4263 DIMOTIKES EPITROPES ARAD 16...μέρος συνολικά 15 ομάδες. Το...

11
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού Η Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αραδίππου διοργάνωσε με μεγάλη επι- τυχία, το 1 ο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού με θέμα «Γνωρίζω την Αραδίππου», την Κυρια- κή 22 Νοεμβρίου 2015. Στο Κυνήγι σημειώθηκε μεγάλος αριθμός συμμετοχών. Έλαβαν μέρος συνολικά 15 ομάδες. Το παιχνίδι «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» είναι ένα εκπαι- δευτικό παιχνίδι, στη διάρκεια του οποίου οι ομάδες διαγωνίζονται με πνεύμα ομαδικό- τητας και συνεργασίας. Προσφέρει έντονες συγκινήσεις και δημιουργεί δυνατές φιλίες. Οι συμμετέχοντες, προσπαθούν να βρουν, με τη βοήθεια «εννοιών-κλειδιών» και την επί- λυση γρίφων το σημείο που θα τους οδηγήσει στο επόμενο και, τελικά, στον θησαυρό. Σκοπός του παιχνιδιού ήταν να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες καλύτερα την πόλη μας, βα- δίζοντας στους δρόμους, τα ιστορικά της μνημεία και εκκλησίες. Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού είχε μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσε μία από τις πιο συναρπαστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου μας, η οποία αναμένεται ότι θα θεσμοθετηθεί.

Transcript of 4263 DIMOTIKES EPITROPES ARAD 16...μέρος συνολικά 15 ομάδες. Το...

Page 1: 4263 DIMOTIKES EPITROPES ARAD 16...μέρος συνολικά 15 ομάδες. Το παιχνίδι «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» είναι ένα εκπαι-δευτικό

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού

Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού

Η Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αραδίππου διοργάνωσε με μεγάλη επι-τυχία, το 1ο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού με θέμα «Γνωρίζω την Αραδίππου», την Κυρια-κή 22 Νοεμβρίου 2015. Στο Κυνήγι σημειώθηκε μεγάλος αριθμός συμμετοχών. Έλαβαν μέρος συνολικά 15 ομάδες. Το παιχνίδι «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» είναι ένα εκπαι-δευτικό παιχνίδι, στη διάρκεια του οποίου οι ομάδες διαγωνίζονται με πνεύμα ομαδικό-τητας και συνεργασίας. Προσφέρει έντονες συγκινήσεις και δημιουργεί δυνατές φιλίες. Οι συμμετέχοντες, προσπαθούν να βρουν, με τη βοήθεια «εννοιών-κλειδιών» και την επί-λυση γρίφων το σημείο που θα τους οδηγήσει στο επόμενο και, τελικά, στον θησαυρό. Σκοπός του παιχνιδιού ήταν να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες καλύτερα την πόλη μας, βα-δίζοντας στους δρόμους, τα ιστορικά της μνημεία και εκκλησίες.

Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού είχε μεγάλη επιτυχία και αποτέλεσε μία από τις πιο συναρπαστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου μας, η οποία αναμένεται ότι θα θεσμοθετηθεί.

Page 2: 4263 DIMOTIKES EPITROPES ARAD 16...μέρος συνολικά 15 ομάδες. Το παιχνίδι «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» είναι ένα εκπαι-δευτικό

168 ΔΗΜΟΣ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ

Βράβευση Διακριθέντων Αθλητών και Ομάδων Δήμου Αραδίππου

Την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2015, στην καθιε-ρωμένη, πλέον, εκδήλωση της Επιτροπής Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αραδίππου, τιμήθηκαν οι διακριθέντες αθλητές και αθλητικές ομάδες της πό-λης μας, που διακρίθηκαν καταλαμβάνοντας την 1η, 2η και 3η θέση σε Παγκύπριους και Διεθνής αγώνες και πρωταθλήματα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Γιάγκος Κωνσταντινίδης» του Δ΄ Δημοτικού Σχολείου Αραδίππου και σημείωσε μεγάλη επιτυχία προσελκύοντας πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του κ. Παναγιώτη Σεντώνα, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της επιτροπής Χριστόδουλος Πάρτος συγ-χάρηκε τους αθλητές και τις αθλήτριες, τις ομάδες και τους εκπροσώπους τους, τους προπονητές και τους

