Εμπρός 3386

24
Αύριο το «View» χορεύει στους ρυθμούς των «Vegas» και κουβεντιάζει με το γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Χάρη Ρώμα. Ανέθεσε μελέτη το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Το μεταφορικό ισοδύναμο στο μικροσκόπιο ΣEΛ. 4 Ανακοινώθηκαν οι τοποθετήσεις διευθυντών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του Νομού Λέσβου Οι νέες «κεφαλές» των σχολείων Μελέτη για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύ- ναμου, κατά προτεραιότητα στις άγονες γραμμές, ανέθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικό- τητας και Ναυτιλίας. Ως μεταφορικό ισοδύναμο α- ποκαλείται η καταβολή ίσης δαπάνης για τη μετα- φορά προσώπων και εμπορευμάτων σε ίση απόστα- ση σε στεριά και θάλασσα. Στην περίπτωση που ε- φαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο, τη διαφορά κόστους που θα προκύπτει θα την καλύπτει ο κρα- τικός προϋπολογισμός. Ανάδοχος της μελέτης εί- ναι η εταιρεία «Κantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε.» και σύμφωνα με την ανάθεση, η μελέτη θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε επτά μήνες. ΣEΛ. 6 Με προεδρικό διάταγμα κατανεμήθηκαν οι οργανικές θέσεις στα εφετεία και στις εισαγγελίες εφετών της χώρας Οκτώ δικαστικοί λειτουργοί στο Βόρειο Αιγαίο Ένα βήμα πριν την έκδοση οικοδομικής άδειας ο «Σαλατέλειος Οίκος Ευγηρίας» των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης Στα σκαριά το νέο γηροκομείο ΣEΛ. 7 Επιτροπές απ' τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού και Άθλησης, στα νομικά πρόσωπα που καταργήθηκαν Για καλύτερη διοίκηση ΣEΛ. 23 Άνοιξε η πρόσκληση για διορισμούς εκπαιδευτικών στο Νομό Λέσβου Λίγοι καθηγητές και νηπιαγωγοί, κανένας δάσκαλος ΣEΛ. 7 HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY www.emprosnet.gr ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 10 10 & MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-16 , 21-22 Σ ε λ ί δ ε ς APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3386 TIMH 1,3 Για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία, έναντι 18.000 ευρώ, της σύνταξης του οργανισμού των δύο νομικών προσώπων του Δήμου ΚΟΝΤΡΑ δημοτικής αρχής - Εργαζομένων Ένα μήνα πριν την έναρξη λειτουργίας του νεοϊδρυθέ- ντος Εφετείου Βορείου Αιγαίου, δημοσιεύτηκε το Προε- δρικό Διάταγμα κατανομής των οργανικών θέσεων δικα- στικών λειτουργών στα εφετεία και στις εισαγγελίες ε- φετών της χώρας, σύμφωνα με το οποίο η Δικαιοσύνη στη Μυτιλήνη αποκτά οκτώ ακόμη στελέχη. Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Συλλόγου Εργαζομέ- νων του Δήμου Λέσβου και της δημοτικής αρχής ξέσπα- σε χθες, με αντικείμενο την πρόθεση του Δήμου να ανα- θέσει τη σύνταξη του οργανισμού των δύο νομικών προ- σώπων του, όπως και των κανονισμών λειτουργίας τους, σε ιδιωτική εταιρεία έναντι 18.000 ευρώ. Το θέμα επρό- κειτο να συζητηθεί χθες στο βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός διευκρίνισε πως το έργο που θα ανατεθεί έναντι του συγκεκριμένου ποσού, περιλαμβάνει τόσο τον οργα- νισμό των δύο νομικών προσώπων, όσο και τον Οργανι- σμό Εσωτερικής Υπηρεσίας ολόκληρου του Δήμου. ΣEΛ. 5 ΣEΛ. 23
  • Upload

    -
  • Category

    Documents

  • view

    245
  • download

    12

description

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Transcript of Εμπρός 3386

Αύριο το «View» χορεύει στους ρυθμούς των «Vegas» και κουβεντιάζει με το γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Χάρη Ρώμα.

Ανέθεσε μελέτη το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Το μεταφορικό ισοδύναμο

στο μικροσκόπιο

ΣEΛ. 4

Ανακοινώθηκαν οι τοποθετήσεις διευθυντών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του Νομού Λέσβου

Οι νέες «κεφαλές»των σχολείων

Μελέτη για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύ-ναμου, κατά προτεραιότητα στις άγονες γραμμές,ανέθεσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικό-τητας και Ναυτιλίας. Ως μεταφορικό ισοδύναμο α-ποκαλείται η καταβολή ίσης δαπάνης για τη μετα-φορά προσώπων και εμπορευμάτων σε ίση απόστα-ση σε στεριά και θάλασσα. Στην περίπτωση που ε-φαρμοστεί το μεταφορικό ισοδύναμο, τη διαφοράκόστους που θα προκύπτει θα την καλύπτει ο κρα-τικός προϋπολογισμός. Ανάδοχος της μελέτης εί-ναι η εταιρεία «Κantor Σύμβουλοι ΕπιχειρήσεωνΑ.Ε.» και σύμφωνα με την ανάθεση, η μελέτη θαπρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε επτά μήνες.

ΣEΛ. 6

Με προεδρικό διάταγμα κατανεμήθηκανοι οργανικές θέσεις στα εφετεία και στις εισαγγελίες εφετών της χώρας

Οκτώ δικαστικοίλειτουργοί στο Βόρειο Αιγαίο

Ένα βήμα πριν την έκδοση οικοδομικής άδειας ο «Σαλατέλειος Οίκος Ευγηρίας» των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης

Στα σκαριά το νέο γηροκομείο

ΣEΛ. 7

Επιτροπές απ' τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού και Άθλησης, στανομικά πρόσωπα που καταργήθηκαν

Για καλύτερη διοίκηση

ΣEΛ. 23

Άνοιξε η πρόσκληση για διορισμούςεκπαιδευτικών στο Νομό Λέσβου

Λίγοι καθηγητέςκαι νηπιαγωγοί,κανένας δάσκαλος

ΣEΛ. 7

ΣABBATOKYPIAKO

HMEPHΣIAEΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

www.emprosnet.gr

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

1010 &&MIKPEΣ

AΓΓEΛIEΣOΔHΓOΣ

AΓOPAΣΣEΛ. 9-16 , 21-22Σε

λίδες

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3386 TIMH €1,3

Για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία, έναντι 18.000 ευρώ, της σύνταξης του οργανισμού των δύο νομικών προσώπων του Δήμου

ΚΟΝΤΡΑδημοτικής αρχής - Εργαζομένων

Ένα μήνα πριν την έναρξη λειτουργίας του νεοϊδρυθέ-ντος Εφετείου Βορείου Αιγαίου, δημοσιεύτηκε το Προε-δρικό Διάταγμα κατανομής των οργανικών θέσεων δικα-στικών λειτουργών στα εφετεία και στις εισαγγελίες ε-φετών της χώρας, σύμφωνα με το οποίο η Δικαιοσύνηστη Μυτιλήνη αποκτά οκτώ ακόμη στελέχη.

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Συλλόγου Εργαζομέ-νων του Δήμου Λέσβου και της δημοτικής αρχής ξέσπα-σε χθες, με αντικείμενο την πρόθεση του Δήμου να ανα-θέσει τη σύνταξη του οργανισμού των δύο νομικών προ-σώπων του, όπως και των κανονισμών λειτουργίας τους,σε ιδιωτική εταιρεία έναντι 18.000 ευρώ. Το θέμα επρό-

κειτο να συζητηθεί χθες στο βράδυ στη συνεδρίαση τουΔημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο αντιδήμαρχος ΓιάννηςΒατός διευκρίνισε πως το έργο που θα ανατεθεί έναντιτου συγκεκριμένου ποσού, περιλαμβάνει τόσο τον οργα-νισμό των δύο νομικών προσώπων, όσο και τον Οργανι-σμό Εσωτερικής Υπηρεσίας ολόκληρου του Δήμου.

ΣEΛ. 5

ΣEΛ. 23

2ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

2ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

HM

EP

Oλόγιο

Σα

ν Σήμερ

α...

πριν

χρόνια

μέσ

α α

πό τ

ις σ

ελίδ

ες τ

ου λ

εσβια

κού Τ

ύπου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣελ. 20 ημ.

Aνατ. 05.43 ∆ύσ. 19.14

19Ανδρέα στρατηλάτου, Ευτυχιανού μάρτυρος

ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Θα λυθεί…Με την ιδιότητα του προέδρου τής ΔΕΔΑΠΑΛ, ο αντιδήμαρ-χος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός,σχολίαζε πως όσο κι αν δεν είναι ακόμη ορατή ως προοπτι-κή, πλησιάζει η μέρα που το θέμα της διαχείρισης του συ-νόλου των απορριμμάτων σε επίπεδο νησιού θα αντιμετωπι-στεί πλήρως. Υπογράμμιζε, μάλιστα, πως αν υπάρξει χρημα-τοδότηση απ’ το ΕΣΠΑ για την κατασκευή χώρου για τα α-δρανή υλικά, ο οποίος έχει ήδη χωροθετηθεί στην περιοχήτου κεντρικού ΧΥΤΑ Λέσβου, θα ολοκληρωθούν όλες οι α-ναγκαίες υποδομές.

… και με ανακύκλωση

Κι αυτό γιατί έχουν ήδη δρομολογηθεί τα έργα αποκατάστα-σης των χωματερών, όπως και της δημιουργίας σταθμώνμεταφόρτωσης. Παράλληλα με τα έργα, όμως, έχει «δου-λευτεί» και το σύστημα για την ανακύκλωση, λεπτομέρειεςγια το οποίο - όπως έλεγε ο κ. Βατός - σύντομα θα ανακοι-νωθούν.Μακάρι αυτό που δεν έχει γίνει προς το παρόν για τα πιο α-πλά και καθημερινά σε επίπεδο διαχείρισης, να έχει ξεκαθα-ρίσει για τα σημαντικά και να επιβεβαιωθούν οι προβλέψειςτου αντιδημάρχου.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Μην είδατε το δάνειοΟλημερίς τα συζητούσαν, το βράδυ τα ξε-

χνούσαν. Ο λόγος για τα δάνεια που θα δοθούνστις ελαιοπαραγωγικές ενώσεις συνεταιρισμώνγια να συγκεντρώσουν στις αποθήκες τους όσολάδι δεν έχει πουληθεί. Τον περασμένο Μάρτηέγινε γνωστό ότι θα δοθούν τα δάνεια. Το Μάηοριστικοποιήθηκε η εγγύηση του Δημοσίου.Τώρα όμως έχουμε φθάσει στα μέσα του Αυ-γούστου και ακόμη δεν έχει δοθεί η έγκριση.Όσον αφορά στη λήψη του δανείου, ζήσε Μάημου… Τόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η κρατικώνσυμφερόντων ΑΤΕ τις αποφάσεις της κυβέρνη-σης.

Ν.Μ.

Σχολικά δρομολόγιαΙδιαίτερα ανήσυχη συνεχίζει να είναι η προϊ-

σταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Τα-σούλα Τσολερίδου, για την τελική έκβαση τουθέματος της μεταφοράς μαθητών. Όπως μαςείπε, ούτε η Περιφέρεια αλλά ούτε ο Δήμος έ-χουν στα χέρια τους τις ακριβείς χιλιομετρικέςαποστάσεις μεταξύ των διαφόρων περιοχών ώ-στε να μπορέσουν να σχεδιαστούν και τα δρο-μολόγια των λεωφορείων. Εδώ που τα λέμε,αυτά είναι πράγματα που θα έπρεπε να έχουνγίνει εδώ και καιρό και όχι να περιμένουν οιαρμόδιοι την τελευταία στιγμή, λίγες ημέρεςπριν τη λήξη της προθεσμίας, για να δουν τι θακάνουν.

Β.Χρ.

Αρχαίος… κήποςΠλούσια είναι η βλάστηση στον αρχαιολογι-

κό χώρο της Επάνω Σκάλας. Οι βροχές και τανερά του χειμώνα και της άνοιξης βοήθησανστο να φυτρώσουν χόρτα μέσα στο καλοκαίρι.Και, φυσικά, κανείς δε φροντίζει να τα καθαρί-σει. Ποιος να το κάνει, όμως; Εδώ ο Δήμος τρέ-χει και δε φτάνει με τα σκουπίδια στην πόλη,με τους αρχαιολογικούς χώρους θα ασχολη-θούμε;

Β.Χρ.

Άλλος ένας «Βερόπουλος»Ένα ακόμη κατάστημα του ομίλου σούπερ

μάρκετ «Βερόπουλος» θα ανοίξει στη Μυτιλή-νη. Το νέο κατάστημα, όπως μαθαίνουμε, θαβρίσκεται στην περιοχή Λαζαρέτο. Στόχος του,να εξυπηρετήσει τους κατοίκους των γύρω πε-ριοχών.Σήμερα ο όμιλος αριθμεί 240 καταστήματα σεόλη την Ελλάδα και δύο από αυτά βρίσκονταιστη Μυτιλήνη.

Ν.Μ.

Χάνουν τζίρο οι μεγάλοιΣτη δίνη της κρίσης έχουν μπει και οι μεγά-

λες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ο τζίρος τους το2010 διαμορφώθηκε στα 7,6 εκατ. ευρώ, απότα 8,17 που ήταν το 2009. Το 2011 αναμένεταιο τζίρος να μειωθεί ακόμη περισσότερο, καθώςη κρίση έχει βαθύνει. Τα στοιχεία αυτά δεί-χνουν και στατιστικά ότι πλέον οι Έλληνες πε-ριορίζουν και τα τρόφιμα που αγοράζουν. Επι-πλέον, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι πουεπιλέγουν να αγοράζουν φθηνότερα προϊόνταακόμη κι όταν είναι χαμηλότερης ποιότητας.Αυτό το τελευταίο στοιχείο πρέπει να το λά-βουν υπόψη τους όλες οι τοπικές παραγωγικέςεπιχειρήσεις.

Ν.Μ.

Tα ∆ηκτικά

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδωνπου κατέχει καιδιαχειρίζεται το ΙστορικόΑρχείο Αιγαίου «Εργάνη»www.ergani.org.grΕπιλογή και επιμέλεια:Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος που μιλούνμε τη δική τους «φωνή», έτσι όπως αυτήαποτυπώθηκε στις σελίδεςτων εφημερίδων πουπαρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας«Εμπρός», της Δευτέρας 20 Αυγούστου 1945. Διεθνείς ανταποκρίσεις από το εξωτερικό σε θέματα ελληνικούενδιαφέροντος.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE)

ΓΡΑΦΕΙA:Kαρά Τεπέ, 81100, MυτιλήνηTηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300internet: www.emprosnet.gre-mail: [email protected]

[email protected]@emprosnet.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ:Γαρουφαλλίδου 2, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣΣYNTAKTEΣ: ΠEΛΛH ΓIAKOYMH

NIKOΣ MANABHΣΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣMAPINA ΠOΛΛATOYΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΠΥΡΙ∆ΑΚΗ (ΛΗΜΝOΣ)ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO)ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣ

ART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗ

ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓHΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYAΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO : MAPIA KOP∆EPAΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΛΗΕΦΗ ΣΤΡΑΒΟΣΚΟΥΦΗΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ

YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOYΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ,TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣEKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΛEΣBOY A.E.

Ημασκαρεμένη κοινωνία μας γεννάπλάνες. Γυναίκα περίτεχνα φτιασι-δωμένη δείχνει το πρόσωπο της

πλαστικής ευδαιμονίας. Σε μια εικονικήπραγματικότητα φτιάχνει το μύθο της,τον τρέφει και τρέφεται από αυτόν, αφο-

μοιώνεται μέσα στην παραίτηση για αναζήτηση της α-λήθειας, ξεγελά και ξεγελιέται στο ναρκισσιστικό τηςκλωθογύρισμα.Η φυσική πραγματικότητα της πατρίδας μας, του γεω-γραφικού της χώρου, φτάνει σε μας εικονογραφημέ-νη, παραλλαγμένη από τη μεσολάβηση των τσιμεντου-πόλεων. Ξέρουμε τα βουνά, τους κάμπους, τις παρα-λίες της μόνο οπτικά, φωτογραφικά. Βλέπουμε τη φύ-ση μας μόνο από τα τζάμια ενός αυτοκινήτου σ’ ένατουριστικό περίπατο χωρίς αληθινές αισθητικές φυσι-κές εμπειρίες.Γνωρίζουμε την πραγματικότητα των συνανθρώπωνμας όχι βιωματικά, μα μέσα από μια τυπική κοινωνικήτελετουργία και σχέση.Γνωρίζουμε πολλά για την υγεία, έτσι αόριστα, από ντο-κυμαντέρ, εκπομπές, εγκυκλοπαίδειες, από το σφύριγ-μα των ασθενοφόρων, τη θέα των τεράστιων μα ελάχι-στα λειτουργικών νοσοκομείων.Γνωρίζουμε την παιδεία από το κορνάρισμα των σχολι-κών λεωφορείων, από την επιστροφή των παιδιών απότο σχολείο, από την αφύσικη προσπάθεια για γνώση τιςώρες που τα «διαβάζουμε» βαρυγκωμώντας.Η μορφοποίηση, σκόπιμη συχνά, για τους δυο αυτούςζωτικούς χώρους της ζωής μάς δίνεται κονσερβαρι-σμένη σ’ αυτό που μας σερβίρουν οι μεσάζοντες τωντηλεοπτικών μέσων και οι παπαγάλοι των τηλεοπτικώνπαραθύρων.Δε φτάνει σε μας ο παλμός της φοιτητικής διαδήλω-σης, γιατί είναι «κάποιου» άλλου πρόβλημα.Μετράμε τη σχέση μας με τη ζωή και την πατρίδα μέσααπό την κατοχή και την καταπάτηση των δασών, την α-παξιωμένη φροντίδα τού ΕΣΥ και την πληρωμένη εκ-παίδευση των παιδιών μας.Το πρόσωπο της κοινωνίας μας στέκει ψεύτικο μπρο-στά μας και δεν τολμούμε, όσο «τα βολεύουμε», νατραβήξουμε τη μάσκα να το δούμε.Όμως οι μάσκες πέφτουν μόνες τους αναπόφευκτα καικαθημερινά για τους φτωχούς πλανημένους υποστηρι-κτές των εκάστοτε κυβερνητικών σχηματισμών. Και οκόσμος δε θέλει να καταλάβει ότι εκτρέφει το τέραςτης αδικίας για τους μη κατέχοντες.Το πρόσωπο της κοινωνίας μας αποκαλύπτεται γιατους ασθενείς των εξάκλινων θαλάμων που δε διαθέ-τουν ούτε μια τουαλέτα. Πέφτει στις ουρές των εξωτε-ρικών ιατρείων ή έξω από την πόρτα των ιδιωτικών νο-σηλευτηρίων, καθώς ψηλαφούν έντρομοι τις τσέπεςκαι την περηφάνεια τους, για να βρουν τα «παντοδύνα-μα» ευρώ.Αποκαλύπτονται όταν σταματούν τις σπουδές των προι-κισμένων παιδιών τους καθώς η απειλή της αλλαγήςτου συνταγματικού άρθρου 16 εξαφανίζει την ελπίδαγια μια δωρεάν παιδεία.Στο χώρο της υγείας και της παιδείας οι πολιτικές λο-βιτούρες, τα ψέματα και το ξεγέλασμα δεν περνούν.Γυμνό το σκληρό πρόσωπο της αλήθειας στέκει μπρο-στά στον άνθρωπο της ανάγκης.Στην αρρώστια και στις σπουδές των παιδιών οι φτω-χοί καταλαβαίνουν την τραγικότητα της εγκατάλειψήςτους.

* O Γιώργος Kωµαΐτης είναι ψυχίατρος.

3ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

3ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Ψυχοτοµές

Το αληθινό πρόσωπο της κοινωνίας μας

Υγεία και Παιδεία

Γράφει ο ΓIΩPΓOΣ KΩMAΪTHΣ*

Υποτίθεται πως ο Δήμος μαζεύει κάθε δύο μέρες τα σκουπίδια, κυκλικά, από τις συνοικίες της πόλης. Από το συγκεκριμένο σημείο, όμως, στην Κουλμπάρα, φαίνεται πως έχει να περάσει πολλές μέρες.

Και η κατάσταση είναι απελπιστική…

Χάνουν το ΕΚΑΣΑνάμεσα στους συνταξιούχους που χάνουν

το ΕΚΑΣ λόγω εισοδηματικών κριτηρίων αναμέ-νεται να βρεθούν και όσοι λαμβάνουν αγροτικέςεπιδοτήσεις. Αυτό γιατί στο εισόδημα θα συ-μπεριλαμβάνονται και τα έσοδα που φορολο-γούνται με ειδικό τρόπο ή απαλλάσσονται απόφόρο.Το πρόβλημα τούτο μπορεί να λυθεί μόνο με τημεταβίβαση τις εκμετάλλευσης στα παιδιά τωνσυνταξιούχων.

Ν.Μ.

Θα δείτε κι άλλες κινήσειςΣτις 30 Ιουλίου γράψαμε ότι η ΕΑΣ Λέσβου έ-

κανε εξαγωγή ελαιολάδου στη Βραζιλία. ΤηνΤρίτη και την Τετάρτη η είδηση αναπαράχθηκεαπό ιστοσελίδες του αγροτικού χώρου. Ορισμέ-νες από αυτές, όπως η ιστοσελίδα τής ΠΑΣΕ-ΓΕΣ, φρόντισε να αναφέρει ότι η είδηση προέρ-χεται από το «Ε». Κάποιες άλλες «έθαψαν» τηνπηγή της είδησης.Η πανελλαδική διάσταση που πήρε το θέμα χα-ροποίησε τα στελέχη τής ΕΑΣ Λέσβου, που χθεςτο μεσημέρι μάς έλεγαν πως σύντομα θα δούμεκι άλλες αντίστοιχες κινήσεις. Αναμένουμε μεενδιαφέρον. Σε τελική ανάλυση, αυτό που μπο-ρεί να βελτιώσει τα πράγματα είναι η εξωστρέ-φεια και των τοπικών επιχειρήσεων, και η Ένω-ση έχει ένα σημαντικό ρόλο σ’ ό,τι αφορά στοβασικό αγροτικό μας προϊόν.

Ν.Μ.

30 τόνοι σε τρεις μέρες!!!Άμεση ήταν η απάντηση του αντιδημάρχου

Καλλονής, Βαγγέλη Γιαβάση, στις φωτογραφίεςπου δημοσιεύσαμε χθες απ’ την περιοχή τηςΣκάλας Καλλονής κι απεικόνιζαν σωρούς απόσκουπίδια. Ο κ. Γιαβάσης, τονίζοντας πως τοπρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της αργίας τουΔεκαπενταύγουστου, σημείωσε πως Τρίτη, Τε-τάρτη και χθες Πέμπτη τα απορριμματοφόρα,αλλά και ένα φορτηγό που «επιστρατεύθηκε»στην αποκομιδή, συγκέντρωσαν συνολικά 30τόνους σκουπίδια από την περιοχή της Σκάλαςκαι έτσι πλέον έχει αντιμετωπιστεί ο κακός χα-μός που επικρατούσε.Μπορεί όντως κάποιοι πολίτες να γκρινιάζουν,θέλοντας να έχουν καθημερινά ένα σκουπιδιά-ρικο στην πόρτα τους, αλλά και οι δημοτικοίμας άρχοντες πρέπει επιτέλους να κατανοήσουνπως δεν είναι υπερβολή να απαιτούν οι δημότεςνα μαζεύονται τα σκουπίδια. Από παντού, και σετακτική βάση.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Κίνηση ΚοτσακάΝέο πολιτικό σχήμα με το όνομα

«Κοινωνική Αριστερά» ετοιμάζει τοπρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ΑντώνηςΚοτσακάς, με στόχο να συσπειρώσειμέλη και στελέχη που αποχωρούν απότο ΠΑΣΟΚ λόγω της οικονομικής πολι-τικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ο κ.Κοτσακάς είναι Χιώτης και στη Μυτιλή-νη είχε έρθει ως υπουργός Αιγαίου το1994. Πριν ένα χρόνο το όνομά του είχεακουστεί ανάμεσα σε εκείνους πουδιεκδικούσαν το χρίσμα τού ΠΑΣΟΚ γιατην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ε-σχάτως ήταν ένας από τους... διεκδικη-τές του νέου θεσμού της περιφερειακήςαυτοδιοίκησης, αυτού του Συνηγόρουτου Πολίτη και της Επιχείρησης.

Ν.Μ.

Κάδοι στην προκυμαίαΓράφουμε και ξαναγράφουμε για τα

σκουπίδια και ίσως καταντούμε και λίγομονότονοι. Είναι γεγονός, όμως, πως ηεικόνα της βρόμικης πόλης ελάχιστα αλ-λάζει από μέρα σε μέρα. Χτες το πρωί, γιαπαράδειγμα, όλοι οι κάδοι της προκυμαί-ας παρέμεναν ακόμη γεμάτοι απορρίμμα-τα, που είχαν να μαζευτούν μέρες. Όπωςμας εξήγησε ο κ. Κουνιαρέλλης, λόγω έλ-λειψης οχημάτων του Δήμου, βοήθησεκαι το Λιμενικό Ταμείο και τα σκουπίδιαμαζεύτηκαν τελικά μέσα στη μέρα. Θαπρέπει σύντομα να βρεθεί κάποια λύση,γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύακόμη αυτή η κατάσταση.

Β.Χρ.

Ηδύναμη των ηλεκτρονικών μέσων δικτύωσης

δεν είχε συνειδητοποιηθεί από το επίσημοκράτος, που στελεχωμένο από υπαλλήλους

παλαιάς νοοτροπίας υπέθεσε ότι το Facebook, τοTwitter και τα υπόλοιπα δίκτυα, στα οποία οι νέοι«σπαταλούν» το χρόνο τους, ήταν απλά παιχνιδά-κια για αφελείς, τα οποία αποσπούσαν την προσο-χή από τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Το κίνημα των Αγανακτισμένων, τα γεγονότα του Λονδίνου, τουΒανκούβερ και της Βρετανικής Κολομβίας, αλλά και η επανάστα-ση στην Αίγυπτο, στην Τυνησία κ.λπ., ανησύχησε τις παγκόσμιεςκυβερνήσεις, που ξαφνικά συνειδητοποίησαν ότι η εποχή της α-θωότητας είχε παρέλθει και ότι οι νέοι δεν είναι τόσο απορροφη-μένοι με τις ατομικές τους ενασχολήσεις, αλλά μπορούν να οργα-νώνουν - με τη δύναμη της τεχνολογίας - επικίνδυνα και πρωτό-γνωρα κινήματα. Οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας από τις δυνά-μεις καταστολής, σε οποιαδήποτε χώρα, δημιουργεί άμεσα χιλιά-δες σελίδες οργής στα ηλεκτρονικά μέσα, διαχέεται αστραπιαίαστον κυβερνοχώρο και κινητοποιεί πολίτες σε όλα τα μήκη καιπλάτη, οι οποίοι με διαφορετικά κίνητρα κάθε φορά, εκδηλώνουντην απόγνωσή τους αδιάκριτα, αλλά συντονισμένα. Η δύναμη τωνκοινωνικών δικτύων λαμβάνει νέες διαστάσεις και η σύγκρουσημε την καθεστώσα τάξη γίνεται πιο περίπλοκη.Αν και τα επίσημα κράτη επιχειρούν να υποβαθμίσουν τα γεγονόταπαρουσιάζοντάς τα ως καπρίτσιο μερικών χιλιάδων «αποδιοργα-νωμένων» νεαρών, εν τούτοις ο προβληματισμένος και ενεργόςπολίτης αντιλαμβάνεται ότι ο πολιτισμένος κόσμος πρόκειται σύ-ντομα να θερίσει τις θύελλες που έσπειρε. Η τεχνολογία και η ει-κονική πραγματικότητα δεν μπορούν να κρίνονται επιδερμικά καιμε επιφανειακές κοινωνιολογικές αναλύσεις. Η τεχνολογία σήμε-ρα έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται το φυσιολογι-κό και έχει θέσει νέα κριτήρια στον τρόπο σκέψης, αλλά και στις α-ποδεκτές μεθόδους διακυβέρνησης.Τα ηλεκτρονικά μέσα δικτύωσης δεν προκαλούν επαναστάσεις.Αυτές μπορούν εύκολα να αποδοθούν στη φτώχεια, στην κατάρ-ρευση του κράτους πρόνοιας, στη συσσώρευση πλούτου στα χέ-ρια των πολεμοκάπηλων, στην ανεργία, στην έπαρση των κυβερ-νώντων, στην υποβάθμιση της παιδείας, της υγείας, της ποιότηταςζωής, στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην ολιγωρία των πολιτι-κών να εγγυηθούν το μεγαλύτερο όνειρο των νέων: την απρόσκο-πτη πρόσβασή τους στους πόρους της κοινωνίας, ώστε να συνεχί-σουν αδιάσπαστοι να αναπτύσσουν τα κληροδοτήματα της προη-γούμενης γενιάς. Οι ξεσηκωμοί, οι ανταρσίες, οι συγκρούσεις ι-στορικά δεν είχαν ανάγκη από το διαδίκτυο για να συμβούν. Σήμε-ρα, όμως, εξ αιτίας τού ίντερνετ, δεν αποτελούν ένα τοπικό, απο-μονωμένο φαινόμενο. Η παγκοσμιοποίηση έχει και μη επιθυμητέςδιαστάσεις γι’ αυτούς που την επεδίωξαν.Τα ηλεκτρονικά μέσα μπορούν πολύ εύκολα να δράσουν ως πολ-λαπλασιαστές των κινημάτων, επειδή διασπείρουν την πληροφο-ρία άμεσα, ανέξοδα και με γεωμετρική πρόοδο. Οι αντιεξουσιαστι-κές συμπεριφορές, μόλις κοινοποιηθούν σε αυτά, γίνονται παρα-δειγματικές, αποκτούν εγκυρότητα, νομιμοποιούνται και δίνουνστο χρήστη την αίσθηση πως ανήκει σε έναν παγκόσμιο επαναστα-τικό χώρο, πως μετέχει μιας φρενίτιδας που δύσκολα το κράτοςμε την πενιχρή τεχνολογική κατάρτιση θα καταπνίξει. Οι αστυνομι-κοί δεν μπορούν ποτέ να προβλέψουν την επόμενη κίνηση ή ναπρολάβουν το σχεδιασμό του επόμενου χτυπήματος. Ο κόσμοςτου διαδικτύου είναι ασύνορος και τέτοια είναι και η αντίληψη τωννέων για τον πραγματικό χώρο.Η πληροφορία είναι σύντομη, παραπεμπτική, ουσιαστική. Κάθεχώρα που δε σέβεται τον πολίτη, είναι υποψήφια για το επόμενοπεδίο των ταραχών. Ταυτόχρονα τα ηλεκτρονικά μέσα ενδυναμώ-νουν το ιδεολογικό οπλοστάσιο των νέων και μεταδίδουν όλο το ει-κοσιτετράωρο τα τεκταινόμενα, όχι απλά ως γεγονότα, αλλά ωςσυναίσθημα, ως εντύπωση, ως εσωτερίκευση, ακόμα και ως τάσηή παρωδία. Μικρές αλλαγές στον τρόπο σκέψης του κάθε χρήστημπορεί να προκαλέσουν μεταβολές στην κουλτούρα ενός ολόκλη-ρου υποσυστήματος και, προσεγγίζοντας μια κρίσιμη ποσότητα, ναμετουσιώσουν νοοτροπίες μιας κοινωνικής αντίληψης. Η δύναμητης νέας τεχνολογίας έγκειται στη διασύνδεση με απλό τρόπο προ-σώπων, ιδεών και φιλοσοφιών, οι οποίες, εάν ενισχυθούν από τιςσυγκυρίες, μπορούν να εξελιχθούν σε πολιτική πράξη.Η Κοινωνιολογία, και ειδικότερα ο Granovetter, τη δεκαετία τού1970 είχε αποδείξει πώς οι ασθενείς δεσμοί μεταξύ προσώπων(οι σχέσεις με άτομα που δεν ανήκουν στο στενό κύκλο γνωρι-μιών, αλλά ενδεχομένως σε άλλη κοινωνική τάξη, εθνότητα κ.λπ.)μπορούν να επηρεάσουν ευκολότερα την κοινωνική μεταβολή, νααναμίξουν ιδεολογίες, να αναδείξουν το καινοτόμο, να παραγά-γουν το νεωτεριστικό, να μεταδώσουν πληροφορίες και να επιτα-χύνουν την αλλαγή. Τα ηλεκτρονικά μέσα δικτύωσης αξιοποιούν α-κριβώς αυτές τις διασυνδέσεις μεταξύ ατόμων που δε γνωρίζονταιμεταξύ τους, για να τα ενώσουν υπό τα ιδεολογήματα μιας κοινήςκουλτούρας και μιας ομοιόμορφης πρακτικής. Εάν κάποτε επηρε-άσουν καταλυτικά και τους ισχυρούς δεσμούς των ανθρώπων, εάνδημιουργήσουν χρήστες που θα ενοποιούνται με σχέσεις αλληλεγ-γύης, αλληλοκατανόησης και εμπιστοσύνης, τότε η επίδρασή τουςστη διαμόρφωση της κοινωνικής πραγματικότητας θα είναι κατα-λυτική. Τα κράτη, με την αυτιστική στάση τους και με την αναλγη-σία τους απέναντι στις ανάγκες των πολιτών, παρέχουν απλόχερατα επιχειρήματα για τη βίαιη κατάλυση της έννομης τάξης. Φυσικάτης γενικότερης αναταραχής επωφελούνται εγκληματικά στοιχεία,τα οποία επιδιώκουν να διασπείρουν τον πανικό και την αταξία.

* Ο Ευστράτιος Παπάνης είναι επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολο-γίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.

4ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011EI∆HΣEIΣ

Γράφει οΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΝΗΣ*

Kοινωνιόγραµµα

Ο ρόλος των ηλεκτρονικών μέσωνδικτύωσης στις ευρωπαϊκές

και διεθνείς εξεγέρσεις

Επενδύσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου επι-διώκει να προσελκύσει η Περιφέρεια με την έ-

νταξή της στην πρωτοβουλία SYNERGASSIA, στοπλαίσιο της οποίας θα αναπτυχθεί συνεργασίαμε την εταιρεία Invest in Greece.Η πρωτοβουλία SYNERGASSIA αποτελεί ένα ευρύπρόγραμμα-ομπρέλα, που καλύπτει το σύνολοτων ενεργειών τής παραπάνω εταιρείας για την α-νάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, καθώς φέρ-νει σε επαφή τις τοπικές κοινωνίες με την εγχώ-ρια και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, δίνο-ντας έμφαση σε συγκεκριμένους κλάδους καιπροϊόντα που εμφανίζουν σημαντικές ευκαιρίεςανάπτυξης.Οι κυριότεροι στόχοι είναι:- Η προβολή της Ελλάδος στην παγκόσμια επεν-δυτική αγορά.

- Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των περιφερειών.- Η ανάπτυξη συνεργασίας με την τοπική αυτοδι-οίκηση και την τοπική κοινωνία, ώστε να ανταπο-κρίνονται θετικά και επαρκώς στην αντιμετώπισητων θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες οιοποίες επιθυμούν να επενδύσουν στον ελλαδικόχώρο.Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μετά από ενέρ-γειες του περιφερειάρχη, Νάσου Γιακαλή, κατέ-ληξε σε συμφωνία με την εταιρεία Invest inGreece ώστε να γίνει σειρά εκδηλώσεων στην Πε-ριφέρεια, οι οποίες θα έχουν ως στόχο να προ-βάλλουν τα νησιά μας στη διεθνή επενδυτική κοι-νότητα, να αναδείξουν την επιχειρηματικότητατου Βορείου Αιγαίου και να στηρίξουν τους Έλλη-νες επιχειρηματίες στη σύναψη αμοιβαίων επω-φελών συμφωνιών.

