H μεταπολεμικη θεσσαλονικη

Post on 28-Jun-2015

2.176 views 0 download

Transcript of H μεταπολεμικη θεσσαλονικη

H ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

1955Βόμβα

στο τουρκικό προξενείο

1963Δολοφονία

Γρ. Λαμπράκη

1973Κατάληψη

Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης

ΙΣΤΟΡΙΚΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΑΓΕΓΟΝΟΤΑ

Η έκρηξη βόμβας στο τουρκικό Η έκρηξη βόμβας στο τουρκικό προξενείο το 1955 προξενείο το 1955

•ΤΤα μεσάνυχτα της 5ης προς την 6η Σεπτεμβρίου, α μεσάνυχτα της 5ης προς την 6η Σεπτεμβρίου, εξερράγη βόμβα στον κήπο του τουρκικού εξερράγη βόμβα στον κήπο του τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης και έξω από το σπίτι του Προξενείου Θεσσαλονίκης και έξω από το σπίτι του Κεμάλ, που δεν έπαθε καμιά ζημιά, εκτός από δύο Κεμάλ, που δεν έπαθε καμιά ζημιά, εκτός από δύο παράθυρα που έσπασαν. παράθυρα που έσπασαν. Οι ελληνικές Αρχές κινητοποιήθηκαν τότε έγκαιρα Οι ελληνικές Αρχές κινητοποιήθηκαν τότε έγκαιρα και κατάφεραν να βρουν τον ένοχο. Ειδικότερα, ο και κατάφεραν να βρουν τον ένοχο. Ειδικότερα, ο Τούρκος κλητήρας του Προξενείου ομολόγησε ότι Τούρκος κλητήρας του Προξενείου ομολόγησε ότι αυτός τοποθέτησε τη βόμβα, την οποία του έδωσε αυτός τοποθέτησε τη βόμβα, την οποία του έδωσε ένας μουσουλμάνος από την Κομοτηνή, ονόματι ένας μουσουλμάνος από την Κομοτηνή, ονόματι Οκτάι Ενγκίν. Ο Ενγκίν συνελήφθη την ίδια μέρα και Οκτάι Ενγκίν. Ο Ενγκίν συνελήφθη την ίδια μέρα και ομολόγησε την τρομοκρατική προβοκατόρικη πράξη ομολόγησε την τρομοκρατική προβοκατόρικη πράξη του. Ο Οκτάι ήταν φοιτητής στην Νομική Σχολή του του. Ο Οκτάι ήταν φοιτητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Η έκρηξη βόμβας στο τουρκικό Η έκρηξη βόμβας στο τουρκικό προξενείο το 1955 προξενείο το 1955

•ΤΤα μεσάνυχτα της 5ης προς την 6η Σεπτεμβρίου, α μεσάνυχτα της 5ης προς την 6η Σεπτεμβρίου, εξερράγη βόμβα στον κήπο του τουρκικού Προξενείου εξερράγη βόμβα στον κήπο του τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης και έξω από το σπίτι του Κεμάλ, που Θεσσαλονίκης και έξω από το σπίτι του Κεμάλ, που δεν έπαθε καμιά ζημιά, εκτός από δύο παράθυρα που δεν έπαθε καμιά ζημιά, εκτός από δύο παράθυρα που έσπασαν. έσπασαν. Οι ελληνικές Αρχές κινητοποιήθηκαν τότε έγκαιρα και Οι ελληνικές Αρχές κινητοποιήθηκαν τότε έγκαιρα και κατάφεραν να βρουν τον ένοχο. Ειδικότερα, ο Τούρκος κατάφεραν να βρουν τον ένοχο. Ειδικότερα, ο Τούρκος κλητήρας του Προξενείου ομολόγησε ότι αυτός κλητήρας του Προξενείου ομολόγησε ότι αυτός τοποθέτησε τη βόμβα, την οποία του έδωσε ένας τοποθέτησε τη βόμβα, την οποία του έδωσε ένας μουσουλμάνος από την Κομοτηνή, ονόματι Οκτάι μουσουλμάνος από την Κομοτηνή, ονόματι Οκτάι Ενγκίν. Ο Ενγκίν συνελήφθη την ίδια μέρα και Ενγκίν. Ο Ενγκίν συνελήφθη την ίδια μέρα και ομολόγησε την τρομοκρατική προβοκατόρικη πράξη ομολόγησε την τρομοκρατική προβοκατόρικη πράξη του. Ο Οκτάι ήταν φοιτητής στην Νομική Σχολή του του. Ο Οκτάι ήταν φοιτητής στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

