βιβλια για καλοκαιρι 2010

55
Στην παραλία μ’ ένα βιβλίο! Βιβλιοπαρουσίαση Καλοκαίρι 2010

Transcript of βιβλια για καλοκαιρι 2010

Page 1: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Στην παραλία μ’ ένα βιβλίο!

Βιβλιοπαρουσίαση

Καλοκαίρι 2010

Page 2: βιβλια για καλοκαιρι 2010

"Απ' όλα τα εργαλεία του ανθρώπου, το πιο εκπληκτικό είναι χωρίς αμφιβολία, το βιβλίο. Τα άλλα είναι προεκτάσεις του σώματός του. Το μικροσκόπιο και το τηλεσκόπιο είναι προεκτάσεις της όρασής του. Το τηλέφωνο, προέκταση της φωνής του. Έχουμε επίσης το αλέτρι και το ξίφος, που είναι προεκτάσεις του χεριού του. Το βιβλίο, όμως, είναι άλλο πράγμα: το βιβλίο είναι προέκταση της μνήμης και της φαντασίας του".

Χ. Λ. Μπόρχες

Page 3: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Η Σπηλιά Ζοζέ Σαραμάγκου

Εκδόσεις : ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣΜια οικογενειακή χειροτεχνία που κλείνει. Ένα γιγάντιο εμπορικό Κέντρο-φρούριο που εξαπλώνεται. Αυτό είναι το σκηνικό της Σπηλιάς, η αφορμή για να συμπληρώσει ο Πορτογάλος συγγραφέας την «ακούσια τριλογία» του (μαζί με τα έργα Περί τυφλότητος και Όλα τα ονόματα) και τον προβληματισμό του για τη νέα τάξη του κόσμου. Ο Σαραμάγκου αφηγείται τις τύχες του Σιπριάνο Αλγκόρ, ενός κεραμοποιού που βλέπει την τέχνη του και την οικογενειακή του ζωή να αλλάζουν όταν το μυστηριώδες εμπορικό Κέντρο παύει να αγοράζει τα έργα του, ενώ η κόρη και ο γαμπρός του τον προσκαλούν να μετακομίσει μαζί τους μέσα στο αύταρκες Κέντρο, όπου η κατανάλωση είναι υποχρεωτική και η δημιουργία ανεπιθύμητη. Ένα υπέροχο μυθιστόρημα

Page 4: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Η πέτρινη σχεδίασυγγραφέας: Ζοζέ Σαραμάγκουεκδόσεις : ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ 2000

Τέσσερα πρόσωπα κι ένας σκύλος ζουν ταυτόχρονα μια μεταφυσική εμπειρία στις τέσσερις γωνιές της Ιβηρικής. Ακριβώς τότε η Χερσόνησος -η Πέτρινη Σχεδία- παρουσιάζει μια ανεξήγητη ρωγμή στα Πυρηναία και αποχωρίζεται από τη γηραιά ήπειρο. Η Ευρώπη, ανακουφισμένη, βλέπει τους απείθαρχους Ισπανούς και Πορτογάλους να απομακρύνονται, οι ΗΠΑ τους περιμένουν ν' αράξουν στη ζώνη επιρροής τους και η ευρωπαϊκή νεολαία βγαίνει στους δρόμους με το σύνθημα «Είμαστε Ίβηρες κι εμείς». Στο μεταξύ τα τέσσερα πρόσωπα συναντιούνται, ταξιδεύουν με ένα περίεργο Δίιππο και ξαναγράφουν τη ζωή τους μέσα από αυτή τη συνάντηση.

Page 5: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Ο Ταχυδρόμος του ΝερούδαΑντόνιο Σκαρμέτα

εκδ. ΩΚΕΑΝΙΔΑ 1998• Ενας νεαρός ψαράς που απεχθάνεται το

επάγγελμά του, γίνεται ταχυδρόμος, όμως στο νησάκι όπου είναι ταχυδρόμος ο μόνος που παίρνει και στέλνει γράμματα είναι ο Πάμπλο Νερούδα. Ο νεαρός θαυμάζει τον ποιητή και ελπίζει πως μια μέρα θα του υπογράψει ένα από τα βιβλία του. Πραγματικά η επιθυμία του εκπληρώνεται και ταχυδρόμος ποιητής γίνονται φίλοι. Ο Νερούδα συμβουλεύει τον νεαρό πως να κατακτήσει την κοπέλα των ονείρων του και πως να καλλιεργήσει το χάρισμα της ποίησης που ανακαλύπτει μέσα του. Μια φιλία παράδοξη και συγκινητική, που παίρνει δραματική τροπή μετά την επιβολή της δικτατορίας στη Χιλή.

Page 6: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Το μουσείο Της ΑθωότηταςΟρχάν Παμούκ

εκδ. ΩΚΕΑΝΙΔΑ 2009

• Μέσα από την ιστορία ενός τριαντάχρονου που ερωτεύεται την δεκαοκτάχρονη ξαδέρφη του, ο Ορχάν Παμούκ αυτή τη φορά μας μιλάει για τον έρωτα και την ευτυχία.Το Μουσείο της Αθωότητας είναι το μεγαλύτερο σε έκταση και πιο φιλόδοξο μυθιστόρημα του Νομπελίστα Τούρκου συγγραφέα. Η συγγραφή του, συχνά σε δωμάτια ξενοδοχείων στο περιθώριο των ταξιδιών του στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, διάρκεσε πέντε χρόνια. Ενώ η ιδέα για το μυθιστόρημα γεννήθηκε όταν ο Παμούκ σχεδίαζε να ανοίξει ένα παλαιοπωλείο (το οποίο σκόπευε να ονομάσει «Μουσείο της Αθωότητας») και, κατά τη διάρκεια της συλλογής των αντικειμένων αυτού του μαγαζιού, αποφάσισε τελικά να ανασυνθέσει και να διηγηθεί τη ζωή ενός ανθρώπου μέσα από τα καθημερινά αντικείμενά του.

Page 7: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Η μυστική γραφή συγγραφέας : Σεμπάστιαν Μπάρυ

εκδόσεις : ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ

• Η Ροσίν ΜακΝάλτι, μειλίχιο πλάσμα κι αιωνόβια τρόφιμος της -προσεχώς υπό κατεδάφιση και μετακίνηση- Ψυχιατρικής Κλινικής του Ροσκόμον, αποφασίζει, κρυφά, αθόρυβα, ν' αφήσει το χνάρι της: μια προσωπική μαρτυρία με την οποία πασχίζει να ιστορήσει τον τραυματικό της βίο και παράλληλα να διαψεύσει τα μυθεύματα που την κράτησαν ισοβίως άνθρωπο του περιθωρίου. Στην αφήγηση της Ροσίν πλέκεται περίτεχνα η πρωτοπρόσωπη αφήγηση του ψυχιάτρου της, δόκτορος Γκρεν, για χρόνια θεράποντος ιατρού της Ροσίν, ο οποίος βυθίζεται σε μια ολοένα και πιο προσωπική εμμονή όσο περισσότερο ανασκαλεύει το παρελθόν της υπερήλικης ασθενούς του, με την οποία νιώθει να τον συνδέει ένας δεσμός μυστηριώδης, ανεξιχνίαστος.

• Με το συγκλονιστικό αυτό βιβλίο-επίτευγμα συναρπαστικής μυθοπλασίας και ποιητικής κατάδυσης στο μυστήριο της ανθρώπινης ψυχής, ο σπουδαίος Ιρλανδός συγγραφέας μας χαρίζει -όπως δηλώνει και ο τίτλος- ένα βιβλίο σχεδόν ιερό: ένα αφιέρωμα στον πανταχού παρόντα θεό της αγάπης. Από τα σπουδαιότερα αγγλόφωνα μυθιστορήματα της τελευταίας δεκαετίας.

Page 8: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Συνομιλίες με τον καθηγητή Υσυγγραφέας: Λ.Φ.Σελίνεκδόσεις : ΕΣΤΙΑ 2009

• Το 1955 ο Σελίν δημοσιεύει τις φανταστικές «Συνομιλίες με τον καθηγητή Υ», υπακούοντας, όπως διατείνεται, στον εκδότη του Γκαστόν Γκαλιμάρ, που του ζητά να βγει από την «αφάνεια», για να αναγνωριστεί η ιδιοφυΐα του και να αυξηθούν οι πωλήσεις των βιβλίων του.

• Σ’ αυτό το μικρό αριστούργημα θηριώδους σαρκασμού, σπάνιας διορατικότητας και εκθαμβωτικής μαεστρίας ο μυθικός συγγραφέας ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με τους αναγνώστες, τους εκδότες, τους δημοσιογράφους, τις Ακαδημίες, τις βραβεύσεις, τους ομότεχνούς του, τη νεολαία, τη μοντέρνα τέχνη και με όλο το κιτς της μαζικής κουλτούρας, ενώ ταυτόχρονα δίνει τα κλειδιά του «συγκινησιακού ύφους» του, υπογράφοντας την ποιητική διαθήκη του.

Page 9: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Σικάγοσυγγραφέας: Αλάα Αλ-Ασουάνι

εκδ.ΠΑΤΑΚΗ 2009• Σεξ, λεφτά και πολιτική είναι οι κινητήριες δυνάμεις στο καινούριο

μυθιστόρημα του συγγραφέα του "Μεγάρου Γιακουμπιάν" Αλαά Αλ Ασουάνι. Ένα μωσαϊκό από αιγυπτιακές και αμερικανικές ζωές που έρχονται σε σύγκρουση στην Πανεπιστημιούπολη της Ιατρικής Σχολής του Ιλινόις στο Σικάγο κατά την περίοδο μετά την 11η Σεπτεμβρίου και προκαλούν μια πληθώρα από κρίσεις ταυτότητας.

