TO ANATO IKO ZHTHMA - Fondatio · PDF file 2018-06-06 · ÿ ù ù...

Click here to load reader

 • date post

  24-Jul-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of TO ANATO IKO ZHTHMA - Fondatio · PDF file 2018-06-06 · ÿ ù ù...

 • ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-KALOY

  TO ANATOΛIKO ZHTHMA

  ΚΑΙ

  Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  Το περιεχόμενο σειράς εκπομπών από το dailymotion.fr/Nicolas Kaloy

  (Τα σχετικά links παρέχονται στο τέλος του κειμένου)

 • ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ THE EASTERN QUESTION LA QUESTION d’ ORIENT

  Του Ν.Καλογεροπούλου-Kaloy

  (απόσπασμα από το βιβλίο Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, Τόμος ΙΙ Με επί μέρους μεταβολές.

  Μετεδόθη σε σειρά εκπομπών από το dailymotion.fr/Nicolas Kaloy)

  ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ 1.

  O Marriott στο μνημειώδες βιβίο του (1917) αρχίζει τον Πρόλογο με μία φράση του Άγγλου Πρέσβη (θα τον συναντήσουμε αργότερα) Lord Stratford de Redcliffe. Το Ανατολικό Ζήτημα έχει βαθμηδόν πάρει τόσο ευρύτατη έκταση ώστε κανείς δεν εκπλήσσεται από τον χώρο που καταλαμβάνει σε όλες τις δημόσιες συζητήσεις είτε προφορικώς είτε γραπτώς» Ο Μarriott εξηγεί ότι «κύριος σκοπός μου γράφοντας το βιβλίο είναι να δώσω σε αυτούς που έχουν την ευθύνη για την λύση των πολύ σύνθετων πολιτικών προβλημάτων, αρκετά βασικά στοιχεία της ιστορικής γνώσεως. Γνώση του παρελθόντος δε είναι, καθεαυτήν, ικανή να λύσει όλα τα προβλήματα του παρόντος – αλλά καμία λύση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική ή να έχει διάρκεια, εάν δεν βασίζεται στην γνώση του παρελθόντος. Ιδιαίτερα στην Μέση Ανατολή κανένα πρόβλημα δεν γίνεται κατανοητό αν δεν περιλαμβάνει τους πολυάριθμους συντελεστές αντιληπτούς μόνο κάτω από το φως των γεγονότων του παρελθόντος ακόμη και των πιο απώτερων και των πιο σκοτεινών.» (συνωμοσιολογία)

  Αυτά θα είναι και απάντηση σε πολλούς σύγχρονους που μου λένε «ποιος ενδιαφέρεται σήμερα για το Ανατολικό Ζήτημα» αλλά και γενικότερα μερικούς πολιτικούς που μιλούν με περιφρόνηση για «παρελθοντολογία» - κυρίως διότι η αναφορά των παρελθόντων γεγονότων δεν τους συμφέρει. Ο Μακιαβέλλι, όπως θα δουν αυτοί που αγόρασαν το σχετικό βιβλίο μου, στο 2ο Κεφ. Του Πρίγκιπος, λέγει «Πάντοτε μια αλλαγή αφήνει μια πέτρα αναμονής για μια άλλη» - φράση που σημαίνει ότι η εξέλιξη είναι ΣΥΝΕΧΗΣ και, μετά προσθέτει: «Κύριο θέμα της σοφίας μιας ηγεσίας αλλά και κριτήριο της λαϊκής επιδοκιμασίας, είναι (ή πρέπει να είναι) η αντίληψη της πρώτης αιτίας των πραγμάτων αλλά και η συνέχειά τους μέχρι των απωτέρων συνεπειών» φράσεις που σημαίνουν την ΑΝΙΟΥΣΑ και ΚΑΤΙΟΥΣΑ διαλεκτική η οποία, κατά τον Πλάτωνα, είναι η λυδία λίθος για χρήση είτε από τους βασιλείς που φιλοσοφούν είτε από τους φιλόσοφους που βασιλεύουν.

