A5ΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΚΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 7 - 7 - 2008

3
Αχτιδική Επιτροπή Θριάσιου – Μεγαρίδας Δήμητρος 23, 2 ος όροφος, Ελευσίνα 19200 τηλ. 2105548961 – 2105548962 fax 2105542502 Περιοδεία του βουλευτή Αττικής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκα στο Κέντρο Υγείας και στα ιατρεία του ΙΚΑ στην Ελευσίνα Περιοδεία στο Κέντρο Υγείας και την Μονάδα Υγείας του ΙΚΑ στην Ελευσίνα, πραγματοποίησε την Πέμπτη 3 Ιουλίου, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Αττικής Γ. Γκιόκα. Στη Μονάδα υγείας του ΙΚΑ, η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τις ελλείψεις και συζήτησε με τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ για τις αιτίες των προβλημάτων και την διέξοδο από την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Τα ιατρεία του ΙΚΑ λειτουργούν σε νοικιασμένο, εντελώς ακατάλληλο κτίριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει ασανσέρ και ράμπα για αναπηρικά καρότσια, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η πρόσβαση σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων (π.χ ενδοκρινινολόγος) και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ και σε ορισμένες ειδικότητες (π.χ. παθολόγοι, πνευμονολόγοι) οι υπηρετούντες γιατροί δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες των ασφαλισμένων. Οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ λειτουργούν σε διαφορετικό κτίριο από τα ιατρεία, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι. Αν και τα προβλήματα είναι διαπιστωμένα εδώ και χρόνια και παρόλο που υπάρχει ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ στην Ελευσίνα, οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του ΙΚΑ επιμένουν στη λογική της ενοικίασης και δεν προχωρούν στην κατασκευή σύγχρονου κατάλληλου κτιρίου που θα στεγάσει και τα ιατρεία και τις διοικητικές υπηρεσίες. Είναι φανερό ότι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδηγούν στην υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και εξυπηρετούν μόνο τα κέρδη των επιχειρηματιών. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στη βουλή αλλά κυρίως να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας να αποτελέσουν βασικό αίτημα διεκδίκησης του λαϊκού κινήματος. Στο Κέντρο Υγείας, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την διευθυντή και την προϊσταμένη, συνομίλησε με τους εργαζόμενους και ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τις ελλείψεις προσωπικού.

Transcript of A5ΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΚΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 7 - 7 - 2008

Page 1: A5ΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΚΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 7 - 7 - 2008

Αχτιδική Επιτροπή Θριάσιου – ΜεγαρίδαςΔήμητρος 23, 2ος όροφος, Ελευσίνα 19200τηλ. 2105548961 – 2105548962 fax 2105542502

Περιοδεία του βουλευτή Αττικής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκα

στο Κέντρο Υγείας και στα ιατρεία του ΙΚΑ στην Ελευσίνα

Περιοδεία στο Κέντρο Υγείας και την Μονάδα Υγείας του ΙΚΑ στην Ελευσίνα, πραγματοποίησε την Πέμπτη 3 Ιουλίου, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Αττικής Γ. Γκιόκα.

Στη Μονάδα υγείας του ΙΚΑ, η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τις ελλείψεις και συζήτησε με τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ για τις αιτίες των προβλημάτων και την διέξοδο από την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Τα ιατρεία του ΙΚΑ λειτουργούν σε νοικιασμένο, εντελώς ακατάλληλο κτίριο. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει ασανσέρ και ράμπα για αναπηρικά καρότσια, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η πρόσβαση σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων (π.χ ενδοκρινινολόγος) και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ και σε ορισμένες ειδικότητες (π.χ. παθολόγοι, πνευμονολόγοι) οι υπηρετούντες γιατροί δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι ανάγκες των ασφαλισμένων.

Οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ λειτουργούν σε διαφορετικό κτίριο από τα ιατρεία, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι.

