ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2...

24
Υγεία ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 www.ekirikas.com a b T H E N A T I O N A L H E R A L D Αφιέρωμα στην ιατρικός Τουρισμός Υψηλή ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών και απόλαυση τουριστικής εμπειρίας Ιατρική και Μαθηματικά στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας Επιδημιολογια Το αφιέρωμα στην Επιδημιολογία έγινε δυνατό με την ευγενική μερική χορηγία της επιστημονικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας RegeNeRON

Transcript of ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2...

Page 1: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥγείαΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

www.ekirikas.com

a b

TH

E NATIONAL HERA

LD

Αφιέρωμα στην

ιατρικός Τουρισμός

Υψηλή ποιότητα ιατρικών υπηρεσιώνκαι απόλαυση τουριστικής εμπειρίας

Ιατρική και Μαθηματικά στην υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας

Επιδημιολογια

Το αφιέρωμα στην Επιδημιολογία έγινε δυνατό με την ευγενική μερική χορηγία της επιστημονικής βιοφαρμακευτικής εταιρείας RegeneRon

Page 2: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ 20192 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Το τεύχος της 30ης Νοεμβρίου 2019 για την Υγεία είναι αφιερωμένο στην επιστήμητης Επιδημιολογίας και την προσφορά της στην ιατρική επιστήμη. Επτά πολύ σημαντικοίεπιστήμονες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας να μας μιλήσουν για την Επιδημιο-λογία και τις έρευνές τους, ο καθένας στον τομέα του. Το τεύχος αυτό οφείλει τη δη-μιουργία του στην ευγενική χορηγία της φαρμακοβιομηχανίας Regeneron Laboratoriesκαι στην υποστήριξη του προέδρου και διευθυντή της επιστημονικής ομάδας της εται-ρείας ομογενούς Γιώργου Γιανκόπουλου, κορυφαίου επιστήμονα και πρωτοπόρουστη Βιοϊατρική. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους αυτούς που έχουν αφιερώσει την ζωήτους στην έρευνα και στην ανιδιοτελή προσφορά τους στην ανθρωπότητα.

Γιάννα Κατσαγιώργη

Regeneron είναι μία κορυφαία, επιστη-μονική βιοφαρμακευτική εταιρεία, μεέδρα το Tarrytown στη Νέα Υόρκη, πουανακαλύπτει, αναπτύσσει, παρασκευ-άζει και διαθέτει φαρμακευτικά προϊό-

ντα για τη θεραπευτική αντιμετώπιση σοβαρών πα-θήσεων, όπως φάρμακα για την υψηλή LDL χολη-στερόλη, τις οφθαλμικές ασθένειες, σπάνιες φλεγ-μονώδεις παθήσεις, ενώ έχει υπό ανάπτυξη προϊόντασε πεδία με ακάλυπτες θεραπευτικές ανάγκες, συ-μπεριλαμβανομένων της ογκολογίας, της ρευματο-ειδούς αρθρίτιδας, του άσθματος, της ατοπικής δερ-ματίτιδας, του πόνου και μεταδοτικών ασθενειών.

Ιδρύθηκε το 1988 από τον Δρ. Leonard Schleiferκαι τον Δρ. George Yancopoulos (Γιώργο Γιανκό-πουλο) δυο κορυφαίους επιστήμονες.

Ο Δρ Γιανκόπουλος είναι σήμερα πρόεδρος καιδιευθύνων Επιστημονικός Υπεύθυνος στηνRegeneron και έχει υπηρετήσει στο Διοικητικό Συμ-βούλιο από το 2001. Μαζί με τα βασικά μέλη τηςομάδας του, είναι ο κύριος εφευρέτης των επτά φαρ-

μάκων της Regeneron που έχουν εγκριθεί από τηνFDA και βασικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομέ-νης της τεχνολογίας TRAP, VelociGene® καιVelocImmune®.

Εχει ανακηρυχθεί επιχειρηματίας της χρονιάς απότην Ernst & Young και η ηγετική του παρουσία είναικαθοριστικής σημασίας, για τη δημιουργία της επι-στημονικής, συνεργατικής και υψηλής παραγωγικήςκουλτούρας στη Regeneron, η οποία έχει αναγνω-ριστεί από το περιοδικό «Forbes», ως μια από τις«πιο καινοτόμες εταιρείες στον Κόσμο». Είναι ο πρώ-τος επιστήμονας επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξηςστον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, πουέγινε δισεκατομμυριούχος και ο 11ος πιο γνωστόςεπιστήμονας στον Κόσμο τη δεκαετία του 1990. Το2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστη-μών και με τα επιτεύγματά του έχει τιμήσει και συνε-χίζει να τιμά την Ομογένεια.

Η ομάδα Βιομηχανικών Επιχειρήσεων και Προ-μηθειών Προϊόντων (IOPS), η οποία είναι υπεύθυνηγια την παραγωγή προϊόντων Regeneron, παρασκευ-

άζει επιτυχώς ένα φάσμα βιοφαρμακευτικών προϊό-ντων για ασθενείς παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομέ-νων των εγκεκριμένων θεραπευτικών πρωτεϊνών καιεκείνων που εμπλέκονται σε κλινικές μελέτες.

Οι λειτουργίες της ακολουθούν την αυστηρή τή-ρηση των τωρινών Καλών Παρασκευαστικών Πρα-κτικών (cGMP) και χρησιμοποιούν αναλυτικό εξοπλι-σμό τελευταίας τεχνολογίας, αυτοματοποιημένασυστήματα διαχείρισης εργαστηριακών πληροφοριώνκαι ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης εγγράφων.

Υποστηριζόμενες από μια εξειδικευμένη ομάδαεπιστημόνων, μηχανικών, ειδικών βιοτεχνολογίαςκαι διαχειριστών, οι ολοκληρωμένες ομάδες τηςRegeneron προσφέρουν μια αξεπέραστη τεχνογνω-σία στην ανάπτυξη, λειτουργία, βελτιστοποίηση, επι-κύρωση και αδειοδότηση των σύνθετων διαδικασιώνπαρασκευής που απαιτούνται για την παραγωγή βιο-φαρμακευτικών προϊόντων.Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία,

επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.regeneron.com ήακολουθήστε το @Regeneron στο Twitter.

H

Αφιέρωμα στην Υγεία

Της Γιάννας Κατσαγεώργη

REGENERONDoing Well By Doing Good

a b

Queens & Manhattan Audiology PLLCAstoria: Hellenic Medical Center, 30-16 30th Drive, Astoria, NY 11102

Whitestone: 150-12 14th Ave., Suite 200, Whitestone, NY 11357Manhattan: 121 East 84th Street, New York, NY 10028

Tel.: 212-605-3785 • Fax: 212-792-3900 www.manhattanaudiology.com

IΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΣ ΑUDDoctor of Audiology (Aκουολόγος)

26 χρόνιαπείρα

❚ Comprehensive Hearing Evaluations

❚ Rehabilitation of Hearing Loss

with Hearing aids

❚ Assistive Listening Device

❚ Comprehensive Balance Evaluations

❚ Ολοκληρωμένη αξιολόγηση ακοής

❚ Αποκατάσταση απώλειας ακοής

με ακουστικά βαρηκοΐας

❚ Υποβοηθητική συσκευή ακοής

❚ Αξιολογήσεις ολοκληρωμένης ισορροπίας

Page 3: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΕπιδημιολογίαΙατρική και Μαθηματικά στην υπηρεσίατης Δημόσιας Υγείας

ΥΓΕΙΑ 2019 3ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ε την λέξη επιδημία χα-ρακτηρίζουμε τις εξάρ-σεις ασθενειών, που εμ-φανίζονται σε έναν αν-θρώπινο πληθυσμό σε

δεδομένη χρονική περίοδο και σε βαθμόμεγαλύτερο του αναμενόμενου. Μπορείνα περιορίζεται γεωγραφικά σε έναν τόποή μια ολόκληρη χώρα. Στην περίπτωσηπου η επιδημία εξαπλωθεί και εκτός τωνγεωγραφικών ορίων μιας χώρας, ορίζεταιως πανδημία.

Η επιδημία της χολέρας, που έπληξετο Λονδίνο το 1854, όπου χιλιάδες κά-τοικοι αρρώστησαν ή έχασαν την ζωήτους από μολυσμένο νερό, δεν θα είχεσταματήσει, αν δεν υπήρχε η περιέργειακαι η διορατικότητα ενός τοπικού για-τρού, που ζούσε στην περιοχή, του JohnSnow, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόροςστον τομέα της Δημόσιας Υγείας και τηςΕπιδημιολογίας. Ως γιατρός που εργα-ζόταν στο Soho, άρχισε να διερευνά αμέ-σως το ξέσπασμα του 1854, σε μια προ-σπάθεια να αποδείξει, ότι η χολέραοφειλόταν σε μολυσμένο νερό. Αρχισετην έρευνά του μιλώντας με τους κατοί-κους της περιοχής και πολύ σύντομα άρ-χισε να υποψιάζεται, ότι η πηγή ήταν ηδημόσια αντλία νερού στην Broad Street.Χρησιμοποίησε πληροφορίες από τοπικάνοσοκομειακά και δημόσια αρχεία καιρώτησε συγκεκριμένα τους κατοίκους,αν έχουν πιει νερό από τη συγκεκριμένηαντλία. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πλη-ροφορίες, άρχισε να δημιουργεί ένανχάρτη κουκίδων, για να απεικονίσει τηναντιστοιχία των περιπτώσεων της νόσουγύρω από την αντλία.

O Snow έγραψε: «Μέσα σε 250 μέτρααπό το σημείο, όπου η οδός Cambridgeσυναντά την Broad Street, υπήρχαν πάνωαπό 500 θανατηφόρες επιθέσεις χολέραςσε 10 ημέρες. Μόλις μου έγινε γνωστή ηκατάσταση και η έκταση αυτής της επιδη-μίας χολέρας, υποψιάστηκα κάποια μό-λυνση του νερού της αντλίας στην πολυ-σύχναστη Broad Street».

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1854, ο Snowανέφερε τα ευρήματά του σε τοπικούςαξιωματούχους και τους έπεισε να πά-ρουν το χερούλι από την αντλία, καθι-στώντας αδύνατο να αντληθεί νερό απόαυτή. Λίγο μετά τη διακοπή αυτή, το ξέ-σπασμα έληξε.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν αργότερα,

ότι το δημόσιο πηγάδι, από το οποίο ηαντλία έφερνε νερό, ήταν χτισμένο μόλιςλίγα μέτρα από μια καταβόθρα.

Η πάνα ενός μωρού, που είχε προ-σβληθεί από χολέρα από άλλη πηγή, είχεπλυθεί σε αυτήν την καταβόθρα και ήτανη εστία μόλυνσης.

Αυτή η επιδημία είναι μια μόνο απότις περιπτώσεις των επιδημιών, πουέχουν πλήξει την ανθρωπότητα και τηναναφέρουμε, για να γίνει κατανοητός ορόλος της Επιδημιολογίας, ως ένα απότα πλεον τεκμηριωμένα όπλα της Ιατρι-κής. Οι πρώτες περιγραφές εμπειρικώνσχέσεων μεταξύ εκδήλωσης / εμφάνι-σης των ασθενειών και των διαφόρωνσυνθηκών διαβίωσης (διατροφή, κατοι-κία, κλιματολογικές συνθήκες) και άλλαπιθανά αίτια, έγιναν για πρώτη φορά απότον Ιπποκράτη (460-357 π.Χ.) στο έργοτου «Περί αέρος, ύδατος και τόπων». ΟWilliam Farr (1807-1883) έθεσε τις βά-σεις για την επιδημιολογική χρήση δη-μογραφικών δεδομένων, εργαζόμενοςως υπεύθυνος ιατρικών θεμάτων, συ-γκεντρώνοντας συστηματικά και αναλύο-ντας θανάτους στη στατιστική υπηρεσίατης Αγγλίας. Ο John Graunt (1662) δη-μοσίευσε δείκτες θνησιμότητας, μέτρησετις γεννήσεις, την εμφάνιση νόσων, πα-ρατήρησε τις διαφορές ανάμεσα σε γυ-ναίκες και άνδρες, την υψηλή βρεφικήθνησιμότητα, τις διαφορές ανάμεσα σεαγροτικές και αστικές περιοχές, τις δια-φορές στην εμφάνιση νόσων ανάλογαμε τις εποχές του χρόνου.

Η Επιδημιολογία εξελίχτηκε μέσα στηνπορεία του χρόνου, σαν τμήμα της Δη-μόσιας Υγείας, που ασχολείται με τη διε-ρεύνηση των αιτιών που προκαλούν τιςασθένειες, ώστε να μπορέσει να προλά-βει την εμφάνισή τους. Δίνει έμφαση στηνπρόληψη παρά στην ασθένεια και επικε-ντρώνεται σε πληθυσμούς και όχι μεμο-νωμένα άτομα. Οπως έλεγε ο διεθνώςαναγνωρισμένος διευθυντής του τμήμα-τος Επιδημιολογίας στο Harvard (Χάρ-βαρντ) Δημήτρης Τριχόπουλος: «Η Προ-ληπτική Ιατρική με την πρόληψη είναιεκείνη η οποία μεγιστοποιεί την ευτυχίαστη ζωή μας. Οχι ότι δεν είναι σημαντικήη θεραπεία - κάθε άλλο, αλλά μέχρι ναθεραπευτείς μπορείς να περάσεις απόμεγάλη θλίψη και αγωνία, ακόμα και αντο θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι καλό.Εξάλλου, αν αποτύχει η πρόληψη, υπάρ-

χει η δυνατότητα θεραπείας, ενώ το αντί-θετο δεν είναι δυνατό».

Αντικείμενο της Επιδημιολογίας είναικαι η περιγραφική κατανομή των παρα-γόντων που επηρεάζουν τον πληθυσμό,όπως για παράδειγμα η ηλικία, το φύλο,η φυλή, η γεωγραφική περιοχή και τοεπάγγελμα. Επιπλέον οι αιτίες που προ-καλούν ασθένειες ή αλλαγές στον αν-θρώπινο πληθυσμό, είναι αντικείμενο της«επαγωγικής» ή «αναλυτικής Επιδημιο-λογίας». Στην Επιδημιολογία κάθε νόσοςπεριγράφεται κυρίως από τη συχνότηταεμφάνισης, τον χρόνο διάρκειας και τηνεξέλιξή της. Επιπλέον η επιδημιολογικήέρευνα περιλαμβάνει τη μελέτη των συν-θηκών και των αιτιών που προκαλούνεπιδημίες -για παράδειγμα κάπνισμα καικαρκίνος των πνευμόνων, την κατανόησητης ιστορίας των νοσημάτων, την ταξινό-

μηση των νοσημάτων, τον προγραμματι-σμό, την οργάνωση και την αξιολόγησητων υπηρεσιών υγείας.

Η Δημόσια Υγεία απαιτεί συστηματικήκαι σφαιρική ενημέρωση στοχευμένη σεεπιρρεπείς ομάδες πληθυσμού (σχολεία,χώροι εργασίας, χώροι άθλησης) και τηδημιουργία συνθηκών υγιεινής διαβίω-σης. Οι προαγωγοί της υγείας πρέπει νααναλάβουν τις ευθύνες τους και να εν-σωματώνουν τις υπηρεσίες πρόληψης μετην κλινική ιατρική.

Η Ελλάδα είναι περήφανη για δυοκορυφαίους επιδημιολόγους, διεθνώςαναγνωρισμένους, οι οποίοι δεν βρίσκο-νται εν ζωή, τον Γιώργο Παπανικολάουγνωστό για το Παπ-τεστ, το οποίο είναιευρύτατα διαδεδομένο σε όλο τον κό-σμο και χρησιμοποιείται ανεπιφύλακταγια τη διάγνωση του καρκίνου της μή-

τρας και τον Δημήτρη Τριχόπουλο, κα-θηγητή και διευθυντή της Εδρας Επιδη-μιολογίας στο Χάρβαρντ για την εργασίατου σχετικά με τον ρόλο του παθητικούκαπνίσματος στην αιτιολογία του καρκί-νου του πνεύμονα.

Οι νεώτεροι επιδημιολόγοι, ΙωάννηςΙωαννίδης καθηγητής Ιατρικής του Πα-νεπιστημίου Στάνφορντ, ειδικός σε θέ-ματα στατιστικής, και ο Στέφανος Κάληςδιευθυντής του τμήματος ΔημόσιαςΥγείας του Harvard, επίσημοι προσκε-κλημένοι του «Ε.Κ.» να μας μιλήσουνγια το έργο τους, ζουν στην Αμερική καιτιμούν την πατρίδα μας με την προ-σφορά τους στην Επιδημιολογία και τηΔημόσια Υγεία.

Βιβλιογραφία:mediteam.grΓενική Επιδημιολογία-Τριχόπουλος

MΤης Γιάννας Κατσαγεώργη

Page 4: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

Ο Δρ Χρήστος Κυρατσούς είναι ο Ελληνας ερευνητήςκαι αντιπρόεδρος Ερευνας, Μολυσματικών Νόσωνκαι Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της πρωτοπόρας φαρ-μακευτικής εταιρείας και βιοτεχνολογίας Regeneron,τον οποίο το περιοδικό «Business Insider» κατέταξε

πρόσφατα ανάμεσα στους 30 νέους ηγέτες, που μεταμορφώνουν τομέλλον των υπηρεσιών υγείας παγκοσμίως. Επικεφαλής της ερευνη-τικής του ομάδας ανέπτυξαν το πλέον υποσχόμενο σχήμα θεραπείαςμε το όνομα REGN-EB3 σε ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τον ιό τουαιμορραγικού πυρετού Ebola στο Κονγκό, με αποτέλεσμα τα ποσοστάεπιβίωσης από τον ιό να έχουν την εντυπωσιακή αύξηση της τάξεωςτου 70% από 30%.

Ο νεώτατος σε ηλικία ερευνητής γεννήθηκε στην Κοζάνη και μετάτο Λύκειο πήγε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Φαρμακευτική στοΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, έκανε το δι-δακτορικό του στη Μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο Columbia και τομεταδιδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο ΝΥU, όπου και εργάστηκε γιαδυο χρόνια. Το 2011 τον προσέλαβε η Regeneron, στην οποία εργά-ζεται μέχρι σήμερα. Ο Χρήστος Κυρατσούς τιμήθηκε το 2009 για τιςακαδημαϊκές επιδόσεις του, με το βραβείο του Κοσμήτορα της ΙατρικήςΣχολής του Πανεπιστημίου Columbia (2009 Dean's Award for Excel-lence in Research).

Κύριε Κυρατσούς, πώς εφαρμόζεται η Επιδημιολογία στις έρευ-νές σας για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων;Η Επιδημιολογία είναι βάση, για να ξεκινήσεις μια κλινική δοκιμή.

Είναι η επιστήμη, για να κατανοήσεις τις ασθένειες, για να καταλάβειςπού βρίσκονται, πώς μπορείς να τις ελέγξεις. Οταν έχεις μπροστά σουμια ασθένεια, για την οποία ψάχνεις ένα καινούργιο φάρμακο, για νακαταλάβεις πώς μπορείς να το δημιουργήσεις πρέπει να κατανοήσειςπρώτα την επιδημιολογία της ασθένειας. Για παράδειγμα, ας πάρουμετην ασθένεια της γρίπης. Με βάση την επιδημιολογία της γρίπης,παίρ-νουμε πληροφορίες, ότι η ασθένεια αυτή εμφανίζεται στο Β. Ημισφαίριο,κυρίως από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει, ότιμπορείς να μελετήσεις το φάρμακο στο συγκεκριμένο χρονικό περιθώ-ριο. Με την επιδημιολογία ξέρεις ότι οι ασθενείς που πιο συχνά παθαί-νουν γρίπη είναι, είτε μικρά παιδιά, είτε άτομα μεγάλης ηλικίας, οπότε,αν θέλεις να μελετήσεις ένα φάρμακο, είναι καλύτερα να απευθυνθείςσε ομάδες οι οποίες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν γρίπη.Οπότε έχοντας σαν βάση των κλινικών μελετών μας την επιδημιολογία,μαθαίνουμε τι χρειάζεται, για να αναπτύξουμε ένα φάρμακο.

Πείτε μας πώς ξεκίνησε η Regeneron.Βρισκόμαστε αρχικά στο East view στο Tarrytown, στη Νέα Υόρκη.

Η εταιρεία μας δημιουργήθηκε το 1988 από τον LeonardS. Schleifer,

MD, PhD και τον GeorgeD. Yancopoulos, MD, PhD, ο οποίος είναι οCEO της εταιρείας. Σήμερα απασχολούνται στην εταιρεία 8000 άτομακαι διαθέτει διάφορα φάρμακα που έχουν εγκριθεί και χρησιμοποιού-νται από ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Οι έρευνές μας ξεκίνησαν με με-λέτες των neurotropicfactors, διαφόρων πρωτεϊνών, οι οποίες ελέγ-χουν το πώς μεγαλώνουν οι νευρώνες στον εγκέφαλο. Αυτή ήταν ηπρώτη έρευνα που έκανε η εταιρεία. Είχαμε κάποια αποτελέσματα,αλλά τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα, απέτυχαν στις κλινικέςδοκιμές. Είχαμε κάποιες καλές ιδέες, που δούλεψαν σε ζώα, αλλάδεν υπήρξε κάποια επιτυχία σε κλινικές δοκιμές. Κατά τη διάρκειαόμως όλων αυτών των χρόνων έρευνας, αναπτύχθηκαν παράλληλαπολλές τεχνολογίες, οπότε ξεκίνησε η εταιρεία να αναπτύσσει έρευνασε πάρα πολλούς άλλους τομείς πέραν της Νευροβιολογίας.

Σε ποιους άλλους τομείς δραστηριοποιείστε;Με βάση όλες αυτές τις τεχνολογίες που αναπτύξαμε όλα αυτά τα

χρόνια, σήμερα έχουμε διάφορους τομείς που ενεργοποιούμαστε.Υπάρχει ακόμα ένα τμήμα Νευρολογίας με το οποίο είχαμε αρχικά ξε-κινήσει, ένα τμήμα Ανοσολογίας, ένα τμήμα Μεταβολικών Ασθενειών,ένα τμήμα Ογκολογίας και ένα τμήμα για Μικροβιολογικές Ασθένειες.Σήμερα έχουμε περίπου 8 φάρμακα, που έχουν περάσει από κλινικέςδοκιμές και έχουν εγκριθεί από το FDA και περίπου 25 φάρμακα, πουαυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές.

Τι είναι αυτό που σας διαφοροποιεί σαν φαρμακευτική εταιρείααπό τις άλλες;Ενα χαρακτηριστικό που κάνει διαφορετική τη δική μας εταιρεία,

είναι ότι ξοδεύουμε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας, για να ανα-πτύσσουμε φάρμακα, αλλά ξοδεύουμε και ένα ισοδύναμο μέρος τουχρόνου μας για να αναπτύσσουμε τεχνολογίες, οι οποίες βοηθάνε, είτενα κάνεις έρευνα σε φάρμακα, είτε να παράγεις τα φάρμακα, είτε ναδοκιμάζεις τα φάρμακα πιο γρήγορα, σε ποντίκια η άλλα ζώα που είναιπιο κοντά στον άνθρωπο. Στην ουσία έχουμε δυο παράλληλους δρό-μους. Ο ένας είναι η προσπάθεια να φτιάξουμε ένα φάρμακο για μιασυγκεκριμένη ασθένεια και από την άλλη ένας παράλληλος δρόμος, οοποίος αναπτύσσει τεχνολογίες οι οποίες βοηθούν την διαδικασία, ανε-ξάρτητα ποιο φάρμακο θέλεις να δημιουργήσεις. Δηλαδή μπορείς νααναπτύξεις μια τεχνολογία για να φτιάξεις ένα φάρμακο κατά της χολη-στερίνης. Αυτό είναι για μια πολύ συγκεκριμένη ασθένεια, ή μπορείςνα αναπτύξεις μια τεχνολογία, η οποία σε βοηθάει σε διάφορους τομείςταυτόχρονα. Αυτό ακριβώς κάνει η Regeneron. Ξοδεύει χρόνο και στοένα και στο άλλο. Και αναπτύσσει τεχνολογίες και φτιάχνει φάρμακα.

Ποια είναι τα πιο γνωστά φάρμακα της Regeneron;Το κύριο φάρμακο που έχει τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία είναι

ένα φάρμακο το οποίο ονομάζεται Eylea και είναι μια «παγίδα» για τομάτι. Η δομή του φαρμάκου είναι κάτι που στα αγγλικά ονομάζεται παγίδα(trap) και παγιδεύει έναν παράγοντα, ο οποίος πολλαπλασιάζει στα μάτιατον αριθμό των αγγείων. Στην περίπτωση των ηλικιωμένων ατόμων πολύσυχνα παρατηρείται μια μεγάλη ανάπτυξη των αγγείων μέσα στο μάτι, ταοποία μειώνουν την όραση. Αυτό που κάνει αυτό το φάρμακο είναι, ότιπαγιδεύει τον παράγοντα ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον πολλαπλα-σιασμό αυτών των αγγείων. Τα αγγεία αυτά αρχίζουν σιγά σιγά να απο-μακρύνονται και σύντομα ο ασθενής βλέπει πολύ καλύτερα. Ενα άλλο

M

ΥΓΕΙΑ 20194 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δρ Χρήστος ΚυρατσούςΜια συζήτηση με τον επικεφαλής ερευνών της Regeneron Της Γιάννας Κατσαγεώργη

Η Επιδημιολογία είναι

η επιστήμη, για να κατανοήσεις

τις ασθένειες, πώς μπορείς

να τις ελέγξεις.

a b

Avenue Chemists Pharmacy

Our pharmacy

takes pride

in offering caring

professional service

and competitive

pricing with

the utmost concern

for patient confidentiality.

We are eager

to answer

all your questions

and make your life

a little easier.

Oncology/Hematology MedicationCompounding • Diabetic Supplies Greeting Cards • School Supplies Household Goods • Gifts/Fragrances

Στέλλαμαρία Βικάτου, Φαρμακοποιός

45-01 30th Avenue, Astoria, NY 11103Tel.: 718-545-1010 • Fax: 718-545-1542 • [email protected]

ΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ • ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗWE ACCEPT ALL MAJOR CREDIT CARDS • FREE DELIVERY

ΜΙΛΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΑΓΓΛΙΚΑ, ΙΤΑΛΙΚΑ και ΙΣΠΑΝΙΚΑWE SPEAK GREEK, ENGLISH, ITALIAN & SPANISHOTC

CARDACCEPTED

GIFT CARDS& GREETING

CARDS

Your Family’s Health is Οur #1 PriorityΠροτεραιότητά μας η υγεία σας

a b

MARIACONSTANTINOU

41-02 Bell Boulevard2nd Floor

Bayside, NY 11361

917.913.6441lifespanwellnessmft.com

[email protected]

Licensed Marriage & Family Therapist

◗ Individual Counseling

◗ Couples Counseling

◗ Family Therapy

◗ Medical Family

Therapy

◗ Play Therapy

◗ Support Groups

Δουλεύω με μεμονωμένα άτομα και ζευγάρια για ναπροσφέρω υποστήριξη, δίχως κριτικές παρεμβάσεις και σεένα περιβάλλον γεμάτο κατανόηση . Επιδίωξη μου είναι ναδημιουργήσω μία σχέση εμπιστοσύνης, η οποία δίνει τηνευκαιρία να αναγνωρίσετε τους τρόπους συμπεριφοράς πουμπορεί να αποβούν καταστροφικοί, ενώ ενισχύει τις θετικέςσυμπεριφορές που σας βοηθούν στη ζωή σας. Βλέπω τησχέση θεραπευτή - ασθενή ως ένα κοινό ταξίδι στηνεξερεύνηση του εαυτού του καθενός, που μπορεί να δώσειτην ευκαιρία για αυτογνωσία και ενδυνάμωση με τααπαραίτητα εργαλεία για να φτάσετε κοντά στην αλλαγή καινα πετύχετε τους στόχους σας.

