E walkers καλοκαίρι 2016!

21

description

 

Transcript of E walkers καλοκαίρι 2016!

Page 1: E walkers καλοκαίρι 2016!
Page 2: E walkers καλοκαίρι 2016!
Page 3: E walkers καλοκαίρι 2016!
Page 4: E walkers καλοκαίρι 2016!

Γράφει ο ∆ιαιτολόγος – ∆ιατροφολόγος

Σιώπης Π. Στυλιανός

Πτυχ. Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου

Αθηνών

Στην εποχή που τα παγκόσµια standard στον αθλητισµό ανεβαίνουν σε ολοένα υψηλότερα επίπεδα και η διαφορά από τον νικητή έως τον ηττηµένο απέχει µόνο µερικά κλάσµατα του δευτερολέπτου ή µερικά εκατοστά του µέτρου, κάθε αθλη-τής για να θεωρείται ανταγωνιστικός πρέπει να διερευνήσει όλα τα νόµιµα µέ-σα για να εξασφαλίσει τη µέγιστη από-δοση, τόσο κατά τη διάρκεια των αγωνι-σµάτων όσο και κατά την διάρκεια των προπονήσεων και της προετοιµασίας.

Το ταλέντο, η εντατική και αποτελεσµατι-κή προπόνηση είναι αναµφισβήτητα α-πό τους πιο σηµαντικούς παράγοντες για τη δηµιουργία ενός κορυφαίου αθλη-

τή. Καθώς όµως τα προγράµµατα των προπονήσεων γίνονται όλο και πιο απαι-τητικά και η διάκριση σε όλα τα αγωνί-σµατα κρίνεται σε λεπτοµέρειες, η βέλτι-στη διατροφή αποτελεί το σύµµαχο που µπορεί να προάγει την αθλητική απόδο-ση και την αποκατάσταση από την έντονη προπόνηση και να κάνει τη δια-φορά µεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας.

Η επαρκής πρόσληψη των απαραίτητων µικροθρεπτικών συστατικών (βιταµίνες και µέταλλα) αποτελεί ένα πολύ σηµαντι-

κό κοµµάτι της βέλτιστης διατροφής των αθλητών.

Σε πρόσφατη µελέτη που πραγµατοποιή-θηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο, στο Τµήµα Επιστήµης ∆ιαιτολογίας – ∆ιατρο-φής και είχε σαν στόχο τη διατροφική α-ξιολόγηση αθλητών της Εθνικής Οµά-δας υδατοσφαίρισης και κολύµβησης, φάνηκε η ανεπαρκής πρόσληψη µικρο-θρεπτικών συστατικών. Στο σύνολο των αθλητών ένα µεγάλο ποσοστό παρουσί-αζε ανεπαρκή διαιτητική πρόσληψη σε

Σελίδα 2

∆ιατροφική Αγωγή & Αθλητική Απόδοση

W A LKERS .GR

Page 5: E walkers καλοκαίρι 2016!

ΚΑ ΛΟΚΑΙ ΡΙ ΝΟ ΤΕ Υ ΧΟΣ 201 6

τουλάχιστον µια από τις αντιοξειδωτικές βιταµίνες και βιταµίνες του συµπλέγµα-τος Β. Το πρόβληµα αποδόθηκε τόσο στη χαµηλή ενεργειακή πρόσληψη των αθλητών, όσο και στις µη κατάλληλες επιλογές τροφίµων. Η µελέτη αυτή τονίζει την αναγκαιότητα της επιλογής τροφί-µων από όλες τις οµάδες στις σωστές ποσότητες, αλλά δείχνει και την έλλειψη διατροφικών γνώσεων των αθλητών.

Στόχος για κάθε αθλητή υψηλού επιπέ-δου πρέπει να είναι η πρόσληψη των συ-νιστώµενων ποσοτήτων (DRIs - σιδήρου και ασβεστίου) για κάθε µικροθρεπτικό συστατικό.

Η χρήση συµπληρωµάτων είναι επιτακτι-κή µόνο όταν υπάρχει διαγνωσµένη ανε-πάρκεια.Ένα ισορροπηµένο διαιτολόγιο που περιλαµβάνει τροφές από όλες τις οµάδες τροφίµων και παρέχει την απαι-τούµενη ενέργεια είναι το κλειδί για να α-ποκοµίσει ο αθλητής τα µέγιστα οφέλη από τη διατροφή.

Η συνεργασία των αθλητών µε επιστή-µονες υγείας (γιατρούς, διαιτολόγους) είναι απαραίτητη για να προληφθούν α-νεπάρκειες και να µάθει ο αθλητής ποιες επιλογές τροφίµων πρέπει να κάνει για να καλύψει τις ανάγκες του σε µικροθρε-πτικά συστατικά.

Σελίδα 3

∆ιατροφική Αγωγή & Αθλητική Απόδοση

Η χρήση συµπληρωµάτων είναι επιτακτική

µόνο όταν υπάρχει διαγνωσµένη

ανεπάρκεια

Page 6: E walkers καλοκαίρι 2016!

