Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα...

74
Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων I΄ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄ Συνεδρίαση 19 ης Ιουνίου 2014 Ώρα έναρξης: 4.45 μ.μ. Αρ. 39 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (Γ. ΟΜΗΡΟΥ) Καλό απόγευμα. Κηρύσσω την έναρξη της σημερινής συνεδρίας της Βουλής. Παρακαλώ το γραμματέα να διαπιστώσει αν υπάρχει απαρτία. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: (Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ) Υπάρχει απαρτία, έντιμε κύριε Πρόεδρε. ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Το 2001 καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η 20 ή Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Έκτοτε η μέρα αυτή τιμάται από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ανθρωπιστικές οργανώσεις, διασημότητες, απλοί άνθρωποι και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις όλων μας και να μας θυμίσουν ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν καθημερινά την αβεβαιότητα και την αγωνία για το μέλλον τους ως πρόσφυγες ή εκτοπισμένοι. Στην Κύπρο το προσφυγικό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει άλυτο. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας, πρόσφυγες στην ίδιά τους την πατρίδα, στερείται εδώ και σαράντα χρόνια το δικαίωμα επιστροφής στα σπίτια του και τις περιουσίες του, στους τόπους που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζουμε τη βούλησή μας να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επίλυση των προβλημάτων του προσφυγικού μας κόσμου. Προσδοκούμε ταυτόχρονα στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και σε λύση του Κυπριακού στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Μια λύση που θα επιτρέψει σε όλους τους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες κάτω από συνθήκες ασφάλειας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσουμε με το Κεφάλαιο Δεύτερο, κατάθεση νομοσχεδίων και εγγράφων, επειδή υπάρχει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σήμερα και για το οποίο υπάρχει εισήγηση να κηρυχθεί επείγον και να ψηφιστεί σήμερα. Το νομοσχέδιο αυτό τιτλοφορείται «Ο περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2014», που κατατίθεται από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων και παραπέμπεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων. Αν δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένσταση, κηρύσσεται επείγον και παραπέμπεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με την παράκληση να συνέλθει, για να το μελετήσει, και να ετοιμάσει σχετική έκθεση προς το σώμα. Ορίστε, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, παρακαλώ. Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ: 2979

Transcript of Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα...

Page 1: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων I΄ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄

Συνεδρίαση 19ης Ιουνίου 2014 Ώρα έναρξης: 4.45 μ.μ.

Αρ. 39

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

(Γ. ΟΜΗΡΟΥ)

Καλό απόγευμα.

Κηρύσσω την έναρξη της σημερινής συνεδρίας της Βουλής. Παρακαλώ το γραμματέα να διαπιστώσει αν υπάρχει απαρτία.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

(Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ)

Υπάρχει απαρτία, έντιμε κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το 2001 καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η 20ή Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Έκτοτε η μέρα αυτή τιμάται από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο με τη διοργάνωση εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ανθρωπιστικές οργανώσεις, διασημότητες, απλοί άνθρωποι και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Οι εκδηλώσεις αυτές στοχεύουν να αφυπνίσουν τις συνειδήσεις όλων μας και να μας θυμίσουν ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν καθημερινά την αβεβαιότητα και την αγωνία για το μέλλον τους ως πρόσφυγες ή εκτοπισμένοι.

Στην Κύπρο το προσφυγικό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει άλυτο. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας, πρόσφυγες στην ίδιά τους την πατρίδα, στερείται εδώ και σαράντα χρόνια το δικαίωμα επιστροφής στα σπίτια του και τις περιουσίες του, στους τόπους που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζουμε τη βούλησή μας να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην επίλυση των προβλημάτων του προσφυγικού μας κόσμου. Προσδοκούμε ταυτόχρονα στον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και σε λύση του Κυπριακού στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Μια λύση που θα επιτρέψει σε όλους τους εκτοπισμένους να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες κάτω από συνθήκες ασφάλειας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσουμε με το Κεφάλαιο Δεύτερο, κατάθεση νομοσχεδίων και εγγράφων, επειδή υπάρχει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σήμερα και για το οποίο υπάρχει εισήγηση να κηρυχθεί επείγον και να ψηφιστεί σήμερα. Το νομοσχέδιο αυτό τιτλοφορείται «Ο περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2014», που κατατίθεται από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων και παραπέμπεται στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων. Αν δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένσταση, κηρύσσεται επείγον και παραπέμπεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με την παράκληση να συνέλθει, για να το μελετήσει, και να ετοιμάσει σχετική έκθεση προς το σώμα.

Ορίστε, ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, παρακαλώ.

Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ:

2979

Page 2: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Υπάρχει μία πρόταση νόμου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, ο περί Πανεπιστημίου Κύπρου, και, επειδή συζητήσαμε στην ομάδα μας για μια περαιτέρω νομοτεχνική επεξεργασία, να παρακαλέσουμε όπως μη θεωρηθεί ως κατατεθείσα σήμερα.

ΠΡ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ:

Είναι τρεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μιλούμε για τις τρεις προτάσεις νόμου που αφορούν τα πανεπιστήμια. Θα επανέλθουμε τις προσεχείς βδομάδες με πιο επεξεργασμένο νομοτεχνικό έλεγχο. «Ο περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014», υπ’ αριθμόν 1 πρόταση νόμου, «Ο περί Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2014», υπ’ αριθμόν 2, και «Ο περί Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014», η υπ’ αριθμόν 3, να θεωρηθεί ότι δεν έχουν κατατεθεί σήμερα ως προτάσεις νόμου στη σημερινή συνεδρία.

Τα υπόλοιπα προτεινόμενα νομοθετήματα κατατίθενται και παραπέμπονται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές σύμφωνα με το σχετικό κατάλογο που ήδη έχει διανεμηθεί.

(Η κατάθεση νομοσχεδίων και εγγράφων)

Νομοσχέδια, κανονισμοί, εκθέσεις

Κατατέθηκαν από τους υπουργούς

Παραπέμπονται στις επιτροπές

1. Ο περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2014. (Αρ. Φακ. 23.01.055.137-2014).

Συγκοινωνιών και Έργων Συγκοινωνιών και Έργων

2. Ο περί της Ασκήσεως της Κτηνιατρικής και της Εγγραφής Κτηνιάτρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014. (Αρ. Φακ. 23.01.055.139-2014).

Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Γεωργίας και Φυσικών Πόρων

3. Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Αυστρίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη χρήση αερολιμένων και άλλων εγκαταστάσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση εκκένωσης από τρίτες χώρες (Κυρωτικός) Νόμος του 2014. (Αρ. Φακ. 23.01.055.140-2014).

Εξωτερικών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

4. Ο περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2014. (Αρ. Φακ. 23.01.055.141-2014).

Εσωτερικών Εσωτερικών

5. Ο περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμος του 2014. (Αρ. Φακ. 23.01.055.142-2014).

Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

6. Ο περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014. (Αρ. Φακ. 23.01.055.143-2014).

Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Νομικών

7. Ο περί Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014. (Αρ. Φακ. 23.01.055.144-2014).

Συγκοινωνιών και Έργων Συγκοινωνιών και Έργων

8. Οι περί Εξωτερικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας (Ειδικοί Όροι) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2014. (Αρ. Φακ. 23.03.051.040-2014).

Εξωτερικών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

2980

Page 3: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

9. Οι περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα Περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου (Ελάχιστο Καλάθι Διαβίωσης) Κανονισμοί του 2014. (Αρ. Φακ. 23.03.051.041-2014).

Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

10. Οι περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα Περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου (Παροχή Στέγασης) Κανονισμοί του 2014. (Αρ. Φακ. 23.03.051.042-2014).

Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

11. Οι περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα Περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου (Εισοδήματα που Δεν Λαμβάνονται Υπόψη ως Εισόδημα) Κανονισμοί του 2014. (Αρ. Φακ. 23.03.051.043-2014).

Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

12. Οικονομικές καταστάσεις και έκθεση της Γενικού Ελεγκτού της Δημοκρατίας για το έτος 2013 για τους πιο κάτω οργανισμούς:

α. Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου,

β. Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου,

γ. Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου,

δ. Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού,

ε. Οργανισμός Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας,

στ. Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών,

ζ. Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς. (Αρ. Φακ. 10.01.002).

Γενικό Ελεγκτή εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών

Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών

Έγγραφο Κατατέθηκε από

Διορισμός Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 3(2)(β) των περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) Νόμων του 1988-2013. Απόφαση Γραμματείας Υπουργικού Συμβουλίου με ημερ. 11.6.2014. (Αρ. φακ. 22.10.003).

Γραμματεία Υπουργικού Συμβουλίου

Πρόταση νόμου Κατατέθηκε από Παραπέμπεται στην επιτροπή

Ο περί Σχολικών Εφορειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014. (Αρ. Φακ. 23.02.055.052-2014).

Γιώργο Περδίκη, βουλευτή Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Παιδείας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνεπώς, προχωρούμε στο Πρώτο Κεφάλαιο της ημερήσιας διάταξης, που είναι η νομοθετική εργασία. Θα παρακαλούσα για τα θέματα στα οποία υπάρχει ομοφωνία να μη διαβάζεται η έκθεση.

Τα δύο πρώτα θέματα λοιπόν έχουν κοινή έκθεση και τιτλοφορούνται «Ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος του 2014» και «Ο περί της Ποινικοποίησης Ορισμένων Σεξουαλικών Αδικημάτων κατά Ανηλίκων και της Εποπτείας των Σεξουαλικά Αδικοπραγούντων κατά Ανηλίκων Νόμος του 2014», πρόταση νόμου. Η έκθεση θεωρείται αναγνωσθείσα.

2981

Page 4: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

(Η σχετική έκθεση)

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για το νομοσχέδιο «Ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της

Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος του 2014» και για την πρόταση νόμου «Ο περί της Ποινικοποίησης Ορισμένων Σεξουαλικών Αδικημάτων κατά Ανηλίκων και της Εποπτείας των Σεξουαλικά

Αδικοπραγούντων κατά Ανηλίκων Νόμος του 2014»

Παρόντες:

Σωτήρης Σαμψών, πρόεδρος Αντώνης Αντωνίου

Ρίκκος Μαππουρίδης Νίκος Νικολαΐδης

Γεώργιος Γεωργίου Μη μέλη της επιτροπής:

Άριστος Δαμιανού Στέλλα Κυριακίδου

Γιώργος Λουκαΐδης Σκεύη Κούτρα Κουκουμά

Γιώργος Γεωργίου Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών μελέτησε από κοινού τα πιο πάνω σχέδια νόμου σε επτά συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 2, 3, 4, 6, 11, 13 και 17 Ιουνίου 2014. Στα πλαίσια των συνεδριάσεων αυτών κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του ίδιου υπουργείου, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, της αστυνομίας, η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και ο ψυχίατρος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στο Τμήμα Φυλακών, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Γραφείου του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, της Ψυχιατρικής Εταιρείας Κύπρου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία, ο ειδικός στη δικανική ψυχολογία (παιδοφιλία), εκπρόσωποι της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού (ΠΣΕΠΕΠ) και της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκστρατεία “Ένα στα Πέντε”.

Σκοπός του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, όπως αυτό κατατέθηκε αρχικά, είναι η αντικατάσταση του περί Καταπολέμησης της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Προσώπων και της Προστασίας Θυμάτων Νόμου, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση με την Οδηγία 2011/93/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2011 σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2004/68/ΔΕΥ του Συμβουλίου από την απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου 2001 σχετικά με το καθεστώς των θυμάτων σε ποινικές διαδικασίες, καθώς και με την εφαρμογή των διατάξεων της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών Ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, η οποία υπογράφθηκε στο Lanzarote στις 25 Οκτωβρίου 2007.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο αυτό αποσκοπεί μεταξύ άλλων στα ακόλουθα:

1. Εισάγονται αυστηρότερες ποινές, καθώς και επιπρόσθετες ποινές φυλάκισης και προστίμου για τα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, παιδικής πορνογραφίας και άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς.

2. Προβλέπεται η δήμευση προϊόντων.

3. Αποκλείονται κάποιες υπερασπίσεις, όπως η επίκληση της ηλικίας και της συναίνεσης του θύματος.

4. Εισάγονται νέα αδικήματα, όπως το αδίκημα της άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς μέσω της τεχνολογίας και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

5. Διατηρείται η διαφοροποίηση σε σχέση με τις ποινές, όπως ισχύει και στον ποινικό κώδικα όσον αφορά αδικήματα με θύματα παιδιά ηλικίας κάτω των δεκατριών ετών και προβλέπονται επιβαρύνσεις για το θύτη.

6. Δεν απαιτείται ενισχυτική μαρτυρία για σκοπούς απόδειξης των αδικημάτων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

7. Προβλέπονται αποζημιώσεις για το θύμα, διατάγματα απομάκρυνσης του θύματος και αποκλεισμού του υπόπτου, καθώς και η προστασία των θυμάτων από ποινικοποίηση.

8. Προβλέπεται το δικαίωμα λήψης πληροφοριών από το θύμα.

2982

Page 5: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

9. Προβλέπεται το δικαίωμα του θύματος σε νομικές συμβουλές και σε νομική του εκπροσώπηση κατά την άσκηση του δικαιώματος σε αποζημίωση.

10. Προβλέπεται προστασία των θυμάτων στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, οπτικογραφημένη κατάθεση και δίκη κεκλεισμένων των θυρών.

11. Διευρύνεται το ηλικιακό όριο συναίνεσης του θύματος στα δεκαοκτώ έτη.

12. Ιδρύεται Ταμείο Στήριξης των Θυμάτων.

13. Προβλέπεται η καθίδρυση Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσεως κατά Ανηλίκων.

14. Δημιουργείται αρχείο πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.

15. Προβλέπονται προγράμματα πρόληψης και μέτρα παρέμβασης.

16. Προβλέπεται εκπαίδευση παιδιών για πρόληψη και ενημέρωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, η σεξουαλική κακοποίηση και η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής πορνογραφίας συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών όσον αφορά την προστασία και τη φροντίδα, που είναι αναγκαίες για την ευημερία τους. Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 34 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε και κύρωσε το 1990 και το 1991, αντίστοιχα, τα συμβαλλόμενα κράτη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προστατεύουν τα παιδιά από κάθε μορφής σεξουαλική εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποίηση. Επίσης, την ίδια προστασία προνοεί και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού σχετικά με την Πώληση, την Παιδική Πορνεία και την Παιδική Πορνογραφία του 2000, που υπογράφθηκε και κυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2001 και το 2006, αντίστοιχα.

Σημειώνεται επίσης ότι η Οδηγία 2011/93/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2011, σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας και σχετικά με την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2004/68/ΔΕΥ του Συμβουλίου, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο έγγραφο στο θέμα της πρόληψης, της προστασίας θυμάτων, της αντιμετώπισης και της θέσπισης των ελάχιστων κανόνων σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων και των κυρώσεων στον τομέα της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, της παιδικής πορνογραφίας και της άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το υπό εξέταση νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1. Τα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, παιδικής πορνογραφίας, άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς και τις ποινές αυτών.

2. Την επιβολή σε φυσικό πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για τέτοια αδικήματα, προσωρινής ή μόνιμης απαγόρευσης άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν τακτικές επαφές με παιδιά.

3. Την υποχρεωτική αναφορά υποψίας για σεξουαλική κακοποίηση και για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών.

4. Την παροχή μέτρων συνδρομής και στήριξης των παιδιών θυμάτων, καθώς και την προστασία των παιδιών θυμάτων, στο πλαίσιο των ποινικών ερευνών και διαδικασιών.

5. Τη δημιουργία και λειτουργία προγραμμάτων για τους θύτες ή για τους πιθανούς θύτες για σκοπούς πρόληψης, αποθάρρυνσης και μείωσης τέτοιων αδικημάτων.

6. Τη λήψη μέτρων κατά ιστότοπων που περιέχουν ή διαδίδουν παιδική πορνογραφία.

Σημειώνεται ότι η Οδηγία 2011/93/ΕΕ καθορίζει υποχρέωση όπως τα κράτη μέλη θέσουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις, για να συμμορφωθούν με την εν λόγω Οδηγία το αργότερο μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2013. Όπως ανέφερε στην επιτροπή η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ημερομηνίας 28 Ιανουαρίου 2014, σχετικά με τη μη συμμόρφωση για μεταφορά και εφαρμογή της πιο πάνω Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Γι’ αυτό και λόγω του επείγοντος του θέματος, δεν έχει γίνει η επίσημη διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς γύρω από τις πρόνοιες του υπό αναφορά νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αυτό κατατέθηκε στη Βουλή στις 29 Μαΐου 2014.

Σκοπός της υπό συζήτηση πρότασης νόμου, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή στις 13 Μαρτίου 2014 από τη βουλευτή κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, είναι η θέσπιση ειδικού νόμου για την ποινικοποίηση ορισμένων σεξουαλικών αδικημάτων κατά ανηλίκων, για την εποπτεία των σεξουαλικά αδικοπραγούντων ενηλίκων κατά ανηλίκων, για την πληρέστερη και πιο

2983

Page 6: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

σύγχρονη αντιμετώπιση σεξουαλικών αδικημάτων κατά ανηλίκων, καθώς και για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παιδοφιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπό αναφορά πρόταση νόμου έχει ήδη κυκλοφορήσει έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών στη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής ημερομηνίας 28 Μαΐου 2014. Ωστόσο, έπειτα από απόφαση της πλειοψηφίας των μελών του σώματος στη συνεδρία της ολομέλειας ημερομηνίας 29 Μαΐου 2014, η συζήτηση της εν λόγω πρότασης νόμου αναβλήθηκε λόγω της κατάθεσης από την εκτελεστική εξουσία του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, στα πλαίσια της ίδιας συνεδρίας. Η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την από κοινού εξέταση των δύο σχεδίων νόμου και την επαναφορά του όλου θέματος ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής εντός δεκαπέντε ημερών.

Σημειώνεται ότι ο σκοπός της πρότασης νόμου, το ιστορικό της, οι απόψεις των εμπλεκομένων, καθώς και τα ζητήματα που απασχόλησαν την επιτροπή περιλαμβάνονται στην πιο πάνω έκθεση της επιτροπής. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω πρόταση νόμου προέκυψε μετά την κατάθεση στη Βουλή από την ίδια βουλευτή στις 16 Ιανουαρίου 2012 σχετικού αυτεπάγγελτου θέματος προς συζήτηση με τον τίτλο «Εποπτεία των παιδόφιλων στην Κύπρο μετά την αποφυλάκισή τους», καθώς και έπειτα από τη συζήτηση που διεξήχθη ενώπιον της επιτροπής αναφορικά με τις πρόνοιες προηγούμενης πρότασης νόμου που κατατέθηκε από την ίδια εισηγήτρια στις 11 Οκτωβρίου 2012 με την οποία προτείνεται η τροποποίηση του ποινικού κώδικα.

Ειδικότερα, η υπό συζήτηση πρόταση νόμου προνοεί μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1. Τα αδικήματα διαχωρίζονται σε αδικήματα κατά ανηλίκων ηλικίας κάτω των δεκατριών ετών και σε αδικήματα κατά ανηλίκων ηλικίας κάτω των δεκαεπτά ετών.

2. Εγκαθιδρύεται η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων και καθορίζονται οι αρμοδιότητές της, οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

α. Τον έλεγχο της ορθής διεκπεραίωσης της εποπτείας προσώπου που υπόκειται σε τέτοια εποπτεία, δηλαδή προσώπου το οποίο καταδικάστηκε για αδίκημα σεξουαλικής φύσης κατά ανηλίκου.

β. Τον καθορισμό ψυχολογικής στήριξης ή θεραπευτικής παρέμβασης, καθώς και τον καταρτισμό προγράμματος επανένταξης τέτοιου προσώπου.

γ. Τη μέριμνα για την ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών για τον εντοπισμό και την αναγνώριση των ενδείξεων ότι ανήλικο πρόσωπο υπήρξε ή συνεχίζει να είναι θύμα αδικήματος σεξουαλικής φύσης.

δ. Την έκδοση απόφασης αναφορικά με την επικινδυνότητα οποιουδήποτε προσώπου δυνατό να απειλεί τον πληθυσμό ή μέρος του πληθυσμού της Δημοκρατίας με την πρόκληση σεξουαλικής ζημιάς. Η απόφαση αυτή εκδίδεται για σκοπούς συνέχισης της υποχρέωσης προσώπου που καταδικάστηκε για αδίκημα σεξουαλικής φύσης κατά ανηλίκου να δηλώνει τα στοιχεία του στην Αστυνομία Κύπρου.

ε. Την παροχή συμβουλών στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας αυτεπάγγελτα ή κατόπιν οδηγιών το υ ιδίου σχετικά με την αναγκαιότητα καταχώρισης αίτησης για έκδοση διατάγματος προστασίας από σεξουαλική ζημιά.

στ. Την άσκηση οποιωνδήποτε άλλων αρμοδιοτήτων ανατεθούν σε αυτή δυνάμει νόμου.

3. Επιβάλλεται σε οποιοδήποτε πρόσωπο έχει καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα δυνάμει του παρόντος Νόμου ή κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου και εκτίει ποινή φυλάκισης δυνάμει του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου ή οποιουδήποτε άλλου νόμου για αδίκημα κατά των ηθών εναντίον ανήλικου προσώπου να ενημερώνει την Αστυνομία Κύπρου, δίνοντας τις πιο κάτω πληροφορίες:

α. Την ημερομηνία της γέννησής του.

β. Τον αριθμό της ταυτότητάς του.

γ. Το όνομά του κατά την πιο πάνω ημερομηνία και, σε περίπτωση που χρησιμοποιεί άλλο όνομα ή άλλα ονόματα, τα ονόματα αυτά.

δ. Τη διεύθυνση της κατοικίας του κατά την πιο πάνω ημερομηνία.

ε. Το όνομά του κατά την ημερομηνία που υποβάλλει τις πληροφορίες και, σε περίπτωση που χρησιμοποιεί άλλο όνομα ή άλλα ονόματα, τα ονόματα αυτά.

στ. Τη διεύθυνση οποιουδήποτε υποστατικού εντός του εδάφους της Δημοκρατίας στο οποίο διαμένει ή παραμένει τακτικά κατά την ημερομηνία που υποβάλλει τις πληροφορίες.

2984

Page 7: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

ζ. Την εκδώσασα αρχή, τον αριθμό του διαβατηρίου, τις ημερομηνίες έκδοσης και λήξης του και το όνομα και την ημερομηνία γέννησης του προσώπου στο οποίο εκδόθηκε το διαβατήριο, σε περίπτωση που έχει διαβατήριο ή διαβατήρια.

4. Καθορίζεται η χρονική διάρκεια της πιο πάνω αναφερόμενης υποχρέωσης ειδοποίησης κατ’ αναλογία με τη χρονική διάρκεια της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε στον καταδικασθέντα.

5. Παρέχεται εξουσία στο αρμόδιο δικαστήριο να εκδίδει κατά την επιβολή ποινής ή, έπειτα από αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, μετά την επιβολή ποινής, εφόσον κρίνει αυτό αναγκαίο για την προστασία του πληθυσμού της Δημοκρατίας ή μέρους αυτού από την πρόκληση σεξουαλικής ζημιάς ή για την προστασία ανήλικων προσώπων ή συγκεκριμένου ανήλικου προσώπου από την πρόκληση σεξουαλικής ζημιάς, διάταγμα με το οποίο να επιβάλλει στον καταδικασθέντα συγκεκριμένους όρους για χρονική διάρκεια που προβλέπεται στο διάταγμα, η οποία όμως δεν είναι μικρότερη από πέντε (5) έτη.

Οι όροι αυτοί περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

α. Την επιβολή υποχρέωσης ειδοποίησης, σε περίπτωση που ο καταδικασθείς δεν υπόκειται ήδη σε τέτοια υποχρέωση.

β. Την υποβολή του καταδικασθέντος σε διαγνωστική εξέταση και, σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι έλκεται ή υπόκειται στον πειρασμό να παρενοχλήσει ή να κακοποιήσει ανηλίκους, την παραπομπή του στην Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων κατά την έκτιση της ποινής του ή/και μετά την αποφυλάκισή του, είτε επ’ αδεία είτε με την ολοκλήρωση της έκτισης της ποινής του.

γ. Την απαγόρευση διαμονής καταδικασθέντος σε κατοικία που γειτνιάζει με σχολείο, πάρκο ή άλλο τόπο όπου συχνάζουν ανήλικα πρόσωπα, καθώς και εργοδότησής του σε χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν ανήλικα πρόσωπα.

δ. Την ενεργοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης και προειδοποίησης, όπως αυτό καθορίζεται στο εδάφιο (2) του άρθρου 21Β του περί Φυλακών Νόμου.

ε. Την επιβολή οποιουδήποτε άλλου όρου κρίνει το δικαστήριο αναγκαίο για την προστασία του πληθυσμού της Δημοκρατίας ή μέρους αυτού από την πρόκληση σεξουαλικής ζημιάς ή για την προστασία ανήλικων προσώπων ή συγκεκριμένου ανήλικου προσώπου από την πρόκληση σεξουαλικής ζημιάς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο υπό εξέταση νομοσχέδιο έχουν ήδη ενσωματωθεί αρκετές από τις πρόνοιες της εν λόγω πρότασης νόμου, αφού προηγήθηκε της κατάθεσης του νομοσχεδίου η εξέτασή της από την επιτροπή. Ειδικότερα, οι πρόνοιες που αφορούν την Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων υιοθετήθηκαν σχεδόν αυτούσιες.

Στα πλαίσια της συζήτησης που διεξήχθη ενώπιον της επιτροπής για τα πιο πάνω σχέδια νόμου, εκφράστηκαν κυρίως, τόσο προφορικά όσο και με την κατάθεση γραπτών υπομνημάτων, οι ακόλουθες απόψεις:

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού εξέφρασε την ευαρέσκειά της για το γεγονός ότι εξετάζεται ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, με στόχο να προστατευθούν τα παιδιά. Σύμφωνα με την ίδια, όλα τα υπό εξέταση ζητήματα χρήζουν ομαδικής, ολιστικής και πολυθεματικής συζήτησης και αντιμετώπισης και κατέθεσε πληθώρα εισηγήσεων για την ορθότερη διατύπωση των διατάξεων του νομοσχεδίου τόσο από νομική όσο και ουσιαστική άποψη. Η ίδια δήλωσε ότι η υπό συζήτηση Οδηγία προβλέπει τα ελάχιστα που κατάφεραν να συμφωνήσουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως η Σύμβαση Lanzarote προβλέπει μηχανισμούς οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στην Οδηγία, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό όπως τύχουν εφαρμογής και οι διατάξεις της εν λόγω σύμβασης. Περαιτέρω, η ίδια κατέθεσε πληθώρα παρατηρήσεων, καθώς και εισηγήσεις για βελτίωση επιμέρους διατάξεων του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, οι τροποποιήσεις τις οποίες κατέθεσε η πιο πάνω επίτροπος στοχεύουν στην ορθότερη μεταφορά της υπό συζήτηση Οδηγίας και στην υιοθέτηση των προνοιών της Σύμβασης Lanzarote, καθώς επίσης και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών δυνάμει της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Δημοκρατίας.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κατέθεσε στην επιτροπή ότι συμφωνεί τόσο με το σκοπό όσο και με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου. Ωστόσο, προέβη σε ορισμένες εισηγήσεις με στόχο την ορθότερη διατύπωση επιμέρους διατάξεων του νομοσχεδίου και ειδικότερα εισηγήθηκε όπως ρυθμιστεί η δυνατότητα του δικαστηρίου να επιβάλλει όρους, περιορισμούς και υποχρεώσεις στον καταδικασθέντα των οποίων η παραβίαση να συνιστά ποινικό αδίκημα.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κατέθεσε απόψεις σε σχέση με την ερμηνεία όρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, όπως αυτοί καθορίζονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Περαιτέρω, εξέφρασε την άποψη πως για την εφαρμογή της νομοθεσίας από το Υπουργείο Υγείας είναι

2985

Page 8: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

απαραίτητη η εξασφάλιση σχετικών κονδυλίων για σκοπούς ανάπτυξης προγραμμάτων προς τους θύτες και για τη στήριξη των θυμάτων, καθώς και για τη δημιουργία μητρώου και έκδοσης συναφών πιστοποιητικών προς τους εργοδότες.

Περαιτέρω, σε συμπλήρωση των πιο πάνω, η εκπρόσωπος των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και ο ψυχίατρος των ίδιων υπηρεσιών στο Τμήμα Φυλακών κατέθεσαν επιπρόσθετες εισηγήσεις για βελτίωση της ερμηνείας όρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για σκοπούς διασαφήνισης ορισμένων διατάξεών του.

Επιπλέον, οι ίδιοι κατέθεσαν εισηγήσεις κυρίως σε σχέση με τα ακόλουθα:

1. Το αδίκημα της διαφθοράς δημόσιων λειτουργών να επεκταθεί και σε ιδιώτες λειτουργούς.

2. Όσον αφορά την πρόνοια με βάση την οποία κατά την εκδίκαση των αδικημάτων και στην επιμέτρηση της ποινής λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο ως επιβαρυντική περίσταση αν το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος θύματος ιδιαίτερα ευάλωτου, πρέπει να καθοριστεί η έννοια της ευαλωτότητας, όπως π.χ. οι περιπτώσεις παιδιών που είναι ουσιοεξαρτώμενα.

3. Όσον αφορά το αδίκημα της παράλειψης αναφοράς υποψίας σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών, να περιληφθεί και το πρόσωπο το οποίο δεν προωθεί στα πλαίσια της ιδιότητάς του καταγγελία για την εν λόγω υποψία.

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέθεσε διά της εκπροσώπου της μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1. Χαιρετίζει την πρόθεση θεσμοθέτησης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου πρόληψης και καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Ωστόσο, διατηρεί έντονες επιφυλάξεις όσον αφορά την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας κατά τον καθορισμό των μέγιστων ποινών για το σύνολο των αδικημάτων που προβλέπονται και θεωρεί ότι χρήζουν διευκρίνισης ορισμένα ζητήματα, με τρόπο που να μη δημιουργούν προβλήματα και ερμηνευτικές δυσχέρειες κατά την εφαρμογή του προτεινόμενου νόμου.

2. Δεδομένου ότι στη σύγχρονη κοινωνία συνάπτουν σχέσεις ακόμη και ανήλικα άτομα, έθεσε τον προβληματισμό ότι ενδεχομένως με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις να τύχουν αυστηρής ποινικής αντιμετώπισης περιπτώσεις οι οποίες να μην αποτελούν περιστατικά παιδοφιλίας.

3. Εισηγείται όπως γίνει ειδική μνεία όσον αφορά την εξαίρεση από την εφαρμογή του προτεινόμενου νόμου της περίπτωσης που το θύμα και ο δράστης έχουν συνάψει γάμο και ο ένας εκ των δύο είναι ηλικίας κάτω των δεκαεπτά ετών. Και αυτό, γιατί η σχετική νομοθεσία επιτρέπει τη σύναψη γάμου με τη συναίνεση των γονέων ή του κηδεμόνα από άτομα ηλικίας δεκαέξι ετών και άνω.

4. Θεωρεί σημαντικές τις ρυθμίσεις για την εποπτεία, ωστόσο, δεδομένου ότι στον αποφυλακισθέντα έχει ήδη καταλογιστεί ποινή, οποιοιδήποτε όροι τυχόν επιβάλλονται πρέπει να τυγχάνουν επαναξιολόγησης σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να δίνουν την ευκαιρία, αλλά και το κίνητρο στο δράστη για αυτοβελτίωση. Περαιτέρω, η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων πρέπει να λειτουργεί με αποτελεσματικές διαδικασίες μακριά από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

5. Εισηγείται τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής πρόληψης σεξουαλικών αδικημάτων στο σύνολό τους, μέσω της υιοθέτησης ενός μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδίου δράσης και εκφράζει την άποψη ότι η αποτελεσματική διαχείρισή τους πρέπει να γίνεται πρώτιστα με μέσα κοινωνικής πολιτικής, όπως αυτά που προνοούνται στη σχετική Οδηγία, και όχι μόνο με την αύξηση των ποινών και τον αθρόο εγκλεισμό στη φυλακή, καθώς η ποινή παραμένει πάντοτε ένα έσχατο μέσο εξατομικευμένης αντίδρασης, χωρίς να επιλύει το πρόβλημα.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία κατέθεσε τις απόψεις του σε σχέση με επιμέρους πρόνοιες του νομοσχεδίου που χρήζουν διασαφήνισης. Περαιτέρω, κατέθεσε τα ακόλουθα:

1. Ο προτεινόμενος νόμος καθορίζει ότι ο όρος “παιδί” σημαίνει πρόσωπο ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ ετών και ο όρος “ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης” την ηλικία κάτω της οποίας απαγορεύεται η τέλεση σεξουαλικών πράξεων με παιδί και η οποία ορίζεται στα δεκαεπτά έτη. Λαμβανομένης υπόψη της σεξουαλικής συμπεριφοράς των εφήβων, σε συνδυασμό με τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τη δημιουργία ερωτικών σχέσεων σε αυτό το ηλικιακό φάσμα, εφόσον ο νόμος δεν καθορίζει ηλικιακή διαφορά μεταξύ θύματος και κατηγορουμένου, υπάρχει ο κίνδυνος να προκύπτουν φαινόμενα που θα κρίνεται ένοχο άτομο το οποίο είναι ηλικίας δεκαοκτώ ετών και διατηρούσε σχέση με κορίτσι δεκαέξι ετών.

2. Η εποπτεία για αδικήματα σεξουαλικής φύσης κατά ανηλίκων μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια της οργανωτικής δομής των επιτηρητών του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία κάτω από μια ομπρέλα με σημαντικά πιο αποδοτική χρήση πόρων, επιτήρηση και πιο αποδοτικό συντονισμό εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

2986

Page 9: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Ο ειδικός στη δικανική ψυχολογία (παιδοφιλία) κατέθεσε τα εξής, κατά τη γνώμη του, ελάχιστα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την εποπτεία παιδόφιλων μετά την αποφυλάκισή τους:

1. Να καθοριστεί εποπτεύων λειτουργός στον οποίο να δίνουν αναφορά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για την καθημερινότητά τους. Με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται η τήρηση των όρων αποφυλάκισης.

2. Να ανατεθεί σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο η θεραπεία που θα τους βοηθήσει να χαλιναγωγήσουν τις ορμές τους.

3. Να γίνεται τεστ αλήθειας με επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ταυτόχρονα, με το ίδιο τεστ να ελέγχεται αν οι παιδόφιλοι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

4. Μέλος του συγγενικού ή του φιλικού τους περιβάλλοντος να υπογράφει κατά την αποφυλάκιση και να καθιστά τον εαυτό του υπεύθυνο για τον έλεγχο των κινήσεών τους και για το αν τηρούν τους όρους αποφυλάκισής τους και, σε αντίθετη περίπτωση, να τους καταγγέλλει στον εποπτεύοντα λειτουργό.

5. Σε περίπτωση που οι παιδόφιλοι κατοικούν σε περιοχή κοντά σε χώρους ή ιδρύματα όπου υπάρχουν ανήλικοι (π.χ. σχολεία, παιδικές λέσχες, νηπιαγωγεία κ.ά.), είναι επιτακτική ανάγκη να μετακομίσουν σε ασφαλές μέρος τόσο για τα μελλοντικά πιθανά θύματά τους όσο και για τους ιδίους, αφού έτσι μειώνεται ο πειρασμός.

Η ΠΣΕΠΕΠ κατέθεσε στην επιτροπή μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1. Η ηλικία συναίνεσης πρέπει να ταυτιστεί με την ηλικία των δεκαοκτώ ετών, ώστε να συνάδει με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που καθορίζει ότι παιδί είναι κάθε άτομο ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ ετών. Γενικά, όλες οι πρόνοιες του νομοσχεδίου πρέπει να συνάδουν απόλυτα με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και να μην επιτρέπουν καμιά παραβίαση ή καταπάτησή τους.

2. Με τον προτεινόμενο νόμο δεν προστατεύεται επαρκώς το δικαίωμα των παιδιών να συνάπτουν συναινετικές σχέσεις σε ηλικία κάτω των δεκαοκτώ ετών, γι’ αυτό πρέπει να διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο ο νόμος, ώστε να μην αφήνει περιθώρια ποινικοποίησης των σχέσεων μεταξύ ατόμων ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ ετών.

3. Μέχρι την καταχώριση ποινικής δίωξης ο κίνδυνος για το θύμα είναι μεγάλος, γι’ αυτό πρέπει να καθοριστεί το χρονικό διάστημα για την καταχώριση ποινικής δίωξης.

Σημειώνεται ότι απόψεις που αφορούν επιμέρους εισηγήσεις για βελτιωτικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο και για την κάλυψη ορισμένων κενών και ασαφειών προς το σκοπό της ορθότερης ερμηνείας, διασαφήνισης και κατανόησης ορισμένων διατάξεων του νομοσχεδίου κατέθεσαν στην επιτροπή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και όλες οι υπηρεσίες που παρευρέθηκαν στις συνεδριάσεις της και που συνέβαλαν τα μέγιστα στη διεξαγωγή και ολοκλήρωση της κατ’ άρθρον συζήτησης ενώπιον της επιτροπής, καθώς και στην τελική διεκπεραίωση του έργου της επιτροπής.

Στα πλαίσια της περαιτέρω συζήτησης, την επιτροπή απασχόλησαν κυρίως τα ακόλουθα:

1. Η έλλειψη προνοιών και/ή ρυθμίσεων σε σχέση με συναινετικές σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ανηλίκων. Σε σχέση με το ζήτημα αυτό, η εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκστρατεία “Ένα στα Πέντε” δήλωσε στην επιτροπή ότι τόσο η Οδηγία όσο και η Σύμβαση Lanzarote παρέχουν το δικαίωμα στα κράτη μέλη να εξαιρούν συγκεκριμένες πράξεις μεταξύ ανηλίκων αλλά όχι όλες. Σύμφωνα με την ίδια, το κατά πόσο υπήρξε συναίνεση είναι κάτι που θα κριθεί στο δικαστήριο και όχι στο στάδιο σύνταξης του κατηγορητηρίου, γι’ αυτό η ίδια δήλωσε ότι θεωρεί πως πρέπει να μελετηθεί το κατά πόσο θα αποτελεί υπεράσπιση ή αν θα είναι επιτρεπτή η συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ανηλίκων που έχουν παρόμοια ηλικία και βαθμό ψυχολογικής και σωματικής ανάπτυξης ή ωριμότητας, εφόσον η εν λόγω δραστηριότητα δεν περιλάμβανε οποιαδήποτε κακοποίηση, βία, εκμετάλλευση ή εξαναγκασμό.

Η επιτροπή εξέφρασε τη θέση ότι δεν προτίθεται να ποινικοποιήσει τέτοιου είδους σχέσεις.

2. Η ανάγκη κατηγοριοποίησης των ποινών ανάλογα με τη βαρύτητα και τη φύση των αδικημάτων, σε συνάρτηση και με τις πρόνοιες της Οδηγίας.

3. Το αδίκημα της άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η απόπειρα διάπραξης του αδικήματος αυτού.

4. Σε σχέση με τους ιστότοπους που περιέχουν ή που διαδίδουν παιδική πορνογραφία, η ανάγκη επιβολής υποχρέωσης στους παρόχους διαδικτύου οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες ή πρόσβαση στο διαδίκτυο εντός του εδάφους της Δημοκρατίας να προβαίνουν άμεσα σε φραγή της πρόσβασης, όταν αποκτήσουν γνώση ή όταν ενημερωθούν για την ύπαρξη παιδικής πορνογραφίας σε οποιοδήποτε ιστότοπο.

2987

Page 10: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

5. Πέραν της ποινικής ευθύνης για τη διάπραξη των αδικημάτων που προβλέπονται στον προτεινόμενο νόμο, η προσθήκη διάταξης με βάση την οποία να υπέχουν και αστική ευθύνη οι καταδικασθέντες, είτε είναι φυσικά είτε είναι νομικά πρόσωπα, για να αποζημιώνουν το θύμα.

