ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣkykladikonfos.gr/ekloges_2014/keimena ekloges 14...

of 36 /36

Embed Size (px)

Transcript of ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣkykladikonfos.gr/ekloges_2014/keimena ekloges 14...

 • 2

  1. Βασαλάκης Ιωάννης του Αντωνίου2. Βιτζηλαίου Φλώρα του Ιωάννη3. Ζαζάνης Κωνσταντίνος του Δημητρίου4. Καραπάτης Δημήτριος (Τζίμης) του Εμμανουήλ5. Μανιός Αντώνιος του Εμμανουήλ6. Μανιός Δημήτριος του Εμμανουήλ7. Μαράκη Μαρία του Λάμπρου8. Μαργαρίτης Γεώργιος του Φραγκίσκου9. Μαυρογιαννόπουλος Στυλιανός του Σταματίου10. Παπακωνσταντής Δημήτριος του Γιαννούλη 11. Παρτσινεβέλου Φιλοθέα (Θέα) του Απόστολου12. Προμπονάς Στέφανος του Νικολάου13. Σιδερής Νικόλαος του Ιωάννη14. Ψαρράς Απόστολος του Κωνσταντίνου

  ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΟΝΟΥΣΗΣ1. Πράσινος Μιχαήλ του Μαρίνου2. Σιγάλας Μαρίνος του Μιχαήλ

  ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ1. Γαβαλά Πετρούλα του Γεωργίου2. Γαβαλάς Ιωάννης του Ευαγγέλου

  ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΩΝ1. Μυστρίδου Δέσποινα του Αριστοτέλη2. Φωστιέρης Παναγιώτης του Ηλία

  ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΧΟΙΝΟΥΣΣΗΣ1. Σίμου Νικολέτα του Θεοφάνη2. Σίμου Σταματούλα του Θεοδώρου

  1. Ανεβλαβής Αργύριος του Φραγκίσκου2. Βαθρακοκοίλης Νικόλαος του Μάρκου3. Βιτζηλαίος Στυλιανός του Γεωργίου4. Δημητροκάλλης Ιωάννης του Εμμανουήλ 5. Δρυς Εμμανουήλ του Μιχαήλ6. Καραμπάτση Νεκταρία του Ιακώβου7. Καραφυλλίδη Δήμητρα του Αναστασίου8. Καρποντίνης Κωνσταντίνος του Αντωνίου9. Καστανιώτου Αικατερίνη του Δημητρίου10. Κερράς Νικόλαος του Δημητρίου11. Κοντόπουλος Ιωάννης του Κωνσταντίνου12. Κουνάδης Ιωάννης του Ματθαίου13. Λιανοπούλου Κυριακή του Δημητρίου14. Λιανός Δημήτριος του Αντωνίου 15. Μάλαμα Ιωάννα του Αντωνίου16. Μαράκης Εμμανουήλ του Παναγιώτη17. Μαρούλης Μιχαήλ του Εμμανουήλ18. Μαστρογιαννόπουλος Κωνσταντίνος του Νικολάου19. Μαυρομμάτης Φώτιος του Ιωάννη 20. Παντελιάς Ευάγγελος του Βασιλείου21. Πολυκρέτης Εμμανουήλ του Ευσταθίου22. Πρωτονοτάριος Τοτόμης του Ιωάννη23. Ρώτα Βιολέττα του Δημητρίου24. Σέργης Νικόλαος του Αντωνίου25. Σορώκου Αικατερίνη του Δημητρίου26. Τριαντάφυλλος Νεκτάριος του Ιωάννη27. Τσελέντης Ιάκωβος του Νικολάου28. Τσολάκης Ιωάννης του Ζαχαρία29. Φακίνος Ιωάννης του Εμμανουήλ 30. Χάλκου Σοφία του Εμμανουήλ31. Χασομέρη Ποθητή του Εμμανουήλ32. Ψαρρός Αρτέμιος του Σπυρίδωνα

  ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

  ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑΞΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ

 • Συνεχίζουμεμε εντιμότητακαι ευθύνη

  Πριν τριάμισι χρόνια μάς εμπιστευθήκατε τη διοίκηση τουΔήμου, προκειμένου να οργανώσουμε το νέο διευρυμένο ΔήμοΝάξου και Μικρών Κυκλάδων και να θέσουμε σωστά και σταθεράθεμέλια για το μέλλον των πέντε νησιών μας. Σήμερα σας διαβε-βαιώνω ότι η δύναμη και η ψήφος εμπιστοσύνης, που μας δώσατε,απέδωσε καρπούς.

  Στα τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης του νέου Δήμου καταφέ-ραμε να οργανώσουμε τις Υπηρεσίες του, να δημιουργήσουμε νέες,να επεκταθούμε σε νέες δράσεις, να μεριμνήσουμε για τον τομέαπρόνοιας, να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα, να προγραμματίσουμεκαι να δρομολογήσουμε ακόμα περισσότερα και να προσπαθούμεκαθημερινώς να ανταποκρινόμαστε σε όλες τις εκφάνσεις της κα-θημερινότητας.

  Οι δυσκολίες, που συναντήσαμε, ήταν πολλές. Η οικονομική δυ-σπραγία της χώρας και ο έλεγχος του δημόσιου φορέα έφεραν μιασειρά από νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες διασφαλί-ζουν μεν τη διαφάνεια στις δημόσιες δαπάνες, αλλά παρατείνουντο χρόνο διεξαγωγής των έργων. Επίσης, η διαρκής περιστολή τωνκρατικών επιχορηγήσεων προς τους Δήμους πρόσθεσε έναν ακόμησοβαρό οικονομικό παράγοντα ανάσχεσης της επίλυσης πολλώνπροβλημάτων, που καθημερινώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

  Ωστόσο, με σταθερά βήματα, με στοχευμένες κινήσεις καιπολλή δουλειά καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε επαρκώς στις προ-κλήσεις και τις σύγχρονες ανάγκες του Δήμου. Με έμπειρο ανθρώ-πινο δυναμικό, αιρετοί, δημοτικοί υπάλληλοι και τα διοικητικάσυμβούλια των Νομικών Προσώπων, καταφέραμε σε σύντομο χρο-νικό διάστημα να αποδώσουμε σημαντικό έργο, το οποίο εν συν-τομία σάς παρουσιάζουμε παρακάτω.

  Μετατρέψαμε τις δυσκολίες σε εμπειρία και την εμπειρία σε δη-μιουργία.

  Πιστέψαμε στο όραμα και αποδώσαμε έργο.Εργαζόμαστε σκληρά για την επόμενη πενταετία, για την πρό-

  κληση της νέας εποχής δεδομένων και βάζουμε στόχο να προ-γραμματίσουμε σωστά το μέλλον των νησιών μας.

  Διαθέτουμε κύρος, γνώση, όρεξη και πείσμα, να μη γίνουμε ου-ραγοί των γεγονότων, αλλά πρωτοπόροι.

  Σε αυτήν την προσπάθεια σάς θέλουμε κοντά μας. Σας καλούμενα παραστείτε συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι μας.

  Με γνώμονα πάντα την εντιμότητα, τη δικαιοσύνη, τη διαφά-νεια, την αξιοκρατία και τις δημοκρατικές διαδικασίες, σας κα-λούμε να συμπορευτούμε για την πρόοδο του τόπου μας, για τηβελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα νησιά μας και για την εξα-σφάλιση του μέλλοντος των παιδιών μας. Κανείς δεν περισσεύεικαι κανείς δεν βρίσκεται στο περιθώριο.

  Η αγάπη για τον τόπο που μας γέννησε και μας ανέθρεψε, είναιο συνδετικός κρίκος, που μας ενώνει προς το μέλλον.

  Το κοινό «θέλω» μετουσιώνεται σε δράση.Μας γνωρίσατε και ξέρετε ότι μπορούμε. Μπορούμε να συνεχί-

  σουμε μαζί αυτό το όμορφο ταξίδι, γιατί εμπιστεύεστε το πηδάλιοσε χέρια σίγουρα.

  Στις 18 Μαΐου ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας σε πρόσωπαικανά και έντιμα.

  Σας καλούμε να γνωρίσετε τα μέλη της παράταξής μας και ναδιαπιστώσετε ότι την επόμενη μέρα ο Δήμος θα βρίσκεται και πάλισε καλά χέρια. Στα δικά σας!

