Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η...

20
Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών

Transcript of Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η...

Page 1: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών

Page 2: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

Με Ευθύνη για την Οικονομία

Υπεύθυνη Λειτουργία

«…Η Τράπεζα υιοθετεί πρακτικές που εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο Εταιρικής Διακυβέρνησης,δομές και πολιτικές που δημιουργούν πρότυπα επαγγελματικής συμπεριφοράς και επιχειρησιακής ηθικής και συντε-

λούν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στη θεμελίωση της εμπιστοσύνης των μετόχων της…»

(Απόσπασμα από τον Κώδικα Ηθικής Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας της Τράπεζαςκαι του Ομίλου)

Page 3: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

30

Βασική προτεραιότητα της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί ηδημιουργία αξίας για το Μέτοχο, για τον Πελάτη, για τονΕργαζόμενο και για την Κοινωνία γενικότερα, σε συνδυα-σμό με κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές και δράσεις στοπλαίσιο της λειτουργίας της.

Η στρατηγική της Τράπεζας είναι να συνεχίσει να δίνει έμ-φαση στην ανάπτυξη και περαιτέρω εξέλιξη στον τομέα τηςλιανικής τραπεζικής και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,στην ανάπτυξη σύνθετων τραπεζικών προϊόντων που ναικανοποιούν τις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες της ελ-ληνικής οικογένειας, στην επέκταση των διεθνών δραστη-ριοτήτων της Τράπεζας και στη διαρκή συγκράτηση τουκόστους.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΑΞΙΑ

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου της ΕθνικήςΤράπεζας έχει ως αποτέλεσμα ιδιαίτερα θετικό αντίκτυποστην ελληνική οικονομία, καθώς και την Κοινωνική Ανά-πτυξη.

Κατά το 2012, η συμβολή της Εθνικής Τράπεζας προς τηνκοινωνία ανήλθε στο ποσό των € 1,29 δισ., το οποίο περι-λαμβάνει καταβληθέντες φόρους και μερίσματα, δαπάνεςπροσωπικού, πληρωμές σε προμηθευτές και χορηγίες.

ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στη συνέχεια παρατίθενται βασικά στοιχεία των οικονομι-κών αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας κατά το 2012.

Page 4: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

31

ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Ο Όμιλος της Εθνικής Τράπεζας διαχειρίζεται ενεργά τηνκεφαλαιακή του βάση, ώστε να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείεςτου Ομίλου μεγιστοποιούν την απόδοση των μετόχων τουςμέσα από την βέλτιστη ισορροπία χρέους και κεφαλαίου.Ο Όμιλος εκμεταλλεύεται όλα τα σύγχρονα μέσα άντλησηςκεφαλαίων, με σκοπό την διατήρηση της κεφαλαιακής τουεπάρκειας.

Η κρίση στην Ελληνική οικονομία είχε ως αποτέλεσμα τηνκαταγραφή ζημιών απομείωσης σε περιουσιακά στοιχείατης Τράπεζας, όπως Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και δά-νεια, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά τα εποπτικά κεφάλαιατου Ομίλου και της Τράπεζας οδηγώντας έτσι στην ανάγκηγια ανακεφαλαιοποίηση. Η Τράπεζα συμμετέχει στο πρό-γραμμα ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών τραπεζών,μέσω του οποίου έλαβε ομόλογα Ευρωπαϊκού ΤαμείουΧρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ποσού €9.756,0 εκατ.

Περισσότερες πληροφορίες περιέχονται στις Οικονομικές Καταστάσεις31/12/2012.

ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ, ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΕΔΡΑ

Η επωνυμία και η νομική μορφή της Τράπεζας σήμερα,όπως περιγράφεται στο καταστατικό, ορίζεται ως «ΕθνικήΤράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.», ενώ σε κείμενα στην αγγλικήγλώσσα η επωνυμία της Τράπεζας είναι «National Bank ofGreece S.A.» και αποτελεί Ανώνυμη Εταιρεία. Η «ΕθνικήΤράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.» έχει την έδρα της στο ΔήμοΑθηναίων επί της οδού Αιόλου 86.

Η Εθνική Τράπεζα αποτελεί πολυμετοχικό οργανισμό. Τομετοχολόγιο της Τράπεζας χαρακτηρίζεται από ευρεία δια-σπορά, καθώς περιλαμβάνει 250.000 περίπου μετόχους,θεσμικούς και ιδιώτες. Κανένας μέτοχος δεν έχει στην κα-τοχή του μετοχές που να υπερβαίνουν το 3,5% του μετοχι-κού κεφαλαίου της Τράπεζας.

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας καθο-ρίζεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, τουςκανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και απότους κανονισμούς και το καταστατικό της Τράπεζας. Επι-πλέον, ως εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο της ΝέαςΥόρκης των ΗΠΑ, η Τράπεζα υποχρεούται σε συμμόρφωσηπρος τις διατάξεις του νομικού και κανονιστικού πλαισίουτων ΗΠΑ (Νόμος Sarbanes Oxley) και τους κανόνες τηςΕπιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και του Χρημα-τιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Page 5: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

32

• Πολιτική Αποτροπής Σύγκρουσης Συμφερόντων για ταΑνώτατα ΣτελέχηΗ Πολιτική Αποτροπής Σύγκρουσης Συμφερόντων για ταΑνώτατα Στελέχη αποσκοπεί στην ενίσχυση του Συστή-ματος Εσωτερικού Ελέγχου της Τράπεζας, καθώς καιστην πρόληψη και διαχείριση ενδεχόμενων συγκρού-σεων συμφερόντων μεταξύ της Τράπεζας και των Ανώ-τατων Στελεχών της, οι οποίες δύνανται να ζημιώσουν τηφήμη και τα συμφέροντα τόσο της Τράπεζας, όσο των πε-λατών, των Μετόχων και των εργαζομένων της. Στο πλαί-σιο της Πολιτικής Αποτροπής Σύγκρουσης Συμφερόντων,ανατίθενται συγκεκριμένοι ρόλοι και αρμοδιότητες στοΔιευθύνοντα Σύμβουλο, το Δ.Σ. της Τράπεζας, την Επι-τροπή Ελέγχου και τη Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρ-φωσης της Τράπεζας και του Ομίλου αναφορικά με τηνεφαρμογή και παρακολούθησή της. Η Πολιτική είναιεναρμονισμένη με το Καταστατικό της Τράπεζας, τον Κώ-δικα Ηθικής Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας και τονΚώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Κατά το 2012 η Διεύ-θυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης, στο πλαίσιο των αρ-μοδιοτήτων της, με σκοπό τη διασφάλιση και την παρα-κολούθηση της ορθής εφαρμογής της εν λόγω Πολιτικήςπροέβη σε σειρά ενεργειών μέσω του Ειδικού ΤμήματοςΥποστήριξης Επενδυτικής Τραπεζικής (Group ComplianceInvestment Desk) της Διεύθυνσης όπως πχ η Ενη-μέρωση των Ανωτάτων Στελεχών της Τράπεζας σχετικάμε την εφαρμογή της πολιτικής και τις απαιτούμενες απόπλευράς τους γνωστοποιήσεις, η υποβολή Ετήσιας Έκ-θεσης αναφορικά με την εφαρμογή της Πολιτικής προςτον Διευθύνοντα Σύμβουλο και της Επιτροπής Ελέγχουτου Δ.Σ. Παράλληλα καταρτίστηκε διαδικασία για τηνεφαρμογή της Πολιτικής.Περιληπτική αναφορά στα βασικά σημεία της Πολιτικής ΑποτροπήςΣύγκρουσης Συμφερόντων για τα Ανώτατα Στελέχη έχει ήδη παρατε-θεί στην Ετήσια Δήλωση Εταιρικής Διακυβέρνησης που είχε συμπε-ριληφθεί στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση της Τράπεζας χρήσεως2010 και η οποία είναι προσβάσιμη από την ιστοσελίδα της Τράπεζαςwww.nbg.gr (ενότητα: Η Τράπεζα / Investor Relations / Ετήσια καιΕνημερωτικά Δελτία / 2010).

• Κώδικας Ηθικής Συμπεριφοράς και ΔεοντολογίαςΤην 26η Νοεμβρίου του 2006, το Δ.Σ. της Τράπεζας ενέ-κρινε τον Κώδικα Ηθικής Συμπεριφοράς και Δεοντολο-γίας για την Τράπεζα και τις εταιρείες του Ομίλου, στονοποίο αποτυπώνονται οι βασικές αρχές και αξίες πουδιέπουν τους εσωτερικούς κανονισμούς, την πολιτική τουΟμίλου, αλλά και τη συμπεριφορά όλων των εργαζομέ-νων. Οι αρχές του Κώδικα Ηθικής Συμπεριφοράς και Δε-οντολογίας είναι βασισμένες στις θεμελιώδεις αξίες πουακολουθεί η Τράπεζα κατά την άσκηση της επιχειρημα-τικής της δραστηριότητας και λαμβάνουν υπόψη τις κεί-μενες διατάξεις που απορρέουν από το εθνικό και διε-θνές νομοθετικό πλαίσιο, βάσει των οποίων η Διοίκησηκαι το σύνολο του προσωπικού ασκούν τα καθήκοντάτους. Ο Κώδικας Ηθικής Συμπεριφοράς και Δεοντολο-γίας αφορά τη Διοίκηση και όλο το Προσωπικό της Τρά-πεζας και του Ομίλου της, συμπεριλαμβανομένων των

Η εταιρική διακυβέρνηση περιλαμβάνει το σύνολο τωνΑρχών και Κανόνων της Τράπεζας που διέπουν τις σχέσειςμεταξύ των Μετόχων, της Διοίκησης και των ενδιαφερομέ-νων μερών.

Η Τράπεζα αποσκοπεί στην επίτευξη εταιρικής διακυβέρ-νησης υψηλού επιπέδου, την ενίσχυση του πλαισίου δια-χείρισης κινδύνων, και τη συμμόρφωση τόσο με το εθνικόκαι διεθνές νομοθετικό, κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαί-σιο, όσο και με τα διεθνή βέλτιστα τραπεζικά πρότυπα.

Ως εκ τούτου, η Τράπεζα έχει υιοθετήσει, εκτός από τονΚώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, επιμέρους πρακτικέςκαι πολιτικές οι οποίες άπτονται του ευρύτερου πλαισίουεταιρικής διακυβέρνησης, είναι σε εναρμόνιση με τις δρα-στηριότητές της και εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και τηναποτελεσματικότητα των λειτουργιών της.Ο Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδατης Τράπεζας www.nbg.gr (ενότητα: Ο Όμιλος / Εταιρική Διακυβέρνηση/ Κανονισμοί και Αρχές Λειτουργίας).Οι πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και οι λειτουργίες της ΓενικήςΣυνέλευσης, του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών Δ.Σ. πε-ριγράφονται στην Ετήσια Οικονομική Έκθεση 2012 του Ομίλου της ΕΤΕ,η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Τράπεζας www.nbg.gr (ενό-τητα: Ο Όμιλος / Ενημέρωση Επενδυτών / Ετήσιες & Ενδιάμεσες Οι-κονομικές Καταστάσεις / Οικονομικές Καταστάσεις Ομίλου καιΤράπεζας 31.12.2012.

Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-ζει τις ακόλουθες κύριες πρακτικές και πολιτικές εταιρικήςδιακυβέρνησης:• Πολιτική Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων Μελών Διοικητικού

Συμβουλίου της ΤράπεζαςΣύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές για τηνανάδειξη υποψήφιων μελών του Δ.Σ., με τρόπο που ναδιασφαλίζεται η αύξηση της μακροπρόθεσμης μετοχικήςαξίας και η αξιοκρατία, ανατίθεται στην Επιτροπή Εται-ρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων του Δ.Σ. η αρ-μοδιότητα της επιλογής των υποψηφίων μελών του Δ.Στης Τράπεζας. Η Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με τα κα-θήκοντα της αξιολόγησης των αναγκών του Δ.Σ. και τουκαθορισμού των χαρακτηριστικών που αποτελούν τοπροφίλ βέλτιστης σύνθεσής του με βάση την ΠολιτικήΑνάδειξης Υποψηφιοτήτων Μελών Δ.Σ. της Τράπεζας.Βάσει σχετικής εισήγησης της Επιτροπής, το Δ.Σ. εγκρί-νει τον κατάλογο των προτεινόμενων υποψηφιοτήτων καιυποβάλει σχετική πρόταση στην Γενική Συνέλευση τωνΜετόχων. Οι Μέτοχοι δύνανται να προτείνουν επιπλέονυποψηφιότητες κατά βούληση. Η Πολιτική ΑνάδειξηςΥποψηφιοτήτων Μελών Δ.Σ. της Τράπεζας έχει βασιστείστις διατάξεις του Κώδικα ΕταιρικήςΔιακυβέρνησης, καθώς και στον Κανονισμό Λειτουργίαςτης Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιο-τήτων. Η Πολιτική εγκρίθηκε με απόφαση του Δ.Σ. τηςΤράπεζας (Συνεδρίαση υπ' αριθ. 1379/29.5.09).

Page 6: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

33

Ανεξάρτητων Συνεργατών και Συμβούλων της.O Κώδικας Ηθικής Συμπεριφοράς και Δεοντολογίας έχει αναρτηθείστην ιστοσελίδα της Τράπεζας www.nbg.gr (ενότητα: O Όμιλος / Εται-ρική Διακυβέρνηση / Κανονισμοί & Αρχές Λειτουργίας).

• Ασφαλιστική Κάλυψη μελών των Διοικητικών Συμβου-λίων του ΟμίλουΣύμφωνα με τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, ταμέλη του Δ.Σ. έχουν το δικαίωμα επαρκούς ασφαλιστικήςκάλυψης έναντι νομικών ή άλλων κινδύνων που συνδέ-ονται με τα καθήκοντά τους στην Τράπεζα. Στο πλαίσιοαυτό, η Τράπεζα έχει συνάψει πολύ-ασφαλιστήριο συμ-βόλαιο για την κάλυψη της αστικής ευθύνης των μελώνΔ.Σ. και των Διοικητικών Στελεχών όλων των εταιρειώντου Ομίλου, για την κάλυψη της αστικής ευθύνης τηςΤράπεζας από αμέλεια, λάθη ή παραλείψεις των στελε-χών και υπαλλήλων της, και για την κάλυψη ζημιών απόαπάτες, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικώναπατών.

• ΚΚώδικας Δεοντολογίας της Διοίκησης και των Οικονομι-κών ΥπηρεσιώνΣε συμμόρφωση με τις διατάξεις του νομικού και του κα-νονιστικού πλαισίου των Η.Π.Α. και τους κανόνες τηςΕπιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Δ.Σ. της Τράπεζας έχει εγκρίνει τον Κώδικα Δεοντολογίας της Διοίκησης και τωνΟικονομικών Υπηρεσιών, ο οποίος περιλαμβάνει τις βα-σικές δεοντολογικές υποχρεώσεις που δεσμεύουν:- Τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας, το Γενικό

Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, το Βοηθό ΓενικόΔιευθυντή Οικονομικών και το Διευθυντή ΟικονομικώνΥπηρεσιών της Τράπεζας.

- Τα εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ. των εταιρειών του Ομί-λου, καθώς και τον Προϊστάμενο της αντίστοιχης Δι-εύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών κάθε εταιρείας τουΟμίλου.

- Όλους όσοι εργάζονται σε Διευθύνσεις και άλλες υπη-ρεσίες των εταιρειών του Ομίλου και ασχολούνται μετην προετοιμασία των οικονομικών καταστάσεων καιτην εν γένει λογιστική απεικόνιση των μεγεθών οποι-ασδήποτε εταιρείας του Ομίλου.

- Όλους όσοι ασχολούνται με την ενημέρωση των επεν-δυτών της Τράπεζας.

Σκοπός του Κώδικα είναι η αποφυγή καταστάσεων σύγ-κρουσης καθηκόντων ή καταστάσεων όπου τα προσω-πικά συμφέροντα των Καλυπτόμενων Μερών δεν ταυτί-ζονται με αυτά της Τράπεζας και του Ομίλου, καθώς καιη επίδειξη απόλυτης εχεμύθειας εκ μέρους των Καλυ-πτόμενων Μερών ως προς τις εμπιστευτικές πληροφο-ρίες που διαχειρίζονται κατά την άσκηση των καθηκό-ντων τους. Επίσης, τα Καλυπτόμενα Μέρη δεσμεύονταιγια την υποβολή πλήρων, αληθών, κατανοητών καιεμπρόθεσμων πληροφοριών στις επίσημες αναφορές καιτις δημόσιες ανακοινώσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπειη εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία ή οι κανονιστικές διατά-ξεις.Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Διοίκησης και των Οι-κονομικών Υπηρεσιών αναθεωρήθηκε το 2012 προκει-μένου να ενισχυθεί περαιτέρω το υφιστάμενο πλαίσιο

κανόνων που έχει υιοθετήσει η Τράπεζα για την ορθή καιαποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση, προσαρμόζο-ντάς τον τόσο στην υφιστάμενη οργανωτική δομή τηςΤράπεζας,όσο και στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.O αναθεωρημένος Κώδικας Δεοντολογίας της Διοίκησης και των Οικονομικών Υπηρεσιών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Τράπεζαςwww.nbg.gr (ενότητα: Η Τράπεζα / Εταιρική Διακυβέρνηση / ΒασικέςΑρχές και Κανόνες/Κώδικας Τραπεζικής Δεοντολογίας).

• Πολιτική για την Υποβολή Εμπιστευτικών ΑναφορώνΣε συμμόρφωση με τις διατάξεις του νομικού και του κανονιστικού πλαισίου των Η.Π.Α. και τους κανόνες τηςΕπιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και της Πράξης Διοι-κητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔ/ΤΕ)2577/09.03.2006,η Τράπεζα έχει υιοθετήσει Πολιτική για την υποβολή,επώνυμα ή ανώνυμα, εμπιστευτικών αναφορών απόκάθε ενδιαφερόμενο αναφορικά με πράξειςστελεχών της Τράπεζας και των εταιρειών του Ομίλου,που δημιουργούν αμφιβολίες για αντικανονικές ενέρ-γειες και λογιστικοελεγκτικές πρακτικές μη συμβατές μετη διεθνή πρακτική και τις κείμενες διατάξεις. Οι ανα-φορές αυτές λαμβάνονται απευθείας από την ΕπιτροπήΕλέγχου της Τράπεζας, η οποία διασφαλίζει την εμπι-στευτικότητα και το απόρρητο των αναφορών, αλλά καιτην ανωνυμία των ενδιαφερομένων. Με την Πολιτικήαυτή, ενισχύονται οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Ελέγ-χου της Τράπεζας, η οποία έχει τη συνολική ευθύνη γιατην ανάπτυξη και καθιέρωση της ως άνω Πολιτικής, τηνπαρακολούθηση της εφαρμογής της, καθώς και την επο-πτεία των ερευνών και της λήψης των απαραίτητων διορ-θωτικών μέτρων.Στην ιστοσελίδα της Τράπεζας www.nbg.gr (ενότητα: O Όμιλος / Εται-ρική Διακυβέρνηση / Επικοινωνία), έχουν αναρτηθεί στοιχεία επικοι-νωνίας με την Επιτροπή Ελέγχου της Τράπεζας για την υποβολή εμπιστευτικών αναφορών).

• Πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου της ΤράπεζαςΗ Πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Ε.) προσ-διορίζει τους βασικούς άξονες της Εταιρικής ΚοινωνικήςΕυθύνης του Ομίλου, καθορίζει τις δράσεις της Τράπεζαςκαι των εταιρειών του Ομίλου στο χώρο αυτό και αποτε-λεί οδηγό για την ανάθεση αρμοδιοτήτων και εξουσιώνόσον αφορά το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τον έλεγχοαυτών των δράσεων. Το Δ.Σ. της Τράπεζας και των εται-ρειών του Ομίλου που ασκούν εταιρική κοινωνική δράσηεγκρίνουν τον ετήσιο προϋπολογισμό σχετικά με τις δρά-σεις Ε.Κ.Ε. στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του Ομίλου.Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας εγκρίνει οποι-αδήποτε δέσμευση εντός του εγκεκριμένου προϋπολο-γισμού της Ε.Κ.Ε. και ενημερώνει το Δ.Σ. της Τράπεζαςγια τις σημαντικότερες αποφάσεις του. Για οποιαδήποτε-δέσμευση που υπερβαίνει τον προϋπολογισμό ο Διευθύ-νων Σύμβουλος ζητά την έγκριση του Δ.Σ.Η Πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχει αναρτηθεί στην ιστο-σελίδα της Τράπεζας www.nbg.gr (ενότητα: O Όμιλος / Εταιρική Κοι-νωνική Ευθύνη / Πλαίσιο ΕΚΕ / Πολιτική ΕΚΕ της Τράπεζας και του Ομίλου).

Page 7: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

34

Κανονιστική Συμμόρφωση

Tα τελευταία χρόνια, και με αποκορύφωμα το έτος 2012, τοσύνολο του ελληνικού τραπεζικού τομέα έχει επηρεαστείκαθοριστικά από τη συνδυαστική επίδραση της αδυναμίαςπρόσβασης στις διεθνείς αγορές και της εκροής καταθέ-σεων, των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που προκά-λεσαν επιδείνωση της ποιότητας των δανειακώνχαρτοφυλακίων, καθώς και της αναδιάρθρωσης του δημό-σιου χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα («PSI»).Οι παράγοντες αυτοί άσκησαν ισχυρές πιέσεις στη ρευστό-τητα και την κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών,καταδεικνύοντας, παράλληλα, για άλλη μια φορά τη σημα-ντικότητα της ύπαρξης ισχυρής και αποτελεσματικής λει-τουργίας Κανονιστικής Συμμόρφωσης.

Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένων των διευρυμένων διασυ-νοριακών δραστηριοτήτων του Ομίλου της Εθνικής Τράπε-ζας, αλλά και της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας, ηοποία κατέστησε αναγκαία περισσότερο από οποιαδήποτεάλλη φορά την περαιτέρω θωράκιση του Ομίλου έναντι τωνκανονιστικών κινδύνων, καθώς και την αποφυγή κυρώ-σεων η Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Τρά-πεζας και του Ομίλου συνέχισε τη συμβουλευτική τηςδράση σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του.

