Ταξίδι στις θρησκείες

22
Ταξίδι στις θρησκείες Project Α΄ λυκείου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Β. Παπαγεωργίου Ερευνητική εργασία των μαθητών: - Γκερμένη Αθηνά - Γκόπη Δανάη - Γεροχρήστου Βασιλική - Σέγκου Μελίνα - Κανίδου Γεωργία - Εριτσίδη Σοφία - Αρμυράντης Κωνσταντίνος - Θεωδορίδης Παύλος - Μεχμέντ Τζένκις - Μακρή Εύη - Σέγκου Μελίνα - Μπερτσιά Κατερίνα - Κολλινιάτη Νεφέλη - Μπουμπουλασβίλη Ειρήνη - Φραγκούλη Ειρήνη - Ρισσάκη Αλέξανδρος - Μπαρμπέρη Κατερίνα

description

Ερευνητική Εργασία σχ.έτος 2014-15, Υπεύθυνη καθ. Παπαγεωργίου Β.

Transcript of Ταξίδι στις θρησκείες

Ταξίδι στις θρησκείες

Project Α΄ λυκείου Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Β.

Παπαγεωργίου Ερευνητική εργασία των μαθητών:

- Γκερμένη Αθηνά - Γκόπη Δανάη - Γεροχρήστου Βασιλική- Σέγκου Μελίνα- Κανίδου Γεωργία- Εριτσίδη Σοφία - Αρμυράντης Κωνσταντίνος- Θεωδορίδης Παύλος

- Μεχμέντ Τζένκις - Μακρή Εύη- Σέγκου Μελίνα- Μπερτσιά Κατερίνα- Κολλινιάτη Νεφέλη- Μπουμπουλασβίλη Ειρήνη - Φραγκούλη Ειρήνη- Ρισσάκη Αλέξανδρος- Μπαρμπέρη Κατερίνα

Θρησκεία:

Ο όρος Θρησκεία, χρησιµοποιείται µε την λέξη πίστη. Καθορίζει γενικώς την πίστη στο υπερφυσικό, το ιερό ή το θείο. Στην ευρύτερη έννοιά της, ορισμένοι την έχουν ορίσει ως το σύνολο των απαντήσεων που δόθηκαν για να ερµηνευθεί η σχέση του ανθρώπινου είδους µε το σύµπαν.

Θεός:

Θεός είναι η θεότητα ή υπέρτατη οντότητα που φέρεται κυρίως ως ∆ηµιουργός του Κόσµου. Όποιος αναζητεί σήµερα το Θεό, δεν πρέπει να προσπαθήσει να Τον ανακαλύψει απλά πρέπει να Τον ακούσει να Τον παρατηρήσει, όπως εµφανίζεται στη γήινη μορφή Του, όταν συµπορεύεται µε τους ανθρώπους.

Ειδωλολατρία: 

Είναι η πίστη στα είδωλα και η θεοποίησή τους. Κατά τη μακρόχρονη πορεία του ανθρώπου, η λατρεία των ειδώλων πήρε τη μορφή της αστρολατρίας, της ανθρωπολατρίας, της λατρείας ιερών ζώων, ανθρώπων, αυτοκρατόρων, αγαθών ή κακών πνευμάτων, στα οποία αποδίδονταν υπερφυσικές ιδιότητες.

Αρχαία Ελληνική θρησκεία:  

Με τον όρο αρχαία ελληνική θρησκεία εννοείται το σύνολο των δοξασιών και τελετουργικών δρώμενων που τελούνταν στην αρχαία Ελλάδα με τη μορφή λατρευτικών παραδόσεων ως πρακτικό θεμέλιο και συμπλήρωμα της ελληνικής μυθολογίας. Καθώς μάλιστα στον αρχαιοελληνικό κόσμο οι θρησκευτικές πρακτικές διέφεραν κατά τόπους, θα μπορούσε πιθανώς να αναφερθεί κανείς σε ελληνικές θρησκείες.

Οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου:

Δώδεκα Θεοί του Ολύμπου.

