PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

34
PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 1) ΠΑΤΣΕΑ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ 2) ΣΤΑΜΑΤΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ 3) ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ ΝΕΦΕΛΗ 4) ΣΥΦΑΝΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 5) ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 6) ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

description

PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 1) ΠΑΤΣΕΑ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ 2) ΣΤΑΜΑΤΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ 3) ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ ΝΕΦΕΛΗ 4) ΣΥΦΑΝΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 5) ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 6) ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Α) GREENPEACE - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Page 1: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 1) ΠΑΤΣΕΑ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ 2) ΣΤΑΜΑΤΗ ΠΗΝΕΛΟΠΗ 3) ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ ΝΕΦΕΛΗ 4) ΣΥΦΑΝΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 5) ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ 6) ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Page 2: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Α) GREENPEACE 1) ΜΠΑΡΜΠΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 2) ΜΑΝΕΛΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ 3) ΛΕΚΑΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Β) ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ & ΑΡΧΕΛΩΝ

1) ΠΑΓΚΟΥΡΕΛΙΑ ΜΑΡΙΑ 2) ΘΑΛΕΙΑ ΓΕΡΟΧΡΗΣΤΟΥ 3) ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

Page 3: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ

ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ 1) ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 2) ΜΟΥΣΤΑΚΑ ΖΕΤΑ 3) ΗΛΙΑΝΑ ΜΗΤΡΑΙ 4) ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΥΝΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Page 4: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ PROJECT 4 Η ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

ΙΩΑΝΝΑ-ΔΟΞΑ ΜΟΣΧΑΚΗ Πολιτικός Επιστήμων

Page 5: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Page 6: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ

• Ο σκοπός του ανθρωπισμού σήμερα είναι ευρύτατος και πολύπλευρος Κυριότερες επιδιώξεις του είναι ο σεβασμός στην αξία του άνθρωπου , η καλλιέργεια των ηθικών και κοινωνικών αρετών , η ανθρωποκεντρική παιδεία, η εθνική ανεξαρτησία ,ο περιορισμός των φαινομένων κοινωνικήs παθογένειας , η συνεργασία και άμιλλα μεταξύ των λαών της γης, καθώς και η υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων . Ο εικοστός αιώνας, μολονότι μας έχει ξαφνιάσει με τη μεγαλοστομία του και τα εφευρήματά του, έχει κατορθώσει να κατασκευάσει μια απέραντη πινακοθήκη φρικαλεοτήτων. Οι άνθρωποι αλληλοπαρακολουθούνται, αλληλοϋποβλέπονται, αλληλοσκοτώνονται σε ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Η ανθρωπιά είναι κυκλική παρουσία. Δε βρίσκεται στραμμένη προς ένα μονάχα σημείο του ορίζοντα. Εκείνος που είναι αληθινά ανθρώπινος έχει όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και το χρέος να είναι σε κάθε περίπτωση ανθρώπινος. Η ανθρωπιά δεν είναι επάγγελμα ,δεν είναι όργανο αυτοπροβολής και επιτυχίας, είναι αυταπάρνηση. Πρέπει να αρνηθείς, για να κερδίσεις τα ουσιωδέστερα. Η ανθρωπιά δεν είναι παθητική κατάσταση. Αντίθετα είναι μορφή αδιάκοπης ενέργειας. Πρέπει να ενεργούμε και να αισθανόμαστε έτσι, ώστε ποτέ να μη μεταχειριζόμαστε τον άνθρωπο ως μέσο, αλλά πάντοτε να τον έχουμε ως σκοπό στις προθέσεις και τις πράξεις μας.

Page 7: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

• Μέσα στην ανάλγητη κοινωνία μας οι άνθρωποι σε μεγάλο ποσοστό έχουν γίνει καιροσκόποι. Δε θεωρούν υποχρέωση και καθήκον τους τη συμμετοχή στο πολιτικό-κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά την έχουν συνδυάσει με το αν τους επιφέρει υλικό κέρδος. Στη νοοτροπία, βέβαια, αυτή των πολιτών συμβάλλουν ουσιαστικά και οι κοινωνικές αδικίες, η αναξιοκρατία ,η πολιτική υποκρισία και ο πολιτικός αμοραλισμός.

