Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

28
HelMSIC Report of IFMSA General Assemblies 2006 March Meeting 2006 Pucon, Χιλή 1 – 7 Μαρτίου 2006 August Meeting 2006 Zlatibor, Σερβία 1 – 7 Αυγούστου 2006 Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής www.helmsic.gr

description

Year 2006 Report from the delegations of Greek medical students that attended the IFMSA General Assemblies.

Transcript of Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

Page 1: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

HelMSIC Report of

IFMSA General Assemblies

2006

March Meeting 2006 Pucon, Χιλή

1 – 7 Μαρτίου 2006

August Meeting 2006 Zlatibor, Σερβία

1 – 7 Αυγούστου 2006

Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής

www.helmsic.gr

Page 2: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

HelMSIC Report of

IFMSA General Assemblies 2006

March Meeting 2006 - Pucon, Χιλή

1 – 7 Μαρτίου 2006

August Meeting 2006 - Zlatibor, Σερβία 1 – 7 Αυγούστου 2006

Αθήνα 2007

© 2007 Copyright HelMSIC, Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής. Επιτρέπεται η μερική ή πλήρης αναδημοσίευση του “HelMSIC Report of IFMSA General Assemblies 2006” για εκπαιδευτική, προσωπική ή δημόσια μη εμπορική χρήση, εφόσον τηρούνται οι παρακάτω όροι:

1. Δεν επιτρέπεται η πώληση αντιγράφων του “HelMSIC Report of IFMSA General Assemblies 2006”.

2. Σε κάθε αντίγραφο του “HelMSIC Report of IFMSA General Assemblies 2006” πρέπει να αναφέρεται ευκρινώς η παρακάτω δήλωση:

© 2007 Copyright HelMSIC, Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής.

Ο τρόπος αναφοράς του κειμένου (reference) είναι: HelMSIC (2007), HelMSIC Report of IFMSA General Assemblies 2006. Αθήνα (Ελλάδα).

Επικοινωνία:

Κώστας Ροδίτης Αντιπρόεδρος Εξωτερικών

Υποθέσεων HelMSIC 2006-2007 [email protected]

Page 3: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

Γράφει ο Πάνος Αλεξόπουλος, Ειδικευόμενος ιατρός, πρώην Αντιπρόεδρος Εξωτερικών (2001) και Εσωτερικών Υποθέσεων (2001-2) της HelMSIC.

Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής

Hellenic Medical Students’ International Committee – HelMSIC Η HelMSIC (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής) ιδρύθηκε το 1958 και είναι μια ανεξάρτητη, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική οργάνωση εθελοντικής δράσης. Συγκροτείται από τις τοπικές επιτροπές των ανά την Ελλάδα τμημάτων Ιατρικής, μέλη των οποίων είναι εν δυνάμει όλοι οι φοιτητές των κατά τόπους ιατρικών τμημάτων. Οι δράσεις της κινούνται στα παρακάτω επίπεδα: • Προγράμματα κινητικότητας (Ανταλλαγές)

Οργάνωση, σχεδιασμός και διεκπεραίωση 250 και πλέον ανταλλαγών φοιτητών από τα επτά Ιατρικά τμήματα της χώρας μας, οι οποίοι συμμετέχοντας στα προγράμματα αυτά, εκπαιδεύονται σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία και εργαστήρια σε μία από τις 60 και πλέον χώρες του εξωτερικού που εφαρμόζουν αντίστοιχο πρόγραμμα. Ισάριθμους αλλοδαπούς φοιτητές ιατρικής υποδέχονται αντίστοιχα ιδρύματα της πατρίδας μας.

• Ενημέρωση για θέματα δημόσιας υγείας Ενημέρωση σε σχολεία και σε δημόσιους χώρους για το AIDS, την αντισύλληψη και τα ναρκωτικά. Ημερίδες για το AIDS σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και πανεπιστημιακούς καθηγητές. Συμμετοχή σε αντικαπνιστικές εκστρατείες.

• Summer Schools Είναι εκπαιδευτικά προγράμματα που διεξάγονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και αφορούν κάποιο συγκεκριμένο θέμα ιατρικού ενδιαφέροντος, συνήθως δημόσιας υγείας.

• Ημερίδες-ομιλίες ιατρικού ενδιαφέροντος • Έρευνες-δημοσκοπήσεις σχετικά με το ρατσισμό στους νέους, το AIDS, την ανεργία, την ποιότητα των ιατρικών

σπουδών. • Άμεση συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας σε έκτακτες καταστροφές

Συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων κατά τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας και κατά τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή)

• Ημέρες Αιμοδοσίας Διεξάγονται σε ορισμένες τοπικές επιτροπές σε συνεργασία με τις υπηρεσίες αιμοδοσίας και οι οποίες σημειώνουν μεγάλη προσέλευση μεταξύ των φοιτητών.

• Διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων με διεθνή συμμετοχή με θέμα «Περιβάλλον και Υγεία» Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος ASPIS (Awareness Strategies for Pollution from IndustrieS) σε συνεργασία με την Έδρα Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

• Συμμετοχή σε προγράμματα εμβολιασμών ευπαθών πληθυσμών και προώθηση της πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες διεξάγονται εμβολιασμοί σε προσφυγικούς και τσιγγάνικους καταυλισμούς και γενικά ευπαθών ομάδων, τους οποίους εκτελούν οι συμμετέχοντες φοιτητές υπό καθοδήγηση ειδικών.

• Πρόγραμμα προσομοίωσης Παιδιατρικής κλινικής – Teddy Bear Hospital Project Το TBH αποτελεί προσομοίωση παιδιατρικής κλινικής όπου τα μικρά παιδιά προσέρχονται με τα "άρρωστα" παιδιά-παιχνίδια τους ζητώντας από τους γιατρούς να τα εξετάσουν. Διεξάγεται ήδη με επιτυχία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη.

Η HelMSIC είναι μόνιμο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΕΣΥΝ), της International Federation of Medical Students’ Associations (IFMSA), της European Medical Students’ Association (EMSA). Συνεργάζεται στενά με τα τμήματα Ιατρικής των ελληνικών πανεπιστημίων και το Υπ. Υγείας στα πλαίσια των πολλαπλών δραστηριοτήτων της.

www.helmsic.gr

Παγκόσμια Συνομοσπονδία Συλλόγων Φοιτητών Ιατρικής International Federation of Medical Students’ Associations – IFMSA

Η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Συλλόγων Φοιτητών Ιατρικής (International Federation of Medical Students’ Associations - IFMSA) ιδρύθηκε το 1951 στη Δανία από αντιπροσώπους 8 Ευρωπαϊκών χωρών, και σήμερα αριθμεί πάνω από 92 ενώσεις- μέλη 88 διαφορετικά κράτη της υφηλίου. Είναι μια ανεξάρτητη, μη κυβερνητική οργάνωση Ενώσεων Φοιτητών Ιατρικής με κύριους τομείς ενασχόλησης την Ιατρική Εκπαίδευση, τη Δημόσια Υγεία, τους Πρόσφυγες και την Ειρήνη, τη διεξαγωγή προγραμμάτων που αφορούν ευπαθείς πληθυσμούς (πρόσφυγες και ανθρώπους που διαμένουν σε εμπόλεμες περιοχές) και φυσικά τις Ανταλλαγές Φοιτητών, τομείς για τους οποίους λειτουργούν αντίστοιχες Διαρκείς Επιτροπές (Standing Committees). Η IFMSA είναι επισήμως αναγνωρισμένη ως μη κυβερνητική οργάνωση τόσο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ- UN) και το Ευρωπαϊκό Forum Νεολαίας (European Youth Forum- EYF), όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας(ΠΟΥ- WHO). Παράλληλα συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς όπως ο World Medical Association και οι International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW), οργάνωση που βραβεύθηκε με το Nobel Ειρήνης το 1985 για τους αγώνες της κατά των πυρηνικών, αλλά και με διεθνείς φοιτητικές οργανώσεις όπως η IAESTE και η AIESEC με σκοπό την προώθηση ανθρωπιστικών ιδεών, μέσω του διαλόγου και της συμμετοχής σε κοινά προγράμματα δράσης.

www.ifmsa.org

Page 4: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

Περιεχόμενα 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1. Χαιρετισμός, Ορέστης Λύρος 4 1.2. Θέσεις ελλήνων φοιτητών ιατρικής στην IFMSA, Ορέστης Λύρος 5 1.3. Οι ελληνικές αποστολές στις Γενικές Συνελεύσεις 2006 της IFMSA, Ορέστης Λύρος 5 2. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ HELMSIC ΣΤΙΣ IFMSA-GAs ΤΟ 2006 2.1 Λίγα λόγια για τη διοργάνωση των IFMSA-GAs 2006, Κώστας Ροδίτης 7 2.2. Προσυνεδριακά σεμινάρια-εργαστήρια – International Peer Education Training,

Αλέξανδρος Πάνος

8 2.3. Regional Meetings, IFMSA-Europe, Κώστας Ροδίτης 8 2.4. Συνεδριάσεις Ολομέλειας της Γ.Σ. – Plenaries, Ορέστης Λύρος, Κώστας Ροδίτης 9

2.5. Συνεδρίες Προέδρων – Presidents’ Sessions, Κώστας Ροδίτης 9 2.6. Συνεδρίες Διαρκούς Επιτροπής Professional Exchanges – SCOPE Sessions, Κώστας Ροδίτης 10 2.7. Συνεδρίες Διαρκούς Επιτροπής Research Exchanges – SCORE Sessions,

Γιώργος Πολυχρονίδης

11 2.8. Συνεδρίες Διαρκούς Επιτροπής Ιατρικής Εκπαίδευσης – SCOΜE Sessions,

Νίκος Δάβαρης

12 2.9. Συνεδρίες Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Υγείας – SCOPΗ Sessions,

Κώστας Ροδίτης, Ολυμπία Σαμόγλου

13 2.10. Συνεδρίες Διαρκούς Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων & Ειρήνης – SCOHRP

Sessions, Διδώ Θωμά

14 2.11. Συνεδρίες Διαρκούς Επιτροπής για την Αναπαραγωγική Υγεία και το AIDS – SCORA

Sessions, Αλέξανδρος Πάνος

15 2.12. Παρουσιάσεις Προγραμμάτων της HelMSIC – Projects’ Sessions,

Πάνος Βουζούνης, Κώστας Ροδίτης, Κυριάκος Μαρτάκης

16 2.13 Υπογραφή Συμβολαίων, Πολιτιστικό Show, Εθνική Βραδιά Φαγητού & Ποτού

Κυριάκος Μαρτάκης

17 2.14. Θεματικές Εκδηλώσεις – Theme Events: “Death in Gaza”, Κέλλυ Σανιδά 18 3. ΕΠΙΛΟΓΟΣ 3.1. Γενική Συνέλευση IFMSA… κάτι παραπάνω από ένα συνέδριο φοιτητών ιατρικής

Κυριάκος Μαρτάκης

20 4. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4.1. Προγράμματα των Γενικών Συνελεύσεων 2006 της IFMSA 22 4.2. Ψήφισμα της IFMSA για το σταμάτημα του πολέμου στη Μέση Ανατολή 23 4.3. Χώρες – Μέλη της IFMSA 24 4.3. Διοικητικό Συμβούλιο της HelMSIC, 2005-6 25

Page 5: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Page 6: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

1.1. Χαιρετισμός Αξιότιμοι Κύριοι / Κυρίες

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής- ΗelMSIC πάντα αποτελούσε και θα συνεχίσει να αποτελεί μια κίνηση πρωτοπορίας των Ελλήνων φοιτητών Ιατρικής που σκοπέυει ανιδιοτελώς να ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο και στον εθελοντισμό για τους φοιτητές ιατρικής των ελληνικών πανεπιστημίων.