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές είναι ένας άθεος, αντικαθεστωτικός Αμερικανός καθηγητής της γενιάς του '60, που η σχέση του με μια νεότερη Αφροαμερικανίδα γίνεται στόχος ρατσιστών· μια μαντιλοδεμένη φοιτήτρια διδακτορικού, που οι πεποιθήσεις της σύμφωνα με τον παραδοσιακό κώδικα της ανατροφής της ανατρέπονται όταν έρχεται σε επαφή με την αμερικανική κοινωνία· ένας μετανάστης που έχει ασπαστεί με πάθος τη νέα αμερικανική ταυτότητά του, αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει τις αιγυπτιακές του ρίζες όταν αντιμετωπίζει το θέμα της "τιμής" της κόρης του· ένας Αιγύπτιος πληροφοριοδότης της Ασφάλειας, που συνεχώς αγορεύει με θρησκευτικές διδαχές, ενώ λαχταράει τον πλούτο και την εξουσία· κι ένας αντικαθεστωτικός ποιητής φοιτητής, που έρχεται να σπουδάσει στην Αμερική με μοναδικό σκοπό να χρηματοδοτήσει τις λογοτεχνικές του φιλοδοξίες, αλλά που η εμπειρία του στο Σικάγο αποδεικνύεται πιο επώδυνη από όσο λογάριαζε.

Page 10: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Το Μέγαρο Γιακουμπιάν συγγραφέας: Αλάα Αλ – Ασουάνι

Εκδόσεις Πόλις, 2007 Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

• "Στο Μέγαρο Γιακουμπιάν, μια πολυκατοικία που χτίστηκε πριν από εβδομήντα χρόνια στο Κάιρο, ζουν και εργάζονται άνθρωποι διαφόρων κοινωνικών τάξεων που συνιστούν μια πιστή μικρογραφία της σύγχρονης αιγυπτιακής κοινωνίας (στα ελληνικά γράμματα, ανάλογο θέμα πραγματεύεται ο Μ. Καραγάτσης στο 10). Ο συγγραφέας, συνεχίζοντας την παράδοση του Ναγκίμπ Μαχφούζ, παρατηρεί τους ήρωές του, τους ενοίκους της πολυκατοικίας, πλούσιους και φτωχούς, καλούς και κακούς, χωρίς να τους κρίνει, με τρυφερή και στοργική ματιά, με πόνο και κατανόηση.

• Οι χαρακτήρες, που διαγράφονται εξαιρετικά, εκπροσωπούν πτυχές της σύγχρονης Αιγύπτου, όπου η πολιτική διαφθορά συμμαχεί με τον αθέμιτο πλουτισμό και τη θρησκευτική υποκρισία, όπου η αλλαζονεία και η ασυδοσία των ισχυρών μεταφράζεται σε εκμετάλλευση των αδυνάτων, όπου ο νεανικός ιδεαλισμός μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εξτρεμισμό, κι όπου ωστόσο διατηρούν ακόμα το κύρος τους ιδέες και απόψεις για μια κοινωνία χωρίς βία. Το μυθιστόρημα μας δείχνει αυτό που ο καθένας μπορεί να δει γύρω του, αλλά που μόνο η λογοτεχνία μπορεί να το αποκαλύψει πραγματικά."

Page 11: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Το μελαγχολικό κομμάτι της δυτικής ακτήςJean-Patrick Manchette, εκδ. ΑΓΡΑ – Βαβέλ 2006

• Νεοαστυνομικό ή «αριστερίστικο νεο-πολάρ» χαρακτηρίζεται το αστυνομικό της δεκαετίας του ’60, που εξελίσσεται σ’ ένα κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο ιδωμένο από αριστερή, ή μάλλον αριστερίστικη σκοπιά, με πολιτική σάτιρα και κοινωνική κριτική.

• Είναι ένα ατμοσφαιρικό βιβλίο, σκοτεινό, «νουάρ», με ενδιαφέρουσα πλοκή αλλά κυρίως με «στυλ». Ο κεντρικός ήρωας παρουσιάζεται στις πρώτες σελίδες ως δολοφόνος (αναδρομική αφήγηση), για να ανακαλύψουμε μέσα από τον έντεχνο τρόπο του συγγραφέα ότι τους φόνους τους διέπραξε στην προσπάθειά του ν’ αποφύγει τη δική του δολοφονία. Οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται σύντομα με χαρακτηριστικές πινελιές. Πλοκή, ταχύτητα αλλά και απόχρωση/ λεπτομέρεια. Δε διαρρέει το συναίσθημα παρά μόνο μέσα από έμμεσες αναφορές· μια τέτοια αναφορά και η μελαγχολική μουσική του τίτλου.

Page 12: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Σαν τη βροχή πριν πέσειΣυγγραφέας: Τζόναθαν Κόου εκδ.ΠΟΛΙΣ 2007

• Ο Τζόναθαν Κόου, στο βιβλίο αυτό, εστιάζει τη ματιά του στις ανθρώπινες σχέσεις, γράφοντας ένα δυνατό, συγκινητικό, υποβλητικό και μελαγχολικό μυθιστόρημα που κυριαρχείται από γυναικείες φωνές και αποτυπώνει με εξαιρετικό τρόπο την πορεία μιας οικογένειας κατά το δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα. Μια ηλικιωμένη κυρία αποφασίζει, πριν πεθάνει, να καταγράψει σε μαγνητόφωνο, όχι μόνο τη δική της ιστορία, αλλά και την ιστορία ενός τυφλού κοριτσιού που εμφανίστηκε ξαφνικά στο πάρτι των πεντηκοστών της γενεθλίων πριν από πολλά πολλά χρόνια.

• Περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια είκοσι ξεθωριασμένες φωτογραφίες που δεν απεικονίζουν κάτι το ιδιαίτερο: ένα τροχόσπιτο, ένα πικνίκ, ένα σπίτι στα προάστια... Είναι η ιστορία τριών γενεών, σημαδεμένων από παιδικά χρόνια δίχως αγάπη, εγκλωβισμένων στην ίδια τραγική μοίρα, καθώς το φορτίο του πόνου μεταφέρεται αδιάλειπτα από μητέρα σε κόρη.

• ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!

Page 13: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Το βιβλίο του Μανουέλσυγγραφέας: Χούλιο Κορτάσαρ

εκδ. ΚΕΔΡΟΣ 2008

• Μια οικογένεια εξόριστων Αργεντινών δημιουργούν, μαζί με τους φίλους τους ένα βιβλίο, για τον νηπιακής ηλικίας γιο τους. Στόχος τους, όταν μεγαλώσει ο Μανουέλ να μάθει μέσα από αυτό το βιβλίο τι συνέβη στον κόσμο. Μπορεί κάποιος να κάνει δώρο στο παιδί του το αλφαβητάρι του κόσμου; Ένα από τα σημαντικότερα έργα του κορυφαίου Αργεντινού συγγραφέα.

Page 14: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Το Θεώρημα του Παπαγάλουσυγγραφέας: Ντενί Γκετζ

εκδ : ΚΕΔΡΟΣ 2010• Το μυθιστόρημα του Ντενί Γκετζ, που ενθουσίασε

κριτικούς και χιλιάδες αναγνώστες σε δεκάδες χώρες, είναι μια γοητευτική λογοτεχνική περιπλάνηση στον μαγικό κόσμο της ιστορίας των μαθηματικών˙ ένα ταξίδι μύησης στην σκέψη του Ευκλείδη, του Φερμά, του Όιλερ, του Γκόλντμπαχ και άλλων κορυφαίων μαθηματικών˙ μια αναδρομή στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε η επιστήμη τους στη διάρκεια των αιώνων.

• Το βιβλίο που πούλησε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μεταφράστηκε σε 18 γλώσσες, σε νέα, αναθεωρημένη μετάφραση από τον Τεύκρο Μιχαηλίδη.

• (δεν χρειάζεται να είστε καλοί στα Μαθηματικά για να το διαβάσετε!)

Page 15: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Δάσκαλος και μαθητήςσυγγραφέας: Αντόνιο Σκουράτι

εκδ. ΠΟΛΙΣ• Ημέρα απολυτήριων εξετάσεων σ' ένα ιταλικό Λύκειο. Μια τελετή μύησης, το πέρασμα των νέων στην ενηλικίωση. Για τον Βιταλιάνο Κάτσια, μέτριο μαθητή, αλλά πληθωρικό, επηρμένο, γοητευτικό έφηβο, αυτό το πέρασμα εξελίσσεται σε τραγωδία. Ο νεαρός εμφανίζεται στο σχολείο μ' ένα όπλο στο χέρι και σκοτώνει όλους τους καθηγητές, όλους, εκτός από έναν - τον Αντρέα Μαρεσκάλκι, καθηγητή ιστορίας και φιλοσοφίας.

• Ο καθηγητής βασανίζεται από τύψεις - είναι ο μόνος που επέζησε και δεν στάθηκε ικανός να διαγνώσει τα προβλήματα του μαθητή του.

• Μυθιστόρημα γεμάτο ιδέες και εικόνες, όπου η συναρπαστική αφήγηση, που αντλεί την έμπνευσή της από όλα τα λογοτεχνικά είδη, μπλέκεται με τον βαθύτατο στοχασμό, το βιβλίο του Αντόνιο Σκουράτι απηχεί με εξαιρετική δύναμη το «πνεύμα των καιρών» μας και υποβάλλει καίρια ερωτήματα για τη σχέση μεταξύ ενηλίκων και εφήβων, για την τυφλή βία που κυριαρχεί, μια βία που δεν έχει ούτε κατανοητό κίνητρο ούτε αναγνωρίσιμη αιτία.

