πολιτισµός ελληνικός πολιτισµός Απριλιου 2010 2010 ·...

6
16 | 17 | 18 Απριλιου 2010 ΕκθΕσιΑκο κΕντρο ολπ Πειραιας ελληνικός λαϊκός πολιτισµός ευρωπαϊκός Οργανισμός ςτρατηγικού ςχεδιασμού Νομαρχία Πειραιά 4η Έκθεση Ελληνικός λαϊκός πολιτισμός το Ετήσιο Ραντεβού της Αυτοδιοίκησης με τον Πολιτισμό 2010 συνΕδριο «ΠΟλιτιςμΟς - τΟυριςμΟς - αυτΟδιΟικηςη» ΕκδηλώσΕισ-πΑρουσιΑσΕισ «η αυθεΝτικη ελληΝικη ΠαραδΟςη αΠΟ ΝτΟΠιΟυς εκφραςτες» εθΝικΟ καΠΟδιςτριακΟ ΠαΝεΠιςτημιΟ αθηΝΩΝ τμήμα επιστήμης φυσικής αγωγής & αθλητισμού

Transcript of πολιτισµός ελληνικός πολιτισµός Απριλιου 2010 2010 ·...

Page 1: πολιτισµός ελληνικός πολιτισµός Απριλιου 2010 2010 · 2010-01-28 · ελληνικός λαϊκός πολιτισµός ελληνικός λαϊκός

16 |17 |18Απριλιου 2010

ΕκθΕσιΑκο κΕντρο ολπΠειραιας

ελληνικόςλαϊκόςπολιτισµός

ελληνικόςλαϊκόςπολιτισµός

ευρωπαϊκός Οργανισμόςςτρατηγικού ςχεδιασμού Νομαρχία Πειραιά

4η Έκθεση Ελληνικός λαϊκόςπολιτισμός

το Ετήσιο Ραντεβούτης Αυτοδιοίκησηςμε τον Πολιτισμό

2010συνΕδριο«ΠΟλιτιςμΟς - τΟυριςμΟς - αυτΟδιΟικηςη»

ΕκδηλώσΕισ-πΑρουσιΑσΕισ«η αυθεΝτικη ελληΝικη ΠαραδΟςη αΠΟΝτΟΠιΟυς εκφραςτες»

εθΝικΟ καΠΟδιςτριακΟΠαΝεΠιςτημιΟ αθηΝΩΝτμήμα επιστήμηςφυσικής αγωγής & αθλητισμού

Page 2: πολιτισµός ελληνικός πολιτισµός Απριλιου 2010 2010 · 2010-01-28 · ελληνικός λαϊκός πολιτισµός ελληνικός λαϊκός

4η ΈκθεσηΕλληνικόςΛαϊκός ΠολιτισμόςΗ μεγαλύτερη συνάντηση των ανθρώπων του λαϊκού πολιτισμού στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθεί για 4η συνεχόμενη χρονιά στο Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ του Πειραιά στις 16, 17 και 18 Απριλίου 2010. Στόχος της έκθεσης είναι η συνεργασία των οργανισμών αυτοδιοίκησης με τους κατά τόπους γνήσιους εκφραστές του λαϊκού πολιτισμού, όπως πολιτιστικούς οργανισμούς, πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία, λαογραφικά μουσεία και μουσεία ιστορίας καθώς και με φυσικά πρόσωπα όπως λαϊκούς τεχνίτες, βιοτέχνες, ερευνητές της παράδοσης, συγγραφείς και λαογράφους. Η συνεργασία αυτή έχει ως απώτερο στόχο την ανάδειξη του αυθεντικού λαϊκού πνεύματος, της δημιουργίας και της τοπικής παράδοσης και ταυτότητας ως εφαλτήριο για την ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού.

Ποιοι συμμετέχουνστην έκθεση

Δήμοι και Κοινότητες ▶Νομαρχίες ▶Επιμελητήρια ▶ΤΕΔΚ ▶Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Σωματεία, Αδελφότητες, Όμιλοι ▶Ομοσπονδίες Πολιτιστικών Συλλόγων ▶Μουσεία ▶Πολιτιστικοί Οργανισμοί ▶Ιδρύματα Πολιτισμού ▶Πανεπιστήμια ▶Γυναικείοι Συνεταιρισμοί ▶Εκδοτικοί Οίκοι ▶Αργυροχρυσοχόοι ▶Βιοτεχνίες Παραδοσιακών Φορεσιών ▶Λαϊκοί Ζωγράφοι ▶Θέατρα σκιών ▶

Παράλληλες Εκδηλώσεις

«Η αυθεντική ελληνική παράδοσηαπό ντόπιους εκφραστές» Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους, κατάμεστους με κόσμο από όλη την Ελλάδα, οι εκθέτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν:Τον αυθεντικό τοπικό τους λαϊκό πολιτισμό μέσα από χορευτικές παρουσιάσεις, αναπαραστάσεις εθίμων, λαϊκό θέατρο, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, θέατρο σκιών, αναπαραστάσεις καθημερινής ζωής. Παράλληλα, θα λάβουν χώρα ειδικά μεγάλα αφιερώματα στη μουσική και χορευτική παράδοση συγκεκριμένων περιοχών της χώρας μας από ντόπιους εκφραστές της παράδοσης.Επίσης, θα γίνουν παρουσιάσεις βιβλίων και ψηφιακών δίσκων με σπάνιες μουσικές ηχογραφήσεις αναδεικνύοντας την άγνωστη Ελλάδα.

