ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

29
Ας χαρίσουμε ένα βιβλίο Μια βιβλιοπαρουσίαση με πρόσφατες εκδόσεις

Transcript of ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Page 1: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Ας χαρίσουμε ένα βιβλίο

Μια βιβλιοπαρουσίαση με πρόσφατες εκδόσεις

Page 2: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Πόσο αργεί να ξημερώσει…Άντον Τσέχωφ εκδ: ελληνικά γράμματα

• Ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος επέλεξε δεκαπέντε διηγήματα του κορυφαίου ρώσου συγγραφέα με κριτήριο το να συγκροτήσουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του συγγραφικού του έργου.

Page 3: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

CheriΚολέτ εκδ. Ωκεανίδα

Είναι ένα μυθιστόρημα που αναβιώνει έξοχα το Παρίσι της μπελ επόκ. Ο Cheri είναι ο χαϊδεμένος νεαρός εραστής και η Λεά η ώριμη εταίρα πολυτελείας που ζουν έναν έρωτα γεμάτο πάθος στο Παρίσι των αρχών του 20ού αιώνα. Η Κολέτ, που σκανδάλισε στην εποχή της τόσο με τον βίο της όσο και με τα έργα της, ανατέμνει με ευαισθησία και λεπτότητα την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής , ενώ με διεισδυτική ματιά και πικρό χιούμορ περιγράφει τη γυναικεία ψυχή και τους σκληρούς κανόνες του ερωτικού παιχνιδιού.

Page 4: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Το ΑυθεντικόHenry James εκδ. Κίχλη

Κάθε βιβλίο του Χένρυ Τζέιμς είναι ένα αισθητικό και ιδεολογικό κομψοτέχνημα. Το Αυθεντικό πραγματεύεται τη σχέση πέντε προσώπων, ενός φιλόδοξου, ανερχόμενου ζωγράφου-αφηγητή και των τεσσάρων μοντέλων του στο Λονδίνο του 19ου αιώνα. Η πλοκή αναπτύσσεται γύρω από το κομβικό θέμα του ποιοι από τα τέσσερα μοντέλα αποτελούν το αυθεντικότερο μέσο αναπαράστασης και μπορούν επομένως να υπηρετήσουν καλύτερα

την τέχνη.

Page 5: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Η γάτα Κολέτ

εκδ. Scripta 2009• Στη "Γάτα", η Κολέτ περιγράφει με αριστοτεχνικό

τρόπο τις πρώτες μέρες του γάμου ενός νεαρού ζευγαριού και τα προβλήματα που προκαλεί η αντίζηλος της Καμίγ η οποία δεν είναι κάποια άλλη γυναίκα αλλά η γάτα του Αλαίν, η Σάχα. Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι τρείς χαρακτήρες του βιβλίου -ακόμη και η γάτα- δρουν σύμφωνα με τους κανόνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ο σύγχρονος κόσμος που αντιπροσωπεύει η Καμίγ προσκρούει στη συστολή του Αλαίν ο οποίος δεν αντέχει τη δύναμη και τη ζωντάνια που επιδεικνύει η νεαρή σύζυγός του. Τέλος, η Κολέτ εισχωρεί τόσο βαθιά στην προσωπικότητα του Αλαίν που το κλείσιμο της ιστορίας μοιάζει με αποκάλυψη.

Page 6: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Ιμαρέτ, στην σκιά του ρολογιού Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Συγγραφέας: Γιάννης Καλπούζος • Βραβείο Αναγνωστών 2009 • Άρτα 1854. Τουρκοκρατία. Δύο αγόρια γεννιούνται την

ίδια νύχτα, ένας Έλληνας κι ένας Τούρκος, και η μοίρα τούς κάνει ομογάλακτους. Το μυθιστόρημα παρακολουθεί τη ζωή τους με φόντο την άγνωστη στο πλατύ κοινό ιστορία της περιοχής, και όχι μόνο.

Μια ολόκληρη εποχή αναπαριστάνεται με μοναδικό τρόπο και χωρίς προκατάληψη παράλληλα με την περιπέτεια, τη δράση, τον έρωτα, τις κωμικές ή τις τραγικές καταστάσεις, ώστε να κτιστεί ένα χορταστικό και συναρπαστικό βιβλίο.