Page 16: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Τα εύρετραποιήτρια : Κική Δημουλάεκδόσεις ΙΚΑΡΟΣ 2010

• Ευλαβούμαι, Ανάγκη ότι εσύ έπλασες το συνεχές του

κόσμου το δωσ μου , το δεν έχω του. Αλλά τον έρωτα όχι, όχι εσύ,

Ανάγκη τον έρωτα τον έπλασε ο θάνατος

από άγρια περιέργεια να εννοήσει τι είναι η ζωή

Page 17: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Η χρονιά της ερήμουσυγγραφέας: Pedro Mairal

εκδόσεις : ΠΟΛΙΣ 2010• Αν η ιστορία μιας χώρας γυρνούσε πίσω στην εποχή της

γέννησής της, αν μια πόλη ολοένα μίκραινε και γινόταν ένα μικροσκοπικό χωριό και μετά ένα βοσκοτόπι, πώς θα μπορούσε κανείς να επιβιώσει; Η Μαρία Βαλντές Νέιλαν, η ηρωίδα αυτού του βιβλίου, γυρεύει το δρόμο της μέσα στο χάος μιας βιβλικής καταστροφής.Από τη μια μέρα στην άλλη, το ηλεκτρικό κόβεται, οι υπολογιστές αντικαθιστώνται από γραφομηχανές, οι εκπομπές στην τηλεόραση προβάλλονται με διακοπές. Η Κοσμοχαλασιά ερημώνει όλες τις πόλεις, διαλύει κάθε ίχνος πολιτισμού. Το μυθιστόρημα αυτό είναι μια πολιτική αλληγορία για την τρομακτική κρίση της Αργεντινής, που τελικά ξεσπά και σαρώνει στο διάβα της τα πάντα. Μια ιστορία για την έρημο, αλλά και για τη φωνή της ερήμου, που αφηγείται με παράδοξο χιούμορ και πηγαία ανθρωπιά την κατάντια της ίδιας της ανθρωπότητας.

Page 18: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Έτσι ισχυρίζεται ο Περέιρασυγγραφέας: Αντόνιο Ταμπούκι

εκδόσεις : ΑΓΡΑ 2010

• Το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα επανακυκοφορεί από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ μετά την πρώτη ελληνική του έκδοση το 1995.

• Ο Περέιρα , ένας μοναχικός και δυστυχής γηραιός δημοσιογράφος αφηγείται σε κάποιον άγνωστο αποδέκτη με ακρίβεια και σχολαστικότητα μια τραγική στιγμή της ύπαρξής του αλλά και της ιστορίας της Ευρώπης , τον Αύγουστο του 1938 , μέσα στο πλαίσιο του πορτογαλικού σαλαζαρισμού, του ιταλικού φασισμού και του ισπανικού εμφυλίου.

Page 19: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Λογοτεχνίας εγκώμιοΔιάλεξη του Αντόνιο Ταμπούκι

εκδόσεις : ΑΓΡΑ

• Η παρούσα διάλεξη δόθηκε από τον Αντόνιο Ταμπούκι στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών στις 30 Μαΐου 2008."Ποιος θα το έλεγε ποτέ ότι θα ερχόταν μια μέρα που θα αναλάμβανα το καθήκον να πλέξω το εγκώμιο της λογοτεχνίας. Το γεγονός ότι έχω γράψει λογοτεχνία σε ποσότητες που μου φαίνονται υπερβολικές, κάνει το εγκώμιό μου να φαίνεται πλεονασμός. Αλλά ανάμεσα στα προνόμια που η ηλικία μας παραχωρεί, είναι κυρίως οι πλεονασμοί: και καλό είναι να τους εκμεταλλευόμαστε".

• Στο προαιώνιο ερώτημα του γιατί γράφουμε, ο Αντόνιο Ταμπούκι απαντά ότι μπορεί να γράφουμε για χίλιους λόγους: επειδή φοβόμαστε να ζήσουμε, επειδή φοβόμαστε να πεθάνουμε ή επειδή νοσταλγούμε την παιδική μας ηλικία.

Page 20: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Συνάντηση Μίλαν Κούντερα εκδ. :ΕΣΤΙΑ 2010 , Ευρώ 17(δοκίμιο)• Στη "Συνάντηση", άλλο ένα δοκίμιο γραμμένο σαν συναρπαστικό μυθιστόρημα, ο Κούντερα χτίζει το

δικό του Πάνθεον, όπου συναντιούνται, όπως σημειώνει, οι σκέψεις του και οι αναμνήσεις του, τα παλιά υπαρξιακά και αισθητικά θέματά του και οι παλιοί του έρωτες, ο Ραμπελαί, ο Γιάνατσεκ, ο Φελλίνι, ο Μαλαπάρτε... Μερικοί από τους σύντομους σταθμούς της περιδιάβασης του Κούντερα στην καλλιτεχνική, πνευματική και πολιτική διαδρομή της Ευρώπης του 20ού αιώνα: - Ο μοντερνισμός του Φράνσις Μπέικον και του Σάμουελ Μπέκετ κόντρα στον μοντερνισμό τον οποίο ρίχνει στην αγορά το μάρκετιγκ της τέχνης. - Ο "Ηλίθιος" του Ντοστογέφσκι, τα "Εκατό χρόνια μοναξιά" του Μάρκες και άλλα "μυθιστορήματα που βυθοσκοπούν την ύπαρξη". - Το φιλμ-τέχνη και το φιλμ-παράγοντας αποβλάκωσης· η προφητική παρουσίαση της νεκροφιλικής κάμερας από τον Φελλίνι στην Ντόλτσε Βίτα και η σύγκρουση του κορυφαίου Ιταλού σκηνοθέτη με τον Μπερλουσκόνι.- Το ιστορικό μυθιστόρημα και η αισθητική επιταγή του πρώτου μεγάλου επικού ποιητή, του Ομήρου.- Οι σονάτες του Μπετόβεν, η μοναχική νεωτεριστική δημιουργία του Λέος Γιάνατσεκ, και οι κομμένες γέφυρες στη μουσική του Ιάννη Ξενάκη. - Η γαλλική Τρομοκρατία στο "Οι θεοί διψούν" και η διαγραφή του Ανατόλ Φρανς από τις μαύρες λίστες που συντάσσουν τα παρισινά σαλόνια. - Το "αρχιμυθιστόρημα" του Κάρλος Φουέντες και το "Δέρμα" του Μαλαπάρτε, δάχτυλο στην πληγή της αρρώστιας του 20ού αιώνα.- Η Ελλάδα που κατοικεί ταυτόχρονα στον ανατολικοευρωπαϊκό και τον δυτικοευρωπαϊκό κόσμο, και η Γιουγκοσλαβία που με δεμένα τα μάτια όδευε προς το χαμό.- Η Ανοιξη της Πράγας και ο παρισινός Μάης του 68.

Page 21: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Θάνατος στη Βενετίασυγγραφέας : Τόμας ΜΑΝΝ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ : Ίνδικτος

• Ο ίδιος ο συγγραφέας, αναφερόμενος στον Θάνατο στη Βενετία, έλεγε: «Βέβαια, είναι κατά ένα μεγάλο μέρος μια ιστορία θανάτου και επιπλέον του θανάτου ως ανήθικης, δελεαστικής δύναμης, μια ιστορία της ηδονής της εκμηδένισης. Αλλά ο ιδιαίτερος στόχος μου ήταν το πρόβλημα της αξιοπρέπειας του καλλιτέχνη, θέλησα να δώσω κάτι σαν τη τραγωδία της αυτοκυριαρχίας».

Page 22: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Η πόλη και τα σκυλιάσυγγραφέας: Μάριο Βάργκας Λιόσα

εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ• Σε μια στρατιωτική σχολή της Λίμας, η οποία

λειτουργεί περίπου σαν αναμορφωτήριο, οι έφηβοι φτιάχνουν το δικό τους σύστημα κανόνων «συνενοχής», «συντροφικότητας», «τιμής». Αρκεί όμως μια κλοπή, ένας θάνατος κι ένας έρωτας για να τιναχτούν όλα στον αέρα.

• Το πρώτο -και για πολλούς το καλύτερο- μυθιστόρημα του Βάργκας Λιόσα, αυτό που τον έκανε διάσημο σε όλο τον κόσμο, εξακολουθεί να είναι ένα βασικό σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη λατινοαμερικανική λογοτεχνία. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες· αυτή είναι η δεύτερη μετάφρασή του στα ελληνικά κι ο αναγνώστης μπορεί πλέον να εκτιμήσει το έργο όπως πραγματικά του αξίζει.

Page 23: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Το σπίτι και ο κόσμοςσυγγραφέας: Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ

εκδόσεις : ΠΑΠΥΡΟΣ 2009• Με Το σπίτι και ο κόσμος ο μεγάλος Ινδός

λογοτέχνης και στοχαστής Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, ο οποίος τιμήθηκε το 1913 με το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας, βρήκε τη δική του, ξεχωριστή θέση στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα. Στο νεωτερικό αυτό μυθιστόρημα ο Ταγκόρ κατορθώνει με μια γλώσσα γεμάτη λυρισμό να μιλήσει για ζητήματα όπως ο εθνικισμός, η σχέση του ανθρώπου με την πνευματική του παράδοση και οι προκλήσεις που του θέτει η ιστορία, η σχέση άνδρα και γυναίκας, η ανάγκη της γυναίκας για χειραφέτηση. Η πλοκή εκτυλίσσεται στη Βεγγάλη των αρχών του 20ού αιώνα, όμως ο τρόπος με τον οποίο ο Ταγκόρ χειρίζεται τα θέματά του καθιστά το έργο βαθιά επίκαιρο και διαχρονικό.

