2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης...

21
Στρατιωτική Εκπαίδευση Σπουδαστών ΙΙας Τάξης Σελ 16 Σωματική Αγωγή Σπουδαστών Ι Σελ 20 Ορκωμοσία Σπουδαστών Ιης Τάξης Σελ 5 Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Σελ 19 Επίσκεψη Διοικητού 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ Σελ 4 ΤΕΥΧΟΣ 61 ΟΚΤ-ΔΕΚ 2015

Transcript of 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης...

Page 1: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

Στρατιωτική Εκπαίδευση Σπουδαστών ΙΙας Τάξης

Σελ 16

Σωματική Αγωγή Σπουδαστών Ι

Σελ 20

Ορκωμοσία Σπουδαστών Ιης ΤάξηςΣελ 5

Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Σελ 19

Επίσκεψη Διοικητού 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣΣελ 4

ΤΕΥΧΟΣ 61ΟΚΤ-ΔΕΚ

2015

Page 2: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ2015

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκπαιδευτικό Ταξίδι της Σχολής στην ΠΕ της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Σελ 3 Επίσκεψη Σπουδαστών Ιης Τάξης στα Μετέωρα Σελ 3Πραγματοποίηση Ομιλίας στη Σχολή με Τίτλο: «Κάπνισμα – Πρόληψη – Γνώση και Συμμόρφωση» Σελ 4Επίσκεψη Διοικητού 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Σελ 4 Ορκωμοσία Σπουδαστών Ιης Τάξης Σελ 5Επίσκεψη Αποφοίτων Τάξης 1987 Σελ 8 Επίσκεψη Αποφοίτων Τάξης 1981Β’ Σελ 8Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940 Σελ 9Επίσκεψη Αποφοίτων Τάξης 1995 Σελ 10 Συμμετοχή στον 2ο Μετεωρίτικο Αγώνα Δρόμου Σελ 10Συμμέτοχη της Σχολής στον 33ο ΑυθεντικόΜαραθώνιο Δρόμο Αθηνών 2015 Σελ 11Ομιλία του Επιτίμου Α/ΓΕΣ Σγού ε.α κ. Αθανάσιου Τσέλιουμε θέμα «Εθνικές Κρίσεις και ο Ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων» Σελ 14Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων Σελ 14 Μουσική Βραδιά Σπουδαστών Σελ 15 Στρατιωτική Εκπαίδευση Σπουδαστών ΙΙας Τάξης Σελ 16Πραγματοποίηση Ομιλίας με Θέμα:«Στρατιωτικό Ήθοςκαι Ηγεσία» από τον Αντγο ε.α. κ. Δημήτριο Δημητρούλη Σελ 17 Επίσκεψη της Σχολής στην 110 ΠΜ και στην 1η ΤΑΞΑΣ Σελ 17 Συμμετοχή στο 12ο Ημιμαραθώνιο Αγώνα Δρόμο Ράξας Σελ 18Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Σελ 19 Σωματική Αγωγή Σπουδαστών Σελ 20 Κάλαντα Χορωδίας Σπουδαστών Σελ 21

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣΧΟΛΗΣ ΜΟΝΙΜΩΝΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Φύλλο 61Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2015

ΕΚΔΟΤΗΣΣχόλη ΜονίμωνΥπαξιωματικών

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣΓραφείο Δημοσίων

Σχέσεων και ΕθιμοτυπίαςΤχης ΠΖ

Χαρίλαος Αδάμος

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗΑΡΧΙΣΥΝΤΑΞΙΑ

ΕΜΘ Αλχιας ΤΠΖΚωνσταντίνος Κεχαγιάς

ΕΚΔΟΣΗ 61η

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΤηλ: 24310 73542

e-mail : [email protected]

Page 3: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

3

Εκπαιδευτικό Ταξίδι της Σχολής στην ΠΕ της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας

Την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε Εκπαιδευτικό Ταξίδι των Σπουδαστών ΙΙας Τάξης της Σχολής, στην Περιοχή Ευθύνης της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, στην Ήπειρο.

Το εκπαιδευτικό Ταξίδι διοργανώνεται στο πλαίσιο των μαθημάτων της Στρατιωτικής Ιστορίας και Στρα-τιωτικής Γεωγραφίας και έχει ως σκοπό την εξέταση της Μάχης Μπιζανίου-Ιωαννίνων (19-21 Φεβρουαρίου 1913), της μάχης Πίνδου-Ελαίας-Καλαμά (28 Οκτωβρίου - 13 Νοεμβρίου 1940), του υψιπέδου Ιωαννίνων και γενικότερα του εδαφικού διαμερίσματος της Ηπείρου.

Αρχικά οι Σπουδαστές επισκέφθηκαν τα οχυρά των Ιωαννίνων και το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων (Χάνι Εμιν Αγά) και στη συνέχεια το ύψωμα «Μαχητής» και το Μουσείο Πολέμου 1940-41 στο Καλπάκι. Επιπλέον τους δόθηκε η ευκαιρία να περιηγηθούν στην πόλη των Ιωαννίνων.

Επίσκεψη Σπουδαστών Ιης Τάξης στα Μετέωρα

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιή-θηκε, Επίσκεψη - Προσκύνημα των Σπουδαστών Ιης Τάξης της Σχολής στις Ιερές Μονές των Μετεώρων.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επαφή των Σπου-δαστών με τα αξιοθέατα της περιοχής, η διεύρυνση των γενικών γνώσεων και ειδικότερα η επισκόπηση της πνευματικής πορείας του Ελληνισμού με στόχο την πνευματική ανάταση των Σπουδαστών και την προσέγγιση της ελληνοχριστιανικής παράδοσης.