Η θεραπευτική μου προσέγγιση είναι εκλεκτική καιψυχοδυναμική, μια συνισταμένη από θεωρίες διαφορετικώνπροελεύσεων. Εχω βοηθήσει άτομα που υποφέρουν απόδιαφόρων ειδών προβλήματα, από διάφορες εθνικότητες,θρησκευτικά δόγματα, όπως και σεξουαλικές προτιμήσεις.

ΣΟΦΙΑ ΒΟΓΙΑΣ, L.C.S.W.Ψυχοθεραπεύτρια

185 Madison Ave. (34th Street), 14th floor, Suite 5, New York, NY 10016 255-17 Northern Blvd., Suite B2, Little Neck, NY 11362

Tel.: (917) 596-0000Κάντε το πρώτο βήμα, τηλεφωνήστε μου σήμερα

Μιλάω Ελληνικά

Page 5: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ 2019 5ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

φάρμακο το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα το 2017, είναι το Dupixent, τοοποίο είναι σε κλινικές δοκιμές. Είναι ένα πάρα πολύ πετυχημένο φάρ-μακο, γιατί πιστεύουμε, ότι μπλοκάρει όλες τις αλλεργικές ασθένειες.Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιείται κυρίως για δερματικές αλλεργικές ασθέ-νειες, αλλά αυξάνουμε συνεχώς τις δοκιμές και για περισσότερες αλ-λεργικές παθήσεις. Και αυτό αποτελεί επίσης πολύ μεγάλη επιτυχία. Εναάλλο φάρμακο εγκρίθηκε το 2018 από τον FDA για τον καρκίνο καιακόμα βρίσκεται σε κλινικές δοκιμές. Η τελευταία κλινική επιτυχία είναιένα φάρμακο εναντίον του ιού του Εμπόλα. Πήραμε τα αποτελέσματαφέτος το καλοκαίρι σε μια κλινική δοκιμή που κάναμε μαζί με τους κυ-βερνητικούς οργανισμούς NIH και NIAID στο Κονγκό στην Αφρική και εί-δαμε, ότι το REGN-EB3 μπορεί να θεραπεύσει κάποιον και να μειώσεικατά 70% τη θνησιμότητα.

Ποια είναι η κουλτούρα της εταιρείας;Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο στόχο. Λένε

ότι εμείς θα ασχοληθούμε, για παράδειγμα, με τον καρκίνο και τίποταάλλο ή μόνο με τις ασθένειες της καρδιάς. Οπως σας είπα και προηγου-μένως, εμείς αναπτύσσουμε τεχνολογίες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουνσε διάφορους τομείς, χωρίς υποχρεωτικά να υπάρχει στο μυαλό μας ηέννοια ότι θα κάνουμε ένα εμπορικό φάρμακο στο βάθος του τούνελ. Ανλειτουργείς έτσι, αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο να δεις πού θα σεπάει η έρευνα. Δεν βάζουμε στόχους από χρόνια πριν, χωρίς να ξέρουμεκαν πού θα είμαστε και τι ακριβώς θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστάμας. Το κάθε πείραμα σού δείχνει κάποια πράγματα που δεν μπορείς νατα προβλέψεις και τα αποτελέσματα έρχονται αβίαστα, γιατί αφήνεις τηνεπιστήμη, την τεχνολογία και τα πειράματα να σου πουν ποιος είναι ο κα-λύτερος τρόπος για να προχωρήσεις μπροστά.

Υπάρχουν αρχές στις φαρμακευτικές εταιρείες και ποιες είναιαυτές;Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, που όλοι είμαστε υποχρεωμένοι

να ακολουθήσουμε. Το φάρμακο φερ’ ειπείν πρέπει να το δοκιμάσειςπρώτα σε πειραματόζωα, για να αποδείξεις ότι είναι ασφαλές. Να κάνειςμία δοκιμή σε μικρή ομάδα ανθρώπων αρχικά και μετά σιγά σιγά να τοδοκιμάζεις σε μεγαλύτερες ομάδες. Πρέπει να αποδείξεις, ότι το φάρ-μακο που έχεις είναι και ασφαλές και έχει τις φαρμακευτικές ιδιότητεςπου θέλεις. Αυτοί είναι συγκεκριμένοι κανονισμοί, στους οποίους όλοιπρέπει να υπακούμε. Η διαφορά πάλι έγκειται στον τρόπο με τον οποίουπακούει η κάθε φαρμακευτική εταιρεία. Ενας άλλος στόχος σε μιαεταιρεία είναι, ότι όταν μεγαλώνει και έχει μεγαλύτερα κέρδη πρέπεινα τα μοιράζει στους επενδυτές. Ομως ο τρόπος που θα επενδύσεις ταχρήματα που έχεις και που θα τα διαθέσεις είναι διαφορετικός απόεταιρεία σε εταιρεία. Η Regeneron ξοδεύει πάρα πολλά χρήματα στηέρευνα και στην τεχνολογία, πολλά περισσότερα από τους ανταγωνιστέςμας και αυτό σε βάθος χρόνου βοηθάει..

Τι σημαίνει εμπορική και τι ηθική επιτυχία ενός φαρμάκου;Υπάρχουν περιπτώσεις που βάζουμε πάρα πολύ χρόνο και χρήματα

σε πρότζεκτ, που δεν γίνονται υποχρεωτικά εμπορικές επιτυχίες. Για

παράδειγμα το φάρμακο για τον Εμπολα, δεν είναι ένα φάρμακο όπωςτου καρκίνου, το οποίο μπορεί θεωρητικά να είναι μια εμπορική επιτυχίακαι έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία. Το ότι σώζεις ζωές στηνΑφρική δεν είναι μια πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία, αλλά είναι μιαπολύ μεγάλη ηθική επιτυχία και αυτό είναι κάτι που ως εταιρεία ξέρουμεκαι το κάνουμε πολύ καλά. Θα σας πω κάτι, που λέει ο Λεν και οΤζορτζ, οι ιδρυτές της Regeneron «Doing well, by doing good», πουσημαίνει ότι μπορεί να τα πας καλά ως εταιρεία και να κάνεις καλό ταυ-τόχρονα. Τα δυο αυτά είναι αλληλένδετα για μας, γιατί ο σκοπός μαςδεν είναι μόνο το κέρδος, δεν είναι μόνο η εμπορική επιτυχία, αλλά ηβελτίωση της υγείας των ανθρώπων.

Γιατί τα φάρμακα έχουν παρενέργειες;Δεν υπάρχουν φάρμακα χωρίς καμμία παρενέργεια και αυτό συμβαίνει

γιατί βάζεις στον οργανισμό σου κάτι το οποίο είναι ξένο. Το φάρμακοδεν πάει συνήθως μόνο στα κύτταρα που θέλεις να στοχεύσεις, αλλά καισε άλλα κύτταρα και δεν θα έχει μόνο την ενέργεια που θέλεις, θα έχεικαι παρενέργειες. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να μεγα-λώσουμε το παράθυρο μεταξύ της παρενέργειας και της δράσης. Νααυξήσουμε τη δράση και να μειώσουμε τις παρενέργειες. Τα καλύτερα

φάρμακα είναι αυτά που έχουν πάρα πολύ λίγες παρενέργειες και έχουνμια πολύ καλή δράση.

Η Regeneron χρησιμοποιεί αντισώματα για θεραπείες. Ποια είναιη διαφορά τους με τα κλασσικά φάρμακα;Τα αντισώματα είναι πρωτεϊνες. Ας πάρουμε το εμβόλιο της γρίπης.

Ο οργανισμός μας φτιάχνει αντισώματα, για να καταπολεμήσει τον ιό.Αυτό που κάνουμε εμείς, είναι ότι προσπαθούμε στα εργαστήρια ναφτιάξουμε ανθρώπινα αντισώματα εναντίον των πρωτεϊνών που θέλουμενα στοχεύσουμε. Τα αντισώματα ως φάρμακα, έχουν πολύ λιγότερεςπαρενέργειες από φάρμακα τα οποία τα παίρνουμε ως χάπια. Τα χάπιαείναι πολύ μικρά μόρια, που μπορούν να πάνε οπουδήποτε στον οργα-νισμό. Τα αντισώματα έχουν την ιδιότητα να είναι πολύ εξειδικευμένα.Είναι ενέσιμα. Δεν μπορείς να τα πάρεις από το στόμα, γιατί καταστρέ-φονται στο στομάχι. Αυτές οι στοχευμένες θεραπείες έχουν συνήθωςλιγότερες παρενέργειες.

Πόσο δύσκολο είναι να φτιάξεις ένα φάρμακο;Το να κάνεις ένα φάρμακο, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πρέπει να

έχεις βαθειά γνώση και κατανόηση της βιολογίας, για να αναπτύξεις τε-χνολογίες και να τη χρησιμοποιήσεις όπως πρέπει, για να φτιάξεις έναφάρμακο. Τις περισσότερες φορές κάπου αποτυγχάνεις. Πολλά πράγματαδεν γίνονται καν. Μπορεί να έχεις πολλές ιδέες, που όμως δεν θα δου-λέψουν ποτέ. Για παράδειγμα, έχεις κάποια ιδέα που δουλεύει στο ερ-γαστήριο, αλλά όταν πας να την δοκιμάσεις στα πειραματόζωα, δεν δου-λεύει καθόλου. Αλλες φορές ένα φάρμακο δουλεύει στα πειραματόζωααλλά είναι τοξικό, οπότε δεν μπορείς να προχωρήσεις τις έρευνες. Με-ρικές φορές είναι κάτι ασφαλές στους ανθρώπους, αλλά δεν έχει τηνίδια δράση που έχει στα πειραματόζωα, ή έχει κάποια άλλη τοξική παρε-νέργεια, που δεν την είδες στα πειραματόζωα. Πάρα πολύ σπάνια έχειςτο φάρμακο που έχει θεραπευτικά αποτελέσματα στους ανθρώπους καιδεν είναι και πολύ τοξικό.

Ποιο είναι το όραμα της εταιρείας;Η επιτυχία είναι να μην μπορείς να προβλέψεις το τι ακριβώς θα

κάνεις στο μέλλον. Το καλύτερο είναι να κάνουμε κάτι που να μη μπο-ρούμε καν να το φανταστούμε σήμερα. Είτε ένα φάρμακο, είτε μια τεχνο-λογία. Αυτό θα είναι εκπληκτικό. Οτιδήποτε είναι προβλέψιμο από τώρανομίζω πως είναι δεσμευτικό.

Το να κάνεις ένα φάρμακο,

είναι πάρα πολύ δύσκολο. Πρέπει να έχεις

βαθειά γνώση και κατανόηση της βιολογίας,

για να αναπτύξεις τεχνολογίες και να τη

χρησιμοποιήσεις όπως πρέπει. Τις

περισσότερες φορές κάπου αποτυγχάνεις...

To Greek American Rehabilitation and Care Centre

προσφέρει:

3 Βραχυπρόθεσμη αποκατάσταση σε μονόκλινα δωμάτια

3 Μακροπρόθεσμη φροντίδα

3 Θεραπεία για απώλεια μνήμης

3 Θεραπευτική ανάπαυλα

(Vacation/Respite Care)

Τηλεφωνήστε μας για μια επίσκεψη σήμερα

για να δείτε την φροντίδα που προσφέρουμε και το ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον μας.

220 N. First St · Wheeling, IL 60090 • Phone: (847) 459-8700 • www.greekamericancare.org

Five StarMedicare Quality Rating

Accredited by the Joint Commissionon Accreditation of Healthcare

Organizations (JCAHO)

Page 6: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ 20196 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης υπηρετεί το Στάνφορντ σε πολ-λά τμήματα: είναι κάτοχος της έδρας C.F. Rehnborg γιατην Πρόληψη Νοσημάτων, καθηγητής Παθολογίας, Επι-δημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας, και ΕπιστημώνΔεδομένων στην Ιατρική Σχολή, καθηγητής Στατιστικής

στην Σχολή Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (όπου επίσης δι-δάσκει σύγχρονη ελληνική ποίηση στο Τμήμα Συγκριτικής Λογοτεχνίας)και ένας από τους δυο διευθυντές στο Κέντρο Μετα-Ερευνητικής Και-νοτομίας του Πανεπιστημίου.

Οντας ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους επιστήμονες στοντομέα της Επιδημιολογίας παγκοσμίως, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρεταιστα βασικά εργαλεία αλλά και τα κυριότερα προβλήματα της επιδη-μιολογικής έρευνας, ενώ συγκρίνει πλεονεκτήματα και ελαττώματατου συστήματος στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, όπου δραστηριοποιήθηκεαπό το 1999 έως το 2010 ως καθηγητής και διευθυντής του Εργαστη-ρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΠανεπιστημίουΙωαννίνων.

Παράλληλα, στηλιτεύει τις έρευνες που αποκρύπτουν βασικά στοιχείατου σχεδιασμού τους ή υπηρετούν συγκρουόμενα συμφέροντα, ενώεκφράζει την πεποίθηση ότι διαχρονικά οι μελέτες που χρησιμοποιούντην μέθοδο της τυχαιοποίησης, εμφανίζουν μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Κύριε Ιωαννίδη, κατ' αρχήν ποιος είναι ο ρόλος της Επιδημιο-λογίας και πώς ένα προηγμένο κράτος μπορεί να την χρησι-μοποιήσει ως εργαλείο;Η Επιδημιολογία έχει πολλές διαφορετικές διαστάσεις, οι οποίες

καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα, που αφορά στην πρόληψη, την αιτιο-λόγηση, την διάγνωση και την αντιμετώπιση ασθενειών. Είναι η κατ’εξοχήν ποσοτική ειδικότητα στην Ιατρική, καθώς χρησιμοποιεί πρακτικέςμεθόδους, με στόχο να σημειώσουμε πόσο συχνά είναι τα προβλήματα,τι τα προκαλεί, πώς μπορούμε να τα προλάβουμε ή να τα αντιμετωπί-σουμε. Υπάρχουν διάφορα μονοπάτια μέσα στην Επιδημιολογία: κάποιαέχουν μεθοδολογικό χαρακτήρα και αφορούν την ποσοτική μηχανικήτης ιατρικής έρευνας, τον σχεδιασμό μελετών και την διόρθωση με-ροληψιών στα αποτελέσματα και την παραγωγή γνώσης ή πληροφο-ρίας, η οποία πρέπει να είναι έγκαιρη. Ενα άλλο κομμάτι, έχει να κάνειμε στοχευμένες εφαρμογές, που αφορούν οποιοδήποτε νόσημα. Μπο-

ρείτε να φανταστείτε πως οτιδήποτε μας απασχολεί ως νόσημα, είτεγια τα άτομα, είτε για τον πληθυσμό, πρέπει να μελετηθεί ποσοτικάκαι, πέρα από την βιολογική γνώση, πρέπει να έχουμε γνώση της πο-σοτικής του διάστασης. Η Επιδημιολογία προσφέρει την ποσοτική προ-σέγγιση στην πληροφορία αυτή.

Είστε ευχαριστημένος από τον τρόπο που λειτουργεί και αξιο-ποιείται ο τομέας της Επιδημιολογίας στις ΗΠΑ και την Ελλάδα;Ποιες είναι οι βασικές διαφορές;Μπορεί κάποιος να δει τα πράγματα είτε ως μισοάδειο ποτήρι, είτε

ως μισογεμάτο. Στην Αμερική, υπάρχει μια παράδοση αρκετά ισχυρήςπροστασίας της δημόσιας υγείας. Υπάρχουν θεσμοί που προσπαθούννα βελτιώσουν και να ελαχιστοποιήσουν κάποιους από τους μεγάλουςκινδύνους για σοβαρά νοσήματα, ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και με-γάλες ανισότητες, αλλά και πολλοί λόγοι για τους οποίους μεγάλο μέ-ρος του πληθυσμού υποφέρει από προβλήματα που θα έπρεπε ναείχαν επιλυθεί. Ως «επιδημίες» δεν ορίζουμε μόνο τα λοιμώδη νοσή-ματα, αλλά οτιδήποτε μπορεί να πλήξει έναν πληθυσμό και να καταρ-ρακώσει την υγεία του. Η Αμερική αντιμετωπίζει προβλήματα σοβαρώνκαταστάσεων, όπως είναι τα οπιοειδή. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχειισχυρή παράδοση σοβαρής έρευνας, ισχυρά πανεπιστήμια και αξιο-πρεπής χρηματοδότηση, παρότι για την έρευνα δεν είναι πάντα αρκετάτα χρήματα. Στην δε Ελλάδα, πάλι υπάρχουν θετικά και αρνητικά:Υπάρχει μια παράδοση αριστείας στον χώρο της Επιδημιολογίας απότο παρελθόν, όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τον αείμνηστο καθη-γητή Δημήτριο Τριχόπουλο, ο οποίος ήταν δάσκαλός μου. Είναι μιαπαράδοση στην κλασική Επιδημιολογία, που είναι ισχυρή. Στα Ιωάννινα,με την δική μου... «διαστροφή», στράφηκαν στην κλινική Επιδημιολογία,την μετα-έρευνα και την μεθοδολογία της έρευνας. Υπάρχουν αξιόλογοιερευνητές.

Tο νούμερο 1 πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το κάπνισμα. Επί πολλάχρόνια, έχουμε κρατήσει θέση που μας φέρνει... πρωταθλητές σε πα-γκόσμιο επίπεδο, με εξαίρεση ίσως το νησί Κιριμπάτι ή το Μαυροβού-νιο. Οι πρόσφατες μετρήσεις περί μείωσης, ενδεχομένως να μην είναιασφαλείς. Ισως υπάρχει σφάλμα δειγματοληψίας, αναφοράς ή μη προ-σμέτρησης κάποιων που έχουν στραφεί σε άλλα (επίσης πολύ επικίν-δυνα) προϊόντα καπνού. Παράλληλα, υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες,ενώ έπαιξε ρόλο και η οικονομική κρίση. Το δε Σύστημα Υγείας, ανκαι διαθέτει πολλούς γιατρούς, έχει ελλείψεις στην πρόληψη και τηνπρωτοβάθμια φροντίδα - συνεπώς υπάρχει αναποτελεσματικότητα.Αναμφίβολα, λοιπόν, Ελλάδα και ΗΠΑ είναι δυο διαφορετικοί κόσμοι,με ισχυρά σημεία αλλά και προκλήσεις.

Εχετε εκφράσει επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των σχετικώνερευνών και, μάλιστα, ένα σχετικό άρθρο δικό σας είχε προ-καλέσει αντιδράσεις το 2005. Ποια είναι τα προβλήματα πουεντοπίζετε;Νομίζω ότι έχει γίνει ευρέως αποδεκτό πως υπάρχουν σοβαρά και

συχνά προβλήματα αξιοπιστίας, όχι μόνο στην Επιδημιολογία ή την Βι-οϊατρική έρευνα, αλλά και σε άλλες επιστημονικές περιοχές. Με εν-διαφέρει η δημιουργία μιας πιο στέρεης επιστημονικής δομής, προ-κειμένου να βελτιώσουμε τους σχεδιασμούς της έρευνας που κάνουμε,την επιστημονική ατζέντα και τους ρυθμιστικούς παράγοντες. Αυτόπου φτάνει στο γενικό κοινό είναι ο τελικός απόηχος μιας αλυσίδαςαναξιοπιστίας. Ενα παράδειγμα είναι οι διατροφικές συμβουλές, οιοποίες είναι πολύ αντιφατικές. Η μια έρευνα λέει άλφα, η άλλη λέειβήτα. Αυτό το φαινόμενο είναι απόρροια έλλειψης αξιοπιστίας στονσχεδιασμό των μελετών και στην ανάλυση της πληροφορίας.

O

Ιωάννης Π.Α. ΙωαννίδηςΟι επιστημονικές μελέτες πρέπει να είναι διαφανείς

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου

Εχει γίνει αποδεκτό

πως υπάρχουν σοβαρά και συχνά

προβλήματα αξιοπιστίας,

όχι μόνο στην Επιδημιολογία

ή την Βιοϊατρική έρευνα,

αλλά και σε άλλες

επιστημονικές περιοχές

a b

Demetri J. Merianos, MD#1 rated pediatric surgeon in NYC on both

Yelp.com and Healthgrades.comfor the past 5 years in a row

Offices in

Manhattan (NYP Weill Cornell)and

Brooklyn (NYP Brooklyn Methodist)

Specializing inMinimally Invasive Pediatric Surgery

Call 646-962-2599for an appointment

a b

THEOCHARISG. SOTIRIOS

Medical Services

Therapies

Dermatologist – Venereologist Dermatologic Surgeon

Regular member of Hellenic Dermatologic Surgery

Former Director of Dermatologic Clinic of 251 Air Force General Hospital

Scientific Director of “SKIN AND HAIR MEDICAL CARE LTD” & “LASERMEDICAL” Clinics

❚ Clinical Dermatology ❚ Dermatologic Surgery❚ Hair Transplantation ❚ Dermoscopy❚ Aesthetic Dermatology – Antiaging

❚ Venereology ❚ Laser Αpplications

28th Aristomenous & Asklipiou Str 16674 Glyfada, Greece

Tel/Fax [email protected]

www.skinandhair.gr

39,5km. Avenue Athens-SouniouLagonisi , Greece

Tel/fax [email protected]

www.lasermedical.gr

facebook: @dermatologosGreece

Member of ISHRS, ASDS, IDS, HSDS and EDAE

Page 7: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ 2019 7ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Η ομάδα μου και άλλοι συνάδελφοι προσπαθούμε να μειώσουμετην συχνότητα αυτών των λαθών και των αμφίβολων αποτελεσμάτων.Αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε είναι να μεταφέρουμε στον απλόπολίτη τι είναι αυτό που ξέρουμε με μεγάλη σιγουριά, σε τι έχουμε μέ-τρια σιγουριά και σε τι υπάρχει πολύ αχνή βεβαιότητα και μεγάλη αμ-φιβολία. Αυτές οι κατηγορίες βεβαιότητας δεν διακρίνονται στην κα-θημερινή πληροφορία που διαχέεται. Για παράδειγμα, ο απλός πολίτηςδεν αντιλαμβάνεται πλήρως ότι είναι βέβαιο πως το κάπνισμα πρόκειταινα σκοτώσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους αν δεν κάνουμε κάτι.Αντιθέτως, μια διατροφική συμβουλή την εκλαμβάνει με μεγάλη βε-βαιότητα, παρότι η επίδραση, ακόμη κι αν υπάρχει, είναι πάρα πολύμικρότερη και δεν μπορούμε να μιλήσουμε με καμιά σιγουριά.

Με αφορμή ότι αναφέρατε το παράδειγμα του καπνίσματος,θα ήθελα να σχολιάσουμε την αντιφατική στάση απέναντι στοσυμβατικό κάπνισμα και την κάνναβη. Από την μια υπάρχει αυ-στηροποίηση, από την άλλη πιο ελαστική πολιτική...Δεν θα πρέπει να συγχέουμε το κάπνισμα με την κάνναβη. Μιλάμε

για δυο πράγματα τελείως διαφορετικά. Για το κάπνισμα οι κίνδυνοιείναι τεράστιοι, τόσο για τα παραδοσιακά όσο και τα νεότερα προϊόντα.Για την κάνναβη η βιβλιογραφία εξακολουθεί να είναι συγκεχυμένη,αλλά μιλάμε για μικρότερους κινδύνους, εάν υπάρχουν. Αυτό το δε-δομένο προκαλεί συνεχή μετατόπιση των αποφάσεων που αφορούντην κάνναβη. Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα.

Θα μπορούσατε, με βάση όσα συζητήσαμε, να μας δώσετε τιςβασικές αρχές μιας σωστής επιδημιολογικής μελέτης;Δεν είναι εύκολο το ερώτημα. Μια βασική αρχή είναι ότι οι μεγα-

λύτερες μελέτες, που γίνονται πιο προσεκτικά, με ενδελεχή σχεδιασμότων πρωτοκόλλων τους, έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία από μελέτεςμε μικρότερα δείγματα. Οι μελέτες που χρησιμοποιούν τυχαιοποίησηείναι πιο αξιόπιστες από αυτές που απλώς παρατηρούν τι κάνουν κά-ποιοι άνθρωποι. Για παράδειγμα, λες σε ανθρώπους αν θέλουν νασυμμετέχουν σε μια μελέτη. Με τυχαίο τρόπο σε κάποιους από αυτούςλες να κάνουν κάτι και σε άλλους να μην το κάνουν. Στις μελέτες πα-ρατήρησης, απλώς παρατηρούμε τι έχει κάνει ο καθένας. Αυτό επη-ρεάζεται από χίλιους δυο παράγοντες που δεν είναι εύκολο να προ-σμετρήσουμε. Οι πειραματικές μελέτες, λοιπόν, είναι πιο αξιόπιστες.Επίσης, οι μελέτες που δεν έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα είναιπιο αξιόπιστες από αυτές που έχουν. Δηλαδή, εάν μια εταιρεία πουπαράγει ένα προϊόν, κάνει μια σχετική μελέτη, αναμφίβολα θέλει ναβγάλει ένα συμπέρασμα που θα την συμφέρει. Επιπλέον, οι μελέτεςθα πρέπει να έχουν έναν ισχυρό στατιστικό σχεδιασμό, από γνώστεςΜεθοδολογίας και Στατιστικής.

Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι οι περισσότερες μελέτες δεν έχουντέτοιον γνώστη στην ομάδα τους. Είναι ευκαιριακές μελέτες και δενοδηγούν πουθενά.

Τέλος, οι μελέτες που έχουν μεγαλύτερη διαύγεια ως προς τηνμεθοδολογία και το πώς σχεδιάστηκαν, με δεδομένα και στοιχεία δια-θέσιμα και προσβάσιμα, είναι πιο αξιόπιστες από τις μελέτες που είναικλειστές, εσωστρεφείς και αδιόρατες όσον αφορά στα δεδομένα.Μέχρι πρόσφατα, οι περισσότερες μελέτες δημοσιεύονταν μεν, αλλάδεν μπορούσες να βρεις ένα πρωτόκολλο, εάν έκαναν αυτά πουέλεγαν ή άλλαξαν σχεδιασμό μεσοδρομίς. Πλέον, υπάρχει ευαισθη-τοποίηση και, παρότι υπάρχουν πολλές αδιαφανείς μελέτες, όλοι κα-ταλαβαίνουν ότι εάν υπάρχει διαφάνεια για το αρχικό πρωτόκολλο καιτα δεδομένα, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα. Υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλάαυτοί οι κανόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πλοηγηθεί κά-ποιος στο χάος της Ιατρικής και της Επιδημιολογικής έρευνας.

