Εφημερίδα Ενότητα

of 12 /12
Συνέντευξη του πρώην Διευθυντή ΙΚΑ κ. Ιωάννη Σωπασή για επίκαιρα συνταξιοδοτικά θέματα Μεταξύ άλλων απαντάει σε ερωτήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και λόγω μητρότητας και αναφέρεται στην εξαγορά πλασματικού χρόνου. Δρομολογείται η αποκατάσταση της οδού Κουφαλίων – Προχώματος 7ο Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αθανασίου Σελίδα 7 Σε συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Παναγιώτης Δαϊκούδης (σελ. 3) Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tae Kwon Do, στην Κύπρο, συμμετέχει αθλητής του συλλόγου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ» (σελ. 12) Ιστορική αναδρομή στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Μεσημβρίας του Δήμου Χαλκηδόνος (σελ. 8) Σημείωμα του Εκδότη Καθημερινά παρακολουθούμε μια σημαντική συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κράτους,  η οποία αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στο προσεχές διάστημα με τη μορφή απολύσεων και κλεισίματος υπηρεσιών και οργανισμών. Οι προσπάθειες αυτές εξοικονόμησης χρήματος θα επιδράσουν ουσιωδώς την καθημερινότητα μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας. Σε κάθε περίπτωση το κράτος δεν πρέπει να αποσυρθεί από σημαντικούς τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η τήρηση της δημόσιας τάξης και η απονομή της δικαιοσύνης. Ασφαλώς και στους τομείς αυτούς μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση χρημάτων όχι όμως με τη μαζική κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών. Πρόκειται για σημαντικούς τομείς, διότι η ύπαρξή τους νομιμοποιεί στη συνείδηση των πολιτών την ανάγκη ύπαρξης του κράτους και διασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής ευημερίας που είναι απαραίτητο για την ανάκαμψη της κοινωνίας. Συνέχεια στη σελίδα 2 Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011 - Αρ. Φύλλου 2 Iδιοκτησία: Κώστας Πλαγάκος, Σωκράτους 55 (όπισθεν Κέντρου Υγείας), 571 00 Κουφάλια, Τηλ. & Fax: 2391053356 Οκτακόσιοι, περίπου, χορευτές από διάφορα σημεία της χώρας συμμετείχαν στο Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε για έβδομη χρονιά, φέτος, στον Άγιο Αθανάσιο. Καθορίστηκαν, πρόσφατα, από τη δημοτική αρχή οι όροι της δημοπράτησης του έργου της αποκατάστασης του τμήματος της οδού Κουφαλίων – Προχώματος, στο ύψος της κάτω διάβασης της σιδηροδρομικής γραμμής ΟΣΕ, που επλήγη από θεομηνία πριν από έναν περίπου χρόνο. Σελίδα 3 Σελίδα 5

Embed Size (px)

description

15νθήμερη τοπική εφημερίδα

Transcript of Εφημερίδα Ενότητα

Page 1: Εφημερίδα Ενότητα

Συνέντευξη του πρώην Διευθυντή ΙΚΑ κ. Ιωάννη Σωπασή για επίκαιρα συνταξιοδοτικά θέματα

Μεταξύ άλλων απαντάει σε ερωτήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και λόγω μητρότητας και αναφέρεται στην εξαγορά πλασματικού χρόνου.

Δρομολογείται η αποκατάσταση της οδού Κουφαλίων – Προχώματος

7ο Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αθανασίου

Σελίδα 7

Σε συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Παναγιώτης Δαϊκούδης (σελ. 3)

Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tae Kwon Do, στην Κύπρο, συμμετέχει αθλητής του συλλόγου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ» (σελ. 12)

Ιστορική αναδρομή στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Μεσημβρίας του Δήμου Χαλκηδόνος (σελ. 8)

Σημείωμα του Εκδότη Καθημερινά παρακολουθούμε μια σημαντική συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του κράτους,  η οποία αναμένεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στο προσεχές διάστημα με τη μορφή απολύσεων και κλεισίματος υπηρεσιών και οργανισμών. Οι προσπάθειες αυτές εξοικονόμησης χρήματος θα επιδράσουν ουσιωδώς την καθημερινότητα μεγάλου μέρους των συμπολιτών μας.

Σε κάθε περίπτωση το κράτος δεν πρέπει να αποσυρθεί από σημαντικούς τομείς όπως η υγεία, η παιδεία, η τήρηση της δημόσιας τάξης και η απονομή της δικαιοσύνης. Ασφαλώς και στους τομείς αυτούς μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση χρημάτων όχι όμως με τη μαζική κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών. Πρόκειται για σημαντικούς τομείς, διότι η ύπαρξή τους νομιμοποιεί στη συνείδηση των πολιτών την ανάγκη ύπαρξης του κράτους και διασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινωνικής ευημερίας που είναι απαραίτητο για την ανάκαμψη της κοινωνίας. Συνέχεια στη σελίδα 2

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011 - Αρ. Φύλλου 2 Iδιοκτησία: Κώστας Πλαγάκος, Σωκράτους 55 (όπισθεν Κέντρου Υγείας), 571 00 Κουφάλια, Τηλ. & Fax: 2391053356

Οκτακόσιοι, περίπου, χορευτές από διάφορα σημεία της χώρας συμμετείχαν στο Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε για έβδομη χρονιά, φέτος, στον Άγιο Αθανάσιο.

Καθορίστηκαν, πρόσφατα, από τη δημοτική αρχή οι όροι της δημοπράτησης του έργου της αποκατάστασης του τμήματος της οδού Κουφαλίων – Προχώματος, στο ύψος της κάτω διάβασης της σιδηροδρομικής γραμμής ΟΣΕ, που επλήγη από θεομηνία πριν από έναν περίπου χρόνο.

Σελίδα 3

Σελίδα 5

Page 2: Εφημερίδα Ενότητα

ΕΝΟΤΗΤΑ

Σημείωμα του εκδότηΗ παροχή παιδείας πρέπει να βελτιωθεί με τη θέσπιση σοβαρών διαδικασιών και

αυστηρών κανόνων και όχι να συρρικνωθεί. Ελπίζουμε ότι η έλλειψη των σχολικών βιβλίων δεν είναι το πρώτο βήμα για την απόσυρση του κράτους από την παροχή της εκπαίδευσης. Χάρη στην παιδεία διατηρείται η ελληνική γλώσσα και οι νέοι αποκτούν τη δυνατότητα να μορφωθούν και να εργασθούν. Επίσης, στον τομέα της δημόσιας υγείας πρέπει να εξοικονομηθούν χρήματα με την καταπολέμηση της διαφθοράς στην προμήθεια εξοπλισμού και φαρμάκων στα νοσοκομεία, την καταπολέμηση της αλόγιστης συνταγογράφησης φαρμάκων και προπάντων την ανάπτυξη της προληπτικής ιατρικής που κοστίζει λιγότερο και αποτρέπει την εμφάνιση ασθενειών με την προώθηση του ορθού τρόπου ζωής. Αντίθετα, η συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων και η απόλυση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν βελτιώνει την παροχή υπηρεσιών υγείας αλλά μας επιστρέφει στο απώτερο παρελθόν, όταν οι γιατροί σπάνιζαν και τα νοσοκομεία ήταν λιγοστά.

Θα ήταν δυστυχία να εισέλθουμε σε μια εποχή, στην οποία το κύριο μέλημα των ανθρώπων δεν θα είναι να δημιουργήσουν περιουσία, για να την κληροδοτήσουν στα παιδιά τους ή για να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους αλλά μόνο να αποταμιεύσουν μερικά χρήματα για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα προβλήματα υγείας. Εάν δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν ευχερώς τα προβλήματα υγείας και απορροφούν συνεχώς τις αποταμιεύσεις των πολιτών με ποιά ψυχολογία θα ατενίζει ο λαός το μέλλον και με ποιό ηθικό θα δημιουργήσει μια καλύτερη χώρα στη θέση αυτής που κατέστρεψαν τα κόμματα;

Οι καταχρήσεις που έγιναν και έφεραν την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την πτώχευση δεν πρέπει να αντιμετωπισθούν με καταχρήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με άλλα λόγια η συγχώνευση των σχολείων και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια κατάσταση, στην οποία ο μαθητής και ο ασθενής θα πρέπει να διανύσουν 15 ή 20 χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο και στο νοσοκομείο αντίστοιχα. Αυτό θα είναι πισωγύρισμα και θα δημιουργήσει αντιπάθεια προς την κεντρική διοίκηση εντονότερη και κυρίως μονιμότερη από την αντιπάθεια που προκαλούν οι περικοπές μισθών.

Είναι εμφανές ότι το κράτος αδυνατεί να εγγυηθεί ότι θα πληρώνει μισθούς σε όλους τους υπαλλήλους του τόσο υψηλούς όσο μέχρι πρότινος. Δεν πρέπει όμως να χάσει τη

δυνατότητα να παρέχει υγεία, παιδεία και να εξασφαλίζει την τήρηση του νόμου και την επιβολή της τάξης. Αν χάσει αυτές τις δυνατότητες  τότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού αργά ή γρήγορα θα αισθανθεί ότι δεν χρειάζεται το κράτος, δηλαδή θα διαρραγεί τελείως το κοινωνικό συμβόλαιο που πρέπει να υπάρχει μεταξύ κράτους και κοινωνίας. Και αυτό διότι, όταν οι πολίτες στερούνται την παιδεία, την τήρηση της τάξης και σε περίπτωση ασθένειας μένουν αβοήθητοι και πέφτουν θύματα κερδοσκοπίας, αρχίζουν όχι μόνο να περιφρονούν την πολιτεία αλλά και να θεωρούν ανεπιθύμητη την ύπαρξή της. Κάτι τέτοιο συμβαίνει επί πολλά χρόνια στη χώρα μας με αργό ρυθμό. Εάν η εξέλιξη αυτή επιταχυνθεί εξαιτίας ακραίων ενεργειών της κυβέρνησης, θα φθάσουμε πολύ σύντομα στην πλήρη αποξένωση του κράτους από τους πολίτες και σε μια πολυεθνική κοινωνία, όπως είναι η σημερινή Ελλάδα, κάτι τέτοιο μπορεί να έχει πολύ αρνητικό αποτέλεσμα ακόμη και για την εθνική συνοχή.

Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι νοσοκόμοι και οι αστυνομικοί δεν εργάζονται όσο θα έπρεπε, οφείλει να βρει τρόπο να τους αναγκάσει να εργαστούν, διότι η εργασία τους ωφελεί τον ελληνικό λαό και όχι να κλείσει άκριτα τις υπηρεσίες, στις οποίες εργάζονται. Η συγχώνευση π.χ. δύο ή τριών νοσοκομείων σε ένα θα μεγαλώσει τις «ουρές» αναμονής στα εξεταστήρια των νοσοκομείων, θα επιμηκύνει τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία και γενικώς θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες παροχής υγείας. Επίσης, τα κέντρα υγείας δεν πρέπει να υποβαθμισθούν ούτε να κλείσουν αλλά να αναβαθμισθούν σε μικρά νοσηλευτήρια ώστε επιτέλους οι ασθενείς να βρίσκουν εκεί την αντιμετώπιση του προβλήματός τους και να μην παραπέμπονται διαρκώς στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις αστυνομικές υπηρεσίες. Με τη σημερινή εγκληματικότητα ο πολίτης χρειάζεται τη διαφύλαξη της τάξης και την επιβολή του νόμου περισσότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Το δημόσιο χρήμα πρέπει να διαφυλαχθεί και οι περικοπές να γίνουν εκεί όπου το κράτος ξοδεύει περισσότερα χρήματα από ότι επιβάλλουν οι ανάγκες. Πρέπει όμως να αναλογισθούμε τι μέλλον έχει μια κοινωνία χωρίς δημόσια παιδεία, χωρίς οικονομικές και εύκολα προσβάσιμες υπηρεσίες υγείας, χωρίς την επιβολή του νόμου και τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης.

Κώστας Πλαγάκος

Σημεία Διανομής ΕφημερίδαςΔημοτική Ενότητα Αγίου Αθανασίου

Άγιος ΑθανάσιοςSuper Market «Γεωργόπουλος Απόστολος» (Τυρολόης 5) Αρτοποιείο «ΤΟ ΚΑΡΒΕΛΙ» (Κιαχαγιάς Θεοδόσιος, Λεωφόρος Αθηνών 38) Μπουγάτσα «ΣΠΙΤΙΚΟ» (Τζελέπης Θεόδωρος)Ψιλικά «Γιαννακούδη Πέρση» (Λεωφόρος Αθηνών) ΑγχίαλοςSuper Market «Χρήστου Χριστίνα» («ΧΡΙΣΤΙΝΑ»)

ΒαθύλακκοςSuper Market «ΑΛΕΚΑΚΗΣ»Αρτοζαχαροπλαστείο «ΣΠΙΤΙΚΟ»Παντοπωλείο «Κεφαλά Ευαγγελία»

ΓέφυραΜπουγάτσα – Καφές – Κρέπα «Delicious»Mini Market «Καλαθά Αναστασία» Super Market «Στεργιάδου Αναστασία»Παντοπωλείο «Μητρίδου Μαρία» (Κάτω Γέφυρα)

Νέα ΜεσήμβριαSuper Market «5΄ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ»Super Market «Καλλιρόη Μπαγώτη» («ΑΡΙΣΤΑ»)Ψιλικά «Μπασιαρίδου Άρτεμις»

ΞηροχώριΑρτοζαχαροπλαστείο «Τσινασλανίδου Δέσποινα»

Δημοτική Ενότητα Κουφαλίων

ΑκροπόταμοςΠαντοπωλείο «Καρατσινίδου Ουρανία»Παντοπωλείο «Καρνεμίδης Ηλίας»

ΚαστανάςΠαντοπωλείο «Παναγιωτίδου Γιαννούλα»Παντοπωλείο «Τσοπανίδου Σταυρούλα»

ΚουφάλιαMini Market «Ανδρεανίδου Ελένη» (Σωκράτους 48)Mini Market «Ράδα Ευφροσύνη» (Εθνικής Αντίστασης 113)Super Market «Βογιατζής Νικόλαος» (Παπαφλέσσα 43)Super Market «Μάντσος Λάζαρος» (Αγ. Αθανασίου 28)Super Market «Παραλυκίδης Γεώργιος» (Αγ. Αθανασίου 39)Αρτοποιείο «Παπακωνσταντίνου Χρήστος» (Πλάτωνος 22)Αρτοποιείο «Μποχωρίδης Γιάννης» (Πλάτωνος 70)Παντοπωλείο «Τανταλίδου Χρυσή» (Παπαφλέσσα 14) Πρατήριο Άρτου «Ο ΤΑΣΟΣ» (Εθν. Αντίστασης 58)Ψιλικά – Περιοδικά «Βαλκανίδου Χρυσή»(Εθν. Αντίστασης 33)Ψιλικά – Ζαχαρώδη «Βασιλείου Βαρβάρα» (Εθν. Αντίστασης 12)Ψιλικά – Τσιγάρα «Γιαμαλής Απόστολος» (Καραϊσκάκη 79)Ψιλικά – Τσιγάρα – Εφημερίδες «Γκορίδης Κων/νος» (Μ. Μπότσαρη 40)Ψιλικά – Ζαχαρώδη «Πετρίδης Νικόλαος» (Γ. Γεννηματά 16)Ψιλικά – Τσιγάρα «Ρικούδης Νίκος» (Αγίου Γεωργίου 24)Εφημερίδες – Περιοδικά «Καντή Τασούλα» (Εθν. Αντίστασης 66)

ΠρόχωμαΠαντοπωλείο «Σαμουηλίδου Θεοδώρα»Παντοπωλείο «Σαρημιχαηλίδης Ιωάννης»Super Market «Αποστολίδης Δημήτρης»

Δημοτική Ενότητα Χαλκηδόνος

ΆδενδροΒιβλιοχαρτοπωλείο «Ελπίδα»Super Market «ΑΡΙΣΤΑ» (Τουπαρλάκης Αθανάσιος)Αρτοποιείο «Τσελεμπόνης»

ΒαλτοχώριΠαντοπωλείο «Μόσχου Ειρήνη»

ΕλεούσαΑρτοποιείο «Ιωακειμίδης Χαράλαμπος»Super Market «Καράμαλη Ευαγγελία»

ΛουδίαςSuper Market «Λεωνίδου Ζωή» («ΑΡΙΣΤΑ»)Αρτοποιείο «Ο ΦΟΥΡΝΟΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ»

Μικρό ΜοναστήριSuper Market «Τραϊανός Αθ. Μετλάρης» («ΑΡΙΣΤΑ»)Παντοπωλείο «Μητσικούδη Ελένη»Αρτοποιείο «Μπάκας Χρήστος»

Παρθένιο Café Bar «Virgin»Αρτοζαχαροπλαστείο «Παπαδόπουλος Ευστάθιος»

ΧαλκηδόναΒιβλιοπωλείο «Γκορίδου Χριστίνα» (Φ. Μισκάκη 17)Αρτοποιείο «Μαραγκάκης Βασίλειος»Αρτοζαχαροπλαστείο «Μαραγκάκης Χαράλαμπος» (Φ. Μισκάκη 34)Αρτοποιείο «Πατενίδου – Πατενιατζή Αγγελική»

2

* Αντίτυπα της εφημερίδας θα είναι επίσης διαθέσιμα στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα του Δήμου, στα ΚΕΠ και στα ΚΑΠΗ.

Παρασκευή 30-9-2011

ΕΝΟΤΗΤΑ Τοπική Δεκαπενθήμερη Εφημερίδα Διανεμόμενη Δωρεάν

Ιδιοκτησία: Κώστας Π. ΠλαγάκοςΔιεύθυνση: Σωκράτους 55, ΚουφάλιαΤηλ. & Fax: 23910 53356 E-mail: [email protected]: http://koufalia.capitalblogs.gr

Σχεδιασμός εντύπου – Γραφιστική Επιμέλεια: breakdesigns - Αθαν. ΤερζήςΔιεύθυνση: Π. Λεβαντή 2, ΚουφάλιαΤηλ. & Fax: 23910 53707E-mail: [email protected]

Εκτύπωση : «Λιθογραφείο» - Ν. Σεϊτανίδης & ΣΙΑ Ο.Ε.Διεύθυνση: 1ο χλμ. Κουφαλίων – ΧαλκηδόναςΤηλ. : 2391021259

Page 3: Εφημερίδα Ενότητα

ΕΝΟΤΗΤΑ 3

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στην επέκταση Κουφαλίων Δρομολογείται η αποκατάσταση της οδού Κουφαλίων – Προχώματος

Πρόσφατα δημοπρατήθηκε το έργο της κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή της επέκτασης Κουφαλίων και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 2.100.000 ευρώ και η χρηματοδότησή του θα πραγματοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ. Η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου θεωρείται επιβεβλημένη για την εξυπηρέτηση των νέων κατοικιών που έχουν ανεγερθεί καθώς η δόμηση στην συγκεκριμένη περιοχή προχωράει με γοργούς ρυθμούς.

Στο μεταξύ στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Χαλκηδόνος καθορίστηκαν

οι όροι για τη δημοπράτηση δύο, ακόμη, έργων. Πρόκειται για την αποκατάσταση του τμήματος της οδού Κουφαλίων – Προχώματος, στο ύψος της κάτω διάβασης της σιδηροδρομικής γραμμής ΟΣΕ, που επλήγη από θεομηνία πριν από έναν περίπου χρόνο και για την αποπεράτωση του νοτίου πεζοδρομίου της Αλεξάνδρου Παπαναστασίου (δρόμος προς Πέλλα) μέχρι τις εργατικές κατοικίες. Το κόστος του πρώτου από τα δύο αυτά έργα προϋπολογίζεται σε 215.000 ευρώ περίπου και θα καλυφθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ το κόστος του δεύτερου προϋπολογίζεται σε 25.000 ευρώ και θα καλυφθεί από ίδιους πόρους.

Με ενιαία πολιτική όσον αφορά τα τροφεία ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Χαλκηδόνος

Οι τέσσερις παιδικοί σταθμοί του Δήμου Χαλκηδόνος έχουν συγχωνευθεί πλέον σε έναν οργανισμό, τον «Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Χαλκηδόνος», ο οποίος και είναι πλέον υπεύθυνος για τη λειτουργία τους. Από τις προτεραιότητες της διοίκησης του Οργανισμού ήταν να θέσει μία ενιαία πολιτική όσον αφορά τις μηνιαίες εισφορές

που καταβάλλουν οι γονείς των οποίων τα παιδιά φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, δημοτικό σύμβουλο, κ. Κώστα Χούλια «το καθεστώς το οποίο ίσχυε έως σήμερα ήταν στους Παιδικούς Σταθμούς Αγίου Αθανασίου και Κουφαλίων οι μηνιαίες εισφορές να ανέρχονται στα 50 ευρώ και στους

Παιδικούς Σταθμούς Αδένδρου και Χαλκηδόνας στα 30 ευρώ. Η διοίκηση του Οργανισμού σε συνεννόηση με το Δήμαρχο έκρινε προτιμότερο αυτές οι μηνιαίες εισφορές να μην είναι «ταρίφα» αλλά να εξαρτώνται από το ετήσιο εισόδημα των γονέων του κάθε παιδιού και έτσι καταλήξαμε σε μία κλίμακα μηνιαίων εισφορών, κάτι που θεωρούμε ότι είναι

περισσότερο δίκαιο». Στη συνέχεια παρατίθεται η κλίμακα

βάσει της οποίας υπολογίζονται οι μηνιαίες εισφορές που καταβάλουν οι γονείς στον «Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» του Δήμου για τις υπηρεσίες των Παιδικών Σταθμών.

