Εμπρός 3781

20
APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3781 TIMH 1,00 HMEPHΣIA EΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 www.emprosnet.gr Κ. κατάστημα Μυτιλήνης Αύριο μαζί με το «Eμπρός Σαββατοκύριακο», το «View». στο νησί με τα ανθρώπινα μεγέθη Για την αύξηση κεφαλαίου στη ΝΕΛ Απόφαση… γιοκ ΣEΛ. 13 ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 17 5 5 Οι συνταξιούχοι δεν έχουν χρήματα ούτε για τη «συμμετοχή» τους Φάρμακα σκέτη πίκρα… Επέκταση και καθαρισμός του δικτύου μονοπατιών του νησιού Η φύση της Λέσβου από το Δήμο Λέσβου Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες συμμετοχής του Αντώνη Σαμαρά στις εργασίες της Μυτιλήνης Προσυνέδριο της Ν.Δ. με Κεφαλογιάννη ΣEΛ. 8 Δε χρηματοδοτούνται το 2013, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, επτά λιμάνια και λιμανάκια της Λέσβου που εί- χε εξαγγελθεί η ενίσχυσή τους με περίπου ένα εκα- τομμύριο ευρώ συνολικά, επειδή, όπως προκύπτει α- πό Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει ανταποκριθεί έως τώρα στην υποβολή τεκμηριωμένων αιτημάτων για τις εργασίες που απαιτούνται να γί- νουν σ' αυτά και το κόστος τους. Ο πρόεδρος του Λι- μενικού Ταμείου απαντά πως δε διαθέτει στελεχωμέ- νη τεχνική υπηρεσία και ευελπιστεί πως απ' την προ- σεχή βδομάδα, και με τη βοήθεια μηχανικών του Δή- μου Λέσβου, θα διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία σε χρηματοδοτήσεις. Ελλείψει ολοκληρωμένης πρότασης απ' το Λιμενικό Ταμείο, δε χρηματοδοτούνται βελτιώσεις στα λιμάνια Πέτρα, Μήθυμνα, Ντίπι, Θερμή, Ταβάρι, Σκάλα Συκαμνιάς και Παναγιούδα Πώς χάνεται ένα εκατομμύριο ευρώ! ΣEΛ. 6 ΣEΛ. 18 Επιστολή δημάρχων Λήμνου και Ικαρίας για τη μη άρση της συγχώνευσης των Νοσοκομείων και ερώτηση στη Βουλή Εμπαιγμός ή καθυστέρηση; ΣEΛ. 6 ΣEΛ. 7
  • Upload

    -
  • Category

    Documents

  • view

    241
  • download

    13

description

Ημερήσια Εφημερίδα Ν. Λέσβου

Transcript of Εμπρός 3781

Page 1: Εμπρός 3781

APIΘMOΣ ΦYΛΛOY 3781 TIMH €1,00

HMEPHΣIAEΦHMEPI∆A TOY NOMOY ΛEΣBOY

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

www.emprosnet.gr

Κ. κατάστημαΜυτιλήνης

Αύριο μαζί με το «Eμπρός

Σαββατοκύριακο», το «View». στο νησί

με τα ανθρώπιναμεγέθη

Για την αύξηση κεφαλαίου στη ΝΕΛ

Απόφαση… γιοκΣEΛ. 13

ΣΕΛΙΔΕΣ MIKPEΣ AΓΓEΛIEΣ & & OΔHΓOΣ AΓOPAΣ ΣEΛ. 9-12, 175 5

Οι συνταξιούχοι δεν έχουν χρήματα ούτε για τη «συμμετοχή» τους

Φάρμακα σκέτη

πίκρα…Επέκταση και καθαρισμός του δικτύου

μονοπατιών του νησιού

Η φύση της Λέσβου απότο Δήμο Λέσβου

Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες συμμετοχής του Αντώνη Σαμαρά στις εργασίες της Μυτιλήνης

Προσυνέδριο της Ν.Δ.

με Κεφαλογιάννη

ΣEΛ. 8

Δε χρηματοδοτούνται το 2013, τουλάχιστον σε πρώτηφάση, επτά λιμάνια και λιμανάκια της Λέσβου που εί-χε εξαγγελθεί η ενίσχυσή τους με περίπου ένα εκα-τομμύριο ευρώ συνολικά, επειδή, όπως προκύπτει α-πό Δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Λιμένωνκαι Λιμενικής Πολιτικής, το Λιμενικό Ταμείο δεν έχειανταποκριθεί έως τώρα στην υποβολή τεκμηριωμένων

αιτημάτων για τις εργασίες που απαιτούνται να γί-νουν σ' αυτά και το κόστος τους. Ο πρόεδρος του Λι-μενικού Ταμείου απαντά πως δε διαθέτει στελεχωμέ-νη τεχνική υπηρεσία και ευελπιστεί πως απ' την προ-σεχή βδομάδα, και με τη βοήθεια μηχανικών του Δή-μου Λέσβου, θα διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία σεχρηματοδοτήσεις.

Ελλείψει ολοκληρωμένης πρότασης απ' το Λιμενικό Ταμείο, δε χρηματοδοτούνται βελτιώσεις στα λιμάνια Πέτρα, Μήθυμνα, Ντίπι, Θερμή, Ταβάρι, Σκάλα Συκαμνιάς και Παναγιούδα

Πώς χάνεται ένα εκατομμύριο ευρώ!

ΣEΛ. 6

ΣEΛ. 18

Επιστολή δημάρχων Λήμνου και Ικαρίας για τη μη άρση της συγχώνευσης των Νοσοκομείων και ερώτηση στη Βουλή

Εμπαιγμός ή καθυστέρηση;

ΣEΛ. 6

ΣEΛ. 7

Page 2: Εμπρός 3781

2ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

HM

EP

Oλόγιο

Σα

ν Σήμερ

α...

πριν

χρόνια

μέσ

α α

πό τ

ις σ

ελίδ

ες τ

ου λ

εσβια

κού Τ

ύπου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣΕΛ. 18 ημ.

Aνατ. 06.15 ∆ύσ. 18.45

29†Β' ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ Μάρκου επ.Αρθουσ., Ιωνά και Βαραχ. μαρτ.

ΜΑΡΤΙΟΥ

«Στο σφυρί»Πωλούνται τα περιουσιακάστοιχεία των ασφαλιστικών ε-ταιρειών «Ασπίς Πρόνοια» καιCommercial Value και η συλλογήοφειλόμενων ασφαλίστρων απόδιαμεσολαβούντα πρόσωπα, ώ-στε να προχωρήσει η καταβολήποσών προς ασφαλισμένους-πελάτες (τόσο του κλάδου απο-ταμίευσης-επένδυσης, όσο καιπαροχών υγείας), αλλά και προςδιαμεσολαβούντα πρόσωπα. Αυ-τό έγινε γνωστό χθες. Πολλοίκάτοικοι της Λέσβου είχαν ε-πενδύσει σημαντικά κεφάλαιασε προϊόντα των δύο εταιρειών.Οι περισσότεροι από αυτούς θε-ωρούν ότι έχουν χάσει οριστικάτα χρήματα τους. Τα ποσά πουθα πάρουν από την εκκαθάριση,θα είναι πιθανότατα ένα μικρόκλάσμα των όσων είχαν δώσει.

Ν.Μ.

Περί βοσκοτόπωνΤώρα που γίνεται ευρω-καβγάς για το τι είναι και

τι δεν είναι βοσκοτόπι, θα πρέπει να κινηθεί δρα-στήρια ο Δήμος Λέσβου. Πολύ μεγάλες εκτάσειςτου νησιού, ακόμη και δάση, μπορεί να χαρακτηρι-στούν βοσκήσιμες και να δοθούν στους ενδιαφερό-μενους κτηνοτρόφους. Το μόνο που απαιτείται, εί-ναι να γίνουν μελέτες υπολογισμού της βοσκοϊκα-νότητάς τους. Από την κίνηση αυτή, ο Δήμος θα α-ποκομίσει έσοδα αφού θα νοικιάζει τις εκτάσεις, κιοι κτηνοτρόφοι επιπρόσθετες επιδοτήσεις.

Ν.Μ.

Γεμάτα τα πινάκιαΣειρά επιχειρηματιών της Λέσβου, άλλοι περισ-

σότερο και άλλοι λιγότερο γνωστοί, επρόκειτο ναδικαστούν χθες για μη καταβολή χρεών προς το Δη-μόσιο. Φυσικά δεν πρόκειται για τοπική ιδιαιτερό-τητα, άλλωστε χθες έγινε μεγάλη είδηση ότι για τοίδιο αδίκημα πρόκειται να δικαστεί κι ο πρώην πρό-εδρος της ΑΕΚ Ντέμης Νικολαΐδης.

Ν.Μ.

Ανακύκλωση και σχολείαΤο Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Ανταποδοτικής Α-

νακύκλωσης οργανώνει, μέχρι τις 19 Απριλίου καισε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, «Μεγά-λες Γιορτές αφιερωμένες στην Ανακύκλωση». Στοπλαίσιο αυτό, μαθητές από 2.224 σχολεία καλού-νται να ανακυκλώσουν μεταλλικές, πλαστικές καιγυάλινες συσκευασίες στα Ολοκληρωμένα ΚέντραΑνταποδοτικής Ανακύκλωσης των δήμων τους. Ταέπαθλα είναι μεταξύ άλλων ποδήλατα, netbooks καιMP3 players. Οι διευθύνσεις Εκπαίδευσης του νησι-ού δεν έχουν μέχρι στιγμής κάποια επίσημη ενημέ-ρωση, ωστόσο σύντομα αναμένεται να υπάρχουννεώτερα και για τα σχολεία της Λέσβου και το ποιααπό αυτά ενδεχομένως να ενδιαφερθούν να συμμε-τάσχουν.

Β.Χρ.

Η «Δασκάλα» της ΚάπηςΠλήρης ημερών, σε βαθιά γεράματα, διανύοντας

το 105ο έτος, έφυγε απ’ τη ζωή μια μεγάλη ευεργέ-της της Κάπης, η Ευαγγελία Δημητρίου, που είχε ταπροηγούμενα χρόνια προχωρήσει στη δωρεά ακινή-των της στην ιδιαίτερη πατρίδα της, με τελευταία τοκτήριο που διαμορφώθηκε σε πολιτιστικό πολύκε-ντρο.Η κηδεία της «Δασκάλας» της Κάπης, όπως την α-ποκαλούσε ο παλιός κοινοτάρχης του χωριού και α-πό χθες και αντιδήμαρχος Καλλονής, Δημήτρης Ζα-φειρίου, «της δασκάλας όχι με την έννοια της εκ-παιδευτικού, αλλά της Κυρίας που ξέρει να συμ-βουλεύει σωστά, να παιδαγωγεί και να καθοδηγεί»,τελέστηκε χθες το μεσημέρι στο νεκροταφείο τηςΚηφισιάς, παρουσία των συγγενών της και πάραπολλών Μυτιληνιών που θέλησαν να πουν το στερ-νό αντίο και να συλλυπηθούν τους οικείους της.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Τους σκοτώνουν…Πόσα πια ν’ αντέξουν οι συνταξιούχοι, είδαν

πολλά τα μάτια τους, αλλά δε φαντάστηκαν, όπωςλένε οι περισσότεροι, να φτάσουν σε τέτοια ηλικίακαι να μην μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Να αι-σθάνονται ανίσχυροι και αδύναμοι οικονομικά καιπολλές φορές να μην μπορούν να έχουν ούτε τα βα-σικά αγαθά. Πως μπορεί να ζήσει ένας συνταξιού-χος τού ΟΓΑ με 500 περίπου ευρώ σύνταξη και 100ευρώ φάρμακα; Ποια τρύπα να βουλώσει πρώτα; Ε-ρωτήματα στα οποία κάποιοι κλείνουν τα αυτιάτους.

Α.Κου

Tα ∆ηκτικά

Αρχειακό υλικό από τη συλλογή εφημερίδων που κατέχει και διαχειρίζεται το Ιστορικό ΑρχείοΑιγαίου «Εργάνη» www.ergani.org.grΕπιλογή και επιμέλεια: Αντώνης Πλάτων και Κρίστης Κονναρής

Μια στήλη με τεκμήρια του παρελθόντος πουμιλούν με τη δική τους «φωνή», έτσι όπωςαυτή αποτυπώθηκε στις σελίδες τωνεφημερίδων που παρουσιάζονται αυτούσιες

Απόσπασμα της εφημερίδας «Νέος Κήρυξ», τηςΔευτέρας 29 Μαρτίου 1921. Τα νεώτερα

τηλεγραφήματα από την Αθήνα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ - Κωδικός 2357Mέλος του Συνδέσµου Hµερησίων Περιφερειακών Eφηµερίδων (ΣHΠE)

ΓΡΑΦΕΙA:Kαρά Τεπέ, 81100, MυτιλήνηTηλ.: 2251041619 Φαξ: 2251027300internet: www.emprosnet.gre-mail: [email protected]

[email protected]@emprosnet.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΥΡΙΝΑΣ:Ποσειδώνος 8 - Λιμάνι, 81400, Μύρινα Tηλ. /Φαξ: 2254025526I∆IOKTHΣIA: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

EK∆OTHΣ - ∆IEYΘYNTHΣ: MANOΛHΣ MANΩΛAΣΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΣTPATHΣ MΠAΛAΣKAΣΣYNTAKTEΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

NIKOΣ MANABHΣMAPINA ΠOΛΛATOYΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

ΣYNΕΡΓΑΤΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚOΡ∆ΑΣ (BIBΛIO)ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΑΓOΥΤΑΡΗΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

ΓEΛOIOΓPAΦIA: Γ. KAKAPΩNHΣ, A. KYPIAZHΣART DIRECTOR: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪ∆ΗΣ

ΣEΛI∆OΠOIHΣH: ΤΑΝΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: XPIΣTINA KAΛΛEPΓH

ΓPAMMATEIA - ENHMEPΩΣH SITE: MAPIANΘH ΠAPAΣKEYA

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: ΣTAMATHΣ ΓIANNAKHΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΗΛΕΚ/ΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ

∆IEKΠEPAIΩΣH: MΠAMΠHΣ ΣITAPAΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣYN∆POMHTΩN: ΝΙΚΗ ΓΑΛΑΝΗ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΣΕΛΑΧΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ: ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΧΛΑΧΛΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ - ∆ΙΑΦΗΜΙΣTIKO: MAPIA KOP∆EPA

ΠΟΠΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΑΝΕΜΑΣ

ΣΤΕΛΛΑ ΗΛΙΑ

YΠEYΘYNOΣ ΛOΓIΣTHPIOY: ΣTPATHΣ ΠAΠAZOΓΛOYΣYN∆POMEΣ: ETHΣIA: 100 ευρώ, ETAIΡΕΙΩΝ: 200 ευρώ,TPAΠEZΩN, YΠHPEΣIΩN, OTA: 400 ευρώΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ: ΦΩTHΣ ΓIANNAKHΣEKTYΠΩΣH: EΠIKOINΩNIA ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.

Μαύρη λίστα…Πόσες λίστες ακόμα θα

βγάλει το Υπουργείο Υγείας;Κάθε φορά τη νύφη την πλη-ρώνουν οι ασφαλισμένοι, ησυμμετοχή αυξάνεται ή κά-ποια φάρμακα εξαφανίζο-νται κατά καιρούς από ταράφια των φαρμακείων. Αυ-τήν τη φορά οι κυβερνώντεςστοχεύουν στο να ρίξουν τιςτιμές οι φαρμακοβιομήχανοιγια να μπουν τα σκευάσματααυτών στη θετική λίστα. Τοερώτημα που τίθεται είναι,θα συμβεί κάτι τέτοιο ή θα ε-πικρατήσει το δεύτερο σενά-ριο, με τους φαρμακοβιομή-χανους να πηγαίνουν σε άλ-λες χώρες που αγοράζουν ταπροϊόντα τους πιο ακριβά;Κοντός ψαλμός «Αλληλού-ια».

Α.Κου

Page 3: Εμπρός 3781

3ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Πωλείται στην Καλλονή κερδοφόρα επιχείρηση

ενοικίασης και πώλησης DVD και ειδών δώρου,

λόγω αλλαγής επαγγελματικού αντικειμένου. Μοναδική στο είδος

της στην περιοχή, σε κεντρικό σημείο και με έτοιμο πελατολόγιο. Πληρ. τηλ. 22530 24544,

6983-730486, 6983-295489.

Θέσεις

Η μείζων κοινωνική συμβολή τού ΕΚΑΒ

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ*

Ηανάθεση των καθηκόντων τουπροέδρου του Εθνικού ΚέντρουΆμεσης Βοήθειας από την Πολι-

τεία περιποιεί μεγάλη τιμή στο πρό-σωπό μου. Παράλληλα συνέπεταικαι μείζονα ευθύνη σε σχέση με την

απαίτηση προσήκουσας εκπλήρωσης της υψη-λής αποστολής τού εν λόγω δημόσιου φορέαπαροχής υπηρεσιών υγείας στο κοινωνικό σύ-νολο.Ο σκοπός τού ΕΚΑΒ, όπως προσδιορίζεται απότο θεσμικό πλαίσιο σύστασης, οργάνωσης καιλειτουργίας του, έγκειται στο συντονισμό τηςπαροχής σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοή-θειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στουςπολίτες και τη μεταφορά των πολιτών αυτών σεμονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.Είναι πρόδηλο ότι ο σκοπός τού ΕΚΑΒ συνδέε-ται ευθέως και υλοποιεί έκφανση της σχετικήςσυνταγματικής επιταγής περί πραγμάτωσης τουκοινωνικού αγαθού τής, με κρατική φροντίδα,δημιουργίας συστήματος σύγχρονου και λει-τουργικού συστήματος παροχής υπηρεσιών υ-γείας στους κατοίκους της χώρας.Είναι επίσης προφανές ότι το ΕΚΑΒ ως οντότη-τα η οποία λειτουργεί στη δημόσια σφαίρα, κα-λείται υπό τις σημερινές λίαν δυσχερείς δημο-σιονομικές συνθήκες να εκπληρώσει το απαιτη-τικό έργο του εντός ενός λίαν ασφυκτικού πλαι-σίου όσον αφορά στους διαθέσιμους πόρουςτου.Παρά ταύτα, το ΕΚΑΒ πρέπει να συνεχίσει καιθα συνεχίσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, βελτι-στοποιώντας τη χρήση όλων των κατεχόμενωνπόρων και αναφέρομαι ιδίως στο άξιο ανθρώπι-νο δυναμικό του, να στέκεται δίπλα στους πολί-τες όποτε το χρειαστούν. Στο πλαίσιο αυτό η τή-ρηση των αρχών της νομιμότητας, της χρηστήςδιοίκησης, της διαφάνειας, της λογοδοσίας καιτης αποτελεσματικότητας συγκροτούν τις απα-ραίτητες προϋποθέσεις καλής λειτουργίας του.Η μακρά εμπειρία τού ΕΚΑΒ στην υπηρεσία πα-ροχής κρίσιμων υπηρεσιών υγείας στον πληθυ-σμό αποτελεί προστιθέμενη αξία στη λειτουργίατου και παρέχει τα εχέγγυα ότι παρά τις αντίξο-ες συνθήκες, θα συνεχίσει να επιτελεί το αλ-τρουιστικό καθήκον του προς τους κατοίκουςτης χώρας.Πρόθεσή μου είναι να καταβάλλω κάθε δυνατήπροσπάθεια ώστε από κοινού μαζί με το αν-θρώπινο δυναμικό τού ΕΚΑΒ να εξακολουθείταινα προσφέρονται οι κρίσιμες ιατρικές υπηρε-σίες του στον πληθυσμό ανταποκρινόμενο κατ’αυτόν τον τρόπο στις προσδοκίες του.

* Ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης είναι αντιναύαρχοςΠ.Ν. ε.α., επίτιμος διοικητής Ναυτικής Εκπαιδεύσε-ως

Η προχτεσινή παράσταση για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έκλεισε με μήνυμα προς το μέλος της θεατρικής ομάδας τού ΦΟΜ που είχε ατύχημα και δεν μπόρεσε τελικά να συμμετάσχει. «Περαστικά, Θοδωρή», έγραφε ένα μεγάλο πανό που κρατούσαν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι ο ένας εκ των σκηνοθετών της παράστασης, Στρατής Κατσαμπής, κατάφερε μέσα σε δύο μόνο μέρες να ετοιμάσει και να αποδώσει ο ίδιος το ρόλο…

Πάσχει…Όχι, δε θα ξανασχολιάσουμε την απόφα-

ση της διοίκησης του Επιμελητηρίου σε σχέ-ση με την παραχώρηση της αίθουσάς του σεκόμματα, αλλά με αφορμή την προσυνεδρια-κή εκδήλωση της Ν.Δ. την Κυριακή θα επι-σημάνουμε ότι το σκεπτικό της, «δεν την δί-νω σε κανένα κόμμα εκτός αν έρχεται ο αρ-χηγός του στη Μυτιλήνη», πάσχει. Και πά-σχει διότι δε διασφαλίζει ισότιμη αντιμετώ-πιση των κομμάτων, που κάλλιστα μπορούννα δηλώσουν ότι θα έρθει ο πρόεδρος ή ογραμματέας τους και στη συνέχεια να ακυ-ρωθεί η συμμετοχή του.Εν προκειμένω γνωρίζουμε ότι ο πρόεδροςτης ΝΟΔΕ Λέσβου, Αλέξανδρος Κουτσαντώ-νης, ήταν περίπου βέβαιος όταν υπέβαλε τοαίτημα πως θα μετάσχει ο πρόεδρος της Νέ-ας Δημοκρατίας, αλλά στο μέλλον κανείς δενμπορεί να εγγυηθεί ότι κάποιοι δε θα δηλώ-σουν επίσκεψη του επικεφαλής τους μόνοκαι μόνο για να στεγάσουν κάποια εκδήλω-ση. Πόσο μάλλον όταν η «εναλλακτική» λύ-ση του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης απαι-τεί πάνω από 500 άτομα για να γεμίσει, μα-ζικότητα που πλέον κανένα κόμμα δεν μπο-ρεί άνετα να εξασφαλίσει.

ΜΑΡ.ΠΛ.

«Εξέλιπαν οι λόγοι»Με απόφαση της Χριστιάνας Καλογήρου εγκρί-

θηκε προχθές η πρόωρη λύση της μίσθωσης του α-κινήτου στην οδό 8ης Νοεμβρίου, στο Κιόσκι, ό-που στεγαζόταν η Κτηματική Υπηρεσία Ν. Λέσβου.Ακίνητο 414 τ.μ., το οποίο επί σειρά ετών, πριν νοι-κιαστεί απ’ την Κτηματική, στέγαζε την ΠεριφέρειαΒορείου Αιγαίου, αλλά τώρα - όπως σημειώνεταιστην απόφαση - «εξέλιπαν πλέον οι λόγοι μίσθω-σής του».Και πώς να μην εκλείψουν, αφού η υπηρεσία έχειπλέον ιδιόκτητα γραφεία του Δημοσίου μετά την α-νακαίνιση των παλιών αποθηκών στο λιμάνι, που έ-γινε σε χρόνο-ρεκόρ και στεγάζει ήδη το ΛιμενικόΤαμείο.

ΜΑΡ.ΠΛ.

Ποιος θα μείνει…Ανά την Ελλάδα περίπου 176 αντιδήμαρχοι-δη-

μόσιοι υπάλληλοι θα παραιτηθούν επειδή δε θαλαμβάνουν καμμία αποζημίωση, όπως προέβλεψεο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, την Τε-τάρτη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίουτης Ένωσης. Αιτία, το νομοσχέδιο που συζητιότανχθες στη Βουλή και που αναμένονταν να επιφέρειαλλαγές στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένουτης 31ης/12/12. Όπως κατήγγειλε ο κ. Ασκούνης,ενώ στην πράξη υπήρχε η πρόβλεψη να πληρώνο-νται από το δήμο με το μισθό της οργανικής τουςθέσης οι αντιδήμαρχοι-δημόσιοι υπάλληλοι που δεδικαιούνται αντιμισθίας, εν τούτοις, επί του πρα-κτέου, με το νομοσχέδιο αυτή η ρύθμιση καταργεί-ται.

… στους δήμουςΧθες το μεσημέρι, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών,

Νίκος Κατράνης, σχολιάζοντας το θέμα, ανέφερεπως και στο Δήμο Λέσβου υπάρχουν αντιδήμαρχοι-δημόσιοι υπάλληλοι, που πληρώνονται απ’ τιςδουλειές τους ενώ απασχολούνται στο Δήμο. Ανσταματήσουν να πληρώνονται, μπαίνει θέμα επι-βίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους, οπότεθα αναγκαστούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους.Σε μια τέτοια προοπτική, επεσήμανε ο κ. Κατράνης«να δούμε ποιος θα μείνει στους δήμους, αφού θαπρέπει να είσαι πλούσιος για να ασχοληθείς με τακοινά. Να έρθουν όσοι κάνουν τέτοιους νόμους,για να διοικήσουν αυτοί την αυτοδιοίκηση.».

ΜΑΡ.ΠΛ.

Κατοχή;Με εικόνες που παραπέμπουν στην κατοχή πα-

ρομοιάζουν οι περισσότεροι ηλικιωμένοι την κατά-σταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα. Με τα τρό-φιμα να γίνονται είδος πολυτελείας, με τους μι-σθούς και τις συντάξεις να μειώνονται, τη φτώχειανα εξαπλώνεται, τα συσσίτια να αυξάνονται ολοέ-να.

Α.Κου

Ο δαίμων…Ελευθερία Τζιμή και όχι Τζινή, όπως γρά-

φαμε στο χτεσινό μας φύλλο, είναι το όνομαμιας από τις τρεις μαθήτριες του ΠρότυπουΠειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης που διακρί-θηκαν στο 2ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγω-νισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου. Ευχόμαστε στηνίδια και τις συμμαθήτριές της καλή επιτυχίακαι στην Πάτρα, στην τελική φάση του Διαγω-νισμού.

Β.Χρ.

Page 4: Εμπρός 3781

4ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

EI∆HΣEIΣ

Tυχερή στάθηκε 74χρονη Μυτι-ληνιά, που μεταφέρθηκε γιαπροληπτικούς λόγους στο Νο-

σοκομείο μετά το τροχαίο ατύχημαπου είχε χτες στην περιοχή Κάτια,στην Κράτηγο, όπου μένει.Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο πουοδηγούσε, στο 13ο περίπου χιλιό-μετρο Μυτιλήνης - Κρατήγου βγή-κε από την πορεία του, βρέθηκε στοαντίθετο ρεύμα και αμέσως μετά ε-κτός δρόμου, καταλήγοντας δίπλαακριβώς στη θάλασσα.Το ατύχημα συνέβη στις 2 περίπουτο μεσημέρι και στο σημείο έσπευ-σαν ασθενοφόρο τού ΕΚΑΒ, δύο ο-χήματα της Πυροσβεστικής και δυ-νάμεις της Τροχαίας.Σύμφωνα με περίοικο που βγήκε έ-ξω μόλις άκουσε το θόρυβο από τοαυτοκίνητο, είδε την ηλικιωμένη,που δε φορούσε ζώνη, να βρίσκε-ται στα πίσω καθίσματα του αυτοκι-νήτου, από τη μηχανή του οποίουέβγαιναν και καπνοί. Στο σημείοσταμάτησε ένα στρατιωτικό όχημαπου περνούσε από εκεί και οι επι-

βαίνοντες πήγαν να σβήσουν τηφωτιά και να βοηθήσουν την74χρονη.Βέβαια το ασθενοφόρο του ΕθνικούΚέντρου Άμεσης Βοήθειας έσπευσεαμέσως στην περιοχή και την παρέ-

λαβε.Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε, σύμ-φωνα με έγκυρες πηγές, ότι η ηλι-κιωμένη έφερε όλα τα νόμιμα έγ-γραφα μαζί της, όπως άδεια οδή-γησης, δίπλωμα, ασφάλεια κ.λπ..

31χρονος από τον Πολιχνίτο, με χόμπυ τις κλοπές

Κακές… συνήθειεςΣυνήθεια έχουν γίνει οι κλοπές για έναν 31χρονο

από τον Πολιχνίτο. Ο νεαρός έχει απασχολήσειπολλές φορές την Αστυνομία. Μάλιστα πρόσφαταείχε κλέψει από σπίτι μικροσυσκευές, ενώ προχτέςσυνελήφθη επειδή άρπαξε από αποθήκη τού Κ.Κ.Ε.έναν ενισχυτή και δύο ηχεία.Ειδικότερα, το απόγεμα της Τρίτης 26 Μαρτίου πα-ραβίασε παράθυρο της αποθήκης τού Κ.Κ.Ε. στονΠολιχνίτο, μπήκε μέσα και άρπαξε ηχεία και ενισχυ-τή αξίας 2.000 ευρώ περίπου. Για κακή του τύχη,την ώρα που μετέφερε τα κλοπιμαία έγινε αντιλη-πτός από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος ειδοποίη-σε την Αστυνομία. Έτσι, λίγη ώρα αργότερα συνελή-φθη και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία γιακλοπή.Το κλοπιμαία κατασχέθηκαν και δόθηκαν πίσωστους κατόχους τους.

Αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσίαHτελετές παράδοσης και παραλαβής των στρατιωτι-

κών σχηματισμών σε Λέσβο και Λήμνο πραγματο-ποιήθηκαν την περασμένη Τετάρτη.Ο στρατιωτικός σχηματισμός της Λέσβου παραδόθηκεαπό τον αποχωρούντα αντιστράτηγο, πλέον α΄ υπαρ-χηγό τού ΓΕΣ, Γιάννη Ηλιόπουλο, στο νέο στρατιωτικόδιοικητή Λέσβου, υποστράτηγο Δημήτριο Μήττα. Τηντελετή στο στρατόπεδο-έδρα της Μεραρχίας, στην Πα-γανή, ακολούθησε μικρή δεξίωση στη Λέσχη Αξιωμα-τικών, κατά την οποία τοπικοί φορείς αποχαιρέτησαντον αντιστράτηγο.Στη Λήμνο η τελετή παραλαβής και παράδοσης πραγ-ματοποιήθηκε στο στρατόπεδο Κουντουριώτη και ηστρατιωτική διοίκηση, από τα χέρια του υποστράτηγουπλέον Δημήτρη Μπαλαφούτη, παραδόθηκε στον τα-ξίαρχο Γεώργιο Λέτσιο. Στην τελετή παρευρέθηκε και οδιοικητής τής ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγος Ευστάθιος Πανυ-τσίδης.

