OEE TEYXOS 17 · 2008. 5. 14. · το ΒΙΟΠΑ του Αγίου Νικολάου 5.171.534...

Post on 30-Jan-2021

0 views 0 download

Transcript of OEE TEYXOS 17 · 2008. 5. 14. · το ΒΙΟΠΑ του Αγίου Νικολάου 5.171.534...

  • ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑ∆ΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤΚΑΙ ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

    Όσοι από τους συναδέλφους ενδιαφέρονται να στελεχώσουν τιςοµάδες µπάσκετ και ποδοσφαίρου να δηλώσουν τη συµµετοχή τουςστα γραφεία του Τµήµατος.

    29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

    Την Παρασκευή 29 Φεβρουαρίου και ώρα 21:30 θα πραγµατοποιηθείο ετήσιος χορός του Τµήµατος στο κέντρο “Έπαυλη” στις Μαλάδες.Σε ένα όµορφο περιβάλλον, µε πλούσιο µενού και δωρεάν κρασί καιαναψυκτικά σας προσκαλούµε να περάσουµε µερικές ευχάριστεςώρες.Τιµή πρόσκλησης: 15,00 Ευρώ

    Ι∆ΙΟΚΤΗΤΗΣ:

    Περιφερειακό Τµήµα

    Ανατολικής Κρήτης

    του Οικονοµικού

    Επιµελητηρίου Ελλάδας

    ΕΚ∆ΟΤΗΣ - ∆ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ:

    Γιώργος Αµπαρτζάκης

    ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑ∆Α:

    ∆. Αρχοντάκης

    Μ. Σφυράκης

    Γ. Λαµπράκης

    ∆. Παγκάλου

    ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ :

    Εθνικής Αντιστάσεως 105

    713 03 Ηράκλειο

    Τηλ.: 2810.224.595

    Fax : 2810. 223 997

    e-mail : oeetak@her.forthnet.gr

    ΚΩ∆. : Ηρακλείου 7204

    Τεύχος 18

    Οκτώβριος

    Νοεµβριος

    ∆εκέµβριος‘07

    ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚ∆ΟΣΗΣ -

    ΠΑΡΑΓΩΓΗ:

    Λ. Βύρωνος 16 & Λαχανά712 02 ΗράκλειοΤηλ.: 2810.341.947Fax : 2810.251.099e-mail : info@lektor.gr

    www.oeetak.gr

    Ε.Π.Ε.

    Τιµή τεύχους: €0,01

    ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ∆Ε∆ΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

    Συνάδελφοι,Για την γρήγορη και άµεση επικοινωνία του Περιφερειακού Τµή-µατος µε όλους σας, η ∆ιοίκηση σας παρακαλεί να µας γνωστο-ποιήσετε το e-mail σας είτε µε fax στο 2810223997 είτε µε e-mailστο oeetak@her.forthnet.gr µε την ένδειξη ““e-mail για καταχώ-ρηση”” και το ονοµατεπώνυµο σας.

    ∞¡∞∫√π¡ø™∂π™ ñ ∞¡∞∫√π¡ø™∂π™ ñ ∞¡∞∫√π¡ø™∂π™ ñ ∞¡∞∫√π¡ø™∂π™

  • Με µεγάλη επιτυχία πραγµατοποιήθηκανγια ένατη συνεχή χρονιά οι Εκδηλώσεις Οι-κονοµικής Σκέψης.

    Οι Εκδηλώσεις ξεκίνησαν µε µία ειδικήηµερίδα µε θέµα:

    ““Οι αλλαγές στο δίκαιο των Ανω-νύµων Εταιρειών””

    Στην ηµερίδα αναλύθηκε το νέο θε-σµικό πλαίσιο που διέπει τις ΑνώνυµεςΕταιρείες ύστερα από την τροποποίησητου Νόµου 2190/1920 µε το νέο Νόµο3604/2007.

    Όπως επισηµάνθηκε, ο νέος νόµος περίανωνύµων εταιρειών στόχο έχει αφ’ ενόςνα περιληφθούν νέες ρυθµίσεις που εκ-συγχρονίζουν τη σύσταση και λειτουργίατων ανωνύµων εταιρειών, είτε αυτέςέχουν αποτελέσει αντικείµενο κοινοτικήςρύθµισης είτε όχι και αφ’ ετέρου να ενσω-µατωθούν επί µέρους διατάξεις των οδη-γιών 2006/68/ΕΚ και 2003/58/ΕΚ.

    Με το νέο νόµο επήλθαν σηµαντικές καιπολυάριθµες τροποποιήσεις στον παλιόνόµο, καθώς 74 από τα 143 άρθρα τουτροποποιήθηκαν.

    Κύριος εισηγητής στην ηµερίδα ήταν οέγκριτος νοµικός, δικηγόρος στο Πρωτοδι-κείο Αθηνών και µέλος του ΠειθαρχικούΣυµβουλίου του ∆ικηγορικού ΣυλλόγουΑθηνών και µέλος του Ειδικού ∆ικαστηρίουκ. Ιωάννης ∆ρυλλεράκης. Ο εισηγητής, οοποίος έχει µεγάλη πείρα ως νοµικός σύµ-βουλος σε µεγάλες ανώνυµες εταιρείες,ενηµέρωσε διεξοδικά όσους παρευρέθη-καν στην ηµερίδα, σχετικά µε την οργά-νωση αλλά και τις τροποποιήσεις στιςοποίες είναι υποχρεωµένες να προβούνεντός συγκεκριµένων προθεσµιών οι ανώ-νυµες εταιρείες, προκειµένου να προσαρ-µοστούν στα όσα επιτάσσει το νέοθεσµικό πλαίσιο. Επίσης έδωσε χρήσιµεςπληροφορίες σε σχέση µε τις δυνατότη-τες αξιοποίησης του θεσµικού πλαισίουαπό τις ανώνυµες εταιρείες ώστε να µει-ώσουν το κόστος σε ό,τι αφορά τις υπο-χρεωτικές δηµοσιεύσεις κλπ.

    Την ηµερίδα παρακολούθησαν δικηγό-ροι, λογιστές και συµβολαιογράφοι.

    Η ίδια εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε καιστον Άγιο Νικόλαο σε συνεργασία µε το∆ικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου.

    Συνεχίστηκαν µε µία ηµερίδα η οποίαπραγµατοποιήθηκε σε συνεργασία µε τηνΕλληνική Εταιρεία ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων -Τµήµα Κρήτης και στα πλαίσια της Ευρω-παϊκής Εβδοµάδας Ποιότητας 2007 καιόπως φάνηκε ενδιέφερε ιδιαίτερα το επι-χειρηµατικό κοινό του Ηρακλείου µε θέµα:

    ““Σύγχρονη ηγεσία & Ανάπτυξη Αν-θρώπινου ∆υναµικού””

    Όπως είπε ο κ. Πέτρος Γιαννουλόπουλος,Πρόεδρος ∆.Ε. ΙΜΑ∆, Σύµβουλος Ανθρ. ∆υ-ναµικού, Singularlogic SA. ο οποίος ανα-φέρθηκε στις µεθόδους και τις τεχνικέςπρόσληψης και ανάπτυξης του Ανθρώπι-νου ∆υναµικού “το πιο σηµαντικό πράγµασε µια εταιρεία είναι το ανθρώπινο δυνα-µικό της και είναι πολύ σηµαντικό για τηνεκάστοτε εταιρεία το πώς θα βρει αυτούςτους ανθρώπους και εφόσον τους εντοπί-σει, πως θα τους αναπτύξει. Συνήθως αυτόπου γίνεται λανθασµένα και το πληρώνουνπάρα πολλές εταιρείες είναι ότι δεν παίρ-νουν ανθρώπους τους οποίους πραγµα-τικά χρειάζονται. Εµείς λοιπόνενηµερώνουµε τους επιχειρηµατίες για τοπώς πρέπει να επιλέγουν το ανθρώπινοδυναµικό, αφού έχουν δει τις ανάγκεςτους και δεύτερον ποιες είναι οι πρακτικέςπου µπορούν να κάνουν στη συγκεκριµένησυνέντευξη για την πρόσληψη νέων υπαλ-λήλων”

    Ο κ. ∆ηµήτρης Παπαθανασίου, Αντιπρό-εδρος ∆.Ε. ΙΜΑ∆, Σύµβουλος ∆ιοίκησης,Emporiki Bank αναφέρθηκε στο “Ρόλο τηςΗγεσίας στην εξέλιξη του Ανθρώπινου ∆υ-

    ναµικού”Ο κ. Παπαδηµητρίου Ιωάννης, ∆/ντής Ερ-

    γοστασίου “ΒΕΡΟ ΚΡΗΤΙΚΟ”, Μύλοι Κρήτηςαναφέρθηκε στην “Παρουσίαση ΒέλτιστωνΠρακτικών στην εφαρµογή συστηµάτωνΑνάπτυξης Ανθρώπινου ∆υναµικού”

    Την εκδήλωση συντόνισε ο Σαρρής Γ., ∆ι-ευθυντής ΕΕ∆Ε - Τµήµα Κρήτης, ο οποίοςανέφερε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσειςενδιαφέρον τους επιχειρηµατίες γιατί‘όπως χαρακτηριστικά είπε: “το θέµα τωνπροσλήψεων είναι ένα δύσκολο κοµµάτιγια την κάθε επιχείρηση και µάλιστα µέχριτώρα δεν έχει γίνει κατανοητή η µεγάλησηµασία που έχει το ανθρώπινο δυναµικόσε µια επιχείρηση και η περαιτέρω ανά-πτυξη του, που συµβάλλει στην αύξηση τηςπαραγωγικότητας”.

    Στη συνέχεια σε συνεργασία µε το Κέν-τρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Περι-φέρειας Κρήτης Europe Directπραγµατοποιήθηκε ηµερίδα µε θέµα:

    ““Η ∆ιεύρυνση της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων””.