  Φίλες και φίλοι,

  3

  Μανόλης Μαργαρίτης

 • Από τον Καποδίστρια στον Καλλικρατικό Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

  Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μας ως νέα δημοτικήαρχή το 2011, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ωςπρώτη και βασική μέριμνα την διοικητική και οικο-νομική συνένωση του ενιαίου «Καλλικρατικού» ΔήμουΝάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ο νέος Δήμος, ως ο μονα-δικός πολυνησιακός δήμος, που προήλθε από την ένωσητων πρώην 6 Ο.Τ.Α. (Δήμος Νάξου, Δήμος Δρυμαλίας καιτις Κοινότητες Ηρακλειάς, Κουφονησίου, Σχοινούσας καιΔονούσας), έπρεπε να συνενωθεί κάτω από μία ενιαία δι-οίκηση, με ενιαίες δημοτικές υπηρεσίες, έργο μεγάλο καιδύσκολο. Η ένωση και ενημέρωση των Υπηρεσιών τουΔήμου, έπρεπε να γίνει όσο το δυνατό γρηγορότερα,προκειμένου να λειτουργήσει ο Δήμος στο σύνολό του,για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

  Η κανονική και εύρυθμη λειτουργία του νέου Δήμου,ως ενιαίας αυτοδιοικητικής μονάδας, ήταν για τη νέα δη-μοτική αρχή το μεγάλο ζητούμενο από τις πρώτες ημέρεςανάληψης των καθηκόντων της. Γνωρίζουμε ότι στα 75χωριά και οικισμούς που συνθέτουν τις 26 Τοπικές και Δη-μοτικές Κοινότητες του Δήμου αναφύονται καθημερινά ιδι-αίτερα και ποικίλα προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι ηδιασπορά αυτή των κοινοτήτων, σε ορεινές, ημιορεινές,πεδινές, παραθαλάσσιες ή νησιωτικές απαιτούν διαφορε-τικές προσεγγίσεις. Σε σύντομο χρόνο δημιουργήσαμε τιςνέες υπηρεσίες στον ενοποιημένο δήμο, προχωρήσαμεστην κατανομή του προσωπικού και στη στελέχωση τωντμημάτων και χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες και στηνυπευθυνότητα του προσωπικού μας αλλά και στην άρι-στη συνεργασία των αιρετών και εργαζομένων βάλαμεγερά θεμέλια στο νεοσύστατο δήμο. Στο σύντομο δεχρόνο που διήρκησε αυτή η δημοτική περίοδος, τρία χρό-νια και τέσσερις μήνες, έχει εμπεδοθεί στους δημότεςμας το αίσθημα της σοβαρής και υπεύθυνης διαχείρι-σης που συντελείται στα δημοτικά πράγματα του τόπουμας.

  Στόχος μας είναι να καταστήσουμε το Δήμο μαςπρότυπο αυτοδιοικητικού οργανισμού.

  Οικονομική πολιτική και διαχείρισηΗ βάση για μια ορθή πορεία ενός Δημόσιου Οργανι-

  σμού είναι η διασφάλιση των εσόδων του, γι’ αυτό προ-χωρήσαμε σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικόμηχανισμό έγκαιρης βεβαίωσης και είσπραξης των δη-μοτικών τελών. Αξιοποιώντας έμπειρα και νέα στελέχη,διοργανώσαμε έγκαιρα τον οικονομικό τομέα και προ-χωράμε αποτελεσματικά στη διασφάλιση των εσόδων.

  Τονίζουμε ότι ο νεοσύστατος Δήμος, κατά την1/1/2011, παρέλαβε ένα ανείσπραχτο χρέος ύψους 2,4εκατ. € και φροντίσαμε άμεσα να διασφαλίσουμε ένα ση-μαντικό ποσοστό, που δεν είχε περιπέσει σε παραγραφή,ενώ παράλληλα με ενέργειες, τις οποίες προβλέπει ο Κώ-δικας Δημοτικών Εσόδων, έχει εισπραχθεί ένα σημαντικόμέρος αυτών των χρεών των παρελθόντων ετών. Η πλει-οψηφία των δημοτών μας ανταποκρίνεται στις οικονομι-κές υποχρεώσεις της έναντι του Δήμου, ενώ όσοιαντιμετωπίζουν πρόβλημα, λόγω της οικονομικής δυ-

  4

  Συνεχίζουμε με

  ΜΕ εντιμοτητα

  ΚΑΙ ευθυνη

 • σπραγίας, έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τιςοφειλές του με ευνοϊκούς όρους και να αποπληρώσουν τιςυποχρεώσεις τους σύμφωνα με τις δυνατότητές τους.

  Υπενθυμίζουμε ότι, κατά τη δημιουργία των Καποδι-στριακών Δήμων, τόσο ο Δήμος Νάξου όσο και ο ΔήμοςΔρυμαλίας είχαν συνάψει δάνεια σημαντικού ύψους, προ-κειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τότε νε-οσύστατων Δήμων. Ωστόσο, εμείς, ως η πρώτη δημοτικήαρχή του νέου «Καλλικρατικού» Δήμου, δεν δανειστή-καμε ούτε ένα € για τις τρέχουσες ανάγκες και καθ’ όλητη διάρκεια της θητείας μας διατηρήσαμε μία αξιόπιστηεικόνα πιστοληπτικής ικανότητας. Παρά του γεγονότος ότιαπό τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων μας οΔήμος κλήθηκε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δα-νείων να αναλάβει χρέος ύψους 1,250 εκατ. € από το πα-ρελθόν, με στοχευμένες ενέργειες έχουμε αμφισβητήσειπρος το παρόν το φερόμενο ως χρέος.

  Τιμολογιακή πολιτικήΛαμβάνοντας υπόψη τη βαθύτατη οικονομική κρίση,

  δεν προβήκαμε σε καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη. Αν-τιθέτως προχωρήσαμε σε ουσιαστικές μειώσεις ορισμέ-νων τελών.

  Διατηρήσαμε τα δημοτικά τέλη στα επίπεδα του 2010,παρόλο που οι κύριοι συντελεστές τους (ηλεκτρικό ρεύμα,πετρελαιοειδή, ανταλλακτικά κτλ) έχουν σημειώσει κα-τακόρυφη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Έχοντας ως στόχοτην εφαρμογή ενιαίου τιμολογίου των παρεχόμενων υπη-ρεσιών ύδρευσης σε όλο το εύρος του δήμου μας, προ-χωρήσαμε σε πρώτη φάση στη μείωση του τιμολογίουύδρευσης κατά 50% στις Δημοτικές Ενότητες Δρυμαλίαςκαι Μικρών Κυκλάδων για τα πρώτα 50 κ.μ. νερού οικια-κής κατανάλωσης.

  Επίσης, μειώσαμε το συντελεστή υπολογισμού τουΤέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) σε ποσοστό 20- 40%,ενοποιώντας τον σε 25 %ο, από 30 %ο που ήταν στονπρώην Δήμο Νάξου και 35 %ο στον πρώην Δήμο Δρυμα-λίας και στις Μικρές Κυκλάδες.

  Παράλληλα, εφαρμόζουμε ένα ευρύ πρόγραμμα μεί-ωσης των δαπανών και εξετάζουμε κάθε δαπάνη σεσχέση με τον κοινωνικό της προορισμό. Εξασφαλίζουμετις πλέον συμφέρουσες τιμές με τη διεξαγωγή ενιαίωνδιαγωνισμών προμηθειών για τις ανάγκες του Δήμου καιτων Νομικών του Προσώπων.

  Σήμερα, διατελώντας υπό κρίσιμης οικονομικής συγ-κυρίας, είμαστε σε θέση να λέμε ότι παρέχουμε ικανέςυπηρεσίες, τη στιγμή που οι κρατικές επιχορηγήσεις προςτο Δήμο (ΣΑΤΑ, ΚΑΠ) έχουν μειωθεί σε ποσοστό 80%. Από2,8 εκατ. € το 2010 η ΣΑΤΑ μειώθηκε σε μόλις 490.000 €το 2014.

  Ωστόσο, καταφέραμε να δημιουργήσουμε και νέεςυπηρεσίες και παροχές προς όφελος των δημοτών. ΗΔιεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, με κύριοστόχο την αναπτυξιακή τροχιά του Δήμου, η ΔιεύθυνσηΥπηρεσιών Δόμησης, το Γραφείο Πρόνοιας, το ΚοινωνικόΠαντοπωλείο, είναι κάποιες από τις νέες υπηρεσίες τουΔήμου, που σε συνδυασμό με τις επιτροπές και τη σύ-σταση των Νομικών Προσώπων του, καλύπτουν όλο το

  φάσμα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικήςζωής του τόπου.

  Παράλληλα, συντάχθηκε και εγκρίθηκε ο νέος Οργα-νισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, έχοντας ως γνώμονα τηναναπτυξιακή εικόνα του Δήμου, οργανώθηκε η ΠολιτικήΠροστασία, μονιμοποιήθηκαν υπάλληλοι, προκειμένου ναστελεχωθούν οι Υπηρεσίες και εγκρίθηκε ο κανονισμόςκαθαριότητας, ενώ συντάχθηκαν κανονισμοί ύδρευσης,αποχέτευσης, κοινόχρηστων χώρων και νεκροταφείων.

  Ενισχύσαμε τη δημοκρατικότητα στα δημοτικά πράγ-ματα και συμπεριλάβαμε όλα τα επαγγελματικά σωματείασε αντίστοιχες επιτροπές, ώστε να ακούγεται η φωνήόλων μέσα στο σπίτι της δημοκρατίας, το Δήμο.

  Η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση ενισχύθηκεμε τα προγράμματα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ενώδημιουργήσαμε διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα ενη-μέρωσης των δημοτών, με τη δυνατότητα εξόφλησης τωνοφειλών τους, χωρίς να χρειάζεται να προσέλθουν σταδημοτικά ταμεία.

  Προβάλαμε και ενισχύσαμε τον εθελοντισμό σε όλεςτις δράσεις του Δήμου, σε πολιτιστικές, αθλητικές καιπρονοιακές δραστηριότητες, σεβόμενοι τις απόψεις τωνεθελοντών και τα προσωπικά δεδομένα των ωφελουμέ-νων.