Στη σκιά του ρολογιού που χτυπά τις οθωμανικές ώρες Έλληνες, Τούρκοι και Εβραίοι. Οι δύο φίλοι, ο Λιόντος και ο Νετζίπ, μια δολοφονία μυστήριο, ο παππούς Ισμαήλ, η «μικρή» ακόμη Ελλάδα, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο φανατικός Ντογάν, συγκρούσεις, επαναστάσεις, συνύπαρξη, καθημερινή ζωή, χοροεσπερίδες, Καφέ Αμάν, πετροπόλεμος, Απόκριες, Ραμαζάνι, χαμάμ, ο τουρκικός μπερντές του Καραγκιόζη, αφορισμοί, ο «άλλος» στα πρόσωπα και στις συνήθειες των κατοίκων των τριών φυλών, λαθρεμπόριο, κολίγοι, τσιφλικάδες, πλούτος και εξαθλίωση, γλυκιά και πικρή ζωή. Όλα έχουν θέση στο ιμαρέτ του Θεού.

Page 7: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Ο αόρατοςσυγγραφέας: H. G. Wells εκδ. Κίχλη

μετάφραση : Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης• Τι από τα δυο αποτελεί είδηση; Το ότι

κρατάμε στα χέρια μας καθαρότατη επιστημονική φαντασία, είδος λαϊκό και , τάχα, εύπεπτο, μεταφρασμένο από τον Παπαδιαμάντη, τον λατρεμένο των ποιητών και των μυημένων, αλλά αποξενωτικό για το ευρύ κοινό; Ή μήπως ότι ένα ξένο διαχρονικό μπεστ σέλλερ μας ανοίγει πόρτα διπλή : προς τον Αόρατο Άνθρωπο, αφενός, το ρομαντικό συντρίμμι που ο 19ος εξέβαλε ως παρανοϊκό, επικίνδυνο απόβλητο στον 20ό , προς τη μαγεία, αφετέρου, της δικής μας πολυσυζητημένης ταυτότητας , ενός οιονεί αόρατου Παπαδιαμάντη που κι αν τον γνωρίζουν οι ειδήμονες, τον αγνοούν , ωστόσο , οι πολλοί;

Page 8: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Αχμές, ο γιος του φεγγαριού ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

εκδ.ΠΟΛΙΣ 2009

• Ένας πάπυρος θαμμένος σ' έναν τάφο στο Λούξορ, τις αρχαίες Θήβες. Ογδόντα τέσσερα λυμένα προβλήματα, ένα όνομα, μία ημερομηνία: το πρώτο ενυπόγραφο μαθηματικό κείμενο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ένας πάπυρος που συνοψίζει τις μαθηματικές γνώσεις των ανθρώπων που έχτισαν τις πυραμίδες και, κατά τον Ηρόδοτο, επινόησαν τη γεωμετρία. Συγγραφέας του ο Αχμές, που θα γίνει οδηγός μας σε μια περιήγηση στη χώρα των Φαραώ. Θα μας οδηγήσει στην Άβαρι, το κοσμοπολίτικο σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ασία και Αφρική. Θα μας σεργιανίσει στη Μέμφιδα, ονομαστή για τους ναούς της αλλά και για τα κακόφημα καπηλειά της. Θα μας ξεναγήσει στο κατάφυτο από παπύρους Δέλτα του Νείλου, θα μας κεράσει μαύρη μπίρα από τη χώρα του Κους και γλυκόπιοτο σεντέχ, κρασί από ρόδι. Παρέα του, μασουλώντας μελωμένα σύκα και χουρμάδες, θ' ακούσουμε τους μύθους και τα παραμύθια της Αιγύπτου, όπως τα αφηγούνταν οι κατασκευαστές των πυραμίδων τις ώρες της ανάπαυσης. Μέσα απ' τη ζωή του θα βιώσουμε κι εμείς την πολυτάραχη Δεύτερη Ενδιάμεση Περίοδο, τις διαμάχες, τις ίντριγκες και τους πολέμους ανάμεσα στους ηγεμόνες των δύο βασιλείων, της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου. Μα πάνω απ' όλα θα συμμεριστούμε την απορία του, θα νιώσουμε τον παλμό της αγωνίας του να γνωρίσει το άπιαστο, το απρόσιτο, αυτό που οι μετέπειτα γενιές αποκάλεσαν άπειρο...

