Το ψέμα

Post on 14-Feb-2017

77 views 0 download

Transcript of Το ψέμα

ΤΟ ΨΕΜΑ

(Βιβλιοπαρουσίαση στο πλαίσιο του προγράμματος : Μ’ ένα βιβλίο αγκαλιά)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΑΘΑΡΑΚΗ

ΤΜΗΜΑ: Β’1

Γυμνάσιο Περάματος Μυλοποτάμου Σχ. Έτος : 2016-2017

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στο βιβλίο ( Το Ψέμα ) η συγγραφέας μας μιλάει για την Χριστίνα που είχε

μία ευτυχισμένη οικογένεια. Όλα όμως άλλαξαν όταν έκαναν μια πρόταση

στον πατέρα της να πάει στην Γερμανία. Εκείνος δέχτηκε γιατί ήθελε να γίνει πλούσιος όμως η μητέρα της

δεν ήθελε να φύγουν από το σπίτι τους και έτσι ο πατέρας της έφυγε μόνος.

Όταν γύρισε η Χριστίνα από το σχολείο της είδε την μητέρα της να

κλαίει.

Πήγε κοντά της και την ρώτησε γιατί κλαίει; Η μητέρα της είπε πως ο πατέρας της έφυγε. Η Χριστίνα δεν στεναχωρήθηκε επειδή ο πατέρας της πήγε στη Γερμανία αλλά γιατί έφυγε χωρίς να την χαιρετήσει. Η μητέρα της , επειδή δεν είχε πολλά χρήματα, πούλησε το σπίτι τους και βρήκε δουλειά σε ένα θυρωρείο στην Αθήνα. Η Χριστίνα δεν ήθελε να αφήσει τα πάντα που είχε στη Θεσσαλονίκη και να πάει στην Αθήνα σε ένα θυρωρείο και σε ένα σχολείο όπου δεν θα γνώριζε κανένα παιδί παρά μόνο την ξαδέρφη της που δεν την είχε δει καμία φορά.

Στην αρχή έμεινε μαζί με το θείο της μέχρι η μητέρα της να τακτοποιηθεί στην Αθήνα , έπειτα και αυτή κοντά της . Όταν έφτασε στην Αθήνα πήγε στο θυρωρείο όπου θα ήταν το νέο της σπίτι. Την επόμενη μέρα η Χριστίνα πήγε στο νέο της σχολείο όπου εκεί γνώρισε την ξαδέρφη της την Ρέα και την παρέα της : το Γιάννη, τον Πέτρο, τον Αλέξη, την Τάνια, τη Σοφία και τη Ράνια.

Όταν όμως ο Αλέξης την ρώτησε τι δουλειά κάνει ο πατέρας της εκείνη απάντησε « επιχειρηματίας» και έφυγε γιατί αισθάνθηκε άβολα. Ντρεπόταν να πει την αλήθεια σε αυτά τα πλουσιόπαιδα. Άρχισε ο αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά και μπήκαν στις τάξεις τους.

Εκείνη την ημέρα η Χριστίνα γνώρισε και τη Μαρία και από τότε έγιναν καλές φίλες.Μετά από λίγο καιρό ένα γεγονός αναστάτωσε την τάξη τους. Μετά το διαγώνισμα των μαθηματικών ο καθηγητής τους τους είπε πως κάποιος είχε πάρει τις λύσεις από μια φωτοτυπία που είχε φέρει την πρώτη ώρα, όταν έκαναν ένα άλλο μάθημα μαζί. Όλοι αναστατώθηκαν γιατί δεν ήξεραν ποιος το έχει κάνει και αν δεν έβρισκαν τον ένοχο δεν θα πήγαιναν την εκδρομή που ήθελαν τόσο πολύ. Για να βρουν τον ένοχο βρήκαν αυτούς που είχαν γράψει άριστα. Μαζί με αυτούς ήταν και η Μαρία, μια μαθήτρια που δεν ήταν καλή στα μαθήματα. Όλοι κατηγόρησαν εκείνη αν και δεν το είχε κάνει αυτή!!!

Η Χριστίνα ήξερε πως δεν το είχε κάνει εκείνη αλλά δεν ήξερε ποιος μπορεί να ήταν. Μια μέρα η μητέρα της Χριστίνας είχε πάρει μια φούστα που έπρεπε να την φτιάξει (γιατί έκανε και άλλη δουλειά εκτός από την θυρωρό) και εκεί βρήκε τις λύσεις τον μαθηματικών όπου είχαν κλαπεί . Τις έδωσε στην Χριστίνα και είδε πως αυτή η φούστα ανήκε στην Τάνια. Έτσι την επόμενη μέρα η Χριστίνα πήγε στο σχολειό και μίλησε άσχημα στην Τάνια. Δεν μπορούσε να πει την αλήθεια γιατί έτσι θα μάθαιναν όλοι την αλήθεια για την οικογένειά της.

Όταν ο Αλέξης έμαθε για τη φασαρία κάλεσε τη Χριστίνα για να μάθει γιατί συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο στην Τάνια . Εκείνη δέχτηκε να πάει και μόλις την ρώτησε ο Αλέξης αυτό που ήθελε να μάθει εκείνη του είπε όλη την αλήθεια αφού δεν μπορούσε να αντέξει όλο αυτό το βάρος. Ο Αλέξης χάρηκε που έμαθε την αλήθεια και την είπε σε όλους στο σχολειό. Κανένας δεν κατηγόρησε τη Χριστίνα για τίποτα, τη δέχτηκαν και ας μην ήταν ο πατέρας της «επιχειρηματίας» γιατί την αγαπούσαν πραγματικά. Αυτή που δεν συγχώρεσαν ποτέ ήταν η Τάνια!!!!