  Οι βάσεις, σταθερές και αταλάντευτες, μπήκαν γιατις μελλοντικές ενέργειες και δράσεις.

  Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έκανε ήδηΣτροφή στο Μέλλον!

  Και συνεχίζει…

  Η Εξυγίανση της Κοινωφελούς ΕπιχείρησηςΌταν αναλάβαμε καθήκοντα ως νέα δημοτική αρχή,

  παραλάβαμε την Δημοτική Επιχείρηση σε δεινή οικονομικήκατάσταση, με χρέη προς το προσωπικό και τους δημόσι-ους οργανισμούς που ξεπερνούσαν τα 200.000 €. Όμως,χάρη στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλαμε καιστην αμισθί προσφορά των μελών του Διοικητικού τηςΣυμβουλίου καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, σήμεραη Κοινωφελής Επιχείρηση είναι μία υγιής και εύρωστη οι-κονομικά επιχείρηση. Τα χρέη του παρελθόντος προς τουςυπαλλήλους εξοφλήθηκαν και τα χρέη προς τους Ασφα-λιστικούς Οργανισμούς ρυθμίστηκαν.

  Χαρακτηριστικά το έτος 2012 παρουσίασε κέρδη περί-που 11.000 € και ταμειακές καταθέσεις περίπου 100.000€. Το έτος 2013 η Δημοτική επιχείρηση παρουσίασε κέρδη,σύμφωνα με τον ομόφωνα ψηφισμένο από το ΔημοτικόΣυμβούλιο Ισολογισμό του έτους 2013, περίπου 38.000 €και ταμειακές καταθέσεις 177.000 €.

  Από τον Καποδίστρια στον Καλλικρατικό Δήμο 5

 • Αναπτυξιακά ΈργαΥποδομές- Μελέτες

  6

  Σε εξέλιξη βρίσκονται σήμερα σημαντικά έργα υποδο-μής που θα επιφέρουν πλήθος αλλαγών και βελτιώ-σεων σε διάφορους τομείς στα πέντε νησιά του Δήμουμας. Κύριος άξονας της πολιτικής που ακολουθήθηκε τατρία τελευταία χρόνια ήταν η αξιοποίηση των χρηματοδο-τικών εργαλείων του ΕΣΠΑ. Αντιλαμβανόμενοι, από την πρώτη μέρα της θητείας μας,ότι τα κοινοτικά κονδύλια αποτελούν μονόδρομο για τηνανάπτυξη, κινηθήκαμε με αποτελεσματικότητα και εξασφα-λίσαμε την ένταξη στο ΕΣΠΑ των μεγάλων έργων με ανα-πτυξιακό προσανατολισμό. Σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε καιπετύχαμε την κατασκευή και χρηματοδότηση έργων υποδο-μής προϋπολογισμού πάνω από 20 εκ.€. Συγχρόνως έχουνκατατεθεί προτάσεις και είναι υπό αξιολόγηση έργα προ-ϋπολογισμού 5,5 εκ. €, ενώ ωριμάζουν μελέτες για κατά-θεση προτάσεων έργων 10 εκ.€.

  Βαρύτητα δώσαμε στην εκπόνηση μελετών σημαντικώνέργων αναπτυξιακού χαρακτήρα, ο προϋπολογισμός τωνοποίων υπερβαίνει το 1,5 εκ. €. Οι μελέτες αυτές αφο-ρούν σε έργα οδοποιίας, σχολικών μονάδων, ύδρευσης,αποχέτευσης και Βιολογικών Καθαρισμών.

  Πεποίθησή μας είναι ότι, σε αυτήν την περίοδο δραστι-κής μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων, η εξασφάλισηκοινοτικών πόρων για μεγάλα και μικρά έργα είναι επιβε-βλημένη. Έχοντας στη διάθεσή μας ολοκληρωμένες μελέ-τες, είμαστε σε θέση να τις υποβάλουμε προς ένταξη σεκάθε ευρωπαϊκό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα που θαπροκύψει.

  X.Y.T.A.Επιδεικνύοντας την αναγκαία πολιτική βούληση, που

  στερήθηκαν οι προηγούμενες αρχές, η δημοτική αρχή τουΜανόλη Μαργαρίτη προχώρησε στην απαλλοτρίωση τωνεκτάσεων και άνοιξε το δρόμο για την υλοποίηση τουΧ.Υ.Τ.Α.. Κατανοώντας την αναγκαιότητα κατασκευής τουΧώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων και ξεπερνών-τας το σκόπελο των δικαστικών αποφάσεων, στηριζόμενοισε εμπεριστατωμένες θέσεις, σήμερα είμαστε σε θέση ναανακοινώνουμε την έναρξη εργασιών και την εγκατάστασητου εργολάβου στο χώρο κατασκευής του Χ.Υ.Τ.Α., έργοπροϋπολογισμού 9.144.000€. Η αποφασιστικότητα τηςδημοτικής αρχής ήταν καθοριστικής σημασίας για τηνπορεία υλοποίησης του έργου.

  Δίκτυο Αποχέτευσης Παραλιών και συνδέσειςΥπερνικώντας τα προσκόμματα που ανέκυψαν στη δια-

  δικασία χρηματοδότησης του έργου από Ευρωπαϊκούς πό-ρους, από τον περασμένο Ιούλιο ξεκίνησαν οι εργασίες γιατην κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, συνολικού μή-κους 28 χλμ, μέσω του οποίου θα μεταφέρονται τα λύματατης πολυσύχναστης τουριστικής περιοχής των δυτικών πα-ραλιακών οικισμών στο Βιολογικό Καθαρισμό της Χώρας.

  Πρόκειται για ένα έργο πνοής, προϋπολογισμού 3,5εκ. €, που θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλον-τος και στη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων.

  Αν και προγραμματίστηκε πριν αρκετά χρόνια, υλοποι-είται από τη δημοτική αρχή του Μανόλη Μαργαρίτη, ηοποία έγκαιρα μερίμνησε για τη σύνδεση των τουριστικώνμονάδων στο κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο.

  χΩΡΟς ΧΥΤΑ

  ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΛΙΜΕΝΑ

 • Αναπτυξιακά Έργα - Υποδομές- Μελέτες 7

  Μικρές ΚυκλάδεςΔίνουμε ουσιαστικές λύσεις στα βασικά προβλήματα

  των νησιών. Οι αφαλατώσεις στο Κουφονήσι, στη Σχοι-νούσα και στη Δονούσα και οι γεωτρήσεις στην Ηρακλειάεπιλύουν το πρόβλημα υδροδότησής τους. Η εγκατάστασητων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) μετην παράλληλη αποκατάσταση των Χ.Α.Δ.Α. αλλάζει διαπαντός την εικόνα της ανεξέλεγκτης απόθεσης και δια-χείρισης απορριμμάτων.

  Λιμενικές εγκαταστάσειςΠροτάσσοντας τα θέματα ασφαλείας, η λιμενική υπο-

  δομή αναβαθμίζεται και βελτιώνεται συνεχώς με στο-χευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να ανταποκριθεί στιςανάγκες και στην εξυπηρέτηση των εκατοντάδων επισκε-πτών. Έτσι, ελέγξαμε, καταγράψαμε και αποκαταστήσαμεμε φυσικούς ογκόλιθους και σκυρόδεμα τις ζημιές τουκεντρικού προβλήτα. Οι εργασίες καθαίρεσης και σκυρο-δέτησης έγιναν από εξειδικευμένο καταδυτικό συνεργείομε χρήση κατάλληλων μεθόδων και κατασκευαστικού εξο-πλισμού, κατά τρόπο ώστε αφενός να μη γίνουν ζημιέςστις υφιστάμενες κατασκευές και αφετέρου να εκτελε-στούν επιμελώς οι εργασίες αποκατάστασης, χωρίς να δη-μιουργηθεί πρόβλημα στον κατάπλου των πλοίων και στηδιέλευση επιβατών και οχημάτων.

  Ταυτόχρονα, ασφαλτοστρώθηκαν ο κεντρικός προ-βλήτας, ο διάδρομος πρόσβασης στον κεντρικό προ-βλήτα, ο χώρος αναμονής των οχημάτων και τωνλεωφορείων καθώς και ο προβλήτας πρόσδεσης μικρώνσκαφών. Αποκαταστάθηκαν οι λακκούβες, οι καθιζήσειςκαι οι φθορές του οδοστρώματος, καθώς και τμήματα τηςράμπας πρόσδεσης των πλοίων, που είχε υποστεί ζημιέςλόγω παλαιότητας και έντονης χρήσης.

  Επίσης, για τη διευκόλυνση των ελιγμών των πλοίωνκαι την ασφαλή πρόσδεσή τους, πραγματοποιήθηκε η εκ-βάθυνση της λιμενολεκάνης, στα νότια του κεντρικούπροβλήτα και δυτικά του τουριστικού καταφυγίου. Έτσι,ένα πάγιο αίτημα των καπετάνιων ικανοποιήθηκε καιπλέον στο λιμάνι μας μπορούν να προσδέσουν απρό-σκοπτα ακόμα και μεγαλύτερα πλοία. Οι παραπάνω ερ-γασίες σε συνδυασμό με τα έργα ανάπλασης τηςπαραλιακής ζώνης, την υπογειοποίηση των καλωδίων τηςΔΕΗ, τη φύτευση ανθεκτικών φυτών κατά μήκος της πα-ραλίας, την απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων απότην παραλία και την αποκατάσταση του πλακόστρωτουαπό το μετεωρολογικό σταθμό έως τα «Παλάτια» βελ-τίωσαν σημαντικά την πύλη εισόδου της Νάξου και ανα-βάθμισαν αισθητικά την εικόνα του λιμανιού και τηςπαραλίας μας.