Page 9: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Ανήκουστος βλάβη David Lodge μετάφραση: Έφη Τσιρώνη

εκδόσεις :Bell 2009

• Ο Ντέσμοντ Μπέιτς, καθηγητής γλωσσολογίας, έχει βγει πρόωρα στη σύνταξη. Για να αφοσιωθεί στην έρευνα, όπως λέει -στην πραγματικότητα, επειδή σιγά σιγά χάνει την ακοή του και του είναι πια δύσκολο να διδάξει. Του λείπουν οι φοιτητές του, το πανεπιστήμιο, όλα, και μαραζώνει άπρακτος μέσα στο σπίτι. Με τη γυναίκα του, τη Φρεντ, η συνεννόηση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Κι όχι μόνο γιατί ακούει τα μισά απ' όσα του λέει: η Φρεντ περνάει μια δεύτερη νεότητα και διαπρέπει επαγγελματικά, πράγμα που τον κάνει να νιώθει ακόμη πιο παροπλισμένος.

•Με τη μοναδική του ικανότητα να διακωμωδεί το τραγικό, ο Lodge μεταβάλλει την πάθηση του ήρωά του σε... προπόνηση για την απόλυτη σιωπή που έρχεται κάποτε για όλους. Και περιγράφει τη δύσκολη συμφιλίωσή μας με τα γηρατειά και τη θνητότητα, σ' ένα βιβλίο αστείο, συγκινητικό και αφοπλιστικά ειλικρινές, που υπενθυμίζει τελικά πως η ζωή είναι ωραία, ακόμη κι όταν η ένταση αρχίζει να χαμηλώνει αμετάκλητα...

Page 10: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Να βλέπεις στον έρωτα Χόρχε Μπουκάι, Silvia Salinas

εκδόσεις opera 2009

• Εγχειρίδιο αυτοβοήθειας με μυθιστορηματική πλοκή, επικεντρωμένο στις σχέσεις του ζευγαριού, που μας καλεί να βλέπουμε τον έρωτα με μάτια ανοιχτά και να βαδίζουμε στο δρόμο του εφικτού, μακριά από φαντασιώσεις και αυταπάτες.

Page 11: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Νικήστε τις ενοχέςΣυγγραφέας: Della Seta LucioΕκδότης: Ίταμος, Αθήνα, 2007

• Αυτό το βιβλίο απευθύνεται ιδιαίτερα στους γονείς, οι οποίοι δημιουργούν ενοχές στα παιδιά τους, ενώ πρόθεσή τους είναι κυρίως να τα προστατεύσουν από κινδύνους και να τα κοινωνικοποιήσουν. Όταν δεν υπάρχει γνώση και επίγνωση των μακροπρόθεσμων συνεπειών των ενοχών, αυτή η συμπεριφορά συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενοχικού συμπλέγματος στα παιδιά, που τα ακολουθεί και τα βασανίζει σ' ολόκληρη τη ζωή τους. Η συνειδητοποίηση των γονέων ως προς αυτό και ο έλεγχος της ενοχοποιητικής δύναμής τους θα εξαλείψει πολλές από τις αιτίες των ενοχών. Το άγχος, ο πανικός, η μελαγχολία, η αποθάρρυνση, η κατάθλιψη είναι προβλήματα που μπορούν να καταπολεμηθούν ή τουλάχιστον να αμβλυνθούν.Το βιβλίο αυτό διδάσκει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να το επιτύχουμε.

Page 12: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Το βιβλίο της ανησυχίας (Τ. Ι & ΙΙ)Συγγραφέας: Φερνάντο Πεσσόα

Εκδότης: ΕΞΑΝΤΑΣ• Σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή του και μέχρι το θάνατό του,

από το 1913 έως το 1935, ο Φερνάντο Πεσσόα γράφει, με κάποιες διακοπές αλλά χωρίς να το εγκαταλείψει ποτέ, το Βιβλίο της ανησυχίας, το οποίο σχεδιάζει να εκδώσει με την υπογραφή Μπερνάρντο Σοάρες. Αν ο Αλβαρο ντε Κάμπος είναι η εκκεντρική, παροξυσμική, ερωτική πλευρά του ποιητή, ο ημι-ετερώνυμός του Μπερνάρντο Σοάρες είναι, υπό την ταπεινή μορφή και ιδιότητα του βοηθού λογιστή, η ενσάρκωση της σκέψης του, το δημιούργημα το πιο κοντινό στο δημιουργό του, ο δίδυμος ίσκιος του, το ανήσυχο είδωλό του στον καθρέφτη. Ημερολόγιο του Μπερνάρντο Σοάρες ή μυθιστόρημα του Φερνάντρο Πεσσόα με πρωταγωνιστή αυτό τον ακαταπόνητο διαβάτη της Λισαβόνας, work in progress αλλά ταυτόχρονα obraprima, το Βιβλίο της ανησυχίας είναι ο απολογισμός της καθημερινότητας, η καταγραφή των αισθήσεων, η οξύτητα της ειρωνικής σκέψης, η ανεπανάληπτη γραφή ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς του 20ού αιώνα.