Παρασκευή 30-9-2011

Το πρόβλημα της αποκατάστασης του οδοστρώματος στην οδό Κουφαλίων - Προχώματος φαίνεται να βρίσκει τη λύση του.

Οικογενειακό Εισόδημα 1ο Παιδί 2ο Παιδί Πολύτεκνοι Μονογονεϊκή Οικογένεια

Γονείς ή Παιδιά ΑΜΕΑ

Έως 10.000 € 20€ 10€ 10€ 10€ 10€Από 10.001 – 18.000 € 30€ 15€ 15€ 15€ 15€Από 18.001 – 25.000 € 45€ 23€ 23€ 23€ 23€Από 25.001 και άνω 60€ 30€ 30€ 30€ 30€

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζουν και τα κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογήθηκαν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων γονέων και έγινε η επιλογή των παιδιών που θα φιλοξενηθούν, τελικά, στους Παιδικούς Σταθμούς. Τα κριτήρια αυτά ήταν τα εξής:

1) η ηλικία των νηπίων (να έχουν κλείσει τα 2,5 έτη τον Σεπτέμβριο του 2011)

2) κοινωνικοοικονομικά κριτήρια

οικογενειών (πολυτεκνία, προβλήματα υγείας,

μονογονεϊκές οικογένειες)3) τρίτεκνες εργαζόμενες μητέρες4) εργαζόμενες μητέρες με δύο (2)

παιδιά5) εργαζόμενες μητέρες με ένα (1)

παιδί6) μητέρες που αναμένουν διορισμό

εργασίαςΈτσι, βάσει των παραπάνω κριτηρίων,

επελέγησαν τελικά στον Παιδικό Σταθμό Αγίου Αθανασίου 31 παιδιά (οι συνολικές αιτήσεις ήταν 47), στον Παιδικό Σταθμό Αδένδρου 12 παιδιά (όσες ήταν και οι συνολικές αιτήσεις), στον Παιδικό Σταθμό Κουφαλίων 77 παιδιά (οι αιτήσεις ήταν 104) και στον Παιδικό Σταθμό Χαλκηδόνας 25 παιδιά (οι αιτήσεις ήταν 44).

Τέλος, να αναφερθεί ότι για την ομαλή λειτουργία των τεσσάρων παιδικών σταθμών ενόψει της έναρξης

της χρονιάς ο «Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης» του Δήμου προσέλαβε, μέσω ΑΣΕΠ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 4 βρεφονηπιοκόμους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, 2 βοηθούς βρεφοκόμων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 1 βοηθό μάγειρα Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Σε συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης παραβρέθηκε ο Δήμαρχος ΧαλκηδόνοςΣτο Στρασβούργο βρέθηκε την Πέμπτη

22 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Παναγιώτης Δαϊκούδης προκειμένου να συμμετάσχει στη «Σύνοδο Δημάρχων» που συγκλήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και είχε ως θέμα τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι Ρομά να ενσωματωθούν στις κοινωνίες. Στη Σύνοδο εξετάστηκαν παράλληλα και τα προβλήματα όχι μόνο των Ρομά αλλά και

των πόλεων στις οποίες ζουν και από τις οποίες διέρχονται οι Ρομά. Να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός των Ρομά στην Ευρώπη υπολογίζεται στα 12 εκατομμύρια άτομα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 200 περίπου Δήμους της Ευρώπης. Από την Ελλάδα εκπροσωπήθηκαν, επίσης, οι Δήμοι Δέλτα, Πέλλας και Ηρακλείου.

Σε συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, παραβρέθηκε πρόσφατα ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Παναγιώτης Δαϊκούδης

Page 4: Εφημερίδα Ενότητα

ΕΝΟΤΗΤΑ Παρασκευή 30-9-20114

ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η κατάθλιψη;

Από πολλούς χαρακτηρίζεται ως η πιο ραγδαία εξαπλούμενη ασθένεια καθώς από τη δεκαετία του ‘80 και έπειτα οι διαγνώσεις ατόμων με κατάθλιψη αυξάνονται συνεχώς και με υψηλό ρυθμό.

Τι είναι όμως η κατάθλιψη; Κατ’ αρχήν, είναι μια κατάσταση που την έχει βιώσει σχεδόν κάθε άνθρωπος, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Πρόκειται δηλαδή για μία φυσιολογική, συνηθισμένη συναισθηματική κατάσταση, η οποία προκαλείται κυρίως από γεγονότα τα οποία συμβαίνουν στη ζωή του κάθε ανθρώπου και είναι κατ’ εξοχήν οδυνηρά. Τέτοια γεγονότα μπορεί να είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, ένας χωρισμός, μια απότομη αλλαγή στη ζωή κάποιου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώσει κάποιος στενοχώρια, άσχημη διάθεση, έντονο άγχος. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, η κατάθλιψη ξεπερνάει τα όρια του συνηθισμένου και «φυσιολογικού» συναισθήματος κι αρχίζει να γίνεται

δυσβάσταχτη και συχνά επικίνδυνη.Πότε αυτή η κατάσταση αποτελεί

πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπιστεί; Σε γενικές γραμμές, όταν τα συμπτώματα είναι αρκετά έντονα, προκαλούν σημαντική ενόχληση και έκπτωση στον επαγγελματικό, κοινωνικό η άλλο σημαντικό τομέα της ζωής και αρνούνται να υποχωρήσουν μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, συνήθως 15 με 30 ημερών (2 μηνών σε περίπτωση πένθους). Αναλυτικότερα, τα βασικά χαρακτηριστικά της Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής, όπως ονομάζεται επιστημονικά, είναι τα εξής: καταθλιπτικό συναίσθημα, ανηδονία (έλλειψη ευχαρίστησης), άγχος, διαταραχή του ύπνου (αϋπνία ή υπερυπνία), διαταραχή της όρεξης, κόπωση ή εξάντληση, ελάττωση της σεξουαλικής επιθυμίας, έλλειψη κινητοποίησης, απώλεια ενδιαφέροντος, αίσθημα ανημπόριας και απελπισίας, σκέψεις αυτοκτονίας, αισθήματα ενοχής και αναξιότητας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία στη συγκέντρωση, καθώς και σωματικά ενοχλήματα, όπως πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, δυσκοιλιότητα, δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος.

Η κατάθλιψη ως διαταραχή είναι αρκετά συχνή (η συχνότερη ψυχική

διαταραχή) και υπολογίζεται ότι περίπου 6% του γενικού πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, σε οποιονδήποτε άνθρωπο, με τον γυναικείο πληθυσμό όμως να έχει τις διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης.

Ένα σημαντικό στοιχείο που αφορά την κατάθλιψη, είναι το ότι πέρα από την επίπτωση στην ποιότητα ζωής, έχει αρκετά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας εάν δεν αντιμετωπιστεί (περίπου 10%), καθώς η κατάθλιψη είναι η σημαντικότερη και συχνότερη αιτία που οδηγεί κάποιον στην αυτοκτονία.

Το σημαντικότερο ερώτημα όλων όμως, είναι εάν η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η απάντηση είναι ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί και φυσικά ισχύει το όσο νωρίτερα, τόσο πιο εύκολα, καθώς συνήθως τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα με την πάροδο του χρόνου. Είναι γεγονός πως πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι πρέπει να καταφέρουν να «ξεπεράσουν» μόνοι τους την κατάθλιψη, κάτι πού όμως είναι σπάνιο να συμβεί εάν πρόκειται για την κλινική μορφή της διαταραχής. Οι βασικές μορφές θεραπείας, είναι α) η ψυχοθεραπεία, β) η θεραπεία με αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή γ) ο συνδυασμός των δύο μεθόδων και δ) η

ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ηλεκτροσόκ). Ως πιο αποτελεσματικές μέθοδοι πάντως αναγνωρίζονται η ψυχοθεραπεία και πιο συγκεκριμένα η γνωστική (ή γνωσιακή) θεραπεία, ή ο συνδυασμός της γνωστικής θεραπείας με φαρμακευτική αγωγή. Σε περιπτώσεις που ο αυτοκτονικός ιδεασμός είναι έντονος μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία για σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της αυτοκτονίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ότι το να ζητήσει κάποιος βοήθεια από κάποιον ειδικό για την κατάθλιψη, όπως και για κάθε είδους ψυχική διαταραχή, δεν επιφέρει καμία ντροπή ή απαξίωση για το άτομό του. Πρόκειται για καταστάσεις που πρακτικά μπορούν να τύχουν σε οποιονδήποτε χωρίς να έχει να κάνει με το πόσο «δυνατός» ή «ισορροπημένος» είναι.

Σε επόμενα τεύχη θα προσπαθήσω να αναφερθώ εκτενέστερα στα αίτια, και τη θεραπεία της κατάθλιψης, καθώς και σε καθημερινές πρακτικές αντιμετώπισης.

Για οποιαδήποτε ερώτηση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου. E-mail: [email protected] Τηλ. 23910 53650

του Ιωάννη Αν. Τζίκα, Ψυχολόγου

Το παιδί μου δεν μιλά καθαρά. Τι μπορεί να συμβαίνει;

Μια από τις συχνότερες αιτίες που οδηγούν παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας σε λογοθεραπευτή είναι οι διαταραχές άρθρωσης δηλαδή όταν το παιδί δεν προφέρει καθαρά κάποια «γραμματάκια». Βέβαια, ανάλογα με τη ηλικία του παιδιού όλες οι περιπτώσεις δε χρήζουν λογοθεραπείας π. χ . να μην λέει το «ρ» στα τρία του χρόνια. Όμως, όσο χαριτωμένη μπορεί να ακούγεται η αλλοίωση μιας λέξης από ένα παιδί 2-3 ετών, τόσο ανησυχητική μπορεί να γίνει όταν το παιδί είναι δυσκατάληπτο πλέον από τρίτους στα 5-6 χρόνια. Έχουν τεθεί, λοιπόν κάποια αναπτυξιακά όρια για την κατάκτηση των φθόγγων που φτάνουν τα 6-7 έτη. Φυσικά, μερικά παιδιά κατακτούν κάποια στάδια αργότερα από άλλα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι διαθέτουν χαμηλότερη νοητική ικανότητα. Τι είναι όμως οι διαταραχές άρθρωσης;

Οι διαταραχές άρθρωσης μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες οι οποίοι θα πρέπει να ελεγχθούν από λογοθεραπευτή. Εάν αποκλείσουμε τα οργανικά αίτια είναι πολύ πιθανό η δυσνόητη, ανώριμη, απλοποιημένη, μη

«καθαρή» ομιλία να οφείλεται σε μία εξελικτική ανωριμότητα ή διαταραχή του φωνολογικού συστήματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα της αξιολόγησης, καταρτίζεται ένα πρόγραμμα παρέμβασης που αφορά τον περιορισμό της αιτίας εφαρμόζοντας ειδικές ασκήσεις των οργάνων που παρουσιάζουν δυσλειτουργία και παρεμβαίνει στην παραγωγή του φθόγγου ώστε να οδηγήσει το παιδί να τοποθετήσει σωστά τους αρθρωτές και να εκφέρει τον ήχο με τον σωστό τρόπο. Η θεραπεία ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια μέχρι να καταφέρει το παιδί να χρησιμοποιεί τον ήχο αυθόρμητα στον ελεύθερο λόγο. Η διάρκεια θεραπείας ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση.

