νομος κιλκις 1912 2012

66
ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ 1912- 2012

Transcript of νομος κιλκις 1912 2012

Page 1: νομος κιλκις 1912 2012

ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

1912-2012

ΓΕΛ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ

Α2

Β΄τετράμηνο 2011-12

Page 2: νομος κιλκις 1912 2012

Ερευνητική εργασία

Μένω στον τόπο μου: Ερευνώ, μαθαίνω, δημιουργώ……

Έλενα Χαϊντηνόλλι,

Σόνια Σαφαρίδου,

Ονόματα Μαθητών: Μάριος Ντάνι,

Γιώργος Παλλάδης,

Πέτρος Μπούρδης,

Αλέξης Μετενίδης.

Ονόματα Καθηγητών: Σοφία Λυκίδου,

Σιώκα Χριστίνα

Page 3: νομος κιλκις 1912 2012

Πρόλογος

Διαλέξαμε αυτό το θέμα «Μένω στον τόπο μου», διότι θέλαμε να εξερευνήσουμε τον τόπο μας, τις δυνατότητές του, και να ανακαλύψουμε τον τρόπο ζωής του πριν και του τώρα.

Page 4: νομος κιλκις 1912 2012

Εισαγωγή

Η ομάδα μας ανέλαβε να εξερευνήσει το πρόσφατο παρελθόν του Νομού Κιλκίς. Για τον λόγο αυτό ψάξαμε σε ιστοσελίδες και βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία του Κιλκίς, πήραμε πληροφορίες από ένα βίντεο της ΕΡΤ (γύρω στο 1975) το οποίο περιείχε μαρτυρίες ατόμων, και προσπαθήσαμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα του τύπου:

Ποιοι κατοικούν σε αυτόν τον τόπο;

Πως είναι (ήταν) οι μεταξύ τους σχέσεις;

Πως είναι (ήταν) οργανωμένη η ζωή τους;

Με τι ασχολούνται (ασχολούνταν);

Τι παραγωγικά μέσα διαθέτουν (διέθεταν);

Επιπλέον πραγματοποιήσαμε και δύο έρευνες που σχετίζονται με το παρόν της περιοχής, στους στόχους και την μεθοδολογία των οποίων θα αναφερθούμε παρακάτω.

Page 5: νομος κιλκις 1912 2012

ΚΙΛΚΙΣ

1912-2012

Page 6: νομος κιλκις 1912 2012

Στα νεώτερα χρόνια και ως το 1913 η ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, κατοικούνταν κυρίως από Βούλγαρους. Μετά την απελευθέρωση του Νομού, η περιοχή κατακλύστηκε από ένα κύμα Ελλήνων προσφύγων. Οι πρώτοι πρόσφυγες που ήρθαν στην πόλη του Κιλκίς, ήταν από την Π.Γ.Δ.Μ (περιοχές Στρώμνιτσας, Τίκφες, Δοϊράνης και Γευγελής), και η πόλη μετονομάστηκε σε ΄΄Νέα Τιβεριούπολη΄΄ το 1913. Επίσης πρόσφυγες από την Π.Γ.Δ.Μ εγκαταστάθηκαν και στο Πολύκαστρο αλλά και στο Χέρσο.

Page 7: νομος κιλκις 1912 2012

Στον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο (1914-1918), η περιοχή αποτελεί το σημαντικότερο κέντρο επιχειρήσεων των συμμάχων και ειδικά η Αξιούπολη, ο Φανός, η Κάρπη, η Ειδομένη και ο Αρχάγγελος.

Την περίοδο αυτή οι Γάλλοι έκαναν βάση τους στο Μακεδονικό Μέτωπο τη Γουμένισσα αφήνοντας έντονα τα σημάδια τους, γιατί κατά τη μακρόχρονη παραμονή τους ασχολήθηκαν και με ειρηνικά έργα όπως η ανέγερση νοσοκομείου και η εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Το 1917, έτος αναχώρησης τους, Γάλλοι στρατιώτες έκτισαν και το Σιντριβάνι στην Κεντρική Πλατεία, ως ανάμνηση της διέλευσής τους.