    Στην οποία συµµετείχαν οι κ.κ.:• Αρναουτάκης Σταύρος, Ευρωβουλευτής.• Γιαννής Τάσος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής ΕΑΠ.• Παπαδόπουλος Ιερόθεος, ∆ιευθυντής της Αντιπροσωπείας τηςΕυρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

    σε .3

    Τεύχος 18ΕΚ∆ΟΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑ∆ΑΣ

    Θ΄ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

    Από την ηµερίδα µε Θέµα “Οι αλλαγές στο δίκαιο των Α.Ε.”.

  • Ενώ συντόνισε ο:• Αθ. Χ. Παπανδρόπουλος, Επίτιµος ∆ιεθνής Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων ∆ηµοσιογράφων.

    Τέλος οι εκδηλώσεις έκλεισαν µε µίασηµαντική ηµερίδα σε συνεργασία µε τηνΑναπτυξιακή Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαοµε θέµα:

    ““Επενδυτικές Ανάγκες &∆υνατότητες Νοµού Λασιθίου””

    Το φυσικό περιβάλλον αποτελεί το συγ-κριτικό πλεονέκτηµα του Νοµού, όπωςπροκύπτει από την ανάλυση των στοιχείωνγια τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Λα-σιθίου που παρουσίασε ο οικονοµολόγος- µελετητής κ. Νίκος ∆ρακωνάκης µεαφορµή την εκδήλωση που οργάνωσε τοΟικονοµικό Επιµελητήριο στον Άγιο Νικό-λαο.

    Το φυσικό περιβάλλον του νοµού δενχαρακτηρίζεται µόνο για την ποικιλία τωνφυσικών πόρων, αλλά και για την υψηλή οι-κολογική και αισθητική τους αξία. Η κτηνο-τροφία και η γεωργία, οι οποίες καλύπτουνσηµαντικό µέρος του παραγωγικού ιστούτου Νοµού, ασκούνται κυρίως µε τον συµ-βατικό τρόπο, έχοντας σοβαρές επιπτώ-σεις εκτός των άλλων και στο περιβάλλον.

    Σύµφωνα µε το µελετητή, ο συνδυα-σµός της ανάπτυξης του τουρισµού µε τηδιατήρηση και προστασία του φυσικού πε-ριβάλλοντος αποτελεί πεδίο πρόκλησηςγια το νοµό, καθώς δεν υπάρχουν πολλέςπεριοχές και περιπτώσεις όπου έχει επι-τευχθεί το µοντέλο αυτό, αρκεί το κράτοςνα προωθήσει και να υποστηρίξει τις απα-ραίτητες δηµόσιες επενδύσεις, δεδοµέ-νου ότι όπου το κράτος δηµιουργείυποδοµές, ο ιδιωτικός τοµέας σπεύδει ναεπενδύσει.

    Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο πουπαρουσίασε ο µελετητής ήταν τα ενταγ-µένα έργα στο νοµό Λασιθίου, παρουσιά-ζοντας τα κατά κατηγορία, σύµφωνα µε τατελευταία επίσηµα στοιχεία που διαθέτειτο Υπουργείο Οικονοµικών και καλύπτουντη χρονική περίοδο µέχρι τις 2 Οκτωβρίου2007.

    Συνολικά 68.350.577 ευρώ επενδύονταιστο νοµό, µε τις ιδιωτικές επενδύσεις στοντουρισµό να έχουν περίπου το 60% τουσυνολικού ποσού φτάνοντας τα 40.096.028ευρώ. Ακολουθούν οι ιδιωτικές επενδύσειςµε γενικότερο χαρακτήρα που φτάνουνστα 9.382.111 ευρώ και στη συνέχεια οιιδιωτικές επενδύσεις που αφορούν και τηνενίσχυση των µικροµεσαίων επιχειρήσεωνµε 3.173.937 ευρώ.

    Αυτό και µόνο το στοιχείο αποδεικνύειπερίτρανα εκείνο που επί δεκαετίες γνω-ρίζουµε στο νοµό Λασιθίου και αφορά τησχέση των επενδύσεων του ιδιωτικού µετο δηµόσιο τοµέα. ∆ηλαδή επί της ουσίαςστον τόπο αυτό επενδύουν οι ιδιώτεςχωρίς προηγουµένως το κράτος να δηµι-ουργεί τις κατάλληλες συνθήκες µε δηµό-σιες υποδοµές αλλά ακόµα και µετά τηδηµιουργία των µεγάλων ιδιωτικών επεν-δύσεων στον τουρισµό, οι δηµόσιες υπο-δοµές καθυστερούν πολύ χρονικά ή είναιεξαιρετικά µειωµένης προσφοράς, µε απο-τέλεσµα στην ουσία να µην βελτιώνουνπραγµατικά τις συνθήκες. Το παράδειγµατου χρόνου που απαιτήθηκε για να γίνει τοέργο του δρόµου της Ελούντας είναι χα-ρακτηριστικό. Και αυτό δεν οφείλεται µόνοστην αδυναµία που παρουσιάζει συνολικάτο ελληνικό κράτος να κινηθεί µε γρήγο-ρους ρυθµούς αλλά στη γενικότερη διαπί-στωση ότι δεν υπάρχει πραγµατικήυποστήριξη µε χρηµατοδοτήσεις µεγάλωνέργων στο νοµό.

    Ενδεικτικό στοιχείο µεγάλης χρηµατο-δότησης αποτελεί το ποσό που δίνεται γιατο ΒΙΟΠΑ του Αγίου Νικολάου 5.171.534

    ευρώ, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί τη µο-ναδική µεγάλη επένδυση την παρούσα πε-ρίοδο.

    Σε σχέση µε τα υπόλοιπα στοιχεία χρη-µατοδοτήσεων αξιοσηµείωτη είναι η χρη-µατοδότηση της µεταποίησης καιεµπορίας αγροτικών προϊόντων µε3.390.000 ευρώ, οι εναλλακτικές επενδύ-σεις σε αγροτικές περιοχές µε 2.554.442ευρώ, οι επενδύσεις στις γεωργικές εκµε-ταλλεύσεις µε µόλις 1,5 εκ. ευρώ περίπου.

    Τα έργα ανάπτυξης έρευνας και τεχνο-λογίας δεν ξεπερνούν κατά πολύ τις600.000 ευρώ, όπως και οι υποδοµές τηςκοινωνίας της πληροφορίας στην ανταγω-νιστικότητα που φτάνουν µόλις τις 277.000ευρώ ενώ οι ενέργειες πιστοποίησης γε-ωργικών προϊόντων και προώθησης προ-ϊόντων ποιότητας περιορίζονται στο ποσό177.718 ευρώ.

    Τα παραπάνω στοιχεία είναι καταλυτικάκαι µάλλον πολύ αρνητικά για ένα µοντέλοανάπτυξης που ταιριάζει στο νοµό και θαπρέπει σύµφωνα µε τον κ. ∆ρακωνάκη ναστηρίζεται σε τέσσερις άξονες: Πολιτι-σµός, τουρισµός, περιβάλλον και τοπικάπροϊόντα.

    Για να υπάρξει όµως προοπτική µε βάσηαυτή την αντίληψη, ο µελετητής υποστηρί-ζει ότι χρειάζεται: Προσήλωση στην Εξειδί-κευση και στην Ποιότητα, ΕπιχειρηµατικήΗθική και Επαγγελµατική Κουλτούρα, Αξιο-ποίηση ευκαιριών και χρηµατοδοτικώνµέσων, Συνέργεια, Συνεργασία, Σύµπραξη,και Συλλογικότητα.

    σε .4

    Από την ηµερίδα µε Θέµα “Η διεύθυνση της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων”.

    Από την ηµερίδα µε Θέµα “Επενδυτικές ανάγκες

    & δυνατότητες Ν. Λασιθίου”.

  • Ο Τουρισµός, προσφυώς ονοµά-

    σθηκε ανανεώσιµη πηγή ενέργειας,

    έχει ένα οριζόντιο ρόλο, αφού απλώ-

    νεται σε όλο το φάσµα ανάπτυξης

    οικονοµικών δραστηριοτήτων, βασικός

    συντελεστής ανταγωνιστικότητας,

    δηµιουργός εισοδηµάτων, πλούτου,

    απασχόλησης και περιφερειακής

    ανάπτυξης.

    Κατά γενική διαπίστωση και οµο-

    λογία, αυτή η βιοµηχανία διακοπών,

    Ταξιδίων κα ελεύθερου χρόνου, είναι ο

    περισσότερα υποσχόµενος κλάδος

    της οικονοµίας.

    Οι νέες όµως τάσεις, οι νέες

    προσεγγίσεις στον σχεδιασµό των

    επενδύσεων, επιβάλλουν την κατα-

    νόηση της εννοιολογικής διεύρυνσης

    του τουρισµού, απο την απλή διά-

    σταση των καλοκαιρινών διακοπών,

    στην πολυδιάστατη παροχή εµπειριών

    ελεύθερου χρόνου.

    Χρειάζεται λοιπόν µια νέα στρατη-

    γική, ένας νέος προσανατολισµός της

    επιχειρηµατικότητας σε επιλογή πα-

    ροχής προϊόντων και υπηρεσιών που

    καλύπτουν ολοένα και µεγαλύτερη

    περίοδο µέσα στον χρόνο, διαχέουν

    χωρικά και χρονικά τον Τουρισµό,

    χρησιµοποιώντας το βασικό προϊόν

    (ήλιος και θάλασσα) ως αναγκαία

    συνθήκη, αλλά όχι ικανή πλέον για την

    προσέλκυση και δηµιουργία νέας

    ζήτησης.

    Ηδη από το Λονδίνο, από την διεθνή

    τουριστική έκθεση World Travel Market,

    λανσάρεται η νέα εικόνα του Ελληνικού

    Τουρισµού,µε το ανάλογο slogan

    “Greece the true experience” (Ελλάδα- η αληθινή εµπειρία) που παρουσίασε

    ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ.

