όια ό ια - haniotika-nea.grποιήματα που μελοποίησε και ... γητής...

of 12/12
ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 5 Μαΐου 2018 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΤΕΧΝΕΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΒΙΒΛΙΑ / ΜΟΥΣΙΚΗ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ διαδρο ές διαδρομές 90 χρόνια χρόνια Χορωδία Χανίων
 • date post

  31-Jul-2020
 • Category

  Documents

 • view

  3
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of όια ό ια - haniotika-nea.grποιήματα που μελοποίησε και ... γητής...

 • ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ 5 Μαΐου 2018

  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΤΕΧΝΕΣ / ΙΣΤΟΡΙΑ / ΒΙΒΛΙΑ / ΜΟΥΣΙΚΗ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

  διαδρο έςδιαδρομές

  90 χρόνιαχρόνιαΧορωδία Χανίων

 • οο

  διαδρομές ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ5 Μαΐου 20182/ 30γι

  ορτά

  ζουν

  γιορ

  τάζο

  υν 5/5Ειρήνη,Ειρηναίος,Εφραίμ,

  Εφραιμία

  6/5Σεραφείμ,Σεραφίνα,

  Ιώβ,Ιώβη

  8/5Αρσένιος,Αρσινόη,

  Θεολόγος,Θεολογία,Μήλιος,Μηλιά

  9/5Χριστόφορος,

  Χριστοφία,Ησαΐας

  11/5Αρμόδιος,Μεθόδιος,Αργύρης,Αργυρώ,Ολυμπία

  σελσελ. 3 - Πολιτισ όςΠολιτισμός

  σελσελ. 4 - 5 ~ χρόνια90 χρόνια

  Χορωδία ΧανίωνΧορωδία Χανίων

  σελσελ. 6 ~ Πολιτισ όςΠολιτισμός

  σελσελ. 7 ~ Παιδότο οςΠαιδότοπος

  σελσελ. 8 ~ Υγεία βόταναΥγεία & βότανα

  σελσελ. 9 ~ Πολιτισ όςΠολιτισμός

  σελσελ. 10 ~ Συνέντευξη εΣυνέντευξη με

  τον Σ ύρο Πετρουλάκητον Σπύρο Πετρουλάκη

  σελσελ. 11 ~ ΙστορίαΙστορία τηςτης ΙατρικήςΙατρικής

  σελσελ. 12 ~ Αφορ ή βιβλίαΑφορμή, βιβλία

  εριεχό εναπεριεχόμενα

  εεΕνενήντα χρόνια, κοντά έναν αιώνα,συμπληρώνει φέτος η Χορωδία Χα-νίων. Σε αυτήν τη διαδρομή μέσαστον χρόνο, στις ξεχωριστές στιγμέςτης ιστορίας της, τους σπουδαίους αν-θρώπους που την στελέχωσαν αλλάκαι τις προσδοκίες που έχουν τα μέλητης για το μέλλον εστιάζει το σημερι-νό μας αφιέρωμα.Πολλοί από αυτούς μετρούν δεκαετίεςολόκληρες στις... χορωδιακές επάλ-ξεις ενώ δεν λείπουν και οι νεότεροι,που γοητεύονται από τη σύμπραξητόσων ατόμων σε ένα καλλιτεχνικόδρώμενο. Κοινό χαρακτηριστικό, πάν-τως, όλων των συνομιλητών μας είναιη αγάπη για τη μουσική ενώ πολύσημαντικοί για όλους είναι και οιισχυροί δεσμοί που δημιουργούνταιμεταξύ των μελών της.

  [email protected]

  ΕΛΙΑ ΚΟΥΜΗ

  editorial

  διαδρο έςδιαδρομέςτεύχος 777

  Εβδομαδιαίο Πολιτιστικό Ενθετο

  της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα”

  ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ -

  ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ Α.Ε.

  ΙΔΡΥΤΗΣ: Γιάννης Ε. Γαρεδάκης

  ΕΚΔΟΤΗΣ: Μανώλης Α. Γαρεδάκης

  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ:

  Παρασκευάς Ν. Περάκης

  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

  “ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ”:

  Ελευθερία Μ. Κουμή

  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ:

  Γιώργος Δρακάκης, Γιώργος

  Kώνστας, Γιάννης Λυβιάκης,

  Δημήτρης Μαριδάκης, Γιάννα

  Μαρουλοσηφάκη, Βασιλική

  Τωμαδάκη, Ελένη Φουντουλάκη

  ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:

  Δέσποινα Βάλλα, Νίκη Ξυφανταράκη,

  Ελένη Σταυρίδη

  ΔIOPΘΩΣEIΣ:

  Νεκτάριος Κακατσάκης

  ΠΙΕΣΤΕΣ: Hussein Rajaiftikhar,

  Γιάννης Περάκης,

  Γιώργος Στεφανάκης

  ΣYNTAΞH: Εμπορικό Κέντρο

  “Ερμής” (Μπουνιαλή 11-19)

  τηλ. 28210 51.003 - 6,

  fax 28210 51.007

  e-mail: [email protected]

  ΓPAΦEIA ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗΣ:

  Kαραϊσκάκη 49, τηλ. 28210 70.563 -

  6 fax 28210 91.900

  Διαφημιστικό Τμήμα:

  Εύα Κουμή τηλ.: 2821070.563 - 6

  e-mail: [email protected]

  Με περισσότερες από διακόσιες συμμετοχές από όλο τον κόσμο, οι οποίεςμάλιστα αυξάνονται καθημερινά, συνεχίζεται ο 4ος διαγωνισμός αφίσαςπου διοργανώνει το Μουσείο Τυπογραφίας.

  ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

  Συνεχίζεται ο διαγωνισ όςΣυνεχίζεται ο διαγωνισμός αφίσας για την Τυ ογραφίααφίσας για την Τυπογραφία

  O φετινός διαγωνισμός έχει φτάσει μέχριστιγμής σε κάθε σημείο του ορίζοντα, με συμ-μετοχές από 37 χώρες, όπως η Αργεντινή, οΚαναδάς, οι ΗΠΑ και το Μεξικό, η Ρωσία, ηΑίγυπτος, η Νότια Αφρική, το Ισραήλ και τοΙράν, η Κίνα, το Βιετνάμ και η Ιαπωνία και φυ-σικά σε κάθε άκρη της Ευρώπης.

  Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί τα μεσά-νυχτα της Κυριακής 13 Μαΐου και στη συνέ-χεια τα έργα θα αξιολογηθούν από ταδιακεκριμένα μέλη της κριτικής επιτροπής. Τααποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Σάββατο23 Ιουνίου, σε μία γιορτινή βραδιά που θαπραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μου-σείου Τυπογραφίας.

  Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα γίνει η απο-νομή των τριών βραβείων και των είκοσιεπτά τιμητικών διακρίσεων καθώς και τα εγ-καίνια της έκθεσης με τα τριάντα έργα πουδιακρίθηκαν στον διαγωνισμό. Τα έργα αυτάθα εκτίθενται στο αμφιθέατρο του μουσείουμέχρι τον επόμενο διαγωνισμό.

  Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγω-νισμό καθώς και ερεθίσματα για την Τυπο-γραφία και την ιστορία της υπάρχουν στηνιστοσελίδα του Μουσείου www.typography-

  museum.gr, όπου υπάρχει -εκτός του ενημε-ρωτικού και φωτογραφικού υλικού- και εικο-νική περιήγηση στο μεγαλύτερο μέρος τουΜουσείου.

  Οι τρεις πρώτες αφίσες που θα διακριθούνθα αποτελέσουν κεντρικό τμήμα της έκθεσηςκαι οι δημιουργοί τους θα λάβουν σημαντικάχρηματικά έπαθλα:

  • 1.000 ευρώ ο πρώτος νικητής• 700 ευρώ ο δεύτερος νικητής• 500 ευρώ ο τρίτος νικητήςΗ κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτε-

  λείται από τους (αλφαβητικά):• Δημήτρη Αρβανίτη, Graphic Designer,

  member of AG I- Alliance Graphique Inter-nationale

  • Γιάννη Γαρεδάκη, δημοσιογράφο – εκ-δότη, ιδρυτή της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”και πρόεδρο Δ.Σ του Μουσείου Τυπογραφίας

  • Λίλα Καλογερή, εικονογράφο• Αντώνη Παπαντωνόπουλο, τυπογράφο,

  γραφίστα, καλλιτέχνη• Τζανέτο Πετροπουλέα, σχεδιαστή, τ. πρό-

  εδρο Δ.Σ. της Ενωσης Γραφιστών Ελλάδας• Juan Diego Restrepo, γραφίστα, νικητή

  του 3ου διαγωνισμού αφίσας.

  ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

  Παρουσίαση ποιητικήςσυλλογής Β. Κακατσάκη

  Η ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Θ. Κακα-τσάκη «Όπως το ψωμί» (ει-κονογράφηση: ΑγγέλαΜάλμου), που κυκλοφόρησεπρόσφατα από τις εκδόσεις«Πυξίδα της Πόλης», θα πα-ρουσιαστεί στο ΠνευματικόΚέντρο Χανίων, το Σάββατο5 Μαΐου στις 8 μ. μ.

  Την παρουσίαση διοργανώ-νουν η Περιφερειακή ΕνότηταΧανίων, το Κοινωφελές Ίδρυμα«Αγία Σοφία», η Ένωση Πνευμα-τικών Δημιουργών Χανίων, οΣύνδεσμος Πολιτικών Συνταξι-ούχων Χανίων και οι εκδόσεις«Πυξίδα της Πόλης»

  Για το βιβλίο θα μιλήσουν η αν-τιδήμαρχος Χανίων, φιλόλογος Βαρβάρα Περ-ράκη και η φιλόλογος Στέλλα Αλιγιζάκη.

  Ποιήματα θα διαβάσει ο ηθοποιός τ. καλλιτε-

  χνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης Μιχά-λης Αεράκης.