Γενικά, οι διαταραχές άρθρωσης πρέπει να αποκαθίστανται με λογοθεραπεία πριν την εισαγωγή του παιδιού στο Δημοτικό. Ένας έντονα διαταραγμένος προφορικός λόγος μπορεί να έχει επιπτώσεις και στον γραπτό με συνέπεια να επηρεάσει τη σχολική επίδοση του παιδιού. Άλλωστε, η καλή λεκτική επικοινωνία είναι πολύ σημαντική και για την ομαλή κοινωνική και συναισθηματική εξέλιξη του παιδιού.

Στο Κέντρο Λογοθεραπείας και Μαθησιακών Δυσκολιών «Έκφραση» η αξιολόγηση της άρθρωσης πραγματοποιείται δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα: 2391051483 ή 6938637557

Της Κυριακής Β. Παγώνη, Λογοθεραπεύτριας SLT – Μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Λογοθεραπευτών Ελλάδος

Ακτινογραφία θώρακος: εξέταση ουσίας ή ρουτίνας;

Όλοι οι άνθρωποι θα χρειαστεί να υποβληθούμε τουλάχιστον για μία φορά στη διάρκεια της ζωής μας σε ακτινογραφία θώρακος. Γνωρίζουμε όμως την σπουδαιότητα αυτής ή πρόκειται απλά για «εξέταση ρουτίνας» ;

Η απλή ακτινογραφία θώρακος αποτελεί βασική ακτινολογική εξέταση και είναι η αποτύπωση ανατομικών δομών σε ακτινογραφία φιλμ δια μέσου ακτινοβόλησης αυτών από κατάλληλη δέσμη ακτίνων Χ. Οι διαγνωστικές πληροφορίες που μας παρέχει αφορούν τους πνεύμονες, την τραχεία, το μεσοθωράκιο, τα μεγάλα αγγεία καθώς και το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς.

Είναι μία ασφαλής, ανώδυνη, χαμηλού κόστους, γρήγορη και μη επεμβατική διαδικασία που χρησιμεύει στον προεγχειρητικό έλεγχο δηλαδή πριν από κάποια χειρουργική επέμβαση αλλά και στην αναγνώριση πλήθους νοσημάτων του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Πολύ σημαντική είναι επίσης η συμβολή της και στον εντοπισμό καρκινικών εστιών αφού ουσιαστικά αποτελεί το εφαλτήριο για περαιτέρω διερεύνηση.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί και η δόση ακτινοβολίας που δέχεται ο οργανισμός μετά τη συγκεκριμένη εξέταση και είναι της τάξης των 0,02 mSv που ισοδυναμεί περίπου με την έκθεσή μας στην ακτινοβολία του περιβάλλοντος για 3 ημέρες. Έτσι καταλαβαίνει κανείς πως το διαγνωστικό όφελος που προκύπτει υπερτερεί σαφώς της ελάχιστης αυτής ακτινικής επιβάρυνσης ενώ θα πρέπει να τονίσουμε πως σε περίπτωση εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο να ενημερωθεί ο γιατρός πριν την εξέταση.

Του Νικόλαου Κ. Μπάλου, Τεχνολόγου Ακτινολόγου στο Β’ Νοσοκ. Ι.Κ.Α. Θεσ/νίκης

Page 5: Εφημερίδα Ενότητα

ΕΝΟΤΗΤΑ Παρασκευή 30-9-2011 5

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συνέντευξη του πρώην Διευθυντή ΙΚΑ κ. Ιωάννη Σωπασή στον Κώστα Πλαγάκο

Ερώτηση: Ποιος είναι, σήμερα, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται το ύψος της σύνταξης (συντάξιμες αποδοχές) ενός ασφαλισμένου που συνταξιοδοτείται;

Απάντηση: Εάν πρόκειται για ασφαλισμένο του ΙΚΑ ο υπολογισμός εξακολουθεί να γίνεται με βάση την καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας πριν τη συνταξιοδότησή του. Εάν πρόκειται για ασφαλισμένο του Δημοσίου ο υπολογισμός γίνεται με βάση το τελευταίο μισθολογικό κλιμάκιο πριν τη συνταξιοδότηση. Στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ ισχύει το κεφαλαιοποιητικό και όχι το αναδιανεμητικό σύστημα, κάτι που σημαίνει ότι το ύψος της σύνταξης είναι συνάρτηση του ύψους των εισφορών που καταβλήθηκαν καθ’ όλον τον ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου.

Ερώτηση: Η σύνταξη όσων αναμένουν να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια αλλά προηγουμένως τεθούν σε εφεδρεία σε ποιον βαθμό επηρεάζεται;

Απάντηση: Αυτό δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση. Εφόσον, όμως, το ύψος της σύνταξης ενός ασφαλισμένου του Δημοσίου είναι συνάρτηση του τελευταίου του μισθού, αντιλαμβανόμαστε ότι η σύνταξη ενός ασφαλισμένου που θα τεθεί σε εφεδρεία, με όσα ακούγονται, ενδεχομένως να είναι μειωμένη και κατά 40%. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για εργαζομένους που είναι σε ΔΕΚΟ και έχουν ασφάλιση ΙΚΑ καθώς όπως προαναφέραμε εδώ η σύνταξη εξαρτάται από την καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας.

Ερώτηση: Για να συνταξιοδοτηθεί ένας ασφαλισμένος εντός του 2011 πόσα χρόνια ασφάλισης πρέπει να έχει;

Απάντηση: Εδώ πρέπει να διακρίνουμε κάποιες περιπτώσεις. Εφόσον πρόκειται για ασφαλισμένο του ΙΚΑ απαιτούνται 36 χρόνια ασφάλισης (10.800 ασφαλιστικά ημερομίσθια) και ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του. Εάν δεν υπάρχουν τα 10.800 ασφαλιστικά ημερομίσθια αλλά υπάρχουν τουλάχιστον 4.500 ημερομίσθια (15 χρόνια ασφάλισης) είναι δυνατή η συνταξιοδότηση στο 60ο έτος της ηλικίας όταν πρόκειται για γυναίκα και στο 65ο έτος όταν πρόκειται για άνδρα. Στην περίπτωση, τώρα, που υπάρχουν βαρέα ένσημα ισχύουν τα εξής: Γυναίκα που την 31/12/2010 είχε 4.500 ημερομίσθια εκ των οποίων τα 3.600 βαρέα δικαιούται να συνταξιοδοτηθεί στα 55 της λαμβάνοντας πλήρη, αναλογικά, σύνταξη. Το ίδιο, όσον αφορά τα βαρέα, ισχύει και για άνδρα ασφαλισμένο με τη διαφορά ότι θα πρέπει να βρίσκεται στο 60ο , και όχι στο 55ο , έτος της ηλικίας του για να δικαιούται πλήρη, αναλογικά, σύνταξη.

Εφόσον πρόκειται για ασφαλισμένο του ΟΑΕΕ, είτε πρόκειται για άνδρα είτε για γυναίκα, απαιτείται να έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του και να έχει 36 χρόνια πλήρους ασφάλισης.

Όσον αφορά τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, άνδρες και γυναίκες, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν τουλάχιστον 13 χρόνια ασφάλισης.

Τέλος, σχετικά με τους ασφαλισμένους του Δημοσίου απαιτούνται 35 χρόνια ασφάλισης και αρκεί το 58ο έτος της ηλικίας τους.

Ερώτηση: Εργαζόμενος που είχε αλλαγή ασφαλιστικού ταμείου (διαδοχική ασφάλιση) αλλά συνολικά έχει τα ίδια χρόνια ασφάλισης με κάποιον που είναι ασφαλισμένος σταθερά σε ένα ταμείο υστερεί όσον αφορά τη συνταξιοδότησή του;

Απάντηση: Υστερεί όσον αφορά το ύψος της σύνταξής του, η οποία θα είναι μειωμένη κατά 12% περίπου σε σχέση με κάποιον που παρέμεινε στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.

Ερώτηση: Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ένας ασφαλισμένος και να λαμβάνει μειωμένη σύνταξη;

Απάντηση: Ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που την 31/12/2010 ήταν τουλάχιστον 55 ετών και διέθεταν 4.500 ένσημα και την τελευταία πενταετία είχαν 100 ένσημα κατ’ έτος δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη. Το ίδιο ισχύει και για άνδρες ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, εφόσον όμως βρίσκονταν στο 60ο έτος της ηλικίας τους.

Από τα υπόλοιπα ταμεία δεν χορηγείται μειωμένη σύνταξη.

Ερώτηση: Ποιος είναι ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης στον ΟΑΕΕ προκειμένου να δικαιούται ένας ασφαλισμένος σύνταξη;

Απάντηση: Απαιτούνται 15 χρόνια ασφάλισης και να έχει συμπληρωθεί και το 65ο έτος της ηλικίας του.

Ερώτηση: Η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας σε ποιες περιπτώσεις φαίνεται χρήσιμη;

Απάντηση: Τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ύψους της σύνταξης.

Ερώτηση: Εκτός από την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας ποιος άλλος χρόνος μπορεί να εξαγοραστεί;

Απάντηση: Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3863/2010 παρέχεται η δυνατότητα, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα, να εξαγοραστεί όχι μόνο ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας αλλά και ο χρόνος σπουδών, ο χρόνος ανεργίας (έως ένα έτος), ο χρόνος ασθένειας (έως ένα έτος), τυχόν κενά στην ασφάλιση, ο χρόνος απεργιών καθώς και ο χρόνος απασχόλησης μέσω stage. Να αναφέρουμε, όμως, ότι το μέγιστο του χρόνου εξαγοράς δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 έτη έως το 2014.

Ερώτηση: Όσον αφορά τη συνταξιοδότηση λόγω μητρότητας τι ισχύει;

Απάντηση: Εδώ πρέπει, επίσης, να διακρίνουμε κάποιες περιπτώσεις:

Πρώτη περίπτωση: Όσες μητέρες μέχρι 31/12/2010 διέθεταν όταν είχαν ανήλικο τέκνο 5.500 ημερομίσθια δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 50 ετών με μειωμένη σύνταξη και στην ηλικία των 55 ετών με πλήρη σύνταξη.