•ΤΤο γεγονός αυτό έδωσε την αφορμή για να εκδηλωθούν ο γεγονός αυτό έδωσε την αφορμή για να εκδηλωθούν την επόμενη νύχτα στην Κωνσταντινούπολη τα λεγόμενα την επόμενη νύχτα στην Κωνσταντινούπολη τα λεγόμενα ««ΣεπτεμβριανάΣεπτεμβριανά», καθώς ο τουρκικός Τύπος », καθώς ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζει την “καταστροφή στο σπίτι του Κεμάλ” ως παρουσιάζει την “καταστροφή στο σπίτι του Κεμάλ” ως ολοκληρωτική.ολοκληρωτική.

• Με το όνομα «Σεπτεμβριανά» έμεινε στην ιστορία το Με το όνομα «Σεπτεμβριανά» έμεινε στην ιστορία το οργανωμένο οργανωμένο πογκρόμ της νύκτας της 6ης Σεπτεμβρίου της νύκτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, όταν καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε 1955, όταν καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών, πλην όμως Τούρκων υπηκόων, καθώς και , πλην όμως Τούρκων υπηκόων, καθώς και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, λεηλατώντας άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες ακόμα και σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες ακόμα και νεκροταφεία δημιουργώντας τρομοκρατία και νεκροταφεία δημιουργώντας τρομοκρατία και ανασφάλεια για τις υφιστάμενες μειονότητες.ανασφάλεια για τις υφιστάμενες μειονότητες.

•Πραγματική αιτία του πογκρόμ αυτού ήταν η εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος, η συγκυρία του οποίου μεθόδευσε την προβοκάτσια.

Γρ. ΛαμπράκηςΠΠ

οιος ήταν;οιος ήταν;

•ΣΣπούδασε ιατρική.πούδασε ιατρική.

•ΑΑθλητής με πολλές νίκες.θλητής με πολλές νίκες.

•11950 950 θέση υφηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας. θέση υφηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας.

•11961 961 εκλέγεται βουλευτής Πειραιά. (ΕΔΑ) εκλέγεται βουλευτής Πειραιά. (ΕΔΑ)

•11963 963 Πραγματοποιεί την 1 Πραγματοποιεί την 1ηη Μαραθώνια πορεία Μαραθώνια πορεία ΕιρήνηςΕιρήνης..

Βράδυ 22ας Μαΐου 1963. Ο Λαμπράκης μίλησε σε εκδήλωση για την ειρήνη

και τον πυρηνικό αφοπλισμό. Μετά το τέλος της εκδήλωσης κατευθύνεται σε

ένα κοντινό ξενοδοχείο. Στη διασταύρωση των οδ. Ερμού και Ελ.

Βενιζέλου, ένα τρίκυκλο εμφανίζεται απ’ το πουθενά και τον πλησίασε και τον έριξε στο έδαφος.

ΚΑΝΕΙΣ αστυνομικός δεν εμπόδισε το τρίκυκλο, ΚΑΜΙΑ κίνηση για να συλλάβουν τον οδηγό ή ακόμη και να βοηθήσουν τον Λαμπράκη.

Αποδείχτηκε πως δέχτηκε ισχυρό χτύπημα από μεταλλικό αντικείμενο.

Ο Λαμπράκης μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ σε κωματώδη κατάσταση. Πέθανε μετά από τέσσερις μήνες.

