Η ΑΥΓΗ 07.05

39
TIMH: 1,5€ ΠΡΩΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ www.avgi.gr 4/5 ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1952 • Β’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ • ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 11400 ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012 Η ΑΥΓΗ Ο λαός με την ψήφο του κατεδάφισε το Μνημόνιο και τα κόμματά του, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ Ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη κατά της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ενωτική αριστερή του πρόταση εξουσίας αναδεικνύεται σε αντίπαλον δέος του μνημονιακού κατεστημένου, ελπίδα για δημοκρατική αναγέννηση της χώρας και παραγωγική ανασυγκρότησή της Αλέξης Τσίπρας: Επιδιώκουμε από σήμερα συνεννόηση, πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς, ώστε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για προοδευτικές εξελίξεις και να δώσουμε λύσεις στα μεγάλα προβλήματα Την εμπιστοσύνη των πολιτών την εκλαμβάνουμε ως εντολή για την επανίδρυση της Αριστεράς ως μιας μεγάλης, μαζικής, λαϊκής και δημοκρατικής παράταξης Αρχίζει σήμερα ο κύκλος των διερευνητικών επαφών. Για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας μιλάει ο Αντ. Σαμαράς, για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ο Ευ. Βενιζέλος Εντολή Αριστερά Ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα στη Βουλή, πρώτος σε Λεκανοπέδιο, Θεσσαλονίκη, Aχαΐα Το δημοκρατικό μήνυμα της κάλπης Η ορμητική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσι- νές εκλογές αποτελεί λαϊκό γεγονός. Σηματοδοτεί την καταδίκη του χρεωκοπημένου Μνημονίου και την αποδοκιμασία όσων κομμάτων το υπηρέ- τησαν και στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Η κοινωνία αντιστάθηκε σθεναρά στους εκβια- σμούς των τροϊκανών και απέδειξε ότι η λαϊκή παρέμβαση θα μπορούσε να λειτουργήσει κατα- λυτικά ώστε να μην επιβληθούν τα Μνημόνια. Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου όμως, αντί να αξιοποιήσουν αυτό το απόθεμα δημοκρα- τικής αντίστασης για να διαπραγματευτούν με τους πιστωτές, επέλεξαν να μεταφέρουν στον λαό τους εκβιασμούς των τοκογλύφων και των ευρω- κρατών. Η λαϊκή δυναμική παραμένει σήμερα ως ο ισχυρότερος παράγων για την ακύρωση του Μνημονίου. Η δυναμική αυτή συναντάται με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, όπως αυτές καταγράφονται με τη χθεσινή ήττα Σαρκοζί, αλλά και την κινητι- κότητα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, που πιέζουν ή και ανατρέπουν τις πολιτικές ελίτ. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 2 H AYΓΗ Πλήθος κόσμου και δεκάδες φωτο- ρεπόρτερ και τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο στο εκλογικό κέ- ντρο του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που φθάνει ο Αλέξης Τσίπρας Oλάντ: Η λιτότητα δεν είναι η μοίρα της Ευρώπης Νέα σελίδα άνοιξε χθες στη Γαλλία με την εκλογή του δεύτερου σοσιαλιστή προέδρου μετά τον Φρανσουά Μιτεράν, το 1981. Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της χώρας ότι «η λιτότητα δεν μπορεί πλέον να είναι η μοίρα της Ευρώπης». Από την πλευρά του, ο υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου, Ζαν Λικ Μελανσόν, αφού συνεχά- ρη τον Ολάντ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «το κόμ- μα μας στην Ελλάδα περνά στην πρώτη θέση της Αριστεράς». ΣΕΛ. 32-33 ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΩΡΑ: 2.30

Transcript of Η ΑΥΓΗ 07.05

Page 1: Η ΑΥΓΗ 07.05

TIMH: 1,5€

ΠΡΩΙΝΗΕΦΗΜΕΡΙΔΑΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ www.avgi.gr

4/5

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1952 • Β’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ • ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 11400ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Η ΑΥΓΗ

Ο λαός με την ψήφο του κατεδάφισε τοΜνημόνιο και τα κόμματά του, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.,ΛΑΟΣ Ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη κατάτης λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ενωτική αριστερή τουπρόταση εξουσίας αναδεικνύεται σεαντίπαλον δέος του μνημονιακούκατεστημένου, ελπίδα για δημοκρατικήαναγέννηση της χώρας και παραγωγικήανασυγκρότησή της Αλέξης Τσίπρας:Επιδιώκουμε από σήμερα συνεννόηση,πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς,ώστε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα γιαπροοδευτικές εξελίξεις και να δώσουμε λύσειςστα μεγάλα προβλήματα Την εμπιστοσύνητων πολιτών την εκλαμβάνουμε ως εντολήγια την επανίδρυση της Αριστεράς ως μιαςμεγάλης, μαζικής, λαϊκής και δημοκρατικής

παράταξης Αρχίζει σήμερα ο κύκλος τωνδιερευνητικών επαφών. Για κυβέρνησηεθνικής σωτηρίας μιλάει ο Αντ. Σαμαράς, γιακυβέρνηση εθνικής ενότητας ο Ευ. Βενιζέλος

Εντολή ΑριστεράΟ ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα στη Βουλή,

πρώτος σε Λεκανοπέδιο, Θεσσαλονίκη, Aχαΐα

Το δημοκρατικό μήνυμα της κάλπης

Η ορμητική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσι-νές εκλογές αποτελεί λαϊκό γεγονός. Σηματοδοτείτην καταδίκη του χρεωκοπημένου Μνημονίουκαι την αποδοκιμασία όσων κομμάτων το υπηρέ-τησαν και στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου.Η κοινωνία αντιστάθηκε σθεναρά στους εκβια-σμούς των τροϊκανών και απέδειξε ότι η λαϊκήπαρέμβαση θα μπορούσε να λειτουργήσει κατα-λυτικά ώστε να μην επιβληθούν τα Μνημόνια. Οικυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου όμως,αντί να αξιοποιήσουν αυτό το απόθεμα δημοκρα-τικής αντίστασης για να διαπραγματευτούν μετους πιστωτές, επέλεξαν να μεταφέρουν στον λαότους εκβιασμούς των τοκογλύφων και των ευρω-κρατών. Η λαϊκή δυναμική παραμένει σήμερα ωςο ισχυρότερος παράγων για την ακύρωση τουΜνημονίου. Η δυναμική αυτή συναντάται με τιςευρωπαϊκές εξελίξεις, όπως αυτές καταγράφονταιμε τη χθεσινή ήττα Σαρκοζί, αλλά και την κινητι-κότητα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, που πιέζουνή και ανατρέπουν τις πολιτικές ελίτ.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 2

H AYΓΗ

Πλήθος κόσμου και δεκάδες φωτο-ρεπόρτερ και τηλεοπτικά συνεργεία

από όλο τον κόσμο στο εκλογικό κέ-ντρο του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που

φθάνει ο Αλέξης Τσίπρας

Oλάντ: Η λιτότητα δεν είναι η μοίρα της Ευρώπης

Νέα σελίδα άνοιξε χθες στη Γαλλία με την εκλογή του δεύτερου σοσιαλιστή προέδρουμετά τον Φρανσουά Μιτεράν, το 1981. Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε στην πρώτη του ομιλία ωςπρόεδρος της χώρας ότι «η λιτότητα δεν μπορεί πλέον να είναι η μοίρα της Ευρώπης». Απότην πλευρά του, ο υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου, Ζαν Λικ Μελανσόν, αφού συνεχά-ρη τον Ολάντ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «το κόμ-μα μας στην Ελλάδα περνά στην πρώτη θέση της Αριστεράς». ΣΕΛ. 32-33

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΚΔΟΣΗΩΡΑ: 2.30

Page 2: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2

Η ΑΥΓΗΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Η ΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 MΑΪΟΥ 2012

Η ΑΥΓΗ

Η ΑΥΓΗΠΡΩΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΚΩΣΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΟΣ ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ), ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ),ΕΛΕΝΗ ΤΣΕΡΕΖΟΛΕ (ΔΙΕΘΝΕΣ)

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΪΚΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ:ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΟΥΜΠΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΠΕΤΗΣ

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ - ΕΚΔΟΣΗ: «Η ΑΥΓΗ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ Α.Ε.»

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 12, 104 31 • ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ: 210 5231831-4 ΦΑΞ: 210 5231822 • ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ - ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ: 210 [email protected] - ΦΑΞ: 210 5231830INTERNET: www.avgi.gr e-mail: [email protected] • ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Βασ. Ηρακλείου 37,ΤΗΛ. ΚΕΝΤΡΟ: 2310 261646, ΦΑΞ: 2310 266444, e-mail: [email protected]ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Π. Παπίδας & Σια Ε.Ε., ΤΗΛ. : 210 8228258ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Δ. ΚΑΛΟΦΩΛΙΑΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ • 46ο χλμ. Λ. Λαυρίου, ΚερατέαΤΣΕΚ - ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ: Εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ», Αγ. Κωνσταντίνου 12, 10431 Αθήνα

Το δημοκρατικό μήνυμα της κάλπηςΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 1

Η νέα Βουλή θα είναι μεταβατική. Αντικατοπτρίζει τηνπολιτική ανατροπή. Οποιαδήποτε κυβέρνηση επιχειρηθείνα συγκροτηθεί σε αντίθεση με την αντιμνημονιακή λαϊ-κή πλειοψηφία, είναι καταδικασμένη. Θα προκαλέσει κύ-μα κοινωνικής δυσαρέσκειας και πολιτικής αστάθειας.Δεν ξεγελούν τον λαό τα κόλπα των κομμάτων του δύο-ντος αρχηγικού δικομματισμού για τη συγκρότηση δήθενκυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή συνεννόησης, με τησυμμετοχή πολιτικών παραγόντων που αποδοκιμάστη-καν στις κάλπες ή τεχνοκρατών χωρίς πολιτική νομιμο-ποίηση.

Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν υπήρξαν κεραυνόςεν αιθρία. Αντιπροσωπεύουν τη λαϊκή δυναμική, όπωςεκφράστηκε επί δύο χρόνια με τα απεργιακά συλλαλητή-ρια, τις πλατείες των Αγανακτισμένων, το κίνημα «Δενπληρώνω», ακόμη και τις τραγικές κινήσεις απόγνωσης.Οι κάλπες όμως δεν αποτυπώνουν μόνο όσα προηγήθη-καν, δίνουν και νέα πνοή, καθώς οι κοινωνικές διεργασίεςαποκτούν δυνατότητες αριστερής πολιτικής εκπροσώπη-σης. Η κατάρρευση του δικομματισμού, η νέα μεταπολί-τευση, μπορεί να έχει αριστερό πρόσημο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλέσει τους πολίτες να προσδώσουνστις εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά του Μνη-μονίου, να στείλουν μήνυμα πολιτικής ανατροπής στηνΕλλάδα και την Ευρώπη. Ο στόχος αυτός αποδεικνύεταιεφικτός. Ωστόσο η εισβολή των ναζιστών στη Βουλήαμαυρώνει τη λαϊκή νίκη και επιβεβαιώνει την εκτίμησηότι μέσα από τη σύγχυση και την απολιτικότητα, μέσααπό την κατάρρευση της καθημερινότητας, η λαϊκή από-γνωση μπορεί να προσλάβει αντιφατικούς δρόμους.

Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Οι νέοι πολιτικοίσυσχετισμοί όμως διευκολύνουν τον αγώνα για να αλλά-ξει πορεία η χώρα. Είναι ευθύνη όλων των δυνάμεων τηςΑριστεράς να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας και ν’απεγκλωβιστούν από σχέδια και ηγεμονιστικές επιδιώξειςπου εξ αντικειμένου αφήνουν ανενόχλητες τις δυνάμειςτου αστισμού. Αν ενωμένη η Αριστερά δεν επιδιώξει νακαλύψει το πολιτικό κενό προς όφελος των λαϊκών συμ-φερόντων, τότε το αστικό πολιτικό σύστημα διευκολύνε-ται να ανασυγκροτηθεί. Η επανίδρυση της ανυποχώρη-της Αριστεράς αποτελεί κοινωνική ανάγκη. Ο άνεργος, οαπολυμένος, ο φτωχός, ο νέος χωρίς προοπτική, δεν θασυγχωρήσουν όσους προτάσσουν στενά κομματικά συμ-φέροντα και αρνούνται την ενότητα, δηλαδή αφήνουν τηνεστία ανοιχτή στις πιο επιθετικές δυνάμεις του κεφαλαί-ου.

Ο λαός δεν θα αφήσει να του κλέψουν την ψήφο του.Δεν θα υποκύψει σε νέους εκβιασμούς. Το καλπονοθευ-τικό σύστημα, με το περίφημο μπόνους των 50 εδρών, δενμπορεί να δώσει σταθερή κυβέρνηση. Ακόμη και με τηλογική του νόμου, το μπόνους των 50 εδρών προβλέπεταιγια να μπορεί ένα κόμμα να σχηματίζει αυτοδύναμη κυ-βέρνηση και όχι να διπλασιάζει τις έδρες του. Ας μηναπειλούν τα μνημονιακά κόμματα που έχουν καταψηφι-στεί με νέες εκλογές. Τότε, είναι βέβαιο ότι ούτε το μπό-νους δεν θα μπορούν να πάρουν!

ΥΓ.: Δύο μηνύματα με ειδικό συμβολισμό. Στη μονοε-δρική της Κεφαλλονιάς ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την έδρα. Απο-τελεί δικαίωση της πρότασης Τσίπρα για κοινή κάθοδοτων δυνάμεων της Αριστεράς στις μονοεδρικές. ΣτηνΑχαΐα, παραδοσιακό κάστρο του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ βγή-κε πρώτος και εξέλεξε δύο βουλευτές. Επικεφαλής τουψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή ήταν ο Γ. Πα-πανδρέου και του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσί-πρας.

ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ

Οι αγώνες έδειξαντον δρόμο και στην κάλπη

Υψηλά πο-σοστά γιατον ΣΥΡΙΖΑΕΚΜ σε πε-ριοχές όπουδόθηκανσημαντικέςκινηματικέςμάχες

Υψηλά ποσοστά κατέγραψε ο ΣΥ-ΡΙΖΑ ΕΚΜ σε περιοχές όπου το προη-γούμενο διάστημα δόθηκαν σημαντι-κές κινηματικές μάχες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρ-θε πρώτος τόσο στον Δήμο Λαυρεωτι-κής, που περιλαμβάνει την Κερατέα,όσο και στο Ελληνικό - Αργυρούπου-λη, καταγράφοντας 12 μονάδες διαφο-ρά από τη δεύτερη Ν.Δ. και στους δύοδήμους, με χαμηλά, ωστόσο, ποσοστάενσωμάτωσης. Στη Λαυρεωτική ο ΣΥ-ΡΙΖΑ κατέγραψε ποσοστό 26,6% με14,6% για τη Ν.Δ., στο 20% των τμη-μάτων, ενώ περίπου στο 12% τωντμημάτων του Ελληνικού - Αργυρού-πολης ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 23,2%, μετη Ν.Δ. στο 11%.

Αλλά και στη Χαλκιδική, όπου δίνε-ται η μάχη του χρυσού, ο ΣΥΡΙΖΑ κα-τέγραψε σημαντικό ποσοστό 14,8% κιόπως φαίνεται εξασφαλίζει κοινοβου-λευτική έδρα. Μάλιστα, στον ΔήμοΑριστοτέλη όπου επικεντρώνεται τοκίνημα κατά των εξορύξεων χρυσού,το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου4,5 μονάδες υψηλότερο, δηλαδή στο19,4%. Κ.Π.

Page 3: Η ΑΥΓΗ 07.05

3Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ 2012

Page 4: Η ΑΥΓΗ 07.05

4Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ 2012

Δεκτή με χαρά αλλά και... πα-ροιμιώδη ψυχραιμία έγινε απότον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ η ανακοί-νωση των πρώτων αποτελεσμά-των στα οποία καταγράφηκε ηεντυπωσιακή ενίσχυση της ανα-νεωτικής, ριζοσπαστικής Αριστε-ράς. Στην Κουμουνδούρου είχεστραφεί το ενδιαφέρον δεκάδωνδημοσιογράφων, όχι μόνο Ελλή-νων αλλά από την Ευρώπη καισχεδόν από κάθε γωνιά της γης,καθώς είχε διαφανεί από νωρίςότι η μεγάλη «έκπληξη» των εκλο-γών θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Γραμ-ματεία του συνδυασμού μαζί μεκεντρικά στελέχη συζήτησε τοαπόγευμα, λίγο πριν κλείσουν οικάλπες, τον τρόπο διαχείρισηςτων αποτελεσμάτων, δίνοντας ιδι-αίτερη έμφαση στη νηφαλιότηταπου θα πρέπει να χαρακτηρίσειτις αντιδράσεις και τις δημόσιεςεμφανίσεις. Παρά τον τετραπλα-σιασμό (!) του ποσοστού και τοπρωτοφανές αποτέλεσμα για τηνΑριστερά, τα οξυμένα κοινωνικάπροβλήματα και οι νέες ευθύνεςπου επωμίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ δενάφηναν περιθώρια για έντονες εκ-δηλώσεις. Σε ανάλογο κλίμα νη-φαλιότητας κινήθηκαν και οι δη-λώσεις του Αλ. Τσίπρα, που έφθα-σε στην Κουμουνδούρου γύρωστις 9 μ.μ. και έκανε δηλώσεις με-τά από περίπου μιάμιση ώρα σταγραφεία του ΣΥΝ.

Ο κόσμος ωστόσο ξεσηκώθηκεόταν στο κεντρικό εκλογικό κέ-ντρο του συνδυασμού στα Προπύ-λαια, λίγο μετά τις 11 μ.μ., έφθασεο επικεφαλής του συνδυασμού. Ταεκατοντάδες μέλη και φίλοι τουσχήματος που συνέρρεαν στηνΠανεπιστημίου καθώς ολοκληρω-νόταν η καταμέτρηση των ψηφο-δελτίων στα εκλογικά κέντραυποδέχτηκαν τον Αλ. Τσίπρα μεχειροκροτήματα και συνθήματα -κυρίαρχο ήταν το «Ούτε Βενιζέλος

ούτε Σαμαράς, ήρθε η ώρα τηςΑριστεράς». Από νωρίς στο χώροείχαν συγκεντρωθεί υποψήφιοι ήμέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ πουδεν μπορούσαν να είναι εκλογικοίαντιπρόσωποι στα τμήματα: Ανά-μεσά τους η ανακοίνωση στις 7 τοαπόγευμα των exit polls προκάλε-σε περισσότερο συναισθήματα δέ-ους απ’ ό,τι πανηγυρισμούς. Σταπηγαδάκια που σχηματίστηκανξεκίνησαν σχεδόν αυτόματα οισυζητήσεις για την επόμενη μέρα,ενώ και τα σημαντικά ποσοστάτης νεοναζιστικής Χρυσής Αυγήςήταν αιτία έντονου προβληματι-σμού.