6. Ο αποκλεισμός από τις υπερασπίσεις του γεγονότος ότι στο κράτος όπου έλαβε χώρα εν όλω ή εν μέρει το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο κατηγορούμενος δε συνιστά αδίκημα ή δεν απαγορεύεται. Μέλη της επιτροπής διαφώνησαν με την πιο πάνω πρόνοια, εκφράζοντας την άποψη ότι αντιβαίνει στις αρχές του δικαιικού μας συστήματος, γι’ αυτό και κάλεσαν την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας να μελετήσει το ενδεχόμενο διαγραφής της.

7. Σε σχέση με το αδίκημα της αναφοράς υποψίας σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών, που περιλαμβάνει την παράλειψη οποιουδήποτε να καταγγείλει περίπτωση που περιέρχεται σε γνώση του στην οποία εμπλέκεται παιδί ή παιδί με σοβαρή διανοητική ή ψυχική ανεπάρκεια για τα αδικήματα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, παιδικής πορνογραφίας, άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς, σεξουαλικού τουρισμού, καθώς και για την υποκίνηση, συνέργεια και απόπειρα διάπραξής τους, η υιοθέτηση της εισήγησης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας όπως το εν λόγω αδίκημα θεωρείται ότι διαπράττει και ο οποιοσδήποτε δεν προωθεί τέτοια καταγγελία. Η επιτροπή εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή στο να είναι κάποιος επιλεκτικά αδιάφορος και πως σε τέτοιες περιπτώσεις αίρεται το επαγγελματικό απόρρητο.

8. Σε σχέση με την Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων, η οποία εγκαθιδρύεται με τον προτεινόμενο νόμο, η εισήγηση μεταξύ άλλων για τα ακόλουθα:

α. Τη συμπερίληψη του Οργανισμού Νεολαίας ανάμεσα στα πρόσωπα που θα την αποτελούν ως του νομοθετικά θεσμοθετημένου οργανισμού για τα θέματα νεολαίας.

β. Τη δυνατότητα παραπομπής σε εποπτεία από την Αρχή Εποπτείας ατόμου το οποίο είτε έχει καταδικαστεί και ήδη εκτίει ποινή φυλάκισης είτε έχει αποφυλακιστεί.

9. Ανεξάρτητα από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που αφορούν τη δυνατότητα έκδοσης από το δικαστήριο διατάγματος αποκλεισμού του υπόπτου ή απομάκρυνσης του θύματος, μέχρις ότου καταχωριστεί και εκδικαστεί ποινική υπόθεση, καθώς και διατάγματος απομάκρυνσης του θύματος και τοποθέτησής του σε ασφαλές μέρος κατά ή μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, την επιτροπή απασχόλησε και η άποψη που κατατέθηκε ότι πρέπει να προβλεφθεί ως επιπρόσθετη ποινή η απαγόρευση διαμονής του καταδικασθέντος σε χώρο ο οποίος γειτνιάζει είτε με τον τόπο διαμονής του θύματος είτε με οργανωμένους χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν παιδιά.

10. Η ανάγκη όπως προβλεφθεί ότι, εκτός από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, το δικαστήριο ενώπιον του οποίου εκκρεμεί προς εκδίκαση ποινική υπόθεση για διάπραξη αδικήματος δυνάμει του προτεινόμενου νόμου μεταξύ άλλων θα λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η ποινική διαδικασία που αφορά τα υπό συζήτηση αδικήματα έχει προτεραιότητα και θα διεξαχθεί χωρίς καθυστέρηση.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, κάλεσε την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας να διαμορφώσει και επαναδιατυπώσει το κείμενο του νομοσχεδίου στη βάση όλων των πιο πάνω θέσεων και αποφάσεών της. Ως εκ τούτου, ανταποκρινόμενη στο πιο πάνω αίτημα, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκστρατεία “Ένα στα Πέντε” και λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, των εκπροσώπων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, υπέβαλε σταδιακά στην επιτροπή διαμορφωμένο κείμενο του νομοσχεδίου, στο οποίο ενσωματώθηκαν και οι πλείστες από τις πρόνοιες της πρότασης νόμου και περιλήφθηκαν όλες οι θέσεις της επιτροπής όπως αυτές αναπτύχθηκαν πιο πάνω, καθώς και επιμέρους εισηγήσεις που κατατέθηκαν από αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες στα πλαίσια των συνεδριάσεων της επιτροπής.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι στο διαμορφωμένο κείμενο του νομοσχεδίου έχουν επενεχθεί τα ακόλουθα:

1. Λήφθηκαν υπόψη οι ορισμοί των όρων όπως αυτοί ερμηνεύονται με βάση την Οδηγία.

2. Κατηγοριοποιήθηκαν οι ποινές σε σχέση με τη βαρύτητα και τη φύση των αδικημάτων, σε συνάρτηση με την Οδηγία, τη Σύμβαση, αλλά και τις σχετικές διατάξεις του ποινικού κώδικα και άλλων σχετικών νομοθεσιών. Ειδικότερα, όσον αφορά το αδίκημα της συμμετοχής σε σεξουαλική πράξη με παιδί, στις περιπτώσεις που γίνεται κατάχρηση θέσης εμπιστοσύνης, εξουσίας ή επιρροής πάνω στο παιδί, κατάχρηση ευάλωτης κατάστασης του παιδιού, καθώς και χρήση εξαναγκασμού, βίας ή απειλής, θα προβλέπεται η ποινή της φυλάκισης διά βίου, εφόσον αυτά τα αδικήματα περιλαμβάνουν συστατικά στοιχεία του αδικήματος βιασμού ενήλικα, το οποίο τιμωρείται επίσης με την ποινή της ισόβιας φυλάκισης.

2988

Page 11: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

3. Περιλήφθηκαν πρόνοιες με βάση τις οποίες επιτρέπονται, υπό προϋποθέσεις, οι συναινετικές σεξουαλικές δραστηριότητες τόσο μεταξύ ανηλίκων όσο και μεταξύ ενός ενήλικα και ενός παιδιού και διευκρινίζεται ότι, υπό προϋποθέσεις, δε θεωρείται ότι διαπράχθηκε αδίκημα, σε περίπτωση που έχει συναφθεί γάμος μεταξύ του ανήλικου και του προσώπου που διενήργησε την πράξη η οποία αποτελεί αδίκημα.

4. Περιλήφθηκαν οι εισηγήσεις της επιτροπής σε σχέση με τις αρμοδιότητες της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων και ειδικότερα περιλήφθηκε πρόνοια με βάση την οποία παρέχεται η δυνατότητα στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο για την έκδοση διατάγματος παραπομπής σε εποπτεία από την Αρχή Εποπτείας για χρονικό διάστημα που θα καθορίσει το δικαστήριο ατόμου το οποίο έχει καταδικαστεί για αδικήματα σεξουαλικής φύσης κατά παιδιών, από το ποινικό του μητρώο του οποίου δεν έχει παραγραφεί το αδίκημα και το οποίο είτε εκτίει ποινή φυλάκισης είτε έχει αποφυλακιστεί εντός ενός έτους από την έναρξη της ισχύος του προτεινόμενου νόμου, εφόσον κρίνει αυτό αναγκαίο για την προστασία παιδιών από τη διάπραξη αδικημάτων για τα οποία υπάρχει πρόνοια στον προτεινόμενο νόμο.

5. Περιλήφθηκαν όλες οι πρόνοιες της πρότασης νόμου σχετικά με την υποχρέωση του καταδικασθέντος να κοινοποιεί στην αστυνομία πληροφορίες που αφορούν το άτομό του, οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο αρχείο καταδικασθέντων φυσικών ή νομικών προσώπων που θα διατηρεί η αστυνομία. Επιπλέον, υιοθετήθηκε η εισήγηση της αστυνομίας σε σχέση με τους κατοίκους εξωτερικού οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για αντίστοιχα αδικήματα και έρχονται στην Κύπρο για να εργοδοτηθούν, ώστε το πιο πάνω αρχείο να τηρείται ενήμερο για τα πρόσωπα αυτά, στα πλαίσια της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, θα τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις για τη μη εργοδότηση των προσώπων αυτών στην Κύπρο σε επαγγέλματα που περιλαμβάνουν τακτικές επαφές με παιδιά.

Καθόσον αφορά τις πρόνοιες για τις επιπρόσθετες ποινές ή κυρώσεις που μπορεί να διατάξει το δικαστήριο, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τη συνταγματικότητα των ακόλουθων επιπρόσθετων ποινών:

1. Υποβολή σε διαγνωστική εξέταση.

2. Απαγόρευση διαμονής του καταδικασθέντος σε χώρο ο οποίος γειτνιάζει είτε με τον τόπο διαμονής του θύματος είτε με οργανωμένους χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν παιδιά, πρόνοια η οποία περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο έπειτα από σχετική εισήγηση της επιτροπής.

Σε σχέση με τη δυνατότητα του δικαστηρίου να διατάξει ως επιπρόσθετη ποινή ή κύρωση την υποβολή του καταδικασθέντος σε διαγνωστική εξέταση, η επιτροπή αποφάσισε όπως διαμορφώσει το κείμενο του νομοσχεδίου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να δώσει οδηγίες για υποβολή του καταδικασθέντος σε διαγνωστική εξέταση, νοουμένου ότι έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεσή του. Ως εκ τούτου, σύμφωνα και με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, εφόσον θα υπάρχει η συγκατάθεση του καταδικασθέντος για υποβολή του σε διαγνωστική εξέταση, επιλύεται το ενδεχόμενο αντισυνταγματικότητας της υπό συζήτηση πρόνοιας.

Περαιτέρω, αναφορικά με τη δυνατότητα επιβολής ως επιπρόσθετης ποινής της απαγόρευσης διαμονής του καταδικασθέντος σε χώρο που γειτνιάζει είτε με τον τόπο διαμονής του θύματος είτε με οργανωμένους χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν παιδιά, η επιτροπή, παρά τις επιφυλάξεις της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, αποφάσισε όπως παραμείνει η πρόνοια αυτή, κρίνοντας πως πρόκειται για μια απόλυτα λογική ρύθμιση που αποσκοπεί στην προστασία των παιδιών.

Περαιτέρω, η επιτροπή επέφερε στο διαμορφωμένο σύμφωνα με τα πιο πάνω κείμενο του νομοσχεδίου επιπρόσθετες τροποποιήσεις νομοτεχνικής φύσεως, με σκοπό τη βελτίωση της διατύπωσης των διατάξεών του.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, χαιρετίζοντας τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, ομόφωνα εισηγείται στην ολομέλεια της Βουλής την ψήφιση του διαμορφωμένου στη βάση των πιο πάνω κειμένου του νομοσχεδίου, στο οποίο ενσωματώθηκαν οι πλείστες πρόνοιες της πρότασης νόμου, σε νόμο.

Ειδικότερα, η κοινοβουλευτική ομάδα ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, αφού δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του προτεινόμενου νομοθετικού πλαισίου, σημειώνει την αναγκαιότητα να έρθουν οι τροπολογίες, ως ήταν και η δέσμευση των αρμοδίων, αναφορικά με τα θέματα που αφορούν κυρίως τις ποινές ανηλίκων.

Με την ευκαιρία αυτή, ο πρόεδρος της επιτροπής τονίζει την πρόθεση της επιτροπής να παρακολουθεί την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου και περαιτέρω να επανέλθει εκεί και όπου χρειάζεται, για να διορθώσει τυχόν κενά και αδυναμίες των οποίων η πρακτική εφαρμογή επιβάλλει την πλήρωση, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τα πολύ ασφυκτικά περιθώρια που είχε στη διάθεσή της για την εξέταση ενός τόσο σοβαρού θέματος, για το οποίο λόγω έλλειψης χρόνου δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση πριν από τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

2989

Page 12: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Παράλληλα, η επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει με την κύρωση της Σύμβασης του Lanzarote, ώστε το σχετικό με το θέμα νομοθετικό πλαίσιο να είναι πιο ολοκληρωμένο και οι αρμόδιες αρχές να διαθέτουν ένα ικανοποιητικό μηχανισμό για ρύθμιση των σοβαρών αυτών θεμάτων. Συναφώς, επισημαίνεται ότι ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με επιστολή του, ημερομηνίας 10 Ιουνίου 2014, πληροφόρησε τη Βουλή ότι το αρμόδιο υπουργείο προτίθεται να καταθέσει ενώπιόν της για σκοπούς κύρωσης σχετικό νομοσχέδιο εντός των επόμενων δύο μηνών, ώστε να είναι εφικτό αυτό να τεθεί ενώπιον της επιτροπής Νομικών με την έναρξη της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.

Τέλος, ο ίδιος θεωρεί σκόπιμο να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού νομοθετήματος και ιδιαίτερα τους βουλευτές μέλη και μη μέλη της επιτροπής με τους οποίους υπήρξε άριστη και δημιουργική συνεργασία. Ευχαριστεί επίσης όλους όσοι συνέβαλαν στην όλη προσπάθεια, κυβερνητικούς και άλλους αρμόδιους φορείς και οργανώσεις, καθώς και τη γραμματεία της επιτροπής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής;

Ορίστε, ο κ. Σαμψών, παρακαλώ, και μετά η κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σ. ΣΑΜΨΩΝ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θεωρώ ότι έχετε αναγνώσει και γνωρίζετε το περιεχόμενο της έκθεσης της επιτροπής Νομικών, γι’ αυτό θα επιχειρήσω μια άλλη προσέγγιση. Θα αρχίσω και θα σας διηγηθώ μια ιστορία. Είναι η ιστορία ενός μικρού παιδιού και, πριν αρχίσω την ιστορία τούτη, θα ζητήσω απ’ όλους σας για λίγο να κλείσετε τα μάτια και να με ακούσετε. Θέλω να φανταστείτε αυτό το παιδί.

Είναι μεσημέρι, ο ήλιος καίει και το παιδί επιστρέφει στο σπίτι του από το σχολείο. Στο δρόμο για το σπίτι το πλησιάζει ένα αυτοκίνητο. Ο οδηγός του αυτοκινήτου τού χαμογελάει και προσφέρεται να πάρει το παιδί στο σπίτι. Το παιδάκι δέχεται. Αντί στο σπίτι όμως το παιδάκι οδηγείται σ’ ένα απομονωμένο μέρος, σε μια οικοδομή ας υποθέσουμε. Εκεί υπό το καθεστώς τρομοκρατίας και ωμής βίας το παιδάκι κακοποιείται σεξουαλικά, αφαιρείται από το σωματάκι και την παιδική ψυχούλα του καθετί αγνό και καθετί αθώο. Η πιθανότητα μιας μετέπειτα φυσιολογικής ανάπτυξης και ζωής δολοφονείται άγρια για πάντα. Σας καλώ να φανταστείτε αυτή την αποτρόπαια πράξη, να φανταστείτε αυτή την τραγική σκηνή. Φανταστείτε αυτό το παιδάκι, φανταστείτε την παιδική του ψυχούλα. Φανταστείτε το παιδικό του κορμάκι κακοποιημένο. Φανταστείτε το να φοβάται. Φανταστείτε το να πονά, να ματώνει. Φανταστείτε το να κλαίει και να παρακαλά. Και τώρα φανταστείτε αν αυτό το παιδί ήταν το δικό σας παιδί. Είναι τέτοιες και παρόμοιες αποτρόπαιες συμπεριφορές που η νομοθεσία μας, η νομοθεσία που βρίσκεται ενώπιον του σώματος για ψήφιση, ποινικοποιεί ή σκοπεύει να ποινικοποιήσει με την επιβολή ιδιαίτερα αυξημένων ποινών συμπεριλαμβανομένης και της ποινής της ισόβιας κάθειρξης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ένα στα πέντε παιδάκια, πριν ενηλικιωθεί, προώρισται να πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις στατιστικές. Η πολιτεία, η δική μας πολιτεία και κάθε πολιτεία, αλλά μιλούμε για τη δική μας πολιτεία, έχει απόλυτο καθήκον και υποχρέωση απαράβατη να προστατεύει τους ανήλικους πολίτες της, γιατί ακριβώς αυτά τα ανήλικα παιδάκια δεν μπορούν επαρκώς και ικανοποιητικά να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

Μέσα στα στενά λοιπόν χρονικά πλαίσια που είχε στη διάθεσή της η επιτροπή Νομικών, με τη βοήθεια και την πολύτιμη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων, επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιόν σας και το θέτει σήμερα προς ψήφιση. Η επιτροπή Νομικών βεβαίως θα παρακολουθεί και την υλοποίηση και την εφαρμογή του νόμου, όταν αυτός ψηφιστεί. Θα την παρακολουθεί, γιατί δεν είναι ο νόμος αυτός η πανάκεια, δε λύνει όλα τα προβλήματα. Άλλο να ψηφίζεις και άλλο να εφαρμόζεις μια νομοθεσία. Αλλά η επιτροπή Νομικών έχει δώσει οδηγίες προς όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς να συνεχίσουν τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις και μέχρι το Σεπτέμβριο να επανέλθουν με ακόμα πιο συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, που θα ψηφίσουμε σήμερα, κυρίως σε ζητήματα που αφορούν σε ανήλικους παραβάτες. Και αυτό, γιατί ξεκάθαρα πρέπει να διαφοροποιείται ο ανήλικος παραβάτης από τον ενήλικα. Ήδη στο νομοσχέδιο με την προτροπή της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού έχουμε εισαγάγει πρόνοια για διαφορετική αντιμετώπιση των ανήλικων θυτών, τη στιγμή που το δικαστήριο αποφασίζει τι ποινή θα τους επιβάλει. Και αυτό, επαναλαμβάνω, μέχρι το Σεπτέμβριο, όταν θα δούμε ακόμα πιο ολοκληρωμένα, σε βάθος και με λεπτομέρειες, τι ποινές, για ποια αδικήματα, σε ποιους ανήλικους ηλικιακά θα πρέπει να επιβάλλονται. Θα βελτιώσουμε λοιπόν ακόμα περισσότερο τις σχετικές πρόνοιες.

Εν τάχει μόνο θέλω να σας αναφέρω μερικές απ’ τις σημαντικότερες νομοθετικές ρυθμίσεις που εισάγονται με το νόμο. Τα αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, παιδικής

2990

Page 13: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

πορνογραφίας, άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς και αυξημένες ποινές. Η άγρα παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς με ηλεκτρονικά μέσα είναι ένα νέο αδίκημα και αφορά στο ίντερνετ, στο διαδίκτυο, και στις νέες τεχνολογίες που κάθε μέρα εισάγονται στη ζωή μας. Την επιβολή σε φυσικό άτομο που έχει καταδικαστεί για τέτοιου είδους αδικήματα προσωρινής ή μόνιμης απαγόρευσης επαγγελματικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν τακτικές επαφές με παιδιά. Την υποχρέωση αναφοράς υποψίας σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Την παροχή μέτρων συνδρομής και στήριξης των παιδιών θυμάτων, καθώς και την προστασία αυτών. Τη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας τόσο των θυμάτων όσο και των θυτών. Επιτρέπονται υπό προϋποθέσεις οι συναινετικές σεξουαλικές δραστηριότητες τόσο μεταξύ ανηλίκων, οι καθημερινές, όσο και μεταξύ ενός ενήλικα και ενός παιδιού, αν η διαφορά στην ηλικία δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια. Δεν αποτελεί σύμφωνα με το νόμο υπεράσπιση για τον κατηγορούμενο η άγνοια της ηλικίας και η συναίνεση. Η ποινική έρευνα και η δίωξη για τα αδικήματα και η εκδίκασή τους ενώπιον του δικαστηρίου διεξάγονται χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση. Είναι fast track trial. Δίδεται στο δικαστήριο η δυνατότητα να εκδίδει τα ακόλουθα διατάγματα: Διάταγμα απομάκρυνσης του θύματος, διάταγμα αποκλεισμού του υπόπτου, διάταγμα αποκλεισμού του κατηγορούμενου με το οποίο θα απαγορεύεται σ’ αυτό να εισέρχεται ή να πλησιάζει ή να παραμένει σε κατοικία ή σε χώρο διαμονής όπου διαμένει και το θύμα.

Το βασικότερο -και εδώ θέλω να κάμω μία ξεκάθαρη τοποθέτηση- εδώ είναι που το νομοσχέδιο υπερβαίνει και πάει ένα βήμα παρακάτω και πιο μπροστά από την ευρωπαϊκή Οδηγία, γιατί είναι εναρμονιστικό το νομοσχέδιο. Εγκαθιδρύεται με το νομοσχέδιο τούτο η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων, η οποία θα έχει τη δικαιοδοσία επί ατόμων τα οποία έχουν καταδικαστεί στη Δημοκρατία. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες της Αρχής είναι ο καταρτισμός προγραμμάτων επανένταξης των προσώπων τούτων, η λήψη μέτρων με σκοπό την πρόληψη και ελαχιστοποίηση των κινδύνων επανάληψης αδικήματος σεξουαλικού χαρακτήρα σε βάρος παιδιών, καθώς και η λήψη μέτρων για αξιολόγηση της επικινδυνότητας των προσώπων που παραπέμπονται σε αυτήν και του πιθανού κινδύνου επανάληψης των αδικημάτων.

Είναι η μεγαλύτερη και πιο εμπεριστατωμένη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Κύπρο, κύριε Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, για δημιουργία νομοθετικού πλαισίου που να διέπει αυτά τα θέματα.

Και πραγματικά θέλω με την ευκαιρία τούτη να ευχαριστήσω τους συνάδελφους βουλευτές όλους, μέλη και μη μέλη της επιτροπής Νομικών, που μέσα στα χρονικά πλαίσια που η ολομέλεια έθεσε στην επιτροπή συνεδριάζαμε επί καθημερινής βάσης για πολλές ώρες, για να καταλήξουμε στο κείμενο το οποίο έχετε ενώπιόν σας. Ιδιαίτερα, θέλω να ευχαριστήσω όμως από τους συναδέλφους που ήταν εκεί παρόντες καθημερινά τον κ. Ρίκκο Μαππουρίδη, τον κ. Άριστο Δαμιανού, τον κ. Αντώνη Αντωνίου, μέλη της επιτροπής, τον κ. Νίκο Νικολαΐδη, την κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου βεβαίως, της οποίας η πρόταση νόμου ήταν εκείνη η οποία προηγήθηκε του νομοσχεδίου -και ας μου επιτραπεί να πω έδωσε και την ώθηση στο νομοσχέδιο τούτο, για να ψηφιστεί, να βρεθεί σήμερα ενώπιόν μας- και βεβαίως την Επίτροπο Παιδιού του Συμβουλίου της Ευρώπης, την κ. Στέλλα Κυριακίδου, η οποία σήμερα δεν είναι βέβαια μαζί μας, βρίσκεται στο εξωτερικό για υποχρεώσεις της Βουλής, για την πολύτιμη συνδρομή της. Ευχαριστίες επίσης στη Νομική Υπηρεσία και ιδιαίτερα στην κ. Λουΐζα Ζαννέττου, σε όλους τους φορείς και τις κρατικές υπηρεσίες, υπουργεία, Ψυχιατρικές Υπηρεσίες που βρίσκονταν μαζί μας και μας βοήθησαν. Σαφώς, εις την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, την κ. Κουρσουμπά. Και βεβαίως και πιο κύρια στη γραμματεία της επιτροπής Νομικών, στην κ. Νάτια Καραγιάννη και στην κ. Όλγα Παλάτου, που υπερέβαλαν εαυτούς, για να έχουμε σήμερα τούτο το νομοθέτημα.

Θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρε, με μια άλλη παράμετρο. Απέδειξε τούτη η επιτροπή -και γι’ αυτό είμαι πολύ περήφανος- ότι στα σημαντικά θέματα λειτουργεί συναινετικά και μακριά από πολιτικά ή κομματικά συμφέροντα. Καθημερινά δώσαμε και δίνουμε το παράδειγμα συναίνεσης και συνεργασίας προς την κοινωνία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε και να βγούμε όσο το δυνατό πιο αλώβητοι από όλη αυτή την κατάσταση!

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Παρακαλώ την κ. Ειρήνη Χαραλαμπίδου να ανέλθει στο βήμα.

Ο κ. Νικολαΐδης και ο κ. Περδίκης στη συνέχεια, ο κ. Αντωνίου επίσης.

ΕΙ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

2991

Page 14: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Αναμφίβολα, σήμερα γίνεται ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση με την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη και την τιμωρία ατόμων που αδικοπραγούν σεξουαλικά σε βάρος ανήλικων παιδιών. Πρέπει να πω ότι γίνεται ένα επίσης πολύ σημαντικό βήμα όσον αφορά στην εποπτεία, που μέχρι σήμερα λόγω ανυπαρξίας εποπτείας δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις αποφυλακισθέντων οι οποίοι με μαθηματική ακρίβεια σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες θα επαναλάμβαναν το αδίκημα.

Θέλω να ευχαριστήσω τόσο τον πρόεδρο της επιτροπής Νομικών όσο και όλα τα μέλη, γιατί δεν είναι μόνο τις τελευταίες τρεις βδομάδες που εργάστηκαν πολύ συστηματικά και επίμονα αλλά τα τελευταία δύο χρόνια. Καθυστερήσαμε επικίνδυνα, πρέπει να πω, ως πολιτεία. Και αναφέρθηκα πριν στο θέμα της εποπτείας. Γνωρίζετε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η Interpol ενημέρωνε τις κυπριακές αρμόδιες αρχές για άφιξη παιδόφιλων στην Κύπρο είτε για τουριστικούς λόγους είτε επαγγελματικούς σκοπούς και δεν είχαμε τα μέσα ούτε τον τρόπο να τους εποπτεύουμε, με αποτέλεσμα να θέτουμε τα παιδιά μας σε κίνδυνο; Το ίδιο βέβαια συνέβαινε και με Κύπριους παιδόφιλους, όπως είπα και πριν.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε βεβιασμένα χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, γι’ αυτό και είναι, αν θέλετε, υποχρέωσή μας το Σεπτέμβρη, όπως είναι και η δέσμευση της επιτροπής, να επανέλθουμε, ειδικά για να μελετήσουμε τα αδικήματα μεταξύ ανηλίκων και τις σχετικές ποινές. Κάτι που μάθαμε μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία είναι ότι, όταν έρχονται Οδηγίες, ο ρόλος μας δεν είναι να τις αντιγράφουμε και να τις φέρνουμε στο κοινοβούλιο για ψήφιση. Οφείλουμε να βλέπουμε τις ανάγκες της δικής μας κοινωνίας και να νομοθετούμε πέραν των Οδηγιών, όταν είναι απαραίτητο. Να υπενθυμίσω ότι στην Οδηγία ως αντεγράφη και υιοθετήθηκε δεν περιλαμβανόταν ο θεσμός της Αρχής Εποπτείας. Σήμερα εμείς έχουμε μία νομοθεσία πολύ αυστηρότερη από την Οδηγία.

Πρέπει να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί υιοθετήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία αφορούσε στην Αρχή Εποπτείας, στην κατηγοριοποίηση των ποινών κάτω των δεκατριών ετών στα θέματα απεικόνισης, αλλά και στη δημιουργία μητρώου, που θα είναι ευθύνη της Αρχής Εποπτείας. Κάτι πολύ σημαντικό -και ήταν αυτή η ανησυχία μας και επιμέναμε στις 29 Μαΐου ότι έπρεπε να ψηφιστεί η πρόταση νόμου- θα μπορούμε στην Αρχή Εποπτείας να εντάξουμε με αναδρομική ισχύ άτομα τα οποία έχουν ήδη αποφυλακιστεί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να καλέσω το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με την ψήφιση του νομοσχεδίου άμεσα να προχωρήσει στη σύσταση της Αρχής Εποπτείας. Είναι ο μόνος τρόπος και ο πλέον αποτελεσματικός και σε θέματα πρόληψης.

Ευχαριστώ, κύριοι συνάδελφοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ την κ. Χαραλαμπίδου.

Παρακαλώ, ο κ. Νικολαΐδης.

Ν. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν μπορώ να σκεφτώ πολλά θέματα τα οποία συγκέντρωσαν την καθολική στήριξη απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής όπως αυτό το θέμα, όπως αυτό το νομοθέτημα. Ένα νομοθέτημα που αφορά την προστασία, τη νομοθετική προστασία της πιο ευάλωτης μερίδας, της πιο ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού της κυπριακής κοινωνίας, αυτής των παιδιών μας. Μια προστασία που, παρ’ όλες τις συναισθηματικές πτυχές, τις έντονα συναισθηματικές πτυχές που υπάρχουν, όπως τις περιέγραψε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, έπρεπε να προσφερθεί από τη Βουλή με τρόπο ψυχρό, ορθολογικό και επαρκή.

Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο αυτό προσφέρει αυτή την προστασία με τον πρέποντα τρόπο, γι’ αυτό και η ΕΔΕΚ θα στηρίξει αυτό το νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι σήμερα η Βουλή εκπληρώνει ένα καθήκον της, ένα θεμελιακό της καθήκον, να δώσει προστασία στην κυπριακή κοινωνία. Ένα καθήκον που πρέπει να πούμε όμως ότι με το νομοσχέδιο αυτό, με το νομοθέτημα αυτό, δοκιμάστηκε, κινδύνεψε να εμπλακεί και να στραγγαλιστεί μέσα στη δίνη της κομματικής αντιπαράθεσης.

Εμείς, κύριε Πρόεδρε, από την αρχή στηρίξαμε μια θέση αρχών, ότι το οποιοδήποτε νομοθέτημα κρίνεται όχι από την προέλευσή του, αλλά από το αν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί. Ευτυχώς, αυτή η αρχή επικράτησε στο τέλος σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή και έχουμε σήμερα το αίσιο τέλος που έχουμε. Θεωρούμε λοιπόν ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό παράδειγμα και για μελλοντικούς ανάλογους χειρισμούς ανάλογων νομοθετημάτων από τη Βουλή.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ τον κ. Νικολαΐδη.

2992

Page 15: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Παρακαλώ τον κ. Περδίκη να λάβει το λόγο.

Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ:

Από τη θέση μου, κύριε Πρόεδρε, με την άδειά σας, επειδή θα είμαι σύντομος. Ευχαριστώ.

Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου και εγώ με τη σειρά μου εκ μέρους των Οικολόγων στην επιτροπή Νομικών για το έργο που έχει επιτελέσει. Θέλω να ξεχάσω την αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε, που νομίζω ότι δημιούργησε ορισμένες αμφιβολίες στην κοινή γνώμη γύρω από την καλή πρακτική που ακολουθούμε στη Βουλή, και να δω το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά καλό.

Κρατώ ιδιαιτέρως όμως αυτό που ειπώθηκε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος, ότι, όπως σωστά ειπώθηκε και από την κ. Χαραλαμπίδου, αυτή τη φορά θα έχει και το χαρακτήρα της διαβούλευσης, για να μπορέσει και η κοινωνία να εκφράσει έγκαιρα και επαρκώς τις απόψεις της. Έχω γίνει αποδέκτης απόψεων γύρω από αυτό το νομοσχέδιο από πολίτες και ομάδες πολιτών, που είναι εξαιρετικά χρήσιμες απόψεις. Να δώσω μόνο ένα παράδειγμα που είμαι σίγουρος ότι οι συνάδελφοι οι οποίοι επεξεργάστηκαν το νομοσχέδιο θα αναγνωρίσουν ότι υπάρχει αυτή η σημαντική έλλειψη. Γίνεται μια διάκριση στις ποινές σε σχέση με την ηλικία. Υπάρχει όμως μία ομάδα πολιτών, ανθρώπων, μεταξύ μας για τους οποίους η ηλικία είναι σχεδόν διαχρονική. Είναι τα άτομα με διανοητική καθυστέρηση. Ένα άτομο με διανοητική καθυστέρηση στα δεκαεπτά του ή στα δεκαοκτώ του ακόμα ή στα δεκαέξι του έχει τα ίδια προβλήματα και την ίδια προσέγγιση με ένα άτομο κάτω από τα δεκατρία του. Αυτό λείπει από το νομοσχέδιο.

Μπορεί να σημειωθεί και στα πλαίσια της προσπάθειας που θα γίνει στο μέλλον είμαι σίγουρος ότι, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, θα συμπεριληφθεί, όπως και άλλες πιθανόν απόψεις και προτάσεις που θα κατατεθούν.

Θα ψηφίσουμε υπέρ του νομοσχεδίου, κύριε Πρόεδρε.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ πολύ.

Ο κ. Αντωνίου, παρακαλώ, έχει το λόγο.

Α. ΑΝΤΩΝΙΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε, όπως ήδη έχει αναφερθεί, μετά από μια κοπιαστική προσπάθεια και μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί, ολοκληρώθηκε η συζήτηση αυτού του σημαντικού νομοσχεδίου για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, γιατί το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να συμπληρώσει, θα έλεγα, την πρόταση νόμου της συναδέλφου της Ειρήνης Χαραλαμπίδου και καλύπτει σφαιρικά το όλο θέμα και για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης, για αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, παιδικής πορνογραφίας και άγρας παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς.

Θεωρούμε σημαντικά και εμείς την ίδρυση της Αρχής Εποπτείας Καταδικασθέντων για Αδικήματα Σεξουαλικής Φύσης κατά Ανηλίκων και τη δυνατότητα να παραπέμπονται σε αυτή την Αρχή και άτομα τα οποία έχουν ήδη καταδικαστεί, καθώς και τη δημιουργία αρχείου πληροφοριών, που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης, θα παρακολουθούμε την εφαρμογή του νόμου και, εκεί όπου θα παρουσιαστούν κενά, αδυναμίες, είμαστε πρόθυμοι να επανέλθουμε, για να κάνουμε όλες τις αναγκαίες διορθώσεις.

Τέλος, θα ήθελα να καλέσω την κυβέρνηση να προχωρήσει και στην κύρωση της σύμβασης Lanzarote, ούτως ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ πολύ.

Έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση. Πράγματι, η Βουλή των Αντιπροσώπων σήμερα καθηκόντως προσφέρει προς την κυπριακή κοινωνία ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας απέναντι στο απεχθές έγκλημα της παιδοφιλίας και νομίζω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δίνει και ένα μήνυμα, όπως σωστά ελέχθη απ’ όλους τους συναδέλφους, συναίνεσης, η οποία είναι αναγκαία για την προώθηση των μεγάλων νομοθεσιών, μεταρρυθμίσεων, νομοθετικών πλαισίων που χρειάζονται, για να υπηρετήσουμε, ως έχουμε ευθύνη, την κυπριακή κοινωνία.

Να σας ενημερώσω ότι οι πρόνοιες της υπ’ αριθμόν 2 πρότασης νόμου έχουν ενσωματωθεί στις πρόνοιες του υπ’ αριθμόν 1 νομοσχεδίου και παρακαλώ το γραμματέα να προχωρήσει στη δεύτερη ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Προοίμιο. Συνοπτικός τίτλος. Άρθρο 1.

2993

Page 16: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Ερμηνεία. Άρθρο 2.

Σκοπός του παρόντος Νόμου. Άρθρο 3.

Αρχές επί των οποίων βασίζεται η εφαρμογή του παρόντος Νόμου. Άρθρο 4.

Πεδίο εφαρμογής. Άρθρο 5.

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιού. Άρθρο 6.

Σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Άρθρο 7.

Παιδική πορνογραφία. Άρθρο 8.

Άγρα παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς. Άρθρο 9.

Προβολή ευκαιριών κακοποίησης και σεξουαλικού τουρισμού εις βάρος παιδιών. Άρθρο 10.

Ιστότοποι που περιέχουν ή διαδίδουν παιδική πορνογραφία. Άρθρο 11.

Συναινετικές σεξουαλικές πράξεις μεταξύ ανηλίκων ή μεταξύ παιδιού και ενήλικα, όπου η διαφορά ηλικίας μεταξύ των δύο δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια ή στα πλαίσια γάμου. Άρθρο 12.

Ευθύνη νομικών προσώπων. Άρθρο 13.

Επιπρόσθετες ποινές ή κυρώσεις κατά νομικών ή φυσικών προσώπων. Άρθρο 14.

Υποκίνηση, συνέργεια και απόπειρα διάπραξης των αδικημάτων του παρόντος Νόμου. Άρθρο 15.

Γενεσιουργά αδικήματα και δήμευση προϊόντων αδικημάτων. Άρθρο 16.

Επέκταση της δικαιοδοσίας των δικαστηρίων. Άρθρο 17.

Αποκλεισμός ορισμένων υπερασπίσεων. Άρθρο 18.

Επιβαρυντικές περιστάσεις. Άρθρο 19.

Μεταχείριση παιδιών θυτών. Άρθρο 20.

Ενισχυτική μαρτυρία και άμεση καταγγελία αποδεκτή ως μαρτυρία. Άρθρο 21.

Τήρηση Αρχείου και υποχρέωση κοινοποίησης. Άρθρο 22.

Διάρκεια υποχρέωσης ειδοποίησης. Άρθρο 23.

Μέθοδος ειδοποίησης. Άρθρο 24.

Αναθεώρηση επ’ αόριστον υποχρέωσης ειδοποίησης. Άρθρο 25.

Λήψη της απόφασης από το δικαστήριο και ενημέρωση του καταδικασθέντος. Άρθρο 26.

Δικαίωμα του καταδικασθέντος για υποβολή αίτησης αναθεώρησης. Άρθρο 27.

Ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών. Άρθρο 28.

Επιπρόσθετες υποχρεώσεις Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και Αρχηγού της Αστυνομίας σε σχέση με την ποινική έρευνα και δίωξη των αδικημάτων. Άρθρο 29.

Αναφορά υποψίας σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών και προώθηση καταγγελίας. Άρθρο 30.

Υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για τα μέτρα συνδρομής, στήριξης και προστασίας των θυμάτων. Άρθρο 31.

Διάταγμα απομάκρυνσης θύματος. Άρθρο 32.

Προσωρινό διάταγμα αποκλεισμού υπόπτου ή απομάκρυνσης θύματος. Άρθρο 33.

Διάταγμα αποκλεισμού. Άρθρο 34.

Προστασία θυμάτων από ποινικοποίηση. Άρθρο 35.

Δικαίωμα λήψης πληροφοριών. Άρθρο 36.

Εγγυήσεις επικοινωνίας και δικαίωμα σε νομικές συμβουλές. Άρθρο 37.

Προστασία του θύματος και των μελών της οικογένειάς του με βάση το Σχέδιο Προστασίας Μαρτύρων και Συνεργατών της Δικαιοσύνης. Άρθρο 38.

Δικαίωμα θύματος για αποζημιώσεις. Άρθρο 39.

2994

Page 17: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Δικαίωμα σε νομικές συμβουλές και νομική εκπροσώπηση για άσκηση του δικαιώματος σε αποζημίωση. Άρθρο 40.

Θύματα που διαμένουν εκτός της Δημοκρατίας. Άρθρο 41.

Προστασία των θυμάτων στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας. Άρθρο 42.

Οπτικογραφημένη κατάθεση παιδιού. Άρθρο 43.

Δίκη κεκλεισμένων των θυρών. Άρθρο 44.

Στήριξη των θυμάτων. Άρθρο 45.

Ίδρυση Ταμείου Στήριξης Θυμάτων. Άρθρο 46.

Ίδρυση Αρχής Εποπτείας. Άρθρο 47.

Λειτουργία της Αρχής Εποπτείας. Άρθρο 48.

Γραμματέας της Αρχής Εποπτείας. Άρθρο 49.

Δικαιοδοσία της Αρχής Εποπτείας. Άρθρο 50.

Αρμοδιότητες της Αρχής Εποπτείας. Άρθρο 51.

Προληπτικά μέτρα και μέτρα παρέμβασης. Άρθρο 52.

Αίτηση για έκδοση διατάγματος παραπομπής σε εποπτεία. Άρθρο 53.

Εκπαίδευση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και υποχρεώσεις σε σχέση με την επαφή τους με παιδιά ή θύματα. Άρθρο 54.