Page 3: 4263 DIMOTIKES EPITROPES ARAD 16...μέρος συνολικά 15 ομάδες. Το παιχνίδι «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» είναι ένα εκπαι-δευτικό

ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ 2016 169

αθλητικούς παράγοντες καθώς και όλο τον αθλητικό κόσμο της Αραδίππου, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν και τις διακρί-σεις που πέτυχαν. Ο Δήμαρχος, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι ο Αθλητισμός δημιουργεί στόχους, διά-θεση για συνεχή προσπάθεια και διδάσκει ότι τίποτε δεν χαρίζεται, αλλά ότι όλα στη ζωή κατακτιούνται με κόπο. Συγχάρηκε τους τιμώμενους και τους γονείς τους, κα-θώς και τους προπονητές και σωματεία τους και τους απηύθυνε δημόσιο έπαινο.

Τουρνουά Futsal 5Χ5 και αιμοδοσία εις μνήμην Τάσου Μητσόπουλου

Η Επιτροπή Νεολαίας και Αθλητισμού του Δήμου Αραδίππου σε συνεργασία με την Το-πική Επιτροπή Πολυτέκνων Αραδίππου, διοργάνωσαν για 8η συνεχή χρονιά τουρνουά Futsal 5X5. Η αθλητική εκδήλωση θα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016 και ώρα 9:00π.μ. στα γήπεδα του ιδιωτικού σχολείου PASCAL στην Αραδίππου. Η εκδή-λωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη και της ΚΟΠ. Στο τουρνουά έλαβαν μέρος συνολικά 22 ομάδες που προέρχονται από διάφορες κατηγορίες, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και άνω των 19 ετών. Η συμμετοχή ήταν δωρεάν και στο τέλος δόθηκαν κύπελλα και μετάλλια στις δύο πρώτες ομάδες κάθε κατηγορίας. Την ίδια μέρα στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε επίσης αιμοδοσία εις μνήμην του πρώ-ην Υπουργού Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου.

Page 4: 4263 DIMOTIKES EPITROPES ARAD 16...μέρος συνολικά 15 ομάδες. Το παιχνίδι «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» είναι ένα εκπαι-δευτικό

170 ΔΗΜΟΣ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ

Επιτροπή Ευημερίας και Κοινωνικής Πρόνοιας

Εκδρομή Συνταξιούχων στην Πάφο 28 -29 Νοεμβρίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδρομή συνταξιούχων στην Πάφο με μεγάλη συμμετοχή. Η εκδρομή περιλάμβανε επίσκεψη και προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Σύμβουλα και στάση για καφέ στο Πισσούρι. Ακολούθησε απογευματινός περίπατος στο λιμανάκι της Πάφου. Το βράδυ οι συνταξιούχοι μας χόρεψαν και διασκέ-δασαν. Την Κυριακή λεωφορεία μας μετέφεραν στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου όπου και παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία.

Τέλος επισκεφθήκαμε το Εμπορικό Κέντρο της Πάφου (THE MALL OF PAPHOS). Ο ωραίος καιρός βοήθησε στην επιτυχή υλοποίηση της εκδρομής.

Οι συνταξιούχοι μας ευχαρίστησαν τους συντελεστές και διοργανωτές της εκδήλωσης για την άψογη διοργάνωση. Ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Ευαγγελίδη καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο, και βεβαίως το χορηγό μας κ. Αντώνη Χαραλάμπους Φανιέρο.

Page 5: 4263 DIMOTIKES EPITROPES ARAD 16...μέρος συνολικά 15 ομάδες. Το παιχνίδι «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» είναι ένα εκπαι-δευτικό

ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ 2016 171

Δημοτική Αιμοδοσία 11/11/2015

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η Δημοτική Αιμοδοσία στις 11/11/2015 στο Δημοτικό Μέγαρο. Ήταν αφιερωμένη στη μνήμη όλων των θανόντων συνδημοτών μας και τέθη-κε υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Εθελοντών και Μ.Κ.Ο. κ. Γιάννη Γιαννάκη ο οποίος και παρευρέθηκε. Παρευρέθησαν, επίσης, ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, συγγενείς των θανόντων συνδημοτών μας, εκπρόσωποι οργανωμένων συ-νόλων και εθελοντές. Ο πρωτοπρεσβύτερος πάτερ Παρασκευάς Χαραλάμπους τέλεσε το τρισάγιο και μετά την αιμοδοσία ακολούθησε δεξίωση. Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε στους αιμοδότες και παράκληση μας είναι όπως οι νέοι μας προσέρχονται για την ιερή αυτή προσφορά.