    Άρης Σπηλιωτόπουλος, υλοποιώντας

    τη µελέτη του στρατηγικού συµβούλου.

    Η προβολή του τουρισµού της χώρας

    στο εξωτερικό θα είναι πλέον από το

    2008 πολυθεµατική, περιλαµβάνοντας

    εννέα θεµατικές Ενότητες που

    αφορούν τον πολιτιστικό τουρισµό, τον

    τουρισµό υπαίθρου, τον περιηγητικό

    τουρισµό, τον τουρισµό υγείας και

    ευεξίας, τον συνεδριακό τουρισµό, τον

    τουρισµό πολυτελείας, τον τουρισµό

    πόλεων και τον παραθεριστικό

    τουρισµό.

    Η φιλοσοφία της νέας στρατηγικής

    για ανάπτυξη και διαφηµιστική προβολή

    κατά τοµέα, είναι κατ’ αρχάς προς τηνσωστή κατεύθυνση, αφού θα αναδείξει

    συγκριτικά πλεονεκτήµατα που έχει η

    Ελλάδα, τα οποία δεν θα

    προβάλλονταν όσο έπρεπε απο µία

    οριζόντια διαφηµιστική προβολή.

    Έτσι οι συγκεκριµένοι τοµείς θα

    αποκτήσουν δυναµική ικανή να

    δηµιουργήσει προστιθέµενη αξία στο

    συνολικό τουριστικό προϊόν και να

    καταστήσουν την χώρα ελκυστικό

    προορισµό για τουρισµό σε 12µηνη

    βάση.

    Τον τελευταίο καιρό παρατηρούµε

    ριζικές αλλαγές που κατακλύζουν τον

    χώρο του παγκόσµιου τουρισµού,

    οπότε µπορούµε να µιλάµε για µία

    ουσιαστική µετάβαση από τον “παλιό -παραδοσιακό” τουρισµό σε ένα “νέουτύπου τουρισµό”. Σίγουρα ηανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και της

    Κρήτης εξαρτάται από την ικανότητα

    µας να παρακολουθούµε τις αλλαγές

    αυτές στο διεθνές περιβάλλον.

    Ο “παλιός – παραδοσιακός”τουρισµός είναι κυρίως µαζικός,

    τυποποιηµένος, “πακεταρισµένος” καιπάνω από όλα οικονοµικά προσιτός

    στις µάζες. Οι κύριες αλλαγές που

    οδηγούν σε αυτό που λέµε “νέοτουρισµό” είναι η αύξηση του αριθµούτων καταναλωτών που επιζητούν

    εµπειρίες καθώς και περισσότερα

    “υπεύθυνα προϊόντα” και η διάχυση τηςτεχνολογίας των πληροφοριών, που

    οδηγούν στην ανάγκη συγκρότησης

    µιας ψηφιακής στρατηγικής για τον

    τουρισµό.

    σε .6

    ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ –ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

    Του Νικηφόρου Λαµπρινού*

  • Ποιοί είναι λοιπόν αυτοί οι νέοι

    τουρίστες, πως σκέπτονται, πως

    συµπεριφέρονται και τι αισθάνονται. Οι

    νέοι ταξιδιώτες είναι :

    • Μεγαλύτεροι ηλικιακά

    • Περισσότεροι υγιείς

    • Περισσότεροι έµπειροι

    • ∆εν µπορούν να ξεγελαστούν

    • Είναι ανεξάρτητοι

    Θα µπορούσαµε να ονοµάσουµε

    τους νέους αυτούς ταξιδιώτες ως ‘’Bou-rgeois - Bohemiens - Bobos’’. Οι Bobosαποτελούν µία νέα ψυχο-γραφικά

    οµάδα καταναλωτών.

    Όσον αφορά την Κρήτη, δεν

    µπορούµε να µπούµε σε µία λογική

    ανταγωνισµού χαµηλών τιµών µε τους

    εκτός ζώνης ευρώ µεσογειακούς

    ανταγωνιστές µας, οι οποίοι και πολλοί

    είναι και είναι βέβαιο ότι θα πληθύνουν

    ακόµη περισσότερο στο άµεσο

    µέλλον, αλλά πρέπει να

    δηµιουργήσουµε ένα αναδιορθωµένο

    χαρτοφυλάκιο τουριστικών προϊόντων,

    µία ποιοτική διαφοροποίηση, τονίζοντας

    την µοναδικότητα της, τη

    διαφορετικότητα της,

    επανατοποθετούµενοι στον Τουριστικό

    Χάρτη, προσφέροντας εµπλουτισµένες

    τουριστικές υπηρεσίες ή καλύτερα

    εµπειρίες, µορφές τουρισµού ειδικών

    ενδιαφερόντων.

    Η Κρήτη πρέπει και µπορεί να γίνει η

    Φλόριντα της Εύρωπης αλλά και ο

    διατροφικός τροφοδότης της Ευρώπης,

    ο βιότοπος της Ευρώπης.

    Η ισχυρή πρόκληση για την Κρητική

    Οικονοµία δεν είναι άλλη από την

    διασύνδεση, από την

    αλληλοσυµπλήρωση, από την

    αλληλοστήριξη των επιµέρους τοµέων

    Πρωτογενούς (Γεωργία - Κτηνοτροφία)µε τον Τριτογενή (Υπηρεσίες -Τουρισµός) και η άµβλυνση του

    ελλείµµατος διατοµεακής

    συνεργασίας.

    ∆ιαχρονικές αδυναµίες του

    Τουρισµού.

    Παραµένουν η αυξηµένη εξάρτηση

    από τους Tour Operators (καταλυτική

    απάντηση σε αυτό µπορούν να

    αποτελέσουν την επόµενη πενταετία οι

    αεροπορικές εταιρίες χαµηλού

    κόστους και το ∆ιαδίκτυο), η έντονη

    εποχικότητα, το µικρό µέγεθος των

    µονάδων, η µη εξοικείωση µε τις νέες

    τεχνολογίες και ο χαµηλός βαθµός

    εξειδίκευσης του απασχολούµενου

    προσωπικού.

    Από την άλλη πλευρά δεν µπορούµε

    να παραβλέψουµε:

    • Μία διακριτή εξασθένιση της

    δυναµικής κατ’ εξοχήν τουριστικώνπεριοχών όπως είναι η Κρήτη, τα

    ∆ωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου.

    • Την σοβαρή υστέρηση των

    συναλλαγµατικών εισπράξεων έναντι

    του ρυθµού των αφίξεων.

    Καλή ή κακή χρονιά, περί τουριστικής

    κίνησης

    Ένα από τα πλέον “δηµοφιλή”θέµατα.

    Είναι µία µακροχρόνια µεταβλητή, η

    εξέλιξη της οποίας εξαρτάται σε

    µεγάλο βαθµό από την προετοιµασία

    που έχει γίνει τα προηγούµενα χρόνια.

    Αλλά οι παράγοντες που

    επηρεάζουν την κίνηση είναι και

    • Η Ισοτιµία του Ευρώ

    • Η τιµή του πετρελαίου

    • Η εξέλιξη του πληθωρισµού και η

    πολιτική κατάσταση στις χώρες - πηγέςτων τουριστών.

    • Ο αριθµός των πτήσεων που

    προγραµµατίζονται

    Αλλα ο σηµαντικότερος παράγοντας

    που επηρεάζει διαχρονικά τη ζήτηση,

    είναι η σχέση τιµής / προσφερόµενης

    ποιότητας. Αγγλιστί value for money.

    ∆ύο “άβολες” αλήθειες της Κρήτης.Οι δυσλειτουργίες του αεροδροµίου

    Ηρακλείου, το οποίο παρά τις όποιες

    επεκτάσεις και βελτιώσεις, έχει

    εξαντλήσει την φέρουσα ικανότητά του.

    Με το ίδιο µοντέλο εποχικότητας το

    αεροδρόµιο “Νίκος Καζαντζάκης” στοάµεσο µέλλον αδυνατεί να υποστηρίζει

    περαιτέρω ποσοτική (για τη σηµερινή

    κατάσταση δεν επιτρέπει αναφορά

    στην ποιότητα), ανάπτυξη στην Κρήτη.

    Η δεύτερη “άβολη” αλήθεια είναι ηυποβάθµιση του περιβάλλοντος και δή

    η έλλειψη καθαριότητας στους

    κοινόχρηστους χώρους και οι

    ανεξέλεγκτες απορρίψεις σκουπιδιών.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει

    γνωµοδοτήσει ότι έχουµε τα

    καθαρότερα θαλάσσια νερά από όλες

    τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Μεγάλη διαφήµιση για µας. Ας µην

    επιτρέψουµε στην Ε.Ε. να γνωµοδοτήσει

    αντίστροφα στη στεριά.

    * Οικονοµολόγος - Πρόεδρος ∆.Σ.

    Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου.

    σε .7

    Τεύχος 18ΕΚ∆ΟΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑ∆ΑΣ

    Κατά γενική διαπίστωση και οµολογία, αυτή η

    βιοµηχανία διακοπών, Ταξιδίων κα ελεύθερου

    χρόνου, είναι ο περισσότερα υποσχόµενος κλάδος

    της οικονοµίας.

    Οι νέες όµως τάσεις, οι νέες προσεγγίσεις στον

    σχεδιασµό των επενδύσεων, επιβάλλουν την

    κατανόηση της εννοιολογικής διεύρυνσης του

    τουρισµού, απο την απλή διάσταση των καλοκαιρινών

    διακοπών, στην πολυδιάστατη παροχή εµπειριών

    ελεύθερου χρόνου.

  • Οι συκοφαντικές και ταυτοχρόνως

    γελοίες επιθέσεις κατά του χρη-

    µατιστηριακού θεσµού έχουν, αφ’ ενός,ιδεολογικό υπόβαθρο και, αφ’ ετέρου,ιδιοτελή τηλεοπτικά κριτήρια

    Η κατάσταση είναι πλέον εξοργι-στική.

