ΙΔΒΑΜ / idbam N.7 || 21/01 - 21/02/2015

8
ΙΔΒΑΜ Ν.7 || 21/01-21/02/2015 idbam.blogspot.com [email protected] πολεμικη αεροπορια προσ ελεγχομενο μετασχηματισμο

description

ΙΔΒΑΜ / idbam N.7 || 21/01 - 21/02/2015 is an 8-page summary about military news that took place in Balkans and Eastern Mediterranean Sea between 21th January and 21th February 2015.

Transcript of ΙΔΒΑΜ / idbam N.7 || 21/01 - 21/02/2015

Page 1: ΙΔΒΑΜ / idbam N.7 || 21/01 - 21/02/2015

ΙΔΒΑΜΝ.7 || 21/01-21/02/2015 idbam.blogspot.com

[email protected]

πολεμικη

αεροπορια

προσ ελεγχομενο μετασχηματισμο

Page 2: ΙΔΒΑΜ / idbam N.7 || 21/01 - 21/02/2015

ΔΙΕΘΝΗ

2

ΙΔΒΑΜ

Ν.7 || 21/01 - 21/02/2015

Επιμέλεια: fox2

Αίγυπτος

FREMM, Rafale και υποβρύχια

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα αποκτήσει 24 μα-χητικά Rafale έως το 2019 αντί 3,5 δις Ευρώ.Επιπλέον κόστος θα διατεθεί για την αγοράπυραύλων MICA, Black Shahine, 180 AASMκαι ατρακτιδίων αναγνώρισης. Πέρα απόαυτά, τα Rafale θα φέρουν ραντάρ RBE-2 AAκαι σύστημα EW SPECTRA. Επιπλέον, το Αι-γυπτιακό Ναυτικό θα προμηθευτεί εντός του2015 μία φρεγάτα FREMM, με κόστος 1,1 διςΕυρώ. Το πλοίο θα εξοπλίσουν πύραυλοι Exo-cet και ASTER-15. Ένας άγνωστος αριθμόςμαχητικών Mirage 2000-9 των ΗΑΕ παράλ-ληλα φαίνεται ό, τι έχει προταθεί για παραχώ-ρηση προς την Αίγυπτο. Η Γερμανία είναιτέλος θετική στην επέκταση της σύμβασηςσυμβατικών υποβρυχίων Type 209 από δύοσε τέσσερα. Τα υποβρύχια θα αντικαταστή-σουν παρωχημένα κινεζικής προέλευσηςRomeo. Εικόνες: Γαλλική Αεροπορία & Ναυ-τικό

Αρχική συμφωνία για ρωσικά όπλα

Στο πλαίσιο αρχικής συμφωνίας για απόκτησηόπλων αξίας 3 δις $ από τη Ρωσία, η Αίγυπτοςφέρεται να κουβεντιάζει για αγορά 24 MiG-35,12 Mi-35P, αντιπλοϊκών πυραύλων Bastion καια/α συστημάτων TOR-M2. Στο μεταξύ άλληαναφορά υπογραμμίζει ό, τι η Αίγυπτος είναιη δεύτερη εξαγωγική χρήστης του αντιπυραυ-λικού συστήματος Antey-2500.

Πυροβόλα για το Λίβανο

Ο Λίβανος παρέλαβε 70 ρ/κ πυροβόλα M-198από τις ΗΠΑ καθώς επίσης αριθμό α/κ πυρο-βόλων M-109 από την Ιορδανία.

ΣυρίαΣτατιστικά από τις επιχερήσεις

Έως τα τέλη Δεκεμβρίου, τα συμμαχικά καιαμερικανικά αεροσκάφη είχαν πετάξει 6.981πολεμικές εξόδους ΕΑΥ, συνοδείας & απαγό-ρευσης, 2.164 εξόδους ISR και 1.992 εξόδουςμεταφορών / ρίψεων. Μόλις ένα από κάθεπέντε αεροσκάφη που έχουν πραγματοποι-ήσει επιδρομή δεν είναι αμερικανικό. Το 80%των πληγμάτων έγιναν στην περιοχή τουΚομπάνι.