Η διπλωµατική απάντηση στην ερώτη-ση «ποιο είναι το ωραιότερο χωριό του Πηλίου;» είναι εκείνη που ξεκινά µε τη φράση «εξαρτάται τι εννοείς ωραιότε-ρο». Εµείς συγκεντρώσαµε τα δικά µας “best of” στην πολυσέλιδη λίστα που α-κολουθεί, απλά για να έχετε έναν ενδεικτι-κό χάρτη µαζί σας σε αυτήν την εξερεύ-νηση. Αν γυρίσετε έχοντας διαφωνήσει, τόσο το καλύτερο. Σηµαίνει ότι θα είστε σε θέση να συντάξετε τον δικό σας. Best of… χωριά µε καλντερίµια και αρ-χοντικά

* Τσαγκαράδα: Γιατί είναι απλά υπέροχη: αιωνόβια πλατάνια, τρεχούµενα νερά, παραδοσιακά αρχοντικά, λιθόκτιστα καλντερίµια, όλα όσα αγαπάµε στο Πήλι-ο είναι εδώ, σε ένα από τα οµορφότερα χωριά του. * Μακρινίτσα : Προσπαθήστε, να σκε-

φτείτε καλύτερη βόλτα από εκείνη που ανεβοκατεβαίνει τα σκαλάκια της, σκαρ-φαλώνει στα πιο ανηφορικά της καλντε-ρίµια και κάνει στάση στην κουκλίστικη πλατεία της, για να αγναντέψει τον Βόλο κάτω από τις σόλες των παπουτσιών της. ∆ε θα τα καταφέρετε. * Βυζίτσα: Τα αρχοντικά της είναι ίσως τα χαρακτηριστικότερα ολόκληρου του Πη-

λίου, τα λιθόκτιστα καλντερίµια της προ-καλούν τον επισκέπτη να χαθεί για ώρες στον λαβύρινθό τους, η πλατεία µε τον αιωνόβιο πλάτανο - σήµα κατατεθέν προσφέρει την απαραίτητη ανασύνταξη δυνάµεων µε ελληνικό καφέ ψηµένο στη χόβολη, ντόπιο τσίπουρο και µεζεδάκια, πριν την επόµενη βόλτα. Και πάλι από την αρχή.

Best of… µυστικά χωριά

* Άγιος Γεώργιος Νηλείας: Κτισµένο τον 15ο αιώνα σε υψόµετρο 620 µέτρων και

Σελίδα 6

Το Πήλιο στα καλύτερά του…

W A LKERS .GR

Page 7: E walkers καλοκαίρι 2016!

ΚΑ ΛΟΚΑΙ ΡΙ ΝΟ ΤΕ Υ ΧΟΣ 201 6

κρυµµένο πίσω από πυκνή βλάστηση, το µικρό χωριουδάκι του ∆υτικού Πηλίου προσφέρει µία από τις οµορφότερες δια-δροµές . * Πουρί: Χωριουδάκι τσέπης, έξι περίπου χιλιόµετρα από την Ζαγορά, κρεµασµένο σαν µπαλκόνι πάνω από τα γαλάζια κύ-µατα του Χορευτού. * Λαύκος : Eίναι ένα χωριουδάκι - έκπληξη, µε µια πανέµορφη πλατεία –η οποία διαθέτει και… ταβάνι, χάρη στα γιγάντια πλατάνια της που πλέκουν τα κλαδιά τους πάνω από τα τραπεζάκια της

Best of… sightseeing * Μηλιές: Ο παλιός σταθµός του τραί-νου –όχι οποιουδήποτε τραίνου, αλλά του θρυλικού Μουντζούρη– και η εντυ-πωσιακή γέφυρα του χωριού. * Ζαγορά: Η βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, φιλοξενεί στα ράφια της περί τους 3.000 τόµους, χάρτες και έγγραφα του 17ου και 18ου αιώνα. * Μακρινίτσα: Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου είναι, ίσως, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λαογραφικά µου-σεία που έχετε επισκεφτεί.

Σελίδα 7

Το Πήλιο στα καλύτερά του…

Ο παλιός σταθµός του τραίνου –όχι

οποιουδήποτε τραίνου, αλλά του θρυλικού

Μουντζούρη–

Page 8: E walkers καλοκαίρι 2016!

Τις παλιές εκείνες εποχές που διπλώναµε σαΐτες και χάρτινα καραβάκια µαζί µε άλλους τετράχρονους καλλιτέχνες στο νηπιαγωγείο, δεν φανταζόµασταν ότι αυτό που κάνουµε είναι µια πανάρχαια µορφή τέχνης. ∆εν ξέραµε, ας πούµε, ότι οι ρίζες της χάνονται στα βάθη της Ασί-ας, και εντοπίζονται στην Ιαπωνία της δυναστείας Edo του 6ου αιώνα, ούτε ότι στα πιο προχωρηµένα της στάδια θα µπορούσε να έχει αποτελέσµατα όπως αυτό ή αυτό. Το origami, που σηµαίνει στα ιαπωνικά «χαρτοδίπλωµα» από τις λέξεις ori (δίπλωµα) και kari (χαρτί) είναι η τέχνη του να φτιάχνεις σχήµατα, σχέδια, ζώα, στολίδια, σπίτια, αντικείµενα και οτιδήπο-τε άλλο σου κατέβει στο µυαλό από ένα οποιοδήποτε, τυχαίο, τετράγωνο κοµµάτι χαρτί. Προσοχή, όµως: δεν µπορείς να κόψεις ούτε να κολλήσεις οποιοδήποτε σηµείο του χαρτιού, σε κανένα στάδιο

της κατασκευής. Το origami γίνεται µε το χαρτί ως µοναδικό υλικό, και τα χέρια ως µοναδικό εργαλείο –αλλιώς εί-ναι kirigami, και αποτελεί ένα άλλο, ολό-κληρο κεφάλαιο της χειροτεχνίας.

