Xριστουγεννιάτικες Χειροτεχνίες 2010

2

Click here to load reader

Transcript of Xριστουγεννιάτικες Χειροτεχνίες 2010

Page 1: Xριστουγεννιάτικες Χειροτεχνίες 2010

Xριστουγεννιάτικες Χειροτεχνίες

Την περίοδο αυτή γίνονται οι πιο εντυπωσιακές χειροτεχνίες. Παρακάτω σας δίνουμε κάποιες χειροτεχνίες των οποίων η ιδέα ξεπήδησε ξαφνικά και απρόοπτα, θέλοντας να γεμίσουμε το παζαράκι μας, το οποίο αποφασίστηκε λίγο πριν τη

γιορτή.

Για το παζαράκι φτιάξαμε κάρτες, ημερολόγια και στολίδια για το δέντρο, το τραπέζι, το στεφάνι της πόρτας ή το κηροπήγιο του τραπεζιού.

Κατ’ αρχήν, και πέρισυ (σαν δώρο στα παιδιά μετά τη γιορτή) και φέτος για το παζάρι, φτιάξαμε μεταλιζέ ποτηράκια σαν βάσεις για κεράκια ρεσώ.

Φτιάχνονται πάρα πολύ εύκολα: Παίρνουμε ένα ποτηράκι του κρασιού και το ντύνουμε με μεταλλιζέ γκοφρέ χαρτί διαφόρων

χρωμάτων. Το δένουμε με χρυσό, ασημί, κόκκινο ή άλλο χρώμα κορδόνι ή σύρμα και τοποθετούμε αν θέλουμε και μικροσκοπικά στολίδια. Φέτος εμείς βάλαμε κουδουνάκια.

Το γεμίζουμε με άμμο και..έτοιμο το κηροπήγιο στη στιγμή.

Οι κάρτες είχανε μεγάλη επιτυχία. Ο κόσμος δεν στέλνει πλέον κάρτες αν και, όποιος λαμβάνει μία κάρτα συγκινείται

ιδιαίτερα. Μια όμορφη κάρτα μένει και για τα επόμενα Χριστούγεννα σαν στολίδι στο τζάκι ή τον μπουφέ.

Φέτος, φτιάξαμε έλατα και καραβάκια με μεταλιζέ γκοφρέ χαρτί ή με κλαδάκια, κολλημένα με σιλικόνη πάνω στην

κάρτα. Στη συνέχεια, τα παιδιά τις στολίσανε με γκλίτερ σαν γυαλιστερά φωτάκια και στολίδια.

Page 2: Xριστουγεννιάτικες Χειροτεχνίες 2010

Επίσης επιτυχημένα ήταν τα ημερολόγια σε σκουπάκι. Το ημερολόγιο το κολλήσαμε με σιλικόνη και το στολίσαμε με κορδέλες μεγάλες και μικρές, κουδουνάκια, ελατάκια και ένα ρόδι ή πέταλο, αστεράκια, μεταλικά αγγελάκια κ.α. Τα παιδιά τα στόλισαν με γκλίτερ και διαλέξανε τα διακοσμητικά κρεμασταράκια που θα βάζανε. Γίνανε ανάρπαστα και δεν προλάβαμε να τα φωτογραφήσουμε στο τέλος της γιορτής. Αυτό που βλέπετε είναι το δικό μας.

Πύλινα διακοσμητικά και κρεμαστάρια: Με πηλό από βιβλιοπωλείο πλάσαμε φύλλο και πήραμε μικρά φορμάκια ζαχαροπλαστικής σε σχήμα έλατου και καμπάνας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα σχήματα πχ. μικρό ανθρωπάκι, καρδιά, αστέρι. Όσο ήταν ακόμα νωπά, τα τρυπήσαμε με μια οδοντογλυφίδα για να ανοίξουμε τρύπα για το κορδόνι. Μόλις στέγνωσαν, τα

βάψαμε με σπρέι μεταλλικό σε χρυσό, ασημένιο και κόκκινο. Στέγνωσε στη στιγμή. Περάσαμε κορδόνια σε γιορτινό χρώμα και έτοιμα.

Γούρια σαν διακοσμητικά σε στεφάνια, για το τραπέζι, σε κηροπήγιο Στο κατηχητικό μαθαίνουμε ότι η καλή μας τύχη δεν εξαρτάται από γούρια, ζώδια, τυχερά παιχνίδια, μαγικές πέτρες και άλλα συναφή. Εάν όμως θελήσετε να τα συμπεριλάβετε στις κατασκευές σας ως παραδοσιακά διακοσμητικά στοιχεία, τότε να πώς γίνονται: Πέταλα: κάντε με πηλό ένα αρκετά χοντρό σκουλήκι σε μέγεθος

δακτύλου. Λυγίστε το σε σχήμα πετάλου και με ανοιχτή την παλάμη πατήστε το να γίνει πλακέ. Βάψτε με μεταλλικό σπρέι. Ρόδι: με πηλό και πάλι κάνουμε ένα μπαλάκι. Με τα δύο μας δάκτυλα ανασυκώνουμε μία άκρη όπως ανασηκώνουμε τα μαλλάκια στα αγοράκια για να τα κάνουμε καρφάκια. Με μία οδοντογλυφίδα πατάμε ελαφρά προς τα κάτω το σημείο που ανασηκώσαμε, με σκοπό να δημιουργήσουμε προεξοχές μυτερές σαν αυτές του ροδιού. Το βάφουμε σε έντονο κόκκινο με μεταλικό σπρέυ. Πρέπει να το αφήσουμε να στεγνώσει και να το γυρίσουμε ανάποδα ώστε να βαφτούν όλες οι πλευρές ομοιόμορφα. Του περνάμε κορδόνι και το κρεμάμε στο στεφάνι,στο κηροπήγιο ή σαν διακοσμητικό στο τραπέζι ή τοποθετούμε από ένα πάνω από κάθε πάνινη πετσέτα στο γιορτινό τραπέζι.

Μουσικό κλαδί: Το χρησιμοποιήσαμε στα γιορτινά τραγούδια μας. Παίρνουμε ένα κλαδί αρκετά χοντρό και πάνω του τυλίγουμε, με χρωματιστό σύρμα πίπας, κουδουνάκια εδώ και εκεί. Πολλά μουσικά κλαδιά μαζί, σε μια ομάδα παιδιών που τραγουδάει, αλλάζει το αποτέλεσμα. Προσθέτουν ήχο στα τραγούδια.