• Είναι γνωστό ότι σε πολλές χώρες επικρατούν τυραννικά καθεστώτα και οι αντιφρονούντες δεινοπαθούν από τη θηριωδία των κατόχων της εξουσίας. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταρρακώνεται και είναι ουτοπία να μιλά κανείς για στοιχειώδη δικαιώματα. Σε πολλές χώρες υπάρχει επίφαση δημοκρατίας .Με ένα επικάλυμμα δημοκρατικό και με μια επιμελημένη εξωτερική προπαγάνδα παρουσιάζονται ως δημοκρατικές, ενώ στην πραγματικότητα στραγγαλίζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

• Υπάρχουν άνθρωποι που με τη σκέψη και τη δράση τους βελτίωσαν τα πράγματα και άλλαξαν τον κόσμο μας. Μεταξύ τους βρίσκουμε ανθρωπιστές, όπως ο Μαχάτμα Γκάντι, ο Ελέανορ Ρούζβελτ, ο Νέλσον Μαντέλα, Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κτλ., που υπήρξαν ισχυροί και αποτελεσματικοί υπέρμαχοι των ανθρώπινων δικαιωμάτων και όλοι τους αποτελούν έμπνευση για όλους όσους έχουν αφοσιωθεί σήμερα στο σκοπό των οικουμενικών δικαιωμάτων

Page 8: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Πολλοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν αφιερώσει τις προσπάθειές τους στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και στον τερματισμό των παραβιάσεών τους. Μεγάλοι οργανισμοί προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα , αποδεικνύουν παραβιάσεις και ζητούν διορθωτικές ενέργειες τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων ,όσο και σε επίπεδο απλού πολίτη. Η υποστήριξή τους από πολίτες και η καταδίκη των παραβιάσεων είναι σημαντική για την επιτυχία τους, καθώς αυτοί οι οργανισμοί είναι περισσότερο αποτελεσματικοί, όταν στο αίτημά τους για αποκατάσταση συνηγορεί και μεγάλο πλήθος πολιτών. Σε όλο τον κόσμο, υπέρμαχοι των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι ως επί το πλείστον απλοί πολίτες και όχι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Συγκεκριμένα, οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί έχουν παίξει κυρίαρχο ρόλο στην εστίαση της διεθνούς κοινότητας σε θέματα που άπτονται των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι ΜΚΟ παρακολουθούν τις ενέργειες των κυβερνήσεων τις οποίες και πιέζουν έτσι, ώστε να ενεργούν σύμφωνα με τις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων

Page 9: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

I. ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

• 1.Τοξικομανείς-Εξαρτημένοι

• Μέσα στις ανάλγητες κοινωνίες που ζούμε πολλοί νέοι άνθρωποι λόγω των δυσχερών συνθηκών και του συνεχώς υποβαθμισμένου βιοτικού επιπέδου ζωής , βρίσκουν διέξοδο μέσω της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, οι οποίες διακινούνται εξαιτίας οικουμενικών οικονομικών συμφερόντων. Οι νέοι χρήστες αναπτύσσουν μια μορφή σωματικής αλλά και ψυχολογικής εξάρτησης. Η τοξικομανία είναι μία μακροχρόνια, επιβλαβής και άκρως σοβαρή κατάσταση για τον ανθρώπινο οργανισμό, η οποία παρατηρείται τόσο στο ανδρικό ,όσο και στο γυναικείο φύλο και ωθεί τους ανθρώπους στο κοινωνικό περιθώριο και αποκλεισμό. Σε μια κοινωνία λοιπόν , όπου οι εκάστοτε κυβερνήσεις προσπαθούν να ξηλώσουν κάθε δίχτυ κοινωνικής προστασίας, κάποιοι άνθρωποι μέσω του εθελοντισμού πασχίζουν να βοηθήσουν τους πάσχοντες συνάνθρωπους τους ιδρύοντες ή συμμετέχοντες σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ,όπως η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Όασις» και ο «Νους».

Page 10: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

«Όασις»

• Η Αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Όασις», που παρέχει υποστήριξη σε εξαρτημένα άτομα από ναρκωτικά, αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια, ιδρύθηκε το 2002 με πρωτοβουλία πρώην εξαρτημένων. Είναι ένα γεγονός πρωτοφανές για τα Ελληνικά δεδομένα, που μία οργάνωση αποτελούμενη από πρώην χρήστες συγκροτεί μία ομάδα βάσης, στοχεύει στην υποστήριξη ατόμων εξαρτημένων από κάθε είδους εξάρτηση και στηρίζει παράλληλα και τις οικογένειές τους. Στόχος της είναι:

• η πρόληψη της εξάρτησης • η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος • ο επαγγελματικός προσανατολισμός• η ψυχοκοινωνική και νομική συμβουλευτική• η διατήρηση της νηφαλιότητας

Page 11: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Όραμα της αποτελεί:

Όραμά της αποτελεί:

• η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών, των κοινωνικών φορέων και της κοινής γνώμης για θέματα εξαρτήσεων

• η εθελοντική συμμετοχή στην κοινωνική δράση της "Όασης"

• η πρόληψη και η αντιμετώπιση της εξάρτησης

• η πλήρης αποχή από όλες τις ουσίες που προκαλούν εθισμό

• η ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου των εξαρτημένων ατόμων

Page 12: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Προσφορά και δράση:

Προσφορά και δράση:• Ο πυρήνας της εταιρίας συγκροτείται από 20 εταίρους –μέλη που αποτελούν και

τους νόμιμους εταίρους και συγκροτούν τη Γενική Συνέλευση. Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας είναι ο κ. Δαμιανός Δουϊτσης, αντιπρόεδρος ο κ. Γιάννης Μπουτάρης και μέλη του διάφορα επιφανή πρόσωπα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Θεσσαλονίκης.

• Ήδη αριθμεί γύρω στα 1.000 μέλη και φίλους. Λειτουργεί με τις αρχές της ανωνυμίας, της συλλογικότητας, της αλληλοβοήθειας και του εθελοντισμού. Στόχος της είναι να προσφέρει υπηρεσίες πολύπλευρης υποστήριξης για την πρόληψη της εξάρτησης και της επανένταξης. Η Εταιρία αυτή σκοπό έχει να προσφέρει βοήθεια στην πρόληψη της εξάρτησης από αλκοόλ, ναρκωτικά, καθώς ακόμη και από τυχερά παιγνίδια που αποτελούν μία αλυσίδα της ίδιας νοσηρής εξάρτησης.

Page 13: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

"ΟΑΣΙΣ"

• …«Στην οδό Μοσκώφ 12 δημιουργήσαμε ένα χώρο συναντήσεων για

απεξαρτημένα άτομα, που επιθυμούν να βρουν στήριξη, συμβουλή και ενημέρωση κοντά σε ειδικούς. Η εταιρία είναι μη κερδοσκοπική και συντηρείται από τις συνδρομές των μελών και τυχόν οικονομική ενίσχυση από ιδιώτες και εταιρίες καθώς και κρατικούς φορείς».

• Η λειτουργία της "ΟΑΣΙΣ" αποτελεί μία καινοτόμο προσπάθεια για τα ελληνικά δεδομένα, αφού είναι ο μοναδικός φορέας υποστήριξης στο χώρο των εξαρτήσεων που δημιουργήθηκε από πρώην χρήστες και μέλη των οικογενειών τους. Για τη δράση της βραβεύτηκε από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, από το Υπουργείο Υγείας και με ειδική βράβευση, ως πρότυπη εθελοντική οργάνωση για το 2005, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

• Στοιχεία επικοινωνίας:• Διεύθυνση: ΜΟΣΚΩΦ 12, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Χώρα: Ελλάδα• Τηλέφωνο: 2310-508.598 Fax: 2310-508.599

Page 14: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

«Νους»

Σκοπός μας είναι: • να βοηθήσουμε άτομα που έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά και τις

οικογένειές τους, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους• να υποστηρίξουμε ψυχολογικά αυτά τα άτομα ,αφού έχουν ήδη ολοκληρώσει τη

σωματική τους απεξάρτηση βοηθώντας τα: • να αποκτήσουν μια καλύτερη κατανόηση της επίδρασης που είχαν το αλκοόλ και

τα ναρκωτικά στη ζωή τους, στο σύστημα των αξιών τους, στις αρχές τους, στην υγεία τους, στην αυτοβοήθεια) και να μάθουν να το χρησιμοποιούν αποτελεσματικά.

• να βάλουν στόχους και να διαμορφώσουν σχέδια για το άμεσο μέλλον σχέσεις τους κ.λ.π.

• να αρχίσουν να αποκτούν ικανότητες διαχείρισης δύσκολων σκέψεων και συναισθημάτων ,όπως ο φόβος, ο θυμός, το άγχος και η επιθυμία για χρήση.