Εδώ και 48 χρόνια (έτος Ιδρύσεως 1958) , η Ελληνική Επιτροπή

Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής - HelMSIC, μετέχει και παρεμβαίνει δυναμικά στην Παγκόσμια Κοινότητα των φοιτητών Ιατρικής – IFMSA, τη μεγαλύτερη φοιτητική οργάνωση της υφηλίου, η οποία και αριθμεί πάνω απο ένα εκκατομύριο φοιτητές Ιατρικής σε 92 χώρες παγκοσμίως , μεταδίδοντας τον παλμό και τις απόψεις των Ελλήνων φοιτητών Ιατρικής, αλλά και κομίζοντας στο διεθνές αυτό forum τη σύγχρονη μαρτυρία των νέων θεραπόντων της υγείας του γεωγραφικού χώρου και της πολιτισμικής παράδοσης που γέννησε τον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη. Επιπρόσθετως η HelMSIC είναι αναγνωρισμένο και ενεργό μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής – European Medical Students Association και συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαικές συναντήσεις και προγράμματα.

Με την σύντομη αυτή αναφορά που έχετε στα χέρια σας επιθυμία μας είναι να σας

γνωστοποιήσουμε εν συντομία τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στις 2 ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φοιτητών Ιατρικής- IFMSA για το έτος 2006 και την δική μας , ελληνική, συνεισφορά και δράση στις σημαντικότατες αυτές και μεγάλου αντίκτυπου στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα συναντήσεις .

Οι 2 Γενικές Συνελεύσεις έλαβαν χώρα, η μεν πρώτη, γνωστή και ώς συνάντηση Μαρτίου

(March Meeting) στο Pucon της Χιλής στην Λατινική Αμερική και η συνάντηση Αυγούστου (Αugust Meeting) στο Zlatibor της γειτονικής Σερβίας. Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής δήλωσε δυναμικά το παρόν και στις δύο συναντήσεις και απέδειξε ακόμα μια φορά την σημαντική συνεισφορά της σε δρώμενα διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η HelMSIC έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και στους νέους υψηλούς της σκοπούς.

Με την πεποίθηση ότι οι δράσεις μας συνιστούν επικοιδομητική συμμετοχή της νέας γενίας της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο συνεχίζουμε το ίδιο δημιουργικά και διεκδικούμε δυναμικότερη συμμετοχή μας στα πλαίσια της παγκόσμιας ιατρικής φοιτικής κοινότητας. Οι στόχοι μας για τα επόμενα χρόνια είναι μεγαλόπνοοι και ευελπιστούμε στην ουσιαστική στήριξη τόσο της επίσημης πολιτείας όσο και φορεών, οργανισμών και εταιριών της χώρας μας.

Με τιμή,

Λύρος Ορέστης, Πτυχιούχος Ιατρικής Αθηνών Πρόεδρος HelMSIC 2004-2006

Επικεφαλής Ελληνικών Αποστολών HelMSIC για το 2006

Page 7: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

1.2. Θέσεις Ελλήνων Φοιτητών Ιατρικής στην IFMSA Γράφει ο Ορέστης Λύρος, Πρόεδρος της HelMSIC 2004-2006, Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Χάρις Αχιλλέως, SCORA Regional Coordinator Europe & Central Asia 2005-2006

Γεώργιος Πολυχρονίδης, SCORE Regional Coordinator Europe & Central Asia 2006-2007

Aλέξανδρος Πάνος, SCORA Regional Coordinator Europe & Central Asia 2006-2007

1.3. Οι ελληνικές αποστολές στις Γενικές Συνελεύσεις 2006 της IFMSA Γράφει ο Ορέστης Λύρος, Πρόεδρος της HelMSIC 2004-2006, Πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Αθηνών March Meeting 2006, Pucon, Xιλή (10μελής αποστολή)

Την τελική αποστολή αποτέλεσαν οι

1. Λύρος Ορέστης (Presidents’ Sessions + Plenaries + χρέη ΝΕΟ) 2. Ντάση Όλγα (SCOPE) 3. Πολυχρονίδης Γίωργος (SCORE-NORE) 4. Αχιλλέως Χάρις (SCORA) 5. Θωμά Διδώ (SCORP) 6. Ζώγα Ειρήνη (SCOPE-NΕΟ) 7. Βουζούνης Παναγιώτης (Project Coordinator, RDb Project, SCOME) 8. Γκουβάτσος Κώστας (Financial Committee of the GA) 9. Πάνος Αλέξανδρος (SCORA) 10. Φερέτος Κωνσταντίνος (SCOPE)

• Στο ΜΜ 2006 η Ελληνική Αποστολή συνοδεύτηκε από την Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα. Νίκη Αγνάντη, η οποία απεύθυνε χαιρετισμό πρός τους συμμετέχοντες του ΜΜ2006 στην τελετή έναρξης August Meeting 2006, Zlatibor, Σερβία (20μελής αποστολή)

1. Λύρος Ορέστης (Presidents’ Sessions + Plenaries) 2. Ντάση Όλγα (SCOPR) 3. Πολυχρονίδης Γίωργος (SCORE- NORE) 4. Αχιλλέως Χάρις (SCORA, Plenaries, Regional Meetings) 5. Θωμά Διδώ (SCORP) 6. Ζώγα Ειρήνη (SCOPE) 7. Μαρτάκης Κυριάκος (Project Coordinator Μαργαρίτα, Υπεύθυνος Cultural Show) 8. Ευαγγελία Σαμαρά (SCOPE-NEO) 9. Βουζούνης Παναγιώτης (Project Coordinator RDb Project-SCOME) 10. Πάνος Αλέξανδρος (SCORA-Trainings) 11. Ροδίτης Κωνσταντίνος (SCOPH) 12. Ροδοπούλου Μαρία (SCORE) 13. Σανιδά Ευαγγελία 14. Σπύρογλου Νούλα (SCOME) 15. Μπαρτζώκης Ιάσων 16. Σαμόγλου Ολυμπία (SCOPH) 17. Αλεπίδης Δημήτρης 18. Σταρδέλη Θώμη 19. Παπαδημητρίου Κασσιανή 20. Παρσοπούλου Κωνσταντίνα

• Στο ΑΜ 2006 η HelMSIC συμμετείχε στις συζητήσεις, στην τελική διαμόρφωση και τελική πρόταση και υποστήριξη του ψηφίσματος “Stop the War in the Μiddle East”, το οποίο και έγινε δεκτό από την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης..

• Το Residency Database Project ψηφίστηκε ως ένα από τα 5 καλύτερα Project της IFMSA για την χρονιά που πέρασε 2005-2006

Page 8: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

2. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ HELMSIC ΣΤΙΣ IFMSA-GAs TO 2006

Page 9: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

2.1. Λίγα λόγια για τη διοργάνωση των IFMSA-GAs 2006 Γράφει ο Κώστας Ροδίτης, Web Coordinator της HelMSIC 2005-7, Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της HelMSIC 2006-7, φοιτητής Ιατρικής Αθήνας. Γενική Συνέλευση IFMSA – Συνάντηση Μαρτίου 2006 Pucon, Χιλή 1-7 Μαρτίου 2006

H Γενική Συνέλευση της IFMSA πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2006 στο Pucon της

Χιλής, μεταξύ 1-7 Μαρτίου. Τη διοργάνωση είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας η IFMSA-Chile. Εκατοντάδες φοιτητές ιατρικής από 57 χώρες, εκπροσωπώντας 61 οργανώσεις-μέλη της IFMSA από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη μικρή αυτή πόλη της Κεντρικής Χιλής, στους πρόποδες του επιβλητικού ηφαιστείου Villarica. Πριν τη Γενική Συνέλευση προηγήθηκαν διάφορες

προσυνεδριακές συναντήσεις στο Σαντιάγκο, την πρωτεύουσα της Χιλής, μεταξύ 25-28 Φεβρουαρίου 2006.

Η 55η Συνάντηση Μαρτίου της IFMSA επικέντρωσε το ενδιαφέρον των φοιτητών ιατρικής στον 1ο Στόχο των Ηνωμένων Εθνών για τη Χιλιετία: την «εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας και πείνας».

Γενική Συνέλευση IFMSA – Συνάντηση Αυγούστου 2006 Zlatibor, Σερβία 1-7 Αυγούστου 2006

Η Γενική Συνέλευση της IFMSA έγινε τον Αύγουστο του 2006 στο όμορφο Zlatibor της γειτονικής Σερβίας. Οι

ημερομηνίες διεξαγωγής ήταν οι εξής: - pre-GA workshops 28-31 Ιουλίου 2006 - GA August Meeting 1-7 Αυγούστου 2006- post-GA handover meeting 7-10 Αυγούστου 2006 Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η IFMSA-Serbia, μια σχετικά νέα οργάνωση

φοιτητών ιατρικής και μέλος της IFMSA, στελεχωμένη όμως από έμπειρα και ικανά άτομα, μέλη της πρώην Yugoslav Medical Students’ International Committee – YuMSIC.

Το θέμα της Γενικής Συνέλευσης δεν ήταν άλλο από το «Η Υγεία ως Ανθρώπινο Δικαίωμα», ενώ οι πάνω από 650 φοιτητές φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο Palisad, στις όχθες μιας μικρής αλλά μαγευτικής λίμνης.