Page 13: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Το βασίλειό μου για ένα βιβλίοΆλαν Μπένετ εκδ. Μεταίχμιο

• Ο Αλαν Μπένετ , ένας από τους δημοφιλέστερους βρετανούς δημιουργούς , είναι γνωστός για τα κινηματογραφικά του σενάρια και τα θεατρικά του έργα.

• Τι συμβαίνει όταν η βασίλισσα της Αγγλίας ανακαλύπτει τη γοητεία της Ανάγνωσης; Ποιες οι επιπτώσεις του νέου της πάθους στα καθήκοντά της αλλά και στον ίδιο το θεσμό της βασιλείας;

• Χιούμορ κι ευαισθησία σε ένα σύγχρονο μανιφέστο για τη φιλαναγνωσία.

Page 14: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Το κλουβί της σαύρας Κάρεν Κόνελλυ εκδ. ΠΟΛΙΣ

• Στη Βιρμανία ένας νεαρός καλλιτέχνης, ο οποίος με τα τραγούδια του επιτίθεται στο δικτατορικό καθεστώς που κυβερνά τη χώρα με απίστευτη βιαιότητα , ρίχνεται στη φυλακή σε συνθήκες απόλυτης απομόνωσης.

• Το μυθιστόρημα παρουσιάζει με έξοχο λογοτεχνικό ύφος και θαυμαστή ιστορική ακρίβεια την ανήκουστη βία που υφίσταται ο λαός της Βιρμανίας, και αποτελεί ύμνο στην αντίσταση, ψυχική και σωματική, εναντίον της τυραννίας και της αδικίας, εναντίον της ταπείνωσης του ανθρώπου.

Page 15: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Σαν τη βροχή πριν πέσειΤζόναθαν Κόου εκδ. ΠΟΛΙΣ

• Μια ηλικιωμένη κυρία αποφασίζει , πριν πεθάνει, να καταγράψει σε μαγνητόφωνο, όχι μόνο τη δική της ιστορία, αλλά και την ιστορία ενός τυφλού κοριτσιού που εμφανίστηκε ξαφνικά στο πάρτι των πεντηκοστών της γενεθλίων πριν από πολλά χρόνια. Περιγράφει λεπτομερώς είκοσι ξεθωριασμένες φωτογραφίες που δεν απεικονίζουν κάτι ιδιαίτερο… Πόσες όμως απογοητεύσεις και ματαιώσεις μπορεί να κρύβει ένα αποτυπωμένο χαμόγελο ή ένα εορταστικό στιγμιότυπο;

• Είναι η ιστορία τριών γενεών, σημαδεμένων από παιδικά χρόνια δίχως αγάπη, εγκλωβισμένων στην ίδια τραγική μοίρα , καθώς το φορτίο του πόνου μεταφέρεται αδιάλειπτα από μητέρα σε κόρη.

Page 16: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Διόρθωση παλιών μύθων και άλλες ιστορίες Μπέρτολτ Μπρεχτ εκδ.Καστανιώτη

• Κείμενα από το 1913 ως το 1933 τα οποία συγκεντρώθηκαν σ’ ένα τόμο. Πρόκειται για ένα βιβλίο που είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά το 1993. Η έκδοση επανακυκλοφορεί αναζητώντας το σημερινό κοινό, ξαναδημοσιεύοντας τις πρωτόλειες και νεανικές σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις ενός εμβληματικού διανοούμενου. Ενδιαφέρουσα έκδοση που συνοδεύεται από σχόλια της Νάντιας Βαλαβάνη.

Page 17: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Το εμβατήριο του ΡαντέτσκυΓιόζεφ Ροτ εκδ. Άγρα

• Το βιβλίο αυτό ανήκει στην παροπλισμένη κατηγορία των γνήσιων αριστουργημάτων του 20ού αιώνα , τα οποία μας υπενθυμίζουν τι είναι λογοτεχνία.

• Δεν είναι τυπικό ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά κλασικό έργο χαρακτήρων, όπου τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα φιλτράρονται μέσα από τα μάτια των ηρώων.