• να ανεβάσουν τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης και αίσθησης της αξίας τους.• να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον υποστήριξης (οικογένεια, φίλους, ομάδες )

Page 15: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Προσφορά και δράση

• «Ο ρόλος μας είναι να κατορθώσουν να διατηρηθούν σε κατάσταση όπου δεν κάνουν καμία χρήση καμίας ουσίας, όχι απλά σαν ένα τέρμα από μόνο του, αλλά σαν μέσο βελτίωσης της συνολικής ποιότητας της ζωής τους.»

• Κάποια εργαλεία μας είναι:• Η προσεκτική αξιολόγηση και κατάρτιση ατομικού πλάνου φροντίδας.• Οι ομαδικές συνεδρίες• Οι ατομικές συνεδρίες• Οι διαλέξεις και τα σεμινάρια• Η συμβουλευτική της οικογένειας

(οικογενειακές ομάδες και ατομικές συνεδρίες). • Επικοινωνια: Διεύθυνση: ΚΟΡΙΝΘΟΣ Τ.Κ. 20100, Τ.Θ. 181 Τηλ/fax: 27410 73607

e-mail: [email protected]

Page 16: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

2. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

• Η μετανάστευση δεν είναι παράπλευρη απειλή, αλλά οικουμενικό πρόβλημα, κοινωνικό και πολιτικό που χρειάζεται δημοκρατικές ρυθμίσεις. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο ιστορικό κύμα μετακίνησης πληθυσμού εξαιτίας πολέμων, καταδιώξεων, μισαλλοδοξίας, ρατσισμών και φονταμενταλισμών, πείνας, φτώχειας, ασθενειών, εκμετάλλευσης, καταστροφής του περιβάλλοντος και δημογραφικής έκρηξης. Οι στρατηγικές επιλογές των πλούσιων χωρών και η κυριαρχία τους στην παγκόσμια οικονομία προκαλούν τις κοινωνικές και πολιτικές αιτίες της μετανάστευσης. Οι γυμνοί από δικαιώματα και αόρατοι από ιδιότητες άνθρωποι αυτοί, οι αποκλεισμένοι από την ισονομία και την προστασία, χωρίς πατρίδα και χωρίς ζωή με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, είναι το μεγάλο πολιτισμικό έγκλημα της εποχής μας. Από τον τρόπο που θα το αντιμετωπίσουμε, εξαρτάται, αν θα κατακτήσουμε τον ανθρωπισμό του 21ου αιώνα.

Page 17: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

« PR.A.K.S.I.S »

• Η PRAKSIS είναι μία ανεξάρτητη, Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που βασικό στόχο έχει τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Ο εν λόγω φορέας έχει ως κύριο παραλήπτη των υπηρεσιών του οικονομικούς μετανάστες, αιτούντες άσυλο/πρόσφυγες και κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη πληθυσμιακή ομάδα, όπως ουσιοεξαρτώμενους, αθίγγανους, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking), άστεγους, φυλακισμένους, αποφυλακισμένους, παιδιά των φαναριών αλλά και κάθε τύπο ομάδας με ελλιπή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

• Τα προγράμματα του PR.A.K.S.I.S δε θεωρούνται «ξεκίνημα από το μηδέν», καθότι είναι «η επόμενη μέρα» των «εντός συνόρων» προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδος, που, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, τον Ιούνιο του 2004, αποφάσισαν να τα ενσωματώσουν και να τα μεταλαμπαδεύσουν σε ένα νέο φορέα με την επωνυμία PR.A.K.S.I.S.

Page 18: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ «PRAKSIS»

• Η οργάνωση εδώ και 15 χρόνια προσφέρει:• άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,• ψυχολογική υποστήριξη• κοινωνική υποστήριξη (συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες)• νομική βοήθεια• στέγαση• εργασιακή συμβουλευτική• Απευθύνεται σε κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα που δεν έχει πρόσβαση σε

υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής και νομικής υποστήριξης, όπως: • αιτούντες άσυλο /πρόσφυγες• άπορους, άστεγους, ανασφάλιστους• παιδιά των φαναριών • μονογονεϊκές οικογένειες • ROMA• θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking) αποφυλακισμένους• οικονομικούς μετανάστες

Page 19: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

• Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής, κλπ.

• Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού. Εκπαίδευση εθελοντών σε θέματα καταπολέμησης κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού.

• Η συνεργασία με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την ανάπτυξη διαλόγου με την ελληνική ,καθώς και με επίσημους κρατικούς φορείς.

• Η συνεργασία με φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών καθώς και η δημιουργία Δικτύων, FORUM και consortium για την εξυπηρέτηση των αναγκών και την επίτευξη των σκοπών της PRAKSIS.