  Παράλληλα, προωθήθηκαν έργα βελτίωσης των λοι-πών λιμενικών υποδομών. Στη Μουτσούνα ολοκληρώθη-καν οι παρεμβάσεις αποκατάστασης του λιμανιού, ενώστην Αγία Άννα τοποθετήθηκαν φωτιστικά σώματα καιαποκαταστάθηκε το φθαρμένο οδόστρωμα του λιμανιού.

  Δυναμική ήταν η παρέμβασή μας και για την προώθησητου έργου αποκατάστασης των λιμένων Κουφονησίου καιΔονούσας μετά τις ζημιές που υπέστησαν από τις φυσικέςκαταστροφές το 2003, χάρη στην οποία δημοπρατήθηκετο έργο.

  Τουριστικό καταφύγιοΣτην υπηρεσία των επισκεπτών της Νάξου βρίσκεται

  πλέον το τουριστικό καταφύγιο. Η μαρίνα οργανώθηκεκαι λειτούργησε ως τουριστικό καταφύγιο για πρώτηφορά το καλοκαίρι του 2011, εξυπηρετώντας τα τουρι-στικά σκάφη και αποφέροντας έσοδα στο Λιμενικό Τα-μείο. Μολονότι το Υπουργείο Ανάπτυξης παραχώρησε τοτουριστικό καταφύγιο στο Λιμενικό Ταμείο το 2003, οιπροηγούμενες δημοτικές αρχές το αποποιήθηκαν.

  Νομιμοποίηση λιμενικών εγκαταστάσεωνΗ ολιγωρία, που επέδειξαν οι προηγούμενες δημοτικές

  αρχές, είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικά έργα να εκτελε-στούν χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, με αποτέλε-σμα εγκαταστάσεις πολύ σοβαρές για την οικονομία καιτον τουρισμό του νησιού μας να στερούνται νομιμοποίησηςμε ό,τι αυτό συνεπάγεται (π.χ. αδυναμία εκτέλεσης σοβα-ρών έργων συντήρησης και επισκευής, απώλεια δημοτικώνεσόδων κ.α.). Σήμερα, η δημοτική αρχή έχει προβεί σεόλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη νομιμοποίηση τωνλιμενικών εγκαταστάσεων και της παραλίας και έχει εκπο-νήσει ήδη τις αναγκαίες μελέτες για τη σύνταξη του σχετι-κού φακέλου, ο οποίος έχει κατατεθεί ήδη στις αρμόδιεςυπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Η νομιμοποίησητων λιμενικών εγκαταστάσεων είναι πλέον θέμα χρόνου!

 • Προτεραιότητά μας στον τομέα της περιβαλλοντικήςπολιτικής αποτελεί η υιοθέτηση πολιτικών, μέτρωνκαι έργων, που στόχο έχουν την αποτελεσματικήκαι ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, την πρόληψητης υποβάθμιση και τη βελτίωση του περιβάλλοντος. Μεστόχο η Νάξος να αποτελέσει παράδειγμα ορθής διαχεί-ρισης των απορριμμάτων, αναζητήσαμε τις βέλτιστες προ-τάσεις, οι οποίες θα επιφέρουν το θεμιτό αποτέλεσμαπρος όφελος του περιβάλλοντος και των συνδημοτώνμας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ανατέθηκε στο Εθνικό Με-τσόβιο Πολυτεχνείο η εκπόνηση μελέτης για την ολοκλη-ρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία σεσυνδυασμό με ενέργειες, που έχουν ήδη γίνει, θα συμ-βάλλουν στην επίλυση του προβλήματος, που αποτελεί«πονοκέφαλο» για δεκάδες δήμους σε όλη τη χώρα. Σεαναμονή της εκπόνησης της μελέτης, προβήκαμε σε άλλεςδράσεις, που θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου γιαΚαθαρό Δήμο. Στόχευσή μας είναι η προώθηση της αει-φόρου ανάπτυξης στην τοπική οικονομία και την καθη-μερινή ζωή των κατοίκων.

  Ανάκτηση του δημόσιου χώρου προς όφελος των πολιτώνΗ Δημοτική Αρχή προώθησε με επιμονή και μεθοδικό-

  τητα την ανάκτηση του δημόσιου χώρου και την απόδοσήτου στους δικαιούχους του, δηλαδή στους πολίτες. Πα-ράλληλα, απέρριψε τα επιπλέον αιτήματα ενοικίασηςχώρου για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και φρόντισενα παραμείνει ελεύθερη η κεντρική πλατεία της παραλίας.

  Πιστοί στη δέσμευσή μας, απελευθερώσαμε τα προαύ-λια των σχολείων, που επί πολλά χρόνια τους θερινούςμήνες είχαν μετατραπεί σε χώρους στάθμευσης και δια-θέσαμε το χώρο στα παιδιά μας.

  Κανονισμός ΚαθαριότηταςΑνταποκρινόμενος στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης,

  των χωριών, των οικισμών και των μικρών νησιών, γιακαθαριότητα, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καιδιασφάλιση της δημόσιας υγείας, ο Κανονισμός Καθαριό-τητας, ο οποίος ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιομετά από παρατηρήσεις και προτάσεις μελών της Επιτρο-πής Διαβούλευσης, οριοθετεί τις αρμοδιότητες, τα δι-καιώματα και τις υποχρεώσεις Πολιτών και Δήμου. Γιαπρώτη φορά εκπονήθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, στοοποίο καταγράφονται οι βασικοί κανόνες, η τήρηση τωνοποίων θα συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια γιαΚαθαρά χωριά, καθαρή πόλη, καθαρά νησιά!

  ΑνακύκλωσηΣε εξέλιξη βρίσκονται οι συνεργασίες για την ανακύ-

  κλωση ποικίλων υλικών. Ήδη από το καλοκαίρι του 2011,ο Δήμος έχει υπογράψει σύμβαση με την ΑνακύκλωσηΗλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών Α.Ε., προκειμέ-νου να ανακυκλώνονται όλες οι ηλεκτρικές και ηλεκτρο-νικές συσκευές, καθώς επίσης και οι λαμπτήρες. Μέχρισήμερα έχουν μεταφερθεί στην Αττική ηλεκτρικές και ηλε-κτρονικές συσκευές, συνολικού βάρους 25 τόνων.

  Επίσης, έχουν απομακρυνθεί από τη Νάξο και ανακυ-κλωθεί 50 εγκαταλελειμμένα οχήματα και 220 τόνοι πα-λιοσίδερα (σκραπ).

  Επιπλέον, μεριμνώντας για τη σωστή λειτουργία τωνΒιολογικών Καθαρισμών, σε συνεργασία με τις επιχειρή-σεις μαζικής εστίασης, προχωρήσαμε στην ανακύκλωσητηγανελαίων. Μέχρι τώρα έχουν συλλεχθεί 35 τόνοι τη-γανελαίων.

  Επίσης, ανακυκλώσαμε 1.400 τόνους χαρτιού, γυαλιούκαι πλαστικού, ενώ σήμερα αναζητούμε νέες συνεργα-σίες, προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη και αποδεκτήλύση για ανακύκλωση υλικών στα όρια όλου του Δήμου.

  ΠρομήθειεςΣτο πλαίσιο της προσπάθειας για τη βελτίωση της δια-

  χείρισης απορριμμάτων, για μια καθαρότερη πόλη και για

  ΠεριβάλλονΔιαχείριση απορριμμάτων

  8

  ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΔΩΝ

 • την αισθητική αναβάθμισή της, προμηθευτήκαμε 160νέους κάδους απορριμμάτων. Οι σύγχρονοι πλαστικοίκάδοι, χωρητικότητας περίπου 1.100 λίτρων, διαθέτουνσύστημα απόσμησης (θήκη με οπές αερισμού), το οποίοσυμβάλει στη βέλτιστη διάχυση και διείσδυση του υλικούεξουδετέρωσης οσμών. Οι νέοι κάδοι τοποθετήθηκαν σεδιάφορα σημεία, καλύπτοντας τις ελλείψεις που είχαν πα-ρουσιαστεί και αντικαθιστώντας παλιούς κάδους, οιοποίοι είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές.

  Οι παλαιότεροι και φθαρμένοι μεταλλικοί κάδοι πλύ-θηκαν και επισκευάστηκαν, ώστε να τοποθετηθούν σε πιοαπομακρυσμένες και όχι πολυσύχναστες περιοχές. Πα-ράλληλα με τη συντήρηση, μεριμνήσαμε για την απολύ-μανση των κάδων από ειδικό όχημα, το οποίο διαθέτεισύστημα θέρμανσης του νερού για καλύτερο αποτέλε-σμα, καθώς και αντλία υψηλής πίεσης για τον καθαρισμόδρόμων ή πλατειών. Επίσης, προμηθευτήκαμε μια πρέσαχαρτονιού, προκειμένου να ενισχύσουμε τις προσπάθειεςγια την ανακύκλωση του χαρτιού. Στην Υπηρεσία Καθα-ριότητας προσθέτουμε ένα πολυμηχάνημα καθαριότητας,το οποίο είναι κατάλληλο για τον καθαρισμό και το πλύ-σιμο δρόμων στενών και δυσπρόσιτων, όπως τα σοκάκιατου Κάστρου.