    Το θέαµα αποκρουστικά κάλπικο. Η

    εκφορά του λόγου ανυπόφορη και η

    δηµοσιογραφία καταρρακωµένη. Μήνες

    τώρα, αµόρφωτες και κενές

    περιεχοµένου τηλεπαρουσιάστριες,

    αδαείς περί τα οικονοµικά φωνα-κλάδες

    τηλεδιασκεδαστές κα δήθεν ξερόλες

    πολιτικοί και δηµοσιογράφοι

    προσπαθούν να µάς πείσουν ότι το

    χρηµατιστήριο είναι µόνον τζόγος, τα

    οµόλογα σκέτη απάτη και οι επενδύσεις

    σε κινητές αξίες απεχθής

    γκανγκστερισµός.

    Εφόσον αυτά πιστεύουν οι προανα-

    φερθέντες, ευθύς εξ’ αρχής τουςπαρακαλούµε να πιέσουν αµέσως τους

    εργοδότες καναλάρχες τους να

    βγάλουν τις εταιρείες τους από το

    Χρηµατιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) και

    να επιστρέψουν στους αποτα-µιευτές

    τα αµέτρητα δισεκατοµµύρια δραχµές

    τα οποία άντλησαν. Ακόµα, θα πρέπει να

    πείσουν τους 325 βουλευτές και

    ευρωβουλευτές να ρευστοποιήσουν και

    να απαλλαγούν από τα 3,2 δισεκατ.

    ευρώ µετοχές, οµόλογα, αµοιβαία

    κεφάλαια κλπ που κατέχουν, διότι

    λογικώς είναι προϊοντα τζόγου και ο

    τελευταίος δεν συνάδει µε την

    βουλευτική ιδιότητα.

    Επιπλέον, οι τηλεγελωτοποιοί ας

    ζητήσουν να κηρυχθεί το ΧΑΑ

    “παράνοµος οίκος τζόγου” και να κλείσειµε συνοπτικές διαδικασίες. Βεβαίως, θα

    πρέπει τότε οι εισηγµένες εταιρείες, µε

    πρώτες τις τράπεζες, να επιστρέψουν

    στον “περιούσιο λαό” τα από τηναποταµίευσή του απωλε-σθέντα

    κεφάλαια. Τέλος, καλόν θα ήταν όσοι

    από τους τηλεγελωτοποιούς κατέχουν

    κινητές αξίες (µετοχές, οµόλογα και

    άλλα παρόµοια), να τις δηλώσουν

    δηµοσίως και να τις ρευστοποιήσουν.

    Αν όλα τα παραπάνω δεν

    πραγµατοποιηθούν, τότε οι τηλεγε-

    λωτοποιοί είναι ψεύτες, συκοφάντες και

    δόλιοι. Παραπλανούν συστηµατικά και

    προς ίδιον όφελος τον ελληνικό λαό,

    τον οποίο θέλουν άβουλο και άκριτο. Ας

    δούµε, όµως, γιατί ψεύδονται

    αυσυστόλως και άνευ αντιλόγου οι

    τηλεγελωτοποιοί.

    Πρώτον, µάς λένε ότι στο ΧΑΑ

    χάθηκαν σε µία εβδοµάδα 20 δισεκατ.

    ευρώ. ∆εν µάς εξηγούν, όµως, πώς τα

    µέτρησαν αυτά τα απωλεσθέντα

    κεφάλαια, ποιοι τα έχασαν και, κυρίως,

    από πού χάθηκαν. Έχουν, ωστόσο, τον

    λόγο τους που δεν µάς λένε τίποτε από

    αυτά. Από την 1η Ιανουαρίου 2007 έως

    την 17η Αυγούστου 2007, όσοι είχαν

    επενδύσει σε µετοχές υψηλής

    κεφαλαιοποιήσεως, και δη τραπεζικές,

    πραγµατοποίησαν κέρδη περί τα 60

    δισεκατ. ευρώ και είδαν τις µετοχές

    τους να υπερτιµώνται κατά 26%

    περίπου. Τα κέρδη τους αυτά θα ήσαν

    κατά 14 δισεκατ. ευρώ περισσότερα αν,

    στο µεταξύ, δεν είχε εκδηλωθεί η

    παροδική και ήσσονος σηµασίας κρίση

    στην αµερικανική αγορά ακινήτων. Κρίση

    η οποία ήταν σαφέστατα διορθωτική και,

    όπως επισηµαίνει το βρεταννικό

    περιοδικό The Economist, απολύτως

    αναγκαία.

    Ταυτοχρόνως, όµως, η κρίση αυτή

    έδειξε ποια είναι και τα τρωτά σηµεία

    του παγκοσµίου χρηµατοοικονοµικού και

    πιστωτικού συστήµατος, το οποίο την

    τελευταία εικοσαετία –όσο και αν αυτόενοχλεί τους ανθρώπους του

    αντιφιλελευθερισµού– συνέβαλε στηνδηµιουργία απίστευτου πλούτου. Έτσι,

    όπως υπολογίζουν η Παγκόσµια

    Τράπεζα και ο Οργανισµός Οικο-νοµικής

    Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ),

    από το 1990 µέχρι σήµερα, στην

    Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η εντυπωσιακή

    ανάπτυξη του λαϊκού καπιταλισµού

    κατέστησε πλούσιους περισσότερους

    από 100.000.000 πολίτες-επενδυτές, οι

    οποίοι, παρά την χρηµατιστηριακή κρίση

    του 2000, είδαν τις περιουσίες τους

    σχεδόν να τριπλασιάζονται.

    Και αυτό είναι εύλογο. Λόγου χάρη, αν

    στην Ελλάδα ένας επενδυτής είχε

    επενδύσει το 1996, µε τον ∆είκτη του

    χρηµατιστηρίου στις 650 µονάδες,

    340.750 δρχ, δηλαδή 1.000 ευρώ, στις 31

    Ιουλίου 2007 θα είχε κατ’ ελάχιστον7.600 ευρώ, δηλαδή 6.600 ευρώ

    επιπλέον του αρχικού του κεφαλαίου. Αν

    το ίδιο πρόσωπο, την αυτή περίοδο, είχε

    επενδύσει σε τραπεζικές µετοχές

    ορθολογικά επιλεγµένες, θα διέθετε

    στις 31/7 περί τα 20.000 ευρώ, συν τα

    ενδιαµέσως εισπραχθέντα µερίσµατα.

    Ασφαλώς, δεν ισχύει το ίδιο για τους

    επενδυτές οι οποίοι εισήλθαν στην

    χρηµατιστηριακή αγορά το 1999, όταν ο

    ∆είκτης του ΧΑΑ βρισκόταν στις 6.300

    µονάδες. Παρόλα αυτά, αρκετές

    µετοχές στην Σοφοκλέους, µε βάση το

    µέγιστο του 1999, έχουν σήµερα

    ανέλθει στα ίδια επίπεδα.

    Κατά τα λοιπά, όπως επισηµαίνει το

    έγκυρο χρηµατιστηριακό περιοδικό

    Χρήµα, την τελευταία δεκαετία καλές

    αποδόσεις είχαν και τα ελληνικά

    συνταξιοδοτικά ταµεία, παρά την σφικτή

    αγκαλιά του κράτους –αυτή δε η αγκαλιάείναι που παράγει διαφθορά, και ουδείς

    άλλος. ∆ιότι αυτή είναι η πραγµατική

    αιτία του όντως σοβαρού σκανδάλου

    των δοµηµένων οµολόγων. Σκάνδαλο

    το οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε µε

    πρωτοφανή ερασιτεχνισµό, αποδει-

    κνύοντας ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο

    Βασίλειο της ∆ανιµαρκίας –σάπιο πουοφείλεται στον άκρατο κρατισµό και στο

    απίθανο πελατειακό πολιτικό σύστηµα

    το οποίο από µόνο του παράγει

    διαφθορά, για την οποίαν ουδείς οµιλεί.

    * Επίτιµος ∆ιεθνής Πρόεδρος της

    Ένωσης Ευρωπαίων ∆ηµοσιογράφων.

    Ποιοί και γιατί θέλουν τηνκαταστροσφή του ΧΑΑ

    σε .8

    Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου *

  • Όλοι µας γνωρίζουµε τις δυσκολίες

    που αντιµετωπίζουν τα νησιά και

    κυρίως τις δυσκολίες που πηγάζουν

    από την γεωγραφική τους αποµόνωση.

    Όλοι µας, επίσης, γνωρίζουµε ότι οι

    δυσκολίες αυτές δεν µπορούν να

    ξεπεραστούν από µόνες τους.

    Χρειάζονται ειδικά µέτρα στήριξης

    για να µπορέσουν τα νησιά, όχι µόνο

    να ξεπεράσουν τα προβλήµατα που

    αντιµετωπίζουν αλλά και να

    αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που

    προσφέρει η κοινή αγορά αλλά και η

    παγκοσµιοποιηµένη οικονοµία.

    Για την οικονοµική και κοινωνική

    συνοχή, που αποτελεί άλλωστε και

    θεµελιώδη στόχο της Ευρωπαϊκής

    Ένωσης, οι δυσκολίες που

    αντιµετωπίζουν περιοχές µε

    γεωγραφικά µειονεκτήµατα όπως οι

    νησιωτικές έχουν αναγνωριστεί και

    αναφερθεί στα επίσηµα κείµενα της

    Ένωσης.

    Έχει δηµιουργηθεί, δηλαδή, η

    νοµική βάση για ειδικευµένα µέτρα

    και πολιτικές για τις νησιωτικές

    περιοχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Ωστόσο, τέτοια µέτρα δεν υπήρξαν

    έως και σήµερα.

