήριο μπορεί να προσφέρει τις θέσεις με όποιο τρόπο θεωρεί καλύτερο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η διάθεση:

• Κλήρωση για εργαζόμενους ( σε εταιρί-ες μέλη του Επιμελητηρίου) που θα εκδηλώ-σουν ενδιαφέρον

• Χορηγία σε ιδρύματα • Χορηγία σε οργανισμούςb. Αξία χορηγίας: € 2.500

4. ΕΚΔΡΟΜΕΣa. Ονομασία : «FAMILY DAY» - Επιμελητήριο Κορινθίαςb. Προτεινόμενη Ημερομηνία κ ώρα : Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010, 10:00 – 14:00 c. Μέγιστος Αριθμός Συμμ.: 3.000d. Χώρος Υλοποίησης: Εγκαταστάσεις SPORTCAMP e. Περιγραφή : Η διοργάνωση θα απευθύνε-ται στους εργαζόμενους (και τις οικογένειες τους) των επιχειρήσεων -μελών του επιμελη-

τηρίου . Η διοργάνωση θα έχει τη μορφή φε-στιβάλ και οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατό-τητα να λάβουν μέρος ατομικά ή ομαδικά σε διάφορες δραστηριότητες. Οι δραστηριότη-τες θα απευθύνονται τόσο σε παιδία όσο και στους γονείς τους. To SPORTCAMP θα δια-θέσει τις εγκαταστάσεις, τον απαραίτητο εξο-πλισμό και το προσωπικό για υλοποιήσει διά-φορες δραστηριότητες όπως Αράχνη, Διαγω-νισμός Δεξιοτεχνίας για Ποδόσφαιρο, Διαγω-νισμός Δεξιοτεχνίας για Μπάσκετ, Τσουβαλο-δρομίες, Παιχνίδια συνεργασίας, Διελκυστίν-δα, Πρωτάθλημα Τάβλι και Μαθήματα χορού και αεροβικής γυμναστικής.

Στο χώρο θα λειτουργεί καφετέρια με σνακς.f. Εξτρα: Θα λειτουργούν σταθμοί με επιλο-γή Υπαιθρίων Δραστηριοτήτων με μικρή επι-πλέον προεραιτική επιβάρυνση (πχ. paintball, mountain bike, κα.).Επίσης, παρέχεται η δυνα-τότητα σε Κορινθιακές επιχειρήσεις να στήσουν περίπτερα για την προώθηση των προϊόντων/υπηρεσιών τους στο χώρο της εκδήλωσης. g. Αξία Χορηγίας: € 15.000

5. YPANEMAa. To εστιατόριο και το προσωπικό του YPANEMA διατίθενται για σεμινάρια μαγει-ρικής για τα μέλη του επιμελητηρίου με θε-ματολογία την προώθηση- προβολή των Κο-ρινθιακών προϊόντων και του γαστρονομι-κού τουρισμού στην Κορινθία. Οι ημερομηνί-ες μπορούν να οριστούν από κοινού. b. Τις παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να χορηγήσουν με δώρα κ.α. παροχές οι επιχει-ρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου λαμβάνο-ντας αντίστοιχη ανταποδοτική προβολή. c. Αξία χορηγίας: € 1.000

Οι παραπάνω δραστηριότητες θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί το αργότερο έως τις 20.3 προκειμένου να προβληθούν και να υλο-ποιηθούν επαρκώς.

Το Επιμελητήριο θα αναλάβει την προβολή – προώθηση καθώς και την υποστήριξή τους με κάθε διαθέσιμο μέσο.

Είναι ιδιαίτερη χαρά μας η συνεργασία μας με το Επιμελητήριο Κορινθίας για την προ-βολή και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και την συμβολή μας στο έργο του Επι-μελητηρίου. Είμαστε στη διάθεσή σας για αναλυτικό προγραμματισμό και σχεδιασμό των παραπάνω εκδηλώσεων.

Περιμένουμε και από άλλα μέλη μας ανάλογες χορηγίες, που βελτιώνουν την επαφή και τις σχέσεις των μελών μας. Όποια μέλη ενδιαφέρονται για το παρα-πάνω μπορούν να το δηλώσουν στο Επι-μελητήριο.

Χορηγικές προτάσεις προς το Επιμελητήριο

10 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010

μικρές ειδήσεις

Page 11: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

▶ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕλΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕζΟΔΡΟΜΟΥΣ

Το Επιμελητήριο Κορινθίας ενημερώνει τα μέλη του ότι, σχετικά με το θέμα των πε-ζοδρομήσεων της πόλης της Κορίνθου και σε συνέχεια της αριθμ. 284/8.9.2008 από-φασης του Διοικητικού του Συμβουλίου, του σχετικού δελτίου τύπου (που εστάλη στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008), καθώς και των απο-φάσεων της συνεδρίασης του Διοικητικού του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010, όπου παρα-βρέθηκαν και πολλά μέλη του που δραστη-ριοποιούνται στην πόλη της Κορίνθου, έστει-λε επιστολή προς τον Δήμαρχο Κορινθίων κο Αλέξανδρο Πνευματικό με τις ακόλουθες προτάσεις ζητώντας να τις λάβει υπόψη του.

Οι προτάσεις έχουν ως εξής:1) Να ολοκληρωθούν τα έργα το συντο-

μότερο δυνατό ώστε να περιοριστεί η ανα-στάτωση της αγοράς.

2) Να επιτραπεί η διέλευση των αυτοκινή-των και προς τις δυο κατευθύνσεις της οδού Εθνικής Αντίστασης, 24 ώρες το εικοσιτε-τράωρο και όλες τις ημέρες, ώστε να είναι εύκολη η προσέγγιση στο εμπορικό κέντρο της πόλης, στον προαστιακό καθώς στην έξοδο από την πόλη της Κορίνθου προς την υπόλοιπη Κορινθία.

3) Να επανεξεταστεί η διέλευση των οχη-μάτων στις οδούς που πεζοδρομήθηκαν και ιδιαιτέρως στις οδούς Κύπρου, Περιάνδρου και Πυλαρινού (από Εθνικής Αντιστάσεως έως Δερβενακίων).

4) Να επισπευστεί η δημιουργία θέσε-ων στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων σε κοντι-νή απόσταση από το κέντρο της πόλης, δι-ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμε-τωπίζουν οι καταναλωτές στο εμπορικό κέ-ντρο της Κορίνθου είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης και η δυσκολία κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

5) Οι δρόμοι περιμετρικά των πεζοδρό-μων π.χ. Απ.Παύλου και Κολιάτσου να γί-νουν ελεγχόμενης στάθμευσης με παρκόμε-τρα κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστη-μάτων, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν για μικρό χρονικό διάστημα (μέχρι μια ώρα) να σταθμεύουν το αυτοκίνητό τους και να κά-νουν τα ψώνια τους στην αγορά της Κορίν-θου.

Το Επιμελητήριο Κορινθίας στηρίζει τη δη-μιουργία πεζοδρόμων στο κέντρο της Κορίν-θου αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προ-καλείται ζημία στις επιχειρήσεις που δραστη-ριοποιούνται εκεί και η αποδοχή των προτά-σεων που γίνονται από το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο Κορίνθου, τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων Νομού Κοριν-θίας, την Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοταξί Κο-ρίνθου κλπ. θεωρούμε ότι βοηθούν την κα-λύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, επισκεπτών και καταναλωτών στην πόλη της Κορίνθου.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα σεμινάρια μεσογειακής κουζίνας και διατροφής

Με μεγάλη επιτυχία και συμ-μετοχή διπλάσια του αναμε-

νόμενου πραγματοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Κορινθίας σε συνερ-γασία με την Κεντρική Ένωση Επι-μελητηρίων και τη Λέσχη Αρχιμαγεί-ρων Ελλάδος(chef club) την Τετάρ-τη 3 Φεβρουαρίου 2010 εκπαιδευ-τικό Σεμινάριο με Θέμα: «Ελληνική Παραδοσιακή Κουζίνα - Μεσογεια-κή Διατροφή».

Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Βασίλης Νανόπουλος αναφέρθη-κε στo περιεχόμενο της συνεργα-σίας που έχει ξεκινήσει με την Λέ-σχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος (chef club) με στόχο τη συνεχή εκπαί-δευση, τη βελτίωσης της ποιότη-τας των υπηρεσιών, την ενημέρω-ση αλλά και πιστοποίηση των με-λών του Επιμελητηρίου, που δρα-στηριοποιούνται στο χώρο της Εστί-ασης. Ο κύριος Νανόπουλος ανα-φέρθηκε επίσης στην προσπάθεια ανάδειξης των Κορινθιακών προϊό-ντων (λάδι - κρασί -σταφίδα – εσπε-ριδοειδή), μέσα από οργανωμένες ενέργειες και την προβολή του Νο-μού ως προορισμού για υψηλή γα-στρονομία.