  Χ.Α.Δ.Α. Αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα, καταφέραμε

  να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση ύψους 3 εκ. € γιατην αποκατάσταση όλων των χωματερών που υπήρχανστα πέντε νησιά του δήμου μας και να δημιουργήσουμεόλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μεταφορά τωναπορριμμάτων από τις Μικρές Κυκλάδες στη Νάξο, στονυπό κατασκευή χώρο υγειονομικής ταφής. Σημαντικόμέρος της χρηματοδότησης, που ανέρχεται στο 70% περί-που, αφορά στην προμήθεια και διαμόρφωση των πέντεσταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, οι οποίοι θα εγ-κατασταθούν στα 4 μικρά νησιά του Δήμου και στηνορεινή Νάξο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να παρα-λάβουμε τον μηχανολογικό εξοπλισμό των σταθμών με-ταφόρτωσης, έναν τράκτορα και δύο κοντέινερς, καθώςκαι τέσσερα οχήματα ΣΜΑ για τις Μικρές Κυκλάδες, μαζίμε 4 απορριμματοκιβώτια για ογκώδη αντικείμενα. Η απο-κατάσταση των έντεκα Χώρων Ανεξέλεγκτης ΔιάθεσηςΑπορριμμάτων στο Φιλώτι, στην Απείρανθο, στα Αυλιά,στο Κουφονήσι, στη Σχοινούσα, στη Δονούσα, στην Ηρα-κλειά, αλλά και στη Χώρα είναι στην τελική ευθεία, καθώςέχει ήδη ολοκληρωθεί η εκπόνηση όλων των απαραίτη-των μελετών και πλέον αναμένεται η δημοπράτηση τουέργου. Οι δράσεις αυτές θα συντελέσουν στην προστα-σία του φυσικού περιβάλλοντος, στη βελτίωση της ποι-ότητας ζωής των δημοτών και στην ανάδειξη του ΔήμουΝάξου και Μικρών Κυκλάδων σε πρότυπο ΑειφόρουΔήμου στην Ελλάδα.

  Καθαρισμός ακτώνΕν όψει της νέας τουριστικής περιόδου, εγκαίρως, κα-

  θαρίζουμε τις παραλίες μας από γόπες, πίσσες, γυαλιά,αποτσίγαρα και απορρίμματα. Ο μηχανικός καθαρισμόςέγινε από πιστοποιημένη εταιρεία σε όλες τις αμμώδειςπαραλίες μας.

  Μεταφορά αδρανών υλικών από το λιμάνιΣτην προσπάθεια αποκατάστασης του περιβάλλοντος,

  προγραμματίσαμε και απομακρύναμε τα αδρανή υλικά, ταοποία είχαν εναποτεθεί στο λιμάνι για τη δημιουργία ανα-χώματος που θα διευκόλυνε την αποκατάσταση του κυ-ματοθραύστη από το 2006. Με συντονισμένες ενέργειεςκαι την παρουσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αποκα-ταστήσαμε το θαλάσσιο περιβάλλον, εκπληρώνοντας έναακόμα αίτημα ευαισθητοποιημένων συνδημοτών μας.

  Απεντομώσεις - ΜυοκτονίεςΜε πρωταρχικό μέλημα την προστασία της δημόσιας

  υγείας, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διενέργησεγια πρώτη φορά ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεντόμω-σης, μυοκτονίας και καταπολέμησης κουνουπιών σταπέντε νησιά του Δήμου. Τα τελευταία χρόνια το πρόβληματης εμφάνισης κουνουπιών είχε πάρει τεράστιες διαστά-σεις, με αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό περιοχώνόπου εμφανίζονταν τα επιβλαβή αυτά έντομα. Ωστόσο, οισυχνοί ψεκασμοί σε περιοχές με λιμνάζοντα ύδατα και αυ-ξημένη βλάστηση, σε συστήματα αποχέτευσης και Βιολο-γικούς Καθαρισμούς, σε περιοχές με απορρίμματα, σεφρεάτια όμβριων, με τη χρήση εγκεκριμένων από τοΥπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σκευασμάτων, εξάλει-ψαν το πρόβλημα σε μεγάλο ποσοστό.

  Χημικές τουαλέτεςΣε παραλίες, χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, σε ση-

  μεία τουριστικού ενδιαφέροντος και σε κεντρικά πολυσύ-χναστα σημεία του Δήμου τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά62 χημικές τουαλέτες για την εξυπηρέτηση του κοινού.

  ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΔΡΑΝΩΝ

  ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

  Περιβάλλον - Διαχείριση απορριμμάτων 9

 • Οδικό Δίκτυο – Κυκλοφοριακό Αψηφώντας το πολιτικό κόστος και με στόχο έναασφαλές οδικό δίκτυο και μια πόλη φιλική προς τονπεζό, αναπτύξαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενερ-γειών που αποσκοπεί στην άνετη και ασφαλή μετακίνησητων πολιτών και στη βελτίωση των συνθηκών που επι-κρατούν στο οδικό μας δίκτυο. Παρά τις απόπειρες επίλυ-σης του κυκλοφοριακού προβλήματος από τις εκάστοτεδημοτικές αρχές, οι αντιδράσεις και κυρίως η έλλειψη πο-λιτικής βούλησης ήταν ανασταλτικοί παράγοντες σε κάθεπροσπάθεια εξεύρεσης λύσης, που θα ανακούφιζε το πρό-βλημα.

  Εφαρμόζουμε την Κυκλοφοριακή ΜελέτηΗ άναρχη δόμηση και η έντονη οικοδομική δραστηριό-

  τητα, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, οι στενοί δρό-μοι, ο περιορισμένος αριθμός ελεύθερων χώρων για τηστάθμευση των αυτοκινήτων και η αύξηση των οχημάτωντα τελευταία χρόνια επιδείνωσαν σημαντικά το κυκλοφο-ριακό πρόβλημα της Χώρας, καθιστώντας επιτακτική τηνανάγκη εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης κυκλοφοριακήςμελέτης. Συλλέξαμε, επεξεργαστήκαμε και αξιολογήσαμετα κυκλοφοριακά δεδομένα. Έχοντας την πολιτική τόλμηκαι βούληση και μετά από διαβούλευση με τοπικούς φορείςκαι κατοίκους και με απόφαση της Επιτροπής Κυκλοφο-ριακού, η ομάδα επιστημόνων, που ανέλαβε την εκπόνησητης μελέτης, διαμόρφωσε την τελική πρόταση ως βέλτιστηλύση. Αυτήν υλοποιήσαμε!

  Η βελτίωση της κίνησης και της ροής των οχημάτωνστους δύο κυκλικούς κόμβους στην περιοχή του Νοσοκο-μείου και ο κόμβος στην περιοχή Κόττη έπεισε και τουςπλέον δύσπιστους οδηγούς για τη λειτουργικότητα καιαποτελεσματικότητά τους. Την πρωτοποριακή αυτή μέ-θοδο σήμερα αντιγράφουν μεγάλες Ελληνικές πόλεις καινησιά.

  Στόχευσή μας ήταν και παραμένει η δημιουργία μιαςφιλικής πόλης προς τους πεζούς, η βελτίωση της οδικήςασφάλειας και κινητικότητας στους δρόμους και η μεί-ωση της διάρκειας των διαδρομών.

  Κατασκευάζουμε 8 νέους κόμβουςΥλοποιώντας το σχεδιασμό για την κυκλοφοριακή απο-

  συμφόρηση της πόλης και τη βελτίωση της οδικής ασφά-λειας, κατασκευάζουμε 8 νέους ισόπεδους κόμβους σταόρια της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου. Με στόχο την ανα-βάθμιση της αστικής κινητικότητας, με παράλληλη προ-σφορά της μέγιστης ασφάλειας στους χρήστες του οδικούδικτύου, κατασκευάζουμε 8 κόμβους στα εξής σημεία:�Επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και πριν τη δια-σταύρωση με την οδό Κοντολέοντος �Στη συμβολή της Λ. Νάξου - Γαλανάδου με την οδό πουοδηγεί στα Αγγίδια �Στη συμβολή της Λ. Νάξου - Γαλανάδου με την οδό πουοδηγεί προς Αγία Άννα και Άγιο Προκόπη�Στη συμβολή της Ανδρέα Παπανδρέου με την οδόΜέσης (πλησίον της Εθνικής Τράπεζας)�Στη συμβολή των οδών Ανδρέα Παπανδρέου με τηνοδό προς ΒΙΟ.ΚΑ. - Ύρια

  10

  ΝΕΟΙ ΚΟΜΒΟΙ

  ΝΕΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

 • Οδικό Δίκτυο – Κυκλοφοριακό 11

  �Στη συμβολή των οδών Ανδρέα Παπανδρέου με τηνοδό προς αεροδρόμιο�Στην είσοδο του αεροδρομίου�Στη συμβολή των οδών προς Ποταμιά και προς Μέλα-νες

  ΠαρεμβάσειςΓνωρίζοντας τις ανάγκες συντήρησης του οδικού μας

  δικτύου, φροντίσαμε για την ασφαλτόστρωση και επι-σκευή δεκάδων χιλιομέτρων. Ασφαλτοστρώσαμε περισ-σότερα από 7.000 μέτρα οδικού δικτύου και διαθέσαμεπερίπου 350 χιλ.€ για νέες ασφαλτοστρώσεις και την επι-σκευή του καταστραμμένου οδοστρώματος.