Οι Γάλλοι επίσης βοήθησαν στην κατασκευή πολλών έργων στην Αξιούπολη, με σκοπό τη βελτίωση των μεταφορών. Μεταξύ άλλων, κατασκεύασαν σιδηροδρομική γραμμή από την Αξιούπολη έως το Σκρά. Αυτά τα έργα βοήθησαν αργότερα στην ανάπτυξη της Αξιούπολης.

Μετά τις μάχες Ραβινέ-Σκρά-Δοϊράνης διασπούν το Μακεδονικό μέτωπο του Γερμανοβουλγαρικού Άξονα και συμβάλουν στη νίκη των Δυνάμεων της Αντάντ.

Ακολουθούν ανταλλαγές πληθυσμών με Βουλγαρία (1919) ενώ, μετά την Μικρασιατική καταστροφή (1922) και με Τουρκία, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από

Page 8: νομος κιλκις 1912 2012

την περιοχή οι κάτοικοι με βουλγαρική συνείδηση και οι μουσουλμάνοι και να εγκατασταθούν πρόσφυγες από τη Βόρειο και Ανατολική Θράκη, Μικρά Ασία, Καππαδοκία και Πόντο. Τέλος το 1926, Στενημαχήτες από την Ανατολική Ρωμυλία.

Οι αφίξεις των προσφύγων είχαν ως αποτέλεσμα μαζί με το ντόπιο στοιχείο, να δημιουργηθεί ένα κράμα λαών και πολιτισμών με ρίζα πάντα Ελληνική αλλά με στοιχεία, ήθη και έθιμα της περιοχής από όπου προήλθαν αυτοί οι λαοί.

Οι πρόσφυγες αυτοί στον τόπο τους ήταν κυρίως γεωργοί, αμπελουργοί, μικροεπαγγελματίες, έμποροι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και κτηνοτρόφοι. Όταν μετανάστευσαν και ήρθαν στην περιοχή, ασχολήθηκαν κυρίως με την γεωργία, διότι δεν υπήρχαν άλλοι πόροι, δηλαδή καλλιεργούσαν σιτάρι και καπνό, αν και δεν είχαν πολλά στρέμματα.

Τη δεκαετία του '30 έγιναν σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα και αποξηράνθηκαν οι δίδυμες λίμνες Αρτζάν, Αματόβου, με σκοπό την αγροτική ανάπτυξη.

Page 9: νομος κιλκις 1912 2012

Στο Β' παγκόσμιο πόλεμο, η περιοχή υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες της Γερμανικής κατοχής και του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε.

Η πόλη του Κιλκίς περιήλθε υπό Βουλγαρική κατοχή το 1943. Οι Βούλγαροι ακολούθησαν πολιτική βίαιου εκβουλγαρισμού με απώτερο σκοπό την προσάρτηση της περιοχής στη Βουλγαρία αλλά εμποδίστηκαν σ’ αυτό από τους Γερμανούς συμμάχους τους, που φοβήθηκαν μια αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, αν οι Βούλγαροι συνέχιζαν την πολιτική τους.

Η περιοχή έγινε μείζον κέντρο αντάρτικης αντιστασιακής δράσης προτού να απελευθερωθεί το 1944. Οι κάτοικοι του Κιλκίς, Λιβαδίων, του πρώην δήμου Κρουσσών και άλλων περιοχών είχαν μεγάλη

Page 10: νομος κιλκις 1912 2012

συμμετοχή στις οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης καθώς και στον Δημοκρατικό Στρατό. Σε αντίποινα οι Γερμανοί κατακτητές αφάνισαν τα χωριά Αμπελόφυτο, Κλειστό, Κυδώνια και δολοφόνησαν τους κατοίκους τους. Στη Γουμένισσα εκτέλεσαν 52 Έλληνες πατριώτες. Τα δε Λιβάδια τα κατέστρεψαν ολοσχερώς με αποτέλεσμα να διασκορπιστεί ο πληθυσμός τους στις γύρω περιοχές.

Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, που η αρχή του έγινε στην πόλη του Κιλκίς με χιλιάδες νεκρούς κατά την αδελφοκτόνο εκείνη μάχη μετά την απελευθέρωσή του, πολλές περιοχές έγιναν θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων όπως: Πέρινθος, Ψυχόβρυση, Μεταμόρφωση, Άγιος Πέτρος, Δήμος Κρουσσών, με συνέπεια καταστροφές και μετακινήσεις πληθυσμού.

Μετά το πέρας του εμφυλίου πολέμου, πολλοί κάτοικοι κατέφυγαν σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Page 11: νομος κιλκις 1912 2012

Το Κιλκίς για χρόνια παρέμεινε φτωχό και ξεχασμένο. Οι πόλεμοι, οι πολιτικές διενέξεις, ο μικρός κλήρος, και το μη ποτιστικό έδαφος, οδήγησαν πολλούς από τους κατοίκους του για δεύτερη φορά σε μετανάστευση, σε χώρες όπως η Γερμανία, Αυστραλία, Αμερική, Σουηδία, αλλά και σε πόλεις ελληνικές όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα. Κάποιοι… επέστρεψαν.

Την δεκαετία του ’90 κατέφθασαν στην περιοχή παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ και εγκαταστάθηκαν στο Χέρσο, το Παλιό Αγιονέρι και τη Νέα Σάντα, περιοχές δηλαδή που αναπτύσσονταν.

Το Κιλκίς παρέμεινε παραμελημένο μέχρι το 1975. Η γειτνίασή του με τη Θεσσαλονίκη συνετέλεσε ώστε να μην αναπτυχθούν αρκετές υπηρεσίες καθώς δεν συνέφερε τους πολιτικούς εκείνης της εποχής. Η πόλη δεν είχε Πρωτοδικείο καθώς και Πυροσβεστική..

Σήμερα ο Νόμος Κιλκίς εξακολουθεί να διατηρεί έντονο τον αγροκτηνοτροφικό του χαρακτήρα με καλλιέργεια σιτηρών, δημητριακών αλλά και των λεγόμενων δυναμικών αγροτικών προϊόντων (καπνός, βαμβάκι κ.λπ.)

Ισχυρό κομμάτι της αγροτικής οικονομίας καταλαμβάνει η κτηνοτροφία με διαρκώς συστηματικότερη μορφή. Ο νομός επίσης διαθέτει αξιόλογες κτηνοτροφικές μονάδες

Page 12: νομος κιλκις 1912 2012

σε οργανωμένες κτηνοτροφικές ζώνες και καθετοποίηση παραγωγής κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Από την δεκαετία του 1980, ο νομός πέρασε δυναμικά στον τομέα της βιομηχανίας, κυρίως μέσα από την ίδρυση της ΒΙ.ΠΕ στο Σταυροχώρι, η οποία σήμερα φιλοξενεί μερικές από τις πλέον ισχυρές βιομηχανικές μονάδες της χώρας.

Παράλληλα οργανώνεται συστηματικά η παλιότερη ΒΙ.ΠΕ. της Ν.Σάντας καθώς και το Βιομηχανικό Πάρκο Πολυκάστρου.

Τέλος από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 παρατηρείται δραστηριότητα στον τομέα του Αγροτουρισμού ιδιαίτερα στους ορεινούς όγκους του νομού και βασικά μέσα από την Κοινοτική Πρωτοβουλία LEADER.