Εκπαίδευση για παιδιά. Άρθρο 55.

Πρόληψη και ενημέρωση. Άρθρο 56.

Κανονισμοί και διατάγματα. Άρθρο 57.

Κατάργηση Νόμων. Άρθρο 58.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση όπως τα άρθρα 1 μέχρι 58 εγκριθούν;

Εφόσον δεν υπάρχει ένσταση, τα άρθρα 1 μέχρι 58 εγκρίνονται.

Τρίτη ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος του 2014.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση όπως το ενιαίο κείμενο νόμου ψηφιστεί σε νόμο;

(Κτυπά τη σφύρα.)

Εφόσον δεν υπάρχει ένσταση, ομόφωνα το ενιαίο κείμενο νόμου ψηφίζεται σε νόμο.

Τα θέματα υπ’ αριθμόν 3 και 4 έχουν κοινή έκθεση και τιτλοφορούνται «Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014» και «Ο περί Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014». Για το υπ’ αριθμόν 3 θέμα υπάρχουν κοινές τροπολογίες όλων των κομμάτων. Για το υπ’ αριθμόν 4 θέμα υπάρχουν κοινές τροπολογίες όλων των κομμάτων και υπάρχουν και κοινές τροπολογίες από την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, τη Συμμαχία Πολιτών.

(Η σχετική έκθεση)

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για τα νομοσχέδια «Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014» και «Ο περί Εισπράξεως Φόρων

(Τροποποιητικός) Νόμος του 2014» Παρόντες:

Άγγελος Βότσης, αναπλ. πρόεδρος Πάμπος Παπαγεωργίου

Πρόδρομος Προδρόμου Νίκος Νικολαΐδης

Μάριος Μαυρίδης Γιώργος Περδίκης

2995

Page 18: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Μαρία Κυριακού Νίκος Κουτσού

Σταύρος Ευαγόρου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε τα πιο πάνω νομοσχέδια σε μία συνεδρία της, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου 2014. Στη συνεδρίαση της επιτροπής παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) και της Υπηρεσίας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) του ίδιου υπουργείου, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών, Ελεγκτών Κύπρου (ΣΕΛΚ), του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου (ΣΚΕΚ), του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, του ΚΕΒΕ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κτηματικών Επαγγελμάτων [(Τμήμα Κύπρου), (FIABCI)].

Σκοπός του πρώτου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε να ενισχυθούν οι εξουσίες του Εφόρου ΦΠΑ ως φορολογικής αρχής για την εξασφάλιση της καταβολής προς το κράτος των ανεξόφλητων φορολογικών υποχρεώσεων.

Σκοπός του δεύτερου νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Εισπράξεως Φόρων Νόμου, ώστε να ενισχυθούν οι εξουσίες του διευθυντή του ΤΕΠ ως φορολογικής αρχής για την εξασφάλιση της καταβολής προς το κράτος των ανεξόφλητων φορολογικών υποχρεώσεων.

Ειδικότερα, με το πρώτο νομοσχέδιο προτείνεται μεταξύ άλλων η παροχή εξουσιών στον Έφορο ΦΠΑ, σε περίπτωση που υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο αρνείται ή αμελεί να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό φόρου, ώστε να προβαίνει στα ακόλουθα:

1. Να ζητά από πιστωτικά ιδρύματα, μετά την εξασφάλιση της συγκατάθεσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τη δέσμευση χρηματικού ποσού που βρίσκεται σε λογαριασμό ή λογαριασμούς του υποκείμενου στο φόρο προσώπου, σε περίπτωση που το πρόσωπο αυτό αρνείται, παραλείπει, καθυστερεί ή αμελεί να καταβάλει οποιοδήποτε οφειλόμενο ποσό φόρου, συν τόκους και επιβαρύνσεις, το οποίο υπερβαίνει τα €200.

2. Να προβαίνει στην εγγραφή εμπράγματου βάρους επί ακίνητης ιδιοκτησίας προσώπου το οποίο παραλείπει, καθυστερεί ή αμελεί να καταβάλει οφειλόμενο φόρο πέραν των €5.000, ώστε να καταστήσει αυτήν εγγύηση για την πληρωμή του οφειλόμενου φόρου.

3. Να δημεύει άλλη κινητή ιδιοκτησία του υποκείμενου στο φόρο προσώπου προς διευθέτηση των φορολογικών του υποχρεώσεων, σε περίπτωση που το πρόσωπο παραλείπει, καθυστερεί ή αμελεί να καταβάλει οφειλόμενο φόρο που υπερβαίνει τα €200.

Σε σχέση με το δεύτερο νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων παρέχεται εξουσία στο διευθυντή του ΤΕΠ να προβαίνει στα ακόλουθα:

1. Να ζητά από πιστωτικά ιδρύματα, μετά την εξασφάλιση της συγκατάθεσης του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, τη δέσμευση χρηματικού ποσού που βρίσκεται σε λογαριασμό ή λογαριασμούς του υποκείμενου στο φόρο προσώπου, σε περίπτωση που το πρόσωπο αυτό αρνείται, παραλείπει, καθυστερεί ή αμελεί να καταβάλει οποιοδήποτε οφειλόμενο ποσό φόρου, συν τόκους και επιβαρύνσεις, το οποίο υπερβαίνει τα €200.

2. Να δημεύει άλλη κινητή ιδιοκτησία οποιουδήποτε προσώπου αρνείται, παραλείπει, καθυστερεί ή αμελεί να καταβάλει, προς διευθέτηση των φορολογικών του υποχρεώσεων, οφειλόμενο ποσό φόρου το οποίο υπερβαίνει τα €200.

3. Να προβαίνει στην εγγραφή εμπράγματου βάρους επί ακίνητης ιδιοκτησίας προσώπου το οποίο παραλείπει, καθυστερεί ή αμελεί να καταβάλει οφειλόμενο φόρο πέραν των €2.000, ώστε να καταστήσει αυτήν εγγύηση για την πληρωμή του οφειλόμενου φόρου.

Περαιτέρω, με τους προτεινόμενους νόμους παρέχεται το δικαίωμα στο φορολογούμενο να υποβάλει ένσταση έναντι της εγγραφής εμπράγματου βάρους, για την οποία η αρμόδια φορολογική αρχή πρέπει να λάβει απόφαση εντός καθορισμένης χρονικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή, οι προτεινόμενοι νόμοι διασφαλίζουν την καταβολή προς το κράτος των καθυστερημένων μεν οριστικά επιβεβαιωμένων δε φορολογικών υποχρεώσεων, αφού εξαντληθούν προηγουμένως όλες οι άλλες θεραπείες που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία μέσω της κατάσχεσης κινητής ιδιοκτησίας, της δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και της απαγόρευσης αποξένωσης ακινήτων κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποσκοπούν στο να καταστεί αποτελεσματικότερη η δυνατότητα που παρέχεται στον Έφορο ΦΠΑ και στο διευθυντή του ΤΕΠ κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, όπως κινητής ιδιοκτησίας, περιλαμβανομένων

2996

Page 19: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

ποσών που βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, και ακίνητης ιδιοκτησίας για σκοπούς είσπραξης οφειλόμενων φόρων. Η ψήφισή τους αποτελεί προαπαιτούμενη ενέργεια για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης για την οικονομική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στα πλαίσια της συζήτησης των προτεινόμενων νόμων, οι εκπρόσωποι του ΤΕΠ και της Υπηρεσίας ΦΠΑ δήλωσαν ότι με τα δύο νομοσχέδια εναρμονίζονται οι εξουσίες των δύο τμημάτων ως προς την κατάσχεση και δήμευση κινητής ιδιοκτησίας, ώστε αυτές να συνάδουν με την επικείμενη ενοποίησή τους κάτω από το Τμήμα Φορολογίας.

Η εκπρόσωπος του ΤΕΠ, προσθέτοντας στα πιο πάνω, δήλωσε ότι, επιπροσθέτως των προτεινόμενων ρυθμίσεων, πρέπει επίσης να τροποποιηθεί ο κατάλογος των εμπράγματων βαρών που περιλαμβάνονται στο πρώτο παράρτημα του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων Νόμου με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο προστίθεται στον κατάλογο των εμπράγματων βαρών που μπορεί να εγγραφούν στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας και το εμπράγματο βάρος που θα μπορεί να εγγράψει ο διευθυντής του ΤΕΠ. Προς το σκοπό αυτό έχει ετοιμαστεί σχετικό προσχέδιο διατάγματος. Περαιτέρω, η ίδια εκπρόσωπος κατέθεσε στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των φορολογούμενων προσώπων και τους οφειλόμενους από αυτά φόρους στο ΤΕΠ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσαν την επιτροπή ότι το πρώτο νομοσχέδιο πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε στην περίπτωση που ο Έφορος ΦΠΑ δύναται να προβαίνει στην εγγραφή εμπράγματου βάρους επί ακίνητης ιδιοκτησίας προσώπου αυτό να γίνεται για οφειλές πέραν των €2.000 και όχι €5.000 όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Ο εκπρόσωπος της ΚΤΚ δήλωσε ότι συμφωνεί με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των προτεινόμενων νόμων.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΛΚ δήλωσαν ότι συμφωνούν με τις πρόνοιες των προτεινόμενων νόμων και ότι οι απόψεις τους έχουν ήδη τεθεί ενώπιον του ΤΕΠ. Οι απόψεις αυτές θα ενσωματωθούν σε γνωστοποίηση του ΤΕΠ, η οποία θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Περαιτέρω, οι ίδιοι εκπρόσωποι προέβησαν σε επιμέρους εισηγήσεις για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής των προνοιών που προβλέπουν την παροχή δυνατότητας υποβολής ένστασης από τον φορολογούμενο σε περίπτωση δέσμευσης χρηματικού ποσού από τραπεζικό λογαριασμό.

Η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, χωρίς να διαφωνεί με τις πρόνοιες των νομοσχεδίων, εξέφρασε τις απόψεις της επί συγκεκριμένων προνοιών του δεύτερου νομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων τη διαδικασία δέσμευσης χρηματικών ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς. Επιπροσθέτως, η ίδια εκπρόσωπος εξέφρασε τη διαφωνία της ως προς τις πρόνοιες του νομοσχεδίου σύμφωνα με τις οποίες την ευθύνη ενημέρωσης των κοινών κατόχων λογαριασμών στις περιπτώσεις δέσμευσης ποσών από κοινούς λογαριασμούς θα έχει το πιστωτικό ίδρυμα, καθώς και με την απόδοση ποινικής ευθύνης στους συμβούλους, διευθυντές και υπαλλήλους πιστωτικών ιδρυμάτων, σε περίπτωση που αυτοί προβαίνουν σε ενέργειες που επηρεάζουν δυσμενώς τη δυνατότητα είσπραξης οφειλόμενου φόρου από τραπεζικό λογαριασμό. Περαιτέρω, ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου κατέθεσε με γραπτό υπόμνημά του τις απόψεις και επιφυλάξεις του αναφορικά με το δεύτερο υπό αναφορά νομοσχέδιο.

Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εισηγήθηκε όπως στις περιπτώσεις δέσμευσης χρηματικού ποσού από κοινούς λογαριασμούς αυτή διενεργείται για το ποσό του λογαριασμού που αναλογεί στο πρόσωπο το οποίο πρέπει να καταβάλει το οφειλόμενο ποσό φόρου.

Οι εκπρόσωποι του ΣΚΕΚ, του ΚΣΙΑ, της FIABCI και του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, χωρίς να διαφωνούν με τις πρόνοιες των νομοσχεδίων, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους σε σχέση με την επίδραση των φορολογικών μέτρων στον τομέα των ακινήτων.

Στα πλαίσια της περαιτέρω εξέτασης των νομοσχεδίων, την επιτροπή απασχόλησαν ενδεχόμενες τροποποιήσεις στο ύψος του οφειλόμενου φόρου, κατά περίπτωση, για το οποίο οι αρμόδιες φορολογικές αρχές θα προβαίνουν στη λήψη των προτεινόμενων μέτρων. Περαιτέρω, η επιτροπή ζήτησε την κατάθεση στοιχείων από τους κυβερνητικούς αρμοδίους σε σχέση με τους οφειλόμενους φόρους στην Υπηρεσία ΦΠΑ, στοιχεία τα οποία κατατέθηκαν ενώπιον της επιτροπής στις 16 Ιουνίου 2014.

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, υπό το φως των πιο πάνω, προέβησαν στη διαμόρφωση των κειμένων των προτεινόμενων νόμων και κατέθεσαν νέα αναθεωρημένα κείμενα νομοσχεδίων ενώπιον της επιτροπής για τη λήψη τελικής απόφασης.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιον της, υποβάλλει την παρούσα έκθεσή της στην ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης, διατηρώντας τις επιφυλάξεις της για την υποβολή τροπολογιών επί των νομοσχεδίων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής;

2997

Page 20: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Ο κ. Βότσης, παρακαλώ.

Α. ΒΟΤΣΗΣ:

Κύριε Πρόεδρε,

Τα δύο αυτά νομοσχέδια, τα οποία είναι και μνημονιακά και μάλιστα είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, οφείλουμε να θυμίσουμε απλώς στο σώμα ότι αναφέρονται στη δυνατότητα των δύο φορολογικών αρχών να εισπράξουν οριστικά επιβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις, αφού έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες δυνατότητες που παρέχονται από το νόμο. Τα ποσά τα οποία είναι προς είσπραξη είναι τεράστια, μιλούμε για €525 εκατομ. από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και άλλα περίπου τόσα από την Υπηρεσία Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου εντοπίστηκε απ’ όλα τα μέλη της επιτροπής, εξού και θα αναφερθώ ειδικά στις τροπολογίες που έχουμε συμφωνήσει όλα τα κόμματα, ότι μεγάλο ποσό οφείλεται από πολύ λίγους. Άρα, εξαιρώντας πάρα πολλούς μικρούς, δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η εισπρακτική ικανότητα του κράτους, δηλαδή η μια τροπολογία μας αναφέρεται στο ποσό για το οποίο θα εφαρμόζεται αυτή η νομοθεσία, αντί να είναι από τα €200 και πάνω η δυνατότητα των αρχών να προβούν σε κατάσχεση λογαριασμών, γίνονται €3.000 και πάνω. Το ίδιο γίνεται και για τη δυνατότητα δήμευσης κινητής περιουσίας. Η δε δυνατότητα του να μπει εμπράγματο βάρος σε ακίνητη περιουσία μένει σε €5.000, με αποτέλεσμα όλα αυτά που λέμε, το 80% των πολιτών που οφείλουν προς το Φόρο Εισοδήματος χρήματα να είναι εκτός αυτής της νομοθεσίας, δε θα τους αφορά αυτή η νομοθεσία με τις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει όλα τα κόμματα από κοινού. Αυτό όμως αφορά μόνο τριάντα από τα €525 εκατομ., δηλαδή η προσπάθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων -και καταφέραμε να έχουμε μια κοινή τροπολογία- είναι ακριβώς να στοχεύσουμε με αυτή την προσπάθεια στα “μεγάλα ψάρια”, όπως επικράτησε -να μου επιτραπεί η λέξη- να λέγεται, και όχι στις “μικρές μαρίδες”, όπως επιτυχημένα ο Γιώργος είπε σε μια παρέμβασή του, πράγμα το οποίο πέραν της ιδεολογικής, αν θέλετε, προσέγγισης κάποιων έχει και πρακτική σημασία, ότι επικεντρώνεις τη δυνατότητα του κράτους σε λίγους, για να πάρεις πάρα πολλά χρήματα.

Ταυτόχρονα, υπάρχει ακόμα μια τροπολογία που όλα τα κόμματα την έχουν αποδεχθεί. Ανά τρίμηνο να γίνεται ενημέρωση της Βουλής για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, για να δούμε από ποια κατηγορία έχει εισπραχθεί τι, πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα τρία εργαλεία που δίνονται, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Άρα, εδώ θα είμαστε να παρακολουθούμε αυτή τη νομοθεσία με τις τροπολογίες που έχω αναφέρει, τις κοινές.

Σημειώνω κάτι, πριν κλείσω, ότι έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θέματα πρακτικής διαχείρισης αυτών των δύο νομοθεσιών θα τα λύσει με γνωστοποίηση που θα ανακοινωθεί προς όλους τους ενδιαφερόμενους μαζί με την έγκριση αυτών των φορολογιών. Είναι θέματα που έχουν συμφωνηθεί με το ΣΕΛΚ και τις φορολογικές αρχές, ενημερώθηκε η Βουλή. Είναι αυτά που λέμε, να υπάρχει δυνατότητα συμψηφισμού. Αν έχεις να παίρνεις ή να δίνεις προς το κράτος, να υπάρχει συμψηφισμός, πριν εφαρμοστεί ο νόμος και άλλες πρόνοιες που έχουν συμφωνηθεί. Απλώς, με γνωστοποίηση θα ανακοινωθούν. Αν δε γίνουν αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί, εμείς προτιθέμεθα με ειδική ρύθμιση να λύσουμε και αυτό το θέμα.

Αυτά που έχω πει αναφέρονται γενικά στο νομοσχέδιο. Η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ότι θα υποστηρίξουμε και τα δύο νομοσχέδια και τις κοινές τροπολογίες στις οποίες έχουμε καταλήξει με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Επίσης, να θυμίσω ότι στην τροπολογία… Έχω παραλείψει να πω ότι, σχετικά με τη δυνατότητα των αρχών να απορροφήσουν από το λογαριασμό αυτού που χρωστά, τα €1.000 που μένουν ως μαξιλαράκι έχουν γίνει €2.000 πάλι με τροπολογία που κοινώς όλα τα κόμματα έχουμε συμφωνήσει όλες αυτές τις μέρες που έχουμε κάνει τις διαβουλεύσεις.

Με την τροπολογία της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων και του κ. Κουτσού δε θα συμφωνήσουμε όχι τόσο για την ουσία της όσο για τον κίνδυνο πολυπλοκότητας του συστήματος να αποδείξει κάποιος αν χρειάζεται αυτά τα χρήματα για ιατρικούς λόγους. Θα μπούμε σε μια διαδικασία που ενδεχομένως να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ πολύ.

Ορίστε, κύριε Προδρόμου.

Μετά ο κ. Νικολαΐδης και ο κ. Περδίκης.

ΠΡ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε,

Πρόκειται σίγουρα για μέτρα τα οποία μπορεί να χαρακτηριστούν δρακόντεια, αλλά φαίνεται ότι είναι αναγκαία, όταν μία χώρα κάνει την προσπάθεια που κάνει η Κύπρος. Και έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει

2998

Page 21: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

τέτοιου μεγέθους καθυστέρηση στην είσπραξη οφειλομένων και, όπως έχει πει ο συνάδελφος προηγουμένως, επιβεβαιωμένων υποχρεώσεων φορολογίας.

Η προσπάθεια που έγινε και η υποστήριξη της ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού στις τροπολογίες είναι, διότι, παρά το γεγονός ότι δίνουμε στις φορολογικές, φοροθετικές και φοροεισπρακτικές αρχές τη δυνατότητα να γίνουν αποτελεσματικές με αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο, δε θέλουμε να γίνει η πολιτική αυτή εξοντωτική απέναντι στον πολίτη. Γιʼ αυτό το λόγο έχουν αυξηθεί κάποια όρια πάνω από τα οποία θα μπορούν όντως να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων κινητής περιουσίας και αντίστοιχα η επιβολή εμπράγματου βάρους πάνω σε ακίνητη περιουσία.

Όμως, ψηφίζοντας αυτή τη νομοθεσία, θα θέλαμε το μήνυμα αυτών των τροπολογιών να περάσει και στη διοίκηση, να περάσει και στη νέα υπηρεσία του εφόρου, ούτως ώστε να ξεκινήσουν με τη λογική σειρά, πρώτα από τους μεγάλους οφειλέτες. Αυτό ήθελε να δείξει η Βουλή νομοθετώντας και επίσης, επειδή δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι ο σκοπός αυτού του νόμου είναι το κράτος να βάζει το χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών -όχι, δεν είναι αυτός ο επιδιωκόμενος στόχος- και υπάρχουν και αμφιβολίες κατά πόσο ειδικά γιʼ αυτούς που χρωστούν ήδη στο Φόρο θα φέρει αποτέλεσμα αυτή η διαδικασία, θα βρεθούν οι λογαριασμοί, θα βρεθούν μετρητά, για να κατασχεθούν, κ.λπ., θεωρούμε ότι ο σκοπός αυτού του νόμου είναι να βελτιωθεί η φορολογική συνείδηση των Κυπρίων πολιτών, να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι και οι οφειλές προς το κράτος δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να υπολείπεται των υπόλοιπων οικονομικών μας προτεραιοτήτων, αλλά ότι αποτελούν προτεραιότητα. Με αυτό τον τρόπο ελπίζουμε ότι στα επόμενα χρόνια θα δούμε να μειώνεται περισσότερο η καθυστέρηση πληρωμής φορολογίας και γιʼ αυτό το λόγο είναι που φροντίσαμε να υπάρχει και η τροπολογία της νομοθεσίας, ούτως ώστε κάθε τριμηνία, αρχής γενομένης από την επόμενη, να μας κατατίθεται από τις φορολογικές αρχές μία έκθεση προόδου, για να δούμε τι έχουν κάνει, αν έχουν κάνει αυτά που προβλέπει η νομοθεσία και τι αποτέλεσμα θα έχουν και αναλόγως να κρίνουμε.

Με αυτές τις σκέψεις θέλουμε να υπογραμμίσουμε κιόλας -και τελειώνω- ότι είναι μία περίπτωση, ναι μεν επιβληθείσας, ας πούμε, μνημονιακής ρύθμισης της νομοθεσίας την οποία κάνουμε, αλλά συνειδητοποιούμε, νομίζω, όλοι ταυτόχρονα ότι ήταν κάτι αυτονόητο, το οποίο θα έπρεπε να είχε κάμει μία ευνομούμενη πολιτεία.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ.

Ο κ. Νικολαΐδης, παρακαλώ.

Ν. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ:

Κύριε Πρόεδρε,

Η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τα υπό συζήτηση νομοθετήματα, θεωρώντας ότι συμβάλλουν προς μία σωστή κατεύθυνση, την κατεύθυνση της αύξησης της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι οι υποβληθείσες απʼ όλα τα κόμματα τροπολογίες προσθέτουν προς την κατεύθυνση απάμβλυνσης εκείνων των αρνητικών στοιχείων των αρχικών νομοσχεδίων που η αυστηρότητά τους τείνει να πλήξει κατά τρόπο αντιδεοντολογικό και άδικο κάποιες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ή να πλήξει ακόμα και την ικανότητα, τη δυνατότητα του κράτους να συνεχίσει να παρέχει ως κέντρο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αυτές τις υπηρεσίες.

Θεωρούμε ωστόσο ότι η δική μας τροπολογία μαζί με τους Οικολόγους και τη Συμμαχία Πολιτών θα πρέπει να υποβληθεί, ούτως ώστε να μην αφήσει ακάλυπτους τους συμπολίτες μας εκείνους οι οποίοι για λόγους υγείας, εξαιτίας αναγκών που έχουν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα μπουν κάτω από τη δέσμευση των καταθέσεών τους με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας αυτής. Θεωρούμε ότι, αν αποδεδειγμένα τα ποσά αυτά προορίζονται για άμεση χρήση για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς, θα πρέπει να εξαιρούνται από τη δυνατότητα του Εφόρου ΦΠΑ να τα δεσμεύει.

Κύριε Πρόεδρε, ελπίζουμε ότι αυτή η νομοθεσία θα αποτελέσει ένα καλό προηγούμενο στο να κινηθεί η εκτελεστική εξουσία, να κινηθούμε ως Βουλή και προς μία άλλη κατεύθυνση παράλληλη με αυτή την κατεύθυνση, την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής, που εκεί μιλούμε για ενδεχομένως πολλαπλάσια ποσά από αυτά τα ποσά των αποδεδειγμένα ανείσπρακτων φόρων. Θεωρούμε ότι κι εκεί υπάρχουν ελλείμματα νομοθετικά και θα πρέπει η Βουλή και η εκτελεστική εξουσία, έστω και αν δεν το επιβάλλει το μνημόνιο, να προχωρήσουν τάχιστα να καλύψουν αυτά τα κενά.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Περδίκης.

Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ:

2999

Page 22: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Με την άδειά σας, από τη θέση μου, κύριε Πρόεδρε, γιατί θα είμαι σύντομος.

Καταρχάς, θα ήθελα να πω κάτι που δεν είπαν οι συνάδελφοι, ότι έχουμε εντοπίσει πολλές αδυναμίες στο νομοσχέδιο. Οι αλλαγές που έχουν γίνει την τελευταία στιγμή και από την κυβέρνηση, αλλά και από τη Βουλή έγιναν, γιατί υπήρχαν αδυναμίες και κενά, τα οποία δεν είμαι σίγουρος ότι τα καλύψαμε όλα. Και θα επαναλάβω για ακόμα μία φορά, κύριε Πρόεδρε -και νομίζω ότι εκφράζω όλους σας- ότι τόσο σοβαρά νομοσχέδια δεν πρέπει να κατατίθενται την τελευταία στιγμή και να εξετάζονται υπό την απειλή της επόμενης δόσης. Καταντήσαμε όπως τους ναρκομανείς που κάμνουν τα πάντα, για να πιάσουν μια δόση! Ε, πρέπει επιτέλους τούτη η ιστορία να σταματήσει! Δηλαδή ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο αποδείχθηκε ότι και από την κυβέρνηση και από την κοινωνία, ενδιαφερόμενους φορείς… Και ευτυχώς τα κόμματα είχαν συναίνεση και δούλεψαν παραγωγικά. Φανταστείτε να τσακωνόμαστε μεταξύ μας τι θα γινόταν. Είναι επάναγκες και σημαντικό να το κατανοήσει αυτό το πράγμα επιτέλους η κυβέρνηση.

Κάτι που ειπώθηκε, θα το επαναλάβω και θα το υπογραμμίσω. Δεν ξέρω ποιος το είπε. Όλοι το είπαμε. Δε γίνεται να κυνηγούμε μ’ αυτό τον τρόπο αυτούς που χρωστούν στο Φόρο, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μπορεί να τους χρωστά χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια, και να επιτρέπουμε στην κυβέρνηση να πιάνει από τις καταθέσεις τους. Είναι ένα έλλειμμα το οποίο μένει εκεί, το ανέφεραν και άλλοι συνάδελφοι, και μένει στον έλεγχο αυτό τον τριμηνιαίο που θα κάνουμε να δούμε πώς θα προχωρήσει. Είναι ένα κατασταλτικό μέτρο, “δρακόντειο” το ανέφερε ο κ. Προδρόμου. Πάρα πολύ σωστά το έχει αποκαλέσει. Σε λίγες χώρες της Ευρώπης εφαρμόζεται. Όμως λίγες χώρες της Ευρώπης είναι στην κατάσταση που βρίσκεται η Κύπρος και λίγες χώρες έχουν αυτή την έλλειψη φορολογικής συνείδησης που έχουμε στην Κύπρο. Μακάρι να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ψηφίζουμε με το σταυρό στο χέρι, κάνουμε το σταυρό μας και ελπίζουμε να είναι παραγωγικό και να μην είναι καταστροφικό.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ζήτησε ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου. Να του δώσουμε το λόγο ως αρχηγού κόμματος και αμέσως μετά ο κ. Σταύρος Ευαγόρου.

Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε,

Πολύ σωστά και ως γενική θέση δε θεωρώ ότι κάποιος διαφωνεί ότι δεν πρέπει αυτό το σώμα να τίθεται προ αυστηρών και στενών χρονοδιαγραμμάτων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται περί σημαντικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Όμως την ίδια ώρα είναι εξίσου αλήθεια ότι πολλά ζητήματα που έπρεπε εδώ και δεκαετίες από μόνοι μας να είχαμε διορθώσει τα αναβάλλαμε, είτε φοβούμενοι πολιτικό κόστος είτε γιατί μας διακατείχε μία προσέγγιση αναβλητικότητας. Δεν υπάρχει μεριά από αυτό το σώμα που εδώ και δεκαετίες δε μιλά για πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν υποστηρίζει ότι αυτοί που οφείλουν στο δημόσιο φόρους πρέπει να πληρώνουν και έπρεπε να έρθει η κακή τρόικα, για να μας συνετίσει όλους. Και, όπως αντιλαμβάνομαι, παρά κάποιες διαφοροποιημένες απόψεις, αυτό το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί ομόφωνα απʼ όλο το σώμα. Άρα, θέλω να καταλήξω πως είναι αυτή η μεγάλη κρίση μία ευκαιρία, μία ευκαιρία να διορθώσουμε την κατάσταση, τις στρεβλώσεις που οι ίδιοι δημιουργήσαμε, να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Όσον αφορά την άλλη πολύ σωστή προσέγγιση, ότι δεν μπορεί, όταν το κράτος έχει να λαμβάνει, να μην το εξοπλίζεις. Και πρέπει με όλους τους μηχανισμούς να εισπράττει το λαβείν του, γιατί ένα κράτος που δεν εισπράττει έσοδα και δεν έχει μηχανισμούς είσπραξης δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο και τον κοινωνικό του, αλλά και γενικότερα τον εθνικό. Όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης πριν μερικούς μήνες ψηφίσαμε ομόφωνα -και αξίζει ο έπαινος και σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες και σε όλους τους βουλευτές- νομοσχέδιο, που είναι σήμερα νόμος, που δίδει τη δυνατότητα στον πολίτη, εάν, την ίδια ώρα που οφείλει στο κράτος, έχει και να λαμβάνει από το κράτος, να μπορεί να απευθυνθεί διά του Γενικού Λογιστηρίου και της Γενικής Λογιστής, της Γενικής Λογιστού του κράτους, για να γίνεται…

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

Λογίστριας!

Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ:

Λογιστού!

Θα επαναλάβω. Στην αρχή ήμουν λάθος, αλλά θα επιμένω για την ορθότητα.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ:

Της Λογιστού είναι!

Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ:

3000

Page 23: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Της Γενικού Λογιστή και όχι Λογίστριας ούτε Ελέγκτριας ούτε Κεντρικής Τραπεζίτισσας ή Τραπεζίτριας. Άρα, μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στη Γενική…

(Θόρυβος στην αίθουσα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Παρακαλώ! Στην επόμενη Βουλή θα εκλεγεί και κάποιος φιλόλογος, ελπίζω, για να λύνει τα προβλήματα.

Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ:

Να παρακαλέσω το συνάδελφο τον κ. Γεωργίου…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ:

Της Γενικής Λογιστού. Αλλά πριν το είπατε αλλιώς.

Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ:

Και το διόρθωσα!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ:

Καλά κάνατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ωραία!

Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ:

Αλλά πήγαν να με διορθώσουν, για να πω της Γενικού Λογίστριας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Έχετε γνωμάτευση από φιλόλογο.

Ωραία!

Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ:

Έρχομαι τώρα να καταλήξω ότι δίδεται…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε…

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο κ. Μπαμπινιώτης!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ορίστε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ:

Δεν έχει ο κ. Αβέρωφ χρεία φιλολόγου, διότι έχει δίπλα του έναν έξοχο ελληνομαθέστατο συνάδελφο!

ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

Α!

(Γέλια)

Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ:

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εύφημος μνεία για τον κ. Χριστοφόρου.

Πολύ ωραία!

Λ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ:

Δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του Συναγερμού!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

3001

Page 24: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού συνεχίζει, παρακαλώ.

Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ:

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας πως δίδεται η δυνατότητα σήμερα στους πολίτες να συμψηφίσουν οφειλόμενα με οφειλές, άρα είναι μία νομοθεσία προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι έχουν εδώ και μερικούς μήνες αυτό το χρήσιμο εργαλείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ.

Ο κ. Ευαγόρου έχει το λόγο.

ΣΤ. ΕΥΑΓΟΡΟΥ:

Θα πάω στο βήμα, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ορίστε.

ΣΤ. ΕΥΑΓΟΡΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Να ξεκινήσω καταγγέλλοντας από το επίσημο βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για ακόμα μία φορά αυτή την κυβέρνηση για την πάγια τακτική, πρακτική και συμπεριφορά της να θέτει το κοινοβούλιο ενώπιον του εκβιαστικού διλήμματος είτε ψηφίζετε είτε η επόμενη δόση δεν καταβάλλεται. Και σʼ αυτή την περίπτωση, ενός σημαντικού ζητήματος που έχει σχέση με την πάταξη ή την προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε με τον πλέον πρόχειρο δυστυχώς τρόπο κρυβόμενη πίσω από το μνημόνιο και την κακή, όπως την έχει ονομάσει ο κ. Νεοφύτου, τρόικα.

Καταγγέλλουμε, αλλά και προειδοποιούμε ότι εμείς θα επιμένουμε στην πρακτική της χορταστικής συζήτησης των νομοσχεδίων, κατά τρόπο που να μη χρειάζεται, όπως χρειάστηκε στην προκειμένη περίπτωση, η Βουλή των Αντιπροσώπων, η επιτροπή των Οικονομικών… Και συγχαίρω πραγματικά όλους τους συναδέλφους, γιατί συνεργάστηκαν στο να προχωρήσουμε και να κάνουμε τόσες πολλές τροπολογίες, πέραν αυτών που έχουμε ενώπιόν μας, τόσες πολλές αλλαγές επί των νομοσχεδίων, σε μία προσπάθεια να ψηφιστεί κάτι το οποίο να μπορούμε όλοι να δεχτούμε ότι είναι ευπρεπές και νομοτεχνικά όχι μόνο ως προς την ουσία. Αυτό είναι το ένα.

Δεύτερον, εγώ θα δεχτώ την αυτοκριτική από πλευράς του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού όσον αφορά στις αλλαγές που θα έπρεπε να είχαν γίνει στα νομοσχέδια που έχουμε ενώπιόν μας σήμερα στην ατζέντα, στα θέματα υπ’ αριθμόν 5 και 6, τα οποία πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, όταν ήρθα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η αλήστου μνήμης κυβερνώσα Βουλή τότε τα απέρριψε. Και μιλώ για την ευθύνη, ποινική ευθύνη των διευθυντών και τη μη εκποίηση, μάλλον την απαγόρευση αποξένωσης του τελευταίου ακινήτου. Και σήμερα, βαφτίζοντάς τα “μνημονιακά”, τα έχουμε ενώπιόν μας, ενώ, όταν κατετίθεντο από μια άλλη κυβέρνηση και δεν ήταν μνημονιακά, δεν ψηφίζονταν, για τους λόγους που όλοι γνωρίζουν γιατί δεν ψηφίζονταν.

Στο παρελθόν έγιναν βήματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Βήματα αργά, δύσκολα, βασανιστικά. Υπενθυμίζω ότι είκοσι μία τόσες αλλαγές προτάθηκαν στο παρελθόν, αρκετές ψηφίστηκαν από αυτή τη Βουλή, κάποιες έμειναν πίσω, αλλά έγιναν προσπάθειες, κατεβλήθησαν προσπάθειες.

Δυστυχώς, κύριε Πρόεδρε, η φοροδιαφυγή κάποτε ονομάζετο από κάποιους -πιθανόν να έχουν και δίκαιο- “εθνικό σπορ” και, αν κρίνουμε από τα νούμερα που έχουμε ενώπιόν μας μόνο για το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, για το φόρο εισοδήματος, και για το ΦΠΑ, χωρίς να υπολογίζω άλλες φορολογίες, €1 δις είναι τα οφειλόμενα στο κράτος! Το κράτος μας, η Κυπριακή Δημοκρατία, χτες βγήκε σε ανοικτή προσφορά βιβλίου και δανείστηκε με 4,75% €750 εκατομ., προσθέτοντας ένα σοβαρό βάρος πάνω στο φορολογούμενο λόγω του υψηλού επιτοκίου. Φανταστείτε αν μπορούσε να εισπράξει έστω και τα μισά από αυτά τα οποία του χρωστούν!

Και ποιοι τα χρωστούν, κύριε Πρόεδρε; Τα χρωστά κατά τον αγαπητό συνάδελφο τον κ. Περδίκη η “μαρίδα”, η “αθερίνα” ή τα “μεγάλα ψάρια” και οι “καρχαρίες”; Ε, οι πίνακες είναι στη διάθεση όλων των συναδέλφων και για το ΦΠΑ και για το φόρο εισοδήματος και δεν είναι καθόλου δύσκολο να διαπιστώσει κάποιος ότι το 85% και πλέον του συνόλου αυτού του ποσού, δηλαδή τα €850 εκατομ. από τα χίλια εκατομμύρια, από το €1 δις, το χρωστούν οι μεγαλοσχήμονες. Εκείνοι οι οποίοι χρωστούν στο φόρο εισοδήματος είναι οι ίδιοι εκείνοι σχεδόν, για να μην είμαι απόλυτος, που χρωστούν και στο ΦΠΑ, είναι ακριβώς οι ίδιοι οι οποίοι χρωστούν και στο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και είναι ακριβώς οι ίδιοι ή ένα μεγάλο τους μέρος εκείνοι οι οποίοι δεν πληρώνουν τα χρέη τους στις τράπεζες και ιδιαίτερα στην Τράπεζα Κύπρου! Είναι εκείνοι

3002

Page 25: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

οι οποίοι έχουν τα μη εξυπηρετούμενα στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Δε θέλω να είμαι απόλυτος, λέω. Και γιατί αυτό; Γιατί είναι οι συνήθεις ύποπτοι. Και κάποτε, αγαπητοί συνάδελφοι, κάποιος θα πρέπει να επιχειρήσει να γράψει την ιστορία του βαθέος κράτους της Κύπρου και τότε θα διαπιστώσει τις σχέσεις, αλλά και τη διαπλοκή μεταξύ όλων αυτών και με την πολιτική ζωή του τόπου και με τους τραπεζίτες και με μέρος της δικαιοσύνης κτλ. κτλ. κτλ.

Κατά συνέπεια, όταν ψηφίζουμε, όπως είπε ο αγαπητός συνάδελφος ο κ. Προδρόμου -και συμφωνώ- δρακόντεια μέτρα, σημαίνει ότι δημιουργούμε και ένα Δράκοντα. Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτό το Δράκοντα, που στην προκειμένη περίπτωση θα είναι ο έφορος πλέον και του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος, αφού θα έχουμε μία ενιαία αρχή, αποδίδονται τόσες πολλές εξουσίες και πρέπει να αντιληφθούμε και τι κάμνουμε.

Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που και εμείς ως ΑΚΕΛ προσπαθήσαμε μαζί με τους άλλους συναδέλφους να συμβάλουμε, ώστε να στραφούν τα φώτα του νόμου, οι προβολείς του νόμου, η μήνις του νόμου ενάντια σ’ αυτούς που ονομάζω “συνήθεις ύποπτους”. Είναι γι’ αυτό που επιχειρήσαμε να αποκλείσουμε από τη μήνιν, από την επίθεση των δρακόντειων αυτών μέτρων το 70% και πλέον εκείνων τους οποίους δεν μπορούμε με τίποτα να ονομάσουμε “τζάκια”. Είναι μαγκάλια, είναι φουκούδες, είναι οι απλοί άνθρωποι. Επιχειρήσαμε αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς να παραγνωρίζουν ή να μην αναγνωρίζουν ότι οφείλουν στο κράτος, διότι είναι οφειλόμενα, είναι οριστικά επιβεβαιωμένες φορολογίες, να μη δέχονται την τιμωρητική, αν θέλετε, συμπεριφορά του κράτους, όπως θα έπρεπε να τη δεχτούν ακριβώς εκείνοι οι “μεγαλοσχήμονες”, οι “καρχαρίες”, όπως τους ονομάζει -και σωστά- ο συνάδελφος κ. Γιώργος Περδίκης.

Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που θέλουμε να λειτουργήσει ο νόμος. Και είναι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο που, ασκώντας τον έλεγχο που θέλουμε να ασκήσουμε, θέλουμε να παρουσιάζεται ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων ανά τριμηνία ο έφορος της ενιαίας φορολογικής αρχής και να λογοδοτεί γραπτώς, να υποβάλλει έκθεση προόδου, για το κατά πόσο εισέπραξε, ως όφειλε, με τα όπλα που εμείς του έχουμε δώσει συνειδητά, αλλά και με περίσκεψη, εκείνα που έπρεπε να εισπράξει. Και τότε θα κριθεί και από το έργο του αν πέτυχε ή όχι, αν χαρίστηκε σε κάποιον ή σε κάποιους ή όχι, δηλαδή θα ζητήσουμε ονόματα, διευθύνσεις και τους λόγους, γιατί πληρώνονται ή δεν πληρώνονται, γιατί δεν εισέπραξε! Και είναι τότε που και ο ίδιος ο γενικός έφορος φορολογίας πλέον θα τεθεί ενώπιον των δικών του των ευθυνών και θα κριθεί κατά πόσο είναι, όποιος κι αν είναι, δεν έχει διοριστεί ακόμα, επαρκής ή όχι.

Άρα, εκείνο που έχουμε ενώπιόν μας, ελέχθη και από τους συναδέλφους, αφορά οριστικά επιβεβαιωμένες φορολογίες, φορολογίες που δεν αμφισβητούνται ούτε από τον οφειλέτη, που δεν αμφισβητούνται από κανέναν ότι είναι χρωστούμενα και, αφού εξαντληθούν όλα ανεξαιρέτως τα υπόλοιπα μέτρα που έχει στη διάθεσή του ο νομοθέτης, που δίνει ο νομοθέτης στον έφορο, αφού προηγηθεί και ο επιβαλλόμενος συμψηφισμός οφειλών... Κάτι που στο παρελθόν δυστυχώς δε γινόταν και βλέπαμε περιπτώσεις να χρωστά το κράτος €3-€4 εκατομ. για απαλλοτριώσεις και να παίρνει άνθρωπο στο δικαστήριο για οφειλές €40.000 ή €50.000 ή €60.000 στο Φόρο Εισοδήματος! Ε, αυτό το φαινόμενο δεν πρέπει πλέον να παρατηρείται σ’ αυτή τη χώρα, αν θέλουμε να ονομάζεται “ευνομούμενη”! Αφού προηγηθεί λοιπόν ο συμψηφισμός, αφού εξασφαλιστεί και η συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα, αφού ειδοποιηθεί ορθά και με διπλοσυστημένη επιστολή ο οφειλέτης και αφού του δοθεί και η δυνατότητα υποβολής ένστασης, τότε και τότε μόνο να μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτή η νομοθεσία. Και αφού υπάρχουν... Έχει ρυθμιστεί και το θέμα των κοινών λογαριασμών, που ήταν ένα άλλο ζήτημα.

Και θέλω, κύριε Πρόεδρε, να τελειώσω με το εξής: Σήμερα στις κυπριακές φυλακές υπάρχουν γύρω στα τριάντα άτομα τα οποία είναι φυλακισμένα για χρέη στο κράτος. Από αυτά κάποιοι είναι, οι μισοί περίπου, για οφειλές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι υπόλοιποι για οφειλές στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κυρίως. Να πω ότι, αν δει κάποιος αυτούς τους ανθρώπους, τότε θα διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται δυστυχώς για κανένα καρχαρία! Είναι οι μαρίδες που είναι μέσα! Και το λέω αυτό, για να πω ότι σε αυτό το κράτος διαχρονικά και ιστορικά φαίνεται ότι το νόμο, ο οποίος λειτουργούσε όπως τους ιστούς της αράχνης, τα μεγάλα ψάρια τον διαπερνούσαν, τα μεγάλα έντομα τον διαπερνούσαν, αλλά πιάνονταν πάνω στο δίκτυ αυτό μόνο οι μικροί! Ας τον αλλάξουμε επιτέλους!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος έχει το λόγο και η κ. Μαρία Κυριακού στη συνέχεια.

Ευχαριστώ.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Κύριε Πρόεδρε,

Αυτά τα μέτρα αποτελούν θετικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία θα υποστηρίξουμε. Και τα ψηφίζουμε σήμερα, όχι επειδή μας το επιβάλλει η τρόικα, αλλά επειδή ακριβώς θέλουμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής.

Όμως θέλουμε να τονίσουμε και θέλουμε να στείλουμε μια ευγενική προειδοποίηση προς το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, ότι αναμένουμε οι διαδικασίες είσπραξης αυτών των οφειλόμενων φόρων να είναι και

3003

Page 26: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

ορθολογιστικές και νομότυπες και δίκαιες ή τουλάχιστον να εφαρμόζονται δίκαια. Και τι εννοώ; Υποσχέθηκε το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων ότι στην περίπτωση συμψηφισμού θα πρέπει πρώτα να αφαιρούνται τα ποσά που οφείλει να επιστρέψει ο φόρος από τα ποσά που θα δεσμεύσει. Αν διαπιστωθεί ότι το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων δεν ακολουθεί αυτές τις διαδικασίες ή ότι δεσμεύει χρήματα για εκβιαστικούς λόγους, για να εξαναγκάζει το φορολογούμενο να διευθετεί υποχρεώσεις μαζί του, που ενδεχομένως δεν είναι συνδεδεμένες με την οφειλή που έχει βεβαιωθεί, τότε θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι εμείς θα απαιτήσουμε να επανέλθουμε και να περάσουμε σχετικές τροπολογίες, έτσι ώστε αυτούς τους περιορισμούς να τους περιλάβουμε μέσα στη σχετική νομοθεσία. Και αυτό το λέμε, επειδή η εκτελεστική εξουσία θεωρεί ότι οι ίδιες οι εξουσίες που πρέπει να έχει έναντι των φορολογουμένων δεν πρέπει να ισχύουν στην περίπτωση του κράτους. Γιατί στην περίπτωση του κράτους, εκεί όπου οφείλει το κράτος, αυτό που μας λέει η κυβέρνηση είναι ότι δε θα δικαιούνται εκείνοι που τους χρωστά το κράτος να δεσμεύουν την περιουσία του κράτους! Τα δικά μας τα χρήματα δικαιούνται να μας τα δεσμεύουν χωρίς απόφαση δικαστηρίου, την περιουσία του κράτους δε θα δικαιούμαστε να τη δεσμεύουμε, ακόμα κι αν έχουμε απόφαση του δικαστηρίου!

Γι’ αυτό είναι που το ξαναλέμε, θα ψηφίσουμε αυτά τα νομοσχέδια, γιατί ελπίζουμε να βοηθήσουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά, αν διαπιστώσουμε ότι η πρόθεση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων είναι η καταπίεση, είναι ο εκφοβισμός, είναι ο εκβιασμός των φορολογουμένων, θα έρθουμε πίσω και θα περιορίσουμε αυτές τις εξουσίες!

Κάτι τελευταίο, γιατί λέχθηκε προηγουμένως ότι η Βουλή, ενώ είχε ενώπιόν της σχετικές εισηγήσεις για την απαγόρευση αποξένωσης του τελευταίου ακινήτου για την ποινική ευθύνη των διευθυντών, δεν τις ψήφισε. Δεν είναι έτσι ακριβώς. Επιμέναμε για τρία χρόνια ότι δεν πρέπει να υπάρχει γενική απαγόρευση για την αποξένωση περιουσίας, γιατί αυτό θα καταστρέψει τις αξίες των ακινήτων στην Κύπρο, επειδή πλέον κανένας αγοραστής δε θα μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο το ακίνητο που αγοράζει, ακόμα κι αν δεν έχει οποιαδήποτε δέσμευση στο Κτηματολόγιο, είναι αδέσμευτο, για να μπορέσει στο τέλος να υλοποιηθεί η μεταβίβαση. Αυτό που έγινε -και το χαιρετίζουμε- είναι ότι άκουσε τις εισηγήσεις της επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και δέχτηκε ότι δε θα υπάρχει γενική απαγόρευση, αλλά θα δικαιούται το κράτος να καταχωρίζει ένα memo, μία δέσμευση στην περιουσία, όταν υπάρχει αυτή η οφειλή. Έτσι θα ξέρει ο αγοραστής, αν κάμει την έρευνα στο Κτηματολόγιο, ότι υπάρχει αυτή η δέσμευση. Ήταν πολύ απλό.

Το ίδιο και με την ποινική ευθύνη των διευθυντών. Αυτό που απαιτήσαμε από την αρχή, πριν από τρία χρόνια, ήταν να υπάρχει το στοιχείο του δόλου, να μην καταδικάζεται κάποιος που δε γνώριζε, για παράδειγμα ένας από τους διευθυντές, ότι δεν πληρώθηκε ο φόρος ή ότι δόθηκαν λανθασμένα στοιχεία. Μπήκε το στοιχείο του δόλου στο νομοσχέδιο.

Το ερώτημα δεν είναι γιατί δεν ψηφίσαμε εμείς αυτά τα νομοσχέδια πριν από τρία χρόνια. Το ερώτημα είναι γιατί χρειάστηκε τρία χρόνια να συνεννοηθούμε με το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων και να μπουν αυτές οι απλές αλλαγές που μας επέτρεψαν στο τέλος της ημέρας να ψηφίσουμε αυτά τα νομοσχέδια!

Επαναλαμβάνω, κύριε Πρόεδρε, ψηφίζουμε στην προσπάθεια να συμβάλουμε με αυτό τον τρόπο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θα ψηφίσουμε και θα στηρίξουμε οποιοδήποτε άλλο νομοσχέδιο έρθει και εμείς θα κρίνουμε ότι βοηθά αυτές τις προσπάθειες. Όμως από την άλλη, θα προστατεύσουμε τον κόσμο. Αυτός είναι ο ρόλος μας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ, κύριε Παπαδόπουλε.

Η κ. Μαρία Κυριακού, παρακαλώ.

Μ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ:

Είναι καθαρά νομοτεχνικό, κύριε Πρόεδρε, απλώς θεωρώ ότι η τροπολογία υπ’ αριθμόν 5 ίσως πρέπει να τύχει κάποιας άλλης τοποθέτησης. Αναφέρεται ότι θα...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπ’ αριθμόν 5;

Μ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ:

Η πέμπτη τροπολογία στη σελίδα 2 των τροπολογιών που αναφέρει ότι θα προστεθεί στο τέλος της παραγράφου (γ) ότι «ο Έφορος υποβάλλει ανά τριμηνία στη Βουλή των Αντιπροσώπων». Νομίζω η γραμματεία θα πρέπει να δει κατά πόσο πράγματι έτσι είναι, διότι δεν έχουμε ενώπιόν μας το νομοσχέδιο, για να δούμε αν ταιριάζει με αυτή τη φρασεολογία...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Παρακαλώ τη γραμματεία να το διευκρινίσει και να υπάρξει η αναγκαία διόρθωση.

3004

Page 27: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Μ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ:

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, ερχόμαστε στις κοινές τροπολογίες όλων των κομμάτων για το υπ’ αριθμόν 3 θέμα. Δε θα παρακαλέσω το γραμματέα να τις διαβάσει μία μία ξεχωριστά, δεδομένου ότι είναι ομόφωνες, είναι πολύ καλά γνωστές στο σώμα.

(Οι σχετικές τροπολογίες)

Προτεινόμενες τροπολογίες όλων των κομμάτων για το νομοσχέδιο «Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014»

Γίνεται εισήγηση για τροποποίηση του άρθρου 2 του νομοσχεδίου, με το οποίο τροποποιείται το Δέκατο Παράρτημα του βασικού νόμου, ως εξής:

1. Να αντικατασταθεί η φράση “δύο χιλιάδες ευρώ (€2.000)” από την προτεινόμενη παράγραφο (12)(1)(α) (τέταρτη γραμμή) αυτού με τη φράση “πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000)”.

Επεξήγηση: Σκοπός της προτεινόμενης τροπολογίας είναι η αύξηση του ελάχιστου ορίου οφειλόμενου ποσού φόρου ή οποιουδήποτε άλλου ποσού για το οποίο ο Έφορος θα μπορεί να προβαίνει στην εγγραφή εμπράγματου βάρους σε ακίνητη ιδιοκτησία του προσώπου που αρνείται ή παραλείπει ή καθυστερεί ή αμελεί να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.

2. Να αντικατασταθεί η φράση “διακόσια ευρώ (€200)” από την προτεινόμενη παράγραφο (13)(1)(α) (τέταρτη γραμμή) αυτού με τη φράση “τρεις χιλιάδες ευρώ (€3.000) ”.

Επεξήγηση: Σκοπός της προτεινόμενης τροπολογίας είναι η αύξηση του ελάχιστου ορίου οφειλόμενου ποσού φόρου ή οποιουδήποτε άλλου ποσού για το οποίο ο Έφορος θα μπορεί να ζητά την άμεση δέσμευση ποσού από τραπεζικό λογαριασμό προσώπου που αρνείται ή παραλείπει ή καθυστερεί ή αμελεί να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.

3. Να αντικατασταθεί η φράση “χίλια ευρώ (€1.000)” από την προτεινόμενη παράγραφο (13)(2) (τέταρτη και πέμπτη γραμμή) αυτού με τη φράση “δύο χιλιάδες ευρώ (€2.000).”.

Επεξήγηση: Σκοπός της προτεινόμενης τροπολογίας είναι η αύξηση του συνόλου του ποσού που παραμένει στον τραπεζικό λογαριασμό υποκείμενου στο φόρο προσώπου κατά τη διαδικασία δέσμευσης και κατάσχεσης ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

4. Να αντικατασταθεί η φράση “διακόσια ευρώ (€200)” από την προτεινόμενη παράγραφο (14)(1)(α) (τέταρτη γραμμή) αυτού με τη φράση “τρεις χιλιάδες ευρώ (€3.000)”.

Επεξήγηση: Σκοπός της προτεινόμενης τροπολογίας είναι η αύξηση του ελάχιστου ορίου οφειλόμενου ποσού φόρου ή οποιουδήποτε άλλου ποσού για το οποίο ο Έφορος θα μπορεί να προβαίνει στη δήμευση κινητής ιδιοκτησίας προσώπου που αρνείται ή παραλείπει ή καθυστερεί ή αμελεί να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.

5. Να προστεθεί στο τέλος του άρθρου 15 αυτού η ακόλουθη παράγραφος:

«…(Ι) του 2014. Με την έναρξη της ισχύος του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου του 2014 ο Έφορος υποβάλλει ανά τριμηνία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αρχής γενομένης την 30ή

Σεπτεμβρίου 2014, έκθεση προόδου σχετικά με την κατάσταση των αμέσως απαιτητών οφειλόμενων ποσών, η οποία περιλαμβάνει σχετικό πίνακα στον οποίο θα εμφαίνεται ανά κατηγορία οφειλόμενων ποσών ο αριθμός των οφειλετών και το αντίστοιχο συνολικό οφειλόμενο ποσό, καθώς και τις ενέργειες της Υπηρεσίας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στη βάση των διατάξεων του παρόντος Νόμου.».

6. Να γίνουν οι συνεπακόλουθες νομοτεχνικές διορθώσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνεπώς, ερωτώ το σώμα κατά πόσο οι κοινές τροπολογίες όλων των κομμάτων για το υπ’ αριθμόν 3 θέμα ψηφίζονται από το σώμα.

Υπάρχει ένσταση στην έγκριση των τροπολογιών υπ’ αριθμόν 1 έως 6;

Εφόσον δεν υπάρχει ένσταση, οι τροπολογίες υπ’ αριθμόν 1 έως 6 εγκρίνονται.

Προχωρούμε τώρα στη δεύτερη ανάγνωση του υπ’ αριθμόν 3 νομοσχεδίου.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

3005

Page 28: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Συνοπτικός τίτλος. Άρθρο 1.

Τροποποίηση του Δέκατου Παραρτήματος του βασικού νόμου. Άρθρο 2.

Έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου. Άρθρο 3.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση στην έγκριση των άρθρων 1 έως 3;

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, τα άρθρα 1 έως 3 εγκρίνονται.

Τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση όπως το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο;

(Κτυπά τη σφύρα.)

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, το νομοσχέδιο ψηφίζεται σε νόμο.

Ερχόμαστε τώρα στις κοινές τροπολογίες και πάλι όλων των κομμάτων για το υπ’ αριθμόν 4 θέμα.

(Οι σχετικές τροπολογίες)

Προτεινόμενες τροπολογίες όλων των κομμάτων για το νομοσχέδιο «Ο περί Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014»

Γίνεται εισήγηση για τροποποίηση του άρθρου 3 του νομοσχεδίου, με το οποίο προστίθενται στο βασικό νόμο τα νέα άρθρα 9Α, 9Β, 9Γ και 9Δ, ως ακολούθως:

1. α. Με την αντικατάσταση στην παράγραφο (α) του εδαφίου (1) του νέου άρθρου 9Β, το οποίο προστίθεται στο βασικό νόμο, της φράσης “διακόσια ευρώ (€200)” (πέμπτη γραμμή) με τη φράση “τρεις χιλιάδες ευρώ (€3.000)”.

β. Με την αντικατάσταση στην παράγραφο (α) του εδαφίου (1) του νέου άρθρου 9Γ, το οποίο προστίθεται στο βασικό νόμο, της φράσης “διακόσια ευρώ (€200)” (πέμπτη γραμμή) με τη φράση “τρεις χιλιάδες ευρώ (€3.000)”.

Επεξήγηση: Σκοπός των προτεινόμενων τροπολογιών είναι η αύξηση του ελάχιστου ορίου οφειλόμενου ποσού φόρου ή οποιουδήποτε άλλου ποσού για το οποίο ο Διευθυντής θα μπορεί να ζητά την άμεση δέσμευση ποσού από τραπεζικό λογαριασμό και να προβαίνει στη δήμευση κινητής ιδιοκτησίας προσώπου που αρνείται ή παραλείπει ή καθυστερεί ή αμελεί να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.

2. Με την αντικατάσταση στο εδάφιο (2) του νέου άρθρου 9Β, το οποίο προστίθεται στο βασικό νόμο, της φράσης “χίλια ευρώ (€1.000)” (πέμπτη γραμμή) με τη φράση “δύο χιλιάδες ευρώ (€2.000).”.

Επεξήγηση: Σκοπός της προτεινόμενης τροπολογίας είναι η αύξηση του συνόλου του ποσού που παραμένει στον τραπεζικό λογαριασμό εν υπερημερία προσώπου κατά τη διαδικασία δέσμευσης και κατάσχεσης ποσών που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

3. Με την αντικατάσταση στο εδάφιο (1) του νέου άρθρου 9Δ, το οποίο προστίθεται στο βασικό νόμο, της φράσης “δύο χιλιάδες ευρώ (€2.000)” (πέμπτη γραμμή) με τη φράση “πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000)”.

Επεξήγηση: Σκοπός της προτεινόμενης τροπολογίας είναι η αύξηση του ελάχιστου ορίου οφειλόμενου ποσού φόρου ή οποιουδήποτε άλλου ποσού για το οποίο ο Διευθυντής θα μπορεί να προβαίνει στην εγγραφή εμπράγματου βάρους σε ακίνητη ιδιοκτησία του προσώπου που αρνείται ή παραλείπει ή καθυστερεί ή αμελεί να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.

4. Με την προσθήκη αμέσως μετά το νέο άρθρο 9Δ του ακόλουθου νέου άρθρου:

«Έκθεση προόδου για την κατάσταση αμέσως απαιτητών ποσών.

…(Ι) του 2014.

9Ε. Με την έναρξη της ισχύος του περί Εισπράξεως Φόρων Νόμου του 2014 ο Διευθυντής υποβάλλει ανά τριμηνία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αρχής γενομένης από την 30ή

Σεπτεμβρίου 2014, έκθεση προόδου για την κατάσταση των οφειλόμενων φόρων, η οποία περιλαμβάνει σχετικό πίνακα στον οποίο θα εμφαίνεται ανά κατηγορία οφειλόμενων ποσών ο αριθμός των οφειλετών και το αντίστοιχο οφειλόμενο κεφάλαιο φόρου, καθώς και τις ενέργειες του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων στη βάση των διατάξεων

3006

Page 29: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

του παρόντος Νόμου.».

5. Να γίνουν οι συνεπακόλουθες νομοτεχνικές διορθώσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και πάλι ερωτώ το σώμα κατά πόσο υπάρχει ένσταση αυτές οι τροπολογίες να υιοθετηθούν.

Εφόσον δεν υπάρχει ένσταση, οι τροπολογίες υπ’ αριθμόν 1 έως 5 εγκρίνονται ομόφωνα από το σώμα.

Ερχόμαστε τώρα εις τες τροπολογίες ΕΔΕΚ, Οικολόγων, Συμμαχίας Πολιτών για το υπ’ αριθμόν 4 θέμα.

(Οι σχετικές τροπολογίες)

Προτεινόμενες τροπολογίες του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και του βουλευτή κ. Νίκου Κουτσού, εκπροσωπούντος τη Συμμαχία Πολιτών, για το

νομοσχέδιο «Ο περί Εισπράξεως Φόρων Νόμος του 2014» 1. Γίνεται εισήγηση για τροποποίηση του άρθρου 9Β, το οποίο προστίθεται στο πιο πάνω νομοσχέδιο με το

άρθρο 3 αυτού, ώστε στο τέλος της παραγράφου (α) του εδαφίου (3) αυτού αμέσως μετά τη λέξη “αποφάσεως” (όγδοη γραμμή) να προστεθεί η ακόλουθη φράση:

«ή ποσό μέχρι €20.000, το οποίο αποδεδειγμένα προορίζεται να καλύψει ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του εν υπερημερία προσώπου ή/και της συζύγου ή/και των εξαρτώμενων προσώπων αυτού».

Επεξήγηση: Σκοπός της προτεινόμενης τροπολογίας είναι η εξαίρεση οποιουδήποτε ποσού προορίζεται να καλύψει ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή εκπαιδευτικές ανάγκες του δανειολήπτη ή της συζύγου και των εξαρτώμενων προσώπων του δανειολήπτη από το ελεύθερο και διαθέσιμο ποσό που ανήκει στο εν υπερημερία πρόσωπο και το οποίο θα μπορεί να δεσμεύεται για σκοπούς αποπληρωμής οφειλόμενου φόρου.

2. Να γίνουν οι συνεπακόλουθες νομοτεχνικές διορθώσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Πόσοι ψηφίζουν υπέρ των τροπολογιών;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Έξι, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εναντίον;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Σαράντα τέσσερις, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αποχές;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ουδεμία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ουδεμία. Με έξι ψήφους υπέρ, σαράντα τέσσερις ψήφους εναντίον και ουδεμίαν αποχή, οι τροπολογίες απορρίπτονται.

Τώρα προχωρούμε στη δεύτερη ανάγνωση του υπ’ αριθμόν 4 νομοσχεδίου.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Συνοπτικός τίτλος. Άρθρο 1.

Τροποποίηση του άρθρου 2 του βασικού νόμου. Άρθρο 2.

Τροποποίηση του βασικού νόμου με την προσθήκη νέων άρθρων 9Α, 9Β, 9Γ, 9Δ και 9Ε. Άρθρο 3.

Έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου. Άρθρο 4.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση στην έγκριση των άρθρων 1 έως 4;

3007

Page 30: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Εφόσον δεν υπάρχει ένσταση, τα άρθρα 1 έως 4 εγκρίνονται.

Προχωρούμε στην τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση όπως το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο;

(Κτυπά τη σφύρα.)

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, το νομοσχέδιο ψηφίζεται σε νόμο.

Το υπ’ αριθμόν 5 θέμα είναι «Ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2014». Η έκθεση θεωρείται αναγνωσθείσα.

(Η σχετική έκθεση)

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για το νομοσχέδιο «Ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2014»

Παρόντες:

Άγγελος Βότσης, αναπλ. πρόεδρος Πάμπος Παπαγεωργίου

Πρόδρομος Προδρόμου Νίκος Νικολαΐδης

Μάριος Μαυρίδης Γιώργος Περδίκης

Μαρία Κυριακού Νίκος Κουτσού

Σταύρος Ευαγόρου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 2 και 16 Ιουνίου 2014. Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιόν της εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) του ίδιου υπουργείου, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Γραφείου του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ.

Σκοπός του προτεινόμενου νόμου είναι η τροποποίηση του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου, ώστε να υλοποιηθεί το μέτρο 3.7 του Μνημονίου Συναντίληψης, το οποίο προνοεί μεταξύ άλλων την υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για:

1. εναρμόνιση των νομοθεσιών που ρυθμίζουν θέματα φορολογίας, ώστε η μη πληρωμή φόρων, ανεξαρτήτως του είδους της φορολογίας, να θεωρείται ποινικό αδίκημα και

2. απόδοση προσωπικής ευθύνης στους αρμόδιους διευθυντές εταιρείας για τη μη καταβολή των φόρων και τη δόλια υποβολή φορολογικών στοιχείων αναφορικά με την εταιρεία.

Ειδικότερα, με τον προτεινόμενο νόμο προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

1. Η ποινικοποίηση της παράλειψης ή καθυστέρησης καταβολής στο κράτος από νομικό ή φυσικό πρόσωπο παρακρατηθέντων φόρων (φόρος εισοδήματος, έκτακτη εισφορά για την άμυνα της Δημοκρατίας, έκτακτη εισφορά εργοδοτουμένων, συνταξιούχων και αυτοτελώς εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα), χωρίς να είναι αναγκαίο να αποδεικνύεται ότι το πρόσωπο ενήργησε δολίως.

2. Η ποινικοποίηση της παράλειψης ή καθυστέρησης καταβολής στο κράτος από οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο οποιουδήποτε οφειλόμενου ποσού άλλου φόρου, όταν αποδεικνύεται ότι το πρόσωπο ενήργησε δολίως.

3. Η απόδοση ποινικής ευθύνης στους διευθυντές και στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων νομικών προσώπων, όταν το αδίκημα της παράλειψης ή καθυστέρησης καταβολής στο κράτος παρακρατηθέντων φόρων διαπράττεται από το ίδιο το νομικό πρόσωπο, χωρίς να απαιτείται να αποδειχθεί ότι τα πρόσωπα αυτά συναίνεσαν ή συνέπραξαν στην τέλεση του αδικήματος.

4. Η απόδοση ποινικής ευθύνης στους διευθυντές και στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων νομικών προσώπων, όταν το αδίκημα της παράλειψης ή καθυστέρησης καταβολής στο κράτος οποιουδήποτε οφειλόμενου ποσού άλλου φόρου διαπράττεται από το ίδιο το νομικό πρόσωπο, εφόσον αποδεικνύεται ότι αυτά συναίνεσαν ή συνέπραξαν στην τέλεση του αδικήματος.

3008

Page 31: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

5. Η απόδοση ποινικής ευθύνης στους διευθυντές και στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων νομικών προσώπων, σε περίπτωση που αυτά υποβάλλουν δολίως ή εσκεμμένα ανακριβή ή ψευδή στοιχεία σχετικά με την εξακρίβωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, εφόσον αποδεικνύεται ότι αυτά συναίνεσαν ή συνέπραξαν στην τέλεση του αδικήματος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, ο προτεινόμενος νόμος αποτελεί προαπαιτούμενη ενέργεια για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και η εφαρμογή του μέτρου αυτού αναμένεται να συμβάλει στη διασφάλιση των δημόσιων εσόδων σε σχέση με τους οφειλόμενους φόρους από εταιρείες και τους παρακρατηθέντες φόρους.

Στα πλαίσια της συζήτησης του θέματος οι εκπρόσωποι του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του ΣΕΛΚ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους σε σχέση με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορούν την απόδοση ευθυνών στους διευθυντές των νομικών προσώπων για αδικήματα που διαπράττουν τα νομικά πρόσωπα και εισηγήθηκαν όπως, στις περιπτώσεις που νομικό πρόσωπο παραλείπει ή καθυστερεί να προβεί σε καταβολή οφειλόμενων ποσών άλλου φόρου, καθώς και στην περίπτωση υποβολής ψευδών φορολογικών στοιχείων, στους διευθυντές και στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εν λόγω νομικών προσώπων να αποδίδεται ευθύνη, μόνο εφόσον αποδεικνύεται ότι δολίως αυτά συνέπραξαν στην τέλεση του αδικήματος.

Οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, χωρίς να διαφωνούν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του προτεινόμενου νόμου, συμφώνησαν με τις θέσεις των εκπροσώπων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του ΣΕΛΚ.

Υπό το φως των πιο πάνω, το Υπουργείο Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής, μελέτησε τις απόψεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και του ΣΕΛΚ και προχώρησε στη διαμόρφωση του κειμένου του νομοσχεδίου σύμφωνα με τις υποβληθείσες πιο πάνω εισηγήσεις.

Το διαμορφωμένο κείμενο του νομοσχεδίου υποβλήθηκε εκ νέου στην επιτροπή για λήψη τελικής απόφασης με σχετική επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών, ημερομηνίας 3 Ιουνίου 2014.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, κατά πλειοψηφία του αναπληρωτή προέδρου της βουλευτή της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, των μελών της βουλευτών των κοινοβουλευτικών ομάδων του Δημοκρατικού Συναγερμού και ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, του μέλους της βουλευτή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, καθώς και του μέλους της βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, εισηγείται στη Βουλή την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την εκτελεστική εξουσία, αφού προηγουμένως τροποποιηθεί ο τίτλος του, ώστε να αναφέρεται ως «Ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014».

Το μέλος της επιτροπής βουλευτής κ. Νίκος Κουτσού, εκπροσωπώντας τη Συμμαχία Πολιτών, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Όχι, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κύριε Κουτσού, αντιλαμβάνομαι ότι είχατε επιφυλαχθεί. Δεν έχετε οιανδήποτε επιφύλαξη ούτε επιθυμείτε να ομιλήσετε;

Ν. ΚΟΥΤΣΟΥ:

Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ πολύ.

Δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Συνοπτικός τίτλος. Άρθρο 1.

Τροποποίηση του άρθρου 49 του βασικού νόμου. Άρθρο 2.

Τροποποίηση του άρθρου 51Α του βασικού νόμου. Άρθρο 3.

Έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου. Άρθρο 4.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

3009

Page 32: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Υπάρχει ένσταση στην έγκριση των άρθρων 1 έως 4;

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, τα άρθρα 1 έως 4 εγκρίνονται.

Τρίτη ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση όπως το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο;

(Κτυπά τη σφύρα.)

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, το νομοσχέδιο ψηφίζεται σε νόμο.

Το υπ’ αριθμόν 6 θέμα είναι «Ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014». Η έκθεση θεωρείται αναγνωσθείσα.

(Η σχετική έκθεση)

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για το νομοσχέδιο «Ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014»

Παρόντες:

Άγγελος Βότσης, αναπλ. πρόεδρος Πάμπος Παπαγεωργίου

Πρόδρομος Προδρόμου Νίκος Νικολαΐδης

Μάριος Μαυρίδης Γιώργος Περδίκης

Μαρία Κυριακού Νίκος Κουτσού

Σταύρος Ευαγόρου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 2 και 16 Ιουνίου 2014. Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) του ίδιου υπουργείου, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Γραφείου του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ.

Σκοπός του προτεινόμενου νόμου είναι η τροποποίηση του περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων Νόμου, ώστε η υποχρέωση υπολογισμού του καταβλητέου φόρου (αυτοφορολογία), η οποία με βάση τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας βαρύνει μόνο τις εταιρείες και τους αυτοτελώς εργαζομένους, να επεκταθεί και στους μισθωτούς. Επιπρόσθετα, σκοπείται η εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να καθοριστεί συγκεκριμένη προθεσμία εντός της οποίας το ΤΕΠ θα προβαίνει σε επιστροφή φόρου προς τους μισθωτούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, το νομοσχέδιο στοχεύει στην υλοποίηση της υποχρέωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτή απορρέει από την παράγραφο 3.7 του Μνημονίου Συναντίληψης, η οποία προνοεί μεταξύ άλλων τη θέσπιση την αναγκαίας νομοθεσίας για την καθιέρωση της αυτοφορολογίας σε όλους τους φορολογουμένους.

Στα πλαίσια της συζήτησης του θέματος, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία υποχρέωση να υποβάλλουν και καταβάλλουν τον υπολογιζόμενο από αυτούς φόρο έχουν μόνο τα νομικά πρόσωπα και οι αυτοεργοδοτούμενοι, ενώ στην περίπτωση των μισθωτών ο φόρος υπολογίζεται από το διευθυντή του ΤΕΠ.

Όπως ο ίδιος δήλωσε, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επεκτείνεται η αυτοφορολογία σε όλους τους φορολογουμένους και συναφώς οι μισθωτοί, στη δήλωση εισοδήματος που θα υποβάλλουν, θα προβαίνουν οι ίδιοι στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και θα καταβάλλουν τον εν λόγω φόρο εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης. Περαιτέρω, σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό εκπρόσωπο, στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, αυτή θα τους αποδίδεται εντός δύο μηνών από το τέλος του μήνα εντός του οποίου υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ, χωρίς να διαφωνεί με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του προτεινόμενου νόμου, επισήμανε ότι, για να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του προτεινόμενου μέτρου, το κράτος πρέπει να παράσχει κατάλληλο λογισμικό πρόγραμμα στο κοινό.

3010

Page 33: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιον της, ομόφωνα αποφάσισε να υποβάλει την παρούσα έκθεσή της στην ολομέλεια του σώματος για λήψη τελικής απόφασης. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που η ολομέλεια του σώματος αποφασίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο, ο τίτλος αυτού τροποποιείται, ώστε να αναφέρεται ως «Ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2014».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής;

Δεν υπάρχουν.

Δεύτερη ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Συνοπτικός τίτλος. Άρθρο 1.

Τροποποίηση του άρθρου 5 του βασικού νόμου. Άρθρο 2.

Τροποποίηση του άρθρου 13 του βασικού νόμου. Άρθρο 3.

Τροποποίηση του άρθρου 35 του βασικού νόμου. Άρθρο 4.

Τροποποίηση του άρθρου 38 του βασικού νόμου. Άρθρο 5.

Τροποποίηση του άρθρου 39 του βασικού νόμου. Άρθρο 6.

Έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου. Άρθρο 7.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση στην έγκριση των άρθρων 1 έως 7;

Εφόσον δεν υπάρχει ένσταση, τα άρθρα 1 έως 7 εγκρίνονται.

Τρίτη ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2014.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση όπως το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο;

(Κτυπά τη σφύρα.)

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, το νομοσχέδιο ψηφίζεται σε νόμο.

Το υπ’ αριθμόν 7 θέμα είναι «Ο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014». Η έκθεση θεωρείται αναγνωσθείσα.

(Η σχετική έκθεση)

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για το νομοσχέδιο «Ο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014»

Παρόντες:

Άγγελος Βότσης, ανάπλ. πρόεδρος Πάμπος Παπαγεωργίου

Πρόδρομος Προδρόμου Νίκος Νικολαΐδης

Μάριος Μαυρίδης Γιώργος Περδίκης

Μαρία Κυριακού Νίκος Κουτσού

Σταύρος Ευαγόρου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 16 Ιουνίου 2014. Στα πλαίσια της πρώτης συνεδρίασης κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.

3011

Page 34: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου, ώστε να ορισθεί η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ως Αρχή Εξυγίανσης των επηρεαζόμενων ιδρυμάτων και παράλληλα να συσταθεί Επιτροπή Εξυγίανσης ως αποφασίζον εκτελεστικό όργανο της Αρχής Εξυγίανσης, με κύρια αρμοδιότητα την εφαρμογή των προνοιών της βασικής νομοθεσίας, τη λήψη αποφάσεων και την έκδοση διαταγμάτων ή οδηγιών.

Περαιτέρω, γίνεται αναφορά στα θέματα που επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά ή είναι συστημικής σημασίας, για τα οποία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών, και παράλληλα προστίθενται νέες διατάξεις στη βασική νομοθεσία που αφορούν την εξουσία της Αρχής Εξυγίανσης για συλλογή πληροφοριών, είσοδο και έρευνα, επιβολή διοικητικών προστίμων, καθώς και ειδικές ποινικές διατάξεις.

Ειδικότερα, οι προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν τα ακόλουθα:

1. Τον ορισμό της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ως Αρχής Εξυγίανσης.

2. Τη σύσταση Επιτροπής Εξυγίανσης, που αποτελείται από το/τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τους δύο εκτελεστικούς συμβούλους του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας.

3. Τον ορισμό της Επιτροπής Εξυγίανσης ως αποφασίζοντος εκτελεστικού οργάνου της Αρχής Εξυγίανσης, με κύρια αρμοδιότητα την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, τη λήψη αποφάσεων και την έκδοση διαταγμάτων και οδηγιών.

4. Τον καθορισμό του τρόπου λήψης αποφάσεων, της έγκυρης διεξαγωγής των συνεδριών, του τρόπου σύγκλησης τακτικών και έκτακτων συνεδριών και της τήρησης πρακτικών.

5. Την παροχή της δυνατότητας στην Κεντρική Τράπεζα να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση του αποτελεσματικού διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων της εποπτείας και της εφαρμογής των μέτρων εξυγίανσης, της λειτουργικής ανεξαρτησίας μεταξύ των αρμοδιοτήτων της εποπτείας και της εφαρμογής των μέτρων εξυγίανσης, καθώς και της επάρκειας της εμπειρογνωμοσύνης, των πόρων και της επιχειρησιακής ικανότητας για την εφαρμογή των μέτρων εξυγίανσης, για επίτευξη γρήγορης και ευέλικτης άσκησης των εξουσιών της.

6. Τη σύσταση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου Μονάδας Εξυγίανσης με κύρια αρμοδιότητα την παροχή στήριξης στην Αρχή Εξυγίανσης και στην Επιτροπή Εξυγίανσης, σε σχέση με την εκτέλεση των σκοπών, των εξουσιών, των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων της.

7. Πρόνοια για τα θέματα για τα οποία απαιτείται και η σύμφωνος γνώμη του Υπουργού Οικονομικών και τα οποία επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά ή είναι συστημικής σημασίας, όπως είναι μεταξύ άλλων:

α. η απόφαση για λήψη μέτρων εξυγίανσης (σε πιστωτικό ή άλλο ίδρυμα),

β. τα συγκεκριμένα μέτρα εξυγίανσης,

γ. η μη τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών κατά την εφαρμογή του μέτρου πώλησης εργασιών (πιστωτικού ή άλλου ιδρύματος), όταν διαπιστώνεται ότι η συμμόρφωση με τις εν λόγω διαδικασίες ενδέχεται να υπονομεύσει τους στόχους της εξυγίανσης,

δ. η έκδοση διατάγματος για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, δικαιωμάτων ή υποχρεώσεων του υπό εξυγίανση ιδρύματος σε ενδιάμεση τράπεζα,

ε. η έκδοση διατάγματος για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και δικαιωμάτων σε εταιρεία διαχείρισης που συστήνεται από την Αρχή Εξυγίανσης,

στ. η έκδοση διατάγματος για την αναδιάρθρωση των χρεών και των υποχρεώσεων του υπό εξυγίανση ιδρύματος.

8. Εισάγονται πρόνοιες που αφορούν την εξουσία της Αρχής Εξυγίανσης για συλλογή πληροφοριών, είσοδο και έρευνα, επιβολή διοικητικών προστίμων, καθώς και ειδικές ποινικές διατάξεις.

Όπως είναι γνωστό, το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με την τρόικα προνοεί όπως οι αρμόδιες αρχές, μετά από διαβούλευση με την τρόικα και αφού πληροφορήσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αναθεωρήσουν την αποτελεσματικότητα της Αρχής Εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένων της σύστασης και της διακυβέρνησής της, με σκοπό την υιοθέτηση των νομοθετικών αλλαγών μέχρι το Μάρτιο του 2014. Στο αναθεωρημένο προσχέδιο μνημονίου, μετά την τέταρτη αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, αναφέρεται ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα πρέπει να υιοθετηθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2014.

Κατά τη συζήτηση του θέματος ενώπιον της επιτροπής, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μεταξύ άλλων ότι με το νομοσχέδιο σκοπείται η ενδυνάμωση και η βελτίωση της Αρχής Εξυγίανσης, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη στον τρόπο λειτουργίας της. Σημείωσε περαιτέρω ότι η βασικότερη τροποποίηση που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι η αλλαγή στη σύνθεση της Αρχής.