Page 3: ΙΔΒΑΜ / idbam N.7 || 21/01 - 21/02/2015

Ο ΕΜΖ των MEKO 200HNστο προσκήνιο

Μετά την εκτέλεση προγράμματος ΕΜΖ στο σύνολο των φρε-γατών MEKO 200 τα πλοία θα παραμείνουν σε υπηρεσία του-λάχιστον ως το 2035, σύμφωνα με ομιλία εκπροσώπου τουΠολεμικού Ναυτικού στο συνέδριο "IQPC Surface Warships2015" που έγινε στη Γένοβα στις 28 Ιανουαρίου. Στην ομιλίαπαρουσιάστηκαν οι ελλείψεις, ο ΕΜΖ και η συμμετοχή ή μητων εγχώριων ναυπηγείων. Το κόστος του EMZ θα ανέλθει σε400 εκατ. Ευρώ ή 457 εκατ. $. Εικόνα - ΓΕΝ

Αίτημα μεταβίβασης μεταφορικώνελικοπτέρων UH-60 Blackhawkαπό τα αποθέματα του Αμερικανι-κού Στρατού συζήτησε σε συνάν-τηση με τον Αμερικανό πρέσβη οΥπουργός Εθνικής Άμυνας. Σύμ-φωνα με δημοσίευμα του "OnAlert", "ο Αμερικανός πρέσβηςαπό την πλευρά του επαναβεβαί-ωσε την απόφαση. Ήδη αντιλλά-γησαν πληροφορίες καιδιευκρινήσεις με επιστολές καιαπομένει απόφαση του ΚΥΣΕΑ".Εικόνα - Αμερικανικός Στρατός

Έκδοση Λευκής Βίβλου

Το τελευταίο δεκαήμερο Ια-νουαρίου δόθηκε στη δημο-σιότητα η "Λευκή Βίβλοςτων Ενόπλων Δυνάμεων2014". Σύμφωνα με τονΥπουργό Άμυνας, "Μέσα απότα κείμενα της Λευκής Βί-βλου, αντιλαμβάνεται κανείςτον τρόπο με τον οποίο ηΕλλάς προσεγγίζει τις σύγχρο-νες προκλήσεις ασφαλείας.Μια προσέγγιση, πανοπτική,με ορθή και ρεαλιστική εκτί-μηση της απειλής, με ψυχραι-μία, με εμπειρία".

Διακοπή παραδόσεωνΝΗ-90

Μετά από εντολή του Υπουρ-γείου Άμυνας, αναβάλλονταιοι παραλαβές νέων ελικοπτέ-ρων NH-90 έως ότου βρεθείλύση στο πρόβλημα της τε-χνικής υποστήριξης, τονίζειδημοσίευμα της εφημερίδας"Η Καθημερινή".

ΕΛΛΑΔΑ

3

Ενδιαφέρονγια Blackhawk;

Page 4: ΙΔΒΑΜ / idbam N.7 || 21/01 - 21/02/2015

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Κατά το 3ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, ο Α/ΓΕΑ επισή-μανε την ανάγκη εξορθολογισμού της ΠΑ σε έναν ελεγχόμενο με-τασχηματισμό, που θα βασίζεται : "(α) στην αναθεώρηση τηςΔομής Δυνάμεων, προσανατολισμένη στους δείκτες επιχειρησια-κής αποτελεσματικότητας και όχι στην αριθμητική σύγκριση καιαντιπαράθεση δυνάμεων, (β) τη μείωση του λειτουργικού κό-στους στο πλαίσιο της νέας αναθεωρημένης Δομής Δυνάμεων καιτων διατιθέμενων πιστώσεων με παράλληλα αύξηση της διαθεσι-μότητας των οπλικών συστημάτων, (γ) τον εξορθολογισμό τωνεξοπλιστικών δαπανών με έμφαση στην περαιτέρω αξιοποίησητων υπαρχόντων μέσων, την επαύξηση των δυνατοτήτων εκμε-τάλλευσης και τη σταδιακή υιοθέτηση μεθόδων διαχείρισης τουκύκλου ζωής των οπλικών συστημάτων και μέσων και (δ) την ιε-ράρχηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων , όπως αυτές θα πε-ριλαμβάνονται σε αυστηρά προτεραιοποιημένες κατηγορίεςπρογραμμάτων, σε διακλαδικό επίπεδο, ως εξής:

- Συντήρηση – Υποστήριξη Οπλικών Συστημάτων και Μέσων, μεολοκληρωμένες προτάσεις εν συνεχεία υποστήριξης.