τoυ NIKOY MANABH

Μελέτη για την εφαρμογή τουμεταφορικού ισοδύναμου,κατά προτεραιότητα στις άγο-

νες γραμμές, ανέθεσε το Υπουρ-γείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότη-τας και Ναυτιλίας. Ως μεταφορικόισοδύναμο αποκαλείται η καταβο-λή ίσης δαπάνης για τη μεταφοράπροσώπων και εμπορευμάτων σε ί-ση απόσταση σε στεριά και θάλασ-σα. Στην περίπτωση που εφαρμο-στεί το μεταφορικό ισοδύναμο, τηδιαφορά κόστους που θα προκύ-πτει θα την καλύπτει ο κρατικόςπροϋπολογισμός. Ανάδοχος τηςμελέτης είναι η εταιρεία «ΚantorΣύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε.» καισύμφωνα με την ανάθεση, η μελέ-τη θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσασε επτά μήνες.Η μελέτη χωρίζεται σε τρεις φά-σεις. Στην πρώτη θα γίνει αποτύ-πωση της υφιστάμενης κατάστασηςδικτύου δρομολογίων άγονωνγραμμών. Θα εξεταστεί το θεσμικόπλαίσιο λειτουργίας τους και ησχετική εμπειρία από άλλα κράτημέλη της Ένωσης και του συνολι-κού σχεδιασμού τους (με βάση υ-φιστάμενες μελέτες). Ακόμη προ-βλέπεται ανάλυση κόστους - οφέ-λους και αποτίμηση της οικονομι-κής επιβάρυνσης που θα προκύψειαπό την εφαρμογή του μεταφορι-

κού ισοδυνάμου για το ΕλληνικόΔημόσιο, με βάση το υφιστάμενοκαθεστώς δρομολογίων.Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης θαγίνει ανάλυση πλεονεκτημάτων, α-δυναμιών, ευκαιριών που θα προ-κύψουν από την εφαρμογή του με-ταφορικού ισοδύναμου στις άγονεςγραμμές. Επίσης θα εξεταστούν ε-ναλλακτικά σενάρια υλοποίησηςτου μεταφορικού ισοδύναμου, ό-πως είναι η ναυπήγηση ή αγοράπλοίων μέσω συμπράξεων δημόσι-ου και ιδιωτικού τομέα, ή ως δημό-σιο έργο.Ακόμη θα προταθεί η εφαρμογήτου σε δύο συγκεκριμένα δρομολό-για, για να εξεταστεί πιλοτικά ηλειτουργία του.Στη δεύτερη φάση, για καθένα απότα προτεινόμενα δρομολόγια η με-λετήτρια εταιρεία θα πρέπει ναπροσδιορίσει τις τεχνικές προδια-γραφές των πλοίων, τις λειτουργι-κές απαιτήσεις τους, τη συχνότητατων δρομολογίων και μια σειρά άλ-λων χαρακτηριστικών.Επίσης θα απαιτηθεί ολοκληρωμέ-νη οικονομοτεχνική μελέτη σκοπι-μότητας και βιωσιμότητας.Η τρίτη φάση περιλαμβάνει τη με-λέτη της ολοκληρωμένης εφαρμο-γής του μεταφορικού ισοδύναμουσε όλες τις άγονες γραμμές καιχρονικό προσδιορισμό των ενερ-γειών που απαιτείται να γίνουν.

Ισοδύναμο ή επιδοτήσεις;Σε δήλωσή του στο «Ε», ο γενικόςγραμματέας Αιγαίου και Νησιωτι-κής Πολιτικής τόνισε: «Είναι δέ-σμευσή μας κι ίσως έχουμε καθυ-στερήσει στην υλοποίησή της να ε-ξασφαλίσουμε ίσο κόστος μετακί-νησης για τους πολίτες της νησιω-τικής Ελλάδας με τους πολίτες τηςηπειρωτικής Ελλάδας. Η μελέτηπου ανατέθηκε είναι πολύ σημαντι-κή, καθώς θα μας δείξει ποια είναιη σημερινή κατάσταση, ποιες είναιοι ανάγκες και πώς μπορούν να κα-λυφθούν.»Ας σημειωθεί ότι στο Υπουργείο Α-νάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας καιΝαυτιλίας λειτουργεί ομάδα εργα-σίας που μελετά το θέμα, ώστε ναπροχωρήσει η θεσμική κατοχύρω-ση του μεταφορικού ισοδύναμου.Μελέτη που έχει εκπονήσει το Πα-νεπιστήμιο Πειραιά για τη γραμμήΠειραιάς - Ρόδος με ενδιάμεσουςσταθμούς στα μικρά νησιά των Δω-δεκανήσων, έδειξε ότι η εφαρμογήτου μεταφορικού ισοδύναμου θαείχε μικρότερο κόστος για το Ελλη-νικό Δημόσιο από τις επιδοτήσειςπου δίνονται σήμερα, ενώ ταυτό-χρονα οι επιβάτες θα πλήρωναν έ-ως και 60% χαμηλότερους ναύ-λους.

[email protected]

Ανέθεσε μελέτη το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Το μεταφορικό ισοδύναμοστο μικροσκόπιο

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - Invest in Greece

Συνεργασία για τις επενδύσεις

Με απόφαση του αντιπερι-φερειάρχη Περιβάλλοντοςκαι Χωροταξίας, ΝίκουΜάρκου, εγκρίθηκαν οιπεριβαλλοντικοί όροι γιατη λειτουργία της «Μονά-δας φροντίδας ηλικιωμέ-νων ατόμων, 98 κλινών, μεδιακριτικό τίτλο “Σαλατέ-λειος Οίκος Ευγηρίας”των Φιλανθρωπικών Κατα-στημάτων Μυτιλήνης».

51 δωμάτια…Όπως περιγράφεται στηναπόφαση έγκρισης, πρό-κειται για οίκο ευγηρίαςπου αποτελείται από δύοκτήρια, ένα ισόγειο που θαχρησιμοποιηθεί ως κτήριοτης διοίκησης και ένα διώ-ροφο με υπόγειο όπου θαυπάρχουν όλες οι υπόλοι-

πες εγκαταστάσεις του γη-ροκομείου, δηλαδή οι χώ-ροι διαμονής, εστίασης,βοηθητικοί κ.λπ..Στο υπόγειο θα υπάρχουνμόνο βοηθητικοί χώροι(μηχανοστάσια, λεβητο-στάσια, χώροι στάθμευ-σης, αποθηκευτικοί χώροι,νεκροθάλαμος), ενώ στο ι-σόγειο θα υπάρχουν χώροικαθιστικού, τραπεζαρίας,νοσηλείας, αποχωρητήριακ.λπ., όπως επίσης και 20δωμάτια με 38 κλίνες.Στον όροφο θα υπάρχουνχώροι καθιστικού, κουζί-νας, βοηθητικοί χώροι α-ποθηκών, καθώς και συνο-λικά 31 δωμάτια ηλικιωμέ-νων με 60 κλίνες.Συνολικά στο οικόπεδο

που βρίσκεται στη Βαρειά(λίγο μετά την καφετέρια«Status» επί του παραλια-κού δρόμου), έκτασηςσχεδόν πέντε στρεμμάτων,η συνολική επιφάνεια δό-μησης των δύο κτηρίων θαείναι περίπου 2.900 τετρα-γωνικά μέτρα.

Στο ΕΣΠΑ;Η ανάγκη για τη δημιουρ-γία νέων κλινών γηροκο-μείου στην ευρύτερη πε-ριοχή της Μυτιλήνης είναικάτι παραπάνω από υπαρ-κτή, αφού ως γνωστόν εκ-κρεμούν κατά καιρούςπολλές αιτήσεις ενδιαφε-ρομένων για το Γηροκο-μείο της πόλης. Ήδη απ’τα τέλη της δεκαετίας τού‘80 έχει ξεκινήσει η προ-σπάθεια να υπάρξει κι άλ-λος παρόμοιος προνοια-κός χώρος, προσπάθεια

που το 2004 πήρε συγκε-κριμένο χαρακτήρα με τησυνεργασία των Φιλαν-θρωπικών ΚαταστημάτωνΜυτιλήνης και του Ιδρύ-ματος Αγγέλου και Δέ-σποινας Σαλατέλλη. Οπρόεδρος των Φιλανθρω-πικών, σεβασμιώτατοςμητροπολίτης Μυτιλήνης,κ. Ιάκωβος, εισηγήθηκεκαι έτσι αποφασίστηκε ταΦιλανθρωπικά Καταστή-ματα να παραχωρήσουνοικόπεδο ιδιοκτησίαςτους στη Βαρειά, απέναντιαπό το λιμανάκι, προκει-μένου με χρηματοδότησηαπό το Ίδρυμα να ανεγερ-θεί το γηροκομείο, ο «Σα-λατέλειος Οίκος Ευγη-ρίας».Όπως μας είπε η προϊστα-μένη των ΦιλανθρωπικώνΚαταστημάτων, Στέλλα

Σημαντήρη, μετά την έ-γκριση των περιβαλλοντι-κών όρων, αναμένεται ναεκδοθεί και η οικοδομικήάδεια, ενώ παράλληλαβρίσκεται σε εξέλιξη και ηδιαδικασία αδειοδότησηςτης λειτουργίας του γηρο-κομείου.Μετά τις άδειες, θα ξεκι-νήσει η ανέγερση της μο-

νάδας, που έχει θεμελιω-θεί απ’ τον ΟικουμενικόΠατριάρχη κ. Βαρθολο-μαίο σε προηγούμενη επί-σκεψή του στη Λέσβο.Τα χρήματα που είναι στηδιάθεση των Φιλανθρωπι-κών Καταστημάτων γιατην ανέγερση του γηροκο-μείου απ’ το Ίδρυμα Σαλα-τέλλη, είναι της τάξης τουμισού εκατομμυρίου ευ-ρώ, ποσό που σε καμμίαπερίπτωση δεν επαρκείγια την ολοκλήρωση τουέργου. Έτσι, θα επιδιω-χθεί, όπως έγινε και με τοΓηροκομείο Πολιχνίτουτην προηγούμενη προ-γραμματική περίοδο, να ε-νταχθεί στο ΕΣΠΑ προκει-μένου να ολοκληρωθεί.

5ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 EI∆HΣEIΣ

Πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια στις σελίδεςτού «Ε» φιλοξενούνται ειδήσεις σχετικές με

την κατασκευή ή τη λειτουργία γηροκομείων, αλ-λά και κάθε εξέλιξη τέτοιων έργων. Και κατά τηνάποψή μας δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά,όταν αυτές οι υποδομές, οι μονάδες φιλοξενίαςηλικιωμένων, είναι ουσιαστικά οι παρεμβάσειςπρώτης προτεραιότητας για το νησί. Για τη Λέσβοπου, όπως και η πρόσφατη απογραφή αναμένεταινα επιβεβαιώσει, είναι ένα μεγάλο νησί γερόντων,για τη Λέσβο που η ύπαιθρός της γηράσκει ολοέ-να και με ταχύτερους ρυθμούς.Δε θα σταθούμε στο γεγονός ούτε στις αιτίες πουτο προκάλεσαν, αλλά θα επισημάνουμε την ανά-γκη οι προσπάθειες που γίνονται και κατά κύριολόγο εκπορεύονται απ’ την Εκκλησία, να τύχουντης στήριξης όλων. Γιατί μόνο έτσι θα στηριχθούνκαι οι γέροντες, οι μοναχικοί ηλικιωμένοι, εκείνοιπου πραγματικά χρειάζονται βοήθεια, οι παππού-δες, οι γιαγιάδες, οι μητέρες, οι πατέρες όλωνμας, όλου του εναπομείναντος ενεργού οικο-νομικά πληθυσμού.Το πόσο μεγάλη είναι η ανάγκη να δημιουργη-θούν καινούργιες κλίνες σε τέτοιες μονάδεςείναι σε όλους γνωστό. Αποδεικνύεται, άλλω-στε, απ’ το πόσες αιτήσεις συσσωρεύονται, δί-χως πάντα να μπορούν να ικανοποιηθούν, ει-δικά στο Γηροκομείο της Μυτιλήνης, αλλά καιστα λειτουργούντα Μιχαλέλλειο ΓηροκομείοΠλωμαρίου και Ζαχάρειο Γηροκομείο ΑγίαςΠαρασκευής.Πριν λίγο καιρό, το «Ε» αναφέρθηκε στη νέαπροσπάθεια που ξεκινά απ’ τη ΜητρόποληΜηθύμνης και το Ιερό Προσκύνημα του Τα-ξιάρχη για την ανέγερση μονάδας ηλικιωμέ-νων στο Μανταμάδο. Σήμερα παρουσιάζουμετην εξέλιξη της προσπάθειας που έχει ξεκινή-σει απ’ τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτι-λήνης και το Ίδρυμα Αγγέλου και ΔέσποιναςΣαλατέλλη για την ανέγερση νέου γηροκομεί-

ου Μυτιλήνης στη Βαρειά, και μάλιστα ιδιαίτεραμεγάλης δυναμικότητας, αφού θα φιλοξενεί 98 η-λικιωμένους. Αν σε αυτά προστεθεί και το ήδη έ-τοιμο Γηροκομείο του Πολιχνίτου, που χρηματο-δότησε το ΠΕΠ 2000 - 2006 και κατασκεύασε οτέως Δήμος για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τηςευρύτερης περιοχής, έχουμε αθροιστικά έξι γηρο-κομεία. Τρία σε λειτουργία και τρία με προοπτικήνα λειτουργήσουν από σήμερα και σε διάστημαμίας τριετίας.Για να λειτουργήσουν, όμως, για να δημιουργηθείένα πλέγμα υπηρεσιών φροντίδας σε ηλικιωμέ-νους, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, δεν αρκεί ηΕκκλησία. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, ητοπική κοινωνία και οι φορείς της. για να δείξουνεμπράκτως πώς αξιολογούν, έτι περισσότερο σεπερίοδο οικονομικής κρίσης, την ανάγκη να στη-ρίξουν τους γέροντες της Λέσβου.

Μαρίνα Πολλάτου

Καταγγελία του δημάρχου Λέσβουγια οδηγό Ι.Χ. αυτοκινήτου

Πέταξε αναμμένο τσιγάροΚαταγγελτήρια αναφορά για οδηγό αυτοκινήτου

που πέταξε το τσιγάρο του στο δρόμο υπέβαλεχτες Πέμπτη προς την Τροχαία Μυτιλήνης ο δή-μαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος.Όπως εξηγεί η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Λέ-σβου, ο κ. Βουνάτσος και ο οδηγός του υπηρεσια-κού αυτοκινήτου του Δήμου κινούνταν προχθές τοβράδυ πίσω ακριβώς από το Ι.Χ. αυτοκίνητο με αριθ-μό κυκλοφορίας ΥΖΚ 3634, όταν είδαν τον οδηγότου να πετάει αναμμένο τσιγάρο στο οδόστρωμα.Σύμφωνα με την Τροχαία Μυτιλήνης, η συγκεκριμέ-νη πράξη αποτελεί παράβαση του Κώδικα ΟδικήςΚυκλοφορίας και προβλέπει διοικητικό πρόστιμο200 ευρώ, όπως ισχύει και για τη ρίψη οποιουδήπο-τε αντικειμένου από το παράθυρο οχήματος.Επί της ουσίας, όμως, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρ-καγιάς απ’ το τσιγάρο, και μάλιστα με τις συνθήκεςπου επικρατούσαν το βράδυ της Τετάρτης στην πε-ριοχή (ισχυροί άνεμοι), είναι ασύγκριτα μεγαλύτε-ρος από τη «ρύπανση» οποιουδήποτε άλλου σκου-πιδιού. Άλλωστε, για αυτό και ο δήμαρχος προέβηστην καταγγελία, θέλοντας να επιστήσει την προσο-χή στην προστασία απ’ τις φωτιές.

Σύλληψη για κλοπήΈνας 51χρονος συνελήφθη για κλοπή την Τετάρτη,

στην οδό Τζέημς Αριστάρχου, στη Μυτιλήνη.Σύμφωνα με την Αστυνομία, το απόγευμα της Τρί-της είχε αφαιρέσει διάφορα εσώρουχα από κατά-στημα εμπορίας εσωρούχων που διατηρεί 39χρονοςστην οδό Ερμού της πόλης. Ο δράστης οδηγήθηκεστην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

ΕΠ

ΩΝ

ΥΜ

ΩΣ.

..

Τα πιο αναγκαία έργα

Στη Λέσβο των γερόντων…

Ένα βήμα πριν την έκδοση οικοδομικής άδειας ο «Σαλατέλειος Οίκος Ευγηρίας» των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων Μυτιλήνης

Στα σκαριά το νέο γηροκομείο της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έρ-γου, η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που ταΦιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης θα λει-

τουργήσουν στο νότιο τμήμα της πόλης, βρίσκεται έναβήμα πριν την έναρξη κατασκευής της. Το νέο γηροκο-μείο Μυτιλήνης, ο «Σαλατέλειος Οίκος Ευγηρίας», έ-χει θεμελιωθεί απ’ τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ε-κτός απροόπτου έως το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσειη ανέγερσή του. Απομένει η έκδοση οικοδομικής ά-δειας, όπως και η άδεια λειτουργίας του, για να αρχί-σει να κτίζεται η αναγκαία υποδομή φιλοξενίας 98 η-λικιωμένων.

Σε γήινα χρώματα, σε τόνους τού μπεζ και του καφέ, προβλέπεται σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί, να βαφτεί εξωτερικά ο «Σαλατέλειος Οίκος Ευγηρίας». Στη φωτογραφία απεικονίζεται η ανατολική, κύρια όψη

του βασικού κτηρίου της μονάδας φιλοξενίας ηλικιωμένων, η οποία πρόκειται να ανεγερθεί στη Βαρειά

6ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011EI∆HΣEIΣ

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Ανακοινώθηκαν από τις Διευθύν-σεις Πρωτοβάθμιας και Δευτερο-βάθμιας Εκπαίδευσης οι τοποθε-

τήσεις διευθυντών στα σχολεία τηςΛέσβου, της Λήμνου και του Άι-Στρά-τη. Συνολικά 103 εκπαιδευτικοί θα υ-πηρετήσουν στις συγκεκριμένες θέ-σεις για την επόμενη τετραετία, ενώ10 σχολεία μένουν «ακέφαλα» λόγωέλλειψης ενδιαφέροντος από τους υ-ποψηφίους.Συνολικά 53 είναι οι νέοι διευθυντές

των δημοτικών σχολείων του Νομού.Οι εννέα από αυτούς τοποθετούνται σεσχολεία της Λήμνου και οι υπόλοιποισε σχολεία της Λέσβου. «Ακέφαλα»μένουν τελικά τα Δημοτικά Σχολεία Ά-γρας, Άντισσας και Μανταμάδου, πουπιθανόν εξ αιτίας της απόστασής τουςαπό τη Μυτιλήνη, δεν είχαν ζήτηση α-πό τους υποψηφίους.Αντίστοιχα, άλλοι 50 εκπαιδευτικοί το-ποθετούνται στις θέσεις των σχολικώνδιευθυντών των γυμνασίων και των λυ-κείων του Νομού, οι επτά από αυτούς

σε σχολεία της Λήμνου. Δεν τοποθετή-θηκαν διευθυντές στο Γυμνάσιο και τοΕΠΑΛ Πλωμαρίου, το Γυμνάσιο Ερε-σού, το Γυμνάσιο Άντισσας, το Γυμνά-σιο Αγίου Ευστρατίου, το ΕΕΕΕΚ (Ειδι-κό Γυμνάσιο) Ρεπανιδίου και το Εσπε-ρινό Λύκειο Μύρινας. Ειδικά για το τε-λευταίο, που είναι νεοϊδρυθέν, θα πρέ-πει πρώτα να φανεί το κατά πόσο υ-πάρχει ο απαιτούμενος αριθμός μαθη-τών για να λειτουργήσει.Σύμφωνα πάντως με τους προϊσταμέ-νους των δύο Διευθύνσεων Εκπαίδευ-

σης, Βασίλη Κοντάρα και ΤασούλαΤσολερίδου, οι κενές θέσεις των διευ-θυντών στα παραπάνω σχολεία θα κα-λυφθούν από καθηγητές που ήδη ερ-γάζονται σε αυτά.Οι νέοι διευθυντές καλούνται να ανα-λάβουν υπηρεσία μέχρι και την Παρα-σκευή 26 Αυγούστου, παρουσιαζόμε-νοι αυτοπροσώπως στη διεύθυνση, ταγραφεία εκπαίδευσης ή τη σχολικήμονάδα όπου τοποθετούνται. Όσοι δεναναλάβουν υπηρεσία, διαγράφονται α-πό τον οικείο πίνακα επιλογής.

Ανακοινώθηκαν οι τοποθετήσεις διευθυντών δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων του Νομού Λέσβου

Οι νέες «κεφαλές» των σχολείων

ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ1° Δ.Σ. Μυτιλήνης ΧΑΧΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ2° Δ.Σ. Μυτιλήνης ΠΑΥΛΗ ΚΛΕΑΝΘΗ3° Δ.Σ. Μυτιλήνης ΜΑΚΑΡΩΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ4° Δ.Σ. Μυτιλήνης ΙΑΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ5° Δ.Σ. Μυτιλήνης ΒΛΑΧΟΝΙΚΟΛΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ6° Δ.Σ. Μυτιλήνης ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ7° Δ.Σ. Μυτιλήνης ΚΑΤΡΑΚΑΖΑΣ ΣΑΒΒΑΣ8° Δ.Σ. Μυτιλήνης ΣΑΛΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ9° Δ.Σ. Μυτιλήνης ΠΕΤΡΑ ΛΕΜΟΝΙΑ10° Δ.Σ. Μυτιλήνης ΛΑΧΟΥΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ11° Δ.Σ. Μυτιλήνης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ15° Δ.Σ. Μυτιλήνης ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ1° Δ.Σ. Πλωμαρίου ΤΣΟΥΠΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ3° Δ.Σ. Πλωμαρίου ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΔ.Σ. Αγιάσου ΑΛΙΠΡΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΔ.Σ. Βαρειάς ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΑΓΓΕΛΑΔ.Σ. Ιππείου ΠΑΣΙΝΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣΔ.Σ. Κάπης - Κλειούς ΧΑΤΖΕΛΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΔ.Σ. Κ. Τρίτους ΒΟΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑΔ.Σ. Λ. Θερμής ΝΙΚΟΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣΔ.Σ. Λουτρών ΤΣΑΚΙΡΗ ΜΑΡΙΑΔ.Σ. Μόριας ΤΖΑΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣΔ.Σ. Παλαιοκήπου ΦΛΑΣΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΔ.Σ. Παμφίλων ΜΑΓΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣΔ.Σ. Παναγιούδας ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ ΘΕΟΔΟΣΗΣΔ.Σ. Παπάδου ΖΟΡΜΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΔ.Σ. Περάματος ΒΑΜΒΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΔ.Σ. Πλαγιάς ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΔ.Σ. Πολιχνίτου ΚΑΛΑΘΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΔ.Σ. Σκοπέλου ΓΑΒΑΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΔ.Σ. Ταξιαρχών ΑΡΜΑΔΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΔ.Σ. Χαλίκων ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣΕιδικό Δ.Σ. Μυτιλήνης ΣΦΟΥΝΗ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΔ.Σ. Αγ. Παρασκευής ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣΔ.Σ. Δαφίων ΤΣΑΤΑΛΜΠΑΣΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣΔ.Σ. Ερεσού ΠΑΝΤΑΧΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣΔ.Σ. Καλλονής ΣΑΚΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΔ.Σ. Κεραμίου ΧΟΝΔΡΟΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣΔ.Σ. Μεσοτόπου ΔΟΥΔΟΥΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΔ.Σ. Μήθυμνας ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔ.Σ. Παρακοίλων ΧΑΤΖΗΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛΔ.Σ. Πέτρας ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΔ.Σ. Σκουτάρου ΜΑΚΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔ.Σ. Στύψης ΓΙΟΡΑΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣΔ.Σ. Αγ. Δημητρίου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑΔ.Σ. Ατσικής ΤΖΑΝΕΤΕΛΛΗΣ ΗΛΙΑΣΔ.Σ. Κοντιά ΤΣΙΑΡΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣΔ.Σ. Κοντοπουλίου ΜΠΟΥΤΛΟΥΚΟΥ ΜΑΡΙΑΔ.Σ. Μούδρου ΛΙΑΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ1° Δ.Σ. Μύρινας ΜΑΔΥΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ2° Δ.Σ. Μύρινας ΤΖΑΝΝΕΤΟΥ ΑΘΗΝΑ3° Δ.Σ. Μύρινας ΑΒΡΑΜΗΣ ΦΩΤΙΟΣΔ.Σ. Ν. Κούταλης ΒΑΓΙΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

Διευθυντές στα δημοτικά σχολεία ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΓΕΛ Μανταμάδου ΣΟΥΛΟΥΓΑΝΗ ΓΑΒΡΙΕΛΛΑΕ.Ε.Ε.Ε.Κ. Μυτιλήνης ΛΕΚΑΚΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ5° Γυμνάσιο Μυτιλήνης ΣΟΥΓΛΑΝΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ5° ΓΕΛ Μυτιλήνης ΔΙΓΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΑΣ1° Γυμνάσιο Μυτιλήνης ΚΟΥΤΣΑΝΤΩΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ3° ΓΕΛ Μυτιλήνης ΚΑΠΙΩΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛΓυμνάσιο Καλλονής ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣΓυμνάσιο Αγ. Παρασκευής ΠΑΤΣΙΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ2° ΓΕΛ Μυτιλήνης ΒΑΡΚΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣΕΠΑΛ Καλλονής ΚΕΡΑΜΙΤΖΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ4° ΓΕΛ Μυτιλήνης ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣΕΠΑΛ Μύρινας ΚΑΖΕΠΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΓΕΛ Καλλονής ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ2° ΕΠΑΛ Μυτιλήνης ΤΣΙΤΣΕΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ1° ΕΠΑΛ Μυτιλήνης ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣΓυμνάσιο Μανταμάδου ΧΑΛΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ4° Γυμνάσιο Μυτιλήνης ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ1° ΣΕΚ Μυτιλήνης ΜΑΝΑΚΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣΕσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης ΜΑΔΥΤΙΝΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣΓυμνάσιο Μύρινας ΡΟΚΚΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΓΕΛ Μύρινας ΤΖΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΓυμνάσιο Πολιχνίτου ΜΑΚΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣΓΕΛ Αγιάσου ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣΓυμνάσιο Αγιάσου ΑΛΕΝΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣΜουσικό Σχολείο Μυτιλήνης ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟΓΕΛ Παμφίλων ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΓΕΛ Πέτρας ΖΟΡΜΠΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ3° Γυμνάσιο Μυτιλήνης ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ2° Γυμνάσιο Μυτιλήνης ΖΟΥΡΕΛΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΓυμνάσιο Γέρας ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣΓυμνάσιο Πέτρας ΛΑΔΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛΓυμνάσιο Παμφίλων ΜΑΚΑΡΩΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣΓΕΛ Πλωμαρίου ΚΑΛΔΕΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣΓυμνάσιο Θερμής ΚΙΟΥΡΕΛΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣΓΕΛ Γέρας ΨΑΡΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΓυμνάσιο Μόριας ΠΙΤΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΕσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης ΤΑΜBAKEΡΑΣ ΒΛΑΣΙΟΣΓΕΛ Μούδρου ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣΓυμνάσιο Άγρας ΠΑΤΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΓυμνάσιο Ιππείου ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΡΗΣΤΟΣΕΠΑΛ Μούδρου ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣΓυμνάσιο Λιβαδοχωρίου ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΤΙΝΗ1η ΕΠΑΣ Μυτιλήνης ΗΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣΓΕΛ Ιππείου ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣΓΕΛ Πολιχνίτου ΣΑΛΤΑΜΑΡΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΓυμνάσιο Μούδρου ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑΕΠΑΛ Γέρας ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΓυμνάσιο Φίλιας ΣΥΝΑΧΕΙΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣΕΠΑΣ Καλλονής ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣΓΕΛ Άντισσας ΠΑΛΙΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Διευθυντές σε γυμνάσια - λύκεια

Με το Προεδρικό Διάταγ-μα υπ’ αριθμόν 72/2011κατανέμονται οι θέσειςδικαστικών λειτουργώνστα νέα εφετεία, ενώ υ-πάρχει και περιορισμόςτου αριθμού των εφετώνσε κάποια άλλα, όπως γιαπαράδειγμα το ΕφετείοΑιγαίου στη Σύρο. Πιοσυγκεκριμένα, σύμφωναμε το Προεδρικό Διάταγ-μα ο Πρόεδρος της Δη-μοκρατίας, Κάρολος Πα-πούλιας, λαμβάνοντας υ-

πόψη τις προτάσεις τωνεφετείων και των εισαγ-γελιών εφετών, αλλά καιτη γνωμοδότηση τουΣυμβουλίου της Επικρα-τείας, μετά από πρότασητου υπουργού Δικαιοσύ-νης, Διαφάνειας και Αν-θρωπίνων Δικαιωμάτων,Μιλτιάδη Παπαϊωάννου,κατένειμε τις οργανικέςθέσεις των δικαστικώνλειτουργών στα εφετείακαι στις εισαγγελίες εφε-τών όλης της χώρας.

Στη ΜυτιλήνηΣε ό,τι αφορά ειδικότεραστο Βόρειο Αιγαίο, με τηνίδια απόφαση κατανέμεταιστο Εφετείο μία οργανικήθέση προέδρου Εφετώνκαι πέντε οργανικές θέσειςεφετών και στην Εισαγγε-λία Εφετών μία οργανικήθέση εισαγγελέα Εφετώνκαι μία οργανική θέση α-ντεισαγγελέα Εφετών.Κι ενώ παραμένει άγνω-στο αν θα καλυφθούν στοσύνολό τους όλες οι ορ-γανικές θέσεις δικαστικών

λειτουργών που κατανε-μήθηκαν στο Βόρειο Αι-γαίο, στη Μυτιλήνη ξεκι-νούν απ’ την επόμενηβδομάδα οι εργασίες δια-μόρφωσης των χώρωνπου θα εξυπηρετούν τις α-νάγκες της έδρας του νέ-ου Εφετείου.Όπως είπε στο «Ε» ο πρό-εδρος του ΔικηγορικούΣυλλόγου Μυτιλήνης, Δη-μήτρης Καλλίας, απ’ τηνενημέρωση που είχε, ομά-δα της «Θέμιδος Κατα-σκευαστικής» θα αρχίσειτις εργασίες άμεσα προ-

κειμένου να γίνουν κάποι-ες αναγκαίες μετατροπέςστους χώρους που παρα-χωρούνται απ’ το Δημόσιοστο Υπουργείο Δικαιοσύ-νης και βρίσκονται στοκτήριο της Γενικής Γραμ-ματείας Αιγαίου και Νη-σιωτικής Πολιτικής. Οιχώροι αυτοί είναι τρίαγραφεία και ένας ακόμηανοιχτός χώρος που θαδιαμορφωθεί σε γραμμα-τεία, στο κεντρικό κτήριοτης Γενικής Γραμματείας,καθώς και τρία ακόμη γρα-φεία στο πίσω δεξιό τμή-

μα της νέας πτέρυγας(στην αυλή πίσω απ’ τοεκκλησάκι). Το συνολικόεμβαδόν του παραχωρη-θέντος τμήματος δεν ξε-περνά τα 300 τετραγωνικάμέτρα, ενώ χρειάζεται νασημειωθεί πως εν τέλειδεν παραχωρείται για τιςανάγκες του Εφετείου Βο-ρείου Αιγαίου η αίθουσαεκδηλώσεων στην και-νούργια πτέρυγα, η οποίααρχικά περιλαμβανότανμεταξύ των χώρων πουθα χρησιμοποιούσε τοΔικαστήριο.

7ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 EI∆HΣEIΣ

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Άνοιξε, χτες Πέμπτη, η πρό-σκληση για υποβολή δι-καιολογητικών από τους

εκπαιδευτικούς του Νομού Λέ-σβου προκειμένου να διορι-στούν στους κλάδους ειδικότη-τάς τους. Η προθεσμία λήγειτη Δευτέρα 22 Αυγούστου, ενώφέτος οι διορισμοί είναι σημα-ντικά μειωμένοι, αφορώντας ε-λάχιστους νηπιαγωγούς, λί-γους καθηγητές και κανένα δά-σκαλο. Παρά τις διαβεβαιώσειςτων αρμοδίων, αβέβαιο είναι α-κόμη το κατά πόσο θα μπορέ-σουν να λειτουργήσουν φέτοςχωρίς προβλήματα λόγω έλλει-ψης εκπαιδευτικών τα σχολεία.Μόνο νηπιαγωγοί θα διορι-στούν φέτος στο Νομό και συ-γκεκριμένα μόνο στη Λέσβο, ε-νώ δεν προβλέπεται διορισμόςγια κανένα δάσκαλο. Νηπιαγω-γοί διορίζονται στην Περιοχή ΑΛέσβου (το νησί της Λέσβουγια την πρωτοβάθμια εκπαίδευ-ση), ενώ η σχετική πρόσκλησηαφορά εκπαιδευτικούς που πε-ριλαμβάνονται στον ενιαίο πί-νακα διορισμών και έχουν του-λάχιστον 26,6 μόρια πραγματι-κής προϋπηρεσίας, που περι-λαμβάνονται στον πίνακα διο-ριστέων του διαγωνισμού τούΑΣΕΠ τού 2008 και που έχουνυποβάλει αίτηση διορισμού μετη σχετική εγκύκλιο της11/1/2011, αλλά δεν είχε ολο-κληρωθεί ο διορισμός τους.Σύμφωνα με την προϊσταμένητης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευ-

σης, Τασούλα Τσολερίδου, θαγίνουν διορισμοί δύο ή τριώννηπιαγωγών, ενώ τα κενά ανέρ-χονται σε 34. Η ίδια εκφράζειτην ελπίδα πως δε θα υπάρξειπρόβλημα, καθώς και την πε-ποίθηση πως θα γίνουν επιπλέ-ον διορισμοί τμηματικά, κατάτη διάρκεια του έτους.«Δεν ξέρουμε καθόλου τι θα γί-νει, θα δούμε από Σεπτέμβρη»,λέει η κ. Τσολερίδου. «Σίγου-ρα, νηπιαγωγεία που έχουντέσσερις με πέντε μαθητές καιλειτουργούσαν πέρυσι παρατύ-πως, φέτος δε θα λειτουργή-σουν, όπως θα ισχύσει και γιατα ολοήμερα που έχουν λίγουςμαθητές. Πιστεύω, πάντως, πωςθα γίνουν κι άλλοι διορισμοί,σταδιακά μέχρι και το Δεκέμ-βρη.»Όσον αφορά στους δασκάλους,η προϊσταμένη της Πρωτοβάθ-μιας Εκπαίδευσης υποστηρίζειπως ούτε εκεί θα υπάρξει πρό-βλημα. «Έχουμε δασκάλους. Αν

αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, θαστείλουν αναπληρωτές. Το σί-γουρο είναι πως δε θα υπάρ-χουν πλέον δάσκαλοι που δενεργάζονται.»

Λιγότεροι και οι καθηγητέςΚατά πολύ λιγότεροι θα είναικαι οι διορισμοί που θα γίνουνστα γυμνάσια και τα λύκεια τηςΛέσβου. Διορισμοί θα γίνουνμόνο σε πέντε ειδικότητες καισυγκεκριμένα σε αυτές των φι-λολόγων, μαθηματικών, φυσι-κών, χημικών και κοινωνιολό-γων.Όπως τόνισε στο «Ε» ο προϊ-στάμενος της Διεύθυνσης Δευ-τεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Βα-σίλης Κοντάρας, παρ’ όλο πουλιγοστεύει σημαντικά ο αριθ-μός των διορισμένων εκπαι-δευτικών, δε θα υπάρξει μάλ-λον κάποιο πρόβλημα. «Λιγο-στεύει παράλληλα και ο αριθ-μός των μαθητών και των τμη-μάτων. Προσπαθούμε να κά-νουμε εξοικονόμηση συναδέλ-

φων και από υπηρεσίες που ή-ταν αποσπασμένοι και πιστεύωπως δε θα έχουμε προβλήμα-τα», λέει ο ίδιος.Στον κλάδο των φιλολόγων, α-νοίγουν θέσεις στις ΠεριοχέςΒ, Γ και Δ Λέσβου (δηλαδή σεΛέσβο πλην Μυτιλήνης, σε Λή-μνο και σε Άι-Στράτη). Δικαίω-μα υποβολής δικαιολογητικώνέχουν οι εγγεγραμμένοι στονπίνακα διοριστέων τού ΑΣΕΠ έ-τους 2008, όσοι συμπλήρωσανμέχρι 30 Ιουνίου 2010 πραγμα-τική υπηρεσία τουλάχιστον 24μηνών με επιτυχία σε διαγωνι-σμό τού ΑΣΕΠ του κλάδου τουςκαι έχουν συμπληρώσει μέχρικαι 26,901 μόρια πραγματικήςπροϋπηρεσίας. Επίσης, όσοι α-πό τους εγγεγραμμένους στονενιαίο πίνακα αναπληρωτών έ-χουν συμπληρώσει μέχρι και26,901 μόρια πραγματικήςπροϋπηρεσίας μέχρι 30 Ιουνί-ου 2010.Οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουνκαι για τις υπόλοιπες ειδικότη-τες. Μαθηματικοί καλούνταιγια την Περιοχή Δ Λέσβου, μετα απαραίτητα μόρια όσων εί-ναι εγγεγραμμένοι στον ενιαίοπίνακα αναπληρωτών να ανέρ-χονται σε 23,026. Φυσικοί θαδιοριστούν στις Περιοχές Β, Γκαι Δ Λέσβου με απαραίτητα22,768 μόρια, χημικοί στηνΠεριοχή Γ Λέσβου με απαραί-τητο αριθμό μορίων τα 23,097και κοινωνιολόγοι στην Περιο-χή Γ Λέσβου με απαραίτητο α-ριθμό μορίων τα 16,733.