Διακόσμηση ζαχαροπλαστικής 23/10/2015

Μια όμορφη συγκέντρωση έγινε στο Δήμο με σκοπό την επίδειξη διακόσμησης ζαχαραλο-πλαστικής από την κ. Ελένη Ξενοφώντος στο Δημοτικό Μέγαρο. Η διακόσμηση περιλάμβανε και διακόσμηση Χριστουγεννιάτικου κέϊκ, που άφησε τις παρευρισκόμενες κατάπληκτες. Η εί-σοδος ήταν €5 και τα έσοδα προσφέρθησαν για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. Ευχαρι-στούμε και ευχόμαστε στην κ. Ελένη Ξενοφώ-ντος ότι καλύτερο στον τομέα της.

Page 6: 4263 DIMOTIKES EPITROPES ARAD 16...μέρος συνολικά 15 ομάδες. Το παιχνίδι «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» είναι ένα εκπαι-δευτικό

172 ΔΗΜΟΣ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ

Τιμητική Εκδήλωση Εθελοντών

Ο Δήμος Αραδίπου και η Επιτροπή Ευημερίας του Δήμου τίμησαν τους εθελοντές. Η εκ-δήλωση έγινε στις 7.12.2015 μέσα στα πλαίσια της εβδομάδας εθελοντισμού και τέθηκε υπό την αιγίδα της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου. Εκ μέρους της παρευρέθηκε εκπρόσωπος, βουλευτές, Δημοτικοί Σύμβου-λοι, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας και εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων. Χαιρε-τισμό απηύθηναν η εκπρόσωπος της Υπουργού, ο Δήμαρχος Αραδίππου κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης και η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευημερίας κ. Ευαν-θία Σάββα. Ακολούθησε η απονομή πλακεττών στους τιμώμενους εθελοντές και τέλος, δεξίωση στους παρευρισκόμενους.

Page 7: 4263 DIMOTIKES EPITROPES ARAD 16...μέρος συνολικά 15 ομάδες. Το παιχνίδι «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» είναι ένα εκπαι-δευτικό

ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ 2016 173

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αραδίππου είναι εδώ

Γιώργος ΚωνσταντίνουΓραμματέας του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αραδίππου

Εισαγωγικά

Στο τέλος του 2016 το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αραδίππου (ΚΠΔΑ) κλείνει αισί-ως 4 χρόνια λειτουργίας. Σ’ αυτά τα χρόνια βρήκαν στήριξη σωρεία οικογενειών της Αραδίπ-που σε δύσκολες στιγμές. Στα πρώτα βήματά μας είχαμε φτάσει σε αριθμό ρεκόρ ληπτών που ξεπερνούσαν τις 200 οικογένειες. Σιγά-σιγά οι αριθμοί μειώθηκαν σημαντικά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό έγινε λόγω βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο.

Δομή και τρόπος λειτουργίας

Κάτω από την εποπτεία του δημοτικού συμβουλίου, επιτροπή που απαρτίζεται από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εθελοντές διαχειρίζεται το ΚΠΔΑ. Πρόεδρος της επιτρο-πής ήταν από την αρχή η κα Ευανθία Σάββα, δημοτική σύμβουλος και Πρόεδρος της Επι-τροπής Ευημερίας του Δήμου. Μετά την εκλογή της ως βουλευτής Λάρνακας τον περα-σμένο Μάιο, τη θέση της στην Προεδρία πήρε ο επιλαχών δημοτικός σύμβουλος Μηνάς Σαξάνης. Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να ευχαριστήσουμε την αγαπητή Ευανθία για το αδιάλειπτο ενδιαφέρον που επέδειξε για την καλή λειτουργία του ΚΠΔΑ και να της ευχη-θούμε να ανταποκριθεί με τον ίδιο ζήλο στα νέα της αναβαθμισμένα καθήκοντα.