  Η εκδήλωση, την οποία θα συντονίζει ο γενι-κός γραμματέας της Ένωσης Πνευματικών Δη-μιουργών Χανίων Δημήτρης Νικολακάκης,θα πλαισιωθεί επίσης με το μελοποιημένο πρό-

  σφατα στο ΚΑΦΕ –«ΚΗΠΟΣ»Χανίων ποίημα της συλλογής«Ενθάδε κείται» από τον Στα-μάτη Κραουνάκη (προβολή σεβίντεο γουόλ) και δύο ακόμαποιήματα που μελοποίησε καιθα αποδώσει ο Χρήστος Κο-τσαύτης, ο οποίος θα επεν-δύει μουσικά και την όληεκδήλωση με την κιθάρα του.

  Την ευθύνη της οπτικοποί-ησης του λόγου και της τεχνι-κής υποστήριξης θα έχουν οΜιχάλης Μουντάκης, ηΑγγέλα Μάλμου και η Χρι-στίνα Τζομπανάκη.

  Η ποιητική συλλογή«Όπως το ψωμί», που περιλαμβά-

  νει 55 από τα ποιήματα, που γράφτηκαν απότον Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη την τελευταίαδιετία, έχει ως κυρίαρχο πρόσωπο τον ποιητή.

  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 11 ΜΑΪΟΥ

  “Ναυαγισμένα αρχαία φορτία στη Δ. Κρήτη”Εκδήλωση με θέμα «Ναυαγισμένα αρχαία φορτία στα δύσκολα νερά της Δυτικής Κρή-της», οργανώνουν η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης, Ο Σύλλογος ΟιΦίλοι του Βυθού και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων οργανώνουν, στο Πνευματικό ΚέντροΧανίων (αίθουσα 2ου ορόφου) την Παρασκευή 11 Μαΐου στις 7.30 μ.μ.. Ομιλητές θα είναι οΘεοτόκης Θεοδούλου, αρχαιολόγος Ενάλιας Αρχαιολογίας, και ο Βασίλης Σαμολαδάς, καθη-γητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οι Φίλοι του Βυθού. Οπως ανα-φέρεται σε ανακοίνωση της ΙΛΑΕΚ, «θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τα γνωστάναυάγια που έχουν γίνει, κατά καιρούς, στις ακτές της Δυτικής Κρήτης και να δούμε την κα-τάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα κάποια από τα βυθισθέντα σκάφη. Η εκδήλωση αυτήθα είναι πρόδρομος της εκδήλωσης που θα γίνει την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 στη νησίδα (τα)Θοδωρού, όπου όσοι θελήσουν, με τη βοήθεια των Φίλων του Βυθού, θα δουν, με μάσκα, πο-λεμικά κατάλοιπα από τη Μάχη της Κρήτης στα νερά της νησίδας».

  ■ Με συμμετοχές από όλο τον κόσμο

 • μ

  πολιτισμός 3/ 31ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ5 Μαΐου 2018

  Εκθεση με ιστορικές φωτογραφίες και τίτλο:“Δεν λησμονώ... μια εικόνα χίλιες λέξεις” θαφιλοξενηθεί από 5 Μαΐου έως 2 Ιουνίου στοΠολύκεντρο Βουκολιών, με το βλέμμα να είναιστραμμένο στα Μαρτυρικά Χωριά και στηναναμενόμενη αναγνώριση του Κοντομαρίου.

  ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ

  Δεν λησ ονώ“Δεν λησμονώ”■ Εγκαίνια το Σάββατο στο Πολύκεντρο Βουκολιών

  Μάλιστα, στην έκθεση αυτή θα υπάρχουν έργα του ζωγρά-φου Βασίλη Προκόπου με γενικό τίτλο : “Μάνες της Κατοχής”.

  Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πλατανιά με τηνΑστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία: “Δεν λησμονώ”. Τα εγκαίνιαέχουν προγραμματιστεί το Σάββατο 5 Μαΐου στις 8 μ.μ, στο Πο-λύκεντρο Βουκολιών παρουσία του Ιδρυτή της Αστική Μη Κερ-δοσκοπική Εταιρείας “Δεν λησμονώ”, Γεωργίου Καραμάνου.

  Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Πλατανιά, η πα-ρουσίαση της συγκεκριμένης έκθεσης είχε γίνει στις 27 Ια-νουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών, με θέμα τις γερμανικέςθηριωδίες κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στηνΕλληνική Επικράτεια. Στην έκθεση, η οποία ήταν υπό την στή-ριξη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυ-λόπουλου, έγινε ειδικό αφιέρωμα στην ένωση μαρτυρικώνχωριών και πόλεων της Ελλάδας.

  Στην ανακοίνωση προστίθενται ότι στα διοικητικά όρια τουΔήμου Πλατανιά μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί ως Μαρ-τυρικά Χωριά το Κοινοτικό Διαμέρισμα Κακοπέτρου και το Δη-μοτικό Διαμέρισμα Σκινέ ενώ «αναμένεται η έκδοση τουσχετικού Προεδρικού Διατάγματος για την αναγνώριση της Το-πικής Κοινότητας Κοντομαρί του Δήμου Πλατανιά, μετά την αι-τιολογημένη πρόταση της αρμόδιας επιτροπής του άρθρου 18παρ. 5 του Ν 2503/1997, για τον χαρακτηρισμό των πόλεωνκαι χωριών εκείνων που είχαν υποστεί μεγάλες καταστροφές σεανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές κατά την αντίσταση εναν-τίον των δυνάμεων κατοχής 1941-1944».

  Η είσοδο στην έκθεση είναι ελεύθερη σε όλους και, όπως

  αναφέρεται στην ανακοίνωση, «θα είναι ιδιαίτερη η χαρά και ητιμή να την επισκεφτούν οι σχολικές μονάδες , όχι μόνο της πε-ριοχής μας ή του νομού Χανίων άλλα όλης της Κρήτης».

  Διαδραστική παρουσίαση στη Δημοτική Πινα-κοθήκη Χανίων θα γίνει σήμερα Σάββατο στις 7μ.μ., με θέμα: “Τα πρόσωπα της ανθρώπινηςΒαβέλ στους τοίχους των πόλεων”, στοπλαίσιο της ομαδικής έκθεσης “Εικαστικοί τωνΧανίων ερμηνεύουν τον Πύργο της Βαβέλ /Artists of Hania interpret the Tower of Babel”.

  Την έρευνα και την παρουσίαση θα κάνει ηΜαρία Τσουκνάκη, εικαστικός–σκηνογράφος,πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών κατARTι,που εδρεύει στο Ρέθυμνο.

  Η παρουσίαση έχει ως θέμα την έκφραση τηςανθρώπινης διάστασης στους τοίχους των πό-λεων, μέσα από την τεχνική του γκράφιτι καιτην street art.

  Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οσύγχρονος άνθρωπος βρήκε μια θέση στην ει-κονογραφία της πόλης μέσω της street art,όπου παρουσιάζονται όλες οι διαστάσεις του:οι κοινωνικές, συναισθηματικές, ταξικές, φαν-τασιακές και ουτοπικές. Το γκράφιτι και η ελεύ-θερη έκφραση στους τοίχους τωνμεγαλουπόλεων βγάζει τη γλώσσα στη σοβα-

  ροφάνεια της τέχνης που κλείνεται σε γκαλερί,σε μουσεία και σε μικροαστικά ή μεγαλοαστικάσαλόνια…

  Ποιος είναι αλήθεια ο σύγχρονος άνθρωπος;Ποιο είναι το αληθινό του πρόσωπο; Μπορούμενα βρούμε την αληθινή μας φύση πάνω στουςτοίχους και κάτω από τις γέφυρες;

  Στην παρουσίαση θα εξερευνήσουμε το αν-θρώπινο πρόσωπο, όπως αυτό αποτυπώνεταιστην street art, μέσα από επιλεγμένο φωτο-γραφικό υλικό με γκράφιτι στην Αθήνα, το Πα-ρίσι και τη Μασσαλία».

  Μετά το πέρας της παρουσίασης θα πραγμα-τοποιηθεί ένα βιωματικό δρώμενο με θέμα “Οάλλος μέσα από τα μάτια μου”. Οι συμμετέχον-τες θα δημιουργήσουν ο ένας το πορτρέτο τουάλλου, με τη χρήση διαφάνειας και με μπογιάτέμπερας. Το έργο τους θα τυπωθεί και θαδοθεί στον άλλο. Η δράση γίνεται σε ζευγάριακαι στόχο έχει να κινητοποιήσει την αυτόματηγραφή αλλά και το βλέμμα μας πάνω στονάλλον, ένα βλέμμα που συχνά αποφεύγουμεκαι καταπιέζουμε.

  ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

  ΕκθεσηζωγραφικήςΦώτηΛαγουδακη

  Εγκαινιάζεται σήμερα, Σάβ-βατο 5 Μαΐου στις 6 μ.μ. στοΠολιτιστικό Κέντρο της Μη-τρόπολης Κυδωνίας και Απο-κορώνου (Αντωνίου Γιάνναρη2) η έκθεση ζωγραφικής τουζωγράφου - αγιογράφουΦώτη Λαγουδάκη, που είναιαφιερωμένη στον ΕλευθέριοΒενιζέλο και σε πρόσωπα καιτοπία του χθες και του σήμερα.

  Την έκθεση, που περιλαμβά-νει 25 έργα ζωγραφικής και 4βυζαντινές εικόνες, διοργανώ-νει το Γραφείο Νεότητος τηςΙεράς Μητροπόλεως Κυδω-νίας και Αποκορώνου, υπότην αιγίδα του Εθνικού Ιδρύ-ματος “Ελευθέριος Κ. Βενι-ζέλος”.

  Το πρόγραμμα των εγκαινίωνπεριλαμβάνει αγιασμό από τονΣεβασμιώτατο ΜητροπολίτηΚυδωνίας και ΑποκορώνουΔαμασκηνό, ο οποίος θα απευ-θύνει και χαιρετισμό.

  Χαιρετισμό θα κάνει επίσηςκαι ο Νικόλαος Παπαδάκης,Γεν. Διευθυντής του ΕθνικούΙδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βε-νιζέλος”, ενώ θα διαβαστεί καισύντομη γραπτή παρέμβασηαπό τον Πολυχρόνη Κου-

  τσάκη, Συγγραφέα, Αν. Καθη-γητή του Πανεπιστημίου Mur-doch με θέμα “Το φαινόμενοΒενιζέλος μέσα από τις εικόνεςτου Φώτη Λαγουδάκη”. Ομιλη-τής θα είναι ο ΠαναγιώτηςΠαρτσινέβελος, ΕπίκουροςΚαθηγητής Πολυτεχνείου Κρή-της με θέμα “Επιστήμη και πο-λιτισμός”.