Δικαιολογητικά και προθεσμίες

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υπο-βάλουν τα απαραίτητα δικαιολο-γητικά μέχρι και τη Δευτέρα 22Αυγούστου στις οικείες διευθύν-σεις Εκπαίδευσης του νομού.Θα πρέπει να δηλώσουν όλες τιςπεριοχές διορισμού, με τη σειράπου επιθυμούν, εφόσον επιθυ-μούν να διοριστούν οπωσδήπο-τε. Όσοι είναι υποψήφιοι σε πε-ρισσότερους από έναν κλάδους,δηλώνουν αυτόν στον οποίο επι-θυμούν να διοριστούν κατά προ-τεραιότητα. Σε περίπτωση ταύτι-σης μορίων, λαμβάνεται υπόψηο χρόνος κτήσης του πτυχίουκαι σε περίπτωση ταυτόχρονηςκτήσης πτυχίου, λαμβάνεται υ-πόψη ο βαθμός.Δεν μπορούν να υποβάλουν αί-τηση διορισμού όσοι εκπαιδευ-τικοί είναι συνταξιούχοι ή έχουναπολυθεί από το Δημόσιο, όσοιέχουν διοριστεί σε θέση μόνι-μου εκπαιδευτικού της χώρας ήτου εξωτερικού, όσοι έχουν πά-νω από ένα πτυχία και έχουν ή-δη διοριστεί σε θέση μόνιμουεκπαιδευτικού και όσοι δεν έ-χουν αποδεχθεί το διορισμότους σε θέσεις μόνιμων εκπαι-δευτικών ή ανέλαβαν και παραι-τήθηκαν τον πρώτο χρόνο τουδιορισμού τους. Τέλος, δεν μπο-ρούν να υποβάλουν αίτηση όσοιέχουν απολυθεί από το Δημόσιομε επιβολή της ποινής της ορι-στικής παύσης, αν δεν έχουνπεράσει πέντε χρόνια από τηναπόλυση.

Άνοιξε η πρόσκληση για διορισμούς εκπαιδευτικών στο Νομό Λέσβου

Λίγοι καθηγητές καινηπιαγωγοί, κανένας δάσκαλος

Με προεδρικό διάταγμα κατανεμήθηκαν οι οργανικές θέσεις στα εφετεία και στις εισαγγελίες εφετών της χώρας

Οκτώ δικαστικοί λειτουργοί στο Βόρειο Αιγαίοτης ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Ένα μήνα πριν την έναρξη λειτουργίας του νεοϊ-δρυθέντος Εφετείου Βορείου Αιγαίου, δημοσιεύ-

τηκε το Προεδρικό Διάταγμα κατανομής των οργανι-κών θέσεων δικαστικών λειτουργών στα εφετεία καιστις εισαγγελίες εφετών της χώρας, σύμφωνα με τοοποίο η Δικαιοσύνη στη Μυτιλήνη αποκτά οκτώ α-κόμη στελέχη. Εν όψει της λειτουργίας του Εφετεί-ου απ’ τον επόμενο μήνα, αναμένεται να ξεκινή-σουν τη Δευτέρα και οι εργασίες-διαρρυθμίσειςστους χώρους της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου καιΝησιωτικής Πολιτικής που παραχωρούνται για τιςανάγκες του.

8ΠAPAΣKEYH 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

EΠIΣTHMH ΣTHN KAΘHMEPINOTHTA

ΣΣεε σσυυννεερργγαασσίίαα μμεε ττοο ππεερριιοοδδιικκόό

Η μαύρη χήρα θα παράγει «χρυσό»Οι μεταξένιες κλωστές της αράχνης ανήκουν στα ανθεκτικότε-

ρα υλικά του κόσμου. Βιολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλι-φόρνιας στο Riverside έχουν καταφέρει να βρουν την ακολουθίατων γονιδίων δύο πρωτεϊνών στην κλωστή της μαύρης χήρας. Οιδύο πρωτεΐνες είναι βασικές για την αντοχή της κλωστής. Μα-κροπρόθεσμα, αυτή η ανακάλυψη μπορεί να αξιοποιηθεί για τηνκατασκευή τεχνητών μεταξωτών κλωστών. Αυτές μπορούν ναχρησιμοποιηθούν, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή πανίσχυρωνσχοινιών, λεπτότατων χειρουργικών ραμμάτων και υφασμάτωναπό τα οποία θα κατασκευάζονται προστατευτικές στολές.

Μανιτάρια λειτουργούν ως μονωτικόΤαα φφιιλλιικκάά ππρροοςς ττοο ππεερριιββάάλλλλοονν οοιικκοοδδοομμιικκάά υυλλιικκάά έέχχοουυνν όόλλοο κκααιι

μμεεγγααλλύύττεερρηη ζζήήττηησσηη.. ΤΤώώρραα,, δδύύοο ννεεααρροοίί ΑΑμμεερριικκααννοοίί έέχχοουυνν ννααππρροοττεείίννοουυνν κκάάττιι ππρρωωττοοπποορριιαακκόό.. ΟΟ 2211χχρροοννοοςς EEbbeenn BBaayyeerr κκααιι οο2222χχρροοννοοςς GGaavviinn MMccIInnttyyrree εεππιιννόόηησσαανν έένναα ννέέοο ττύύπποο μμοοννωωττιικκοούύυυλλιικκοούύ,, πποουυ ααπποοττεελλεείίττααιι ααπποοκκλλεειισσττιικκάά ααππόό οορργγααννιικκάά σσυυσσττααττιικκάά,,ττοο σσηημμααννττιικκόόττεερροο ττωωνν οοπποοίίωωνν εείίννααιι σσππόόρριιαα ααππόό ττοο σσύύννηηθθεεςς,,εεδδώώδδιιμμοο μμααννιιττάάρριι ππλλεευυρρωωττόόςς οο οοσσττρρεεώώδδηηςς..ΤΤαα ππρρώώτταα ππρρωωττόόττυυππαα κκαατταασσκκεευυάάσσττηηκκαανν ααππόό έένναα μμεείίγγμμαα ννεερροούύ,,ππεερρλλίίττηη,, άάμμυυλλοουυ κκααιι υυππεερροοξξεειιδδίίοουυ ττοουυ υυδδρροογγόόννοουυ ((οοξξυυζζεεννέέ)) σσεεέένναα κκααλλοούύππιι δδιιαασσττάάσσεεωωνν 1177,,55 ΧΧ 1177,,55 ccmm.. ΠΠρροοσσττέέθθηηκκαανν σσππόόρριιααππλλεευυρρωωττοούύ κκααιι ττοο μμεείίγγμμαα ττοοπποοθθεεττήήθθηηκκεε σσεε σσκκοοττεειιννόό χχώώρροο..ΜΜεεττάά ααππόό λλίίγγοο κκααιιρρόό,, τταα σσππόόρριιαα ββλλάάσσττηησσαανν κκααιι κκάάπποοιιαα ρριιζζοοεειιδδήήννηημμάάττιιαα ππεερριιττύύλλιιξξαανν ττοο ππλλααίίσσιιοο ττοουυ κκααλλοουυππιιοούύ.. ΜΜέέσσαα σσεε δδύύοοεεββδδοομμάάδδεεςς,, ττοο υυλλιικκόό δδιιοογγκκώώθθηηκκεε κκααιι μμεεττααττρράάππηηκκεε σσεε έένναα ππυυκκννόόκκααιι ππααχχύύ δδίίκκττυυοο ρριιζζώώνν.. ΗΗ μμοοννωωττιικκήή ππλλάάκκαα έέχχεειι θθεερρμμιικκήήααννττίίσστταασσηη 22,,99 -- ααννττίίσσττοοιιχχηη ττηηςς θθεερρμμιικκήήςς ααννττίίσστταασσηηςς μμιιααςςσσυυννηηθθιισσμμέέννηηςς μμοοννωωττιικκήήςς ππλλάάκκααςς ααππόό φφάάιιμμππεερργγκκλλααςς..

Τοο μμηη εεππααννδδρρωωμμέέννοο δδιιαασσττηημμιικκόό σσκκάάφφοοςς««MMeesssseennggeerr»» ττήήςς NNAASSAA ππρροοσσέέγγγγιισσεε ττοονν ππλλααννήήττηηΕΕρρμμήή ττοο 22000088.. ΉΉτταανν ηη ππρρώώττηη φφοορράά μμεεττάά ααππόό 3300

χχρρόόννιιαα πποουυ έένναα δδιιαασσττηημμιικκόό σσκκάάφφοοςς έέφφτταασσεε σσεε ααυυττήή......ττηηνν άάκκρρηη ττοουυ ηηλλιιαακκοούύ μμααςς σσυυσσττήήμμααττοοςς.. ΤΤοο ττααξξίίδδιι άάξξιιζζεεππρρααγγμμααττιικκάά ττοονν κκόόπποο.. ΟΟιι φφωωττοογγρρααφφίίεεςς πποουυ έέσσττεειιλλεε σσττηηΓΓηη ττοο ««MMeesssseennggeerr»» δδεείίχχννοουυνν όόττιι ηη ιισσττοορρίίαα κκααιι ηη γγεεωωλλοο--γγίίαα ττοουυ ««σσιιδδεερρέέννιιοουυ ππλλααννήήττηη»» δδιιααφφέέρροουυνν σσεε σσχχέέσσηη μμεεααυυττάά πποουυ ππίίσσττεευυαανν έέωωςς ττώώρραα οοιι εεππιισσττήήμμοοννεεςς..Μια 15λεπτη μαγνητοσκόπηση ήταν αρκετή για να αλ-λάξουν ριζικά οι απόψεις των αστροφυσικών σχετικάμε το μικρό πλανήτη Ερμή. Ο πλησιέστερος στον Ήλιοπλανήτης είναι ένα πραγματικό μυστήριο: Η επιφάνειάτου μοιάζει με της Σελήνης, αλλά ο πλανήτης διαθέτεικαι έναν τεράστιο πυρήνα από σίδηρο - όπως ο Άρης.Επίσης, έχει την περισσότερο ελλειπτική τροχιά απ’ ό-λους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Πα-ρουσιάζει πολύ μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας, μετον ισημερινό να φτάνει τους 430οC και τους πόλουςνα έχουν πάγους μέσα σε βαθείς κρατήρες, εκεί που τοφως του Ήλιου δε φτάνει ποτέ. Διαθέτει, τέλος, μαγνη-τικό πεδίο - παρότι κανονικά δε θα έπρεπε να έχει.

Καθαρές φωτογραφίεςΌταν το «Mariner 10» είχε προσεγγίσει τον Ερμή τηδεκαετία τού 1970, πήρε φωτογραφίες μόνο από το έ-να ημισφαίριο του πλανήτη. Το διαστημικό σκάφος«Messenger» ήρθε, όμως, τώρα να καλύψει αυτό το κε-νό, με εκατοντάδες αναλυτικές φωτογραφίες και απότα δύο ημισφαίρια. Από τη μελέτη της επιφάνειας τουΕρμή προκύπτει ότι οι κοιλάδες του έχουν σχηματιστείαπό ηφαίστεια.Ο Ερμής - όπως και οι άλλοι βραχώδεις πλανήτες τουηλιακού μας συστήματος - σχεδόν αμέσως μετά τη δη-μιουργία του βομβαρδίστηκε από αναρίθμητους μετε-ωρίτες και κομήτες. Αυτή την πρώτη περίοδο βομβαρ-δισμού ακολούθησε μια δεύτερη, που θα πρέπει να ο-λοκληρώθηκε πριν από περίπου 3,8 δισεκατομμύριαχρόνια και είναι γνωστή ως « Ύστερος Ισχυρός Βομ-βαρδισμός». Τότε θα πρέπει να σχηματίστηκε και οκρατήρας πρόσκρουσης της λεκάνης Caloris, ένας απότους μεγαλύτερους πουέχουν εντοπιστεί στο η-λιακό μας σύστημα. Η γιγά-ντια πρόσκρουση «έσπρωξε»ύλη από τα έγκατα του πλανή-τη προς τα έξω, σχηματίζονταςμια οροσειρά που περιβάλλει τον

κρατήρα Caloris σα δαχτυλίδι, ενώ απελευθερώθηκεκαι ρευστή λάβα, η οποία πλημμύρισε την περιοχή τηςπρόσκρουσης. Τη θεωρία αυτή ενισχύουν και τα ηφαι-στειογενή ιζήματα που εντοπίστηκαν τώρα ολόγυραστα άκρα του λεκανοπεδίου. Αυτά τα ιζήματα αναζη-τούσαν οι επιστήμονες στις φωτογραφίες τού«Mariner 10», χωρίς όμως τότε να καταφέρουν να ταεντοπίσουν. Στη συνέχεια, καθώς με το πέρασμα τουχρόνου η θερμοκρασία σταδιακά μειωνόταν, ο ίδιος οπλανήτης και ειδικότερα η συγκεκριμένη περιοχή άρχι-σαν να συρρικνώνονται, σχηματίζοντας κάποιες ιδιό-μορφες δομές, σα ρυτίδες. Οι μικρότεροι κρατήρεςπου εντοπίζονται μέσα στον κρατήρα της λεκάνηςCaloris θα πρέπει να σχηματίστηκαν από μεταγενέστε-ρες πτώσεις μετεωριτών, αφού ό,τι υπήρχε από προη-γούμενες προσκρούσεις θα πρέπει να εξαφανίστηκεμε την τιτάνια πρόσκρουση που δημιούργησε τον κρα-τήρα Caloris.Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, ο κρατήρας της λεκάνηςCaloris είναι κατά 20% μεγαλύτερος απ’ ό,τι θεωρού-σαμε και η διάμετρός του υπολογίζεται πλέον στα1.550 χιλιόμετρα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι προ-σφάτως ανακαλύφθηκε ένας ακόμη μεγαλύτερος κρα-τήρας, που ανεπισήμως ονομάζεται Βαθύπεδο τουΣκίνακα, από το ομώνυμο αστεροσκοπείο στον Ψηλο-ρείτη της Κρήτης, από το οποίο και έγιναν οι σχετικέςπαρατηρήσεις. Στους αντίποδες της λεκάνης Caloris έ-χει, μάλιστα, εντοπιστεί μια περιοχή ασυνήθιστης γε-ωμορφολογίας, την οποία οι αστρονόμοι ονομάζουν«Παράξενη Περιοχή». Ορισμένοι αστρονόμοι εικά-ζουν ότι δημιουργήθηκε από κρουστικά κύματα τα ο-ποία προκλήθηκαν από την πρόσκρουση του γιγάντιουουράνιου σώματος που δημιούργησε τη λεκάνηCaloris. Αυτά τα κύματα, στη συνέχεια, «ταξίδεψαν»γύρω από τον πλανήτη και συνέκλιναν σε αυτή την πε-ριοχή. Άλλοι επιστήμονες θεωρούν, ωστόσο, ότι θαπρέπει να δημιουργήθηκε από συντρίμμια και θραύ-σματα που εκτινάχθηκαν από την πτώση μετεωριτών.

Το μαγνητικό πεδίο αποκαλύπτει τον πυρήναΟι αστροφυσικοί παραξενεύτηκαν όταν το «Mariner10» αποκάλυψε ότι ο Ερμής έχει μαγνητικό πεδίο. Ε-κείνες οι μετρήσεις, όμως, δεν ήταν πολύ αναλυτικές.

To «Messenger», εφοδιασμένομε πολύ βελτιωμένα μαγνητόμε-τρα, μας δείχνει τώρα ότι το μα-

γνητικό πεδίο του Ερμή μοιάζει μεαυτό της Γης.Το μαγνητικό πεδίο περιβάλλει όλο τονΕρμή, ο οποίος διαθέτει βόρειο και νότιοπόλο, ακριβώς όπως και η Γη. Οι πόλοιτου μαγνητικού πεδίου έχουν μια μικρήαπόκλιση από τον άξονα περιστροφήςτου πλανήτη, περίπου 10ο. Η ισχύς τουμαγνητικού πεδίου που μέτρησαν τα δύοδιαστημόπλοια, είναι η ίδια. Η μεγάλη ο-μοιότητά του με το μαγνητικό πεδίο τηςΓης - παρ’ όλο που εκείνο του Ερμή είναι100 φορές ασθενέστερο - αποκαλύπτειότι η δημιουργία του οφείλεται στον ίδιομηχανισμό, που είναι γνωστός ως «μα-γνητικό δυναμό». Βάσει αυτού του μηχα-νισμού, το μαγνητικό πεδίο του Ερμή ε-ξακολουθεί να δημιουργείται στο εξωτε-ρικό τμήμα του ρευστού πυρήνα του καιδιατηρείται χάρη στην αργή στερεοποίη-σή του.

Το νέο «πρόσωπο» του Ερμή

Οι κλωστές της μαύρης χήρας είναι από τα ανθεκτικότερα υλικά που υπάρχουν στον κόσμο - περιλαμβανομένων και των τεχνητών

Δύο νεαροί Αμερικανοί κατασκεύασαν μια οργανική μονωτική πλάκα από σπόρια μανιταριού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

9

Ενοικιάζονται στον Άγιο Θερά-ποντα, στην κεντρική αγορά,σε παραδοσιακό κτήριο δια-μορφωμένο σε κατοικίες φοι-τητών, α) γκαρσονιέρα πλή-ρως εξοπλισμένη, με κεντρι-κή θέρμανση, χωρίς κοινό-χρηστα, β) γκαρσονιέρα ανα-καινισμένη, με καινούργιοηλεκτρικό εξοπλισμό και επί-πλωση σε πολυκατοικία επίτης Καβέτσου κοντά στο γήπε-δο και γ) δυάρι επιπλωμένοχωρίς κοινόχρηστα, με τζάκικαι ανεξάρτητη θέρμανση,κοντά στον Άγιο Ευδόκιμο.Πληρ. τηλ. 6974-093733,6978-733122.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα για 1- 2 φοιτητές, ή γραφείο, κεν-τρικό, στη Μυτιλήνη (Χαρ. Τρι-κούπη 1, ΟΤΕ), με 2 δωμάτια,ενδιάμεσο μεγάλο χωλ καιμπάνιο, 2 εισόδους, χωρίςκοινόχρηστα. Πληρ. τηλ.6938-061391.

Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσο-νιέρα 35 τ.μ., πλήρως εξοπλι-σμένη κοντά στο γήπεδο.Πληρ. τηλ. 6945-544386,6947-044228.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στηΘεσσαλονίκη, στην οδό Παπά-φη, με αυτόνομη θέρμανση,στον 1ο όροφο, με ασανσέρ,κατάλληλο για φοιτητές.Πληρ. τηλ. 22510 32104 &6908-282211.

Ενοικιάζονται στη Θεσσαλονί-κη α) διαμέρισμα 75 τ.μ., στοκέντρο (Αγίου Δημητρίου),κοντά στο Πανεπιστήμιο, με 2υπνοδωμάτια, σαλόνι, μπάνιο,κουζίνα, στον 1ο όροφο,διαμπερές με αυτόνομη θέρ-μανση και β) διαμέρισμα επι-πλωμένο 55 τ.μ., στην ΆνωΤούμπα, με 1 υπνοδωμάτιο,σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο, στον3ο όροφο, διαμπερές, διαθέ-τει αυτόνομη θέρμανση καικλιματιστικό. Διαθέσιμα και τα2 από 1ης Σεπτεμβρίου.Πληρ. τηλ. 6978-907177 και6938-931772.

Ενοικιάζεται στούντιο σε μο-νοκατοικία, πλήρως επιπλω-μένο και εξοπλισμένο, στηνΤζαίημς Αριστάρχου 54, στηνΚουλμπάρα. Πληρ. τηλ.6977-506278, 2251040857.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραεπιπλωμένη με κεντρική θέρ-μανση, χωρίς κοινόχρηστα,στην οδό Αντικυθήρων 5,στη Μυτιλήνη. Πληρ. τηλ.22510 61654, 6977-755668, 6978-706999.

Ενοικιάζονται α) δυάρι, 60τ.μ., 1ου ορόφου, με ή χω-ρίς έπιπλα, β) δυαράκι 45τ.μ., ισόγειο, με πλήρη εξο-πλισμό και γ) γκαρσονιέρεςεπιπλωμένες. Όλα με αυτο-νομία θέρμανσης, κοντά στογήπεδο, σε τιμές λογικές.Πληρ. τηλ. 6938-675464,6983-404108 και 2251024224.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραπλήρως επιπλωμένη, στηνπεριοχή των πρώην γραφεί-ων της «Ολυμπιακής». Πληρ.τηλ. 6993-932333.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία116 τ.μ., πλήρως ανακαινι-σμένη, με θέρμανση, καλορι-φέρ, θέση πάρκινγκ, στηΝαυμάχου Αποστόλη 17, Μυ-τιλήνη. Πληρ. τηλ. 6972-745171.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα, πε-ριοχή Χίλτον, 5 λεπτά από τηστάση μετρό Ευαγγελισμός,3άρι ρετιρέ 70 τ.μ., πλήρωςανακαινισμένο και επιπλωμέ-νο, ιδανικό για 2 φοιτητές.Πληρ. τηλ. 22510 42123και 6944-682604.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 60τ.μ. στο κέντρο της πόλης.Πληρ. τηλ. 6973-011446.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα1ου ορόφου, επιπλωμένη,στην Ε. Βοστάνη 60, με air-condition. Πληρ. τηλ. 6936-284135, 6945-184066.

Ενοικιάζεται τριώροφη μονο-κατοικία, 160 τ.μ., κεντρικήκαι ήσυχη, ημιεπιπλωμένη,όπισθεν Αγ. Συμεών, με ενι-αίο χώρο, αυλή με τριαντα-φυλλιές, τζάκι και καλορι-φέρ. Ιδανική για 3 φοιτητέςή οικογένεια. Πληρ. τηλ.6972-839314.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία180 τ.μ. στο Πληγώνι Μυτι-λήνης, με αυτόνομη θέρμαν-ση, κήπο και γκαράζ. Πληρ.τηλ. 6982-468516 και6974-813434.

Ενοικιάζεται οικία 95 τ.μ.,με 2 υπνοδωμάτια, ανακαινι-σμένη, στο Παγκράτι, Αθήνα(Ολυμπιάδος 32-34). Πληρ.τηλ. 22510 23116, 2541077277 και 6993-525546.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 85τ.μ. με αυτόνομη θέρμανση,με boiler και air condition.Χωρίς κοινόχρηστα, σε διπλο-κατοικία κοντά στην Αστυνο-μία και στα σχολεία της Καλλι-θέας. Πληρ. τηλ. 2251027583 και 6938-532092.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα, πε-ριοχή Χίλτον, 3 λεπτά απόστάση (μετρό Ευαγγελισμός)γκαρσονιέρα 35 τ.μ., ανακαι-νισμένη, ιδανική για φοιτητές.Πληρ. τηλ. 22510 45145,6944-767616.

Ενοικιάζεται μεγάλο 4αρι ορο-φοδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, με αυτόνομη θέρμαν-ση. Τιμή 450 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούρια μεζο-νέτα 2 υπνοδωματίων στονΑφάλωνα Λέσβου. Έχει θέαστη θάλασσα, τζάκι, μπάνιοκαι wc, μπόιλερ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται μονόχωρη γκαρ-σονιέρα στη Βαρειά. Τιμή200 ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στοκέντρο, Α´ ορόφου. Δεν έχεικοινόχρηστα. Διατίθεται καιως επιπλωμένη και ως ανεπί-πλωτη. Τιμή 250 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται ρετιρέ 3αρι στηΧρυσομαλλούσα. Αυτόνομηθέρμανση, θέα στη θάλασσα,τζάκι. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μονόχωρη επι-πλωμένη γκαρσονιέρα χωρίςκοινόχρηστα στο Χάλικα. Τιμή180 ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα σε όροφο στηΧρυσομαλλούσα με τιμή 280ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται 3αρι διαμέρισμαστο κέντρο, με θέα στη θά-λασσα. Τιμή 380 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται ισόγειο επιπλω-μένο 2αρι στη Χρυσομαλλού-σα. Τιμή 250 ευρώ. Διατίθε-ται και χωρίς έπιπλα. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρι-σμα καινούριας διπλοκατοι-κίας πλησίον Λουτρών, εμβα-δού 120 τ.μ., με μπάνιο καιWC, πολύ μεγάλη αυλή. Τιμή480 ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέρεςαπό 180 ευρώ, δυάρια από250 ευρώ και τριάρια από330 ευρώ και μονοκατοικίεςαπό 400 ευρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜ-ΠΟΡΙΚΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 45181 (Υπεύθυ-νος Λουκιανός Ραλλίδης).

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35τ.μ., ολοκαίνουρια στο Γαϊδα-ρανήφορο, με απεριόριστηθέα, αυτόνομη θέρμανση, χω-ρίς κοινόχρηστα, μεγάλη αυλήκαι πάρκινγκ. Πληρ. τηλ.6976-766200.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 30 τ.μ., με αυτό-νομη θέρμανση και χωρίς κοι-νόχρηστα πλησίον αγοράς.Πληρ. τηλ. 6977-596474.

Ενοικιάζονται τρεις γκαρσο-νιέρες, 24 τ.μ., επιπλωμένες,χωρίς κοινόχρηστα στην οδόΚορνάρου 67 (κοντά στοΙΚΑ). Ενοίκιο 180 ευρώ, 190ευρώ και 200 ευρώ η κάθεμια. Πληρ. τηλ. 6998-720647 και 22510 29836.

Ενοικιάζονται α) τριάρι 75 τ.μ.επί της Αγίας Ειρήνης 6, κα-τάλληλο και για επαγγελματι-κή στέγη, β) διαμέρισμα 80τ.μ., Καβέτσου 29, κατάλληλογια ιατρείο-γραφείο και γ)επαγγελματικός χώρος 100τ.μ., πρώην μικροβιολογικόεργαστήριο Χατζηγιαννάκη,κατάλληλο για ιατρείο-γρα-φείο. Πληρ. τηλ 2251025100, 94463 και 6942-712715.

Μυτιλήνη Πάμφιλα, ενοικιάζε-ται νεόδμητο διαμέρισμα 75τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπερές,κατασκευή ‘06, με 2 υ/δ, αυ-τόνομη θέρμανση, αποθήκη25 τ.μ., με ηλεκτρικές συ-σκευές, τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 6974-450505, ώρες09:00 - 21:00.

Ενοικιάζονται Γκαρσονιέρα40 τ.μ. (επιπλωμένη, δίχωρη,με air-condition) νεόκτιστα,lux κατασκευής, με αυτόνομηθέρμανση σε μονοκατοικία μεκήπο, στον Άνω Χάλικα Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 6977-248653, 22510 20633.

Ενοικιάζεται δυάρι στο Γουδίστον 4ο όροφο, κοντά στη Ια-τρική Σχολή Αθηνών. Τιμή λο-γική. Πληρ. τηλ. 2251041652, 22510 26804, &6945-872186.

Πύργοι Θερμής. Οι καλύτερεςνεόκτιστες, επιπλωμένες ανε-ξάρτητες μονοκατοικίες, για 1έως 5 άτομα, μισθώνονται μετην ημέρα ή κατά έτος. Πληρ.τηλ. 6946-280702.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στην περιοχή της Αστυνο-μίας, με αυτόνομη θέρμανσηκαι χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή220 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947 -949150, www.aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται στην Αθήνα (Κου-κάκι), πλησίον Παντείου,γκαρσονιέρα επιπλωμένη,4ου ορόφου. Πλήρως ανακαι-νισμένη, κατάλληλη για φοιτη-τές. Πληρ. τηλ. 6974-355472.

Ενοικιάζεται μεγάλη ανακαινι-σμένη γκαρσονιέρα πάνω απότο καφενείο Κουτσομύτη,στην περιοχή του ΠαιδικούΣταθμού. Χωρίς κοινόχρηστα,σε χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται καινούργιο luxδυάρι στη Σουράδα, 2ου ορό-φου, σε ιδιόκτητη οικοδομή,με αυτονομία air-condition καιπαρκινγκ. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητη δίχω-ρη γκαρσονιέρα, διαμπερής,πάνω από τον Πλάτανο (οδόςΘησέως 6), 5´ από τον ΆγιοΘεράποντα. Πλήρως επιπλω-μένη, χωρίς κοινόχρηστα, μεθέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται στη Νεάπολη ισό-γειο διαμέρισμα, 85 τ.μ., με2 υπνοδωμάτια, αυτόνομηθέρμανση, κουζίνα-καθιστικόκαι γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα,επιπλωμένη, στην Επάνω Σκά-λα, κοντά στο ΙΚΑ, με air-con-dition. Πληρ. τηλ. 2251029735, 6981-623104.

Ενοικιάζεται μεζονέτα 3ετίαςστο Χάλικα, με 3 υπνοδωμά-τια, τζάκι, αυτονομία και πάρ-κινγκ. Διαθέσιμη από αρχέςΑυγούστου. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται τεσσάρι στη Χρυ-σομαλλούσα, με 3 υπνοδωμά-τια, σε άριστη κατάσταση. Αυ-τονομία και πρόσβαση σε αυ-λή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται ισόγεια lux γκαρ-σονιέρα στην Καλλιθέα, σειδιόκτητη οικοδομή, με 3 δια-μερίσματα. Διαθέτει αυτόνομοκαλοριφέρ, ηλεκτρική κουζί-να και air-condition. Δυνατό-τητα πλήρους επίπλωσης.ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστον Άγιο Θεράποντα (πλη-σίον Ερμού), 1ου ορόφου, σεχαμηλή τιμή. Χωρίς κοινόχρη-στα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται δυάρι 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα, σεάριστη κατάσταση και αυτόνο-μο καλοριφέρ. Χαμηλή τιμή.ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται δυάρι ισόγειο,52 τ.μ., στην Καλλιθέα, 30χρόνων, χωρίς έπιπλα. Τιμή300 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται τριάρι 70 τ.μ.,με 2 υπνοδωμάτια, στην Οι-κονόμου Τάξη, 2ου ορόφου,με τέντες και καλή θέα προςβουνό. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται μεγάλη γκαρσο-νιέρα 42 τ.μ., με 3 χώρους,πάνω από το γήπεδο, 1ουορόφου σε πολύ καλή τιμή.Χωρίς έπιπλα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται ανεξάρτητο δυο-μισάρι στην Ολυμπίου Γυμνα-σιάρχου (200 μ. από την Κα-βέτσου), στον πάνω όροφοδιπλοκατοικίας. Είναι μερι-κώς ανακαινισμένο, διαθέτειair-condition. Χωρίς κοινό-χρηστα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται δυάρι ισόγειο,51 τ.μ., στην περιοχή τηςΑλυσίδας, επιπλωμένο, μεαυτόνομη θέρμανση, χωρίςκοινόχρηστα. Τιμή 300 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στοκέντρο της πόλης, επιπλωμέ-νη, με αυτόνομη θέρμανσηκαι χωρίς κοινόχρηστα. Τιμή280 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στοΒουναράκι, 24 τ.μ., επιπλω-μένη, με θέα και χωρίς κοινό-χρηστα. Τιμή 260 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150,www.aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται καινούργια μονο-κατοικία παραδοσιακής αρχι-τεκτονικής, στον Αφάλωνα.Πανοραμική θέα, μπαλκόνια,αυλή με χτιστό φούρνο, τζάκι,καλοριφέρ, ηλεκτρικές συ-σκευές, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 6982-441258.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα1ου ορόφου, επιπλωμένη, μεαυτόνομη θέρμανση, κοντάστην αγορά. Πληρ. τηλ.6972-732918, 2252042377.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλω-μένη γκαρσονιέρα, στις Κα-μάρες, με υπέροχη θέα, χω-ρίς κοινόχρηστα, με κλιματι-σμό και εύκολο παρκάρισμα.Πληρ. τηλ. 6946-334198 και6980-378667.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα, σταΆνω Ιλίσια - Ζωγράφου, γκαρ-σονιέρα σε άριστη κατάστα-ση, πολύ κοντά στις πανεπι-στημιακές σχολές. Πληρ. τηλ.6939-459814, 2251025720.

Ενοικιάζεται στην Αθήνα,στην Καλλιθέα, Πλατεία Κύ-πρου (κοντά σε Ηλεκτρικό καιτρόλλεϋ), διαμέρισμα δυάρι,55 τ.μ., στον 3ο όροφο, προ-σφάτως ανακαινισμένο, σεπολύ καλή τιμή. Πληρ. τηλ.22510 21926, 6945-287744.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ& ΚΤΗΡΙΩΝ

Μετακομίσεις - ΜεταφορέςΣυσκευασία

Αμπαλάζ Αντικειμένων

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣ - ΑΝΥΨΩΣΕΙΣ - ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟwww.fastmovers.gr TΗΛ.: 22510 42845 ΚΙΝ.: 6946-688918

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΛΛΟΝΗΣΑΔΕΛΦΟΙ ΒΑΜΒΟΥΚΛΗ Ο.Ε.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ - ΠΩΛΗΣΕΙΣ - ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ

Στην Καλλονή ΤΗΛ.: 22530 22310

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 201110

Ενοικιάζεται στο Χάλικα 1ουορόφου διαμέρισμα, 85 τ.μ.,με 2 υπνοδωμάτια, αυτόνο-μη θέρμανση, ενιαίο χώροκουζίνα - καθιστικό και έναχώρο πάρκινγκ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται επιπλωμένη και-νούργια γκαρσονιέρα, στηνΕπάνω Σκάλα, κοντά στη θά-λασσα. Διαθέτει αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 250 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6973213955.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστην περιοχή της παλιάςαστυνομίας, 24 τ.μ., με αυ-τόνομη θέρμανση, χωρίς κοι-νόχρηστα. Τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στο Πυργί γκαρ-σονιέρα, επιπλωμένη, 30τ.μ., με δωρεάν νερό, αυτό-νομη θέρμανση. Τιμή 220ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται στην Καλλονήγκαρσονιέρα επιπλωμένη καιχωρίς κοινόχρηστα, με αυτό-νομη θέρμανση. Τιμή 280ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστην περιοχή Ζωοδόχου Πη-γής, 24 τ.μ., με αυτόνομηθέρμανση, χωρίς κοινόχρη-στα. Τιμή 200 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται δυάρι σε ισό-γειο αρχοντικού, 55 τ.μ., στοκέντρο της πόλης, χωρίς έπι-πλα και κοινόχρηστα, με ενι-αία κουζίνα - καθιστικό καικήπο. Τιμή 330 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 40τ.μ., στο κέντρο. Δωμάτιο,μεγάλη κουζίνα, χωλ, μπά-νιο, αποθήκη, αυλή με δέν-τρα. Αυτόνομο, στο ισόγειοπαροδοσιακού σπιτιού. Θέρ-μανση-κλιματιστικό. Πληρ.τηλ. 22510 24974, 6980-854487, 6974-016419.

Ενοικιάζεται στο Χάλικα δυά-ρι, 40 τ.μ., καινούργιο, μεαυτόνομη θέρμανση, επιπλω-μένο, με θέα και 1 χώροστάθμευσης. Τιμή 260 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 35τ.μ., στο Χάλικα, επιπλωμέ-νη, χωρίς κοινόχρηστα, μεαυτόνομη θέρμανση και 1θέση πάρκινγκ. Τιμή 270 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου Νοσοκομείου γκαρσονιέ-ρα, 35 τ.μ., καινούργια, μεαυτόνομη θέρμανση, επιπλω-μένη, με θέα και χωρίς κοι-νόχρηστα. Τιμή 320 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 40τ.μ., στο Χάλικα, επιπλωμέ-νη, χωρίς κοινόχρηστα, μεαυτόνομη θέρμανση και 1θέση πάρκινγκ. Τιμή 260 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραεπιπλωμένη, χωρίς κοινόχρη-στα, στη Ζωοδόχου Πηγής82. Πληρ. τηλ. 6978-980846 και 22510 48967.

Ενοικιάζεται ισόγειο επιπλω-μένο δυάρι στη Χρυσομαλ-λούσα. Τιμή 250 ευρώ. Διατί-θεται και χωρίς έπιπλα.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρι-σμα, 78 τ.μ., 3ου ορόφου,πλήρως επιπλωμένο και εξο-πλισμένο, στην Αθήνα, στουςΑμπελοκήπους (στο ύψος τηςΠανόρμου), 2´ από το μετρόΠανόρμου, από στάση λεω-φορείων, τρόλλεϋ, πιάτσα τα-ξί και αγορά. Διαθέτει κεντρι-κή θέρμανση, 2 air-condition,διπλά τζάμια, μπαλκόνι με τέν-τες, κουζίνα, ψυγείο, φούρνομικροκυμάτων, πλυντήριο, τη-λεόραση και πλήρη επίπλω-ση, πολύ φωτεινό, σε άριστηκατάσταση. Κατάλληλο και γιαφοιτητές. Πληρ. τηλ. 2251037225 & 6932-206393.