3012

Page 35: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας, με τη νέα σύνθεση που προτείνεται, η Αρχή Εξυγίανσης καθίσταται πιο ευέλικτη και λειτουργική και όπως ο ίδιος σημείωσε, υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της εποπτείας και της εφαρμογής των μέτρων εξυγίανσης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξέφρασε τις επιφυλάξεις της σε σχέση με την προτεινόμενη ρύθμιση για αλλαγή της σύστασης της Αρχής Εξυγίανσης. Όπως η ίδια δήλωσε, ενόψει νέας ευρωπαϊκής Οδηγίας, οι Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) θα μπορούν να τελούν υπό καθεστώς εξυγίανσης και συναφώς ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κρίνεται σημαντικός.

Σε σχέση με τις πιο πάνω θέσεις της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι με την εφαρμογή της νέας αυτής ευρωπαϊκής Οδηγίας οι ΕΠΕΥ θα τίθενται υπό καθεστώς εξυγίανσης μόνο κατόπιν σύστασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, διαμόρφωσε τις ακόλουθες θέσεις:

1. Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού τάσσονται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο.

2. Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, καθώς και το μέλος της βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τάσσονται εναντίον της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο.

3. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, το μέλος της βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, καθώς και το μέλος της βουλευτής κ. Νίκος Κουτσού, εκπροσωπώντας τη Συμμαχία Πολιτών, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο κ. Περδίκης, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ορίστε, κύριε Περδίκη.

Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ:

Να μιλήσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ερώτησα αν υπάρχουν ομιλητές.

Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ:

Από τη θέση μου;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Από τη θέση σας.

Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ:

Μάλιστα.

Νομίζω ότι οφείλουμε να είμαστε ολίγον πιστοί σε ό,τι αφορά τις αρχές μας. Δε θεωρώ ότι είναι σωστό και φρόνιμο και πιστεύω ότι καταξιώνει την παρουσία ενός πολιτικού κόμματος, έστω και μικρού, όταν πριν λίγους μήνες ήρθαμε με πρόταση νόμου ως Κίνημα Οικολόγων να διευρυνθεί η Αρχή Εξυγίανσης, απ’ εκεί που ήταν μόνο η Κεντρική Τράπεζα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, να μπει και ο Υπουργός Οικονομικών και πλειοδοτώντας η πλειοψηφία της Βουλής έβαλε και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και το χαιρέτισα και το ψήφισα. Ε, δεν μπορούμε σήμερα να επιστρέφουμε πίσω, να πηγαίνουμε εις τη μίας αρχής Αρχή!

Πολλοί θα πουν ότι δεν είναι του ενός αντρός, διότι υπάρχει και ο βοηθός του. Είναι όμως εις την ίδια Αρχή και δεν είναι ανταγωνιστικά που λειτουργούν μέσα στην ίδια Αρχή. Άρα, υπάρχει πάλι, αν δεν είναι η μονοκρατία, υπάρχει η μοναδικής αρχής Αρχή. Έχουμε πάθει! Έχουμε πάθει πολύ και ξέρουμε όλοι πόσο έχουμε πάθει από το γεγονός ότι έχει εγκαθιδρυθεί μία Αρχή Εξυγίανσης στην οποία ένας ήταν ο φορέας που τη διαχειριζόταν. Επιστρέφουμε πίσω. Λυπούμαι, μακάρι να μην ξαναχρειαστεί έτσι Αρχή, εύχομαι να είναι εντελώς αχρείαστες όλες οι νομοθεσίες γύρω από την Αρχή Εξυγίανσης, αλλά από θέμα αρχής εμείς ως Οικολόγοι είμαστε αναγκασμένοι να μείνουμε στη βασική αρχική μας θέση. Πρέπει να είναι συμμέτοχοι σ’ αυτή

3013

Page 36: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

την προσπάθεια, όταν και αν γίνει, ο μη γένοιτο, το επαναλαμβάνω, και η κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή αρχή πλέον, αφού είναι ευρωπαϊκή αρχή της Κεντρικής Τράπεζας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Λαμάρης.

Γ. ΛΑΜΑΡΗΣ:

Κύριε Πρόεδρε, είναι μια κλασική περίπτωση μικροκομματικής προσέγγισης ενός ζητήματος που το θύμα της είναι η οικονομία του τόπου, η διαχείρισή της και κατ’ επέκταση τα αποτελέσματα πάνω στον πολίτη. Το Μάρτη του 2013 ορίσαμε ως Αρχή Εξυγίανσης το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου συνάδελφοι κατά πλειοψηφία κατέθεσαν πρόταση νόμου, για να φύγει από την Κεντρική Τράπεζα, γιατί προφανώς δεν άρεσε ο Διοικητής, να πάει στον Υπουργό Οικονομικών, προστέθηκε και ο Διοικητής μέσα, μπήκε και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όλα αυτά σε συνεννόηση με την τρόικα, όπως λέχθηκε τότε. Τώρα πάλι σε συνεννόηση με την τρόικα -βέβαια δε μας είπε κανείς ότι, αν δεν το ψηφίσουμε, δε θα πάρουμε τη δόση μας, εν πάση περιπτώσει όμως- επιστρέφουμε πίσω στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ενώ υπάρχει Οδηγία εν γνώσει μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση -και πρέπει να μπει σε εφαρμογή από τα κράτη μέλη την 1η Ιανουαρίου του 2015- η οποία θα προβλέπει αυτή εξυγίανση και στις ΕΠΕΥ. Και, για να ενταχθούν και οι ΕΠΕΥ, θα πρέπει να είναι και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την οποία βγάζουμε τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Τι είναι οι ΕΠΕΥ πέστε μας.

Γ. ΛΑΜΑΡΗΣ:

Είναι εταιρείες...

(Μη ευκρινή σχόλια από βουλευτές)

Επενδυτικές εταιρείες, κύριοι!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μάλιστα.

Γ. ΛΑΜΑΡΗΣ:

Και θα έρθουμε τώρα εμείς το Σεπτέμβρη, αφού είναι Οδηγία, θα μας φέρει η κυβέρνηση νομοσχέδιο πάλι, για να μπει σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2015, που προφανώς θα επαναφέρει τουλάχιστον την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Αρχή Εξυγίανσης. Ε, δεν μπορούμε έναν τέτοιο εμπαιγμό!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Προδρόμου.

ΠΡ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε, όντως είναι μία νομοθεσία η οποία τροποποιεί προηγούμενη τροποποίηση νομοθεσίας. Δεν είναι αλήθεια ότι επιστρέφουμε στην αρχική κατάσταση. Οι περισσότερες πλευρές στη Βουλή, θυμούμαι, όταν έτυχε εις τη χώρα μας εκείνη η κακή εμπειρία της εξυγίανσης, μιλούσαν για Αρχή του ενός ανδρός. Αυτό που θα ψηφίσουμε σήμερα προνοεί ότι θα είναι τρία πρόσωπα τουλάχιστον. Άρα, υπάρχει μία διαφορά. Το επιχείρημα ότι θα έρθει Οδηγία, για να μπορούν να μπουν σε κατάσταση εξυγίανσης ή και διάλυσης άλλου είδους χρηματοοικονομικές οντότητες όπως οι ΕΠΕΥ, δε σημαίνει ότι θα πρέπει η Αρχή Εξυγίανσης να είναι η εποπτική αρχή τους. Έτερον εκάτερον! Μπορεί να είναι, μπορεί να μην είναι, διότι και η Αρχή Εξυγίανσης θα μπορούσε σε έναν άλλο κόσμο να ήταν μόνο το Υπουργείο Συγκοινωνιών, ούτε καν το Οικονομικών. Η χώρα πρέπει να διαθέτει ένα τέτοιο όργανο ευτυχώς ή δυστυχώς. Αυτή η τελική πρόταση, ναι, σε συνεννόηση και με τους δανειστές μας και με βάση την εμπειρία όλων αυτών των μηνών, τα όσα είδαμε και ζήσαμε, καταλήγει στο σημερινό νομοσχέδιο, το οποίο δε νομίζω ότι αξίζει τόσης μεγάλης πολιτικής συζήτησης. Θεωρούμε ότι είναι μάλλον τεχνικής φύσεως.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ.

Προχωρούμε λοιπόν εις τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Συνοπτικός τίτλος. Άρθρο 1.

3014

Page 37: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Τροποποίηση του άρθρου 2 του βασικού νόμου. Άρθρο 2.

Τροποποίηση του βασικού νόμου με την αντικατάσταση του άρθρου 2Α αυτού. Άρθρο 3.

Τροποποίηση του άρθρου 3 του βασικού νόμου. Άρθρο 4.

Τροποποίηση του άρθρου 5 του βασικού νόμου. Άρθρο 5.

Τροποποίηση του βασικού νόμου με την προσθήκη νέου άρθρου 5Α. Άρθρο 6.

Τροποποίηση του άρθρου 6 του βασικού νόμου. Άρθρο 7.

Τροποποίηση του άρθρου 7 του βασικού νόμου. Άρθρο 8.

Τροποποίηση του άρθρου 8 του βασικού νόμου. Άρθρο 9.

Τροποποίηση του άρθρου 9 του βασικού νόμου. Άρθρο 10.

Τροποποίηση του άρθρου 10 του βασικού νόμου. Άρθρο 11.

Τροποποίηση του άρθρου 11 του βασικού νόμου. Άρθρο 12.

Τροποποίηση του άρθρου 12 του βασικού νόμου. Άρθρο 13.

Τροποποίηση του βασικού νόμου με την προσθήκη νέου άρθρου 13Α. Άρθρο 14.

Τροποποίηση του άρθρου 19 του βασικού νόμου. Άρθρο 15.

Τροποποίηση του βασικού νόμου με την προσθήκη νέου Μέρους VIII και νέων άρθρων 28Α, 28Β, 28Γ και 28Δ. Άρθρο 16.

Τροποποίηση του βασικού νόμου με την αναρίθμηση του Μέρους VIII αυτού. Άρθρο 17.

Τροποποίηση του άρθρου 29 του βασικού νόμου. Άρθρο 18.

Τροποποίηση του άρθρου 30 του βασικού νόμου. Άρθρο 19.

Τροποποίηση του βασικού νόμου με την αναρίθμηση του Μέρους ΙΧ αυτού. Άρθρο 20.

Τροποποίηση του βασικού νόμου με την προσθήκη νέου Μέρους ΧΙ. Άρθρο 21.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Πόσοι ψηφίζουν υπέρ των άρθρων 1 έως 21;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Είκοσι πέντε, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εναντίον;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο κ. Κουλίας ψηφίζει;

Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ:

Δεν είναι ανάγκη να ρωτάς...

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Είκοσι τρεις, κύριε Πρόεδρε.

Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ:

Βλέπεις, κύριε Μιχαηλίδη!

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Επειδή μόλις ήρθε...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αποχές;

Ουδεμία.

Με είκοσι πέντε ψήφους υπέρ, είκοσι τρεις εναντίον και ουδεμίαν αποχή, τα άρθρα 1 έως 21 εγκρίνονται.

(Μη ευκρινή σχόλια από βουλευτές)

3015

Page 38: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Πλειοψηφία μίας ψήφου.

Λοιπόν, προχωρούμε στην τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Πόσοι ψηφίζουν υπέρ του νομοσχεδίου;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Είκοσι πέντε, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εναντίον;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Είκοσι τρεις, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αποχές;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ουδεμία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ουδεμία.

(Κτυπά τη σφύρα.)

Με είκοσι πέντε ψήφους υπέρ, είκοσι τρεις εναντίον και ουδεμίαν αποχή, το νομοσχέδιο ψηφίζεται σε νόμο.

Το υπ’ αριθμόν 8 θέμα είναι «Ο περί Μεταφοράς του Μόνιμου Μηνιαίου Προσωπικού του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου στο Δημόσιο Τομέα Νόμος του 2014». Η έκθεση θεωρείται αναγνωσθείσα.

(Η σχετική έκθεση)

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για το νομοσχέδιο «Ο περί Μεταφοράς του Μόνιμου Μηνιαίου Προσωπικού του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου στο Δημόσιο

Τομέα Νόμος του 2014»

Παρόντες:

Άγγελος Βότσης, αναπλ. πρόεδρος Πάμπος Παπαγεωργίου

Πρόδρομος Προδρόμου Νίκος Νικολαΐδης

Μάριος Μαυρίδης Γιώργος Περδίκης

Μαρία Κυριακού Νίκος Κουτσού

Σταύρος Ευαγόρου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 16 Ιουνίου 2014. Στα πλαίσια της πρώτης συνεδρίασης κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η μεταφορά του μόνιμου προσωπικού του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου (ΚΣΚ) στο δημόσιο τομέα και παράλληλα η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων.

Όπως είναι γνωστό, το ΚΣΚ έχει αναστείλει τις εργασίες του από τις 30 Οκτωβρίου 2013 ύστερα από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού.

3016

Page 39: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Περαιτέρω, με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 31ης Δεκεμβρίου 2013, εγκρίθηκε η μεταφορά του υπαλληλικού προσωπικού (εννέα άτομα) του ΚΣΚ στη δημόσια υπηρεσία.

Συναφώς, προς υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ετοίμασε τον προτεινόμενο νόμο με τον οποίο οι θέσεις και το προσωπικό του ΚΣΚ μεταφέρονται στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Κατά τη συζήτηση του θέματος ενώπιον της επιτροπής η εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ανέφερε ότι τηρήθηκε η ίδια πρακτική όπως και σε άλλους οργανισμούς οι οποίοι ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση του προτεινόμενου νόμου και δήλωσαν ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά πλειοψηφία του αναπληρωτή προέδρου της βουλευτή της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, των μελών της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, των μελών της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, του μέλους της βουλευτή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ και του μέλους της βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, τάσσεται υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο.

Το μέλος της επιτροπής βουλευτής κ. Νίκος Κουτσού, εκπροσωπώντας τη Συμμαχία Πολιτών, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής;

Δεν υπάρχουν.

Δεύτερη ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Συνοπτικός τίτλος. Άρθρο 1.

Ερμηνεία. Άρθρο 2.

Μεταφορά προσωπικού και θέσεων του Σφαγείου. Άρθρο 3.

Δικαίωμα υπαλλήλου να αρνηθεί τη μεταφορά και σχετικές διευθετήσεις. Άρθρο 4.

Όροι υπηρεσίας και δικαιώματα των υπαλλήλων. Άρθρο 5.

Εκκρεμείς δικαστικές διαδικασίες και βάσεις αγωγής. Άρθρο 6.

Παύση των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου του Σφαγείου. Άρθρο 7.

Έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου. Άρθρο 8.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση στην έγκριση των άρθρων 1 έως 8;

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, τα άρθρα 1 έως 8 εγκρίνονται.

Τρίτη ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Μεταφοράς του Μόνιμου Μηνιαίου Προσωπικού του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου στο Δημόσιο Τομέα Νόμος του 2014.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση όπως το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο;

(Κτυπά τη σφύρα.)

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, το νομοσχέδιο ψηφίζεται σε νόμο.

Τα υπ’ αριθμόν 9 και 10 θέματα έχουν κοινή έκθεση και τιτλοφορούνται « Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2013», πρόταση νόμου, και «Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2013», πρόταση νόμου. Η έκθεση θεωρείται αναγνωσθείσα.

(Η σχετική έκθεση)

3017

Page 40: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για τις προτάσεις νόμου «Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2013» και «Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2)

Νόμος του 2013»

Παρόντες:

Γιάννος Λαμάρης, πρόεδρος Νίκος Νουρής

Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου Αθηνά Κυριακίδου

Χρίστος Μέσης Φειδίας Σαρίκας

Ανδρέας Κυπριανού Δημήτρης Συλλούρης

Κυριάκος Χατζηγιάννης Γιώργος Περδίκης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών μελέτησε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου, οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή από το μέλος της επιτροπής βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Χρίστο Μέση, σε τρεις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 4 Ιουλίου 2013 και στις 5 και 12 Ιουνίου 2014. Στα πλαίσια των συνεδριάσεων αυτών κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του ίδιου υπουργείου, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Ένωσης Δήμων Κύπρου, της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, του ΕΤΕΚ, του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Κύπρου, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI), του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής. Ο Σύνδεσμος Προώθησης Ανάπτυξης Ακινήτων, παρ’ όλο που κλήθηκε, δεν εκπροσωπήθηκε στις συνεδρίες της επιτροπής.

Σκοπός της πρώτης υπό αναφορά πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, ώστε να καταστεί ποινικό αδίκημα η άρνηση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα οποία αποφασίζει η αρμόδια αρχή ότι είναι σε επικίνδυνη κατάσταση να παραλάβουν σχετική ειδοποίηση στην οποία καθορίζονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την άρση της επικινδυνότητας που απορρέει από τα εν λόγω ακίνητα.

Σκοπός της δεύτερης υπό αναφορά πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, ώστε να καταστεί ποινικό αδίκημα η άρνηση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα οποία αποφασίζει το οικείο δημοτικό συμβούλιο ότι είναι σε επικίνδυνη κατάσταση να παραλάβουν σχετική ειδοποίηση στην οποία καθορίζονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την άρση της επικινδυνότητας που απορρέει από τα εν λόγω ακίνητα. Παράλληλα, σκοπείται η τροποποίηση της υπό αναφορά βασικής νομοθεσίας, ώστε η άρνηση των εν λόγω ιδιοκτητών να λαμβάνουν τα δέοντα μέτρα που τους υποδεικνύει το οικείο δημοτικό συμβούλιο να συνιστά ποινικό αδίκημα, το οποίο θα επισύρει ποινή φυλάκισης που δε θα υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες ή χρηματική ποινή που δε θα υπερβαίνει τα χίλια επτακόσια ευρώ (€1.700) ή και τις δύο αυτές ποινές.

Σημειώνεται ότι της εξέτασης των προτάσεων νόμου από την επιτροπή προηγήθηκε η μελέτη άλλης συναφούς πρότασης νόμου, στα πλαίσια συνεδρίας της επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου 2013, η οποία επίσης κατατέθηκε στη Βουλή από το μέλος της επιτροπής βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Χρίστο Μέση. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της συζήτησης που διεξήχθη τότε ενώπιον της επιτροπής, ο εισηγητής της εν λόγω πρότασης νόμου, αφού έλαβε υπόψη τις θέσεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρία αυτή από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, έκρινε σκόπιμο να την αποσύρει και να καταθέσει τις υπό συζήτηση προτάσεις νόμου, με στόχο να προωθηθεί καταλληλότερη νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε σχέση με τη λήψη μέτρων αναφορικά με οικοδομές σε επικίνδυνη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες για την αντιμετώπιση των κινδύνων που παρουσιάζονται σε σχέση με την ασφάλεια και την υγεία περιοίκων και διερχομένων λόγω ελλιπούς συντήρησης ορισμένων υποστατικών.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, με επιστολή της προς την επιτροπή, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι με την ποινικοποίηση της άρνησης παραλαβής της σχετικής ειδοποίησης από τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη δεν αναμένεται ότι θα καταστεί η εφαρμογή των υπό τροποποίηση βασικών νομοθεσιών πιο λειτουργική και αποτελεσματική.

Όλες οι υπόλοιπες πλευρές που κλήθηκαν και παρευρέθηκαν στην επιτροπή συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των υπό αναφορά προτάσεων νόμου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, υιοθετεί τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των προτάσεων νόμου και ομόφωνα εισηγείται στη Βουλή την ψήφισή τους σε νόμους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

3018

Page 41: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής;

Δεν υπάρχουν.

Δεύτερη ανάγνωση της υπ’ αριθμόν 9 πρότασης νόμου.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Συνοπτικός τίτλος. Άρθρο 1.

Τροποποίηση του άρθρου 15Α του βασικού νόμου. Άρθρο 2.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση στην έγκριση των άρθρων 1 έως 2;

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, τα άρθρα 1 έως 2 εγκρίνονται.

Τρίτη ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση όπως η πρόταση νόμου ψηφιστεί σε νόμο;

(Κτυπά τη σφύρα.)

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, η πρόταση νόμου ψηφίζεται σε νόμο.

Δεύτερη ανάγνωση της υπ’ αριθμόν 10 πρότασης νόμου.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Συνοπτικός τίτλος. Άρθρο 1.

Τροποποίηση του άρθρου 90 του βασικού νόμου. Άρθρο 2.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση στην έγκριση των άρθρων 1 και 2;

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, τα άρθρα 1 έως 2 εγκρίνονται.

Τρίτη Ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2014.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση όπως η πρόταση νόμου ψηφιστεί σε νόμο;

(Κτυπά τη σφύρα.)

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, η πρόταση νόμου ψηφίζεται σε νόμο.

Το υπ’ αριθμόν 11 θέμα είναι «Ο περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2013». Η έκθεση θεωρείται αναγνωσθείσα.

(Η σχετική έκθεση)

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για το νομοσχέδιο «Ο περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2013»

Παρόντες:

Γιάννος Λαμάρης, πρόεδρος Νίκος Νουρής

Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου Αθηνά Κυριακίδου

Χρίστος Μέσης Φειδίας Σαρίκας

Ανδρέας Κυπριανού Δημήτρης Συλλούρης

Κυριάκος Χατζηγιάννης Γιώργος Περδίκης

3019

Page 42: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε τέσσερις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Ιανουαρίου, στις 20 Μαρτίου και στις 5 και 12 Ιουνίου 2014. Στις τρεις πρώτες συνεδρίες της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, η διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του ίδιου υπουργείου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (United Nations High Commissioner for Refugees) και του Future Worlds Center.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου για την ορθότερη εναρμόνισή του με την Οδηγία 2003/109/ΕΚ του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με το καθεστώς υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι είναι επί μακρόν διαμένοντες, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2011/55/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2011. Παράλληλα, σκοπείται η τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας, με στόχο την άσκηση της διακριτικής ευχέρειας από πλευράς της Δημοκρατίας, η οποία της χορηγείται από το άρθρο 11.4 της υπό αναφορά Οδηγίας, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να περιορίσουν στα βασικά ωφελήματα το δικαίωμα των προσώπων που κατέχουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στην επικράτειά τους για κοινωνική αρωγή και κοινωνική προστασία.

Ειδικότερα, με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου προβλέπονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις στη βασική νομοθεσία:

1. Διαμόρφωση της διάταξής της που προβλέπει ότι τα υπό αναφορά πρόσωπα απολαύουν ίσης μεταχείρισης με τους πολίτες της Δημοκρατίας όσον αφορά τα δικαιώματα που προκύπτουν μεταξύ άλλων για τα ωφελήματα από την κοινωνική προστασία, έτσι ώστε το δικαίωμα για κοινωνική προστασία να περιοριστεί στα βασικά ωφελήματα.

2. Διαμόρφωση της διάταξής της που προβλέπει ότι οι περιορισμοί υπό τους οποίους τα εν λόγω πρόσωπα απολαύουν ίσης μεταχείρισης με τους πολίτες της Δημοκρατίας τελούν υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του περί Προσφύγων Νόμου, έτσι ώστε να καταστεί σαφές ότι οι προβλεπόμενοι περιορισμοί, μεταξύ των οποίων και ο προτεινόμενος με το νομοσχέδιο, σε σχέση με την κοινωνική προστασία, τελούν υπό την επιφύλαξη των δικαιωμάτων που χορηγούνται στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας και στα μέλη των οικογενειών τους δυνάμει των διατάξεων του περί Προσφύγων Νόμου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή από τους κυβερνητικούς αρμοδίους, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις κρίθηκαν αναγκαίες στα πλαίσια της εφαρμογής της πολιτικής της κυβέρνησης για εξοικονόμηση των δαπανών που συνεπάγεται η παροχή ωφελημάτων στους υπηκόους τρίτων χωρών που κατέχουν το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος στη Δημοκρατία σε σχέση με την κοινωνική προστασία.

Στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου, την επιτροπή απασχόλησαν ιδιαίτερα ορισμένα θέματα για τα οποία ζητήθηκαν από τους κυβερνητικούς αρμοδίους περαιτέρω διευκρινίσεις. Ειδικότερα, τέθηκαν ερωτήματα σε σχέση με τα ωφελήματα της κοινωνικής προστασίας που απολαύουν σήμερα οι κάτοχοι του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος στη Δημοκρατία, τα βασικά ωφελήματα της κοινωνικής προστασίας τα οποία θα απολαύουν με τον προτεινόμενο νόμο τα εν λόγω πρόσωπα και το οικονομικό όφελος που αναμένεται ότι θα προκύψει για το κράτος από την εξοικονόμηση δαπανών που θα επιφέρει η προτεινόμενη με το νομοσχέδιο ρύθμιση.

Σε σχέση με τα υπό αναφορά ζητήματα που εγέρθηκαν από την επιτροπή, οι κυβερνητικοί αρμόδιοι δεν κατέστη δυνατό να καταθέσουν πλήρη στοιχεία, επειδή, όπως οι ίδιοι δήλωσαν, τα εν λόγω στοιχεία δεν τηρούνται από τις συναρμόδιες υπηρεσίες, δεδομένου ότι δε γίνεται κατηγοριοποίηση των ωφελημάτων που παρέχονται σε δικαιούχους σε σχέση με την κοινωνική προστασία κατά τρόπο που να φαίνεται ποια είναι τα ωφελήματα που απολαύουν σήμερα οι κάτοχοι του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος στη Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή, κατά τις συνεδρίες της που πραγματοποιήθηκαν στις 30 Ιανουαρίου και στις 20 Μαρτίου 2014, εξέτασε παράλληλα με το νομοσχέδιο συναφή με αυτό πρόταση νόμου, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές κ. Αβέρωφ Νεοφύτου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού και Νεόφυτο Κωνσταντίνου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος και αποσκοπούσε στην υιοθέτηση ανάλογων με το νομοσχέδιο ρυθμίσεων. Ως αποτέλεσμα της συζήτησης που διεξήχθη κατά τις εν λόγω συνεδρίες της επιτροπής, κρίθηκε σκόπιμη από τους εισηγητές της πρότασης νόμου η απόσυρσή της, επειδή με την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο επιτυγχάνεται ο σκοπός για τον οποίο την είχαν καταθέσει.

Όλες οι πλευρές που κλήθηκαν και παρευρέθηκαν στην επιτροπή συμφώνησαν με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, πλην του εκπροσώπου της ΚΙΣΑ, ο οποίος διατύπωσε τον προβληματισμό της εν λόγω οργάνωσης για την εισαγωγή του πιο πάνω αναφερόμενου περιορισμού σε σχέση με τα ωφελήματα της κοινωνικής προστασίας, δεδομένου του μικρού αριθμού των προσώπων που κατέχουν το υπό αναφορά καθεστώς στη Δημοκρατία.

3020

Page 43: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, διαμόρφωσε τις ακόλουθες θέσεις:

1. Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, καθώς και το μέλος της βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το μέλος της βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος και το μέλος της βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δήλωσαν ότι θα τοποθετηθούν επί των προνοιών του νομοσχεδίου κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής.

2. Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο.

Υπό το φως των πιο πάνω θέσεών της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών υποβάλλει την παρούσα έκθεσή της στην ολομέλεια του σώματος για τη λήψη τελικής απόφασης.

Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο, θα τροποποιηθεί ο τίτλος του, ώστε να αναφέρεται ως «Ο περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής;

Δεν υπάρχουν.

Δεύτερη ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Προοίμιο. Συνοπτικός τίτλος. Άρθρο 1.

Τροποποίηση του άρθρου 181Ζ του βασικού νόμου. Άρθρο 2.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Πόσοι ψηφίζουν υπέρ των άρθρων 1 και 2;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Είκοσι έξι, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εναντίον;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Είκοσι τρεις, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αποχές;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ουδεμία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Με είκοσι έξι ψήφους υπέρ, είκοσι τρεις ψήφους εναντίον και καμία αποχή, τα άρθρα 1 και 2 εγκρίνονται.

Τρίτη ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Πόσοι ψηφίζουν υπέρ;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Είκοσι έξι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εναντίον;

3021

Page 44: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Είκοσι τρεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αποχές;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Καμία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

(Κτυπά τη σφύρα.)

Με είκοσι έξι ψήφους υπέρ, είκοσι τρεις ψήφους εναντίον και ουδεμίαν αποχή, το νομοσχέδιο ψηφίζεται σε νόμο.

Το υπ’ αριθμόν 12 θέμα είναι «Ο περί της Διαφάνειας των Τιμών Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας για τον Τελικό Βιομηχανικό Καταναλωτή (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014». Η έκθεση θεωρείται αναγνωσθείσα.

(Η σχετική έκθεση)

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας για το νομοσχέδιο «Ο περί της Διαφάνειας των Τιμών Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας για τον Τελικό Βιομηχανικό Καταναλωτή

(Τροποποιητικός) Νόμος του 2014»

Παρόντες:

Λευτέρης Χριστοφόρου, πρόεδρος Γιαννάκης Γαβριήλ

Ζαχαρίας Ζαχαρίου Χρίστος Μέσης

Ανδρέας Μιχαηλίδης Άγγελος Βότσης

Κώστας Κώστα Γιώργος Βαρνάβα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 17 Ιουνίου 2014. Στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιόν της εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, της Στατιστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, καθώς και η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου, παρ’ όλο που κλήθηκαν, δεν εκπροσωπήθηκαν στη συνεδρία της επιτροπής.

Σκοπός του υπό αναφορά νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί της Διαφάνειας των Τιμών Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας για τον Τελικό Βιομηχανικό Καταναλωτή Νόμου, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2008/92/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Οκτωβρίου 2008 σχετικά με την κοινοτική διαδικασία για τη βελτίωση της διαφάνειας των τιμών του αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας για τον τελικό βιομηχανικό καταναλωτή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον επιτροπής, με την προτεινόμενη νομοθεσία σκοπείται η τροποποίηση της μεθοδολογίας με την οποία οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας γνωστοποιούν στη Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Eurostat) τις τιμές και τους όρους πώλησης του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς βιομηχανικούς καταναλωτές, τα ισχύοντα συστήματα τιμών και την κατάταξη των καταναλωτών και των αντίστοιχων ποσοτήτων κατά κατηγορία κατανάλωσης, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η αντιπροσωπευτικότητα σε εθνικό επίπεδο των κατηγοριών αυτών.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο υπό αναφορά νομοσχέδιο προτείνονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

1. Η αντικατάσταση του Πρώτου και Δεύτερου Παραρτήματος του βασικού νόμου με το Πρώτο και Δεύτερο Παράρτημα της Οδηγίας 2008/92/ΕΚ αναφορικά με τη μεθοδολογία που πρέπει να χρησιμοποιείται για τη συλλογή των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας με τις οποίες χρεώνεται ο τελικός βιομηχανικός καταναλωτής.

2. Η αντικατάσταση στα άρθρα 3 και 5 του βασικού νόμου της λέξης “επιχειρήσεις” με τη λέξη “επιχείρηση”, καθότι στην Κύπρο δραστηριοποιείται τώρα μία μόνο επιχείρηση στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΗΚ) και καμία στον τομέα του φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι η ΑΗΚ οφείλει να γνωστοποιεί τις απαιτούμενες πληροφορίες απευθείας στη Eurostat.

3022

Page 45: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

3. Η εισαγωγή διατάξεων, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ότι, στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πέραν της μίας, οι σχετικές προς γνωστοποίηση πληροφορίες να διαβιβάζονται από τις επιχειρήσεις αυτές προς ανεξάρτητο στατιστικό οργανισμό, δηλαδή προς τη Στατιστική Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία στη συνέχεια θα τις γνωστοποιεί στη Eurostat.

Στα πλαίσια της εξέτασης του νομοσχεδίου από την επιτροπή ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού δήλωσε ότι η μεθοδολογία που περιλαμβάνεται στην Οδηγία 2008/92/ΕΚ και χρησιμοποιείται για τη συλλογή των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, στη βάση των οποίων θα γίνεται η χρέωση του τελικού βιομηχανικού καταναλωτή, είναι ταυτόσημη με αυτή της Απόφασης 2007/394/ΕΚ, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη εναρμονιστεί το 2008. Συναφώς, ο ίδιος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στην τυπική εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, γι’ αυτό και δεν περιλαμβάνει πρόνοια για συγκεκριμένη ημερομηνία εναρμόνισης.

Όλες οι πλευρές που κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, ομόφωνα εισηγείται στην ολομέλεια του σώματος την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής;

Δεν υπάρχουν.

Δεύτερη ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Προοίμιο. Συνοπτικός τίτλος. Άρθρο 1.

Τροποποίηση του βασικού νόμου. Άρθρο 2.

Τροποποίηση του άρθρου 3 του βασικού νόμου. Άρθρο 3.

Τροποποίηση του άρθρου 5 του βασικού νόμου. Άρθρο 4.

Αντικατάσταση του Πρώτου Παραρτήματος του βασικού νόμου. Άρθρο 5.

Αντικατάσταση του Δεύτερου Παραρτήματος του βασικού νόμου. Άρθρο 6.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση στην έγκριση των άρθρων 1 μέχρι 6;

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, τα άρθρα 1 μέχρι 6 εγκρίνονται.

Τρίτη ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί της Διαφάνειας των Τιμών Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας για τον Τελικό Βιομηχανικό Καταναλωτή (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση όπως το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο;

(Κτυπά τη σφύρα.)

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, το νομοσχέδιο ψηφίζεται σε νόμο.

Το υπ’ αριθμόν 13 θέμα είναι «Οι περί Αναπτύξεως Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2014». Η έκθεση θεωρείται αναγνωσθείσα.

(Η σχετική έκθεση)

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας για τους κανονισμούς «Οι περί Αναπτύξεως Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2014»

Παρόντες:

Λευτέρης Χριστοφόρου, πρόεδρος Γιαννάκης Γαβριήλ

3023

Page 46: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Ζαχαρίας Ζαχαρίου Χρίστος Μέσης

Ανδρέας Μιχαηλίδης Άγγελος Βότσης

Κώστας Κώστα Γιώργος Βαρνάβα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας μελέτησε τους πιο πάνω κανονισμούς σε τρεις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 29 Απριλίου και στις 10 και 17 Ιουνίου 2014. Στις δύο πρώτες συνεδρίες της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Γραφείου του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), καθώς και των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ, “Νέα Αγροτική Κίνηση” και “Παναγροτικός Σύνδεσμος”. H Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) και ο Ευρωαγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου, παρ’ όλο που κλήθηκαν, δεν εκπροσωπήθηκαν στις συνεδρίες της επιτροπής.

Σκοπός των προτεινόμενων κανονισμών, οι οποίοι εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 44 του περί Αναπτύξεως του Ηλεκτρισμού Νόμου, είναι η ανανέωση της ισχύος και η τροποποίηση των περί Αναπτύξεως Ηλεκτρισμού Κανονισμών για τη στοχευμένη συνέχιση του Σχεδίου Αγροτικής Πολιτικής της ΑΗΚ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και την ΑΗΚ, στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Πολιτικής Ανάπτυξης 2007-2013, έθεσαν σε εφαρμογή το 2008 το Σχέδιο Αγροτικής Πολιτικής της ΑΗΚ, με κύριο στόχο την ενίσχυση της γεωργικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το εν λόγω σχέδιο, καθώς και οι σχετικοί περί Αναπτύξεως Ηλεκτρισμού Κανονισμοί έληξαν την 31η Δεκεμβρίου 2013 και ως εκ τούτου κρίθηκε σκόπιμο από τους εμπλεκόμενους φορείς όπως επανατεθούν σε εφαρμογή για το έτος 2014 πάνω σε μια πιο στοχευμένη βάση, αποκλειστικά και μόνο για σκοπούς ηλεκτροδότησης γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Σημειώνεται ότι με τους προτεινόμενους κανονισμούς το εν λόγω σχέδιο θα επεκταθεί και θα ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τους κανονισμούς αυτούς, οι στόχοι του νέου σχεδίου αφορούν κυρίως την ουσιαστική αναβάθμιση, την αναδιάταξη, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της παραγωγικότητας, βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να αντεπεξέρχονται επιτυχώς στο διεθνή ανταγωνισμό, σε περιβάλλον πλήρους ελευθεροποίησης του εμπορίου, επιδεικνύοντας παράλληλα σεβασμό προς την αειφορία των φυσικών πόρων.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σκοπείται η διαφοροποίηση της απασχόλησης σημαντικού μέρους του γεωργικού δυναμικού σε παραγεωργικά επαγγέλματα και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης υποδομής για την αναβάθμιση της ντόπιας παραγωγής μέσω μικρής κλίμακας μεταποιήσεων, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της πρωτογενούς παραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή, η κυριότερη τροποποίηση που επιφέρουν οι προτεινόμενοι κανονισμοί στο νέο σχέδιο σε σχέση με το προηγούμενο αφορά τους δικαιούχους που περιλαμβάνονται σε αυτό και οι οποίοι πλέον περιορίζονται στις εξής τρεις κατηγορίες:

1. Τα φυσικά πρόσωπα που ενεγράφησαν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως γεωργοί πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2011.

2. Τους νέους γεωργούς που εγκρίθηκαν ή θα εγκριθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

3. Τα νομικά πρόσωπα των οποίων οι μέτοχοι ενεγράφησαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2011 στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως γεωργοί.

Σημειώνεται ότι στο νέο σχέδιο έχουν συμπεριληφθεί επίσης αρκετές διευκρινίσεις που προέκυψαν μετά από επισημάνσεις του Γενικού Ελεγκτή και αφορούν τη διαδικασία εφαρμογής του.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τους κανονισμούς, η ΑΗΚ, με αριθμό επιστολών της προς το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ζήτησε όπως τερματιστεί η επιχορήγηση της Αγροτικής Πολιτικής λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Αρχή. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουλίου 2013 μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, αποφασίστηκε όπως το Σχέδιο Αγροτικής Πολιτικής της ΑΗΚ συνεχιστεί σε μια πιο στοχευμένη βάση για το 2014, ούτως ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω ανάπτυξη των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής προϊόντων, αλλά και μείωση των εξόδων της ΑΗΚ.

3024

Page 47: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Σημειώνεται ότι ο υπεύθυνος φορέας για την εφαρμογή του σχεδίου είναι η ΑΗΚ και οι απαιτούμενες δαπάνες λειτουργίας του θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό της.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι αρμόδια αρχή για την έκδοση βεβαιώσεων στους δικαιούχους του σχεδίου είναι το Τμήμα Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Στα πλαίσια εξέτασης των κανονισμών από την επιτροπή ο εκπρόσωπος της ΑΗΚ δήλωσε ότι με την υλοποίηση του νέου Σχεδίου Αγροτικής Πολιτικής εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση των εσόδων της ΑΗΚ κατά €200.000, ποσό μικρότερο από αυτό που δαπανήθηκε στα πλαίσια του προηγούμενου σχεδίου από την Αρχή.

Τέλος, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τους κανονισμούς αυτούς, το προτεινόμενο νομοθέτημα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή ή δευτερογενή γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και επηρεάζουν ευμενώς νέες επιχειρήσεις, καθώς βοηθά στη μείωση του υπολογιζόμενου κόστους δημιουργίας τους.

Όλες οι πλευρές που κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής συμφώνησαν με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των προτεινόμενων κανονισμών.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, ομόφωνα εισηγείται στην ολομέλεια του σώματος την έγκριση των κανονισμών.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής;

Δεν υπάρχουν.

Υπάρχει ένσταση στην έγκριση αυτών των κανονισμών;

(Κτυπά τη σφύρα.)

Εφόσον δεν υπάρχει ένσταση, οι κανονισμοί εγκρίνονται.

Το υπ’ αριθμόν 14 θέμα είναι «Ο περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Τροποποιητικός) Νόμος του 2013». Η έκθεση θεωρείται αναγνωσθείσα.