•Το πιθανότερο είναι ότι οι δράστες της επίθεσης θα είχαν διαφύγει ανενόχλητοι, αν ένας παριστάμενος Θεσσαλονικιός, ο Μανόλης Χατζηαποστόλου (με το παρατσούκλι «Τίγρης») δεν είχε πηδήσει αστραπιαία στην καρότσα του τρίκυκλου. Για ένα περίπου χιλιόμετρο το τρίκυκλο έτρεχε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης χωρίς κανένα αστυνομικό ή άλλο όχημα να το καταδιώκει. Ο Χατζηαποστόλου εξουδετέρωσε μετά από σκληρή πάλη το μοναδικό επιβάτη της καρότσας, Μανόλη Εμμανουηλίδη (ήταν αυτός που είχε καταφέρει το θανατηφόρο χτύπημα στο Λαμπράκη) και κατόπιν υποχρέωσε τον οδηγό Σπύρο Γκοτζαμάνη να σταματήσει. Ακολούθησε νέα πάλη αυτή τη φορά ανάμεσα στον Χατζηαποστόλου και τον Γκοτζαμάνη, έως ότου εμφανίστηκε ένας απλός τροχονόμος, ο οποίος μη γνωρίζοντας όσα είχαν προηγηθεί, συνέλαβε τον Γκοτζαμάνη κατόπιν υποδείξεων των περαστικών.

Οι ανακρίσεις•Τ

ο χτύπημα κατά του Λαμπράκη προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το σύνολο του κεντρώου και αριστερού Τύπου να κάνουν λόγο από την πρώτη στιγμή για οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας. Η επίσημη αστυνομική εκδοχή αντίθετα, ήταν ότι επρόκειτο για τροχαίο ατύχημα και αυτήν υιοθέτησε αρχικά και η κυβέρνηση της χώρας. Το κλίμα ήταν τεταμένο και την κηδεία του Λαμπράκη στην Αθήνα παρακολούθησε πλήθος 500.000 ανθρώπων, φωνάζοντας συνθήματα κατά της δολοφονίας.

•Ήδη, στη Θεσσαλονίκη είχαν ξεκινήσει οι ανακρίσεις για το «ατύχημα», από τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη. Αν και η ηγεσία της Χωροφυλακής Θεσσαλονίκης έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκρύψει κρίσιμα στοιχεία και να εκφοβίσει τους μάρτυρες, η ανακριτική ομάδα κατόρθωσε να στοιχειοθετήσει ότι επρόκειτο για προμελετημένο έγκλημα και να αποκαλύψει τους ηθικούς αυτουργούς του. Έτσι, τους Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη ακολούθησαν τρανταχτά ονόματα της πανίσχυρης χωροφυλακής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παραπέμφθηκαν για παράβαση καθήκοντος. Στους ηθικούς αυτουργούς συμπεριλαμβανόταν ο πρόεδρος της παρακρατικής οργάνωσης στην οποία ανήκε ο Γκοτζαμάνης, Ξενοφών Γιοσμάς

Οι πολιτικές επιπτώσεις•Η

δολοφονία του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για τις αυταρχικές πρακτικές της κυβέρνησης Καραμανλή και των Σωμάτων Ασφαλείας, που αποδείχθηκε ότι όχι μόνο ανέχονταν, αλλά και εξέθρεφαν τον ανεξέλεγκτο παρακρατικό μηχανισμό. Η υπόθεση Λαμπράκη αναζωογόνησε τον Ανένδοτο Αγώνα του Γεωργίου Παπανδρέου και έπαιξε τον πιο σημαντικό ίσως ρόλο στην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή τον ίδιο χρόνο.

Το Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης Το Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης (1973)(1973)

Τα γεγονότα•Η

κατάληψη της Πολυτεχνικής σχολής Θεσσαλονίκης άρχισε το πρωί της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου 1973. Εκλέχτηκε Συντονιστική Επιτροπή και Επιτροπή Τύπου, στην οποία βοήθησαν και δημοσιογράφοι. Ένας σπουδαστής του «Ευκλείδη» έστησε ραδιοφωνικό πομπό και άρχισε να εκπέμπει. Ο καθηγητής Δ. Φατούρος έδωσε τα κλειδιά του εργαστηρίου στο υπόγειο, όπου εγκαταστάθηκε η συντονιστική επιτροπή.