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλ-λούσα γκαρσονιέρα, επιπλω-μένη, με αυτόνομη θέρμαν-ση, ρετιρέ. Τιμή 200 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται οροφοδιαμέρι-σμα 50 τ.μ., 1ου ορόφου, μεαυτόνομη θέρμανση και A/C,κατασκευής 2011, με μεγάληβεράντα και θέα (υπάρχει δυ-νατότητα επίπλωσης) σταΠάμφιλα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται δίχωρη γκαρσο-νιέρα 37 τ.μ., 1ου ορόφου,με ατομική θέρμανση και air-condition, κατασκευής 2010,πλήρως επιπλωμένη (με και-νούργιες ηλεκτρικές συ-σκευές και έπιπλα) στο κέν-τρο. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Eνοικιάζεται δυάρι διαμέρι-σμα σε διπλοκατοικία, 68τ.μ., με καθιστικό, Υ/Δ, μεγά-λη κουζίνα, μπάνιο, WC, απο-θήκη αυλή-κήπο. Διαθέτει ψυ-

γείο, τραπέζι με 4 καρέκλες,κρεβάτι, ντιβάνι και τραπεζάκιτηλεόρασης. Με αυτόνομηθέρμανση με δικό του λέβη-τα, όχι κοινόχρηστα. Τιμήπροσιτή, κατάλληλο και γιαεπαγγελματική χρήση. Πληρ.τηλ. 22510 44243 & 6936-626775.

Ενοικιάζονται από τον ιδιοκτή-τη πλήρως επιπλωμένα ή μη,σε άριστη κατάσταση: α) διαμ-περές γωνιακό τριάρι οροφο-διαμέρισμα, 85 τ.μ. & β) ισό-γειο δυάρι, 45 τ.μ., στην οδόΜαρκοπούλου 4 (Μαύρα Σί-δερα - γήπεδο). Πληρ. τηλ.22510 24690, 6946-011338.

Ενοικιάζεται ισόγεια γκαρσο-νιέρα ενιαίου χώρου, πλήρωςεξοπλισμένη, πάνω από τηνκεντρική Ερμού (οδός Βύρω-νος), χωρίς κοινόχρηστα. Δια-θέτει και πλυντήριο. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται δυάρι 57 τ.μ.,3ου ορόφου, στο κέντρο, μεαυτόνομη θέρμανση και A/C,σε άριστη κατάσταση, με θέαστο λιμάνι. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμα 70τ.μ., ημιωρόφου, με αυτόνο-μη θέρμανση, κατασκευή2000, περιοχή Χρυσομαλλού-σας. Τιμή 370 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται νεόκτιστη γκαρ-σονιέρα, πλήρως επιπλωμέ-νη, σε όροφο, με boiler, αυτό-νομη θέρμανση και μπαλκόνι,στην περιοχή του γηπέδου.Πληρ. τηλ. 6932-846220,22510 51041.

Ενοικιάζεται δυάρι 36 τ.μ.,ισόγειο, διαμπερές, με αυτό-νομη θέρμανση, χωρίς κοι-νόχρηστα. Πληρ. τηλ. 2251024051, 6930-966796.

Ενοικιάζεται άνετο τριάρι,ορόφου, στη Σουράδα, 90τ.μ., σε διώροφη οικοδομή,με αυτόνομο καλοριφέρ καιτζάκι. Θέση στάθμευσης σεπιλοτή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα δί-χωρη, καινούργια, 34 τ.μ.,2ου ορόφου, στη Χρυσομαλ-λούσα, με αυτόνομη θέρμαν-ση και μεγάλες βεράντες. Τι-μή 300 ευρώ. ΛΕΩΝΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 23781 &6932-315919, www.leonisrealestate.com

Ενοικιάζεται άνετο τριάρι1ου ορόφου, πάνω από τογήπεδο (Μητροπολίτου Ιακώ-βου). Άνετο σαλόνι, καινούρ-για κουφώματα. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα32 τ.μ. (κοντά στην παλιάαστυνομία) δίχωρη, πλήρωςεπιπλωμένη, με αυτόνομηθέρμανση. Γύρω-γύρω μπαλ-κόνια με θέα την πόλη τηςΜυτιλήνης και το λιμάνι.Πληρ. τηλ. 22510 44243 &6936-626775.

Ενοικιάζεται πλήρως επιπλω-μένη, καινούργια γκαρσονιέ-ρα, με υπέροχη θέα, πάρ-κινγκ, χωρίς κοινόχρηστα καιμε αυτόνομη θέρμανση,στην Αγ. Μαρίνα. Πληρ. τηλ.6946-334198.

Ενοικιάζεται πολυτελές διώ-ροφο κτήριο στην Παγανή,800τ.μ.. Ο κάθε όροφος εί-ναι 400τ.μ. και μισθώνεταιξεχωριστά. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 23781 &6932315 919,www.leonisrealestate. com

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 30 τ.μ. με αυτο-νομία χωρίς κοινόχρηστα μεμεγάλη βεράντα στο Βουνα-ράκι. Πληρ. τηλ. 2251047618, 6989-869651.

Ενοικιάζεται προνομιούχοδιαμέρισμα, β´ όροφος,160τ.μ. επί της Καβέτσου(κατάλληλο και για επαγγελ-ματική στέγη). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραδοσιακή μονο-κατοικία 140 τ.μ., Αγίας Ειρή-νης. Πληρ. τηλ. 2251025100, 94463, 6942-712715.

Πωλούνται διαμερίσματα στηνΑθήνα, σε Νέα Σμύρνη, Πει-ραιά, Φάληρο, Γαλάτσι. Πληρ.τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται μονοκατοικία στηνπεριοχή της Καλλιθέας, συνο-λικού εμβαδού 120 τ.μ. Τοακίνητο βρίσκεται μέσα σε οι-κόπεδο έκτασης 151,27 τ.μ.,είναι γωνιακό, διαμπερές καισε πολύ κεντρικό σημείο. Επί-σης με τον υπάρχοντα συντε-λεστή μπορεί να χτίσει ακόμη121 τ.μ. BUSINET ΣΥΜΒΟΥ-ΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ.22510 40188, www.investinlesvos.com

ΠΩΛΗΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ &

ΚΤΗΡΙΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 11

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείταιμονοκατοικία πέτρινη, 260τ.μ., με 3 Υ/Δ, δυνατότητα δό-μησης ισογείου σε 2 δυάριαεκμετάλλευσης, θέα, βεράν-τες. 290.000 ευρώ. AspisReal Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-re-alestate.gr (κωδικός: LE-212422).

Μυτιλήνη. Πωλείται μονοκατοι-κία, 185 τ.μ., με 3 Υ/Δ, μπά-νιο & WC, θέρμανση αυτόνο-μη, τζάκι, απεριόριστη θέα.Έτος κατασκευής 2009.280.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realesta-te.gr

Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα.Πωλείται πολυτελές διαμέρι-σμα 1ου ορόφου, 110 τ.μ.,15ετίας, με ενιαίο χώρο σαλό-νι - κουζίνα, 3 Υ/Δ, μεγάλομπάνιο, αυτόνομη θέρμανση,τζάκι. Διαμπερές, με 2 βεράν-τες, τέντες 200.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-re-alestate.gr (κωδικός: LE-204931).

Μυτιλήνη, Βουναράκι. Πωλεί-ται διαμέρισμα 90 τ.μ., νεόδ-μητο, με μεγάλη σαλονοκουζί-να, 2 μεγάλα Υ/Δ, μπάνιο,μπαλκόνια, απεριόριστη θέα,160.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www. aspis-realesta-te.gr (κωδικός: LE-196254).

Μυτιλήνη, Κράτηγος. Πωλεί-ται μεζονέτα 108 τ.μ., νεόδ-μητη, με απεριόριστη θέα, 3Υ/Δ, μπάνιο, WC, απεριόρι-στη θέα, χώρο στάθμευση,280.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realesta-te.gr (κωδικός: LE-196246).

Μυτιλήνη, Ακρωτήρι. Πωλεί-ται μεζονέτα 130 τ.μ., νεόδ-μητη, με απεριόριστη θέα, 5Υ/Δ, μπάνιο, WC, ενεργειακότζάκι, μπόιλερ, αυτόνομη θέρ-μανση, γρανίτες, κήπο, γκα-ράζ. Άριστη κατασκευή,430.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www. aspis-realesta-te.gr (κωδικός: LE-196676).

Μυτιλήνη, Μ. Σίδερα. Πωλεί-ται δίχωρη γκαρσονιέρα 26τ.μ., ισογείου, σε καλή κατά-σταση, 40.000 ευρώ. AspisReal Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-198159).

Μυτιλήνη. Πωλείται διαμέρι-σμα 4ου ορόφου, 94 τ.μ., μελουξ ανακαίνιση, 2 Υ/Δ, κου-ζίνα με πάσο, A/C, βεράντες,αποθήκη, τέντες, θέα,195.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realesta-te.gr (κωδικός: LE-188198).

Mυτιλήνη, Ταξιάρχες. Πωλεί-ται μονοκατοικία, 78 τ.μ., με2 Υ/Δ, απεριόριστη θέα, θέ-

λει επισκευές, 52.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός: LE-180580).

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείταιδιαμέρισμα 60 τ.μ., κατα-σκευής 2009, με 1 Υ/Δ,115.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-real esta-te.gr (κωδικός: LE-173969).

Μυτιλήνη, Παναγιούδα. Πω-λείται μεζονέτα 165 τ.μ., κα-τασκευής 2010, με 3 Υ/Δ,αποθήκη, τζάκι, 260.000 ευ-ρώ. Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-170133).

Μυτιλήνη, περιοχή Πλάτανος.Πωλείται μονοκατοικία 188τ.μ., με 5 Υ/Δ, αυλή 75 τ.μ..Χρειάζεται ανακαίνιση95.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realesta-te.gr (κωδικός: LE-200138).

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείταιοροφοδιαμέρισμα 1ου ορό-φου, 110 τ.μ., πολυτελές, μεενιαίο χώρο σαλόνι - κουζίνα,3 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμανση,τζάκι, ηλιακό, βεράντα, θέαστη θάλασσα, 167.000 ευ-ρώ. Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός:LE-206170).

Μυτιλήνη, Χρυσομαλλούσα.Πωλείται διαμέρισμα 2ου ορό-φου, 52 τ.μ. + 8 τ.μ. αποθήκη,με 1 Υ/Δ, αυτόνομη θέρμαν-ση, ηλιακό, 75.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-re-alestate.gr (κωδικός: LE-203627).

Μυτιλήνη, Ναυτικός Όμιλος.Πωλείται διαμέρισμα 1ου ορό-φου, 80 τ.μ., με 2 Υ/Δ, αυτό-νομη θέρμανση, ηλιακό, βε-ράντες, θέα, 180.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-re-alestate.gr (κωδικός: LE-181521).

Μυτιλήνη. Πωλείται γκαρσονιέ-ρα καινούργια, 29 τ.μ., με αυ-τόνομη θέρμανση, 66.000 ευ-ρώ. Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220,www.aspis-real estate.gr (κω-δικός: LE-209699).

Μυτιλήνη, Άνω Χάλικας. Πω-λείται διαμέρισμα καινούργιο,55 τ.μ., με 1 Υ/Δ, αυτόνομηθέρμανση, 67.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-re-alestate.gr (κωδικός: LE-209441).

Μυτιλήνη, κέντρο. Πωλείταιγραφείο 36 τ.μ., δίχωρο, πλή-ρως ανακαινισμένο, σε κεντρι-κότατο σημείο της πόλης,65.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realesta-te.gr (κωδικός: LE-204502).

Μυτιλήνη, Ερμού. Πωλείταιεπαγγελματική στέγη 65 τ.μ.,σε κεντρικότατο σημείο,165.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realesta-te.gr (κωδικός: LE-191004).

Μυτιλήνη, Αγία Μαρίνα. Πωλεί-ται οικόπεδο 900 τ.μ., χτίζει400 τ.μ., με μοναδική θέα,200.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realesta-te.gr (κωδικός: LE-203601).

Μυτιλήνη, Μόρια. Πωλείται οι-κόπεδο 868 τ.μ., χτίζει 113τ.μ., σε κεντρικό δρόμο,72.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-real esta-te.gr (κωδικός: LE-200821).

Γέρα, Πύργοι Περάματος. Πω-λείται οικόπεδο 2.300 τ.μ.,άρτιο και οικοδομήσιμο, μεθέα, 110.000 ευρώ. AspisReal Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220, www. aspis-re-alestate.gr (κωδικός: LE-181519).

Μυτιλήνη, περιοχή Άγιος Ερμο-γένης. Πωλείται οικόπεδο4.200 τ.μ., με θέα, 70.000ευρώ. Aspis Real Estate.Πληρ. τηλ. 22510 22220,www.aspis-realestate.gr (κω-δικός: LE-201835).

Μυτιλήνη, Καγιάνι. Πωλείται οι-κόπεδο 4 στρεμ., με απεριόρι-στη θέα, 130.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ.

22510 22220, www.aspis-re-alestate.gr (κωδικός: LE-189541).

Μυτιλήνη, Πληγώνι. Πωλείταιοικόπεδο με απεριόριστη θέαστη θάλασσα, 623 τ.μ., χτίζει498 τ.μ., 180.000 ευρώ.Aspis Real Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220, www.aspis-re-alestate.gr (κωδικός: LE-176040).

Μυτιλήνη, Ταξιάρχης-Καγιάνι.Πωλείται οικόπεδο 2.350 τ.μ.,χτίζει 160 τ.μ., 200.000 ευ-ρώ. Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220,www.aspis-real estate.gr (κω-δικός: LE-199879).

Μυτιλήνη, Αγ. Μαρίνα. Πωλεί-ται οικόπεδο 2,5 στρεμ., χτίζει110 τ.μ., με άδειες οικοδο-μής, 150.000 ευρώ. AspisReal Estate. Πληρ. τηλ.22510 22220, www. aspis-re-alestate.gr (κωδικός: LE-200228).

Πηγαδάκια. Πωλείται οικόπεδο500 τ.μ., χτίζει 100 τ.μ.,20.000 ευρώ. Aspis RealEstate. Πληρ. τηλ. 2251022220, www.aspis-realesta-te.gr (κωδικός: LE-207001).

Πυργί. Πωλείται οικόπεδο2.300 τ.μ., χτίζει 150 τ.μ., μεθέα απεριόριστη, 75.000 ευ-ρώ. Aspis Real Estate. Πληρ.τηλ. 22510 22220, www.aspis-realestate.gr (κωδικός:LE-206980).

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13, τηλ.: 22510 22220 - Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού 320, τηλ. κέντρο: 210 6106560

Πωλείται προνομιούχα μεζο-νέτα στην Αγία Μαρίνα με πα-νοραμική θέα από το λιμάνιτης Μυτιλήνης έως και το αε-ροδρόμιο. Ανεμπόδιστη θέακαι από το ισόγειο και απότον Α´ όροφο. Έχει 3 Υ/δ,μπάνιο, WC, δύο υπόγεια 50και 50 τ.μ., και διαμορφωμέ-νη αυλή έξω, που χρησιμοποι-είται και για parking. BUSI-NET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510-40188,www.investinlesvos.com

Πωλείται διαμέρισμα στη Σου-ράδα, 1ου ορόφου, 117 τ.μ.,με 2 WC, ενιαίο χώρο κουζί-να - καθιστικό, τραπεζαρία,σε άριστη κατάσταση, 34ετών. Τιμή 152.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται διαμέρισμα ρετιρέ140 τ.μ., λουξ κατασκευήςστην περιοχή της Χρυσομαλ-λούσας. Το διαμέρισμα έχειδική του ιδιόκτητη ταράτσακαι είναι πλήρως ανακαινισμέ-νο το 2008. Διαθέτει 3 υ/δ,τζάκι, τζακούζι, αποθήκη, αυ-τονομία. Έχει επίσης εξαιρετι-κή θέα προς την πόλη τηςΜυτιλήνης και το λιμάνι. BU-SINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗ-ΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 22510-40188, www.investinlesvos.com

Πωλείται βίλα πολύ καλής κα-τασκευής, φτιαγμένη απόιδιώτη, 165 τ.μ., σε οικόπεδο4,5 στρεμ., στην περιοχή τουαεροδρομίου. Έχει αποθη-κευτικούς χώρους 125 τ.μ.,άνετο κήπο με μπάρμπεκιουκαι πέτρινη περίφραξη. BUSI-NET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 40188,www.investinlesvos.com

Πωλείται παραθαλάσσιο δια-μέρισμα 55 τ.μ., με καταπλη-κτική θέα, στη Βίγλα Μυτιλή-νης. BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ.22510 40188, www.investinlesvos.com

Πωλείται ευρύχωρο τριάρι3ου ορόφου, 110 τ.μ., σε πο-λύ καλή κατάσταση, με 2 με-γάλα υπνοδωμάτια, στα Μαύ-ρα Σίδερα Μυτιλήνης. BUSI-NET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 40188,www.investinlesvos.com

Πωλείται πέτρινη κατοικίαστην περιοχή Μόριας Μυτιλή-νη, εμβ. 134τ.μ., με κήπο 1στρεμ., διαμορφωμένο (γκα-ράζ, εξωτ. φούρνο), αυλή μεεπιπλέον δόμηση 266τ.μ., σεάριστη κατάσταση. άμεσα κα-τοικήσιμη, τιμή 240.000 ευ-ρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται στον Παιδικό Σταθ-μό 1 γκαρσονιέρα 24 τ.μ., νε-όδμητη, με αυτόνομη θέρμαν-ση και επιπλωμένη. Πληρ.τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμαστο Λαζαρέτο, 87 τ.μ., σε δι-πλοκατοικία, 1ου ορόφου, με2 υπνοδωμάτια, αυτόνομηθέρμανση, ηλιακό. Διαμπερέςκαι με ενιαίο χώρο κουζίνα -καθιστικό. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα στο Βου-ναράκι, 93 τ.μ., σε διπλοκα-τοικία, ισόγειο, με 2 υπνοδω-μάτια, αυτόνομη θέρμανση,ηλιακό, τζάκι και με ενιαίοχώρο κουζίνα - καθιστικό.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μεζονέτα στο Ακρω-τήρι 138 τ.μ. + 35 τ.μ. γκαρ-σονιέρα και 22 τ.μ. γκαράζ,με αυτόνομη θέρμανση, 3υπνοδωμάτια, μεγάλο καθιστι-

κό, μεγάλη κουζίνα και τζάκι.Πληρ. τηλ. 6947-949150,www.aeolianestate.gr

Πωλείται μεζονέτα στη Σου-ράδα 127 τ.μ., με δικό τηςλέβητα, νεόδμητη, με 2 μπά-νια, 3 υπνοδωμάτια, τζάκι και2 γκαράζ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται γκαρσονιέρα 25τ.μ., στην περιοχή ΖωοδόχουΠηγής, πλήρως επιπλωμένηκαι μισθωμένη, με αυτόνομηθέρμανση, χωρίς κοινόχρη-στα. Τιμή λογική. Πληρ. τηλ.6947-949150, www.aeolianestate. gr

Πωλείται μονοκατοικία στοΣυνοικισμό, νεόδμητη, 105τ.μ. + υπόγειο 55 τ.μ., αυτό-νομη και ανεξάρτητη. Πληρ.τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυ-σομαλλούσα, 1ου ορόφου,110 τ.μ., διαμπερές, με 3υπνοδωμάτια, 1 μπάνιο, 1WC, αυτόνομη θέρμανση καιμεγάλα μπαλκόνια. Πληρ. τηλ.6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα στο Χά-λικα, 68 τ.μ., 1ου ορόφου +10 τ.μ. αποθήκη, με αυτόνο-μη θέρμανση και μπαλκόνι μεθέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται διαμέρισμα στη Σου-ράδα, 75 τ.μ., σε διπλοκατοι-κία, 1ου ορόφου, με αυτόνο-μη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτιακαι αποθήκη 40 τ.μ.. Πληρ.τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται στους Λάμπου Μύ-λους μονοκατοικία 190 τ.μ. +22 τ.μ. σοφίτα, σε οικόπεδο2 στρεμ., νεόχτιστη, με αυτό-

νομη θέρμανση. Πληρ. τηλ.6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται στην Αθήνα (Ζωγρά-φου) διαμέρισμα σε 5ο και6ο όροφο, με αυτόνομη θέρ-μανση, αποθήκη, θερμοσίφω-να, θεά στο Λυκαβηττό. Υπάρ-χει και ένας χορός πάρκινγκ.Πληρ. τηλ. 6947-949150,www.aeolianestate.gr

Πωλείται στα Βατερά μεζονέ-τα επάνω στη θάλασσα, 100τ.μ., σε οικόπεδο 150 τ.μ.. Τι-μή 250.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται στον Άνω Χάλικαημιυπόγειο 46 τ.μ., με αυτό-νομη θέρμανση. Τιμή 50.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 www.aeolianestate.gr

Πωλείται στη Νεάπολη διαμέ-ρισμα 110 τ.μ., ημιτελές, με1 WC, 1 μπάνιο, 2 υπνοδω-μάτια, αυτόνομη θέρμανσηκαι 150 τ.μ. οικόπεδο. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικία στο κέντρο τουΠαλαιοχωρίου με ισόγειο μα-γαζί. Πληρ. τηλ. 6978-918141, 6972-566180.

Πωλείται δυάρι διαμέρισμα1ου ορόφου στη Νεάπολη,επί της παραλιακής οδού. Κα-ταπληκτική θέα στη θάλασσα.Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκατοι-κία 255 τ.μ., πλησίον Λου-τρών, ευρισκόμενη σε οικό-πεδο εμβαδού 8 στρεμ.. Έχειυπόλοιπο συντελεστή δόμη-σης για να κτιστεί κι άλλο έναμεγάλο σπίτι. Τιμή 450.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μεζονέτα 145 τ.μ.,με επιπλέον βοηθητικούς χώ-ρους 80 τ.μ., στην Αγία Μαρί-να, με καταπληκτική θέα. Τι-μή 300.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διαμέρισμα στη Χρυ-σομαλλούσα, 1ου ορόφου,102 τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια,1 μπάνιο, 1 WC, ενιαίο χώροκουζίνα - καθιστικό, τραπεζα-ρία, σε άριστη κατάσταση, 18ετών. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται καινούργια μεζονέ-τα 4 Υ/Δ, στη Νεάπολη. Τιμή280.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται στα Βατερά ολοκαί-νουργια μεζονέτα 170 τ.μ.,χτισμένη επί οικοπέδου1.200 τ.μ.. Χτίζονται άλλα230 τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα 2υπνοδωματίων, με δική τουαυλή, στην Επάνω Σκάλα. Τι-μή 120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μονοκατοικία υπόκατασκευή, με άριστα υλικά,με 2 υπνοδωμάτια, σαλόνι,κουζίνα, 2 WC, σε ένα επίπε-δο και 48 τ.μ. βοηθητικοί χώ-ροι με αυλή και καταπληκτικήθέα, στο Πυργί. Τιμή190.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 251046450, 6932-622045,www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται καινούργια μεζονέ-τα, στην περιοχή της Ακαδη-μίας, με 3 Υ/Δ, αποθήκη,γκαράζ. Τιμή 290.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκατοι-κία 360 τ.μ., στο κέντρο τηςπόλης. Μεγάλη αυλή. Αποτε-λείται από 12 κύρια δωμάτιακαι 4 μπάνια. Διαθέτει 2 τζά-κια. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαί-νουργια μεζονέτα 105 τ.μ.,στην Κράτηγο, με 3 υπνοδω-μάτια και 60 τ.μ. γκαράζ-απο-θήκες. Τιμή χαμηλή. ΑΚΙΝΗ-ΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται μονοκατοικία 2υπνοδωματίων, χωρίς αυλή,πλησίον περιοχής «Πλάτα-νος». Τιμή 140.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται α) στους ΠύργουςΘερμής νεόκτιστη μεζονέτα,3 επιπέδων, 3 υπνοδωμα-τίων, με τζάκι και αύλειο χώ-ρο, περίπου 400 τ.μ. και β)στα Πάμφιλα, νεόκτιστη μεζο-νέτα 97 τ.μ., με αυλή και 2υπνοδωμάτια. ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑ-ΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ Κατα-σκευή - Πωλήσεις - Αντιπαρο-χές (Ικτίνου 2). Πληρ. τηλ.22510 41244, 6948-172730.

Πωλείται πλήρως ανακαινι-σμένη μονοκατοικία 1 υπνο-δωματίου, στις Καμάρες Μυ-τιλήνης. Μικρή αυλή. Τιμή70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται ανακαινισμένηγκαρσονιέρα 32 τ.μ., 3ουορόφου, στην περιοχή τουγηπέδου. Τιμή ευκαιρίας.ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται ανεξάρτητη ολοκαί-νουργια μεζονέτα 120 τ.μ.,στην Αγία Μαρίνα. Διαθέτειεπιπλέον αποθήκες-γκαράζ120 τ.μ., μεγάλες βεράντεςκαι αυλή. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 201112

Πωλείται τεσσάρι διαμέρισμα3 υπνοδωματίων, στην περιο-χή του Υφαντήριου, πλησίονΛυκείων. Αυτόνομη θέρμαν-ση. Αρίστη κατάσταση. Τιμή210.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργια μονοκα-τοικία 2 υπνοδωματίων, στηνΚαλλιθέα Μυτιλήνης. Διαθέτειαυλή, πάρκινγκ, αποθηκευτι-κούς χώρους και θέα προς τηθάλασσα και την πόλη. Τιμή260.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεζονέτα 3 Υ/Δ,στους Πύργους Θερμής. Δια-θέτει υπόγειο γκαράζ. Τιμή220.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται τριώροφο κτήριοστο Καγιάνι. Αποτελείται απόυπόγειο 107 τ.μ., ισόγειο107 τ.μ. (δυάρι και ένα γκα-ράζ), όροφο 107 τ.μ. (τριάριοροφοδιαμέρισμα). Τιμή300.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται ισόγειο διαμέρισμα50 τ.μ., στο Ακρωτήρι. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευή δυά-ρι 50 τ.μ., στην περιοχή Σου-ράδας. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο δια-μέρισμα 3 υπνοδωματίων,στο Πυργί. Θέα στη θάλασσα,αποθήκη, 2 μπάνια, μεγάληβεράντα. Τιμή 260.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνοδω-ματίων, με αυλή, στον Αφάλω-να Μυτιλήνης. Τιμή 150.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται προνομιούχο ορο-φοδιαμέρισμα 150 τ.μ., μεθέα, μεγάλη αυλή και 2 χώ-ρους στάθμευσης, στη Βα-ρειά. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο τεσσάρι δια-μέρισμα, στη Χρυσομαλλού-σα, με ωραία θέα στη θάλασ-σα. Τιμή 210.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκατοι-κία 120τ.μ., στην περιοχήΚιόσκι. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται μονοκατοικίες, με-ζονέτες, διαμερίσματα, κατα-στήματα, οικόπεδα, αποθή-κες νεόδμητα ή παλαιά, σελογικές τιμές, στη Μυτιλήνηκαι στα περίχωρά της. ΕΠΕΝ-ΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ.τηλ. 22510 46450, 6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται καινούργιο, πολυτε-λές, προνομιούχο διαμέρι-σμα, 80 τ.μ., στο Ακρωτήρι.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργιο διαμέρι-σμα 92 τ.μ., 1ου ορόφου, μετζάκι, στο Βουναράκι. Σαλόνι,κουζίνα, WC, μπάνιο, 2 υπνο-δωμάτια. Σε πολύ καλή τιμή.ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251023781 & 6932-315919,www.leonisrealestate.com

Πωλείται παλιό γωνιακό σπι-τάκι πάνω από τον Πλάτανο.Δυνατότητα επισκευής ή καικατεδάφισης για εκμετάλλευ-ση. Τιμή ευκαιρίας.40.000,00 ευρώ. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται οροφοδιαμέρισμα,ακατοίκητο, σε άριστη κατά-σταση, 4ετίας, 127 τ.μ., μεμεγάλα μπαλκόνια, 3 υπνοδω-μάτια, σαλόνι-κουζίνα ενιαίοχώρο, έξτρα αποθήκη-γκαράζ64 τ.μ., στην Καλλιθέα. Τιμήευκαιρίας. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙ-ΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251046450, 6932-622045,www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο δυά-ρι, στο κέντρο της πόλης.Πρόκειται για οροφοδιαμέρι-σμα σε τριώροφη οικοδομή.Τιμή 120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μονοκα-τοικία 140τ.μ., στην Καλλι-θέα, με θέα. Σαλονοτραπεζα-ρία με τζάκι, 3 υπνοδωμάτιαμε δρύινα πατώματα, μπάνιο,WC, θέρμανση: καλοριφέρ,air-conditioner, ηλιακός.Πληρ. τηλ. 22510 23781 &6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται ανεξάρτητη μεζονέ-τα 2 υπνοδωματίων (με έξτρα3ο υπνοδωμάτιο ή γραφείο),στη Βαρειά Μυτιλήνης, ενόςεπιπέδου, με τζάκι, αυλή καιηλιακό. Διαθέτει 2 επιπλέονισόγεια διαμερίσματα-γκαρσο-νιέρες, ιδανικά για εκμετάλ-λευση (εκμίσθωση). ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα 120 τ.μ., 3ου ορόφου,με θέα, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στην περιοχή τουΠλατάνου (300 μ. από τον Άγ.Θεράποντα) πλήρως ανακαινι-σμένη διώροφη μονοκατοικία70 τ.μ. περίπου, με ένα υπνο-δωμάτιο. Ιδανικό για εκμετάλ-λευση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται διαμέρισμα 3ουορόφου 110 τ.μ., με θέα, σεκαλή κατάσταση, πλησίον Νο-σοκομείου. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται (τιμή διαπραγματεύ-σιμη) αυτοτελές, ημιτελέςδιώροφο κτίσμα 340 τ.μ.(170 τ.μ. πάνω όροφος με170 τ.μ. ημι-ισόγειο/βοηθητι-κό χώρο), με απεριόριστηθέα και αυλή, στην Αγία Βαρ-βάρα Πλωμαρίου. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται 3 καινούργια ορο-φοδιαμερίσματα κατασκευής2008, από 60 τ.μ. το καθένα(δυάρια), με αυτόνομη θέρ-μανση, μισθωμένα, στο κέν-τρο της αγοράς. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πολυ-τελές διαμέρισμα, 1ου ορό-φου, 115 τ.μ., με 3 υπνοδω-μάτια, μεγάλη βεράντα, στηΧρυσομαλλούσα (πλησίον εκ-κλησίας). Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργιο τριάριστ’ Ακλειδιού, με θέα στη θά-λασσα. Διαθέτει ανεξάρτητηαποθήκη, θέση στάθμευσης.Τιμή 180.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχα, ανα-καινισμένη μονοκατοικία 150τ.μ., σε 1.000 τ.μ. οικόπεδο,εντός οικισμού και με απεριό-ριστη θέα (υπάρχει υπόλοιποσυντελεστή δόμησης 250τ.μ.), περιοχή Μόριας. Πληρ.τηλ. 22510 44245, 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 2ουορόφου, 82 τ.μ., στο ΔήμοΣυκεών (Θεσσαλονίκη), σε τι-μή ευκαιρίας. Πληρ. τηλ.6977-865674.

Πωλείται προνομιούχο κεντρι-κό οροφοδιαμέρισμα στηνΚαλλονή, 160 τ.μ.. Τιμή δια-πραγματεύσιμη. Πληρ. τηλ.22510 44245 και 42528.

Πωλείται εξαιρετική, ανεξάρ-τητη μονοκατοικία 115 τ.μ.,πενταετίας, στα Πάμφιλα. Δια-θέτει 2 υπνοδωμάτια, μεγάληβεράντα 80 τ.μ. και υπόλοιποσυντελεστή δόμησης (30 τ.μ.)για προέκταση. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται στους Πύργους Θερ-μής νεόκτιστη μεζονέτα, 3επιπέδων, 3 υπνοδωματίων,με τζάκι, καθώς και αύλειοχώρο, περίπου 400 τ.μ.. Επί-σης πωλείται στα Πάμφιλα,νεόκτιστη μεζονέτα, 97 τ.μ.,με αυλή και 2 υπνοδωμάτια.ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗ ΧΑΤΖΗΜΑ-ΝΩΛΑΚΗ Κατασκευή - Πωλή-σεις - Aντιπαροχές (Ικτίνου,2). Πληρ. τηλ. 2251041244, 6948-172730.

Πωλείται μεγάλη μονοκατοι-κία, διαμορφωμένη σε 4 ανε-ξάρτητες γκαρσονιέρες, μεδυνατότητα επέκτασης, 1 λε-πτό από Άγ. Θεράποντα. ΑΚΙ-ΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται ολοκαίνουργιο άνε-το 4άρι με 3 υπνοδωμάτια,120 τ.μ., στη Χρυσομαλλού-σα, 3ου ορόφου, με τζάκι,δρύινα πατώματα, βοηθητικόW.C., αποθήκη, αυτονομίακαι μεγάλη βεράντα. ΑΚΙΝΗ-ΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στην περιοχή Αγ. ΙωάννηΔάφνης, 2ου ορόφου. Απέχει150 μ. από το μετρό. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλούνται 2 οροφοδιαμερί-σματα, 70τ.μ. το καθένα, σεδιπλοκατοικία, με δυνατότηταεσωτερικής επικοινωνίας. 4Υ/Δ, 2 κουζίνες, 2 σαλόνια, 2μπάνια, μεγάλος χώρος αυ-λής - κήπου, στο Μεσαίο Χάλι-κα, τιμή 245.000. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμπερές τεσσάριδιαμέρισμα, 1ου ορόφου,πλήρως ανακαινισμένο, με 3Υ/Δ, σαλόνι, κουζίνα, μπάνιο,στην οδό Μητροπολίτου Ιακώ-βου 32. Πληρ. τηλ. 2251024690, 6946-011338.

Πωλείται υπό κατασκευή τριά-ρι 85 τ.μ., με απεριόριστηθέα, στην περιοχή Κουμκό.Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διώροφο σπίτι σταΒατερά, 300μ. από τη θάλασ-σα, με θέα, συνολικού εμβα-δού 260τ.μ.. 130τ.μ. ο όρο-φος (ισόγειο: δυάρι και τριάρικαι 1ος όροφος: μεγάλο τεσ-σάρι με τζάκι), σε οικόπεδο900τ.μ., οικοδομήσιμο άλλα250τ.μ.. Τιμή ευκαιρίας.Πληρ. τηλ. 22520 61193,6974-949625.

Πωλείται ανακαινισμένο πολυ-τελές διαμέρισμα, 95 τ.μ.,4ου ορόφου, με μεγάλες βε-ράντες, στην περιοχή του γη-πέδου (Καλλιθέα). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα παρα-δοσιακή κατοικία, 650τ.μ.,με βοηθητικούς χώρους, σεοικόπεδο 1.000τ.μ., στο κέν-τρο της πόλης. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται εξαιρετική ιδιόκτητημεζονέτα 150τ.μ. στο Ακρω-τήρι, με σχεδόν 1στρέμ. αυλή(μπρος - πίσω), με extra υπό-γειο 80τ.μ. και 130τ.μ. περί-που βεράντες. 3 υπνοδωμά-τια και 3 μπάνια. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

AEOLIAN ESTATEΑθηνέλλης Τζάννος

Καβέτσου 36 - ισόγειο Πληρ. τηλ. 6947-949150

ASPIS REAL ESTATE

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΕΣ

ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ Μυτιλήνη: Καβέτσου 13,

τηλ.: 22510 22220Αθήνα: Λεωφόρος Συγγρού

320, τηλ. κέντρο: 2106106560

ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣΙΚΤΙΝΟΥ 2, ΙΣΟΓΕΙΟ

22510 46266, 2251029942, 6972-990181

ΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19, Μυτιλήνη

τηλ. 22510 40188www.investinlesvos.com

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝWWW.LESVOS-REALE-

STATE.GR Δούκας Στέργος

Ν. Αποστόλη 1, Μυτιλήνητηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός

Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806

[email protected]

ΛΕΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣΑθ. Μητρέλια 1 & Ικαρίας

(Λαδάδικα) Τηλ. 22510 23781,

6932-315919www.leonisrealestate.come-mail: info@leonisreale-

state.com

ΠΑΡΑΣΧΗ ΚΑΤΙΟΥΣΑΚαβέτσου 17

Τηλ. 22510 44243, κιν. 6936-626775

[email protected]

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14

Τηλ. 22510 44245www.inter-lesvos.gr

ΠΛΩMAPI

ΜΑΜΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Τηλ. 22520 33335, κιν. 6973-887531www.mamakos.net

[email protected]ΠΟΛIΧΝΙΤΟΣ

HIBISCUS

REAL ESTATE SERVICESΚΟΥΡΒΑΝΙΟΥ ΜΠΑΛΚΙΖΑ

ΔΗΜΗΤΡΑΚ. Δεληγιάννη 6, Ψαράδικα -

ΠολιχνίτοςΤηλ. 22520 41885Κιν. 6945-479497

www.buy-greek-property.co.uk

[email protected]

ΜΕΣΙΤΙΚΑΓΡΑΦΕΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 13

Πωλείται προνομιούχο διαμ-περές διαμέρισμα, ρετιρέ,105 τ.μ., στα Μαύρα Σίδερα.Πληρ. τηλ. 22510 44245 και22510 42528.

Πωλείται καινούργια πολυτε-λής, προνομιούχα και αυτοτε-λής μονοκατοικία 125τ.μ., με45τ.μ. σοφίτα, με τζάκι καιηλιακό, στο κέντρο της πό-λης, πλησίον ΟΤΕ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέρι-σμα 45τ.μ. στην Παναγιούδα,με μικρή αυλή. 45.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 34τ.μ.,1ου ορόφου, πλήρως επιπλω-μένη στην Παναγιούδα.55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 63 τ.μ.,3ου ορόφου, σε καλή κατά-σταση, στην τιμή των 86.000ευρώ, στην περιοχή της Χρυ-σομαλλούσας, πλησίον «Γαρ-δένιας». Πληρ. τηλ. 2251044245.

