εφημερίδα ρωγμή #2

10
Τ.1 15πενθήμερο FREE PRESS ωγμη ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΕΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Στα... μαχαίρια με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΒΕ φαίνεται πως βρίσκεται ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Ο Εμπορικός Σύλλογος κατηγορεί την ΠΑΣΕΒΕ για ψέματα και καταγγελίες που δεν στέκουν και υπενθυμίζει πως η γενική συνέλευση... “Η Ελλάδα δεν έχει πτωχεύσει και αυτό που επεδίωκαν ξένα και ντόπια συμφέροντα αλλά δυστυχώς “προφήτευαν” ότι θα συμβεί και πολιτικές δυνάμεις στην χώρα μας ότι θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και ότι θα πτωχεύσει η χώρα, δηλαδή το Grexit, έχει περάσει...” ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ τα καλά του «επαγγέλματος» κι έσπευσαν οι καινούριοι. Το αγκάλιασαν οι παλιοί για τα παιδιά τους κι έγινε... η οικογενειοκρατία γνώρισμα της πολιτικής, στην Ελλάδα. Άρχοντες και «υπήκοοι» βολεύτηκαν για δεκαετίες και ο αφισοκολλητής το’ χε καμάρι. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ || ΠΟΛΙΤΙΚΑ || ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ || ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ συνέχεια στη σελ. 3 συνέχεια της συνέντευξης του Ιορδάνη Τζαμτζή στη σελ. 4 συνέχεια του άρθρου του Θανάση Νικολαΐδη στη σελ. 8 Αποκλειστική συνέντευξη: Ιορδάνης Τζαμτζής “Η Ελλάδα δεν έχει πτωχεύσει”

description

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΑ / ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Transcript of εφημερίδα ρωγμή #2

Page 1: εφημερίδα ρωγμή #2

Τ.115πενθήμεροFREE PRESS

ωγμηΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

ΘΕΣΕΙΣΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στα... μαχαίρια με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΒΕ φαίνεται πως βρίσκεται ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Ο Εμπορικός Σύλλογος κατηγορεί την ΠΑΣΕΒΕ για ψέματα και καταγγελίες που δεν στέκουν και υπενθυμίζει πως η γενική συνέλευση...

“Η Ελλάδα δεν έχει πτωχεύσει και αυτό που επεδίωκαν ξένα και ντόπια συμφέροντα αλλά δυστυχώς “προφήτευαν” ότι θα συμβεί και πολιτικές δυνάμεις στην χώρα μας ότι θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και ότι θα πτωχεύσει η χώρα, δηλαδή το Grexit, έχει περάσει...”

ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ τα καλά του «επαγγέλματος» κι έσπευσαν οι καινούριοι. Το αγκάλιασαν οι παλιοί για τα παιδιά τους κι έγινε... η οικογενειοκρατία γνώρισμα της πολιτικής, στην Ελλάδα. Άρχοντες και «υπήκοοι» βολεύτηκαν για δεκαετίες και ο αφισοκολλητής το’ χε καμάρι.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ || ΠΟΛΙΤΙΚΑ || ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ || ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

συνέχεια στη σελ. 3 συνέχεια της συνέντευξηςτου Ιορδάνη Τζαμτζή στη σελ. 4

συνέχεια του άρθρου του Θανάση Νικολαΐδηστη σελ. 8

Αποκλειστική συνέντευξη: Ιορδάνης Τζαμτζής

“Η Ελλάδα δεν έχει πτωχεύσει”

Page 2: εφημερίδα ρωγμή #2

2

Τα άρθρα, οι συνεντεύξεις και γενικώς τα κείμενα που παρουσιάζονται από τη συντακτική ομάδα ή τους συνεργάτες της εφημερίδας προστατεύονται από τους Ελληνικούς και Κοινοτικούς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση ή η αναπαραγωγή κειμένων χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη. H άποψη των συνεργατών δεν είναι απαραίτητα και άποψη της Διεύθυνσης του περιοδικού. Για τυχόν τυπογραφικά λάθη σε διαφημίσεις ευθύνη φέρει ο εκάστοτε δημιουργός.

