Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

96
πώς να απαλλαγείτε από το κάπνισμα πανεύκολα! 1 ος ΤΟΜΟΣ ver. 2.06 ISBN πρωτοτύπου : 978-960-930271-5 Copyright © 2007, Θανάσης Αποστόλου Διάθεση – παραγγελίες – επικοινωνία: www.skeftomai.gr Οι φωτογραφίες του βιβλίου είναι αγορασμένες και πνευματικά κατοχυρωμένες. Το βιβλίο γράφτηκε με την εφαρμογή OpenOffice.Org ver. 2.1

description

Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

Transcript of Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

Page 1: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

πώς να απαλλαγείτε από το κάπνισμα πανεύκολα!

1ος ΤΟΜΟΣver. 2.06

ISBN πρωτοτύπου : 978-960-930271-5Copyright © 2007, Θανάσης ΑποστόλουΔιάθεση – παραγγελίες – επικοινωνία: www.skeftomai.gr

Οι φωτογραφίες του βιβλίου είναι αγορασµένες και πνευµατικά κατοχυρωµένες.

Το βιβλίο γράφτηκε με την εφαρμογή OpenOffice.Org ver. 2.1

Page 2: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

Συνοπτικά Περιεχόμενα

1) ΕΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ Α∆ΙΕΞΟ∆Ο 8

2) ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ 12

3) ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ 18

4) ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ 25

5) ΟΙ ΨΕΥ∆ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ 54

6) Ο ΦΟΒΟΣ 77

7) ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑ 83

8) ΣΥΓΚΡΙΝΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ 87

Page 3: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

3 © 2007, s k e f t o m a i . g r -

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

*Πριν διαβάσετε αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο (είναι η ver.2.06), ελέγξτε στο skeftomai.gr αν έχετε τη νεότερη έκδοσή του.

1. Πώς είναι δυνατόν να ισχυριστεί κάποιοςότι βρήκε την «τέλεια μέθοδο», τη στιγμήπου ακόμα και γιατροί συχνά δε μπορούννα βοηθήσουν;Αλήθεια γνωρίζετε ότι στον ιατρικό κλάδο τα ποσοστά τωνκαπνιστών είναι αυξημένα σε σχέση με άλλα επαγγέλματα;Δηλαδή αυτοί που υποτίθεται ότι θα μας γιατρέψουν από τοκάπνισμα, χρειάζονται απεγνωσμένα τη μεγαλύτερη βοήθειαγια να γιατρευτούν οι ίδιοι! Δεν ακούγεται λίγο περίεργο; Ανόλος ο αντικαπνιστικός αγώνας είχε αφεθεί στα χέρια τωνγιατρών, τότε θα είχε χαθεί οριστικά.

Page 4: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

4 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

Ο μεγαλύτερος εχθρός του καπνίσματος ήταν και θα είναιπάντα οι πρώην καπνιστές και όχι οι γιατροί. Πίσω από όλες τιςκυβερνητικές πρωτοβουλίες, τις αντικαπνιστικές εκστρατείες, ταπετυχημένα κέντρα απεξάρτησης κρύβονται πρώην καπνιστές,είτε είναι γιατροί είτε όχι! Είναι άνθρωποι διαφόρωνεπαγγελμάτων που συνήθως βασανίστηκαν πολύ για να τοκόψουν.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι μία καθαρά πνευματικήεργασία που την κάνουμε συνήθως στο σπίτι μας. Δεχρειάζεται χειρουργείο, ή ράμματα, δε χρειάζεται εξειδικευμένοιατρικό προσωπικό, δε χρειάζεται καν φάρμακα!

2. Μπορώ … να καπνίζω όσο θα διαβάζω;Όχι απλώς μπορείτε, αλλά επιβάλλεται εφόσον είστε καπνιστής.Μη διακόψετε το κάπνισμα πριν τελειώσετε το βιβλίο.

3. Με κουράζει η ανάγνωση από την οθόνη τουυπολογιστή...Σας προτείνω να αποκτήσετε ένα εκτυπωμένο αντίτυπο τουβιβλίου. Εκτός από ευκολότερη ανάγνωση, θα αποκτήσετε καιτις 150 επιπλέον σελίδες του 2ου και 3ου μέρους και θα λάβετεπολύ μεγαλύτερη βοήθεια.

Αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο που διαβάζετε τώρα, λειτουργεί καιως ανεξάρτητο βοήθημα, όμως έχει και στόχο να σας πείσειγια την αξία ολόκληρου του (χάρτινου) βιβλίου.

Αν λοιπόν καθώς διαβάζετε, πειστείτε ότι το βιβλίο αυτό αξίζειμία θέση δίπλα στα άλλα της βιβλιοθήκης σας, διακόψτε τηνανάγνωση και παραγγείλετε την πλήρη έκδοση! Περισσότεραγι αυτό μπορείτε να δείτε στις 3 τελευταίες σελίδες αυτού τουηλεκτρονικού βιβλίου.

Page 5: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

5 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

4. Υπάρχει τίποτα να χάσω;Απολύτως τίποτα. Διαβάστε χωρίς φόβο, χωρίς άγχος. Δενείστε υποχρεωμένοι να κόψετε το κάπνισμα επειδή διαβάζετεέναν τρόπο διακοπής. Θα το κάνετε μόνο ΑΝ και ΟΠΟΤΕ τοθελήσετε. Ακόμα κι αν αποτύχετε στην προσπάθειά σας θασας φανεί η ανάγνωση ευχάριστη και ενδιαφέρουσα.

5. Ποιος έχει τώρα όρεξη να διαβάζει γιαθανατηφόρες αρρώστιες...Η αλήθεια που τώρα αγνοείτε θα σας ελευθερώσει κι όχι οεκφοβισμός σας με τις συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία.Αυτές ήδη λίγο πολύ τις ξέρετε. Οι επιπτώσεις του καπνίσματοςκαταλαμβάνουν μόνο 3 σελίδες από όλο το βιβλίο!

6. Καπνίζω πούρα. Κάνει το βιβλίο για μένα;Μέσα στο βιβλίο αναφέρεται για λόγους συντομίας μόνο τοτσιγάρο, αλλά διευκρινίζω από τώρα ότι όσα λέγονται έχουνπλήρη εφαρμογή και για κάθε άλλο προϊόν του καπνού όπωςπίπα, πούρο, μάσημα καπνού.

7. Δεν είμαι καπνιστής. Με αφορά το βιβλίο;Ναι! Διαβάζοντας το πρώτο μέρος του βιβλίου (περιέχεταισχεδόν όλο σε αυτήν την ηλεκτρονική έκδοση), θα βρείτεσυναρπαστική και άκρως ενδιαφέρουσα την εξήγηση στομυστήριο του καπνίσματος και θα δείτε με μεγαλύτερηκατανόηση τους καπνιστές.

Page 6: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

Εισαγωγή

Άρχισα το κάπνισμα σε ηλικία 16 ετών. Μέχρι τότε ήμουνφανατικός αντικαπνιστής και με εξόργιζε το πόσο ανάγκη είχαννα καπνίσουν οι δύο κολλητοί μου φίλοι και συμμαθητές, οιοποίοι κάπνιζαν από τα 13 τους. Έβρισκα τον καπνό τουτσιγάρου το ίδιο ενοχλητικό με τα καυσαέρια των λεωφορείων.Απορούσα λοιπόν πώς διοχέτευαν μέσα τους (!) συμπαγείςποσότητες καπνού. Περισσότερο όμως απορούσα που δεμπορούσαν να το κόψουν. Μου φαινόταν απίστευτο φαινόμενοο εθισμός σε ένα τόσο αηδιαστικό πράγμα. Πραγματικά μουερέθιζε την περιέργεια.

Αυτή η περιέργεια με παγίδεψε, όπως παγιδεύει καθημερινάχιλιάδες φανατικούς αντικαπνιστές νεαρής ηλικίας. Άρχισα νακαπνίζω με την χαζή δικαιολογία να δείξω στους φίλους μου«πόσο εύκολο ήταν να το κόψουν». Και ήμουν σίγουρος για τηνεπιτυχία μου, γιατί το τσιγάρο είχε απαίσια γεύση. Χωρίς να τοκαταλάβω έγινα κανονικός καπνιστής.

Μετά από λίγα χρόνια άρχισα να κάνω προσπάθειες νααπαλλαγώ. Ομολογώ με μεγάλη επιτυχία. Το έχω κόψει πάνωαπό 400 φορές! (εδώ γελάμε). Από αυτές οι περισσότερες ήτανγια 1 έως 20 μέρες και καμιά δεκαριά για μερικούς μήνες.Πέρασα την ηλικία των 30 κι ακόμα προσπαθούσααπελπισμένα να απαλλαχτώ από αυτό το περίεργο μακρόστενοπράγμα. Ο ένας από τους δύο παιδικούς μου φίλους το έκοψεστα 28 του και ο άλλος βασανίζεται ακόμα.

Page 7: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

7 © 2007, s k e f t o m a i . g r - Εισαγωγή

Αυτός που καπνίζει ακόμα μου λέει ότι με ζηλεύει πολύ διότιμπορώ και καπνίζω όποτε θέλω, με ενδιάμεσα διαστήματααποτοξίνωσης. Πόσο λάθος κάνει! Κάθε προσπάθειά μουήταν επίπονη. Είναι τραγικό αυτό που έχω περάσει. Ποτέ δενέκανα προσπάθεια να απαλλαγώ απλώς για μερικές ημέρες.Κάθε μία προσπάθεια ήταν με την υπόσχεση να το κόψω γιαπάντα. Φαντάζεστε πόσο ψυχοφθόρο ήταν αυτό για μένα;Ιδίως όταν βίωνα την αποτυχία και τον εξευτελισμό τουξανακυλίσματος…

Έχω σκεφτεί δεκάδες θεωρίες πριν καταλήξω στην τελική λύση.Δε μπορώ να απαριθμήσω πόσους τρόπους έχω δοκιμάσει,γιατί θα πρέπει να διαβάσετε εκατοντάδες σελίδες.

Πάντα όμως είχα ενδιαφέρον να βρω τον «απόλυτο τρόποδιακοπής του καπνίσματος» και προσπαθούσα γι αυτό αλλάμάταια. Μέσα μου υπέβοσκε η παλιά αφελής υπόσχεση πουέδωσα στους φίλους μου πριν αρχίσω να καπνίζω: «Το αρχίζωγια να σας δείξω πόσο εύκολα κόβεται».

Ε λοιπόν η μέρα αυτή έφτασε!

Τι περίεργη που είναι η ζωή... Ποτέ δεν περίμενα ότι θαχρειαστώ τόσα πολλά χρόνια για να τα καταφέρω. Ποτέ δενπερίμενα η απάντηση στο αίνιγμα του καπνίσματος να είναιτόσο ενδιαφέρουσα. Σύντομα θα καταλάβετε τι εννοώ.

Όταν βρήκα το σωστό μονοπάτι, το ακολούθησα αμέσως καιελευθερώθηκα πανεύκολα. Από τότε ποτέ δεν έχω νιώσειστερημένος, ποτέ δεν ένιωσα την παραμικρή ανάγκη νακαπνίσω.

Όπως δείχνουν οι πρώτες δοκιμές της μεθόδου και σεκάποιους φίλους καπνιστές, το ποσοστό επιτυχίας της φαίνεταινα είναι μεγαλύτερο από ό,τι ο ίδιος είχα φανταστεί.

Αν είστε καπνιστής τότε η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο, γι αυτόανάψτε ένα και ξεκινήστε τη μελέτη.

Αυτά που θα διαβάσετε θα σας αλλάξουν τη ζωή.

Page 8: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

Μ Ε Ρ Ο Σ 1Μ Ε Ρ Ο Σ 1Μ Ε Ρ Ο Σ 1Μ Ε Ρ Ο Σ 1 οοοο

Ξ Ε Κ Λ Ε Ι Δ Ω Ν Ο Ν Τ Α Σ Τ Ο Α Ι Ν Ι Γ Μ Α Τ Ο Υ

Κ Α Π Ν Ι Σ Μ Α Τ Ο Σ

1) ΕΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟΑΔΙΕΞΟΔΟ

Page 9: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

9 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΕΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Ήθελα απεγνωσμένα αυτό το τυχερό λαχείο!Αυτό που θα μου χάριζε 60.000€ και 20 επιπλέον χρόνια ζωής!Αυτό που θα έδινε στις μέρες μου ευτυχία, ενέργεια.

Όμως τι νόημα θα είχε να κερδίσω το λαχείο, αν πενθούσα γιαόλη μου τη ζωή τα λαχταριστά, αναντικατάστατα τσιγάρα μου;Τι νόημα θα είχε μια μεγαλύτερη και πιο ενεργητική ζωή αν αυτήστερείται αυτό που μου ήταν τόσο απαραίτητο;

Απολάμβανα το τσιγάρο συνδυασμένο με καφέ ή με ποτό, μεφίλους ή μόνος, σε στεναχώρια ή σε χαρά. Τα λάτρευα, ήτανμέρος της ζωής μου. Όμως πάνω απ΄όλα αγαπούσα την ίδιαμου τη ζωή.

Υπήρχαν φορές που μετά από μεγάλη κατανάλωση τσιγάρωνείχα ξυπνήσει μέσα στη μέση της νύχτας επειδή το κρεβάτι μουτρανταζόταν από τους χτύπους της καρδιάς μου.Προσευχόμουν να μπορέσω να ξημερώσω...

Δεν ήθελα να πεθάνω πρόωρα. Έπρεπε να το κόψω.Προετοιμαζόμουν ψυχολογικά, έπαιρνα και ένα ισχυρό όρκοότι δε θα το ξαναβάλω στο στόμα μου και μετά... άρχιζε οΓολγοθάς. Πότε άραγε θα μου περνούσε; Πόσο καιρόχρειάζεται να υποφέρει κανείς;

Page 10: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

10 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΕΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Λίγες ώρες μετά τους όρκους, ένιωθα τη λίγδα από τααποφάγια στο χέρι μου, καθώς προσπαθούσα να ανασύρωαπό τα σκουπίδια το πακέτο που είχα πετάξει. Θυμάμαι ότι τηνεπόμενη απόπειρα είχα κόψει στη μέση τα εναπομείναντατσιγάρα, έτσι ώστε να μην καπνίζονται αν πάω πάλι να ταπάρω από τα σκουπίδια. Λάθος μου! Καπνίζονται και άφιλτρα.Γι αυτό άρχισα να τα κόβω στα τρία...

Κάποιες ημέρες ένιωθα ότι το τσιγάρο δεν μου προσφέρειτίποτα. Μόλις όμως το έκοβα, γινόταν μια ανεξήγητημεταστροφή στο μυαλό μου. Από το πουθενά εμφανίζοντανκρυμμένα πλεονεκτήματα του καπνίσματος που δεν τα είχαλάβει υπόψη μου. Μου ερέθιζε την περιέργεια η θεαματικήμεταστροφή της σκέψης, η οποία τελικά με λύγιζε όσοαποφασισμένος κι αν ήμουν! Ποια είναι η εξήγηση για αυτό τοτόσο αλλόκοτο πράγμα; Γιατί κάποιοι τα καταφέρνουν καιάλλοι όχι;

Ζούσα το τέλειο αδιέξοδο. Έπρεπε να βρω μια λύση.

πώς έφτασα στη λύσηΜια μέρα πήρα ένα κομμάτι χαρτί και ξεκίνησα γράφοντας ταυπέρ και τα κατά του καπνίσματος. Έτσι άρχισε η μελέτη μου.Εκείνο τον καιρό δεν είχα σκεφτεί την ιδέα να γράψω αυτό τοβιβλίο. Ήμουν αποφασισμένος να βρω την τέλεια μέθοδο,απλά και μόνο για να την εφαρμόσω στον εαυτό μου και νασωθώ. Ένιωθα ότι δίνω αγώνα επιβίωσης.

Πέρασα δεκάδες ώρες ψάχνοντας στο ίντερνετ και εκατοντάδεςδιαβάζοντας αχόρταγα ξενόγλωσσα βιβλία όσων έχουνασχοληθεί με το θέμα. Συνειδητοποίησα ότι υπάρχει έναςμεγάλος πλούτος αναλύσεων, ιδεών και συμβουλών. Ένα απότα δυσκολότερα έργα μου ήταν να ξεχωρίσω τις καλές από τιςάχρηστες ιδέες. Δυστυχώς το άχρηστο υλικό ήταν πολύπερισσότερο...

Τελικά όμως η απάντηση ήρθε απρόσμενα από εκεί που δεντην περίμενα. Από τη μελέτη βιβλίων ψυχολογίας και πιοσυγκεκριμένα από τη μελέτη του υποσυνείδητου. Επιτέλους!

Page 11: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

11 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΕΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Είδα φως στο τούνελ. Βρήκα μια λύση που μπορεί ναεφαρμοστεί πανεύκολα από κάθε καπνιστή. Τη λύση που σελίγο θα έχετε κι εσείς στη διάθεσή σας!

Μόλις ανακάλυψα την πολύτιμη γνώση, το έκοψα με τόσηευκολία που με σόκαρε! Ήταν τέτοιος ο ενθουσιασμός μου,που σκέφτηκα να φτιάξω μια σελίδα στο ίντερνετ ή ακόμα κιένα βιβλίο, το οποίο να προσφέρω σε όλο τον κόσμο πουενδιαφέρεται για το θέμα. Δε μου αρκούσε πλέον μόνο ναξεφύγω εγώ. Ήθελα να βάλω το λιθαράκι μου στοναντικαπνιστικό αγώνα. Κάπως έτσι γεννήθηκε το βιβλίο πουκρατάτε στα χέρια σας.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που ανυπομονώ να σας τα πω.Αλλά πριν το κάνω, ας ρίξουμε μια ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ματιά στοαρχικό ερέθισμα που έκανε εμένα να γράψω το βιβλίο κι εσάςνα το διαβάσετε.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Page 12: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

2) ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Page 13: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

13 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Το πρώτο μέρος αυτού του κεφαλαίου το οποίο μιλάει γιααρρώστιες και καρκίνους, προσφέρεται ως άρθρο στοskeftomai.gr. Αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να το διαβάσετε απόεκεί.

Παρακάτω θα συνεχίσουμε με το λιγότερο «εκφοβιστικό» καιπολύ πιο ενδιαφέρον 2ο μέρος του κεφαλαίου τωνεπιπτώσεων.

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣΚάθε καπνιστής πουκαταναλώνει ημερησίως έναπακέτο αξίας 3€, ξοδεύει κάθεχρόνο 1100€ και για όλη του τηζωή περίπου 50.000€.

Για καπνιστές περισσότερωνπακέτων ή για αντρόγυνακαπνιστών υπολογίστεαναλόγως.

Page 14: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

14 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Η ετήσια επένδυση που απαιτείται, ώστε να έχουν όλοι οιάνθρωποι πρόσβαση στα βασικά κοινωνικά αγαθά, είναι 45δις$. Μόνο στην Ευρώπη, ξοδεύονται ετησίως για τσιγάρα 70δις$, ενώ, το παγκόσμιο οικονομικό κόστος, υπολογίζεται στα420 δις$.

Τεράστιες, αχανείς εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης που θαμπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλες καλλιέργειεςδεσμεύονται για την καλλιέργεια του καπνού.

12,5 εκατομμύρια εκτάρια δάσους - πάνω από 10 GrandCanyons - καταστρέφονται κάθε χρόνο, για να παράσχουνδέντρα, για τις ανάγκες της καπνοβιομηχανίας. Αυτό σημαίνειένα δέντρο, κάθε δυο βδομάδες, για το μέσο καπνιστή.

Δισεκατομμύρια εργατικές ώρες αφιερώνονται κάθε χρόνοστην καλλιέργεια πρώτων υλών, την παραγωγή και τηνπώληση των τσιγάρων.

Αδιευκρίνιστο είναι το ποσό που δαπανάται παγκοσμίως γιατην ιατρική περίθαλψη των ασθενειών που σχετίζονται με τοκάπνισμα.

ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙΣτην Ελλάδα πεθαίνουν κάθεχρόνο από το τσιγάρο 20.000άνθρωποι. Η πιθανότητα ναπεθάνει κάποιος από τοκάπνισμα είναι 40 φορέςμεγαλύτερη από το να σκοτωθείσε ένα τροχαίο ατύχημα.

Κάθε χρόνο 5 εκατομμύριαθάνατοι παγκοσμίως οφείλονταιαποκλειστικά στο κάπνισμα.(ένας άνθρωπος κάθε 7'')

Page 15: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

15 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείαςέχουν προειδοποιήσει ότι αυτόν τον αιώνα ΕΝΑΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ θα χάσουν τη ζωή τους από τοκάπνισμα.

Το κάπνισμα από μόνο του προκαλεί κάθε χρόνοπερισσότερους θανάτους απ’ ότι το σύνολο των παρακάτω: AIDS, κατάχρηση αλκοόλ, τροχαία ατυχήματα, χρήσηπαράνομων ουσιών (ηρωίνη κλπ), αυτοκτονίες.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ και ΕΝΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΟι επιπτώσεις δεν είναι απλώς δυσάρεστες, είναι φρικιαστικές!Παρόλ' αυτά ΔΕ θεωρώ τη γνώση τους ως το σημαντικότεροπράγμα για τη διακοπή του καπνίσματος. Εδώ θα ήθελα νατονίσω το συνηθισμένο σφάλμα πολλών αντικαπνιστικώνμεθόδων. Οι περισσότερες από αυτές ενημερώνουν τονκαπνιστή για τις ολέθριες επιπτώσεις του καπνίσματος,πασπαλίζοντάς τες και με λίγες συμβουλές πώς να αντέξει τιςπρώτες μέρες της απεξάρτησης. Αυτός όμως ο τρόπος είναισυχνά συνταγή αποτυχίας.

Μα καλά, θα μου πείτε, είναι δυνατόν να μην παίζουν τον κύριορόλο στην αντικαπνιστική προσπάθεια οι ΟΛΕΘΡΙΕΣεπιπτώσεις του καπνίσματος; Οι λόγοι για τους οποίους«υποβιβάζω» την αξία των επιπτώσεων είναι οι εξής δύο:

1ον Είναι γνωστές σχεδόν σε όλους τους καπνιστές. Τονίζονταικαθημερινά από γιατρούς, τηλεοπτικές εκπομπές, από τα ίδιατα πακέτα των τσιγάρων! Παρόλα αυτά το κάπνισμα

Σύμφωνα με νέες μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες τοκάπνισμα κόβει κατά μέσο όρο 23 χρόνια ζωής από τουςμεσήλικες καπνιστές. (βλ. http://www.news.com.au/heraldsun/story/0,21985,20414253-24331,00.html και http://news.pathfinder.gr/news/health/341689.html)

Page 16: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

16 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

συνεχίζεται. Φαίνεται λοιπόν ότι δε φτάνει μόνο η γνώση τους.Προσφέρει μόνο το αρχικό ερέθισμα, το οποίο είναι σημαντικόαλλά όχι αρκετό για την απεξάρτηση.

2ον Όταν ως καπνιστής σκεφτόμουν το ενδεχόμενο να πάθωκαρκίνο ή έμφραγμα, το πρώτο πράγμα που ήθελα ήταν ... ναανάψω ένα τσιγάρο. Γιατί; Διότι όπως θα δούμε παρακάτωσυμπτώματα στέρησης ενισχύονται όταν μας κυριεύει οφόβος.

Γι αυτό λοιπόν μάθετε για τις επιπτώσεις του καπνίσματος,σοκαριστείτε από αυτές όπως θα σοκαριζόταν κάθε λογικόςάνθρωπος που συνειδητοποιεί ότι αυτοκτονεί, αλλάετοιμαστείτε να εστιάσετε την προσοχή σας αλλού. Σύντομα θακαταλάβετε τι εννοώ.

***

Η καταστροφή που προκαλεί στην ανθρωπότητα το κάπνισμαείναι εντυπωσιακή. Είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος φονιάςόλων των εποχών. Αμφιβάλλετε;

Ο Α' και ο Β' παγκόσμιος πόλεμος είχαν 10 και 50 εκατομμύριανεκρούς αντιστοίχως. Οι επόμενοι πόλεμοι μέχρι σήμερα,άλλους 20 εκατομμύρια νεκρούς. Σύνολο 80 εκατομμύριανεκροί από πολέμους στον 20ο αιώνα.

Ε λοιπόν, σας πληροφορώ ότι το κάπνισμα χρειάζεται μόνο 20χρόνια για να σκοτώσει τόσους ανθρώπους. Με την αύξησητου πληθυσμού και τις αυξητικές τάσεις του καπνίσματοςσύντομα θα χρειάζεται μόνο 8 χρόνια! Πρόκειται για τημεγαλύτερη καταστροφή που έχει γνωρίσει το ανθρώπινογένος. Μόνο ένας πυρηνικός πόλεμος θα επέφερε μεγαλύτερηκαταστροφή.

