Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

13
Η Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Transcript of Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Page 1: Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Η Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Page 2: Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Στην Αρχαία Ελλάδα βρίσκονται οι βάσεις του τρόπου διατροφής που σήμερα ονομάζουμε μεσογειακό. Βασιζόταν στην κατανάλωση σιτη- ρών, που αποτελούσαν φτηνή κι εύκολη επιλογή για τους περισσότερους Αθηναίους.

Page 3: Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Το ψωμί, βασικότατο προϊόν παρασκευά- ζοταν με δύο κυρίως τρόπους: με αλεύρι από σιτάρι (άλευρον) ή από κριθάλευρο (άλφιτον). Αυτό εξαρτιόταν από την οικονο- μική δυνατότητα του ατόμου. Από παρόμοια ζύμη παρασκεύαζαν κι ένα είδος πίτας.

Page 4: Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Επίσης, ο καφές είναι από τη Βραζι- λία, το τσάι από τηνΚίνα, η ζάχαρη από την Καραϊβική, οι μπανάνες από τον Ισημερινό, τα εσπε- ριδοειδή από τη Νότιο-δυτική Ευρώπη.

Page 5: Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Αντί αυτών, στην Ελλάδα καταναλώνονταν ευρέως τα ξερά σύκα, τα αχλάδια και φυσικά τα σταφύλια, απ’ όπου παράγονταν και το, τόσο βασικό στοιχείο στις αρχαίες κοινωνίες, κρασί.

Page 6: Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Το κρασί ήταν το δεύτερο πιο βασικό υγρό στη διατροφή τους μετά το λάδι. Το έπιναν αφού το αναμίγνυαν με νερό στους κρατήρες, προκειμένου να μην τους επηρεάζει πολύ. Στα συμπόσια έπιναν διαρκώς και σε αν δεν το νέρωναν, ο οργανισμός τους δεν θα το άντεχε.

Page 7: Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Από λαχανικά, είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τα χόρτα, τα οποία υπήρχαν σε αφθονία στη γη της Αττικής. Επίσης, καλλιεργούσαν αγγούρια, κρεμμύδια, σκόρδα, λάχανα, που τα μαγείρευαν βραστά, ή ωμά. Πάνω απ’ όλα ξεχώριζε η ελιά, παραδοσιακό στοιχείο που συμπεριλαμβάνονταν σε πολλά γεύματα.

Page 8: Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Οι φτωχοί και οι δούλοι τρέφονταν σε μεγάλο βαθμό με

όσπρια. Εύκολα στην καλλιέργεια, φτηνά και σημαντική πηγή θρεπτικών στοιχείων, πιάτα όπως η φακή, τα κουκιά, ο αρακάς και τα ρεβίθια δεν έλειπαν από το καθημερινό μενού των Αθηναίων.

Page 9: Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Τα ψάρια και τα θαλασσινά ήταν διαδεδομένα στην Αθήνα λόγω της θάλασσας που την περιβρέχει. Ντόπιοι ψαράδες έριχναν καθημερινά τα δίχτυα τους για να καλύψουν τις προσωπικές τους ανάγκες ή εκείνες του εμπορίου.

Page 10: Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Page 11: Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Τέλος, το κρέας αποτελούσε τροφή για τους πλούσιους και τους προνομιούχους. Στα περίχωρα της Αθήνας οι κάτοικοι συχνά κυνηγούσαν στο δάσος. Λίγοι μπορούσαν να εκτρέφουν δικά τους ζώα μεγάλου μεγέθους. Πιο ακριβό απ’ όλα τα κρέατα ήταν το χοιρινό κρέας, με τιμή αντίστοιχη με τρία ημερομίσθια ενός δημοσίου υπαλλήλου. Κρέας καταναλωνόταν κυρίως σε γιορτές περίπου 2-3 φορές τον μήνα για τον μέσο πολίτη της εποχής.

Page 12: Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα
Page 13: Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Βιβλιογραφία

• Τα μυστικά της Διατροφής των Αρχαίων Ελλήνων. Ανακτήθηκε από http://www.diaforetiko.gr/ta-mistika-tis-diatrofis-ton-archeon-ellinon/• Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων.Βερόγκου Μαρία. Ανακτήθηκε από

http://schoolpress.sch.gr/istoriomnemones• Περί διατροφής των Αρχαίων Ελλήνων. Αμαλία Ηλιάδη.

Ανακτήθηκε από http://www.hellinon.net/ANEOMENA/Diatrofi.htm

• Διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα. Ανακτήθηκε από http://el.wikipedia.org/wiki