Οι μελέτες

που χρησιμοποιούν

τυχαιοποίηση είναι

πιο αξιόπιστες

a b

Alexandros D. Zouzias, MD

FOCUS AREAS

Alexandros D. Zouzias, M.D., is a board-certified neurosurgeon specializing in complex and minimally invasivespinal surgery. He performs advanced neurological and spinal procedures using cutting-edge techniques, such as lat-eral access procedures for spinal fusion, cervical artificial disk replacement and percutaneous procedures for complexspinal reconstruction and pain control. His personal interest and medical philosophy is, when applicable, utilizing min-imally invasive spinal surgery in order to minimize the downtime of spinal surgical procedures on each and every pa-tient, allowing for faster recovery and return to daily life. Each patient is treated as a unique individual, keeping theirpersonal needs in balance with the fundamentals of global spinal alignment and harmony.

Dr. Zouzias earned his degree from New York University School of Medicine and completed his internship in generalsurgery and his residency in neurological surgery at the University of Medicine and Dentistry of New Jersey (UMDNJ),where he was named chief neurosurgical resident of both University Hospital and Robert Wood Johnson Hospitalduring his final year. He then went on to complete a complex and minimally invasive spine surgery fellowship at theUniversity of South Florida in the department of neurosurgery and brain repair at Tampa General Hospital. Prior tojoining NSPC he was an attending neurosurgeon at New York-Presbyterian Brooklyn Methodist Hospital, where heperformed the first lateral access fusion ever done at that hospital, in addition to helping develop both a minimally in-vasive spine program as well as a spinal neurotrauma program, allowing the hospital to certify as a Trauma Center. Hehas published multiple peer-reviewed papers and book chapters and his research work in minimally invasive spinesurgery has been presented at national meetings.

Port Jefferson Station1500-8A Route 112,

Port Jefferson Station, NY 11776

(631) 828-3001

Lake Success1991 Marcus Avenue Suite 108,

Lake Success, NY 11042

(516) 442-2250

Rockville Centre100 Merrick Road, Suite 128W

Rockville Centre, NY 11570

(516) 255-9031

Commack353 Veterans Memorial Hwy,

Commack, NY 11725

(631) 864-3900

West Islip500 Montauk Hwy,

West Islip, NY 11795

(631) 983-8400

Bethpage4250 Hempstead Turnpike

Suite 4, Bethpage, NY 11714

❚ ALIF: Anterior Lumbar Interbody Fusion❚ AxiaLIF® (Axial Lumbar Interbody Fusion) ❚ Anterior Cervical Discectomy❚ Anterior Cervical Discectomy and Fusion❚ Complex and Minimally Invasive Spinal Surgeries❚ Degenerative Scoliosis❚ Herniated Disc Treatments ❚ Image Guided Spine Surgery❚ Laminectomy❚ Spinal Stenosis

a b

Ioannis C. Zouzias, MD FAAOS

Dr. Zouzias performs shoulder, elbow, hip and knee reconstructive procedures including total shoulder replacements,

and arthroscopic treatment of rotator cuff tears, shoulder instability, ACL reconstruction, and hip labral repairs.

East Meadow 2339 Hempstead Trpk East, Meadow, NY 11554

Tel: 516-747-8900

Garden City 1300 Franklin Avenue, Suite UL3A/B Garden City, NY 11530 • Tel: 516-747-8900

Board Certified, American Board of Orthopaedic Surgery

Academic & Hospital Appointments: Attending Physician, Department of Orthopaedic Surgery,

Winthrop University Hospital, Mineola, NY

Academic & Hospital Appointments:

❚ American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) ❚ American Orthopaedic Society for Sports Medicine (AOSSM)

❚ Arthroscope Association of North America (AANA)

EDUCATION

is an attending orthopaedic surgeon at Winthrop University Hospital whospecializes in sports medicine and shoulder surgery. He received hismedical degree from New York University School of Medicine and com-pleted his residency in orthopaedic surgery at Columbia University – NewYork Presbyterian Hospital. During his training at Columbia University hecompleted a research fellowship in the Columbia University Trauma Train-ing Center. He was elected to be chief orthopaedic surgery resident during his finalyear of training at Columbia University. He then went on to complete asports medicine fellowship at the Kerlan-Jobe Orthopaedic Clinic in LosAngeles where he assisted in the care of multiple professional sportsteams including the L.A. Dodgers, the Lakers, and Kings, as well as localhigh school and college teams. He has also served as one of the physi-cians for the NFL Players Association Collegiate Bowl game and the PGATour’s Northern Trust Open. His post-residency training focused on bothsurgical and non-surgical techniques to treat shoulder, elbow, hip and

knee disorders in athletes of all levels, from teenagers playing organized sports to weekend warriors andelite athletes. Dr. Zouzias has also published multiple peer-reviewed articles and book chapters and haspresented his research at the American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS) National Meeting.

❚ Medical School: New York University School of Medicine, New York, New York. ❚ Residency: Columbia University-New York Presbyterian, New York, New York Fellowship. ❚ Sports Medicine and Arthroscopy: Kerlan-Jobe Orthopaedic Clinic, Los Angeles, California.

Page 8: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ 20198 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Η Δρ. Patricia Marrone είναι έμπειρη οδοντίατρος, ειδικήστην περιοδοντολογία. Παρέχει ένα ευρύ φάσμα υπηρε-σιών περιοδοντικής χειρουργικής που κυμαίνεται από τηνπρόληψη ασθενειών των ούλων μέχρι αισθητική περιο-δοντική χειρουργική, επιμήκυνση επικαλυμμάτων, επεμ-βάσεις σύνδεσης ιστών, οστεώδους εγχείρησης.Ως περιοδοντίατρος είναι στην πρώτη γραμμή για τηνδιάγνωση και θεραπεία παθήσεων που σχετίζονται με τηνιατρική και υγεία του στόματος, όπως είναι περιοδοντί-τιδα και ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα, τονδιαβήτη, την εφηβεία, την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυσηκαι τα αντισυλληπτικά που λαμβάνονται δια του στόμα-τος και άλλες περιπτώσεις που έχουν σχέση με την χρήσηφαρμάκων.

O Δρ. Ιωάννης Καλλής ειδικεύεται σε προβλήματα του στό-ματος και του προσώπου. Xειρουργικές επεμβάσεις εξαγω-γής οδόντων και εμφυτευμάτων, εξαγωγής φρονιμιτών υπόγενική νάρκωση, διορθωτικές εγχειρήσεις γνάθου και πα-θήσεων που σχετίζονται με την γνάθο και τις λειτουργίεςτου στόματος μέχρι άπνοιας εν ώρα ύπνου.Το προσωπικό μας είναι εκπαιδευμένο να βοηθά στην με-ρική ή ολική νάρκωση των ασθενών στο υπερσύχρονα εξο-πλισμένο οδοντιατρείο μας.

• Εμφυτεύματα

• Φρονιμίτες

• Πρόσθεση οστού στην στοματική κοιλότητα

• Εγχείρηση γνάθου

• Τραυματισμό προσώπου

• Άπνοια

• Σχισμή χειλιών και ουρανίσκου

• Χρήση Μπότοξ-Εμφάνιση

• Ενέσιμες προσθήκες

• Περιοδοντολογικές θεραπείες

• Περιοδοντοντική υγεία

• Περί περιοδοντικών

ασθενειών

• Πρόληψη ασθενειών

των ούλων

• Αισθητική περιοδοντική

χειρουργική

• Περικοπή ούλων

• Επιμήκυνση επικαλυμμάτων

• Οστεώδης εγχείρηση

• Ανανέωση οστού

• Περικοπή οστού

• Θεραπευτικές μέθοδοι

• Απολέπιση

• Ανάκτηση βλαστοκυττάρων

Drs. John Kallis & Patricia Marrone617 East Palisades AvenueEnglewood Cliffs, NJ 07632Tel.: (201) 567-7500 Fax: (201) 567-7505 Premieroralsurgerygroup.com

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΛΗΣ

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΟΛΟΓΟΣ Δρ. PATRICIA MARRONE

Page 9: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

Εάν εσείς ή κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο

έχει διαγνωσθεί με καρκίνο,

επικοινωνήστε μαζί μας ΤΩΡΑ.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι όλοι οι νέοι ασθενείς

εξετάζονται μέσα σε ώρες.

Ως κορυφαίο αντικαρκινικό θεραπευτικό κέντρομε τους πιο έμπειρους γιατρούς,

είμαστε δεσμευμένοι στην παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας.

Διαθέτοντας τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό μηχανημάτων και με καινοτόμες

μεθόδους κλινικών ερευνών είμαστε σε θέση να εξυπηρετούμε τη Νέα Υόρκη και πέραν αυτής.

ΥΓΕΙΑ 2019 9ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Page 10: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ 201910 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δρ Στέφανος Κάλης, είναι καθηγη-τής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή τουHarvard, ενώ διατελεί καθηγητής καιδιευθυντής, για τη Σχολή, HarvardTH Chan Δημόσιας Υγείας. Ασχολεί-

ται πιο πολύ με την έρευνα που αφορά σε καρδιακάθέματα και παχυσαρκία, που συναντώνται σε βαριάεπαγγέλματα, όπως τους πυροσβέστες, τους αστυ-νομικούς και τους οδηγούς βαρέων οχημάτων.

«Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θερα-πεία», λέει ο ίδιος και διευκρινίζει: «Η μεσογειακήδιατροφή μειώνει τα προβλήματα πολλών χρόνιωννόσων - όπως της παχυσαρκίας και του ύπνου. Ερ-γάζομαι με οδηγούς βαρέα οχημάτων - ένα επάγ-γελμα με πολύ παχυσαρκία και προβλήματα άπνοιας,που τους κάνει να κοιμούνται πάνω στο τιμόνι».

Πόσο σοβαρή είναι η άπνοια και τι την προ-καλεί;Υπάρχουν διάφορες αιτίες που την προκαλούν,

αλλά ο πιο κοινός λόγος είναι η παχυσαρκία. Η εμ-φάνισή της συνδυάζεται πολλές φορές, με προ-βλήματα στον εγκέφαλο ή τη χρήση φαρμάκων. Ηπιο κοινή μορφή της είναι η απόφραξη (obstructivesleep apnea), η οποία κάνει την εμφάνισή της λόγωτης παχυσαρκίας ή λόγω ανατομικών ιδιαιτεροτή-των, που την ώρα του ύπνου φράζουν τον οισο-φάγο, με αποτέλεσμα ο ασθενής είτε να παρου-

σιάζει υπόπνοια ή άπνοια. Στο εργαστήριο ύπνουυπάρχουν διάφορα κριτήρια και η μέθοδος διά-γνωσης ονομάζεται πολυσομνογραφία. Πολλαπλάεπεισόδια άπνοιας σημαίνουν ότι ο ασθενής δενέχει ποιότητα, ούτε ποσότητα ύπνου, πράγμα πουπροκαλεί επιβάρυνση για την καρδιά και τον εγκέ-φαλο, αφού συνεκδοχικά ανεβάζει τον κίνδυνο γιαδιαβήτη, εγκεφαλικό και Αλτσχάιμερ. Είναι μια αρ-ρώστια που οδηγεί σε πάρα πολλά άλλα προβλή-ματα υγείας.

Πώς η άπνοια επηρεάζει αρνητικά την καθη-μερινότητά μας ή και την εργασιακή μας από-δοση;Στο χώρο της δουλειάς, οι μελέτες έχουν δείξει,

ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι μεγάλος. Είχαμε δη-μοσιεύσει πριν από 4 χρόνια περίπου, μαζί με μιαομάδα πανεπιστημίων και την εταιρεία Σνάιντερ -μια εταιρεία που κάνει έρευνα στα συμπτώματαάπνοιας σε χιλιάδες οδηγούς βαρέων οχημάτων.Από το 2005 διαθέτουν ένα πρόγραμμα για ναελέγχουν την άπνοια. Κάνουν σκανάρισμα και διά-γνωση από μακριά με τη βοήθεια της τεχνολογίας.Στους οδηγούς με άπνοια, διατίθεται μια μάσκα,που κρατά τους αεραγωγούς τους ανοιχτούς, καιμέσω Ιντερνετ μπορούν να δουν αν και πόσο φοράκανείς τη μάσκα.

Οι οδηγοί που δεν ακολούθησαν τη θεραπεία,είχαν 4 με 5 φορές παραπάνω τον κίνδυνο ατυχη-μάτων, εν αντιθέσει με τους οδηγούς που έκαναντη θεραπεία, οι οποίοι είχαν το 1/5 του κινδύνου.Σε γενικές γραμμές ο κίνδυνος για ασθενείς τηςάπνοιας είναι 2 φορές παραπάνω από το μέσο υγιήάνθρωπο.

Είναι η άπνοια επιδημία;Η άπνοια είναι σχεδόν επιδημία. Υπάρχει σί-

γουρα επιδημία παχυσαρκίας. Σε οδηγούς βαρέωνοχημάτων είναι 25% με 30%. Η παχυσαρκία είναιστο 50%. Για αστυνομικούς και πυροσβέστες η πα-χυσαρκία είναι γύρω στο 30% ενώ τα προβλήματαύπνου εμφανίζονται στο 15% περίπου.

Κατά πόσο η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεταιμε την παχυσαρκία και την κατάθλιψη;Η κατάθλιψη μπορεί να είναι αποτέλεσμα της

παχυσαρκίας, αλλά και του κακού ύπνου. Αν δενκοιμάται ο άνθρωπος είναι δύσκολο να είναι χα-ρούμενος. Ο σύντομος ύπνος είναι μια άλλη επι-δημία, αφού πολλοί από εμάς, δουλεύουμε 24ώρες το 24ωρο και 365 μέρος το χρόνο. Υπάρχειμια διαφάνεια από το διάστημα που δείχνουμε σεομιλίες - από την Ιαπωνία στην Αμερική υπάρχειμια διαφορά 14 ωρών κατά τη διάρκεια της νύχταςαλλά τα φώτα δεν σβήνουν ποτέ.

Τα φώτα των φορητών ηλεκτρονικών συσκευώνδημιουργούν πολλά προβλήματα ύπνου και επη-ρεάζουν τη γενική χρονοβιολογία και ειδικά σεεφήβους. Το κινητό έχει αντικαταστήσει την κοι-

νωνικοποίηση και το παιχνίδι. Ο εγκέφαλος πουδεν έχει κοιμηθεί σωστά, δε λειτουργεί επαρκώς.Κλινικά οι αντιδράσεις του σώματος και τα αντανα-κλαστικά του δεν λειτουργούν κανονικά - αργούνή συχνά δεν λειτουργούν καθόλου.

Τι λύσεις υπάρχουν;Η πιο σωστή λύση είναι η παραδοσιακή μεσο-

γειακή διατροφή, αλλά και ο γενικότερος τρόποςζωής και η άσκηση. Οφείλει να αποφεύγει κανείςτο στρες. Στην πράξη βέβαια είναι δύσκολο να ξε-κινήσει κανείς και να τα εφαρμόσει όλα αυτά. Είναικαλό να ξεκινάει κανείς με μικρά βήματα, π.χ. νακάνει τον ύπνο προτεραιότητα. Είναι το πιο εύκολοπράγμα, όταν έχουμε πολλά να κάνουμε να απο-φασίσουμε να μείνουμε ξύπνιοι λίγο παραπάνω,και να ξυπνήσουμε λίγο πιο νωρίς.

Τι μπορούν να κάνουν όμως εργαζόμενοι σεπιεστικά και στρεσογόνα επαγγέλματα;Εχουμε δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που ονο-

μάζεται «survivor Mediterranean style» που εφά-πτεται θεμάτων όπως η διατροφή, ο ύπνος καιάσκηση. Είναι σημαντικό να ζητήσει κανείς βοήθειαόταν τη χρειάζεται.

OΤου Βασίλη Βούλτσου

ΣτέφανοςΚάληςΣτέφανος Κάλης

Η Αϋπνία η άπνοια και η Μεσογειακή Διατροφή

Φωτογραφία: Five Steps

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι αποτέλεσμα

της παχυσαρκίας αλλά και του κακού ύπνου.

Αν δεν κοιμάται ο άνθρωπος

δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος...

a b

THEMISTOCLESPROTOPSALTIS, MD.

Chief, Division of Spine Surgery

Associate Professor of Orthopedic Surgery

and Neurosurgery

NYU Langone Health

Specialty:Orthopedic

Spine Surgery

ΝYU Langone Orthopedic Center Conditions and Treatments

Cervical Myelopathy ❚ Spinal Cord Injury

Minimally Invasive Surgery

Cervical Spine Fracture ❚ Spinal Arthritis

Spinal Narrowing ❚ Orthopedic Surgery

Scoliosis ❚ Brachial Plexus Injury

Kyphosis ❚ Spondylolisthesis

Spine Infection ❚ Spine Surgery

Ankylosing Spondylitis ❚ Disc Repair

Robotic Spine Surgery

ΙΑΤΡΕIΑ: ❚ 333 E38TH ST., 6TH FLOOR, NEW YORK, NY 10016❚ 194 MAIN STREET, MILLBURN, NJ 07042❚ 433 HACKENSACK AVE., 2ND FLOOR, HACKENSACK, NJ 07601

ΤΗΛ. (646) 501-7200

Ομιλούμε Ελληνικά, Αγγλικά και Ισπανικά

a b

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

BROOKLYN2584 East 19th Str., Brooklyn, NY 11235

Tel.: (718) 934-1970

ASTORIA29-17 Astoria Blvd., Astoria, NY 11102

Tel.: (718) 728-5759

ΕΛΕΝΗ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ, D.D.S.

ΒΑΣΟΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ, D.D.S.

Γενική Οδοντιατρική

Προσθετική και Αισθητική

Εμφυτεύματα (Implants)

Page 11: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ι οικονομικές κρίσεις οδηγούν σε επι-σφαλή εργασία, ανεργία και φτώχεια.Λόγω αυτής της ανισορροπίας, μεγά-λη μερίδα του πληθυσμού οδηγείταισε κοινωνικό αποκλεισμό, με αποτέ-

λεσμα τη διαταραχή της ψυχικής και σωματικής υγεί-ας των πολιτών. Ο Σωτήρης Βανδώρος ασχολείταιμε την κοινωνική επιδημιολογία και τα οικονομικάτης υγείας. Είναι αναπληρωτής καθηγητής στο KingsCollege στο Λονδίνο και adjunct αναπληρωτής κα-θηγητής στο Harvard με διδακτορικό στα Οικονομικάτης Υγείας. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας ανα-λύει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τωνσυνοδών φαινομένων αυτής στη σωματική και τηνψυχική υγεία των πολιτών.

Κύριε Βανδώρε, πάνω σε τι επικεντρώνεται ηεπιστημονική σας έρευνα ως οικονομολόγοςυγείας;Η έρευνά μου έχει δύο κύριες κατευθύνσεις. Η

μία έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό και την τιμολό-γηση στην αγορά φαρμάκων και η άλλη αφορά στιςεπιπτώσεις του οικονομικού περιβάλλοντος πάνωστην υγεία των ανθρώπων. Αυτό μπορεί να περιλαμ-βάνει οικονομική κρίση, αβεβαιότητα ή ανεργία.

Πού βοηθάει η κοινωνική επιδημιολογία τωνοικονομικών κρίσεων;Η κοινωνική επιδημιολογία των οικονομικών κρί-

σεων βοηθά, ώστε οι πολιτικές που θα εφαρμοσθούννα προλαμβάνουν χειροτέρευση του επιπέδου υγείαςτου πληθυσμού. Ειδικότερα η μείωση του διαθέσιμουεισοδήματος συχνά σχετίζεται με χειρότερα επίπεδαυγείας, καθώς μπορεί να περιορίσει την πρόσβασησε υπηρεσίες υγείας ή να οδηγήσει σε πιο ανθυγιεινότρόπο ζωής. Επίσης, η ανεργία σχετίζεται άμεσα μεχειροτέρευση της ψυχικής υγείας και αύξηση στις αυ-τοκτονίες.

Οι οικονομικές κρίσεις ιστορικά έχουν τα ίδιαή διαφορετικά αποτελέσματα στην υγεία τωνανθρώπων;Πολλοί ερευνητές έχουν ασχοληθεί με διαφορε-

τικές χρονικές περιόδους σε διάφορες χώρες, μεαντικρουόμενα πολλές φορές αποτελέσματα. Οι επι-πτώσεις της κρίσης μπορεί να εξαρτώνται από τα αίτιατης κρίσης, τις επιπτώσεις στην ανεργία και στα δη-μόσια οικονομικά, αλλά και από τι προστασία παρέχειτο κράτος στον πληθυσμό. Οι επιπτώσεις μπορεί ναποικίλουν ανάλογα με το περιβάλλον. Π.χ. μια χώραπου έχει δομές και μπορεί να παρέχει επιδόματαανεργίας έχει τη δυνατότητα να περιορίσει τις αρνητι-κές επιπτώσεις της κρίσης επάνω στον πληθυσμό.

Η οικονομική αβεβαιότητα τι επιπτώσεις έχειστην υγεία;Η οικονομική αβεβαιότητα είναι κάτι ξεχωριστό

από την οικονομική κρίση. Στη Βρετανία επί παρα-δείγματι αυτή τη στιγμή έχουμε αβεβαιότητα, χωρίςνα υπάρχει ύφεση. Ενα κομμάτι της έρευνάς μου έχειδείξει, ότι στη Βρετανία τις ημέρες που έχουμε μεγα-

λύτερη οικονομική αβεβαιότητα, παρατηρούνται καιπερισσότερες αυτοκτονίες και περισσότερα τροχαίαατυχήματα.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι οικονομικέςυφέσεις πάνω στα τροχαία ατυχήματα;Οταν μια χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση

τα τροχαία ατυχήματα συνολικά μειώνονται, γιατίπεριορίζεται η χρήση αυτοκινήτου λόγω κόστουςτων καυσίμων και περιορίζονται οι μετακινήσειςλόγω μείωσης της απασχόλησηςκαι οικονομικήςδυσπραγίας. Ακόμα και αυτοί που οδηγούν μπορείνα μην αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες λόγω κό-στους. Επομένως, παρατηρείται μια μείωση στα τρο-χαία ατυχήματα κατά τη διάρκεια κρίσεων. Αυτό εί-ναι μια θετική εξέλιξη της κρίσης, ίσως η μοναδική.Ομως, από αυτή τη γενική τάση έχουμε παρατηρή-σει ότι υπάρχουν βραχυχρόνιες παρεκκλίσεις, με

ξαφνική αύξηση των τροχαίων, λόγω οικονομικήςαβεβαιότητας.

Ποιες είναι οι παρεκκλίσεις αυτές;Στην έρευνά μας βρήκαμε ότι, κατά τη διάρκεια

της κρίσης στην Ελλάδα, την πρώτη και τη δεύτερημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας,παρατηρούνταν μια ξαφνική αύξηση στα τροχαία κατά9% την πρώτη μέρα και κατά 8% τη δεύτερη μέρα,προτού επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα. Αυτόήταν μια παρέκκλιση. Γιατί συνέβαινε αυτό; Ο κόσμοςενημερωνόταν για τα αρνητικά μέτρα, πριν καν εφαρ-μοστούν, με αποτέλεσμα την απόσπαση προσοχής,την εκδήλωση άγχους, θυμού και εκνευρισμού, τοοποίο μπορούσε να επηρεάσει τη διάρκεια καθώςκαι την ποιότητα του ύπνου. Με ένα τέτοιο συνδυα-σμό, μπορούν εύκολα να προκύψουν ατυχήματα.Αντίστοιχα, στη Βρετανία, τις μέρες με μεγαλύτερηοικονομική αβεβαιότητα, υπάρχουν περισσότερα τρο-χαία. Μακροχρόνια σημειώνονται ατυχήματα λόγωοικονομικής κρίσης, αλλά βραχυχρόνια μπορεί ναέχουμε αποκλίσεις από αυτή την τάση.

Τι αλλαγές παρατηρήσατε με το Brexit;Επειδή το Brexit έχει οδηγήσει τους πολίτες σε

πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, μελετήσαμε τι επιπτώσειςμπορεί να έχουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσμα-τος του 2016 στην ψυχική υγεία και ευεξία τους.Ερευνήσαμε τις τάσεις στον τομέα αυτό και βρήκαμεότι υπήρξε μια σχετική μείωση της προσωπικής ευ-τυχίας των ανθρώπων, σε σχέση με τις τάσεις στιςυπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν συζητάμε τι συ-

νέβη σε απόλυτη τιμή, καθώς επιδρούν και άλλοι πα-ράγοντες ταυτόχρονα. Η μελέτη μάς έδειξε ότι οι τά-σεις ευτυχίας στη Βρετανία μειώθηκαν, σε σχέση μεαυτό που θα περιμέναμε να ήταν αν δεν είχε γίνει τοδημοψήφισμα.

Από την Ελλάδα της κρίσης ποιες είναι οι πα-ρατηρήσεις σας;Στην Ελλάδα βρήκαμε σχετική μείωση του επι-

πέδου υγείας των ανθρώπων λόγω της οικονομικήςκρίσης, οπότε πάλι δεν κοιτάμε το απόλυτο μέγεθος,αλλά τις τάσεις που χειροτέρεψαν, σε σχέση με μιαάλλη ομάδα, που δεν επηρεάζεται από την κρίση.Υπήρξε μείωση του γενικού επιπέδου υγείας τωνΕλλήνων, κάτι το οποίο δεν είδαμε στην Ιρλανδίααντίστοιχα, όταν είχε κρίση. Παρεμπιπτόντως, η Ιρ-λανδία ξεπέρασε την κρίση πολύ πιο γρήγορα απότην Ελλάδα.

Στη κρίση της Αγγλίας το 2008-2009, ποιεςήταν οι επιπτώσεις;Στην Αγγλία μελετήσαμε τις επιπτώσεις στις συ-

μπεριφορές υγείας, δηλαδή το κάπνισμα, το αλκοόλκαι τη διατροφή. Βρήκαμε μείωση του καπνίσματος,καθώς και μείωση του αλκοόλ, πιθανόν για οικονομι-κούς λόγους. Παρατηρήσαμε επίσης, ότι αυξήθηκετο σωματικό βάρος των ανθρώπων, λόγω κακής δια-τροφής και παρατηρήσαμε επιπλέον σημαντική μεί-ωση κατανάλωσης φρούτων. Ολα αυτά αυξάνουν τιςπιθανότητεςνα νοσήσει κανείς, ενώ δεδομένη είναικαι η επίπτωση στην ψυχική υγεία.

Υπάρχει κάποιος συσχετισμός μόρφωσης καιοικονομικής κρίσης;Εχει παρατηρηθεί γενικά, ότι οι άνθρωποι με πε-

ρισσότερη εκπαίδευση συχνά επηρεάζονται λιγότεροαπό την κρίση. Η εκπαίδευση βοηθάει κάποιον πουθα απολυθεί να ξαναβρεί εργασία, ή μπορεί επίσηςνα λειτουργήσει προστατευτικά σχετικά με την απώ-λεια εργασίας. Επίσης, μπορεί να συμβάλλει θετικάως προς τις συμπεριφορές υγείας, δηλαδή το κάπνι-σμα, το αλκοόλ, την άσκηση και τη διατροφή.