Οι Σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να θαυμά-σουν τη μεγαλοπρέπεια ενός μοναδικού γεωλογικού φαινομένου και παράλληλα να γνωρίσουν ένα ση-μα-ντικό μνημείο της Ορθοδοξίας. Στις Ιερές Μονές Μεγάλου Μετεώρου, Βαρλαάμ και Αγίου Στεφάνου προσκύνησαν τις Ιερές Εικόνες και Λείψανα Αγίων και ενημερώθηκαν για την ιστορία των Μονών,θαυ-μάζοντας θησαυρούς και κειμήλια.

Page 4: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

4

Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος πραγματοποίησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Σχολής, στο Στρατόπεδο «ΚΑΒΡΑΚΟΥ».

Ο Στρατηγός απευθύνθηκε στους Σπουδαστές της Σχολής, δίδοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ιεραρχίας της Στρα-τού, τονίζοντας παράλληλα τα στοιχεία που προάγουν το χα-ρακτήρα και τα ψυχικά χαρίσματα που πρέπει να αναπτύξουν οι Σπουδαστές Ιης Τάξης, για να ανταπεξέλθουν στις απαιτή-σεις της Σχολής και γενικότερα της στρατιωτικής ζωής.

Επίσκεψη Διοικητού 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ»

Πραγματοποίηση Ομιλίας στη Σχολή με Τίτλο: «Κάπνισμα – Πρόληψη – Γνώση και Συμμόρφωση»

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της Σχο-λής ομιλία με τίτλο:

«Κάπνισμα – Πρόληψη – Γνώση και Συμμόρφωση»στο πλαίσιο κύκλου ομιλιών υγειονομικού ενδιαφέροντος που στοχεύουν

στην προαγωγή υγείας του προσωπικού.Η ομιλία διεξήχθη σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

(Παράρτημα Τρικάλων) με εισηγητή τον κ. Φοίβο – Παναγιώτη Κοκκίνη, Συ-ντονιστή Διευθυντή του Πνευμονολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκο-μείου Τρικάλων και Επιστημονικό Συνεργάτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Ο ειδικότερος στόχος της εκδήλωσης ήταν η παροχή στο προσωπικό της Σχολής και ιδιαίτερα στους Σπουδαστές, έγκυρης, αξιόπιστης γνώσης βα-σιζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα και έρευνα, από εξειδικευμένους επι-στήμονες.

Στην ομιλία παρευρέθη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εται-ρείας του Παραρτήματος Τρικάλων κ. Γεώργιος Τσιάνος.

Page 5: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

5

Ορκωμοσία Σπουδαστών Ιης Τάξης

Παρουσία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου κ. Βασίλειου Τελλίδη, του Γενικού Γραμ-ματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυ-νας κ. Ιωάννη Ταφύλλη και του Διοικη-τή της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ Αντιστράτηγου κ. Ιωάννη Ηλιόπουλου, πραγματοποι-ήθηκε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, στην έδρα της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών στο Στρατόπεδο «ΚΑ-ΒΡΑΚΟΥ» , η Τελετή Ορκωμοσίας των 174 Πρωτοετών Σπουδαστών Τάξεως 2018.

Page 6: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

6

Στην Τελετή παρέστησαν οι Θρη-σκευτικές, Στρατιωτικές και Πολιτικές αρχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της πόλης των Τρικάλων καθώς και οι οικογένειες των ορκισθέντων Σπουδαστών.

Page 7: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

7

Νέοι Σπουδαστές και Σπουδάστριες,Πριν από λίγο, με τις ευλογίες της εκκλησίας, κάτω από τη

σκέπη της πολεμικής μας σημαίας, με την παρουσία της Στρα-τιωτικής Ηγεσίας και ενώπιον των εκπροσώπων της Πολιτείας, των τοπικών αρχών, των εκπαιδευτών σας, του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού της Σχολής, των συγγενών και φί-λων σας, δώσατε τον ιερό όρκο του Έλληνα Στρατιώτη. Με τον όρκο αυτό, δεσμεύεστε με τις Ένοπλες Δυνάμεις για να υπηρε-τήσετε την Πατρίδα μας, σχεδόν δια βίου.

Είχατε την ευχέρεια της επιλογής να φοιτήσετε σε άλλα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και να σταδιοδρομήσετε με επιτυχία.

Εσείς όμως επιλέξατε συνειδητά, να καταταχθείτε στη Σχο-λή και να φορέσετε την τιμημένη στολή του Μόνιμου Υπαξιω-ματικού.

Η ενσυνείδητη και με ελεύθερη βούληση επιλογή σας και η απόφασή σας να παραμείνετε, σας κατατάσσει στους επίλε-κτους νέους που οδηγούνται από το φάρο της συνέπειας και της ενσυνείδητης πειθαρχίας.

Από τη μέρα της κατάταξής σας και μέχρι σήμερα, έχετε πραγματοποιήσει το πρώτο μεγάλο, αλλά και το πιο δύσκολο βήμα.

Από σήμερα πλέον, εισέρχεστε στη μεγάλη Στρατιωτική οικογένεια, στην οικογένεια της προσφοράς αίματος, εθελοθυ-σίας και δόξας.

Σας περιμένει μακρύς και δύσκολος δρόμος με σπουδές τριών ετών, μέσα σ΄ ένα συνειδητά πειθαρχημένο περιβάλλον, για την απόκτηση ακαδημαϊκών και στρατιωτικών γνώσεων, στρατιωτικής αγωγής και καλλιέργειας των Στρατιωτικών Αρε-τών, ώστε να γίνεται ικανοί μικροί ηγήτορες.