• Το «Εμβατήριο» προσφέρει βαθιά αναγνωστική απόλαυση.

Page 18: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Λογοτεχνικά αριστουργήματα του 20ού αιώναη διαδρομή τους στο χρόνο

μτφρ. Ιωάννα Σκιαδά εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα• 46 από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα

παρουσιάζονται στον κομψό αυτόν τόμο που μεταφράστηκε από τα Γαλλικά, εννέα χρόνια μετά την αρχική του έκδοση. Η ανθολόγηση , που ακολουθεί τη χρονολογία έκδοσης των μυθιστορημάτων, ξεκινά το 1907 με το λωποδύτη αριστοκράτη Αρσέν Λουπέν, τον ήρωα αστυνομικών μυθιστορημάτων του Μωρίς Λεμπλάν και καταλήγει το 1984 με την Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι του Τσέχου Μίλαν Κούντερα.

• Κάθε μυθιστόρημα παρουσιάζεται σε τέσσερις σελίδες, εκ των οποίων μια είναι η φωτογραφία του εξωφύλλου της πρώτης έκδοσης και οι υπόλοιπες εξιστορούν τις συνθήκες γέννησης, την πλοκή του μυθιστορήματος, την υποδοχή του απ’ το κοινό, καθώς και ανεκδοτολογικές αφηγήσεις σχετικές με τη ζωή του συγγραφέα ή τη μεταφραστική τύχη του βιβλίου.

• Χωρίς να αποτελεί τον κανόνα της δυτικής λογοτεχνίας του περασμένου αιώνα, ο τόμος θα μπορούσε να αποτελέσει έναν έγκυρο οδηγό ανάγνωσης για εκείνους που θα ήθελαν να βελτιώσουν τη λογοτεχνική τους κουλτούρα.

Page 19: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Το μουσείο της αθωότητας Ορχάν Παμούκ

μετάφραση: Στέλλα Βρετού Ωκεανίδα, 2009• ΤοΜουσείο της αθωότηταςείναι μυθιστόρημα

εκπληκτικής αρχιτεκτονικής, άψογης αφηγηματικής ισορροπίας, ατμοσφαιρικό, νοσταλγικό, πικρό και σκληρό- με άλλα λόγια συγκινητικό και βαθύτατα ανθρώπινο. Και μολονότι ο κεντρικός του ήρωας δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική (επί τριάντα χρόνια τον τρώει το ερωτικό πάθος), το βιβλίο είναι και μια ευφάνταστη αλληγορία για το διπλό πρόσωπο της σύγχρονης Τουρκίας που με το ένα πόδι πατάει στην Ευρώπη και με το άλλο στην Ασία. (κριτική της Αν.Βιστωνίτη από το ΒΗΜΑ)

Page 20: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Αγανάκτηση Φίλιπ Ροθ

μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου Πόλις, 2009• Με σοφές δόσεις απελπισίας και χιούμορ και με μια γραφή νευρώδη

και πυκνή, ο Φίλιπ Ροθ δίνει μια φέτα ζωής από την πουριτανική Αμερική του 1950, καλώντας υπογείως στους συμπατριώτες του ν' αναλογιστούν τι ιστορίες κρύβονται μέσα στα φέρετρα που καταφθάνουν σήμερα από άλλα πεδία, όπως του Ιράκ.Ο Ροθ κεντά πάνω στα μοτίβα της νεανικής ορμής και της ξεροκεφαλιάς, του κουράγιου και της απειρίας, των φιλοδοξιών και των σφαλμάτων που μπορεί να προδιαγράψουν τη μοίρα οποιουδήποτε δεκαεννιάχρονου, παντού.

• Η "Αγανάκτηση", το 29ο βιβλίο του Φίλιπ Ροθ, αφηγείται την ιστορία ενός νέου ανθρώπου που διαπλάθεται μέσα στις τρομακτικές συγκυρίες και τα παράδοξα εμπόδια που ορθώνει μπροστά του η ζωή. Είναι μια ιστορία για την απειρία και την ανοησία, για την πνευματική αντίσταση, για την αφύπνιση της σεξουαλικότητας, για το θάρρος και την πλάνη, δοσμένη με τον ευρηματικό, ζωντανό και πνευματώδη τρόπο του Ροθ.Ο συγγραφέας εγκαταλείπει τα θέματα που στοίχειωναν τα προηγούμενα έργα του, τα γηρατειά και την πείρα της ζωής και στρέφεται με δύναμη στη διερεύνηση του τρόπου που επιδρά η αμερικανική ιστορία στη ζωή των ευάλωτων ανθρώπων.