Με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των παραπόνωνκαι την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων με την πελα-τεία, ο Τομέας Εξυπηρέτησης Πελατείας εντάχθηκε στηνοργανωτική δομή της Διεύθυνσης Κανονιστικής Συμμόρ-φωσης της Τράπεζας και του Ομίλου.

Το 2012, η Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης τηςΤράπεζας και του Ομίλου είχε ως πρωταρχικό στόχο τη δια-σφάλιση της συνεχούς συμμόρφωσης της Τράπεζας καιτου Ομίλου με το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαί-σιο που διέπει την προστασία του καταναλωτή, τη διαφά-νεια στις συναλλαγές, την παροχή επενδυτικών προϊόντωνκαι υπηρεσιών, τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και χρη-ματαγοράς, την εταιρική διακυβέρνηση, την αποτροπή καιδιαχείριση περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων, τηνπρόληψη και καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, τηνπροστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τη λειτουρ-γία του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, κ.ά.

Ειδικότερα, με στόχο την αντιμετώπιση και πρόληψη πρά-ξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστη-ριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ΞΧ/ΧΤ), οιοποίες αντιβαίνουν τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές πουδιέπουν την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότηταςτου Ομίλου, δόθηκε προτεραιότητα στην υιοθέτηση, ανα-θεώρηση και εφαρμογή Πολιτικών, διαδικασιών και ελέγ-χων με σκοπό τη διασφάλιση του μέγιστου δυνατούβαθμού συμμόρφωσης με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο(ΠΔ/ΤΕ 2652/29.02.2012) αλλά και τη μη χρησιμοποίησητων υπηρεσιών του για σκοπούς ΞΧ/ΧΤ.

Page 8: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

35

Αναγνωρίζοντας το αρνητικό αποτέλεσμα που ενδεχομέ-νως να επιφέρει στην εικόνα και στη φήμη του Ομίλου,οποιαδήποτε πιθανή ανάμειξη είτε της Τράπεζας είτε τωνθυγατρικών της εταιρειών σε περιστατικό δωροδοκίας, καιμε στόχο την περαιτέρω ενίσχυση τόσο των υφιστάμενωνδιαδικασιών εταιρικής διακυβέρνησης, όσο και της δέ-σμευσης για τήρηση των ηθικών αρχών, οικονομική ακε-ραιότητα και αξιοπιστία, σχεδιάστηκε και θεσπίστηκε,αρχές του 2013,«Πολιτική της Τράπεζας και του Ομίλου γιατην Καταπολέμηση της Δωροδοκίας».

Παράλληλα, υιοθετήθηκε «Πολιτική της Τράπεζας και τουΟμίλου για τη Διαχείριση Δεδομένων Προσωπικού Χαρα-κτήρα».Για περισσότερες πληροφορίες βλ. ενότητα «Με Ευθύνη για την Αγορά».

Παράλληλα, η Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης τηςΤράπεζας και του Ομίλου συνέχισε το εκπαιδευτικό τηςέργο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανθρώ-πινου Δυναμικού της Τράπεζας και του Ομίλου τόσο μεστοχευμένα σεμινάρια αίθουσας, όσο και με τη χρήσηπλατφόρμας e-learning. Για περισσότερες πληροφορίες βλ. ενότητα «Με Ευθύνη για τον Εργα-ζόμενο».

Με σκοπό την εδραίωση επαρκούς και αποτελεσματικούπεριβάλλοντος ελέγχου κανονιστικής συμμόρφωσης, συ-νεχίστηκαν οι εξ αποστάσεως έλεγχοι σε καταστήματα τουΔικτύου.

Επιπρόσθετα, με στόχο την έγκαιρη αντιμετώπιση των αδυ-ναμιών που εντοπίζονται από τους επιμέρους ελέγχους πουδιενεργούν στον Όμιλο είτε οι κεντρικές εποπτικές αρχέςείτε οι εξωτερικοί ελεγκτές, η Διεύθυνση ΚανονιστικήςΣυμμόρφωσης της Τράπεζας και του Ομίλου παρακολουθείμε συστηματικό τρόπο και σε συνεχή βάση, μέσω της ειδι-κής εφαρμογής EGRC, την υλοποίηση των απαραίτητωνδιορθωτικών ενεργειών, όπως αυτές προκύπτουν από ταπορίσματα ελέγχων. Επίσης, ενημερώνει σε τριμηνιαίαβάση την Επιτροπή Ελέγχου του ΔΣ της Τράπεζας για ταθέματα κανονιστικής συμμόρφωσης, με επικέντρωσηστους κανονιστικούς κινδύνους που αναδείχτηκαν από ταπορίσματα των εποπτικών αρχών, των εσωτερικών ελέγχωνσε θυγατρικές εταιρίες και καταστήματα εξωτερικού καιεσωτερικού, καθώς και τους ελέγχους συμμόρφωσης,καθώς και για τον προγραμματισμό και το βαθμό υλοποί-ησης των απαραίτητων διορθωτικών μέτρων.

Με στόχο τη διασφάλιση της επάρκειας των ελέγχων πουεπιτρέπουν τη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο καιμε τις Πολιτικές του Ομίλου, συστάθηκε Επιτροπή Κανονι-στικής Συμμόρφωσης και Κινδύνου Φήμης με Πράξη Δι-οίκησης της Τράπεζας στις αρχές του 2013.

Η διατήρηση ισχυρού πλαισίου κανονιστικής συμμόρφω-σης σε ομιλικό επίπεδο συνεισέφερε ουσιαστικά στην ενί-σχυση της αξιοπιστίας του Ομίλου έναντι των μετόχων, τωνπελατών, των επενδυτών και των εποπτικών και άλλων ανε-ξάρτητων αρχών.

Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων

Ο Όμιλος στοχεύει στην υιοθέτηση των πρακτικών αναφο-ρικά με τη διαχείριση κινδύνων, λαμβάνοντας υπόψη όλεςτις σχετικές οδηγίες και εποπτικές απαιτήσεις, όπως προσ-διορίζονται από την Επιτροπή της Βασιλείας για την Τρα-πεζική Εποπτεία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ΤραπεζικώνΕποπτών, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κε-φαλαιαγοράς, καθώς και τις αποφάσεις των αρμόδιωναρχών που εποπτεύουν τις εταιρείες του Ομίλου. Το πλαί-σιο διαχείρισης κινδύνων του Ομίλου αποτελείται από διά-φορα συστατικά μέρη. Συγκεκριμένα, το ΔιοικητικόΣυμβούλιο έχει συστήσει την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύ-νων, η οποία εποπτεύει όλες τις λειτουργίες διαχείρισηςκινδύνων στον Όμιλο. Όλες οι μονάδες διαχείρισης κινδύ-νων του Ομίλου αναφέρονται αρμοδίως στη ΔιεύθυνσηΕλέγχου και Δομής Κινδύνων της Τράπεζας και του Ομίλουκαι στη Διεύθυνση Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών καιΛειτουργικών Κινδύνων της Τράπεζας και του Ομίλου τωνοποίων προΐσταται ο Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κιν-δύνων, που αναφέρεται στην Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύ-νων.

Το Συμβούλιο Διαχειριστικής Πολιτικής της Τράπεζας(ALCO) χαράζει τη στρατηγική και πολιτική της Τράπεζαςσε θέματα διάρθρωσης και διαχείρισης των στοιχείωνΕνεργητικού και Παθητικού, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέ-χουσες συνθήκες στις αγορές και τα όρια κινδύνου που ηΤράπεζα έχει ορίσει.

Η Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Τράπεζαςκαι του Ομίλου έχει την ευθύνη για όλα τα θέματα συμμόρ-φωσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς κανόνες, όπως ηισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι επο-πτικοί κανονισμοί. Αναφέρεται δε στο ΔΣ, μέσω της Επι-τροπής Ελέγχου.

Η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου – Επιθεώρησης τηςΤράπεζας και του Ομίλου, η οποία αναφέρεται απευθείαςστο Διοικητικό Συμβούλιο, μέσω της Επιτροπής Ελέγχου,συμπληρώνει το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, δρώνταςως ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο, επικεντρώνοντας στηναποτελεσματικότητα του πλαισίου διαχείρισης κινδύνωνκαι του περιβάλλοντος ελέγχου.Περισσότερες πληροφορίες περιέχονται στην Ετήσια Έκθεση 2012.

Page 9: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

• Την πρόληψη και την αποφυγή λανθασμένων ενεργειώνκαι παρατυπιών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίν-δυνο τη φήμη και τα συμφέροντα της Τράπεζας, τωνΜετόχων και των συναλλασσόμενων με αυτή.

Το Δ.Σ. της Τράπεζας, με την υποστήριξη των Επιτροπώντου, στο πλαίσιο της εξέτασης της εταιρικής στρατηγικήςκαι των κύριων επιχειρηματικών κινδύνων, υιοθετεί τις κα-τάλληλες πολιτικές που αποσκοπούν στη διασφάλιση επαρ-κούς και αποτελεσματικού Σ.Ε.Ε. για την Τράπεζα και τονΌμιλο. Η Διοίκηση έχει την ευθύνη της ανάπτυξης και εν-σωμάτωσης των κατάλληλων ελεγκτικών μηχανισμών καιδιαδικασιών ανάλογα με το εύρος, τους κινδύνους και τηφύση των εργασιών των μονάδων του Ομίλου, της αξιολό-γησης των αδυναμιών που προκύπτουν και της λήψης τωναπαιτούμενων διορθωτικών μέτρων. Σε εξέλιξη βρίσκεταιη αξιολόγηση της επάρκειας του Σ.Ε.Ε. της Τράπεζας καιτου Ομίλου για την περίοδο που έληξε την 31η Δεκεμβρίου2012, η οποία διενεργείται υποχρεωτικά ανά τριετία απόανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή, στο πλαίσιο συμμόρφωσηςτης Τράπεζας με τις διατάξεις της ΠΔΤΕ 2577/06.Περισσότερες πληροφορίες περιέχονται στην Ετήσια Έκθεση 2012.

Φορολογία

Η αποτελεσματική είσπραξη των φόρων αποτελεί την κύριασυνιστώσα της λειτουργίας του ευνομούμενου Κράτους καιη δίκαιη κατανομή τους την κύρια συμβολή του στην Κοι-νωνία. Η Τράπεζα και ο Όμιλος πρέπει να επιβαρύνονταιμε τους ανάλογους φόρους στα εισοδήματά τους και νααποδίδουν τους φόρους αυτούς ορθά και εγκαίρως.

Το συνεχές μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, τοοποίο έχει ως αποτέλεσμα τις αλλαγές στο φορολογικό δί-καιο της χώρας, απαιτεί συνεχή ενημέρωση και παρακο-λούθηση των εξελίξεων στον εν λόγω τομέα, προκειμένουνα επιτευχθεί η πλήρης ανταπόκριση και συμμόρφωση τηςΤράπεζας και του Ομίλου με τις κείμενες φορολογικές δια-τάξεις. Η Διεύθυνση Φορολογίας, αντιλαμβανόμενη την ιδι-αίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία, παρακολουθεί σεσυνεχή βάση τις φορολογικές εξελίξεις και αναλαμβάνειενεργό συμβουλευτικό και εποπτικό ρόλο με στόχο τη θω-ράκιση του Ομίλου έναντι των φορολογικών κινδύνων καιτην αποφυγή, τόσο των σοβαρότατων επιβαρύνσεων όσοκαι της ποινικής ευθύνης της Διοικήσεως της Τράπεζας καιτων εταιρειών του Ομίλου.