Παρά τις ανησυχίες για τον δύ-σκολο δρόμο που ανοίγεται, όπωςδήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, οι εκδηλώ-σεις ενθουσιασμού δεν έλειψαν. Ηενίσχυση της ενωτικής Αριστεράςγέννησε αισθήματα μιας κάποιαςδικαίωσης για τους αγώνες τουπροηγούμενου διαστήματος, μα,κυρίως, ελπίδας ότι μπορεί ναανατραπεί η καταστροφική πο-ρεία.

Δ.ΣΦ.

ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Αισιοδοξία αλλά και ψυχραιμίαγια το εντυπωσιακόαποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ

Πρώτος στο Λεκανοπέδιο Αττι-κής, στην Α’ Θεσσαλονίκης, τηνΑχαΐα -όπου ήταν υποψήφιος ο Αλ.Τσίπρας- και σε μια σειρά νομούςήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο συνολικός τετρα-πλασιασμός των ποσοστών τουωστόσο δεν οφείλεται μόνο στααστικά κέντρα, καθώς απ’ άκρο σ’άκρο της χώρας η αύξηση ήτανεντυπωσιακή. Συγκεκριμένα λοιπόν,σύμφωνα με τα αποτελέσματα τουυπουργείου Εσωτερικών, στο 50%ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτωνο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 16% εκλέγοντας 49βουλευτές.

Αναλυτικότερα και με την επιφύ-λαξη της ενσωμάτωσης των μισώνψηφοδελτίων, οι πρωτιές του συν-δυασμού ήταν οι εξής: Στη Β’ Αθη-νών, με διαφορά δέκα ποσοστιαίωνμονάδων από τη δεύτερη Ν.Δ., ο ΣΥ-ΡΙΖΑ έλαβε 22% (9 έδρες).

Στην Α’ Αθηνών 19% (μία έδρα),στη Β’ Πειραιώς, και πάλι με δέκαποσοστιαίες μονάδες διαφορά απότους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο ΣΥΡΙ-ΖΑ έλαβε 23% (δύο έδρες) ενώ στηνΑ’ Πειραιώς ήρθε σχεδόν στα ίσα μετη Ν.Δ. (18%) εκλέγοντας μία έδρα.Πρώτος και στην Αττική με 19,7%(δύο έδρες), στην Αχαΐα με 21%(δύο έδρες), στην Α’ Θεσσαλονίκηςμε 17,3% (3 έδρες), στη Βοιωτία20% (μία έδρα), στην Εύβοια 17,5%(μία έδρα), στις Κυκλάδες με 17,8%(μία έδρα), στην Ξάνθη με 23,7%(μία έδρα), στην Κεφαλληνία με18,7% (μία έδρα) και στα Χανιά με17% (μία έδρα).

Από μία έδρα επίσης διαφαινόταννα λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εξής Πε-ριφέρειες: Αιτωλοακαρνανίας (15%),Άρτας (21,5%), Αργολίδας (12,3%),Αρκαδίας (14%), Ηρακλείου (14,7%),Β’ Θεσσαλονίκης (14%), Ιωαννίνων(17%), Καρδίτσας (13,6%), Κέρκυρας(18%), Κιλκίς (10,6%), Κορινθίας(14,4%), Λακωνίας (10%), Λάρισας(14%), Μεσσηνίας (13%), Ηλείας(15%), Ροδόπης (10%), Κοζάνης(15%), Τρικάλων (12%), Φθιώτιδας(15%) και Χαλκιδικής (14,9%). Μεβάση αυτά τα ποσοστά δεν είχε δι-ευκρινισθεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξειδύο ή τρεις τελικά βουλευτές τουψηφοδελτίου Επικρατείας.

Πρωτιά στους 31 από τους34 δήμους της Β’ Αθήνας

Ο ΣΥΡΙΖΑ «σάρωσε» στη Β’ εκλο-γική περιφέρεια της Αθήνας, αφούαναδείχτηκε πρώτος στους 31 απότους 34 δήμους και στις περισσότε-ρες περιπτώσεις με πολύ μεγάληδιαφορά από τον δεύτερο, ενώ δενπρώτευσε μόνο στους δήμους Κηφι-σιάς, Παπάγου - Χολαργού και Φιλο-θέης - Ψυχικού. Αξίζει ιδιαίτερηςμνείας το αποτέλεσμα στον μεγαλύ-

τερο δήμο της Δυτικής Αθήνας, τηνεργατούπολη του Περιστερίου, πουαπό το 7,01% το 2009 ξεπέρασε το25%, ενώ έχει διπλάσιο ποσοστόαπό το δεύτερο ΚΚΕ.

Στη Β’ Αθήνας και σε ενσωμάτω-ση του 21% των εκλογικών τμημά-των ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είχε ποσοστό22,07%, 10 μονάδες περισσότεροαπό τη δεύτερη Νέα Δημοκρατίαπου ακολουθεί με 12,03%!

Αναλυτικά:Αγίας Βαρβάρας 22,31% - ΚΚΕ

13,76%. Αγίας Παρασκευής18,11% - Ν.Δ. 16,64%. Αγίου Δη-μητρίου 22,13% - Ανεξ. Έλληνες13,22%. Αγίων Αναργύρων - Κα-ματερού 24,46% - ΚΚΕ 11,92%.Αιγάλεω 24,39% - ΚΚΕ 11,84%.Αλίμου 21,33% - Ν.Δ. 13,25%.Αμαρουσίου 20,07% - Ν.Δ.14,31%. Βριλλησίων 19,26% -Ν.Δ. 14,15%. Βύρωνος 22,30% -Ν.Δ. 11,68%. Γαλατσίου 22,29% -Ν.Δ. 12,55%. Γλυφάδας 17,93% -Ν.Δ. 16,80%. Δάφνης - Υμηττού22,90% - Ν.Δ. 12,48%. Ελληνικού

- Αργυρούπολης 23,34% - Ν.Δ.10,51%. Ζωγράφου 22,09% - Ν.Δ.13,92%. Ηλιούπολης 24,23% -Ν.Δ. 11,00%. Ηρακλείου 23,27% -Ν.Δ. ΝΔ 10,74%. Ιλίου 23,78% -ΚΚΕ 12,22%. Καισαριανής 24,78%- ΚΚΕ 17,08%. Καλλιθέας 20,10% -Ανεξ. Έλληνες 13,47%. Κηφισιά15,77% - Ν.Δ. 16,51%. Λυκόβρυ-σης - Πεύκης 20,86% - Ν.Δ.12,99%. Μεταμόρφωσης 25,29%- ΚΚΕ 12,41%. Μοσχάτου - Ταύ-ρου 22,61% - Ν.Δ. 12,65%. ΝέαςΙωνίας 24,60% - ΚΚΕ 14,16%. Νέ-ας Σμύρνης 21,38% - Ν.Δ. 13,26%.Παλαιού Φαλήρου 18,55% - Ν.Δ.15,18%. Παπάγου - Χολαργού16,42% - Ν.Δ. 19,42%. Πεντέλης20,30% - Ν.Δ. 13,24%. Περιστερί-ου 25,37% - ΚΚΕ 12,83%. Πετρού-πολης 23,97% - ΚΚΕ 13,99%. Φι-λαδέλφειας - Χαλκηδόνας 25,82%- ΠΑΣΟΚ 10,82%. Φιλοθέης - Ψυ-χικού 12,72% - Ν.Δ. 19,38% -Δράση 12,80%. Χαλανδρίου21,02% - Ν.Δ. 13,48%. Χαϊδαρίου26,75% - ΚΚΕ 12,00%.

ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ σε Αθήνα- Θεσσαλονίκη - Αχαΐα

Βέβαιος ότι ο λαός με την ψή-φο του θα γυρίσει σελίδα και θαστείλει ισχυρό μήνυμα σε όλη τηνΕυρώπη για αλλαγή πορείας διότι«δεν χωρά στην κοινή ευρωπαϊκήμας πορεία η βαρβαρότητα τωνMνημονίων» δήλωσε προσερχό-μενος στην κάλπη ο επικεφαλήςτου ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χθεςτο πρωί. Ο Αλ. Τσίπρας, πουάσκησε το εκλογικό του δικαίωμαστο 14ο Εκλογικό Διαμέρισμα(τμήμα: 633o, 27o & 30o Δημοτι-κά Σχολεία Αθηνών), μίλησε για

ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Αλ. Τσίπρας: Να οικοδομήσουμε της κοινωνικής δικαιοσύνης, της

Παρά τοντετραπλασιασμό (!) τουποσοστού και τοπρωτοφανέςαποτέλεσμα για τηνΑριστερά, τα οξυμένακοινωνικά προβλήματακαι οι νέες ευθύνες πουεπωμίζεται ο ΣΥΡΙΖΑδεν άφηναν περιθώριαγια έντονες εκδηλώσεις

Page 5: Η ΑΥΓΗ 07.05

5Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ 2012 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Από σήμερα κιόλας ο ΣΥΡΙΖΑξεκινά τις διερευνητικές επαφές μετις δυνάμεις της Αριστεράς με στό-χο να εξαντλήσει κάθε περιθώριογια τη συγκρότηση κυβέρνησης τηςΑριστεράς, που θα καταγγείλει τιςδανειακές συμβάσεις της υποτέλει-ας και θα ακυρώσει τα καταστροφι-κά Μνημόνια. Αυτή ήταν η δέσμευ-ση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ,Αλέξη Τσίπρα, μόλις «κλείδωσε» τοαποτέλεσμα, η δεύτερη θέση τουσυνδυασμού και η συντριβή τωνκομμάτων του Μνημονίου, για ταοποία είπε ότι πλέον αποτελούν καιεπίσημα μειοψηφία στον ελληνικόλαό.