Page 13: νομος κιλκις 1912 2012
Page 14: νομος κιλκις 1912 2012

Έρευνα για την καταγωγή και τις ασχολίες των κατοίκων των χωριών του νομού Κιλκίς…

Page 15: νομος κιλκις 1912 2012

Μέθοδος

Ο τρόπος με τον οποίο εργαστήκαμε ήταν η συλλογή στοιχείων κυρίως από το INTERNET και ειδικότερα από την βικιπαίδεια. Πήραμε τα στοιχεία, τα επεξεργαστήκαμε και στη συνέχεια τα συγκεντρώσαμε σε αρχείο Excel. Ο χρόνος που καταναλώσαμε για την εργασία αυτή έπιασε τόπο διότι μάθαμε χρήσιμες πληροφορίες για τον τόπο μας που μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε, όπως για τις θέσεις εργασίας.

Page 16: νομος κιλκις 1912 2012

Χάρτης Νομού Κιλκίς

Page 17: νομος κιλκις 1912 2012

Συμπεράσματα

Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Πρόσφυγες και σε μικρό ποσοστό Ντόπιοι και Σαρακατσάνοι.

Στα περισσότερα χωριά οι άνθρωποι ασχολούνται με την Γεωργία και την Κτηνοτροφία.

Στη Βιομηχανία απασχολούνται κάτοικοι των χωριών που είναι κοντά σε ΒΙ.ΠΕ. Όπως Ν.Σάντα, Παντελεήμων, Μάνδρες, των οποίων ο πληθυσμός είναι αστικοποιημένος

Στα χωρία στα οποία έχουν μείνει λίγες οικογένειες ο πληθυσμός είναι κυρίως Συνταξιούχοι.

Στα χωρία των Κρουσσίων και του Πάϊκου οι κάτοικοι ασχολούνται με την υλοτομία.

Ενώ στα χωρία της Δοϊράνης με την αλιεία.

Το κύριο εισόδημα των κατοίκων της Γουμένισσας προέρχεται από τους αμπελώνες και το προϊόν της είναι το γνωστό ξηρό μαύρο κρασί «Γουμένισσα» που έχει χαρακτηρισθεί ως ποικιλία ανωτέρας ποιότητας.

Το κύριο εισόδημα των κατοίκων του Γρίβας προέρχεται από την περισυλλογή του κάστανου στο Πάϊκο.

Page 18: νομος κιλκις 1912 2012

Έρευνα για την καταγωγή, τις ασχολίες κ.ά. των γονέων και

παππούδων των μαθητών της Ά τάξης του σχολείου μας.

Page 19: νομος κιλκις 1912 2012

Στόχοι-Μεθοδολογία

Όσο αφορά το άμεσο παρών, επειδή τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από διαδικτυακούς χώρους δεν μπορούν να αποδώσουν την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην περιοχή μας, σκεφτήκαμε με την βοήθεια ενός ερωτηματολογίου απευθυνόμενου σε συμμαθητές μας της Ά τάξης του σχολείου μας να αποτυπώσουμε κατά κάποιο τρόπο αυτό που βιώνουμε σήμερα εμείς.

Page 20: νομος κιλκις 1912 2012

Πιο συγκεκριμένα ερευνήσαμε τα εξής:

Χώρα γέννησης Με ποιους ζουν Πόσα άτομα ζουν στο ίδιο σπίτι Το επίπεδο των σχέσεων στο πλαίσιο της οικογένειας Αν οι γονείς τους ζουν μαζί ή όχι Το μορφωτικό επίπεδο των γονέων Αν οι γονείς εργάζονται ή όχι Που εργάζονταν πριν, αν δεν εργάζονται τώρα Το επάγγελμα των γονέων Γιατί επέλεξαν αυτό το επάγγελμα Ποιο το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας Αν θεωρούν ικανοποιητικό το εισόδημα αυτό για την κάλυψη των

αναγκών της οικογένειας

Επιπλέον, για να προχωρήσουμε σε συγκρίσεις, με ένα άλλο ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε από τους γονείς των παιδιών ερευνήσαμε τα εξής:

Σε ποια χώρα γεννήθηκαν Με ποιος ζούσαν στο πατρικό σπίτι Πόσα άτομα ζούσαν στο ίδιο σπίτι Αν οι γονείς τους ζούσαν μαζί ή ήταν χωρισμένοι Το επίπεδο των σχέσεων στο πλαίσιο της οικογένειας Το μορφωτικό επίπεδο των γονέων τους Το επάγγελμα των γονέων τους Γιατί επέλεξαν αυτό το επάγγελμα Αν ήταν ικανοποιητικό το εισόδημα τη οικογένειας Αν ήταν εύκολη η ζωή της οικογένειας Αν ήταν ευχαριστημένη η οικογένεια από το επίπεδο ζωής της Γιατί επέλεξαν αυτό το επάγγελμα Αν ήταν ικανοποιητικό το εισόδημα τη οικογένειας Αν ήταν εύκολη η ζωή της οικογένειας Αν ήταν ευχαριστημένη η οικογένεια από το επίπεδο ζωής της

Page 21: νομος κιλκις 1912 2012

Αποτελέσματα έρευνας από ερωτηματολόγια παιδιών

Page 22: νομος κιλκις 1912 2012

Τόπος γέννησης παιδιών

Page 23: νομος κιλκις 1912 2012

Με ποιους ζουν στο πατρικό σπίτι;

Page 24: νομος κιλκις 1912 2012

Πόσα άτομα ζουν στο πατρικό σπίτι;

Page 25: νομος κιλκις 1912 2012

Οι γονείς ζουν μαζί ή όχι;

Page 26: νομος κιλκις 1912 2012

Σχέσεις οικογένειας

Page 27: νομος κιλκις 1912 2012

Μορφωτικό επίπεδο πατέρα-μητέρας

Page 28: νομος κιλκις 1912 2012

Επαγγέλματα γονέων

Πατέρα:

Γεωργός, υλοτόμος, εργολάβος, μηχανικός, μηχανολόγος, υδραυλικός, εργάτης, ιδ. υπάλληλος, ελεύθερος επαγγελματίας, εκπαιδευτικός, ιερέας, οδηγός, παντοπώλης, αγιογράφος.

Μητέρας:

Εργάτρια, γαζώτρια, ελεύθερος επαγγελματίας, ιδ. υπάλληλος, επαγγελματίας, ιδ. υπάλληλος, εκπαιδευτικός, δημοτικός υπάλληλος, οικιακά.

Page 29: νομος κιλκις 1912 2012

Γιατί επέλεξε αυτό το επάγγελμα ο πατέρας;

Page 30: νομος κιλκις 1912 2012

Γιατί επέλεξε αυτό το επάγγελμα η μητέρα;

Page 31: νομος κιλκις 1912 2012

Εργάζεται ο πατέρας;

Page 32: νομος κιλκις 1912 2012

Εργάζεται η μητέρα;

Page 33: νομος κιλκις 1912 2012

Τομέας απασχόλησης γονέων

Page 34: νομος κιλκις 1912 2012

Ετήσιο εισόδημα οικογένειας

Page 35: νομος κιλκις 1912 2012

Είναι ικανοποιητικό το εισόδημα της οικογένειας;

Page 36: νομος κιλκις 1912 2012

Αποτελέσματα έρευνας από ερωτηματολόγια γονέων

Page 37: νομος κιλκις 1912 2012

Τόπος Γέννησης

Page 38: νομος κιλκις 1912 2012

Με ποιους ζούσατε στο πατρικό σπίτι;

Page 39: νομος κιλκις 1912 2012

Πόσα άτομα ζούσαν στο πατρικό;

Page 40: νομος κιλκις 1912 2012

Οι γονείς ζούσαν μαζί ή όχι;

Page 41: νομος κιλκις 1912 2012

Σχέσεις οικογένειας

Page 42: νομος κιλκις 1912 2012

Μορφωτικό επίπεδο παππούδων

Page 43: νομος κιλκις 1912 2012
Page 44: νομος κιλκις 1912 2012

Επαγγέλματα γονέων

Πατέρα:

Γεωργός, κτηνοτρόφος, βοσκός, ψαράς, εργάτης, οικοδόμος, μάστορας, ξυλουργός, τσαγκάρης, μηχανικός, ιδ. υπάλληλος, έμπορος, επιχειρηματίας, δάσκαλος, αστυνόμος.