Επιδιώκεται συνεργασία μεταξύ των ξενοδοχείων, των επιχειρημα-τιών στο χώρο εστίασης, των πα-ραγωγών αγροτικών προϊόντων και των βιομηχανιών / βιοτεχνιών τρο-φίμων για να οργανωθούν δρά-

σεις προώθησης των τοπικών προ-ϊόντων. Επίσης πρότεινε να ξεκινή-σει μια σειρά συναντήσεων με σκο-πό την ενίσχυση της επαφής και της συνεργασίας μεταξύ των επιχει-ρήσεων του Νομού και τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών. Τέτοιες συ-νεργασίες - συμφωνίες μπορούν να περιλαμβάνουν:

• Προμήθεια εστιατορίων και ξε-νοδοχείων με τοπικά προϊόντα (πχ. οπωρολαχανικά, τρόφιμα, κορινθι-ακό κρασί σε κάθε εστιατόριο κλπ.)

• Συνεργασία μεταξύ παραγωγών και ξενοδοχείων για διοργάνωση εκδηλώσεων γευσιγνωσίας, προ-ώθησης προϊόντων στους επισκέ-πτες, κλπ.

• Συνεργασία μεταξύ τουριστικών πρακτορείων, ξενοδοχείων και πα-ραγωγών για την οργάνωση εκδρο-μών γευσιγνωσίας στη Κορινθία.

Στο δεύτερο μέρος του Σεμιναρί-ου οι συμμετέχοντες είχαν την ευ-καιρία να παρακολουθήσουν, στο εργαστήριο του Ξενοδοχείου όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλω-ση, την παρουσίαση νέων τεχνι-κών, γεύσεων και πρωτότυπων ιδε-ών που έχουν σχέση με τον επισιτι-στικό τομέα.

Τα σεμινάρια παρακολούθησαν, επιχειρηματίες στο χώρο της εστία-σης, ιδιοκτήτες εστιατορίων και ξε-νοδοχείων και chef οι οποίοι εργά-ζονται σε κορινθιακές επιχειρήσεις.

11Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Page 12: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Κ ονδύλια ύψους 7 δισ. ευρώ κρίνονται το 2010 στο πλαί-σιο του ΕΣΠΑ, η απορρο-

φητικότητα του οποίου περιορίζε-ται σήμερα κάτω από το 5% και στό-χος είναι έως το τέλος του χρόνου να αυξηθεί τουλάχιστον στο 15%. Η αποτελεσματική υλοποίηση των έρ-γων θα κρίνει και την επιτυχή υλο-ποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το ύψος του οποί-ου ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 7 δισ. ευρώ είναι τα συγχρη-ματοδοτούμενα έργα. Για την επιτά-χυνση των διαδικασιών υλοποίησης το υπουργείο Οικονομίας (ΥΠΟΙΑΝ) προ-χωρεί στην αναθεώρηση του νόμου για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, τον οποίο η κ. Λούκα Κατσέλη χαρακτήρισε «πο-λύπλοκο, γραφειοκρατικό, συγκεντρω-τικό και πελατειακό». Στο πλαίσιο αυτό προωθεί την κατάργηση του ελέγχου συμβασιοποίησης για τα μικρά έργα, τη δυνατότητα υποβολής προς έντα-ξη και έργων χαμηλού προϋπολογι-σμού, τη δυνατότητα επικαιροποίησης των μελετών από τις ίδιες τις αναθέ-τουσες αρχές, αλλά και τη χρηματοδό-τηση του κόστους των απαλλοτριώσε-ων σε ποσοστό πέραν του 10% -όριο μέχρι το οποίο καλύπτει η Ευρωπαϊκή Ενωση- από το ΠΔΕ.

Ο νέος νόμοςΟ νέος νόμος θα κατατεθεί τις προ-

σεχείς εβδομάδες στη Βουλή και θα καταργεί και τυπικά μια σειρά φο-ρείς που έχουν προβλεφθεί στο υφι-στάμενο θεσμικό πλαίσιο και οι οποί-οι δεν έχουν καν συσταθεί μέχρι σή-μερα. Μεταξύ αυτών και την υποχρέ-ωση εφαρμογής του προτύπου ΕΛΟΤ από τις περιφέρειες, το οποίο -σύμφω-να με τον γενικό γραμματέα κ. Σταύ-ρο Αρναουτάκη- «δημιουργούσε ένα πρόσθετο επίπεδο γραφειοκρατίας». Τη λογική της απλούστευσης εξυπη-ρετεί και η κατάργηση της διαδικασί-ας διατύπωσης γνώμης από το κεντρι-κό υπουργείο πριν από την ένταξη για πράξεις προϋπολογισμού έως 50 εκατ. ευρώ, από 5 εκατ. ευρώ που ισχύει σή-μερα για έργα του ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και 2 εκατ. ευρώ για έργα του ΕΚΤ (Ευ-ρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο). Στο πλαί-σιο της προσπάθειας αποτελεσματικό-τερης αξιοποίησης των πόρων, προ-βλέπεται η διάθεση κατά προτεραιότη-τα των πόρων του ΠΔΕ στα συγχρη-

ματοδοτούμενα έργα και καταργείται η υποχρέωση για τις αναθέτουσες αρχές να επικαιροποιούν τις μελέτες των έρ-γων βάσει του νόμου 3621/07, δηλα-δή από μελετητές.

Το νέο διαχειριστικό πλαίσιοΤο νέο διαχειριστικό πλαίσιο του

ΕΣΠΑ, στην επεξεργασία του οποίου συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εισαγάγει την έννοια της επιχειρησι-ακής προγραμματικής συμφωνίας, που θα υπογραφεί μεταξύ του ΥΠΟΙΑΝ, κάθε περιφέρειας και κάθε αρμόδιου υπουργείου, και η οποία θα εξειδικεύει τις στρατηγικές τόσο σε επίπεδο αξό-νων προτεραιότητας όσο και σε επιμέ-ρους τομείς πολιτικής. Η Επιχειρησιακή Προγραμματική Συμφωνία θα υπογρα-φεί τον Μάρτιο προκειμένου να γίνει εκχώρηση πόρων σε κάθε περιφέρεια και σε κάθε υπουργείο, ενώ το υπουρ-γείο θα παρακολουθεί, σύμφωνα με την κ .Κατσέλη, «το συνολικό πρό-

γραμμα και όχι συγκεκριμένες δράσεις όπως γινόταν μέχρι τώρα».

Με παράλληλες διαδικασίες γίνε-ται η επεξεργασία του νέου αναπτυξι-ακού νόμου, που θα ολοκληρωθεί αρ-χές Απριλίου προκειμένου να κατατε-θεί στη Βουλή τον Μάιο. Η κ. Κατσέλη υπεραμύνθηκε της ομαλής υλοποίησης του ΠΔΕ, υπογραμμίζοντας ότι την πε-ρίοδο Νοεμβρίου 2009-Φεβρουαρί-ου 2010 έχουν εγκριθεί 2,3 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,5 δισ. ευρώ υπεγρά-φη τις τελευταίες 40 ημέρες και 570 εκατ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαί-ων επιχειρήσεων και οφειλών από τον αναπτυξιακό νόμο.

Η κ. Κατσέλη επανέλαβε ότι παρέ-λαβε οφειλές προς επιχειρήσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ, από τα οποία ξεπλη-ρώθηκαν ήδη τα 228 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα θα ξεπληρωθούν έως τον Μάιο.

Διαδικασίες εξπρέςγια το ΕΣΠΑΟ νέος νόμος θα κατατεθεί τις προσεχείς εβδομάδες στη Βουλή - Αλλαγές και στον αναπτυξιακό

12 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010

μικρές ειδήσεις

Page 13: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Εξόφληση χρεών στον ΟΑΕΕ μέσω ΤΕΜΠΜΕΣε περικοπές των συντάξεων

των ασφαλισμένων του Ορ-γανισμού Ελεύθερων Επαγ-

γελματιών μπορεί να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας εάν δεν απο-δώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Λόγω της υψηλότερης από το ΙΚΑ αναπλήρωσης που έχουν οι συντά-ξεις των ασφαλισμένων του ΤΕΒΕ (135% έναντι 70% στο ΙΚΑ), θεω-ρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα μειω-θούν. Δεν αποκλείεται να γίνει απο-δεκτή και η πρόταση που έχει κα-τατεθεί από τον διοικητή του ΟΑΕΕ για καταβολή εισφορών για 14 μή-νες αντί των 12 που ισχύει σήμερα. Την ίδια στιγμή, δρομολογείται δια-δικασία δανειοδότησης των εισφο-ρών στον ΟΑΕΕ μέσω του ΤΕΜΠΜΕ. Υστερα από προσπάθειες που κατέ-βαλαν η διοίκηση, η ΓΣΕΒΕΕ, τα Επι-μελητήρια και τραπεζικοί όμιλοι, σύ-ντομα θα δοθεί η δυνατότητα τραπε-ζικής δανειοδότησης -για τις εισφο-ρές τους- με εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.

Παρ’ όλα αυτά, το Ταμείο κάνει ορισμένα βήματα στην κατεύθυνση αύξησης των εσόδων του. Ηδη από τον Νοέμβριο του 2009, μετά την άρση της απαλλαγής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ που παραχωρούσε σε συγκε-κριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, ενεγράφησαν 70.000 νέοι ασφαλι-σμένοι. Από τις νέες εγγραφές το Τα-μείο δύναται να εξασφαλίσει ετήσιες εισφορές άνω των 250.000.