Στις δηλώσεις που έκανε από τηνΚουμουνδούρου, λίγο πριν μεταβείστο εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑστα Προπύλαια, ο Αλ. Τσίπρας μίλη-σε για ισχυρό μήνυμα ανατροπήςστην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώ-πη, για μήνυμα «ειρηνικής επανά-στασης» απέναντι στην πολιτική λι-τότητας. Δεν παρέλειψε να ευχαρι-στήσει όλους όσοι τίμησαν τον ΣΥ-ΡΙΖΑ με την ψήφο τους, αλλά και ταμέλη του σχήματος για τον «όμορ-φο αγώνα» που έδωσαν. Προανήγ-γειλε μάλιστα αλλαγές στον χώροτης ανανεωτικής, ριζοσπαστικήςΑριστεράς, καθώς σημείωσε πως ηεμπιστοσύνη των εκατοντάδων χι-λιάδων πολιτών είναι παράλληλακαι εντολή «να προχωρήσουμε μα-ζί, να μην αποφασίζουμε ερήμηντους» και εντολή «για δική μας ανα-συγκρότηση, για τη δική μας επανί-δρυση στην κατεύθυνση μιας μεγά-λης, μαζικής, λαϊκής και δημοκρατι-κής παράταξης της Αριστεράς».

Με τη δήλωσή του λοιπόν, ο επι-κεφαλής του συνδυασμού συμπύ-κνωσε τα πρώτα συμπεράσματατου ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέ-λεσμα: Το «πειραματόζωο», ο ελλη-

νικός λαός, αντέδρασε - το πείραμααπέτυχε, γεγονός ικανό να προκα-λέσει πολιτικό σεισμό στην Ευρώ-πη. Τη συντριπτική ήττα του Μνη-μονίου και των πολιτικών του εκ-φραστών. Την νίκη της ενωτικήςγραμμής και την απόδειξη στην

πράξη ότι η συγκρότηση κυβέρνη-σης της Αριστεράς είναι όχι μόνοεφικτός στόχος, αλλά και εντολήτου λαού.

Αναλυτικά η δήλωση του ΑλέξηΤσίπρα έχει ως εξής:

«Το εκλογικό αποτέλεσμα, παρ’ότι φαίνεται ότι δεν το έχουν κατα-λάβει ούτε ο κ. Βενιζέλος, ούτε ο κ.Σαμαράς, αποτελεί ένα ισχυρό μή-νυμα ανατροπής τόσο στην Ελλάδαόσο και σε όλη την Ευρώπη. Πρό-κειται για ένα μήνυμα ειρηνικήςεπανάστασης. Οι λαοί της Ευρώπηςδεν μπορούν να συμβιβαστούν μετα Μνημόνια της βαρβαρότητας,δεν μπορούν να νομιμοποιήσουνένα μέλλον αναξιοπρέπειας.

Η ευρωπαϊκή ηγεσία και κυρίωςη κυρία Μέρκελ οφείλει να κατα-νοήσει ότι η πολιτική της, η πολιτι-κή της λιτότητας, έχει υποστεί μιασυντριπτική ήττα.

Ο ελληνικός λαός με την ψήφοτου δίνει εντολή να ξημερώσει μιακαινούργια μέρα στην πατρίδα μας,χωρίς Μνημόνια βάρβαρων μέ-τρων, αλλά με αλληλεγγύη και δι-καιοσύνη σε έναν ούτως ή άλλωςδύσκολο δρόμο προς την έξοδο απότην κρίση.

Ο ελληνικός λαός με την ψήφοτου δίνει εντολή να πορευτούμε μεστόχο τη δημοκρατική και πολιτι-σμική αναγέννηση της πατρίδας

μας, με στόχο μια νέα Ελλάδα, τηςαλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, τηςαξιοπρέπειας.

Τα κόμματα που υπέγραψαν ταΜνημόνια ερήμην του ελληνικούλαού αποτελούν πλέον μειοψηφίαστον ελληνικό λαό. Οι υπογραφέςτους απονομιμοποιήθηκαν από τηλαϊκή ετυμηγορία. Όσο κι αν μιλούνγια εθνική σωτηρία, ο λαός μαςπλέον κατανοεί και το απέδειξε στιςκάλπες ότι η εθνική σωτηρία δενπερνάει μέσα από τα Μνημόνια.

Αν τελικά κατορθώσουν τα δυοκόμματα του Μνημονίου στη Βου-λή να έχουν οριακή πλειοψηφία,αυτό θα οφείλεται σε έναν εκλογικόνόμο που νοθεύει κατάφωρα τηλαϊκή βούληση και παραβιάζει τησυνταγματική αρχή της ισοτιμίαςτης ψήφου.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω κάθεΕλληνίδα και κάθε Έλληνα, είτε μαςτίμησε με την επιλογή του είτε όχι,ότι έχουμε πλήρη επίγνωση τωνδυσκολιών που περνά ο τόπος, πλή-ρη επίγνωση της μεγάλης ευθύνηςπου μας αναθέτει ένα πολύ μεγάλομέρος του εκλογικού σώματος μετην ψήφο του.

Κατανοούμε απολύτως ότι η με-γάλη μας άνοδος δεν αποτελεί επι-βράβευση ενός κόμματος ή ενόςπροσώπου, αλλά επιβράβευση μιαςπρότασης. Της πρότασής μας για

κυβέρνηση της αριστεράς, που μετη στήριξη του λαού θα ακυρώσειτο Μνημόνιο και θα ανατρέψει τηνπροδιαγεγραμμένη πορεία του λαούμας προς τη δυστυχία. Αυτή η πρό-ταση είναι που σκόρπισε ελπίδα,αυτή η πρόταση είναι που κατάφε-ρε να κατακτήσει μια σχετική πλει-οψηφία μέσα στον λαό μας.

Γι’ αυτό και μόνη μας δέσμευσητούτη την ώρα είναι να τιμήσουμετην εντολή που μας δίνει ο λαός, νακάνουμε ό,τι περνάει από το χέριμας ώστε να αποκτήσει ο τόπος κυ-βέρνηση που θα καταγγείλει τη δα-νειακή σύμβαση της υποτέλειας καιθα ακυρώσει το Μνημόνιο της χρε-ωκοπίας. Από αύριο κιόλας θα επι-διώξουμε συνεννόηση πρωτίστωςμε τις δυνάμεις της Αριστεράς προ-κειμένου να εξαντλήσουμε κάθε δυ-νατότητα να έχουμε εξελίξεις σεπροοδευτική κατεύθυνση για τονλαό και για τον τόπο.

Ξεκινάμε ένα ταξίδιπου θα είναι νικηφόρο

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τουςεκατοντάδες χιλιάδες πολίτες κάθεηλικίας που για πρώτη φορά βρέθη-καν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ. Τουςδιαβεβαιώνω ότι ξεκινάμε μαζί έναταξίδι που θα είναι νικηφόρο γιατον ελληνικό λαό, μια μακρά πορείαγια την αποκατάσταση της κοινωνι-κής δικαιοσύνης, μια νικηφόρα πο-ρεία δικαίωσης. Θα επιδιώξουμε ναοικοδομήσουμε μια στέρεη σχέσημαζί τους. Την εμπιστοσύνη τουςτην εκλαμβάνουμε και ως εντολήνα προχωρήσουμε μαζί, να μηναποφασίζουμε ερήμην τους. Τηνεμπιστοσύνη τους την εκλαμβάνου-με ως εντολή και για δική μας ανα-συγκρότηση, για τη δική μας επανί-δρυση στην κατεύθυνση μιας μεγά-λης, μαζικής, λαϊκής και δημοκρατι-κής παράταξης της Αριστεράς.

Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσωτους χιλιάδες φίλους μας που έδω-σαν έναν όμορφο αγώνα. Καταλα-βαίνω τη συγκίνησή τους γιατί τηνιώθω κι εγώ. Κατανοώ και τουςπανηγυρισμούς τους. Πρέπει όμωςγρήγορα να συνειδητοποιήσουμεότι κερδίσαμε μια μάχη, αλλά όχιτον πόλεμο. Από αύριο κιόλας συ-νεχίζουμε με μεγαλύτερη αυτοπε-ποίθηση την πάλη μας δίπλα στηνκοινωνία που υποφέρει για να προ-σπαθήσουμε να δώσουμε λύσειςστα μεγάλα προβλήματα, για ναστηρίξουμε όσους δεν έχουν φωνή,όσους δεν έχουν δύναμη, όσουςέχουν περισσότερο ανάγκη την αλ-ληλεγγύη μας, για να ανοίξουμεδρόμους ελπίδας και αισιοδοξίαςγια τον λαό μας».