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα 80τ.μ., α´ ορόφου, στοΑκρωτήρι. Υπάρχει και δυνα-τότητα γκαράζ 40τ.μ.. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται συγκρότημα 11 δω-ματίων, εμβαδού 270τ.μ., σεοικόπεδο 500τ.μ., πέτρινηςκατασκευής, στο Μόλυβο.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρισμανεόδμητο, 105τ.μ., με 3 με-γάλα Υ/Δ, WC, μπάνιο, μεγά-λο σαλόνι με τζάκι, κουζίναμε πάσο, με 30τ.μ. μπαλκό-νια, 25τ.μ. γκαράζ και πανο-ραμική θέα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατοικία 55τ.μ., με50τ.μ. υπόγειο, σε προνομι-ούχο γωνιακό οικόπεδο735τ.μ., με απεριόριστη θέα,στις Νέες Κυδωνιές. Δυνατό-τητα επιπλέον δόμησης250τ.μ.. Πληρ. τηλ. 6974-778561.

Πωλείται ημιισόγειο πολυτε-λές διαμέρισμα, 50 τ.μ., πλή-ρως επιπλωμένο, στο κέντροτης Χρυσομαλλούσας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται καινούργια, παραθα-λάσσια, πολυτελής μεζονέτα100τ.μ., στην παραλία Βατε-ρών. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα υπερυ-ψωμένου ισογείου, σε άριστηκατάσταση, 90 τ.μ., στη Χρυ-σομαλλούσα (μαζί με τα έπι-πλα). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια προνομι-ούχα μεζονέτα 130τ.μ., με70τ.μ. ημιισόγειο και 400τ.μ. αυλή, στην Αγία Μαρίνα(υπό κατασκευή). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο νεόδ-μητο, ισόγειο, ημιτελές ορο-φοδιαμέρισμα, 115τ.μ., μεαυλή, στη Νέαπολη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 100τ.μ.,νεόδμητη, σε οικόπεδο280τ.μ., με 3 Υ/Δ πανοραμι-κή θέα, κήπος, 200μ. από τηθάλασσα. Επιπλέον 50τ.μ.βοηθητικός χώρος στο ισό-γειο, τιμή προσιτή, στο Δ.Λουτροπολέως Θερμής.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πλησίον Γηπέδουοροφοδιαμέρισμα 80τ.μ., γ´ορόφου, με θέα και αυτονο-μία. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα 80τ.μ., α´ ορόφ., πλή-ρως ανακαινισμένο, σε άρι-στη κατάσταση, στο ΝαυτικόΌμιλο. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελέστατη βίλα180 τ.μ., με έξτρα βοηθητι-κές αποθήκες και γκαράζ, πο-λύ υψηλή ποιότητα κατα-σκευής, καταπληκτική απε-ριόριστη θέα, σε 6 στρεμ. οι-κόπεδο. Μάστερ-ρουμ με ιδι-αίτερο μπάνιο, ξυλείες μασίφαπό δρυ, γρανίτες κ.λπ.. Μό-νο σοβαρές προτάσεις. ΑΚΙ-ΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται στο Κιόσκι, μεγάληανεξάρτητη μονοκατοικίααποτελούμενη από ισόγειουπερυψωμένο όροφο 125τ.μ. με 3 υπνοδωμάτια καιδύο μισθωμένα άνετα δυάριαστον πάνω όροφο, 62 τ.μ. και59 τ.μ. αντίστοιχα. Βρίσκεταισε 290 τ.μ. οικόπεδο καιυπάρχει υπόλοιπο ΣυντελεστήΔόμησης 39 τ.μ., για ανέγερ-ση προσθήκης ή μιας ανεξάρ-τητης γκαρσονιέρας. ΑΚΙΝΗ-ΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται μονοκατοικία στηνKυπαρισσίων, μερικώς ανα-καινισμένη, σε πολύ καλή τι-μή. Xωρίς αυλή, με 2 υπνο-δωμάτια. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται προνομιούχα μονο-κατοικία 95 τ.μ., με μεγάληαυλή σε 2 στρέμ. οικόπεδοκαι πανοραμική θεά, στη Σκά-λα Νέων Κυδωνιών. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται νεόδμητη, παραθα-λάσσια μεζονέτα 125τ.μ.,στην Παναγιούδα, με διαμορ-φωμένο υπόγειο 70τ.μ. καιοικόπεδο 300τ.μ., μεγάλησαλονοτραπεζαρία με τζάκι,πλήρως εντοιχισμένη κουζί-να, WC, 3 Υ/Δ, μπάνιο και με-γάλες βεράντες. Δεκτές μόνοσοβαρές προτάσεις. ΛΕΩ-ΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251023781 & 6932-315919,www.leonisrealestate.com

Πωλούνται προνομιούχες με-ζονέτες 105 τ.μ. εκάστη, με52 τ.μ. γκαράζ, αυλή και πα-νοραμική θέα, στην ευρύτερηπεριοχή Σουράδας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται στη Σουράδα διαμέ-ρισμα 85τ.μ., με εξτρά 85τ.μ.αποθήκη. 2 επιπέδων, μεεσωτερική σκάλα. Δυνατότη-τα 4 υπνοδωματίων. ΑΚΙΝΗ-ΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται γκαρσονιέρα δεκαε-τίας, στην περιοχή της Χρυσο-μαλλούσας, εμβαδού 29τ.μ..Τιμή ευκαιρίας 40.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6932-622045, 22510 46450,www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο πολυ-τελές, καινούργιο οροφοδια-μέρισμα, 150τ.μ., σε διπλο-κατοικία, με απεριόριστη θέακαι αυλή στη Βαρειά. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται ανεξάρτητες μεζο-νέτες στην Παναγιούδα, από108τ.μ. έως 130τ.μ., με αυ-λή. Αρίστης κατασκευής σεεξαιρετικές τιμές. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα υπό κατασκευή, 1ουορόφου, 50τ.μ., στη Χρυσο-μαλλούσα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μονοκατοικία 120τ.μ. στο Βουναράκι, σε άριστηκατάσταση, βρισκόμενη σε οι-κόπεδο 240 τ.μ.. Υπολείπον-ται άλλα 120 τ.μ. να οικοδο-μηθούν. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο διαμέ-ρισμα α’ ορόφου, 100 τ.μ.,στην περιοχή Αγ. Παντελεήμο-νος στο Βουναράκι (διπλοκα-τοικία υπό κατασκευή). Πληρ.τηλ. 22510 44245 &42528.

Πωλείται στη Βερναρδάκηδιατηρητέα οικία 210τ.μ. πε-ρίπου στο σύνολο, με αυλή.Δυνατότητα 2 εισόδων, ιδανι-κή για μετατροπή σε επαγγελ-ματικές στέγες, γραφεία ήγκαρσονιέρες. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Στη Σκάλα Ν. Κυδωνιών(Μπαλτζίκι) πωλούνται ετοιμο-παράδοτες παραθαλάσσιεςεξοχικές κατοικίες πάνω στοκύμα, 30, 50, 70, 80 και100τ.μ., σε διαμερίσματα &μεζονέτες από 2.000τ.μ..Πληρ. τηλ. 6977-807567 &210 6395044, 2251031747.

Πωλείται μικρό τριάρι 68τ.μ.,γ´ όροφου στα Μαύρα Σίδε-ρα, διαμπερές, με θέα, σαλο-νοτραπεζαρία, κουζίνα, 2υπνοδωμάτια και αυτόνομηθέρμανση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλούνται πολυτελείς ανε-ξάρτητες γκαρσονιέρες/ δυά-ρια/τριάρια, σε υπερυψωμέ-νο πλεονεκτικό οικόπεδο, μεπανοραμική θέα, 6 λεπτά απότην Ερμού. Διαμπερείς, άνε-τες οικίες, με ξεχωριστές ει-σόδους και τζάκι, από 36έως 97τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται καινούργια προνομι-ούχα μεζονέτα 140τ.μ., με80τ.μ. ημιισόγειο και 600τ.μ.αυλή, με απεριόριστη θέα,στην Αγία Μαρίνα (υπό κατα-σκευή). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα μεζο-νέτα υπό κατασκευή, 140τ.μ., με 70 τ.μ. ισόγειο γκα-ράζ και μικρή αυλή, στοΑκλειδιού. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 42528.

Πωλείται προνομιούχα διώρο-φη μονοκατοικία 90 τ.μ., ανα-καινισμένη, με απεριόριστηθέα, στην Αγ. Μαρίνα, σε οι-κόπεδο 180 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται αποθήκη στην Παγα-νή 200 τ.μ., με άδεια υγει-ονομικού ενδιαφέροντος ήβιομηχανικού. Τιμή λογική.Πληρ. τηλ. 6947-949150,www.aeolianestate.gr

Πωλείται επαγγελματικός χώ-ρος 84 τ.μ., ημιυπόγειος,έτους κατασκευής 1980, μεείσοδο σε δρόμο στην ΕπάνωΣκάλα Μυτιλήνης, κατάλλη-λος για κατάστημα ή αποθή-κη. Σε τιμή ευκαιρίας. Πλρη.τηλ. 6981-174106.

Πωλείται κατάστημα στην πε-ριοχή Ποταμός Λαγκάδας Μυ-τιλήνης, κατάλληλο για συνερ-γείο και άλλες παρεμφερείςχρήσεις. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται επαγγελματικός χώ-ρος 900 τ.μ., επί της Ε.Ο.Μυτιλήνης - Καλλονής, πλη-σίον ξενοδοχείου «Μυτιλάνα».Έκταση οικοπέδου 8 στρέμ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται γωνιακό διαμέρισμα2ου ορόφου, 85τ.μ., στην πε-ριοχή του γηπέδου, κατάλλη-λο και για επαγγελματική στέ-γη. Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται κατάστημα 140τ.μ.,με μεγάλο πεζοδρόμιο, στηΧρυσομαλλούσα. ΛΕΩΝΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 23781 &6932 - 315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται αποθήκη υπόγειαστα Πυργέλλια. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο κατάστημαστην κεντρική αγορά Μυτιλή-νης (οδός Ερμού). Τιμή380.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλούνται γραφεία 141τ.μ.(σύνολο) στην προκυμαία Μυ-τιλήνης, με πολύ καλή απόδο-ση ενοικίου. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 23781 και6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται κεντρικό κατάστημα100τ.μ., με 60τ.μ. αποθήκη,σε εμπορικό σημείο της αγο-ράς. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ακίνητο 400 τ.μ.στο κέντρο της Μυτιλήνης.Στεγάζει επικερδή επιχείρησητουριστικού ενδιαφέροντος.Εξαιρετική ευκαιρία επένδυ-σης, με εξασφαλισμένα καθα-ρά κέρδη 100.000 ευρώ ετη-σίως. Πληροφορίες από τογραφείο, μόνο σοβαρές προ-τάσεις. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται γκαράζ 23τ.μ., στηνπεριοχή της Καλλιθέας,22.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνικόκτήριο και κατάστημα στηνΠαγανή Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κατάστημα στην κεν-τρική αγορά της Μυτιλήνηςστην περιοχή «ΜΠΑΣ ΦΑ-ΝΑΡ», που περιλαμβάνει:Υπόγειο - ισόγειο - πατάρι καια´ όροφο. Συνολικά 169,60τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251020625.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

Πωλείται μεζονέτα 175 τ.μ.,με 4 Υ/Δ, 3 WC, στην Ε.Ο.Μυτιλήνης - Ακρωτηρίου, μεφόντο τη θάλασσα. Τιμή λο-γική. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ.Πληρ. τηλ. 22510 47456και 6977-359251.

Ενοικιάζεται κατάστημα 92τ.μ., με υπόγειο 84 τ.μ.,στην Καβέτσου, πλησίονπρώην γραφείων «Ολυμπια-κής». ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ.Πληρ. τηλ. 22510 47456και 6977-359251.

Πωλείται επιχείρηση εστια-τορίου στη Σκάλα Καλλονής,με δεδομένη πελατεία,φουλ έξτρα εξοπλισμό, σετιμή λογική, λόγω αναχώρη-

σης. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ.Πληρ. τηλ. 22510 47456και 6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο 210τ.μ., στον Αφάλωνα, με δυ-νατότητα δόμησης 230 τ.μ..ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜ-ΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ.τηλ. 22510 47456 και6977-359251.

Πωλείται στο Γαβαθά Άντισ-σας, σε κεντρικό σημείο της«Φραγκόσκαλας», με πανο-ραμική θέα και σχεδόν πά-νω στο κύμα, οικόπεδο 170τ.μ., με υφιστάμενη αποθή-κη. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ.Πληρ. τηλ. 22510 47456και 6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο 500 τ.μ.στον οικισμό του Γαβαθάτης Άντισσας, με δυνατότηταδόμησης 100 τ.μ., πάνωστη θάλασσα, δίπλα στην τα-βέρνα «Τσολιάς». ΚΤΗΜΑ-ΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ.22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται στη Μυτιλήνη οικό-πεδο 56 τ.μ., σε κατάλληλοσημείο για εκμετάλλευσηκαι με δυνατότητα δόμησης100 τ.μ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙ-ΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑ-ΚΟΣ. Πληρ. τηλ. 2251047456 και 6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο στη Νυ-φίδα Πολιχνίτου, 225στρεμ.. Περιβάλλεται από

θάλασσα, κατέχει σχετικήαπόφαση της Δασικής Υπη-ρεσίας και έχει οριοθετηθείη αιγιαλίτιδα ζώνη. ΚΤΗΜΑ-ΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ.22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται, στην Ε.Ο. Καλλο-νής - Παρακοίλων και μετάτη διασταύρωση προς ΣκάλαΚαλλονής, οικόπεδο 4στρεμ.. ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙ-ΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ.Πληρ. τηλ. 22510 47456και 6977-359251.

Πωλείται μονοκατοικία 140τ.μ., στο 12ο χλμ. εθνικήςοδού Μυτιλήνης - Καλλονής,με 80 τ.μ. βοηθητικούς χώ-ρους, γκαράζ, καλοριφέρ με

γερμανικό λέβητα, air-condi-tion, ηλιακό, μεγάλο πατάρι,3 Υ/Δ και γεώτρηση, σε οι-κόπεδο (κήπο) 1.150 τ.μ..ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜ-ΠΑΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ.τηλ. 22510 47456 και6977-359251.

Πωλείται οικόπεδο εντόςσχεδίου πόλης Μυτιλήνης,800 τ.μ., με δυνατότητα δό-μησης 1.120 τ.μ.. Δεκτέςσοβαρές προτάσεις. ΚΤΗ-ΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑ-ΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ.22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται στη Λακέρδα, 70μ. από κεντρικό δρόμο, οι-κόπεδο 10 στρεμ., με δυνα-τότητα δόμησης 185 τ.μ.και με θέα τον κόλπο της Γέ-

ρας. Τιμή 110.000 €. ΚΤΗ-ΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑ-ΤΖΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ.22510 47456 και 6977-359251.

Πωλείται στο Πυργί μετά τηνCoca-Cola και πάνω στοδρόμο οικόπεδο 4 στρεμ.,με θέα τον κόλπο της Γέραςκαι με οικοδομική άδεια γιαανέγερση 200 τ.μ.. ΚΤΗΜΑ-ΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ.22510 47456 και 6977-359251.

Στο Κιόσκι πωλείται οικόπε-δο 340 τ.μ. με δυνατότηταδόμησης 340 τ.μ.. ΚΤΗΜΑ-ΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΑΜΠΑΤΖΗΣΚΥΡΙΑΚΟΣ. Πληρ. τηλ.22510 47456 και 6977-359251.

ΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ - τηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 201114

Ενοικιάζεται γραφείο 1ου ορό-φου στην οδό Χίου 5, ιδανικόγια επαγγελματική στέγη, με 3δωμάτια. Πληρ. τηλ. 6973-961018.

Προκυμαία. Ενοικιάζεται κατά-στημα 220 τ.μ., ισόγειο με πε-ζοδρόμιο, υγειονομικού ενδια-φέροντος, προαιρετικά πλήρωςεξοπλισμός καφετέριας, σεάριστη κατάσταση για άμεσηλειτουργία. Πληρ. τηλ. 6934-031474.

Ενοικιάζεται κατάστημα 27 τ.μ.ανακαινισμένο, στην κεντρικήαγορά της Μυτιλήνης, περιοχήΠηγαδάκι, σε πάροδο της Ερ-μού, Ιωακείμ Πατριάρχη. Πληρ.τηλ. 6974-895754, 2108048500.

Ενοικιάζεται κατάστημα 100τ.μ. στη Σκάλα Βασιλικών, ευρι-σκόμενο επί της παραλίας, κα-τάλληλο για κατάστημα εστία-σης ή αναψυχής. Έχει αρκε-τούς βοηθητικούς χώρους.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται κατάστημα 40 τ.μ.(20 στο ισόγειο και 20 στονόροφο) στην Ερμού. Τιμή 900ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται κατάστημα στηνοδό Κομνηνάκη της Μυτιλήνης,40 τ.μ. Τιμή 300 ευρώ. Χρει-άζεται επισκευές. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούριο κατά-στημα 33 τ.μ. επί της Καβέ-τσου. Τιμή 750 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο κατάστημαστο κέντρο της πόλης, κατάλλη-λο για οποιαδήποτε χρήση.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται συγκρότημα 2ολοκαίνουριων γραφείων χω-ρίς κοινόχρηστα, είτε συνολικάείτε μεμονωμένα, πλησίον κεν-τρικής αγοράς. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται τριώροφο κτήριοστο κέντρο της Ερμού, συνο-λικού εμβαδού 420 τ.μ. (ισό-γειο 140 τ.μ., 1ος όροφος140 τ.μ., σοφίτα 140 τ.μ.),με 5 WC. Κατάλληλο για οποι-αδήποτε επαγγελματική χρή-ση. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Ενοικιάζεται υπερυψωμένοισόγειο για επαγγελματικόςχώρος, 57 τ.μ., στην περιοχήτου γηπέδου. Πληρ. τηλ.6947 - 949150, www.aeolianestate.gr

Ενοικιάζεται αποθήκη στηΧρυσομαλλούσα. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κα-τάστημα 60 τ.μ., πλησίον τηςπροκυμαίας. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημα 70 τ.μ.στη Χρυσομαλλούσα, για κάθεχρήση. Χαμηλή τιμή. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστημα106 τ.μ., με επιπλέον πατάρι,στην Ελ. Βενιζέλου 29, Μυτιλή-νη. Πληρ. τηλ. 6976-626973,22510 29206.

Ενοικιάζεται στην οδό Ικτίνουπλεονεκτικό γραφείο 4ουορόφου, ιδανικό για επαγγελ-ματική στέγη, σε κεντρικότα-τη πολυκατοικία στην αρχήτης οδού Καβέτσου. ΑΚΙΝΗ-ΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ.τηλ. 22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Ενοικιάζεται γραφείο 26τ.μ.2ου ορόφου, στην Ικτίνου. Σεχαμηλή τιμή, ιδανικό για κάθεχρήση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Ενοικιάζεται προνομιούχο νέοκατάστημα 160 τ.μ. με 100τ.μ. ημιυπόγειο, πλησίον Ζωο-δόχου Πηγής. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 42528.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κα-τάστημα 160 τ.μ., στο 6οχλμ. επαρχιακής οδού Μυτι-λήνης - Καλλονής, με ιδιωτικόπάρκινγκ και γεώτρηση.Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται ισόγειο κατάστη-μα 110 τ.μ., πίσω από τηνκεντρική αγορά. Πληρ. τηλ.22510 44245 και 42528.

Ενοικιάζεται μαγαζί στην κεν-τρική αγορά, 43 τ.μ.. Πέτρι-νοι τοίχοι, δυνατότητα δημι-ουργίας παταριού. Πληρ. τηλ.22510 44243 & 6936-626775.

Ενοικιάζονται 2 καταστήματα-επαγγελματικοί χώροι, 70 &40 τ.μ. αντίστοιχα, μαζί ή καιμεμονωμένα, στη Χρυσομαλ-λούσα, Θουκυδίδη & Κανάρη,πρώην αξονικός τομογράφος«Ιατρική Διάγνωση». Πληρ.τηλ. 22510 47474, 6978-292195.

Ενοικιάζονται 2 ολοκαίνουρ-για καταστήματα, αρίστης κα-τασκευής, γενικού και υγει-ονομικού ενδιαφέροντος,150 τ.μ. και 170 τ.μ., στηνΠαγανή, στο ύψος του Κτηνια-τρείου. Διαθέτουν άνετο χώ-ρο φορτοεκφόρτωσης και θέ-ση στάθμευσης. Τιμές χαμη-λές. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλούνται 2 επιχειρήσεις λό-γω ανειλημμένων υποχρεώ-σεων στο εξωτερικό, πολύγνωστές και πολύ επικερδείς.Μπορούν να δουλέψουν καισαν μια επιχείρηση. Απόσβε-ση σε ένα χρόνο. Πληρ. τηλ.6984-165935.

Πωλείται ή ενοικιάζεται κομ-μωτήριο πλήρως εξοπλισμένο(επίπλωση και προϊόντα), μεέτοιμη πελατεία 15 ετών, μεπροϋπηρεσία σε κεντρικό ση-μείο της Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 6978-150400.

Πωλείται επιχείρηση εμπο-ρίας και διανομής τροφίμων(ψυκτικοί θάλαμοι, φορτηγά,βαν, κομπιούτερ για exvan,εκτυπωτές, ανυψωτικά κ.τ.λ.).Πληρ. τηλ. 6940-815423.

Πωλείται επιχείρηση ψητοπω-λείου στη Μυτιλήνη, με πο-λυετή παρουσία στο χώρο, λό-γω αλλαγής επαγγέλματος.Πληρ. τηλ. 6944-420063.

Πωλείται επιχείρηση στεγνο-καθαριστηρίου στο κέντροτης πόλης, με σταθερή πελα-τεία 35 ετών, καλό ενοίκιοκαι σε πολύ καλή τιμή. Πληρ.τηλ. 6937-150855.

Πωλούνται στην Πέτρα 5 ενοι-κιαζόμενα δωμάτια, με αυτόνο-μη θέρμανση, σε 4 στρεμ. οι-κόπεδο. Πληρ. τηλ. 6947 -949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται αποθήκη, στη Χρυσο-μαλλούσα, ισογείου, 100 τ.μ.,σε λογική τιμή. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Delicatessen πωλείται ή ενοι-κιάζεται στα Λαδάδικα, λόγωέκτακτης μετάθεσης. Τιμή πώ-λησης 55.000, τιμή ενοικίασης1.300. Μόνο σοβαρές προτά-σεις. Πληρ. τηλ. 2251028418.

Πωλείται επιχείρηση ζαχαρο-πλαστείου λόγω συνταξιοδότη-σης, με έτοιμη πελατεία, σε λο-γική τιμή. Πληρ. τηλ. 6946-065059.

Πωλείται επιχείρηση εστίασης,επί της προκυμαίας. Περισσό-τερες πληροφορίες μόνο μεραντεβού. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται επικερδής επιχείρησηκαφετέρια-πιτσαρία στην πλα-τεία Καλλονής. Τιμή διαπραγ-ματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 2253022755 6976-837749, κ. Νί-κος.

Πωλείται πολύ γνωστή επιχεί-ρηση εστίασης πλησίον της Μυ-τιλήνης, στον οδικό άξονα Μυτι-λήνης - Αεροδρομίου. Πληρο-φορίες μόνο με ραντεβού.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλη επιχείρησηεστίασης-αναψυχής, κερδοφό-ρα, 280 τ.μ., με μεγάλα πεζο-δρόμια, στην προκυμαία Μυτι-λήνης. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 23781 & 6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται επιχείρηση fast food(καφέ, σάντουιτς, τυρόπιτα,κρέπα κ.λπ.) στο κέντρο τηςπόλης, Ερμού 80, λόγω αναχω-ρήσεως. Τιμή προσιτή. Δεκτόςκάθε οικονομικός έλεγχος.Πληρ. τηλ. 6980-785927.

Πωλείται ή ενοικιάζεται στοκέντρο της πλατείας της Καλλο-νής εν ενεργεία επικερδής επι-χείρηση καφέ, ουζερί-εστιατό-ριο. Τιμή λογική, δεκτός κάθεοικονομικός έλεγχος. Επίσηςπωλείται επιχείρηση σνακ-μπαρ, πιτσαρίαμ στο κέντροτης Πλατείας Καλλονής. Δεκτόςκάθε έλεγχος, τιμή συζητήσιμη.Πληρ. τηλ. 6979-705151.

Πωλείται οπωροπαντοπωλείο -πρατήριο άρτου, επί της Αερο-πόρου Γιανναρέλλη, σε πολύκαλή τιμή. Πληρ. τηλ. 6989-919130, 22510 42346.

Ενοικιάζεται κατάστημα στηναγορά (Ερμού), 28 τ.μ.. Πληρ.τηλ. 6944-140182.

Ενοικιάζεται προνομιούχο κεν-τρικό κατάστημα 120τ.μ., με60τ.μ. πατάρι, στην περιοχήτης μαρίνας. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται βυτίο μεταφοράς καυ-σίμων για πρατήριο, χωρητικό-τητας 2.350 λίτρων, τύποςMazda T2500, με αντλία, με-τρητή και 120μ. λάστιχο. Δε-κτός κάθε μηχανολογικός έλεγ-χος. Τιμή συζητήσιμη. Πληρ.τηλ. 6948-601773.

Πωλείται εξοπλισμός εστιατορί-ου-ταβέρνας εξ ολοκλήρου ήμεμονωμένα. Ψυγείο τρίπορτο,λάντζες διπλές ανοξείδωτες,απορροφητήρας 2,5μ. μαζί μεμοτέρ εξαερισμού. Πληρ. τηλ.6988-907798, κ. Ντίνα.

Πωλούνται α) πάγκος παραλα-βής ζαχαροπλαστείου 2m, β) 1τυροπιτιέρα, γ) ψυγείο κουπέβιτρίνα 2m και δ) ψυγείο κουπέβιτρίνα 1,5 m, σε τιμή ευκαι-ρίας. Πληρ. τηλ. 6981-684866.

Πωλείται κατάστημα-βιοτεχνικόκτήριο 220 τ.μ., μισθωμένο600,00 ευρώ, σε τιμή ευκαι-ρίας. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται μπετονιέρα και ανα-βατόριο Ρομπόκα βαρέως τύ-που, με μηχανές Diesel - Μαλ-κότσι, 12 & 15 ΗΡ αντίστοιχα.Πληρ. τηλ. 6936-897033.

Ζητείται προς αγορά κτήμα μεγεώτρηση, από 1 έως 30στρέμματα, στις περιοχές ΑγίαςΜαρίνας, Πληγωνίου, Νεάπο-λης, Βαρειάς, Ακρωτηρίου,Κρατήγου, Λουτρών, Χαραμί-δας. Αποκλείονται μεσίτες.Πληρ. τηλ. 6947-406993.

Ζητείται για αγορά άδεια εγκα-τάστασης φωτοβολταϊκού πάρ-κου, με υπογεγραμμένη σύμβα-ση σύνδεσης με τη ΔΕΗ καιεπαρκή χρόνο για την εγκατά-σταση του πάρκου (να μηνέχουν περάσει οι 18 μήνες πουκαθορίζει η ΔΕΗ για την εγκα-τάσταση του πάρκου). Πληρ.τηλ. 6939-895440.

Ζητείται για αγορά τριάρι ή τεσ-σάρι, εντός της Μυτιλήνης. 2 ή3 υπνοδωμάτια, για άμεση κα-τοίκηση. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛ-ΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται κτήμα πάνω από 200στρέμ., μεταξύ Αργένου καιΜολύβου, με πανοραμική θέα,νερό, δρόμο με περίφραξη,πλησίον μονοφασικού-τριφασι-κού ρεύματος, κατάλληλο καιγια τουριστικές επιχειρήσεις.Πληρ. τηλ. 6980-783776,22530 55217

Πωλείται πάνω από την «Αχιβά-δα» εξαιρετικό γεωτεμάχιο1.200 τ.μ., με προοπτική γιαοικόπεδο. Καταπληκτική θέα.Ιδανική για επένδυση. ΑΚΙΝΗ-ΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται αγροτεμάχιο 4στρεμ.άρτιο και οικοδομήσιμο στηνπεριοχή μεταξύ αεροδρομίουκαι Αγ. Μαρίνας, θέση ΧασάνΑγά (πλησίον Τούμπας Βουρνά-ζου). Πληρ. τηλ. 2106719532, 6972 - 228721,6945-482614.

Ενοικιάζεται οικόπεδο εμβα-δού 4 στρεμμάτων επί της πα-ραλιακής οδού Μυτιλήνης -Παναγιούδας στο ύψος ΚαράΤεπέ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Eνοικιάζεται οικόπεδο εμβα-δού 4 στρεμ., επί της παρα-λιακής οδού Μυτιλήνης - Πα-ναγιούδας, στο ύψος του Κα-ρά Τεπέ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ζητείται προς αγορά οικόπεδοστα περίχωρα της Μυτιλήνης.Αποκλείονται μεσίτες. Πληρ.τηλ. 6941-440474.

Πωλείται στο Χάλικα οικόπε-δο 0,5 στρεμ., με συντελεστήδόμησης 400 τ.μ., απεριόρι-στη θέα. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο στο κέν-τρο της Μυχούς, άρτιο και οι-κοδομήσιμο, 300 τ.μ. και κτί-ζει 200 τ.μ.. Τιμή πώλη-σης25.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6978-748678 (ώρες εργάσι-μες).

Πωλείται οικόπεδο στο Αύλω-να Γέρας, 4 στρεμ., με θέαστη θάλασσα και συντελεστή200 τ.μ.. Τιμή λογική. Πληρ.τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στο Μόλυ-βο 10 στρεμ., με θέα στη θά-λασσα, κατάλληλο για ξενοδο-χειακή μονάδα. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο στο Μάρ-μαρο Γέρας, 1.200 τ.μ., με12 μ. πρόσοψη, επάνω στηνθάλασσα, άρτιο και οικοδομή-σιμο, 400 τ.μ.. Πληρ. τηλ.6947 - 949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στις ΝέεςΚυδωνιές, 22 στρεμ.. Πληρ.τηλ. 6947-949150, www.aeolianestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στη Λάρ-σο, 8,5 στρεμ., άρτιο και οι-κοδομήσιμο, με γεώτρηση.Πληρ. τηλ. 6947-949150,www.aeolianestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στη Νεά-πολη, 4 στρεμ., με 200 τ.μ.συντελεστή δόμησης. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στα Βατερά οικόπε-δο 20 στρεμ., επανω στοδρόμο, μπροστά στη θάλασ-σα. Μόνο σοβαρές προτά-σεις. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται στην Κάτια οικόπε-δο 0,5 στρεμ., με συντελεστήδόμησης 90 τ.μ., μικρή κλίση10% και με θέα στη θάλασσα.Πληρ. τηλ. 6947-949150,www.aeolianestate.gr

Πωλείται οικόπεδο στην Πα-γανή-Πυργί, άρτιο και οικοδο-μήσιμο, με εμβαδό 2 στρεμ.,θέα, οικοδομεί 160 τ.μ.. Τιμήευκαιρίας 60.000 ευρώ.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932-622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 11 στρεμ., στην περιο-χή Βρολίδια, πίσω από το αε-ροδρόμιο Μυτιλήνης. BUSI-NET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 40188,www.investinlesvos.com

Πωλείται παραθαλάσσιο οικό-πεδο 2 στρεμ. στον ΑύλωναΓέρας, ιδανικό για την ανέ-γερση εξοχικής κατοικίας.BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙ-ΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ. 2251040188, www.investinlesvos.com

Πωλείται οικόπεδο με κατα-πληκτική θέα, 555 τ.μ., εντόςσχεδίου, στον Άνω ΧάλικαΜυτιλήνης. Το οικόπεδο χτί-ζει 400 τ.μ. και περιλαμβάνειπαλαιά οικία 48 τ.μ. και υπό-γειο 20 τ.μ.. BUSINET ΣΥΜ-ΒΟΥΛΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ.τηλ. 22510 40188, www.investinlesvos.com

Πωλείται μικρό οικόπεδο στηθέση Βουναράκι Μυτιλήνης.Τιμή 50.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 216 τ.μ.,εντός του οποίου υπάρχει πα-λιά μονοκατοικία εμβαδού 86τ.μ., στον Πλακάδο Λέσβου.Κτίζει 250 τ.μ.. Έχει ωραίαθέα. Τιμή 25.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο εν-τός οικισμού στους ΠύργουςΘερμής. Καταπληκτική θέα.Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή150.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 126 τ.μ.στις Καμάρες, με καταπληκτι-κή θέα. Κτίζει 126 τ.μ. κύριακατοικία και 70 περίπου τ.μ.βοηθητικούς χώρους, ήτοισυνολικά περίπου 200 τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεκτός σχεδίου στη Λάρσο, κα-τάλληλο για επαγγελματικήχρήση ή και για ανέγερση κα-τοικίας. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο εντός οικι-σμού Περάματος Γέρας, άρ-τιο και οικοδομήσιμο. Διαθέ-τει γεώτρηση. Κτίζει 400 τ.μ..Τιμή 45.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62 τ.μ.στα Λουτρά Μυτιλήνης. Κτίζειπερίπου 100 τ.μ. σε δύο επί-πεδα (50 και 50). Τιμή15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοέκτασης 25.000 τ.μ., στηναγροτική περιοχή Ταξιαρχών,πλησίον Δύο Αγίων. Τιμή120.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης - Παναγιού-δας, κατάλληλο τόσο για ανέ-γερση κατοικίας όσο και γιαανέγερση επαγγελματικώνχώρων. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο άρτιο καιοικοδομήσιμο, εντός οικι-σμού Πληγωνίου, με θέα στηθάλασσα. Κτίζει 400 τ.μ.. Τι-μή 140.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδο,άρτιο και οικοδομήσιμο, πλη-σίον θέσης «Γαϊδαρανήφο-ρος». Τιμή 135.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο με πανοραμική θέα,370 τ.μ. (χτίζει 200 μ.), εν-τός οικισμού, στο Καγιάνι. Τι-μή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 210τ.μ., στα Αλυφαντά.Χτίζει 250τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 15

Α Γ Ο Ρ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

Ι Δ Ι Α Ι Τ Ε Ρ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Α

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Από εμπορική εταιρεία ζητεί-ται άμεσα, για την περιοχήτης Μυτιλήνης, πωλητής έως40 ετών. Προϋπηρεσία επιθυ-μητή. Παρακαλώ όπως στεί-λετε βιογραφικό σημείωμαστο φαξ 22510 43887.Πληρ. τηλ. 22510 43305.

Ζητείται έμπειρη μαγείρισσαγια εστιατόριο. Πληρ. τηλ.6973-809282.

Ζητείται διανομέας για ημια-πασχόληση σε ψητοπωλείο.Πληρ. τηλ. 6946-286919,22510 46266.

Το Κέντρο Ξένων ΓλωσσώνANGLIA FOYNDATION ζητάγραμματέα με γνώση Cam-bridge Proficiency καθώς καικαθηγήτριες Αγγλικών, Γαλλι-κών, Γερμανικών, Ισπανικών,Τούρκικων, Ρουμανικής καιΒουλγαρικής γλώσσας. Απο-στολή βιογραφικών πληροφο-ριών Σίμου Χουτζαίου 11.Πληρ. τηλ. 22510 45544και 6947-242954.

Από ΑΒΕΕ ζητείται στέλεχοςμε διοικητικές και οργανωτι-κές ικανότητες, με καλές

γνώσεις μάρκετινγκ, H/Y, αγ-γλικών, ευχέρεια λόγου, δί-πλωμα οδήγησης (γνώσειςαρχιτεκτονικής ή μηχανολο-γίας θα θεωρηθούν επιπλέονπροσόν). Έδρα επιχείρησης:διασταύρωση Αγίας Παρα-σκευής - Καλλονής. Πληρ.τηλ. 22530 22685, 6979-983020 (κ. Καλύμνιος).

Ζητείται πεπειραμένος ψυκτι-κός, καταρτισμένος στηνεπαγγελματική ψύξη, κάτοχοςδιπλώματος αυτοκινήτου.Πληρ. τηλ. 22510 48108.

Από ασφαλιστική εταιρεία πουεξειδικεύεται σε προγράμματαυγείας, ζητείται συνεργάτης/-τι-δα με προοπτική δημιουργίαςγραφείου στη Μυτιλήνη. Πληρ.τηλ. 6932 - 445007, 2310778714, pazarlis@otenet. gr

Πολυεθνική εταιρεία, πρωτοπό-ρος στον τομέα διατροφής-ευε-ξίας, ζητά άμεσα άτομα άνωτων 23 ετών για στελέχωσητμημάτων μάρκετινγκ, & διοικη-τικής οργάνωσης. Δεν απαιτεί-ται προϋπηρεσία. Επιθυμητή

γνώση διαδικτύου. Παρέχεταιεκπαίδευση - υψηλές αποδοχές- προοπτική καριέρας. Πληρ.τηλ. 6988-954483, www. ex-traxrima.gr

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Απόφοιτη γραφίστρια με γνώ-σεις Photoshop, Corel και 3danimation, ζητάει δουλειά σεγραφείο. Πληρ. τηλ.: 6937-280950.