  Τοποθετήσαμε μπάρες ασφαλείας στο δρόμο προς τοΑργοκοίλι και προς τη Μουτσούνα και στον περιφερειακότης Χώρας, στο ύψος του Δημοτικού Σταδίου.

  Στο δρόμο Απειράνθου-Μουτσούνας έγινε διαπλάτυνσηκαι τσιμεντόστρωση στα πλέον επικίνδυνα σημεία, ώστενα ενισχύσουμε την ασφάλεια των οδηγών και διερχομέ-νων.

  Περιφερειακά πάρκινγκΓια την επίτευξη του βασικού στόχου, της δημιουργίας

  μιας πόλης φιλικής προς τον πεζό, αλλά και της απο-συμφόρησης του κέντρου, αναζητήσαμε ελεύθερους χώ-ρους και δημιουργήσαμε περιφερειακούς χώρουςστάθμευσης. Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούμε τους κα-τοίκους και τους επισκέπτες, ώστε η μετακίνηση με αυτο-κίνητο να μην αποτελεί αναγκαιότητα. Στη διάρκεια τηςθητείας μας εξοικονομήσαμε περισσότερες από 550 νέεςθέσεις στάθμευσης.

  Δημοτική συγκοινωνίαΜέλημά μας είναι η δημιουργία δημοτικής συγκοινω-

  νίας, για την εξυπηρέτηση κατοίκων και επισκεπτών,αλλά και για την αποσυμφόρηση της πόλης, ως αποτέλε-σμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που έχει προτείνειομάδα ειδικών μελετητών. Ήδη, με τη λειτουργία τουνέου Κοιμητηρίου στον Τίμιο Σταυρό, θέσαμε σε εφαρ-μογή τη λεωφορειακή γραμμή που συνδέει τη Χώρα με τοΚοιμητήριο σε καθημερινή βάση. Επίσης, μισθώσαμε λε-ωφορείο του ΚΤΕΛ και καθημερινά πραγματοποιείται απο-γευματινό δρομολόγιο, συνδέοντας το Φιλώτι με τονΑπόλλωνα.

  Στάσεις λεωφορείων και τηλεματικές υπηρεσίεςΜε γνώμονα την εξυπηρέτηση των δημοτών που επι-

  λέγουν την μετακίνησή τους με την αστική συγκοινωνίακαι στοχεύοντας στην αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου,προωθούμε τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τωνμέσων μεταφοράς, με τη δημιουργία 58 πρότυπων στά-σεων. Οι ενεργειακές ανάγκες της κάθε στάσης θα καλύ-πτονται από κατάλληλο φωτοβολταϊκό σύστημα.

  Ταυτόχρονα, άμεσα αναμένεται να συμβασιοποιηθεί τοέργο δημιουργίας ευφυών μεταφορών με τηλεματικέςυπηρεσίες πληροφόρησης, το οποίο περιλαμβάνει τηνπρομήθεια και εγκατάσταση μιας ολοκληρωμένης πλατ-φόρμας διαχείρισης τηλεματικού εξοπλισμού, μέσω τουοποίου οι επιβάτες θα ενημερώνονται για το χρόνο άφιξης

  του λεωφορείου, τόσο μέσω οθόνης στην κάθε στάση,αλλά και μέσω μηνύματος κινητού τηλεφώνου. Και τα δύοαυτά έργα είναι χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά κον-δύλια.

  Δρόμος ΚαλαμουριώνΈνα ακόμη έργο πνοής ολοκληρώθηκε στη θητεία μας.

  Με την ανάληψη των καθηκόντων μας το 2011 προχωρή-σαμε στις διαδικασίες απαλλοτρίωσης και εντάξαμε στοΕΣΠΑ το έργο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου στα Κα-λαμούρια, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από κοινοτικούς πόρους. Ο νέος δρόμος, προ-ϋπολογισμού 1 εκ. € και συνολικού μήκους 2,8 χιλιομέ-τρων, συνδέει το δρόμο Αγίου Αρσενίου - Αγίας Άννας μετην περιοχή του Αγίου Ματθαίου και δίνει κυκλοφοριακήανάσα και ανάπτυξη στις περιοχές της Νάξου, οι οποίεςφιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού. Ταυτό-χρονα, αν και δεν είχε προβλεφθεί στην αρχική μελέτη,μεριμνήσαμε για την οριζόντια και κάθετη σήμανση τουδρόμου, καθώς και για την κατασκευή των προσβάσεωνστις παρακείμενες κατοικίες.

  Περιφερειακός δρόμος νήσου ΝάξουΗ δημιουργία περιφερειακού δρόμου αποτέλεσε βα-

  σικό μέλημα της δημοτικής αρχής. Η εξυπηρέτηση τωναπασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα, των κατοίκωντων Μικρών Κυκλάδων και των παραθεριστών επιβάλλειτη χάραξη του περιφερειακού δρόμου του νησιού. Έχουμεήδη συντάξει προμελέτες για τη διάνοιξη των δρόμωνΠύργος Χειμάρρου – Κλειδός και Παναγιά Κερά – Άγιος Δη-μήτριος. Μετά την ολοκλήρωση των δύο δρόμων και τηνένωσή τους με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, θα έχει επι-τευχθεί η περιφερειακή σύζευξη της Νάξου, έργο πνοήςγια όλο το Δήμο.

  ΚΑΛΑΜΟΥΡΙΑ

 • Ύδρευση – Αποχέτευση

  12

  Πρωταρχικό μέλημα του Δήμου είναι η βελτίωση τηςποιότητας του παρεχόμενου προς ύδρευση νερού καιη εξασφάλιση επάρκειας, στόχοι που θα επιτευχθούνμε την υλοποίηση των εν εξελίξει εργασιών, αλλά καιάλλων προγραμματιζόμενων έργων. Η ποιότητα του νερούπου καταλήγει στην βρύση των καταναλωτών ελέγχεταικαι διασφαλίζεται από τους συνεχείς εργαστηριακούςελέγχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ετήσια βάση δαπα-νούμε 40.000 € στις μικροβιολογικές αναλύσεις.

  Καθαρισμός και ηλεκτροδότηση δεξαμενώνΘεωρώντας επιτακτική για τη δημόσια υγεία την χλω-

  ρίωση του νερού, προγραμματίσαμε και υλοποιήσαμε τηνηλεκτροδότηση των δεξαμενών ύδρευσης σε όλα ταχωριά, προκειμένου να εγκατασταθεί το σύστημα χλω-ρίωσης. Επίσης, καθαρίσαμε τις δεξαμενές και βελτιώσαμετις υποδομές όπου κρίθηκε αναγκαίο. Σημαντική παρέμ-βαση έγινε στη δεξαμενή του Αγίου Χρυσοστόμου από τηνοποία υδροδοτείται η Χώρα και στη δεξαμενή Συνδέσμου,απ' όπου υδροδοτούνται η Βίβλος, το Αγερσανί, το Γλινάδοκαι το Γαλανάδο, καθώς και οι παραλιακοί οικισμοί τους.Στις εγκαταστάσεις του ταχυδιυλιστηρίου δημιουργήσαμετο κέντρο ελέγχου των δύο δεξαμενών, το οποίο μας πα-ρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε ηλεκτρονικά τηστάθμη του νερού στις δύο δεξαμενές. Με τον τρόπο αυτόδιαπιστώνεται άμεσα πιθανή βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης.

  Έργα λιμνοδεξαμενήςΣτο πλαίσιο των ενεργειών για τη βελτίωση της ποι-

  ότητας του νερού ύδρευσης, υλοποιήσαμε μια σειρά εργα-σιών στη λιμνοδεξαμενή Εγγαρών και στο φράγμαΦανερωμένης, τα οποία, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπαέργα που προγραμματίζονται, μπορούν να επιφέρουν ταβέλτιστα αποτελέσματα στην ποιότητα του νερού.

  Ειδικότερα, κατασκευάσαμε πλωτές υδροληψίες μετα-βλητού ύψους, ώστε η άντληση του νερού, που οδηγείταιστο ταχυδιυλιστήριο, να γίνεται σε μικρό βάθος για ναείναι επαρκώς οξυγονωμένο, να είναι αποτελεσματικότερηη διύλιση και να αποφεύγεται η θολότητα και η οσμή. Μεαφορμή την απάντληση του νερού από τη λιμνοδεξαμενήγια την εκτέλεση των εργασιών τοποθέτησης των πλωτή-ρων, για πρώτη φορά από την κατασκευή του, καθαρίσαμετον ταμιευτήρα από φερτά υλικά και αποκαταστήσαμε τιςφθορές που είχε υποστεί η μεμβράνη.

  Όμως οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότηταςκαι επάρκειας δεν σταματούν εδώ. Για το λόγο αυτό έχειυποβληθεί μία ακόμα πρόταση ένταξης στο ΕΣΠΑ, μέσωτου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τουέργου «Αποκατάσταση στεγανοποίησης ΛιμνοδεξαμενήςΕγγαρών», συνολικού προϋπολογισμού 500.000€.

  Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και στο Φράγμα Φανε-ρωμένης, το οποίο καθαρίστηκε από φερτά υλικά.

  Οι παρεμβάσεις στα διυλιστήρια και η αναβάθμιση τωνδύο ζευγών φίλτρων βελτίωσαν το σύστημα διύλισης τουπόσιμου νερού και σε συνδυασμό με τις εργασίες ανάπλα-σης και καθαρισμού της πηγής στη Σκουληκαριά, συνέ-βαλλαν αισθητά στο τελικό αποτέλεσμα της ποιότητας του

  ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟΕΛΕΓΧΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

  ΤΑΧΥΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΕΓΓΑΡΩΝ

 • Ύδρευση – Αποχέτευση 13

  νερού. Επίσης, πολλές από τις παρεμβάσεις αυτές συντέ-λεσαν καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικάστον τομέα της άρδευσης.

  Ο συνολικός προϋπολογισμός των παραπάνω έργωνανήλθε στο ποσό των 300.000 € περίπου.

  Ενέργειες για την επάρκεια νερούΗ ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση κάθε στα-

  γόνας διαθέσιμου ύδατος είναι επιτακτική ανάγκη προ-κειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ύδρευση τωννησιών μας. Ωστόσο, γνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκεςπου υπάρχουν, μεριμνήσαμε για την αύξηση της ποσότη-τας διαθέσιμου ύδατος, είτε με την αξιοποίηση και ανό-ρυξη νέων γεωτρήσεων είτε με εργασίες για τονπεριορισμό της απώλειας νερού.

  Ειδικότερα, προβήκαμε στην ανόρυξη δύο γεωτρή-σεων στον Ελιγμό Κωμιακής και μίας ακόμη στην δεξα-μενή της, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες τηςΚωμιακής και της Μέσης. Αξιοποιήσαμε τη γεώτρηση στουΜητροπόλου, ώστε το νερό να διοχετεύεται στη δεξαμενήΣυνδέσμου, από την οποία υδροδοτούνται η Χώρα και οιΤρίποδες. Καθαρίσαμε τη γεώτρηση του Σαγκρίου και κα-τασκευάσαμε δεξαμενή και αντλιοστάσιο στο Γλινάδο,από τα οποία τροφοδοτείται το εξωτερικό δίκτυο βρυσών.

  Επίσης, μεριμνήσαμε να τροφοδοτηθούν περιοχές πουμέχρι σήμερα οι υδρευτικές τους ανάγκες καλύπτονταν μετη μεταφορά νερού με βυτία. Έτσι, επεκτείναμε το δίκτυούδρευσης από τα διυλιστήρια προς τις βορειοδυτικές πα-ραλίες και από το φράγμα Φανερωμένης προς το Αμπράμ.

  Συγχρόνως αξιοποιήσαμε την γεώτρηση στα Μαρμα-ροπεράματα και δημοπρατούμε άμεσα το έργο «αποκα-τάσταση ύδρευσης παραλιακών οικισμών Κορωνίδας»,προϋπολογισμού 164.000 €.

  Συγχρόνως, αντικαταστάθηκαν μεγάλα τμήματα αγω-γών ύδρευσης και αμιαντοσωλήνων στη Χώρα, αλλά καισε άλλα χωριά του Δήμου μας, γεγονός που συνέβαλε

  στην καλύτερη υδροδότηση και στην μείωση απωλειών νερού.ΑφαλατώσειςΈνα από τα σπουδαιότερα έργα για την επάρκεια

  νερού είναι οι Αφαλατώσεις στις Μικρές Κυκλάδες, στηΣχοινούσα, το Κουφονήσι και τη Δονούσα, οι οποίες υλο-ποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτι-κής Πολιτικής και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Οιαφαλατώσεις αναμένεται να τεθούν άμεσα σε λειτουργία,έχοντας δυναμικότητα ημερήσιας παραγωγής 600 κ.μ.νερού στο Κουφονήσι, 400 κ.μ. στη Σχοινούσα και 150κ.μ. στη Δονούσα.

  Τα συνοδά έργα, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λει-τουργία των μονάδων και τη μεταφορά του νερού έχουνήδη ολοκληρωθεί.Το πρόβλημα ύδρευσης της Ηρακλειάςαντιμετωπίστηκε με ανόρυξη γεωτρήσεων, ενώ συγχρό-νως έχουμε ήδη αναθέσει τη μελέτη για την εγκατάστασημονάδας αφαλάτωσης και εκεί.

  ΑποχέτευσηΣημαντικές παρεμβάσεις αντικατάστασης και επέκτα-

  σης έγιναν και στα δίκτυα αποχέτευση σε όλο το δήμο.Υλοποιείται ήδη ένα μεγάλο έργο αποχέτευσης των πα-ραλιακών οικισμών (3,5 εκ. €), το οποίο θα εξυπηρετή-σει την πλέον τουριστική περιοχή της Νάξου και θαπροστατεύσει το μεγαλύτερο κομμάτι των Νοτιοδυτικώνπαραλιακών οικισμών. Σημαντικές εργασίες έγιναν καιστα αντλιοστάσια αποχέτευσης, με σκοπό τη συντήρησηκαι αναβάθμισής τους, ενώ εγκαταστάθηκαν συστήματατηλεπαρακολούθησης και τηλεχειρισμού στα βασικότερααπό αυτά, προκειμένου έγκαιρα να διαπιστώνονται πιθα-νές βλάβες και να αποκαθίσταται η λειτουργία τους.

  Στις πέντε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων που διαθέ-τει ο δήμος έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις προκειμένουνα αναβαθμιστεί η λειτουργία τους και εγκαταστάθηκανσυστήματα παρακολούθησης, ώστε να είναι υπό έλεγχο24 ώρες το 24ωρο.

  ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

  ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΕΓΓΑΡΩΝ

 • Τουρισμός

  14

  Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του τουρι-σμού, προσανατολιστήκαμε και στοχεύσαμε στην αύ-ξηση του τουριστικού ρεύματος προς τα νησιά μαςκαι την επιμήκυνση της ταξιδιωτικής περιόδου. Οι ενέρ-γειές μας βασίζονται στο ολοκληρωμένο τριετές σχέδιοδράσης για την τουριστική προβολή των νησιών μας, τοοποίο εκπονήθηκε έγκαιρα και αποτελεί την πυξίδα τωνδράσεών μας. Μέρος του σχεδιασμού βασίστηκε στα συμ-περάσματα της έρευνας, που εκπονήθηκε σχετικά με τηνικανοποίηση των επισκεπτών που περιηγήθηκαν στα νησιάτου Δήμου μας, καθώς και στις προτάσεις των επιχειρημα-τιών του κλάδου, οι οποίοι συμμετείχαν στις συναντήσειςτης Τουριστικής Επιτροπής και στα καλέσματα που απευ-θύναμε. Σημαντικό ρόλο στην επικοινωνιακή υποδομή τουΔήμου μας έχει η σύσταση Γραφείου Τουρισμού.

  Το τριετές σχέδιο δράσηςΣτρατηγικός στόχος του τριετούς προγράμματος είναι

  η διαφοροποίηση των πέντε νησιών του δήμου από άλλουςνησιωτικούς προορισμούς, η εδραίωση της Νάξου μεταξύτων κορυφαίων οικογενειακών, πεζοπορικών και γαστρο-νομικών προορισμών της Μεσογείου, η ανάδειξη της πο-λυμορφίας του Δήμου μας και η εδραίωση των ΜικρώνΚυκλάδων ως εναλλακτικός προορισμός.

  Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε λογότυπα, τα οποίαγια πρώτη φορά αναδεικνύουν την τουριστική πολυμορ-φία του Δήμου μας.

  Επίσης, ξεκινήσαμε τη συστηματική καταγραφή θεμά-των τουριστικού ενδιαφέροντος στα Ελληνικά και Αγγλικά,τα οποία αναδεικνύουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τουτόπου μας, με σκοπό την επικοινωνία του τουριστικού μαςπροϊόντος μέσω της ιστοσελίδας του δήμου, των κοινωνι-κών δικτύων (Facebook, YouTube, Twitter, google+, Flickr),newsletter, δελτίων τύπου, παρουσιάσεων και βίντεο.

  Συγκεντρώσαμε φωτογραφικό υλικό και επίσης φωτο-γραφίσαμε τα πέντε νησιά μας, προκειμένου το υλικό αυτόνα αποτελέσει βάση της επικοινωνιακής υποδομής.

  ΔιαδίκτυοΑκολουθώντας τις νέες τεχνολογίες, δώσαμε ιδιαίτερη

  βαρύτητα στην κατασκευή τουριστικής ιστοσελίδας μεεφαρμογές Mobile. Έτσι, στο διαδικτυακό ιστότοποwww.naxos.gr μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να βρει πλη-ροφορίες και να ενημερωθεί για τα πέντε νησιά, να περιη-γηθεί μέσα από τις ελκυστικές φωτογραφίες, ναπαρακινηθεί από τη μοναδικότητα του προορισμού και εντέλει να επιλέξει τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες ως του-ριστικό προορισμό.