Η συστηματική εργασία του κοινωνικού παντοπωλείου εκτελείται αποκλειστικά από μια βασική ομάδα περίπου 10 εθελοντών και κατά καιρούς από ακόμη μερικούς, που βοη-θούν εκτάκτως. Με τον τρόπο αυτό το ΚΠΔΑ δεν έχει έξοδα για αμοιβές προσωπικού.

Αρχικά το ΚΠΔΑ στεγάστηκε σε ένα παλιό σπίτι, ιδιοκτησία του Δήμου Αραδίππου, απέ-ναντι από την είσοδο του Μουσείου Καϊμακλιώτη καθώς επίσης και στο διπλανό κτίριο που ευγενώς παραχωρήθηκε από τους ιδιοκτήτες για χρήση. Όμως προς το τέλος του 2014 κρίθηκε ετοιμόρροπο και έτσι αναγκαστικά το ΚΠΔΑ μεταστεγάστηκε σε ενοικια-ζόμενο χώρο.

Κάθε δημότης που έχει ανάγκη και επιθυμεί να γίνει λήπτης, πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση. Το έντυπο αιτήσεως έχει ετοιμαστεί από τον Επίτροπο Εθελοντισμού και είναι ενι-αίο για όλα τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, αφού από τις αρχές του 2015 το ΚΠΔΑ, όπως και τα υπόλοιπα κοινωνικά παντοπωλεία, λειτουργεί στα πλαίσια λογισμικού του Επιτρόπου Εθελοντισμού για σκοπούς καλύτερου συντονισμού. Η αίτηση στην οποία δηλώνονται όλα τα οικογενειακά, οικονομικά και άλλα δεδομένα της οικογένειας, αξιολογείται από την Επιτροπή του ΚΠΔΑ και σε περίπτωση αποδοχής της, ο αιτητής εντάσσεται στον κα-τάλογο των ληπτών.

Page 8: 4263 DIMOTIKES EPITROPES ARAD 16...μέρος συνολικά 15 ομάδες. Το παιχνίδι «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» είναι ένα εκπαι-δευτικό

174 ΔΗΜΟΣ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ

Για σκοπούς καλύτερης διαχείρισης της παράδοσης δεμάτων οι λήπτες έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες, τις ολιγομελείς και τις πολυμελείς οικογένειες. Η κάθε οικογένεια λαμβάνει δέμα εναλλάξ κάθε 15 μέρες. Το δέμα περιλαμβάνει είδη διατροφής, είδη καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής, πάντοτε σύμφωνα με τις δυνατότητες του ΚΠΔΑ, αλλά σίγουρα η προσπάθεια είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπές. Κάθε Πάσχα, Δεκαπενταύγου-στο και Χριστούγεννα δέμα παίρνουν όλες οι οικογένειες με αναβαθμισμένο περιεχόμενο.

Σιγά-σιγά εδραιώθηκε η συνήθεια ανάμεσα στους δημότες της Αραδίππου να παραδί-δουν στο ΚΠΔΑ ρούχα, οικιακό εξοπλισμό, όπως έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, κουζινικά και παρόμοια είδη, που δεν τα χρειάζονται εφόσον ότι είναι σε καλή κατάσταση, για να παραδοθούν σε δημότες που τα έχουν ανάγκη. Με τον τρόπο αυτό πολλά χρήσιμα αντι-κείμενα δεν κατάληξαν στα σκουπίδια, αλλά έχουν αλλάξει χέρια και έχουν ικανοποιηθεί οι ανάγκες πολλών συνδημοτών μας.

Δωρητές

Οι ανάγκες μας σε είδη που παραδίδουμε στους λήπτες μας κάθε Παρασκευή καλύπτο-νται από δωρεές από άλλους συνδημότες, ορισμένους εμπόρους και από αγορές που κάνει η Επιτροπή με χρήματα που προκύπτουν από διάφορες εκδηλώσεις, εισφορές και κονδύλια του Δήμου.

Θέλουμε να σταθούμε ιδιαίτερα σε μια ομάδα 10 περίπου εμπόρων και γεωργών που ανελλιπώς από την αρχή της λειτουργίας του κοινωνικού μας παντοπωλείου μας παραχω-ρούν κάθε βδομάδα σημαντικές ποσότητες τροφίμων, φθαρτών και άλλων απαραίτητων ειδών. Αυτές οι ποσότητες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των δεμάτων που παραδίδουμε.