Πρέπει να επιδείξετε ωριμότητα, επιμονή και υπομονή στην εκπλήρωση των στόχων σας. Στην πορεία, θα διαπιστώσετε ότι έχετε δυνατότητες και όρια που ποτέ δεν είχατε συνειδητοποι-ήσει.

Σ΄ αυτή την προσπάθεια θα είναι δίπλα σας, το στρατιωτι-κό και πολιτικό προσωπικό της Σχολής, οι καθηγητές σας, οι εκπαιδευτές σας και οι δευτεροετείς Σπουδαστές, οι οποίοι και αποτελούν για εσάς το παράδειγμα προς μίμηση.

Πιστεύω ακράδαντα ότι με τη βοήθεια του Θεού και την δική σας προσπάθεια και επιμέλεια, θα ανταποκριθείτε πλήρως.

Εκμεταλλευτείτε την Ακαδημαϊκή και Στρατιωτική εκπαί-δευση που θα σας παρέξει η Σχολή, ώστε να καλλιεργήσετε και να αναπτύξετε την κριτική σας αντίληψη, τη δημιουργική σκέψη και την πειθαρχημένη πρωτοβουλία.

Εκμεταλλευτείτε τις δραστηριότητες της φυσικής αγωγής για να αποκτήσετε και να διατηρήσετε άριστη φυσική κατά-σταση, ώστε το σώμα σας να ακολουθεί αγόγγυστα αυτό που επιτάσσει η ψυχή σας.

Επιδείξτε καρτερία στις καθημερινές δυσκολίες, υπηρεσια-κές και προσωπικές. Καλλιεργείστε το θάρρος, τη σεμνότητα, την αλληλεγγύη, την τιμή, την αξιοπρέπεια και το υψηλό φρό-νημα, σε κάθε έκφανση της ζωής σας.

Πιστέψτε απόλυτα στην αρετή της Πειθαρχίας, καλλιεργώ-

ντας πρωτίστως την Ηθική Σκέψη που σημαίνει «κάνω το ορθό ακόμα και όταν δεν με βλέπει κανείς».

Για να μάθετε να διοικείτε ανθρώπους πρέπει πρώτα να μάθετε να διοικείσθε από άλλους.

Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα, από την μέχρι τώρα παρουσία σας στην Σχολή, είναι ότι έχετε ξεκινήσει θετικά και έχετε όλα τα εχέγγυα για να είσθε μία άριστη τάξη, γεγονός για το οποίο πρέπει να είσθε υπερήφανοι, εσείς αλλά και οι γονείς σας, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν υπεύθυνοι για την ανατροφή σας και οι οποίοι βέβαια μαζί με εμάς θα είναι δίπλα σας για να σας στηρίξουν και αυτοί στα πρώτα αυτά βήματά σας.

Απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους Σπουδαστές, προτρέπω πέραν των παραπάνω να καταβάλλετε κάθε δυνα-τή προσπάθεια, ώστε τελειώνοντας τη Σχολή να έχετε υψηλό επίπεδο Στρατιωτικής Αγωγής, στρατιωτικής παιδείας και γνώσεων, ώστε να είστε ικανά και χρήσιμα στελέχη για το καλό της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, που ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο σας έχει μεγάλη ανάγκη, καθόσον πρέπει να γνωρίζετε ότι η δυνατή Εθνική Φρουρά είναι μέσο εθνικής κυριαρχίας και πυλώνας ασφαλείας. Δυνατή Εθνική φρουρά, σημαίνει ψυχικά δυνατά και εκπαιδευμένα στελέχη.

Σπουδαστές και Σπουδάστριες,Όλοι πρέπει να αποδεχθείτε την άποψη ότι, ο Στρατός δεν

αποτελεί «επάγγελμα» αλλά «τρόπο ζωής», σκληρό, δύσκολο, επίπονο, απαιτητικό και χρειάζεται να είσθε αποδοτικοί και αποτελεσματικοί για την πατρίδα, με απόλυτη αφοσίωση στο καθήκον.

Σήμερα, όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ σας καμαρώνουμε και ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι και παλαιότεροι συνάδελφοι και σας υποδεχόμαστε με αγάπη και χαρά στην στρατιωτική οικογένεια.

Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι σας θα γίνετε καλύτεροι από τους προκατόχους σας και θα αντιπροσωπεύσετε επάξια τη Σχολή αργότερα, ως Στελέχη των Ε.Δ.

Αγαπητοί γονείς των νέων Σπουδαστών,Τα παιδιά σας πήραν μια δύσκολη απόφαση και εσείς τα

στηρίξατε σε αυτήν. Σας συγχαίρουμε γι΄ αυτό. Επιτρέψτε μου να σας προτρέψω να δείξετε πλέον υπομονή και εμπιστοσύνη στη Σχολή, καθώς στηριζόμενη στις αρχές που εσείς ήδη έχετε δώσει στα παιδιά σας, με αγάπη αλλά και με αυστηρότητα θα τα καθοδηγεί στην πορεία που αποφάσισαν να ακολουθήσουν.

Σπουδαστές και Σπουδάστριες, έχοντας δώσει τον ιερό όρκο , ως απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων Εφήβων, οι οποίοι υπόσχονταν ότι «δεν θα ντροπιάσουν τα όπλα τα ιερά», σας καλώ να αναφωνήσετε

Ζήτω το Έθνος

Ζήτω ο Στρατός

Ζήτω η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ 16 OKT 2015

Ταξίαρχος Γεώργιος Λιάκος Διοικητής

Page 8: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

8

To Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Σχολή, των αποφοίτων Τάξης 1987.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη σημερινή λειτουργία της

Σχολής, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θανόντων της Τάξης, κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ηρώ-ων και ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους της Σχολής

Επίσκεψη Αποφοίτων Τάξης 1987

Επίσκεψη Αποφοίτων Τάξης 1981Β’

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Σχολή, των αποφοίτων Τάξης 1981Β΄.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη σημερινή λειτουργία της Σχολής, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θανόντων της Τάξης, κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ηρώ-ων και ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους της Σχολής.

