Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα...

42

Transcript of Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα...

Page 1: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.
Page 2: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ-λητα μονάδων στις μπροστά και πίσω πλευρές κάθε πλακιδίου.

Τοποθετήστε τις ετικέτες των μονάδων των Ρωμαίων στα γκρι πλακίδια και των Καρχηδονίων στα σκούρα καφέ πλακίδια. Προτείνουμε να ξεχωρίσετε τα πλακίδια ανά χρώμα, γκρι για τους Ρωμαίους και καφέ για τους Καρχηδό-νιους και έπειτα ανά μέγεθος.

Ξεκινήστε με τις Μονάδες Ρωμαίων. Ξεχωρίστε 24 μικρά γκρι πλακίδια. Βρείτε τα αυτοκόλλητα Ελαφρού Πεζικού Ρωμαίων στο φύλλο 1 από 3 (υπάρχουν δύο τέτοια φύλλα). Αφαιρέστε και τοποθετήστε τα αυτοκόλλητα μπροστά και πίσω από τα 24 μικρά γκρι πλακίδια.

Όταν τελειώσετε με τα 24 πλακίδια, προχωρήστε στο Ελαφρύ Πεζικό Τοξοβόλων Ρωμαίων. Πάρτε 8 μικρά γκρι πλακίδια. Βρείτε τα αυτοκόλλητα του Ελαφρού Πεζικού Τοξοβόλων Ρωμαίων στο Φύλλο 1 από 3. Αφαιρέ-στε και τοποθετήστε τα αυτοκόλλητα μπροστά και πίσω από τα 8 μικρά γκρι πλακίδια.

Όταν τελειώσετε με τα 8 πλακίδια προχωρήστε στο Ελαφρύ Πεζικό Σφενδονιστών Ρωμαίων με 4 πλακίδια...

Συνεχίστε με τον τρόπο αυτό μέχρι να ολοκληρώσετε όλες τις μονάδες Ρωμαί-ων και έπειτα προχωρήστε στις μονάδες Καρχηδονίων και στα καφέ πλακίδια. Αξίζει τον κόπο! Μερικά επιπλέον πλακίδια και αυτοκόλλητα παρέχονται σαν ανταλλακτικά.

Σημείωση: Κάποιες μονάδες που περιλαμβάνονται στους κανόνες δεν χρησιμοποιούνται στα σενάρια του παιχνιδιού αυτού, αλλά εμφανίζονται σε μελλοντικές επεκτάσεις.

Μονάδες Ρωμαίων

Μονάδες Καρχηδονίων

ΕλαφρύΠεζικό

(24 πλακίδια)

Ελαφρύ ΠεζικόΤοξοβόλων(8 πλακίδια)

Ελαφρύ ΠεζικόΣφενδονιστών(4 πλακίδια)

ΒοηθητικόΠεζικό

(24 πλακίδια)

ΠεζικόΠολεμιστών(8 πλακίδια)

ΜεσαίοΠεζικό

(32 πλακίδια)

ΒαρύΠεζικό

(16 πλακίδια)

Βαριά ΠολεμικήΜηχανή

(4 πλακίδια)

ΕλαφρύΠεζικό

(16 πλακίδια)

ΕλαφρύΙππικό

(9 πλακίδια)

ΜεσαίοΙππικό

(18 πλακίδια)

ΒαρύΙππικό

(3 πλακίδια)

ΒαρύΆρμα

(2 πλακίδια)

Ελέφαντας(4 πλακίδια)

Ηγέτης(3 πλακίδια)

ΕλαφρύΙππικό

(24 πλακίδια)

ΜεσαίοΙππικό

(9 πλακίδια)

ΒαρύΙππικό

(12 πλακίδια)

ΒαρύΆρμα

(4 πλακίδια)

Ελέφαντας(6 πλακίδια)

Ηγέτης(3 πλακίδια)

Ελαφρύ ΠεζικόΤοξοβόλων(4 πλακίδια)

Ελαφρύ ΠεζικόΣφενδονιστών(12 πλακίδια)

ΒοηθητικόΠεζικό

(20 πλακίδια)

ΠεζικόΠολεμιστών(12 πλακίδια)

ΜεσαίοΠεζικό

(12 πλακίδια)

ΒαρύΠεζικό

(16 πλακίδια)

Page 3: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

2. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το σύστημα παιχνιδιού του Command & Colors: Ancients, επιτρέπει στους παίκτες να συμμετάσχουν στις σημαντικότερες συγκρούσεις της αρχαίας ιστορίας. Οι μάχες που περιλαμβάνονται στο εγχειρίδιο σεναρίων, εστιάζουν στην ιστορική ανάπτυξη των δυνάμεων και στα σημαντικότερα στοιχεία της μορφολογίας του εδάφους, στην κλίματα του παιχνιδιού. Το παιχνίδι είναι ευέλικτο και διαφέρει από μάχη σε μάχη. Σε κάποια σενάρια, μια μονάδα πεζικού μπορεί να αναπαριστάνει ολόκληρη λεγεώνα στρατιωτών, ενώ σε άλλα, μια μονάδα μπορεί να ανπαριστάνει μερικούς γενναίους πολεμιστές.

Το σύστημα καρτών Διοίκησης ελέγχει την μετακίνηση, δημιουργεί την «ομίχλη του πολέμου» και παρουσιάζει στους παίκτες αρκετές ενδιαφέρου-σες προκλήσεις και ευκαιρίες, καθώς τα ζάρια μάχης επιλύουν γρήγορα και αποδοτικά τις μάχες. Οι τακτικές του πεδίου της μάχης που θα χρειαστεί να αναπτύξετε για τη νίκη, εμφανίζονται σημαντικά κοντά στις πραγματικές δυνάμεις και περιορισμούς των διαφόρων ειδών αρχαίων μονάδων, των όπλων τους, του εδάφους και της ιστορίας.

Στο βασικό αυτό παιχνίδι της σειράς, εστιάζουμε στις μάχες μεταξύ Ρωμαί-ων και Καρχηδονίων, με μερικά επιπλέον σενάρια για μάχες των Καρχηδο-νίων εναντίον άλλων ιστορικών εχθρών τους. Επιπλέον επεκτάσεις είναι διαθέσιμες και καλύπτουν μάχες των Ελλήνων, διαφόρων Βασιλείων της Ανατολής, Γαλατών, Κελτών και διαφόρων άλλων περιπτώσεων, από τις μάχες μεταγύ των Διαδόχων του Αλεξάνδρου μέχρι τους διαφόρους εμφυλί-ους της Ρώμης. Θα χρειαστείτε το παιχνίδι αυτό για να παίξετε με κάποια από τις επεκτάσεις.

Καλως ήλθατε και καλή διασκέδαση! Richard Borg

1 Ταμπλό Πεδίου Μάχης 3 Χαρτόνια με 45 διπλής όψεως Πλακίδια Εδάφους 60 Κάρτες Διοίκησης 7 Ζάρια μάχης 5 Φύλλα ετικετών Πλακιδίων και Ζαριών 2 Κάρτες Αναφοράς 1 Βιβλίο Κανόντων Βασικής Σειράς 1 Βιβλίο Σεναρίων με 15 σενάρια μάχης

345 Πλακίδια: γκρι μονάδες Ρωμαίων, καφέ μονάδες Καρχηδονίων και μαύρα Λάβαρα Νίκης, αποτελούμενα από:

220 μικρά γκρι και καφέ πλακίδια για μονάδες πεζών (θα υπάρχουν με- ρικά παραπανίσια πλακίδια του μεγέθους αυτού) 16 μικρά μαύρα πλακίδια για τα Λάβαρα Νίκης 81 μεσαία γκρι και καφέ πλακίδια για μονάδες ιππικού 12 μεγάλα γκρι και καφέ πλακίδια για τις μονάδες ελεφάντων 16 ορθογώνια γκρι και καφέ πλακίδια για τους ηγέτες και τις ομάδες αρμάτων

Ταμπλό Πεδίου ΜάχηςΤο ταμπλό πεδίου μάχης (από εδώ και στο εξής θα αναφέρεται σαν πεδίο μάχης) είναι ένα εξαγωνικό πλέγμα, με μήκος 13 εξάγωνα και πλάτος 9. Το πεδίο μάχης χωρίζεται σε τρία τμήματα με δύο διακεκομμένες γραμμές, δίνοντας σε κάθε παίκτη ένα αριστερό, ένα κεντρικό και ένα δεξί τμήμα. Όπου η διακεκομμένη γραμμή κόβει ένα εξάγωνο, το εξάγωνο θεωρείται σαν μέρος τόσο του πλευρικού όσο και του κεντρικού τμήματος.

Πλακίδια ΕδάφουςΑναπαριστάνουν ένα μεγάλο εύρος χαρακτηριστικών του εδάφους και τοποθετούνται στο πεδίο μάχης, αναπαριστάνοντας το ιστορικό πεδίο μάχης κάθε σεναρίου. Επεξηγούνται λεπτομερέστερα παρακάτω στους κανόνες.

Ζάρια ΜάχηςΚάθε ζάρι έχει έξι κενές οδοντωτές πλευρές, οι οποίες απαιτούν αυτοκόλλη-τα. Κάθε ζάρι πρέπει να έχει τα εξής αυτοκόλλητα τοποθετημένα στις οδοντωτές πλευρές του: ένα Ελαφρύ (πράσινος κύκλος), ένα Μεσαίο (μπλε γωνο), ένα Μεγάλο (κόκκινο τετράγωνο), έναν Ηγέτη (σύμβολο περικεφαλαίας), ένα Λάβαρο (σύμβολο σημαίας) και ένα σύμβολο με σταυρωμένα σπαθιά. Υπάρχει επίσης ένα σετ με επιπλέον αυτοκόλλητα.

Μικρά Πλακίδια16x16x8mm

Μεσαία Πλακίδια21x21x8mm

Μεγάλα Πλακίδια26x26x8mm

Ορθογώνια Πλακίδια21x26x8mm

Page 4: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

3. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

Κάρτες ΔιοίκησηςΟι μονάδες μετακινούνται ή μάχονται μόνο όταν δέχονται εντολές. Οι κάρτες Διοίκησης χρησιμοποιούνται για να διατάξετε τις μονάδες σας να μετακινηθούν, να πολεμήσουν ή να κάνουν κάτι διαφορετικό. Για λεπτομε-ρή περιγραφή των καρτών Διοίκησης, δείτε στη σελίδα 18.

Μονάδες, Ηγέτες και ΠλακίδιαΜια μονάδα αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό πλακιδίων:

Πεζές Μονάδες:

Έφιππες Μονάδες:

Στην περιγραφή του βασικού συστήματος, οι κανόνες κάνουν αναφορά σε μερικές μονάδες, όπως το ελαφρύ ιππικό τοξοβόλων, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στο κουτί αυτό, αλλά εμφανίζονται σε επεκτάσεις.

Τοποθετήστε τα αυτοκόλλητα Λαβάρων Νίκης στη μια πλευρά των μικρών μαύρων πλακιδίων.

Σύμβολα και Χρώματα ΜονάδωνΓια την εύκολη αναγνώριση του είδους κάθε μονάδας, υπάρχουν χρωματι-στά σύμβολα στις ετικέτες τους.

1. Επιλέξτε μια μάχη από το τμήμα σεναρίων του εγχειριδίου. Αν αυτό είναι το πρώτο σας παιχνίδι, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε την Akgragas για να ξεκινήσετε, μιας και η μάχη αυτή περιλαμβάνει μικρότερο αριθμό μονάδων και καθόλου κανόνες εδάφους.

Όλες οι ελαφριές, βοηθητικές, μεσαίες και βαριές μονάδες, και οι μονάδες τοξοβόλων, σφενδονιστών και πολεμιστών αποτελούνται από τέσσερα μικρού μεγέθους πλακίδια.

Οι μονάδες βαρέων πολεμικών μηχανών αποτελούνται από δυο μικρού μεγέθους πλακίδια.

Όλες οι μονάδες ελαφρού ιππικού, ελαφρού ιππικού τοξοφόλων, μεσαίου ιππικού, βαρέως ιππικού, βαρέως θωρακισμένου ιππικού, καμηλών και θωρακισμένων καμηλών, αποτελούνται από τρια μεσαίου μεγέθους πλακίδια.

Όλες οι μονάδες ελεφάντων αποτελούνται από δύο μεγάλα πλακίδια.

Όλες οι μονάδες βαρέων αρμάτων αποτελούνται από δύο ορθογώνια πλα- κίδια.

Οι μονάδες αρμάτων Βαρβάρων αποτελούνται από τρία ορθογώνια πλα- κίδια.

Ο Ηγέτης δεν είναι μονάδα. Ένας Ηγέτης αναπαριστάνεται από ένα ορθο- γώνιο πλακίδιο.

Πράσινος κύκλος: ελαφρύ πεζικό, ελαφρύ πεζικό σφενδονιστών, ελαφρύ πεζικό τοξοβόλων, ελαφρύ ιππικό, ελαφρύ ιππικό τοξοβόλων.

Πράσινος κύκλος με λευκό περίγραμμα: βοηθητικό πεζικό, ελαφρύ άρμα βαρβάρων.

Μπλε κύκλος: μεσαίο πεζικό, μεσαίο ιππικό, καμήλα.

Μπλε κύκλος με λευκό περίγραμμα: πεζικό πολεμιστών, θωρακι-σμένη καμήλα.

Κόκκινο τετράγωνο: βαρύ πεζικό, βαρύ ιππικό, βαρύ άρμα, ελέ- φαντας, βαριά πολεμική μηχανή.

Κόκκινο τετράγωνο με λευκό περίγραμμα: βαρύ θωρακισμένο ιππικό.

Παράδειγμα μιας πεζής μονάδας (4 πλακίδια) και μιας έφιππηςμονάδας (3 πλακίδια).

Page 5: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

4. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

5. ΕΝΑΣ ΓΥΡΟΣ(ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ)

6. ΠΑΙΞΙΜΟ ΜΙΑΣ ΚΑΡΤΑΣΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

2. Τοποθετήστε το ταμπλό στο κέντρο του τραπεζιού. Κάθε σενάριο αναφέ-ρει ποιός στρατός βρίσκεται στην κορυφή ή στο κάτω μέρος του πεδίου της μάχης και οι παίκτες πρέπει να κάθονται στην πλευρά που βρίσκεται πιο κοντά στον στρατό που ελέγχουν.

3. Τοποθετήστε τα εξάγωνα εδάφους όπως αναφέρεται στον χάρτη σεναρί-ου μάχης.

4. Ξεχωρίστε τα πλακίδια σε Λάβαρα Νίκης, δυνάμεις Καρχηδονίων (καφέ πλακίδια) και δυνάμεις Ρωμαίων (γκρι πλακίδια). Τοποθετήστε τα πλακίδια μονάδων στο ταμπλό, στις αντίστοιχες θέσεις με τον χάρτη μάχης του σεναρίου. Σημείωση: Κάθε σύμβολο μονάδας αναπαριστάνει μια ολόκληρη μονάδα.

5. Ανακατέψτε καλά την τράπουλα καρτών Διοίκησης και μοιράστε κάρτες Διοίκησης σε κάθε πλευρά όπως αναφέρουν οι σημειώσεις του Πολεμικού Συμβουλίου του σεναρίου. Κρατήστε τις κάρτες Διοίκησής σας κρυφές από τον αντίπαλο. Τοποθετήστε την υπόλοιπη τράπουλα κλειστή, δίπλα στο πεδίο της μάχης, εύκολα προσβάσιμη και από τους δύο παίκτες.

6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες.

7. Δείτε πάλι τυχόν ειδικούς κανόνες ή συνθήκες νίκης για τη μάχη την οποία παίζετε.

8. Ο πρώτος παίκτης, όπως αυτός ορίζεται από τις σημειώσεις του Πολεμι-κού Συμβουλίου του σεναρίου, ξεκινάει το παιχνίδι.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να είστε ο πρώτος που θα κερδίσει έναν αριθμό Λαβάρων Νίκης (συνήθως μεταξύ 5 με 8), ανάλογα με τις συνθήκες νίκης του επιλεγμένου σεναρίου μάχης.

Ένα Λάβαρο Νίκης κερδίζεται για κάθε αντίπαλο ηγέτη ή αντίπαλη ομάδα που εξοντώνετε εντελώς. Όταν το τελευταίο πλακίδιο μιας μονάδας, ή ενός ηγέτη εξοντωθεί, κερδίζετε ένα πλακίδιο Λαβάρου Νίκης. Σε κάποια σενάρια, επιπλέον Λάβαρα Νίκης μπορεί να κερδηθούν για την κατάληψη συγκεκριμένων εξαγώνων ή άλλων στόχων του πεδίου μάχης.

Η νίκη καθορίζεται την στιγμή που το τελευταίο απαιτούμενο λάβαρο κερ- δηθεί.

Οι σημειώσεις του Πολεμικού Συμβουλίου αναφέρουν ποιός παίζει πρώτος. Έπειτα οι παίκτες παίζουν εναλλάξ, μέχρι ένας από τους δύο να φτάσει στον απαιτούμενο από τις συνθήκες νίκης, αριθμό Λαβάρων Νίκης.

Στο γύρο σας, ακολουθήστε την παρακάτω σειρά δράσης:

1. Παίξιμο μιας κάρτας Διοίκησης 2. Διαταγές μονάδων και ηγετών 3. Μετακίνηση 4. Μάχη (μεταξύ μονάδων) 5. Τράβηγμα μιας νέας κάρτας Διοίκησης

Προσέξτε ότι όλη η μετακίνηση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε μάχη (μεταξύ δύο μονάδων), και ότι κάθε μάχη πρέπει να ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει μια νέα μάχη.

Στην αρχή του γύρου σας, παίξτε μια κάρτα Διοίκησης από το χέρι σας.

Τοποθετήστε την ανοιχτή μπροστά σας και διαβάστε την δυνατά.

Οι κάρτες Διοίκησης κανονικά χρησιμοποιούνται για να διατάξετε μονάδες (και πιθανώς ηγέτες) για μετακίνηση και/ή μάχη. Η κάρτα που παίζετε καθορίζει σε ποιό τμήμα ή τμήματα του πεδίου μάχης μπορείτε να δώσετε εντολές και πόσες μονάδες (και πιθανώς ηγέτες) μπορείτε να διατάξετε.

Page 6: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

7. ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙΗΓΕΤΩΝ

μέγιστο επιτρεπτό αριθμό καρτών στο χέρι του παίκτη, τη στιγμή που η κάρτα παίζεται.

Μετακίνηση ΜονάδωνΗ μετακίνηση μονάδων γίνεται στη σειρά, διατάζοντας τη μια μονάδα μετά την άλλη, με τη σειρά της επιλογής σας. Πρέπει να ολοκληρωθεί η μετακίνηση μιας μονάδας πριν ξεκινήσει η μετακίνηση μιας άλλης. Επιπλέον, πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι μετακινήσεις πριν ξεκινήσει μια Μάχη.

Κάθε μονάδα μπορεί να διαταχθεί μια μόνο φορά σε κάθε γύρο.

Μια μονάδα που διατάσσεται δεν χρειάζεται να μετακινηθεί.

Οι διαταγμένες μονάδες μπορούν να μετακινηθούν από ένα τμήμα του πεδίου μάχης σε ένα άλλο τμήμα του.

Μια διαταγμένη μονάδα ποτέ δεν μπορεί να βγει από τα άκρα του πεδίου μάχης εκτός αν ειδικοί κανόνες του σεναρίου το επιτρέπουν. Εκτός ειδικών περιπτώσεων, οι μονάδες δεν μπορούν να φύγουν από το πεδίο της μάχης, αλλά οι ηγέτες μπορούν να αποφύγουν ή να αποδράσουν βγαίνο-ντας από το πεδίο της μάχης, από την πλευρά τους, με απόφαση του παίκτη.

Δύο μονάδες δεν μπορούν να καταλαμβάνουν το ίδιο εξάγωνο. Όταν με- τακινείτε μια μονάδα, δεν μπορεί να περάσει ή να φτάσει σε εξάγωνο κατειλημμένο από αντίπαλη μονάδα, αντίπαλο ηγέτη ή φιλική μονάδα. Εξαιρέσεις Ελαφρού Πεζικού: δείτε την κάρτα Διοίκησης «Διαταγή Ελαφρών Μονάδων» και τους κανόνες Πυρ και Κίνηση.

Μια μονάδα μπορεί να μετακινηθεί σε εξάγωνο με φιλικό ηγέτη αν ο ηγέτης είναι μόνος του στο εξάγωνο. Ωστόσο, πρέπει να σταματήσει στο εξάγωνο αυτό ακόμη κι αν έχει μεγαλύτερη ικανότητα μετακίνησης. Ο μόνος ηγέτης συνδέεται με τη μονάδα.

Δεν μπορείτε να χωρίσετε ξεχωριστά πλακίδια μιας μονάδας. Τα πλακί-δια κάθε μονάδας παραμένουν πάντα μαζί και μετακινούνται σαν ομάδα.

Οι μονάδες που μειώνονται λόγω απωλειών (αφαιρώντας πλακίδια) δεν συνδυάζονται με άλλες μονάδες.

Κάποια στοιχεία του εδάφους επηρεάζουν την μετακίνηση και μπορεί να εμποδίσουν μια μονάδα από το να κάνει πλήρη κίνηση ή να πολεμήσει στον γύρο αυτό (δείτε Εδάφη).

Οι Ηγέτες δεν είναι μονάδες και ακολουθούν διαφορετικούς κανόνες με- τακίνησης (δείτε Μετακίνηση Ηγετών, στη σελίδα 7).

8. ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΜετά το παίξιμο μιας κάρτας Διοίκησης, ανακοινώστε σε ποιά διαθέσιμη μονάδα ή ηγέτες θα επιλέξετε να δώσετε εντολή.

Μόνο οι μονάδες ή οι ηγέτες που επιλέχθηκαν για να δεχθούν εντολή από την παιγμένη κάρτα μπορούν να μετακινηθούν, να πολεμήσουν ή να εκτελέσουν μια ειδική ενέργεια.

Ένας ηγέτης στο ίδιο εξάγωνο με μια φιλική μονάδα θεωρείται «συνδεδε-μένος» με τη μονάδα. Αν η μονάδα διαταχθεί να μετακινηθεί, ο συνδεδεμέ-νος ηγέτης πρέπει να μετακινηθεί με την μονάδα. Ένας συνδεδεμένος ηγέτης πρέπει να μετακινηθεί στο ίδιο εξάγωνο με τη μονάδα. Προσέξτε ότι κοστίζει μια μόνο εντολή για την μετακίνηση μονάδας με συνδεδεμένο ηγέτη.

Οι μονάδες ή οι ηγέτες σε εξάγωνο με διακεκομμένη γραμμή να το διασχί-ζει μπορούν να διαταχθούν από οποιοδήποτε τμήμα.

Δεν μπορείτε να δώσετε παραπάνω από μια διαταγή σε κάθε μονάδα ή ηγέτη. Αν η κάρτα Διοίκησης σας επιτρέπει να δώσετε περισσότερες διαταγές σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του πεδίου μάχης, από τον αριθμό των μονάδων ή ηγετών στο τμήμα αυτό, οι επιπλέον εντολές χάνονται.

Όταν μια κάρτα Διοίκησης Τμήματος, η κάρτα Διοίκησης «Διαταγή Έφιππων Μονάδων» ή η κάρτα Διοίκησης «Το όνομά μου είναι Σπάρτακος» παιχτούν, ένας ηγέτης στο ίδιο εξάγωνο με μια μονάδα μπορεί να διαταχθεί να αποκοπεί από την μονάδα και να μετακινηθεί μόνος του. Κοστίζει μια διαταγή για κάθε συνδεδεμένο ηγέτη που αποκόπτεται από την μονάδα και μετακινείται ξεχωρι-στά και η ίδια η μονάδα δεν θεωρείται ότι διατάσσεται (αλλά μπορεί να διαταχθεί ξοδεύοντας μια νέα εντολή). Οι υπόλοιπες διαταγές της κάρτας Διοίκησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μονάδες (συμπεριλαμβανομένης αυτής από την οποία αποκόπηκε ο ηγέτης), ή μη συνδεδεμένους ηγέτες. Οι κάρτες Διοίκησης Τμημάτων, συν οι κάρτες Διοίκησης «Διαταγή Έφιππων Μονάδων» και «Το όνομά μου είναι Σπάρτακος» έχουν το σύμβολο περικεφα-λαίας για να υπενθυμίζουν στους παίκτες ότι ένας ή περισσότεροι συνδεδεμένοι ηγέτες μπορούν να διαταχθούν να μετακινηθούν χωριστά, παίζοντας τις κάρτες αυτές.

Διοίκηση: Κάποιες κάρτες σας επιτρέπουν να διατάξετε τόσες μονάδες όσες η «Διοίκηση» της πλευράς σας. Η «Διοίκηση» ενός παίκτη ισούται με τον μέγιστο αριθμό καρτών Διοίκησης που ο παίκτης επιτρέπεται να έχει στο χέρι του, όπως αυτό αναφέρεται στο τμήμα Πολεμικού Συμβου-λίου του σεναρίου που παίζεται. Όταν ο αριθμός των καρτών Διοίκησης αλλάζει στο σενάριο, η Διοίκηση αυξάνεται (ή μειώνεται) ανάλογα με τον

Page 7: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Οι κανόνες Υποχώρησης διαφέρουν λίγο από την κανονική μετακίνη-ση (δείτε Υποχώρηση).

Μετακίνηση Πεζών ΜονάδωνΤα παρακάτω είδη μονάδων ανήκουν στις πεζές μονάδες:

Το ελαφρύ πεζικό (ελαφρύ πεζικό, ελαφρύ πεζικό σφενδονιστών, ελαφρύ πεζικό τοξοβόλων) κινείται κατά ένα ή δύο εξάγωνα και πολεμάει.

Οι μονάδες βοηθητικού πεζικού κινούνται κατά ένα εξάγωνο και πο- λεμούν ή κατά δύο εξάγωνα χωρίς να πολεμήσουν. Οι βοηθητικές μονάδες ανήκουν στις Ελαφριές πεζές μονάδες όσον αφορά τις διαταγές μετακίνησης και χτυπημάτων.

Οι μεσαίες μονάδες μετακινούνται κατά ένα εξάγωνο και πολεμούν.

Οι μονάδες πεζικού πολεμιστών μετακινούνται κατά ένα εξάγωνο και πολε- μούν ή κατά δύο εξάγωνα και πολεμούν αν το δεύτερο εξάγωνο τις φέρνει

Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει τη μετακίνηση διαφόρων πεζών μονάδων. Προσέξτε ότι οι βοηθητικές μονάδες δεν πολεμούν αν μετακινηθούν κατά δύο εξάγωνα. Επίσης, προσέξτε ότι οι πολεμιστές μετακινούνται κατά δύο εξάγωνα μόνο αν έπειτα πολεμήσουν.

γειτονικά σε εχθρική μονάδα (οι πολεμιστές μετακινούνται κατά δύο εξάγωνα μόνο για να πολεμήσουν σε Στενή Μάχη, και η Στενή Μάχη είναι υποχρεωτική μετά από διπλή μετακίνηση). Οι μονάδες Πολεμι-στών ανήκουν στις Μεσαίες πεζές μονάδες όσον αφορά τις διαταγές μετακίνησης και τα χτυπήματα.

Οι μονάδες βαρέως πεζικού μετακινούνται κατά ένα εξάγωνο και πολεμούν.

Οι μονάδες Βαρέων Πολεμικών Μηχανών μετακινούνται κατά ένα εξάγωνο αλλά δεν πολεμούν όταν κινούνται. Οι μονάδες αυτές ανήκουν στις μονάδες Βαρέως πεζικού όσον αφορά τις διαταγές μετακίνησης και τα χτυπήματα.

Το ελαφρύ ιππικό και το ελαφρύ ιππικό τοξοβόλων μετακινούνται κατά ένα, δύο, τρία ή τέσσερα εξάγωνα και πολεμάει.

Μπορεί να Πολεμήσει

Μπορεί να ΠολεμήσειΠρέπει να Πολεμήσει

Μπορεί να Πολεμήσει

Μετακίνηση Έφιππων ΜονάδωνΤα παρακάτω είδη μονάδων ανήκουν στις έφιππες μονάδες:

Μπορεί να Πολεμήσει

Δεν Μπορείνα Πολεμήσει

Δεν Επιτρέπεται

Ελαφρύ Πεζικό(1 ή 2 εξάγωνα)

Βοηθητικοί(1 ή 2 εξάγωνα)

Πολεμιστές(1 εξάγωνα ή 2 εξάγωνα και επίθεση)

Μεσαίο Πεζικό(1 εξάγωνο)

Βαρύ Πεζικό(1 εξάγωνο)

Page 8: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει τη μετακίνηση διαφόρων έφιππων μονάδων. Όλες οι μονάδες του παραδείγματος (εκτός του ηγέτη που είναι μόνος του) μπορούν μετά την μετακίνησή τους να πολεμήσουν.

Οι μονάδες αρμάτων Βαρβάρων μετακινούνται κατά ένα, δύο ή τρία εξάγωνα και πολεμούν. Οι μονάδες αρμάτων Βαρβάρων ανήκουν στις Ελαφρές έφιππες μονάδες όσον αφορά διαταγές μετακίνησης και χτυπήματα.

Οι μονάδες μεσαίου ιππικού μετακινούνται κατά ένα, δύο ή τρία εξάγωνα και πολεμούν.