Έχεις την λύση ή απλά είσαι μέρος του προβλήματος…

Για την ιστορία, ο πρόεδρος Kennedy είχε στο γραφείο του μια πλακέτα με την παραπάνω γραμμή. Όποιος λοιπόν έμπαινε στο οβάλ γραφείο, πριν πει οτιδήποτε ή παρουσιάσει οποιαδήποτε ιδέα, είχε μια τελευταία ευκαιρία, διαβάζοντας το να αναθεωρήσει. Τελευταία ευκαιρία ίσως για αυτοκριτική... Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τις εξελίξεις, οικονομικές και κατ’ επέκταση κοινωνικές, η παραπάνω ρήση έρχεται συχνά στο μυαλό μου. Νιώθω πως όλοι μας έχουμε γίνει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό μέρος του προβλήματος, αλλά σίγουρα ελάχιστοι προσπαθούν να δώσουν λύση. Μια κοινωνία περιχαρακωμένη σε δικαιώματα, οριοθετημένη από κεκτημένα και όχι από επιτυχίες συλλογικές ή ατομικές. Μια κοινωνία που ποτέ στο σύνολο της δεν δέχθηκε κριτική, πόσο μάλλον να μπει στην διαδικασία αυτοκριτικής, Μια κοινωνία που αντιμετώπιζε τα πάντα με την γνωστή θεωρεία συνωμοσίας των «άλλων» που εποφθαλμιούν τα πλούτη και την ευτυχία της. Και όμως η ρευστή καθημερινότητα ανατρέπει σε τέτοιο βαθμό οτιδήποτε θεωρούμε δεδομένο. Μονό όσοι προσαρμόζονται άμεσα επιβιώνουν. Σκληρό δυστυχώς, αλλά είναι η βάση της εξελικτικής θεωρίας του Δαρβίνου. Και δυστυχώς όταν δεν έχεις σχέδιο ή στρατηγική, η προσαρμογή είναι σκληρή. Αν βέβαια τα καταφέρεις.Έχεις λοιπόν την λύση ή απλά είσαι μέρος του προβλήματος... ;

Μίλτος Γήτας

EDITORIAL

www.miltosgitasmedia.gr

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ...

ΙδιοκτησίαRevolution Communication& Advertising

Eκδότης-ΔιευθυντήςΜίλτος Γήτας

Art DirectionΛίλα Σίσκα

Διαφήμιση-Δημόσιες σχέσειςΜάριος ΤούμπαςΡούλα Αθανασοπούλου

Νομικός ΣύμβουλοςΒαγγέλης Παππάς

Επικοινωνία26510 25965 / 26513 05136

ΔιεύθυνσηΨαλίδα 17, Ιωάννινα, 45221

[email protected]

Facebook: Eφημερίδα ‘’Ρωγμή’’

• Ο λόγος που το σήμα STOP της τροχαίας έχει οκταγωνικό σχήμα, είναι μεν, ότι θα έπρεπε να έχει και ειδικό σχήμα εντελώς διαφορετικό και μοναδικό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα, διότι το STOP θεωρείται από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο οδικό σήμα, αλλά ο κύριος λόγος του διαφορετικού σήματος είναι για να γίνεται διακριτό, αντιληπτό και κατανοητό και από αυτούς που έρχονται από αντίθετες κατευθύνσεις!!! Το ίδιο ισχύει και για το ανάποδο τρίγωνο (υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας) και για το ρόμβο (οδός προτεραιότητας)!• Η Capoeira είναι μια βραζιλιάνικη πολιτιστική έκφραση που εμπεριέχει χορό, πολεμική τέχνη, φιλοσοφία, άθληση και εκπαίδευση. Εξελίχτηκε στη Βραζιλία από μαύρους σκλάβους, κυρίως από την περιοχή της Angola, οι οποίοι αρχικά μεταφέρθηκαν από την Αφρική για να χρησιμεύσουν ως εργατικά χέρια στην παραγωγή ζαχαροκάλαμου.• Εάν ένα άγαλμα του καβαλάρη έθεσε δυο μπροστινά του πόδια, αυτό σημαίνει ότι το πρόσωπο πέθανε στη μάχη. Εάν το άλογο έχει το ένα πόδι μόνο αυξάνεται, αυτό σημαίνει ότι το άτομο πέθανε από τραύματα που υπέστη στην μάχη. Εάν το άλογο έχει και τα τέσσερα πόδια στο έδαφος, αυτό σημαίνει ότι το πρόσωπο πέθανε κανονικά.• Άνδρες αυτοκτονούν τρεις φορές περισσότερο από τις γυναίκες. Ωστόσο, οι γυναίκες κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας τρεις φορές πιο συχνά από τους άνδρες.

O Μπαράκ Ομπάμα μπορεί με υπερηφάνεια νααπαντήσει πως έχει ειδικευτεί στα σάντουιτς.