Αναστολή για τα προσεχή δύο χρόνια έλαβε η εφαρ-μογή του ενεργειακού πι-

στοποιητικού για τα ακίνητα που ενοικιάζονται, ενώ σειρά κινήτρων και ελαφρύνσεων θεσπίζονται για τη λήψη του πιστοποιητικού για τα ακίνητα που πωλούνται, όπως τό-νισε στο πλαίσιο του 27ου ετήσιου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομο-σπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟ-ΜΙΔΑ) η κ. Μαργαρίτα Καραβασί-λη, ειδική γραμματέας Επιθεωρή-σεων Περιβάλλοντος και Ενέργει-ας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αφού τόνισε ότι το κόστος θα είναι «ρεαλιστικό», ανακοίνωσε δύο σχε-τικές αποφάσεις, βάσει των οποί-ων, πέραν την αναστολής του μέ-τρου για τα προς ενοικίαση ακίνη-τα, θα υπάρξει επιδότηση έως 100% του κόστους έκδοσης του πιστοποι-ητικού για παλιά κτίρια που ανήκουν σε ιδιοκτήτες χαμηλού εισοδήματος και αναβαθμίζονται. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα ενισχύσεων για την

ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, του οποίου η ανακοίνωση εκκρεμεί, θα περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές, επιδότηση επιτοκίου και δάνεια για εργασίες, όπως θερμομόνωση, αντι-κατάσταση κουφωμάτων και λέβητα ή εγκατάσταση ηλιακού συλλέκτη.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Οικο-νομικών κ. Δημ. Γεωργακόπουλος έκανε λόγο για υπεύθυνη αντιμε-τώπιση της φορολογίας των ακινή-των, κάνοντας μνεία στην πρόσφα-τη αποδοχή της πρότασης της ΠΟ-ΜΙΔΑ για τον ανώτατο συντελεστή 10% στις γονικές παροχές. Παράλ-ληλα, επιβεβαίωσε την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου για αύξη-ση των αντικειμενικών αξιών, χωρίς όμως να αποκαλύψει το εύρος της αναπροσαρμογής αυτής. Πάντως, η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει την αναβο-λή της αύξησης έως ότου παρέλθει η τωρινή κρίση, αλλά και τη μείω-ση των αντικειμενικών αξιών στους επαγγελματικούς χώρους.

«Φρένο» για τα πράσινα πιστοποιητικά στα ενοικιαζόμενα

13Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Page 14: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Σε άνοδο των επιτοκίων και περαιτέρω αυστηροποίηση των κριτηρίων για τη χορή-

γηση νέων δανείων προχωρούν οι τράπεζες, καθώς το κλίμα στην οι-κονομία επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο. Ολες οι εκτιμήσεις συ-γκλίνουν ότι οι χορηγήσεις νέων δα-νείων θα αγγίξουν, μετά μια δεκαε-τία αλματώδους αύξησης, για πρώ-τη φορά αρνητικό ρυθμό και τα υπό-λοιπα θα σταθεροποιηθούν στα επί-πεδα του 2009, όταν διαμορφώθη-καν στα 228 δισ. ευρώ.

Η μείωση του διαθέσιμου εισο-δήματος, που μέχρι σήμερα άγγιζε κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, ακου-μπά πλέον ευθέως και τους δημό-σιους υπαλλήλους που παραδοσια-κά αποτελούσαν την καλύτερη πε-λατεία του τραπεζικού συστήμα-τος. Το ποσοστό απόρριψης των αι-τήσεων φθάνει ακόμα και το 80% σε ορισμένες κατηγορίες δανείων, όπως την καταναλωτική πίστη, ενώ η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά έχει περιοριστεί στο μισό.

Αρκετές τράπεζες έχουν προχω-ρήσει σε άνοδο των spreads στη στεγαστική πίστη, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν πλέον ακόμη και το 3,5%, ενώ μεσοσταθμικά τα spreads κινούνται κοντά στο 2,5%.

Οι χορηγήσεις συνδέονται πλέ-ον με πρόσθετες εγγυήσεις, όπως η προσημείωση ακινήτου, ακόμα και για τους ενήμερους πελάτες, που ζητούν αναχρηματοδότηση υφιστά-μενων οφειλών από καταναλωτικά

δάνεια που δεν είναι σε καθυστέρη-ση.

Στα επιχειρηματικά δάνεια το spread φθάνει ακόμη και το 5%, ενώ ανοδική είναι και η τάση στα βασικά επιτόκια επιχειρήσεων, που δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με το

euribor. Η αυστηρή πολιτική που υιοθε-

τούν οι τράπεζες στις χρηματοδο-τήσεις τους είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που φοβούνται ότι θα προκύψουν από το «πάγωμα» όχι μόνο των ληξιπρόθεσμων αλλά και των ενήμερων επιχειρηματικών δα-νείων, για όσες επιχειρήσεις κάνουν χρήση των νέων ρυθμίσεων.

Οι τράπεζες προετοιμάζονται για την εφαρμογή του νόμου, αλλά όπως σημειώνουν το ενδιαφέρον εί-ναι προς το παρόν «περιορισμένο». Κύριο θέμα που έχει προκύψει είναι το κατά πόσο η δυνατότητα ρύθμι-σης ακουμπά εκτός από τα δάνεια και τους αλληλόχρεους λογαρια-σμούς, που είναι ο κύριος όγκος των δανείων προς τις μικρομεσαίες επι-χειρήσεις και, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, δεν εμπίπτουν στη ρύθ-μιση.

Οι επισφάλειες εκτιμάται ότι θα πιάσουν οροφή το 2010, αγγίζοντας το 15% παρά τις μεγάλες διαγραφές δανείων που θα υποχρεωθεί να κά-νει το τραπεζικό σύστημα.

Επιστροφή «κτηματόσημου» από τράπεζες

Απορρίπτεται έως το 80%των αιτήσεων για δάνεια

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή (ΣτΚ) καλεί οκτώ μεγάλες εμπορικές τράπεζες να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα ποσά που εισέπραξαν από δανειολήπτες στεγαστικών δανείων ως έξοδα

για τη δήλωση των ακινήτων τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο – το περίφημο «κτηματόσημο».

Σύμφωνα, με το σχετικό πόρισμά του, η επιβάρυνση αυτή, η οποία εκτιμά-ται ότι υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, κρίνεται ως αδικαιολόγητος πλουτισμός. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΣτΚ, τίθεται και ζήτημα παραβίασης της νομοθεσίας περί της ενημέρωσης των συναλλασσομένων με τα πιστωτι-κά ιδρύματα για τους όρους που διέπουν τις συναλλαγές τους, διότι σε ορι-σμένες περιπτώσεις οι τράπεζες επέβαλαν την επίμαχη χρέωση χωρίς να απο-στείλουν καμιά ενημέρωση στους δανειολήπτες. Η σύσταση του ΣτΚ για την επιστροφή των ποσών αφορά μόνο τους καταγγέλλοντες πελάτες.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος ανά δικαίωμα βάσει της νομοθεσίας για το Εθνι-κό Κτηματολόγιο ορίστηκε στα 35 ευρώ για το κάθε ακίνητο, ενώ σε περίπτω-ση, για παράδειγμα, ύπαρξης και αποθήκης το τέλος ορίστηκε στα 25 ευρώ.

Μάλιστα, οι κάτοχοι ακινήτων οι οποίοι είχαν λάβει για την αγορά αυτών στεγαστικά δάνεια επιβαρύνθηκαν στις περισσότερες των περιπτώσεων δι-πλά με το τέλος αυτό, καταβάλλοντάς το μία φορά όταν υπέβαλαν τη δήλω-ση στα κτηματολογικά γραφεία, ενώ στη συνέχεια είδαν να έχει παρακρατη-θεί το ποσό αυτό και από το πιστωτικό ίδρυμα από το οποίο είχαν πάρει το δάνειο.

Σημειώνεται ότι τα ακίνητα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν προσημει-ωμένα.

14 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010

Τραπεζικά θέματα

Page 15: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Με λογιστικό τρόπο (έσοδα - έξο-δα) θα φορολογηθούν αναδρομι-κά από την 1-1-2010 τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμ-φωνα με τις βασικές αρχές του φο-ρολογικού νομοσχεδίου εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει βι-βλίων εσόδων - εξόδων και αποδεί-ξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για όλους τους ελεύθερους επαγγελ-ματίες και καταργείται κάθε ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κα-τηγοριών επαγγελμάτων. Ειδικότερα, επιβάλλεται ο λογιστικός προσδιορι-σμός εισοδημάτων των: ταξί, φορ-τηγών δημόσιας χρήσης, λεωφορεί-ων ΚΤΕΛ, ενοικιαζομένων δωματί-ων (χωρίς ελάχιστο όριο 7 δωματί-ων), κάμπινγκ, μηχανικών - αρχιτε-κτόνων, λιανοπωλητών, πρακτορεί-ων ΠΡΟΠΟ, βενζινάδικων, περιπτέ-ρων κ. ά. Στο μεταξύ, σημαντικές αλ-λαγές αναμένοται και στη φορολογία των επιχειρήσεων. Η φορολογία των μη διανεμομένων κερδών μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%. Το 2010 ο συντελεστής φόρου μειώνεται στο 24%. Η παρακράτηση φόρου στα δι-ανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) γίνε-ται σε επίπεδο νομικού προσώπου με συντελεστή 40%. Στη συνέχεια τα δι-ανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) εντάσ-σονται στη φορολογική δήλωση του μετόχου και ο φόρος υπολογίζεται με την ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το ποσοστό των μερι-σμάτων που εντάσσεται στην ενιαία φορολογική κλίμακα φυσικών προ-σώπων θα υπολογίζεται έτσι ώστε η συνολική φορολογική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 40%. Επιστρέφε-ται φόρος σε όσους από τη συνολι-κή φορολόγηση προκύπτει φόρος μι-κρότερος του 40%. Σημειώνεται ότι για τις νέες επιχειρήσεις θεσπίζεται 5ετές αφορολόγητο σε άτομα έως

30 ετών.Παράλληλα θα εφαρμοστεί ο Φό-

ρος Προστιθέμενης Αξίας σε οικονο-μικές δρατηριότητες που σήμερα δεν καλύπτονται ή απαλλάσσονται, όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι. Ταυτό-χρονα όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρή-σεις και οι επιτηδευματίες οφείλουν να εκδίδουν αποδείξεις μέσω πιστο-ποιημένων ταμειακών μηχανών. Στον κανόνα αυτόν υπάγονται, χωρίς εξαι-ρέσεις, και τα πρατήρια καυσίμων, τα περίπτερα, τα ταξί, οι πωλητές των λαϊκών αγορών κ. λπ.