Aγώνας πρακτικού κυνηγιούπραγματοποιήθηκε την περα-

σμένη Κυριακή στην περιοχή «Μά-καρα», από τον Όμιλο ΚυνόφιλωνΛέσβου, με μεγάλη συμμετοχή τουκόσμου και των διαγωνιζομένων.Στον αγώνα έλαβαν συνολικά μέ-ρος 40 ηπειρωτικά και αγγλικάσκυλιά. Από τις πρώτες φυλές, δό-θηκαν οι εξής διακρίσεις: «Εξαίρε-τος» στο σκύλο Ellena Les MieuxChients S.A. του Βασίλη Πλιάκα,«Πολύ καλός» στο σκύλο ThiseasLes Mieux Chients S.A. του Αναστά-σιου Σωτηρόπουλου, «Καλός» στοσκύλο Stromona’s F.I. Gareta τουΜιχαήλ Τιγκίρη και στον ConNemo, της Μύριαμ Πατρέλη.Από τις αγγλικές φυλές, «Εξαίρε-τος» κρίθηκε ο Iliopoulos Bullit του

Ευστράτιου Μυζίκα, ο Moglis De LaGiorgio Plomari του Γεώργιου Χα-τζέλλη και ο Ankora De La Palmosa,του Ιωάννη Βουνάτσου.Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ηποιότητα των σκύλων ήταν κατάκοινή ομολογία εξαιρετική, ενώπολλά σκυλιά που άξιζαν να είναι

στη βαθμολογία δε βραβεύτηκανλόγω μη εκτέλεσης του «απόρτ».Οι ίδιοι ευχαριστούν τους κριτέςτου αγώνα Αθανάσιο Λιώση, Δημή-τριο Μεγαγιάννη και Αντωνίου Πα-ναγιώτη, καθώς και τους χορηγούςτης διοργάνωσης και την Κυνηγετι-κή Ομοσπονδία Αρχιπελάγους.

Το αυτοκίνητο της 74χρονης που βρέθηκε ακριβώς δίπλα στη θάλασσα

Τρέχοντα & Επίκαιρα

Τότε με τα πάντσερ, τώρα με τις τράπεζες

«Ξύσε τον Ρώσο, θα βρεις τον Μουζίκο. Ξύσε τον Γερμανό, θα βρεις τον Ναζί»

Λέων Τολστόι

Αναλύοντας την απόφαση του Eurogroup για την Κύ-προ είναι φανερό ότι επιλέχθηκε η χειρότερη λύση.Ειδικά η επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις, έστω

και αν γίνεται με την πολιτική υπόσχεση ότι «δε θα ξανα-γίνει», είναι προφανές ότι δεν πείθει. Όλοι αντιλαμβανό-μαστε ότι κανείς δεν εγγυάται ότι δε θα ξανασυμβεί, καιας μην μπορούμε προς το παρόν να προσδιορίσουμε τοπού και το πότε. Η Κύπρος χαρακτηρίστηκε ως ειδική πε-ρίπτωση ξεχνώντας ότι δύο χρόνια πριν είχαν χαρακτηρί-σει και την Ελλάδα σαν τέτοια. Το τραπεζικό μας σύστημαείχε παγώσει την πιστωτική του λειτουργία και χρησίμευεσαν κουμπαράς. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, καιόχι μόνον μετά από αυτό, ούτε το ρόλο του κουμπαρά δεθα μπορεί να παίξει. Η οικονομία της Κύπρου στηριζότανσε τρεις βασικούς τομείς. Τον τραπεζικό της τομέα, τοντομέα των ακινήτων και αυτόν του τουρισμού. Η Ευρω-ζώνη σκοτώνοντας την ιερή αγελάδα (τις καταθέσειςτης), κατέστρεψε το τραπεζικό σύστημα.Οι Ισπανοί έχουν ένα αντίστοιχο με την Κύπρο τραπεζικόπρόβλημα, στην Ιταλία κάτι ανάλογο σε μικρότερο βαθ-μό, αλλά και στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχία, αφού έχου-με ήδη την εμπειρία του κουρέματος των κρατικών ομο-λόγων και κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι δεθα αλλάξουν τα σχέδια αλλά και ο αποδέκτης του κουρέ-ματος, με την υιοθέτηση του κουρέματος των καταθέσε-ων. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η Ευρωζώνη έχει στη διά-θεσή της και το εργαλείο του κουρέματος των καταθέσε-ων, αλλά και την πολιτική βούληση να το χρησιμοποιήσει.Έχουμε φτάσει στο σημείο να αποκαλούμε (Έλληνες, Ι-σπανοί, Πορτογάλοι, Ιταλοί και τώρα πρόσφατα οι Κύπρι-οι) την Άνγκελα Μέρκελ το πιο επικίνδυνο πρόσωπο τηςγερμανικής πολιτικής μετά το Χίτλερ. Και όμως, ένας τέ-τοιος χαρακτηρισμός δεν είναι τόσο υπερβολικός όσο α-κούγεται στην αρχή. Το να μιλάει κανείς στη σημερινήΕυρώπη για ευρωπαϊκές αξίες, αλληλεγγύη, εργασιακάκαι ανθρώπινα δικαιώματα, ή αφελής είναι ή ύποπτος ήδιαθέτει νοητική διαύγεια χρυσόψαρου. Ο Ευρωπαϊσμόςποτέ δεν ήταν ενιαίος. Υπάρχει δεξιός και αριστερός Ευ-ρωπαϊσμός. Η Ευρώπη είναι πεδίο αγώνων μέσα και έξωαπό τους θεσμούς. Σε συνθήκες συναίνεσης μεταξύ Σο-σιαλδημοκρατών και Συντηρητικών, ο Ευρωπαϊσμόςσφραγίζεται από το νεοφιλελευθερισμό. Αυτό ακριβώςσυμβαίνει στη σημερινή Ευρώπη.Η μόνη ευρωπαϊκή αξία που έχει κυριαρχήσει στην πε-ρίοδο που διανύουμε, είναι ο Γερμανικός Εθνικισμός,που για μία ακόμη φορά δείχνει το φρικαλέο του πρόσω-πο. Υποβοηθούμενος από το γερμανικό νεοφιλελευθερι-σμό, επιμένει να αντιλαμβάνεται την Ευρωζώνη ως «ζωτι-κό χώρο» της Γερμανίας και την εξαθλίωση των άλλωνευρωπαϊκών λαών ως προϋπόθεση για τη γερμανική ευ-ημερία. Έχει υιοθετήσει την ατζέντα του επιθετικού κε-φαλαίου λατινοαμερικανοποιώντας τον ευρωπαϊκό Νότοκαι μετατρέποντας τις χώρες του σε πειραματόζωα. Ο ευ-ρωπαϊκός Νότος προσπαθεί να ανακτήσει την ανταγωνι-στικότητά του ελλείψει νομισματικής πολιτικής μέσω της«εσωτερικής υποτίμησης» που του έχει επιβληθεί συμπιέ-ζοντας μισθούς και τιμές. Ταυτόχρονα το σκληρό Ευρώ έ-χει φέρει τα πράγματα στο απροχώρητο. Η αμφισβήτησήτου έχει ήδη ξεκινήσει. Ο βασικός λόγος που αντέχει, εί-ναι ο φόβος ενός πρωτοφανούς οικονομικού χάους. Αλ-λά οι υπερχρεωμένες χώρες έχουν αρχίσει να «κουράζο-νται» από την εσωτερική υποτίμηση. Αν δεν αλλάξει αυτήη κατάσταση και μάλιστα πολύ σύντομα, το γερμανικόπείραμα θα αποτύχει αφού οι τροχοί θα εξακολουθούννα γυρίζουν αλλά τα χάμστερ θα είναι νεκρά.

ΥΓ. 1 Άρης Σπηλιωτόπουλος: «Κουραστήκαμε να μαςκουνάει η τρόικα το δάκτυλο.»- Και τι κάνατε γι’ αυτό, είπαμε; ΥΓ. 2 Εξελέγη νέος Πάπας. Είναι αυτός που είχε ευλογή-σει το στρατιωτικό καθεστώς της Αργεντινής με δέηση υ-πέρ τσιμεντώσεως των αντιφρονούντων ημών.ΥΓ. 3 Ευάγγελος Βενιζέλος: «Δεν έχουμε εγκαταλείψει τησοσιαλιστική μας ατζέντα.»- Σοβαρά; Ανατρίχιασα.ΥΓ. 4 Οικονομικά από το Χάρβαρντ. «Ο Στουρνάρας είχεπροβλέψει 18% ανάπτυξη μέσα στο 2012. Για το 2013προβλέπει χλίδα και για το 2014 ρωμαϊκά όργια.»

Κεραμιδόγατος ο μαντουμανταδόρος (Β.Π.)e-mail: [email protected]

blog: www.vaspik.blogspot.com

Βγήκε σώα η 74χρονη οδηγός

Τροχαίο στην Κράτηγο

Από τον Όμιλο Κυνόφιλων Λέσβου

Αγώνας πρακτικού κυνηγιού

Page 5: Εμπρός 3781

5ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

Ένα απ’ τα μεγαλύτερα έρ-γα βιολογικών καθαρι-σμών που είναι σε εξέλιξηστη Λέσβο, αφορά στηΔημοτική Ενότητα Ευεργέ-τουλα και έχει ξεκινήσειμε χρηματοδότηση απ’ τοΕΣΠΑ να υλοποιείται απ’το Δεκέμβριο του 2011.Με τα «Έργα αποχέτευσηςΕυεργέτουλα Νομού Λέ-σβου» συνολικά θα κατα-σκευαστούν 27 χιλιόμε-τρα δικτύων μεταφοράςτων λυμάτων, καθώς καιδίκτυο ομβρίων. Ειδικότε-ρα προβλέπονται δίκτυααποχέτευσης για το σύνο-

λο των χωριών της Δημο-τικής Ενότητας, δηλαδήγια Κεραμειά, Ίππειος,Συκούντα, Κάτω Τρίτος,Μυχού, Ασώματο, Λά-μπου Μύλους και όλουςτους οικισμούς με εξαίρε-ση τα Πηγαδάκια, η δημι-ουργία της κεντρικής μο-νάδας επεξεργασίας τωνλυμάτων στη θέση «Κλί-τσι», όπως και δύο υπο-στηρικτικές μονάδες πρω-τοβάθμιας καθίζησης σεΛάμπου Μύλους και Ασώ-ματο. Για αυτήν τη μονά-δα μπήκε ο εκσκαφέαςστην περίπου ενός στρέμ-

ματος επικλινή έκτασηπου απαλλοτριώθηκε απόδύο ιδιοκτησίες προκει-μένου να κατασκευαστεί,στην περιφέρεια της Το-πικής Κοινότητας Ασώμα-του, αλλά λόγω της κατο-λίσθησης δεν κατάφερενα συνεχίσει το έργο του.

ΔιαμαρτυρίεςΓια τα προβλήματα πουδημιουργήθηκαν, αφού

παρασύρθηκαν σέτια καιπεζούλες και απ’ τις όμο-ρες ιδιοκτησίες, ενημε-ρώθηκε απ’ τον ανάδοχοήδη η «Εγνατία Α.Ε.»,που μάλιστα έλαβε καιδιαμαρτυρία ιδιοκτήτριαςδιπλανού κτήματος, όπωςκαι ο Δήμος Λέσβου, παρ’ότι όπως μας είπε ο αντι-δήμαρχος Τεχνικών Υπη-ρεσιών, Κώστας Φραγκό-

πουλος, δεν έχει καμμίαεμπλοκή ο Δήμος με τοέργο.Ο διευθυντής Έργων γιατην Περιφέρεια ΒορείουΑιγαίου τής «ΕγνατίαΑ.Ε.», Γιάννης Βολιώτης,μιλώντας στο «Ε» εξήγη-σε ότι η κατάσταση είναιαντιμετωπίσιμη και θα α-ποκατασταθούν τα προ-βλήματα που δημιουργή-

θηκαν. «Πιστεύω ότι επίτόπου θα βρούμε τεχνικάλύσεις για να συνεχίσειαπρόσκοπτα η υλοποίησητου έργου», ανέφερε ο κ.Βολιώτης, προσθέτονταςότι κατά πάσα πιθανότηταη σαθρότητα του εδά-φους απ’ την οποία καιπροκλήθηκε το πρόβλη-μα, οφείλεται στις πολλέςβροχές που έχουν σημει-ωθεί.Σε σχέση με το ίδιο έργοχρειάζεται να προσθέ-σουμε ότι κάτοικοι τηςευρύτερης περιοχής τουΕυργέτουλα παρατηρούνότι ενώ προχωρούν με τα-χείς ρυθμούς οι μονάδεςεπεξεργασίας (είναι σε ε-ξέλιξη η κεντρική στοΚλίτσι), δεν ισχύει το ίδιομε τα έργα που αφορούνστα δίκτυα αποχέτευσης,όπου - όπως επεσήμαναν- δεν έχουν ανοίξει πα-ράλληλα μέτωπα σε όλατα χωριά όπως είθισται σεπαρόμοια έργα, για αυτόκαι εκφράζουν επιφυλά-ξεις για το κατά πόσο θαείναι έτοιμα τα δίκτυα ό-ταν θα τελειώσουν τα έρ-γα των βιολογικών.

Hαποδοχή της παραίτησης του ΒαγγέληΓιαβάση απ’ την αντιδημαρχία Καλλο-

νής ανακάτεψε για τα καλά την «τράπου-λα» των χωρικών αντιδημάρχων, επιφέ-ροντας αλλαγές σε τέσσερις συνολικάδημοτικές ενότητες. Μια βδομάδα τώρα,ο δήμαρχος Λέσβου είχε σειρά επαφώνμε πολλούς δημοτικούς συμβούλους τουπροκειμένου να βρει τη χρυσή τομή γιατο πώς θα διοικηθεί η περιφέρεια τουνησιού.Σύμφωνα με τις αποφάσεις που εξέδωσεχθες ο Δημήτρης Βουνάτσος, γεωγραφι-κός αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότη-τας Καλλονής αναλαμβάνει ο ΔημήτρηςΖαφειρίου, ο οποίος έως τώρα είχε τηνευθύνη των Δημοτικών Ενοτήτων Μαντα-μάδου, Θερμής, αλλά και των βορειόχω-ρων της Μυτιλήνης.Η ευθύνη της Δημοτικής Ενότητας Μα-νταμάδου, βάσει της ίδιας απόφασης,περνά στον αντιδήμαρχο Αγίας Παρα-σκευής, Γιώργο Κυριαζή, ο οποίος καιτην προηγούμενη περίοδο είχε διατελέ-σει αντιδήμαρχος και Μανταμάδου.Ας σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν α-σφαλείς πληροφορίες, αρχικά υπήρξε ησκέψη ο κ. Κυριαζής να αναλάβει παράλ-

ληλα με τη Δημοτική Ενότητα Αγίας Πα-ρασκευής και την όμορη της Καλλονής,ώστε να αποφευχθούν οι ανακατατάξειςπου έγιναν, αλλά δεν ευοδώθηκε μια τέ-τοια πρόταση.

Εργαλείο εντεταλμένωνΓια τις δύο άλλες περιοχές που είχε υπ’ευθύνη του ο κ. Ζαφειρίου, επιστρατεύ-θηκε απ’ το δήμαρχο, όπως και σε άλλεςπεριπτώσεις όπου δεν υπήρχε η δυνατό-τητα ορισμού αντιδημάρχου, η λύση τουεντεταλμένου συμβούλου. Για αυτό και ο-ρίστηκε υπεύθυνος για τη Δημοτική Ενό-τητα Θερμής και τα χωριά Μόρια, Πανα-γιούδα, Αφάλωνα και Πάμφιλα, ο δημοτι-κός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ,Σωτήρης Μαρινάτος.«Γνωρίζω ότι αναλαμβάνω μια μεγάλη δι-οικητικά δημοτική ενότητα, για της οποί-ας τα θέματα ήδη εδώ και δλτο μέρες έχωαρχίσει αναλυτικά να ενημερώνομαι», α-νέφερε μιλώντας στο «Ε» ο κ. Ζαφειρίου,προσθέτοντας: «Απ’ την πλευρά μου θακάνω ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετω-πιστούν τα προβλήματα της περιοχής, σεσυνεργασία πάντα με τους προέδρους καιτα τοπικά συμβούλια όλων των χωριών.»

ΜΑΡ.ΠΛ.

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Στις μεγάλες βροχοπτώσεις όλης της προηγούμε-νης περιόδου αποδίδεται το πρόβλημα που πα-ρουσιάστηκε την Τρίτη, όταν στην έναρξη των ερ-

γασιών για την κατασκευή μονάδας του βιολογικούΕυεργέτουλα στον Ασώματο, υποχώρησε το οικόπεδο,ευτυχώς χωρίς να σημειωθεί κάποιο ατύχημα. Οι ερ-γασίες διεκόπησαν και προκειμένου να δοθεί τεχνικάλύση για να συνεχιστεί το έργο, στελέχη του φορέα υ-λοποίησής του, που είναι η «Εγνατία Α.Ε.», θα έρθουντην επόμενη βδομάδα στη Λέσβο ώστε να εξετάσουνεπί τόπου την κατάσταση. Σημειωτέον ότι εκτός τηςκατολίσθησης στο οικόπεδο που έχει απαλλοτριωθεί,ζημιές υπέστησαν και παρακείμενες ιδιοκτησίες, οικάτοχοι των οποίων διαμαρτύρονται ζητώντας άμεσατην αποκατάστασή τους.

Η κατάρρευση του οικοπέδου στον Ασώματο

Η «Εγνατία Α.Ε.» διαβεβαιώνει ότι θα αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα στη μονάδα λυμάτων του Ασωμάτου

«Έπεσε» το οικόπεδο

Ο Δ. Ζαφειρίου στη θέση του Β. Γιαβάση, επιστρέφει ο Μανταμάδος στο Γ. Κυριαζή, ενώ ο Σ. Μαρινάτος γίνεταιυπεύθυνος για Θερμή και βορειόχωρα της Μυτιλήνης

«Καραμπόλα» λόγω Καλλονής

O Σωτήρης ΜαρινάτοςO Γιώργος ΚυριαζήςΟ Δημήτρης Ζαφειρίου

Page 6: Εμπρός 3781

6ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

EI∆HΣEIΣ

Το πρόγραμμα είναι μιαπρωτοβουλία που ξεκίνη-σε από την Εταιρεία Τοπι-κής Ανάπτυξης Λέσβου(ΕΤΑΛ) πριν από 10 χρό-νια και αφορούσε τουςπρώην 13 δήμους του νη-σιού. Με τη διαμόρφωσητου ενιαίου Δήμου Λέ-σβου, προέκυψε η ευκαι-ρία να δημιουργηθεί πλέ-ον ένα ενιαίο δίκτυο μο-νοπατιών στο νησί και ναγίνει μια πιο ολοκληρω-μένη παρουσίασή του.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει ερ-γασίες ανάδειξης, καθα-ρισμού, επισκευής καιφωτισμού συγκεκριμένωνδιαδρομών που βρίσκο-νται στα Δημοτικά Διαμε-ρίσματα Ευεργέτουλα, Α-γιάσου, Μήθυμνας, Καλ-λονής, Πέτρας, Γέρας,Πλωμαρίου, Ερεσού, Α-ντίσσης και Πολιχνίτου,αλλά και σε διάφορες άλ-λες περιοχές του νησιού.Υλοποιείται προκειμένουνα αναδειχθούν οι δια-δρομές και τα μονοπάτιαπου συνδέουν τους πολι-τιστικούς και φυσικούςπόρους με επιλεγμέναορμητήρια-οικισμούς.Στόχος, να εδραιωθεί τοδίκτυο πεζοπορικών δια-δρομών που υπάρχει στηΛέσβο. Το τελευταίο, άλ-

λωστε, θεωρείται από τοΔήμο ότι συμβάλλει ως α-ξιοποιήσιμος τουριστικόςπόρος σημαντικά στη δια-τήρηση, αποκατάστασηκαι αναβάθμιση αγροτι-κών περιοχών και οικι-σμών.Σύμφωνα με την υπεύθυ-νη υπάλληλο της Διεύ-θυνσης Προγραμματι-

σμού και Ανάπτυξης τουΔήμου Λέσβου, Νίκη Χω-ριατέλλη, μέσω του προ-γράμματος δίνεται προτε-ραιότητα σε τοποθεσίεςκαι περιοχές υψηλής φυ-σικής αξίας, που οδηγούνκαι σε αξιοθέατα και μνη-μεία της υπαίθρου, μεδιαμόρφωση θέσεων θέ-ας. Οι δράσεις αυτές θασυμβάλουν στην αναγνώ-ριση της πλούσιας λε-σβιακής φύσης και πολι-τιστικής κληρονομιάς, ε-νώ θα επιτευχθεί και ηπροστασία, ανάδειξη καιπροβολή της μέσα από

δράσεις περιβαλλοντικήςευαισθητοποίησης καικανόνες λειτουργίας καιδιατήρησης που θα τε-θούν.«Αργότερα προβλέπεταικαι η σήμανση των μονο-πατιών και των πεζοπορι-κών διαδρομών, ώστε ναείναι πλέον το πρώτο ο-λοκληρωμένο και να δι-ευκολύνει την επισκεψι-μότητα για τους περιπα-τητές», προσθέτει η κ.Χωριατέλλη. «Μέχρι τοκαλοκαίρι αναμένεται ηδημοπράτηση του κομμα-τιού του προγράμματος

που αφορά τα μονοπάτιατων υπόλοιπων περιοχώντου νησιού, ενώ για τοκαλοκαίρι προβλέπεται ναγίνει και Φεστιβάλ Λε-σβιακού Ελαιώνα, στοπλαίσιο της γενικότερηςπροσπάθειας που γίνεταιγια την προβολή της λε-σβιακής υπαίθρου, αλλάκαι η δημιουργία ιστοσε-λίδων, έντυπου υλικού,βίντεο κ.ά., ώστε να υ-πάρχει μια ολοκληρωμέ-νη εικόνα του δικτύουμονοπατιών. Αυτό πουθέλουμε, είναι να μπορέ-σουμε να προσελκύσουμε

κι ένα άλλο κομμάτι επι-σκεπτών, που θα ενδια-φέρεται για την αγροτικήκαι πολιτιστική μας κλη-ρονομιά.»Σημειώνεται ότι ο προϋ-πολογισμός του έργου α-νέρχεται στα 306.054,40ευρώ, ενώ το πρώτο μέ-ρος του εγκρίθηκε τηχρονιά που μας πέρασεκαι χρηματοδοτείται απ’ευθείας από το Υπουρ-γείο Αγροτικής Ανάπτυ-ξης, στο πλαίσιο του προ-γράμματος «Αγροτική Α-νάπτυξη της Ελλάδας2007 - 2013».

Ποια μονοπάτια περιλαμβάνονται

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Έργο επέκτασης, βελτίωσης και καθαρισμού του δι-κτύου μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών του

νησιού, με τίτλο «Περπατώντας στη φύση της Λέ-σβου», ετοιμάζεται να υλοποιήσει σύντομα ο ΔήμοςΛέσβου.

Μέρα με τη μέρα ελαχιστοποιούνται οι πιθανό-τητες να μετάσχει στις προσυνεδριακές εκδη-λώσεις της Μυτιλήνης ο πρόεδρος της Νέας

Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, παρ’ ότι ακόμη δενέχει αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το προσυ-νέδριο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το δεύ-τερο κατά σειρά εν όψει του 9ου Τακτικού Συνεδρί-ου της Νέας Δημοκρατίας που θα γίνει τον Ιούνιο,κορυφώνεται με την κεντρική εκδήλωση που θαπραγματοποιηθεί στη Μυτιλήνη το πρωί της Κυρια-κής.Με ανακοίνωσή της, η ΝΟΔΕ Λέσβου καλεί τα μέλη,

τους φίλους και όλους τους πολίτες του νησιού ναπαρευρεθούν στην προσυνεδριακή εκδήλωση τουκόμματος για το Βόρειο Αιγαίο, που θα γίνει στις10:30 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου.Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα προβλήματαπου αντιμετωπίζουν τα νησιά, καθώς και οι δυνατό-τητες ανάπτυξης που σύμφωνα με τη Ν.Δ. ανοίγο-νται για το Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα θα κατατεθούνκαι θα συζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις, ενώκατά τη διάρκεια του προσυνεδρίου θα ανοιχτεί κα-τάλογος ομιλητών για παρεμβάσεις, τοποθετήσειςκαι προτάσεις.

Αύριο Σάββατο, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτρο-πής τής Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, και κορυ-φαία στελέχη του κόμματος θα έχουν συναντήσειςμε τοπικούς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φο-ρείς της Περιφέρειας, σε πρόγραμμα που αναμενό-ταν να ανακοινωθεί χθες το βράδυ.Το απόγευμα της Κυριακής, και μετά την ολοκλήρω-ση του προσυνεδρίου, ο κ. Κεφαλογιάννης από κοι-νού με το Φίλιππο Ταυρή, γραμματέα Συνδικαλιστι-κών Φορέων τής Ν.Δ. και πρόεδρο της Κεντρικής Ε-πιτροπής των Συνεδριακών Διαδικασιών, θα παρα-χωρήσουν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε..

Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες συμμετοχής του Αντώνη Σαμαρά στις εργασίες της Μυτιλήνης

Προσυνέδριο της Ν.Δ. με Κεφαλογιάννη

Επέκταση και καθαρισμός του δικτύου μονοπατιών του νησιού

Η φύση της Λέσβου από το Δήμο Λέσβου

Aναλυτικά, τα μονοπάτια πουεντάσσονται στο πρόγραμμα

κι έχουν συνολικό μήκος 118,243 χλμ., είναι τα ακόλουθα:- Λάμπου Μύλοι - Ρωμαϊκό Υ-δραγωγείο (Πασπαλά) - Έν-θρονος - Μυλέλια - Καρύνη -«Πατωμένη» - Αγιάσος(«Σταυρί»)- Καρύνη - Γεφύρι Κοβέλης -Καμάρα Ρωμαϊκού Υδραγωγεί-ου (Ανεράιδας) - Βούλα - Ά-γιος Δημήτριος - Καστέλι - Α-γιάσος - Προφήτης Ηλίας- Συκαμνιά - Χαλάτσες - ΣκάλαΣυκαμνιάς - Παραλία Κάγιας - Συκαμνιά («ΕλαιοτριβείοΠλατογιάννη» - Άι-Λιας -Κρύα Βρύση - Λεπέτυμνος- Ρέμα Κυπριανού - ΜονήΜυρσινιώτισσας - Ρέμα Μύ-λων - Μονή Λειμώνος - Μετό-χι Αγίων Αναργύρων - Λίμνες(Παράκαμψη Καλλονή) - Δά-φια - Μ. Μυρσινιώτισσας (Πα-

ράκαμψη Ρέμα Μύλων)- Ανεμότια - Μοναστηρέλια(Μονή Βουκόλων) - Ξινός Πο-ταμός - Καλή Λαγκάδα - Πήγα-δος - Λεπρίνια - Ανεμότια

- Πέτρα - Εξωκκλήσι Αγίου Δη-μητρίου - Λαφιώνας - Καύκαρα- Νόχτης - Μαυρόκαμπος - Ά-ναξος - Πέτρα- Λαφιώνας - Ρούδι - Άγιος Α-

λέξανδρος - Εξωκκλήσι ΑγίουΙωάννη - Λαφιώνας- Σκόπελος - Καρυώνας - Σκό-πελος (κυκλική διαδρομή)- Καρυώνας - Περιστέρι - Κα-στέλος (κυκλική - ημικυκλικήδιαδρομή)- Παλαιόκηπος - Παλαιόκα-στρο - Πλακάδος (Μεσαγρός -Σκόπελος)- Μηλιές - Κολυμβάτερα - Μη-λιές (κυκλική διαδρομή)- Μηλιές - Αροδάφνης - Κά-στελος - Μηλιές (ημικυκλικήδιαδρομή)- Μηλιές - Τρύγονας - Πλαγιά(διάσχιση)- Βατούσα - Ρεύμα - Χίδηρα -Βαθύλιμνο - Πτερούντα - Βα-τούσα- Θερμοπηγές Πολιχνίτου -Παλαιομοναστήρια - Ρ. Κου-ρουπές - Μονή Δαμανδρίου -Άι-Γιώργης Μυλαντάς (Μετό-χι) - Θερμοπηγές Πολιχνίτου

Page 7: Εμπρός 3781

7ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

Παρέμβαση Ζερδελή για το Νοσοκομείο

Οβουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ-Ε.Κ.Μ. Γιάν-νης Ζερδελής συναντήθηκε την Τε-

τάρτη με το γενικό γραμματέα του Υ-πουργείου Υγείας, Πελοπίδα Καλλίρη.Ο κ. Ζερδελής αναφέρθηκε στα προβλή-ματα που δημιουργεί στο Νοσοκομείο ηεπιβολή προστίμων από το ΣΔΟΕ καιστο ακανθώδες πρόβλημα των εργαζο-

μένων μέσω του Κληροδοτήματος. Επιπλέον, αναφέρ-θηκε εκτεταμένα στα προβλήματα με τον ΕΟΠΥΥ, ό-πως αυτά έχουν διατυπωθεί από τους φορείς. Ο κ.Καλλίρης αναγνώρισε τη σοβαρότητα των προβλημά-των και υποσχέθηκε προτεραιότητα στην αντιμετώπισήτους.