η Διοργάνωση Που ΔημιουργΕιΔικτυά ΠοΛιτιστικων συνΕργάσιων

Page 3: πολιτισµός ελληνικός πολιτισµός Απριλιου 2010 2010 · 2010-01-28 · ελληνικός λαϊκός πολιτισµός ελληνικός λαϊκός

γιάννης μίχαςΝομάρχης Πειραιά, Μέλος Δ.Σ. ΕΝΑΕΣτη Νομαρχία Πειραιά επενδύουμε στον Πολιτισμό με την σιγουριά ότι αυτή η επένδυση φέρνει ποιότητα, φέρνει ανάπτυξη, φέρνει ευημερία και ενισχύσει τους δεσμούς αλληλοσεβασμού και συνεργασίας με τους άλλους λαούς. Επενδύουμε στον Πολιτισμό με την βαθιά πίστη ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστεί με τον δικό της αυτοτελή και σημαντικό ρόλο, στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Και όταν μιλάμε για πολιτισμό, δεν αναφερόμαστε μόνο στην αρχαία πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία, αλλά και στην ζώσα λαϊκή παράδοση. Η έκθεση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» που για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνει η Νομαρχία Πειραιά με την συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού, έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών μας για την ανάδειξη του αυθεντικού λαϊκού πνεύματος, της τοπικής μας παράδοσης και κουλτούρας. Όλων αυτών, δηλαδή, που μας κάνουν ξεχωριστούς ως χώρα και, όπως συνήθιζε να λέει η μεγάλη Μελίνα Μερκούρη, είναι η ψυχή μας, η δύναμη μας, η αυτοπεποίθησή μας.

Δημήτριος ΔράκοςΝομάρχης Μεσσηνίας, Πρόεδρος ΕΝΑΕΤουρισμός και πολιτισμός είναι δύο έννοιες στενά συνυφασμένες σχεδόν αλληλένδετες για να προαχθούν οι εκφάνσεις των μακραίωνων ιστορικών μας κληροδοτημάτων και κατακτήσεων.Η βελτίωση του ελληνικού τουρισμού απαιτεί τη συνεχή διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό του με στοιχεία από τις τοπικές κοινωνίες. Με δεδομένα τα πλούσια πολιτιστικά αποθέματά μας, η κατάλληλη σύνδεση του Τουρισμού με τον Πολιτισμό μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πόλο έλξης τουριστών επιπέδου. Η 4η διοργάνωση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» καταδεικνύει ότι η πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική διαρκής ανάπτυξη της Ελλάδας είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημά της, η ελπίδα και το μέλλον του τόπου. Χαιρετίζω την εκδήλωση και εύχομαι καλή επιτυχία.

νικήτας κακλαμάνηςΔήμαρχος Αθηναίων, Πρόεδρος ΚΕΔΚΕΜέσα από τον πολιτισμό μας εκφράζεται η συλλογική μας ταυτότητα και στηρίζεται η ιστορική μας συνέχεια ως λαού και ως τόπου. Παράλληλα, ο πολιτισμός είναι ένα μέσο επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης ανάμεσα στις τοπικές συνήθειες, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Η ανάπτυξη των πολιτιστικών δεσμών είναι βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, της αλληλοκατανόησης και της αποδοχής του πολυμορφικού γίγνεσθαι ως εφαλτήριο για την ανάδειξη και την αξιοποίηση της εθνικής κληρονομιάς, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή και τη λειτουργικότητα μιας λύσης για την τουριστική ανάπτυξη.Αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα όλων των φορέων (δημόσιων και ιδιωτικών) που σχεδιάζουν και διευθύνουν την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής με στόχο την βιωσιμότητά της.

μανούσος μανουσάκηςΣκηνοθέτης, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Ως λαϊκό πολιτισμό δεχόμαστε οτιδήποτε μεταδίδεται γραπτά, προφορικά ή ανώνυμα από γενιά σε γενιά και στερεώνεται με τους μύθους, τις παροιμίες, τα τραγούδια, την ποίηση, τις γιορτές, τις δοξασίες, τους θρύλους, τα έθιμα, τους θεσμούς, τα ήθη και την τέχνη. Η παράδοση αυτή αποτελεί την ιστορική μνήμη του έθνους, την κληρονομημένη ταυτότητα και δημιουργεί τα εθνολογικά χαρακτηριστικά της.Ο λαϊκός πολιτισμός είχε και συνεχίζει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στην εξελικτική μας πορεία, αφού είναι το προϊόν του συλλογικού κοινωνικού ιστού μέσα στο χρόνο. Η 4η διοργάνωση «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» έχει ως κύριο μέλημα τη διάσωση της πολιτιστικής ενότητας, η οποία συνδέει πνευματικά τα άτομα που έχουν κοινό ιστορικό παρόν παρελθόν και μέλλον.