Οι μονάδες καμηλών και θωρακισμένων καμηλών μετακινούνται κατά ένα, δύο ή τρία εξάγωνα και πολεμούν. Όλες οι μονάδες Καμη-λών ανήκουν στις Μεσαίες έφιππες μονάδες όσον αφορά διαταγές μετακίνησης και τα χτυπήματα.

Οι μονάδες Βαρέως ιππικού και Βαρέως θωρακισμένου ιππικού, με- τακινούνται κατά ένα ή δύο εξάγωνα και πολεμούν.

Οι μονάδες Ελεφάντων μετακινούνται κατά ένα ή δύο εξάγωνα και πολεμούν. Οι μονάδες Ελεφάντων ανήκουν στις μονάδες Βαρέων εφίππων όσον αφορά τις διαταγές μετακίνησης και τα χτυπήματα.

Οι μονάδες βαρέων αρμάτων μετακινούνται κατά ένα ή δύο εξάγωνα και πολεμούν. Οι μονάδες βαρέων αρμάτων ανήκουν στις μονάδες Βαρέων εφίππων, όσον αφορά τις διαταγές μετακίνησης και τα χτυπήματα.

Μετακίνηση ΗγετώνΚάθε ηγέτης κινείται κατά ένα, δύο ή τρία εξάγωνα αν κινείται μόνος του. Κάθε ηγέτης που κινείται μόνος του μπορεί να περάσει από εξάγω-να κατειλημμένα από φιλικές μονάδες ή ηγέτες, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει σε εξάγωνο κατειλημμένο από φιλικό ηγέτη. Δεν μπορεί ένας ηγέτης να σταματήσει ή να περάσει από ένα εχθρικά κατειλημμέ-νο (μονάδα ή ηγέτη) εξάγωνο εκτός αν εκτελεί απόδραση (σελίδα 16).

Κάθε ηγέτης μπορεί να διαταχθεί μία φορά σε κάθε γύρο. Ο ηγέτης που διατάζεται δεν χρειάζεται να μετακινηθεί (εκτός κι αν συνδέεται με μια μονάδα που δέχεται εντολή μετακίνησης).

Ελέφαντας(1 ή 2 εξάγωνα)

Βαρύ Άρμα(1 ή 2 εξάγωνα)

Βαρύ Ιππικό(1 ή 2 εξάγωνα)

Ηγέτης μόνος στο Εξάγωνο(1, 2 ή 3 εξάγωνα)

Μεσαίο Ιππικό(1, 2 ή 3 εξάγωνα)

Ελαφρύ Ιππικό(1, 2, 3 ή 4 εξάγωνα)

Page 9: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

9. ΜΑΧΗ

Οι ηγέτες που έχουν διαταχθεί μπορούν να μετακινηθούν από ένα τμήμα του πεδίου μάχης σε άλλο. Ένας Ηγέτης ποτέ δεν μπορεί να βγει από το πλάι ή από τις πάνω ή κάτω πλευρές του πεδίου μάχης, εκτός κι αν επιτρέπεται από Ειδικούς Κανόνες της Μάχης. Εξαίρεση: Αποφυγή και Απόδραση Ηγέτη (σελίδα 16).

Μόνο ένας ηγέτης μπορεί να βρίσκεται σε κάθε εξάγωνο (ωστόσο, η μετα- κίνηση μέσα από εξάγωνο δεν θεωρείται κατάληψη του εξαγώνου). Ένας ηγέτης στο ίδιο εξάγωνο με φιλική μονάδα στην αρχή του γύρου του παίκτη, θεωρείται «συνδεδεμένος» με τη μονάδα. Αν η μονάδα διαταχθεί να μετακινηθεί, ο συνδεδεμένος ηγέτης πρέπει να ακολουθήσει μέχρι το ίδιο εξάγωνο. Προσέξτε ότι μόνο η εντολή της μονάδας απαιτείται για την ταυτόχρονη μετακίνηση του συνδεδεμένου ηγέτη.

Όταν μια κάρτα Διοίκησης Τμήματος, η κάρτα Διοίκησης Διαταγής Έφιππων Μονάδων ή η κάρτα Διοίκησης Το Όνομά μου είναι Σπάρτακος παιχτούν, ένας ηγέτης στο ίδιο εξάγωνο με φιλική μονάδα μπορεί να διαταχθεί να αποκοπεί από τη μονάδα και να μετακινηθεί μόνος του. Οι παραπάνω κάρτες έχουν το σύμβο-λο της περικεφαλαίας για να υπενθυμίζουν στους παίκτες ότι ένας ή περισσότε-ροι συνδεδεμένοι ηγέτες μπορούν να διαταχθούν ώστε να μετακινηθούν ξεχωρι-στά, παίζοντας τις κάρτες αυτές. Κάθε συνδεδεμένος ηγέτης που αποκόπτεται από τη μονάδα του και μετακινείται ξεχωριστά, κοστίζει μια διαταγή. Οι υπόλοι-πες διαταγές της κάρτας Διοίκησης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαταγή μονάδων (ακόμη και αυτής από την οποία αποκόπηκε ο ηγέτης), ή μη συνδεδε-μένων ηγετών. Προσέξτε ότι ένας ηγέτης δεν μπορεί να αποκοπεί από μια μονάδα όταν παιχτεί μια κάρτα Διοίκησης «Ηγεσίας».

Ένας ηγέτης με διαταγή μπορεί να αποκοπεί από μια μονάδα που δεν έχει ακόμη μετακινηθεί και να συνδεθεί σε μια άλλη μονάδα. Όταν ένας ηγέτης μετακινηθεί σε εξάγωνο με άλλη μονάδα, η μονάδα με την οποία συνδέεται δεν δέχεται αυτομάτως διαταγή. Ο μόλις συνδεδεμένος ηγέτης δεν μπορεί να μετακινηθεί μαζί με τη μονάδα που μόλις συνδέθηκε, ακόμη κι αν η ίδια η μονάδα δέχτηκε ξεχωριστή διαταγή, δεν μπορεί πλέον ούτε αυτή να μετακινηθεί (μπορεί, ωστόσο, να πολεμήσει).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Είναι πολύ σημαντική η στιγμή σύνδεσης και αποκοπής ηγετών. Μόλις μια μονάδα με συνδεδεμένο ηγέτη δεχθεί εντολή μετακίνησης, ο ηγέτης δεν μπορεί πλέον να αποκοπεί. Μόλις ένας ηγέτης που κινείται συνδεθεί με μια νέα μονάδα, η νέα μονάδα δεν μπορεί να διαταχθεί να μετακι-νηθεί, αλλά η μονάδα (και ο συνδεδεμένος ηγέτης) μπορεί να Πολεμήσει στη θέση της. Σαν παράδειγμα, ο παίκτης επιλέγει μια κάρτα Διοίκησης Διαταγής Τριών Κεντρικών Μονάδων και διατάζει μια μονάδα βαρέως πεζικού, τον συνδεδεμένο ηγέτη και μια μονάδα βαρέως ιππικού στο κεντρικό τμήμα. Αρχικά κινείται η μονάδα βαρέως ιππικού και φτάνει γειτονικά σε μια εχθρική μονάδα. Ο συνδεδεμένος ηγέτης κινείται δεύτερος και αποκόπτεται από

τη μονάδα βαρέως πεζικού, μετακινούμενος στο εξάγωνο με τη μονάδα βαρέως ιππικού, όπου σταματάει την κίνησή του και συνδέεται με τη μονάδα αυτή. Αν η μονάδα βαρέως ιππικού μετακινούνταν δεύτερη, ο συνδεδεμένος ηγέτης θα έπρεπε να μετακινηθεί μαζί της και δεν θα μπορούσε έπειτα να αποκοπεί. Η μονάδα βαρέως πεζικού μετακινείται τρίτη. Η διαταγμένη μονάδα βαρέως ιππικού και ο συνδεδεμένος με αυτή ηγέτης μπορούν τώρα να πολεμήσουν. Η μονάδα βαρέως πεζικού θα μπορούσε επίσης να πολεμήσει αν βρισκόταν γειτονικά σε μια εχθρική μονάδα.

Οι μάχες ελέγχονται και επιλύονται στη σειρά, η μία μετά την άλλη, με τη σειρά της επιλογής σας. Πρέπει να ανακοινώσετε και να επιλύσετε τη μάχη μιας μονάδας, πριν ξεκινήσετε μια νέα μάχη.

Ο αριθμός των απωλειών που δέχεται μια μονάδα δεν επηρεάζει τον αριθμό των ζαριών μάχης που ρίχνει όταν πολεμάει. Μια μονάδα με ένα πλακίδιο παραμένει στην ίδια δύναμη μάχης με μια μονάδα σε πλήρη ισχύ.Εξαίρεση: Οι πολεμιστές μάχονται με περισσότερα ζάρια σε πλήρη ισχύ.

Υπάρχουν δύο είδη μάχης: Μάχη από Απόσταση Κοντινή Μάχη

Μια διατεταγμένη μονάδα μπορεί να εμπλακεί σε ένα μόνο από τα δύο είδη μάχης όταν διαταχθεί, ακόμη κι αν μπορεί να διεξάγει και τα δύο είδη.

Προσέξτε ότι η αλληλουχία των μαχών είναι καθαρά στην επιλογή του ιδιο- κτήτη των μονάδων και μπορεί να αλλάζει μεταξύ Μάχης από Απόσταση και Κοντινής Μάχης από τη μια μονάδα στην επόμενη, κατά τη φάση μαχών.

Και τα δύο είδη μαχών είναι προαιρετικά. Οι διατεταγμένες μονάδες δεν χρειάζεται να εμπλακούν σε Κοντινή Μάχη, ακόμη και αν βρίσκονται γειτονικά σε εχθρικές μονάδες. Εξαίρεση: Μονάδες Πολεμιστών (σελίδα 9).

Μια μονάδα που έχει διαταχθεί δεν χρειάζεται να κάνει μάχη.

Μια μονάδα μπορεί κανονικά να πολεμήσει μια φορά ανά γύρο. Σημείω-ση: Σε μερικές περιπτώσεις, μια μονάδα μπορεί να αποκτήσει Στιγμιαίο Πλεονέκτημα μετά από μια επιτυχημένη Κοντινή Μάχη και έπειτα να κάνει μια επιπλέον επίθεση Κοντινής Μάχης (δείτε Ειδικές Ενέργειες - Στιγμιαίο Πλεονέκτημα). Το πλεονέκτημα αυτό και η επιπλέον μάχη πρέπει να ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει μια νέα μάχη.

Μια μονάδα δεν μπορεί να στοχεύσει και μοιράσει τα ζάρια μάχης της ανάμεσα σε πολλές εχθρικές μονάδες.

Page 10: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

10. ΜΑΧΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ (ΒΟΛΗ)Μόνο οι μονάδες που έχουν όπλα βολής μπορούν να εμπλακούν σε αυτού του είδους τη μάχη. Οι μονάδες βαρέων πολεμικών μηχανών έχουν τη δυνατότητα βολής. Οι περισσότερες μονάδες με σύμβολο πράσινου κύκλου (με ή χωρίς λευκό περίγραμμα) έχουν όπλα βολής. Μόνο τα ελαφριά Άρματα των Βαρβά-ρων δεν έχουν. Οι υπόλοιπες μονάδες μπορεί να ορίζονται ως ικανές για μάχη από απόσταση στους Ειδικούς Κανόνες του κάθε Σεναρίου.

Μια μονάδα με όπλα βολής που μάχεται με μια εχθρική μονάδα μακρύτερα από 1 εξάγωνο μακριά, θεωρείται ότι κάνει Μάχη από Απόσταση (βολή) κατά της εχθρικής μονάδας (της «μονάδας στόχου»). Στην Μάχη από Απόσταση ο στόχος πρέπει να βρίσκεται σε ικανή εμβέλεια και στο οπτικό πεδίο της μονάδας που τη βάλλει.

Διαδικασία Μάχης από Απόσταση (Βολή)1. Ανακοινώστε την μονάδα που βάλλει2. Ελέγξτε την Εμβέλεια3. Ελέγξτε το Οπτικό Πεδίο4. Καθορίστε τις μειώσεις ζαριών μάχης λόγω εδάφους5. Επίλυση Μάχης6. Χτυπήματα7. Εφαρμογή Υποχωρήσεων

1. Ανακοινώστε την Μονάδα που Βάλλει: ανακοινώστε ποιά μονάδα θα διατάξετε να ανοίξει πυρ και τη μονάδα που θα έχει ως στόχο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάθε επίθεση Μάχης από Απόσταση δηλώνεται και επιλύεται στη σειρά η μία μετά την άλλη, με όποια σειρά επιθυμείτε. Πρέπει να ανακοι-νώσετε και να επιλύσετε ολοκληρωτικά την Μάχη από Απόσταση μιας μονάδας πριν ξεκινήσετε με την επόμενη μάχη μιας μονάδας. Ανεξαρτήτως του αριθμού των εχθρικών μονάδων σε εμβέλεια, κάθε Μάχη από Απόσταση εκτελείται από μια μόνο διατεταγμένη μονάδα κατά ενός μόνο εχθρού στο οπτικό πεδίο και στην εμβέλειά της. Πολλαπλές Μάχες από Απόσταση κατά μιας εχθρικής μονάδας πρέπει να εκτελούνται και να επιλύονται στη σειρά η μία μετά την άλλη.

2. Έλεγχος Εμβέλειας: ελέγξτε αν ο στόχος σας βρίσκεται εντός εμβέλειας. Η εμβέλεια είναι η απόσταση μεταξύ της βάλλουσας μονάδας και του στόχου, μετρούμενη σε εξάγωνα. Όταν υπολογίζετε τα εξάγωνα εμβέλειας, συμπερι-λάβετε το εξάγωνο του στόχου, αλλά όχι αυτό της βάλλουσας μονάδας.

ΜΟΝΑΔΑ ΓΙΑ ΜΑΧΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

Ελαφρύ πεζικό, ελαφρύ ιππικό, βοηθητικό πεζικό

Ελαφρύ πεζικό τοξοβόλων και σφενδονιστών

Ελαφρύ ιππικό τοξοβόλων

Βαριά πολεμική μηχανή

ΕΜΒΕΛΕΙΑ

2 εξάγωνα

3 εξάγωνα

3 εξάγωνα

6 εξάγωνα

Η Μάχη από Απόσταση δεν μπορεί να γίνει κατά μιας γειτονικής εχθρικής μονάδας.ΜΙα μονάδα γειτονικά σε εχθρική μονάδα δεν μπορεί να βάλλει κατά άλλης μακρινής, εχθρικής μονάδας. Αν επιλέξει να πολεμήσει, πρέπει να γίνει Κοντινή Μάχη με την γειτονική εχθρική μονάδα.Μια μονάδα στόχος δεν μπορεί να Ανταποδώσει σε μια επίθεση Μάχης από Απόσταση (δείτε Ανταπόδοση).Μια μονάδα στόχος δεν μπορεί να κάνει Αποφυγή σε επίθεση Μάχης από Απόσταση.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΑΧΗΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ: Όλες οι μονάδες Ρωμαίων έχουν διαταχθεί. Η μονάδα ελαφρών τοξοβόλων βάλλει σε εμβέλεια τριών εξαγώνων, ενώ το ελαφρύ ιππικό και το ελαφρύ πεζικό έχουν εμβέλεια δύο. Οι ελαφριοί σφενδονιστές δεν μπορούν να χτυπήσουν επειδή το ΟΠ (Οπτικό Πεδίο) τους εμποδίζεται από άλλη φιλική μονάδα. Υποθέτοντας ότι καμία μονάδα δεν μετακινήθηκε, θα έχουν από δύο ζάρια για την Μάχη από Απόσταση. Αν κάποια από τις μονάδες μετακινήθηκε θα έριχνε ένα ζάρι στη Μάχη από Απόσταση. Η βοηθητική μονάδα δεν μπορεί να χτυπήσει, γιατί είναι γειτονικά σε εχθρική μονάδα. Μπορεί να μπει σε κοντινή μάχη με το εχθρικό ιππικό πριν ή μετά τις μακρινές επιθέσεις των άλλων μονάδων. Ή, αν η εχθρική μονάδα ιππικού καταστραφεί ή υποχωρήσει μετά τα πυρά των άλλων μονάδων, και η βοηθητική μονάδα δεν έχει ακόμη κάνει κοντινή μάχη, μπορεί να έχει την ευκαιρία για μακρινά πυρά.

ΕάφρύΠεζικό

ΕλαφρύΙππικό

Βοηθητικοί

ΕλαφριοίΤοξοβόλοι

ΕλαφριοίΣφενδονιστές

Όχι

Όχι

Page 11: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

3. Ελέγξτε το Οπτικό Πεδίο: ελέγξτε ότι ο στόχος βρίσκεται στο οπτικό σας πεδίο. Η μονάδα πρέπει να μπορεί να «δει» την εχθρική μονάδα που θέλει να χτυπήσει. Αυτό είναι γνωστό σαν «οπτικό πεδίο».

Φανταστείτε μια γραμμή η οποία ξεκινάει από το κέντρο του εξαγώνου με τη μονάδα που επιτίθεται μέχρι το κέντρο του εξαγώνου με τη μονάδα στόχο. Το οπτικό αυτό πεδίο εμποδίζεται μόνο αν ένα εξάγωνο (ή τμήμα ενός εξαγώνου) ανάμεσα στην επιτιθέμενη μονάδα και τον στόχο περιέχει εμπόδιο. Στα εμπόδια περιλαμβάνονται μονάδες ή ηγέτες (ανεξάρτητα αν είναι φιλικά ή εχθρικά), κάποια στοιχεία εδάφους και η άκρη του πεδίου μάχης. Το έδαφος του εξαγώνου της μονάδας στόχου δεν εμποδίζει το οπτικό πεδίο.

Αν η φανταστική γραμμή περνάει από το άκρο ενός ή περισσοτέρων εξαγώ-νων με εμπόδια, το οπτικό πεδίο δεν εμποδίζεται εκτός κι αν τα εμπόδια βρίσκονται και στις δύο πλευρές της γραμμής.

4. Καθορίστε τις μειώσεις ζαριών μάχης λόγω εδάφους (αν υπάρχουν): Μειώστε τον αριθμό των ζαριών μάχης που ρίχνεται, όπως απαιτείται. Οι μειώσεις ζαριών μάχης λόγω εδάφους περιγράφονται στην παράγραφο Εδαφών.

5. Επίλυση Μάχης: ρίξτε τα ζάρι αμάχης και επιλύστε τα αποτελέσματα. Ο αριθμός των ζαριών που ρίχνετε εξαρτάται από το αν η μονάδα έμεινε στη θέση της (δεν μετακινήθηκε) πριν ανοίξει πυρ. Αν η μονάδα δεν μετακινήθη-κε πριν τη βολή, μπορεί να χρησιμοποιήσει 2 ζάρια σε Μάχη από Απόστα-ση. Αν μετακινήθηκε, χρησιμοποιεί μόνο 1.

Εξαιρέσεις:

6. Χτυπήματα στις Μονάδες: η μονάδα που επιτίθεται καταφέρνει 1

Μια βοηθητική μονάδα που μετακινείται κατά δύο εξάγωνα δεν μπορεί να κάνει Μάχη από Απόσταση.Μία μονάδα Βαριάς πολεμικής μηχανής που μετακινείται δεν μπορεί να κάνει Μάχη από Απόσταση.Μια μονάδα ελαφρού άρματος βαρβάρων δεν μπορεί ποτέ να κάνει Μάχη από Απόσταση.

Ένας πράσινος κύκλος καταφέρνει χτύπημα σε μονάδες με σύμβολο πράσινου κύκλου (με ή χωρίς λευκό περίγραμμα).

Ένα μπλε τρίγωνο καταφέρνει χτύπημα σε μονάδες με σύμβολο μπλε τρι- γώνου (με ή χωρίς λευκό περίγραμμα).

Ένα κόκκινο τετράγωνο καταφέρνει χτύπημα σε μονάδες με σύμβολο κόκ- κινου τετραγώνου (με ή χωρίς λευκό περίγραμμα).

Μία σημαία δεν καταφέρνει χτύπημα αλλά μπορεί να προκαλέσει την υποχώρηση μιας μονάδας (δείτε Υποχώρηση).

Αν η επιτιθέμενη μονάδα φέρει το σύμβολο ηγέτη (οι ηγέτες επηρεάζουν την Κοντινή Μάχη αλλά όχι τη Μάχη από Απόσταση), σύμβολο σπαθιού ή σύμβολο μονάδας άλλης εκτός του στόχου, η Μάχη από Απόσταση έχει χάσει τον στόχο της και δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

Αποτέλεσμα χτυπημάτων Μάχης από Απόσταση στις Μονάδες: Για κάθε επιτυ- χημένο χτύπημα, 1 πλακίδιο αφαιρείται από την μονάδα στόχο. Όταν αφαιρεθεί και το τελευταίο πλακίδιο της μονάδας του αντιπάλου, κερδίζετε ένα πλακίδιο Λάβαρου Νίκης. Αν ο παίκτης ρίξει περισσότερα χτυπήματα από τον αριθμό των πλακιδίων της μονάδας του αντιπάλου, τα επιπλέον χτυπήματα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Χτυπήματα σε Ηγέτες: δείτε τον Έλεγχο Απωλειών Ηγέτη.

7. Εφαρμογή Υποχωρήσεων: Δείτε την Παράγραφο Υποχωρήσεων

Μια μονάδα που πολεμάει με μια γειτονική εχθρική μονάδα θεωρείται ότι διεξά- γει Κοντινή Μάχη με την εχθρική μονάδα. Μια μονάδα γειτονικά σε μια εχθρική μονάδα πρέπει να κάνει Κοντινή Μάχη με τη μονάδα αυτή αν θέλει να πολεμή-σει. Δεν μπορεί να κάνει Μάχη από Απόσταση (βολή) κατά της γειτονικής μονάδας ή κατά οποιασδήποτε άλλης εχθρικής μονάδας εντός εμβέλειας.

Διαδικασία Κοντινής Μάχης1. Ανακοίνωση της Κοντινής Μάχης2. (πιθανή) Αποφυγή (επιλογή του αμυνόμενου, δείτε Αποφυγή)3. Καθορισμός μείωσης ζαριών μάχης λόγω εδάφους (αν υπάρχει)4. Ρίξιμο ζαριών μάχης επιτιθέμενου5. Εφαρμογή χτυπημάτων επιτιθέμενου6. Εφαρμογή Υποχωρήσεων7. Πιθανή Στιγμιαία Προώθηση και επιπλέον Κοντινή Μάχη (δείτε Στιγμιαία Προώθηση)8. Αντεπίθεση. Ο αμυνόμενος σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να Αντεπι- τεθεί. Αν γίνει Αντεπίθεση, ο αμυνόμενος εφαρμόζει τυχόν χτυπήματα και επιλύει τις υποχωρήσεις για την αρχική επιτιθέμενη μονάδα.

1. Ανακοίνωση Κοντινής Μάχης: Ανακοινώστε στον αντίπαλό σας ποιά διατεταγμένη μονάδα θα επιτεθεί και ποιά μονάδα είναι ο στόχος. Μια μονάδα πρέπει να είναι γειτονικά σε μια εχθρική μονάδα για να εμπλακεί σε Κοντινή Μάχη.

11. ΚΟΝΤΙΝΗ ΜΑΧΗ

Page 12: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κάθε επίθεση Κοντινής Μάχης δηλώνεται και επιλύεται με μία διατεταγμένη μονάδα κάθε φορά, με τη σειρά της επιλογής σας. Πρέπει να ανακοινώσετε και να επιλύσετε ολοκληρωτικά την Κοντινή Μάχη μιας μονάδας (μαζί με Στιγμιαία Προώθηση, Επιπλέον Κοντινή Μάχη και Αντεπίθεση του αντιπάλου) πριν ξεκινήσετε την επόμενη. Ανεξαρτήτως του αριθμού των φιλικών και εχθρικών μονάδων γειτονικά η μία στην άλλη, κάθε Κοντινή Μάχη εκτελείται με μια μονάδα εναντίον μιας γειτονικής εχθρικής μονάδας. Αν περισσότε-ρες από μια διαταγμένες μονάδες βρίσκονται γειτονικά στην αμυνόμενη μονάδα, κάθε διαταγμένη επίθεση Κοντινής Μάχης επιλύεται ξεχωριστά.

2. Αποφυγή: Κάποιες απμυνόμενες μονάδες επιτρέπεται να κάνουν Αποφυ-γή. Έτσι, μπορούν να ξεφύγουν από την επιτιθέμενη μονάδα, αλλάζοντας την επίλυση της Κοντινής Μάχης (δείτε Ειδικές Ενέργειες - Αποφυγή).

3. Καθορισμός μείωσης ζαριών μάχης λόγω εδάφους (αν υπάρχει):

Μειώστε αναλόγως τον αριθμό των ζαριών μάχης που ρίχνετε. Οι μειώσεις των ζαριών μάχης λόγω εδάφους περιγράφονται στην παράγραφο Εδάφη.

4. Ρίξιμο Ζαριών Μάχης του Επιτιθέμενου: Ρίξτε τα ζάρια μάχης και επι- λύστε τα αποτελέσματά τους. Ο αριθμός των ζαριών μάχης που ρίχνει μια μονάδα στην Κοντινή Μάχη καθορίζεται από το είδος της μονάδας.

Μάχη Πεζών ΜονάδωνΤο ελαφρύ πεζικό, το ελαφρύ πεζικό σφενδονιστών και το ελαφρύ πεζικό τοξοβόλων μπορούν να μείνουν στη θέση τους ή να μετακινηθούν κατά ένα ή δύο εξάγωνα και έπειτα να κάνουν Κοντινή Μάχη με γειτονική εχθρική μονάδα, χρησιμοποιώντας 2 ζάρια μάχης. Δεν καταφέρνουν χτύπημα αν φέρουν αποτέλεσμα σπαθιών στην Κοντινή Μάχη.

Μία βοηθητική μονάδα μπορεί είτε να μείνει στη θέση της είτε να μετακινηθεί κατά ένα εξάγωνο και να κάνει Κοντινή Μάχη με γειτονικό εχθρό με 3 ζάρια μάχης. Αν η μονάδα μετακινηθεί κατά δύο εξάγωνα, δεν μπορεί να κάνει Κοντινή Μάχη. Παρόλο που οι βοηθητικές μονάδες είναι ελαφριές μονάδες καταφέρνουν χτύπημα αν φέρουν αποτέλεσμα σπαθιών στην Κοντινή Μάχη.

Μια μονάδα μεσαίου πεζικού μπορεί είτε να μείνει στη θέση της είτε να μετακινηθεί κατά ένα εξάγωνο και να κάνει Κοντινή Μάχη με γειτονική εχθρική μονάδα, χρησιμοποιώντας 4 ζάρια μάχης.

Μία μονάδα πεζικού πολεμιστών μπορεί είτε να μείνει στη θέση της είτε να με- τακινηθεί κατά ένα ή δύο εξάγωνα και να κάνει Κοντινή Μάχη με γειτονική εχθρική μονάδα, χρησιμοποιώντας 3 ζάρια μάχης. Προσέξτε ότι μια μονάδα πολεμιστών κανονικά κινείται μόνο ένα εξάγωνο, αλλά μπορεί να μετακινηθεί κατά δύο εξάγωνα όταν «επιτίθεται» για Κοντινή Μάχη εναντίον εχθρικής

νάδας. Μια μονάδα πολεμιστών που κινείται κατά δύο εξάγωνα πρέπει να πολεμήσει με Κοντινή Μάχη (αν υπάρχουν πιθανοί στόχοι). Μια μονάδα πολεμιστών με πλήρη ισχύ κάνει Κοντινή Μάχη με 1 επιπλέον ζάρι μάχης και μπορεί να αγνοήσει μία εναντίον της σημαία. Μια μονάδα πολεμιστών χάνει τα πλεονεκτήματα αυτά μόλις χάσει το πρώτο της πλακίδιο, αλλά αυτό ισχύει μόνο όταν δεχτεί επίθεση από εχθρική μονάδα ή διαταχθεί να πολεμήσει στο γύρο του παίκτη της. Προσέξτε, ότι το σημαντικό σημείο είναι ένας πολεμιστής που χάνει πλακίδια σε κοντινή μάχη αλλά μπορεί να Αντεπιτεθεί μπορεί να ρίξει 4 ζάρια κατά του επιτιθέμενου που κατάφερε τις πρώτες απώλειες. Σε επόμενες επιθέσεις, είτε στον ίδιο γύρο είτε σε επόμενους, η μονάδα πολεμιστών θα κάνει Κοντινή Μάχη μόνο με 3 ζάρια.

Μια μονάδα βαρέως πεζικού μπορεί είτε να μείνει στη θέση της είτε να μετακινηθεί κατά ένα εξάγωνο και να κάνει Κοντινή Μάχη με γειτονική εχθρική μονάδα, χρησιμοποιώντας 5 ζάρι αμάχης.

Μία μονάδα βαριάς πολεμικής μηχανής μπορεί να μείνει στη θέση της και να κάνει Κοντινή Μάχη με μια γειτονική εχθρική μονάδα, χρησιμο-ποιώντας 2 ζάρια μάχης. Η πολεμική μηχανή δεν καταφέρνει χτύπημα με αποτέλεσμα σπαθιών, στην Κοντινή Μάχη. Η πολεμική μηχανή δεν μπορεί να μετακινηθεί και να κάνει Κοντινή Μάχη.