Τι μπορεί να γίνει σε περιόδους κρίσης ώστενα προστατεύεται η υγεία του πληθυσμού; Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα λεγόμενο δίχτυ

προστασίας (safety net), ώστε να αμβλύνονται όσοτο δυνατόν οι επιπτώσεις σε όσους πλήττονται λόγωαπώλειας εργασίας και μείωσης του διαθέσιμου ει-σοδήματός τους. Επίσης, είναι σημαντικό να αποφεύ-γεται ο κοινωνικός αποκλεισμός και η οικογένεια καιοι φίλοι μπορούν να παίξουν έναν τέτοιο προστατευ-τικό ρόλο. Επιπλέον, είναι σημαντική η ενημέρωσητου πληθυσμού σχετικά με τις συμπεριφορές υγείας.Σε περιόδους κρίσης συνήθως περιορίζεται το κά-πνισμα λόγω οικονομικής δυσπραγίας, οπότε είναικαλή χρονική στιγμή να παρέχεται βοήθεια στη δια-κοπή του καπνίσματος.

O

ΥΓΕΙΑ 2019 11ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

...οι άνθρωποι με

περισσότερη

εκπαίδευση συχνά

επηρεάζονται λιγότερο

από την κρίση...

Δρ Σωτήρης ΒανδώροςΟι επιπτώσεις των οικονομικών κρίσεων στην υγεία

Της Γιάννας Κατσαγεώργη

a b

Family Speech CenterSPEECH-LANGUAGE PATHOLOGY

OROFACIAL MYOLOGYCHILDREN & ADULTS

Οι συνεργάτες μας διαθέτουν όλα τα απαραίτητα προσόντα, πτυχία,άδειες και πιστοποιητικά τα οποία απαιτεί η πόλη της Νέας Υόρκης. Μπορούν να εξυπηρετήσουν άτομα κάθε ηλικίας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, καθώς και άτομα με ειδικές ανάγκες, σε ένα φιλικό και άνετο περιβάλλον. Σύγχρονο, εξοπλισμένο με εποπτικά και εκπαιδευτικά μέσα, τα οποία είναι ειδικά διαμορφωμένα έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των θεραπειών με διακριτικότητα και ασφάλεια.

Η διάγνωση και η αξιολόγηση γίνονται

με τα κατάλληλα μέσα για κάθε ηλικία,

εγκεκριμένα από το υπουργείο Παιδείας

της πόλης της Νέας Υόρκης

Ολες οι θεραπείες προσφέρονται ανάλογα με τις ανάγκες σε βρέφη, παιδιά

προσχολικής και σχολικής ηλικίας καθώς και σε ενήλικες

Τρία γραφεία για την άμεση εξυπηρέτησή σας: Ενα στο Flushing και δυο στην Astoria με πλήρως εξειδικευμένο προσωπικό

Για περισσότερες πληροφορίες θα μας βρείτε στο διαδίκτυοστην ιστοσελίδα μας ή στα τηλέφωνα των γραφείων μας

Τηλ.: (718) 939-0306 • Fax: (718) 939-0314Email: [email protected]

Website: Familyspeechcenter.com

Δίνονται σεμινάρια και δωρεάν συμβουλέςσε Ελληνικά και Αμερικανικά σχολεία της Νέας Υόρκης

υπηρεσIεσ

Δεχόμαστε τις περισσότερες ασφάλειες

■ Λόγου/Επικοινωνίας■ Ακοής/Κατανόησης■ Φωνής

■ Σχολικής Επίδοσης■ Συμπεριφοράς

■ Προσοχής■ Εκφρασης

■ Σίτισης – Κατάποσης (Δυσφαγίας)

■ Αρθρωσης ■ Ωρολογικής Μυολογίας

■ Τραυλίσματος■ Ανάπτυξης λεξιλογίου ■ Δυσκολίας μάθησης

(ανάγνωση, γραφή)

a b

Metropolitan Cardiovascular

Consultants, LLC

George StoupakisM.D. F.A.C.C. Board Certif ied

in Cardiovascular Diseasesand Interventional Cardiology

Δεκτές οι Κυριότερες Ασφάλειες

5 Summit Avenue, Suite 200Hackensack, NJ 07601

Tel: (201) 343-7001 ❚ Fax: (201) 343-7232

Page 12: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ 201912 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ην ανησυχία του για την αύξηση του ποσοστού των μυωπικώνπαιδιών, σε παγκόσμια κλίμακα, εκφράζει ο ομογενήςοφθαλμίατρος, Δρ Γεώργιος Ζήκος (Dr. George A. Zikos,OD, MS). Ο Δρ Ζήκος αναφέρει πως δεν είναι ξεκάθαρη ηαιτία αυτού του φαινομένου, ενώ τονίζει ότι οι νέες θερα-

πευτικές μέθοδοι έχουν ως κύριο στόχο την σταθεροποίηση της μυω-πίας σε χαμηλούς βαθμούς, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί στο παρελθόν.Παράλληλα, τονίζει πως η σύνδεση ανάμεσα στην ακτινοβολία της οθό-νης ενός κινητού, της τηλεόρασης ή του υπολογιστή με την αύξησητης μυωπίας, δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα.

Κύριε Ζήκο, κατ' αρχήν ποια είναι η ηλικία που ξεκινάει συνή-θως η μυωπία και μέχρι πότε μπορεί να αναπτυχθεί;Συνήθως η μυωπία ξεκινάει σε παιδική ηλικία και μπορεί να εμφα-

νιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή, ιδίως μέχρι τις ηλικίες από 17 έως 20ετών, δηλαδή μέχρι το τέλος της εφηβείας. Το ενδιαφέρον είναι γιατίτα παιδιά γίνονται μύωπες. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι η γενετικήπροδιάθεση παίζει ρόλο. Π.χ. Εάν είναι μύωπες οι γονείς τους, τότεεπίσης τα παιδιά έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μυωπία.Δεν μπορεί αυτό μόνο του όμως να εξηγήσει την ραγδαία αύξηση πουπαρατηρείται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλοι παράγοντεςπου ερευνώνται, αλλά δεν έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την μυωπία,περιλαμβάνουν τα εκπαιδευτικά συστήματα υψηλής πίεσης, τα επίπεδαφωτός και συγκεκριμένα μήκη κύματος, την υπερβολική χρήση ηλε-κτρονικών συσκευών, την βιταμίνη D, την υπέρ- και υπο-διόρθωση.Ορισμένα από τα λίγα θέματα με τα οποία προκύπτει κάποια συσχέτισηείναι ο χρόνος που παίζουν τα παιδιά στη φύση. Τα παιδιά που παίζουνέξω συχνά (τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα) έχουν λιγότερη μυωπία.

Ποιο είναι το ποσοστό των μυωπικών παιδιών, σε σχέση με άλ-λα χρόνια;Εχει αρχίσει και αυξάνεται το ποσοστό των μυωπικών παιδιών σε

όλο τον Κόσμο. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία εδώ στις ΗΠΑ, όπουτο 50% των παιδιών είναι μύωπες! Δεν ήταν έτσι πριν κάποια χρόνια,

έρευνες από τις δεκαετίες του ’50 και ’60 υπολόγιζαν αυτό το ποσοστόκάτω από 20%. Σε πολλές ασιατικές χώρες, όπως το Χονγκ Κονγκ, ηΝ. Κορέα και η Σιγκαπούρη έχουν πιο δραματική αύξηση. Στην Σιγκα-πούρη 3 στα 4 παιδιά έχουν μυωπία και στην Ν. Κορέα ακόμα πιοπολλά. Υψηλά ποσοστά υπάρχουν και στην Κίνα.

Υπάρχει σαφής εξήγηση για την αύξηση αυτού του ποσοστού;Αυτήν την στιγμή δεν ξέρουμε ποια είναι τα ακριβή αίτια. Υπάρχουν

πολλές θεωρίες, αλλά δεν είναι αποδεδειγμένο τι συμβάλλει ακριβώςσε αυτό. Γίνεται μεγάλη έρευνα πάνω στο θέμα, όπως και στο τι μπο-ρούμε να κάνουμε για να μειωθεί η μυωπία. Συνήθως την θεωρούμεμια απλή πάθηση, την οποία με γυαλιά, φακούς επαφής ή χειρουργικά,την διορθώνεις. Ομως, όταν η μυωπία είναι υψηλή, υπάρχουν αυξη-μένες πιθανότητες για σοβαρά προβλήματα στο μάτι: αποκόλληση,μείωση της όρασης, γλαύκωμα, αλλά και διάφορες ασθένειες πουσυμβαίνουν περισσότερο στους υψηλούς μύωπες. Υπάρχει μεγάλοενδιαφέρον από απόψεως δημόσιας υγείας να μειωθεί η μυωπία. Εφό-σον σταθεροποιούμε την μυωπία σε χαμηλούς βαθμούς, τότε οι κίν-δυνοι θα είναι πολύ μικρότεροι.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση επαναφέρει το μάτι στην πρό-τερη κατάσταση ή οι κίνδυνοι που προαναφέρατε παραμένουν;Το μάτι γίνεται μυωπικό επειδή μεγαλώνει ο βολβός στο μήκος.

Μια χειρουργική επέμβαση (refractive surgery), διορθώνει μεν τηνόραση, αλλά δεν αλλάζει το μέγεθος του ματιού. Το μάτι παραμένειμυωπικό και πολλές φορές προκαλούνται προβλήματα σε αυτό. Αυτόδεν αλλάζει εάν φορέσεις γυαλιά, φακούς επαφής ή κάνεις χειρουργικήεπέμβαση. Εκεί που γίνεται μεγάλη έρευνα, η οποία έχει αρχίσει να

παράγει αποτελέσματα, είναι πώς μπορούμε να ανακόψουμε την αύ-ξηση της μυωπίας στα παιδιά. Υπάρχουν τώρα πολλές θεραπείες καισύντομα θα έχουμε ακόμα πιο πολλές επιλογές.

Σε επίπεδο θεραπευτικών μέσων, υπάρχουν διάφοροι ειδικοί φακοίεπαφής γι’ αυτόν τον σκοπό. Κάποιοι είναι σκληροί και τους φοράς

όταν κοιμάσαι. Είναι ένα ειδικό είδος ορθοκερατολογικών φακών οιοποίοι ενδείκνυται για την μείωση της μυωπίας. Επίσης, υπάρχουνφαρμακευτικές αγωγές με σταγόνες, οι οποίες έχουν ένδειξη ότι επι-βραδύνουν την αύξηση της μυωπίας. Μέχρι να δημοσιευθεί αυτό τοτεύχος, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες φακών επαφής η CooperVision θα έχει πάρει την πρώτη άδεια από το FDA να πουλήσει μαλα-κούς φακούς επαφής ειδικά για την διαχείριση της αύξησης της μυω-πίας. Γνωρίζουμε ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν να βρουνθεραπείες για να σταθεροποιούμε την μυωπία σε χαμηλούς βαθμούς.

Μιλήσατε για παιδιά που παίζουν έξω τουλάχιστον για μια ώρατην ημέρα. Σήμερα βλέπουμε ότι πολλά παιδιά είναι προσκολ-λημένα ακόμη περισσότερο, σε σχέση με άλλες γενιές, σταηλεκτρονικά παιχνίδια, τον υπολογιστή και το κινητό. Αυτή -ηόποια- ακτινοβολία των συσκευών αυτών, έχει κάποια σχέσημε την αύξηση του ποσοστού των μυωπικών παιδιών;Παρόλο που πολλοί γονείς, αλλά και γιατροί, εκτιμούν ότι πρέπει

να υπάρχει κάποια σχέση, η έρευνα δεν το έχει αποδείξει ακόμα. Δενέχουν καταφέρει να αποδείξουν ότι το να παίζεις video games ή ναβρίσκεσαι συνεχώς μπροστά από την οθόνη ενός tablet ή ενός τηλε-φώνου, προκαλεί τέτοια προβλήματα. Το υποπτευόμαστε, αλλά δενέχει αποδειχθεί ερευνητικά. Αντίθετα, οι έρευνες καταδεικνύουν αυτόπου ανέφερα νωρίτερα, ότι δηλαδή υπάρχει συσχέτιση της επιβρά-δυνσης της μυωπίας με το παιχνίδι των παιδιών εκτός σπιτιού στηνφύση. Μπορεί να συμβαίνουν πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτο-χρόνως, τα οποία δεν γνωρίζουμε πώς συνδυάζονται αυτήν την στιγμή.

Παρότι υποθέτω ότι εξαρτάται και από την περίπτωση, εσείς,τι συνιστάτε περισσότερο για τα παιδιά, από άποψη ασφαλούςχρήσης; Γυαλιά ή φακούς επαφής;Το πιο ασφαλές μέσο είναι τα γυαλιά, ειδικά για τα πιο μικρά παιδιά.

Ομως, με τους καινούργιους φακούς, εφόσον υπάρχει επίβλεψη, τορίσκο για τα παιδιά είναι πολύ χαμηλό. Εάν μιλάμε για θεραπεία δια-χείριση της αύξησης της μυωπίας χρησιμοποιούμε είτε ειδικούς φακούςεπαφής, είτε φαρμακευτική αγωγή, όπως προανέφερα.

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώ-στες;Θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε,

προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά για να μην αυξηθεί η μυωπίατους πολύ, κάτι που πριν από μια δεκαετία δεν μπορούσαμε να το κα-ταφέρουμε. Είναι βασικό τα παιδιά να ελέγχονται από γιατρούς οφθαλ-μίατρους ή οπτομέτρες, προκειμένου να ελεγχθεί η όραση και να βλέ-πουν καλύτερα. Πρέπει επίσης, όταν βλέπουμε ότι υπάρχει γρήγορηαύξηση της μυωπίας, να ξέρουμε ότι υπάρχουν θεραπείες που μπο-ρούμε να κάνουμε προκειμένου να την περιορίσουμε.

T

Δρ Γεώργιος ΖήκοςΗ αύξηση της μυωπίας ανακόπτεται

Του Χριστόδουλου Αθανασάτου

.

a b

7501 6th Avenue Brooklyn, NY 11209

Tel.: 718-238-2336

STELLA DOUROS M.D., F.A.C.SΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

❚ Board Certified Ophthalmologist❚ Medical and Surgical Retina Specialist❚ Specializing in Diabetic Retinopathy

❚ Macular Degeneration and other Vitreo–Retianl Diseases

◗ Εξειδικευμένη στις Αμφιβληστροειδούς, Ωχράς Κηλίδας και Υαλοειδούςκαθώς και σε Θεραπείες Διαβητικής Αμφιβληστροπάθειας.

◗ Εγχειρήσεις για Αποκολλήσεις Αμφιβληστροειδούς (Retinal Detachment Surgery)

◗ Επιωχρικές Μεμβράνες (Macular Pucker and Macular Hole Surgery).

◗ Θεραπεία για Ηλιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας (Macular Degeneration) με Lucentis, Eylea, Avastin and Beovu

a b

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΙΛΑΒΑΣ, MD Χειρουργός - Οφθαλμίατρος

IΩΑΝΝΗΣ ΠΙΛΑΒΑΣ, MD Χειρουργός - Οφθαλμίατρος

Ασφά λειες και Medicare δε κτά

25-09 31st Ave., Astoria, N.Y. 11106 • Tel.: (718) 204-5100

Συμ βε βλη μέ νοι με το νο σο κο μείαManhattan eye, ear and Throat και new York eye and ear Infirmary

❚ Γε νι κές οφθαλ μο λο γι κές εξε τά σεις

❚ Διαθλαστική χειρουργική επέμβαση καταρράκτη με Laser

❚ Εγχειρήσεις LASIK

❚ Πρωτοποριακή Θεραπεία Κερατόκωνου με τη μέθοδο Avedro Collagen Cross Linking που μόλις εγκρίθηκε από το FDA

❚ Mεταμοσχεύσεις Kερατοειδούς

❚ Θε ρα πεία γλαυ κώ μα τος

❚ Εν δο φθαλ μο λο γι κοί φα κοί (implants)

❚ Aκτί νες laser

❚ Φα κοί Επα φής

❚ Συ ντα γές γυα λιών

a b

Ralis Insurance Agency

Τηλεφωνήστε μας ή περάστε από το γραφείο μας για δωρεάν ενημέρωση

Anthony D. Ralis - Agent32-17 Broadway, Astoria, New York 11106Tel.: (718) 274-0700 • Fax: (718) 274-7325

www.nwagent.com/ralis.html

Ασφαλιστική κάλυψη όλων των κατηγοριών

Ιδιωτική Ασφάλιση Επαγγελματική Ασφάλιση

❚ Ολική Ασφάλεια

❚ Ασφάλεια Ζωής

❚ Αυτοκινήτων

❚ Μοτοσικλετών

❚ Ιδιοκτητών ακινήτων

❚ Ενοικιαστών ακινήτων

❚ Επαγγελματικών χώρων

❚ Ακινήτων

❚ Εστιατορίων

❚ Χονδρεμπόρων

❚ Εργολάβων

❚ Γραφείων

a b

Δρ. Σπύρος Κοκόλης, MD, FACC

Εξυπηρετώ τις περιοχέςBrooklyn, Manhattan

και την ευρύτερη Μητροπολιτική περιοχή

Επεμβατικός Καρδιολόγος

Συνεργάζομαιμε τα νοσοκομεία

Με εκτίμηση προςτους συνανθρώπους μας προσφέρω τις ιατρικές μουυπηρεσίες για τη θεραπείατων ασθενών με αποτέλεσματην καλύτερη υγεία τους.

Brooklyn: Methodist HospitalManhattan: New York University HospitalLenox Hill Hospital & Mount Sinai Hospital

Για πληροφορίες και ραντεβού καλέστε:(718) 491- 4949 • (917) 991- 8631 • (917) 596-1651

Δέχομαι καθημερινά στα ιατρεία:BROOKLYN: 7803 4th Avenue, Brooklyn, NY 11209

MANHATTAN: 155 East 76th Street, New York, NY 10021

Μιλάμε άπταισταΕλληνικά

Page 13: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ 2019 13ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

κ. Δασκαλάκης διευθύνει το εργα-στήριο Δημόσιας Υγείας και όλα ταπρογράμματα ελέγχου λοιμωδώννόσων της Νέας Υόρκης, συμπερι-λαμβανομένου του HIV, της φυματίω-

σης, των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων,των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν μετον εμβολιασμό και των γενικών μεταδοτικών ασθε-νειών. Το τμήμα του είναι ένα από τα μεγαλύτερα,απασχολώντας περισσότερους από 1.100 υπαλλή-λους, που διαχειρίζονται περισσότερα από 350 εκα-τομμύρια δολάρια και λειτουργούν 13 κλινικέςεγκαταστάσεις.

Πώς ιεραρχείτε τον χρόνο σας ανάμεσα στιςτόσες επαγγελματικές σας υποχρεώσεις;Προσπαθώ να επικεντρωθώ στο μεγαλύτερο

μέρος της δουλειάς μου στον ιό HIV, επειδή είναιο τομέας της ισχυρότερης εμπειρίας μου. Εχω επί-σης μια ομάδα με την οποία συνεργάζομαι, μετους οποίους και συνεχίζω το έργο που ξεκίνησαόταν επικεντρώθηκα αποκλειστικά στον ιό HIV.Τώρα, αν υπάρχει κάτι που συμβαίνει στην πόλη,για παράδειγμα, εάν υπάρχει ένα ξεσπάσματα τηςιλαράς, όπως είχαμε πρόσφατα, αυτό τείνει να επι-σκιάσει οτιδήποτε άλλο είναι μια χρόνια ασθένεια,επειδή είναι έκτακτη ανάγκη.

Το HIV θεωρείται πλέον μια διαχειρίσιμηασθένεια. Ποια είναι τα ποσοστά ασθενώνHIV στη Νέα Υόρκη;Με την εμφάνιση επιτυχημένων φαρμάκων που

έχουν πολύ λίγες παρενέργειες και με τη δοσολο-γία, που είναι μερικές φορές μόνο ένα χάπι ημερη-σίως, οι άνθρωποι, που ζουν με τον ιό HIV ζουν μεεπιτυχία, ως επί το πλείστον. Τα περασμένα έτηδιαπιστώσαμε συνεχείς ιστορικές μειώσεις του HIVκαι πέρυσι είχαμε μόνο 2.167 αναφερθείσες νέεςπεριπτώσεις. Εχουμε παρατηρήσει περίπου 60 τοιςεκατό μείωση, από τη στιγμή που αρχίσαμε να λαμ-βάνουμε αναφορές διάγνωσης του HIV, μέσω τηςεπιτήρησής μας. Τώρα υπάρχουν μερικοί άνθρωποι,

που αγωνίζονται να παραμείνουν στα φάρμακά τους- τα φάρμακα είναι πολύ απλά και πολλές επιπλοκέςέχουν να κάνουν με τη γήρανση και τον καπνό, τιςκαρδιακές παθήσεις, τις πνευμονικές παθήσεις καιτην ηπατίτιδα. Συγκεκριμένα, η ηπατίτιδα οδηγεί σεηπατική ανεπάρκεια και ηπατική κακοήθεια. Ο ιόςHIV ανήκει πια στην κατηγορία μιας διαχειρίσιμηςχρόνιας λοίμωξης.

Ας μιλήσουμε για τη διαθέσιμη πρόληψη κατάτου ιού.Τα καλά νέα είναι ότι η πρόληψη περιλαμβάνει

πολύ περισσότερα από ό,τι πριν. Προσπαθούμε ναενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούνπάντοτε προφυλακτικά, αλλά για εκείνους που δενείναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικάέχουμε μερικές άλλες ενδιαφέρουσες φαρμακευ-τικές επιλογές, οι οποίες είναι πιθανώς 99% απο-τελεσματικές αν ληφθούν σωστά. Τα καλά νέα γιαόσους ζουν με τον ιό HIV -αν παίρνουν τα φάρμακάτους και το ιικό τους φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο-τότε αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να μεταδώ-σουν τον ιό HIV. Ετσι, μεταξύ θεραπειών που λει-τουργούν για την πρόληψη της μετάδοσης του HIVκαι της χρήσης προφυλακτικών, που λειτουργεί γιατην πρόληψη της λοίμωξης και της προφυλάξεωςπριν από την έκθεση, διαθέτουμε πλέον ένα πολύκαλό σετ εργαλείων για την πρόληψη του ιού. Γι’αυτό η Νέα Υόρκη μπορεί να διεκδικήσει ιστορικέςμειώσεις, ιδιαίτερα από το 2015 και έπειτα.

Πώς πρέπει να αισθάνεται κανείς στην περί-πτωση που θα διαγνωστεί με τον ιό;Πιστεύουμε, ότι οποιαδήποτε νέα διάγνωση για

τον ιό HIV δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνει κάποιοννα αισθάνεται σαν το τέλος της ζωής του. Στην πραγ-ματικότητα μια έγκαιρη διάγνωση είναι καλή είδηση.Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν, ότιάτομα που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο, σε αυτήτην εποχή, μπορούν να ζήσουν περισσότερο καιαπό ανθρώπους που δεν έχουν τη νόσο. Μια νέαδιάγνωση είναι πραγματικά μια έκκληση για δράση,

για να μπορέσετε να κάνετε κάτι σπουδαίο και ση-μαντικό και καλό για την υγεία σας. Συνήθιζα ναλέω ότι μια διάγνωση HIV μπορεί να είναι μια εποχήμεγάλης δημιουργίας ή μεγάλης καταστροφής. Ηδιάγνωση του HIV μπορεί να αλλάξει τη ζωή σαςκαι με πολύ καλούς τρόπους, επειδή σας υπενθυ-μίζει να φροντίσετε τον εαυτό σας.

Μιλήστε μας για τον ιό της ηπατίτιδας.Εχουμε πολλούς ανθρώπους με ηπατίτιδα στη

Νέα Υόρκη και γνωρίζουμε, ότι ειδικά η ηπατίτιδαc, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσεισε ηπατική ανεπάρκεια λόγω των ουλών του ήπα-τος, και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει και σε καρ-κίνο του ήπατος. Εάν έχετε ηπατίτιδα και την θερα-πεύετε, έχετε σημαντικά λιγότερους κινδύνους απόαυτές τις επιπλοκές. Στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν ση-

μαντικά περισσότερα άτομα με ηπατίτιδα από ό,τιμε τον ιό HIV, και χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειάγια να δούμε, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τηνπρόσβαση στην περίθαλψη και τη θεραπεία.

Ποιες είναι οι επιπλοκές από τον ιό HPV καισε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα;Ο HPV μπορεί να είναι μια περίπλοκη υπόθεση.

Ο HPV σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου τηςμήτρας, του πρωκτού και του στόματος. Υπάρχουνδιαφορετικά στελέχη του HPV εκεί έξω και ορισμέναστελέχη, είναι πιο προβληματικά. Τα καλά νέα είναιότι έχουμε εμβόλια για να αποτρέψουμε τον ιό καιότι αυτά τα εμβόλια έχουν βελτιωθεί με την πάροδοτων ετών. Βλέπουμε νεότερα παιδιά σήμερα ναπαίρνουν τα εμβόλια, οπότε σταδιακά θα δούμε καιμια αλλαγή στην επιδημιολογία της νόσου.

O

Δημήτρης ΔασκαλάκηςΜια διάγνωση HIV μπορεί να είναι μια εποχή μεγάλης δημιουργίας ή μεγάλης καταστροφής

Του Βασίλη Βούλτσου Δημήτρης Δασκαλάκης

a b

Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣMD, PhD., F.A.C.C., F.A.C.P., F.S.C.A.I., F.S.V.M., R.P.V.I.

ΕΙΔΙΚΟΣ KΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ και ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΟΣBoard Certified in Internal Medicine, Cardiology, Interventional Cardiology,

Vascular and Endovascular Medicine, Clinical Assistant Professor of Medicine Columbia University

ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ COLUMBIA PRESBYTERIAN HOSPITAL

και LENOX HILL HOSPITAL ΣΤΟ MANHATTAN

Για ραντεβού (718) 278-7376 • Fax: (718) 865-9192

30-10 38th Street, 2nd Floor, Astoria, NY 11103

ΔΕΚΤΕΣ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ | ΟΜΙΛΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

a b

FARMACONPHARMACY

Γιάννης και Μαρία Δημητριάδη Ιδιοκτήτες

το ΝΕΟ Κατάστημα Οπτικώντης εταιρείας

ΕΚΠΤΩΣΗ σε όλους τους επώνυμους

σκελετούς γυαλιών ηλίου και οράσεως

για την έναρξη λειτουργίας

❚ Μεγάλη ποικιλία σε σκελετούς γυαλιώνγια ενήλικους και παιδιά

❚ Επώνυμες Εταιρείες οπτικών

❚ Ολες οι τελευταίες τάσεις τις μόδας

8009 5th Avenue, Brooklyn, NY 11209 ❚ (718) 748-0513

a b

133 E. 54TH STREET, SUITE 200, NEW YORK, NY 10022 ❙ TEL: 212-650-4888www.ea-ny.com

Ο Δρ Ζήκος έχει πολλαπλές καταχωρημένες πατέντες για τη θεραπεία των ματιών και επίσης έχει εκδώσει πολλές επιστημονικές και κλινικές μελέτες με επίκεντρο την όραση και τη θεραπεία των ματιών. Ειδικεύεται στις γενικές εξετάσεις των ματιών, στη θεραπείατων οφθαλμολογικών παθήσεων και στη διόρθωση της όρασης με ειδικότητα στον έλεγχο της μη αυξήσεως της μυωπίας στα παιδιά. Παρέχει ειδικούς φακούς επαφής για ασθενείς με χρόνια ξηροφθαλμία, κερατόκωνο και άλλες παθήσεις όπου η εφαρμογή απλών φακών δεν είναι εφικτή.