Τι χαρτί θα χρειαστώ;

Ένα οποιοδήποτε τετράγωνο κοµµάτι χαρτί αρκεί. Υπάρχουν και εξειδικευµένα χαρτιά για origami, τα οποία διευκολύ-νουν το έργο σας, αλλά το πιθανότερο είναι πως για να φτάσετε στο σηµείο να τα παραγγείλετε online θα έχετε ήδη κολ-λήσει µε το νέο σας χόµπι –και για να φτάσετε εδώ προφανώς θα ξεκινήσετε διπλώνοντας ένα τετράγωνο κοµµάτι χαρτί.

Κατασκευή origami : Γερανός

Η κατασκευή µου!!!

Σελίδα 8

Οριγκάµι: Τυλίξτε την τέχνη σε µια κόλλα χαρτί

W A LKERS .GR

Page 9: E walkers καλοκαίρι 2016!

ΚΑ ΛΟΚΑΙ ΡΙ ΝΟ ΤΕ Υ ΧΟΣ 201 6

Φτιάξτε έναν χάρτινο γερανό origami

Πάρτε ένα τετράγωνο χαρτί. ∆ιπλώστε το στη µέση, διαγώνια. Γυρίστε το χαρτί από την ανάποδη και διπλώστε ξανά στη µέ-ση.

Τσακίστε καλά το χαρτί και ξαναδιπλώ-στε. ∆ιπλώστε προσεκτικά τις τρείς γω-νίες πάνω στην τέταρτη, όπως φαίνεται στο σχήµα. Πιέστε ώστε να γίνει επίπεδο.

∆ιπλώστε δύο τρίγωνα δεξιά και αριστε-ρά, ώστε να τσακίσουν και ξεδιπλώστε

πάλι. ∆ιπλώστε το πάνω τρίγωνο, τσακί-στε καλά, και ξεδιπλώστε. Ξεδιπλώστε την κάτω γωνία, τραβώντας προς τα πάνω

και πιέζοντας συγχρόνως τα πλαϊνά. Πιέ-στε ώστε να γίνει επίπεδο.

Γυρίστε από την ανάποδη και επαναλά-βετε τα προηγούµενα βήµατα (4-6) ∆ι-πλώστε δύο τρίγωνα δεξιά και αριστερά προς το κέντρο Γυρίστε από την ανά-ποδη και επαναλάβετε. ∆ιπλώστε και τα δύο «πόδια», τσακίστε καλά και ξεδιπλώ-στε.

∆ιπλώστε ξανά τα «πόδια» προς τα µέ-σα, ακολουθώντας το τσάκισµα που µό-λις κάνατε. ∆ιπλώστε προς τα µέσα το ένα άκρο για να σχηµατίσετε το κεφάλι. ∆ιπλώστε προς τα έξω τα φτερά. Ο γερανός είναι έτοιµος! Καλή επιτυχία!!!

Σελίδα 9

Οριγκάµι: Τυλίξτε την τέχνη σε µια κόλλα χαρτί

Page 10: E walkers καλοκαίρι 2016!

Με σηµαντικά οφέλη για υγεία και µα-

κροζωία, οι ελιές και τα προϊόντα τους

αποτελούν πολύτιµα συστατικά της κα-

θηµερινής µας διατροφής. Ο καρπός

τους ήταν από τα αρχαία χρόνια ευλογη-

µένος, σύµβολο γνώσης, σοφίας, αφ-

θονίας, υγείας, δύναµης και οµορφιάς.

Το δέντρο της καλλιεργείται εδώ και πολ-

λά χρόνια και πολλά µέρη του χρησιµο-

ποιούνται για τα οφέλη τους. Οι ελιές, το

ελαιόλαδο, το κοµψό του ξύλο, ακόµη

και τα φύλλα του. Ευδοκιµεί σε υποτροπι-

κές περιοχές στις Ηνωµένες Πολιτείες, τη

Λατινική Αµερική και κυρίως στη Μεσό-

γειο.

Ο διατροφικός πίνακας

Οι ελιές περιέχουν πολύ λίγους υδατάν-

θρακες και είναι πλούσια πηγή µονοακό-

ρεστων λιπαρών οξέων (ελαϊκό οξύ).

• Οι ελιές είναι πλούσιες σε µέταλλα,

όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το µαγνή-

σιο, ο φώσφορος, το κάλιο, ο ψευδάρ-

γυρος, ο χαλκός και το σελήνιο.

