Η AMERRA, η εξαγορά που...

Click here to load reader

 • date post

  23-Jun-2020
 • Category

  Documents

 • view

  1
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Η AMERRA, η εξαγορά που...

 • 1

  Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016 Τεύχος #120

  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ

  Για να μην μπερδευόμαστε: ΓΙα να γίνει η οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, πρέπει η οικονομία να αποκτήσει σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα. Δηλαδή, να εισπράττει περισσότερα από όσα ξοδεύει. Δε φτάνει, όμως, μόνο αυτό. Η λογιστική απεικόνιση του συγκεκριμένου μεγέθους είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για να λειτουργήσει η οικονομία. Το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να μην είναι εικονικό, δηλαδή να μη στηρίζεται στη στάση πληρωμών του Δημοσίου απέναντι σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Η όσο το δυνατόν ταχύτερη αποπληρωμή των συγκεκριμένων υποχρεώσεων του Κράτους θα σημάνει και την έναρξη πραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων και, στην ουσία, την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τόσο απλά.

  Νεκτάριος Β. Νώτης [email protected]

  Editorial Food for thought... every day!

  • SECRET RECIPE From Russia with... love Είχαμε πει, από την πρώτη στιγμή που μιλήσαμε για τις σαρωτικές αλλαγές, ότι αυτές δε θα μείνουν μόνο σε επίπεδο διοίκησης. Πολύ απλά, οι αλλαγές στο top management συνοδεύονται από την ευρύτερη αναδιάρθρωση του ομίλου, σε ό,τι αφορά τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας. Η μετακίνηση, λοιπόν, στελέχους από τη Μοσχά στην Αθήνα θα σημάνει και την ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας του ρωσικού κομματιού από το αντίστοιχο ελληνικό. Οι αλλαγές θα έχουν και συνέχεια και θα αφορούν στη δημιουργία εμπορικών διευθύνσεων, σε χώρες, για τις οποίες κρίνεται ότι η παρουσία της εταιρείας πρέπει να περιοριστεί, σε επίπεδο στελεχιακού κόστους.

  • ΨΑΡΙΑ Η AMERRA, η εξαγορά που δεν έγινε και τα deal που έρχονται

  Ριζικά αλλάζει το τοπίο στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες εντός του έτους, μετά και την πώληση της συμμετοχής της Global Finance στον όμιλο Ανδρομέδα (90%), στο αμερικανικό επενδυτικό fund ΑΜΕRRA Capital Management, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

  Πρόσωπα της αγοράς, που γνωρίζουν πολύ καλά τον κλάδο,

  σημειώνουν ότι έως το τέλος του 2016 – το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 – θα ολοκληρωθεί η πώληση των δύο συμαντικότερων παικτών της αγοράς, Σελόντα και Νηρέα.

  Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΝΗΡΕΥΣ ΣΤΗΝ AMERRA ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ Οι ίδιες πηγές σημειώνουν στο FnB Daily ότι η AMERRA είχε προσεγγίσει την περασμένη χρονιά τη Νηρεύς, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση τον πρώτο λόγο είχαν οι τράπεζες, ως οι πλειοψηφούντες μέτοχοι των δύο εταιρειών, με ευθύνη τοποθέτησης financial advisor και διαχείρισης των διαδικασιών πώλησης, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η συμφωνία.

  Σε ό,τι αφορά την AMERRA, η οποία από το μεσημέρι της Τρίτης έχει στα χέρια την πλειοψηφία των μετοχών της Ανδρομέδα, πρόκειται για επενδυτικό σχήμα, το οποίο εστιάζει το ενδιαφέρον του στον πρωτογενή τομέα.

  Κατά καιρούς, έχουν βρεθεί στο τραπέζι ονόματα επενδυτικών funds, όπως Oaktree, Υork Capital, Rhone Capital και άλλα, χωρίς να αποκλείεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να βρεθεί προσεχώς και επενδυτής προερχόμενος από τη Γαλλία, με στόχο την εξαγορά των πλειοψηφικών πακέτων και των δύο εταιρειών.

  ΚΛΑΔΟΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ Ουδείς μπορεί σε κάθε περίπτωση να αμφισβητήσει ότι ο κλάδος παρουσιάζει μεγάλη δυναμική, κυρίως σε Βόρεια Αφρική, Ασία, αλλά και στις αραβικές χώρες, ενώ τα ίδια πρόσωπα κάνουν λόγο για έναν πλούτο, ο οποίος θα αλλάξει χέρια προσεχώς, με τον τομέα της παραγωγής να παραμένει αναπόφευκτα σε ελληνικό έδαφος και την εμπορική έδρα σε χώρα του εξωτερικού.

  Οι ίδιο εκτιμούν ότι - παρά τα προβληματα, που αντιμετώπισε κατά το παρελθόν - ο κλάδος αναμένεται, με την είσοδο ισχυρών επενδυτών, να εξορθολογιστεί κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, επιτυγχάνοντας το στοίχημα της συγκέντρωσης (consolidation) στο χώρο.

  Γιώργος Λαμπίρης [email protected]

  mailto:nectarios.notis%40fnbdaily.com?subject= mailto:giorgos.lampiris%40fnbdaily.com?subject=

 • 2

  • ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ Διεθνής στρατηγικός επενδυτής στην QBI

  Kερδοφόρα πορεία διέγραψε το 2015 η εταιρεία εμπορίας τροφίμων Quality Brands International (QBI), το πλειοψηφικό πακέτο της οποίας εξαγοράστηκε πριν από έναν περίπου χρόνο από την ΟΠΤΙΜΑ A.E. H QBI, η οποία εστιάζει τη δραστηριότητά της στα εμπορικά σήματα των τυροκομικών GEM και Λεβέτι, πέτυχε κατά τη διάρκεια του 2015 να αυξήσει τις πωλήσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

  Tαυτόχρονα, χάρη σε μια επιθετική όσο και αποτελεσματική αναδιοργάνωση της δομής και του portfolio των προϊόντων της, ολοκλήρωσε

  κερδοφόρα την οικονομική χρήση του 2015, σε αντίθεση με το 2014, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Όπως σημειώνεται, η επιστροφή στην κερδοφορία και η θετική επιχειρηματική προοπτική της QBI συνοδεύτηκε από ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ήδη, έχει δρομολογηθεί η είσοδος διεθνούς στρατηγικού επενδυτή στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας με τη διαδικασία να βρίσκεται στη φάση του οικονομικού και νομικού ελέγχου.

  H διοίκηση της QBI εκτιμά ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δώσει νέα ώθηση στην εμπορική ανάπτυξη της εταιρείας, όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και στις γειτονικές χώρες, ισχυροποιώντας τη θέση της στον κλάδο των τυροκομικών προϊόντων, δεδομένου ότι η επικείμενη επένδυση προέρχεται από μεγάλη πολυεθνική εταιρεία στο χώρο των γαλακτοκομικών και των τυριών.

  DATA ΠΩΛΗΣΕΙΣ 2015 +3% ΚΕΡΔΗ 2015 787.000 ευρώ 2014 (373.000 ευρώ)

  Παντελής Παντελιάδης Πρόεδρος ΟPTIMA

  • LOGISTICS Nespresso Bus. Solutions: Επέλεξε την Premium HRM Μισθοδοσία

  Η NESPRESSO Business Solutions- ΣΥΝΕΡΓΙΑ ΕΠΕ επέλεξε την Premium HRM Μισθοδοσία, της Data Communication. Πρόκειται για ένα ενιαίο σύστημα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και πλήρη αυτοματοποίηση των διαδικασιών, που αφορούν στην παρακολούθηση και έκδοση της μισθοδοσίας των εργαζομένων. "Οι διευ