Στο πλαίσιο αυτό, το έργο της Διεύθυνσης Φορολογίας κα-θίσταται εξαιρετικά σημαντικό, καθώς είναι η Μονάδα τηςΤράπεζας η οποία έχει ως αποστολή τη μέριμνα για τηνκατά Νόμο εκπλήρωση όλων των φορολογικών υποχρεώ-σεών της και τη φορολογική εποπτεία και συνδρομή σε όλα

36

Κύρια Χαρακτηριστικά του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου

Η Τράπεζα διαθέτει ένα αποτελεσματικό σύστημα εσωτε-ρικού ελέγχου, το οποίο συντελεί στην ασφαλή και αποτε-λεσματική λειτουργία της..Ειδικότερα, η Τράπεζα διαθέτει:• Επιτροπές του Δ.Σ. και της Τράπεζας.• Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου και Επιθεώρησης της

Τράπεζας και του Ομίλου.• Διεύθυνση Ελέγχου και Δομής Κινδύνων της Τράπεζας

και του Ομίλου.• Διεύθυνση Διαχείρισης Χρηματοοικονομικών και Λει-

τουργικών Κινδύνων της Τράπεζας και του Ομίλου.• Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Τράπεζας

και του Ομίλου.

• Διεύθυνση Φορολογίας.

Με σκοπό τη διασφάλιση της καλής φήμης και της αξιοπι-στίας της Τράπεζας και των εταιρειών του Ομίλου έναντιτων Μετόχων, των Πελατών, των Επενδυτών και των Επο-πτικών και άλλων Ανεξάρτητων Αρχών, η Τράπεζα φροντί-ζει σε επίπεδο Ομίλου για τη διαρκή ενίσχυση καιενδυνάμωση του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου(«Σ.Ε.Ε.»). Το Σ.Ε.Ε. αποτελεί το σύνολο των ελεγκτικών μη-χανισμών και διαδικασιών που καλύπτουν σε συνεχή βάσηκάθε δραστηριότητα και συντελεί στην αποτελεσματική καιασφαλή λειτουργία της Τράπεζας και του Ομίλου.

Το Σ.Ε.Ε. της Τράπεζας αποβλέπει στη διασφάλιση τωνακόλουθων στόχων:• Τη συνεπή υλοποίηση της επιχειρησιακής στρατηγικής

του Ομίλου, με την αποτελεσματική χρήση των διαθέσι-μων πόρων.

• Την αναγνώριση και αντιμετώπιση των πάσης φύσεωςκινδύνων που αναλαμβάνονται, περιλαμβανομένου καιτου λειτουργικού κινδύνου.

• Τη διασφάλιση της πληρότητας και της αξιοπιστίας τωνστοιχείων και πληροφοριών που απαιτούνται για τονακριβή και έγκαιρο προσδιορισμό της χρηματοοικονομι-κής κατάστασης του Ομίλου και την παραγωγή αξιόπι-στων οικονομικών καταστάσεων που υποβάλλονται σεελληνικές και διεθνείς αρχές.

• Τη συμμόρφωση τόσο με εσωτερικές αρχές, διαδικασίεςκαι κώδικες δεοντολογίας, όσο και με εξωτερικούς κα-νονισμούς, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής και ευ-ρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και άλλων διεθνών οδη-γιών (π.χ. Ν.3016/2002, ΠΔΤΕ 2577/2006, Νόμος Sar-banes Oxley).

• Την υιοθέτηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών και αρχώνεταιρικής διακυβέρνησης.

Page 10: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

37

τα φορολογικά ζητήματα των εταιριών του Ομίλου στο Εσω-τερικό και το Εξωτερικό καθώς και των εταιριών στιςοποίες συμμετέχει η Τράπεζα.

Με στόχο την έγκαιρη προσαρμογή του Ομίλου στις νέεςνομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις, δόθηκαν οι κατάλ-ληλες κατευθύνσεις στις Μονάδες του Ομίλου της ΕθνικήςΤράπεζας, με αποτέλεσμα την πρόληψη και αποτροπή τωνφορολογικών κινδύνων που σχετίζονται με ενδεχόμενη πα-ραβίαση των υφιστάμενων νομοθετικών και κανονιστικώνδιατάξεων.

Η καθιέρωση από τη Διεύθυνση Φορολογίας και η εφαρ-μογή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαδικασιών, εγγυάταιτην πλήρη συμμόρφωση με τις φορολογικές διατάξεις πουαφορούν την Τράπεζα και τις θυγατρικές εταιρείες της ημε-δαπής και της αλλοδαπής, την αποφυγή του φορολογικούκινδύνου, τον εντοπισμό και τη διαχείριση φορολογικώνκινδύνων που άπτονται στη λειτουργία της Τράπεζας, καιτην συμβολή στην κοινωνία με τους φόρους που βαρύνουντην Τράπεζα και τον Όμιλο και με τους φόρους για τουςοποίους διαμεσολαβεί. Επιπλέον, παρέχεται ενημέρωσηστο σύνολο του προσωπικού για τις σημαντικότερες φορο-λογικές εξελίξεις, γεγονός που συμβάλει σημαντικά στηδιασφάλιση του μέγιστου δυνατού βαθμού συμμόρφωσηςτης Τράπεζας και του Ομίλου με το ισχύον φορολογικόπλαίσιο.

ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Τράπεζα διοικείται από το Δ.Σ. το οποίο είναι υπεύθυνογια τη χάραξη στρατηγικής κατεύθυνσης, την εποπτεία τηςΔιοίκησης και τον επαρκή έλεγχο της Τράπεζας, με απώ-τερο στόχο τη μεγιστοποίηση της μακροπρόθεσμης αξίαςτης Τράπεζας και την προάσπιση του γενικότερου εταιρικούσυμφέροντος, σύμφωνα με το Νόμο.

Το Δ.Σ. της Τράπεζας αποτελείται από 13 μέλη, εκ τωνοποίων 2 εκτελεστικά και 11 μη εκτελεστικά, συμπεριλαμ-βανομένου και του Πρόεδρου της.

Στο πλαίσιο συμμετοχής της Τράπεζας στο σχέδιο ενίσχυ-σης της ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας σε εφαρ-μογή του Ν. 3723/2008, το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχειστο Δ.Σ. μέσω εκπροσώπου του, ο οποίος έχει το δικαίωμααρνησικυρίας στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στη δια-νομή μερισμάτων και την πολιτική παροχών προς ανώταταστελέχη της διοίκησης καθώς και την άσκηση επιρροής

στις στρατηγικές αποφάσεις του Ομίλου. Ως εκπρόσωποςτου Ελληνικού Δημοσίου σε εφαρμογή του ανωτέρω νόμουέχει οριστεί ο κ. Αλέξανδρος Ν. Μακρίδης.

Σε εφαρμογή του Ν.3864/2010 αλλά και της από 28 Μαΐου2012 Σύμβασης Προεγγραφής, όπως τροποποιήθηκε καικωδικοποιήθηκε την 21 Δεκεμβρίου 2012, το Τ.Χ.Σ. έχειορίσει τον κ. Χαράλαμπο Μάκκα ως εκπρόσωπό του στοΔ.Σ. της Τράπεζας. Ο εκπρόσωπος του Τ.Χ.Σ. έχει δικαίωμανα συμμετέχει στις Επιτροπές του Διοικητικού Συμβουλίουκαι στην επιτροπή που υποχρεούται να συστήσει η Τράπεζαμε μόνη αρμοδιότητα την επίβλεψη εφαρμογής του σχε-δίου αναδιάρθρωσης που θα εγκριθεί από το Τ.Χ.Σ. και τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή.

Για την παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματοςαναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα και ειδικότερα τηςτήρησης των Δεσμεύσεων του Ελληνικού Δημοσίου όσοναφορά τη λειτουργία της Τράπεζας, η εταιρεία Grant Thorn-ton έχει οριστεί «Επίτροπος Παρακολούθησης» (Monito-ring Trustee), με αντικείμενο την παρακολούθηση της συμ-μόρφωσης της Τράπεζας με τις ανωτέρω Δεσμεύσεις. Ει-δικότερα, ο Επίτροπος είναι επιφορτισμένος με τηνπαρακολούθηση της τήρησης των δεσμεύσεων που αφο-ρούν στη διατήρηση αποτελεσματικού συστήματος εσωτε-ρικού ελέγχου, την εφαρμογή κατάλληλών πολιτικώνπιστοδοτήσεων, καταθέσεων και διαχείρισης κινδύνων, τονπεριορισμό κρατικής βοήθειας, την εφαρμογή περιορισμώνστην καταβολή μερισμάτων, τοκομεριδίων και αγορώνιδίων χρηματοπιστωτικών μέσων. Επίσης, έχει πρόσβασησε όλα τα σχετικά αρχεία και δικαίωμα να συζητά με ανα-λυτές πιστώσεων και στελέχη διαχείρισης κινδύνων.

Το παρόν Δ.Σ., του οποίου η θητεία λήγει το 2016, εξελέγη(πλην των μελών που ορίζονται από το Ελληνικό Δημόσιοκαι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) από τη Β΄Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχωντης Τράπεζας, την 23 Νοεμβρίου 2012 και συγκροτήθηκεσε σώμα με την από 23 Νοεμβρίου 2012 συνεδρίαση τουΔ.Σ.Κατά τη διάρκεια του 2012, επήλθαν οι ακόλουθες αλλαγέςστη σύνθεση του Δ.Σ. της Τράπεζας:• Ο κ. Γεώργιος Ζανιάς παραιτήθηκε από μέλος Δ.Σ. την

25.5.2012. • Ο κ. Χαράλαμπος Μάκκας ορίστηκε ως εκπρόσωπος του

Τ.Χ.Σ. στο Δ.Σ. της Τράπεζας την 11.6.2012.• Οι κ.κ. Ιωάννης Παναγόπουλος και Αβραάμ Τριαντάφυλ-

λίδης παραιτήθηκαν από μέλη Δ.Σ. κατά την συνεδρίασήτου Δ.Σ. της 21.6.2012. Στην ίδια συνεδρίαση και προςαναπλήρωση των θέσεων των παραιτηθέντων συμβού-λων εξελέγησαν ως μέλη-εκπρόσωποι των εργαζομένωνοι κ.κ. Ευθύμιος Κατσίκας και Σταύρος Κούκος.

Page 11: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

• Ο Πρόεδρος κ. Βασίλειος Ράπανος, ο Διευθύνων Σύμ-βουλος κ. Απόστολος Ταμβακάκης και ο ΑναπληρωτήςΔιευθύνων Σύμβουλος κ. Λεωνίδας Θεόκλητος υπέβα-λαν την παραίτησή τους από το Δ.Σ. στη συνεδρίαση της28.6.2012. Προς πλήρωση των κενών θέσεων, στην ίδιασυνεδρίαση εξελέγησαν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμ-βουλος ο κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς και μοναδικός Ανα-πληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Πέτρος Χριστο-δούλου.

