Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων · 2016. 7. 1. · Σε μια...

222
Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων I΄ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Ε΄ Συνεδρίαση 14 ης Απριλίου 2016 Ώρα έναρξης: 11.37 π.μ. Αρ. 32 ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (Γ. ΟΜΗΡΟΥ) Καλημέρα σας. Κηρύσσω την έναρξη της σημερινής συνεδρίας της Βουλής. Παρακαλώ το γραμματέα να διαπιστώσει αν υπάρχει απαρτία. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: (Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ) Υπάρχει απαρτία, έντιμε κύριε Πρόεδρε. ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθούμε σε τρία ιστορικά γεγονότα. Σε μια εβδομάδα ολοκληρώνεται μισός σχεδόν αιώνας από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, την 21 η Απριλίου του 1967, που επέβαλε στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία τη χούντα, τον ολοκληρωτισμό και συνακόλουθα την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο ελληνικός λαός στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας αντιστάθηκε σθεναρά στις φυλακίσεις, στους βασανισμούς, στις εξορίες και στις αποτρόπαιες δολοφονίες. Αποκορύφωμα της αντίστασης ήταν η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973, που προμήνυε την πτώση της χούντας οκτώ μήνες μετά. Ένα τέλος στο οποίο οδήγησε η προδοσία της Κύπρου, του τραγικότερου θύματος της χούντας των Αθηνών. Τα δεινά που προκάλεσαν το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 εξακολουθεί να τα βιώνει η πατρίδα μας και ο λαός της. Σ’ αυτά ήρθαν να προστεθούν και η οικονομική δυσπραγία, η ανεργία και η αβεβαιότητα για το μέλλον, συνθέτοντας ένα ακόμη πιο τραγικό σκηνικό. Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να διαφυλάξουμε τόσο τη δημοκρατία όσο και την κοινωνική και οικονομική προκοπή του λαού μας, συνεχίζοντας παράλληλα τον αγώνα για απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Ως Βουλή των Αντιπροσώπων έχουμε καθιερώσει ομόφωνα την 24 η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους και έχουμε εγκρίνει σχετικά ψηφίσματα. Η σφαγή ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων από τους αιμοσταγείς Νεοτούρκους, με στόχο την εξόντωση του αρμενικού έθνους, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της βαναυσότητας και της θηριωδίας της Τουρκίας, που εξακολουθεί να προκαλεί ισχυριζόμενη ότι επρόκειτο απλώς για βίαιο εκτοπισμό των Αρμενίων. Δυστυχώς, πλην κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων, η διεθνής κοινότητα δεν προέβη ακόμη σε καθολική αναγνώριση και καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας. Καταδικάζουμε για πολλοστή φορά την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας προς το φίλο αρμενικό λαό. Παρακαλώ τον αντιπρόσωπο της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν να προσέλθει στο βήμα. 1819

Transcript of Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων · 2016. 7. 1. · Σε μια...

 • Πρακτικά της Βουλής των Αντιπροσώπων I΄ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΣΥΝΟΔΟΣ Ε΄

  Συνεδρίαση 14ης Απριλίου 2016 Ώρα έναρξης: 11.37 π.μ.

  Αρ. 32

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  (Γ. ΟΜΗΡΟΥ)

  Καλημέρα σας.

  Κηρύσσω την έναρξη της σημερινής συνεδρίας της Βουλής. Παρακαλώ το γραμματέα να διαπιστώσει αν υπάρχει απαρτία.

  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

  (Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ)

  Υπάρχει απαρτία, έντιμε κύριε Πρόεδρε.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

  Προ ημερησίας διατάξεως να αναφερθούμε σε τρία ιστορικά γεγονότα.

  Σε μια εβδομάδα ολοκληρώνεται μισός σχεδόν αιώνας από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, την 21η Απριλίου του 1967, που επέβαλε στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία τη χούντα, τον ολοκληρωτισμό και συνακόλουθα την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ο ελληνικός λαός στα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας αντιστάθηκε σθεναρά στις φυλακίσεις, στους βασανισμούς, στις εξορίες και στις αποτρόπαιες δολοφονίες. Αποκορύφωμα της αντίστασης ήταν η ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973, που προμήνυε την πτώση της χούντας οκτώ μήνες μετά. Ένα τέλος στο οποίο οδήγησε η προδοσία της Κύπρου, του τραγικότερου θύματος της χούντας των Αθηνών. Τα δεινά που προκάλεσαν το προδοτικό πραξικόπημα και η βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 εξακολουθεί να τα βιώνει η πατρίδα μας και ο λαός της. Σ’ αυτά ήρθαν να προστεθούν και η οικονομική δυσπραγία, η ανεργία και η αβεβαιότητα για το μέλλον, συνθέτοντας ένα ακόμη πιο τραγικό σκηνικό.

  Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να διαφυλάξουμε τόσο τη δημοκρατία όσο και την κοινωνική και οικονομική προκοπή του λαού μας, συνεχίζοντας παράλληλα τον αγώνα για απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας.

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

  Ως Βουλή των Αντιπροσώπων έχουμε καθιερώσει ομόφωνα την 24η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους και έχουμε εγκρίνει σχετικά ψηφίσματα.

  Η σφαγή ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων από τους αιμοσταγείς Νεοτούρκους, με στόχο την εξόντωση του αρμενικού έθνους, αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της βαναυσότητας και της θηριωδίας της Τουρκίας, που εξακολουθεί να προκαλεί ισχυριζόμενη ότι επρόκειτο απλώς για βίαιο εκτοπισμό των Αρμενίων. Δυστυχώς, πλην κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων, η διεθνής κοινότητα δεν προέβη ακόμη σε καθολική αναγνώριση και καταδίκη της αρμενικής γενοκτονίας.

  Καταδικάζουμε για πολλοστή φορά την πολιτική εθνοκάθαρσης και επεκτατισμού της Τουρκίας και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας προς το φίλο αρμενικό λαό.

  Παρακαλώ τον αντιπρόσωπο της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν να προσέλθει στο βήμα.

  1819

 • Β. ΜΑΧΤΕΣΙΑΝ:

  Kύριε Πρόεδρε,

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Το 2016 συμπληρώνονται εκατό συν ένα χρόνια από την έναρξη της αρμενικής γενοκτονίας. Όπως σήμερα έχουμε τους πρόσφυγες από τη Συρία, έτσι και πριν από έναν αιώνα πολυάριθμοι Αρμένιοι προσφυγοποιήθηκαν στην προσπάθειά τους να γλυτώσουν από τις σφαγές και τις θηριωδίες τις οποίες διέπραξαν οι Νεότουρκοι και οι Οθωμανοί σε βάρος του Αρμενικού λαού. Όπως σήμερα, έτσι και τότε, οι Μεγάλες Δυνάμεις, αντί να αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα, το άφησαν να εξελιχθεί σε μια πρωτοφανή ανθρώπινη τραγωδία χωρίς τέλος. Yπό τα βλέμματα του τότε πολιτισμένου κόσμου, οι τυχεροί που επέζησαν των σφαγών και των πορειών θανάτου βίωσαν τον εξευτελισμό και το μαρτύριο της προσφυγιάς, της πείνας και της ανέχειας.

  Μέχρι το 1923 είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1 500 000 αθώοι Αρμένιοι, οι οποίοι βασανίστηκαν, θανατώθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε καταναγκαστικές πορείες θανάτου στην έρημο του Ντερ Ζορ, ενώ πέραν των 800 000 Αρμενίων προσφυγοποιήθηκαν, καταφεύγοντας στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, ουσιαστικά διαμορφώνοντας τη σημερινή αρμενική διασπορά.