Μητέρας:

Γεωργός, γεωκτηνοτρόφος, κτηνοτρόφος, εργάτρια, μοδίστρα, μηχανικός, ιδ υπάλληλος, έμπορος, οδοντίατρος, οικιακά.

Page 45: νομος κιλκις 1912 2012

Γιατί επέλεξε αυτό το επάγγελμα ο πατέρας;

Page 46: νομος κιλκις 1912 2012

Γιατί επέλεξε αυτό το επάγγελμα η μητέρα;

Page 47: νομος κιλκις 1912 2012

Ήταν ικανοποιητικό το εισόδημα της οικογένειας;

Page 48: νομος κιλκις 1912 2012

Ήταν εύκολη η ζωή της οικογένειας;

Page 49: νομος κιλκις 1912 2012

Ήταν ευχαριστημένη η οικογένεια από το επίπεδο ζωής της;

Page 50: νομος κιλκις 1912 2012

Επίλογος

Ύστερα από την έρευνα που έκανε η ομάδα

μας και από τις ερωτήσεις που απαντήθηκαν, βγάλαμε

κάποια συμπεράσματα:

1. Οι κάτοικοι που κατοικούσαν στην περιοχή του Κιλκίς το 1912 έως και το 1975 ήταν κυρίως Βούλγαροι παρά Έλληνες.

2. Το 1919-1922 έγιναν ανταλλαγές πληθυσμών με Βουλγαρία και Τουρκία με αποτέλεσμα, από την περιοχή μας να φύγουν όλοι οι βούλγαροι κάτοικοι και οι μουσουλμάνοι και να εγκατασταθούν πρόσφυγες από Βόρειο και Ανατολική Θράκη, Μικρά Ασία, Καππαδοκία και Πόντο.

3. Οι πρόσφυγες αυτοί στον τόπο τους εργάζονταν κυρίως ως γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αμπελουργοί, μικροεπαγγελματίες, έμποροι και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Όταν μετανάστευσαν και ήρθαν στην περιοχή ασχολήθηκαν κυρίως με την γεωργία, διότι δεν υπήρχαν άλλοι πόροι.

4. Επίσης, οι αφίξεις των προσφύγων είχαν ως αποτέλεσμα μαζί με το ντόπιο στοιχείο, να δημιουργηθεί ένα κράμα πολιτισμών με ρίζα πάντα Ελληνική αλλά με στοιχεία, ήθη και έθιμα της περιοχής από όπου προήλθαν.

Page 51: νομος κιλκις 1912 2012

Παράρτημα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ (να συμπληρωθεί από το μαθητή σε συνεργασία με τους γονείς)

1) Που γεννήθηκες; Ελλάδα Σε άλλη χώρα

2) Σε ποια χώρα; (Αν όχι Ελλάδα) __________________

3) Με ποιον ζείτε; Πατέρα Μητέρα Αδέλφια Άλλα πρόσωπα

4) Αν ζείτε με άλλα πρόσωπα τι συγγένεια έχετε με αυτά; ________________________ _______________________________________________________________________

5) Πόσα άτομα ζείτε στο ίδιο σπίτι; 1 2 3 4 Παραπάνω

6) Οι γονείς σας ζουν μαζί ή είναι χωρισμένοι; Είναι Δεν είναι

7) Ποιο είναι το επίπεδο των σχέσεων στο πλαίσιο της οικογένειας; Πολύ καλές Αρκετά καλές Καλές Περίπου καλές Καθόλου καλές

8) Ποιο είναι το μορφωτικό επίπεδο των γονιών σας;

-Πατέρας: Δημοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Πανεπιστήμιο -Μητέρα: Δημοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Πανεπιστήμιο