Page 3: εφημερίδα ρωγμή #2

3

Στα... μαχαίρια Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και

ΠΑΣΕΒΕ

1.Στα... μαχαίρια με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΒΕ φαίνεται πως βρίσκεται ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Ο Εμπορικός Σύλλογος κατηγορεί την ΠΑΣΕΒΕ για ψέματα και καταγγελίες που δεν στέκουν και υπενθυμίζει πως η γενική συνέλευση του Συλλόγου ψήφισε με ποσοστό 100% όχι την πρόταση της ΠΑΣΕΒΕ, αλλά αυτή που κατέθεσε το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, σύμφωνα με την οποία οι έμποροι ζητούν το άνοιγμα των καταστημάτων, μία Κυριακή το χρόνο. Επίσης ο Εμπορικός Σύλλογος σημειώνει πως η ΠΑΣΕΒΕ παραπληροφορεί ασύστολα το κοινό και ξεκαθαρίζουν πως στη γενική συνέλευση δεν υπήρξε ούτε ένα μέλος του ΔΣ που να πρότεινε κάτι διαφορετικό αλλά ούτε κάποιος άλλος έμπορος. Έτσι, σε απόδειξη όσων αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος παραθέτει και την επιστολή που είχε αποστείλει προς τον κ. Χατζηδάκη, με τους λόγους για τους οποίους δεν έπρεπε να ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο. Σύμφωνα λοιπόν με την επιστολή η οποία είχε σταλεί στον υπουργό στις αρχές Ιανουαρίου τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου ζητούσαν την απόσυρση της διάταξης που επιτρέπει τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο εξέφραζε αφενός την διαφωνία του στη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές και αφετέρου κάνει γνωστή προς τον υπουργό την απόγνωση που βρίσκονται οι έμποροι αλλά και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί. Σύμφωνα με τους εμπόρους των Ιωαννίνων, η επιστολή των οποίων είχε κοινοποιηθεί προς τον πρωθυπουργό, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, τους βουλευτές και την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων, το νομοσχέδιο και η ψήφιση του άρθρου 6 θα μεταφέρει ένα ακόμη σημαντικό ποσοστό του τζίρου στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα πολυκαταστήματα.

Ένα στα τρία νοικοκυριά δεν θα αγοράσει πετρέλαιο το χειμώνα

Δένδιας: Δεν τελειώσαμε με την τρομοκρατία

2.

3.

Προβληματισμό προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Opinion για λογαριασμό της ΕΠΑ Αττικής, καθώς προκύπτει ότι σχεδόν ένα στα τρία νοικοκυριά δεν θα λειτουργήσει τους καυστήρες, αφού δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο. Σύμφωνα με την έρευνα την οποία δημοσιεύει το capital το 35% των ερωτηθέντων -περίπου 450 χιλιάδες νοικοκυριά που δεν είναι συνδεδεμένα με φυσικό αέριο- δήλωσε ότι φέτος το χειμώνα δεν θα λειτουργήσει καθόλου ο καυστήρας στην πολυκατοικία του, ενώ ακόμη ένα ποσοστό της τάξης του 9% απάντησε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα ανάψει ο καυστήρας στο σπίτι τους. Συγκεκριμένα το 44% αντιστοιχεί σε 200 χιλιάδες νοικοκυριά, που είτε δεν θα προμηθευτούν πετρέλαιο, είτε δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θα προμηθευτούν κάποια ελάχιστη ποσότητα. Μάλιστα όπως διαπιστώνει η έρευνα το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο φέτος, αφού την περυσινή σεζόν το ποσοστό που δεν άναψε τον καυστήρα θέρμανσης, έφτανε το 35% ή αλλιώς 160 χιλιάδες νοικοκυριά.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους μας και ιδίως στην ελληνική κοινωνία, στο σύνολό της, ότι η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία είναι διαρκής. Υπήρξε κάποτε η ψευδαίσθηση ότι με το τέλος της 17 Νοέμβρη, τελειώσαμε με αυτό. Αποδεικνύεται κάθε μέρα, ότι αυτό δεν είναι αλήθεια» δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της φετινής αντιπυρικής περιόδου, στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής.

Η απάντησή μας, τόνισε ο κ. Δένδιας, «είναι καταρχήν η επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά κυρίως η συστράτευση της κοινωνίας απέναντι στο φαινόμενο, καθολική απόρριψή του απ’ όλα τα κόμματα και από όλους τους κοινωνικούς φορείς».

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Page 4: εφημερίδα ρωγμή #2

4

Ιορδάνης ΤζαμτζήςΒουλευτής Νομού Πέλλας Νέας Δημοκρατίας

Ο Ιορδάνης Τζαμτζής διατελεί βουλευτής του νομού Πέλλας για τη Νέα Δημοκρατία από το 2000, επανεκλέχθηκε το 2004 και το 2007 ενώ το 2009 δεν εκλέχθηκε παρότι αύξησε τις ψήφους του. Η πολιτική του σταδιοδρομία μετράει χιλιόμετρα και θα ήταν δύσκολο να την απαριθμήσω. Παρόλα αυτά ας δούμε τι έχει ο ίδιος να μας πει.

