(ΑΛΛΗΛΟ-)ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ...

Post on 23-Sep-2020

9 views 0 download

Transcript of (ΑΛΛΗΛΟ-)ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ...

«7η Διημερίδα (αλληλο-)διδακτικής.

Διδάσκοντας ‘με λογισμό και μ’ όνειρο’. Έμπνευση και

Δημιουργία

στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο

και το Λύκειο.

Σχολ. έτος 2019-20.»

Διοργάνωση:

Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Β. Καλοκύρη

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΣΦΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ,ΜΔΕ ΤΟΥΡΚΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΕΙΟ: ΓΕΛ ΛΙΜΕΝΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

ΘΕΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΦΑΚΕΛΟ

ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ «ΕΜΕΙΣ

ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

«για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων Εβραίων, που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξαρθεί ο ηρωισμός των χριστιανών Ελλήνων, που με κίνδυνο της ζωής τους στην κατεχόμενη Ελλάδα, έσωσαν πολλούς Εβραίους συμπολίτες τους από βέβαιο

θάνατο». (Ν.3218/04 και Π.Δ. 31/05)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

• η πρόκληση ταύτισης με τα συναισθήματα των θυμάτων και τη διατήρηση της μνήμης τους • η ενίσχυση της σημασίας που έχει η διαιώνιση της μνήμης των επιζώντων, των θυμάτων, των σωτήρων και των απελευθερωτών • η αναγνώριση του ότι το Ολοκαύτωμα αποτελεί μια απώλεια τόσο για τις χώρες τις οποίες αφορά άμεσα, όσο και για τον παγκόσμιο πολιτισμό γενικότερα • η απόκτηση καλύτερης κατανόησης του παρελθόντος • η αύξηση της γνώσης για την τοπική, ευρύτερη και εθνική κληρονομιά • η αφύπνιση της γνώσης για τον κίνδυνο που αποτελούν τα εξτρεμιστικά κινήματα και απολυταρχικά καθεστώτα

• η αφύπνιση της συνειδητοποίησης ότι υπάρχουν σύγχρονες μορφές αντισημιτισμού, ξενοφοβίας και κάθε μορφής μίση • ο εντοπισμός και την εξέταση κι άλλων γενοκτονιών • η προώθηση του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα εκείνα των μειονοτικών ομάδων • η αφύπνιση της κριτικής σκέψης και της ερευνητικής περιέργειας • η καλλιέργεια της αίσθησης της προσωπικής ευθύνης που φέρει ο καθένας μας, ως δημοκρατικός πολίτης.

Εμείς και οι άλλοι

Janusz Korczak

Yad Vashem =Δώσε μου όνομα

Yad Vashem, Jerusalem

Ο θόλος των ονομάτων

Μνημείο για τον Janusz Korczak Yad Vashem, Ιερουσαλήμ

The reader Σφραγισμένα χείλη

Der ewige Jude o αιώνιος Εβραίος

Ari Folman

Άννα Φρανκ

Art Spiegelman, Maus

Michael Kichka , Δεύτερη Γενιά

Reinhard Kleist, Ο μποξέρ

Michal Galek, Love in the shadow of death

Διδακτικές Προτάσεις -σκέψεις Η εκπαίδευση των μαθητών δεν πρέπει να εξαντλείται σε φρικιαστικές εικόνες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η πρόκληση αισθημάτων φρίκης είναι εύκολος εντυπωσιασμός των μαθητών και δεν επιτρέπει καμία συζήτηση για το θέμα. Η παρουσίαση νεκρών σωμάτων αντίκειται και στους εβραϊκούς θρησκευτικούς νόμους και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ασέβεια προς τη μνήμη των θυμάτων. Προβάλουμε στα παιδιά εικόνες από τις κοινότητες πριν τον πόλεμο, για να κατανοήσουν οι μαθητές την ανθρώπινη υπόσταση των θυμάτων.

Η φωτογραφική έκθεση στη Σάουνα του Άουσβιτς

Κάνουμε αναφορές στη θανάτωση εκατομμυρίων ανθρώπων. Προβάλλουμε τις ιστορίες ανθρώπων που κατάφεραν να επιζήσουν και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους μετά από την καταστροφή. Χωρίς να υποτιμάμε το γεγονός της θανάτωσης εκατομμυρίων ανθρώπων, τονίζουμε ότι υπήρχε εβραϊκή ζωή πριν το Ολοκαύτωμα και υπάρχει και μετά. Διαφορετικά είναι σαν να ταυτίζουμε διαχρονικά την εικόνα του Εβραίου με το θύμα του κρεματορίου.

Συναγωγή Etz Hayyim Χανιά