Page 24: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Ποιήματαποιητής : Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ

εκδόσεις : Εκάτη 2010 ,σελ.368, 19 Ευρώ• Περιλαμβάνονται οι συλλογές: «Η ημισέληνος»,

«Λυρικές προσφορές», «Ο Κηπουρός», «Παρασυρμένα πουλιά», «Η συγκομιδή των καρπών», «Ο Φυγάς».

• Οι στίχοι του , βαθιά ευαίσθητοι , φίνοι και δροσεροί , μολονότι είναι καρπός ενός υπέρτατου ψυχικού πολιτισμού είναι επίσης γήινοι και δίνουν την εντύπωση , σύμφωνα με το Γ. Μπ. Γέιτς , πως είναι κοινά γεννήματα της αιώνιας γης , όπως τα χόρτα και το σπαρτολούλουδο.

Page 25: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Ο Ηλίθιος συγγραφέας: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Μετάφραση-Πρόλογος: ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥεκδόσεις : ΙΝΔΙΚΤΟΣ

• Με τον Ηλίθιο βρισκόμαστε στην καρδιά της ηπείρου του μυθιστορήματος. Αυτό το έργο μας έδειξε ως πού μπορεί να φτάσει ο μυθιστορηματικός τρόπος σκέψης και έκτοτε δεν έχει πάει πουθενά αλλού. Τον οδήγησε στα άκρα του, όπως ο Πλάτων οδήγησε στα άκρα, εν τη γενέσει τους, τα όρια της φιλοσοφίας. Αυτή η σκέψη του μυθιστορήματος που μαζεύει τη σκόρπια ζωή, τα αποκαΐδια και τα θρύψαλα για να χτίσει τον καθεδρικό της ναό είναι παιδί του μεγάλου Ρώσου.

Page 26: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Η μεταμόρφωσησυγγραφέας: ΦΡΑΝΤΣ ΚΑΦΚΑ

εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ

• Στο πάντα επίκαιρο αυτό έργο, ένα από τα ελάχιστα που εκδόθηκαν όσο ζούσε ο Κάφκα, ο συγγραφέας ξετυλίγει αριστοτεχνικά τις αγωνίες, τις ενοχές και την αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου. Η Μεταμόρφωση σε μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου επανακυκλοφορεί τώρα σε νέα, καλαίσθητη έκδοση.

Page 27: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέραςΓκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

εκδόσεις: ΛΙΒΑΝΗ• «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» είναι ένα

μυθιστόρημα του Κολομβιανού Νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες που εκδόθηκε πριν από περίπου 25 χρόνια και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Αξιοσημείωτο είναι πως ο Μάρκες βραβεύθηκε με το Νόμπελ πριν κυκλοφορήσει το συγκεκριμένο έργο, ενώ πολλοί το κατατάσσουν ως το δεύτερο αριστούργημα του συγγραφέα μετά το «Εκατό χρόνια μοναξιά ».

Page 28: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Εκατό χρόνια μοναξιά Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ• "Λίγα έργα στην παγκόσμια λογοτεχνία φέρνουν άξια τον τίτλο

"τοιχογραφία" μιας εποχής, ενός λαού, μιας συγκλονιστικής συλλογικής εμπειρίας, και η κατάχρηση του όρου θα μας έκανε πολύ διστακτικούς να τον χρησιμοποιήσουμε αν δεν επρόκειτο για ένα σημαδιακό έργο, όπως αναμφισβήτητα είναι το Εκατό Χρόνια Μοναξιάς του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Τοιχογραφία πράγματι της μοίρας όχι μόνο της Κολομβίας, αλλά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, που για δύο αιώνες τώρα παλεύει απεγνωσμένα, πιασμένη σε φοβερό δόκανο, να βρει μια διέξοδο. Την αγωνία και το σισύφειο χαρακτήρα αυτής της πάλης δίνει ο Μάρκες με αξεπέραστη λογοτεχνική μαεστρία, περιγράφοντας την τραγική πορεία του ήρωα της ελευθερίας συνταγματάρχη Αουρελιάνο Μπουενδία από την ώρα της υπέρτατης προσφοράς ως τη στιγμή της έσχατης φθοράς και της προσωπικής ολοκληρωτικής εκμηδένισης. Ένας ήρωας που γύρω του μπλέκονται φοβερά πεπρωμένα, που αγγίζουν και τελικά συνθλίβουν τα πιο στενά του συγγενικά πρόσωπα, τους ανθρώπους του τόπου που γεννήθηκε και τελικά όλους όσοι σταθήκανε δίπλα του στο μεγάλο αγώνα." Βασίλης Φίλιας Οκτώβρης 1979

Page 29: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Ακυβέρνητες Πολιτείες. Η λέσχη (Τόμος 1ος)Στρατής Τσίρκας

ΚΕΔΡΟΣ 2005• Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Στρατή Τσίρκα καλύπτουν, κατά κύριο λόγο, τα

γεγονότα της περιόδου 1942-1944, την πιο κρίσιμη, δηλαδή, περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου ενώ, ταυτόχρονα, το έργο περιλαμβάνει σκηνές από την ιστορία της αποικιακής Αιγύπτου, τον 19ο αιώνα, καθώς επίσης και από την μετεμφυλιακή Ελλάδα του δεκαετίας του ’50. Ο χρόνος και ο τόπος της αφήγησης εναλλάσσεται γύρω από τρεις πόλεις στις οποίες εξελίσσεται η μυθιστορηματική δράση. Στην Ιερουσαλήμ της Λέσχης, στο Κάιρο της Αριάγνης και στην Αλεξάνδρεια της Νυχτερίδας παρακολουθούμε τις μετακινήσεις των μυθιστορηματικών προσώπων, τα οποία παρασύρονται από τις “τύχες του πολέμου”, την προσφυγική διασπορά και τον αντιφασιστικό αγώνα. Σταθμοί της αφήγησης, η επίθεση του Ρόμελ και η αναγκαστική προσφυγιά των πληθυσμών της Μέσης Ανατολής στην Ιερουσαλήμ, το καλοκαίρι του 1942 (Λέσχη), τα γεγονότα της διάλυσης της Β΄ Ταξιαρχίας των ενόπλων δυνάμεων τον Ιούλιο του 1943 (Αριάγνη), και το κίνημα του Απρίλη του 1944 (Νυχτερίδα). Ο συγγραφέας συντάσσει μια λογοτεχνική μαρτυρία με στόχο την αποκατάσταση της αντίστασης στη Μέση Ανατολή αλλά και την παράλληλη ανάδειξη των «κομμένων κεφαλών», των προσώπων και των μηχανισμών που συντέλεσαν στην περιθωριοποίηση και στο στιγματισμό των πρωταγωνιστών του Απρίλη του 1944.

Page 30: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Ακυβέρνητες Πολιτείες. Αριάγνη (Τόμος 2ος) Στρατής Τσίρκας

ΚΕΔΡΟΣ 2005 • "Το βιβλίο το έγραψα γιατί εμένα με καίει -ακόμα και τώρα που έχει

εκδοθεί η τριλογία- η υπόθεση του Απρίλη του '44. Τον έχω ζήσει τον Απρίλη πάρα πολύ έντονα και η αδικία που έχει γίνει στους ανθρώπους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν -ίσαμε σήμερα να μην έχει αναγνωριστεί επίσημα η συμβολή του κινήματος του Απριλίου για την εθνική ενότητα- αυτό με έκανε να γράψω, για να δικαιωθεί ο Απρίλης".

• Διάλογο με την Ιστορία χαρακτήρισε ο συγγραφέας το έργο του. Μέσα από τον σχολιασμό της νέας έκδοσης της τριλογίας, που φωτίζει τα ιστορικά δρώμενα, αναδεικνύεται επίσης και ο διάλογος του συγγραφέα με τη μεγάλη λογοτεχνική ευρωπαϊκή παράδοση και τον μοντερνισμό.

• ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΣΧΟΛΙΑΣΜΕΝΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΡΥΣΑΣ ΠΡΟΚΟΠΑΚΗ

Page 31: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Ακυβέρνητες Πολιτείες. Η Νυχτερίδα (Τόμος 3ος) Στρατής Τσίρκας

ΚΕΔΡΟΣ 2005 • Ιστορία, έρωτας και πολιτική: ένα τρίγωνο, που ενώνει τα ανθρώπινα πάθη με

τους κοινωνικούς αγώνες. Η περιπλάνηση των ηρώων στον καινούριο, κάθε φορά, χώρο των “ακυβέρνητων πολιτειών” φέρνει στο προσκήνιο την οπτική γωνία του ξένου, του πρόσφυγα, του εξόριστου, του κυνηγημένου. Ένας μικρόκοσμος, που αποτυπώνει όλη την παθολογία του πολέμου: το φόβο του θανάτου και την αγωνία της επιβίωσης, τις ψυχικές αντιστάσεις και το αγωνιστικό φρόνημα, τις ανθρώπινες αδυναμίες, τη συνάντηση και την αναμέτρηση με τον άλλο. Κεντρικός ήρωας της τριλογίας, ο Μάνος Σιμωνίδης· ένας τριαντάρης αριστερός διανοούμενος που έρχεται μετά το αλβανικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή, και συνδέεται με τις παράνομες αντιφασιστικές οργανώσεις. Παντού «περαστικός και ξένος», θα ακολουθήσει τους δρόμους της καρδιάς και θα βαδίσει πάνω στα ίχνη της μνήμης. Εστιάζοντας το ιστορικό του βλέμμα στις ακυβέρνητες πολιτείες του 20ού αιώνα, ο Τσίρκας δεν μάς προσφέρει μόνο μια τοιχογραφία των ιστορικών περιπετειών που γνώρισε η μεταπολεμική Ελλάδα, αλλά μάς προσφέρει κι ένα σπουδαίο λογοτεχνικό διαβατήριο για να ταξιδέψουμε στο σήμερα. «Γεροσόλυμα, Κάιρο, Αλεξάνδρεια…. Μεσ’ στις μεγάλες πολιτείες της Ανατολής τριγυρνάμε, δίνουμε ραντεβού, ξαναχωρίζουμε, κι από πάνω μας το ίδιο φεγγάρι· μας κυνηγάει σα να μας μάχεται».