Οι μονάδες ελαφρού ιππικού και ελαφρού ιππικού τοξοβόλων μπορούν είτε να μείνουν στη θέση τους είτε να μετακινηθούν κατά ένα, δύο, τρία ή τέσσερα εξάγωνα και να κάνουν Κοντινή Μάχη με μια γειτονική εχθρική μονάδα, χρησιμοποιώντας 2 ζάρια μάχης. Οι μονάδες αυτές δεν καταφέρ-νουν χτύπημα με σύμβολο σπαθιών στην Κοντινή Μάχη.

Οι μονάδες ελαφρού άρματος βαρβάρων μπορούν είτε να μείνουν στη θέση τους είτε να μετακινηθούν κατά ένα, δύο ή τρία εξάγωνα και να κάνουν Κοντινή Μάχη με γειτονική εχθρική μονάδα, χρησιμοποιώντας 2 ζάρια μάχης. Ένα άρμα βαρβάρων σε πλήρη ισχύ κάνει Κοντινή Μάχη με 1 επιπλέον ζάρι μάχης και μπορεί να αγνοήσει μία εναντίον του σημαία. Ένα άρμα βαρβάρων χάνει τα πλεονεκτήματα αυτά όταν χάσει το πρώτο πλακίδιό του, αλλά αυτό ισχύει μόνο όταν δεχτεί επίθεση από εχθρική μονάδα ή διαταχθεί να πολεμήσει στο γύρο του παίκτη της. Προσέξτε, ότι το σημαντικό σημείο είναι ένα άρμα βαρβάρων που χάνει πλακίδια σε κοντινή μάχη αλλά μπορεί να Αντεπιτεθεί μπορεί να ρίξει 3 ζάρια κατά του επιτιθέμενου που κατάφερε τις πρώτες απώλειες. Σε επόμενες επιθέσεις, είτε στον ίδιο γύρο είτε σε επόμενους, η μονάδα άρματος βαρβάρων θα κάνει Κοντινή Μάχη μόνο με 3 ζάρια.

Μάχη Έφιππων Μονάδων

Page 13: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Μάχη Μονάδας ΚαμήλαςΜία μονάδα καμήλας (κανονική ή θωρακισμένη) μπορεί είτε να μείνει στη θέση της, είτε να μετακινηθεί κατά ένα ή δύο εξάγωνα και να κάνει Κοντινή Μάχη με γειτονική εχθρική μονάδα, χρησιμοποιώντας 3 ζάρια μάχης. Όταν Αντεπιτίθεται σε Κοντινή Μάχη (ή παίζοντας την κάρτα Πρώτο Χτύπημα), μια μονάδα καμήλας ρίχνει μόνο 2 ζάρια μάχης. Μια θωρακισμένη καμήλα μπορεί να αγνοήσει ένα χτύπημα σπαθιού εναντίον της, σε Κοντινή Μάχη.

Καμήλες εναντίον Αρμάτων και Ιππικού: Στα άλογα δεν αρέσει η μυρωδιά από τις καμήλες και συνεπώς ισχύουν οι εξής κανόνες. Όταν μια μονάδα ιππικού ή άρματος βρεθεί σε Κοντινή Μάχη με μονάδα καμήλας, η μονάδα μπορεί να αγνοήσει ένα χτύπημα μπλε τριγώνου. Αν η μονάδα ιππικού ή άρματος υποχρεω-θεί να υποχωρήσει κατά τη μάχη με μια μονάδα καμήλας, πρέπει να υποχωρήσει ένα επιπλέον εξάγωνο για κάθε σημαία που έριξε η μονάδα καμήλας.

Μάχη Βαρέως ΆρματοςΜία μονάδα βαρέως άρματος μπορεί είτε να μείνει στη θέση της, είτε να μετακινηθεί κατά ένα ή δύο εξάγωνα και έπειτα να κάνει Κοντινή Μάχη με μία γειτονική εχθρική μονάδα, χρησιμοποιώντας 4 ζάρια μάχης. Όταν Αντεπιτίθε-ται σε Κοντινή Μάχη (ή παίζοντας την κάρτα Πρώτου Χτυπήματος), μια μονάδα βαρέως άρματος ρίχνει μόνο 3 ζάρια μάχης. Μια μονάδα βαρέως άρματος μπορεί να αγνοήσει ένα σπαθί που έχει ριχτεί εναντίον της σε Κοντινή Μάχη.

Μάχη ΕλεφάντωνΜια μονάδα ελέφαντα μπορεί είτε να μείνει στη θέση της, είτε να μετακινη-θεί κατά ένα ή δύο εξάγωνα και έπειτα να κάνει Κοντινή Μάχη με μία γειτονική εχθρική μονάδα. Στην Κοντινή Μάχη, μια μονάδα ελέφαντα ρίχνει τον ίδιο αριθμό ζαριών μάχης με αυτά που κανονικά θα έριχνε εναντί-ον της η μονάδα στην οποία ο ελέφαντας επιτίθεται.

Όταν μια μονάδα ελέφαντα Αντεπιτίθεται αφού δεχτεί επίθεση σε Κοντινή Μάχη θα ρίξει τον ίδιο αριθμό ζαριών με αυτά που κανονικά θα έριχνε η μονάδα στην οποία ο ελέφαντας επιτίθεται. (Ο ελέφαντας δεν χρησιμοποιεί τυχόν «επιπλέον» ζάρια που κερδίζει η επιτιθέμενη μονάδα).

Μία μονάδα μεσαίου ιππικού μπορεί είτε να μείνει στη θέση της, είτε να μετακινηθεί κατά ένα, δύο ή τρία εξάγωνα και να κάνει Κοντινή Μάχη με μια γειτονική μονάδα εχθρού, χρησιμοποιώντας 3 ζάρια μάχης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ: Ο παίκτης διατάζει δύο μη υποστη-ριζόμενες μονάδες (μονάδα μεσαίου ιππικού και μονάδα βαρέως πεζικού). Βρίσκονται γειτονικά σε μια μη υποστηριζόμενη πλήρους ισχύος εχθρική μονάδα πολεμιστών. Ο παίκτης επιλέγει να κάνει Κοντινή Μάχη με τη μονάδα πολεμιστών, χρησιμοποιώντας πρώτα το μεσαίο ιππικό. Η μονάδα ιππικού ρίχνει τρία ζάρια και πετυχαίνει ένα χτύπημα μπλε τριγώνου και μια σημαία. Η μονάδα πολεμιστών χάνει ένα πλακίδιο, αλλά επιλέγει να αγνοήσει την σημαία ώστε να Αντεπιτε-θεί. Η μονάδα πολεμιστών ρίχνει τέσσερα ζάρια (παρόλο που έχασε ένα πλακίδιο στη μάχη αυτή) μιας και ξεκίνησε τη μάχη με πλήρη ισχύ. Οι πολεμιστές ρίχνουν ένα σπαθί και μια σημαία, καταφέρνοντας την απώλεια ενός πλακιδίου στο μεσαίο ιππικό, υποχρεώνοντάς το να υποχω-ρήσει κατά 3 εξάγωνα. Η πρώτη Κοντινή Μάχη ολοκληρώνεται.

Επειδή η μονάδα Πολεμιστών δεν είναι πλέον στην πλήρη ισχύ της, οι πολεμιστές δεν μπορούν να αγνοήσουν την πρώτη σημαία και πρέπει να πολεμήσουν με τρία μόνο ζάρια στις επόμενες μάχες. Η μονάδα βαρέως πεζικού τώρα ξεκινάει Κοντινή Μάχη κατά της μονάδας πολεμιστών, ρίχνοντας πέντε ζάρια και καταφέρνοντας ένα χτύπημα σπαθιών, ένα χτύπημα μπλε τριγώνου και μια σημαία. Η μονάδα πολεμιστών χάνει δύο επιπλέον πλακίδια και πρέπει να υποχωρήσει κατά 2 εξάγωνα μιας και δεν μπορεί να αγνοήσει τη σημαία. Η νικητή-ρια μονάδα βαρέως πεζικού μπορεί να χρησιμοποιήσει την Στιγμιαία Προώθηση στο κενό εξάγωνο, μετά την επιτυχημένη Κοντινή Μάχη.

Μια μονάδα βαρέως ιππικού (κανονικό ή θωρακισμένο) μπορεί είτε να μείνει στη θέση της, είτε να μετακινηθεί κατά ένα ή δύο εξάγωνα και να κάνει Κοντινή Μάχη με μια γειτονική μονάδα εχθρού, χρησιμοποιώντας 4 ζάρια μάχης. Μια θωρακισμένη μονάδα ιππικού μπορεί να αγνοήσει ένα αποτέλεσμα σπαθιού που έχει ριχτεί εναντίον της σε Κοντινή Μάχη.

ΒαρύΠεζίκό

ΜεσαίοΙππικό

Πολεμιστές

Page 14: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Ειδικές Περιπτώσεις:Ελέφαντας εναντίον ελέφαντα - ρίξτε 3 ζάρια.Ελέφαντας εναντίον ηγέτη - ρίξτε 1 ζάρι.Ελέφαντας εναντίον μονάδας πολεμιστών - ρίξτε 3 ζάρια.Ελέφαντας εναντίον μονάδας βαρέως άρματος - ρίξτε 3 ζάρια.Ελέφαντας εναντίον μονάδας καμήλας - ρίξτε 3 ζάρια.

Ένας ηγέτης δεν αλλάζει τα ζάρια Κοντινής Μάχης μιας μονάδας ελέφα-ντα (οι περικεφαλαίες δεν καταφέρνουν χτυπήματα).

Κάθε σύμβολο σπαθιού στη ζαριά ενός ελέφαντα σε Κοντινή Μάχη κατα- φέρνει 1 χτύπημα. Επιπλέον, κάθε ζάρι μάχης που φέρνει χτύπημα σπαθιού ρίχνεται ξανά για πιθανά επιπλέον χτυπήματα συμβόλων και σπαθιών ή αποτελέσματα σημαίας. Σημείωση: Με άλλα λόγια, συνεχίζετε να ρίχνετε το ζάρι αυτό μέχρι να μην εμφανιστεί πλέον σύμβολο σπαθιού! Προσέξτε να σημειώνετε τον συνολικό αριθμό σημαιών και χτυπημάτων καθώς ρίχνετε ξανά τα ζάρια. Όλα τα χτυπήματα και οι υποχωρήσεις που έχουν γίνει εφαρμό-ζονται μόνο αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι επιπλέον ζαριές.

Ωστόσο, αν ο ελέφαντας επιτίθεται σε μια μονάδα η οποία, λόγω εδάφους ή δικής της ικανότητας, μπορεί να αγνοήσει χτυπήματα σπαθιών, δεν τα ρίχνει ξανά.

Έτσι, αν ένας ελέφαντας επιτίθεται σε Πεζή μονάδα σε οχυρωμένο καταυλι-σμό (ανγωόντας έτσι μια σημαία και ένα σπαθί), το «πρώτο» σπαθί που θα ρίξει ο ελέφαντας δεν είναι χτύπημα, ούτε ρίχνεται ξανά. Αν ο ελέφαντας ρίξει 2 ή περισσότερα σπαθιά, αυτά πέρα από το πρώτο είναι χτυπήματα και ρίχνονται ξανά. Μιας και οι ελέφαντες αγνοούν όλα τα χτυπήματα σπαθιών, αν ένας Ελέφαντας επιτίθεται σε άλλο Ελέφαντα, οποιαδήποτε χτυπήματα σπαθιών αγνοούνται. (Δεν ρίχνονται ξανά.)

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Μια μονάδα ελέφαντα επιτίθεται σε μια μη υποστηριζόμενη πλήρους ισχύος μονάδα ελαφρού πεζικού που δεν κάνει Αποφυγή. Ο ελέφαντας ρίχνει δύο ζάρια επειδή βρίσκεται σε Κοντινή Μάχη με μονάδα ελαφρού πεζικού. Η μονάδα ελέφαντα καταφέρνει ένα χτύπημα πράσινου κύκλου και ένα χτύπημα σπαθιού. Το ζάρι που έφερε το χτύπημα σπαθιού ρίχνεται ξανά και καταφέρνει άλλο ένα χτύπημα σπαθιού. Το ζάρι ρίχνεται και για τρίτη φορά, φέρνοντας μια σημαία. Το ζάρι δεν ρίχνεται ξανά, και υπολογίζεται η συνολική ζημιά στην μονάδα πεζικού. Ένα χτύπημα πράσινου κύκλου, δύο χτυπήματα

Μεσαίο Πεζικό Βαρύ Πεζικό

Ελαφρύ ΠεζικόΒοηθητική

Μονάδα Πολεμιστές

Βαρύ ΠεζικόΠεζικό Ελαφρών

Τοξοβόλων Άρμα

Άρμα

Ελέφαντας

Page 15: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

σπαθιών και μια σημαία υποχώρησης. Η σκληρά χτυπημένη μονάδα πεζικού χάνει τρία από τα τέσσερα της πλακίδια και πρέπει να υποχωρήσει μέχρι τη μέγιστη επιτρεπτή της μετακίνηση, δηλαδή κατά δύο εξάγωνα. Η μονάδα ελέφαντα μπορεί να κάνει Στιγμιαία Προώθηση στο κενό πλέον εξάγωνο.

Ελέφαντες εναντίον Ιππικού και Αρμάτων: Τα άλογα τρομάζουν εύκολα από τους ελέφαντες, στη μάχη, και συνεπώς ισχύουν οι εξής κανόνες. Όταν μια μονάδα ιππικού ή άρματος βρεθεί σε Κοντινή Μάχη με μια μονάδα ελέφαντα, ο ελέφαντας μπορεί να αγνοήσει ένα χτύπημα κόκκινου τετραγώνου και μια

σημαία. Όταν μια μονάδα ιππικού ή άρματος υποχρεωθεί να υποχωρήσει κατά τη μάχη με μονάδα ελέφαντα, πρέπει να υποχωρήσει ένα επιπλέον εξάγωνο για κάθε σημαία που έριξε η μονάδα ελέφαντα

Ηγέτες σε Κοντινή ΜάχηΟι ηγέτες εμπλέκονται στη μάχη διαφορετικά από ότι οι μονάδες. Ένας ηγέτης δεν μπορεί να πολεμήσει αν είναι μόνος του σε ένα εξάγωνο. Ωστόσο, ένας ηγέτης εμπνέει τις συνδεδεμένες ή γειτονικές φιλικές μονάδες που επιτίθενται, ή Αντεπιτίθενται σε Κοντινή Μάχη. Αν ένας φιλικός ηγέτης είναι συνδεδεμένος ή γειτονικά με μια μαχόμενη μονάδα, η μονάδα καταφέρνει ένα χτύπημα για κάθε σύμβολο περικεφαλαίας ηγέτη στα ζάρια μάχης της, ανεξαρτήτως του είδους της μονάδας στην οποία επιτίθεται.

Εξαίρεση: Ο ηγέτης δεν μεταβάλλει τα ζάρια Κοντινής Μάχης μιας μονά- δας ελέφαντα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΟΝΤΙΝΗΣ ΜΑΧΗΣ: Ο Ρωμαίος έχει χρησιμοποιήσει μια κάρτα διοίκησης «Εμπνευσμένη Ηγεσία» για να διατάξει τις παραπάνω πέντε μονάδες Ρωμαίων. Όλες οι μετακινήσεις ολοκληρώνονται πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε Κοντινή Μάχη. Προσέξτε ότι οι παραπάνω διαδρομές απαιτούν αρχική μετακίνηση του ελαφρού ιππικού (αλλιώς δεν θα μπορούσε να μετακινηθεί μέσα από τα εξάγωνα Β και C). Για το παράδειγμα αυτό, οι αμυνόμενες μονάδες που μπορούν να εκτελέσουν Αποφυγή, δεν το κάνουν. Οι μονάδες επίσης αγνοούν τυχόν αποτελέσματα σημαίας τα οποία μπορούν να αγνοήσουν. Ο Καρχηδόνιος ελπίζει να καταφέρει να Αντεπιτεθεί.

Α: Η βοηθητική μονάδα μετακινήθηκε κατά δύο εξάγωνα ώστε να κάνει Κοντινή Μάχη. Εναλλακτικά θα μπορούσε να μετακινηθεί κατά ένα μόνο εξάγωνο και να εκτελέσει Μάχη από Απόσταση με ένα ζάρι.

Β: Η μονάδα πολεμιστών μετακινείται κατά δύο εξάγωνα και μπορεί να πολεμήσει είτε με το βαρύ ιππικό, είτε με το βαρύ πεζικό. Ο Ρωμαίος επιλέγει μάχη με τη μονάδα βαρέως ιππικού. Οι πολεμιστές του είναι σε πλήρη ισχύ, οπότε ρίχνουν 4 ζάρια. Καταφέρνουν χτυπήματα με κόκκινα τετράγωνα, σπαθιά και σύμβολα ηγέτη (μιας και είναι συνδεδεμένοι με ηγέτη). Αν φέρουν δύο ή περισσό-τερες σημαίες, θα υποχρεώσουν τον αντίπαλο σε υποχώρηση. Προσέξτε ότι η υποχρέωση σε υποχώρηση είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του να επιτεθείτε πρώτος σε Κοντινή Μάχη. Αν η αμυνόμενη μονάδα υποχρεωθεί να υποχωρήσει, τότε δεν αντεπιτίθεται. Οι πολεμιστές καταφέρνουν 2 χτυπήματα, αλλά όχι σημαίες. Το ιππικό χάνει 2 πλακίδια, αλλά επιζεί και μπορεί να Αντεπιτε-θεί με 4 ζάρια μάχης. Καταφέρνει χτυπήματα με μπλε τρίγωνα και σπαθιά, αλλά χρειάζεται τέσσερις σημαίες για να προκαλέσει υποχώρηση.

C: Ο ελέφαντας μπορεί να πολεμήσει με το βαρύ πεζικό, με 5 ζάρια μάχης, ή με το ελαφρύ πεζικό τοξοβόλων εμ 2 ζάρια. Έχοντας την ευκαιρία να

στρέψει το βαρύ πεζικό, ο Ρωμαίος επιτίθεται στη μονάδα αυτή και ρίχνει 5 ζάρια. Καταφέρνει χτυπήματα μόνο με κόκκινα τετράγωνα και σπαθιά (οι Ηγέτες δεν δίνουν πλεονέκτημα στους Ελέφαντες στην Κοντινή Μάχη, οπότε τα σύμβολα περικεφαλαίας δεν υπολογίζονται).Ο ελέφαντας θα υποχρεώσει σε υποχώρηση με δύο ή περισσότερες σημαίες. Το αποτέλεσμα είναι 1 χτύπημα κόκκινου τετράγωνου, 2 χτυπήματα σπαθιού και 1 σημαία. Ο ελέφαντας ρίχνει ξανά τα 2 ζάρια που έφεραν σπαθιά, αλλά χωρίς να καταφέ-ρει επιπλέον χτυπήματα ή σημαίες. Το βαρύ πεζικό χάνει 3 από τα 4 πλακίδιά του λόγω των παραπάνω δύο χτυπημάτων. Ο Καρχηδόνιος αγνοεί την υποχώρηση από τη σημαία, μιας και το βαρύ πεζικό υποστηρίζεται (υπάρχουν δύο γειτονικές φιλικές μονάδες). Το βαρύ πεζικό αντεπιτίθεται με 5 ζάρια (ακόμη κι αν έχει παραμείνει με 1 μόνο πλακίδιο). Η μονάδα των Καρχηδονί-ων χτυπάει μόνο με κόκκινα τετράγωνα (τα χτυπήματα σπαθιών δεν έχουν αποτέλεσμα στους ελέφαντες), και τυχόν αποτέλεσμα σημαίας προκαλεί πανικό και υποχώρηση στους ελέφαντες.

D: Το ελαφρύ ιππικό πολεμάει με το ελαφρύ πεζικό τοξοβόλων και καταφέρ-νει χτυπήματα μόνο με πράσινους κύκλους (τα σπαθιά δεν καταφέρνουν χτυπήματα) και προκαλεί υποχώρηση με δύο σημαίες. Η αμυνόμενη μονάδα ελαφρού πεζικού τοξοβόλων μπορεί να αγνοήσει μια σημαία επειδή υποστηρίζεται και αν δεν υποχωρήσει, Αντεπιτίθεται με δύο ζάρια, καταφέρνοντας χτυπήματα μόνο με πράσινους κύκλους ή υποχωρήσεις με δύο ή περισσότερες σημαίες.

Ε: Η μονάδα βαρέως άρματος μάχεται με τη μονάδα βαρέως άρματος των Καρχηδονίων, με 4 ζάρια. Καταφέρνει χτυπήματα με κόκκινα τετράγωνα και σπαθιά, και προκαλεί υποχώρηση με οποιαδήποτε σημαία (τα άρματα δεν υποστηρίζονται και δεν έχουν ηγέτη για ηθικό). Το αμυνόμενο άρμα μπορεί να αγνοήσει ένα χτύπημα σπαθιού και αν μπορέσει να αντεπιτεθεί, θα ρίξει 3 ζάρια.

Μια μονάδα Ελέφαντα αγνοεί όλα τα χτυπήματα σπαθιών που έχουν ριχτεί εναντίον της σε Κοντινή Μάχη.

Μια μονάδα Ελέφαντα δεν κερδίζει τα πλεονεκτήματα κοντινής μάχης ή ηθικού από έναν συνδεδεμένο ηγέτη ή το πλεονέκτημα κοντινής μάχης από έναν ηγέτη σε γειτονικό εξάγωνο.

Page 16: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Καταφέρνοντας ΧτυπήματαΣτην Κοντινή Μάχη, η επιτιθέμενη μονάδα καταφέρνει 1 χτύπημα για κάθε σύμβολο ζαριού που αντιστοιχεί στη μονάδα στόχο. Δεν έχει σημασία αν το σύμβολο έχει λευκό περίγραμμα ή όχι.

Ένας πράσινος κύκλος καταφέρνει ένα χτύπημα σε μονάδες οποιουδήποτε είδους με σύμβολο πράσινου κύκλου.

Ένα μπλε τρίγωνο καταφέρνει ένα χτύπημα σε μονάδες οποιουδήποτε είδους με σύμβολο μπλε τριγώνου.

Ένα κόκκινο τετράγωνο καταφέρνει ένα χτύπημα σε μονάδες οποιουδή-ποτε είδους με σύμβολο κόκκινου τετραγώνου.

ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΗ ΜΑΧΗ

Α: Στη μάχη Α οι ελέφαντες επιτέθηκαν στο βαρύ ιππικό και κατάφεραν ένα αποτέλεσμα σημαίας. Οι μονάδες βαρέως ιππικού κανονικά υποχω-ρούν κατά 2 εξάγωνα, αλλά αν δεχθούν επίθεση από ελέφαντες, υποχω-ρούν κατά 3 εξάγωνα. Στην παραπάνω εικόνα φαίνονται μερικές επιλογές υποχώρησης. Μιας και δεν μπορεί να υποχωρήσει σε όλη την απόσταση, χάνει ένα πλακίδιο. Η μονάδα ελεφάντων των Ρωμαίων, επιλέγει Στιγμιαία Προώθηση στο κενό πλέον εξάγωνο και δεν εκτελεί επιπλέον Κοντινή Μάχη.

Β: Στη μάχη Β, η μονάδα Ρωμαίων πολεμιστών καταφέρνει δύο αποτελέ-σματα σημαίας στον ελέφαντα των Καρχηδονίων, οπότε αυτός πρέπει να Αφηνιάσει και να υποχωρήσει κατά δύο εξάγωνα. Προσέξτε ότι οι δύο φιλικές μονάδες πίσω από τον ελέφαντα δεν παρέχουν υποστήριξη (αύξηση ηθικού) μιας και οι μονάδες ελεφάντων δεν δέχονται, αλλά

νο παρέχουν υποστήριξη. Αρχικά αφηνιάζει κατά όλων των γειτονικών εξαγώ-νων, στην περίπτωση αυτή κατά πέντε μονάδων. Ο Ρωμαίος ρίχνει δύο ζάρια, το κάθε ένα για πιθανές απώλειες των μονάδων στα εξάγωνα Χ και Υ, καθώς ο αντίπα-λός του ρίχνει για τις τρεις μονάδες Ρωμαίων που είναι γειτονικά στον αφηνιασμένο ελέφαντα. (Προσέξτε ότι ο ελέφαντας των Ρωμαίων που φαίνεται στο παράδειγμα έχει ήδη εκτελέσει Στιγμιαία Προώθηση στο εξάγωνο που επιτέθηκε και έτσι αποφεύγει τον δεύτερο αφηνιασμένο ελέφαντα.) Αν η μονάδα Ρωμαίων πολεμιστών χτυπηθεί, ο συνδεδεμένος ηγέτης πρέπει να κάνει έναν έλεγχο απώλειας ηγέτη. Μετά το ρίξιμο ζαριών και για τα πέντε εξάγωνα, ο ελέφαντας υποχωρεί. Μιας και η διαδρομή υποχώρησής του είναι αποκλεισμένη, παραμένει στη θέση του και οι δύο φιλικές μονάδες που τον εμποδίζουν δέχονται από δύο χτυπήματα η κάθε μία (ένα για κάθε εξάγωνο στο οποίο δεν μπορεί να υποχωρήσει ο ελέφαντας). Ο ελέφαντας των Καρχηδονίων μπορεί πλέον να Αντεπιτεθεί κατά της μονάδας Πολεμιστών.

Στην Κοντινή Μάχη κάθε σύμβολο σπαθιών που έχει ριχτεί, είναι ένα χτύπημα (με μερικές εξαιρέσεις).

Στην Κοντινή Μάχη καταφέρνετε ένα χτύπημα για κάθε σύμβολο περικε-φαλαίας ηγέτη, αν ένας φιλικός ηγέτης είναι συνδεδεμένος ή γειτονικά στην μαχόμενη μονάδα, ανεξαρτήτως είδους της μονάδας που δέχεται την επίθεση. Εξαίρεση: οι ελέφαντες δεν κερδίζουν το πλεονέκτημα αυτό από τους ηγέτες, κατά την Κοντινή Μάχη.

Μια σημαία δεν καταφέρνει χτύπημα, αλλά μπορεί να προκαλέσει την υποχώρηση της εχθρικής μονάδας (δείτε Υποχώρηση).

Ελαφρύ Ιππικό

ΒαρύΆρμα

Βαρύ ΙππικόΕλέφαντας Πολεμιστής

Page 17: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Εξαιρέσεις:

Αποτέλεσμα Χτυπημάτων κατά την Κοντινή ΜάχηΓια κάθε επιτυχημένο χτύπημα, 1 πλακίδιο αφαιρείται από τη μονάδα στόχο. Όταν αυτό είναι το τελευταίο πλακίδιο της μονάδας, αυτή αφαιρείται. Η μονάδα έχει καταστραφεί και κερδίζετε ένα πλακίδιο Λαβάρου Νίκης. Αν ένας παίκτης ρίξει περισσότερα χτυπήματα από τα εναπομείναντα πλακίδια της εχθρικής μονάδας, τα επιπλέον χτυπήματα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Χτυπήματα σε Ηγέτες - δείτε Έλεγχος Απωλειών Ηγέτη

6. Εφαρμογή Υποχωρήσεων: Δείτε την παράγραφο Υποχώρηση.

7. Πιθανή Στιγμιαία Προώθηση και Επιπλέον Κοντινή Μάχη: δείτε Στιγμιαία Προώθηση.

8. Αντεπίθεση: Στην Κοντινή Μάχη, η αμυνόμενη εχθρική μονάδα, μπορεί να Αντεπιτεθεί κατά της επιτιθέμενης μονάδας, αν ένα ή περισσότερα πλακίδιά της έχουν επιζήσει από την αρχική επίθεση Κοντινής Μάχης και αν η αμυνόμενη μονάδα δεν υποχώρησε από το εξάγωνό της.

Αν η αμυνόμενη μονάδα υποχρεωθεί να υποχωρήσει, δεν μπορεί να Αντεπι-τεθεί, ακόμη κι αν η κίνηση υποχώρησης αφήσει την μονάδα σε εξάγωνο επίσης γειτονικό στην επιτιθέμενη μονάδα.

Οι υποχωρήσεις επιλύονται μόνο μετά την επίλυση χτυπημάτων και την αφαίρε-ση πλακιδίων από την επηρεασμένη μονάδα. Για κάθε σημαία που ρίχτηκε εναντίον της μονάδας στόχου, αυτή μετακινείται προς τα πίσω (προς την πλευρά της) στο πεδίο μάχης. Μια μετακίνηση γίνεται με τον μέγιστο αριθμό εξαγώνων που μπορεί να μετακινηθεί η μονάδα αν διαταχθεί.

Εξαιρέσεις: Οι πολεμιστές υποχωρούν κατά 2 εξάγωνα. Οι ελέφαντες και οι

βοηθητικές μονάδες υποχωρούν κατά 1 εξάγωνο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: μία μονάδα ελαφρού ιππικού δέχεται αποτέλεσμα μιας σημαίας και κανονικά υποχωρεί με την μέγιστή του μετακίνηση των 4 εξαγώνων. Αν δύο σημαίες εμφανιζόντουσαν, η μονάδα ελαφρού ιππικού θα έπρεπε να υποχωρήσει κατά 8 εξάγωνα! Μια μονάδα ελαφρού πεζικού υποχωρεί κατά 2 εξάγωνα για κάθε εναντίον της σημαία. Αν ριχτούν τρεις σημαίες κατά του ελαφρού πεζικού, αυτό θα πρέπει να υποχωρήσει κατά έξι εξάγωνα.