Όσον αφορά τις φοροαπαλλα-γές των επιχειρήσεων θα επανεξε-ταστούν από μηδενική βάση, ενώ τα μπόνους στις τράπεζες θα φορολο-γούνται με 90%.

Ελεγκτικές υπηρεσίεςΣημαντικές αλλαγές προβλέπει το

σχέδιο της κυβέρνησης για τους ελε-γκτικούς μηχανισμούς. Οπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου θα δημιουρ-γηθεί μία εξειδικευμένη υπηρεσία η οποία θα ελέγχει τους ιδιώτες με με-γάλα εισοδήματα (επώνυμη φορο-διαφυγή) αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες που συλλέγονται από φορείς όπως συμβολαιογράφοι, τρά-πεζες, χρηματιστήριο, μεσίτες, φορο-λογικές αρχές άλλων χωρών κ. λπ. Η υπηρεσία, όπως σημείωσε ο υπουρ-γός θα έχει αποστολή τη διερεύνηση, τη μεθοδολογία και τον εντοπισμό φοροδιαφυγής τομέων του παραε-μπορίου, καθώς και την αντιμετώπι-σή της σε συνεργασία με άλλους φο-ρείς (αστυνομία, δημοτική αστυνομία κ. λπ.). Επίσης προβλέπεται ο επανα-καθορισμός των ελεγκτικών αρμοδι-οτήτων μεταξύ των διαφόρων διοι-κητικών επιπέδων του υπουργείου Οικονομικών και της Υπηρεσίας Οι-κονομικής Επιθεώρησης

Ταμειακές μηχανέςσε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

Μέσω τραπεζών όλες οι εμπορικές συναλλαγές

Περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων στο οποίο θα καταγράφο-νται ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, ενα-

έρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαί-ων κεφαλαίων και εταιρικών μεριδίων, αλλά όχι οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελ-ληνικού Δημοσίου θα καταρτίσει η Γενική Γραμ-ματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στους επό-μενους έξι μήνες στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Τα στοιχεία αυτά θα χρησι-μοποιούνται για τη διενέργεια διασταυρώσεων και ελέγχου του πόθεν έσχες.

Επίσης, από 1/1/2011 όλες οι συναλλαγές με-ταξύ επιχειρήσεων κάθε κατηγορίας πραγματο-ποιούνται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών επαγ-γελματικών λογαριασμών. Με υπουργική από-φαση θα ορίζεται το ελάχιστο ύψος ανά συναλ-λαγή που θα υπόκειται στην παρούσα διάτα-ξη και κάθε άλλη διαδικασία για την εφαρμογή της. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τις επιχειρή-σεις που έχουν περιληφθεί στον Τειρεσία και για όσο διάστημα περιλαμβάνονται εκεί. Οι τράπε-ζες όπου τηρούνται οι επαγγελματικοί λογαρια-σμοί των επιχειρήσεων υποχρεούνται να παρέ-χουν στο υπουργείο Οικονομικών ενημέρωση για τις πραγματοποιούμενες συναλλαγές σε πραγμα-τικό χρόνο.

Επιπλέον, από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νό-μιμη κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχει-ρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων, αξίας μεγαλύτε-ρης των 1.500 ευρώ εάν αυτή γίνεται με μετρη-τά. Οι συναλλαγές αυτές θα γίνονται με πιστωτι-κές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές. Επιπλέον, καθιερώνεται φορολογική αμνηστία για άτομα ή επιχειρήσεις που βοηθούν στην απο-κάλυψη διεφθαρμένων δημοσίων λειτουργών και θα δίνεται αμοιβή σε όποιον οδηγεί σε σύλ-ληψη για δωροδοκία που αφορά λαθρεμπορία με ποσό πενταπλάσιο του ποσού της δωροδοκίας.

Επίσης, προβλέπεται η ηλεκτρονική διασύν-δεση του υπουργείου Οικονομικών με όλα τα υπουργεία και φορείς με υποχρέωση όλων για υποβολή κάθε στοιχείου οικονομικού ενδιαφέρο-ντος είτε πρόκειται για αμοιβές, είτε για μισθούς, είτε για αποζημιώσεις, είτε για επιδοτήσεις ή οι-κονομικές ενισχύσεις. Θα συγκεντρώνονται (ηλε-κτρονική υποβολή) ακόμα στοιχεία όπως από το υπ. Περιβάλλοντος για τα δημόσια έργα, άδειες οικοδομών, από το υπ. Υποδομών για τα αυτο-κίνητα, από το υπ. Δικαιοσύνης - δικαστήρια για δικαστικές διενέξεις διεκδίκησης αμοιβών, απο-ζημιώσεων, παραστάσεις δικηγόρων, συμβολαιο-γράφοι για αντίγραφα συμβολαίων, συμφωνητι-κών, από ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ. λπ.

15Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Page 16: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Αυξήσεις φόρων και τελώναπό τις νέες αντικειμενικές

Σημαντικές επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία αναμένεται να προκύψουν μετά την πρό-

θεση της κυβέρνησης να αναπροσαρ-μόζει σε ετήσια βάση τις αντικειμενι-κές αξίες των ακινήτων (πρώτη εφαρ-μογή από 1-1-2011). Αρμόδιες επιτρο-πές θα εκτιμούν ανά έτος και θα δημο-σιεύουν την αναπροσαρμογή των αντι-κειμενικών αξιών κάθε ζώνης, ώστε οι τελευταίες να προσεγγίζουν τις πραγ-ματικές εμπορικές αξίες. Οπως ανέφε-ρε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπα-κωνσταντίνου, «για να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση που ενδεχομένως προκύψει σε σχέ-ση με τη σημερινή κατάσταση, πέραν της προαναφερθείσας αναπροσαρμο-γής των κλιμακίων για τη φορολογία μεγάλης ακίνητης περιουσίας, θα προ-σαρμοστούν και οι συντελεστές φόρου μεταβίβασης ακινήτων».

Ωστόσο η ετήσια αναπροσαρμο-γή των αντικειμενικών αξιών θα λει-τουργήσει επιβαρυντικά για το σύνολο

των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και των ενοικιαστών, δεδομένου ότι οι περισ-σότεροι φόροι που βαρύνουν τα ακίνη-τα υπολογίζονται με το ύψος της αντι-κειμενικής αξίας κάθε ακινήτου.

Ειδικότερα η άνοδος των αντικειμε-νικών αξιών κάθε χρόνο προκαλεί αυ-τόματα αυξήσεις σε 12 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την απόκτηση και την κατοχή ακινήτων. Συγκεκριμέ-να, θα συμπαρασύρει την αύξηση του φόρου εισοδήματος επί των ενοικίων, τον συμπληρωματικό φόρο επί των μι-σθωμάτων, το φόρο μεταβίβασης ακι-νήτων, το φόρο αυτομάτου υπερτιμή-ματος και το τέλος συναλλαγών, τους φόρους κληρονομιάς, δωρεάς και γο-νικής παροχής ακινήτων, το τέλος ακί-νητης περιουσίας, το τέλος υπέρ ταμεί-ου νομικών που επιβάλλεται κατά τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακι-νήτων, το τέλος μεταγραφής ακινήτου υπέρ ταμείου νομικών και στα πρόσθε-τα τέλη μεταγραφής συμβολαίων.

Επίσης, με την κατάθεση του νομο-

σχεδίου στη Βουλή στις αρχές Μαρτί-ου καταργείται το Ενιαίο Τέλος Ακινή-των και αντικαθίσταται με τον ετήσιο φόρο κατοχής μεγάλης ακίνητης περι-ουσίας.

Το αφορολόγητο όριο θα ανέλθει στα 400.000 ευρώ, ενώ πάνω από το ποσό αυτό θα υπάρχουν συντελεστές από 0,1% μέχρι και 1% για ακίνητη πε-ριουσία άνω των 800.000 ευρώ. Ση-μειώνεται ότι η κλίμακα του νέου φό-ρου κατοχής θα εφαρμοστεί στις ισχύ-ουσες αντικειμενικές αξίες. Εφόσον αυτές αυξηθούν, η κλίμακα θα ανα-προσαρμοστεί αναλόγως.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και για τις offshore εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα. Σύμ-φωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουρ-γός, ο συντελεστής φορολόγησης ακι-νήτων που είναι στην ιδιοκτησία εξω-χώριων εταιρειών αυξάνεται από 3% σε 10% ετησίως και καταργείται κάθε εξαίρεση από την υποχρέωση καταβο-λής φόρου.