Η διατροφική αξία της ελιάς

Οι ελιές περιέχουν λινολεϊκό οξύ, που εί-

ναι πολύ ευεργετικό για τα βρέφη που

θηλάζουν. Η ανεπάρκειά του συνδέεται

µε ορισµένες ασθένειες του δέρµατος και

προβλήµατα ανάπτυξης στα βρέφη. Οι

µητέρες που θηλάζουν, είναι καλό να πε-

ριλαµβάνουν τον καρπό της ελιάς στη

διατροφή τους.

• Η χαρακτηριστική γεύση και το άρωµα

της ελιάς, προέρχεται από την παρουσία

των πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες

είναι ευεργετικές κατά του καρκίνου και

επίσης διαθέτουν σηµαντικές αντιφλεγ-

µονώδεις ιδιότητες.

• Η βιταµίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά

που περιέχονται στις ελιές, µειώνουν τον

κίνδυνο καταστροφής των κυττάρων και

φλεγµονών.

Τα διατροφικά οφέλη του ελαιολάδου

Σελίδα 10

Ο θαυµαστός καρπός της ελιάς!

W A LKERS .GR

Page 11: E walkers καλοκαίρι 2016!

ΚΑ ΛΟΚΑΙ ΡΙ ΝΟ ΤΕ Υ ΧΟΣ 201 6

Εκτός από το ότι είναι αντιοξειδωτικό, το

µονοακόρεστο λάδι έχει θετικά αποτελέ-

σµατα στα επίπεδα της χοληστερόλης.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο µειώνει την

LDL (κακή χοληστερόλη) και αυξάνει την

HDL (καλή χοληστερόλη).

• Το ελαϊκό οξύ -τα κύρια µονοακόρεστα

λιπαρά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο-

επηρεάζει το γονίδιο που ευθύνεται για

την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων του

µαστού.

• Το ελαιόλαδο έχει αντιφλεγµονώδεις

ι -

διότητες που αποδεικνύονται ευεργετικές

σε καταστάσεις όπως το άσθµα και η

ρευµατοειδής αρθρίτιδα.

• Ερευνητές έχουν βρει ότι µια φυσική

ένωση που βρίσκεται στο ελαιόλαδο

(oleocanthal), µπορεί να είναι χρήσιµη

στην πρόληψη της νόσου Alzheimer.

• Το ελαιόλαδο προστίθεται σε πολλά

προϊόντα φροντίδας του δέρµατος, διότι

βελτιώνει την ελαστικότητά του και βοη-

θάει το ξηρό δέρµα.

Σελίδα 11

Ο θαυµαστός καρπός της ελιάς!

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο µειώνει την

LDL (κακή χοληστερόλη) και αυξάνει την

HDL (καλή χοληστερόλη).

Page 12: E walkers καλοκαίρι 2016!

Τα τελευταία χρόνια οι παγκόσµιες οικο-λογικές οργανώσεις στην προσπάθεια παγκόσµιας ενηµέρωσης και ευαισθητο-ποίησης, αρχίζουν και χρησιµοποιούν κατά κόρον τόσο στην τηλεόραση και τον έντυπο τύπο όσο και σε ψηφιακά µέ-σα όπως είναι το Ίντερνετ. Επιπλέον, η οικονοµία του µέλλοντος θα στηριχτεί στο περιβάλλον και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα προβάλλονται οικολογικά προϊόντα ή προϊόντα που προσπαθούν να διεκδικήσουν αυτήν την εν λόγω τα-µπέλα τηοικολογίας. Η λεγόµενη περιβαλλοντική (ή «πράσινη» ή «οικολογική») διαφήµιση, δηλαδή η προώθηση βιώσιµων προτύπων παρα-γωγής, είναι βέβαιο ότι επηρεάζει τον κα-ταναλωτή προς την αναζήτηση των φιλι-κότερων προς το περιβάλλον προϊόντων και συµβάλλει µε αυτόν τον τρόπο έµµεσα, αλλά αποφασιστικά στην προ-στασία του περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα η περιβαλλοντική διαφήµιση είναι µια

σ χ ε τ ι κ ά κ α ι ν ο ύ ρ γ ι α έ ν ν ο ι α . « Σ έ β ε τ α ι τ ο π ε ρ ι β ά λ λ ο ν » , «Βιοδιασπώµενο», «Οικολογικό προϊόν» κλπ. Αυτού του είδους τα διαφηµιστικά µηνύµατα έχουν αρχίσει να πληθαίνουν, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος είναι πλέον ένα ζήτηµα, που οι εταιρείες δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοήσουν. Ως οικολογική νοείται κάθε διαφήµιση που αναφέρεται στα αποτελέσµατα ενός προϊόντος (συµπεριλαµβανοµένης της συσκευασίας του) ή µίας υπηρεσίας στο περιβάλλον, καθ’ όλη τη διάρκεια του κύ-κλου ζωής τους . Η οικολογική διαφήµιση διέπεται από

το Οικολογικό Σήµα. Το Οικολογικό Σήµα απονέµεται σε προϊόντα που διατίθενται στο εσωτερικό της Κοινότητας, εφόσον αυτά ανταποκρίνονται στα ειδικά κριτήρι-α που θέτει. Οι οικολογικές διαφηµίσεις σε αντίθεση µε τις περιβαλλοντικές, οι οποίες προ-βάλλουν το πρόβληµα και προτείνουν στάσεις ζωής, οι οικολογικές διαφηµίσεις

Σελίδα 12

Περιβαλλοντική & Οικολογική ∆ιαφήµιση

W A LKERS .GR

Page 13: E walkers καλοκαίρι 2016!