(Η σχετική έκθεση)

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας για το νομοσχέδιο «Ο περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Τροποποιητικός) Νόμος του 2013»

Παρόντες:

Γεώργιος Τάσου, πρόεδρος Αντρέας Καυκαλιάς

Ευθύμιος Δίπλαρος Γεώργιος Προκοπίου

Γιώργος Λουκαΐδης Γιώργος Βαρνάβα

Γιώργος Γεωργίου Νίκος Κουτσού

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε τέσσερεις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου και στις 15 Οκτωβρίου 2013, καθώς και στις 3 και 10 Ιουνίου 2014. Στο στάδιο της μελέτης του νομοσχεδίου κλήθηκαν και παρευρέθηκαν στην επιτροπή εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας), της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, εκπρόσωποι του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, του Γραφείου του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, του Παγκύπριου Συλλόγου Ψυχολόγων, του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου, του Συμβουλίου Εγγραφής Ψυχολόγων Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου για τη Δυσλεξία, του Παγκύπριου Συνδέσμου Γονέων Παιδιών με Απώλεια Ακοής, του Συνδέσμου Λογοθεραπευτών και Λογοπαθολόγων Κύπρου, της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΠΟΣΥΓΟΠΕΑ) και των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες, έτσι ώστε να επέλθουν σ’ αυτόν οι ακόλουθες βελτιωτικές αλλαγές:

1. Η τροποποίηση του υφιστάμενου άρθρου 3, ώστε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που για λόγους υγείας δεν μπορούν για μεγάλο χρονικό διάστημα να παρακολουθούν το κανονικό πρόγραμμα μαθημάτων στο σχολείο να έχουν τη δυνατότητα εξασφάλισης εκπαίδευσης κατ’ οίκον ή σε νοσηλευτήρια.

2. Η τροποποίηση του υφιστάμενου άρθρου 9, ώστε, κατά τη διενέργεια της αξιολόγησης των αναγκών ενός παιδιού από την Επαρχιακή Επιτροπή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η πολυθεματική ομάδα

3025

Page 48: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

αξιολόγησης να μπορεί να περιλαμβάνει μόνο τις ειδικότητες οι οποίες απαιτούνται για την κάθε περίπτωση, με βάση τις οδηγίες σχετικής εγκυκλίου του αρμόδιου υπουργείου.

3. Η τροποποίηση του εδαφίου (4) του υφιστάμενου άρθρου 15, ώστε οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου να διευρύνουν την εφαρμογή του ισχύοντος νόμου και να μη συγκρούονται με τις διατάξεις του υφιστάμενου άρθρου 2(1), το οποίο καθορίζει ότι η “ειδική αγωγή και εκπαίδευση” σημαίνει την παροχή της αναγκαίας βοήθειας στο παιδί με ειδικές ανάγκες για τη συνολική ανάπτυξή του, συμπεριλαμβανομένων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης (προδημοτικής, δημοτικής, μέσης, ανώτερης και ανώτατης).

Σημειώνεται ότι μαζί με το νομοσχέδιο αυτό είχαν κατατεθεί στη Βουλή και σχετικοί τροποποιητικοί κανονισμοί, οι οποίοι έτυχαν κοινής μελέτης με το νομοσχέδιο και οι οποίοι, επειδή δεν παρουσίασαν κανένα πρόβλημα και δεν είχαν σχέση με τις πρόνοιες του υπό αναφορά νομοσχεδίου, προωθήθηκαν στην ολομέλεια της Βουλής, όπου και εγκρίθηκαν το Νοέμβριο του 2013.

Στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Η ανάγκη για τροποποίηση των συγκεκριμένων άρθρων στον υφιστάμενο νόμο δημιουργήθηκε μετά από σχετικές αποφάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και του Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς και μετά από σχετικές γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

2. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του νομοσχεδίου συζητήθηκαν σε συνεδρίες του Συμβούλιου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παιδείας και Πολιτισμού, εκπρόσωποι των επαγγελματικών συνδέσμων ιατρών, ψυχολόγων, λογοθεραπευτών, των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΔ, ΠΟΕΔ, καθώς και οι οργανωμένοι γονείς. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των εμπλεκόμενων μερών συμφώνησε με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Στα πλαίσια της μελέτης του νομοσχεδίου, ορισμένα από τα εμπλεκόμενα μέρη εξέφρασαν τη διαφωνία ή και τις επιφυλάξεις τους σε σχέση με τη διατύπωση της τροποποίησης του άρθρου 9 του υφιστάμενου νόμου.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συνδέσμου για τη Δυσλεξία τόσο γραπτώς, μέσω σημειωμάτων που κατέθεσαν στην επιτροπή, όσο και προφορικά ενώπιον της επιτροπής ζήτησαν όπως διαφοροποιηθεί η πιο πάνω προτεινόμενη τροποποίηση, έτσι ώστε να βελτιωθεί η σύνθεση της πολυθεματικής ομάδας. Συγκεκριμένα, όπως επεξήγησαν ενώπιον της επιτροπής οι πιο πάνω εκπρόσωποι, η προτεινόμενη αυτή τροποποίηση όπως είναι διατυπωμένη παραβιάζει τα δικαιώματα των παιδιών με ειδική μαθησιακή δυσκολία, διότι η αξιολόγησή τους πρέπει να βασίζεται στην πολυθεματικότητα. Γι’ αυτό πρέπει η προωθούμενη τροποποίηση του άρθρου 9 να διασφαλίζει αντικειμενική και επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Περαιτέρω, σύμφωνα επίσης με τους ίδιους, στην πολυθεματική επιτροπή πρέπει να συμμετέχει και εκπαιδευτικός ψυχολόγος. Περαιτέρω, οι ίδιοι εκπρόσωποι κατέθεσαν στην επιτροπή αριθμό εισηγήσεων για επιπρόσθετες βελτιωτικές αλλαγές που χρήζει συνολικά η υφιστάμενη νομοθεσία για την αγωγή και εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Οι εκπρόσωποι του Συμβούλιου Εγγραφής Ψυχολόγων τόσο μέσω γραπτού υπομνήματος που κατέθεσαν στην επιτροπή όσο και προφορικά επισήμαναν ότι η αναφορά στον τίτλο του “παιδοψυχολόγου” στη συγκεκριμένη πιο πάνω τροποποίηση είναι λανθασμένη, διότι αυτός δεν αποτελεί ξεχωριστή ειδικότητα εφαρμοσμένης ψυχολογίας και η προβολή και η χρήση του αποτελεί ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με τον περί Εγγραφής Ψυχολόγων Νόμο. Ως εκ τούτου, όπως επισήμαναν στην επιτροπή οι εκπρόσωποι πιο πάνω συμβούλιου, πρέπει η αναφορά στον τίτλο “παιδοψυχολόγος” να απαλειφθεί και να αντικατασταθεί με άλλο.

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού τόσο σε γραπτό υπόμνημά της προς την επιτροπή όσο και προφορικά δήλωσε ότι δε διαφωνεί με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου αλλά διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις ως προς τη συγκεκριμένη τροποποίηση του άρθρου 9 και δη σε ό,τι αφορά τον τρόπο συγκρότησης της πολυθεματικής ομάδας και συγκεκριμένα πώς διασφαλίζεται κάθε φορά η συμμετοχή των κατά περίπτωση απαραίτητων ειδικών στην πολυθεματική αυτή ομάδα.

Επιπρόσθετα, η πιο πάνω επίτροπος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι, πέρα από τη σύνθεση της ομάδας αυτής, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι διάφοροι επιστήμονες που θα μελετήσουν την περίπτωση ενός παιδιού πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν όντως ως πολυθεματική ομάδα, διότι αυτό προϋποθέτει συνεργασία και σωστό συντονισμό.

Τέλος, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού τόνισε την ανάγκη εξέτασης του ενδεχομένου μιας συνολικής αναθεώρησης της υφιστάμενης νομοθεσίας για την αγωγή και εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Με βάση τα πιο πάνω, η επιτροπή κάλεσε το αρμόδιο υπουργείο, αφού διαβουλευτεί με τα εμπλεκόμενα μέρη που εξέφρασαν τη διαφωνία τους σε σχέση με τη συγκεκριμένη τροποποίηση του άρθρου

3026

Page 49: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

9, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας να επιφέρει σ’ αυτή όλες τις αναγκαίες βελτιώσεις και να αποστείλει το διαμορφωμένο κείμενό της στην επιτροπή.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με επιστολή του, ημερομηνίας 10 Μαρτίου 2014, απέστειλε στην επιτροπή το πιο πάνω διαμορφωμένο κείμενο της επίμαχης τροποποίησης, το οποίο προέκυψε μετά από σχετική διαβούλευση των ενδιαφερομένων μερών.

Ειδικότερα, στο εν λόγω διαμορφωμένο κείμενο βελτιώθηκε η σύνθεση της πολυθεματικής ομάδας, έτσι ώστε μεταξύ άλλων να ρυθμίζονται και οι περιπτώσεις παιδιών με σοβαρή μαθησιακή ή ειδική μαθησιακή δυσκολία με την προσθήκη πρόνοιας που να διασφαλίζει ως απαραίτητη συμμετοχή σ’ αυτήν και εκπαιδευτικού ψυχολόγου. Επίσης, αντικαταστάθηκε η αναφορά στον τίτλο “παιδοψυχολόγος” με τον τίτλο “εγγεγραμμένος ψυχολόγος”.

Η επιτροπή, με βάση τα πιο πάνω, ενσωμάτωσε στο κείμενο του νομοσχεδίου τη διαμορφωμένη διατύπωση της τροποποίησης του άρθρου 9.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας υιοθετεί τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου, γι’ αυτό και ομόφωνα εισηγείται στη Βουλή την ψήφισή του σε νόμο, όπως αυτό έχει τελικά διαμορφωθεί με βάση τα πιο πάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής;

Δεν υπάρχουν.

Δεύτερη ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Συνοπτικός τίτλος. Άρθρο 1.

Τροποποίηση του άρθρου 3 του βασικού νόμου. Άρθρο 2.

Τροποποίηση του βασικού νόμου με την αντικατάσταση του άρθρου 9 αυτού. Άρθρο 3.

Τροποποίηση του άρθρου 15 του βασικού νόμου. Άρθρο 4.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση στην έγκριση των άρθρων 1 μέχρι 4;

Εφόσον δεν υπάρχει ένσταση, τα άρθρα 1 μέχρι 4 εγκρίνονται.

Τρίτη ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση όπως το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο;

(Κτυπά τη σφύρα.)

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, το νομοσχέδιο ψηφίζεται σε νόμο.

Το υπ’ αριθμόν 15 θέμα είναι «Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ιταλικής Δημοκρατίας σχετικά με την Αμυντική Συνεργασία (Κυρωτικός) Νόμος του 2014». Η έκθεση θεωρείται αναγνωσθείσα.

(Η σχετική έκθεση)

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο «Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της

Ιταλικής Δημοκρατίας σχετικά με την Αμυντική Συνεργασία (Κυρωτικός) Νόμος του 2014»

Παρόντες:

Πρόδρομος Προδρόμου, αναπλ. πρόεδρος Μάριος Καρογιάν

Νίκος Κατσουρίδης Αθηνά Κυριακίδου

Γιώργος Λουκαΐδης Φειδίας Σαρίκας

3027

Page 50: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 6 και 10 Ιουνίου 2014. Στην πρώτη συνεδρία κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Εξωτερικών. Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, παρ’ όλο που κλήθηκε, δεν εκπροσωπήθηκε στη συνεδρία της επιτροπής.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η κατά το άρθρο 169(2) του συντάγματος κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ιταλικής Δημοκρατίας σχετικά με την Αμυντική Συνεργασία, η οποία υπογράφτηκε στη Ρώμη στις 18 Σεπτεμβρίου 2013.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κείμενο της υπό αναφορά συμφωνίας, η συνεργασία μεταξύ των δύο μερών μπορεί να αφορά ενδεικτικά τους ακόλουθους τομείς:

1. Πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

2. Έρευνα και ανάπτυξη, υλικοτεχνική υποστήριξη και απόκτηση αμυντικών προϊόντων και υπηρεσιών.

3. Επιχειρήσεις υποστήριξης της ειρήνης και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

4. Οργάνωση και διαχείριση των ενόπλων δυνάμεων.

5. Περιβαλλοντικά ζητήματα και ρύπανση από στρατιωτικές δραστηριότητες.

6. Στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση.

7. Υπηρεσία στρατιωτικής υγείας.

8. Στρατιωτική ιστορία.

9. Στρατιωτικός αθλητισμός.

Όλοι όσοι κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής συμφώνησαν με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων διαμόρφωσε τις ακόλουθες θέσεις:

1. Ο αναπληρωτής πρόεδρος βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού και τα μέλη της βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του κυρωτικού νομοσχεδίου σε νόμο.

2. Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και το μέλος της επιτροπής βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί των προνοιών του κυρωτικού νομοσχεδίου κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια του σώματος.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων υποβάλλει την παρούσα έκθεσή της στην ολομέλεια του σώματος για τη λήψη τελικής απόφασης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής;

Ναι, κύριε Λαμάρη.

Γ. ΛΑΜΑΡΗΣ:

Θα το καταψηφίσουμε, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μάλιστα.

Δεν υπάρχουν άλλοι ομιλητές επί θέματος αρχής.

Δεύτερη ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Συνοπτικός τίτλος. Άρθρο 1.

Ερμηνεία. Άρθρο 2.

Κύρωση της Συμφωνίας. Άρθρο 3.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Πόσοι ψηφίζουν υπέρ των άρθρων 1 μέχρι 3;

3028

Page 51: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Τριάντα, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εναντίον;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Δεκαοκτώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αποχές;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ουδεμία.

Ν. ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ:

Εμέτρησες τζιαι τον κ. Κουλία ιστάμενο; Όταν είναι ιστάμενος, δε μετρά η ψήφος. Να το επιβεβαιώσει ο Πρόεδρος. Βέβαια, ο Κουλίας είναι ιπτάμενος, οπόταν...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Με τριάντα ψήφους υπέρ, δεκαοκτώ ψήφους εναντίον και καμία αποχή, τα άρθρα 1 μέχρι 3 εγκρίνονται.

Τρίτη ανάγνωση.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ιταλικής Δημοκρατίας σχετικά με την Αμυντική Συνεργασία (Κυρωτικός) Νόμος του 2014.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Πόσοι ψηφίζουν υπέρ;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Τριάντα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εναντίον;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Δεκαοκτώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αποχές;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Καμία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

(Κτυπά τη σφύρα.)

Με τριάντα ψήφους υπέρ, δεκαοκτώ ψήφους εναντίον και ουδεμίαν αποχή, το νομοσχέδιο ψηφίζεται σε νόμο.

Το υπ’ αριθμόν 16 θέμα είναι «Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για την Ανταλλαγή και Μη-Δημοσιοποίηση Εμπιστευτικών Πληροφοριών (Κυρωτικός) Νόμος του 2014».

Παρακαλώ, κύριε Λαμάρη.

Γ. ΛΑΜΑΡΗΣ:

Κύριε Πρόεδρε, θα ήταν παράκληση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας μιας βδομάδας αναβολή. Απλά θέλουμε να επανεξετάσουμε ένα ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

3029

Page 52: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Αντιλαμβάνομαι δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένσταση. Το υπ’ αριθμόν 16 θέμα αναβάλλεται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Το υπ’ αριθμόν 17 θέμα είναι «Οι περί Ιατρών (Ειδικά Προσόντα) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2014». Η έκθεση θεωρείται αναγνωσθείσα.

(Η σχετική έκθεση)

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για τους κανονισμούς «Οι περί Ιατρών (Ειδικά Προσόντα) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2014»

Παρόντες:

Κώστας Κωνσταντίνου, πρόεδρος Αδάμος Αδάμου

Στέλλα Κυριακίδου Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Ζαχαρίας Ζαχαρίου Αθηνά Κυριακίδου

Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας μελέτησε τους πιο πάνω κανονισμούς σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 5 και 12 Ιουνίου 2014. Στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, παρ’ όλο που κλήθηκε, δεν εκπροσωπήθηκε στη συνεδρία της επιτροπής.

Σκοπός των κανονισμών είναι η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας και ειδικότερα των περί Ιατρών (Ειδικά Προσόντα) Κανονισμών με την Οδηγία 2013/25/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 για την προσαρμογή ορισμένων οδηγιών στον τομέα του δικαιώματος εγκατάστασης και ελεύθερης παροχής υπηρεσιών λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας.

Συγκεκριμένα, με τους υπό αναφορά κανονισμούς προτείνεται η τροποποίηση των περί Εγγραφής Ιατρών (Ειδικά Προσόντα) Κανονισμών, οι οποίοι εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του περί Εγγραφής Γιατρών Νόμου, έτσι ώστε να προστεθούν στο Πρώτο και στο Δεύτερο Παράρτημα των κανονισμών αυτών οι τίτλοι ιατρικής ειδικότητας που αποκτούνται στη Δημοκρατία της Κροατίας, προκειμένου οι τίτλοι αυτοί να αναγνωρίζονται από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου και οι κάτοχοί τους να μπορούν να ασκούν τις αντίστοιχες ειδικότητες στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 2 της προαναφερθείσας Οδηγίας, τα κράτη μέλη όφειλαν να θεσπίσουν τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές πράξεις για τη συμμόρφωσή τους με την εν λόγω Οδηγία το αργότερο κατά την ημερομηνία προσχώρησης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι η 1η Ιουλίου 2013. Συναφώς, επισημαίνεται ότι οι υπό εξέταση κανονισμοί κατατέθηκαν στη Βουλή από την εκτελεστική εξουσία στις 8 Μαΐου 2014.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Ιατρικού Συμβουλίου Κύπρου δήλωσε ενώπιον της επιτροπής ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, που δεν παρέστη στην επιτροπή, ενημερώθηκε για τις προτεινόμενες με τους υπό αναφορά κανονισμούς τροποποιήσεις και εξέφρασε τη συμφωνία του.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, υιοθετεί τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των κανονισμών, γι’ αυτό και ομόφωνα εισηγείται στη Βουλή την έγκρισή τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής;

Δεν υπάρχουν.

Υπάρχει ένσταση στην έγκριση αυτών των κανονισμών;

(Κτυπά τη σφύρα.)

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, οι κανονισμοί εγκρίνονται.

Τώρα ερχόμαστε στο νομοσχέδιο που είχαμε κηρύξει επείγον στην αρχή αυτής της συνεδρίας και τιτλοφορείται «Ο περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2014». Η έκθεση θεωρείται αναγνωσθείσα.

(Η σχετική έκθεση)

3030

Page 53: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων για το νομοσχέδιο «Ο περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2)

Νόμος του 2014»

Παρόντες:

Αντώνης Αντωνίου, πρόεδρος Αντρέας Φακοντής

Γεώργιος Προκοπίου Κώστας Κώστα

Ζαχαρίας Ζαχαρίου Χριστάκης Τζιοβάνης

Ανδρέας Μιχαηλίδης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων μελέτησε αυθημερόν το πιο πάνω νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη σημερινή συνεδρία της ολομέλειας του σώματος και κηρύχθηκε επείγον. Στη συνεδρίαση αυτή κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και του Γραφείου του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ). Το Υπουργείο Οικονομικών, παρ’ όλο που κλήθηκε, δεν εκπροσωπήθηκε στη συνεδρία της επιτροπής.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμου, έτσι ώστε οι απολαβές και τα ωφελήματα του Επιτρόπου και του Βοηθού Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων να αποσυνδεθούν από αυτά του Γενικού και Βοηθού Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, αντίστοιχα, και να καθορίζονται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων και το ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει το υπό αναφορά νομοσχέδιο, η τροποποίηση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για συγκράτηση των κρατικών δαπανών. Με τον τρόπο αυτό, όπως δήλωσε η ίδια εκπρόσωπος, θα καταστεί δυνατή η μείωση των απολαβών του Επιτρόπου και του Βοηθού Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων κατά το χρόνο του διορισμού τους. Επιπρόσθετα, η ίδια ενημέρωσε την επιτροπή για το ύψος των απολαβών και ωφελημάτων που το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στη χθεσινή συνεδρία του, ημερομηνίας 18 Ιουνίου 2014, για το σκοπό αυτό.

Στα πλαίσια της συνεδρίας της επιτροπής βουλευτές μέλη της ζήτησαν πληρέστερη ενημέρωση για τις απολαβές και τα ωφελήματα άλλων επιτρόπων στη Δημοκρατία, καθώς και την πολιτική που θα ακολουθηθεί για το θέμα αυτό, αναφορικά με μελλοντικούς διορισμούς και επαναδιορισμούς επιτρόπων στη Δημοκρατία, στοιχεία τα οποία η εκπρόσωπος του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων δεσμεύτηκε να αποστείλει στην επιτροπή πριν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου ενώπιον της ολομέλειας του σώματος.

Ο εκπρόσωπος του ΓΕΡΗΕΤ ζήτησε όπως προωθηθεί άμεσα η ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο, καθότι σημαντικές δραστηριότητες του γραφείου έχουν διακοπεί λόγω της καθυστέρησης των υπό συζήτηση διορισμών.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της και εν αναμονή των πληροφοριών που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων για τις απολαβές και τα ωφελήματα άλλων επιτρόπων στη Δημοκρατία, αποφάσισε να τοποθετηθεί επί των προνοιών του νομοσχεδίου κατά τη συζήτησή του ενώπιον της ολομέλειας του σώματος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής;

Ναι, κύριε Περδίκη.

Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ:

Κύριε Πρόεδρε,

Ήταν κατεπείγον και δεν ξέρω αν μπορούμε να έχουμε παρέμβαση στην ολομέλεια και να αλλάξουμε κάτι, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι η κυβέρνηση έρχεται και ζητά να έχει το δικαίωμα το Υπουργικό Συμβούλιο να καθορίζει τη μισθοδοσία του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων και του βοηθού του αντί της ομολογουμένως υψηλής καθοριζόμενης αμοιβής σε σχέση με δύο άλλους αξιωματούχους που υπάρχουν ήδη. Όμως έτσι δίνουμε το δικαίωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο να καθορίζει κατά το δοκούν οποιαδήποτε μισθοδοσία και αυτό με προβληματίζει.

(Μη ευκρινή σχόλια από βουλευτές)

Μα, συγγνώμη, ρε παιδιά! Συνάδελφοι...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

3031

Page 54: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Παρακαλώ!

Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ:

...είπαμε έν’ υψηλές. Έχουμε μια δέσμευση από την κυβέρνηση ότι θα μειωθούν. Δε λέω ότι αυτή η κυβέρνηση... Λέω ότι μια επόμενη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση ενός άλλου κόμματος, των Οικολόγων ας πούμε, είναι large και θέλει να δώσει τα διπλάσια. Να κάμουμε μια νομοθεσία που να είναι εις το διηνεκές όχι μια νομοθεσία μόνο μιας χρήσης για τούτη την κυβέρνηση, επειδή δεσμεύτηκε αυτή η κυβέρνηση. Άσε που το “δεσμεύτηκε” έχει πολλές ερμηνείες πλέον! Εγώ λέω να δώσουμε το δικαίωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά με ένα πλαφόν. Θα εισηγούμουν την κλίμακα Α15 ή Α16, αντιστοίχως, με βάση τις πρόνοιες της... Ή ακόμα ας μείνουν οι παρούσες αναφορές...

Να υπάρχει μια συγκεκριμένη αναφορά του μάξιμουμ. Πρέπει να μπει μια οροφή. Να υπάρχει μια οροφή και ας έχει το Υπουργικό Συμβούλιο το δικαίωμα να βάζει ’πού τζιειαμαί τζιαι κάτω ό,τι θέλει. Τούτο το ανεξέλεγκτο του Υπουργικού Συμβουλίου εμένα δεν μπορεί να με βρει σύμφωνο, παρ’ όλο που συμφωνώ ότι πάρα πολύ σωστά η κυβέρνηση θέλει να μη δώσει τις ίδιες μισθοδοσίες όπως καθορίζονται στο νόμο. Συμφωνώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Ζαχαρίου, ο κ. Προδρόμου, ο κ. Θεμιστοκλέους.

Ζ. ΖΑΧΑΡΙΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριοι συνάδελφοι,

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή Συγκοινωνιών, εμείς πληροφορηθήκαμε περίπου για το επίπεδο των απολαβών που θα δώσουν, το οποίο είναι πολύ πιο χαμηλό απ’ ό,τι ήταν πριν. Είναι μια σωστή κίνηση της κυβέρνησης την ώρα του διορισμού να καθορίσει λιγότερο, χαμηλότερο μισθό και να μη γίνονται λάθη, εφόσον διοριστούν και μετά. Διότι, αν δεν το ψηφίσουμε σήμερα και γίνει ο διορισμός, δε θα μπορούμε να τροποποιήσουμε ουσιαστικά τη μισθοδοσία τους, θα μπορούμε από τους επόμενους. Εκείνο στο οποίο έχει δίκαιο ο κ. Περδίκης είναι ότι αφήνεται η εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτά τα πράγματα μπορούμε να τα δούμε συνολικά, το θέμα όλων των επιτρόπων και των απολαβών τους, μεταγενέστερα. Σημασία έχει να προλάβουν αυτή τη στιγμή να γίνει ο διορισμός με διαφορετική μισθοδοσία αρκετά πιο χαμηλή στην προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών του κράτους. Είναι θέμα το οποίο είδαμε κι εμείς στην επιτροπή Συγκοινωνιών. Έχουμε αποστείλει και επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών και ζητούμε ενημέρωση για το τι προτίθεται να κάμει η κυβέρνηση και για τους υπόλοιπους, για να μπουν κάποιοι κανονισμοί και να μην είναι κατά το δοκούν που θα αποφασίζει η ίδια η κυβέρνηση. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε ούτε το χρόνο να το δούμε ούτε και να το τροποποιήσουμε, παρ’ όλο που δε διαφωνώ με τον κ. Περδίκη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι, κύριε Προδρόμου.

ΠΡ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε,

Δε θα πω κάτι πολύ διαφορετικό, αλλά, επειδή σε άλλη επιτροπή, στην επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ξέρουμε και ποιο είναι το ποσό με το οποίο θα αμείβεται και ο επίτροπος και ο βοηθός του, δεν ήταν σκόπιμο μέσα στη νομοθεσία αυτή που έχουμε, η οποία λέει ότι ο επίτροπος αυτός αμείβεται ανάλογα με το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, δεν ήταν σκόπιμο να μπει ένα ποσό. Επομένως, δίνεται μεν στο Υπουργικό Συμβούλιο η δυνατότητα να καθορίσει την αμοιβή, η οποία γνωρίζουμε ποια θα είναι και θα είναι περίπου τα δύο τρίτα εκείνης...

(Μη ευκρινή σχόλια από τον κ. Γεώργιο Προκοπίου)

Δε χρειάζεται να πούμε το ποσό.

Όμως το σημαντικό είναι το ότι -και αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλει σήμερα η ολομέλεια ψηφίζοντας αυτό το νόμο, το έχουμε δώσει ήδη από τις επιτροπές- περιμένουμε από την κυβέρνηση να ρυθμίσει με έναν ενιαίο τρόπο τις απολαβές όλων των επιτρόπων, διότι είναι ανάλογη η παρουσία τους και η λειτουργία τους στη Δημοκρατία, και να είναι στο επίπεδο των μειωμένων απολαβών. Θέλω να το πω όχι μόνο στο συνάδελφο, αλλά και σε όλους τους συναδέλφους, ότι ήταν απόφαση αυτής της κυβέρνησης, που διαχειρίζεται την κρίση, το ότι έχουν μειωθεί οι απολαβές και των επιτρόπων. Επομένως, απομένει να δούμε με ποιο τρόπο θα γίνει γενική ρύθμιση που θα αφορά τους επιτρόπους. Και θα το πω αυτό και στο βήμα. Κάποιοι συνάδελφοι λεν ότι, αφού οι επίτροποι, για να είναι ανεξάρτητοι, πρέπει να έχουν μια τέτοια αξιοπρεπή ανταμοιβή, όχι την υψηλότερη στη Δημοκρατία, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε να προσαρτηθεί πάνω και η αντιμισθία των βουλευτών, για να μη δεχόμαστε συνέχεια τα άδικα πυρά που δεχόμαστε.

3032

Page 55: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Θεμιστοκλέους, ο κ. Φακοντής, ο κ. Λουκαΐδης.

Α. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ:

Κύριε Πρόεδρε,

Ίσως είμαστε η μόνη Δημοκρατία δυτικού τύπου που επικρατεί μεγάλη αναρχία σε μισθούς και ωφελήματα και σκαμπανεβάσματα σε ό,τι αφορά τους κρατικούς αξιωματούχους, επιτρόπους, βουλευτές, υπουργούς. Για παράδειγμα δε θα βρείτε άλλη Δημοκρατία στην Ευρώπη όπου διάφοροι επίτροποι αμείβονται περισσότερο από τους υπουργούς. Δε θα βρείτε πουθενά για παράδειγμα κοινοβούλιο όπου τα μέλη του έχουν από πάνω τους 6 800 άλλους κρατικούς αξιωματούχους και δημόσιους υπαλλήλους που αμείβονται πολύ περισσότερο από τους βουλευτές.

Και έχει δίκαιο ο κ. Προδρόμου που λέει «η ανεξαρτησία του επιτρόπου, η ανεξαρτησία του δικαστού, η ανεξαρτησία του τάδε και του τάδε». Ε, ωραία! Άμα επικαλούμαστε την ανεξαρτησία αυτών που εφαρμόζουν μια νομοθεσία, γιατί την ίδια επίκληση δεν κάναμε ως τωρά για την ανεξαρτησία εκείνου που είναι νομοθέτης; Αλλά να σας πω, επειδή σε αυτό τον τόπο δύο-τρεις δημοσιογράφοι, δεν είναι όλοι, και πέντε-έξι ραδιοσταθμοί μάς έσυραν από αναβαθμό σε αναβαθμό προς τα κάτω με το λαϊκισμό -και ακόμα κυλούμε όλοι μας- εφτάσαμε σ’ αυτό το κατάντημα!

Οι επίτροποι δικαίως πρέπει να αμείβονται αναλόγως των ευθυνών που αναλαμβάνουν και της κοινωνικής ευθύνης που έχουν απέναντι σ’ αυτούς που τους πληρώνουν, αλλά και των βουλευτών η αμοιβή πρέπει να είναι ανάλογη της ευθύνης που έχουμε εμείς. Δεν μπορεί κάθε φορά για έναν επίτροπο να ερχόμαστε να κάνουμε μπαλωματικές κινήσεις. Πρέπει να έρθει ένα νομοσχέδιο -και πρέπει να το κάνει το κράτος- που να ρυθμίζει διαμιάς και για πάντα τους μισθούς και τα ωφελήματα όλων των επιτρόπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλων των αξιωματούχων.

Μαζί με αυτούς τους αξιωματούχους του κράτους θα πρέπει να ρυθμιστεί επίσης και το μεγάλο ζήτημα των βουλευτών, διότι καλά ακούγεται στην κοινή γνώμη ότι «μα, τι ωραίοι που είναι βουλευτές μας! Κατέκοψαν εαυτούς και αλλήλους»! Ε, θέλετε να μιλήσουμε σοβαρά όμως; Στο τέλος της ημέρας, αν όχι στην επόμενη Βουλή σίγουρα στη μεθεπόμενη, θα εκλέγονται βουλευτές αυτοί που θα θέλουν τα μεγάλα συμφέροντα, είτε ανεπάγγελτοι είτε περσόνες και διάφοροι άλλοι. Και το ερώτημα είναι οι αποφάσεις που θα παίρνουν, που σήμερα λέμε ότι γλιτώνουμε τον κυπριακό λαό από ορισμένα εκατομμύρια, διότι κόψαμε τη μισθοδοσία των αξιωματούχων. Να σας πω τι θα συμβεί; Το κόστος των αποφάσεων για την κυπριακή κοινωνία θα είναι ορισμένα δισεκατομμύρια, εάν οι βουλευτές, οι δικαστές και οι άλλοι επίτροποι στο τέλος της ημέρας θα διορίζονται από τα μεγάλα συμφέροντα, διότι αυτοί που θα είχαν τη βούληση και τη θέληση να δοκιμαστούν στη βάσανο της πολιτικής δε θα έχουν τα μέσα να αντιπαλέψουν αυτά τα ισχυρά συμφέροντα.

Σε ό,τι είπε ο κ. Περδίκης έχει δίκαιο, αλλά εκτιμώ ότι πρέπει η κυβέρνηση αυτή, εφόσον τολμά, να τολμήσει να φέρει ένα νομοσχέδιο, να ρυθμιστούν όλα μια φορά και να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ορίστε, κύριε Φακοντή.

Α. ΦΑΚΟΝΤΗΣ:

Κύριε Πρόεδρε,

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου αυτά τα ερωτήματα απευθύνθηκαν προς τους εκπρόσωπους της κυβέρνησης, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσαν να απαντηθούν, γι’ αυτό και ζητήσαμε να μας απαντήσουν στη συνέχεια γραπτώς, πράγμα το οποίο έγινε. Και η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μείωση των απολαβών όλων αυτών των ανεξάρτητων αξιωματούχων. Μιλούμε τώρα μόνο για το συγκεκριμένο ρυθμιστή τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων και το βοηθό του. Σίγουρα, θα ήταν καλό σε επόμενο στάδιο να έρθει συγκεκριμένη πρόταση από την κυβέρνηση που να ρυθμίζει αυτό το ζήτημα για όλους. Επιχειρήσαμε να εισαγάγουμε εμείς κάποια παρόμοια πρόταση με αυτήν που έχει εισηγηθεί ο κ. Περδίκης, αλλά κρίναμε πιο σωστό να έρθει συγκεκριμένο νομοσχέδιο, για να καλύψει όλους τους ανεξάρτητους αξιωματούχους οι οποίοι θα διοριστούν από τώρα και στο εξής. Να πω ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο μισθός είναι περίπου αυτός που προτείνεται ή θα δοθεί και για το συγκεκριμένο επίτροπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ορίστε, κύριε Λουκαΐδη.

Γ. ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ:

3033

Page 56: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Δε θα απασχολήσω το σώμα, κύριε Πρόεδρε, έχει μιλήσει ο συνάδελφος ο Φακοντής. Συμφωνούμε και με αυτά που είπε ο κ. Περδίκης. Ο μόνος λόγος που ψηφίζουμε σήμερα και δίνουμε αυτή την υπερβολική εξουσία στην εκάστοτε κυβέρνηση είναι το ότι, αν δεν προωθηθεί σήμερα τούτη η νομοθεσία, δεν μπορεί να προωθηθεί και ο διορισμός των δύο αυτών προσώπων. Έχει επέλθει μεγάλη αργοπορία ήδη. Η υπηρεσία δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι εργαζόμενοι στη σχετική υπηρεσία του γραφείου επιτρόπου δεν πληρώνονται και, μόνο αν προχωρήσουμε σήμερα, θα μπορέσει να κυλήσει η διαδικασία, ώστε να επανέλθει η ομαλότητα. Πρέπει όμως, νομίζω, ομόφωνα η Βουλή να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει... Και, αν δεν το κάμει, βεβαίως έχουμε το δικαίωμα να αναλάβουμε εμείς πρωτοβουλία, ώστε αυτό το ζήτημα να ρυθμιστεί.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ:

Για όλους μας.

Γ. ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ:

Το “για όλους μας”... Εγώ σε τζιείνα που είπε ο κ. Θεμιστοκλέους εννά συμφωνήσω με τζιείνο που είπε για τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν επηρεάζουν το κόμμα μου βέβαια, νομίζω, έτσι εκτιμούμε, αλλά έχει απόλυτο δίκαιο σ’ εκείνο.

(Γέλια)

Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:

Άλλοι έχουν το όνομα τζι άλλοι τη χάρη!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ορίστε, κύριε Περδίκη.

Έχετε πρωτολογία, κύριε Προκοπίου;

Ορίστε.

Γ. ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πράγματι, μας το έφεραν σήμερα ως κατ’ επείγον αυτό το νομοσχέδιο, γι’ αυτό είπαμε ότι πρέπει να ψηφιστεί. Όμως πράγματι, ανταλλάχθηκαν απόψεις και ήταν πάρα πολύ σοβαρές οι απόψεις, αλλά και οι προτάσεις που υπέβαλαν κάποιοι συνάδελφοι βουλευτές. Συμφωνούμε με αυτά που έχει πει και ο κ. Περδίκης, ότι έπρεπε να υπάρχει ένα μέτρο, αλλά λόγω του επείγοντος, γιατί πρέπει να ψηφιστεί και να περάσει σήμερα -είναι αυτό που ανέφεραν όλοι οι συνάδελφοι, ότι πρέπει και επιβάλλεται το ταχύτερο δυνατόν η κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδιο που να ξεκαθαρίζει για όλους αυτούς τους επιτρόπους- εμείς θα το ψηφίσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ευχαριστώ πολύ.

Ο κ. Περδίκης έχει δευτερολογία.

Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ:

Έγινε συγκεκριμένη πρόταση, κύριε Πρόεδρε. Ακούγοντας όλα αυτά που ειπώθηκαν και σεβόμενος όλες τις απόψεις, εγώ εισηγούμαι το εξής και παρακαλώ να γίνουν οι ανάλογες τροποποιήσεις και στα υπόλοιπα: Εκεί που λέει ότι «οι απολαβές του επιτρόπου, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε άλλων ωφελημάτων και επιδομάτων είναι οι ίδιες με αυτές του Γενικού Ελεγκτή» και έρχεται η τροποποίηση και λέει ότι «καθορίζονται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», σωστό ως εδώ, να συνεχίζει «και σε καμία περίπτωση δεν είναι μεγαλύτερες από αυτές του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας». Μένει δηλαδή το πλαφόν, αυτό που ήταν πριν δεσμευτικό, και δίνεται διακριτική εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να καθορίσει κάτι λιγότερο απ’ αυτό που πριν ήταν καθοριστικό.

(Θόρυβος στην αίθουσα)

Συνάδελφοι, προσέξτε! Θεσμικά να σκεφτούμε. Θεσμικά να σκεφτούμε. Το ποιος θα βάλει το ανώτατο πλαφόν, είπαμε ότι θα το κάνει κάποια στιγμή -ελπίζω σύντομα- η κυβέρνηση μαζί με τη Βουλή. Δεν είναι η ώρα αυτή, το καταλαβαίνω. Αλλά να περάσει η αρχή ότι πρέπει να υπάρχει ανώτατο πλαφόν, πρέπει να περάσει σήμερα. Δε μπορούμε να το καθορίσουμε εμείς σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δεν έχω καταλάβει. Κάνετε πρόταση για τροποποίηση;

3034

Page 57: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ:

Υποβάλλω τροπολογία, κύριε Πρόεδρε, ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κοιτάξετε… Βεβαίως, εγώ δε γνωρίζω σε λεπτομέρεια το θέμα, δεδομένου ότι κατατέθηκε καθυστερημένα και επειγόντως κ.λπ. Αλλά, εάν τίθεται θέμα… Πού είναι ο πρόεδρος της επιτροπής;

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Απουσιάζει, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αν τίθεται θέμα διαφοροποίησης της δαπάνης, υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα, έτσι; Συνεπώς, θα είναι επικίνδυνο να επιχειρήσετε τροποποίηση στο νομοσχέδιο που θα διαφοροποιεί τα οικονομικά δεδομένα.

Ο κ. Λουκαΐδης, ο κ. Προδρόμου.

Γ. ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ:

Η τροπολογία η προφορική που γίνεται τώρα δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Δίνει τη διακριτική ευχέρεια στο Υπουργικό Συμβούλιο να καθορίσει εκείνο τη μισθοδοσία. Αυτό μας έχει ειπωθεί -είναι σωστό αυτό που έχει πει ο κ. Προδρόμου- από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, όταν ήταν στην επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Απλώς, θα προστεθεί ότι δεν υπερβαίνει την κλίμακα που βρίσκεται ο Γενικός Ελεγκτής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Δηλαδή δεν αυξάνεται το ποσό;

Γ. ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ:

Όχι, δεν αυξάνεται με τίποτα. Μπαίνει ένα ανώτατο όριο, για να μη μείνει εντελώς ανοικτό, που θεωρητικά θα μπορούσε να σημαίνει ότι δίδονται και περισσότερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Εντάξει, θα επιτρέψω την τροπολογία, δεδομένου ότι ήταν κατεπείγον το θέμα και άρα δεν υπήρχε η δυνατότητα το πρωί να κατατεθεί.

