Οι πιο επικίνδυνοι θαλάσσιοι οργανισμοί

Post on 13-Feb-2017

168.612 views 0 download

Transcript of Οι πιο επικίνδυνοι θαλάσσιοι οργανισμοί

ΟΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟI ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Μαρία ΠαϊπέτηΘοδωρής ΠαναγιωτίδηςΧριστίνα Σμαργιαννάκη

17ο Δ.Σ. ΠειραιάΣχ. Έτος 2015-16Τμήμα Στ’2

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

ΤΑ 12 ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΚΙΝΔΥΝΑ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΖΩΑ• Pufferfish• Το σαλιγκάρι κώνος• Το χταπόδι με τα μπλε δαχτυλίδια• Φώκια –λεοπάρδαλη• Η ανοικτόχρωμη Σουπιά του Pfeffer• Αχινός• Καρχαρίας τίγρης• Θαλάσσιο φίδι• Κοράλλι της φωτιάς • Σαλάχι• Μέδουσα• Πετρόψαρο

Ένα πάρα πολύ γλυκό και χαριτωμένο ψαράκι είναι το δεύτερο δηλητηριώδες ψάρι και με το δηλητήριό του (τετροδοτοξίνη) μπορεί να σε κάνει να πάθεις ασφυξία.

pufferfish

Πριν προλάβεις να καταλάβεις τί πάτησες θα νιώσεις μια παράλυση. Αυτό το δηλητήριο είναι θανάσιμο και δεν έχει βρεθεί ακόμα αντίδοτο.

Το σαλιγκάρι κώνος

Αυτά τα όμορφα μπλε δαχτυλίδια περιέχουν δύο ουσίες που παραλύουν το αναπνευστικό σύστημα σε δευτερόλεπτα.

Το χταπόδι με τα μπλε

δαχτυλίδια

Αν είναι πεινασμένη μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους που κολυμπούν στα νερά της.

Φώκια-Λεοπάρδαλη

Αυτή η επικίνδυνη σουπιά βρίσκεται στα νερά της Γουινέας και περιέχει μελάνι το οποίο προκαλεί άμεσο θάνατο.

Η ανοιχτόχρωμη σουπιά του Pfeffer

Οι βελόνες είναι αρκετά μακριές για να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά σε όποιον τον πατήσει. Εκτός από τον έντονο πόνο, αυτές σπάνε κατά την επαφή και μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση και σε πολλές περιπτώσεις αφαιρούνται μόνο χειρουργικά.

Αχινός

Αν τον συναντήσει κάποιος στα ρηχά νερά διαθέτει μεγάλο κίνδυνο για την ζωή του. Αυτό το τεράστιο ψάρι μπορεί να βάλει στα σαγόνια του κομμάτια από σκάφη, λάστιχα αυτοκινήτου, πινακίδες κυκλοφορίας από ότι έχουν βρεθεί στο στομάχι του.

Καρχαρίας Τίγρης

Όπως όλα τα δηλητηριώδη φίδια, έχει μεγάλους κυνόδοντες και το δηλητήριο από αυτούς μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Βρίσκεται κυρίως στα ρηχά νερά του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού και το πιο επικίνδυνο είναι αυτό με το συμπιεσμένο σώμα.

Θαλάσσιο φίδι

Στην πραγματικότητα είναι σαν κοράλλι αλλά συγγενεύει περισσότερο με τη μέδουσα και τις θαλάσσιες ανεμώνες. Αν και δεν είναι θανατηφόρο μπορεί με μία μικρή επαφή να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από δύο ημέρες μέχρι δύο εβδομάδες.

Το κοράλλι της φωτιάς

Ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής “Κυνηγός Κροκοδείλων” πέθανε μετά από ένα τσίμπημα ενός από αυτά τα «χαριτωμένα» πλάσματα, τα οποία σκοτώνουν περισσότερο κόσμο από τους καρχαρίες. Γίνεται επιθετικό μόνο αν προκληθεί. Το δηλητήριο του προκαλεί τρομερό πόνο και πρήξιμο, όπως και μόλυνση.

ΣΑΛΑΧΙ

Το τσίμπημα της μέδουσας είναι βλαβερό μόνο όταν «βρίσκει» δέρμα, οι ναυαγοσώστες έχουν μάθει πώς με το να φορούν κολάν αποφεύγουν τον πόνο, τους έντονους εμετούς ή ακόμα και τον θάνατο από ένα από τα πιο θανατηφόρα πλάσματα της θάλασσας.

Μέδουσα

Το πετρόψαρο είναι πολύ επικίνδυνο και χρησιμοποιεί ένα είδος καμουφλάζ το οποίο το κάνει να μοιάζει με πέτρα την οποία οι δύτες είναι πολύ δύσκολο να την διακρίνουν. Έχει 14 αγκάθια τα οποία προκαλούν απίστευτο πόνο και παράλυση.

Πετρόψαρο

ΠΗΓΕΣ: http://www.dinfo.gr/%CF%84%CE%B1-14-%CF

%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CE%B6%CF%8E%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF/

http://perierga.gr/2011/09/%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%BB%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B8%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82/