• Ο κ. Γεώργιος Ζανιάς εξελέγη Πρόεδρος του Δ.Σ. στη συ-νεδρίαση της 9.7.2012. Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Αλέ-ξανδρος Τουρκολιάς εξελέγη Διευθύνων Σύμβουλος.

• Ο κ. Ανθιμος Θωμόπουλος παραιτήθηκε από μέλος τουΔ.Σ. στη συνεδρίαση της 8.8.2012.

Το 15,38% (2 εκ των 13) των μελών του Δ.Σ. της Τράπεζαςείναι γυναίκες, ενώ το 84,62% (11 εκ των 13) είναι άνδρες.Το Δ.Σ. της Τράπεζας συνεδρίασε εικοσιοκτώ (28) φορέςκατά τη διάρκεια του 2012.

Η Εθνική Τράπεζα διαχωρίζει το ρόλο του Προέδρου τουΔ.Σ. από αυτόν του Διευθύνοντος Συμβούλου. Σύμφωνα μετο Καταστατικό και τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησηςτης Εθνικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζαςπροεδρεύει των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβου-λίου, εισηγείται τα προς συζήτηση θέματα, διευθύνει τιςεργασίες του και μεριμνά για την εκπλήρωση των καθη-κόντων του Δ.Σ., την αποτελεσματικότητα των συνεδριά-σεών του και την ορθή αξιοποίηση του χρόνου και τωνικανοτήτων των μελών του και ο Διευθύνων Σύμβουλος τηςΤράπεζας διευθύνει τις εργασίες της και είναι υπεύθυνοςγια τη λειτουργία της Τράπεζας και του Ομίλου με σκοπότην επίτευξη των στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί απότο Δ.Σ. O Πρόεδρος του Δ.Σ. δεν είναι ανώτατο στέλεχος.

Εκτελεστικά θεωρούνται τα μέλη που ασχολούνται με τακαθημερινά θέματα διοίκησης της Τράπεζας, ενώ μη εκτε-λεστικά τα μέλη που είναι επιφορτισμένα με την προαγωγήόλων των εταιρικών ζητημάτων. Σύμφωνα με τις διατάξειςτου Ν. 3016/2002, ο αριθμός των μη εκτελεστικών μελώντου διοικητικού συμβουλίου δεν πρέπει να είναι μικρότε-ρος του 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ. Ταμη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. διακρίνονται περαιτέρω σεανεξάρτητα και μη ανεξάρτητα. Τα ανεξάρτητα μέλη ορί-ζονται από τη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας και πρέπεινα είναι τουλάχιστον δύο (2), με εξαίρεση την περίπτωσηπου ορίζονται ρητά και συμμετέχουν στο Δ.Σ. ως μέλη εκ-πρόσωποι της μειοψηφίας των μετόχων, οπότε η ύπαρξηανεξάρτητων μελών του Δ.Σ. δεν είναι υποχρεωτική.

38

Page 12: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

39

Page 13: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

Τράπεζας κατόπιν πρότασης του Διευθύνοντος Συμβούλου.• Εξέταση και έγκριση των ετήσιων και ενοποιημένων οι-

κονομικών καταστάσεων της Τράπεζας.• Έκδοση Ομολογιακών Δανείων πάσης φύσεως, εκτός

εκείνων για τα οποία ορίζεται αποκλειστικά αρμόδια απότο νόμο η Γενική Συνέλευση.

• Έγκριση και ανασκόπηση του Κώδικα ΗθικήςΣυμπεριφοράς και Δεοντολογίας για τους υπαλλήλουςτης Τράπεζας και του Ομίλου

• Έγκριση της Πολιτικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνηςτης Τράπεζας και του Ομίλου

• Έγκριση και αναθεώρηση της Πολιτικής Αποδοχών τηςΤράπεζας και του Ομίλου, κατόπιν απόφασης μη εκτελε-στικών Μελών του, ύστερα από εισήγηση της ΕπιτροπήςΑνθρώπινου Δυναμικού & Αμοιβών.

Διαδικασία επιλογής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου

Το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας αποτελείται από επίλεκταμέλη που συγκαταλέγονται μεταξύ των επιφανών προσω-πικοτήτων της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η δια-δικασία για την επιλογή των μελών του Δ.Σ. υπάγεται σεσυγκεκριμένους κανόνες που έχουν θεσπιστεί και προβλέ-πονται από τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης της Εθνι-κής Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης τηςΤράπεζας, το Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας περιλαμβάνει στησύνθεσή του μέλη που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει σεηγετικές θέσεις, έχουν σημαντική εμπειρία στον επαγγελ-ματικό και επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και στον ευρύ-τερο κοινωνικό χώρο και έχουν ευρεία και ολοκληρωμένηγνώση και ικανότητα να κατευθύνουν την Τράπεζα σε οι-κονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα.

Οι ακολουθούμενες διαδικασίες προβλέπονται από την Πο-λιτική Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων Μελών Δ.Σ. της ΕθνικήςΤράπεζας.

Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ικανότητα δια-χείρισης θεμάτων επικοινωνίας με τις διαφορετικές ομά-δες ενδιαφερόμενων μερών, καθώς βασικό κριτήριοκαταλληλότητας των μελών του Δ.Σ. είναι «Να έχουν σαφήαίσθηση των λεπτών ισορροπιών μεταξύ των συμφερόντωντων μετόχων και άλλων ενδιαφερομένων μερών κατά τηλήψη αποφάσεων και να μην προωθούν μια συγκεκριμένηομάδα συμφερόντων».

Επιπρόσθετα, όπως προβλέπεται από τον Κώδικα ΕταιρικήςΔιακυβέρνησης της Τράπεζας, κατά την επιλογή και πρό-ταση υποψηφίων μελών του Δ.Σ. προς τη Γενική Συνέλευσητων Μετόχων, το Δ.Σ. επιδιώκει με τη στήριξη της Επιτρο-πής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων, να προ-τείνει υποψήφια μέλη των οποίων η εκλογή θα διασφαλίζειότι το Δ.Σ., ως συλλογικό όργανο έχει μεταξύ άλλων και τα

40

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας ορίζει ταανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας σύμφωναμε τις διατάξεις του Ν. 3016/2002, ο οποίος προβλέπει ότιτα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά Μέλη του Διοικητικού Συμ-βουλίου πρέπει κατά τη διάρκεια της θητείας τους να μηνκατέχουν μετοχές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 0,5% του με-τοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και να μην έχουν σχέσηεξάρτησης με την εταιρεία ή με συνδεδεμένα με αυτή πρό-σωπα.Στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας συμμετέχουν εκπρόσωποιτων εργαζομένων. Η εκπροσώπηση αυτή διευκολύνει τηνκοινοποίηση απόψεων και προβληματισμών των εργαζο-μένων στον ανώτερο φορέα διακυβέρνησης του Οργανι-σμού.

Αρμοδιότητες Διοικητικού Συμβουλίου

Το Δ.Σ. εκπροσωπεί την Τράπεζα δικαστικά και εξώδικα καιμπορεί, με απόφασή του, να αναθέτει την άσκηση τωνεξουσιών και των αρμοδιοτήτων του, είτε το σύνολο είτεένα μέρος αυτών, περιλαμβανομένου του δικαιώματος εκ-προσώπησης, στο Διευθύνοντα Σύμβουλο, τους Αναπλη-ρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους, σε ένα ή περισσότεραμέλη του, τους Γενικούς Διευθυντές, τους Βοηθούς Γενι-κούς Διευθυντές, τους Διευθυντές και υπαλλήλους τηςΤράπεζας, καθώς και σε τρίτους, καθορίζοντας συγχρόνωςμε την απόφαση αυτή τα θέματα για τα οποία παραχωρού-νται αυτές οι εξουσίες. Εξαιρούνται τα θέματα που απαι-τούν συλλογική ενέργεια του Δ.Σ.Η Τράπεζα δεσμεύεται στις συναλλαγές της είτε με μία είτεμε δύο εξουσιοδοτημένες υπογραφές. Το Δ.Σ. μπορεί ναχορηγήσει έγκυρα δικαίωμα μοναδικής υπογραφής μόνοστο Διευθύνοντα Σύμβουλο, στους Αναπληρωτές Διευθύ-νοντες Συμβούλους και σε Γενικούς Διευθυντές της Τρά-πεζας.Σύμφωνα με τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης το Δ.Σ.είναι, ενδεικτικά, αρμόδιο για την:• Εξέταση και έγκριση της στρατηγικής κατεύθυνσης της

Τράπεζας και του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένου και τουπολυετούς επιχειρησιακού σχεδίου, του ετήσιου προ-ϋπολογισμού και των μεγάλων στρατηγικών αποφάσεων,και την παροχή σχετικής καθοδήγησης στη Διοίκηση τηςΤράπεζας και του Ομίλου.

• Εξέταση της εταιρικής δομής του Ομίλου, την παρακο-λούθηση τυχόν κινδύνων που απορρέουν από τη δομήαυτή και διασφάλιση της συνεκτικότητας και αποτελε-σματικότητας του συστήματος της εταιρικής διακυβέρ-νησης του Ομίλου.

• Συμμετοχή της Τράπεζας σε άλλες τράπεζες στην Ελλάδαή στο εξωτερικό ή για την εκποίηση συμμετοχών της σεαυτές.

• Ίδρυση Υποκαταστημάτων, Πρακτορείων και ΓραφείωνΑντιπροσωπείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

• Σύσταση σωματείων, ιδρυμάτων του άρθρου 108 ΑΚ καιτη συμμετοχή σε εταιρείες του άρθρου 784 ΑΚ.

• Έγκριση του Κανονισμού Εργασίας της Τράπεζας.• Ονομασία των Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών της

Page 14: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

41

ακόλουθα χαρακτηριστικά:• Γνωρίζει σε βάθος το χρηματοπιστωτικό σύστημα και να

περιλαμβάνει στη σύνθεσή του μέλη που υπηρετούν ήέχουν υπηρετήσει σε ηγετικές θέσεις σε χρηματοοικονο-μικούς οργανισμούς.

• Διαθέτει σημαντική εμπειρία στον επιχειρηματικό καιεπαγγελματικό κόσμο, καθώς και στον ευρύτερο κοινω-νικό χώρο και περιλαμβάνει μεταξύ των μελών στελέχηπου διατελούν ή έχουν διατελέσει πρόεδροι, διευθύνο-ντες σύμβουλοι ή ανώτατα διοικητικά στελέχη σε μεγά-λους οργανισμούς και των οποίων η ικανότητα να δια-μορφώνουν κρίση επί σημαντικών και λεπτών θεμάτων,όπως αυτά επί των οποίων το Δ.Σ. της Τράπεζας καλείταινα λάβει αποφάσεις, είναι ευρέως αναγνωρισμένη.

• Έχει πλήρη κατανόηση της δομής και της δυναμικής τηςπελατείας της Τράπεζας, καθώς και των κύριων αγορώνστις οποίες ο Όμιλος δραστηριοποιείται σήμερα.

• Διαθέτει σημαντική διεθνή εμπειρία και είναι σε θέση νασυμβάλει στις αναπτυξιακές προοπτικές της Τράπεζαςκαι του Ομίλου στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχήδραστηριοποίησής της.