    Η χρηµατοδότηση που οι νησιωτικές

    περιοχές είχαν στην διάθεση τους για

    να αµβλύνουν τα προβλήµατα και για

    να τοποθετήσουν τα νησιά σε ισότιµη

    θέση µε τις άλλες περιοχές της

    Ένωσης δεν ήταν αρκετή.

    Σύµφωνα µε πρόσφατα στοιχεία που

    έδωσε η ΕΕ στην τέταρτη Έκθεση για

    την Συνοχή, το ΑΕΠ των νησιωτικών

    περιοχών την περίοδο 1999-2004

    παρουσιάζει µία ελαφρά σύγκλιση

    προς το µέσο ευρωπαϊκό όρο αλλά

    µε λίγες εξαιρέσεις (π.χ. το Νότιο

    Αιγαίο) συνεχίζει να παραµένει κάτω

    του 75%. Πολλά πρέπει ακόµη να

    γίνουν.

    Η περίοδος 2007-2013 είναι η πρώτη

    προγραµµατική περίοδος όπου ο

    στόχος της εδαφικής συνοχής έρχεται

    ως τρίτος πυλώνας, µετά την

    οικονοµική και κοινωνική, να

    συµπληρώσει τις δράσεις της

    πολιτικής Συνοχής.

    Είναι, δηλαδή, η πρώτη φορά που

    λαµβάνουν µία άλλη διάσταση, οι δύο

    θεµελιώδεις προϋποθέσεις για

    ισόρροπη ανάπτυξη σε περιφερειακό

    επίπεδο: ότι όλες οι περιφέρειες

    έχουν ανάγκη από κάποιες ελάχιστες

    βασικές υποδοµές και ότι χρειάζονται

    πρόσβαση στην καινοτοµία, δηλαδή

    σε εφαρµογές πληροφορικής και

    επικοινωνιών, στη γνώση και το

    επιχειρηµατικό περιβάλλον.

    Και οι δύο αυτές θεµελιώδης

    προϋποθέσεις είναι εµφανές ότι

    αποτελούν και τις βασικές προκλήσεις

    για τα νησιά. Η εγγύηση της πρόσβαση

    και της ύπαρξης βασικών υποδοµών

    για όλους τους πολίτες δεν αποτελεί

    σήµερα µόνο απαραίτητο παράγοντα

    ανάπτυξης αλλά και ηθική υποχρέωση

    όλων µας στην Ευρώπη των ίσων

    ευκαιριών.

    Θα πρέπει να δούµε και να

    αποφασίσουµε τι είδους οικονοµική

    ανάπτυξη θέλουµε για τα νησιά µας

    και πως τα συγκριτικά µειονεκτήµατα

    µπορούν να αποτελέσουν συγκριτικά

    πλεονεκτήµατα στην οικονοµία της

    γνώσης.

    ∆ιασφαλίζοντας την εφαρµογή της

    αρχής της Καθολικής Υπηρεσίας προς

    όλους τους νησιώτες. Προωθώντας

    ένα νέο αναπτυξιακό µοντέλο που θα

    βασίζεται στην αειφορική αξιοποίηση

    των µοναδικών περιβαλλοντικών και

    πολιτισµικών πόρων των νησιών µας.

    Σχεδιάζοντας από την αρχή το

    σύστηµα των θαλάσσιων µεταφορών,

    µε βάση τις πραγµατικές τους ανάγκες

    επικοινωνίας.

    Η νησιωτικότητα απαιτεί

    ολοκληρωµένη προσέγγιση από τις

    υφιστάµενες πολιτικές αλλά και

    ιδιαίτερα οικονοµικά και θεσµικά

    µετρά στήριξης σε ευρωπαϊκό

    επίπεδο. Όλοι οι σχετικοί πόροι των

    διαρθρωτικών ταµείων αλλά και του

    Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταµείου

    Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να

    αξιοποιηθούν.

    Μόνο έτσι θα αναδείξουµε και θα

    διασφαλίσουµε αυτά τα

    ανεπανάληπτα µνηµεία της φύσης και

    της ανθρώπινης δηµιουργίας, αυτήν

    την πολύτιµη κληρονοµιά που

    αποτελούν τα νησιά µας.

    * Ευρωβουλευτής - Οικονοµολόγος

    «Νέα δεδοµένα και�ροσκλήσεις για τις νησιωτικές �εριοχές»

    σε .9

    Τεύχος 18ΕΚ∆ΟΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑ∆ΑΣ

    Του Σταύρου Αρναουτάκη *

  • Το κείµενο που ακολουθεί αποτελείµέρος εισήγησης που έγινε στις Βρυ-ξέλλες, στα πλαίσια των εκδηλώσεων“OPEN DAYS 2007” (Ευρωπαϊκή εβδοµάδαπόλεων και περιφερειών - 10 Οκτωβρίου2007) σε θεµατικό κύκλο µε επίκεντρο τηΜεσόγειο και τις νέες διαπεριφερειακέςσυνεργασίες.

    Προσεγγίζοντας λιγότερο τεχνοκρατικάκαι περισσότερο πολιτικά το εν λόγω θέµαθα καταθέσω την εµπειρία µου από τηνΚρήτη.

    Στο ξεκίνηµα µιας νέας περιόδου γιαπολιτικές και προγράµµατα που αφορούντη Μεσόγειο, νοµίζω ότι οφείλουµε όλοι(τοπικοί φορείς, περιφέρειες, πανεπιστήµια,επιµε-λητήρια κ.λπ) ναεπαναπροσδιορίσουµε τι επιδιώκουµε, τιπρέπει να αναδείξουµε, που πρέπει ναστοχεύουµε, πέρα από την ικανοποίησητων επιµέρους στόχων των προγραµµάτωνκαι των επιµέρους Ευρωπαϊκών πολιτικών.

    Νοµίζω ότι έχει έρθει η ώρα ναυπογραµµίσουµε την αναγκαιότηταεπαναπροσδιορισµού της θέσης τηςΜεσογείου και την διεκδίκηση µιας πιοκεντρικής θέσης του ρόλου της στην Ε.Ε.

    Ασφαλώς αυτό αφορά κυρίως τιςΚεντρικές Κυβερνήσεις, όµως πολλάδιαπεριφερειακά προγράµµατα καισυνεργασίες θα πραγµατοποιηθούν απόΤοπικούς Φορείς, άρα σ’ αυτούςµεταφέρεται µια µεγάλη ευθύνη.

    Με δεδοµένα την διαφορετικότηταπρογραµµάτων και συνεργασιών, αυτό πουµπορεί να αποτελέσει για όλους τουςφορείς των Ευρωπαϊκών ΜεσογειακώνΧωρών ένα κοινό σηµείο αναφοράς είναι ηενίσχυση του στόχου για ένα πιο κεντρικόρόλο της Μεσογείου στην Ε.Ε.

    Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για κάθεµεσογειακή περιοχή ξεχωριστά αλλά και γιατην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολοτης.

    Μέσα από την αξιοποίηση των νέωνευκαιριών συνεργασίας θα πρέπει νασυγκεκριµενοποιηθούν οι στόχοι µαςκατ΄επέκταση, να δηµιουργηθούν στα-

    θερές και µόνιµες δοµές, να υιοθετηθούνµηχανισµοί επικοινωνίας, συναντήσεωναποφάσεων και κοινού σχεδιασµού.

    Κυρίως δε να αναδείξουµε µέσα από τιςδιεργασίες αυτές ότι η Μεσόγειος δενείναι µόνο µια ακόµη περιοχή πουπροσφέρεται για οικονοµικές ανταλλαγέςή επενδύσεις αλλά κάτι περισσότερο.Αποτελεί και σήµερα το λίκνο τουΕυρωπαϊκού Πολιτισµού. Άρα µπορεί νασυµβάλλει καθοριστικά ώστε να καλυφθούνσοβαρά ευρωπαϊκά ελλείµµατα που δενέχουν να κάνουν µε τα οικονοµικά ή τηντεχνολογία.

    Ελλείµµατα που δεν διαµορφώνουν έναελκυστικό Ευρωπαϊκό όραµα. Κι ένα τέτοιοόραµα δεν µπορεί παρά να στηρίζεται στιςανθρώπινες αξίες, δηλαδή στον Πολιτισµό. Οπολιτισµός µε την πολύπλευρη διάστασηπου έχει αποκτήσει. Αυτό δηλαδή που σεαφθονία διαθέτει η µεσογειακή λεκάνη,ευρωπαϊκή και µη. Αυτό θα πρέπει νααποτελέσει, κατά την άποψη µου, τοκεντρικό σηµείο αναφοράς όλων µας,σεβόµενοι βεβαίως και λαµβάνοντας υπ’όψη τις επιµέρους ανάγκες και στόχουςπρογραµµάτων και συνεργασιών. Ηεπανάληψη µιας απλής διαχείρισης καιυλοποίησης όλων αυτών τωνχρηµατοδοτικών εργαλείων δεν θα πρέπεινα είναι αυτοσκοπός αφού οι εµπειρίεςµαρτυρούν ότι τις περισσότερες φορέςδεν ικανοποιούν ουσιαστικά ακόµη και τουςεπιδιωκόµενους απλούς στόχους τωνπρογραµµάτων αυτών.

    Από την εµπειρία που έχει αποκτηθείπλέον στην Κρήτη φαίνεται ότι:

    α) Από την µέχρι σήµερα προσπάθειατων Ευρωπαϊκών παρεµβάσεων στο χώροτης Μεσογείου δεν έχουν προκύψειουσιαστικές προσεγγίσεις µε τις µηκοινοτικές περιοχές, στον επιθυµητό βαθµόκαι εύρος.

    β) Οι µορφές παρεµβάσεων (τύπου MED)δεν είχαν ολοκληρωµένη προσέγγιση αλλάµε την αποσπασµατική τους µορφή έφεραναποσπασµατικά αποτελέσµατα .

