2006-11-04

156
Σελίδα 1 ΕΕΔΥΕ Αντίσταση στα ΝΑΤΟικά σχέδια Την ελληνική κυβέρνηση, καταγγέλλει η ΕΕΔΥΕ για τη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης ηλεκτρονικού πολέμου στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι εντάσσεται στο πλαίσιο του δόγματος του προληπτικού πολέμου κατά λαών και κρατών που αντιστέκονται στα εγκληματικά τους σχέδια. ΣΕΛΙΔΑ 13 ΝΔ - ΠΑΣΟΚ Αντιλαϊκή ταύτιση στη ναυτιλία Η πλήρης αντιλαϊκή ταύτιση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά και οι επώδυνες συνέπειες που συνεπάγεται αυτή η πολιτική για τους εργάτες της θάλασσας, τους νησιώτες, συνολικά για τα λαϊκά στρώματα, αναδείχτηκε χτες στη Βουλή. ΣΕΛΙΔΑ 17 ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΥΓΕΙΑ» - ΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» Τη ματαίωση ζήτησε το ΚΚΕ Ματαίωση της συμφωνίας του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία» με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για την ανέγερση δύο μονάδων στο χώρο όπου στεγάζεται σήμερα το

Transcript of 2006-11-04

Page 1: 2006-11-04

Σελίδα 1

ΕΕΔΥΕ

Αντίσταση στα ΝΑΤΟικά σχέδια

Την ελληνική κυβέρνηση, καταγγέλλει η ΕΕΔΥΕ για τη διεξαγωγή της ΝΑΤΟικής άσκησης ηλεκτρονικού πολέμου στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι εντάσσεται στο πλαίσιο του δόγματος του προληπτικού πολέμου κατά λαών και κρατών που αντιστέκονται στα εγκληματικά τους σχέδια.

ΣΕΛΙΔΑ 13

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Αντιλαϊκή ταύτιση στη ναυτιλία

Η πλήρης αντιλαϊκή ταύτιση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά και οι επώδυνες συνέπειες που συνεπάγεται αυτή η πολιτική για τους εργάτες της θάλασσας, τους νησιώτες, συνολικά για τα λαϊκά στρώματα, αναδείχτηκε χτες στη Βουλή.

ΣΕΛΙΔΑ 17

ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΥΓΕΙΑ» - ΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ»

Τη ματαίωση ζήτησε το ΚΚΕ

Ματαίωση της συμφωνίας του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία» με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για την ανέγερση δύο μονάδων στο χώρο όπου στεγάζεται σήμερα το «Ασκληπιείο» Βούλας, απαίτησε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση.

ΣΕΛΙΔΑ 16

Page 2: 2006-11-04

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Καμιά παρέκκλιση από τη λιτότητα

Στον Καιάδα ρίχνει η κυβέρνηση κάθε δίκαιο οικονομικό αίτημα των λαϊκών στρωμάτων, στο όνομα της λεγόμενης δημοσιονομικής σταθερότητας και της μείωσης των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού.

ΣΕΛΙΔΑ 12

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα

Συνεχίζουν τις δολοφονίες οι Ισραηλινοί στη Γάζα. Χτες δε δίστασαν να ανοίξουν πυρ κατά 200 περίπου γυναικών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 και να τραυματιστούν άλλες 10. Οι γυναίκες είχαν περικυκλώσει το τέμενος Αλ Ναζίρ, κοντά σε μία από τις εισόδους της Μπέιτ Χανούν, για να βοηθήσουν στη διαφυγή εγκλωβισμένων σ' αυτό Παλαιστινίων μαχητών που πολιορκούνταν από ισραηλινές δυνάμεις επί δώδεκα ώρες. Η ενέργεια αυτή των γυναικών διευκόλυνε τους μαχητές να διαφύγουν (Στη φωτ. σοβαρά τραυματισμένος Παλαιστίνιος από τις ισραηλινές δυνάμεις μεταφέρεται από συντρόφους του).

ΣΕΛΙΔΑ 13

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣη μόρφωση των παιδιών μας

Σήμερα συνεδριάζει το Πανελλαδικό Συντονιστικό των μαθητών στην Αθήνα. Οι εκπαιδευτικοί έχουν ορίσει νέο αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη 9 του Νοέμβρη

Μαζικά και μαχητικά τα χτεσινά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, έδωσαν απάντηση στην πολύμορφη και αισχρή επίθεση που δέχεται το κίνημα για την Παιδεία από «εχθρούς» και «φίλους», έδωσαν μήνυμα ότι, με κάθε μορφή πάλης, ο αγώνας για την Παιδεία που έχει πραγματικά ανάγκη ο λαός συνεχίζεται, ακριβώς γιατί είναι αγώνας ζωής! Οι μαθητές έδωσαν τον τόνο από νωρίς στην Αθήνα, με τη μαζική τους

Page 3: 2006-11-04

παρουσία στη συγκέντρωσή τους στην Ομόνοια, τραγουδώντας την αγωνία και τα αιτήματά τους. Ηγήθηκαν μιας πραγματικά μεγάλης πορείας, όπου ακολουθούσαν τα πυκνά μπλοκ των σπουδαστών, των φοιτητών και των εκπαιδευτικών. Αντίστοιχες διαδηλώσεις για την Παιδεία έγιναν σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα. Σήμερα συνεδριάζει το Πανελλαδικό Συντονιστικό των μαθητών στην Αθήνα, ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν ορίσει νέο αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη 9 του Νοέμβρη.

ΣΕΛΙΔΕΣ 6 - 9

Σελίδα 2

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΠΟΥ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ ΩΣ «ΝΕΟ»

ΟΙ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ»: «Οι ανακατατάξεις στο αμερικανικό Κογκρέσο με την προβλεπόμενη νίκη των Δημοκρατικών σε Βουλή και Γερουσία θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ενδεχομένως και σε κάποιους τομείς της εξωτερικής πολιτικής. Είναι όμως μάλλον πρόωρη, αν όχι φρούδα, οποιαδήποτε ελπίδα ριζικής αλλαγής της πολιτικής του Λευκού Οίκου. Μήπως δεν ήταν οι Δημοκρατικοί, επί κυβέρνησης Κλίντον, που έδωσαν πρώτοι το πράσινο φως στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις εκτός εδάφους της Συμμαχίας; Μήπως δεν ήταν οι Δημοκρατικοί που "εφηύραν" την ανθρωπιστική καταστροφή στο Κόσσοβο για να νομιμοποιήσουν τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς; Και ήταν φυσικά οι Δημοκρατικοί που με τις μυστικές συναντήσεις τους με τους μέχρι τότε "τρομοκράτες" του αλβανικού στρατού του UCK στο Κόσσοβο, νομιμοποίησαν το αίτημα της Πρίστινα για ανεξαρτησία. Λίγο πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, το Ιράκ είναι πράγματι το κυρίαρχο θέμα τόσο στις συνειδήσεις των πολιτών όσο και στην ατζέντα του προέδρου Μπους. Οσο ηχηρό κι αν είναι το μήνυμα των εκλογών της Τρίτης, η κυβέρνηση δε δείχνει πρόθυμη για ταχεία αναδίπλωση στο Ιράκ. Την ίδια απροθυμία δείχνουν εξάλλου και οι αμερικανικοί κολοσσοί που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ και επιδίδονται στον παράδοξο "πλουτισμό μέσω πολέμου". Κι όταν αυτές οι δύο πλευρές συμφωνούν η ετυμηγορία του λαού σπάνια εισακούεται» (η Ελενα Μπέλλη στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΟΛΑΡΑ: «Προτεραιότητα για τη νέα Διεθνή αποτελεί η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα της παρέμβασης στους διεθνείς πολυμερείς οργανισμούς, όπως ΠΟΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, οι οποίοι - εκτός των άλλων - λειτουργούν ως υπερεθνικά κέντρα λήψης απόφασης μακριά από κάθε έννοια αντιπροσωπευτικότητας και απολογισμού» (ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος σε άρθρο του στα «ΝΕΑ»).

Το μέσον που κατασκευάζεται ως μήνυμα...

Page 4: 2006-11-04

«"Μα τι φταίει το κινητό; μη δαιμονοποιούμε την τεχνολογία", είναι ο συνήθης αντίλογος. Και βέβαια δε φταίει η τεχνολογία. Φταίει η επανάληψη του φτηνού, του κραυγαλέου, του χυδαίου στην πανταχού παρούσα τηλεοπτική κουλτούρα με τα πολλαπλά λανθάνοντα μηνύματα, που έχει καλλιεργήσει αυτόματες αντιδράσεις και έχει εξασθενήσει τις δυνάμεις αντίστασης των νέων (...) τα παιδιά δε φέρουν το κινητό για ασφάλεια, αλλά ως "αξία", δηλαδή ένα καταναλωτικό αγαθό που εξαργυρώνεται ανά πάσα στιγμή ως κοινωνικό νόμισμα για την απόκτηση κύρους. Και ως παιχνίδι. Το κινητό προσφέρει φρεσκάδα και καινοτομία στη διασκέδαση. Το ότι οι νέοι όταν εξαντλήσουν τις πεπατημένες οδούς, μπορούν να απλώσουν το χέρι και να διαλέξουν "στόρι", δεν έχει να κάνει με το κινητό, αλλά με τα κοινωνικά πρότυπα. Ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το αληθινό μήνυμα που στέλνει το κινητό, εκείνο που αποκωδικοποιείται και καταναλώνεται στο βάθος και ασυνείδητα, δεν είναι το εμφανές περιεχόμενο των ήχων και των εικόνων αλλά η αποδιάρθρωση του πραγματικού και η ανασύνθεση της εικόνας των γεγονότων μέσα από μηνύματα, βίντεο, φωτογραφίες, μέσα από την εύκολη και θαυματουργή μετάβαση από τον έναν στον άλλο διαφορετικό "κόσμο" (...) όσο πιο επίμονα κυνηγάμε την άμεση "καταγραφή" των συμβάντων (με το κινητό) τόσο και εντείνεται η πραγματική απουσία του κόσμου. Τόσο πιο πολύ επιβάλλεται η "αλήθεια" του βίντεο. Τόσο πιο βαθιά είναι η δομική αλλαγή που συντελείται στις ανθρώπινες σχέσεις» (η Τασούλα Καραϊσκάκη στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

...και η λύση «διά πάσαν νόσον...»

«Οι πολίτες μεγαλώνουν πλέον σε ένα περιβάλλον γενικευμένης ανομίας. Από την παραβίαση του φωτεινού σηματοδότη που έχει γίνει ο κανόνας στην οδήγηση και την παραβατικότητα ανηλίκων μέχρι τη γενικευμένη φοροδιαφυγή ή εισφοροδιαφυγή, η διαπίστωση είναι κοινή: το αίσθημα της τάξης και της νομιμότητας χάνεται διαρκώς» (ο Πάνος Αμυράς στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Καμιά φορμόλη δεν τους σώζει

Πίσω από κάτι φράσεις, γεμάτες, δήθεν, με νόημα, όπως ότι «το μέσον είναι το μήνυμα», έχουν κρυφτεί πάμπολλες ανοησίες.

Εστω κι έτσι, όμως, η σχετική συζήτηση έχει ένα νόημα, όταν αφορά το ίδιο το πρόβλημα που θέλει να αντιμετωπίσει. Αυτή η συζήτηση περιέχει - κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο - διάφορες ιδέες, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά ρεύματα και συμφέροντα. Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να δεχτεί ή να απορρίψει, να πάρει αυτήν ή την άλλη θέση. Είναι ένας διάλογος στο χώρο των ιδεών (που, ναι, αντιπροσωπεύουν - εκφράζουν θέσεις και συμφέροντα) και σαν τέτοιος δεν είναι απορριπτέος.

Το πρόβλημα αρχίζει, όταν στο δημόσιο χώρο - έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα είναι μέρος του δημόσιου χώρου - ως δήθεν διάλογος παρουσιάζονται αξιωματικές θέσεις, οι οποίες, παρά τη μούχλα και την αράχνη που εμφανώς κουβαλούν, επιδιώκουν να περάσουν ως νέες διαπιστώσεις, που δήθεν απαντούν σε σύγχρονα προβλήματα.

Page 5: 2006-11-04

Ανάμεσα στο άρθρο που προσπαθεί να μιλήσει για τις κοινωνικού χαρακτήρα συνέπειες που προκαλούνται από την εξέλιξη του βίντεο ως το κινητό τηλέφωνο και το άρθρο που αναμασά τον τρόμο «χάνεται ο νόμος και η τάξη» επικρατεί η άβυσσος που μεσολαβεί ανάμεσα στη σκέψη και το ανακλαστικό.

Η ιδεολογική αντιπαράθεση, ακόμα και στην πιο σκληρή της έκφραση, έχει να δώσει - καταθέσει στην κοινωνία των ανθρώπων. Το γαργάλημα του ανακλαστικού - ειδικά του φοβικού - αποκαλύπτει μόνο την επιδίωξη να παραμείνει η κοινωνία των ανθρώπων στην περίοδο της προϊστορίας της.

Τα παιδιά που βγήκαν στο δρόμο και χτες κατέθεσαν στο δημόσιο χώρο ιδέες για το πώς θέλουν το κόσμο στον οποίο καλούνται να ζήσουν. Τα τηλεοπτικά πλάνα, που εξαφάνισαν και χτες τις ιδέες και στη θέση τους έβαλαν πλάνα που καλλιεργούν το φόβο, μαρτυρούν τον τρόμο του παλιού απέναντι στο νέο, που κανείς, μα κανείς, δεν μπορεί να εμποδίσει την έλευσή του.

Τα παιδιά προβάλλουν ιδέες για να αλλάξουν τον κόσμο. Τα τηλεοπτικά πλάνα περιγράφουν μέρος μιας εν πολλοίς κατασκευασμένης πραγματικότητας για να συντηρήσουν μια σαπίλα.

Είναι προφανές πως οι μέρες που έρχονται θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Το κίνημα στην - από και για την εκπαίδευση είναι από αυτά που έχουν ξανά και ξανά αποδειχτεί ικανά να αχρηστέψουν κάθε φορμόλη. Ειδικά όταν συναντά την ανάγκη ζωής του εργατικού κινήματος να σπάσει ρίζες, να τραβήξει μπροστά...

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σε εξέλιξη ΑΘΛΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ κατά των μαθητικών κινητοποιήσεων

ΤΑ ΝΕΑ: Τριπλό μήνυμα κατά βίας - ρατσισμού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΒΙΑΣΜΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΙΝΗΜΑ «αποβολής» των κινητών

Η ΑΥΓΗ: Απόφαση - προσβολή της Παιδείας και της ανθρωπιάς

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΠΟΦΑΣΗ ντροπής

ΕΘΝΟΣ: 11 ΑΛΛΑΓΕΣ στις συντάξεις το 2007

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις των στρατιωτικών

Page 6: 2006-11-04

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα ασφαλή πυρηνικά θα σώσουν τον πλανήτη!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 5.520 για άτομα μέχρι 50 ετών

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ Η ERICSSON για τις υποκλοπές

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αναταράξεις στις αγορές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προς αδιέξοδο η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Σελίδα 3

Σέρνουν σε δίκη το δήμαρχο Νίκαιας

Δικάζεται γιατί απενεργοποίησε τις χαφιεδοκάμερες

Στο στόχαστρο για μια ακόμα φορά μπαίνει η πολιτική δράση. Την ερχόμενη Τρίτη 7 Νοέμβρη στο Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά δικάζεται ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος επειδή το Γενάρη του 2004, μαζί με φορείς και κατοίκους της πόλης, απενεργοποίησαν κάμερες παρακολούθησης που είχαν τοποθετηθεί εντός των ορίων της πόλης και παρεμπόδισαν τη λειτουργία και την εγκατάσταση αυτών.

«Πρόκειται, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας, για μια συμβολική πολιτική πράξη, που είχε σαν στόχο τη διαφύλαξη των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των κατοίκων της πόλης, αφού περίτρανα έχει αποδειχτεί ότι όπου τοποθετήθηκαν κάμερες παρακολούθησης με το άλλοθι της ρύθμισης της κυκλοφορίας, χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την παρακολούθηση πολιτικών και συνδικαλιστικών πράξεων (πορείες, απεργίες, συλλαλητήρια)».

Αξίζει να σημειώσουμε πως με αφορμή τη δίωξη που αντιμετωπίζει ο δήμαρχος και που η δίκη έχει αναβληθεί ήδη δύο φορές, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έχει λάβει ομόφωνο ψήφισμα, στο οποίο επισημαίνεται ότι: Το Δημοτικό Συμβούλιο της Νίκαιας συμπαραστέκεται στο δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο που διώκεται για την αυτονόητη στάση του να υπερασπιστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα πολιτών. Καταδικάζει κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης. Επαναβεβαιώνει τη θέλησή του να μη δεχτεί μηχανισμούς παρακολούθησης στην πόλη της Νίκαιας και καλεί τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της πόλης να συμπαρασταθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο στο διωκόμενο δήμαρχο.

«Η δημοτική αρχή της πόλης, καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου, συνεχίζει τον αγώνα της ενάντια σε κάθε μηχανισμό παρακολούθησης και ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης με όπλο της τη μαζική και οργανωμένη δράση των κατοίκων της Νίκαιας».

Page 7: 2006-11-04

ΕΕΔΥΕ

Στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ οι αγωνιζόμενοι λαοί

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, σχετικά με τη ΝΑΤΟική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου

Τους κινδύνους που εγκυμονεί η ΝΑΤΟική άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ):

«Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, τονίζεται, καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, στο πλαίσιο της πολιτικής σύμπλευσης και υποταγής στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, έδωσε την άδεια για να διεξαχθεί στο έδαφος της πατρίδας μας και συγκεκριμένα στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, ΝΑΤΟική άσκηση "ηλεκτρονικού πολέμου", που θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 16 Νοέμβρη.

Πρόκειται για δραστηριότητες στο πλαίσιο του λεγόμενου "αντιτρομοκρατικού πολέμου", όπου τρομοκρατία θεωρούνται οι αγωνιζόμενοι λαοί και οι κυβερνήσεις που δεν εναρμονίζονται με τις επιδιώξεις των πολυεθνικών.

Οι περισσότεροι από 1.000 στρατιωτικοί και πράκτορες της CIA που θα συμμετέχουν στην άσκηση θα δοκιμάσουν τα νέα ΝΑΤΟικά συστήματα παρακολούθησης.

Μάλιστα, στο αρχικό σενάριο που δημοσιοποιήθηκε περιλαμβανόταν και υποκλοπή κοινών κινητών τηλεφώνων!

Οι ασκήσεις αυτές κινούνται στο γενικότερο πλαίσιο αποφάσεων του ΝΑΤΟ μετά τη διεύρυνση των ορίων δράσης του και την υιοθέτηση του δόγματος του προληπτικού πολέμου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους κατά λαών και κρατών που αντιστέκονται στα άνομα εγκληματικά τους σχέδια.

Η ΕΕΔΥΕ προειδοποιεί ότι η καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας και των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού μας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, θα ενταθεί.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, η αντίσταση στην ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων που επιδιώκουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και ο ΝΑΤΟικός στρατιωτικός μηχανισμός τους είναι μονόδρομος.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον ελληνικό λαό, κάθε δημοκράτη και πατριώτη να εκφράσει αγωνιστικά την αντίθεση και καταδίκη του στους σχεδιασμούς αυτούς και στη συμμετοχή της χώρας μας σε τέτοια σχέδια!

Η ανάπτυξη ενός μαχητικού, μαζικού διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού, φιλειρηνικού μετώπου είναι πρωτίστως καθήκον όλων εκείνων που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

Page 8: 2006-11-04

ΚΥΠΡΟΣ

Υπόγειες χρηματοδοτήσεις μέσω ΟΗΕ για υπερψήφιση του «σχεδίου Ανάν»

Επιβεβαιώνονται οι ενδείξεις για χρηματοδοτικά κονδύλια, που στήριξαν παρασκηνιακά την εκστρατεία υπέρ του «σχεδίου Ανάν», στην Κύπρο τον Απρίλη του 2004, μέσα από την έρευνα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η UNOPS, των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), φέρεται πέραν των νομίμων χρηματοδοτήσεων να προχώρησε και σε άλλες, χωρίς την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε συνεννόηση με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο, προκειμένου ενημερωτικοί φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και ιδιώτες, να στηρίξουν την εκστρατεία του «ναι»...

Οπως αποκάλυψε ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσος Τζιωνής, η δημοσιοποίηση ότι διατέθηκαν χρήματα για την υποστήριξη του «σχεδίου Ανάν» έγινε τον Οκτώβρη του 2004, ωστόσο ο Πρόεδρος ενημερώθηκε επί του θέματος από τον Απρίλη, κάποιες μέρες πριν το δημοψήφισμα.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του στον Αλβαρο Ντε Σότο με ημερομηνία 21/4/2004, ο Τάσσος Παπαδόπουλος αναφερόταν στις εν λόγω πληροφορίες και του επισήμαινε ότι τέτοιες ενέργειες αντιτίθενται στις διακηρύξεις των ΗΕ, αφού σε σχετικό άρθρο απαγορεύεται η καθ' οιονδήποτε τρόπο επέμβαση στα εσωτερικά θέματα κρατών-μελών. Στην επιστολή επισημαινόταν ότι υπήρχαν πληροφορίες για διοχέτευση τουλάχιστον από μία χώρα-μεγάλη δύναμη και μία οργάνωση των ΗΕ χρηματικών ποσών σε ΜΚΟ, με εμπλοκή προσωπικού των ΗΕ, για τη διοργάνωση μιας καμπάνιας υπέρ του «ναι».

Στην απάντησή του ο Α. Ντε Σότο ανέφερε ότι οι Οργανισμοί και τα Προγράμματα των ΗΕ επί δεκαετίες αναμειγνύονταν «στις προσπάθειες προώθησης της κοινοτικής συμφιλίωσης και της δημιουργίας κλίματος εξομάλυνσης της κατάστασης στην Κύπρο» και εξακολουθούν να υποστηρίζουν «οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και προγράμματα που προωθούν αυτούς τους στόχους και παρέχουν σχετική πληροφόρηση». Καταλήγοντας υπογράμμιζε ότι «δε θα εκπληρώναμε το καθήκον μας, εάν αποτυγχάναμε στην παροχή πληροφοριών στις κοινωνικές οργανώσεις, αναφορικά με το σχέδιο Ανάν»...

Απάντηση, η οποία επιβεβαιώνει εμμέσως το περιεχόμενο της επιστολής Παπαδόπουλου, καθώς εξηγεί τον τρόπο της ανάμειξης του ΟΗΕ...

Παράλληλα, ο Τ. Τζιωνής μίλησε και για την περίοδο των διαπραγματεύσεων στο Μπούργκενστοκ, κατά την κατάθεση του σχεδίου Ανάν 4, όπου η αντιπροσωπεία της ελληνοκυπριακής πλευράς πήρε από πρεσβεία της Κύπρου στην Ευρώπη έγγραφο με καταγραμμένα - κατά τους συντάκτες του - τα οφέλη των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων από την αποδοχή του σχεδίου, το οποίο δεν ήταν δυνατό να προετοιμαστεί άνευ πόρων.

Page 9: 2006-11-04

Ενοχοποιητική για τον ΟΗΕ είναι και η στάση του επικεφαλής του Προγράμματος των ΗΕ, Αντριου Ράσελ, ο οποίος δέχτηκε αρχικά να δώσει τα στοιχεία της υπόθεσης στην Επιτροπή Θεσμών και στη συνέχεια απαγόρευσε την επίδοσή τους...

Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών ο πρόεδρός της, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σημείωσε ότι «χάθηκαν τα στοιχεία από τις ιστοσελίδες, στις οποίες ο Α. Ράσελ παρέπεμψε τους βουλευτές για ενημέρωσή τους γύρω από το θέμα που συζητείται», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η οποιαδήποτε προσπάθεια που καταβάλλεται εντός και εκτός Κύπρου για να σταματήσει η συζήτηση του θέματος αυτού αφήνει τους βουλευτές αδιάφορους».

Σελίδα 4

Συμμαχία κυβέρνησης - καναλιών

Αρνήθηκε πεισματικά ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος να αποδοκιμάσει έστω τον πόλεμο λάσπης και εξαχρείωσης των καναλιών σε βάρος των μαθητικών κινητοποιήσεων, με αφορμή και το περιστατικό στην Αμάρυνθο. Ο Ε. Αντώναρος, κληθείς από το «Ρ» να εκφράσει την πολιτική θέση της κυβέρνησης για τον τηλεκανιβαλισμό των τελευταίων ημερών, προτίμησε «να κλείσει πονηρά το μάτι» στα ιδιωτικά κανάλια, επιβεβαιώνοντας την άτυπη συμμαχία που έχει συναφθεί με στόχο να «πνίξουν» τους αγώνες και τις αγωνίες των μαθητών και να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Κανένα πρόβλημα δεν είδε ο εκπρόσωπος στα πορνοβίντεο, στους χαρακτηρισμούς των σχολείων ως «φροντιστηρίων του εγκλήματος», στις τηλεδίκες με έτοιμη, από τα πριν, την ετυμηγορία, στην ταύτιση των σχολείων με «άντρα ακολασίας» και «αλητείας»... Κι όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν είχε καταδικάσει τις τηλεδίκες, αλλά τότε αυτές είχαν βάλει στο στόχαστρο κάποια στελέχη της. Τώρα η κυβέρνηση αφήνει, αν μη τι άλλο, τα κανάλια να κάνουν τη βρώμικη δουλιά, συκοφαντώντας τις μαθητικές κινητοποιήσεις, ώστε να ακολουθήσει ο οδοστρωτήρας των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία. Ας είναι σίγουροι ότι δε θα τους περάσει. Εκτός των άλλων, γιατί τα κανάλια έχουν προ πολλού περιπέσει σε πλήρη ανυποληψία στη συνείδηση του κόσμου...

Τα υπερκέρδη των τραπεζών

Τα παχυλά κέρδη που εμφανίζουν οι τράπεζες και εν γένει οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Κέρδη και υπερκέρδη με διψήφια ποσοστά δεν εμφανίζουν μόνο οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και μια σειρά - πολυεθνικές και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις - σε άλλες χώρες.

Για παράδειγμα, προχτές τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, φιλοξενώντας σχετική ανακοίνωση της «Deutsche Bank AG», μας πληροφόρησαν πως τα κέρδη της

Page 10: 2006-11-04

γερμανικής τράπεζας αυξήθηκαν στο τρίμηνο Ιούλη - Σεπτέμβρη 2006 κατά 25% και ανήλθαν στα 1,24 δισ. ευρώ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, τα καθαρά κέρδη που θα μοιραστούν μεταξύ τους οι μεγαλομέτοχοι της «Deutsche Bank AG» για ολόκληρο το 2006, θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ! Με το ποσό αυτό, θα μπορούσαν να πληρωθούν οι ετήσιοι μισθοί τουλάχιστον 400.000 εργαζομένων στη Γερμανία ή σε κάποια άλλη καπιταλιστική χώρα της ΕΕ, με μηνιάτικο μισθό περίπου 1.000 ευρώ.

Τα ενδοϊμπεριαλιστικά...

ΑΣ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΠΟΛΥ ο Γιασάρ Μπουγκούκανιτ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, ο οποίος ζήτησε από την ΕΕ «να αποδεχτεί τον ειδικό ρόλο του στρατού, δεδομένης της δύσκολης γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας». Οι - υποτιθέμενοι - εταίροι μας στις Βρυξέλλες ...«το 'πιασαν το υπονοούμενο».

Αλλωστε, δεν απέχουν και πολύ οι επιδιώξεις τους στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, κι ας βγαίνει προς τα έξω το ότι υπάρχει «κρίση» στις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΕΕ ιμπεριαλιστικό έλεγχο της περιοχής αναζητά, και, μάλιστα, με τις καλύτερες δυνατές ισορροπίες σε σχέση με τις ΗΠΑ. Ο,τι, δηλαδή, ακριβώς και η Τουρκία, με τη δεύτερη απλά να προτάσσει τις δικές της μικρο-επιδιώξεις.

Οπως, λοιπόν, μας έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων χρόνων με τους ανταγωνισμούς ΕΕ και ΗΠΑ για το Ιράκ, οι οποίοι έχουν τους ίδιους στόχους, μπορεί να τσακώνονται «σήμερα», αλλά ...τα βρίσκουν «αύριο».

ΣΧΕΔΟΝ ...ΑΔΙΚΗΜΕΝΕΣ, στο μεταξύ, δηλώνουν οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η Β. Κορέα και το Ιράκ κάνουν δοκιμές πυρηνικών όπλων, ενώ οι ίδιες δεν κάνουν τίποτε. Προφανώς, ξεχνάνε ότι αυτοί δοκιμάζουν τα όπλα τους σε ...πραγματικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, στους πολέμους που έχουν ανοίξει.

ΕΥΓΕΝΙΚΗ προσφορά του υπουργείου Εσωτερικών και του Προκόπη Παυλόπουλου προσωπικά η έκδοση ...λεξικού για τις συντομογραφίες του Δημοσίου Τομέα. Να ξέρει, βρε παιδί μου, ο καθένας τι σημαίνουν τα αρχικά κάθε υπηρεσίας.

Τώρα, λοιπόν, κάθε μικρομεσαίος θα γνωρίζει ποια ακριβώς υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών τού «βάζει το μαχαίρι στο λαιμό». Ο κάθε συμβασιούχος θα ξέρει ποια υπηρεσία τον κρατά όμηρο έως τις επόμενες εκλογές και κάθε πολίτης θα γνωρίζει ποιο τμήμα του Δημοσίου τον ταλαιπωρεί γενικότερα.

Αντιθέτως, δεν παρέχεται και ιδιαίτερη υπηρεσία σε εφοπλιστές, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, βιομηχάνους και μικρότερης εμβέλειας «τρωκτικά». Αυτοί συνήθως δεν ψάχνουν τις δημόσιες υπηρεσίες. Τους ...αναζητούν αυτές ...με άνωθεν εντολές, προκειμένου να τους διευκολύνουν σε οτιδήποτε χρειαστούν.

Page 11: 2006-11-04

Εγκώμια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Το εγκώμιο του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού έπλεξε πρόσφατα η πλειοψηφία της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής. «Ασπίδα προστασίας» των «μικρών» από τις εναρμονισμένες πρακτικές των μεγάλων επιχειρήσεων, χαρακτηρίζουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη σχετική ανακοίνωση. Και, βέβαια, από τη γνωστή για τις θέσεις της υπέρ της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού» πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ δε θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό.

Τι θα έλεγαν άλλωστε; Οτι τέτοιου είδους θεσμοί το περισσότερο που καλούνται να κάνουν είναι το διαιτητή ανάμεσα στα μονοπώλια; `Η μήπως ότι ο «ανταγωνισμός» είναι μια ζούγκλα που οι υποτιθέμενοι «κανόνες» που θεσμοθετούν οι κυβερνήσεις που τον εξυπηρετούν και που καλούνται να προασπίσουν οι θεσμοί τύπου Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι το άλλοθι για να διαιωνίζεται ο νόμος «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό»; Μήπως ο ανταγωνισμός δεν αφανίζει τους ΕΒΕ;

Η σφαγή του παλαιστινιακού λαού

Για τρίτη μέρα χτες ο ισραηλινός στρατός, με τανκς, πεζικό και ελικόπτερα, σάρωνε την Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σάρωνε, από αέρος και εδάφους, μια πόλη περίπου 50.000 ψυχών, απαγορεύοντας την κυκλοφορία, αναπτύσσοντας ελεύθερους σκοπευτές και πυροβολώντας στο ψαχνό ακόμη και πλήθος γυναικών που συνέρρευσαν σε τέμενος για να προστατεύσουν, με τα κορμιά τους, τους ένοπλους άνδρες, αδελφούς, πατεράδες, γιους τους. Τα τρία τελευταία 24ωρα είναι σαφώς τα αιματηρότερα των τελευταίων μηνών στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς σφαγιάζονται εν ψυχρώ άμαχοι, ακόμη και μέσα στα σπίτια τους, ενώ καταστρέφονται περιουσίες και σπίτια ολοσχερώς. Δεν είναι, όμως, τα μοναδικά και δεν είναι τα πρώτα.Η Λωρίδα της Γάζας ήταν, ούτως ή άλλως, ανοιχτή φυλακή, ακόμη και μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων το Σεπτέμβρη του 2005, αφού τα σύνορά της ελέγχονται πανταχόθεν από το Ισραήλ και καμία οικονομική δραστηριότητα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη δική του έγκριση. Από τον Ιούνη, όμως, έχει μετατραπεί σε πραγματικό κολαστήριο, αφού, με το πρόσχημα της σύλληψης του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει ασφυκτικά τη μικρή αυτή λωρίδα γης. Παράλληλα, έχει πλήξει νευραλγικούς πολιτικούς και οικονομικούς στόχους, όπως σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υπουργεία, δρόμους.Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι από τον Ιούνη, τουλάχιστον, 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίων, που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας, δεν έχουν τρεχούμενο νερό, παρά μόνον ελάχιστες ώρες, δεν έχουν ρεύμα, δεν έχουν επαρκή τρόφιμα ή φάρμακα, ενώ τα νοσοκομεία υπολειτουργούν. Αυτό δεν είναι, απλώς, συλλογική τιμωρία. Είναι καθολική καταδίκη σε θάνατο. Ανάλογες συνθήκες διαβίωσης μεθοδεύονται

Page 12: 2006-11-04

καθημερινά και για τους κατοίκους της Δυτικής Οχθης. Διαχωριστικό τείχος, κατασχέσεις γης, κατεδαφίσεις σπιτιών, καταστροφές καλλιεργειών, αποκλεισμοί πόλεων...Ο παλαιστινιακός λαός ωθείται, με τη συνενοχή όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που είναι λαλίστατοι περί «ανθρωπίνων» δικαιωμάτων, στον αφανισμό. Σπρώχνεται, με επιστημονική μεθοδικότητα, στην αγκάλη της απελπισίας, άρα είναι πιο ευάλωτος και στις ακραίες φωνές. Οι πολιτικές του επιλογές ποδοπατούνται. Ο εκβιασμός είναι δεδομένος: `Η θα δεχτεί το ιμπεριαλιστικό σχέδιο «για την Ευρεία Μέση Ανατολή» ή θα λιμοκτονήσει.Είναι χρόνια αυτή η επεξεργασμένη τακτική των ισραηλινών ηγεσιών να μπορούν μεθοδικά και με όλα τα μέσα να στραγγαλίζουν και να δολοφονούν τον παλαιστινιακό λαό. Την ίδια ώρα, αυτή η διαρκής σφαγή του παλαιστινικού λαού επιχειρείται να «θαφτεί» από τα μεγάλα ΜΜΕ. Ο πόνος, ο θρήνος, ο θάνατος και ο αγώνας επιβίωσης ενός ολόκληρου λαού επιδιώκεται να μην αποτελεί είδηση. Γιατί ένας τέτοιος αγώνας είναι επικίνδυνο παράδειγμα προς μίμηση. Γι' αυτό ο ηρωικός αγώνας του παλαιστινικού λαού, το αναφαίρετο δικαίωμά του να έχει το δικό του ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι και πρέπει να γίνει και υπόθεση δική μας.

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Μεθοδευμένη τρομοϋστερία

Ορισμένοι κάνουν λόγο για ...παράνοια, με αφορμή το νέο κανονισμό που τίθεται σε ισχύ σε όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια για την ...απειλή από τα υγρά καύσιμα.

Σύμφωνα με το νέο «αντιτρομοκρατικό» κανονισμό οι επιβάτες δε θα μπορούν πλέον να μεταφέρουν στις χειραποσκευές τους ούτε ένα μπουκαλάκι νερό, χώρια τους εξονυχιστικούς ελέγχους στα πανωφόρια τους.

Τα παραπάνω μέτρα, δήθεν για την «ασφάλεια των πτήσεων», μεθοδεύτηκαν εδώ και καιρό, με αφορμή «τις ενδείξεις για τρομοκρατική απειλή με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς» της 10ης Αυγούστου σε βρετανικά αεροσκάφη.

Οι «ενδείξεις για τρομοκρατική απειλή, με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς», του Αυγούστου, στο Λονδίνο γίνονται η αφορμή για την επιδείνωση της θέσης των επιβατών, με ακόμα σκληρότερους ελέγχους.

Και σίγουρα όλα αυτά δε συνιστούν... παράνοια, όπως σκόπιμα και για παραπλανητικούς λόγους ισχυρίζονται ορισμένοι. Αντίθετα, πρόκειται για μεθοδευμένη και καλά ενορχηστρωμένη επιχείρηση καλλιέργειας του κλίματος «τρομοϋστερίας», ώστε με πρόσχημα την «τρομοκρατική απειλή» να λαμβάνονται όλο και πιο σκληρά μέτρα σε βάρος των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Page 13: 2006-11-04

Σελίδα 5

Το ίδιο τροπάρι

Ούτε η «Αυγή», ούτε η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» δείχνουν να έχουν διάθεση να ζητήσουν από τους αναγνώστες τους συγνώμη για τα όσα επί μήνες ισχυρίζονταν, μαζί με πολλούς άλλους, περί «μυστικής συνεργασίας ΚΚΕ και ΝΔ στις τοπικές εκλογές». Αντίθετα, δείχνουν πως έχουν μεγάλη ανάγκη να συνεχίσουν το ίδιο τροπάρι. Αυτό μαρτυρούν τα σχόλιά τους, όπου επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση πως στην (προχτεσινή) συζήτηση στη Βουλή που έγινε σε επίπεδο αρχηγών για την εξωτερική πολιτική υπήρξε κάποιου είδους συνεννόηση και συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του ΚΚΕ!

Επιχειρούν να το στηρίξουν στην απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός στην καταγγελία της Αλέκας Παπαρήγα για την επικίνδυνη τακτική μέσω ψηφισμάτων για διάφορα ιστορικά γεγονότα στο Ευρωκοινοβούλιο, στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση κ.ά., να προωθούνται αντικομμουνιστικές επιδιώξεις, να δικαιολογούνται σημερινές πολιτικές πρακτικές, να ποινικοποιούνται απόψεις κλπ., ο οποίος είπε: «Η επιλεκτική, η αποσπασματική αξιοποίηση ιστορικών γεγονότων είναι έδαφος ιδιαίτερα ολισθηρό...». Για να καταλήξει πως «σήμερα αξιώνουν και τελικά επιβάλλουν μετριοπάθεια, ανεκτικότητα και συνεννόηση»!

Ομως, την απάντηση που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον πρωθυπουργό οι σχολιογράφοι των παραπάνω εφημερίδων προσποιούνται πως δεν την άκουσαν! Ανάμεσα σε άλλα, είπε η Αλέκα Παπαρήγα: «Δεν είμαστε υπέρ του να σβήσει η ιστορική μνήμη, και να μην υπάρχει σύγχρονη διαπάλη για ιστορικά γεγονότα. Οχι όμως με πολιτικές αποφάσεις». Για να τονίσει με έμφαση: «Για την εθνική στρατηγική να το ξεκαθαρίσουμε, ευχή θα ήταν όλα τα κόμματα να είχαμε κοινή θέση για την εξωτερική πολιτική, αλλά δε γίνεται και αυτό είναι αντικειμενικό».

Αυτά η «Αυγή» και η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» έκαναν ότι δεν τα κατάλαβαν...

Να τι τους «υποκινεί»!

Πέρασαν κοντά δυο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και σε πολλά μουσικά σχολεία της Θεσσαλίας ακόμα δεν έχουν πάει καθηγητές μουσικών μαθημάτων, με αποτέλεσμα να μη γίνονται τα σχετικά μαθήματα. Αλλά δεν είναι μόνο οι ελλείψεις καθηγητών που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας στα μουσικά σχολεία. Δεν έχουν καταρτιστεί αναλυτικά προγράμματα για όλα τα μουσικά όργανα, δεν έχουν συγγραφεί και διανεμηθεί βιβλία μουσικής, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Ολα αυτά και πολλά άλλα έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των δημόσιων μουσικών σχολείων, τη δραματική μείωση του αριθμού των μαθητών τους και, βεβαίως, τη γιγάντωση των ιδιωτικών ωδείων.

Page 14: 2006-11-04

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί στην υποβάθμιση της δημόσιας μουσικής εκπαίδευσης, όπως, γενικότερα, της δημόσιας Παιδείας. Κατά τα άλλα, το υπουργείο Παιδείας «παραξενεύεται» για τη «μαθητική αναταραχή» και «ψάχνει να βρει» ποιος... υποκινεί τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Βεβαίως, η μαθητιώσα νεολαία έχει αντιληφθεί ποιος φταίει και ξέρει πώς πρέπει να αντιδράσει. Η κινητοποίηση που έκαναν οι μαθητές μουσικών σχολείων πριν λίγες μέρες, μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς τους - αποχή από τα μαθήματα και μαζικές και δυναμικές διαδηλώσεις έγιναν στη Λάρισα και στα Τρίκαλα - δείχνει ότι το μαθητικό κίνημα συνεχίζει στον αγωνιστικό δρόμο και δεν πρόκειται να παρεκκλίνει...

Εφιαλτικές «προφητείες»

Η συζήτηση γινόταν σε συνοικιακό καφενείο και αφορούσε σε όσα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες για το μέλλον του ασφαλιστικού και των συντάξεων, την πρόταση Γ. Παπανδρέου, τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, κλπ. Και το τελικό συμπέρασμα - όπως «έκλεισε» τη συζήτηση ένας της παρέας - ήταν το εξής: Να δείτε, που θα το φέρουν από δω, θα το φέρουν από κει, στο τέλος, θα συνδυάσουν την πρόταση του Παπανδρέου, για «κατώτερη εγγυημένη σύνταξη» και την πρόταση του Αναλυτή (σ.σ. προέδρου της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που έχει διορίσει η κυβέρνηση), για όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που θα κινούνται από τα 60 μέχρι τα 70 χρόνια, ανάλογα με τη δήθεν ελεύθερη επιλογή του κάθε εργαζόμενου. Οταν βγαίνεις στη σύνταξη στα 60 χρόνια θα παίρνεις το επίδομα ελεημοσύνης της «κατώτερης εγγυημένης σύνταξης» του Παπανδρέου. Οσο πλησιάζεις τα 70, τόσο θα προσεγγίζεις μια σύνταξη φτώχειας, σαν τη σημερινή. Κι αν θέλεις να πάρεις μια σύνταξη, ανάλογη των αναγκών μιας στοιχειωδώς αξιοπρεπούς ζωής, τότε θα πρέπει να δουλεύεις μέχρι τα 75 ή και περισσότερο. 'Η, αλλιώς, μέχρι να πεθάνεις...

Μεταφέρουμε το προαναφερόμενο «κλείσιμο» της φιλικής συζήτησης, γιατί περιέχει - πράγματι - πολλά βάσιμα στοιχεία. Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να υπάρχει και δε δικαιολογείται, πλέον, για τα σχέδια και τις επιδιώξεις του δικομματισμού.