Page 9: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

9

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Στρατιωτική Παρέλαση στη Θεσσαλονίκη παρουσία της Α.Ε.

του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγε-σίας.Την παρέλαση άνοιξαν τα πεζοπόρα τμήματα των Παραγωγικών Σχολών. Η Σχολή Μονίμων Υπαξιω-ματικών εκπροσωπήθηκε στην παρέλαση από Τμήμα Σημαίας, Επιτελείο και Λόχο Σπουδαστών. Επιπλέον η Σχολή συμμετείχε στην παρέλαση των Τρικάλων με Τάγμα των 3 Λόχων Σπουδαστών. Ειδικότερα, την ημέρα του εορτασμού της Εθνικής Επετείου, πραγματοποιήθηκαν στα Τρίκαλα εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες περιελάμβαναν έπαρση σημαίας στην κεντρική πλατεία, δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλεξίου και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο έμπροσθεν της Σχολής.

Page 10: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

10

Επίσκεψη Αποφοίτων Τάξης 1995

Συμμετοχή στον 2ο Μετεωρίτικο Αγώνα Δρόμου

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών συμμετείχε σε αγώνα δρόμου 21 χλμ στην Καλαμπάκα, υπό τη σκέπη των βράχων των Μετεώρων, με την επωνυμία «2ος Μετεωρίτικος Δρόμος 2015» (Meteora Trail Running), με 5 Αξκούς και 10 Σπουδαστές.

Ο αγώνας διοργανώθηκε από το Σύλλογο Κλασσικού Αθλητισμού Με-τεώρων υπό την αιγίδα του ΣΕ-ΓΑΣ, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμπάκας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Σχολή, των αποφοίτων Τάξης 1995.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τη σημερινή λειτουργία της Σχο-λής, επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θανόντων της Τάξης, κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ηρώων και ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στους χώρους της Σχολής.

Page 11: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

11

Συμμέτοχη της Σχολής στον 33ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Δρόμο Αθηνών 2015

Ο Μαραθώνιος Δρόμος είναι ένας αγώνας αντοχής δρόμου κάλυψης επίσημης απόστασης 42,195 χιλιομέτρων (26 μίλια 385 γιάρδες), που περιλαμβάνεται στα σύγχρονα ολυμπιακά αθλή-ματα. Ο αγώνας ονομάζεται έτσι από την ιστορική διαδρομή του Έλληνα στρατιώτη ημεροδρόμου Φειδιππίδη που μετά τη μάχη του Μαραθώνα (490 π.χ) έτρεξε από το πεδίο της μάχης στην Αθήνα για να μεταφέρει τα νικητήρια νέα με τη λέξη «νενι-κήκαμεν». Η ιστορική ακρίβεια αυτού του γεγονό-τος επιβεβαιώνεται από τον Φιλόστρατο που ανα-φέρεται στο θεσμό των στρατιωτών ημεροδρόμων αγγελιαφόρων, τον Ηρόδοτο, τον Πλούταρχο και τον Λουκιανό.

Γέννηση του Μαραθωνίου. Σημειώνε-ται ότι στην αρχαιότητα δεν υπήρχε ως άθλημα «μαραθώνιος δρόμος», αλλά και ούτε είχε θεσμο-θετηθεί κάτι παρόμοιο. Η ιδέα της γέννησης αυτού του αθλήματος και η ένταξή του στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες οφείλεται στον Γάλλο γλωσ-

σολόγο και ελληνιστή Michel Breal φίλο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν που πρότεινε κατά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα «την επανάληψη του διάσημου εκείνου δρόμου που εξετέλεσε ο στρατιώτης του Μαραθώνος». Μάλιστα λέγεται για τον Μ. Breal, πως αν και είχε ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία και την αρχαία ελληνική ιστορία, αρχικά όταν έκανε την παραπάνω πρότα-ση δεν γνώριζε πόση ήταν στην πραγματικότητα η απόσταση αυτή. Όταν όμως ενημερώθηκε ότι αυτή ήταν περίπου 40 χλμ. προσπάθησε να υπα-ναχωρήσει πλην όμως ήταν αργά, το αγώνισμα είχε ήδη συμπεριληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα των αγώνων εκείνων και είχε σταλεί σε διάφορες χώρες. Τελικά προσφέρθηκε να αθλοθετήσει ο ίδιος το νέο αυτό αγώνισμα, για το οποίο και ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ αθλοθέτησε κύπελλο.

Μαραθώνιος

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου η Σχολή συμμετείχε, για πρώτη φορά, με 1 Αξιωματικό και 36 Σπουδαστές της (27 άντρες και 9 γυναίκες) στον αυθεντικό μαραθώνιο δρό-μο Αθηνών.

Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε στο Μαραθώνα και οι αθλητές αφού διήνυσαν απόσταση 42.195 μέτρων τερμάτισαν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Page 12: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

12

Έτσι ο Μαραθώνιος κατέστη ένα από τα πρώτα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα των αγώνων του 1896, του οποίου η συναρπαστική ιστορία ξεκινά στις 10 Μαρτίου του 1896 (π.η.) όπου στην Αθή-να διεξάχθηκαν οι πανελλήνιοι προκριματικοί του αγωνίσματος για τον καθορισμό των πρώτων έξι αθλητών που θα λάμβαναν μέρος στου επίσημους Ολυμπιακούς τον επόμενο μήνα. Αφέτης του προ-κριματικού εκείνου αγώνα ήταν ο ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος και οι τρεις πρώτοι νικητές ήταν:

Πρώτος ο Χ. Βασιλάκος (ελεύθερης συμμε-τοχής) που πέτυχε χρόνο 3 ώρες και 17 πρώτα λεπτά.Δεύτερος ο Ν. Μπελόκας (αθλητής του Πα-νελληνίου) με χρόνο 3 ώρες και 21 πρώτα λεπτά και Τρίτος ο Δ. Δεληγιάννης (επίσης αθλητής του Πανελληνίου) με χρόνο 3 ώρες και 33 πρώτα λε-πτά. Κρίνοντας όμως η επιτροπή ότι οι προβλεπό-μενοι έξι θα ήταν πολύ λίγοι έναντι του αριθμού των συμμετοχών των ξένων χωρών απο-φασίστη-κε την επόμενη ημέρα ν΄ αυξηθούν σε 16 και να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για συμμετοχή και άλλων αθλητών, αναρτώντας έντυπα στην Αθήνα και στην επαρχία. Έτσι οι νέες εγγραφές αθλητών έφθασαν τις 85. Στους δεύτερους προκριματικούς που ακολούθησαν, στις 25 Μαρτίου (την ημέρα έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων) έλαβαν μέ-ρος οι 38 από τους 85 όπου και προκρίθηκαν οι: Πρώτος ο Δ. Δεληγιάννης με χρόνο 3 ώρες και 3 λεπτά Δεύ-τερος ο Αυστραλός Τ. Flack Τρίτος ο Ν. Μπελόκας, ....7ος ο Χ. Βασιλάκος και 17ος ο Σπύ-ρος Λούης. Αν και η Ελλανόδικος Επιτροπή είχε αποφασίσει την πρόκριση μόνο των πρώτων 16 μετά από απαίτηση του Τ/ρχη Παπαδιαμαντόπου-λου έγινε δεκτή η συμμετοχή του Σ. Λούη επειδή ο χρόνος του ήταν σχεδόν ο ίδιος με του Βασιλάκου, στους Πανελληνίους.

Ιστορία Ο Μαραθώνιος προέρχεται από την ιστο-ρία

του Φειδιππίδη, ενός Έλληνα αγγελιοφόρου. Σύμ-φωνα μ΄ αυτή ο Μιλτιάδης αμέσως μετά την περί-φημη εκείνη μάχη απέστειλε τον Φειδιππίδη, που θεωρούνταν ο ταχύτερος τότε ημεροδρόμος του αθηναϊκού στρατού, από το πεδίο του Μαραθώ-να στην Αθήνα για να αναγγείλει τη νίκη κατά των Περσών. Λέγεται ότι έτρεξε όλη την απόσταση χω-ρίς διακοπή και μπήκε στην Συνέλευση της Βου-λής, όπου αναφώνησε «Νενικήκαμεν» (νικήσαμε) πριν καταρρεύσει και πεθάνει. Η ιστορία της πο-ρείας από το Μαραθώνα στην Αθήνα εμφανίζεται αρχικά στον Πλούταρχο στη “στην Δόξα της Αθή-νας” του 1ου αιώνα π.χ που αναφέρει την χαμένη εργασία του Ηρακλείδη Ποντικού. Αυτός δίνει το όνομα του δρομέα ως είτε Θέρσιπος ή Ευκλής. Ο Λουκιανός(2ος αιώνας πχ) επίσης δίνει την ιστο-ρία αλλά ονομάζει το δρομέα Φειλιππίδη (εκ πα-ραφθοράς του ονόματος Φειδιππίδη). Η ιστορική ακρίβεια ίσως του ονόματος δεν είναι εξακριβω-μένη. Ο Ηρόδοτος, η κύρια πηγή για τους ελλη-νοπερσικούς πολέμους, αναφέρει τον Φειδιππίδη ως τον αγγελιοφόρο που έτρεξε από την Αθήνα στη Σπάρτη ζητώντας βοήθεια, και έτρεξε έπειτα πίσω, μια απόσταση πάνω από 240 χιλιομέτρων. Σε μερικά χειρόγραφα το όνομα του δρομέα μεταξύ

της Αθήνας και Σπάρτης δίνεται ως Φειλιππίδης. Ο Ηρόδοτος δεν κάνει καμία αναφορά για κανέ-να αγγελιοφόρο που στέλνεται από το Μαραθώ-να στην Αθήνα. Αναφέρει ότι το κύριο μέρος του αθηναϊκού στρατού, που έχει αγωνίστηκε ήδη και κέρδισε την εξαντλητική μάχη, φοβάται μια ναυτι-κή επιδρομή από τον Περσικό στόλο ενάντια σε μια ανυπεράσπιστη Αθήνα, και βάδισε γρήγορα πίσω από τη μάχη στην Αθήνα, φθάνοντας την ίδια μέρα.

ΔιαδρομήΜεταξύ του Μαραθώνα και της Αθήνας υπάρχει

η Πεντέλη, έτσι αυτό σημαίνει ότι, εάν ο Φειδιπ-πίδης έκανε πραγματικά το διάσημο τρέξιμό του μετά από τη μάχη, έπρεπε να τρέξει γύρω από το βουνό. Η προφανέστερη διαδρομή ταιριάζει σχε-δόν ακριβώς με τη σύγχρονη εθνική οδό Μαραθώ-να-Αθήνας, που ακολουθεί την εθνική οδό προς τα νότια από τον κόλπο Μαραθώνα και κατά μήκος της ακτής, κατόπιν ένας ομαλός αλλά παρατεταμέ-νος ανήφορος δυτικά προς την ανατολική προσέγ-γιση στην Αθήνα, μεταξύ Υμηττού και Πεντέλης, και έπειτα κατηφορικά προς την Αθήνα. Αυτή η διαδρομή είναι περίπου 42 χιλιόμετρα και καθο-ρίζει τα πρότυπα για την απόσταση. Εντούτοις υπάρχει μια άλλη προταση, ότι ο Φειδιππίδης να είχε ακολουθήσει μια άλλη διαδρομή: μια δυτική ανάβαση κατά μήκος των ανατολικών και βόρειων προπόδων της Πεντέλης, στο πέρασμα Διόνυσος, και έπειτα μια ευθεία νότια πορεία προς τα κάτω στην Αθήνα. Αυτή η διαδρομή είναι αρκετά μικρό-τερη, περίπου 35 χιλιό-μετρα, αλλά είναι πολύ απότομη.