Δεύτερη περίπτωση: Όσες μητέρες συμπληρώνουν τα 5.500 ημερομίσθια εντός του 2011 και την ημέρα της συμπλήρωσης των παραπάνω ημερομισθίων έχουν ανήλικο τέκνο δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 52 ετών με μειωμένη σύνταξη και στην ηλικία των 57 ετών με πλήρη σύνταξη. Στην περίπτωση αυτή παρέχεται η δυνατότητα εξαγοράς του χρόνου σπουδών και του κενού ασφάλισης ενώ παρέχονται και δωρεάν 300 ημερομίσθια λόγω ανεργίας και 300 λόγω ασθένειας.

Τρίτη περίπτωση: Όσες μητέρες μαζί με τον πλασματικό χρόνο ασφάλισης συμπληρώνουν 5.500 ημερομίσθια εντός του 2012 και την ημέρα της συμπλήρωσης των παραπάνω ημερομισθίων έχουν ανήλικο τέκνο δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 55 ετών με μειωμένη σύνταξη και στην ηλικία των 60 ετών με πλήρη σύνταξη.

Τα παραπάνω ισχύουν και για άνδρες που βρίσκονται σε κατάσταση χηρείας και έχουν υπό την προστασία τους ανήλικα τέκνα.

Ερώτηση: Υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατή η συνταξιοδότηση ασφαλισμένου λόγω αναπηρίας;

Απάντηση: Βασική προϋπόθεση για την απονομή αναπηρικής σύνταξης λόγω κοινής νόσου είναι να διαθέτει ο ασφαλισμένος τουλάχιστον 1.500 ημερομίσθια εκ των οποίων τα 600 να έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία πενταετία.

Εάν αναφερόμαστε σε απονομή αναπηρικής σύνταξης λόγω εργατικού ατυχήματος αρκεί 1 ημερομίσθιο ενώ στην περίπτωση του εξωεργατικού ατυχήματος απαιτούνται 750 ημερομίσθια εκ των οποίων τα 600 να έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία πενταετία. Η προϋπόθεση των 600 ημερομισθίων της τελευταίας πενταετίας δεν υφίσταται εάν υπάρχουν συνολικά 4.500 ημερομίσθια.

Τα παραπάνω ισχύουν όχι μόνο για το ΙΚΑ αλλά και για ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

Ερώτηση: Υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατή η προαιρετική ασφάλιση (αυτασφάλιση);

Απάντηση: Προϋπόθεση για να υποβάλει κάποιος αίτηση για αυτασφάλιση είναι κατά την πενταετία που προηγείται της αίτησης να υπάρχουν 500 ημερομίσθια ή να υπάρχουν, γενικώς, 3.000 ημερομίσθια.

Απαντώνται ερωτήματα σχετικά με τις προϋποθέσεις πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης, συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και λόγω μητρότητας

Τι ισχύει στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης και εξαγοράς πλασματικού χρόνου

Page 6: Εφημερίδα Ενότητα

ΕΝΟΤΗΤΑ Παρασκευή 30-9-20116

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

« Γιορτή Νεολαίας 2011» στον Άγιο Αθανάσιο

Συνεχίστηκε και φέτος η παράδοση που θέλει τη δημοτική αρχή

να βραβεύει, αρχές φθινοπώρου, τους μαθητές – κατοίκους του Αγίου Αθανασίου που εισήχθησαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η βράβευση των μαθητών που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2011 πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στον πεζόδρομο του Αγίου Αθανασίου και συνοδεύτηκε με συναυλία των μουσικών σχημάτων «Émigré» και «The Mode». Επίσης, εκτός από τους

μαθητές, η δημοτική αρχή τίμησε και τον μέχρι πρότινος Διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου κ. Παπαδημητρίου Νίκο, ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε, για την πολυετή προσφορά του από τη θέση του Λυκειάρχη. Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, εκπρόσωποι του ιερού κλήρου, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και πλήθος δημοτών.

Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Παναγιώτης Δαϊκούδης βραβεύει μαθήτρια της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Αθανασίου για την επιτυχία της στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις (Φωτογραφία: Studio Mpairaktari).

Λαϊκοδημοτική βραδιά στην Ελεούσα

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ελεούσας «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»

διοργάνωσε λαϊκοδημοτική βραδιά το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στην οποία συμμετείχε η χορευτική ομάδα του συλλόγου καθώς και η χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Γέφυρας «Άγιος Γεώργιος», η οποία αναπαρέστησε και το δρώμενο του παραδοσιακού γάμου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν κάτοικοι του χωριού όλων των ηλικιών.

Μια βραδιά για όλους τους κατοίκους του χωριού διοργάνωσε ο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» Ελεούσας

Ενημερωτική εκδήλωση θεολογικού περιεχομένου πραγματοποιήθηκε στον Βαθύλακκο

Ενημερωτική εκδήλωση, θεολογικού περιεχομένου, διοργάνωσε η ενορία

του Αγίου Νικολάου στον Βαθύλακκο το απόγευμα της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Αριστείδης Ζαμπακίδης, καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, και το θέμα της ομιλίας του «Αίρεση και κρίση του κόσμου στη διδασκαλία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου». Τον κεντρικό ομιλητή διαδέχθηκε στο βήμα ο εφημέριος του ναού π. Θεμιστοκλής Ιασονίδης ο οποίος ανέπτυξε εν συντομία το θέμα «Οι ομοιότητες του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με το Χριστό στη διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά». Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώθηκε ενόψει της εορτής της Μεταστάσεως του Ιωάννη του Θεολόγου (26 Σεπτεμβρίου) στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας και παραβρέθηκαν σε αυτήν αρκετές δεκάδες πιστών. Τη λήξη των ομιλιών ακολούθησε μικρή δεξίωση.

«Αίρεση και κρίση του κόσμου στη διδασκαλία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου» ήταν ο τίτλος της ομιλίας που διοργάνωσε πρόσφατα η ενορία Αγίου Νικολάου Βαθυλάκκου.

«ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2011» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προχώματος Εορταστικές εκδηλώσεις με έντονο

ποντιακό χρώμα διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προχώματος «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» κατά τον εορτασμό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου), ημέρα κατά την οποία εορτάζει και ο Ιερός Ναός της κοινότητας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου με ένα ποντιακό - λαϊκό γλέντι που στήθηκε στο προαύλιο του Πολιτιστικού Κέντρου Προχώματος και κορυφώθηκαν την 13η Σεπτεμβρίου, παραμονή της εορτής, με την περιφορά της εικόνας της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού χωροστατούντος του Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου και με τη συμμετοχή της μπάντας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των πιστών στην περιφορά της εικόνας, κατά

τον φετινό εορτασμό, ήταν ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Το βράδυ της ίδιας ημέρας στο χώρο του κατάμεστου Πολιτιστικού Κέντρου Προχώματος πραγματοποιήθηκαν χορευτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των συγκροτημάτων της Άνω Γέφυρας, του Αγίου Αθανασίου και του διοργανωτή των εκδηλώσεων «ΟΔΥΣΣΕΑ». Κατά τη διάρκεια των χορευτικών εκδηλώσεων ο χοροδιδάσκαλος του «ΟΔΥΣΣΕΑ» Νίκος Μανουσαρίδης ανέφερε ότι «έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της παράδοσης απλά και μόνο ο καθένας μας να χορεύει τους χορούς του χωριού του και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους» ενώ η πρόεδρος του «ΟΔΥΣΣΕΑ» Ρούλα Κυριακίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης τέτοιων εκδηλώσεων από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και ευχαρίστησε

τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Προχώματος Γιώργο Κατηρτσίδη για την αμέριστη συμπαράστασή του προς το σύλλογο προκειμένου να φέρει σε πέρας τον εορτασμό. Τέλος, να αναφερθεί ότι, εκτός των παραπάνω, ο τετραήμερος

εορτασμός περιλάμβανε και τη θεατρική παράσταση «Όλα του γάμου δύσκολα» σε σκηνοθεσία Σταύρου Παρχαρίδη καθώς και αθλοπαιδιές και διαγωνισμό ζωγραφικής από παιδιά.

Νέοι χορευτές του «ΟΔΥΣΣΕΑ» Προχώματος με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές

Page 7: Εφημερίδα Ενότητα

Τις κοινότητες του Δήμου Χαλκηδόνος διέσχισε η Φλόγα της Αγάπης το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όλες, σχεδόν, τις κοινότητες του Δήμου μας διέσχισε η Φλόγα της Αγάπης κατά το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου. Τι είναι όμως η Φλόγα της Αγάπης; Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) στην προσπάθειά της να προσελκύσει, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει περισσότερους Εθελοντές Αιμοδότες έχει θεσμοθετήσει, από το 2002, την ιδέα της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών που είναι γνωστή και ως Φλόγα της Αγάπης. Αυτές τις ημέρες, λοιπόν, «τρέχει» η 9η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών, η οποία έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και υλοποιείται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (Π.Ο.Σ.Ε.Α.) σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση,

την εκκλησία, τους τοπικούς συλλόγους, εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις κλπ.

Η φετινή Λαμπαδηδρομία ξεκίνησε

στις 27 Αυγούστου και έως τα τέλη Οκτωβρίου η Φλόγα της Αγάπης αναμένεται να διέλθει από όλα τα

σημεία της χώρας. Το τριήμερο 23-25 Σεπτεμβρίου η Φλόγα της Αγάπης διέσχισε το Δήμο μας. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου οι Λαμπαδηδρομείς διέσχισαν τη Δημοτική Ενότητα Αγίου Αθανασίου, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου τη Δημοτική Ενότητα Κουφαλίων και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου τη Δημοτική Ενότητα Χαλκηδόνας. Η τριήμερη λαμπαδηδρομία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής με χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του Αδένδρου.

Όσον αφορά το Δήμο μας αξίζει να αναφερθεί ότι μέλος της Π.Ο.Σ.Ε.Α. είναι ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αδένδρου, με 150 περίπου ενεργά μέλη, και Πρόεδρό του τον κ. Παπαδημητρίου Ιωάννη, ο οποίος ήταν και ο υπεύθυνος της διοργάνωσης της Λαμπαδηδρομίας στο Δήμο μας.

Ο κ. Παπαδημητρίου Ιωάννης (αριστερά) με λαμπαδηδρομείς του Σ.Ε.ΔΙ.Π. Κουφαλίων, του πολιτιστικού συλλόγου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» και του Ομίλου Φίλων Κυνηγών Κουφαλίων κατά την αφή της Φλόγας της Αγάπης στην έδρα του Δήμου, τα Κουφάλια. Στην υποδοχή της φλόγας παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Δαϊκούδης, δημοτικοί σύμβουλοι και αρκετοί δημότες.