  Το “έγκλημα” των αθώων αυτών Αρμενίων μαρτύρων ήταν η διαφορετική καταγωγή και η χριστιανική τους πίστη. Οι φανατισμένοι Οθωμανοί και Νεότουρκοι οραματίζονταν μια παντουρανική υπεραυτοκρατορία που θα εκτεινόταν από τα Βαλκάνια μέχρι τη Σιβηρία, στην οποία απλά δεν υπήρχε χώρος για μη μουσουλμανικές κοινότητες. Έτσι, η ύπαρξη Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων και άλλων Χριστιανών στην καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία θεωρείτο πλέον εμπόδιο στα εθνικιστικά τους σχέδια.

  Ωστόσο, το σχέδιο για την εξόντωση των Αρμενίων δεν καταστρώθηκε το 1915 αλλά αρκετά χρόνια νωρίτερα. Να αναφέρω τις χαμιτικές σφαγές, όταν ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ διέταξε τη σφαγή περίπου 300 000 Αρμενίων μεταξύ 1894-1896, καθώς και τη σφαγή των Αδάνων τον Απρίλιο του 1909, όταν οι Νεότουρκοι έσφαξαν περίπου 30 000 Αρμενίους.

  Παρ’ όλα αυτά, οι ένοχοι της πρώτης μεγάλης γενοκτονίας του 20ού αιώνα παραμένουν ατιμώρητοι μέχρι σήμερα. Δε ζητούμε εκδίκηση αλλά δικαίωση. Επιζητούμε την καθολική παραδοχή των αδιαμφισβήτητων ιστορικών γεγονότων αυτής της τραγωδίας, όπως τα κατέγραψαν εκατοντάδες ανεξάρτητοι αυτόπτες μάρτυρες σε εκδόσεις και αρχεία ανά τον κόσμο.

  Δυστυχώς, η πεισματική άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί το αιματοβαμμένο της παρελθόν υπήρξε αποτελεσματική. Χρησιμοποιώντας εκβιασμούς, απειλές και εκμεταλλευόμενη τη γεωστρατηγική της θέση, την αγοραστική της δύναμη και το καλά οργανωμένο λόμπυ της κατάφερε να αποτρέψει αρκετές χώρες από το να αναγνωρίσουν την αρμενική γενοκτονία.

  Εντούτοις, είμαστε αισιόδοξοι, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς τη διεθνή αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας. Μέχρι σήμερα την έχουν αναγνωρίσει είκοσι εννέα χώρες, οκτώ από τις οποίες το έκαναν μέσα στο 2015. Το 2015 υπήρξε κομβική χρονιά για το θέμα αυτό. Με εμβληματικές εκδηλώσεις στην Αρμενία, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την αρμενική διασπορά δημιουργήθηκε νέα δυναμική και ευαισθητοποιήθηκε η κοινή γνώμη. Επιπρόσθετα, πέντε χώρες έχουν ποινικοποιήσει την άρνηση της αρμενικής γενοκτονίας, ανοίγοντας νέα μονοπάτια και θέτοντας το ζήτημα αυτό στην ορθή του διάσταση. Έχουμε όμως μεγάλο δρόμο μπροστά μας ακόμη.

  Μας δίνει ελπίδα το γεγονός ότι η ιδιαίτερη μας πατρίδα, η Κύπρος, υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και η δεύτερη στον κόσμο που έκανε την τολμηρή κίνηση να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία με το Ψήφισμα 36 του 1975, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα από αυτό εδώ το βήμα η Βουλή των Αντιπροσώπων. Από το ίδιο βήμα πέρσι ψηφίστηκε ο νόμος 45 του 2015, ο οποίος ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας. Επίσης, το 2015 τα ταχυδρομεία Κύπρου και Αρμενίας κυκλοφόρησαν αναμνηστικά γραμματόσημα για τη γενοκτονία με θέμα το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Μελκονιάν.

  Τα πιο πάνω είναι απόδειξη της ηθικής και έμπρακτης συμπαράστασης των Κυπρίων στον άνισο αλλά δίκαιο αγώνα των Αρμενίων. Ταυτόχρονα, οι Αρμένιοι θα είναι πάντοτε συμπαραστάτες στον επίσης άνισο και δίκαιο αγώνα των Κυπρίων και πλάι πλάι θα απαιτούμε δικαίωση για τις βαρβαρότητες που διέπραξε σε βάρος όλων μας η Τουρκία.

  Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Ευχαριστώ τον αγαπητό συνάδελφο κ. Μαχτεσιάν για την ομιλία του.

  Θα σας καλέσω να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και των θυμάτων της επταετούς δικτατορίας στην Ελλάδα.

  1820

 • (Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

  Αιωνία τους η μνήμη.

  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

  Αιωνία τους η μνήμη.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Σήμερα κάνουμε αναφορά σε ακόμη ένα ιστορικό γεγονός, στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από τη συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού ελληνισμού με το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004. Η απόρριψη του σχεδίου σε καμία περίπτωση δε σήμαινε την άρνηση του λαού μας σε λύση του Κυπριακού, αλλά εξέφραζε την επιθυμία του για λύση που να εδράζεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, καθώς και στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Η συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας δώδεκα χρόνια μετά και οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που διάγουμε σήμερα επιβάλλουν την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

  Από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων καλούμε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει τους οποιουσδήποτε τουρκικούς σχεδιασμούς σε βάρος της Κύπρου και να συνδράμει στην υπεράσπιση των αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων του λαού μας.

  Θα ξεκινήσουμε τώρα με το Κεφάλαιο Δεύτερο, που είναι η κατάθεση νομοσχεδίων και εγγράφων, επειδή υπάρχει ένα νομοσχέδιο και μία πρόταση νόμου που θα κατατεθούν σήμερα και για τα οποία υπάρχει εισήγηση να κηρυχθούν επείγοντα και να ψηφιστούν σήμερα. Το νομοσχέδιο τιτλοφορείται «Ο περί της Ρύθμισης της Απασχόλησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμος του 2016» και η πρόταση νόμου έχει τίτλο «Ο περί του Συντονισμού των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων, Προμηθειών, Έργων και Υπηρεσιών για Συναφή Θέματα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016». Αν δεν υπάρχει ένσταση, κηρύσσονται επείγοντα και παραπέμπονται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, με την παράκληση να συνέλθουν, για να τα μελετήσουν και να ετοιμάσουν σχετική έκθεση. Τα υπόλοιπα προτεινόμενα νομοθετήματα κατατίθενται και παραπέμπονται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, σύμφωνα με το σχετικό κατάλογο που ήδη έχει διανεμηθεί.

  (Η κατάθεση νομοσχεδίων και εγγράφων)

  Νομοσχέδια, κανονισμοί, έγγραφα, εκθέσεις

  Κατατέθηκαν από τους υπουργούς

  Παραπέμπονται στις επιτροπές

  Ειδικά εντάλματα πληρωμής (αρ. 10, 11, 12, 14, 15 και 16) του 2016 αποσταλέντα από το Υπουργείο Οικονομικών στις 11 Απριλίου 2016 σύμφωνα με το εδάφιο (1) του άρθρου 4 του περί Προϋπολογισμού του 2016 Νόμου του 2015 [Ν. 49(ΙΙ)/2015]. (Αρ. Φακ. 13.04.001).