  Αυτό που χαρακτηρίζει την νεότερη Ιστορία της Ελλάδος είναι ότι πολλοί σύγχρονοι ηγέτες ΔΕΝ γνωρίζουν την ουσία του Ανατoλικού. Ζητήματος και διαπράττουν τραγικά λάθη ενώ πολλοί – οι περισσότεροι – πολίτες μη γνωρίζοντες την ουσία του αποκαλούνται από τον ποιητή «πάντα ευκολόπιστοι και πάντα προδομένοι» Η Ιστορία δεν είναι συναισθηματολογία αγάπης ή μίσους, φιλέλληνες και μισέλληνες, είναι ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ που διήκουν, δηλ. παρουσιάζουν αδιάκοπη συνέχεια από το παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Είναι δηλαδή αλληλένδετα, αδιάκοπα συνεχή. Η άγνοια του Ανατολικού Ζητήματος ενέπνευσε στον Μακάριο την πολιτική που έχασε την Κύπρο – η γνώσις του, ενσυνείδητη ή και ορμέμφυτη, ενέπνευσε στον Βενιζέλο την πολιτική που διπλασίασε την Ελλάδα – με την μετέπειτα άγνοια των επόμενων που οι ίδιοι δημιούργησαν την Μικρασιατική καταστροφή.

 • Επειδή πάντοτε υπάρχει μια φιλοσοφία που διέπει τις πράξεις των ανθρώπων, υπάρχει επίσης και μια φιλοσοφία που διέπει την Ιστορία των λαών. Ο Χέγγελ λέγει ότι τα ιστορικά γεγονότα διέπονται και καθορίζονται από το Πνεύμα (το Geist). Το Πνεύμα, ο Χέγγελ παρουσιάζει σαν τους Θεούς του Ολύμπου που αποφασίζουν όπως κατά την Θεολογία του Ομήρου στην Ιλιάδα και Οδύσσεια. Όμως το Πνεύμα αυτό δεν είναι ούτε οι Θεοί του Ολύμπου, ούτε μια μυστικιστική ουράνια δύναμη αλλά είναι η ψυχοσύνθεση του γένους των ανθρώπων. Οι άνθρωποι γράφουν την Ιστορία τους, με τις εμπνεύσεις τους και με τα λάθη τους. Και πώς την γράφουν? Με μυαλό και με πέννα σε συνδυασμό με Γνώση και Τύχη. Γνώση σημαίνει επίγνωση, διάγνωση και πρόγνωση του πλέγματος των σχέσεων. Από την Αρχή, που ο Πλάτων αποκαλεί «ανιούσα προς το ανυπόθετον», μέχρι των απωτέρων συνεπειών που ο Πλάτων αποκαλεί «κατιούσα» διαλεκτική. Όχι επιπόλαια και τρεχαλέα αλλά, κατά την υπόδειξη της μεθόδου του Καρτέσιου, προσεκτικά από ιδέα σε ιδέα, «καθαρή και χωριστή», μέχρις ότου αποκτήσει συνείδηση του συνόλου των σχέσεων. Γνώση λοιπόν σημαίνει παρακολούθηση της αδιάκοπης ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ των σχέσεων από την πρώτη αιτία μέχρι τα τελικά επακόλουθα. Με αυτό το πνεύμα ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο ιδρυτής της μοιραίας δυναστείας, είπε ότι «ο Ανδρέας γνώσεις έχει, Γνώση δεν έχει». Ήξερε τι έλεγε. Καλές οι γνώσεις του συνεχούς δανεισμού για μη παραγωγικές παροχές αλλά μοιραία η απουσία της Γνώσης, της αντιλήψεως ενός γνωστικού ανθρώπου. Με «γνώσεις» για τον δανεισμό, ο Ανδρέας είχε εντοπίσει την προσοχή στο άμεσο κέρδος, δηλαδή στην άγρα ψήφων, δηλαδή στο «αυθάδες προς το συμφέρον» όπως έλεγαν οι αρχαίοι, αλλά υπήρξε σκόπιμα τελείως αδιάφορος στην Γνώση των συνεπειών, όχι γι’ αυτόν, αλλά για τον λαό. Τονίζω το «αδιάφορος» διότι είναι αδύνατον να μη γνώριζε τις συνέπειες. Αυτό αποδεικνύει (με πολλά άλλα απόκρυφα του χαρακτήρος του) και η απάντηση που έδωσε στον δημοσιογράφο Κώστα Κόλμερ, όταν του είπε «έτσι όπως πάμε, κ. Πρόεδρε, θα χρεοκοπήσουμε». Η απάντηση που έδωσε ήταν αποκαλυπτική του είδους του ανδρός: «το ξέρω ότι θα χρεοκοπήσουμε. Αλλά μέχρι τότε, εγώ θα έχω πεθάνει»!

  Μίλησα και για Τύχη, στα ιστορικά γεγονότα των ατόμων και των λαών. Διότι δ