Page 17: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

17 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Είναι εντυπωσιακό πώς κρατάμε με τόση άνεση στο χέρι μας,πώς αφήνουμε να κυριαρχεί τη ζωή μας ένας τόσο στυγερόςμαζικός δολοφόνος.

Μήπως έχουμε τρελαθεί; Τι είναι αυτό που κάνει τους καπνιστέςνα συνεχίσουν να καπνίζουν; Πρέπει οπωσδήποτε να μάθουμετην απάντηση σε αυτό το βασανιστικό ερώτημα.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ;

Page 18: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

3) ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ;

Page 19: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

19 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ;

Θα σας φανεί περίεργο, αλλά ελάχιστοι καπνιστές γνωρίζουντη σωστή απάντηση! Και όταν κάποιος δε γνωρίζει τηναπάντηση, δύσκολα μπορεί να θεραπευτεί. Είναι όπως έναςγιατρός όταν προσπαθεί να θεραπεύσει μια ασθένεια χωρίς ναξέρει ποια είναι. Θεραπεύεται ο πονόδοντος με φάρμακα πουείναι για τη γρίπη;

Η απάντηση που δίνουν οι περισσότεροι καπνιστές στοερώτημα είναι ότι το τσιγάρο προσφέρει απόλαυση. Άλλεςσυχνές απαντήσεις είναι ότι το τσιγάρο χαλαρώνει, δίνειπαρηγοριά στα προβλήματα της ζωής, καταπολεμά τηνβαρεμάρα κλπ. Ας εξετάσουμε ενδεικτικά δύο από τις συχνέςαπαντήσεις που δίνει στο ερώτημα ένας καπνιστής:

«Μου αρέσει αισθητικά να το βλέπω - Θέλω να κάνω κάτι με τα χέρια μου» Θα σας πω μόνο αυτό που αναφέρει ο Άλεν Καρ* στο βιβλίοτου, για να καταπέσει αμέσως αυτός ο ισχυρισμός:Τότε γιατί το ανάβετε;

* Ο Άλεν Καρ ήταν ένας Άγγλος λογιστής που έφτασε να καπνίζει ως και 5πακέτα την ηµέρα. Κόβοντας το τσιγάρο έγραψε στα µέσα της δεκαετίας του΄80 ένα καταπληκτικό βιβλίο, το “easy way to stop smoking”, το οποίο έγινεπαγκόσµιο µπεστ σέλερ. Έχει ιδρύσει πετυχηµένες κλινικές απεξάρτησης σεόλον τον κόσµο (και στην Ελλάδα). Πέθανε το 2006. Πιστεύω ότι η ιστορία θατον κατατάξει ως έναν από τους πρωτοπόρους του αντικαπνιστικού αγώνα.

Page 20: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

20 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ;

Όταν κάποιος παραπονιέται ότι «δεν ξέρει τι να κάνει με ταχέρια του» στην ουσία δεν παραπονιέται για τα χέρια του αλλάγια την νευρικότητα που νιώθει. Παρακάτω θα δούμε πουοφείλεται αυτή η νευρικότητα.

«Το κάπνισμα είναι συνήθεια»Πρόκειται για τεράστιο ψέμα που προκαλεί μεγάλη ζημιά στομυαλό του καπνιστή που θέλει να το κόψει. Συνήθεια είναι ναβλέπεις ταινίες στην τηλεόραση, να πετάς τα σκουπίδια κάθεπρωί, να πηγαίνεις περίπατο στο πάρκο κάθε απόγευμα. Όλααυτά μπορούμε να τα αποχωριστούμε για λίγο ή για πολύκαιρό χωρίς ιδιαίτερη ενόχληση. Όλη μας τη ζωή αποκτούμενέες και καταργούμε παλιές συνήθειες. Αν και το τσιγάρο ήτανσυνήθεια, θα μπορούσαμε να το διακόψουμε κι αυτό με τηνίδια άνεση. Πώς όμως εξηγείται να μη μπορούμε νακαταργήσουμε τη «συνήθεια» του τσιγάρου, το οποίο έχειαηδιαστική γεύση και γνωρίζουμε ότι μας σκοτώνει;

Μια από τις ισχυρές συνήθειές μου είναι να πηγαίνω κάθε πρωίστη δουλειά μου από ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο. Τοακολουθώ κάθε μέρα επί χρόνια. Πριν λίγους μήνεςξαφνιάστηκα όταν είδα το δρόμο κλειστό, λόγω έργωνανέγερσης μιας οικοδομής. Μια τεράστια μπετονιέρα είχεκλείσει το δρόμο. Αυτό κράτησε περίπου 15 ημέρες. Σαςδιαβεβαιώ ότι δεν έπαθα τίποτα από την αναγκαστική αλλαγήδρομολογίου μου. Ούτε νεύρα είχα, ούτε ένιωθα κανένα κενόστη ζωή μου, ούτε στεναχωριόμουν. Είχα μόλις καταργήσει μιαισχυρή καθημερινή συνήθεια ετών χωρίς να υπομείνω όσαυπομένουν όσοι σταματούν τη «συνήθεια» του τσιγάρου.

Ας ξεπεράσουμε αυτό το ψέμα. Το τσιγάρο ΔΕΝ είναι συνήθεια.Αν ήταν θα το είχαμε αποβάλλει εύκολα όπως τις άλλεςεφηβικές συνήθειες (ποδήλατο, κάποια συγκεκριμένα στέκια,ντύσιμο κλπ). Θα το σταματούσαμε όποτε θέλαμε και για όσοδιάστημα θέλαμε ιδίως όταν θα ενημερωνόμασταν για τιςβλαβερές συνέπειές του. Ένας φίλος καπνιστής ακούγονταςαπό μένα αυτά τα λόγια επέμενε στην άποψή του. Τότε έγινε ο εξής διάλογος:

Page 21: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

21 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ;

(Εγώ): «Καπνίζεις αρκετά χρόνια κι έχεις βλάψει αρκετά την υγείασου. Αφού λοιπόν είναι συνήθεια γιατί δεν το σταµατάς µιαβδοµαδούλα, έτσι για αποτοξίνωση και µετά να το ξαναρχίσεις;»

(Ο φίλος): «Μην προσπαθείς να µε πείσεις! Συνεχίζω να καπνίζωγιατί το τσιγάρο είναι µια ισχυρή συνήθεια. Είναι πλέον σαν τοφαγητό. Το κάνω καθηµερινά. ∆ε µου είναι εύκολο να τοσταµατήσω ούτε για µία µέρα γιατί πλέον το έχω συνηθίσει. Πώςµπορείς να µου λες ότι το τσιγάρο δεν είναι συνήθεια;;»

(Εγώ): «Μόλις τώρα ανέφερες το φαγητό. Σε ρωτάω λοιπόν:Μπορείς να χαρακτηρίσεις και το φαγητό ως συνήθεια;»

Μετά από αυτό ακολούθησαν μερικά δευτερόλεπτα αμήχανηςσιωπής. Ένιωσα μια μεταστροφή στη σκέψη του. Στο τέλος είπεδιστακτικά:

«Μήπως είναι σωστότερο να λέγαµε ότι το τσιγάρο είναι ...ανάγκη;»

(Εγώ): «Όχι δεν είναι ανάγκη, αφού ζεις και χωρίς αυτό. Ανάγκηέχουµε από τροφή, νερό, οξυγόνο».

Άρχισα να τον εκνευρίζω.

«Ανάγκη δεν είναι, συνήθεια είπες δεν είναι. Ε τι είναι επιτέλους;!;»

Είναι η παγίδευση* στη νικοτίνη,το πιο δολοφονικό ναρκωτικό που υπήρξε ποτέ.

Αυτό είναι!

Αν ένας καπνιστής το κόβει θεωρώντας ότι σταματά μίασυνήθεια, σίγουρα θα χρειαστεί να καταβάλλει πολύ επιπλέονκόπο και άσκοπο ψυχολογικό κόστος, σε σχέση με μιααπόπειρα διακοπής στην οποία θα γνώριζε την αλήθεια, ότι

* Το γιατί αναφέρω τον όρο «παγίδευση» αντί του «εξάρτηση» θα το δείτε στοεπόµενο κεφάλαιο.

Page 22: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

22 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ;

πάσχει από αυτό που πάσχει κάθε ναρκομανής. Με λυπείιδιαίτερα όταν ακούω γιατρούς και άλλους «ειδικούς» ναορίζουν το κάπνισμα ως «κακή συνήθεια», τονίζοντας έτσι έναχαρακτηριστικό του αμελητέο ως μηδαμινό.

Ο πρώτος που με ευφυή επιχειρήματα υποστήριξε ότι τοκάπνισμα δεν είναι συνήθεια ήταν ο Άλεν Καρ. Σήμερα κάθεαντικαπνιστική προσπάθεια που σέβεται τον εαυτό της,αποφεύγει να χαρακτηρίζει το κάπνισμα ως «συνήθεια».

Αρκετοί αναγνώστες θα πείτε:

«Μα εγώ έτσι κι αλλιώς δεν καπνίζω τόσο από συνήθεια! Καπνίζω γιατί...το απολαµβάνω, µε χαλαρώνει, µε παρηγορεί σε προβλήµατα, µουπροσφέρει έµπνευση, καταπολεµά τη βαρεµάρα, µου κρατάεισυντροφιά».

Επίσης θα παρατηρήσετε ότι αυτά δεν τα προσφέρει τοτσιγάρο πάντα. Μόνο κάποια τσιγάρα κάθε ημέραςπροσφέρουν τα παραπάνω λαχταριστά δώρα.

Ε λοιπόν εγώ θα σας πω κάτι που θα σας φανεί περίεργο:

Ποτέ και ΚΑΝΕΝΑ τσιγάρο από όσα έχετε καπνίσει δε σας έχειπροσφέρει τίποτα από τα παραπάνω! Όλα αυτά (απόλαυση,χαλάρωση κλπ) είναι ψευδαισθήσεις!

Πριν κλείσετε εξοργισμένοι το βιβλίο με τον «προφανήπαραλογισμό» μου, θα σας παρακαλέσω να μου δώσετε μιαευκαιρία να σας το αποδείξω. Αν ήμουν πειστικός στηνπροσπάθειά μου να σας πείσω ότι δεν καπνίζετε λόγωσυνήθειας, σας εγγυώμαι ότι θα πειστείτε ακόμα περισσότερογια το παραπάνω, που τώρα σας φαίνεται τόσο απόλυτο καιπαράλογο.

Page 23: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

23 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ;

η πραγματική αιτίαΗ αιτία για κάθε τσιγάρο που καπνίσατε ή θα καπνίσετε είναι...Ο ΦΟΒΟΣ!

Μερικοί θα σκέφτεστε:

Μα τι µας λέει τώρα αυτός;;!!;; ∆ε νιώθω κανένα φόβο ότανκαπνίζω. Οι καπνιστές στις καφετέριες δε φαίνονται ιδιαίτεραφοβισµένοι, το ίδιο και οι καπνιστές στις καλοκαιρινές τουςδιακοπές. Μάλλον χαλαροί και ευχαριστηµένοι φαίνονται...Αντίθετα ο φόβος είναι το κίνητρο για να ΜΗΝ καπνίζουµε. Είναι ολόγος για τον οποίο αποφασίζουµε κάποια στιγµή να κόψουµε τοκάπνισµα.

Αν σας φαίνεται περίεργη η αιτία του καπνίσματος πουανέφερα, είναι γιατί παρόλα τα χιλιάδες τσιγάρα που καπνίσατεδε γνωρίζετε σχεδόν τίποτα για το κάπνισμα,. Διαβάζονταςπαρακάτω θα δείτε τις απόψεις σας και τις «θεωρίες» σας ναανατρέπονται με τον πιο θεαματικό τρόπο.

Δεν προσπαθώ να παραστήσω τον έξυπνο. Δυστυχώςχρειάστηκα 20 χρόνια για να κατανοήσω σε βάθος την αιτίατου καπνίσματος. Χρειάστηκε ατέλειωτη σκέψη, αποτυχημένεςδοκιμές και επίμονη μελέτη επιστημονικών πηγών. Όμως αυτήη μελέτη τελικά έπιασε τόπο. Αυτό που εμένα μου πήρε 20χρόνια για να το κατανοήσω, εσείς θα το καταλάβετε μέσα σελίγες ώρες, όσες δηλαδή θα χρειαστείτε για να διαβάσετε τοβιβλίο.

Υπάρχει στη ζωή μια αρχή που διέπει τα πάντα:Για κάθε τι που συμβαίνει υπάρχει πάντα μία ή περισσότερεςαιτίες.

Αν λοιπόν θέλουμε να λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα, δενέχουμε παρά να κατανοήσουμε τις αιτίες που το δημιουργούνκαι να τις εξουδετερώσουμε. Καταργούμε τις αιτίες άρακαταργείται και το πρόβλημα. Μόλις κατανοήσετε βαθιά τηναιτία του καπνίσματος, θα βρείτε τη διακοπή του πανεύκολη.

Page 24: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

24 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ;

Επειδή όμως προκαλώ συνεχώς την κοινή λογική με αυτά πουσας λέω, νομίζω ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε στοκυρίως θέμα.

Για να μάθετε γιατί καπνίζετε, πρέπει να μάθετε το Μυστικό τηςνικοτίνης. Έχει αναφερθεί με διάφορες παραλλαγές σε ελάχισταξενόγλωσσα βιβλία και έχει υπονοηθεί σε κάποια άλλα. Στοεπόμενο κεφάλαιο θα παρουσιαστεί με τόση σαφήνεια και σετέτοια έκταση, έτσι όπως δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ σε κανέναβιβλίο.

Page 25: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

4) ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Page 26: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

26 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Υπάρχει ένα μυστικό σχετικά με τη νικοτίνη. Είναι τόσο καλάκρυμμένο που ελάχιστοι καπνιστές και αντικαπνιστές στονκόσμο το γνωρίζουν. Πριν όμως αναφερθούμε σε αυτό, είναιαπαραίτητες κάποιες εισαγωγικές γνώσεις.

Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ1) ΝικοτίνηΗ νικοτίνη είναι μία διαφανής ελαιώδης ουσία. Είναι ηεξαρτησιογόνος ουσία που περιέχει ο καπνός. Αν δεν υπήρχε,κανείς άνθρωπος δε θα κάπνιζε ποτέ τα φύλα του καπνού. Θαβλέπαμε να καπνίζουν μόνο σε επιδείξεις τσίρκων και θααπορούσαμε πώς το αντέχουν αυτοί που το κάνουν, ακριβώςόπως μας εντυπωσιάζουν οι ζογκλέρ που βγάζουν φωτιές απότο στόμα με χρήση παραφίνης. Δυστυχώς η επιστήμη άργησεπολύ να τεκμηριώσει την εξαρτησιογόνο δράση της νικοτίνης.Μόλις τη δεκαετία του ‘80 έγινε συστηματική και λεπτομερήςέρευνα της νικοτίνης και γνωστό με σιγουριά ότι είναι η εθιστικήουσία του τσιγάρου. Η καπνοβιομηχανία γνώριζε καιαπέκρυπτε αυτήν την πληροφορία τουλάχιστον 15 χρόνιανωρίτερα.

Η νικοτίνη είναι πανίσχυρο δηλητήριο. Είναι το φυσικόΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ που βρίσκεται στο φύλλο του καπνού, το

Page 27: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

27 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

οποίο παρέχει στο φυτό άμυνα από διάφορα παράσιτα.Μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί στην αγροτική παραγωγή επίπολλά χρόνια ως αποτελεσματικό εντομοκτόνο! Μία σταγόνανικοτίνης είναι πιο δηλητηριώδης από μία σταγόνα στρυχνίνηςκαι 3 φορές πιο δηλητηριώδης από μία σταγόνα αρσενικού.Αν η ποσότητα νικοτίνης που περιέχει ένα τσιγάροχορηγούνταν ενδοφλεβίως, θα προκαλούσε άμεσο θάνατο.Όμως όταν καπνίζουμε, μόνο ένα μικρό ποσοστό τηςεισέρχεται στον οργανισμό.

Μία ρουφηξιά επιδρά στο σώμα μας γρηγορότερα από μίαενδοφλέβια δόση ηρωίνης. Η ηρωίνη χρειάζεται 15δευτερόλεπτα για να φτάσει στον εγκέφαλο, ενώ η νικοτίνημόνο 8. Μέσω των πνευμόνων εισέρχεται μέσα μας η μικρήποσότητα νικοτίνης που μόλις εισπνεύσαμε. Ταξιδεύει γρήγοραμέσω της κυκλοφορίας του αίματος, από τον εγκέφαλο μέχρικαι στα δάκτυλα των ποδιών μας. Κυριολεκτικά κατακλύζει τοσώμα μέσα σε δευτερόλεπτα. Έτσι εξηγείται και αυτό που μουείχε πει κάποτε ένας βαρύς καπνιστής. Είχε καταφέρει να τοκόψει για ένα χρόνο αλλά κάποια στιγμή ξανακύλησε και μουπεριέγραψε πώς ένιωσε όταν ξανακάπνισε. Μου είπε:

«Ένιωσα να ζαλίζοµαι αµέσως, ένιωσα το µούδιασµα να φτάνειµέχρι τα νύχια των ποδιών µου από την πρώτη ρουφηξιά»

Τον πιστεύω γιατί το έχω νιώσει κι εγώ. Η νικοτίνη δραγρηγορότερα από κάθε άλλο ναρκωτικό.

Πολλοί καπνιστές αντιμετωπίζουν με τρόμο τα ναρκωτικά(κοκαΐνη, ηρωίνη κλπ), δεν έχουν καταλάβει όμως ότι είναισυστηματικοί χρήστες του πιο δολοφονικού ναρκωτικού πουέχει υπάρξει ποτέ!

Μάλιστα δε θα ήταν λάθος να πούμε ότι η ηρωίνη είναιΑΜΕΛΗΤΕΟ πρόβλημα για την κοινωνία, αν συγκριθεί με τοτσιγάρο. Στην Αγγλία η ηρωίνη σκοτώνει 100 ανθρώπους τοχρόνο, ενώ το τσιγάρο στην ίδια περίοδο 120.000!

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε αυτά τα ελαφριά συμπτώματαστέρησης έτσι όπως τα έχουν αναφέρει οι ίδιοι οι καπνιστές:

Page 28: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

28 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Συμπτώματα στέρησης-Απροσδιόριστη αίσθηση κενότητας στο στήθος που μοιάζειμε πείνα.-Αίσθημα ελαφριάς ψυχολογικής πίεσης και κακοκεφιάς.-Εκνευρισμός. Όχι πάντα εμφανής, αλλά με την κατάλληληευκαιρία εκδηλώνεται.-Αυξημένη όρεξη για φαγητό, γλυκά, αλκοόλ. Συμβαίνει κυρίωςεπειδή προσπαθούμε να καταλαγιάσουμε τα παραπάνωσυμπτώματα με αυτές τις καταχρήσεις.- Αφηρημάδα, αδυναμία συγκέντρωσης. Διαρκεί για μία έωςτρεις ημέρες.

Δε χρειάζεται κανείς να κόψει το κάπνισμα για να τα αισθανθεί.Κάθε φορά που μένουμε χωρίς τσιγάρα για μερικές ώρες (πχ.λόγω ύπνου, ενός ταξιδιού, κλπ) κάνουν αυτόματα τηνεμφάνισή τους. Δηλαδή τα νιώθουμε σε καθημερινή βάση όσοείμαστε καπνιστές, χωρίς όμως να τα αντιλαμβανόμαστε.Αυτό συμβαίνει διότι η στέρηση λειτουργεί στο παρασκήνιο,υποσυνείδητα.

2) ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟTι είναι και πώς λειτουργείΜια από τις πιο καταπληκτικές και διαφωτιστικές εμπειρίες τηςζωής μου ήταν η γνωριμία μου με την έννοια τουυποσυνείδητου. Μέχρι πριν λίγο καιρό νόμιζα ότι λειτουργείκυρίως στα όνειρα. Έκανα όμως λάθος.

Η ανθρώπινη σκέψη μπορεί να χωριστεί* σε δύο είδη, τησυνειδητή και την ασυνείδητη. Τα δύο αυτά είδη σκέψηςαλληλεπιδρούν και συνεργάζονται μεταξύ τους. Ας δούμεσύντομα τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους.

*Η ανθρώπινη σκέψη λειτουργεί ως ένα πολύπλοκο και αδιαίρετο σύνολο,Όμως ο χωρισμός της σε συνειδητή και ασυνείδητη σκέψη μπορεί να είναιένα πολύτιμο εργαλείο κατανόησης και θεραπείας συμπεριφορών καιπροβλημάτων.

Page 29: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

29 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Το συνειδητό περιλαµβάνει όσα εµπίπτουν στην επίγνωση τουατόµου ανά πάσα στιγµή. (S. Freud)

Η συνείδηση καταλαμβάνει μόνο ένα μικρό αλλά σημαντικόκομμάτι της νόησης, με το οποίο ασκούμε έλεγχο στον εαυτόμας. Είναι αυτό που σκεφτόμαστε και κατανοούμε. Πχ. συνειδητή σκέψη χρησιμοποιείτε τώρα για να διαβάσετε καινα κατανοήσετε αυτές τις γραμμές, τη χρησιμοποιείτε για ναμιλήσετε με κάποιον κλπ. Ενέργειες της συνείδησης είναι:

οτιδήποτε δημιουργεί κατανοητή σκέψη. η ερμηνεία που δίνουμε σε ό,τι αισθανόμαστε. οι ηθικές μας αρχές. η βούληση, η δύναμη της θέλησης. Πχ. η

αποφασιστικότητα που χρησιμοποιούμε για τη διακοπήτου καπνίσματος.

η αντίληψη και ο έλεγχος των πράξεών μας.

Αυτό που κατανοείτε κάθε στιγμή της ζωής σας είναι ησυνείδηση και όλα τα υπόλοιπα (που είναι πολύ περισσότερα!)ανήκουν στο υποσυνείδητο.

Το υποσυνείδητο είναι όλη η σκέψη που δεν περνάει απόσυνειδητό έλεγχο. Παρακάτω δίνω μερικά παραδείγματαυποσυνείδητης σκέψης.

- Περπατάμε στο δρόμο και ξαφνικά ακούμε κόρνα. Αμέσωςχωρίς να «σκεφτούμε», αντιλαμβανόμαστε αν η κόρναακούγεται για εμάς ή όχι και κάνουμε αν χρειάζεται απότομηκίνηση για να αποφύγουμε τον κίνδυνο. - Ο τερματοφύλακας ενστικτωδώς κάνει μια βουτιά για ναπιάσει τη μπάλα, χωρίς να σκεφθεί το παραμικρό. Ούτε

υποσυνείδητο

συνείδηση

Page 30: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

30 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

υπολογίζει γωνίες, ούτε σκέφτεται πόση δύναμη θα βάλει σταπόδια ή πόσο θα απλώσει τα χέρια του. Ενστικτωδώς κάνει μιααξιοθαύμαστη βουτιά και μπλοκάρει μια γρήγορα κινούμενημπάλα.- Το περπάτημα αφού το μάθουμε στην παιδική ηλικία, μετάγίνεται υποσυνείδητα.- Η αναπνοή γίνεται υποσυνείδητα. Δεν πέθανε ποτέ κανέναςάνθρωπος επειδή «ξέχασε» να πάρει ανάσα. - Η ερωτική έλξη είναι σε μεγάλο βαθμό υποσυνείδητη. Μόλιςδω μια ωραία γυναίκα, δε χρειάζεται να μετρήσω σωματικέςαναλογίες, δε χρειάζεται να εξηγήσω γιατί είναι όμορφη για ναμου αρέσει. Αυτόματα νιώθω μια έλξη για την εικόνα της. Οι(συνειδητές) εξηγήσεις του «γιατί τη βρίσκω όμορφη»ακολουθούν πάντα μετά.- Η ονειρική μας ζωή κυριαρχείται ολοκληρωτικά από τοανεξέλεγκτο υποσυνείδητο.

Παλιότερα νόμιζα ότι το κύριο μέρος της ανθρώπινης σκέψηςείναι η συνείδηση και ότι το υποσυνείδητο είναι ένα μικρόκομμάτι του μυαλού μας, που αφορά κυρίως τα όνειρα. Έκαναόμως λάθος. Το υποσυνείδητο καταλαμβάνει περίπου το 95%της σκέψης μας! Εκεί είναι αποθηκευμένες όλες οι εμπειρίες τηςζωής μας.