Κοπέλα με πιστοποιητικόECDL, άριστη γνώση χειρισμούΗ/Υ, αγγλικά επιπέδου Lowerκαι με κάρτα ανεργίας απόΟΑΕΔ, ζητά εργασία ως υπάλ-

ληλος γραφείου. Πληρ. τηλ.6974-877958.

Κυρία από τη Βουλγαρία, μεπροϋπηρεσία, ζητά απασχόλη-ση για φύλαξη παιδιών και ηλι-κιωμένων, όλες τις ώρες (πρωίκαι βράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο και εμ-πειρία αναλαμβάνει νοσηλευτι-κή φροντίδα (ενέσεις, καθετή-ρες κ.λπ.). Επίσης αναλαμβά-νει τη φύλαξη παιδιών, αλλάκαι το διάβασμά τους για μα-θήματα δημοτικού. Πληρ.τηλ. 6945-985466.

Γερμανικά για όλα τα επίπεδαGoethe και προετοιμασία γιαπανεπιστήμια Γερμανικής Φι-λολογίας παραδίδει Ελληνο-γερμανίδα απόφοιτη Γερμανι-κής Ακαδημίας Μονάχου καιπτυχιούχος τού Goethe Insti-tut, με πολυετή πείρα και με-ταδοτικότητα, σε μαθητές δη-μοτικού, γυμνασίου, λυκείου.Πληρ. τηλ. 22510 40815 και6977-608669 (κ. Άνθη Αλε-ξία).

Καθηγήτρια γαλλικών, απόφοι-τος Πανεπιστημίου Αθηνών μεμεταπτυχιακή εξειδίκευση στη

Διδακτική της γαλλικής γλώσ-σας και πολυετή εμπειρία σεδημόσια και ιδιωτικά εκπαι-δευτήρια της Αθήνας, παραδί-δει μαθήματα και αναλαμβάνειτην προετοιμασία μαθητών γιαεξετάσεις όλων των επιπέδων:DELF, SORBONNE, Κρατικό πι-στοποιητικό γλωσσομάθειας,γαλλικά πανελληνίων εξετάσε-ων. Πληρ. τηλ. 6973-033861.

Καθηγήτρια Αγγλικών, με πο-λυετή εμπειρία στη διδασκα-λία, παραδίδει μαθήματα σεαρχάριους και προχωρημέ-

νους. Αναλαμβάνει και προ-ετοιμασία παιδιών προσχολι-κής ηλικίας. Τιμές λογικές.Πληρ. τηλ. 6976-463093.

Φιλόλογος με πείρα και μετα-δοτικότητα παραδίδει ιδιαίτε-ρα μαθήματα σε μαθητές γυ-μνασίου - λυκείου. Πλούσιουλικό σημειώσεων, παράδο-ση μαθημάτων με υπολογι-στή, ιδιαίτερη πείρα σε μαθη-τές με δυσλεξία στο μάθηματης Έκθεσης. Δυνατότητα ορ-γάνωσης μικρών γκρουπ. Τι-μές φιλικές. Δυνατότητα μα-

θημάτων και στις περιοχέςΓέρας, Πολιχνίτου. Πληρ.τηλ. 6976-595767.

Φιλόλογος με 12ετή εμπειρίαπαραδίδει μαθήματα γυμνασί-ου - λυκείου - ΕΠΑΛ (ΑρχαίαΕλληνικά, Λατινικά, Νέα Ελ-ληνικά, Έκθεση-Έκφραση,Ιστορία). Προετοιμασία γιαπανελλαδικές εξετάσεις.Πληρ. τηλ. 22510 22051 &6974-478717.

Φιλολογίας, με πολυετή πεί-ρα, παραδίδει μαθήματαισπανικών. Προετοιμασία για

πτυχία DELE (Inicial, Inter-medio, Superior). Τμήματαολιγομελή ή ατομικά. Πληρ.τηλ. 6932-434235.

Γερμανικής Φιλολογίας Πανε-πιστημίου Αθηνών & GoetheInstitut. Παραδίδει μαθήματαγερμανικών σε όλα τα επίπε-δα, για όλα τα πτυχία, σε μα-θητές, φοιτητές, ενηλίκους.Παράδοση μαθημάτων και μετη μέθοδο της τηλεδιάσκε-ψης (internet). Πληρ. τηλ.6937-012529, 2251048545.

Καθηγήτρια Φιλόλογος με πο-λυετή εμπειρία στη διδασκαλίαΑρχαίων Ελληνικών, Λατινικών,Ιστορίας κι Έκθεσης παραδίδειμαθήματα σε μαθητές γυμνασί-ου - λυκείου. Τιμές λογικές.Πληρ. τηλ. 6973-746278.

Πτυχιούχος παραδίδει ιδιαίτε-ρα μαθήματα Μαθηματικών σεμαθητές δημοτικού και γυμνα-σίου και αναλαμβάνει τη συγ-γραφή μαθητικών και φοιτητι-κών εργασιών. Τιμές πολύπροσιτές. Πληρ. τηλ. 6983-679963.

Πωλείται εξαιρετικό οικόπε-δο 4 στρεμμάτων στα ΒατεράΛέσβου, 100μ. από τη θά-λασσα. ΔΕΗ - ΔΕΥΑΜ - ΟΤΕ.ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Πωλούνται οικόπεδα 6στρεμ. (με πρόσωπο 50 μ.)στα Μιστεγνά. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο στην πε-ριοχή Κουμκό Μυτιλήνης, μεπανοραμική θέα, εμβαδόν 4στρεμμάτων με οικοδομικήάδεια για 200τ.μ. οικία. Τιμή150.000 ευρώ. ΕΠΕΝΔΥ-ΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Πληρ. τηλ.22510 46450, 6932 -622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται στο Πυργί οικόπεδο2 στρέμ., με συντελεστή δό-μησης 160 τ.μ., με ρεύμα,νερό, έτοιμη περίφραξη καιθέα στον Κόλπο Γέρας.Πληρ. τηλ. 6947-949150,www. aeolianestate.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 4 στρεμ. επί της παρα-λιακής οδού Χαραμίδας - Μυ-τιλήνης. Είναι άρτιο, οικοδο-μήσιμο και επίπεδο. ΛΕΩ-ΝΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251023781 & 6932-315919,www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 10 στρεμ., πλησίονΚΤΕΟ (εθνικής οδού Μυτιλή-νης - Μόριας), κατάλληλο γιακάθε χρήση. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 4 στρεμ. στη Θερμή,250 μ. από πλαζ Αγίου Γεωρ-γίου. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 4 στρεμ., στους Πύρ-γους Θερμής, εκτός οικισμού(χτίζει 200 μ.). Τιμή διαπραγ-ματεύσιμη. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 5,5στρεμ., με 130 ρίζες ελιές,στην περιοχή Κώμη, θέση Τά-ψα. Πληρ. τηλ. 6972-442460.

Πωλείται επίπεδο προνομια-κό οικόπεδο 317 τ.μ. στηνΣκάλα Σικαμινιάς. Οικοδο-μούνται 127 τ.μ. ΛΕΩΝΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 23781,6932-315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται περιφραγμένο οικό-πεδο 372τ.μ., επί κεντρικούδρόμου στο Ίππειος, με πα-ροχή νερού και ηλεκτρικούρεύματος. Έχει μέσα μικρήπαλιά μονοκατοικία και μεγά-λη αυλή με δέντρα. Πληρ.τηλ. 22510 31167 και6976-601192.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ.στο Κουμκό, άρτιο και οικο-δομήσιμο, με άδεια οικοδο-μής για 200 τ.μ., έξτρα υπό-γειο. Πανοραμική, απεριόρι-στη θέα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩ-ΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ. 2251046266, 22510 29942,6972-990181.

Πωλείται στα Βατερά προνο-μιακό παραθαλάσσιο οικόπε-δο 2,5 στρεμ., με οικοδομικήάδεια για 3 πολυτελείς πέτρι-νες μεζονέτες. Σύνολο δόμη-σης 400τ.μ.. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται οικόπεδο 3.000τ.μ. στο Πυργί επί της κεντρι-κής οδού, με θέα στον κόλποτης Γέρας. Άρτιο, οικοδομήσι-μο και επίπεδο. Με άδεια οι-κοδομής. Μπορούν να χτι-στούν 200 τ.μ. Σε πολύ καλήτιμή. ΛΕΩΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 23781, 6932 -315919, www.leonisrealestate.com

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 4.000 τ.μ., εκτός οικι-σμού, στη Θερμή. Χτίζει 200τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 250τ.μ.(χτίζει 250τ.μ.), στην Καλλι-θέα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται στο Ακόθ Λουτρώνοικόπεδα άρτια και οικοδομή-σιμα, σε διάφορες τιμές. Πα-νοραμική απεριόριστη θέαστον Κόλπο Γέρας. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο οικό-πεδο 2.000τ.μ., με θέα, άρ-τιο και οικοδομήσιμο, εντόςοικισμού, περιοχή Παμφίλων.Πληρ. τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ.στην περιοχή της Aγ. Mαρί-νας, άρτιο και οικοδομήσιμο,εκτός οικισμού. ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπε-δο στο Καγιάνι, 320τ.μ., εφα-πτόμενο σε δύο δρόμους, μεαπεριόριστη πανοραμική θέα.ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιακό οικόπε-δο στο Μόλυβο, 11.000τ.μ.,με γεώτρηση. Κατάλληλο γιαεπαγγελματική χρήση, μεπρόσοψη σε κεντρικό οδικόάξονα. Πληρ. τηλ. 6948-202060.

Πωλείται πλεονεκτικό οικόπε-δο 6 στρεμμάτων, στα Βατε-ρά Λέσβου, πλησίον ξενοδο-χείου «Ειρήνη». Ιδανικό γιακάθε επένδυση (ξενοδοχείο -

δωμάτια κ.λπ.). ΑΚΙΝΗΤΑΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται οικόπεδο 4 στρεμ.στη θέση Λακέρδα - Χριστός,200μ. περίπου από τη θάλασ-σα. ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται μοναδικό οικόπεδο450τ.μ. περίπου, στην περιο-χή Γηπέδου, με εξαιρετικήπροοπτική εκμετάλλευσης.Μόνο σοβαρές προτάσεις.ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 46266,22510 29942, 6972-990181.

Πωλείται στη Σκάλα Καλλονήςπρονομιακό οικόπεδο 880τ.μ., 30 μ. από την παραλία.Χτίζει 400 τ.μ. για κατοικίακαι 600 τ.μ. για τουριστικήεκμετάλλευση. ΛΕΩΝΗΣ.Πληρ. τηλ. 22510 23781 και6932-315919, www.leonis-realestate.com

Πωλείται οικόπεδο στην πε-ριοχή του Μολύβου, με άδειαοικοδόμησης για πέτρινη κα-τοικία, με μοναδικά πανοραμι-κή θέα από την Πέτρα έως τοδίαυλο Τουρκίας, με θέα ένααπό τα ομορφότερα ηλιοβασι-λέματα στο Αιγαίο. Στοιχείακατοικίας: α) 114τ.μ. κύριοιχώροι, β) 64τ.μ. βοηθητικοίχώροι, γ) πισίνα 7,5μ. Χ4,5μ., δ) οικόπεδο περί τα900τ.μ.. Τιμή για το οικόπεδομε την άδεια οικοδόμησης55.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.6932-622045, 2251046450, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οικό-πεδο στον Άγ. Ισίδωρο Πλω-μαρίου, μεταξύ εκκλησίας καιγηπέδου, με πρόσωπο επίτης πλαζ 50 μ. και επί τηςεθνικής οδού Αγ. Ισιδώρου -Πλωμαρίου. Είναι 1.500 τ.μ.,εντός παλαιού οικισμού Αγ.Ισιδώρου. Πληρ. τηλ. 2251024690 & 6946-011338.

Πωλείται παραθαλάσσιο οικό-πεδο 4 στρεμ. (250 μ. απόπαραλία Μιστεγνών), στα Μι-στεγνά. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο 5στρεμ.στη Νεάπολη, πάνω από το«Ολύμπικο». ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΓΙΑ-ΣΩΤΕΛΛΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 46266, 2251029942, 6972-990181.

Πωλείται προνομιούχο, μονα-δικό οικόπεδο, επί της παρα-λίας της Πέτρας, 4.500 τ.μ..Χτίζει 2.500 τ.μ.. Απεριόρι-στη θέα. Τιμή διαπραγματεύ-σιμη. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528.

Πωλείται φουσκωτό Jocker370 γαστράτο, με στρατιωτι-κές προδιαγραφές (ύφασμαOrca 1670 Denier, μεταλλι-κές βαλβίδες, 4 αεροθάλα-μοι, γάστρα βαρέως τύπου),Yamaha 25ΗΡ, κονσόλα, κά-θισμα, τρέιλερ, τέντα, φωτι-σμό. Το σύνολο είναι άβρε-χτο. Πληρ. τηλ. 6936-897033.

Πωλείται αυτοκίνητο μάρκαςBMW, μοντέλο 2002, μεφουλ έξτρα. Σε τιμή ευκαι-ρίας. Πληρ. τηλ. 6946-281219.

Πωλείται KIA SORENTO, αση-μί, μικρή έκδοση (2,3 κυβι-κά), από ιδιώτη με 100.000χλμ. Τιμή: 7.500 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6936-711533.

Πωλείται μηχανή Suzuki Ka-tana, 750cc, μοντέλο 1994,συλλεκτικό κομμάτι. Τιμή ευ-καιρίας. Πληρ. τηλ. 6974-897589.

Πωλείται μηχανή Honda Vara-dero 1.000 κ.κ., σε άριστη κα-τάσταση (γκαράζ). Τιμή 6.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 6932-455112.

Πωλείται Smart, μοντέλο2004, με φουλ έξτρα. Λογικήτιμή. Πληρ. τηλ. 6947949150.

Πωλείται μηχανή Υamaha Fa-zer 1.000 cc, έκδοση FZ1S,μοντέλο 2007, 15.000 χιλιό-μετρα, σε άρ ιστη κατάσταση,φυλασσόμενη σε κλειστό γκα-ράζ, έξτρα μανιτάρια Υamaha,bagster, εργοστασιακός συνα-γερμός Abus, όλα τα serviceσε αντιπροσωπεία, τιμή 7.500ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-403114, 22510 45046, Νί-κος.

Πωλούνται α) αυτοκίνητο μάρ-κας Mitsubishi Lancer μοντέλο1998, τιμή 2.500 ευρώ, β) αυ-τοκίνητο μάρκας Citroen Ber-lingo, μοντέλο 2004, επαγγελ-ματικό, με πετρέλαιο, τιμή2.500 ευρώ και γ) μηχανήKTM 640, μοντέλο 2004, τιμή2.500 ευρώ. Πληρ. τηλ. 6973-809282.

Πωλείται γεννήτρια πετρελαίου23 KWA εντελώς αμεταχείρι-στη. Πληρ. τηλ. 22510 25100,94463 και 6942-712715.

Πωλείται οικιακός εξοπλισμός1 έτους: κρεβατοκάμαρα, τρα-πεζαρία-κρύσταλλο, ηλεκτρικάκομπλέ, 2 TVs Plasma, σαλόνιμοντέρνο. Τιμή ευκαιρίας.Πληρ. τηλ. 6970-885809.

Πωλείται παιδικό κρεβατάκι(bébé) μασίφ ξύλο, μαζί με ορ-θοπαιδικό στρώμα, ολοκαί-νουργιο, σε άριστη κατάσταση,χρώμα μελί σκούρο, αγορασμέ-νο το 2008. Τιμή λογική. Πληρ.τηλ. 6932-131930.

Πωλείται αντίκα τραπεζαρία με6 καρέκλες και μπουφέ, χειρο-ποίητη του 1948, καρυδιά ψη-μένη, σε άριστη κατάσταση. Τι-μή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ.6976-331127, 2251045046, Έφη.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΣΚΑΦΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΔΙΚΥΚΛΩΝ &

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

SUDOKU

ΛYΣΕΙΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

∆ΥΣΚΟΛΟΜΕΤΡΙΟΕΥΚΟΛΟ

ΕΥΚΟΛΟ ΜΕΤΡΙΟ

16ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι ΑΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ

07.45 - 21.00

ΕΥΡΙΠΙΩΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΕ. Βοστάνη 16, Μαύρα Σίδερα

Τηλ. 22510 42223

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ18.00 - 07.45

ΣΥΣ. ΦΑΡ. ΚΟΥΝΤΣΟΥΡΟΥ ΕΛ. & Δ. Καβέτσου 8, Πλατεία Πάρκου

Τηλ. 22510 2211307.45 - 21.00

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύτων φαρμακείων δεν κοινοποιούνται

στην εφημερίδα.

Δ Ρ Ο Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α Π Λ Ο Ι Ω ΝΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : 19 .8.2011

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 12.30 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

“ΜΥΤΙΛΗΝΗ” 19.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“EUR.EXPRESS” 18.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

“ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ” 22.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας να επικοινωνούν με τις εταιρείεςκαι τα κατά τόπους πρακτορεία

για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Α Τ Η Λ Ε Φ Ω Ν ΑΜ Υ Τ Ι Λ Η Ν Η Σ

Τουρ. Αστυνομία 22510 22776

Αστυνομία 22510 41911

Πυροσβεστική 199

Νομαρχία 156

Νοσοκομείο 22513 51100

22513 51200

Δημαρχείο 22510 27777

Τελωνείο 22510 28311

Λιμεναρχείο 22510 24115

Αεροδρόμιο 22510 38722

2251038700

Δημ.Θέατρο 22510 37194

Υπ. Αιγαίου 22510 38200

Δικαστήριο 22510 45489

TEΔK 22510 27333

Ταχυδρομείο 22510 28823

Μητρόπολη 22510 40892

Ραδιοταξί 22510 25900

Σταθμός Υπεραστικών

Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873

Σταθμός

Αστικών Λεωφ. 22510 46436

Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505

ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 2251025670

6973-245453

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Α Τ Η Λ Ε Φ Ω Ν ΑΛ Η Μ Ν Ο Υ

Νοσοκομείο 22540 82000

Πυροσβεστική 22540 22199

Αστυνομία 22540 22200

Λιμεναρχείο 22540 22225

Ο.Α.Αεροδρόμιο 22540 92700 -1

Ο.Α. 22540 22214 -5

ΚΤΕΛ 22540 22464

Ταχυδρομείο 22540 22462

Επαρχείο 22540 22996

Αegean Airlines 22540 92720

Ε Λ Ε Γ Χ Ο Σ Κ Τ Ε ΟΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ

ΣΤΟ εμπρόςΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

ΛEΣBOY A.E.” EΘNIKH TPAΠEZA

415/470156-97

ALPHA BANK601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠE IPA IΩΣ5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA9800145525-7

EMΠOP IKH TPAΠEZA85231511

ΣΥΝΕΤΑ ΙΡΙ ΣΤ ΙΚΗ TPAΠEAΛEΣBOY - ΛHMNOY

000432850013

MARFIN EGNAT IA BANK0266727426

ΧΡΗΣΙΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011ΠOΛITIΣMOΣ ! Τη δική του ιστοσελίδα απέκτησε το ΚέντροΣπουδών Ανατολικής Μουσικής, που από τη νέαχρονιά θα λειτουργήσει στο Αναγνωστήριο Αγιάσου.Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν πληροφορίες για τηφιλοσοφία και το πρόγραμμα σπουδών, μπορούννα επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://www.anagnostirio.gr/music/index.htm/.

Μια έκθεση αγιογραφίας τουΓιώργου Κακαρώνη ξεκινάειαπό την Κυριακή 21 Αυγού-

στου στο Επιμελητήριο Λέσβου. Ταεγκαίνια θα γίνουν στις 8 το βράδυστο ισόγειο του Επιμελητηρίου, ε-νώ η έκθεση θα διαρκέσει έως καιτην Κυριακή 28 του μήνα.Ο Γιώργος Κακαρώνης γεννήθηκετο 1986 στη Μυτιλήνη, με καταγω-γή από την Άγρα. Σπούδασε στοΤμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντοςτου Δημοκρίτειου ΠανεπιστημίουΘράκης, στην Ξάνθη, ενώ από τονερχόμενο Σεπτέμβριο θα είναι φοι-τητής του μεταπτυχιακού προγράμ-ματος σπουδών «ΠεριβαλλοντικήΠολιτική και Διαχείριση» του Τμή-ματος Περιβάλλοντος Πανεπιστη-μίου Αιγαίου.Άρχισε να ασχολείται με τη ζωγρα-φική από τα πρώτα σχολικά τουχρόνια, στο Στέκι Τεχνών του Δή-μου Γαλατσίου, όπου έζησε μέχριτα οκτώ του. Έχει παρακολουθήσειγια ένα χρόνο μαθήματα ζωγραφι-

κής στο «Μπουρίνι», λίγο πριν στα-ματήσει τη λειτουργία του.Από το 1997 μέχρι το 2004 ήτανμαθητής της ζωγράφου ΜαρίαςΓιαννίκου στη ζωγραφική και το ε-λεύθερο σχέδιο, ενώ απ’ την ίδιαπήρε και τις πρώτες γνώσεις πάνωστην αγιογραφία. Με την τελευταίαάρχισε να ασχολείται πιο σοβαρά ό-ταν το 2006, με τη βοήθεια και τηνπαρότρυνση της Μαρίας Γιαννίκου,εγγράφηκε στο Τμήμα Αγιογραφίαςτου Ιδρύματος Θρακικής Τέχνηςκαι Πολιτισμού, στην Ξάνθη. Εκεί

μαθήτευσε τρία χρόνια με δάσκαλοτον Ξανθιώτη αγιογράφο Νίκο Ανα-γνώστη, στο εργαστήρι του οποίουμαθήτευσε για ακόμη ένα χρόνοπριν επιστρέψει στη Μυτιλήνη.Αυτήν τη στιγμή ασχολείται ερασι-τεχνικά με την αγιογραφία και τηβυζαντινή ζωγραφική, ενώ η συγκε-κριμένη έκθεση είναι η πρώτη ατο-μική του. Κατά τα χρόνια σπουδώντου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνηςκαι Πολιτισμού, συμμετείχε σετρεις συλλογικά εκθέσεις τωνσπουδαστών του Τμήματος.

Αύριο στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Διάλεξη για τα ορυκτάτου πυριτίου

Μ ια διάλεξη με θέμα «Ο-ρυκτά του Πυριτίου: Α-

πό το Απολιθωμένο ΔάσοςΛέσβου, στα μικροτσίπ καιτις οπτικές ίνες», θα πραγ-ματοποιηθεί αύριο Σάββα-το 20 Αυγούστου στις 6 τοαπόγευμα, στο ΜουσείοΦυσικής Ιστορίας Απολι-θωμένου Δάσους Λέσβου. Μέσα από τη διάλεξη, πουθα έχει ως ομιλήτρια τη γε-ωλόγο Κωνσταντίνα Μπε-ντάνα, θα παρουσιαστούντα ορυκτά του πυριτίου, η

αξιοποίησή τους στο πέρασμα του χρόνου και η ση-μασία τους για την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτι-σμού.Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει κατά τη διάρκεια της διά-λεξης στη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους,που συνδέεται με την αντικατάσταση του οργανικούυλικού από ορυκτά του πυριτίου 20 εκατομμύρια χρό-νια πριν.Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, περιήγηση των συμμε-τεχόντων στην έκθεση ορυκτών του πυριτίου που φι-λοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου, όπουπαρουσιάζονται εντυπωσιακά ευρήματα απ’ όλο τονκόσμο.Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίεςσχετικά με τη διάλεξη και τις εκδηλώσεις στο Μου-σείο Φυσικής Ιστορίας, μπορούν να επικοινωνούν στοτηλέφωνο 22530 54434 και στο e-mail:[email protected] καθώς και να επισκέπτονται την ι-στοσελίδα www.lesvosmuseum.gr/.

Πανηγύρι στη ΛιώταΤο ετήσιο παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού ανα-

βιώνει το βράδυ της Δευτέρας 22 Αυγούστου οΕκπολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιώτας«Η Λυγερή». Το πανηγύρι γίνεται στο πλαίσιο των εννιάμερωντης Θεοτόκου, που γιορτάζει η εκκλησία του χωριούτην Τρίτη 23 Αυγούστου. Θα περιλαμβάνει φαγητάφούρνου, ποτό, ζωντανή μουσική, λουκουμάδες,φρούτα κ.ά.. Η τιμή της πρόσκλησης είναι 15 ευρώ.

Στη Ρόδο η χορωδία «Νίκος Μυρογιάννης»

Συμμετέχει στο Χορωδιακό ΦεστιβάλΣτο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ρόδου θα συμμετάσχει σή-

μερα Παρασκευή 19 και αύριο Σάββατο 20 Αυγού-στου η μικτή χορωδία του Δήμου «Νίκος Μυρογιάν-νης». Στο Φεστιβάλ, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια,θα συμμετάσχουν και άλλες χορωδίες, απ’ όλη την Ελ-λάδα. Στόχος του Φεστιβάλ, εξάλλου, που δεν έχειδιαγωνιστικό χαρακτήρα, είναι να γνωριστούν οι χο-ρωδίες μεταξύ τους.Η χορωδία «Νίκος Μυρογιάννης» του Δήμου Λέσβουθα εμφανιστεί σήμερα Παρασκευή στο ΠολιτιστικόΚέντρο της Κρεμαστής και αύριο Σάββατο στο αρχαίοθέατρο της Λίνδου.Το πρόγραμμά της θα ξεκινήσει με ένα χορικό από τηντραγωδία του Σοφοκλή «Τραχίνιες» και στη συνέχειαθα ακολουθήσουν μια σειρά από τραγούδια γνωστώνσυνθετών, όπως ο Κώστας Λειβαδάς, ο Μάνος Χατζι-δάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης κ.ά..

Με αφετηρία το μυθικόπρόσωπο της Κασσάν-δρας, ο Sergio Blancoγράφει σε μια γλώσσα ξέ-νη από τη δική του έναμονόλογο, όπου η ηρωί-δα του διηγείται, με ταστοιχειώδη αγγλικά μιαςσύγχρονης μετανάστριας,την τραγική ιστορία της,απομυθοποιώντας τον ί-διο της το μύθο.Γυναίκα και άντρας μαζί,η Κασσάνδρα είναι η μά-ντισσα-πριγκίπισσα πουπουλιέται για ένα κομ-μάτι ψωμί, η ξένη πουπαλεύει με την επιβίω-ση, με όποιον τρόπομπορεί. Το σώμα της εί-

ναι το σώμα της εξορίας:λάφυρο τότε των Αχαι-ών, όμηρος σήμερα τωνάγριων συνθηκών ζωής.Όμως, το γέλιο και τοδάκρυ της σερβίρονταιμε χιούμορ, αφέλεια καισαρκασμό.Παρόν στο έργο είναι τοζήτημα της ταυτότητας,καθώς και η απελπισμέ-νη διαχείριση της μονα-ξιάς, η καταφυγή στηνελπίδα, στην απόπειραγια επικοινωνία, ύστατησανίδα σωτηρίας σ’ ένανκόσμο εχθρικό - πώς οάνθρωπος παράγει νόη-μα για την ίδια τη ζωήτου μέσα στις πιο αντί-

ξοες συνθήκες.Μέσα από τις ιστορίεςτου δικού της παρελθό-ντος, η Κασσάνδρα μάςαφηγείται ιστορίες τουδικού μας παρόντος:τους αβάσταχτους πολέ-μους μας, τις άτυχεςΤροίες μας, τις αναπό-τρεπτες εξορίες μας, τιςβαρβαρότητές μας που

καταλήγουν ατιμώρηταειδήσεις στα Μ.Μ.Ε..Η σκηνοθεσία είναι τηςΔέσποινας Σαραφείδουκαι της Ευαγγελίας Αν-δριτσάνου. Το κοστούμιτης Λουκίας Μινέτου καιη μουσική επιμέλεια τουΒασίλη Τσόνογλου. Ερ-μηνεύει η Δέσποινα Σα-ραφείδου.

Θεατρικός μονόλογος στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

«Κασσάνδρα»Την Τρίτη 23 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, θα ανέβει

στη σκηνή του Αρχοντικού Γεωργιάδη ο θεατρικόςμονόλογος «Κασσάνδρα», από τη Δέσποινα Σαραφεί-δου.

Μια έκθεση με θέμα «Ναυτική Παρά-δοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες και

Σκαριά» εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τε-τάρτη 24 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα,στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθω-μένου Δάσους Λέσβου. Η έκθεση, που θαδιαρκέσει έως και τον Ιανουάριο του2012, οργανώνεται από τη Γενική Γραμ-ματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικήςσε συνεργασία με το Μουσείο και απο-σκοπεί στη γνωριμία του κοινού με τηναυτική παράδοση του Αιγαίου. Όσοι την επισκεφτούν θα έχουν την ευκαιρία να γνω-ρίσουν ομοιώματα πλοίων που χρησιμοποιούσαν οικάτοικοι του Αιγαίου για τις εμπορικές και μεταφορι-κές τους ανάγκες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα,

τεκμήρια της ναυτικής παράδοσης του Αι-γαίου. Ενημερωτικές μακέτες και επεξηγη-ματικά κείμενα αποκαλύπτουν, παράλλη-λα, πληροφορίες για τα πλοία, τις μεθό-δους κατασκευής τους και τις καθημερι-νές εργασίες, στους χώρους κατασκευήςτων σκαριών.Η έκθεση φιλοδοξεί να δώσει στους κα-τοίκους και τους επισκέπτες του νησιούτη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντάτην πλούσια και αδιάκοπη ναυτική παρά-δοση του Αιγαίου.

Όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες, μπο-ρούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22530 54434και στο e-mail [email protected] καθώς και να επι-σκέπτονται την ιστοσελίδα www.lesvosmuseum.gr

Έκθεση για τη Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Ταρσανάδες και Σκαριά…

Την άλλη εβδομάδα, στο Επιμελητήριο Λέσβου

Έκθεση αγιογραφίας του Γιώργου Κακαρώνη

l ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ Ατζέντα

18ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έως αύριο Σάββατο 20 Αυγούστουστο Παντελίδειο ΛήμνουΈκθεση αστροφωτογραφίας, του Λουκά Χαψήστο Κτήριο Βόντελα ΛήμνουΈκθεση ζωγραφικής της Σύνθιας Γεροθανασίουστο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου ΔάσουςΛέσβουΈκθεση απολιθωμάτων με θέμα «Η ζωή στο παρελθόν»στο Αρχοντικό ΓεωργιάδηΈκθεση φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Σταματέλληαπό τις 11:00 έως τις 14:00 και από τις 19:00 έως τις11:00 στο καφέ «Κρυστάλ» στο ΠέραμαΈκθεση Γεραγωτών ζωγράφωνστον ΑύλωναΚαλοκαιρινό αντάμωμα, από τον «Παγγεραγωτικό»

Έως Κυριακή 21 Αυγούστουαπό τις 19:00 έως τις 22:00 στην Πλατεία ΣαπφούςΟμαδική έκθεση μελών της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυ-τιλήνης

Έως Τρίτη 23 Αυγούστουαπό τις 19:00 έως τις 22:00 στο Λουτρό ΚαλλονήςΈκθεση ζωγραφικής της «Εικαστικής Παρέμβασης», μεθέμα «Αρχιτεκτονική της Λέσβου με εικαστική ματιά»από τις 19:00 έως τη 1:00 στη δημοτική αίθουσα ΣκάλαςΕρεσούΈκθεση ζωγραφικής της Blanca Gálvez Díaz, με τίτλο «Έναταξίδι στα μέρη του αισθησιασμού»

Έως Σάββατο 27 Αυγούστουστο Αρχοντικό ΓεωργιάδηΈκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Χαριτάτου και έκθεσηζωγραφικής της Μαριλένας Κυριακού

Έως Κυριακή 28 Αυγούστουαπό τις 19:00 έως τις 21:00 στην Πινακοθήκη ΣύγχρονηςΒαλκανικής Τέχνης ΚοντιάΈκθεση ζωγραφικής της Γιώτας Κότικα με τίτλο «Ανθρω-πο(α)γονία» Έκθεση ζωγραφικής του Βαγγέλη Νικόλα με τίτλο «Στιγ-μές - Ζωγραφική»

Έως Τετάρτη 31 Αυγούστουστο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου ΜυτιλήνηςΛεσβιακό Καλοκαίρι: «Παιδικές αναμνήσεις: Έκθεση πα-λαιών παιχνιδιών, σκευών και παιδικών επίπλων, στα μέ-σα του προηγούμενου αιώνα»από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις20:30 στο Πολύκεντρο Μανταμάδου16η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής από τις 9:00 έως τις 15:00 στη Δημοτική ΠινακοθήκηΜυτιλήνης«Εικαστικές μου μνήμες απ’ το Μανώλη Καλλιγιάννη».Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Αναγνώστου

Έως 18 ΣεπτεμβρίουΚαθημερινά (εκτός Τρίτης) από τις 10:00 έως τις 18:00στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας ΛέσβουΈκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μιχαηλίδη, με θέμα «Α-νατολικό Αιγαίο»

Σήμερα Παρασκευή 19 Αυγούστουστις 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής«Μαγεμένες ιστορίες απ’ τη Λέσβο και τη Λήμνο»

Από αύριο Σάββατο 20 Αυγούστου έως και Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου

στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου ΔάσουςΛέσβουΈκθεση ζωγραφικής του Owen Butler, με τίτλο «Μορφή.Χρώμα. Υφή. Τοπία της Λέσβου»

Αύριο Σάββατο 20 Αυγούστουστην Πλατεία ΑρίσβηςΓιορτή Γεωργίας, με μουσική και χορό. Προσφέρονταιψητή πατάτα, τυρί γραβιέρα, ψωμί ζυμωτό σταρένιο καισταφύλια επιδόρπιοστις 20:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Μολύβου«Μαγεμένες ιστορίες απ’ τη Λέσβο και τη Λήμνο»

Από Κυριακή 21 έως Τρίτη 23 Αυγούστουστη Σκάλα Λουτρών«Το κάλεσμα της Προσφυγοπαναγιάς της Αψηλής», απότο Σύλλογο Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «ΤοΔελφίνι»

Από Δευτέρα 22 Αυγούστου έως Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου

στο Αρχοντικό ΓεωργιάδηΈκθεση φωτογραφίας - κοσμήματος - ελεύθερης δημιουρ-γίας, της Μαρίας Στυψιανού και της Μαρίνας Τσέγγου

Δευτέρα 22 Αυγούστουστις 21:00 στο Αρχοντικό ΓεωργιάδηΠροβολή της ταινίας «Ένα παραμύθι για δυο κουνουπά-κια»στις 20:15 στη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος»Παρουσίαση του λευκώματος «Λέσβος 1912 - 2012. Εκα-τό χρόνια ελευθερίας»

Μια εικαστική έκθεση από τους «ΜάΜα», με τίτλο«Art-ON & Θεάματα», θα ξεκινήσει την ερχόμενηΔευτέρα 22 Αυγούστου στο Αρχοντικό Γεωργιάδη.

Κατά τον Ιουβενάλιο, διάσημο Ρωμαίο σατιρικό ποιητή,ο αυτοκράτορας προσέφερε στο λαό σιτάρι (ψωμί) καιθεάματα στο αμφιθέατρο (στην πρώιμη βυζαντινή πε-ρίοδο, στον ιππόδρομο), με σκοπό να τους αποσπά απότα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας.Σήμερα οι «ΜάΜα» (Μαρία Στυψιανού και ΜαρίναΤσέγγου) φιλοδοξούν να αποσπάσουν την προσοχήσνομπάροντας την καταστροφολογία και μιξάροντας υ-λικά μιας σύγχρονης συνταγής.Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 3 Σεπτεμ-βρίου.