Zlatibor Το Zlatibor είναι ένα μεγάλο, κυματόμορφο οροπέδιο που το διασχίζουν

ποτάμια και οροσειρές, με καταπράσινο γρασίδι και ένα πανέμορφο δάσος κωνοφόρων. Βρίσκεται 230 χλμ από την πρωτεύουσα της Σερβίας, Βελιγράδι και 27 μόλις χλμ από την πόλη Uzice. Το υψόμετρο ανέρχεται στα 1000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Εξαιτίας της θέσης του, το Zlatibor διαθέτει εξαιρετικό κλίμα, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Καθαρός αέρας, δροσερή αύρα, μεγάλες περίοδοι ηλιοφάνειας το καθιστούν ένα αγαπημένο προορισμό διακοπών στη Σερβία.

Page 10: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

2.2. Pre-GA Workshops – Προσυνεδριακά σεμινάρια-εργαστήρια International Peer Education Training Zlatibor, Σερβία-IFMSA August Meeting 2006 Γράφει ο Αλέξανδρος Πάνος ΝORA of HelMSIC – Υπεύθυνος της HelMSIC για την Αναπαραγωγική Υγεία και το AIDS 2005-2007, φοιτητής Ιατρικής Α.Π.Θ.

Χρησιμοποιώντας μεθόδους διαδραστικές, συμμετοχικές, διασκεδαστικές αλλά και ταυτόχρονα πλήρεις σε πληροφορίες, θεωρητικές γνώσεις και δεξιότητες, κάθε συμμετέχων στο παραπάνω σεμινάριο-εργαστήριο εκπαιδεύτηκε εντατικά σε όλες της συνιστώσες που αφορούν ένα πρόγραμμα ενημέρωσης που στοχεύει σε, αλλά και οργανώνεται από νέους και θίγει το θέμα της Αναπαραγωγικής Υγείας.

Προσεγγιστήκαν αναλυτικά τα θέματα της ίδρυσης και της οργάνωσης ενός τέτοιου προγράμματος αλλά και της διατήρησης και συνεχούς αξιολόγησής του. Αναπτυχθήκαν προηγμένες τεχνικές προσέγγισης των νέων δανεισμένες από το θέατρο, την ρητορική, τις παιδαγωγικές θεωρίες και την κοινωνική ιατρική.

Παράλληλα τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε η επιτυχής ανάμιξη και αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων που προέρχονταν από πολλές και πολιτισμικά διαφορετικές χώρες όπως για παράδειγμα η Ταιβάν, η Ελλάδα, η Ρουμάνια, η Ολλανδία και η Χιλή. Το εργαστηριό είχε την υποστήριξη του United Nations Fund for Population Activities και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

2.3. Regional Meetings – IFMSA Europe Γράφει ο Κώστας Ροδίτης, Web Coordinator της HelMSIC 2005-7, Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της HelMSIC 2006-7, φοιτητής Ιατρικής Αθηνών

August Meeting 2006, Zlatibor, Σερβία Στη Γενική Συνέλευση της IFMSA – συνάντηση Αυγούστου 2006, η Agenda των συναντήσεων της ομάδας

των φοιτητών ιατρικής της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας περιελάμβανε τα εξής: • Αναφορά στο European Regional Meeting III – αποτελέσματα • Παρουσίαση υποψηφιοτήτων για τη διοργάνωση του EuRegMe IV το 2007 (τη διοργάνωση ανέλαβε τελικά η ANEMF-France και το EuRegMe IV θα πραγματοποιηθεί στην Τουλούζη). • Στρατηγική για την περιοχή της Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (ιστοσελίδα/βοηθοί στη διοργάνωση του EuRegMe/προσέλκυση νέων μελών στις χώρες-μέλη). • Αναφορές και δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών της IFMSA σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία (ο ρόλος των Standing Committees Regional Assistants). • Βελτίωση της υπάρχουσας επικοινωνίας (ενεργοποίηση Yahoogroup ifmsa-europe/newsletter).

Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώθηκε κυρίως στην περεταίρω

ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ της IFMSA και της EMSA (European Medical Students’ Association). Συζητήθηκε η υπάρ ου α ισχύουσα συμφωνία μεταξύ των δύο οργανώσεων, η πιθανότητα παράτασής της και το ενδεχόμενο δημιουργίας και υπογραφής μιας νέας συμφωνίας (Memorandum of Understanding). Τα συμπεράσματα από τη συζήτηση αυτή κατατέθηκαν στην Ολομέλεια (Plenary) της Γ.Σ.

χ σ

Το πρόγραμμα συμπλήρωσαν οι εργασίες διαφόρων Small Working Groups που καταπιάστηκαν με

διάφορα θέματα που απασχολούν τους φοιτητές ιατρικής στην περιοχή της Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, όπως το κάπνισμα, η αναπαραγωγική υγεία κ.ά. Η HelMSIC εκπροσωπήθηκε από την Αντιπρόεδρο Εξωτερικών Υποθέσεων 2005-6, Χάρις Αχιλλέως, φοιτήτρια Ιατρικής Πάτρας, η οποία μάλιστα παρουσίασε και το θέμα της Αναπαραγωγικής Υγείας.

Page 11: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

2.4. Συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης – Plenaries Γράφουν ο Ορέστης Λύρος, Πρόεδρος της HelMSIC 2004-2006, πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ο Κώστας Ροδίτης, Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της HelMSIC 2006-2007, Webmaster 2005-2006

March Meeting 2006, Pucon, Χιλή Οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας

Συνομοσπονδίας Συλλόγων Φοιτητών Ιατρικής – IFMSA στη Χιλή το Μάρτιο του 2006, έλαβαν χώρα στο μεγάλο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου “Del Lago”, όπου οι σύνεδροι από 60 και πλέον χώρες είχαν την ευκαιρία να καθίσουν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι, το οποίο σε σχήμα πετάλου, επέτρεπε τις συζητήσεις μεταξύ τους. Η Μοζαμβίκη έγινε επίσημο μέλος της οικογένειας της IFMSA, ενώ 4 projects υιοθετήθηκαν ως επίσημα προγράματα της: Το ACTION, η Καμπάνια της IFMSA για την Ελονοσία, η Πρωτοβουλία για την Υγεία των Ιθαγενών και το «Παγκόσμια Σκέψη-Φάση ΙΙ». Το καταστατικό και οι κανονισμοί εσωτερικής λειτουργίας της IFMSA αναθεωρήθηκαν, ενώ παρουσιάστηκαν στο διεθνές ακροατήριο τόσο οι προετοιμασίες για την Συνάντηση Αυγούστου στη Σερβία, όσο και οι υποψηφιόητες για την March Meeting 2007 από την Αυστραλία και τη Βολιβία, με την χώρα των κοάλα και των καγκουρώ να κερδίζει μετά από ψηφοφορία.

Τέλος, συμφωνίες υπεγράφησαν για συνεργασία με την ISIC (International Student Identity Card), την EMSA, την IPSF και την EPSA. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της HelMSIC 2004-2006, Ορέστης Λύρος και η Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων 2005-2006, Χάρις Αχιλλέως.

August Meeting 2006, Zlatibor, Σερβία Η Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης της IFMSA, κατά τη διάρκεια των 5 Plenaries της Συνάντησης Αυγούστου στη Σερβία, είχε

την ευκαιρία να παρακολουθήσει παρουσιάσεις από την WHO, την UNFPA, το Serbian Refugee Council, την EMSA και τη διοργανώτρια IFMSA-Serbia. Το Μαλάουι, η Παλαιστίνη, το Μπαχρέιν, η Αιθιοπία, η Σιέρα Λεόνε και η Τανζανία ανακηρύχθηκαν πλήρη μέλη της IFMSA από υποψήφια μέλη που ήταν, ενώ η Νέα Ζηλανδία, η Γκάμπια, η Ιορδανία, το Μαρόκο και το Ομάν απέκτησαν την ιδιότητα της υποψήφιας οργάνωσης-μέλους της IFMSA. Τέλος, η APEMH-Peru έγινε δεκτή ως συνδεδεμένο-μέλος. Τη διεξαγωγή της Συνάντησης Αυγούστου 2007 ανέλαβε να διοργανώσει η Medsin-UK από τη Μεγάλη Βρετανία, υπερτερώντας της LeMSIC από το Λίβανο σε ψήφους. Τα ψηφίσματα «European Core-Curriculum – The students’ perspective», «Access to Essential Medicines», «IFMSA Request to WHO» και κυρίως το πολύ σημαντικό «Calling for an end to war» για το σταμάτημα του πολέμου στη Μέση Ανατολή (προτάθηκε από κοινού από το Λίβανο και το Ισραήλ και υποστηρίχθηκε από τη HelMSIC) έγιναν αποδεκτά από το σώμα. Τέλος, τα projects «Doctor for a day», «Hepatitis Awareness Campaign», «Kumba Project», «Smile-X» υιοθετήθηκαν ως επίσημα προγράμματα της Ομοσπονδίας, ενώ συμφωνίες συνεργασίας υπεγράφησαν μεταξύ IFMSA και πολλών οργανώσεων, όπως η ISIC, η IPSF, η EMSA κ.ά. Στις εκλογές, νέος Πρόεδρος της IFMSA αναδείχθηκε ο Σουδανός Ahmed Ali, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα από την απερχόμενη Jana Kammeyer. Η HelMSIC εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της Ορέστη Λύρο και την VPE Χάρις Αχιλλέως.

H IFMSA και η EMSA στη Γενική Συνέλευση της HelMSIC, Αθήνα, Νοέμβριος 2006 Η δυναμική παρουσία της Ελλάδας και της

HelMSIC στις Γενικές Συνελεύσεις της IFMSA στη Χιλή και στη Σερβία, οδήγησε στη στενότερη συνεργασία της HelMSIC με τους αξιωματούχους τόσο της IFMSA όσο και της ευρωπαϊκής EMSA. Έτσι, στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Επιτρο ής Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής που έγινε το Νοέμβριο στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, παραβρέθηκαν μετά από επίσημη πρόσκληση της HelMSIC και αντάλλαξαν με τους Έλληνες φοιτητές ιατρικής τις απόψεις και τις εμπειρίες τους, ο Πρόεδρος της IFMSA, Ahmed Ali και

η Ταμίας της EMSA, Anne-Friederike Huebener.