  Η έκθεση θα διαρκέσει έωςτις 9 Μαΐου 2018 και θα είναιανοικτή για το κοινό από τις 11π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 6μ.μ. έως τις 9 μ.μ. (είσοδοςελεύθερη).

  ΑΠΟ ΤΗ ΛΕ.Φ.ΚΙ.

  Εκθεση φωτογραφίας και φωτογραφικού βιβλίου

  Eκθεση φωτογραφίας των αρχαρίων μαθητών της, της πε-ριόδου 2017-2018, με θέμα "Πορτρέτο + Τοπίο" και πα-ράλληλη έκθεση χειροποίητου φωτογραφικού βιβλίουαπό τα μέλη της, διοργανώνει η Λέσχη Φωτογραφίας και Κι-νηματογράφου (ΛΕΦΚΙ) Χανίων στην Πύλη Σαμπιονάρα.

  Τα εγκαίνια θα γίνουν την Δευτέρα 7 Μαίου στις 8 μ.μ. μεζωντανή μουσική από τους Accordia.

  Η έκθεση θα διαρκέσει από 7 έως 19 Μαίου και θα λει-τουργεί από 7 μ.μ. έως 10 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

  Επιμέλεια έκθεσης: Σάββας ΚόηςΣυμμετέχουν: Esra Koukousoula, Αθανάσιος Γνεσούλης, Αν-

  δρέας Χουρδάκης, Άννα Μαντζαβίνου, Άννα -Μαρία Καλαϊ-τζάκη, Βασίλης Μακρής, Βασιλική Κανελλοπούλου, ΒάσωΔροσοπούλου, Γαβριέλλα Μαρόπις, Γεωργία Στραβουδάκη,Γεωργία Χριστοδουλάκη, Γιώργος Ταμπακάκης, Δημήτρης Πα-παδρακάκης, Διονυσία Καζούλη, Ειρήνη Σαριδάκη, Είρηνη Χα-τζηδάκη, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Ελένη Μιχάκη, ΕλένηΡουσοπούλου, Ιωάννης Τσάκαλης, Κωνσταντίνος Βουρδουμ-πάς, Μαρία Γρίβα, Μαρία Τερτίπη, Μαριάννα Μπεμπλιδάκη,Νίκος Κουρουκλίδης, Παναγιώτης Βαρβαντάκης, ΠαντελήςΚουκουσούλας, Παναγιώτης Τσικουδάκης, Ρούλα Κατάκη,Σμαράγδα Κουτσούδη, Σωτήρης Αλεξανδράκης, ΦωτεινήΔρογγίτη, Χριστίνα Δαρμαράκη.

  Η ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

  Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, θα εκτεθούν χειροποίητα φω-τογραφικά βιβλία (dummies) τα οποία δημιουργήθηκαν απότους ίδιους τους μαθητές σε θέμα της επιλογής τους, σταπλαίσια των μαθημάτων για προχωρημένους.

  Συμμετέχουν: Αναστασία Τζαβέ, Αντιγόνη Μεταξάκη, Δημή-τρης Μπαρούνης, Ελένη Ρουσοπούλου, Ελευθερία Σειστάκη,Ερωφίλη Γαγάνη, Ηλιάννα Αρχοντάκη, Κωνσταντίνα, Κων-σταντίνα Γιακουμάκη, Κωνσταντίνα Πετραντωνάκη, Κων-σταντίνος Γδοντάκης, Μαρία Πατεράκη, Μαρία Στιβανάκη,Νίκος Καρυωτάκης, Σάββας Κόης, Σπύρος Ζερβουδάκης,Στέλλα Αγγελάκη, Φωτεινή Φαρμασώνη, Χαράλαμπος Μα-ρουλάκης. Συνδιοργάνωση: Λε.Φ.Κι., ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ,Άνοιξη Καλλιτεχνικής δημιουργίας.

  ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΧΑΝΙΩΝ

  Διαδραστική παρουσίασηγια γκράφιτι - street art

 • αφιέρωμα4/ 32 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ5 Μαΐου 2018

  χρόνια Χορωδία Χανίων90 χρόνια Χορωδία ΧανίωνEνα “ταξίδι” 90 χρόνων στη διάδοση και καλλιέργεια της χορωδιακής τέχνης στην πόλη μας συμπληρώνει φέτοςη Χορωδία Χανίων. Η Χορωδία που ξεκίνησε το 1928 στα Χανιά σε σκληρές εποχές, κατάφερε να αναπτύξει όλααυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα, έντονα καλλιτεχνική και κοινωνική δράση υπηρετώντας την υψηλή Τέχνη του Τρα-γουδιού και της Μουσικής, διδάσκοντας εκατοντάδες νέα παιδιά.

  ΕΛΕΝΗ

  ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ

  Για την πολύχρονη πορεία της Χορωδίας,μας μιλά με περηφάνια και συγκίνηση η πρό-εδρος της Χορωδίας Χανίων -βραβευμένη γιατην προσφορά της- Κλειώ Χαρωνίτη. Η ίδια,έχοντας γεννηθεί σε μουσική οικογένεια, αργό-τερα ως χορωδός, σολίστ αλλά και δασκάλασυνέβαλε σημαντικά στη διάδοση της χορωδια-κής τέχνης μέσα από τα σχολεία όπου δίδασκεδημιουργώντας μικρές χορωδίες μαθητών σεμια προσπάθεια να τους εμφυσήσει την αγάπηγια την μουσική. Το 1980 εντάσσεται στο δυνα-μικό της Χορωδίας Χανίων ενώ εδώ και 25 χρό-νια παραμένει στο “τιμόνι” της Χορωδίας ωςπρόεδρος.

  «Ηταν το 1928 όταν μια ομάδα προοδευτικώνσυμπολιτών μας, με εμπνευστή τον Κεφαλλο-νίτη γιατρό Γεράσιμο Φωκά, τους αδελφούς Γε- ώργιο και Αντώνιο Μπιτσάκη κ.ά, ίδρυσαν τηΧορωδία Χανίων. Αρκετοί νέοι της εποχής μεαγάπη και ανιδιοτέλεια, όπως ακριβώς και σή-μερα, εργάστηκαν για την καλλιέργεια και διά-δοση της χορωδιακής τέχνης στην πόλη μας. Μεδι ευθυντή τον Κεφαλλονίτη συνθέτη ΚοσμάΜποχάγιερ, η Χορωδία αναγνωρίστηκε τόσοώστε η Ελενα Βενιζέλου με επιστολή της στονΚωνσταντίνο Φούμη τότε Πρόεδρο του Συνδέ-σμου για τη διάδοση των Καλών Τεχνών στηνΚρήτη ζήτησε να της συμπαρασταθούν με κά θε

  τρόπο και να τη στεγάσουν στο ΒενιζέλειοΩδείο.

  Το ’36 με την Δικτατορία, το έργο της Χο-ρωδίας ατόνησε, καθώς δεν επι-τρεπόταν οι συναθροίσειςκ.λπ. Στις αρχές της δεκαε-τίας τον 1950 η Χορω-δία μας δίνει τοδυναμικό της“παρών” με διευ-θυντή το μεγάλοσ υ μ π α τ ρ ι ώ τ ημας Μίκη Θε ο-δωράκη, που νε-αρός μουσικόςτότε βρέθηκε γιαλίγο στα Χανιάσαν καλλιτεχνι-κός διευθυντήςτου ΒενιζέλειουΩδείου. Στο δυναμικότης και η αξέχαστη πια-νίστα Αλίκη Βατικιώτη.Από το 1961 ο αείμνηστοςΑντώνης Δανάς γίνεται διευθυν-τής της Χορωδίας συγχρόνως μετον αξέχαστο Μιχάλη Βλαζάκη, οοποί ος για λίγο πρόσφερε την πο-λύτιμη πείρα και υπηρεσίες του σ'αυτήν.

  Κατά τη διάρκεια της Χούντας η Χορωδία δενδιαλύθηκε αλλά δεν έδωσε και καμία συναυλία

  καθώς δεν ήθελε να προσφέρει την Τέχνητης στους δικτάτορες. Ετσι όταν

  της αναθέτανε κάποιο έργο,έβρισκε κάποια δικαιολο-

  γία ότι δεν ήτανέτοιμη, πως δήθεν

  έλειπαν οι χορω-δοί, ο μαέστροςκ.λπ. Από το1980 και μετά ηΧορωδία απο-σπούσε άρι-στες κριτικέςόπου κι αν εμ-φανιζόταν καιτο κύρος της

  ήταν ψηλά. Διευ-θυντής το 1991 γί-

  νεται ο ΘεόδωροςΒλάχος, παλιός χορω-

  δός και πρώην διευθυν-τής της μπάντας τον

  Ναυτικού ο οποίος εργάστηκεακούραστα και με συνέπεια μέχριτο 1994.Από τότε και μέχρι σήμερα ο

  Γιάννης Μεντζελόπουλος, άριστοςμουσικός και δά σκαλος έχει τη διεύ-

  θυνση της Χορωδίας, Ανθρωπος της προσφο-ράς, εργατικός και οραματιστής: φαίνεται να τηνοδηγεί πάντα σε σίγουρους δρόμους. Εχει συν-θετικό έργο και είναι τιμή για τη Χορωδία πουέχει γράψει έργα μόνο για αυτήν.

  Η Χορωδία όλα αυτά τα χρόνια, εκτός απόκαλλιτεχνική, ανέπτυξε έντονη κοινωνική και φι-λανθρωπική δράση όπου και όπως μπορούσε.Σήμερα που γιορτάζουμε τα 90 χρόνια από τηνίδρυση της, θέλουμε να ευχαριστήσαμε όλουςόσοι τη βοήθησαν να ταξιδέψει μέχρι τις μέρεςμας. Τους σπουδαίους μαέστρους που ευτύχησενα έχει, τους καλλιτεχνικούς διευθυντές, τα δη-μιουργικά Διοικητικά Συμβούλια, τους Ελληνεςσυνθέτες που ποτέ δεν αρνήθηκαν να προσφέ-ρουν έργα τους, τους φίλους Χανιώτες πουπάντα τη στήριζαν ηθικά και υλικά, και βέβαιατο Σύνδεσμο για τη διάδοση των Καλών Τεχνώνστην Κρήτη που όπως παλιά έτσι και τώρα φι-λοξενεί και παρέχει κάθε εξυπηρέτηση. Τουςπιανίστες που αφιλοκερδώς δίδαξαν, διδάσκουνκαι συνοδεύουν κάθε της εκδήλωση».