• Η δημιουργία συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης κοινωνικών και ιατρικών δεδομένων με στόχο την προώθηση της έρευνας για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, και τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό γενικότερα.

• Η μαρτυρία (στην οποία εντάσσεται κατά περίπτωση και η καταγγελία) σε Ελληνικούς και διεθνείς πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς οργανισμούς καθώς και ενώπιον πάσης Αρχής, στην Ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη, της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο και της διαφθοράς ή εν γένει αδικίας που διαπιστώνονται από τη δράση μας.

Page 20: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

• Η δημιουργία συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης κοινωνικών και ιατρικών δεδομένων με στόχο την προώθηση της έρευνας για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό γενικότερα.

• Η μαρτυρία (στην οποία εντάσσεται κατά περίπτωση και η καταγγελία) σε Ελληνικούς και διεθνείς πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς οργανισμούς καθώς και ενώπιον πάσης Αρχής, στην Ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη, της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο και της διαφθοράς ή εν γένει αδικίας που διαπιστώνονται από τη δράση μας.

• Όλες ανεξαιρέτως οι ανωτέρω δραστηριότητες απευθύνονται σε άτομα ή ομάδες πληθυσμών που παρουσιάζουν αντίστοιχες ανάγκες ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία, ηλικία, εθνικότητα, ιδεολογία ή πολιτικές πεποιθήσεις.

• Στοιχεία Επικοινωνίας:• Διεύθυνση: Στουρνάρη 57,Αθήνα Χώρα: Ελλάδα Τηλέφωνο:2105205200

Page 21: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

• «Το Δίκτυο δημιουργήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1995 με πρωτοβουλία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, την περίοδο που ξεκίνησε η μαζική μετανάστευση προς την Ελλάδα, κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες. Απαρτίστηκε από άτομα που είχαν συμμετάσχει σε πρωτοβουλίες και επιτροπές για τα δικαιώματα των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων και των μειονοτήτων, μέλη πολιτικών οργανώσεων, μετανάστες/ριες και πρόσφυγες.

• Με στόχους:• την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας πάνω στα προβλήματα των

μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα• την ανάδειξη των πολιτικών παραμέτρων του προσφυγικού και του

μεταναστευτικού ζητήματος • την υπεράσπιση του πολιτικού ασύλου και των δικαιωμάτων των μεταναστών• την παρέμβαση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο και την οργάνωση δομών

αλληλεγγύης• την αναχαίτιση του ανερχόμενου κρατικού και κοινωνικού ρατσισμού • τη στήριξη στις υπάρχουσες μορφές οργάνωσης και την ώθηση μεταναστών και

προσφύγων στη δημιουργία συλλογικών οργάνων.

Page 22: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Προσφορά και Δράση

• Από την πρώτη στιγμή το Δίκτυο πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις και η καμπάνια για τη νομιμοποίηση αποτελεί κεντρικό άξονα της δράσης του. Οι θέσεις του συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων εκ μέρους πολιτικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, με βασικό πολιτικό αίτημα τη νομιμοποίηση:

• όλων των μεταναστών και το πολιτικό άσυλο. Αίτημα που, από την πρώτη εκδήλωση για τη νομιμοποίηση που έγινε στο Πολυτεχνείο το Μάρτη του 1996 μέχρι την τελευταία διαδήλωση στις 2 Δεκεμβρίου του 2006, συνεχίζει να είναι κεντρικό αίτημα του μεταναστευτικού κινήματος.

• Επειδή η αντίσταση στο ρατσισμό, η αποδοχή του άλλου και η αλληλεγγύη κατακτώνται βήμα βήμα, μέσα από την καθημερινή πρακτική αλλά και τις κοινές δραστηριότητες και διεκδικήσεις το Μάη του 1997 αρχίζει να λειτουργεί το Στέκι των Μεταναστών, στην οδό Βαλτετσίου 35. Ένας χώρος ο οποίος ενθαρρύνει την ουσιαστική γνωριμία αλλά και την καλλιέργεια δεσμών μεταξύ ελλήνων και μεταναστών, που προωθεί την πολυπολιτισμικότητα στην πράξη. Ένας χώρος ο οποίος μέσα στα χρόνια έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες συζητήσεις και συνελεύσεις, προβολές ταινιών και εκθέσεις, ενώ λειτουργεί σαν σημείο αναφοράς του αντιρατσιστικού και μεταναστευτικού κινήματος όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Page 23: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

• Επίσης, στον ίδιο χώρο, ξεκινούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας για μετανάστες και πρόσφυγες από την ομάδα εθελοντών δασκάλων «Τα Πίσω Θρανία» ,που συγκροτήθηκε το 1999. Στόχος της ομάδας είναι η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και οι παρεμβάσεις σε ευρύτερα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση αλλοδαπών στο ελληνικό σχολείο. Φέτος λειτουργούν καθημερινά τρία τμήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας κάθε απόγευμα στο χώρο του Στεκιού.