Την τελευταία μέρα του Ιουλί-ου, το απόγευμα, λίγο πριν

δύσει ο ήλιος, βρέθηκα στη Πέ-τρα. Κόσμος πολύς, ετοιμασίες,γεμάτη η πλατεία και μια εξέ-δρα στημένη κοντά στη παρα-λία. Έμαθα ότι είχε προγραμμα-τιστεί ένα Φεστιβάλ Παραδο-σιακών Χορών. Χάρηκα και είπα«Μπράβο σε όλους αυτούς πουκοπιάζουν για να διατηρήσουντην παράδοση του τόπου μαςκαι του νησιού μας.»Ίσως να περίμενα πολλά, αλλάαυτό που είδα μόνο ΦεστιβάλΠαραδοσιακών Χορών δεν ή-ταν. Η μουσική από CD, τρα-γούδια του Καζαντζίδη, του Πά-ριου, το «Ζεϊμπέκικο της Ευδο-κίας», μουσική από τον ελληνι-κό κινηματογράφο, συρτάκιπλαισίωναν τα χορευτικά. Οιφορεσιές, όσες υπήρχαν, δενείχαν καμμία σχέση με τους χο-ρούς που χόρευαν τα συγκρο-τήματα. Όσο για την παρουσία-ση των χορών, επιεικώς απαρά-δεκτη. Ένα μόνο συγκρότημαξεχώρισε με τραγούδια από τονησί, με το ύφος της Λέσβουκαι με το ήθος των χορευτών ε-πάνω στη σκηνή.Δε θα ήθελα να κατηγορήσω κα-νέναν. Είναι αξιέπαινοι για τηδουλειά που κάνουν όλοι αυτοίοι άνθρωποι που ασχολούνται

με τα του πολιτισμού.Θα πρέπει όμως να είμαστε πο-λύ προσεκτικοί όταν χρησιμο-ποιούμε τη λέξη «Παράδοση».Την παράδοσή μας πρέπει νατην τιμούμε, να την προστατεύ-ουμε και να τη ζούμε.Οι φορεσιές δεν είναι αποκριά-τικη στολή, φέρουν πάνω τουςμία ολόκληρη εποχή, ήθη και έ-θιμα, είναι αντιπροσωπευτικέςτης περιοχής, της κοινωνικήςκαι οικονομικής κατάστασηςτων ανθρώπων που τη φορού-σαν. Η βράκα, το γιλέκο, ο κε-φαλόδεσμος μπορεί σήμερα ναμας φαίνονται απλά μέρη μιαςφορεσιάς, αλλά είναι ευθύνητων δασκάλων των παραδοσια-κών χορών να εξηγήσουν σταμέλη των συλλόγων τους, μι-κρούς και μεγάλους, το ρόλοκαι την αξία τους.Τη μουσική φυσικά σε ένα φε-στιβάλ παραδοσιακών χορών θαπρέπει να παίζει ορχήστρα μεπαραδοσιακά όργανα. Αλλά ε-πειδή αυτό το απαγορεύουν οιοικονομικές δυσκολίες, τουλά-χιστον θα πρέπει τα τραγούδιανα είναι αντιπροσωπευτικά τωνχορών που παρουσιάζονται. Αςμη φοβούνται οι δάσκαλοι ναψάξουν και να βρουν τραγούδιαπρωτάκουστα με διαφορετικάακούσματα. Ο κόσμος, και ειδι-

κά στην επαρχία, ζει με την πα-ράδοση, μπορεί να αρέσκεταιόπως είναι φυσικό στα σύγχρο-να και πιασάρικα τραγούδια,αλλά εκτιμά την ποιότητα καιδεν πρέπει καθόλου να υποτι-μάμε τη νοημοσύνη και το έν-στικτό του.Όσο για την παρουσίαση τωνχορών, τι να πει κανείς. Είναι α-πόλυτη ευθύνη των δασκάλωντόσο η διδασκαλία όσο και ηπαρουσίαση. Δεν μπορούμε μετη φορεσιά της Λέσβου να χο-ρεύουμε Θράκη, Ικαρία, Ήπειροκαι ό,τι άλλο νομίζουμε. Ούτενα χορεύουν γυναίκες χορούςαποκλειστικά αντρικούς, σύμ-φωνα με την παράδοση, και α-κόμα ούτε να χορογραφούμεαυθαίρετα και κατά βούληση.Αυτό δεν είναι παράδοση.Ας σεβαστούμε τους όρους, αςείμαστε σοβαροί στην αντιμε-τώπιση και στη διάδοση τουπαρελθόντος στις νεώτερες γε-νιές.Μπορούμε να οργανώνουμε ό-σα φεστιβάλ χορών θέλουμε μεμικρό ή μεγάλο προϋπολογι-σμό, όταν πρόκειται όμως γιαΦεστιβάλ Παραδοσιακών Χο-ρών πρέπει να είμαστε ιδιαίτεραπροσεκτικοί.

Λίτσα Σουλελέ

Από τη Δευτέρα στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

Εικαστική έκθεση από τους «ΜάΜα»

Με αφορμή την Παράσταση Παραδοσιακών Χορών στην Πέτρα

Να προστατεύσουμε την παράδοση...

ΕΠ

ΩΝ

ΥΜ

ΩΣ.

..

19ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Γράφει οΣYMEΩN AΛEΞANΔPIΔHΣ

Δημοσιογράφος της NET

Τελικά ο Χουάν Μάταμόνο εύκολη περίπτωσηδεν αποδείχθηκε - έωςτώρα - για την Τσέλσι. Οταλαντούχος Ισπανόςχαφ, όπως όλα δείχνουν,δε θα καταλήξει στον αγ-γλικό σύλλογο, αφού ηΒαλένθια απέρριψε τηνπρόταση των 22 εκατ. λι-ρών των «μπλε».

Η Λιντς, η οποία αγω-νίζεται στην Τσάμπιονσιπ,προβάλλει ως το πρώτο

φαβορί για να αποκτήσειτον παραγκωνισμένο στηΜάντσεστερ Σίτι, επιθετι-κό, Ρόκε Σάντα Κρουζ.

Ο Τζακ Γουίλσιρ τηςΆρσεναλ δε θα καταφέρεινα δώσει το παρών στοδεύτερο αγώνα της ομά-δας του απέναντι στηνΟυντινέζε για τα προκρι-ματικά τού Τσάμπιονς Λι-γκ - μια μεγάλη απώλεια,όπως όλα δείχνουν, γιατην ομάδα του Βενγκέρ.

Ενώ - δυστυχώς - το καλοκαίρι πλησιάζει προς το τέ-λος του, ο υδράργυρος στο στοίχημα συνεχίζει να α-νεβαίνει. Μπροστά στον κίνδυνο να... χαθούμε στη

μετάφραση από τα συνεχόμενα μεγάλα κουπόνια, θα ε-στιάσουμε σε συγκεκριμένα πρωταθλήματα, όπως αυτότης αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και της Μπουντεσλί-γκα. Μπορεί να μην έχουμε μεγάλο δείγμα αγώνων ακό-μα, αλλά η εμπειρία μας και μια πρώτη ματιά από τις ο-μάδες ίσως είναι αρκετά στοιχεία για να μας οδηγήσουνστο ταμείο.

ΓΚΛΑΝΤΜΠΑΧ - ΒΟΛΦΣΜΠΟΥΡΓΚΞεκινάμε, λοιπόν, να ξετυλίξουμε το στοιχηματικό...κουβάρι από τον αγώνα ανάμεσα στη Γκλάντμπαχ καιτους «λύκους». Οι γηπεδούχοι έχουν ξεκινήσει πολύκαλά στο Πρωτάθλημα και μετά τη νίκη τους μέσα στο«άντρο» της Μπάγερν Μονάχου, ήρθαν ισόπαλοι με τηΣτουτγάρδη. Αντιθέτως, η Βόλφσμπουργκ «πέταξε» τηνίκη της επί της Κολωνίας (3-0), αφού ηττήθηκε από τηνΜπάγερν εντός έδρας τη δεύτερη αγωνιστική. Η παράδο-ση των τελευταίων χρόνων δεν ευνοεί την Γκλάντμπαχκαι με βάση την εμπειρία μας, θα τολμήσουμε να τα-χθούμε με το μέρος της Βόλφσμπουργκ, η οποία μπορείνα πάρει τουλάχιστον το «Χ». Επιλέγουμε το «διπλό» μεμικρή κάλυψη στην ισοπαλία.Εκτίμηση: 2 (X)

ΣΑΝΤΕΡΛΑΝΤ - ΝΙΟΥΚΑΣΤΛΠαίρνουμε... σερί το στοιχηματικό πρόγραμμα και επιλέ-γουμε ένα ματς το οποίο είναι μεγάλο ντέρμπυ στη «Γη-ραιά Αλβιόνα». Η Σάντερλαντ εντυπωσίασε με την ισο-παλία που απέσπασε στο ματς της πρεμιέρας απέναντιστη Λίβερπουλ. Παράλληλα, η Νιουκάστλ αναδείχθηκεεπίσης ισόπαλη, με την Άρσεναλ. Στις τρεις τελευταίεςαναμετρήσεις των δύο ομάδων για την Πρέμιερ Λιγκ, το«Χ» είναι το σημείο που επαληθεύεται και βρίσκουμεπολύ πιθανό το σενάριο να επαναληφθεί.Εκτίμηση: X

ΑΡΣΕΝΑΛ - ΛΙΒΕΡΠΟΥΛΑπό τις επιλογές μας δε θα μπορούσε να λείπει η πολύσημαντική αναμέτρηση ανάμεσα στην Άρσεναλ και τη Λί-βερπουλ, το πιο «καυτό» ματς της δεύτερης αγωνιστι-κής. Θεωρούμε πως η ομάδα τού Αρσέν Βενγκέρ είναιπολύ πιο έτοιμη από την αντίπαλό της, η οποία για ακό-μα μια χρονιά έκανε ένα κακό ξεκίνημα στην Πρέμιερ Λι-γκ. Θεωρούμε πως στο ματς αυτό υπάρχει ξεκάθαρο φα-βορί και, αν και η Άρσεναλ δε δείχνει το απαραίτητο «μέ-ταλλο» στις μεγάλες συναντήσεις, θα την προτιμήσουμε.Οι «κανονιέρηδες» έχουν να χάσουν από τη Λίβερπουλεντός έδρας από το Φεβρουάριο του 2000. Εκτίμηση: 1

ΜΠΟΡΝΤΩ - ΟΣΕΡΕνδιαφέρον παιχνίδι, το οποίο εκπρώτης όψεως φαίνεται να «γέρ-νει» υπέρ των γηπεδούχων. Ωστό-σο η αντίδραση της Οσέρ στο ματςμε τη Μαρσέιγ (2-2 από 0-2), αλ-λά και το πολύ κακό ξεκίνημα τωνγηπεδούχων «γιρονδίνων» στη λί-γκα, μας κάνει να έχουμε δεύτερεςσκέψεις για την εν λόγω αναμέ-τρηση. Το «Χ» είναι ένα πολύ πι-θανό σενάριο αν λάβουμε υπ’ όψιντη μη... αξιοπιστία τής Μπορντώ.Η Οσέρ έχει τις δυνατότητες γιανα φύγει αήττητη από το «ΣαμπάνΝτελμά».

Εκτίμηση: X

ΠΡΟΣΕΞΤΕ...

+ ΤΟ

ΕΞΤ

ΡΑ

Σε μια ακόμη σπουδαία με-ταγραφή ουσίας προχώρησε

ο πρωταθλητής Λέσβου ΓΑΣΛέσβου, αποκτώντας τον έ-μπειρο Κώστα Κουτσούμη, οοποίος πέρυσι αγωνιζότανστον Κτησιφώντα Παιανίας.Ο νεοαποκτηθείς αθλητής έχειγεννηθεί στις 8 Οκτωβρίουτού 1981 και έχει αγωνισθείμε απόλυτη επιτυχία στο πα-ρελθόν με την ομάδα της Κε-ρατέας, κατακτώντας δύοπρωταθλήματα. Ο έμπειρος α-θλητής αγωνίζεται στη θέσητου κεντρικού ή εναλλακτικάτου διαγώνιου. Με την προ-σθήκη αυτή, ο ΓΑΣ γίνεται α-κόμη πιο δυνατός και ποιοτι-κός, με τον Κατσούμη να απο-τελεί τη δεύτερη μεταγραφή ε-κτός νησιού.

«Ανυπομονώ να παίξω»«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενοςπου θα αγωνισθώ με τη φανέ-λα τού ΓΑΣ και υπόσχομαι ναδώσω τον καλύτερό μου εαυτόπροκειμένου να φανώ αντά-ξιος της εμπιστοσύνης πουδείχνουν στο πρόσωπο μου οπροπονητής και η διοίκησητου συλλόγου. Ανυπομονώ να

ξεκινήσει το Πρωτάθλημα καιείμαι σίγουρος ότι στο τέλοςτής σαιζόν οι στόχοι που έχειθέσει η ομάδα θα έχουν επι-

τευχθεί. Μου έχει κάνει πολύθετική εντύπωση ο κόσμος τηςομάδας, γι’ αυτό και θα κάνωό,τι περνάει από το χέρι μου

για να τους ευχαριστήσω», ή-ταν οι πρώτες δηλώσεις τουπαίκτη τού ΓΑΣ Κώστα Κου-τσούμη.

Tη σελίδα επιµελούνται ο MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ και ο ΜΑΡΙΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011AΘΛHTIΣMOΣ! Σε φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας σημειώθηκαν ταεξής αποτελέσματα: Αετός - Κεραυνός 7-1,Αναγέννηση Γ. - Αρίων Παλ. 3-1 και Αιγέας - ΑρίωνΠαλ. 8-1.

Πριν καν τον γνωρίσουν και τους γνω-ρίσει, τους αφήνει. Ο 25χρονος Αλέ-ξανδρος Καραχάλιος αναμένεται να

αποτελέσει παρελθόν ίσως και σήμερα,και να επιλέξει την επόμενη ομάδα όπουθα συνεχίσει το ποδόσφαιρο. Ο ποδο-σφαιριστής, που ήρθε στην ΑΕΛΚ με κα-λές συστάσεις, δεν αγωνίστηκε στο φιλι-κό παιχνίδι με τη Σπαρτάκ, για λόγουςπου δεν έγιναν ακόμη γνωστοί. Κάποιεςπληροφορίες αναφέρουν ότι ο ποδο-σφαιριστής υπέπεσε σε πειθαρχικό πα-ράπτωμα, με αποτέλεσμα να ενημερωθείο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος, ΝίκοςΜιχαλάκης, και με απόφασή του ο παί-κτης να κληθεί να λύσει το συμβόλαιότου τις επόμενες μέρες. Είναι χαρακτηρι-στική η δήλωση που έχει κάνει ο Μιχα-λάκης ότι στην ομάδα θέλει καλούς χα-ρακτήρες και πως δε θα διστάσει να διώ-ξει κόσμο αν δει τέτοια φαινόμενα. Ίσωςο Καραχάλιος είναι ο πρώτος που θα«πληρώσει το μάρμαρο».

Σοκ με Μήτση!Δεν έφθανε μόνο αυτό, στην ομάδα ανη-συχούν και για τον τραυματισμό του Χρή-στου Μήτση, ο οποίος έφυγε χθες από τηΒουλγαρία για την Αθήνα προκειμένου ναυποβληθεί σε εξετάσεις στο μετατάρσιο.Είναι χαρακτηριστικό ότι στις προπονή-σεις πέφτουν κορμιά και ο 30χρονος α-μυντικός στο οικογενειακό δίτερμα συ-γκρούστηκε με συμπαίκτη του, με αποτέ-λεσμα να υποστεί ζημιά στο πόδι και ναγίνει ο πρώτος παίκτης που τραυματίζεταιστο ξεκίνημα της χρονιάς. Το σίγουρο εί-ναι ότι ο Μήτσης θα χάσει τα φιλικά παι-χνίδια που θα δώσει η ομάδα του, αλλάαν τα νέα από τις εξετάσεις είναι καλά,τότε με σωστή θεραπευτική αγωγή θα

προλάβει κάποια από αυτά. Η ατυχία, πά-ντως, για τον ίδιο είναι μεγάλη, σε μιαπροετοιμασία όπου ο καθένας με τη δου-λειά του στο γήπεδο προσπαθεί να κερδί-σει την εκτίμηση της τεχνικής ηγεσίας.

Θα γίνει και αυτό!Την επί 23 φορές πρωταθλήτρια Βουλγα-

ρίας Τ.Σ.Σ.Κ.Α. Σόφιας θα αντιμετωπίσειτην Κυριακή 21 Αυγούστου η ΑΕΛΚ, σε έναιστορικό για αυτή φιλικό. Η βουλγαρική ο-μάδα που παίζει και στα προκριματικά τουΓιουρόπα Λιγκ, αναμένεται να αγωνιστείμε όλα της τα βασικά στελέχη και για τηνΑΕΛΚ θα είναι ένα πολύ δυνατό τεστ λίγεςμέρες πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα.

ΔΙΑΓΟΡΑΣ

Έκανε το μπαμ με ΣκαρακάκηΣε μια πολύ δυνατή μετα-

γραφή για τα λεσβιακά δε-δομένα προχώρησε ο Διαγό-ρας, αποκτώντας τον έμπειροαπό τη θητεία του στα γήπεδατης Δ΄ και Γ΄ Εθνικής μεσοε-πιθετικό Γιώργο Σκαρακάκη,φέρνοντας τα πάνω κάτω στιςμεταγραφές του καλοκαιριού.Ο πρόεδρος Φώτης Αλεξαν-δρής μαζί με το γενικό αρχη-γό Χρυσόστομο Χατζηκυρια-ζή ενήργησαν με άριστο τρό-πο και άρπαξαν μέσα από ταχέρια άλλων ομάδων τον πο-δοσφαιριστή, ο οποίος ανα-μένεται με την εμπειρία τουνα δώσει περισσότερη ποιό-τητα στην ομάδα της Αγ. Πα-ρασκευής, ώστε τη χρονιάαυτή να έχει και πάλι πρωτα-γωνιστικό ρόλο.Ο 28χρονος ποδοσφαιριστήςξεκίνησε από τον Αχιλλέα, γιανα πάει στην ακαδημία τουΠαναθηναϊκού και εν συνε-χεία να φορέσει τη φανέλατου Αιολικού και της ΑΕΛΚ. Α-κολούθως πήρε το δρόμο τηςξενιτιάς, παίζοντας ποδό-σφαιρο στο Μαρκό και στοΒύζα στην επαγγελματική κα-τηγορία. Ακόμη έχει αγωνι-σθεί και στο Πολύκαστρο.

Ισχυρός παντούΜπορεί ο Διαγόρας να το συ-νηθίζει κάθε χρόνο να ξεκινάτελευταίος το μεταγραφικότου σχεδιασμό, εν τούτοις τακαταφέρνει να πρωταγωνιστείστο μεταγραφικό παζάρι, α-ποκτώντας ό,τι καλύτερο υ-πάρχει στην τοπική αγοράτου νησιού. Εκτός από τοΓιώργο Σκαρακάκη, η ομάδαέχει ενισχυθεί με τους ΤάσοΣπύρου (ελεύθερος από τονΑιολικό), Δημήτρη Βαμβου-κλή (ήταν στον Αιολικό), Δη-μήτρη Κουτλή (ελεύθερος α-πό τη Γέρα) και το 15χρονοαπό τον Οδ. Ελύτη ΒασίληΠαρέλλη, ενώ παρέμεινε σχε-δόν ο περσινός κορμός (Πα-παδημητρίου, Αντώναρος,Στρ. Δελόλμας, Μουτζούρης).Αποχώρησαν οι Διακορώνας,Σαμπάνης, Μελαχρινός και οτερματοφύλακας Σπύρου.Ο Διαγόρας ετοιμάζει και νέομπαμ, αφού βρίσκεται πολύκοντά στην απόκτηση τωνΠαναγιώτη Σοφιάνη και Νί-κου Κροτσίδα, οι οποίοι έμει-ναν ελεύθεροι από τον Αιολι-κό.Την Τετάρτη στο γήπεδο τηςΑγ. Παρασκευής πραγματο-ποιήθηκε μέσα σε πολύ καλόκλίμα η πρώτη της ομάδας,με το νέο τεχνικό ΓιώργοΣπάρταλη να ζητά από τουςπαίκτες του πολλή δουλειά,για να μπορέσουν να υλοποι-ήσουν τους μελλοντικούςστόχους μιας χρονιάς με αυ-ξημένες απαιτήσεις.

ΑΕΛΚ

Τέλος ο Καραχάλιος

Ο Αλέξανδρος Καραχάλιος αποτελεί παρελθόν για την ΑΕΛΚ. Στη φωτό (από αριστερά), μαζί με το Γ. Σουλογάνη και το Γ. Μανούσο, στην πρώτη της ομάδας

Απέκτησε και τον έμπειρο κεντρικό Κώστα Κουτσούμη από τον Κτησιφώντα Παιανίας

Εντυπωσιάζει στις μεταγραφές ο ΓΑΣ!

Μεταγραφικό χτύπημα για το ΓΑΣ με την απόκτηση του έμπειρου Κώστα Κουτσούμη από τον Κτησιφώντα Παιανίας (φωτό)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 21

EΣTIATOPIA

Ο ΚΑΡΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΕΝΗΣΤαβέρναΚαρυώνας - Γέρατηλ. 6979-971924

ΤΟ ΖΟΥΜΠΟΥΛΙΤαβέρναΔ. Βερναδάκη 2, Κουλμπάρα- Μυτιλήνητηλ. 22510 21251

ELYSION HOTELΞενοδοχείο-εστιατόριοΠαρασκευή - Σάββατο ζωντανό μουσικό πρόγραμμα Νεάπολη Τηλ. για κρατήσεις 22510 61531-2

ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟΞενοδοχείο, pool-bar, εστιατόριοΚαθημερινά ανοιχτά μεσημέρι - βράδυΤετάρτη και Παρασκευή βραδιές πιάνου Τηλ. για reserve 2251045857, 44466, 6976-974610 Βαρειά - Βίγλα Μυτιλήνης

ΦΙΛΕΜΑRestaurant-ΜεζεδοπωλείοΑεροδρόμιοΤηλ. 6973809282

ΤΣΟΥΚΑΛΙ Π. ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 49 τηλ. 2251048660

ΛEMBOYPΓEIOΜεζεδοπωλείο

Παναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222

ΤΑΚΗΣΨαροταβέρνα. ΠαναγιούδαΤηλ. 22510 31342

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑΚομνηνάκη 30 Τηλ. 22510 29613

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ)Πάρκο Αγίας ΕιρήνηςTηλ. 22510 23810& 6977-596474

ΒΑΓΙΕΣ ΤαβέρναΑκρωτήριΤηλ. 22510 43532

ΠΗΓΑΔΑΚΙΑΠηγαδάκια ΓέραςΤηλ. 2251093484& 6973-741809

ΒΑΦΕΙΟΣΤαβέρνα Tηλ. 22530 71752

ΚΑΡΙΑΝΗ Ταβέρνα. ΑποθήκαΤηλ. 22530 95501

CAFÉ-BAR

ENVYΚουντουριώτη 78Τηλ. 22541021102

FOUR SEASONS by MAYOΤTEKανόνι ΘερμήςTηλ. 22510 71971

MONKEYΚουντουριώτου 57τηλ. 22510 37717

ΠΑΡΚΟ (ΤΟ)Πάρκο Αγίας Ειρήνης Tηλ. 22510 23810& 6977-596474

OCEANISΠλωμάρι Τηλ. 22520 31925

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΑ

ΑΣΤΡΟ (ΤΟ)Ερμού 5Τηλ. 22510 44540

ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΩΝΙΑΕλ. Βενιζέλου 10Τηλ. 22510 45508

Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ ΨητοπολείοΧριστουγέννων ‘44

ΤΑΧΥΦΑΓΕΙΑ

ΦΕΥΓΑΤΟΣΚΑΒΕΤΣΟΥ 26 τηλ. 22510 40271

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

ΜΑΣΚΩΤΙΤΣΑΑΛΚΑΙΟΥ 2 Μυτιλήνη Τηλ. 22510 261812o κατάστημα: Π. Κουντου-ριώτη 11 και Ερμού 16Τηλ. 22510 47700

ΑΙΘΟΥΣΕΣEKΔHΛΩΣEΩN CATERING

ΛEMBOYPΓEIOΠαναγιούδα, Mυτιλήνης Tηλ. 22510 32222

ΞENOΔOXEIO ZAΪPA - KTHMAEΛIA & ΘAΛAΣΣA

Σκάλα ΛουτρώνTηλ. 22510 91100

EΔEΣMATOΠOIEIOCatering and fast servicesAλυφαντά, Tηλ. 22510 41122

KABEΣ - ΠOTOΠOIIEΣ

ΚΑΒΑ ΣΑΝΤΟΠαράκαμψη Μόριας Τηλ. 22510 32810Ηλ. Βενέζη 10, Μυτιλήνη Τηλ. 22510 43543Πέτρα τηλ: 22530 41830E-mail: [email protected]

5x5

SPANOSΓήπεδα Ποδοσφαίρου 5x5 ή 8x8Εθν. Οδός Μυτιλήνης - Πανα-γιούδαςTηλ. 22510 32774 & 6948-591839

KATAΣKEYAΣTIKEΣETAIPEIEΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΓ. ΒΑΜΒΑΚΑΣ - Ε. ΛΙΝΟΣ Ο.Ε.

Γυμν. Δαυίδ 2, Χρυσομαλλούσατηλ. 22510 23277, 2251028210, 6944-456083

ΠPAΞIΣ A.E.Πωλήσεις κατασκευέςTηλ. 22510 44242

ΣΓOYPEΛΛHΣAργύρη Eφταλιώτη 13Tηλ. 22510 26777

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ

Τεχνικες εταιρείεςΠαλαιόκηπος Γέρας Τηλ. 22510 84370

ΑΦΟΙ ΑΣΗΜΑΚΗΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΑΚΗ

Ικτίνου 2, Τηλ. 2251041244& 6947202221

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΝ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΠΛ.ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Α.Π.Θ.

Έκδοση οικοδ. αδειών,Μελέτες - Επιβλέψεις,Τοπογραφικά - ΚτηματολόγιοΚρήνης & Κισθήνης 6Α,ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 20264& [email protected]

ΧΗΜΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

ΚΟΚΚΩΝΗΣ Ι. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣΑ.Π.Θ. M.Sc.

Περιβαλλοντικές μελέτες,

χημικοτεχνικές μελέτες και άδειες καταστημάτων Μίμη Γαληνού 3Βτηλ./φαξ: 22510 25448κιν. 6932-117458

ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ

ΚΑΡΑΤΖΑ Ι. ΑΛΚΜΗΝΗ Δασολόγος, MScΑριστοτέλειο ΠανεπιστήμιοΘεσσαλονίκηςΦωτοερμηνείες - επίλυση δα-σικών αμφισβητήσεων - δασι-κές/περιβαλλοντικές μελέτες- αρχιτεκτονική τοπίου - δια-μόρφωση κήπωνΓεωργίου Τερτσέτη 4τηλ.: 22510 54764κιν.: [email protected]

ΕΙΔΗ ΚΙΓΚΑΛΕΡΙΑΣ

ΚΑΡΑΦΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΣιδηρικά - Εργαλεία - Είδη ΕπιπλοποιίαςΖωοδόχου Πηγής 8τηλ.: 22510 27370, 2251024425

ΕΤΟΙΜΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ

STAR BETONΒιομηχανία έτοιμου σκυροδέματος και δομικών υλικώνμε πιστοποίηση ISO-9001Λακέρδα Αλυφαντών, ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 46446 - 22510 46776Φαξ 22510 46756

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣEΡΓΑΣΙΕΣ

Αφοί ΑγριτέλληΧώμα για κήπουςΠέτρες για λιθόκτιστατηλ. 22510 48119κιν. 6976-056463,6946-364408

YΛIKA ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

AL-DECOΧατζημανωλάκης Σταύρος8ο χλμ Περιφ. οδού ΜόριαςΤηλ. 22510 32855

IGNIS ΠETPAAφεντούλης IωάννηςNέες KυδωνιέςΤηλ. 22510 94040, 94101

ΜΗΛΙΟΡΕΛΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

Καυσόξυλα, Μετακομίσεις,Μεταφορές, ΠέτρεςMυστεγνών, Εξέδρεςεκδηλώσεων, Επικουρικέςυπηρεσίες θεαμάτων,οικοδομικά υλικά, γενικέςεπισκευαστικές εργασίες. Τηλ. 6942261001,6946004444 & 2251043129.

ΕΜΠΟΡΙΟ ΞΥΛΕΙΑΣ/ ΞΥΛΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΚΩΝΤΗΒΕΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ξυλουργικές εργασίες παντόςτύπουΚαρά Τεπέ - ΜυτιλήνηΠληρ. τηλ. 22510 48102

ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ξυλουργικό εργοστάσιοπαραγωγής με υπερσύγχροναμηχανήματα (CNC). Κουφώ-ματα Γερμανικού Τύπου - Ε-σωτ. Πόρτες - Θωρακισμέ-νες Πόρτες - Σκάλες Εσωτ.Χώρου Αλυφαντά. Τηλ. 2251046307

ΓΕΩΡΓΑΝΤΗΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ξυλουργικά μερεμέτια καιπαντός τύπου αναπαλαιώσειςεπίπλωντηλ.: 6947-153832

ΘΕΡΜΑΝΣΗ -KΛIMATIΣMOΣ

MANTZΩPOΣEλ. Bενιζέλου 10Τηλ. 22510 42248

ΤΕΝΤΕΣ

ΣΙΜΕΛΗAεροπόρου ΓιανναρέλληΤηλ./Fax: 22510 24523Κιν. 6932214752

EIΔH YΓIEINHΣ

OIKOΣMητροπόλεως 7, Παγανή ΜυτιλήνηςΤηλ. 22510 24788

ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣΑγ. Θεράποντος 5τηλ. 22510 41488

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Καθαρισμοί χώρων -καταπολέμηση εντόμων, τρωκτικών, επαγγελματικήδιαχείριση κτηρίων Καβέτσου 10 (β´ όροφος)22510 37415, 6937-407221e-mail: [email protected]

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣΤεχνολόγος ΓεωπόνοςΑπολυμάνσεις, απεντομώσεις,μυοκτονίεςΜόρια Λέσβου Τηλ. 225103 2192 & 6942-625198

ΝΙΚΟΣ ΑΔ. ΜΟΝΙΟΥΔΗΣΑπολυμάνσεις - αποφρακτικά- συνεργείο καθαρισμού -υπηρεσίες φύλαξηςISO 9001:2000Πληρ. τηλ. 6978-186090 &6974-269683

MOYTZOYPEΛΛHΣ KΩN/NOΣΣυνεργείο KαθαρισμούKαθάρισμα κτηρίων, εμπορίααπορρυπαντικώνAκρωτήρι Mυτιλήνης22510 46540,6974801110

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙΕλ. Βενιζέλου 52 Μυτιλήνη22510 32400

ΕΠIΠΛO

GIANNOULIS INTERIORSΑγ. Ειρήνης 8α Τηλ. 22510 45830

ΔIAMANTIΔHΣ A.E.Casa Ideale Λάρσος, τηλ. 22510 42222

ΔIAMANTIΔHΣ A.E.Ideal strom Kαβέτσου 13 τηλ. 22510 41271

EΠIΓPAΦEΣ

ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΣIMOΣAερ. Γιανναρέλλη 61Tηλ. 22510 41805

KOPNIZEΣ

AFISORAMAΕρμού 60, Tηλ. 22510-45019

ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥΚορνίζες, επεξεργασίασε ξύλο και καμβάΚαβέτσου 44, ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 45449

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

ΒΥΖΑΝΤΙΟ Μητροπόλεως 12 Τηλ. 22510 24445

ΝΥΦΙΚΑ-ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ

ΡΟΔΟΠΕΤΑΛΑΑριστειδοπούλου ΡούλαΕρμού 193 - 195Τηλ. 22510 22753

ΦΩTIOYΕρμού 164 δίπλα στη Μητρόπολη Τηλ. 22510 22026

LESVOS BAGSΠιττακού 13Πληρ. τηλ. 22510 40540

AΓOPA-EΞOΠΛIΣMOΣ

U SHOP MYTIΛHNHΣAγ. Eιρήνης 7,Tηλ. 22510 45453

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

AVANTIΌμιλος Χρηματοασφαλιστικών προϊόντων Παναγιώτης ΛιόλιοςΠλωμάρι Τηλ. 22520 33751 & 2252033753 Κιν. 6944508686

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6Παροχή λογιστικών, φοροτε-χνικών υπηρεσιών,καθώς και σύνταξη οικονομο-τεχνικών μελετώνΤηλ. & Φαξ: 22510 48604

KATEPNEΛHΣ ΛEYTEPHΣ -KOMNHNOΣ OΔYΣΣEAΣ

Μητροπόλεως 29, ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 41120, 41912Fax 22510 41411

MANΩΛAKEΛΛHΣ MIXAΛHΣ

Hρ. Πολυτεχνείου 4, Μυτιλή-νηΤηλ. 22510 40833, 41833

ΜΥΡΙΤΖΗΣ Π. - ΙΑΤΡΕΛΛΗΣ Ι. Ο.Ε.