Η ιστορία του Φειδιππίδη Συχνά η προσωπι-κότητα του Φειδιππίδη ταυτίζε-ται με τον στρατι-ώτη ο οποίος, σύμφωνα με τον τότε θεσμό, μετά το πέρας της μάχης έτρεξε πάνοπλος ως την πόλη της Αθήνας καλύπτοντας σε μερικές ώρες την απόσταση των 40 χιλιομέτρων και όταν έφθασε αναφώνησε «Χαίρετε! Νενικήκαμεν!». Στην πραγ-ματικότητα όμως το όνομα του στρατιώτη αυτού παραμένει άγνωστο. Το όνομα του Φειδιππίδη το γνωρίζουμε χάρη στον Ηρόδοτο, ο οποίος ανα-φέρει ότι ήταν ο ημεροδρόμος που απέστειλαν οι Αθηναίοι στη Σπάρτη προκειμένου να εξασφαλί-σουν τη βοήθειά της κατά των Περσών. Σύμφω-να με τον «πατέρα της Ιστορίας», ο Φειδιππίδης κάλυψε την απόσταση των 240 χιλιομέτρων που χωρίζει τις δύο πόλεις σε δύο ημέρες, ωστόσο η απάντηση των Σπαρτιατών υπήρξε αποκαρδιωτι-κή, λόγω αυστηρού εθίμου.

Page 13: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

13

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ολυμπιακός Μαραθώνιος του 1896.

Ο Πρώτος επίσημος Ολυμπιακός Μαραθώνιος διεξήχθη την 5η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, των πρώτων από της αναβίωσής τους, στις 29 Μαρτίου του 1896 ημέρα Παρασκευή. Αφετηρία ήταν ο Τύμβος του Μαραθώνα και ακο-λουθώντας την πιθανότερη και ασφαλή κατά τους ιστορικούς διαδρομή, δηλαδή διαδρομή Βρανά - Εκάλη - Κηφισιά - Ψυχικό - Αθήνα (λεωφόρο Κη-φισίας) - Ηρώδου Αττικού, τερμάτισε εντός του Πα-ναθηναϊκού Σταδίου, η ανέγερση του οποίου είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, που ήταν κατάμεστο από κόσμο. Κατά τη διαδρομή υπήρξαν πολλές αλλα-γές στη θέση των πρώτων δρομέων. Στα πρώτα 10 χιλιόμετρα προηγούνταν σαφώς οι ξένοι δρομείς Λερμουσό (Lermusiau), Φλακ (Flack) και Μπλαίηκ (Blake), μετά όμως από τα 20 χλμ. που αποτελούσε το μέσο της διαδρομής άρχισαν οι Έλληνες δρο-μείς Λούης Βασιλάκος και Μπελόκας ν΄ αναπτύσ-σουν την ταχύτητά τους. Στο 23ο χλμ. ο Μπλαίηκ δεν αντέχει άλλο και εγκαταλείπει τον αγώνα. Στο 32ο χλμ ο Λερμουζό παράπεσε χάνοντας πολύτι-μο χρόνο, ενώ λίγο μετά εγκαταλείπει και ο Φλακ, οπότε και τέθηκαν στην αρχή του αγώνα ο Λούης ακολουθούμενος από τον Βασιλάκο.Όταν ιππέας αγγελιαφόρος φτάνει στο Στάδιο και α-ναγγέλλει «προηγείται Έλλην» ακολούθησε παραλήρημα. Ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος σπεύδει και ανα-μένει τον πρώτο δρομέα στη συμβολή των οδών Λ. Κηφισίας (όπως λέγονταν τότε τη Βασιλίσσης Σοφίας) και Ηρώδου Αττικού όπου καταφθάνει ο Σπύρος Λούης τον οποίο και συνοδεύει τιμητικά μέ-χρι το τέρμα εντός του Σταδίου. Η είσοδος του Λούη στο Στάδιο ξεσήκωσε όλους τους θεατές που όρθιοι παραληρούσαν και ζητωκραύγαζαν ρυθμι-κά το επίθετό του όπου και τερματίζει με χρόνο 2 ώρες, 58΄ και 50΄΄, ενώ δεύτερος εισήλθε στο Στά-διο, μόλις μετά επτά λεπτά, ο Χαρίλαος Βασιλάκος τερματίζοντας σε χρόνο 3 ώρες, 06΄ και 30΄΄.Οι Ολυ-μπιακοί Αγώνες του 1896 έζησαν εκείνη την ημέρα την σπουδαιότερη στιγμή. Απευθυνόμενος ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν στο Σπύρο Λούη του είπε «Σήμερα έγραψες ιστορία». Όταν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν πραγματικό-τητα στο τέλος του 19ου αιώνα, οι ιδρυτές και οι διοργα-νωτές έψαχναν ένα μεγάλο γεγονός, που να υπεν-θυμίζει την αρχαία δόξα της Ελλάδας. Η ιδέα της οργάνωσης του αγώνα του μαραθωνίου προήλθε από τον Μισέλ Μπρεάλ (Michel Bréal). Αυτή η ιδέα υποστηρίχθηκε και από τον Πιερ ντε Κουμπερτέν (Pierre de Coubertin), τον ιδρυτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς επίσης και τους Έλ-ληνες. Οι Έλληνες οργάνωσαν ένα αγώνα επιλο-