    γ) ∆εν δηµιουργήθηκαν στο βαθµό που

    θα έπρεπε σταθερές και µε διάρκεια,συνεργασίες και συµπράξεις.

    δ) ∆εν δηµιουργήθηκαν δυναµικές πουνα διευκολύνουν ιδίως τις ΜεσογειακέςΧώρες να συµµετάσχουν µε καλύτερουςκαι αποτελεσµατικότερους όρους στη νέαπερίοδο που ξεκινά.

    ε) ∆εν υπήρχε οµοιογένεια στιςδιαδικασίες υλοποίησης προγραµµάτων καισυνεργασιών, από χώρα σε χώρα.

    στ) ∆εν συµµετείχαν ουσιαστικότερα οιτοπικές και περιφερειακές αρχές καιφορείς.

    Στις κατευθύνσεις για την περίοδο πουξεκινά υπάρχουν πολλές καινοτοµίες, (π.χ.Ευρωπαϊκός Όµιλος Εδαφικής Συνεργασίαςκ.λπ), νέα “εργαλεία” δουλειάς.

    Οι φορείς της Κρήτης έχοντας αποκτήσεισηµαντική εµπειρία συνεργασιών και µε µηκοινοτικές µεσογειακές περιοχές µπορούννα αποτελέσουν φορείς πρωτοβουλίας γιακοινά προγράµµατα και γέφυραδιασύνδεσης Ευρωπαϊκών Φορέων µεαντίστοιχους των προαναφερόµενωνπεριοχών. Μπορούν να συµµετάσχουν σεκοινές υποβολές προγραµµάτων µεάλλους Ευρωπαϊκούς Εταίρουςµεταφέροντας αυτή την σηµαντική καιαναγκαία εµπειρία και να αξιοποιήσουνυφιστάµενα δίκτυα συνεργασίας για τηνπροσέγγιση µε τις λεγόµενες “δύσκολεςπεριοχές” της Μεσογείου.

    Οι φορείς της Κρήτης µπορούν ναενισχύσουν τον στόχο µέσα από τη δράσητους και την συµµετοχή τους για µια πιο“Μεσογειακή Ευρώπη” και µια πιο“Ευρωπαϊκή Μεσόγειο”, µε όρουςπολιτισµού και πραγµατικά αµοιβαίουσεβασµού. Η εµπειρία, η ωριµότητα, ηγνώση, υπάρχουν για να αξιοποιηθούν οινέες ευκαιρίες. Ας υπάρξει και η θέληση.

    *∆ήµαρχος Επισκοπής – Οικονοµολόγος

    σε .10

    Η µεσογειακή συνεργασίαστα �λαίσια της νέας�ρογραµµατικής �εριόδου(Εµ�ειρίες – Προτάσεις)Του Χάρη Ροδιτάκη*

  • Η άριστη νοµισµατική περιοχή ανα-φέρεται σε µία οµάδα χωρών εντός µιαςγεωγραφικής περιοχής, των οποίων τανοµίσµατα συνδέονται µεταξύ τους µεαµετάκλητα σταθερές ισοτιµίες ή έχουναποσυρθεί κι αντικατασταθεί από έναενιαίο νόµισµα, ενώ έναντι των νοµι-σµάτων άλλων χωρών µπορούν ναδιακυµαίνονται ελεύθερα. Η δηµιουργίαµιας άριστης νοµισµατικής περιοχήςαποσκοπεί από τη µια πλευρά στηνµεγιστοποίηση των ωφελειών πουπροκύπτουν από τον καθορισµόαµετάκλητα σταθερών συναλλαγµα-τικών ισοτιµιών (ή την υιοθέτηση ενιαίουνοµίσµατος) και από την άλλη στηνελαχιστοποίηση του κόστους που συνε-πάγεται η εγκατάλειψη της τιµής συναλ-λάγµατος ως µέσου οικονοµικήςπολιτικής.

    Τα απαιτούµενα κριτήρια που θαπρέπει να τηρούνται, σύµφωνα µε τηνπαραπάνω θεωρία, για την επιτυχία µιαςνοµισµατικής ένωσης συνδέονται άµεσαµε την επίτευξη ενός ικανοποιητικούβαθµού σύγκλισης µεταξύ των κρατώνµελών. Ο όρος σύγκλιση αναφέρεταικυρίως στη σµίκρυνση των διαφορώνστα οικονοµικά µεγέθη (τιµές, επιτόκιακ.α.) και επιδόσεις ανάµεσά τους. Πιοσυγκεκριµένα, η σύγκλιση προσδιο-ρίζεται από τέσσερις επιµέρους αντικει-µενικούς παράγοντες καίριας σηµασίας:πληθωρισµός, δηµοσιονοµική σταθε-ρότητα, επιτόκια και συναλλαγµατικέςισοτιµίες.

    Ο πληθωρισµός αποτελεί το βασι-κότερο ίσως κριτήριο καθώς οι άλλοιτρεις είναι στενά συνδεδεµένοι µεαυτόν και στην περίπτωση που υπάρξεισύγκλιση των επιπέδων πληθωρισµώντων κρατών µελών, είναι δηλαδή ίδιοι ήέστω παρόµοιοι, τότε θα υπάρξει στα-θεροποίηση στα επιθυµητά επίπεδα καιτων άλλων τριών παραγόντων. Θαµπορούσε να ισχυριστεί πως το κριτήριοαυτό, το οποίο όσον αφορά στην ΟΝΕθεσπίστηκε µε τη συνθήκη τουΜάαστριχτ, σχεδιάστηκε κατά κάποιοτρόπο ώστε να προκαταβάλει τουςοικονοµικούς παράγοντες ώστε οι ίδιοιαπό µόνοι τους να αλλάξουν τιςπληθωριστικές τους προσδοκίες.

    Το κριτήριο της δηµοσιονοµικήςσταθερότητας επικεντρώνεται στο ύψοςτων δηµοσιονοµικών ελλειµµάτων και

    του δηµόσιου χρέους. Επιθυµητή σεαυτήν την περίπτωση είναι η διατήρησητων δυο παραπάνω µεγεθών σε καθο-ρισµένα χαµηλά επίπεδα. Ένα µεγάλολοιπόν έλλειµµα στο ισοζύγιο πληρω-µών, θα µπορούσε να φέρει σε αρκετάµειονεκτική θέση εκείνη τη χώρα έναντιτων υπολοίπων χωρών-µελών τηςένωσης.

    Επιπρόσθετα, σε παρόµοια επίπεδα θαπρέπει να κινούνται και τα επιτόκια σταδιάφορα κράτη, τόσο τα βραχυ-πρόθεσµα, όσο και τα µακροπρόθεσµα.Η διάκριση αυτή λαµβάνεται υπόψη,καθώς τα βραχυπρόθεσµα χρησιµο-ποιούνται περισσότερο ως µέσο πολι-τικής ενώ τα δεύτερα αντανακλούνµεταξύ άλλων τις εκτιµήσεις για τιςπροοπτικές του πληθωρισµού.

    Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση γιατην επιτυχή υιοθέτηση ενός συστήµατοςσταθερών συναλλαγµατικών ισοτιµιών ήενιαίου νοµίσµατος, αποτελεί η στα-θεροποίηση της συναλλαγµατικής ισο-τιµίας των υποψήφιων κρατών-µελώνπροτού της εισχώρησής τους στηνένωση. Συχνά, όµως, η σταθερότητα τηςσυναλλαγµατικής ισοτιµίας συνεπάγεταικάποιο κόστος σε όρους αντα-γωνιστικότητας µεταξύ των χωρών.

    Η ανάλυση των παραπάνω κριτηρίωναναφέρεται κυρίως στην ονοµαστικήσύγκλιση. Υπάρχουν, όµως και κάποιοιάλλοι παράγοντες, από τους οποίουςεξαρτάται σηµαντικά ο σχηµατισµός µιαςάριστης νοµισµατικής περιοχής, όπωςγια παράδειγµα ο βαθµός κινητικότηταςτων συντελεστών παραγωγής µεταξύτων χωρών που συµµετέχουν στηνένωση, ο βαθµός εξάρτησης µιας χώραςαπό τις εξωτερικές συναλλαγές και οβαθµός διαφοροποίησης της παρα-γωγής.

    Συνοψίζοντας, η θεωρία της άριστηςνοµισµατικής περιοχής αναφέρεται σταχαρακτηριστικά εκείνα που θα πρέπει ναδιαθέτουν οι υποψήφιες χώρες µέληµιας νοµισµατικής ένωσης. Η θεωρίααυτή, λοιπόν, καταλήγει στο συµπέ-ρασµα πως το σύστηµα των σταθερώνσυναλλαγµατικών ισοτιµιών ή ακόµηπαραπέρα το σύστηµα ενιαίου νοµί-σµατος είναι το πλέον κατάλληλο για τιςπεριοχές εκείνες που χαρακτηρίζονταιαπό υψηλό βαθµό ολοκλήρωσης µέσωτου διεθνούς εµπορίου, της κίνησης των

    συντελεστών παραγωγής και αδυνατούννα επηρεάσουν τα διεθνή δρώµενα,λόγω της µικρής κι ανίσχυρης θέσης πουκατέχουν στην παγκόσµια αγορά.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί κυρίωςτο ερώτηµα εάν η Ευρώπη αποτελεί µιαάριστη νοµισµατική περιοχή µε βάση τηθεωρία που αναπτύχθηκε. Για ναθεωρηθεί µια περιοχή άριστη, απα-ραίτητη προϋπόθεση είναι να ικα-νοποιούνται συνολικά αλλά και για κάθεµια χώρα χωριστά τα κριτήρια και οιπαράγοντες που αναφέρθηκαν παρα-πάνω.