Ζεύς ή Δίας (Ο πατέρας των Θεών και ο σπουδαιότερος από αυτούς. Θεός των καιρικών φαινομένων, προστάτης των ξένων, της οικογένειας και της γονιμότητας. Λατρευόταν ως ο σοφός θεός που καθόριζε τις τύχες των ανθρώπων και ρύθμιζε την ηθική τάξη του κόσμου.) Ήρα (Αδελφή και σύζυγος του Δία. Ήταν προστάτιδα του γάμου και της συζυγικής πίστης.) Ποσειδώνας (Θεός της θάλασσας, των ποταμών, των πηγών των πόσιμων νερών και γενικά του υγρού στοιχείου.) Δήμητρα (Θεά της γης, της γεωργίας , της χλωρίδας, της τροφής, του γάμου και προστάτιδα των γεωργών.) Εστία (Η Εστία ήταν η μεγαλύτερη κόρη και το πρώτο παιδί του Κρόνου και της Ρέας, γι' αυτό και τέθηκε επικεφαλής όλων των μεγάλων Θεοτήτων. Προστάτιδα της οικογενειακής ευτυχίας, είχε ως ιερό της το κέντρο του σπιτιού και δεν της προσφερόταν μόνο η πρώτη, αλλά και η τελευταία θυσία σε κάθε γιορταστική σύναξη του ανθρώπου.)Αφροδίτη (Θεά της ομορφιάς και του έρωτα.)

Απόλλων (Θεός της μαντικής τέχνης, της μουσικής και του χορού, της ηθικής τάξης και της λογικής. Ήταν ακόμα θεραπευτής θεός.)

Άρης (Θεός της μάχης και του πολέμου.) Άρτεμις (Θεά της άγριας φύσης, του κυνηγιού,

των ζώων και της γονιμότητας.) Αθηνά (Θεά της Σοφίας, των τεχνών και του

σώφρονος πολέμου) Ήφαιστος (Θεός της φωτιάς, των ηφαιστειών,

της μεταλλουργίας και προστάτης των τεχνιτών. Ήταν ακόμα ο κατασκευαστής των όπλων των θεών.)

Ερμής (Ήταν ο αγγελιοφόρος των θεών, κήρυκας και ψυχοπομπός, προστάτης του εμπορίου, των ταξιδιωτών αλλά και των ληστών.)

Οι Εβραίοι πιστεύουν σε ένα θεό, ο οποίος τους έχει επιλέξει για να διαδώσουν το µπούµα του στον υπόλοιπο κόσµο (περιούσιος λαός). Η Εβραϊκή γιορτή του Πάσχα (που στα εβραϊκά σηµαίνει πέρασµα) γιορτάζεται την Άνοιξη, προς τιµή των Εβραίων που επέστρεψαν στο Ισραήλ µετά την εξορία στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με την παραδοσιακή εβραϊκή πίστη, ο Θεός που δημιούργησε τον κόσμο, εγκαθίδρυσε μια διαθήκη με τον εβραϊκό λαό, και τού αποκάλυψε τους νόμους Του και τις εντολές Του με τον Μωσαϊκό Νόμο. Σύμβολο της θρησκείας αυτής είναι το «Αστέρι του Δαυίδ».

Ιουδαϊσμός:

Χριστιανισμός ονομάζεται το θρησκευτικό σύστημα πίστης το οποίο αναγνωρίζει ως ιδρυτή και κεντρικό πρόσωπο του συνόλου της διδασκαλίας του, τον Ιησού Χριστό, όπως παρουσιάζεται στα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Αυτό σημαίνει, πως πέρα από κάθε άλλη έννοια που περιλαμβάνει η θρησκεία αυτή, οι πιστοί του Χριστιανισμού εστιάζουν την προσοχή τους και έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Αποτελείται κυρίως από:

Καθολική Εκκλησία Ορθόδοξη Εκκλησία  Προτεσταντικές Εκκλησίες.

Χριστιανισμός

Η Καινή Διαθήκη περιέχει:

ΕυαγγέλιαΜατθαίος · Μάρκος · Λουκάς · Ιωάννης

Πράξεις των Αποστόλων

ΕπιστολέςΡωμαίους, Α΄ Κορινθίους, Β΄ Κορινθίους, Γαλάτες, 

Εφεσίους, Φιλιππησίους, Κολοσσαείς, Α΄ Θεσσαλονικείς, Β΄ Θεσσαλονικείς, Α΄ Τιμόθεο, Β΄ Τιμόθεο, Τίτο, Φιλήμονα, Εβραίους, Ιακώβου,

Α΄ Πέτρου, Β΄ Πέτρου, Α΄ Ιωάννη, Β΄ Ιωάννη, Γ΄ Ιωάννη, Ιούδα

Αποκάλυψη Αποκάλυψη του Ιωάννη

Αφρικανικά θρησκεύματα:

Γενικά χαρακτηριστικά:- Η αρχή και η ανάπτυξή τους

πραγματοποιήθηκε στην Νότια Σαχάρα.