• Διαθέτει κατάλληλη εμπειρία σε χρηματοοικονομικά θέ-ματα, ώστε να είναι σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικάεποπτεία ενός Ομίλου που προσφέρει ευρύ φάσμα χρη-ματοοικονομικών υπηρεσιών και δραστηριοποιείται σεδιεθνές επίπεδο.

Αποζημίωση μελών Διοικητικού Συμβουλίου

Το Δ.Σ. διαμορφώνει πρόταση που υποβάλλεται στη ΓενικήΣυνέλευση όσον αφορά στην αποζημίωση των μελών τουγια τις υπηρεσίες που παρέχουν. Η πρόταση αυτή καταρτί-ζεται με βάση την Πολιτική Αποδοχών της Τράπεζας, τουςκανονισμούς της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού &Αμοιβών και της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης &Υποψηφιοτήτων του Δ.Σ. και τις βέλτιστες πρακτικές τουκλάδου, με τρόπο που αντανακλά επαρκώς το χρόνο καιτην προσπάθεια που αναμένεται να καταβάλλουν τα μέληώστε να συμβάλλουν στις εργασίες του Δ.Σ. αλλά και ταυ-τόχρονα προάγει την αποδοτικότητα των εργασιών του Δ.Σ.Οι αμοιβές του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλουκαι του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου καθορίζο-νται από μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους Ν. 3723/2008 (άρθρο 1 παρ. 3εδ.γ) και 3864/2010 (άρθρο 10 παρ. 3β), οι εκπρόσωποι τουΕλληνικού Δημοσίου και του Ταμείου ΧρηματοπιστωτικήςΣταθερότητας έχουν –μεταξύ άλλων- δικαίωμα αρνησικυ-ρίας στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης του Δ.Σ. του πι-στωτικού ιδρύματος σχετικής με τη διανομή μερισμάτωνκαι την πολιτική παροχών προς τον Πρόεδρο, τον Διευθύ-νοντα Σύμβουλο, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλοκαι τα λοιπά μέλη του Δ.Σ., καθώς και τους Γενικούς Διευ-θυντές και τους αναπληρωτές τους.

Η Τράπεζα έχει υιοθετήσει Πολιτική για τον καθορισμό των

Page 15: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

αμοιβών τους στο ευρύτερο πλαίσιο προσδιορισμού τωναμοιβών ανωτάτων διοικητικών στελεχών που έχει σκοπότην προώθηση της αξιοκρατίας και τη διαμόρφωση νοο-τροπίας προσανατολισμένης στην απόδοση. Η ΠολιτικήΑποδοχών της Τράπεζας υιοθετήθηκε από το Δ.Σ., κατόπινπρότασης της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοι-βών, την 30η Σεπτεμβρίου 2010, σύμφωνα με τα τότε προ-βλεπόμενα στην Εγκύκλιο Διοίκησης Νο. 7/09.06.2010 τηςΔιεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τραπέ-ζης της Ελλάδος. Στη συνέχεια, η Πολιτική Αποδοχών τηςΤράπεζας επικαιροποιήθηκε τον Ιούνιο του 2012 σε πλήρησυμμόρφωση με τη νέα ΠΔΤΕ 2650/19.01.2012, η οποία καιαντικατέστησε την ως άνω Εγκύκλιο Διοίκησης Νο.7/09.06.2010 και συνάδει με τις συστάσεις των ευρωπαϊκώνθεσμικών οργάνων και τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2012 δεν χορηγή-θηκαν μεταβλητές αποδοχές στον Πρόεδρο και στα εκτε-λεστικά μέλη του Δ.Σ., ενώ οι αμοιβές των μη εκτελεστικώνμελών του Δ.Σ. δεν περιλαμβάνουν έκτακτες παροχές σύμ-φωνα με την Πολιτική Αποδοχών της Τράπεζας.

Αξιολόγηση Μελών Διοικητικού Συμβουλίου

Η επίδοση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας καιτων εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. αξιολογείται θεσμοθετη-μένα σε ετήσια βάση από τα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.,βάσει συγκεκριμένων διαδικασιών που περιγράφονταιαναλυτικά στον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Επιπρό-σθετα, κάθε έτος πραγματοποιείται αυτοαξιολόγηση τωνεργασιών του Δ.Σ. και των Επιτροπών του από τα μέλη του,βάσει μεθοδολογίας που έχει διαμορφωθεί και εγκριθείαπό την Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψη-φιοτήτων. Κάθε τρία έτη, η αξιολόγηση πραγματοποιείταισε βάθος από εξωτερικό σύμβουλο, η επιλογή και εποπτείατου οποίου εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπήςαυτής.

Από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιανουάριο του 2012,το Δ.Σ. πραγματοποίησε σε βάθος αξιολόγηση της αποτε-λεσματικότητάς του με τη συνδρομή εξωτερικού συμβού-λου.

Η διαδικασία αξιολόγησης του Δ.Σ. περιλαμβάνει την αξιο-λόγηση της επίδοσής του ως προς όλες του τις δράσεις, οιοποίες περιλαμβάνουν και την περιβαλλοντική και κοινω-νική δράση σύμφωνα με την Πολιτική Εταιρικής Κοινωνι-κής Ευθύνης της Τράπεζας.

Η Τράπεζα εφαρμόζει Πολιτική Αποδοχών των μελών τουΔ.Σ. της και των ανωτάτων στελεχών της, σύμφωνα με τηνοποία προβλέπονται διαδικασίες σύνδεσης των αποδοχώντους με την επίδοση, χωρίς προς το παρόν να υπάρχει δια-κριτή διαδικασία παρακολούθησης της επίδοσης του Δ.Σ.σε θέματα σχετικά με την περιβαλλοντική και κοινωνικήεπίδοση του οργανισμού

42

Page 16: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

43

Η Επιτροπή Ελέγχου απασχολεί εξειδικευμένο σύμβουλοπου αναφέρεται απευθείας στον Πρόεδρο της Επιτροπής.Η Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον έξι φορέςετησίως ή και έκτακτα, όποτε παρίσταται ανάγκη, τηρείπρακτικά των συνεδριάσεών της και υποβάλλει αναφορέςστο Διοικητικό Συμβούλιο ανά τρίμηνο ή και σε μικρότεροχρονικό διάστημα, εφόσον κρίνεται αναγκαίο. Ο εξωτερι-κός ελεγκτής ή ο Γενικός Διευθυντής Εσωτερικού Ελέγ-χου- Επιθεώρησης έχουν δικαίωμα να ζητήσουνσυνάντηση με την Επιτροπή. Ο Πρόεδρος καθορίζει τα θέ-ματα συζήτησης, τη συχνότητα και τη διάρκεια των συνε-δριάσεων και φροντίζει ώστε η Επιτροπή να ασκείαποτελεσματικά τα καθήκοντά της. Τα μέλη της Επιτροπήςλαμβάνουν αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε αυτή.

Η εκλογή των μελών της εν λόγω επιτροπής κατά τις δια-τάξεις του Ν. 3693/2008 έγινε με απόφαση της Β’ Επανα-ληπτικής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 23 Νοεμβρίου2012 και με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής ΕταιρικήςΔιακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων και του Δ.Σ.. Η θητείατης Επιτροπής ορίστηκε για ένα χρόνο.

Κατά τη διάρκεια του 2012, η Επιτροπή Ελέγχου συνε-δρίασε έντεκα (11) φορές. O κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής έχει αναρτηθεί στην ιστοσε-λίδα της Τράπεζας www.nbg.gr (ενότητα: O Όμιλος / Εταιρική Διακυ-βέρνηση / Διοικητικό Συμβούλιο / Επιτροπές).

Επιτροπή Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβώντου Δ.Σ. της Τράπεζας

Η Επιτροπή Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών (ΕΑΔΑ)συστάθηκε με απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας (συνεδρίασηυπ' αριθ. 1259/5 Μαΐου 2005) και έχει εισηγητικό χαρα-κτήρα. Σκοπός της είναι να βοηθά το Δ.Σ. κατά την εκπλή-ρωση των καθηκόντων του σχετικά με την προσέλκυση,διατήρηση, αξιοποίηση και εξέλιξη στελεχών και προσω-πικού υψηλού επαγγελματικού επιπέδου και ηθικού επι-πέδου, την ανάπτυξη αξιοκρατικού πλαισίου αντικειμενικήςαξιολόγησης και δίκαιης ανταμοιβής της στελεχιακής από-δοσης, τη δημιουργία και διατήρηση συνεκτικού συστήμα-τος αξιών και κινήτρων με στόχο την ανάπτυξη τουανθρώπινου δυναμικού της Τράπεζας και του Ομίλου καιτη διασφάλιση της συμμόρφωσης του σχεδιασμού και τηςεφαρμογής της Πολιτικής Αποδοχών της Τράπεζας και τουΟμίλου και των σχετικών διαδικασιών με την ΠΔ/ΤΕ2650/2012.

Η Επιτροπή αποτελείται αποκλειστικά από μη εκτελεστικάμέλη του Δ.Σ., τα οποία είναι τουλάχιστον τρία σε αριθμόκαι στην πλειοψηφία τους (συμπεριλαμβανομένου τουΠροέδρου) είναι ανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ., σύμφωνα μετον ορισμό της ανεξαρτησίας που περιλαμβάνεται στον Κώ-δικα Εταιρικής Διακυβέρνησης της Τράπεζας. Τα μέλη και

Επιτροπές του Δ.Σ. της Τράπεζας

Το έργο του Δ.Σ. της Τράπεζας υποστηρίζεται από τις αρ-μόδιες Επιτροπές που έχουν συσταθεί και λειτουργούν γιατο σκοπό αυτό.

Πέντε Επιτροπές έχουν συσταθεί και λειτουργούν σε επί-πεδο Δ.Σ. της Τράπεζας.Οι Κανονισμοί λειτουργίας των Επιτροπών έχουν αναρτηθεί στην ιστο-σελίδα της Τράπεζας www.nbg.gr (ενότητα: Ο Όμιλος / Εταιρική Διακυ-βέρνηση / Διοικητικό Συμβούλιο / Επιτροπές).

Επιτροπή Ελέγχου του Δ.Σ. της Τράπεζας

Η Επιτροπή συστάθηκε το 1999 και λειτουργεί σύμφωνα μετις διατάξεις της ΠΔ/ΤΕ 2577/2006, το άρθρο 37 του Ν.3693/2008 και τις διατάξεις του Νόμου Sarbanes-Oxley. ΗΕπιτροπή έχει ως σκοπό:

• Την επισκόπηση της αξιόπιστης κατάρτισης των οικονο-μικών καταστάσεων της Τράπεζας και του Ομίλου καιάλλων σημαντικών στοιχείων και πληροφοριών που προ-ορίζονται για γνωστοποίηση.

• Την υποβολή προτάσεων στο Δ.Σ. για το διορισμό ορκω-τού ελεγκτή, καθώς και για το ύψος της αμοιβής και τωνόρων απασχόλησης αυτού με σκοπό το διορισμό του απότην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

• Την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ανεξαρτησίας,της αντικειμενικότητας και της αποτελεσματικότητας τηςλειτουργίας του ορκωτού ελεγκτή.

• Την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ανεξαρτησίαςκαι αντικειμενικότητας του εξωτερικού ελεγκτή σχετικάμε την παροχή μη ελεγκτικών υπηρεσιών, καθώς και τούψος της σχετικής αμοιβής.