  Οικονομικών Οικονομικών και Προϋπολογισμού

  Εκθέσεις Κατατέθηκαν από Παραπέμπονται στις επιτροπές

  1. 6η Τριμηνιαία Έκθεση Προόδου του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων για την περίοδο από την 1η Νοεμβρίου 2015 έως την 31η Ιανουαρίου 2016 σύμφωνα με τις πρόνοιες του άρθρου 17(1) του περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμου του 2014. [Ν. 28(Ι)/2014]. (Αρ. Φακ. 13.24.006).

  Έφορο Αποκρατικοποιήσεων Κοινοποιήθηκε σε όλους τους βουλευτές.

  2. Έκθεση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών για Εκδότες Ακάλυπτων Επιταγών για το έτος 2015. (Αρ. φακ. 13.29.003.002).

  Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

  Οικονομικών και Προϋπολογισμού

  1821

 • 3. Έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για τη μακροπροληπτική πολιτική του έτους 2015 και ενημέρωση της Βουλής των Αντιπροσώπων σε σχέση με τις πρόσφατες αποφάσεις μακροπροληπτικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου 10 του άρθρου 47Α των περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμων του 2002 έως 2014 [Ν. 138(Ι)/2002)]. (Αρ. Φακ. 13.29.003.002).

  Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου

  Κοινοποιήθηκε σε όλους τους βουλευτές.

  Πρόταση νόμου Κατατέθηκε από Παραπέμπεται στην επιτροπή

  Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2016. (Αρ. Φακ. 23.02.057.043-2016).

  Νικόλα Παπαδόπουλο εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος

  Οικονομικών και Προϋπολογισμού

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Συνεχίζουμε με το Κεφάλαιο Πρώτο της ημερήσιας διάταξης, που είναι η νομοθετική εργασία. Θα παρακαλούσα για τα θέματα στα οποία υπάρχει ομοφωνία να μην αναγιγνώσκεται η έκθεση και θα προχωρούσα και ένα βήμα περαιτέρω, για να παρακαλέσω, εκεί όπου υπάρχει ομοφωνία ή δεν υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες, να περιορίσουμε τις παρεμβάσεις, δεδομένου του ότι, όπως γνωρίζετε, έχει συσσωρευτεί όγκος νομοθετικής εργασίας σήμερα.

  Το υπ’ αριθμόν 1 νομοσχέδιο είναι η αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του νόμου «Ο περί Εμπορικών Περιγραφών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016». Νομίζω ότι είναι γνωστό στο σώμα για ποιους λόγους υπήρξε αυτή η αναπομπή. Παρακαλώ το γραμματέα να διαβάσει το σκοπό.

  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

  Με τον αναπεμφθέντα νόμο εισάγονται ρυθμίσεις, ώστε κάθε πρόσωπο που κατασκευάζει και/ή παράγει εντός της Δημοκρατίας οποιοδήποτε παραδοσιακό χειροτέχνημα να το συνοδεύει με εμφανή και σαφή ένδειξη περί της κυπριακής του προέλευσης. Επιπρόσθετα, απαγορεύεται κατά τη διεξαγωγή εμπορίου, επιχείρησης ή άσκηση επαγγέλματος, η προμήθεια ή διαφήμιση εντός της Δημοκρατίας παραδοσιακού χειροτεχνήματος που περιλαμβάνεται σε σχετικό παράρτημα του βασικού νόμου, το οποίο δε φέρει επαρκή σήμανση ή εμφανή και σαφή ένδειξη ότι είναι κυπριακό.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Η έκθεση θεωρείται αναγνωσθείσα.

  (Η σχετική έκθεση)

  Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τον αναπεμφθέντα νόμο «Ο περί Εμπορικών Περιγραφών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016»

  Παρόντες:

  Ζαχαρίας Ζαχαρίου, πρόεδρος Γιαννάκης Γαβριήλ

  Ανδρέας Μιχαηλίδης Κώστας Κώστα

  Μαρία Κυριακού Άγγελος Βότσης

  Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε συνεδρία της, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2016, εξέτασε τον πιο πάνω νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε από την ολομέλεια του σώματος στις 10 Μαρτίου 2016 και αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατ’ επίκληση του άρθρου 51.1 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην πιο πάνω συνεδρία κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

  Όπως είναι γνωστό, ο αναπεμφθείς νόμος κατατέθηκε υπό τη μορφή πρότασης νόμου από τον κ. Κυριάκο Χατζηγιάννη, βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, και αποσκοπούσε στην τροποποίηση του βασικού περί Εμπορικών Περιγραφών Νόμου με την εισαγωγή σε αυτόν του όρου “παραδοσιακό χειροτέχνημα”, καθώς και την προσθήκη υποχρέωσης κάθε προσώπου που παράγει, κατασκευάζει,

  1822

 • προμηθεύει ή διαφημίζει εντός της Δημοκρατίας παραδοσιακό χειροτέχνημα να το συνοδεύει με εμφανή και σαφή ένδειξη περί της κυπριακής του προέλευσης. Επιπρόσθετα, η εν λόγω πρόταση αποσκοπούσε στην προσθήκη στο βασικό νόμο παραρτήματος στο οποίο περιλαμβάνεται πίνακας με παραδοσιακά χειροτεχνήματα. Περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες περιλαμβάνονται στη σχετική έκθεση της επιτροπής που είχε ετοιμαστεί για σκοπούς ψήφισης της εν λόγω πρότασης νόμου.

  Οι λόγοι της αναπομπής, όπως αυτοί περιλαμβάνονται στην επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ημερομηνίας 31ης Μαρτίου 2016, αναλύονται ως ακολούθως:

  1. Οι τροποποιήσεις στο βασικό νόμο, που επιφέρει ο περί Εμπορικών Περιγραφών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016, θα έπρεπε να κοινοποιηθούν στον Κυπριακό Oργανισμό Προώθησης Ποιότητας και ακολούθως να διαβιβασθούν από τον οργανισμό αυτό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις του περί της Διαδικασίας Πληροφόρησης Ορισμένων Τεχνικών Κανόνων Νόμου.

  2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του πιο πάνω αναφερόμενου νόμου, η σήμανση της χώρας κατασκευής αποτελεί τεχνική προδιαγραφή και ως τέτοια θα έπρεπε να κοινοποιηθεί στον οργανισμό αυτό, ο οποίος θα τη διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του περί της Διαδικασίας Πληροφόρησης Ορισμένων Τεχνικών Κανόνων Νόμου, η δημόσια αρχή οφείλει να αναβάλει την έγκριση ενός σχεδίου τεχνικού κανόνα για τρεις μήνες από την ημερομηνία παραλαβής της γνωστοποίησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  3. Με βάση τα πιο πάνω, ο αναπεμπόμενος νόμος συγκρούεται με τον περί της Διαδικασίας Πληροφόρησης Ορισμένων Τεχνικών Κανόνων Νόμο.

  Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού δήλωσαν ότι συμφωνούν με τους λόγους της αναπομπής, όπως αυτοί αναλύονται στην πιο πάνω επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  Ο πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς και το μέλος της επιτροπής βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος τάσσονται κατά πλειοψηφία υπέρ της αποδοχής της αναπομπής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

  Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην ολομέλεια του σώματος, στο πλαίσιο της συζήτησης που θα διεξαχθεί για τον υπό αναφορά αναπεμφθέντα νόμο.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Ερωτώ αν υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής.

  Κ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ:

  Σύντομα, κύριε Πρόεδρε.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Σύντομα, πολύ σύντομα.