Το υποσυνείδητο λειτουργεί σαν ένα κασετόφωνο, το οποίοκαταγράφει τις εμπειρίες της ζωής μας. Συχνά η διαδικασίααυτή γίνεται αυτόματα, όχι μόνο χωρίς έλεγχο, αλλά συχνάχωρίς καν την παρατήρηση της συνείδησης. Το υποσυνείδητοδεν επιλέγει ποιες πληροφορίες θα συγκρατήσει. Δέχεται καιαποθηκεύει όλες τις πληροφορίες, άνευ διακρίσεως. Δενπροσδιορίζει τι είναι σωστό και τι λάθος, απλώς αποθηκεύειό,τι βιώνουμε.

Σε αντίθεση με τη συνειδητή, η υποσυνείδητη σκέψη είναι πολύισχυρότερη στη δυνατότητα επεξεργασίας πληροφοριών. Γιανα αναλύσει και να ελέγξει η συνειδητή σκέψη όσα κάνουμεκάθε μέρα υποσυνείδητα, θα χρειαζόταν τεράστια ενέργεια,ενώ υποσυνείδητα γίνονται με άνεση.

Page 31: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

31 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Παράδειγμα: πηγαίνοντας στη δουλειά κάθε πρωί με τοαυτοκίνητό μας, ταυτόχρονα: Οδηγούμε, νιώθουμε το δροσιάτου αέρα που μπαίνει από το παράθυρο, απολαμβάνουμε τημουσική, μυρίζουμε μια ανθισμένη πασχαλιά, θαυμάζουμεέναν περιποιημένο κήπο, ένα χαριτωμένο παιδάκι, μια όμορφηγυναίκα και όλα αυτά τα κάνουμε όσο μιλάμε σε ανοικτήακρόαση με το κινητό μας τηλέφωνο! Φαντάζεστε να είχεαναλάβει αυτές τις δουλειές μόνο η συνείδησή μας; Θα είχαμεπάθει σίγουρα τροχαίο ατύχημα. Αντίθετα μέσω τουυποσυνείδητου τα καταφέρνουμε μια χαρά. Δε χρειάζεται ναξέρουμε πώς τα καταφέραμε, δε χρειάζεται να θυμόμαστε όλαόσα κάναμε, σημασία έχει ότι έγιναν όλα σωστά.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ. Το υποσυνείδητο όπως φαίνεται από όλα ταπαραδείγματα που αναφέρθηκαν δεν είναι απλώς γρήγορο,είναι αυτόματο! Έρευνες έχουν δείξει ότι το υποσυνείδητολειτουργεί περίπου 30.000 φορές γρηγορότερα από τησυνείδηση.

ΟΡΘΟΤΗΤΑ. Κάτι αξιοθαύμαστο με το υποσυνείδητο, είναι ότιαν και είναι ανεξέλεγκτο συνήθως έχει δίκιο! Αξιολογεί σωστάπότε πρέπει να φοβηθούμε από κάτι επικίνδυνο, πότε ναγοητευτούμε από κάτι ωραίο, πότε και πώς πρέπει ναχρησιμοποιήσουμε τις υποσυνείδητες δεξιότητες (περπάτημα,οδήγηση, κλπ)

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ορθότητα του υποσυνείδητου σεκαταστάσεις κινδύνου. Ως παράδειγμα μπορούμε νααναφέρουμε την οδήγηση. Χωρίς κανένα υπολογισμό ήκαθυστέρηση καταχωρείται ως επικίνδυνη μια προσπέραση ήμια απότομη στροφή, με άμεσο αποτέλεσμα την άμεσηπαραγωγή φόβου, ο οποίος λειτουργεί προστατευτικά. Τοσφίξιμο στο στομάχι που νιώθουμε πριν από μια επικίνδυνηπροσπέραση είναι αυτό που μας εξασφαλίζει σωστή οδήγησηκαι ίσως μας έχει σώσει τη ζωή.

Page 32: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

32 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Όταν το υποσυνείδητο κάνει ΛΑΘΟΣ...Δείτε ένα παράδειγμα: Ένα μωρό μπουσουλώντας πάνω σεένα μεγάλο κρεβάτι είναι πιθανό να μη σταματήσει όταν φτάσειστην άκρη του, με αποτέλεσμα να πέσει. Τότε υπάρχει ηπιθανότητα αντί να πάρει το σωστό «μάθημα», ότι «είναιεπικίνδυνο να βουτά στο κενό», να μάθει ότι «τα κρεβάτια είναιεπικίνδυνα». Είναι ένα κλασικό παράδειγμα λάθοςσυσχετισμού, λάθος εγγραφής στο υποσυνείδητο.

Τέτοια λάθη δεν κάνουν μόνο τα μικρά παιδιά αλλά και οιμεγάλοι. Όπως θα δείτε παρακάτω, σε τέτοιου είδους λάθοςυποσυνείδητες εγγραφές οφείλεται και το κάπνισμα!

Πώς το υποσυνείδητο καταστρέφει την προσπάθειαΌταν κάποιος αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα, το κάνεικαθαρά με τη συνείδησή του. Αυτή λοιπόν αναλαμβάνει ναείναι ο άγρυπνος φρουρός της απόφασής του. Κάποια στιγμήόμως ο φρουρός αυτός μοιραία θα κουραστεί. Όταν λοιπόν(σε μία γιορτή, σε μία στεναχώρια) η συνείδηση χαλαρώσειλίγο τον ελεγκτικό της ρόλο, τότε το υποσυνείδητο μεαστραπιαία ταχύτητα κατακλύζει ορμητικά όλο μας το είναι.Έτσι ξαφνικά βρισκόμαστε με ένα τσιγάρο στο χέρι.

Αλλά ας αφήσουμε τις εισαγωγικές γνώσεις, γιατί είμαστεπλέον σε θέση να ξεκλειδώσουμε το μεγάλο γρίφο που έχειξεγελάσει δισεκατομμύρια καπνιστές. Έτσι θα βρεθούμε γιαπρώτη φορά στη ζωή μας σε θέση ισχύος απέναντι στοκάπνισμα.

Κάθε πρόβλημα καταργείται όταν καταργηθεί η αιτία που τοδημιουργεί. Καιρός λοιπόν να μάθετε για πρώτη φορά στη ζωήσας τη γενεσιουργό αιτία του καπνίσματος...

Page 33: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

33 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Β. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟΣε αυτό το δεύτερο μέρος

**** του κεφαλαίου θα χρειαστεί όλη η

προσοχή σας ώστε να καταλάβετε τη διαδικασία που είναι ηρίζα του κακού.

Η ιστορία του 1ου τσιγάρουΈνα από τα πράγματα που είχα παρατηρήσει και μου ερέθιζετην περιέργεια όταν ξανακυλούσα στο κάπνισμα, ήταν τογεγονός ότι ακόμα κι αν κάπνιζα ΜΟΝΟ ΕΝΑ τσιγάρο μετάαπό εβδομάδες αποχής, αυτό ήταν εγγύηση ότι θα ξαναγίνωσυστηματικός καπνιστής.

Θυμάμαι ότι η γεύση του τσιγάρου με το οποίο ξανακυλούσαήταν από αδιάφορη έως δυσάρεστη. Μετά και την τελευταίαρουφηξιά, ένιωθα ακόμα πιο αντικαπνιστής από ότι πριν τοκαπνίσω. Γιατί λοιπόν ΠΑΝΤΑ αυτό το απαίσιας γεύσηςτσιγάρο με οδηγούσε με απόλυτη βεβαιότητα στα...εκατοντάδες επόμενα;

Αρχικά πίστευα ότι έφταιγε η νικοτίνη του, που όπωςδιατείνονται κάποιοι επιστήμονες, προσφέρει κάποιας μορφήςευχαρίστηση. Λαχταρώντας αργότερα αυτήν την ευχαρίστηση,επιθυμούσα περισσότερα τσιγάρα. Φαινόταν απλό. ΌμωςΠΟΥ ήταν αυτή η ευχαρίστηση;

Σε ένα ξανακύλισμά μου θέλησα να το ψάξω ενδελεχώς. Είχααποφασίσει να καπνίσω ΜΟΝΟ ΕΝΑ τσιγάρο και μετά νασυνέχιζα τη ζωή μου ως μη καπνιστής. Αυτό το ένα τσιγάρο θαμου θύμιζε τη απαίσια γεύση του καπνού πράγμα πουυποτίθεται ότι θα με βοηθούσε. Όντως ήταν δυσάρεστο. Μόλιςτο έσβησα, το κάπνισμα «δυσφημίστηκε» ακόμα περισσότερομέσα μου. Λογικά θα έπρεπε να συνεχίσω την αποχή μουχωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

* Απροσδόκητη βοήθεια στην κατανόηση και συγγραφή του «μυστικού τηςνικοτίνης» προσέφεραν οι επιστημονικές έρευνες της ίδιας τηςκαπνοβιομηχανίας. Πρόκειται για έρευνες που πρόσφατα αναγκαστικάδημοσιοποιήθηκαν λόγω δικαστικής εντολής. Παρακάτω θα σας παραθέσωμερικά αποσπάσματά τους.

Page 34: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

34 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Άρχισα λοιπόν να παρατηρώ προσεκτικά τον εαυτό μου, γιανα δω πού βρίσκεται τελικά η ευχαρίστηση που θα με οδηγήσειστον πειρασμό για ένα ακόμη τσιγάρο. Κλείστηκα για λίγεςώρες στο σπίτι και άρχισα να βλέπω μία ωραία κωμωδία στηντηλεόραση, έχοντας παράλληλα το νου μου σε αυτό πουέψαχνα.

Στην αναζήτησή μου για αυτήν την ευχαρίστηση τουκαπνίσματος, άρχισα να εστιάζω όχι μόνο στη στιγμή πουκάπνισα, αλλά και στις ώρες που ακολούθησαν ΜΕΤΑ τοκάπνισμα. Αφουγκράστηκα με προσοχή τον εαυτό μου τιςώρες που ακολούθησαν. Αλλά όχι μόνο δεν εντόπισα τηνευχαρίστηση που αναζητούσα, αλλά αντίθετα από το πουθενάεμφανίστηκε μια μικρή ενόχληση, μια μικρή ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ πουμε έκανε να κόβω βόλτες μέσα στο σπίτι. Μια νευρικότητα πουένιωσα καθαρά ότι δεν ερχόταν από κάποιο εξωτερικό αίτιο, ήαπό κάποια απαισιόδοξη σκέψη μου, αλλά προερχόταν απότο ίδιο μου το σώμα!

Μα... για μια στιγμή. Εγώ ψάχνω την ευχαρίστηση τουκαπνίσματος! Τι δουλειά έχει η ενόχληση; Πού οφείλεται;

Μήπως οφείλεται σε μία αφανή, ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗπου προκαλεί η νικοτίνη στο νευρικό μου σύστημα; Σιγά σιγά κιαφού έκανα κι άλλα πειράματα έγινε ολοφάνερο. Το κάπνισμαενός τσιγάρου μετά από καιρό αποχής, δεν προσφέρει καμίααπόλαυση, αλλά αντίθετα προκαλεί δυσφορία λίγη ώρα ΜΕΤΑ!

Σκέφτηκα πολύ το ζήτημα, έψαξα δεκάδες πηγές και τελικάβρήκα στο βιβλίο «the nicotine trick» του Neil Casey μια πολύικανοποιητική εξήγηση, που ταίριαζε με τις σκέψεις μου. Σας τηνπαραθέτω με κάποιες δικές μου αλλαγές και προσθήκες:

Page 35: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

35 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Το πρώτο τσιγάρο της ζωής μαςΘα κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν. Θα γυρίσουμε πολύπίσω, στο πρώτο τσιγάρο που καπνίσαμε στη ζωή μας.

Στο πρώτο τσιγάρο της ζωής μας νιώσαμε δυσφορία από τηνκαυστική πικρή γεύση του καπνού και μερικοί βήξαμεαντιδρώντας αυτόματα στον ερεθισμό που προκάλεσε στοαναπνευστικό μας σύστημα. Εντός δευτερολέπτων νιώσαμεμια ελαφρώς δυσάρεστη ζαλάδα σαν μούδιασμα. Μόλιςσβήσαμε το τσιγάρο, τα συμπτώματα αυτά υποχώρησανγρήγορα μέσα σε λίγα λεπτά. Τότε όμως συνέβη κάτι πολύπερίεργο.

Ενώ είχαμε συνέλθει εντελώς από τα παραπάνω συμπτώματα,αρχίσαμε να νιώθουμε μία επιπλέον μυστηριώδη δυσφορίαλίγη ώρα αργότερα! Το αίσθημα αυτό είναι περίεργο γιατίμοιάζει να έρχεται από το πουθενά. Το νιώθουμε μετά από κάθετσιγάρο. Τρία πράγματα είναι σίγουρα για αυτό:

1. Είναι δυσάρεστο. Δεν υπάρχει τίποτα ευχάριστο σε αυτό,παρ’ όλα αυτά σωματικώς δεν πονάει καθόλου. Όπωςαναφέρουν οι έρευνες της ίδιας της καπνοβιομηχανίας,μοιάζει με μικρό «μυϊκό τέντωμα» (muscle tension). Σανκάποιος να μας έκλεψε κάτι από την ηρεμία μας.

2. Είναι αδιευκρίνιστο. Κανείς δε μπορεί να το περιγράψει μεακρίβεια, αλλά μοιάζει με ελαφρύ στρες.

3. Είναι αδιόρατο. Είναι τόσο ελαφρύ που σχεδόν κανείςδεν το αντιλαμβάνεται. Όλοι το βιώνουμε υποσυνείδητα.

Η ανεπαίσθητη αυτή δυσφορία δε διαρκεί μόνο για λίγα λεπτά,αλλά για 2–4 ολόκληρες ημέρες! Αρχίζει να μειώνεται μετά απόπερίπου μία μέρα και μετά από λίγες ακόμα μέρες εξαφανίζεταιπαντοτινά. Από εδώ και πέρα θα την ονομάσουμε«ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ» και θα θεωρήσουμεότι διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου τρεις ημέρες.

Page 36: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

36 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Αυτή είναι η ιστορία του πρώτου τσιγάρου. Η ιστορία αυτήμπορεί πρόχειρα να αναπαρασταθεί με το εξής σχεδιάγραμμα:

Όλα κατανοητά ως εδώ. Το κάπνισμα του πρώτου τσιγάρουείναι δυσάρεστο με αυτόν τον περίεργο τρόπο, όπως δείχνει τοπαραπάνω σχεδιάγραμμα. Αυτή η μικρή δυσφορία είναισύμπτωμα της θεραπείας του οργανισμού, καθώς αυτόςαποβάλλει με φυσικό τρόπο το δηλητήριο της νικοτίνης.

Όπως αν πιούμε μία σταγόνα απορρυπαντικό θα περάσουμεμια δυο μέρες με δυσάρεστα συμπτώματα μέχρι να τοαποβάλλει ο οργανισμός μας, έτσι και η πολύ τοξικότερηνικοτίνη του 1ου μας τσιγάρου, μας βάζει σε αυτήν τη μικρήολιγοήμερη ταλαιπωρία.

Πόσοι καπνιστές έχουν βιώσει αυτή τη διαδικασία; Η απάντησηείναι όλοι! Κάθε πρώτο τσιγάρο που έχει καπνιστεί στονπλανήτη Γη έχει δημιουργήσει σε αυτόν που το κάπνισε μιατέτοιου είδους ενόχληση, η οποία οφείλεται στην επίδραση τηςνικοτίνης στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Πώς όμως μιατέτοια μίζερη διαδικασία μπορεί να μας κάνει φανατικούςκαπνιστές; Αυτό θα το μάθουμε σε λίγο.

Ένα πρώτο απροσδόκητο συμπέρασμα που μπορούμε ναβγάλουμε, είναι ότι στη διαδικασία αυτή δεν εμπλέκεται

η ιστορία του 1ου τσιγάρου

Page 37: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

37 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

πουθενά η έννοια απόλαυσης! Αυτό που βλέπουμε μπροστάμας είναι μια εναλλαγή μεταξύ μηδενικής, μικρής καιμεγαλύτερης ενόχλησης.

Όταν περιγράφω σε καπνιστές την ιστορία του πρώτουτσιγάρου, συχνά ακούω μία συγκεκριμένη αντίρρηση. Μουλένε ότι δεν αντιλήφθηκαν καμία ολιγοήμερη «καθυστερημένηενόχληση», ούτε στο πρώτο, ούτε σε επόμενα τσιγάρα. Έχουναπόλυτο δίκιο και αυτή τους η παρατήρηση είναι τέλειαευκαιρία για να αποκαλύψουμε μια κρίσιμη λεπτομέρεια.

Η καθυστερημένη ενόχληση της νικοτίνης είναι τέτοιας φύσεωςπου καταγράφεται ως εμπειρία μόνο στο υποσυνείδητο, χωρίςη συνείδησή μας να αντιληφθεί το παραμικρό. Αν ακόμα δενείστε εξοικειωμένοι με την έννοια της μη αντιληπτήςυποσυνείδητης αίσθησης, διαβάστε το παρακάτω παράδειγμα.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΜΑΔΑΣ: Φανταστείτε ότι το χειμώναείστε μέσα στο ζεστό διαμέρισμά σας και ένας φίλος που είναιπαρών, ανοίγει κατά λάθος μια μικρή χαραμάδα στηνμπαλκονόπορτα, με αποτέλεσμα να πέσει η θερμοκρασία τουδιαμερίσματός σας κατά 2 βαθμούς. Φυσικά το διαμέρισμα θασυνεχίσει να είναι ζεστό και άνετο και δε θα αντιληφθείτε τίποταεκτός αν σας το πουν. Όμως το ότι δεν το αντιλαμβάνεστε δεσημαίνει ότι δεν το νιώθετε!

Κάπως έτσι είναι η υποσυνείδητη ενόχληση. Τη νιώθουμε αλλάδεν το ξέρουμε.

Μόλις λοιπόν νιώσουμε αυτή την αργοπορημένη ενόχληση, τουποσυνείδητο κάνει αυτό που έκανε πάντα. Καταγράφει τηνεμπειρία αυτόματα. Ως τι όμως την καταγράφει; Ως άγχος!

Γιατί; Διότι τα συμπτώματα αυτής της ενόχλησης είναι όμοια μεαυτά του άγχους! Θα το διαπιστώσετε αν δείτε τη λίστα τωνσυμπτωμάτων στη σελίδα 28.

Για μια στιγμή! Κάτι άσχημο έγινε εδώ! Το συνήθως αλάνθαστοκαι σωτήριο υποσυνείδητό μας εξαπατήθηκε. Μπέρδεψε τηνκαθαρά χημικής φύσεως επίδραση της νικοτίνης μεπραγματικό άγχος!

Page 38: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

38 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Θα μου πείτε: «σιγά το πράγμα... δεν έγινε και τίποτα τόσοτρομερό». Προς το παρόν θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτήντην άποψη.

Όντως, δισεκατομμύρια άνθρωποι κάπνισαν το πρώτο τουςτσιγάρο το οποίο είχε άσχημη γεύση και το οποίο τουςδημιούργησε μια καθυστερημένη ενόχληση που άρχισε λίγηώρα αφού το έσβησαν. Για λίγες ημέρες ένιωθαν χωρίς να τογνωρίζουν ένα ανεπαίσθητο στρες, που ήταν αποτέλεσμα τηςεπίδρασης της νικοτίνης στο νευρικό τους σύστημα.

Έτσι κατάλαβαν ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ότι το τσιγάρο έχει άσχημη γεύσηκαι ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ότι προκαλεί καθυστερημένη ενόχληση. Γιαυτό ποτέ πάλι στη ζωή τους δεν ένιωσαν την παραμικρήανάγκη να ξανακαπνίσουν. Μόνιμα «κλειδώθηκε» μέσα τουςσυνειδητά και υποσυνείδητα η απλή ΑΛΗΘΕΙΑ ότι:

το τσιγάρο είναι ένα δηλητήριο που προκαλεί δυσφορία και δεν προσφέρει ΤΙΠΟΤΑ.

Όμως άλλοι τόσοι άνθρωποι έκαναν ένα θανάσιμο λάθος..Ένα λάθος που τους έκλεψε πολλά χρόνια από τη ζωή τους καιπολύ ζωή από τα χρόνια τους. Ένα λάθος που τους κόστισεμια περιουσία και βασανιστικές θανατηφόρες ασθένειες.

Κάπνισαν πάλι.

Γιατί; Γιατί ήθελαν να ανακαλύψουν αυτό που δεν ανακάλυψανστο πρώτο τσιγάρο, αυτό που με βεβαιότητα ισχυρίζονται ότιτο λαμβάνουν οι συστηματικοί καπνιστές. Την απόλαυση.

Page 39: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

39 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Η ιστορία του 2ου τσιγάρουΕδώ θα χρειαστεί η προσοχή σας. Ας υποθέσουμε ότι λίγεςώρες μετά ή την επόμενη μέρα ανάβουμε ένα ακόμη τσιγάρο.

Το 2ο τσιγάρο της ζωής μας δρα ακριβώς όπως και το πρώτο!Παράγει μια ίδια καμπύλη ενόχλησης. Μάλιστα είναι τόσοόμοια η επίδρασή του, ώστε η καμπύλη ενόχλησης τουπρώτου τσιγάρου ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ, για να ξεκινήσει ηπανομοιότυπη καμπύλη ενόχλησης του δεύτερου. Δηλαδή ηδεύτερη δόση νικοτίνης έχει μία αξιοπρόσεκτη, περίεργη,σχεδόν μαγική χημική ιδιότητα να μειώνει την δυσφορία πουδημιούργησε η προηγούμενη δόση!

Θα μπορούσα να το εξηγήσω ακόμα περισσότερο γιατίσυμβαίνει αυτό, αναφέροντας κάποια πράγματα για τουςυποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο, οι οποίοι εξηγούν αυτή τηναπότομη πτώση της ενόχλησης όταν ανάβουμε το 2ο τσιγάρο,αλλά θα ξεφεύγαμε από το θέμα μας. Εμείς ψάχνουμε τηνΟΥΣΙΑ και παρά την αντίθετη άποψη κάποιων επιστημόνων, ηουσία σε αυτό το θέμα προσεγγίζεται ψυχολογικά, όχι μέσωκουραστικών και πολύπλοκων χημικών αναλύσεων τηςβιολογικής διαδικασίας.

Το σχεδιάγραμμα**** ενόχλησης – χρόνου θα ήταν τώρα κάπωςέτσι:

*ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Το προηγούμενο καθώς και τα επόμενα διαγράμματαενόχλησης είναι ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΚΕΨΗΣ κι όχι επιστημονικώς τεκμηριωμένεςέρευνες. Είναι απλά ένας οπτικός τρόπος για να απεικονίσω τις εμπειρίες μουκαι την άποψή μου. Δεν προέρχονται από επιστημονική έρευνα. Άλλωστε δεθα μπορούσε ποτέ να διεξαχθεί τέτοιου είδους έρευνα, γιατί δεν υπάρχεικανένας αξιόπιστος «μετρητής ενόχλησης», ούτε υπάρχει ασφαλής τρόποςνα ξεχωρίσουμε την ενόχληση νικοτίνης από το πραγματικό άγχος!

η ιστορία του 2ου τσιγάρου

Page 40: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

40 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Αν δεν καπνίζαμε, το σώμα αυτόματα θα απέβαλε τη νικοτίνηκαι θα απαλλασσόταν για πάντα από την αργοπορημένηενόχλησή της. Όμως ένα δεύτερο τσιγάρο μας πηγαίνει πάλιστην αρχή της διαδικασίας.

Προσέξτε την κάθετη πτώση της ενόχλησης όταν ανάψουμε το2ο τσιγάρο, προκειμένου να αρχίσει από την αρχή η επίδρασητης νικοτίνης. Καθώς περνάνε τα χρόνια αυτή η πτώση γίνεταιαισθητή στον καπνιστή ως «απόλαυση» ή «χαλάρωση», ενώστην πραγματικότητα είναι απλά η διακοπή τηςκαθυστερημένης ενόχλησης της νικοτίνης του προηγούμενουτσιγάρου.

Το υποσυνείδητό τώρα εξαπατάται διπλά: 1ον Όπως και στο πρώτο τσιγάρο, αδυνατεί να καταλάβει ότι ηενόχληση που νιώθουμε είναι καθαρά χημικής φύσεως καιοφείλεται στην ελαφριά δηλητηρίαση από νικοτίνη. Αντί αυτούη ενόχληση αισθητοποιείται ως πραγματικό άγχος.

2ον Αντιλαμβάνεται ως «απόλαυση» την κάθετη πτώση τηςενόχλησης μόλις ανάψουμε το 2ο τσιγάρο. Έτσι το χημικόάγχος που στο πρώτο τσιγάρο στεκόταν χωρίς αιτία, βρίσκειστο 2ο τσιγάρο μια αιτία: «την έλλειψη τσιγάρου»!

Στο πρώτο τσιγάρο νιώσαμε την ενόχληση και την μπερδέψαμεμε άγχος. Όμως για ποιο πράγμα ήμασταν αγχωμένοι; Γιατίποτα! Δεν υπήρχε καμιά αιτία. Δεν υπήρχε κανένα νόημα,κανένας εχθρός να πολεμήσουμε. Ήταν μια καθαρά χημικήδιαδικασία και τίποτα παραπάνω.