Ο παίκτης που ελέγχει τη μονάδα αποφασίζει σε ποιό εξάγωνο θα υποχωρήσει η μονάδα, ακολουθώντας τους παρακάτω κανόνες:

Αν η αμυνόμενη μονάδα δεν κατάφερε να εκτελέσει την απαιτούμενη υποχώρηση, μπορεί να Αντεπιτεθεί, αρκεί να της έχει απομείνει τουλάχι-στον ένα πλακίδιο μετά την εφαρμογή των απωλειών (δείτε Υποχώρηση).

Κατά την Αντεπίθεση, η μονάδα υπολογίζει τυχόν μειώσεις ζαριών μάχης λόγω εδάφους, και επιλύει την Αντεπίθεση (ρίξιμο ζαριών και εφαρμογή χτυπημάτων και υπόχωρήσεων) όπως και ο επιτιθέμενος.

Ειδικές Περιπτώσεις:

Μια μονάδα πρέπει πάντοτε να υποχωρεί προς την πλευρά του ταμπλό, του παίκτη που την ελέγχει, ανεξαρτήτως της διεύθυνσης από την οποία προήλθε η επίθεση. Οι μονάδες ποτέ δεν υποχωρούν πλαγίως.

Το έδαφος που δεν είναι αδιαπέραστο δεν επηρεάζει τις μετακινήσεις υποχώρησης, και συνεπώς μια μονάδα που υποχωρεί μπορεί να περάσει

Αντεπίθεση ελέφαντα εναντίον ελέφαντα - ρίξτε 3 ζάρια.

Αντεπίθεση ελέφαντα εναντίον μονάδας πολεμιστών - ρίξτε 3 ζάρια.

Αντεπίθεση Ελέφαντα εναντίον μονάδας βαρέως άρματος - ρίξτε 3 ζάρια.

Αντεπίθεση Βαρέως Άρματος - ρίξτε 3 ζάρια.

Οι καμήλες και οι θωρακισμένες καμήλες ρίχνουν 2 ζάρια στην Αντεπίθεση.

Οι μονάδες πολεμικών μηχανών και οι μονάδες με πράσινο κύκλο χωρίς λευκό περίγραμμα (ελαφρύ πεζικό, ελαφρύ πεζικό τοξοβόλων και σφενδονιστών, ελαφρύ ιππικό και ελαφρύ ιππικό τοξοβόλων) δεν καταφέρνουν χτύπημα με σύμβολο σπαθιού στην Κοντινή Μάχη.

Οι μονάδες Ιππικού αγνοούν ένα χτύπημα σπαθιού στην Κοντινή Μάχη.

Οι μονάδες ελεφάντων αγνοούν όλα τα χτυπήματα σπαθιών στην Κοντι- νή Μάχη και ένα χτύπημα κόκκινου τετραγώνου από μονάδες ιππικού ή αρμάτων, στην Κοντινή Μάχη.

Ένας ηγέτης δεν μεταβάλει τα ζάρια μάχης μιας μονάδας ελέφαντα, κατά την Κοντινή Μάχη.

Οι μονάδες καμηλών αγνοούν ένα χτύπημα μπλε τριγώνου από ιππικό ή άρμα, κατά την Κοντινή Μάχη.

Οι μονάδες θωρακισμένων καμηλών αγνοούν ένα χτύπημα σπαθιού και ένα χτύπημα μπλε τριγώνου από ιππικό ή άρμα, κατά την Κοντινή Μάχη.

Οι μονάδες θωρακισμένου βαρέως ιππικού αγνοούν ένα χτύπημα σπα- θιού, κατά την Κοντινή Μάχη.

12. ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ

Page 18: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

από ένα δάσος, ποτάμι κλπ, χωρίς να σταματήσει. Ωστόσο, τα αδιαπέρα-στα εδάφη εμποδίζουν την υποχώρηση.

Μια μονάδα δεν μπορεί να υποχωρήσει σε εξάγωνο όπου ήδη υπάρχει άλλη μονάδα (ανεξαρτήτως αν είναι φιλική ή εχθρική).

Ένας συνδεδεμένος ηγέτης πρέπει να υποχωρήσει με τη μονάδα του, αν η μονάδα υποχρεωθεί να υποχωρήσει.

Μια μονάδα χωρίς συνδεδεμένο ηγέτη μπορεί να υποχωρήσει σε εξάγω-νο που περιέχει μη συνδεδεμένο φιλικό ηγέτη (δηλαδή ηγέτη μόνο του στο εξάγωνο). Ο ηγέτης αμέσως συνδέεται με τη μονάδα και η υποχώρη-ση της μονάδας σταματάει στο εξάγωνο του ηγέτη. Η μονάδα αγνοεί τυχόν επιπλέον μετακίνηση υποχώρησης.

Αν μια μονάδα δεν μπορεί να υποχωρήσει επειδή η διαδρομή υποχώρη-σης καταλαμβάνεται από μονάδες (φιλικές ή εχθρικές), εχθρικό ηγέτη που είναι μόνος του σε ένα εξάγωνο, ή υποχρεωθεί να υποχωρήσει εκτός πεδίου μάχης ή σε αδιαπέραστο έδαφος, αφαιρείται ένα πλακίδιο από τη μονάδα για κάθε εξάγωνο μετακίνησης υποχώρησης που έπρεπε να γίνει και η μονάδα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει. Αν μια μονάδα μπορεί να υποχωρήσει (πρώτο σημείο) χωρίς να δεχτεί απώλειες πλακιδίων, πρέπει να επιλέξει τη διαδρομή αυτή, αντί μιας μέσω της οποίας έχει απώλειες.

Μια μονάδα μπορεί να αγνοήσει μια σημαία όταν ένας ηγέτης είναι συν- δεδεμένος σε αυτή (ηγέτης στο ίδιο εξάγωνο με τη μονάδα). Αν η μονάδα χάσει ένα ή περισσότερα πλακίδια, ο ηγέτης πρέπει να επιζήσει του ελέγχου απωλειών ηγέτη, για να μπορέσει η μονάδα να αγνοήσει μια σημαία.

Μια μονάδα μπορεί να αγνοήσει μια σημαία όταν υποστηρίζεται από δύο φιλικές μονάδες. Οι μονάδες υποστήριξης μπορεί να βρίσκονται σε οποιαδήποτε δύο γειτονικά με την μονάδα εξάγωνα.

Ένας ηγέτης, μόνος σε ένα εξάγωνο, μπορεί να λειτουργήσει σαν γειτονι-κή μονάδα υποστήριξης παρέχοντας ότι και μια κανονική μονάδα.

Κάποια εδάφη επιτρέπουν στην αμυνόμενη μονάδα να αγνοήσει μια σημαία (δείτε Εδάφη).

Οι μονάδες πολεμιστών πλήρους ισχύος, μπορούν να αγνοήσουν μια σημαία.

Οι ελέφαντες μπορούν να ενεργήσουν σαν μονάδα υποστήριξης, αλλά δεν δέχονται υποστήριξη από άλλες μονάδες ή ηγέτες.

Προσέξτε ότι η αγνόηση ενός αποτελέσματος σημαίας είναι επιλογή του παίκτη. Ο παίκτης μπορεί αν θέλει να δεχθεί το αποτέλεσμα της σημαίας (απομακρύνοντας έτσι τη μονάδα του από τον κίνδυνο). Αν περισσότερα από ένα αποτελέσματα σημαίας μπορούν να αγνοηθούν, ο παίκτης επιλέγει πόσα θέλει να αγνοήσει και πόσα να δεχθεί, αλλά, αν δεχθεί ένα αποτέλεσμα σημαίας πρέπει να υποχωρήσει τον πλήρη αριθμό θέσεων που αυτό προκα-λεί στην υποχώρηση. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Μια μονάδα μεσαίου ιππικού με συνδεδεμένο ηγέτη και ενισχυμένο ηθικό δέχεται 2 αποτελέσματα σημαίας από μια επίθεση πυρών από απόσταση. Ο παίκτης βλέπει ότι αντιμετωπίζει επικίνδυνη κοντινή μάχη, οπότε αγνοεί τη μια σημαία και επιλέγει να δεχθεί την δεύτερη. Πρέπει η μονάδα του να υποχωρήσει 3 εξάγωνα ή να δεχθεί τις κανονικές συνέπειες μιας μη ικανής μετακίνησης.

Υποχώρηση Ελέφαντα (Αφηνιασμός)Ένας ελέφαντας, όταν υποχωρεί, Αφηνιάζει πριν μετακινηθεί προς τα πίσω. Όλες οι μονάδες και τυχόν ηγέτες που βρίσκονται μόνοι τους σε γειτονικά εξάγωνα (φίλοι και εχθροί) πρέπει να ελέγξουν αν ποδοπατούνται. (Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβά-νει και τον επιτιθέμενο που προκάλεσε τον Αφηνιασμό!) Ρίξτε δύο ζάρια για κάθε γειτονικό εξάγωνο με μονάδα ή ηγέτη μόνο του. Κατά τον αφηνιασμό, ο αντίπαλος ρίχνει για τα χτυπήματα των δικών σας μονάδων και εσείς ρίχνετε για τα χτυπήματα των δικών του μονάδων. Ένα χτύπημα γίνεται όταν το σύμβολο που εμφανιστεί ταιριάζει με το είδος της μονάδας. Μια περικεφαλαία ηγέτη καταστρέφει έναν ηγέτη που είναι μόνος του. Αν ο ηγέτης δεν χτυπηθεί από τη ζαριά αφηνιασμού, πρέπει να κάνει αποφυγή. Όλα τα υπόλοιπα σύμβολα αγνοούνται.

Μετά τον Αφηνιασμό, ο ελέφαντας ολοκληρώνει την μετακίνηση υποχώρησής του. Αν η διαδρομή υποχώρησης του ελέφαντα προς το άκρο του πεδίου μάχης καταλαμβάνεται από φιλικές μονάδες, εχθρικές μονάδες ή από έναν εχθρικό ηγέτη μόνο του, ο ελέφαντας δεν μετακινείται προς τα πίσω και δεν χάνει πλακίδια. Αντίθετα, οι μονάδες ή ο εχθρικός ηγέτης που καταλαμβάνουν τα εξάγωνα της διαδρομής υποχώρησης χάνουν από ένα πλακίδιο για κάθε εξάγωνο στο οποίο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ο ελέφαντας την υποχώρησή του. Ένας εχθρικός ηγέτης μόνος του, αφαιρείται χωρίς να γίνει έλεγχος απωλειών ηγέτη και υπολογίζεται σαν Λάβαρο Νίκης. (Ένας φιλικός ηγέτης μόνος του, δεν εμποδίζει την υποχώρηση του ελέφαντα. Η μονάδα ελέφαντα μπορεί να φτάσει στο εξάγωνο του ηγέτη και εκεί να σταματήσει η υποχώρησή του. Αυτή είναι η μόνη

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: αν μια μονάδα ελαφρού πεζικού πρέπει να δεχτεί ένα αποτέλεσμα υποχώρησης όταν βρίσκεται στην άκρη του πεδίου μάχης, η υποχώρηση πρέπει να είναι 2 εξάγωνα. Επειδή, ωστόσο βρίσκεται στην άκρη, δεν μπορεί να μετακινηθεί, και συνεπώς χάνει δύο πλακίδια, ένα για κάθε εξάγωνο υποχώρησης στο οποίο δεν μπορεί να μετακινηθεί.

Ενίσχυση ΗθικούΚάποιες περιπτώσεις επιτρέπουν σε μια μονάδα να αγνοήσει μια ή περισσότερες σημαίες εναντίον της. Αν περισσότερες από μια εκ των παρακάτω περιπτώσεων ισχύει, αυτές προστίθενται. Μια μονάδα σε τέτοια κατάσταση μπορεί να επιλέξει να αγνοήσει τις σημαίες κάθε φορά που

Page 19: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

13. ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Αποφυγή

Αποφυγή

ΜεσαίοΙππικό

ΒαρύΠεζικό

ΜεσαίοΙππικό

Βαρύ Ιππικό

Βαρύ Άρμα

Ελαφρύ ΠεζικόΤοξοβόλων

Μεσαίο Πεζικό

Κοντινή Μάχη. Σημείωση: Μία επιτιθέμενη μονάδα δεν μπορεί να εκτελέσει Αποφυγή όταν ο αμυνόμενος Αντεπιτίθεται. Αν η ζαριά κατά της μονάδας που εκτελεί αποφυγή την καταστρέψει, κερδίζετε ένα Λάβαρο Νίκης.

Η επιτιθέμενη μονάδα καθορίζει και ρίχνει τον κατάλληλο αριθμό ζαριών μάχης Κοντινής Μάχης κατά της μονάδας που εκτελεί αποφυγή, πριν το κάνει, αλλά μόνο τα σύμβολα που αντιστοιχούν στο είδος της αμυνόμενης μονάδας καταφέρνουν χτύπημα. Τα υπόλοιπα σύμβολα, σπαθιά, ηγέτες και σημαίες αγνοούνται.

περίπτωση όπου ένας ηγέτης μπορεί να επηρεάσει έναν ελέφαντα.)

ΑποφυγήΌταν δέχεται επίθεση σε Κοντινή Μάχη, ο αμυνόμενος μπορεί να δηλώσει ότι η μονάδα του θα εκτελέσει Αποφυγή αντί να μείνει και να πολεμήσει σε

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΜΑΧΗΣΑ: Η μονάδα μεσαίου πεζικού προσπαθεί να πολεμήσει με τη μονάδα ελαφρού πεζικού τοξοβόλων (και οι δύο μονάδες είναι μειωμένες), αλλά η αμυνόμενη μονάδα εκτελεί Αποφυγή. Ο Ρωμαίος ρίχνει 4 ζάρια αλλά μόνο τα σύμβολα πράσινου κύκλου καταφέρ-νουν χτύπημα. Αν η μονάδα που εκτελεί αποφυγή επιβιώσει, πρέπει να μετακινηθεί 2 εξάγωνα προς την άκρη του πεδίου μάχης, στην πλευρά των Καρχηδονίων. Στην περίπτωση αυτή εκτελεί Αποφυγή κατά ένα εξάγωνο (επιτρέπεται μιας και δεν υπάρχει εναλλακτική).

D&E: Η μονάδα βαρέως πεζικού με συνδεδεμένο ηγέτη εκτελεί Κοντινή Μάχη κατά του εξαγώνου D. Παρόλο που η μονάδα βαρέως πεζικού έχει ένα μόνο πλακίδιο ακόμη, πολεμάει με 5 ζάρια. Το αποτέλεσμα είναι 1 χτύπημα και 1 περικεφαλαία, αρκετά για να καταστρέψουν τη μονάδα. Η μονάδα βαρέως πεζικού και ο ηγέτης προχωρούν και έπειτα εκτελούν μια επιπλέον Κοντινή

φυγή, εκτελείται η μετακίνηση. Ο Ρωμαίος ρίχνει 5 ζάρια καταφέρνοντας χτυπήματα μόνο με σύμβολα μπλε τριγώνου.

B & C: Η μονάδα βαρέως ιππικού (4 ζάρια μάχης) κάνει Κοντινή Μάχη με τη μονάδα άρματος και την υποχρεώνει σε υποχώρηση (τα άρματα δεν μπορούν να Αποφύγουν το ιππικό). Η μονάδα βαρέως ιππικού μπορεί πλέον να κάνει Στιγμιαία Προώθηση στο κενό εξάγωνο και μέχρι το εξάγωνο Χ. Από εκεί, εκτελεί επιπλέον Κοντινή Μάχη κατά των σφενδονιστών στο εξάγωνο C, οι οποίοι δεν μπορούν να εκτελέσουν Αποφυγή. Το αποτέλεσμα των 4 ζαριών είναι 1 χτύπημα και 1 σημαία, και μιας και η διαδρομή υποχώρησης των σφενδονιστών είναι κλεισμένη, καταστρέφονται. Η μονάδα βαρέως ιππικού θα μπορούσε να κάνει μια ακόμη Στιγμιαία Προώθηση στο εξάγωνο αυτό, αλλά δεν θα είχε το επιπλέον εξάγωνο ή άλλη επιπλέον Κοντινή Μάχη στον γύρο

Page 20: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Αν η μονάδα που εκτελεί αποφυγή δεχθεί χτύπημα και έχει συνδεδεμένο ηγέτη, ο ηγέτης κάνει έλεγχο απωλειών για να δει αν έχει χτυπηθεί, ακολου-θώντας τους βασικούς κανόνες.

Ικανότητα Αποφυγής: Οι παρακάτω μονάδες μπορούν να εκτελέσουν Αποφυγή:

Οι μονάδες πολεμικών μηχανών μπορούν (σχεδόν) πάντα να εκτελούν Αποφυγή. Δείτε Αποφυγή Πολεμικών Μηχανών.

Ένας ηγέτης πρέπει να εκτελέσει Αποφυγή αν βρίσκεται μόνος του σε ένα εξάγωνο (δείτε Αποφυγή Ηγέτη).

Το μεσαίο ιππικό, οι καμήλες και οι θωρακισμένες καμήλες μπορούν να Αποφύγουν όλες τις πεζές μονάδες και τις βαριές μονάδες ιππικού.

Το βαρύ ιππικό, το βαρύ θωρακισμένο ιππικό και τα βαριά άρματα μπο- ρούν να αποφύγουν όλες τις πεζές μονάδες και τους ελέφαντες.

Οι βοηθητικές μονάδες, το μεσαίο πεζικό, οι πολεμιστές, το βαρύ πεζικό και οι ελέφαντες δεν μπορούν ποτέ να εκτελέσουν Αποφυγή.

Διαδικασία Αποφυγής: Μια μετακίνηση αποφυγής είναι κίνηση 2 εξαγώ-νων προς την δική σας πλευρά του πεδίου μάχης. Μια Αποφυγή 1 εξαγώνου είναι πιθανή και επιτρέπεται, μόνο αν όμως είναι το μόνο πιθανό διαθέσιμο εξάγωνο. Μια μονάδα δεν μπορεί να Αποφύγει αν και τα δύο εξάγωνα προς τη δική της πλευρά του πεδίου μάχης καταλαμβάνονται από αδιαπέραστο έδαφος, μονάδες (φιλικές ή εχθρικές) ή εχθρικός ηγέτης μόνος του.

Αν το πρώτο εξάγωνο στο οποίο κάνει αποφυγή η μονάδα έχει μόνο του φιλικό ηγέτη, η μονάδα σταματάει εκεί και ο ηγέτης συνδέεται με τη μονάδα. (Αυτή είναι μια επιτρεπτή Αποφυγή.)

Μια μονάδα που εκτελεί αποφυγή δεν μπορεί να Αντεπιτεθεί, ακόμη κι αν καταλήξει σε εξάγωνο γειτονικό της επιτιθέμενης μονάδας.

Η επιτιθέμενη μονάδα δεν μπορεί να καταλάβει το αρχικό εξάγωνο του αμυνό-μενου, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της ζαριάς του επιτιθέμενου κατά της αποφεύγουσας μονάδας. Ακόμη κι αν η μονάδα σε αποφυγή καταστραφεί από τη ζαριά του επιτιθέμενου, ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να μπει στο εξάγωνο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αποφυγή δεν σημαίνει ότι η μονάδα «το βάζει στα πόδια». Η αποφυγή αναπαριστάνει μια οπισθοχώρηση στη μάχη, η οποία καθυστερεί την προώθηση του εχθρού, με κάποιο ρίσκο για τη μονάδα.

Αποφυγή Πολεμικής ΜηχανήςΗ επιτιθέμενη μονάδα ρίχνει κανονικά κατά της πολεμικής μηχανής που εκτελεί αποφυγή. Αν η πολεμική μηχανή καταστραφεί, ο επιτιθέμενος κερδίζει Λάβαρο Νίκης. Αν δεν καταστραφεί, η πολεμική μηχανή εκτελεί μια αποδεκτή κίνηση αποφυγής ενός ή δύο εξαγώνων και έπειτα η μονάδα αφαιρείται από το πεδίο της μάχης. Το πλήρωμα της πολεμικής μηχανής διασκορπίστηκε και αυτό δεν υπολογίζεται για Λάβαρο Νίκης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ: Η μονάδα μεσαίου ιππικού στο εξάγωνο Α έχει δεχθεί επίθεση και ρίχτηκαν δύο σημαίες εναντίον της. Η μονάδα μεσαίου ιππικού μπορεί να αγνοήσει τη μια σημαία επειδή έχει υποστήριξη, αλλά πρέπει να υποχωρήσει κατά 3 εξάγωνα. Ευτυχώς, στο πρώτο εξάγωνο (Χ) υπάρχει ηγέτης μόνος του, στον οποίο ενσωματώνεται η μονάδα που υποχωρεί, σταματώντας εκεί. Το ελαφρύ ιππικό στο εξάγω-νο Β δέχεται επίθεση και δύο σημαίες έχουν ριχτεί εναντίον του. Η μονάδα ελαφρού ιππικού μπορεί να αγνοήσει μια σημαία επειδή έχει υποστήριξη, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται να υποχωρήσει κατά 4 εξάγωνα. Μιας και η διαδρομή υποχώρησης καταλαμβάνεται από φιλικές μονάδες, πρέπει να χάσει και τα τρία πλακίδιά της, ένα για κάθε εξάγωνο που δεν μπόρεσε να υποχωρή-σει, μιας και τα εξάγωνα Χ και Ζ καταλαμβάνονται από φιλικές μονάδες. Η απώλεια τριών πλακιδίων καταστρέφει τη μονάδα. Προσέξτε ότι δεν θα μπορούσε να υποχωρήσει στο εξάγωνο Υ, μιας και η υποχώρηση πάντοτε πρέπει να γίνεται προς τη διεύθυνση της πλευράς του παίκτη.

Οι ελαφρές μονάδες (Ελαφρύ πεζικό, ελαφρύ πεζικό σφενδονιστών, ελαφρύ πεζικό τοξοβόλων, ελαφρύ ιππικό, ελαφρύ ιππικό τοξοβόλων, ελαφρύ άρμα βαρβάρων), μπορούν πάντοτε να εκτελούν Αποφυγή.

Άκρη ΧάρτηΦιλικής Πλευράς

ΕλαφρύΙππικό

Μεσαίο Ιππικό

Page 21: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Όταν ένας ηγέτης είναι συνδεδεμένος σε μια μονάδα και η μονάδα χάσει το τελευταίο της πλακίδιο από Κοντινή Μάχη ή Μάχη από Απόσταση, εκτελέ-στε έλεγχο απωλειών ηγέτη ρίχνοντας ένα ζάρι. Για χτύπημα στον ηγέτη, πρέπει να εμφανιστεί το σύμβολο ηγέτη. Αν ο ηγέτης δεν καταστραφεί, πρέπει να εκτελέσει αποφυγή. Αν αυτό συμβεί σε Κοντινή Μάχη, η επιτιθέ-μενη μονάδα μπορεί να εκτελέσει Στιγμιαία Προώθηση επειδή κατάστρεψε την αμυνόμενη μονάδα.

Όταν ένας ηγέτης βρίσκεται μόνος σε ένα εξάγωνο (αποκομμένος), και δεχθεί επίθεση από Κοντινή Μάχη ή Μάχη από Απόσταση, η μονάδα που επιτίθεται στον ηγέτη καθορίζει τον κανονικό αριθμό ζαριών μάχης που ρίχνει. Για χτύπημα και καταστροφή του ηγέτη, χρειάζεστε ένα σύμβολο ηγέτη. Αν ο ηγέτης δεν καταστραφεί, πρέπει να εκτελέσει αποφυγή. Η επιτιθέμενη μονάδα δεν κάνει Στιγμιαία Προώθηση μετά την Κοντινή Μάχη κατά ενός αποκομμένου ηγέτη, είτε αυτός καταστραφεί είτε όχι.

Όταν ένας ηγέτης εκτελεί Αποφυγή, ακολουθεί τους εξής κανόνες:

Η μετακίνηση αποφυγής ενός ηγέτη είναι 1, 2 ή 3 εξάγωνα προς τα πίσω, προς τη δική του πλευρά του πεδίου μάχης. Ο παίκτης που τον ελέγχει, αποφασίζει τον αριθμό των εξαγώνων και το διαδρομή από την οποία θα κινηθεί, κατά την Αποφυγή.

Ένας ηγέτης που εκτελεί Αποφυγή μπορεί να περάσει μέσα από φιλικές μονάδες, φιλικές μονάδες με συνδεδεμένο ηγέτη και φιλικό ηγέτη μόνο του σε εξάγωνο.

Ένας ηγέτης δεν μπορεί να ολοκληρώσει την μετακίνηση Αποφυγής σε εξάγωνο με άλλο φιλικό ηγέτη, αδιαπέραστο έδαφος και εχθρική μονάδα ή ηγέτη. Ωστόσο, ο ηγέτης μπορεί να εκτελέσει Αποφυγή μέσα από εξάγωνο με φιλική μονάδα ή άλλο φιλικό ηγέτη.

Ένας ηγέτης σε Αποφυγή μπορεί να περάσει μέσα από εχθρική μονάδα, αλλά αυτό ακολουθεί τους κανόνες Απόδρασης Ηγέτη.

Μετά την ολοκλήρωση της κίνησής του, αν ο ηγέτης βρίσκεται σε εξάγω-νο με φιλική μονάδα, θεωρείται πλέον συνδεδεμένος με αυτή.

Οι μονάδες δεν επηρεάζονται από ηγέτη που εκτελεί Αποφυγή μέσα από το εξάγωνό τους.

Μπορείτε να εκτελέσετε Αποφυγή με τον ηγέτη, εκτός του πεδίου μάχης, από την πλευρά σας. Έτσι, ο ηγέτης δεν πρόκειται να γίνει Λάβαρο Νίκης για τον αντίπαλο, αλλά χάνετε ένα σημαντικό στοιχείο στη μάχη.

Αν ένας ηγέτης δεν μπορεί να εκτελέσει Αποφυγή σε τουλάχιστον ένα εξάγωνο (λόγω αδιαπέραστου εδάφους), καταστρέφεται και ο αντίπαλος

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑ: Μια μονάδα ελέφαντα δέχεται επίθεση και ρίχνονται δύο σημαίες εναντίον του. Μετά τη ζαριά Αφηνιασμού, ο ελέφαντας πρέπει να υποχωρήσει κατά 2 εξάγωνα, αλλά υπάρχουν δύο μονάδες στη διαδρομή υποχώρησής του, μια με ένα πλακίδιο και μια μονάδα πλήρους ισχύος. Ο ελέφαντας δεν θα υποχωρή-σει λοιπόν από το εξάγωνό του. Αντίθετα, κάθε μονάδα στη διαδρομή υποχώρησης πρέπει να χάσει από δύο πλακίδια, ένα για κάθε εξάγωνο που δεν μπόρεσε να υποχωρήσει ο ελέφαντας. Η μονάδα με το ένα πλακίδιο καταστρέφεται και η άλλη χάνει δύο πλακίδια, ενώ ο αντίπαλος κερδίζει ένα λάβαρο νίκης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μιας και τα σενάρια τελειώνουν τη στιγμή που αποκτάται το τελευταίο Λάβαρο Νίκης, η περίπτωση όπου ένας Ελέφαντας αφηνιάζει και υποχωρεί μπορεί να θέσει δίλημμα νίκης, μιας και είναι πιθανό μονάδες και από τις δύο πλευρές να καταστραφούν κατά τον Αφηνιασμό ή την υποχώρηση του ελέφαντα. Η σειρά των ζαριών αφηνιασμού καθορίζε-ται από τον παίκτη που τον προκάλεσε. Επιλύστε τις ζαριές Αφηνιασμού και απονείμετε τα Λάβαρο Νίκης το ένα μετά το άλλο για τις μονάδες που καταστρέφονται. Χρησιμοποιώντας τη διαδικασία αυτή, ο Αφηνιασμός δεν μπορεί να προκαλέσει ισοπαλία. Όταν η διαδρομή υποχώρησης ενός ελέφαντα εμποδίζεται από μονάδες και των δύο πλευρών, αφαιρέστε όλες τις απώλειες υποχώρησης ταυτόχρονα και απονείμετε Λάβαρα τα οποία μπορεί να είναι αποτέλεσμα απωλειών. Αν και οι δύο πλευρές κερδίσουν το τελευταίο τους Λάβαρο Νίκης σαν αποτέλεσμα των απωλειών αυτών, η μάχη ολοκληρώνεται ισόπαλη.

Αποφυγή ΗγετώνΟι ηγέτες αποφεύγουν κάπως διαφορετικά από τις υπόλοιπες μονάδες. Η κίνηση Αποφυγής ενός ηγέτη είναι 1, 2 ή 3 εξάγωνα προς τα πίσω, προς τη δική του πλευρά του πεδίου μάχης.

Ελέφαντας

Page 22: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

κερδίζει ένα Λάβαρο Νίκης.

Απόδραση ΗγέτηΑν μια εχθρική μονάδα καταλαμβάνει ένα ή δύο εξάγωνα της διαδρομής Αποφυγής ενός ηγέτη, ο ηγέτης πρέπει να προσπαθήσει να αποδράσει μέσα από αυτά τα εξάγωνα.

Διαδικασία Απόδρασης Ηγέτη:

Παραδείγματα Αποφυγής και Απόδρασης Ηγέτη:

Μετακινήστε τον ηγέτη σε ένα από τα εχθρικά εξάγωνα. Επιτρέψτε στη μονάδα του εξαγώνου να πολεμήσει με τον ηγέτη. Η επιτιθέμενη μονάδα χρησιμοποιεί τον κανονικό αριθμό ζαριών Κοντινής Μάχης. Ο ηγέτης δεν κερδίζει πλεονέκτημα από το είδος του εδάφους.