- Είναι θρησκεύματα εθνοτήτων (με κοινή γλώσσα και πολιτισμό) δηλαδή φυλών που ζουν στην περιοχή μεγάλων λιμνών ανάμεσα στα κράτη: Κόγκο, Σουδάν, Κένυα, Ουγκάντα, Τανζανία, Ρουάντα.

- Κυρίαρχο χαρακτηριστικό τους είναι οι θρησκευτικές τελετές της μυήσεως και της πνευματοληψίας.

Ισλαμισμός:

• Το Ισλάμ είναι μονοθεϊστική θρησκεία, η οποία διαμορφώθηκε με το κήρυγμα και τη δράση του Προφήτη Μωάμεθ (Μουχάμαντ) στις αρχές του 7ου αιώνα. Η αραβική λέξη «ισλάμ» (αραβικά: إسالم ) σημαίνει «υποταγή»,και χρησιμοποιείται από τους μουσουλμάνους ως «υποταγή στον Θεό».

• Σήμερα, το Ισλάμ έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο πιστούς και είναι η πιο γρήγορα αυξανόμενη πίστη στον κόσμο.Η σύγχρονη μεγάλη μετανάστευση πληθυσμών-κυρίως προς τον Δυτικό κόσμο-έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία μουσουλμάνων σε περισσότερες από 184 χώρες. Το ετήσιο προσκύνημα του Χατζ, γίνεται στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας.

Ινδουισμός:Ινδουισμός, Ινδοϊσμός,

Βραχμανισμός και βραχμανική θρησκεία είναι ονομασίες με τις οποίες περιγράφονται οι πάμπολλες τοπικές θρησκίες, θρησκευτικές πρακτικές και επιμέρους σχολές της Ινδίας.

Αναφέρεται συχνά ως η αρχαιότερη θρησκεία του κόσμου,καθώς κάποιες από τις ρίζες της ανάγονται στην Εποχή του Σιδήρου.

Ο Σίβα θεωρείται ο ύψιστος θεός της Ινδουιστικής θρησκείας.

Γιόγκα

Γιόγκα σημαίνει «ζεύξη» δηλ. ένωση. Είναι ο σύντομος δρόμος για τη λύτρωση στον Ινδουισμό, που περιλαμβάνει την ένωση του ανθρώπου με το θείο στοιχείο που υπάρχει μέσα του, και πιο αναλυτικά την ένωση του νου με το άτμαν και στη συνέχεια του άτμαν με το Μπράχμαν, οπότε ο άνθρωπος λυτρώνεται δηλαδή ξεφεύγει απ ΄τον κύκλο των μετενσαρκώσεων.Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της Γιόγκα (ως προς τη μέθοδο, τις τεχνικές κ. λ. π.)

Ιαπωνική θρησκεία

Η ιαπωνική θρησκεία είναι η παραδοσιακή θρησκεία του ιαπωνικού λαού. Επικρατεί κυρίως στην Ιαπωνία, αλλά και σε μέρη που υπάρχουν μεγάλες κοινότητες Ιαπώνων μεταναστών, όπως η δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Βουδισμός

Είναι ένα σύνολο παραδόσεων που αναπτύχθηκαν στο διάστημα της μακρόχρονης πορείας του. Χωρίζεται σε δυο κλάδους, το Χιναγυάνα και το Μαχαγυάνα Βουδισμό. Ιδιαίτερος κλάδος θεωρείται ο Βουδισμός της Κίνας και της Μογγολίας. Ιδρυτής του είναι ο Σιντάρτα Γκαουτάμα.

Κινέζικη θρησκεία

Κινεζική θρησκεία, είναι η παραδοσιακή θρησκεία του κινέζικου λαού. Επικρατεί στην Κίνα και την Ταϊουάν, αλλά και στη μεγάλη κινέζικη διασπορά των νησιών της νοτιοανατολικής Ασίας, της Αμερικής και άλλων χωρών. Στην Κίνα υπάρχουν από παλιά πολλές θρησκείες, άλλες εγχώριες και άλλες επείσακτες.

Λύτρωση:

Η λύτρωση είναι κάτι το οποίο υπόσχεται κάθε θρησκεία, βρίσκεται σε άµεση συνάρτηση µε το τι αυτή θεωρεί ως απόλυτο και τι ως σχετικό και µε το σκοπό που ορίζει για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Συνεχίζεται...