Κινητοποιήσεις από την ΕΛΜΕ Λέσβου

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Περιφερει-ακής Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου έχει προγραμ-

ματίσει για σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι η ΕΛΜΕΛέσβου, η οποία καλεί επίσης τους καθηγητές σε συ-γκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 31 Μαρτίουστις 6 το απόγευμα, στην Πλατεία Σαπφούς.Οι κινητοποιήσεις των καθηγητών έχουν να κάνουν μετην αξιολόγηση, τις απολύσεις και τη μισθολογική«καθήλωση» των εκπαιδευτικών και εντάσσεται στονπρογραμματισμό για 10ήμερο δράσεων της ΟΛΜΕ, τοοποίο έχει ξεκινήσει εδώ και ημέρες. Στο πλαίσιο αυ-τό, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τής ΕΛΜΕ Λέ-σβου έχουν πραγματοποιήσει ήδη επισκέψεις σε σχο-λικές μονάδες και συζητήσεις με τους σχολικούς συμ-βούλους για το θέμα της αξιολόγησης.Παράλληλα με την αυριανή κινητοποίηση, θα γίνει καιστάση εργασίας από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι.

Β.Χρ.

Συντονισμός ΠρωτοβάθμιωνΣωματείωνΣυγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει στις 6:00 τοαπόγευμα της Κυριακής, στην Πλατεία Σαπφούς της

Μυτιλήνης, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων ΣωματείωνΛέσβου.Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως «μνημονιακήπανούκλα εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλητην Ευρώπη και τελευταίο θύμα είναι η Κύπρος». Πα-ράλληλα ο Συντονισμός κατηγορεί την ελληνική κυ-βέρνηση ότι μαζί με τις άλλες κυβερνήσεις τής Ε.Ε.περνά διά πυρός και σιδήρου τους εργαζόμενους σεΕλλάδα και Κύπρο, για την εφαρμογή της αντιλαϊκήςτης πολιτικής.Ζητούμενο για τους διοργανωτές της κινητοποίησηςείναι ο παλλαϊκός ξεσηκωμός με αποφασιστικούς α-γώνες διαρκείας, για υπεράσπιση των μισθών, προστα-σία των ανέργων, υπεράσπιση των δημοσίων αγαθώνκαι των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Επίσης οι διοργα-νωτές διεκδικούν ακύρωση των μνημονίων και των δα-νειακών συμβάσεων, αποδέσμευση της χώρας από τηντρόικα και τα επαχθή δάνεια, διαγραφή του χρέους,ρήξη με το Ευρώ και την πολιτική τής Ε.Ε..Οι διοργανωτές συνδέουν την κινητοποίηση με τηνενδεχόμενη έλευση του πρωθυπουργού την Κυριακήγια το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Εκδηλώσεις από το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών

Δύο εκδηλώσεις με θέμα «Νέο σχολείο - Αξιολόγη-ση - Ρόλος του εκπαιδευτικού» διοργανώνει το ΠΑ-

ΜΕ Εκπαιδευτικών Λέσβου. Θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 4 και την Παρα-σκευή 5 Απριλίου, στις 7 και στις 7:30 το απόγευμα α-ντίστοιχα, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και θα μι-λήσει η Θεοδώρα Δριμάλα, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕστο διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΕ.

Ξεκίνησαν χτες οι αιτήσειςεκπαιδευτικών

Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας

Aπό τις 28 Μαρτίου έως και την 1η Απριλίου κα-λούνται να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι εκ-

παιδευτικοί της Λέσβου που επιθυμούν να εργα-σθούν στο πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίαςτης Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να είναι ήδη εγγεγραμ-μένοι στους Ενιαίους Πίνακες Προσωρινών Ανα-πληρωτών Γενικής Παιδείας 2012 - 2013. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Γραφείο 4 της Δι-εύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου (Γ.Μούρα 10, Μυτιλήνη). Για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων, το έντυ-πο της αίτησης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα τηςΔιεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,www.dide.les.sch.gr/.

Την έντονη ανησυχία, αλλά και τη δυσαρέσκειάτους για την καθυστέρηση που παρατηρείται στηνεφαρμογή της άρσης της συγχώνευσης των Νοσο-

κομείων της Λήμνου και της Ικαρίας με τα αντίστοιχαΝοσοκομεία της Μυτιλήνης και της Σάμου, εκφρά-ζουν οι δήμαρχοι Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντήςκαι Ικαρίας Χριστόδουλος Σταυρινάδης.Οι δύο δήμαρχοι απευθύνθηκαν στον υπουργό Υγείαςμε επιστολή, στην οποία ζητούν να ενημερωθούν γιατην πορεία υλοποίησης της απόφασης για την άρσητης συγχώνευσης, που είχε παρθεί πριν από 40 ημέ-ρες, στις 18 Φεβρουαρίου.«Μετά την πολύ ευχάριστη για τους κατοίκους των νη-σιών μας απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ για τη μη συγχώνευσητων Νοσοκομείων Ικαρίας και Λήμνου με τα Νοσοκο-μεία Σάμου και Μυτιλήνης αντίστοιχα, μας προκαλείμεγάλη ανησυχία η καθυστέρηση έκδοσης του ΦΕΚ,που θα δώσει νομική υπόσταση σε αυτή την απόφα-ση», τονίζουν οι δήμαρχοι των δύο νησιών.Στη συνέχεια αναφέρονται στην ανησυχία των κατοί-κων των νησιών, «που εύλογα προβληματίζονται κατάπόσο τελικά θα υλοποιηθεί η παραπάνω απόφαση τουΚΕΣΥΠΕ ή αν επρόκειτο για μια απόφαση που πάρθηκεμόνο για να καταλαγιάσουν τα πνεύματα και να σταμα-τήσουν οι κινητοποιήσεις, και εξοργίζονται με τηνπροοπτική ενός εμπαιγμού».Τέλος, ζητούν από τον υπουργό Υγείας να τους ενημε-ρώσει για τους λόγους καθυστέρησης δημοσίευσηςτου ΦΕΚ και να εντείνει τις ενέργειές του, «ώστε αυτόνα εκδοθεί όσο το δυνατό συντομότερα».Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινείται και η ερώτηση πουκατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανε-ξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, προς τον υπουργόΥγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο. Ο κ. Κουίκ χαρακτηρίζειεύλογες τις ανησυχίες των κατοίκων των ακριτικώννησιών της Λήμνου και της Ικαρίας λόγω της μη έκδο-σης ΦΕΚ για την ανάκληση της συγχώνευσης των Νο-σοκομείων Ικαρίας και Λήμνου με τα Νοσοκομεία Σά-μου και Μυτιλήνης.

Για το άγχος των μαθητών κατά τις εξετάσεις

Ένα δίωρο σεμινάριο απευθυνόμενο σε γονείς καιτο πώς μπορούν αυτοί να βοηθήσουν τα παιδιά

τους να αντιμετωπίσουν το άγχος των εξετάσεων,διοργανώνει το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απρι-λίου η ψυχολόγος Μαρία Βερβέρη.Σκοπός της συνάντησης, που θα είναι δίωρη, είναινα συζητηθούν θέματα που προκύπτουν μέσα στηνοικογένεια την περίοδο των εξετάσεων και να δο-θούν συμβουλές τόσο για τους μαθητές όσο και γιατους γονείς, με στόχο να υπάρξει ένα αρμονικό οι-κογενειακό περιβάλλον.Αναλυτικότερα, θα συζητηθούν οι αιτίες που προκα-λούν άγχος εξετάσεων, τα συμπτώματα (σωματικά.πνευματικά. συναισθηματικά) και τι μπορούν να κά-νουν οι γονείς για την αντιμετώπισή τους.Όποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει το σεμινάριο,μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο τηλέφωνο 2251048933, 6945-447016. Θα πραγματοποιηθεί στην ο-δό Καβέτσου 17, στη Μυτιλήνη.

Επιστολή δημάρχων Λήμνου και Ικαρίας για τη μη άρση τηςσυγχώνευσης των Νοσοκομείων και ερώτηση στη Βουλή

Εμπαιγμός ήκαθυστέρηση

Από το Τμήμα Επιστημών τηςΘάλασσας του ΠανεπιστημίουΑιγαίου και την Ελληνική Φυκολογική Εταιρεία

Συμπόσιο για τα φύκια στη Μυτιλήνη

Ξεκίνησε χτες Πέμπτη 28 Μαρτίου, στο Λόφο τουΠανεπιστημίου Αιγαίου, το 2ο Εκπαιδευτικό Συ-

μπόσιο Φυκολογίας, με τίτλο «Φύκη και Περιβάλλονστην Εκπαίδευση», που διοργανώνει το Τμήμα Επι-στημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου έ-ως και αύριο Σάββατο 30 του μήνα. Το Συμπόσιο, πουδιοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Φυκο-λογική Εταιρεία (ΕΛΦΕ), αφορά τους εκπαιδευτικούςκαι τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιαςεκπαίδευσης.Βασικός στόχος του Συμποσίου είναι η γνωριμία τωνμαθητών με τα φύκη, τη σημασία τους για τον άνθρω-πο, την αξία και το ρόλο τους στο περιβάλλον. Στοπλαίσιο αυτό, ομάδες μαθητών θα εκπονήσουν εργα-σίες υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους και με τηβοήθεια και στήριξη σχετικών ερευνητικών φορέων.Οι θεματικές ενότητες των εργασιών του Συμποσίουαφορούν στην επίδραση της ρύπανσης στη θαλάσσιαχλωρίδα, τη βιοποικιλότητα στην παράκτια ζώνη, τηνπροστασία, υιοθεσία και ανάδειξη των ακτών, την α-ξιοποίηση των φυκών σε ανθρώπινες δραστηριότητες,καθώς και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινω-νίας σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση καιάλλους φορείς.Με το πρόγραμμα του Συμποσίου να έχει ξεκινήσει ή-δη από χτες, σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου πρόκει-ται να πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Α΄ του Τμή-ματος Επιστημών της Θάλασσας του ΠανεπιστημίουΑιγαίου, αμέσως μετά τις παρουσιάσεις, απονομήβραβείων και κλήρωση υποβρύχιας φωτογραφικής μη-χανής.Αύριο Σάββατο, από τις 9 έως τις 11 το πρωί, θα πραγ-ματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο και συλλογή υλι-κού σε επιλεγμένη ακτή, με συμμετοχή μαθητών καικαθηγητών, ενώ από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεση-μέρι θα γίνει εργαστήριο προετοιμασίας υλικών στοΕργαστήριο του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας.Πληροφορίες υπάρχουν ανηρτημένες στην ιστοσελίδατης εκδήλωσης, http://environmental.phycology.gr/,αλλά και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου,www.aegean.gr/.Σημειώνεται ότι το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα τουΥπουργείου Παιδείας και της Περιφέρειας Βορείου Αι-γαίου, που είναι και ο σημαντικότερος χορηγός του.

Page 8: Εμπρός 3781

8ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Ξέρεις τι είναι να πρέπεινα πάρεις φάρμακα και ναμην τα γράφεις επειδήδεν έχεις λεφτά να ταπληρώσεις;», εξομολογή-θηκε μία ηλικιωμένη κυ-ρία, με σχεδόν βουρκωμέ-να μάτια, έξω από το υπο-κατάστημα του ΕθνικούΟργανισμού Παροχής Υ-πηρεσιών Υγείας (ΕΟ-ΠΥΥ). Μέσα σε αυτή τηνπρόταση κατάφερε να α-ποτυπώσει το βασικόπρόβλημα που αντιμετω-πίζουν εκατοντάδες οικο-γένειες στη Λέσβο. Η ίδια θέλησε να κρατή-σει την ανωνυμία της, ω-στόσο τόσο εκείνη όσοκαι πολλοί άλλοι τόνισανότι οι καταστάσεις πουζουν οι χρονίως πάσχο-ντες και κυρίως οι ηλικιω-μένοι, είναι τραγικές.

Πρόνοια;Το γεγονός ότι άνθρωποιμε πίεση, ζάχαρο ή κά-ποια άλλη χρόνια ασθέ-νεια δεν πηγαίνουν στογιατρό τους να γράψουντο φάρμακο είτε γιατί δενέχουν χρήματα για τησυμμετοχή είτε επειδήπρέπει να καταβάλουν τοαντίτιμο ολόκληρου τουσκευάσματος, δηλώνει, ό-πως υποστηρίζεται από ό-λους, την κατάντια τουελληνικού κράτους πρό-νοιας. Η κατάσταση αυτήέχει καταστροφικά αποτε-λέσματα, καθώς τίθενταισε κίνδυνο ανθρώπινεςζωές, ειδικά εκείνων πουαντιμετωπίζουν σοβαράοικονομικά προβλήματα.«Δύσκολα τα βγάζουν πέ-ρα οι συνταξιούχοι», είπεη κ. Βασιλική Αγαπητούπου παίρνει χάπια για τηνκαρδιά της, για την πίε-ση… Υποστήριξε ότιχρειάζεται πάνω από 50ευρώ το μήνα σε φάρμακακαι υπογράμμισε ότι μπο-ρεί το ποσό αυτό να φαί-νεται σε ορισμένους σχε-τικά μικρό, όμως έσπευσενα υπενθυμίσει ότι στο ε-πίπεδο που βρίσκονται οισυντάξεις και το ακριβό ε-πίπεδο διαβίωσης, και τοένα ευρώ είναι σημαντικό.Μία λέξη ήταν αρκετή γιατον κ. Βασίλη Μολυβιάτη,για να περιγράψει το κα-θεστώς που επικρατείστην υγεία: «Χάλια», είπεκαι εξήγησε ότι οι συνθή-κες που έχουν δημιουρ-γηθεί, πνίγουν καθημερι-

νά όλους τους ασφαλι-σμένους. Μάλιστα ο ί-διος, από τα 800 ευρώπου παίρνει σύνταξη, α-ναγκάζεται να δίνει τα300 για φάρμακα.«Εμείς ζήσαμε ό,τι ήταννα ζήσουμε, τώρα είναι ηδικιά σας η σειρά», είπε οκ. Δήμητριος Σκορδομπέ-κης, ενώ δεν παρέλειψενα εκφράσει την αγανά-κτησή του για το γεγονόςότι έχει χάσει το λογαρια-σμό με τις τιμές των φαρ-μάκων. Ειδικότερα επεσή-μανε ότι κάθε λίγο και λι-γάκι αλλάζουν οι τιμέςκαι η συμμετοχή στα φάρ-μακα. «Παλιά έδινα 10%,μετά έγινε 25%, τώρα πούθα πάει, ένας Θεός ξέ-ρει», είπε και υπογράμμι-σε ότι οι αυξήσεις αυτέςχαρακτηρίζονται απαρά-δεκτες, ειδικά στους χρο-νίως πάσχοντες.

Μείωση συντάξεων«Είμαι 44 χρόνια ανάπη-ρη και μου μείωσαν τησύνταξη από τα 446 στα400 ευρώ», είπε η κ. Γε-ωργία Μανιάτου, ενώ σταμάτια της αποτυπώνονταναρκετά ερωτηματικά γιατο γεγονός, που εκφρά-στηκαν με την απορία γιατο κατά πόσο είναι δίκαιημία τέτοιου είδους μείω-ση σε έναν άνθρωπο μεπροβλήματα υγείας. Μά-λιστα καταλήγοντας στιςδηλώσεις της, δεν έκρυψετην αγανάκτησή της γιατην πολιτική που ακολου-θούν στο χώρο της υγείαςοι αρμόδιοι και υπογράμ-μισε ότι το υπάρχον σύ-στημα πρέπει να αλλάξει.Η οικονομική επιβάρυνσηείναι αρκετά σημαντική,είπε ο κ. Δημήτριος Βασι-λέλλης, που εδώ και αρ-κετά χρόνια αντιμετωπίζεισημαντικά προβλήματακαι γι’ αυτό χτες βρέθηκεστο υποκατάστημα του Ε-ΟΠΥΥ για να περάσει απόεπιτροπή του Κέντρου Πι-στοποίησης Αναπηρίας(ΚΕΠΑ). Χωρίς τα χρήμα-τα από την Πρόνοια, όπωςεξήγησε, πολύ δύσκολατα φέρνει βόλτα. Μάλισταμιλώντας στο «Ε» είπε ότιτην ημέρα παίρνει 12 χά-πια περίπου και το μήναχρειάζεται πάνω από 125ευρώ γι’ αυτά.Τόσο η κ. Δέσποινα Δαλέ-κου, όσο και ο κ. Γεώρ-γιος Μπάνης, υποστήρι-

ξαν ότι ο οικογενειακόςπροϋπολογισμός έχει επι-βαρυνθεί πάρα πολύ μετις τιμές των φαρμάκωνκαι τη συμμετοχή και τό-νισαν ότι οι ηλικιωμένοιδύσκολα τα βγάζουν πέ-ρα.

«Για ποια δικαιοσύνη καιπερίθαλψη μιλάμε, ότανο άνδρας μου που πνιγό-ταν στη θάλασσα τη μισήτου ζωή σχεδόν, παίρνεισύνταξη 530 ευρώ καιπρέπει να πληρώνει ταπερισσότερα φάρμακα α-

πό την τσέπη του;», είπεμε παράπονο στο «Ε» μίακυρία που μαζί με τον άν-δρα της πήγαν στον ΕΟ-ΠΥΥ για συνταγογράφη-ση. Ωστόσο το παράπονοαυτό, δυστυχώς, δεν τοέχει μόνο εκείνη, αλλά

και πάρα πολλοί άλλοισυνταξιούχοι, που βλέ-πουν οι κόποι τόσωνχρόνων να εξανεμίζονταικαι τα χρήματα που είχανδώσει στα ασφαλιστικάτους ταμεία, να λεηλα-τούνται.

Στήριξη συνδημότισσας

Ήρθε η νέα λίστα φαρμάκων

της ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

Nέα λίστα φαρμάκων τέθηκε σε ισχύ ουσιαστικά α-πό χτες, με το Υπουργείο να στοχεύει στη μείωσητης φαρμακευτικής δαπάνης από την τσέπη των

ασθενών. Ωστόσο, οι ασφαλισμένοι έχοντας «ματώ-σει» οικονομικά λόγω φαρμάκων, διατηρούν τις επι-φυλάξεις τους, ενώ όπως είπαν στο «Ε», φοβούνταιπως τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Οι συνταξιούχοι δεν έχουν χρήματα ούτε για τη «συμμετοχή» τους

Φάρμακα σκέτη πίκρα…

Aπό την Τετάρτη το απόγεμα τέθηκε σε ισχύη νέα λίστα φαρμάκων.

Τόσο τα πρωτότυπα όσο και τα γενόσημα πουπεριλαμβάνονται στη θετική λίστα και αποζη-μιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, θα έ-χουν διπλή τιμή, την ασφαλιστική και τη λιανι-κή.Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΦαρμακοποιώνΛέσβου, Παναγιώτης Παπαδέλλης, εξήγησε ό-τι οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ θα καλούνταινα πληρώνουν δύο συμμετοχές εφόσον τοσκεύασμα που επιλέγουν έχει τιμή υψηλότερηαπό την ασφαλιστική τιμή.Σε περίπτωση που η τιμή του φαρμάκου συμπί-πτει με την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενήςθα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του, που είναι25%. Εάν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρ-

μακο, τότε θα πληρώσει τη συμμετοχή του καιεπιπλέον το 50% της διαφοράς. Το υπόλοιπο50% θα το καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ.Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στοχεύει στονα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και όπωςυπολογίζεται, όταν λειτουργήσει ολοκληρωμέ-να το σύστημα, θα μειωθούν τα χρήματα πουδίνουν οι ασθενείς κατά 50 εκατ. ευρώ σε ετή-σια βάση.Το Υπουργείο θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό οιφαρμακοβιομηχανίες τα σκευάσματα των οποί-ων παραμένουν εκτός λίστας λόγω των υψη-λών τιμών, θα τις ρίξουν προκειμένου να περι-ληφθούν σε αυτές. Βέβαια δεν αποκλείεται καιτο ενδεχόμενο να στραφούν σε άλλες αγορέςτου εξωτερικού για να προωθήσουν τα σκευά-σματα.

Tην έγκριση οικονομικής ε-νίσχυσης συνδημότισσας

πρόκειται να εισηγηθεί σήμε-ρα το απόγεμα, κατά τη διάρ-κεια συνεδρίασης του Δημοτι-κού Συμβουλίου, η αντιδή-μαρχος Κοινωνικής Προστα-σίας του Δήμου Λέσβου, Ανα-στασία Αντωνέλλη.Ειδικότερα, πρόκειται για μία

23χρονη κοπέλα που έχει κα-λοήθη όγκο στον εγκέφαλοκαι πρέπει να χειρουργηθείστη Γερμανία, καθώς δε γίνο-νται τέτοιου είδους επεμβά-σεις στην Ελλάδα. Σημειώνε-ται ότι για την εγχείρηση α-παιτούνται 75.000 ευρώ, μέ-ρος των οποίων καλύπτει ο Ε-θνικός Οργανισμός Παροχής

Υπηρεσιών Υγείας. Ωστόσο ηοικογένεια που αντιμετωπίζειοικονομικά προβλήματα, ζή-τησε βοήθεια από την κ. Α-ντωνέλλη, που θα εισηγηθείσήμερα την έγκριση 1.500 ευ-ρώ.Μάλιστα η ίδια επεσήμανε μι-λώντας στο «Ε» ότι η απόφα-ση θα πρέπει να είναι θετική.

Η κ. Βασιλική Αγαπητού δενπρολαβαίνει να απαριθμεί τα

φάρμακα που παίρνει κάθε μήνα

Ο κ. Δημήτριος Σκορδομπέκης δενπρολαβαίνει να μετρά τις αλλαγές

που γίνονται στα φάρμακα

Ο κ. Δημήτριος Βασιλέλλης είπε πως χρειάζονται πάνω

από 150 ευρώ το μήνα σε χάπια

Η κ. Γεωργία Μανιάτου εκφράζει τηναγανάκτησή της για την κατάστασηπου επικρατεί στο χώρο της υγείας

Page 9: Εμπρός 3781

Στην Αθήνα, στο Βύρωνα,ενοικιάζεται διαμέρισμα80 τ.μ., 12 ετών, στον 3οόροφο, με 2 δωμάτια, σα-λόνι, κουζίνα, μπάνιο, πα-τάρι, αποθηκευτικό χώροκαι 2 μπαλκόνια. Διαμπε-ρές, με μεγάλη βεράνταεμπρός και μικρότερη στονακάλυπτο. Ενιαίος χώροςκουζίνας - καθιστικού, θυ-ροτηλέφωνο, σε πολύ κα-λή κατάσταση. Τιμή 350ευρώ, συζητήσιμη. Πληρ.τηλ. 210 7665583, 6984-642311, 22510 21200.

Ενοικιάζεται τριάρι 90 τ.μ.με αυτόνομη θέρμανση καιηλιακό θερμοσίφωνα, 1ουορόφου, στη Χρυσομαλ-λούσα. Πληρ. τηλ. 6986-476686.

Ενοικιάζεται άνετη επιπλω-μένη γκαρσονιέρα στηνΕπάνω Σκάλα. Ανακαινι-σμένη, με αυτόνομη θέρ-μανση, βολική συγκοινω-νία, οικονομικό ενοίκιο καιχαμηλά κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 22510 25929και 6977-302879.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου Νοσοκομείου γκαρσο-νιέρα 33 τ.μ., επιπλωμένη,με θέα, αυτόνομη θέρμαν-ση συν πλυντήριο και TV.Τιμή 250 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα γκαρσονιέρα,επιπλωμένη, σε ρετιρέ, 25τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα,με αυτόνομη θέρμανση. Τι-μή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται διαμέρισμαπεντάρι ανακαινισμένο, σεδιπλοκατοικία, στον 1οόροφο, πάνω από το γήπε-δο, με αυτόνομη θέρμαν-ση, καινούργιο καυστήρα,boiler, ηλιακό θερμοσίφω-να, αποθήκη, χωρίς κοινό-χρηστα, με μεγάλες βεράν-τες και αυλή με δέντρα. Τι-μή λογική. Πληρ. τηλ.22510 20470, 6976-987996.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαπλησίον Λόφου Πανεπιστη-μίου. Ατομική θέρμανσημε δικό της λέβητα. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα36 τ.μ., νεόκτιστη, lux, επι-πλωμένη, με αυτόνομηθέρμανση και air-condi-tion, σε μονοκατοικία μεκήπο στον Άνω Χάλικα.Πληρ. τηλ. 6977-248653,22510 20633.

Ενοικιάζεται μονοκατοικία50 τ.μ. (2 δωμάτια, κουζί-να, μπάνιο), με μικρή αυ-λή, αυτονομία θέρμανσης,πίσω από την εκκλησία τηςΖωοδόχου Πηγής, σε πολύκαλή τιμή. Πληρ. τηλ.6976-634053.

Ενοικιάζεται δυάρι και-νούργιο και μικρό, στην πε-ριοχή της Χρυσομαλλού-σας, χωρίς κοινόχρηστα.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504

Ενοικιάζεται διώροφο σπί-τι, περίπου 25 τ.μ., επι-πλωμένο, με αυτόνομηθέρμανση. Είναι κατάλληλοκαι για γραφείο. Πολύ κον-τά στην κεντρική αγορά.Πληρ. τηλ. 22510 25521,6949-140649.

Ενοικιάζεται δυάρι ανακαι-νισμένο, με air-condition,άνετο και φωτεινό, στην Ε.Βοστάνη 8 - 10, στην πε-ριοχή του Γηπέδου. Πληρ.τηλ. 6949-972159.

Ενοικιάζεται διαμέρισματριάρι 80 τ.μ., στο κέντροτης πόλης, επί της οδούΑγίας Ειρήνης, 3ου ορό-φου, πλήρως ανακαινισμέ-νο (καινούργια κουφώμα-τα, κουζίνα, μπάνιο, ντου-λάπες κ.λπ.), βαμμένο, μεμεγάλο μπαλκόνι, κλιματι-στικό και ηλιακό θερμοσί-φωνα. Κατάλληλο και γιαεπαγγελματική στέγη.Πληρ. τηλ. 6974-355472,22510 26331.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα33 τ.μ., ανεξάρτητη, μεαυλή, φουλ επιπλωμένη ήμη, χωρίς κοινόχρηστα, μεκλιματιστικό, στη Ζωοδό-χου Πηγής 82. Πληρ. τηλ.6978-980846, 2251048967.

Ενοικιάζεται καινούργιοτριάρι διαμέρισμα στην πε-ριοχή Ακλειδιού. Θέα στηθάλασσα, αυτόνομη θέρ-μανση, διαμπερές, θέσηστάθμευσης με πολύ μεγά-λο βοηθητικό χώρο. Το κυ-ρίως σπίτι είναι 85 τ.μ. καιο βοηθητικός χώρος 85τ.μ.. Τιμή 430 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται στη Χρυσο-μαλλούσα: Α) Ισόγεια κα-τοικία 90 τ.μ., με αυλή, 2Υ/Δ, WC, σαλόνι, τραπεζα-ρία, αποθήκη, με αυτόνο-μη θέρμανση, ανεξάρτητηείσοδο, χωρίς κοινόχρη-στα. Τιμή 380 ευρώ. Β)Γκαρσονιέρα 45 τ.μ., επι-πλωμένη, ημιυπόγεια, μεανεξάρτητη είσοδο και αυ-τόνομη θέρμανση. Τιμή180 ευρώ. Πληρ. τηλ.6974-104739.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στο κέντρο.Δεν έχει κοινόχρηστα. Τιμή170 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα στη Βαρειά.Τιμή 170 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τεσσά-ρι διαμέρισμα στη Χρυσο-μαλλούσα, διαμπερές, μεαυτόνομη θέρμανση, απο-θήκη. Τιμή 400 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοδυάρι 48 τ.μ., στο κέντροτης Μυτιλήνης. Μεγάλοσαλόνι, ενιαίος χώρος μεκουζίνα, 1 υπνοδωμάτιο,μπάνιο, μπαλκόνι με θέαστο λιμάνι, αυτόνομη θέρ-μανση με θερμοσυσσω-ρευτές, κλιματιστικό, χω-ρίς κοινόχρηστα. Πληρ.τηλ. 22510 40074, 6936-440105, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζονται γκαρσονιέ-ρες πλήρως επιπλωμένες,προσεγμένες, με υπέροχηθέα χωρίς κοινόχρηστα,στις Καμάρες, με χώρο γιαπάρκινγκ. Πληρ. τηλ.6946-334198.

Ενοικιάζεται τριάρι αρίστηςκατάστασης, στη Χρυσο-μαλλούσα. Αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 300 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζονται 2 γκαρσονιέ-ρες, 20 τ.μ. στο Γήπεδοκαι 22 τ.μ. στη Βαρειά.Και οι δυο πλήρως επιπλω-μένες, η μία και με πλυντή-ριο. Πληρ. τηλ. 2251027512 & 28306, 6973-076611.

Ενοικιάζεται δυάρι διαμέρι-σμα 4ου ορόφου, στηνΆνω Κυψέλη της Αθήνας,εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή250 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηγκαρσονιέρα 30 τ.μ. μεαυτονομία χωρίς κοινόχρη-στα με μεγάλη βεράνταστο Βουναράκι. Πληρ. τηλ.22510 47618, 6989-869651.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέρι-σμα 2ου ορόφου, 75 τ.μ.,στην οδό Ασκληπιού καιΠρωτοπάτση 6Α, διαμπε-ρές, καινούργιο. Αυτόνομηθέρμανση, Α/C, μεγάλεςβεράντες περιμετρικά. Τι-μή 360 ευρώ. Πληρ. τηλ.6977-073936, 2253023378, 22530 23911.