ΚΑ ΛΟΚΑΙ ΡΙ ΝΟ ΤΕ Υ ΧΟΣ 201 6

ενέχουν τα εξής προβλήµατα: Η αλήθεια όµως είναι ότι ένα προϊόν ή µια υπηρεσία δεν µπορεί να χαρακτηρι-στούν «φιλικά προς το περιβάλλον» αν

δεν αξιολογηθούν τα αποτελέσµατά τους στο σύνολο της διάρκειας του κύ-κλου ζωής τους και αν δεν ληφθεί υπό-ψη το σύνολο των χαρακτηριστικών τ ο υ ς . Είναι σχετικά εύκολο να διαπιστώσετε την αποτελεσµατικότητα ενός προϊόντος κα-τά τη χρήση του. Αντιθέτως, η επαλήθευ-ση των ιδιοτήτων ενός προϊόντος ή µιας υπηρεσίας, που αφορούν τις επιπτώσεις

τους στο περιβάλλον, απαιτεί γνώσεις που πολλοί λίγοι καταναλωτές διαθέ-τουν. Η ενηµέρωση των καταναλωτών σχετικά µε τα οικολογικά χαρακτηριστικά ενός προϊόντος ή µιας υπηρεσίας είναι σηµα-ντική και συντελεί στην υιοθέτηση πιο υ-πεύθυνης καταναλωτικής συµπεριφο-ράς.

Σελίδα 13

Περιβαλλοντική & Οικολογική ∆ιαφήµιση

(...) η οικονοµία του µέλλοντος θα

στηριχτεί στο περιβάλλον ...

Page 14: E walkers καλοκαίρι 2016!

Ακολουθεί ο «χάρτης» µε τις 10 καλύτε-

ρες παραλίες για αυτό το καλοκαίρι.

Φτιαγµένες από µύθους, χιλιάδες κόκ-

κους άµµου

Ναυάγιο, Ζάκυνθος

Highlights: Κατολισθήσεις αιώνων κι ένα

πλοίο που κάποτε µετέφερε λαθραία τσι-

γάρα και ναυάγησε εδώ στις αρχές του

'80 χρειάστηκαν για να δηµιουργηθεί ο

µύθος της. Στο σκηνικό προσθέστε σµα-

ραγδένια νερά και λευκή αµµουδιά σαν

από ζάχαρη.

Σίµος, Ελάφονησος

Highlights: Ψιλή βελούδινη χρυσόλευκη

άµµος και νερά Καραϊβικής. Τριγύρω αµ-

µοθίνες που φτάνουν και τα δέκα µέτρα,

σπαρµένες τον Αύγουστο µε λευκούς

κρίνους της θάλασσας και θαλασσόκε-

δρους. Θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε.

Μύρτος, Κεφαλονιά

Highlights: Οργωµένη παραλία µε από-

τοµη λευκή πλαγιά που συνεχίζει µε ζαχα-

ρένια αµµουδιά για να καταλήξει σε πρα-

σινογάλαζα νερά. Γύρω της πυκνή πευ-

κόφυτη βλάστηση.

Εγκρεµνοί, Λευκάδα

Highlights: Περιβάλλεται από εντυπωσια-

κούς λευκούς γκρεµούς, παραλία δυο

χιλιοµέτρων µε λευκή άµµο και κρυστάλ-

λινα, παραδεισένια νερά. Τα τελευταία

χρόνια είναι οργανωµένη µε ξαπλώ-

στρες και καντίνα.

Μπάλος, Κρήτη

Highlights: Η Καραϊβική της Κρήτης. Ζε-

στή θάλασσα µε πεντακάθαρα κυανο-

πράσινα νερά και ψιλή άµµο σαν πού-

δρα. Θυµίζει περισσότερο παραλία εξω-

τικού νησιού παρά ελληνική ακτή. ∆εν θα

Σελίδα 14

8+1 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας

W A LKERS .GR

Page 15: E walkers καλοκαίρι 2016!

ΚΑ ΛΟΚΑΙ ΡΙ ΝΟ ΤΕ Υ ΧΟΣ 201 6

σας λείψει τίποτα, τριγύρω υπάρχουν ε-

στιατόρια και καφέ.

Βοϊδοκοιλιά, Μεσσηνία

Highlights: Το απόλυτο ηµικυκλικό σχήµα

της. Λεπτή άµµος µέσα και έξω, ρηχά νε-

ρά, πάντα ήρεµα και χωρίς κύµατα.

Σαρακήνικο, Μήλος

Highlights: Ταξίδι-αστραπή στη Σελήνη.

Ηφαιστειογενή διαβρωµένα πετρώµατα -

σµιλεµένα από τους βόρειους ανέµους

και τα κύµατα- που σαν τεράστιες κιµωλί-

ες κάνουν εντυπωσιακή αντίθεση µε τα

τουρκουάζ νερά.