  Η ίδια αναφέρεται με συγκίνηση στην παρου-σία της Χορωδίας σε μεγάλα καλλιτεχνικά γε-γονότα στην Ελλάδα αλλά και στονενθουσιασμό που αυτή γίνεται δεκτή καθώςόπως επεσήμανε «παντού βρίσκεται ένας δε-σμός με την Κρήτη, σε όποιο μέρος της Ελλάδαςκαι να πάμε. Κι αυτό μας δίνει δύναμη να συνε-χίσουμε...».

  90χρόνια διάδοσηςκαι καλλιέργειας

  της χορωδιακής τέχνηςστην πόλη μας

  συμπληρώνει φέτοςη Χορωδία

  Χανίων.

  Το ξεκίνη αΤο ξεκίνημα

  Η πρόεδροςτης Χορωδίας

  Χανίων επί 25 χρόνια-βραβευμένη για την

  πρόσφορα της-Κλειώ Χαρωνίτη.

  Ο Μίκης Θεοδωράκης σε νεαρή ηλικία, διευθύνει τη Χορωδία Χανίων σε μια μεγάλη συναυλία για τοναπόδημο ελληνισμό, το 1951, στο Ωδείο Χανίων. Στο πιάνο από αριστερά η αείμνηστη Αλίκη Βατικιώτη.

  Μία από τις πρώτες φωτογραφίες της Χορωδίας Χανίων στο ξεκίνημά της, το 1935,με δι ευθυντή τον Κεφαλλονίτη συνθέτη Κοσμά Μποχάγιερ.

  ααΑυτή την Κυριακή 6 Μαΐουγιορτάζει τα 90 χρόνια απότην ίδρυσή της, με μια με-γάλη συναυλία στο Πνευμα-τικό Κέντρο στις 8 μ.μ. μεείσοδο ελεύθερη. Στον εορ-τασμό θα συμμετέχει και ημικτή Χορωδία του ΔήμουΗρακλείου, για να τιμήσειτο γεγονός αυτό.Με αφορμή τον εορτασμό,οι “διαδρομές” συνομίλησανμε χορωδούς παλιούς καινέους, τον μαέστρο και τηνπρόεδρο της Χορωδίας γιατο παρελθόν, το παρόν καιτο μέλλον της Χορωδίας τηςπόλης μας που πλησιάζεισχεδόν τον έναν αιώναζωής.

 • Στιγ έςΣτιγμέςψυχικήςψυχικής

  ανάτασηςανάτασης«Ως παιδί υπήρξα μαθήτρια του

  Βενιζελείου Ωδείου και μέλος τηςπαιδικής χορωδίας. Τον μαέστρο τονείχα δάσκαλο στα Θεωρητικά τηςΜουσικής, πριν πολλά πολλά χρόνια.Εγινε ένας κύκλος στη ζωή μου, επέ-στρεψα στα Χανιά και συνάντησα ξανά τονμαέστρο ο οποίος με κάλεσε στη Χορωδία τωνΕνηλίκων. Αυτό που πάντα με γοήτευε και με γοητεύει είναιη σύμπραξη τόσων ατόμων σε αυτό το καλλιτεχνικό δρώμενο.Με γεμίζει χαρά το ότι τραγουδάμε σαν μια μεγάλη παρέα με αγάπη για αυτό που κά-νουμε, προσωπικά νοιώθω καλά με κάθε αναπνοή που παίρνω. Πραγματικά μετα-νιώνω που τόσα χρόνια δεν συμμετείχα στη Χορωδία. Οποιος αποφασίσει ναασχοληθεί, κυριολεκτικά κερδίζει, τουλάχιστον 2 ώρες ψυχικής ανάτασης κάθε εβδο-μάδα (πρόβες της Χορωδίας)» μας είπε η Γιάννα Σπανοχριστοδούλου, χορωδός απότο 2012, η οποία ξεχωρίζει την πρώτη της συμμετοχή το 2013 σε εκδήλωση τηςΧορωδίας για τα 100 χρόνια από την Ενωση της Κρήτης. «Ήταν υπέροχο το έργοπου τραγουδήσαμε μαζί με την Παιδική χορωδία του Ωδείου, σε μια όμορφα, συ-ναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα» σημείωσε.

  Μια συνεχήςΜια συνεχήςδιαδικασία γνώσηςδιαδικασία γνώσης

  «Η Χορωδία που φέτος κλείνει τα90 της χρόνια, έχει μια συνεχήπορεία αλλά είναι πάνταδιαρκές το κάλεσμα για έν-ταξη νέων μελών στις τά-ξεις της» μας λέει ομαέστρος Γιάννης Μεν-τζελόπουλος που δια-τηρεί μια “σχέση ζωής”εδώ και 23 χρόνια μετη Χορωδία Χανίων,από το 1995.

  «Μέσα από τη Χορω-δία, οι χορωδοί έρχονταισε μια γνωριμία με έργαχορωδιακής μουσικής δημι-ουργίας όλων των περιόδωνπ.χ. Αναγένηση, Κλασική εποχή,Ρομαντισμός, Σύγχρονη εποχή. Ιδιαί-

  τερη έμφαση δίνεται στην ελλη-νική χορωδιακή μουσική»εξηγεί ο καθηγητής κ. Μεντζε-

  λόπουλος.«Η συμμετοχή σε χορωδιακό σύνολο

  είναι για ένα άτομο μια συνεχής διαδι-κασία γνώσης συμβάλλοντας και στην

  βελτίωση του αισθητικού κριτη-ρίου τους. Επίσης δημιουρ-

  γείται μια ευγενής άμιλλα,μια συλλογική δράση

  μεταξύ των μελών γιατην αρτιότερη παρου-σία των χορωδιακώνέργων» επεσήμανεκαι συνέχισε λέγον-τας ότι «φυσικό επα-κόλουθο είναι ηανάπτυξη ισχυρών καιμακροχρόνιων δεσμώνφιλίας μεταξύ των χορω-

  δών και κοινωνικοποίησήςτους σε μέγιστο βαθμό».Για τον ίδιο, όλες οι συναυ-

  λίες είτε μικρή επέτειος είτε μεγα-λύτερης εμβέλειας έχουν την

  βαρύτητά τους. «Σημαντικός σταθμόςείναι όταν μια προσπάθεια έχει το αποτέλεσμα

  που επιθυμούμε» σημειώνει.

  Ο�μαέστροςΓιάννης

  Μεντζελόπουλος.

  5/ 33 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ�ΝΕΑΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ5 Μαΐου 2018

  «Από το ’73 που σπούδαζαστο Πανεπιστήμιο και δρα-στηριοποιούμουν επαγγελ-ματικά στην Αθήνα,ασχολούμουν με τη μουσική.Το ’87 κατάφερα να πάρωμετάθεση στα Χανιά και είχασκοπό να ενταχθώ στο δυνα-μικό της Χορωδίας. Πράγματιοι άνθρωποι της Χορωδίαςμε δέχτηκαν και από τότεανελλιπώς δίνω το“παρών” και ελπίζω αυτόνα συνεχίζω να κάνωστο μέλλον... Πάντα πα-ρακολουθούσα τηδράση της, καθώς ήτανκαι είναι ένα πολύ αξιό-λογο σύνολο» επεσήμανεο Κώστας Χαζηράκης,μέλος της Χορωδίας εδώ και31 χρόνια.Σημαντική στιγμή για τον ίδιοήταν «η 15 Ιανουαρίου του 2007όταν δώσαμε συναυλία στο ΜέγαροΜουσικής στην Αθήνα για τον Ελ. Βενι-ζέλο υπο τη διεύθυνση του Δ. Μυράτ μεμια πολυμελή ορχήστρα. Στα χρόνια πουσυμμετέχω ήταν για μένα το αποκορύφωμα τηςδράσης της Χορωδίας. Σπουδαία στιγμή ήταν και το

  σπουδαίο έργο το “Μεγαλυνάρι τηςΚρήτης” από Κρητικούς δημιουρ-γούς, σε μουσική - ενορχήστρωσητου Γ. Μεντζελόπουλου και στί-χους του Βασίλη Χαρωνίτη». «ΗΧορωδία είναι ένας κοινός

  τόπος που περνάμε πολύωραία δύο φορές την

  εβδομάδα, ξεχνάμε γιαλίγο τα καθημερινάπροβλήματα πουέχουμε όλοι, ει-δικά στην εποχήτης κρίσης και“γεμίζουμε τιςμ π α τ α ρ ί ε ςμας” σεαυτές τις 2

  ευχάρ ιστεςώρες. Υπάρχει

  πάντα ένακλίμα ομόνοιας,

  αγάπης και σύμ-πνοιας ανάμεσα

  στους χορωδούς μεγνώμονα πάντα την

  αγάπη μας για την μου-σική. Αλλωστε όλοι είμαστε

  εθελοντές σε αυτό που κά-νουμε» τόνισε.

  «Ηταν η τε-λική κουβέντατης Κλειώς( Χ α ρ ω ν ί τ η )που με έκανε να εν-ταχθώ όταν απευθύν-θηκα στη Χορωδίαέπειτα από προτροπήκάποιων συναδέλ-φων εκπαιδευτικώνοι οποίοι με είχανακούσει να τραγου-δάω. Για μένα η Χορω-δία είναι πνοή ζωής, τολέω και το εννοώ. Είναιένα μεράκι...» θυμάται ηΕλένη Καραβαλάκη, εκπαι-δευτικός και χορωδός επί 37συναπτά έτη, από το 1981.