π

2.5. Συνεδρίες Προέδρων – Presidents’ Sessions

Στη Γενική Συνέλευση – Συνάντηση Μαρτίου 2006 της IFMSA στη Χιλή, περισσότεροι από 50 πρόεδροι και αξιωματούχοι των Συλλόγων Φοιτητών Ιατρικής απ’όλο τον κόσμο συναντήθηκαν και συζήτησαν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που αφορούσαν κυρίως το μέλλον της IFMSA, τη βελτίωση της συνεργασίας της IFMSA με άλλους οργανισμούς (UNESCO, ISIC), την εξεύρεση πόρων για παγκόσμιες δράσεις και προγράμματα και τη διαδικασία εκλογής των αξιωματούχων της IFMSA.

Οι συμμετέχοντες φοιτητές αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τη δομή των συλλόγων τους κατά τη διάρκεια ενός NMO Forum, συζήτησαν την νέα έρευνα «Το Μέλλον των Υπηρεσιών Υγείας» που ξεκινά η IFMSA, ενώ πρότειναν ιδέες για τον εορτασμό των 55 χρόνων της IFMSA τον Αύγουστο στην επερχόμενη August Meeting 2006 της Σερβίας.

Page 12: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

2.6. Συνεδρίες της Διαρκούς Επιτροπής για τις Κλινικές Ανταλλαγές Standing Committee on Professional Exchanges – SCOPE Sessions Γράφει ο Κώστας Ροδίτης, Web Coordinator της HelMSIC 2005-7, Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της HelMSIC 2006-7, φοιτητής Ιατρικής Αθηνών. Συνάντηση Μαρτίου 2006, Pucon, Χιλή Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της SCOPE στη Χιλή, το Μάρτιο του 2006, λειτούργησαν 3 ομάδες εργασίας

(Small Working Groups – SWGs) που ασχολήθηκαν αντίστοιχα με την Ακαδημαϊκή Ποιότητα των Ανταλλαγών, το Marketing των προγραμμάτων Ανταλλαγών και τη δημιουργία ταινίας της SCOPE για τις Ανταλλαγές. Οι εργασίες αυτές αποσκοπούσαν συνολικά στη βελτίωση της ποιότητας των ανταλλαγών φοιτητών ιατρικής σε όλο τον κόσμο.

Πάνω απ’το 50% των συμμετεχόντων στις συνεδρίες ήσαν νέα μέλη της SCOPE, οι οποίοι με τον αυθορμητισμό και τον ενθουσιασμό τους πρότειναν νέες ιδέες, όπως η διοργάνωση ενός προσυνεδριακού εργαστηρίου-σεμιναρίου για τη Συνάντηση Αυγούστου 2006 με θέμα την ακαδημαϊκή ποιότητα των Ανταλλαγών (σε συνεργασία με τη Δ.Ε. για την Ιατρική Εκπαίδευση) και η δημιουργία ενός bulletin για τις Ανταλλαγές.

Τέλος, ακολούθησαν συζητήσεις πάνω στο θέμα των εισφορών των χωρών που διεξάγουν ανταλλαγές, ενώ όλοι οι Υπεύθυνοι των Ανταλλαγών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τα χιλιάδες έγγραφα των Ανταλλαγών και να προωθήσουν τα πλεονεκτήματα της πατρίδας τους κατά τη διάρκεια της «Αγοράς Αιτήσεων – AF Market».

Τη HelMSIC εκπροσώπησαν ο Κωνσταντίνος Φερέτος, φοιτητής Ιατρικής Ηρακλείου Κρήτης και η Ειρήνη Ζώγα, φοιτήτρια Ιατρικής Πάτρας.

Συνάντηση Αυγούστου 2006, Zlatibor, Σερβία Στη Σερβία, η HelMSIC εκπροσωπήθηκε στις συναντήσεις της Διαρκούς Επιτροπής για τις Κλινικές Ανταλλαγές από

την Υπεύθυνη της HelMSIC για τις Κλινικές Ανταλλαγές – National Exchange Officer (NEO), Γκέλυ Σαμαρά, φοιτήτρια Ιατρικής Αλεξανδρούπολης και την Ειρήνη Ζώγα, φοιτήτρια Ιατρικής Πάτρας.

Η σημαντικότερη και πιο δυνατή στιγμή για τη SCOPE ήταν το λεγόμενο “Contracts Fair”, μία μεγάλη έκθεση με περίπτερα από όλες τις χώρες που κάνουν Ανταλλαγές, στην οποία η κάθε χώρα παρουσιάζει τις ομορφιές και τα πλεονεκτήματα της, προσελκύοντας έτσι περισσότερα συμβόλαια ανταλλαγών για τη χρονιά που ακολουθεί.

Ένα σκηνικό από σημαίες, αφίσες, αυτοκόλλητα, καρφίτσες πέτου, φυλλάδια, γλυκά, σνακς, εδέσματα και ποτά από περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου, στήθηκε στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου «Palisad», ενώ οι NEO και NORE από όλο τον κόσμο επισκέπτονταν με τη σειρά τα τραπεζάκια και μετά από συζήτηση με τους συναδέλφους τους, υπέγραφαν τα συμβόλαια των ανταλλαγών.

Η Ελλάδα και η HelMSIC στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, το ελληνικό περίπτερο συγκέντρωσε πολλά βλέμματα για μια ακόμα φορά, μιας και η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο προορισμό των φοιτητών ιατρικής τόσο από τις χώρες της Ευρώπης, όσο και της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

AF Market - Contracts Fair

Στη Χιλή τις AF αντάλλαξαν ο Ορέστης Λύρος (εκτελών χρέη NEO) και ο Γιώργος Πολυχρονίδης (ΝΟRE). Στη Σερβία, τα συμβόλαια υπέγραψαν η Γκέλυ Σαμαρά (ΝΕΟ) και ο Γιώργος Πολυχρονίδης (NORE).

Page 13: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

2.7. Συνεδρίες της Διαρκούς Επιτροπής για τις Ερευνητικές Ανταλλαγές Standing Committee on Research Exchanges – SCORE Sessions Γράφει ο Γιώργος Πολυχρονίδης NORE of HelMSIC- Υπεύθυνος της HelMSIC για τις Ερευνητικές Ανταλλαγές 2005-2007, φοιτητής Ιατρικής Ιωαννίνων

Pucon, Χιλή, IFMSA March Meeting 2006 Τα March Meeting της IFMSA αποτελούν εξέλιξη

των EOM (Exchange Officers’ Meeting) στα οποία οι υπεύθυνοι ανταλλαγών συναντιόταν για να ανταλλάξουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά των ανταλλασσόμενων μεταξύ τους. Στο meeting της Χιλής η επιτροπή για τις

ανταλλαγές σε ερευνητικό επίπεδο συνήλθε με βασικό μέλημα τη θέσπιση πλαισίου για την εισφορά των χωρών-μελών για κάθε ανταλλαγή. Η έλλειψη κανονισμού είχε ως αποτέλεσμα να διατηρεί κάθε οργάνωση το δικαίωμα να μην πληρώνει εισφορά αλλά και η κεντρική διοίκηση να αυξάνει την εισφορά ανάλογα με τις ανάγκες του προϋπολογισμού της IFMSA.Αντιμετωπίστηκε σαν θέσφατο η ηθική αξία των ανταλλαγών και όχι σαν μέρος των εσόδων απλά καθώς και το ότι υπάρχει η ανάγκη να διατηρηθεί η εισφορά. Εν τέλει θεσπίστηκε μια σταθερή εισφορά η οποία θα προσαρμόζεται ανάλογα με το δείκτη επιτοκίων της ευρωπαϊκής τράπεζας ανά 5ετία.

Working Groups, MM2006

Πέρα από τη συζήτηση πάνω στην εισφορά, οι συνεδριάσεις της επιτροπής ανέδειξαν ένα μέλος του Supervisory Board(το συμβούλιο που κρίνει και προσθέτει τα νέα project),πλαισιώθηκαν από δυο training και έδωσαν 4 working groups τα οποία παρουσίασαν τις εργασίες τους την τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων. Τη HelMSIC εκπροσώπησε ο National Officer On Research Exchange, Γιώργος Πολυχρονίδης. Zlatibor, Σερβία, IFMSA August Meeting 2006

To meeting του Αυγούστου, όσον αφορά τις επιτροπές ανταλλαγών έχει σαν βασικό μοχλό την υπογραφή των συμβολαίων για τη νέα χρονιά (περισσότερα στην ενότητα Contracts Fair). Η δουλειά των επιτροπών δε σταμάτησε εκεί όμως. Στις συνεδριάσεις της SCORE δοθήκαν 4 trainings και εργάσθηκαν 4 working groups, αριθμός

πρωτοφανής για κάθε επιτροπή. Ο προσανατολισμός της νέας χρονιάς καθορίστηκε και έγινε η παρουσίαση και εκλογή των υποψήφιων μελών του Supervisory Board(σύμφωνα με τους κανονισμούς εκλέγεται 1 μέλος το Μάρτιο και 2 τον Αύγουστο με ετήσια θητεία). Την τελευταία ημέρα 2 working groups παρουσίασαν προτάσεις οι οποίες θα τεθούν σε ψήφιση

στο ερχόμενο March Meeting ενώ παρουσιάστηκε και η υποψήφια SCORE-director η οποία και εξελέγη. Τη HelMSIC εκπροσώπησε ο NORE, Γιώργος Πολυχρονίδης (υπεύθυνος του working group για

τη βελτίωση των ανταλλαγών) και η LORE της τοπικής επιτροπής Αθήνας, Μαρία Ροδοπούλου.

Page 14: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

2.8. Συνεδρίες της Διαρκούς Επιτροπής για την Ιατρική Εκπαίδευση Standing Committee on Medical Education – SCOME Sessions Γράφει ο Νίκος Δάβαρης, NOME of HelMSIC – Υπεύθυνος της HelMSIC για την Ιατρική Εκπαίδευση 2006-2007, φοιτητής Ιατρικής Α.Π.Θ.