Υπάρχει και μια άλλη ομάδα εμπόρων που από καιρό σε καιρό προσφέρουν είτε είδη είτε χρήματα για τις ανάγκες μας.

Το κοινό συνεχίζει να τοποθετεί πράγματα στα καλάθια μας που έχουμε σε υπεραγορές.

Όλους αυτούς τους δωρητές, συστηματικούς και ευκαιριακούς, τους ευχαριστούμε από τα βάθη της ψυχής μας. Να ναι καλά και να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους.

Εκδηλώσεις

Στα πλαίσια των προσπαθειών της επιτροπής του ΚΠΔΑ για συλλογή χρημάτων και αγα-θών, οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις σε συνεργασία με διάφορα οργανωμένα σύνο-λα. Η τελευταία εκδήλωσή μας ήταν η συναυλία του δικού μας παιδιού, του Λούκα Γιώρ-κα, που έγινε στις 31 Μαΐου 2016 στο Δημοτικό Στάδιο Αραδίππου. Ο Λούκας ήλθε από την Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται και τραγούδησε χωρίς καμιά αμοιβή, εκτός από την ηθική ικανοποίησή του ότι βοήθησε δημότες της γενέτειράς του.

Η όλη εκδήλωση κύλησε άψογα. Στα πλαίσια της χόρεψαν 8 χορευτικά συγκροτήματα

Page 9: 4263 DIMOTIKES EPITROPES ARAD 16...μέρος συνολικά 15 ομάδες. Το παιχνίδι «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» είναι ένα εκπαι-δευτικό

ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ 2016 175

από την Αραδίππου με απόλυτη επιτυ-χία. Η συναυλία, που ξεκίνησε αμέσως μετά από χαιρετισμούς του δημάρχου, της απελθούσας προέδρου και εκπρο-σώπου των εθελοντών, απέδειξε ότι αυτά που ο Λούκας μάς είχε υποσχεθεί από την αρχή τα εννοούσε. Έκανε μια εξαιρετική, επαγγελματική παράσταση, δίνοντας το είναι του για να είναι αξιο-πρεπής μπροστά στους ανθρώπους της γενέτειράς του. Η σκηνική εικόνα ήταν άψογη και οι μουσικοί και μηχανικοί ήχου ανάλογης ποιότητας. Ευχαριστού-με πολύ τον Λούκα και τους ανθρώπους του. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστή-σουμε θερμά τους πολλούς χορηγούς της εκδήλωσης που μας βοήθησαν πολύ με τις χρηματικές χορηγίες τους αλλά και χορηγίες σε είδος, όπως π.χ. δωρεάν εκτύπωση εισιτηρίων, φυλλα-δίων, πανό και υλικών για τα σουβλάκια και λουκουμάδες που ετοιμάσαμε και πουλήσαμε κατά τη διάρκεια της εκδή-λωσης, τα τραπέζια και καρέκλες καθώς επίσης ποτών και αναψυκτικών. Βέβαια η βοήθεια που πρόσφεραν οι εθελοντές μας, μόνιμοι και έκτακτοι ήταν από τους αποφασιστικούς συντελεστές της επιτυχίας της εκδήλωσης και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Δυστυχώς όμως μια σειρά από ατυχή γεγονότα και συμπτώσεις που προηγήθηκαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες στην Αραδίππου κράτησαν αρκετό κόσμο μακριά από τη συναυλία. Για τον λόγο αυτό θέλουμε να απολογηθούμε στον Λούκα, γιατί δεν μπορέσα-με να φέρουμε τον κόσμο που θέλαμε να έλθει, παρά τις πάμπολλες προσπάθειές μας.

Στην φωτογραφία ο Λούκας Γιώρκας ποζάρει με εθελόντριες μετά την παράσταση.