• Την ανασκόπηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφω-σης της Τράπεζας και του Ομίλου και τη σχετική ενημέ-ρωση του Δ.Σ.

• Την παρακολούθηση και τον έλεγχο της ανεξαρτησίας,επάρκειας και αποτελεσματικότητας της λειτουργίας τηςΔιεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου Επιθεώρησης της Τρά-πεζας και του Ομίλου.

Τα μέλη της Επιτροπής εκλέγονται από τη Γενική Συνέ-λευση της Τράπεζας κατόπιν προτάσεων της ΕπιτροπήςΕταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων προς τονΠρόεδρο του Δ.Σ. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Επι-τροπής ορίζονται από το Δ.Σ. Η Επιτροπή απαρτίζεται απόπέντε μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μέλη του Δ.Σ., εκ τωνοποίων το ένα τουλάχιστον είναι ειδικός σε χρηματοοικο-νομικά θέματα με επαρκείς γνώσεις και εμπειρία και σεελεγκτικά θέματα. Στην Επιτροπή μετέχει χωρίς δικαίωμαψήφου και ο Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών καιΕταιρικής Διακυβέρνησης της Τράπεζας. Η θητεία τωνμελών είναι ετήσια και μπορεί να ανανεωθεί απεριόριστα.

Page 17: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

44

το Δ.Σ. της Τράπεζας. Όλα τα μέλη της Επιτροπής είναι μηεκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, και στηνπλειοψηφία τους ανεξάρτητα, σύμφωνα με τον ορισμό τηςανεξαρτησίας που περιλαμβάνεται στον Κώδικα ΕταιρικήςΔιακυβέρνησης της Τράπεζας. H θητεία τους είναι ετήσιακαι μπορεί να ανανεώνεται απεριόριστα. Ο Πρόεδρος τουΔ.Σ. αναλαμβάνει ex officio την προεδρία της Επιτροπής. ΗΕπιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον τρεις φορές ετησίως,τηρεί πρακτικά των συνεδριάσεών της και υποβάλλει τα-κτικά αναφορές στο Δ.Σ. Στην Επιτροπή μετέχει χωρίς δι-καίωμα ψήφου και ο Γενικός Διευθυντής ΝομικώνΥπηρεσιών και Εταιρικής Διακυβέρνησης της Τράπεζας. Ταμέλη της Επιτροπής λαμβάνουν αμοιβή για τη συμμετοχήτους σε αυτή. Κατά τη διάρκεια του 2012, η Επιτροπή Εταιρικής Διακυ-βέρνησης και Υποψηφιοτήτων συνεδρίασε επτά (7) φορές. O κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής έχει αναρτηθεί στην ιστοσε-λίδα της Τράπεζας www.nbg.gr (ενότητα: O Όμιλος / Εταιρική Διακυ-βέρνηση / Διοικητικό Συμβούλιο / Επιτροπές).

Επιτροπή Στρατηγικής του Δ.Σ. της Τράπεζας

Η Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας(συνεδρίαση υπ' αριθ. 1387/29 Σεπτεμβρίου 2009). Σκοπόςτης είναι να υποστηρίζει τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. στηδιαμόρφωση των στρατηγικών επιλογών του Ομίλου, ναβοηθά το Δ.Σ. στη λήψη αποφάσεων σε όλα τα θέματα πουσχετίζονται με τη στρατηγική του Ομίλου και να επιβλέπειτακτικά την εφαρμογή της στρατηγικής από τη Διοίκησητου Ομίλου.

Τουλάχιστον τρία από τα πέντε μέλη της Επιτροπής είναιανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. Στην Επιτροπήσυμμετέχει ως μέλος ex officio ο Διευθύνων Σύμβουλος.Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. τηςΤράπεζας. Τα μέλη της ορίζονται από το Δ.Σ. βάσει πρότα-σης του Προέδρου του και κατόπιν διαβούλευσης του τε-λευταίου με την Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης καιΥποψηφιοτήτων. H θητεία τους είναι ετήσια με δυνατότηταανανέωσης επ’ αόριστο. Η Επιτροπή συνεδριάζει τουλάχι-στον τρεις φορές το χρόνο και όσο συχνά χρειάζεται προ-κειμένου να συζητηθούν θέματα πριν την αξιολόγησή τουςαπό το Δ.Σ., τηρεί πρακτικά των συνεδριάσεών της και υπο-βάλλει αναφορές στο Δ.Σ. σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο Πρόεδρος καθορίζει τα θέματα συζήτησης, τη συχνότητακαι τη διάρκεια των συνεδριάσεων και φροντίζει ώστε ηΕπιτροπή να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της. ΣτηνΕπιτροπή μετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο Γενικός Δι-ευθυντής Νομικών Υπηρεσιών και Εταιρικής Διακυβέρνη-σης της Τράπεζας. Τα μέλη της Επιτροπής λαμβάνουναμοιβή για τη συμμετοχή τους σε αυτή.Κατά τη διάρκεια του 2012, η Επιτροπή Στρατηγικής συνε-δρίασε τέσσερις (4) φορές.

O κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής έχει αναρτηθεί στην ιστοσε-

ο Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζονται από το Δ.Σ. της Τρά-πεζας κατόπιν εισηγήσεων της Επιτροπής Εταιρικής Δια-κυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων. Τα μέλη επιλέγονταιβάσει των ικανοτήτων και της εμπειρίας τους. Η Επιτροπήπεριλαμβάνει ανάμεσα στα μέλη της άτομα που έχουν εμ-πειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ ένα τουλάχι-στον μέλος της Επιτροπής διαθέτει επαρκή εξειδίκευση,κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία στη διαχείριση κιν-δύνων και στις δραστηριότητες ελέγχου, προκειμένου νασυνδράμει στην ευθυγράμμιση των αποδοχών με το προφίλκινδύνου και κεφαλαίου της Τράπεζας. Η Επιτροπή δεν πε-ριλαμβάνει μέλη τα οποία είναι ανώτατα εκτελεστικά στε-λέχη σε εταιρείες στις οποίες άλλα μέλη του Δ.Σ. τηςΤράπεζας ή ανώτατα εκτελεστικά στελέχη αυτής κατέχουνθέση από την οποία δύνανται να επηρεάσουν τις αμοιβέςτους. H θητεία τους είναι ετήσια και μπορεί να ανανεώνεταιαπεριόριστα.

Η Επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον τρεις φορές ετησίως,τηρεί πρακτικά των συνεδριάσεών της και υποβάλλει τα-κτικά εκθέσεις στο Δ.Σ. Ο Πρόεδρος αποφασίζει για τα θέ-ματα της ημερήσιας διάταξης, τη συχνότητα και τη διάρκειατων συνεδριάσεων και εξασφαλίζει γενικά την αποτελε-σματικότητα της Επιτροπής κατά την εκπλήρωση των κα-θηκόντων της. Στην Επιτροπή μετέχει χωρίς δικαίωμαψήφου και ο Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών καιΕταιρικής Διακυβέρνησης της Τράπεζας. Τα μέλη της Επι-τροπής λαμβάνουν αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε αυτή.

Κατά τη διάρκεια του 2012, η Επιτροπή Ανθρώπινου Δυνα-μικού και Αμοιβών συνεδρίασε εννέα (9) φορές.

Τον Ιούνιο του 2012, ο κανονισμός λειτουργίας της Επιτρο-πής αναθεωρήθηκε ώστε να συνάδει πλήρως με τις διατά-ξεις του νέου κανονιστικού πλαισίου αναφορικά με τιςαποδοχές. O κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής έχει αναρτηθεί στην ιστοσε-λίδα της Τράπεζας www.nbg.gr (ενότητα: O Όμιλος / Εταιρική Διακυ-βέρνηση / Διοικητικό Συμβούλιο / Επιτροπές).

Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υπο-ψηφιοτήτων του Δ.Σ. της Τράπεζας

Η Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας(συνεδρίαση υπ' αριθ. 1259/5 Μαΐου 2005) και έχει ειση-γητικό χαρακτήρα. Σκοπός της είναι να συνδράμει το Διοι-κητικό Συμβούλιο για να εξασφαλίζει ότι η σύνθεση, ηοργάνωση, οι πολιτικές και οι διαδικασίες του συμμορφώ-νονται με όλες τις σχετικές νομικές και εποπτικές διατά-ξεις, να επιδιώκει την εφαρμογή βέλτιστων προτύπωνεταιρικής διακυβέρνησης σε επίπεδο Ομίλου και να διευ-κολύνει το έργο του Δ.Σ. και της Διοίκησης με στόχο τηναύξηση της μακροπρόθεσμης αξίας της Τράπεζας.

Η Επιτροπή αποτελείται από τρία τουλάχιστον μέλη του Δ.Σ.Τα μέλη της Επιτροπής και ο Πρόεδρός της ορίζονται από

Page 18: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

45

λίδα της Τράπεζας www.nbg.gr (ενότητα: O Όμιλος / Εταιρική Διακυ-βέρνηση / Διοικητικό Συμβούλιο / Επιτροπές).

Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων του Δ.Σ. τηςΤράπεζας

Η Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων συστάθηκε με απόφασητου Δ.Σ. της Τράπεζας (συνεδρίαση υπ' αριθ. 1308/20 Ιου-λίου 2006) βάσει των διατάξεων της ΠΔΤΕ 2577/9.3.2006.Σκοπός της Επιτροπής είναι να:

πεζας και του Ομίλου.• Διαμορφώνει τη στρατηγική ανάληψης πάσης φύσεως

κινδύνων και διαχείρισης κεφαλαίων με τρόπο πουανταποκρίνεται στους επιχειρηματικούς στόχους της Τρά-πεζας και του Ομίλου, καθώς και στην επάρκεια των δια-θεσίμων πόρων σε τεχνικά μέσα και προσωπικό.

• Ελέγχει την ανεξαρτησία, επάρκεια και αποτελεσματικό-τητα της λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρι-σης Κινδύνων της Τράπεζας και του Ομίλου.

• Μεριμνά για την ανάπτυξη και τη διαρκή αποτελεσματι-κότητα του συστήματος διαχείρισης κινδύνων και την ενσωμάτωσή του στη διαδικασία λήψης των επιχειρηματι-κών αποφάσεων, όσον αφορά σε κάθε είδους κινδύνους,συμπεριλαμβανομένου και του λειτουργικού, σε όλο τοεύρος των δραστηριοτήτων/μονάδων της Τράπεζας καιτου Ομίλου.

• Καθορίζει τις αρχές που πρέπει να διέπουν τη διαχείρισητων κινδύνων ως προς την αναγνώριση, εκτίμηση, μέ-τρηση, παρακολούθηση, έλεγχο και αντιμετώπισή τουςσύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα επιχειρηματικήστρατηγική και την επάρκεια των διαθέσιμων πόρων.

• Ενημερώνεται σε τακτική βάση και παρακολουθεί το συ-νολικό επίπεδο ανάληψης κινδύνων (risk profile) τηςΤράπεζας και του Ομίλου και καθοδηγεί τη Γενική Διεύ-θυνση Διαχείρισης Κινδύνων ως προς την υλοποίηση τηςστρατηγικής ανάληψης κινδύνων, και των πολιτικών δια-χείρισης κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης και της συμ-μόρφωσης με το εκάστοτε εποπτικό πλαίσιο κεφαλαι-ακής επάρκειας.