Αρίονος 17, ΜυτιλήνηΤηλ: 22510 27430 Fax: 22510 43185

ΠANΣEΛHNAΣ ΣTPATHΣΑλκαίου 26, ΜυτιλήνηΤηλ/Fax: 22510 28017

ΡΑΒΑΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΠ. Bοστάνη 14,Τηλ. 22510 42028

KAΛΛIΠOΛITHΣ BAΣIΛHΣΠέτρα Λέσβου Τηλ. 22530 42455 Κιν. 6934018535Fax 2253042483

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ ΡΑΝΙΑ Κομνηνάκη 7, Μυτιλήνη Τηλ. 2251040813φαξ 2251037416

OIKONOMIKOIΣYMBOYΛOI

Π.MYPITZHΣ &ΣYNEPΓATEΣEρεσσού 5, MυτιλήνηTηλ. 22510 40377

BUSINETΜαλαματίνας Ηλίας, ΧατζάραςΠαναγιώτηςΚομνηνάκη 19, ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 40188 & 37214www.businet.gr

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥΓεωργικές - περιβαλλοντικές μελέτες Καβέτσου 10 (2ος όροφος) Τηλ. 22510 37415 & 6937-407221e-mail: [email protected]

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΕμπόριο μεταχειρισμένων τρα-κτέρ Ιαπωνίας Παγανή Μυτιλήνης ΑΠΟ 10 ΕΩΣ 60 ΙΠΠΟΥΣ

KUBOTA, SHIBAURA YANMARISEKI MITSUBISHI HINOMOTO(FORKLIFT - ΚΛΑΡΚ)Τηλ. 22510 29419 & 6944-324667

IVECO ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ

Δημήτριος ΚομνηνόςΠρινέρι Mόριας Tηλ. 22510 43262

MHXANAΓPOTIKH A.E.Λάρσος, Πλησίον KTEOEπαρ. δρ. Mόριας - KαλλονήςTηλ. 22510 22211

ΓEΩPΓIKA MHX/TAΣΩTHPAKHΣ

Παπάδος ΓέραςTηλ. 22510 84400

ΚΙΦΑ

ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑTηλ. 22510 41450, 41364,26920 FAX: 22510 26910

TAXYMETAΦOPEΣ

Αεροπόρου Γιανναρέλλη 76Τηλ. 22510 45144& 42600Κιν. 6932627300Φαξ 22510 21666www.elta-courier.gr

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗ-ΤΩΝ

ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΘΡΑΣΠλυντήριο αυτοκινήτων Κάτω Χάλικας, έναντι Νέας Εισόδου Νοσοκομείουτηλ.: 22510 46236, κιν.: 6945-885021

ENOIKIAΣEIΣ

LESVOS CAR rentalsΣτρατής ΛόγγιοςΛουτρά MυτιλήνηΤηλ. 22510 27825Fax. 22510 44280Kιν. 6932896712www.lesvos-carrentals.com [email protected]

GOLDEN SUNΕνοικιάσεις αυτοκινήτωνΤζ. Αριστάρχου, έναντιΤουριστικής ΑστυνομίαςΤηλ. 22510 41779,6977-616830Δωρεάν παράδοσησε αεροδρόμιο & λιμάνι

FUN TOURSΓραφείο Γενικού TουρισμούΠ. Kουντουριώτη 87-89Τηλ: 22510 40802Kιν.: 6945344240e-mail: [email protected]

MYTONIΣΓραφείο Γενικού TουρισμούΠαναγιούδα, 81100Τηλ: 22510 31777Fax: 22510 37614Kουντουριώτη 87Τηλ: 22510 37500Kιν.: 6942424121

OLIVEGROOVEΠ. Kουντουριώτου 11 & Aργύ-ρη Eφταλιώτη 3,MυτιλήνηΤηλ: 22510 37533 -534Fax: 22510 37535e-mail: [email protected]

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΣΠΟΡ

ΚΑΤΟΙΚΙΑΔΟΜΗΣΗ

Η/Υ

ΕΛΕΥΘΕΡΑΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΓΡΑΦΕΙΑ

Υ Γ Ε Ι Α Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α Κ Α Ι Α Λ Λ Α

O∆HΓOΣ AΓOPAΣ ΛΗΜΝΟΥ

FLOWER STUDIOΜαρουλάς 37 Μύρινα Τηλ. 22540 26141

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟMΠΟΥΛΟΥΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ

Τηλ. 22540 23536, 23113

PETRIDESTravel Tourism & Car RentalTηλ. 22540 22039, 22998

Φαξ 22540 22129Κιν. 6947601516e-mail: [email protected]

ΞΕΝΩΝΑΣ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗΕνοικιαζόμενα ΔωμάτιαΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣΤηλ. 2254093329

CRYSTAL CLEANEθνικής ΑντιστάσεωςΣούμπρα ΜύριναςΤηλ./Φαξ 22540 25830, 29576 Κιν. 6979357201

ΑΝΑΣΑ GYMΜύρινα, 22540 25938

ART COIFFUREΜύρινα, Τηλ. 22540 25990

ΥIOI ΝIK. ΦΥΛΛΑΔΙΤΗΓενικές Μεταφορές Ι.Μ.Ε Ε.Π.ΕΑποθήκη Λήμνου: Τηλ. 2254023087, 25039Αποθήκη Αθηνών: Τηλ. 2103420506, 3420585, 3416595

...σημαίνει courierΜύρινα ΛήμνουΤηλ. 22540 23429, 25140

ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟΕστιατόριο, Snack BarΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣΤηλ. 2254300948

CENTRO ΨησταριάΆγ. Δημήτριος Τηλ. 22540 61993Με κρέατα παραγωγής τους και διανομή κατ’ οίκον

ΓΛΑΡΟΣ ΨαροταβέρναΛιμάνι Μύρινας Τηλ. 2254022220

ΛΙΜΑΝΙ ΨητοπωλείοΛιμάνι Μύρινας Τηλ. 2254023809

ΜΑΣΤΕΡ Εστιατόριο - ΠιτσαρίαΜύρινα τηλ. 22540 22828

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Εστιατόριο - ΠιτσαρίαΡωμαίικος ΓιαλόςΤηλ 22540 22540Διανομή κατ’ οίκον

ΖΕΦΥΡΟΣ Εστιατόριο - CateringΠλατύ, Τηλ 22540 22540

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Café–ClubΡωμαίικος ΓιαλόςΤηλ. 22540 24055

ΚΑΒΕΙΡΟ Tαβέρνα - OυζερίΚοντοπούλι, Τηλ. 22540 41755

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε. Άγιος Δημήτριος ΛήμνουΤηλ. 22540 92655, 2254051656

ΑΤΖΑΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΛιμάνι Μύρινας Τηλ. 22540 25690, 25936Fax: 2254025691

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΓΡΑΦΕΙΑ

ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΑ

ΦΑΓΗΤΟΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑΔΩΜΑΤΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 201122

EIΔIKOIΓAΣTPENTEPOΛOΓOI

Γρίβας ΕυστράτιοςΚαβέτσου 40Τηλ.: 22510 41210Κιν.: 6932-703093

Κατσαβέλλης Ε. ΙωάννηςΑγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφοςΤηλ. 22510 54568Κιν. 6932-482412

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος Όρ.Tηλ. 22510 37192Κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI

Γρηγοράκης Παναγιώτης Καβέτσου 36Τηλ. 22510 42109 Κιν. 6932-251120

Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 Iατρείο: 22510 46002 Κιν.: 6932-906278

Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5, (Ισόγειο)Iατρείο: 22510 47788Κιν.: 6944-696854

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI

Γιανναδάκης Εμμανουήλ Καβέτσου 5 - 1ος όροφος Ιατρείο: 22510 24846 Κιν: 6945682747

Μαυρογένης ΝίκοςΚαβέτσου 10 - 4ος όροφος Ιατρείο: 22510 42290Οικία: 22510 23403, 32677 Κιν.: 6944-516208

Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5Tηλ. 22510 42505Kιν. 6932-303873

Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής)Tηλ. 22510 41125Kιν. 6976-654509

Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 Iατρείο: 22510 43874Oικία. 22510 22589

Μακρή ΣτέλλαΚαβέτσου 27Τηλ. 22510 47448 Κιν. 6978-697793

Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (γ´ όροφ.)Τηλ. 22510 41110Κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 Tηλ. 22510 44010Kιν. 6977-649458Fax. 22510 44027

IATPOIAKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Έλσα Χατζηκυριάκου - Γρηγοράκη Ιατρός - ΑκτινολόγοςΝαυμάχου Παπανικολή 17Τηλ. 22510 47773, κιν.: 6932-616601

Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση ΛέσβουΠαντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - ΚαλλονήςΣύμβαση με όλα τα Tαμεία.Τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία ΛέσβουΣίσκας Α. Νικόλαος

(Στρατιωτικός Ιατρός)Χρυσομαλλούσης 20Α & ΑσκληπιούΤηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

ΚΑΛΛΟNH

Πανσεληνά - Σκορδά ΜαρίαΈναντι Κέντρου ΥγείαςΤηλ. 22530 22131Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣΚαβέτσου 44, 3ος όροφοςΤηλ. 22510 540386973-821145

ΜΑΣΤΟΛΟΓΟΙ

Τσουκαλάς Π. Θωμάς MD, PhDΧειρουργός - Ειδικός ΜαστολόγοςΔέχεται καθημερινά με ραντεβού: 10:00 - 13:00και 17:00 - 20:00στην «Ιατρική Διάγνωση Λέσβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης -Καλλονήςτηλ. 22510 42101, κιν. 6976-116205

MIKPOBIOΛOΓOIBIOΠAΘOΛOΓOI

Γ.Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.Καβέτσου 32, (Πάνω από Σκο-πελίτη/ Βιοκαρπέτ) ΜυτιλήνηΤηλ. 22510 25070 Κιν. 6974-585745e-mail: [email protected]Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Καμάτσου Π. ΕυφροσύνηΗ. Ηλίου 5, Πλατεία Κωνσταντινουπόλεωςτηλ. 22510 20014, 6941-676971

Κοροβέση - ΤαπανλήΝικολέττα Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος Τηλ. 22510 23818Κιν. 6944-564159

Κυριακίδης Π. Στρατής Πλατεία Κων/πόλεως 5 Tηλ. 22510 37477Κιν. 6976980830

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22Τηλ. 22510 21275

Σκανέλης Π. ΕυστράτιοςΣτρατιωτικός Ιατρός Καβέτσου 3 - 1ος όροφος τηλ. 22510 277026936-667657

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Ψιάχου ΕλένηΑιματολόγος - ΟγκολόγοςΔέχεται κατόπιν ραντεβούστην «Ιατρική Διάγνωση Λέ-σβου», 2ο χλμ. Μυτιλήνης -

Καλλονήςτηλ. 6972-439364, 2107676100

OPΘOΠAIΔIKOIXEIPOYPΓOI

Βιτούλιας Γεώργιος Καβέτσου & Ξενοφώντος Tηλ. 22510 44704Κιν. 6977393637

Παπαδόπουλος ΑναστάσιοςΚαλλονή ΛέσβουΤηλ. 22530 29233 (ιατρείο)Κιν. 6979-070772

OYPOΛOΓOIANΔPOΛOΓOI

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 Tηλ. 22510 43456,6972122738(Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11(πλησίον βιβλ. “Eιρμός”)Ιατρείο: 22510 42312Οικ. 22510 41487Κιν. 6944434811

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10Τηλ. 22510 44664Κιν. 6944363959

Τουρβάς Θ. Γεώργιος Χειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαβέτσου 27, 3ος όροφοςΔέχεται με ραντεβούΙατρείο: 22510 23661Κιν. 6932404602

ΠAIΔIATPOI

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία Αερ. Γιανναρέλλη 13 Τηλ. 22510 40250 Τηλ. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) Tηλ. 22510 44020Κιν. 6932204318Fax. 22510 44027

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή Tηλ. 22510 25338Κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Θεοδοσίου - Πασχαλίδη Γ. Μαρία Καβέτσου 44Τηλ. 22510 22217, 6948-309834

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. Τηλ. 22510 29342, 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτόςΤετάρτης

Πασχαλίδης Π. Γιάννης Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑθηνώνΚαβέτσου 44 Τηλ. 22510 22217Κιν. 6944-586587

Ρουμελιώτης ΔημήτρηςΧειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων- Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής

ΘεσσαλονίκηςΥποψήφιος διδάκτωρ Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΠράσινου Λόφου 13 & Πολυ-τεχνείου, Ν. Ηράκλειο ΑττικήςΣυνεργάζεται με όλα τα ταμείαΤηλ. 210 2833368, 6944-141359

XEIPOYPΓOIOΔONTIATPOI

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 Tηλ. 22510 21030

Βογιατζή Μπέσσυ Ερεσού 2, Μυτιλήνη Tηλ. 22510 43033 Κιν. 6947422066

Βογιατζής Ιωάννης Καβέτσου 3,Tηλ. 22510 46868Κιν. 6945-901518

Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 Τηλ. 22510 44314

Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφοςΤηλ. 22510 45977Κιν. 6977-881899

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣΜουτζούρη Κατερίνα

Τηλ. 22530 61572Κιν. 6936-960693

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ ΑθηνώνΣκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989κιν. 6973-036163

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ OρθοδοντικήςΑγίας Ειρήνης 11Tηλ. 22510 42233

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1Tηλ. 22510 48105Κιν. 6936406140

Κατανάκης Σ. Μιχαήλ Καβέτσου 24, 3ος Όρ.Tηλ. & Fax: 22510 40778Κιν. 6932460966

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης-Ορέστης

Καβέτσου 32Iατρείο: 22510 43377Kιν.: 6974117849

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Αδαμπατά ΚατερίναΗρώων Πολυτεχνείου 4Τηλ. 22510 29996Κιν. 6937293661

Χατζόγλου ΕλένηΕρεσού 13Τηλ. 22510 48986Κιν. 6946684555

ΨYXIATPOI

Ανδριώτης ΝικόλαοςΚαβέτσου 29 Μυτιλήνη Τηλ. 2251041696Κιν. 6944304116

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Βερβέρη ΜαρίαΚαβέτσου 17Ειδίκευση στην ψυχολογίαπαιδιών και εφήβωντηλ. 6945-447016 & 2251048933

ΨYXOΛOΓOI

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγοςΔέχεται με ραντεβού.Ζακύνθου 34τηλ. 22510 43394κιν. 6973-312860

Κιστάνη Σοφία Κλινική ψυχολόγοςΠλατεία Κων/πόλεως 5Tηλ. Ιατ. 22510 41923Κιν. 6937540523

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομικήψυχοθεραπεία παιδιών, εφή-βων, ενηλίκων, ψυχολογική υπο-στήριξη σε οικογένειες, ζευγά-ρια και χρήστες ουσιών, ψυχο-λογικές αξιολογήσεις παιδιών, ε-φήβων και ενηλίκων.24ωρης λειτουργίαςΚλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνητηλ. 22510 48959, 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Ταμτάμη ΓιώταΣύμβουλος Ψυχολόγος M.Sc.Θεοδώρου Αλκαίου 6 πλησίον Αγ.Ιωάννη Καλυβίτητηλ.: 6945-199064

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣMYTIΛHNH

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& ΑποκατάστασηςMSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κα-ρόλου ΤσεχίαςLaser - ΥδρομασάζΤζακούζι - ΜαγνητοθεραπείαΘουκυδίδου & ΚανάρηTηλ. 22510 41868Κιν. 6938802270

Χατζηδημητρίου ΑντώνηςΣμύρνης 7 (Υπεραστικά ΚΤΕΛ)Τηλ 2251037633Κιν. 6945792823

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& Aποκατάστασης ΤάκαςΠ. Δημήτρης

Καβέτσου 13 Tηλ. 22510 29802, Κιν. 6932420297

ΔIAITOΛOΓOIΔIATPOΦOΛOΓOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος MSCΒ. Καραπαναγιώτη 13Tηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. ΧαράΚλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος Καβέτσου 36, ΜυτιλήνηTηλ/Fax. 22510 21374Κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, ΜυτιλήνηTηλ./Fax. 22510 42011Κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, ΠεντικιούρΒ. Καραπαναγιώτη 13Tηλ. 22510 20111

Σταμάτη ΚωνσταντίναΠοδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικόςΘουκιδίδου 4, ΧρυσομαλλούσαTηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Αλεξανδρή ΜαρίαΟρθοπαιδικά είδη - Ιατρικά (βαδιστικά υποστηρίγματα, αμαξίδια, βοηθήματα γιαάτομα με ειδικές ανάγκες) Παπαδιαμάντη 22,Τηλ. 22510 47714

Ορθοπεδική ΛέσβουΜαυραγάνη ΒάσωΟρθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές - νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή,Μυτιλήνη Τηλ. 22510 45542

OΠTIKA

Οπτικά ΚάσδαγληΕρμού 7Τηλ. 22510 24400

Oπτικά ΓιαλούρηΠλατεία Yπεραστικών KTEΛ,Τηλ. 22510 25985Πουλέλλης Vision

Αντωνίου Μαρία ΓαβριέλαEYE COM

Αερ. Γιανναρέλλη 11-13 Τηλ. 22510 44886

ΠΟΥΛΕΛΛΗΣ VISIONΟπτικά Πουλέλλη

Ερμού 50Τηλ. 22510 28893

ΓPAΦΕΙΑ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΑΘΗΝΑ

Kόρακας Γεώργιος* Συρακουσών 52, ΛαμπρινήΤηλ. 210 2920064Τηλ/Fax. 210 2133951Kιν. 6932538488Aναλαμβάνουμε τη μεταφοράπρος την ιδιαίτερη πατρίδα* Καταγόμενος απότα Κεραμειά Λέσβου

MYTIΛHNH

Δούκα Ράλλη Βασιλική Αγ. Συμεών 4Τηλ. 22510 42687 - 29504Κιν. 69324861556977546406ΠΑΠΑΔΟΣ: 22510 82808

23ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αγαπητό «Ε»,

Οεξαιρετικός Βασίλης Ψαριανός στα γραφόμενά τουμε τίτλο «Από τα “πρυτανεία” στα πανεπιστήμια»,

σε προηγούμενο φύλλο, αναφέρει «... τα ελληνικάπανεπιστήμια αξιολογούνται στην τελευταία θέση πα-γκοσμίως...».Επειδή προφανέστατα έχουν διαφύγει της προσοχήςτου φίλου Βασίλη ορισμένα στοιχεία, θα μου επιτρέ-ψετε να αναφέρω δύο πολύ πρόσφατα που αφορούντο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.- Συμφώνως με την εγχώρια ευρωπαϊκή κατάταξη έ-ρευνας ER Rank, το ΕΜΠ κατετάγη για το 2010 17ομεταξύ των 100 κορυφαίων ευρωπαϊκών ερευνητικώνιδρυμάτων, αποδεικνύοντας την ποιότητά του (βλ.π.χ. δημοσιεύματα της 22ης-7-2011 στις εφημερίδες«Έθνος», «Καθημερινή», «Τα Νέα», «Εμπρός» κ.α.).- Τον παρελθόντα Απρίλιο, στην κατάταξη των ΣχολώνΜηχανικών QS το ΕΜΠ κατετάγη παγκοσμίως για το2010 στα πρώτα 50 για τη Σχολή Πολιτικών Μηχανι-κών του και στα πρώτα 100 για δύο άλλες σχολές του.Είμαι βέβαιος ότι τα αντικειμενικά αυτά στοιχεία θαμεταβάλουν την άποψη του Βασίλη, τουλάχιστον γιατο κορυφαίο ίδρυμά μας, το ΕΜΠ.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,Κ.Ι. Μουτζούρης

Γράμματα Αναγνωστών

Για την αξιολόγηση του ΕΜΠ

Προαγγελία γάµουΣύµφωνα µε το άρθρο 1369 του Aστικού Kώδικα ανακοινώνεται ότι:

Ο Μιχαήλ - Άνθιμος Δήσσος του Ευστρατίου και τηςΦωτεινής, το γένος Καραμήτρου, που γεννήθηκε καικατοικεί στη Μυτιλήνη, και η Μαρία Καλογνωμά τουΚωνσταντίνου και της Συμεωνίας, το γένος Χατζη-δούκα, που γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και κατοικείστα Πάμφιλα, πρόκειται να παντρευτούν στον ΙερόΝαό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου στις 4Σεπτεμβρίου 2011.

Στον ορισμό ολιγομελών επιτρο-πών διοίκησης όσων νομικών

προσώπων καταργήθηκαν κι έχουνυπαχθεί στον Οργανισμό Παιδείας,Πολιτισμού και Άθλησης του Δή-μου Λέσβου, προέβη το διοικητικότου συμβούλιο, σε μια προσπάθειανα υπάρξει αποτελεσματικότερηκαι καλύτερη διοίκησή τους.Όπως είπε ο πρόεδρος του Οργανι-σμού, δημοτικός σύμβουλος Κώ-στας Αστυρακάκης, οι επιτροπέςδιοίκησης που αποφασίστηκαν καιθα λειτουργήσουν σε χώρους πολι-τισμού και άθλησης, θα αποτελού-νται από πολίτες που θέλουν να ει-σφέρουν με τις προτάσεις και τηδουλειά τους, αλλά και από υπαλ-λήλους του Δήμου, όπου υπάρ-χουν. Αντικείμενό τους θα είναι ηδιαμόρφωση εισηγήσεων προς τη

διοίκηση του Οργανισμού, αλλάκαι η επιμέλεια των χώρων.Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έ-δωσε ο κ. Αστυρακάκης, οι επιτρο-πές που ορίστηκαν αποτελούνταιαπ’ τους:- στους Χώρους Άθλησης Μυτιλή-νης, Χριστόδουλο Κυπαρρίση, Βαγ-γέλη Χατζηαναγνώστου (δημοτικόυπάλληλο), Βαγγέλη Μοριανό, Πα-ναγιώτη Ευσταθίου και Κώστα Μυ-στεγνιώτη. - στο Λαογραφικό Οργανισμό Λαϊ-κής Τέχνης Μυτιλήνης, ΜιράνταΚοπτερού, Σωτηρία Αικατερινάκη(δημοτική υπάλληλο) και ΦώτηΚαρίνο. - στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου, Μι-χάλη Μαμάκο, Γιάννη Μαρσώνηκαι Γιάννη Χαλδέζο (δημοτικό υ-πάλληλο).

- στο Δημοτικό Στάδιο Πλωμαρίου,Νικέα Σοφιαδέλλη, Γιάννη Χιωτέλ-λη και Γιάννη Χαλδέζο (δημοτικόυπάλληλο).- στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Μυ-τιλήνης, Δημήτρη Μουτζούρη,Γιώργο Τσακμάκη (δημοτικό υπάλ-ληλο) και Χρήστο Καραγιαννόπου-λο.- στο Πολύκεντρο Πολιχνίτου,Στρατή Μοιρασγεντή, Κώστα Καλα-θά και Αντώνη Σαμιώτη.- στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυ-μνας, Κατερίνα Καμάρα (γενικήγραμματέα Μακεδονικού Μουσεί-ου Σύγχρονης Τέχνης), ΧριστίναΣγουρομύτη (εικαστικό-ερευνήτριατου Πανεπιστημίου Αιγαίου και τηςΣχολής Καλών Τεχνών) και ΒασίληΤιτιρέκη (δημοτικό υπάλληλο).

Νέα παρέμβαση προς την Εισαγγελία της Λέσβου έ-κανε ο Σύλλογος Σκαλοχωριτών Λέσβου «Ο Άγιος

Γεώργιος», επιδιώκοντας το κλείσιμο του τυροκομεί-ου τής «Λεσβιγάλ». Στην επιστολή γίνεται αναφορά στις ενέργειες που έ-χουν γίνει από την πλευρά του Συλλόγου και στην α-πόφαση του γενικού γραμματέα της ΑποκεντρωμένηςΔιοίκησης Αιγαίου, Φώτη Χατζημιχάλη, με την οποίααναστάλθηκε η προσωρινή άδεια λειτουργίας της μο-νάδας.Στη συνέχεια, υπογραμμίζει πως από την 1η Μαρτίου

έχει ενημερωθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οιαρμόδιες διευθύνσεις για την απόφαση, χωρίς να έ-χουν προβεί σε αναστολή λειτουργίας της μονάδας.Ο Σύλλογος καλεί τον εισαγγελέα να διερευνήσει τυ-χόν τέλεση αξιόποινης πράξης, ιδίως δε του αδικήμα-τος της παράβασης καθήκοντος από την τέως νομάρχηΠαύλο Βογιατζή, από τον περιφερειάρχη Βορείου Αι-γαίου, Νάσο Γιακαλή, και από τις αρμόδιες υπηρεσίες.Παράλληλα, ο Σύλλογος δηλώνει παράταση πολιτικήςαγωγής στην υπόθεση και επιφυλάσσεται να προτείνειμάρτυρες και να προσκομίσει σχετικά έγγραφα.

τoυ NIKOY MANABH

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Συλ-λόγου Εργαζομένων του Δήμου Λέσβουκαι της δημοτικής αρχής ξέσπασε χθες,

με αντικείμενο την πρόθεση του Δήμου νααναθέσει τη σύνταξη του οργανισμού τωνδύο νομικών προσώπων του, όπως και τωνκανονισμών λειτουργίας τους, σε ιδιωτικήεταιρεία έναντι 18.000 ευρώ. Το θέμα ε-πρόκειτο να συζητηθεί χθες στο βράδυ στησυνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ε-νώ ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός διευκρί-νισε πως το έργο που θα ανατεθεί έναντιτου συγκεκριμένου ποσού, περιλαμβάνειτόσο τον οργανισμό των δύο νομικών προ-σώπων, όσο και τον Οργανισμό Εσωτερι-κής Υπηρεσίας ολόκληρου του Δήμου.Ο γραμματέας του Συλλόγου, ΠαναγιώτηςΛενέτης, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τηνημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβου-λίου η εταιρεία που θα αναλάβει το έργο,προβλέπει να συντάξει τον οργανισμό τωνπαιδικών σταθμών, στους οποίους απασχο-λούνται 90 άτομα, και τον οργανισμό τουνομικού προσώπου Πολιτισμού, Αθλητι-σμού και Νεολαίας, στον οποίο απασχο-λούνται αυτήν τη στιγμή 12 άτομα και οιοργανικές του θέσεις δεν αναμένεται να ξε-περάσουν τους 30 υπαλλήλους.Οι Εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι σε μια ε-ποχή που ο Δήμος αντιμετωπίζει μεγάλαοικονομικά προβλήματα, είναι τουλάχιστονάστοχη επιλογή να δίνονται χρήματα σε ι-διωτική εταιρεία για τη σύνταξη των οργα-νισμών των δύο νομικών προσώπων. Κι όλα

αυτά, όταν την ίδια στιγμή λόγω έλλειψηςπόρων οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου θαφιλοξενήσουν φέτος λιγότερα παιδιά απόκάθε άλλη χρονιά και όταν οι μόνιμοι εργα-ζόμενοι του νομικού προσώπου Πολιτι-σμού και Αθλητισμού παραμένουν απλήρω-τοι εδώ και τρεις μήνες και συμβασιούχοιβρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.Κατά την άποψη του Συλλόγου, η σύνταξητων δύο οργανισμών μπορεί να γίνει απότις υπηρεσίες του Δήμου χωρίς να απαιτη-θεί καμμία απολύτως δαπάνη.Σε άλλο σημείο της καταγγελίας του, ο Σύλ-λογος εξηγεί ότι οι υπηρεσίες του Δήμουκαι η επιτροπή εργασίας που έχει συσταθεί,αυτή την περίοδο συντάσσουν τον Οργανι-σμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, ο ο-ποίος προβλέπει περί τις 700 οργανικές θέ-σεις, πάνω από 13 διευθύνσεις και καλύ-πτει όλη τη Λέσβο.

Η απάντηση ΒατούΟ αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός αναφέρεισε σχέση με τα καταγγελλόμενα απ’ τουςΕργαζομένους ότι πρόκειται για πολιτική ε-πιλογή της δημοτικής αρχής να ακολουθη-θεί η συγκεκριμένη διαδικασία. Στόχος εί-ναι να ολοκληρωθεί γρήγορα τόσο η σύντα-ξη του οργανισμού του Δήμου, όσο και τωννομικών προσώπων του, ώστε ο Δήμος ναλειτουργήσει ουσιαστικά και αποτελεσματι-κά υπέρ των κατοίκων της Λέσβου. Ακόμητόνισε πως «δεν είναι ακριβές ότι η σύντα-ξη του οργανισμού του Δήμου γίνεται απότις υπηρεσίες του».Αυτό που έχει γίνει σύμφωνα με τον αντι-

δήμαρχο, είναι ότι ο Δήμος πήρε έναν έτοι-μο σχεδιασμό για τους μεγάλους νησιωτι-κούς δήμους από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Ε-ταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκη-σης) κι αυτό που ο Σύλλογος Εργαζομένωνονομάζει «σύνταξη του οργανισμού από τιςυπηρεσίες», είναι οι προτάσεις που έχουνζητηθεί στα πλαίσια της διαβούλευσης πουη δημοτική αρχή αποφάσισε ότι πρέπει ναγίνει. Παράλληλα, ο κ. Βατός προσέθεσε ότιη ανάθεση σε εξειδικευμένο μελετητικόγραφείο είναι απαραίτητη και για έναν επι-πλέον λόγο. Ο Δήμος δε διαθέτει νομική υ-πηρεσία, που είναι απαραίτητη στη διαχεί-ριση τέτοιων ζητημάτων ώστε να αποφεύ-γονται πιθανές ενστάσεις.

Συνάντηση με ΒουνάτσοΧθες ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμουείχε συνάντηση με το δήμαρχο ΔημήτρηΒουνάτσο για το ζήτημα αυτό. Στη συνάντη-ση αυτή, όπως μας είπε ο κ. Λενέτης, ο ί-διος προσπάθησε να εξηγήσει στο δήμαρχοτις θέσεις του, ωστόσο ο κ. Βουνάτσος έδει-ξε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να μπει σεδιαπραγμάτευση. Ξεκαθάρισε, δε, πως είναιπολιτική του απόφαση και θα προχωρήσειστην υλοποίησή της.Σήμερα Παρασκευή αναμένεται να δοθείσυνέχεια στο ζήτημα αυτό, μια και ο Σύλλο-γος Εργαζομένων έχει προγραμματίσει ναδώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσαενημέρωσης, με κεντρικό θέμα τις απόψειςτου για το ζήτημα της αποκομιδής των α-πορριμμάτων.

[email protected]

Το άλλο Σάββατο στο Ίππειος

1η Γιορτή ΕθελοντισμούΤην 1η Γιορτή Εθελοντισμού

διοργανώνει στο Πάρκο Ιππείουτο Σάββατο 27 Αυγούστου, στις6:30 το απόγευμα, η Τοπική Κοι-νότητα, σε συνεργασία με τον Πο-λιτιστικό Σύλλογο Ιππείου. Η διορ-γάνωση γίνεται με αφορμή το Ευ-ρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού και θαείναι ανοιχτή σε όλους.Στο πλαίσιο της δράσης, ομάδα ε-θελοντών θα φυτέψει λουλούδιαπεριμετρικά του χώρου του Μνη-μείου Ηρώων. Μετά τους χαιρετι-σμούς των επισήμων, θα ακολου-θήσουν παρουσιάσεις δράσεωνδιαφόρων εθελοντικών οργανώσε-ων του νησιού, τοποθετήσεις γιατην προσφορά του εθελοντισμούστο κοινωνικό σύνολο, ανταλλαγήαπόψεων μεταξύ των εθελοντικώνομάδων, εκθέσεις ζωγραφικής καιχειροτεχνίας με βάση τον εθελοντι-σμό κ.ά.. Η βραδιά θα κλείσει μετην εμφάνιση του τοπικού μουσι-κού συγκροτήματος «Τα Φώτα Α-πέναντι», ενώ την παρουσίαση τηςβραδιάς θα κάνει η ραδιοφωνικήπαραγωγός Μαρία Λημναίου.Όπως τονίζει η Τοπική Κοινότητα,η ύπαρξη τριών εθελοντικών ομά-δων στην περιοχή δείχνει πως υ-πάρχει αυξημένο το αίσθημα τηςπροσφοράς μεταξύ των πολιτών,πολλές από τις δράσεις των οποί-ων έχουν συμβάλει κατά πολύ, τό-σο στην ανάπλαση σημείων μέσαστο χωριό, όσο και στη σύσφιγξητων σχέσεων μεταξύ των κατοίκων.

Επιτροπές απ’ τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού και Άθλησης, στα νομικά πρόσωπα που καταργήθηκαν

Για καλύτερη διοίκηση

Από το Σύλλογο Σκαλοχωριτών Λέσβου

Νέα επιστολή στον εισαγγελέα

Για την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία, έναντι 18.000 ευρώ, της σύνταξης του οργανισμού των δύο νομικών προσώπων του Δήμου

Κόντρα δημοτικής αρχής - Εργαζομένων

Ήτανε Κυριακήπρομεσήμερο κιοι νοικοκυραίοικόβανε βόλτες

στο πάρκο, παίζανε με ταπαιδιά τους, βλέπανε φού-τμπολ, ή χαζεύανε στην τη-λεόραση. Ο Ρίτσαρντ αραγμένος στηνκουνιστή πολυθρόνα κοι-τούσε κάποιο θρίλερ, μαδεν το έβλεπε. Όσο κουνιό-ταν η πολυθρόνα ταξίδευε ονους του, θάρρεσε πως φο-ρούσε σκάφανδρο, αφαιρέ-θηκε, έκανε παράξενες κι-νήσεις κολύμβησης στον α-έρα κι απότομα σταμάτησεολόβρεχτος από έναν παγε-ρό ιδρώτα δείγμα της έντα-σης στην προσπάθειά του.Απόμεινε για ένα δευτερό-λεφτο παγωμένος, ταριχευ-μένος θαρρείς, με τα δάχτυ-λα των χεριών του απροσ-διόριστα τεντωμένα, σιγου-ρεύτηκε πως συνέλαβε αυ-τό που μήνες κυνηγούσε κιίδιο ελατήριο τινάχτηκε α-πάνω. Όρμησε στο μεγάλο

γραφείο, βρέθηκε ανάμεσαμηχανές, κομπιούτερ κι όλατα σύνεργα ενός σχεδιαστή,χύθηκε απάνω σε ένα τερά-στιο άσπρο χαρτί, κι άρχισεμε πάθος να τραβάει γραμ-μές. Έβλεπε να πετυχαίνειένα μικρό αριστούργημαγια τον σχεδιασμό του θα-λάμου του καινούργιου δια-στημόπλοιου και απογειω-νόταν μαζί του. Είχε προ-βλέψει κάθε λεπτομέρεια.Ηρέμησε κάπως, πήρε ένατσιγάρο, το έκοψε στα δύοκαι το πέταξε. Δυο χρόνιατώρα συνηθίζει αυτή την κί-νηση, σα να τα εκδικείταιγια τη ζημιά που του είχανεκάνει.Ξανάπεσε στο σχέδιο απά-νω, έγραψε κάτι αριθμούς,το κοιτούσε και του άρεσενα το χαδεύει. Το έβλεπεσαν ένα κομμάτι από τον ε-αυτό του. Άρχισε να τρα-γουδάει σιγανά ένα σχολι-κό τραγούδι και έβαλε στηντηλεόραση ένα παιδικόπρόγραμμα. Ήθελε να ηρε-

μήσει και μετά να βεβαιω-θεί πως δεν είχε κάνει λά-θος. Πάντα τον χαλάρωναντα κινούμενα σχέδια.Γι’ αυτό και δεν ήταν σίγου-ρος αν γκρίνιαζε ο Μίκυ ήκραύγαζε το Πινόκιο όσομεγάλωνε η μύτη του. Μαόχι. Το κουδούνισμα ερχό-ταν από την κουζίνα.Στη εξώπορτα κάποιος ά-γνωστος αστυνομικός περί-μενε.«Λυπούμαι, κύριε, αλλάπρόκειται για τη γυναίκασας», του είπε. «Τι συμβαίνει;», ρώτησε α-νήσυχος.«Τίποτα σοβαρό, αλλά να,εκεί που ψώνιζε…»«Κατάλαβα», αποκρίθηκεσυντετριμμένος ο Ρίτσαρντ.«Η κλεπτομανία της!»«Μπήκε στο δοκιμαστήριο,φόρεσε ακριβά εσώρουχακι έφευγε χωρίς να τα πλη-ρώσει…»«Να εφαρμοστεί ο νόμος,κύριε», είπε σκληρά.Την άλλη μέρα, όλες οι το-πικές εφημερίδες, τα κανά-λια το διαδίκτυο κι οι πίνα-κες ανακοινώσεων είχανετη φωτογραφία της με πλη-ροφορίες για την πράξητης.Δεν ξανάκλεψε η σύζυγοςτου σχεδιαστή διαστημο-πλοίων εδώ στο BeverlyHills του Λος Άντζελες πουμένουν.Κι όσοι βλέπουν τις άμεσεςσυνέπειες, αναγκάζονται ναχαλιναγωγούν τα πάθη τουςκαι τις άνομες ορέξειςτους.Κι αναρωτιέμαι στ’ αλήθεια,γιατί εδώ κρατούν κρυφό τοόνομα των κακοποιών καισκεπάζουν ή φλουτάρουντα πρόσωπά τους; Φοβού-νται μην τους εκθέσουν; Ήμπας κι έχει δίκιο ο φουκα-ράς ο Σταμάτης σαν ήρθε α-γριεμένος στο κονάκι μουκαι φώναζε που του κλέψα-νε τα 40 όλα κι όλα πρόβα-τά του κι έβριζε τους πά-ντες;

«Ω ανάθεμά τσει, θα με πά-νε φυλακή θένε.»«Ποιος; Ο κλέφτης;» «Άσ’ τον αυτόν τον κερατά.Το Κράτος. Αυτό, που τονπροστατεύει.»«Ε, όχι και προστατεύει»,τόλμησα να πω, θύμωσε πιοπολύ.«Και γιάντα η εφημερίδα,βρε γραμματιζούμενε, δεγράφει το όνομα του βρο-μιάρη; Αφού τον πιάσανεκαι τον ξέρουνε. Ε;»Και βέβαια τι να πω ότανσυγκρίνω τις δυο περιπτώ-σεις κι όταν ξέρω πως άμαπάει κάποιος, για παρά-δειγμα, να νοικιάσει σπίτιστο Μαϊάμι, μπαίνει στο ι-ντερνέτ και βλέπει ονόματακαι φάτσες των επικίνδυ-νων βιαστών κι άλλων κα-κοποιών της περιοχής πουέκαναν ή αποπειράθηκαν νακάνουν αξιόποινη πράξη, κιέτσι μπορεί ο κάθε νομοτα-γής πολίτης να προφυλα-χτεί από δαύτους;Γιατί αλήθεια εδώ στη «δη-μοκρατία μας», που κο-ντεύει να γίνει «αναρχίαμας», δεν γνωστοποιούμετα ονόματα τους;Παράγγειλε, λέει, στην Α-θήνα ένας οικογενειάρχηςμια μερίδα κοτόπουλο γιατο σπίτι του κι αφού έφαγετο κοριτσάκι τους κάμποσο,μετά προσέξανε πως ήτανεγιομάτο σκουλήκια. Σανπήρανε την αστυνομία, α-διαφόρησε μια κι ήταν αρ-γία, ενώ ο επικίνδυνος ψη-τοπώλης, αρκέστηκε να πει:«Ε και τι έγινε; Να σας δώ-σω τα λεφτά σας πίσω, ήμια άλλη μερίδα χωρίςσκουλήκια.»Κι αντί να του πάρουν τηνάδεια λειτουργίας, δεν ανα-κοίνωσαν ούτε το όνομάτου.Μήπως, λοιπόν, έχει δίκιοο Σταμάτης πως η Πολιτεία(ποια Πολιτεία) αντί το θύ-μα, προστατεύει το θύτη;

Γιώργος Καμβυσέλλης[email protected]

24

XAM

OΓEΛATE!

κάνει

του

ς άλλου

ς να α

νησυχού

ν!

µέρανύχτα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Έτσι άρχισε

Όταν ήταν να πάρωσύνταξη, πήγα στο

ΙΚΑ.Η γυναίκα στο γκισέμού ζήτησε την ταυτό-τητά μου για να δει τηνηλικία μου. Έψαξα στιςτσέπες μου και διαπί-στωσα ότι είχα ξεχάσειτο πορτοφόλι μου στοσπίτι.Το είπα στην υπάλληλοκαι είπα ότι θα ξανα-περνούσα αργότερα.Η υπάλληλος μου λέει:«Ξεκούμπωσε το που-κάμισό σου.»Ξεκούμπωσα το πουκά-μισο και φάνηκαν οιλευκές τρίχες στο στή-θος μου.Η υπάλληλος είπε:«Σίγουρα είστε σε ηλι-κία για σύνταξη», καιπροώθησε την αίτησήμου.Όταν γύρισα σπίτι είπατην ιστορία στη γυναίκαμου.Μου είπε:- Έπρεπε να είχες κατε-βάσει το παντελόνισου. Θα έπαιρνες καιεπίδομα αναπηρίας...Και έτσι άρχισε ο κα-βγάς...

J

22510 44242

Ο Ρίτσαρντ, ο Σταμάτης κι οι κακοποιοί

w Κάθε Σάββατοβράδυ, για όλο τοκαλοκαίρι, οι«Nemesis» θαβρίσκονται live στηνκαντίνα τηςΧαραμίδας από τις22:00!

wClosing party γιατο «Makara Club»με τους «REC» live,το ερχόμενοΣάββατο. Η είσοδοςείναι 10 ευρώ μεποτό.

w Μαγειρευτά,σπιτικά πιάταμπορείτε νααπολαμβάνετεκαθημερινά στη«Martano», στογήπεδο.

wΔιαλέξτε τοπρωινό σας από τοφούρνο Σαμιώτηστο πάρκινγκ ήστην Ερμού, για ναξεκινήσει νόστιμακαι δυναμικά ημέρα σας.

w «Ο Αντώνης»,στο Καγιάνι,σερβίρει φρέσκαψαρικά και νόστιμαορεκτικά, με… θέα.

wΣτο «Κοράλλι»,στα Βατερά, θαγευτείτε νόστιμουςμεζέδες για νασυνοδεύσετε τοούζο ή το κρασίσας.

w Στη βεράντα τού«Loft» απολαύστετον καφέ ή το ποτόσας με θέα τολιμάνι της πόλης.

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»