16 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010

Φορολογικά θέματα

Page 17: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Παράνομη η είσπραξη αναλογικούτέλους

Απόφαση - κόλαφο για την είσπραξη αναλογικού τέλους από τα υποθηκο-φυλακεία στη διαδικασία εγγραφής

προσημείωσης ομολογιακών δανείων εξέδω-σε το Πρωτοδικείο της Αθήνας. Το δικαστήριο έκρινε ότι η είσπραξη του αναλογικού τέλους είναι παράνομη και το μόνο ποσό που βαρύ-νει τον εκδότη είναι τα έξοδα εγγραφής των προσημειώσεων.

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας προσέφυγε η Ανώνυμη Εταιρεία «Μαρού-σι Plaza Επενδυτικά Ακίνητα, πρωην Village Roadshow Greece» ζητώντας τη συντηρητι-κή κατάσχεση της περιουσίας του προϊστα-μένου του υποθηκοφυλακείου Αμαρουσίου, ο οποίος απαίτησε την καταβολή αναλογικού τέλους προκειμένου να γίνει εγγραφή προ-σημείωσης για την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 34,6 εκατ. ευρώ. O εκδότης κατέβαλε το αναλογικό τέλος δε-δομένου ότι η διαδικασία της εκούσιας δικαι-οδοσίας στην οποία θα έπρεπε να προσφύγει είναι χρονοβόρα και τα δάνεια θα ήταν «στον αερα».

Οπως αναφέρεται στην αίτηση ασφαλιστι-κών μέτρων, ενώ συνολικά θα έπρεπε να κα-ταβληθούν 200 ευρώ για τα δύο δάνεια, τελι-κώς κατεβλήθησαν 136.024,70 ευρώ!

Page 18: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Επιδότηση ημερομισθίων

από τον ΟΑΕΔ για αποφυγή απολύσεων

Στόχος, η διάσωση

10.000 θέσεων

εργασίας στην

πρώτη φάση του

προγράμματος

Εντός του Μαρτίου ανα-μένεται να υπογραφεί η υπουργική απόφα-

ση με την οποία θα δρομολο-γηθεί η εκπόνηση ειδικού προ-γράμματος για την επιδότηση ημερομισθίων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλη-μα και προγραμματίζουν απο-λύσεις. Το πρόγραμμα προβλέ-πει την αποδέσμευση των επι-χειρήσεων από την καταβολή δύο ημερομισθίων την εβδομά-δα ή μιας εβδομάδας τον μήνα. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ με τη μορφή της επιδότησης για κατάρτιση του προσωπικού, προκειμένου να αποτραπούν απολύσεις λόγω κρίσης. Οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα επιλέγουν το ΚΕΚ στο οποίο θα παραπέμπουν το προσωπικό για κατάρτιση για χρονικό διά-στημα που μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 6 μήνες.

Πρόκειται για το αποκαλούμε-νο πρόγραμμα «4 συν 2» το οποίο, εάν εφαρμοστεί εγκαίρως και σω-στά, ίσως συμβάλει στην αποτρο-πή απολύσεων σε επιχειρήσεις ή σε τμήματά τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα τεχνολογικής και οικο-νομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμμα-τέα Εργασίας κ. Ροβ. Σπυρόπουλο, στο πρόγραμμα μπορούν να εντα-χθούν προοπτικά όσες εταιρείες εκπονήσουν ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα προσαρμογής. Ωστόσο, στην αρχή αναμένεται να κάνουν χρήση βιομηχανικές μονάδες σε κρίση. Το πρόγραμμα για κάθε επι-χείρηση θα εγκρίνεται από τριμερή επιτροπή η οποία θα λειτουργεί στο

πλαίσιο του ΟΑΕΔ και σε πρώτη φάση αναμένεται να συμβάλει στη διάσωση 10.000 θέσεων εργασίας.

Επίσης, μέσα στον Μάρτιο ανα-μένεται να δρομολογηθεί και το ει-δικό πρόγραμμα επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους (πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών για δύο έτη) για τους εργαζομένους που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο.

Κατάρτιση ανέργωνΣημαντικές αλλαγές εξετάζο-

νται και για το σύστημα κατάρτι-σης ανέργων. Τα περιθώρια λει-τουργίας του με τον παραδοσιακό «παρασιτικό» τρόπο έχουν στενέ-ψει. Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κα-τάρτισης (ΚΕΚ) καθώς και οι ηγε-σίες των δύο υπουργείων Εργασί-ας και Παιδείας, που εμπλέκονται απευθείας στη διαδικασία της αρχι-κής και συνεχιζόμενης κατάρτισης, είναι αναγκασμένα να βρουν τρό-πους απεμπλοκής από ένα σύστη-μα με «σημαδεμένα» χαρτιά στους διαγωνισμούς, ελεγχόμενες αξιο-λογήσεις από τις γνωμοδοτικές και πενιχρά αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης. Η μηχανή μελε-τών, ερευνών, διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας κι άλλων βα-ρύγδουπων εκφράσεων που, σύμ-φωνα με εκτιμήσεις, λειτουργού-σε και ως μηχανισμός χρηματοδό-τησης πολιτικών προσώπων (με τη μέθοδο της επιστροφής ποσού από τα έργα που κατανέμονταν στους φορείς) έχει φτάσει στα όριά της.

Το υπουργείο Εργασίας φαίνε-ται ότι επιλέγει ως εργαλείο εξυγί-ανσης αυτού του συστήματος τον ανταγωνισμό. Εξετάζει την προ-ώθηση μιας «επιταγής εκπαίδευ-

σης» η οποία θα δίδεται σε νέους ανέργους που επιθυμούν να παρα-κολουθήσουν επιδοτούμενα προ-γράμματα. Εχοντας αυτήν την «επι-ταγή» στα χέρια, θα επιλέγουν αυ-τοί το ΚΕΚ που συγκεντρώνει τα κριτήρια της επιλογής τους. Στόχος είναι με τον τρόπο αυτόν να επιβιώ-σουν οι επιχειρήσεις που έχουν και την καλύτερη προβολή της δραστη-ριότητάς τους, να αξιολογούνται θετικά από τους ελέγχους και να διαθέτουν γκάμα προγραμμάτων, ικανή να καλύψει πραγματικές ανά-γκες στην αγορά εργασίας. Ευθύ-νη για την αξιοπιστία ενός συστή-ματος που θα λειτουργεί με βάση την επιλογή του καταρτιζόμενου και όχι του ΟΑΕΔ ή του ΚΕΚ –όπως συμβαίνει σήμερα– θα έχουν και οι άνεργοι. Βεβαίως, το μέτρο συνα-ντά αντιδράσεις, αλλά φαίνεται ότι υποστηρίζεται από τους γενικούς γραμματείς του Εργασίας κ. Σπυ-ρόπουλο και Τσέκο και τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Ηλ. Κικήλια.

18 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010

Εργατικά θέματα

Page 19: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

λησης. Χρονικό διάστημα το οποίο στις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού το-μέα και δη στις τράπεζες είναι πιο κο-ντά στον δοκιμαστικό χρόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Μερική απασχόλησηΣτο σχέδιο νόμου για τα εργασιακά

προβλέπεται μικρή αύξηση της αμοι-βής, σε συνθήκες μερικής απασχόλη-σης και περιορισμοί στη χρήση των «ενοικιαζόμενων». Το υπουργείο προ-

τείνει «η παραχώρηση του μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη να επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένους λόγους που δικαιολογούνται από έκτακτες, πρό-σκαιρες και εποχικές ανάγκες». Οι φο-ρείς της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκει-ται για μια εξαιρετικά αυστηρή διά-ταξη, που εισάγει σοβαρούς περιορι-σμούς στην ευελιξία των επιχειρήσε-ων προσωρινής απασχόλησης, οι οποί-ες, έτσι ή αλλιώς, πλήττονται σοβαρά από την κρίση.

Στο μισό του βασικού ημερομισθίου η αμοιβή γιατα ΣαββατοκύριακαΤέλος στο «μπλοκάκι», ύστερα από έξι μήνες συνεχούς και αποκλειστικής απασχόλησης σε έναν εργοδότη

Με αλλαγές στις δύο διατά-ξεις που είχαν προκαλέ-σει την έντονη κριτική των

εργοδοτικών οργανώσεων προωθεί-ται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά. Το σχέδιο ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Εργασίας και Κοι-νωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρ-δο και βρίσκεται στη διαδικασία συλ-λογής υπογραφών από τα συναρμό-δια υπουργεία, προκειμένου να απο-σταλεί στην Οικονομική και Κοινωνι-κή Επιτροπή (ΟΚΕ) εντός της επόμενης εβδομάδας. Η πρώτη από τις αλλαγές που αποδέχεται να κάνει η ηγεσία του Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφορά στην προβλεπόμενη, βάσει του προσχεδίου, αμοιβή της έκτης ημέρας, η οποία κατά κανόνα συμπίπτει με το Σάββατο. Αρχικώς γι’ αυτήν την ημέ-ρα προβλεπόταν η αμοιβή να ισού-ται με ποσό ίσο με το 100% του βα-σικού ημερομισθίου. Με αυτό το ύψος διαφώνησαν ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕΕ. Μάλι-στα, οι «μικροί» της ΓΣΕΒΕΕ κατηγό-ρησαν το υπουργείο ότι με τη θεσμο-θέτηση υπερβολικά υψηλής αμοιβής νομιμοποιείται η παράνομη εργασία σε καθεστώς πενθημέρου ή νομιμοποιεί-ται η επαναφορά της εξαήμερης εργα-σίας. Κατόπιν τούτου, η προτεινόμενη αμοιβή στο τελικό σχέδιο αναμένεται να οριοθετηθεί στο 50%.