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδαγκαρσονιέρα επιπλωμένη,ημιυπόγεια, 30 τ.μ., χωρίςκοινόχρηστα, με αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 130 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα γκαρσονιέρα δί-χωρη 2ου ορόφου, με ανε-ξάρτητη θέρμανση και air-condition, χωρίς κοινόχρη-στα, επιπλωμένη ή όχι.Πληρ. τηλ. 22510 24051,6930-966796.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραμονόχωρη, επιπλωμένη,χωρίς κοινόχρηστα, με κλι-ματισμό. Τιμή 190 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 28294,6937-248623.

Ενοικιάζεται επιπλωμένηδίχωρη γκαρσονιέρα σεόροφο, στη Χρυσομαλλού-σα, με τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται μεζονέτα 4υπνοδωματίων στη Σουρά-δα. Διαθέτει τζάκι. Τιμή600 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στη Χρυσομαλλού-σα, έναντι φούρνου «Γενι-τσαριώτη», προσφάτωςανακαινισμένο, σε τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ. 6946-326374.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα γκαρσονιέρα,επιπλωμένη, με 1 θέσηπάρκινγκ, 25 τ.μ., χωρίςκοινόχρηστα, με αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 200 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα δυάρι 1ου ορό-φου, 62 τ.μ., επιπλωμένο,με 1 υπνοδωμάτιο, κουζί-να, καθιστικό, αυτόνομηθέρμανση. Τιμή 320 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται στην Αθήναδυάρι 52 τ.μ., 2ου ορό-φου, στην περιοχή Γκύζη,όπισθεν Αρείου Πάγου. Τι-μή συζητήσιμη. Πληρ. τηλ.6972-251465.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοτριάρι στο κέντρο, 4ουορόφου, με θέρμανσηκεντρική και κλιματισμό,μεγάλες βεράντες. Θέαστη θάλασσα. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται στα Τρία Κυ-παρίσσια γκαρσονιέρα,επιπλωμένη, υπερυψωμέ-νη, 25 τ.μ., με αυτόνομηθέρμανση, χωρίς κοινό-χρηστα. Τιμή 210 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150και 6981-624504.

Ενοικιάζονται επιπλωμέναstudios και διαμερίσματαλουξ, με air-condition, αυ-τόνομη θέρμανση, πλυντή-ριο ρούχων, πάρκινγκ καιίντερνετ, στη Βαρειά Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 6947-037997 (What’s Up),6944-646034, 2251044985, www.sapphostudios.gr

Ενοικιάζεται καινούργιαμονοκατοικία 2 υπνοδωμα-τίων, με πλήρη επίπλωσηκαι χωρίς έπιπλα, στις Κα-μάρες. Έχει αυλή, θέρμαν-ση με καλοριφέρ, 1 κλιμα-τιστικό, διπλά τζάμια, ηλια-κό, θέα στο λιμάνι. Τιμή320 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται μονοκατοικίαμε μεγάλη αυλή, στο Συνοι-κισμό. Διαθέτει 2 υπνοδω-μάτια. Θέρμανση με κλιμα-τισμό. Τιμή 300 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιοτεσσάρρι οροφοδιαμέρι-σμα στο κέντρο. Αυτόνομηθέρμανση, ηλιακός. Τιμή480 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιαμονοκατοικία 2 υπνοδωμα-τίων στο Ακρωτήρι Μυτιλή-νης. Διαθέτει γκαράζ καιαυλή. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τεσσάρι δια-μέρισμα στη Χρυσομαλλού-σα. Τιμή 250 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο τριάριοροφοδιαμέρισμα, με αυ-λή, στις Καμάρες, πλησίον2ου Δημοτικού Σχολείου.Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή350 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται δίχωρη και-νούργια γκαρσονιέρα, επι-πλωμένη, με αυτόνομηθέρμανση, στην περιοχήΑκλειδιού. Τιμή 220 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα 2 υπνοδωματίωνστα Πάμφιλα. Αυτόνομηθέρμανση. Αρίστη κατά-σταση. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται μεγάλο δυάριστη Χρυσομαλλούσα, αρί-στης κατάστασης, με αυτό-νομη θέρμανση. Τιμή 250ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται επιπλωμένοδυάρι με τζάκι, στο κέντροτης Μυτιλήνης, 4ου ορό-φου, με πανοραμική θέατης πόλης. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται ολοκαίνουρ-γιο μικρό τριάρι διαμέρι-σμα στον Άνω Χάλικα Μυτι-λήνης. Τιμή 350 ευρώ.Δεν έχει κατοικηθεί ακό-μα. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζονται γκαρσονιέ-ρες από 180 ευρώ, δυά-ρια από 250 ευρώ, τριά-ρια από 280 ευρώ και μο-νοκατοικίες από 300 ευ-ρώ. ΚΤΗΜΑΤΕΜΟΡΙΚΗΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. Πληρ. τηλ.22510 45181 (υπεύθυ-νος: Λουκιανός Ραλλίδης).

Ενοικιάζεται καινούργιαεπιπλωμένη γκαρσονιέραστην Καλλιθέα (χαμηλά,στην αρχή της ανηφόραςτου Νοσοκομείου και δε-ξιά). Αυτόνομη θέρμανσημε καλοριφέρ και κλιματι-σμό. Τιμή 200 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιοδυάρι διαμέρισμα στηνΚαλλιθέα (χαμηλά, στηναρχή της ανηφόρας τουΝοσοκομείου και δεξιά).Διαθέτει 2 μπάνια, αυτόνο-μη θέρμανση με καλορι-φέρ και κλιματισμό. Τιμή280 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται γκαρσονιέραστη Ζωοδόχου Πηγής, 26τ.μ., χωρίς κοινόχρηστα,επιπλωμένη. Τιμή 180 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ& ΚΤΗΡΙΩΝ

9ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Page 10: Εμπρός 3781

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 10Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στην Καλλιθέα (χα-μηλά, στην αρχή της ανη-φόρας του Νοσοκομείουκαι δεξιά). Αυτόνομη θέρ-μανση. Τιμή 280 ευρώ.Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται καινούργια μι-κρή μονοκατοικία με 2υπνοδωμάτια, στο Βουνα-ράκι. Τιμή 300 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται καινούργιοδυάρι διαμέρισμα, επιπλω-μένο, στον Άνω Χάλικα.Αυτόνομη θέρμανση, θέαστη θάλασσα. Τιμή 280 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα διαμέρισμα 100τ.μ., με 3 υπνοδωμάτια,αυτόνομη θέρμανση, κου-ζίνα, καθιστικό και πιλοτήγια ένα αμάξι. Τιμή 500ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται δίχωρη επι-πλωμένη γκαρσονιέραστην προκυμαία Μυτιλή-νης. Τιμή 230 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Ενοικιάζεται στην Αγία Μα-ρίνα διαμέρισμα 110 τ.μ.,με 2 υπνοδωμάτια, αυτό-νομη θέρμανση από λέβη-τα πυρήνας, κουζίνα, καθι-στικό και αυλή με θέα. Τι-μή 500 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται ανακαινισμέ-νο τριάρι 70 τ.μ., ισογεί-ου, με αυλή, στην Καλλι-θέα. Σαλόνι, ενιαίος χώ-ρος με κουζίνα, 2 υπνοδω-μάτια, άνετο μπάνιο, αυτό-νομη θέρμανση, χωρίς κοι-νόχρηστα. Πληρ. τηλ.22510 40074, 6936-440105, 6938-477850,www.realpro.gr

Ενοικιάζεται διαμέρισμαανακαινισμένο, ρετιρέ,διαμπερές, με θέα, 120τ.μ., στην Καλλιθέα Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251041186, 46141, 6947-842565, 6977-018289.

Ενοικιάζεται στη Νεάποληδυάρι ισόγειο, 40 τ.μ., μεέπιπλα, 1 υπνοδωμάτιο,αυτόνομη θέρμανση, κου-ζίνα, καθιστικό. Τιμή 230ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στον ΕπάνωΧάλικα δυάρι ισόγειο, 45τ.μ., με έπιπλα, 1 υπνοδω-μάτιο, αυτόνομη θέρμαν-ση, κουζίνα, καθιστικό. Τι-μή 200 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150.

Ενοικιάζεται προνομιούχοδιαμέρισμα, β´ όροφος,160τ.μ. επί της Καβέτσου(κατάλληλο και για επαγ-γελματική στέγη). Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται μονοκατοικία45 τ.μ. (κατασκευής2005) πλήρως επιπλωμέ-νη, με κλιματισμό, στηνΠαναγιούδα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται στη Χρυσομαλ-λούσα μεζονέτα 147 τ.μ.,με 3 υπνοδωμάτια, αυτόνο-μη θέρμανση, κουζίνα, κα-θιστικό και τζάκι + 20 τ.μ.υπόγειο. Τιμή 550 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται τριάρι διαμέ-ρισμα στη Χρυσομαλλού-σα, σε αρίστη κατάσταση.Αυτόνομη θέρμανση. Τιμή300 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Ενοικιάζεται σε άριστη κα-τάσταση, πλήρως επιπλω-μένο ή ανεπίπλωτο γωνια-κό διαμπερές τριάρι ορο-φοδιαμέρισμα, 85 τ.μ., μεωραία θέα και πολύ καλήδυνατότητα σταθμεύσεως,στην οδό Μαρκοπούλου 4(Μαύρα Σίδερα, γήπεδο).Πληρ. τηλ. 2251024690, 6946-011338.

Ενοικιάζεται καινούργιαμονόχωρη γκαρσονιέρα32 τ.μ. (κατασκευής2011), 1ου ορόφου, πλή-ρως επιπλωμένη, με κλι-ματισμό και αυτονομίαθέρμανσης, στην Παναγι-ούδα. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται α) δυάριανεξάρτητο χωρίς κοινό-χρηστα και β) τριάρι 1ουορόφου, στη Χρυσομαλ-λούσα. Πληρ. τηλ. 2251045771, 6971-573639,6996-536690.

Ενοικιάζεται στη Λαγκάδαγκαρσονιέρα επιπλωμένη,υπερυψωμένη, 25 τ.μ.,χωρίς κοινόχρηστα, με αυ-τόνομη θέρμανση. Τιμή230 ευρώ. Πληρ. τηλ.6947-949150 και 6981-624504.

Ενοικιάζεται καινούργιοδυάρι 45 τ.μ. (κατασκευής2011), με κλιματισμό καιαυτονομία θέρμανσης,στην Παναγιούδα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται τριώροφο(ισόγειο, 1ος, 2ος) παρα-δοσιακό κτήριο, σε άριστηκατάσταση, 140 τ.μ. ο κά-θε όροφος, με εγκατεστη-μένο δίκτυο ίντερνετ, γιαοποιαδήποτε επαγγελματι-κή χρήση, στην κεντρικήαγορά Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 6972-210895.

Ενοικιάζεται στην περιοχήτου αεροδρομίου ισόγειοδιαμέρισμα 200 τ.μ., με 3υπνοδωμάτια, αυτόνομηθέρμανση, κουζίνα, καθι-στικό και τζάκι. Τιμή 650ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται στη Χρυσο-μαλλούσα δυάρι ισόγειο,35 τ.μ., με έπιπλα, 1υπνοδωμάτιο, αυτόνομηθέρμανση με λέβητα πυ-ρήνα, κουζίνα, καθιστικό.Τιμή 250 ευρώ. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται δυάρι 45 τ.μ.στη Χρυσομαλλούσα, μεαυτόνομη θέρμανση καικλιματισμό, τιμή 250 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6985-688177.

Ενοικιάζεται στις περιοχήΚαμάρες επιπλωμένηγκαρσονιέρα, χωρίς κοινό-χρηστα, σε ισόγειο 40τ.μ., με αυτόνομη θέρμαν-ση, κουζίνα. Τιμή 180 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Ενοικιάζεται καινούργιαγκαρσονιέρα 33 τ.μ., μεαυτόνομη θέρμανση καιair condition, μεγάλομπαλκόνι με θέα, στην πε-ριοχή Κιόσκι, πλησίον αγο-ράς. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται στην περιοχήτου Άι-Γιάννη Καλυβίτη ημι-τελή διαμερίσματα 1, 2, 3,4 δωματίων. Τιμές ευκαι-ρίας. Πληρ. τηλ. 2107258682, 6974-490954.

Στην περιοχή Ακρωτήριπωλούνται 3 ημιτελείς με-ζονέτες με υπόγειο. Πανο-ραμική θέα στη θάλασσα.Τιμές ευκαιρίας. Πληρ.τηλ. 210 7258682,6974-490954.

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 83 τ.μ. στην περιο-χή των Εργατικών Κατοι-κιών Ακαδημίας. Με κουζί-να, σαλονοτραπεζαρία,WC, 2 υπνοδωμάτια καιμπάνιο. Αυτόνομη θέρμαν-ση, κήπος μπροστά και πί-σω. Με θέα στην πόλη καιτο λιμάνι. Πληρ. τηλ.6989-677045.

Πωλείται στη Χρυσομαλ-λούσα (Μητρέλια) διαμπε-ρές τεσσάρι 102 τ.μ., 2ουορόφου + 20 τ.μ. εξωτερι-κή αποθήκη. Σαλόνι μετζάκι, ημιξεχωριστός χώ-ρος κουζίνα, 3 υπνοδωμά-τια (2 μεγάλα και 1 μικρό),μεγάλα μπαλκόνια, αυτόνο-μη θέρμανση, ηλιακός,εξωτερική αποθήκη ισογεί-ου με WC, που μπορεί ναχρησιμοποιηθεί και ωςγκαράζ. Άριστη κατάστα-ση. Τιμή 160.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 40074,6936-440105, 6938-477850, www.realpro.gr

Πωλείται πολυτελές διαμέ-ρισμα στον Άνω Χάλικα,τριάρι, διαμπερές, με αυ-τόνομη θέρμανση, τζάκι,θέα όλη την πόλη της Μυτι-λήνης. Τιμή πολύ καλή.Πληρ. τηλ. 6947-118650.

Πωλείται μεγάλο κτήριοστο κέντρο της πόλης. Εί-ναι μισθωμένο. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργια, προ-νομιούχα, πολυτελής μεζο-νέτα, 105 τ.μ., με 55 τ.μ.ισόγειο/βοηθητικό χώρο,θέα, στ’ Ακλειδιού. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχοοροφοδιαμέρισμα 150τ.μ., με θέα, μεγάλη αυλήκαι 2 χώρους στάθμευσης,στη Βαρειά. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχοδιαμπερές διαμέρισμα, ρε-τιρέ, 105 τ.μ., στα ΜαύραΣίδερα. Πληρ. τηλ. 2251044245 και 2251042528.

Πωλείται προνομιούχα μι-κρή μεζονέτα 45 τ.μ., με25 τ.μ. υπερυψωμένο ισό-γειο-βοηθ. χώρο, στη Βα-ρειά, με αυλή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα υπό κατασκευή,1ου ορόφου, 50τ.μ., στηΧρυσομαλλούσα. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα100τ.μ., νεόδμητη, σε οι-κόπεδο 280τ.μ., με 3 Υ/Δπανοραμική θέα, κήπος,200μ. από τη θάλασσα.Επιπλέον 50τ.μ. βοηθητι-κός χώρος στο ισόγειο, τι-μή προσιτή, στο Δ. Λουτρο-πολέως Θερμής. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 65 τ.μ., 1ου ορό-φου, σε άριστη κατάστα-ση, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια, πα-ραθαλάσσια, πολυτελήςμεζονέτα 100τ.μ., στηνπαραλία Βατερών. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο κεν-τρικό οροφοδιαμέρισμαστην Καλλονή, 160 τ.μ..Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245και 42528.

Πωλείται προνομιούχο, αυ-τοτελές, διώροφο αρχοντι-κό-παραδοσιακό, με 150τ.μ. και 75 τ.μ. βοηθητικόχώρο αποθήκη, με αυλή,στο Κιόσκι, πλησίον Δικα-στηρίων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο, πο-λυτελές, καινούργιο διαμέ-ρισμα 55 τ.μ., 1ου ορό-φου, με θέα, περιοχή Παι-δικού Σταθμού. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολυτελές προ-νομιούχο διαμέρισμα 100τ.μ., 1ου ορόφου, με απε-ριόριστη θέα, στην περιο-χή Βουναράκι. Τιμή ευκαι-ρίας. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γωνιακό, πολυτε-λές, προνομιούχο διαμέρι-σμα δευτέρου ορόφου,125 τ.μ., στη Χρυσομαλ-λούσα, πλησίον εκκλησίας.Υπάρχει και χώρος στάθ-μευσης. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμπερές προ-νομιούχο οροφοδιαμέρι-σμα 180 τ.μ., με απεριόρι-στη θέα, πλησίον Νοσοκο-μείου. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 60τ.μ. πρώτου ορόφου, πλη-σίον Καβέτσου, κατάλληλοκαι για επαγγελματική στέ-γη. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο και-νούργιο διαμέρισμα80τ.μ., α´ ορόφου, στοΑκρωτήρι. Υπάρχει και δυ-νατότητα γκαράζ 40τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται υπό κατασκευήτριάρι 85 τ.μ., με απεριό-ριστη θέα, στην περιοχήΚουμκό. Πληρ. τηλ.22510 44245, 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ολοκαίνουργιο μι-κρό τριάρι διαμέρισμα,στον Άνω Χάλικα. Τιμή150.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται loft στον Άνω Χά-λικα, με κήπο, εκπληκτικήθέα, εξαιρετική κατα-σκευή. Τιμή πολύ καλή.Πληρ. τηλ. 6947-118650.

Πωλείται καινούργιο τριάριστην περιοχή Ακλειδιού,με θέα στη θάλασσα. Εμ-βαδόν 170 τ.μ.. Διαθέτεικαι θέση στάθμευσης. Τι-μή 240.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιο τριά-ρι, πολυτελές διαμέρισμα,στο Βουναράκι. Θέα στηθάλασσα, αυτόνομη θέρ-μανση, τριπλός ηλιακός,ηλεκτρικές τέντες, πολλέςντουλάπες. Δίχωρη ημιυ-πόγεια αποθήκη, διαμορ-φωμένη με ράφια. Τιμή150.000. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται δυάρι διαμέρι-σμα 4ου ορόφου, στηνΆνω Κυψέλη της Αθήνας,εμβαδού 54 τ.μ.. Τιμή35.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στο Συ-νοικισμό, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη. Ηλιακός,αυτονομία και πολλά άλλαέξτρα. Πληρ. τηλ. 6945-935806.

Πωλείται δίχωρη γκαρσο-νιέρα στη Χρυσομαλλούσα.Τιμή 30.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ολοκαίνουργιοδιαμέρισμα 3 υπνοδωμα-τίων, στο Πυργί. Θέα στηθάλασσα, αποθήκη, 2 μπά-νια, μεγάλη βεράντα. Τιμή260.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχα,ανακαινισμένη μονοκατοι-κία 150 τ.μ., σε 1.000τ.μ. οικόπεδο, εντός οικι-σμού και με απεριόριστηθέα (υπάρχει υπόλοιποσυντελεστή δόμησης 250τ.μ.), περιοχή Μόριας.Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται καινούργια μονο-κατοικία 2 υπνοδωματίων,στην Καλλιθέα Μυτιλήνης.Διαθέτει αυλή, πάρκινγκ,αποθηκευτικούς χώρουςκαι θέα προς τη θάλασσακαι την πόλη. Τιμή240.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργιο δυάριοροφοδιαμέρισμα, στηνπεριοχή του ΠαιδικούΣταθμού, με μεγάλα μπαλ-κόνια, θέα στη θάλασσακαι στην πόλη, ηλιακό, αυ-τονομία και πολλά άλλα έξ-τρα. Τιμή 80.000. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΚΑΤΟΙΚΙΩΝ & ΚΤΗΡΙΩΝ

Page 11: Εμπρός 3781

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 11Πωλείται loft στον Άνω Χά-λικα, με κήπο, εκπληκτικήθέα, εξαιρετική κατα-σκευή. Τιμή πολύ καλή.Πληρ. τηλ. 6947-118650.

Πωλείται διαμέρισμα στηΣουράδα, 1ου ορόφου,117 τ.μ., με 2 WC, ενιαίοχώρο κουζίνα - καθιστικό,τραπεζαρία, σε άριστη κα-τάσταση. Τιμή 135.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ!!! Πωλείται νε-όδμητη, πολυτελή μεζονέ-τα 110 τ.μ., με 57 τ.μ.βοηθητικό χώρο, 3 υπνο-δωμάτια, WC και μπάνιο,σε πολύ καλό σημείο τηςπόλης. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεγάλο τεσσάριδιαμέρισμα στη Χρυσομαλ-λούσα, με ωραία θέα στηθάλασσα. Τιμή 180.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται διπλοκατοικία250 τ.μ. στο Κιόσκι (125τ.μ. ισόγειο και 125 τ.μ.πρώτος όροφος), με αυλή.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οροφοδιαμέρι-σμα 2 υπνοδωματίων, μεδική του αυλή, στην ΕπάνωΣκάλα. Τιμή 120.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται προνομιούχο, πο-λυτελές διαμέρισμα, 1ουορόφου, 115 τ.μ., με 3υπνοδωμάτια, μεγάλη βε-ράντα, στη Χρυσομαλλού-σα (πλησίον εκκλησίας).Πληρ. τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται στο κέντρο τηςαγοράς παλιά μονοκατοι-κία 70 τ.μ., σε 2 πατώμα-τα. Τιμή 55.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται ημιτελές διαμέρι-σμα 110 τ.μ., 3 χλμ. έξωαπό την πόλη, με θέα στηθάλασσα, με 1 αποθήκη100 τ.μ. και 4 στρέμ. οικό-πεδο. Σε πολύ χαμηλή τι-μή. Πληρ. τηλ. 6947-949150 και 6981-624504.

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στην περιοχή της Ακα-δημίας, με 3 Υ/Δ, αποθή-κη, γκαράζ. Τιμή 290.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται μεζονέτα 145τ.μ. με επιπλέον βοηθητι-κούς χώρους 80 τ.μ., στηνΑγία Μαρίνα. Καταπληκτι-κή θέα. Τιμή 250.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται στα Βατερά ολο-καίνουργια μεζονέτα 170τ.μ., χτισμένη επί οικοπέ-δου 1.200 τ.μ.. Χτίζονταιάλλα 230 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται τριώροφο κτήριοστο Καγιάνι. Αποτελείταιαπό υπόγειο 107 τ.μ., ισό-γειο 107 τ.μ. (δυάρι καιένα γκαράζ), όροφο 107τ.μ. (τριάρι οροφοδιαμέρι-σμα). Τιμή 270.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται διώροφη μονοκα-τοικία 360 τ.μ., στο κέν-τρο της πόλης. Μεγάλη αυ-λή. Αποτελείται από 12 κύ-ρια δωμάτια και 4 μπάνια.Διαθέτει 2 τζάκια. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται καινούργια μεζο-νέτα στη Νεάπολη. Τιμή175.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται ισόγειο διαμέρι-σμα 50 τ.μ., στο Ακρωτή-ρι. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διπλοκατοικία με2 οροφοδιαμερίσματα (70τ.μ. το καθένα), στο Βου-ναράκι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχα με-ζονέτα υπό κατασκευή,140 τ.μ., με 70 τ.μ. ισό-γειο γκαράζ και μικρή αυ-λή, στο Ακλειδιού. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &42528.

Πωλείται καινούργια προ-νομιούχα μεζονέτα140τ.μ., με 80τ.μ. ημιισό-γειο και 600τ.μ. αυλή, μεαπεριόριστη θέα, στηνΑγία Μαρίνα (υπό κατα-σκευή). Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα 40τ.μ. (υπό κατασκευή),πρώτου ορόφου, στη Χρυ-σομαλλούσα. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται πολύ μεγάλο τεσ-σάρι διαμέρισμα 3 υπνο-δωματίων στην περιοχήτου γηπέδου. Τιμή120.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 80 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλήρως ανακαινισμέ-νο, σε άριστη κατάσταση,στο Ναυτικό Όμιλο. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα υπε-ρυψωμένου ισογείου, σεάριστη κατάσταση, 90 τ.μ.,στη Χρυσομαλλούσα (μαζίμε τα έπιπλα). Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα στηΣουράδα, 100 τ.μ., με αυ-τόνομη θέρμανση, 2 μπά-νια, 2 υπνοδωμάτια, τζάκι.Τιμή 155.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλούνται προνομιούχεςμεζονέτες 105 τ.μ. εκά-στη, με 52 τ.μ. γκαράζ,αυλή και πανοραμική θέα,στην ευρύτερη περιοχήΣουράδας. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα σε αρίστη κατά-σταση, 95 τ.μ., 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα(πλησίον Νοσοκομείου).Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ημιισόγειο διαμέ-ρισμα 45τ.μ. στην Παναγι-ούδα, με μικρή αυλή.45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένοδυάρι στην περιοχή τουΝαυτικού Ομίλου. Τιμή65.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται πολυτελές διαμέ-ρισμα στη Μυτιλήνη, 110τ.μ., 1ου ορόφου, διαμπε-ρές, προσόψεως. Διαθέτειμεγάλο σαλόνι, τραπεζα-ρία, κουζίνα, 3 Υ/Δ, WCκαι ένα κυρίως μπάνιο, βε-ράντα, μικρή αυλή, αυτό-νομη θέρμανση, τζάκι,ηλιακό θερμοσίφωνα, χω-ρίς κοινόχρηστα. Θέα στηθάλασσα, ήσυχη περιοχή.Έτος κατασκευής 2009.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα34τ.μ., 1ου ορόφου, πλή-ρως επιπλωμένη στην Πα-ναγιούδα. 55.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται γκαρσονιέρα 30τ.μ., στον Άγ. Ιωάννη Δάφ-νης, 2ου ορόφου. Απέχει150 μ. από το μετρό.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα σε αρίστη κατά-σταση, 75 τ.μ., 1ου ορό-φου, στη Χρυσομαλλούσα,πλησίον εκκλησίας. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται μεζονέτα 2 υπνο-δωματίων, με αυλή, στονΑφάλωνα Μυτιλήνης. Τιμή130.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται κατάστημα στηΧρυσομαλλούσα. Είναι μι-σθωμένο με ενοίκιο 450ευρώ. Τιμή πώλησης100.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο κατάστη-μα στην κεντρική αγοράΜυτιλήνης (οδός Ερμού).Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται επαγγελματικόςχώρος 900 τ.μ., επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης Καλλονής,πλησίον ξενοδοχείου «Μυ-τιλάνα». Έκταση οικοπέ-δου 8 στρέμ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο βιοτεχνι-κό κτήριο και κατάστημα,στην Παγανή Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μικρό κατάστημαεπί της προκυμαίας Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλούνται εμπορικά κατα-στήματα στο 5ο χλμ. Μυτι-λήνης - Καλλονής, 170τ.μ.. Τιμή προσιτή. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο δια-μέρισμα 62 τ.μ., 1ου ορό-φου, πλησίον Καβέτσου,κατάλληλο για επαγγελμα-τική στέγη. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται ανακαινισμένογραφείο 3ου ορόφου, 35τ.μ., πλησίον προκυμαίας-Εφορία. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται εξοπλισμένοκοσμηματοπωλείο (ή γιαάλλη χρήση) 44 τ.μ., στηνκεντρική αγορά του Μολύ-βου (πρώην κοσμηματο-πωλείο Κομνηνού). Τιμή530 ευρώ (συζητήσιμη).Πληρ. τηλ. 6973-505353.

Πωλείται κατάστημα-γρα-φείο 30 τ.μ. περίπου, επίτης Καβέτσου. Τιμή85.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο κα-τάστημα 52 τ.μ. πλησίονΚαβέτσου. Είναι μισθωμέ-νο και προσφέρεται ωςεπενδυτική λύση. πληρ.τηλ. 22510 44245,22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται διαμέρισμα σεαρίστη κατάσταση, 100τ.μ., 3ου ορόφου, με θέα,πλησίον γηπέδου. Τιμήδιαπραγματεύσιμη. Πληρ.τηλ. 22510 44245 &22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται κατάστημαστην Ελευθερίου Βενιζέ-λου 5, γωνιακό, ισόγειο,με πρόσοψη από την πλευ-ρά του πάρκινγκ, 52,6τ.μ.. Πληρ. τηλ. 2251043200 (Αναπτυξιακή Εται-ρεία Λέσβου).

Ενοικιάζεται κατάστημαυγειονομικού ενδιαφέρον-τος 1ου ορόφου, 73,29τ.μ. και πατάρι 35,70 τ.μ.,στην Π. Κουντουριώτη 83(πρώην ΕΦΑΜ). Πληρ. τηλ.22510 40653, 6948-584455.

Ενοικιάζεται προνομιούχοκατάστημα 160 τ.μ., στο6ο χλμ. επαρχιακής οδούΜυτιλήνης - Καλλονής, μειδιωτικό πάρκινγκ και γεώ-τρηση. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζονται α) γραφείο-ιατρείο, πρώην μικροβιο-λογικό Χατζηγιαννάκη,100 τ.μ., στον 1ο όροφο,Καβέτσου 10. Δυνατότηταδιαχωρισμού. β) Διαμέρι-σμα 1ου ορόφου, 90 τ.μ.,Καβέτσου 29, για επαγγελ-ματική στέγη, έναντι πα-λιάς «Ολυμπιακής». Πληρ.τηλ. 22510 25100,22510 94463, 6942-712715.