Για να καταφέρει χτύπημα κατά του αποδρώντα ηγέτη, η μονάδα πρέπει να ρίξει σύμβολο ηγέτη.

Αν ο ηγέτης δεν χτυπηθεί, η απόδραση είναι επιτυχημένη και συνεχίζει την μετακίνηση Αποφυγής του, στο επόμενο εξάγωνο. Αν το εξάγωνο αυτό είναι επίσης κατειλημμένο από εχθρική μονάδα, ο ηγέτης πρέπει πάλι να υποστεί την παραπάνω διαδικασία Απόδρασης. Αν το τρίτο εξάγωνο της μετακίνησης είναι και πάλι εξάγωνο με εχθρικές μονάδες, ο ηγέτης καταστρέφεται και ο αντίπαλος κερδίζει ένα λάβαρο νίκης.

Αν ο ηγέτης ολοκληρώσει την μετακίνηση Απόδρασής του σε εξάγωνο με φιλική μονάδα, συνδέεται με τη μονάδα.

1) Μια μονάδα ελαφρού πεζικού και μια μονάδα μεσαίου ιππικού καταλαμβάνουν δύο εξάγωνα πίσω από έναν ηγέτη ο οποίος πρέπει να εκτελέσει αποφυγή. Τα εξάγωνα πίσω από τις δύο μονάδες είναι κενά. Ο ηγέτης αποφασίζει να εκτελέσει αποφυγή μέσα από το εξάγωνο με το ελαφρύ πεζικό, μιας και ο αντίπαλος παίκτης θα ρίξει δύο μόνο ζάρια, αντί για τα τρία ζάρια του μεσαίου ιππικού. Ο αντίπαλος παίκτης ρίχνει δύο ζάρια και φέρνει ένα χτύπημα σπαθιού και ένα κόκκινο τετράγωνο. Μιας και δεν εμφανίστηκε σύμβολο περικε-φαλαίας, ο ηγέτης αποδράει επιτυχημένα και ολοκλη-ρώνει την μετακίνηση Αποφυγής μετακινούμενος κατά ένα ή δύο ακόμη εξάγωνα.

2) Το εξάγωνο πίσω από έναν ηγέτη είναι κενό. Το επόμενο εξάγωνο καταλαμβάνεται από μια μονάδα μεσαίου ιππικού. Μια φιλική μονάδα χωρίς ηγέτη καταλαμβάνει το εξάγωνο πίσω από τη μονάδα

πικού. Ο ηγέτης μπορεί να κάνει μια Αποφυγή ενός εξαγώνου στο κενό εξάγωνο, αλλά αποφασίζει να κάνει Αποφυγή τριών εξαγώνων, σταματώντας στο εξάγωνο με τη φιλική μονάδα. Μόλις μπει στο δεύτερο εξάγωνο με τη μονάδα μεσαίου ιππικού. η κίνηση Αποφυγής σταματάει και ο αντίπαλος παίκτης ρίχνει τρία ζάρια, φέρνοντας δύο σημαίες και έναν πράσινο κύκλο. Μιας και δεν εμφανίστηκαν σύμβολα περικεφα-λαίας, ο ηγέτης αποδράει επιτυχημένα και συνεχίζει την κίνηση Αποφυγής στο τρίτο και τελευταίο εξάγωνο με τη φιλική μονάδα.

3) Η μόνη διαθέσιμη διαδρομή Αποφυγής έχει μια εχθρική μονάδα ελαφρού πεζικού στο πρώτο εξάγωνο και μια εχθρική μονάδα μεσαίου ιππικού στο δεύτερο εξάγωνο. Ο ηγέτης που κάνει την αποφυγή μετακινείται στο πρώτο εξάγωνο και σταματάει, καθώς ο αντίπαλος παίκτης ρίχνει δύο ζάρια για τη μονάδα ελαφρού πεζικού, φέρνοντας μια σημαία και ένα σπαθί. Η απόδραση πετυχαίνει, αλλά ο ηγέτης πρέπει τώρα να κάνει άλλη μια προσπάθεια απόδρασης, μόλις μετακι-νείται στο δεύτερο εξάγωνο. Ο αντίπαλος ρίχνει τρία ζάρια για τη μονάδα μεσαίου ιππικού και φέρνει ένα μπλε τρίγωνο και δύο περικεφαλαίες. Μόνο μία περικε-φαλαία χρειάζεται και ο ηγέτης καταστρέφεται, με τον αντίπαλο να κερδίζει ένα Λάβαρο Νίκης.

Στιγμιαία ΠροώθησηΌταν μια διαταγμένη μονάδα επιτεθεί με Κοντινή Μάχη και καταστρέ-ψει τις δυνάμεις της αμυνόμενης μονάδας ή την υποχρεώσει να υποχω-ρήσει από τη θέση της, έχει κάνει μια επιτυχημένη Κοντινή Μάχη. Η νικητήρια επιτιθέμενη μονάδα μπορεί να προωθηθεί (μετακινηθεί) στο κενό εξάγωνο. Αυτό ονομάζεται Στιγμιαία Προώθηση, με την ευκαιρία που παρουσιάζεται να επιτρέπει στη μονάδα να μετακινηθεί στην κενή θέση.

Μια Στιγμιαία Προώθηση μετά από επιτυχημένη Κοντινή Μάχη δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, αν η Στιγμιαία Προώθηση δεν εκτελεστεί, η νικητήρια επιτιθέμενη μονάδα εγκαταλείπει την πιθανή ευκαιρία για επιπλέον Κοντινή Μάχη, ακόμη κι αν είναι ήδη γειτονικά σε άλλες εχθρικές μονάδες.

Page 23: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Ειδική Στιγμιαία Προώθηση Ιππικού: Μια μονάδα ιππικού (ελαφριά, ελαφριά τοξοβόλων, μεσαία, βαριά ή θωρακισμένη βαριά), μετά την αρχική επιτυχημένη Κοντινή Μάχη, μπορεί να κάνει Στιγμιαία Προώθηση στο κενό εξάγωνο και έπειτα να μετακινηθεί κατά ένα επιπλέον εξάγωνο. Όλες οι καμήλες, τα άρματα και οι ελέφαντες παρόλο που είναι έφιππες μονάδες, δεν είναι ιππικό και δεν μπορούν να κινηθούν αυτό το επιπλέον εξάγωνο. Η επιπλέον κίνηση είναι προαιρετική και δεν απαιτείται για την εκτέλεση της επιπλέον Κοντινής Μάχης. Μετά από μια επιτυχημένη επιπλέον Κοντινή Μάχη, μια μονάδα ιππικού μπορεί να εκτελέσει στιγμιαία προώθηση μόνο στο κενό εξάγωνο (δεν δικαιούται ξανά δεύτερη μετακίνηση).

Οι παρακάτω περιπτώσεις δεν επιτρέπουν Στιγμιαία Προώθηση:

Επιπλέον Κοντινή ΜάχηΜετά από μια επιτυχημένη Κοντινή Μάχη, κάποιες μονάδες που εκτελούν Στιγμιαία Προώθηση δικαιούνται μια νέα Κοντινή Μάχη. Η επιπλέον Κοντινή Μάχη είναι προαιρετική και η εκτέλεση της Στιγμιαίας Προώθη-σης δεν απαιτεί από την μονάδα να εκτελέσει υποχρεωτικά και την Κοντινή Μάχη για δεύτερη φορά.

Οι παρακάτω μονάδες μπορούν να εκτελέσουν μια επιπλέον Κοντινή Μάχη μετά από επιτυχημένη Κοντινή Μάχη και Στιγμιαία Προώθηση:

Αν η αμυνόμενη μονάδα Αποφύγει μια επίθεση Κοντινής Μάχης, τότε η επιτιθέμενη μονάδα δεν μπορεί να κάνει Στιγμιαία Προώθηση στο κενό εξάγωνο.

Όταν ένας ηγέτης είναι μόνος του σε ένα εξάγωνο και δεχθεί επίθεση από Κοντινή Μάχη, πρέπει να εκτελέσει Αποφυγή. Η επιτιθέμενη μονάδα δεν μπορεί να κάνει Στιγμιαία Προώθηση στο κενό εξάγωνο.

Μια μονάδα που Αντεπιτίθεται δεν δικαιούται Στιγμιαία Προώθηση σε τυχόν κενό εξάγωνο που δημιουργείται.

Μια μονάδα διαταγμένη με κάρτα «Πρώτο Χτύπημα» δεν δικαιούται Στιγμιαία Προώθηση, αλλά η μονάδα στόχος του Πρώτου Χτυπήμα-τος δικαιούται Στιγμιαία Προώθηση και πιθανή επιπλέον Κοντινή Μάχη.

Κάποιες απαγορεύσεις εδάφους αποτρέπουν μια Στιγμιαία Προώθηση.

Οι Πολεμικές Μηχανές ποτέ δεν εκτελούν Στιγμιαία Προώθηση.

Μια μονάδα πολεμιστών μπορεί να εκτελέσει επιπλέον Κοντινή Μάχη μετά από Στιγμιαία Προώθηση.

Μια πεζή μονάδα, εκτός πολεμιστών, με συνδεδεμένο ηγέτη (εκτός των Πολεμικών Μηχανών) μπορεί να εκτελέσει επιπλέον Κοντινή Μάχη μετά από Στιγμιαία Προώθηση.

Καμήλα, θωρακισμένη καμήλα, ιππικό, θωρακισμένο ιππικό, άρμα, άρμα βαρβάρων και ελέφαντας, μπορούν να εκτελέσουν επιπλέον Κοντινή Μάχη μετά από Στιγμιαία Προώθηση.

Προσέξτε ότι μια μονάδα ιππικού στην αρχική επιτυχημένη Κοντινή Μάχη μπορεί να εκτελέσει Στιγμιαία Προώθηση στο κενό εξάγωνο και έπειτα να κινηθεί κατά ένα ακόμη εξάγωνο, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση (ακόμη και πίσω στο αρχικό της εξάγωνο).

Κάποιες απαγορεύσεις εδάφους αποτρέπουν μια επιπλέον Κοντινή Μάχη.

Μια μονάδα στην οποία επιτρέπεται μια επιπλέον επίθεση Κοντινής Μάχης μετά από Στιγμιαία Προώθηση μπορεί αν θελήσει να πολεμήσει με μια εχθρική μονάδα σε οποιοδήποτε γειτονικό εξάγωνο. Δεν χρειάζεται να πολεμήσει την ίδια μονάδα, η οποία μόλις υποχώρησε από το εξάγωνο.

Όταν η επιπλέον Κοντινή Μάχη μιας μονάδας είναι επιτυχημένη, μπορεί να εκτελέσει Στιγμιαία Προώθηση στο κενό εξάγωνο αλλά δεν μπορεί να πολεμήσει ξανά στον γύρο αυτό. Μια μονάδα ιππικού σε επιτυχημένη επιπλέον Κοντινή Μάχη μετακινείται μόνο στο κενό εξάγωνο και δεν μπορεί να κινηθεί σε ένα επιπλέον εξάγωνο. Κάποιες απαγορεύσεις εδάφους μπορεί να αποτρέψουν την κίνηση στο κενό εξάγωνο.

Έλεγχος Απωλειών ΗγέτηΥπάρχουν μερικές περιπτώσεις που ένας ηγέτης πρέπει να κάνει έλεγχο απωλειών.

Συνδεδεμένοι Ηγέτες: Όταν ένας ηγέτης είναι συνδεδεμένος με μια μονάδα και η μονάδα χάσει ένα ή περισσότερα πλακίδια χωρίς να καταστραφεί, υπάρχει περίπτωση να χτυπήθηκε και ο ηγέτης. Εκτελέστε έλεγχο απωλειών ηγέτη ρίχνοντας 2 ζάρια μάχης. Για να χτυπηθεί ο ηγέτης χρειάζεστε δύο σύμβολα ηγέτη. Ο έλεγχος απωλειών ηγέτη πρέπει να εκτελείται όταν μια μονάδα χάνει πλακίδιο από:

Μάχη από Απόσταση Κοντινή Μάχη Αποφυγή Αποτυχία ολοκλήρωσης κίνησης υποχώρησης

14. ΗΓΕΤΕΣ

Page 24: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Αφηνιασμός Ελέφαντα Κατάληψη θέσης υποχώρησης μονάδα ελέφαντα Κυλιόμενα Πυρά (Επέκταση #2) Είσοδος σε εξάγωνο Βάλτου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μόνο ένας έλεγχος απωλειών ηγέτη γίνεται κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε μάχης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: όταν μια μονάδα με συνδεδεμένο ηγέτη χάσει πλακίδιο σε Κοντινή Μάχη, γίνεται ένας έλεγχος απωλειών ηγέτη αμέσως μετά την αφαίρεση των πλακιδίων. Αν επίσης η μονάδα υποχωρήσει λόγω αποτελέσμα-τος σημαίας στην ίδια ζαριά μάχης και η μονάδα χάσει κι άλλα πλακίδια λόγω μη ικανής υποχώρησης (εμποδισμένη διαδρομή), δεν απαιτείται νέος έλεγχος απωλειών ηγέτη. Οι απώλειες σημαίας είναι από την ίδια ζαριά μάχης και μόνο ένας έλεγχος απωλειών ηγέτη γίνεται για έναν ηγέτη σε κάθε αλληλουχία μάχης.

Αν μια μονάδα με συνδεδεμένο ηγέτη υποστεί μόνο αποτέλεσμα σημαίας, δεν υπάρχει απαιτούμενος έλεγχος απωλειών ηγέτη, εκτός κι αν η μονάδα χάσει πλακίδια λόγω μη ικανής υποχώρησης.

Καταστροφή Μονάδας Ηγέτη: Όταν ένας ηγέτης είναι συνδεδεμένος σε μια μονάδα και αυτή καταστραφεί, αφήνοντας τον ηγέτη μόνο του στο εξάγωνο, γίνεται έλεγχος απωλειών ηγέτη με 1 μόνο ζάρι. Για να χτυπηθεί ο ηγέτης, πρέπει να ρίξετε ένα σύμβολο ηγέτη. Αν ο ηγέτης δεν χτυπηθεί με τη ζαριά αυτή, πρέπει να εκτελέσει Αποφυγή κατά 1, 2 ή 3 εξάγωνα, προς τα πίσω, προς την δική του πλευρά του πεδίου της μάχης (δείτε Ειδικές Ενέργειες - Αποφυγή Ηγέτη).

Οι σημαίες εναντίον μιας μονάδας που έχει καταστραφεί δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στον ηγέτη.

Όταν η μονάδα του συνδεδεμένου ηγέτη καταστραφεί σε Κοντινή Μάχη, η επιτιθέμενη μονάδα μπορεί να κάνει Στιγμιαία Προώθηση στο κενό εξάγω-νο, αφού ο ηγέτης εκτελέσει Αποφυγή εκτός του εξαγώνου.

Ηγέτης Μόνος σε Εξάγωνο: Όταν ένας αποκομμένος ηγέτης βρίσκεται μόνος του σε ένα εξάγωνο και δεχτεί Μάχη από Απόσταση ή Κοντινή Μάχη, η επιτιθέμενη μονάδα ρίχνει τον κανονικό αριθμό ζαριών μάχης. Για να καταφέρει χτύπημα στον ηγέτη, χρειάζεται ένα σύμβολο ηγέτη. Αν ο ηγέτης δεν χτυπηθεί, πρέπει να εκτελέσει Αποφυγή κατά 1, 2 ή 3 εξάγωνα, προς τα πίσω, προς την δική του πλευρά του πεδίου της μάχης (δείτε Ειδικές Ενέργειες - Αποφυγή Ηγέτη). Ένας ηγέτης μόνος που εκτελεί Αποφυγή ή μετακινείται σε εξάγωνο Βάλτου πρέπει να ρίξει ένα ζάρι. Αν εμφανιστεί ένα σύμβολο ηγέτη, ο ηγέτης αφαιρείται και ο αντίπαλος κερδίζει ένα

15. ΤΡΑΒΗΓΜΑ ΜΙΑΣΚΑΡΤΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Λάβαρο Νίκης. Σε οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, ένας ηγέτης σε Αποφυ-γή μπορεί να σταματήσει ή να συνεχίσει την Αποφυγή και ένας ηγέτης σε μετακίνηση πρέπει να σταματήσει.

Οι σημαίες που έχουν ριχτεί κατά ηγέτη μόνου σε εξάγωνο, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Μία μονάδα που επιτίθεται σε μόνο ηγέτη, με Κοντινή Μάχη δεν μπορεί να εκτελέσει Στιγμιαία Προώθηση στο κενό εξάγωνο αφού ο ηγέτης καταστραφεί ή εκτελέσει Αποφυγή εκτός του εξαγώνου.

Χτυπημένοι ΗγέτεςΑν ένας ηγέτης αντιπάλου χτυπηθεί, αφαιρέστε το πλακίδιο του ηγέτη από το πεδίο της μάχης και πάρτε ένα πλακίδιο Λαβάρου Νίκης.

Περίληψη Πλεονεκτημάτων ΗγέτηΟι ηγέτες έχουν θετικά αποτελέσματα όταν είναι συνδεδεμένοι ή γειτονικά σε φιλικές μονάδες. Ένας ηγέτης:

1.

2.

3.

Οι ηγέτες παρέχουν επίσης μεγάλο πλεονέκτημα κατά την μετακίνηση μο- νάδων με κάρτες Διοίκησης (δείτε την παράγραφο καρτών Διοίκησης).

Μετά την ολοκλήρωση μετακινήσεων, μαχών και υποχωρήσεων ξεσκαρ-τάρετε την κάρτα Διοίκησης που παίξατε και τραβήξτε μια νέα κάρτα από την τράπουλα. Ο γύρος σας έχει τελειώσει.

Αν η τράπουλα τραβήγματος εξαντληθεί, ανακατέψτε τις ξεσκαρταρισμέ-νες κάρτες σχηματίζοντας μια νέα τράπουλα τραβήγματος. (Οι ξεσκαρταρι-σμένες κάρτες ανακατεύονται, επίσης, πίσω στην τράπουλα όταν παιχτεί η κάρτα «Το όνομά μου είναι Σπάρτακος».)

μετατρέπει αποτελέσματα συμβόλων ηγέτη σε χτυπήματα κατά την Κοντινή Μάχη όταν είναι συνδεδεμένος ή γειτονικά σε φιλική μονάδα (εκτός ελέφαντα). Προσέξτε ότι ο ηγέτης δεν επηρεάζει τη Μάχη από Απόσταση.

ενισχύει το ηθικό. Οποιαδήποτε μονάδα συνδεδεμένη με τον ηγέτη μπορεί να αγνοήσει 1 σημαία. Επίσης, γειτονικός μόνος ηγέτης (συν μια άλλη γειτονική φιλική μονάδα) ενισχύει το ηθικό το ίδιο με δύο γειτονι-κές φιλικές μονάδες.

επιτρέπει στις πεζές μονάδες με τις οποίες συνδέεται να εκτελέσουν

επιπλέον επιθέσεις Κοντινής Μάχης μετά από Στιγμιαία Προώθηση (δείτε Στιγμιαία Προώθηση).

Page 25: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

16. ΕΔΑΦΗ

Όταν ένας αμυνόμενος παίκτης χρησιμοποιήσει την κάρτα «Πρώτο Χτύπη-μα», τραβάει μια νέα κάρτα πριν τραβήξει κάρτα ο ενεργός παίκτης.

Μάχη: Μία πεζή μονάδα μπορεί να πολεμήσει στον γύρο που μπαίνει σε εξάγωνο ανώμαλου εδάφους. Μία έφιππη μονάδα δεν μπορεί να πολεμήσει στον γύρο που μπαίνει στο ανώμαλο έδαφος. Όταν μια μονάδα πολεμάει με μια εχθρική μονάδα σε εξάγωνο ανώμαλου εδάφους ή μια μονάδα που ξεκινάει μάχη μέσα από τέτοιο εξάγωνο, ρίχνει το πολύ 2 ζάρια μάχης σε κοντινή μάχη. Μια κάρτα Διοίκησης που προσθέτει επιπλέον ζάρια στη μάχη, αλλάζει τον μέγιστο αριθμό ζαριών που μπορούν να ριχτούν.

Αν μια έφιππη μονάδα μπει σε Ανώμαλο Έδαφος με Στιγμιαία Προώθηση, δεν μπορεί να εκτελέσει επιπλέον Κοντινή Μάχη.

Οπτικό Πεδίο: Το εξάγωνο ανώμαλου εδάφους δεν εμποδίζει το οπτικό πεδίο.

Μάχη: Μια μονάδα δεν μπορεί να πολεμήσει στον γύρο που μπήκε στο εξάγωνο δάσους. Ελαφρύ πεζικό, ελαφρύ πεζικό σφενδονιστών και τοξοβόλων, βοηθητικό πεζικό και πεζικό πολεμιστών εξαιρούνται. Οι μονάδες αυτές μπορούν να μπουν σε εξάγωνο δάσους και να πολεμήσουν. Οι μονάδες αυτές είναι επίσης οι μόνες που μπορούν να κάνουν Στιγμιαία Προώθηση σε εξάγωνο δάσους και να διατηρήσουν την επιπλέον Κοντινή Επίθεση. Οι υπόλοιπες μονάδες μετά από Στιγμιαία Προώθηση σε εξάγωνο δάσους, χάνουν την επιπλέον Κοντινή Μάχη.

Μία μονάδα που μάχεται με μια εχθρική μονάδα σε εξάγωνο δάσους ή με μονάδα που ξεφεύγει από τη μάχη, ρίχνει το πολύ 2 ζάρια στην κοντινή μάχη. Μια μονάδα που έχει ως στόχο εχθρική μονάδα σε εξάγωνο δάσους,

Ανώμαλο ΈδαφοςΜετακίνηση: Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τις πεζές μονάδες, εκτός των πολεμικών μηχανών που δεν μπορούν να εισέλθουν στο εξάγωνο αυτό. Οποιαδήποτε έφιππη μονάδα ή ηγέτης μόνος του πρέπει να σταματή-σιε μόλις μπει σε ανώμαλο έδαφος και δεν μπορεί να μετακινηθεί περισσότερο στον γύρο αυτό.

ΔάσοςΜετακίνηση: Όλες οι μονάδες και οι ηγέτες πρέπει να σταματήσουν μόλις μπουν στο εξάγωνο δάσους και δεν μπορούν να μετακινηθούν περισσότερο στον ίδιο γύρο.

κατά την Μάχη από Απόσταση ρίχνει το πολύ 1 ζάρι μάχης. Μια κάρτα Διοίκησης που προσθέτει επιπλέον ζάρια στη μάχη, αλλάζει τον μέγιστο αριθμό ζαριών που μπορούν να ριχτούν.Οπτικό Πεδίο: Ένα εξάγωνο δάσους εμποδίζει το οπτικό πεδίο.

σκεται κάτω από το λόφο και όταν μάχονται από ένα εξάγωνο λόφου με ένα άλλο εξάγωνο λόφου. Οι έφιππες μονάδες ρίχνουν το πολύ 2 ζάρια μάχης όταν πολεμούν με εχθρική μονάδα κάτω από τον λόφο και όταν μάχονται από ένα εξάγωνο λόφου με ένα άλλο εξάγωνο λόφου. Μια κάρτα Διοίκη-σης που προσθέτει επιπλέον ζάρια στη μάχη, αλλάζει τον μέγιστο αριθμό ζαριών που μπορούν να ριχτούν.

Οπτικό Πεδίο: Ένα εξάγωνο λόφου εμποδίζει το οπτικό πεδίο για τις μονά- δες πίσω από αυτό.

Μία μονάδα σε χαμηλότερο επίπεδο έχει οπτικό πεδίο στο πρώτο εξάγωνο λόφου και το αντίθετο.

Μια μονάδα σε χαμηλότερο επίπεδο δεν έχει οπτικό πεδίο πέρα από το πρώτο εξάγωνο λόφου (στο δεύτερο για παράδειγμα) και το αντίθετο (δηλαδή μια μονάδα σε χαμηλότερο επίπεδο δεν βλέπει, ούτε την βλέπουν, αν υπάρχει τουλάχιστον ένα ακόμη εξάγωνο λόφου μεταξύ των δύο μονάδων).

Το οπτικό πεδίο δεν εμποδίζεται μεταξύ μονάδων που βρίσκονται στον ίδιο λόφο σε απέναντι εξάγωνα όλα στο ίδιο επίπεδο (οι μονάδες θεωρείται ότι βρίσκονται σε οροπέδιο).

Οπτικό Πεδίο: Ένα εξάγωνο ακτής δεν εμποδίζει το οπτικό πεδίο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα εξάγωνα ακτής μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να σημειωθούν τα παράλια μιας λίμνης, με τα ίδια αποτελέσματα στο παιχνίδι.

ΛόφοςΜετακίνηση: Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη μετακίνηση.

Μάχη: Όλες οι μονάδες ρίχνουν το πολύ 2 ζάρια μάχης για μάχη με εχθρό που βρίσκετια στον λόφο, κατά την Κοντινή Μάχη. Οι πεζές μονάδες ρίχνουν το πολύ 3 ζάρια μάχης όταν πολεμούν με εχθρική μονάδα που βρί-

ΑκτήΜετακίνηση: Ένα εξάγωνο Ακτής είναι αδιαπέραστο έδαφος. Η μετακίνηση, η υποχώρηση, η αποφυγή ή η απόδραση από αυτό δεν επιτρέπονται.

Μάχη: Δεν μπορεί να γίνει μάχη εδώ.

Page 26: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

λεμάει μια μονάδα σε διαβατό ποτάμι ή μια μονάδα που βγαίνει από διαβατό ποτάμι, και οι δύο μονάδες ρίχνουν το πολύ 2 ζάρια μάχης. Μια μονάδα που πολεμάει με Μάχη από Απόσταση εκτός ποταμιού, ρίχνει το πολύ 1 ζάρι μάχης. Μια κάρτα Διοίκησης που προσθέτει επιπλέον ζάρια στη μάχη, αλλάζει τον μέγιστο αριθμό ζαριών μάχης που μπορούν να ριχτούν. Μετά από επιτυχημένη Κοντινή Μάχη, μια μονάδα σε διαβατό ποτάμι μπορεί να εκτελέσει Στιγμιαία Προώθηση εκτός του εξαγώνου αυτού.

Κοντινή Μάχη: Όταν δέχεται επίθεση από εχθρική μονάδα από την πλευρά του οχυρώματος, η αμυνόμενη μονάδα αγνοεί ένα σύμβολο σπαθιού και μπορεί να αγνοήσει και ένα σύμβολο σημαίας κατά αυτής. Προσέξτε ότι η αμυνόμενη μονάδα δεν έχει προστασία οχυρώματος όταν η εχθρική μονάδα δεν επιτίθεται από την πλευρά του εξαγώνου με το οχύρω-μα (κανονικά αυτό θα γίνεται από το αμέσως γειτονικό εξάγωνο μπροστά ή πίσω από τις προστατευμένες πλευρές του εξαγώνου).

Μάχη από Απόσταση: Μια μονάδα που δέχεται επίθεση από ένα εξάγωνο μπροστά από την πλευρά του οχυρώματος, μπορεί να αγνοήσει μια κατά της, σημαία.

Εμπρός πλευρές εξαγώνου

ΠοτάμιΜετακίνηση: Τα εξάγωνα ποταμιού είναι αδιαπέραστο έδαφος.

Διαβατό Ποτάμι (διευκρινίζεται στις οδηγίες των σεναρίων).Μετακίνηση: Όλες οι μονάδες και οι ηγέτες πρέπει να σταματή-σουν όταν φτάσουν σε ένα εξάγωνο διαβατού ποταμιού και δεν μπορούν να προχωρήσουν περισσότερο στον ίδιο γύρο.

Μάχη: Μια μονάδα μπορεί να πολεμήσει στον ίδιο γύρο που μπαίνει στο εξάγωνο διαβατού ποταμιού. Όταν πο-

Δέλτα ΠοταμούΤο δέλτα ενός ποταμού είναι σαν εξάγωνο ακτής, οπότε είναι αδιαπέραστο (ακόμη κι αν συνδέεται με διαβατό ποτάμι).

Οπτικό Πεδίο: Τα εξάγωνα ποταμιών (κανονικά,

διαβατά, δέλτα) δεν εμποδίζουν το οπτικό πεδίο.

Μια κάρτα Διοίκησης που προσθέτει επιπλέον ζάρια στη μάχη, αλλάζει τον αριθμό των μέγιστων ζαριών μάχης που μπορούν να ριχτούν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: οι έφιππες μονάδες δεν κερδίζουν πλεονέκτημα κάλυψης από τις οχυρώσεις.

Οπτικό Πεδίο: Η πλευρά οχυρώματος δεν εμποδίζει το οπτικό πεδίο.

Οχυρωμένο ΣτρατόπεδοΜετακίνηση: Δεν υπάρχουν περιορισμοί μετακίνησης.

Μάχη:

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: οι έφιππες μονάδες δεν κερδίζουν πλεονέκτημα κάλυψης από τα οχυρωμένα στρατόπεδα.

Μια κάρτα Διοίκησης που προσθέτει επιπλέον ζάρια στη μάχη, αλλάζει τον αριθμό των μέγιστων ζαριών μάχης που μπορούν να ριχτούν.

Οπτικό Πεδίο: Το οχυρωμένο στρατόπεδο εμποδίζει το οπτικό πεδίο.