Ορίστε, κύριε Προδρόμου.

ΠΡ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε, δεν τίθεται το θέμα που δικαίως σας απασχολεί. Ήδη ο νόμος λέει ότι οι απολαβές είναι αυτές του Γενικού Ελεγκτή. Όμως υπάρχει ένας φόβος, ότι θα εκτεθεί η Βουλή με αυτό τον τρόπο. Ήρθε η κυβέρνηση και μας ζήτησε κατεπειγόντως να το αλλάξουμε, για να μη διορίσει άνθρωπο ο οποίος θα πάρει τις απολαβές του Γενικού Ελεγκτή, και εμείς θα έρθουμε να πούμε, ναι, σας δίνουμε την εξουσία να ορίσετε αμοιβή, αλλά να μην υπερβαίνει αυτήν του Γενικού Ελεγκτή!

Αν είμαστε τόσο κακόπιστοι και θεωρούμε ότι η κυβέρνηση… Καταλαβαίνω την έγνοια του συναδέλφου του κ. Περδίκη! Ας μείνουμε στη δέσμευσή μας, να αποταθούμε στην κυβέρνηση και να ζητήσουμε να γίνει μια γενική ρύθμιση στην κατεύθυνση την οποία η ίδια η κυβέρνηση ζητά, δηλαδή συμπίεση των απολαβών, και να μην κάνουμε αυτή την ενέργεια που δείχνει ότι είμαστε τόσο δύσπιστοι απέναντι σ’ αυτό που ζήτησε η ίδια η κυβέρνηση να κάνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ο κ. Παπαδόπουλος.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

Δύο σχόλια, κύριε Πρόεδρε.

Πρώτον, δεν είναι η δουλειά της Βουλής να καθορίζει μισθούς. Αυτή είναι δουλειά της κυβέρνησης, είναι δουλειά της εκτελεστικής εξουσίας και η εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να κριθεί, σε περίπτωση που θα παραβεί τις υποσχέσεις τις οποίες είχε δώσει τουλάχιστον άτυπα ή προφορικά. Αν θα το κάνουμε γι’ αυτό τον επίτροπο, πρέπει να το κάνουμε για όλους τους επιτρόπους και πρέπει να το κάνουμε και για ολόκληρη τη δημόσια υπηρεσία. Δε θέλω να πιστεύω ότι εξαντλούμε την αυστηρότητά μας για τους μισθούς μόνο στους επιτρόπους. Πρέπει να συζητήσουμε όλους τους μισθούς όλης της δημόσιας υπηρεσίας και να βάλουμε πλαφόν σε όλους, να αποφασίσουμε εμείς τις κλίμακες, αν θέλουμε να είμαστε σωστοί και δίκαιοι προς όλους.

3035

Page 58: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Δεύτερον, εμείς δε συμφωνούμε με το πλαφόν που είπε προηγουμένως ο κ. Περδίκης. Σήμερα έχουμε κρίση, μπορεί σήμερα η παρούσα κυβέρνηση να θεωρεί ότι πρέπει με απόφασή της να πληρώσει τον επίτροπο με έναν πιο χαμηλό μισθό, αλλά μπορεί να ξεπεράσουμε την κρίση μετά από δύο, τρία, τέσσερα χρόνια, δεν ξέρω πότε, και η επόμενη κυβέρνηση να πει ότι θα δώσουμε το μισθό της Γενικής Ελέγκτριας, επειδή το πλαφόν που εμείς θα βάλουμε στο νόμο θα είναι καθοδηγητικό για το ποιο μισθό πρέπει να δίνει η κυβέρνηση. Αυτή είναι δουλειά της εκτελεστικής εξουσίας, κύριε Πρόεδρε.

Αν είναι να συζητήσουμε πλαφόν, να έρθει μια συνολική πρόταση για όλους τους επιτρόπους, γιατί τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται σφαιρικά και όχι αποσπασματικά και μόνο κατά περίπτωση, επειδή αυτή η περίπτωση έτυχε τούτη τη στιγμή να έρθει να συζητείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Ναι, κύριε Νικολαΐδη.

Ν. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ:

Κύριε Πρόεδρε, όταν δε γίνονται καθαρές δουλειές, προκύπτουν όλες αυτές οι συζητήσεις που κάνουμε εδώ και μισή ώρα, εδώ και τρία τέταρτα της ώρας. Θα μπορούσε στον προτεινόμενο νόμο αυτή η κυβέρνηση να ανέφερε ακριβώς το ποσό της μισθοδοσίας και να κλείνει το θέμα. Από τη στιγμή που για κάποιους λόγους, άγνωστους σε εμάς, αφέθηκε κενό, ενδεχομένως για να συμπληρωθεί για κάποιους λόγους μετά, δημιουργούνται όλα αυτά τα ζητήματα, τα αχρείαστα ζητήματα. Θα μπορούσε να είχε λυθεί το θέμα, εάν υπήρχαν συγκεκριμένοι αριθμοί για τη μισθοδοσία του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, νομίζω το μήνυμα από τη Βουλή…

Δεν έχω χρόνο, διαφορετικά πρέπει να έρθει να με αντικαταστήσει ο κ. Φυττής, γιατί θα πρέπει να είμαι στη Λεμεσό για την αποφοίτηση του ΤΕΠΑΚ.

Ορίστε, κύριε Ζαχαρίου.

Ζ. ΖΑΧΑΡΙΟΥ:

Έχουμε αναγάγει το θέμα σε υψίστης σημασίας δίχως να υπάρχει λόγος. Εδώ η κυβέρνηση έχει έρθει, μας έχει ενημερώσει για το πόσα θα δώσει, μας είπε ότι είναι επείγον το θέμα -όλα τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών και της Συγκοινωνιών είναι ενήμερα, είναι στα δύο τρίτα περίπου των προηγούμενων απολαβών- και ότι, αν δεν προχωρήσει σε διορισμό, θα μείνουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι για δεύτερο μήνα, δε θα μπορούν να κάνουν καμία αγορά, καμία κίνηση, γιατί μόνο ο επίτροπος και ο βοηθός επίτροπος δικαιούνται. Έχουμε ζητήσει να γίνει γενική έρευνα για όλους τους επιτρόπους, για να μπει μια τάξη -και έχει δίκαιο ο κ. Περδίκης- και αναγάγουμε το θέμα, στο οποίο η κυβέρνηση ήταν ειλικρινέστατη, θέλει να μειώσει το κόστος του κράτους, σε τεράστιο αυτή τη στιγμή.

Νομίζω να το ψηφίσουμε και μπορούμε να προχωρήσουμε να διορθώσουμε τούτη την κατάσταση για όλους τους επιτρόπους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Και ο κ. Κατσουρίδης, παρακαλώ, είναι ο τελευταίος ομιλητής.

Ν. ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ:

Η ουσία δεν είναι να καθοριστεί το άλφα ύψος ή το βήτα ύψος. είναι να αφαιρεθεί το δικαίωμα από την εκάστοτε κυβέρνηση αναλόγως συγκυριών να καθορίζει το μισθό. Θα ήταν άδικο να γίνει μόνο για τον ένα, γι’ αυτό στην επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, εγώ έτσι το κατάλαβα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα φέρει κάτι τέτοιο. Κατά συνέπεια, ίσως ένας συγκερασμός, για να μην υπάρχουν τούτες όλες οι διαφορές, είναι ναι μεν να το ψηφίσουμε, αλλά η Βουλή ομόφωνα να ζητήσει, να “δεσμεύσει” την κυβέρνηση ότι θα το φέρει σύντομα, οπόταν θα αποφασιστεί από την ολομέλεια για όλους τους επιτρόπους σε ένα χαμηλότερο επίπεδο να είναι οι απολαβές και να τελειώνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Συνεπώς, εάν είναι αυτή η ομόφωνη τοποθέτηση του σώματος, ότι δηλαδή ζητούμε από την εκτελεστική εξουσία γρήγορα, το συντομότερο, να ενοποιήσει το μισθολογικό καθεστώς των επιτρόπων, τότε να προχωρήσουμε και να μην υπάρξει επιμονή.

Ορίστε, κύριε Νεοφύτου.

Ν. ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ:

3036

Page 59: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Εγώ είμαι εναντίον αυτής της φιλοσοφίας. Τόσα χρόνια σε τούντον τόπο, όποτε πάει να γίνει μια κίνηση, πρέπει να γενικεύεται σε τέτοιο βαθμό, που τίποτε δεν μπορεί να γίνει! Όλων των δημοσίων υπαλλήλων, όλων των αξιωματούχων διαμιάς! Οι επίτροποι είναι ένα άλλο καθεστώς…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Γι’ αυτό είπα τους επίτροπους.

Ν. ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ:

Ναι, είναι ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς και πρέπει να καθοριστεί. Για τους βουλευτές έγινε αυτό που έγινε, που είναι πετσόκομμα, μόνο εν ηξέρω πόσοι το αντιλήφθηκαν εκτός Βουλής. Λοιπόν, οι υπουργοί εμειώσαν ό,τι εμειώσαν, κατά συνέπεια δεν πρέπει όλα να γίνονται την ίδια στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Μιλούμε για τους επίτροπους.

Ναι, κύριε Νεοφύτου.

Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ:

Πρόεδρε, καταλαβαίνω την πίεση του χρόνου, αλλά υπάρχει ένα εξίσου σημαντικό, ίσως σημαντικότερο θέμα από τη μισθοδοσία των επιτρόπων, το κατά πόσο αυτό το σώμα θα στείλει και ένα μήνυμα. Πόσους επιτρόπους χρειαζόμαστε; Γιατί χρειαζόμαστε Επίτροπο και Βοηθό Επίτροπο Τηλεπικοινωνιών; Γιατί χρειαζόμαστε τρεις στη ΡΑΕΚ; Γιατί χρειαζόμαστε πέντε εκτελεστικούς στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού; Γιατί θέλουμε πέντε εκτελεστικούς στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, στο Φόρο Εισοδήματος; Γεμίσαμε εκτελεστικούς, όταν στην Αγγλία και στην Ολλανδία, για να χειρίζονται όλα αυτά τα ζητήματα, είναι στον αριθμό πέντε. Άρα, αυτά τα μικρά μικρά, με πολλή χλιδή βασίλεια που χτίσαμε ελέω κεκτημένου… Είναι η ώρα του νοικοκυρέματος και να δούμε ριζικά πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Σύμφωνοι. Λοιπόν, νομίζω ότι έχουμε καταλήξει. Να πάει το μήνυμα στην εκτελεστική εξουσία.

Ο κ. Περδίκης είναι ο τελευταίος τελευταίος!

Ορίστε.

Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ:

Ε, παίρνω το λόγο, κύριε Πρόεδρε, για να αποσύρω την τροπολογία νομοτύπως, αλλά να βάλω δύο σημεία έτσι υπόψιν σας. Δεν είμαι μέλος της επιτροπής, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι η επιτροπή σήμερα πήρε ένα έγγραφο το οποίο λέει επί λέξει, είναι από το Υπουργείο Συγκοινωνιών: «Από σχετική διερεύνηση που έγινε δεν έχει ληφθεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για γενική πολιτική μείωσης των απολαβών και ωφελημάτων και δικαιωμάτων όλων των ανεξαρτήτων αξιωματούχων». Έχετέ το υπόψιν σας τούτο. Ένα αυτό.

Και, δεύτερον, θα πω κάτι με επιφύλαξη. Θα το ψάξω, αύριο το πρωί θα σας πω σίγουρα. Είναι η εντύπωσή μας ότι είναι ο μοναδικός επίτροπος αυτός που ψηφίζουμε για τον οποίο διά νόμου δεν καθορίζεται πόση είναι η μισθοδοσία του. Οι άλλοι ούλλοι έχουν καθορισμένη. Είναι η πρώτη φορά που δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Λοιπόν, δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Συνοπτικός τίτλος. Άρθρο 1.

Τροποποίηση του άρθρου 8 του βασικού νόμου. Άρθρο 2.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση στην έγκριση των άρθρων 1 και 2;

Εφόσον δεν υπάρχει ένσταση, τα άρθρα 1 και 2 εγκρίνονται.

Τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014.

3037

Page 60: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Υπάρχει ένσταση όπως το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο;

(Κτυπά τη σφύρα.)

Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, το νομοσχέδιο ψηφίζεται σε νόμο.

Τα θέματα υπ’ αριθμόν 18, 19 και 20 αποσύρονται από την εκτελεστική εξουσία.

Εδώ τελειώνει η νομοθετική εργασία.

Κεφάλαιο Τρίτο: Ερωτήσεις και απαντήσεις. Έχουν ήδη δοθεί γραπτώς.

(Οι ερωτήσεις των βουλευτών)

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.701, ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου κ. Γιώργου Βαρνάβα

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να πληροφορήσει το σώμα κατά πόσο η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου βρίσκεται σε οποιασδήποτε μορφής διαβούλευση (επίσημη ή ανεπίσημη) με τις κατοχικές αρχές για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με σκοπό τη λειτουργία της υποδομής μεταφοράς νερού από την Τουρκία ή για οποιαδήποτε άλλη συνεργασία.»

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.702, ημερομηνίας 13 Ιουνίου 2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας κ. Μάριου Μαυρίδη

«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των φορολογούμενων φυσικών και νομικών προσώπων που έλαβαν ως επιστροφή φόρου από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων ποσό μικρότερο των €200 κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Παρακαλώ όπως μας δοθεί ο συνολικός αριθμός των ατόμων και του ποσού επιστροφής ανά έτος. Παρακαλώ επίσης όπως μας ενημερώσετε για το επιτόκιο και το συνολικό ποσό τόκων που επωμίζεται το κράτος για τις οφειλές του προς τους φορολογουμένους ανά έτος κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.»

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.703, ημερομηνίας 13 Ιουνίου 2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί από την ιστοσελίδα του δήμου Σωτήρας ότι ανάμεσα στα προγραμματιζόμενα έργα του δήμου είναι και η κατασκευή γέφυρας που θα ενώνει την παραλία με το νησάκι της Αγίας Θέκλας. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου, το έργο αυτό θα αποτελέσει σπουδαίο πόλο έλξης επισκεπτών και σημείο τέλεσης πολιτικών γάμων. Η περιοχή όπου προγραμματίζεται να γίνει το έργο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ενταγμένη στο δίκτυο “Φύση 2000” και ήδη δέχθηκε παράνομες επεμβάσεις από το δήμο Σωτήρας.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν ο δήμος Σωτήρας έχει αιτηθεί να λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες για την υλοποίηση του πιο πάνω έργου, καθώς επίσης αν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους έχουν επιθεωρήσει την περιοχή και αν έχει διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρανομία από το δήμο Σωτήρας.»

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.704, ημερομηνίας 17 Ιουνίου 2014, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Στέλλας Μισιαούλη Δημητρίου

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν υπάρχουν και αν λειτουργούν θεραπευτικά προγράμματα αποτοξίνωσης των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών μέσα στις Φυλακές και ποια είναι αυτά.»

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.705, ημερομηνίας 17 Ιουνίου 2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί για την άδεια που δόθηκε σε ιδιωτική εταιρεία για άντληση 200 000 τόνων νερού ετησίως από το φράγμα Λευκάρων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, η άδεια αυτή δόθηκε, την ίδια στιγμή που το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων στέρησε την άδεια άντλησης νερού από ντόπιους γεωργούς. Ο δήμος Λευκάρων σε επιστολή που μου κοινοποιήθηκε εκφράζει τις έντονες ανησυχίες του, καθότι το φράγμα Λευκάρων εξαιτίας της ανομβρίας δεν αποθηκεύει νερό τα τελευταία δύο χρόνια και, αν το νερό αντληθεί, δε θα υπάρχει τρόπος εμπλουτισμού του.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να ανακαλέσει την άδεια που δόθηκε σε ιδιωτική εταιρεία για άντληση 200 000 τόνων νερού ετησίως από το φράγμα Λευκάρων, καθώς και αν προτίθεται να παραχωρήσει άδειες άντλησης νερού σε γεωργούς κατοίκους του δήμου Λευκάρων.»

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.706, ημερομηνίας 17 Ιουνίου 2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

3038

Page 61: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

«Στην απάντηση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη σε παλαιότερη ερώτησή μου με αρ. 23.06.010.03.612, αναφορικά με τη μετατροπή μεγάλου αριθμού βιομηχανικών υποστατικών στη Βιομηχανική Περιοχή Εργατών σε αποθήκες φύλαξης εισηγμένων βιομηχανικών προϊόντων, επιβεβαιώνονται βασικά οι πληροφορίες μου. Μάλιστα, πρόσφατα σε μία τέτοια αποθήκη προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά, που απείλησε παρακείμενες βιοτεχνίες και άλλες αποθήκες. Όπως με πληροφόρησε ο υπουργός στην απάντησή του, το υπουργείο στις περιπτώσεις που επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τα εργοστασιακά τους κτίρια για καθαρά εμπορικές δραστηριότητες λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, μη αποκλειομένων και των δικαστικών.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε πόσες και ποιες περιπτώσεις έχει προχωρήσει το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε λήψη δικαστικών μέτρων.»

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.707, ημερομηνίας 17 Ιουνίου 2014, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Σύμφωνα με εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας, τα επιδόματα εξωτερικού για λειτουργούς και αξιωματούχους ουδόλως έχουν μειωθεί, με αποτέλεσμα το κράτος να εξακολουθεί να καταβάλλει υπερβολικά ποσά για θέματα διαμονής και σίτισης στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, για υπουργούς, γενικούς διευθυντές υπουργείων και λειτουργούς κλίμακας Α14 και άνω τα έξοδα διαμονής σε ξενοδοχείο καλύπτονται πλήρως από τη Δημοκρατία, χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά το δημόσιο.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να μας ενημερώσει για το συνολικό κόστος που έχει δαπανήσει η Δημοκρατία για διαμονή ανώτερων λειτουργών και αξιωματούχων του κράτους σε ξενοδοχεία του εξωτερικού κατά τον τελευταίο χρόνο, μετά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στους πολίτες στο πλαίσιο του μνημονίου από το Υπουργείο Οικονομικών.

Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός επίσης να απαντήσει:

Τι προτίθεστε να πράξετε, ούτως ώστε αλόγιστες δαπάνες σε ξενοδοχεία υπερπολυτελείας να σταματήσουν;»

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.708, ημερομηνίας 18 Ιουνίου 2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Σύμφωνα με τις καταγγελίες οργανωμένου συνόλου κολυμβητών, συγκεκριμένο πλοιάριο διοχέτευσε λύματα στη θάλασσα στο λιμανάκι στην Κάτω Πάφο, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ο πλωτός μηχανισμός διοχέτευσης των λυμάτων στον αγωγό του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου ακόμη δεν έχει εγκατασταθεί.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον παγκύπριο αριθμό αδειών που παραχωρήθηκαν πλοιάρια, ώστε να πραγματοποιούν μικρές κρουαζιέρες ανά επαρχία, αν έχει εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου πλοιαρίου το οποίο διοχέτευσε λύματα στη θάλασσα και ποιες είναι οι ποινές που του επιβλήθηκαν, καθώς και πότε αναμένεται να εγκατασταθεί ο πλωτός μηχανισμός διοχέτευσης των λυμάτων στον αγωγό του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου.»

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.709, ημερομηνίας 18 Ιουνίου 2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Πάφου κ. Αντώνη Αντωνίου

«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει και το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει για την επιδιόρθωση του δρόμου που οδηγεί προς την κοινότητα Σίμου της επαρχίας Πάφου, στο σημείο όπου εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν παρατηρηθεί καθιζήσεις και κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα οδικής ασφάλειας.»

(Οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών)

(Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία και η σύνταξη των αποστολέων.)

Απάντηση ημερομηνίας 13 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.577, ημερομηνίας 9 Μαρτίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας

Λευκωσίας κ. Νεόφυτου Κωνσταντίνου

«Αναφέρομαι στην Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.577 και ημερομηνία 09 Μαρτίου 2012, που υποβλήθηκε από το Βουλευτή Λευκωσίας κ. Νεόφυτο Κωνσταντίνου, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με στοιχεία που ο Κυπριακός Οργανισμός Αναπτύξεως Γης διαβίβασε στο Υπουργείο Εσωτερικών τα έργα του Οργανισμού τα οποία έχουν επιβαρυνθεί με αύξηση της τιμής πωλήσεως των οικιστικών μονάδων λόγω του χαμηλού συνολικού κόστους του έργου συγκριτικά με το κόστος άλλων έργων του Οργανισμού είναι συνολικά εννέα και παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί:

3039

Page 62: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Α/Α Έργο Επαρχία Έτος κοστολόγησης Ποσό

επιβάρυνσης

1 Ανάγυια III Λευκωσία 2008 123.000

2 Κοκκινοτριμιθιά Α΄ & Β΄ Λευκωσία 2010 1.550.000

3 Κοκκινοτριμιθιά Γ΄ Λευκωσία 2010 900.000

4 Μισιαούλη & Καβάζογλου I Λεμεσός 2008 716.661

5 Πολεμίδια Λεμεσός 2009 540.000

6 Μισιαούλη & Καβάζογλου II Λεμεσός 2010 1.300.000

7 Έμπα Πάφος 2010 355.000

8 Κίτιον Λάρνακα 2006 51.258

9 Αχερίτου Αμμόχωστος 2011 200.000

2. Έργα του Οργανισμού τα οποία έχουν επιχορηγηθεί με μείωση της τιμής πώλησης των οικιστικών τους μονάδων λόγω του υψηλού συνολικού κόστους του έργου σε σύγκριση με το συνολικό κόστος άλλων έργων του Οργανισμού είναι στο σύνολο τους δεκαέξι και παρουσιάζονται στον ακόλουθο πίνακα:

Α/Α Έργο Επαρχία Έτος κοστολόγησης Ποσό Επιχορήγησης

1 Αγία Βαρβάρα I Λευκωσία 2010 110.184

2 Αγία Βαρβάρα III Λευκωσία 2011 86.761

3 Αγία Βαρβάρα IV Λευκωσία 2011 371.931

4 Παλλουριώτισσα Λευκωσία 2010 55.158

5 Αστρομερίτης Λευκωσία 2010 202.759

6 Παλιομέτοχο Λευκωσία 2010 108.982

7 Ασώματος I Λεμεσός 2010 25.152

8 Ασώματος II Λεμεσός 2011 770.284

9 Πύργος Λεμεσός 2011 4.869

10 Άγιος Αθανάσιος Λεμεσός 2006 71.273

11 Σωτήρα Αμμόχωστος 2010 430.513

12 Λιοπέτρι Αμμόχωστος 2011 540.152

13 Αναφωτία Λάρνακα 2011 413.361

3040

Page 63: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

14 Αραδίππου Λάρνακα 2010 332.070

15 Άγιος Παύλος I Πάφος 2011 69.185

16 Άγιος Παύλος II Πάφος 2011 163.084 .»

Απάντηση ημερομηνίας 17 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.155, ημερομηνίας 24 Σεπτεμβρίου 2013, του βουλευτή εκλογικής

περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Αναφέρομαι στην Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.155 και ημερομηνία 24 Σεπτεμβρίου 2013, που υποβλήθηκε από το Βουλευτή Λευκωσίας κ. Γιώργο Περδίκη, σε σχέση με την καταγγελία η οποία υποβλήθηκε ενώπιον του και αφορά διαρροή λυμάτων από το ξενοδοχείο “Droushia Heights” στο χωριό Δρούσια, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

2. Το ξενοδοχείο Droushia Heights βρίσκεται στην κοινότητα Δρούσια και καλύπτεται από άδεια οικοδομής. Στις 29.04.2013, οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου εξασφάλισαν την άδεια οικοδομής με αρ. 28181, η οποία αφορά προσθηκομετατροπές στο υφιστάμενο ξενοδοχείο στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή βιολογικής μονάδας επεξεργασίας των λυμάτων του ξενοδοχείου. Για την πιο πάνω ανάπτυξη στις 08.12.2011 εξασφαλίστηκε και η πολεοδομική άδεια με αρ. ΠΑΦ/424/2010. Κατά την εξέταση της πιο πάνω αίτησης για έκδοση άδειας οικοδομής λήφθηκαν και οι απόψεις των διάφορων εμπλεκόμενων Τμημάτων και Υπηρεσιών και τέθηκαν όροι για την κατασκευή και λειτουργία της βιολογικής μονάδας.

3. Μετά από πρόσφατη επίσκεψη λειτουργών της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, με τον Υγιεινολόγο Μηχανικό του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως καθώς και με Λειτουργό του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων για να εξεταστούν διάφορες καταγγελίες του ιδιοκτήτη του εφαπτόμενου τεμαχίου με το ξενοδοχείο, δεν διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν οποιαδήποτε προβλήματα από τη λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού των οικιακών λυμάτων του ξενοδοχείου, ούτε οποιοδήποτε πρόβλημα δυσοσμίας από τις σωλήνες εξαερισμού του βιολογικού σταθμού. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, διαπίστωσαν ορισμένες μικροαλλαγές για τις οποίες υποβλήθηκε στις 17.12.2013 αίτηση για έκδοση άδειας οικοδομής η οποία εξετάζεται. Οι αλλαγές αυτές δεν σχετίζονται με τους ισχυρισμούς του παραπονούμενου.

4. Όσο αφορά τη διαχείριση των καταγγελιών που έγιναν αναφέρεται ότι στις 26.06.2012, έγινε καταγγελία στην Επαρχιακή Διοίκηση για το πιο πάνω θέμα. Η Επαρχιακή Διοίκηση απάντησε στον παραπονούμενο με επιστολή της ημερομηνίας 18.07.2012. Ακολούθως, ο ίδιος παραπονούμενος με νέα επιστολή ημερομηνίας 18.07.2012 και με επιστολή ημερομηνίας 22.08.2012 (μέσω δικηγορικού γραφείου) ζήτησε λεπτομερή στοιχεία αναφορικά με τις μέχρι τότε άδειες που εξασφαλίστηκαν για την ανέγερση της οικοδομής. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν από την Επαρχιακή Διοίκηση στις 06.09.2012.»

Απάντηση ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.186, ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου 2013, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας

Κερύνειας κ. Μάριου Μαυρίδη

«Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αριθμό Φακ. Ερ. 23.06.010.03.186 και ημερομηνία 24 Οκτωβρίου 2013 και στις ταυτάριθμες επιστολές μου με ημερομηνίες 28 Απριλίου, 2014, 20 και 28 Μαΐου, 2014 σχετικά με την ερώτηση του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας κ. Μάριου Μαυρίδη και σας επισυνάπτω πρόσθετες απαντήσεις που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα από τα αρμόδια Υπουργεία και τους Ημικρατικούς Οργανισμούς που υπάγονται σ’ αυτά.»

Σημείωση: Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής. Αντίγραφό τους δόθηκε στο βουλευτή που υπέβαλε την ερώτηση.

Απάντηση ημερομηνίας 18 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.186, ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου 2013, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας

Κερύνειας κ. Μάριου Μαυρίδη

«Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αριθμό φακ. Ερ. 23.06.010.03.186 και ημερομηνία 24 Οκτωβρίου 2013 σχετικά με την ερώτηση του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας κ. Μάριου Μαυρίδη και σας επισυνάπτω τις απαντήσεις που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα από τα αρμόδια Υπουργεία και τους Ημικρατικούς Οργανισμούς που υπάγονται σ’ αυτά.»

Σημείωση: Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής. Αντίγραφό τους δόθηκε στο βουλευτή που υπέβαλε την ερώτηση.

Απάντηση ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.381, ημερομηνίας 18 Δεκεμβρίου 2013, του

βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

3041

Page 64: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

«Αναφέρομαι στην επιστολή της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής των Αντιπροσώπων με ημερομηνία 9 Ιανουαρίου 2014, σε σχέση με την πιο πάνω ερώτηση του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

Είναι γεγονός ότι στην περιοχή νότια του αεροδρομίου Λάρνακας, η οποία εμπίπτει στην περιοχή Natura 2000 «Αλυκές Λάρνακας», έχει ανεγερθεί υποστατικό απέναντι από τον παράνομο κατασκηνωτικό χώρο, το οποίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είχε γεννήτρια με πιθανό σκοπό την τροφοδότησή του. Σε πρόσφατο επιτόπιο έλεγχο στην περιοχή από Λειτουργό του Τμήματος Περιβάλλοντος, δεν εντοπίστηκε γεννήτρια στο εν λόγω υποστατικό.

Πληροφορείσθε ότι έχουν γίνει προσπάθειες για εξεύρεση των υπευθύνων που ανήγειραν το υποστατικό, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Παρόλα αυτά, γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα και υπηρεσίες, καθώς και το Δήμο Λάρνακας με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση της περιοχής των Αλυκών Λάρνακας και την προστασία τους και σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε μορφή παρανομίας, ιδιαίτερα σε μία ευαίσθητη περιοχή όπως οι Αλυκές Λάρνακας.

Με την ευκαιρία αυτή σας διαβιβάζω τους χαιρετισμούς μου.»

Απάντηση ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.421, ημερομηνίας 16 Ιανουαρίου 2014, του

βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Ρύπανση του Υπεδάφους στην Περιοχή του Διυλιστηρίου Λάρνακας και των Πετρελαιοδεξαμενών

Αναφέρομαι στην επιστολή της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής των Αντιπροσώπων με ημερομηνία 21.1.2014, σε σχέση με την ερώτηση του βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη και σας πληροφορώ τα πιο κάτω:

Η επί δεκαετίες δραστηριοποίηση στην παραλιακή περιοχή της Δεκέλειας της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (πρώην διυλιστήριο) και εταιρειών αποθήκευσης καυσίμων, αναπόφευκτα δημιουργούσε πιέσεις στο έδαφος και στα υπόγεια νερά.

Από τα δεδομένα που το Τμήμα Περιβάλλοντος συνέλεξε από το πρόγραμμα παρακολούθησης των υπογείων νερών που διατηρούν κάποιες εγκαταστάσεις, διαφαίνεται η ύπαρξη ανιχνεύσιμων συγκεντρώσεων πετρελαιοειδών στα υπόγεια νερά της περιοχής. Εκτιμάται όμως ότι η ρύπανση είναι τοπική και εντοπίζεται στην επιφάνεια του υπόγειου υδροφορέα σε βάθος από την επιφάνεια του εδάφους, μεταξύ 0.5 και 15 μέτρων.

Περιστασιακές και περιορισμένου μεγέθους απορρυπάνσεις γίνονται όταν παρουσιασθούν αυξημένες συγκεντρώσεις πετρελαιοειδών. Η ολική και αποτελεσματική απορρύπανση της περιοχής θα επιτευχθεί με την μετακίνηση των εγκαταστάσεων.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας εκφράσω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και να σας διαβεβαιώσω ότι θα βρίσκομαι πάντα στη διάθεση σας.»

Απάντηση ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.466, ημερομηνίας 29 Ιανουαρίου

2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Αναφέρομαι στην επιστολή της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής των Αντιπροσώπων με αρ. Ερ. 23.06.010.03.466 και ημερομηνία 03.02.2014 σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ ότι αρμόδιο για την ευρωπαϊκή Οδηγία για αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι το Τμήμα Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών.

Στα πλαίσια της υπό αναφορά Οδηγίας και δεδομένου ότι η παροχή κρατικών ενισχύσεων για τα βιοκαύσιμα, όπως η παροχή φοροαπαλλαγής, δεν θα είναι δυνατή εφόσον έχουν τεθεί δεσμευτικοί στόχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την κατανάλωση/χρήση των βιοκαυσίμων, προωθείται η καθιέρωση ελάχιστων συντελεστών φορολογίας για τα αειφόρα βιοκαύσιμα, οι οποίοι είναι πιο χαμηλοί από τους αντίστοιχους φορολογικούς συντελεστές των συμβατικών καυσίμων (βενζίνης και ντίζελ) που αντικαθιστούν. Το Τμήμα Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, υποστηρίζουν την καθιέρωση χαμηλότερων ελάχιστων συντελεστών φορολογίας για τα αειφόρα βιοκαύσιμα. Σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμα ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα, καθόσον η σχετική πρόταση Οδηγίας είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.»

Απάντηση ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.472, ημερομηνίας 30 Ιανουαρίου 2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού

κ. Γιάννου Λαμάρη

«Ονομαστικός κατάλογος των νομικών συμβούλων της κρατικής υπηρεσίας

Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

3042

Page 65: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

1. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει τους πιο κάτω ως νομικούς σύμβουλους:

• Δικηγορικό Γραφείο Άντης Τριανταφυλλίδης & Υιοί και

• Δικηγορικό Γραφείο Αλέκος Ευαγγέλου & Σία.

2. Το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου έχει τους πιο κάτω ως νομικούς σύμβουλους:

• Δικηγορικό Γραφείο Αρτέμης Αρτεμίου για τα έτη 2011-2013

• Για το έτος 2014 η διαδικασία επιλογής βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.»

Απάντηση ημερομηνίας 13 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.473, ημερομηνίας 31ης Ιανουαρίου 2014, του βουλευτή

εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Άριστου Δαμιανού

«Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αρ. φακ. Ερ. 23.06.010.03.473, ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με την πιο πάνω Ερώτηση του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Άριστου Δαμιανού και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

(α) Στο τέλος του έτους 2013 εκκρεμούσαν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου 8130 προσφυγές. Κατά την διάρκεια του 2013 καταχωρήθηκαν 6563 προσφυγές, 4892 εξ αυτών αφορούσαν προσφυγές που προσέβαλλαν τα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου για εξυγίανση του χρηματοοικονομικού τομέα.

(β) Οι προσφυγές, κατά την καταχώρισή τους, κατανέμονται κατά σειρά στους δώδεκα Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ούτως ώστε στον κάθε Δικαστή να αναλογούν ισάριθμες προσφυγές.

(γ) Ο αριθμός των προσφυγών που καταχωρήθηκαν, αποπερατώθηκαν και εκκρεμούσαν στο τέλος εκάστου έτους από το 2003 μέχρι και το 2013, εμφαίνεται στον επισυνημμένο Πίνακα (Παρ. I).

(δ) Ο αριθμός των προσφυγών που εκκρεμούσαν την 31η Μαρτίου 2014 ανέρχονταν σε 7860. Επισυνάπτεται Πίνακας με την κατάσταση των υποθέσεων που καταχωρήθηκαν, αποπερατώθηκαν και εκκρεμούσαν στο τέλος του μήνα Μαρτίου 2014.»

Σημείωση: Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής. Αντίγραφό τους δόθηκε στο βουλευτή που υπέβαλε την ερώτηση.

Απάντηση ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.476, ημερομηνίας 3 Φεβρουαρίου 2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Αναφέρομαι στην επιστολή της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής των Αντιπροσώπων με αρ. Ερ. 23.06.010.03.476 και ημερομηνία 06.02.2014 σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ τα ακόλουθα όσον αφορά την υποβολή αιτήματος στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαλλαγή των βιοκαυσίμων από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης:

1. Στα πλαίσια του Πολυετούς Προγράμματος για προώθηση της χρήσης βιοκαυσίμων ή άλλων ανανεώσιμων καυσίμων για τις μεταφορές για τα έτη 2007-2010, τα βιοκαύσιμα διατίθονταν στην αγορά με απαλλαγή από την καταβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, μετά από έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφόσον η φοροαπαλλαγή αποτελεί κρατική ενίσχυση. Η φορολογική απαλλαγή ήταν ένα μέτρο προώθησης των βιοκαυσίμων προκειμένου να επιτευχθούν οι ενδεικτικοί στόχοι που είχαν τεθεί για την περίοδο 2007-2010.

2. Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού υπέβαλε αίτημα, αρχές του 2011, στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έγκριση της συνέχισης της φοροαπαλλαγής των βιοκαυσίμων που ίσχυε για την περίοδο 2007 - 2010, για όλο το 2011. Παρ' όλες τις προσπάθειες που κατέβαλε το Υπουργείο, το αίτημα δεν εγκρίθηκε λόγω του ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού δεν είχε πεισθεί ότι η φοροαπαλλαγή των βιοκαυσίμων είναι απαραίτητη για να ικανοποιηθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον στην Κύπρο εφαρμοζόταν, σύμφωνα με σχετικό Διάταγμα, υποχρεωτική αντικατάσταση μέρους των συμβατικών καυσίμων των μεταφορών με βιοκαύσιμα και έτσι ή αλλιώς, οι περιβαλλοντικοί στόχοι θα επιτευχθούν και χωρίς το μέτρο της φοροαπαλλαγής. Επιπρόσθετα, της φοροαπαλλαγής των βιοκαυσίμων επωφελούνται οι τελικοί καταναλωτές των καυσίμων, καθόσον αυτή μετακυλείται στην τελική τιμή πώλησης του καυσίμου, και όχι οι παραγωγοί βιοκαυσίμων. Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν επιχειρήματα για να πεισθεί η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για την αναγκαιότητα του μέτρου της φοροαπαλλαγής των βιοκαυσίμων για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της Ένωσης και είχε παρέλθει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος, το αίτημα αποσύρθηκε.

3. Σημειώνεται ότι το αίτημα της Δημοκρατίας προς τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φοροαπαλλαγή των βιοκαυσίμων για την περίοδο 2007-2010, υποβλήθηκε πριν τεθούν υποχρεωτικοί

3043

Page 66: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

στόχοι για την κατανάλωση/χρήση των βιοκαυσίμων, τόσο σε εθνικό επίπεδο (σχετικό Διάταγμα), όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία 2009/28/ΕΚ για την προώθηση της χρήσης ενεργείας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).

4. Στα πλαίσια τροποποίησης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας, θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες Τμήματος Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών, προωθείται η καθιέρωση ελάχιστων συντελεστών φορολογίας για τα αειφόρα βιοκαύσιμα, οι οποίοι είναι αρκετά πιο χαμηλοί από τους αντίστοιχους φορολογικούς συντελεστές των συμβατικών καυσίμων που αντικαθιστούν. Το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, υποστηρίζουν και προωθούν τη θέση αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθόσον η παροχή κρατικών ενισχύσεων για τα βιοκαύσιμα, όπως η παροχή φοροαπαλλαγής, δεν είναι πλέον δυνατή εφόσον έχουν τεθεί δεσμευτικοί στόχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την κατανάλωση/χρήση των βιοκαυσίμων.

5. Με βάση τα πιο πάνω, το Υπουργείο δεν προτίθεται να υποβάλει ξανά αίτημα στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαλλαγή των βιοκαυσίμων από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Ένα τέτοιο αίτημα δεν αναμένεται να εγκριθεί, καθόσον δεν υπάρχουν επιχειρήματα που να υποστηρίζουν ότι η φοροαπαλλαγή των βιοκαυσίμων είναι αναγκαίο μέτρο για να ικανοποιηθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Απάντηση ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.478, ημερομηνίας 3 Φεβρουαρίου 2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Αναφέρομαι στην επιστολή της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής των Αντιπροσώπων με αρ. Ερ. 23.06.010.03.478 και ημερομηνία 06.02.2014 σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ τα ακόλουθα όσον αφορά την επιβολή της υποχρεωτικής αγοράς βιοκαυσίμων από την εγχώρια παραγωγή στους προμηθευτές καυσίμων των μεταφορών:

1. Η επιστολή του Υπουργείου με αρ. Φακ. 8.4.01.10/8 και ημερομηνία 29.01.2013 στην οποία γίνεται αναφορά, είναι η απάντηση του Υπουργείου σε επιστολή της εταιρείας παραγωγής βιοκαυσίμων Κ. Th. G. Eco-logical Fuels Co Ltd προς τον τότε Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Ν. Συλικώτη, στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, εισήγηση της για επιβολή υποχρέωσης στους προμηθευτές καυσίμων των μεταφορών για αγορά της εγχώριας παραγωγής βιοκαυσίμων. Αντίγραφο της εν λόγω απαντητικής επιστολής επισυνάπτεται.