Γροθιά στο στομάχι

Μια χωρίς προηγούμενο επιχείρηση συκοφάντησης του αγώνα των μαθητών βρίσκεται αυτές τις μέρες σε πλήρη εξέλιξη, με βασικούς πρωταγωνιστές τα ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Δρώντας μέσα σ' ένα καθεστώς απόλυτης ανοχής και νομιμοποίησης από την κυβέρνηση και τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που έχουν αντικειμενικό συμφέρον από το στιγματισμό του μαζικού μαθητικού κινήματος, ξεπερνούν κάθε όριο στην άθλια προπαγάνδα τους. Ο στόχος της επιχείρησης είναι διττός: Από τη μια να ταυτιστούν οι αγώνες με μια μειοψηφία μαθητών οι οποίοι,

Page 15: 2006-11-04

σύμφωνα με τα ΜΜΕ, επιδεικνύουν από «ανάρμοστη» έως και «παραβατική» συμπεριφορά. Και από την άλλη, να φύγει όπως όπως η κουβέντα από το κύριο, που δεν είναι άλλο από τα δίκαια αιτήματα αυτού του αγώνα, την παρακαταθήκη που δημιουργεί, τα προβλήματα που αναδεικνύει και τα οποία ακουμπούν την ουσία της παρεχόμενης εκπαίδευσης, το περιεχόμενο και την πραγματική της στόχευση.Η μπόχα που αναδύεται από τα κατασκευασμένα ρεπορτάζ αυτών των ημερών είναι ίδια με τη δυσωδία του συστήματος που κόβει και ράβει την εκπαίδευση στα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Ενα σύστημα που, με την καθοριστική συμβολή και των ΜΜΕ, καλλιεργεί την αποξένωση, το ρατσισμό και τον ατομισμό, θεοποιεί το κέρδος, ευτελίζει τις πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις, συκοφαντεί έννοιες όπως η δημιουργικότητα, ο αγώνας, η αλληλεγγύη. Το σύστημά τους είναι υπεύθυνο ακόμα και για τα μεμονωμένα νοσηρά κρούσματα που εμφανίζονται στους κόλπους της νεολαίας, για την αντιμετώπιση των οποίων μάλιστα το υπουργείο καταφεύγει σε κατασταλτικού τύπου «λύσεις», ηθικολογώντας ξεδιάντροπα για να κρύψει τις ευθύνες του.Τα ίδια τα ΜΜΕ που νομιμοποίησαν τη λογική της κλειδαρότρυπας, που προσφέρουν ανεμπόδιστα, κάθε ώρα και με κάθε ευκαιρία την άθλια εκδοχή της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, έρχονται τώρα να δηλώσουν τη δήθεν έκπληξή τους για τα μεμονωμένα περιστατικά που ανακάλυψαν «ξαφνικά», εν μέσω μαθητικών αγώνων. Κι αυτό όταν δεν τους βγήκε το σκηνικό που πήγαν να στήσουν, παρουσιάζοντας προβοκατόρικα δήθεν γενικευμένους «βανδαλισμούς» στα σχολεία, «διαπληκτισμούς ανάμεσα σε ομάδες» και «αγανάκτηση» από την πλευρά των γονέων. Η τακτική τους είναι γνωστή, κάθε φορά που το κίνημα σηκώνει κεφάλι και με τη δυναμική του φέρνει τη συζήτηση στο κύριο: στα πολιτικά αίτια που πυροδοτούν τις αγωνιστικές αντιδράσεις. Τηρουμένων των αναλογιών, τα ίδια έκαναν με τον μεγαλειώδη αγώνα των ναυτεργατών το Φλεβάρη, αλλά και με κάθε αγώνα που μπορεί να προκαλέσει έστω και μικρά ρήγματα στην αντιλαϊκή πολιτική που υπερασπίζονται. Η απάντηση των μαθητών βουλώνει στόματα. Τα σταράτα λόγια στις προκηρύξεις τους, στις γενικές συνελεύσεις των σχολείων τους, στις συνεδριάσεις των συντονιστικών τους οργάνων, στις μαζικές πορείες τους, κάνουν θρύψαλα κάθε αθλιότητα των καναλαρχών και των υφισταμένων τους, που σιγοντάρουν την κυβερνητική προσπάθεια να τσακιστεί το κίνημα. Η μαχητικότητα και η αποφασιστικότητά τους, η πείρα που συσσωρεύουν από τον εξελισσόμενο αγώνα τους, αποτελεί γροθιά στο στομάχι όσων τους συκοφαντούν. Οι σημερινοί μαθητές γράφουν τη δική τους ιστορία. Κι αυτό είναι που φοβίζει περισσότερο τα κόμματα του κεφαλαίου και τα τηλεοπτικά τους τσιράκια.

Σελίδα 6

Σήμερα το Πανελλαδικό Συντονιστικό

Τις μορφές και τους τρόπους που θα συνεχιστεί ο αγώνας για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών, για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, όπως έγραψαν στα πανό τους, συζητούν σήμερα οι μαθητές στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα που συνεδριάζει στην Αθήνα.

Page 16: 2006-11-04

Αφιερωμένο στα κανάλια...

«Μάθημα αξιοπρέπειας» έδωσαν οι μαθητές και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Φτάνοντας έξω από το κτίριό του κι ενώ αυτό βρισκόταν «υπό την προστασία» των ΜΑΤ, μαθητές ανέβηκαν στις σκαλωσιές του κτιρίου και κρέμασαν ένα μεγάλο πανό, που έγραφε: «Εμείς κρατάμε την ουσία και ονειρευόμαστε».

Μόλις αναρτήθηκε το πανό, ήρθε και η «αφιέρωση»: «Σε αυτούς που επιτρέπουν στα κανάλια να μας φλομώνουν στην μπούρδα και τη βλακεία, στην τσόντα και τα τηλεοπτικά δικαστήρια... Στα κανάλια, που, από τη μια, μας θεωρούν υποκινούμενους και, από την άλλη, μας στήνουν στον τοίχο ως σύγχρονους εγκληματίες... Στα κανάλια, που, την περίοδο των αγώνων μας, μας έχουν ονοματίσει με διάφορους κοσμητικούς χαρακτηρισμούς...».

Κι επειδή τη μαυρίλα μόνο το χιούμορ μπορεί να την αντιμετωπίσει, αμέσως μετά δεκάδες μαθητές πήγαν στους ρεπόρτερ των καναλιών που κυνηγάνε αυτές τις μέρες «πονηρά» βίντεο και προσφέρθηκαν να τους δώσουν τζάμπα τα πλάνα που είχαν τραβήξει με τα κινητά τους από τη δυναμική παρέμβαση στο ΕΣΡ...

ΜΑΘΗΤΕΣ

Αμόλυντοι, περήφανοι, στητοί, παρέδωσαν μάθημα στους δρόμους...

Η πλατεία γέμισε ζωή χτες το πρωί. Για ακόμα μια φορά, μετά από βδομάδες καταλήψεων και διαδηλώσεων, μετά από βδομάδες πίεσης από τα τηλε-όργια των καναλιών που δε βρήκαν λέξη για τα αιτήματα αλλά είχαν χρόνο για τόνους λάσπης. Οι μαθητές ήταν μαζικά εκεί, στην Ομόνοια, για να δώσουν τη δική τους απάντηση. «Αμόλυντοι» από τους τόνους λάσπης που ρίχνουν οι εντεταλμένοι των μεγαλοκαναλαρχών στο δίκαιο αγώνα τους, επέστρεψαν τη λάσπη εκεί που ανήκει.

Περήφανοι, που έχουν καταφέρει να τρομοκρατήσουν την κυβέρνηση, το υπουργείο και τους καναλάρχες, περήφανοι για το μεγαλύτερο μάθημα που έχουν διδαχτεί στη μέχρι τώρα ζωή τους: Να οργανώνονται, να συζητούν, να διεκδικούν, να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες και να τις τιμούν πολύ περισσότερο απ' όλους αυτούς τους «δημοκράτες της πεντάρας». Με τις κιθάρες τους και τα ταμπούρλα τους, με τα πανό τους και τις σημαίες του Συντονιστικού, «πλέχτηκαν» τα τραγούδια τους με τα συνθήματά τους.

«Κράτα, ρε φίλε, γερά!», ακουγόταν το τραγούδι από τα μεγάφωνα και οι μαθητές σφίγγονταν ο ένας πλάι στον άλλο, δυνάμωναν! «Δε θα περάσει!», φώναζαν μετά όλοι μαζί, για να συμπληρώσει ένας εκπρόσωπος του Συντονιστικού τους από την εξέδρα που είχε στηθεί: «Κι αν περάσει, πάλι στους δρόμους θα είμαστε!».

Page 17: 2006-11-04

Τα παιδιά είναι λες και βρίσκονται σε γιορτή. Ετσι αντιλαμβάνονται τον αγώνα τους: Σαν γιορτή. Στα τραγούδια τους και τα συνθήματά τους, η ουσία των όσων λένε και η φαντασία με την οποία τα εκφράζουν αφοπλίζουν. Το 1ο και 2ο Λύκειο Παπάγου ανεβαίνει στη σκηνή. Μια μαθήτρια παίρνει το μικρόφωνο και προκαλεί όλες τις κάμερες να δείξουν στα δελτία ειδήσεων το τραγούδι που θα ακολουθήσει, αντί για τα «αποκαλυπτικά» βίντεο της ντροπής.

Είναι αργά το βράδυ / κι είν' η Μαριέττα μόνη / σ' ένα γραφείο μέσα / κι έξω βογκούν οι δρόμοι. / Στους δρόμους διαδηλώσεις / το «10» ξεσηκώνει / το άρθρο μην αγγίξεις / ο μαθητής πληρώνει. / Κι είχε πει θ' ανοίξουν, κι είχε πει... / Κι όμως είν' ακόμα κλειστά / και τούτη τη βδομάδα / πορείες καταλήψεις / όλη η Ελλάδα... (στο ρυθμό του «Λιωμένο παγωτό»).

Και αμέσως μετά, οι μαθητές «σπάνε πλάκα», βγάζοντας τη γλώσσα σε κυβέρνηση και ΜΜΕ: «Πού 'ναι, πού 'ναι οι υποκινητές μας, ψάξε, ψάξε, δε θα τους βρεις. Δε θα τους βρεις, δε θα τους βρεις, υποκινητές μας είστε σεις!». Κι ο αυθορμητισμός και το χιούμορ τους δε σταματούν εδώ. «Εις τον αφρό, εις τον αφρό της θάλασσας, η υπουργός κοιμάται...», λέει ένας μαθητής από τη σκηνή, ενώ συμπληρώνουν με μια φωνή οι χιλιάδες μαθητές: «Παρακαλώ σας κύματα, στον πάτο να την πάτε!».

Στο βήμα ανεβαίνει λίγο αργότερα η Μαντώ Ζαμπούνα, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας: «Δεν μπόρεσαν να βρουν κατασταλτικούς μηχανισμούς στα θεσμικά όργανα των γονιών», τόνισε στους μαθητές. «Η μόρφωση δεν είναι ζήτημα γνώσης, είναι ζήτημα ζωής. Η ζωή σάς ανήκει. Πάρτε τη!».

Οι γονείς που βρίσκονται εκεί, στο πλευρό των αγωνιζόμενων παιδιών τους, χαμογελούν. Καμαρώνουν για τα παιδιά τους. Εχουν πάρει κι οι ίδιοι το τελευταίο διάστημα ένα μάθημα απ' αυτά. «Σαν γονείς, θα έπρεπε να έχετε ξεσηκωθεί πολύ νωρίτερα από μας και να στραφείτε εναντίον της κυβέρνησης και όχι εναντίον μας. Αλλά εσείς συμβιβαστήκατε, χαμηλώσατε το κεφάλι και δεχτήκατε να πληρώνετε για τη δωρεάν Παιδεία των παιδιών σας (...). Εγώ είμαι πρόθυμη να θυσιάσω ένα χρόνο από τη ζωή μου αν αυτό πρόκειται να δώσει την ευκαιρία στους επόμενους να έχουν ένα καλύτερο σχολείο. Εσείς τι είστε πρόθυμοι να δώσετε;», γράφει σε επιστολή - κάλεσμα (που διαβάστηκε στο συλλαλητήριο και απευθύνεται προς τους γονείς που δε στάθηκαν ακόμα στο πλάι των μαθητών) μια μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας.

Κι η πορεία ξεκινά

Ετσι, λοιπόν, καυστικοί, με χιούμορ, με δεκάδες συνθήματα, που πολλά από αυτά τα επινοούσαν εκείνη τη στιγμή, οργισμένοι για τις συκοφαντίες, αλλά και «υπεράνω» για να πέσουν στο επίπεδό τους, μπήκαν πίσω από τα πανό τους και άρχισαν να πορεύονται προς το Σύνταγμα.

Στη συμβολή Σταδίου - Πατησίων, τους περίμενε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Καταγγέλλουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι μαθητές αποδοκιμάζουν τα δυο κόμματα. «Μαριέττα Γιαννάκου τις καταλήψεις άκου! Και ρώτα τον Αρσένη τι σε περιμένει», φωνάζουν. Απ' την ντουντούκα των εκπαιδευτικών ακούγεται: «Τους καταδικάζουμε και σήμερα και συνέχεια. Η εργατική

Page 18: 2006-11-04

τάξη παλεύει μαζί με τη νεολαία για ένα σχολείο των λαϊκών αναγκών, ένα σχολείο που θα γίνει εφιάλτης στην άρχουσα τάξη».

Κι όλοι μαζί τραβούν μπροστά...

Αριστείο στο σχολείο του αγώνα!

Η ομιλία εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας

Αποστομωτική απάντηση σε όσα καταλογίζουν στους μαθητές, προσπαθώντας να χτυπήσουν τον αγώνα τους έδωσε εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, η Σταυρούλα Ρήγα, μιλώντας στη συγκέντρωση των μαθητών στην Ομόνοια και αργότερα στα Προπύλαια:

«Παιδιά, τους έχουμε τρομάξει. Είναι ολοφάνερο πως έχουν πανικοβληθεί.

Στριμώξαμε την κυβέρνηση, το υπουργείο αλλά και τους μεγαλοκαναλάρχες. Αφού μας είπαν θύματα και υποκινούμενους, αφού μας κατηγόρησαν ότι ο αγώνας μας δεν είναι παρά μια παρτίδα τάβλι στις καταλήψεις, αφού μας απείλησαν ότι θα χάσουμε τη χρονιά μας, τώρα από το φόβο και τον πανικό τους, το παρατραβάνε: Φορτώνουν στις πλάτες μας αίσχη, όργια, βία, εγκλήματα, καταστροφές.

Σας επιστρέφουμε και τα αίσχη και τη βία. Τα ρίχνουμε στις δικές σας πλάτες.

Αίσχος είναι τα γκρεμισμένα σχολεία μας με τα ταβάνια που στάζουν. Εικόνα που προκαλεί οργή - όπως λέτε στα αποκλειστικά σας ρεπορτάζ - είναι η εικόνα των γονιών μας που τρέχουν μέσα στο άγχος στη δουλιά από το πρωί μέχρι το βράδυ για να πληρώσουν τα φροντιστήριά μας. Εικόνα φρίκης θα έχει το σχολείο - σούπερ μάρκετ που πάτε να μας φτιάξετε. Τη βία εμείς τη βλέπουμε σε όσους βίαια μας κλέβουν τον ελεύθερο χρόνο μας. Εγκληματίες δεν είμαστε εμείς, αλλά όσοι δεν έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν για να μην πεθαίνουν μαθητές μέσα στα σχολεία, όπως πέρσι ο συμμαθητής μας στου Ζωγράφου. Ντροπή δεν είναι οι καταλήψεις μας, αλλά τα Fame Story σας και τα κουτσομπολίστικα μεσημεριανά σας!

Τι θέλετε να μας πείτε; Οτι ξαφνικά μουρλάθηκαν οι μαθητές και άρχισαν να βιάζουν ο ένας τον άλλον και να διασκεδάζουν φτιάχνοντας μολότοφ;

Ξέρουμε ποιοι τα λένε αυτά και γιατί...

Τα λένε αυτοί που έχουν φουσκωμένες τσέπες, οι μεγαλοκαναλάρχες, οι μεγαλοβιομήχανοι, που είναι χωμένοι στις κομπίνες και στα κυκλώματα. Αυτοί, που είναι και σύμμαχοι της κυβέρνησης, που πάντα τη βοηθάνε για να πετύχει αυτό που θέλει...

Γιατί τα κάνουν όλα αυτά; Τι τους φοβίζει;

Page 19: 2006-11-04

Τους φοβίζει ότι εμείς τώρα μαθαίνουμε άλλα πράγματα στο σχολείο του αγώνα, που δεν έχουν καμιά σχέση με τα δικά τους, τα ξεπερασμένα και τα σάπια. Οτι εμείς μέσα στις καταλήψεις κάνουμε φίλους, χαιρόμαστε την παρέα, ενώ αυτοί θα ήθελαν να κοιτάμε ο ένας τον άλλο με μισό μάτι, να είμαστε «καρφιά», να μη δίνουμε τα SOS στο διπλανό μας. Οτι εμείς μάθαμε να συζητάμε στις γενικές μας συνελεύσεις, να αποφασίζουμε δημοκρατικά, ενώ αυτοί θα ήθελαν να συνηθίζουμε ν' αποφασίζουν άλλοι για μας χωρίς εμάς.

Τους φοβίζει ότι είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε νικητές σ' αυτόν τον αγώνα: Τους φοβίζει ότι είμαστε ήδη νικητές. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές, καθυστερήσαμε τη συζήτηση για την κατάργηση του άρθρου 16. Εδώ και τρεις βδομάδες δεν τόλμησαν να βάλουν μπροστά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!

Μας φοβούνται! Κι όσο είμαστε όλα τα σχολεία ενωμένα με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, μας φοβούνται πιο πολύ!

Δε μας σταματάνε! Συνεχίζουμε με όλους τους τρόπους! Τους προειδοποιούμε! Δεν πρόκειται να καθίσουμε φρόνιμοι! Θα βγούμε στους δρόμους! Θα μιλήσουμε με τους γονείς, με τους εργαζόμενους, θα χτυπήσουμε πόρτες στις γειτονιές για να ενημερώσουμε για τα αιτήματά μας.

Οι δρόμοι σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας έχουν πλημμυρίσει! Και θα πλημμυρίζουν για πολύ καιρό ακόμη! Σ' αυτό το σχολείο, του αγώνα, έχουμε πάρει όλοι αριστείο».

«Ας τρέμουν, να τρέμουν και θα τρέμουν... »

«Αυτοί που μας κλέψαν τα βιβλία απ' το χέρι μάς κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι», αλλά «εμείς κρατάμε την ουσία και ονειρευόμαστε» κι αυτοί «ας τρέμουν, να τρέμουν και θα τρέμουν μπροστά στους δίκαιους αγώνες μας».

Στίχοι του Μπ. Μπρεχτ γραμμένοι στις μπλούζες του Συντονιστικού, ένα σύνθημα στο πανό με το οποίο στόλισαν οι μαθητές την Πανεπιστημίου και λίγα λόγια απ' την ομιλία ενός πιτσιρικά μπροστά απ' το ΕΣΡ.

Ολα τα είχε το χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Απάντηση στην πολιτική που εξοντώνει μαθητές, φοιτητές, δασκάλους και καθηγητές, που εμπορεύεται την Παιδεία. Απάντηση στους τηλεκανίβαλους και τα αφεντικά τους που με μεθόδους κτηνωδίας προσπαθούν να αμαυρώσουν ό,τι πιο ελπιδοφόρο υπάρχει σήμερα στην κοινωνία. Η φωνή τους ακούστηκε σ' όλη τη χώρα: Συνεχίζουμε, έχουμε δρόμο, δε θα μας σταματήσουν, έχουμε τη ζωή στα χέρια μας, είμαστε νικητές.

***

Page 20: 2006-11-04

Γονείς, εκπαιδευτικοί κι εργαζόμενοι ανεμίζουν τις σημαίες του ΠΑΜΕ από νωρίς στα Χαυτεία και καλωσορίζουν τα παιδιά τους, τα καμαρώνουν, τα σέβονται. Πάνω, στα Προπύλαια, οι φοιτητές κι οι σπουδαστές απλώνουν τα πανό τους, «στολίζουν» την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας με τις δίκαιες απαιτήσεις τους: Δε θα περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 16, ο νόμος - πλαίσιο, η ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης... Ολο το κέντρο της Αθήνας μια διαδήλωση, καθώς μπαίνουν στην «αλυσίδα» της διαδήλωσης η μία μετά την άλλη οι προσυγκεντρώσεις. Που όταν ξεδιπλώνεται στο σύνολό της παίρνουν τη θέση τους και τα μπλοκ των συλλόγων των εκπαιδευτικών. Το ένα μετά το άλλο με παλμό διαδηλώνει και δηλώνει ότι ο αγώνας άλλαξε μορφή, αλλά δεν «έκλεισε».

***

Ελπίδα! Τα νιάτα στους δρόμους έδωσαν την πιο όμορφη εικόνα. Εξέφρασαν με κάθε τρόπο πως θα παλέψουν για το μέλλον τους. Με τα δικά τους τραγούδια και ποιήματα, με ευρηματικότητα, με χιούμορ. Ολα μακριά απ' τη χωματερή της «σύγχρονης» «πραγματικότητας» που θέλουν να τους επιβάλουν. Κατά των εταιρειών και της πολιτικής που θέλουν να μετατρέψουν τη ζωή τους σε εμπόρευμα. Κρατώντας γερά τα όνειρά τους σ' έναν κόσμο που τους ανήκει και θέλουν να τον αλλάξουν, και θα τον αλλάξουν. Με τα μάτια τους να λάμπουν επέστρεψαν ως απαράδεκτα τα αίσχη και τη βία αυτών που θέλουν να εγκληματούν στη σκέψη τους.

***

Αυτός ο αγώνας δεν έχει τελειωμό, το δήλωσαν, και θα το κάνουν πράξη. Οι μαθητές έδωσαν μάθημα ζωής σε όλους μας. Τελικά, χτες, δεν ήταν απλά μια μέρα συλλαλητηρίου. Ηταν μέρα σύγκρουσης του παλιού με το καινούριο, της σήψης και της παρακμής με μια φωτεινή προοπτική για το μέλλον. Δεν είναι υπερβολικά όλα αυτά αν συλλογιστεί κανείς τη λάσπη που έχουν δεχτεί τα «πιτσιρίκια» απ' όλους τους υπηρέτες της αστικής τάξης. Λάσπη απ' τις κυβερνήσεις, απ' τα σαρκοφάγα ΜΜΕ, απ' τους προβοκάτορες που εισβάλλουν στα σχολεία τους, από κάθε μηχανισμό του αστικού κράτους. Τέτοια επίθεση και δε λύγισαν. Χτες ήταν σίγουρα μια μέρα νίκης...

«Θέλουμε πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία»

Δυναμική ήταν και η παρουσία των φοιτητών και των σπουδαστών στο χτεσινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Με συνθήματα όπως «ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρείες από τις σχολές», «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και «θέλουμε πτυχία, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», έδωσαν το στίγμα ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, μαζί με τους μαθητές και τον εκπαιδευτικό κόσμο.

Μαζί τους ήταν και εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι με πανό και συνθήματα, έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι ο αγώνας τους δεν έχει καμφθεί. Με συνθήματα ενάντια στην υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, αλλά και με ζωντάνια

Page 21: 2006-11-04

και μαχητικότητα, με μουσικά όργανα και με τα πανό των συλλόγων τους, έδωσαν ξεχωριστό τόνο με τη σημαντική παρουσία τους στο συλλαλητήριο.

Νωρίτερα, στα Προπύλαια, η Βάνα Τζιατζή, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), σημείωσε στο χαιρετισμό της: «Γιατί είμαστε σήμερα εδώ; Καταλαβαίνουμε πως ο αγώνας για την Παιδεία, είναι ταυτόχρονα αγώνας για σταθερή εργασία, για ανθρώπινα ωράρια και ελεύθερο χρόνο, για το δικαίωμα στην οικογένεια και στην ανθρώπινη ευτυχία, στον πολιτισμό και στην υγεία, για μια ζωή με νόημα, σε μια κοινωνία ανθρώπινη». Και πρόσθεσε: «Αξιολογούμε πόσο πολύτιμο είναι για τα παιδιά μας το μάθημα του αγώνα, το σπουδαιότερο ίσως μάθημα της ζωής τους».

Στα Προπύλαια χαιρέτισαν επίσης τους συγκεντρωμένους η Στ. Ρήγα εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, ο Γρ. Καλομοίρης γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, ο Πολ. Μπαμπούρας γενικός γραμματέας της ΔΟΕ, ο Λαζ. Απέκης πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ και ο Θ. Ακρίτας αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Σελίδα 8

Μετά τα τσοντο-βίντεο επιστράτευσαν ... κουκούλες

Μέρες τώρα τα, στρατευμένα στην υπόθεση λασπολόγησης του εκπαιδευτικού κινήματος, ΜΜΕ προσπαθούν να συκοφαντήσουν την ανάπτυξη των μαζικών αγώνων, εκπαιδευτικών, φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών. Πολιορκητικός κριός οι ...ροζ ιστορίες, τα τσοντο-βίντεο που καταγράφονται - λένε - σε κινητά και διακινούνται προς οφθαλμικήν τέρψιν των εφήβων, αλλά και η προβολή περιορισμένων περιστατικών από τη δράση «αγανακτισμένων» γονιών που συμπλέκονται με καταληψίες μαθητές για να ανοίξουν τα σχολεία.

Φαίνεται ότι επειδή αυτά δεν έφταναν χτες «κινητοποιήθηκαν» και οι κουκουλοφόροι. Με πέτρες, εμπρηστικές βόμβες και άλλα υλικά, κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία της μάσκας και της κουκούλας, κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες να προβοκάρουν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Με τη «συνοδεία» των ΜΑΤ κατέλαβαν το Πολυτεχνείο και στήθηκε, για άλλη μια φορά, το γνωστό ριάλιτι σόου για τα βραδινά δελτία ειδήσεων. Ασφαλίτες, κουκουλοφόροι, ΜΑΤατζήδες και άλλοι πρωταγωνιστούν στα δελτία ειδήσεων για να εξαφανιστούν οι εικόνες από τη μαζική διαδήλωση, τα συνθήματά της, τον ενθουσιασμό της. Ομως, οι δρόμοι θα γεμίζουν, όπως γεμίζουν εδώ και βδομάδες και «όλα θα 'ναι συνειδητά».

Μαχητικά συλλαλητήρια παντού

Μαχητικές κινητοποιήσεις έκαναν χτες εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, συνεχίζοντας τον αγώνα με κυρίαρχο αίτημα δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους στη Θεσσαλονίκη

Page 22: 2006-11-04

και την Αλεξανδρούπολη, ενώ μαχητικές μαθητικές - φοιτητικές κινητοποιήσεις έγιναν σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Φλώρινα.

Στη Θεσσαλονίκη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Τοπογράφων, Γεωλογικού συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια έκαναν δυναμικό συλλαλητήριο έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και απαίτησαν δημόσια δωρεάν Παιδεία. Μαθητές από δεκάδες σχολεία της πόλης έριχναν βροχή τα συνθήματα και τραγουδούσαν «Τσουνάμι, τσουνάμι, τσουνάμι/ θα έρθει σήμερα το βράδυ στο λιμάνι/ και βάλτε το καλά μες στο μυαλό σας/ θα αλλάξουμε το νομοσχέδιό σας». Δυναμικά και μαζικά ήταν τα συλλαλητήρια και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Στην Αλεξανδρούπολη εκπαιδευτικοί από το ΠΑΜΕ, μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το Δημαρχείο της πόλης κι αμέσως μετά έκαναν μαχητικό συλλαλητήριο σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Δυναμικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και μαχητικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους διεκδικώντας αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Στα Γιάννενα, οι φοιτητές με αιχμή τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων από οκτώ φοιτητικούς συλλόγους (Φυσικό, Χημικό, Πληροφορικής, ΦΠΨ, ΒΕΤ, Επιστήμης Υλικών, Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών, Οικονομικού) ενάντια στο νέο νόμο πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, έδωσαν δυναμικό «παρών» στην Ακαδημία μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους. Από κει έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και πρόβαλαν με συνθήματα την ανάγκη το ζήτημα της Παιδείας να αποτελέσει παλλαϊκή υπόθεση. Υπόθεση συνεχούς και επίμονης πάλης και αγώνων ενάντια στην πολιτική και τους εκπροσώπους της που την υποβαθμίζουν και προωθούν την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή της.

Στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από μαθητές και εκπροσώπους της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Δημοκρατίας. Ενώ στην Ηγουμενίτσα μαθητές του 1ου Λυκείου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων συγκεντρώθηκαν στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Δημαρχείο της πόλης, όπου και υπέβαλαν τα αιτήματά τους. Το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε από κοινού σύσκεψη με τους Συλλόγους Δασκάλων και Καθηγητών, Γονέων και Κηδεμόνων και με εκπροσώπους μαθητών.

Τέλος, μαχητικές κινητοποιήσεις κόντρα στην επιχείρηση συκοφάντησης των αγώνων τους έγιναν στην Πρέβεζα και στην Ναύπακτο με δυναμική παρουσία μαθητών κατά κύριο λόγο, αλλά και τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και εργαζομένων.

Στη Θεσσαλία

Στο Βόλο, εκατοντάδες μαθητές, από πολλά σχολεία της πόλης, μαζί με καθηγητές, αλλά και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πήραν μέρος στο συλλαλητήριο

Page 23: 2006-11-04

που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, κρατώντας πανό και πικέτες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και της κυβέρνησης και υπέρ μιας αναβαθμισμένης δημόσιας, δωρεάν, Παιδείας.

Στην Καρδίτσα, η μαχητική συγκέντρωση, με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και φοιτητών της Κτηνιατρικής Σχολής, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης κι ακολούθησε πορεία στους δρόμους, που έφτασε στη Νομαρχία, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του αγώνα για την Παιδεία.

Στην Κρήτη

Συλλαλητήρια ενάντια στην υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση της Παιδείας, πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι και στην Κρήτη σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.

Η συγκέντρωση στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών και φοιτητών έγινε στις 11 το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας.

Στη συγκέντρωση, αλλά και στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ακούγονταν συνεχώς συνθήματα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα της συνέχισης των αγώνων.

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε επίσης και στα Χανιά, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και στο Ρέθυμνο στην πλατεία Δημαρχείου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Οι αγώνες συνεχίζονται με συγκεκριμένο περιεχόμενο

Οι αγώνες των φοιτητών και των πανεπιστημιακών που αναπτύχθηκαν λίγο πριν από το καλοκαίρι, και των δασκάλων - καθηγητών, των μαθητών και φοιτητών από το Σεπτέμβρη επιβεβαιώνουν ότι η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο της Παιδείας συναντά σοβαρές δυσκολίες.

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 και ο νέος νόμος - πλαίσιο, η αξιολόγηση των σχολών, των σχολείων και των εκπαιδευτικών με τα κριτήρια της καπιταλιστικής αγοράς και η συνακόλουθη κατηγοριοποίησή τους, η ιδιωτική - οικονομική λειτουργία όλης της εκπαίδευσης, η εξώθηση για εξεύρεση «πρόσθετων πόρων» από τις σχολές και τα σχολεία με προσφυγή σε χορηγούς - επιχειρήσεις και ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, η «αποκέντρωση» και η διάσπαση του ενιαίου προγράμματος σπουδών, αμφισβητούνται αντικειμενικά από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας πια.

Page 24: 2006-11-04

Οι χιλιάδες των εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών έχοντας ήδη την εμπειρία των οξυμένων προβλημάτων του εκπαιδευτικού συστήματος μπήκαν σε κίνηση, για να δηλώσουν την παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό, να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση της Παιδείας, γι' αυτά που βιώνουν καθημερινά, για τη λιτότητα, την ανεργία και ανασφάλεια που θερίζουν τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς και όλο το λαό.

Συνάμα όλοι αυτοί άρχισαν να συναισθάνονται τι σημαίνουν για την εκπαίδευση και το μέλλον τους οι λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις»: Μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της μόρφωσης, ενίσχυση των ταξικών ανισοτήτων στην εκπαίδευση, ιδεολογική - πολιτική καθυπόταξη των εκπαιδευτικών και έλεγχο της σκέψης και της συνείδησης μαθητών και φοιτητών.

Το γεγονός ότι το επίπεδο πολιτικοποίησης του κινήματος δεν αντιστοιχεί ακόμη στο μέγεθος της επίθεσης οφείλεται στη γενικότερη ιδεολογική και πολιτική κυριαρχία της άρχουσας τάξης, την οποία στηρίζουν οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που πλειοψηφούν στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ) και στην οποία δεν εναντιώνονται οι δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης «εκπαιδευτικής αριστεράς» (ΣΥΝ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ).

Οι δυνάμεις αυτές όχι μόνο αποφεύγουν να συγκρουστούν με την πολιτική των αναδιαρθρώσεων, όχι μόνο συγκαλύπτουν τις συνέπειές τους, αλλά κάνουν τα πάντα για να εκτονώσουν τους αγώνες σε ανώδυνα για την κυρίαρχη πολιτική πλαίσια.

Στις εισηγήσεις των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ασκείται κριτική στην κυβέρνηση, αλλά αποσιωπάται το γεγονός ότι η ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο με τη σειρά του στηρίζει την πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ.

Ούτε λόγος φυσικά δε γίνεται για τη στρατηγική της Λισαβόνας, της ΕΕ, για τις αποφάσεις της Μπολόνια και τις επιδιώξεις του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Οι δυνάμεις του ΣΥΝ και οι Παρεμβάσεις -Συσπειρώσεις, που μόνο αυτόνομες δεν είναι, με τη γνωστή τακτική τους να συντάσσονται κάθε φορά με τον «αντιπολιτευτικό» πόλο του δικομματισμού αποδυναμώνουν πολιτικά το κίνημα, βοηθώντας έτσι τη διαιώνιση της κυρίαρχης πολιτικής.

Από κοινού ανάγουν τους κλαδικούς αγώνες στο όλον και το άπαν εμποδίζοντας να πάρουν πανεργατικά - μετωπικά χαρακτηριστικά ρήξης. Το παράδειγμα της μαζικής - μετωπικής αντιπαράθεσης στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Γιαννίτση δείχνει ότι μόνο τέτοιου είδους αγώνες μπορούν να καθυστερήσουν δυσμενείς εξελίξεις, να αποσπάσουν κατακτήσεις, να ανατρέψουν. Εξάλλου, τα πανεκπαιδευτικά, πανεργατικά στοιχεία των πρόσφατων κινητοποιήσεων για την παιδεία ήταν κατ' εξοχήν αποτέλεσμα της αντίληψης και της παρέμβασης του ΠΑΜΕ.

Εκείνο που πρέπει να υπογραμμιστεί ιδιαίτερα είναι ότι οι δικομματικοί εταίροι απάντησαν στον αγώνα των εκπαιδευτικών με την ίδια λογική ότι η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία εξαρτάται από το βαθμό αποδοχής των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» από τους εκπαιδευτικούς, προσπαθώντας να τους εξαγοράσουν διά βίου. Επιδιώκουν, δηλαδή, να επαναληφθεί το εγχείρημα του ΟΤΕ, όπου ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ξεπούλησαν τη μονιμότητα των νέων υπαλλήλων αλλά και δικαιώματα

Page 25: 2006-11-04

των υπηρετούντων με ψευδο-παροχές. Σε αυτήν την αντίληψη συναλλαγής που καλλιεργείται από τα ΜΜΕ και για το χώρο της εκπαίδευσης κλείνουν πονηρά το μάτι και οι ηγεσίες των ΔΟΕ - ΟΛΜΕ και γι' αυτό το λόγο σιωπούν. Το ΠΑΜΕ είναι το μόνο που εναντιώνεται με συνέπεια σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις.

Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωση. Η διέξοδος στην κρίση της Παιδείας δε βρίσκεται στην παράδοσή της στους νόμους της αγοράς και στις δυνάμεις του κεφαλαίου, αλλά στην πάλη για ένα άλλο σχολείο και πανεπιστήμιο σε μιαν άλλη κοινωνία.

Η διέξοδος βρίσκεται στην ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και στην προώθηση των αιτημάτων και στόχων του ΠΑΜΕ για την εκπαίδευση. Γι' αυτό αποτελεί αναγκαιότητα η διεύρυνση των δυνάμεών του για να συνεχιστούν συντονισμένα και δυναμικά οι αγώνες μας. Αμεσα δίνουμε έμφαση στην ενημέρωση και συμπόρευση των εργαζομένων μέσα από την κοινή δράση εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών για να γίνει η Παιδεία υπόθεση της εργατικής τάξης και ολόκληρου του λαού, που είναι το βασικό προαπαιτούμενο για την αναγέννησή της. Ο αγώνας για ενιαία λαϊκή Παιδεία συνεχίζεται.

Κώστας ΘΕΟΔΩΡΟΥΕκπαιδευτικός

Τσουβαλιάζουν καταλήψεις και πορνοπαράθυρα

Η εκστρατεία των καναλαρχών έπιασε τόπο! Η «τυφλή» δικαιοσύνη κινητοποιήθηκε! Ετσι χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Γιώργος Κολιοκώστας, έδωσε παραγγελία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτη Πούλιο, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες των «παράνομων» δραστηριοτήτων στα υπό κατάληψη σχολεία! Με την παραγγελία, έτσι όπως τουλάχιστον, διακινήθηκε το περιεχόμενό της στο δικαστικό ρεπορτάζ, τσουβαλιάζονται οι καταλήψεις και ο αρμόδιος προϊστάμενος της Εισαγγελίας καλείται να ψάξει να βρει ενόχους και για την κατασκευή μολότοφ που έδειξε ένας τηλεοπτικός σταθμός, και για πορνοταινίες που πρόβαλαν τα κανάλια, αλλά και για «καταστροφές» σε υπό κατάληψη σχολεία. Αυτή η τελευταία αναφορά είναι που χωρά «πολύ νερό» καθώς με ανάλογες κατηγορίες έχουν στηθεί στο παρελθόν τα περιβόητα «μαθητοδικεία»...

Επιμένει ότι η τσόντα είναι «κοινωνική παρέμβαση»

Κι όμως! Επέμενε χτες ότι η τσόντα που πρόβαλε την περασμένη Τετάρτη ο ΑΝΤ1, και την επιμελήθηκε ο ίδιος, αποτελεί υπόδειγμα και μάθημα κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Ο Ευαγγελάτος ωρυόταν χτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του

Page 26: 2006-11-04

καναλιού που δουλεύει σήμερα ότι η κοινωνία πρέπει να ξέρει. Να ξέρει, δηλαδή, ότι για να προβάλλεις πορνό μέσω των συχνοτήτων που - υποτίθεται - είναι περιουσία του ελληνικού λαού, αρκεί να είναι περασμένες 12 και να αλλοιώσεις λίγο την εικόνα. Οτι όσο περισσότερη σχολική «τσόντα» προβάλλει το κανάλι του, τόσο περισσότερο θα μάθει η κοινωνία αυτήν την «πληγή της» και θα γιατρευτεί.

Το κανάλι που πρόβαλλε το «Big Brother» και επιχείρησε να φτιάξει τέτοιες παιδικές ψυχές, γιατί να έχει πρόβλημα να προβάλλει κάποια δημιουργήματά του; Γιατί σ' αυτήν την τηλεοπτική παρουσίαση να μην βρεθούν υπουργοί, πολιτικοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να επικροτήσουν την προβολή τσόντας; Αλλωστε, και οι ίδιοι συμβάλλουν στην τερατογένεση, προϊόν των διάφορων «Big Brother». Ολόκληρους νόμους έχουν φτιάξει για να μπορούν να προβάλλονται αυτά.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Κοινή πρωτοβουλία φορέων για την Παιδεία

Δέκα μαζικοί φορείς της Καλλιθέας προχώρησαν σε σύσκεψη για την Παιδεία και κατέληξαν σε ένα κοινό ψήφισμα το οποίο εκφράζει συμπαράσταση στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, επισημαίνοντας: «Ο αγώνας τους είναι αγώνας όλων μας, όλης της εργατικής τάξης». Οι φορείς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε:

Μαζική εξόρμηση ενημέρωσης στο λαό της Καλλιθέας την Τρίτη 7/11 (θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από την πλατεία Κύπρου)

Μαζική συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου Εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα του Πολυτεχνείου και τους λαϊκούς

αγώνες σήμερα, που θα γίνει την Κυριακή 26/11, στο Δημαρχείο Καλλιθέας στις 5 μ.μ.

Στο ψήφισμά τους οι φορείς επισημαίνουν τις ευθύνες της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ για την αντιεκπαιδευτική, αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείται, στηλιτεύουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την Παιδεία και απαιτούν:

Δημόσια και δωρεάν Παιδεία με παράλληλη κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση

ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και απόσυρση του νόμου- πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ

Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού

Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών και κατάργηση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.

Οι φορείς της Καλλιθέας που συνυπογράφουν το ψήφισμα είναι: Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων, Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Παράρτημα Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού -

Page 27: 2006-11-04

Δέρματος, Παράρτημα Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Σύλλογος Γυναικών, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Επιτροπή Ειρήνης, Παράρτημα ΠΕΑΕΑ, «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα».

Σελίδα 10

«Δημοσιογραφικό σφυράκι» η πορνοεκπομπή!

Εξαγνισμός της χυδαιότητας του Ευαγγελάτου απ' τον υφυπουργό Υγείας Γιώργο Κωνσταντόπουλο

Της απόφασής του να παραμείνει στη χυδαία πορνο-εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον «Αντέννα» υπεραμύνθηκε χτες ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ήταν κοινή η απόφαση με τους παραβρισκόμενους Γιάννο Παπαντωνίου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, και Αργύρη Ντινόπουλο, υποψήφιο υπερνομάρχη.

Απαντώντας χτες σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τη συμμετοχή του στην εκπομπή ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος είπε ότι δεν ήξερε το περιεχόμενο της εκπομπής, ομολογώντας ότι πολλές φορές ορισμένοι πολιτικοί - στο όνομα του να έχουν ένα βήμα - πηγαίνουν «σαν τα πρόβατα» σε διάφορες εκπομπές. Κι όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έφυγε διαμαρτυρόμενος για το περιεχόμενο ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος είπε ότι το συζήτησε με τους προαναφερόμενους πολιτικούς και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν έφευγαν η εκπομπή θα ασχολούνταν με τη δική τους φυγή, η οποία φυγή - κατά την έκφραση του υφυπουργού - δεν είναι λύση.

Μετά την αιτιολογία της παραμονής του ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος αιτιολόγησε και την ίδια την εκπομπή χαρακτηρίζοντάς την «γροθιά στο στομάχι που δημιούργησε αντανακλαστικά». «Πολλές φορές, πρόσθεσε, τέτοιες εκπομπές - και δε θα κάνω το συνήγορο κανενός - είναι το "νευρολογικό σφυράκι" που χτυπάνε - και στην προκειμένη περίπτωση το δημοσιογραφικό σφυράκι που χρειάζεται να χτυπήσει - για να ξυπνήσουν τα αντανακλαστικά μας. Διαφωνώ με τη μεθοδολογία. Ηταν ίσως λίγο σκληρό και σκέφτηκα να φύγω. Αλλά το συζητήσαμε και αποφασίσαμε να μείνουμε».

«Επιτέλους, θέλετε λογοκρισία», αναφώνησε κάποια στιγμή ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος και χωρίς ίχνος ντροπής υποστήριξε ότι έμεινε εκεί για να δώσει τη μάχη!

Στήνουν «καρτέρι» στα σχολεία!

Το αίσχος τους δεν έχει όρια. Στήνουν «καρτέρι» έξω από τα σχολεία για να βρουν «ντοκουμέντα» για να συνεχίσουν να βιάζουν την αξιοπρέπεια των παιδιών μας.