Πότε και για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτεμε τα κοινά;

Ι.Τζ.: Ασχολούμαι με τα κοινά από 17 χρονών. Ήμουν πρόεδρος του Λυκείου Σκύδρας και ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ Σκύδρας. Φυσικά οργανώθηκα στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΟΝΝΕΔ Κάτω Πατησίων το 1979 όταν ήρθα στην Αθήνα για σπουδές στη Νομική σχολή του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών.

Θα λέγατε πως χρησιμοποιείτε ορισμένες φορέςτον ξύλινο λόγο;

Ι.Τζ.: Η γλώσσα είναι για να μιλά και να λέει αλήθειες. Ο ξύλινος λόγος χρησιμοποιείτε για να υπεκφεύγεις. Δεν το χρησιμοποιώ. Πρέπει όμως και οι πολίτες να θέλουν να ακούν αλήθειες και όχι μόνο όμορφα λόγια και υποσχέσεις.

Σε ποιο επαγγελματικό τομέα θεωρείτε πως θα ήσασταν ικανότερος, πέρα από την πολιτική;

Ι.Τζ.: Μεγάλωσα ορφανός από πατέρα από 10 χρονών, δουλεύοντας στα κτήματα και έχω ασφάλιση ΟΓΑ. Σπούδασα και πέρα από τα κτήματα, πουλούσα βιβλία και ξεφόρτωνα φορτηγά στη λαχαναγορά Αθηνών. Μπορώ να δουλέψω παντού γιατί δεν είμαι τεμπέλης.

Τι θα λέγατε σε όσους εγκαταλείπουν την Ελλάδα κυνηγώντας ίσως κάτι καλύτερο στο εξωτερικό;

Ι.Τζ.: Αυτό που θα τους έλεγα είναι πως έξω δεν είναι καλύτερα τα πράγματα. Εγώ θα έμενα στην Ελλάδα και θα πάλευα.

Πως θα σχολιάζατε τον χαρακτηρισμό “ΒΛΑΧΟΔΗΜΑΡΧΟΙ” του κυρίου Αλέξη Τσίπρα;

Σε ηλικία 28 χρονών ήμουν δήμαρχος Σκύδρας, ο νεώτερος πανελλαδικά, αφήνοντας μετά από 9 χρόνια δημαρχίας ένα μεγάλο έργο, μεταμορφώνοντας 6 κοινότητες σε ένα σύγχρονο δήμο. Ο συλλήβδην χαρακτηρισμός των δημάρχων ως βλαχοδημάρχων από τον κύριο Τσίπρα, με κάνει να αναρωτιέμαι, “ Ο κύριος Τσίπρας το 2006 όταν διεκδικούσε τη δημαρχία της Αθήνας, διεκδικούσε τον τίτλο του Βλαχοδημάρχου Αθηναίων;”

Πιστεύετε πως η Ελλάδα έχει πτωχεύσει και “αρνείται να το πιστέψει”;

Όχι η Ελλάδα δεν έχει πτωχεύσει και αυτό που επεδίωκαν ξένα και ντόπια συμφέροντα αλλά δυστυχώς “προφήτευαν” ότι θα συμβεί και πολιτικές δυνάμεις στην χώρα μας ότι θα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και ότι θα πτωχεύσει η χώρα, δηλαδή το Grexit, έχει περάσει. Οι Έλληνες μάτωσαν, αλλά η Ελλάδα δεν πτώχευσε.

Ποιες είναι οι επόμενες πολιτικές σας βλέψεις;

Η πολιτική είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας. Στην πολιτική όπως είχε πει ο Ηράκλειτος “τα πάντα ρεί”. Η πολιτική είναι πρώτα από όλα και πάνω από όλα προσφορά και ό,τι είναι να έρθει καλοδεχούμενο.

του Σπύρου Χαραλάμπους

Η Ελλάδα δεν έχει πτωχεύσει και αυτό που επεδίωκαν ξένα και ντόπια συμφέροντα αλλά

δυστυχώς “προφήτευαν” ότι θα συμβεί και πολιτικές δυνάμεις στην χώρα μας ότι θα φύγει η

Ελλάδα από το ευρώ και ότι θα πτωχεύσει η χώρα, δηλαδή το

Grexit, έχει περάσει.