  «Για να είμαι κοντά στη Χορωδία έχωαφήσει πίσω πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις. Για μέναπάντα πρώτη έρχεται η Χορωδία. Ανυπομονώ να έρθουνοι μέρες της πρόβας, τόσο πολύ με γεμίζει...» επισημαίνει η καΚαραβαλάκη η οποία θυμάται τον εαυτό της να ασχολείται με τη χορωδιακή μου-σική από τα γυμνασιακά της χρόνια μέχρι τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο.

  «Ηταν για μένα η μεγάλη μου αγάπη. Βέβαια από μικρή ασχολούμουν με τη μου-σική, έπαιζα ακορντεόν κ.λπ.» σημειώνει. Σε αυτήν την πορεία των 37 ετών, θυμά-ται με νοσταλγία τα ταξίδια με τη Χορωδία για συναυλίες και φεστιβάλ ανά τηνΕλλάδα, π.χ. στην Κεφαλλονιά, την Ξάνθη, την Εύβοια, την Ολυμπία, κ.ά. «Ημα-σταν πάντα μια αδελφωμένη παρέα» σημείωσε.

  «Ως μαθητής του καθηγητήΓιάννη Μετζελόπουλου στο Γυ-μνάσιο Βουκολιών, μου είχεπροτείνει ότι εάν ποτέ ερχόμουνστα Χανιά να γνώριζα το έργοτης Χορωδίας Χανίων. Οταν μετάαπό πολλά χρόνια ήρθα, αν καιείχαν περάσει πολλά χρόνια, αυτόπου μου έκανε εντύπωση ήταν ότιάνοιξα την πόρτα του Ωδείου είδα50 χορωδούς και ο Μαέστρος μου είπεαπλά: “έλα μέσα” σαν να μην είχε περά-σει ο χρόνος... Ηταν πολύ συγκινητικό γιαμένα. Ετσι ξαναμπήκα στον κόσμο της Μουσι-κής και του τραγουδιού, που τόσο μου άρεσε» επι-σημαίνει ο Γρηγόρης Κολομπάκης, ο οποίος είναι μέλοςτης Χορωδίας τα τελευταία 15 χρόνια.«Αυτό που επίσης με κέρδισε ήταν και είναι το ανθρώπινο περιβάλλον της Χορωδίας. Τους αισθά-

  νομαι όλους πιο πολύ σαν οικογένειά μου παρά σαν συνχορωδούς. Παρόλα αυτά, παρά το γεγονόςότι δεν είμαστε μια ομάδα που ασχολείται με τη χορωδιακή μουσική ως επάγγελμα αλλά είμαστε λά-τρεις του τραγουδιού, καταφέρνουμε πάντα να γινόμαστε μια ωραία παρέα με καταπληκτικά μουσικάαποτελέσματα. Κάτι που φαίνεται και στις εκδηλώσεις μας. Για μένα είναι μια δεύτερη οικογένεια πουμας συνδέει πρώτα από όλα το τραγούδι και δεύτερον οι ισχυροί δεσμοί φιλίας» τόνισε.

  αφιέρωμα

  Ο�ΚώσταςΧαζηράκης,�μέλοςτης�Χορωδίας�εδώκαι�31�χρόνια.

  Η�ΓιάνναΣπανοχριστοδούλου,

  χορωδός�απότο�2012.

  Η�ΕλένηΚαραβαλάκη,

  χορωδός�επί�37συναπτά�έτη.

  Μια οικογένειαΜια οικογένειαΑγά η γιαΑγάπη για

  τη Μουσικήτη Μουσική

  Ωδή�στον�Ελ.�Βενιζέλο,�συναυλία�της�Χορωδίας�Χανίων�στο�Μέγαρο�Μουσικής�Αθηνών�το�2007�υπό�τη�διεύθυνση�του�Δ.�Μυράτ.

  Πνοή ζωήςΠνοή ζωής

  O�ΓρηγόρηςΚολομπάκης�είναιμέλος�της�Χορωδίαςτα�τελευταία�15

  χρόνια.

 • πολιτισμός6/ 34 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ5 Μαΐου 2018

  Η Πειραματική Ερασιτεχνική Σκηνή του Δημοτικού Περιφε-ρειακού Θεάτρου Κρήτης, ολοκληρώνοντας το 14ο κύκλο μα-θημάτων, θα παρουσιάσει τα έργα “Η όπερα της πεντάρας”του Μπέρτολτ Μπρεχτ και “Ηρακλέους άθλ(ι)οι” της ΆνδρηςΘεοδότου, σε διασκευή Χρήστου Ραχιώτη.

  Οι παραστάσεις θα δοθούν στην αίθουσα του ΒενιζελείουΩδείου Χανίων σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

  •“Η όπερα της πεντάρας” έως και 7/5/2018 (ώρα 21:00)Σκηνοθεσία - διδασκαλία: Μυρτώ Τζιγκουνάκη, κίνηση - χο-

  ρογραφίες: Αθηνά Μαθιουδάκη, μουσικήεπί σκηνής: Μανώλης Διγενάκης, Φω-τισμοί: Μιχάλης Σκουλάς,

  Η Όπερα της πεντάρας είναι μιαμουσική κωμωδία που έγραψε οΜπέρτολτ Μπρεχτ και συνέθεσε οΚουρτ Βαιλ το 1928. Πρόκειται γιαμεταφορά του αγγλικού έργου του18ου αιώνα Η Όπερα του ζητιάνου τουΤζον Γκέι.

  Με σκηνικό τον υπόκοσμο του Λον-δίνου ο Μπρεχτ συνθέτει μια σάτιραβγαλμένη από όνειρα ζητιάνων καιπροσδοκίες, μια ιστορία απ’ τα παλιάπου ωστόσο αντέχει ακόμα. Ένα ρο-μάντζο της πεντάρας με ληστές κιαστυνόμους, εραστές και κληρονό-μους, ζητιάνους, ιδεολόγους καιρουφιάνους … Με όλα αυτά είναιπάντα ωραία η ζωή μας ...

  •“Ηρακλέους άθλ(ι)οι” από 10/5 έως και 13/5/2018 (ώρα21:00)

  Κείμενο: Άνδρη Θεοδότου, Διασκευή - Διδασκαλία Ρόλων:Χρήστος Ραχιώτης

  Διδασκαλία Κίνησης: Έλενα ΣταυροπούλουΜουσική Επένδυση: Χρήστος ΡαχιώτηςΦωτισμοί: Μιχάλης ΣκουλάςΤραγούδι: Ελευθερία Κοκοτσάκη, Γεωργία Κούνδουρου.Ακούγονται οι φωνές των: Γεωργίας Κούνδουρου, Χρήστου

  ΡαχιώτηΛίγα λόγια για το έργοΤο έργο "Ηρακλέους Άθλ(ι)οι",είναι μια μη εμπεριστατωμένηματιά πάνω στον μύθο του Ηρα-

  κλή. Ένα αδιάκριτο βλέμμα στο γε-νεαλογικό του δέντρο, στα

  παιδικά του χρόνια και τηνενηλικίωσή του και φυ-σικά στην κορύφωση του

  βίου του, την επίτευξητων δώδεκα άθλων, που

  αποτέλεσαν εξιλέωση γιατο φόνο των τριών ή πέντε ή

  επτά παιδιών του. •Γενική είδοδος: 3 ευρώ. Προ-

  πώληση – κρατήσεις θέσεων: Γραφεία Θεάτρου (Νικ. Φωκά5 – τηλ.2821044256-2821023333)

  ΑΠΟ ΤΟ 4ο ΛΥΚΕΙΟ

  Εκθεση φωτογραφίαςΟλοκληρώνεται αύριο Κυριακή στην Πύλη Σαμπιονάρα η

  έκθεση της φωτογραφικής ομάδας του 4ου Γενικού Λυ-κείου Χανίων, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της “Ανοι-ξης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας 2018”.

  Οπως αναφέρεται στο σχετικό Δ.Τ. «Η φετινή αποστολήτης ομάδας “contact” ήταν διπλή: η παραγωγή της προσω-πογραφίας του γονιού κάθε μέλους της ομάδας, και η πα-ρουσίασή της μαζί με ένα αυτοπορτρέτο τους. 20 μαθητές,λοιπόν, φωτογραφίζουν τους ανθρώπους με τους οποίουςζουν και μεγαλώνουν, ακροβατώντας ανάμεσα στην απο-στασιοποίηση και στις υποδείξεις για την ιδανική θέση τουγονέα.

  Η ομάδα «contact» δημιουργήθηκε, για να δοθεί η ευκαι-ρία στους έφηβους μαθητές του σχολείου να έχουν μίαπρώτη επαφή με την φωτογραφία».

  Επιμέλεια: Σπύρος ΖερβουδάκηςοοΟι επόμενες δράσεις είναι:•Σάββατο 5 Μαΐου. 19.00-20.00. Πα-ραμύθι και χειροτεχνίες από την ομάδα«Δράσεις με αφορμή ένα παραμύθι»στο Πολιτιστικό Κέντρο. •Σάββατο 5 Μαΐου – Τετάρτη 9Μαΐου: 11.00-13.00 & 18.00-21.00. Έκ-θεση ζωγραφικής στο Πολιτιστικό Κέν-τρο με έργα του κ. Φώτη Λαγουδάκη«Ελευθέριος Βενιζέλος. Πρόσωπα καιτοπία του χθες και του σήμερα». Συν-διοργανωτής Εθνικό Ίδρυμα Ερευνώνκαι Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος»Χανιά.

  Σάββατο 5 Μαΐου. 18.00. Έναρξη-Αγιασμός. Ομιλία από

  τον κ. Παναγιώτη Παρτσινέβελο καθη-γητή του Π.Κ. με θέμα «Επιστήμη καιπολιτισμός» και ανάγνωση κειμένωναπό τον κ. Πολυχρόνη Κουτσάκη καθη-γητή Π.Κ.

  •Δευτέρα 7 Μαΐου: 19.00. Ομιλία απότον κύριο Γεώργιο Παυλίδη «Bulling,Βιασμός της Αξιοπρέπειας» στο Πολιτι-στικό Κέντρο. Εφευρέτης – π. Καθηγη-τής Μαθησιακών δυσκολιών στοΠανεπιστήμιο Μακεδονίας.