Ενοικιάζεται επαγγελματι-κός χώρος, Υακίνθου καιΧρυσομαλλούσης, κατάλ-ληλος για φαρμακείο, 90τ.μ., με 40 τ.μ. αποθήκηκαι εσωτερική επικοινωνίαστο ισόγειο. Διαθέτει έναχώρο στάθμευσης και 15μ. πρόσωπο. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Ενοικιάζεται ολοκαίνουρ-γιο κατάστημα σε πολύκεντρικό σημείο της Χρυ-σομαλλούσας, 90 τ.μ., με40 τ.μ. αποθήκη στο υπό-γειο. Διαθέτει κλιματισμό,ασανσέρ, 1 χώρο στάθμευ-σης και 15 μέτρα πρόσω-πο. Πληρ. τηλ. 2251044245, 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται επιχείρηση εστία-σης επί της προκυμαίας.Περισσότερες πληροφο-ρίες, μόνο με ραντεβού.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται η επιχείρηση,εστιατόριο-ταβέρνα «Το φί-λεμα», στην περιοχή τουαεροδρομίου Μυτιλήνης.Επίσης πωλείται και μεμο-νωμένα ο εξοπλισμός του.Πληρ. τηλ. 22510 54205,6973-809282.

Πωλείται επιχείρηση ενοι-κιαζόμενων δωματίων στοκέντρο της Μυτιλήνης,στην οδό Αλκαίου. Σε τιμήευκαιρίας, με δυνατότηταένταξης στο ΕΣΠΑ. Πληρ.τηλ. 22510 41771.

Πωλείται επιχείρηση fast-food πλησίον κεντρικήςαγοράς Μυτιλήνης. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιοκατάστημα 190 τ.μ. σταΠάμφιλα. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται επιχείρηση κομ-μωτηρίου με 32ετή συνε-χή λειτουργία και διαμορ-φωμένη σταθερή πελα-τεία, σε κεντρικό σημείοτης πόλης, πλησίον τηςαγοράς. Η επιχείρηση δί-νεται με όλο τον απαραίτη-το επαγγελματικό εξοπλι-σμό και τα έπιπλα. Τιμή συ-ζητήσιμη. Πληρ. τηλ.6930-842100.

Πωλούνται στην Πέτρα 5ενοικιαζόμενα δωμάτια, μεαυτόνομη θέρμανση, σε 4στρέμ. οικόπεδο. Πληρ.τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο 216τ.μ. εντός του οποίουυπάρχει παλιά μονοκατοι-κία εμβαδού 86 τ.μ., στοΠλακάδο Λέσβου. Κτίζει200 τ.μ.. Έχει ωραία θέα.Τιμή 25.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεντός οικισμού, στουςΠύργους Θερμής. Κατα-πληκτική θέα. Κτίζει 400τ.μ.. Τιμή 140.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στονΚάτω Χάλικα, 100 τ.μ., μεοικοδομική άδεια. Τιμή λο-γική. Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται οικόπεδο 126τ.μ. στις Καμάρες, με κα-ταπληκτική θέα. Κτίζει126 τ.μ. κύρια κατοικίακαι 70 περίπου τ.μ. βοη-θητικούς χώρους, ήτοι συ-νολικά περίπου 200 τ.μ..Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοεκτός σχεδίου, στην περιο-χή της Λάρσου, κατάλληλογια επαγγελματική χρήση ήκαι για ανέγερση κατοι-κίας. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο, άρτιο και οικοδο-μήσιμο, ευρισκόμενο εν-τός οικισμού στη ΣκάλαΝέων Κυδωνιών, έκτασης1 στρέμ. περίπου. Κτίζει400 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται μεγάλο οικόπεδοέκτασης 25.000 τ.μ., σεαγροτική περιοχή των Τα-ξιαρχών, πλησίον ΔύοΑγίων. Τιμή 120.000 ευ-ρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται οικόπεδο 2.465τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, επί της Ε.Ο. Μόριας -Μυτιλήνης, κατάλληλο γιαανέγερση κατοικίας ήεπαγγελματικής στέγης. Τι-μή 65.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΧΩΡΩΝ

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Page 12: Εμπρός 3781

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 12Πωλείται μεγάλο οικόπε-δο, άρτιο και οικοδομήσι-μο, πλησίον θέσης «Γαϊδα-ρανήφορος». Τιμή135.000 ευρώ. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο επί τηςΕ.Ο. Μυτιλήνης - Παναγι-ούδας, κατάλληλο τόσο γιαανέγερση κατοικίας, όσοκαι για ανέγερση επαγγελ-ματικών χώρων. Πληρ.τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 4στρεμ., με πανοραμικήθέα, στο Γαϊδαρανήφορο.Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται παραθαλάσσιοπρονομιούχο οικόπεδο 3στρεμ., στην παραλία Θερ-μής, πλησίον Άι-Γιώργη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 10 στρεμ., πλη-σίον ΚΤΕΟ (εθνικής οδούΜυτιλήνης - Μόριας), κα-τάλληλο για κάθε χρήση.Τιμή προσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 250 τ.μ., κοντάστο Κιόσκι. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού, στην Αγία Μαρί-να. Τιμή 70.000 ευρώ.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο 62τ.μ., στα Λουτρά Μυτιλή-νης. Κτίζει περίπου 100τ.μ. σε δύο επίπεδα (50τ.μ. και 50 τ.μ.). Τιμή15.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο εντόςοικισμού Περάματος Γέ-ρας, άρτιο και οικοδομήσι-μο. Διαθέτει γεώτρηση.Κτίζει 400 τ.μ.. Τιμή45.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο στον Άγ. ΙσίδωροΠλωμαρίου, μεταξύ εκκλη-σίας και γηπέδου, με πρό-σωπο επί της πλαζ 50 μ.και επί της εθνικής οδούΑγ. Ισιδώρου - Πλωμαρίου.Είναι 1.500 τ.μ., εντός πα-λαιού οικισμού Αγ. Ισιδώ-ρου. Πληρ. τηλ. 2251024690 & 6946-011338.

Πωλείται οικόπεδο στο Λα-ζαρέτο, 500 τ.μ., άρτιο καιοικοδομήσιμο. Τιμή λογική.Πληρ. τηλ. 6947-949150.

Πωλείται μικρό οικόπεδοστο Βουναράκι Μυτιλήνης.Πληρ. τηλ. 22510 45181.

Πωλείται οικόπεδο στιςΚαμάρες Μυτιλήνης, 88τ.μ., άρτιο και οικοδομήσι-μο, με δυνατότητα δόμη-σης 100 τ.μ. σε 2 ορό-φους, πρόσωπο σε δημοτι-κό δρόμο, με θέα. Τιμή ευ-καιρίας 40.000 ευρώ.ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.Πληρ. τηλ. 22510 46450,6932 - 622045, www.lesvos-realestate.gr

Πωλείται παραθαλάσσιο οι-κόπεδο 4 στρεμ. (250 μ.από παραλία Μιστεγνών),στα Μιστεγνά. Τιμή προσι-τή. Πληρ. τηλ. 2251044245 & 22510 42528,www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 2.000τ.μ., μεθέα, άρτιο και οικοδομήσι-μο, εντός οικισμού, περιο-χή Παμφίλων. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλούνται οικόπεδα 6στρεμ. (με πρόσωπο 50μ.) στα Μιστεγνά. Τιμήπροσιτή. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, εντόςοικισμού Πληγωνίου, μεθέα στη θάλασσα. Κτίζει400 τ.μ.. Τιμή 140.000ευρώ. Πληρ. τηλ. 2251045181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4 στρεμ., στουςΠύργους Θερμής, εκτόςοικισμού (χτίζει 200 μ.).Τιμή διαπραγματεύσιμη.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 7.500 τ.μ. επί τηςΕθνικής Οδού Μυτιλήνης -Καλλονής (πλησίον διακλά-δωσης Αγίας Παρα-σκευής). Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται οικόπεδο άρτιοκαι οικοδομήσιμο, στονΑφάλωνα. Κτίζει 400 τ.μ..Καταπληκτική θέα. Τιμή70.000 ευρώ. Πληρ. τηλ.22510 45181.

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο 4.000 τ.μ., εκτόςοικισμού, στη Θερμή. Χτί-ζει 200 τ.μ.. Πληρ. τηλ.22510 44245 & 2251042528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται προνομιούχο οι-κόπεδο με πανοραμικήθέα, 370 τ.μ. (χτίζει 200μ.), εντός οικισμού, στοΚαγιάνι. Τιμή προσιτή.Πληρ. τηλ. 22510 44245& 22510 42528, www.inter-lesvos.gr

Πωλείται εξοπλισμός εστιατορίου-ταβέρνας εξ ολο-κλήρου ή μεμονωμένα.Ψυγείο τρίπορτο, λάντζεςδιπλές ανοξείδωτες, απορ-ροφητήρας 2,5 μ., μαζί μεμοτέρ εξαερισμού. Πληρ.τηλ. 6988-907798, κ. Ντί-να.

Μερεμέτια στο σπίτι ή στογραφείο, οικοδομικές ερ-γασίες, ελαιοχρωματισμοί,ηλεκτροσυγκολλήσεις,

υδραυλικά κ.λπ.. Πληρ.τηλ. 6996-791925 (Σάβ-βας).

Πωλείται αντίκα τραπεζα-ρία με 6 καρέκλες καιμπουφέ, χειροποίητη του1948, καρυδιά ψημένη,σε άριστη κατάσταση.Πληρ. τηλ. 6973-403114.

Πωλείται ενσίρωμα τριφύλ-λι σε στρογγυλή μπάλα.Μεγάλη απόδοση στα ζώασας. Τώρα έρχεται στο νη-σί σας με 18 λεπτά το κι-λό. Γεωργική Κτηνοτροφι-κή Μονάδα «Τσιάρας», Λά-ρισα. Πληρ. τηλ. 6988-343685.

Πωλείται αυτοκίνητο Mi-tsubishi Colt GLX, μοντέλο1999, 1.300 cc, με air-condition, υδραυλικό τιμό-νι, ηλεκτρικά παράθυρα,ηλεκτρικούς καθρέπτες,ζάντες αλουμινίου, και-νούργια λάστιχα, ράδιο-CD. Πληρ. τηλ. 6978-406968.

Πωλείται Opel CorsaSport, 1.400 cc,10/2001, με μεταλλικόχρώμα, 75.000 χλμ., air-condition, ραδιο-cd-mp3Pioneer, συναγερμό, GPS,σε άριστη κατάσταση, φυ-λασσόμενο σε κλειστό γκα-ράζ. 1ο χέρι, με serviceσε εξουσιοδοτημένο συ-νεργείο Opel, πληρωμένατέλη κυκλοφορίας καιΚΤΕΟ για 2 χρόνια. Τιμή3.100 ευρώ. Πληρ. τηλ.6973-403114.

ΠΩΛΗΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΑΣΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ!!!

ΠΩΛΗΣΕΙΣΔΙΚΥΚΛΩΝ &

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

AEOLIAN ESTATEΑθηνέλλης Τζάννος

Καβέτσου 36ισόγειο

Πληρ. τηλ. 6947-949150

ΑΜΠΑΤΖΗΣ

ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΕΙΕΣΠΑΡΚΙΝΓΚ

ΜΥΤΙΛΗΝΗΣΤηλ. 22510 47456, κιν. 6977-359251

BUSINET ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΚΙΝΗΤΩΝ Κομνηνάκη 19,

Μυτιλήνητηλ. 22510 40188

www.investinlesvos.com

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙNHΤΩΝWWW.LESVOS-REALESTATE.GR Δούκας ΣτέργοςΝ. Αποστόλη 1,

Μυτιλήνητηλ. 2251046450, κιν. 6932-622045

ΚΤΗΜΑΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Ραλλίδης Λουκιανός

Καβέτσου 38 Τηλ. 22510 45181, κιν. 6945-935806

[email protected]

ΠΙΤΣΙΛΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Καβέτσου 14

Τηλ. 22510 44245www.inter-lesvos.gr

REALPRO

ΜΠΟΣΤΑΝΤΑ ΑΝΤΖΕΛΑΗλία Βενέζη 2

Τηλ. 22510 40074, κιν. 6938-477850

www.realpro.gr

Α Γ Ο Ρ Α Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Σ

ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Γεωπόνος Γ.Π.Α. ΦυτικήςΠαραγωγής με MSc στηΓεωπληροφορική, κάτοχοςProficiency Cambridge καιECDL, με γνώσεις λογισμι-κών σχεδιασμού/ dba-se/GIS, ζητά εργασία στηΜυτιλήνη. Πληρ. τηλ.6956-996020, [email protected]

Πεπειραμένη κομμώτριαζητά εργασία σε κομμωτή-ριο. Επίσης εργάζεται κατ’οίκον με απόδειξη. Πληρ.τηλ. 6977-950488.

Γηροκόμος, πεπειραμένησε γηροκομεία, ειδική σεκατακλίσεις, ενέσεις, φάρ-μακα, ζητά εργασία μέρα ήνύχτα. Πληρ. τηλ. 6970-885809.

Νοσηλεύτρια με πτυχίο καιεμπειρία αναλαμβάνει νο-σηλευτική φροντίδα (ενέ-σεις, καθετήρες κ.λπ.).Επίσης αναλαμβάνει τη φύ-λαξη παιδιών, αλλά και το

διάβασμά τους για μαθή-ματα δημοτικού. Πληρ.τηλ. 6945-985466.

Κυρία αναλαμβάνει τη φύ-λαξη ηλικιωμένων, καθώςκαι οικιακές εργασίες κα-τόπιν συνεννόησης. Πληρ.τηλ. 22513 00544.

Κυρία από τη Βουλγαρία,με προϋπηρεσία, ζητάαπασχόληση για φύλαξηπαιδιών και ηλικιωμένων,όλες τις ώρες (πρωί καιβράδυ). Πληρ. τηλ. 6984-710605.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ

Από το Συνεργείο Καθαρι-σμού «Ν. Μονιούδης καιΥιοί Ο.Ε.» ζητούνται νέεςέως 25 ετών, με διάθεσηγια εργασία. Πληρ. τηλ.6939-063322 (κ. Δέσποι-να).

Ζητείται από εστιατόριο-τα-βέρνα νέος ή νέα με εμ-πειρία στο ψήσιμο και στοτηγάνισμα. Ανάλογη προ-ϋπηρεσία, απαραίτητη.

Πληρ. τηλ. 6908-663345.

Ζητείται υπάλληλος για με-ρική απασχόληση σε λογι-στικό γραφείο. Απαραίτητονα διαθέτει μηχανάκι καιδίπλωμα οδήγησης. Τουλά-χιστον 2 έτη προϋπηρε-σίας σε σχετικό χώρο.Πληρ. τηλ. 22510 46414.

Το καφέ «El camino» στηνΕρεσό ζητά κοπέλα σερβι-τόρα για πενθήμερη εργα-σία. Πληρ. τηλ. 6943-145952.

Ζητείται κοπέλα αλλοδαπήή Ελληνίδα, μικρής ηλι-κίας, άνευ υποχρεώσεων,φιλόζωη, για οικιακές ερ-γασίες σε άριστες συνθή-κες διαμονής και διατρο-φής και δυνατότητα παράλ-ληλης εργασίας εφόσον τοεπιθυμεί. Μισθός, αναλό-γως οικιακών προσόντων.Πληρ. τηλ. 6972-927888,What’s Up 6975-978580(ώρες επικοινωνίας: πρωί12:00 - 14:00, απόγευμα20:00 - 22:00).

Ζητείται νέα για να εργα-στεί ως καμαριέρα σε παν-σιόν, στο κέντρο της Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 6987-181001.

Ζητείται πωλητής από εται-ρεία εμπορίου αντιπροσω-πειών, με όρεξη για δου-λειά. Προϋπηρεσία στιςπωλήσεις θα ληφθεί σοβα-ρά υπ' όψιν. Αποστολή βιο-γραφικού στο [email protected] Πληρ. τηλ.6975-861260.

Ζητείται συνεργάτης-συνέ-ταιρος για επιχείρηση μίνιμάρκετ στη Νεάπολη Μυτι-λήνης. Πληρ. τηλ. 2251063170.

Ζητείται βοηθός λογιστή,απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεσχετική εμπειρία σε βιβλίαΓ´ κατηγορίας και γνώσηαγγλικών, για μόνιμη απα-σχόληση σε ξενοδοχείοστην Ερεσό Λέσβου. Βιο-γραφικά στο: [email protected]

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Φιλόλογος με πολυετή εμ-πειρία παραδίδει μαθήμα-τα γυμνασίου - λυκείου -ΕΠΑΛ (Αρχαία Ελληνικά,Λατινικά, Νέα Ελληνικά,Έκθεση-Έκφραση, Ιστο-ρία). Προετοιμασία για πα-νελλαδικές εξετάσεις.Πληρ. τηλ. 22510 22051& 6974-478717.

Μαθηματικά - Φυσική - Χη-μεία. Ιδιαίτερα μαθήματακατ' οίκον, από έμπειροκαθηγητή, σε μαθητές δη-μοτικού, γυμνασίου και λυ-κείου. Πληρ. τηλ. 6936-577837.

Πτυχιούχος πανεπιστημίουμε μεταπτυχιακό παραδί-δει μαθήματα σε παιδιάδημοτικού, καθώς αναλαμ-βάνει και τη φύλαξή τους(εάν χρειάζεται). Τιμέςπροσιτές. Πληρ. τηλ.6937-657223.

Page 13: Εμπρός 3781

13ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 EI∆HΣEIΣ

Θερμή υποδοχή στο πρώτο κρουαζιερόπλοιο

Oδήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, και οεντεταλμένος σύμβουλος Χρήστος Κορδώνης υ-

ποδέχθηκαν το πρώτο κρουαζιερόπλοιο,«Deutschland», που προσέγγισε χθες το λιμάνι τηςΜυτιλήνη με 400 Γερμανούς τουρίστες.Ο δήμαρχος καλωσόρισε στη Λέσβο τους επιβάτεςκαι το πλήρωμα του «Deutschland» και προσέφερεστον καπετάνιο του πλοίου, Elmar Muehlebach,συμβολικά αναμνηστικά δώρα, έντυπα και παραδο-σιακά προϊόντα του τόπου μας. Στο σύντομο χαιρε-τισμό του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμόκαι την παράδοση του νησιού μας, τονίζοντας πα-ράλληλα τη σημασία της κρουαζιέρας στην οικονο-μική τόνωση των ντόπιων επαγγελματιών σε αυτήντη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ συνεχάρη καιτους υπευθύνους του τουριστικού γραφείου «PicoloTravel», Αντώνη και Ηλία Πίκουλο, που πρακτορεύ-ουν το κρουαζιερόπλοιο.Ο πλοίαρχος με τη σειρά του εξέφρασε τις βαθύτα-τες ευχαριστίες του για τη ζεστή φιλοξενία και τηνεγκάρδια υποδοχή.

Το Βόρειο Αιγαίο στο Γκέτεμποργκ

Στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση του Γκέτεμποργκτης Σουηδίας, που πραγματοποιήθηκε 21 - 24

Μαρτίου, πήρε μέρος η Περιφέρεια Βορείου Αιγαί-ου. Πρόκειται για την κύρια τουριστική έκθεση τηςσκανδιναβικής αγοράς, συγκεντρώνει σημαντικό α-ριθμό εκθετών και προσελκύει επαγγελματίες τουτουριστικού χώρου, δημοσιογράφους και εν δυνά-μει τουρίστες.Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 91 χώρες καιπεριοχές από πέντε ηπείρους, ενώ οι επισκέπτες τηςέκθεσης ανήλθαν σε 32.700. Την Περιφέρεια εκ-προσώπησαν υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύν-σεων Τουρισμού και Αναπτυξιακού Προγραμματι-σμού. Πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών με επαγ-γελματίες του τουρισμού, δημοσιογράφους και λοι-πούς φορείς, στο πλαίσιο προβολής και προώθησηςτων νησιών.Για πρώτη φορά, επίσης, χρησιμοποιήθηκε εικόνααπό νησί του Βορείου Αιγαίου στις μεγάλες αφίσεςδιακόσμησης του περιπτέρου της χώρας.Στο stand της Περιφέρειας προσφέρθηκαν τοπικάπροϊόντα από τα νησιά, τα οποία εξάγονται στη σου-ηδική αγορά και κατά συνέπεια οι επισκέπτες μπο-ρούν εύκολα να προμηθευτούν. Η παρουσίαση έγινεμετά από συνεργασία της Περιφέρειας με τις εται-ρείες «Meraki» και «Emporio AB», που δραστηριο-ποιούνται στη Σουηδία. Η πρώτη παρουσίασε λάδι,σαπούνι, φυσικό αλάτι με καρυκεύματα, αιθέρια έ-λαια και βότανα από τη Σάμο, μαστίχα από τη Χίοκαι φυσικό αλάτι Λέσβου. Η δεύτερη εταιρεία πα-ρουσίασε λάδι, ούζο και μέλι από τη Λέσβο.Το κόστος της συμμετοχής στην Έκθεση χρηματοδο-τήθηκε από το ΕΣΠΑ.

τoυ NIKOY MANABH

Μόλις οκτώ άτομα (μέλη τούΔ.Σ., μέτοχοι και εργαζόμε-νοι) πήραν μέρος στη χθεσι-

νή γενική συνέλευση της ΝΕΛ. Πι-θανότατα είναι η συνέλευση με τημικρότερη συμμετοχή που έχειπραγματοποιηθεί στα 41 χρόνιατης εταιρείας, ενώ για πρώτη φοράπραγματοποιήθηκε χωρίς τη φυσι-κή παρουσία των κορυφαίων στε-λεχών Ιωάννη Αβραντίνη και Μιλ-τιάδη Βάγγερ.Στο μόνο ουσιώδες θέμα της όπουλήφθηκε απόφαση, ήταν το σχέδιοεξυγίανσης. Οι μέτοχοι ενέκριναντις ενέργειες της διοίκησης, όμωςμέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί α-πόφαση από πολυμελές πρωτοδι-κείο Μυτιλήνης, αν και η εκδίκασητης υπόθεσης έγινε το περασμένοΟκτώβριο. Αυτή η εκκρεμοδικία ή-ταν ο βασικός λόγος που δε λή-φθηκαν αποφάσεις για τις προτα-θείσες αυξήσεις κεφαλαίου.Σύμφωνα με την πρόσκληση της έ-κτακτης γενική συνέλευσης, η εται-ρεία προτίθεται να προχωρήσει σεαύξηση κεφαλαίου κατά 50 εκατ.ευρώ με καταβολή μετρητών, ενώεπίσης θέλει να δώσει τη δυνατό-τητα στους πιστωτές της να μετα-τρέψουν τις υποχρεώσεις προς τηνεταιρεία σε μετοχές.Η συνέλευση ξεκίνησε στις 10:00το πρωί, όπως ήταν προγραμματι-

σμένο, και ολοκληρώθηκε περίπου45 λεπτά αργότερα. Πραγματοποιή-θηκε στα γραφεία τής ΝΕΛ στη Μυ-τιλήνη. Εισηγητής σε όλα τα θέμα-τα ήταν το ανεξάρτητο μη εκτελε-στικό μέλος τού Δ.Σ. Απόστολος Α-θηναίος.

ΑνακοινώσειςΗ εταιρεία με ανακοινώσεις που ε-ξέδωσε χθες το πρωί, έκανε γνωστόότι δεν τηρεί καταθέσεις στην Τρά-πεζα Κύπρου και στη CPB, και δενκατέχει κινητές αξίες ή χρηματοπι-στωτικά μέσα των ανωτέρω τραπε-ζών. Επίσης η ΝΕΛ συμμετέχει μεποσοστό 100% στη ναυτιλιακή ε-ταιρεία Internel Ltd., με έδρα την

Κύπρο, η οποία κατά τη χρήση2012 δεν είχε καμμιά δραστηριό-τητα, επομένως δε θα υπάρξει καμ-μιά επίπτωση στον κύκλο εργα-σιών, τα αποτελέσματα και την οι-κονομική θέση του Ομίλου.Επίσης ανακοινώθηκε ότι από τις27 Μαρτίου καθήκοντα προϊσταμέ-νου Οικονομικών Υπηρεσιών ανα-λαμβάνει ο Παναγιώτης Κουτσομύ-της του Ευαγγέλου, σε αντικατά-σταση του Αντώνη Βαράγκη. Επίσηςκαθήκοντα εσωτερικού ελεγκτή τηςεταιρείας από 27 Μαρτίου αναλαμ-βάνει η Φιλία Μπενά του Γρηγορί-ου, σε αντικατάσταση του Πανα-γιώτη Κουτσομύτη.

23 Απριλίου η απόφαση

Προς συγχώνευση Aegeanμε Οlympic Air

Hελληνική αεροπορική εταιρείαAegean Airlines προσέφερε ευνοϊ-

κότερες παραχωρήσεις προκειμένουνα κερδίσει το δεύτερο διαγωνισμόγια την εξαγορά τής Olympic Air, επε-σήμανε η Ρυθμιστική Αρχή τής Ε.Ε.κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού, πα-ρατείνοντας το διάστημα επανεξέτα-σης της συμφωνίας έως τις 23 Απρι-λίου.Η Aegean υποστηρίζει πως η εξαγοράOlympic Air αποτελεί συμφωνία ζωτι-κής σημασίας για την επιβίωσή της,σε έναν τομέα ο οποίος συρρικνώνε-ται λόγω της δεινής οικονομικής κα-τάστασης στην Ελλάδα.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσεμεν στην ιστοσελίδα της τη νέα κατα-ληκτική ημερομηνία, αλλά δεν παρέ-θεσε άλλες λεπτομέρειες για το είδοςτων παραχωρήσεων που προσέφερε ηAegean, υπακούοντας στην πολιτικήεχεμύθειας που ακολουθεί συνήθως.

Ζημίες στα καθαρά αποτελέσματα της Attica Group

Zημίες 53,27 εκατ. ευρώ παρουσίασε η AtticaGroup στα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από

φόρους. Σε αυτά περιλαμβάνονται μειώσεις της α-ξίας των πλοίων κατά 29,36 εκατ. ευρώ και έκτακτηλογιστική ζημία 6,4 εκατομμυρίων από τη συμφω-νία πώλησης του «Superfast VI». Άνοδο κερδών κατά 10 εκατ. ευρώ το 2012, έναντιζημιών 8,85 εκατ. ευρώ το 2011, παρουσίασε ηAttica Group, θυγατρική τής Marfin InvestmentGroup. Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου α-νήλθαν σε 256 εκατ. ευρώ, έναντι 246,79 εκατ. ευ-ρώ το 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος πα-ρουσίασε ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη το 201210,16 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 είχε παρουσιάσει8,85 εκατομμύρια ζημίες.Η σημαντική βελτίωση των λειτουργικών κερδών(EBITDA) οφείλεται σε μεγάλο μέρος στα νέα πλοία,στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του στόλουκαι στην επιτυχή προσπάθεια μείωσης των διοικητι-κών και λειτουργικών εξόδων.Ο όμιλος δραστηριοποιείται από τον περασμένο Ι-ούλιο με το «Blue Star Patmos» στο Βόρειο Αιγαίο. Τα αποτελέσματα της ΑΝΕΚ πρόκειται να δημοσιευ-θούν σήμερα Παρασκευή.

Από τη χθεσινή γενική συνέλευση της ΝΕΛ

Για την αύξηση κεφαλαίου στη ΝΕΛ

Απόφαση… γιοκ

Page 14: Εμπρός 3781

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013ΠOΛITIΣMOΣ ! Την ταινία «Lista De Espera» θα προβάλει αύριοΣάββατο 30 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ, στοΣυνεδριακό Κέντρο του οικισμού, ηΚινηματογραφική Ομάδα Μήθυμνας.

α βιβλία παίζεια βιβλία παίζειΓράφει και επιμελείται ο Παναγιώτης Σκορδάς

Δημήτρης ΠετσετίδηςΕν οίκω

ΔιηγήματαΕκδόσεις ΜεταίχμιοΑθήνα 2012, σελ. 137

Δεκαπέντε ιστορίες, γραμμένες σεμικρή φόρμα, οι οποίες ξετυλί-

γονται με αφορμή λογιών λογιώνδωμάτια: άλλα που σαν περίκλειστοόστρακο παγιδεύουν τους ήρωες,άλλα στα οποία έζησαν επί χρόνια και σηματοδοτούντην ύπαρξή τους, άλλα στα οποία βρήκαν καταφύγιοκαι αγκαλιά, άλλα που τους άφησαν την ευφραντικήγεύση μιας ανάμνησης, άλλα τα οποία έγιναν το σκη-νικό της ίδιας της Ιστορίας.Ο Δημήτρης Πετσετίδης (Σπάρτη 1940) το 2011 τιμή-θηκε με το Βραβείο Ουράνη από την Ακαδημία Αθηνώνγια το σύνολο του έργου του στο διήγημα.

Δημήτρης ΜαμαλούκαςΚράτα μου το χέρι

ΜυθιστόρημαΕκδόσεις ΨυχογιόςΑθήνα 2012, σελ. 184

Ένας άνθρωπος φτάνει μια νύχτασε μια άγνωστη πόλη. Έχει αφήσει

πίσω την προηγούμενη ζωή του, θέ-λοντας να ξεφύγει από την κατάραπου τον συνοδεύει. Τώρα έχει μοναδικό σκοπό του τησυγγραφή του βιβλίου του.Τα λεφτά που διαθέτει, του επιτρέπουν να νοικιάσειμόνο ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στο πίσω μέροςμιας ψηλής πολυκατοικίας, στην πρόσοψη της οποίαςυπάρχει ένα μεγάλο σινεμά. Ο εκκωφαντικός θόρυβοςαπό τα ηχεία του σινεμά όμως τον υποχρεώνει να περ-νάει τις ώρες των προβολών έξω από το σπίτι του.Εκείνες τις απογευματινές, και κυρίως τις βραδινές, ώ-ρες θα περιπλανηθεί στην πόλη, απόλυτα προσηλωμέ-νος στο σκοπό του, ώσπου η μοίρα θα στείλει στο δρό-μο του μια πολύ νεαρή κοπέλα που ζει στη σκιά κάποι-ων σκοτεινών και απεχθών ανθρώπων. Η συνάντησηαυτή θα είναι η καταστροφή ή η σωτηρία του…Ένα αλληγορικό και συμβολικό μυθιστόρημα, ένα μο-ντέρνο παραμύθι για την ύπαρξη, τη μοναξιά, το τέλοςκαι την αιώνια μάχη του Καλού και του Κακού.