Page 28: 2006-11-04

Αρχίζουν τις ερωτήσεις, κι αν δεν τα καταφέρουν στο «ψήσιμο», προσφέρουν και χρήματα στους μαθητές (η τιμή φτάνει και τα 50 ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες). Προσπαθούν με διάφορους τρόπους να σπιλώσουν τον αγώνα των μαθητών και γι' αυτό το σκοπό κάθε μέσο. Και όλα με τον μανδύα της ενημέρωσης! Διαβάστε και «θαυμάστε» την ξεφτίλα τους:

Πέρα από τις καταγγελίες που φτάνουν από διάφορα σχολεία για «ήπια» προσέγγιση μαθητών προκειμένου να δώσουν στα κανάλια βίντεο τύπου «Ευαγγελάτου», ήδη υπάρχει και συγκεκριμένη καταγγελία σε ανακοίνωση των μαθητών του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Αμαρουσίου, η οποία έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Συντονιστικού. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει: «Την Πέμπτη 2/11/2006 ήρθε στο σχολείο μας μια δημοσιογράφος του ALTER (κ. Μαριάννα, η οποία απέφευγε να πει το επίθετό της) ζητώντας από τους μαθητές του Λυκείου βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο για να το παρουσιάσει σε εκπομπή. Η εν λόγω δημοσιογράφος προφανώς παίζει το ρόλο συνολικότερα των ΜΜΕ τα οποία τις τελευταίες μέρες προσπαθούν με κάθε τρόπο να συκοφαντήσουν τον αγώνα μας προβάλλοντας μεμονωμένα περιστατικά. Αντί να παίξουν το ρόλο που πρέπει, δηλ. να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία για τα δίκαια αιτήματά μας, παίζουν το ρόλο της κυβέρνησης που στόχο έχει να σταματήσει ο αγώνας μας. ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!».

Οπως καταγγέλθηκε στο «Ρ» η συγκεκριμένη «δημοσιογράφος» εμφανίστηκε στο σχολείο και ρώτησε αν υπάρχει κατάληψη. Μετά οι ερωτήσεις έγιναν πιο συγκεκριμένες: Εχετε ακούσει για το περιστατικό στην Εύβοια; Ηταν φυσιολογικό αυτό που έγινε στην Εύβοια; Εσείς έχετε κάνει σεξ από τα 16 σας; Μετά από αυτή τη μίνι - ανάκριση φτάνουμε και στο... ψητό: Εχετε βίντεο να μου δώσετε, βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο; Μάλιστα η εν λόγω «κυρία» ζήτησε και τηλέφωνα μαθητών ώστε να γίνει και τηλεφωνική συνεννόηση για να έχει τα βίντεο σε ένα CDάκι! Προφανώς η «συνάδελφος» δεν είναι η μόνη που κάνει τέτοια «ρεπορτάζ». Κι άλλα τέτοια υποκείμενα, με την εντολή των αφεντικών τους, ψάχνουν αντίστοιχο «υλικό». Κόκκινο πανί έχει γίνει ο αγώνας των μαθητών και χρησιμοποιούν ακόμα και κτηνώδεις επιθέσεις για να τον υποσκάψουν. Ας μαζευτούν, όμως, και αυτοί και κυρίως τα αφεντικά τους.

Δε θα γίνουμε ηθικολόγοι δεσμοφύλακες

Μιλά στον «Ρ» ο Κώστας Σμπόνιας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

Την «ενορχηστρωμένη, βρώμικη επίθεση κυβέρνησης, ΜΜΕ και δήθεν "αγανακτισμένων" γονιών με στόχο την υπονόμευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και των δημοκρατικών διαδικασιών του μαθητικού κινήματος», καταγγέλλει ο Κώστας Σμπόνιας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Page 29: 2006-11-04

Μιλώντας στον «Ρ» με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ο Κ. Σμπόνιας σημειώνει: «Πρόκειται για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης με ανάδειξη ζητημάτων σκανδαλοθηρικού χαρακτήρα, τα οποία δεν έχουν επ' ουδενί την έκταση και τη φυσιογνωμία που τους αποδίδεται και σε τελευταία ανάλυση αποτελούν αντανάκλαση της κοινωνικής παθογένειας.

Ολα δείχνουν ότι πρόκειται για συντονισμένη επιχείρηση οργάνωσης και υπόθαλψης τέτοιων περιστατικών με σκοπό να σπιλώσουν και να κατασυκοφαντήσουν μαθητές, εκπαιδευτικούς, ακόμη και γονείς. Η κυβέρνηση έχει πολιτικές ευθύνες γιατί με τη στάση της δημιουργεί έναν εσμό "αγανακτισμένων" γονιών, τραμπούκων, κίτρινου Τύπου, που κατασυκοφαντούν το κίνημα με σκοπό στη συνέχεια να πάρουν μέτρα καταστολής και αστυνόμευσης στα σχολεία (κάμερες, σεκιούριτι, κλπ.) και γενικότερα να διευρύνουν το αντιδημοκρατικό και αυταρχικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εκπαίδευση σε βάρος μαθητών και εκπαιδευτικών (αντιδραστικοί εσωτερικοί κανονισμοί, αξιολόγηση, κλπ.), όπως έγινε και σε άλλες χώρες της ΕΕ, για παράδειγμα, στη Γαλλία. Η επιχείρηση αυτή αναιρεί τον παιδαγωγικό μας ρόλο και επιδιώκει να μας μετατρέψει σε ηθικολόγους δεσμοφύλακες των μαθητών. Τελικά είναι αίσχος και ντροπή να αναπαράγονται και να πολλαπλασιάζονται από τους τηλε-μαστροπούς αυτά τα νοσηρά φαινόμενα με στόχο να διαβρώσουν τις νεανικές ψυχές και να καλλιεργήσουν τα πιο αντιδραστικά σύνδρομα. Το φαινόμενο πρέπει να καταδικαστεί από όλους».

Ο «λάκκος... » των καναλιών

Αν αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στα δελτία ειδήσεων δεν είναι ο πάτος του πηγαδιού, τότε μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τηλεοπτική βία και ασυδοσία; Τι χειρότερο μπορεί να γίνει σε βάρος δεκαεξάχρονων από τη δημόσια διαπόμπευση που συντελέστηκε με δεκάδες «γαργαλιστικές» λεπτομέρειες, προκειμένου όχι βέβαια να ρίξουν φως στην υπόθεση, αλλά να χτυπήσουν κόκκινο τα μηχανάκια μέτρησης της τηλεθέασης;

Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κάθε τηλεδικαστή, όχι μόνο πριν αποφανθεί αυτή η, έστω στραβή και κουτσή, Δικαιοσύνη, αλλά ούτε πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η προανάκριση, να βιάζει για δεύτερη φορά, να δικάζει και να καταδικάζει ανήλικα παιδιά, που, ανεξάρτητα από το τι ακριβώς έγινε, όλα σήμερα είναι θύματα της τηλεενημέρωσης;

Μερικοί μάλιστα ισχυρίστηκαν, μέσα από τα τηλεπαράθυρα όπου εμφανίστηκαν, ότι είναι και γονείς προκειμένου να δικαιολογήσουν την υπέρμετρη ανησυχία τους για ό,τι συνέβη ανάμεσα σε κάποια δεκαεξάχρονα παιδιά. Αν ήταν δηλαδή το δικό τους παιδί στη θέση αυτών των παιδιών (είτε της μαθήτριας είτε των αγοριών) θα τα διαπόμπευαν στα κανάλια και θα έβγαζαν στον «αέρα» γαργαλιστικές λεπτομέρειες;

Προκειμένου να δικαιολογήσουν τον τηλεκανιβαλισμό τους, έφτασαν στο σημείο να πουν σε κάποιο σημείο πως ...από 1η Γενάρη η Βουλγαρία γίνεται μέλος της ΕΕ και άρα την έχουμε ανάγκη. Ελεος πια! Δεν μπορεί κανείς μπροστά σε τέτοιες

Page 30: 2006-11-04

καταστάσεις να επικαλείται και να συνυπολογίζει το ...πολιτικό κόστος της χώρας από μια τέτοια υπόθεση. Δηλαδή, αν ήταν από μια άλλη χώρα, θα ήταν μικρότερης σημασίας η κακοποίηση που ερευνάται πως υπέστη η μαθήτρια ή όλα έχουμε μάθει να τα βλέπουμε από το τι χάνουμε και τι κερδίζουμε κάθε φορά; Και υπάρχει μεγαλύτερο κόστος από το να αμαυρώνεις αυτόκλητα την ψυχή δεκαεξάχρονων παιδιών;

Δε λέμε σε καμιά περίπτωση ότι αυτή η υπόθεση έπρεπε να κουκουλωθεί ή ότι δεν πρέπει να τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται. Επρεπε όμως να αντιμετωπιστεί με την απαιτούμενη ευαισθησία, πλήρη ανωνυμία και προσοχή αφού πρόκειται για ανήλικα παιδιά και όχι να αναδειχτεί αυτό το περιστατικό σε πρώτο θέμα των δελτίων ειδήσεων ρίχνοντάς τα μέσα στη δίνη της δήθεν ενημέρωσης και με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στο μέλλον για όλα τα παιδιά που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Οτι η Παιδεία σήμερα προσφέρει στα παιδιά γνώσεις μόνο για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας το γνωρίζουμε. Οτι στην εποχή μας τα ιδανικά και οι διεκδικήσεις δυστυχώς έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από το προσωπικό βόλεμα και όφελος, πάλι το γνωρίζουμε και φτάνει απλά να ανοίξουμε τις τηλεοράσεις μας για να δούμε ποια πρότυπα μας προτρέπουν να ακολουθήσουμε. Οτι ενδεχομένως μέσα και από αυτό το περιστατικό να επιχειρήθηκε η τρομοκράτηση των γονιών προκειμένου να εμποδίσουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε καταλήψεις, και αυτό, προσωπικά, κάποια στιγμή πέρασε από το μυαλό μου.

Αλλά να κινδυνεύει πλέον ο καθένας, και πολύ περισσότερο ανήλικα παιδιά, να γίνει τροφή στο «λάκκο με τα λιοντάρια» των καναλιών, ε, αυτό κανείς δεν μπορεί να το ανεχτεί.

Ρούλα ΜΠΑΝΑΚΟΥ

Σελίδα 11

Ελεύθερη Ελληνίδα που είχε απαχθεί στο Ιράκ

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκου, «την περασμένη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, έξω από κεντρικό ξενοδοχείο της Βαγδάτης, απήχθη από αγνώστους η Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ "Γιατροί της Καρδιάς", κα Ελένη Σωτηρίου».

Οπως αναφέρει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, χτες το βράδυ «η περιπέτειά της είχε αίσια έκβαση. Η κα Σωτηρίου βρίσκεται σώα και υγιής στο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βαγδάτη. Το Υπουργείο Εξωτερικών, τις 5 αυτές μέρες, προέβη σε όλες τις ενδεικνυόμενες ενέργειες, που απαιτούσε η ιδιαίτερη σοβαρότητα και ευαισθησία της κατάστασης. Στο επιτυχές αυτό αποτέλεσμα συνέβαλε και η υπεύθυνη στάση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Page 31: 2006-11-04

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Ερωτηματικά για την οικονομική διαχείριση

Ανοιχτές αιχμές για κακοδιαχείριση δημόσιου χρήματος ύψους 30,3 εκατ. ευρώ, αφήνει η κυβέρνηση με τροπολογία - των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης - που αφορά το «Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας», που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, βάσει των ελέγχων που έγιναν για τη διαχείριση δημοσίων κονδυλίων από το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, «η διαχείριση των πόρων του ιδρύματος από το διοικητικό του όργανο, διαχείριση κατά κυριολεξία δημοσίου χρήματος, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν άμεμπτη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται και μπορεί να καταλάβει ο καθένας. Χαρακτηριστικά, παρατίθενται οι καταγγελίες που προκύπτουν από σχετικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς και διαπιστώσεις εκθέσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Με την τροπολογία προτείνεται στο εξής το ίδρυμα να λειτουργεί με βάση το νόμο που διέπει τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής και προσδιορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα τοποθετούνται τα μέλη του ΔΣ. Συγκεκριμένα, προτείνεται: Το ΔΣ συγκροτείται από: πέντε μέλη που επιλέγονται μεταξύ διπλάσιου αριθμού προσώπων που προτείνονται από το σωματείο «Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης», εφόσον έχει τουλάχιστον 300 μέλη και συνεισφέρει στον ετήσιο προϋπολογισμό του Ιδρύματος κατά το ένα δέκατο των δαπανών του, τέσσερα μέλη που προέρχονται από τον επιστημονικό χώρο και προτείνονται από το γ.γ. Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, ένα μέλος που διορίζεται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και έναν εκπρόσωπο του Δήμου Θέρμης. Την εποπτεία και τον έλεγχο του συγκεκριμένου ΝΠΙΔ ασκούν ο υπουργός Οικονομίας και ο υπουργός Ανάπτυξης μέσω του γ.γ. Ερευνας και Τεχνολογίας.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

ΣΥΝεργός στην «αιχμαλωσία της ΤΑ απ' το δικομματισμό»

Σήμερα και αύριο η ΚΠΕ του ΣΥΝ για τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών

Στην καθ' όλα βολική εκτίμηση για την καιροσκοπική τακτική που ακολούθησε στις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, ότι αυτές είχαν παράλληλα με τον αυτοδιοικητικό και πολιτικό χαρακτήρα, κατέληξε κατά πλειοψηφία η ΠΓ του ΣΥΝ στην εισήγησή της προς την ΚΠΕ που συνεδριάζει σήμερα και αύριο για να εξετάσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Page 32: 2006-11-04

Πάντως, σύμφωνα με την εισήγηση, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητικά για τον ΣΥΝ και μάλιστα υπό ορισμένες προϋποθέσεις εκτιμάται ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση του κόμματος. Κατά τα λοιπά επικρίνεται ο δικομματισμός γιατί «επιδόθηκε στην κομματική εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων». Επιπλέον, η ΝΔ εγκαλείται για «αποτυχημένη» (;) νεοφιλελεύθερη πολιτική και το ΠΑΣΟΚ για «αδυναμία» (;) άσκησης ουσιαστικής αντιπολίτευσης!

Εξω από το χορό πια η ΠΓ του ΣΥΝ κάνει λόγο για «προσπάθεια αιχμαλωσίας της Αυτοδιοίκησης από τον δικομματισμό», αυτόν δηλαδή με τον οποίο συνεργάστηκε για την από κοινού διεκδίκηση δεκάδων δήμων και νομαρχιών. Κόντρα σ' αυτή την πραγματικότητα, ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΝ «παραμέρισε λογικές συσχετισμών, συνεργασιών και αθροίσεων που δεν είχαν καμία σχέση με γνήσιες κοινωνικές διεργασίες»! Ωστόσο, αποτιμώντας καλύτερα αυτές τις συνεργασίες και για να προσγειώσει προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει, η ΠΓ «διόρθωσε» την αρχική γραμμή περί «διαμόρφωσης ενός νέου αυτοδιοικητικού ρεύματος» και κάνει λόγο σήμερα για το «ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα αυτοδιοικητικό ρεύμα».

Η πλειοψηφία της ΠΓ θεώρησε σκόπιμο να επαναφέρει στην εισήγηση αποσπάσματα προηγούμενων αποφάσεων της ΚΠΕ που κατά τη γνώμη της επιβεβαιώνουν την τακτική που χάραξε, σε μια επίδειξη πυγμής προς τους ανανεωτές, οι οποίοι δε συμφώνησαν με την εισήγηση και αναμένεται να την καταψηφίσουν στην ΚΠΕ.

Αλλωστε, η ΠΓ εκτιμά ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα αν μεταξύ άλλων εξέλιπαν «αρνητικές συμπεριφορές μελών, φαινόμενα αντικομματικής στάσης και ειδικότερα απαξίωσης των αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων από μέλη του κόμματος, ακόμη και με θέση στα καθοδηγητικά του όργανα, χάριν προσωπικών επιλογών», κλπ.

ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ

Σε αναζήτηση «συμβιβασμού» η κυβέρνηση

Φόρμουλα συμβιβασμού, που να της επιτρέπει και να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ και να μην «αδειάσει» εξόφθαλμα την κυπριακή κυβέρνηση, αναζητεί εναγωνίως η ελληνική κυβέρνηση, μετά και το ναυάγιο της φινλανδικής πρωτοβουλίας.

Ολα δείχνουν ότι η «έκθεση προόδου» της Κομισιόν, που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα, δε θα προτείνει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι αρνείται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης και να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της στα τουρκικά πλοία και αεροπλάνα. Οι αποφάσεις θα ληφθούν τον άλλο μήνα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, και όλες οι πιέσεις ασκούνται προς την πλευρά της Λευκωσίας ώστε να μη δημιουργήσει «κρίση» στις ευρωτουρκικές σχέσεις... Προκειμένου να μην υπάρξει πάγωμα ή αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ορισμένες φιλικές προς την Αγκυρα κυβερνήσεις (διάβαζε Βρετανία) έχουν επεξεργαστεί διάφορους ανώδυνους για την

Page 33: 2006-11-04

Τουρκία συμβιβασμούς, όπως την αναστολή ορισμένων μόνο «κεφαλαίων» που σχετίζονται με την τελωνειακή ένωση. Ετσι, η Τουρκία θα συνεχίζει ανενόχλητη τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εξακολουθώντας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια τέτοια πρόταση, όχι όμως και η ελληνική, η οποία δεν έχει αποσαφηνίσει τη στάση της.

«Η Ελλάδα, ειλικρινά, απεύχεται την πιθανότητα εκτροχιασμού της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Ταυτόχρονα όμως είμαστε υποχρεωμένοι να υπογραμμίσουμε ότι δεν υπάρχει και "ενταξιακός αυτοματισμός"», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος, επιβεβαιώνοντας τις κυβερνητικές ακροβασίες. Παράλληλα, απέφυγε να διευκρινίσει ποια στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης λέγοντας: «Δε θα ήθελα να μπω τη στιγμή αυτή σε μια σεναριολογία για το μέχρι πού μπορεί να φτάσουν αυτές οι επιπτώσεις, ποιες ακριβώς θα είναι, κλπ.».

Την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες της φινλανδικής προεδρίας, για άρση του αδιεξόδου σχετικά με το εμπορικό καθεστώς των Τουρκοκυπρίων, οι οποίες συνεχίζονται». Κληθείσα να σχολιάσει τη συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας, Ερκι Τουομιόγια, χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, η Εμα Ούντγουιν τόνισε πως «η φινλανδική προεδρία προσπαθεί να βρει μία διέξοδο, ιδίως σε ό,τι αφορά το θέμα του εμπορικού κανονισμού», επισημαίνοντας παράλληλα πως το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί, κατά βάση, θέμα των Ηνωμένων Εθνών.

Ενθερμος υποστηρικτής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Μάσιμο ντ' Αλέμα, κάλεσε την ΕΕ να «κρατήσει μια πόρτα ανοιχτή» στην Τουρκία. «Η προοπτική ένταξης στην ΕΕ μιας μεγάλης ισλαμικής χώρας συνιστά τη στρατηγική απάντηση στο θέμα της σύγκρουσης των πολιτισμών, όπως η ένταξη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης ήταν η απάντηση στο τέλος του κομμουνισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ντ' Αλέμα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να σταματήσει να τα βάζει με το στρατό της Τουρκίας και να αποδεχτεί γι' αυτόν πως έχει έναν ειδικό ρόλο να διαδραματίσει, δεδομένης της δύσκολης γεωγραφικής θέσης της χώρας, φέρεται να δήλωσε ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΕΕ, στην οποία η Αγκυρα ελπίζει να ενταχθεί, έχει επανειλημμένα επικρίνει τον τουρκικό στρατό ότι επεμβαίνει στην πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεσή της για την Τουρκία που θα δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα, θα επαναλάβει τις εκκλήσεις της για μεγαλύτερο πολιτικό έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ο στρατός είναι ο στόχος τους (της ΕΕ). Γιατί τα βάζουν με το στρατό; Κάθε χώρα έχει τις δικές της πραγματικότητες», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, σύμφωνα με τις εφημερίδες.

Page 34: 2006-11-04

Σελίδα 12

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Αυξήθηκε κατά 6,3% το οκτάμηνο

Αύξηση 16,3% σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα στο σύνολο της χώρας το μήνα Αύγουστο, συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2005, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ). Το οκτάμηνο Γενάρης - Αύγουστος 2006, ως προς την αντίστοιχη περίοδο 2005, η οικοδομική δραστηριότητα (οικοδομικός όγκος με βάση τον αριθμό των αδειών που έχουν εκδοθεί από τις πολεοδομικές υπηρεσίες) στο σύνολο της χώρας σημείωσε αύξηση 6,3%.

Από τα ίδια τα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι η επενδυτική άνθηση στον κατασκευαστικό κλάδο συνεχίζεται και το 2006, παρά τους αρνητικούς παράγοντες που συσσωρεύτηκαν το τελευταίο διάστημα. Τέτοιοι παράγοντες είναι η αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων που αφορούν στα στεγαστικά δάνεια, η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης στις μεταβιβάσεις ακινήτων, λόγω της πρώτης φάσης ανόδου των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων - ακολουθούν και νέες αυξήσεις το 2007 και 2008 - αλλά και η εμφανής κερδοσκοπία στις πωλήσεις νέων, αλλά και παλαιών κατοικιών, η οποία έχει οδηγήσει τις τιμές σε απαγορευτικά επίπεδα.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, το μήνα Αύγουστο του 2006, εκδόθηκαν 4.720 οικοδομικές άδειες (ποσοστό μεταβολής ως προς το 2005 16,7%), οι οποίες αντιστοιχούν σε 1.369 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 5.232,4 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου (αύξηση 16,3% ως προς το 2005). Στην πρώτη θέση, βρίσκεται η περιφέρεια της Αττικής (με ποσοστό αύξησης του οικοδομικού όγκου κατά 438%, που οφείλεται κυρίως στο ότι για πρώτη φορά οι πολεοδομίες του Λεκανοπεδίου, ήταν ανοιχτές και το μήνα Αύγουστο) και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά αύξησης η Δ. Ελλάδα με 31,4% και η Ηπειρος με 18,6%, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας η οικοδομική δραστηριότητα σημείωσε πτώση.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΤΕ

Ανοιξε για τα καλά τις ορέξεις των ξένων

Ενδιαφέρον για την εξαγορά του ΟΤΕ εκδήλωσε και η αιγυπτιακή «Orascom», η οποία - εκτός των άλλων - συμμετέχει και στο μετοχικό κεφάλαιο της «Tellas» με

ποσοστό 50%

Τις «ορέξεις» ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων έχει «ανοίξει» για τα καλά η κυβέρνηση, με την απόφασή της να προχωρήσει στην ολοκληρωτική παράδοση του ΟΤΕ, στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Page 35: 2006-11-04

Ως νέος «μνηστήρας» για τον ΟΤΕ, εμφανίζεται η αιγυπτιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Orascom», η οποία, διά στόματος του εκπροσώπου της, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στη διαδικασία «αποκρατικοποίησης», όταν υπάρξει επίσημος διαγωνισμός. Ο ίδιος ανέφερε ότι για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί «η ελληνική αγορά έχει στρατηγικό χαρακτήρα», ενώ επισήμανε με νόημα ότι «η βάση του μετοχικού μας κεφαλαίου βρίσκεται στην Ιταλία». Η επισήμανση αυτή, στην ουσία, είναι απάντηση στις φήμες ότι η κυβέρνηση προτιμά ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό φορέα.

Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, όταν ρωτήθηκαν χτες από δημοσιογράφους για το ενδιαφέρον της «Orascom», περιορίστηκαν στην απάντηση «όποιος ενδιαφέρεται να απευθυνθεί στους "συμβούλους"».

Σημειώνεται ότι η «Orascom» συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της «Tellas» (θυγατρική της ΔΕΗ) με ποσοστό 50%, μέσω της εξαγοράς της ιταλικής εταιρείας «Telecomunicazioni SpA».

Υπενθυμίζεται ότι ο ορισμός «συμβούλου» για την «αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ» θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, που έχει ήδη οριστεί συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση αναζητά «στρατηγικό εταίρο» για τον ΟΤΕ, ο οποίος θα αποκτήσει και συμμετοχή στη διοίκηση του Οργανισμού.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΟΤΕ ανακοίνωσε χτες ότι κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία «Vimpel - Communications» για την πώληση του μεριδίου (90%) που κατέχει ο Οργανισμός στην «ArmenTel», τον κύριο πάροχο τηλεφωνίας της Αρμενίας.

Οπως ανακοινώθηκε, η συμφωνηθείσα καθαρή τιμή πώλησης για το 90% της «ArmenTel» ανέρχεται σε 342 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία της επιχείρησης διαμορφώνεται στα 420 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του εκτιμώμενου καθαρού δανεισμού, των φορολογικών υποχρεώσεων και λοιπών υποχρεώσεων ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ).

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2006, καθώς υπόκειται σε ρυθμιστικές και άλλες εγκρίσεις. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του ΟΤΕ στην εν λόγω διαδικασία είναι η επενδυτική τράπεζα HSBC Bank PLC.

Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία «Vimpelcom» αναφέρει ότι θα καταβάλει 341,9 εκατ. ευρώ για το ποσοστό και θα αναλάβει χρέη και υποχρεώσεις ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Ανακαλούνται HONDA και YAMAHA

Page 36: 2006-11-04

Ανακαλούνται 140 οχήματα HONDA CIVIC 5D και 245 HONDA CIVIC 4D παραγωγής 2006 για έλεγχο και πιθανή αντικατάσταση της μονάδας ελέγχου ηλεκτρονικής υποβοήθησης τιμονιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210.3483.599.

Επίσης, ανακαλούνται για έλεγχο και πιθανή αντικατάσταση στο φίλτρο αέρα και τις βίδες στήριξής του, δίκυκλα YAMAHA μοντέλο YSF R6 '06.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Αύξηση κερδών 158%

«Μπουμ» στα κέρδη τους συνεχίζουν να εμφανίζουν και στο 9μηνο του 2006 οι τράπεζες, εκμεταλλευόμενες στο έπακρο την πολιτική λιτότητας που στέλνει τα λαϊκά νοικοκυριά στα γκισέ τους για κάποιο δάνειο. Σε αυτόν τον κανόνα εντάσσεται και η «Τράπεζα Κύπρου», η οποία ανακοίνωσε αύξηση κερδών που έφτασε στο 158%. Η μάζα των συνολικών κερδών τους σε Κύπρο, Ελλάδα και άλλα κράτη διογκώθηκε στα 226 εκατ. ευρώ από 87 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2005. Σύμφωνα με τον ισολογισμός τους τα κέρδη τους στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε ποσοστό 43% και αποτελούν το 20% των συνολικών κερδών από τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Κομμένη η συζήτηση για τα λαϊκά αιτήματα

Καμία παρέκκλιση από τη λιτότητα και του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή στις 21 Νοέμβρη

Στον Καιάδα ρίχνει η κυβέρνηση κάθε δίκαιο οικονομικό αίτημα των λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της λεγόμενης δημοσιονομικής σταθερότητας και της μείωσης των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού. Το μήνυμα αυτό στέλνει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αρνούμενο να συζητήσει «οποιοδήποτε θέμα εισοδηματικής πολιτικής πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις», οι οποίες δεν αναμένεται να γίνουν μετά από 3-4 μήνες (Γενάρης -Φλεβάρης 2007). Με άλλα λόγια η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην περεκκλίνει ούτε κατά κεραία από τα προγράμματα λιτότητας. Αυτή η τακτική τους έχει να κάνει και με την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κλείσει από τώρα κάθε συζήτηση γύρω από οικονομικά αιτήματα των λαϊκών στρωμάτων. Η πολιτική αυτή υπαγορεύεται από την ΕΕ.

Page 37: 2006-11-04

Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται η έκθεση φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών δε θα απέχουν κατά πολύ από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. Οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν που αφορούν σε όλα τα κράτη - μέλη θα συζητηθούν την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη στα συμβούλια Εκοφίν και Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με δηλώσεις κύκλων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο προϋπολογισμός έτους 2007 θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 του Νοέμβρη. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (περιλαμβάνει νέα κλίμακα, νέους φορολογικούς συντελεστές αλλά και αναπροσαρμογές στις φοροεκπτώσεις, που θα «πιάσει» τα εισοδήματα του 2007), θα ανακοινωθεί μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Συνάντηση Αλογοσκούφη - Γκαργκάνα

Ενόψει της κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε χτες με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνα. Η πολιτική συνεχών ανατιμήσεων στα επιτόκια του ευρώ που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - εκτός από τη ραγδαία επιβάρυνση των υπερδανεισμένων λαϊκών στρωμάτων - επιβαρύνει και την εξυπηρέτηση του επίσης υπέρογκου κρατικού χρέους της Ελλάδας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου, κάθε αύξηση κατά 0,25% του βασικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος με ακόμη 70 εκατ. ευρώ. Οι ευρωτραπεζίτες προαναγγέλλουν και μια ακόμη αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25 εκατοστιαίες μονάδες, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο Δεκέμβρη του 2006. Θα πρόκειται για την έκτη στη σειρά ισόποση αύξηση. Μετά και από αυτό η σωρευτική αύξηση θα φτάσει αισίως τις 1,5 μονάδες με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διαμορφώνεται σε 3,50% από 2% που ήταν το Δεκέμβρη του 2005.

Σελίδα 13

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

Νέες διαδηλώσεις για τη σφαγή

ΧΑΡ.--

Χιλιάδες Πακιστανοί διαδήλωσαν για τρίτη συνεχή ημέρα χτες στην πόλη Χαρ της περιοχής Μπατζαούρ της επαρχίας του Βορειοδυτικού Συνόρου του Πακιστάν, καίγοντας ομοιώματα του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του λεγόμενου «προέδρου» της χώρας, του πραξικοπηματία στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, διαμαρτυρόμενοι για τη σφαγή τουλάχιστον 82 ανθρώπων σε ιεροδιδασκαλείο στην περιοχή τη Δευτέρα. Στην Μπατζαούρ, κηρύχτηκε γενική απεργία.

«Ο λαός του Μπατζαούρ είναι εκατό τοις εκατό πεπεισμένος ότι η επίθεση έγινε από αμερικανικές δυνάμεις», δήλωσε τοπικός προύχοντας. Διαδηλώσεις αναφέρθηκαν και

Page 38: 2006-11-04

σε πολλές άλλες πόλεις του Πακιστάν. Στο μεταξύ, ένας άνδρας, που φέρεται να «κατασκόπευε για λογαριασμό των Αμερικανών», βρέθηκε νεκρός προχτές Πέμπτη στο Μπατζαούρ.

Μια αποκαλυπτική ... ψηφοφορία για τη Συρία

Δήλωση μετανοίας για την πολιτική της Δαμασκού και υποταγή στον ιμπεριαλισμό, ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την έκθεση - σύστασή του προς το Συμβούλιο που αφορά τη «σύναψη ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών - μελών της και της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας».Το κείμενο που εγκρίθηκε στην Ολομέλεια του Σώματος, στις 26/10/2006, με 453 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 15 αποχές, δεν επιχειρεί μόνο την ωμή επέμβαση στην πολιτική της Συρίας, αλλά της ζητά να γίνει και ο «δάκτυλος» της ΕΕ, στις αραβικές χώρες, που θα προωθήσει τα σχέδια Βρυξελλών, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή...

Υπέρ της έκθεσης, αδιαφορώντας για το σεβασμό του δικαιώματος ενός ανεξάρτητου κράτους να χαράσσει πολιτική και να λαμβάνει αποφάσεις πέρα από εκβιασμούς και οικονομικές συμφωνίες, ψήφισαν και οι Ελληνες ευρωβουλευτές, πλην του ΚΚΕ. Οπως αποδεικνύει η ονομαστική ψηφοφορία, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο εκπρόσωπος του «αριστερού» ΣΥΝ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στήριξαν με την ψήφο τους την έκθεση, νομιμοποιώντας και αυτοί την επίθεση και τον εκβιασμό προς τη Συρία.

Το κείμενο περιλαμβάνει όλα τα θέματα «ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», μεταξύ των οποίων τη στάση της στον πόλεμο του Ισραήλ κατά του Λιβάνου, του πολέμου των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, την αλληλεγγύη της στο λαό της Παλαιστίνης, αλλά και τη συμφωνία με το Ιράν, για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ισραηλινής απειλής.Από το κείμενο αποκαλύπτεται τόσο η σύμπραξη ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, στην προώθηση του σχεδίου «Μέση Ανατολή», με στόχο την υποδούλωση των χωρών και των λαών της περιοχής, όσο και το πραγματικό πρόσωπο πολιτικών δυνάμεων, που θέλουν να παρουσιάζονται ως «αριστερές», ενώ στην πραγματικότητα ευθυγραμμίζονται πλήρως και υιοθετούν την ιμπεριαλιστική πολιτική των Βρυξελλών και Ουάσιγκτον, δίνοντας άλλοθι και «δημοκρατική κάλυψη» στα σχέδιά τους για την εξαπόλυση νέων πολέμων κατά λαών και χωρών.

Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Επιθέσεις και νέα... σκάνδαλα

Page 39: 2006-11-04

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εξι Αφγανοί αστυνομικοί και ένας στρατιώτης σκοτώθηκαν, ενώ οκτώ ΝΑΤΟικοί κατοχικοί στρατιώτες τραυματίστηκαν, από ένα μπαράζ τριών επιθέσεων στις επαρχίες Χεράτ και Λαγκμάν, οι οποίες αποδόθηκαν στους Ταλιμπάν χτες, Παρασκευή, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της «κυβέρνησης» και των δυνάμεων κατοχής που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Στο μεταξύ, ο Ιταλός φωτορεπόρτερ Γκαμπριέλε Τορσέλο απελευθερώθηκε στο νότιο Αφγανιστάν μετά από τρεις βδομάδες ομηρίας.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία έχει ξεσπάσει νέο σκάνδαλο, καθώς μετά την αποκάλυψη από την «Μπιλντ» των φωτογραφιών και στη συνέχεια την προβολή βίντεο με στρατιώτες που σύλησαν ανθρώπινο κρανίο, το περιοδικό «Στερν» δημοσίευσε οπτικό υλικό από ένα όχημα της Μπούντεσβερ που βρίσκεται στην κατεχόμενη χώρα για λογαριασμό της ISAF και φέρει ως «διακόσμηση» έναν φοίνικα και ένα σιδερένιο σταυρό - σύμβολα των ναζί και πιο συγκεκριμένα του Ερνστ Ρόμελ, του Γερμανού ναζί στρατάρχη που έγινε πιο γνωστός ως Αλεπού της Ερήμου. Το υπουργείο Αμυνας εξήγγειλε έρευνα.

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωνε πως οι Ταλιμπάν ευθύνονται για τους θανάτους του «91%» 700 αμάχων, επιχειρώντας να αποποιηθεί κάθε δικής του ευθύνης για τις αναρίθμητες σφαγές πολιτών στην κατεχόμενη χώρα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Τρίτη μέρα αιματοκυλίσματος στη βόρεια Γάζα

ΜΠΕΪΤ ΧΑΝΟΥΝ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Η ανταπόκριση δεκάδων γυναικών στην έκκληση της «Χαμάς» να σπεύσουν σε τέμενος της Μπέιτ Χανούν, προκειμένου με την παρουσία τους να βοηθήσουν στη διαφυγή ενόπλων που είχαν εγκλωβιστεί σε αυτό και πολιορκούνταν από ισραηλινές δυνάμεις επί δώδεκα ώρες, βάφτηκε στο αίμα, αλλά περιόρισε μεγαλύτερη σφαγή. Ο ισραηλινός στρατός παραμένει εντός της πόλης και οι ανταλλαγές πυρών με ενόπλους συνεχίζονταν μέχρι χθες το βράδυ, ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις είχαν συγκεντρωθεί και στα περίχωρα του γειτονικού καταυλισμού Τζαμπάλιγια, ενώ σποραδικά πλην θανατηφόρα επεισόδια σημειώθηκαν και στη Δυτική Οχθη.

Περίπου 200 μαντιλοφορεμένες γυναίκες περικύκλωσαν, χθες το πρωί, το τέμενος αλ Ναζίρ, κοντά σε μία από τις εισόδους της Μπέιτ Χανούν. Μέσα στο τέμενος βρίσκονταν από αργά το βράδυ τουλάχιστον 60 ένοπλοι της «Χαμάς» που πολιορκούνταν σκληρά. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες δε δίστασαν να ανοίξουν πυρ κατά των γυναικών, την ώρα που πλησίαζαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 και να τραυματιστούν άλλες δέκα.

Page 40: 2006-11-04

Εντούτοις, αυτές περικύκλωσαν το τέμενος και πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας, διευκολύνοντας, έτσι, τους ενόπλους να διαφύγουν. Σύμφωνα με δημοσιογράφους του πρακτορείου «Ρόιτερς», ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον τους πολύ πριν κατορθώσουν ένοπλοι να εξέλθουν από το τέμενος, όπως διατείνεται.

Αργά το βράδυ, επλήγη από αέρος στην Μπέιτ Χανούν κτίριο που χρησιμοποιούνταν ως χώρος προσευχής με αποτέλεσμα να σκοτωθεί άλλος 1 Παλαιστίνιος. Επίσης, 4 μαχητές της «Χαμάς» σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή, τα ξημερώματα, στην πόλη της Γάζας. Από την Τετάρτη, οπότε άρχισε η ισραηλινή εισβολή στην Μπέιτ Χανούν, έχουν σκοτωθεί 23 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 155. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σκοτώθηκαν άλλοι 2 Παλαιστίνιοι σε Νάμπλους και Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης (ένας νεαρός και μία ηλικιωμένη γυναίκα), ενώ συνελήφθη στη Ραμάλα ο υπουργός Δημοσίων Εργων και Οικοδόμησης της «Χαμάς».

Για πολλοστή φορά, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Χανίγια και ο Πρόεδρος Αμπάς απηύθυναν έκκληση στον ΓΓ του ΟΗΕ να παρέμβει για να σταματήσει τη «σφαγή», ενώ ο πρώτος «χαιρέτισε τις γυναίκες της Παλαιστίνης και τον αγώνα τους».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Η Μόσχα δεν προτίθεται να υποστηρίξει το ευρωπαϊκό σχέδιο απόφασης για επιβολή εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, γιατί το θεωρεί αντιπαραγωγικό». Αυτό ξεκαθάρισε σαφώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο που παρουσίασαν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία «είναι πολύ πέραν όσων συμφωνήθηκαν αρχικώς από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία». Ο Ρώσος διπλωμάτης κατέληξε ότι η Μόσχα «δε θα διαφωνούσε με την υιοθέτηση λογικών μέτρων, που δε θα απομονώνουν το Ιράν και θα αφήνουν το χώρο για διάλογο».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

«Εκτακτες» συναντήσεις εύθραυστων ισορροπιών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλ Μάλικι είχε, χτες, στη Βαγδάτη ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Τζον Νεγκροπόντε, που έφθασε, χωρίς πρότερη ανακοίνωση. Το περιεχόμενο της συνάντησης δεν

Page 41: 2006-11-04

ανακοινώθηκε. Φέρεται, όμως, να αφορούσε τις τελευταίες δηλώσεις Μάλικι περί ευθυνών των αμερικανικών δυνάμεων για την κλιμάκωση της βίας, καθώς και τις διαρροές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι η υπομονή απέναντι στην «απροθυμία» του Μάλικι να ελέγξει τους σιίτες παραστρατιωτικούς, έχει αρχίσει να εξαντλείται.

Την ίδια ώρα, ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας ανακαλούσε όλες τις άδειες στο στρατό, ενόψει της ανακοίνωσης της απόφασης του δικαστηρίου για τον Σαντάμ Χουσεΐν, την Κυριακή, για τη σφαγή 148 σιιτών στο Ντουτζάιλ, το 1982. Παρά τα έκτακτα αυτά μέτρα, είναι αμφίβολο το τι ακριβώς μπορεί να προληφθεί, αφού στην πρωτεύουσα, οι αλλεπάλληλες «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις και τα μέτρα ασφαλείας δεν έχουν φέρει αποτελέσματα, εδώ και μήνες. Χτες, μόνο, εντοπίστηκαν 56 κακοποιημένα πτώματα.

Παράλληλα, μόνο το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν, σε διάφορες μάχες, 7 Αμερικανοί στρατιώτες (11 από την 1η Νοέμβρη). Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν, επίσης, ότι πραγματοποίησαν 2 επιδρομές σε στόχους στη Μαχμουντίγια, όπου σκότωσαν 13 αντάρτες, ενώ σε βομβιστική επίθεση σε γαμήλια τελετή στο Κουτ, σκοτώθηκαν 3 πολίτες. Τέλος, νεκρός εντοπίστηκε, σχεδόν 1 μήνα μετά την απαγωγή του, ο ΓΓ του συνδέσμου Δημοσιογράφων.

Σελίδα 14

ΚΙΡΓΙΖΙΑ

Συνεχίζεται η «κόντρα»

ΜΠΙΣΚΕΚ.- Χιλιάδες διαδηλωτές συνέχισαν να κατασκηνώνουν στην πρωτεύουσα της Κιργιζίας, διακηρύσσοντας ότι θα παραμείνουν εκεί έως ότου παραιτηθούν ο πρόεδρος της χώρας Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ και ο πρωθυπουργός Φέλιξ Κούλοφ, ηγετικές προσωπικότητες της λεγόμενης Επανάστασης της Τουλίπας - του πραξικοπήματος με δυτική χρηματοδότηση μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου μη-κυβερνητικών οργανώσεων, που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Ασκάρ Ακάεφ διότι δεν ήταν αρκετά υποτελής στην Ουάσιγκτον. Και μάλλον τα ίδια κίνητρα υπάρχουν και για την τωρινή αναταραχή.

Ο Κούλοφ, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ετοιμάζει (νέο) πραξικόπημα, διεμήνυσε ότι δε θα παραιτηθεί, όπως και ο πρόεδρος Μπακίεφ. Ωστόσο, το δίδυμο των ηγετών της Επανάστασης της Τουλίπας δέχεται κατηγορίες από τους πρώην συμμάχους τους ότι «πρόδωσαν» τους σκοπούς της, εκ των οποίων οι πιο προβεβλημένοι ήταν η αλλαγή του πολιτικού συστήματος από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η δημοκρατικότερη κατανομή χρόνου στα πολιτικά κόμματα κ.ο.κ.

Η κυρίως μουσουλμανική Κιργιζία - 5,2 εκατ. κάτοικοι - φιλοξενεί αεροπορικές βάσεις των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας στη Μανάς. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ρώσοι εξέφραζαν «ανησυχία» για τις εξελίξεις.