    Γενικά, στην ευρωζώνη παρατηρού-νται απουσία σύγκλισης των επιπέδωνπληθωρισµού, αδυναµία ύπαρξης µιαςεπιτυχηµένης κεντρικής δηµοσιονοµικήςπολιτικής, διαµόρφωση διαφορετικώνεπιτοκίων καθώς και δυσκαµψία στιςαγορές εργασίας και προϊόντων. Τακράτη µέλη της ΟΝΕ έχουν τα δικά τουςθεσµικά και οικονοµικά χαρακτηριστικά,γεγονός που δυσκολεύει αρκετά τηνεπιδιωκόµενη σύγκλιση. Εξαιτίας τωνπαραπάνω υπαρκτών εµποδίων, συχνέςείναι οι έντονες αµφιβολίες αλλά και οιαντιδράσεις πάνω στην εφαρµογή καιεπιτυχία αυτού του θεσµού.

    Μελετώντας πιο προσεκτικά τα κριτή-ρια που σχετίζονται µε τη θεωρία τηςάριστης νοµισµατικής περιοχής, παρα-τηρεί κανείς πως ποικίλλουν τα επίπεδαπληθωρισµού µεταξύ των χωρών τηςΟΝΕ κι επιπλέον αναµφίβολη είναι ηγενικότερη τάση αύξησης των τιµών,γεγονός που επιδρά αρνητικά στηνοικονοµική κατάσταση των κατοίκων,καθώς δε συνοδεύεται δυστυχώς απόαντίστοιχη αύξηση των µισθών, µεαποτέλεσµα τη σηµαντική µείωση τουπραγµατικού διαθέσιµου εισοδήµατος.

    Επιπλέον, χωρίς τα επιθυµητά αποτε-λέσµατα φαίνεται να εφαρµόζεται ηκεντρική δηµοσιονοµική πολιτική, µεσυνέπεια την έντονα ανοµοιογενή οικο-νοµική κατάσταση των κρατών µελών.Βασικός στόχος της είναι η µεταβίβασηοικονοµικών πόρων από τις πλεο-νασµατικές χώρες σε κείνες µεοικονοµικά προβλήµατα. Η παραπάνω,όµως, πολιτική φαίνεται να περιορίζεταισηµαντικά από τις µειωµένες αρµο-διότητες φορολόγησης που διαθέτει ηένωση, µε αποτέλεσµα τη µη επίτευξητων επιθυµητών στόχων.

    “ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΗΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ;”

    σε .12

    Της Ιωάννας Ζερβάκη *

  • Η παραπάνω διεύρυνση των διαφό-ρων τιµών προκαλεί και τη διαµόρφωσηδιαφορετικών πραγµατικών επιτοκίων.Παρόλο, λοιπόν, που καθορίζεται απότην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ένακοινό ονοµαστικό επιτόκιο, λόγω τωνδιαφόρων επιπέδων πληθωρισµού δια-µορφώνονται τελικά διαφορετικά πραγ-µατικά επιτόκια στις επιµέρους χώρες. Σεκράτη συνεπώς µε υψηλό πληθωρισµόκαι υπερβάλλουσα ζήτηση, τα χαµηλάεπιτόκια ενδυναµώνουν την εγχώριαζήτηση και τη συνεχή ανοδική τάση τωντιµών. Αντίστροφα, σε χώρες µε ασθενήζήτηση και χαµηλότερο του µέσου όρουπληθωρισµό, η ύπαρξη υψηλότερωνπραγµατικών επιτοκίων δε βοηθά στηναύξηση της ζήτησης και του πληθω-ρισµού.

    ∆υστυχώς, όµως, ούτε ο βαθµόςκινητικότητας της εργασίας διαµο-ρφώνεται στα υψηλά επιθυµητά επίπεδα.Σηµαντικό ανασταλτικό παράγοντααποτε-λούν οι διαφορετικές γλώσσες καιοι πολιτισµικές καταβολές, οι οποίεςαποθαρρύνουν την κινητικότητα τηςεργασίας µεταξύ των ευρωπαϊκώνχωρών.

    Συµπερασµατικά, κατά την παραδο-σιακή έννοια του όρου, δηλαδή, εξετά-ζοντας τα κριτήρια της θεωρίας τηςάριστης νοµισµατικής περιοχής, η ευρω-ζώνη κάθε άλλο παρά άριστη θαµπορούσε να χαρακτηριστεί. Ως επί τωπλείστων, η Ευρωπαϊκή ΝοµισµατικήΈνωση χαρακτηρίζεται από δύσκαµπτεςαγορές εργασίας, έλλειψη ενός ισχυρούδηµοσιονοµικού συστήµατος και απόεθνικές οικονοµίες µε ποικίλα θεσµικά καιοικονοµικά χαρακτηριστικά. Η εφαρ-µογή,συνεπώς, µιας ενιαίας νοµισµα-τικήςπολιτικής δεν ανταποκρίνεται στιςανάγκες όλων των µελών της ένωσης.

    Λόγω των σοβαρών γενικών αυτώνπροβληµάτων που έχουν κάνει τηνεµφάνισή τους, έντονη είναι η ανησυχίααρκετών για το κατά πόσο είναι σκόπιµηη ύπαρξη ενιαίου νοµίσµατος στηνΕυρώπη κι ακόµη παραπέρα η εξέτασητου ενδεχοµένου αποχώρησης από τηνΟΝΕ. Προκειµένου, όµως, να ληφθεί µιατόσο σοβαρή απόφαση, θα πρέπει ναγίνει µια σύγκριση των ωφελειών και τουκόστους που συνεπάγεται το ενιαίονόµισµα και γενικά η συµµετοχή µιαςχώρας στην νοµισµατική ένωση και ειδικάστην περίπτωση µιας µικρής χώρας,όπως η Ελλάδα.

    Μια σηµείωση που κρίνεται σκόπιµο ναγίνει σε αυτό το σηµείο είναι πως ηπαραδοσιακή θεωρία των άριστωννοµισµατικών περιοχών επικεντρώνεταικυρίως στα κριτήρια συµµετοχής πουπρέπει να ικανοποιεί µια χώρα εκ των

    πρότερων, δηλαδή προτού ενταχθεί σεµία ένωση, αγνοώντας τις διαρθρωτικέςοικονοµικές αλλαγές που µπορεί ναεπιφέρει η ένταξη σε αυτήν.

    Ανάµεσα, λοιπόν, στα σοβαρά προ-βλήµατα µε τα οποία ήρθε αντιµέτωπη ηχώρα µας µετά την ένταξη της στη ζώνητου ευρώ, ήταν το γεγονός ότι έπαψεπλέον η νοµισµατική και κυρίως ησυναλλαγµατική πολιτική να αποτελείένα βασικό εργαλείο ανταγωνισµού σταχέρια της κυβέρνησης. Μέχρι τότε, επίκαθεστώς κυµαινόµενων συναλλαγµα-τικών ισοτιµιών, µια υποτίµηση ή ανατί-µηση της δραχµής µπορούσε νααπορροφήσει αυξοµειώσεις της ζήτησηςγια ξένα προϊόντα και να αντισταθµίσειτα αποτελέσµατα που θα προκαλούσε ηπαραπάνω διαταραχή.

    Επιπρόσθετα, ο πληθωρισµός καθώςκαι η ανεργία κυµαίνονται σε υψηλότεραεπίπεδα συγκριτικά µε άλλες χώρεςµέλη της ΟΝΕ, χωρίς παράλληλα ναέχουν λυθεί τα προβλήµατα σχετικά µετην κινητικότητα της εργασίας µέσα στιςευρωπαϊκές χώρες. Άµεση συνέπειατων ανόµοιων επιπέδων πληθωρισµούείναι η διαµόρφωση µισθών σε χαµη-λότερα επίπεδα συγκριτικά µε τωνυπόλοιπων ευρωπαίων πολιτών. Αξίζει νασηµειώσει επίσης κανείς τη σύγχυση καιτα σοβαρά προβλήµατα που δη-µιουργήθηκαν κατά τους πρώτους µήνεςένταξης της χώρας µας στην ΟΝΕ,κυρίως όσον αφορά στον προσδιορισµότης αξίας των αγαθών και υπηρεσιών σεένα νέο νόµισµα.

    Λαµβάνοντας επιπλέον υπόψη τογεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί µιαµικρή οικονοµία, η οποία ελάχιστα µπορείνα επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αποφά-σεις αλλά µονάχα αποδέκτης γίνεταιαυτών, εύλογη κρίνεται η εξέταση τουκατά πόσο σκόπιµη κρίνεται η έξοδοςαπό την ευρωζώνη.

    Λίγο πριν την ένταξη της χώρας µαςστην ΟΝΕ αλλά κυρίως µετά την ένταξη,ο µέσος ετήσιος πληθωρισµός στη χώραµας κυµαίνεται στο 3% και ο µέσοςρυθµός αύξησης του πραγµατικού ΑΕΠστο 4%, µεγέθη που ποτέ δεν είχανεπιτευχθεί όταν η νοµισµατική πολιτικήήταν καθαρά στα χέρια της ελληνικούκράτους. Μπορεί, λοιπόν, η εικόνα αυτήνα είναι χειρότερη σε σύγκριση µε άλλεςχώρες-µέλη, όµως πρόκειται για µεγέθηπου δύσκολο έως αδύνατο να είχεκαταφέρει η Ελλάδα χωρίς της σύµπραξητης ΕΕ.

    Επίσης για µια µικρή ανοικτή οικονοµία,όπως η Ελλάδα, στην οποία η αξία τωνεισαγωγών και εξαγωγών αποτελεί ένασηµαντικό κοµµάτι του ΑΕΠ, το όφελοςείναι διπλό από την ένταξή της στην ΟΝΕ.