γής και αυτός ο πρώτος μαραθώνιος κερδήθηκε από το Χαρίλαο Βασιλάκο σε 3 ώρες και 18 λεπτά (με το Σπύρο Λούη να έρχεται πέμπτος). Ο νικη-τής του πρώτου ολυμπιακού μαραθωνίου το 1896 (μόνο για άνδρες) ήταν ο Σπύρος Λούης, ένας Έλληνας μεταφορέας νερού. Νίκησε στους Ολυ-μπιακούς Αγώνες με χρόνο 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Ο μαραθώνιος των γυναικών ει-σήχθη στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 (Λος Άντζελες, ΗΠΑ) και κερδήθηκε από την Joan Benoit των Ηνωμένων Πολιτειών με χρόνο 2 ωρών 24 λεπτά και 52 δευτερόλεπτα]. Έχει γίνει παράδοση ο μαραθώνιος των ανδρών να είναι το τελευταίο αγώνισμα με τερματισμό στο Ολυμπιακό Στάδιο, και συχνά ώρες αργότερα, η τελετή λήξης. Ο μαραθώνιος των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αναβίωσε στην παραδοσιακή διαδρομή από το Μαραθώνα στην Αθήνα που τερματίζει στο Παναθηναϊκό στάδιο Το ολυμπιακό ρεκόρ είναι 2:06:32, από το 2008, από τον Κενυάτη Samuel Kamau Wanjiru.

Πηγή: www.marathonrunmuseum.com

Page 14: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

14

Ομιλία του Επιτίμου Α/ΓΕΣ Σγού ε.α κ. Αθανάσιου Τσέλιου

Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων

Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών διαλέξεων που διοργανώνει η Σχολή για το προσωπικό της, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της Σχολής ομιλία από τον Επίτιμο Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρα-τού Στρατηγό ε.α κ. Αθανάσιο Τσέλιο, με θέμα:

«Εθνικές Κρίσεις και ο Ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων».Σκοπός της ομιλίας ήταν ενημέρωση των στελεχών και των Σπουδαστών από τον Επίτιμο Α/ΓΕΣ, ο

οποίος έχει μεγάλη εμπειρία και πολυετή προσφορά στις ΕΔ, λόγω των καίριων θέσεων στις οποίες έχει υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του καριέρας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων και σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, πραγματοποιήθηκε έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία της πόλης, δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Επισκέψεως.

Στη συνέχεια, μπροστά από το Ηρώο Πεσόντων στο στρατόπεδο «Χρήστου Καβράκου», αναπέμφθη-κε επιμνημόσυνη δέηση από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές του τόπου.

Ακολούθησε έκθεση φωτογραφίας σε αίθουσα της Σχολής, με υλικό από τις επιχειρήσεις του Ελ-ληνικού Στρατού στους αγώνες του Έθνους, καθώς και από σύγχρονες δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις εκδηλώσεις μετείχαν οι Θρησκευτικές και Πολιτικές Αρχές της πόλεως των Τρικάλων, Δρία Απο-δόσης Τιμών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, καθώς επίσης και πλήθος πιστών.

Page 15: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

15

Μουσική Βραδιά Σπουδαστών

Στο πλαίσιο της ψυχαγωγίας και της μέριμνας για το προσωπικό, την Πέμπτη 19 Νοε 15 πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική βραδιά σε αίθουσα της Σχολής.

Οι Σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν μετά τη λήξη της 1η Φάσης της Στρατιωτικής Εκπαίδευσης.

Page 16: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

16

Στρατιωτική Εκπαίδευση Σπουδαστών ΙΙας Τάξης Από την έναρξη του Ακαδημαϊκού έτους 2015-16 στις 24 Αυγ 15 έως 10 Νοε 15 πραγματοποιήθηκε η

1η Φάση της Στρατιωτικής Εκπαίδευσης των Σπουδαστών ΙΙας Τάξης της Σχολής.Σκοπός της εκπαίδευσης είναι η παροχή των απαραίτητων στοιχείων στους Σπουδαστές, ώστε να

καταστούν ικανοί ηγήτορες μικρών κλιμακίων ε-κτελώντας τα καθήκοντα του Ομαδάρχη και του Βοηθού Διμοιρίτη.

Η εκπαίδευση περιελάμβανε:

• Εκτέλεση πορειών (16 και 26 χλμ).• Αντικείμενα Ατομικής Εκπαίδευσης.• Αντικείμενα Τοπογραφίας.• Εκπαίδευση στον εξομοιωτή βολών όπλων ευθυτενούς τροχιάς.• Βολές ατομικού οπλισμού.• Βολές πολυβόλων.• Πυρ και κίνηση Ομάδος με Πυρά.• Βολή οπλοβομβίδας.• Ρίψη χειροβομβίδας.• Βολές όλμων 81χιλ και 4,2’’ με υποδιαμετρήματα.• Εκπαίδευση στον Πύργο Αναρρίχησης της Σχολής.• Εκτέλεση Σωματικής Αγωγής και διέλευση Στίβου Εμποδίων, σε καθημερινή βάση.• Εκπαίδευση στη στρώση και στη διάσπαση ναρκοπεδίου.• Εκπαίδευση στην κατασκευή φράχτη μονής και διπλής ποδιάς από συρματόπλεγμα.• Εξομοίωση παρατήρησης βολών καμπύλης τροχιάς με το σύστημα «ΚΕΡΑΥΝΟΣ».