  •Τετάρτη 9 Μαΐου: 22.00-00.30. Αρ-χιερατική Θεία Λειτουργία για τους δια-γωνιζομένους Μαθητές στον Ιερό ΝαόΑγίου Ιωάννου Χανίων. Θα αναγνωστείειδική ευχή μετά το Ευαγγελικό ανά-γνωσμα και θα δοθεί μικρή ευλογίαπρος τους διαγωνιζομένους μαθητές.

  Ζωντανή αναμετάδοση από τον Ραδιο-φωνικό Σταθμό «Μαρτυρία» στους 95.5FM.

  •Πέμπτη 10 Μαΐου: 18.00-20.00. Προ-βολή ταινιών από την κινηματογραφικήομάδα της Μητροπόλεως μας.

  •Πέμπτη 10 Μαΐου – Κυριακή 13Μαΐου: 10.00-13.00 & 18.00-21.00. Έκ-θεση φωτογραφίας από του Μαθητέςτης Εκκλησιαστικής Πατριαρχικής Σχο-λής του Αγίου Ματθαίου στο Πολιτι-στικό Κέντρο.

  •Σάββατο 12 Μαΐου: 18.00-19.00.Παιδική ραδιοφωνική εκπομπή «Γύρω -Γύρω Όλοι» στο Ράδιο Μερτυρία ζων-

  τανά στους 95.5 F.M.19.00-20.00. γνωριμία με την «Λύρα»

  - συνοδοιπορία με την ομάδα εκμάθη-σης Λύρας.

  20.00. Ομιλία από τον κ. ΑθανάσιοΡακοβαλή, Εκπαιδευτικό – Συγγραφέα,με κεντρικό θέμα «Ο Άγιος Παΐσιος φα-νέρωσε το πρόσωπο του Χριστού μπρο-στά στα έκπληκτα μάτια μου» στοΠολιτιστικό Κέντρο.

  •Κυριακή 13 Μαΐου: 19.00. Εορτήλήξης δράσεων νεότητας. ΠολιτιστικούΚέντρου με μουσική και τραγούδια απότις χορωδίες της Μητροπόλεώς μαςστο Πολιτιστικό Κέντρο.

  Συνεχίζεται το δωδεκαήμερο«αφιέρωμα δράσεων νεότητας2018» στο Πολιτιστικό Κέντροτης Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίαςκαι Αποκορώνου (Αντωνίου Γιάν-ναρη 2).

  ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

  Αφιέρω α στη νεότηταΑφιέρωμα στη νεότητα

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ.

  Η ό ερα της εντάρας“Η όπερα της πεντάρας”και Ηρακλέους Αθλ ι οικαι “Ηρακλέους Αθλ(ι)οι”

  ΣΤΟ Κ.Α.Μ.

  Μαθητική ΚινηματογραφικήΔημιουργία

  Στο πλαίσιο της «Άνοιξης Καλλιτεχνικής Δημιουργίας 2018»που διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και οιδιευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ΕκπαίδευσηςΝ. Χανίων, την Δευτέρα 7, την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9Μαΐου, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, θα πραγματο-ποιηθούν προβολές μαθητικών κινηματογραφικών ταινιών,σχολείων από το Ν. Χανίων καθώς και ταινιών που συμμετεί-χαν στο Φεστιβάλ Δράμας «Ένας πλανήτης μια ευκαιρία».

  Ώρα έναρξης προβολών: 18.00.Είσοδος ελεύθερη

  ΣΤΙΣ “ΕΠΙΛΟΓΕΣ”

  Αφήγηση παραμυθιού

  Ενα λαϊκό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους παρουσιάζε-ται σήμερα Σάββατο στις 11.30 το πρωί στο βιβλιοπωλείο:“Επιλογές”.

  Στην αφήγηση- εμψύχωση η Ρούλα Τατσοπούλου. Στομπουζούκι και στον μπαγλαμά ο Λεωνίδας Μανωλακάκης.

  ΑΠΟ 7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ 3ο ΓΕΛ

  Μαθητικές παραστάσεις

  Το 7o Γυμνάσιο Χανίων παρουσιάζει την μουσικοχορευ-τική παράσταση "Γνωρίζομε τον Μίκη Θεοδωράκη και χο-ρεύομε στη μουσική του" την Τετάρτη 9 Μαϊου στις 7 μ.μ.στο θέατρο "Δημήτρης Βλησίδης".

  Επίσης, το θεατρικό εργαστήρι του 3ου Γενικού ΛυκείουΧανίων την Παρασκευή και το Σάββατο 11 και 12 Μαΐουστο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, παρουσιάζει το έργο:"Πρώτη φορά… Μήδεια!", μια πρωτότυπη θεατρική δια-σκευή της ομώνυμης "Μήδειας" του Μποστ σε μια θεατρικήπαράσταση σκηνοθετημένη από τον εκπαιδευτικό ΔημήτρηΔαμασκηνό.

  Ωρα έναρξης: 8.30 μ.μ.. Είσοδος Ελεύθερη. Προαιρετικήοικονομική ενίσχυση: 3 ευρώ. Μέρος των εισπράξεων θαδιατεθεί για την αγορά ειδών προσωπικής χρήσης για ταπαιδιά του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιών και ΝέωνΧανίων (Αποκορώνου 166, Χανιά).

  Οσα σχολεία επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παρά-σταση στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής μπορούν ναεπικοινωνήσουν με τον Δημήτρη Δαμασκηνό στο τηλ.28210-88007, ώρες λειτουργίας σχολείου.

  Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενό-τητα Χανίων, Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

 • ΒΑΓΓΕΛΗΣ

  Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ

  [email protected]

  Φίλες και φίλοι, καλό Σαββατοκύ-ριακο!

  “Χορεύω άρα επικοινωνώ”, ο τίτλοςτου εγκεκριμένου από το ΥπουργείοΠαιδείας Προγράμματος στο οποίοσυμμετείχαν πέντε σχολεία Δευτερο-βάθμιας Εκπαίδευσης από την Περι-

  φερειακή Ενότητα Χανίων, με 20 μα-θητές το καθένα. Δικαιολογημένος οενθουσιασμός της υπεύθυνης Σχολι-κών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Χα-νίων Αρετής Μαρματάκη, όταναναφέρεται σ’ αυτό. «Τα παιδιά μάςέκαναν περήφανους», μου είπε, όταν

  επικοινώνησε μαζί μου και μου ζή-τησε να φιλοξενήσουμε τις εντυπώ-σεις τους στον Παιδότοπο. Απόκοινού η απόφαση να γίνει σε δύο“φάσεις” η φιλοξενία, για να υπάρχειμεγαλύτερη άπλα. Η αρχή, λοιπόν,σήμερα με τις εντυπώσεις από το Γυ-

  μνάσιο Βρυσών και από το 1ο Γυ-μνάσιο Χανίων, που μας λένε σεπρώτο πληθυντικό πρόσωπο: Χορέ-ψαμε και το ευχαριστηθήκαμε... Χο-ρέψαμε και οδηγηθήκαμε σ’ ένανκόσμο μαγικό... Χορέψαμε και ζήσαμεπρωτόγνωρες εμπειρίες... Χορέψαμε

  άρα επικοινωνήσαμε! Πάντα τέτοιεςσχολικές δραστηριότητες, κυρίαΑρετή!

  Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

  δάσκαλος

  ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΥΣΩΝ - 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

  Χορέψα εΧορέψαμε άραάρα ε ικοινωνήσα εεπικοινωνήσαμε...

  παιδότοπος 7/ 35ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

  ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ5 Μαΐου 2018

  Τα αιδιά άς έκανανΤα παιδιά μάς έκανανερήφανουςπερήφανους

  Φέτος είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε ως ΔΔΕ Χανίων στοεγκεκριμένο από το ΥΠΠΕΘ Πρόγραμμα “Χορεύω άρα Επικοι-νωνώ” (Dancing to Connect) της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνώντου Ιδρύματος Ωνάση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασίαμε την Περιφέρεια Κρήτης. Το Dancing to Connect είναι έναφεστιβάλ χορού για εφήβους, ένας θεσμός τον οποίο συνέλαβεκαι θεμελίωσε η ομάδα Battery Dance Company της Νέας Υόρ-κης, που απευθύνεται σε μαθητές/τριες Γυμνασίου και Λυ-κείου και φέρνει κοντά νέους ανθρώπους που δεν έχουνσχετική εμπειρία, για να μάθουν τι είναι σύγχρονος χορός, πώς

  να απελευθερώνουν το δυναμικό και τη φαντασία τους στοσώμα και την τέχνη και πάνω απ’ όλα πώς να συνεργάζονταικαι να δουλεύουν ομαδικά.

  Τον Οκτώβρη η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τηςΣτέγης του Ιδρύματος Ωνάση κα Μυρτώ Λάβδα επισκέφθηκε ταΧανιά για να παρουσιάσει το πρόγραμμα, να ενημερώσει τουςενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς και μαθητές και να τους κα-λέσει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους. Η ανταπόκριση ήταν με-γάλη και η διαδικασία της επιλογής αυστηρή και αντικειμενική.Για να ικανοποιηθούν όλοι διοργανώσαμε το σεμινάριο Πολιτι-στικών Θεμάτων - Αγωγής Υγείας “Γνωριμία με τη φιλοσο-φία του προγράμματος Χορεύω, άρα επικοινωνώ(Dancing to Connect)” για όσους δεν συμμετείχαν στο πρό-γραμμα ενώ είχαν δηλώσει την επιθυμία τους ώστε να αποκτή-

  σουν τις γνώσεις και τα εργαλεία εκείνα που θα τους επιτρέ-ψουν να συνεχίσουν αντίστοιχες δραστηριότητες με τους μα-θητές μέσα στο σχολείο. Επιλέχτηκαν 5 σχολεία και κάθεσχολείο επέλεξε 20 μαθητές, συνολικά 100 αγόρια και κορίτσιαπου δούλεψαν εντατικά για ένα δεκαήμερο τον Φλεβάρη με χο-ροδιδασκάλους της Στέγης που πρώτη φορά συναντούσαν.