Page 21: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Ο υπάλληλος από την Ινδία David Leavitt μετάφραση: Ανδρέας Μιχαηλίδης

εκδόσεις : ΠΟΛΙΣ 2009

• Κέιμπριτζ, Ιανουάριος του 1913: Ο καθηγητής Γκ. Χ. Χάρντι, εκκεντρικός, χαρισματικός, που σε ηλικία 37 ετών θεωρείται ήδη ο κορυφαίος Βρετανός μαθηματικός της εποχής του,λαμβάνει έναν μυστηριώδη φάκελο καλυμμένο με ινδικά γραμματόσημα. Η επιστολή, σε σκοτεινό και δαιδαλώδες ύφος, είναι γραμμένη από έναν Ινδό υπάλληλο της Λιμενικής Αρχής του Μαντράς, που ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να λύσει το σημαντικότερο άλυτο μαθηματικό πρόβλημα όλων των εποχών.Το βιβλίο,ταυτοχρόνως campus novel, ιστορικό και μαθηματικό μυθιστόρημα, βασίζεται στην αληθινή ιστορία της παράξενης και τελικά τραγικής σχέσης ανάμεσα στον διάσημο Βρετανό μαθηματικό και τον άγνωστο ιδιοφυή Ινδό. Αναπλάθει με ιστορική ακρίβεια το πνευματικό και πολιτικό κλίμα των χρόνων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ζωντανεύει με συναρπαστικό τρόπο την ακαδημαϊκή ατμόσφαιρα στο Κέιμπριτζ, ενώ μεταξύ άλλων κάνουν την εμφάνισή τους ο Ντ .Χ. Λώρενς, ο Μπέρτραντ Ράσελ, ο Τζων Μέυναρντ Κέυνς και ο Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν. Θέτει με οξυδέρκεια τα ζητήματα της αποικιοκρατίας, της σεξουαλικής ταυτότητας,της φύσης της ιδιοφυΐας, της ενοχής, της πίστης, της ειρήνης.Ο Υπάλληλος από την Ινδία αναλύει με ευαίσθητο και συγκινητικό τρόπο τον εύθραυστο χαρακτήρα των ανθρώπινων σχέσεων και περιγράφει την ανάγκη του ανθρώπου να αναζητά τάξη στο σύμπαν.

Page 22: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Οικολογική νοημοσύνη Daniel Goleman

ΕλληνικάΓράμματα, 2009• Το καινούργιο του βιβλίο ο συγγραφέας του best seller

"Συναισθηματική Νοημοσύνη" Ντάνιελ Γκόλμαν ασχολείται με τη λογική σύμφωνα με την οποία μπορούν οι καταναλωτές -δηλαδή όλοι μας- να φερθούν ευφυώς, να μάθουν να συνυπολογίζουν στην καθημερινή τους ζωή τις "άγνωστες" και συχνά "κρυμμένες" οικολογικές συνέπειες των προϊόντων που αγοράζουν ή γενικά μεταχειρίζονται.

Το βιβλίο καταγράφει αρχικά τις συνομιλίες του Γκόλμαν ως στοιχείο της προσωπικής του έρευνας με ειδικούς της βιομηχανικής οικολογίας, ενός καινούργιου επιστημονικού κλάδου με αντικείμενο ακριβώς τις αναλύσεις των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή και τη χρήση έως την τελική απόρριψη των προϊόντων. Στη συνέχεια εξετάζει τους λόγους για τους οποίους οι πληροφορίες αυτές παραμένουν συνήθως κρυμμένες από το ευρύ κοινό και υποστηρίζει τη λογική της "ριζικής διαφάνειας" εκ μέρους των εταιρειών.