•Τα μεσάνυχτα δύο τανκς έφτασαν έξω από την Σχολή. Το ένα πάτησε τα σκαλιά και έστρεψε τους προβολείς του πάνω στη Σχολή. Παρατάχθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας με κλούβες και ΛΟΚατζήδες. Ήταν εκεί ο εισαγγελέας Παραδέλλης, ο Πρύτανης Σδράκας και ανώτατοι αξιωματικοί, οι οποίοι ζήτησαν από τους φοιτητές να παραδοθούν. Αυτοί αρχικά αρνήθηκαν ζητώντας να βγουν το πρωί με το φως της ημέρας. Τέθηκε τελεσίγραφο: ή βγαίνουν ή μπαίνουν αυτοί. Έπειτα από κόντρες αποφάσισαν οι φοιτητές να βγουν. Κατά την έξοδο τους περίμεναν ξυλοδαρμοί και συλλήψεις. Έγιναν 210 συλλήψεις και κρατήθηκαν 35 άτομα

•Η ιδιορρυθμία της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την Αθήνα ήταν ότι είχε περισσότερο παρακράτος και οργανωμένες ομάδες τραμπούκων. Ακόμα το Πανεπιστήμιο ήταν απομονωμένο από την πόλη και η Πολυτεχνική σχολή εντελώς στην άκρη

Δύο μεγάλοι θεσμοί

Αριστοτέλειο ΠανεπιστήμιοΘεσσαλονίκης

(Α.Π.Θ.)

Διεθνής Έκθεση

Θεσσαλονίκης(Δ.Ε.Θ.)

Αλέξανδρος Παπαναστασίου (1876-1936). Πολιτικός και πρωθυπουργός (1924).Το άγαλμά του βρίσκεται μπροστά στο κτίριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

το 1924, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπαναστασίου αποφάσισε την ίδρυση του πανεπιστημίο το πανεπιστήμιο ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1926 με πρώτο πρόεδρο τον Γεώργιο Xατζηδάκι

Το 1924, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπαναστασίου

αποφάσισε την ίδρυση του πανεπιστημίου.

Το πανεπιστήμιο ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1926 με πρώτο πρόεδρο

τον Γεώργιο Xατζηδάκι

Η έπαυλη Αλλατίνι, η οποία το 1926 και για ένα χρόνο στέγασε τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τον πρώτο χρόνο, το 1926, λειτούργησε η Φιλοσοφική Σχολή,που στεγάστηκε στο κτίριο «Aλλατίνι»,εκεί που στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Η μεταστέγασή του Πανεπιστημίου έγινε τον Οκτώβριο του 1927,

στο μέγαρο της οδού Εθνικής Aμύνης,

όπου προηγουμένως στεγαζόταν το B΄ Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σήμερα αποτελεί το ιστορικό κτίριο του πανεπιστημίου

και στεγάζει ένα μέρος μόνο της Φιλοσοφικής Σχολής.

Το γήπεδο του "Ηρακλή" στη θέση του οποίου διαμορφώθηκε η πλατεία του Χημείου. Στην επάνω πλευρά του κτίστηκε το 1957-1961 το κτίριο της Φυσικομαθηματικής Σχολής. Το κτίριο στα αριστερά είναι το Κεντρικό νοσοκομείο

(Νοσοκομείο Γ. Γεννηματά).

Tο 1927 λειτούργησε και η Φυσικομαθηματική Σχολή

Το 1929 άρχισε να λειτουργεί η Σχολή Nομικών και

Oικονομικών Eπιστημών. .

Mετά τον πόλεμο, το 1950 - '51, ιδρύθηκε η Kτηνιατρική Σχολή και

στη συνέχεια με χρονολογική σειρά τα Iνστιτούτα Ξένων Γλωσσών (1951),

η Πολυτεχνική (1955) και η Oδοντιατρική

Η Φυσικομαθηματική Σχολή σήμερα

•Το 1954 μετονομάστηκε σε Αριστοτέλειο προς τιμήν του φιλόσοφου Αριστοτέλη, ενώ το σήμα του πανεπιστημίου απεικονίζει τον Άγιο Δημήτριο, ο οποίος είναι προστάτης της πόλης της Θεσσαλονίκης

•Σήμερα λειτουργούν συνολικά 42 τμήματα, τα οποία οργανώνονται σε 12 σχολές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων.

•Η πανεπιστημιούπολη (campus) του ΑΠΘ εκτείνεται σε μία έκταση 430.000 τετραγωνικών μέτρων περίπου και βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης..