  Επίσης, ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα και πραγματο-ποιήθηκε η διαδικτυακή προβολή του viral video και spotμε τίτλο «Όλος ο κόσμος σε ένα νησί», με πρωταγωνιστήτον Λευτέρη Ελευθερίου. Άμεσα αναμένεται και η ολοκλή-ρωση δύο ακόμα viral video για τις Μικρές Κυκλάδες και τηΝάξο, δύο διαφημιστικών τηλεοπτικών σποτ και τεσσάρωνραδιοφωνικών.

  ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ - ΞΕΝΑΓΗΣΗ

  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 • Τουρισμός 15

  ΠλοηγόςΜε στόχο την ενημέρωση των επισκεπτών του Δήμου

  σχετικά με τις τουριστικές υποδομές, τους τουριστικούς,περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς πόρους και γενικάόλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την πλοήγηση τουςστην περιοχή των νησιών μας, σχεδιάσαμε μια καινοτόμοεφαρμογή, η οποία θα χρησιμοποιείται μέσω έξυπνων φο-ρητών συσκευών, χωρίς να είναι απαραίτητη η σύνδεσηστο διαδίκτυο.

  Η ψηφιακή εφαρμογή πλοήγησης και εξερεύνησης τηςΝάξου και των Μικρών Κυκλάδων παρέχει τη δυνατότηταστους επισκέπτες να ενημερωθούν για όλα τα σημεία εν-διαφέροντος που επιθυμούν, αλλά και για να οργανώσουντις καθημερινές μετακινήσεις τους, αφού η εν λόγω εφαρ-μογή θα τους ενημερώνει για την πιο σύντομη διαδρομή,ώστε να επισκεφθούν αξιοθέατα, παραλίες, περιοχές ιδι-αίτερου φυσικού κάλλους, επιχειρήσεις κ.α., μέσω τουπροσωποποιημένου προγράμματος περιήγησης. Ο διαγω-νισμός για την ανάδειξη αναδόχου βρίσκεται σε εξέλιξη,καθώς αναμένεται η αξιολόγηση των Τεχνικών Προσφο-ρών και η αποσφράγιση των Οικονομικών Προσφορών.

  Φιλοξενία - ΕκθέσειςΠρεσβεύοντας ότι ένα από τα αποδοτικότερα εργαλεία

  του τουριστικού μάρκετινγκ είναι η διοργάνωση δημοσιο-γραφικών ταξιδιών και η φιλοξενία δημοσιογράφων καιδιασημοτήτων, στη διάρκεια της θητείας μας φιλοξενή-σαμε δεκάδες τηλεοπτικούς παραγωγούς και δημοσιο-γράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Guardian,National Geographic κ.α.), με πολλαπλά οφέλη στην προ-βολή των πέντε νησιών.

  Με απόφαση της Τουριστικής Επιτροπής επιδιώξαμε τησυνετή και στοχευμένη συμμετοχή στις εκθέσεις. Έτσι,μετά από κατάλληλη προετοιμασία, λαμβάνουμε μέροςστις μεγαλύτερες και σημαντικότερες τουριστικές συναν-τήσεις.

  Βελτίωση τουριστικού προϊόντοςΜε σεμινάρια και συναντήσεις επιδιώξαμε την κατάρ-

  τιση και ενημέρωση των επιχειρηματιών που ασχολούν-ται με τον τουρισμό και κατ’ επέκταση την ποιοτικήαναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Στο πλαίσιο αυτόεντάσσονται τα σεμινάρια για την ποιοτική αναβάθμισητων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, τις τεχνικές μάρκετινγκστον τουρισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της γαστρο-νομίας στα νησιά του Δήμου μας. Επίσης, συνεργαζόμαστεμε το «ΚΕΚ Γεννηματάς» για την επιμόρφωση των εμπλε-κόμενων με τον τουρισμό.

  Ακτοπλοϊκή διασύνδεσηΑσκώντας έντονες πιέσεις και με συνεχείς παραστά-

  σεις στις ναυτιλιακές εταιρείες και στο αρμόδιο Υπουρ-γείο, κατορθώσαμε να βελτιώνουμε την ακτοπλοϊκήδιασύνδεση με τα νησιά που διαθέτουν μεγάλα αεροδρό-μια, τη Μύκονο, την Κρήτη και τη Σαντορίνη.

 • Πολιτισμός Βασικός άξονας στη χάραξη και υλοποίηση της πολι-τιστικής πολιτικής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυ-κλάδων υπήρξε η ουσιαστική πολιτιστικήπροσέγγιση, προσφέροντας πολυθεματικό προϊόν, πουέχει ως στόχο την πνευματική πρόοδο του τόπου μας, τηνανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και τηςπαράδοσής μας και φυσικά την ψυχαγωγία όσων συμμε-τείχαν στα δρώμενα. Συνεργαστήκαμε με πολιτιστικούςσυλλόγους και φορείς, σταθήκαμε αρωγοί στο έργο τουςστηρίζοντάς τους οικονομικά και διοργανώσαμε εκδηλώ-σεις, που πλέον καθιερώθηκαν ως θεσμός στο πολιτιστικόγίγνεσθαι του τόπου. Επιπλέον, καταρτίσαμε το πλούσιοπρόγραμμα εκδηλώσεων του καλοκαιριού, εξασφαλίζον-τας ένα εργαλείο προσέλκυσης επισκεπτών και εγκαινιά-σαμε την πολιτική συνεργασίας και συνδιοργάνωσηςεκδηλώσεων με τα πολιτιστικά σωματεία, αποτρέπονταςτα ενδεχόμενα προβλήματα αλληλοεπικαλύψεων των εκ-δηλώσεων. Το πολιτιστικό καλεντάρι καθώς και άλλες χρήσιμες πλη-ροφορίες αναρτώνται πλέον στον ιστότοπο του ΝομικούΠροσώπου, στη διεύθυνση: www.naxosculture.gr.Άμεσος στόχος μας είναι η δημιουργία Κοινωνικής Συνε-ταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) για τη διαχείρισητων μουσείων της Απειράνθου.

  Πολιτιστικές εκδηλώσειςΔεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις προσέφεραν πλού-

  σιο θέαμα σε ντόπιους και επισκέπτες, παρέχοντας τη δυ-νατότητα επιλογής ακόμα και για το πιο δύσκολο καιδύσπιστο κοινό. Θεατρικές και μουσικοχορευτικές παρα-στάσεις, συνέδρια, διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής καιφωτογραφίας, δρώμενα στις γειτονιές με παραδοσιακήμουσική χάρισαν ιδιαίτερο χρώμα και σηματοδότησαν την«πολιτιστική άνοιξη» στον τόπο μας, ανεβάζοντας πολύψηλά τον πήχη. Για τη διοργάνωση των πολιτιστικών δρά-σεων αξιοποιήθηκαν όλοι οι διαθέσιμοι χώροι, τόσο στηνΧώρα, καθώς και σε κάθε χωριό.

  Το χριστουγεννιάτικο «Μαγικό χωριό», το αποκριάτικοκαρναβάλι, τα μουσικά εργαστήρια, το «Ναξοθέατρο», τοοποίο ανεβάζει παραστάσεις με Ναξιώτες ηθοποιούς, η έκ-θεση αγροτουρισμού με την επωνυμία «Δημήτρια» στοΣαγκρί και η «Σχολή της Νάξου» καθιερώθηκαν ως θεσμόςστη συνείδηση όλων. Το «Θερινό Σχολείο της Νάξου» τοοποίο διεξάγεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αι-γαίου και τη συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών μετα-πτυχιακών τμημάτων, αποτελεί το θεμέλιο και τονπροπομπό για αίτημα δημιουργίας Πανεπιστημιακής Σχο-λής στη Νάξο.

  Σχολή ΟυρσουλινώνΩς Φάρος πολιτισμού, η Σχολή Ουρσουλινών άνοιξε τις

  πύλες της σε όλους, δίνοντας τη δυνατότητα να αναπτυχ-θούν ποικίλες δράσεις. Απ την πρώτη στιγμή που αναλά-βαμε καθήκοντα, κρίναμε ότι η Σχολή αποτελεί τηνκυψέλη της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του τόπουκαι παραχωρήσαμε το κτίριο στη διάθεση των νέων. Ταυ-

  16

  χριστουγεννιατικα δρωμενα

  ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ

 • Πολιτισμός

  τόχρονα, από το 2010 είναι εγκαταστημένο το ΙστορικόΑρχείο της Νάξου.

  Στόχος μας είναι η Σχολή Ουρσουλινών να παραμείνειπυλώνας καλλιτεχνικής και πνευματικής καλλιέργειας.

  Χορωδία και ΦιλαρμονικήΕπανασυστήσαμε τη Φιλαρμονική του Δήμου, η οποία

  στηρίζεται πλέον στο έμψυχο δυναμικό της Νάξου, με νέοΑρχιμουσικό τον Βαγγέλη Κακλαμάνο, ο οποίος ανέλαβετην ενοργάνωση της μπάντας. Οι αλλαγές επήλθαν σεπολλά επίπεδα, καθώς ήδη οι 18 μουσικοί της φιλαρμονι-κής συνεργάζονται σε εβδομαδιαία βάση στο νέο στέκι τηςΦιλαρμονικής, στη Σχολή Ουρσουλινών. Στόχος μας είναιη μπάντα του Δήμου να ανακτήσει τη χα