    Από τη µια αντιµετωπίζει δεδοµένες τιςτιµές διεθνώς και ελάχιστα µπορεί ναεπηρεάσει τις σχετικές τιµές µέσω των µε-ταβολών της τιµής συναλλάγµατος. Κι απότην άλλη, λόγω της εξάλειψης τουσυναλλαγµατικού κινδύνου, αυξάνεται τοδιεθνές εµπόριο, γεγονός που όντωςσυνέβη στον ευρωπαϊκό χώρο µετά τοευρώ. Επιπλέον, η απουσία συναλλα-γµατικού κινδύνου επιφέρει µείωση τουκόστους του κεφαλαίου καθώς και τουασφάλιστρου κινδύνου που καταβάλλουν οιεπιχειρήσεις στο µετοχικό κεφάλαιο, κατα-λήγοντας έτσι σε αύξηση των επενδύσεωνκαι αύξηση του ΑΕΠ.

    Αναµφισβήτητα, η δηµιουργία της ευ-ρωζώνης δίνει την ευκαιρία στα ευρωπαϊκάκράτη να ανταγωνιστούν µε ευνοϊκότε-ρους όρους χώρες µε ισχυρή διεθνήπαρουσία, όπως οι ΗΠΑ και Κίνα. Τα µέληλοιπόν µιας νοµισµατικής ένωσης έχουνσυλλογικά µεγαλύτερο βάρος στην παγκό-σµια οικονοµική και πολιτική σκηνή και µπο-ρεί να είναι λιγότερο ευπαθή σεαναταραχές στη διεθνή οικονοµία.

    Από την παραπάνω ανάλυση προκύπτειπως κάθε άλλο παρά σκόπιµο κρίνεται γιαµία µικρή χώρα, όπως η Ελλάδα η έξοδοςτης από την ευρωπαϊκή νοµισµατική ένωση,παρά των προβληµάτων και µειονε-κτηµάτων που παρουσιάστηκαν.

    Συνοψίζοντας τα όσα αναφέρθηκανπαραπάνω, καταλήγει κανείς στο συµπέ-ρασµα πως η Ελλάδα δε θα µπορούσε ναµείνει αµέτοχη στις νέες εξελίξεις. Ηαπουσία της από την ΟΝΕ θα συνεπαγότανσοβαρούς κινδύνους ακόµη και για τηβιωσιµότητά της. ∆ε µπορεί να αγνοήσεικανείς τα σοβαρά οικονοµικά προβλήµαταπου αντιµετώπιζε η χώρα µας πριν από τηνένταξή της στη νοµισµατική ένωση. Ενδει-κτικά αναφέρονται τα υψηλά ποσοστάπληθωρισµού, ανεργίας, η αδυναµία τηςεθνικής δηµοσιονοµικής πολιτικής να ελέ-γξει τα µεγάλα ελλείµµατα στο ισοζύγιοπληρωµών και το δηµόσιο χρέος κ.α. .Ταπαραπάνω µεγέθη µπορεί να βρίσκονται σεχειρότερα επίπεδα σε σύγκριση µε άλλεςευρωπαϊκές χώρες, όµως αδιαµφισβήτηταβελτιώθηκε κατά πολύ η εικόνα τους µετάτην ένταξη της χώρας µας στην ΟΝΕ.

    ∆ε θα µπορούσε επίσης να αγνοήσεικανείς τη σηµαντική οικονοµική βοήθεια τηςοποίας δέκτης γίνεται η χώρα µας µέσωτων κοινοτικών προγραµµάτων στήριξηςαλλά και άλλων µεθόδων χρηµατο-δότησης. Η ανησυχία, λοιπόν, ίσως θαέπρεπε να εντοπιστεί στο κατά πόσοεπαρκώς απορροφούνται αυτοί οι πόροι καιγενικά στο κατά πόσο αξιοποιούνταιπλήρως οι δυνατότητες που προσφέρει ηΟΝΕ σε µια µικρή χώρα όπως η Ελλάδα.

    *Οικονοµολόγος

    σε .13

    Τεύχος 18ΕΚ∆ΟΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑ∆ΑΣ

  • σε .14

    Για την Τοπική ∆ιοίκηση

    Ψηφίσαντες.......................................................................1080

    Άκυρα-Λευκά.........................................................................16

    Έγκυρα..................................................................................1064

    Έλαβαν :

    Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονοµολόγων Ελλάδος.................407

    ∆ηµοκρατική Κίνηση Οικονοµολόγων......................................197

    Νέοι Οικονοµολόγοι – Κίνηση για Ανανέωση ....................189Πανελλήνια Συνδικαλιστική Κίνηση Οικονοµολόγων - Συνεργαζοµένων .......159

    Λασιθιώτικη Συνεργασία Οικονοµολόγων ...........................112

    Οι έδρες κατανέµονται ως εξής :

    Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονοµολόγων Ελλάδος ..............3

    ∆ηµοκρατική Κίνηση Οικονοµολόγων...................................1

    Νέοι Οικονοµολόγοι – Κίνηση για Ανανέωση..................1Πανελλήνια Συνδικαλιστική Κίνηση Οικονοµολόγων - Συνεργαζοµένων ..........1

    Λασιθιώτικη Συνεργασία Οικονοµολόγων.........................1

    Εκλέγονται :

    Από την Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονοµολόγων

    Ελλάδος :

    Αµπαρτζάκης Γιώργος ..................................327 ψήφοι

    Πρινιωτάκης Νίκος............................................187 ψήφοι

    Σαρρής Γιώργος ..................................................94 ψήφοι

    Από την ∆ηµοκρατική Κίνηση Οικονοµολόγων :

    Χατζηκωνσταντίνου Ιορδάνης ..............................126 ψήφοι

    Από τη Λασιθιώτικη Συνεργασία :

    Περάκης Γιώργος ..............................................................99 ψήφοι

    Από τους Νέους Οικονοµολόγους – Κίνηση για Ανανέωση :Χάβα Καλλιόπη ....................................................................74 ψήφοι

    Από την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Κίνηση

    Οικονοµολόγων – Συνεργαζοµένων :Τσαγκαράκης Γιώργος...................................................64 ψήφοι

    Για τη Συνέλευση των Αντιπροσώπων

    (Σε όλη την Ελλάδα)

    Ψηφίσαντες....................................................................20156

    Άκυρα-Λευκά......................................................................334

    Έγκυρα...............................................................................19822

    Έλαβαν :

    ∆Η.ΚΙ.Ο........................................................8647 (έδρες 87)

    ΠΑ.Σ.Κ.Ο.....................................................6009 (έδρες 61)

    Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονοµολόγων Ελλάδος........1529 (έδρες 16)

    ΣΕΠ – Ο.........................................................978 (έδρες 10)

    ∆.Π.Κ.–Ο........................................................960 (έδρες 10)

    Π.Ο.Φ.Ε-Ε...........................................................757(έδρες 8)

    Ε.Π.Ο. .................................................................598 (έδρες 6)

    Νέοι Οικονοµολόγοι ..............................178 (έδρες 1)

    Α.Ρ.Μ.Ο.............................................................166 (έδρες 1)

    Από το Περιφερειακό µας Τµήµα εκλέγονται οι:

    Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονοµολόγων Ελλάδος

    1. Αµπαρτζάκης Γεώργιος ..........................459 ψήφοι

    2. Γουλιδάκης Ιωάννης .................................371 ψήφοι

    3. Σταυρακάκης Εµµανουήλ......................327 ψήφοι

    ∆Η.ΚΙ.Ο

    1. Κωστάκη – Χατζηµηνά Ελευθερία .......1210 ψήφοι

    2. Γύπαρη – Σταράκη Μαρία ............................903 ψήφοι

    3. Μπαλής Νικόλαος..............................................864 ψήφοι

    Νέοι Οικονοµολόγοι

    1. Καρτέρης Σταύρος.......................................62 ψήφοι

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 9ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

  • σε .15

    Τεύχος 18ΕΚ∆ΟΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑ∆ΑΣ

    Για 11η συνεχή χρονιά πραγµατο-ποιήθηκε δωρεάν εκπαιδευτικό σεµι-νάριο για νέους και άνεργους

    συναδέλφους µε θέµα: “Μηχανογρα-φηµένη Λογιστική” στην αίθουσα εκ-παίδευσης του Περιφερειακού

    Τµήµατος. Η ∆ιοίκηση ευχαριστείθερµά τους συναδέλφους που ήτανεισηγητές του παραπάνω σεµιναρίουκαι συγκεκριµένα τους κ.κ. ΜανιόΕµµανουήλ, Χαραλαµπάκη Γιάννη,Νικολαϊδου Άννα, ΛαγουδιανάκηΑσπασία, Καλοµοίρη Πέτρο καιΒλαχάκη Εµµανουέλα.

    ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

    Με επιτυχία και µεγάλη συµµετοχή

    πραγµατοποιήθηκε η ηµερίδα που δι-

    οργάνωσε το Περιφερειακό µας Τµή-µα

    µε την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα

    για τους µικροµεσαίους µε θέµα:

    ““Επενδυτικές ευκαιρίες και ολοκλη-ρωµένα τραπεζικά προϊόντα για τις

    επιχειρήσεις της Κρήτης””.Στην εκδήλωση αναλύθηκε ο Ανα-

    πτυξιακός Νόµος 3299/2004 από τον κ.

    ∆ηµήτρη Βιδάκη στέλεχος της ∆ιεύ-

    θυνσης Σχεδιασµού και Ανάπτυ-ξης της

    Περιφέρειας Κρήτης.

    Έγινε αναφορά για τα επενδυτικά

    σχέδια που επιχορηγούνται στον πρω-

    τογενή, δευτερογενή και τριτογενή

    τοµέα καθώς και για επενδύσεις στον

    τοµέα του τουρισµού, αλλά και για ειδικά

    επενδυτικά σχέδια που αφο-ρούν στην

    παραγωγή νέων προϊόν-των ή

    υπηρεσιών.

    Αναφέρθηκαν τα όρια των επενδυ-

    τικών σχεδίων ανά µέγεθος επιχειρη-

    µατικής µονάδας, τα παρεχόµενα

    ποσοστά επιχορήγησης όπως έχουν

    καθοριστεί για τους παραπάνω τοµείς,

    καθώς και οι προϋπ