μέρα γιορτινή, για μια μέρα χα-ράς καθώς «μετά από δυόμισιχρόνια βαρβαρότητας, επιστρέφειεπιτέλους η δημοκρατία στον τό-πο που γεννήθηκε. Σήμερα τονλόγο έχουν οι πολίτες, τον έχει ολαός». Και συνέχισε: «Ο λαός θαβάλει τη σφραγίδα του, θα βάλειτην υπογραφή του. Δεν μετράνεοι υπογραφές που έβαλαν άλλοιεξ ονόματός του. Είμαστε βέβαιοιότι ο λαός μας θα στείλει έναισχυρό μήνυμα σε όλη την Ευρώ-πη για αλλαγή πορείας. Δεν χωρά

στην κοινή ευρωπαϊκή μας πο-ρεία η βαρβαρότητα των Mνημο-νίων. Είμαστε βέβαιοι ότι ο ελλη-νικός λαός θα γυρίσει σελίδα,αφήνοντας πίσω του τις δυνάμειςτης καταστροφής και δημιουργώ-ντας τις προϋποθέσεις ώστε τηνεπόμενη μέρα ενωμένοι να οδη-γήσουμε τη χώρα σε μια νέα πο-ρεία. Να οικοδομήσουμε μια νέαΕλλάδα. Την Ελλάδα της δημιουρ-γίας, της κοινωνικής δικαιοσύ-νης, της αλληλεγγύης και τηςαξιοπρέπειας».

την Ελλάδα της δημιουργίας, αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας

Θα επιδιώξουμε αμέσωςσυνεννόηση πρωτίστωςμε τις δυνάμεις τηςΑριστεράς για να έχουμεεξελίξεις με προοδευτικήκατεύθυνση - Άμεσαπρωτοβουλία γιαεπανίδρυση τηςΑριστεράς ως μιαςμαζικής, λαϊκής,δημοκρατικήςπαράταξης - Μήνυμαανατροπής σε Ελλάδακαι Ευρώπη - Μήνυμαειρηνικής επανάστασης- Συντριπτική ήττα γιατην πολιτική λιτότητας- Μειοψηφία τα κόμματατου Μνημονίου -Επιβράβευση τηςπρότασης για κυβέρνησητης Αριστεράς η άνοδοςτου ΣΥΡΙΖΑ -Δεσμευόμαστε ότι θατιμήσουμε την εντολήτου λαού

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:

Κερδίσαμε μια μάχη, συνεχίζουμε για να ανοίξουμε δρόμους ελπίδας

Page 6: Η ΑΥΓΗ 07.05

6Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ 2012

Απέκλεισε ο Πάνος Καμμένοςσυνεργασία με τη Ν.Δ.Έκανε λόγο για κυβέρνησηεθνικού σκοπού

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ν.Δ.απέκλεισε κατηγορηματικά ο πρόεδρος τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος στιςδηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ μετά τηνανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.Μάλιστα, ο κ. Καμμένος υπήρξε λάβρος κατάτης Ν.Δ., όσο και κατά του ΠΑΣΟΚ, λέγονταςχαρακτηριστικά πως «δεν συνεργαζόμαστε μεδοσίλογους». Οεπικεφαλής τωνΑνεξάρτητων Ελ-λήνων μίλησεωστόσο για «κυ-βέρνηση εθνικούσκοπού και όχιειδικού», όπωςεκείνη που υλο-ποίησε το Μνη-μόνιο, την οποίαστήριξαν τα 2μεγάλα κόμματα,τα οποία, όπως ανέφερε, «υπηρετούν συγκε-κριμένα συμφέροντα» δεχόμενα εντολές αποτον Σόιμπλε.

Μιλώντας για τα ποσοστά της παράταξήςτου, ο κ. Καμμένος τα περιέγραψε ως «ένα με-γάλο τσουνάμι», σχολιάζοντας συγχρόνωςπως τα κόμματα του παρελθόντος αποτελούνπλέον τη μειοψηφία. Σε ερώτηση δημοσιο-γράφου για το ενδεχόμενο συνεργασίας μετον ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής των ΑνεξάρτητωνΕλλήνων ανέφερε πως με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρ-χει «μια κοινή θέση σχετικά με το επονείδιστοχρέος», ωστόσο, όπως υπογράμμισε, υπάρ-χουν μεγάλες διαφωνίες στα εθνικά ζητήμα-τα, στα θέματα της μετανάστευσης και τα ελ-ληνοτουρκικά.

Ο κ. Καμμένος προέβλεψε ακόμη ότι θαυπάρχουν διασπάσεις στα δύο μεγάλα κόμμα-τα, στηριζόμενος στο γεγονός ότι «ήδη υπάρ-χουν βουλευτές που εκλέχτηκαν, αλλά έχουνδιαφορετική θέση από τις ηγεσίες τους». Επα-νέλαβε, τέλος, ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θακαταθέσουν τις προτάσεις με τις προγραμμα-τικές τους θέσεις και εναπόκειται μετά στουςυπόλοιπους βουλευτές των κομμάτων για τοαν θα τις ψηφίσουν ή όχι.

Καταγγελίες για την έλλειψηψηφοδελτίων

Νωρίτερα, πάντως, στο γραφεία των Ανε-ξάρτητων Ελλήνων στη Συγγρού, εκτός από τοαίσθημα της ικανοποίησης για το αποτέλε-σμα, κυριαρχούσε η αγανάκτηση για την έλ-λειψη ψηφοδελτίων της παράταξης σε δήμουςτης Αττικής. Όπως ανέφερε, μάλιστα, στουςδημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου καιεπικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Τέ-ρενς Κουίκ, η έλλειψη διαπιστώθηκε σε πολ-λά τμήματα και κατά συνέπεια δεν μπορεί ναπρόκειται απλώς για λάθος. Την καταγγελίατων Ανεξάρτητων Ελλήνων για τις ελλείψειςσε εκλογικά τμήματα της Κυψέλης, του Γαλα-τσίου, της Γλυφάδας, του Κορωπίου και τουΝ. Φαλήρου, ο κ. Καμμένος την κοινοποίησεκαι στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

ΝΙΚΟΣ ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ

ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΤΗΣ Ν.Δ.

Αντ. Σαμαράς: Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με Μνημόνιοκαι... τροποποιήσειςΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗ

Σε στρατηγικό δίλημμα βρίσκεται απόχθες το βράδυ ο Αντ. Σαμαράς, καθώς τοποσοστό που έλαβε η Ν.Δ. είναι εξαιρετικάισχνό και, παρ’ ότι είναι πρώτο κόμμα, ανδεν υπήρχε το καλπονοθευτικό «μπόνους»των 50 εδρών, η Ν.Δ. δεν θα ήταν καν ρυθ-μιστής των εξελίξεων.

Στη Ν.Δ. επικρατεί έντονος προβληματι-σμός και κατήφεια, καθώς οι «γαλάζιοι» πέ-ρασαν κάτω από όλους... τους πήχεις πουείχαν βάλει. Ήδη από χθες το απόγευμα, πά-ντως, σε σύσκεψη που έγινε υπό τον Αντ.Σαμαρά στη Συγγρού, αποφασίστηκε νααποκλειστεί κάθε σκέψη για εσκεμμένηπρόκληση επαναληπτικών εκλογών και νααναζητηθεί τρόπος να συγκροτηθεί κυβέρ-νηση συμμαχική, που θα έχει τη δεδηλωμέ-νη στη Βουλή.

Αυτό δήλωσε και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράςχθες το βράδυ, προαναγγέλλοντας ότι απόσήμερα, που θα λάβει την πρώτη διερευνη-τική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρα-τίας, θα προτείνει στις υπόλοιπες πολιτικέςδυνάμεις τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνι-κής ενότητας.

«Κόκκινες» γραμμέςΒεβαίως, ο Αντ. Σαμαράς δεν ξέχασε την...

αγαπημένη του συνήθεια: να βάζει «κόκκι-νες γραμμές». Έθεσε, λοιπόν, ως «κόκκινεςγραμμές» αυτής της «κυβέρνησης εθνικήςσωτηρίας» την παραμονή της χώρας στοευρώ, αλλά και την τροποποίηση των πολι-τικών του Μνημονίου, «ώστε να υπάρξειανάπτυξη και ανακούφιση των πολιτών»,όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος τηςΝ.Δ., στη δήλωσή του, ανέφερε ότι «κατανο-εί την οργή του κόσμου» και ότι «η παράτα-ξή μας δεν θα αφήσει την Ελλάδα ακυβέρ-νητη». Μάλιστα, παρά τα ιστορικά χαμηλάποσοστά που απέσπασε η Ν.Δ., ο Αντ. Σα-μαράς ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του «απο-τελεί τον μόνο πλέον πυλώνα πολιτικήςσταθερότητας στην Ελλάδα».

«Ό,τι προβλέπεται»Πάντως, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της

Ν.Δ. έχει αποφασίσει να μην προκαλέσειεσκεμμένα εκλογές δεν σημαίνει ότι θα κά-νει και το παν για να τις αποφύγει. Σύμφω-να με πληροφορίες, η Ν.Δ. απορρίπτει τοενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης«εθνικής σωτηρίας» με μόνο σύμμαχο τοΠΑΣΟΚ - και σε αυτό φαίνεται ότι συμφω-νεί και ο Ευ. Βενιζέλος. Μιλώντας χθες μεδημοσιογράφους και ερωτηθείς αν θεωρείότι θα στηθούν επαναληπτικές κάλπες ήόχι, ο Αντ. Σαμαράς απάντησε «ό,τι προβλέ-πεται», θέλοντας να δείξει -σύμφωνα με συ-νεργάτες του- ότι θα αξιοποιήσει μεν τηνπρώτη διερευνητική εντολή που θα λάβειαπό τον Καρ. Παπούλια, αλλά αν συναντή-σει αρνήσεις ενός τουλάχιστον ακόμη κόμ-

ματος εκτός του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την κυ-βέρνηση «εθνικής σωτηρίας», τότε οι εκλο-γές στις 17 Ιουνίου θα αποτελούν μονόδρο-μο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθη-κε, ο Αντ. Σαμαράς βρίσκεται σε στρατηγικόδίλημμα: αν επιμείνει (όπως φαίνεται ότι θακάνει) στη συγκρότηση μνημονιακής κυ-βέρνησης συνεργασίας, τότε θα είναι πρω-