ΕΝΟΤΗΤΑ 7 Παρασκευή 30-9-2011

7ο Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου ΑθανασίουΓια έβδομη συνεχή χρονιά ο

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου διοργάνωσε Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων από διάφορα σημεία της χώρας και ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδος. Στο φετινό Αντάμωμα, που διοργανώθηκε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία Αγίου Αθανασίου, συνολικά συμμετείχαν σαράντα, περίπου, σύλλογοι ενώ ο αριθμός των χορευτών ανήλθε σε οκτακόσιους. Όσον αφορά τους επισκέπτες, ξεπέρασαν τις 2.000.

Να αναφερθεί ότι στο 7ο Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων παραβρέθηκαν σύλλογοι από την Άρτα, την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη, τη Δράμα, τις Σέρρες και πολλές ακόμη πόλεις ενώ το πολυπληθές κοινό που παρακολουθούσε την εκδήλωση γλέντησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με ήχους παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών, καταναλώνοντας άφθονο κρασί και φαγητό, την φροντίδα των οποίων είχαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανασίου.

Οι συμμετέχοντες στην διοργάνωση ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου τέτοιον καιρό οπότε και θα διεξαχθεί το 8ο Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων.

Σαράντα περίπου σύλλογοι, αποτελούμενοι από οκτακόσιους χορευτές, συμμετείχαν στο 7ο Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων που διοργάνωσε πρόσφατα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου

Η δραστηριότητα του Σ.Ε.ΔΙ.Π. το μήνα Σεπτέμβριο

Πλούσια ήταν η δραστηριότητα του Συλλόγου Εθελοντών Διασωστών Πυροσβεστών (Σ.Ε.ΔΙ.Π.) Κουφαλίων κατά το μήνα Σεπτέμβριο καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 25 του μηνός επενέβη σε έξι αγροτοδασικές πυρκαγιές στη Δημοτική Ενότητα Κουφαλίων και σε δύο πυρκαγιές αστικού τύπου, εκ των οποίων η μία ήταν σε αποθήκη της περιοχής Προφήτης Ηλίας Κουφαλίων και η δεύτερη σε ταβέρνα στην Αγροσυκιά Πέλλας.

Δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά το μήνα Σεπτέμβριο στον Λουδία χάρις στις πρωτοβουλίες του αθλητικού συλλόγου «Ολυμπιακός Λουδία» και του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού «Οι Αετοί του Πόντου».

Κάθε καλοκαίρι οι «Αετοί του Πόντου» διοργανώνουν τον ετήσιο χορό του συλλόγου προκειμένου να ενισχυθεί το ταμείο τους ενόψει της χρονιάς που ξεκινάει. Φέτος, ο χορός συνδιοργανώθηκε με την αθλητική ομάδα του χωριού, τον «Ολυμπιακό Λουδία», στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, πανηγύριζε ο Ιερός Ναός του Λουδία και οι «Αετοί του Πόντου» διοργάνωσαν τα «Λουδιώτικα 2011» στα οποία συμμετείχαν το παιδικό και εφηβικό χορευτικό τμήμα του συλλόγου καθώς και ο Μορφωτικός Σύλλογος Πλατέως και η Σχολή Χορού Πλατέως.

Να αναφερθεί ότι κατά την ημέρα της εορτής, στον Ιερό Ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού του Λουδία λειτούργησε και ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Στις 14 Σεπτεμβρίου πανηγύρισε ο Ιερός Ναός του Λουδία

Ο Πρόεδρος του συλλόγου «Οι Αετοί του Πόντου» Κώστας Κεσίδης παραλαμβάνει ανθοδέσμη από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ Λαγογιάννη (Φωτογραφία: Κώστας Στογιαννάρης)

Page 8: Εφημερίδα Ενότητα

8 ΕΝΟΤΗΤΑ Παρασκευή 30-9-2011

Ιστορική αναδρομή στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Μεσημβρίας του Δήμου Χαλκηδόνος

ΙΣΤΟΡΙΑ

Του Λευτέρη Ι. Μαργαρίτη, Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μεσημβρίας

Ένα από τα πιο ιστορικά χωριά του Δήμου μας είναι η κοινότητα της Νέας

Μεσημβρίας, προάστιο της Θεσσαλονίκης, 17 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, σε υψόμετρο 195 μέτρα με θέα στο Θερμαϊκό. Ο πληθυσμός της είναι 3.400 περίπου κάτοικοι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της απογραφής του 2011.

Ας πιάσουμε όμως το νήμα της ιστορίας από την αρχή.

Πριν από 2.700 χρόνια (27 αιώνες) το 700 π.χ. οι Μεγαρείς ιδρύουν το Βυζάντιο και μετέπειτα την Μεσημβρία στα δυτικά παράλια του Εύξεινου Πόντου. Η Μεσημβρία γνωρίζει μεγάλη ακμή, ιδρύει δυο δικές της αποικίες, τη Ναύλοχο και τη Βιζώνη. Τυπώνει δικά της νομίσματα αλλά και τετράδραχμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ασπάζεται από τους πρώτους τον Χριστιανισμό, διαθέτει έδρα επισκόπου και μετέχει στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ. στη Νίκαια με τον επίσκοπο Μεσημβρίας Πέτρο.

Με τη μετάθεση της πρωτεύουσας του ρωμαϊκού κράτους στο Βυζάντιο η Μεσημβρία αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία. Εξοπλίζεται από τους βυζαντινούς και αποτελεί προπύργιο του Βυζαντίου. Μετά το 680 μ.Χ., όταν πλέον

οι Βούλγαροι κατεβαίνουν  και περνούν το Δούναβη, αρχίζουν οι περιπέτειες της Μεσημβρίας, η οποία παραμένει ελληνική στο μεγαλύτερο διάστημα παρά τις μάχες των Βουλγάρων με τους Βυζαντινούς. Όταν κατεβαίνουν οι Τούρκοι πλέον η

Μεσημβρία αναγκάζεται να υπογράψει συνθήκη παράδοσης τον Φεβρουάριο του 1453. Το 1818 πολλοί Μεσημβρινοί μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία, μεταξύ αυτών και τα αδέρφια Κουμπάρη.

Από το 1828 η Μεσημβρία αλλάζει χέρια ανάμεσα σε Ρώσους και σε Τούρκους. Τελικά, όμως, το 1885 πέφτει στα χέρια των Βουλγάρων οριστικά. Μετά την συνθήκη του Νεϊγύ, η οποία προέβλεπε εθελούσια ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ θρησκευτικών και γλωσσικών μειονοτήτων, τριακόσιες εξήντα οκτώ ελληνικές οικογένειες αναχωρούν το 1925 με το ατμόπλοιο Γαβριέλα για την Ελλάδα. Οι περισσότερες από αυτές τις οικογένειες το 1926 εγκαθίστανται νοτιοδυτικά ενός μακεδονικού οικισμού που έφερε μέχρι το 1913 το όνομα Μπονάρτσα και που μετέπειτα ονομάστηκε Μπουγαρίοβο. Στο Μπουγαρίοβο λοιπόν εκτός από τους ντόπιους Μακεδόνες κατοίκους ενσωματώνονται το 1915 κάποιες οικογένειες Θρακιωτών και το 1919 κάποιες οικογένειες Ποντίων από τον Καύκασο. Το 1926 εγκαταστάθηκαν περίπου διακόσιες ενενήντα οικογένειες Μεσημβρινών, ο οικισμός μετονομάζεται σε Καραβία προς τιμήν του οπλαρχηγού Καραβία, ο οποίος έπεσε στον Μακεδονικό

Αγώνα. Το 1953 η Καραβία μετονομάζεται σε Κοινότητα Νέας Μεσημβρίας.

Σημαντικά μνημεία της Νέας Μεσημβρίας: 

Ο ναός του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος αναστηλώθηκε πάνω σε ερείπια παλαιότερου ναού το 1857, ξακουστός σ’ όλη την περιοχή για τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου Αθανασίου.

Ο ναός της Παναγίας της Μεγαριώτισσας και το εκκλησιαστικό μουσείο με σημαντικά εκθέματα.

Αιχμή του δόρατος της προώθησης της πλατειάς ιστορικής κληρονομιάς της Νέας Μεσημβρίας αποτελεί ο Πολιτιστικός της Σύλλογος που ιδρύθηκε το 1982 και σήμερα διαθέτει πεντακόσια μέλη, δεκαέξι χορευτικά τμήματα, τριακόσιους χορευτές, λαογραφικό μουσείο, δανειστική βιβλιοθήκη και πλούσιο βεστιάριο παραδοσιακών φορεσιών. Ο σύλλογος, επίσης, έχει συμμετάσχει σε αξιόλογες εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ενώ στο ενεργητικό του έχει και συναντήσεις με σημαντικές προσωπικότητες όπως είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλιας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κ.κ. Βαρθολομαίος.  

5 Αυγούστου 1925: Τριακόσιες εξήντα οκτώ ελληνικές οικογένειες της Μεσημβρίας ξεριζώνονται και οι περισσότερες από αυτές εγκαθίστανται στο Μπουγαρίοβο, τη σημερινή Νέα Μεσημβρία του Δήμου Χαλκηδόνος

Γειτονιά της Μεσημβρίας στα παράλια του Εύξεινου Πόντου με τα χαρακτηριστικά, για τη Μεσημβρία, σπίτια που αποτελούνται από πέτρα και ξύλο

Page 9: Εφημερίδα Ενότητα

Εθελοντική Αιμοδοσία από τον Σ.Ε.ΔΙ.Π. Κουφαλίων

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αιμοδοσία αποτελεί την πιο μεγάλη, την πιο ασύγκριτη αλτρουϊστική πράξη αλληλεγγύης του ανθρώπου προς τον άνθρωπο. Γεμίζει με ηθική περηφάνια τον αιμοδότη για τις ζωές που θα σώσει με το αίμα και τα παράγωγά του. Μια προσφορά τόσο ανώδυνη αλλά και τόσο χρήσιμη. Αισθανόμαστε τη χαρά προσφέροντας αίμα στον άγνωστο πάσχοντα συνάνθρωπο.

Το αίμα, όπως είναι γνωστό, δεν παράγεται σε κανένα εργαστήριο και δεν υπάρχει κάποιο υποκατάστατο γι’ αυτό.

Δεν υπάρχει τεχνητό αίμα. Μοναδική πηγή είναι ο άνθρωπος.

Θεωρούμε ότι είναι χρέος όλων μας να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας, κάτι που μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να προσφέρει σ’ έναν άλλο άνθρωπο.

Πρέπει όλοι να γίνουμε αιμοδότες. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να μας ζητηθεί για κάποιον συγγενή που χρειάζεται αίμα, αλλά πρέπει από μόνοι μας να δίνουμε τακτικά αίμα στην αιμοδοσία των νοσοκομείων και των κινητών συνεργείων.

ΕΝΟΤΗΤΑ 9 Παρασκευή 30-9-2011

Του Νικόλαου Χατζηκαλοκίδη, Εκπαιδευτικού - Μέλους Δ.Σ. του Σ.Ε.ΔΙ.Π.