  Κ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ:

  Αποδεχόμαστε την αναπομπή, ωστόσο μια ξεχωριστή διαδικασία θα πρέπει να λάβει χώρα, οπότε εντός τριών μηνών θα πρέπει να υπάρξει πίσω η απάντηση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο χρόνος αρχίζει από τις 20 του Απρίλη και θεωρώ ότι η διοίκηση θα πρέπει χωρίς την οποιαδήποτε καθυστέρηση να το κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να επανέλθει αυτό το θέμα και πάλι στην ολομέλεια μέσα σε τρεις μήνες.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Το μήνυμα…

  Κ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ:

  Και η απάντηση θα είναι σαφής και ξεκάθαρη, όπως συνηθίζεται, γιατί κάποιοι, φαίνεται, ενώ είναι ακριβοπληρωμένοι, δε μελετούν σωστά, με όλο το σεβασμό.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Το μήνυμα εδόθη, κύριε Χατζηγιάννη.

  Και ερωτώ λοιπόν…

  1823

 • Ο κ. Βαρνάβα.

  Γ. ΒΑΡΝΑΒΑ:

  Κύριε Πρόεδρε, απλά να πω ότι είμαστε υπέρ της αναπομπής, επειδή δεν καταγράφεται η θέση μας.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Ωραία!

  Πόσοι τάσσονται υπέρ της αποδοχής της αναπομπής;

  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

  Πενήντα τέσσερις υπέρ, κύριε Πρόεδρε.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Εναντίον;

  Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ:

  Εγώ είμαι εναντίον.

  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

  Ένας, κύριε Πρόεδρε.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Αποχές;

  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

  Καμία.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Με πενήντα τέσσερις ψήφους υπέρ, μία εναντίον και καμία αποχή, έγινε αποδεκτή η αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

  Το υπ’ αριθμόν 2 θέμα είναι εξ αναβολής και τιτλοφορείται «Ο περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) (Τροποποιητικός) (Aρ. 2) Νόμος του 2015». Αντιλαμβάνομαι θα ζητηθεί αναβολή από τον κ. Χατζηγιάννη;

  Ορίστε.

  Κ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ:

  Κύριε Πρόεδρε, και πάλι, επειδή είναι και η τελευταία συνεδρίαση, και για αυτή την πρόταση νόμου θα υπάρξει συνέχεια, ανεξαρτήτως του ποιοι θα εκλεγούν, και η δική μου παράταξη ως κόμμα θα έχει στο τραπέζι αυτή την πρόταση νόμου και πάλι όλα τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται να γίνουν διαδικαστικά, που δεν αφορούν τη Βουλή, θα πρέπει να γίνουν τους αμέσως επόμενους μήνες, προκειμένου να έχουμε απόλυτη διασφάλιση και την ίδια -και λυπούμαι πάλι- την ίδια απάντηση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επαναλαμβάνω αυτά, είμαι όμως υποχρεωμένος σε σχέση με τους οποιουσδήποτε μπελάδες ενόψει κλεισίματος της Βουλής.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Ευχαριστούμε, κύριε Χατζηγιάννη, ευχαριστούμε πολύ. Σαφής.

  Συνεπώς, αναβάλλεται το υπ’ αριθμόν 2 θέμα.

  Το υπ’ αριθμόν 3 θέμα, που τιτλοφορείται «Ο περί της Ρύθμισης του Δικαιώματος της Απεργίας στις Ουσιώδεις Υπηρεσίες Νόμος του 2016», αναβάλλεται.

  Το υπ’ αριθμόν 4 θέμα είναι εξ αναβολής και τιτλοφορείται «Ο περί Εκπομπών Φθοριούχων Αερίων Θερμοκηπίου (Συγκράτηση, Πρόληψη και Μείωση) Νόμος του 2015». Έχετε στα χέρια σας και συμπληρωματική έκθεση. Παρακαλώ το γραμματέα να διαβάσει το σκοπό.

  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

  Αντικατάσταση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου με νέα νομοθεσία, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση με ορισμένους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Οι εκθέσεις θεωρούνται αναγνωσθείσες. 1824

 • (Οι σχετικές εκθέσεις)

  Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για το νομοσχέδιο «Ο περί Εκπομπών Φθοριούχων Αερίων Θερμοκηπίου (Συγκράτηση, Πρόληψη και Μείωση) Νόμος του 2015»

  Παρόντες:

  Αδάμος Αδάμου, πρόεδρος Γιώργος Γεωργίου

  Γιώργος Περδίκης Σοφοκλής Φυττής

  Πρόδρομος Προδρόμου Ρούλα Μαυρονικόλα

  Χριστάκης Τζιοβάνης

  Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου 2016. Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιόν της εκπρόσωποι του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Τμήματος Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών, της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυκτικών και της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου. Το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ο Κυπριακός Σύνδεσμος Τεχνιτών Κλιματισμού και Ψύξης Οχημάτων και το Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος (Terra Cypria), παρ’ όλο που κλήθηκαν, δεν εκπροσωπήθηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής.

  Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η αντικατάσταση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου με νέα νομοθεσία, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση με τους ακόλουθους ευρωπαϊκούς κανονισμούς:

  1. Τον κανονισμό αριθ. 517/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 842/2006.

  2. Τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1191/2014 της Επιτροπής της 30ής Οκτωβρίου 2014 για τον καθορισμό του μορφοτύπου και των μέσων για την υποβολή της έκθεσης που αναφέρεται στο άρθρο 19 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 517/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου.

  3. Τον κανονισμό αριθ. 1494/2007 της Επιτροπής της 17ης Δεκεμβρίου 2007 για τη θέσπιση, κατ’ εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 842/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της μορφής της επισήμανσης και των πρόσθετων απαιτήσεων επισήμανσης όσον αφορά τα προϊόντα και τον εξοπλισμό που περιέχουν ορισμένα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου.

  4. Τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1497/2007 της Επιτροπής της 18ης Δεκεμβρίου 2007 περί θεσπίσεως, κατ’ εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 842/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των στοιχειωδών προδιαγραφών των ελέγχων για τον εντοπισμό διαρροής σε σταθερά συστήματα πυροπροστασίας που περιέχουν ορισμένα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου.

  5. Τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1516/2007 της Επιτροπής της 19ης Δεκεμβρίου 2007 περί θεσπίσεως, κατ’ εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 842/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των στοιχειωδών προδιαγραφών των ελέγχων για τον εντοπισμό διαρροής σε σταθερό εξοπλισμό ψύξης, κλιματισμού και αντλιών θερμότητας που περιέχουν ορισμένα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου.

  Σημειώνεται ότι η υπό κατάργηση νομοθεσία ήταν εναρμονισμένη μεταξύ άλλων και με τους προαναφερόμενους υπ’ αριθμόν 3, 4 και 5 κανονισμούς, οι οποίοι υιοθετούνται και με την προτεινόμενη νομοθεσία.

  Η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015, ημερομηνία κατά την οποία ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 517/2014 τέθηκε σε ισχύ, να θεσπίσει εφαρμοστικά μέτρα που να διασφαλίζουν την εφαρμογή του εν λόγω κανονισμού, ωστόσο το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 29 Οκτωβρίου 2015.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Περιβάλλοντος και την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το υπό αναφορά νομοσχέδιο, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις καθορίζονται μεταξύ άλλων:

  1. Η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νόμου.

  1825

 • 2. Οι υποχρεώσεις των παραγωγών, εισαγωγέων και εξαγωγέων φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου και εξοπλισμού που περιέχει τα εν λόγω αέρια.

  3. Οι υποχρεώσεις του πιστοποιημένου προσωπικού (τεχνικοί) που δραστηριοποιούνται στον τομέα των φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου.

  4. Οι υποχρεώσεις των χειριστών εξοπλισμού που περιέχει φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου.