Page 10: 4263 DIMOTIKES EPITROPES ARAD 16...μέρος συνολικά 15 ομάδες. Το παιχνίδι «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» είναι ένα εκπαι-δευτικό

176 ΔΗΜΟΣ ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ

Επιτροπή EκδόσεωνΒιβλιοθήκης - Ιστορικού - Λογοτεχνικού Αρχείου

Κώστας ΚατσώνηςΔημοτικός Σύμβολος, Πρόεδρος Επιτροπής

Καθώς ολοκληρώνεται η θητεία του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου, για την ιστορία αξίζει να κάνουμε έναν απολογισμό της Επιτροπής, η οποία δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στον Δήμο Αραδίππου, με στόχο να καλύψει τους τομείς των εκδόσεων, της Δημο-τικής Βιβλιοθήκης και της οργάνωσης του Ιστορικού-Λογοτεχνικού Αρχείου του Δήμου. Ο φιλόδοξος τίτλος που δόθηκε στην Επιτροπή οφειλόταν στην αισιοδοξία και τη διάθε-ση που έχει επιδειχθεί από διάφορους συνδημότες μας να βοηθήσουν εθελοντικά ώστε να υλοποιηθουν οι πιο πάνω στόχοι στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Δυστυχώς, όμως, η οικονομική κρίση που σοβούσε ήδη από το 2012-χρονιά ανάληψης των καθηκόντων του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, και κορυφώθηκε τον Μάρτιοι του 2013-με τις γνωστές τραγικές συνέπειες για τον τόπο και τον λαό μας, επηρέασε, αναπόφευκτα και τους γενι-κότερους σχεδιασμούς του Δήμου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ: Η δραστική περικοπή της κρατικής χορηγίας προς τους δήμους και η αναγκαιότητα να αναληφθούν προγράμματα για στήριξη των δυσπραγού-ντων συνδημοτών μας, είχε ως αποτέλεσμα να αναθεωρηθούν οι προϋπολογισμοί και να αναληφθούν νέες πιο επείγουσες δράσεις. Έτσι λοιπόν, η Επιτροπή μας περιορίστηκε βασικά και λειτούργησε ως Επιτροπή Εκδόσεων και Βιβλιοθήκης, χωρίς να γίνει δυνατή η οργάνωση του Ιστορικού-Λογοτεχνικού Αρχείου, που θα πρέπει να παραμείνει ως στό-χος και αναγκαιότητα για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Άλλωστε η Αραδίππου διαθέτει μεγάλο αριθμό λαϊκών δημιουργών, λογοτεχνών, τραγουδιστών, ζωγράφων και άλλων καλλιτεχνών, ενώ έχει και μια πλούσια ιστορία, που αξίζει να καταγραφεί και να αρχειο-θετηθεί, μέσα στα πλαίσια του Ιστορικού-Λογοτεχνικού Αρχείου. Όραμά μας είναι η εξεύ-ρεση ενός παραδοσιακού οικοδομήματος, όπου θα μπορουσε να στεγαστεί το Μουσείο Λαϊκής Παράδσοης και Τεχνών- που μπορεί μάλιστα να φέρει το όνομα του μεγάλου λαϊ-κού μας ποιητή Ανδρέα Μαππούρα, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα και ως Ιστορικό –Λογοτεχνικό Αρχείο. Θα πρέπει να είναι προτεραιότητα του νέου Δημοτικού Συμβουλίου η δημιουργία του Μουσείου-Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου, γιατί, δυ-στυχώς, πολλά αρχεία λογοτεχνών και άλλων δημιουργούν που δεν βρίσκονται πια στη ζωή κινδυνεύουν να χαθούν, αν δεν αναληφθεί μια συντονισμένη προσπάθεια εντοπι-σμού, συλλογής και αξιοποίησής τους.

Page 11: 4263 DIMOTIKES EPITROPES ARAD 16...μέρος συνολικά 15 ομάδες. Το παιχνίδι «Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού» είναι ένα εκπαι-δευτικό