  Παρουσίασαν αρχικά τη δουλειά τους στα Χανιά στο ΘέατροΜίκης Θεοδωράκης που άνοιξε ειδικά γι’ αυτήν την εκδήλωσηστις 24 Φλεβάρη και στις 11 του Μάρτη από κοινού με άλλες 5ομάδες σχολείων της Αττικής ανέβασαν στην κεντρική Σκηνήτης Στέγης άλλη μια εκπληκτική παράσταση, συγκινώντας καικάνοντάς μας υπερήφανους.

  Αρετή Μαρματάκη (υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Χανίων)

  Λίγες σκέψειςαπό τοΓυμνάσιοΒρυσών…

  To Γυμνάσιο Βρυσών έναεπαρχιακό σχολείο του ΔήμουΑποκόρωνα του Νομού Χανίωνδηλώνει συμμετοχή για το πρό-γραμμα “Χορεύω άρα επικοι-νωνώ” του Ιδρύματος Ωνάση.Το σχολείο βρίσκεται σε μια ιδι-αίτερη περιοχή του Νομού Χα-νίων με παιδιά από οικογένειεςκυρίως γεωργικές και κτηνο-τροφικές. Ο χορός μέσω τηςπαράδοσης αποτελεί βίωμα καιτρόπο έκφρασης για τα παιδιάτης περιοχής. Η δήλωση συμμε-τοχής σε αυτό το πρόγραμμαείχε στόχο να ενισχύσει την ελ-λιπή πολλές φορές κοινωνικο-ποίησή τους και να διευρύνειτους ορίζοντές τους, τόσο μου-σικά όσο και χορευτικά.

  Η θέληση των παιδιών να επι-κοινωνήσουν με τον χορό φά-νηκε μεγάλη από την αρχή καιείμαστε τυχεροί που τους δό-θηκε η ευκαιρία να το προσπα-θήσουν και τελικά να χορέψουνάρα να επικοινωνήσουν.

  Το σχολείο μας πήρε μεγάληχαρά από την έγκριση συμμετο-

  χής μας στο πρόγραμμα. Ενακύμα ανανέωσης και καλλιτε-χνικής δημιουργίας “χτύπησε”την πόρτα μας, βάψαμε την αί-θουσα πολλαπλών επιλογών,ζωγράφισαν τα παιδιά φιγού-ρες χορευτών στους τοίχουςτης αίθουσας, ανανεώθηκε τοπάτωμα με ταπετσαρία τύπουξύλου... και έτσι καταφέραμε ναείμαστε και έτοιμοι και χαρού-μενοι για να υποδεχτούμε τοπρόγραμμα στο σχολείο μας.

  Ο Δήμος Αποκόρωνα θέλον-τας να επικοινωνήσει και ναδείξει την ευγνωμοσύνη τουπρος τους δασκάλους - χορευ-τές φιλοξένησε τους εκπροσώ-πους της Στέγης του ΙδρύματοςΩνάση με ένα παραδοσιακόγεύμα που έγινε σε τοπικό

  εστιατόριο της περιοχής και έτσιδόθηκε η ευκαιρία να ανταλλά-ξουμε απόψεις, ιδέες, σκέψειςκαι αντιλήψεις.

  Εκφράσεις των παιδιών όπωςοι παρακάτω αποτυπώνουναυτό που ζήσαμε όλη η ομάδατου Γυμνασίου Βρυσών, παιδιάκαι εκπαιδευτικοί…

  …Υπέροχη εμπειρία… είμαστετυχεροί... οι δάσκαλοι που εί-χαμε (Γιάννης Νικολαΐδης & Νι-κολέτα Καρμίρη) ήταν οικαλύτεροι... τους αγαπώ … δεθα τους ξεχάσουμε ποτέ… πι-στεύω να τους ξαναδώ…ένιωσα ωραία γιατί ο χορός γιαμένα είναι μια τέχνη… μακάρι ναείχα και άλλες τέτοιες ευκαι-ρίες… ζήσαμε δύο υπέροχες πα-ραστάσεις… νομίζω ότι τα 8λεπτά στην σκηνή ήταν τα κα-λύτερα της ζωής μου…. το πρό-γραμμα αυτό μου άλλαξε τοντρόπο που σκέφτομαι… με γέ-μισε αυτοπεποίθηση… ευχαρι-στώ το Ιδρυμα Ωνάση για τηνευκαιρία που μου χάρισε…

  Η χορευτική μας ομάδα ήταν20 παιδιά, 13 κορίτσια και 7αγόρια. Μέσα από αυτό το πρό-γραμμα τα παιδιά μέσω τουχορού απέκτησαν υπευθυνό-τητα, έδειξαν καλλιτεχνική διά-θεση, ομαδικότητα, συν-εργάστηκαν, υπάκουσαν, αυτο-σχεδίασαν και δημιούργησαν.

  Οι μαθητές του Α’ Γυμνασίου Χανίωναναστοχάζονται

  Με πολλή επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα “Dancing to Connect” που ξεκίνησε στις14 Φεβρουαρίου στο οποίο συμμετείχε και το σχολείο μας, το 1ο Γυμνάσιο Χανίων. Ητανένα πρόγραμμα που άλλαξε και ομόρφυνε την σχολική μας καθημερινότητα καθώς μας προ-κάλεσε πολλές συγκινήσεις και άλλαξε τις σχέσεις με τον εαυτό μας , αλλά και με τους συμ-μαθητές μας. Είμαστε περήφανοι για το αποτέλεσμα της δουλειάς μας αλλά και για κάθεβήμα που κάναμε στη διάρκεια της προετοιμασίας μας. Η χορευτική μας ομάδα ήταν 19 παι-διά, 9 κορίτσια και 10 αγόρια που μέσω του χορού αποκτήσαμε υπευθυνότητα, αναδείξαμετην καλλιτεχνική μας ικανότητα, καταφέραμε να συντονιστούμε, τολμήσαμε να αυτοσχε-διάσουμε και τελικά καταφέραμε να μετατρέψουμε το άγχος μας σε μια μοναδική δημιουρ-γία!

  Θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ τυχερούς και κάθε μέρα και λεπτό βλέπαμε τι σημαίνεινα ισορροπούμε στα βήματα και στον ρυθμό, που με την βοήθεια των δασκάλων μας, ανα-καλύψαμε!

  Ο κ. Δημόκριτος Σηφάκης και η κα Ανδρονίκη Μαραθάκη, οι δύο χοροδιδάσκαλοί μας,ήρθαν στο σχολείο μας που ξαφνικά γέμισε φως και ζωή, τόσο που δεν θέλαμε να φύγουμεαπό εκεί και μας οδήγησαν βήμα-βήμα, κίνηση-κίνηση σε ένα κόσμο μαγικό, στον κόσμο τηςκαρδιάς-ψυχής μας.

  Θα τους ευχαριστούμε και θα τους ευγνωμονούμε πάντα για όλα τα υπέροχα συναισθή-ματα, αλλά και την αίσθηση ελευθερίας που μας χάρισαν.

  Και όπως έφτασαν του χορού τα βήματα από την Αθήνα στα Χανιά, έφτασε τελικάη μέρα να ελιχθούμε στα μονοπάτια του ρυθμού και της χαράς, της συμμετοχήςκαι της δημιουργίας κατά την παρουσίαση αυτής της δουλειάς το Σάββατο 24 Φε-βρουαρίου 2018 στις 19:00 στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” - Παλαιό Τελωνείο Χανίων.Μια καινούργια εμπειρία ζήσαμε εκεί καθώς το δυνατό χειροκρότημα και η αποδοχή τουκοινού ήρθε να δικαιώσει τον κόπο, την κούραση και τις πολλές ώρες σκληρής προπόνησηςπάνω στο σκληρό μαρμάρινο δάπεδο της σχολικής αίθουσας.

  Και όταν μετά από λίγες μέρες, στις 11 Μαρτίου 2018 έφτασε η ώρα της τελικής παρου-σίασης των 10 σχολείων στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το άγχοςμας έδωσε και πάλι τη θέση του στη μεγάλη χαρά και ικανοποίηση!

 • 84,50%, αζωτούχες ουσίες 1,07%, λιπαρές ου-σίες 1,12%, εκχυλισματικές ουσίες 10,68%, κυτ-ταρίνη 3,30% και τέφρα 0,34%.

  Aνθιση - χρησιμοποιούμενα μέρη -συλλογή

  Το Σμέουρο ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τονΑύγουστο. Οι σπόροι ωριμάζουν από τον Ιούλιομέχρι τον Σεπτέμβριο. Για θεραπευτικούς σκο-πούς χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι καρποί.

  Τα φύλλα συλλέγονται κατά την περίοδο ανά-πτυξης του φυτού πριν την ωρίμανση των καρ-πών. Οι καρποί συλλέγονται όταν ωριμάσουν τοκαλοκαίρι.

  Θεραπευτικές ιδιότητες καιενδείξεις

  Το βότανο δρα ως αντιφλεγμονώδες, στυ-πτικό, τονωτικό, αποσυμφορητικό, δροσιστικόκαι επίτοκο.

  Τα φύλλα της Σμεουριάς χρησιμοποιούνται σεόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να ενι-σχύσουν και να τονώσουν τους ιστούς της μή-τρας, να βοηθήσουν στις συσπάσεις και ναελέγξουν τυχόν αιμορραγίες κατά την διάρκειατου τοκετού και μετά από αυτόν. Αυξάνει τηνπαραγωγή γάλατος στις λεχώνες καιανακουφίζει από τις πρωινές αδια-θεσίες των εγκύων.

  Χρησιμοποιούμενομετά την γέννα,μειώνει τηνδιόγκωση τηςπεριοχής καιτις αιμορρα-γίες

  Βοηθά στηνομαλή ροή του

  αίματος κατά τη διάρκεια της εμμηνόρροιας καιμειώνουν τις επίμονες κράμπες της περιόδου.

  Καθαρίζει και προετοιμάζει το στήθος της μη-τέρας για να θηλάσει το μωρό.

  Τα φύλλα χρησιμοποιούνται ακόμη κατά τηςδιάρροιας, των αιμορροΐδων, της κολπίτιδας,των ορμονικών προβλημάτων.

  Τα φύλλα και οι ρίζες εξωτερικά χρησιμοποι-ούνται σε γαργαρισμούς για την αντιμετώπισηαμυγδαλίτιδας και φλεγμονών του στόματος.