Page 32: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Τουμπεκί συγγραφέας:Πέτρος Πικρός

εκδόσεις ΑΓΡΑ 2010• Κυκλοφόρησε σε νέα έκδοση, με εισαγωγή της Χριστίνας Ντουνιά,

εκτενές χρονολόγιο και επίμετρο με κριτικές της εποχής, το βιβλίο του Πέτρου Πικρού Τουμπεκί, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1927.

• «Τις ελληνικές φυλακές -και της πρωτεύουσας και των επαρχιών- έτυχε να τις γνωρίσω μέ διάφορους τρόπους και από διάφορες αίτιες κι αφορμές. Πήρα απ' την κάθε φυλακή ό,τι ήτανε άξιο και ένδιαφέρο να παρθεί κι έφτιασα τη φυλακή που περιγράφω. Ακόμη κι αυτό: Το Τουμπεκί, μόλο που είναι έργο ολάκερο –με δική του άρχή και τέλος–, κλείνει πια το είδος αυτό της τριλογίας που έχω πει – δηλαδή, την τριλογία των Χαμένων κορμιών. Μέλημά μου δεν ήτανε ν' αφηγηθώ παράξενα και τρομαχτικά εγκλήματα. Μ' αρκετά τέτοια μας τροφοδοτεί ο καθημερινός Τύπος. Το ότι όμως δεν καταφεύγω σε φανταστικά γεγονότα, όπως και το ότι παίρνω τους «ήρωές» μου μέσα απ'το εγκληματικό πάνθεο της χώρας μας, αυτό μονάχα κακόπιστοι θα μου το καταλογίζανε σε βάρος μου. Δεν έπαψα ποτέ να παίρνω απευθείας μέσα απ' τη ζωή τις «πρώτες ύλες» μου. [...] Φυσικά, το βιβλίο μου αυτό θα ξεσηκώσει και πάλι το «ιερόν μένος» των «υγιώς σκεπτομένων», θα ερεθίσει πάλι τη χοληδόχο κύστη κάθε έπαγγελματία ήθικολόγου, καθώς και τους σιελογόνους αδένες κάθε παραγνωρισμένης μεγαλοφυίας». Πέτρος Πικρός

• Για τον Π. Πικρό διαβάστε και στο ιστολόγιό μας στη διεύθυνση http://36dimotiko.blogspot.com/2009/09/blog-post_2149.html

Page 33: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Χαμένα Κορμιάσυγγραφέας: Πέτρος Πικρός

εκδόσεις : ΑΓΡΑ 2009• Τα διηγήματα της συλλογής Χαμένα κορμιά (α΄ έκδοση: 1922)

εντυπωσιάζουν με την εκφραστική δύναμη της γραφής τους και την τολμηρή ανάδειξη των σκοτεινών όψεων της κοινωνικής πραγματικότητας. Πόρνες, προαγωγοί, φτωχοαπατεώνες, άστεγοι, φυλακισμένοι, ναρκωτικά, αφροδίσια και φυματίωση, ένας ολόκληρος κόσμος που ζει στο περιθώριο της αστικής κοινωνίας ζωντανεύει στις σελίδες τους, με μια γλώσσα απόλυτης φυσικότητας και μια αφήγηση που αιφνιδιάζει με την πρωτοτυπία της. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της πεζογραφίας του Πικρού δεν βρίσκεται τόσο –ή μόνο– στην προκλητική θεματολογία του αλλά και στην αφηγηματική του τεχνική: δίνοντας φωνή στους ήρωές του, εκτελώντας κάποτε το ρόλο του στενογράφου που καταγράφει τις μαρτυρίες τους, αναδεικνύει εκ των έσω τη δική τους εμπειρία του κόσμου και τη δική τους οπτική.Τα Χαμένα Κορμιά είναι το πρώτο μέρος της ομώνυμης τριλογίας του Πέτρου Πικρού που συμπληρώνεται με τη συλλογή διηγημάτων Σα θα γίνουμε άνθρωποι και το μυθιστόρημα Τουμπεκί.

Page 34: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Το καράβι του θανάτου και άλλες ιστορίεςσυγγραφέας: Δημοσθένης Βουτυράς

εκδόσεις: ΤΟΠΟΣ 2009• Μέσα στο ευρύ φάσμα του έργου του Δημοσθένη Βουτυρά,

βρίσκουμε διηγήματα που εγγράφονται στον ψυχολογικό ρεαλισμό, στο κοινωνικό δράμα, στην φανταστική λογοτεχνία, στη σάτιρα, στην υπαρξιακή κατάσταση... Πολλά, ωστόσο, εντάσσονται στη μαύρη λογοτεχνία, στο αφήγημα τρόμου και συγγενεύουν με το ύφος gothic.Αρκετοί μελετητές έχουν παρομοιάσει διηγήματα του Βουτυρά με το ύφος του Πόε. Ο Θωμάς Γκόρπας γράφει ότι στο έργο του Βουτυρά «υπάρχουν και φαντάσματα κι άλλα μακάβρια και γλυκά... Ο μπαρμπα-Δημοσθένης έρχεται κι από τον Πόε κι από τους άλλους μαύρους λογοτεχνικούς πατέρες... Ο Βουτυράς με τις καταπληκτικές κι απότομες ιστορίες μας λέει για ένα κόσμο που έφυγε ή μόλις τώρα ήρθε». Ο Πάνος Ταγκόπουλος, έγραφε το 1923 ότι κάποια διηγήματα του Βουτυρά συγγενεύουν «με την παραδοξολογία και τον φρικιαμό των Ουέλς και Πόε». Ο Απόστολος Σαχίνης χαρακτήρισε τον Βουτυρά ως «τη δαιμονικότερη ίσως μορφή της νεοελληνικής πεζογραφίας».

Page 35: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Η ιστορία θα με δικαιώσειΦιντέλ Κάστρο

εκδόσεις: ΑΙΩΡΑ 2009, σ.141, ευρώ 13,50

• Η περίφημη ομιλία του Κάστρο στη δίκη του από το καθεστώς του Μπατίστα μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από τον Κάστρο και τους ομοϊδεάτες του. Από τα πλέον σημαντικά κείμενα εκείνης της επαναστατικής περιόδου στις χώρες της Λατινικής Αμερικής . Ομιλία καταπέλτης κατά της εξουσίας , της διαφθοράς και της καταπίεσης.

Page 36: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Η ζωή μου: Απόπειρα συνοπτικής αυτοβιογραφίας

Ναπολέων Λαπαθιώτης εκδ. ΚΕΔΡΟΣ 2009, σελ.294, 15 Ευρώ

• Η Ζωή μου, το απομνημονευτικό έργο του εμβληματικού ποιητή του μεσοπολέμου Ναπολέοντα Λαπαθιώτη (1888-1944), είχε δημοσιευτεί το 1940 σε είκοσι εννέα συνέχειες στο εβδομαδιαίο λαϊκό περιοδικό Μπουκέτο. Από το κείμενο αυτό φωτίζονται πολλές πτυχές της καλλιτεχνικής και πολιτισμικής κίνησης των δύο πρώτων δεκαετιών του εικοστού αιώνα, μια περίοδο έντονων ιστορικοπολιτικών εξελίξεων για τη χώρα μας. Επίσης, άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας του ίδιου του Λαπαθιώτη και του κοινωνικού του προβληματισμού.

Page 37: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Διηγήματα ΄Εντγκαρ Άλαν Πόεεκδ. ΠΑΤΑΚΗ 2009

• Μερικές κουβέντες με μια μούμια - Χειρόγραφο σ ένα μπουκάλι - Ο μαύρος γάτος - Τρεις Κυριακές σε μια βδομάδα

• Ποιητής, πεζογράφος και κριτικός, ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε ήταν ο πρώτος Αμερικανός συγγραφέας που κατέκτησε διεθνή αναγνώριση.

• Ως διηγηματογράφος ήταν ιδιοφυής. Πειραματίστηκε στην προ-επιστημονική φαντασία, έγραψε πολυεπίπεδες σάτιρες, υπήρξε πρόδρομος του αστυνομικού μυθιστορήματος και τελειοποίησε το γοτθικό αφήγημα φρίκης, τρόμου και μυστηρίου, όχι μονάχα επινοώντας ιστορίες με έντονη την παρουσία του τερατώδους και του απόκοσμου, αλλά κυρίως αποδίδοντας τον εσωτερικό μονόλογο διαταραγμένων ηρώων και δραματοποιώντας σε πολλαπλά επίπεδα τον πνευματικό και ψυχικό αναβρασμό.Το αφήγημα "Μερικές κουβέντες με μια μούμια" είναι μια έξυπνη σάτιρα της ιδέας της προόδου. Ο συγγραφέας αμφισβητεί ευθέως την άποψη ότι το παρόν είναι περισσότερο προηγμένο ή καλύτερο από το παρελθόν και ότι ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός είναι ανώτερος και τεχνολογικά υπέρτερος των αρχαίων πολιτισμών, μέσα από μια ανάλαφρη, χιουμοριστική, ιστορία. Στο "Χειρόγραφο σε ένα μπουκάλι" η φρίκη γεννιέται από την απεικόνιση του φυσικού κόσμου πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης.Τέλος, ο "Μαύρος γάτος", ένα από τα γνωστότερα και πιο μακάβρια αφηγήματα του Πόε, αποτελεί μια οξυδερκή ψυχολογική μελέτη της ενδοοικογενειακής βίας και ενοχής.