Η Ιατρική Εκπαίδευση είναι αναπόσπαστο τμήμα των Γενικών Συνελεύσεων της IFMSA, που πραγματοποιούνται δυο φορές τον χρόνο. Εκεί διοργανώνονται ειδικές συνεδρίες της Διαρκούς Επιτροπής Ιατρικής Εκπαίδευσης (SCOME sessions), όπου συναντιούνται φοιτητές Ιατρικής, υπεύθυνοι για ζητήματα εκπαίδευσης, από ολόκληρο τον κόσμο για να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και εμπειρίες από τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών και πανεπιστημίων τους. H agenda των δυο Γενικών Συνελεύσεων του 2006 περιλάμβανε τα εξής:

Γ.Σ. Μαρτίου 2006- Pucon (Chile) 1. Βασικές δεξιότητες που χρειάζονται στην διδασκαλία Μάθαμε το πώς oι φοιτητές μπορούν να βοηθήσουν στη διδασκαλία θεμάτων σε

συμφοιτητές τους μέσω της peer education. 2. Μέθοδοι διδασκαλίας Έγινε εκτενής παρουσίαση διαφορετικών μεθόδων διδασκαλίας, πλεονεκτημάτων και

μειονεκτημάτων τους, καθώς και τον περιπτώσεων στις οποίες ενδείκνυται η κάθε μέθοδος. 3. Προώθηση αλλαγών στην Ιατρική Εκπαίδευση

δευση φοιτητών Ιατρικής παγκ

. Κινητοποίηση εμπλεκόμενων στην Ιατρική Εκπαίδευση ών για

την

σθενούς είναι αποδεδειγμένα κύρια εκπαιδευτική μέθοδος στα

ικών Δεξιοτήτων ινικών δεξιοτήτων των φοιτητών ήταν

αντι

.Σ. Αυγούστου 2006- Zlatibor (Serbia)

Συζητήσαμε για τις καινοτομικές αλλαγές στην Εκπαίοσμίως και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε ως φοιτητές να συμβάλλουμε

στην προώθησή τους. 4Έγινε παρουσίαση των στρατηγικών κινητοποίησης φοιτητών και καθηγητεπίτευξη αλλαγών στην προπτυχιακή εκπαίδευση. 5. Bedside Teaching Η διδασκαλία επί του ακλινικά έτη των Ιατρικών Σπουδών. Μάθαμε πώς να αξιοποιούμε στο μέγιστο τις

δυνατότητες που παρέχει. 6. Αξιολόγηση ΚλινΗ αξιολόγηση στην πράξη των βασικών κλκείμενο ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ παρουσιάστηκαν

όλες οι διαδεδομένες μέθοδοι, όπως οι εξετάσεις OSCE, mini-CEX κλπ. Γ

αγών της IFMSA θηκε της Γενικής

Συνέ

χολών την αναλαμβάνουν.

Συζη

edical Education Πρόκειται για κείμενο που έχει συνταχθεί α . Είναι ένας οδηγός

προς

ντάχθηκε από εκπροσώπους οργανώσεων-μελών της IFMSA και δίνει κατευθύνσεις (από την μεριά

cation ιάστηκαν κάποιες

κατε

E wikipedia που υλοποιήθηκε από τον υπεύθυνο της SCOME το 2005-6

με σ

1.Εκπαιδευτική αναβάθμιση των ανταλλΈγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων ενός workshop που προηγήλευσης και είχε στόχο την βελτίωση του εκπαιδευτικού αποτελέσματος των

ανταλλαγών που διοργανώνονται στα πλαίσια της IFMSA. 2. Αξιολόγηση και Πιστοποίηση των Ιατρικών ΣΓιατί χρειάζεται, πως γίνεται, ποιοι φορείς ή οργανισμοί τήθηκε εκτενώς και παρουσιάστηκαν παραδείγματα εφαρμογής των κανόνων

πιστοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιατρικής Εκπαίδευσης (WFME).

3. WFME Global Standards on Basic Mπό την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιατρικής Εκπαίδευσης (WFME)

τις Ιατρικές Σχολές όλου του κόσμου που δίνει κατευθύνσεις για την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών που παρέχουν. Συζητήθηκαν οι προοπτικές μετάφρασης του κειμένου σε διάφορες γλώσσες.

4. European Core Curriculum Παρουσιάστηκε ένα κείμενο που συ των φοιτητών) στους βασικούς στόχους που πρέπει να έχει κάθε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Ιατρικής στην Ευρώπη. Είναι

δηλαδή οι ελάχιστες γνώσεις- δεξιότητες- επαγγελματικές στάσεις που πρέπει να έχουν αποκτηθεί από έναν φοιτητή που αποφοιτά από οποιαδήποτε Ιατρική Σχολή της Ευρώπης. Το κείμενο συντάχθηκε σε συνάντηση στο Bristol της Αγγλίας που συμμετείχε και ελληνική αντιπροσωπεία και στη συνέχεια υιοθετήθηκε από την IFMSA.

5. UNESCO Guidelines for cross-border higher eduΣτη βάση της συνεργασίας της IFMSA με την UNESCO παρουσυθυντήριες οδηγίες της τελευταίας σχετικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

παγκοσμίως. 6. SCOMΠρόκειται για ένα project τόχο την δημιουργία μιας πλατφόρμας ανταλλαγής ιδεών και γνώσης σε θέματα

Ιατρικής Εκπαίδευσης. Στη διεύθυνση http://www.ifmsa.org/scome/wiki μπορεί κανείς να βρει περισσότερες πληροφορίες.

7. Εκπαιδευτικά Συστήματα Έγινε συζήτηση πάνω στις διαφορές και ομοιότητες των προπτυχιακών σπουδών Ιατρικής σε χώρες-μέλη της IFMSA.

Page 15: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

2.9.Standing Committee on Public Health – SCOPH Sessions Γράφουν ο Κώστας Ροδίτης. Web Coordinator της HelMSIC 2005-2007, Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων 2006-2007 και η Ολυμπία Σαμόγλου, LEO Τοπικής Επιτροπής HelMSIC Θεσσαλονίκης 2006-7, φοιτήτρια Ιατρικής Α.Π.Θ.

March Meeting 2006, Pucon, Χιλή. Στις συναντήσεις της ομάδας της Δημόσιας

Υγείας στη Χιλή, το Μάρτιο του 2006, οι συζητήσεις κινήθηκαν στους εξής άξονες:

• Τρόπος ζωής και ασθένεια • Ψυχική Υγεία • Ελονοσία • Κάπνισμα • Φυματίωση • Περιβαλλοντική Υγεία • Γηρατειά

Για κάθε άξονα, δημιουργήθηκε και μια ομάδα εργασίας (Small Working Group - SWG) αποτελούμενη από 4-5 άτομα, η οποία και είχε την ευθύνη της συγκέντρωσης του απαραίτητου υλικού για την τελική παρουσίαση μπροστά σ’ολόκληρη την ομάδα της SCOPH.

Εκτός από τα SWGs, παρουσιάστηκαν οι δράσεις της SCOPH σ’όλο τον κόσμο από τους Regional Coordinators καθώς και οι συνεργασίες με διάφορους φορείς που ασχολούνται με τη Δημόσια Υγεία παγκοσμίως, όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) κ.ά. Ακόμη υπήρξε ένα μικρό εκπαιδευτικό σεμινάριο για το “Πως να συγγράψεις μια καλή πρόταση για ένα πρόγραμμα SCOPH” και προβληματισμός και συζήτηση πάνω σε θέματα χάραξης πολιτικών για τη Δημόσια Υγεία, σε συνεργασία και με άλλες Διαρκείς Επιτροπές της IFMSA (Joint Session on Millennium Development Goal No.1).

Τέλος, ένα μεγάλο κομμάτι των συναντήσεων της SCOPH αναλώθηκε για την παρουσίαση του κυρίως θέματος όλης της Γενικής Συνέλευσης που δεν ήταν άλλο από τις «Χρόνιες Νόσους». Μετά από σύντομη παρουσίαση, ακολούθησε brainstorming και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων, μια πληρέστερη παρουσίαση στη συνέχεια και τέλος η ανακοίνωση της στρατηγικής της SCOPH για τη χρονιά που ακολουθεί.

August Meeting 2006, Zlatibor, Σερβία Πέρα από την επίδειξη ποδοσφαιρικών προσόντων (ανακηρύχθηκε

νικήτρια στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου που διοργάνωσαν οι οικοδεσπότες!), η πολύ δραστήρια ομάδα της Δημόσιας Υγείας, ασχολήθηκε με φλέγοντα ζητήματα Παγκόσμιας Υγείας, όπως η Φυματίωση, η Ελονοσία και η Γρίπη των Πτηνών – θέματα για τα οποία οι υπεύθυνοι της SCOPH ενημέρωσαν εκτενώς τους συμμετέχοντες με παρουσιάσεις.

Ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα προς συζήτηση υπήρξε η καμπάνια «Gender Matters» η οποία καταπιάνεται με το αμφιλεγόμενο θέμα της ισότητας των φύλων και την σχέση της με θέματα υγείας, ενώ παράλληλα η κάθε χώρα είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις δικές της πρωτοβουλίες πάνω στη Δημόσια Υγεία και την Πρόληψη: Πορτογαλία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Σλοβακία, Σουδάν, Μάλτα, Καναδάς, Παλαιστίνη, Χιλή και Ινδονησία παρουσίασαν τα προγράμματά τους.

Ακολούθησαν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις από όλους πάνω σε θέματα της Διαρκούς Επιτροπής, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «Ideas Café». Συγκεκριμένα: • Προώθηση (ενημέρωση του κοινού) & Μάρκετινγκ (παρουσίαση αποτελεσμάτων σε σπόνσορες) της SCOPH • Βραχυπρόθεσμοι & μακροπρόθεσμοι στόχοι για την SCOPH • Μεταβίβαση καθηκόντων (handover) – πώς να προετοιμάσετε το διάδοχό σας υπεύθυνο για τη Δημόσια Υγεία • Πώς μπορόυν να βοηθηθούν νέες χώρες-μέλη της IFMSA να ενδυναμώσουν/ξεκινήσουν δράσεις SCOPH. • Νέες Ιδέες προς εξερεύνηση για την ομάδα Δημόσιας Υγείας το 2006-2007. Δεν έλειψαν βέβαια και τα πολύ γνωστά σε όλους, Small Working Groups –

SWGs, τα οποία αυτή τη φορά επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως Κατάθλιψη και Γηρατειά, Τρόπος Ζωής-LifeStyle, Φυματίωση, Αναπτυσσόμενες Χώρες, Κάπνισμα, Φαρμακευτικές Πατέντες. Η ομάδα των Ελλήνων φοιτητών της HelMSIC συμμετείχε στο SWG με τίτλο «Οικογενειακή Βία», συλλέγοντας στοιχεία και φωτογραφίες από το Διαδίκτυο και ετοιμάζοντας μια αξιόλογη παρουσίαση που προβλήθηκε στο τέλος των συναντήσεων της ομάδας της SCOPH.