ΑΡΑΔΙΠΠΟΥ 2016 177

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Όσον αφορά το έργο που έχει επιτελέσει η Επιτροπή Εκδόσεων και Βιβλιοθή-κης, θα πρέπει σίγουρα να καταγραφεί το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στην αναβάθμιση της εφημερίδας του Δήμου, η οποία εκδίδεται κάθε τετράμηνο (τρεις εκδόσεις κάθε χρό-νο) και του ετήσιου περιοδικού «Αραδίππου», που εκδίδεται ανελλιπώς από το 1986 μέσα στα πλαίσια της καθιερωμένης Καλλιτεχνικής-Λαογραφικής Εκδήλωσης, που οργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος μας, με την ευκαιρία της πανήγυρης του πολιούχου αγίου της Αραδίπ-που, Αποστόλου Λουκά. Έχουν γίνει ίσαμε σήμερα 13 εκδόσεις της εφημερίδας και 5 τεύχη του περιοδικού, το οποίο βρίσκεται ήδη στο 31ο τεύχος. Η Επιτροπή Εκδόσεων συνέβαλε επίσης καθοριστικά στην έκδοση του Λευκώματος του Δήμου (2014), ενώ ο Πρόεδρός της συμμετέχει στην επιτροπή συγγραφής βιβλίου για την Ιστορία της Αραδίππου.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Αραδίππου, όπως είχε διαπιστωθεί από την αρχή της λειτουργίας της Επιτροπής, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την ηλε-κτρονική καταγραφή των βιβλίων, τον εξοπλισμό, τον εμπλουτισμό, την οργάνωση του δανειστικού τμήματος, την καθιέρωση διαφόρων δραστηριοτήτων για παιδιά και τη στα-διακή μετεξέλιξή της σε ένα σύγχρονο κέντρο έρευνας και μελέτης, με βάση σύγχρονες πρακτικές, που να βασίζονται στην αξιοποίηση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στον μεγα-λύτερο δυνατό βαθμό. Μια από τις πρώτες αποφάσεις του νέου Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η μεταστέγαση της Βιβλιοθήκης σε άλλο οίκημα και η αξιοποίηση της αίθουσάς της στο Δημοτικό Μέγαρο για την τέλεση των πολιτικών γάμων. Το γεγονός αυτό προκάλεσε κάποια καθυστέρηση στην υλοποίηση των σχεδιασμών της Επιτροπής, ενώ στη συνέχεια, με τη μεταστέγαση της Βιβλιοθήκης στο σημερινό της οίκημα, συνεχίστηκαν οι προσπά-θειες για υλοποίηση των στόχων που τέθηκαν, με εθελοντική μάλιστα δράση, αρχικά, από κάποια μέλη της Επιτροπής. Ο στόχος που τέθηκε από την αρχή για να λειτουργεί η Βι-βλιοθήκη καθημερινά με καθορισμένο ωράριο και πρόγραμμα έχει επιτευχθει, αν και τα πρωινά θα πρέπει σταδιακά να αυξηθεί ο χρόνος λειτουργίας της. Προωθήθηκε επίσης το θέμα της ηλεκτρονικής καταγραφής των βιβλίων με εξασφάλιση νέου επιστήμονα –βιβλιοθηκονόμου που εργάστηκε για ένα εξάμηνο στη Βιβλιοθήκη, μέσα στα πλαίσια το προγράμματος εργοδότησης άνεργων επιστημόνων της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Οργανώθηκαν επίσης επσκέψεις παιδιών από διάφορα σχολεία και καθιε-ρώθηκαν τα λογοτεχνικά πρωινά του Σαββάτου, όπου μπορούν οι γονείς να αφήσουν για κάποιο χρόνο τα παιδιά ρους στη Βιβλιοθήκη για να διαβάσουν παραμύθια και να ΄περάσουν ευχάριστα μέσα από διάφορα προγράμματα που συντονίζει η βοηθός βιβλι-οθηκάριος Ρέα Κουμπαρή, σε συνεργασία με τη Βιβλιοθηκάριο Βαρβάρα Κατσιατή. Τα προγράμματα αυτά έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία και συμβάλλουν σημαντικά ώστε η Βιβλιοθήκη να γίνει σταδιακά ένας ευχάριστος χώρος με πλούσιες δραστηριότητες και ψυχαγωγικές παιγνιώδεις δράσεις για τα παιδιά και για τους μεγάλους. Η οικονομική κρί-ση δεν επέτρεψε τον εξοπλισμό της Βιβλιοθήκης με ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να γίνει κέντρο μελέτης και έρευνας. Η προσπάθεια όμως συνεχίζεται και αναμφίβολα η Βιβλιοθήκη έχει όλες τις δυνατότητες ώστε να καταστεί σταδιακά ένα ζωντανό και δρα-στήριο πνευματικό κέντρο για όλες τις ηλικίες.