Page 38: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Σβησμένες ψυχέςσυγγραφέας: Ασλάμ Ναντίμ

εκδόσεις : ΤΟΠΟΣ• Οι Σβησμένες ψυχές είναι ένα δυνατό πολιτικό μυθιστόρημα με θέμα την

αγάπη σε όλες τις μορφές της: πατρική, μητρική, αδερφική, συντροφική, φιλική, ερωτική, πατριωτική: πώς δοκιμάζεται στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, του διαρκούς πολέμου, πώς αλλάζει μορφές ώστε να μπορέσει να επιβιώσει, πώς μετασχηματίζεται σε γνώση ζωής.

• Μια Ρωσίδα, η Λάρα, φτάνει στο σπίτι του Μάρκους, ενός Άγγλου μόνιμου κατοίκου στο Αφγανιστάν, λίγο καιρό μετά την 11/9, αναζητώντας ίχνη του χαμένου αδελφού της που υπηρέτησε επί σοβιετικής κατοχής στην περιοχή. Ο Άγγλος έχει χάσει τη γυναίκα του, την Αφγανή Κατρίνα, εδώ και μερικά χρόνια. Τη σκότωσαν οι Ταλιμπάν με λιθοβολισμό επειδή είχε το θάρρος να αντιστέκεται στις παράλογες απαιτήσεις τους που στρέφονται εναντίον των γυναικών. Έχει επίσης χάσει την κόρη του με το νεογέννητο παιδί της στη διάρκεια της πολυετούς ρωσικής κατοχής.

• Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα από έναν πολύ δυνατό συγγραφέα, μια σαγηνευτική σύγχρονη ιστορία για έναν κόσμο που επιπόλαια θεωρούμε ότι μας είναι γνωστός αλλά (με το τέλος του μυθιστορήματος αντιλαμβανόμαστε ότι) είναι εντελώς άγνωστος. Τέλος, ένα μυθιστόρημα υποδειγματικό για την επεξεργασία της Ιστορίας στη λογοτεχνία, μια ιστορική, πολιτική, δραματική (και συχνά ερωτική) αφήγηση η οποία, στην κυριολεξία, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Ιδιαίτερα τον Έλληνα αναγνώστη.

Page 39: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Το μυστικό του μουσείουΣειρά: Οι απίστευτες περιπέτειες του Τομ Σκάτερχορν

συγγραφέας:Τσάνσελορ Χένρι εκδ. ΤΟΠΟΣΕφηβική λογοτεχνία

• Όταν ο εκκεντρικός πατέρας του εξαφανίζεται στην Άπω Ανατολή σε αναζήτηση σπάνιων σκαθαριών, ο εντεκάχρονος Τομ Σκάτερχορν μένει για να περάσει τα Χριστούγεννα με τον θείο και τη θεία του, φύλακες του παράξενου και θαυμαστού μουσείου Σκάτερχορν. Το μουσείο είναι ετοιμόρροπο, σκονισμένο, γεμάτο με ταριχευμένα, αλλά περιέργως αληθοφανή ζώα, όλα δημιουργίες του κύριου Αυγούστου Κάτσερ, ο οποίος, μαζί με τον συγγενή του Τομ, τον σερ Χένρι Σκάτερχορν, ίδρυσε το μουσείο πριν από εκατό χρόνια. Ο μύθος λέει ότι το μουσείο κρατά καλά κρυμμένο ένα μυστικό: ένα διάσημο χαμένο ζαφείρι, που δόθηκε στον σερ Χένρι για τη δολοφονία μιας άγριας, ανθρωποφάγου τίγρης στην Ινδία. Πάνω που ο θείος Τζος είναι έτοιμος να κλείσει το μουσείο οριστικά, ένας μακρινός συγγενής του Αυγούστου Κάτσερ, ο μυστήριος Δον Γκέρβας Ασκάρι εμφανίζεται μαζί με την εξωτική πρασινομάτα κόρη του, Λότους. Το ζευγάρι προσπαθεί να γοητεύσει τον Τομ, τον θείο και τη θεία του. Το περίεργο παρελθόν τους όμως ξυπνά στον Τομ διάφορες υποψίες, κάνοντάς τον να αναρωτιέται εάν σχεδιάζουν να κλέψουν το ανεκτίμητο κόσμημα. Μια απίστευτη, συναρπαστική περιπέτεια σ’ έναν κόσμο γεμάτο σκόνη, έντομα, μαγικά ελιξίρια, χαμένα κοσμήματα και ταριχευμένα ζώα.

Page 40: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες τηςσυγγραφέας: Άλκη Ζέη

εκδόσεις : ΚΕΔΡΟΣ (εφηβικό)• Κωνσταντίνα! Κωνσταντίνα! Κωνσταντίνα!

Κωνσταντίνα! Και έλεγε ότι δε θα ακούσει σήμερα τη γιαγιά της και τις τρεις αχώριστες φίλες της. Γκρίνια, γκρίνια, γκρίνια. Ε, βέβαια, πού να καταλάβουν αυτές από εφηβεία, που είναι της γενιάς της Κατοχής! "Μα δεν πήρες είδηση τίποτα;" ρωτάει και ξαναρωτάει η γιαγιά. "Όχι τίποτα." Είχε τόσο χαρεί για την καινούρια τους ζωή στη Γερμανία, που ούτε της πέρασε απ το νου πως οι γονείς της μια μέρα θα χώριζαν. Κι ακόμη χειρότερα: ότι θα την έστελναν πίσω στην Ελλάδα να ζήσει με τη γιαγιά της για κάποιο διάστημα. [...]

Page 41: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Το ατύχημαΣυγγραφέας: Ισμαήλ Κανταρέ

εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα (αστυνομικο-πολιτικό)• Ο Κανταρέ θέτει πολλαπλά ερωτήματα με αυτό το βιβλίο. Το

κυριότερο από αυτά είναι αυτό της αλήθειας: πόσο μπορούμε να την προσεγγίσουμε και πώς; Το δεύτερο αφορά τον έρωτα: υπάρχει, από τι και πώς καθορίζεται; Το τρίτο είναι η σχέση των δύο ερωτευμένων με κάποιο τρίτο πρόσωπο που παρεμβαίνει και είναι ερωτευμένο με έναν από τους δύο. Πόσο μπορεί να υπάρξει αυτό το «τρίο» και ποιες είναι οι συντεταγμένες που το καθορίζουν. Τέλος, υπάρχει το ερώτημα του πόσο οι εξωτερικές συμβάσεις ή περιπλοκές μπορεί να επηρεάσουν έναν έρωτα.

• Η ιστορία διαθέτει κι ένα αστυνομικό μυστήριο, καθώς πολλαπλές αναφορές και θραυσματικά ευρήματα συντείνουν και άλλοτε αποκλίνουν ή συσκοτίζουν την τελική λύση του διπλού θανάτου των δύο εραστών. Όμως τελικά, όπως και να τη διαβάσει κανείς, ως ερωτική ή αστυνομικο/πολιτική ιστορία, το λογοτεχνικό ενδιαφέρον παραμένει ακέραιο, καθώς το βιβλίο δεν τελειώνει αλλά συνεχίζεται στο μυαλό του αναγνώστη.

Page 42: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Η όψη του σκότουςσυγγραφείς: Gregorio Michael*

εκδόσεις : Ελληνικά Γράμματα 2010 (αστυνομικό)• Καλοκαίρι του 1808. Στις ακτές τη Βαλτικής, ο Ναπολέων λεηλατεί τα

αποθέματα από κεχριμπάρι της Πρωσίας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολυδάπανη εκστρατεία του στην Ισπανία. Ξαφνικά όμως οι γυναίκες που μαζεύουν το θησαυρό αυτό αρχίζουν η μία μετά την άλλη να εξαφανίζονται ή να βρίσκονται δολοφονημένες. Ένας τρελό επιστήμονας, που επιθυμεί να συγκροτήσει τον «απόλυτο στρατό», δολοφονεί εγκύους, για να αποσπάσει τα έμβρυα και να τα μελετήσει, προκειμένου να βοηθηθεί στον παρανοϊκό σκοπό του. Τότε οι Γάλλοι καλούν για μια ακόμη φορά τον Χάνο Στιφένιις για να διαλευκάνει την πιο παράδοξη υπόθεση της μέχρι τώρα λογοτεχνικής του καριέρας.

• Ένα συναρπαστικό θρίλερ που μας μεταφέρει σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη μεταμορφώνεται, μια εποχή επώδυνα μεταβατική, σε έναν κόσμο αστάθειας και αναζητήσεων, όπου τίποτα δεν είναι ό,τι δείχνει.* Gregorio Michael: Ως Michael Gregorio συνυπογράφουν τα μυθιστορήματά τους το ζεύγος Michael G. Jacob και Daniela De Gregorio, οι οποίοι είναι παντρεμένοι 27 χρόνια. Ζουν στο Σπολέτο της κεντρικής Ιταλίας. Η Ντανιέλα διδάσκει Φιλοσοφία και ο Μάικλ Αγγλικά και Ιστορία της Φωτογραφίας. Το 2007 τιμήθηκαν με το βραβείο Umbria del Cuore.