Page 42: 2006-11-04

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

Πολεμική κυβέρνηση «ενότητας»

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Τα δύο κόμματα εξουσίας της Σρι Λάνκα - το κυβερνών Κόμμα Ελευθερίας (SFLP) και το Εθνικό Κόμμα (UNP) -, που προχώρησαν προ ημερών στη σύναψη συμφωνίας για μια κυβέρνηση «ευρέως συνασπισμού», δέχονται κολακείες από τον Τύπο και επιχειρηματίες διότι η εξέλιξη αυτή «θα αφήσει εποχή». Ομως, η εξέλιξη αυτή αποτελεί, απλώς, μια ακόμη σοβαρή ένδειξη της πολιτικής κρίσης στη χώρα, στην οποία μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, με εκατοντάδες νεκρούς. Ο Πρόεδρος Ρατζαπάκσε αναζητά έναν εύσχημο τρόπο για να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει σε όλα τα πεδία και της δυσαρέσκειας, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, για την επανέναρξη της αλληλοσφαγής. Μόνο χτες, ο βομβαρδισμός από αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας κοντά σε νοσοκομείο στο βορρά στοίχισε τη ζωή ενός καρδιοπαθούς λόγω του σοκ που υπέστη, μια γυναίκα έπεσε νεκρή από πυρά του στρατού, όπως και ένας πατέρας πέντε παιδιών. Οι διεθνείς παρατηρητές εξέφρασαν «θλίψη» για το βομβαρδισμό στο νοσοκομείο, ενώ οι Τίγρεις, οι αυτονομιστές της μειονότητας των Ταμίλ, έκαναν λόγο για άλλη μια πράξη «κρατικής τρομοκρατίας».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Για άλλη μία φορά ο υπουργός Εργασίας προκαλεί θύελλα αντιδράσεων καθώς υιοθετεί τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου για απεμπόληση του εβδομαδιαίου ορίου των 48 ωρών εργασίας που ισχύει σήμερα, την οποία θα συζητήσουν οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Οι Βρετανοί προτείνουν να υπογράφουν οι εργαζόμενοι ατομικές συμβάσεις εργασίας, μέσα από τις οποίες θα μπορεί ο εργοδότης να απασχολεί μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, δηλαδή 65 τη βδομάδα, τους υπαλλήλους του.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Εκθεση της Επιτροπής της ΕΕ που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα φέρεται να αναβάλλει για το απώτερο μέλλον τις κινήσεις διεύρυνσης προς τα δυτικά Βαλκάνια (Κροατία, ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία, Αλβανία), εκτιμώντας πως παρά τις έως τώρα προόδους των δυτικοβαλκανικών χωρών δεν μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ παρά μόνο μακροπρόθεσμα...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η σταθερή αύξηση του επιπέδου αερίων και άλλων στοιχείων (π.χ., διοξείδιο του άνθρακα), που εντείνουν το λεγόμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου, εξηγεί τις κλιματικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων, υποστηρίζει έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Στην έκθεση αναφέρεται ότι μόνο πέρσι τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν στην ατμόσφαιρα κατά 0,5%...

Page 43: 2006-11-04

ΧΑΓΗ.-- Αυτόνομο καθεστώς θα έχουν από την 1η του Ιούλη του 2007 το Κουρασάο και το Σεντ Μάρτεν, δυο νησιά της Καραϊβικής, τα οποία μέχρι τώρα ήταν υπό πλήρη ολλανδικό έλεγχο.

ΣΟΥΔΑΝ

Καταγγελίες για νέες σφαγές

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Στρατιωτικοί παρατηρητές της Αφρικανικής Ενωσης κατήγγειλαν χτες πως παραστρατιωτικές οργανώσεις των «Τζαντζαγουίντ» (φίλα προσκείμενες και υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση του Σουδανού Προέδρου, Ομάρ αλ Μπασίρ) εξαπέλυσαν την τελευταία βδομάδα ένοπλες επιθέσεις σε οκτώ χωριά και προσφυγικούς καταυλισμούς του δυτικού Νταρφούρ με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ατόμων, εκ των οποίων τα 27 παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης αρνήθηκε τις κατηγορίες ισχυριζόμενος πως έχουν ληφθεί μέτρα για τον αφοπλισμό και τη διάλυση των «Τζαντζαγουίντ». Εντούτοις, δημοσιογράφοι του BBC υποστηρίζουν το αντίθετο, προσθέτοντας πως κατά μήκος των αχανών συνόρων του Σουδάν με το Τσαντ οι παραστρατιωτικές οργανώσεις εξαπολύουν το τελευταίο διάστημα «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις προκειμένου να αποδυναμώσουν τις ανταρτικές οργανώσεις και τους υποστηριχτές τους στο Νταρφούρ.

ΚΙΝΑ

Ευρεία συνεργασία με αφρικανικές χώρες

ΠΕΚΙΝΟ.- Δεκάδες Κινέζοι και Αφρικανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από 49 χώρες της λεγόμενης «Μαύρης ηπείρου» συμμετείχαν στις εργασίες του τρίτου φόρουμ σινο-αφρικανικής συνεργασίας που πραγματοποιείται από χτες και έως την ερχόμενη Κυριακή στο Πεκίνο. Η αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Γου Γι, κηρύσσοντας την έναρξη εργασιών χαρακτήρισε τη σινο-αφρικανική διάσκεψη ως την «κίνηση-κλειδί» Κίνας και Αφρικής για την αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ τους παραδοσιακών σχέσεων φιλίας. Υπογράμμισε τη σημασία του σινοαφρικανικού διαλόγου ως «συλλογικού μηχανισμού» για τη διεύρυνση κοινών συμφερόντων και αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδεχομένως σημειωθούν στην πορεία αύξησης της διμερούς συνεργασίας.

Ο Σεγιούμ Μεσρίν, υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας (που συμπροεδρεύει του σινο-αφρικανικού φόρουμ), επισήμανε απ' την πλευρά του την πολύπλευρη

Page 44: 2006-11-04

υποστήριξη της Κίνας στον αγώνα αφρικανικών χωρών έναντι της αποικιοκρατίας σημειώνοντας το σεβασμό του Πεκίνου στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στις ισότιμες διακρατικές σχέσεις.

Την πρώτη μέρα εργασιών της σινοαφρικανικής διάσκεψης εγκρίθηκε το προσχέδιο της τελικής διακήρυξης που στηρίζεται (σύμφωνα με ρεπορτάζ του κινεζικού πρακτορείου «Ζινχουά») στο τετράπτυχο «φιλία, ειρήνη, συνεργασία και ανάπτυξη».

Οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας-Αφρικής τετραπλασιάστηκαν μέσα στην τελευταία δεκαετία φθάνοντας πέρσι τα 40 δισ. δολάρια. Στο πλαίσιο του σινο-αφρικανικού φόρουμ που ξεκίνησε το 2000, το Πεκίνο διέγραψε χρέη ύψους 1,3 δισ. δολαρίων αναπτυσσόμενων αφρικανικών χωρών και μηδένισε τους δασμούς στις εισαγωγές 190 κατηγοριών αφρικανικών προϊόντων.

ΗΠΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ

Ξαναζεσταίνουν σχέδια επιδρομών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επιτελεία του Πενταγώνου ξανάβγαλαν από το συρτάρι σχέδια για την εξαπόλυση στρατιωτικών επιχειρήσεων - «αστραπή» με στόχο (μεταξύ άλλων...) την εξάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας, υποστηρίζει χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Τάιμς».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πενταγώνου, αναφέρει ότι μεταξύ των σχεδίων που επεξεργάζονται είναι επιχειρήσεις κομάντος του αμερικανικού ναυτικού ή βομβαρδισμοί «ακριβείας» με πυραύλους «Τόμαχοκ» -ενδεχομένως και με αμερικανικά πυρηνικά όπλα που βρίσκονται σε βάσεις της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας - στον πυρηνικό σταθμό και στις μονάδες επεξεργασίας πλουτωνίου στη Γιονγκμπιόν και το Κιλτσού της Βορειοανατολικής ΛΔ Κορέας...

Οι ρεπόρτερ της «Ουάσιγκτον Τάιμς» σημειώνουν πως η κυβέρνηση Τζ. Ου. Μπους διαβεβαίωσε τις σύμμαχες χώρες Ν. Κορέα και Ιαπωνία ότι είναι διατεθειμένη να κάνει χρήση βαλλιστικών προγραμμάτων, ακόμη και πυρηνικών, προκειμένου να «εξαλείψει» το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, για να εξασφαλίσει φαινομενικά την «ασφάλεια» Τόκιο - Σεούλ και ουσιαστικά το γεωπολιτικό έλεγχο της ευρύτερης στρατηγικής περιοχής. Εκτιμάται δε ότι η αναθέρμανση των σχεδίων αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της ΛΔ Κορέας ενθαρρύνεται από τις πιέσεις που ασκούν Κίνα και Ν. Κορέα έναντι της Πιονγιάνγκ για τερματισμό του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, οι οποίες μάλιστα φέρεται να κρίνονται από τους Αμερικανούς σαν... «πράσινο φως» ή σαν «εισιτήριο ελευθέρας» για το ξεδίπλωμα πάσης μορφής ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Ως ορμητήρια των πιθανών αμερικανικών επιχειρήσεων φέρονται - πέρα από τις αμερικανικές βάσεις σε Ν. Κορέα και Ιαπωνία - το νησάκι (στρατιωτικό φρούριο των Αμερικανών) Γκουάμ και

Page 45: 2006-11-04

τα εννιά αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια που περιπολούν ανοιχτά της ευρύτερης περιοχής στη ΝΑ Ασία.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Προσπάθειες Μπους για αντιστροφή κλίματος

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο «παράγοντας» Μπους, σύμφωνα με τους αναλυτές, ίσως τελικά κρίνει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών της 7ης Νοέμβρη, εξαιτίας της πολύ χαμηλής αποδοχής της πολιτικής του, σε τομείς κομβικούς όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, η οικονομία, οι μετανάστες...

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στο Δημοκρατικό Κόμμα μεγάλες ελπίδες για την κατάκτηση του ελέγχου τόσο στη Γερουσία, όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Αμερικανός πρόεδρος την τελευταία εβδομάδα «γυρνά» σε δέκα πολιτείες καλώντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν και πάλι τους υποψηφίους του κόμματός του.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό των «New York Times» και του CBS, το Ιράκ βρίσκεται πρώτο «στη λίστα των ανησυχιών» των ψηφοφόρων, με το 76% να πιστεύει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν πιθανότατα πιο γρήγορα αν αποσπάσουν οι Δημοκρατικοί την πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους έχουν καταστήσει τις εκλογές ένα δημοψήφισμα για το Ιράκ και ενάντια στον Μπους. Μόλις το 34% των Αμερικανών εγκρίνουν τους χειρισμούς του προέδρου και το 29% την πολιτική του στο Ιράκ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Τέλος, ενδιαφέρον προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι τρεις στους τέσσερες Βρετανούς θεωρούν τον Αμερικανό πρόεδρο επικίνδυνο για την ειρήνη, όπως προκύπτει από σχετική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πέραν της Βρετανίας, στο Ισραήλ, στον Καναδά και στο Μεξικό, τέσσερις χώρες δηλαδή από αυτές που θεωρούνται στενοί φίλοι και σύμμαχοι των ΗΠΑ, και δημοσιοποιήθηκε χτες, 4 ημέρες πριν τις εκλογές.

Σελίδα 15

Εκδήλωση στήριξης της Κούβας

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον κουβανέζικο λαό, ενάντια στον αποκλεισμό από τις ΗΠΑ και για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών, πραγματοποιεί το

Page 46: 2006-11-04

Εργατικό Κέντρο Αγρινίου αύριο Κυριακή 5 Νοέμβρη και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα του εργατικού κέντρου. Θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας Ερμες Ερναντές Ερέρα.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ

Απειλή αποχώρησης από τις διαπραγματεύσεις

Στην Ουάσιγκτον πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ για την ένταξή της στον ΠΟΕ. Σύμφωνα με τις πηγές της ρωσικής εφημερίδας «Κομερσάντ», ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ, μπορεί να είναι και ο τελευταίος. Οπως γράφει η «Κομερσάντ», στην τελευταία συνάντηση του Βλ. Πούτιν με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, στις 21/10, ο Ρώσος Πρόεδρος προειδοποίησε την αμερικανική πλευρά ότι η Ρωσία μπορεί να αναστείλει τη διαδικασία της ένταξής της στον ΠΟΕ στην περίπτωση της έλλειψης κάποιας προόδου στις διαπραγματεύσεις. Η ανακοίνωση για την αποχώρηση της Ρωσίας από τις διαπραγματεύσεις για τον ΠΟΕ μπορεί να υλοποιηθεί ήδη μέσα στο Νοέμβρη, σύμφωνα με τη δήλωση του Βλ. Πούτιν κατά τη διάρκεια της παραπάνω συνάντησης.

Σύμφωνα με την «Κομερσάντ», οι διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον αφορούν τις εισαγωγές κρεάτων από τις ΗΠΑ στη Ρωσία καθώς και τα ζητήματα της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες συνδέουν όμως την όποια πρόοδο στις ρωσο-αμερικανικές συνομιλίες για τον ΠΟΕ με τη συνάντηση κορυφής των χωρών του ΑΣΕΑΝ στις 18 και 19 Νοέμβρη στο Ανόι, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συναντηθούν οι Τζ. Μπους και Β. Πούτιν.

Ι.Π.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

Αρχισε η Ιβηροαμερικανική διάσκεψη

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-

Με την απουσία 7 ηγετών με σημαντικότερη αυτή του προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου «Λούλα» ντα Σίλβα, άρχισε χτες η 16η Ιβηροαμερικανική Διάσκεψη Κορυφής των 19 κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής χερσονήσου.

Page 47: 2006-11-04

Ενα ακόμη από τα παραλειπόμενα της Ιβηροαμερικανικής Διάσκεψης είναι και η απουσία του προέδρου του Περού, Αλαν Γκαρσία, εξαιτίας της αναστολής του ταξιδιού του μετά από προειδοποιητική επιστολή της αμερικανικής πρεσβείας στη Λίμα, όπου ανέφεραν ότι επρόκειτο να ανατιναχτεί το προεδρικό αεροσκάφος! Αλλη μία προσπάθεια των ΗΠΑ να δυναμιτίσουν το κλίμα στη Νότια Αμερική...

Σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», η απουσία του προέδρου της Βραζιλίας, χώρα που έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της Κοινής Αγοράς του Νότου-MERCOSUR, θα εξαναγκάσει τον πρόεδρο της Ουρουγουάης, Ταμπαρέ Βάσκες, ως οικοδεσπότης, να μεταβάλει σχετικώς την ατζέντα των συνομιλιών κυρίως όσον αφορά την οικονομική συνεργασία. Την ίδια στιγμή ένας ακόμη πονοκέφαλος είναι οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις Αργεντινών ενάντια στην ανέγερση εργοστασίου χάρτου στα σύνορα των δύο χωρών, γεγονός που αποκλείει και μία συνάντηση και σύμπλευση του Νέστορ Κίρσνερ, προέδρου της Αργεντινής και της Ουρουγουάης.

Τέλος, σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα» και οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών των 19 χωρών όσον αφορά τη μετανάστευση μετά την άρνηση της Ισπανίας και Πορτογαλίας να στηρίξουν την πρόταση για θέσπιση σχεδίου προστασίας των μεταναστών σε διεθνές επίπεδο.

ΚΟΥΒΑ

Βράβευση για την πάλη ενάντια στον αναλφαβητισμό

Η ΟΥΝΕΣΚΟ αναγνώρισε τη μεγάλη προσφορά του κουβανικού προγράμματος «Ναι, μπορώ»

Με το Βραβείο Αλφαβητισμού της ΟΥΝΕΣΚΟ, αναμενόταν να τιμηθεί χτες στο Παρίσι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κούβας «Yo, si puedo» (Ναι, μπορώ). Η ανώτατη αυτή βράβευση θα δοθεί στο Λατινοαμερικανικό και Καραϊβικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (IPLAC) της Αβάνας, όπου ειδικοί εμπνεύστηκαν το σημαντικό αυτό πρόγραμμα καταπολέμησης του αναλφαβητισμού και έχουν επισημάνει πως η μέθοδος αυτή θα πρέπει να παγκοσμιοποιηθεί, ώστε ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν.

Ηδη, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ναι, μπορώ» εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια με επιτυχία σε περισσότερες από 15 χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και της Ωκεανίας, όπου περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφέρει να μάθουν ανάγνωση και γραφή.

Η ΟΥΝΕΣΚΟ κατέγραψε τα αποτελέσματα του κουβανικού προγράμματος στην Αργεντινή, στην Αϊτή και τη Νέα Ζηλανδία. Με το σημαντικό αυτό βραβείο, μια επιτροπή από ειδικούς, προερχόμενους από τις ΗΠΑ, το Εκουαδόρ, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, τη Σενεγάλη και τη Συρία, αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχει το κουβανικό εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς προωθεί δωρεάν βοήθεια σε άλλες χώρες. Οι ειδικοί υπογράμμισαν ότι η κουβανική εκπαιδευτική μέθοδος είναι καινοτόμος,

Page 48: 2006-11-04

ελαστική και μπορεί να προσαρμοστεί σε ανόμοιες γεωγραφικές, πολιτιστικές και εθνικές καταστάσεις με σημαντικά αποτελέσματα.

ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Τίμησαν τους υπερασπιστές της επανάστασης

Σε μια εποχή έντονου αντικομμουνισμού, όπου επιχειρείται η ποινικοποίηση των κομμουνιστών, η διαστρέβλωση της Ιστορίας και η εξίσωση των κομμουνιστών με τους φασίστες, την περασμένη Δευτέρα, 30 του Οκτώβρη, εκατοντάδες μέλη και οπαδοί του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος απέτισαν φόρο τιμής στους 40 αγωνιστές που πριν από 50 χρόνια, τη στιγμή που διαδραματίζονταν τα αντεπαναστατικά γεγονότα στην Ουγγαρία, υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους τα γραφεία της Επιτροπής Πόλης της Βουδαπέστης του ΚΚ Ουγγαρίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό νεκροταφείο της πρωτεύουσας της Ουγγαρίας, όπου βρίσκονται και οι τάφοι των 40 αγωνιστών.

Υπήρξε μία από τις πιο τραγικές και ταυτόχρονα ηρωικές στιγμές της ιστορίας του ουγγρικού εργατικού κινήματος, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γκιούλα Τούρμερ, Πρόεδρος του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης για την επέτειο των 50 χρόνων απ' αυτά τα γεγονότα. Αυτοί που επιτέθηκαν στο κτίριο του ΚΚ επιθυμούσαν κάτι παραπάνω από την απομόνωση των κομμουνιστών. Στόχος τους ήταν να διαλύσουν τα μέλη του κόμματος αλλά και το ίδιο το κόμμα, επισήμανε ο Γκ. Τούρμερ, ενώ τόνισε ότι «συνεχίζουμε τις καλύτερες παραδόσεις των Ούγγρων κομμουνιστών, και κτίζουμε ένα νέο, πιο αποτελεσματικό και πειθαρχημένο Κομμουνιστικό Κόμμα».

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ

Μια πρώτη υποχώρηση των δυνάμεων καταστολής

«Κερδίσαμε τη μάχη, σας θυμίζω όμως σύντροφοι, ότι έχουμε ακόμα πόλεμο, έχουμε να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο»... ακούγεται από τη συχνότητα του ραδιοσταθμού «Ουνιβερσιδάδ», του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Οαχάκα «Μπενίτο Χουάρες», που την Πέμπτη δέχτηκε την ολομέτωπη επίθεση χιλιάδων μελών των ομοσπονδιακών δυνάμεων καταστολής (PFP), παρά τις περί του αντιθέτου επανειλημμένες διακηρύξεις του προέδρου Βινσέντε Φοξ...

Τα γεγονότα είναι αποκαλυπτικά: Στις 8 το πρωί της Πέμπτης οι κατασταλτικές δυνάμεις περικύκλωσαν το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο και με την κάλυψη ελικοπτέρων άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα εναντίον των φοιτητών που είχαν στήσει οδοφράγματα.

Page 49: 2006-11-04

Οι φοιτητές απάντησαν με πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ ενόσω το «Ράδιο Ουνιβερσιδάδ» καλούσε το λαό της Οαχάκα στο πλευρό των φοιτητών, των μελών της «Λαϊκής Συνέλευσης της Οαχάκα» (ΑΡΡΟ). Κλάξον και καμπάνες έδωσαν το σάλπισμα και σε σύντομο χρονικό διάστημα στο πλευρό των φοιτητών έσπευσαν χιλιάδες άλλοι πολίτες, με αποτέλεσμα να γενικευτούν οι συγκρούσεις, καθώς περικύκλωσαν τις κατασταλτικές δυνάμεις με σκοπό να τις απωθήσουν από την προσπάθειά τους να επέμβουν στο Πανεπιστήμιο.

Τελικά, οι αστυνομικοί αναδιπλώθηκαν και οι δρόμοι γύρω από το πανεπιστήμιο γέμισαν από πολίτες που πανηγύριζαν τη νίκη τους. Συνολικά από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον 10 αστυνομικοί, τρεις δημοσιογράφοι και πολλοί διαδηλωτές, που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Ομως ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει καθώς αυτή η πολιτική της καταστολής θα συνεχιστεί, αν και οι δυνάμεις των εξεγερμένων βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση. Εξάλλου για χτες το ΑΡΡΟ είχε καλέσει το λαό της Οαχάκα σε διαδήλωση, πάντα με βασικό αίτημα την παραίτηση του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς, αλλά και την καταγγελία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που διατάσσει καταστολή στο «όνομα της διατήρησης της τάξης».

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Οαχάκα, τόσο σε όλο το Μεξικό αλλά και στον κόσμο. Για χτες ήταν προγραμματισμένες διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις στην Ισπανία, στη Γερμανία και φυσικά σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Σελίδα 16

ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΥΓΕΙΑ» - ΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ»

Κυβερνητική βούλα στην ιδιωτικοποίηση

Την επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτική της κυβέρνησης κατήγγειλε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου

Τη ματαίωση της νέας απόπειρας για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας, μετά τη συμφωνία του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία» με τον «Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό» για την ανέγερση δύο μονάδων στον χώρο που στεγάζεται σήμερα το «Ασκληπιείο» Βούλας, απαίτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου.

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος υφυπουργός Θ. Γιαννόπουλος υπερασπίστηκε την εμπορευματοποίηση της Υγείας λέγοντας ότι «τα μοντέλα του πλήρους κρατισμού του χώρου της Υγείας, άλλαξαν πια». Αποκαλύπτοντας την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «ο Ελληνας πολίτης, αυτός που πάσχει, αυτός που νοσεί, δεν κάνει επιλογή αν είναι (σ.σ. το νοσοκομείο) Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ή αν είναι Νομικό Πρόσωπο

Page 50: 2006-11-04

Ιδιωτικού Δικαίου. Ζητεί, απαιτεί να έχει υπηρεσίες Υγείας αναβαθμισμένες και ποιοτικά ίδιες στο κέντρο και στην περιφέρεια».

Ο Θ. Γιαννόπουλος επικαλέστηκε παλιότερες συμφωνίες σύμφωνα με τις οποίες ο «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» έχει την κυριότητα του χώρου και το δημόσιο κάνει τη χρήση σε όλα τα νοσηλευτικά συγκροτήματα που υπάρχουν εκεί. Αυτό που ζητάει το υπουργείο, σημείωσε, είναι απλώς να διατηρήσει τα κεκτημένα, δηλαδή ότι το «Ασκληπιείο» θα παραμείνει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ισοδύναμο σε κλίνες με το σημερινό και ότι δεν «αλλοιώνονται» οι εργασιακές σχέσεις στο νοσοκομείο.

Στην ουσία, με τη συμφωνία αυτή γίνεται αντικατάσταση ενός δημόσιου νοσοκομείου με ένα ιδιωτικό, τόνισε στην παρέμβασή της η Β. Νικολαΐδου και κατήγγειλε ότι ο «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» εκμεταλλεύεται αυτήν την ιδιοκτησία αξιοποιώντας νόμους που από κοινού με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε στο παρελθόν η ΝΔ. Οι εξελίξεις αυτές, είπε, δεν είναι κάτι καινούριο, είναι συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης που ξεκίνησε με την ιδιωτικοποίηση κάποιων λειτουργιών στα νοσοκομεία, τη διοχέτευση ασθενών μέσω ΙΚΑ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και φθάνει σήμερα στην ιδιωτικοποίηση των πάντων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Δεύτερη δύναμη αναδείχτηκαν οι ταξικές δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» στις αρχαιρεσίες στο σωματείο εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας. Σε σύνολο 199 ψηφισάντων (δυο λευκά - τρία άκυρα) η παράταξη έλαβε 54 ψήφους και θα εκπροσωπείται από δυο μέλη στο 7μελές διοικητικό συμβούλιο. Η παράταξη της ΠΑΣΚΕ έλαβε 101 ψήφους (τέσσερις έδρες) και της ΔΑΚΕ 39 ψήφους (μια έδρα).

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Σε δυο πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Στις 29 Νοέμβρη θα γίνει 24ωρη απεργία σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας εκτός από τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής και της Θεσσαλονίκης, στα οποία θα γίνουν εφτάωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ). Στις 5 και 6 Δεκέμβρη θα γίνει 48ωρη πανελλαδική απεργία. ΚΡΗΤΗ: Με πενθήμερη απεργία από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Παρασκευή 10 Νοέμβρη κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι περίπου 565 εργαζόμενοι στα 141 προγράμματα Κοινωνικής Φροντίδας που λειτουργούν στους ΟΤΑ στην Περιφέρεια της Κρήτης, με απόφαση του Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου τους. Παραμένουν απλήρωτοι από τρεις ως και εννέα μήνες, ενώ το 2007 λήγει η χρηματοδότηση των προγραμμάτων και κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.

ΕΚΑΒ: Πανελλαδικές κινητοποιήσεις ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα 6 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με τετράωρες στάσεις εργασίας στις 9 και 10 Νοέμβρη, πρωί και απόγευμα, ενώ στις 13 Νοέμβρη θα γίνει νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΡΑΔΙΟ ΚΟΡΑΣΙΔΗ»: Αμφίβολο είναι το μέλλον εκατοντάδων εργαζομένων στην επιχείρηση «Ράδιο Κορασίδη ΑΕ» που παραμένουν απλήρωτοι περισσότερο από 6 μήνες και τους οφείλονται επιδόματα αδείας και δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων.

Page 51: 2006-11-04

Στη συζήτηση εργατικής διαφοράς που έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη, η επιχείρηση δήλωσε αδυναμία να πληρώσει. Το εργοδοτικό σωματείο που στήθηκε έχει αναλάβει να στηρίξει την επιχείρηση στην προσπάθειά της να υπαχθεί στο άρθρο 46 για τη ρύθμιση των οφειλών της (η σχετική αίτηση θα συζητηθεί στις 16 Νοέμβρη).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΡΦΟΥΡ»: Την Τετάρτη 8 Νοέμβρη ξεκινούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ», στην Αθήνα. Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στα γραφεία του σωματείου (Σωκράτους 51, 5ος όροφος, Ομόνοια).

ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάλεσμα αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες εκπρόσωποι της παράταξης

Η αναγκαιότητα συντονισμού των γιατρών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, αναδείχτηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων του Ενιαίου Αγωνιστικού Μετώπου (ΔΗΠΑΚ) στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ), Χαράλαμπου Παπά και Αποστόλη Τασούλα.

Στο συστηματικό τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, από κοινού με την ΕΕ δημιουργούν συνθήκες εισβολής του ιδιωτικού τομέα, με συνέπειες τόσο στις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών, όσο και στην παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς, αναφέρθηκε ο γραμματέας του ΔΣ της ΕΙΝΗ, Χαράλαμπος Παπάς. «Υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα, η εστίαση και η φύλαξη, παραδίνονται σε επιχειρηματίες. Καθιερώθηκαν τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία, με ιδιωτικής μορφής απασχόληση των γιατρών και προωθούνται οι ΣΔΙΤ, οι ιδιωτικές ΜΕΘ, κ.ά.», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τις εξελίξεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών, που απορρέει από ανάλογη οδηγία της ΕΕ, η οποία θα εφαρμοστεί από 1/1/07, σημείωσε ότι μεθοδεύουν την ελαστικοποίηση του σταθερού χρόνου εργασίας.

Ο Αποστόλης Τασούλας σχετικά με το ζήτημα σημείωσε ότι επιδιώκεται το σπάσιμο του σταθερού χρόνου εργασίας και η διευθέτησή του σε ενεργό και ανενεργό. Το υπουργείο προσανατολίζεται να προσλαμβάνει άμισθους ειδικευόμενους για τις εφημερίες έναντι επιδόματος ή και χωρίς καμία αμοιβή με αποτέλεσμα την κατάργηση της έννοιας της υπερωρίας, σημείωσε, και πρόβαλε το αίτημα για μείωση του χρόνου εργασίας, με σταθερό 30ωρο, 6 ώρες τη μέρα, 5 μέρες τη βδομάδα και 1 εφημερία τη βδομάδα. «Αυτό προϋποθέτει την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, αύξηση των μισθών, αύξηση του αριθμού των ειδικευομένων, να πληρώνονται για την περίοδο της αναμονής με το 80% του βασικού μισθού και να καλύπτονται ασφαλιστικά», σημείωσε καταλήγοντας.

Page 52: 2006-11-04

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Σε εξέλιξη συνδικαλιστικές διώξεις

Με πειθαρχικές διώξεις απειλείται ολόκληρη η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), επειδή στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του ΛΣ δεν... άρεσαν οι ερωτήσεις που περιέχονταν σε ερωτηματολόγιο που εξέδωσε η συνδικαλιστική οργάνωση προς τα μέλη της! Από προχτές Πέμπτη οι συνδικαλιστές της διοίκησης της Ενωσης άρχισαν να ενημερώνονται και να παίρνουν στα χέρια τους την κλήση για υποβολή έγγραφης απολογίας «εντός τριών ημερών». Η κλήση εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Προσωπικού ΛΣ και μάλιστα με εντολή υπουργού.

Η ευθεία και προκλητική παρέμβαση στα εσωτερικά της συνδικαλιστικής οργάνωσης, που αποτελεί πλήγμα σε βάρος των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών του Λιμενικού Σώματος, φαίνεται ξεκάθαρα και στο κείμενο της κλήσης σε απολογία. Οπως αναφέρεται, «με τις ερωτήσεις του υπό στοιχείου 3 (...) προτρέπονται τα εγγεγραμμένα μέλη της ΠΕΑΛΣ να εκφράσουν γνώμη χωρίς προηγούμενη έγκριση της υπηρεσίας, καθώς και να ασκήσουν κριτική επί διαταγών και υπηρεσιακών ενεργειών της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΝ»! Αυτά κατά την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΝ «αποτελούν πειθαρχικές παραβάσεις προβλεπόμενες και τιμωρούμενες από τις ισχύουσες διατάξεις, διαταγές και συγκεκριμένα το άρθρο 1703 παρ. 3 περ. δ και στ' του ΠΔ 210/1993».

Οσο για το επίμαχο στοιχείο 3 του ερωτηματολογίου αυτό που ρωτάει είναι: «Πόσο ικανοποιημένος/η είσαι από τη διαδικασία λειτουργίας των Συμβουλίων Κρίσεων - Προαγωγών των στελεχών του ΛΣ;».

Σελίδα 17

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Κόβουν και ράβουν σε βάρος ναυτεργατών και νησιωτών

Μ. Κεφαλογιάννης και Θ. Πάγκαλος επιβεβαίωσαν στη Βουλή την πλήρη αντιλαϊκή ταύτιση των κομμάτων τους και στον τομέα της ναυτιλίας

Την πλήρη αντιλαϊκή ταύτιση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στον τομέα της ναυτιλίας, αλλά και τις επώδυνες συνέπειες που συνεπάγεται αυτή η πολιτική για τους εργάτες της θάλασσας, τους νησιώτες, συνολικά για τα λαϊκά στρώματα, ανέδειξε χτες στη Βουλή η συζήτηση σχετικής Επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη.

Page 53: 2006-11-04

Από τη μεριά της κυβέρνησης, έγινε σαφές ότι μόνη προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση των εφοπλιστικών κερδών, αδιαφορώντας για την ανεργία και την εντατικοποίηση της δουλιάς των ναυτεργατών. Τη στήριξη αυτής ακριβώς της πολιτικής, εγγυήθηκε το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστική, άλλωστε, ήταν η φράση του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Θ. Πάγκαλου, ο οποίος είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση: «Εγώ θα σας πω να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας. Εφαρμόστε όλο το πρόγραμμά σας και εμείς θα σας στηρίξουμε σχεδόν σε όλα τα θέματα που δε δημιουργούν μείζονα προβλήματα»!

Πετσόκομμα δικαιωμάτων, αύξηση κερδών

«Τελείωσε η θερινή περίοδος και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μετρούν κέρδη και οι ναυτεργάτες ανέργους», σημείωσε η Ελπίδα Παντελάκη, στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε. Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί ως προς τα δρομολόγια, είπε πως «είχαμε 77 λιγότερα καράβια από το προηγούμενο διάστημα, που έπιαναν περισσότερα λιμάνια, με αποτέλεσμα τη μεγάλη εντατικοποίηση της δουλιάς των ναυτεργατών». Επίσης, αναφέρθηκε στα κέρδη των ακτοπλόων εφοπλιστών, λέγοντας ότι για μια ακόμη φορά έχουν πολλαπλασιαστεί. Πρόσθεσε ότι «η ακινητοποίηση των πλοίων είναι πλέον κανόνας», αφού «το 30% έως 35% των πλοίων είναι ακινητοποιημένα επτά μήνες το χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια», οπότε «οι ναυτεργάτες είναι στην ανεργία».

Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, η βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «τον Ιούλιο είχαμε 1.855 εγγεγραμμένους ανέργους και επιδοτούμενους 817, τον Αύγουστο είχαμε 1.774 εγγεγραμμένους ανέργους και 730 επιδοτούμενους, τον Σεπτέμβριο είχαμε 1.503 άτομα ανέργους και 691 επιδοτούμενους. Θυμίζω ότι 235 ευρώ παίρνουν οι άγαμοι άνεργοι και 295 ευρώ οι έγγαμοι». Συνέχισε καλώντας το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να πάρει μέτρα. Οπως είπε, «εφόσον δεν μπορείτε να πείτε γιατί είναι αδιέξοδη η πολιτική σας, για να τους δώσει θέσεις δουλιάς, δώστε 1.050 ευρώ σε όλους τους ανέργους για να μην είναι άνεργοι 6 μήνες το χρόνο».

Κοινή εφοπλιστόδουλη πολιτική

Παρεμβαίνοντας, στη συνέχεια, στη συζήτηση της Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ, η Ελπίδα Παντελάκη σημείωσε σχετικά με τη σημερινή κατάσταση ότι είναι συνέπεια των νόμων που θεσπίστηκαν στα πλαίσια της στρατηγικής επιλογής, της απελευθέρωσης δηλαδή της ναυτιλίας. Οπως είπε, ο Ν. 2932 που ισχύει σήμερα «εξελίσσεται προς το χειρότερο», αφού «οι εφοπλιστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση της ακτοπλοΐας». Αναφερόμενη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι συμφωνούν «στο να υπάρχει ανταγωνιστική ναυτιλία και στο να υπάρχει η ασυδοσία της απελευθέρωσης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Ελπ. Παντελάκη στο θέμα της άρσης του ορίου της 30ετίας για τα ακτοπλοϊκά πλοία, λέγοντας ότι αυτό έγινε σε συνεννόηση με τους εφοπλιστές, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι έγιναν αγορές τέτοιων υπέργηρων πλοίων. Αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα της σύνδεσης των νησιών παρέχοντας κίνητρα, προκειμένου να έρθουν παλιά πλοία που βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Ενισχύοντας τον ισχυρισμό της, κατέθεσε την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε πρόσφατη Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, ποτέ δε ζητήθηκε από το ΥΕΝ να άρει το όριο

Page 54: 2006-11-04

της 30ετίας, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος αποδίδει το σχετικό νόμο σε εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με σχετική οδηγία της ΕΕ.

Προσήλωση στην κερδοφορία του κεφαλαίου

Την προσήλωση του ΥΕΝ στην αύξηση της εφοπλιστικής κερδοφορίας επιβεβαίωσε με την τοποθέτησή του ο Μ. Κεφαλογιάννης, υποστηρίζοντας ότι είναι η μόνη προϋπόθεση για ανάπτυξη της ναυτιλίας. Οπως είπε, «εμείς δε θεωρούμε το κέρδος κατάρα, αλλά ευχή για επενδύσεις, για καλύτερα πλοία, για καλύτερη εξυπηρέτηση και βεβαίως για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Μάλιστα, έδειξε ότι αντιλαμβάνεται την ανεργία των ναυτεργατών περίπου ως ...φυσικό φαινόμενο, λέγοντας ότι «το υπουργείο Ναυτιλίας υπέστη μια φοβερή επίθεση τον Ιανουάριο, γιατί οι άνεργοι είναι 3.000 σε μια εποχική δραστηριότητα». Παράλληλα, «προσπερνώντας» την πραγματικότητα υποστήριξε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία «οποιοδήποτε πλοίο, οποτεδήποτε δρομολογηθεί δρομολογείται για 10 μήνες».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι υπάρχει «καρτέλ» στην ελληνική ναυτιλία, το οποίο όμως δεν μπορεί να αποδειχθεί δικαστικά και άσκησε «κριτική» στην κυβέρνηση για υποβάθμιση των επιτροπών ελέγχου του ανταγωνισμού. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής μοντέλων τοπικών δρομολογίων, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα νησιά του Αιγαίου. Κατέληξε λέγοντας ότι η ΝΔ εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, αφού «όταν μια κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το προεκλογικό της πρόγραμμα εξαπατά και το λαό και τον ψηφοφόρο».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Περιφερειακές συγκεντρώσεις στις 8 Νοέμβρη

Στους δρόμους βγαίνουν ξανά οι συνταξιούχοι όλης της χώρας με πανελλαδικές κινητοποιήσεις κατά περιφέρεια, απαιτώντας την ικανοποίηση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες. Στην Αθήνα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΤΑΕ, ΟΤΑ και ΔΗΜΟΣΙΟΥ καλούν σε πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, την Τετάρτη, 8 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στη Θεσσαλονίκη, η πανσυνταξιουχική κινητοποίηση ορίστηκε για τις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως στη Θεσσαλία, όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Ομοσπονδίες καλούν τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων: Κατώτερη σύνταξη για όλα τα Ταμεία 1.050 ευρώ. Επίδομα θέρμανσης. Πάταξη της ακρίβειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Τα φάρμακα να τους παρέχονται δωρεάν. Οχι στην επανάκριση των 132.000 αναπηρικών συντάξεων. Για το ΤΕΒΕ να μη γίνει πράξη ο Ν. 2676/99, που μειώνει τις συντάξεις μέχρι και 37% και να αποσυρθούν τα ΠΔ.

Page 55: 2006-11-04

«Εφυγε» πρόωρα ο σ. Γεράσιμος Κολαϊτης

Πρόωρα έφυγε από τη ζωή ο σύντροφος Γεράσιμος Κολαϊτης, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Η κηδεία του έγινε την Πέμπτη 2 Νοέμβρη στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς. Εκ μέρους του ΚΚΕ και των συντρόφων του στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, τον Γεράσιμο αποχαιρέτησαν ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, ο Γ. Μανουσογιαννάκης, Γραμματέας της ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ, μέλος της ΚΕ και πρόεδρος του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ο οποίος τον αποχαιρέτησε εκ μέρους των ναυτεργατών, όπως και αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ.

Ο σύντροφος Γεράσιμος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1951. Από μικρός βρέθηκε στα μηχανοστάσια των καραβιών, όπου και ανέπτυξε πλούσια και πρωτοπόρα συνδικαλιστική δράση μέσα από την Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ και τη Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση. Αναδείχτηκε σε στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών του ΚΚΕ. Αποφασιστική ήταν η συμβολή του στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στο ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, κύρια στους θερμαστολαδάδες, όπου διατέλεσε ταμίας στην πρώτη ταξική διοίκηση του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», όταν το 1985 οι θερμαστολαδάδες και πρακτικοί Μηχανικοί απομάκρυναν τους εφοπλιστόδουλους χουντικούς από τη διοίκηση του σωματείου και το έβαλαν στην ταξική ρότα, όπου συνεχίζει αταλάντευτα μέχρι σήμερα.

Ο σύντροφος Γεράσιμος μέχρι την τελευταία στιγμή της σύντομης ζωής του συνέχισε να παλεύει μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Οι σύντροφοι ναυτεργάτες που τον γνώρισαν και ιδιαίτερα οι θερμαστολαδάδες θα θυμούνται το σύντροφο Γεράσιμο σαν ένα συνεπή, μαχητικό και ανιδιοτελή αγωνιστή. Η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.

Σελίδα 18

ΚΗΔΕΙΑ

Σήμερα, Σάββατο 4 Νοέμβρη 2006 στις 10.00 π.μ. κηδεύεται στη γενέτειρά του, το χωριό Μεταξά Κοζάνης, ο ανάπηρος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Χρήστου ΠΑΠΑΚΗΠΑΡΙΟΥ

μέλος του ΚΚΕ, ο οποίος γεννήθηκε το 1927 και πέθανε, έπειτα από βαριά ασθένεια, στις 3 Νοέμβρη 2006.

Page 56: 2006-11-04

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού αγωνιστή.

ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΣΑΚΙΡΑΚΗ

Ετών 79

Εκηδεύσαμε χθες Παρασκευή 3-11-2006 στον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου Παλαιού Φαλήρου.

Η σύζυγος: Στέλλα. Η κόρη: Αλεξάνδρα. Τα αδέλφια: Ελισάβετ και Ευάγγελος Σακλαμπανάκης, Κυριακή Μαυρογιώργα. Τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Εγκληματικές ελλείψεις μέτρων ασφάλειας στα ξενοδοχεία

Τις τεράστιες ελλείψεις στο πλαίσιο λειτουργίας και ασφάλειας των ξενοδοχείων, ανέδειξε το θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώθηκε πρόσφατα στο ξενοδοχείο «Corcyra Beach» στην Κέρκυρα. Ενα πλαίσιο από το οποίο απουσιάζει ο ουσιαστικός κρατικός έλεγχος, καθώς όλα επαφίονται στις διάφορες ιδιωτικές εταιρείες που λειτουργούν με ανταγωνιστικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Αυτό αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Τουριστικής Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Αντώνης Σκυλλάκος.

Οι δυο βουλευτές τονίζουν ότι είναι φανερό πως η περίπτωση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου δεν είναι μοναδική. Το ερώτημα είναι πόσοι από τους καυστήρες υγραερίου, που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της Κέρκυρας, αλλά και αλλού, λειτουργούν με βάση τις αναγκαίες συνθήκες ασφαλείας και πόσοι έχουν ελεγχθεί από αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για το αν πληρούν αυτές τις συνθήκες.

«Οι ελλιπείς έλεγχοι, συνεχίζει η Ερώτηση, η ανυπαρξία κανόνων και πλαισίων λειτουργίας και ασφάλειας των ξενοδοχείων, η μειωμένη οργανική σύνθεση των ξενοδοχείων, η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, οι απαράδεκτες μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, είναι αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας του μεγάλου κεφαλαίου με στόχο τη μεγιστοποίηση με κάθε τρόπο των κερδών τους που στηρίζουν με την πολιτική τους οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Page 57: 2006-11-04

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: «Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και διαμονής των τουριστών; Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζόμενων στην εργασία και να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα "σπασμένα";».

Εξι διώκονται ποινικά

Στο μεταξύ, ποινική δίωξη σε έξι άτομα για ανθρωποκτονία από αμέλεια και κατά συρροή, σωματικές βλάβες και παραβίαση των κανόνων οικοδομικής άδειας άσκησε ο εισαγγελέας Κέρκυρας μετά από την ολοκλήρωση του πορίσματος των ερευνών (το οποίο παρέδωσε χτες το πρωί η Αστυνομική Διεύθυνση) για το θάνατο των δυο ανήλικων παιδιών στο ξενοδοχείο της Κέρκυρας. Οι κατηγορίες αφορούν τον διευθυντή και τον συντηρητή του ξενοδοχείου, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΕ LUIS HOTEL, τον υπεύθυνο της εταιρείας εγκαταστάσεων ερ-κοντίσιον, τον υπεύθυνο της εγκατάστασης υγραερίου και τον υπεύθυνο της τουριστικής εταιρείας THOMAS KOYK. Χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου, με πρωτοβουλία του ταξικού τους σωματείου, πραγματοποίησαν σύσκεψη για να αποτρέψουν οποιοδήποτε κίνδυνο προκύπτει για την εργασία τους από την αναστολή λειτουργίας του ξενοδοχείου. Στο πλαίσιο αυτά αποφάσισαν κινητοποίηση στο ΣΕΠΕ το πρωί της Δευτέρας.