Καλαδί, Κύθηρα

Highlights: Ψιλό λευκό βότσαλο που ε-

ναλλάσσεται µε άµµο και διαυγή, γαλα-

ζοπράσινα νερά. Ένας τεράστιος απότο-

µος βράχος την κόβει στα δυο και σχη-

µατίζει θαλάσσια στοά. To πι -

ο εντυπωσιακό είναι πως µέσω µιας µι-

κρής σπηλιάς φτάνετε σε µια prive πα-

ραλία.

Του Παπά το Αυλάκι, Ιος

Highlights: Τα καταγάλανα και δροσερά

νερά, η απαλή αµµουδιά και η δυνατότη-

τα να µπορείτε και να διανυκτερεύσετε µε

τη σκηνή σας. Μοναδικά συναισθήµατα

θα σας προκαλέσουν οι αµέτρητοι φοίνι-

κες που έχουν φυτευτεί εδώ µε ιδιωτική

πρωτοβουλία.

Σελίδα 15

8+1 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας

Ηφαιστειογενή διαβρωµένα

πετρώµατα -σµιλεµένα από τους

βόρειους ανέµους ...

Page 16: E walkers καλοκαίρι 2016!

Γράφει η Ψυχολόγος—Παιδοψυχολόγος

Ριζούλη Βασιλική.

Η εποχή του καλοκαιριού προσφέρει τα

καλύτερα διεγερτικά για χαρούµενη διά-

θεση, ενισχυµένη και από τις προσδοκίες

των διακοπών.

Είναι στο χέρι του καθενός µας λοιπόν

αυτό το καλοκαίρι να νιώσουµε πιο χα-

ρούµενοι και αισιόδοξοι! ∆ες κάποιους

τρόπους που µπορούν να σε βοηθή-

σουν να αισθανθείς πραγµατικά ευτυχι-

σµένη!

Aγάπησε τον εαυτό σου!

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας από τους

πιο σηµαντικούς παράγοντες που οδη-

γούν στην ευτυχία είναι η αυτοεκτίµηση.

Με αυτήν αντιµετωπίζουµε πιο εύκολα

και πιο αποτελεσµατικά τις δυσκολίες.

Επίσης, τα άτοµα µε υψηλή αυτοεκτίµη-

ση έχουν πιο πολλά θετικά συναισθήµα-

τα και καλύτερη διάθεση, ενώ συγκρα-

τούν περισσότερο τις θετικές εµπειρίες

στη µνήµη τους και λιγότερο τις αρνητι-

κές

Aποδέξου τον εαυτό σου!

Οι δυτικές κοινωνίες δεν επιτρέπουν να

τον δεχόµαστε όπως πραγµατικά είναι,

ακόµη και µε τις ατέλειές του. Αποδέξου

τον εαυτό σου, βελτίωσε τα σηµεία που

θέλεις εσύ και θα δεις πόσο ικανοποίηση

µπορεί να σου δώσει αυτή η αποδοχή.

Aπαλλάξου από τα στερεότυπα!

Η ευτυχία δεν είναι υπόθεση τύχης και

µοίρας. Έρχεται όταν προσαρµόζεσαι

Σελίδα 16

4 + 1 tips για να «χαµογελάς» το Καλοκαίρι!

W A LKERS .GR

Page 17: E walkers καλοκαίρι 2016!

ΚΑ ΛΟΚΑΙ ΡΙ ΝΟ ΤΕ Υ ΧΟΣ 201 6

στις καλύτερες δυνατότητες και αρετές

της προσωπικότητάς σου και στον δικό

σου τρόπο ζωής. Μια πρακτική που ξεκι-

νάει σαν συνειδητή καθηµερινή προσπά-

θεια και καταλήγει να είναι τρόπος ζωής.

Άλλαξε τη διατροφή σου!

Τα λιπαρά οξέα Ω-3 που βρίσκονται στα

ψάρια βοηθούν τον εγκέφαλο να αντι-

δράσει στα σήµατα της ντοπαµίνης και

σεροτονίνης. Τα αντιοξειδωτικά και τα

φλαβονοειδή στα φρούτα και λαχανικά

δουλεύουν σε συνέργεια µε τα Ω-3, προ-

στατεύοντας τον εγκέφαλο από τη βλα-

βερή φλεγµονή που µπορεί να προκαλέ-

σει µέχρι και ήπια κατάθλιψη.

Κοιµήσου!

Οι άνθρωποι που έχουν αϋπνία διατρέ-

χουν τον πενταπλάσιο κίνδυνο να νιώ-

θουν δυστυχισµένοι και να εµφανίσουν

κατάθλιψη, σε σύγκριση µε αυτούς που

ξεκουράζονται επαρκώς, σύµφωνα µε

έρευνα από το Πανεπιστήµιο του βόρει-

ου Τέξας. Προσπάθησε να κοιµάσαι 7-8

ώρες τη νύχτα.

Σελίδα 17

4 + 1 tips για να «χαµογελάς» το Καλοκαίρι!