Για Ελληνικά καλέστε (646) 389-0219

Ο δρ γεώργιος α. Ζήκος oD, MS, δέχεται ασθενείς στην καινούργια κλινική και ερευνητικό κέντρο

a b

2075 Grand Avenue, Baldwin, NY 11510 • www.abilityservice.com

ABILITY SERVICE AGENCY, INC.

INSURANCE PROGRAM FOR HEALTH PROFESSIONALS

Specializing in the Insurance Industry for over 43 years!Peter Spiliotis Liz DeMaria John Spiliotis

CALL TODAY FOR FREE QUOTE (516) 223-3144

Medical Offices • Dental Offices • SPA Services

EPLI & CYBER Liability AvailableVery Competitive Premiums

Page 14: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ 201914 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Της Κατερίνας Πλουμιδάκη

Διεθνής εκπαιδευτικός πόλος έλξης η Ελλάδαμέσω του Παγκοσμίου Ελληνικού Βιοϊατρικού Οργανισμού

πό το 2012 ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρι-κός Οργανισμός (World Hellenic BiomedicalAssociation-WHBA) οργανώνει με επιτυχία έναδιεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα (θερινό σχο-λείο ιατρικής και βιοεπιστημονικής έρευνας και

διαχείρισης) για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητέςΙατρικής και Βιοεπιστημών στη Μάνη της Λακωνίας, το οποίοέχουν παρακολουθήσει σχεδόν 350 Ελληνες και ξένοι επί-λεκτοι φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 9ο θε-ρινό σχολείο θα πραγματοποιηθεί στις 15-22 Μαΐου 2020.

Ο WHBA ιδρύθηκε το 1990 στην Αγγλία με στόχο τηδιασύνδεση ελληνικών ιατρικών και βιοεπιστημονικών ορ-γανισμών του εξωτερικού. Το 2010, με πρωτοβουλία τωνκαθηγητών Γιώργου Ντάγγα (Ιατρική σχολή MountSinai τηςΝέας Υόρκης) και Νίκανδρου Μπούρα (Ιατρική σχολή King’sCollege του Λονδίνου) η έδρα του οργανισμού μεταφέρθηκεστη Νέα Υόρκη. Σήμερα έχει ένα δίκτυο 3.500 ιατρών καιΒιοεπιστημόνων σε 40 χώρες εκτός Ελλάδας. Το 2019-2020 ο WHBA συνεργάστηκε με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρ-χος και οργάνωσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης10 αποφοίτων Ιατρικής από την Ελλάδα σε εργαστηριακήκαι κλινική έρευνα στις ΗΠΑ. Από το 2019 ο WHBA σε συ-νεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο τηςΑθήνας και την εταιρεία Attica Sciences οργανώνει μία δι-δακτορική διατριβή για τη συνεισφορά των Ελλήνων στηνιατρική και τις βιοεπιστήμες την περίοδο 1821-2021.

Για την περίοδο 2020-2022, πρόεδρος του WHBA θαείναι ο Δρ. Νίκος Κατσάνης (Καθηγητής του πανεπιστημίουNorthwestern του Chicago και αναπληρωτής διευθυντήςμεταφραστικής ιατρικής έρευνας του παιδιατρικού νοσοκο-μείου Ann & Robert H. Lurie).

Με αφορμή το θερινό σχολείο, μίλησαν με τον «ΕθνικόΚήρυκα» οι συντονιστές και τα μέλη της οργανωτικής επι-τροπής του προγράμματος της επόμενης χρονιάς.

A

Το θερινό σχολείο WHBA

στη Μάνη της Λακωνίας,

έχουν παρακολουθήσει

σχεδόν 350 Ελληνες

και ξένοι επίλεκτοι φοιτητές

από την Ελλάδα

και το εξωτερικό

Πείτε μας για το θερινό σχο-λείο.Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό

πρόγραμμα μίας εβδομάδας πουπροσφέρεται δωρεάν σε προπτυ-χιακούς και μεταπτυχιακούς φοι-τητές Ιατρικής και Βιοεπιστημώναπό πανεπιστήμια της Ελλάδαςκαι του εξωτερικού. Ο συνολικόςαριθμός αποφοίτων ως σήμεραανέρχεται σε σχεδόν 350 νέουςαπό περισσότερες από 20 χώρες,οι οποίοι επιλέχθηκαν με ακαδη-μαϊκά κριτήρια αριστείας μεταξύτουλάχιστον 1.000 που έκαναν αί-τηση.

Πάνω από 60 καθηγητές καιερευνητές από πανεπιστήμια καιφαρμακευτικές εταιρείες της Ευ-ρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά καιτης Αυστραλίας έχουν συμμετά-σχει αφιλοκερδώς στο πρό-γραμμα προωθώντας μαζί μας τηναριστεία και την καινοτομία στηνεπόμενη γενιά νέων επιστημό-νων. Οι περισσότεροι μάλιστα κα-λύπτουν τα έξοδα του ταξιδιούτους από ερευνητικές χρηματο-δοτήσεις ή με προσωπικό κόστος.

Το 2012 που ξεκίνησα τη θη-τεία μου ως πρόεδρος του

WHBA, ξεκινήσαμε το θερινόσχολείο μαζί με τον ομογενή επι-χειρηματία Σταύρο Βουγιουκλάκηπου μας παρότρυνε να το οργα-νώσουμε στη γενέτειρά του, τηΛακωνία. Ο κ. Βουγιουκλάκης καιάλλοι ομογενείς Λάκωνες και μη,με προεξάρχοντα τον P. RoyVagelos, αποτελούν ως σήμεραχρηματοδότες αυτού του προ-γράμματος. Χάρη σε αυτές τις χο-ρηγίες, έχουμε τη δυνατότητα νακαλύπτουμε τη διαμονή και τη δια-τροφή 40 φοιτητών και 35 καθη-γητών που συμμετέχουν κάθεχρόνο.

H επιστημονική εμβέλεια τουθερινού σχολείου υπερβαίνει ταόρια της ελληνικής κοινότητας

όπως δείχνει η συμμετοχή πάνωαπό 100 ξένων φοιτητών από κο-ρυφαία πανεπιστήμια, όπως τοHarvard, το Upenn, το Columbia,το NYU, η Οξφόρδη, το Imperial,το Karolinska της Σουηδίας κ.α..Ολοι αυτοί αποτελούν μια «νέαγενιά φιλελλήνων».

Τι άλλες δραστηριότητεςέχει ο οργανισμός;Ως το 2009, ο οργανισμός ορ-

γάνωνε συνέδρια στην Ελλάδακαι την Κύπρο. Παράλληλα με τονιστορικό θεσμό του συνεδρίου,αναπτύξαμε νέες δράσεις.

Μία από αυτές είναι το πρό-γραμμα εκπαίδευσης σε κλινικέςκαι εργαστήρια των ΗΠΑ για Ελ-

Το Θερινό Σχολείοπροσφέρει σε Ελλη-νες ακαδημαϊκούς τουεξωτερικού μια μονα-δική ευκαιρία να συ-ναντηθούμε με νεα-ρούς Ελληνεςσπουδαστές σε μιαιδανική τοποθεσίαστην Ελλάδα. Προσω-πικά, μου επιτρέπει ναμεταφέρω τις εμπει-ρίες του ακαδημαϊκούταξιδιού μου σε πανε-πιστήμια του Καναδά,των ΗΠΑ και του Ηνω-μένου Βασιλείου καινα αναδείξω τη σημα-σία της αξιοκρατίαςκαι της διεπιστημονι-κής έρευνας για τηνεξέλιξη της σταδιο-δρομίας. Οι φοιτητές ανοίγουν έτσι τα μάτια τους σε ένανεντελώς νέο κόσμο που δεν υποφέρει από τα γνωστά δεινάτου ελληνικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και της ελληνικήςκοινωνίας. Είναι σημαντικό ο Ελληνισμός να ξαναποκτήσειτην εξωστρέφειά του.

Δρ. Κωνσταντίνος ΔροσάτοςΕπίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Παν. Temple, Φιλαδέλφειατ. Πρόεδρος Παγκοσμίου Ελληνικού Βιοϊατρικού Οργανισμού

Δρ. Αθανάσιος ΜανταλάρηςΚαθηγητής Πολυτεχνείου Georgia, Atlanta

Είναι σημαντικό

ο Ελληνισμός

να ξαναποκτήσει

την

εξωστρέφειά του

ληνες απόφοιτους Ιατρικής πουεπιδιώκουν να συνεχίσουν τηνκλινική τους εκπαίδευση στηνΑμερική. Πρόκειται για μια ιδέατου Καθηγητή Νίκου Σκαρμέα απότο Πανεπιστήμιο Αθηνών που ορ-γανώσαμε μαζί και χρηματοδοτή-θηκε από το Ιδρυμα ΣταύροςΝιάρχος. Ηδη αναζητούμε χρη-ματοδότηση για τη συνέχεια καιανάπτυξη του προγράμματος πουθα περιλαμβάνει δράσεις και στηνΕλλάδα.

Με αφορμή την επικείμενη συ-μπλήρωση 200 ετών από την Ελ-ληνική Επανάσταση του 1821, σεσυνεργασία με την ΚαθηγήτριαΙστορίας της Ιατρικής, ΜαριάνναΚαραμάνου του ΠανεπιστημίουΚρήτης και χρηματοδότηση τηςεταιρείας Attica Sciences τουομογενή επιστήμονα, ΔημήτρηΗλιόπουλου, οργανώνουμε μιαδιδακτορική διατριβή Ιστορίας τηςΙατρικής για ανάδειξη της συνει-σφοράς Ελλήνων ιατρών και βιο-επιστημόνων στην έρευνα και τιςθεραπείες την περίοδο 1821-2021.

Ο κ. Βουγιουκλάκης και άλλοι ομογενείς

Λάκωνες και μη, με προεξάρχοντα

τον P . Roy Vagelos, αποτελούν ως σήμερα

χρηματοδότες αυτού του προγράμματος

diAgNoSiS & MANAgeMeNT of TeMporoMANdiBuLAr JoiNT

diSorderS & orofACiAL pAiN • MigrAiNeS heAdACheS

SNoriNg & oBSTruCTive SLeep ApNeA

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΚΟΛΗΣ D.D.SMember of the Academy

of Orofacial Pain

ΤΑΣΟΣ ΚΑΤΕΧΗΣ D.D.S.Member of the American Academy

of Cosmetic Dentistry

ARISTA DENTAL CARECITY SLEEP CENTER

SLeep ApNeA, SNoriNg, NighT-TiMe griNdiNg, CLeNChiNg30-27 30 Street, Astoria, NY 11102 • Tel.: (718) 721-0330

PORT WASHINGTON DENTAL CARE18 Ηaven Αvenue, Ρort Washington, ΝΥ 11050

Tel.: (516) 944-5300 • Fax: (516) 944-5304

BELL DENTAL CARE214-35 42nd Αvenue, Bayside, NY 11361

Tel.: (718) 352-5582 • Fax: (718) 352-5584

a b

ΔΕΚΤΕΣ ΟΛΕΣ

ΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

a b

UNIVERSITYORTHOPEDICS

OF NEW YORK, PLLC

STEVEN J. TOULIOPOULOS, M.D. ORTHOPEDIC SURGEON / SPORTS /

MEDICINE / BOARD CERTIFIED

CHARLES A. DEMARCO, M.D.ORTHOPEDIC SURGEON SPORTS / MEDICINE /

BOARD CERTIFIED

DAVID L. NIGEN, M.D.ORTHOPEDIC SURGEON

ΕRICA PAPATHOMAS, D.P.M.PODIATRY, BOARD CERTIFIED

ANDREW M. CRUZ, PA-CPHYSICIAN ASSISTANT

ASTORIA 23-25 31st Street, 8th Floor, Astoria, NY 11105Tel.: (718)-777-1885 • Fax: (718)-777-9613

MANHATTAN 141 West 28th Street, Ste. 500, NYC, NY 10001Tel.: (212)-924-6644 • Fax: (212)-924-9442

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΣ

Page 15: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ 2019 15ΣΑΒΒΑΤΟ 10 - ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Χαρά ΚουτσιούμπαΥποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Βοστώνη

Συμμετείχα στο 1ο θερινό σχολείο του WHBA το 2012, ως πρωτοετής φοιτήτρια Ιατρικής του ΠανεπιστημίουΙωαννίνων. Ετσι, ήρθα από νωρίς σε επαφή με κορυφαίους ερευνητές από την Αμερική και την Ευρώπη.Αυτή η συναναστροφή μου έδωσε ώθηση να αναζητήσω περισσότερες ευκαιρίες για έρευνα στην Αμερική.Ετσι ανακάλυψα το ενδιαφέρον μου για τις νευροεπιστήμες, το ερευνητικό πεδίο στο οποίο τώρα κάνω διδα-κτορικό στο Harvard. Καλύπτοντας πολλούς τομείς έρευνας, το θερινό σχολείο δίνει τη μοναδική για ταελληνικά δεδομένα δυνατότητα διαλόγου μεταξύ ερευνητών διαφορετικών πεδίων από την Ελλάδα και τοεξωτερικό. Στο 9ο θερινό σχολείο συμμετέχω ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής και ανυπομονώ ναγνωρίσω τους καθηγητές και τους φοιτητές που θα επιλέξει η επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης.

Ελευθερία ΛεντάκηCommercialization Executive, Queen Mary Innovation Ltd, Λονδίνο

Το Θερινό σχολείο ήταν μία μοναδική εκπαιδευτική καιπροσωπική εμπειρία. Συμμετείχα το 2015 ως μεταπτυχιακήφοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε ένα ειδυλλιακό πε-ριβάλλον έμαθα για τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψειςαπό τα μαθήματα που έκαναν παγκοσμίως αναγνωρισμένοιακαδημαϊκοί ερευνητές και κλινικοί. Παράλληλα, δούλεψαμε μια ομάδα φοιτητών και παρουσιάσαμε τα πλεονεκτήματακαι μειονεκτήματα της ανάλυσης του γονιδιώματος για τησυσχέτιση με ασθένειες.

Ο συνολικός βαθμός από γραπτές εξετάσεις πάνω στασεμινάρια του Θερινού Σχολείου και από την παρουσίασημού έδωσε το βραβείο καλύτερης επίδοσης. Το επισημαίνωγια να τονίσω ότι το θερινό σχολείο καλλιεργεί μαζί το επι-στημονικό και ομαδικό πνεύμα, τον συναγωνισμό που φέρνειυπερηφάνεια όταν καταφέρνεις να επιτύχεις στόχους αρι-στείας. Σήμερα, ως νέο μέλος της επιτροπής του Θερινούσχολείου, νιώθω ότι διευρύνω τις δεξιότητές μου. Για άλλημια χρονιά, η συμμετοχή μου σε αυτό θα με κάνει καλύτεροάνθρωπο επιστημονικά, πνευματικά και προσωπικά.

Χρήστος ΕυαγγέλουΥποψήφιος Διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Manchester Αγγλίας

Συμμετείχα στο 3ο θερινό σχολείο του WHBA το 2014 ως τελειόφοιτος προπτυχιακός φοιτητής. Η συμ-μετοχή μου ήταν η ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσω ειδήμονες σε ένα ευρύ φάσμα των βιοεπιστημών και ναμάθω για την ενδιαφέρουσα έρευνά τους, αλλά και να πάρω μαθήματα από την επαγγελματική τους πορείακαι τις εμπειρίες τους. Το θερινό σχολείο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις μου για τα επόμενά μουβήματα. Θεωρώ το έργο του WHBA σπουδαίο και όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω στη διορ-γάνωση του θερινού σχολείου του 2020, δέχτηκα με χαρά. Το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Διδάσκω στο θερινό σχολείο WHBA εδώ και τέσ-σερα χρόνια και η εμπειρία μου είναι πολλαπλά θε-τική. Πρώτον, παίρνω τεράστια ευχαρίστηση απότην αλληλεπίδραση με νέους μαθητές που είναιπρόθυμοι και έχουν το πάθος για βασική ιατρικήέρευνα. Δεύτερον, είχα τη δυνατότητα να φιλοξε-νήσω 5 μαθητές με ισχυρά ακαδημαϊκά εχέγγυαστο δικό μου εργαστήριο στο ΠανεπιστήμιοColumbia, προσφέροντάς τους πολύτιμη εμπειρία,την οποία δεν είχαν στα δικά τους ακαδημαϊκά ιδρύ-ματα. Με ευχαρίστηση και υπερηφάνεια τους βλέπωνα ακολουθούν προηγμένες διδακτορικές σπουδές(PhD) σε πανεπιστήμια παγκόσμιας εμβέλειας όπωςτο Columbia, το Harvard και το King’s College.

Εξίσου σημαντικές είναι οι επαφές με συναδέλ-φους ερευνητές που διδάσκουν στο πρόγραμμα, μετους οποίους διερευνούμε ευκαιρίες για συνεργα-τικά προγράμματα. Οι δραστηριότητες στο θερινόσχολείο, αν και απαιτητικές από πλευράς χρόνουκαι ενέργειας ανταμείβουν με γνώση και εκπαιδευ-τικές ή επαγγελματικές ευκαιρίες νέους ταλαντού-χους Ελληνες μαθητές που αριστεύουν.

Δρ. Γιώργος ΜεντήςΑναπληρωτής ΚαθηγητήςΙατρική Σχολή πανεπιστημίουColumbia Νέας Υόρκης

Παίρνω τεράστια

ευχαρίστηση από

την αλληλεπίδραση

με νέους μαθητές...

a b

ΗΛΙΑΣΑΛΙΠΡΑΝΤΗΣΧειρουργός οφθαλμίατρος

OPHTHALMOLOGY ASSOCIATES OF BAY RIDGE

8721 4th Avenue, Brooklyn, NY 11209Tel.: (718) 680-1500 • fax: (718) 680-5550 • www.bayridgeeyes.com

Tο OPHTHALMOLOGY ASSOCIATES OF BAY RIDGE

διαθέτει ειδικευμένους γιατρούςστις παθήσεις αμφιβληστροειδούς και βλεφάρων

Ειδικεύεται

Στις εγχειρήσεις καταρράκτη και LASIK, σε παθήσεις καιμεταμοσχεύσεις κερατοειδούς καθώςκαι στις παθήσεις γλαυκώματος

γενικές οφθαλμολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιεί

a b

E&GProsthetics and Orthotics, LLC

Vasilios Kehagias, MS, CPOCertified Prosthetist/Orthotist

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

2305 Astoria Blvd. Astoria,N.Y,11102

Tel. 917.832.6454Fax.917 832 6640

www.eg-po.com

❚ Cranial

Remolding Helmets

❚ Τεχνητά μέλη,

κάτω άκρο

❚ Ζώνες οσφύος

❚ Ορθοπεδικά

Πέλματα

❚ Διαβητικά

Παπούτσιαa b

y o u r l o c a l f a m i l y p h a r m a c y

NICK PAPAIOANNOU PharmDSupervising Pharmacist

[email protected]

Εκτέλεση συνταγών και refills ΔΩΡΕΑΝ παραλαβή συνταγών

και διανομή φαρμάκωνΔΩΡΕΑΝ μέτρηση αρτηριακής πίεσης

σάκχαρου και άλλων απλών διαγνωστικών τεστ

Ο Νίκος Παπαϊωάννου

με υπευθυνότητα

και ευαισθησία εξυπηρετήσει

όλους προσωπικά

ιδιατέρως άτομα

προχωρημένης ηλικίας

25-01 DITMARS BOULEVARD, ASTORIA, NY 11105 TELL: 718.777.1110 • FAX: 718.777.1140 • crescentapothecary.com

Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό!Εμείς σας βοηθούμε να είστε καλά!

Επισκεφθείτε μας! Θέλουμε πολύ να σας γνωρίσουμε!

Δεκτές οι κυριότερες

ασφάλειες

Page 16: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

a b

Drs. Spiro & Amalia Spireas and

Sigmapharm Laboratories

Στην υπηρεσία της υγείας με όραμα, συνέπεια και αφοσίωση

Sigmapharm Laboratories, LLC3375 Progress Drive, Bensalem - PA 19020

Tel.: (215) 352-6655 - Fax: (215) 352-6644

www.sigmapharm.com

Innovative Pharmaceutical Formulations, Maximizing Drug Therapy

ΥΓΕΙΑ 201916 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Page 17: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

www.ekirikas.com

a b

TH

E NATIONAL HERA

LD

Υψηλή ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών και απόλαυση τουριστικής εμπειρίας

IαΤρικoς TοΥριςμoς

Page 18: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ 201918 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ίγες είναι οι ελληνικές εταιρείες πουμπορούν να χαρακτηριστούν «πολυε-θνικές». Μια από αυτές είναι αναμφί-βολα η DEMO ABEE που κατέχει δε-σπόζουσα θέση στο χώρο του φαρμά-

κου. Το εργοστάσιο της εταιρείας στο Κρυονέρι Ατ-τικής σήμερα είναι το μεγαλύτερο στη Νοτιοανατο-λική Ευρώπη, με υπερσύχρονες εγκαταστάσεις έκτα-σης 57.000 τ.μ. στις οποίες περιλαμβάνεται και έναιδιαίτερα σύγχρονο εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η 4η μονάδα12.000 τ.μ. στον ίδιο χώρο, στο Κρυονέρι. Κομβικόσημείο στην πορεία και την εξέλιξη της DEMO ήταντο 1996 όταν η διοίκηση της εταιρείας έλαβε τηνμεγάλη στρατηγική απόφαση να επικεντρωθεί στηνπαραγωγή και ανάπτυξη ενέσιμων προϊόντων γιατην νοσοκομειακή αγορά. Επένδυσε μεγάλα κεφά-λαια σε παραγωγικές μονάδες, το 2000 τέθηκε σελειτουργία το δεύτερο εργοστάσιο και το 2006, ηDEMO έθεσε σε λειτουργία την τρίτη μονάδα παρα-γωγής, δουλεύοντας παράλληλα εντατικά το σχε-διασμό της για την περαιτέρω διείσδυσή της στιςαγορές του εξωτερικό.

Η DEMO τα τελευταία 15 χρόνια είναι πρώτη σενοσοκομειακές πωλήσεις στα ενέσιμα προϊόντα

όλων των μορφών, ενώ διαθέτει ένα εκτεταμένοπρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης για βελτιωμένηςμορφής ενέσιμα. Εξάγει το 82% της ετήσιας παρα-γωγής της, με το δίκτυο πωλήσεών της να εκτείνεταισε 85 χώρες, σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Μέση Ανα-

τολή, Νότιο Αμερική και Ωκεανία. Είναι διεθνώς ανα-γνωρισμένη ως ένας από τους επίσημους προμη-θευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF, του Πα-γκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των Γιατρών ΧωρίςΣύνορα και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ενώείναι πιστοποιημένη και από πολλές άλλες υγειονο-μικές αρχές χωρών πέραν της Ε.Ε.

Το 2019, το πιο σημαντικό έργο που ξεκίνησεείναι η νέα μονάδα παραγωγής γυάλινων φιαλιδίωνκαι λυοφίλων δυναμικότητας 150 εκατ. φιαλιδίωνσε υγρή μορφή και 20 εκατ. φιαλιδίων σε λυόφιλημορφή. Είναι μία επένδυση που θα οδηγήσει τηνDEMO να είναι ένας από τους 3 μεγαλύτερους πα-ραγωγούς λυοφίλων στην Ευρώπη και αποτελεί μέ-ρος του νέου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας γιατα έτη 2019-2022, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Η DEMO ΑΒΕΕ είναι μία επιχείρηση που ανα-πτύσσεται με έντονους ρυθμούς, δημιουργώνταςπολλές νέες θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή δια-θέτει ένα άρτια εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προ-σωπικό που αριθμεί 920 άτομα, ενώ εν μέσω κρίσης,αντί να προχωρήσει σε απολύσεις και περικοπέςαποδοχών, συνεχίζει να προσλαμβάνει αξιόλογαστελέχη και να διατηρεί σταθερό το επίπεδο των μι-σθών. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπροέδρου της

κ. Δημήτρη Δέμου εφόσον όλα πάνε, όπως τα προ-βλέπουν και με βάση το business plan που θα ακο-λουθήσει θα δημιουργηθούν άλλες 200-300 θέσειςεργασίας μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.

Για την εταιρεία επιτυχημένη επιχειρηματικότηταόμως δεν αποτελεί μόνο η πρόοδος της εταιρείαςκαι η επίτευξη θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων,αλλά και η κοινωνική υπευθυνότητα. Το πρόγραμμαΚοινωνικής Ευθύνης και Αειφορίας της DEMO βα-σίζεται σε 4 πυλώνες: Περιβάλλον, Ηθικό Marketing,Εργαζόμενοι και Κοινωνία με επίκεντρο τα παιδιάκαι τις ευπαθείς ομάδες.

Τέλος, η εταιρεία την τελευταία 4ετία (2015 –2019 ) έχει διακριθεί με 18 χρυσά βραβεία για τηνανάπτυξη, τις επενδύσεις, την απασχόληση, τις εξα-γωγές και την κοινωνική ευθύνη. Ανάμεσά τους ξε-χωρίζει η διάκριση, το 2018, στα Βραβεία Ανάπτυξηςκαι Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards», θεσμόβραβείων των Grant Thornton & Eurobank, όπου ηεταιρεία διακρίθηκε ανάμεσα σε 8.000 επιχειρήσεις.Αξιολογήθηκε για την οικονομική της εμφάνιση, τησυνέπειά της προς κάθε τρίτον, την αναπτυξιακήτης πολιτική , τη λειτουργική της κατάσταση, τιςεπενδύσεις της, την εξαγωγική της δραστηριότητακαι την καλή εταιρική της φήμη.

Λ

Επικεφαλής και ιδρυτής της εταιρείας είναι ο Σταύρος Δέμοςπου γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας, από πατέρα Αρκά και μη-τέρα Μικρασιάτισσα.

Ο ίδιος αρχικά απέκτησε πτυχίο Οικονομικών από την Βιομη-χανική Σχολή και στη συνέχεια σπούδασε και απέκτησε το πτυχίοτης Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1965 άνοιξε φαρμακείο στην Κοινότητα Παπάγου. Το 1966ίδρυσε την ατομική επιχείρηση «ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΜΟΣ ΦαρμακευτικάΠροϊόντα». Το 1968 ίδρυσε την ετερόρρυθμη εταιρεία «ΣΤΑΥΡΟΣΔΕΜΟΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.» Παραγωγή και Εμπορία Φαρμακευτικών Προϊ-όντων. Οι δύο αυτές επιχειρήσεις συγχωνεύτηκαν το 1973 καιιδρύθηκε η «DEMO AΒΕΕ» η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ενωσης τωνΦαρμακοβιομηχανιών», ενώ διετέλεσε Σύμβουλος στην «ΕνωσηΕπιστημόνων Παραγωγής Φαρμάκων».