Συγκοινωνιακές ρυθμίσεις

Αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων και τρόλεϊ, επιφέρει η διεξαγωγή του Μαραθώνιου, αύριο Κυριακή. Οπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ, οι τροποποιήσεις στα δρομολόγια αφορούν τις γραμμές που διέρχονται από τις περιοχές από τις οποίες περνά ο Μαραθώνιος και θα ισχύσουν μεθαύριο, από τις 7.15 π.μ. μέχρι τη λήξη του Μαραθώνιου, περίπου στις 2.30 μ.μ. Οι αλλαγές αφορούν και τις δύο λεωφορειακές γραμμές Χ94 και Χ95 που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο.

Ψηφίζουν αύριο οι Χημικοί

Δυναμικό «παρών» της ΔΕΚ - Πανεπιστημονικής

Αύριο στις εκλογές της Ενωσης Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) η ΔΕΚ - Πανεπιστημονική, δίνει με αισιοδοξία τη μάχη για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στην Ενωση, καταθέτοντας ουσιαστικές προτάσεις διεκδίκησης και αγώνα για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους χημικούς.

Οπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Παράταξης:

Page 58: 2006-11-04

Στον τομέα της Παιδείας λέει ΟΧΙ στο σχολείο της αγοράς, διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, κατοχύρωση αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν Παιδείας σ' όλες τις βαθμίδες, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, αναβάθμιση του μαθήματος της χημείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κ.ά.

Στον τομέα του Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι η ΕΕΧ δεν πρέπει να εξαντλείται σε εκδηλώσεις ενημέρωσης και προβολής, αλλά να συμμετέχει αγωνιστικά και να δίνει την επιστημονική της βοήθεια σε όσους αγωνίζονται για το περιβάλλον.

Για τα τρόφιμα αγωνίζεται με στόχο την ενίσχυση του αντιμονοπωλιακού αγώνα για τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών από ληγμένα, μολυσμένα και μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας διεκδικεί την εφαρμογή του 5ήμερου, την τήρηση του 35ωρου, την εφαρμογή των διατάξεων για στελέχωση των βιομηχανιών, των ΟΤΑ και άλλων δημόσιων υπηρεσιών από χημικούς.

Αγωνίζεται, τέλος, για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και διεκδικεί την αναβάθμιση της λειτουργίας των οργάνων διοίκησης της ΕΕΧ.

Την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη θα συναντηθεί με τον Πάπα Βενέδικτο ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, όπως ανακοίνωσε χτες η Ιερά Σύνοδος. Η πρόσκληση προς τον αρχιεπίσκοπο να επισκεφθεί το Βατικανό, είχε γίνει αρχικά από τον Ιωάννη Παύλο ΙΙ, την οποία επανέλαβε ο πάπας Βενέδικτος 16ος.

Προσφυγή για το Κέντρο Τύπου

Την ακύρωση της μακροχρόνιας σύμβασης που παραχωρεί την Ολυμπιακή εγκατάσταση του Κέντρου Τύπου στο Μαρούσι σε ιδιώτες για να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο, ανάλογο με αυτό του «The Mall», ζητούν με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι εμπορικοί σύλλογοι Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Νέας Ιωνίας, καθώς και εξωραϊστικοί και οικολογικοί σύλλογοι.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η σύμβαση μίσθωσης του Κέντρου Τύπου είναι παράνομη και αντισυνταγματική και πως «το κράτος μεταβάλλεται σε επιχειρηματία εκμεταλλευτή επ' ανταλλάγματι δημόσιας γης».

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση υπογράφτηκε τον περασμένο Αύγουστο ανάμεσα στη δημόσια εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και στην εταιρεία «Lamda Development». Αν και η νομοθεσία προέβλεπε την παραχώρηση του Ολυμπιακού Κέντρου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων, το δημόσιο παραχώρησε 53.835 τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης στους ιδιώτες.

Page 59: 2006-11-04

Τέλος, οι εμπορικοί σύλλογοι στην προσφυγή τους αναφέρουν ότι η λειτουργία του εμπορικού κέντρου θα προκαλέσει το κλείσιμο των μαγαζιών τους, ενώ οι οικολογικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι με τη μετατροπή του Κέντρου Τύπου σε εμπορικό κέντρο θα επιβαρυνθούν οι περιβαλλοντικές συνθήκες την περιοχή.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο

ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΓΕΩΡΓ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ

κηδεύουμε σήμερα Σάββατο 4-11-2006 και ώρα 11.30 π.μ. από τον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Καισαριανής.

Η σύζυγος: Δανάη. Τα παιδιά: Γιώργος και Ελένη. Η εγγονή: Δανάη. Τα αδέλφια, τα ανίψια, οι λοιποί συγγενείς.

Σελίδα 19

Ανώνυμη εταιρεία για το μοίρασμα του Δ' ΚΠΣ

Στρώνει το έδαφος η κυβέρνηση για το ακόμα πιο ...αποτελεσματικό και με γρήγορο τρόπο μοίρασμα και παράδοση των χρημάτων του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) στο μεγάλο κεφάλαιο. Με πρόσχημα τη διαχείριση του 80% των κοινοτικών πόρων από τους δήμους, η κεντρική εξουσία προχωρά στη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας, με 13 παραρτήματα στις αντίστοιχες περιφέρειες της χώρας, που θα διαχειρίζονται ζεστό χρήμα.

Σχετική ενημέρωση «για την πορεία οργάνωσης των υποστηρικτικών μηχανισμών των δήμων και των νομαρχιών», ενόψει της διαχείρισης του κοινοτικού προγράμματος, το χρονικό διάστημα 2007 - 2013, παρείχε χτες στον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «δε θα θιγεί στο ελάχιστο η αυτοτέλεια» των δήμων σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στα κονδύλια. Κάτι βέβαια που απέχει από την πραγματικότητα, όπως δείχνει η εμπειρία από το προηγούμενο ΚΠΣ, οπότε και οι δήμοι είχαν χαμηλή απορροφητικότητα έργων. Τα όποια, δε, έργα επιλέγονταν με κριτήριο την ανταποδοτικότητα, με αποτέλεσμα όσα δεν απέφεραν έσοδα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που κατ' ουσίαν τα διαχειρίζονταν, να μην έχουν τύχη στην κάνουλα της χρηματοδότησης.

Το ίδιο προβλέπεται να γίνει και τώρα, με πιο οργανωμένους όμως όρους. Τα 13 παραρτήματα της ανώνυμης εταιρείας - που σύμφωνα με πληροφορίες θα δημιουργηθούν στις περιφέρειες της χώρας - ουσιαστικά θα αποτελούν το μάτι της

Page 60: 2006-11-04

κυβέρνησης στους δήμους και τις νομαρχίες, καθώς μόνο μέσω αυτών θα επιλέγονται και θα χρηματοδοτούνται τα όποια έργα. Οι εξελίξεις αυτές, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι «σε συνεννόηση με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ».

«ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Στόχος τους η διαχείριση της ανεργίας

Προγράμματα διαχείρισης της ανεργίας, με σκοπό να θρέφουν ψεύτικες «ελπίδες», αλλά και να χαλιναγωγήσουν τη διογκούμενη δυσαρέσκεια των όλο και περισσότερων ανέργων, είναι τα διάφορα ευρωενωσιακά προγράμματα - δήθεν για την «καταπολέμηση της ανεργίας» - που προωθούνται μέσω των δήμων. Ενας από αυτούς που προάγει συνεχώς νέα προγράμματα με τέτοιο σκοπό, είναι ο δήμος Αθήνας και η διοίκησή του, τόσο επί δημαρχίας Δ. Αβραμόπουλου - που δημιούργησε τις προϋποθέσεις - όσο και επί Ντ. Μπακογιάννη, που τις εκμεταλλεύτηκε.

Για να μπορέσει ένας δήμος να εκτελέσει τέτοια ευρωπαϊκά προγράμματα είναι απαραίτητη η ύπαρξη μιας εταιρείας ή δημοτικής επιχείρησης. Στο δήμο της Αθήνας, η εταιρεία που αναλαμβάνει αυτά τα προγράμματα είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Αθηναίων (ΑΕΔΑ), η οποία λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία - ακριβώς για να «αξιοποιεί» τέτοιου είδους προγράμματα. Οι μέτοχοι της εταιρείας είναι ο Δήμος Αθηναίων, η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (!), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Δημοτική Επιχείρηση Ασφαλειών του Δήμου Αθηναίων.

Προς κέρδος των ιδιωτικών επιχειρήσεων

Ενα χαρακτηριστικό πρόγραμμα διαχείρισης της ανεργίας, με σκοπό να δώσει «ελπίδες» στους χιλιάδες ανέργους της Αθήνας, είναι το «Δίκτυο Στήριξης Ανέργων της Πρωτεύουσας», το οποίο εντάσσεται στις «Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής 2000 - 2006.

Σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται η επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση 145 ανέργων (όταν το σημερινό ποσοστό ανεργίας είναι 8,8% σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, που προσμετρά ως εργαζόμενους ακόμη και κάποιον που εργάζεται μια ώρα τη βδομάδα!), του προγράμματος σε νέες θέσεις εργασίας και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. Συγκεκριμένα, θα επιδοτηθούν 100 άνεργοι για 18 μήνες και επιπλέον για Απόκτηση Εργασιακής Εμπειρίας (προγράμματα STAGE, δηλαδή ανασφάλιστης εργασίας) 45 ανέργων ηλικίας μέχρι 30 ετών, για 9 μήνες. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο και κατά 25% από εθνικούς πόρους. Για να ενταχθεί, πάντως, ένα πρόγραμμα στα περίφημα ΠΕΠ ένα από τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληροί, είναι να παρέχει «κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις».

Page 61: 2006-11-04

Πλήθος «προγραμμάτων» Επιπλέον, όμως, εκτός από το παραπάνω πρόγραμμα, η διοίκηση του δήμου

έχει πραγματοποιήσει ή εξακολουθούν να «τρέχουν» μια σειρά από άλλα προγράμματα. Συγκεκριμένα: Το forum για την κοινωνική συνοχή - αναπτυξιακή σύμπραξη για την ισότητα και την κοινωνική συνοχή (χρηματοδοτείται από την κοινοτική πρωτοβουλία EQUAL).

Τα γραφεία προώθησης στην απασχόληση - αναπτυξιακή σύμπραξη Επιχειρηματικότητα για όλους (κοινοτική πρωτοβουλία EQUAL).

Τις καινοτομικές τεχνικές διά Βίου Μάθησης - μοντέλο της κυκλικής εργασίας - σύμπραξη για την καθιέρωση της κυκλικής εργασίας (κοινοτική πρωτοβουλία EQUAL).

Το πρόγραμμα «ODISSEIA» Το πρόγραμμα «ΠΕΡΣΕ - ΦΩΝΗ».

Η πλειοψηφία όλων αυτών, φυσικά, υποτίθεται ότι «καταπολεμούν» την ανεργία. Αναλυτικά το πρόγραμμα «γραφεία προώθησης στην απασχόληση», όπως αναφέρει ο δήμος Αθήνας, στόχο έχει «την παροχή συμβουλών προς νέους επιχειρηματίες, καθώς και την τεχνική και οικονομική υποστήριξη ανέργων για την ίδρυση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων». Δηλαδή, σπέρνουν φρούδες ελπίδες ότι θα γίνουν ...επιχειρηματίες οι άνεργοι. Αξίζει, όμως να σημειωθεί ότι στην «Αναπτυξιακή Σύμπραξη» του προγράμματος συμμετέχουν Ανώνυμες Εταιρείες όπως MEDIT AE (παροχή προς εταιρείες), SYNERGON ΑΕ (παροχή προς εταιρείες), ICAP AE (εταιρεία οικονομικών πληροφοριών). Στην ουσία, οι εταιρείες αυτές, θα... δημιουργήσουν επιχειρηματίες!

Μοντέλο «κυκλικής εργασίας»

Το πλέον όμως ενδιαφέρον από τα παραπάνω προγράμματα, είναι το «καινοτομικές τεχνικές διά Βίου Μάθησης - μοντέλο της κυκλικής εργασίας - σύμπραξη για την καθιέρωση της κυκλικής εργασίας (κοινοτική πρωτοβουλία EQUAL)». «Το πρόγραμμα», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δήμου Αθήνας, το οποίο έχει ολοκληρωθεί, «στοχεύει στην πιλοτική εφαρμογή του μοντέλου της κυκλικής εργασίας με την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης του προσωπικού μεγάλων επιχειρήσεων και με την ταυτόχρονη αναπλήρωση των καταρτιζομένων από ανέργους»! Δηλαδή, οι επιχειρηματίες θα καταρτίζουν το προσωπικό τους και θα παίρνουν τσάμπα εργαζόμενους από το πρόγραμμα που συμμετέχει και ο δήμος Αθήνας. Τέτοια ξεφτίλα...

Μάλιστα, στην «Αναπτυξιακή Σύμπραξη», η οποία προωθεί το εν λόγω πρόγραμμα του EQUAL, συμμετέχουν εταιρείες όπως: «GRECOTEL AE», «ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΕ (ΜΠΑΡΜΠΑ-ΣΤΑΘΗΣ)», «ΟΜΙΛΟΣ ΔΕΛΤΑ - ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ ΑΕ» (σ.σ.: του σημερινού προέδρου του ΣΕΒ Γ. Δασκαλόπουλου), «ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ», «ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ», «SPACE HELLAS SA». Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι στην εταιρεία του Γ. Δασκαλόπουλου, δεν υπάρχει καν σωματείο, ενώ επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας...

Να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα της συγκεκριμένης «Αναπτυξιακής Σύμπραξης» ονομάζεται «www.jobrotation.gr»! Που σημαίνει «εναλλαγή εργασίας», δηλαδή, μια

Page 62: 2006-11-04

να δουλεύει ο ένας και μια ο άλλος εργαζόμενος. Μόνο που τώρα, αυτό γίνεται για το ψωμί του εργάτη...

«Οραμα» που ...τρομάζει

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, Νικ. Κακλαμάνης (στηρίζεται από τη ΝΔ), όχι μόνο δε στοχεύει να τερματίσει τέτοια προγράμματα, αλλά αντιθέτως, επιδιώκει να τα πολλαπλασιάσει.

«Ενισχύουμε την απασχόληση και μειώνουμε την ανεργία», αναφέρει υποκριτικά στο πρόγραμμά του. Και συνεχίζει: «Υλοποιούμε το στόχο μας συνεχίζοντας και εμπλουτίζοντας ήδη δρομολογημένες παρεμβάσεις, υιοθετώντας ταυτόχρονα και νέες καλές πρακτικές». Δηλαδή, όχι μόνο θα τις συνεχίσει αυτές τις πρωτοβουλίες, αλλά και θα τις εμπλουτίσει με άλλες...

Δεν περισσεύει τίποτα για τις φτωχές οικογένειες

Ούτε τα ψίχουλα για την ενίσχυση των φτωχών οικογενειών, που εξαγγέλλει εδώ και δυο χρόνια, δε διέθεσε η κυβέρνηση παρότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο, όπως ομολόγησε χτες ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας (ΑΣΠΕ). Στην κατηγορία αυτή, κατά τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ανήκουν 43.000 μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ ένα από τα κριτήρια για τις φτωχές οικογένειες είναι να έχουν ως εισόδημα το 50-60% του μέσου ατομικού εθνικού εισοδήματος. Με άλλα λόγια, οι δικαιούχοι ευθύς εξαρχής θα είναι περιορισμένοι.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΑΣΠΕ ζήτησαν κυρίως οικονομικά μέτρα για την ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών. Προέταξαν τη χορήγηση δανείου στα νέα ζευγάρια για την απόκτηση στέγης στο ύψος της αγοραζόμενης ή ανεγειρόμενης κατοικίας με τις εξής ειδικές προϋποθέσεις: Με την απόκτηση του δεύτερου τέκνου να τους χαρίζεται το ένα τρίτο των τόκων, με την απόκτηση του τρίτου παιδιού να τους χαρίζονται οι τόκοι και με την απόκτηση του τέταρτου παιδιού να τους χαρίζεται και το κεφάλαιο.

Σελίδα 20

Ενα από τα μεγάλα έργα του κορυφαίου Ιταλού δραματουργού Λουίτζι Πιραντέλο, τον «Ερρίκο Δ'» παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο , στο «Κοτοπούλη». Το έργο (1921) θέτει το μόνιμο προβληματισμό του Πιραντέλο για τη σχέση «είναι» και «φαίνεσθαι», τη ρευστότητα της βεβαιότητας, τα ασαφή όρια λογικής και τρέλας. Η μετάφραση, διασκευή, σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Μαυρίκιου. Ενα τραγικό παιχνίδι μεταμφιέσεων, διαρκών ανατροπών και παλινδρομικών κινήσεων μεταξύ τρέλας,

Page 63: 2006-11-04

αλήθειας και λογικής εκτυλίσσεται στη βίλα του κεντρικού ήρωα, του «τρελού» που παριστάνει τον Ερρίκο τον Δ', βασιλιά της Γερμανίας το 11ον αιώνα.

Παίζουν: Αλέκα Παΐζη, Νίκος Καραθάνος, Ολια Λαζαρίδου, Αιμίλιος Χειλάκης, Γιάννης Βογιατζής, Κοσμάς Φοντούκης. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Διονύση Φωτόπουλου, η μουσική του Στάθη Σκουρόπουλου, η κινησιολογία της Αποστολίας Παπαδαμάκη.

Ενα αγόρι... Ενα μυστικό ταξίδι... Εντεκα σταθμοί σε τόπους και καιρούς άλλους. Η Κοκκινοσκουφίτσα, η Σταχτοπούτα, η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι, το κοριτσάκι με τα σπίρτα, ο Κοντορεβιθούλης, τα τρία γουρουνάκια, ο Πινόκιο, ο παπουτσωμένος γάτος, η Αλίκη κι η παρέα της... γιορτάζουν την επιστροφή του μικρού Πάνου και φέρνουν δώρα ανεκτίμητα τις ιστορίες τους, κάνοντας το όνειρο αληθινό. «Κάτι παράξενο απόψε συμβαίνει», τιτλοφορείται το βιβλίο της Φωτεινής Στεφανίδη (εκδόσεις «Λιβάνη»). Μία διαφορετική ματιά σε παραμύθια, συνοδευμένα με ζωγραφιές πάνω σε βαμβακερό χαρτί με αυγοτέμπερα. Στον Μικρό Πρίγκιπα έγινε χαρακτική σε πλεξιγκλάς και στην Αλίκη σχέδιο με μολύβι και ξυλομπογιά.

Η Φ. Στεφανίδη σπούδασε σχέδιο, ζωγραφική και φρέσκο στην ΑΣΚΤ, με δασκάλους τους: Γ. Μόραλη, Δ. Μυταρά και Κ. Ξυνόπουλο. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη χαρακτική και το σχεδιασμό βιβλίου. Από το 1988 πραγματοποίησε έντεκα ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής και εικονογράφησης, ενώ συμμετείχε σε διεθνείς εκθέσεις εικονογράφησης βιβλίου (Μπολόνια, Τεχεράνη, Μπρατισλάβα, Βελιγράδι, Φρανκφούρτη, Αγκυρα, Βαρέζε, Πεκίνο κ.ά.) αποσπώντας πολλές διακρίσεις. Εχει εικονογραφήσει πενήντα περίπου βιβλία. Εφτά από αυτά είναι συλλεκτικές εκδόσεις, ενώ σε πέντε έχει επιμεληθεί και τα κείμενα.

Το παραδοσιακό τραγούδι συναντά το ροκ στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, 210.3241.610), όπου για πρώτη φορά συνεμφανίζονται από χτες οι Μιχάλης Τζουγανάκης και Μπάμπης Στόκας. Ο πρώτος θα παρουσιάσει τραγούδια της πορείας του και της πατρίδας του, Κρήτης, για να φτάσει ως τη «Σκιά των βράχων». Ο δεύτερος θα θυμίσει τραγούδια του που έγιναν γνωστά με τους «Πυξ Λαξ», θα σταχυολογήσει κομμάτια από τη δική του πορεία και θα φτάσει «Στην άκρη της γιορτής». Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο (11 μμ), Κυριακή (9 μμ).

Περιπλανήσεις ζωγραφικής

Page 64: 2006-11-04

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (7.30μ.μ.) στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10), έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών του Χριστόφορου με τίτλο «Ολα είναι αλήθεια». Οπως σημειώνει η Ολγα Δανιηλοπούλου «...Με κύριο χαρακτηριστικό την επιλογή των υλικών που οργανώνουν ιδέες και ύφος, οδηγεί την καλλιτεχνική του έκφραση όπου τα αισθήματά του την πηγαίνουν. Η γλώσσα του εξπρεσιονισμού υπηρετεί κάθε συγκινησιακή κατάσταση με αφοπλιστική επάρκεια. Γλώσσα εξαιρετικά πλούσια μέσα στην πολυμορφία της και διαρκής, όπως η ανθρώπινη ανάγκη. Τα σκληρά υλικά και ο απλός σχεδιασμός καταφέρνουν να στήσουν ένα περιβάλλον εύγλωττο, σχετικό με την ανθρώπινη σκληρότητα».

Τη δεύτερη ατομική της έκθεση πραγματοποιεί η ζωγράφος Σωτηρία Σαλάτα στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Από 7 - 30/11 θα εκτεθούν 20 συνολικά έργα (λάδι σε μουσαμά), όλα τοπία, που ζωγράφισε η δημιουργός στην ύπαιθρο τον τελευταίο χρόνο. Η Σ. Σαλάτα αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ το 2002, με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8μ.μ.) στο «Σπίτι της Κύπρου» (Ηρακλείτου 10), έκθεση ζωγραφικής της Μαριάννας Βερέμη. Θα διαρκέσει έως τις 17/11.

«Ζωγραφικές αλληγορίες» τιτλοφορείται η έκθεση της Ελλης Βασίλαρου, που φιλοξενείται (έως 10/11) στην γκαλερί «Ψυχάρη 36» (Κυπριάδου).

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

«Ο αντικομμουνισμός χτες και σήμερα» - Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η γνώση είναι δύναμη» - Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ «Ο Εμφύλιος πόλεμος στην Αχαΐα» - Βασίλης Λάζαρης «Οι ιστορίες του Μίτσερ Μίλτον» - Σταμάτης Βαλσάμος

«Γεύσεις» θεάτρου

Ταξίδι στα στούντιο της «Τσινετσιτά» είναι το μιούζικαλ των Θανάση Παπαθανασίου - Μιχάλη Ρέππα, που παρουσιάζεται στο θέατρο «Αλίκη», σε σκηνοθεσία των ίδιων. Μια παραγωγή με 25 σκηνικά και 200 κοστούμια, με φτωχόσπιτα και επαύλεις, αγρούς και αλάνες, πόρνες και στάρλετ, λιοντάρια κι ελέφαντες, το Κολοσσαίο, τη Βία Βένετο και τη Ρώμη. Παίζουν: Μαρία Καβογιάννη, Κώστας Κόκλας, Χρήστος Μάντακας, Τζέση Παπουτσή κ.ά. Η μουσική και οι στίχοι είναι της Αφροδίτης Μάνου, οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού, τα σκηνικά του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια της Εβελυν Σιούπη.

Page 65: 2006-11-04

Το «Πώς να κλέψετε τους κληρονόμους σας» του Αλαν Εϊκμπορν παρουσιάζεται στο «Περοκέ», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Βασίλη Τσιβιλίκα, ο οποίος και πρωταγωνιστεί. Παίζουν επίσης: Αριελ Κωνσταντινίδη, Νίκος Βερλέκης, Οδυσσέας Σταμούλης, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Θεώνη Σκαλέρη, Ντάνος Λυγίζος, Αγάθη Κάλτσα, Ζωζώ Ζάρπα, Τρύφων Καρατζάς.

«Η γεύση του καπνού στο στόμα σου» το ψυχολογικό θρίλερ της Ιωάννας Λυμούρη - Φέτση παρουσιάζεται (έως 3/12) στο «Φούρνο», σε σκηνοθεσία Αννας Χατζηχρήστου. Παίζουν: Μάνος Καραμολέγκος, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Σίμος Παπαναστασόπουλος, Γιώργος Ποτίδης, Αννα Χατζηχρήστου.

Το έργο του Γκεόργκ Μπίχνερ «Λεόντιος και Λένα» παρουσιάζει το «Σημείο», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Αγγελικής Κουνενιδάκη, σκηνικά - κοστούμια Λένιας Οικονόμου. Παίζουν: Σοφία Καψάλη, Νίκος Παπαϊωάννου, Ξένια Πολίτη, Εριφύλη Στεφανίδου.

Το «Αντιθέατρο» της Μαρίας Ξενουδάκη ανεβάζει σήμερα στο θέατρο «Βαφείο» το έργο «Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο αυτόχειρας της κοινωνίας», σε θεατρική διασκευή Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Τον τραγικό ζωγράφο υποδύεται η Μαρία Ξενουδάκη, η οποία αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του συζύγου της Αρη Τασούλη. Σκηνικά - κοστούμια Σεμίραμις Μοσχοβάκη, μουσική επιμέλεια Ιάκωβος Δρόσος. Παίζουν επίσης: Τάκης Βογόπουλος, Μαρίνα Σωκράτη, Κων/νος Βελέντζας, Ειρήνη Τζαβάρα.

Οι ταλαντούχοι Γιάννης Χαρούλης και Μαρία Λούκα ξεδιπλώνουν τραγούδια και ευαισθησίες, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, σταθμός του μετρό «Μεταξουργείο», 210-5203.661). Ο Γιάννης Χαρούλης με τραγούδια από το νέο του δίσκο, από συνεργασίες του με τους Μ. Πασχαλίδη, «Χαΐνηδες», «Εστουδιαντίνα», Μ. Νικολούδη, «στάσεις» σε αγαπημένα τραγούδια των Ξυλούρη, Μαρκόπουλου, Λοΐζου, Μάλαμα, Θ. Παπακωνσταντίνου κ.ά., αλλά και κρητικά παραδοσιακά. Η Μαρία Λούκα με τραγούδια από τον πρώτο δίσκο της «Καλημέρα» - ήδη κυκλοφορεί - από τη συνεργασία της με τον Σωκράτη Μάλαμα και άλλα.

Σελίδα 21

Πώς σχεδιάζεται η έκδοση βιβλίων τέχνης σήμερα; Ποιες είναι οι δυσκολίες, ποια η εκδοτική δραστηριότητα μουσείων; Περισσότεροι από 30 εκδότες και ειδικοί θα απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα στη συνάντηση (4,5/11) «Βιβλία Τέχνης στην Ελλάδα», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του «Εικαστικού Πανοράματος στην Ελλάδα». Συμμετέχουν οι: Ευγένιος Ματθιόπουλος, Αντώνης Κωτίδης, Χάρης Καμπουρίδης, Νίκος Ξυδάκης, Διονύσιος Καψάλης, Ντένης Ζαχαρόπουλος, κ.ά.

Page 66: 2006-11-04

Βάδισαν στην πεπατημένη...

Τραγούδια, που βαδίζουν στην πεπατημένη αναπαραγωγής κυρίαρχων μουσικών δρόμων, έδωσαν τον τόνο στην προχτεσινή, πρώτη βραδιά του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Οι εξαιρέσεις (λχ το εκπληκτικό παραδοσιακό τραγούδι «Της άρνης το νερό» του Σταύρου Σιόλα) επιβεβαίωσαν ότι το Φεστιβάλ έχει πολύ δρόμο μπροστά του, αν θέλει να γίνει μια πραγματικά κινητήρια δύναμη για το ελληνικό τραγούδι. Τα πεπραγμένα, εξάλλου, της διοργανώτριας ΕΡΤ, που πριν μερικούς μήνες έδωσε ρεσιτάλ υποκουλτούρας, με τη «Γιουροβίζιον», δύσκολα πείθουν για τις αγαθές προθέσεις της για το καλό τραγούδι.

Στην προχτεσινή βραδιά κυριάρχησαν μπαλάντες και τραγούδια με στοιχεία ροκ, χιπ χοπ και ποπ, που παρά την όποια διαφορετικότητά τους είχαν κάτι πανομοιότυπο, ενώ απουσίαζε παντελώς το λαϊκό τραγούδι και ο ήχος του μπουζουκιού. Ο στίχος σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε αφελής, με δόσεις εξυπνακίστικων λογοπαιγνίων. Τα δέκα τραγούδια που επιλέχτηκαν και διαγωνίζονται σήμερα είναι τα: «Περί φυσικής», «Ψευδαισθήσεις», «Λίγο πριν ξημερώσει», «Τζερώνυμο», «Νότες μαγικές», «Το τραγούδι των ψυχών», «Πόσο μελαγχόλησε αυτός ο τόπος», «Της άρνης το νερό», «Τι ζητάς», «Η μπαλάντα του...».

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις των διαγωνιζόμενων, από την πρώτη βραδιά έλειπε η «ψυχή» των τραγουδιών, η συγκίνηση που τα περισσότερα δυστυχώς δεν κατάφεραν να μεταδώσουν. Μουσική και ερμηνευτική «όαση» αποτέλεσε η συναυλία του Δημήτρη Μητροπάνου, με τη συνοδεία του «Τρίφωνου» και με τραγούδια - «σταθμούς» της πορείας του μεγάλου λαϊκού ερμηνευτή. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με τον αποψινό τελικό, όπου θα επιλεγούν τραγούδια για τα τρία πρώτα βραβεία, και τρία ακόμη τραγούδια για τα ειδικά βραβεία στίχου, ερμηνείας και σύνθεσης.

ΠΟΛΥΜΟΡΦΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»

Αύριο ξεκινάει το νέο ταξίδι της ΚΝΕ

Ξεκινάει το ταξίδι της αύριο η νέα πρωτοβουλία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας για την ανάδειξη μιας άλλης πολιτιστικής πρότασης, που βρίσκεται στον αντίποδα της προωθούμενης υποκουλτούρας, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τα «πλαστικά πρότυπα» και το lifestyle που πλασάρεται. Η ΚΝΕ διοργανώνει καθημερινά πολιτιστικές δραστηριότητες που θα φέρνουν σε επαφή τους νέους με το προοδευτικό έργο και τη γνήσια καλλιτεχνική δημιουργία και θα γεννά προβληματισμούς. Δραστηριότητες με όλες τις μορφές τέχνης, το θέατρο, το χορό, τον κινηματογράφο, τη μουσική, αλλά και την ποίηση, τη λογοτεχνία, τα εικαστικά.

Page 67: 2006-11-04

Οι εκδηλώσεις θα γίνονται όλο το χρόνο, καθημερινά (εκτός Παρασκευής και Σαββάτου) στη μουσική σκηνή «Συρμός» στο Μεταξουργείο (Κολωνού και Οδυσσέως, πλατεία Καραϊσκάκη) και θα έχουν γενική είσοδο, μόνο 3 ευρώ. Το πρόγραμμα κάθε εβδομάδας θα «κλείνει», κάθε Πέμπτη, με νεανικά γλέντια.

Την ερχόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κυριακή 5/11, 7.30 μ.μ, συναυλία των συγκροτημάτων: «Τρεις Παραλλαγές», «SRC».

Δευτέρα 6/11, 9.30 μ.μ, χορόδραμα με τίτλο «Φυσική Επιλογή;» από την ομάδα χορού της ΚΝΕ, με τη συνεργασία του ανεξάρτητου καλλιτέχνη Socos.

Τρίτη 7/11, κινηματογραφικό αφιέρωμα για την τέχνη στην Οκτωβριανή Επανάσταση, με παράλληλη έκθεση σοβιετικής αφίσας -φωτογραφίας - βιβλίου. Στις 9.30 μ.μ θα προβληθεί η ταινία «Οκτώβρης».

Τετάρτη 8/11, 8 μ.μ., προβολή της ταινίας «Οι κόκκινοι» κι ακόμα παρουσίαση του βιβλίου «Πώς δενότανε τ' ατσάλι», βιντεοπροβολή και απαγγελίες.

Κυριακή 12/11, 7 μ.μ., συναυλία με τα συγκροτήματα «Carateri offesi», «Defiance», «1sigB4», «Highschool».

ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατεδαφίστηκαν τα «διατηρητέα»...

Κτίρια του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα στην Κέρκυρα που «προφυλάσσονταν» ως διατηρητέα από το ΥΠΠΟ ...κατεδαφίστηκαν (!), όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ και ο πρόεδρός του, Νίκος Σπίγγος.

Η κατεδάφιση προστίθεται σε ερωτήματα που προέκυψαν τους προηγούμενους μήνες από τη μυστικοπάθεια κατά τις αρχαιολογικές ανασκαφές, παράλληλα με την αναίτια μετάθεση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, κας Μεταλληνού. Θυμίζουμε ότι σε Ερώτησή του (12/7) στους υπουργούς Πολιτισμού και ΠΕΧΩΔΕ για το εργοστάσιο Δεσύλλα, το ΚΚΕ ζητούσε μέτρα προστασίας της βιομηχανικής ιστορίας της Κέρκυρας, με τη μετατροπή μέρους τουλάχιστον των κτισμάτων σε βιομηχανικό μουσείο.

Οι παραπάνω εξελίξεις επιτάσσουν να εξεταστεί διεξοδικά το ζήτημα, να αναζητηθούν και αποδοθούν ευθύνες σε όσους, πατώντας στην πολιτική εμπορευματοποίησης της γης ισοπέδωσαν ένα σημαντικό μέρος της πλούσιας φυσικής, πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του νησιού. Παράλληλα, επαληθεύεται η σθεναρή στάση της δημοτικής παράταξης «Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση», που επίμονα πρόβαλε και ανέδειξε το ζήτημα εντός και εκτός Δημοτικού

Page 68: 2006-11-04

Συμβουλίου, εκφράζοντας τη γενική κατακραυγή του κερκυραϊκού λαού για την υπόθεση αυτή.

Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης» Χάρης Μάστορας είπε στον «Ρ»: «Επιβεβαιώνεται η σθεναρή στάση της παράταξης εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου και η αναγνώριση της σοβαρότητας του προβλήματος και από υπόλοιπους θεσμικούς φορείς. Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της Κίνησης να γίνει μηνυτήρια αναφορά. Αποδεικνύεται, και μέσω της αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε, η ανάγκη να αναζητηθούν οι ευθύνες για την κατεδάφιση διατηρητέων κτιρίων της πολιτιστικής κληρονομιάς για χάρη των μεγαλοσυμφερόντων και των μεγαλοκατασκευαστών. Ο κερκυραϊκός λαός ας βγάλει τα συμπεράσματα του, έστω και μετεκλογικά. Χρειάζεται να δυναμώσει τη φωνή αντίστασης, με γνώμονα τα συμφέροντα της λαϊκής πλειοψηφίας».

-- «Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος»: Ζαν Λεβί «Ο μεγάλος αυτοκράτορας και οι μαριονέτες του» (μετάφραση Μαριάννα Τυρέα - Χριστοδουλίδου. Ιστορικό μυθιστόρημα για τη ζωή του πρώτου μεγάλου αυτοκράτορα της Κίνας Τσιν Σιχουάνγκ Τι, που το 221 π.Χ. καταλαμβάνοντας έξι κρατίδια δημιούργησε την ενιαία Κίνα). Τόμας Σάντσες «Σημείο μηδέν» (μετάφραση Βίκυ Κυριαζή, μυθιστόρημα).

-- «Περίπλους: Ονορέ ντε Μπαλζάκ «Περί συμβολαιογράφων και δικηγόρων» (μετάφραση Διονύσης Βίτσος. Σατιρικό διήγημα, επίκαιρο και σήμερα). Φώτης Χρονόπουλος «Το Λεξικό του Καβάφη (Μύθοι - Πρόσωπα - Τόποι στο έργο του Αλεξανδρινού)». (Ενδιαφέρον, ιδιότυπο «λεξικό» και μελέτη για τους συμβολισμούς του λεξιλογίου της καβαφικής ποίησης. Λεξικογραφούνται 115 ποιήματα, όπου υπάρχουν ιστορικές ή μυθολογικές αναφορές και αναλύονται 610 λήμματα). Martin «The fuck off book» (χιουμοριστικά σκίτσα).

-- «Πατάκης»: Λάκης Παπαστάθης «Οταν ο Δαμιανός γύριζε την Ευδοκία» (αφιέρωμα/λεύκωμα για την ταινία - ορόσημο του ελληνικού κινηματογράφου «Ευδοκία», του Αλέξη Δαμιανού. Ο συγγραφέας του βιβλίου, γνωστός σκηνοθέτης, ήταν βοηθός του Δαμιανού στα γυρίσματα της ταινίας και «απαθανατίζει» τις πρόβες, τις σκέψεις, τις μνήμες, τα συναισθήματα και τα προβλήματα παραγωγής της).

-- «Σοκόλης»: Παναγιώτης Νικητέας «Ο Mιranda του λυτρωμού» (ποιητικό έργο για τη ζωή και δράση του επαναστάτη - προδρόμου των μετέπειτα απελευθερωτικών αγώνων στην ισπανοκρατούμενη Νότια Αμερική, Φρανσίσκο ντελ Μιράντα. Ο ποιητής και ζωγράφος Π. Νικητέας διανθίζει το ποίημά του με στοιχεία της ιστορίας και της ελληνικής και ινδιάνικης μυθολογίας. Το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής Μιχάλης Μερακλής).

-- «Γαβριηλίδης»: Αλέκος Μαρούλας «Ο χιτώνας του Νέσσου» (ποιητική συλλογή). Παναγιώτης Ι. Γεωργιάδης «Η Κίρκη» (ποίηση). Μαρίνα Γ. Παναγιωτάκη «Πορεία διαφυγής» (ποίηση). Σωτήρης Π. Βαρνάβας «Ψήγματα απείρου» (ποίηση). Δώρα Παπαγεωργοπούλου «Το ποτάμι» (ποίηση). Πάνος Δρακόπουλος «Πόσιμη ζωή» (ποίηση). Αντώνης Γεωργίου «Πανσέληνος παρά

Page 69: 2006-11-04

μία» (ποίηση). Βασίλης Αμανατίδης «4-D (ποιήματα τεσσάρων διαστάσεων)» (ποίηση). Αργύρης Χιόνης «Οντα και μη όντα». (Σύντομα, όμορφα, κατανοητά από όλους κείμενα για πανάρχαια και νέα πλάσματα της φύσης και της φαντασίας, αφηρημένες έννοιες και αντικείμενα. Κείμενα, σαν παραμύθι). Δημήτρης Τσερές «Καρφιά και ανεμώνες» (ποιητικής διάθεσης διηγήματα). Αγγυ Βλαβιανού «Post coitum μετά τη συνουσία» (μυθιστόρημα).

-- «Ολκός»: Ζορζ Ντεβερέ «Βαυβώ (το μυθικό αιδοίο)» (μετάφραση Γιώργος Τόλιας. Μελέτη για τους συμβολισμούς και τη μυθολογία για το γυναικείο γεννητικό όργανο, με βάση τον αρχαιοελληνικό μύθο της Βαυβούς).

-- «Γκοβόστης»: Στέλιος Σωτηρίου «Επόμενη στάση» (μυθιστόρημα).

-- «Νεφέλη»: Γιώργος Γλυκοφρύδης «Ο επιβάτης» (μυθιστόρημα). Στυλιανός Μωυσείδης «Πολεμώντας στο σκοτάδι» (μυθιστόρημα).

-- «ΚΨΜ»: «Αποστολή στη Βενεζουέλα (Το πείραμα Τσάβες και η Μπολιβαριανή επανάσταση)» (συλλογή άρθρων των Νίκου Κουνενή, Μάνου Σαριδάκη, Ελένης Παγκαλία, οι οποίοι μετείχαν στην ελληνική αποστολή στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στο Καράκας, το καλοκαίρι του 2006 και οι οποίοι εκτός από τις εμπειρίες τους στη Βενεζουέλα, παρουσιάζουν και συνεντεύξεις ανθρώπων που μετέχουν στην Μπολιβαριανή επανάσταση και στηρίζουν τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες). Β. Ντ. Φοξ Κουρ «Χρέωσέ τα κι αυτά στη φωτιά» (λεύκωμα φωτογραφιών από συναυλίες και στίχους του παραγωγικότατου τραγουδοποιού, ιδρυτή και βασικού μέλους των «Active Member», Μιχάλη Μυτακίδη).

Σελίδα 22

ΘΕΑΤΡΑ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΘΗΝΩΝ (Βουκουρεστίου 10, τηλ. 210.3312.343) «Νυφικό κρεβάτι» Ζαν ντε Χάρτογκ

ΑΚΑΔΗΜΟΣ (Ιπποκράτους 17 και Ακαδημίας, τηλ. 210.3625.119, 210.3603.835) «ART» Γιασμίνα Ρεζά

ΑΛΙΚΗ (Αμερικής 4, τηλ. 210.3210.021) «Τσινετσιτά» μιούζικα Ρέππα - Παπαθανασίου

ΑΛΚΥΟΝΙΣ (Ιουλιανού 42-46, τηλ. 210.8815.402, 210.8832.402) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: «Ο Φιλάργυρος» Μολλιέρου

ALTERA PARS (Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός, τηλ. 210.3410.011) «Βρετανικός» Ρακίνα

Page 70: 2006-11-04

ΑΛΜΑ (Αγ. Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15-17, τηλ. 210.5220.100) «Ιερά τέρατα» Ζαν Κοκτώ

ΑΛΦΑ (Πατησίων 37, τηλ. 210.5238.742) «Ταρτούφος» Μολιέρου

ΑΜΟΡΕ (Πριγκιπονήσων 10, τηλ. 210.6468.009, 210.6442.869) ΕΞΩΣΤΗΣ: «Μαμ» Σάκη Σερέφα

ΑΝΕΣΙΣ (Κηφισίας 14, τηλ. 210.7773.372) «Δέκατη έβδομη νύχτα» Απόστολου Δοξιάδη

ΑΠΟΘΗΚΗ (Σαρρή 40, Θησείο, τηλ. 210.3253.153) «Σεσουάρ για δολοφόνους» Τζόρνταν - Αμπραμς

ΑΡΓΩ (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5201.684-5) «Σκοτώνουμε τη μαμά;» Charlotte Keatley

ΑΣΚΗΣΗ (Φραγκούδη 18 - 20, Καλλιθέα - πίσω από το Πάντειο, τηλ. 210.9236.992) «America Hurrah» Jean - Claude van Italie

ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ (Πλαταιών και Προφήτη Δανιήλ 3, Κεραμεικός, τηλ. 210.3467.735) «ΝΤΑ» Χιού Λέοναρντ

ΒΑΦΕΙΟ (Αγίου Ορους 16 και Κωνσταντινουπόλεως, Βοτανικός, 210.3425.637) «Βίνσεντ Βαν Γκογκ ο Αυτόχειρας της Κοινωνίας» από το «Αντιθέατρο» Μ. Ξενουδάκη

ΒΕΑΚΗ (Στουρνάρη 32, 210.5223.522) «Χορεύοντας στη Σιωπή» Αλεχάντρο Κασόνα

ΒΕΜΠΟ (Καρόλου 18, Πλ. Καραϊσκάκη, τηλ. 210.5221.767, 210.5229.519) «Δον Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή

ΒΙΚΤΩΡΙΑ (Μαγνησίας 5 και 3ης Σεπτεμβρίου 119, τηλ. 210.8233.125, 210.8253.801) «Η φαλακρή τραγουδίστρια» Ιονέσκο

BOOZE COOPERATIVA (Κολοκοτρώνη 57, 210.3240.944) «Ερως + θάνατος» σύνθεση κειμένων Κοκτό, Ουάιλντ, Μίλερ

ΒΡΕΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 7, 210.3221.579) «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα» Γουίλι Ράσελ

ΓΚΛΟΡΙΑ (Ιπποκράτους 7, τηλ. 210.3609.400) «Τρελές γαζέλες σε ψηλά τακούνια» Ζαν-Μαρί Σερβέ

ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ (Αγ. Μελετίου 61Α, τηλ. 210.8640.414, 210.8640.452) «Μάρτυρας κατηγορίας» Αγκάθα Κρίστι

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΑΜΙΤΗΣ (Ιλισίων 21 και Κερασούντος, Ζωγράφου, τηλ. 210.7481.695) «Αγνωστος αριθμός» Αλμπέρτο Εσκενάζη (Δευτ.-Τρ.)