θυπουργός σε μια εύθραυστη κυβέρνηση μεεξαιρετικά δύσκολες ισορροπίες, η οποία θακαλείται να παίρνει κι άλλα άγρια μέτρα. Αν,όμως, οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, τότεκατά πάσα πρόβλεψη θα καταφέρει να... κά-νει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και όχι να αυ-ξήσει τα ποσοστά του κόμματός του. Πά-ντως, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες πλη-ροφορίες ώς την ώρα που γράφονταν τού-τες οι γραμμές, ο Αντ. Σαμαράς θα επιδιώξεινα βρει ένα τρίτο, μικρότερο του ΠΑΣΟΚκόμμα, που να στηρίξει την κυβέρνηση«εθνικής σωτηρίας» και τότε, με ορισμένες(μάλλον προετοιμασμένες...) «μετεγγραφές»βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Έλληνεςτου Π. Καμμένου, να σχηματίσει μια τέτοιακυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, έως αργά χθες το βράδυ,συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. επέμε-ναν ότι η δημόσια δήλωση του κ. Σαμαράγια ανάγκη τροποποίησης των πολιτικώντου Μνημονίου αποτελεί μήνυμα προς τουςδανειστές μας ότι δεν μπορεί να συνεχίσειέτσι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώ-ρας. Υπάρχει, βέβαια, ένα πρόβλημα: ο Αντ.Σαμαράς έχει υπογράψει τη συγκεκριμένηδημοσιονομική προσαρμογή και τα ψηφι-σμένα μέτρα γι’ αυτήν.

BlamegameΌπως και να ‘χει, από σήμερα θα λάβει

χώρα ένα ιδιότυπο blamegame (παιχνίδικαταλογισμού ευθυνών) μεταξύ της Ν.Δ. καιτου ΠΑΣΟΚ, ώστε, αν αποτύχουν οι προ-σπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης και ηχώρα οδηγηθεί σε εκλογές, να αποφύγει ναχρεωθεί ένας από τους δύο ή να... ρίξουν τοανάθεμα σε ένα τρίτο, μικρότερο κόμμα πουθα αρνηθεί ενδεχομένως να συνεργαστείγια την κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας».

Απογοήτευση στη Ν.Δ. για τοεξαιρετικά χαμηλό ποσοστό

ΛΑΟΣ - ΔΗ.ΣΥ.: Η επόμενη μέρα

Την ίδια στιγμή, απογοήτευση επι-κρατεί στο ΛΑΟΣ (που φαινόταν ώς ταξημερώματα της Δευτέρας να μένειεκτός Βουλής) αλλά και στη ΔΗ.ΣΥ. τηςΝτ. Μπακογιάννη. Ο Γ. Καρατζαφέρης,με μια αμήχανη δήλωση, απέφυγεχθες να τοποθετηθεί επί της ουσίαςστο αποτέλεσμα για το κόμμα του καιπεριορίστηκε να... βάλει την «πατρίδαπάνω από όλους και από όλα», προ-σθέτοντας ότι «θα μείνει σταθερός στιςαρχές του, με σεβασμό στις θέσεις τουελληνικού λαού». Μάλιστα, ο πρόεδροςτου ΛΑΟΣ ζήτησε από τις κοινοβου-λευτικές δυνάμεις να κινηθούν «σε έναπλαίσιο εθνικής υπευθυνότητας για τησωτηρία του τόπου».

«Μια μάχη χάθηκε, όχι ο πόλεμος»,δήλωσε, από την πλευρά της, η επικε-φαλής της ΔΗ.ΣΥ., Ντ. Μπακογιάννη,που άφησε αιχμές για την πολυδιά-σπαση των φιλελεύθερων κομμάτων,αφού μαζί άθροιζαν ποσοστό κοντάστο 5%. «Η ΔΗΣΥ δεν πέτυχε τον στό-χο της, που ήταν η είσοδος του κόμμα-τος στην επόμενη Βουλή. Μια μάχηχάθηκε - όχι ο πόλεμος. Με θλίψη, ανόχι αγανάκτηση, οι φιλελεύθερες-με-ταρρυθμιστικές δυνάμεις βλέπουν ότι,αν ήμασταν ένα ενιαίο, ισχυρό μέτωποθα μπαίναμε δυνατοί στη Βουλή, ανα-τρέποντας τις παραδοσιακές ισορρο-πίες», είπε χαρακτηριστικά η Ντ. Μπα-κογιάννη.

Page 7: Η ΑΥΓΗ 07.05

7Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ 2012

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για εφαρμογή του Μνημονίου

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Η ιστορική εκλογική πανωλε-θρία που υπέστη το ΠΑΣΟΚ στηχθεσινή αναμέτρηση ξεπέρασε τιςδημοσκοπικές προβλέψεις, επιφέρο-ντας ουσιαστικά κοινοβουλευτικήαποψίλωση του κόμματος του Ευ-άγγελου Βενιζέλου. Ωστόσο, παράτο πρωτόγνωρο «σοκ» που δέχτηκετο ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος δεν έλα-βε το ηχηρότατο αντιμνημονιακόμήνυμα που έστειλαν οι πολίτες καιζήτησε κυβέρνηση εθνικής ενότη-τας για να εφαρμοστεί η ίδια πολι-τική που επέφερε τη δημοσκοπικήκαταβαράθρωσή του.

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμέ-νου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις,θέτει ως «προϋπόθεση» για τη συ-γκρότηση ενός τέτοιου σχήματος τησυμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Μερικάαπό τα χαρακτηριστικά σημεία τηςήττας του ΠΑΣΟΚ είναι ότι έλαβετην πέμπτη θέση στη Β΄ Αθήνας,την έκτη θέση στη Β΄ Πειραιώς,όπως και στην Περιφέρεια Αττικής,καθώς και την τρίτη θέση στηνΑχαΐα. «Είναι ειλικρινής η πρότασήμας», έλεγε στενή συνεργάτις τουΕυ. Βενιζέλου, ενώ πρόσθεσε ανα-φορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «νομί-ζουν πως είναι ακόμα η ώρα τηςδιαμαρτυρίας», επαναλαμβάνονταςότι το ΠΑΣΟΚ περιμένει απάντησηστο θέμα της κυβέρνησης εθνικήςενότητας.

Ευ. Βενιζέλος: Ο λαός δενέδωσε εντολή σε καμίαπρόταση

Ειδικότερα, αργά το βράδυ, ο Ευ.Βενιζέλος, που ανέμενε να «κάτσει»και επίσημα στην τρίτη θέση τοΠΑΣΟΚ για να προβεί σε δηλώσεις,είπε τελικά ότι η ριζική αλλαγή τουπολιτικού συστήματος, που κατα-γράφηκε με το εκλογικό αποτέλε-σμα, επιβάλλει τη συγκρότηση κυ-βέρνησης εθνικής ενότητας με τησυμμετοχή όλων των δυνάμεων«που δηλώνουν τον ευρωπαϊκότους προσανατολισμό, ανεξάρτητααπό τη στάση τους στο Μνημόνιοκαι με συμφωνία σε μια κοινή προ-γραμματική βάση και όχι ένα αόρι-στο περίγραμμα».

«Αυτή η πιθανότητα της κυβέρ-νησης εθνικής ενότητας πρέπει ναδιερευνηθεί με ειλικρίνεια, σοβαρό-τητα και ταχύτητα», πρόσθεσε. ΟΕυ. Βενιζέλος συνέχισε λέγοντας ότι«ο ελληνικός λαός σήμερα δεν έδω-σε καθαρή εντολή σε καμία από τιςπροτάσεις που τέθηκαν υπόψη του»και συμπλήρωσε πως «είναι προφα-νώς δύσκολος ο σχηματισμός κυ-βέρνησης συνεργασίας των φιλοευ-ρωπαϊκών δυνάμεων, όπως τηνπροτείναμε». Ακόμη, ανέφερε ότι η

λογική της Ν.Δ. για αυτοδύναμηκυβέρνηση απορρίφθηκε και, δεί-χνοντας να μην αντιλαμβάνεται τομήνυμα που εστάλη χθες, πρόσθεσεότι δεν δόθηκε εντολή για τον «δή-θεν ειδυλλιακό δρόμο εντός του ευ-ρώ, αλλά χωρίς τους όρους».