Άρης ΜαραγκόπουλοςΤο Χαστουκόδεντρο

ΜυθιστόρημαΕκδόσεις ΤόποςΑθήνα 2012, σελ. 448

Tο βιβλίο αναζητά στην πρόσφατηΙστορία απαντήσεις για τη σημε-

ρινή Ελλάδα, με αφορμή ένα γνω-στό περιστατικό: το περίφημο «χα-στούκι» της Μπέτι Αμπατιέλου στη βασίλισσα Φρειδε-ρίκη τον Απρίλιο του 1963, έξω από το ξενοδοχείο«Κλάριτζες», στο Λονδίνο.Είναι ένα μυθιστόρημα που έχει γραφεί με ακατέργα-στα υλικά της Ιστορίας - όπου αναπόφευκτα πρωταγω-νιστούν γνωστά ιστορικά πρόσωπα. Πρόσωπα γνωστάκι ωστόσο απογυμνωμένα από το γνωστό μύθο που τασυνοδεύει (από το Ρούζβελτ και τον Τσώρτσηλ έωςτον Πιουριφόι και τον Κέννεντυ, από το Γ. Παπανδρέ-ου και τον Κ. Καραμανλή έως τον Πάπας και τον Ωνά-ση, από τους βασιλείς της Ελλάδας έως τον Άρη, τοΣαράφη κ.λπ.).Είναι, ταυτόχρονα, ένα ντοκυμαντέρ για τη συλλογικήπολιτική απείθεια, σε μια χώρα που ο λαός της ανέκα-θεν αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο από τους κυ-ρίαρχους πολιτικούς συσχετισμούς. O συγγραφέας έ-χει ασχοληθεί με το θέμα της πολιτικής απείθειας σεάλλα δύο βιβλία του.

της ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ

Γεμάτο ήταν το Δημοτι-κό Θέατρο Μυτιλήνηςκατά την προχτεσινή

παράσταση που ανέβασανοι τέσσερις ερασιτεχνικέςθεατρικές ομάδες τούΦΟΜ «Ο Θεόφιλος», των«Αστέγων», του Θεατρι-κού Εργαστηρίου του Δή-μου Λέσβου και του Ανα-γνωστηρίου Αγιάσου, γιατον εορτασμό της Παγκό-σμιας Ημέρας Θεάτρου.Πέντε μονόπρακτα με θέ-μα την εργασία, κομμάτιατου έργου «Ντεμπρα-γιάζ» του Γάλλου θεατρι-κού συγγραφέα Ρεμί ΝτεΒος, έκαναν το κοινό ναγελάσει πολλές φορές,αλλά και να προβληματι-στεί…Το κοινό καλωσόρισαν οπρόεδρος του νομικούπροσώπου Πολιτισμού,Παιδείας και Αθλητισμού,Κώστας Αστυρακάκης, καιη Βάσω Χοχλάκα, μέλοςτου Θεατρικού Εργαστηρί-ου του Δήμου Λέσβου,που μίλησε για την Πα-γκόσμια Ημέρα Θεάτρουκαι διάβασε το σχετικόμήνυμα, που για φέτος έ-χει γράψει ο Ιταλός θεα-τρικός συγγραφέας, ηθο-ποιός και θεατρικός σκη-νοθέτης Ντάριο Φο. Ση-μειώνεται ότι η Παγκό-σμια Ημέρα Θεάτρου ξε-κίνησε να γιορτάζεται κά-θε 27η Μαρτίου το 1961,με πρωτοβουλία του Διε-θνούς Ινστιτούτου Θεά-τρου, με θεατρικά δρώμε-να και άλλες εκδηλώσειςπου διοργανώνονται απότα εθνικά τμήματα τουΔιεθνούς Ινστιτούτου Θε-άτρου και θεατρικές ομά-δες όλου του κόσμου.

Σε «βιομηχανικό» σκηνικό

Ακολούθησε η παράστα-ση, σε σκηνοθεσία ΣτρατήΒλαστάρη και ΣταμάτηΚατσαμπή. Τα σκηνικά λι-τά και «βιομηχανικής» αι-σθητικής, με το σκούρο

φόντο να επικρατεί και τοθεατρικό λόγο επίκαιρο ό-σο ποτέ.Δύο υποψήφιοι για δου-λειά, μία εργαζόμενη σεεταιρεία που μετά από κα-βγά με το αφεντικό της α-πολύεται, ένας ωραιοπα-θής, ένας εργαζόμενοςπου «γλείφει» το αφεντι-κό του για να παραμείνειστη δουλειά έχοντας ό-νειρο κάποια στιγμή ναβρεθεί ο ίδιος στη θέσητου αφεντικού, ένα «πα-ράνομο» ζευγάρι που πα-θιάζεται παρομοιάζονταςτον έρωτα με την… εργα-σία. Όλοι ήρωες βγαλμέ-νοι από τη φαντασία, πουθα μπορούσαν ωστόσο ναείναι και πραγματικοί, πα-ρουσίαζαν με αρκετό χι-

ούμορ, ένταση, αλλά καιδείγματα φόβου τουςπροβληματισμούς τουςγύρω από την εργασιακήτους κατάσταση, κάνο-ντας συχνά το κοινό ναγελάσει.Η Μαρία Αϊβαλιώτου καιη Γιώτα Μαϊστρέλλη απότο Αναγνωστήριο Αγιάσου«Η Ανάπτυξη», ο ΤζάννοςΑνδριώτης, η ΚατερίναΚομνηνάκα και ο Ντι-γκράν Ματοσιάν από τηθεατρική ομάδα Μυτιλή-νης «Άστεγοι», η ΜαρίνηΛαμπρινού, ο ΒαγγέληςΛουίζος, η Βίκυ Μαρμαρι-νού και ο Θέμης Χατζη-λάμπρου από το ΘεατρικόΕργαστήρι του Δήμου Λέ-σβου και ο Στρατής Κα-τσαμπής, Δημήτρης Κα-

μπάς και Μάριος Σπανόςαπό τη θεατρική ομάδαΦΟΜ, έδωσαν τον καλύ-τερό τους εαυτό.«Είμαστε πολύ ικανοποι-ημένοι από την παράστα-ση και την ανταπόκρισητου κόσμου. Η συνεργα-σία των ομάδων αποδεί-χθηκε για άλλη μια φοράουσιαστική και με δημι-ουργικά αποτελέσματακαι όλοι ευχόμαστε νασυνεχιστεί και στο μέλ-λον», είπε μιλώντας στο«Ε» ο Στρατής Βλαστάρης.«Λόγω της ζήτησης καιτου ότι πολύς κόσμος δενκατάφερε να την παρακο-λουθήσει, θα την ξανα-παίξουμε στις 8 Απριλίουκαι πάλι στο ΔημοτικόΘέατρο Μυτιλήνης.»

Η Βάσω Χοχλάκα διαβάζει το μήνυμα του Ντάριο Φο για την Παγκόσμια

μέρα Θεάτρου

Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος του νομικού προσώπου Πολιτισμού,

Παιδείας και Αθλητισμού, Κώστας Αστυρακάκης

Γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου από τέσσερις θεατρικές ομάδες του νησιού

«Ντεμπραγιάζ», γέλιουκαι προβληματισμού…

Από ταμονόπρακτα του Ρεμί ΝτεΒος, πουπαρουσιάστηκανστο ΔημοτικόΘέατροΜυτιλήνης

Page 15: Εμπρός 3781

15ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Aύριο Σάββατο 30 και με-θαύριο Κυριακή 31 Μαρ-τίου, η θεατρική ομάδα

του ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος» θαπαρουσιάσει στο ΔημοτικόΘέατρο Μυτιλήνης την παι-δική παράσταση «Τα δώρατου Βασιλιά», σε σκηνοθεσίαΚατερίνας Κουτσομύτη. Ηπαράσταση θα ανέβει τηνπρώτη μέρα στις 7 το από-γευμα και τη δεύτερη στις11:30 το πρωί και στις 7 τοαπόγευμα και απευθύνεταισε μικρούς, αλλά και σε με-γάλους θεατές που νιώθουνακόμη… παιδιά.Το κείμενο της παράστασης,που είχε ανέβει με μεγάλη ε-πιτυχία στη Μυτιλήνη και τονπερασμένο Νοέμβριο, βασί-ζεται στο σύγχρονο παραμύθιτου Jeff Brumbeau «Το δώροτης παπλωματούς». Τη δια-σκευή του κειμένου έχει κά-νει η Κατερίνα Κουτσομύτηκαι αυτή είναι η πρώτη τηςσκηνοθετική απόπειρα.

Οι συντελεστέςΒοηθός σκηνοθέτη είναι ηΚλαίρη Φραγκουλάκη, τασκηνικά, τα κοστούμια και ταηχητικά έχει αναλάβει η Ευ-αγγελία Τζαφέρη, τη σύνθεσητης μουσικής ο ΔημήτρηςΧατζηγιαννάκης, το σχεδια-

σμό των φωτισμών ο Ανδρέ-ας Σεφτελής και την κίνηση ηΚατερίνα Σαμιώτη. Οι κατα-σκευές είναι της Λήδας Ξυ-διά, οι κομμώσεις τού«Egglezos Hair Design», τοδημιουργικό της αφίσας καιτου προγράμματος της Αφρο-δίτης Καντσά και η επιμέλειαπαραγωγής του Ανδρέα Σε-φτελή.Παίζουν οι ηθοποιοί: Αγγελι-κή Πολυτάκη (παπλωματού),Μισαήλ Φαρσακόπουλος(Βασιλιάς), Δημήτρης Κα-μπάς, Αντώνης Μυλωνάκης,Μάριος Σπανός, ΕυάγγελοςΦραγκουλάκης, (στρατιώ-τες), Δημήτρης Πρωτούλης(υπουργός των δώρων), Μαί-

ρη Μάνου, Κατερίνα Σαραντι-νού, Θέμης Οσμανλής, PierreLacombe, Νίκος Ζήσος, Άγ-γελος Βουρλιώτης, ΚατερίναΣαμιώτη (νεράιδα), ΘέμηςΟσμανλής (αρκούδα), Ντέσ-συ Κομνηνού (μητέρα βασι-λιά), Λιλή Σαμαρίδου (μαγεί-ρισσα Λεμονίτα), Ελένη Μα-κρή (Κυρία με τα ροζ), Μυρ-σίνη Αχειλαρά (κομμώτρια),Θεοδώρα Πρωτούλη (κορι-τσάκι), Νίκος Ζήσος (για-τρός) και Pierre Lacombe(βοηθός γιατρού).Τα σπουργίτια παίζουν οι:Μαίρη Μάνου, Έλενα Βερβέ-ρη, Θέμης Οσμανλής, PierreLacombe, Νίκος Ζήσος, Άγ-γελος Βουρλιώτης, Μαριρένα

Βουρλιώτη και Μαριλένα Σε-φτελή.Προπώληση εισιτηρίων θα γί-νεται στο Δημοτικό ΘέατροΜυτιλήνης αύριο Σάββατο 11με 1 το πρωί.

Τα χορευτικά τμήματα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου

Από την παράσταση «Τα δώρα του Βασιλιά»

ΕΠ

ΩΝ

ΥΜ

ΩΣ.

..

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΑτζέντα

Πάμε Σινεμά;«ΣΙΝΕ ΑΡΙΩΝ»

Έως αύριο Σάββατο 30 Μαρτίου«Ακάλυπτος», του Χρήστου Δήμα(κωμωδία)Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φιλιππί-δης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Κατε-ρίνα Λέχου, Ελισάβετ Κωνσταντινί-δουΏρες προβολής (Αίθ. 1): Παρα-σκευή και Σάββατο στις 19:30

Έως Δευτέρα 1η Απριλίου«Λίνκολν», του Στίβεν Σπίλμπεργκ(βιογραφική)Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ντέι Λι-ούις, Σάλι Φιλντ, Τόμι Λι ΤζόουνςΏρες προβολής (Αίθ. 2): Παρα-σκευή στις 21:00, Σάββατο στις18:00 και στις 21:00, Κυριακή καιΔευτέρα στις 21:00

Έως Τετάρτη 3 Απριλίου«Ο Όλυμπος έπεσε», του ΑντουάνΦουκουά (περιπέτεια)Πρωταγωνιστούν: Τζέραρντ Μπάτ-λερ, Μόργκαν Φρίμαν, Άαρον Έκ-χαρτ, Άσλεϊ ΤζαντΏρες προβολής (Αίθ. 1): Παρα-σκευή και Σάββατο στις 21:45, Κυ-ριακή και Δευτέρα στις 19:00 καιστις 21:45, Τρίτη και Τετάρτη στις21:45

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίουστις 19:30 στο θεατράκι του ΦΟΜ«Ο Θεόφιλος»Παρουσίαση του βιβλίου του ΓιάννηΜπαλάφα «20 χρόνια χρειάστηκαν.Το χρονικό του εγχειρήματος τουΣυνασπισμού»στις 19:30 στην αίθουσα του βι-βλιοπωλείου «Πρωτοπορία» στηΘεσσαλονίκηΠαρουσίαση του βιβλίου του Ξενο-φώντα Μαυραγάνη «Προς το παρόνυγειαίνω»στο Ίδρυμα Μιχελή της Αθήνας«Έλληνες ναΐφ ζωγράφοι». Εικαστι-κή έκθεση, με συμμετοχή της ΝίκηςΕλευθεριάδη

Έως 30 Μαΐουστο Κέντρο Διάδοσης Επιστημώνκαι Μουσείο Τεχνολογίας της Θεσ-σαλονίκης«Αιγαίον - Η γέννηση ενός Αρχιπε-λάγους», από το Μουσείο ΦυσικήςΙστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέ-σβου

Αύριο Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου

στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαι-ουργίας Λέσβου, στην Αγία Παρα-σκευήΈκθεση με τίτλο «Ο κόσμος τωνμουσείων: μια χιουμοριστική μα-τιά»στις 11:30 και στις 19:00 στο Δη-μοτικό Θέατρο ΜυτιλήνηςΗ παιδική παράσταση «Τα δώρατου Βασιλιά», από το ΦΟΜ «Ο Θε-όφιλος»στην αίθουσα Πολιτισμού «Οδυσ-σέας Ελύτης» στον ΠαπάδοΗ θεατρική παράσταση «Όνειρο Κα-λοκαιρινής Νύχτας», από τη θεατρι-κή ομάδα του Παγγεραγωτικού Πο-λιτιστικού Συλλόγου Γέρας

Δευτέρα 1η Απριλίουστις 19:30 στο χώρο της Φωτογρα-φικής Εταιρείας ΜυτιλήνηςΠροβολή ηχοραμάτων και ομιλίατου Τούρκου φωτογράφου FarukAkba�

Το Σαββατοκύριακο από τη θεατρική ομάδα τού ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος»

«Τα δώρα του Βασιλιά»στο Δημοτικό Θέατρο

Η υπόθεσηΈνας κακομαθημένος

βασιλιάς, που έχει πά-ρα πολλά χρόνια να χα-μογελάσει, ψάχνει απε-γνωσμένα το δώρο εκεί-νο που θα τον κάνει επι-τέλους ευτυχισμένο. Ανκαι το παλάτι του έχειγεμίσει από όλους τουςθησαυρούς του κόσμου,εκείνος δε μένει ποτέ ι-κανοποιημένος. Είναι σί-γουρο όμως ότι η ευτυ-χία κρύβεται στα υλικάαγαθά; Μια παπλωματούθα τον βοηθήσει ν’ ανα-καλύψει το πραγματικόνόημα της ζωής, ζητώ-ντας του να χαρίσει όλατου τα δώρα, δείχνοντάςτου έτσι το δρόμο προςτην πραγματική ευτυχία.Θα την ακούσει όμως;Θα μάθει τελικά ο βασι-λιάς την αξία της προ-σφοράς;

Tρεις μήνες μετά τη μεγάλη κατα-στροφή που υπέστη το Αναγνω-

στήριο Αγιάσου λόγω της πρωτό-γνωρης πλημμύρας, το ιστορικό αυ-τό σωματείο του νησιού μας απέ-δειξε τη ζωντάνια και τη δύναμήτου με μια ακόμη θαυμάσια εκδή-λωση.Το απόγευμα της 25ης Μαρτίου στησκηνή του βρέθηκαν πάνω από 120χορευτές και χορεύτριες των έξι χο-ρευτικών του τμημάτων, ντυμένοι μεπαραδοσιακές στολές απ’ όλη τηνΕλλάδα. Και η πλατεία κατάμεστη,για να απολαύσει μια πανδαισία πα-ραδοσιακών χορών από τη Λέσβο,τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα, τηΜικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Ε-ρυθραία και αλλού.Στα χορευτικά τμήματα παραδίδειμαθήματα ο καθηγητής Φυσικής Α-γωγής κ. Ευθύμιος Σαραντίδης καιχορεύουν παιδιά, νέοι και ενήλικεςτης Αγιάσου.«Είμαστε χαρούμενοι για το κέφι,τον ενθουσιασμό και την ποιότητα

της δουλειάς που γίνεται στα χο-ρευτικά μας τμήματα. Και νιώθουμεπερήφανοι βλέποντας μικρά παιδιάαπό επτά ετών μέχρι και ενήλικες μετους γιους και τις κόρες τους να μα-θαίνουν χορό και να συμμετέχουνστις εκδηλώσεις μας», τόνισε στονχαιρετισμό του ο πρόεδρος του Α-ναγνωστηρίου, κ. Κλεάνθης Κορο-μηλάς.

Την εκδήλωση παρουσίασε το μέ-λος τού Δ.Σ. κ. Στρατής Σταυρακέλ-λης.Όταν έκλεινε η βραδιά, ένα πραγμα-τικό ανθρωπομελίσσι γέμισε τη σκη-νή χορεύοντας «Τα ξύλα» και απο-δεικνύοντας ότι η παράδοση μπορείνα είναι ζώσα και λειτουργική και ό-χι φολκλόρ και γραφικότητες.

Π.Σ.

Την Κυριακή στο χώρο τής ΠΟΛΙΑΝΑΣυναυλία με τους «Mother Love In The Wild»Συναυλία με το συγκρότημα των «Mother Love In The

Wild» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου,στις 9 το βράδυ, στο εργαστήριο της ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΑΝΑ.Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο συγκρότημα, αποτελούμενοαπό τέσσερα άτομα που παίζουν πάνω από 20 μουσικά

όργανα και θα παρουσιάσουν expiremental progressivespace rock μουσική.Σημειώνεται ότι το εργαστήριο της ΠΟΛΙΑΝΑ βρίσκεταιστην οδό Αθηνάς 3, πλησίον της εκκλησίας του ΑγίουΣυμεών. Ώρα έναρξης της συναυλίας, στις 9 το βράδυ.

Page 16: Εμπρός 3781

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013Σε συνέχεια του επιτυχημένου 1ου ΜΤΒ, πουάφησε πολύ καλές εντυπώσεις στους ποδηλάτεςκαι το πολυπληθές κοινό που το παρακολούθησε, ηΤ.Κ. Αγ. Μαρίνας, σε συνεργασία με το ΔήμοΛέσβο και το Lesvos MTB, οργανώνει αυτή τηνΚυριακή το 2ο Αγώνα ΜΤΒ Αγ. Μαρίνας, μεεκκίνηση στις 11:00 το πρωί, από το γήπεδο τουχωριού. Περισσότερες πληροφορίες, στο 6942-821287.

Tη σελίδα επιµελούνται οι MANΩΛHΣ ΛAΓOYTAPHΣ & ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ

AΘΛHTIΣMOΣ!

Όρθια στάθηκε και στη Ριζούπολη τοαπόγευμα της Τετάρτης η Καλλο-νή, προσθέτοντας στο ημερολόγιό

της και άλλα θετικά αποτελέσματα καισυνεχίζοντας ακάθεκτη προς το μεγάλοτης στόχο.Παρ’ ότι η ομάδα του Τεννέ δε δημιούρ-γησε αυτήν τη φορά πολλές ευκαιρίεςόπως είχε κάνει με Ολυμπιακό Β., Εργο-τέλη και Νίκη Β., θα μπορούσε να είχετη νίκη στο τσεπάκι της αν ο Μαρσέλο,λίγο πριν το τέλος, έστελνε την μπάλαστα δίχτυα του Απόλλωνα. Αν συνέβαινεαυτό, τώρα τα πράγματα θα ήταν διαφο-ρετικά.Όπως τόνισε και ο Γιώργος Κόλτσης,συνεργάτης του Μπάμπη Τεννέ, στη Β΄Εθνική δεν μπορείς να χάνεις ευκαιρίες- όχι πάντως ότι ο βαθμός δεν είναι κα-λός. Είναι, και μάλιστα μεγάλος και ση-μαντικός, αφού κατακτήθηκε μέσα σεμια έδρα όπου άλλες ομάδες υπέκυψαν,αποδεικνύοντας η Καλλονή ότι είναι μιααπό της καλές ομάδες του Πρωταθλή-ματος, ίσως και η καλύτερη, που όμωςτα μέχρι τώρα αποτελέσματα δεν την έ-χουν δικαιώσει. Ο κ. Κόλτσης, πάντως,έδειξε πολύ αισιόδοξος για τη συνέ-χεια, λέγοντας για το παιχνίδι: «Συγχα-ρητήρια στους ποδοσφαιριστές για τοαποτέλεσμα και την προσπάθεια πουκάνουν κάθε Κυριακή. Είναι δύσκολοαυτό το συνεχόμενο Τετάρτη - Κυριακήγια όλες τις ομάδες. Για το παιχνίδι θε-ωρώ πως διαβάσαμε καλά τον αντίπαλόμας. Σε κανένα σημείο δεν κινδυνεύσα-με να δεχθούμε γκολ και αν μια ομάδαμπορούσε να διεκδικήσει κάτι περισσό-τερο από το παιχνίδι, αυτή ήμασταν ε-μείς, κυρίως με τη φάση τού Μαρσέλοπου τον σταμάτησε ο γκολκίπερ του Α-πόλλωνα. Το αποτέλεσμα είναι θετικόγια εμάς και πρέπει να το κρατήσουμεγια τα επόμενα ματς και να πάρουμε αυ-τά που πρέπει», κατέληξε στις δηλώσεις

του.Ικανοποιημένος από την παρουσία τηςομάδας του, αλλά και από το βαθμό πουπήρε, έμεινε και ο πρόεδρος, Νίκος Μι-χαλάκης, ο οποίος για ακόμη μια φοράπήρε το αεροπλάνο και έφθασε στην Ελ-λάδα παρακολουθώντας, μαζί με το με-γαλομέτοχο του Απόλλωνα ΣταμάτηΒελλή, την αναμέτρηση. Ο ίδιος φυσικάήθελε τη νίκη, που η ατυχία στέρησε καισε αυτό το παιχνίδι. Μάλιστα ο ίδιος ε-πέστρεψε στο νησί μαζί με την αποστο-λή και την Κυριακή θα παρακολουθήσεικαι το ματς με τον Πιερικό, και εν συνε-χεία θα αναχωρήσει για τη βάση του. Α-ξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι αρκε-τοί Λέσβιοι που διαμένουν στην Αθήνα,παρευρέθηκαν στο γήπεδο για να παρα-κολουθήσουν την αναμέτρηση. Μάλισταο αντιπρόεδρος, Κώστας Παπαδόπου-λος, εξυπηρέτησε τους περισσότερους,ώστε να κάνουν τη δική τους εξέδρα στογήπεδο.Ανάμεσα σε αυτούς βρισκόταν και οΚριστόφ Βαζέχα, ο οποίος γνωρίζει αρ-κετά πράγματα από το Πρωτάθλημα, α-φού πριν από λίγους μήνες ήταν στην

τεχνική ηγεσία του Φωκικού και κατόπιναποχώρησε. Ο Πολωνός πρώην άσσοςτου Παναθηναϊκού εντυπωσιάστηκε απότην ομάδα της Λέσβου και μίλησε στοτέλος με καλά λόγια στους ιθύνοντέςτης, ενώ αναγνώρισε και την ατυχία τωνπαικτών του Τεννέ να μη βάλουν έναγκολ που θα τους έδινε τη νίκη.

Τον ξέχασε…Το μυαλό όλων στρέφεται στον αντίπα-λο της Κυριακής, τον Πιερικό, και ηπροετοιμασία θα ολοκληρωθεί σήμερα.Ο Λεοζίνιο θα είναι ο μεγάλος απών καισε αυτό το παιχνίδι. Ο τεχνικός δεν έχεικάποιο άλλο πρόβλημα από τραυματι-σμό ή τιμωρία, ενώ στην αποστολή θαείναι μετά από τρεις μήνες αποχής λόγωτραυματισμού, ο Τόνι Γκονζάλες, πουδιεκδικεί να πάρει θέση βασικού.

Δεν την ευνόησαν τα αποτελέσματα των άλλων

Μπορεί στη Ριζούπολη ο βαθμός να κα-τακτήθηκε, όμως τα αποτελέσματα τωνάλλων διεκδικητών δεν ήταν τα αναμε-νόμενα, χωρίς φυσικά αυτό να λέει κάτι,αφού τα πάντα μπορεί να ανατραπούν.

Σημαντική η εκτός έδρας νίκη του Πα-ναιτωλικού 3-0 επί της ομάδας τωνΓιαννιτσών, όπως και η βόμβα από τονΗρακλή Θ. 1-0 στην Κατερίνη με τονΠιερικό. Εντός έδρας νίκησαν Ολυμπια-κός Β. 2-0 τη Δόξα Δρ., ο Πανσερραϊκόςμε 2-1 την Παναχαϊκή και τα Ψαχνά με2-0 την Καβάλα. Τέλος, στο ντέρμπυΛάρισα - Νίκη Β. δεν είχαμε νικητή, α-φού έληξε με 1-1.

Αποτελέσματα 30η Αγωνιστική

Απόλλων Σμ. - ΑΕΛΚ 0-0 Πιερικός - Ηρακλής Θ.0-1Αναγέννηση Γιαννιτσών - Παναιτωλικός 0-3Αναγέννηση Επανομής - Εθνικός Γ. 0-0Ηρακλής Ψ. - Νέα Καβάλα 2-0 Πανσερραϊκός - Παναχαϊκή 2-1 Ολυμπιακός Β. - Δόξα Δρ. 2-0 Εργοτέλης - Βύζας 1-0 Καλλιθέα - Θρασύβουλος 1-0 Λάρισα - Νίκη Βόλου 1-1 Ρεπό: Φωκικός

Βαθμολογίασε 30 αγώνες

1. Εργοτέλης 53 27-172. Ολυμπιακός Β. 52 32-133. Απόλλων Σμ. 52 29-164. Πανσερραϊκός 48 27-225. Παναιτωλικός 46 35 176. Λάρισα 47 30-147. Ηρακλής Θ. 46 33-198. Ηρακλης Ψ. 45 29-229. Νίκη Β. 45 29-18 10. Καλλονή 44 23-1411. Δόξα Δρ. 44 25-2012. Καβάλα 40 23-2013. Καλλιθέα 38 30-2814. Εθνικός Γ. 31 21-2415. Πιερικός 30 20-34 16. Φωκικός 28 17-3117. Αναγέννηση Γιαννιτσών 27 23-4218. Παναχαϊκή 24 21-2919. Θρασύβουλος 21 10-2920. Βύζας 18 13-3621. Αναγέννηση Επανομής 15 15-47

Στην Αθήνα βρίσκεται ο πρόεδρος της Ένω-σης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λέσβου

(Ε.Π.Σ.Λ.), Σταύρος Ψαρρόπουλος, ο οποίοςθα παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση τηςΕλληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε-ΠΟ), η οποία περιλαμβάνει προς συζήτησηπολλά ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τοχώρο. Εκείνο που θα απασχολήσει είναι ο κα-ταρτισμός των ομίλων για τα μπαράζ ανόδουστη νέα Football League 2 της νέας περιόδου.Ο Λέσβιος παράγοντας θα θέσει στον πρόε-δρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή, την άποψή του.Συγκεκριμένα πρόκειται να πει ότι λόγω τηςκρίσιμης χρονιάς που διάγει το νησιωτικόποδόσφαιρο και πολύ περισσότερο τις ερα-σιτεχνικές ομάδες, ο καταρτισμός των ομί-λων θα πρέπει να γίνει με γεωγραφικά κριτή-ρια, ώστε οι πρωταθλητές από το τοπικό ναμην επιβαρυνθούν με πολλά έξοδα, όπως συ-νέβη την περσινή χρονιά με τον Όλυμπο που

μετακινήθηκε μέχρι την Κω για να αγωνι-στεί, με το σύλλογο φυσικά να παραπονιέ-ται.Σύμφωνα λοιπόν με το πλάνο Ψαρρόπου-λου, ο Όμιλος Αιγαίου βρίσκεται προ τωνπυλών να επανεμφανιστεί, κάτι που αν πε-ράσει από το διοικητικό συμβούλιο της Ο-μοσπονδίας, θα εξυπηρετήσει τα νησιώτικασωματεία για να παίξουν με λιγότερο κό-στος στα παιχνίδια. Σε αυτό το κομμάτι συμ-φωνεί και ο Γιώργος Σαρρής ο οποίος έχειάποψη το θέμα, αφού ως πρόεδρος τηςΕ.Π.Σ. Χίου τόσα χρόνια γνωρίζει τις θυσίεςπου κάνουν οι ομάδες να βγάλουν την υπο-χρέωσή τους. Το πιο πιθανό λοιπόν θα είναιο όμιλος αυτός να αποτελείται από τουςπρωταθλητές Λέσβου, Χίου, Σάμου και Κυ-κλάδων και να βγαίνει πρώτος στη νέα Γ΄ Ε-θνική, η οποία θα έχει ερασιτεχνική μορφήαλλά με περισσότερες ομάδες.

Πρωτάθλημα Υποδομής Kανονικά διεξήχθησαν τα Πρωταθλήματα Υποδομής

τής Ε.Π.Σ.Λ., με το Προπαιδικό να κάνει πρεμιέρακαι το Εφηβικό να ολοκληρώνει την 7η Αγωνιστική.