Page 71: 2006-11-04

ΔΙΑΝΑ (Ιπποκράτους 7, τηλ. 210.3626.596) «Νύχτα Ραδιο-Φόνων» Νίκυ Σίλβερ

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (Αγ. Κωνσταντίνου 22 - 24, τηλ. 210.5223.242, 210.5233.322) ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ στο «ΧΩΡΑ» (Αμοργού 20, Κυψέλη, τηλ. 210.8673.945): ΜΕΓΑΛΗ ΣΚΗΝΗ: «Το γάλα» Β. Κατσικονούρη. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ στο «ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ» (Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5231.131). ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ: «Δέκα Εντολές». ΜΕΓΑΛΗ ΣΚΗΝΗ: «Ντιμπούκ» Μπρους Μάγιερς. «ΚΑΠΠΑ» (Κυψέλης 2, τηλ. 210.8831.068, 210.8237.401): «Ματωμένος γάμος» Λόρκα. ΣΚΗΝΗ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ - ΡΕΞ (Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210.3305.074) «Ερρίκος Δ'» Πιραντέλλο

ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ (Σαρρή 11, τηλ. 210.3211.750) «Σ' αγαπάω, σε λατρεύω, χωρίζουμε» Dipietro, Roberts

ΕΜΠΡΟΣ (Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή, τηλ. 210.3238.990) «Ολοένα και λιγότερες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης» Μάρτιν Κριμπ

ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ (Θεμιστοκλέους 69, τηλ. 210.3300.879) «Καυτός πάγος» Μπράιονι Λέιβερι

ΕΠΙ ΚΟΛΩΝΩ (Ναυπλίου 12, Κολωνός, γέφυρα Λένορμαν, τηλ. 210.5143.073, 210.5138.067) «Αυτή δεν είναι η δική σου ιστορία;». «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» Κορομηλά

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (Κεφαλληνίας 16, Κυψέλη, τηλ. 210.8838.727) Β' ΣΚΗΝΗ: «Η λάμψη των Αλπεων» Πέτερ Τουρρίνι

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ - ΚΟΥΝ - Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5, τηλ. 210.3228.706) «Ιστορίες για γαμοφοβικούς» Μαριάννας Κάλμπαρη - Βασίλη Ραΐση

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ - ΚΟΥΝ (Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ. 210.3222.464) Τένεσι Ουίλιαμς «Τριαντάφυλλο στο στήθος»

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι, τηλ. 210.6929.090) «Ο εχθρός του λαού» Ιψεν

ΘΗΣΕΙΟΝ (Τουρναβίτου 7, Ψυρρή, τηλ. 210.3255.444) «Festen» Τ. Βίντενμπεργκχ

ΙΔΕΟ-ΘΕΑΤΡΟΝ (Στουρνάρη 57 και Γ' Σεπτεμβρίου, 3ος όροφος, τηλ. 210.5237.543) «Απολογία Σωκράτους» Πλάτωνα

ΙΛΙΣΙΑ - ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ (Παπαδιαμαντοπούλου 4, τηλ. 210.7216.317, 210.7210.045) «Παίζουν το τραγούδι μας» Νιλ Σάιμον

ΚΙΒΩΤΟΣ (Πειραιώς 115, Γκάζι, τηλ. 210.3417.000) «Μαγαζάκι του τρόμου» Αλαν Μένκεν - Χάουαρντ Ασμαν

ΚΝΩΣΣΟΣ (Κνωσσού 11 και Πατησίων 195, τηλ. 210.8677.070, 210.8624.463) «Το κοστούμι» του Καν Τεμπά

Page 72: 2006-11-04

ΛΑΜΠΕΤΗ (Λεωφ. Αλεξάνδρας 106, 210.6463.685)«Μπαμπά... μην ξαναπεθάνεις... Παρασκευή» Ρήγα - Αποστόλου

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 210.7282.333) Μουσικές εκδηλώσεις

ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ (Ακαδήμου 14, Αθήνα, τηλ. 210.5234.382) «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» Εντουαρντ Αλμπυ

ΜΟΥΣΟΥΡΗ (Πλατεία Καρύτση 7, τηλ. 210.3310.936) «Ψέμα στο ψέμα» Αντονι Νίλσον

ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ (Πατησίων και Αγ. Μελετίου 61Α, στη στοά, τηλ. 210.8650.250, 210.8620.250) «ο Αη Βασίλης είναι λέρα» Ζοζιάν Μπαλασκό. «Αννυ» μιούζικαλ

ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (Σπυρίδωνος Τρικούπη 34, τηλ. 210.8817.941, 210.8253.489) «Το θρίλερ του έρωτα» Γιώργου Σκούρτη

ΝΕΟ ΡΙΑΛΤΟ (Κυψέλης 54, τηλ. 210.8827.000, 210.8218.973) «Αμλετ ο Β΄» Σαμ Μπόμπρικ

ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, τηλ. 210.9212.900): ΔΩΜΑ: «Κατσαρίδα» Βασίλη Μαυρογεωργίου. «Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας» Λ.Μπέρφοθς. «Θοδωρής ετών 33 μ.Χ.» των Μπαλωμένου - Ζιρόπουλου. «Ο κλόουν» Μαρίας Λαϊνά. «Φεύγουσα κόρη» από το διήγημα του Παπαδιαμάντη «Μια ψυχή»

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 131 (Πειραιώς 131, 210.3450.992) «Μύγα τσε - τσε» Ρέι Κόνι - Τζον Τσάπμαν

ΠΕΡΟΚΕ (Οδυσσέως 2, πλ. Καραϊσκάκη, τηλ. 210.5240.040, 210.5232.132) «Πώς να κλέψετε τους κληρονόμους σας» του Αλαν Εϊκμπορν

ΠΟΛΙΤΕΙΑ (Σαρρή 40, Ψυρρή, 210.3310.665) «Ο σπιούνος των Βαλκανίων». Ντούσαν Κοβάσεβιτς

ΠΟΡΕΙΑ (Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69, τηλ. 210.8210.991) ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: «Δάφνης και Χλόη : ταξίδι αναψυχής» και «Αυτός που νόμιζε» Πίτερ Μπρουκ - Μαρί Ελέν Εστιέν (κάθε Δευτέρα).

ΠΟΡΤΑ (Λ. Μεσογείων 59, τηλ. 210.7711.333, 210.7780.518) «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα» Borgeson, Long, Singer

ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ (Στουρνάρη και Καπνοκοπτηρίου 8, τηλ. 210.8252.242-3) «Σκηνές από ένα γάμο» Ινγκμαρ Μπέργκμαν. «Ο Μαρξ στο Σόχο» Χάουαρντ Ζιν (Δευτ.- Τρ.)

ΣΗΜΕΙΟ (Χαρ. Τρικούπη 10, πίσω από Πάντειο, Καλλιθέα, τηλ. 210.9229.579) «Λεόντιος και Λένα» Γκεόργκ Μπίχνερ

Page 73: 2006-11-04

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ (Ευμολπιδών 39Γ, Γκάζι, τηλ. 210.3455.020) «Ανθρωπος ελέφαντας ή η μέρα των ξεχασμένων»

ΣΦΕΝΔΟΝΗ (Μακρή 4, τηλ. 210.9235.296) «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» Μπέρτολτ Μπρεχτ

ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ (Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων, Κυψέλη, τηλ. 210.8254.600, 210.8654.823) «Το λουτρό» Κρις Τζόνστον

ΦΟΥΡΝΟΣ (Μαυρομιχάλη 168, τηλ. 210.6460.748, 210.6420.451) «Η γεύση του καπνού στο στόμα σου» το ψυχολογικό θρίλερ της Ιωάννας Λυμούρη - Φέτση

ΧΟΡΝ (Αμερικής 10, τηλ. 210.3612.500) «Το τρέντυ θα σφυρίξει τρεις φορές» Φασουλή, Βίδου, Νάση, Καναράκη

ΧΥΤΗΡΙΟ (Ιερά Οδός 44, τηλ. 210.3412.313) «Rehearsing... sex» Χρ. Λαμπρινίδη (μέχρι 22/10)

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ

ΑΡΓΩ (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, τηλ. 210.5201.684-5) «Το άγαλμα που κρύωνε» Γ. Καλατζόπουλου βασισμένο στο βιβλίο του Χ. Μπουλώτη

ΒΕΑΚΗ (Στουρνάρη 32, 210.5223.522) «Ο πεταλουδόσαυρος» Ευγένιου Τριβιζά από την Πολιτιστική Παρέμβαση

ΓΚΛΟΡΙΑ (Ιπποκράτους 7, τηλ. 210.3609.400) «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά» Αντερσεν

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ (Πλ. Ηλεκτρικού Σταθμού Ν. Φαλήρου, τηλ. 210.4816.200) «Ο κλέφτης της Βαγδάτης» Γιάννη Τσουκαλοχωρίτη - Μαρίνου Διώτη

ΜΙΚΡΗ ΠΟΡΤΑ (Λ. Μεσογείων 59, τηλ. 210.7711.333, 210.7780.518) «Η κοιμωμένη ξύπνησε» Καλογεροπούλου - Μοσχόπουλου

ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, τηλ. 210.9212.900) «Η κανέλα και το δυοσμαράκι» από το «Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο»

ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΕΘΝΙΚΟΥ - Κ. ΠΑΞΙΝΟΥ (Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210.3301.881) «Το γαλάζιο πουλί» Μορίς Μέτερλινκ

ΘΕΑΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, Μεταμορφώσεως 7 - 9) «Αξύριστα πιγούνια» του Γιάννη Τσίρου.

Page 74: 2006-11-04

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (Πλ. Λευκού Πύργου) «Ντόλι!», του Θόρντον Ουάιλντερ, από το ΚΘΒΕ

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ (Κολοκοτρώνη 21 - Σταυρούπολη) «Καινούριοι φίλοι», της Ελενας Πέγκα από το ΚΘΒΕ.

ΘΕΑΤΡΟ ΦΛΕΜΙΝΓΚ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/812.000) «Stand up comedy», παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 22.00.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΘΕΑΤΡΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ (Λαγκαδά 221, τηλ. 2310/659.418) «Χάνσελ και Γκρέτελ» των αδελφών Γκριμ κάθε Κυριακή από το Θέατρο Τέχνης «Ακτίς Αελίου».

ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ (Αμαλίας 71, τηλ. 2310/860.708) «Τζιτζιμιτζιχοτζιριά» της Στέλλας Μιχαηλίδου. Κάθε Κυριακή.

ΕΓΝΑΤΙΑ (Πλ. Αγίας Σοφίας 2, τηλ. 2310/225.172) «Τρεις σωματοφύλακες και τα διαμάντια της βασίλισσας», από το θίασο της Κάρμεν Ρουγγέρη κάθε Κυριακή.

ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ - ΣΚΗΝΗ «ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΣ» (τηλ. 2310/276.455) «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», από την Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ.

ΘΕΑΤΡΟ ΣΟΦΟΥΛΗ (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, τηλ. 2310/423.925) «Τουραντώ» του Κάρλο Γκότσι. Κάθε Κυριακή.

ΘΕΑΤΡΟ ΦΛΕΜΙΝΓΚ (Μισραχή 15, τηλ. 2310/812.000) «Ο Λέων Φαφούτης» της Καρίνας Ιωαννίδου από την παιδική σκηνή, κάθε Κυριακή.

ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΙ (Παρασκευοπούλου 9, τηλ. 2310/824.970) «Η βασίλισσα του χιονιού» του Χ. Κ. Αντερσεν από την «Παιδική Σκηνή Ροντίδη» κάθε Κυριακή.

ΧΑΝΘ (τηλ. 2310/241.007) Ο Μιχάλης Χατζάκης παρουσιάζει κάθε Σάββατο στις 18.30 την παράσταση θεάτρου σκιών «Ο Καραγκιόζης ψαράς».

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ (τηλ. 262.051 & 270.073) Γύρνα πίσω, VILLAGE CENTRE (τηλεφωνικό κέντρο 2310.499.999, Εμπορικό Κέντρο Mediterranea Cosmos) Αίθουσα 1: Αυτοκίνητα (μεταγλ.) / Ατρωτος, Αίθουσα 2: Garfield 2 (μεταγλ.) / Ο Τζον Τάκερ πρέπει να πεθάνει / Γύρνα πίσω, Αίθουσα 3: Οι ήρωες του δάσους (μεταγλ.) / Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 4: Garfield 2 (μεταγλ.) / Babel, Αίθουσα 5: Το τερατόσπιτο / Ο φύλακας, Αίθουσα 6: Πέρα από το φράκτη (μεταγλ.) / Πέντε λεπτά ακόμα, Αίθουσα 7: Αυτοκίνητα (μεταγλ.) / Ο διάβολος φοράει Prada, Αίθουσα 8: Πέρα από το φράκτη (μεταγλ.) / Lady in the water / Γύρνα πίσω,

Page 75: 2006-11-04

Αίθουσα 9: Ο διάβολος φοράει Prada, Αίθουσα 10: Babel, ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310.261.727) Ο δρόμος για το Γκουαντάναμο / 13 Τζαμέτι (μεταμεσονύκτια προβολή Πέμπτη έως Σάββατο), ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (τηλ. 2310.290.290, Τσιμισκή 43) Αίθουσα 1: Αυτοκίνητα (μεταγλ.) / Babel, Αίθουσα 2: Πέρα από το φράχτη (μεταγλ.) / Γύρνα πίσω, Αίθουσα 3: Οι ήρωες του δάσους (μεταγλ.) / Πέντε λεπτά ακόμα, Αίθουσα 4: Garfield 2 (μεταγλ.) / Ατρωτος, Αίθουσα 5: Ο διάβολος φοράει Prada / Borat, Αίθουσα 6: Ο Τζον Τάκερ πρέπει να πεθάνει / Lady in the water, Αίθουσα 7: Αυτοκίνητα (μεταγλ.) / Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 8: Ο φύλακας, ΟΛΥΜΠΙΟΝ (ΤΗΛ. 378.404) Αίθουσα 1: Φώτα στο σούρουπο, Αίθουσα «Παύλος Ζάνας»: Thank you for smoking, ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ (τηλ. 824.970 & 819.153, Παρασκευοπούλου 9) Πέρα από το φράκτη (μεταγλ.) / Η κληρονομιά / Η μαύρη ντάλια, STER CINEMAS Μακεδονία (τηλ. 2310.469.300, 2310.469.310, Εμπορικό Κέντρο «Μακεδονία», Πυλαία) Αίθουσα 1: Garfield 2 (μεταγλ.) / Babel, Αίθουσα 2: Το τερατόσπιτο / Ο διάβολος φοράει Prada, Αίθουσα 3: Αυτοκίνητα (μεταγλ.) / Πέντε λεπτά ακόμα, Αίθουσα 4: Πέρα από το φράκτη (μεταγλ.) / Γύρνα πίσω, Αίθουσα 5: Ο φύλακας / Ο Τζον Τάκερ πρέπει να πεθάνει, Αίθουσα 6: Δίδυμοι πύργοι / Η μαύρη ντάλια / Lady in the water, Αίθουσα 7: Πειρατές της Καραϊβικής: Το σεντούκι του νεκρού / Πέρα από το φράκτη (μεταγλ.) / Ατρωτος, Αίθουσα 8: Πέρα από το φράκτη (μεταγλ.) / Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 9: Οι ήρωες του δάσους (μεταγλ.) / Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 10: Οι ήρωες του δάσους (μεταγλ.) / Ο φύλακας, Αίθουσα 11: Αυτοκίνητα (μεταγλ.) / Πέντε λεπτά ακόμα, STER CINEMAS CITY GATE (τηλ. 2310.469.300, 2310.469.310, Εμπορικό Κέντρο City Gate, Γιαννιτσών & Κωλέττη) Αίθουσα 1: Garfield 2 (μεταγλ.) / Babel, Αίθουσα 2: Αυτοκίνητα (μεταγλ.) / Ο φύλακας, Αίθουσα 3: Πέρα από το φράκτη (μεταγλ.) / Ατρωτος, Αίθουσα 4: Οι ήρωες του δάσους (μεταγλ.) / Πέντε λεπτά ακόμα, Αίθουσα 5: Οι ήρωες του δάσους (μεταγλ.) / Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 6: Αυτοκίνητα (μεταγλ.) / Πέντε λεπτά ακόμα, Αίθουσα 7: Πέρα από το φράκτη (μεταγλ.) / Ο Τζον Τάκερ πρέπει να πεθάνει / Ο διάβολος φοράει Prada.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ ΑΘΗΝΑΣ

ΑΘΗΝΑΣ

ΑΑΒΟΡΑ (Τέρμα Ιπποκράτους, τηλ. 210.6423.271, 210.6462.253) Φώτα στο σούρουπο/ Επιστάτης Σάντσο (Παρ.- Kυρ.), ΑΕΛΛΩ CINEMAX 5+1 (Πατησίων 140, τηλ. 210.8259.975, 210.8215.327) Αίθουσα 1: Ο φύλακας/ Πέρα από τον φράκτη (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 2: Ατρωτος/ 5 λεπτά ακόμα/ Οι ήρωες του δάσους (Σαβ.-Κυρ.), Αίθουσα 3: 5 λεπτά ακόμα/ Αυτοκίνητα (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 4: Τα παιδιά των ανθρώπων/ Οι ήρωες του δάσους (Σαβ.-Κυρ.), Αίθουσα 5: Lady in the water/ Πέρα από τον φράκτη (Σαβ.- Κυρ.)/ Οι ήρωες του δάσους, ΑΘΗΝΑΙΟΝ (Βασιλίσσης Σοφίας 124, Αμπελόκηποι, τηλ. 210.7782.122) Τα παιδιά των ανθρώπων/ Οι ήρωες του δάσους, Αίθουσα 2: Ο φύλακας/ Lady in the water, ΑΘΗΝΑΙΟΝ Cinepolis (Ζησιμοπούλου 7 & Ιωάν. Μεταξά, Γλυφάδα, τηλ. 210.8983.238) Αίθουσα 1: Babel, Αίθουσα 2: Ατρωτος/ Lady in the water/ Πέρα από τον φράκτη (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 3: Τα παιδιά των ανθρώπων/ Οι ήρωες του δάσους, Αίθουσα 4: 5 λεπτά ακόμα/ Garfield 2 (Σαβ.- Κυρ.)/ Babel - (Παρ.-Σαβ.),

Page 76: 2006-11-04

ΑΘΗΝΑΪΣ (Οδός Καστοριάς 34-36, Βοτανικός Γκάζι, τηλ. 210.3480.006) O δρόμος για το Γκουαντάναμο, ΑΙΓΛΗ (Οδός Κύπρου 57, πλ. Εσπερίδων Γλυφάδα, τηλ. 210.8982.929) Ο φύλακας/ Κυρ. Παιδικό θέατρο - Η κοκκινοσκουφίτσα, ΑΙΓΛΗ (Λεωφόρος Πεντέλης 98, Χαλάνδρι, τηλ. 210.6841.010) Αίθουσα 1: Ο φύλακας, Αίθουσα 2: Τα παιδιά των ανθρώπων/ Οι ήρωες του δάσους (Σαβ.- Κυρ.), ΑΛΕΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝ/ΦΟΣ Δ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ (3ης ορεινής ταξιαρχίας 13. Ζωγράφου, τηλ. 210.7773.608) Lady in the water/ Garfield 2, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (Πατησίων 77-79, 210.8832.666, Στ. Βικτώρια, πωλήσεις 210.6786.000) Γύρνα πίσω, ΑΛΦΑΒΙΛ - BAR CINEMA (Τέρμα Μαυρομιχάλη, τηλ. 210.6460.521) Thank you for smoking, ΑΝΔΟΡΑ (Σεβαστουπόλεως 117, Πλησ. Ερ. Σταυρού, τηλ. 210.6998.631, 210.6980.796) Οι τελευταίες μέρες της Sophie Scholl, ΑΝΝΑ ΝΤΟΡ (Πλ. Γλυφάδας, τηλ. 210.8946.617, 210.6786.000, ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ) Πεθαίνοντας στην Αθήνα, ΑΣΤΕΡΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝ/ΦΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ (Ασκληπιού 4 (πίσω από ΟΤΕ) Ν. Ιωνία, τηλ. 210.2712.640) Ο φύλακας/ Garfield 2 (Σαβ.- Κυρ.), ΑΣΤΕΡΙΑ (Κηφισίας 334, τηλ. 210.6208.521) Τα παιδιά των ανθρώπων/ Πέρα από τον φράκτη (Σαβ.- Κυρ.), ΑΣΤΡΟΝ (Τέρμα Αμπελοκήπων, τηλ. 210.6922.614) 5 λεπτά ακόμα/ Πέρα από τον φράκτη (Σαβ.- Κυρ.), ΑΣΤΥ (Κοραή 4, Στ. μετρό Πανεπιστήμιο, τηλ. 210.3221.925) Shortbus/ Πάμε νωρίς σινεμά (με μειωμένο εισιτήριο), ΑΠΟΛΛΩΝ (Οδ. Σταδίου 19, τηλ. 210.3236.811, 210.3252.817) 5 λεπτά ακόμα, ΑΤΤΙΚΟΝ (Οδ. Σταδίου 19, τηλ. 210.3228.821, 210.3252.817) Τα παιδιά των ανθρώπων, ΑΤΛΑΝΤΙΣ (Λεωφ. Βουλιαγμένης 245 Πλ. Καλογήρων, στάση ΜΕΤΡΟ, τηλ. 210.9711.511) Αίθουσα 1: Babel, Αίθουσα 2: Γύρνα πίσω/ Garfield 2 (Σαβ.- Κυρ.), ΑΤΤΑΛΟΣ (Κοτιαίου & Ελ. Βενιζέλου, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210.9331.280, 210.9319.779) Lady in the water, ΑΦΑΙΑ (Δημοσθένους 96 Καλλιθέα, τηλ. 210.95595.534) Φώτα στο σούρουπο/ Fanny ha ha, ΒΑΡΚΙΖΑ (Θάσου 22, Βάρκιζα, τηλ. 210.8973.926) Αίθουσα 1: 5 λεπτά ακόμα/ Πέρα από το φράκτη/ Ο φύλακας, Αίθουσα 2: 5 λεπτά ακόμα/ Ο φύλακας/ Οι ήρωες του δάσους/ Garfield 2, CINE CITY (Κων/λεως 82 Πλ. Μπουρναζίου Περιστέρι, τηλ. 210.5756.243, 210.5756.244) Αίθουσα 1: Babel, Αίθουσα 2: 5 λεπτά ακόμα/ Οι ήρωες του δάσους, Αίθουσα 3: 5 λεπτά ακόμα, Αίθουσα 4: Ο φύλακας, CINERAMA (Οδός Αγ. Κυριακής 30, Π. Φάληρο, τηλ. 210.9403.593, 210.9403.595) Ο φύλακας/ Οι ήρωες του δάσους, VILLAGE 10 CINEMAS MAROUSSI (Φραγκοκλησιάς - Γρανικού, Μαρούσι, τηλ. 210.6156.300) Αίθουσα 1: 5 λεπτά ακόμα, Αίθουσα 2: Πέρα από τον φράκτη/ Lady in the water, Αίθουσα 3: Ο διάβολος φοράει Prada, Αίθουσα 4: Ο Τζον Τάκερ πρέπει να πεθάνει/ Δίδυμοι πύργοι/ Ο διάβολος φοράει Prada, Αίθουσα 5: Οι ήρωες του δάσους/ Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 6: Το ωχ στο Οχάιο/ Ο φύλακας, Αίθουσα 7: Πέρα από τον φράκτη/ Thank you for smoking, Αίθουσα 8: Οι ήρωες του δάσους/ Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 9: Αυτοκίνητα/ Ο φύλακας, Αίθουσα 10: Garfield 2/ 5 λεπτά ακόμα, VILLAGE 15 CINEMAS THE MALL (Ανδρέα Παπανδρέου 35 - παραπλεύρως Αττικής Οδού, Κρατήσεις 210.8108.080, Μαρούσι θέση «Ψαλίδι») Αίθουσα 1: Το τερατόσπιτο/ O Τζον Τάκερ πρέπει να πεθάνει/ Lady in the water, Αίθουσα 2: 5 λεπτά ακόμα, Αίθουσα 3: Αυτοκίνητα/ 5 λεπτά ακόμα, Αίθουσα 4: Πέρα από τον φράκτη/ Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 5: Η μαύρη ντάλια/ Lady in the water, Αίθουσα 6: Πεθαίνοντας στην Αθήνα/ Αυτοκίνητα, Αίθουσα 7: Babel, Αίθουσα 8: Garfield 2/ Ατρωτος, Αίθουσα 9: Οι ήρωες του δάσους/ O διάβολος φοράει Prada/ Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι: η αρχή, Αίθουσα 10: O διάβολος φοράει Prada, Αίθουσα 11: Οι ήρωες του δάσους/ Ο φύλακας, Αίθουσα 12: Πέρα από τον φράκτη/ Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 13: Ο φύλακας, Αίθουσα 14: Τα παιδιά των ανθρώπων, VILLAGE 20 CINEMAS PARK (Θηβών 228 & Πέτρου Ράλλη, Αγ. Ιωάννη Ρέντη, τηλ. 210.4278.600) Gold

Page 77: 2006-11-04

Class 1: 5 λεπτά ακόμα, Gold Class 2: Babel, Αίθουσα 3: O σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι: η αρχή/ Η μαύρη ντάλια/ Το ωχ στο Οχάιο, Αίθουσα 4: Οι ήρωες του δάσους/ 5 λεπτά ακόμα, Αίθουσα 5: Πέρα από τον φράκτη/ Ατρωτος, Αίθουσα 6: Garfield 2/ Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 7: Οι ήρωες του δάσους/ Babel, Αίθουσα 8: Babel, Αίθουσα 9: 5 λεπτά ακόμα, Αίθουσα 10: Αυτοκίνητα/ Ο φύλακας, Αίθουσα 11: Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 12: Το ωχ στο Οχάιο/ Lady in the water, Αίθουσα 13: Αυτοκίνητα/ Ο φύλακας, Αίθουσα 14: Ο διάβολος φοράει Prada, Αίθουσα 15: Ο Τζον Τάκερ πρέπει να πεθάνει / Ο διάβολος φοράει Prada/ Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι: η αρχή, Αίθουσα 16: Αυτοκίνητα/ Ο φύλακας, Αίθουσα 17: Πέρα από τον φράκτη/ Ατρωτος, Αίθουσα 18: Garfield 2/ Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 19: Ο Τζον Τάκερ πρέπει να πεθάνει/ Πεθαίνοντας στην Αθήνα, Αίθουσα 20: 5 λεπτά ακόμα, VILLAGE 5 CINEMAS PAGRATI (Υμηττού 110 & Χρεμωνίδου, Παγκράτι, τηλ. 210.7572.440) Αίθουσα 1: Πέρα από τον φράκτη/ Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 2: Ο διάβολος φοράει Prada/ Lady in the water, Αίθουσα 3: Αυτοκίνητα/ Ο φύλακας, Αίθουσα 4: Οι ήρωες του δάσους/ 5 λεπτά ακόμα, Αίθουσα 5: Garfield 2/ Babel, VILLAGE 9 CINEMAS @ FALIRO (Παλαιά Λεωφ. Ποσειδώνος 1 & Μωραϊτίνη 3 Π. Φάληρο, τηλ. κρατήσεων 8011009191 - 210.8108.080) Αίθουσα 1: Πέρα από τον φράκτη/ Ο διάβολος φοράει Prada, Αίθουσα 2: Garfield 2/ Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 3: (CINEMA EUROPA) Thank you for smoking/ Lady in the water, Αίθουσα 4: Ο φύλακας/ Αυτοκίνητα, Αίθουσα 5: Οι ήρωες του δάσους/ Ατρωτος, Αίθουσα 6: Το τερατόσπιτο/ 5 λεπτά ακόμα, Αίθουσα 7: (-VMAX) Babel, Αίθουσα 8: (GOLD CLASS) H μαύρη ντάλια, Αίθουσα 9: (GOLD CLASS) Τα παιδιά των ανθρώπων, ΓΑΛΑΞΙΑΣ (Αρχή Λ. Μεσογείων - Αμπελ., τηλ. 210.7733.319) Αίθουσα 1: Babel, Αίθουσα 2: Γύρνα πίσω, ΓΛΥΦΑΔΑ (Ζέππου και Ξενοφώντος, τηλ. 210.9650.318) Αίθουσα 1: Γύρνα πίσω, Αίθουσα 2: Ο διάβολος φοράει Prada, ΔΑΝΑΟΣ (Λεωφ. Κηφ. - Πανόρμου, τηλ. 210.6922.655, 100 μ. από Μετρό) Αίθουσα 1: Πεθαίνοντας στην Αθήνα, Αίθουσα 2: Thank you for smoking, ΔΙΑΝΑ (Ηλεκτρ. Σταθμός Μαρούσι, τηλ. 210.8028.587) Thank you for smoking/ Τα παιδιά των ανθρώπων, ΕΛΛΗ (Οδός Ακαδημίας 64, έξοδος Μετρό «Πανεπιστήμιο», τηλ. 210.3632.789) Πεθαίνοντας στην Αθήνα, EMΠAΣΣY (Π. Ιωακείμ 5, Κολωνάκι, τηλ. 210.7215.944, κρατ. 210.6786.000, 801.1160.000) Γύρνα πίσω, ΕΤΟΥΑΛ (Πλατεία Δαβάκη Καλλιθέα, τηλ. 210.9510.042, 210.9592.611) Ο φύλακας/ Οι ήρωες του δάσους, ΕΤΟΥΑΛ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (Κρέμου 141, Καλλιθέα, τηλ. 210.9560.306, 210.9591.043) Αίθουσα 1: 5 λεπτά ακόμα, Αίθουσα 2: Lady in the water/ Αυτοκίνητα (Σαβ.- Κυρ.), ΙΛΙΟΝ (Τροίας & Πατησίων, Στάση Αγγελοπούλου, τηλ. 210.8810.602) Οι τελευταίες μέρες της Sophie Scholl, INTEAΛ (Πανεπ/μίου 46, τηλ. 210.3826.720) Ανδρας αγνώστων στοιχείων, ΚΑΛΥΨΩ (Λαμπράκη - Καλυψούς Καλλιθέα, τηλ. 210.9510.950, 210.9510.909) Γύρνα πίσω, ΚΗΦΙΣΙΑ (Λ. Κηφ. 245, Ζηρίνειο, τηλ. 210.6233.567, 210.6232.280) Αίθουσα 1: Ο φύλακας/ Οι ήρωες του δάσους (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 2: 5 λεπτά ακόμα/ Οι ήρωες του δάσους, Αίθουσα 3: Οι τελευταίες μέρες της Sophie Scholl/ Lady in the water, ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ - PRINCE (λεωφ. Συγγρού 106, Στάση Μετρό Φιξ, τηλ. 210.9215.305) Τα παιδιά των ανθρώπων/ Iberia (Σαβ.- Κυρ.)/ Ζωντανοί στο κύτταρο, ΝΑΝΑ (Λεωφ. Βουλιαγμένης 179, Δάφνη, στάση Μετρό «Αγ. Ιωάννης», τηλ. 210.9703.158, 210.9706.865) Αίθουσα 1: Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 2: Ο διάβολος φοράει Prada, Αίθουσα 3: Ατρωτος/ Lady in the water/ Πέρα από τον φράκτη (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 4: Ο φύλακας, Αίθουσα 5: 5 λεπτά ακόμα/ Ατρωτος/ Οι ήρωες του δάσους, Αίθουσα 6: 5 λεπτά ακόμα/ Αυτοκίνητα (Σαβ.- Κυρ.), ΝΙΡΒΑΝΑ (Λεωφ. Αλεξάνδρας 192, τηλ. 210.6469.398, 210.6445.221) 5 λεπτά ακόμα/ Οι ήρωες του

Page 78: 2006-11-04

δάσους, ODEON ΑΒΑΝΑ (Λεωφ. Κηφισίας 234, Κολέγιο, τηλ. 210.6715.905) Γύρνα πίσω, ODEON CΙΝΕΦΙΛΟΙ ΜΑΡΟΥΣΙ (Λεωφ. Κηφισίας 215 Μαρούσι, τηλ. 210.61128.993) Αίθουσα 1: Πεθαίνοντας στην Αθήνα, Αίθουσα 2: Babel, Αίθουσα 3: Γύρνα πίσω, ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ (Λ. Κηφ. 73 & Πουρνάρα, Κόμβος Αττικής οδού, Κρατήσεις: 210.6786.000, DTS 810.1160.000) Αίθουσα 1: Η μαύρη ντάλια/ Πέρα από τον φράκτη, Αίθουσα 2: 5 λεπτά ακόμα, Αίθουσα 3: Εγκλημα στο κολέγιο/ Πέρα από τον φράκτη, Αίθουσα 4: Ο Τζον Τάκερ πρέπει να πεθάνει/ Thank you for smoking/ Borat, Αίθουσα 5: 5 λεπτά ακόμα/ Οι ήρωες του δάσους, Αίθουσα 6: Αλεξ Ράιντερ, μυστική αποστολή/ Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 7: Οι ήρωες του δάσους/ Lady in the water, Αίθουσα 8: Ο φύλακας, Αίθουσα 9: Ο διάβολος φοράει Prada/ Garfield 2 (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 10: Ατρωτος/ Αυτοκίνητα (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 11: Babel, Αίθουσα 12: Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι: η αρχή/ Πεθαίνοντας στην Αθήνα/ Garfield 2 - Σαβ:-Κυρ:, ODEON ΟΠΕΡΑ (Οδός Ακαδημίας 57, τηλ. 210.3622.683, Κρατήσεις: 210.6786.000) Αίθουσα 1: Babel, Αίθουσα 2: Ο διάβολος φοράει Prada, ODEON STARCITY (Λ. Συγγρού 111 & Λεοντίου, Ν. Κόσμος, τηλ. 210.6786.000, 801.116.000) Αίθουσα 1: Babel, Αίθουσα 2: O σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι: η αρχή/ Πεθαίνοντας στην Αθήνα/ Garfield 2 (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 3: Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 4: Ο φύλακας, Αίθουσα 5: Αλεξ Ράιντερ, μυστική αποστολή/ 5 λεπτά ακόμα, Αίθουσα 6: Ο διάβολος φοράει Prada / Αυτοκίνητα (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 7: Ατρωτος/ Πέρα από το φράκτη, Αίθουσα 8: Ο Τζον Τάκερ πρέπει να πεθάνει/ Lady in the water/ Garfield 2 (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 9: Οι ήρωες του δάσους/ Εγκλημα στο κολέγιο / Η μαύρη ντάλια, Αίθουσα 10: 5 λεπτά ακόμα / Οι ήρωες του δάσους/ Borat/ Cinema Park (Σαβ.- Κυρ.) Η ανθρώπινη εμπειρία, ΟDΕΟΝ ΖΙΝΑ (Λ. Αλεξάνδρας, στ. Σόνια, τηλ. 210.6422.714) Babel, ΟΣΚΑΡ (Αχαρνών 330 - Κάτω Πατήσια, τηλ. 210.2234.130, 210.2234.226) Εγκλημα στο κολέγιο/ Πέρα από τον φράκτη, ΠΑΛΛΑΣ (Παγκράτι, τηλ. 210.7515.434, ΘΕΡΙΝΟ) Το στοίχημα του Σλέβιν/ Νιώσε το ρυθμό, ΠΛΑΖΑ (Λεωφ. Κηφισίας 118, Οπισθεν Μαρινόπουλου, τηλ. 210.6921.667, 210.6917.722) Αίθουσα 1: Ο διάβολος φοράει Prada, Αίθουσα 2: Ανδρας αγνώστων στοιχείων, ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ (Ριζάρη 24, στάση Μετρό «Ευαγγελισμός», τηλ. 210.7291.800, 210.7243.707) Πεθαίνοντας στην Αθήνα, ΣΙΝΕ ΧΟΛΑΡΓΟΣ (πρώην ΑΛΟΜΑ - Μεσογείων 232 & Βεντούρη, 4η στάση Χολαργού, τηλ. 210.6525.122) Τα παιδιά των ανθρώπων/ Lady in the water, ΣΟΦΙΑ (Αργυρούπολη, τηλ. 210.9927.447, 210.9917.094) Ο φύλακας/ Πέρα από τον φράκτη/ Αυτοκίνητα, ΣΠΟΡΤΙΓΚ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝ/ΦΟΣ (Κων/νου Παλαιολόγου 18, Ν. Σμύρνη, τηλ. 210.9333.820, 210.9350.439) Αίθουσα 1: 5 λεπτά ακόμα / Οι ήρωες του δάσους, Αίθουσα 2: Ο φύλακας/ Πέρα από το φράκτη, STER CINEMAS ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ (Αχαρνών 373 - 375, τηλ. 210 2371.100) Αίθουσα 1: Οι ήρωες του δάσους/ Babel/ Lady in the water, Αίθουσα 2: Το ωχ στο Οχάιο/ Babel/ Garfield 2 (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 3: O φύλακας/ Οι ήρωες του δάσους (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 4: Πέρα από τον φράκτη/ Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 5: 5 λεπτά ακόμα/ Αυτοκίνητα (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 6: Ο Τζον Τάκερ πρέπει να πεθάνει/ Ο φύλακας/ Πέρα από τον φράκτη (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 7: Ατρωτος/ Το τερατόσπιτο (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 8: Η μαύρη ντάλια/ Πεθαίνοντας στην Αθήνα, Αίθουσα 9: Πέρα από τον φράκτη/ Ο διάβολος φοράει Prada, Αίθουσα 10: 5 λεπτά ακόμα / Οι πειρατές της Καραϊβικής: Το σεντούκι του νεκρού (Σαβ.- Κυρ.), STER CINEMAS (Εμπορικό κέντρο ESCAPE, Λεωφ. Δημοκρατίας 67Α, Ιλιον, τηλ. 210.2371.000) Αίθουσα 1: Οι ήρωες του δάσους/ Babel, Αίθουσα 2: Πέρα από τον φράκτη/ 5 λεπτά ακόμα, Αίθουσα 3: 5 λεπτά ακόμα/ Αυτοκίνητα (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 4: Οι ήρωες του δάσους/ Τα παιδιά των ανθρώπων, Αίθουσα 5: Ο φύλακας/

Page 79: 2006-11-04

Πέρα από τον φράκτη (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 6: Ατρωτος/ Αυτοκίνητα (Σαβ.- Κυρ.), Αίθουσα 7: Ο Τζον Τάκερ πρέπει να πεθάνει/ Ο διάβολος φοράει Brada/ Lady in the water/ Garfield 2 (Σαβ.- Κυρ.), TITANIA (Πανεπιστημίου - Θεμιστοκλέους, τηλ. 210.3811.147 - 210.3841.689) Οι τελευταίες μέρες της Sophie Scholl, ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ (Νέο Ηράκλειο, τηλ. 210.2826.873, 210.2825.607) Αίθουσα 1: O διάβολος φοράει Brada/ Lady in the water, Αίθουσα 2: 5 λεπτά ακόμα/ Πέρα από τον φράκτη (Σαβ.- Κυρ.)/ Οι ήρωες του δάσους, ΤΡΙΑΝΟΝ (Πατησίων - Κοδριγκτώνος, τηλ. 210.8222.702, 210.8215.649) Το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα, ΦΙΛΙΠ (Πλατεία Αμερικής, Θάσου 11, τηλ. 210.86612.476) Σαβ.: 19.00 - Η δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών, 20.15 - Ρίζες: Γιάννης Ρίτσος, 21.15 - Είμαστε δυο, 21.45 - Η Μελίνα στο Παρίσι, 22.15 - Η Ελλάδα ή Η κραυγή της σιωπής, 23.15 - Πρόσωπο με πρόσωπο, Κυριακάτικα απογεύματα: 16.00 - Το σκυλί που σταμάτησε τον πόλεμο, 19.00 - Κούβα: η μουσική και η ζωή, 20.00 - Οι Σαχραουί εν αναμονή, 21.00 - Σικελία: η γη αιμορραγεί, 22.00 - Μπλουζ με σφιγμένα δόντια, 23.30 - Εντίθ Πιαφ: Δέκα λεπτά ευτυχίας την ημέρα, ΦΟΙΒΟΣ (Περιστέρι, τηλ. 210.5711.105) Tank you for smoking / Lady in the water/ Κυριακή Καραγκιόζης.

ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ

ΑΛΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Ν. ΜΑΚΡΗΣ (Πρώην Βάση) (Λεωφ. Μαραθώνος 196 Νέα Μάκρη, τηλ. 2294.058.981) Η μαύρη ντάλια, ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΗΜ/ΚΟΣ ΚΙΝ/ΦΟΣ (Μαρκόπουλο, τηλ. 2299.023.924) Η διπλή ζωή της Βερόνικα/ Garfield 2, ODEON ΜΑΓΙΑ (Χαλκίδα, τηλ. 2221.025.625) Babel/ Οι ήρωες του δάσους, ΡΑΦΗΝΑ ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (Λύκειο) (Ραφήνα, τηλ. 22940.25439, 22940.26281) Αστερίξ και οι Βίκινγκς.

ΠΕΙΡΑΙΑ

ZEA (Πασαλιμάνι, τηλ. 210.4521.388) Step up, στα βήματα του πάθους/ Αυτοκίνητα, ΚΑΣΤΕΛΑ (Παπ/στασίου 44 - Β. Παύλου, τηλ. 210.4226.908, 210.4120.800) Ο φύλακας, ΣΙΝΕΑΚ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ (Πλατεία Δημαρχείου, τηλ. 210.4225.653) 5 λεπτά ακόμα.

Σελίδα 23

Η οικολογική βόμβα, ο κ. Μπλερ και τα ΜΜΕ

Και ...ξαφνικά, την Τρίτη το πρωί, το σύνολο (και) των ελληνικών ΜΜΕ πρόβαλαν πρωτοσέλιδα την οικολογική απειλή από την οποία κινδυνεύει ο πλανήτης. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Μήπως κάποια πυρηνική σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν; Μήπως οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εξοντώσουν με το οπλοστάσιό τους το Ιράν; Μήπως κάποιο μεγάλο βιομηχανικό «ατύχημα» με χιλιάδες θύματα; Μήπως εξωγήινοι επιτέθηκαν στη γη με καταστροφικά όπλα; Ησυχάστε. Τίποτα από όλα αυτά. Απλά ο κ. Μπλερ στη δύση του πολιτικού του βίου αποφάσισε, όπως μερικά χρόνια πριν κάποιοι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ, να το παίξει και οικολόγος. Κάτω από το φως των προβολέων των τηλεοπτικών σταθμών έκανε δηλώσεις για την απειλή

Page 80: 2006-11-04

του περιβάλλοντος από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και από τις μελλοντικές επιπτώσεις στον πλανήτη!