(...)τα άτοµα µε υψηλή αυτοεκτίµηση

έχουν πιο πολλά θετικά συναισθήµατα

και καλύτερη διάθεση, ...

Page 18: E walkers καλοκαίρι 2016!

Πηγή ζωής και αληθινό πνεύµονα για την πόλη των Σερρών αποτελεί η κοιλά-δα των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται στο δρόµο που οδηγεί στην Ακρόπολη. Πρόκειται για το ωραιότερο πάρκο των Σερρών που ταυτόχρονα αποτελεί χώρο αναψυχής, άθλησης και διασκέδασης. H γοητεία της εξοχικής αυτής θέσης απο-τελεί το κατάφυτο, το χλοερό και τα πολ-λά δένδρα, καθώς και η πυκνή σκιά των πολύφυλλων και πλατύφυλλων γέρικων πλατανιών γύρω από τα νερά που διαρ-ρέουν συνεχώς την κοιλάδα.

Η φυσική οµορφιά του τοπίου έχει αξιο-ποιηθεί ακόµη περισσότερο µε την κατα-σκευή τεχνητής λίµνης, κολυµβητηρίου, κλειστού γυµναστηρίου, ανοιχτού γηπέ-δου µπάσκετ και τένις καθώς και αναρίθ-µητων κέντρων αναψυχής, που προσφέ-ρουν στιγµές πραγµατικής απόλαυσης στους επισκέπτες.

Την κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων την διαρρέει ένας χείµαρρος. Τα παλαιότερα

χρόνια τα νερά του χειµάρρου ήταν πο-λύ περισσότερα από ότι σήµερα . Σήµερα τα νερά έχουν λιγοστέψει πά-ρα πολύ, σε σηµείο που κάποια καλοκαί-ρια ο χείµαρρος είναι τελείως στεγνός. Το πλάτος της κοιλάδας κυµαίνεται από 1000 µέτρα . Το υψόµετρό της είναι µεταξύ των 64 µ. (πόλη των Σερρών) και 1849 µ.(κορυφή του Αλί-Μπαµπά στο

Λαϊλιά).

Το 1978 άρχισε η αναβάθµιση της κοιλά-δας των Αγίων Αναργύρων.

Η κοιλάδα έχει έκταση 110 στρεµµάτων και είναι η πιο οργανωµένη από τους χώ-ρ ο υ ς α ν α ψ υ χ ή ς τ ο υ ∆ ή µ ο υ .

Σύµφωνα µε έρευνα που έκανε το τµήµα ∆ασολογίας του Φυσικού Περιβάλλο-ντος του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσ/νίκης (Α.Π.Θ) η συντριπτική πλειο-ψηφία των δηµοτών του ∆ήµου Σερρών (90,6 %), απαντώντας στην ερώτηση: «ποιοι είναι οι χώροι αστικού πρασίνου», είπε την Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων. ΄Ετσι η κοιλάδα αναδεικνύεται στην πρώτη θέση.

Στην κοιλάδα επίσης βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων που κατα-

Σελίδα 18

Περίπατος στην Κοιλάδα των Σερρών

W A LKERS .GR

Page 19: E walkers καλοκαίρι 2016!

ΚΑ ΛΟΚΑΙ ΡΙ ΝΟ ΤΕ Υ ΧΟΣ 201 6

σκευάστηκε το 1817.Καταστράφηκε από πυρκαγιά και ξαναχτίστηκε. Πολλά θαύ-

µατα έχουν συµβεί σ΄αυτήν την εκκλησία κυρίως για θέµατα υγείας.

Επίσης στην κοιλάδα υπάρχουν παγκάκι-α, για να κάθονται και να απολαµβά-νουν τις φυσικές οµορφιές της περιοχής οι επισκέπτες, ξύλινες πανέµορφες γεφυ-ρίτσες για να περνούν τον χείµαρρο οι άνθρωποι, και µετά το δηµοτικό αναψυ-κτήριο, µεγάλα ξύλινα τραπέζια για τα πικ-νικ. Τα δροµάκια ανάµεσα στα πολλά δένδρα πλάι στα γέρικα πλατάνια που ανάµεσά τους κυλούν χείµαρροι και ρυάκια αποτελούν πρόκληση για κάθε επισκέπτη που ζητά να αποδράσει από το βουητό της πόλης και να θαυµάσει την οµορφιά της φύσης. Ένα ακόµη στολίδι της κοιλάδας θεωρεί-

ται η τεχνητή λίµνη που στα νερά της κα-θρεπτίζεται το γαλάζιο και το πράσινο του τοπίου. Ένας πράσινος πνεύµονας µέσα στην πόλη και ταυτόχρονα η πιο όµορφη πε-ριοχή στις Σέρρες, µε χείµαρρους, ρυάκι-α, και γέρικα πλατάνια, είναι το πάρκο των Αγίων Αναργύρων στην οµώνυµη κοιλάδα. Την άνοιξη, όταν η φύση φορά-ει τα καλά της, µεταµορφώνεται σε ένα χώρο αναψυχής «ανοιχτό» για όλους, ντόπιους και επισκέπτες!!!