Page 5: εφημερίδα ρωγμή #2

5

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

1.

Τους την βγήκε από... δεξιά από Αβραμόπουλος!2.

Το ότι ο Αβραμόπουλος είναι... παίκτης στην πολιτική σκακιέρα το ξέραμε! Το λόγου το αληθές επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά, αφού ο υπουργός με μία αστραπιαία κίνηση, επαναφέροντας τα μηχανοκίνητα στις παρελάσεις, πέτυχε με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια. Άδειασε με το γάντι τον άσπονδο φίλο του Βαγγέλη Βενιζέλο, προκαλώντας νεύρα στο ΠΑΣΟΚ και μία βεβιασμένη και άστοχη ανακοίνωση, ενώ παράλληλα συσπείρωσε τους δεξιούς, που διαχρονικά τους αρέσει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.... Σχολιάζοντας το γεγονός, ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης έλεγε πως “κανείς δεν περίμενε να τους την βγει ο Αβραμόπουλος από τα δεξιά” . Αυτό είναι το θέμα με τον ΥΕΘΑ. Πάντα κρύβει έναν άσσο στο μανίκι...

3.

4.

Γαλάζιο «αντάρτικο» στην τρόικα;

Η σκληρή στάση της τρόικας, τα μηνύματα του Άσμουσεν και η απειλή για νέα μέτρα, φαίνεται ότι έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα γενικά τους κυβερνητικούς βουλευτές με πολλούς «γαλάζιους» να ζητούν από τον Σαμαρά να αντιδράσει άμεσα απέναντι στις απαιτήσεις που υπερβαίνουν τις δυνατότητες, κυρίως οικονομικές, των Ελλήνων. Κυβερνητικοί βουλευτές δεν πείθονται ούτε και από τις διαβεβαιώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα στην Ελλάδα και πλέον «ανοίγουν τα στόματα» με τους περισσότερους νεοδημοκράτες βουλευτές να ζητούν εδώ και τώρα να ξεκινήσει η απεμπλοκή από τους «υπαλλήλους της τρόικας» που στις περισσότερες των περιπτώσεων αποδεικνύονται σκληρότεροι ακόμη και από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του έχει ήδη συμφωνήσει με τον κυβερνητικό του εταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο ότι η χώρα δεν αντέχει ούτε... μισό μέτρο ακόμη.

Άνοιγμα του Ψυχάρη στους πρώην “Ντορικούς”

H καλύτερη διαφήμιση για τον Γ. Παπαχρήστο στην περίπτωση που αποφασίσει να πολιτευτεί

Ο Ανδρέας Ψυχάρης, στην προσπάθειά του να κερδίσει πόντους για τον Δήμο της Αθήνας, μαθαίνουμε ότι έχει προσεγγίσει στελέχη πέραν της ίδιας της Ντόρας Μπακογιάννη και στελέχη που κάποτε πρόσκεινται σε αυτή και στην συνέχεια είχαν μεταπηδήσει στον Νικήτα Κακλαμάνη. Η στρατηγική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο βουλευτής της Α’ Αθηνών, έχει σταθερό προσανατολισμό προις μία πιθανή υποψηφιότητα του για τον Δήμο, παρ ότι είναι πολύ προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του...

Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ κεντρικά, κάποιοι να επαναπαύονται πίσω από την κοινή κάθοδο με τη Ν.Δ. στις εκλογές για την ανάδειξη των νέων περιφερειαρχών, όμως τοπικά πληθαίνουν οι φωνές εκείνων των πράσινων στελεχών που ζητούν αυτόνομη κάθοδο. Μετά την άρνηση των Βαγγέλη Αργύρη και Μιχάλη Κασσή να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας, τοπικά το ΠΑΣΟΚ, έχει βολιδοσκοπήσει μια σειρά από στελέχη του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς, με το όνομα του Γιαννιώτη έγκριτου δημοσιογράφου της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, Γιώργου Παπαχρήστου να βρίσκεται ψηλά στη σχετική λίστα. Μετά το... σόου της σύλληψής του, ξαφνικά τον θυμήθηκαν όλοι στα Γιάννενα και την Ήπειρο και μάλιστα τον συμπάθησαν, αφού αναγνώρισαν στο πρόσωπό του, ένα ακόμα θύμα της δικομανίας του πολιτικού κόσμου που δε διστάζει με μια απλή μήνυση (άσχετα εάν το κατηγορητήριο ισχύει ή όχι) να οδηγεί στα κρατητήρια και από εκεί στο αυτόφωρο κάθε μη αρεστή δημοσιογραφική φωνή. Πάντως εδώ που τα λέμε, “ταμάμ” του ήρθε του Γ. Παπαχρήστου. Μιλάμε για τρελή τζάμπα διαφήμιση.