Συνεχίζοντας, είπε ότι το ΠΑΣΟΚθα αναλάβει πρωτοβουλία προς τηνκατεύθυνση της κυβέρνησης εθνι-κής ενότητας «σε ένα πλαίσιο πουεπιτρέπει: Πρώτον, η χώρα να έχειπολιτική σταθερότητα και σαφή ευ-ρωπαϊκό προσανατολισμό. Δεύτε-

ρον, να δοκιμαστούν επιτέλουςστην πράξη όλες εκείνες οι απόψειςπου βασίζονται στην υπόθεση πωςμπορεί το Μνημόνιο να χαλαρώσει,πέρα προφανώς από το σημείο πουεμείς, με πολύ συγκεκριμένο καιυπεύθυνο τρόπο, προτείναμε με τοΕθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης καιτην προσαρμογή σε τρία αντί γιαδύο χρόνια». Μάλιστα, ανέφερε ότιτώρα θα πρέπει οι πολιτικές δυνά-μεις να «εξοφλήσουν τις υποσχέ-σεις τους».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε

ότι ο ελληνικός λαός άλλαξε σήμεραριζικά το πολιτικό σκηνικό της χώ-ρας, κάτι που, όπως είπε, δεν ση-μαίνει το τέλος της κρίσης, η οποίαπροσδιορίζεται από την οικονομίακαι τους ευρωπαϊκούς συσχετι-σμούς και όχι τους εσωτερικούςπολιτικούς συσχετισμούς. Σε αυτότο πλαίσιο, είπε ότι περιμένει τηντοποθέτηση των άλλων κομμάτων,τα οποία «έχουν την υποχρέωση νααναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ενδιαφέρον προκαλούν οι ανα-φορές του Ευ. Βενιζέλου στα εσωτε-

ρικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, περί«αναγέννησης του κόμματος». Ειδι-κότερα, είπε ότι «η σημερινή ημέραείναι εξαιρετικά επώδυνη γιαεμάς», αποδίδοντάς το «στο γεγονόςότι η παράταξη αναγκάστηκε ναδιαχειριστεί μόνη της την κρίση καινα σηκώσει μόνη της το τεράστιοεκλογικό κόστος». Στο ίδιο πνεύμα,πρόσθεσε ότι στην «πλάτη» τουκόμματος «στήθηκε ο ξέφρενος χο-ρός της δημαγωγίας και του λαϊκι-σμού, από δεξιά και αριστερά». «Πι-κράναμε τον λαό για να προστατέ-ψουμε το μέλλον της χώρας, άλλα-ξαν τα εκλογικά μεγέθη της παρά-ταξης, αλλά παραμένει αμετάβλητοςο αξιακός πυρήνας της», συμπλή-ρωσε. Προχωρώντας τον συλλογι-σμό του, είπε ότι «οφείλουμε να εί-μαστε αισιόδοξοι για τη νέα περίο-δό μας», «να ξαναγεννηθεί η παρά-ταξη». Μάλιστα, υπονόησε ότι θαπαραμείνει στην ηγεσία του κόμμα-τος λέγοντας ότι ο παραπάνω στό-χος αποτελεί και «προσωπική» τουυποχρέωση και ότι ο ίδιος θα επιτε-λέσει το καθήκον του με ιστορικήσυνείδηση. «Ο Θεός της Ελλάδας αςμας βοηθήσει», κατέληξε ο Ευ. Βενι-ζέλος, με μια αναφορά που θύμισεκάτι από... Αντ. Σαμαρά.

Θ. Πάγκαλος: Αποτέλεσμα -αποδοκιμασία

Για εκλογικό αποτέλεσμα πουαποτελεί αποδοκιμασία του ΠΑΣΟΚμίλησε ο Θ. Πάγκαλος, αφήνονταςσαφείς αιχμές προς τον Ευ. Βενιζέ-λο. Ειδικότερα, δήλωσε (ΝΕΤ) ότιδιαφωνεί κάθετα με την τοποθέτη-ση του προέδρου του κόμματος τουπερί κυβέρνησης συνεργασίας πουπρέπει να διαθέτει πλειοψηφία 51%επί των ψηφοφόρων, λέγοντας ότι«κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθε-νά στο Σύνταγμα, το οποίο μιλά γιακοινοβουλευτική πλειοψηφία, και ησυνεργασία μπορεί να επιτευχθείμε την κατάκτηση 151 εδρών». Επι-πλέον, άφησε αιχμές για τον παρα-γκωνισμό του από το ΠΑΣΟΚ, ανα-φέροντας ότι δεν του ζητήθηκε ησυμβολή του: «Δεν μου ζήτησαν τηγνώμη μου, ούτε με κάλεσαν, οπότεδεν θα μπορούσα εγώ να τρέχω πά-νω-κάτω στην Ιπποκράτους απόμόνος μου. Προφανώς υπήρχαν πιοκατάλληλοι και πιο... επίκαιροι».Επιπλέον, εκτίμησε ότι, με τα δεδο-μένα που παρουσιάζονται αυτή τηστιγμή, «ρεαλιστικά, δεν υπάρχεικυβέρνηση» και αναρωτήθηκε «ποι-ος θα συμμαχήσει με ποιόν;». Τέλος,είπε ότι αν λάβει τη διερευνητικήεντολή ο Αλ. Τσίπρας, θα κατεβάσειτον λαό στον δρόμο για να πιέσειτους βουλευτές των αντιμνημονια-κών κομμάτων να στηρίξουν κυβέρ-νηση.

Μερικά από ταχαρακτηριστικά σημείατης ήττας του ΠΑΣΟΚείναι ότι έλαβε τηνπέμπτη θέση στη Β’Αθήνας, την έκτη θέσηστη Β’ Πειραιώς, όπωςκαι στην ΠεριφέρειαΑττικής, καθώς και την τρίτη θέση στην Αχαΐα

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,

Ο ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ:

«Παγωμάρα» στη σύσκεψη των κορυφαίων

Ενδεικτικό του σοκ που υπέστη η Ιπποκράτουςαπό τα αποτελέσματα ήταν το γεγονός ότι στη σύ-σκεψη της Εκλογικής Επιτροπής, που ξεκίνησε λί-γο μετά τις 5 το απόγευμα, υπό τον Ευ. Βενιζέλο,αντίθετα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, αποφασί-στηκε τα κορυφαία στελέχη του κόμματος να μησυμμετάσχουν σε τηλεοπτικά πάνελ, όπου θαπροχωρούσαν σε ένα πρώτο σχόλιο για τα μηνύ-ματα της κάλπης. Άλλωστε, έως εκείνη την ώραδεν είχαν ληφθεί αποφάσεις για την κατεύθυνσηπου θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέ-μα της συγκυβέρνησης και τα επόμενα βήματάτου, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα άνοιγε τα«χαρτιά» του για την «επόμενη ημέρα» αργότερατο βράδυ, αφότου θα υπήρχε μια πιο ολοκληρω-μένη εικόνα για τα τελικά αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, αν και υψηλές πηγές της Ιππο-κράτους έλεγαν ότι με την πρόταση του Ευ. Βενι-ζέλου για κυβέρνηση εθνικής ενότητας συμφώνη-σε η «μεγάλη πλειοψηφία», εννοώντας έτσι ότιδεν υπήρξε ομοφωνία, αργότερο ο Ανδ. Λοβέρδοςθα «διέψευδε» ότι διαφώνησε, λέγοντας ότι αριθ-μητικά δεν προκύπτει συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.

και ότι παρ’ όλα αυτά δεν θα πρέπει να υπάρξειακυβερνησία. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές διέψευδαναργά το βράδυ ότι μεταξύ των σεναρίων που συ-ζητήθηκαν απόψε ήταν και αυτό της παροχής ψή-φου ανοχής σε κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, μεόποια σύνθεση κι αν έχει αυτή.

Νωρίτερα το απόγευμα και αμέσως μετά τοκλείσιμο της κάλπης και της δημοσιοποίησης τωνπρώτων απογοητευτικών για το ΠΑΣΟΚ αποτελε-σμάτων των exit poll, η εκπρόσωπος Τύπου τουκόμματος Φ. Γεννηματά δήλωνε ότι ο Ευ. Βενιζέ-λος θα προχωρούσε στις σχετικές δηλώσεις μετάαπό μια πιο προχωρημένη καταμέτρηση των ψη-φοδελτίων. Έτσι, στο πρώτο «μουδιασμένο» σχό-λιο του κόμματος αναφερόταν ότι «είναι εξαιρετι-κά δύσκολο να διαγνωσθεί ακόμη και την ύστατηστιγμή η βούληση του ελληνικού λαού με οποια-δήποτε άλλη μέθοδο εκτός της πραγματικής καιολοκληρωμένης καταμέτρησης των ψηφοδελτίωνστις κάλπες». Η Φ. Γεννηματά, δήλωνε ακόμη ότι«σε όλη την προεκλογική περίοδο, το ΠΑΣΟΚ μί-λησε με απόλυτη ειλικρίνεια. Είπε την αλήθεια καιμόνο την αλήθεια».

Page 8: Η ΑΥΓΗ 07.05

8Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ 2012

Πέθανε χθες η Μαρίκα Μητσοτάκη

Πέθανε τα ξημερώματα της Κυ-ριακής η σύζυγος του Κων. Μη-τσοτάκη, Μαρίκα. Η Μαρίκα Μη-τσοτάκη Γιαννούκου ήταν 81 ετώνκαι κατέληξε στο Ευγενίδειο Θερα-πευτήριο, όπου είχε εισαχθεί τηνΠρωτομαγιά με σοβαρά προβλήμα-τα υγείας.

Η κηδεία της θα γίνει αύριοστις 11.00 στον ναό του ΑγίουΔιονυσίου Αρεοπαγίτου και η τα-φή στο Ακρωτήρι, στην Κρήτη. Ο

σύζυγόςτης καιπρώηνπρωθυ-πουργός,Κων. Μη-τσοτάκης,ματαίωσεχθες τημετάβασήτου σταΧανιά,όπουεπρόκειτονα ψηφί-σει, ενώκαι η θυ-γατέρατης, Ντ.Μπακο-γιάννη,έφυγεεσπευ-σμένααπό τοΗράκλειοΚρήτηςκαι ψήφι-σε τελικάστηνΑθήνα.

H Μαρ.Μητσοτά-κη - Γιαν-νούκουγεννήθη-

κε στις 29 Νοεμβρίου 1930, παιδίγνωστής αστικής οικογένειας τηςΑθήνας. Σε μικρή ηλικία ασθένη-σε με πολυομυελίτιδα και ταξίδε-ψε στις ΗΠΑ όπου υποβλήθηκε σεσειρά εγχειρίσεων. Παντρεύτηκετον Κων. Μητσοτάκη το 1953 καιαπέκτησε μαζί του 4 παιδιά, τηνΝτόρα, την Αλεξάνδρα, την Κατε-ρίνα και τον Κυριάκο.