Ανάλογη υποχώρηση κάνει το υπουργείο και στο έτερο επίμαχο θέμα της αμοιβής με «μπλοκάκι». Στο αρχι-κό σχέδιο συμπεριλαμβάνεται άρθρο που εισάγει τεκμήριο υπέρ της εξαρ-τημένης εργασίας μετά την παρέλευση συνεχούς τρίμηνης απασχόλησης, απο-κλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για όλους όσοι απασχολού-νται με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή έργου. Και εδώ οι εργοδοτικοί φο-ρείς διαφώνησαν υποστηρίζοντας ότι το τρίμηνο δεν επαρκεί για να αποδει-χθεί η αποκλειστική σχέση με ένα και μόνο εργοδότη. Τόνισαν ότι δεν παρέ-χει λύση στις περιπτώσεις της αυταπα-σχόλησης σε δύο ή και περισσότερους εργοδότες και αντιτέθηκαν στη μετα-φορά του βάρους της απόδειξης για το πραγματικό καθεστώς της απασχόλη-σης, από τον εργαζόμενο στον εργοδό-τη. Το υπουργείο φαίνεται ότι πείσθη-κε από τα επιχειρήματα, αλλάζοντας το τρίμηνο με εξάμηνο. Δηλαδή, θα τεκ-μαίρεται ότι πρόκειται για εξαρτημένη εργασία αφού προηγηθεί ένα εξάμηνο συνεχούς και αποκλειστικής απασχό-

19Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Page 20: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

Από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, έχει προκηρυχθεί η Δρά-ση ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων: «Κουπόνια Καινοτομίας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις». Η Δράση χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αντα-γωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΠΑΝ - ΙΙ) και έχει στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της αγο-ράς καινοτόμων συμβουλευτικών και υπο-στηρικτικών υπηρεσιών γνώσης / εμπειρο-γνωμοσύνης από φορείς καινοτομίας, για την επίλυση προβλήματος ή/και τη βελτίω-ση της παραγωγικής τους διαδικασίας.

Κάθε κουπόνι καινοτομίας είναι μέγι-στης ονομαστικής αξίας 7.000 ευρώ (χω-ρίς ΦΠΑ).

Η Δράση έχει ξεκινήσει από τον Μάρ-τιο του 2009 και οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Κάθε αίτηση περιλαμβάνει τα στοιχεία της ενδιαφερόμενης επιχείρησης, ένα σχέδιο μεταφοράς τεχνογνωσίας, όπου περιγράφεται το θέμα για το οποίο ζητείται η συνδρομή του φορέα καινοτομίας (δη-μόσιοι ερευνητικοί και τεχνολογικοί φο-ρείς όπως Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα), μια υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της προ-κήρυξης και μια δήλωση στοιχείων για την τεκμηρίωση του χαρακτηρισμού της επι-χείρησης ως μικρομεσαία. Ο προϋπολογι-σμός της δράσης ανέρχεται στα 8.400.000 ευρώ, δηλαδή αναμένεται να χρηματοδο-τηθούν, τουλάχιστον, 1.200 επιχειρήσεις.

Η κατανομή των κουπονιών ανά γεω-γραφική περιοχή είναι καθορισμένη. Ως εκ τούτου, οι ενδιαφερόμενες επιχειρή-σεις θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ΓΓΕΤ για να βεβαιωθούν ότι υπάρχουν δι-αθέσιμα κουπόνια στην περιοχή της έδρας τους ή στην περιοχή υλοποίησης της πρό-τασής τους, πριν προχωρήσουν στην υπο-βολή αίτησης.

Σύμφωνα με τον οδηγό της Δράσης, επιλέξιμες για συμμετοχή είναι οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορ-φής (ατομικές, Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ, Α.Ε.), για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακά-τω προϋποθέσεις:

- Καλύπτουν τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό τους ως μικρομεσαίες και ει-δικά, απασχολούν κατά τη διάρκεια της τε-λευταίας χρήσης, από 0 μέχρι και 20 ερ-γαζόμενους, υπολογιζόμενους σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας - ΕΜΕ και παράλληλα καλύπτουν τις προϋποθέσεις για τον χαρα-κτηρισμό τους ως μικρομεσαίες, σύμφωνα

με τη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτρο-πής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Με βάση τη συγκεκριμένη σύσταση, ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού να μην υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ. Επί-σης, θα πρέπει να ικανοποιείται το κριτή-ριο της «ανεξάρτητης επιχείρησης», σύμ-φωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται μια ΜμΕ να κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 25% του κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου μιας άλλης επιχείρησης ή να ελέγχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% από μια ή από κοινού από περισσότερες επιχειρήσεις, οι οποίες συνολικά απασχολούν περισσό-τερους από 250 εργαζόμενους και ο ετήσι-ος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 50 εκα-τομμύρια ευρώ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους υπερβαίνει τα 43 εκα-τομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά, οι προϋποθέσεις για τον χα-ρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως μικρο-μεσαία περιλαμβάνονται στη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής των Ευρωπα-ϊκών Κοινοτήτων, η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΓΓΕΤ.

- Εχουν κέντρο άσκησης της δραστηρι-ότητάς τους μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας.

- Δεν βρίσκονται υπό εκκαθάριση ή ανα-

γκαστική διαχείριση.- Δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστή-

ριο.- Δεν δραστηριοποιούνται στην παραγω-

γή ή την εμπορία των προϊόντων του τομέα γεωργίας, στον κλάδο της αλιείας ή υδα-τοκαλλιέργειας, στον τομέα του άνθρακα, στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών για λογαριασμό τρίτων, στον τομέα της χαλυβουργίας, των ναυπηγικών εργασιών, της αυτοκινητοβιομηχανίας και στον τομέα των συνθετικών ινών.

- Δεν τους έχουν υποβληθεί κατά τον χρόνο υποβολής και εξέτασης της αίτησής τους κυρώσεις για παράβαση Κοινοτικών Κανονισμών ή Εθνικής Νομοθεσίας.

- Κατά τα τελευταία τρία οικονομικά έτη δεν έχουν λάβει ενισχύσεις ήσσονος ση-μασίας από συμμετοχή σε διάφορα επιδο-τούμενα προγράμματα μεγαλύτερες από 200.000 ευρώ σύμφωνα με τον κανονι-σμό 1998/2006 της Επιτροπής των Ευρω-παϊκών Κοινοτήτων (κανόνας de minimis). Ειδικότερα για τον τομέα οδικών μεταφο-ρών, οι ενισχύσεις δεν θα πρέπει να υπερ-βαίνουν το ποσό των 100.000 ευρώ, σύμ-φωνα με τον προαναφερθέντα κανονισμό.

- Στη διάρκεια ισχύος της πρόσκλησης δεν θα πρέπει να τους έχει χορηγηθεί άλλο κουπόνι καινοτομίας ακόμα και για διαφο-ρετικό πρόβλημα που αφορά άλλο σχέδιο μεταφοράς τεχνογνωσίας.

- Οι δραστηριότητές τους εντάσσονται σε κάποια από τις κατηγορίες των κωδι-κών ΣΤΑΚΟΔ 2003 (Στατιστική Ταξινόμη-ση Κλάδων Οικονομικής Δραστηριότητας) που αναγράφονται στον πίνακα. Επιχειρή-σεις που δεν εμπίπτουν σε αυτές τις κατη-γορίες δεν είναι επιλέξιμες.