Page 6: εφημερίδα ρωγμή #2

6

Μ’ αυτήν, λοιπόν, τη δίψα τους για ψήφο, είναι εύκολο να ερμηνεύσεις την απαθή τους στάση και την ανενεργό συμπεριφορά τους, στα τελευταία που άγγιξαν και τον τελευταίο έλληνα. Μόνο αυτούς δεν άγγιξε η χρυσαυγίτικη αλητεία στον ναό της δημοκρατίας. Βγήκαν στη φόρα εγκλήματα, η κοινωνία αναστστώθηκε, η Κυβέρνηση δρομολόγησε τις προθέσεις της, η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, ωστόσο, τα κόμματα κοιμούνται μακαρίως και σιωπούν δολίως. Χωρίς αντανακλαστικά οι άνθρωποί τους ενώ καθυβρίζονται στο κοινοβούλιο, χωρίς νεύρο, αντίλογο και απάντηση (θα’ ταν… παρακινδυνευμένη).

ΕΙΝΑΙ απλός ο λόγος και τους φαίνεται. Η ψηφοθηρία που λέγαμε. Η εκτίμηση του κινδύνου μη πέσουν τα ποσοστά και κάποια κόμματα μείνουν εκτός. Πέφτουν τα ποσοστά της ΧΑ, σου λέει, ποιος θα τα «εισπράξει»; Ο λιγότερο κακός και προκλητικός απέναντι στους ψηφοφόρους της.

ΕΙΝΑΙ θέμα κληρονομιάς ψήφων!

ΘΕΣΕΙΣΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ

του Θανάση Νικολαΐδη

Θέμα… κληρονομιάς

ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ τα καλά του «επαγγέλματος» κι έσπευσαν οι καινούριοι. Το αγκάλιασαν οι παλιοί για τα παιδιά τους κι έγινε... η οικογενειοκρατία γνώρισμα της πολιτικής, στην Ελλάδα. Άρχοντες και «υπήκοοι» βολεύτηκαν για δεκαετίες και ο αφισοκολλητής το’ χε καμάρι. Έπιασε τόπο ο «αγώνας», όλοι δικαιώθηκαν. Το κόμμα, η παράταξη η «ιδεολογία»…κι ας παρέμεινε η λακκούβα στο δρόμο, το σκουπιδαριό στο πεζοδρόμιο και ο μεσάζων (με προμήθεια και φακελάκι) στη σχέση του με το δημόσιο.

ΑΥΤΗ, λοιπόν, η καθόλου περίεργη λατρεία στην πολιτική και ο ζήλος για…προσφορά στο κοινωνικό σύνολο μεταμόρφωσαν τον ίδιο σε μανιακό ψηφοσυλλέκτη και το κόμμα σε μηχανή αναζήτησης εκλογικής δύναμης. Για να καλυφθεί το μίνιμουμ εισόδου του στη βουλή-βάση και προϋπόθεση για το βόλεμα των ανθρώπων του. Τόσο πάθος, τόση λύσσα…

Κι αν τους ξυπνάει το ρολόι είναι μη τους φάει ο διπλανός στα ποσοστά κι ο συντοπίτης στους σταυρούς. Μην περιμένεις να ξυπνήσουν για τα λάθη τους. Θα παραμείνουν ράθυμοι μην αλλάξει ο νόμος περί ΜΗ ευθύνης υπουργών, μην ανοίξει η λίστα Λαγκάρντ (και οι άλλες) και τα «κατεπείγοντα» της…Παρασκευής και των διακοπών θα ‘χουν να κάνουν μόνο με τα εφάπαξ, τις συντάξεις και τα αναδρομικά τους.

ωγµηέντυπα

sites

web radio

διαφήµιση

Ψαλίδα 17 (ισόγειο), ΙωάννιναΤ: 2651305136/ 26510 25965, www.ioannina-revolution.gr

Page 7: εφημερίδα ρωγμή #2

7

ωγµηέντυπα

sites

web radio

διαφήµιση

Ψαλίδα 17 (ισόγειο), ΙωάννιναΤ: 2651305136/ 26510 25965, www.ioannina-revolution.gr