Συνεδρίες της Διαρκούς Επιτροπής για τη Δημόσια Υγεία

IFMSA Domestic Violence

SCOPH Small Working GroupZlatibor, Serbia

Page 16: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

2.10. Συνεδρίες της Διαρκούς Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ειρήνη Standing Committee on Human Rights and Peace – SCORP Sessions Γράφει η Διδώ Θωμά NORP of HelMSIC- Υπεύθυνη της HelMSIC για τα Ανθρώπινα δικαιώματα και την Ειρήνη 2004-2006, φοιτήτρια Ιατρικής Πάτρας

Pucon, Χιλή, IFMSA March Meeting 2006 Στις συναντήσεις της επιτροπής για τα Ανθρώπινα δικαιώματα και την Ειρήνη έγιναν

συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και παρουσιάσεις προγραμμάτων των αντίστοιχων με τη HelMSIC φοιτητικών οργανώσεων που αφορούν τα σχετικά ζητήματα.

Ειδικότερα, τα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν τα εξής:

1.Ιατρική δεοντολογία σε καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν πρόσφυγες και εσωτερικοί μετανάστες.

2.Εκπαίδευση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 3.Δραστηριότητα και προώθηση της SCOHRP ανά

γεωγραφική περιοχή (πχ Αμερική, Ευρώπη και κεντρική Ασία κλπ.)

4.Χρηματοδότηση και προώθηση των προγραμμάτων-projects της SCOHRP, αντιμετώπιση δυσκολιών ανά χώρα.

Zlatibor, Σερβία, IFMSA August Meeting 2006 Στις συναντήσεις της επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ειρήνη, εκτός από τις

καθιερώμένες παρουσιάσεις των εθελοντικών προγραμμάτων που οργανώνονται σε κάθε χώρα από τους φοιτητές ιατρικής-μέλη της SCOHRP, έγιναν συζητήσεις για το σύγχρονο δουλεμπόριο, τη διεθνή συνεργασία των φοιτητών ιατρικής σε θέματα προσφύγων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ειρήνης καθώς και για τον πόλεμο που μαινόταν στη Μέση Ανατολή εκεινες τις μέρες. Συντάχθηκε ομάδα εργασίας, στην οποία συμμετείχε ενεργά η ΗelMSIC και δημιουργήθηκε ένα

κείμενο κοινής αποδοχής που ζητούσε την άμεση κατάπαυση του πυρός. Το κείμενο αυτό υιοθετήθηκε μετά από ψηφοφορία ως επίσημη θέση της Παγκόσμιας Οργανωσης των Φοιτητων Ιατρικής (International Federation of Medical Students’Associations-IFMSA). Επίσης, στα πλαίσια των εργασιών της SCOHRP , πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια από

εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και για τις συνθήκες διαβίωσης σε μεταπολεμικές κοινωνίες.

Page 17: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

2.11. Συνεδρίες της Διαρκούς Επιτροπής για την Αναπαραγωγική Υγεία και το AIDS Standing Committee on Reproductive Health incl. AIDS – SCORA Sessions Γράφει ο Κώστας Ροδίτης, Web Coordinator της HelMSIC 2005-7, Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της HelMSIC 2006-7, φοιτητής Ιατρικής Αθηνών.

SCORA Sessions @ MM2006, Pucon, Χιλή. Την HelMSIC εκπροσώπησαν ο Αλέξανδρος Πάνος (NORA) και η Χάρις Αχιλλέως (VPE). Οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μια αναφορά στις τρέχουσες στατιστικές σχετικά με την επιδημία του HIV/AIDS

παγκοσμίως. Ακολούθησε συζήτηση για θέματα όπως η Ισότητα των Φύλων και η σχέση της με την άσκηση βίας, η Παιδική Εργασία και η παιδική σεξουαλική εκμετάλλευση, η Αγωγή Υγείας, η σχέση Φυματίωσης και HIV λοίμωξης και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αναπαραγωγική υγεία.

Οι πιο πάνω συζητήσεις απασχόλησαν τις αντίστοιχες μικρές ομάδες εργασίας (SWGs) που σχηματίστηκαν από τους συμμετέχοντες και κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα, προτάσεις για προσυνεδριακά εργαστήρια-σεμινάρια για τη Συνάντηση Αυγούστου, σχεδιασμό δράσεων στην κοινότητα για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Άλλες ομάδες, τέλος ασχολήθηκαν με τη βελτίωση και την αξιολόγηση των ειδικών προγραμμάτων Ανταλλαγών με θέμα την Αναπαραγωγική Υγεία. (SCORA-Exchanges).

Ακόμη, θέματα που συζητήθηκαν ήταν η Φτώχεια και η Πρόσβαση στα Αντιρετροϊκά φάρμακα, η σύνδεση του HIV/AIDS με τον Millennium Development Goal 1 – θέμα της Γενικής Συνέλευσης Μαρτίου, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάσεις προγραμμάτων και δράσεων από διάφορες χώρες από όλες τις ηπείρους συμπλήρωσαν το πλούσιο πρόγραμμα των συναντήσεων της SCORA.

SCORA Sessions @ AM2006, Zlatibor, Σερβία. Η HelMSIC εκπροσωπήθηκε από τον Υπεύθυνο για την Αναπαραγωγική Υγεία και το AIDS, Αλέξανδρο Πάνο,

φοιτητή Ιατρικής Α.Π.Θ. Τις συνεδρίες παρακολούθησαν και άλλα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. H Agenda περιελάμβανε τα ακόλουθα θέματα: • Σύντομη αναφορά στις στατιστικές για το HIV/AIDS. • Στιγματισμός και Διακρίσεις και η σχέση τους με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. • Παρουσίαση των εργασιών SCORA στη συνάνηση Μαρτίου της Χιλής. • Προγράμματα Αγωγής Υγείας στο Λίβανο. • «Φύλο» - γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει; • Ανταλλαγές με θέμα το AIDS στη Βραζιλία. • Ανθρώπινα Δικαιώματα και Σεξουαλικά Δικαιώματα. • Ηλεκτρονική εκπαίδευση για το HIV/AIDS στην Ολλανδία. • Νεοπλάσματα και αναπαραγωγική υγεία. • Μητρική και Παιδική Υγεία • «Ideas Café» με θέματα: Πόσο αποτελεσματικές είναι οι συναντήσεις της SCORA, προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών της IFMSA, Συνέχεια-Μεταβίβαση καθηκόντων, Κάνουμε πράγματι τη διαφορά; (ανταλλαγή εμπειριών επιτυχίας).

Τέλος, τα SWGs ασχολήθηκαν με τα εξής θέματα: • SCORA-Exchanges • Ομάδα Εργασίας για τη Φυματίωση/HIV.

η• Παγκόσμια Ημέρα για το AIDS – 1 Δεκεμβρίου • Νεοπλάσματα και αναπαραγωγική υγεία • Παιδική Εργασία

Page 18: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

2.12. Projects’ Sessions – Παρουσιάσεις Προγραμμάτων της HelMSIC Residency Database Project. Πρόγραμμα βάσης δεδομένων για τις ιατρικές ειδικότητες. Γράφει ο Πάνος Βουζούνης Συντονιστής Προγράμματος RDb, 2004-2006 Φοιτητής Ιατρικής Δ.Π.Θ – Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ιστοσελίδα: www.residency-database.uni.cc Ηλεκτρονική Διεύθυνση: [email protected] , [email protected]

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί στη Γενική συνέλευση (General Assembly) της IFMSA το Μάρτιο, στη Χιλή και τον Αύγουστο, στη Σερβία, τη χρονιά 2006-07.

Το Residency Database Project είναι ένα διεθνές πρόγραμμα της IFMSA που συντονίζεται από την Ελλάδα (HelMSIC-Greece) και την Ισπανία (IFMSA-Spain). Στόχος του είναι η κατασκευή μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων προσβάσιμη στον Παγκόσμιο Ιστό, η οποία θα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις ιατρικές ειδικότητες στην Ελλάδα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε άλλες χώρες του κόσμου, τη διαδικασία λήψης ειδικότητας στις χώρες αυτές, καθώς και στοιχεία όπως οι απολαβές, το κόστος ζωής, οι προοπτικές άσκησης της ειδικότητας αυτής στη συγκεκριμένη ή άλλες χώρες, κ.α. Με τον τρόπο αυτό ευελπιστεί να βοηθήσει όλους τους νέους ιατρούς ή φοιτητές ιατρικής που επιθυμούν να ειδικευτούν σε μια χώρα διαφορετική από αυτή που κατάγονται και δυσκολεύονται να βρουν όλα εκείνα τα στοιχεία που τους είναι απαραίτητα.

Σκοπός του προγράμματος: είναι η παροχή ενός άμεσου, εύχρηστου και συνοπτικού μέσου πληροφόρησης. Υπάρχουν επίσης και αναφορές σε σημεία από όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εν λόγω πρόγραμμα πληκτρολογήστε www.residency-database.uni.cc ASPIS (Awareness Strategies for Pollution from IndustrieS) Project Γράφει ο Κώστας Ροδίτης Συντονιστής Προγράμματος ASPIS, Web Coordinator HelMSIC 2005-2007 Φοιτητής Ιατρικής Αθηνών. Ιστοσελίδες: www.arehna.di.uoa.gr , www.helmsic.gr/el/projects/aspis.php Ηλεκτρονική Διεύθυνση: [email protected]

To πρόγραμμα ASPIS άρχισε ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα το 1993 με σκοπό να ενημερώσει και να αυξήσει την ευαισθησία όσων παίρνουν αποφάσεις πάνω στα περιβαλλοντικά θέματα. Το 1997 το ASPIS έγινε επίσημο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Φοιτητών Ιατρικής (IFMSA) και συνεχίζει ως σήμερα. Είναι το πιο μακροχρόνιο πρόγραμμα της IFMSA.

Σκοποί του προγράμματος είναι: H συλλογή, η αξιολόγηση και η διάδοση όλων των πληροφοριών που σχετίζονται με την επίδραση του περιβάλλοντος στην υγεία, η διάδοση και επεξήγηση των πληροφοριών αυτών σ' αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις, η εκπαίδευση των εργαζομένων στο χώρο της υγείας που μέσω δημοσίων οργάνων συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, σχετικών με θέματα του περιβάλλοντος, η προσφορά πληροφοριών μέσω άμεσης επικοινωνίας, ανταλλαγής ιδεών και πληροφοριών μεταξύ ατόμων που εμπλέκονται σε περιβαλλοντικά θέματα που έχουν επίδραση στην υγεία και η ανάπτυξη της συνεχόμενης και της δια βίου εκπαίδευσης, καθώς και της εκπαίδευσης από απόσταση.