  5. Τα μέτρα για τον έλεγχο των διαρροών ελεγχόμενων ουσιών από εξοπλισμό.

  6. Το σύστημα για την προώθηση και ανάκτηση των φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου.

  7. Οι εξουσίες και αρμοδιότητες επιθεωρητών να προβαίνουν σε ελέγχους, ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

  8. Τα αδικήματα, οι ποινές και η εξώδικη ρύθμιση αδικημάτων.

  Στα πλαίσια της συζήτησης του θέματος στην επιτροπή, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου αποσκοπεί κυρίως στον έλεγχο και στον περιορισμό των εκπομπών των εν λόγω αερίων, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως στον τομέα της ψύξης και του κλιματισμού.

  Όπως ο ίδιος δήλωσε, για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου ο νέος κανονισμός προβλέπει μεταξύ άλλων:

  1. Τη σταδιακή μείωση της παραγωγής και χρήσης των φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2030 και τη χρήση ασφαλών και ενεργειακά αποδοτικών εναλλακτικών μεθόδων φιλικότερων προς το περιβάλλον.

  2. Τη σταδιακή απαγόρευση τοποθέτησης στην αγορά προϊόντων και εξοπλισμού που περιέχουν ή των οποίων η λειτουργία βασίζεται σε φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου, με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2015.

  3. Τη σταδιακή απαγόρευση από την 1η Ιανουαρίου 2015 και τον καθορισμό προϋποθέσεων για συγκεκριμένες χρήσεις των εν λόγω αερίων.

  4. Τον καθορισμό κανόνων για τη συγκράτηση, τη χρήση, την ανάκτηση και την καταστροφή των φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου.

  5. Τη λήψη μέτρων που αφορούν την αποτελεσματική αντιμετώπιση βλαβών, τη συντήρηση εξοπλισμού και μηχανημάτων που περιέχουν ή λειτουργούν με φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου και την πιστοποίηση των τεχνικών που ασχολούνται με τα εν λόγω αέρια.

  Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, η εφαρμογή του προτεινόμενου νόμου αναμένεται να δημιουργήσει αυξημένο όγκο εργασίας στο Τμήμα Περιβάλλοντος, αφού, όπως επισήμανε, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις απαιτείται η διενέργεια ελέγχων στον εξοπλισμό κλιματιστικών και ψύξης που υπάρχει σε μεγάλο αριθμό στην Κύπρο, στους τεχνικούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, καθώς και στους εισαγωγείς των φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου και του εξοπλισμού που περιέχει τέτοια αέρια.

  Ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυκτικών συμφώνησε με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου.

  Οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, του ΕΤΕΚ και της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, αφού συμφώνησαν με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις για επιμέρους ζητήματα τα οποία αφορούν τον τρόπο με τον οποίο αναμένεται να επηρεάσουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις την αγορά, τη δυνατότητα του Τμήματος Περιβάλλοντος και των πιστοποιημένων επαγγελματιών ψυκτικών να διενεργούν επαρκείς ελέγχους σε σχέση με τα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου και τη διαχείριση των εν λόγω αερίων.

  Σχολιάζοντας τα πιο πάνω, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος δήλωσε τα ακόλουθα:

  1. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως κατόχους μεγάλων συστημάτων ψύξης και κλιματισμού, όπως είναι τα ξενοδοχεία και οι υπεραγορές. Ως εκ τούτου, η αγορά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, ώστε να επιλέγεται εξοπλισμός που να ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και προδιαγραφές. Το Τμήμα Περιβάλλοντος προβαίνει σε ενημέρωση των επιχειρήσεων, ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες ευρωπαϊκές απαιτήσεις εντός των προβλεπόμενων χρονικών πλαισίων, τα οποία κρίνονται επαρκή.

  2. Το Τμήμα Περιβάλλοντος, παρά την υποστελέχωσή του, κατά το έτος 2015 προέβη συνολικά σε 103 επιθεωρήσεις και εξέδωσε 21 εξώδικα πρόστιμα συνολικού ύψους €3.920. Οι επιθεωρήσεις αυτές αφορούσαν μεγάλο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ξενοδοχεία, υπεραγορές, αρτοβιομηχανίες, εργοστάσια, μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις, και είχαν ως στόχο τη διενέργεια

  1826

 • ελέγχων σχετικά με τη σύσταση του αερίου που περιείχε ο εξοπλισμός, την ορθή συμπλήρωση του ειδικού εντύπου ελέγχου διαρροών από πιστοποιημένο χειριστή φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου και τη σήμανση του εξοπλισμού.

  3. Ο αριθμός των πιστοποιημένων επαγγελματιών ψυκτικών υπερβαίνει τα 2 000 πρόσωπα, αριθμός ο οποίος είναι ικανοποιητικός για την εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς.

  4. Η διαχείριση των φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου δε ρυθμίζεται από οποιαδήποτε νομοθεσία, ενώ το Τμήμα Περιβάλλοντος προβαίνει στο παρόν στάδιο στην ετοιμασία σχετικού νομοθετήματος. Η πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα είναι να ανακτώνται τα εν λόγω αέρια από τους επαγγελματίες ψυκτικούς και να επιστρέφονται στους εισαγωγείς τους. Περιστασιακά έχουν εξαχθεί τέτοια αέρια στο εξωτερικό για σκοπούς διαχείρισής τους.

  Στα πλαίσια της συζήτησης του θέματος από την επιτροπή, την τελευταία απασχόλησαν ειδικότερα οι πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορούν την εξώδικη ρύθμιση αδικημάτων, οι οποίες προβλέπουν σημαντικά αυξημένα ποσά σε σχέση με τις αντίστοιχες διατάξεις της υπό κατάργηση νομοθεσίας. Συναφώς, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος δήλωσε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το πρόστιμο για την εξώδικη ρύθμιση αδικήματος καθορίζεται στα €340, ποσό το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με το πιθανό κέρδος που μπορεί να προκύψει από την εισαγωγή και εμπορία των φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου. Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε, το πρόστιμο προτείνεται να αυξηθεί, ώστε αφενός να καταστεί αντικίνητρο για την εισαγωγή των εν λόγω αερίων και αφετέρου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία της αγοράς που αφορά τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου.

  Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στην ολομέλεια του σώματος την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο όπως αυτό κατατέθηκε από την εκτελεστική εξουσία.

  Συμπληρωματική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για το νομοσχέδιο «Ο περί Εκπομπών Φθοριούχων Αερίων Θερμοκηπίου (Συγκράτηση, Πρόληψη και Μείωση) Νόμος του 2015»

  Παρόντες:

  Αδάμος Αδάμου, πρόεδρος Πρόδρομος Προδρόμου

  Γιώργος Περδίκης Χριστάκης Τζιοβάνης

  Ευγένιος Χαμπουλλάς

  Όπως είναι γνωστό, για το υπό αναφορά νομοσχέδιο κυκλοφόρησε έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος στις 23 Φεβρουαρίου 2016. Ωστόσο, η συζήτησή του αναβλήθηκε με απόφαση της ολομέλειας του σώματος, στις 25 Φεβρουαρίου 2016, γιατί εν τω μεταξύ κρίθηκε σκόπιμο να ζητηθούν περαιτέρω επεξηγήσεις αναφορικά με επιμέρους πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορούν την εξώδικη ρύθμιση αδικημάτων.