Όμως με το κάπνισμα του δεύτερου τσιγάρου**** δυστυχώςδώσαμε για πρώτη φορά μια ΑΙΤΙΑ σε αυτό το αίσθημα. Ηεμπειρία της κάθετης πτώσης της ενόχλησης, που συνέπεσεχρονικά με το κάπνισμα του δεύτερου τσιγάρου, έκανε τουποσυνείδητο να θεωρήσει ως αιτία του άγχους την «έλλειψη

* Η διαδικασία όπως περιγράφεται μπορεί για κάποιους ανθρώπους να χρειαστείπερισσότερα από 2 τσιγάρα για να συμβεί. Αναφέρονται εδώ μόνο 2 τσιγάρα, για ναγίνει φανερός ο μηχανισμός της παραπλάνησης του υποσυνειδήτου, ο οποίος μπορείνα λειτουργήσει με τουλάχιστον 2 δόσεις νικοτίνης.

Page 41: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

41 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

τσιγάρου», ενώ φυσικά η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο. Ηκαθυστερημένη ενόχληση οφείλεται στο τσιγάρο και δεν είναικαν πραγματικό άγχος, αλλά είναι η δυσφορία από τηνελαφριά δηλητηρίαση νικοτίνης.

ΤΡΕΙΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣΛΕΠΤΟΛΟΓΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ:Το κείμενο με μπλε γράμματα παρακάτω είναι κάποιες διευκρινήσεις πουμπορείτε άνετα να ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ, αν είστε βιαστικοί στην ανάγνωσή σας.

1) ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Το προηγούμενα διαγράμματα ενόχλησης καθώς και το επόμενο πουακολουθεί, είναι ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΚΕΨΗΣ, όχι επιστημονικώς τεκμηριωμένες έρευνες.Είναι απλά ένας οπτικός τρόπος για να απεικονίσω τις εμπειρίες μου και τηνάποψή μου. Δεν προέρχονται από επιστημονική έρευνα. Άλλωστε δε θαμπορούσε ποτέ να διεξαχθεί τέτοιου είδους έρευνα, γιατί δεν υπάρχει κανέναςαξιόπιστος «μετρητής ενόχλησης», ούτε υπάρχει ασφαλής τρόπος ναξεχωρίσουμε την ενόχληση νικοτίνης από το πραγματικό άγχος!

2) ΠΟΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗΣ ΕΝΟΧΛΗΣΗΣ;Από επαναλαμβανόμενα πειράματα που έκανα στο παρελθόν στον εαυτόμου, αλλά και από την παρατήρηση άλλων καπνιστών, έχω διαπιστώσει ότιδεν είναι εύκολο να καθοριστεί επ' ακριβώς η διάρκεια της καθυστερημένηςενόχλησης νικοτίνης. Δε μας χρειάζεται άλλωστε κάτι τέτοιο. Η διάρκεια τωντριών ημερών που σας ανέφερα στα σχεδιαγράμματα, χρησιμοποιήθηκε γιαδιευκόλυνση της παρουσίασης της όλης ιδέας.

Αν θα θέλαμε να είμαστε πιο ακριβείς, θα έπρεπε να πούμε ότι η διάρκειααυτή είναι μεγαλύτερη αν η δηλητηρίαση με νικοτίνη (το κάπνισμα δηλαδή)γίνεται επί χρόνια. Στο 1ο τσιγάρο της ζωής μας πιστεύω ότι η διαταραχή τουνευρικού συστήματος κρατάει λίγο, έως μία μέρα. Αυτό είναι φυσικό, γιατίένα υγιές νευρικό σύστημα σχετικά γρήγορα επανέρχεται στη φυσιολογικήτου κατάσταση, σε σχέση με ένα νευρικό σύστημα που διαταράσσεται επίχρόνια από μεγάλες δόσεις νικοτίνης.

Επίσης μπορούμε να πούμε ότι ένα μόνο τσιγάρο μάλλον δημιουργείμικρότερης έντασης και διάρκειας καθυστερημένη ενόχληση από τοκάπνισμα μιας ομάδας τσιγάρων πχ ενός πακέτου.

Πάντως σε κάθε περίπτωση (και αυτό είναι ευχάριστο) όσα χρόνια κι ανκαπνίζει κανείς, η καθυστερημένη ενόχληση των τελευταίων του τσιγάρωνεξαφανίζεται παντοτινά μέσα σε μερικές μέρες. Αυτό είναι και κοινή ομολογίαόσων ανθρώπων κόβουν το κάπνισμα, οι οποίοι αναφέρουν ότι η «καθαράσωματική πίεση» υποχωρεί ραγδαία μετά από 3-4 μέρες. Αλλά και

Page 42: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

42 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το 90% των μεταβολιτών τηςνικοτίνης απομακρύνεται από το σώμα μέσα σε δύο έως τρεις ημέρες μέσωτων ούρων.

3) «ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΗ» ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΟΧΛΗΣΗΣΌταν το νευρικό σύστημα παρενοχλείται από την νικοτίνη, το αποτέλεσμα δενείναι πάντα άγχος, όπως σας ανέφερα παραπάνω (στην ιστορία τουπρώτου τσιγάρου). Ανέφερα το «άγχος» μόνο για λόγους συντομότερηςπαρουσίασης της όλης ιδέας. Μπορεί να είναι και ΘΥΜΟΣ, δηλαδή τοαντίθετο αρνητικό συναίσθημα από το άγχος. Μπορεί να είναι και μια μικρήΔΥΣΤΥΧΙΑ ή θλίψη. Η ενόχληση νικοτίνης μπορεί να μιμείται ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕαρνητικό συναίσθημα ή αίσθηση. Πχ. βαρεμάρα, μελαγχολία, πανικός,ακεφιά, φθόνος, ΠΕΙΝΑ, υπερκινητικότητα. Ακόμα και τη ζέστη ενόςκαύσωνα! Αν σε κάποιον καπνιστή κλέψουμε τα τσιγάρα του σε περίοδοκαύσωνα, αυτός θα νομίσει ότι ο καύσωνας είναι εντονότερος!

Παράδειγμα: Όταν πριν από πολλά χρόνια με είχε εγκαταλείψει η κοπέλα μουκαι την ίδια περίοδο προσπαθούσα να κόψω το κάπνισμα, η ζωή μου υπό τοβάρος της καθυστερημένης ενόχλησης νικοτίνης φαινόταν να γεμίζει μεεπιπλέον ΘΛΙΨΗ (επειδή ήμουν ήδη θλιμμένος). Όταν το έκοβα πριν από τιςεξετάσεις στο πανεπιστήμιο, η ζωή μου φαινόταν να γεμίζει με περισσότεροΑΓΧΟΣ (επειδή ήμουν ήδη αγχωμένος).

Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι ότι η ενόχληση νικοτίνης μπορεί ναΜΕΤΑΜΦΙΕΖΕΤΑΙ σε οτιδήποτε αρνητικό μας απασχολεί κι έτσι να το μεγεθύνειμέσα μας. Είναι δηλαδή σαν να λαμβάνουμε μία «δωροεπιταγή» ψυχολογικήςενόχλησης, την οποία αναγκαστικά εξαργυρώνουμε, ενσωματώνοντάς τηνσε όποιο αρνητικό συναίσθημα ή αίσθηση μας απασχολεί ανά πάσα στιγμή.

Η εξήγηση του καπνίσματος μέσω της ιστορίας του πρώτουκαι του δεύτερου τσιγάρου, είναι μία παραλλαγή και επέκτασηόσων έχει ήδη αναφέρει ο Neil Casey στο καταπληκτικό τουβιβλίο «the nicotine trick».********

** Είναι ένα βιβλίο στο οποίο ο συγγραφέας του μεταξύ άλλων προσπαθεί να αποδείξειότι το κάπνισμα είναι μία ΦΟΒΙΑ, όπως πχ. η κλειστοφοβία ή η φοβία που έχει κάποιοςγια τα σκυλιά. Εξ όσων γνωρίζω πρέπει να είναι ο πρώτος συγγραφέας που αντί τουόρου «στέρηση» χρησιμοποιεί τον όρο «καθυστερημένη επίδραση νικοτίνης». Αν καιέχω κάποιες μικρές διαφωνίες σε ορισμένα ζητήματα, μπορώ να το χαρακτηρίσω ωςένα από τα πιο ενδιαφέροντα και αξιόλογα βιβλία που έχω διαβάσει για την εξήγησητου καπνίσματος. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα για αγορά σε όποιους Αγγλομαθείςαναγνώστες θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο στο θέμα της μυστικής λειτουργίαςτης νικοτίνης.

Page 43: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

43 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Η ιστορία όλων των τσιγάρωνΑς δούμε κι ένα τελευταίο σχεδιάγραμμα. Είναι αυτό πουπεριλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα τσιγάρα της ζωής σας μέχριαυτό που καπνίσατε πριν λίγο.

Όπως βλέπουμε δεν υπάρχει καμία έκπληξη αυτή τη φορά. Τοεκατομμυριοστό τσιγάρο δρα ακριβώς όπως το πρώτο και τοδεύτερο. Η νικοτίνη πάντα λειτουργεί σαν νικοτίνη και το σώμαπάντα ανταποκρίνεται σαν ένα ανθρώπινο σώμα. Όμως ηζημιά στο υποσυνείδητο παίρνει πλέον νέες διαστάσεις.

Μετά από μερικές εκατοντάδες τσιγάρα το υποσυνείδητοαρχίζει να αποκτά δύο νέα σοβαρά προβλήματα. Ας τα δούμε.

Τα 2 νέα λάθη

Ενώ στην αρχή του καπνίσματος μπερδεύαμε τη χημικήενόχληση νικοτίνης με το πραγματικό άγχος, τώρα γίνεται καιτο αντίστροφο! Μπερδεύουμε και το πραγματικό άγχος με τηνενόχληση νικοτίνης.

1ο: Παρερμηνεία του πραγματικού άγχους

η ιστορία όλων των τσιγάρων

Page 44: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

44 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Δείτε πόσο περισσότερο καπνίζουν όλοι στα ποδοσφαιρικάματς, όταν στεναχωριούνται, μετά από ένα διαπληκτισμό καιγενικά μετά από οτιδήποτε δημιουργεί άγχος. Στα αλήθειαπιστεύετε ότι όταν είμαστε στρεσαρισμένοι γίνεται ξαφνικά μιαμαγική οργανική αλλαγή στο κορμί μας και μας «ζητάει»περισσότερη νικοτίνη;

Φυσικά όχι. Κάθε φορά που νιώθουμε πραγματικό άγχοςΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ότι θέλουμε να καπνίσουμε! Πιστεύουμε ότι έτσιθα χαλαρώσουμε. Αυτό μας έχει διδάξει η ως τώρα(εξαπατημένη) εμπειρία του υποσυνείδητου. Όμως θυμηθείτε:

Το κάπνισμα μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά ΜΟΝΟ ταχημικά συμπτώματα ενόχλησης του προηγούμενου τσιγάρουτα οποία μοιάζουν με άγχος, όχι το πραγματικό άγχος!

Προσπαθήστε να θυμηθείτε πόσες φορές υπό την επήρειαέντονου στρες ανάψατε τσιγάρο, αλλά επειδή πριν λίγα λεπτάέτυχε να καπνίσετε το προηγούμενο, δεν νιώσατε καμιάανακούφιση. Δεν υπήρχε ενόχληση νικοτίνης για ναανακουφίσετε. Ίσως τότε κοιτάξατε απορημένοι το αναμμένοτσιγάρο σας και σκεφτήκατε:

«Τι το καπνίζω; αφού δεν το θέλω»

Ίσως απορήσατε γιατί πριν το ανάψετε ήσασταν σίγουρος ότιτο θέλατε. «Μα αφού ένιωσα αγχωμένος και όταν νιώθω έτσιθέλω τσιγάρο. Γιατί τώρα δεν το ευχαριστιέμαι;;» θα λέγατε ανήσασταν πιο παρατηρητικοί.

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσα τσιγάρα τα ανάψατε σίγουροι ότιθα σας χαλαρώσουν αλλά δεν το πέτυχαν; Είναι ταπερισσότερα από τα τσιγάρα που καπνίζουμε. Αυτά τατσιγάρα (όπως και κάθε άλλο) δεν ανακουφίζουν τοπραγματικό άγχος και, αν έχουμε καπνίσει πριν λίγο, δενανακουφίζουν ούτε κάποια χημική ενόχληση νικοτίνης. Έτσισυνηθίζουμε να λέμε ότι τα καπνίζουμε «μηχανικά». Όμως ομόνος «μηχανικός» που βρίσκεται πίσω από αυτά τα τσιγάραείναι το εξαπατημένο υποσυνείδητο.

Ας δούμε τώρα και το δεύτερο σφάλμα.

Page 45: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

45 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Εκτός του πραγματικού άγχους, το υποσυνείδητο συγχέει καιτην πραγματική απόλαυση με την ανακουφιστική πτώση τηςενόχλησης που προσφέρει το κάπνισμα. Εκτός λοιπόν τουπραγματικού άγχους, ένα ακόμα ισχυρό κίνητρο για κάπνισμαγίνεται η πραγματική ευτυχία, η πραγματική ξεγνοιασιά, οιαληθινές χαρές της ζωής.

Αρκετά από τα ξανακυλίσματά μου στο κάπνισμα γίνονταν σεπολύ ευχάριστες και ανέμελες στιγμές. Θυμάμαι μια φορά πουτο είχα κόψει για αρκετές εβδομάδες και το ξανάρχισα όνταςχαρούμενος σε μια υπέροχη αμμουδιά. Θυμάμαι που μετάαπορούσα κι έλεγα μέσα μου:

«Μα αφού δεν ένιωσα καµιά πίεση, καµιά στεναχώρια, όπως σταάλλα ξανακυλίσµατα. Ίσα ίσα που ήµουν και πολύ ευτυχισµένος.Πώς την πάτησα πάλι έτσι; Πώς εξηγείται αυτή η τόσο µεγάληόρεξη που ένιωσα για κάπνισµα;»

Η εξήγηση είναι απλή, η όρεξη μου οφειλόταν σε ένα ψέμα,στην τσιμεντένια σύνδεση που είχε κάνει το υποσυνείδητομεταξύ ευχαρίστησης και καπνίσματος. Κάθε φορά που ένιωθαπραγματική ευχαρίστηση θυμόμουν την «ευχαρίστηση»(πτώση ενόχλησης νικοτίνης) που πετύχαινα με το τσιγάρο.

Το κάπνισμα προκαλεί αεροπειρατεία στο αίσθημα τηςευχαρίστησής μας, με αποτέλεσμα κάθε φορά που είμαστεπραγματικά ευτυχισμένοι να έχουμε έντονη ανάμνηση, άρα καιλαχτάρα για την «απόλαυση» (πτώση ενόχλησης) πουπροσφέρει το τσιγάρο.

Νομίζω ότι μετά από όλη αυτή την ανάλυση χρειαζόμαστε μιακαλή ανακεφαλαίωση:

2ο: Παρερμηνεία της πραγματικής απόλαυσης

Page 46: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

46 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

στα πρώτα μας τσιγάρα:

(χρονικήστιγμή)

Τι μας συμβαίνει Τι ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ

ότι μας συμβαίνει

Μετά από λίγηώρα χωρίςτσιγάρο:

Καθυστερημένη ενόχλησηνικοτίνης.(Χημικής αιτιολογίας)

Πραγματικό άγχος, φόβος,ανησυχία. (Αποδίδεται στην«έλλειψη τσιγάρου»)

Τη στιγμή πουκαπνίζουμε:

Εξαφάνιση ενόχλησης τουπροηγούμενου τσιγάρου.(δεδομένη διαρκώς για τομη καπνιστή!)

Πραγματική απόλαυση καιχαλάρωση που τηνπροσφέρει το κάπνισμα, στηνοποία δεν έχει πρόσβαση ο μη καπνιστής.

Όπως είπαμε, μετά από λίγο καιρό ο πίνακας αυτός λειτουργεί καιαντίστροφα κι έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος εξαπάτησης τουυποσυνείδητου.

μετά από λίγο καιρό καπνίσματος:

Τι μαςσυμβαίνει

Τι ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ

ότι μας συμβαίνειΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ άγχος, φόβος, αδιέξοδο,νεύρα, στεναχώρια.

«Χρειάζομαι τσιγάρο».Το λέμε γιατί το πραγματικό άγχος μοιάζει πολύ με τηνενόχληση νικοτίνης, η οποία ανακουφίζεταιΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ (αλλά πρόσκαιρα) με το κάπνισμα ενός ακόμη τσιγάρου.

Πραγματική ευτυχίακαι χαλάρωση,,,,(διακοπές, γιορτές,μετά από ευχάριστανέα, με καλή παρέα).

«Χρειάζομαι τσιγάρο».Το λέμε γιατί η πραγματική ευχαρίστηση μοιάζει πολύμε την παροδική πτώση της ενόχλησης νικοτίνης πουπροκαλεί το κάπνισμα. Η έντονη ανάμνηση αυτής τηςόμοιας «ευχαρίστησης» προκαλεί άμεσα τεχνητήανάγκη για κάπνισμα.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ

ΠΟΙΑ ΛΑΘΗ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΣΥΝΕΙ∆ΗΤΟ:

Page 47: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

47 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Έτσι καταλήγουμε στο εξής απροσδόκητο συμπέρασμα:

Μήπως τελικά το κάπνισμα είναι καθαρά ένα πρόβλημαΣΤΡΕΒΛΩΜΕΝΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ, που δημιουργήθηκε καισυντηρείται από τις περίεργες χημικές ιδιότητες της νικοτίνης;

Η απάντηση είναι περισσότερο «ΝΑΙ» από ότι μπορείτε ναφανταστείτε. Το κάπνισμα προσφέρει ένα απατηλό παιχνίδιμεταξύ μηδενικής, μικρής και μεγαλύτερης ενόχλησης όμοιαςμε άγχος. Στο παιχνίδι αυτό δεν εμπλέκεται πουθενά ηαπόλαυση. Είναι σαν μια παγίδα χωρίς δόλωμα, (!) αλλά μετέλειο καμουφλάζ.

Μια εντελώς αόρατη παγίδαΟι τρεις αιτίες που κάνουν την παγίδα του καπνίσματοςεντελώς αόρατη άρα άκρως επικίνδυνη είναι οι εξής:

1. Η χρονική καθυστέρηση της ενόχλησης εμποδίζει τουποσυνείδητο να κάνει το σωστό συσχετισμό αιτίας καιαποτελέσματος.

2. Η ομοιότητα της καθυστερημένης ενόχλησης με τοπραγματικό άγχος και η ομοιότητα της πτώσης τηςενόχλησης με την πραγματική απόλαυση.

3. Η ηπιότητα της καθυστερημένηςενόχλησης που την κάνει ναπερνά απαρατήρητη. Είναι τόσοελαφριά που μόνο τουποσυνείδητο την καταγράφεικαι την καταχωρεί μέσα μαςχωρίς κανένα συνειδητό έλεγχοαπό τη συνείδηση.

μήνυμα από skeftomai.gr: Αποκτήστε σήμερα την πλήρη χάρτινη έκδοση του βιβλίου

με 150 επιπλέον σελίδες! Διαβάστε στο τέλος του PDF για περισσότερες λεπτομέρειες.

Page 48: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

48 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Το ψέμα καταλαμβάνει πλέον και τη συνείδησηΌπως με λεπτομέρεια αναλύσαμε παραπάνω, το δέσιμο με τοκάπνισμα ξεκινά υποσυνείδητα. Όμως η συνειδητή και ηυποσυνείδητη σκέψη αποτελούν μέρος ενός ενιαίου συνόλου.Αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται μεταξύ τους συνεχώς. Έτσιμετά από λίγο καιρό οι απατηλές αισθήσεις του υποσυνείδητουμεταφέρονται και στη συνείδησή μας. Τότε η συνείδησηπροσπαθεί να εναρμονιστεί με το υποσυνείδητοεφευρίσκοντας λογικά επιχειρήματα υπέρ του καπνίσματος.

Έτσι εξηγούνται οι απόψεις των «συνειδητοποιημένων»καπνιστών ότι το τσιγάρο προσφέρει «απόλαυση, χαλάρωση,συντροφιά, παρηγοριά σε προβλήματα» κλπ. Αυτό πουκάποτε άρχισε ως ελαφριά παραπλάνηση του υποσυνείδητουτώρα έχει γίνει «άποψη ζωής» και έχει καταλάβει όλη μας τησκέψη. Είμαστε πλέον φυλακισμένοι.

Η μικρή «γρατζουνιά» που κατάφεραν στην αντίληψή μας ταπρώτα τσιγάρα, τώρα γίνεται μια απαίσια ανοικτή πληγήΨΕΥΔΟΥΣ και ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ.

Αυτό ήταν το μυστικό της νικοτίνης. Για πρώτη φορά μάθαμεπώς ακριβώς παγιδευτήκαμε. Ίσως σας κούρασα λίγο, αλλάαυτή η κρίσιμη γνώση που αποκτήσατε θα αποτελέσει τοχρυσό κλειδί που θα ξεκλειδώσει κάθε γρίφο που αφορά τοκάπνισμα.

Παρακάτω θα δώσουμε απαντήσεις σε ενδιαφέρονταερωτήματα που ως τώρα μας ήταν ανεξήγητα.

Page 49: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

49 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Γ. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑΣε αυτό το τρίτο και τελευταίο μέρος του κεφαλαίου θαεκμεταλλευτούμε τη γνώση που αποκτήσαμε και μέσω αυτήςθα απαντήσουμε στα παράδοξα του καπνίσματος.

κι αν πιούμε υγρό πιάτων θα νιώσουμεκαθυστερημένη ενόχληση. Αυτό σημαίνει ότι και το υγρό πιάτων μπορεί να προκαλέσει εθισμό;Όχι. Για να μπορεί μια ουσία να προκαλέσει εθισμό χρειάζεταινα έχει μια συγκεκριμένη χημική ιδιότητα. Πρέπει κάθε νέα δόσηνα ανακουφίζει προσωρινά την δυσφορία της προηγούμενηςδόσης. Αν πιω σήμερα λίγο απορρυπαντικό, μια νέα δόσηαύριο δε θα μου δώσει καμία ανακούφιση. Όμως οιναρκωτικές ουσίες διαθέτουν αυτή τη χημική ιδιότητα.

Τώρα το γιατί ο Θεός (ή κατά άλλους η φύση) επέτρεψε τηνύπαρξη τέτοιων περίεργων ουσιών που δρουν ωςανθρωποπαγίδες, αυτό είναι ένα άλλο ερώτημα, που ίσως θαμπορούσε να απαντηθεί καλύτερα με μία θεολογική ήφιλοσοφική προσέγγιση. Είναι πάντως κάτι με το οποίο δε θαασχοληθούμε σε αυτό το βιβλίο.

γιατί το παθητικό κάπνισμα δε μας κάνει καπνιστές;Όταν άρχισα να ασχολούμαι με το θέμα του καπνίσματος,πίστευα ότι η κινητήριος δύναμή του ήταν η νικοτίνη και μόνοαυτή. Όμως υπήρχε μία ενοχλητική απορία, η οποία τελικά μεβοήθησε να φτάσω στα σωστά συμπεράσματα. Προσέξτε τηναπορία που είχα και αν θέλετε δοκιμάστε να την απαντήσετεπριν σας δώσω την απάντηση.

Απορία: Αν υπεύθυνα για το κάπνισµα είναι τα συµπτώµατα στέρησης

που προκαλεί η νικοτίνη, τότε πώς εξηγείται να µην γίνονται αυτόµατα

καπνιστές οι άνθρωποι που δουλεύουν σε περιβάλλοντα µε πολύ καπνό;

Για παράδειγµα ένας µη καπνιστής υπάλληλος που δουλεύει σε έναγραφείο 8 ώρες τη µέρα µε συναδέλφους µανιώδεις καπνιστές, εισπνέει

µέσω του παθητικού καπνίσµατος νικοτίνη ίση µε το κάπνισµα αρκετών

τσιγάρων. Γιατί αυτός ο υπάλληλος δε γίνεται αυτόµατα καπνιστής µετά

από λίγες ηµέρες εργασίας;

Page 50: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

50 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Η απάντηση βρίσκεται σε όσα ήδη αναφέραμε. Δε μας κάνεικαπνιστή η καθυστερημένη ενόχληση νικοτίνης, αλλά οι λάθοςσυσχετισμοί που κάνει το υποσυνείδητο στην προσπάθειά τουνα ερμηνεύσει την ενόχληση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμαπαρερμηνείας είναι το να θεωρούμε την καθυστερημένηενόχληση ως «έλλειψη τσιγάρου», ενώ στην πραγματικότηταείναι αποτέλεσμα του (προηγούμενου) τσιγάρου. Κάποιος πουκαπνίζει παθητικά όπως ο παραπάνω υπάλληλος, περνάει τηνανεπαίσθητη ταλαιπωρία της καθυστερημένης ενόχλησης,αλλά χωρίς να κάνει τους λάθος συσχετισμούς! Να θυμάστε,το κάπνισμα είναι κυρίως πρόβλημα στρεβλωμένης αντίληψης,όχι σωματικής «εξάρτησης».