Σας καλούμε λοιπόν όλους και όλες στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει ο Σύλλογος Πυροσβεστών Διασωστών Κουφαλίων (Σ.Ε.ΔΙ.Π.)

το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και από 09:00 έως και 13:30

στο Κέντρο Υγείας Κουφαλίων.

Θυμήσου:

«Κάθε σταγόνα αίματος, είναι μια σταγόνα ζωής»

Η εφημερίδα «ΕΝΟΤΗΤΑ» φιλοξενεί επιστολές αναγνωστών εφόσον είναι ενυπόγραφες. Οι επιστολογράφοι θα πρέπει να σημειώνουν και τον αριθμό τηλεφώνου τους. Η έκταση της κάθε επιστολής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 200-250 λέξεις. Η σύνταξη διατηρεί το δικαίωμα να συντομεύει τα κείμενα.

Όχι βιβλία = Όχι Παιδεία

Οι ιστορικοί καλούνταν να παραθέσουν τα γεγονότα με αμεροληψία και ειλικρίνεια, καλούνταν να πουν την «πάσα αλήθεια». Έτσι κι εγώ, θεωρώντας πως τα γεγονότα που βιώνουμε αποτελούν κομμάτι της ιστορίας, θα γράψω με όσο πιο ειλικρινή τρόπο μπορώ.

Η υπανάπτυξη αφορά όπως φαίνεται όλους τους κλάδους της ζωής των Ελλήνων και αυτό είναι θλιβερό. Άγγιξε και την εκπαίδευση και δυστυχώς στερούνται οι μαθητές τη γνώση. Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε χωρίς βιβλία, άρα χωρίς προοπτικές για μάθηση. Το κράτος απογοήτευσε για άλλη μια φορά το λαό

του. Το υπουργείο προσπαθεί να ξεγελάσει τους μαθητές και τους καθηγητές με CD που περιέχουν όλο το διδακτικό υλικό προλαβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τις αντιδράσεις του κόσμου.

Θα πουν πως τα CD βοηθούν στη δημιουργία ενός εξελιγμένου και σύγχρονου σχολείου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δεν σκέφτηκαν όμως ότι η εξέλιξη αυτή απαιτεί και άλλα τεχνολογικά μέσα που δυστυχώς δεν τα παρέχουν στους μαθητές. Δεν σκέφτηκαν πως αφαιρώντας τη βάση που είναι τα βιβλία και οι καθηγητές δεν προχωράμε αλλά βουλιάζουμε.

Μιλούν για οικονομία, για το χρέος που πρέπει να καλυφθεί. Σκέφτηκαν καθόλου πως η αύξηση των φωτοτυπιών στα σχολεία θα αποτελέσει πενταπλάσιο έξοδο για το κράτος; Σκέφτηκαν πως το εργατικό τους δυναμικό μένει αμόρφωτο και έτσι δεν θα έχει τις απαραίτητές γνώσεις για να δουλέψει;

Γνωρίζουν πως αφήνοντας τους μαθητές να κάθονται τόσες ώρες στον υπολογιστή διαβάζοντας στο CD επιβαρύνουν την υγεία των μαθητών, της νέας γενιάς;

Με όλα όσα κάνουν ωθούν τους νέους να ψάξουν την παιδεία που τους στερείται

στο εξωτερικό. Τους κόβουν τα φτερά νομίζοντας πως έτσι θα τους ελέγχουν πιο εύκολα. Ο νέος άνθρωπος όμως δεν ελέγχεται, δεν υπακούει, είναι ελεύθερος. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.

Προτείνω λοιπόν να αφήσουν τα άλλα προβλήματα στην άκρη γιατί το ουσιαστικό πρόβλημα είναι άλλο. ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ. Δεν αξίζει λοιπόν να μας κυβερνούν!!!

Θαυμάστε το οικοδόμημα

που λένε Νέα Τάξη

μόνο το χρήμα έχουνε

μη βρέξει και μη στάξει

Σήμερα όπου κι’ αν βρεθείς

όπου και να κοιτάξεις

μαύρα σημάδια συμφοράς

θα δεις της Νέας Τάξης

Αυτούς εμπιστευτήκαμε

να σώσουν την Ελλάδα

κι’ αυτοί χωρίς να το σκεφτούν

τη ρίξαν στον Καιάδα

Αυτό που όλοι λέγαμε

κράτος κοινωνικό

τώρα πια δεν υπάρχει

ούτε στο λεξικό

Έχουμε την κυβέρνηση

να εργάζεται αόκνως

της Νέας Τάξης τα δεινά

να φέρει επειγόντως

Που θέλει για τον άνθρωπο

σκληρή υποταγή

όπως την ονειρεύεται

η Νέα Εποχή

Πολύ κακά μηνύματα

και άσχημα μαντάτα

μας ήρθανε απρόβλεπτα

χύμα και τσουβαλάτα

Δεν θα υπάρχει πια δουλειά

κι’ η αγορά θα κλείσει

αφού και το Δημόσιο

τα πάντα ξεπουλήσει

Τότε κανείς δεν θα μιλά

για τη γνωστή Ελλάδα

αλλά για μία έρημο

που μοιάζει με Σαχάρα

Τίποτε δεν ακούγεται

πλέον το θετικό

μόνο για το μνημόνιο

ο εφιαλτικό

Πάψτε να φοβερίζετε

να προκαλείτε φτάνει

αφήστε τον, τον Έλληνα

λιγάκι ν’ ανασάνει

Κάνε κουράγιο Έλληνα

παλεύεις με το Χάρο

σ’ αυτήν τη φάση θε να δεις

και το Χριστό φαντάρο

Μεγάλη περιπέτεια

μακρύς θα είναι ο δρόμος

γεμάτος με εμπόδια

και διάχυτος ο τρόμος

Πρέπει να είσαι ατρόμητος

ό,τι και αν συναντήσεις

τους Λαιστρηγόνες Κύκλωπες

πρέπει να τους νικήσεις.

Σατυρική ποίηση Με τον Γεώργιο Σεϊτανίδη

Της Άννας ΣφέτσιουΜαθήτριας Β΄ Τάξης 1ου ΓΕΛ Κουφαλίων

Page 10: Εφημερίδα Ενότητα

10 ΕΝΟΤΗΤΑ Παρασκευή 30-9-2011

Σύσταση Επιτροπής Εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Στον επόμενο χρόνο το 2012 ως γνωστόν συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα που μέρος των διαπραγματεύσεων της παράδοσης της Θεσσαλονίκης από την παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία έγινε στην Γέφυρα, εξού και ο χαρακτηρισμός της ως Ιστορική Έδρα του δήμου Χαλκηδόνος.

Έχω την βεβαιότητα πως η επέτειος της Απελευθέρωσης μπορεί να συμβάλει στην τουριστική προβολή του Δήμου μας, με επίκεντρο το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στην Γέφυρα. Παρόλη τη σπουδαιότητα του εορτασμού της επετείου και τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες του Δημάρχου για σύσταση Επιτροπής Εορτασμού των 100 χρόνων ακόμα δεν έγινε τίποτα από τον Δήμο μας.

Όπως είναι αυτονόητο, μια τέτοια επέτειος θα πρέπει να αποτελέσει επίκεντρο Τοπικού και Πανελλήνιου ενδιαφέροντος, αντάξιο της μακρόχρονης και λαμπρής ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα αλλά και της προοπτικής της στο χρόνο και στο χώρο.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάληψη  σημαντικών πρωτοβουλιών και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων αντίστοιχου ενδιαφέροντος και με βασικά στοιχεία την εξωστρέφεια, την πρωτοτυπία και την ενεργοποίηση όλων των πολιτών, όλων των Φορέων και όλων των ανθρώπων του Πολιτισμού, όχι μόνο της Γέφυρας, αλλά όλου του Δήμου μας.

Θα πρέπει να το διαχειριστεί ο Δήμος ως «γεγονός του αιώνα», μια ευκαιρία πανελλήνιας προβολής του Δήμου μας. Ο καιρός όμως περνάει εις βάρος μια επιτυχημένης διοργάνωσης. Σας ενημερώνω πως για μια συναυλία π.χ. διεθνούς απήχησης, θα πρέπει, οι σχετικές συμφωνίες να γίνουν ένα με δύο χρόνια πριν.

Η επέτειος αυτή θα μπορεί να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης και προοπτική τουριστικής προβολής όλου του Δήμου.

Αν θέλουμε να έχουμε λαμπρό εορτασμό που θα αντανακλά στο πανελλήνιο θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να γίνουν το ταχύτερο τα εξής:

1. Απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και έγκριση κατ’ αρχήν λαμπρού εορτασμού καθ’ όλη την διάρκεια του 2012 με τίτλο: «Γέφυρα 2012».

2. Απόφαση Δημιουργίας «Επιτροπής Εορτασμού των 100 χρόνων», ενός ολιγομελούς ευέλικτου συντονιστικού οργάνου, και ενός ευρύτερου οργάνου απαρτιζόμενο από προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών, Πολιτιστικούς φορείς, φορείς του Δήμου.

3. Ένταξη στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2012 οικονομικών πόρων ικανών να ανταπεξέλθουν στις εκδηλώσεις για όλο το 2012.

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν τον «εναγκαλισμό» από την διοίκηση του Δήμου, την πεποίθηση πρώτα από τον Δήμαρχο πως η επέτειος αυτή θα καταφέρει να κάνει γνωστό το Δήμο μας στο πανελλήνιο και το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων πόλο Ιστορικής διαδρομής για την Ελλάδα και όλα τα Βαλκάνια.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να δημοσιοποιήσω τις απόψεις μου, και

μέρος των προτάσεών μου, για δράσεις και εκδηλώσεις που θα τονίσουν τον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων της απελευθέρωσης:

• Άμεση συγκρότηση της Επιτροπής Εορτασμού των 100 χρόνων, καθώς και του ολιγομελούς Συντονιστικού Οργάνου, υπό την προεδρία του ίδιου του Δημάρχου.

• Συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συντονισμός δράσεων για τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων.

• Ανακαίνιση ενός κτιρίου από τα πέριξ κτίρια του Μουσείου και δημιουργία Μουσείου «Ανταλλαγέντων Προσφύγων με την Συνθήκη της Λοζάνης». Το 90 -95% του πληθυσμού του Δήμου μας είναι 2ης και 3ης γενιάς πρόσφυγες από Ανατολική Θράκη, Κωνσταντινούπολη, Ανατολική Ρωμυλία, Μικρά Ασία, Σμύρνη, Πόντο και Καππαδοκία. Οι μνήμες των παππούδων μας προσφύγων είναι νωπές ακόμα, στοιχεία του ξεριζωμού και του πόνου που βίωσαν οι παππούδες μας ακόμα υπάρχουν, ένας καλός συντονισμός από εθελοντικές οργανώσεις και Πολιτιστικούς Συλλόγους στα χωριά μας και η ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς σημαντικά κόστη.