Εχει τιμηθεί μεταξύ άλλων από:❚ Τον Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθη-

νών (Τμήμα Φαρμακευτικής Σχολής) ❚ Tην «Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοποιών» (Π.Ε.Φ.) ❚ Τον «Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών» για τη στήριξη στο έργο του Ια-

τρείου Κοινωνικής Αποστολής❚ Το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» ως ευεργέτης❚ Τον Δήμο Σφακίων για την ουσιαστική συμβολή του στην αγορά

ενός πλήρως επανδρωμένου πλεούμενου σκάφους ΠρώτωνΒοηθειών (ΔΟΞΑ).

❚ Τον Δ/ντή της Σχολής Εφαρμογών Υγειονομικού.❚ Το «Σύλλογο Αιγυπτιωτών Ελλήνων» για την προσφορά του

στην Ιερά Μονή «Αγ. Αικατερίνης Σινά» και για τη συγγραφήκαι προσφορά Βιβλίου –Εγχειριδίου με θέμα το Βίο του ΑγίουΓεωργίου

❚ Την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής με το βραβείο «Θεό-δωρος Κολοκοτρώνης» στις ΗΠΑ.

❚ Την Κριτική Επιτροπή Healthcare Business Awards 2017 με τοΧρυσό Βραβείο για την συνολική προσφορά του στον κλάδο

❚ Την «Ενωση Τριπολιτών Αττικής» με τη μεγαλύτερη διάκριση,το βραβείο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

❚ Την Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού για τηδημιουργία του «Κοινωνικού Παντοπωλείου» κ.τ.λ.Στην εταιρεία Demo σήμερα, εκτός από τον ίδιο, εργάζεται η

σύζυγός του Δήμητρα και τα τρία παιδιά τους Δημήτρης, Στέλλακαι Ιωάννα. Ο Δημήτρης είναι αντιπρόεδρος του ΔΣ της Demo καιαντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Ο επικεφαλής και ιδρυτής της εταιρείας

DEMO ABEEΜια ελληνική φαρμακοβιομηχανίαπου ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα

Η DEMO εν μέσω κρίσης,

συνεχίζει να προσλαμβάνει

αξιόλογα στελέχη και να

διατηρεί σταθερό το

επίπεδο των μισθών

Το 2016 οι Ρώσοι κοσμοναύτες Oleg Skripochka και Aleksey Ovchinin βρέ-θηκαν στο «Royal Mare Thalasso Resort» της Χερσονήσου στην Κρήτη γιααποθεραπεία, μετά από μήνες στο Διάστημα. Η επιλογήτης χώρας μας στην περίπτωση αυτή, σηματοδοτείακόμα μια φορά τη διάκριση της Ελλάδας σαν την πε-ριοχή που διαθέτει φυσικά και γεωγραφικά πλεονε-κτήματα, αλλά και υπηρεσίες υψηλού ιατρικού επιπέ-δου, που την καθιστούν διεθνώς ανταγωνίσιμη στονευρύ χώρο του τουρισμού υγείας.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσοκαι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάνουν προσπάθειες γιατη δυναμική παρουσία της Ελλάδας στον χώρο του Ια-τρικού Τουρισμού. Η χώρα μας εκτός από το εξαιρετικόκλίμα, που ευνοεί την αποκατάσταση και την αποθε-ραπεία, έχει και άρτιες υλικοτεχνικές υποδομές, εξει-δικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ποιό-τητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, άριστο ξενοδοχειακό δυναμικό καιανταγωνιστικές τιμές στις ιατρικές πράξεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουκαθηγητή της Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννη Τούντα, θα μπο-ρούσε να προσελκύει κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον100.000 «ασθενείς-ταξιδιώτες», επιτυγχάνοντας έσοδα άνω των 400 εκατ.

ευρώ ετησίως. Οι κύριες εκφάνσεις του τουρισμού υγείας μπορούν να δια-κριθούν αρχικά στον «Ιατρικό Τουρισμό» που απευθύνεται σε τουρίστες –

ασθενείς που κάνουν συνήθως χρήση εξειδικευμένωνυπηρεσιών ιατρικής παρακολούθησης και θεραπείαςόπως είναι η Ρομποτική Χειρουργική, η Πλαστική/ Αι-σθητική χειρουργική, η Οδοντιατρική, η Οφθαλμολογία,η Τεχνητή Γονιμοποίηση, η Καρδιολογία/ καρδιοχει-ρουργική, η Ορθοπεδική θεραπεία και Αποκατάστασηκαι οι Μεταμοσχεύσεις Οργάνων. Η δεύτερη επιλογήείναι ο «Τουρισμός Ευεξίας» που απευθύνεται σε του-ρίστες που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις διακοπέςτους με υπηρεσίες βελτίωσης ή διατήρησης της υγείαςτους (SPA, θαλασσοθεραπεία, υδροθεραπεία).

Ευχαριστούμε τις διακεκριμένες προσωπικότητες απότον χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας, της επιστήμηςκαι του επιχειρείν, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά

μας στο τεύχος του «Ε.Κ.» για τον Ιατρικό Τουρισμό και τα συγκριτικά πλεο-νεκτήματα της χώρας μας στον τομέα αυτό, με βάση το ευρύ πεδίο ιατρικώνυπηρεσιών που διαθέτει η Ελλάδα.

Γιάννα Κατσαγιώργη

Ιατρικός Υψηλή ποιότητα ιατρικών υπηρεσιώνκαι απόλαυση τουριστικής εμπειρίαςΤουρισμός

Page 19: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ 2019 19ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

επιθυμία για μακροβιότητα συνοδεύει τον άνθρωποαπό την αρχή της ύπαρξής του. Ο 20ός αιώνας χαρα-κτηρίστηκε από την αύξηση του προσδόκιμου επιβίω-σης σε όλο τον κόσμο, η οποία είναι αποτέλεσμα τωνκαλύτερων συνθηκών διαβίωσης και της προόδου της

Ιατρικής. Η γήρανση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σύμφωνα με τηνWHO (World Health Organization) τα άτομα άνω των 60 ετών το 2050θα είναι 20 δισ. και θα αποτελούν το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού,ενώ οι άνω των 85 ετών από 2,3% θα φτάσουν το 7,8%. Η Ελλάδαείναι μια γηραιά χώρα (η δεύτερη μετά την Ιταλία στην Ευρώπη, σύμ-φωνα με τα στοιχεία του eurostat) και ο μέσος όρος ηλικίας κυμαίνεταιστα 81,4 έτη.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια σιωπηλή «επανάσταση» καιμια διαδικασία που θα επιφέρει σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές,πολιτιστικές, ψυχολογικές και πνευματικές αλλαγές. Η γήρανση τουπληθυσμού και η φροντίδα των ηλικιωμένων θα είναι μια από τις με-γαλύτερες προκλήσεις του μέλλοντος.

Με την πάροδο της ηλικίας παρατηρούνται στον άνθρωπο αλλαγέςστις γνωστικές, κινητικές, αισθητηριακές, καρδιαγγειακές του λειτουργίεςπου έχουν σαν αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση της αυτονομίαςτου. Εξαιτίας αυτών των αλλαγών, ο ηλικιωμένος χαρακτηρίζεται ωςεύθραυστος και σύνθετος (όρος που αναφέρεται σε ένα άτομο με δύο ήπερισσότερες χρόνιες νόσους από τις οποίες η καθεμία μπορεί να επη-ρεάσει το αποτέλεσμα των θεραπειών και των συνοδών παθήσεων).

Καθίσταται λοιπόν απαραίτητη για τη φροντίδα των ηλικιωμένων,μια προσέγγιση εξειδικευμένη, πολυδιάστατη και ολιστική, δηλαδή ηγηριατρική προσέγγιση. H Γηριατρική είναι μια ιατρική ειδικότητα πουενδιαφέρεται για τις σωματικές, ψυχικές, λειτουργικές και κοινωνικέςκαταστάσεις των ηλικιωμένων ασθενών κατά την παροχή φροντίδαςοξείας, χρόνιας, αποκατάστασης, προληπτικής και τελικής.

Γεροντολογία σημαίνει «μελέτη της γήρανσης» και των συνεπειώντης, βιολογικών, ιατρικών, ψυχολογικών και κοινωνικών.

Η Γηριατρική εστιάζεται στη διαχείριση οξέων και χρόνιων νόσωνκαι συνδρόμων, κυρίως σε ευπαθή ηλικιωμένα άτομα, δίνοντας ιδι-αίτερη έμφαση στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των σχε-

τιζόμενων με την πρόοδο της ηλικίας ασθενειών. Σκοπός της Προληπτικής Γηριατρικής είναι η καλλιέργεια μίας κα-

τάστασης σωματικής, διανοητικής και ψυχικής υγείας η οποία θα επι-τρέψει ένα μέγιστο προσδόκιμο επιβίωσης, ενώ θα διατηρείται έναςυψηλός βαθμός λειτουργικότητας των ατόμων.

Κύριο μέλημα της Γηριατρικής είναι η επιτυχής γήρανση για τηνοποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σωστός τρόπος διαβίωσης.

Αυτό σημαίνει1 Ασκηση (περπάτημα, ήπια εκγύμναση)

2 Καλή διατροφή (μεσογειακή διατροφή) και ενυδάτωση3 Κοινωνικοποίηση4 Προσεγμένο οικιακό περιβάλλον5 Σχέση εμπιστοσύνης με τους θεράποντες ιατρούς

Αυτή είναι λοιπόν η στιγμή της αλλαγής προοπτικής σχετικά με τηγήρανση. Είναι δυνατόν όλο και περισσότεροι άνθρωποι να φτάσουνστη «Μεγάλη Ηλικία» σε καλύτερη υγεία και με ποιότητα ζωής.

Η Γκόλφω Δημητροπούλου είναι Ιατρός - Γηρίατρος στο PapadopoulionResidential Home for Seniors.

Η

ΓήρανσηΗ πρόκληση του μέλλοντος Tης Γκόλφω Δημητροπούλου

Page 20: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ 201920 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

όλις πέντε λεπτά οδικώς από το κέ-ντρο της όμορφης πόλης της Καλα-μάτας, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία25.000 τ.μ. με απέραντη θέα στονΜεσσηνιακό Κόλπο και στο βουνό

του Ταϋγέτου βρίσκεται το «Παπαδοπούλειον», μίαυπερσύγχρονη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων καιατόμων με κινητικά προβλήματα.

Η μονάδα παρέχει στις ευαίσθητες αυτές κοινω-νικές ομάδες εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης, φρο-ντίζοντας να έχουν όλες τις ανέσεις για μια ευχάριστηδιαμονή σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον. Γιατις παροχές του μας μίλησε ο marketing manager,Δημήτρης Σχιστοχείλης.

Λίγα λόγια για την εταιρεία σας.Το «Παπαδοπούλειον» είναι σπίτι φιλοξενίας για

ηλικιωμένους, το οποίο παρέχει μακροχρόνια δια-μονή, αλλά φυσικά και διαμονές διακοπών, 1 εβδο-μάδα, 2 εβδομάδες, ένα μήνα κ.ο.κ. Το οποίο το ξε-κινήσαμε -είναι ένα καινούριο πρόγραμμα αυτό- απόφέτος, που σημαίνει ότι πήγε πάρα πολύ καλά καισκοπεύουμε να το επεκτείνουμε. Το «Παπαδοπού-λειον» παρέχει τη φροντίδα τη Γηριατρική, υπάρχειγηρίατρος ιατρός, παθολόγος ιατρός, ψυχολόγος, κοι-νωνιολόγος, έχει νοσηλευτική υποστήριξη και επίσηςέχει και φυσικοθεραπείες.

Είναι σαν πεντάστερο ξενοδοχείο. Είναι υπερπο-λυτελείας, δεν είναι τα απλά γηροκομεία τα οποίαέχουμε στο μυαλό μας. Παραδείγματος χάρη, πέραντου ότι υπάρχει προσωπικό διαιτολόγιο, το οποίο τοεπιβλέπει υπεύθυνος σεφ - δεν περιοριζόμαστε σεέναν μάγειρα, αλλά έχουμε και σεφ, ο οποίος είναικαι πιστοποιημένος και σπουδαγμένος και είναι καισεφ στην προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επο-μένως, πέραν του διαιτολογίου του ατομικού, έχουμεπραγματικά πολύ καλή ποιότητα, με τοπικά προϊόντατης μεσσηνιακής γης, καθώς το «Παπαδοπούλειον»βρίσκεται στην Καλαμάτα της Μεσσηνίας.

Η Μεσσηνία έχει τη μεγαλύτερη παραλιακή έκτασησε χιλιόμετρα από την αριστερή πλευρά της - πρό-σφατα δε αρχίζει και επεκτείνεται και η δυτική τηςπλευρά.

Ποιες προοπτικές υπάρχουν για τον ιατρικότουρισμό στην Ελλάδα;Ο ιατρικός τουρισμός είναι μια πονεμένη και παλιά

ιστορία για την Ελλάδα, η οποία πράγματι τηρεί τιςπροϋποθέσεις για τέτοιου είδους δραστηριότητα. Και,μάλιστα, θα έλεγα, όχι τόσο στον ιατρικό τουρισμό,όσο ευρύτερα στα θέματα υγείας και ευεξίας και πάνωαπ’ όλα στο κομμάτι των συνταξιούχων, οι οποίοι θέ-λουν ζέστη, ήλιο, καλή τροφή, βόλτες, περίπατο κ.ο.κ.

Επομένως, κάτω από τον ιατρικό τουρισμό θα πρέ-πει να βάλουμε και τις άλλες ενότητες, το οποίο ση-

μαίνει πάρα πολύ μεγάλη αγορά. Ενδεικτικά σε αυτόπου μόλις προείπα, η παγκόσμια αγορά είναι στα 4τρισ. δολάρια, ενώ ο ιατρικός τουρισμός είναι στα400 εκατομμύρια. Επομένως, για το άλλο που δενμιλάμε είναι το μεγαλύτερο κομμάτι.

Η πρόσθεση από την πλευρά μας για το «Παπα-δοπούλειον» είναι να παρέχει και φυσικοθεραπείες,να παρέχει και την ευεξία εφόσον το επιθυμεί κανείς- είναι προαιρετικά αυτά τα προγράμματα, αλλάέχουμε και ειδική πτέρυγα για κάποιους που θα θέ-λανε να παρακολουθήσουν τέτοια προγράμματα ανα-ζωογόνησης: να κάνουν γυμναστική, να τους ανεβά-σουμε στον Ταϋγετο όπου στα 400 μέτρα κάνειςφυσική οξυγόνωση, είναι η καλύτερη τοποθεσία ναφρεσκάρεις τα πνευμόνια σου. Ολα τα σανατόριαήταν εκεί, γύρω στα 400 μέτρα.

Είναι η Πολιτεία αρωγός στις προσπάθειές σας;Το κράτος μπορώ να πω ότι είναι αρωγός. Καταρ-

χήν υπάρχουν πολλές οργανώσεις, σωματεία, ομάδεςπου προσπαθούν σε αυτό το κομμάτι. Και με χαράμπορώ να σας δώσω και μία πρωτιά, η οποία εχθέςεπισημοποιήθηκε (σ.σ. 1 Νοεμβρίου). Με δική μαςπρωτοβουλία, του «Παπαδοπούλειον» διαμορφώ-σαμε ένα cluster δομών Υγείας στην Καλαμάτα. Πρό-κειται για τέσσερα ιατρικά κέντρα: κέντρο αποκατά-σταση/αποθεραπείας, το Παπαδοπούλειο το οποίοασχολείται με τη Γηριατρική, η Μεσόγειος η οποία εκτων πραγμάτων είναι γνωστή γιατί έχει σε πολλά ση-μεία της Ελλάδος μονάδες, οι οποίες είναι μονάδεςαιμοκάθαρσης και επίσης έχουμε το Zer Ox Retreat,το οποίο παρέχει meditation, yoga, wellness κοκ. Καιπρόσφατα μπήκε και η υπόσχεση, η οποία είναι η θε-

ραπευτική ιππασία στην Καλαμάτα, η οποία θα συνει-σφέρει και αυτή με τις δικές της προσπάθειες και θε-ραπείες ευρύτερα σε άτομα με ειδικές ανάγκες,ΑΜΕΑ κ.ο.κ.

Επομένως, γυρίζω στο θέμα πίσω, ότι ξεκινήσαμεμε ένα μικρό cluster στην Καλαμάτα και μας δέχτηκεο περιφερειάρχης της Πελοποννήσου, του είπαμε τασχέδιά μας και μας αντιπρότεινε να αναλάβουμε τηνπροώθηση του ιατρικού τουρισμού ολόκληρης τηςΠελοποννήσου. Εθεσε, μάλιστα, και έναν στόχο: ναγίνει ένα συνέδριο για ιατρικό τουρισμό στην Πελο-πόννησο του χρόνου, τον μήνα Απρίλιο το αργότερο.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία για επισκέπτες απότο εξωτερικό, τόσο στο «Παπαδοπούλειον» όσοκαι ευρύτερα στην Ελλάδα;Καταρχήν, στο «Παπαδοπούλειον» έχουμε Ελλη-

νες ενοίκους και ξένους. Οι ξένοι αποτελούν σήμεραπερίπου το 20% με 25%, η προσπάθειά μας είναι νααυξηθεί. Ερχονται από Ελβετία, από Γερμανία και απόΑμερική, οι οποίες είναι και οι χώρες που στοχεύουμε.Στοχεύουμε τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία,την Αμερική και ακολουθεί Αγγλία, Καναδάς, Αυ-στραλία.

Για ποιο λόγο να επιλέξει κανείς τον ιατρικότουρισμό στην Ελλάδα και να μην πάει σε κά-ποια άλλη χώρα;Καταρχήν, είμαστε η χώρα - πατρίδα του Ιππο-

κράτη, το ξέρουν όλοι. Οπως και οι αρχαίοι Ελληνεςπήγαιναν στο Ασκληπιό με τα πόδια για αποθεραπεία.Είναι ηλιόλουστη χώρα, η οποία έχει 250 ημέρες τονχρόνο ήλιο. Είναι η μοναδική χώρα στην οποία μπο-

ρείς να βρεις σε απόσταση 30-40 λεπτών και βουνόκαι θάλασσα. Αλλο προνόμιο για τον ιατρικό τουρισμόστην Ελλάδα είναι ότι έχει γιατρούς εκπαιδευμένους,με τεράστιο επιστημονικό έργο και, επίσης, αυτοί οιγιατροί είναι και πολύγλωσσοι. Αλλο χαρακτηριστικόείναι ότι οι Ελληνες σαν πολίτες είναι πολυπολιτισμικοί,δηλαδή μιλάνε και γλώσσες και είναι πάρα πολύ θε-τικοί απέναντι στους ξένους. Εχει ωραιότατες παρα-λίες, έχει πάρα πολύ καλή διατροφή: το λάδι, η ελιάκ.ο.κ. βοηθάνε πάρα πολύ στην ευεξία και στην υγείατου ανθρώπου.

Αλλά, υπάρχουν και κάποια προβλήματα, ταοποία διαχρονικά παλεύουμε να τα λύσουμε. Δενυπάρχει συντονισμός φορέων και δεν υπάρχουνγνώσεις της διεθνούς αγοράς, κοινώς μάρκετινγκ.Και το μάρκετινγκ επηρεάζει και την ελληνική αγορά,διότι εφ’ όσον δεν υπάρχει γνώση της εξωτερικής,αυτό επεκτείνεται και στην ελληνική αγορά. Το λέωαυτό γιατί ας πούμε η πιο μικρή κλινική στην Ευρώπηέχει έναν ίσως και παραπάνω ανθρώπους που ασχο-λούνται με το μάρκετινγκ. Το πώς θα προβάλλουντις θεραπείες τους, τα πρωτόκολλά τους, τις ιστοσε-λίδες τους κοκ. Και το τελευταίο, ενώ έχουμε όλατα καλά, μας λείπουν πιστοποιήσεις. Επομένως, πρέ-πει να έχουμε και την πιστοποίηση για να πείσουμεότι έχουμε και τα εφόδια. Και είναι απαραίτητο αυτό,γιατί χωρίς πιστοποίηση αποστερούμεθα στερούνταιτην υποστήριξη και την επιδότηση από τα ξένα ασφα-λιστικά συστήματα. Ενώ θα μπορούσαν να κάνουναπευθείας συνεργασία με το αντίστοιχο σύστημαασφάλισης στη Γερμανία, ζητάνε οι άνθρωποι κά-ποιες πιστοποιήσεις, ζητάνε βιογραφικά, γίνεται μίαπολύ εις βάθος ανάλυσης. Οχι μόνο οι δημόσιες,αλλά και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Γιατίοι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν ένα μέ-ρος της δημόσιας και ένα μέρος της ιδιωτικής. Καιοι δύο προσεγγίσεις είναι ίδιες λίγο πολύ. Επομένωςχρειάζεται και προσπάθεια παρουσίασης, αλλά καιπιστοποίησης που σημαίνει αναγνώριση από κάποιοδιεθνές γκρουπ, που να αναγνωρίζει ότι πράγματιμπορείς να προσφέρεις. Και πέραν αυτού σου βάζεικαι πρωτόκολλα, γιατί τα πρωτόκολλα λείπουν σεμεγάλα νοσοκομεία στην Ελλάδα.

Θα ήθελα να κλείσω με ένα αισιόδοξο μήνυμα.Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγο-ρα φτάνει να δοθεί η κεντρική γραμμή, ναυπάρξει κεντρική πολιτική να μην μιλάμε μόνογια τουρισμό, να μιλάμε για τουρισμό Υγείας.Καταρχήν απ’ όσο γνωρίζω -μπορεί να κάνω λά-

θος- δεν υπάρχει σε κανένα δήμο ή περιφέρεια υπεύ-θυνος ιατρικού τουρισμού, παρά το γεγονός ότι η ση-μερινή κυβέρνηση έχει δώσει μία γραμμή προς αυτήτην κατεύθυνση. Εν τούτοις δεν υπάρχει. Δηλαδή,άμα θέλεις να μιλήσεις με κάποιον, πήγαινε στουπουργείο Υγείας - στον ιατρικό τουρισμό δεν υπάρ-χει, στο υπουργείο Τουρισμού - ιατρικό τουρισμό δενέχουν υπεύθυνο.

Επομένως υπάρχει ένα πρόβλημα, θέλει υποστή-ριξη εκεί. Η αγορά υπάρχει, οι ξένοι περιμένουν στασύνορα, το λέω με πλήρη επίγνωση. Μπορούν ναέρθουν στην Ελλάδα, πρέπει να έρθουν στην Ελλάδακαι η Ελλάδα θα αλλάξει γενικώς γιατί η αγορά είναιπάρα πολύ μεγάλη.

Και κλείνω σαν παράδειγμα με το «Παπαδοπού-λειον». Οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι εκτός Γερμα-νίας περίπου 450.000, παίρνουν τη σύνταξή τους στοεξωτερικό. Εξ αυτών, οι 90.000 είναι στην Ισπανία,στην Ελλάδα δεν είναι ούτε 500. Αναλογικά θαέπρεπε να είναι 10-15.000 συνταξιούχοι, να παίρνουντις συντάξεις τους. Ούτε και αυτό δεν έχουμε πετύχει.Επομένως, ο δρόμος είναι εδώ, οι δυνατότητες είναιεδώ, στο χέρι μας είναι!

M

«Παπαδοπούλειον»H ζωή είναι ωραία και στην Τρίτη Ηλικία

α ρομποτικά χειρουργικά συστήματα έχουνχρησιμοποιηθεί σε πολλούς χειρουργικούςτομείς μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομέ-νων της Γυναικολογίας, της Ουρολογίας,της Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής, της

Αγγειοχειρουργικής και της Γενικής χειρουργικής.Ομως, τα συστήματα ρομποτικής υποβοήθησης στηΧειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης εισήχθησανπολύ πρόσφατα. Η ανάπτυξη των συστημάτων αυτώνέγινε παράλληλα με την ανάπτυξη της τεχνολογίαςκαθοδήγησης με τη βοήθεια εικόνων (ImageGuidance Technology). Ως απαρχή της τεχνολογίαςαυτής θεωρείται το 1908 όταν οι Victor Horsley καιRobert Clarke χρησιμοποίησαν τον όρο Στερεοταξίαγια να περιγράψουν τη Νευροχειρουργική τεχνικήεντοπισμού σημείων στο εσωτερικό του κρανίου μετη βοήθεια του συστήματος των Καρτεσιανών συντε-ταγμένων. Ογδόντα περίπου χρόνια αργότερα, το1986, εμφανίστηκε η μοντέρνα τεχνική της στερεο-ταξίας (David Roberts), η οποία εκμεταλλεύτηκε τιςεικόνες της Αξονικής Τομογραφίας για να επιτύχειτον ίδιο σκοπό με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η υιοθέτησηόμως της τεχνολογίας της πλοήγησης από τη Χει-ρουργική της Σπονδυλικής Στήλης έγινε με εξαιρετικάβραδείς ρυθμούς, υπό το φόβο της αναξιοπιστίας καιτης πιθανής ανακρίβειας της μεθόδου. Τα νέα απει-κονιστικά συστήματα που εμφανίστηκαν με την πά-ροδο του χρόνου, όπως το O-arm παρείχαν υψηλό-τερης ποιότητας διεγχειρητική απεικόνιση και απο-δείχθηκαν αποτελεσματικά στην απρόσκοπτη ενσω-μάτωσή τους στις τεχνολογίες πλοήγησης.

Ετσι η συμπληρωματική χρήση του συστήματοςνευροπλοήγησης Stealth Station προσέθεσε πλεο-νεκτήματα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τουςχειρουργούς, αυξάνοντας την ακρίβεια, μειώνονταςτον αριθμό των επανεπεμβάσεων και επιτρέπονταςτη χρήση ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών τεχνολογικών επι-τευγμάτων επέτρεψε τη μείωση της έκθεσης στηνακτινοβολία διεγχειρητικά, βελτίωσε τον προσανα-τολισμό στην ανατομία του ασθενούς χωρίς να απαι-τείται αποκάλυψη για άμεση όραση αυτής, μείωσετον χρόνο των χειρουργικών επεμβάσεων καθώςκαι τη νοσηρότητα των σπονδυλοδεσιών. Τα αποτε-λέσματα αυτά επιτεύχθησαν λόγω της προεγχειρη-τικής και της διεγχειρητικής πληροφόρησης του χει-

ρουργού σχετικά με τα σημεία εισόδου των βιδών(entry points), την ιδανική πορεία των βιδών σε οβε-λιαίο και εγκάρσιο επίπεδο (trajectory) και τις ανεκτέςδιαστάσεις αυτών (μήκος και πάχος). Ετσι, η σπον-δυλοδεσία με χρήση νευροπλοήγησης κατέστη στα-διακά ευρέως αποδεκτή ως μια ασφαλής χειρουρ-γική επέμβαση.