Κουπόνια καινοτομίας για μικρομεσαίες

Ο προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται στα 8,4 εκατ. και αναμένεται να χρηματοδοτηθούν άνω των 1.200 επιχειρήσεων

20 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010

οικονομικά θέματα

Page 21: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

1. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ:• Υφιστάμενες μεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις (με έναρξη της παραγω-γικής δραστηριότητάς τους το αργό-τερο την 1/1/2005.)• Υφιστάμενες επιχειρήσεις παροχής υποστηρικτικών προς την μεταποί-ηση υπηρεσιών (logistics και ανά-πτυξης λογισμικού) (με έναρξη της παραγωγικής δραστηριότητάς τους το αργότερο την 1/1/2005.)• Απασχολούν από 50 έως 250 εργα-ζόμενους (σε ΕΜΕ)• Ο κύκλος εργασιών τους δεν είναι μικρότερος των 10 εκατ.€ και δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ.€ ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερ-βαίνει τα 43 εκατ.€.• Εμφανίζουν κατά την τελευταία τρι-ετία μέσο όρο των αποτελεσμάτων προ αποσβέσεων, τόκων και φόρων θετικό (κέρδη).• Ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας που προέρχε-ται από την μεταποίηση ή τις υποστη-ρικτικές στην μεταποίηση υπηρεσίες να είναι μεγαλύτερος του 50%.2. ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ: από 30% έως 50% (ανάλογα με την περι-οχή)Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση όπου το επενδυτικό σχέδιο θα εκτε-λεσθεί σε πυρόπληκτη περιοχή το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης προσαυξάνεται κατά 10%.3. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑ-ΝΩΝ:• Κτιριακές Εγκαταστάσεις

• Ειδικές Εγκαταστάσεις• Δαπάνες Μηχανημάτων και Εξοπλι-σμού• Δαπάνες Λογισμικού• Δαπάνες Απόκτησης Τεχνολογίας• Δαπάνες μελετών για την ανάπτυξη, συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και δαπάνες πιστοποίησης των προϊ-όντων και των διαδικασιών διασφά-λισης ποιότητας καθώς και δαπάνες μελετών για την ανάπτυξη συστημά-των περιβαλλοντικής διαχείρισης και δαπάνες πιστοποίησης αυτών• Δαπάνες συμμετοχής για πρώτη φορά σε έκθεση• Δαπάνες σύνδεσης• Παροχή υπηρεσιών από εξωτε-ρικούς συμβούλους και εκπόνηση κάθε μορφής μελετών σχετιζόμενων με το επιχειρηματικό σχέδιοΣημειώνεται ότι θεωρούνται επιλέξι-μες οι Δαπάνες που πραγματοποιού-νται μετά την υποβολή της πρότασης4. ΟΡΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟ-ΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: από 150.000€ έως 1.200.000€ (ο ανώτατος επιλέξιμος προς επιχορήγηση προϋπολογισμός κάθε επιχειρηματικού Σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 85% του μέ-σου κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας της επιχείρησης)5. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: Παρέχεται η δυ-νατότητα προκαταβολής 30% της επιχορήγησης του εγκεκριμένου επι-χειρηματικού σχεδίου6. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑ-ΣΕΩΝ: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ

1. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ: * Επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότη-τα πριν την 01/01/2007 και με κλεισμένη τουλάχιστον 1 διαχειριστική χρήση * Έχει μέσο όρο κύκλου εργασιών μεγα-λύτερο ή ίσο των € 30.000,00 κατά την τελευταία τριετία (η απαίτηση αυτή θα ισχύει για τα έτη 2007 & 2008 για τον πρώτο κύκλο υποβολής προτάσεων) και ο μέσος όρος των κερδών προ φόρων και αποσβέσεων της τελευταίας τριετίας είναι θετικός. 2. ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ: * 50% 3. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ:* Δαπάνες εμπειρογνωμόνων* Δαπάνες Επαλήθευσης & Πιστοποίησης* Δαπάνες για διαμόρφωση κτηρίων και

χώρων * Δαπάνες Ηλεκτρομηχανολογικού και

λοιπού εξοπλισμού* Δαπάνες προμήθειας Υλισμικού

(Hardware) & Λογισμικού (Software) * Δαπάνες συμβούλωνΣημειώνεται ότι θεωρούνται επιλέξιμες οι Δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά τη προδημοσίευση του Προγράμματος, ήτοι 10/07/20094. ΟΡΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΫ-ΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: από 30.000€ έως και 80.000€ ή 150.000€ ανάλογα με το είδος της επιχείρησης (σημειώνεται ότι υπάρχει απαίτηση, το ύψος του επιλέξιμου προ-ϋπολογισμού της πρότασης να μην είναι μεγαλύτερο του μέσου κύκλου εργασιών της επιχείρησης για τη χρονική περίοδο 2006-2008)5. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕ-ΩΝ: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ.

«ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» «ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΑΙ 2009- ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

ΔΕΥτΕΡΟΣ κΥκΛΟΣ ΕΠΙΔΟτΗΣΕωΝ ΜΜΕΜέσα στους πρώτους μήνες του 2010 το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται να προκηρύξει το δεύτερο κύκλο επιδο-τήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησια-κών Ππρογραμμάτων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της προκήρυξης που είχε ξεκινήσει το φθινόπωρο η προηγούμενη κυβέρνη-ση, συνολικού προϋπολογισμού 1,050 δισ. ευρώ.Συγκεκριμένα ο δεύτερος κύκλος θα αφορά σε ενισχύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς τουρισμού, μεταποίησης, υπηρεσιών και εμπορίου. Στο υπουργείο Οικονομίας εξετάζουν κίνητρα διατήρησης σε πρώτη φάση και αν είναι δυνατόν πρόσληψης επι-πλέον εργαζόμενων, τα οποία να είναι

συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο περί κρατικών ενισχύσεων, αφού το πρό-γραμμα επιδοτείται από την ΕΕ (ΕΣΠΑ), και ταχύτερες διαδικασίες ελέγχου και καταβολής των επιδοτήσεων. Στο νέο κύκλο οι αλλαγές επικεντρώνονται σε κίνητρα στήριξης της απασχόλησης, στο πρότυπο του ΟΑΕΔ, δηλαδή επιδοτεί επιχειρήσεις για την απασχόληση ανέρ-γων (εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέρ-γων του ΟΑΕΔ που έχουν το Ατομικό Σχέδιο Δράσης). Σε περίπτωση που οι εταιρείες μειώσουν το προσωπικό τους υποχρεούνται σε επιστροφή της ενίσχυ-σης. Εξετάζεται το ενδεχόμενο το μέτρο να αφορά και σε υφιστάμενους εργα-ζόμενους, στο πρότυπο συστημάτων εγγύησης που έχουν ήδη θεσπίσει άλλα κοινοτικά κράτη. Η προεργασία εκτιμά-

ται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ώστε από το

Φεβρουάριο να μπορεί να προχωρήσει η προκήρυξη.

Ποσά και προϋποθέσειςΤο πρόγραμμα επιχορηγεί την υλοποί-ηση επενδύσεων, που αφορούν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, με πο-σοστό ενίσχυσης 55% ή 65%, ανάλογα με την έδρα της εταιρείας. Η μέγιστη επιχορηγούμενη επένδυση κυμαίνεται από 200.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ, ανάλογα με τον κλάδο. Ο κατώτερος επιδοτούμενος προϋπολογισμός είναι 50.000 για τη θεματική ενότητα «Μετα-ποίηση», 30.000 ευρώ για τον «Τουρι-σμό» και 20.000 ευρώ για τις ενότητες «Εμπόριο» και «Υπηρεσίες». Δικαίωμα συμμετοχής είχαν και οι επιχειρήσεις

που λειτουργούν με το σύστημα της «δι-καιόχρησης» (franchising). Οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει δύο τουλάχιστον πλήρεις δωδεκάμηνες και κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, να λειτουργούν με νομική μορφή ατομικής επιχείρησης ή ΟΕ ή ΕΕ ή ΕΠΕ ή ΑΕ και ο μέσος ετήσιος κύκλος εργασιών της τελευταίας τριετίας να κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να απασχολούσαν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και να μην ήταν προβληματικές την 1η Ιουλί-ου 2008. Μπορεί να χορηγείται σε επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές κατά την ημερομηνία εκείνη, αλλά κατέστησαν προβληματικές στη συνέχεια, ως συνέ-πεαα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτι-κής κρίσης.

21Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

προγράμματα σε εξέλιξη

Page 22: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

1. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ:Για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων• Όλα τα φυσικά πρόσωπα που γεννήθηκαν από το 1954

μέχρι και το 1991 και διαμένουν μόνιμα στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και είναι άνεργοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρη-ματική δραστηριότητα κατά την ημερομηνία προδημο-σίευσης του προγράμματος

Για την μετεγκατάσταση υφιστάμενων επιχειρήσεων• Όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν επι-

χειρηματική δραστηριότητα στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και επιθυμούν να διακόψουν την εκεί λειτουργία της επιχείρησης τους και να την μεταφέ-ρουν σε ΟΤΑ μεγαλύτερο από 3.000 κατοίκους, στο υπόλοιπο τμήμα της χώρας καθώς και στις εξαιρούμε-νες περιοχές του νομού Αττικής

• Το μέγεθος των επιλέξιμων φορέων πρέπει να είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ή δρα-στηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης franchising2. ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ:• από 50% έως 60% (ανά-λογα με την περιοχή)3. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ:Εξοπλισμός και ειδικές εγκαταστάσειςΔαπάνες κτιριακές & διαμόρφωσης χώρωνΔαπάνες προβολής - προώθησης, υπηρεσίες συμβού-λων, άλλες δαπάνεςΣημειώνεται ότι θεωρούνται επιλέξιμες οι Δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά τη προδημοσίευση του Προ-γράμματος, ήτοι 15/07/20094. ΟΡΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: από 30.000€ έως 200.000 € για τις επιχειρήσεις των τομέων μεταποίησης, ανακύκλωσης και περιορισμού της ρύπαν-σης, από 30.000€ έως 100.000 € για τις επιχειρήσεις του-ρισμού και από 20.000€ έως 100.000 € για τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών5. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: είναι δυνατή η χορήγηση προκατα-βολής, μέχρι το 35% της δημόσιας χρηματοδότησης6. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ: ΑΝΑΜΕΝΕ-ΤΑΙ

1. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ:• Υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δρα-

στηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης, με έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας 1 έως και 5 ετών από την ημερομηνία προδημοσίευσης του προγράμματος (15/07/2009)

• Έχουν κλείσει τουλάχιστον μία πλήρη (τουλάχιστον 12μη-νη) διαχειριστική χρήση

• Εντάσσονται επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονο-μικής δραστηριότητας

2. ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ:• από 50% έως 60% ανάλογα με την περιοχή3. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ:• Εξοπλισμός και Ειδικές Εγκαταστάσεις• Κτιριακά & Διαμόρφωση Χώρων• Δαπάνες marketing και Οργάνωσης - Άλλες Δαπάνες• Δαπάνες ΣυμβούλουΣημειώνεται ότι θεωρούνται επιλέξιμες οι Δαπάνες που πραγ-ματοποιούνται μετά τη προδημοσίευση του Προγράμματος, ήτοι 15/07/2009 4. ΟΡΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: από 50.000€ έως 200.000€ 5. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ

«ΜΕτΟΙκω»

«ΠΡωτΟτΥΠω 2009 – Επιχειρήσεις»

1. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ:• Φυσικά πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου, τα οποία έχουν

γεννηθεί πριν το 1970, τα οποία επιθυμούν να ιδρύσουν μι-κρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα συσταθούν μετά την ημερομηνία προδημοσίευσης του προγράμματος (15/07/2009)

• Άνεργοι ή μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 01/01/2008 και μέχρι την προδημοσίευση του προγράμματος (15/07/2009)

• Επιλέξιμα εταιρικά σχήματα είναι εκείνα στα οποία το φυ-σικό πρόσωπο συμμετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 75% στο εταιρικό κεφάλαιο.

2. ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ:• από 50% έως 60% ανάλογα με την περιοχή

3. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ:• Εξοπλισμός και Ειδικές Εγκαταστάσεις• Κτιριακά & Διαμόρφωση Χώρων• Δαπάνες marketing και Οργάνωσης - Άλλες Δαπάνες• Δαπάνες ΣυμβούλουΣημειώνεται ότι θεωρούνται επιλέξιμες οι Δαπάνες που

πραγματοποιούνται μετά τη προδημοσίευση του Προγράμ-ματος, ήτοι 15/07/2009

4. ΟΡΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: από 30.000€ έως 200.000€

5. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ

«ΠΡωτΟτΥΠω 2009– Νέοι Επιχειρηματίες»

22 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010

προγράμματα σε εξέλιξη

Page 23: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40

1. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ:• Υφιστάμενες και υπό σύσταση Επιχειρήσεις – Τε-

χνοβλαστοί μικρού μεγέθους• Υφιστάμενες και υπό σύσταση καινοτόμες Επιχει-

ρήσεις μικρού μεγέθους 2. ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ:• έως 70% (με μέγι-στη ενίσχυση για κάθε επιχείρηση να μη ξεπερνά το 1.000.000€)3. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ:• Δαπάνες Δημιουργίας ή Επέκτασης Υπαρχουσών

Υποδομών• Γενικές Λειτουργικές Δαπάνες• Δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη• Λοιπές Δαπάνες 4. ΜΕΣΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ: 1.100.000€ 5. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: Είναι δυνατή η χορήγηση προ-καταβολής μέχρι το 35% της δημόσιας χρηματοδό-τησης6. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ: Οι προτά-σεις υποβάλλονται συνεχώς από 30-06-2009 και με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30/06/2010 (εφόσον υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα κονδύλια)

1. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ:• Υφιστάμενες πολύ μικρές μεταποι-

ητικές επιχειρήσεις• Έχουν κέντρο άσκησης της δρα-

στηριότητας τους μέσα στα όρια της επικράτειας

• Ασκούν μία από τις επιλέξιμες δρα-στηριότητες των κλάδων μεταποί-ησης

• Η κύρια δραστηριότητα της επι-χείρησης να ανήκει στους επιλέ-ξιμους κλάδους της μεταποίησης βάση των μεγαλύτερων ακαθάρι-στων εσόδων (σύμφωνα με τον κωδικό 761 του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης)

• Έχουν κλείσει τουλάχιστον μία πλήρη (τουλάχιστον 12μηνη) φο-ρολογική χρήση

• Απασχολούσαν, κατά το έτος 2008, 0 – 9 άτομα με σχέση εξαρτημένης εργασίας (στα οποία δεν περιλαμ-βάνονται οι αυτοαπασχολούμε-νοι), εκφραζόμενα σε Ετήσιες Μο-νάδες Εργασίας (ΕΜΕ)

• Ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας ανέρχεται από 20.000€ έως 2.000.000,0€

• Έχουν σε ισχύ άδεια λειτουργίας ως προς μεταποιητική τους δραστηρι-ότητα ή σχετικό απαλλακτικό

2. ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ:• από 50% έως 60% (ανάλογα με την περιοχή)

3. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑ-ΠΑΝΩΝ:• Εξοπλισμός και Ειδικές Εγκαταστά-

σεις• Κτιριακά & Διαμόρφωση Χώρων

μέσω άδειας εργασιών μικρής κλίμακας

• Δαπάνες Διαφήμισης - Συμμετοχή σε Εκθέσεις Εσωτερικού – Εξωτε-ρικού

• Άλλες άϋλες ΔαπάνεςΣημειώνεται ότι θεωρούνται επιλέ-

ξιμες οι Δαπάνες που πραγματοποι-ούνται μετά την προδημοσίευση του Προγράμματος, ήτοι 10/07/2009

4. ΟΡΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: από 10.000€ έως 60.000€

5. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: Παρέχεται η δυνατότητα προκαταβολής 35% της επιχορήγησης του εγκεκριμένου επι-χειρηματικού σχεδίου

6. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟ-ΤΑΣΕΩΝ: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ - ΥΠΟΣτΗΡΙΞΗ ΝΕωΝ κΑΙΝΟτΟΜωΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕωΝ, κΥΡΙωΣ ΥψΗΛΗΣ ΕΝτΑΣΗΣ ΓΝωΣΗΣ (Spin-off κΑΙ Spin-out)

1. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ: • Υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριο-

ποιούνται στον τομέα της μεταποίησης• Εταιρικές επιχειρήσεις (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύ-

νης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία) με δραστηριότητα που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε έναν από τους κωδικούς ΚΑΔ 2008 που αντι-στοιχούν σε μεταποιητικές επιχειρήσεις (Κωδικοί 10 – 33), όπως και οι κωδικοί 82.92 και 96-01 του τομέα υπηρεσιών

2. ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ: από 50% έως 60% ανάλογα με την περιοχή3. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ:• Διαμόρφωση κτηρίων και χώρων• Προμήθεια μηχανημάτων και εξοπλισμού• Μεταφορικά μέσα (πλην επιβατικών)• Προμήθεια λογισμικού• Δαπάνες πιστοποίησης, επαλήθευσης, επικύρωσης συστημάτων περιβαλ-λοντικής διαχείρισης. Δαπάνες δοκιμών και επαληθεύσεις από εργαστήρια• Αγορά τεχνογνωσίας (άυλες επενδύσεις)• Αμοιβές συμβούλωνΣημειώνεται ότι θεωρούνται επιλέξιμες οι Δαπάνες που πραγματοποιού-νται μετά τη προδημοσίευση του Προγράμματος, ήτοι 27/05/20094. ΟΡΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: από 30.000€ έως 200.000€5. ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: Είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής μέχρι το 35% της δημόσιας χρηματοδότησης6. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2009»

«ΣτΗΡΙΖω 2009»

1. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗΣ:• Εργαστήρια Δοκιμών και Διακριβώσεων, καθώς

και Φορείς Ελέγχου, Πιστοποίησης Προϊόντων, Πιστοποίησης Προσώπων και Πιστοποίησης Συ-στημάτων Διαχείρισης

• Μορφή ατομικής επιχείρησης, ή Ο.Ε., ή Ε.Ε, ή αστικής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ή Ε.Π.Ε, ή Α.Ε. και να τηρούν βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

• Να έχουν συμπληρώσει ένα τουλάχιστο κλεισμένο έτος διαχειριστικής χρήσης

• Ο μέσος όρος κερδοφορίας προ φόρων και απο-σβέσεων της τελευταίας 3ετίας να είναι θετικός

2. ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ:• 50% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης3. ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ:• Δαπάνες Παγίων (Εξοπλισμός, Λογισμικό, Υποστη-

ρικτική Βιβλιογραφία)• Αϋλες Δαπάνες (Διεξαγωγή διεργαστηριακών συ-

γκριτικών δοκιμών ικανότητας, Αρχική διακρίβω-ση προτύπων εργαστηρίου, Υπηρεσίες συμβού-λου & φορέα διαπίστευσης)

Σημειώνεται ότι θεωρούνται επιλέξιμες οι Δαπάνες που πραγματοποιούνται μετά τη προδημοσίευση του Προγράμματος, ήτοι 10/07/2009 4. ΟΡΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣ-ΜΟΥ: από 10.000€ έως 100.000€ για Δραστηριότη-τες Εργαστηρίου και από 10.000€ έως 50.000€ για Δραστηριότητες Φορέα. 5. ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ: ΑΝΑΜΕ-ΝΕΤΑΙ

«ΔΙΑΠΙΣτΕΥτΕΙτΕ»

23Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2010 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Page 24: Επιχειρηματική Επικοινωνία Τεύχος 40