Πού διαφωνώ με την επιστημονική ορολογία Διαφωνώ με τη χρήση του όρου «εξάρτηση». Ο όρος αυτόςεκφράζει ένα ΨΕΜΑ. Κανένας άνθρωπος δεν είναι πράγματιεξαρτημένος από τοξικά δηλητήρια. Νομίζει ότι είναι. Στηνπραγματικότητα όλη η δυσφορία που νιώθει προέρχεται από τοίδιο το ναρκωτικό κι όχι από την έλλειψή του.

Η «στέρηση» που νιώθουμε προέρχεται από την καταστροφή(οργανική και ψυχολογική) που προκάλεσαν οι ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣδόσεις στο ψυχοσωματικό μας είναι. Δεν προέρχεται από τηναπουσία νέας δόσης. Χρησιμοποιώντας τη λέξη «εξάρτηση»βλέπουμε τα πράγματα με τα μάτια του εξαπατημένου χρήστη,αντί να τα βλέπουμε όπως είναι.

Ο όρος που θα πρότεινα αντί της «εξάρτησης» είναι η«παγίδευση». Πχ «ο τάδε είναι παγιδευμένος στο κάπνισμα», «είναιπαγιδευμένος στην ηρωίνη» κλπ. Ικανοποιητικός όρος θα ήταν καιη λέξη «αρρώστια».

Παράδειγμα: Φανταστείτε κάποιον άνθρωπο ο οποίοςπαρατηρώντας για μία ημέρα τον ήλιο, συμπεραίνει ότι «ο ήλιοςκινείται κυκλικά γύρω από την ακίνητη Γη». Δίκαια βγάζει αυτό τοσυμπέρασμα, γιατί τα δεδομένα του αυτό μαρτυρούν.

Αν όμως το ίδιο ζήτημα εξεταστεί από επιστήμονες, αυτοίυποχρεούνται να το προσεγγίσουν διαφορετικά. Να ξεφύγουναπό την ΑΙΣΘΗΣΗ που έχουν και να λάβουν υπόψη τουςπερισσότερα δεδομένα, έτσι ώστε να καταλήξουν στο αληθές, ότι«η Γη είναι αυτή που γυρίζει γύρω από τον ήλιο». Όμως οι

Page 51: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

51 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

επιστήμονες που ασχολούνται με το κάπνισμα και άλλαναρκωτικά εγκλωβίζονται στην ΑΙΣΘΗΣΗ που έχει ο χρήστης γιαυτά, αντί να περιγράφουν την αντικειμενική αλήθεια.

Όπως και με το παραπάνω παράδειγμα, πάντα ο παγιδευμένοςσε ουσίες θα ΝΟΜΙΖΕΙ ότι είναι «εξαρτημένος» και πάντα οεπιστήμονας που τον μελετά ή τον βοηθά υποχρεούται να ΞΕΡΕΙκαι να ΛΕΕΙ ότι ο χρήστης της ουσίας είναι παγιδευμένος. Ίσως κάποιοι πείτε:

«Ε καλά για µία λάθος λεξούλα δε χάθηκε ο κόσµος..».

Κατά τη γνώμη μου η χρήση της σωστής λέξης είναι πολύσημαντική, ιδίως για ένα κρίσιμο ζήτημα με τόσο θανατηφόρεςπροεκτάσεις. Ας αναρωτηθούμε, για ποιο λόγο η επιστήμη τηςΨυχολογίας μελετά τα ναρκωτικά; Τα μελετά βασικά για δύολόγους:

για να ανακαλύψει την πραγματικότητα και ναικανοποιήσει την ανθρώπινη περιέργεια.για να βοηθήσει τους παγιδευμένους σε αυτές τις ουσίεςκαι να σώσει τις ζωές τους.

Όμως ονοματίζοντας το φαινόμενο ως «εξάρτηση», με βάση τηστρεβλωμένη οπτική γωνία του χρήστη της ουσίας, οιεπιστήμονες βλάπτουν και τους δύο τους στόχους:

Με τη χρήση λάθος όρου συσκοτίζουν, θολώνουν τηνπραγματικότητα που αναζητούν.Δε βοηθούν όσο θα ΄πρεπε το χρήστη να επανασυνδεθείμε την αλήθεια, πράγμα που είναι το σημαντικότεροκομμάτι της θεραπείας του.

Για παρόμοιους λόγους διαφωνώ και με τον όρο «στέρηση». Στοβιβλίο θα με δείτε να χρησιμοποιώ στη θέση του τον όρο«καθυστερημένη ενόχληση».

Το κείμενο αυτό είναι μικρό μέρος ενός μεγαλύτερου άρθρου, το οποίο μπορείτενα διαβάσετε στο skeftomai.gr. Σε αυτό μεταξύ άλλων μπορείτε να διαβάσετεκαι τις σκέψεις που έκανα στην προσπάθειά μου να βρω την ΕΞΙΣΩΣΗ που μπορείνα περιγράψει κάθε ναρκωτικό. Δηλαδή τη θεωρία μου ότι υπάρχουν ΔΥΟΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΘΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ, η γνώση των οποίων καθορίζεικαι τη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθείται ανά περίπτωση.

Page 52: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

52 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Τελικά τι λέει αυτό το μυστικό της νικοτίνης;

ΕΣΕΙΣ τι γνώμη έχετε για αυτό το μυστικό; Το βρίσκετε συγκλονιστικό; Περιμένετε ανυπόμονα να δείτε πώς μπορεί να σας βοηθήσει;

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ!

Λέει ότι δεν υπάρει στέρηση! Δε «στερούμαστε» τίποτα. Υπάρχει μόνο ηΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ των τελευταίων μαςτσιγάρων!

Λέει ότι δεν έχετε ανάγκη τη νικοτίνη. Όλη η δυσφορία πουνιώθετε ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ στη νικοτίνη, δεν οφείλεται στην έλλειψήτης. Η δυσφορία αυτή γιγαντώθηκε καθώς επί χρόνιααφήνατε το υποσυνείδητό σας να κάνει τους λάθοςσυσχετισμούς.

Λέει ότι κανένα τσιγάρο δεν έχει προσφέρει ποτέ απόλαυσησε οποιονδήποτε άνθρωπο! Κάθε αίσθηση απόλαυσηςοφείλεται σε παύση ενόχλησης και σε ψευδαισθήσεις.

Όταν το έκοψα, ένιωσα για λίγες ημέρες μια μικρήδυσφορία. Μόλις συνειδητοποίησα το μυστικό τηςνικοτίνης, ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΩ ΑΥΤΗ ΤΗΔΥΣΦΟΡΙΑ ΩΣ «ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΣΙΓΑΡΩΝ»! Μου ήταν ολοφάνεροότι δεν ήταν «όρεξη για τσιγάρο» αυτό που ένιωθα! Ήταν ηπαρενόχληση του νευρικού μου συστήματος από την πιοπρόσφατη δόση νικοτίνης.

Δηλαδή αυτό που ονομάζω «μυστικό της νικοτίνης»συνίσταται στην ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΓΩΝΙΑΣ, ότανπροσπαθούμε να ερμηνεύσουμε αυτό που ως τώραξέραμε ως «όρεξη για τσιγάρο». Η νέα οπτική γωνία πουσας προτείνω είναι απλά... η πραγματικότητα.

Page 53: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

53 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Αν όμως το βλέπετε αδιάφορα και χλιαρά, αν νομίζετε ότι είναιένα νοητικό τρικ «για να αντέξουμε καλύτερα όταν το κόψουμε»,τότε λυπάμαι, ΧΑΣΑΤΕ. Δεν είναι ένα κόλπο, είναι η αποκάλυψητης αλήθειας για το κάπνισμα.

************

Σε αυτό το κεφάλαιο ρίξαμε άπλετο φως στην μυστικήυποσυνείδητη διαδικασία που μας έκανε καπνιστές. Όλη αυτή ηγνώση θα μας βοηθήσει να καταργήσουμε το μεγάλο εχθρόόσων κόβουν το κάπνισμα, τις ψευδαισθήσεις.

Page 54: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

5) ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Page 55: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

55 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Προσέξτε την παραπάνω εικόνα.

Τα τετράγωνα Α και Β έχουν ακριβώς το ίδιο χρώμα!

Ξέρω, δυσκολεύεστε να το πιστέψετε! Κι εγώ το ίδιο. Έτσιλειτουργεί η αντίληψή μας. Μόνο με ανοικτό μυαλό μπορούμενα κατανοήσουμε μια ψευδαίσθηση. Μια τέτοιου είδους

υπέρβαση* θα χρειαστείτε για να διαβάσετε όσα ακολουθούν.

* Αν επιμένετε ότι το Α τετράγωνο είναι πιο σκούρο από το Β, τότε δείτε:http://web.mit.edu/persci/people/adelson/checkershadow_proof.html Η εικόνα χρησιμοποιήθηκε κατόπιν αδείας του δημιουργού της EdwardAdelson, καθηγητή ΜΙΤ στο Department of Brain and Cognitive Sciences.

Page 56: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

56 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Το κεφάλαιο αυτό θα γκρεμίσει με πάταγο την αντίληψη πουείχατε ως τώρα για το κάπνισμα. Για να καταλάβετε για τι είδουςανατροπή μιλώ, φανταστείτε κάποια κινηματογραφικά έργα,στα οποία τελικά αποδεικνύεται ότι ο δολοφόνος είναι έναπρόσωπο υπεράνω υποψίας.

Θυμάμαι την έκπληξη που ένιωθα μικρός όταν έβλεπα τέτοιεςταινίες. Ανάλογη έκπληξη ένιωσα και όταν συνειδητοποίησατην αλήθεια για το κάπνισμα. Κατέληξα σε απροσδόκητασυμπεράσματα, που δεν μπορούσα ούτε να τα φανταστώπριν μερικά χρόνια.

Όσοι καπνίζετε έχετε πληρώσει βαρύ τίμημα στην υγεία και τηνποιοτητα της ζωής σας. Αξίζετε λοιπόν την ΑΛΗΘΕΙΑ πουπρόκειται να διαβάσετε. Πληρώσατε ακριβά γι αυτή και τηδικαιούστε.

Ας δώσουμε πρώτα έναν ορισμό για τον όρο «ψευδαίσθηση».

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ: είναι οι αιτίες συνέχισης του καπνίσματος.Είναι όλα τα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει (ή να ξεχάσει)όποιος προσπαθεί να απελευθερωθεί.

Γιατί πάσχουν οι καπνιστές από ψευδαισθήσεις; Διότι ησυνείδησή μας προσπαθεί να εναρμονιστεί με το εξαπατημένουποσυνείδητο, εφευρίσκοντας λογικά επιχειρήματα υπέρ τουκαπνίσματος. Να το πω και αλλιώς:

Φανταστείτε στο ερώτημα «γιατί καπνίζω;» οι καπνιστές νααπαντούσαν:

«Καπνίζω για να µειώσω προσωρινά την καθυστερηµένη ενόχληση της νικοτίνης του προηγούµενου τσιγάρου».

Αναλογιστείτε πόσο στενάχωρο θα ήταν για έναν καπνιστή νααπαντά έτσι όταν τον ρωτούν γιατί καπνίζει. Το κάπνισμα γιανα συνεχιστεί χρειάζεται αιτίες που θα μας επιτρέψουν ναδηλώνουμε ότι «είμαστε καπνιστές», χωρίς να ντρεπόμαστε,χωρίς να ξεσπάμε αμέσως σε κλάματα. Αυτός είναι ο λόγοςύπαρξης των ψευδαισθήσεων.

Page 57: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

57 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Στο κεφάλαιο που διαβάζετε θα κονιορτοποιηθούν θεαματικάμπροστά στα μάτια σας μία προς μία.

Ήδη στο κεφάλαιο «γιατί καπνίζω» αναφέραμε τρεις συχνέςψευδαισθήσεις:

«Μου αρέσει να το βλέπω. «θέλω να κάνω κάτι με τα χέρια μου». «Το κάπνισμα είναι συνήθεια».

Εδώ θα μιλήσουμε για τις υπόλοιπες ψευδαισθήσεις στιςοποίες παγιδεύονται αμέτρητοι καπνιστές. Τις έχω τοποθετήσεισε 6 κατηγορίες. Κάθε καπνιστής έχει τις δικές του αγαπημένεςψευδαισθήσεις.

«Μου προσφέρει πραγματική απόλαυση»Όσο κάπνιζα πίστευα με πάθος αυτήν την άποψη. Όμωςόπως είδαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο, το τσιγάροπροσφέρει γενναιόδωρα μόνο ανακούφιση από τηνκαθυστερημένη ενόχληση που το ίδιο δημιουργεί. Είναι ηευχαρίστηση του να είσαι έστω για λίγο πάλι πλήρης, πάλιολοκληρωμένος όπως ήσουν πριν αρχίσεις το κάπνισμα. Στοπροηγούμενο κεφάλαιο αναλύσαμε λεπτομερώς πώςφτάνουμε να πιστεύουμε ότι το τσιγάρο «προσφέρειαπόλαυση». Εδώ θα ήθελα να το δείξω και με παραδείγματα:

Παράδειγμα 1: Η ενοχλητική φαγούραΠριν λίγα χρόνια είχα πάθει μια δερματική ασθένεια πουονομάζεται έκζεμα. Ήταν μικρά σπυράκια που είχα βγάλει σταδάκτυλα του αριστερού χεριού μου, τα οποία μουπροκαλούσαν τρομερή φαγούρα. Ο δερματολόγος μου είχεπει να μην τα ξύνω γιατί θα φουντώσουν. Κάποιες στιγμέςόμως δεν άντεχα και τα έξυνα σαν τρελός. Η ικανοποίηση πουένιωθα εκείνη τη στιγμή είναι κάτι το απερίγραπτο. Σκεφτόμουνότι μια από τις μεγάλες απολαύσεις της ζωής, είναι να ξύνεις μεδύναμη ένα σημείο που σου προκαλεί τόση φαγούρα.

Δεν ήταν όμως πραγματική απόλαυση αυτό που λάμβανααπό το σύστημα φαγούρα - ξύσιμο! Ήταν απλώς η

Page 58: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

58 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

ανακούφιση από μια φοβερή ενόχληση. Όσο κι αν τοαπολάμβανα στιγμιαία, δεν επιδίωξα να γεμίσω έκζεμα σε όλομου το χέρι προκειμένου να αποκομίσω και άλλες τέτοιες«ηδονές»! Ίσα ίσα έκανα τα πάντα για να απαλλαγώ από αυτό.Η απόλαυση που ένιωθα από το ξύσιμο, ήταν το ότι γινόμουνπάλι κανονικός, απαλλαγμένος από τη φαγούρα, όπως ήμουνπριν το έκζεμα.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με το τσιγάρο! Η «απόλαυση» είναιτο ότι εξαφανίζουμε τη «τσιγαροφαγούρα», που είναι ηκαθυστερημένη ενόχληση της νικοτίνης του προηγούμενουτσιγάρου.

Παράδειγμα 2: Η εταιρία που άνοιγε και έκλεινε τρύπεςΑς δούμε ένα ακόμα παράδειγμα. Φανταστείτε ένα κράτος ναχρηματοδοτεί με τεράστια χρηματικά ποσά μια εταιρία για ναανοίγει τρύπες στους δρόμους τα βράδια που ο κόσμοςκοιμάται. Φανταστείτε επίσης ότι δίνει στην ίδια εταιρία άλλατόσα χρήματα για να κλείνουν αυτές οι τρύπες στη διάρκειατης ημέρας που είναι οι πολίτες ξύπνιοι. Η εταιρία αυτήυποτίθεται ότι είναι η μόνη που έχει την τεχνογνωσία για νακλείσει σωστά τις ενοχλητικότατες τρύπες που υπάρχουν σταοδοστρώματα και οι πολίτες είναι ευγνώμονες για το έργο της,το οποίο βλέπουν κάθε μέρα μπροστά στα μάτια τους. Η κοινήγνώμη υποστηρίζει θερμά αυτήν την εταιρία και πληρώνειπρόθυμα τα τεράστια έξοδα λειτουργίας της, προκειμένου όλοινα απολαμβάνουν ομαλούς δρόμους χωρίς τρύπες.

Όπως ακριβώς η κοινή γνώμη σε αυτό το φανταστικόπαράδειγμα έχει εξαπατηθεί από αυτήν την εταιρία, έτσιακριβώς κι ο καπνιστής έχει εξαπατηθεί από το κάπνισμα. Όσοη κοινωνία έχει ανάγκη από μια τέτοια εταιρία, άλλο τόσο έχει οκάθε άνθρωπος ανάγκη από ναρκωτικά όπως η νικοτίνη.Το περιέγραψα με αρκετά λόγια προκειμένου να γίνεικατανοητή η δόλια, απαίσια παγίδα στην οποία έχουμε πέσειόσοι καπνίζουμε ή καπνίσαμε. Το τσιγάρο δεν προσφέρειαπόλαυση, αλλά ένα παραπλανητικό παιχνίδι μεταξύμικρότερων και μεγαλύτερων ενοχλήσεων. Δεν το λέω για νασας ντοπάρω ψυχολογικά να το κόψετε. Είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ. Τογκρέμισμα αυτής της ψευδαίσθησης βοηθά αποφασιστικά στοσταμάτημα του καπνίσματος. Οι καπνιστές νομίζουν ότι

Page 59: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

59 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

καπνίζοντας εξασφαλίζουν μία πραγματική απόλαυση καικόβοντάς το κάνουν μία πραγματική θυσία. Και τα δύο είναιψευδαισθήσεις, από τις πιο χαρακτηριστικές του καπνίσματος.

«Μου αρέσει το κάπνισμα»Αυτή η χαλαρή, κουλ δήλωση χρησιμοποιείται από πολλούς«συνειδητοποιημένους» καπνιστές. Πρόκειται όμως γιαψευδαίσθηση.

Δεν καπνίζουν επειδή ευχαριστιούνται το κάπνισμα αλλά διότι δε μπορούν να ευχαριστηθούν τη ζωή χωρίς το κάπνισμα.

Είναι λεπτή η διαφορά και δύσκολα την αντιλαμβάνονταιακόμα και οι εξυπνότεροι από τους καπνιστές. Προσέξτε όμωςκαι κάτι ακόμα. Όταν τα επίπεδα νικοτίνης ανεβαίνουν πάνωαπό κάποιο όριο, τότε νιώθουμε δυσφορία, λόγω του ότι δεναντέχουμε τόσο μεγάλη δόση από το δηλητήριο. Αυτόσυμβαίνει συχνά σε πάρτι, γλέντια και άλλες περιστάσεις, στιςοποίες καπνίσαμε περισσότερο από όσο χρειαζόταν για νακαταλαγιάσουμε την ενόχληση νικοτίνης. Γι αυτό μετά απότέτοιες περιστάσεις νιώσαμε άρρωστοι, αηδιασμένοι από τονκαπνό.

Όσο καπνίζουμε είμαστε καταδικασμένοι να περπατάμε σετεντωμένο σκοινί. Πρέπει διαρκώς να τροφοδοτούμαστε μενικοτίνη, προκειμένου να ανακουφίζουμε προσωρινά τηνενόχληση που δημιουργεί η νικοτίνη, αλλά και να μηνκαπνίζουμε υπερβολικά γιατί νιώθουμε δυσφορία. Όλη μας τηζωή προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε αυτές τιςδύο επίπονες καταστάσεις. Τα δυσάρεστα συμπτώματαστέρησης και τις δυσάρεστες συνέπειες της υπερβολικήςδόσης. Μόνη αληθινή διέξοδος από αυτόν τον αξιολύπητοφαύλο κύκλο είναι η διακοπή του καπνίσματος. Διακόπτονταςνιώθουμε για λίγες μέρες μόνο την καθυστερημένη ενόχλησηκαι μετά απολαμβάνουμε το υπέροχο αίσθημα της ελευθερίας.Τι λέτε; Μήπως είναι καιρός να το κόψετε;

Page 60: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

60 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

«Επιμένω! Έστω κάποια λίγα τσιγάρα μουπροσφέρουν απόλαυση»Ίσως κάποιος σκεφθεί:

«∆ε θα ήταν έξυπνο να καπνίζαµε ΜΟΝΟ τα λίγα απολαυστικάτσιγάρα και να αποφύγουµε τα άλλα;»

Καθόλου έξυπνο. Αν πχ. μειώσετε στο μισό τον αριθμό τωντσιγάρων σας, ίσως καθένα από αυτά να φαίνεται λίγο πιο«απολαυστικό» αλλά θα είστε πάλι σε αξιολύπητη κατάσταση,καθώς θα υπομένετε όλη την ημέρα την ενόχληση τηςνικοτίνης, με φτωχό αντάλλαγμα μια ελαφρώς εντονότερηανακούφιση από το διαρκές μαρτύριό της.

Επίσης τα τσιγάρα που προσφέρουν την ψευδαίσθηση τηςαπόλαυσης, «πάνε πακέτο» μαζί με πολύ περισσότερααδιάφορα έως δυσάρεστα τσιγάρα. Χωρίς αυτά τα αδιάφορατσιγάρα δεν οικοδομείται η ενόχληση που απαιτείται για τηναπατηλή ευχαρίστηση των «απολαυστικών» τσιγάρων.

Η πιο σοφή κίνηση για έναν καπνιστή είναι να απαλλαχτεί απότους καρκινογόνους καπνούς, έτσι ώστε αντί να«απολαμβάνει» τα λίγα «ευχάριστα» τσιγάρα κάθε μέρας, νααπολαμβάνει κάθε στιγμή μιας ζωής γεμάτης υγεία.

«Ό,τι και να μου πεις υπάρχει καθημερινά έναδίωρο στο οποίο εισπράττω σίγουρη απόλαυση» Συνήθως οι καπνιστές για να αποφασίσουν αν θα κόψουν τοτσιγάρο ή όχι εστιάζουν σε διάφορες στιγμές της ημέρας, μεαποτέλεσμα να βγάζουν ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΑ συμπεράσματα. Το πρωίπου κοιτάζονται στον καθρέφτη με χάλια λαιμό σκέφτονται:«χάλια είμαι, πρέπει να το κόψω» Όμως πχ. στη βραδινή τουςέξοδο σκέφτονται: «μου προσφέρει αναντικατάστατηαπόλαυση, δε θέλω να το κόψω». Για να καταλήξουν ανθέλουν να το κόψουν ή όχι θα πρέπει να απομακρυνθούν λίγοαπό τις ΣΤΙΓΜΕΣ τους και να εστιάσουν στην ΗΜΕΡΑ.

Page 61: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

61 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Παράδειγμα: Φανταστείτε να ζηλέψουμε κάποιον που μετά απόορθοστασία 5 ωρών μέσα στον ήλιο, του δίνεται η δυνατότητανα κάτσει στη σκιά και να πιει ένα ποτήρι δροσερό νερό. Θαείναι σίγουρα μια καταπληκτική στιγμή για αυτόν, αλλά για νατην νιώσει έκατσε 5 ώρες όρθιος μέσα στο λιοπύρι! Για νακρίνει σωστά αυτός ο άνθρωπος αν του αρέσει να ζήσει ξανάμια ίδια μέρα τι θα σκεφτεί; Την τεράστια ανακούφιση που είχεκαθώς καθόταν στην καρέκλα και έπινε το νερό, ή μήπωςπρέπει να λάβει υπόψη ΚΑΙ τις 5 ώρες που καθόταν όρθιοςμέσα στη ζέστη;

Όσο κάπνιζα ζούσα κατεστραμμένες μέρες για χάρη λίγωνανακουφιστικών ωρών. Δε σας λέω ότι το κάπνισμα δεν έχειευχάριστες στιγμές. Όμως για να κρίνουμε σωστά τι αξίζει νακάνουμε στη ζωή μας πρέπει να αναλογιστούμε ένα βιολογικόκύκλο, δηλαδή μία ημέρα μας κι όχι μια στιγμή.

«Μου αρέσει η γεύση του» Το κυρίαρχο συστατικό του τσιγάρου που είναι υπεύθυνο γιατη γεύση του είναι η πίσσα. Οτιδήποτε άλλο και να προστεθείστον καπνό επηρεάζει τη γεύση του σε αμελητέο βαθμό. Γιαυτό πάντα ο καπνός έχει πικρή, καυστική γεύση, η οποία είναιαντικειμενικά άσχημη για κάθε άνθρωπο που έχει περπατήσειστη Γη. Μέχρι να δω κάποιον να γλύφει με λαχτάρα τουςφρεσκοστρωμμένους με πίσσα δρόμους, δε θα μπορέσω ποτένα πιστέψω ότι μπορεί το τσιγάρο να έχει «ωραία γεύση».