Κοντινή Μάχη: Μια ομάδα που αμύνεται σε εξάγωνο οχυρωμένου στρατοπέδου αγνοεί ένα σύμβολο σπαθιού και μπορεί να αγνοήσει μια σημαία κατά αυτής.

ΓέφυραΟι κανόνες αυτοί χρησιμοποιούνται για όλες τις γέφυρες, συμπερλιμαμβανομένης της σχεδίας.

Μετακίνηση: Δεν υπάρχουν περιορισμοί μετακίνησης.

Μάχη:

Μάχη από Απόσταση: Μια αμυνόμενη μονάδα σε εξάγωνο οχυρωμένου στρατοπέδου μπορεί να αγνοήσει μια σημαία κατά αυτής.

Ένα εξάγωνο οχυρωμένου στρατοπέδου παρέχει προστασία για επιθέσεις από όλες του τις πλευρές.

Μια μονάδα σε οχυρωμένο στρατόπεδο ρίχνει ένα λιγότερο ζάρι μάχης από ότι κανονικά όταν πολεμάει (αυτό ισχύει τόσο για Κοντινή Μάχη, όσο και για Μακρινά Πυρά).

Μια μονάδα μπορεί να πολεμήσει στον γύρο που φτάνει στο εξάγωνο γέ- φυρας. Μια μονάδα σε γέφυρα που πολεμάει, ρίχνει το πολύ δύο ζάρια μάχης σε Κοντινή Μάχη ή ένα ζάρι μάχης σε Μάχη από Απόσταση. Μια μονάδα σε εξάγωνο γέφυρας μπορεί να κάνει Στιγμιαία Προώθηση μετά

ΟχυρώματαΜετακίνηση: Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη μετακίνηση.

Μάχη: Ένα Οχύρωμα παρέχει προ- στασία κατά μήκος δύο ή τριών πλευρών του εξαγώνου.

Page 27: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

από επιτυχημένη κοντινή μάχη. Μια πεζή μονάδα που αμύνεται σε εξάγωνο γέφυρας, μπορεί να αγνοήσει ένα εναντίον της σύμβολο σημαίας.

Όταν πολεμάτε έναν εχθρό σε εξάγωνο γέφυρας, το μέγιστο των ζαριών μάχης είναι δύο σε Κοντινή Μάχη. Η Μάχη από Απόσταση δεν επηρεά-ζεται.

Μια κάρτα Διοίκησης που προσθέτει επιπλέον ζάρια στη μάχη, αλλάζει τον μέγιστο αριθμό ζαριών μάχης που μπορεί να ριχτεί.

Πεζές μονάδες (εκτός πολεμικών μηχανών) και Ηγέτες: Για μετακί-νηση σε εξάγωνο κλιμακωτού τείχους, μια πεζή μονάδα ή ηγέτης πρέπει να ξεκινήσει την κίνησή του από εξάγωνο γειτονικό με το εξάγωνο του κλιμακωτού τείχους. Μία πεζή μονάδα ή ηγέτης που εισέρχεται σε τέτοιο εξάγωνο πρέπει να σταματήσει και δεν προχωράει περισσότερο στον ίδιο γύρο. Μια πεζή μονάδα ή ηγέτης που φεύγει από εξάγωνο κλιμακωτού τείχους μπορεί να μετακινηθεί μόνο σε γειτονικό εξάγωνο και εκεί να σταματήσει για τον γύρο. Η Υποχώρηση ή η Αποφυγή Πεζών μονάδων ή ηγετών δεν χρειάζεται να σταματάει όταν μπαίνουν σε εξάγωνο κλιμακωτού τείχους.

Έφιππες μονάδες και πολεμικές μηχανές: Ένα εξάγωνο κλιμακωτού τείχους είναι αδιαπέραστο έδαφος για αυτά τα είδη μονάδων. Και τα δύο είδη μπορούν να κάνουν Κοντινή Μάχη με γειτονικές μονάδες σε εξάγω-νο κλιμακωτού τείχους αν ξεκινήσουν τον γύρο τους γειτονικά σε τέτοιο εξάγωνο. Κανένα από τα είδη αυτά δεν μπορεί να υποχωρήσει ή να κάνει αποφυγή σε εξάγωνο κλιμακωτού τείχους.

Μια αμυνόμενη μονάδα σε εξάγωνο κλιμακωτού τείχους που δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει αποφυγή, πολεμάει πρώτη (χειριστείτε την αμυνόμε-νη μονάδα σαν να είχε μια κάρτα Πρώτου Χτυπήματος, και τη μάχη σαν μάχη Πρώτου Χτυπήματος) όταν δέχεται επίθεση με Κοντινή Μάχη.

εκτός κι αν η μονάδα που επιτίθεται βρίσκεται επίσης σε γειτονικό εξάγωνο κλιμακωτού τείχους.

Μάχη από Απόσταση: Μια μονάδα που αμύνεται σε εξάγωνο κλιμακωτού τείχους μπορεί να αγνοήσει μια κατά της σημαία. Η βασικοί κανόνες οπτικού πεδίου ισχύουν, και οι γειτονικές εχθρικές μονάδες αποτρέπουν την Μάχη από Απόσταση.

Μια κάρτα Διοίκησης ή ένας ηγέτης που προσθέτουν επιπλέον ζάρια στη μάχη, μεταβάλλουν τον μέγιστο αριθμό ζαριών που μπορούν να ριχτούν.

Οπτικό Πεδίο: Ένα εξάγωνο κλιμακωτού τείχους εμποδίζει το οπτικό πεδίο προς τις μονάδες πίσω από το εξάγωνο και το αντίστροφο. Το οπτικό πεδίο δεν εμποδίζεται μεταξύ μονάδων στο ίδιο κλιμακωτό τείχος, που βλέπουν πέρα από άλλα εξάγωνα κλιμακωτού τείχους.

Ενισχυμένα Τείχη Πόλης(χρησιμοποιήστε εξάγωνα εδάφους οχυρώσεων για τα ενισχυμένα τείχη)

Μετακίνηση: Τα Ενισχυμένα Τείχη Πόλης κανονικά είναι αδιαπέραστο έδαφος για όλες τις μονάδες, εκτός κι αν ισχύουν κανόνες πολιορκίας, όπως ορίζεται από τους ειδικούς κανόνες σεναρίου. Όταν ισχύουν οι κανόνες πολιορκίας, οι επιτιθέμενες πεζές μονάδες έχουν σκάλες και τα ενισχυμένα τείχη θεωρούνται σαν κλιμακωτά τείχη.

Μάχη: Δεν είναι δυνατή η μάχη, εκτός κι αν ισχύουν οι κανόνες πολιορκίας του σεναρίου.

Οπτικό Πεδίο: Ένα εξάγωνο ενισχυμένου τείχους πόλης εμποδίζει το οπτικό πεδίο για τις μονάδες πίσω από το τείχος και το αντίστροφο.

το σύμβολο της μονάδας. Ένας ηγέτης καταστρέφεται όταν ριχτεί το σύμ- βολο ηγέτη. Η μονάδες ή ηγέτες που υποχωρούν ή κάνουν αποφυγή δεν χρειάζεται να σταματήσουν όταν μπουν σε εξάγωνο βάλτου. Μια μονάδα ή ένας ηγέτης που πρέπει να υποχωρήσει από εξάγωνο βάλτου, εκτελεί κανονικά τη ζαριά για πιθανή απώλεια πλακιδίου για κάθε εξάγωνο βάλτου από το οποίο περνάει. Οι ζαριές απωλειών βάλτου γίνονται πριν ολοκληρω-θεί η αφαίρεση των πλακιδίων μονάδων για μη ικανή μετακίνηση υποχώρη-σης.

ΒάλτοςΜετακίνηση: Μια μονάδα ή μη συνδεδεμένος ηγέτης πρέπει να σταματήσει όταν μπει σε εξάγωνο βάλτου και να μην μετακινηθεί περισσότερο στον γύρο. Η μονάδα ή ο μη συνδεδεμένος ηγέτης ρίχνει επίσης ένα ζάρι μάχης για πιθανή απώλεια πλακιδίου. Ένα πλακίδιο μονάδας χάνεται όταν

Οπτικό Πεδίο: Ένα εξάγωνο γέφυρας δεν εμποδίζει το οπτικό πεδίο.

Κλιμακωτά Τείχη Πόλης(χρησιμοποιήστε τα εξάγωνα οχυρωμάτων για τα κλιμακωτά τείχη)

Μετακίνηση:

Μάχη:Κοντινή Μάχη: Όταν πολεμάτε με μια εχθρική μονάδα σε εξάγωνο κλιμακωτού τείχους πόλης ή μια μονάδα σε τέτοιο εξάγωνο κάνει μάχη με μονάδα εκτός, η μονάδα ρίχνει το πολύ 2 ζάρια μάχης στην Κοντινή Μάχη. Τυχόν μονάδα που αμύνεται σε εξάγωνο κλιμακωτού τείχους, αγνοεί ένα σύμβολο σπαθιού καθώς και μια εναντίον της σημαία, όταν δέχεται επίθεση από γειτονικό εξάγωνο.

Page 28: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

υπάρχει στο Σενάριο Μάχης του Ποταμού Κρημισσού. Ήταν επίλεκτη μονάδα, οπότε αν θέλετε να παίξετε το σενάριο αυτό με μεγαλύτερη ιστορι-κή ακρίβεια για τον Ιερό Λόχο, χρησιμοποιήστε τις παρακάτω ειδικές ικανότητες:

Στο πεδίο της μάχης, ο Ιερός Λόχος είναι η βαριά μονάδα πεζικού ακριβώς κάτω από το εξάγωνο του ηγέτη Χασντρούμπα. Τοποθετήστε έναν ξεχωρι-στό δείκτη κάποιου είδους μαζί με τη μονάδα Ιερού Λόχου για να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μονάδες Καρχηδονίων.

Ειδικές ικανότητες Ιερού Λόχου:

Κανόνας Ρωμαϊκής/Αυτοκρατορικής ΛεγεώναςΌταν ο κανόνας αυτός ισχύει, οι μεσαίες και βαριές μονάδες πεζικού των Ρωμαίων εξοπλίζονται με ακόντιο και σπαθί. Οι μονάδες αυτές θεωρούνται ικανές για μακρινές βολές και πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες Μάχης από Απόσταση όταν την χρησιμοποιούν.

Κάθε μονάδα μεσαίου και βαρέως πεζικού Ρωμαίων έχει εμβέλεια δύο

εξαγώνων και ρίχνει 1 ζάρι μάχης όταν παραμένει στη θέση της ή μετακι-νείται κατά ένα μόνο εξάγωνο. Όπως και οι υπόλοιπες ικανές για βολή μονάδες, οι μονάδες αυτές δεν μπορούν στον ίδιο γύρο να εκτελέσουν Μάχη από Απόσταση και Κοντινή Μάχη.

Κανόνας Ιουλιανής ΛεγεώναςΌταν ισχύει ο κανόνας της Ιουλιανής Λεγεώνας, όλες οι μονάδες βαρέως και μεσαίου πεζικού των Ρωμαίων εξοπλίζονται με ακόντιο και σπαθί και ακολουθούν τους κανόνες των μονάδων Μάχης από Απόσταση, όπως και στους κανόνες Ρωμαϊκής/Αυτοκρατορικής Λεγεώνας.

Επιπλέον, όλες οι μονάδες βαρέως και μεσαίου πεζικού μπορούν να μετακι-νηθούν κατά ένα εξάγωνο και να πολεμήσουν κανονικά ή μπορούν να μετακινηθούν κατά 2 εξάγωνα και να μην πολεμήσουν (Σημείωση: αν έχουν διαταχθεί από κάρτα Διπλής ενέργειας, οι μονάδες μετακινούνται κατά δύο εξάγωνα, αλλά μπορούν να κάνουν κοντινή μάχη).

Ο Ιερός Λόχος καταφέρνει ένα χτύπημα για κάθε σύμβολο ηγέτη που έχει ρίξει στην κοντινή μάχη. Δεν χρειάζεται να υπάρχει συνδεδεμένος ή γειτονικός ηγέτης με τον Ιερό Λόχο για να ισχύει το πλεονέκτημα αυτό.

Ο Ιερός Λόχος μπορεί να αγνοήσει μια σημαία.

Ο Ιερός Λόχος διατηρεί τις ειδικές αυτές ικανότητες μέχρι να αφαιρεθεί και το τελευταίο πλακίδιο της μονάδας, από το πεδίο της μάχης.

Μια μονάδα ή ηγέτης που φεύγει από εξάγωνο βάλτου μπορεί να μετακινηθεί μόνο σε γειτονικό εξάγωνο ανεξαρτήτως της κανονικής επιτρεπτής του μετακίνησης.

Μια πολεμική μηχανή δεν κινείται, αποφεύγει ή υποχωρεί σε εξάγωνο βάλτου.

Μάχη: Μια μονάδα μπορεί να πολεμήσει στον γύρο που μετακινείται σε εξάγωνο βάλτου. Όταν πολεμάει μια μονάδα σε εξάγωνο βάλτου, χρησιμο-ποιεί το πολύ 2 ζάρια μάχης σε Κοντινή Μάχη. Μια μονάδα που επιλέγει να προχωρήσει σε εξάγωνο βάλτου μετά από επιτυχημένη Κοντινή Μάχη, πρέπει να ελέγξει για πιθανή απώλεια πλακιδίου. Μια μονάδα σε εξάγωνο βάλτου που πολεμάει κάποια μονάδα εκτός, ρίχνει το πολύ 2 ζάρια μάχης σε Κοντινή Μάχη, και 1 ζάρι σε Μάχη από Απόσταση. Μια μονάδα σε εξάγω-νο βάλτου, η οποία δεν έχει μετακινηθεί στον γύρο, μπορεί να εκτελέσει Στιγμιαία Προώθηση εκτός του εξαγώνου στο κενό πλέον εξάγωνο μετά από επιτυχημένη Κοντινή Μάχη, αλλά οι μονάδες ιππικού δεν μπορούν να εκτελέσουν την Ειδική Στιγμιαία Προώθηση.

Μια κάρτα Διοίκησης που προσθέτει επιπλέον ζάρια στη μάχη, αλλάζει τον μέγιστο αριθμό ζαριών που μπορούν να ριχτούν.

Οπτικό Πεδίο: Ένα εξάγωνο Βάλτου δεν εμποδίζει το οπτικό πεδίο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι κανόνες αυτοί δεν χρησιμοποιούνται στα σενάρια του βασι- κού παιχνιδιού, αλλά στις επεκτάσεις. Για μια πλήρη εικόνα, συμπεριλαμβά-νονται εδώ.

Πλακίδια Ειδικών Μονάδων

ειδικές μονάδες βρίσκονται στη μάχη, ορίζονται στο πεδίο της μάχης και το σενάριο παρέχει πληροφορίες για το πλακίδιο Ειδικής Μονάδας που θα τοποθετηθεί σε κάθε εξάγωνο ειδικής μονάδας. Οι ειδικοί κανόνες θα παρέχουν τις βελτιωμένες ικανότητες κάθε ειδικής μονάδας. Το πλακίδιο της Ειδικής Μονάδας μετακινείται μαζί με τη μονάδα. Δεν υπολογίζεται σαν πλακίδιο που μπορεί να αφαιρεθεί σαν απώλεια. Το πλακίδιο αυτό δεν μεταφέρεται σε άλλη μονάδα. Αν η ειδική μονάδα καταστραφεί, το πλακίδιο αφαιρείται από τον χάρτη μαζί με το τελευταίο πλακίδιο της μονάδας.

Το μόνο σενάριο του βασικού παιχνιδιού που περιλαμβάνει μια αντίστοιχη «ειδική μονάδα» είναι η μονάδα Ιερού Λόχου των Καρχηδονίων, η οποία

Η πρώτη επέκταση που εισήγαγε την έννοια των «ειδικών μονάδων» για να αναπαραστήσει τις επίλεκτες μονάδες του «Αρχαίου Κόσμου», όπως το Ιππικό Συνοδείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή τους Πέρσες Αθάνατους. Όταν

17. ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ& ΚΑΝΟΝΕΣ

Page 29: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

18. ΚΑΡΤΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣΚάρτες Τμημάτων (27 κάρτες)Οι κάρτες τμημάτων χρησιμοποιούνται για διαταγές σε μονάδες και/ή ηγέτες συγκεκριμένου τμήματος του πεδίου μάχης για μετακίνηση και/ή μάχη. Οι κάρτες αυτές δείχνουν ποιό τμήμα του πεδίου μάχης μπορείτε να διατάξετε και πόσες μονάδες ή ηγέτες εκεί μπορείτε να διατάξετε. Όλες οι κάρτες Διοίκησης Τμημάτων έχουν ένα σύμβολο περικεφαλαίας ηγέτη στην, για να υπενθυμίζουν στους παίκτες ότι ένας ή περισσότεροι ηγέτες του τμήματος αυτού, που είναι συνδεδεμένοι μπορούν να αποκοπούν και να κινηθούν χωριστά (με κόστος μια διαταγή ο κάθε ένας) όταν η κάρτα παιχτεί.

Διαταγή Τριών Μονάδων Αριστερά: Δώστε εντολή σε τρείς μο- νάδες και/ή ηγέτες στο αριστερό τμήμα. (3 κάρτες)

Διαταγή Τριών Μονάδων Κεντρικά: Δώστε εντολή σε τρείς μο- νάδες και/ή ηγέτες στο κεντρικό τμήμα. (4 κάρτες)

Διαταγή Τριών Μονάδων Δεξιά: Δώστε εντολή σε τρείς μονάδες και/ή ηγέτες στο δεξί τμήμα. (3 κάρτες)

Διαταγή Τεσσάρων Μονάδων Αριστερά: Δώστε εντολή σε τέσσερις μονάδες και/ή ηγέτες στο αριστερό τμήμα. (1 κάρτα)

Διαταγή Τεσσάρων Μονάδων Κεντρικά: Δώστε εντολή σε τέσσερις μονάδες και/ή ηγέτες στο κεντρικό τμήμα. (1 κάρτες)

Διαταγή Τεσσάρων Μονάδων Δεξιά: Δώστε εντολή σε τέσσερις μονάδες και/ή ηγέτες στο δεξί τμήμα. (1 κάρτες)

Συντονισμένη Επίθεση: Δώστε εντολές σε μια μονάδα και/ή ηγέτη σε κάθε τμήμα. (2 κάρτες)

Υπερφαλαγγισμός: Δώστε εντολή σε δύο μονάδες και/ή ηγέτες στο αριστε-ρό τμήμα και σε δύο μονάδες και/ή ηγέτες στο δεξί τμήμα. (2 κάρτες)

Κάρτες Μονάδων (10 κάρτες)Οι κάρτες μονάδων σας επιτρέπουν να διατάξετε συγκεκριμένο είδος μονάς (Παράδειγμα: ελαφριές, μεσαίες) για μετακίνηση και/ή μάχη. Εκτός κι αν η κάρτα ορίζει κάτι διαφορετικό επιλέγετε ελεύθερα μεταξύ Πεζών ή Έφιππων μονάδων. Έτσι, η «Διαταγή Ελαφρών» σημαίνει ότι μπορείτε να δώσετε εντολές σε συνδυασμό μονάδων ελαφρού Πεζικού ή ελαφρού Ιππικού. Οι διαταγμένες μονάδες μπορούν να βρίσκονται σε οποιοδήποτε τμήμα του πεδίου μάχης. Ο αριθμός των μονάδων που μπορείτε να διατάξε-τε ισούται με τη Διοίκηση της πλευράς σας, δηλαδή τον μέγιστο αριθμό καρτών που μπορείτε να έχετε στο χέρι σας, στον γύρο. (Δείτε «Διοίκηση» στην παράγραφο 7, «Διαταγές σε Μονάδες και Ηγέτες».)

Διαταγή Ελαφρών Μονάδων: Διατάξτε έναν αριθμό ελαφρών πεζών και ελαφρών εφίππων μονάδων μικρότερο ή ίσο με τη Διοίκησή σας. Οι ελα-

πων μονάδων, μικρότερο ή ίσο με τη Διοίκησή σας. Αν δεν έχετε μεσαίες μονάδες, μπορείτε να διατάξετε 1 μονάδα της επιλογής σας. (3 κάρτες)

Είδη μεσαίων μονάδων: Μεσαίο πεζικό, πολεμιστές, μεσαίο ιππικό, καμή- λες και θωρακισμένες καμήλες.

Διαταγή Βαρέων Μονάδων: Διατάξτε έναν αριθμό βαρέων

μονάδων πεζικού και βαρέων εφίππων μονάδων, μικρότερο ή ίσο με τη Διοίκησή σας. Αν δεν έχετε βαριές μονάδες, μπορείτε να διατάξετε 1 μονάδα της επιλογής σας. (2 κάρτες)

Είδη βαρέων μονάδων: Βαρύ πεζικό, βαριές πολεμικές μηχανές, βαρύ ιππικό, βαρύ θωρακισμένο ιππικό, βαρύ άρμα και ελέφαντας.

φρές πεζές μονάδες, περιλαμβάνουν τις βοηθη-τικές και περνάνε από φιλικές μονάδες. Αν δεν έχετε ελαφρές μονάδες, μπορείτε να διατάξετε 1 μονάδα της επιλογής σας. (4 κάρτες)

Διαταγή Μεσαίων Μονάδων: Διατάξτε έναν αριθμό μεσαίων πεζών και μεσαίων εφίπ-

Είδη ελαφρών μονάδων: Ελαφρύ πεζικό, ελαφρύ πεζικό τοξοβόλων, ελαφρύ πεζικό σφενδονιστών, βοηθητικές μονάδες, ελαφρύ ιππικό, ελαφρύ ιππικό τοξοβόλων και άρμα

Διαταγή Δύο Μονάδων Αριστερά: Δώστε εντολή σε δύο μονάδες και/ή ηγέτες στο αριστερό τμήμα. (3 κάρτες)

Διαταγή Δύο Μονάδων Κεντρικά: Δώστε εντολή σε δύο μονάδες και/ή ηγέτες στο κεντρικό τμήμα. (4 κάρτες)

Διαταγή Δύο Μονάδων Δεξιά: Δώστε εντολή σε δύο μονάδες και/ή ηγέτες στο δεξί τμήμα. (3 κάρτες)

Page 30: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Διαταγή Έφιππων Μονάδων: Διατάξτε έναν αριθμό έφιππων μονάδων και/ή ηγετών μικρότερο ή ίσο της Διοίκησής σας. Αν δεν έχετε έφιππες μονάδες, μπορείτε να διατάξετε 1 μονάδα της επιλογής σας. (1 κάρτα)

Κάρτες Ηγεσίας (6 κάρτες)Οι κάρτες ηγεσίας σας επιτρέπουν να διατάξετε έναν ηγέτη, οποιαδήπο-τε μονάδα στην οποία συνδέεται ηγέτης, συν έναν αριθμό μονάδων ή ηγετών σε γειτονικά εξάγωνα για μετακίνηση και/ή μάχη. Οι μονάδες σε «γειτονικά συνδεδεμένα εξάγωνα» μπορούν να βρίσκονται σε διαφορετικά τμήματα του πεδίου της μάχης, αρκεί κάθε διαταγμένη μονάδα να βρίσκεται γειτονικά σε μια τουλάχιστον άλλη διαταγμένη μονάδα, και τουλάχιστον μία από τις διαταγμένες μονάδες να είναι γειτονικά στον εν λόγω ηγέτη. Με τον τρόπο αυτό, η διαταγή Ηγεσίας σας επιτρέπει να διατάξετε μια «αλυσίδα» ή «πτέρυγα» μονάδων να μετακινηθεί και/ή να πολεμήσει συντεταγμένα. Ένας ηγέτης δεν μπορέι να αποκοπεί με κάρτα διαταγής Ηγεσίας.

Ηγεσία σε Οποιοδήποτε Τμήμα: Διατάξτε μονάδες υπό τη δι- οίκηση ενός ηγέτη (εξάγωνο ηγέτη και 3 συνδεδεμένα γειτονικά εξάγω-να) ή διατάξτε μια μονάδα της επιλογής σας. (3 κάρτες)

Εμπνευσμένη Ηγεσία Αριστερά: Διατάξτε μονάδες υπό τη διοίκη-ση ενός ηγέτη του αριστερού τμήματος (εξάγωνο ηγέτη και 4 συνδεδεμένα γειτονικά εξάγωνα) ή διατάξτε μια μονάδα της επιλογής σας. (1 κάρτα)

Εμπνευσμένη Ηγεσία Κεντρικά: Διατάξτε μονάδες υπό τη διοίκη-ση ενός ηγέτη του κεντρικού τμήματος (εξάγωνο ηγέτη και 4 συνδεδεμένα γειτονικά εξάγωνα) ή διατάξτε μια μονάδα της επιλογής σας. (1 κάρτα)

Εμπνευσμένη Ηγεσία Δεξιά: Διατάξτε μονάδες υπό τη διοίκηση ενός ηγέτη του δεξιού τμήματος (εξάγωνο ηγέτη και 4 συνδεδεμένα γειτονι-κά εξάγωνα) ή διατάξτε μια μονάδα της επιλογής σας. (1 κάρτα)

Κάρτες Τακτικής (17 κάρτες)Οι κάρτες τακτικής επιτρέπουν στις διαταγμένες μονάδες να μετακινηθούν και/ή να πολεμήσουν με τρόπο που δεν επιτρέπουν οι βασικοί κανόνες. Οι ενέργειες που διατάσσουν οι κάρτες Τακτικής υπερέχουν των βασικών κανόνων.

Οι κάρτες Διοίκησης που ορίζουν «διαταγή μονάδων ίσων με τη διοίκηση» σημαίνει ότι ο μέγιστος αριθμός μονάδων προς διαταγή ισούται με τη Διοίκηση της πλευράς σας (δείτε 7: Διαταγές Μονάδων και Ηγετών).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: στις κάρτες Διοίκησης Τακτικής, η Μάχη από Απόσταση αναφέ-ρεται πολλές φορές ως Πυρά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι μονάδες γειτονικά σε εχθρική μονάδα, διατάσσονται, όταν παιχτεί η κάρτα αυτή. Αυτό μπορεί να γίνει περίπλοκο, ειδικά καθώς οι μάχες λαμβάνουν χώρα και οι εχθρικές μονάδες υποχωρούν. Προτείνουμε να σημειώνετε τις μονάδες στις οποίες επιτρέπεται η μάχη, πριν ξεκινήσετε τις Κοντινές Μάχες σας.

Σύγκρουση Ασπίδων: Διατάξτε όλες τις μονάδες γειτονικά στον εχθρό. Οι μονάδες μάχονται με 2 επιπλέον ζάρια σε Κοντινή Μάχη. Οι μονάδες δεν μπορούν να μετακινηθούν πριν την Κοντινή Μάχη αλλά μπορούν να εκτελέσουν Στιγμιαία Προώθηση μετά από επιτυχημένη Κοντινή Μάχη. Αν επιτρέπεται επιπλέον Κοντινή Μάχη, οι μονάδες μάχονται με τον κανονικό αριθμό ζαριών μάχης. Οι διαταγμένες μονάδες δεν μπορούν να κάνουν Μάχη από Απόσταση. (1 κάρτα)

Αντεπίθεση: Δώστε την ίδια διαταγή με αυτή που μόλις έπαιξε ο αντίπαλός σας. Όταν αντεπιτίθεστε σε κάρτες Τμημάτων και κάρτες Εμπνευσμένης Ηγεσίας, το δεξί τμήμα γίνεται αριστερό και το αριστερό γίνεται δεξί. Όταν αντεπιτίθεστε σε Ηγεσία σε Οποιοδήποτε Τμήμα, οι εντολές σας πρέπει να δίνονται στο ίδιο τμήμα με αυτό που επέλεξε ο αντίπαλός σας. (2 κάρτες)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Αντεπίθεση σε κάρτα Πρώτου Χτυπήματος.

φιλική μονάδα

Τα δύο παραπάνω παραδείγματα δείχνουν πιθανούς τρόπους με τους οποίους μια κάρτα διοίκησης ενεργοποιείται για ενεργοποίηση ενός ηγέτη συν τεσσάρων γειτωνικών εξαγώνων.

Είδη έφιππων μονάδων: Ελαφρύ ιππικό, ελαφρύ ιππικό τοξοβόλων, άρμα βαρβάρων, μεσαίο ιππικό, καμήλα, θωρακισμένη καμήλα, βαρύ ιππικό, βαρύ θωρακισμένο ιππικό, βαρύ άρμα και ελέφαντας.

Page 31: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Ο Ουρανός Σκοτεινιάζει: Όλες οι μονάδες μάχης από απόσταση μπορούν να κάνουν διπλή βολή. Όχι μετακίνηση, μόνο βολή. Επιλύεται χωριστή Μάχη από Απόσταση. Αν δεν έχετε μονάδες με όπλα βολής από απόσταση, διατάξτε 1 μονάδα της επιλογής σας. (1 κάρτα)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτό σημαίνει ότι όλες οι μονάδες με όπλα βολής θεωρούνται «διαταγμένες». Καθώς μια μονάδα δεν μπορεί να κάνει μάχη από απόσταση με γειτονική μονάδα, αν αυτό αλλάξει στη διάρκεια των μαχών (ίσως λόγω καταστροφής μιας εχθρικής δύναμης σε γειτονικό εξάγωνο, από πυρά άλλης μονάδας), τότε η νέα μονάδα είναι διαταγμένη κανονικά και μπορεί να βάλει μια εχθρική μονάδα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ελαφρές πεζές μονάδες δεν αποκτούν πλεονέκτημα μετακί-νησης σαν μέρος της εντολής Διπλού Χρόνου. Η κάρτα Διπλού Χρόνου συμβο-λίζει την τελική ορμή πριν την Κοντινή Μάχη.Οι ελαφριές πεζές μονάδες γενικά προτιμούσαν να αποφεύγουν την Κοντινή Μάχη κι έτσι δεν έχουν πλεονέκτημα μετακίνησης. Ωστόσο, οι βοηθητικές πεζές μονάδες αποκτούν το πλεονέκτημα αυτό, σαν μέρος της εντολής Διπλού Χρόνου, καθώς μπορούν να μετακινηθούν κατά 2 εξάγωνα και να κάνουν Κοντινή Μάχη.