Page 23: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Οι γονείς βάζουν όρια Γιαν - Ούβε Ρόγκεεκδ. ΘΥΜΑΡΙ 2008

• Όταν κυκλοφόρησε το 1993, το βιβλίο του Δρ. Γιαν-Ούβε Ρόγγε, "Τα παιδιά χρειάζονται όρια", έγινε αφορμή για πολλές και πολυποίκιλες συζητήσεις - με αποτέλεσμα, μέσα σε πέντε χρόνια να πουλήσει πάνω από 200.000 αντίτυπα. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι η "άλλη πλευρά του λόφου" εκείνου του βιβλίου. Είναι το "Πότε, Γιατί και Πώς Βάζουν Όρια οι Γονείς" και είναι οι απαντήσεις που επεξεργάστηκε με γονείς και δασκάλους σε διάφορα σεμινάρια και διαλέξεις. Για παράδειγμα:

- Από ποια ηλικία πρέπει να βάζει κανείς όρια; - Οι συνέπειες μιας συμπεριφοράς του παιδιού είναι τιμωρία; - Πώς αντιμετωπίζουμε τα δικά μας λάθη; - Είναι τα αγόρια βίαια και τα κορίτσια φιλήσυχα; - Τι κάνουμε με τα βρομόλογα και τους καυγάδες των παιδιών; - ...και με την πρώιμη παιδική σεξουαλικότητα; - Πώς συνδράμουμε το παιδί ν' αντιμετωπίσει το θάνατο και το πένθος;

Page 24: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Αλεξανδρινό κουαρτέτο Λώρενς Ντάρρελ μετάφραση: Μαριάννα Παπουτσοπούλου

Μεταίχμιο, 2009 997 σελ.

• Το αριστούργημα του Λόρενς Ντάρελ, ενός από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς του β΄ μισού του 20ού αιώνα, είναι ένα ολοζώντανο έργο το οποίο επαινέθηκε όσο λίγα. Τζαστίν, Μπαλτάζαρ, Μαουντόλιβ και Κλέα, τα πρόσωπα που δίνουν το όνομά τους στα βιβλία αυτής της τετραλογίας, διαπλέκονται μεταξύ τους ενώ πέμπτη πρωταγωνίστρια η πόλη της Αλεξάνδρειας, εξωτική και παρηκμασμένη, γεμάτη ομορφιά και γραφικότητα, σύμβολο ενός κόσμου κατεξοχήν ερωτικού.

Page 25: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Οδός Σουλεϊμάν Πασά Gerald Messadié

Εκδόσεις : Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη• Κάιρο, δεκαετία του '50...

Μια πόλη που την πλημμυρίζουν οι μυρωδιές και οι μελωδίες. Μια κοινωνία που λατρεύει την κομψότητα και φλυαρεί για την αγάπη... Στα σαλόνια, στις αγορές της, ακούς να μιλούν ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά· όπως και οι ήρωες του μυθιστορήματος, που ζουν νωχελικά σε αυτό το σαγηνευτικό σταυροδρόμι των πολιτισμών.

Παρακολουθώντας τις ζωές τους, ξετυλίγεται η ίδια η ιστορία... Μια καινούρια αρχή ή ένα αναπότρεπτο τέλος;...

Page 26: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Ο μπαρμπα- ΓκοριόΟνορέ ντε Μπαλζάκ

εκδ. Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος.

• Ο Μπαρμπα-Γκοριό αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της συγγραφικής ιδιοφυίας του Μπαλ-ζάκ. Στο μυθιστόρημα αυτό, που εντάσσεται στο πλαίσιο της "Ανθρώπινης Κωμωδίας", παρακολουθούμε τη θλιβερή πορεία και το τραγικό τέλος ενός πατέρα που τον έχουν απαρνηθεί οι δυο του κόρες, τη γεμάτη αχαριστία εγκατάλειψη ενός ανθρώπου που είχε δώσει τα πάντα στα παιδιά του, κι όμως αυτά τον άφησαν να πεθάνει μόνος και πάμφτωχος. Ο μπαρμπα-Γκοριό μέσα στην αθλιότητα και την απόγνωση του είναι εντούτοις μια μορφή μεγαλειώδης γιατί εκφράζει την πατρότητα κατά τον πιο απόλυτο τρόπο. Επιπλέον, παρόλο που το μυθιστόρημα αποτελεί κυρίως μια μελέτη του πατρικού πάθους, δεν περιορίζεται μόνο σ' αυτό, αλλά εικονογραφεί και αναλύει με τρόπο μοναδικό και διεισδυτικό την παρισινή ζωή και κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα, ανάγοντας το μερικό σε γενικό, το τοπικό σε παγκόσμιο και το εφήμερο σε διαχρονικό.