Πώς όμως εξηγείται το μυστήριο να υπάρχει ένα ποσοστό τωνκαπνιστών το οποίο έστω παροδικά βρίσκει τη γεύση τουτσιγάρου «υπέροχη»; Ας δούμε τι λένε οι έρευνες της ίδιας τηςκαπνοβιομηχανίας γι αυτό:

Page 62: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

62 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Όπως πολύ σωστά αναφέρει το έγγραφο, δεν είναι η γεύσηαιτία καπνίσματος, αλλά η επίδραση της νικοτίνης. Από το1972 η καπνοβιομηχανία γνωρίζει ότι το επιχείρημα «περίγεύσης» είναι ψέμα. Κι όμως τονίζεται συνεχώς στις διαφημίσειςγια να κρατήσει το μυαλό του καπνιστή απασχολημένο, μακριάαπό την αλήθεια.

Δε μας αρέσει η γεύση του τσιγάρου γιατί είναι σιχαμερή καιβρώμικη. Το καταλάβαμε όταν πρωτοκαπνίσαμε. Όταν δενήμασταν εθισμένοι (άρα ήμασταν αντικειμενικοί στο θέμα τηςγεύσης) αηδιάσαμε από τις πρώτες ρουφηξιές. Απορούσαμεπώς μπορεί αυτό το πράγμα να είναι δύσκολο για τουςάλλους να το κόψουν. Αν ξεχάσατε πόσο άσχημη ήταν ηγεύση του πρώτου τσιγάρου, παρακολουθήστε τουςμορφασμούς του προσώπου ενός μη καπνιστή που δοκιμάζειμία ρουφηξιά. Η γεύση του καπνού είναι πραγματικάαηδιαστική.

Μπορείτε ακόμα και τώρα να το διαπιστώσετε εύκολα αναλλάξετε μάρκα τσιγάρων. Θα διαπιστώσετε ότι πιθανότατα η«γεύση» μιας άλλης μάρκας δε θα σας αρέσει και τόσο! Το«γευστικό σας σύστημα» έχει προσαρμοστεί να ΑΝΕΧΕΤΑΙ τησιχαμερή γεύση της μάρκας τσιγάρων που επιλέξατε,προκειμένου να λάβετε την απαραίτητη δόση νικοτίνης. Βέβαια αν ξεμείνουμε από τσιγάρα θα καπνίζαμε μέχρι καιπεταμένες γόπες άλλης μάρκας προκειμένου να λάβουμενικοτίνη! Άρα δεν είναι η «γεύση» του τσιγάρου που μας κρατάδεμένους σε αυτό! Είναι μια ακόμα ψευδαίσθηση.

«Με χαλαρώνει, καταπολεμά το στρες»Οι πιο νευρικοί άνθρωποι της κοινωνίας είναι συνήθως οικαπνιστές, ιδίως στην περίπτωση που για κάποιο λόγο δενκάπνισαν τις τελευταίες ώρες. Αντίθετα οι μη καπνιστέςσυνήθως φαίνονται και είναι πιο χαλαροί.

Πώς όμως εξηγείται η ξεκάθαρη αίσθηση των καπνιστών ότι τοτσιγάρο προσφέρει χαλάρωση; Το νιώθουμε για τους ίδιουςλόγους που νιώσαμε ότι μας «συγκεντρώνει». Ο καπνιστής

Page 63: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

63 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

βιώνει διαρκώς ένα ανεπαίσθητο αλλά υπαρκτό εσωτερικόπανικό, που οφείλεται στην ενόχληση που προκαλεί ηπρόσφατη δόση νικοτίνης. Όταν κάποια στιγμή πάρει νέαδόση, καταργεί άμεσα αυτόν τον πανικό και νιώθει τη γνωστή«χαλάρωση» του τσιγάρου. Όμως αυτό που νιώθει είναι τοανακουφιστικό τέλος της καθυστερημένης ενόχλησης τουπροηγούμενου τσιγάρου και όχι αυθεντική χαλάρωση. Μόλιςπεράσει λίγη ώρα, αρχίζει πάλι η υπερένταση.

Σταδιακή αύξηση της δόσης: Όσο περνάει ο καιρόςχρειάζονται όλο και πιο μεγάλες δόσεις νικοτίνης για ναεπιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα σε «χαλάρωση», «συγκέντρωση»,«απόλαυση» κλπ. Μετά από αρκετά χρόνια καπνίσματος ηνικοτίνη δε μπορεί πλέον να ανακουφίσει απόλυτα τηνενόχληση και την νευρικότητα που η ίδια προκαλεί. Ζούμε πλέονμόνιμα πιεσμένοι και στρεσαρισμένοι.

«Μου προσφέρει παρηγοριά»Τα χρόνια που ήμουν καπνιστής πίστευα με πάθος ότι τοτσιγάρο προσφέρει σημαντική παρηγοριά όταν περνάω έναπρόβλημα. Όλοι οι καπνιστές είναι βέβαιοι πως αν και κάνεικακό στην υγεία, «το τσιγαράκι είναι απαραίτητο όταν ταπράγματα δεν πηγαίνουν καλά». Ας αναρωτηθούμε όμως,γιατί να μη χρησιμοποιούν τσιγάρο και οι μη καπνιστές όταν ταβρίσκουν σκούρα;

Θυμηθείτε την λεπτομερή ανάλυση του προηγούμενουκεφαλαίου. Το υποσυνείδητο του καπνιστή είναι ξεγελασμένο.Έχει μπερδέψει τη χημική ενόχληση νικοτίνης με το πραγματικόάγχος και τη στεναχώρια. Επίσης μετά από κάποιο καιρό κάνεικαι το αντίστροφο: Μπερδεύει τα αρνητικά αυτά συναισθήματαμε τη χημική ενόχληση της νικοτίνης. Προσέξτε τώρα αυτό:

Ο καπνιστής έχει συσσωρεύσει μέσα του χιλιάδες χημικέςενοχλήσεις νικοτίνης και άλλες τόσες ανακουφιστικές πτώσειςαυτών των ενοχλήσεων που προκλήθηκαν από τη νικοτίνη τουεπόμενου τσιγάρου.

Αντί αυτού όμως, ΝΟΜΙΖΕΙ ότι ένιωσε χιλιάδες φορές

Page 64: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

64 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

πραγματικό άγχος, πίεση, φόβο που το κάπνισμα ανακούφισε!Έτσι κάθε φορά που νιώθει πραγματικό άγχος και στεναχώρια,τα μπερδεύει με τη καθυστερημένη ενόχληση νικοτίνης καινομίζει ότι θα τα νικήσει με τσιγάρο.

Ακόμα κι όταν το τσιγάρο ξεκάθαρα αποτυχαίνει να βοηθήσεισε μια στεναχώρια, ο καπνιστής αποκομίζει λάθος δίδαγμα.Σκέφτεται:

«Αν και το Χ πρόβληµά µου δε λύθηκε, πάλι καλά που είχα και τοτσιγαράκι. Ήταν καλή παρηγοριά, έκανε πιο υποφερτή τηνκατάσταση».

Δικαιολογημένα το λέει. Τα δεδομένα του αυτό μαρτυρούν. Είχεμια ποσότητα ψυχικής πίεσης (στην οποία ήταν αόραταενσωματωμένη και η ενόχληση νικοτίνης), η οποία σαφώςμειώθηκε με το κάπνισμα. Εκείνη τη στιγμή δε γνωρίζει πως ωςμη καπνιστής θα είχε ΜΟΝΙΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ αυτήν την πτώσηενόχλησης.

Αν κλέψουμε τα τσιγάρα από κάποιον καπνιστή θα νιώσειτυφλό πανικό. Αυτό όμως οφείλεται στο μυαλό του, στιςπεποιθήσεις του. Είναι ψευδαίσθηση. ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ.

Οι επαναλήψεις βοηθούν, γι αυτό ας το ξαναπούμε μια ακόμαφορά:

ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΧΗΜΙΚΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΤΟΥΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ!

Κλείνω εδώ την επιχειρηματολογία δίνοντάς σας ένα τελευταίοπολύ ωραίο παράδειγμα που διάβασα στο βιβλίο του JoelSpitzer «Never Take Another Puff»:

Page 65: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

65 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Πολλοί γονείς καπνιστές, λένε ότι καπνίζουν γιατί δεν αντέχουνκάποια προβλήματα της ζωής τους. Ας απαντήσουν αυτοί οιγονείς στο παρακάτω τεστ:

Φαντάζομαι όλοι θα διαλέξατε την πρώτη απάντηση σε κάθεερώτηση. Στα προσωπικά σας προβλήματα όμως επιλέγετεΛΑΘΟΣ αν νομίζετε ότι το τσιγάρο μπορεί να σας δώσειπραγματική βοήθεια. Τα παιδιά μας μέχρι να ενηλικιωθούναντιμετωπίζουν πολύ σκληρές καταστάσεις χωρίς τη «βοήθεια»ναρκωτικών όπως η νικοτίνη. Το ίδιο κάναμε και όλοι οικαπνιστές όσο ήμασταν παιδιά. Γιατί λοιπόν τώρα που είμαστεώριμοι και δυνατοί ενήλικες να πέφτουμε τόσο εύκολα στηνπαγίδα; Διαπιστώστε το τώρα, όσο καπνίζετε.

Το τσιγάρο δε δίνει λύση σε προβλήματα αλλά είναι το ίδιο ένατεράστιο πρόβλημα.

Τι θα κάνετε αν…..το τριών χρονών παιδί σας κλαίει συνεχώς;α) Θα προσπαθήσετε να μάθετε γιατί κλαίει παίρνοντάς το αγκαλιά.β) Θα του δώσετε ηρεμιστικά χάπια ανά 8 ώρες.

..το οχτώ χρονών παιδί σας κλαίει για την τελευταία θέση που πήρεσε ένα αγώνα κολύμβησης;α) Θα το βοηθήσετε για ένα καλύτερο σχεδιασμό τηςπροπόνησής του και θα το υποστηρίξετε ψυχολογικά.β) Θα του δώσετε αναβολικά για λίγες μέρες, ώστε να βελτιώσειτην επίδοσή του.

..το δεκατριών χρονών παιδί σας περάσει μια μεγάλη ερωτικήαπογοήτευση;α) Θα κουβεντιάσετε και θα το βοηθήσετε με τις συμβουλές σας.β) Θα του δώσετε λίγη κοκαΐνη για να νιώσει αμέσως καλύτερα.

Page 66: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

66 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

«Καπνίζω γιατί νιώθω μοναξιά» Όταν νιώθουμε μοναξιά μοιραία η προσοχή μας στρέφεταιπερισσότερο στην καθυστερημένη ενόχληση της νικοτίνης κιέτσι νομίζουμε ότι έχουμε ακόμα περισσότερη ανάγκη γιακάπνισμα.

Επίσης το ίδιο το αίσθημα της μοναξιάς μοιάζει με τηνενόχληση της νικοτίνης. Έτσι ακόμα και αρκετό καιρό μετά τηδιακοπή του καπνίσματος μερικοί άνθρωποι μπερδεύουν τημοναξιά (που όλοι νιώθουμε που και που), με την όρεξη γιατσιγάρο.

Γι αυτό κάποιοι άνθρωποι τις πρώτες μέρες διακοπής λένε ότι«τους λείπει η καλή παρέα του τσιγάρου», «τους λείπει τοφιλαράκι τους». Αν ήξεραν πόσο οικτρά εξαπατώνται από τηνενόχληση νικοτίνης, θα την υπέμεναν πολύ ευκολότερα και δεθα της έδιναν την υπόσταση της «μοναξιάς», της «ανίας», της«έλλειψης απόλαυσης» κλπ. Αναρωτηθείτε ποια είναι πιοστενάχωρη εικόνα; Ένας άνθρωπος που νιώθει μόνος ή έναςάνθρωπος πουν νιώθει μόνος και βρωμά από την κορφή ωςτα νύχια τσιγαρίλα;

Το κάπνισμα είναι αντικοινωνική συμπεριφορά που συμβάλλειστην απομόνωσή μας. Οι καπνιστές είναι λιγότερο κοινωνικοί,χαλαροί, χαρούμενοι, ερωτικοί από όσο θα μπορούσαν ναείναι αν δεν κάπνιζαν.

Το κάπνισμα εντείνει τη μοναξιά, δεν την ανακουφίζει.

«Με βοηθά να σκέφτομαι» «Με βοηθά να συγκεντρώνομαι»«Μου προσφέρει έμπνευση»Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τη στιγμή που καπνίζουμεαλλά και μακροπρόθεσμα μειώνεται η ποσότητα οξυγόνουπου φτάνει στον εγκέφαλο. Αυτό πλήττει όλες τις εγκεφαλικέςλειτουργίες, μεταξύ αυτών τη σκέψη και την έμπνευση. Όμωςσυμβαίνει κάτι πολύ περίεργο. Όσοι έχουμε υπάρξει καπνιστέςέχουμε νιώσει καθαρά κάποιες φορές ότι το τσιγάρο μας

Page 67: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

67 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

βοηθά να σκεφτόμαστε! Οι καλλιτέχνες, οι επιστήμονες καιγενικά όσοι κάνουν πνευματική εργασία είναι τα συχνά θύματααυτής της ψευδαίσθησης, η οποία εξηγείται ως εξής:

Όταν προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε θέλουμε πάνω απ'όλα να είμαστε απερίσπαστοι. Δε θέλουμε ούτε ένα μωρό νακλαίει δίπλα μας, ούτε άγχος μήπως ξεχάσαμε ανοικτό το μάτιτης κουζίνας, ούτε να χτυπάει κάθε λίγα λεπτά το τηλέφωνο. Δεθέλουμε γενικώς να μας ενοχλούν! Ο καπνιστής όμως ήδηυποφέρει από τη διαρκώς αυξανόμενη καθυστερημένηΕΝΟΧΛΗΣΗ της νικοτίνης του προηγούμενου τσιγάρου καιαυτό του καταστρέφει τη διαύγεια της σκέψης του. Γι αυτόενστικτωδώς ανάβει καινούργιο τσιγάρο, προκειμένου ναδιώξει τη δυσφορία και να είναι προσωρινά απερίσπαστος,όπως είναι μονίμως ο μη καπνιστής!

Αυτή η προσωρινή σαφής ανακούφιση δίνει στον καπνιστή τηψευδαίσθηση ότι το τσιγάρο τον συγκεντρώνει, του προσφέρειέμπνευση και τον βοηθά στη σκέψη, ενώ στην πραγματικότηταείναι αυτό που τον περισπά! Μόλις ανάψουμε τσιγάρο εν μέρειη ενόχληση φεύγει, αλλά μετά από λίγη ώρα αρχίζει και πάλι ναμας αποσυντονίζει έως ότου ανάψουμε το επόμενο.

Μερικοί καπνιστές πιστεύουν τόσο πολύ σε αυτήν τηνψευδαίσθηση που ακόμα και μήνες μετά τη διακοπή τουκαπνίσματος πάσχουν από έλλειψη συγκέντρωσης! Τουςσυμβαίνει επειδή το ΠΙΣΤΕΥΟΥΝΕ ότι θα τους συμβεί. Οι ίδιοιπροκαλούν στον εαυτό τους την έλλειψη συγκέντρωσης.

Συμπέρασμα: Το τσιγάρο δημιουργεί ένα μικρό μόνιμοεσωτερικό περισπασμό, ο οποίος καταστρέφει μεγάλο μέροςτης πνευματικής μας παραγωγικότητάς, έμπνευσης καισυγκέντρωσης.

«Θα παχύνω αν το κόψω»Γενικά εμείς οι καπνιστές λέμε χαζά πράγματα προκειμένου νασυνεχίσουμε να καπνίζουμε. Το ξέρω καλά γιατί υπήρξα έναςαπό τους πιο χαζούς επί πολλά χρόνια. Γι αυτό δείχνω πάντακατανόηση όταν κάποιος επικαλείται μια δικαιολογία για να

Page 68: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

68 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

συνεχίσει να καπνίζει. Όμως θεωρώ το φόβο του πάχους ωςένα από τα πιο ανόητα πράγματα για τα οποία μπορείκάποιος να ανησυχήσει. Είναι μια ανασφάλεια που ταλαιπωρείσυχνότερα τις γυναίκες.

Ο παραλογισμός είναι προφανής. Φανταστείτε κάποιον πουέχει πιάσει από το κέρατα το θηρίο που λέγεται «τσιγάρο», τοέχει ξεκοιλιάσει και με καμάρι επιδεικνύει στους φίλους του τοτομάρι του. Όμως αν και νίκησε το θηρίο «τσιγάρο», ΤΡΕΜΕΙαπό φόβο μόλις περνά από δίπλα του η γατούλα που λέγεται«παραπανίσια κιλά»! Δεν είναι παράλογο;

Αν εξοντώσετε τη βλαβερή εξάρτηση, μετά από λίγο καιρό θαείστε τόσο δυνατοί ψυχολογικά που θα μπορέσετε ναασχοληθείτε δυναμικά και με το θέμα των κιλών σας. Επίσης ανακολουθήσετε τις διατροφικές συμβουλές που θα σας δώσωσε επόμενο κεφάλαιο πολύ δύσκολα θα πάρετε παραπάνωαπό 2 κιλά.

Είχα γνωρίσει κάποτε μια γυναίκα που κάπνιζε συστηματικά.Ήταν πολύ εμφανίσιμη και πάντα διατηρούσε μια υπέροχησιλουέτα. Πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 36 χρονών. Μόλις τοέμαθα σοκαρίστηκα και αναρωτήθηκα: Τι να το κάνει κάποιοςνα είναι αδύνατος και κομψός, αν έχει μέσα του έναν καρκίνοπου σε 5 - 6 χρόνια θα ξεσπάσει; Τι νόημα έχει μία ωραίασιλουέτα αν από μέσα οι αρτηρίες μας είναι μισοφραγμένες;Θα χαρίζατε 20 χρόνια από τη ζωή σας για να είστε 5 κιλά πιοαδύνατοι;

«Φαίνομαι περισσότερο άντρας/γυναίκα. Με κάνει πιο κοινωνικό/ή»Αυτές είναι αντιλήψεις που είχαν πέραση σε άλλες εποχές. Ήτανη επικρατούσα άποψη στην κοινωνία. Όποιος άντρας κάπνιζεφαινόταν λίγο πιο αρρενωπός. Δεν ήταν αλλά φαινόταν. Στιςγυναίκες έδινε έναν αέρα ανεξαρτησίας. Αυτή η απαράδεκτηπλάνη άρχισε να εξαφανίζεται εδώ και 10-15 χρόνια.

Σήμερα ευτυχώς δε θεωρείται καθόλου αρρενωπό να είναικάποιος ναρκομανής της νικοτίνης. Δε θεωρείται περισσότερο

Page 69: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

69 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

ανεξάρτητη η γυναίκα που είναι ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ από το τσιγάρο.Δεν αρέσει κάποιος που βρωμά μπαγιάτικο καπνό η ανάσατου, τα χέρια του, τα ρούχα του. Δεν αρέσουν τα όχι και τόσολευκά δόντια, τα κίτρινα δάκτυλα. Δεν αρέσει ένας ερωτικόςσύντροφος που βασανίζεται από παροδικές σεξουαλικέςδυσλειτουργίες. Είναι θετικό για την κοινωνία μας πουκατάφερε, έστω κι αν πρώτα χρειάστηκαν εκατομμύριαθάνατοι, να αποβάλλει μία από τις ισχυρές ψευδαισθήσεις τουκαπνίσματος.

Το κάπνισμα είναι πλέον μια αντικοινωνική πράξη που μαςκάνει λιγότερο συμπαθητικούς και ελκυστικούς.

«Γιατί να ανησυχώ τόσο για το τσιγάρο; Αφούμπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή απόοτιδήποτε. Πχ. από αυτοκινητιστικό δυστύχημα»Σύμφωνοι, θα οδηγούσατε όμως ποτέ το αυτοκίνητό σαςσκόπιμα στο αντίθετο ρεύμα;

«Με τόση μόλυνση της ατμόσφαιρας δεν είναιτο μεγαλύτερο πρόβλημά μου το τσιγάρο»Ίσα ίσα όσοι ζουν σε επιβαρυμένη από ρύπους ατμόσφαιραέχουν ένα λόγο παραπάνω να μην καπνίζουν, γιατί ηδηλητηρίαση από τα καυσαέρια ενισχύει τη δηλητηρίαση απότο τσιγάρο.

Επίσης η βλάβη που παθαίνουμε από τα καυσαέρια της πόληςείναι απείρως μικρότερη και δε συγκρίνεται με τις βλάβες τουκαπνίσματος. Ιταλοί ερευνητές συμπέραναν ότι ο καπνός τουτσιγάρου είναι πιο επικίνδυνος από ίδια ποσότητα καπνού πουπαράγεται από κινητήρες ντίζελ!(http://www.nonsmokersclub.com/content/view/19/2/).

Επίσης τα καυσαέρια τα αναπνέουμε σε πολύ αραιέςσυγκεντρώσεις και για λίγη ώρα κάθε μέρα. Ένας μέσοςκαπνιστής όμως εκτίθεται πολλές ώρες στον καπνό, καικυρίως: τον διοχετεύει απευθείας μέσα του σε μεγάλη

Page 70: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

70 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

πυκνότητα! Μη συγκρίνετε λοιπόν ανόμοια πράγματα. Καμιάάλλη δολοφονική δύναμη δε μπορεί να σταθεί επάξια δίπλαστο τσιγάρο. Τις επισκιάζει όλες.

«Καπνίζω επειδή είμαι αυτοκαταστροφικόςτύπος»Ήσασταν αυτοκαταστροφικός και πριν αρχίσετε να καπνίζετε;Αρκετοί καπνιστές πιστεύουν εσφαλμένα ότι έχουν τάσειςαυτοκαταστροφής. Ο λόγος είναι ότι κάθε καπνιστής έχει δύοεαυτούς. Ο ένας σιχαίνεται το τσιγάρο λόγω της βρώμας, τουβήχα, της αρρώστιας κλπ, ενώ ο άλλος το λατρεύει λόγω τωνψευδαισθήσεων που τώρα εξουδετερώνουμε. Αυτή ηεσωτερική σύγκρουση τον κάνει να αισθάνεται ότι είναι εκφύσεως αυτοκαταστροφικός. Το πιστεύει γιατί δε μπορεί ναβρει λογική εξήγηση στο αξιοπερίεργο φαινόμενο να διατηρείστη ζωή του μια «συνήθεια» που τον σκοτώνει.

Στην πραγματικότητα όμως αγαπά και νοιάζεται τον εαυτό τουόπως κάθε άνθρωπος. Δεν είναι αυτοκαταστροφικός, είναιπαγιδευμένος. Η αίσθηση ότι σκοτώνουμε τον εαυτό μας χωρίςνα μπορούμε να αντιδράσουμε, είναι κοινό γνώρισμα τηςχρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Για όποιον είναι πεπεισμένος ότι «έχει αυτοκαταστροφικέςτάσεις», η προσπάθεια απεξάρτησης είναι δυσκολότερη, γιατίαυτές οι τάσεις χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για αναβολήή ακύρωση της προσπάθειας.

«Το κάπνισμα είναι επιλογή μου»Μια από τις μεγαλύτερες ΕΜΜΟΝΕΣ των καπνιστών είναι ηανάγκη να νιώθουν ότι έχουν τον ΕΛΕΓΧΟ της «συνήθειάς»τους. Πιο εύκολα μπορούν να στερηθούν τα τσιγάρα τους γιαμερικές ώρες παρά να παραδεχτούν ότι είναι σκλάβοι τηςνικοτίνης. Κάποιοι αναγνώστες διαβάζοντας αυτό ίσωςσκέφτονται:

«Όσο και να µε βλάπτει, όσο κι αν µε εξαπατά, τουλάχιστον είναι κάτι που είναι ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ!»

Page 71: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

71 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Από αυτήν την ψευδαίσθηση πάσχουν οι λεγόμενοι«συνειδητοποιημένοι» καπνιστές.

Επιλέγουμε να επισκεφτούμε ένα ωραίο πάρκο. Δεν περνάμεόμως όλη μας τη ζωή σε αυτό το πάρκο! Ίσως όντωςεπιλέξαμε να καπνίσουμε εκείνα τα πρώτα τσιγάρα με τα οποίαπρωτοεισήλθε η νικοτίνη στο σώμα μας. Σίγουρα όμως δενεπιλέγαμε εκείνη τη στιγμή να γίνουμε καπνιστές για όλη μας τηζωή! Αναρωτηθείτε, είχατε φανταστεί όταν ανάβατε τα πρώτασας τσιγάρα ότι τελικά θα καπνίσετε για τόσα πολλά χρόνια;

Επιλογή είναι η δοκιμή του τσιγάρου. Επιλογή είναι η διακο πή του καπνίσματος.