Πρώτο Χτύπημα: Παίξτε την κάρτα αυτή αφού ο αντίπαλος δηλώσει μια Κοντινή Μάχη, αλλά πριν ρίξει τα ζάρια. Η αμυνόμενη μονάδα θα επιτεθεί πρώτη. Αν η μονάδα του αντιπάλου δεν καταστραφεί ούτε υποχωρήσει, μπορεί να Πολεμήσει όπως αρχικά διατάχθηκε, κανονικά. Στο τέλος του γύρου, τραβάτε πρώτος μια νέα κάρτα Διοίκησης. (1 κάρτα)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ανεξαρτήτως αποτελέσματος του Πρώτου Χτυπήματος, η μονάδα σας δεν μπορεί πλέον να Αντεπιτεθεί.

Το όνομά μου είναι Σπάρτακος: Ρίξτε ζάρια ίσα με τη Διοίκησή σας. Για κάθε σύμβολο μονάδας που ρίχτηκε, μια μονάδα του είδους διατάσσεται. Ένα σύμβολο ηγέτη διατάζει οποιαδήποτε μονάδα ή ηγέτη. Μπορείτε να διατάξετε μονάδες σε

ποτε τμήμα. Οι μονάδες που διατάχθηκαν πολεμούν με 1 επιπλέον ζάρι στον γύρο. Ανακατέψτε την Τράπουλα και τις Ξεσκαρταρισμένες κάρτες. (1 κάρτα)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πριν τραβήξετε μια νέα κάρτα, ανακατέψτε την τράπουλα και τα σκάρτα, μαζί με την κάρτα αυτή, δημιουργώντας μια νέα τράπουλα τραβήγ-ματος. Ο κάρτες στο χέρι του παίκτη δεν ανακατεύονται ξανά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι διαταγμένες μονάδες δεν χρειάζεται να μετακινηθούν για να πολεμήσουν.

Κίνηση-Βολή-Κίνηση: Διατάξτε ελαφριές πεζές και ελαφριές έφιππες μο- νάδες ίσες σε αριθμό με τη Διοίκησή σας. Οι μονάδες μπορούν να μετακινη-θούν, να κάνουν βολή και να μετακινηθούν ξανά. Όλες οι μετακινήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν πριν γίνει βολή. Μετά τη Μάχη από Απόσταση μπορεί να γίνει νέα μετακίνηση. Οι διαταγμένες μονάδες δεν μπορούν να κάνουν Κοντινή Μάχη. Δεν επιτρέπεται νέα Μάχη από Απόσταση μετά τη δεύτερη μετακίνηση. Οι ελαφριές πεζές μονάδες, ακόμη και οι βοηθητικές, μπορούν να μετακινηθούν μέσα από φιλική μονάδα, όταν μετακινούνται κατά δύο εξάγωνα. Αν δεν έχετε ελαφριές μονάδες, διατάξτε 1 μονάδα της επιλογής σας. (2 κάρτες)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ: Οι τρεις εντολές της κάρτας αυτής είναι προαι- ρετικές. Η πρώτη μετακίνηση, η βολή (Μάχη από Απόσταση) και η δεύτερη μετακίνηση. Το κλειδί εδώ είναι ότι όλες οι διαταγμένες μονάδες πρέπει να ολοκληρώσουν την πρώτη τους μετακίνηση πριν γίνει Μάχη από Απόσταση. Μετά τις Μάχες, οι διαταγμένες μονάδες μπορούν να κάνουν δεύτερη μετακί-νηση.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: η κάρτα αυτή αναπαριστάνει την τακτική «βολή και φυγή» που χρησιμοποιούσαν οι ελαφριές μονάδες στην αρχαιότητα για να παρεμποδίσουν και να καθυστερήσουν τον εχθρό, πριν οι πιο βαριές μονάδες εμπλακούν σε Κοντινές Μάχες.

Γραμμή Διοίκησης: Διατάξτε μια ομάδα πεζών μονάδων. Η ομάδα πρέπει να είναι σε γειτονικά συνδεδεμένα εξάγωνα (Μπορεί να εκτείνεται σε δύο τμήματα). Κάθε μονάδα μετακινείται το πολύ κατά ένα εξάγωνο και έπειτα κάνει Μάχη από Απόσταση ή Κοντινή Μάχη αν επιτρέπεται. Οι μονάδες μπορούν να εκτελέσουν Στιγμιαία Προώθηση μετά από Κοντινή Μάχη και δικαιούνται επιπλέον Κοντινή Μάχη. Αν δεν έχετε πεζές μονάδες, διατάξτε 1 μονάδα της επιλογής σας. (4

Διπλός Χρόνος: Διατάξτε 4 ή λιγότερες πεζές μονάδες σε ομάδα (μονάδες σε συνδεδεμένα γειτονικά εξάγωνα, ίσως και σε δύο τμήματα). Κάθε διαταγμένη μονάδα (εκτός πολεμικών μηχανών) μπορεί να μετακινηθεί κατά δύο εξάγωνα και να κάνει Κοντινή Μάχη. Οι μονάδες Πολεμιστών μπορούν να μετακινηθούν 2 ή 3 εξάγωνα, αλλά μετά πρέπει να κάνουν Κοντινή Μάχη. Οι διαταγμένες μονάδες δεν κάνουν Μάχη από Απόσταση. Αν δεν έχετε πεζές μονάδες, διατάζετε μια μονάδα της επιλογής σας.

Page 32: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Εφόρμηση Ιππικού: Διατάξτε έφιππες μονάδες ίσες με τη Διοίκησή σας. Οι μονάδες μάχονται με 1 επιπλέον ζάρι σε Κοντινή Μάχη, συμπεριλαμβα-νομένης οποιασδήποτε επιπλέον Κοντινής Μάχης. Οι βαριές μονάδες μπορούν να μετακινηθούν κατά τρία εξάγωνα και να πολεμήσουν. Οι διαταγμένες μονάδες δεν μπορούν να κάνουν μάχη από απόσταση. Αν δεν έχετε έφιππες μονάδες, διατάξτε 1 μονάδα της επιλογής σας. (2 κάρτες)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι βαριές μονάδες που μπορούν να μετακινηθούν κατά τρία εξάγωνα με διαταγή εφόρμησης, συμπεριλαμβάνουν το βαρύ ιππικό, το βαρύ θωρακισμένο ιππικό, τους ελέφαντες και τα βαριά άρματα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι μονάδες δεν μπορούν να πάρουν περισσότερα πλακίδια από όσα αρχικά είχαν, αλλά οι μονάδες μπορεί να ανακτήσουν περισσότερα από ένα πλακίδια αν έχουν χάσει περισσότερα. Τα σύμβολα ηγέτη μπορούν να κινητοποιήσουν οποιοδήποτε είδος αποδεκτής μονάδας. Μια μονάδα ήδη σε πλήρη ισχύ μαζί ή γειτονικά σε ηγέτη δεν μπορεί να κινητοποιηθεί, ανεξαρτή-τως ζαριάς. Συνεπώς, μόνο οι μονάδες που βασικά «ανακτούν» ένα πλακίδιο θεωρούνται διαταγμένες κατά την κινητοποίηση. Όλοι οι ηγέτες του πεδίου της μάχης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κινητοποίηση χτυπημένων μονάδων.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ένας ηγέτης συνδέεται με μια μονάδα μεσαίου πεζικού δύο πλακιδίων. Βρίσκεται γειτονικά σε μια φιλική ελαφριά μονάδα και μια μονάδα ελέφαντα που έχουν χάσει από ένα πλακίδιο. Τα ζάρια κινητοποίησης ρίχνονται και τα αποτελέσματα είναι δύο περικεφαλαίες ηγέτη και δύο κόκκινα τετράγωνα βαρέων μονάδων. Κάθε αποτέλεσμα περικεφαλαίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάκτηση ενός χαμένου πλακιδίου ενός κατάλληλου είδους μονάδας. Ο παί- κτης επιλέγει να ανακτήσει και τα δύο χαμένα πλακίδια, της μονάδας μεσαίου πεζι- κού και κανένα της ελαφριάς μονάδας. Η μονάδα μεσαίου πεζικού κινητοποιείται

και μπορεί να διαταχθεί για να μετακινηθεί και να πολεμήσει, αλλά η μεσαία μονάδα δεν κινητοποιείται και συνεπώς δεν διατάσσεται. Ο ελέφαντας δεν μπορεί να κινητοποιηθεί. Ευτυχώς, ο παίκτης έχει άλλον έναν ηγέτη γειτονικά σε δύο βαριές μονάδες με δύο χαμένα πλακίδια η κάθε μία. Ο παίκτης εφαρμό-ζει από ένα αποτέλεσμα κόκκινου τετράγωνου σε κάθε γειτονική μονάδα βαρέως πεζικού, ανακτώντας από ένα πλακίδιο για κάθε μονάδα.. Και οι δύο μονάδες βαρέως πεζικού κινητοποιούνται και διατάσσονται για μετακίνηση και μάχη. Ο παίκτης θα μπορούσε να εφαρμόσει και τα δύο αποτελέσματα κόκκινου τετράγωνου στη μια βαριά μονάδα, ωστόσο, μιας και θέλει να διατάξει και τις δύο μονάδες, ανακτά από ένα πλακίδιο στην κάθε μία.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: Νίκος Χριστάκης

Κινητοποίηση: Ρίξτε ζάρια ίσα με τη Διοίκη-σή σας. Για κάθε είδος μονάδας ή σύμβολο ηγέτη που φέρατε, μια μονάδα του κατάλλη-λου είδους ή γειτονική σε εξάγωνο ηγέτη, κινητοποιείται (ανακτήστε ένα πλακίδιο της χτυπημένης μονάδας). Οι κινητοποιημένες μονάδες διατάσσονται και μπορούν να μετακινη-θούν και να πολεμήσουν. Οι ελέφαντες και τα άρματα δεν κινητοποιούνται. Αν δεν έχετε ηγέτες, διατάξτε 1 μονάδα της επιλογής σας. (1 κάρτα)

Είδη έφιππων μονάδων: Ελαφρύ ιππικό, ελαφρύ ιππικό τοξοβόλων, άρμα βαρβάρων, μεσαίο ιππικό, καμήλα, θωρακισμένη καμήλα, βαρύ ιππικό, βαρύ θωρακισμένο ιππικό, βαρύ άρμα και ελέφαντας.

Page 33: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Ειδικές Ικανότητες Μονάδας Δεκάτης (Χ) Λεγεώνας:Η Δεκάτη Λεγεώνα ήταν η αγαπημένη του Καίσαρα. Μια φοβερή μονάδα βετεράνων, υπερβολικά πιστή στον Καίσαρα, η οποία πάντα κέρδιζε όλες τις μάχες της. Ακόμη κι αν είχε τον ίδιο εξοπλισμό με τις κλασσικές λεγεώ-νες. Η Δεκάτη, διαθέτει ειδικές ικανότητες οι οποίες αντικατοπτρίζουν την ειδική της κατάσταση.

Κανόνας Σκλάβου «Το Όνομά μου είναι Σπάρτακος»Σε οποιαδήποτε μάχη που είναι παρόν ο Σπάρτακος, αν ο παίκτης Σκλάβος παίξει την κάρτα Διοίκησης «Το Όνομά μου είναι Σπάρτακος», ρίχνει ζάρια «ίσα με τη διοίκηση» συν 2 επιπλέον ζάρια, για διαταγή μονάδων. Ο Ρωμαί-ος δεν λαμβάνει κάποιο πλεονέκτημα αν παίξει την κάρτα «Το Όνομά μου Είναι Σπάρτακος».

Ρίχνοντας Αποτέλεσμα ΦωτιάςΌταν το επιτρέπουν οι οδηγίες του σεναρίου, οι πεζές μονάδες Σκλάβων, μπορεί να επιτεθούν με μεγάλους, φλεγόμενους κορμούς, όταν ρίξουν φωτιά.

Η επιτιθέμενη πεζή μονάδα Σκλάβων πρέπει να καταλαμβάνει εξάγωνο εδάφους λόφου, όταν διαταχθεί.

Τυχόν κατάλληλη πεζή μονάδα Σκλάβων μπορεί να διαταχθεί. Η πεζή μονάδα Σκλάβων δεν χρειάζεται να είναι ικανή για μακρινή βολή.

Ο διοικητής του στρατού των Σκλάβων μπορεί να διατάξει μία ή περισσότερες πεζές μονάδες Σκλάβων για Κυλιόμενα Πυρά, όταν παίξει μια Κάρτα Διοίκησης εκτός-Τακτικής, η οποία θα επέτρεπε στις μονάδες να μετακι-νηθούν και/ή να πολεμήσουν κανονικά (οι δεκαεπτά Κάρτες Διοίκησης Τακτικής αναγράφονται στους βασικούς κανόνες και στην πίσω σελίδα ης Κάρτας Αναφοράς).

Μια διαταγμένη πεζή μονάδα Σκλάβων σε εξάγωνο λόφου έχει την επιλογή να μετακινηθεί και/λη να πολεμήσει κανονικά, ή να παραμείνει στη θέση της

και να κάνει μάχη από εκεί με Κυλιόμενα Πυρά, αλλά όχι και τα δύο ταυτόχρονα.

Τα Κυλιόμενα Πυρά θεωρούνται Μάχη από Απόσταση με ελάχιστη εμβέ- λεια τρία εξάγωνα. Μια αμυνόμενο μονάδα, ακόμη κι αν είναι γειτονικά στη μονάδα Σκλάβων που επιτίθεται με Κυλιόμενα Πυρά, δεν μπορεί να αντεπιτεθεί.

Τα Κυλιόμενα Πυρά φεύγουν από το εξάγωνο λόφου της πεζής μονάδας Σκλάβων, προς την πλευρά του πεδίου μάχης των Ρωμαίων (κάθε ένα από τα τρία συνδεδεμένα εξάγωνα στα οποία μπαίνει, πρέπει να βρίσκεται όλο και πλησιέστερα στην άκρη του πεδίου μάχης των Ρωμαίων.

Τα Κυλιόμενα Πυρά περνάνε από μονάδες και ηγέτες.

Τα Κυλιόμενα Πυρά δεν μπορούν να περάσουν από εξάγωνα λόφων.

Τα Κυλιόμενα Πυρά μπορούν να περάσουν από εξάγωνο με άλλο είδος εδάφους, αλλά σταματούν εκεί και δεν προχωρούν παρακάτω.

Δύο ζάρι αμάχης ρίχνονται κατά κάθε μονάδας που βρίσκεται στα τρία εξά- γωνα της εμβέλειας των Κυλιόμενων Πυρών.

Ένα χτύπημα γίνεται όταν το σύμβολο που ρίχνεται ταιριάζει με το είδος της μονάδας. Σπαθιά και Περικεφαλαίες δεν έχουν αποτέλεσμα.

Οι σημαίες δεν μπορούν να αγνοηθούν. Σαν υπερβολικό παράδειγμα, μια πλήρους ισχύος, υποστηριζόμενη μονάδα Πολεμιστών σε εξάγωνο εδάφους Οχυρώματος με συνδεδεμένο ηγέτη θα πρέπει να υποχωρήσει αν μια σημαία ριχτεί εναντίον της, κατά την εφαρμογή Κυλιόμενων Πυρών.

Ένας ηγέτης μόνος του σε εξάγωνο στόχο δεν μπορεί να δεχθεί επίθεση από Κυλιόμενα Πυρά αλλά πρέπει να κάνει άμεση αποφυγή κατά 1, 2 ή 3 εξάγωνα, προς τα πίσω, στην άκρη του χάρτη των Ρωμαίων.

Η πεζή μονάδα Σκλάβων που επιτίθεται με Κυλιόμενα Πυρά πρέπει να χάσει 1 πλακίδιο μετά την επίλυση της επίθεσης φωτιάς. Η μονάδα έχει χάσει τους σκλάβους που ηρωικά σκοτώθηκαν ρίχνοντας τους φλεγόμε-νους κορμούς από το λόφο.

Κανόνας Ιουλίου ΚαίσαραΌταν ο ηγέτης Καίσαρας συνδέεται με μια Ρωμαϊκή μονάδα, η μονάδα αυτή μάχεται με ένα επιπλέον ζάρι στην Κοντινή Μάχη (ακόμη και σε μάχη από ή προς εξάγωνο με έδαφος που μειώνει τον χρησιμοποιούμενο αριθμό ζαριών). Όταν συνδέεται με πεζή μονάδα Ρωμαίων (εκτός των Πολεμικών Μηχανών), η μονάδα μπορεί να μετακινηθεί κατά δύο εξάγωνα και να κάνει Κοντινή Μάχη κατά μιας εχθρικής μονάδας.

Διαδικασία Κυλιόμενων Πυρών

Η Δεκάτη Λεγεώνα είναι μονάδα βαρέως πεζικού (σύμβολο κόκκινου τετραγώνου) εξοπλισμένη με ακόντιο και σπαθί. Η Δεκάτη Λεγεώνα, ακολουθεί τους κανόνες των μονάδων Μάχης από Απόστασςη, ίδιους με τους Κανόνες Λεγεώνας. Η μονάδα έχει εμβέλεια δύο εξάγωνα και ρίχνει 1 ζάρι μάχης όταν παραμένει σταθερή ή μετακινείται κατά ένα μόνο εξάγωνο.

Η Δεκάτη Λεγεώνα μπορεί να μετακινηθεί μόνο κατά ένα εξάγωνο και να κάνει κοντινή μάχη με 5 ζάρια, κανονικά. Επιπλέον, μπορεί να μετακινηθεί κατά 2 εξάγωνα και να μην πολεμήσει. Υποχωρεί κατά ένα μόνο εξάγωνο.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΠΟΤΙΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ

Page 34: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Πραιτοριανή ΦρουράΗ Πραιτοριανή Φρουρά είναι ειδική μονάδα. Τοποθετήστε ένα πλακίδιο ειδικής μονάδας στο ίδιο εξάγωνο με την μονάδα Πραιτοριανής Φρουράς για να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μονάδες. Η Πραιτοριανή Φρουρά καταφέρνει ένα χτύπημα για κάθε σύμβολο ηγέτη που ρίχνει σε κοντινή μάχη. Η Πραιτοριανή Φρουρά μπορεί να αγνοήσει μια σημαία. Οι ειδικές αυτές ικανότητες διατηρούνται μέχρι και το τελευταίο πλακίδιο της μονάδας να αφαιρεθεί από το πεδίο της μάχης.

Κανόνας Καρφιών (Caltrops)Όταν ισχύει ο κανόνας των Καρφιών, μια ελαφριά πεζή μονάδα (ελαφρύ πεζικό, ελαφρύ πεζικό τοξοβόλων και ελαφρύ πεζικό σφενδονιστών) που δηλώνει ότι αποφεύγει μια επίθεση από έφιππο εχθρό θα ρίξει γεμίσει το έδαφος με καρφιά (caltrops = σφαίρες με καρφιά). Όταν η έφιππη μονάδα ρίξει τα ζάρια μάχης της κατά της μονάδας που εκτελεί αποφυγή, κάθε σπαθί που θα ρίξει κάνει ένα χτύπημα στην επιτιθέμενη έφιππη μονάδα. Οι υπόλοιποι κανόνες αποφυγής παραμένουν ίδιοι. Οι απώλειες πλακιδίων και για τις δύο μονάδες αφαιρούνται ταυτόχρονα.

Τυχόν σπαθιά που έχουν ριχτεί μετατρέπονται σε απώλειες πλακιδίων για την έφιππη μονάδα και οι πράσινοι κύκλοι γίνονται απώλειες πλακιδίων για την μονάδα που αποφεύγει (Μοίρα του πολέμου - πολλές φορές το πεζικό καταποντίζεται, άλλες φορές και οι δύο πλευρές έχουν απώλειες, ενώ άλλες φορές τα καρφιά φέρνουν την καταστροφή πριν οι ιππείς καταφέρουν να φτάσουν το πεζικό). Αν ένας ηγέτης είναι συνδεδεμένος με μια έφιππη μονάδα που χάνει ένα ή περισσότερα πλακίδια από Καρφιά, εκτελέστε τον βασικό Έλεγχο απωλειών Ηγέτη με δύο ζάρια μάχης αν η έφιππη μονάδα δεν έχει χάσει το τελευταίο της πλακίδιο από τα Καρφιά, ή ένα ζάρι αν τα Καρφιά καταστρέψουν την έφιππη μονάδα. Η μονάδα που εκτελεί αποφυ-γή πρέπει να την ολοκληρώσει, ακόμη κι αν η επιτιθέμενη έφιππη μονάδα καταστραφεί.

Σύστημα Μάχης Para Bellum (Προετοιμασία για Πόλεμο)Όταν το Para Bellum ισχύει, οι παίκτες κάνουν έναν αριθμό μαχών σε μια σειρά παιχνιδιών. Κάθε παίκτης παίρνει την ίδια πλευρά σε κάθε μάχη της σειράς. Μετά από κάθε μάχη, καταγράψτε τον αριθμό των λαβάρων νίκης που έχει κερδίσει κάθε πλευρά. Όταν όλες οι μάχες στη σειρά των παιχνι-διών έχουν ολοκληρωθεί, υπολογίστε τον συνολικό αριθμό των Λαβάρων Νίκης που κέρδισε κάθε πλευρά, για να καθορίσετε τον νικητή.

Προτείνουμε ότι η Nisibis 217 μ.Χ. να παιχτεί σαν σειρά παιχνιδιών Para Bellum. Ιστορικά, η Nisibis ήταν μια σύγκρουση 3 ημερών, η οποία έγινε το καλοκαίρι του 217 μ.Χ. μεταξύ των Αυτοκρατοριών των Πάρθων και των Ρωμαίων. Κάθε μέρα και οι δύο στρατοί προέλαυναν και αναπτύσσο-

νταν για μάχη ακριβώς όπως και την προηγούμενη μέρα. Για να παίξετε το σενάριο Nisbis σαν Para Bellum, παίξτε το ίδιο σενάριο τρεις φορές, χρησιμοποιώντας την ίδια προετοιμασία του χάρτη μάχης κάθε μέρα. Η νίκη καθορίζεται μετά και την ολοκλήρωση των τριών ημερών. Μην ξεχνάτε, ότι δεν αλλάζετε πλευρές. Τη Μέρα 1 νικητής είναι ο πρώτος παίκτης που θα κερδίσει 4 λάβαρα. Τη Μέρα 2 νικητής είναι ο πρώτος παίκτης που θα κερδίσει 5 λάβαρα. Τη Μέρα 3, νικητής είναι ο πρώτος παίκτης που θα κερδίσει 7 λάβαρα. Μετά από κάθε μάχη καταγράψτε τον αριθμό των λαβάρων μάχης που έχει κερδίσει κάθε πλευρά. Όταν ολοκληρωθούν και οι τρεις μάχες, υπολογίστε τον συνολικό αριθμό Λαβάρων Νίκης που κέρδισε κάθε πλευρά και στις τρεις μάχες. Για την καθοριστική Νίκη, η πλευρά σας πρέπει να έχει κερδίσει με συνολικά 3 ή περισσότερα λάβαρα.

Ένα ακόμη βασικό στοιχείο των παιχνιδιών Para Bellum είναι ότι οι απώλειες μονάδων μιας μάχης μπορεί να επηρεάσουν την επόμενη. Μετά από κάθε μάχη και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ανασυντά-ξουν τις μονάδες που χάθηκαν στην μάχη. Είναι, λοιπόν πολύ σημαντι-κό οι παίκτες να σημειώνουν τις μονάδες που έχουν καταστραφεί, κρατώντας το τελευταίο πλακίδιο κάθε τέτοιας μονάδας χωριστά από τα υπόλοιπα πλακίδια που έχουν χαθεί. Για τη σειρά παιχνιδιών Para Bellum Nisibis, προτείνουμε το τελευταίο πλακίδιο κάθε μονάδας που έχει χαθεί, να τοποθετηθεί στον χάρτη μάχης του σεναρίου, στο εγχειρίδιο.

Στο τέλος της πρώτης μέρας μάχης, και έπειτα ξανά μετά τη δεύτερη μέρα μάχης, και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ανασυντάξουν τις μονάδες που έχασαν. Ρίξτε τρία ζάρια για κάθε πλακίδιο που έχει η πλευρά σας στον χάρτη. Αν ένα είδος μονάδας ταιριάζει με το είδος μονάδας πλακιδίου, ή ριχτεί ένα σύμβολο ηγέτη, η μονάδα ανασυντάσ-σεται και το πλακίδιο αφαιρείται από τον χάρτη μάχης σεναρίου Nisibis (δηλαδή η μονάδα μπορεί να αναπτυχθεί στην επόμενη μάχη).

Προσέξτε ότι ένας χαμένος ηγέτης δεν χρειάζεται να ανασυνταχθεί και πάντοτε επιστρέφει στην επόμενη μάχη. Όταν το πλακίδιο δεν ανασυ-ντάσσεται, παραμένει στον χάρτη μάχης Nisibis στο εγχειρίδιο. Οι μονάδες που δεν ανασυντάσσονται για μια μάχη μπορεί να ανασυντα-χθούν σε επόμενες μάχες.

Όταν προετοιμάζετε την επόμενη μάχη μιας σειράς, ο παίκτης που κι- νείται πρώτος προετοιμάζει πρώτος τις μονάδες του, αλλά πρέπει να αφήσει εκτός της προετοιμασίας του μια πλήρους ισχύος μονάδα για κάθε πλακίδιο του είδους που δεν ανασυντάχθηκε και βρίσκεται ακόμη στον χάρτη μάχης σεναρίου Nisibis. Ο παίκτης που ακολουθεί με τη δική του προετοιμασία πρέπει να αφήσει εκτός ένα είδος μονάδας για κάθε πλακίδιο που δεν έχει ανασυνταχθεί. Οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν ποιά μονάδα (του συγκεκριμένου είδους) θα αφήσουν εκτός παιχνιδιού, και κάθε παίκτης αποφασίζει για το δικό του στρατό.

Page 35: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Ο Ρωμαίος προετοιμάζεται για τη μέρα δύο στην Nisibus. Ο στρατός του έχει πέντε μεσαίες μονάδες πεζικού, αλλά έχει ένα πλακίδιο πεζικού που δεν έχει ανασυντάξει, πάνω στον χάρτη μάχης σεναρίου του εγχειριδίου. Μπορεί να τοποθετήσει μόνο τέσσερις μονάδες μεσαίου πεζικού, αλλά επιλέγει ποιές τέσσερις μονάδες θα τοποθετήσει.

Μια Ακόμη Σειρά Παιχνιδιών Para BellumΟι τρεις μάχες μεταξύ των Αλεμάνων και των Ρωμαίων το 217 μ.Χ (Πλακεντία, Φάνο και Πάβια) μπορούν επίσης να γίνουν σε σειρά παιχνιδιών Para Bellum.

Ελαφρύ Ιππικό ΤοξοβόλωνΤάξη Μονάδας: Ελαφριά (πράσινος κύκλος)

Μετακίνηση: Οι μονάδες ελαφρού ιππικού το-ξοβόλων μετακινούνται κατά ένα, δύο, τρία ή τέσσερα εξάγωνα και πολεμούν.

Εμβέλεια Πυρών: 3 εξάγωνα

Ζάρια Βολής: Αν η μονάδα ελαφρού ιππικού τοξοβόλων δεν μετακινηθεί πριν τη βολή, μπορεί να χρησιμοποιήσει 2 ζάρια σε Μάχη από Απόσταση, ενώ αν μετακινηθεί, μόνο 1 ζάρι.

Κοντινή Μάχη: Οι μονάδες ελαφρού ιππικού τοξοβόλων μπορούν να

μείνουν στη θέση τους ή να μετακινηθούν κατά ένα, δύο, τρία ή τέσσερα εξάγωνα και έπειτα να κάνουν Κοντινή Μάχη με έναν εχθρό σε γειτονικό εξάγωνο, με 2 ζάρια μάχης. Οι μονάδες αυτές δεν καταφέρνουν χτύπημα με σύμβολο σπαθιού, σε Κοντινή Μάχη. Οι μονάδες ελαφρού ιππικού τοξοβόλων μπορούν να αγνοήσουν μια σημαία αν υποστηρίζονται.

Αποφυγή Κοντινής Μάχης: Μπορούν πάντα να εκτελούν Αποφυγή.

Στιγμιαία Προώθηση: Μια μονάδα ελαφρού ιππικού τοξοβόλων, μετά από αρχική επιτυχημένη Κοντινή Μάχη, μπορεί να κάνει Στιγμιαία Προώ-θηση στο κενό πλέον εξάγωνο και έπειτα να μετακινηθεί άλλο ένα εξάγω-νο. Η μετακίνηση του επιπλέον εξαγώνου είναι προαιρετική και δεν απαιτείται για την εκτέλεση επιπλέον Κοντινής Μάχης. Μια μονάδα ελαφρού ιππικού τοξοβόλων δεν μπορεί να μετακινηθεί το επιπλέον αυτό εξάγωνο μετά από μια επιπλέον Κοντινή Μάχη.