• Το κέντρο μεταναστών του Δικτύου, που πληροφορεί πρόσφυγες και μετανάστες πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα που Στο χώρο του Στεκιού, από τις αρχές του 2000, λειτουργεί επίσης το Γραφείο Ενημέρωσης τους απασχολούν (άδειες παραμονής και εργασίας, εκπαιδευτικά, υγειονομικά και ασφαλιστικά προβλήματα κλπ), παρεμβαίνοντας σε ζητήματα γραφειοκρατίας, παράνομων κρατήσεων, απελάσεων, ρατσιστικής συμπεριφοράς κρατικών δομών και φορέων κλπ. Για τη μόνιμη επικοινωνία και τη συνεργασία με μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, με πρωτοβουλία του Δικτύου, δημιουργείται το Φεβρουάριο του 1996 το Συντονιστικό των Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, που αποτελεί μόνιμη δομή συνεργασίας όλων των συντελεστών του μεταναστευτικού κινήματος και συνεδριάζει στο χώρο του Στεκιού.

Page 24: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

• Η πρώτη εκδήλωση του Συντονιστικού γίνεται στις 30 Μαρτίου 1996 στο Πολυτεχνείο με θέμα «Νομιμοποίηση και δικαιώματα των μεταναστών», με μεγάλη συμμετοχή μεταναστών και πολιτικών προσφύγων. Από τότε μέχρι σήμερα το Συντονιστικό έχει διοργανώσει κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, συζητήσεις, ενώ τακτικά εκδίδει πολύγλωσσα φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση προσφύγων και μεταναστών/ριων.

• Τον τελευταίο χρόνο στο Δίκτυο λειτουργούν τέσσερις θεματικές ομάδες, για το καθεστώς των συνόρων και τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, για τους πρόσφυγες και το πολιτικό άσυλο, για τη γυναικεία μετανάστευση και για τα θέματα της νομιμοποίησης και κοινωνικής εξίσωσης. Μέσα στους στόχους μας είναι την επόμενη περίοδο να ανοίξουμε καμπάνιες για το θέμα των πολιτικών δικαιωμάτων αλλά και για τη δεύτερη γενιά μεταναστών/ριων.

• Επικοινωνία:• Διεύθυνση: Τσαμαδού 13, Αθήνα Χώρα: Ελλάδα Τηλέφωνο: 2103813928

Page 25: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΙΙΙ.ΕΙΡΗΝΗ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

• Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα περισσότερων από 3 εκατομμυρίων υποστηρικτών μελών και ακτιβιστών που αγωνίζονται για την προστασία των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από το 1961, η Διεθνής Αμνηστία συσπειρώνει τους πολίτες αυτούς σε μια συνομωσία ελπίδας για την προστασία των αδικημένων του κόσμου.

• Όραμά της είναι ένας κόσμος όπου όλοι οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται από την οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και από άλλα διεθνή πρότυπα. Βασικές αξίες της είναι η αλληλεγγύη σε παγκόσμιο επίπεδο, η αμεροληψία και η διαφάνεια , η δημοκρατία και ο αμοιβαίος σεβασμός.

Page 26: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

• Η διεθνής αμνηστία αναλαμβάνει δράση για τον τερματισμό των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η σωματική και ψυχική ακεραιότητα ελευθερία της έκφρασης και της συνείδησης ,ελευθερία από διακρίσεις.

• Υπερασπίζονται τους κρατούμενους της συνείδησης της βίας αλλά και της φτώχειας. Αγωνίζονται για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών, την κατάργηση της θανατικής ποινής, των βασανιστηρίων και του περιορισμού των ελευθεριών στο όνομα του «πολέμου κατά της δημοκρατίας». Για την καταπολέμηση και την αντιμετώπιση των διακρίσεων που υφίστανται οι πρόσφυγες οι μετανάστες, οι μειονότητες αλλά και οι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ανθρώπινα δικαιώματα, τώρα!