Page 27: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Το κόκκινο και το μαύροΧρονικό του 19ου αιώνα

Σταντάλεκδόσεις: Πάπυρος 2009

• Επιτομή του ρεαλιστικού μυθιστορήματος, έργο σταθμός στην ιστορία της γαλλικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το Κόκκινο και το Μαύρο είναι η ιστορία του Ζυλιέν Σορέλ, ενός νεαρού ονειροπόλου από την επαρχία, που γεμάτος θαυμασμό για τα ιδεώδη του Ναπολέοντα θέτει στόχο του να ξεφύγει από τα δεσμά της φτωχής του καταγωγής και να κατακτήσει την καταξίωση και τον πλούτο στην παρακμιακή γαλλική κοινωνία της Παλινόρθωσης των Βουρβόνων. Ο άνεμος της Ιστορίας που πνέει στο έργο, η γοργή ροή της αφήγησης, η ψυχολογική εμβάθυνση στους εμβληματικούς χαρακτήρες, που πλάθονται σαν πρόσωπα με σάρκα και οστά, η σύνδεση τους ηρώων με τον κοινωνικό τους περίγυρο, η ζωντανή απεικόνιση ενός ολόκληρου κόσμου σε όλες τις πτυχές του, καθιστούν το Κόκκινο και το Μαύρο μια ανεπανάληπτη αναγνωστική εμπειρία αλλά και ένα μέσο μύησης στη μεγάλη τέχνη του μυθιστορήματος.

Page 28: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Δον Κιχότε ντε λα ΜάντσαMiguel de Cervantes Saavedra

Εκδόσεις : Βιβλιοπωλείον της Εστίας 2009 σελ.780

• Όταν το 1605 ο Θερβάντες συστηνόταν στο υποψήφιο αναγνωστικό κοινό του ως "πατριός" του Ευφάνταστου ιδαλγού δον Κιχότε ντε λα Μάντσα, πιθανότατα γνώριζε ότι το έργο του ήταν ένα πειραματικό λογοτέχνημα που βρισκόταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Ίσως ήταν δύσκολο να προβλέψει ότι την ίδια κιόλας χρονιά οι δύο ήρωές του θα παρήλαυναν σε μια μασκαράτα στο Βαγιαδολίδ και, μόλις δύο χρόνια αργότερα, στο Περού. Αλλά μάλλον δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι έκτοτε το βιβλίο του δεν θα έπαυε να εκδίδεται και να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, ότι θα θεμελίωνε το μοντέρνο μυθιστόρημα ή ότι θα προκαλούσε τη συγγραφή ακαταμέτρητων χιλιάδων τόμων και θα απασχολούσε όλους τους μείζονες κατοπινούς του συγγραφείς και στοχαστές. Η λαμπρή νέα μετάφραση της Μελίνας Παναγιωτίδου δημιουργεί τις ιδεώδεις προϋποθέσεις για μια εκ νέου ανακάλυψη από το ελληνικό κοινό του αθάνατου αριστουργήματος.

Page 29: ας χαρίσουμε ένα βιβλίο για δώρο

Η καλή τρομοκράτισσαΝτόρις Λέσινγκ

Εκδόσεις : Οδυσσέας

• Η Αλις και ο Τζάσπερ, σαραντάρηδες που έχουν ζήσει την περιθωριακή ζωή των μικρών πολιτικών ομάδων, καταλήγουν στα τέλη της δεκαετίας του '60 σ' ένα κατειλημμένο σπίτι. Εκεί η Άλις, βετεράνος στις καταλήψεις και τα κοινόβια, θα ανασκουμπωθεί να οργανώσει την ομάδα που ζει στο σπίτι, καμιά δεκαριά ετερόκλητα άτομα. Όλοι μαζί αποφασίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον IRA, αλλά στο διπλανό σπίτι ζει ο μυστηριώδης σύντροφος Άντριου που προσπαθεί να τους στρατολογήσει στην KGB. Τρομοκράτες σε αναζήτηση της τρομοκρατίας που διαρκώς τους ξεφεύγει μέσα από τα χέρια, θα τοποθετήσουν τελικά μια βόμβα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μερικά άτομα. Τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στην ισορροπία και το μέλλον της ομάδας; "Έξοχες σελίδες για το παραλήρημα και την έκσταση της πολιτικής συμμετοχής... Μια δραματική ανθρωπολογική εικονογράφηση της τρομοκρατίας." (La Republica) "H Καλή Τρομοκράτισσα παρουσιάζει τις κοινές αστικές αξίες με ευστροφία, αγανάκτηση και αφηγηματική δεξιότητα έτσι που αφήνει ελάχιστα αριστερά ταμπού άθικτα... Ένα θρίλερ γραμμένο σαν κωμωδία ηθών." (Sunday Times)