Η συνέχεια του ASPIS, το AREHNA (Awareness Raising on Environmental Health among Non-expert Advisors) διοργάνωσε τρία διεθνή συνέδρια στην Κω μεταξύ 2003-2005 με θεματολογία: για το 2003-"Mobility and Pollution", για το 2004-"Environmental Impact on Fertility" και για το 2005-"Congenital Diseases related to Pollution".

Στο παγκόσμιο συνέδριο φοιτητών ιατρικής – August Meeting 2006 της IFMSA στη Σερβία, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα, αποσπάσματα από το τελευταίο συνέδριο του 2005 καθώς και η δημιουργία της online βάσης δεδομένων «European Pollutant Emission Register – EPER» από την Ε.Ε. ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης έρευνας πάνω στα θέματα που διαπραγματεύεται το ASPIS. Daisy Project – Μαργαρίτα. Επειδή τα όνειρα ανθίζουν όλο το χρόνο... Γράφει ο Κυριάκος Μαρτάκης Συντονιστής Προγράμματος Daisy Project-Μαργαρίτα, 2004-2007, Αωτιπρόεδρος Εσωτερικών Υποθέσεων HelMSIC 2005-2006, Φοιτητής Ιατρικής Α.Π.Θ. Ιστοσελίδα: www.margarita.uni.cc Ηλεκτρονική Διεύθυνση: [email protected]

Από το 2001 διεξάγεται με μεγάλη επιτυχία στην Ιατρική Σχολή ΑΠΘ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της HelMSIC και του IAHP “Daisy Project – Μαργαρίτα”. Το πρόγραμμα έχει αναγνωρισθεί ως επίσημο πρόγραμμα της IFMSA συνδεδεμένο με της Επιτροπές Ιατρικής Εκπαίδευσης, Δημόσιας Υγείας και Αναπαραγωγικής Υγείας, λειτουργεί ως διεθνές πρότυπο και παρουσιάζεται συστηματικά δύο φορές το χρόνο στις Γενικές Συνελεύσεις της IFMSA.

Από το 2004 μέρος των δραστηριοτήτων του προγράμματος έχει αναγνωρισθεί ως επίσημα επιλεγόμενα μαθήματα της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, γεμίζοντας τόσο τη HelMSIC όσο και την IFMSA με υπερηφάνεια για την αναγνώριση της σημαντικής αυτής προσπάθειας.

Στόχοι του προγράμματος: • Η έκθεση των φοιτητών στις πραγματικές συνθήκες άσκησης της ιατρικής στην κοινότητα • Σύνδεση και ένταξη των θεωρητικών γνώσεων στο βασικό στόχο της Ιατρικής ο οποίος είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων

υγείας του πληθυσμού. • Ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη δεξιοτήτων που αφορούν την κλινική προσέγγιση και την επικοινωνία με τον άρρωστο, τους

συγγενείς του ως βιοψυχοκοινωνικές ολότητες. • Αναγνώριση του διευρυμένου ρόλου του γιατρού όχι μόνον ως θεραπευτή αλλά και ως φορέα πρόληψης της αρρώστιας και

προαγωγής της υγείας, ως ερευνητή με κοινωνική υπευθυνότητα. • Ανάπτυξη κριτικού ερευνητικού πνεύματος μέσα σε πλαίσια διεπιστημονικής συνεργασίας Περισσότερα για το πρόγραμμα θα βρείτε στο: www.margarita.uni.cc

Page 19: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

2.13. Πολιτιστικό Show & Εθνική Βραδιά Φαγητού & Ποτού Cultural Show & National Food and Drinking Night Γράφει ο Κυριάκος Μαρτάκης Υπεύθυνος Cultural Show, Αντιπρόεδρος Εσωτερικών Υποθέσεων της HelMSIC 2005-2006, φοιτητής Ιατρικής Α.Π.Θ.

Cultural Show & National Food & Drinking Night Πρόκειται για δυο σημαντικές στιγμές σε κάθε Γενική Συνέλευση της IFMSA, για την οποία οι

χώρες προετοιμάζονται από καιρό και στοχεύουν αφενός στη χαλάρωση ύστερα από τις πολύωρες εργασίες των συνέδρων, όσο και στη σύσφιγξη ουσιαστική γνωριμία μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.

Το βράδυ του Cultural Show, καλλιτεχνικές ομάδες από την αποστολή κάθε χώρας

αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν κάτι από την κουλτούρα τους στα μάτια όλων, σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό. Η ελληνική αποστολή της HelMSIC δίνει δυναμικά το παρόν από την πρώτη στιγμή του θεσμού, παρουσιάζοντας ποιοτικά αλλά κυρίως πρωτότυπα δρώμενα, θεατρικά, χορευτικά, ακόμη και μια ολόκληρη παράσταση Καραγκιόζη, εξασφαλίζοντας ακόμη και την πρώτη θέση στο διαγωνισμό (1η θέση – Χορός από τα Νησιά – Σερβία, Αύγουστος 2006)

Το National Food and Drinking Party είναι μια γνωριμίας με την κουζίνα των συμφοιτητών μας

από όλο τον κόσμο. Κάθε αποστολή ετοιμάζει με φροντίδα το τραπεζάκι που φιλοξενεί εδέσματα και ποτά που έχουν φέρει από τον τόπο τους. Οι Μεσογειακές γεύσεις, το τσίπουρο, το ούζο και το ελληνικό κονιάκ κατατάσσουν το ελληνικό τραπέζι στα πιο δημοφιλή της διοργάνωσης.

Page 20: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

2.14. Θεματικές Εκδηλώσεις – Theme Events: “Death in Gaza” Γράφει η Κέλλυ Σανιδά, Γενική Γραμματέας της HelMSIC 2005-2007, φοιτήτρια Ιατρικής Αθηνών

Mέσα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Γενικής

Συνέλευσης Φοιτητών Ιατρικής στο Zlatibor της Σερβίας (August Meeting 2006) ήταν και μια θεματική βραδιά, με ταινία και συζήτηση αφιερωμένες σε ένα ζήτημα της παγκόσμιας επικαιρότητας. Η πλειοψηφία της Ελληνικής αποστολής επέλεξε

να παρακολουθήσει το ντοκυμανταίρ Death in Gaza, ένα ντοκυμανταίρ για την πραγματικότητα στην Παλαιστίνη βιωμένη μέσα από τα μάτια των παιδιών και των οικογενειών τους. Η ταινία μας άφησε όλους άφωνους καθως

έδειχνε σκηνές φρίκης όπως το να συλλέγουν τα παιδιά κομμάτια από μέλη σώματος ανθρώπων που πέθαναν από έκρηξη βόμβας, τα τανκς να γκρεμίζουν σπίτια αφήνοντας οικογένειες στο δρόμο γιατί έψαχναν για υπόγεια τούνελ

λαθρεμπόρων όπλων και άλλα πολλά, που για αυτούς τους ανθρώπους είναι καθημερινή πραγματικότητα. Ο δημοσιογράφος που ηγείτο της έρευνας, δολοφονήθηκε και ο ίδιος από τα

πυρά ενός τανκς, παρόλο που φορούσε το σήμα της τηλεόρασης και κρατούσε διεθνή σημαία. Μετά την ταινία ακολούθησε συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για το

κατά πόσο και οι δύο πλευρές εμπλέκονται σε αυτή την ιστορια και ως θύματα και ως θύτες. Η Ελληνική αποστολή υποστήριξε με πάθος πως το τίμημα που πληρώνουν οι

Παλαιστίνιοι για την όποια εχθρότητα βιώνουν κατά των ισραηλινών είναι σαφώς βαρύτερο. Φύγαμε όλοι από την εκδήλωση αυτή συγκινημένοι από την ταινία και

προβληματισμένοι από τη συζήτηση, η οποία συνεχίστηκε στους διαδρόμους του ξενοδοχείου.

Σκηνές από το ντοκυμανταίρ “Death in Gaza” AM 2007 Theme Events

Page 21: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

3. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Page 22: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

3.1. Γενική Συνέλευση της IFMSA... Κάτι παραπάνω από ένα συνέδριο φοιτητών Ιατρικής

Πολλά έχουν ειπωθεί περί του θεσμού και, θρύλου της

Γενικής Συνέλευσης της IFMSA. Η σημασία όμως της όλης ιδέας είναι πραγματικά ιδιαίτερη. Δύο φορές το χρόνο εκατοντάδες φοιτητές Ιατρικής από κάθε γωνιά του πλανήτη, έχοντας αντιληφθεί, ή ακόμη παλεύοντας για να εντρυφήσουν στην κοινωνική και ανθρωπιστική διάσταση της ακαδημαϊκής τους εκπαίδευσης, ταξιδεύουν στον κόσμο, συναντώνται με ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και αλληλεπιδρούν μαζί τους.

Το αποτέλεσμα είναι πάντοτε αξιοσημείωτο, με νέες προοπτικές συνεργασίας

μεταξύ ανθρώπων και πανεπιστημίων, συζήτηση κα υιοθέτηση νέων ιδεών, στόχων και προγραμμάτων, αποσκοπώντας την απόκτηση μιας σφαιρικότερης Ιατρικής και Ακαδημαϊκής αντίληψης. Ο ανθρωπισμός λοιπόν, η ευαισθησία και κοινωνική ευθύνη των Φοιτητών που θα στελεχώσουν αύριο τις υπηρεσίες υγείας στον κόσμο, η αξιολόγηση και βελτίωση της Ιατρικής μας Εκπαίδευσης και ο αγώνας στην πράξη – και όχι μέσα από ξύλινες επιστημονικές ανακοινώσεις – για την πρόληψη και αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στο χώρο της Υγείας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι απαραίτητα σημεία σε κάθε Γενική Συνέλευση της IFMSA. Κι επειδή αναπόσπαστο κομμάτι της Υγείας όλων είναι η Κοινωνική Υγεία, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Φοιτητών Ιατρικής από τις 100 περίπου χώρες της IFMSA, συζητούν, προτείνουν και διατυπώνουν καθολικά ιδέες τολμηρές και ρηξικέλευθες, συνδυάζοντας τη νεανική τόλμη και την ωριμότητα των εμπειριών τους. Σημαντική στιγμή αποτελεί το ψήφισμα που εκδόθηκε πρόσφατα από την IFMSA για διακοπή χρηματοδότησης δράσεων από φαρμακευτικές εταιρείες, ζυγίζοντας σωστά την κοινωνική ευθύνη ακόμη και των Φοιτητών Ιατρικής απέναντι σε παγιωμένα συστήματα εξάρτησης και συμφερόντων.