Page 27: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

• Σε όλο τον κόσμο, σε όλα τα καθεστώτα, κυβερνήσεις τιμωρούν εκείνους που κάνουν το λάθος να έχουν διαφορετικές ιδέες. Τους κρατούν στη φυλακή, συχνά χωρίς δίκη ή μετά από δίκες – παρωδίες. Τους βασανίζουν. Τους εκτελούν. Τους «εξαφανίζουν».

• Σε Βορρά και Νότο, ολόκληροι πληθυσμοί υφίστανται διώξεις μόνο και μόνο για την καταγωγή τους, τη γλώσσα τους ή το χρώμα του δέρματός τους. Οι υπεύθυνοι θα ήθελαν να τα ξεχνούσαμε όλα αυτά. Όμως σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν πολίτες, όπως εσείς κι εμείς, που αρνούνται να αποδεχτούν το απαράδεκτο. Περνώντας από τα λόγια στα έργα, καταγγέλλουν τα ψέματα των μεν και τη συνένοχη σιωπή των δε. Η Διεθνής Αμνηστία δε ζητά τίποτα παραπάνω από το σεβασμό των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που παραβιάζονται από τα ίδια τα κράτη που επίσημα τις έχουν αποδεχτεί. Ακρογωνιαίο λίθο της δουλειάς της οργάνωσης αποτελεί η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Page 28: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Δράσεις της Οργάνωσης:

• Δράση για τη δημιουργία νέων διεθνών θεσμών και προτύπων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

• Η Διεθνής Αμνηστία ηγήθηκε της πίεσης για την υιοθέτηση της ιστορικής Διακήρυξης των Ηνωμένων Εθνών Κατά των Βασανιστηρίων το 1975. Επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη επιτυχημένη εκστρατεία για τη δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

• Εργάστηκε για τη δημιουργία νέων διεθνών θεσμών και προτύπων σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και με κυβερνήσεις που υποστηρίζουν τέτοιες προσπάθειες.

• Προστασία των υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων που κινδυνεύουν• Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί τη μεταχείριση που οι κυβερνήσεις και οι

ένοπλες πολιτικές ομάδες επιφυλάσσουν στους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Βρίσκονται σε στενή επαφή με τους υπερασπιστές, έτοιμοι να προβούν σε ελπείγουσες ενέργειες και να τους βοηθήσουνε να είναι ασφαλείς. Ζητούνε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι ,όταν οι στον κόσμο.

• Τερματισμός των δραστηριοτήτων που οδηγούν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δέχονται επίθεση οπουδήποτε σε μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Page 29: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

• Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη μεταφορά όπλων, εξοπλισμού «ασφαλείας» (όπως εργαλείων που χρησιμοποιούνται για βασανιστήρια) και τεχνογνωσίας όταν αυτό πρόκειται να συμβάλει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αναλαμβάνει δράση για να ελεγχθεί το εμπόριο όπλων και εξοπλισμού ασφαλείας και η μεταφορά σχετικής τεχνογνωσίας.

• Εθελοντές της ΔΑ ετοιμάζουν ένα πανό της εκστρατείας "Ελέγξτε τα Όπλα" για τον παγκόσμιο έλεγχο του εμπορίου όπλων μικρού διαμετρήματος.

• Αναλαμβάνει επίσης δράση για να σταματήσει την ατιμωρησία: δηλαδή εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες οι παραβιάσεις συνεχίζονται ή συχνά επιδεινώνονται επειδή οι υπαίτιοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσάγονται στη δικαιοσύνη.

• Εκκλήσεις και δράση για την πρόληψη των παραβιάσεων σε καταστάσεις κρίσης• Η Διεθνής Αμνηστία προειδοποιεί εγκαίρως όταν υπάρχει πιθανότητα μαζικών

παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να προλάβει τέτοιες κρίσεις, στέλνοντας ανεξάρτητους παρατηρητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σταματώντας την εισροή όπλων προς μια περιοχή που βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης. Πρόσφατα παραδείγματα τέτοιας δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας συμπεριλαμβάνουν τη δράση για το Ανατολικό Τιμόρ, την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών στην Αφρική και το Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Εδάφη.