Page 43: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Η σκιά του χαμαιλέονταΣυγγραφέας: Μινετ Γουόλτερς

εκδόσεις : ΨΥΧΟΓΙΟΣ (αστυνομικό)• Όταν ο υπολοχαγός Τσαρλς Άκλαντ μεταφέρεται από το Ιράκ με σοβαρές

κρανιακές κακώσεις βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με τη μόνιμη παραμόρφωση του προσώπου του αλλά και με την προφανή αλλαγή τού μέχρι πρόσφατα προσηνούς χαρακτήρα του. Βασανισμένος από τις ημικρανίες και γεμάτος καχυποψία για τον ψυχίατρό του, αρχίζει να παρουσιάζει σποραδικές κρίσεις επιθετικότητας, ειδικά προς τις γυναίκες.

• Κόβει κάθε δεσμό με την προηγούμενη ζωή του και βυθίζεται σε έναν κόσμο ενοχών και παρανοϊκής καχυποψίας… ώσπου ένας θαμώνας σε μια παμπ κάνει το λάθος να τον εκνευρίσει. Ο υπολοχαγός συγκρατείται χάρη στην παρέμβαση της Τζάκσον, ιδιοκτήτριας της παμπ, γιατρού και αθλήτριας μπόντι μπίλντιγκ, επισύρει όμως την προσοχή της αστυνομίας που διερευνά τρεις δολοφονίες ομοφυλόφιλων στην περιοχή.

• Η ΜΙΝΕΤ ΓΟΥΟΛΤΕΡΣ είναι μία από τις μεγάλες κυρίες της βρετανικής αστυνομικής λογοτεχνίας και η πλέον δημοφιλής συγγραφέας του είδους σήμερα στην Αγγλία. Έχει τιμηθεί με το βρετανικό βραβείο CWA John Creasy, το αμερικανικό Edgar Allan Poe Award για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα που δημοσιεύτηκε στην Αμερική, καθώς και με δύο βραβεία CWA Gold Daggers για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα.

Page 44: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Το Παρελθόνσυγγραφέας: Άλαν Πάουλς

εκδόσεις : ΠΑΠΥΡΟΣ 2010• Μπουένος Άιρες, τέλος της δεκαετίας του 80. Ο χωρισμός του

Ρίμινι και της Σοφίας πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία στον φιλικό και οικογενειακό τους μικρόκοσμο. Έχουν ζήσει μέχρι τότε δώδεκα χρόνια απόλυτου έρωτα και αποφασίζουν να οδηγήσουν την τέλεια σχέση τους στην κορύφωσή της, στον τέλειο χωρισμό. Από αυτό το σημείο ξεκινά η αφήγηση στο Παρελθόν, από το τέλος μιας από εκείνες τις σχέσεις που γεννιούνται στην ύστερη εφηβεία και κατά τη διάρκειά τους οι δύο εραστές μεγαλώνουν μαζί, διαπλάθουν ο ένας τον άλλον και πλάθουν τον κόσμο κατ εικόνα και ομοίωσή τους.

• Το έργο του Άλαν Πάουλς είναι ένα μυθιστόρημα έρωτα και τρόμου που αποκαλύπτει γυμνή την αλήθεια της άλλης όψης, αποκαλυπτικής και ταυτοχρόνως νοσηρής, σκοτεινής αλλά και ευφρόσυνης, αυτής της κωμωδίας που οι άνθρωποι συνηθίζουν να αποκαλούν "ζευγάρι".

Page 45: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Ίχνη στην Άμμοσυγγραφέας: Αντρέα Καμιλλέρι

εκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗ 2010 (αστυνομικό)• Ο εφιάλτης είναι η Φοράδα της Νύχτας, με τα τεράστια ρουθούνια

και τις οπλές. Κατοικεί στη συνείδησή μας, που είναι ευάλωτη όταν είμαστε σε κατάσταση ύπνου, βρίσκεται στο μελαγχολικό σκοτάδι των ενστίκτων, στα πάθη και τους πειρασμούς που τυφλώνουν, είναι ο απόηχος από τη θλίψη και τη νοσταλγία για τον χρόνο, που, ενώ προτιμάμε να μένει στάσιμος, εκείνος τρέχει, προσπερνάει και φεύγει.

Ο εφιάλτης είναι το άλογο, η εξαφάνιση στοιχείων κυριαρχεί σε αυτό το μυθιστόρημα με αμαζόνες και εκτροφείς καθαρόαιμων αλόγων κι εκτυλίσσεται σε στάβλους, χώρους εκγύμνασης αλόγων, ιπποδρόμια, παράνομους ιππικούς αγώνες και αγώνες που οργανώνονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ένας καινούριος κόσμος που αφήνει έκπληκτο και συγχρόνως ξεγελάει τον αστυνόμο Μονταλμπάνο.

Page 46: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβινσυγγραφέας: Λάιονελ Σράιβερ

εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2010• Η Λάιονελ Σράιβερ είναι αμερικανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Αρθρογραφεί μεταξύ άλλων στις εφημερίδες Guardian, Independent, Wall Street Journal. Για το μυθιστόρημά της Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν τιμήθηκε με το βραβείο Orange το 2005. Το βιβλίο, μεταξύ άλλων, έχει μεταφραστεί σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ολλανδία, Φινλανδία, Πολωνία, Ισραήλ, Κίνα, Σερβία.

• Τι συμβαίνει όταν η μητρότητα δεν είναι μια ονειρεμένη εμπειρία;Πώς νιώθει μια μητέρα απέναντι στον γιο της τον δολοφόνο;Ποιες είναι οι ευθύνες της;Εγκληματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι;Η Ιβα ποτέ δεν ήθελε πραγματικά να γίνει μητέρα. Σίγουρα δεν ήθελε να γίνει η μητέρα ενός ψυχρού αγοριού που δολοφόνησε εφτά συμμαθητές του, έναν υπάλληλο της σχολικής καντίνας και μια δημοφιλή καθηγήτριά του λίγες μέρες πριν κλείσει τα δεκάξι.Δύο χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα, ήρθε η ώρα η Ίβα να αναλύσει με ειλικρίνεια τον γάμο, την καριέρα της, την οικογένειά της, τη σχέση της με τα παιδιά της, το φονικό ξέσπασμα του Κέβιν σε μια σειρά από αφοπλιστικά εξομολογητικές επιστολές που απευθύνονται στον χαμένο σύζυγό της, τον Φράνκλιν.Αφυπνιστικό και προκλητικό, το μυθιστόρημα αυτό αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο και προκάλεσε θύελλα συζητήσεων.

Page 47: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Ο Φρόιντ στο Μανχάτανσυγγραφέας: Λυκ Μποσί

εκδ.: ΚΑΛΕΝΤΗΣ 2010 (αστυνομικό)• Το μυθιστόρημα «Ο Φρόιντ στο Μανχάταν», του Γάλλου συγγραφέα Λυκ Μποσί,

κυκλοφόρησε το 2009 και σημείωσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία στη Γαλλία.Το βιβλίο στηρίζεται σ’ ένα ιστορικό γεγονός: το φθινόπωρο του 1909 ο Ζίγκμουντ Φρόιντ και ο Καρλ Γιουνγκ επισκέπτονται την Αμερική. Σκοπός τους είναι να δώσουν μια σειρά διαλέξεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια για να προωθήσουν την ιδέα της ψυχανάλυσης. Αξιοποιώντας το πραγματολογικό υλικό και την πλούσια σχετική βιβλιογραφία, ο Μποσί γράφει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, όπου η ιστορική αλήθεια αναμιγνύεται με τη μυθοπλαστική φαντασία. Ο συγγραφέας, στηριγμένος σε βιογραφικά και επιστημονικά δεδομένα, σκιαγραφεί με ζωντάνια τις δύο μεγάλες προσωπικότητες της ψυχιατρικής, καθώς και τη σύγκρουση που υποβόσκει στις σχέσεις τους. Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύει επίσης η Αμερική των αρχών του εικοστού αιώνα, με τη ραγδαία οικιστική και τεχνολογική ανάπτυξη αλλά και τη διαρκώς αυξανόμενη βία της αμερικανικής κοινωνίας.«Ο Φρόιντ στο Μανχάταν» είναι ένα απολαυστικό, γραμμένο με χιούμορ μυθιστόρημα, που συνδυάζει στοιχεία αστυνομικής περιπέτειας και ψυχολογικού θρίλερ. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά η κριτική στη Γαλλία, παρέχει στον αναγνώστη «τη ραφινάτη απόλαυση ενός φλιτζανιού τσαγιού, αλλά και την ανατριχιαστική αίσθηση μιας μαχαιριάς».

Page 48: βιβλια για καλοκαιρι 2010

ΠΟΡΤΟΜΠΕΛΟΣυγγραφέας: Ρουθ ΡέντελΕκδότης: Μεταίχμιο 2010

(Κατηγορία: Αστυνομικό Μυθιστόρημα)• Η περιοχή του Πορτομπέλο στο Δυτικό Λονδίνο έχει

πλούσια προσωπικότητα – παλλόμενη, γεμάτη λαμπερά χρώματα, θόρυβο και αλλόκοτα μα υπέροχα γκράφιτι. Ένα απροσδιόριστο σκληρό στοιχείο τής προσδίδει μια διαρκή αίσθηση κινδύνου. Δεν υπάρχει τίποτα το ασφαλές στο Πορτομπέλο...

• Ο Γιουτζίν Ρεν, πενήντα χρονών, μια μέρα βγαίνει για ψώνια. Εντελώς τυχαία βρίσκει έναν φάκελο με χρήματα. Για κάποιο λόγο, αντί να τα παραδώσει στην αστυνομία, γράφει ένα σημείωμα και το κολλάει σε μια κολόνα κοντά στο σπίτι του.