Ετσι φτάνουμε στην αρχή του 21ου αιώνα, ότανη έγκριση του FDA για το πρώτο ρομποτικό σύστημα(da Vinci) στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, οριο-θετεί μια νέα εποχή για τη ρομποτικά υποβοηθού-μενη χειρουργική στον πλανήτη μας. Τέσσερα χρό-νια αργότερα, το 2004, λαμβάνει έγκριση από τονίδιο Αμερικανικό Οργανισμό Ασφάλειας (FDA) καιτο πρώτο ρομποτικό σύστημα (Spine Assist, MazorRobotics) για χρήση στις χειρουργικές επεμβάσειςτης σπονδυλικής στήλης, το οποίο εμφάνιζε λάθοςκάτω των 2mm στο 98,3% των βιδών, κατά τη διε-νέργεια σπονδυλοδεσίας. Το νεοεμφανιζόμενο αυτότεχνολογικό επίτευγμα ενσωμάτωνε τα οφέλη τόσοτης προηγμένης τεχνολογίας απεικόνισης της ανα-τομίας του ανθρώπινου σώματος όσο και της τεχνο-

λογίας πλοήγησης σε αυτό (GPS).Ωσπου, το 2017, λαμβάνει έγκριση ένα νέο επα-

ναστατικό ρομποτικό σύστημα, το Exelsius GPS(Globus Medical Inc, Audubon, PA) με αυτοματο-ποιημένη ακρίβεια, αναπαραγώγιμα αποτελέσματα,αποτελεσματική ολοκλήρωση, αυτόματη εγγραφήτου ασθενούς, περιορισμένη δυνατότητα κίνησηςγια αυξημένη ασφάλεια και αυτόματη αντιστάθμισητης κίνησης του ασθενούς.

Από τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα βρίσκεταιμεταξύ των τριών πρώτων Ευρωπαϊκών χωρών πουδιαθέτουν και χρησιμοποιούν το προηγμένο αυτόρομποτικό σύστημα με αποτέλεσμα και οι Ελληνεςασθενείς να μπορούν να υποβληθούν στην εξαιρε-τικής ακρίβειας και ασφάλειας μέθοδο της ρομποτι-κής σπονδυλοδεσίας χωρίς να χρειάζεται να ταξι-δέψουν στο εξωτερικό, αλλά και οι ΕλληνεςΧειρουργοί Σπονδυλικής Στήλης να μπορούν να εκ-παιδευτούν και να εξοικειωθούν με τη χρήση αυτούτου υψηλού τεχνολογικού επιτεύγματος.

Σήμερα το μέλλον της ρομποτικά-υποβοηθούμε-νης χειρουργικής της Σπονδυλικής Στήλης φαντάζειπολλά υποσχόμενο, αφού η τεχνική αυτή προσφέρειμείωση του απαιτούμενου χρόνου εκπαίδευσης τωνχειρουργών για την τοποθέτηση των διαυχενικώνβιδών, μεγαλύτερη ακρίβεια τοποθέτησης αυτών σεσχέση με την τοποθέτηση με το χέρι, διευκόλυνσητων ελάχιστα επεμβατικών προσπελάσεων και μεί-ωση της έκθεσης στην ακτινοβολία σε σχέση με τηνακτινοσκόπηση. Ετσι, μπορεί πλέον σχετικά εύκολακαι με μικρή εκπαίδευση, ένας γνώστης των ανοι-κτών χειρουργικών επεμβάσεων της σπονδυλικήςστήλης να μετατραπεί σε έναν ελάχιστα επεμβατικόχειρουργό. Θα πρέπει όμως κανείς να θυμάται ότιόλες οι προαναφερόμενες τεχνολογίες αναπτύχθη-καν με σκοπό την υποβοήθηση του χειρουργού καιόχι την αντικατάστασή του, καθώς και ότι η χρήσητους δεν μπορεί να μετατρέψει έναν ανεπαρκή σεκαλό χειρουργό, μπορεί όμως σίγουρα έναν καλόχειρουργό να τον κάνει ακόμα καλύτερο.

*Ο κ. Δημογέροντας Γεώργιος είναι Διευθυντής Νευροχειρουργός-Χειρουργός

Σπονδυλικής Στήλης και Υπεύθυνος Νευροχειρουργικής Κλινικής, Θεραπευτηρίου Metropolitan

T

Ρομποτική Σπονδυλικής ΣτήληςΜια επαναστατική μέθοδος τώρα και στην Ελλάδα

Του ιατρού Δημογέροντα Γεωργίου, MD, MSc, PhD*

Η Ελλάδα βρίσκεται

μεταξύ των τριών

πρώτων Ευρωπαϊκών

χωρών που διαθέτουν

και χρησιμοποιούν

το προηγμένο αυτό

ρομποτικό σύστημα

Μεγάλο προνόμιο

του Ιατρικού Τουρισμού

στην Ελλάδα

είναι ότι έχει γιατρούς

εκπαιδευμένους και

πολύγλωσσους

Page 21: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

εταιρεία Yanni’s Olive Grove υποστηρί-ζει την πρώτη παγκόσμια επιστημονικήέρευνα για τα οφέλη του ελληνικούαγουρελαίου (Early Harvest EVOO) καιτου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

(EVOO) στον άνθρωπο. Η μελέτη ονομάζεται MICOILαξιολόγησε τις επιπτώσεις των παραπάνω φυσικώνπροϊόντων, σε ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή,που οδηγεί στη νόσο του Alzheimer και διενεργήθηκεσε συνεργασία με:■ την κ. Μ. Τσολάκη (καθηγήτρια της Ιατρικής Σχο-

λής του ΑΠΘ, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείαςνόσου Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών &και διευθύντρια του 1ου τμήματος Νευρολογίας,της Ιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής «ΑΧΕΠΑ -Γενικό Νοσοκομείο» του Αριστοτελείου Πανεπι-στημίου Θεσσαλονίκης),

■ την καθηγήτρια Α. Πανταζάκη και την κ. E. ΤζεκάκηMSC (Εργαστήριο Βιοχημείας, Αριστοτελείου Πα-νεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και,

■ τον καθηγητή Π. Μαγιάτη (τμήμα Φαρμακογνω-σίας και Φυσικών Προϊόντων Χημείας του ΕθνικούΚαποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).Η Ηπια Νοητική Διαταραχή (ΗΝΔ/MCI) είναι μια

κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται μια μετά-πτωση στις νοητικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομέ-νης της απώλειας μνήμης, της έλλειψης προσοχής,διαταραχές στη γλώσσα και στον προσανατολισμό

καθώς και στις οπτικοχωρικές ικανότητες. Οι Νοητικέςαυτές Διαταραχές γίνονται αισθητές από το περιβάλ-λον του ασθενούς (οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι),και μπορεί να είναι o πρόδρομος της νόσου Alzheimer(AD). Μέχρι και σήμερα δυστυχώς, δεν υπάρχουννέα εγκεκριμένα φάρμακα από την U.S. Food andDrug Administration (FDA) και European MedicinesAgency (EMA) για την ασθένεια.

Υπάρχουν έγκυρες ενδείξεις ότι το (Early HarvestEVOO) και το (EVOO) μπορεί να έχουν θετική επί-

δραση σε καταστάσεις που σχετίζονται με νοητικέςελλείψεις. Συγκεκριμένα, οι θετικές επιδράσεις απο-δίδονται κυρίως σε φαινολικές ενώσεις. Παρά το γε-γονός ότι τα δύο παραπάνω έχουν τη θεραπευτικήκαταγωγή τους από την αρχαία Ελλάδα και είναι ανα-πόσπαστα κομμάτια της Μεσογειακής διατροφής, δενυπάρχει σύγχρονη μελέτη σχετικά με την αποτελε-σματικότητά τους σε ηλικιωμένους πληθυσμούς μεήπια νοητική διαταραχή.

Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνήσει τηνεπίδραση του Ελληνικού (Early Harvest EVOO) καιτου (EVOO) σε σύγκριση με τη Μεσογειακή διατροφή,η οποία συνδέεται με την μακροζωία και την μείωσητων επιπέδων πολλών νευροεκφυλιστικών διαταρα-χών συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer(AD), σε ηλικιωμένα άτομα με (ΗΝΔ/MCI). Συγχρόνωςη έρευνα προσπάθησε να εξετάσει την επίδραση τηςθεραπείας με τα παραπάνω φυσικά προϊόντα στηννόσο Alzheimer καθώς και την συσχέτιση δύο κύριωναναστολέων του ινωδολυτικού συστήματος του ενερ-γοποιητή πλασμινογόνου-1 (ΡΑΙ-1) και της α2-αντι-πλασμίνης, καθώς και σε έναν βιοδείκτη που ανι-χνεύει το οξειδωτικό στρες την MDA, με στόχο νααξιοποιηθούν ως μελλοντική προληπτική θεραπεία.

Πρόκειται για μία παρεμβατικού τύπου ελεγχόμενηέρευνα και συγκεκριμένα μια τυχαιοποιημένη κατα-νομή στους ασθενείς (διπλή τυφλή) με πρωταρχικόσκοπό την πρόσληψη των αγουρελαίων και εξαιρετι-κών παρθένων ελαιολάδων με τη μορφή συμπλη-ρωμάτων διατροφής. Η μελέτη εξέτασε την επίδρασητου αγουρελαίου και του εξαιρετικού παρθένου ελαι-ολάδου έναντι της μεσογειακής διατροφής σε 60 συμ-μετέχοντες με (ΗΝΔ/MCI) για 12 μήνες. Απαραίτητηήταν η διεξαγωγή ειδικών εξετάσεων. Παρακολου-θήθηκαν επίσης οι ανεπιθύμητες ενέργειες, οι αλλα-γές σε διατροφικές συνήθειες και οι αλλαγές στο βά-ρος.

Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Βρέθηκε κα-λύτερη γνωστική απόδοση έναντι ελέγχου σε όλουςτους γνωστικούς τομείς και σημαντικά καλύτερη από-δοση σε όλους τους στόχους της ADAS, λεκτική δια-φάνεια και εργασίες μνήμης για τους συμμετέχοντεςασθενείς. Οσο περισσότερο μειώνεται ο λόγος, τόσοπερισσότερο παρατηρείται γνωστική εξασθένησηστους ασθενείς. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σεθεραπεία εμφάνισαν αναλογία παρόμοια με αυτήντων υγιεινών ατόμων και μειωμένα επίπεδα tau πρω-τεΐνης σε σύγκριση με τους υπολοίπους. Επίσης ταεπίπεδα ενός βιοδείκτη του οξειδωτικού στρες, η μα-λονιοδιαλδεΰδη (MDA), παρουσίασαν σημαντική μεί-ωση σε ασθενείς με MCI που υποβλήθηκαν σε θε-

ραπεία και αποκαλύπτουν τις ευεργετικές αντιοξει-δωτικές του κυρίως του αγουρελαίου αλλά και τουεξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην πάροδο τηςασθένειας AD.

Υποδηλώνεται ως συμπέρασμα με βάση τα παρα-πάνω ευρήματα, ότι μια μακροπρόθεσμη παρέμβασημε κυρίως αγουρέλαιο, αλλά δευτερευόντως με εξαι-ρετικό παρθένο ελαιόλαδο προσδίδει βελτίωση τηςνευροψυχολογικής απόδοσης σε ασθενείς με ΗπιαΝοητική Διαταραχή (ΗΝΔ/MCI).

Αυτό το έργο χρηματοδοτήθηκε από:■ Την Ελληνική Εταιρεία νόσου του Alzheimer και

συναφών διαταραχών-GAADRD με έδρα την Θεσ-σαλονίκη.

■ Την Yanni’s Olive Grove με έδρα στην Νέα Τένεδο,Χαλκιδικής, η οποία παρείχε τα αγουρέλαια και ταεξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ποικιλίας Χαλκιδι-κής. Αυτή η οικογενειακή εταιρεία ανήκει στις κο-ρυφαίες 100 εταιρείες παραγωγής ελαιολάδου,σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη και φέρειπάνω από 46 διεθνή βραβεία ποιότητας. Η βασικήτης πεποίθηση είναι η δημιουργία υψηλής ποιό-τητας προϊόντων ελαιολάδου και βρίσκεται υπό τηφροντίδα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Ηεξατομίκευση συνδυάζεται με ένα «πράσινο» ολο-κληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ένα μοναδικόσύστημα καλλιέργειας υψηλής τεχνολογίας πουονομάζεται «Gaia Sense», το οποίο εφαρμόστηκεγια πρώτη φορά στην Ευρώπη στους ελαιώνεςτου Γιάννη ως «πιλοτικό καλλιεργητή ελιάς» καιτέλος με ένα μοναδικό σύστημα απόλυτης ιχνη-λασιμότητας. Επιπλέον, η εταιρεία επιτυγχάνει τημέγιστη προστασία του περιβάλλοντος μέσω τηςανακύκλωσης υλικών συσκευασίας και της δια-χείρισης αποβλήτων.Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα ανακοι-

νωθούν από την καθηγήτρια Μ. Τσολάκη, κατά τηνδιάρκεια του 2ου συνεδρίου του Αμερικανικού Πα-νεπιστήμιου Yale, το οποίο θα διεξαχθεί στην Ελλάδακαι συγκεκριμένα στους Δελφούς στις 2-4/12/2019.

Το τελικό προϊόν με βάση την μελέτη αυτή, ονο-μάζεται YANNI’SMIC-OIL και θα κυκλοφορήσει τονΙανουάριο του 2020 στην διεθνή αγορά.

HΥΓΕΙΑ 2019 21ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Μελέτη MICOILΕλληνικό αγουρέλαιο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την Χαλκιδική σε ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή, πρόδρομο της νόσου του Alzheimer

a b

Dr. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑΣ, MD, MSc, PhD

Διευθυντής Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής και Ρομποτικής Νευροχειρουργικής του Metropolitan Hospital

❚ Αριστούχος απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

❚ Διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, με εκπόνηση έρευνας για τους καλοήθεις και

τους κακοήθεις όγκους του εγκεφάλου, σε συνεργασία με το Τμήμα Νευροπαθολογίας

του Ακαδημαικ̈ού Ιατρικού Κέντρου του Αμστερνταμ της Ολλανδίας (Department of (Neuro)

Pathology, Academic Medical Center, Amsterdam, The Netherlands).

❚ Μεταπτυχιακό στη «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

❚ 1/12/1998: Ιατρική Σχολή Εθνικού

& Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

(ΕΚΠΑ) - Αριστείο προπτυχιακών σπουδών

❚ Ιδρυμα « Στέλλας Τσάγκα-Λέττας Δεσποτίδου»

- Υποτροφία για την περάτωση

της διδακτορικής διατριβής

στην Ιατρική Σχολή Αθηνών

❚ Ρομποτική Νευροχειρουργική

❚ Χειρουργική Σπονδυλικής Στήλης (Κλασσική και Ελάχιστα Επεμβατική Νευροχειρουργική)

❚ Λειτουργική Νευροχειρουργική (Χειρουργική αντιμετώπιση πόνου και σπαστικότητας)

❚ Χειρουργική Νευροογκολογία (Ογκοι Κεντρικού Νευρικού Συστήματος)

Ιατρείο Ν. Καζαντζάκη 10, 124 61 Χαιδάρι, ΑττικήςΤηλέφωνο +30 210 9637386 | Κινητό +30 6977 679521Ε [email protected] | www.neuroxeirourgos.gr

Μέλος Επιστημονικών Εταιρειών και Συλλόγων

Διακρίσεις Χειρουργικά ενδιαφέροντα

❚ Εργάσθηκε ως ιδιώτης Νευροχειρουργός, συνεργάτης ιδιωτικών Κλινικών των Αθηνών (ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ και ΙΑΣΩ GENERAL, EΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΩΝ, ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, MEDITERRANEO HOSPITAL, ΝΕΟ ΑΘΗΝΑΙΟΝ)

❚ Είναι κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για την κατασκευή πρωτότυπου χειρουργικού εργαλείου για τα κατάγματα των σπονδύλων.

❚ Διατηρεί το μοναδικό ιδιωτικό Νευροχειρουργικό Ιατρείο στο Χαιδάρι, Αττικής

Page 22: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ 201922 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Κων-σταντίνος Κατσένης είναι διευθυντήςτης Β΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινικήςτου Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάνστην Αθήνα. Μαζί με την κόρη του

Κωνσταντίνα Κατσένη, επιμελήτρια στην ίδια κλινική,θεωρούνται κορυφές στην Αγγειοχειρουργική.

Ο καθηγητής μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» θέ-λησε να διαφωτίσει τους αναγνώστες απαντώνταςσε μία σειρά ερωτήσεων που ελπίζουμε να μας δια-φωτίσει για τις αγγειακές παθήσεις, δηλαδή τις θρομ-βώσεις, τις ιδιαιτερότητες εγκεφαλικής κυκλοφορίας,την καρωτιδική νόσο και γενικά να έχουμε υπόψηπως μπορούμε να εστιάσουμε στην πρόληψη, τηνεξέταση και τελικά τη θεραπεία.

Ο καθηγητής κ. Κατσένης υπηρέτησε επί 35 έτηστο Αρεταίειο Νοσοκομείο σε όλες τις βαθμίδες τουΕθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα τελευταία 10 χρόνια περίπου ήταν υπεύθυνοςτης Αγγειοχειρουργικής μονάδος του ΑρεταίειουΝοσοκομείου. Σήμερα δραστηριοποιείται στον ιδιω-τικό τομέα και είναι Διευθυντής της Β’ Αγγειοχει-ρουργικής Κλινικής του Ερρίκου Ντυνάν.

Διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειοχει-ρουργικής Εταιρείας, της Ελληνικής ΑγγειολογικήςΕταιρείας και της Ελληνικής Φλεβολογικής και Λεμ-φολογικής Εταιρείας και διοργάνωσε ΠανελλήνιοΣυνέδριο Αγγειοχειρουργικής, πολλές ημερίδες καιδιαλέξεις που αφορούσαν την ειδικότητά τους καιπολλές ιδιαίτερες επιστημονικές εκδηλώσεις για τηθρόμβωση και τις ιδιαιτερότητες που έχουν σκοπότη μείωση των θανάτων στο μισό των σημερινώναπαριθμήσεων.

Κύριε καθηγητά, πέστε μας μερικά ανατομι-κά και λειτουργικά στοιχεία για να αντιλη-φθούμε τις ιδιαιτερότητες των αγγειακών πα-θήσεων.Το σώμα μας διαθέτει τριών ειδών αγγεία, τις

αρτηρίες, τις φλέβες και τα λεμφαγγεία. Παρά τογεγονός οτι κάθε κατηγορία αγγείων επιτελεί ξε-χωριστή λειτουργία, συνεργάζονται σαν σύνολοσυνθέτοντας το λεγόμενο «κυκλοφορικό σύστημα».

Τα ανατομικά και λειτουργικά στοιχεία περιλαμ-βάνουν όλους τους αιματούμενους ιστούς του σώ-ματός μας, τόσο τα άκρα όσο και τα σπλάχνα ή όρ-γανα του σώματος. Συνεπώς παθήσεις καιεπιπλοκές του αρτηριακού και του φλεβικού συ-στήματος περιλαμβάνουν όλες ανεξαιρέτως τις αγ-γειακές κοίτες με ανάλογη παθοφυσιολογία, συ-μπτωματολογία και συνέπειες.

Πώς λειτουργούν αυτά;Οι αρτηρίες είναι το δίκτυο που μεταφέρει θρε-

πτικά στοιχεία και οξυγόνο στους ιστούς, το οποίοαναλύεται σε όλο και περισσότερα και μικρότερασε εύρος αγγεία μέχρι τα τριχοειδή που περιγρά-φεται ως μικροκυκλοφορία και υπαγορεύεται απότην καρδιακή λειτουργία. Η αρτηριακή μικροκυ-κλοφορία συνεχίζει χωρίς διακοπή στη φλεβική μι-κροκυκλοφορία η οποία συντίθεται σε όλο και λι-γότερα αλλά μεγαλύτερα σε διάμετρο αγγεία, τιςφλέβες. Οι πιέσεις που επικρατούν στην μικροκυ-κλοφορία ευνοούν το εξής φαινόμενο:

Από το αρτηριακό τριχοειδές βγαίνουν υγρά μεθρεπτικά υλικά, οξυγόνο κ.λπ. που οδεύουν στακύτταρα. Εκεί γίνεται ο μεταβολισμός του κυττάρουκαι ακολούθως υγρά με τα απόβλητα μπαίνουν στοφλεβικό τριχοειδές όπου μεταφέρονται στις μονά-δες κάθαρσης (ήπαρ, νεφρά κ.λπ.). Τα υγρά πουβγαίνουν είναι πάντα περισσότερα από αυτά πουμπαίνουν.

Θα αναρωτιόταν κάποιος πως όταν παραμένουνυγρά στον διάμεσο χώρο θα υπήρχε οίδημα. Αυτόδεν συμβαίνει διότι υπάρχουν τα λεμφαγγεία πουαπορροφούν αυτό το περίσσευμα και έτσι υπάρχειισορροπία. Οσα υγρά βγαίνουν από τα αρτηρίδιαισούνται με όσα μπαίνουν στα φλεβίδια συν όσααπορροφούν τα λεμφαγγεία. Ετσι τα πόδια δεν πρή-ζονται.

Σε βλάβη μιας αρτηρίας τι πρέπει να αισθαν-θούμε;Σε στένωση ή απόφραξη ενός αρτηριακού στε-

λέχους επηρεάζεται η τροφοδοσία με οξυγόνο τωνάκρων.

Ετσι, ενώ στην ακινησία το πόδι δεν αισθάνεταικανένα σύμπτωμα, αντίθετα, στο βάδισμα επειδήαπαιτείται αυξημένη παροχή οξυγόνου και η στε-νωμένη αρτηρία δεν επιτρέπει την αύξηση της αι-μάτωσης, το πόδι, πονάει σε κάποια απόσταση πουείναι χαρακτηριστική της βαρύτητος των βλαβών.Το στάδιο αυτό είναι το δεύτερο στάδιο της περι-φερικής αρτηριοπάθειας και το αρχικό σύμπτωματου ασθενούς. Η βασική αιτία που δημιουργούνταιοι στενώσεις είναι η επίδραση των λεγόμενων πα-ραγόντων κινδύνου και είναι η υπέρταση, η αυξη-μένη χοληστερίνη το σάκχαρο και κυρίως το κά-πνισμα, είτε ενεργητικό είτε παθητικό.

Μπορείτε να μας πείτε μερικά χρήσιμα στοι-χεία που προσδιορίζουν τη φλεβική θρόμ-βωση των άκρων;Η θρόμβωση του αίματος είναι μία φυσιολογική

λειτουργία που είναι απαραίτητη ώς αιμοστατικήαπάντηση στο τραύμα, τις επεμβάσεις κ.λπ. Ομωςκαθίσταται μερικές φορές επιπλοκή που μπορεί νασυμβεί σε οποιαδήποτε αγγειακή διαμόρφωση προ-καλώντας στις αρτηρίες οξεία ισχαιμία με απειλήτου μέλους λόγω νέκρωσης ιστών και στις φλέβεςπνευμονική εμβολή με την απόσπαση τμήματος τουθρόμβου και εμβολισμό της αγγειακής κοίτης τουπνεύμονα με διάφορη κάθε φορά βαρύτητα έωςκαι θάνατο και το μεταθρομβωτικό σύνδρομο λόγωκαταστροφής των βαλβίδων με οίδημα του άκρουκαι δευτεροπαθείς κιρσούς έως άτονο έλκος. Μετον όρο θρομβοεμβολή εκφράζονται συγχρόνωςδύο ιατρικές καταστάσεις, η θρόμβωση και η πνευ-μονική εμβολή.

Θρόμβωση είναι η δημιουργία ενός πήγματοςτου αίματος μέσα στο φλεβικό αγγείο, είτε στο επι-φανειακό είτε στο βαθύ φλεβικό δίκτυο. Η εν τωβάθει φλεβική θρόμβωση συμβαίνει σε ποσοστά5% ανά 10.000 ανθρώπων στο γενικό πληθυσμόκατ’ έτος.

Ο ετήσιος αριθμός θανάτων στην Ευρώπη ανέρ-χεται σε 500.000 και είναι υπερδιπλάσιος (σχεδόντριπλάσιος) από τα τέσσερα νοσήματα συγκεντρω-τικά: τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του προ-στάτου, το AIDS και τα τροχαία ατυχήματα. Στους

νοσηλευόμενους ασθενείς το 73%των ενδονοσο-κομειακών θανάτων οφείλονται στη θρομβοεμ-βολή, ενώ οι μετεγχειρητικές θρομβώσεις μετάαπό επεμβάσεις χωρίς προφύλαξη ανέρχεται σε40-80% ανάλογα με το είδος της επεμβάσεως, τηςειδικότητος και κυρίως επί καρκίνου.

Πώς εμφανίζεται κλινικά η θρόμβωση τωνάκρων;Η θρόμβωση μπορεί να είναι ασυμπτωματική

διότι ο θρόμβος συνήθως αναπτύσσεται στις γλω-χίνες των βαλβίδων χωρίς απόφραξη του αυλού .Κατά συνέπεια η κυκλοφορία επιτελείται απρόσκο-πτα και δεν παράγονται συμπτώματα.Η φυσική εξέλιξη του θρόμβου είναι:α. να μείνει στην θέση εκκίνησης και να απορρο-

φηθείβ. να επεκταθεί κεντρικά και περιφερικά και να

προκαλέσει απόφραξη του αγγείου με δραμα-τική αύξηση των ενδοαυλικών πιέσεων με απο-τέλεσμα την πρόκληση συμπτωματολογίας καιέχουμε την συμπτωματική θρόμβωση ή

γ. να αποσπασθεί τμήμα του θρόμβου και να προ-καλέσει πνευμονική εμβολή. Αυτή είναι και ηδυσμενέστερη εξέλιξη η οποία μπορεί να συμβείσε συμπτωματική ή ασυμπτωματική θρόμβωσηκαι πολλάκις σαν πρώτη εκδήλωση της νόσου.Η πνευμονική εμβολή επίσης μπορεί να είναισυμπτωματική ή ασυμπτωματική ανάλογα με τομέγεθος της εμβολισθείσας αγγειακής κοίτης.Τα τυπικά συμπτώματα είναι πόνος στην γαστρο-

κνημία ή και στο υπόλοιπο μέλος αυτόματα ή κατάτην βάδιση καθώς και οίδημα στην γαστροκνημίαή ολόκληρο το μέλος και πολλάκις αλλαγή τουχρώματος του δέρματος και αύξηση της θερμο-κρασίας του μέλους.

Η κλινική διάγνωση της ΕΒΦΘ είναι δυνατή μεσυνολική αξιοπιστία μόνο στο 50% περίπου Οπωςγίνεται αντιληπτό τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά,δεν είναι πάντα παρόντα και δεν είναι ασφαλώςχαρακτηριστικά της θρόμβωσης ώστε να τεθεί ηυποψία ή η διάγνωση από σταθερή και πειστικήκλινική εικόνα τόσο από γιατρό πολλώ δε μάλλοναπό ασθενή. Ετσι η διάγνωση βασισμένη στα συ-μπτώματα είναι ανεπαρκής και πρέπει να βασίζεταισε εργαστηριακό έλεγχο.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι υποχρεώνονται ναμείνουν σε παρατεταμένη κατάκλιση ή υπάρ-χουν άλλοι παράγοντες κινδύνου;Απαραίτητη είναι η προφύλαξη με επαγρύπνηση

και συνεχή υπενθύμιση των ιατρών ώστε να υπο-βάλουν τους ασθενείς σε εκτίμηση των παραγό-ντων που αυξάνουν τα ποσοστά του θρομβοεμβο-λικού κινδύνου (Risk assessment) ώστε ναλαμβάνουν προφυλακτικά μέτρα είτε μηχανικά είτεφαρμακευτικά κατά της θρομβοεμβολής.

