Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

15
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΣ

Transcript of Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

Page 1: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΑΙ

ΟΔΗΓΟΣ

Page 2: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

Η Μακεδονία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας . Συνορεύει: Βόρεια με Σκόπια ,Βουλγαρία . Νότια με Ήπειρο και Θεσσαλία . Ανατολικά με Θράκη και Δυτικά με Αλβανία.

Page 3: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΗ Μακεδονία είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια. Πολλοί Δωριείς είχαν εγκατασταθεί εκεί κατά την κάθοδο τους. Έγινε ξακουστή στα χρόνια της βασιλείας του Φίλιππου Β’ και κυρίως του γιού του, Μέγα Αλέξανδρου. Στα Βυζαντινά χρόνια έπαιξε σημαντικό ρόλο. Κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και τον 15ο αιώνα από τους Οθωμανούς.

Page 4: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣΟι ‘Έλληνες επαναστάτησαν το 1821 , για να αποτινάξουν τον Οθωμανικό ζυγό. Το 1830 το νέο, ανεξάρτητο , Ελληνικό κράτος που δημιουργήθηκε , δεν είχε στα σύνορά του την Μακεδονία και άλλες περιοχές . Παράλληλα νέος τρόμος και φόβος των Μακεδόνων ήταν η επιθυμία των Βούλγαρων για την κατάκτηση της Μακεδονίας.

‘Ετσι ξεκίνησε ο Μακεδονικός αγώνας (1904-1908) με κυριότερους εχθρούς τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες και τους Τούρκους Σωβινιστές.

Page 5: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

Ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο αγώνας στην ελώδη λίμνη των Γιαννιτσών, σημείο στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο των οδικών αρτηριών, ενώ πολυάριθμες και φονικότατες μάχες έγιναν στα βουνά της δυτικής Μακεδονίας για την τελική επικράτηση σε διαφιλονικούμενα σλαβόφωνα χωριά.

Page 6: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ

(1866-1935)Ως Μητροπολίτης Καστοριάς ξεσήκωνε και εμψύχωνε τους ‘Ελληνες Μακεδονομάχους και ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός του Βουλγαρικού Κομιτάτου.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ

(1870-1904)Ο Παύλος Μελάς ορίστηκε σαν ανθυπολοχαγός του ελληνικού στρατού, να αντιμετωπίσει τους Βούλγαρους Κομιτατζήδες .Το επιχειρησιακό ψευδώνυμό του ήταν Καπετάν Μίκης Ζέζας .

Page 7: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ

(1880-1907)Το πραγματικό του όνομα ήταν Σαραντέλος ή Σαράντος Αγαπηνός Εφέτης. Ως ‘Ελληνας στρατιωτικός , πολέμησε σκληρά τους Βούλγαρους στην λίμνη των Γιαννιτσών αψηφώντας τις αρρώστιες και τους τραυματισμούς.

ΚΩΤΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

(1863-1905). Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού Αγώνα. Προσπάθησε να οργανώσει τον αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Βούλγαρων Κομιτατζήδων.

Page 8: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ(1856-1923)Υπήρξε διαπρεπής Έλληνας οικονομολόγος, πολιτικός και διπλωμάτης. Γενικά η δράση του έπαιξε αποφασιστικό ρόλο τόσο στο Μακεδονικό Ζήτημα όσο και στις κατ΄ έναντι δράσεις των Βουλγάρων πολιτική απάντηση της Ελλάδας, αλλά και αργότερα στους Βαλκανικούς πολέμους που οριστικοποίησαν την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ (1878-1920)Ως πολιτικός ήταν κι αυτός από τους πρωταγωνιστές του Μακεδονικoύ Αγώνα. Συνέβαλε από την αρχή μέχρι και το τέλος του Αγώνα εξαιρετικά πολύ. Βοήθησε πολιτικά και διπλωματικά. Συνεργάστηκε αρμονικά με τον γαμπρό του Παύλο Μελά, για την Οργάνωση του Μακεδονικού Ελληνισμού.

Page 9: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι (Α΄ και Β΄), έγιναν ανάμεσα στα Βαλκάνια και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, από το 1912 μέχρι και το1913. Κατά την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Ελλάδα και η Βουλγαρία έκαναν τη Βαλκανική Συμμαχία. Συνολικά η Ελλάδα και στους 2 Βαλκανικούς Πολέμους, με τις επιτυχίες που σημείωσε στις μάχες της, κατάφερε να κερδίσει την Ήπειρο, τη Μακεδονία, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, διπλασιάζοντας έτσι την έκταση της, και γράφοντας σπουδαίες σελίδες ιστορίας.

Page 10: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρώτος ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας

ενός μουσείου το οποίο θα ήταν αφιερωμένο στον Πολιτισμόν της

Μακεδονίας.

‘Εγκαινιάστηκε στις 27 Οκτωβρίου 1982 - στο ανακαινισμένο ιστορικό νεοκλασικό κτίριο του παλαιού Γενικού Προξενείου της Ελλάδας.

Σαν στόχο έχει να προβάλλει, μέσα από τη μόνιμη συλλογή εκθεμάτων που διαθέτει, το Μακεδονικό Μουσείο, "τον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Ένωσής της με την υπόλοιπη ελεύθερη Ελλάδα" και τους πρωταγωνιστές του, τους "Ήρωες Μακεδονομάχους", καθώς επίσης τα ιστορικά γεγονότα τα οποία τον προκάλεσαν αλλά και τον χαρακτήρισαν.

Page 11: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

Στα εκθέματα του μουσείου συμπεριλαμβάνονται ο οπλισμός, οι στολές και τα προσωπικά αντικείμενα των πρωταγωνιστών καθώς επίσης και συλλογή 1350 φωτογραφιών της εποχής. Από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου είναι και το πορτραίτο του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πλάβα - η χαρακτηριστική βάρκα του Βάλτου των Γιαννιτσών - καθώς και το γραφείο του Έλληνα Γενικού Πρόξενου Θεσσαλονίκης Λάμπρου Κορομηλά.

Ακόμη στο υπόγειο του κτιρίου λειτουργούν διοράματα σε φυσικό μέγεθος με αναπαραστάσεις σκηνών του Μακεδονικού Αγώνα και στον όροφο οπτικοακουστικό σύστημα με θέμα τη Νεότερη Ιστορία της Μακεδονίας.

Page 12: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ

Page 13: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

ΣΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ

Page 14: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

ΚΕΙΜΗΛΙΑ

Page 15: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Στ1

Σας προτρέπουμε να επισκεφτείτε

κι εσείς το ΜΟΥΣΕΙΟ του

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ!!!Πληροφορίες Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα διαθέσιμο στο δικτυακό τόπο

www.imma.edu.gr