• Αυτό το σημείωμα θα συνδέσει τις ζωές πολύ διαφορετικών ανθρώπων, σʼ ένα γαϊτανάκι από εμμονές, προβλήματα, όνειρα και απελπισίες. Και μέσα σε όλα αυτά, η πυρετώδης ζωή του Πορτομπέλο συνεχίζεται ακάθεκτη.

Page 49: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέασυγγραφέας: Thomas Gordon

εκδόσεις :Ερευνητές 2009, σελ.304, Ευρώ 19• Η μέθοδος που αναφέρεται στο βιβλίο ξεκίνησε πριν 40

περίπου χρόνια ως ένα απλό αλλά ουσιαστικό πρόγραμμα που δίδασκε στους γονείς πώς να επικοινωνούν αποτελεσματικά με τα παιδιά τους και παρουσίαζε βήμα-βήμα συμβουλές επίλυσης των οικογενειακών συγκρούσεων , έτσι ώστε να μην υπάρχουν νικητές και ηττημένοι , αλλά να είναι όλοι νικητές. Με τις μεθόδους του Αποτελεσματικού Γονέα υποστηρίζεται ο περιορισμός των συγκρούσεων , λιγότερα νεύρα και ψέματα , ανύπαρκτη ανάγκη τιμωρίας. Η μέθοδος αφορά τόσο στο μικρό παιδί όσο και στον έφηβο που έχει ήδη αρχίσει να επαναστατεί.

• Δίνει έμφαση στους τρόπους με τους οποίους καλλιεργείται η εμπιστοσύνη, ώστε να δημιουργούνται άτομα ικανά να αγαπήσουν και να αγαπηθούν , αλλά και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής τους .

Page 50: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Οι γονείς βάζουν όριασυγγρ. : Dr. Jan-Uwe Rogge

εκδ. ΘΥΜΑΡΙ 2008• Όταν κυκλοφόρησε το 1993, το βιβλίο του Δρ. Γιαν-Ούβε Ρόγγε, "Τα

παιδιά χρειάζονται όρια", έγινε αφορμή για πολλές και πολυποίκιλες συζητήσεις - με αποτέλεσμα, μέσα σε πέντε χρόνια να πουλήσει πάνω από 200.000 αντίτυπα. Το βιβλίο αυτό είναι η "άλλη πλευρά του λόφου" εκείνου του βιβλίου. Είναι το "Πότε, Γιατί και Πώς Βάζουν Όρια οι Γονείς" και είναι οι απαντήσεις που επεξεργάστηκε με γονείς και δασκάλους σε διάφορα σεμινάρια και διαλέξεις. Για παράδειγμα: - Από ποια ηλικία πρέπει να βάζει κανείς όρια; - Οι συνέπειες μιας συμπεριφοράς του παιδιού είναι τιμωρία; - Πώς αντιμετωπίζουμε τα δικά μας λάθη; - Είναι τα αγόρια βίαια και τα κορίτσια φιλήσυχα; - Τι κάνουμε με τα βρομόλογα και τους καυγάδες των παιδιών; - ...και με την πρώιμη παιδική σεξουαλικότητα; - Πώς συνδράμουμε το παιδί ν' αντιμετωπίσει το θάνατο και το πένθος; Τα παιδιά χρειάζονται τελετουργίες και προσανατολισμό. Προσοχή, όμως! Στη συνεργασία (γονιών-παιδιών) δεν έχει θέση η προβολή της εξουσίας (των γονιών). Αυτό δείχνουν τα πολυάριθμα παραδείγματα και οι προσεγγίσεις που κάνει ο δρ Ρόγκε σ' αυτό το βιβλίο.

Page 51: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Καλλιεργώντας στα παιδιά μας την αυτοπεποίθησησυγγρ.: Katharina Zimmer

εκδ. ΘΥΜΑΡΙ 2008• Ποιος γονιός δεν θα ήθελε να έχει θαραλλέα παιδιά; Που να

βγαίνουν αλώβητα από τις αναπόφευκτες "συγκρούσεις" των πρώτων παιδικών τους χρόνων. Παιδιά που ν' αντιμετωπίζουν τη ζωή με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση; Αυτό, σε μεγάλο βαθμό, είναι ζήτημα ανατροφής, υποστηρίζει η Katharina Zimmer, που ασχολείται σ' αυτό το βιβλίο με τις τελευταίες ανακαλύψεις της αναπτυξιακής ψυχολογίας. Το άτομο που μπορεί από μικρό να χτίσει το δικό του τρόπο δράσης πάνω σε μια πρωταρχική γονεϊκή εμπιστοσύνη, θα έχει αργότερα τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για ν' αντιμετωπίσει μεγαλύτερες προκλήσεις. Η ικανότητα των γονιών να κατανοούν το παιδί τους είναι -σύμφωνα με τη συγγραφέα- απαραίτητη προϋπόθεση για μια ανατροφή σύμφωνα με το μοντέλο θάρρους και αυτοπεποίθησης. Αυτό το μοντέλο δεν εστιάζει την προσοχή του στις ανεπάρκειες και τις αδυναμίες του παιδιού, αλλά κινητοποιεί και καλλιεργεί τις εσωτερικές του δυνάμεις.

Page 52: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Ο θυμός κάνει καλό συγγρ. : Dr. Jan-Uwe Rogge

εκδόσεις : ΘΥΜΑΡΙ 2008

• Η βασική ιδέα-πρόταση αυτού του βιβλίου είναι εντελώς νέα και προκλητική: Η επιθετικότητα επιτρέπεται στα παιδιά και στους έφηβους - γιατί επιθετικότητα δεν σημαίνει μόνο βία και καταστροφή. Σημαίνει και επιθετική-δημιουργική συμπεριφορά. Ο Jan-Uwe Rogge μιλάει γι' αυτήν ακριβώς - τη δημιουργική πλευρά της επιθετικότητας και για το ρόλο της στην ανάπτυξη της προσωπικότητας. Δεν υποστηρίζει μια συμβατική διαπαιδαγώγηση με στόχο τη δημιουργία φιλήσυχων και υπάκουων νέων, αλλά μια "διαπαιδαγώγηση της επιθετικότητας", που κάνει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν την ωρίμανση της σωματικής τους ικανότητας. Συγχρόνως όμως τα ενθαρρύνει να αναπτύξουν το δημιουργικό τους δυναμικό, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η διάθεσή τους για καταστροφική συμπεριφορά.

Page 53: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Γονείς και έφηβοι : Από τις συγκρούσεις στη συνεργασίαΔρ. Ντον Ντινκμάγιερ

εκδ. ΘΥΜΑΡΙ 2003

• Όλοι οι γονείς έχουν καλές προθέσεις, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν τα εφόδια της δημοκρατικής αγωγής. Το βιβλίο προτείνει μια καινούργια τακτική, με την οποία και οι έφηβοι και η συμπεριφορά τους και η ζωή στην οικογένεια και η προσωπική ζωή του καθενός μπορεί να γίνει πιο όμορφη, πιο αποδεκτή, πιο ανθρώπινη. Μακριά από τις "ταμπέλες" και τα "πρέπει".

Page 54: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Το υπεύθυνο παιδί και πώς να το μεγαλώσουμεσυγγραφέας: Ντον Ντινκμάγιερ

εκδόσεις: ΘΥΜΑΡΙ• Οι συγγραφείς, ερευνώντας τις δυνατότητες για

κινητοποίηση των παιδιών με δημοκρατικά μέσα, έγραψαν ένα πρακτικό βιβλίο για γονείς που επιδιώκουν να φτιάξουν δεσμούς αμοιβαίας αποδοχής με τα παιδιά τους. Προτείνουν συγκεκριμένες μεθόδους που ωφελούν τόσο το παιδί όσο και τους ίδιους. Καλλιεργούν τη συνεργασία και δημιουργούν ένα υγιές ψυχικά και ήρεμο περιβάλλον για την υπεύθυνη ανάπτυξη του παιδιού. Το παράδειγμα του Οικογενειακού Συμβουλίου που παραθέτουν, αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό Οδηγό Δημοκρατικής συμπεριφοράς, Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων μέσα στο σπίτι και, αργότερα, στην κοινωνία.

Page 55: βιβλια για καλοκαιρι 2010

Άλλα θέλω κι Άλλα κάνωσυγγραφέας : Γιώργος Πιντέρης (ψυχολόγος)

εκδόσεις: ΘΥΜΑΡΙ 2008• 1. Πώς πάμε από υγεία;

2. Σου αρέσει το σπίτι και η γειτονιά που ζεις; 3. Έχεις χρόνο για τον εαυτό σου; 4. Έχεις καταφέρει να μη χρωστάς λεφτά; 5. Αντλείς ικανοποίηση απ' τη δουλειά ή τις σπουδές σου; 6. Οι σχέσεις σου με το άλλο φύλο πώς είναι; 7. Έχεις φίλους; Παρέα έχεις; 8. Πώς είναι οι σχέσεις σου με την πατρική σου οικογένεια; 9. Έχεις προσωπικά ενδιαφέροντα; Ασχολείσαι μ' αυτά; 10. Με το "sex" τι γίνεται;

Αν στις 9 από τις 10 απαντάς ότι είσαι ικανοποιημένος από τη ζωή σου, τότε το βιβλίο αυτό δεν έχει πολλά να σου δώσει. Αν όμως, δεν σου αρέσουν οι περισσότερες από τις απαντήσεις που δίνεις, τότε χρειάζεται ν' αναθεωρήσεις.