2. Η θέση του Υπουργείου επί της εισήγησης της εταιρείας όπως καταγράφεται στην απαντητική επιστολή του: «είναι ένα μέτρο το οποίο το Υπουργείο ενδέχεται να μελετήσει νοουμένου ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες στη αγορά, όπως επάρκεια βιοκαυσίμων που πληρούν τα πρότυπα ποιότητας και υποδομή για ανάμιξη των βιοκαυσίμων με τα συμβατικά καύσιμα». Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επάρκεια βιοκαυσίμων που πληρούν τα πρότυπα ποιότητας, ώστε να δικαιολογείται η επιβολή μιας τέτοιας υποχρέωσης στους προμηθευτές, οι οποίοι θα πρέπει να προβούν σε επενδύσεις σχετικά με την ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για ανάμιξη των βιοκαυσίμων με τα συμβατικά καύσιμα.»

Σημείωση: Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής. Αντίγραφό τους δόθηκε στο βουλευτή που υπέβαλε την ερώτηση.

Απάντηση ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.480, ημερομηνίας 4 Φεβρουαρίου 2014, του βουλευτή εκλογικής

περιφέρειας Λεμεσού κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη

«Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αριθμό φακέλου Ερ. 23.06.010.03.480 και ημερομηνία 5 Μαρτίου 2014 σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σας επισυνάπτω κατάλογο κτιρίων που ενοικιάζει το Υπουργείο Άμυνας. Στον κατάλογο φαίνονται τα ποσά των ενοικίων που καταβάλλονται.

2. Σημειώνεται ότι για τα περισσότερα από τα κτίρια έχει επιτευχθεί μείωση στο ενοίκιο ενώ για τα υπόλοιπα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες των κτιρίων, για περαιτέρω μειώσεις.

3. Είμαι στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα.»

Σημείωση: Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής. Αντίγραφό τους δόθηκε στο βουλευτή που υπέβαλε την ερώτηση.

Απάντηση ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη στις ερωτήσεις με αρ. 23.06.010.03.524 και 23.06.010.03.536, ημερομηνίας 27 Φεβρουαρίου 2014 και 10 Μαρτίου 2014, των βουλευτών εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη και Ρούλας

Μαυρονικόλα, αντίστοιχα

«Αναφέρομαι στα σχετικά με το θέμα ερωτήματα του Βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού (ΕΔΕΚ) κ. Νίκου Νικολαΐδη, του Βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας (ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

3044

Page 67: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ) κ. Γιώργου Περδίκη και της Βουλευτού εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας (ΕΔΕΚ) κ. Ρούλας Μαυρονικόλα, προς τον Υπουργό Οικονομικών τα οποία διαβιβάστηκαν με επιστολή του Γραφείου του Βουλευτή κ. Νίκου Νικολαΐδη και με επιστολές της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής των Αντιπροσώπων ημερ. 27.02.2014 και 12.03.2014 αντίστοιχα και σας πληροφορώ τα ακόλουθα, με την παράκληση να ενημερώσετε τους κυρίους Βουλευτές, σχετικά.

2. Ως προς την αντιμετώπιση του αιτήματος νια ανάκληση της αναστολής πλήρωσης θέσεων Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής Νοσηλευτικών Λειτουργών Γενικής Νοσηλευτικής και Ψυχικής Υγείας, θα επιθυμούσα να υπενθυμίσω ότι, η αυστηρή πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης την οποία καλούμαστε να εφαρμόσουμε την περίοδο αυτή, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις που οδήγησαν την κυβέρνηση στην ανάγκη να ζητήσει στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και η υποχρέωση μας με βάση τις πρόνοιες του Μνημονίου για μείωση της απασχόλησης κατά 4,500 άτομα μέχρι το 2016, δεν αφήνουν περιθώριο νέων δεσμεύσεων και προώθησης σχετικών προτάσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Επισημαίνεται επίσης πως σύμφωνα με το περιεχόμενο της Εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών με αρ. 1478 και ημερ. 29.05.2013 με θέμα «Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2014-2016-Προϋπολογισμός 2014», μεταξύ άλλων, θα συνεχιστεί η απαγόρευση της πλήρωσης κενών θέσεων καθώς και η απαγόρευση δημιουργίας πρόσθετων μόνιμων θέσεων. Ως εκ τούτου, στο παρόν στάδιο, το συγκεκριμένο αίτημα για εξαίρεση από την αναστολή πλήρωσης θέσεων Νοσηλευτικού Λειτουργού [Κλ. Α5 (2η βαθμίδα), Α7 και A8 (i)], δεν ενδείκνυται όπως προωθηθεί.

3. Με βάση τους ισχύοντες δημοσιονομικούς περιορισμούς, επιβάλλεται όπως τα Τμήματα/Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας συνεχίσουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους, ιεραρχώντας τις προτεραιότητες τους και αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το υφιστάμενο τους προσωπικό (μόνιμο και έκτακτο). Υπενθυμίζεται σχετικά πως το Υπουργείο Υγείας, θεωρείται ως ευαίσθητο Υπουργείο λόγω της φύσεως των εργασιών του και εξασφαλίζει κάθε χρόνο έγκριση, με βάση το άρθρο 16 του περί Προϋπολογισμού Νόμου, για κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την κένωση μόνιμων θέσεων στην πυραμίδα του Νοσηλευτικού Λειτουργού, με Νοσηλευτικούς Λειτουργούς [Κλ. Α5 (2η βαθμίδα), Α7 και A8 (i)] εργοδοτούμενους καθορισμένης διάρκειας (2855 ανώτατο όριο απασχόλησης για το Γενικό Νοσηλευτικό Κλάδο και 406 ανώτατο όριο απασχόλησης για τον Κλάδο Ψυχικής Υγείας). Για το 2014, από τους 2855 Νοσηλευτικούς Λειτουργούς που δύναται να απασχοληθούν, οι 231 προορίζονται για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών. Με την εν λόγω ρύθμιση, εξασφαλίζεται η αναγκαία στελέχωση για σκοπούς ανταπόκρισης των Νοσοκομείων στο φόρτο εργασίας τους.

4. Επίσης, θα ήθελα να σημειώσω ότι, υπό τις τρέχουσες συνθήκες όπου ακόμη δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση σε σχέση με το σχήμα λειτουργίας των δημόσιων νοσηλευτηρίων από το Υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια υιοθέτησης ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας, δεν θα ήταν σκόπιμη η πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού με τις υφιστάμενες διαδικασίες.

5. Εν κατακλείδι, σε σχέση με το σχόλιο πως το εν λόγω αίτημα θα πρέπει να ικανοποιηθεί κατ’ αναλογία της ρύθμισης που πρόσφατα εγκρίθηκε για τους Εκπαιδευτικούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, θα ήθελα να σημειώσω ότι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των Εκπαιδευτικών και των Νοσηλευτών εστιάζεται στις διαφορετικές διαδικασίες πρόσληψης μόνιμου και έκτακτου προσωπικού οι οποίες διέπονται από τις αντίστοιχες Νομοθεσίες, ήτοι οι περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμοι του 1969 έως 2014 και οι περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμων του 1998 έως 2008. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση των Νοσηλευτών, η ισχύουσα διαδικασία διορισμού σε μόνιμη θέση, προϋποθέτει την επιτυχία σε γραπτές εξετάσεις και σε προφορική συνέντευξη ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας με συγκεκριμένη ποσόστωση για κάθε μια από τις δύο εξετάσεις το σύνολο του αποτελέσματος των οποίων καθορίζει το βαθμό επιτυχίας των υποψηφίων. Κατ’ επέκταση, δεν διασφαλίζεται η πρόσληψη των έκτακτων που υπηρετούν στην Υπηρεσία. Στην περίπτωση των Εκπαιδευτικών, μόνιμοι και έκτακτοι Εκπαιδευτικοί διορίζονται από κοινό κατάλογο στον οποίο οι υποψήφιοι κατατάσσονται σύμφωνα με μοριοδότηση που βασίζεται κυρίως στο έτος υποβολής της αίτησης και στα ακαδημαϊκά τους προσόντα. Ως εκ τούτου, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προσφερθεί μόνιμος διορισμός σε Εκπαιδευτικό που κατά το προηγούμενο σχολικό έτος η σειρά κατάταξης είχε επιτρέψει το διορισμό του σε έκτακτη βάση.»

Απάντηση ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.530, ημερομηνίας 7 Μαρτίου 2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας

Κερύνειας κ. Μάριου Μαυρίδη

«Αναφέρομαι στην Ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.530, που υποβλήθηκε από το Βουλευτή Κερύνειας, κ. Μάριο Μαυρίδη, και αποστάληκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με επιστολή σας με ημερ. 11/3/2014 και επιθυμώ να σας πληροφορήσω για τα ακόλουθα:

1. Στη Λεμεσό λειτουργεί Ερευνητικό Κέντρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών με σκοπό να προσφέρει στους πολίτες που το επισκέπτονται ηλεκτρονική πρόσβαση σε εφημερίδες που εκδόθηκαν από το 1878 μέχρι σήμερα. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν έρευνα και να τυπώσουν επιλεκτικά άρθρα που τους ενδιαφέρουν. Παρόμοιες υπηρεσίες προσφέρονται και στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στη Λευκωσία, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το Ερευνητικό Κέντρο.

3045

Page 68: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

2. Σημειώνεται ότι το σύστημα δεν λειτουργεί μέσω διαδικτύου λόγω τεχνικών περιορισμών και περιορισμών που προκύπτουν λόγω πνευματικών δικαιωμάτων. Σημειώνεται επίσης ότι η βάση δεδομένων περιλαμβάνει μέχρι στιγμής εφημερίδες από το 1878 μέχρι το 2006 ενώ συνεχίζεται η ενημέρωση της με στόχο να καλυφθεί και η περίοδος 2007-2014.

3. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν περιλαμβάνει στα άμεσα σχέδια του την μετατροπή του συστήματος σε διαδικτυακό, αλλά σχεδιάζει την επέκτασή του για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.»

Απάντηση ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.548, ημερομηνίας 14 Μαρτίου 2014, του βουλευτή

εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη

«Κατασκευή Δρόμου Κάτω Μύλου-Αγρού

Αναφέρομαι στην επιστολή της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής των Αντιπροσώπων με αριθμό Ερ. 23.06.010.03.548 και ημερομηνία 17/3/2014, σχετικά με το πιο πάνω θέμα, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

2. Η κατασκευή του δρόμου Κάτω Μύλου-Αγρού προγραμματίζεται να προωθηθεί στα πλαίσια του σχεδίου βελτίωσης της οδικής αρτηρίας Λεμεσού-Αγρού. Το προτεινόμενο έργο αφορά κατασκευή παρακαμπτήριου μήκους 3,2 χλμ. Ήδη εκπονούνται τα κατασκευαστικά σχέδια από ιδιώτες μελετητές τα οποία βρίσκονται σε τελική φάση. Η διαδικασία απαλλοτρίωσης βρίσκεται επίσης σε προχωρημένο στάδιο αλλά η δημοσίευση των απαλλοτριώσεων θα μπορεί να γίνει με την έγκριση πιστώσεων για κατασκευή του έργου όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Το κόστος του υπολογίζεται στα €4,5 εκ.

3. Το υπό αναφορά τμήμα είναι το αμέσως επόμενο που θα προωθηθεί στα πλαίσια του δρόμου Λεμεσού-Αγρού με τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών του κράτους.»

Απάντηση ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.549, ημερομηνίας 14 Μαρτίου 2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας

Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη

«Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση του Βουλευτή της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη, για να σας υποβάλω τα ακόλουθα με βάση τη σχετική συνεισφορά του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), με επιστολή του ημερομηνίας 16 Απριλίου 2014:

Μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού (ΑΠ ΔΣ 27/09/2011) προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την αναβάθμιση του κοινοτικού γηπέδου Κυπερούντας, ο οποίος ωστόσο ακυρώθηκε μετά τη λήξη της παράτασης ισχύος των προσφορών. Ο λόγος ακύρωσης, ήταν η μη εξασφάλιση έγκρισης από το Υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή της συνεισφοράς του ΚΟΑ, λόγω του ότι το Υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Κυπερούντας δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις δόσεις του δανείου ύψους €600.000 που εξασφάλισε για το εν λόγω έργο. Επιπρόσθετα, σύμφωνα και με επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών, ημερομηνίας 9 Ιανουαρίου 2013, το ποσό του εν λόγω δανείου δεν επαρκούσε για την κάλυψη της συνεισφοράς της Κοινότητας στο έργο, η οποία ανερχόταν στις €925,480.00. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Οικονομικών δε συμφώνησε με την περαιτέρω προώθηση των διαδικασιών για την καταβολή της συνεισφοράς που αναλογούσε στον ΚΟΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Κύπρος, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε επανεξέταση του αιτήματος της Κοινότητας Κυπερούντας στο παρόν στάδιο.»

Απάντηση ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.551, ημερομηνίας 14 Μαρτίου 2014, του βουλευτή

εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη

«Κατασκευή δρόμου που να συνδέει τις Κοινότητες Κάτω Πλατρών-Φοινίου

Αναφέρομαι στην επιστολή της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής των Αντιπροσώπων με αριθμό Ερ. 23.06.010.03.551 και ημερομηνία 17 Μαρτίου 2014 σχετικά με το πιο πάνω θέμα, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

α) Η κατασκευή του παρακαμπτήριου Κάτω Πλατρών προς Φοινί, μήκους 1 χλμ. εντάσσεται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων καθότι θα διευκολύνει τη διακίνηση προς Φοινί που σήμερα γίνεται με δυσκολία διαμέσου των στενών δρόμων της Κοινότητας Κάτω Πλατρών. Πρόνοια για έναρξη του έργου προτάθηκε στους Προϋπολογισμούς από το 2012 μέχρι το 2014, αλλά περικόπηκε λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών. Ως εκ τούτου, χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του έργου προς το παρόν δεν μπορεί να καθοριστεί.

β) Εν τω μεταξύ, η μελέτη ετοιμάστηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων αλλά εκκρεμεί η δημοσίευση γνωστοποίησης της απαλλοτρίωσης παρόλο που τα τελικά σχέδια και πίνακες απαλλοτρίωσης

3046

Page 69: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

στάληκαν από το Κτηματολόγιο για το σκοπό αυτό το Νοέμβριο του 2011. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε €1,0 εκ. ενώ το κόστος των απαλλοτριώσεων υπολογίζεται προκαταρκτικά σε €950.000.

γ) Το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα προτείνει ξανά το έργο σε επόμενους Προϋπολογισμούς μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Εφόσον διαφανεί ότι θα εγκριθούν οι αναγκαίες πιστώσεις, θα προχωρήσει στην επικαιροποίηση της μελέτης και τη δημοσίευση της γνωστοποίησης των απαλλοτριώσεων για προώθηση της κατασκευής του έργου.»

Απάντηση ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριου Δημητριάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.554, ημερομηνίας 17 Μαρτίου 2014, της βουλευτού

εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου

«Ευθυγράμμιση δρόμου που συνδέει την Αλάμπρα με τα Λύμπια παρά την υπόγεια διάβαση του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λάρνακας

Αναφέρομαι στην επιστολή της Γενικής Διευθύντριας της Βουλής των Αντιπροσώπων με αριθμό Ερ. 23.06.010.03.554 και ημερομηνία 19/3/2014 σχετικά με το πιο πάνω θέμα, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

2. Ο δρόμος που συνδέει την Αλάμπρα με τη Βιοτεχνική Ζώνη της περιοχής και τα Λύμπια, διέρχεται κάτω από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας διαμέσου υπόγειας διάβασης. Ο δρόμος είναι εντός των εγκεκριμένων γεωμετρικών προτύπων και στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν σχεδιασμοί για ριζική βελτίωσή του.

3. Στην έξοδο της διάβασης, προς Βιοτεχνική Περιοχή, υπάρχει όντως ελαφρά στροφή τύπου “S”. Στο σημείο αυτό υπήρχε πρόβλημα ορατότητας το οποίο επιλύθηκε με την εξομάλυνση του εδάφους και με τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Επιπλέον κατασκευάστηκε και προστατευτικός τοίχος. Διευκρινίζεται ότι δεν έγινε απαλλοτρίωση για σκοπούς βελτίωσης.

4. Η πλήρης ευθυγράμμιση του δρόμου στο σημείο αυτό, μάλλον θα αυξήσει τα προβλήματα οδικής ασφάλειας καθ’ ότι θα αναπτύσσονται ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες. Το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει ήδη προχωρήσει σε ενίσχυση της σήμανσης/σηματοδότησης και σύντομα θα εκτελέσει πρόσθετες βελτιώσεις/μέτρα οδικής ασφάλειας στο τμήμα εκατέρωθεν της υπόγειας διάβασης.»

Απάντηση ημερομηνίας 16 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.564, ημερομηνίας 21ης Μαρτίου 2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας

Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη

«Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση του Βουλευτή της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαΐδη, για να σας υποβάλω τα ακόλουθα με βάση τη σχετική συνεισφορά του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), με επιστολή του ημερομηνίας 24 Απριλίου 2014:

Με την ανάληψη των καθηκόντων του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού έχει προβεί στη δημιουργία Επιτροπών, μία εκ των οποίων αφορά την Επιτροπή Αξιοποίησης Αθλητικών Χώρων και Αθλητικού Τουρισμού.

Μέσα στις αρμοδιότητες και τους όρους εντολής της υπό αναφορά Επιτροπής είναι η ετοιμασία εισηγήσεων και προτάσεων για τα ακόλουθα:

• Την αναβάθμιση των Αθλητικών Χώρων.

• Την καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των Ιδιόκτητων Αθλητικών Εγκαταστάσεων του ΚΟΑ.

• Την προώθηση, των αθλητικών εγκαταστάσεων του Οργανισμού ως κέντρων Αθλητικού προορισμού από Ομάδες Αθλητικού Τουρισμού.

• Την οικονομική βιωσιμότητά τους.

Η νεοσυσταθείσα Επιτροπή έχει λάβει υπόψη της, το αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου του Αγρού και πριν τη δημιουργία οποιωνδήποτε Σχεδιασμών για την αξιοποίηση του Αθλητικού Κέντρου «Γλαύκος Κληρίδης», θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο και τους Εκπροσώπους της Κοινότητας του Αγρού για τη συζήτηση όλων των θεμάτων που αφορούν στην ωφέλιμη και καλύτερη διαχείριση του Αθλητικού Κέντρου «Γλαύκος Κληρίδης».

Όσον αφορά στην λειτουργία του Αθλητικού Κέντρου «Γλαύκος Κληρίδης», σας πληροφορώ ότι ο Οργανισμός αξιοποιεί το Αθλητικό Κέντρο ως ακολούθως:

• Μέσω των προγραμμάτων Κοινωνικού και Μαζικού Αθλητισμού του ΚΟΑ (π.χ. ΑΓΟ).

• Μέσω της παραχώρησης του Αθλητικού Κέντρου στο Σωματείο Αχιλλέας Αγρού για την ανάπτυξη του τοπικού Αγωνιστικού Αθλητισμού.

3047

Page 70: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

• Μέσω της παραχώρησης του Αθλητικού Κέντρου σε οργανωμένα σύνολα Αθλητικού Τουρισμού (εσωτερικού και εξωτερικού Τουρισμού) για τη διεξαγωγή Αθλητικών Δραστηριοτήτων.

• Μέσω της παραχώρησής του, σε αναγνωρισμένους Αθλητικούς Φορείς (Σωματεία, Συλλόγους, Ομοσπονδίες κ.ά.) για τη διεξαγωγή των αγωνιστικών και των προπονητικών τους δραστηριοτήτων, ως επίσης και τη διεξαγωγή Διεθνών Αθλητικών Διοργανώσεων.

• Μέσω της παραχώρησής του σε Φορείς (Ιδιωτικούς, Δημοσίους κ.ά.) για τη διεξαγωγή Πολιτιστικών, Κοινωνικών και Επιχειρηματικών Εκδηλώσεων.

• Μέσω των Επιμορφωτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Προς επιβεβαίωση των πιο πάνω, επισυνάπτεται πίνακας με όλα τα αιτήματα για παραχώρηση του Αθλητικού Κέντρου «Γλαύκος Κληρίδης» από την 1/1/2014-24/4/2014 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ).

Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός, πάντοτε μέσω των διαδικασιών του αντιμετωπίζει θετικά όλα τα αιτήματα όλων των φορέων που αφορούν στο Αθλητικό Κέντρο «Γλαύκος Κληρίδης».

Ταυτόχρονα σας πληροφορώ ότι, ο Οργανισμός παραχωρεί χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, όλες τις αίθουσες και όλες τις υπηρεσίες του Αθλητικού Κέντρου «Γλαύκος Κληρίδης», από την 1η Σεπτεμβρίου-30 Ιουνίου (για κάθε σχολική χρονιά από το 2010 έως σήμερα) καθημερινά μεταξύ των ωρών 07.30-13.30, Δευτέρα έως Παρασκευή, στο Απεήτειο Γυμνάσιο Αγρού για τη διεξαγωγή των μαθημάτων Φυσικής Αγωγής και των Αθλητικών Εκδηλώσεων, όπως επίσης και για τη διεξαγωγή όλων των Εορταστικών Εκδηλώσεων του Σχολείου.

Επιπρόσθετα σας ενημερώνω ότι, όσον αφορά στην προώθηση του Αθλητικού Κέντρου «Γλαύκος Κληρίδης», όπως επίσης και όλων των Ιδιόκτητων Αθλητικών Εγκαταστάσεων του ΚΟΑ, προτεραιότητα του Οργανισμού είναι η ετοιμασία ηλεκτρονικού και έντυπου διαφημιστικού υλικού, το οποίο θα αποσταλεί σε όλους τους Ταξιδιωτικούς Πράκτορες, σε όλες τις Αθλητικές Ομοσπονδίες για προώθησή του στις Διεθνείς Ομοσπονδίες και γενικά σε όλους τους Φορείς, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην αξιοποίηση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του Οργανισμού.»

Σημείωση: Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής. Αντίγραφό τους δόθηκε στο βουλευτή που υπέβαλε την ερώτηση.

Απάντηση ημερομηνίας 13 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.631, ημερομηνίας 6 Μαΐου 2014, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας

Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αριθμό φακέλου Ερ. 23.06.010.03.631 και ημερομηνία 8 Μαΐου 2014, σχετικά με την ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.631 του έντιμου Βουλευτή της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη, με την οποία ζητά όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων πληροφορηθεί ποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί για επανεπένδυση του συγκεκριμένου ποσού και γιατί αποφασίστηκε να ρευστοποιηθούν γραμμάτια που απέδιδαν κατά μέσο όρο 3,1%, για να κατατεθούν στο Πάγιο Ταμείο του κράτους με επιτόκιο 0,50%.

2. Σχετικά πληροφορείσθε ότι, οι τραπεζικές καταθέσεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι, κατά κανόνα, προθεσμιακές και στη λήξη της εκάστοτε κατάθεσης επανεξετάζεται ο τρόπος επένδυσης τους λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τους πιο κάτω παράγοντες:

i. δείκτες πιστοληπτικής αξιολόγησης των επιλέξιμων επενδύσεων

ii. ύψος επιτοκίου/απόδοση

iii. γενική μείωση του συνόλου των διαθέσιμων προς επένδυση

iv. τυχόν ανάγκες του κράτους

3. Κατόπιν διερεύνησης της συγκεκριμένης περίπτωσης και αφού ζητήθηκαν πληροφορίες από το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διευκρινίζεται ότι το 1° τρίμηνο του 2014 δεν ρευστοποιήθηκε οποιοδήποτε ποσό. Συναφώς, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την Έκθεση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις επενδύσεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την περίοδο από 1.7.2013 μέχρι 31.12.2013 (Σημείωση 2), το ποσό των €41.277.901 αφορά το σύνολο των καταθέσεων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων στα εξής χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: (α) Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ (Πρώην Λαϊκή), (β) Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, (γ) Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και (δ) ΣΟ.ΤΑ.Δ.Υ.Κ Λτδ.

4. Είναι σημαντικό να σημειωθεί επίσης ότι, στις 11/11/2013 εκδόθηκε ειδικό γραμμάτιο δημοσίου 52 εβδομάδων ύψους €50.647.344 με επιτόκιο 4,75%.»

3048

Page 71: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Απάντηση ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2014 του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.03.644, ημερομηνίας 9 Μαΐου 2014, της βουλευτού εκλογικής περιφέρειας

Λεμεσού κ. Αθηνάς Κυριακίδου

«Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αρ. αναφοράς Ερ. 23.06.010.03.644 και ημερομηνία 12 Μαΐου 2014 με την οποία η βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού κ. Α. Κυριακίδου ζητά να πληροφορηθεί η Βουλή των Αντιπροσώπων για τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που έχουν εξαιρεθεί από το κούρεμα των καταθέσεων, και να κοινοποιηθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ο σχετικός κατάλογος με τα ονόματα όσων έχουν τύχει της εξαίρεσης αυτής.

2. Σας ενημερώνω ότι τα Διατάγματα Εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, ΚΔΠ 103/2013, ΚΔΠ 104/2013, ΚΔΠ 132/2013 και ΚΔΠ 133/2013 εκδόθηκαν ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup.

3. Στα Διατάγματα ΚΔΠ 103/2013 και ΚΔΠ 104/2013, καθορίζονται οι κατηγορίες στις οποίες δεν εφαρμόζονται τα μέτρα εξυγίανσης και οι κατηγορίες που μεταβιβάζονται από τη Λαϊκή Τράπεζα στην Τράπεζα Κύπρου, αντίστοιχα.

4. Στα Διατάγματα ΚΔΠ 132/2013 και ΚΔΠ 133/2013 διαφοροποιούνται τα ποσοστά ορισμένων εκ των πιο πάνω κατηγοριών, με σκοπό να μειωθεί η επιβάρυνση στους υφιστάμενους καταθέτες.

5. Οι κατηγορίες των εξαιρέσεων των Διαταγμάτων ΚΔΠ 103/2013 (Παράρτημα Δ) και ΚΔΠ 104/2013 (Παράρτημα II) και τα ποσοστά ως αυτά έχουν τροποποιηθεί από τα Διατάγματα ΚΔΠ 132/2013 και ΚΔΠ 133/2013 οριστικοποιήθηκαν κατόπιν συμφωνίας που έγινε μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Τρόικα. Σημειώνεται δε ότι είχε γίνει σαφές από την Τρόικα, διαμέσου των εκπροσώπων της, ότι δεν θα ήταν αποδεκτή η περίληψη νέων εξαιρέσεων πέραν αυτών που συμφωνήθηκαν με τα πιο πάνω Διατάγματα. Συνεπώς, δεν ήταν δυνατή η εξέταση νέων αιτημάτων για εξαιρέσεις από τα μέτρα εξυγίανσης.

6. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ως Αρχή Εξυγίανσης, προχώρησε στην επιβολή των μέτρων εξυγίανσης σύμφωνα με τα πιο πάνω Διατάγματα που εκδόθηκαν δυνάμει του περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων Νόμου του 2013. Η εφαρμογή των Διαταγμάτων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών.

7. Οι κατηγορίες που εξαιρέθηκαν από τα μέτρα εξυγίανσης καθώς και η αιτιολογία για κάθε περίπτωση φαίνονται στο συνημμένο Παράρτημα.

8. Αναφορικά με το αίτημα αυτής κ. Α. Κυριακίδου, για κοινοποίηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικού καταλόγου με τα ονόματα όσων έχουν τύχει αυτής εξαίρεσης αυτής, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν κατέχει πληροφορίες αναφορικά με τα ονόματα των νομικών και φυσικών προσώπων που έχουν εξαιρεθεί από το κούρεμα των καταθέσεων.

9. Ως εκ τούτου, έχουμε διαβιβάσει την επιστολή σας στην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, για περαιτέρω χειρισμό.»

Σημείωση: Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής. Αντίγραφό τους δόθηκε στο βουλευτή που υπέβαλε την ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Κεφάλαιο Τέταρτο: Θέματα εγγραφέντα για συζήτηση. Δεν υπάρχουν.

Η επόμενη συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων ορίζεται για την επόμενη Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014, στις 4.00 μ.μ., με την ακόλουθη ημερήσια διάταξη:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ: Νομοθετική εργασία

1. Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για την Ανταλλαγή και Μη-Δημοσιοποίηση Εμπιστευτικών Πληροφοριών (Κυρωτικός) Νόμος του 2014. (Αρ. Φακ. 23.01.055.118-2014).

2. Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2014. (Αρ. Φακ. 23.01.055.109-2014).

3. Ο περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής

3049

Page 72: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Φύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014. (Πρόταση νόμου). (Αρ. Φακ. 23.02.055.044-2014).

4. Οι περί Υπηρεσιακών Οχημάτων του Κρατικού Τομέα και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Κανονισμοί του 2014. (Αρ. Φακ. 23.03.051.038-2014).

5. Οι περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Ίδρυση Ερευνητικών Μονάδων) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2014. (Αρ. Φακ. 23.03.051.017-2014).

6. Ο περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014. (Αρ. Φακ. 23.01.055.126-2014).

7. Ο περί Επιτάξεως Ιδιοκτησίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014. (Αρ. Φακ. 23.01.055.125-2014).

8. Ο περί της Χωρικής Θάλασσας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014. (Αρ. Φακ. 23.01.055.122-2014).

9. Ο περί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Υφαλοκρηπίδας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014. (Αρ. Φακ. 23.01.055.124-2014).

10. Ο περί Οργάνωσης και Εκτέλεσης Υδρογραφικών Δραστηριοτήτων και Έκδοσης Ναυτικών Χαρτών Νόμος του 2014. (Αρ. Φακ. 23.01.055.123-2014).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ: Κατάθεση νομοσχεδίων και εγγράφων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ: Ερωτήσεις και απαντήσεις

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ: Θέματα εγγραφέντα για συζήτηση

Κηρύσσω τη λήξη των εργασιών της σημερινής συνεδρίας της Βουλής.

(Ώρα λήξης: 6.33 μ.μ.)

Παρόντες βουλευτές

Αδάμου Αδάμος Λουκαΐδης Γιώργος

Αντωνίου Αντώνης Μαππουρίδης Ρίκκος

Βαρνάβα Γιώργος Μαυρίδης Μάριος

Βότσης Άγγελος Μαυρονικόλα Ρούλα

Γαβριήλ Γιαννάκης Μέσης Χρίστος

Γεωργίου Γεώργιος Μισός Αριστοτέλης

Γεωργίου Γιώργος Μιχαηλίδης Ανδρέας

Δαμιανού Άριστος Νεοφύτου Αβέρωφ

Δημητρίου Μισιαούλη Στέλλα Νουρής Νίκος

Δίπλαρος Ευθύμιος Παπαγεωργίου Πάμπος

Ευαγόρου Σταύρος Παπαδόπουλος Νικόλας

Ζαχαρίου Ζαχαρίας Περδίκης Γιώργος

Θεμιστοκλέους Ανδρέας Προδρόμου Πρόδρομος

Κατσουρίδης Νίκος Προκοπίου Γεώργιος

Καυκαλιάς Αντρέας Σαμψών Σωτήρης

Κουκουμά Κούτρα Σκεύη Σαρίκας Φειδίας

3050

Page 73: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

Κουλίας Ζαχαρίας Σταυριανός Πανίκκος

Κουτσού Νίκος Τάσου Γεώργιος

Κυπριανού Ανδρέας Τζιοβάνης Χριστάκης

Κυριακίδου Αθηνά Τορναρίτης Νίκος

Κυριακού Μαρία Φακοντής Αντρέας

Κωνσταντίνου Κώστας Φυττής Σοφοκλής

Κωνσταντίνου Νεόφυτος Χαραλαμπίδου Ειρήνη

Κώστα Κώστας Χατζηγιάννης Κυριάκος

Λαμάρης Γιάννος Χριστοφόρου Λευτέρης

Νικολαΐδης Νίκος

Παρόντες αντιπρόσωποι θρησκευτικών ομάδων

Χατζηρούσος Αντώνης

Μαντοβάνη Μπενίτο

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Αναφορά του Προέδρου της Βουλής στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

2. Κατάθεση νομοσχεδίων και εγγράφων.

3. Έκθεση για το νομοσχέδιο «Ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος του 2014» και για την πρόταση νόμου «Ο περί της Ποινικοποίησης Ορισμένων Σεξουαλικών Αδικημάτων κατά Ανηλίκων και της Εποπτείας των Σεξουαλικά Αδικοπραγούντων κατά Ανηλίκων Νόμος του 2014», αγορεύσεις (Σ. Σαμψών, Ει. Χαραλαμπίδου, Ν. Νικολαΐδης, Γ. Περδίκης, Α. Αντωνίου, Πρόεδρος) και ψήφισή τους σε ενιαίο κείμενο νόμου με τον τίτλο «Ο περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμος του 2014».

4. Έκθεση για τα νομοσχέδια «Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014» και «Ο περί Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014», αγορεύσεις και συζήτηση (Ά. Βότσης, Πρ. Προδρόμου, Ν. Νικολαΐδης, Γ. Περδίκης, Α. Νεοφύτου, Στ. Ευαγόρου, Ν. Παπαδόπουλος, Μ. Κυριακού) και ψήφισή τους σε νόμους.

5. Έκθεση για το νομοσχέδιο «Ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2014» και ψήφισή του σε νόμο με τον τίτλο «Ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014».

6. Έκθεση για το νομοσχέδιο «Ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014» και ψήφισή του σε νόμο (με αρ. 2).

7. Έκθεση για το νομοσχέδιο «Ο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014», συζήτηση (Γ. Περδίκης, Γ. Λαμάρης, Πρ. Προδρόμου) και ψήφισή του σε νόμο.

8. Έκθεση για το νομοσχέδιο «Ο περί Μεταφοράς του Μόνιμου Μηνιαίου Προσωπικού του Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου στο Δημόσιο Τομέα Νόμος του 2014» και ψήφισή του σε νόμο.

9. Έκθεση για τις προτάσεις νόμου «Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2013» και «Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2013» και ψήφισή τους σε νόμους.

10. Έκθεση για το νομοσχέδιο «Ο περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2013» και ψήφισή του σε νόμο με τον τίτλο «Ο περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014».

11. Έκθεση για το νομοσχέδιο «Ο περί της Διαφάνειας των Τιμών Αερίου και Ηλεκτρικής Ενέργειας για τον Τελικό Βιομηχανικό Καταναλωτή (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014» και ψήφισή του σε νόμο.

12. Έκθεση για τους κανονισμούς «Οι περί Αναπτύξεως Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2014» και έγκρισή τους.

13. Έκθεση για το νομοσχέδιο «Ο περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (Τροποποιητικός) Νόμος του 2013» και ψήφισή του σε νόμο.

3051

Page 74: Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων...2014/06/19  · για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία η Κυπριακή

14. Έκθεση για το νομοσχέδιο «Ο περί της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ιταλικής Δημοκρατίας σχετικά με την Αμυντική Συνεργασία (Κυρωτικός) Νόμος του 2014» και ψήφισή του σε νόμο.

15. Έκθεση για τους κανονισμούς «Οι περί Ιατρών (Ειδικά Προσόντα) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2014» και έγκρισή τους.

16. Έκθεση για το νομοσχέδιο «Ο περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2014», αγορεύσεις και συζήτηση (Γ. Περδίκης, Ζ. Ζαχαρίου, Πρ. Προδρόμου, Α. Θεμιστοκλέους, Α. Φακοντής, Γ Λουκαΐδης, Γ. Προκοπίου, Ν. Παπαδόπουλος, Ν. Νικολαΐδης, Ν. Κατσουρίδης, Α. Νεοφύτου) και ψήφισή του σε νόμο με τον τίτλο «Ο περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014».

17. Ερωτήσεις βουλευτών:

Το ενδεχόμενο διαβούλευσης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου με της κατοχικές αρχές για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος - Οι επιστροφές φόρου από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων την τελευταία πενταετία - Έλεγχος δήμου Σωτήρας σε σχέση με την πρόθεση κατασκευής γέφυρας που θα ενώνει την παραλία με το νησάκι της Αγίας Θέκλας - Προγράμματα αποτοξίνωσης χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών της Φυλακές - Ανάγκη ανάκλησης της άδειας σε ιδιωτική εταιρεία για άντληση νερού από το φράγμα Λευκάρων και παραχώρησης αντίστοιχων αδειών σε γεωργούς κατοίκους του δήμου Λευκάρων - Τυχόν λήψη μέτρων για μετατροπή υποστατικών της Βιομηχανικής Περιοχής Εργατών σε αποθήκες - Το κόστος της καταβολής επιδόματος εξωτερικού σε αξιωματούχους και λειτουργούς του δημόσιου τομέα και ανάγκη μείωσής του - Παράνομη διοχέτευση λυμάτων στο λιμανάκι στην Κάτω Πάφο και εγκατάσταση πλωτού μηχανισμού διοχέτευσης λυμάτων στον αγωγό του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου - Επιδιόρθωση του δρόμου της την κοινότητα Σίμου της επαρχίας Πάφου.

18. Απαντήσεις υπουργών στις ακόλουθες ερωτήσεις βουλευτών:

Οι τιμές των οικιστικών μονάδων του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης - Καταγγελία για διαρροή λυμάτων από το βιολογικό σταθμό ξενοδοχείου στη Δρούσεια - Επαγγελματικά ταμεία συντάξεως της κυβέρνησης και των ημικρατικών οργανισμών - Απομάκρυνση παράνομου υποστατικού κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας και τιμωρία των υπευθύνων - Ενδεχόμενο ρύπανσης του υπεδάφους στην περιοχή του διυλιστηρίου Λάρνακας και των πετρελαιοδεξαμενών - Η προώθηση της καθιέρωσης χαμηλών συντελεστών φορολογίας για τα αειφόρα βιοκαύσιμα - Οι νομικοί σύμβουλοι του δημόσιου τομέα, των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου, των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων ανεξάρτητων αρχών - Οι ανά έτος προσφυγές ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου - Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαλλαγής των βιοκαυσίμων από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης - Το ενδεχόμενο επιβολής της υποχρεωτικής αγοράς βιοκαυσίμων από την εγχώρια παραγωγή στους προμηθευτές καυσίμων για μεταφορές - Το συνολικό κόστος της ενοικίασης κτιρίων για στέγαση κρατικών υπηρεσιών και ημικρατικών οργανισμών - Αίτημα της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών για αποπαγοποίηση θέσεων γενικής και ψυχιατρικής νοσηλευτικής - Ενδεχόμενο ανάκλησης της αναστολής πλήρωσης θέσεων Νοσηλευτικών Λειτουργών Γενικής Νοσηλευτικής και Ψυχικής Υγείας - Ενημέρωση για την ύπαρξη ή μη ηλεκτρονικού αρχείου εφημερίδων και περιοδικών προσβάσιμου στους πολίτες και την πρόθεση δημιουργίας τέτοιου σε περίπτωση μη ύπαρξης - Αίτημα κοινοτήτων της ορεινής Λεμεσού για κατασκευή του δρόμου Κάτω Μύλου-Αγρού - Αίτημα της κοινότητας Κυπερούντας για ανακατασκευή του κοινοτικού της γηπέδου - Ανάγκη κατασκευής παρακαμπτήριου δρόμου Κάτω Πλατρών-Φοινιού - Αίτημα για ευθυγράμμιση της λεωφόρου Λυμπιών παρά τη Βιοτεχνική Ζώνη Αλάμπρας - Μελέτη για αξιοποίηση του Αθλητικού Κέντρου “Γλαύκος Κληρίδης” στον Αγρό - Ρευστοποίηση γραμματίων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και κατάθεσή τους στο Πάγιο Ταμείο του κράτους με χαμηλότερο επιτόκιο - Οι τυχόν εξαιρέσεις φυσικών ή νομικών προσώπων από την απόφαση του Eurogroup για απομείωση των καταθέσεων.

Τιμή: €3,50

3052