9) Οι γονείς σας εργάζονται; Πατέρας: Ναι Όχι

Μητέρα: Ναι Όχι

10) Αν εργάζονται τι δουλειά κάνουν;Πατέρας: ______________________________________Μητέρα: _______________________________________

11) Τι δουλειά έκαναν; (αν δεν εργάζονται τώρα)Πατέρας: _______________________________________Μητέρα: ________________________________________

12) Γιατί επέλεξαν αυτή τη δουλειά

Page 52: νομος κιλκις 1912 2012

Πατέρας: _______________________________________Μητέρα: ________________________________________

13) Ποιο είναι το ετήσιο εισόδημα της οικογένειας; 0-10.000 10.000-20.000 20.000-30.000 30.000-40.000 40.000-50.000 50.000+

14) Θεωρείτε ικανοποιητικό το εισόδημα αυτό για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας; Ναι Όχι

Page 53: νομος κιλκις 1912 2012

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ(Να συμπληρωθεί από τον πατέρα -μητέρα)

1)Που γεννηθήκατε; Ελλάδα Αλλού

2)Σε ποια χώρα; (Αν όχι Ελλάδα) ________________________________

3)Με ποιους ζούσατε στο πατρικό σας σπίτι;_________________________________

4)Πόσα άτομα ζούσατε στο ίδιο σπίτι; 1 2 3 4 5+

5)Οι γονείς σας ζούσαν μαζί ή ήταν χωρισμένοι; Μαζί Χωρισμένοι

6)Ποιο ήταν το επίπεδο των σχέσεων στο πλαίσιο της οικογένειας; Καθόλου καλές Περίπου καλές Καλές Αρκετά καλές Πολύ καλές

7)Ποιο ήταν το μορφωτικό επίπεδο των γονιών σας;

Πατέρας: _______________________________________Μητέρα: ________________________________________

8)Ποιο ήταν το επάγγελμα των γονιών σας;

Πατέρας: _______________________________________Μητέρα: ________________________________________

9)Γιατί επέλεξαν αυτό το επάγγελμα;

Πατέρας: _______________________________________Μητέρα: ________________________________________

Page 54: νομος κιλκις 1912 2012

10)Ήταν ικανοποιητικό το εισόδημα της οικογένειας; Ήταν Δεν ήταν

11)Ήταν εύκολη η ζωή της οικογένειας; Ήταν Δεν ήταν

12)Ήταν ευχαριστημένη η οικογένεια από το επίπεδο ζωής της; Ήταν Δεν ήταν

Page 55: νομος κιλκις 1912 2012

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ 22 ΜΑΘΗΤΕΣ

1) Τόπος γέννησης: Ελλάδα Αλβανία Ρουμανία

2) Με ποιους ζουν στο πατρικό σπίτι: Με γονείς και αδέλφια

3) Πόσα άτομα ζουν στο πατρικό σπίτι: 3 άτομα 4 άτομα 5+ άτομα

4) Οι γονείς τους ζουν: Μαζί Χωρισμένοι

5) Σχέσεις οικογένειας: Καλές Αρκετά καλές Πολύ καλές

6) Μορφωτικό επίπεδο πατέρα :

Πανεπιστήμιο Λύκειο Γυμνάσιο Δημοτικό

7) Μορφωτικό επίπεδο μητέρας :

Πανεπιστήμιο Λύκειο Γυμνάσιο Δημοτικό

8) Επάγγελμα πατέρα: Γεωργός, υλοτόμος, εργολάβος, μηχανικός, μηχανολόγος,

υδραυλικός, εργάτης, ιδ. υπάλληλος, ελεύθερος επαγγελματίας, εκπαιδευτικός, ιερέας,

οδηγός, παντοπώλης, αγιογράφος

9) Επάγγελμα μητέρας: εργάτρια, γαζώτρια, ελεύθερος επαγγελματίας, ιδ. υπάλληλος,