Αν συμβεί η θρόμβωση, ακόμη και επί σοβαρήςυποψίας η δόκιμη ιατρική οδηγία είναι να δοθείαντιπηκτική αγωγή μέχρι της εργαστηριακής επι-βεβαίωσης της θρόμβωσης ή του αποκλεισμού τηςοπότε διακόπτεται αυτή. Η θεραπεία είναι φαρμα-κευτική και πρακτικώς αποτελεί προφύλαξη έναντιτης πνευμονικής εμβολής και λέγεται πρωτογενήςπροφύλαξη. Χρησιμοποιούνται δύο φάρμακα. Τα

αντιπηκτικά που προλαμβάνουν την επέκταση τουθρόμβου, δεδομένου ότι ο θρόμβος μετά δέκαημέρες προσκολλάται στο τοίχωμα και δεν απο-σπάται να προκαλέσει πνευμονική εμβολή αλλάκαι δεν επιτρέπει τη δημιουργία νέου θρόμβου(επίθρομβου) που αποτελεί νέα απειλή.

Τα άλλα φάρμακα είναι τα θρομβολυτικα ταοποία λύουν τον θρόμβο όταν χορηγούνται τις πρώ-τες πέντε ημέρες και κυρίως μειώνουν το μετα-θρομβωτικό σύνδρομο.

Ομως το ποσοστό των αιμορραγιών που προ-καλούν είναι δυσανάλογα αυξημένο. Γι’ αυτό ηοδηγία είναι να χορηγείται ακόμη και στις κεντρικέςθρομβώσεις αντιπηκτική αγωγή εκτός αν υπάρχειεκτεταμένη και βαρειά θρόμβωση που απειλεί τομέλος (λευκή ή κυανή επώδυνος φλεγμονή).

Υπάρχει κάτι οργανωμένο που να αντιμετω-πίζει τις φλεβικές παθήσεις;Οργανώσαμε ένα κέντρο που θα αντιμετωπίζει

συνολικά την εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κιν-δύνου και την εκτίμηση και θεραπεία όλων τις μορ-φών και σταδίων της φλεβικής νόσου σε ένα πο-λυιατρείο που περιλαμβάνει Δερματολόγους,Ιατρείο Πόνου και Αγγειοχειρουργούς.

Η Φλεβική ανεπάρκεια είναι μία δυσνόητη καιπολλάκις ανεπαρκώς διαγνωσμένη κατάσταση πουεπηρεάζει την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων(στην Αμερική 40 εκατ.). Οι τελευταίες επιστημονι-κές εξελίξεις εξασφαλίζουν μία πιο επαρκή διά-γνωση που οδηγεί σε δραστικά λιγότερο επιθετικέςθεραπευτικές μεθόδους από το παρελθόν.

Η καρωτιδική νόσοςΠροκαλείται από αθηρωματικής αιτιολογίας στέ-

νωση των καρωτίδων αρτηριών μειώνοντας την αι-ματική ροή στον εγκέφαλο. Δύο μεγάλοι μηχανι-σμοί, όχι απαραίτητα χωριστοί, προκαλούνσυμπτωματολογία εγκεφαλικής ισχαιμίας: είναι ημείωση της ροής του αίματος εκείθεν μιας στένω-σης και λέγεται αιμοδυναμικός μηχανισμός πουαπαντάται σε κακή καρδιακή λειτουργία, σε πολ-λαπλές στενώσεις των κλάδων και σε λειτουργικέςυποκλοπές. Κυρίως όμως η πρόκληση ΑΕΕ μεεγκεφαλικά έμφρακτα είναι ο εμβολικός μηχανι-σμός.

Τι εξετάσεις χρειάζονται προκειμένου ναπροληφθεί το αγγειακό εγκεφαλικό επεισό-διο;Η πλήρης εργαστηριακή μελέτη της εγκεφαλι-

κής ισχαιμίας περιλαμβάνει:α. ιστορικό (νευρολογικό, υπερτάσεως, σακχάρου,

χοληστερίνης)β. εξετάσεις αίματος (χοληστερίνη -σάκχαρο - ηπα-

τική - νεφρική λειτουργία)γ. καρδιολογικό έλεγχο με υπερηχογράφημα καρ-

διάς και Holter πιέσεως και ρυθμού διότι το 1/3των εγκεφαλικών οφείλονται σε καρδιολογικάπροβλήματα (παλαιό έμφραγμα μυοκαρδίου,βαλβιδοπάθειες, αρρυθμίες και κύρια η κολπικήμαρμαρυγή)

δ. απεικόνιση με υπερηχογράφημα των καρωτίδωνκαι ε) αξονική τομογραφία του εγκεφάλου απο-κλείοντας αιμορραγία και όγκους.

Τι θα προτείνουμε στους ασθενείς προληπτι-κά;Η πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου έχει ση-

μασία διότι απειλείται πολλάκις αυτονομία και αυτοε-ξυπηρέτηση των ασθενών.

Προληπτικά πρέπει να ρυθμίσουμε τους κλασικούςπαράγοντες κινδύνου της αθηρωμάτωσης (χοληστε-ρίνη, σάκχαρο, πίεση, κάπνισμα).

Τα εγκεφαλικά επεισόδια στο 95% προκαλούνταιαπό απόσπαση θρόμβου ή αθηρωματικού υλικού απότην περιοχή της πλάκας στο 1/3 των περιπτώσεων.

Τι θα αισθανθεί ο άρρωστος με εγκεφαλικόεπεισόδιο;Κατατάσσουμε την εγκεφαλική ισχαιμία σε τέσ-

σερα στάδια με βασικό κριτήριο την διάρκεια τωνσυμπτωμάτων και την αυτονομία των ασθενών, ανε-ξάρτητα από την έκταση και την βαρύτητα των βλα-βών αλλά και τον παθοφυσιολογικό μηχανισμό πουπροκαλείται.Ι Ασυμπτωματικό. Οι ασθενείς ανεξάρτητα από τις

αποφράξεις δεν εμφανίζουν νευρολογική συμπτω-ματολογία.

ΙI Παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο (trancientischemic attack = TIA). Είναι η μεγαλύτερη ομάδαασθενών και εμφανίζουν νευρολογική συνδρομήδιαρκείας το πολύ 24 ωρών.

ΙII Αναστρέψιμο εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ασθε-νείς εμφανίζουν εγκεφαλικό το οποίο διαρκεί πε-ρισσότερο των 24 ωρών αλλά παρέρχεται το πολύσε διάστημα τριών εβδομάδων (RIND = Reversιbleischemic neurologic defecit).

ΙV Μόνιμο εγκεφαλικό επεισόδιο με μη αναστρέ-ψιμη ημιπληγία ( Stroke )

Τι θεραπεία προτείνεται όταν έχεις στενώσειςτων καρωτίδων;Στους ασυμπτωματικούς εφαρμόζουμε φαρμα-

κευτική θεραπεία με αντιυπερτασικά, φάρμακα ρύθ-μισης της χοληστερίνης και αντιαιμοπεταλιακά φάρ-μακα (π.χ. ασπιρίνη) (Best medical treatment).

Στους συμπτωματικούς αποφασίζεται για επέμ-βαση (ενδαρτηριεκτομή της έσω καρωτίδος) και είναικαθαρά προληπτικού χαρακτήρα. Στηρίζεται στη νευ-ρολογική εικόνα, τον βαθμό της στενώσεως (σε στε-νώσεις των καρωτίδων μεγαλύτερες του 60%) τηνμορφολογία της πλάκας και τη συνυπάρχουσα νοση-ρότητα του ασθενούς.

Δεδομένου του προληπτικού χαρακτήρα των ια-τρικών παρεμβάσεων χρειάζεται πολυεπίπεδη εκτί-μηση των ασθενών. Συνεπώς με μεγάλη προσοχή,ανάλογα με την κλινική εικόνα και τον βαθμό της στε-νώσεως, απαιτείται η εκτίμηση των παραγόντων κιν-δύνου, του λιπιδαιμικού και μεταβολικού προφίλ τουασθενούς η καρδιακή λειτουργία και η μελέτη τωνεργαστηριακών απεικονιστικών εξετάσεων.

H ενδαγγειακή μέθοδος με stent εφαρμόζεταιμε καλά αποτελέσματα;H κλασική ανοικτή επέμβαση έχει τα καλύτερα

και μονιμότερα αποτελέσματα σε όλες τις περιπτώ-σεις. H ενδαγγειακή αποκατάσταση έχει περισσότεραδιεγχειρητικά συμβάματα και αποφασίζεται μόνο σεσυμπτωματικούς ασθενείς καθόσον δεν υπάρχουνμελέτες που να την προτείνουν σε ασυμπτωματικούςασθενείς. Ομως εφαρμόζεται στις περιπτώσεις πουοι ασθενείς δεν μπορούν να υποβληθούν σε ανοικτήεπέμβαση (όταν ο διχασμός είναι πολύ υψηλά ήπολύ χαμηλά) σε περιπτώσεις επαναστένωσης μετάπροηγηθείσης ενδαρτηριεκτομής ή όταν ο αυχέναςέχει ακτινοβοληθεί για κάποια μορφή καρκίνου(hostile neck).

Τι γνώμη έχετε για το ανεύρυσμα κοιλιακήςαορτής;Η κοιλιακή αορτή είναι το κεντρικό αγγείο στην

κοιλιά που χορηγεί σπλαχνικούς κλάδους στο ήπαρ,τον σπλήνα, τους νεφρούς και το έντερο. Το εύροςτου, ανάλογα με το φύλο και τη σωματική διάπλασηείναι περίπου 2,5 εκατοστά. Για λόγους βιολογικούςκαι δομής του τοιχώματος πολλάκις διατείνεται. Οτανη διάμετρος του αυλού του είναι μεγαλύτερη του50% του φυσιολογικού, τότε, ομιλούμε για ανεύ-ρυσμα. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η εξέλιξητου μεγέθους διότι μπορεί να συμβεί μία θανατη-φόρος επιπλοκή ή ρήξις και ακατάσχετη εσωτερικήαιμορραγία.

Ο λόγος που απαιτείται παρακολούθηση είναι η πρόληψη της ρήξης

Πώς πρέπει να το παρακολουθούμε;Από τα 2,5 -4 εκατοστά δεν υπάρχει ρήξις.Από τα 4-5 εκατοστά η παρακολούθηση γίνεται

με ετήσιο υπερηχογράφημα κοιλίας ή αξονική τομο-γραφία άνω και κάτω κοιλίας και από τα 5-5,5 εκατο-στά με υπερηχογράφημα κάθε εξάμηνο.

Προκειμένου να έχουμε πλήρη αντίληψη τουμεγέθους, της μορφολογίας αλλά και τη σχέση τουανευρύσματος με τα παρακείμενα όργανα πολλάκιςτόσο για την ανοικτή όσο και την ενδαγγειακή απο-κατάσταση χρειάζεται αξονική ή μαγνητική αγγειο-γραφία.

Πότε πρέπει να χειρουργείται το ανεύρυσμα;Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι ασυμπτω-

ματικό και συνήθως αποκαλύπτεται ως τυχαίο εύρημαστα πλαίσια εξετάσεως κοιλίας ή υπερηχογραφήματοςκοιλίας για άλλον λόγο. Επειδή η ρήξις από τα 5,5εκατοστά και άνω αυξάνεται με παραβολική καμπύλητο ανεύρυσμα πρέπει να χειρουργείται εν ψυχρώπροφυλακτικά.

Η επέμβαση γίνεται είτε με τοποθέτηση ενδαγγει-ακού μοσχεύματος (stent graft) που καθοδηγείται μεκαθετήρες μέσω δύο μικρών τομών στους μηρούςείτε με ανοικτή κλασική χειρουργική και αντικατάστασητης αορτής με συνθετικό μόσχευμα.

Πώς επιλέγουν οι γιατροί τη μέθοδο ώστε νατην προτείνουν ;Κριτήριο επιλογής της μεθόδου είναι η καλή βιο-

λογική κατάσταση του ασθενούς και η ανατομική μορ-φολογία του ανευρύσματος για μία ασφαλή τοποθέ-τηση του μοσχεύματος.

Μετά λεπτομερή ενημέρωση του ασθενούς γιατα αποτελέσματα των μεθόδων, η ανάγκη μετεγχει-ρητικής παρακολούθησης με υπερηχογραφήματακυρίως στα ενδαγγειακά αλλά και η επιθυμία τουασθενούς για συγκεκριμένη μέθοδο εξασφαλίζεικαλή συνεργασία ιατρού και ασθενούς για συναινε-τική απόφαση.

O

Καθηγητής Κωνσταντίνος ΚατσένηςΗ Αγγειοχειρουργική και οι αγγειακές παθήσεις

Του Αρη Παπαδόπουλου

Η αποφυγή ή ρύθμιση

των παραγόντων

κινδύνου είναι

απολύτως απαραίτητοι

για την αποφυγή της

αρτηριοσκλήρυνσης

ή τη θεραπεία

των συνεπειών της

Page 23: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ 2019 23ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ετά από αυτό που ζήσαμε, μετά από αυτό πουνιώσαμε, εγώ θα γυρίσω στο πανεπιστήμιό μας,στο Ανούι, και θα πω σε όλους τους φοιτητέςμας ότι στο εξής θα ορκίζονται με τον αυθεντικόΟρκο του Ιπποκράτη στην Κω. Είμαι σίγουρος

πως γρήγορα θα το υιοθετήσουν όλα τα πανεπιστήμια της Κίνας».Αυτό είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κινεζικής Ιατρι-

κής του Ανούι, και πρόεδρος της Ενωσης Εκπαίδευσης και ΕρευναςΚινεζικής Ιατρικής Ανώτατης Εκπαίδευσης, Πεγκ Νταγίν, σε δημοσιο-γράφους κατά την επίσημη τελετή -στο Ασκληπιείο της Κω- για τηναναβίωση του Ορκου του Ιπποκράτη, τον περασμένο Ιούνιο.

Ο θεσμός της αναβίωσης του Ορκου του Ιπποκράτη αποτελεί πρω-τοβουλία του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας σε συνεργασία μετο Ιπποκράτειο Ιδρυμα που βρίσκεται στην Κω.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» επικοινώνησε με έναν εκ των εμπνευστώντου θεσμού, τον διεθνώς αναγνωρισμένο γιατρό και διδάκτορα Ιατρικήςκ. Κωνσταντίνο Πάντο, ο οποίος μας κατατόπισε για θέματα που αφο-ρούν τον θεσμό της αναβίωσης του Ορκου, τον Ιατρικό Τουρισμό, τηνεικόνα της χώρας μας προς τα έξω, τον ρόλο της Ομογένειας και τωνΜΜΕ στην προβολή της Ελλάδας αλλά και το μυστικό της επιτυχίαςτων εξωσωματικών γονιμοποιήσεων στην Ελλάδα.

Ποιες προσπάθειες γίνονται για την αναβίωση του Ορκου τουΙπποκράτη; Η Ελλάδα διαθέτει πολλά σύμβολα τα οποία έχουν γίνει γνωστά σε

όλο τον Κόσμο μέσα από τον πολιτισμό της, την ιστορία της. Εγώ θαήθελα να σταθώ σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα οποία μεέναν βαθύτερο τρόπο προσέγγισης συνδέονται. Το ένα είναι η Ιθάκη,η οποία εμπεριέχει το οικουμενικό νόημα της αναζήτησης και τηςεμπειρίας του ταξιδιού και το δεύτερο είναι η Ιπποκρατική Κως.

Η γενέτειρα του Ιπποκράτη λοιπόν, θα μπορούσε να αποτελέσειέναν διεθνή προορισμό γι’ αυτό που εμείς ονομάζουμε αυθεντικόΟρκο του Ιπποκράτη. Ο Ορκος του Ιπποκράτη είναι υποχρεωτικός γιαόλους τους γιατρούς του Κόσμου.

Αυτό που προσπαθούμε να προβάλουμε είναι ο αυθεντικός Ορκοςτου Ιπποκράτη να λαμβάνει χώρα σ’ αυτό το πανέμορφο ελληνικόνησί. Οπως ακριβώς γίνεται και με τον αυθεντικό Μαραθώνιο, που ναμεν υπάρχει αντίστοιχος στη Βοστώνη ή στο Βερολίνο, αλλά ο αυθε-ντικός ξεκινάει από τον Μαραθώνα και τερματίζει στην Αθήνα.

Εάν λοιπόν εμείς, μέσα από τους ιατρικούς συλλόγους, καταφέ-ρουμε και περάσουμε το μήνυμα ότι ο αυθεντικός Ορκος του Ιπποκράτηπρέπει να δίδεται στη γενέτειρά του τη Κω και να θεσπίσουμε το ότι οκάθε γιατρός θα πρέπει να έρχεται τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τουστο νησί, για να δώσει τον αυθεντικό όρκο, τότε πραγματικά η Κως θαμπορούσε να αποτελέσει έναν διεθνή προορισμό.

Ηδη μας έχουν επισκεφθεί αρκετές αντιπροσωπείες από Κίνα γιατον σκοπό αυτόν και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Στις αρχέςτου καλοκαιριού ήρθε μια ομάδα γιατρών και επιστημόνων από το Πα-νεπιστήμιο του Ανούι, αλλά και μόλις πριν ενάμιση μήνα ήρθε μίαακόμη από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, οι οποίοι έφεραν μαζί τουςκαι δημοσιογράφους, με σκοπό να προβάλλουν την τελετή στην Κίνα.

Επίσης, πέρσι πραγματοποιήσαμε μια αντίστοιχη εκδήλωση μετον κύριο Πατούλη, τον πρόεδρο του Διεθνούς Κέντρου ΤουρισμούΥγείας, όπου ο απώτερος σκοπός μας ήταν να θεσπίσουμε τον Ιππο-κράτη ως μετεκπαιδευτικό μάθημα, μεταπτυχιακό δηλαδή, στα πα-νεπιστήμια της Κίνας.

Οι Κινέζοι ήδη μας έχουν καταθέσει πρόταση να ενταχθεί ένα μά-θημα για την κινέζικη παραδοσιακή ιατρική στον κύκλο μαθημάτωντων δικών μας ιατρικών σχολών και εμείς τους έχουμε προτείνει νακάνουμε κάτι αντίστοιχο με τον Ιπποκράτη.

Ο λαός της Κίνας αγαπάει πάρα πολύ την Ελλάδα λόγω του αρχαίουμας πολιτισμού και τιμούνε δεόντως τον Ιπποκράτη στα Πανεπιστήμιάτους. Ο Ορκος του Ιπποκράτη υπάρχει μάλιστα χαραγμένος στην είσοδοτου Πανεπιστημίου της Σαγκάης. Αυτομάτως λοιπόν, ό,τι έχει να κάνειμε την αρχαία Ιστορία μας και δη με τον Ιπποκράτη εκλαμβάνεται αμέ-σως πολύ θετικά.

Εκτός από Κινέζους βρίσκεστε σε επαφή και με γιατρούς καιαπό άλλες χώρες;Πριν το καλοκαίρι καλέσαμε ορισμένους Ιταλούς γιατρούς, ενώ

πέρσι μας επισκέφθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου τουΣάο Πάολο. Απώτερος σκοπός μας είναι να προσκαλέσουμε επιστή-μονες από διάφορες χώρες και διαφόρους ιατρικούς συλλόγους καινα δώσουμε στην τελετή την ανάλογη προβολή, που της αρμόζει.

Βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου, διεθνούς προϊ-όντος τουρισμού για την Ελλάδα στοχεύοντας στην περαιτέρω ενίσχυσητης εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και τη θέσπισή της ως διεθνούςπροορισμού για τον Ιατρικό Τουρισμό.

Εχετε επιχειρήσει να προσεγγίσετε ομογενείς για τον σκοπόαυτό;Αυτό που πετύχαμε τα τελευταία τρία χρόνια με τον νέο Περιφε-

ρειάρχη Αττικής, τον κύριο Πατούλη, ήταν να οργανώσουμε μία εκ-στρατεία ενημέρωσης για τους ομογενείς, σχετικά με τις ιατρικές υπη-ρεσίες που παρέχονται στην Ελλάδα. Αυτό έγινε σε διάφορους τομείς,όπως η οδοντιατρική, η ορθοπεδική, η πλαστική χειρουργική, αλλά ηαιχμή του δόρατος όλης της εκστρατείας ήταν η υποβοηθούμενη ανα-παραγωγή.

Οι λόγοι γι’ αυτό είναι οι εξής δύο. Ο πρώτος είναι γιατί η εξωσω-ματική προσφέρει εύκολα ειδήσεις λόγω του ότι εμπερικλείει μέσατης ευχάριστα συναισθήματα όπως ο ερχομός ενός παιδιού στη ζωή,με όλα τα θαυμάσια συναισθήματα που αυτό συνεπάγεται και ο δεύ-τερος, έγκειται στο ότι η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα σαν χώρα,όπως για παράδειγμα το χαμηλό της κόστος αυτών των διαδικασιών.

Αν στα παραπάνω συμπεριλάβουμε και την ομορφιά του τόπου, τογεγονός ότι υπάρχει, τουλάχιστον με τους ομογενείς, η ευκολία τηςγλώσσας και η νομοθετική ευελιξία που επιτρέπει την άσκηση πολλώνδιαφορετικών μεθόδων, που σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Γερμανίααπαγορεύονται, έχουμε να κάνουμε με ένα ολοκληρωμένο πακέτοπου δύσκολα γίνεται ανταγωνίσιμο.

Σημαντική επίσης θα είναι και η συμβολή του κυρίου Διαματάρηαπό το πόστο του υφυπουργού Εξωτερικών, υπευθύνου για τα θέ-ματα των Αποδήμων, ο οποίος θεωρώ πως θα συνεισφέρει τα μέγι-στα στην άνθηση της επικοινωνίας και της προσέγγισης των Ελλήνωντης Διασποράς, τους οποίους θεωρώ ως ένα από τα καλύτερα«όπλα» μας.

Μπορείτε να μου δώσετε ενδεικτικούς αριθμούς επισκεπτών;Για να σας δώσω ένα παράδειγμα να καταλάβετε, από τη δική μου

κλινική, ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, στο οποίο είμαι σε θέση να γνωρίζω τουςπραγματικούς αριθμούς, έχουν περάσει άνθρωποι από 67 διαφορετικέςχώρες. Υπάρχει συνεχής ροή επισκεπτών από ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερ-

μανία, Αγγλία αλλά και από μακρινές χώρες όπως η Κορέα και η Μογ-γολία. Αυτό αποδεικνύει πως η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στον τομέαπαροχής ιατρικών υπηρεσιών και είναι ένα πράγμα για το οποίο εγώπροσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος.

Μιλήσατε για την κατάρτιση των Ελλήνων γιατρών και την ευ-ελιξία της νομοθεσίας. Οσον αφορά το επίπεδο του εξοπλι-σμού, σε τι κατάσταση βρισκόμαστε;Θέλω να τονίσω πως ο εξοπλισμός είναι αντίστοιχος αν όχι καλύτε-

ρος από μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, αλλά αυτό που μας κάνει ναξεχωρίζουμε είναι η ευελιξία των Ελλήνων γιατρών στον τρόπο εφαρ-

μογής των μεθόδων. Πρωτοστατούμε σε καινοτόμες μεθόδους όσοναφορά την εφαρμογή ιατρικών υπηρεσιών, όπως το PRP (Platelet-Rich Plasma), το οποίο είναι μια διαδικασία που μπορεί να δημιουργήσεινέα ωάρια στις ωοθήκες των γυναικών οι οποίες αδυνατούν να απο-κτήσουν παιδί, για διάφορους λόγους.

Το συγκεκριμένο έχει πάρει μεγάλη έκταση σε ΗΠΑ και Αγγλία, μεαποτέλεσμα να μας επισκέπτονται γυναίκες ανά εκατοντάδες με σκοπόνα τις βοηθήσουμε, ενόσω βρίσκονται σε εμμηνόπαυση ή κλιμακτήριογια να επαναφέρουμε την ωοθητική λειτουργία με απώτερο σκοπό ναπετύχουμε εγκυμοσύνη.

Υπάρχει κάποιο πιο συγκεκριμένο σχέδιο για δημιουργία μο-νάδων που θα φιλοξενούν ανθρώπους από το εξωτερικό;Ηδη σχεδιάζουμε μια νέα μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης

στην Κρήτη με Ισραηλινούς γιατρούς και βιολόγους με σκοπό να προ-σελκύσουμε ζευγάρια από την τεράστια αγορά της Μέσης Ανατολής,που αν και επικρατεί διχόνοια μεταξύ των λαών εκεί, η ουδετερότητατης Ελλάδας θα μπορούσε να τους ενώσει και να αποτελέσει ιδανικόπροορισμό για τέτοιες διαδικασίες.

Βρίσκομαι σε επαφή με ξένους επιχειρηματίες, οι οποίοι βλέπουντην Ελλάδα ως έναν ιδανικό χώρο επενδύσεων στον Ιατρικό Τουρισμό,λόγω, όπως προείπα, των χαμηλών τιμών, της ευελιξίας του νόμουαλλά και του υψηλού επιπέδου των γιατρών μας.

Βοήθεια από το κράτος υπάρχει;Εως τώρα να σας πω την αλήθεια η βοήθεια ήταν μηδαμινή. Με

την αλλαγή κυβέρνησης, όμως, η διάθεση έχει αλλάξει άρδην και πα-ρατηρούμε θέληση από πλευράς κράτους τόσο σε επίπεδο νομοθετικόόσο και σε επίπεδο προβολής του συγκεκριμένου τομέα στο εξωτερικό.Γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείοΥγείας και φυσικά από την Περιφέρεια Αττικής, όπου ο κύριος Πατού-λης δείχνει τεράστια διάθεση στο να ανοίξει νέους δρόμους στονΙατρικό Τουρισμό.

Μ

a b

Nea Tenedos, 63200, Chalkidiki, Greece.

Ph: +30 2373 043124 ❙ Mob: +30 6984 632200

Web: www.yannisolivegrove.gr ❙ yannisolivegrove

Μελέτη MICOIL Ελληνικό Aγουρέλαιο και Eξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο από την Χαλκιδική

σε Ασθενείς με Ηπια Νοητική Διαταραχή, Πρόδρομο της Νόσου του Alzheimer

Δρ. Κωνσταντίνος Πάντος: Η αναβίωση του Ορκου του Ιπποκράτη μπορεί να αναγάγει την Κω σε έναν παγκόσμιο ιατρικό προορισμό

«

Πρέπει να θεσπίσουμε

κάθε γιατρός να έρχεται

τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του

στη Κω, για δώσει

τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη

Page 24: ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 … · 2 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΥΓΕΙΑ

ΥΓΕΙΑ 201924 ΣΑΒΒΑΤΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