Προς αναζήτηση νέου επαγγέλματος

Στημένος και καλοκουρδισμένος, σύμφωνα με τις επιταγές των επικοινωνιολόγων του, έχοντας μπροστά του μια μελέτη 580 σελίδων με το απαραίτητο ...ρουζ, για να δείχνει στους τηλεθεατές τις σωστές δόσεις συγκίνησης και αγωνίας, με ύφος μελό, δήλωσε, στους συνήθεις καθεστωτικούς δημοσιογράφους, που με υπέρμετρο ζήλο υπηρετούν το σύστημα, «ας αναλάβουμε δράση τώρα». Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Η Εκθεση, που υλοποιήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, είχε ως βασικό συντάκτη τον αξιότιμο κύριο Νίκολας Στερν. Συνταξιούχο εμπειρογνώμονα της Παγκόσμιας Τράπεζας! Μια μελέτη, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν και μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, γιατί στο σύνολό της δεν την έχουμε δει, κυρίως επιχειρεί να προσδιορίσει το οικονομικό κόστος από τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές καταστροφές, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η όλη οπτική και πάλι έχει ως αφετηρία την οικονομία, με αποτέλεσμα η όποια χρησιμότητά της να είναι υπονομευμένη από την αφετηρία της. Ας μη μας διαφεύγει το γεγονός ότι ακόμα και οι εκτιμήσεις που γίνονται, αν θεωρηθούν ορθές, και η περιγραφή της σοβαρής σημερινής οικολογικής κατάστασης, οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην Παγκόσμια Τράπεζα, που με τόσο ζήλο (και τις ανάλογες ανταμοιβές) υπηρέτησε ο συντάκτης της Εκθεσης με τις πολιτικές που επέβαλε από τη δεκαετία του εβδομήντα και μετά στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Αναφερόμαστε στις μονοκαλλιέργειες, στην κατάχρηση των αγροχημικών, στο ξεκλήρισμα των αγροτών με αποτέλεσμα την αποδάσωση, την ερημοποίηση και τη συρρίκνωση της βιοποικιλότητας.

Οταν ο Μπλερ ανακάλυψε το ...θερμοκήπιο

Τα στοιχεία και οι αναλύσεις για τις επιπτώσεις από το φαινόμενο του θερμοκηπίου ούτε άγνωστα είναι, ούτε μπορεί να ισχυριστεί κάποιος που παρακολουθεί στοιχειωδώς τα του περιβάλλοντος ότι δεν τα γνωρίζει. Ακόμα και οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου στην ύλη τους ασχολούνται με το ζήτημα αυτό. Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, η ευθύνη της ολοένα και μεγαλύτερης κατανάλωσης ενέργειας είναι ψωμοτύρι για τους δεκάχρονους και εντεκάχρονους μπόμπιρες. Για τον μέσο αναγνώστη των εφημερίδων, ακόμα και των ελληνικών, οι διασκέψεις για το θέμα αυτό, όπως λ.χ. του Κιότο, η στάση των ΗΠΑ και μια σειρά χωρών - δορυφόρων που αρνούνται να υπογράψουν το Πρωτόκολλο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, ο ρόλος των πολυεθνικών, που αρνούνται να πράξουν το οτιδήποτε με το επιχείρημα της μείωσης των κερδών τους και την απειλή των απολύσεων είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα ζητήματα. Οπως και η αναγκαιότητα της αλλαγής του ενεργειακού προτύπου και η πρόκριση των φιλικών μορφών ενέργειας (αιολική, ηλιακή κ.τ.λ.).Τώρα ξύπνησε ο κ. Μπλερ και τώρα ευαισθητοποιήθηκε υπέρ του περιβάλλοντος;

Η χρησιμότητα των μελετών και η υποκρισία των πολιτικών

Οι μελέτες για την οικολογική κρίση με τα στοιχεία που παραθέτουν που σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη συγκεκριμένη, είναι εντυπωσιακά και είναι βέβαιο

Page 81: 2006-11-04

με τη δημοσιότητα που αποκτούν, για να διαφημίσουν τους ...χορηγούς τους, ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη. Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα που επενεργεί στη στρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας. Ως προς τους χορηγούς, είναι βέβαιο, ότι η κίνηση Μπλερ συσκοτίζει την ευθύνη του για τις γενοκτονίες στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και τη Γιουγκοσλαβία. Αλλά, πέρα από αυτό, είναι γνωστό ότι ο πόλεμος αποτελεί το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα, κάτι που έχει αναλύσει από τη δεκαετία του εβδομήντα διεξοδικά και με εκπληκτικό τρόπο ο Πιέρ Σάμουελ. Από την άλλη, με τις προπαγανδιστικές τους Εκθέσεις, ποτέ δεν αναφέρουν για το ποιος φταίει και εάν οι όποιες πολιτικές του είναι εφικτό να λειτουργήσουν ουσιαστικά και σωτήρια στο πλαίσιο του υπάρχοντος καπιταλιστικού συστήματος που είναι η γενεσιουργός αιτία (και) των οξυμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Προς τι λοιπόν η τόση φασαρία;

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Η κατάσταση του πλανήτη

Το Πρωτόκολλο του Κιότο δεν εφαρμόζεται από μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, οι οποίες ευθύνονται για το 25% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Από αυτήν την άποψη, οι στόχοι που τέθηκαν για τον περιορισμό των ρύπων είναι μη εφαρμόσιμοι, αν και σημαντικοί επιστήμονες επέμεναν και επιμένουν ότι ούτως ή άλλως ήταν ανεπαρκείς για να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η νέα «βελτιωμένη» συμφωνία έχει ως χρονικό ορίζοντα το 2011, ενώ η τάση για την άνοδο της θερμοκρασίας θα συνεχίζεται, όσο κάποιοι θα επιμένουν να βλέπουν το δέντρο κι όχι το δάσος. Αν δεν επέλθουν σοβαρές πολιτικές αλλαγές, παγκοσμίως, κι αν δεν αλλάξουν δραστικά οι συσχετισμοί σε προοδευτικότερες κατευθύνσεις, είναι απλές ντουφεκιές στον αέρα...

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑΠεριβαλλοντικοί πρόσφυγες

Διακόσια εκατομμύρια περιβαλλοντικούς πρόσφυγες προβλέπει η Εκθεση Στερν το 2050 με βάση την εκτίμηση για άνοδο της θερμοκρασίας 2 - 3 βαθμών Κελσίου. Οι μέχρι τα σήμερα δημοσιευμένες εκθέσεις έκαναν λόγο για 50 - 60 εκατομμύρια. Επειδή όλα αυτά είναι προϊόντα υπολογισμών προγραμμάτων Η/Υ, καλά θα κάνουν να κοιτάξουν να βοηθήσουν τις χώρες του Τρίτου Κόσμου από τη ληστεία που έχουν διαπράξει (και διαπράττουν) σε βάρος τους κι ας αφήσουν τις μελλοντολογίες.

Απώλειες και στη βιοποικιλότητα

Το 40% των ειδών του πλανήτη θα απειληθεί με εξαφάνιση. Κι όλα αυτά τα είδη που χάνονται στο όνομα της αρχής τα πάντα για το κέρδος τα σκέφτηκε ποτέ ο «αξιότιμος» κ. Μπλερ; Θα τολμούσαμε να πούμε ότι το όλο σκηνικό θυμίζει κάτι από οικοφασισμό. Φοβού τους Δαναούς...

Page 82: 2006-11-04

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣΥγιεινή και Ασφάλεια της Εργασίας

Κυκλοφορεί το 26ο τεύχος της τριμηνιαίας έκδοσης του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας με κύρια θεματολογία: τις επιπτώσεις του καπνίσματος, την αντιμετώπιση των σεισμικών κινδύνων σε εργοστασιακούς χώρους, τη μεταφορά των επικίνδυνων φορτίων, τα εργατικά ατυχήματα, την ιατρική της εργασίας και, όπως πάντα, με πολλές σχετικές ειδήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενα ειδικό περιοδικό ποιότητας και άκρως χρήσιμο.

Σελίδα 24

«Εφυγε» ο αγωνιστής ΜΙΜΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτ.

Εφυγε από τη ζωή στις 2 Νοέμβρη 2006 σε ηλικία 72 χρόνων ο αγαπητός φίλος μας και συνάδελφος ΜΙΜΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ. Ο Μίμης υπήρξε αφοσιωμένος οπαδός του ΚΚΕ για ειρήνη, καλύτερη ζωή, κοινωνική πρόoδο και σοσιαλισμό.

Στη μακρόχρονη ιστορία της Ενωσης Λογιστών και στους πολύπλευρους αγώνες της, ήταν πάντα παρών. Υπήρξε καλός πατέρας και σύζυγος, καλός και αγαπητός φίλος σε όσους τον γνώρισαν.

Στη γυναίκα του Δανάη και τα παιδιά του Ελένη και Γιώργο, την εγγονή του Δανάη και τον αδελφό του Κώστα εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια και συμπαράσταση στον πόνο τους.

Αντί για στεφάνι στη σορό του προσφέρουμε 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Κώστας και Κούλα Μαραγκουδάκη.

Η κηδεία του Μίμη θα γίνει σήμερα Σάββατο 4 Νοέμβρη στις 11.30 π.μ. από το Νεκροταφείο Καισαριανής.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΦΩΤ.

Αύριο, Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στις 9.30 π.μ. στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Νίκαιας θα γίνει το ετήσιο μνημόσυνο του μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΝΑΛΟΠΟΥΛΟΥ (Αβέρωφ).

Page 83: 2006-11-04

Ο Γ. Δαναλόπουλος, στην 65χρονη δράση του ως μέλους του ΚΚΕ δε λυπήθηκε ποτέ κόπους και θυσίες. Πρωταρχική του έγνοια ήταν το δυνάμωμα του Κόμματος και η προκοπή του εργαζόμενου λαού. Στην Κατοχή ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση. Για την πατριωτική του δράση και την πίστη του στο μαρξισμό-λενινισμό διώχτηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Δε λύγισε όμως και έμεινε ως το τέλος της ζωής του πιστός στο Κόμμα του, το ΚΚΕ. Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αγ. Γεωργίου Κοκκινιάς.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Σήμερα 4 Νοέμβρη συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου και αξέχαστου αδελφού μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Λυκότρυπας, 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

Γιώργος και Ελένη Λιναρδή

* * *

Φωτ.

Η ΧΡΥΣΑΝΘΗ Θωμά ΚΑΛΛΩΝΗ το γένος Στυλιανού Μπότση γεννήθηκε στο χωριό Βουβοπόταμο το 1926. Ορφανή από μητέρα και πατέρα ασπάστηκε από τα νεανικά χρόνια της τις ιδέες του σοσιαλισμού. Υπεύθυνη της ΕΠΟΝ στην Κατοχή στο συνοικισμό Τσεκούρη, κυνηγήθηκε και ξυλοκοπήθηκε από το αστυνομικό κράτος της Δεξιάς. Κατατάχθηκε μαζί με τον αδερφό της Λάμπρο στο ΔΣΕ το Γενάρη του 1949. Σε μάχη στο Δελβινακόπουλο Ιωαννίνων αιχμαλωτίστηκε από το στρατό και κλείστηκε στις στρατιωτικές φυλακές Ιωαννίνων ΦΙΞ. Πέρασε στρατοδικείο και δικάστηκε 11,5 χρόνια φυλακή με ένα χρόνο αναστολή. Οταν αφέθηκε ελεύθερη ζούσε με την αδελφή της Θεοδώρα στην Πρέβεζα και έδινε το «παρών» δύο φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό τμήμα.

Πέθανε στις 29 Σεπτέμβρη 2006 στο νοσοκομείο Πρέβεζας.

Ο σύζυγός της Θωμάς και η κόρη της Ευρυάνθη Βασιλείου με το σύζυγό της Αποστόλη και τα εγγόνια Δημήτρης, Γιώργος, Αλέξης προσφέρουν στη μνήμη της 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και η ΚΟΒ Φαναρίου προσφέρει 100 ευρώ στη ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ. 2

Page 84: 2006-11-04

Ο πατέρας μου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΚΚΑΣ γεννήθηκε το 1906 στη Λέκκα Σάμου. Στις 2 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 15 χρόνια από το θάνατό του. Η μητέρα μου ΤΡΙΑΝΤΑΦYΛΛΙΩ ΚΟΚΚΑ γεννήθηκε το 1908 στη Λέκκα και αυτή και πέθανε στις 12 Νοέμβρη 1996.

Και οι δύο, ως το τέλος της ζωής τους, ήταν πιστοί στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Στην περίοδο των ανώμαλων καταστάσεων γνώρισαν ταλαιπωρίες, φυλακές και εξορίες. Ολα αυτά όμως τους χαλύβδωσαν περισσότερο και έκλεισαν τα μάτια τους ως υποδειγματικοί οικογενειάρχες.

Ο «Ριζοσπάστης», η «Αυγή» και πάλι ο «Ριζοσπάστης» ήταν ο καθημερινός τους μπούσουλας.

Για τούτο προσφέρω 30 ευρώ στη ΝΕ του ΚΚΕ Πύργου Ηλείας και 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Μανώλης Κόκκας

ΑΘΗΝΑ ΚΥΡΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑ 24ΩΡΗ (08.00 - 08.00 επομένης)

ΓΝΑ «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ - ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» ΕΕΣ Παθολογική, καρδιολογική, χειρουργική, αγγειοχειρουργική, γαστρεντερολογική, ενδοκρινολογική, νευρολογική, νευροχειρουργική, νεφρολογική, οδοντιατρική, ορθοπαιδική, ουρολογική, οφθαλμολογική, ΩΡΛ, ΓΝΑ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» Παθολογική, καρδιολογική, χειρουργική, γαστρεντερολογική, γναθοχειρουργική, ενδοκρινολογική, νεφρολογική, ουρολογική, οφθαλμολογική, ΩΡΛ, ΓΝΑ «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» Παθολογική, καρδιολογική, χειρουργική, ενδοκρινολογική, νεφρολογική, ορθοπαιδική, ουρολογική, οφθαλμολογική, πνευμονολογική, ΝΔΝΑ «Α. ΣΥΓΓΡΟΣ» δερματολογική, ΓΝΑ «ΚΑΤ» θωρακοχειρουργική, ορθοπαιδική, ΓΝ «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ» ΒΟΥΛΑΣ ορθοπαιδική, ΓΝΑ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» πλαστική χειρουργική, οφθαλμολογική (έως 23.00), ψυχιατρική, ΓΝΑ «ΣΩΤΗΡΙΑ» πνευμονολογική, ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ οφθαλμολογική έως 14.30, ΓΝΑ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», ΓΝΝΙ «ΑΓ. ΟΛΓΑ» έως 14.30 ψυχιατρική, ΓΝΑ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» μαιευτική, ΓΝΑΜ «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» γυναικολογική, μαιευτική, ΓΝ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» παιδιατρικό, ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ παιδοψυχιατρική, ΓΝΑ «ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» (08.00-23.00), ΑΟΝΑ «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» αιματολογική, ογκολογική, ΓΟΝΚ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» ογκολογική έως 15.00.

ΠΕΙΡΑΙΑ

ΓΝΝ «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», ΠΓΝΑ «ΑΤΤΙΚΟ» έως 19.00.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Page 85: 2006-11-04

ΑΧΕΠΑ Ωράριο 08.00-08.00: Παθ., καρδ., νευρολ., πνευμ., χειρ., ΩΡΛ, νευροχ., θωρ/κή, καρδιοχ., οφθ., αγγειοχ., ψυχ., ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ Ωράριο 08.00-08.00: Παθ., καρδ., χειρ., ορθοπ., οδοντ., ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Ωράριο 08.00-08.00: ορθοπ., ουρ., παιδοχ., παιδοορθ., ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Ωράριο 08.00-08.00: Παιδ., νεογν., Μ/Γ, ΑΝΘ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» Ογκ., ΨΝΘ Ψυχ., ΝΟΣ. ΕΙΔ. ΠΑΘΗΣΕΩΝ Παθ., Λοιμ.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνείτε στο 166.

ΚΕΝΤΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΑΘΗΝΑ: Τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ΙΘΑΚΗ 1145, Κέντρο Πολλαπλής Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ, τηλ. 210-3647.700, Κέντρο Ενημέρωσης ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, τηλ. 210-3300.751, Κέντρο Ενημέρωσης ΔΙΑΒΑΣΗΣ, τηλ. 210-8626.761, Κέντρο Ενημέρωσης ΣΤΡΟΦΗΣ για έφηβους χρήστες, τηλ. 210-8820.277.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κέντρο Ενημέρωσης ΝΟΣΤΟΣ, τηλ. 210-4220.708.

ΚΡΗΤΗ: Κέντρο Ενημέρωσης Ηρακλείου, τηλ. 2810-261.026.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κέντρο Ενημέρωσης ΙΘΑΚΗ, τηλ. 2310-270.110.

ΛΑΡΙΣΑ: Κέντρο Ενημέρωσης ΕΞΟΔΟΣ, τηλ. 2410-254.597.

ΒΟΛΟΣ: Κέντρο Ενημέρωσης ΕΞΟΔΟΣ, τηλ. 24210-80.246.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΙΘΑΚΗ (2310) 636.373 (Για συγγενείς και φίλους εξαρτημένων ατόμων).

ΑΘΗΝΑ - ΠΡΟΑΣΤΙΑΑνοιχτά 8 π.μ. - 2.30 μ.μ.

ΑΓ. ΛΟΥΚΑΣ Πατησίων 300, ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ Παπαναστασίου 51 (Θυμαράκια), ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ Τιθορέας 12 (από Αχαρνών 257, πλ. Αγ. Νικολάου), ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ Κηφισίας 46 (έναντι Ξεν. PRESIDENT), ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ Δημητσάνας 16 - Λεωφ. Αλεξάνδρας 171 (έν. Νοσοκ. Αγ. Σάββας), ΒΥΡΩΝΑΣ Κολοκοτρώνη 101, ΒΥΡΩΝΑΣ Φλέμινγκ 84 & Τμώλου 26, ΓΑΛΑΤΣΙ Τραλλέων 114, ΓΑΛΑΤΣΙ Λυσίου 6 (από Λεωφόρο Γαλατσίου 104 δεξιά), ΓΚΥΖΗ Βώκου 23 και Καρολίδου (πλησίον πλατ. Πολυγώνου), ΔΑΦΝΗ Ακροπόλεως 105 (τέρμα λεωφορείου Ανω Δάφνης), ΖΩΓΡΑΦΟΥ Ελ. Βενιζέλου - Δαβ. Πίνδου 11 (όπισθ. Ηρώου Ζωγράφου), ΖΩΓΡΑΦΟΥ Τραυλαντώνη 41 - Ανακρέοντος (5η στάση Ζωγράφου), ΙΛΙΣΙΑ Σεβαστείας 33 - Ιλισίων (στάση ΕΥΔΑΠ), ΚΑΛΛΙΘΕΑ Ανδρομάχης και Αχιλλέως 42, ΚΑΛΛΙΘΕΑ Μαντζαγριωτάκη 34 (από Δαβάκη 52), ΚΑΛΛΙΘΕΑ Λυκούργου 183, ΚΑΛΛΙΘΕΑ Ευαγγελιστρίας 90 & Διομήδους (από Θησέως 66), ΚΑΡΕΑΣ Λεωφ. Αγ. Ιωάννου Καρέα 70, ΚΕΝΤΡΟ Ακαδημίας 66, ΚΟΛΩΝΑΚΙ Δεινοκράτους 97 (έναντι Ναυτ.

Page 86: 2006-11-04

Νοσοκομείου), ΚΟΛΩΝΟΣ Αγ. Σοφίας 85 και Ραιδεστού 16, ΚΥΨΕΛΗ Κερκύρας 73, ΚΥΨΕΛΗ Καλλιφρονά 21 (από Πατησίων 208), ΚΥΨΕΛΗ Κυψέλης 17 (στ. Επτανήσου), ΚΥΨΕΛΗ ΝΕΑ Λαχανά 63-65 & Φιλοτίμου, Ν. ΚΟΣΜΟΣ Βουλιαγμένης 66 (στ. Φούρνος), Ν. ΚΟΣΜΟΣ Α. Φραντζή 96 (Κυνοσάργους), ΝΕΑΠΟΛΗ ΑΘΗΝΑΣ Ιπποκράτους 192, ΟΜΟΝΟΙΑ Σατωβριάνδου 15, ΟΜΟΝΟΙΑ Πειραιώς 62 & Ακαδήμου 4 (δίπλα Κεντρ. Ιατρείων ΙΚΑ Αθηνών), ΠΑΓΚΡΑΤΙ Ερατοσθένους 22 (Πλατεία Πλαστήρα), ΠΑΓΚΡΑΤΙ Δαμάρεως 71 - Φρύνης, ΠΑΓΚΡΑΤΙ Ιβύκου 8 και Ερατοσθένους, ΠΑΓΚΡΑΤΙ Φιλολάου 15 και Κόνωνος γωνία (πλησίον ΙΚΑ), ΠΑΤΗΣΙΑ ΑΝΩ Χαλκίδος 4 (στάση ΕΗΣ), ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ ΚΑΤΩ Κειριαδών 145, ΠΛ. ΑΤΤΙΚΗΣ Αδμήτου 64 (έναντι σταθμού ΕΗΣ Αττικής), ΠΛ. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ 3ης Σεπτεμβρίου 94, ΠΛ. ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ Σερίφου 15, ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ Βόλβης 17 (από Λ. Ηρακλείου 124 - έναντι Γέφυρας Ριζουπόλεως), ΧΙΛΤΟΝ Ραβινέ 25 (έναντι εισόδου Νοσηλ. Νοσοκ. Στρατού), ΣΥΝΤΑΓΜΑ Ερμού και Φωκίωνος 10.

Ανοιχτά 8 π.μ. - 8 μ.μ.

ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ Νεοφ. Μεταξά 9 (προέκταση Ηπείρου) προς Σταθ. Λαρίσης, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ Δημ. Σούτσου 18 (πλατ. Μαβίλη), ΒΥΡΩΝΑΣ Κολοκοτρώνη 62 (αγορά Βύρωνος), ΓΑΛΑΤΣΙ Ευριπίδου 31 - Γ. Σουρή (από Βεΐκου 44), ΓΚΥΖΗ Μομφεράτου 35 - Καλλιγά (Πεδίον Αρεως), ΔΑΦΝΗ Γραβιάς 11 και Αρκαδίας (από Βουλ/νης 164), ΙΛΙΣΙΑ Μ. Ασίας 5 (κάθοδος Λαϊκού Νοσοκομείου), ΚΑΛΛΙΘΕΑ Χαροκόπου 143 (πλησίον Ηλ. Σταθμού Ταύρου), ΚΑΛΛΙΘΕΑ Δοϊράνης 130-132, ΚΟΛΩΝΑΚΙ Σόλωνος 22 & Βουκουρεστίου, ΚΟΛΩΝΟΣ Τηλεφάνους 10 - Αστρους (από Λένορμαν 163), ΚΥΨΕΛΗ Λέλας Καραγιάννη 87 (πλησίον Φωκ. Νέγρη), ΚΥΨΕΛΗ ΑΝΩ Δάφνιδος 39 & Πάρνηθος, ΛΟΦΟΣ ΣΚΟΥΖΕ Βορ. Ηπείρου 85-87 και Ξανθίππης, ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ Ερμού 86, ΝΕΑΠΟΛΗ ΑΘΗΝΑΣ Δαφνομήλη 5-9 (προέκτ. ΣΙΝΑ), ΟΜΟΝΟΙΑ Ζήνωνος 6, ΠΑΓΚΡΑΤΙ Χρεμωνίδου 53, ΠΑΤΗΣΙΑ ΑΝΩ Ορφανίδου 42 (από Λ. Ηρακλείου 68 - πλησίον ΔΕΗ), ΠΑΤΗΣΙΑ ΚΑΤΩ Αχαρνών 301 (Ηλεκ. Σταθμός Κάτω Πατησίων), ΠΑΤΗΣΙΩΝ Πατησίων 142 & Χανίων 2Α (στάση Κεφαλληνίας), ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ ΚΑΤΩ Πανδώρου 39 - Νεφέλης, ΠΛ. ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ Ιππολύτου 7 (από Πατησίων 268).

Ανοιχτά 8 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 12 μ.μ.

ΑΓ. ΑΡΤΕΜΙΟΣ Πλ. Πλυτά 3 (από Φιλολάου 191), ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ Αχαρνών 126, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ Λ. Ριανκούρ 57 (Κάθετος Λαρίσης, Μετρό Πανόρμου), ΒΥΡΩΝΑΣ Λ. Καρέα 10 (Ζωοδ. Πηγή, κάτωθεν Περιφερειακού), ΓΑΛΑΤΣΙ Γαλατσίου 101 & Καραϊσκάκη 3, ΓΚΥΖΗ Κάλβου 98 - Πατρ. Ιερεμίου 52, ΖΩΓΡΑΦΟΥ Λ. Παπάγου 123, ΚΑΛΛΙΘΕΑ Ξενοφώντος 49 (όπισθεν Κιν/φου Τρόπικαλ), ΚΟΥΚΑΚΙ Δημητρακοπούλου 111-113 (Παιδική Χαρά), Ν. ΚΟΣΜΟΣ Μάχης Αναλάτων 49 (απέναντι από το ΙΚΑ Ν. Κόσμου), ΠΑΓΚΡΑΤΙ Αστυδάμαντος 77, ΠΑΤΗΣΙΑ Ηλ. Ζερβού 42 (από Καυταντζόγλου 24), ΠΛ. ΚΑΝΙΓΓΟΣ Πλ. Κάνιγγος 19, ΥΜΗΤΤΟΣ Κων/πόλεως 65 & Φιλαδελφείας (Πλ. Αγ. Φωτεινής).

Ανοιχτά 8 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 π.μ.

Page 87: 2006-11-04

ΑΓ. ΜΕΛΕΤΙΟΥ Αγαθουπόλεως 98 (από Αχαρνών 181), ΓΑΛΑΤΣΙ Ναρκίσσου 3 και Ιωάν. Φωκά 89 (έναντι τραπέζης Eurobank), ΕΡΥΘΡ. ΣΤΑΥΡΟΣ Ερυθρού Σταυρού και Αθανασάκη 7 (έναντι πύλης Νοσ. Ερυθρ. Σταυρού), ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ Εθν. Αντίστασης 58-60, ΚΑΛΛΙΘΕΑ Αραπάκη 103 (δίπλα στη ΔΕΗ), ΚΕΝΤΡΟ Πανεπιστημίου 41 (στοά Νικολούδη), ΚΥΨΕΛΗ Πυθίας 55, ΚΥΨΕΛΗ Ζακύνθου 40 - Αιγίνης, ΠΑΓΚΡΑΤΙ Δαμάρεως 42 - Ακρωνος, ΠΛ. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ Μυλλέρου 16-18.

Ν. ΙΩΝΙΑ - Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΝ. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ - ΠΕΡΙΣΣΟΣ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΑνοιχτά 8 π.μ. - 2.30 μ.μ.

Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ Κ. Θεοτόκου 16, ΠΕΡΙΣΣΟΣ Κολοκοτρώνη 2, Ν. ΙΩΝΙΑ Μ. Ασίας 10, Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ Δελφών 33.

Ανοιχτά 8 π.μ. - 8 μ.μ.

Ν. ΙΩΝΙΑ Αγ. Ολγας 10, ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ Αλαμάνας 46.

Ανοιχτά 8 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 12 μ.μ.

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ Πολυτεχνείου 59.

Ανοιχτά 8 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 π.μ.

Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ Αγ. Γεωργίου 4

ΑΙΓΑΛΕΩ - ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ - ΧΑΪΔΑΡΙ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑνοιχτά 8 π.μ. - 2 μ.μ.

ΑΙΓΑΛΕΩ Μυριοφύτου 51 & Κουντουριώτου, ΑΙΓΑΛΕΩ Στεφ. Σαράφη 105, ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ Ελ. Βενιζέλου 134, ΧΑΪΔΑΡΙ Αριστείδου & Ιερού Λόχου 7, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Πελασγίας 8.

Ανοιχτά 8 π.μ. - 8 μ.μ.

ΧΑΪΔΑΡΙ 25ης Μαρτίου - Ζάππα - Σουκατζίδη, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Παλ. Καβάλας 224 & Αραχώβης 2, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Αγραφιώτου 7Α.

Ανοιχτά 8 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 11 μ.μ.

ΑΙΓΑΛΕΩ Εβρου 24, ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ Ελ. Βενιζέλου 64, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Κορυτσάς 158 & Βούρμπιανης.

Ανοιχτά 8 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 π.μ.

ΑΙΓΑΛΕΩ Μίνωος 53, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Αγ. Ελευθερίου 4.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΠΡΟΑΣΤΙΑΑνοιχτά 8 π.μ. - 8 μ.μ.

Page 88: 2006-11-04

ΝΕΑΠΟΛΗ Γρ. Λαμπράκη 365, ΑΓ. Ι. ΡΕΝΤΗΣ Θεσσαλονίκης 12 από Θηβών 192, ΠΕΙΡΑΙΑΣ Καραολή - Δημητρίου 78 και Δεληγιώργη, ΑΓ. ΣΟΦΙΑ Αιγάλεω 51 και Αγ. Ορους, ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ Κουντουριώτου 164 και Σωτήρος, ΝΙΚΑΙΑ Π. Ράλλη 218, ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ Λ. Σαλαμίνος 151.

Ανοιχτά 8 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 12 μ.μ.

ΚΑΜΙΝΙΑ Δωδεκανήσου 31, ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ηρώων Πολυτεχνείου 33, ΝΙΚΑΙΑ Π. Τσαλδάρη 125.

Ανοιχτά 8 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 π.μ.

Ν. ΦΑΛΗΡΟ Ειρήνης 11 και Γιαννοπούλου, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ Αθηνάς και Διομήδους 56, ΠΕΙΡΑΙΑΣ Βαλαωρίτου 38 - Μανιάτικα, ΥΠΑΠΑΝΤΗ Αγχιάλου 232, ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ Φρεαττύδος 29 και Ιωνιδών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΔΙΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣΑνοιχτά 8.30 π.μ. - 8.30 μ.μ.

Κωνσταντινουπόλεως 84 Ιπποκράτειο, Αετοράχης 48 - Λεωφόρος Στρατού, Κλεάνθους 50 Κ. Τούμπα, 28ης Οκτωβρίου 53 - Μακεδονίας 20 Φλέμινγκ, Α. Παπαναστασίου 140 - Χαριλάου, Β. Ολγας 166 Ντεπώ, Α. Θράκης 73 - Κ. Τούμπα, Μαντινείας 73 Βρυσάκι, Εμ. Φίλη 15 - Σταματέλου Πυλαία - Α. Τούμπα, Κορομηλά 8 - Ανθέων, Δελφών 17 Αρχαιολογικού Μουσείου, Δελφών 165 - Τζαβέλλα, Δορυλαίου 60 - Ναυπλίου 43 Στάση Κληματαριά, Τραπεζούντος 8 - Ανάληψη, Γρ. Λαμπράκη 108 - Α. Τούμπα.

ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Χαλκέων 29 - Κόκκινη Εκκλησία, Ερμού 22, Κασσάνδρου 4 Παλαιά Λαχαναγορά, Λαγκαδά 12 - Τερτσέτη 3 - Βαρδάρη, Αμπελώνων 31 - Ξηροκρήνη, Καρόλου Ντηλ 29 - Βασ. Ηρακλείου ΟΤΕ, Ιωνος Δραγούμη 69, Π. Φανερωμένης 18, Π. Π. Γερμανού 21 - Π. Μελά, Λ. Ιασονίδου 3 - Καμάρα, Διοικητηρίου 20, Ακροπόλεως 32.

ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Αμπελώνων 31 Ξηροκρήνη, 28ης Οκτωβρίου 89, Πλ. Ζωοδόχου Πηγής & Αγ. Θεοδώρας 2 Αμπελόκηποι - Επτάλοφος.

ΔΗΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ - ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

Κρήτης 28.

ΔΗΜΟΣ ΕΥΟΣΜΟΥ

Page 89: 2006-11-04

Ελευθερίας 37 και Κέδρων - Ν. Πολιτεία, Μεγ. Αλεξάνδρου 7 Υποσταθμός ΔΕΗ, Αριστοτέλους 79 - Καραολή- Δημητρίου.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Αιμ. Γρεβενών - Κυζίκου 10 Πάρκο Πασσαλίδη, Παπαφλέσσα 42 Αγ. Παντελεήμονας, Ευελπίδων 10 Πλατεία Σκρα - Αρετσού, Κομνηνών 43, Σωκράτους 17 - Εθν. Αντίστασης 27, Βασ. Ολγας 222 - ΕΛΠΑ Βυζάντιο.

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

Ελ. Βενιζέλου 86.

ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΙΧΝΗΣ - ΜΕΤΕΩΡΑ

Αττάλου 13 - Αλαμάνας 5 - Μετέωρα, Αγν. Στρατιώτη 84.

ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Γρ. Λαμπράκη 1 - Κων/πόλεως, Δαβάκη 65 - Ηλιούπολη.

ΔΗΜΟΣ ΣΥΚΕΩΝ

Αναξαγόρα 8 - Υψηλάντου.

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ (έως 24.00)

Βενιζέλου 9.

ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΟΝΤΑΑνοιχτά 8.30 μ.μ. - 12 μ.μ.

Γρ. Λαμπράκη 218-220 τέρμα Αν. Τούμπα, Μυστακίδου 33 - Πλαστήρα Χαριλάου, Ε. Βενιζέλου 95 Νεάπολη, Ικτίνου 18 - Τσιμισκή 81 - Πεζόδρομος, Αργοναυτών 15 - Τ. Οικονομίδη Καραμπουρνάκι, Χιλής 49 - Μαρμαρά 1 - Καλαμαριά, Μ. Μπότσαρη 106 - Παπαναστασίου, Κασσάνδρου 98 - Αισχύλου Αγ. Δημητρίου, Φλέμινγκ 37 - Γαμβέτα, Ωραιοκάστρου 56 - Σταυρούπολη.

Ανοιχτά 12 μ.μ. - 8.30 π.μ.

Κωνσταντινουπόλεως 28 - Παρασκευοπούλου, Π. Λεβαντή 54 Κορδελιό - Ελευθέρια, Εγνατία 72 - Παναγ. Χαλκέων, Β. Ολγας 122 - Πέτρου Συνδίκα, Ελ. Βενιζέλου 24 Συκιές.

ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΠΑΡΟΣ 07.25 Πάρο, Νάξο, Ιο, Θήρα, ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΙΘΑΚΗ 07.35 Σύρο, Τήνο, Μύκονο, ΕΞ. ΑΘΗΝΑ 07.45 Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο,

Page 90: 2006-11-04

ΡΟΔΑΝΘΗ 17.00 Κάλυμνο, Κω, Ρόδο, ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ 17.30 Χίο, Μυτιλήνη, ΜΥΤΙΛΗΝΗ 19.00 Χίο, Μυτιλήνη, ΕΞ. ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 20.00 Σύρο, Μύκονο, Εύδηλο, Καρλόβασι, Βαθύ, ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 20.30 Ηράκλειο, ΛΑΤΩ 21.00 Χανιά, ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ 21.00 Ηράκλειο, ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ 2 23.30 Πάτμο, Λέρο, Κω, Ρόδο.

Για την επιβεβαίωση των δρομολογίων τηλεφωνείτε στα 210.426.000 - 210.4147.800 (ή στα Δρομολόγια Πλοίων του ΟΤΕ, τηλ. 1440).

Κέντρο Αμεσης Βοήθειας: 166. Κέντρο Αμεσης Βοήθειας ΕΕΣ: 150. Αμεση Δράση: 100. Πυροσβεστική: 199. Εφημερεύοντα νοσοκομεία, Εφημερεύοντες Ιατροί, Φαρμακεία: 1434. Κέντρο δηλητηριάσεων: 210.7793.777. Κέντρο διοικητικών πληροφοριών του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης: 177. Πληροφορίες ονομαστικού καταλόγου 11888. Τηλεφωνικές αιτήσεις για παροχή πιστοποιητικών. Παρεχόμενα πιστοποιητικά: γέννησης, ληξιαρχικές πράξεις, φορολογικής ενημερότητας, στρατολογικής κατάστασης και ποινικού μητρώου: 1502. Βλάβες τηλεφώνου: 121. Βλάβες ηλεκτρικού Αθήνας: 210.3245.311-4. Βλάβες ηλεκτρικού Πειραιά: 210.4812.561. Βλάβες δικτύου ΕΥΔΑΠ: 1022. Ειδήσεις: 115. ΠΡΟ-ΠΟ, ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ, Τζόκερ, Λόττο, Προτο 1444. Εθνικό - Λαϊκό Λαχείο, Ιππόδρομος 1445. Χρηματιστήριο 1424. Τροχαία Αθήνας: 210.5230.111. Τροχαία Πειραιά: 210.4113.832. Προαστίων: 210.5249.006.

Δρομολόγια: Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) 1110. Πληροφορίες ΚΤΕΛ, Δρομολόγια Πλοίων, Αεροπλάνων 1440, ΚΤΕΟ 1425, Μετεωρολογικό Δελτίο 1448, Θέατρα - Κινηματογράφοι 1422. Αγορανομία: 210.3217.056. Ράδιο - Ταξί Αθήνας - Πειραιά: 210.9217.942, 210.6459.000, 210.6711.200, 210.8014.114 - 210.8086.109, 210.9885.210, 210.9961.420-23, 210.6480.965, 210.4115.200 - 210.4115.666 - 210.4116.882, 210.9934.812, 210.5132.316 - 210.5132.319, 210.4200.042, 210.8088.000 - 210.8019.000 - 210.6127.700, 210.9642.900, 210.8018.820 - 210.8012.270, 210.5814.711, 210.4182.333-5 - 210.8260.890-3, 210.6432.240 - 210.6433.400 - 210.6437.198, 210.2221.623 - 210.2921.910 - 210.2919.016, 210.5020.357 - 210.5023.583 - 210.5023.783, 210.8946.858 - 210.8944.531, 210.3451.200.

ΚΑΙΡΟΣ

Στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές ή χιονόνερο και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Ανεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και πρόσκαιρα στα πελάγη πολύ ισχυροί. Θερμοκρασία σε πολύ

Page 91: 2006-11-04

χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Γ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 15 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 210-6715.089, 6944542664, 210-7474.184.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΥ Γ. ΕΥΔΟΞΟΥ 1 ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 210-9242.260, 6977141337.

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

ΒΛΑΔΕΝΗ Σ. ΑΝΤΗΝΟΡΟΣ 7 ΧΙΛΤΟΝ 210-7232.928, ΚΑΚΕΠΗΣ Μ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ 39 ΑΘΗΝΑ 210-3834.544, 210-8082.689, ΠΑΠΑΘΑΝΑΚΟΥ Ε. ΥΨΗΛΑΝΤΟΥ 37 ΚΟΛΩΝΑΚΙ 210-7294.502, 6974/355.942.

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΙ

ΓΕΡΑΜΟΥΤΣΟΣ Α. ΠΛΑΣΤΗΡΑ 8 ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ 6932/979996, ΛΟΥΔΑΡΟΣ ΕΜΜ. ΕΥΤΥΧΙΔΟΥ 45 ΠΑΓΚΡΑΤΙ 210-8145.667, 6932/418.279, ΝΤΑΒΕΛΗ Γ. ΚΑΖΑΝΗ 18 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 210-6917.503, 6976/641827, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΘΗΒΩΝ 268 ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 6972881789, 5715.444, ΡΑΜΠΟΥΣΗΣ Δ. ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 34 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 210-9956.556, 6932/173543.

Μ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

ΚΑΡΑΒΙΤΗΣ Β. ΑΓ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 28 Π. ΦΑΛΗΡΟ 210-9880.559, 210-9218.271, 6944/283.728, ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ Θ. ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ 16 ΠΑΛΛΗΝΗ 210-6031.190, 6944/534826, 6974/441519, ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΗΣ Θ. ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 99 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 210-7484.324, 210-7758.070, 6944/242.435, ΣΥΡΟΣ Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΠ. 1 & ΠΑΤΗΣΙΩΝ 335 ΠΑΤΗΣΙΑ 210-2111.007, 210-2519.084, 6932/356.976, ΤΡΑΚΑ - ΚΑΚΟΥΡΗ Μ. ΡΟΔΟΥ 3 ΜΑΡΟΥΣΙ 210-6122.700, 210-8053.421, ΤΡΑΚΑΚΗΣ Ε. ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 115 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 210-7759.003, 210-7709.550, 6945/519992, ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΩΝΩΝ 4 ΑΘΗΝΑ 210-7798.439, 210-6468.560, 6932/212.674, ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ Γ. ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 93 ΧΑΪΔΑΡΙ 210-5818.568, 210-5822.822, 6932/423.737.

ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ

ΓΚΑΡΑΣ Γ. ΠΑΤΗΣΙΩΝ 139 ΑΘΗΝΑ 210-8663.283, 6937048348, ΜΑΧΑΙΡΑΣ Ν. ΧΡ. ΣΜΥΡΝΗΣ 97-99 ΒΥΡΩΝΑΣ 693/7005996, ΤΖΑΒΕΛΑΣ Ι. ΒΑΛΤΟΥ 3 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 210-6510.068, 6944.414.131.

Page 92: 2006-11-04

ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΙ

ΠΕΡΣΙΔΗΣ ΕΥΣ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 61 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 210-6923.100, 6945/888678, ΤΣΑΛΟΥΚΗ Μ. Π. ΤΣΑΛΔΑΡΗ 10 ΜΕΛΙΣΣΙΑ 210-6131.176, 210-6138.789, 6944/567.878, ΤΣΟΥΚΝΑΚΗ Ε. ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ & Ν. ΤΡΥΠΙΑ 1 Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 210-2585711, 6977/059.183, ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ Ε. ΓΟΥΝΑΡΗ 137 & ΟΛΓΑΣ Α. ΓΛΥΦΑΔΑ 210-9635.828, 6972/019505.

ΠΑΘΟΛΟΓΟΙ - ΓΕΝ. ΙΑΤΡΟΙ

ΜΑΓΕΙΡΟΣ Γ. ΑΓ. ΠΑΝΤΩΝ 106 ΚΑΛΛΙΘΕΑ 210/9513.087, 210/9599.134, 6945/415808, ΜΠΟΝΤΙΝΗΣ Κ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 75 ΠΛ. ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ 210-3238.385, 977465233, ΜΠΟΦΙΛΙΟΣ Χ. ΕΘΝ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ 3-5 ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ 210-7244.040, 210-6082.858, 6936/082858, ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Κ. ΦΟΡΜΙΩΝΟΣ 60 ΠΑΓΚΡΑΤΙ 210-7511.828, 6944/505.125, ΝΙΚΟΛΑΔΑΚΗΣ Λ. ΚΙΘΑΙΡΩΝΟΣ 16 ΠΑΤΗΣΙΑ 210-2283.450, 6944/281336, ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ Κ. ΕΘΝ. ΣΤΕΓΗΣ 3 Ν. ΣΜΥΡΝΗ 210-9313.800, 210/9313.710, 6945/381.615, ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΣ Γ. Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 197 ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 210-6450.555, 6944/899.599.

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΙ

ΘΕΟΛΟΓΟΣ Ε. ΕΥΔΟΞΟΥ 47Β Ν. ΚΟΣΜΟΣ 210-9021.151, 210-9626.518, 6932/190.442, ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Μ. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 403 ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 210-6000554, 6977220303, ΠΟΥΣΤΙΝΑ-ΜΠΕΓΚΑ Λ. Μ. ΒΟΔΑ 29 ΑΘΗΝΑ 210-8229.446, 6977/602.647, ΣΩΤΗΡΑΚΟΣ ΑΓ. ΜΕΛΕΤΙΟΥ 187 ΣΕΠΟΛΙΑ 210-5150.019, 210-5753.351, 6944/331.831, ΤΟΥΛΟΥΠΗ Ε. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 94 ΚΑΛΛΙΘΕΑ 210-9580.001, 6944/417447, 210-9514.326.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΩΝ

ΧΑΡΕΡΑ ΣΤ. ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ 27 ΧΑΛΑΝΔΡΙ 210-7772.491, 210-6827.491, 694.6307.552.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΡ. Λ. ΚΗΦΙΣΙΑΣ 180 Ν. ΨΥΧΙΚΟ 210-6718201, 6977/676737, ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Μ. ΞΕΝΟΚΡΑΤΟΥΣ 27 ΚΟΛΩΝΑΚΙ 210-7232.750, 6944/571999, 210-6443.679, ΧΑΝΝΑ Χ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 4 ΤΕΡΨΙΘ. ΓΛΥΦΑΔΑΣ 210-9651.166, 6977/204.146.

ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡ/ΓΟΙ

ΚΟΥΜΟΥΤΣΟΣ Π. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ 26 ΓΑΛΑΤΣΙ 210-2933.352, ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ Σ. ΚΑΝΑΡΗ 3 ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ 210-5690.394, 210-5695.678, 6944/541077, ΡΗΓΑΤΟΣ Θ. ΔΥΡΡΑΧΙΟΥ 51-53 ΣΕΠΟΛΙΑ 210-5137.802, 210-8318.811, 6944/551.774, ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ Π. ΕΛΠΙΔΟΣ 7 ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 210-6019.210, 6945/336.494, ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ Σ. Β. ΠΑΥΛΟΥ 63 ΒΟΥΛΑ 210-8992.188, 6944/606.335, ΦΑΛΚΩΝΑΚΗΣ Μ. ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ 3 ΧΑΛΑΝΔΡΙ 210-6825050, 6945/293220.

Page 93: 2006-11-04

Σελίδα 25

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1

Δυσκολίες πρωτοπόρων

Ενα παραδοσιακό ντέρμπι έστω και εάν φέτος οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει και οι δυσκολίες του πρωτοπόρου της βαθμολογίας είναι τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της 5ης αγωνιστικής στην Α1 αυτό το Σαββατοκύριακο. Στο κλειστό του Αγ. Θωμά το Μαρούσι θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό σε μια έδρα που εδώ και μερικά χρόνια οι «ερυθρόλευκοι» συναντούν προβλήματα. Ομως, η μέτρια απόδοση του Αμαρουσίου έως τώρα και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει περιθώριο για ήττα μετά το στραπάτσο με τον Παναθηναϊκό, προσθέτουν στο φετινό παιχνίδι νέα στοιχεία. Πάντως, με δεδομένο ότι οι δυο αντίπαλοι παίζουν επιθετικό μπάσκετ η προσοχή στην άμυνα ίσως να είναι αυτή που θα κρίνει και το παιχνίδι.

Το ότι το κλειστό του Ελληνικού αποτελεί ισχυρό όπλο του Πανιωνίου είναι γνωστό. Τώρα όμως οι «κυανέρυθροι» έχουν ένα επίπεδο δυσκολίας παραπάνω. Ο Αρης με τον αέρα της Ευρωλίγκας και την καλή εμφάνιση στη Μόσχα (παρά την ήττα από την ΤΣΣΚΑ) δείχνει ικανός για τη ζημιά. Ως χαλάρωση μετά το παιχνίδι με την Τσιμπόνα μοιάζει η αναμέτρηση κόντρα στο Αιγάλεω για τον Παναθηναϊκό. Το θέμα είναι ο Κλαρκ, από την ομάδα των Δυτικών συνοικιών, να μην έχει άλλη γνώμη.

Θεωρητικά το παιχνίδι της Κοζάνης για την ΑΕΚ με αντίπαλο τον Μακεδονικό μοιάζει εύκολο. Οι ενδείξεις όμως ότι οι «πράσινοι» βρίσκουν σιγά σιγά το αγωνιστικό τους προφίλ κάνουν τα προγνωστικά αμφίβολα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: Σάββατο 4 Νοέμβρη (16.30, ΕΤ1) Απόλλων Πατρών - ΠΑΟΚ, 17.00 Μακεδονικός - ΑΕΚ, 17.00 Παναθηναϊκός - Αιγάλεω, (18.30, ΣΠΟΡ+) Ολύμπια Λάρισας - ΑΕΠ Ολυμπιάς, 19.00 Πανιώνιος - Αρης, (21.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) Μαρούσι - Ολυμπιακός ΚΥΡΙΑΚΗ: (17.00, ΕΤ1)Πανελλήνιος - ΑΕΛ.

Μεταδόσεις αγώνων δε θα υπάρξουν (το πιο πιθανό είναι τα τηλεοπτικά κανάλια να έχουν μόνο εικόνα) εξαιτίας της απόφασης του ΠΣΑΤ για αποχή των αθλητικογράφων του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου λόγω της επίθεσης που δέχτηκαν συνάδελφοι στο ΣΕΦ κατά τον αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού

Με ανακοίνωση η ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στην απόφαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου. Το ίδιο κάνει και η ΕΣΗΕΜ-Θ που αποφάσισε την αποχή από την περιγραφή και το σχολιασμό των αγώνων μπάσκετ του Σαββατοκύριακου

Με τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών τιμωρήθηκε χτες ο Ολυμπιακός για επεισόδια των οπαδών του και την επίθεση σε δημοσιογράφους μετά το τέλους του παιχνιδιού με τον Παναθηναϊκό.

Page 94: 2006-11-04

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Τελευταία ευκαιρία

Με σκοπό τη νίκη που θα του δώσει ελπίδες για την 3η θέση που οδηγεί στο Κύπελλο Κυπελλούχων, ο Πανελλήνιος υποδέχεται την Κυριακή (16.00) στο κλειστό της Χαλκίδας τη σουηδική Χάμαρμπι στα πλαίσια της 5ης και τελευταίας αγωνιστικής του 7ου ομίλου στο Τσάμπιονς Καπ.

Μετά από απουσία τριών ετών, ο ΑΣΕ Δούκα επιστρέφει σήμερα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του χάντμπολ, καθώς υποδέχεται στις 20:00 τη λιθουανική Γκρανίτας Κάουνας, στον πρώτο αγώνα για τον τρίτο γύρο του Τσάλεντζ Καπ.

Μισή θα διεξαχθεί η όγδοη αγωνιστική της Α1 των ανδρών που όμως περιλαμβάνει αγώνες ντέρμπι. Το πρόγραμμα: ΑΕΚ-Φίλιππος Βέροιας (16:00, TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ), Ηλυσιακός-Αερωπός Εδεσσας (16:30), Βριλήσσια-ΧΑΝΘ (18:00), Απόλλων Καλαμαριάς-Ιωνικός ΝΦ (18:00).

ΙΩΝΙΚΟΣ

Ο Κρεγκ Μπρούστερ επικαλέστηκε οικογενειακούς και προσωπικούς λόγους που τον αναγκάζουν να μείνει στη Σκοτία κι η σχεδόν πλήρης συμφωνία με τον Ιωνικό πάει... περίπατο, κι έτσι η διοίκηση των Νικαιωτών θα πρέπει να αναζητήσει αλλού το διάδοχο του Σάκη Τσιώλη.

ΒΟΛΕΪ

Η τελική 12άδα

Χωρίς τους Μάριο Γκιούρδα (όπως αναμενόταν) αλλά και τους Μένιο Ρουμελιώτη, Δημήτρη Σουλτανόπουλο, Θανάση Ψάρρα και Χρήστο Δημητρακόπουλο θα ταξιδέψει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην Ιαπωνία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Οι πέντε παίκτες που έλαβαν μέρος στην προετοιμασία «κόπηκαν» από τον Κώστα Χαριτωνίδη και δε θα ακολουθήσουν τους υπόλοιπους δώδεκα στη χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου». Ο ομοσπονδιακός προπονητής γνωστοποίησε την τελική σύνθεση της Εθνικής ομάδας, την οποία αποτελούν οι: Κώστας Χριστοφιδέλης (Ολυμπιακός), Βασίλης Κουρνέτας (Ολυμπιακός), Γιώργος Στεφάνου (Παναθηναϊκός), Κώστας Προύσαλης (Παναθηναϊκός), Γιάννης Κυριακίδης (Λαμία),

Page 95: 2006-11-04

Νίκος Ρουμελιώτης (Ολυμπιακός), Νίκος Σμαραγδής (Ηρακλής), Ανδρέας Ανδρεάδης (Παναθηναϊκός), Σωτήρης Πανταλέων (Παναθηναϊκός), Ηλίας Λάππας (Παναθηναϊκός), Αντρέι Κράβαρικ (Ηρακλής) και Θεόδωρος Μπάεφ (Παναθηναϊκός).

ΠΑΟΚ

Με έγγραφο που απέστειλε η FIFA στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ενημέρωσε ότι έγινε δεκτός ο διακανονισμός που είχε προτείνει ο ελληνικός σύλλογος και αφορούσε στις οφειλές προς τον πρώην τεχνικό του, Ρολφ Φρίνγκερ. Ο Αυστριακοελβετός τεχνικός αποδέχτηκε και αυτός την πρόταση του ΠΑΟΚ και έτσι η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει και μία θετική είδηση στο ημερήσιο «μενού», που τον τελευταίο καιρό είναι μάλλον δυσάρεστο.

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚ

Στο ΟΑΚΑ το ενδιαφέρον

Διαφοροποιήσεις (τουλάχιστον στην κορυφή) είναι πιθανότατο να επιφέρει η ολοκλήρωση της 9ης αγωνιστικής, στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α' Εθνικής. Αφού ο δεύτερος Παναθηναϊκός, υποδέχεται τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, ενώ την ίδια ώρα η τρίτη, ΑΕΚ, θα αντιμετωπίζει (εκτός έδρας) τον Αρη.

Συνειδητοποιημένοι παρουσιάζονται οι «τριφυλλοφόροι», ενόψει του αυριανού - σημαντικού - ντέρμπι. Γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη νίκη, θα έχει περισσότερο ψυχολογικό και λιγότερο βαθμολογικό αντίκτυπο. Χαρακτηριστικά ο Μπίσκαν ανέφερε (στο «ΠAOnews»): «Είναι σημαντικός αγώνας, αλλά δε νομίζω ότι θα κρίνει τον πρωταθλητή, υπάρχουν και άλλοι αγώνες που μπορούν να χαθούν βαθμοί». Για να προσθέσει ο Γκαλίνοβιτς: «Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να νικήσουμε, γιατί αυτό θα φέρει ηρεμία και αυτοπεποίθηση στην ομάδα και θα μας βοηθήσει και στα επόμενα παιχνίδια». Αμφίβολη είναι η συμμετοχή των Παπαδόπουλου, Ιβανσιτς.

Αισιοδοξία για νίκη επικρατεί και στην πλευρά των φιλοξενουμένων. Οπως ανέφερε ο Καστίγιο (στον ΑΛΦΑ TV) «είναι πολύ καλύτερος ο Ολυμπιακός. Φαίνεται αυτό τα τελευταία χρόνια αλλά και φέτος». Επιπλέον οι «ερυθρόλευκοι» - σύμφωνα με δηλώσεις του Σόλιντ, στο «Radio 1» της Νορβηγίας - έχουν ένα επιπλέον κίνητρο: «Οι παίκτες της ομάδας είναι πεισματάρηδες και θα κάνουν άλλη μια νίκη για να κλείσουν στόματα. Διότι και αυτοί άκουσαν πολλά, όπως κι εγώ». Μεγάλος (άτυχος και) απών ο Πατσατζόγλου, που υπέστη κάκωση έσω μηνίσκου στο αριστερό γόνατο και σήμερα θα υποβληθεί σε αρθροσκόπηση.

Page 96: 2006-11-04

Το πλήρες πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής: ΣΗΜΕΡΑ: ΟΦΗ - Λάρισα (17.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), ΠΑΟΚ - Κέρκυρα (19.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ). ΚΥΡΙΑΚΗ: Ατρόμητος - Εργοτέλης, Ξάνθη - Ιωνικός, Πανιώνιος - Αιγάλεω (15.00), Καλαμαριά - Ηρακλής (17.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), Αρης - ΑΕΚ (19.00, NET), Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός (19.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ).

Στη Β' Εθνική, το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής περιλαμβάνει: ΣΗΜΕΡΑ: Προοδευτική - Βέροια (15.00, ΕΤ-3), Πανσερραϊκός - Καλαμάτα. ΑΥΡΙΟ (15.00): Γιάννινα - Πανθρακικός, Νίκη Βόλου - Αστέρας Τρίπολης, Θρασύβουλος Φυλής - Χαϊδάρι ΑΟ, Καστοριά - Λεβαδειακός, Αγροτικός Αστέρας - Καλλιθέα, Μεσσηνιακός - Ηλυσιακός. ΔΕΥΤΕΡΑ: Εθνικός Πειραιά - Εθνικός Αστέρας (16.00, ΕΤ-3).

ΠΙΝΓΚ ΠΟΝΓΚ

Αποκλείστηκε ο Γκιώνης

Πρόωρο αντίο, στο τουρνουά «Προ Τουρ» - που διεξάγεται στη Ρωσία - είπε ο Παναγιώτης Γκιώνης. Ο αποκλεισμός του χαρακτηρίζεται έκπληξη, αφού προήλθε από τον Τσέχο Τόμας Κονέτσνι. Ο Ελληνας παίχτης, είναι νούμερο 52 στην παγκόσμια κατάταξη, ενώ ο αντίπαλός του βρίσκεται στην 240ή θέση. Παρά το γεγονός ότι ο Γκιώνης προηγήθηκε με 2 - 0 σετ, βρέθηκε να χάνει με 3-2. Ισοφάρισε σε 3-3, αλλά τελικά ηττήθηκε με 4 - 3. Προς τιμήν του, πάντως, ο Ελληνας αθλητής δεν έψαξε για δικαιολογίες.

Σελίδα 26

Μέρες επανάστασης

Στις θέσεις που ανέπτυξε ο Β. Ι. Λένιν χαράζοντας την τακτική του μπολσεβίκικου κόμματος από τον Φλεβάρη του 1917 ως την Οχτωβριανή Επανάσταση, θα είναι αφιερωμένη η εκπομπή «Ποιητική Αδεία» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Μηλιώνης, αύριο Κυριακή 6 με 8 το απόγευμα στον «902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»

Οι οκτώ μήνες από τον Φλεβάρη του 1917 με την πτώση του τσαρισμού, τον σχηματισμό της προσωρινής αστικοδημοκρατικής κυβέρνησης και κυρίως με τη δημιουργία των Σοβιέτ των εργατών, ως τον Οχτώβρη του 1917, όπου κάτω από την καθοδήγηση του μπολσεβίκικου κόμματος αποφασίστηκε η έφοδος στα Χειμερινά Ανάκτορα, η σύλληψη της προσωρινής κυβέρνησης και η μεταβίβαση όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ, ήταν μια περίοδος πλουσιότατη σε γεγονότα και απότομες «στροφές» της Ιστορίας.

Page 97: 2006-11-04

Η επανάσταση του Φλεβάρη βρήκε τον Λένιν στην «καταραμένη ξενιτιά», όπως σημείωνε ο ίδιος. Γεμάτος ενθουσιασμό - και επιδιώκοντας να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη Ρωσία - καταπιάστηκε αμέσως με την εκτίμηση της κατάστασης και τον καθορισμό των καθηκόντων που έμπαιναν μπροστά στο προλεταριάτο και το μπολσεβίκικο κόμμα. Γράφει τα πέντε «Γράμματα από μακριά», ενώ ήδη στο πρώτο από αυτά (7 Μάρτη 1917) τονίζει ότι «η πρώτη αυτή επανάσταση δε θα είναι, ασφαλώς, η τελευταία».

Τη νύχτα της 3ης Απρίλη 1917 στον σιδηροδρομικό σταθμό της Πετρούπολης σε μια αδύνατα φωτισμένη εξέδρα με παρουσία τιμητικής φρουράς ναυτών-αντιπροσώπων του Σοβιέτ, από το πέμπτο βαγόνι του τρένου κατεβαίνει ο Β.Ι. Λένιν. Μέσα σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη συγκίνηση, ο μπολσεβίκος Ι. Ντ. Τσουγκούριν τού δίνει το κομματικό βιβλιάριο αρ. 600 της Αχτιδικής Επιτροπής του Βίμποργκ.

Η 4η Απρίλη ήταν η πρώτη εργάσιμη μέρα του Λένιν στην επαναστατημένη Πετρούπολη. Αφού πρώτα επισκέφθηκε τους τάφους της μητέρας του και της αδελφής του στο νεκροταφείο του Βολκόφ, ο μεγάλος επαναστάτης που είχε ήδη μπει άμεσα επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και της εφημερίδας «Πράβντα», ρίχτηκε στη δουλιά. Μιλώντας στη συνέλευση των μπολσεβίκων που συμμετείχαν στην Πανρωσική Σύσκεψη των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών αντιπροσώπων, ανέπτυξε τις περίφημες - δέκα τον αριθμό - «Θέσεις του Απρίλη», εξοπλίζοντας το Κόμμα με ένα επιστημονικά θεμελιωμένο σχέδιο πάλης για το πέρασμα από την αστικοδημοκρατική επανάσταση στη σοσιαλιστική.

Οι θέσεις που ανέπτυξε ο Β. Ι. Λένιν όλη αυτήν την περίοδο, χαράζοντας την τακτική του μπολσεβίκικου κόμματος, αποτελούν υπόδειγμα του τι σημαίνει αφομοίωση του μαρξισμού και του τι σημαίνει μαρξιστική πολιτική σκέψη.

Κάτω από μια τέτοια καθοδήγηση, με τη χάραξη μιας τέτοιας επαναστατικής τακτικής, το προλεταριάτο ανέβηκε νικηφόρο με το όπλο στο χέρι τα 117 σκαλιά των Χειμερινών Ανακτόρων, ανοίγοντας ταυτόχρονα μια νέα σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας, τη σελίδα των προλεταριακών επαναστάσεων, της οποίας επανάστασης η αναγγελία έγινε με συγκλονιστικά απλό τρόπο από τον Β. Ι. Λένιν στη συνεδρίαση του Σοβιέτ Πετρούπολης στις 25 Οκτώβρη 1917: «Σύντροφοι! Η εργατοαγροτική επανάσταση, για την αναγκαιότητα της οποίας μιλούσαν συνεχώς οι μπολσεβίκοι, πραγματοποιήθηκε».

(ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΝΑ ΩΡΑ)

07.00 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ Ελαφρό ελληνικό τραγούδι

08.00 ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

10.00 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

14.00 ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ Δημοτικά τραγούδια από όλη την Ελλάδα

Page 98: 2006-11-04

16.00 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΟΧΘΗΣ Δημοτική παραδοσιακή μουσική

17.00 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Τζαζ, ροκ και άλλες μουσικές

19.00 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ Εντεχνα ελληνικά τραγούδια

20.00 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΜΑΤΑ Λαϊκά και ρεμπέτικα που δεν έχουν ημερομηνία λήξης

22.00 ΛΑΪΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ Λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια

24.00 ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ «902»

ΣΑΒΒΑΤΟ

«902»Τηλ. 210.2592.902 - 210.2592.802

07.00 ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟΝ «902» Πρωινή ενημερωτική εκπομπή, ειδήσεις, εφημερίδες, ρεπορτάζ, έρευνες, αθλητικές ειδήσεις

10.00 H ΑΓΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16.00 ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Παιδικές ταινίες, κινούμενα σχέδια, Καραγκιόζης, Εκπαιδευτική Τηλεόραση

17.00 Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ Σειρές ελληνικών και ξένων ντοκιμαντέρ

17.30 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Τα γεγονότα στον κόσμο τη βδομάδα που πέρασε

18.30 ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

19.30 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20.30 ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Καλή ελληνική και ξένη μουσική

21.00 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ Ελληνικός και ξένος κινηματογράφος

23.00 ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Σύγχρονος πολιτισμός και παράδοση

24.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΤ-1

Page 99: 2006-11-04

Τηλ. 210.7791.000

07.00 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ... ΕΝΗΛΙΚΕΣ

09.00 ΓΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

09.30 MEDITERRANEO

10.00 ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ (Ε)

12.00 «ΑΕΙΝΑΥΤΕΣ», ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ

12.30 ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΙΧΜΗΣ

13.30 ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

14.00 IMPULSIONS

14.15 ΣΕ ΧΡΟΝΟ TV

15.15 Η ΚΕΡΚΙΔΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

16.30 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ Α1 «Απόλλων - ΠΑΟΚ»

18.30 ΑΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ

19.00 ΡΙΜΕΪΚ

20.00 ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

21.00 ΚΛΗΡΩΣΗ ΛΟΤΤΟ

21.05 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

22.00 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ

23.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΚΑΙΡΟΣ

24.00 ΝΕΟ ΣΙΝΕΜΑ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: ΡΩΣΙΑ «Ο δρόμος του Κοκτεμπέλ»

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με εκπομπές σε επανάληψη

ΝΕΤΤηλ. 210.6066.000

06.00 ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗ ΝΕΤ

09.00 GOOF TROOP Κινούμενα σχέδια

10.00 DISNEY'S MICKEY MOUSEWORKS

Page 100: 2006-11-04

10.30 ΛΙΛΟ ΚΑΙ ΣΤΙΤΣ

11.30 Η ΜΙΚΡΗ ΓΟΡΓΟΝΑ

12.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13.00 ΖΟΟΜ ΣΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

14.00 ΜΟΝΟ ΕΣΥ (Ε)

15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16.00 ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

17.00 ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Ε)

18.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19.00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ «Το νησί των γενναίων»

21.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22.00 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

01.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

01.15 ΣΤΑ ΑΚΡΑ (Ε)

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με εκπομπές σε επανάληψη

ΕΤ-3Τηλ. 2310.299.400

07.00 Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ (Ε)

08.00 ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

08.30 ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ (Ε)

09.30 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ (Ε)

10.30 ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ;

11.00 Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ (Ε)

11.30 ΜΕΓΑΛΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Ε)

12.00 ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

13.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Page 101: 2006-11-04

13.30 ΔΙΑΣΠΟΡΑ

15.00 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ Β΄ ΕΘΝΙΚΗΣ «Προοδευτική - Βέροια»

17.00 MotoGP SHOW

18.00 ΕΠΙ ΤΡΟΧΩΝ

18.30 ΖΟΡΟ

19.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19.50 ΚΑΙΡΟΣ

20.00 5ο ΤΣΙΡΚΟ ΜΑΣΙΜΟ Σειρά

21.00 ΣΙΝΕΜΑΝΙΑ

22.00 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Με διπλή ταυτότητα»

24.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

00.20 ΚΑΙΡΟΣ

00.30 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Εσωτερικές σχέσεις»

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με εκπομπές σε επανάληψη

ΑΝΤ1Τηλ. 210.6886.100

06.00 ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΜΕ ΘΕΑ

10.00 ΚΑΛΟΜΕΛΕΤΑ ΚΙ ΕΡΧΕΤΑΙ

13.00 ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΝΤ1

14.00 ΣΟΥΠΕΡ ΣΑΒΒΑΤΟ

15.00 MUSIC BEE Μουσική εκπομπή

16.00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)

17.00 ΑΛΛΑΞΤΕ ΓΕΥΣΕΙΣ

18.00 ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΝΤ1 - ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

18.10 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

20.00 ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΝΤ1

Page 102: 2006-11-04

21.00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ

23.00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)

24.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

00.30 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

02.30 ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ «Φλαμένγκο - Αθλέτικο Παραναένσε»

04.30 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

05.30 ΤΗΛΕΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ALPHAΤηλ. 212.212.4000

06.30 STUDIO ALPHA

10.00 ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ

13.00 Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ

14.00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ (Ε)

15.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15.30 Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

16.45 ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

17.00 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ «Ζητείται ψεύτης»

19.00 ΝΑΙ `Η ΟΥ;

20.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21.00 ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ

00.15 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

00.30 TV TIGKLON (E)

02.45 THIRD WATCH

03.45 ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ Σειρά

05.00 ΤΗΛΕΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

05.15 ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ, ΑΜΑΡΤΙΑ ΜΟΥ Σειρά

Page 103: 2006-11-04

MEGAΤηλ. 210.6903.000 - 800.116.900

06.00 ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ... ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

07.00 MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

10.00 ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΚΙ ΕΓΩ

10.15 50-50 Σειρά (Ε)

12.00 SINGLES Σειρά

13.00 MEGA STAR

14.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14.50 TRACTION

15.30 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Σπάιντερμαν»

18.05 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18.10 ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ Σειρά (Ε)

19.00 TAXI GIRL

20.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21.00 ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Σειρά

22.30 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Αποστολή στον Αρη»

00.15 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

01.00 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Σχετικά με τον Σμιντ»

03.30 ΤΗΛΕΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

04.00 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Το μαγικό τρένο»

04.30 ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΙ Σειρά

05.30 ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΣΑΚΙ ΤΣΑΝ

STARΤηλ. 210.3481.000

06.30 ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Page 104: 2006-11-04

13.00 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13.30 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΚΙΛΜΟΡ Σειρά

14.30 ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ

15.30 ΦΙΛΟΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ Σειρά

16.30 ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΜΟΝΚ Σειρά

17.30 ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ Σειρά

18.30 ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ

19.30 ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21.00 FORT BOYARD Παιχνίδι

22.30 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Απόλυτος κίνδυνος»

01.00 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Κανείς δεν είναι... τέλεια»

03.15 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ «Παράβαση καθήκοντος»

05.45 ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΟ

ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣΤηλ. 22310.51180

12.30 ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ Νέα από την αγορά

14.30 ΤΑΔΕ ΕΦΗ

14.25 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

14.30 ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

15.15 ΤΑΔΕ ΕΦΗ

15.20 ΓΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Αγροτική εκπομπή

16.00 ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ

16.55 ΤΑΔΕ ΕΦΗ

17.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

19.00 ΤΑΔΕ ΕΦΗ

19.05 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

Page 105: 2006-11-04

20.25 ΤΑΔΕ ΕΦΗ

20.30 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

21.45 ΤΑΔΕ ΕΦΗ

21.50 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

23.45 ΤΑΔΕ ΕΦΗ

23.50 ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

00.15 ΤΑΔΕ ΕΦΗ

00.20 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ

00.30 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ

02.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Εσωτερικές σχέσεις

Την ταινία «Εσωτερικές σχέσεις» του Γούντι Αλεν προβάλλει απόψε στις 00.30 η ΕΤ3. Η 60χρονη Ιβ έχει δημιουργήσει ένα όμορφο σπιτικό και ζει με την οικογένειά της. Ο εξηντατριάχρονος άνδρας της, Αρθουρ, μια μέρα ανακοινώνει στην οικογένεια ότι έχει ανάγκη να ανανεωθεί και θα φύγει για διακοπές στην Ελλάδα μόνος του. Οι κόρες εκπλήσσονται και η Ιβ δε θέλει να συνειδητοποιήσει πως ο άνδρας της φεύγει. Οταν ο Αρθουρ επιστρέφει, λέει στην Ιβ ότι θέλει να χωρίσουν και ότι έχει γνωρίσει την Περλ, μια δυναμική γυναίκα. Η Ιβ σπάει και νιώθει τον όμορφο κόσμο της να καταρρέει ενώ αποπειράται να αυτοκτονήσει. Μια σημαντική ταινία που η λέξη «εσωτερικά» δεν αναφέρεται μόνο στο εσωτερικό ντεκόρ ενός σπιτιού αλλά στο ψυχολογικό εσωτερικό μιας οικογένειας που τα μέλη της στην ουσία βιώνουν τον πόνο και την απόγνωση. Πρωταγωνιστεί η Νταϊάν Κίτον και οι Κριστίν Γκρίφιθ, Μαίρη - Μπεθ Χερτ, Ρίτσαρντ Τζόρνταν.

Σελίδα 27

Εξευτιλάτος

Page 106: 2006-11-04

1911 Λήγει το «επεισόδιο του Αγαδίρ», με τη Γαλλία και τη Γερμανία να τα «βρίσκουν» για το Μαρόκο. Η Γερμανία αναγνωρίζει τη γαλλική κυριαρχία, με αντάλλαγμα ένα κομμάτι από το γαλλικό Κονγκό.

1918 Στη λήξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, οι δυνάμεις της Αντάντ συμφωνούν στην κατάπαυση του πυρός στη Γερμανία, βασισμένες στα «14 σημεία» του Αμερικανού Προέδρου Ουίλσον.

1923 Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας.

1942 Αρχίζει η αποχώρηση του Αφρικα Κορπ από το χωριό Ελ Αλαμέιν.

1944 Διώχνονται και οι τελευταίοι Γερμανοί από την ηπειρωτική Ελλάδα. Ελάχιστοι παραμένουν σε Κρήτη και Μήλο.

1946 Ιδρύεται η Ουνέσκο (Εκπαιδευτικός - Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών).

1959 Πάνω από 30.000 αγρότες παίρνουν μέρος σε συλλαλητήριο που γίνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης.

1992 Με 319 ψήφους υπέρ και 316 κατά, το αγγλικό Κοινοβούλιο λέει «ναι» στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

1995 Ο Γιγκάλ Αμίρ δολοφονεί τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος έφευγε από ειρηνικό ράλι αυτοκινήτων στο Τελ Αβίβ. Ο δολοφόνος υποστήριξε ότι εκτέλεσε θεϊκή εντολή.

Αρχαία Ολυμπία με... ανθρακικό!

Αντιγράφουμε από το δελτίο που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας:

«Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η επίσκεψη της ελληνικής τουριστικής αποστολής στις ΗΠΑ από 17-25 Οκτωβρίου (...) η ελληνική αντιπροσωπεία είχε διμερείς συναντήσεις και κατ' ιδίαν συζητήσεις με αντικείμενο την οικονομική συνεργασία και τη δυνατότητα επενδύσεων με (...) τους αντιπροέδρους της "Coca Cola" με τους οποίους συζητήθηκε η πιθανότητα οικονομικής συνεργασίας για την κατασκευή και όχι μόνο υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας»!

*

Ας αποφασίσει ο αναγνώστης τι είναι χειρότερο:

Οτι συζητούν να παραδώσουν την Αρχαία Ολυμπία, με ό,τι συμβολίζει και σηματοδοτεί για τον ανθρώπινο πολιτισμό, στην «Coca Cola»,

Page 107: 2006-11-04

ή

ότι το «πνεύμα» και τα «ιδεώδη» του πολιτικού τους συστήματος έχουν σαπίσει σε τέτοιο βαθμό που όχι μόνο ομολογούν και διαφημίζουν δημόσια (!) τις πομπές τους, αλλά φτάνουν και στο σημείο - σε μια αποθέωση των νέων «ηθών» τους - να ισχυρίζονται ότι η παρακμή τους ισοδυναμεί με το «εθνικό συμφέρον»!..

Του Ανδρέα Πετρουλάκη (από την «Καθημερινή»)

Χτες η εκπομπή της κυρίας Δρούζα, από την κρατική τηλεόραση, συνέχισε την ενασχόλησή της με τα ούφο και οι καλεσμένοι προχώρησαν σε νέες μαρτυρίες για φλέγοντα ζητήματα, όπως το «τι φοράνε οι εξωγήινοι»...

Οπως, λοιπόν, καταλαβαίνετε, πέραν του τι συμβαίνει στην ιδιωτική τηλεόραση, (και) στην κρατική τηλεόραση η κατάσταση περιγράφεται ως εξής: «Η Δρούζα πάει σύννεφο»!

Αϊ σιχτίρ, σιχαμένοι!

ΟΛΟΙ αυτοί οι παρουσιαστές, οι συμπαρουσιαστές και οι σχολιαστές των δελτίων ειδήσεων και των άλλων εκπομπών - πρωινών, μεσημεριανών, απογευματινών και νυχτερινών - της ιδιωτικής τηλεόρασης, που πήραν μέρος στη σχεδιασμένη, οργανωμένη και συντονισμένη συκοφαντική επίθεση κατά των αγωνιζόμενων μαθητών, είναι άθλιοι. Ολοι!

*

ΟΛΟΙ - μα όλοι τους - μπήκαν στον πειρασμό να κοιτάξουν από την κλειδαρότρυπα της τουαλέτας στο σχολείο της Εύβοιας. Οχι μόνο για να ρεζιλέψουν ένα 16χρονο κορίτσι, που κάνουν, τάχα, πως το συμπονούν. Αλλά και για να φτύσουν στα μούτρα της μαθητικής νεολαίας. Να «εκπορνεύσουν», με τα «πορνικά ένστικτά τους», την ελληνική κοινωνία.

*

ΣΤΗΝ προκειμένη περίπτωση «όλοι το ίδιο είναι». Γιατί «όλα τα γουρούνια, την ίδια μούρη έχουν». Γιατί όλοι στον ίδιο «Θεό του Ψέματος», πιστεύουν. Ολοι τον ίδιο «Σατανά του Χρήματος», υπηρετούν. Γιατί όλοι είναι υποτακτικοί των αφεντικών

Page 108: 2006-11-04

τους και εξαρτήματα της κρεατομηχανής που αλέθει ψυχές για τα νούμερα της τηλεθέασης.

*

ΤΩΡΑ που η κοινωνική κατακραυγή πέφτει πάνω τους, κάποιοι από δαύτους προσπαθούν να «διαχωρίσουν τη θέση τους». Με ύφος «μωρής παρθένου», ψιθυρίζουν: «Εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους. Ημουν επιφυλακτικός, διακριτικός, προσεκτικός».

*

ΚΑΙ ΑΧΡΕΙΟΙ και θρασύδειλοι. Μοιάζουν με τον κλέφτη που, ενώ «πιάστηκε στα πράσα», κάνει τον ανήξερο και, έντρομος, αναφωνεί: «Εγώ δεν έκανα τίποτα, εγώ δε φταίω».

*

ΦΤΑΙΝΕ όλοι τους. Αυτοί, ναι, αυτοί, είναι οι «αλήτες και οι ρουφιάνοι» που υποδύονται τους δημοσιογράφους!

«Τηλεανθρωποειδή»

«Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους (...). Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους (...) έχει ως σκοπό (...) το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας».

(Σύνταγμα, άρθρο 15, παράγραφος 2)

*

Στη γνωστή εκπομπή του Ευαγγελάτου ήταν παρόντες ένας υφυπουργός, ο Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος, ένας πρώην υπουργός, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ένας νυν βουλευτής, ο Σίμος Κεδίκογλου, και ένας πρώην δήμαρχος και υποψήφιος για την υπερνομαρχία της Αθήνας, ο Αρ. Ντινόπουλος.

Ολοι αυτοί όχι μόνο δεν ψέλλισαν ούτε ένα «κιχ» αποδοκιμασίας για όσα παρουσία τους διέπραττε ο διαπομπευτής και συκοφάντης παιδιών, αλλά έφτασαν με γλοιώδικο τρόπο είτε να επιδοκιμάζουν την προστυχιά (σ.σ.: «αυτή είναι εκπαιδευτική τηλεόραση!», ανέκραξε κάποια στιγμή ο Κωνσταντόπουλος), είτε να πρωταγωνιστήσουν στη συλλήβδην συκοφάντηση των μαθητών και του αιτήματός τους για δημόσια και δωρεάν Παιδεία (σ.σ.: «αυτή είναι η κατάντια του δημόσιου σχολείου», είπε ο Παπαντωνίου εξάγοντας τα βολικά για τον ίδιο και το κόμμα του πολιτικά συμπεράσματα από τα ...πορνο-βίντεο!).

*

Page 109: 2006-11-04

Επομένως και αφού δεν πρόκειται για άτομα που μπορούν να προφασιστούν άγνοια του Συντάγματος, κατέχοντας δε - κατεξοχήν - το τεκμήριο της εφαρμογής των νόμων, το συμπέρασμα είναι προφανές: Αυτή είναι η νομιμότητά τους!

Τόσο το κράτος τους, τόσο τα κόμματά τους, τόσο η εν γένει πολιτική του συστήματος που υπηρετούν, όσο και οι εκπρόσωποι της καθεστηκυίας (συνταγματικής, πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής) νομιμότητας, όταν μιλούν για «την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας», εννοούν συμπεριφορές όπως του Ευαγγελάτου.

Τουτέστιν: «Νόμος είναι τα κέρδη του καναλάρχη και η προστυχιά των τηλεανθρωποειδών του».

Αυτή είναι η «δημοκρατία» τους...

Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σελίδα 28

Πρόεδρο Δημοκρατίας: Στην Ελλάδα αναπτύχθηκαν τα πιο ευγενή ιδεώδη, όπως είπατε; Γιατί στην Ελλάδα; Η Οχτωβριανή Επανάσταση, για παράδειγμα, έγινε στη Ρωσία...

***

Ενώ οι Μαρξ - Ενγκελς ήταν Γερμανοί!..

***

Και η Κομμούνα ήταν του Παρισιού, όχι της Αθήνας...

***

Βέβαια, είναι και το έπος του 1821 και του 1940 και της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα...

***

Αλλά δεν το διευκρινίσατε...

***

Αίσχος των καναλιών! Θηρία, που βγήκαν για τροφή! Βιάζουν σώματα, ψυχές, αξίες! Αίσχος!..

Page 110: 2006-11-04

***

Τηλέπαθοι, πάρτε τα μέτρα σας! Αυτή είναι η πλουτοκρατία!..

***

Φταίνε οι καθηγητές, είπε η Ζαχαρέα! Φταίνε οι καταλήψεις, συμπλήρωσε ο Τράγκας! Για ποιο πράγμα; Για τη μαθήτρια της Εύβοιας!!!

***

Ευαγγελάτο: Συγχαρητήρια για την εκπομπή σου!!!...

***

Και δημοσιογράφοι τρέχουν στα σχολεία ζητώντας βίντεο; Αυτή είναι ελεύθερη κοινωνία!..

***

Πάλι διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Γιώργος (ΠΑΣΟΚ) και ο Κώστας (ΝΔ), είπαν οι TV! Για ποιο θέμα; Για την εξωτερική πολιτική, που λένε τα ίδια!..

***

Πού είναι η ΕΕ; αναρωτήθηκε ο Αλαβάνος! Ελα, ντε!..

***

Αλαβάνο: Πότε θα συνεδριάσει το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, να δούμε το φως μας;

***

Καυγάς για το πώς θα εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας!

***

Δηλαδή, αν θα εκλέγεται από το λαό, ο Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος μετά από 5-6 χρόνια;

***

Ακου, βρώμα των καναλιών!..

***

Page 111: 2006-11-04

Στα σταυροδρόμια του κόσμου...

«Κι όταν κάνουμε το καθήκον μας/ νιώθουμε κάτω απ' την παλάμη μας κάτι σίγουρο κι ακέριο/ σαν να κρατάμε μες στα χέρια μας/ ολάκερο τον κόσμο»

(Τάσος Λειβαδίτης)

Δεκαοκτώ χρόνια πέρασαν από τότε που «έφυγε» απ' τη ζωή ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Τα ποιήματά του «φυσάνε στα σταυροδρόμια του κόσμου». Ο πολιτικός του ούριος άνεμος μας δροσίζει: «Τραγουδάω εσάς αδέλφια μου! Εσάς που χτίζετε τις μεγαλουπόλεις./ Τραγουδάω εσάς, μικρά μου αγόρια/ που ξεπαγιάσατε, πουλώντας σπίρτα στους δρόμους του χειμώνα...». Μια ολόκληρη ζωή απ' τη γέννησή του (20/4/1922), τάχθηκε δίπλα στους ταπεινούς και καταφρονεμένους, χτυπώντας την αδικία με τους στίχους εκεί στη φτωχογειτονιά του Μεταξουργείου δίπλα στη ραπτομηχανή της γυναίκας του έγραφε. Ο ένας από τους μεγάλους της αγωνίας μιας πέτρινης εποχής, άφησε τα αποτυπώματά του: «Μια ολόκληρη ζωή, ούτε μία μέρα δίχως έναν στίχο ή τουλάχιστον κάποια διάθεση μαχητική (ποιητική). Σαν τους ετοιμοθάνατους που μιλάνε αδιάκοπα και δίνουν ευχές και παραγγελίες, που κάνουν προφορικές διαθήκες και μοιράζουν ακόμα και ανύπαρκτες κληρονομιές - ξέροντας πως μόλις σωπάσουν θα 'χουν πεθάνει». Εκεί στους δρόμους Λένορμαν, Λεωνίδου, Μυλλέρου, γνώρισε στις ταβέρνες τους οικοδόμους πίνοντας κρασί και μοιράζοντας τα πενιχρά του εισοδήματα στους ανήμπορους - άνεργους...Τα τριαντάφυλλα της ποίησής του, κόκκινα ως επί το πλείστον, αγκάλιασαν τους ανθρώπους της ταξικής πάλης. Στα χνάρια της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ εντάχθηκε όχι μόνον με τα ποιήματά του, αλλά και με όπλα: «Και πες τους σύντροφε ότι δε φέρνω κανένα μήνυμα, απλώς τον ανθρώπινο πόνο υπενθυμίζω». Ουμανιστής και επαναστάτης των ιδεών του σοσιαλισμού κατέγραψε με ρεαλισμό τους ανθρώπους και τα συντροφικά τους τραγούδια: «Τον Οκτώβρη του 1917 έκλαιγα από ατέλειωτη ευτυχία/ τώρα με τα κουρέλια μου/ που μου απόμειναν/ προσπαθώ να φτιάξω ένα ομοίωμα ανθρώπου». Παρακολουθεί με αγωνίες όλες τις εξελίξεις/ των λαϊκών αγώνων. Εξορίζεται για τις κομμουνιστικές του ιδέες, σε Μακρόνησο, Μούδρο, Αϊ - Στράτη: «Ο βούρδουλας λέει: «μίλησε/ η νύχτα του λέει: μίλησε/ μα η νύχτα είναι λίγη/ οι σύντροφοι πολλοί/ κι έκοψε με τα δόντια του τη γλώσσα/ όπως θα κάνετε κι εσείς.../ ο βούρδουλας καίει το πετσί/ ο πόνος γίνεται ένα με το σώμα...» («Μάχη στην άκρη της νύχτας»). Προειδοποιεί τους βασανιστές του, τους κρατούντες: «Στο μεταξύ προειδοποιώ τους τυράννους ότι φτάνει το τέλος τους...».Ο ποιητής επιτέλεσε το ανθρωπίνως επαναστατικό χρέος ως απλός στρατιώτης: «"Πώς λέγεσαι;" τον ρωτούσα, τσιμουδιά αυτός, αφήστε τον, είπα, πλήρωσα εγώ με την ψυχή μου γι' αυτόν./ Λέγεται Λένιν». Ασυμβίβαστος κομμουνιστής (τον είχα συναντήσει δύο - τρεις φορές με τον Μιχάλη Κατσαρό, στο «Μέγα Αλέξανδρο» της Ομονοίας) έκλαιγε - πόνεσε για την ανθρώπινη εξέλιξη: «Ετσι στέκομαι χρόνια τώρα, όρθιος σαν ν' ακούω τη Διεθνή...». Ο ποιητής των φτωχών και των καταδιωγμένων απ' τον καπιταλισμό με απλές κουβέντες πίστεψε στα οράματα του σοσιαλισμού: «Αγαπημένη, μπορεί να κρυώνω όταν βρέχει, μπορεί να χαϊδεύω στις τσέπες μου τα ψίχουλα της ανάμνησης/ ακόμα καίνε οι παλάμες μου που κάποτε σε κράτησαν, μα δεν μπορώ να γυρίσω. Πώς/ να αρνηθώ το ξεροκόμματο που μοιράσαμε είκοσι άνθρωποι... Πώς ν' αρνηθώ το παιδί μας, που του τάξαμε ένα χωνάκι ουρανό...». Ο ποιητής της εργατικής τάξης, της Δραπετσώνας, κουβάλησε «κάτω απ' το τρύπιο πουκάμισό του/ ένα κομμάτι ψωμί/ κι ολάκερη την ισότητα του κόσμου...». Ως φρουρός της ιστορικής εξέλιξης, υπερασπίστηκε το διεθνισμό «ρυμούλκησε» για

Page 112: 2006-11-04

μετάληψη στους Ανθρώπους τον Οχτώβρη: «Το ημερολόγιο θα δείχνει τον Οκτώβρη...». Η διαρκής παρακαταθήκη του μένει αενάως, όσο υπάρχει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο... Ο Μεταξουργιώτης ποιητής διδάσκει.

Παναγιώτης ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