Page 8: εφημερίδα ρωγμή #2

8

Η Γαλλίδα ΔασκάλαΝτίνος ΓιώτηςΕκδόσεις: ΨυχογιόςΕίναι μια εποχή που ο Σείριος, το πιο λαμπρό αστέρι του ουρανού, φαίνεται να αγγίζει τον ορίζοντα, ο ήλιος και η γη να έρχονται πιο κοντά και η ζέστη να γίνεται αφόρητη. Είναι μια εποχή, που κάνει τους άνδρες να στεγνώνουν και να γίνονται ασθενικοί και τις γυναίκες να ανθίζουν και να γίνονται λάγνες όσο ποτέ. Είναι η εποχή των κυνικών καυμάτων. Ένα τέτοιο καλοκαίρι ο δωδεκάχρονος Άγις

και οι τρεις συνομήλικοι φίλοι του- ο σκληροτράχηλος Φάνης και οι δίδυμοι Κοσμάς και Δαμιανός- ξεκινάνε με τα ποδήλατά τους για να ανακαλύψουν μια μυστική τοποθεσία, κοντά στο ποτάμι, που όλοι έχουν ακουστά. Εκεί, λέγεται ότι τα μεσημέρια κάνει μπάνιο γυμνή η Μπριζίτ, η όμορφη Γαλλίδα δασκάλα, που φιλοξενεί ο μεγαλοκτηματίας Βάιος τα καλοκαίρια στο αρχοντικό του για να κάνει μαθήματα γαλλικών στο γιο του. Η συνάντηση του Άγι με τη Γαλλίδα δασκάλα θα τον κάνει να ενηλικιωθεί απότομα και τα δραματικά γεγονότα που θα ακολουθήσουν εκείνο το βράδυ θα σημαδέψουν για πάντα τη ζωή του. Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, ο Άγις παραλαμβάνει ένα δέμα με ένα παλιό, σκουριασμένο πιστόλι και τότε καταλαβαίνει ότι το μυστικό που κουβαλούσε σε ολόκληρη τη ζωή του δεν το γνώριζε μόνο ο ίδιος. Δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στον γενέθλιο τόπο για να μάθει και ίσως για να κλείσει οριστικά τις εκκρεμότητες με το παρελθόν. Ένα ταξίδι νοσταλγικό, πίσω στα χρόνια της αθωότητας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΒΙΒΛΙΑ || ΑΤΖΕΝΤΑ

1. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΒΙΒΛΙΩΝ 2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το γράμμα της ελπίδας Δημήτρης ΜπουραντάςΕκδόσεις: ΛιβάνηςΣε έναν κόσμο ο οποίος βάλλεται καθημερινά από αρνητικές σκέψεις, από παραφιλολογία και μηδενισμό η μοναδική διέξοδος φαντάζει η ελπίδα. Ακούμε μόνο τι δεν πρέπει να κάνουμε και κανείς δεν μας λέει τι πρέπει να κάνουμε. Η απάντηση στην ερώτηση “Μπορούμε;” έρχεται από αυτό το βιβλίο. “Μπορούμε να μετατρέψουμε τον φόβο, την οργή και την

αγανάκτηση σε δύναμη, σε ιδέες και σε δημιουργική ενέργεια. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αν -ατομικά και συλλογικά- παλέψουμε για την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος. Μπορούμε, αν, ως πολίτες, ξαναβρούμε τις χαμένες αξίες μας, την ανεξάρτητη και ορθολογική μας σκέψη και αν παίξουμε σωστά και αποτελεσματικά τους κοινωνικούς μας ρόλους - ως γονείς, δάσκαλοι, μαθητές, επιστήμονες, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, παραγωγοί και καταναλωτές. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για να διαβαστεί τούτο το βιβλίο.”

ΕΛΕΥΘΕΡΟ...

Η φωτογραφική έκθεση της Άννας Παπούλια-«Ιωάννινα 1913-2013, ένας ιστορικός περίπατος στην πόλη»

Διεθνή καριέρα στη φωτογραφία έχει ακολουθήσει η κόρη του προέδρου της Δημοκρατίας, Άννα Παπούλια, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ακόμα και σε εμπόλεμες ζώνες για να απαθανατίσει πρόσωπα και καταστάσεις.Παρόλα αυτά, η κυρία Παπούλια συνεχίζει να τρέφει μεγάλη αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα της Κάρολου Παπούλια, τα Γιάννενα. Κάθε χρόνο τα επισκέπτεται μάλιστα, συμμετέχοντας σε εκθέσεις φωτογραφίας τις οποίες τιμούν με την παρουσία τους οι γονείς της.Η Άννα Παπούλια συμμετέχει φέτος στη νέα έκθεση του Ριζάρειου Κέντρου με τίτλο «Ιωάννινα 1913-2013, ένας ιστορικός περίπατος στην πόλη», η οποία θα διαρκέσει έως και τον Ιούλιο του 2014 και η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων.Όπως η ίδια έχει εκμυστηρευθεί σε δικούς της ανθρώπους, η μαγευτική τοποθεσία του νησιού των Ιωαννίνων είναι το αγαπημένο της μέρος για να εκθέτει τη δουλειά της. Εκεί, το 2003 και το 2005 είχε ξεδιπλώσει το ταλέντο της εκθέτονας κομμάτια από την τεράστια συλλογή από φωτογραφίες που έχει τραβήξει από διάφορες περιοχές του κόσμου. Η θεματολογία της κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.