•Το Α.Π.Θ. είναι σε αριθμό φοιτητών το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας. Στον δείκτη Academic Ranking of World Universities για το 2010, κατατάχθηκε στις θέσεις 301-400, ανάμεσα στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗ

Η Θεολογική Σχολή, στην πλατεία Συντριβανίου

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου

Η Παιδαγωγική Σχολή

Η σχολή Καλών Τεχνών

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

•Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ιδρύθηκε στις 29 Απριλίου 1939 από επίλεκτα μέλη της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης που ανήκαν στον πνευματικό και εμπορικό κόσμο της χώρας. Οι άνδρες αυτοί, είχαν σκοπό την περισυλλογή, καταγραφή, ταξινόμηση, διατήρηση, μελέτη και δημοσίευση παντός γλωσσικού, αρχαιολογικού, αρχειακού, λαογραφικού υλικού και λαϊκής τέχνης που σχετίζεται με τη Μακεδονία. Παράλληλα στόχευαν στην ανύψωση του μορφωτικού, πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου του μακεδονικού λαού!

•Η Εταιρεία διαθέτει σήμερα τρία κτήρια συνεχόμενα, τα οποία αποτελούν ένα από τα καλύτερα κτηριακά συγκροτήματα της Ευρώπης.

•Στο πενταόροφο κτήριο Α΄ στεγάζεται η διοίκηση, το Λογιστήριο, η Βιβλιοθήκη, το Bιβλιοπωλείο, η αίθουσα τελετών, το εντευκτήριο, και τα επιστημονικά τμήματα Εκδόσεων, Ιστορικών Μελετών και Γλωσσολογίας.

•Στο κτήριο Β΄ στεγάζεται ο κινηματογράφος «Αριστοτέλειον », το Θέατρο, στο όποιο λειτουργεί ως μισθωτής το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης ως μισθωτής, η Πινακοθήκη και η αίθουσα συνεδρίων με δυνατότητα μεταφράσεως σε τρεις γλώσσες.

•Στο κτήριο Γ΄ στεγάζονται τα καμαρίνια των ηθοποιών, τα γραφεία διοικήσεως του Θεάτρου, η πλάγια κινητή σκηνή και οι χώροι παρασκευής σκηνικών.

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Το θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Κ.Θ.Β.Ε)

Διεθνής Έκθεση ΘεσσαλονίκηςΔιεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

•Στις 3 Οκτωβρίου 1926 ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ η 1η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ με δυο επίσημες συμμετοχές ξένων κρατών.

•Το 1937 γίνονται τα εγκαίνια του χώρου, που διοργανώνεται ακόμα και σήμερα η Δ. Ε. Θ. Η 15η Δ. Ε. Θ πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το ΟΧΙ του ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ στους Ιταλούς.

•Το 1941 η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ παραδίδεται στους Γερμανούς κατακτητές και η έκθεση θα λειτουργήσει ξανά μετά από δέκα χρόνια, το Σεπτέμβριο του 1951.

•Η Έκθεση μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία το 1977, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Δ. Ε. Θ ΙΩΑΝΝΗ ΒΕΛΛΙΔΗ και με αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται και εξελίσσεται.

ΔΕΘ

•1957: Στο χώρο της ΔΕΘ επινοήθηκε ο φραπέ, από τον υπάλληλο της κατασκευάστριας εταιρίας

•1959: Ξεκινάει το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης από το ΕΙΡ.

•Από την δεκαετία του 1960 καθιερώθηκε ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Έκθεση να προβαίνει σε ανακοινώσεις περισσότερο οικονομικού ενδιαφέροντος

•1961: Πειραματικός σταθμός τηλεόρασης από την ΔΕΗ λειτουργεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

•1970: Χτίζεται ο Πύργος του ΟΤΕ

Η πόλη αλλάζει όψη

Επιχωμάτωση της ΝέαςΠαραλίας

Σεισμός του 1978

Επιχωμάτωση της Νέας παραλίας

•Το 1955 ο Κ. Καραμανλής αφαίρεσε συμβολικά μια ράγα του τραμ μπροστά στο Λευκό Πύργο. Θα ακολουθήσει η μεγαλύτερη μεταμόρφωση στην ιστορία της πόλης.