  Ως στυπτικό το βότανο χρησιμοποιείται σε έναευρύ φάσμα περιπτώσεων όπως διάρροια, λευ-κόρροια και άλλες παρόμοιες καταστάσεις.

  Οι στυπτικές ιδιότητες του Σμέουρου το καθι-στούν χρήσιμο για την ανακούφιση της διάρ-ροιας και οι αντισηπτικές του ιδιότητες τοκαθιστούν χρήσιμο σε πληγές ή αιμορραγίεςούλων και φλεγμονές στόματος και λαιμού.

  Τα φύλλα και οι καρποί του φυτού βελτιώ-νουν τη ν όραση αν χρησιμοποιηθούν για μιαχρονική περίοδο. Είναι χρήσιμο για συνδέσμουςκαι τένοντες.

  Το έγχυμα των φύλλων είναι χρήσιμο για πλύ-σεις οφθαλμών και ξέπλυμα των μαλλιών.

  Παρασκευή και δοσολογία Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα

  φλιτζάνι βραστό νερό σε δύο κουταλιές τουτσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε σκεπα-σμένο για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πί-νουμε όσο συχνά θέλουμε. Για την διευκόλυνσητης γέννας πίνουμε ένα φλιτζάνι την ημέρα τιςτελευταίες οκτώ εβδομάδες της εγκυμοσύνηςκαι κατά την διάρκεια του τοκετού πίνουμεάφθονο ζεστό τσάι του φυτού.

  Υπό μορφή βάμματος η δοσολογία είναι 2-4ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.

  Προφυλάξεις Τα ενεργά συστατικά του βοτάνου, διεγείρουν

  και χαλαρώνουν την μήτρα. Πρέπει όμως ναχρησιμοποιείται κατά τους τελευταίους 3 μήνεςτης εγκυμοσύνης. Αποφεύγουμε τις υψηλές δό-σεις φύλλων κατά τα πρώτα στάδια της εγκυ-μοσύνης, επειδή μπορεί να διεγείρουν τη μήτρα.

  Οι καρποί πρέπει να αποφεύγονται από όσουςπαρουσιάζουν υπολειτουργία και φλεγμονέςτων νεφρών και πασχόντων από ποδάγρα,λόγω των αυξημένων ουρικών οξέων που πε-ριέχουν.

  Φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα.Έχει σύνθετα πτεροειδή φύλλα, αποτελού-

  μενα από 3 έως 7 οδοντωτά φυλλαράκια. Ταφύλλα από κάτω είναι σκεπασμένα με σταχτο-πράσινο χνούδι.

  Το καλοκαίρι βγάζει σε κρεμαστά τσαμπιάμικρά ασπροπράσινα άνθη, ακολουθούμεναμετά από 35-40 μέρες από κόκκινους αρωμα-τικούς και ζουμερούς καρπούς σε σχήμα χαμο-κέρασου. Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα (έχουναρσενικά και θηλυκά όργανα) και επικονιάζον-ται από τις μέλισσες. Οι καρποί στα περισσό-τερα είδη σμέουρων είναι κόκκινοι αλλάυπάρχουν μαύρες και λευκές ποικιλίες.

  Είναι πολύ νόστιμοι, με γλυκιά, ελαφρά ξινή,φρουτώδη, αρωματική γεύση, και πολύτιμοιδιατροφικά.

  Το παράξενο είναι ότι αν και είναι αυτοφυέςφυτό στη χώρα μας δεν υπάρχουν τοπικές ονο-μασίες για τα σμέουρα που συνήθως αποκα-λούνται «βατόμουρα», «κόκκινα βατόμουρα» ή«φραμπουάζ» που είναι το γαλλικό τους όνομα.Η ονομασία βατόμουρα οφείλεται στο γεγονόςότι οι καρποί μοιάζουν πολύ με τα βατόμουρα,αλλά έχουν μια ουσιαστική διαφορά. Τα βατό-μουρα είναι «γεμάτος» καρπός ενώ το σμέουροείναι κοίλο εσωτερικά.

  Ιστορικά στοιχεία Η ονομασία της Βάτου της Ιδαίας προέρχεται

  από την Ίδη (Ψηλορείτης) της Κρήτης όπου εκείη Σμεουριά ευδοκιμούσε, όπως ευδοκιμούσεκαι στον Όλυμπο της Θεσσαλίας.

  Βέβαια η ελληνική μυθολογία εκφέρει άλληάποψη. Σύμφωνα με αυτήν, τα σμέουρα ήτανλευκά μέχρι που κάποτε ή νύμφη Ίδα αποφά-σισε να κατευνάσει την οργή του Δία προσφέ-ροντας του άγρια σμέουρα. Καθώς τα μάζευετσιμπήθηκε από τον αγκαθωτό θάμνο. Ευθύς,το αίμα της νύμφης πετάχτηκε στον θάμνο, λέ-κιασε τον ωραίο καρπό του και από τότε όλατα Σμέουρα απέκτησαν το λαμπερό αιμάτινο

  κόκκινο χρώμα τους.Το σμέουρο καλλιεργείται από τον 3ο π.Χ.

  αιώνα και αναφέρεται στα κείμενα των αρ-χαίων ελλήνων συγγραφέων.

  Τα φύλλα του φυτού έχουν χρησιμοποιηθείγια αιώνες από τις γυναίκες προκειμένου ναενισχύσουν τα αναπαραγωγικά όργανα, ιδιαί-τερα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

  Ο Γκέραντ το 1597 έγραφε για το σμέουρο ότι«Ο καρπός είναι καλός για εκείνους που έχουνευαίσθητο στομάχι που ανακατεύεται εύκολα»

  Χρησιμοποιήθηκε στην Αμερική από του άποι-κους ως στυπτικό. Οι άποικοι χρησιμοποιούσανεπίσης το εκχύλισμα της ρίζας για πόνους μα-τιών και τον φρέσκο χυμό των καρπών για τηνδιάλυση της μικροβιακής πλάκας από τα δόν-τια.

  Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούσαν το βότανοσε ρευματικούς, αρθριτικούς και υπερτασικούς.Παρασκεύαζαν από τους καρπούς ένα σιρόπιγια τον πυρετό που εκδήλωναν όσοι έπασχαναπό εντερικές παθήσεις και φλεγμονές του ου-ροποιητικού συστήματος.

  Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και σήμεραστην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική χρησιμο-ποιούν τα σμέουρα για ενδυνάμωση των νε-φρών και πρόληψη της ενούρησης.

  Στη Γαλλία φτιάχνουν ένα λικέρ από σμέουρα,το γνωστό φραμπουάζ.

  Συστατικά - χαρακτήρας Είναι ξηρό, στυπτικό και δροσερό. Περιέχει

  φλαβονοειδή, αλκαλοειδή (φραγκανίνη), μη-λικό οξύ, βιταμίνες Β1, Β3, C, D και Ε, κιτρικόάλας σιδήρου, χλωρίδιο ασβεστίου, μαγνήσιο,μαγγάνιο, φώσφορο, σελήνιο, πυρίτιο, θείο καιτανίνες.

  Τα σμέουρα είναι αρωματικά. Περιέχουν μιακρυσταλλοποιήσιμη ζαχαρώδη ουσία, ένα ευώ-δες πτητικό έλαιο, πηκτίνη, κιτρικά και μηλικάοξέα, μεταλλικά άλατα και νερό.

  Η χημική σύνθεση του σμέουρου είναι ύδωρ

  υγεία - βότανα8/ 36 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ5 Μαΐου 2018Επιμέλεια:

  ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΒΑΤΣΟΣ

  [email protected]

  ηηBιότοπος - περιγραφή

  λατινική ονομασία του βοτάνου είναι RUBUS idaeus (Ρούβος ο ιδαί-ος ή Βάτος ο ιδαίος). Ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών.Είναι ένας κοινός πολυετής αυτοφυούμενος θάμνος των ορεινώνπεριοχών, ο οποίος αποβάλλει τα φύλλα του και έχει αγκαθωτό ήσχεδόν λείο βλαστό.

  Όλα τα προηγούμενα άρθρα της στήλης μπορούμε να τα βρούμε στη διεύθυνση www.herb.gr. Επίσης αν κάποιος φίλος αναγνώστης γνωρίζει οποιαδήποτε θεραπευτική ιδιότητα βοτάνου του τόπου μας που δεν είναι ευρέως γνωστή ή έχει κάποιο ερώτημα μπορείνα το απευθύνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση dianthο[email protected]

  Σ έουροΣμέουρο

 • ττ«

  πολιτισμός 9/ 37ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ5 Μαΐου 2018

  ΑΠΕ-ΜΠΕ » Δεν θα ανακοινωθεί φέτος Νόμπελ Λογοτεχνίας 2018, για πρώτη φορά εδώ και63 χρόνια, εξαιτίας σκανδάλου ανάρμοστης συμπεριφοράς που έχει προκαλέσει σειρά πα-ραιτήσεων των μελών της Σουηδικής Ακαδημίας που αποφασίζει για την απονομή της τι-μητικής διάκρισης.

  ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

  Δεν θα ανακοινωθεί βραβείοΔεν θα ανακοινωθεί βραβείο Νό ελ ΛογοτεχνίαςΝόμπελ Λογοτεχνίας 2018

  «Το βραβείο Νόμπελ 2018 θα απο-φασισθεί και θα ανακοινωθεί ταυτό-χρονα με το Νόμπελ του 2019»,ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.

  Η Σουηδική Ακαδημία ιδρύθηκε το1786 στο πρότυπο της Γαλλικής Ακα-δημίας. Εχει βρεθεί από τον περα-σμένο χρόνο στη δίνη σκανδάλου#MeToo, ενώ τις τελευταίες εβδομά-δες 6 από τα 18 ισόβια μέλη της έχουνπαραιτηθεί, ανάμεσά τους και η ισό-βια γραμματέας Σάρα Ντάνιους.

  «Τα ενεργά μέλη της Σουηδικής Ακα-δημίας γνωρίζουν ότι η σημερινή

  κρίση εμπιστοσύνης δημιουργεί τηνυποχρέωση μακράς και ενεργητικ