• Συντονισμός όλων των Πολιτιστικών Φορέων του Δήμου μας τις πολιτιστικές τους δράσεις να τις εντάσσουν σε ένα γενικότερο σχεδιασμό εορτασμού της Επετείου

των 100 χρόνων.• Έκδοση βιβλίου από τον Δήμο με

αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα της παράδοσης της Θεσσαλονίκης και τις διαπραγματεύσεις που διαδραματίστηκαν στο Τόψιν.

• Έκθεση φωτογραφίας από τους μαθητές των σχολείων 2βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας με θέμα «Γέφυρα 2012».

• Συνεργασία με τις Πρεσβείες Βαλκανικών κρατών που ενεπλέχθησαν στους Βαλκανικούς πολέμους, της Σερβίας, Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Τουρκίας, έτσι ώστε να δώσουμε χαρακτήρα συμφιλίωσης στην Επέτειο.

• Συνεργασία για συντονισμό των Επετειακών εκδηλώσεων με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης και τον Στρατό.

• Προγραμματισμό μιας μεγάλης μουσικής συναυλίας με καλλιτέχνη διεθνούς καριέρας (Μάριος Φραγκούλης, Goran Bregovic κλπ).

• Προγραμματισμό Φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής με μουσικές μπάντες από όλα τα Βαλκάνια.

• Φεστιβάλ Θεάτρου.• Αποκορύφωση των εκδηλώσεων

«Γέφυρα 2012» στις 26 Οκτωβρίου 2012 με τον Ιστορικό εορτασμό της απελευθέρωσης.

Πιστεύω πως δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο, χρειάζεται “πολιτική βούληση” και ενεργοποίηση, οι φορείς όπως Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Αντιπεριφέρειες Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, Γεν Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης και Στρατός ήδη ετοιμάζουν Επιτροπές Εορτασμού γιατί θεωρούν την γιορτή αυτή «Ευκαιρία Αιώνα» για την προβολή τους και την ανάδειξή τους ως τουριστικό προορισμό.

Εύχομαι και ελπίζω να δούμε έναν εορτασμό αντάξιο της Ιστορίας της Γέφυρας και του Δήμου μας γενικότερα!

Του Απόστολου Τ. Στεργιάδη, Γραμματέα του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων

Ο χώρος στον οποίο εδρεύει το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα, ιστορική έδρα του Δήμου Χαλκηδόνος

Page 11: Εφημερίδα Ενότητα

Μία κατηγορία ψηλότερα θα αγωνίζεται φέτος ο Γ.Σ. Μακεδονικός Γέφυρας

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Γ.Σ. Μακεδονικός Γέφυρας με τη λήξη της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου εξασφάλισε την άνοδό του στην Γ1 ΕΚΑΣΘ, κατηγορία στην οποία θα αγωνίζεται κατά τη φετινή αγωνιστική περίοδο άλλη μία ομάδα του Δήμου μας, αυτή του ΓΑΣ Κουφαλίων. Στη σύνθεση του Μακεδονικού Γέφυρας φέτος προστέθηκαν τρεις νέοι παίκτες. Πρόκειται για τους: Μπίσκα Δημήτρη, Αλμπάντη Συμεών και Ντούλη Θωμά, ενώ από την ομάδα αποχώρησε ο Κεραμιδάρογλου Παναγιώτης.

Συνομιλώντας με τον προπονητή της ομάδας Ανδρέα Οκλαλιώτη μας ενημερώνει ότι «η ομάδα κατά το παρελθόν είχε μία σταθερή παρουσία στην Β΄ΕΚΑΣΘ, οπότε στόχος μας ύστερα από την περυσινή άνοδο από την Γ2 κατηγορία στην Γ1, είναι να πλασαριστούμε όσο γίνεται υψηλότερα

και από εκεί και πέρα ό,τι καλύτερο προκύψει είναι ευπρόσδεκτο».

Να σημειωθεί ότι εκτός από την ανδρική ομάδα, οι επίσημες υποχρεώσεις

της οποίας ξεκινούν τέλη Οκτωβρίου, ο σύλλογος διατηρεί και τμήματα παίδων και προπαίδων σε καθένα από τα οποία αθλούνται σε σταθερή βάση πενήντα περίπου παιδιά. Υπεύθυνοι προπονητές στα τμήματα υποδομών του συλλόγου είναι ο Ανδρέας Οκλαλιώτης και ο Νούλης Μπίσκας.

Άλλωστε οι μικροί καλαθοσφαιριστές της Γέφυρας έχουν κάθε λόγο να αγωνίζονται και να πιστεύουν ότι μπορούν να διακριθούν καθώς δεν είναι μακρινό το παράδειγμα του καλαθοσφαιριστή Κώστα Χρήστου που ξεκίνησε από την ομάδα του Μακεδονικού Γέφυρας και επί σειρά ετών αγωνίστηκε σε ομάδες της Α1 και Α2 Εθνικής Κατηγορίας (ΠΑΟΚ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΜΕΝΤ).

Την Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο τίμησε ο ΣΥ.ΔΡΟ.ΠΕ.Κ.

Η Πανευρωπαϊκή Ημέρα μετακινήσεων χωρίς αυτοκίνητο

γιορτάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου και στον εορτασμό συμμετέχουν χιλιάδες πόλεις όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από τον Καναδά. Σε πολλές πόλεις της χώρας μας οι δημοτικές αρχές ή

τοπικοί φορείς «κλείνουν» δρόμους και τους μετατρέπουν σε πεζόδρομους – ποδηλατόδρομους για μερικές ώρες αυτής της ημέρας ή και για περισσότερο. Στα Κουφάλια την αντίστοιχη πρωτοβουλία πήρε ο Σύλλογος Δρομέων Πεζοπόρων Κουφαλίων (ΣΥ.ΔΡΟ.ΠΕ.Κ.) ο οποίος όπως

μας ενημερώνει ο πρόεδρός του κ. Σιώπης Δημήτρης «θέλοντας να ενθαρρύνει και να προωθήσει στον πληθυσμό των Κουφαλίων την ιδέα της μετακίνησης με ποδήλατα ή και με τα πόδια διοργάνωσε αυτήν την ποδηλατοπορεία στην οποία συμμετείχαν 100 σχεδόν ποδηλάτες

εκ των οποίων οι είκοσι, περίπου, ήταν ενήλικες και οι υπόλοιποι παιδιά».

Οι ποδηλάτες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Δημαρχείο και κινήθηκαν με την προστασία της Τροχαίας Χαλκηδόνας σε κεντρικούς δρόμους των Κουφαλίων τερματίζοντας και πάλι στο Δημαρχείο.

ΕΝΟΤΗΤΑ 11 Παρασκευή 30-9-2011

Με τρεις νέους παίκτες στη σύνθεσή της η ομάδα του Μακεδονικού Γέφυρας θα αγωνιστεί φέτος στον πρώτο όμιλο της Γ1 ΕΚΑΣΘ και θα παλέψει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

8η Γιορτή Κρασιού και ΤσίπουρουΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΟκΤωΒρίΟυKENTρίκΗ ΠΛΑΤΕίΑ • ωρΑ 19:00

Τσίπουροκαι κρασίΔωρΕΑΝ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ • ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

Άλλη μια ποδηλατοδρομία διοργάνωσε ο ΣΥ.ΔΡΟ.ΠΕ.Κ. Αυτή τη φορά αφορμή ήταν η Πανευρωπαϊκή Ημέρα μετακινήσεων χωρίς αυτοκίνητο που γιορτάζεται στις 22 Σεπτεμβρίου

Page 12: Εφημερίδα Ενότητα

12 ΕΝΟΤΗΤΑ Παρασκευή 30-9-2011

Στην Πάφο της Κύπρου θα βρεθεί ο αθλητής tae kwon do του συλλόγου «Μακεδονική Ασπίδα Κουφαλίων» Τσαχτσιρλής Δημήτριος προκειμένου να συμμετάσχει στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα tae kwon do που θα διεξαχθεί εκεί από 4 έως 9 Οκτωβρίου. Ο νεαρός αθλητής εξασφάλισε τη συμμετοχή του στην παραπάνω διοργάνωση εντός του καλοκαιριού όταν αγωνιζόμενος στην κατηγορία +78 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων Νεανίδων που διεξήχθη στο 3ο Κλειστό Γυμναστήριο Άνω Λιοσίων στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος. Στην Πάφο της Κύπρου θα βρεθεί ο αθλητής tae kwon do του συλλόγου «Μακεδονική Ασπίδα Κουφαλίων» Τσαχτσιρλής

Δημήτριος προκειμένου να συμμετάσχει στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα tae kwon do που θα διεξαχθεί εκεί από 4 έως 9 Οκτωβρίου. Ο νεαρός αθλητής εξασφάλισε τη συμμετοχή του στην παραπάνω διοργάνωση εντός του καλοκαιριού όταν αγωνιζόμενος στην κατηγορία +78 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων Νεανίδων που διεξήχθη στο 3ο Κλειστό Γυμναστήριο Άνω Λιοσίων στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος.

Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tae Kwon Do συμμετέχει αθλητής του Δήμου μας

Ο «χρυσός» αθλητής του συλλόγου «Μακεδονική Ασπίδα Κουφαλίων» (στο μέσο της φωτογραφίας) με τον προπονητή του Γιώργο Τσαχτσιρλή (δεξιά). Αριστερά διακρίνεται ο αθλητής που κατέκτησε την δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων

Σημαντικές ήταν οι εξελίξεις στις τάξεις του Μακεδονικού Γέφυρας λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος καθώς παραιτήθηκε τόσο ο προπονητής της ομάδας Κυριάκος Αβραμίδης όσο και ο πρόεδρός της Χρήστος Ευσταθιάδης, ο οποίος εξαρχής είχε επισημάνει ότι εκτελεί χρέη «υπηρεσιακού» προέδρου έως ότου βρεθεί μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Πρόεδρος ανέλαβε πλέον ο Γιώργος Άιτας ενώ προπονητής προσελήφθη ο γνωστός, από τη θητεία του ως ποδοσφαιριστής σε

Ηρακλή, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Εθνική Ελλάδος, Θανάσης Δημόπουλος, ο οποίος είχε καθίσει και παλαιότερα στον πάγκο της ομάδας του Μακεδονικού Γέφυρας.

Ο Μακεδονικός Γέφυρας ξεκίνησε με νικηφόρο αποτέλεσμα τις υποχρεώσεις του στην Α’ ΕΠΣΜ καθώς αγωνιζόμενος εντός έδρας επιβλήθηκε του Αστέρα Αμπελοκήπων με 1-0.

Με τον Θανάση Δημόπουλο συνεχίζει στο «τιμόνι» του ο Μακεδονικός ΓέφυραςΟ Θανάσης Δημόπουλος ανέλαβε λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος τη θέση του προπονητή στον Μακεδονικό Γέφυρας