ΑποτελέσματαΠροπαίδωνΠρεμιέρα

Α΄ Όμιλος Αιγέας - ΑΕΛΚ 2-3Αστέρας Περ. - Πολιχνίτος 2-1Αναγέννηση Γέρας - Όλυμπος 0-1

Β΄ ΌμιλοςΛιονταράκια - Τριφυλλάκια 1-1Ερμής - Νεάπολη 1-4Οδ. Ελύτης - Αίας 7-0

Εφηβικό7η Αγωνιστική

Βύρων - Όλυμπος 3-2Οδ. Ελύτης - Αίας 2-0Λιονταράκια - ΑΕΛΚ 2-0Αιγέας - Πολιχνίτος 3-2

Κράτησαν το αήττητοκαι με τον Απόλλωνα οι παίκτες της Καλλονής, και κοιτάζουν πλέον τον επόμενοαντίπαλό τους

ΑΕΛΚ

Καλός ο βαθμός της Ριζούπολης,αλλά ο Πιερικός θέλει προσοχή

ΕΠΟ

Σκέψη για Όμιλο Αιγαίου!

Page 17: Εμπρός 3781

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 17EIΔIKOIΓAΣTPENTEPOΛOΓOI

Γρίβας ΕυστράτιοςΚαβέτσου 40τηλ. 22510 41210κιν. 6932-703093

Κατσαβέλλης Ε. ΙωάννηςΑγ. Ειρήνης 1, 4ος όροφοςτηλ. 22510 54568κιν. 6932-482412

Χατζηαργυρίου Γ. Μαρία Ερεσού 2, 1ος όροφος.τηλ. 22510 37192κιν. 6973-303865

EIΔIKOI KAPΔIOΛOΓOI

Κουκόση - Κατσαβέλλη Χρυ-σάνθη

Αγ. Ειρήνης 1 (4ος όροφος)Υπερηχοκαρδιογράφημα &ηλεκτροκαρδιογράφημα κατ’ οίκοντηλ. 22510 54024κιν. 6973-822661

Μαλλιαρός Ιωάννης Αερ. Γιανναρέλλη 13 ιατρείο: 22510 46002 κιν. 6932-906278

Ταπανλής Ν. Ευστράτιος Καβέτσου 5 (ισόγειο)ιατρείο: 22510 47788κιν. 6944-696854

Χατζησάββας Αντ. ΣπυρίδωνΑγ. Ειρήνης 3Α, 1ος όροφος(Εμπορικό Κέντρο «Π»)τηλ. 22511 045710κιν. 6944-795429

EIΔIKOI ΠAΘOΛOΓOI

Γαλής Νάσος Πλ. Κωνσταντινουπόλεως 5τηλ. 22510 42505κιν. 6932-303873

Γιαννίκος Π. Στρατής Kαβέτσου 29, (έναντι παλιάς Oλυμπιακής)τηλ. 22510 41125κιν. 6976-654509

Ζερδελής Γιάννης Σμύρνης 7 ιατρείο: 22510 43874Oικία: 22510 22589

Λαγουτάρη Δήμητρα τ. Επιμελήτρια ΟγκολογικήςΚλινικής Ιατρικού Αθηνών Καβέτσου 10, 3ος όροφοςτηλ./φαξ: 22510 55636 κιν. 6932-089054

Περγαμηνού Άννα Καβέτσου 40 (3 όροφος)τηλ. 22510 41110κιν. 6945-394202

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΙ

Μπομπότη Στ. Πολυξένη Καβέτσου 5 τηλ. 22510 44010κιν. 6977-649458fax 22510 44027

Τσουνάς Ι. ΠαναγιώτηςΙατρός ενδοκρινολόγος-διαβητολόγοςΚαλλονή (Εμπορικό Κέντρο Αλβανού)τηλ./φαξ 22530 24590κιν. 6946-008966Δέχεται:Δευτέρα - Παρασκευή πρωίκαι Τρίτη - Πέμπτη απόγευμα

IATPOIAKTINOΔIAΓNΩΣTEΣ

Aμπατζής Πολύδωρος Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 28222

Ιατρική Διάγνωση ΛέσβουΠαντελέλη Μαριάνθη

Παγανή 2ο χλμ. Μυτιλήνης - ΚαλλονήςΣύμβαση με όλα τα Tαμεία.τηλ. 22510 42101

Μαγνητική Τομογραφία Λέ-σβου Σίσκας Α. Νικόλαος(στρατιωτικός ιατρός)

Χρυσομαλλούσης 20Α

& Ασκληπιούτηλ. 22510 42277, 42377 και 43214

Χατζηκυριάκου - ΓρηγοράκηΈλσα

Ακτινολογικό Υπερηχοδιαγνω-στικό ΕργαστήριοΝαυμάχου Αποστόλη 17 (κά-θετος της Καβέτσου 22 - 24)τηλ. 22510 47773 και κιν.6932-616601

ΚΑΛΛΟNH

Πανσεληνά - Σκορδά ΜαρίαΈναντι Κέντρου Υγείαςτηλ. 22530 22131Σύμβαση με όλα τα ταμεία

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ

Γιάννης Δ. Χατζηλίας ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣΚαβέτσου 44, 3ος όροφοςτηλ. 22510 54038κιν. 6973-821145

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Ζαμπάκος Ι. ΓεώργιοςΠλαστικός χειρουργόςΣκουφά 27, Κολωνάκιτηλ. 210 3612681κιν. 6974-117070fax 210 3600543

Μπλιθικιώτης ΠαύλοςΛαπαροσκοπική χειρουργική,Χειρουργική πεπτικού & ενδο-κρινών αδένων, ΟγκολογικήχειρουργικήΒουρνάζων 17, Μυτιλήνητηλ. 6977-266001, e-mail:[email protected]

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΙ

Κεχαγιάς Αθ. ΕυάγγελοςΜέλος της Ελληνικής Νευρο-χειρουργικής Εταιρείας &της Ελληνικής ΕταιρείαςΣπονδυλικής ΣτήληςΥπ. διδάκτωρ Ιατρικής Σχο-λής Καποδιστριακού Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΒουρνάζων 17 τηλ. 6977-375962e-mail:[email protected]

MIKPOBIOΛOΓOIBIOΠAΘOΛOΓOI

Γ. Φεβρωνία Κανταρτζή M.D.Καβέτσου 32, (Πάνω απόΣκοπελίτη/ Βιοκαρπέτ) Μυτιλήνητηλ. 22510 25070 κιν. 6974-585745e-mail: [email protected]Σύμβαση με όλα τα ταμεία

Κοροβέση - ΤαπανλήΝικολέττα

Αγ. Ειρήνης 1, 2ος όροφος τηλ. 22510 23818κιν. 6944-564159

Σιδηρή Ευστρατία Καβέτσου 22τηλ. 22510 21275

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΙ

Ρεκλείτη ΆνναΚαβέτσου 40, 5ος όροφοςτηλ. 22510 55516κιν. 6944-662304

Ψιάχου ΕλένηΑιματολόγος,τ. Διευθύντρια ΕΣΥ Αγγλίας Καβέτσου 3, 1ος όροφοςτηλ. 22510 23952, 6972-439364e-mail:[email protected]

OPΘOΠAIΔIKOIXEIPOYPΓOI

Αθανασέλης ΣτρατήςΔιδάκτωρ Πανεπιστημίου ΠατρώνΚουντουριώτη 47Γ, Πλατεία ΣαπφούςΒ´ όροφος Εμπορικού Κέντρου Μαλλιαρούτηλ. 22510 55570κιν. 6972-5557289

Παπαδόπουλος ΑναστάσιοςΚαλλονή Λέσβουιατρείο: 22530 29233κιν. 6979-070772

ΑΘΗΝΑ

Δρ. Παπαδέλλης Παναγιώτηςτ. Διευθυντής ΝοσοκομείουΚΑΤ Επιστημονικός ΣυνεργάτηςΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣΔ. Σούτσου 38, Πλ. Μαβίλητηλ.: 210 6420357 τηλ. οικίας: 210 8079880e-mail: [email protected]

OYPOΛOΓOIANΔPOΛOΓOI

Μουτζούρης Βασίλης Kαβέτσου 27 τηλ. 22510 43456, κιν. 6972 122738(Μόνο Απογεύματα)

OΦΘAΛMIATPOI

Ζουμπούλη Δ. Ελένη Καβέτσου 11 (πλησίον καταστημάτων με στρώματα)ιατρείο: 22510 42312οικία: 22510 41487

Κουτζά Χριστίνα Καβέτσου 10τηλ. 22510 44664κιν. 6944363959

ΑΘΗΝΑ

Μάλλιας ΙωάννηςΧειρουργός ΟφθαλμίατροςΚαλλιπόλεως 3 & Ελευθ. Βενιζέλου 65Νέα Σμύρνητηλ. 210 9320215

ΠAIΔIATPOI

Τσανακτσή - Mαλλιαρού Μαρία

Αερ. Γιανναρέλλη 13 τηλ. 22510 40250 κιν. 6932449588

PEYMATOΛOΓOI

Γρίβας Κων/νος Καβέτσου 5 (3ος όροφος) τηλ. 22510 44020κιν. 6932 204318φαξ 22510 44027

Μαυραγάνη Ιγ. Κλειώ Καβέτσου 11 & Παπανικολή τηλ. 22510 25338κιν. 6946465866

Ω.Ρ.Λ.

Κουτουκτσής Ε. Αθανάσιος Καβέτσου 40, 3ος Όρ. τηλ. 22510 29342, κιν. 6942-290344 9-13:00 & 18:00-21:00 εκτός Τετάρτης

KAΛΛΟΝΗ

Κρέτζας Π. ΔημήτριοςΕμπορικό Κέντρο Αλβανούτηλ. - φαξ: 22530 23256 κιν. 6944-523748

ΑΘΗΝΑ

Ρουμελιώτης ΔημήτρηςΧειρουργός Ω.Ρ.Λ. Ενηλίκων - Παίδων Πτυχιούχος Ιατρικής ΣχολήςΘεσσαλονίκηςΥποψήφιος διδάκτωρ Πανεπι-στημίου ΑθηνώνΠράσινου Λόφου 13 & Πολυ-τεχνείου, Ν. Ηράκλειο Αττι-κής. Συνεργάζεται με όλα ταταμείατηλ. 210 2833368, κιν. 6944-141359

ΨYXIATPOI

Ανδριώτης ΝικόλαοςΚαβέτσου 29 Μυτιλήνη τηλ. 2251041696κιν. 6944304116

XEIPOYPΓOIOΔONTIATPOI

Aμπατζή - Aντωνίου Mαρία Aερ. Γιανναρέλλη 7 τηλ. 22510 21030

Καπτανής Ευστράτιος Καβέτσου 22 τηλ. 22510 44314

Μοιρασγεντής Παναγιώτης Καβέτσου 22, 1ος όροφοςτηλ. 22510 45977κιν. 6977-881899

ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΟΙ

Καραγεωργίου Νίκος Διδάκτωρ OρθοδοντικήςΑγίας Ειρήνης 11τηλ. 22510 42233

Καραχάλια Καλλιρόη Αγίας Ειρήνης 1τηλ. 22510 48105κιν. 6936406140

Χατζηδημητρίου Α. Μιχάλης - Ορέστης

Καβέτσου 32ιατρείο: 22510 43377κιν. 6974117849

ΨYXOΛOΓOΣ - ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Βερβέρη ΜαρίαΚαβέτσου 17 Ειδίκευση στην ψυχολογία παιδιών και εφήβωντηλ. 6945-447016 & 2251048933

ΨYXOΛOΓOI

Βεκρή ΒαλεντίναΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ& ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙ-ΞΗΣ (Ι.ΠΑΙ.Ψ.Υ.)

Διαταραχές αυτιστικού φά-σματος, Μαθησιακές δυσκο-λίες, Δυσλεξία, Λογοθερα-πεία, Εργοθεραπεία, Ψυχο-παιδαγωγική παρέμβαση, Ψυ-χοδιαγνωστικά τεστ, Συμβου-λευτική γονέωνΑγ. Ειρήνης 11τηλ. 22511 02215κιν. 6936-649439

Καραγεωργίου Ελένη Κλινική ψυχολόγοςΔέχεται με ραντεβούΞενοφώντος 6 (α´ όροφος)τηλ. 22510 43394κιν. 6973-312860

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

Παρέχει ομαδική και ατομικήψυχοθεραπεία παιδιών, εφή-βων, ενηλίκων, ψυχολογική υ-ποστήριξη σε οικογένειες,ζευγάρια και χρήστες ουσιών,ψυχολογικές αξιολογήσειςπαιδιών, εφήβων και ενηλί-κων.24ωρης λειτουργίαςΚλεοβουλίνης 20 - Μυτιλήνητηλ. 22510 48959, κιν. 6970-095950 (24 ώρες/24ωρο)

Παραδείσης Γιώργος ΨυχολόγοςΜπουχλία 10 Ψυχοθεραπεία και Υποστήριξη παιδιών, εφήβων & ενηλίκωνΔέχεται με ραντεβούτηλ. 22510 41803κιν. 6971-736667

Σαμιώτου ΚατερίναΨυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Παιδιών, Εφήβων, ΕνηλίκωνΒερναρδάκη και Δοϊράνης 1τηλ. 22510 41285, 6937-294235e-mail:[email protected]

Ταμτάμη ΓιώταΣύμβουλος ψυχολόγος M.Sc.Ατομική Συμβουλευτική καιΨυχοθεραπείαΔέχεται κατόπιν ραντεβούΘεοδώρου Αλκαίου 6κιν. 6945-199064

ΛOΓOΘEPAΠEYTEΣ

Αδαμπατά ΚατερίναΗρώων Πολυτεχνείου 4τηλ. 22510 29996κιν. 6937293661

Αναγνώστου ΠελαγίαΑργύρη Εφταλιώτη 11 (έναντιΑγάλματος Ελευθερίας)τηλ. 22510 54538κιν. 6980-266109e-mail:[email protected]

ΛΕΞΗΜΑΧατζηεμμανουήλ ΑδριανήΧρυσομαλλούσης 25 τηλ. 22510 55109κιν. 6973-565403e-mail:[email protected]

Χατζόγλου ΕλένηΕρεσού 13τηλ. 22510 48986κιν. 6946684555

ΦYΣIKOΘEPAΠEYTEΣMYTIΛHNH

Θαλασσέλλη ΜαρίαΦυσικοθεραπεία - Χειροθεραπεία

Μυοσκελετικές παθήσεις /κακώσεις, αθλητικές κακώ-σειςΚαβέτσου 29τηλ. 22513 00320κιν. 6946-564929

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& ΑποκατάστασηςMSc Ζαχαρίου Δημήτριος

Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Καρόλου ΤσεχίαςLaser - ΥδρομασάζΤζακούζι - ΜαγνητοθεραπείαΘουκυδίδου & Κανάρητηλ. 22510 41868κιν. 6938802270

Κέντρο Φυσικοθεραπείας& Aποκατάστασης Τάκας Π. Δημήτρης

Καβέτσου 13 τηλ. 22510 29802, κιν. 6932420297

Κέντρο Φυσικοθεραπείας & ΑποκατάστασηςΧατζηδημητρίου Αντώνης

Αγ. Ειρήνης 3Ατηλ. 2251037633κιν. 6945792823

PhisiocareΕργαστήριο Φυσικοθεραπείας

Σταυρουλάκη Ιφιγένεια P.T. -M.T.

ΦυσικοθεραπεύτριαΕπισκέψεις κατ’ οίκον Ασκληπιού 39, Χρυσομαλλού-σατηλ. 22510 54898κιν. 6977-957180

ΔIAITOΛOΓOIΔIATPOΦOΛOΓOI

BEAUTY CENTER «ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Σταυρούλα

Κλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος M.Sc.Β. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Κουτρολού Κ. ΧαράΚλινική ΔιαιτολόγοςΔιατροφολόγος Καβέτσου 36, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 21374κιν. 6955409874

Τελωνιάτη Ειρήνη Π. Βοστάνη 6, Μυτιλήνητηλ./φαξ: 22510 42011κιν. 6944513511

AIΣΘHTIKOI

BEAUTY CENTER«ΤΣΑΤΡΑΦΙΛΗ»Τσατραφίλη Κων/να

Αισθητική, Φωτόλυση, Mακιγιάζ, Μανικιούρ, ΠεντικιούρΒ. Καραπαναγιώτη 13τηλ. 22510 20111

Σταμάτη ΚωνσταντίναΠοδολόγος, κοσμητολόγος, αισθητικόςΘουκιδίδου 4, Χρυσομαλλού-σατηλ. 22510 22696

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ

Ορθοπεδική ΛέσβουΜαυραγάνη ΒάσωΟρθοπεδικά ανατομικά είδη - αθλητικά βοηθήματα ειδικές κατασκευές - νοσοκομειακά είδη Καβέτσου 11 & Παπανικολή,τηλ. 22510 45542

OΔONTΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Ψαραδέλλης Β. Χρήστος Πτυχιούχος Οδοντικής Τεχνολογίας ΑΤΕΙ ΑθηνώνΣκαμανδρίου 2Α τηλ. 22510 54989κιν. 6973-036163

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΤΑΜΤΑΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΕμπόριο μεταχειρισμένων τρακτέρ Ιαπωνίας Παρελκόμενα, σκαπτικά χειρός & ανταλλακτικά Παγανή Μυτιλήνης KUBOTA, SHIBAURA YANMAR ISEKI MITSUBISHI HINOMOTO τηλ. 22510 29419 κιν. 6944-324667

ΓΕΩΠΟΝΟΙ

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΡΑΤΗΣ Γεωργικές - ΠεριβαλλοντικέςΜελέτεςΒιολογική Γεωργία - Κτηνοτρο-φία, Νέοι ΑγρότεςΚαταπολεμήσεις Εντόμων καιΤρωκτικώνΕπαγγελματικοί καθαρισμοί χώ-ρωνΚαβέτσου 10 (2ος όροφος)τηλ. 22510 37415, κιν. 6937-407221

e-mail: [email protected]

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ-ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΧΩΡΩΝ

ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣΤεχνολόγος ΓεωπόνοςΑπολυμάνσεις, απεντομώ-σεις, μυοκτονίεςΜόρια Λέσβου τηλ. 225103 2192κιν. 6942-625198

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΒΟΘΡΩΝ

ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙΕλ. Βενιζέλου 52, Μυτιλήνητηλ. 22510 32400

ΛOΓIΣTIKA ΓPAΦEIA

ΒΕΡΡΗΣ Π. ΠΑΝΤΕΛΕΩΝ Αγ. Θεράποντος 6Παροχή λογιστικών, φοροτεχνικών υπηρεσιών,καθώς και σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετώντηλ./φαξ: 22510 48604

Page 18: Εμπρός 3781

18ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013EI∆HΣEIΣ

Tα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ο-δεύουν προς τη λήξη τους και στόχος μας

είναι να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες πουθα παρουσιαστούν, αλλά παράλληλα να απο-φύγουμε παγίδες και να μην προσπαθήσουμενα «σώσουμε» με το ζόρι ομάδες...

ΠΑΛΕΡΜΟ - ΡΟΜΑΣε κακή κατάσταση το Παλέρμο, το οποίο υ-ποδέχεται τη Ρόμα έχοντας αφάνταστη ανά-γκη για βαθμούς. Οι γηπεδούχοι βρίσκονταιστην επικίνδυνη ζώνη και δεν υπάρχουν πολ-λά περιθώρια για εκείνους. Η Ρόμα είναι αρκε-τά φορμαρισμένη και τα δίνει όλα για να πε-ράσει Φιορεντίνα (4η) και Ίντερ (5η). Δίκαιεςοι τιμές του «διπλού».Εκτίμηση: 2

ΓΟΥΕΣΤ ΧΑΜ - ΓΟΥΕΣΤ ΜΠΡΟΜΤο πινακάκι των αποτελεσμάτων τής ΓουέστΧαμ στα δέκα τελευταία παιχνίδια των γηπε-δούχων δεν είναι το καλύτερο δυνατό (3-1-6).Από την άλλη πλευρά, η φιλοξενούμενη Γουέ-στ Μπρομ έχει παρουσιάσει καλή εικόνα σταπρόσφατα ματς που έχει δώσει και είναι 3ηστην κατηγορία φόρμας. Το «διπλό» είναι αρ-κετά ψηλά και διερωτόμαστε το λόγο...Εκτίμηση: 1

ΣΟΥΟΝΣΙ - ΤΟΤΕΝΑΜΑρκετά σημαντικό παιχνίδι, με φαβορί την Τό-τεναμ, η οποία αν ήταν λίγο πιο προσεκτική,θα μπορούσε να βρίσκεται ακόμα και δεύτερηστη βαθμολογία. Και οι δύο αντίπαλοι προέρ-χονται από ισάριθμες (2) σερί ήττες. Η Τότε-ναμ αποδίδει εξαιρετικά μακριά από το γήπε-δό της και θα την προτιμήσουμε.Εκτίμηση: 2

Γράφει ο ΣYMEΩN AΛEΞANΔPIΔHΣΔημοσιογράφος της NET

Μέσα στα πλάνα τής Άρσεναλ για το καλοκαίρι εί-ναι να πουλήσει τον 25χρονο φορ Ζερβίνιο στη Γαλα-τάσαράι, αλλά και να αγοράσει τον τερματοφύλακαΠέπε Ρέινα από τη Λίβερπουλ.

Η FIFA αναμένεται να τιμωρήσει αυστηρά το Μαυ-ροβούνιο λόγω της υπερβολικά... επιθετικής συμπερι-φοράς των οπαδών του στον αγώνα με αντίπαλο τηνΑγγλία.

Η Μονακό «προσφέρει» στο Ρομπέρτο Μαντσίνιμπάτζετ 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να πείσει τον Ι-ταλό να αναλάβει την ομάδα το καλοκαίρι...

ΠΡΟΣΕΞΤΕ

...+

ΤΟ Ε

ΞΤΡΑ

ΡΟΣ ΚΑΟΥΝΤΙ - ΚΙΛΜΑΡΝΟΚΕπιλέξαμε το συγκεκριμένο παιχνίδικαθώς δίνουμε πολλές πιθανότητεςστην ισοπαλία, η οποία βρίσκεται σευψηλή τιμή. Οι γηπεδούχοι είναι σεπολύ καλύτερη κατάσταση από τηνΚιλμάρνοκ και ο «άσσος» θα έπρεπενα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα.

Εκτίμηση: Χ

Με μια λιτή ανακοίνωσηχθες το μεσημέρι, ο Κώ-στας Μουτζούρης ενημέ-ρωσε πως η Γενική Γραμ-ματεία Λιμένων και Λιμε-νικής Πολιτικής δεν ενέ-ταξε στο πρόγραμμα χρη-ματοδοτήσεών της για το2013 τους επτά προε-γκριθέντες απ’ το φορέαλιμένες της Λέσβου (Πέ-τρα, Μήθυμνα, Ντίπι,Θερμή, Ταβάρι, ΣκάλαΣυκαμνιάς, Παναγιούδα),ελλείψει των τεχνικώνδελτίων και προϋπολογι-σμών τους, παρά τις συ-νεχείς υπενθυμίσεις της.Σημειώνει δε ότι εκκρε-μεί και η απορρόφησητων διατεθέντων από τηΓενική Γραμματεία κον-δυλίων 2012 για δυο λι-μένες της Λέσβου (Πλω-μάρι, Πέραμα), «παρά τιςσυνεχείς προτροπέςτης».

Μερίδα του λέοντος…Όπως δήλωσε μιλώνταςστο «Ε» ο κ. Μουτζού-ρης, η Γενική Γραμματείαγια το 2013 διαμόρφωσεπρόγραμμα αναγκαίωνπαρεμβάσεων-βελτιώσε-ων σε 45 συνολικά λιμά-νια όλης της χώρας, ύ-ψους 3,5 εκατ. ευρώ σεπρώτη φάση, το οποίοενδεχομένως σε επόμενοστάδιο να ενισχυθεί καιμε πρόσθετες πιστώσεις.Μεταξύ των λιμανιών αυ-τών είχαν περιληφθεί αρ-χικά και επτά λιμάνια τηςΛέσβου, στα οποία απ’

ό,τι είχε ήδη απ’ τα μέσαΙανουαρίου προαναγγεί-λει ο κ. Μουτζούρης σεσυνέντευξη Τύπου πουπαραχώρησε στη Μυτιλή-νη, αντιστοιχούσε η μερί-

δα του λέοντος, περίπουένα εκατομμύριο ευρώ.Και αυτό γιατί για καθέναλιμάνι θα δινόταν - βάσεικαι των εργασιών που θαγίνονταν - το μάξιμουμτης προβλεπόμενης χρη-ματοδότησης, έως και τοανώτατο ποσόν που αφο-ρά σε βελτιώσεις, και α-νέρχεται σε 123.000 ευ-ρώ. Όπως μάλιστα είχαμεγράψει τότε σε σχέση μετις εξαγγελίες για τις λι-μενικές υποδομές ανά τηΛέσβο, ο κ. Μουτζούρης«εκμεταλλευόμενος τηδυνατότητα που του πα-ρέχεται να χρηματοδοτή-σει από εθνικούς πόρους,και μάλιστα χωρίς ναχρειάζονται εγκρίσεις και

γνωμοδοτήσεις από άλ-λους φορείς, λιμενικάέργα προϋπολογισμού έ-ως 123.000 ευρώ, συνερ-γάζεται με το ΛιμενικόΤαμείο, για να γίνουνβελτιώσεις το 2013 σελιμάνια της Λέσβου ώστενα γίνουν ασφαλέστεραγια αλιείς και σκάφη».Ανάλογες χρηματοδοτή-σεις το 2012 δρομολογή-θηκαν για το Πέραμα καιτο Πλωμάρι, για τα οποίαόμως, όπως είχε επιση-μάνει και τότε ο γενικόςγραμματέας, «το Λιμενι-κό Ταμείο καθυστερεί ναυποβάλει τα αιτήματαπου του ζητούνται απ’ τηΓραμματεία για να προ-χωρήσουν».

«Προς τι τόση βιασύνη, όταν είναι γνωστή η αδυναμίανα ανταποκριθούμε;», αναρωτιέται ο Κ. Κορδώνης

Νέος γύρος με βοήθεια Δήμου

της ΜΑΡΙΝAΣ ΠOΛΛATOY

Δε χρηματοδοτούνται το 2013, τουλάχιστον σεπρώτη φάση, επτά λιμάνια και λιμανάκια της Λέ-σβου που είχε εξαγγελθεί η ενίσχυσή τους με πε-

ρίπου ένα εκατομμύριο ευρώ συνολικά, επειδή, όπωςπροκύπτει από Δελτίο Τύπου της Γενικής ΓραμματείαςΛιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, το Λιμενικό Ταμείοδεν έχει ανταποκριθεί έως τώρα στην υποβολή τεκμη-ριωμένων αιτημάτων για τις εργασίες που απαιτούνταινα γίνουν σ’ αυτά και το κόστος τους. Ο πρόεδροςτου Λιμενικού Ταμείου απαντά πως δε διαθέτει στελε-χωμένη τεχνική υπηρεσία και ευελπιστεί πως απ’ τηνπροσεχή βδομάδα, και με τη βοήθεια μηχανικών τουΔήμου Λέσβου, θα διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρίασε χρηματοδοτήσεις.

Ελλείψει ολοκληρωμένης πρότασης απ’ το Λιμενικό Ταμείο, δε χρηματοδοτούνται βελτιώσεις στα λιμάνια Πέτρα, Μήθυμνα, Ντίπι, Θερμή, Ταβάρι, Σκάλα Συκαμνιάς και Παναγιούδα

Πώς χάνεται έναεκατομμύριο ευρώ!

Oπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου,Κώστας Κορδώνης, σχετικά με τις

περσινές χρηματοδοτήσεις για τα λιμά-νια Πλωμαρίου και Περάματος ανέφε-ρε ότι τα χρήματα αυτά βρίσκονται ήδηστην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου καιθα είναι διαθέσιμα έως το Φεβρουάριοτου 2014, οπότε και δεν τίθεται κίνδυ-νος να μην απορροφηθούν.Σε ό,τι αφορά στις νέες χρηματοδοτή-σεις για το 2013, επεσήμανε ότι πράγ-ματι απ’ τον Κώστα Μουτζούρη κατ’ ε-πανάληψη ζητήθηκαν ολοκληρωμένατεχνικά δελτία για τις εργασίες που α-φορούν σε κάθε λιμάνι, μαζί με τον α-ντίστοιχο προϋπολογισμό.«Στείλαμε τα τεχνικά δελτία, αλλά ελ-λιπή, γιατί δεν υπήρχε σ’ αυτά η πρό-βλεψη του προϋπολογισμού», ανέφερεο κ. Κορδώνης, προσθέτοντας: «Χρέω-σα υπηρεσιακά, έγκαιρα, απ’ τις 17 Ια-νουαρίου, το θέμα στο μοναδικό μηχα-νικό και στον έναν εργοδηγό που δια-θέτει το Λιμενικό Ταμείο, αλλά γνωρί-ζοντας τον τρόπο λειτουργίας τής ου-σιαστικά ανύπαρκτης τεχνικής μας υ-πηρεσίας, κατέφυγα εγγράφως καιστην Περιφέρεια, ζητώντας την άμεσηδιάθεση μηχανικών, προτείνοντας μά-λιστα και συγκεκριμένους έμπειρουςμηχανικούς.»Ο κ. Κορδώνης ανέφερε ότι έλαβε απά-ντηση απ’ τον αντιπεριφερειάρχη Λέ-

σβου, Ηρακλή Βερβέρη, ότι δε δύναταιστην παρούσα φάση να διαθέσει η Πε-ριφέρεια μηχανικό, ενώ πριν λίγες μέ-ρες, στις 20 Μαρτίου, ανάλογο αίτημαυπέβαλε και στο Δήμο Λέσβου. Χθες έ-θεσε και απ’ ευθείας το ίδιο αίτημα στοΔημήτρη Βουνάτσο, που είχε ενημερω-θεί απ’ το γενικό γραμματέα για την ε-ξέλιξη, αλλά και στον αντιδήμαρχο Τε-χνικών Υπηρεσιών, Κώστα Φραγκόπου-λο.«Ευελπιστώ ότι ο Δήμος θα μας βοηθή-σει ώστε να επανέλθουμε με ολοκλη-ρωμένες προτάσεις προς τη ΓενικήΓραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πο-λιτικής, το συντομότερο δυνατόν», α-νέφερε ο κ. Κορδώνης, που δεν παρέ-λειψε να αναρωτηθεί: «Προς τι τόσηβιασύνη, όταν είναι γνωστή η αδυναμίανα ανταποκριθούμε; Δε θα μπορούσενα υπάρξει ένα περιθώριο απ’ τη Γενι-κή Γραμματεία;»Παραδέχθηκε, πάντως, ότι υπήρχανσυχνότατες οχλήσεις απ’ την πλευράτου κ. Μουτζούρη, που μετ’ επιτάσεωςζητούσε όλο αυτό το διάστημα την α-ποστολή τεχνικών δελτίων με πλήρηστοιχεία και για τα επτά λιμάνια. Τα ο-ποία λιμάνια, σε καμμία περίπτωση γιατέτοια θέματα που ενδεχομένως να έ-χουν πέραν των τεχνοκρατικών και άλ-λες διαστάσεις, δεν πρέπει να χάσουντην ευκαιρία να βελτιωθούν.