Page 4: πολιτισµός ελληνικός πολιτισµός Απριλιου 2010 2010 · 2010-01-28 · ελληνικός λαϊκός πολιτισµός ελληνικός λαϊκός

κΑτοΨη ΕκθΕσιΑκου Χώρου

συνέδριο:«Πολιτισμός-τουρισμός-άυτοδιοίκηση» Η Ελλάδα είναι μια χώρα με σημαντική πολιτισμική κληρονομιά που καλείται σήμερα να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της προσφέρεται προκειμένου να αναγάγει την πολιτισμική ανάπτυξη σε ύψιστη προτεραιότητά της στo πλαίσιο της νέας Ενωμένης Ευρώπης.Η ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού μπορεί να αποτελέσει για τη χώρα μας εργαλείο πολλαπλών παρεμβάσεων με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση τουριστών με πολιτιστικά ενδιαφέροντα.Στο συνέδριο θα αναδειχθεί ο ιδιαίτερος ρόλος της Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικής για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο με την αξιοποίηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Θέματα συνεδρίου

«Ο ρόλος των ΟΤΑ στον πολιτιστικό τουρισμό – Μέθοδοι ▶ και Τεχνικές για την ανάπτυξη του πολιτιστικού Τουρισμού»

Μarketing και Management στον Πολιτισμό ▶Νέες τεχνολογίες και πολιτιστικός Τουρισμός ▶«Πρόγραμμα και διασυνοριακές συνεργασίες για τον πολιτιστικό τουρισμό» ▶Χρηματοδοτήσεις για τον πολιτιστικό τουρισμό από την 4η Προγραμματική Περίοδο ▶Ενίσχυση Φεστιβαλικών Προγραμμάτων ▶Ενίσχυση και Χορηγία Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων ▶

τιμωμΕνΕσ ΠΕριοΧΕσΠοντοσ-μικρά άσιά

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ B

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ A

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΞΟΔΟΣ

Page 5: πολιτισµός ελληνικός πολιτισµός Απριλιου 2010 2010 · 2010-01-28 · ελληνικός λαϊκός πολιτισµός ελληνικός λαϊκός

Επιστημονική ΕπιτροπήΠρόεδρος: Ηλίας Δήμας, Καθηγητής Εθνικού &

Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΜέληΒαγγέλης Αυδίκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Βασίλης Σερμπέζης, Αναπληρωτής Καθηγητής

Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Βασιλική Τυροβολά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Γουλιμάρης, Επίκουρος Καθηγητής

Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

Δημήτρης Λαγός, Επίκουρος Καθηγητής

Πανεπιστημίου Αιγαίου

Γιάννης Πραντσίδης, Επίκουρος Καθηγητής

Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Νίκος Βαβρίτσας, Λέκτορας

Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Λευτέρης Δρανδάκις, Καλλιτεχνικός Δ/ντής Λυκείου των Ελληνίδων

οργανωτική ΕπιτροπήΠρόεδρος:Μανούσος Μανουσάκης, Σκηνοθέτης

ΜέληΚώστας Μήτσης, Ειδικός Σύμβουλος ΕΟΣΣ

Νία Κομπορόζου, Γραμματέας Πολιτισμού ΕΟΣΣ,

Δημοσιογράφος

Ειρήνη Ψαχούλια, Εκπρόσωπος ΕΟΣΣ, Υπεύθυνη

Έκθεσης

Γιώργος Αναστόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΕΟΣΣ

Έφη Χυδεριώτου, Υπεύθυνη Προγραμματισμού

Χριστίνα Λεοντίδου, Κοινωνιολόγος ΕΟΣΣ,

Υπεύθυνη Συνεδρίου Γιάννης Αλεξίου, Ειδικός Συνεργάτης ΕΟΣΣ

Joseph Borg, Μέλος Διοικούσας Αρχής ΕΟΣΣ

Σωκράτης Βασιλείου, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας

γραφείο τύπουΛάμπρος Κωνσταντάρας,Δημοσιογράφος, Υπεύθυνος ΜΜΕ

Αθηνά Παππά, Δημοσιογράφος, Υπεύθυνη Έκθεσης

Γιώργος Κουκουλιάτας, Δημοσιογράφος,

Υπεύθυνος Εκδηλώσεων

ο ΠοΛιτιστικοσ τουρισμοσ στο ΕΠικΕντρο

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ B

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ A

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΞΟΔΟΣ

Page 6: πολιτισµός ελληνικός πολιτισµός Απριλιου 2010 2010 · 2010-01-28 · ελληνικός λαϊκός πολιτισµός ελληνικός λαϊκός

Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ - Δ Η Λ Ω Σ Ε Ι Σ Σ Υ Μ Μ Ε Τ Ο Χ Η Σ

Χ Ο Ρ Η Γ Ο Ι Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α Σ

Ακαδημίας 35, 106 72 ΑθήναΤηλ. 210.36.10.265 - 210.36.22.205 | Fax. 210.36.10.276 | E-mail: [email protected] | www.edpa.gr

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