Η Γενική Συνέλευση της IFMSA είναι ίσως το δεύτερο μεγαλύτερο γεγονός που

μπορεί ζήσει ο Φοιτητής Ιατρικής μέσα στην Ακαδημαϊκή του καριέρα, μετά την ίδια την Ιατρική πράξη.

Κυριάκος Μαρτάκης, Πρόεδρος HelMSIC 2006-07 Φοιτητής Ιατρικής Α.Π.Θ.

Page 23: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

4. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Page 24: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

4.1. Προγράμματα των Γενικών Συνελεύσεων 2006 της IFMSA March Meeting 2006, Pucon. Chile, 1-7 March 2006

August Meeting 2006, Zlatibor, Serbia, 1-7 August 2006

Page 25: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

4.2. Ψήφισμα της IFMSA για το σταμάτημα του πολέμου στην Μέση Ανατολή (προτάθηκε από το Ισραήλ και το Λϊβανο, με την υποστήριξη της HelMSIC)

Αθήνα 30/ 8/ 2006 Δελτίο τύπου Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής Hellenic Medical Students International Committee

Eνώ οι πολεμικές επιχειρήσεις στη καρδιά της Μέσης Ανατολής, στο Νότιο τμήμα της γής του Λιβάνου, βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, έλαβε στις αρχές Αυγούστου στο Zlatibor της επίσης από τις φλόγες του πολέμου στο πρόσφατο παρελθόν δοκιμασμένης Σερβίας, η 55η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Φοιτητών Ιατρικής.

700 φοιτητές Ιατρικής εκπρόσωποι της νέας γενιάς Ιατρών του πλανήτη από 65 χώρες της υφηλίου συναντήθηκαν προγραμματισμένα για να μιλήσουν για την υγεία του μέλλοντος και να συντονήσουν τις δράσεις και τις παρεμβάσεις τους στο παρόν (projects : www.ifmsa.org/projects). Παρά την κρίσιμη κατάσταση στη Mέση Aνατολή, στη διεθνή συνάντηση δήλωσαν το παρόν αντιπροσωπείες φοιτητών Ιατρικής τόσο από το Ισραήλ όσο και από το Λίβανο.

H Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φοιτητών Ιατρικής (IFMSA) είναι μια μη πολιτική οργάνωση και η προσέγγιση του θέματος της κρίσης στο Λίβανο αποτελέσε ένα λεπτό ζήτημα με εύλογες δυσκολίες για τις εργασίες του συνεδρίου. Παρά τη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής – ΗelMSIC που εκπροσώπησε με 20 μέλη της τους Έλληνες φοιτητές ιατρικής συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας υπό το συντονισμό της Θεοδοσίας Θωμά, υπεύθυνης για θέματα παγκόσμιας ειρήνης και προσφύγων της HelMSIC, με θέμα την κρίση στην Μέση Ανατολή. Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν φοιτητές τόσο από το Λίβανο όσο και από το Ισραήλ.

Οι συζητήσεις ταλανίζονταν από υφέρπουσα ένταση και η ειλικρινής και ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των φοιτητών Λιβάνου και Ισραήλ ήταν εξαιρετικά δυσχερής. Διαρκείς αναφορές σε πολιτικά γεγονότα και κρίσεις του παρελθόντος οδηγούσαν σε αδιέξοδο. Οι σκληρές και επίπονες συζητήσεις οδήγησαν στην δημιουργία ενός κειμένου κοινής αποδοχής, το οποίο και προωθήθηκε προς ψήφιση στην ολομέλεια του συνεδρίου από όλες τις εθνικές αποστολές. Το κείμενο αυτό διαμορφώθηκε ώς εξής :

IFMSA POLICY STATEMENT:

CALL FOR AN END TO WAR (AM 2006, SERBIA) We, the 55th GA of IFMSA, call for an end to war in Israel and Lebanon. We condemn the loss of civilian life on both sides. As an organization of medical students, we demand an end to violence against innocent people on both sides and we wish, above all, to promote peace. Explanation: The current crisis in Lebanon began 25 days ago and has led to hundreds of civilian and military casualties on both sides, as well as hundreds of thousands of Internally Displaced People (IDPs) and Refugees. This policy statement has come about as a result of collaboration between students of the Standing Committee on Human Rights and Peace (SCORP). As students of medical profession we call for peace.

Το κείμενο διαμορφώθηκε έτσι σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις απαιτούμενες ισορροπίες σε

διπλωματικό επίπεδο αλλά κυρίως να τονίσει την ανθρωπιστική κρίση, τις εκατόμβες των νεκρών αμάχων και την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ζωή και την υγεία στην περιοχή. Το κείμενο προτάθηκε για ψήφιση από κοινού από το Λίβανο και το Ισραήλ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αποστολής. Ψηφίστηκε με απόλυτη πλειοψηφία από την ολομέλεια του συνεδρίου. Το κείμενο αυτό ως επίσημο ψήφισμα της διεθνούς κοινότητας των μελλοντικών ιατρών προωθήθηκε στους επίσημους συνδέσμους της τον ΟΗΕ (UN) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WΗΟ).

Το γεγονός αποτελεί ιστορική στιγμή για την παγκόσμια συνομοσπονδία φοιτητών ιατρικής, μιας και υπογραμμίζει τα γρήγορα αντανακλαστικά της σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή κατά την οποία οι φορείς της διεθνούς κοινότητας αδυνατούσαν να απευθύνουν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός. Για την ελληνική αποστολή, που διεύθυνε τις συζητήσεις και στήριξε το ψήφισμα εν τη γενέσει του, συνιστά επιβεβαίωση του ρόλου της ως κίνησης πρωτοπορίας της νέας γενιάς και αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια προώθησης του ρόλου της Ελλάδος στη περιοχή.

Η νέα γενιά της ιατρικής κοινότητας του Λιβάνου και του Ισραήλ, με την παρέμβαση των Ελλήνων Φοιτητών Ιατρικής, απάντησε σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρόκληση μιας πολεμικής σύρραξης.Το κείμενο αυτό σίγουρα δεν αλλάζει τον πολιτικό-διπλωματικό σκηνικό στην περιοχή. Συνιστά όμως φωτεινό μονοπάτι...Δρομοδεικτικό των ιδανικών και του χρέους της νέας γενιάς...

Άλλωστε, ‘‘κάθε μακρύ ταξίδι ξεκινά με ένα μικρό βήμα’’ (Lao Tse).

Λύρος Ορέστης Πρόεδρος HelMSIC 2004-2006 Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής

www.helmsic.gr

Page 26: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

4.3. Χώρες-μέλη της IFMSA List of IFMSA National Member Organizations – NMOs (2006)

Page 27: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

4.4. Διοικητικό Συμβούλιο της HelMSIC (2005-2006)

Πρόεδρος Λύρος Ορέστης (Αθήνα)

lyrosorestis gmail.com

Αντιπρόεδρος Εσωτερικών Υποθέσεων Μαρτάκης Κυριάκος (Θεσσαλονίκη)

kyriakosmartakis yahoo.gr

Αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων Αχιλλέως Χάρις (Πάτρα)

lacrima_c yahoo.com

Γενικός Γραμματέας Σανιδά Κέλλυ (Αθήνα)

helmsicsecretariat gmail.com

Ταμίας Γκουβάτσος Κώστας (Πάτρα)

treasurer helmsic.gr

Page 28: Helmsic Ifmsa-gas Report 2006

HelMSIC

Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών

Φοιτητών Ιατρικής

Hellenic Medical Students’ International Committee

Γενική Γραμματεία

Τ.Θ. 14235 – Τ.Κ. 11510

ΑΘΗΝΑ Τηλ/Φαξ: (30) 210-7462033

E-mail: [email protected]

www.helmsic.gr

Μια έκδοση της HelMSIC

Τοπικές Επιτροπές

Τοπική Επιτροπή Αθήνας

«Παπουλάκειο» Αναγνωστήριο Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μικράς Ασίας 75, 11527, Γουδή, Αθήνα.

Τηλ/Φαξ: (30) 210-7462033 E-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: http://athens.helmsic.gr

Τοπική Επιτροπή Αλεξανδρούπολης

6ο χλμ Εθνικής οδού Αλεξανδρούπολης – Μάκρης, 1ος όροφος γραμματείας Ιατρικής σχολής. E-mail: [email protected]

Τοπική Επιτροπή Ηρακλείου

Κτίρια Ιατρικής Σχολής, Τ.Θ. 1393, 71409, Ηράκλειο

Κρήτης. Τηλ/Φαξ: (30) 2810-394775 E-mail: [email protected]

Τοπική Επιτροπή Θεσσαλονίκης

Υπόγειο Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, δίπλα από το

γραφείο Ξένων Γλωσσών, Τ.Θ. 1611, 54006, Θεσσαλονίκη.

Τηλ/Φαξ: (30) 2310-999179 E-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: http://thessaloniki.helmsic.gr

Τοπική Επιτροπή Ιωαννίνων

Πανεπιστημιούπολη Δουρούπη, Τ.Θ. 45000, Ιωάννινα. Τηλ/Φαξ: (30) 26510-97713

E-mail: [email protected]

Τοπική Επιτροπή Λάρισας

E-mail: [email protected]

Τοπική Επιτροπή Πάτρας

Κτίριο Προκλινικών Λειτουργιών, 1ος όροφος, Τ.Θ. 1201, 26110, Πάτρα.

Τηλ/Φαξ: (30) 2610-996127 E-mail: [email protected]

Υπεύθυνος έκδοσης: Κώστας Ροδίτης. Ομάδα συγγραφής: Πάνος Αλεξόπουλος, Πάνος Βουζούνης, Νίκος Δάβαρης, Διδώ Θωμά, Ορέστης Λύρος, Κυριάκος Μαρτάκης, Αλέξανδρος Πάνος, Γιώργος Πολυχρονίδης, Κώστας Ροδίτης, Ολυμπία Σαμόγλου, Κέλλυ Σανιδά. Ευχαριστούμε: Το Χρήστο Χρόνη, Αντιπρόεδρο Εξωτερικών (2004-5) και Εσωτερικών Υποθέσεων (2006-7) της HelMSIC και τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ για τη δημιουργία των backgrounds.