Page 19: Εμπρός 3781

ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ 19ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

SUDOKU

ΛYΣΕΙΣ

∆ΥΣΚΟΛΟ

∆ΥΣΚΟΛΟΜΕΤΡΙΟΕΥΚΟΛΟ

ΕΥΚΟΛΟ ΜΕΤΡΙΟ

Φ Α Ρ Μ Α Κ Ε Ι ΑΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΗΜΕΡΕΥΕΙ

07.45 - 20.30

ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣΖαλόγγου 33 Συνοικισμός

Τηλ. 22510 42455

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΕΙ17.30 - 07.45

ΕΥΡΙΠΙΩΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΕ. Βοστάνη 16, Μαύρα Σίδερα

Τηλ. 22510 42223ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αμοιβαίες αλλαγές μεταξύ

των φαρμακείων δεν κοινοποιούνται

στην εφημερίδα.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : 29 .3 .2013

ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ“Ν.Χίος 21.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΑΠΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗ“B. STAR PATMOS” 20.00 ΠΡΟΣ ΧΙΟ-ΠΕΙΡΑΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συνιστούμε στους αναγνώστες μας

να επικοινωνούν με τις εταιρείες

και τα κατά τόπους πρακτορεία

για τυχόν αλλαγές στα δρομολόγια

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Τουρ. Αστυνομία 22510 22776

Αστυνομία 22510 41911

Πυροσβεστική 199

Περιφέρεια

Β. Αιγαίου 22510 37080

Νοσοκομείο 22513 51100

22513 51200

Δημαρχείο 22510 27777

Τελωνείο 22510 28311

Λιμεναρχείο 22510 24115

Αεροδρόμιο 22510 38722

2251038700

Δημ. Θέατρο 22510 37194

Γ.Γ. Αιγαίου & Νησιωτικής

Πολιτικής 22510 41161

Δικαστήριο 22510 45489

ΠΕΔ Β. Αιγαίου 22510 27333

Ταχυδρομείο 22510 28823

Μητρόπολη

Μυτιλήνης 22510 40892

Υπηρεσία ταξί

Taxiplon 18222 (αστική χρέωση)

Ραδιοταξί 22510 25900

Σταθμός Υπεραστικών

Λεωφ. ΚΤΕΛ 22510 28873

Σταθμός

Αστικών Λεωφ. 22510 46436

Δρομολόγια ΚΤΕΛ 22510 14505

ΚΕΘΕΑ ΛΕΣΒΟΥ 22510 25670

6973-245453

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑΛΗΜΝΟΥ

Δημαρχείο 22543 50000

Νοσοκομείο 22540 82000

Πυροσβεστική 22540 22199

Αστυνομία 22540 22200

Λιμεναρχείο 22540 22225

Ο.Α. Αεροδρόμιο 22540 92700, -1

Ο.Α. 22540 22214, -5

ΚΤΕΛ 22540 22464

Ταχυδρομείο 22540 22462

Περιφερειακή

Ενότητα 22540 22996

Αegean Airlines 22540 92720

ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΤΟ εμπρός

ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ:

“EΠIKOINΩNIA

ΑΙΓΑΙΟΥ A.E.” EΘNIKH TPAΠEZA

415/470156-97

ALPHA BANK601-00-2002-008741

TPAΠEZA ΠEIPAIΩΣ5709-017817-954

ΓENIKH TPAΠEZA9800145525-7

EMΠOPIKH TPAΠEZA85231511

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ TPAΠEΖAΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ

000432850013

MARFIN EGNATIA BANK0266727426

ΧΡΗΣΙΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥΑριθμ. Διακήρυξης09/ΕΡΓ/2013

ΠΕΡΙΛΗΨΗΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣτης πράξης:

«ΕΠΕΚΤΑΣΗ & ΒΕΛΤΙΩΣΗ

ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ

ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑ-

ΔΡΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ:

“ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ”»

1. Η Οικονομική Επιτροπήτου Δήμου Λέσβου, προκη-ρύσσει ανοιχτό διαγωνισμόγια την ανάθεση του έργου«ΕΠΕΚΤΑΣΗ & ΒΕΛΤΙΩΣΗ

ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΚΑΙ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟ-

ΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ:

“ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ”», με προϋπολογισμό306.054,40 ΕΥΡΩ (με αναθε-ώρηση και ΦΠΑ).2. Οι ενδιαφερόμενοι μπο-ρούν να παραλάβουν τα συμ-βατικά τεύχη του διαγωνι-σμού (Διακήρυξη, ΣυγγραφήΥποχρεώσεων κ.λπ.) από τοδημοτικό κατάστημα, Ελ. Βε-νιζέλου 13 - 17, 81100, Μυτι-λήνη, μέχρι τις 11.4.2013, η-

μέρα Πέμπτη. Η διακήρυξητου έργου έχει συνταχθεί κα-τά το εγκεκριμένο από τον υ-πουργό ΠΕΧΩΔΕ υπόδειγματύπου Β.3. Ο διαγωνισμός θα διεξα-χθεί στις 16.4.2013, ημέρα

Τρίτη και ώρα 9:30 π.μ. έως10:00 π.μ. (ώρα λήξης παρα-λαβής των προσφορών) καιτο σύστημα υποβολής προ-σφορών είναι με ενιαίο πο-

σοστό έκπτωσης του άρθρου5 του Ν.3669/08 (ΚΔΕ).4. Στο διαγωνισμό γίνονταιδεκτοί:4.1 Εργοληπτικές επιχειρή-σεις:α. Εγγεγραμμένες στο Μη-

τρώο Εργοληπτικών Επιχει-

ρήσεων (Μ.Ε.ΕΠ.) που τηρεί-ται στη Γ.Γ.Δ.Ε. του

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., εφόσον ανή-κουν στην Α2, 1η ή 2η τάξη

με έδρα οπουδήποτε στη Ελ-

λάδα και 3η τάξη με έδρα ε-

ντός νομού και γειτονικού

νομού για έργα κατηγορίας

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ.β. Προερχόμενες από κράτη

- μέλη της Ευρωπαϊκής Έ-

νωσης ή του Ευρωπαϊκού Οι-κονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ήαπό κράτη που έχουν υπο-γράψει την συμφωνία για τιςΔημόσιες Συμβάσεις (Σ.Δ.Σ.)του Παγκόσμιου ΟργανισμούΕμπορίου (Π.Ο.Ε.), στα οποίατηρούνται επίσημοι κατάλο-γοι αναγνωρισμένων εργο-ληπτών, εφόσον είναι εγγε-γραμμένες στους καταλό-γους αυτούς και σε τάξη καικατηγορία αντίστοιχη με τιςκαλούμενες του ΕλληνικούΜητρώου Μ.Ε.ΕΠ..γ. Προερχόμενες από ως α-νωτέρω β΄ κράτη, στα οποίαδεν τηρούνται επίσημοι κα-τάλογοι αναγνωρισμένωνεργοληπτών, εφόσον αποδει-κνύουν ότι έχουν εκτελέσειέργα παρόμοια με το δημο-πρατούμενο, από ποιοτικήκαι ποσοτική άποψη.4.2 Κοινοπραξίες Εργ. Επ.των παραπάνω περιπτώσεωνα, β και γ σε οποιονδήποτεσυνδυασμό μεταξύ τους1, υ-πό τους όρους του άρθρου16 παρ. 7 του Ν. 3669/08(ΚΔΕ)² (Κοινοπραξία στην ί-δια κατηγορία) και υπό τον ό-ρο ότι κάθε Εργοληπτική Επι-χείρηση θα συμμετέχει στοκοινοπρακτικό σχήμα με πο-σοστό όχι μικρότερο του25% της καλούμενης κατη-γορίας.4.3 Κοινοπραξίες εργοληπτι-κών επιχειρήσεων για τηνκάλυψη των διαφόρων κατη-γοριών των εργασιών του έρ-γου υπό τους όρους της παρ.3 του άρθρου 16 του Ν.3669/08 (ΚΔΕ). Το ποσοστόσυμμετοχής της κάθε επιχεί-ρησης στο κοινοπρακτικόσχήμα προκύπτει από τονπροϋπολογισμό της κατηγο-ρίας για την οποία αυτή συμ-μετέχει και δεν είναι απαραί-τητο να αναγράφεται. Κατη-γορία εργασιών με ποσοστό

κάτω του 10% του προϋπο-λογισμού του έργου (χωρίςαναθεώρηση και Φ.Π.Α.), ε-φόσον δεν καλείται στη δη-μοπρασία, αθροίζεται στονπροϋπολογισμό της μεγαλύ-τερης κατηγορίας.4.4 Κάθε εργοληπτική επιχεί-ρηση συμμετέχει είτε μεμο-νωμένα είτε ως μέλος ενόςκοινοπρακτικού σχήματος.Γίνονται επίσης δεκτές καιμεμονωμένες εργοληπτικέςεπιχειρήσεις ή κοινοπραξίεςεργοληπτικών επιχειρήσεωνκατ’ εφαρμογή της παρ. 9του άρθρου 16 του ν. 3669/08(«κύρια κατηγορία»). Κατά ταλοιπά εφαρμόζονται οι ισχύ-ουσες διατάξεις για τη συμ-μετοχή εργοληπτικών επιχει-ρήσεων σε διαγωνισμούς γιατην κατασκευή ΔημοσίωνΈργων.5. Για τη συμμετοχή στο δια-γωνισμό απαιτείται η κατάθε-ση εγγυητικής επιστολής ύ-ψους 5.040,77 ΕΥΡΩ και ισχύτουλάχιστον 6 μηνών και

τριάντα ημερών, μετά την η-μέρα διεξαγωγής του διαγω-νισμού. Ο χρόνος ισχύος τωνπροσφορών είναι 180 ημέρες

από την ημερομηνία υποβο-λής αυτών.6. Η προθεσμία περάτωσηςτου έργου είναι διακόσιες

(200) ημερολογιακές ημέρες.Το έργο χρηματοδοτείται α-πό το Πρόγραμμα «ΑγροτικήΑνάπτυξη της Ελλάδας 2007- 2013» με ποσοστό συγχρη-ματοδότησης 85% από τοΕ.Γ.Τ.Α.Α. και 15% από Εθνι-κή Δαπάνη.Προκαταβολή δύναται να χο-ρηγείται στον ανάδοχο η ο-ποία δεν μπορεί να υπερβαί-νει ποσοστό δέκα τοις εκατό

(10%) του ολικού ποσού τηςσύμβασης (χωρίς αναθεωρή-σεις και ΦΠΑ), έναντι ισόπο-σης εγγυητικής επιστολής,σύμφωνα ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ Η.6.,εδάφιο 2α, του άρθρου πρώ-του του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ222/Α/12-11-2012).7. Το αποτέλεσμα της δημο-πρασίας θα εγκριθεί από τηνΟικονομική Επιτροπή του Δή-μου Λέσβου.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

1 Αν συμμετέχουν και επιχειρή-σεις γραμμένες στα ΝομαρχιακάΜητρώα δεν επιτρέπεται να κοι-νοπρακτούν με επιχειρήσεις τωνυπολοίπων τριών περιπτώσεων(βλέπ. άρθρο 106 παρ. 1 του ν.3669/08).² Επισημαίνεται η πρόσφατη νο-μολογία του ΣτΕ (απόφαση

505/2007 της Επ. Αναστ. ΣτΕ) κα-τά την οποία κωλύεται η συμμε-τοχή σε κοινοπρακτικό σχήμα ε-πιχείρησης που δεν μπορεί νασυμμετάσχει στο διαγωνισμό λό-γω κατωτάτου ορίου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑΘΗΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΜΙΑΣ

(1) ΘΕΣΗΣ ΔΕΠ

Στο Φ.Ε.Κ. 262/6-3-2013(Τεύχος Γ) δημοσιεύτηκε ηπροκήρυξη της παρακάτω θέ-σης Δ.Ε.Π. για το Τμήμα Διε-θνών και Ευρωπαϊκών Οικο-νομικών Σπουδών του Οικο-νομικού Πανεπιστημίου Αθη-νών:- Μίας (1) θέσης ΔΕΠ στηβαθμίδα του Επίκουρου Κα-θηγητή στο γνωστικό αντικεί-μενο «Πολιτική Επιστήμη με

έμφαση στην Ανάλυση Διε-

θνών και Ευρωπαϊκών Θε-

σμών».Η προθεσμία για την υποβο-

λή υποψηφιοτήτων λήγει

στις 27 Μαΐου 2013.

Πληροφορίες σχετικά με τιςαιτήσεις υποψηφιότητας καιτα απαιτούμενα δικαιολογη-τικά παρέχοντα» τις εργάσι-μες ημέρες και ώρες από τηΓραμματεία του Τμήματος,στο τηλέφωνο 210-8203107.

Αθήνα, 27 Μαρτίου 2013Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΤΣΙΟΣ

Καθηγητής

ΕΛΛΗΝΙΚΗΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΔΑΣΩΝ & ΑΓΡ. ΥΠΟΘ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν.ΛΕΣΒΟΥΤΜΗΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ,ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ &Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΑΔΑ: ΒΕ2ΠΟΡ1Ι-4ΩΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Δ/νση Δασών Ν. Λέσβου ανα-κοινώνει ότι:Με την αρ. 9295/638/22-02-2013Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δα-σών Ν. Λέσβου, που στάλθηκεγια να αναρτηθεί στο δημοτικό

κατάστημα Μυτιλήνης χαρακτη-

ρίσθηκε, μετά από αίτηση των

Χαράλαμπο Καπτανή και Μαρίας

Μαρίνου, έκταση εμβαδού Ε=

2.638,45 τ.μ., η οποία βρίσκεται

στη θέση «ΒΡΑΧΟΥΛΑΣ» περιο-

χής Δημοτικής Ενότητας Μυτι-

λήνης (Ακρωτήρι), Δήμου Λέ-

σβου, ως μη δασική (παρ. 6α του

άρθρου 3 του Ν. 998/79 «Περί

προστασίας των δασών κ.λπ.»).

Κατά της πράξης αυτής και εντός

δύο μηνών από την τελευταία

δημοσίευση μπορούν να εκφέ-

ρουν αντιρρήσεις ο Γ.Γ. της Απο-

κεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

καθώς και κάθε φυσικό και νομι-

κό πρόσωπο που έχει έννομο

συμφέρον, ενώπιον της Α΄/θμιας

Ε.Ε.Δ.Α. Ν. Λέσβου.

Μυτιλήνη 22-03-2013

Ο Δ/ντής Δασών Ν. Λέσβου

Φώτης Κράλης

Δασολόγος MSc

ΕΛΛΗΝΙΚΗΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝΟΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥΜύρινα 28/03/2013Αριθ.Πρωτ. 433

ΔΙΟΡΘΩΣΗΣΦΑΛΜΑΤΟΣΠΕΡΙΛΗΨΗΣΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Στην αριθ.πρωτ. 376/15-03-

2013 περίληψη Διακήρυξη

δημοπρασίας έργου «Πλακο-

στρώσεις οικισμών Δήμου

Μούδρου» του Δήμου Λή-

μνου, στην παράγραφο για

τις Μεμονωμένες Εργοληπτι-

κές Επιχειρήσεις:

Διορθώνεται το εσφαλμένο:

«ανήκουν στην Α1, Α2 και 1η

Τάξη του Μ.Ε.ΕΠ. για έργα

κατηγορίας ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ και

Α2, 1η τάξη για Η/Μ έργα και

κατά τα νόμιμα».

Στο ορθό «ανήκουν στην 1η

ή 2η ή 3η εντός νομού τάξη

για έργα κατηγορίας ΟΙΚΟ-

ΔΟΜΙΚΑ και Α2 ή 1η ή 2η ε-

ντός νομού τάξη για Η/Μ έρ-

γα και κατά τα νόμιμα».

Διορθώνεται το εσφαλμένο

στην παρ. 4: «Κοινοπραξίες

εργοληπτικών επιχειρήσεων

εγγεγραμμένων στην Α1 τά-

ξη του ΜΕΕΠ για Η/Μ έργα,

με τις προϋποθέσεις της παρ.

10 του άρθρου 16 του Ν.

3669/2008 (ΚΔΕ) (αναβάθμι-

ση ορίου λόγω κοινοπρα-

ξίας)».

Στο ορθό: «Κοινοπραξίες ερ-

γοληπτικών επιχειρήσεων

εγγεγραμμένων στην Α2 τά-

ξη του ΜΕΕΠ για έργα Οικο-

δομικά και Κοινοπραξίες ερ-

γοληπτικών επιχειρήσεων

εγγεγραμμένων στην Α1 τά-

ξη του ΜΕΕΠ για έργα Η/Μ,

με τις προϋποθέσεις της παρ.

10 του άρθρου 16 του Ν.

3669/2008 (ΚΔΕ) (αναβάθμι-

ση ορίου λόγω κοινοπρα-

ξίας), για την κάλυψη των

διαφόρων κατηγοριών των

εργασιών».

Ο Αντιδήμαρχος Λήμνου

Δημήτριος Μπουλώτης

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Με την υπ’ αρ. 104/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρω-τοδικείου Μυτιλήνης (Εκουσία Δικαιοδοσία), τροποποιήθη-κε και αναμορφώθηκε το καταστατικό του σωματείου μετην επωνυμία «ΜΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΗΜΕΡΗ-ΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΑ “Η ΚΥΨΕΛΗ”» που εδρεύειστη Μυτιλήνη Λέσβου (οδός Δικελή αρ. 4) και εκπροσωπεί-ται νόμιμα, και έχει ως σκοπό την προώθηση και προάσπισητων συμφερόντων των μελών του.

Η Πληρεξούσια ΔικηγόροςΓΙΩΤΑ Α. ΔΟΥΚΑΚΑΡΟΥ

Κηδεία

Τη λατρευτή μας Βαγγελίτσα Δ. Δημητρίου κη-δέψαμε την Πέμπτη 28/03/2013 από τον ΙερόΝαό Αγίου Τρύφωνος του κοιμητηρίου Κηφι-σιάς.

Τα παιδιά, Ιλόνα και ΓιάννηςΤα εγγόνια, Νικόλας, Έτα και Αλέξανδρος

Τα δισέγγονα, Ελένη και Κωνσταντίνος

Page 20: Εμπρός 3781

... και πράσιν’άλογα

Αποκλείεται να βρήκανάλογο, μέσα σε κεφτε-

δάκι. ΔΕ ΧΩΡΑΕΙ!!!

J

20ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013XPONOΓPAΦHMA

XAM

OΓEΛATE!

κάνει

του

ς άλλου

ς να α

νησυχού

ν!

µέρανύχτα

Του Πάνου Μαραγκού από το «Έθνος»

«Άι μπρε, κάφκ’1 γιάμμους», έλεγε δυ-νατά, χοροπηδούσεσαν τους αναστενά-

ρηδες κι έτρεχε όσο πιο γρήγοραμπορούσε για να σταματήσει κάτωαπό τα κλαδιά μιας αγριοτζιτζιφιάςπου τα αναργιεμένα φύλλα του α-γκαθερού αυτού θάμνου σχημάτι-ζαν ίχνος σκιάς. Εκεί ήταν λιγότεροκαυτή η άμμος, μα δύσκολο να μεί-νεις για πολύ.Γειτόνοι ήμασταν, ένα αμπέλι χώρι-ζε τις κούλες² μας, κάθε μεσημέριτο ίδιο σκηνικό. Πάγαινε αυτόςπρος τα δεξιά, εμείς ίσια μπροστάκι ανταμώναμε στον πήγαδο τηςΤασίνας. Κάτω απ’ το γεροπλάτανο.Αυτός, ο μικρός γιος της κυρά-Πα-ντώρας, του Τζουρτζέλ’ κι εμείς τατέσσερα αδέλφια. Ο Γιάννης, ο Ιω-ακείμ, ο Μιχάλης κι εγώ, ο πιο μι-κρός. Καμμιά φουρά αρχόταν κι οαδελφός του ο Μίμης. Η αδελφήμου η Λενίτσα όχι, γιατί κουπιλ-δούλα, μαθές, τι δουλειά είχε με τ’αγόρια στο μπάνιο. Δεν είχαν αρχι-νίσει ‘κόμα τα μπελ-μιξ³. Απ’ της Τασίνας, που λες, ξυπόλυ-τοι, μέσα απ’ τα αμπέλια και ταμπουστάνια, μέχρι χίλια μέτρα από-σταση, φτάναμε κατάγιαλου. Όλοάμμος το μονοπάτι, κατακαλόκαι-ρο, και μια ζέστη, τι να σου πω.Σκούσε ο τζίτζικας. Κι η άμμος, ναβράζει.Τρέχαμε, ποιος θα προκάνει τον α-πόσκιο καρσί, στην τζιτζιφιά απόκάτω.Και του Τζουρτζέλ’, όλο φώναζελες κι εμείς φταίγαμε. «Άι μπρε,κάφκ’ γι άμμους.»Απ’ την παρέα έχουνε φύγει τρεις.Θυμόμαστε και σφουγγίζουμε ταμάτια μας.Όμορφα χρόνια! Φύγανε κι αυτά.Τελειώσαμε τα σκολειά, η πείνα έ-

ξω απ’ την πόρτα μας απάντεχε,δουλειά χρειαζόταν, πού να τηβρούμε, χαθήκαμε. Πάει η άμμος,ήρθαν, φύγαν και τα «μπελ-μιξ»,παν τα μουρκάτα μας, βάλθηκαν ναμας γονατίσουν τα τερτίπια της ζω-ής, παλέψαμε, αντέξαμε και η παι-δική μας παρέα σκόρπισε. Πολλέςδεκαετίες, χαμένοι. Δεν ανταλλάξα-με ούτε κουβέντα, μηδέ γράμμα ήκάρτα.Με άρπαξε η Αθήνα, με σβεντόνιξεμετά προς νότου, σκάλωσα στηνΚρήτη, ήρθανε προβλήματα κι ευ-θύνες, το αλάτι της ζωής, και σανπολυκαιρίσαμε πια, έβαλε ο Θεόςτο χέρι Του, ξαναγύρισα στο Γαβα-θά.Ένα από τα πρώτα πράγματα πουθέλησα να κάνω, το γνωστό δρομο-λόγιο. Πήγα στην κούλα μας, κλει-στά. Πήγα στης Πανδώρας, κλει-στά. Της Τασίνας, κλειστά, κι ο πή-γαδος, κι αυτός χαμένος. Μια με-λαγχολία μ’ έπιασε, ήρθανε στονου μου μάνα, πατέρας, συγγενείς,φίλοι, οι πιο πολλοί φευγάτοι. Τοένιωθα στα μάγουλά μου, κι απρο-στάτευτος, βάλθηκα αυτά που είχααγαπήσει να ξαναζήσω. Άδικα ό-

μως.Θέλησα να πάρω το ίδιο μονοπάτι,όπως τότε, ξυπόλυτος, γονάτισα. Οιπατούσες μου κι αυτές ξεμασκαρε-μένες, αδιαφόρετες, ούτε μέτροστην καυτή την άμμο δεν πήγανε.Περιβόλια κι αμπέλια, χαμένα. Άλ-λα φραγμένα κι άλλα γιομάτα ρου-μάνια, τζιτζιφιές, αγριομπαμιές κιατριβόλους. Ορφανεμένος, πήρα τοχωματόδρομο, μπήκα στην άσφαλ-το, βγήκα κατάγιαλο στου Τσολιάμεριά. Ήπια απανωτά τρία ούζα, συ-νέφερα, δάκρυσα, τσαλαβούτηξαστο γιαλό, ξετρύπωσα κάνε - δυομύδια, ξέχασα.Ξυπόλυτος τώρα, ανηφόρισα προςτον Άγιο Κωνσταντίνο.«Τσι Παντώρας η κούλα», μου εί-πανε.Δίπλα ήταν μια άλλη κούλα, μεγά-λη, παραδοσιακό στυλ, ρώτησα, πε-τάχτηκαν δυο - τρεις:«Του γιου της είναι. Του ΓιώργουΟικονομίδη. Θυμάσαι... του Τζουρ-τζέλ’…«Πήγε στο Κονγκό, δούλεψε σκλη-ρά, κι έκανε λεφτά.»«Καλό μουρό.»«Τη Δευτέρα θα έρθει.»

Είδα τα εισιτήριά μου, προλάβαινα.Του έστησα καρτέρι, δε φάνηκε, α-πελπίστηκα, τραβήχτηκα στη δου-λειά μου.Κι άξαφνα ήρθε το καλό μαντάτο.«Σε περιμένει στου Τσολιά.»Δε γράφω για τη χαρά και των δυομας όταν ανταμώσαμε. Δε γράφεται.Αγκαλιαστήκαμε, φιλιά, κουβέντες,φχαριστηθήκαμε.Έμεινα άλλες δυο μέρες, μόνοςμου. Στο μυαλό μου σβουρίζουν ταόσα είδα κι άκουσα.Πως δηλαδή, του Τζουρτζέλ’, είναιένας, πώς αλήθεια να τον χαρακτη-ρίσω, είναι ένας ευεργέτης του χω-ριού μας.Έχει προσφέρει τόσο πολλά, πουδεν ξέρω αν υπάρχει στα χρόνιαμας άλλος όμοιός του.Γιατί του Τζουρτζέλ’ έδωσε πάνωαπό εκατόν είκοσι χιλιάδες ευρώγια διάφορους σκοπούς (δρόμους,εκκλησίες, δημοτικό φωτισμό, σεσυλλόγους, κ.λπ.) χωρίς κανένα ι-διαίτερα προσωπικό του συμφέρον.Όταν ένας κοινός θνητός δωρίζειστο χωριό που τον γέννησε τόσαχρήματα, πρέπει να ακουστεί. Αν μητι άλλο να βρεθούν κι άλλοι, να ξυ-πνήσει το φιλότιμό τους κι όσοιμπορούν και θέλουν, να τον μιμη-θούν. Στο μέτρο των δυνατοτήτωντου ο καθένας.Θυμάμαι, σε ένα Επιτάφιο, και στηνΑνάσταση, κρατούσαμε δίπλα - δί-πλα τα εξαπτέρυγα κι οι μανάδεςμας καμαρώνανε. Η κυρά Βρυδίκ’,κι η κυρά Παντώρα.Λες και τώρα, απ’ εκεί που είναι;

Γιώργος Καμβυσέλλης [email protected]

1 Καίει.² Εξοχικό σπίτι.³ Μπάνιο στη θάλασσα, αγόρια και κο-ρίτσια μαζί!

w Ο χώρος του,ιδιαίτερα όμορφος,ειδικά τώρα που σιγά -σιγά ο καιρός αρχίζει ναφτιάχνει. Εδώ μπορείτενα απολαύσετε τορόφημα της επιλογήςσας οποιαδήποτε ώρατης μέρας, αλλά και ναγευτείτε υπέροχεςγεύσεις, από τηνεξελιγμένη κουζίνα του.Απολαύστε ψαρονέφριμε πορτοκάλι! Ο λόγος,για το καφέ-εστιατόριο«Πάρκο (το)», στοπάρκο της ΑγίαςΕιρήνης.

w Γι’ αυτούς πουαγαπούν το σουβλάκι,το ψητοπωλείο«Απόλαυση», στιςΚολώνες, είναι μιαωραία πρόταση. Ανοιχτάαπό νωρίς το μεσημέρι,ψήνει νόστιμο μπιφτέκι,αλλά και σουβλάκι.Δοκιμάστε το πίτα-κλαμπ με χοιρινό γύρο,ξεροψημένο και πολύγευστικό.

w Όσοι θέλετε νακάνετε μια βόλτα προςτο Μόλυβο καισυγκεκριμένα στηνΕφταλού, μια ωραία ιδέαείναι μια στάση γιαφαγητό στην ομώνυμηταβέρνα «Εφταλού».Χρόνια τώρα είναι κοντάσας και σερβίρεινόστιμα πιάτα. Ανοιχτάκάθε Σαββατοκύριακοπρος στιγμήν, καιαργότερα καθημερινά.Δοκιμάστε φρεσκότατοψάρι, αλλά καιμαγειρευτά.

w Η αίθουσα τουξενοδοχείου«Ηλιοτρόπιο», στηΒίγλα Βαρειάς, είναι στηδιάθεσή σας καθημερινάκαι σας περιμένει νααπολαύσετε τον καφέσας, αλλά και τηνυπέροχη κουζίνα του.Εδώ η διασκέδαση έχειάλλο στυλ. Ήσυχοπεριβάλλον, όμορφηδιακόσμηση.

Του Τζουρτζέλ’