Page 30: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

• Καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως οι διακρίσεις

• Οι άνθρωποι που υφίστανται διακρίσεις, εξαιτίας της αντίληψης που έχουν άλλοι γι αυτούς ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Ανάμεσα σε αυτές τις ευάλωτες ομάδες ανθρώπων είναι οι φτωχοί, τα μέλη πολλών εθνικών ή εθνοτικών ομάδων, οι ιθαγενείς πληθυσμοί, οι μετανάστες, οι γυναίκες ή όσοι υφίστανται διακρίσεις λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

• Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την πρόληψη των διακρίσεων, τόσο από τους ίδιους τους κρατικούς αξιωματούχους, όσο και από οποιοδήποτε άλλο άτομο. Αναλαμβάνει υποθέσεις ανθρώπων που βασανίστηκαν, που καταδικάστηκαν σε θάνατο, που δικάστηκαν ανέντιμα ή υπέστησαν άλλες παραβιάσεις εξαιτίας της εικόνας που έχουν άλλοι γι αυτούς.

• Επικοινωνία: • Διεύθυνση: Σίνα 30, ΤΚ. 10672, Αθήνα Χώρα :Ελλάδα Τηλέφωνο: 2103600628

Page 31: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Μια επιπλέον ματιά…

• Το 1961, ένας άγγλος δικηγόρος, ο Πίτερ Μπένενσον, μαθαίνοντας την υπόθεση δύο πορτογάλων φοιτητών που καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια φυλάκιση, επειδή έκαναν πρόποση στην ελευθερία, απηύθυνε έκκληση μέσω μιας βρετανικής εφημερίδας για μια διεθνή εκστρατεία. Με βάση την απλή του ιδέα, στήθηκε ένα δίκτυο αποτελούμενο από ανθρώπους που έγραφαν γράμματα, για να βομβαρδίσει τις κυβερνήσεις με εκκλήσεις υπέρ κρατουμένων που φυλακίστηκαν και υποβλήθηκαν σε κακομεταχείριση, κατά παράβαση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

• Η ιστορία αυτή δείχνει πως η δύναμη της Διεθνούς Αμνηστίας είναι η πίεση που ασκούν οι ακτιβιστές της σε κυβερνήσεις και άλλες αρχές, με απλές πρακτικές, όπως αποστολή γραμμάτων συλλογή υπογραφών ή διαμαρτυρίες. Χωρίς την πλατιά βάση των ακτιβιστών η Διεθνής Αμνηστία θα έχανε την ξεχωριστή της ταυτότητά.

• Κάνε την αντίρρησή σου πράξη! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμμετάσχεις ακτιβιστικά ή εθελοντικά στη δράση της:

Page 32: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

• Να εγγραφείς και να λαμβάνεις το ενημερωτικό δελτίο της Διεθνούς Αμνηστίας κάθε μήνα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να παρακολουθείς τις δράσεις και τις εκδηλώσεις της.

• Να συμμετέχεις στο Δίκτυο Επειγουσών Ενεργειών και να υπογράφεις γράμματα για να σωθούν άνθρωποι, των οποίων η ζωή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Να συμμετέχεις σε ένα ή περισσότερα από τα Θεματικά Ηλεκτρονικά Δίκτυα Δράσης. Έτσι θα λαμβάνεις με ένα email όλες τις εκκλήσεις για το θέμα που σε ενδιαφέρει, χωρίς να χρειάζεται να τις ψάχνεις στο site. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να τις προωθείς σε φίλους και γνωστούς σου, ώστε να συλλέγει όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές γίνεται.

• Να λαμβάνεις μέρος στις ακτιβιστικές δράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας.

Page 33: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

• Να βοηθήσεις εθελοντικά μέσω του επαγγέλματός σου, προσφέροντας τις υπηρεσίες σου (π.χ να εγγραφείς στο δίκτυο γραφιστών) ή να συμμετάσχεις στο δίκτυο μεταφραστών,

• Να συμμετάσχεις σε μία φοιτητική ομάδα, εάν είσαι φοιτητής/φοιτήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιά ή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως μέλος μιας φοιτητικής ομάδας δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας μπορείς να γράφεις γράμματα σε κυβερνήσεις για να πιέσεις να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή, ως ένδειξη συμπαράστασης, απευθείας σε ανθρώπους των οποίων τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί, να οργανώνεις και να παίρνεις μέρος σε ακτιβιστικές δράσεις στη σχολή σου.

Page 34: PROJECT ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

• www.amnesty.org• www.anthropos.gr• el.wikipedia.org• www.oasis.org.gr• www.nousmko.gr• www.praksis.gr• http://migrant.diktio.org/