Σελίδα 19

Περίπατος στην Κοιλάδα των Σερρών

Ένας πράσινος πνεύµονας µέσα στην πόλη

και ταυτόχρονα η πιο όµορφη περιοχή ...

Page 20: E walkers καλοκαίρι 2016!

Το «The Salt of the Earth» (Το Αλάτι της Γης), αποτελεί ένα από τα καλύτερα ντο-κιµαντέρ του 2014. Μια συγκινητική ταινία που ξεπερνά κατά πολύ το θέµα της και µεταµορφώνεται σε σπουδή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του. Ένα πραγµατικά εντυπωσιακό δηµιούργηµα που µέσα από αρµονικές εναλλαγές έγχρωµου και ασπρόµαυρου φιλµ, ταξι-δεύει τον θεατή µαγικά, σε όλα τα µήκη και τα πλάτη της γης. O Βιµ Βέντερς, πα-ρουσιάζει το νέο του δηµιούργηµα], το ντοκιµαντέρ «Το Αλάτι της Γης» (The Salt of the Earth), το οποίο συνυπογράφει µε τον Τζουλιάνο Ριµπέιρο Σαλγκάντο, που περιγράφει τη ζωή και το έργο του κατα-ξιωµένου Βραζιλιάνου φωτορεπόρτερ Σεµπαστιάο Σαλγάδο. Το φιλµ παρουσιά-στηκε το Μάιο του 2014 στο 67ο Φεστι-βάλ των Καννών στο πλαίσιο του "Un Certain Regard" (Ένα Κάποιο Βλέµµα), όπου και απέσπασε το Special Prize Award. Παράλληλα ήταν και ένα από τα

πέντε (5) υποψηφία φιλµ για το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιµαντέρ.

Πρώην Οικονοµολόγος ο ίδιος ξεκίνησε

να παίρνει τη µηχανή της γυναίκας του στις αποστολές για λογαριασµό της World Bank στην Αφρική - µέχρι που α-ποφάσισε ότι αυτό ήταν το κάλεσµά του και παραιτήθηκε από τη σταθερή του δουλειά. Η πρώτη του συλλογή «The Other Americas» τον βρήκε να περιπλα-νιέται και να καταγράφει τη λατινική Αµε-ρική - τα δάση του Αµαζονίου, τις φυλές στα οροπέδια του Περού, τις συνήθειες των ιθαγενών, τον πολιτισµό µιας άλλης Αµερικής. Στη δεκαετία του 80 τον κέρδισε η Αφρική (οι φωτογραφίες της Αιθιοπίας θα σας κλονίσουν) όπου ένιωσε την α-ναγκαιότητα να στήνει το τρίποδό του, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έστηναν τα στρατόπεδα ανθρωπιστικής βοήθει-ας. Στη δεκαετία του 90 ταξίδεψε παντού για να αποτίσει φόρο τιµής στους «Εργάτες» που έχτισαν τις ζωές που ζού-µε. Στην αλλαγή του αιώνα µετακινήθηκε από τη λαβωµένη ανατολική ευρώπη και τη Μέση Ανατολή µέχρι ξανά τη Ρουάντα για να καταγράψει την «Εξοδο» των εκα-τοµµυρίων µεταναστών. Κι εκεί, τον λύγι-σε ο αφανισµός. ∆εν ξανάπιασε κάµερα για µία δεκαετία. Μέχρι που επέστρεψε µε

Σελίδα 20

«Το αλάτι της Γης»

W A LKERS .GR

Page 21: E walkers καλοκαίρι 2016!

ΚΑ ΛΟΚΑΙ ΡΙ ΝΟ ΤΕ Υ ΧΟΣ 201 6

τη «Γέννεση», µία έκθεση (που πριν λί-γους µήνες είχε ανοίξει και στο Παρίσι) που αποκόπηκε από τη δυστυχία και το θάνατο, και υµνεί την αισθητική της ζωής, την µεγαλοπρέπεια της φύσης, την οµορφιά.

Ο στοχασµός του καλλιτέχνη µας βοηθά

να εστιάσουµε σε λεπτοµέρειες που συ-

γκινούν, ανοίγουν νέες πόρτες και ρί-

χνουν στην κυριολεξία άλλο φως στα

µυστικά του κόσµου. Ενός κόσµου που

εµείς δε θα έχουµε ποτέ την ευκαιρία να

ταξιδέψουµε και να δούµε µε τέτοια ευκρί-

νεια, για αυτό το έκανε ένας άνθρωπος

µε ευαισθησία, τρυφερότητα και οξεία

πολιτική συνείδηση.

Ας ρίξουµε λοιπόν µία µατιά πιο κοντά

στον πλανήτη µας, στο συνάνθρωπο

µας, στην κοινωνία µας και ας αφιερώ-

σουµε λίγο χρόνο για να εξερευνήσουµε

«εξ ιδίων όµµασι» το υπέροχο αυτό ντο-

κιµαντερ. Γιατί … ο άνθρωπος είναι το

«Αλάτι της Γης».

Σελίδα 21

«Το αλάτι της Γης»

Μια συγκινητική ταινία που ξεπερνά κατά

πολύ το θέµα της και µεταµορφώνεται σε

σπουδή για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

του.