•Το 1959 ξεκινάει η μεγάλη επιχωμάτωση με το ξήλωμα των υπαίθριων καφενείων και ταβερνών, το μπάζωμα της ακτής από το πάρκο του Λευκού Πύργου μέχρι το Καραμπουρνάκι και την κατασκευή της νέας ανατολικής παραλίας. Χιλιάδες τόνοι μπάζα, από τις κατεδαφίσεις και τις εκσκαφές των νέων οικοδομών της πόλης, μετέτρεψαν τη δαντελένια ανατολική ακτή του όρμου του Θερμαϊκού σε ευθύγραμμη προκυμαία.

•Πάνω στις φημισμένες παραλίες όπου κάποτε έκαναν μπάνιο απλώθηκαν πάρκα με κάγκελα, το «τερατούργημα» του «Μακεδονία Παλλάς», οκταώροφες πολυκατοικίες και ο δρόμος Μ. Αλεξάνδρου (το νέο τείχος ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα).

Νέα Παραλία«Ομπρέλες»του Ζογγολόπουλου

«Ομπρέλες»του Ζογγολόπουλου

ΣΕΙΣΜΟΣ 1978•Σ

τις 20 Ιουνίου 1978, στις 11.ο4΄ το βράδυ, ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, ταρακούνησε την Θεσσαλονίκη επί 10 δευτερόλεπτα κι επικράτησε το χάος. Το επόμενο πρωί φάνηκαν οι καταστροφικές συνέπειες: 49 νεκροί -29 εκ των οποίων στην πολυκατοικία της πλατείας Ιπποδρομίου ,η οποία καταστράφηκε- 220 τραυματίες και περίπου 800.000 άστεγοι.

•΄Εντοπίστηκαν 3.170 (4,5%) κτίρια με σοβαρές και επικίνδυνες βλάβες, 13.918 (21,0%) κτίρια με μέσης ή και μικρής κλίμακας βλάβες, και επισημάνθηκαν 49.071 (74,5%) κτίρια χωρίς βλάβες, ενώ η ζωή ομαλοποιήθηκε στα τέλη Αυγούστου. Το κόστος αποκατάστασης, επικαιροποιημένο,ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ.

•Ο σεισμός της Θεσσαλονίκης, όμως, αποτέλεσε καταλύτη για την προώθηση της αντισεισμικής προστασίας της χώρας. Η Ελλάδα κατάφερε να αποκτήσει έναν πολύ σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό, που συνεχώς επικαιροποιείται, και να οργανωθεί σε επιστημονικό και θεσμικό επίπεδο.

Τρεις πολιτιστικοί θεσμοί

Φεστιβάλ Τραγουδιού

(1959)

ΦεστιβάλΚινηματο-γράφου(1960)

Δημήτρια(1965)

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού: ξεκίνησε ως διαγωνισμός ελαφρού τραγουδιού το 1959 υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και οι τρεις πρώτες διοργανώσεις του διεξήχθησαν στην Αθήνα. Το 1962 η έδρα του μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία του διακόπηκε το 1997 μετά από 36 συνεχείς διοργανώσεις, όμως οι φορείς που το συντηρούν ( Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης και Ελληνική Ραδιοφωνική Τηλεόραση ) προχώρησαν στην ανασύστασή του το 2005. Το 2009 το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης σταμάτησε να διεξάγεται.

Το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης πέρασε από διάφορες διακυμάνσεις και αναζητήσεις έζησε στιγμές μεγάλης ακμής και παρακμής, ανέδειξε νέα ταλέντα τόσο σε επίπεδο ερμηνευτών όσο και συνθετών, αλλά δέχτηκε και πλήθος επικρίσεων.

Ένα πρόσωπο που συνέδεσε άμεσα το όνομά του με το Φεστιβάλ ήταν αυτό του Άλκη Στέα , ο οποίος παρουσίασε μόνος ή με συμπαρουσιάστριες 20 φεστιβάλ.

Φεστιβάλ κινηματογράφου

•To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη από το 1960. Ξεκίνησε το 1960 ως «Eβδομάδα Eλληνικού Kινηματογράφου» μέχρι και το 1965. Το 1966 ονομάστηκε «Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου» μέχρι και το 1991. Το 1992 το Φεστιβάλ έγινε Διεθνές.

ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ•ΤΤ

α α ΔημήτριαΔημήτρια είναι πολιτιστικός είναι πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης, θεσμός της Θεσσαλονίκης, προερχόμενος από την προερχόμενος από την αρχαιότατη εμποροπανήγυρη αρχαιότατη εμποροπανήγυρη με το ίδιο όνομα. Πρόκειται και με το ίδιο όνομα. Πρόκειται και για το δεύτερο μεγαλύτερο για το δεύτερο μεγαλύτερο Φεστιβάλ της χώρας .Η Φεστιβάλ της χώρας .Η διάρκειά τους είναι 4 μήνες και διάρκειά τους είναι 4 μήνες και συγκεκριμένα από το συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο. Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο. Φιλοξενούνται σε όλους Φιλοξενούνται σε όλους σχεδόν τους χώρους σχεδόν τους χώρους πολιτισμού της πολιτισμού της συμπρωτεύουσας.συμπρωτεύουσας.

•ΟΟ θεσμός ξεκίνησε με θεσμός ξεκίνησε με πρωτοβουλία του πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης, Δήμου Θεσσαλονίκης, το 1965 και συνεχίζεται το 1965 και συνεχίζεται ανελλιπώς ως σήμερα. ανελλιπώς ως σήμερα. Περιλαμβάνει μουσικές Περιλαμβάνει μουσικές και θεατρικές και θεατρικές εκδηλώσεις, εκθέσεις εκδηλώσεις, εκθέσεις (ζωγραφικής, (ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευών γλυπτικής, κατασκευών κλπ.), όπως επίσης και κλπ.), όπως επίσης και την οργάνωση την οργάνωση συνεδρίων.συνεδρίων.

•ΧΧαρακτηριστικός για την αποδοχή που έχει ο αρακτηριστικός για την αποδοχή που έχει ο θεσμός είναι ο αριθμός των εκδηλώσεων, οι θεσμός είναι ο αριθμός των εκδηλώσεων, οι οποίες ξεπερνούν τις 100 ετησίως. οποίες ξεπερνούν τις 100 ετησίως.

Και για να παινέψουμε το σπίτι μας…

Θεσσαλονίκη: Μέρες του ’69Μανόλης Αναγνωστάκης

Στην οδό Αιγύπτου -πρώτη πάροδος δεξιά!Τώρα υψώνεται το μέγαρο της Τράπεζας ΣυναλλαγώνΤουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως.Και τα παιδάκια δεν μπορούνε πια να παίξουνε απότα τόσα τροχοφόρα που περνούνε.Άλλωστε τα παιδιά μεγάλωσαν, ο καιρός εκείνος πέρασε που ξέρατε Τώρα πια δε γελούν, δεν ψιθυρίζουν μυστικά, δεν εμπιστεύονται,Όσα επιζήσαν, εννοείται, γιατί ήρθανε βαριές αρρώστιες από τότε Πλημμύρες, καταποντισμοί, σεισμοί, θωρακισμένοι στρατιώτες, Θυμούνται τα λόγια του πατέρα: εσύ θα γνωρίσεις καλύτερες μέρες Δεν έχει σημασία τελικά αν δεν τις γνώρισαν, λένε το μάθημαοι ίδιοι στα παιδιά τουςΕλπίζοντας πάντοτε πως κάποτε θα σταματήσει η αλυσίδαΊσως στα παιδιά των παιδιών τους ή στα παιδιά των παιδιώντων παιδιών τους.Προς το παρόν, στον παλιό δρόμο που λέγαμε, υψώνεταιη Τράπεζα Συναλλαγών- εγώ συναλλάσσομαι, εσύ συναλλάσσεσαι αυτός συναλλάσσεται-Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως-εμείς μεταναστεύουμε, εσείς μεταναστεύετε, αυτοί μεταναστεύουν-Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει, έλεγε κι ο ΠοιητήςΗ Ελλάδα με τα ωραία νησιά, τα ωραία γραφεία,τις ωραίες εκκλησιέςΗ Ελλάς των Ελλήνων.