Page 17: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

17

Επίσκεψη της Σχολής στην 110 ΠΜ και στην 1η ΤΑΞΑΣ

Πραγματοποίηση Ομιλίας με Θέμα: «Στρατιωτικό Ήθος και Ηγεσία»

Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών διαλέξεων που διοργανώνει η Σχολή για το προσωπικό της, την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα της Σχολής ομιλία από τον Αντγο ε.α. κ. Δημήτριο Δημητρούλη, με θέμα:

«Στρατιωτικό Ήθος και Ηγεσία»Η ομιλία εντάχθηκε στο μάθημα «Διοίκηση - Ηγεσία» και είχε ως στόχο την παροχή απόψεων και ιδε-

ών, δίδοντας στους Σπουδαστές το έναυσμα για περαιτέρω ενασχόληση με το αντικείμενο, με απώτερο σκοπό την διαμόρφωσή τους σε ικανούς ηγήτορες μικρών κλιμακίων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εκπαίδευσης η ΙΙα Τάξη της Σχολής πραγματοποίησε επίσκεψη την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015 στην 110 Πτέρυγα Μά-χης και στην 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού.

Σκοπός των επισκέψεων ήταν η απόκτηση από τους Σπουδαστές βασικών γνώσεων που αφο-ρούν στην οργάνωση και αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού.

Page 18: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

18

Συμμετοχή στο 12ο Ημιμαραθώνιο Αγώνα Δρόμο Ράξας

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 η Σχολή συμμετείχε με 4 Αξιωματικούς και 10 Σπουδαστές, στον 12ο Ημιμαραθώνιο Αγώνα Δρόμου Ράξας Τρικάλων.

Ο αγώνας διοργανώθηκε από την Τ.Κ Ράξας σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων και το Σύλλογο Δρομαίων Τρικάλων.

Συμμετοχή στο «Δρόμο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος»

Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 η Σχολή συμμε-τείχε με 1 Αξιωματικό και 28 Σπουδαστές, σε αγώνα δρόμου 10 χιλιομέτρων στα Καλάβρυτα με την ονομα-σία «Δρόμος Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος».

Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον ομώνυμο Δήμο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της επετείου του Καλαβρυτι-νού Ολοκαυτώματος.

Page 19: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

19

Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βί-τσας πραγματοποίησε επίσκεψη στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωμα-τικών.

Ο κ. ΑΝΥΕΘΑ ενημερώθηκε για την αποστολή, τη λειτουργία και την παρεχόμενη εκπαίδευση της Σχολής και επιθεώρησε της εγκαταστάσεις της. Στη συνέ-χεια απηύθυνε χαιρετισμό στους Σπουδαστές και στο προσωπικό της.

Page 20: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

20

Σωματική Αγωγή Σπουδαστών

Η Σωματική Αγωγή των Σπουδαστών της Σχολής αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης, αντιπροσωπεύοντας το 1/3 του συνολικού προγράμματος. Αποσκοπεί στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των Σπουδαστών, στην ενδυνάμωση και στην αύξηση της αντοχής και αυτοπεποίθησης ενώ παράλληλα στην ανάπτυξη του ομαδι-κού πνεύματος και της άμιλλας.

Η Σωματική Αγωγή περιλαμβάνει καθη-μερινή πρωινή εκγύμναση και απογευματι-νό πρόγραμμα με αερόβια και αναερόβια άσκηση.

Πέραν της γενικής υποχρεωτικής άθλησης οι Σπουδαστές ανάλογα με τις επιδόσεις τους συμμετέχουν και σε διάφορες αθλητικές ομάδες:

• Ομάδα Κολύμβησης• Ομάδες Αγωνισμάτων Στίβου• Ομάδα Ανωμάλου Δρόμου• Ομάδα Μπάσκετ• Ομάδα Βόλεϊ• Ομάδα Αυτοάμυνας• Ομάδα Ελευθέρας Πάλης• Ομάδα Ποδηλασίας• Ομάδα Ποδοσφαίρου• Ομάδα Τένις

Η Σχολή παίρνει μέρος στους αγώνες που διοργανώνονται μεταξύ των Στρατιωτικών Σχολών και Σχο-λών Σωμάτων Ασφαλείας καθώς επίσης στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών και ημιμαραθώνιους αγώνες δρόμου που διοργανώνει του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τοπικοί φορείς των Τρικάλων.

Page 21: 2015...Την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015 ο Διοικητής της 1ης ΣΤΡΑ-ΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΥΣ» Αντιστράτηγος κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος

21

Κάλαντα Χορωδίας Σπουδαστών

Η Χορωδία της Σχολής συγκροτημένη από Σπουδαστές και Σπουδάστριες, σε εθελοντική βάση, με μοναδικό αντάλλαγμα την ικανοποίηση που νιώθουν όταν εκπροσωπούν τη Σχολή στην κοινωνία των Τρικάλων και ιδιαίτερα σε ευαίσθητους φορείς, έψαλλε, παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα, ώστε για τις Άγιες Ημέρες να δώσει ένα γιορτινό και χαρούμενο μήνυμα.

Κατά το οδοιπορικό της, η Χορωδία έψαλλε τα κάλαντα στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Τρικάλων, στο Δήμαρχο Τρικκαίων, στην Ι. Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, στην Ι. Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων, στην Αστυνομική Διεύθυνση, στην Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Παράρ-τημα Τρικάλων), στο Γηροκομείο Τρικάλων και στο Σχολείο Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στις Καρυές Τρικάλων.