- Επέκταση ορίου ζωής υπαρχόντων οπλικών συστημάτων μευψηλό δείκτη επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.

- Αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων με βάσητην επιχειρησιακή αναγκαιότητα και στόχο την αύξηση του δεί-κτη επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και επιβιωσιμότητας.

- Τον έγκαιρο σχεδιασμό για την απόκτηση νέων οπλικών συστη-μάτων, με στόχο την προσθήκη νέων τεχνολογικών δυνατοτή-των, τον πολλαπλασιασμό της ισχύος και τη βελτιστοποίηση τουσυντελεστή κόστους / αποτελεσματικότητα".

Page 5: ΙΔΒΑΜ / idbam N.7 || 21/01 - 21/02/2015

Συνεχίζοντας ο Α/ΓΕΑ την ομιλία του κατέληξε: "Επιπρόσθετα, οι παρεμβάσεις και οι αλλαγέςπου είναι ανάγκη να πραγματοποιηθούν μέσω του μετασχηματισμού που προανέφερα, θαπρέπει να περιλαμβάνουν :

- Στοχευμένες βελτιώσεις σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι, η διοίκηση και ο έλεγχος τωνεπιχειρήσεων, η βελτίωση του συστήματος συλλογής πληροφοριών και η επαύξηση των δυνα-τοτήτων επιτήρησης του εναέριου χώρου έναντι των νέων μορφών απειλών.

- Υιοθέτηση αλλαγών στη διοίκηση, οργάνωση και επιχειρησιακή λειτουργία των Μονάδων μεσκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους και παράλληλα τη βελτίωση του παραγόμενουεπιχειρησιακού αποτελέσματος. - Και τέλος, την επανεκκίνηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων εργοστασιακής συντήρησηςτης Πολεμικής Αεροπορίας με στόχο την αυτονομία στον μέγιστο δυνατό βαθμό, την αύξησητων διαθεσιμοτήτων και την επίτευξη οικονομίας κλίμακας"

πολεμικη

αεροποριαπροσ ελεγχομενο μετασχηματισμο

Εικόνα - ΓΕΑ

Page 6: ΙΔΒΑΜ / idbam N.7 || 21/01 - 21/02/2015

ΔΙΕΘΝΗ

6

Πρόταση συμπαραγωγήςγια IDAS

Η Γερμανία έχει προτείνειτη συμμετοχή της Τουρ-κίας στο πρόγραμμα ανά-πτυξης του πυραύλουIDAS. Ο IDAS θα εκτοξεύε-ται από υποβρύχιο για τηναντιμετώπιση παράκτιων,θαλάσσιων και εναέριωναπειλών.

Στρατιωτική Επιχείρησηστη Συρία

Στρατιωτική επιχείρηση γιατην ανακούφιση της φρου-ράς του τάφου του Σουλεϊ-μάν Σαχ και τη μεταφοράτων οστών σε νέο μέροςπραγματοποιήθηκε στις 21Φεβρουαρίου. Κατα τηνεπιχείρηση σκοτώθηκε έναςστρατιώτης, με την επί-σημη εκδοχή να αποκλείειτην απώλεια από πυρά.

Δοκιμή όπλου laser

Τούρκοι αξιωματούχοι επι-βεβαίωσαν ό, τι σημει-ώθηκε επιτυχής δοκιμήεγχώριου πρωτότυπουόπλου laser από μηχανι-κούς. Για το σκοπό ανά-πτυξής τους έχουνμεριμνηθεί 450 εκατ. $ καιπρώτη εφαρμογή πιστεύε-ται πως θα έχει στα πλοίατου προγράμματος TF-2000.

Στις 30/1 έγινε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ΜΕΑ ANKA B.