Υποχώρηση: Μια μονάδα ελαφρού ιππικού τοξοβόλων υποχωρεί κατά 4 εξάγωνα. Οι ζαριές σημαίας ελέφαντα και καμήλας υποχρεώνουν τη μονάδα ελαφρού ιππικού τοξοβόλων να υποχωρήσει κατά 1 επιπλέον εξάγωνο η κάθε μία.

ΚαμήλαΤάξη Μονάδας: Μεσαία (μπλε τρίγωνο)

Μετακίνηση: Οι καμήλες μετακινούνται κατά ένα, δύο ήτρία εξάγωνα και πολεμούν.

Εμβέλεια Βολής: Δεν είναι διαθέσιμη

Ζάρια Πυρών: Δεν είναι διαθέσιμα

Κοντινή Μάχη: Οι μονάδες καμήλας μπορούν να μείνουν στη θέση τους ή να μετακινηθούν κατά ένα, δύο ή τρία εξάγωνα και να κάνουν Κοντινή Μάχη με μια εχθρική μονάδα σε γειτονικό εξάγωνο, με 3 ζάρια μάχης. Όταν αντεπιτίθεται μια καμήλα χρησιμοποιεί μόνο 2 ζάρια μάχης. Οι καμήλες μπορούν να αγνοήσουν 1 σημαία αν υποστηρίζονται. Οι καμήλες αγνοούν, επίσης, ένα σύμβολο χτυπήματος όταν η εχθρική μονάδα που επιτίθεται ή αντεπιτίθεται είναι ιππικό ή άρμα.

Αποφυγή Κοντινής Μάχης: Οι μονάδες καμήλας μπορούν να αποφύγουν όλες τις πεζές ή βαριές έφιππες μονάδες.

Στιγμιαία Προώθηση: Μια μονάδα καμήλας, μετά από μια αρχικά επιτυχη-μένη Κοντινή Μάχη, μπορεί να κάνει Στιγμιαία Προώθηση στο κενό πλέον εξάγωνο και έπειτα να εκτελέσει μια επιπλέον Κοντινή Μάχη.

Υποχώρηση: Μια καμήλα υποχωρεί κατά 3 εξάγωνα.

Ελαφρύ Άρμα ΒαρβάρωνΤάξη Μονάδας: Ελαφρύ Έφιππο (πράσινος κύκλος μελευκό περίγραμμα)

Πλακίδια: Μια μονάδα Ελαφρού Άρματος Βαρβάρων έχει 3 πλακίδια.

Μετακίνηση: Η μονάδα Ελαφρού Άρματος Βαρβάρων μπορεί να μετακινη-θεί κατά ένα, δύο ή τρία εξάγωνα και να πολεμήσει.

Μάχη από Απόσταση: Όχι διαθέσιμη. Μια μονάδα ελαφρού Άρματος Βαρ- βάρων δεν μπορεί να κάνει Μάχη από Απόσταση.

Κοντινή Μάχη: Μια μονάδα Ελαφρού Άρματος Βαρβάρων μπορεί να μείνει στη θέση της ή να μετακινηθεί κατά ένα, δύο ή τρία εξάγωνα και να κάνει Κοντινή Μάχη με εχθρική μονάδα σε γειτονικό εξάγωνο με 2 (ή 3) ζάρια μάχης (δείτε παρακάτω). Μια μονάδα Ελαφρού Άρματος Βαρβάρων καταφέρνει ένα χτύπημα για κάθε σύμβολο μονάδας και σπαθί που έχει ρίξει. Μια μονάδα Ελαφρού Άρματος Βαρβά-ρων μπορεί να αγνοήσει ένα σύμβολο σπαθιού που έχει ριχτεί κατά της.

Μια μονάδα Ελαφρού Άρματος Βαρβάρων σε πλήρη ισχύ, θα κάνει Κοντινή Μάχη με 1 επιπλέον ζάρι μάχης. Αντί να ρίξει δύο ζάρια, ρίχνει τρία. Η μονάδα χάνει το επιπλέον ζάρι μάχης για Κοντινή Μάχη, αν χάσει έστω κι

ΝΕΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ

Page 36: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Όταν διαταχθεί σαν μέρος μιας κάρτας Εφόρμησης Ιππικού, μπορεί να μετακινηθεί έως και 3 εξάγωνα.Ισχύουν οι κανονικοί περιορισμοί ειδών εδάφους για τις Έφιππες μονάδες.Μια Άμαξα Προμηθειών δεν μπορεί να μετακινηθεί σε εξάγωνο με μονάδα ή μη συνδεδεμένο ηγέτη και δεν μπορεί να μετακινηθεί αν μια μονάδα ή μη συνδεδεμένος ηγέτης καταλαμβάνει το εξάγωνό της.Οποιαδήποτε μονάδα ή ηγέτης μετακινηθεί σε εξάγωνο με Άμαξα Προμηθει-ών πρέπει να σταματήσει και δεν προχωράει περισσότερο στον ίδιο γύρο. Εξαίρεση: Αν μια Άμαξα Αποσκευών καταλαμβάνει ένα Εξάγωνο Οχυρωμέ-νου Στρατοπέδου, καμία μονάδα ή ηγέτης δεν μπορούν να μπουν στο εξάγωνο.

Η Άμαξα Προμηθειών δεν μπορεί να πολεμήσει.Μια μονάδα σε εξάγωνο με Άμαξα Προμηθειών ρίχνει ένα λιγότερο ζάρι από ότι συνήθως όταν πολεμάει.

Μια Αμυντική Άμαξα είναι ένα ξαπλωμένο ορθογώνιο πλακίδιο άμαξας, με την πλευρά Αμυντικής Άμαξας ανοιχτή.

Μια Αμυντική Άμαξα δεν διατάσσεται, ούτε μετακινείται.Μια μονάδα ή ηγέτης που μετακινείται σε εξάγωνο με Αμυντική Άμαξα πρέπει να σταματήσει, και δεν συνεχίζει να κινείται περισσότερο στον ίδιο γύρο.Μια μονάδα ή ηγέτης που φεύγει από ένα εξάγωνο με Αμυντική Άμαξα μπορεί να μετακινηθεί μόνο σε ένα γειτονικό εξάγωνο, ανεξαρτήτως της κανονικής του επιτρεπτής μετακίνησης.

Μια Αμυντική Άμαξα δεν πολεμάει, αλλά οι μονάδες που βρίσκονται

Μάχη:

Οπτικό Πεδίο: Μια Άμαξα Προμηθειών εμποδίζει το οπτικό πεδίο.

Ειδικό: Μια εχθρική Άμαξα Προμηθειών μπορεί να καταστραφεί στην αρχή του γύρου του παίκτη, πριν παιχτεί μια κάρτα Διοίκησης, όταν μια μονάδα σας καταλαμβάνει το ίδιο εξάγωνο με την εχθρική Άμαξα Προμη-θειών και δεν υπάρχουν εχθρικές μονάδες σε γειτονικό εξάγωνο. Το πλακίδιο Άμαξας αφαιρείται και κερδίζετε ένα Λάβαρο Νίκης για την καταστροφή της. Το Λάβαρο Νίκης δεν χάνεται.

Αμυντική ΆμαξαΗ Αμυντική Άμαξα είναι παρόμοια με έναν ηγέτη, με τηνέννοια ότι δεν είναι μονάδες.

Όταν ο Κανόνας Αμυντικής Άμυνας ισχύει:

Μετακίνηση:

Μάχη:

πλακίδιο, αλλά αυτό ισχύει όταν η μονάδα δεχθεί ξανά επίθεση από εχθρική μονάδα η οποία κάνει μάχη στον δικό της γύρο.

Μια μονάδα Ελαφρού Άρματος Βαρβάρων, μπορεί να κάνει Στιγμιαία Προ- ώθηση στο κενό πλέον εξάγωνο, μετά από επιτυχημένη Κοντινή Μάηχ, και μπορεί να κάνει επιπλέον Κοντινή Μάχη.

Αποφυγή Κοντινής Μάχης: Μια μονάδα Ελαφρού Άρματος Βαρβάρων πάντοτε μπορεί να εκτελέσει Αποφυγή.

Υποχώρηση: Μια μονάδα Ελαφρού Άρματος Βαρβάρων υποχωρεί κατά 3 εξάγωνα. Οι ζαριές σημαίας του Ελέφαντα και της Καμήλας προκαλούν επιπλέον υποχώρηση κατά 1 εξάγωνο η κάθε μία.

Βαρύ Θωρακισμένο ΙππικόΤάξη Μονάδας: Βαριά Έφιππη (κόκκινο τετράγωνο μελευκό περίγραμμα)

Το Βαρύ Θωρακισμένο Ιππικό είναι έφιππη μονάδα όμοια με την μονάδα βαρέως ιππικού με τη διαφορά ότι μπορεί να αγνοήσει 1 χτύπημα σπαθιού.

Θωρακισμένη ΚαμήλαΤάξη Μονάδας: Μεσαία Έφιππη (μπλε τρίγωνο με λευκόπερίγραμμα)

Η Θωρακισμένη Καμήλα είναι έφιππη μονάδα όμοια με την μονάδα καμήλας με τη διαφορά ότι μπορεί να αγνοήσει 1 χτύπημα σπαθιού.

Ορθογώνια Πλακίδια ΆμαξαςΤα πλακίδια άμαξας είναι μαύρα και έχουν μια Άμαξα Προμηθειών στη μια πλευρά και μια Αμυντική Άμαξα από την άλλη

Άμαξα ΠρομηθειώνΗ Άμαξα Προμηθειών είναι παρόμοια με έναν ηγέτη. Και οιδύο δεν είναι μονάδες, αλλά διατάσσονται από συγκεκριμέ-νες κάρτες. Μια άμαξα Προμηθειών δεν μπορεί να διαταχ-θεί από μια κάρτα «Το Όνομά μου Είναι Σπάρτακος».

Όταν ο Κανόνας Άμαξας Προμηθειών ισχύει:

Μετακίνηση:

Μια Άμαξα Προμηθειών είναι ένα πλακίδιο μόνο του, ξαπλωμένο σε ένα εξάγωνο με την πλευρά Άμαξας Προμηθειών ανοιχτή.

Μια Άμαξα Προμηθειών μπορεί να διαταχθεί και να μετακινηθεί μέχρι και 2 εξάγωνα σαν μέρος παιξίματος μιας κάρτας Τμήματος ή μιας κάρτας Διαταγής Έφιππων Μονάδων

Page 37: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

στο ίδιο εξάγωνο με αυτή μπορούν.Κοντινή Μάχη: Μια πεζή μονάδα σε εξάγωνο με φιλική Αμυντική Άμαξα ρίχνει τον κανονικό αριθμό ζαριών μάχης, και μπορεί να αγνοήσει ένα σύμβολο σπαθιού και σημαίας που έχει ριχτεί εναντί-ον της.Μάχη από Απόσταση: Μία πεζή μονάδα σε εξάγωνο με φιλική Αμυντική Άμαξα μπορεί να αγνοήσει μία σημαία που έχει ριχτεί εναντίον της.Μια Αμυντική Άμαξα δίνει σε μια φιλική πεζή μονάδα προστασία, κατά όλων των επιθέσεων, από όλες τις πλευρές.

Οποιαδήποτε μονάδα σε εξάγωνο μαζί με εχθρική αμυντική άμαξα, ρίχνει ένα λιγότερο ζάρι, όταν πολεμάει. Επιπλέον, η μονάδα δεν μπορεί να αγνοήσει σύμβολο σπαθιού και σημαίας που έχει ριχτεί εναντίον της σε Κοντινή ή σε Μάχη από Απόσταση.

Σημείωση: Όλες οι έφιππες μονάδες δεν λαμβάνουν πλεονέκτημα Κοντινής Μάχης, Μάχης από Απόσταση ή προστασία από την Αμυντική Άμαξα.

Οπτικό Πεδίο: Μια Αμυντική Άμαξα εμποδίζει το οπτικό πεδίο.

Ειδικό: Μία εχθρική Αμυντική Άμαξα μπορεί να καταστραφεί στην αρχή του γύρου του παίκτη, πριν παιχτεί μια κάρτα Διοίκησης, όταν η μονάδα σας καταλαμβάνει το ίδιο εξάγωνο με την εχθρική Αμυντική Άμαξα και δεν υπάρχει καμία εχθρική μονάδα σε γειτονικό εξάγωνο. Το πλακίδιο της Αμυντικής Άμαξας αφαιρείται και κερδίζετε ένα Λάβαρο Νίκης για την καταστροφή της. Το Λάβαρο Νίκης δεν μπορεί να χαθεί.

Page 38: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Τάξη

Ελαφρύ

Ελαφρύ

Ελαφρύ

Ελαφρύ

Μεσαίο

Μεσαίο

Μεσαίο

Μεσαίο

Βαρύ

Βαρύ

Βαρύ

Βαρύ

Στιγμιαία

Προώθηση

Προώθηση

Προώθηση

Προώθηση

ΠροώθησηΜπορεί Μάχη

Προώθηση

Προώθηση

Προώθηση

Προώθηση

Προώθηση

Προώθηση

Προώθηση

# ΕξαγώνωνΥποχώρησης Ειδικοί Κανόνες

ΕιδικήΚΜ

Μετα-κίνηση

ΌχιΧτυπήματα

Σπαθιών

ΌχιΧτυπήματα

Σπαθιών

ΌχιΧτυπήματα

Σπαθιών

ΌχιΧτυπήματα

Σπαθιών

** Μέχρι την μάχημετά την πρώτη

απώλεια

ΚΜ = Κοντινή Μάχη

Σημείωση 1 (Υποστήριξη): Μια μονάδα με δύο ή περισσότερες

γειτονικές φιλικές μονάδες μπορεί να αγνοήσει μια σημαία.

Προώθηση: Δείτε κανόνες Στιγμιαίας Προώθησης στη σελίδα 20.Μπορεί να κάνει Μάχη: Δείτε κανόνες Επιπλέον Κοτνινής Μάχης στη σελίδα 21.

Πεζές ΜονάδεςΕμβέλεια

ΖάριαΒολής

Σταθερή: 2Κίνηση: 1

Σταθερή: 2Κίνηση: 1

Σταθερή: 2Κίνηση: 1

Σταθερή: 2Κίνηση: 1

Σταθερή: 1Κίνηση: 1

Σταθερή: 1Κίνηση 1: 1

Κίνηση 2: 0

Σταθερή: 1*Κίνηση: 1*

Σταθερή: 1Κίνηση: 1

Σταθερή: 1Κίνηση 1: 1

Κίνηση 2: 0

Σταθερή: 2Κίνηση: 0

ΖάριαΚΜ

ΑποφυγήΚΜ?

Μπορεί

Μπορεί

Μπορεί

Όχι

Όχι

Όχι

Όχι

Όχι

Όχι

Όχι

Όχι

Μπορεί /Αφαιρείται απότο Πεδίο Μάχης

ΠεζέςΜονάδες

ΕλαφρύΠεζικό

ΕλαφρύΠεζικό

Τοξοβόλων

ΕλαφρύΠεζικό

Σφενδονι-στών

ΒοηθητικόΠεζικό

ΠεζικόΠολεμιστών

ΜεσαίοΠεζικό

Ρωμαϊκό/Αυτοκρατ.Μεσ. Πεζ.

ΙουλιανόΜεσαίοΠεζικό

ΒαρύΠεζικό

Ρωμαϊκό/Αυτοκρατ.Βαρύ Πεζ.

ΙουλιανόΒαρύ

Πεζικό

ΒαριάΠολεμικήΜηχανή

ΔείγμαΠλακιδίου

ΔείγμαΠλακιδίου

Μπορείνα Αγνοήσει

Δείτε Σημ. 1

Δείτε Σημ. 1

Δείτε Σημ. 1

Δείτε Σημ. 1

1 Σημαία**

Δείτε Σημ. 1

Δείτε Σημ. 1

Δείτε Σημ. 1

Δείτε Σημ. 1

Δείτε Σημ. 1

Δείτε Σημ. 1

Δείτε Σημ. 1

Δείτε Σημ. 1

ΚΜ?

Μπορεί

Μπορεί

Μπορεί

Μπορεί

Όχι

Μπορεί

Πρέπει

Μπορεί

Μπορεί

Μετ. 1ΜπορείΜετ. 2

Όχι

Μπορεί

Μπορεί

Μετ. 1ΜπορείΜετ. 2

Όχι

Μπορεί

Page 39: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

Τάξη

Ελαφρύ

Ελαφρύ

Ελαφρύ

Μεσαίο

Μεσαίο

Μεσαίο

Βαρύ

Βαρύ

Βαρύ

Βαρύ

ΧτυπήματαΣπαθιούΡίχνονται

Ξανά

Στιγμιαία# ΕξαγώνωνΥποχώρησης Ειδικοί Κανόνες

ΕιδικήΚΜ

Μετα-κίνηση

ΌχιΧτυπήματα

Σπαθιών

ΌχιΧτυπήματα

Σπαθιών

ΠροώθησηΚίνηση 1 Εξ.Μπορεί Μάχη

ΠροώθησηΚίνηση 1 Εξ.Μπορεί Μάχη

ΠροώθησηΜπορεί Μάχη

ΠροώθησηΚίνηση 1 Εξ.Μπορεί Μάχη

ΠροώθησηΜπορεί Μάχη

ΠροώθησηΜπορεί Μάχη

ΠροώθησηΚίνηση 1 Εξ.Μπορεί Μάχη

ΠροώθησηΚίνηση 1 Εξ.Μπορεί Μάχη

ΠροώθησηΜπορεί Μάχη

ΠροώθησηΜπορεί Μάχη Δείτε Κάτω

Υποχώρηση 1 επιπλέονεξάγωνο σε επίθεση από

ελέφαντα ή καμήλα

Υποχώρηση 1 επιπλέονεξάγωνο σε επίθεση από

ελέφαντα ή καμήλα

Υποχώρηση 1 επιπλέονεξάγωνο σε επίθεση από

ελέφαντα ή καμήλα

**Μέχρι τη μάχη μετά τηνπρώτη απώλεια. Υποχώρηση 1επιπλέον εξάγωνο σε επίθεση

από ελέφαντα ή καμήλα

Μπορεί να αγνοήσει 1σύμβολο χτυπήματος σε

επίθεση από ιππικό / άρμα

Μπορεί να αγνοήσει 1σύμβολο χτυπήματος σε

επίθεση από ιππικό / άρμα

Μπορεί να αγνοήσει 1σύμβολο χτυπήματος σε

επίθεση από ιππικό / άρμα

Υποχώρηση 1 επιπλέονεξάγωνο σε επίθεση από

ελέφαντα ή καμήλα

Υποχώρηση 1 επιπλέονεξάγωνο σε επίθεση από

ελέφαντα ή καμήλα

Υποχώρηση 1 επιπλέονεξάγωνο σε επίθεση από

ελέφαντα ή καμήλα

ΚΜ = Κοντινή Μάχη

Σημείωση 1 (Υποστήριξη): Μια μονάδα με δύο ή περισσότερες

γειτονικές φιλικές μονάδες μπορεί να αγνοήσει μια σημαία.

Προώθηση: Δείτε κανόνες Στιγμιαίας Προώθησης στη σελίδα 20.Μετακίνηση 1 Εξάγωνο: Δείτε Ειδική Στιγμιαία Προώθηση Ιππικού στη σελίδα 21.Μπορεί να κάνει Μάχη: Δείτε κανόνες Επιπλέον Κοτνινής Μάχης στη σελίδα 21.

ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΛΕΦΑΝΤΩΝΖάρια ΚΜ Ελέφαντα: Οι ελέφαντες χρησιμοποιούν 3 ζάρια κατά Ελεφάντων, Καμήλων, Πολεμιστών ή Βαρέων Αρμάτων, 1 ζάρι κατά Ηγετών, αλλιώς τα ίδια ζάρια με ότι χρησιμοποιεί η αντίπαλη μονάδα. Οι ελέφαντες ΔΕΝ κερδίζουν πλεονέκτημα από τους ηγέτες. Αφηνιασμός Ελέφαντα: Πριν ένας ελέφαντας υποχωρήσει, όλες οι γειτονικές μονάδες (φιλικές και εχθρικές) ρίχνουν δύο ζάρια για χτυπήματα.

Παρεμπόδιση υποχώρησης Ελέφαντα: Ο ελέφαντας δεν έχει απώλεια. Οι δύο μονάδες που εμποδίζουν δέχονται από μια απώλεια.

Έφιππες ΜονάδεςΕμβέλεια

ΖάριαΒολής

Σταθερή: 2Κίνηση: 1

Σταθερή: 2Κίνηση: 1

ΖάριαΚΜ

ΑποφυγήΚΜ?

Μπορεί

Μπορεί

Μπορεί

Μπορεί κατάΠεζών / Βαρέως

Εφίππου

Μπορεί κατάΠεζών / Βαρέως

Εφίππου

Μπορεί κατάΠεζών / Βαρέως

Εφίππου

Μπορεί κατάΠεζών /

Ελεφάντων

Μπορεί κατάΠεζών /

Ελεφάντων

Μπορεί κατάΠεζών /

Ελεφάντων

Όχι

ΈφιππεςΜονάδες

ΕλαφρύΙππικό

ΕλαφρύΙππικό

Τοξοβόλων

ΕλαφρύΆρμα

Βαρβάρων

ΜεσαίοΙππικό

Καμήλα

Θωρακι-σμένη

Καμήλα

ΒαρύΙππικό

Θωρακι-σμένοΙππικό

ΒαρύΆρμα

Ελέφαντας

ΔείγμαΠλακιδίου

ΔείγμαΠλακιδίου

Μπορείνα Αγνοήσει

Δείτε Σημ. 1

Δείτε Σημ. 1

1 Χτύπ. ΣπαθιούΔείτε Σημ. 1

Δείτε Σημ. 1

Δείτε Σημ. 1

1 Χτύπ. ΣπαθιούΔείτε Σημ. 1

Δείτε Σημ. 1

1 Χτύπ. ΣπαθιούΔείτε Σημ. 1

Δείτε Σημ. 1

Όλα τα Χτυπ-ήματα Σπαθιού

ΚΜ?

Μπορεί

Μπορεί

Μπορεί

Μπορεί

Μπορεί

Μπορεί

Μπορεί

Μπορεί

Μπορεί

Μπορεί Δείτεκάτω

Page 40: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ EPIC ANCIENTS II1. Παίξιμο Καρτών Διοίκησης, Διαταγή Μονάδων και ΗγετώνΟ Γενικός Διοικητής μπορεί να παίξει μέχρι τρεις κάρτες Διοίκησης Πεδίου και να τις αποδώσει σε Στρατηγούς Πεδίου, ή μπορεί να παίξει μία μόνο κάρτα Διοίκησης Στρατού. Καμία μονάδα δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί περισσότερες από μία φορές ανά γύρο. Ο Γενικός Διοικητής πρέπει να παίξει τουλάχιστον μια κάρτα Διοίκησης (Πεδίου ή Στρατού) ανά γύρο.

Κάρτες Διοίκησης ΠεδίουΚανονικά μόνο μια κάρτα Διοίκησης Πεδίου δίνεται σε έναν Στρατηγό Πεδίου σε κάθε γύρο. Ωστόσο, δύο ακριβώς ίδιες κάρτες Διοίκησης Πεδίου μπορούν να δοθούν σε έναν Στρατηγό Πεδίου (Εμπνευσμένος Στρατηγός Πεδίου). Υπολογίζονται σαν δύο κάρτες για το όριο των τριών.

Μετά την απόδοση καρτών Διοίκησης Πεδίου, ο Γενικός Διοικητής μπορεί να μιλήσει λεπτομερέστερα με έναν (και μόνο έναν) Στρατηγό Πεδίου του (χωρίς να ακούν οι υπόλοιποι). Δεν μπορεί να δείξει ή να δηλώσει τι άλλες κάρτες Διοίκησης έχει. Οι άλλοι Στρατηγοί παίρνουν τις κάρτες τους χωρίς διάλογο. Μετά τη συζήτηση, όλοι οι Στρατηγοί Πεδίου εκτελούν τις εντολές τους (δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν την συμβουλή του Γενικού Διοικητή). Οι Στρατηγοί Πεδίου μπορούν να συζητούν συνεχώς μεταξύ τους την τακτική τους.

Κάρτες Ειδικής Διοίκησης ΠεδίουΚάποιες κάρτες ενεργοποιούν μονάδες σε πολλά τμήματα. Αυτές υπολογίζονται σαν πολλές κάρτες για το όριο των τριών. Οι κάρτες αυτές περιλαμβάνουν τις Συντονισμένη Επίθεση, Συντονισμένη Προώ-θηση, Περικύκλωση, Διπλός Χρόνος και Γραμμή Διοίκησης.

Κάρτες Διοίκησης ΣτρατούΌταν παίζετε μια κάρτα Διοίκησης Στρατού, οι εντολές που δίνει ο Γενικός Διοικητής δεν περιορίζονται σε ένα τμήμα, και μπορεί να μοιράσει τις διαταγές της κάρτας στους Στρατηγούς Πεδίου οποιουδή-ποτε τμήματος. Όταν μια κάρτα Διοίκησης Στρατού παιχτεί, οι Στρατη-γοί Πεδίου δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Εκκίνηση Στρατηγού Πεδίου.

Κάρτες Διοίκησης Διπλής ΧρήσηςΚάποιες κάρτες (Διαταγή Ελαφρών/Μεσαίων/Βαρέων Μονάδων, Διατα-γή Εφίππων, Αντεπίθεση) μπορούν να παιχτούν είτε σαν κάρτες Διοίκη-σης Πεδίου, είτε σαν κάρτες Διοίκησης Στρατού. Ο Γενικός Διοικητής πρέπει να δηλώσει αν θα παιχτεί σαν Διοίκηση Πεδίου ή Στρατού και να ακολουθήσει τους αντίστοιχους κανόνες παιξίματος της κάρτας.

2. ΜετακίνησηΌλοι οι Στρατηγοί Πεδίου μετακινούν τις μονάδες τους σύμφωνα με τις επιλογές της κάρτας Διοίκησης που έχουν λάβει. Όπως στους βασικούς κανόνες, πριν γίνει η μάχη, όλες οι διαταγμένες μονάδες πρέπει να ολοκληρώσουν την μετακίνησή τους. Μια μονάδα μπορεί να περάσει σε άλλο τμήμα και να κάνει μάχη εκεί (ακολουθώντας τυχόν περιορισμούς εδάφους/μονάδας). Δεν μπορεί να διαταχθεί ξανά στο νέο τμήμα για τον γύρο αυτό.

3. ΜάχηΗ μάχη ακολουθεί τους βασικούς κανόνες του CCA, με τη μια μονάδα μετά την άλλη. Ο Γενικός Διοικητής δεν επιλύει μάχες. Όταν οι μονάδες υπό τον έλεγχο διαφορετικών στρατηγών έχουν την επιλογή της επίθεσης στην ίδια μονάδα, πρέπει να συντονιστούν για να καθορι-στεί η σειρά των επιθέσεων.

4. Τράβηγμα Νέων Καρτών ΔιοίκησηςΟ Γενικός Διοικητής κανονικά τραβάει δύο νέες κάρτες Διοίκησης για να γεμίσει το χέρι του, εκτός αν έτσι ξεπερνάει τον αρχικό αριθμό καρτών Διοίκησης του στρατού (όπως περιγράφεται στην παράγραφο Πολεμικού Συμβουλίου της μάχης). Στην περίπτωση αυτή ο Γενικός Διοικητής τραβάει μία μόνο κάρτα.

Αν ο Γενικός Διοικητής παίξει τουλάχιστον μια κάρτα Διαταγή Μιας Μονάδας, τότε τραβάει τρεις κάρτες, και κρατάει τις δύο από αυτές (εκτός κι αν κρατώντας τις ξεπερνάει το όριο χεριού), και ξεσκαρτάρει την άλλη. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν ξεσκαρταριστεί με τον τρόπο αυτό η κάρτα Το Όνομά μου Είναι Σπάρτακος, τότε η τράπουλα απαιτεί ξανά ανακάτεμα.

Εκκίνηση Στρατηγού ΠεδίουΑν ο Γενικός Διοικητής παίξει κάρτα(ες) Διοίκησης Πεδίου, οποιοσδή-ποτε Στρατηγός Πεδίου δεν έλαβε εντολές για μονάδες στο τμήμα του μπορεί να ρίξει ένα ζάρι για τα παρακάτω αποτελέσματα:

Πράσινο/Μπλε/Κόκκινο Σύμβολο Μονάδας: μία μονάδα της

επιλογής του Στρατηγού μπορεί να διαταχθεί για μετακίνηση και μάχη.

Σύμβολο Περικεφαλαίας Ηγέτη: μια μονάδα ή ηγέτης της επιλογής του Στρατηγού μπορεί να διαταχθεί για μετακίνηση και μάχη.

Σύμβολο Λαβάρου: μια μονάδα της επιλογής του Στρατηγού πρέπει να εκτελέσει την βασική της υποχώρηση και δεν μπορεί να κάνει μάχη.

Σύμβολο Σπαθιών: μια μονάδα της επιλογής του Στρατηγού πρέπει να χάσει ένα πλακίδιό της και δεν μπορεί να κάνει μάχη.

Page 41: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.
Page 42: Τοποθετήστε τα κατάλληλα αυτοκόλ...6. Τοποθετήστε τα επτά ζάρια μάχης κοντά και στους δύο παίκτες. 7.