Page 9: εφημερίδα ρωγμή #2

9

ΚΕΝΤΡΙΚΟ: Μ. Αλεξάνδρου 53, Ανατολή, ΙωάννιναΤηλ.: 26510 44880 / fax: 26510 44608 / Κιν.: 6974855000

ΥΠΟΚ/ΜΑ ΑΘΗΝΩΝ: Αγ. Άννης 43, ΒοτανικόςΤηλ.: 210 3411211, 210 3458448, 210 3474429 / fax: 210 3466560

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙΣΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ & ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ...

Ελένης Ζωγράφου & Αρύβα 32Ιωάννινα

[email protected] 44 944

www.apolloneio.com

Αυτά είναι τα 12 ελληνικά έργα που θέλει να χρηματοδοτήσει η Κομισιόν

Αυτά είναι τα 12 ελληνικά έργα που θέλει να χρηματοδοτήσει η ΚομισιόνΔώδεκα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος εντάχθηκαν στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της ΕΕ, σύμφωνα με τον κατάλογο που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Περιλαμβάνονται, επίσης, οι διασυνδέσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος-Ισραήλ).

«Η Ελλάδα πέτυχε να εντάξει 12 συνολικά έργα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, έπειτα από σειρά τεχνικών συναντήσεων εμπειρογνωμόνων των αρμοδίων φορέων και συστηματικών επαφών του ΥΠΕΚΑ με την Επιτροπή και τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αναφέρει ακόμη ότι τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος διασφαλίζουν ταχύτερη αδειοδοτική διαδικασία και, κατά συνέπεια, πιθανή ευκολότερη πρόσβαση σε ιδιωτική χρηματοδότηση, σύμφωνα πάντα με την πάγια πρακτική και εκτίμηση των αγορών.

Επιπλέον, ορισμένα από αυτά είναι επιλέξιμα για μερική χρηματοδοτική συνδρομή από την ΕΕ υπό τη μορφή επιχορηγήσεων για μελέτες. Αναλυτικά, τα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι:

Ηλεκτρική ΕνέργειαNSI East Electricity (Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά- Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη).Διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και περιοχής Αττικής, γνωστή ως Euro Asia Interconnector.Διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέας Σάντα (Ελλάδα).Υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης (hydro- pumped storage) στην Αμφιλοχία.

Φυσικό ΑέριοNSI East Gas (Διασυνδέσεις αερίου Βορρά-Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη).IGB: Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora (BG).Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου - INGS LNG Greece.Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου - Aegean LNG import terminal.(Από τους δύο υπεράκτιους σταθμούς θα υλοποιηθεί μόνο ένας).Σταθμός Μόνιμης Ανάστροφης Ροής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μεταξύ Σιδηροκάστρου (EL) και Kula (BG).Εγκατάσταση αποθήκευσης στη Ν. Καβάλα.

Southern Gas Corridor (SGC, Νότιος Διάδρομος)Αγωγός ΤΑΡ.ITGI.Αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς ελληνική ενδοχώρα μέσω Κρήτης. Ο αγωγός αυτός αποτελεί συμφωνημένη με την κυπριακή πλευρά και την Επιτροπή ενοποίηση δύο αρχικών παράλληλων οδεύσεων (East-Med ΔΕΠΑ /Trans- Med Κύπρος). Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, επεσήμανε: «Η συνεχής προσπάθεια των τελευταίων ετών, η υπευθυνότητα, αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων εμπιστοσύνης στη χώρα, μας επιτρέπουν να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Η ένταξη των νέων ενεργειακών υποδομών στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με τις ήδη υφιστάμενες ενεργειακές υποδομές, η υιοθέτηση βασικών ενεργειακών αρχών απελευθέρωσης των δυνάμεων της αγοράς και προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων καταναλωτών, καθώς και οι πρωτοβουλίες στην έρευνα υδρογονανθράκων, ενισχύουν σημαντικά το ρόλο της χώρας στο ενεργειακό γίγνεσθαι της Ευρώπης.

Page 10: εφημερίδα ρωγμή #2

10

-

Σύντομα κοντά σας...