  Σημειώνεται ότι ο σκοπός του νομοσχεδίου, οι απόψεις των εμπλεκομένων και τα ζητήματα που απασχόλησαν την επιτροπή στο πρώτο στάδιο της εξέτασης του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται στην αρχική έκθεση της επιτροπής.

  Στα πλαίσια της επανεξέτασης του νομοσχεδίου από την επιτροπή, σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου 2016, κλήθηκαν και παρευρέθηκαν ενώπιόν της εκπρόσωποι του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Στην εν λόγω συνεδρία την επιτροπή απασχόλησαν εκ νέου οι πρόνοιες του νομοσχεδίου και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την εξώδικη ρύθμιση αδικημάτων, σύμφωνα με τις οποίες παρέχεται η διακριτική ευχέρεια στους επιθεωρητές να καθορίζουν το ύψος του χρηματικού ποσού που θα επιβάλλεται ως εξώδικη ρύθμιση, ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος, το οποίο δε θα υπερβαίνει τις €5.000.

  Ειδικότερα, η επιτροπή, έπειτα από σχετική επισήμανση της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις κατά πόσο θα έπρεπε στο νομοσχέδιο να προκαθορίζεται το ύψος των χρηματικών ποσών που θα επιβάλλονται ως εξώδικη ρύθμιση για κάθε σαφώς καθορισμένη παράβαση, αντί να παρέχεται γενική εξουσία στον επιθεωρητή να αποφασίζει κατά περίπτωση το ύψος του ποσού του εξώδικου προστίμου, αναλόγως της σοβαρότητας του αδικήματος.

  Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας δήλωσε συναφώς σε σχέση με τα πιο πάνω ότι η απόφαση επιθεωρητή για τον καθορισμό του ύψους του χρηματικού ποσού για την εξώδικη ρύθμιση αδικήματος πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα γεγονότα της υπόθεσης, την κατ’ επανάληψη συμπεριφορά κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου και τυχόν οποιεσδήποτε προηγούμενες σχετικές καταδίκες, τη σοβαρότητα του αδικήματος, η οποία συναρτάται με τη ζημιά που προκλήθηκε ή θα μπορούσε να προκληθεί και αντανακλάται από το μέγιστο προβλεπόμενο ποσό των €5.000.

  1827

 • Περαιτέρω, όπως η ίδια επισήμανε, ο διά νόμου καθορισμός του ύψους του χρηματικού ποσού που ο επιθεωρητής μπορεί να επιβάλει στα πλαίσια εξώδικης ρύθμισης του αδικήματος, αν και δεν απαγορεύεται, στερεί τη δυνατότητα στον επιθεωρητή να καθορίζει το ύψος του εξώδικου προστίμου, σύμφωνα με τη σοβαρότητα έκαστου αδικήματος που διαπιστώνει, όπως προκύπτει μέσα από τα περιστατικά κάθε υπόθεσης.

  Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος περιορίστηκε να δηλώσει ότι, με βάση τις διατάξεις του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού με τον οποίο εναρμονίζεται η προτεινόμενη νομοθεσία, οι εισαγωγείς φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου και εξοπλισμού που περιέχει τέτοια αέρια θα πρέπει να λαμβάνουν ειδική άδεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εισαγωγή τους. Ως εκ τούτου, είναι ανάγκη να παραχωρείται η δυνατότητα στους επιθεωρητές να καθορίζουν υψηλά ποσά για την εξώδικη ρύθμιση σχετικών αδικημάτων, ώστε να αποτελούν αντικίνητρο για την παράνομη εισαγωγή φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου και για τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού.

  Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία του προέδρου της και του μέλους της βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις και του μέλους της βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, να εμμείνει στην αρχική απόφασή της και να εισηγηθεί στην ολομέλεια του σώματος την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο, όπως αυτό κατατέθηκε από την εκτελεστική εξουσία.

  Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν επί των προνοιών του νομοσχεδίου κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια του σώματος.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής;

  Ορίστε, κύριε Αδάμου.

  Α. ΑΔΑΜΟΥ:

  Κύριε Πρόεδρε, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόνοιες για εξώδικη ρύθμιση αδικημάτων ποσού μέχρι €5.000, το οποίο δύνανται να επιβάλλουν οι επιθεωρητές. Το ποσό θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό και με τις πρόνοιες αυτές μετατρέπονται οι επιθεωρητές σε δικαστές. Για το θέμα ζητήθηκε σχετική γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα, η οποία δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα. Δεδομένων των πιο πάνω, εισηγούμαστε όπως ψηφιστεί το νομοσχέδιο εκτός των προνοιών που αφορούν την εξώδικη ρύθμιση αδικημάτων, οι οποίες να παραμείνουν…

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Πέστε μας τα άρθρα, τους αριθμούς.

  Α. ΑΔΑΜΟΥ:

  Νομίζω το 12, να μας πει η υπηρεσία, το άρθρο 12.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Το άρθρο 12 και το άρθρο 13 θα φέρει πλέον τον αριθμό 12.

  Α. ΑΔΑΜΟΥ:

  Ναι.

  Οι πρόνοιες αυτές λοιπόν να παραμείνουν σε εκκρεμότητα και, αφού πάρουμε τη γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα, να αποφασίσει η επόμενη επιτροπή Περιβάλλοντος της νέας Βουλής.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Ωραία!

  Δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

  Προοίμιο. Συνοπτικός τίτλος. Άρθρο 1.

  Ερμηνεία. Άρθρο 2.

  Καθορισμός αρμόδιας αρχής. Άρθρο 3.

  Υποχρεώσεις διακινητών, παραγωγών, εισαγωγέων και εξαγωγέων φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου. Άρθρο 4.

  1828

 • Υποχρεώσεις πιστοποιημένου προσωπικού. Άρθρο 5.

  Υποχρεώσεις εισαγωγέων, παραγωγών, διακινητών και εξαγωγέων εξοπλισμού με φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου. Άρθρο 6.

  Επιθεωρητές. Άρθρο 7.

  Εξουσίες επιθεωρητή. Άρθρο 8.

  Εργαστηριακός έλεγχος. Άρθρο 9.

  Αδικήματα. Άρθρο 10.

  Ποινική ευθύνη νομικών προσώπων και των αξιωματούχων τους. Άρθρο 11.

  Εξουσία έκδοσης κανονισμών. Άρθρο 12.

  Κατάργηση και επιφυλάξεις. Άρθρο 13.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Ρωτώ το σώμα αν εγκρίνει τα άρθρα.

  Δεν υπάρχει ένσταση στην έγκριση των άρθρων 1 μέχρι 13.

  Τρίτη ανάγνωση του νομοσχεδίου.

  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

  Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Εκπομπών Φθοριούχων Αερίων Θερμοκηπίου (Συγκράτηση, Πρόληψη και Μείωση) Νόμος του 2016.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Υπάρχει ένσταση όπως το νομοσχέδιο ψηφιστεί σε νόμο;

  (Κτυπά τη σφύρα.)

  Μη υπαρχούσης οιασδήποτε ενστάσεως, το νομοσχέδιο ψηφίζεται σε νόμο πλην του άρθρου 12.

  Το υπ’ αριθμόν 5 θέμα είναι επίσης εξ αναβολής και τιτλοφορείται «Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014».

  Α. ΝΕΟΦΥΤΟY:

  Κύριε Πρόεδρε…

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, παρακαλώ.