RfP για το “Golge”

Η RfP για την προμήθεια stand-off παρεμβολέων από εταιρίατου εξωτερικού, ενώ παράλληλα υπάρχει πρόγραμμα ανάπτυ-ξης συστήματος εγχωρίως, φανερώνει ό, τι η Τουρκική Αερο-πορία θέλει άμεσα να καλύψει τη συγκεκριμένη ανάγκη. Η RfPλήγει στις 23/2 και το πρόγραμμα φέρει το όνομα "Golge"(που σημαίνει στα τούρκικα "Σκιά"). Το σύστημα θα τοποθε-τηθούν σε αεροσκάφη της Gulfstream.

Η Σερβία πραγματοποίησε δοκιμές νέων ρουκετών για το ΠΕΠLRSVM Morava. Το σύστημα μπορεί να φέρει ρουκέτες 122και 128mm με βεληνεκή ως 35km. Εικόνα - υπουργείο άμυναςΣερβίας

(C) TAI

Page 7: ΙΔΒΑΜ / idbam N.7 || 21/01 - 21/02/2015

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ

7

Τραγικό δυστύχημα με μαχητικό F-16D

Τραγικό δυστύχημα με μα-χητικό F-16D Block 50Dπου συμμετείχε στην αερο-πορική άσκηση TLP στοΑλμπαθέτε της Ισπανίαςσυνέβη στις 26 Ιανουα-ρίου. Για άγνωστο ακόμηλόγο, κατά την απογείωσητο μαχητικό εξετράπη τηςπορείας του και συνετρίβηστο χώρο που βρίσκοντανσταθμευμένα άλλα αερο-σκάφη. Οι δύο χειριστέςδεν διασώθηκαν. Στην επί-σημη ανακοίνωση της Πο-λεμικής Αεροπορίαςαναφέρεται: "Τη Δευτέρα26 Ιανουαρίου 2015 καιώρα Ελλάδας 16:16, διθέ-σιο αεροσκάφος F-16DBlock 50 της 111ΠΜ/341Μ,το οποίο συμμετείχε στην1η Εκπαιδευτική ΣειράΑέρος για το 2015 του Tac-tical Leadership Pro-gramme (TLP), στηνΑεροπορική Βάση LosLlanos, στο Albacete τηςΙσπανίας, συνετρίβη κατάτη διάρκεια της απογεί-ωσης με συνέπεια το θανά-σιμο τραυματισμό των δύο(2) Ιπταμένων. Στο δυστύ-χημα έχασαν τη ζωή τουςκατά την εκτέλεση του κα-θήκοντος, ο Σμηναγός (Ι)Π.Λ., 35 ετών και ο Σμηνα-γός (Ι) Α.Ζ., 31 ετών. Ει-κόνα - ΓΕΑ

Καθέλκυση “Ματρώζου”

Δίχως επίσημη τελετή καθελκύστηκε στις αρχές Φεβρουα-ρίου το υποβρύχιο "Ματρώζος", τρίτο υποβρύχιο Type 214και δεύτερου υποβρυχίου που ναυπηγήθηκε ποτέ στην Ελ-λάδα. Παράλληλα, επιτυχής βολή τορπίλης πραγματοποι-ήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο Σαρωνικό από το υποβρύχιο"Ωκεανός", τονίζει σε κείμενό του το "Defence-Point".

Αναβάθμιση F-16Lockhed Martin και Boeing οι κύριες υποψηφιότητες

Δύο θα είναι οι εταιρίες που θα διεκδικήσουν το πιθανό πρό-γραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της ΠΑ, υπογράμ-μισε σε συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος της LockheedMartin και υπεύθυνος για τα προγράμματα F-16 & F-22 Rod-erick McLean: η Lockheed Martin και η Boeing.

Επίσκεψη Α/ΓΕΝ στην Ελευσίνα

Την 4 Φεβρουαρίου ο Α/ΓΕΝ επισκέφθηκε τα ΝαυπηγείαΕλευσίνας και ενημέρωθηκε για τις εργασίες ναυπήγησης τηςΤΠΚ "Ρίτσος" και επισκευής της ΤΠΚ "Μυκονιός".

Page 8: ΙΔΒΑΜ / idbam N.7 || 21/01 - 21/02/2015