Δεν είναι όμως επιλογή να είμαστε επί χρόνια συστηματικοί καπνιστές!

Το τσιγάρο δεν είναι επιλογή, είναι παγίδα. Πολλοί άνθρωποιλόγω έλλειψης ενημέρωσης επέλεξαν να δοκιμάσουν τοτσιγάρο. Κανένας όμως δεν επέλεξε να φτάσει εκεί που είναισήμερα.

Ας σοβαρευτούμε.

Είναι δυνατόν να ισχυριστεί κάποιος αντικειμενικά ότι συνεχίζεινα καπνίζει επειδή είναι επιλογή του; Δηλαδή τι επιλέγει; Να βάζεικαι να βγάζει βρώμικους καρκινογόνους καπνούς μέσα από ταπνευμόνια του; Ποιος τρελός θα επέλεγε αυτό το σιχαμερό,μονότονο, ηλίθιο, πανάκριβο, θανατηφόρο «χόμπι»;

Κανένας. Κανείς δεν καπνίζει επειδή το θέλει, καπνίζει επειδή δε μπορεί να κάνει αλλιώς.

Όσοι λένε ότι είναι «επιλογή τους», ψεύδονται ακούσια στουςάλλους και κυρίως στον εαυτό τους, προκειμένου να έχουν πιοευχάριστη και αξιοπρεπή διαβίωση στη φυλακή τουκαπνίσματος.

Page 72: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

72 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

«Ειδικά ΕΓΩ δε μπορώ να το κόψω. Δε θα τακαταφέρω ποτέ»Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο σε ΕΣΑΣ που να σας εμποδίζεινα πετύχετε. Ίσα ίσα έχετε ήδη σοβαρό πλεονέκτημα έναντιάλλων, διότι τώρα εξουδετερώνετε τις ψευδαισθήσεις, οι οποίεςαποτελούν το σοβαρότερο εμπόδιο στο δρόμο σας για τηνελευθερία. ΚΑΘΕ άνθρωπος μπορεί να τα καταφέρει εύκολα μεμια σωστή καθοδήγηση.

Μια ακόμα χαρακτηριστική απαισιόδοξη σκέψη είναι ότι«Κάποιος που καπνίζει παραμένει για πάντα καπνιστής». Τέτοιεςσκέψεις χρησιμοποιούνται από όσους φοβούνται να μπουνστον κόπο της απόπειρας διακοπής. Η αλήθεια είναι πωςαμέτρητοι άνθρωποι καταφέρνουν να απαλλαγούν για πάντααπό το τσιγάρο και το σπουδαιότερο, να είναι ευτυχισμένοιχωρίς αυτό.

«Το ελέγχω, το κόβω όποτε θέλω»Αυτό το πιστεύουν κυρίως οι «καινούργιοι» του τσιγάρου, πουδεν έχουν ακόμα γνωρίσει την ύπουλη φύση του ναρκωτικού.Αυτή η ψευδαίσθηση χρησιμοποιείται από τον ελαφρύκαπνιστή για να δικαιολογήσει στους άλλους τη «συνήθειά»του, αλλά και για να διασκεδάσει το φόβο που του προκαλεί τοενδεχόμενο να είναι πράγματι παγιδευμένος. Είναι η κλασικήδικαιολογία των νέων προκειμένου να συνεχίσουν νακαπνίζουν.

Αν συγκρίνετε τους τίτλους αυτής και της προηγούμενηςψευδαίσθησης φαίνονται αντίθετοι μεταξύ τους. Όμως στηνπραγματικότητα έχουν μια μεγάλη ομοιότητα.Χρησιμοποιούνται από τον καπνιστή για τον ίδιο σκοπό: Νασυνεχίσει να καπνίζει. Μην πέφτετε στην παγίδα τους.

Page 73: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

73 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ιδιαίτερη ψευδαίσθησηΣτην χάρτινη έκδοση του βιβλίου αναλύονται περισσότερεςψευδαισθήσεις, που εδώ δε συμπεριελήφθησαν για λόγουςσυντομίας.

Κάθε καπνιστής είναι «κολλημένος» περισσότερο σε κάποιεςψευδαισθήσεις, ενώ κάποιες άλλες μπορεί να μην τοναφορούν καθόλου.

Κατανοώντας τις παραπάνω ΣΥΧΝΕΣ ψευδαισθήσεις, μπορείτεπλέον μόνοι σας να ξετρυπώσετε και να εξουδετερώσετε ταδικά σας ιδιαίτερα προσωπικά ψέματα, τα οποία σας κρατούνφυλακισμένους στη θανατηφόρο παγίδα.

Όπως εσείς εμπιστευθήκατε τη σκέψη μου, έτσι κι εγώεμπιστεύομαι απόλυτα τις δικές σας σκέψεις, που θααποκαταστήσουν την αλήθεια για τις δικές σας ιδιαίτερεςψευδαισθήσεις.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣΓΙΑ ΤΙΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣΚάποιοι καπνιστές βλέπουν λίγο χλιαρά έως αδιάφορα τοκεφάλαιο των ψευδαισθήσεων. «Έτσι κι αλλιώς τα ήξερα όλααυτά» μου λένε.

Είναι περίεργο, αλλά οι ίδιοι καπνιστές όταν πριν λίγες ημέρεςτους ρωτούσα γιατί καπνίζουν, μου έδιναν ΑΣΤΕΙΕΣ απαντήσειςόπως:

Μήνυμα από skeftomai.gr: Δε θα ήταν υπέροχο αν αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο διαδίδονταν

σε κάθε ενδιαφερόμενο καπνιστή, έτσι ώστε να γίνει σε όλους γνωστή η αλήθεια του καπνίσματος;

Και φυσικά όταν λέω «αλήθεια του καπνίσματος» δεν εννοώ το τι ΑΦΑΙΡΕΙ το κάπνισμα (επιπτώσεις σε υγεία – τσέπη)

αλλά κάτι πολύ πιο σοκαριστικό, ...το τι ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ (τίποτα!).Στείλτε τώρα το βιβλίο σε όσους καπνιστές γνωρίζετε!

Page 74: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

74 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

«Από συνήθεια κυρίως, αλλά είναι και µερικά τσιγάρα που τααπολαµβάνω. Επίσης σε κάποιες περιστάσεις είναι καλήπαρηγοριά. Άσε που δεν ξέρω τι να κάνω µε τα χέρια µου αν το

κόψω!»

Φυσικά η σωστή απάντηση είναι:

«Καπνίζω επειδή είμαι παγιδευμένος από τις ιδιαίτερες χημικέςιδιότητες της νικοτίνης».

Μια επίσης καλή απάντηση θα ήταν να λέγαμε ότι:

«Καπνίζω κατά 5% λόγω της ελαφριάς σωματικής πίεσης πουμου ασκεί η καθυστερημένη ενόχληση νικοτίνης του πιοπρόσφατου τσιγάρου μου και κατά 95% λόγω τωνψευδαισθήσεων από τις οποίες είναι διαποτισμένη σε βάθος

όλη μου η σκέψη*».

Όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με την αλήθεια αυτού τουκεφαλαίου αρκετές φορές στη ζωή μας, αλλά μόνοαποσπασματικά. Κάποια στιγμή καταλάβαμε πχ. ότι τοκάπνισμα δε μας χαλαρώνει, ότι δε δίνει λύση σταπροβλήματα, αλλά ποτέ δεν καταλάβαμε όλες τιςψευδαισθήσεις ΜΑΖΙ! Ακόμα και για όσους υπερηφανεύονταιότι «τα ξέρουν όλα», θα αρκούσαν λίγες ώρες χωρίς τσιγάρα,για να φανεί πόσο ρηχή είναι η γνώση τους στις αλήθειεςαυτού του κεφαλαίου.

Αυτή τους η στάση, να βλέπουν τόσο χλιαρά την αποκάλυψητης αλήθειας του καπνίσματος, με γεμίζει απογοήτευση.Θεωρώ την Αλήθεια για το τι μας προσφέρει το κάπνισμα (τοτίποτα!) πιο ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ από την αλήθεια για το τι μας αφαιρεί(επιπτώσεις σε υγεία και τσέπη). Αυτή η αλήθεια είναι τοδιαβατήριο προς την ελευθερία. Μην την προσπεράσετεαδιάφορα.

*τα ποσοστά 5% και 95% δεν προέρχονται από επιστημονικά ευρήματα, αλλάτα χρησιμοποιώ για να τονιστεί η σχέση μεγέθους της σωματικής εξάρτησηςμε το ψέμα.

Page 75: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

75 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Αν είχα ανακαλύψει εγώ πρώτος όλα αυτά τα ψέματα τουκαπνίσματος θα ήμουν πολύ υπερήφανος. Όμως μας έχειπρολάβει όλους τους συγγραφείς κάποιος άλλος. Όσαδιαβάσατε είναι λίγο πολύ γνωστά εδώ και πολλά χρόνια στηνκαπνοβιομηχανία! Όποιος καπνοβιομήχανος θέλει να γίνειπλούσιος, δεν έχει παρά να μάθει ποιες είναι οι ψευδαισθήσειςκαι μετά να τις τονίσει με τη διαφήμισή του.

Για παράδειγμα η Philip Morris (Marlboro) έχει επενδύσειτεράστια ποσά για να μας πείσει για την ψευδαίσθηση πουείδαμε παραπάνω, ότι «το κάπνισμα μας χαλαρώνει». Οικαουμπόηδες των διαφημίσεων της Marlboro (πολλοί πέθανανλόγω καπνίσματος) εμφανίζονται σε απέραντα, όμορφα,ήρεμα τοπία, μόνο και μόνο για να συνδεθεί στο υποσυνείδητόμας, η ψευδαίσθηση χαλάρωσης του καπνίσματος με τηπραγματική χαλάρωση και ηρεμία που προσφέρει η φύση!Επίσης αρκετοί θα έχετε δει διαφημίσεις που αναφέρουνφράσεις όπως: «η τάδε μάρκα είναι η καλύτερη επιλογή»,«καπνίζω επειδή μου αρέσει», «υπέροχη, πλούσια γεύση»,«χαλαρώστε και απολαύστε το» «come to where the flavor is».

Οι καπνοβιομήχανοι μας μιλάνε για πράγματα ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ,μας εξαπατούν χωρίς ντροπή. Κάθε πετυχημένη διαφήμισητσιγάρων τονίζει ένα από τα ψέματα που αναλύσαμε, όχι γιατίοι καπνοβιομήχανοι είναι εκ φύσεως κακοί άνθρωποι, αλλάγιατί πολύ απλά το ίδιο το κάπνισμα οφείλεται στο ψέμα, άραδιαφημίζεται ΜΟΝΟ με ψέμα!

************Μια εύλογη απορία τώρα είναι η εξής:

«Ωραία τα επιχειρήµατα κατά των ψευδαισθήσεων, µε έπεισαν,αλλά πώς θα «πείσουµε» και το υποσυνείδητο;»

Το υποσυνείδητο αν και κατά βάση είναι ανεξέλεγκτο,επηρεάζεται διαρκώς από τη συνείδηση, ιδίως όταν πέσουνστην αντίληψή της κρίσιμες πληροφορίες που το αφορούν.

Ήδη χωρίς να το ξέρετε η ανάγνωση αυτού του βιβλίου έχει

Page 76: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

76 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΟΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

αρχίσει να προκαλεί αλλαγές στο υποσυνείδητό σας. Όμως σεεπόμενο κεφάλαιο θα μάθετε και πιο συγκεκριμένες πανίσχυρεςτεχνικές για να πετύχετε αυτόν το στόχο.

Ίσως μερικοί σκεφτήκατε: «ναι, το ξέρω ότι το τσιγάρο δενπροσφέρει τίποτα». Όμως ακόμα και οι πιο γνωστικοί απόεσάς, ΒΑΘΙΑ ΜΕΣΑ ΣΑΣ πιστεύετε με πάθος μία ή περισσότερεςψευδαισθήσεις.

Είναι σαν κάποιον που βιώνει μια αδιέξοδη φθοροποιο ερωτικήσχέση, αλλά παρ όλη τη θέλησή του να την διακόψειδυσκολεύεται, γιατί είναι υποσυνείδητα πολύ δεμένος με το ταίριτου, για λόγους που συχνά δεν γνωρίζει καν.

Όμως στον αδιέξοδο ολέθριο «δεσμό» σας με το κάπνισμααγαπητοί αναγνώστες έχετε ήδη καταφέρει ένα αποφασιστικόπλήγμα.

Μάθατε με λεπτομέρεια πώς ακριβώς παγιδευτήκατε και είδατετι σας κρατά ακόμα δέσμιους. Η γλυκιά ελευθερία είναι πιοκοντά από ποτέ. Θα μπορούσατε και αυτή τη στιγμή να τοκόψετε για πάντα, αλλά θέλω να σας ζητήσω μία χάρη.

Συνεχίστε να καπνίζετε! Θα κάνουμε τη διακοπή ακόμα πιοεύκολη.

Ή μάλλον...

γιατί να είναι απλά εύκολη;

θα την κάνουμε διασκεδαστική!

μήνυμα από skeftomai.gr: Δωρίστε το βιβλίο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο που καπνίζει!

Αγοράζοντάς το ενισχύετε την αντικαπνιστική προσπάθεια του skeftomai.gr.

Page 77: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

6) Ο ΦΟΒΟΣ

Page 78: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

78 © 2007, s k e f t o m a i . g r - Ο ΦΟΒΟΣ

Ο φόβος να αποχωριστούμε το τσιγάρο δεν είναιψευδαίσθηση, είναι πραγματικός, αλλά παράγεται από τιςπαραπάνω ψευδαισθήσεις! Είναι ο χειρότερος εχθρός μαςόταν προσπαθούμε να δραπετεύσουμε.

Στο παρακάτω κείμενο αναφέρεται μια από τις πρώτεςανακαλύψεις που είχα κάνει από την αυτοπαρατήρησή μουόσο κάπνιζα. Είχα μόλις αρχίσει να αντιλαμβάνομαι τη στενήσχέση μεταξύ καπνίσματος και φόβου.

ο «μικρούλης φόβος» και ο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΡΟΜΟΣ»Τους τελευταίους μήνες της καπνιστικής μου ζωής είχα γίνειπολύ παρατηρητικός. Προσπαθώντας να ανακαλύψω πουβρίσκεται η απόλαυση στο κάπνισμα, κατέληξα σε ένααπροσδόκητο συμπέρασμα που με εξέπληξε. Η πιο ευχάριστη στιγμή του καπνίσματος ήταν για μένα χωρίςτσιγάρο! Εννοώ τη στιγμή που μετά από κάποιες ώρες στιςοποίες δεν είχα καπνίσει, έφτιαχνα έναν καφέ, ετοίμαζα τοτασάκι και τα άλλα σύνεργα του καπνίσματος και τα έβαζα στογραφείο μου έτοιμα προς κατανάλωση. Παρατηρώνταςπροσεκτικά πώς ένιωθα, κατάλαβα ότι η πιο ωραία στιγμή πουμου προσφέρει το τσιγάρο στη διάρκεια της ημέρας, είναιεκείνο το μισάωρο της αναμονής πριν καπνίσω. Ήταν τόσοωραία, όσο και το μισάωρο που ακολουθούσε, στο οποίο

Page 79: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

79 © 2007, s k e f t o m a i . g r - Ο ΦΟΒΟΣ

κάπνιζα τα πρώτα μου τσιγάρα καθισμένος στο γραφείο μου.Αυτό ανέτρεψε την πεποίθηση που είχα ως τότε, ότι καπνίζουμεεπειδή το «σώμα μας διψάει για νικοτίνη».

Όμως ο ίδιος μηχανισμός που μας δίνει αυτή τη μεγάλη χαράτου καπνίσματος χωρίς καν να κρατάμε τσιγάρο στο χέρι,στρέφεται εναντίον μας όταν προσπαθούμε να το κόψουμε.Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Μερικοί άνθρωποι μόνο στησκέψη της διακοπής του καπνίσματος νιώθουν πανικό.Νιώθουν κιόλας συμπτώματα στέρησης, ενώ μόλις πριν 5λεπτά σβήσανε το τελευταίο τους τσιγάρο!

Αυτό προδίδει τα ίχνη μιας ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗΣ ψυχολογικήςδέσμευσής μας με το τσιγάρο, που δεν οφείλεται στη νικοτίνητου. Αυτή η δέσμευση δημιουργείται και ενισχύεται από τιςψευδαισθήσεις που αναφέρθηκαν στο προηγούμενοκεφάλαιο. Να λοιπόν μια σημαντική σκέψη: Εδώ έχουμε δύοεντελώς διαφορετικά πράγματα που καλείται να αντιμετωπίσειο καπνιστής στην απεξάρτησή του:

Α) Ο ΜΙΚΡΟΥΛΗΣ ΦΟΒΟΣ. Έτσι ονόμασα τα

αναπόφευκτα σωματικά συμπτώματα που προέρχονται απότη νικοτίνη του πιο πρόσφατου τσιγάρου. Μοιάζει μεπραγματικό φόβο και στρες αλλά δεν είναι. Είναι η γνωστήκαθυστερημένη ενόχληση, που είχαμε απεικονίσει πρόχειρα μετο σχεδιάγραμμα της σελίδας 35. Είναι αυτή η αδιόρατηαίσθηση κενού, ο ελαφρύς εκνευρισμός, η αυξημένη όρεξηκλπ. Διαρκεί μόνο λίγες ημέρες και επειδή έχει χημική προέλευσηδε μπορεί να παρακαμφθεί. Ανακουφίζεται προσωρινά μόνομε τσιγάρο και θεραπεύεται παντοτινά μόνο με το θάνατο ή μεαποχή από το κάπνισμα.

Γενικά όταν φοβόμαστε στη ζωή μας υπάρχουν δύοπράγματα. Κάτι που μας απειλεί και η επίδραση που ασκείπάνω μας αυτό που μας απειλεί. Όμως στο χημικό μικρούληφόβο υπάρχει μόνο το δεύτερο. Δεν υφίσταται καμιάπραγματική απειλή. Δεν έχει νόημα να «παλέψουμε» με κάτι.Είναι μόνο η δυσφορία από μια ελαφριά δηλητηρίαση, η οποίαγιατρεύεται μόνη της σε λίγες μέρες μέσω της φυσικήςαπομάκρυνσης του δηλητήριου από τον οργανισμό.

Page 80: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

80 © 2007, s k e f t o m a i . g r - Ο ΦΟΒΟΣ

Β) Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΡΟΜΟΣ. Έτσι ονόμασα τα

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ συμπτώματα που παρατήρησα στον εαυτό μουκαι σε άλλους. Είναι ο φόβος της διακοπής του καπνίσματος.Δημιουργείται από τις ψευδαισθήσεις. Μερικοί καπνιστές καιμόνο στη σκέψη να διακόψουν το κάπνισμα νιώθουνταχυπαλμία, κρύο ιδρώτα, ανεξέλεγκτη ανησυχία. Τον νιώθουμεακόμα και με τσιγάρο στο χέρι (!), γιατί δεν οφείλεται στην«έλλειψη τσιγάρων» (ή πιο σωστά στην καθυστερημένηενόχληση νικοτίνης) όπως ο μικρούλης φόβος, αλλά στιςψευδείς πεποιθήσεις μας.

Ο Μεγάλος Τρόμος είναι αποτέλεσμα της σκληρής εσωτερικήςσύγκρουσης μεταξύ του ενός εαυτού μας που θέλει νααπαλλαγεί από το κάπνισμα κυρίως για λόγους υγείας και τουάλλου εαυτού μας που λατρεύει το κάπνισμα εξαιτίας τηςπίστης σε μία ή περισσότερες ψευδαισθήσεις.

Όσο βαθύτερη είναι η πίστη μαςστις ψευδαισθήσεις τουκαπνίσματος, τόσο μεγαλύτεροςείναι αυτός ο φόβος. Μπορεί ναφτάσει ως και το επίπεδο τουτυφλού πανικού. Αυτός είναι πουμε έκανε να βυθίζω το χέρι μουμέσα στα αποφάγια, προκειμένουνα ανασύρω τα τσιγάρα πουπριν λίγες ώρες πέταξα μετά απόπύρινες υποσχέσεις ότι θα το κόψω.

Αν όμως περιορίζαμε το πρόβλημα μόνο στο μικρούλη φόβοκαι εξαφανίζαμε όλο το Μεγάλο Τρόμο, πόσο ευκολότερο θαήταν το έργο μας; Σας πληροφορώ ότι η διαφορά στηνευκολία και τις πιθανότητες επιτυχίας μας θα ήταν τεράστια!

Πώς όμως θα μπορούσαμε να καταργήσουμε αυτόν τονφόβο; Η απάντηση είναι αναπάντεχα απλή. Εφόσοναποκαλύψαμε τα ψέματα στα οποία στηρίζεται, το αν θαυπάρχει ή όχι αυτός ο φόβος, είναι επιλογή μας!

Μια απλή απόφαση ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ Ή ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ να

Page 81: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

81 © 2007, s k e f t o m a i . g r - Ο ΦΟΒΟΣ

μην ξανακαπνίσετε, σε συνδυασμό με τη γνώση που λάβατεγια το κάπνισμα, θα καθορίσει το αποτέλεσμα τηςπροσπάθειάς σας.

ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Μετά από χρόνιαπαραπλάνησης του υποσυνείδητου δυστυχώς ο φόβος δεδιαλύεται εξ ολοκλήρου μόνο με την γνώση τωνψευδαισθήσεων. Πρέπει να «ενημερώσουμε» και τουποσυνείδητο.

Άραγε υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να ελέγξουμε τοανεξέλεγκτο υποσυνείδητο, έτσι ώστε να εναρμονίζεται με τιςνέες συνειδητές πεποιθήσεις μας;

Υπάρχει και σύντομα θα τον μάθετε.

Ο μικρούλης φόβος είναι το φιτίλι και ο Μεγάλος Τρόμος το μπαρούτι.Το δράμα του καπνίσματος είναι ότι συνειδητά καιυποσυνείδητα ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΜΕ τους φόβους μεταξύ τους κι έτσιτους ενισχύουμε. Οι καπνιστές από το πρώτο τους κιόλαςτσιγάρο νιώθουν ανεπαίσθητα φοβισμένοι, γιατί τουποσυνείδητό τους μπερδεύει την καθυστερημένη δυσφορίανικοτίνης με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ φόβο. Το φόβο αυτό τελικά τοναποδίδουν στην «έλλειψη τσιγάρων», ενώ στηνπραγματικότητα οφείλεται στο ίδιο το τσιγάρο. Κάποια στιγμήμικρούλης φόβος και Μεγάλος Τρόμος συγχωνεύονται καιαποτελούν το κίνητρο για συνέχιση του καπνίσματος.

Ο φόβος είναι η αιτία του καπνίσματος.

Θυμάστε την απάντηση που είχαμε δώσει στο ερώτημα «γιατίκαπνίζω» στη σελίδα 23; Τώρα φαντάζομαι σας είναι απόλυτακατανοητή.

Δυστυχώς οι δύο φόβοι είναι ΕΝΩΜΕΝΟΙ στο μυαλό τουκαπνιστή. Οι απόπειρες διακοπής του καπνίσματοςανατινάζονται από το Μεγάλο Τρόμο, δηλαδή τον φόβο μαςνα κόψουμε το κάπνισμα. Είναι σαν ΜΠΑΡΟΥΤΙ που ανατινάζει

Page 82: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

82 © 2007, s k e f t o m a i . g r - Ο ΦΟΒΟΣ

κάθε προσπάθεια. Το ΦΙΤΙΛΙ για να εκραγεί αυτό το μπαρούτιείναι ο «μικρούλης φόβος», δηλαδή η καθυστερημένηενόχληση νικοτίνης ή (μετά από καιρό) καταστάσεις πουμοιάζουν με αυτή!

Το φιτίλι αυτό θα ήταν ανίσχυρο μετά από λίγες μέρες αποχήςαπό το τσιγάρο, αλλά δυστυχώς ενόχληση νικοτίνης καιπραγματικό άγχος έχουν ενωθεί μέσα στο μυαλό σας. Ανόμως ακολουθήσετε τις σαφείς αριθμημένες οδηγίες που θασας δώσω σε επόμενο κεφάλαιο, τότε θα καταφέρετε ναΑΠΟΣΥΝΔΕΣΕΤΕ για πάντα το φιτίλι από το μπαρούτι.