εκπαιδευτικός, δημοτικός υπάλληλος, οικιακά

10) Γιατί επέλεξε αυτό το επάγγελμα ο πατέρας: Γιατί του άρεσε Από ανάγκη

Δεν ξέρω

5 9 8

1

133

5 2

6

78

19 2 1

4 9 4 4

22

21

4 14

4

Page 56: νομος κιλκις 1912 2012

11) Γιατί επέλεξε αυτό το επάγγελμα η μητέρα: Γιατί της άρεσε Από ανάγκη

Δεν ξέρω

12) Εργάζεται ο πατέρας : ΝΑΙ ΟΧΙ

13) Εργάζεται η μητέρα: ΝΑΙ ΟΧΙ

14) Ετήσιο εισόδημα: 0-10.000 10.000-20.000 20.000-30.000

15) Είναι ικανοποιητικό το εισόδημα της οικογένειας; ΝΑΙ ΟΧΙ

Πατέρας Μητέρα Σύνολο

Πρωτογενής τομέας 5 23% 5 11%

Δευτερογενής τομέας 6 27% 3 14% 9 20%

Τριτογενής τομέας 6 27% 7 32% 13 30%

Οικιακά 10 45% 10 23%

Ανεργία 5 23% 2 9% 7 16%

22 22 44

Τομέας Απασχόλησης

39

100

17 5

10 12

193

21010

Page 57: νομος κιλκις 1912 2012

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΑΠΟ 43 ΓΟΝΕΙΣ

1) Τόπος γέννησης: Ελλάδα Αλβανία Ρουμανία

Γεωργία Γερμανία Η.Π.Α.

2) Με ποιους ζούσαν στο πατρικό σπίτι: Με γονείς και αδέλφια Με την οικογένειά τους, τους παππούδες, κ.ά.

3) Πόσα άτομα ζούσαν στο πατρικό: 4 άτομα 5+ άτομα

4) Οι γονείς τους ζούσαν: Μαζί Ήταν χωρισμένοι

5) Σχέσεις οικογένειας: Καθόλου καλές Περίπου καλές

Καλές Αρκετά καλές Πολύ καλές

6) Μορφωτικό επίπεδο πατέρα : Πανεπιστήμιο Λύκειο Γυμνάσιο

Δημοτικό Αγράμματοι Δεν απάντησαν

7) Μορφωτικό επίπεδο μητέρας : Πανεπιστήμιο Λύκειο Γυμνάσιο

Δημοτικό Αγράμματοι Δεν απάντησαν

8) Επάγγελμα πατέρα: Γεωργός, γεωργοκτηνοτρόφος, κτηνοτρόφος, βοσκός, ψαράς,

εργάτης, οικοδόμος, μάστορας, ξυλουργός, τσαγκάρης, μηχανικός, ιδ. υπάλληλος,

έμπορος, ελεύθερος επαγγελματίας, επιχειρηματίας, δάσκαλος, αστυνόμος .

9) Επάγγελμα μητέρας: Γεωργός, γεωργοκτηνοτρόφος, κτηνοτρόφος, εργάτρια,

15

41

28

2

1 4

8 228

31 4 2

1

4

27 4

2 3 1

29

14

4

3

27 5 4

1

4 2

Page 58: νομος κιλκις 1912 2012

μοδίστρα, μηχανικός, ιδ. υπάλληλος, έμπορος, οδοντίατρος , οικιακά

10) Γιατί επέλεξε αυτό το επάγγελμα ο πατέρας: Γιατί του άρεσε Από ανάγκη

Δεν ξέρω

11) Γιατί επέλεξε αυτό το επάγγελμα η μητέρα: Από ανάγκη Δεν απάντ.

12) Ήταν ικανοποιητικό το εισόδημα της οικογένειας; ΝΑΙ ΟΧΙ

13) Ήταν εύκολη η ζωή της οικογένειας; ΝΑΙ ΟΧΙ

14) Ήταν ευχαριστημένη η οικογένεια από το επίπεδο ζωής της; ΝΑΙ ΟΧΙ

30 13

26

2 40

1

17

14 29

27 16