Αν και τα προβλήματα είναι διαπιστωμένα εδώ και χρόνια και παρόλο που υπάρχει ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ στην Ελευσίνα, οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του ΙΚΑ επιμένουν στη λογική της ενοικίασης και δεν προχωρούν στην κατασκευή σύγχρονου κατάλληλου κτιρίου που θα στεγάσει και τα ιατρεία και τις διοικητικές υπηρεσίες.

Είναι φανερό ότι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οδηγούν στην υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και εξυπηρετούν μόνο τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στη βουλή αλλά κυρίως να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας να αποτελέσουν βασικό αίτημα διεκδίκησης του λαϊκού κινήματος.

Στο Κέντρο Υγείας, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την διευθυντή και την προϊσταμένη, συνομίλησε με τους εργαζόμενους και ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τις ελλείψεις προσωπικού.

Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί σε πεπαλαιωμένο, ακατάλληλο κτίριο ενώ καθυστερεί η κατασκευή του νέου κτιρίου που προορίζεται για την μετεγκατάσταση του κέντρου υγείας.

Υπάρχουν ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, νοσηλευτικό, διοικητικό (υπάρχει μόνο μία διοικητική υπάλληλος) και τεχνικό προσωπικό. Η κυβέρνηση και η διοίκηση του Θριασίου νοσοκομείου, αντί να ενισχύουν το Κέντρο Υγείας, το αποδυναμώνουν συνεχώς, μεταφέροντας προσωπικό για να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις στο νοσοκομείο.

Page 2: A5ΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΚΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 7 - 7 - 2008

Δεν λειτουργεί το ακτινολογικό εργαστήριο το απόγευμα λόγω έλλειψης προσωπικού και δεν υπάρχει μικροβιολογικό, αιματολογικό και βιοχημικό εργαστήριο.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των επισκεπτριών υγείας και των υπολοίπων εργαζομένων, τα προγράμματα πρόληψης υπολειτουργούν, λόγω έλλειψης προσωπικού και κρατικής χρηματοδότησης.

Η αντιπροσωπεία συζήτησε με τους εργαζόμενους για την πρόταση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας, στα πλαίσια του οποίου το κέντρο υγείας πρέπει να:● Έχει όλες τις βασικές ιατρικές και άλλες επιστημονικές ειδικότητες. Ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με την πρόληψη και αποκατάσταση (γενικούς γιατρούς, παθολόγους, γιατρούς εργασίας, κοινωνικής ιατρικής, ψυχολόγους, οδοντογιατρούς, οδοντοτεχνίτες, νοσηλευτές, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κλπ.).● έχει πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα εργαστήρια (ακτινολογικό, μικροβιολογικό, αιματολογικό κλπ) ●Αποτελεί το κέντρο, όπου εκπορεύονται όλα τα προγράμματα πρόληψης, φροντίδας, προστασίας και αποκατάστασης της υγείας των εργαζομένων.● Ο οικογενειακός γιατρός και παιδίατρος αποτελούν βασικό μοχλό λειτουργίας και σύνδεσης του Κέντρου Υγείας με την οικογένεια.● Δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία της γυναίκας σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μέσω των υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής που διαθέτει.● Εφαρμόζει προγράμματα προγεννητικού ελέγχου, οικογενειακού προγραμματισμού και στήριξης των οικογενειών με ανάπηρο παιδί.● Εφαρμόζει προγράμματα για βοήθεια και νοσηλεία στο σπίτι για ηλικιωμένους, ανάπηρους, χρονίως πάσχοντες.● Ο γιατρός Εργασίας και ο τεχνικός Ασφάλειας, συνδέεται με όλους τους εργασιακούς χώρους της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Υγείας. ● Εφημερεύει επί 24ωρου βάσης.● Έχει κινητή μονάδα για έκτακτα περιστατικά πλήρως εξοπλισμένη, στελεχωμένη με ειδικευμένο προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές) και διαθέτει επαρκή αριθμό ασθενοφόρων.● διαθέτει φαρμακείο για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε φάρμακα.

Η αντιπροσωπεία κάλεσε τους υγειονομικούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της υγείας στα δικά τους χέρια. Να πάρουν τη θέση τους στο παλλαϊκό κίνημα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη και θα εξασφαλίζει και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των υγειονομικών.

2