πώς διαχειρίστηκα το φόβο Όταν έκοψα για πάντα το κάπνισμα ήταν διασκεδαστικό γιαμένα να νιώθω αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση τηςκαθυστερημένης ενόχλησης νικοτίνης ανίκανη να πυροδοτήσειτο Μεγάλο Τρόμο.

Το μόνο που μου προκάλεσε ο μικρούλης φόβος, ήταν μιαπαροδική έλλειψη συγκέντρωσης, λίγα νευράκια, λίγηκακοκεφιά, μια ενεργητικότητα που απελευθέρωσαπερπατώντας και μερικές επιπλέον πιρουνιές στο μεσημεριανόκαι το βραδινό τραπέζι. Κι αυτά για λίγες μόνο ημέρες.

Οι φρικτές αναμνήσεις από τις προηγούμενες αυτοσχέδιεςαπόπειρες διακοπής φάνταζαν πλέον τόσο περίεργες... Είχααποσυνδέσει το φιτίλι από το μπαρούτι! Η διακοπή τουκαπνίσματος ήταν για μένα σοκαριστικά εύκολη.

***

Ξαφνικά η μέρα μοιάζει λαμπερότερη, τα πρόσωπα μοιάζουνπιο χαμογελαστά, η ζωή είναι πιο ωραία. ΔΕ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕΠΛΕΟΝ! Τι όμορφο συναίσθημα!

Page 83: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

7) ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

η «λύση» που μας προτείνουν οικαπνοβιομήχανοι...

Page 84: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

84 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΕΛΑΦΡΙΑ ΤΣΙΓΑΡΑΔε θα ήθελα σε αυτήν την ηλεκτρονική έκδοση να σαςκουράσω με λεπτομέρειες που αφορούν τα ελαφριά τσιγάρα.Σας λέω μόνο ότι πρόκειται για μία απάτη ασύλληπτουμεγέθους, εξαιτίας της οποίας εκατομμύρια άνθρωποιπέθαναν πρόωρα και δισεκατομμύρια δολάρια μπήκαν στιςτσέπες των καπνοβιομηχάνων.

Τα πράγματα είναι απλά: Τα «ελαφριά» τσιγάρα δεν είναι λύσηστο πρόβλημα του καπνίσματος. Σας τροφοδοτούν περίπουμε τις ίδιες ποσότητες δηλητηρίων όπως και τα «βαριά». Στηχάρτινη έκδοση του βιβλίου αναφέρονται όλες οισυγκλονιστικές λεπτομέρειες για αυτό το θέμα.

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣΔεν είναι μόνο η ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ που προτείνει «λύσεις»σαν το ελαφρύ κάνισμα. Και η ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ έχει ναπροτέινει τη δική της «λύση»!

Είναι τα υποκατάστατα νικοτίνης (έμπλαστρα, τσίχλες κλπ).Πρόκειται για φαρμακευτικά σκευάσματα επικίνδυνα για τηνυγεία, γύρω από τα οποία έχει στηθεί τεράστια κερδοσκοπία σεβάρος των καπνιστών που αγωνίζονται να ξεφύγουν από τονεφιάλτη. Με το θέμα αυτό περισσότερο και βαθύτερα από κάθεάλλον έχει ασχοληθεί ο Άλεν Καρ. Στο skeftomai.gr μπορείτε ανενδιαφέρεστε να διαβάσετε ένα σχετικό άρθρο.

Page 85: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

85 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΜΕΙΩΣΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΣΙΓΑΡΩΝ

Σε αυτό το σημαντικό ζήτημα θα ήθελανα αναφερθώ αναλυτικά, γι αυτό σαςτο παρουσιάζω εδώ όπως είναιγραμμένο στην χάρτινη έκδοση.

Η μείωση της ημερήσιας κατανάλωσηςτσιγάρων είναι η σκέψη στην οποίακαταφεύγουν συχνά όσοιστριμώχνονται μεταξύ του φόβουδιακοπής και του φόβου τωνεπιπτώσεων στην υγεία

Όμως έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσοικαπνίζουν λίγα τσιγάρα καθημερινά,ΔΕΝ έχουν σημαντικά μειωμένεςβλαβερές επιπτώσεις σε σχέση με τους

βαρείς καπνιστές. Να το πω πιο απλά. Ο καπνιστής πουκαπνίζει 5 τσιγάρα την ημέρα σε σχέση με τον καπνιστή πουκαπνίζει (4x5=) 20 τσιγάρα τη μέρα, δεν παθαίνει το ¼ ¼ ¼ ¼ τωνβλαβών υγείας! Έχει σίγουρα λιγότερες επιπτώσεις από τοβαρύ καπνιστή, αλλά σαφώς περισσότερες από όσεςυποθέτουμε όλοι με την κοινή λογική.

Μη ξεχνάτε ότι ακόμα και οι πιο «ελαφριοί» καπνιστές πουυπάρχουν, οι ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ, εξολοθρεύονται κατά χιλιάδες κάθεχρόνο, λόγω του τσιγάρου που ποτέ δε βάλανε στο στόματους! Αλλά ας δούμε το ζήτημα και σε σχέση με τις γνώσειςπου αποκτήσαμε στα προηγούμενα κεφάλαια.

Είναι τελείως βλακώδες για ένα καπνιστή να υπομένει όλη τηνημέρα την ενόχληση της νικοτίνης, για να έχει τη «χαρά» ότι θατην ανακουφίσει το βράδυ, ή ανά κάποιες ώρες με τα λίγατσιγάρα του. Είναι ένας εφιάλτης. Ο καπνιστής ζει μόνιμαπαρέα με το χημικό στρες της νικοτίνης. Επίσης με τη μικρήκατανάλωση τσιγάρων ενισχύεται η λαχτάρα για κάπνισμα καιγενικά οι ψευδαισθήσεις του καπνίσματος.

Page 86: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

86 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Αν θέλαμε να κάνουμε κάποιον να αγαπήσει περισσότερο τοκάπνισμα και να του δυσκολέψουμε πολύ την απόπειραδιακοπής, υπάρχει μια ακαταμάχητη συνταγή:

Του προτείνουμε για λίγους μήνες απλά να μειώσει στο μισότον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει! Έτσι θα μειώσειελαφρώς την σωματική «εξάρτηση» από την νικοτίνη, η οποίαείναι ένα ΜΙΚΡΟ εμπόδιο στη διακοπή του καπνίσματος και θαενισχύσει τις ψευδαισθήσεις, που είναι το ΤΕΡΑΣΤΙΟ εμπόδιο γιαόποιον θέλει να κόψει το κάπνισμα.

Ελάχιστοι αντέχουν το παραλογισμό των «5 τσιγάρωνημερησίως» για πολλά χρόνια. Περνάμε από αυτό το στάδιομόνο όταν ξεκινάμε το κάπνισμα. Για μία αδιάκοπη παροχήνικοτίνης στο αίμα χρειάζονται περίπου 20 τσιγάρα τη μέρα, γιαυτό και οι περισσότεροι καπνιστές «παίζουν» στο ένα μεενάμιση πακέτο ημερησίως.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ. Για να μην με παρεξηγήσει κανείς, διευκρινίζω ότιοι παραπάνω προτάσεις μου κατά του ελαφριού καπνίσματοςαναφέρονται σε καπνιστές που θέλουν να το κόψουν κι όχι σεκαπνιστές που θέλουν να συνεχίσουν να καπνίζουν.

Για τους τελευταίους επικροτώ τη μείωση της ημερήσιαςκατανάλωσης τσιγάρων. Επίσης για τη μείωση της νικοτίνηςκαι της πίσσας, τους προτείνω απλά να αφήνουν μεγάλοαποτσίγαρο στο τασάκι, δηλαδή να μην καπνίζουν το τσιγάρομέχρι τη γόπα. Εννοείται ότι δεν πρέπει να καπνίζουν ποτέάφιλτρα τσιγάρα και τέλος τους εύχομαι να θελήσουν ναδιακόψουν το κάπνισμα γιατί η ζωή τους θα γίνει πιο ωραίαχωρίς το δηλητήριο.

Page 87: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

8) ΣΥΓΚΡΙΝΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ,ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ.

Page 88: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

88 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΣΥΓΚΡΙΝΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ.

Μετά από όσα μάθαμε ως εδώ είμαστε για πρώτη φορά σεθέση να συγκρίνουμε τα οφέλη του καπνίσματος, με αυτά τηςδιακοπής του.

οφέλη του καπνίσματος …Μην τρέφετε ψευδαισθήσεις! Το κάπνισμα δε μας προσφέρειΚΑΝΕΝΑ όφελος! Το αποδείξαμε με όσα είπαμε ως τώρα. Μηγίνετε ένας από εκείνους τους πρώην καπνιστές πουνοσταλγούν για χρόνια το τσιγάρο. Αδικείτε τον εαυτό σας,αδικείτε την αλήθεια.

Δεν έχει υπάρξει ποτέ άνθρωπος που να έχει βρει ένα αληθινόπλεονέκτημα του καπνίσματος γιατί απλώς δεν υπάρχει!Υπάρχουν ευχάριστες στιγμές από τη χρήση του καπνού όπωςυπάρχουν από τη χρήση κάθε ναρκωτικού, για τις οποίεςόμως αναλογεί πάντα ένα πολλαπλάσιο τίμημα. Δεν εννοώμόνο τίμημα στην υγεία, αλλά και στην τρέχουσα ποιοτητα τηςζωής μας. Όταν το τσιγάρο μας χαρίσει ένα κομμάτι ψωμί,αυτόματα σημαίνει ότι μας έχει κλέψει χωρίς να το καταλάβουμεένα ολόκληρο καρβέλι. Αμφιβάλλετε;

Μα επιτέλους ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ!**** Οι ευχάριστες στιγμές των

καπνιστών δεν οφείλονται στην εισπνοή και εκπνοήκαρκινογόνων καπνών, αλλά στο ότι η ζωή έχει έτσι κι αλλιώςευχάριστες στιγμές για κάθε άνθρωπο. Η νικοτίνη έχει κάνειαεροπειρατεία στο υποσυνείδητο με αποτέλεσμα να

… Νομίζουμε ότι οι ευχάριστες στιγμές της ζωής «οφείλονταιμερικώς στο κάπνισμα», ενώ στην πραγματικότητα είναιπροσβάσιμες σε όλους, είτε καπνίζουν είτε όχι.

*Συγχωρέστε μου το αυστηρό ύφος. Οτιδήποτε προσβλητικόδιαβάσετε για τους καπνιστές να ξέρετε ότι το εννοώ πρωτίστως γιατον εαυτό μου, που υπήρξα επί χρόνια ο πιο χαζός φανατικόςκαπνιστής της Ελλάδας!

Page 89: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

89 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΣΥΓΚΡΙΝΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ.

… Νομίζουμε ότι οι δυσάρεστες στιγμές της ζωής «οφείλονταιμερικώς στην έλλειψη τσιγάρων» ενώ είναι αναπόφευκτες γιαόλους και το κάπνισμα μόνο να τις επιδεινώσει μπορεί.

οφέλη της διακοπής του καπνίσματος • 20 λεπτά μετά τη διακοπή του καπνίσματος, οι καρδιακοί

παλμοί πέφτουν.• 12 ώρες μετά, το μονοξείδιο του άνθρακα στο σώμα

μας επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα.

• 1 μήνα μετά, το κυκλοφορικό και το αναπνευστικόσύστημα βελτιώνονται σημαντικά.

• 1 χρόνο μετά, ο κίνδυνος για καρδιακή πάθηση είναι ομισός απ' ότι ενός καπνιστή.

• 5 χρόνια μετά, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολήςμειώνεται στα επίπεδα ενός μη καπνιστή.

• 10 χρόνια μετά, ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα,λάρυγγα, στόματος (και άλλοι) μειώνεται στο μισό.

• 15 χρόνια μετά, ο κίνδυνος καρδιακής πάθησης είναιίδιος με αυτόν ενός μη καπνιστή. (πηγή: US SurgeonGeneral's Report, 1990)

Μερικά ακόμα πλεονεκτήματα:• Κερδίζετε πολλά χρόνια ζωής.

• Αποκτάτε πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε ασθένειες.• Απαλλάσσεστε από το άγχος του πρόωρου θανάτου.• Εξοικονομείτε χρήμα.

• Εξοικονομείτε σε καθημερινή βάση επιπλέον χρόνο.• Βελτιώνεται η γεύση και η όσφρησή σας οπότε

αυξάνεται και η απόλαυση του φαγητού.• Αποκτάτε γρηγορότερη και πιο ανώδυνη χώνεψη.

• Ο ύπνος σας σύντομα γίνεται πιο αναζωογονητικός καιαπολαυστικός.

• Τα μαλλιά και η επιδερμίδα σας αποκτούν λαμπερή όψη.• Βελτιώνεται η σεξουαλική σας ζωή.

• Παύετε να μυρίζετε άσχημα. • Αυξάνεται η παραγωγικότητά σας.• Σκέφτεστε καθαρότερα και με μεγαλύτερη έμπνευση.

κλπ κλπ κλπ...

Page 90: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

90 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΣΥΓΚΡΙΝΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ.

Συγχαρητήρια σε όσους μελετήσατε ως εδώ!

Αν ό,τι διαβάσατε ως τώρα ήταν μια πλήρης περιγραφή τηςφυλακής του καπνίσματος, τα επόμενα κεφάλαια θα σαςβοηθήσουν να τελειοποιήσετε την τεχνική της απόδρασής σας.

Έφτασε λοιπόν η στιγμή που οι αναγνώστες χωρίζονται σε 2κατηγορίες. Σε αυτούς που επιλέγουν να συνεχίσουν νακαπνίζουν και σε αυτούς που θα προσπαθήσουν νααλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο κόβοντας τοκάπνισμα. Έχω να κάνω ένα ξεχωριστό σχόλιο για κάθεκατηγορία αναγνωστών.

ΑΝ ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ , σας προτείνω να κλείσετε αυτό το βιβλίο και να τοτοποθετήσετε στη βιβλιοθήκη σας. Πού και πού μπορείτε ναρίχνετε μια ματιά στο κεφάλαιο των ψευδαισθήσεων και νααναρωτιέστε (κατά προτίμηση με τσιγάρο στο χέρι) τι σαςπροσφέρει το κάπνισμα.

Ως συγγραφέας απολαμβάνω ένα σπάνιο προνόμιο. Λόγωτου θέματος του βιβλίου, όσο κι αν απορρίψετε αυτά πουδιαβάσατε, ξέρω ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψετε για ναδιαβάσετε παρακάτω! Πώς το ξέρω αυτό;

Γνωρίζω πώς ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν τοκάπνισμα για πάντα. Όλοι αγανακτούν κάποια στιγμή, όλοιυποψιάζονται ότι έχουν πέσει ΘΥΜΑΤΑ μιας άσχημης καιδόλιας παγίδας. Όταν λοιπόν κι εσείς αγανακτήσετε, εγώ θασας περιμένω για να διαβάσετε τη συνέχεια.

Page 91: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

91 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΣΥΓΚΡΙΝΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ.

Α Ν ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ ΝΑ ∆ΙΑΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ,συγχαρητήρια! Σε λίγο θα μάθετε πώς θα γίνετε έναςευτυχισμένος πρώην καπνιστής. Αφού διαβάσετε και το 2ο

μέρος του βιβλίου θα το κόψετε λίγες μέρες μετά.

Ίσως κάποιοι από εσάς ανυπομονείτε, νιώθετε έτοιμοι να τοκόψετε ΤΩΡΑ. Μην το κάνετε! Έχω ακόμα αρκετά να σας πω. Δεθα προσπαθήσουμε απλά να κόψουμε το κάπνισμα. Αυτό οκαθένας μπορεί άνετα να το πετύχει από μόνος του χωρίςκαμιά βοήθεια. Η φιλοδοξία μας είναι να το κόψουμε ΕΥΚΟΛΑκαι ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Για έναν τέτοιο υψηλό στόχο αξίζει λίγη ακόμα ανάγνωση...

2ο μέρος - Η απόδραση!

Page 92: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

92 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΣΥΓΚΡΙΝΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ.

Σας παρουσιάστηκε όπως έχει γραφτεί στο βιβλίο.* Όπως είδατε

υπάρχει η παρότρυνση πριν διακόψετε το κάπνισµα να διαβάσετε

και το υπόλοιπο βιβλίο, όµως αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ήδη

ξέρετε πάρα πολλά!

Μπορείτε µε εφόδια όσα διαβάσατε, να ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΕΤΕ µία

ηµεροµηνία στην οποία θα σβήσετε το τελευταίο σας τσιγάρο και

να ζήσετε µια πιο ευτυχισµένη ζωή. Επίσης µπορείτε να

αποδράσετε και ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ κάποια στιγµή, χωρίς

προγραµµατισµό, αν πιστεύετε ότι σας είναι πιο ταιριαστό.

Έχετε όλες τις ευχές µου για καλή επιτυχία!

Όπως σας είχα υποσχεθεί και όπως φαντάζοµαι διαπιστώσατε, το

δωρεάν PDF που διαβάσατε, αν και είναι µόνο ένα µέρος όλου του

βιβλίου, έχει ΑΥΤΟΝΟΜΟ χαρακτήρα και µπορεί να λειτουργήσει

και ως πλήρες ανεξάρτητο βοήθηµα. Όµως η βοήθεια που σας

παρέχει, δε συγκρίνεται µε αυτήν που θα λάβετε αν αποκτήσετε

και το υπόλοιπο βιβλίο!

Παρακάτω θα σας παρουσιάσω αυτό που θεωρώ ως χρυσή

επένδυση για το µέλλον σας. Την απόκτηση ολόκληρου του βιβλίου

«πώς να απαλλαγείτε από το κάπνισµα πανεύκολα!»

Ας δούµε περιληπτικά µερικά από τα επιπλέον θέµατα

που µπορείτε να διαβάσετε σε αυτό:

* Είναι πιθανή η ύπαρξη αλλαγών ή µικροδιορθώσεων στο αντίστοιχοκείµενο εκτυπωµένου αντιτύπου, όµως αν αυτές υπάρχουν είναι λίγες καιπεριορισµένης κλίµακας.

Εδώ τελείωσε το δωρεάν πρώτο µέρος του βιβλίου

«πώς να απαλλαγείτε από το κάπνισµα πανεύκολα».

Page 93: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

93 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΣΥΓΚΡΙΝΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ.

Τι θα διαβάσετε στις 160 επιπλέον σελίδες του βιβλίου

Τις 7 πανίσχυρες τεχνικές με τις οποίες το υποσυνείδητό σας θαγίνει από εμπόδιο που είναι σήμερα, φίλος και βοηθός! Ναι!ΜΠΟΡΕΙΤΕ να ελέγξετε το ως τώρα ανεξέλεγκτο υποσυνείδητο!

ΤΑ 7 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑΑξιοποιώντας όλη τη θεωρία, σας προσφέρεται ένας πρακτικόςοδηγός 7 απλών βημάτων που οδηγούν στην ελευθερία!

Πώς θα οικοδομήσετε τεράστια αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση σε κάθε τομέα της ζωής σας.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. Στο ίντερνετ κυκλοφορούνεκατοντάδες συμβουλές, όμως πολλές από αυτές είναιάχρηστες. Μάλιστα μερικές συμβουλές «έμπειρων» πρώηνκαπνιστών στερούνται κάθε σοβαρότητας και μόνο κακόμπορούν να κάνουν στην προσπάθειά μας. Σε αυτό το κεφάλαιοθα βρείτε τις καλύτερες ψυχολογικές και πρακτικές συμβουλές γιατις πρώτες ημέρες καθώς και λεπτομερείς συμβουλές για τηνκατάλληλη διατροφή.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ. Μήπως σας ανησυχεί το ότικόβοντάς το θα σας λείψει ο συνδυασμός καφέ - τσιγάρου; Ε τότε μάλλον πρέπει να διαβάσετε αυτό το κεφάλαιο!

Πώς να αποφύγετε τη μεγάλη αύξηση σωματικού βάρους πουπαρατηρείται σε όσους κόβουν το κάπνισμα.

ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΥΛΗΣΕΤΕ. Ένα από τα σημαντικότερακεφάλαια όλου του βιβλίου. Το ξανακύλισμα είναι ο μεγαλύτεροςεχθρός όσων προσπαθούν να αποδράσουν.

ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ. Ποια είναι τα ελάχιστα πράγματα που πρέπεινα θυμάστε από το βιβλίο;

Πώς να εξασφαλίσετε 100% ότι τα παιδιά σας δε θα γίνουν καπνιστές. Ένα καταπληκτικό σύντομο βοήθημα για όσους είναιή θέλουν να γίνουν γονείς. Με συνοπτικό τρόπο αναλύονται τααίτια που σπρώχνουν τους νέους προς το κάπνισμα και στοτέλος δίδονται οι 10 χρυσές συμβουλές με τις οποίες μπορείτε ναθωρακίσετε το παιδί σας από αυτήν τη μεγάλη παγίδα της ζωής.

Page 94: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

94 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΣΥΓΚΡΙΝΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ. Εξειδικευμένη επιπλέον βοήθεια σεδιάφορες κατηγορίες καπνιστών. Εσείς σε ποια κατηγορίαανήκετε;

... και πολλά άλλα άκρως ενδιαφέροντα θέματα!

Ξέρετε τι αγοράζετε γιατί το δοκιμάσατε ήδη! Αντί για «δείγμα»λίγων σελίδων που συνήθως προσφέρεται σε διάφορα άλλαβιβλία, έχετε ήδη λάβει δωρεάν ολόκληρο αυτόνομο βιβλίο!Πριν το βιβλίο διεκδικήσει μία πολύτιμη θέση στη βιβλιοθήκησας, ΠΡΩΤΑ ΣΑΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΞΙΖΕΙ!

Μετά από λίγα χρόνια θα διατεθεί ολόκληρο το βιβλίο δωρεάνστο ίντερνετ σε PDF υψηλής ποιότητας. Όμως ακόμα και τότε,θα προτείνω ένθερμα να το αποκτήσετε και σε χαρτί. Γιατί; Ολόγος είναι ότι θα σας διευκολύνει στην ανάγνωση, θαμπορείτε να το έχετε παντού μαζί σας, θα μπορέσετε να τοδανείσετε ή να το δωρίσετε σε έναν καπνιστή που δε γνωρίζειτη χρήση υπολογιστή.

Το κόστος του τυπογραφικά εκτυπωμένου αντιτύπου είναιπερίπου όσο θα δίνατε για να φωτοτυπήσετε το βιβλίο. Γιατους περισσότερους από εσάς είναι λιγότερο από όσοκοστίζουν τσιγάρα λίγων ημερών! Σας συμβουλεύω να μησκέφτεστε το κόστος εκτύπωσης για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Αν κόψετε το κάπνισμα κερδίζετε 50.000€* που θα δίνατε γιατα τσιγάρα μιας ζωής. Το βιβλίο αυτό ίσως αποδειχθεί ηκαλύτερη οικονομική επένδυση που έχετε κάνει ποτέ.

*Ο υπολογισμός αφορά καπνιστές 1 πακέτου τη μέρα.

Για κατανάλωση περισσότερων ή λιγότερων πακέτων υπολογίστε ανάλογα.

6666 λόγοι γιατί να αποκτήσετε το βιβλίο

Page 95: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

95 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΣΥΓΚΡΙΝΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ.

Αν έχετε ένα αγαπημένο πρόσωπο που καπνίζει, το βιβλίοαυτό θα είναι ένα δώρο που δε θα ξεχάσει ποτέ.

Με την αγορά σας ενισχύετε απ΄ ευθείας την αντικαπνιστικήπροσπάθεια του skeftomai.gr, σε μια περίοδο στην οποίαχρειάζεται οικονομική ενίσχυση για να συνεχιστεί.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και συνεργαζόμενα βιβλιοπωλεία επισκεφθείτε τώρα το skeftomai.gr

Page 96: Πώς να Απαλλαγείτε από το Κάπνισμα

96 © 2007, s k e f t o m a i . g r - ΣΥΓΚΡΙΝΩ, ΕΠΙΛΕΓΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ.

Πώς να απαλλαγείτε από το κάπνισμα πανεύκολα - ver. 2.06ver. 2.06ver. 2.06ver. 2.06 © 2007, Θανάσης Αποστόλου

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη απόκτηση αυτού τουηλεκτρονικού βιβλίου μέσω ίντερνετ ή φωτοτυπιών ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙΕΝΘΕΡΜΑ από το συγγραφέα, αρκεί να μη γίνεται με σκοπό τοκέρδος.

Οποιαδήποτε παραποίηση του περιεχομένου αυτού τουηλεκτρονικού βιβλίου (αφαίρεση, πρόσθεση, επεξεργασίακειμένου) που γίνεται από καπνιστές αναγνώστες με σκοπό να τοπροσαρμόσουν στα δικά τους μέτρα υποστηρίζεται ένθερμα,αρκεί να γίνεται μόνο για την προσωπική τους χρήση.