• Διασφαλίζει ότι το Δ.Σ. της Τράπεζας ενημερώνεταιεπαρκώς για όλα τα θέματα που αφορούν τη στρατηγικήανάληψης, το επίπεδο ανοχής και το επίπεδο ανάληψηςκινδύνων κατά την εκτέλεση των στρατηγικών και επο-πτικών του καθηκόντων.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής είναι μέλη του Δ.Σ.και ορίζονται από αυτό, κατόπιν πρότασης της ΕπιτροπήςΕταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων προς τονΠρόεδρό του. Η Επιτροπή έχει το λιγότερο τρία μέλη, εκτων οποίων ένα τουλάχιστον μέλος είναι εκτελεστικό καιένα μη εκτελεστικό. Τα μέλη πρέπει να διαθέτουν επαρκείςγνώσεις και εμπειρία σε τραπεζικά και χρηματοοικονομικάθέματα, καθώς και στον τομέα της διαχείρισης κινδύνων.H θητεία τους είναι ετήσια και μπορεί να ανανεώνεται απε-ριόριστα.

Page 19: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

46

Η Επιτροπή συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον τέσσεριςφορές ετησίως και εκτάκτως, όποτε κρίνεται σκόπιμο απότον Πρόεδρο αυτής. Ο Πρόεδρος καθορίζει τα θέματα συ-ζήτησης, τη συχνότητα και τη διάρκεια των συνεδριάσεωνκαι φροντίζει ώστε η Επιτροπή να ασκεί αποτελεσματικάτα καθήκοντά της και ενημερώνει συνοπτικά το Δ.Σ. για τιςεργασίες της Επιτροπής. Η Επιτροπή τηρεί πρακτικά τωνσυνεδριάσεών της. Στην Επιτροπή μετέχει χωρίς δικαίωμαψήφου και ο Γενικός Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών καιΕταιρικής Διακυβέρνησης της Τράπεζας. Τα μέλη της Επι-τροπής λαμβάνουν αμοιβή για τη συμμετοχή τους σε αυτή.

Κατά τη διάρκεια του 2012, η Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύ-νων συνεδρίασε επτά (7) φορές.

Κατά την περίοδο 2011-2012, η Επιτροπή διενήργησε επι-σκόπηση του πλαισίου διαχείρισης κινδύνων στην Τράπεζακαι υιοθέτησε τον Οκτώβριο του 2012 πρόγραμμα αναβάθ-μισης της διακυβέρνησης κινδύνων. Εκτιμάται ότι το πρό-γραμμα θα υλοποιηθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2013.

O κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής έχει αναρτηθεί στην ιστοσε-λίδα της Τράπεζας www.nbg.gr (ενότητα: O Όμιλος / Εταιρική Διακυ-βέρνηση / Διοικητικό Συμβούλιο / Επιτροπές).

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Το Καταστατικό της Τράπεζας περιγράφει τον τρόπο λει-τουργίας της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων, τις βασικέςαρμοδιότητες και εξουσίες της, καθώς και τα δικαιώματατων Μετόχων.

Μέτοχοι Μειοψηφίας

Με αίτηση Μετόχων, οι οποίοι εκπροσωπούν το ένα εικοστό(1/20) του καταβεβλημένου Μετοχικού Κεφαλαίου, το Δ.Σ.υποχρεούται να συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση τωνΜετόχων, ορίζοντας ημέρα συνεδρίασης αυτής, η οποία δενπρέπει να απέχει περισσότερο από σαράντα πέντε (45) ημέ-ρες από την ημερομηνία επίδοσης της αίτησης στον Πρό-εδρο του Δ.Σ. Η αίτηση περιέχει το αντικείμενο τηςΗμερησίας Διάταξης.

Ύστερα από αίτηση Μετόχων, οι οποίοι εκπροσωπούν τοένα εικοστό (1/20) του καταβεβλημένου Μετοχικού Κεφα-λαίου, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης οφείλει να αναβάλειμία μόνο φορά τη λήψη αποφάσεων της Γενικής Συνέλευ-σης, τακτικής ή έκτακτης, ορίζοντας ημέρα συνεδρίας γιατη λήψη των αποφάσεων αυτών εκείνη που ορίζεται στηναίτηση των Μετόχων και που δεν μπορεί, πάντως, να απέχειπερισσότερο από τριάντα (30) ημέρες από την ημερομηνίααναβολής.

Η μετ’ αναβολή Γενική Συνέλευση αποτελεί συνέχιση τηςπροηγούμενης και δεν απαιτείται η επανάληψη των διατυ-

πώσεων δημοσίευσης της πρόσκλησης των Μετόχων. Σεαυτή μπορούν να μετάσχουν και νέοι Μέτοχοι, τηρουμένωντων διατάξεων των άρθρων 12 και 13 παρ. 1 του Καταστατι-κού.Ύστερα από αίτηση Μετόχων, οι οποίοι εκπροσωπούν τοένα εικοστό (1/20) του καταβεβλημένου Μετοχικού Κεφα-λαίου, η λήψη αποφάσεων πάνω στα θέματα της ΗμερησίαςΔιάταξης της Γενικής Συνέλευσης ενεργείται με ονομα-στική κλήση.

Μετά από αίτηση οποιουδήποτε Μετόχου, η οποία υποβάλ-λεται στην Τράπεζα πέντε (5), τουλάχιστον, πλήρεις ημέρεςπριν από τη Γενική Συνέλευση, το Δ.Σ. υποχρεούται να πα-ρέχει στη Γενική Συνέλευση τις αιτούμενες συγκεκριμένεςπληροφορίες για τις υποθέσεις της Τράπεζας, στο μέτροπου αυτές είναι χρήσιμες για την πραγματική εκτίμηση τωνθεμάτων της Ημερησίας Διάταξης. Επίσης, με αίτηση Με-τόχων, οι οποίοι εκπροσωπούν το ένα εικοστό (1/20) τουκαταβεβλημένου Μετοχικού Κεφαλαίου, το Δ.Σ. υποχρε-ούται να ανακοινώνει στη Γενική Συνέλευση, εφ’ όσον είναιτακτική, τα ποσά που, κατά την τελευταία διετία, καταβλή-θηκαν σε κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή τουςΔιευθυντές της Τράπεζας, καθώς και κάθε παροχή προς ταπρόσωπα αυτά από οποιαδήποτε αιτία ή σύμβαση της Τρά-πεζας με αυτούς. Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, το Δ.Σ.μπορεί να αρνηθεί την παροχή των πληροφοριών για απο-χρώντα ουσιώδη λόγο, ο οποίος αναγράφεται στα Πρα-κτικά. Τέτοιος λόγος μπορεί να είναι, κατά τις περιστάσεις,η εκπροσώπηση των αιτούντων Μετόχων στο Δ.Σ., σύμ-φωνα με τις παραγράφους 3 ή 6 του άρθρου 18κ.ν.2190/1920.

Μετά από αίτηση Μετόχων, που εκπροσωπούν το ένα πέμ-πτο (1/5) του καταβεβλημένου Μετοχικού Κεφαλαίου, ηοποία υποβάλλεται στην Τράπεζα πέντε (5) τουλάχιστονπλήρεις ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση, το Δ.Σ. υπο-χρεούται να παρέχει στη Γενική Συνέλευση πληροφορίεςγια την πορεία των εταιρικών υποθέσεων και την περιου-σιακή κατάσταση της Τράπεζας. Το Δ.Σ. μπορεί να αρνηθείτην παροχή των πληροφοριών για αποχρώντα ουσιώδηλόγο, ο οποίος αναγράφεται στα Πρακτικά.

Τυχόν αμφισβήτηση ως προς το βάσιμο ή μη της αιτιολο-γίας άρνησης παροχής των πληροφοριών προς τους Μετό-χους επιλύεται από το αρμόδιο δικαστήριο της έδρας τηςΤράπεζας, με απόφασή του. Με την ίδια απόφαση, το δικα-στήριο υποχρεώνει την Τράπεζα να παράσχει τις πληροφο-ρίες που αρνήθηκε.

Στις ανωτέρω περιπτώσεις, οι αιτούντες Μέτοχοι οφείλουννα αποδείξουν τη μετοχική τους ιδιότητα και τον αριθμότων μετοχών που κατέχουν κατά την άσκηση του σχετικούδικαιώματος. Τέτοια απόδειξη αποτελεί και η κατάθεση τωνμετοχών, σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου28 κ.ν. 2190/1920.

Page 20: Κτήριο Λεωφόρου Αθηνών · 2014-02-23 · Τράπεζας 31.12.2012. Η Τράπεζα επιπλέον των προβλέψεων του νόμου εφαρμό-

47

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος, οι Μέτοχοιτης Εταιρείας που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το ένα ει-κοστό (1/20) του καταβεβλημένου Μετοχικού Κεφαλαίουέχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από το αρμόδιο Δικαστήριοέλεγχο της Τράπεζας. Ο έλεγχος διατάσσεται, εάν πιθανο-λογούνται πράξεις που παραβιάζουν διατάξεις των νόμωνή του Καταστατικού της Εταιρείας ή αποφάσεις της ΓενικήςΣυνέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση ελέγχου πρέπεινα υποβάλλεται εντός τριών (3) ετών από την έγκριση τωνοικονομικών καταστάσεων της χρήσης, εντός της οποίαςτελέστηκαν οι καταγγελλόμενες πράξεις.

Μέτοχοι της Εταιρείας, οι οποίοι εκπροσωπούν το ένα πέμ-πτο (1/5) του καταβεβλημένου Μετοχικού Κεφαλαίου, δι-καιούνται να ζητήσουν από το αρμόδιο Δικαστήριο τονέλεγχο της Εταιρείας, εφ’ όσον από την όλη πορεία αυτήςκαθίσταται πιστευτό ότι η διοίκηση των εταιρικών υποθέ-σεων δεν ασκείται, όπως επιβάλλει η χρηστή και συνετήδιαχείριση. Οι αιτούντες τον έλεγχο Μέτοχοι οφείλουν νααποδείξουν στο δικαστήριο ότι κατέχουν τις μετοχές πουτους δίνουν το δικαίωμα να ζητήσουν τον έλεγχο της Εται-ρείας. Τέτοια απόδειξη αποτελεί και η κατάθεση των μετο-χών σύμφωνα με σύμφωνα με τις παραγράφους 1 και 2 τουάρθρου 28 κ.ν. 2190/1920.

Οι αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Τράπεζας είναιδιαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Τράπεζας www.nbg.gr (ενότητα Ο Όμι-λος / Εταιρική Διακυβέρνηση / Κανόνες και Αρχές Λειτουργίας / Κατα-στατικό).

Στόχοι 2013

• Εξωτερική επαλήθευση ενοτήτων της Έκθεσης ΕΚΕ της Τράπεζας.• Συμμετοχή στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη και ένταξη της Τράπεζας στο πρόγραμμα του

UNEP FI (United Nations Environment Program Finance Initiative)• Διεξαγωγή materiality assessment / analysis προκειμένου να αξιολογηθούν, με κριτήρια ΕΚΕ, τα σημαντικά θέματα

του Οργανισμού.