  Α. ΝΕΟΦΥΤΟY:

  Κύριε Πρόεδρε,

  Σε αυτή την πρόταση νόμου όλοι συμφωνούμε ως προς τη φιλοσοφία και συμφωνούμε και στο ότι στις κατηγορίες των δανείων πρέπει να υπάρχουν αυτές οι ποινικές ρήτρες, όπως οικιστικά, φοιτητικά, αλλά και καταναλωτικά δάνεια. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα όσον αφορά τα καταναλωτικά δάνεια. Δεν υπάρχει σαφέστατη ορολογία για το τι θεωρείται καταναλωτικό δάνειο. Γι’ αυτό και η δική μας τελική τροποποίηση, όπως έχει κατατεθεί μετά τη σύσκεψη, είναι να αφαιρεθεί από την πρόταση νόμου το καταναλωτικό δάνειο και εντός Ιουνίου να δούμε, να βρούμε τη σωστή ορολογία, για να μπορούμε να ρυθμίσουμε και τα καταναλωτικά δάνεια.

  Κλείνοντας, να πω ένα παράδειγμα. Εάν μια πιστωτική διευκόλυνση είναι για ιατρικούς σκοπούς, δεν υπάρχει χαρακτηρισμός. Μπορεί να θεωρηθεί ως καταναλωτικό δάνειο και λόγω αυτής της ρήτρας να σταματήσουν οι τράπεζες να δίδουν τέτοιες διευκολύνσεις. Δεν είναι αυτή η πρόθεση κανενός μας. Η πρόθεση είναι να προστατεύσουμε και τον καταναλωτή που παίρνει μια μικρή εξυπηρέτηση, αλλά, για να αποφύγουμε τους οποιουσδήποτε πιθανούς κινδύνους, αυτό το κομμάτι που αναφέρεται στα καταναλωτικά να το δούμε τον Ιούνιο.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Ο κ. Παπαδόπουλος.

  Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

  Είναι διαδικαστικό το θέμα. 1829

 • Κύριε Πρόεδρε, επειδή εδώ προκύπτει ένα διαδικαστικό θέμα, εμείς θα υποστηρίζαμε την τροπολογία του Δημοκρατικού Συναγερμού που περιλάμβανε και τα καταναλωτικά δάνεια. Εάν θα αλλάξει η τροπολογία, επειδή δεν την έχουμε δει ακόμη, μήπως είναι εύκολο να μας δοθεί η νέα τροπολογία, να τη δούμε και να αφήσουμε αυτό το συγκεκριμένο θέμα για πιο μετά, για να μελετήσουμε τη νέα τροπολογία;

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Μετακινείται χρονικά λοιπόν η πρόταση νόμου αυτή και, όταν θα υπάρξει η γραπτή πρόταση από πλευράς του κ. Νεοφύτου, η Βουλή θα επανέλθει.

  Α. ΝΕΟΦΥΤΟΥ:

  Θα δούμε αν υπάρχουν τροπολογίες στην απογευματινή συνεδρίαση.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Στην απογευματινή συνεδρίαση, ωραία!

  Παρακαλώ οι υπηρεσίες να μεριμνήσουν.

  Προχωρούμε στα θέματα με αριθμούς 6 και 7, που είναι προτάσεις νόμου και είναι εξ αναβολής. Έχουν κοινή έκθεση και τιτλοφορούνται «Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2015» και «Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015». Παρακαλώ το γραμματέα να διαβάσει το σκοπό των προτάσεων νόμου.

  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

  Σκοπός της υπ’ αριθμόν 6 πρότασης νόμου είναι η θέσπιση ρυθμίσεων με βάση τις οποίες θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε δόσεις.

  Σκοπός της υπ’ αριθμόν 7 πρότασης νόμου είναι η θέσπιση ρυθμίσεων με βάση τις οποίες θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε φόρο προστιθέμενης αξίας σε δόσεις.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Η έκθεση θεωρείται αναγνωσθείσα.

  (Η σχετική έκθεση)

  Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για τις προτάσεις νόμου «Ο περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2015» και «Ο περί Φόρου

  Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015»

  Παρόντες:

  Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος Σταύρος Ευαγόρου

  Άγγελος Βότσης Πάμπος Παπαγεωργίου

  Πρόδρομος Προδρόμου Νίκος Νικολαΐδης

  Μάριος Μαυρίδης Γιώργος Περδίκης

  Μαρία Κυριακού Νίκος Κουτσού

  Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου, οι οποίες κατατέθηκαν στις 12 Μαρτίου 2015, σε τέσσερις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 4 Μαΐου και 29 Ιουνίου 2015 και στις 22 και 28 Μαρτίου 2016. Σημειώνεται ότι η πρώτη πρόταση νόμου κατατέθηκε από τους βουλευτές κ. Νικόλα Παπαδόπουλο εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος και Αντρέα Φακοντή εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Η δεύτερη κατατέθηκε από το βουλευτή κ. Νικόλα Παπαδόπουλο εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος. Στα πλαίσια των συνεδριάσεων αυτών παρευρέθηκαν ενώπιον της επιτροπής η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο διευθυντής των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Έφορος Φορολογίας, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών.

  Σκοπός της πρώτης πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, ώστε να θεσπιστούν ρυθμίσεις με βάση τις οποίες θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε δόσεις.

  Σκοπός της δεύτερης πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε να θεσπιστούν ρυθμίσεις, με βάση τις οποίες θα παρέχεται η δυνατότητα καταβολής συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών σε φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) σε δόσεις.

  1830

 • Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ο οφειλέτης δύναται να συνάπτει γραπτή συμφωνία αποπληρωμής οφειλών σε δόσεις με το διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή τον Έφορο Φορολογίας, ανάλογα με την περίπτωση, στην οποία να καθορίζονται οι όροι αποπληρωμής συσσωρευμένων οφειλών προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή συσσωρευμένων οφειλών ΦΠΑ κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των προτεινόμενων νόμων.

  Σημειώνεται ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν με οποιοδήποτε τρόπο τις υποχρεώσεις του οφειλέτη προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή σε καταβολή ΦΠΑ οι οποίες θα δημιουργηθούν από την ημερομηνία ψήφισης των προτεινόμενων νόμων και εντεύθεν και τις οποίες το επηρεαζόμενο πρόσωπο οφείλει να καταβάλλει κανονικά.

  Σύμφωνα με τον εισηγητή των προτάσεων νόμου, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποσκοπούν στην ανακούφιση των οφειλετών, οι οποίοι λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης αδυνατούν να ανταποκριθούν έγκαιρα στις υποχρεώσεις τους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Τμήμα Φορολογίας σε σχέση με τον ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να υποστούν δικαστικά και άλλα μέτρα.

  Στα πλαίσια της συζήτησης του θέματος η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωσε σε σχέση με την πρώτη πρόταση νόμου ότι το υπουργείο αναγνωρίζει την ανάγκη στήριξης των προσώπων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ωστόσο, όπως η ίδια επισήμανε, υφίσταται ανάγκη καθορισμού συγκεκριμένων κριτηρίων που να διασφαλίζουν ότι η στήριξη αυτή θα είναι στοχευμένη και δε θα δημιουργεί κίνητρα μη αποπληρωμής οφειλών προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων από πρόσωπα τα οποία είναι σε θέση να αποπληρώνουν τις οφειλές τους.

  Περαιτέρω, η υπουργός δήλωσε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις πρέπει να τύχουν ενδελεχούς μελέτης ως προς την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

  Τέλος, η ίδια αξιωματούχος ενημέρωσε την επιτροπή ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν ήδη σε διακανονισμούς οφειλών μέσω του διευθυντή των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στις περιπτώσεις που αυτό κρίνεται λογικό, παρέχοντας τη δυνατότητα στους οφειλέτες για αποπληρωμή των χρεών τους σε δόσεις, που μπορούν να ανέλθουν μέχρι και τις τριάντα δύο.

  Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι, παρ’ όλο που αναγνωρίζονται η ανάγκη στήριξης συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, καθώς και οι σκοποί που επιδιώκονται με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς ενδεχόμενες στρεβλώσεις και προβλήματα ηθικού κινδύνου, σε περίπτωση εφαρμογής των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

  Σε σχέση με τη δεύτερη πρόταση νόμου, ο Έφορος Φορολογίας δήλωσε ότι το Τμήμα Φορολογίας ακολουθεί συγκεκριμένη διαδικασία είσπραξης χρεών ΦΠΑ σύμφωνα με καθορισμένο πλαίσιο οδηγιών. Όπως ανέφερε, στη βάση του εν λόγω πλαισίου, το τμήμα προβαίνει σε διακανονισμούς για σταδιακή εξόφληση οφειλών ΦΠΑ εντός καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων.

  Συναφώς, ο ίδιος αρμόδιος εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα επηρεάσουν την υφιστάμενη διαδικασία που ακολουθεί το Τμήμα Φορολογίας στη διαχείριση των οφειλών ΦΠΑ.

  Υπό το φως των πιο πάνω, μέλη της επιτροπής ζήτησαν την κατάθεση στατιστικών και άλλων στοιχείων. Συναφώς, το Τμήμα Φορολογίας, ανταποκρινόμενο στο αίτημα της επιτροπής, με σχετικές επιστολές του, ημερομηνίας 29 Ιουνίου 2015 και 28 Μαρτίου 2016, κατέθεσε στοιχεία τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν στην εφαρμογή του συστήματος είσπραξης χρεών, καθώς και επιμέρους παρατηρήσεις επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων.

  Στα πλαίσια της περαιτέρω εξέτασης των προτάσεων νόμου ο διευθυντής των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημέρωσε την επιτροπή ότι η εκτελεστική εξουσία αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάθεση σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου μέχρι την καθορισθείσα συνεδρίαση της ολομέλειας του σώματος, ημερομηνίας 31ης Μαρτίου 2016, το οποίο θα καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τους σκοπούς και τις επιδιώξεις της πρώτης πρότασης νόμου.

  Αναφορικά με τη δεύτερη πρόταση νόμου οι εκπρόσωποι του Τμήματος Φορολογίας, δήλωσαν ότι η εκτελεστική εξουσία προτίθεται να προχωρήσει επίσης στην κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου αναφορικά με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ΦΠΑ, το οποίο θα βασίζεται στην πρακτική που ήδη εφαρμόζεται και το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή σε εύθετο χρόνο.

  Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού έλαβε υπόψη της όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της και ενόψει της επικείμενης κατάθεσης σχετικών νομοσχεδίων που θα ρυθμίζουν θέματα που άπτονται των προτάσεων νόμου, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση αυτών στην ολομέλεια του σώματος.

  1831

 • ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Υπάρχουν ομιλητές επί θέματος αρχής;

  Ο κ. Παπαδόπουλος.

  Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

  Κύριε Πρόεδρε, επειδή για το υπ’ αριθμόν 6 θέμα έχει κατατεθεί νομοσχέδιο, που είναι το υπ’ αριθμόν 8 θέμα στην ημερήσια διάταξη...

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Κυβερνητικό νομοσχέδιο, μάλιστα.

  Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

  Μάλιστα.

  Θα αποσύρουμε την πρόταση νόμου, καθώς καλύπτεται από το κυβερνητικό νομοσχέδιο και θα ζητήσουμε αναβολή για την υπ’ αριθμόν 7 πρόταση νόμου...

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Αποσύρεται το υπ’ αριθμόν 6 θέμα, το υπ’ αριθμόν 7 αναβάλλεται.

  Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

  Μάλιστα.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Πολύ ωραία!

  Ο κ. Συλλούρης.

  Δ. ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ:

  Δεν έχω ένσταση, κύριε Πρόεδρε, όμως οι πληροφορίες μου είναι ότι, ενόψει της ψήφισης σήμερα αυτών των νομοσχεδίων, η αστυνομία, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές της Κύπρου, είχε εντείνει τη δραστηριότητά της και θεωρώ ότι, εάν εμείς δείξουμε την καλή θέληση να το αναβάλουμε και να περιμένουμε, η ανάλογη καλή θέληση πρέπει να υπάρχει και από την εκτελεστική εξουσία και από την αστυνομία.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Θέλω να καλέσω από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση, τον αρμόδιο υπουργό και την Αστυνομία Κύπρου να αποφύγουν καταγγελίες κατά την περίοδο μέχρι την οριστική νομοθετική διευθέτηση του ζητήματος αυτού.

  Ο κ. Παπαδόπουλος.

  Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

  Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ απόλυτα. Απλά, να σημειώσω, γιατί αξίζει τον κόπο να το πούμε και στην ολομέλεια, για να το ακούσει και η κοινή γνώμη, ότι εμείς χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υιοθετήθηκε η πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει εμείς και άλλα κόμματα για τις δόσεις στις κοινωνικές ασφαλίσεις, που θα βοηθήσουν κάποιους να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, και εκκρεμεί αυτή τη στιγμή άλλη πρόταση νόμου για τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις σε σχέση με το φόρο προστιθέμενης αξίας. Και οφείλουμε να πούμε ότι ο Έφορος Φορολογίας έχει αποστείλει ήδη εγκύκλιο με την οποία υιοθετεί στην ουσία τις ίδιες πρόνοιες που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που αφορά τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Εμείς θέλουμε και αναμένουμε από την κυβέρνηση ότι εκείνη η εγκύκλιος του Εφόρου Φορολογίας θα μετουσιωθεί σε νόμο, θα μας τον φέρουν το συντομότερο δυνατό, για να ρυθμιστεί θεσμικά αυτή η διευκόλυνση και στις περιπτώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Πολύ ωραία!

  Ως εκ τούτου, προχωρούμε με το υπ’ αριθμόν 8 νομοσχέδιο που τιτλοφορείται «Ο περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμος του 2016», που είναι συναφές, αντιλαμβάνομαι. Παρακαλώ το γραμματέα να διαβάσει το σκοπό του νομοσχεδίου.

  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:

  Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση της πληρωμής οφειλών φυσικών ή νομικών προσώπων προς 1832

 • τα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αδειών, Πλεονάζοντoς Προσωπικού, Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Συνοχής σε μηνιαίες δόσεις.

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

  Η έκθεση θεωρείται αναγνωσθείσα.

  (Η σχετική έκθεση)

  Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για το νομοσχέδιο «Ο περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμος του 2016»

  Παρόντες:

  Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος Νίκος Νικολαΐδης

  Άγγελος Βότσης Γιώργος Περδίκης

  Πρόδρομος Προδρόμου Νίκος Κουτσού

  Μάριος Μαυρίδης Μη μέλη της επιτροπής:

  Μαρία Κυριακού Αντρέας Φακοντής

  Σταύρος Ευαγόρου Σκεύη Κούτρα Κουκουμά

  Πάμπος Παπαγεωργίου Άριστος Δαμιανού

  Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε συνεδρία της, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2016. Στη συνεδρία παρευρέθηκαν η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο γενικός διευθυντής και ο διευθυντής των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ίδιου υπουργείου και εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών.

  Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η ρύθμιση της πληρωμής οφειλών φυσικών ή νομικών προσώπων προς τα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αδειών, Πλεονάζοντoς Προσωπικού, Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και Κοινωνικής Συνοχής, σε μηνιαίε