Τα συλληπητήριά της προς τηνοικογένεια της εκλιπούσας απηύ-θυνε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλ. Παπαρή-γα, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης, με δη-λώσεις του, ανέφερε ότι «χρωστάπολλά στη Μαρίκα». Συλλυπητή-ριο τηλεγράφημα προς τον Κων.Μητσοτάκη και προς την Ντ.Μπακογιάννη έστειλε ο επικεφα-λής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας,όπως επίσης και ο πρόεδρος τηςΔΗΜ.ΑΡ., Φ. Κουβέλης. Θερμάσυλλυπητήρια στην οικογένειατης εκλιπούσας εξέφρασε και ο Γ.Δημαράς.

Η κηδεία τηςθα γίνει αύριοστις 11.00στον ναό του ΑγίουΔιονυσίουΑρεοπαγίτουκαι η ταφή στο Ακρωτήρι,στην Κρήτη

«Όχι» της Αλ. Παπαρήγα στον ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς

Σαφές μήνυμα ενότητας τωναριστερών και ριζοσπαστικών δυ-νάμεων του τόπου στείλανε στηνηγεσία του ΚΚΕ οι πολίτες με τηνψήφο τους, με την Αλ. Παπαρήγαωστόσο να εξαπολύει, με δηλώσειςτης χθες το βράδυ, νέα επίθεσηκατά του ΣΥΡΙΖΑ και να αποκλείειτο ενδεχομένο συμμετοχής τουκόμματός της σε οποιαδήποτε κυ-βέρνηση. Ωστόσο, η ίδια έδειξεμια απολογητική ελαστικότηταστις δηλώσεις της λέγοντας ότιέπρεπε ο Αλ. Τσίπρας από καιρόνα μιλήσει ανοιχτά για την πρότα-ση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τοβέβαιο ωστόσο είναι πως η ηγετι-κή ομάδα του ΚΚΕ, που καταγρά-φει μικρή άνοδο σε σχέση με τιςεκλογές του 2009 (8,36% από7,54%), μπαίνει σε νέα φάση μετάτο χθεσινό αποτέλεσμα και αντιμέ-τωπη με τις πολιτικές της κατευ-θύνσεις και επιλογές.

Ενδεικτικές της θέσης στηνοποία βρίσκεται πλέον ο Περισσόςείναι οι δηλώσεις της Αλ. Παπαρή-γα για το εκλογικό αποτέλεσμα.Αφιέρωσε άρκετη ώρα για να απα-

ντήσει στην πρόταση του Αλ. Τσί-πρα και για το ενδεχόμενο αριστε-ρής κυβέρνησης, υποστηρίζονταςκαι πάλι απόφαση ότι το ΚΚΕ δεπρόκειται να συμμετάσχει σε κα-μία κυβέρνηση. «Το ΚΚΕ δεν πρέ-πει να κάνει μικρή υποχώρηση ήστροφή προκειμένου να συμμετέ-χει στην κυβέρνηση εθνικής ενό-τητας ή σε μια οικουμενική κυβέρ-νηση. Πρέπει να κάνει τούμπα,απαράδεκτους συμβιβασμούς γιατα λαϊκά συμφέροντα. Το ΚΚΕ εί-ναι ένα κόμμα στην πρώτη γραμ-μή της πάλης. Δεν μπορεί να εγκα-ταλείψει αυτό το μετερίζι», είπε ηγενική γραμματέας του ΚΚΕ καικάλεσε τους ψηφοφόρους του ΠΑ-ΣΟΚ και της Ν.Δ. «να πρωτοστα-τήσουν κι αυτοί στους αγώνες»μαζί με το ΚΚΕ.

Μιλώντας για το τι έχει να αντι-μετωπίσει μια κυβέρνηση είπε ότι«μια κυβέρνηση, οποιαδήποτεσύνθεση και αν έχει, πρέπει νααντιμετωπίσει ένα σύνολο προ-βλημάτων. Να διαχειριστεί τα πά-ντα και όχι μόνο το επίδομα ανερ-γίας». Παράλληλα, πρόσθεσε

πως «πρέπει να αντιμετωπίσειτην καταγγελία του Μνημονίουκαι την επιστροφή των κατακτήσε-ων που πάρθηκαν πριν το Μνη-μόνιο. Τη λίστα των ιδιωτικοποιή-σεων. Προβλήματα εξωτερικής πο-λιτικής, π.χ. τις συνολικές δεσμεύ-σεις που απορρέουν από την Ε.Ε.,το ΝΑΤΟ, τη συμμαχία με τιςΗΠΑ».

Ταυτόχρονα κάλεσε τους πολί-τες να μην παραπλανηθούν απότη «μεταμφίεση» του πολιτικούσυστήματος που θα επιχειρηθείτις επόμενες ημέρες και χαρακτή-ρισε ακόμη «μεγάλη παρακαταθή-κη» το γεγονός ότι μόνο του το

Κομμουνιστικό Κόμμα έδωσε τημάχη της προβολής της δικής τουεναλλακτικής πρότασης, απέναντισε ένα σύνολο φιλοευρωπαϊ-κών δυνάμεων. Τέλος, ανέφερεπως είναι θετικό το ότι ωριμάζει ήθα ωριμάσει το κίνημα της ανα-τροπής και ότι το κίνημα αυτό δενθα απέχει, όπως είπε, από την πο-λιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά τα εκλογικά αποτε-λέσματα του ΚΚΕ, άξιο αναφοράςείναι πως ο Περισσός κρατάει τιςίδιες δυνάμεις ή καταγράφει μι-κρές απώλειες σε λαϊκές συνοικίεςόπως της Β’ Αθήνας, όπου από το10,84% συνολικά έπεσε στο 9,79%και της Β’ Πειραιά, όπου από12,88% έπεσε στο 11,48%. Σε ό,τιαφορά την Α’ Αθήνας, συγκεντρώ-νει 8,55% από 9,55%, στην Α’ Πει-ραιά 7,28% από 8,11% και στουπόλοιπο καταγράφει άνοδο,8,81% από 8,23%. Αύξηση παρου-σιάζουν τα ποσοστά του στη Β’Θεσσαλονίκης (8,55% από 7,57%),ενώ στα ίδια επίπεδα παραμένουνστην Α’ Θεσσαλονίκης.

Κ. ΖΑΓΑΡΑΣ

«Η ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΗΣ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Φ. Κουβέλης: Η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν θα γίνει «δημοκρατικό, αριστερό άλλοθι» σε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

«Ο ελληνικός λαός μίλησε καικαταδίκασε τις πολιτικές δυνάμειςπου οδήγησαν τη χώρα στα σημε-ρινά αδιέξοδα. Καταδίκασε τις πο-λιτικές του Μνημονίου» τόνισε οΦ. Κουβέλης, σχολιάζοντας τοεκλογικό αποτέλεσμα που στέλνειτη ΔΗΜ.ΑΡ. στη Βουλή με ποσο-στό περίπου 6%. Ο πρόεδρος τηςΔΗΜ.ΑΡ. επισήμανε ότι «η εντολήτου λαού είναι σαφής. Απαιτείταιαλλαγή πολιτικής. Απαιτείται προ-οδευτική πολιτική με ανάπτυξη,με κοινωνικές προτεραιότητες,σύγχρονο και αποτελεσματικόκράτος, προστασία των αδύναμωνκοινωνικών στρωμάτων, δίκαιηκατανομή των βαρών» και μίλησεγια ψήφο «που ανατρέπει το δι-κομματικό σύστημα κι αποτυπώ-

νει την οργή και την αγανάκτησητων πολιτών».

Παράλληλα, ο Φ. Κουβέλης επα-νέλαβε ότι δεν θα αποτελέσει το«δημοκρατικό, αριστερό άλλοθιστη συνέχιση των πολιτικών πουεξαθλιώνουν τον λαό και την κοι-νωνία», αρνούμενος τη συμμετοχήτου σε μια συνέχιση της συγκυ-βέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καιεπιμένοντας στις προγραμματικέςδεσμεύσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. για στα-διακή απαγκίστρωση από το Μνη-μόνιο και την παραμονή της χώ-ρας σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη.

«Θα κάνουμε τηνεμπιστοσύνη των πολιτώνδύναμη για την κοινωνία»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. εξέ-

φρασε την ικανοποίησή του για τοποσοστό της ΔΗΜ.ΑΡ., μόλις δύοχρόνια από την ίδρυσή της, καιυποσχέθηκε στους πολίτες πουτην εμπιστεύτηκαν ότι «θα τιμή-σουμε την εμπιστοσύνη τους καιθα την κάνουμε δύναμη για τηνΕλλάδα και την κοινωνία». Ταυτό-

χρονα, ο Φ. Κουβέλης εξέφρασετην έντονη ανησυχία του για τηνκοινοβουλευτική εκπροσώπησητης Χρυσής Αυγής.

Τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. έκρι-ναν το αποτέλεσμα των εκλογώνθετικό για τη Δημοκρατική Αρι-στερά, στην πρώτη της εκλογικήκάθοδο, και σημείωσαν ότι είναιαπαραίτητο η όποια κυβέρνησησχηματιστεί να προχωρήσει σε αλ-λαγές στο Μνημόνιο. Δήλωσανανοιχτοί σε συμμετοχή σε μια εν-δεχόμενη κυβέρνηση της Αριστε-ράς, υπογραμμίζοντας, βέβαια, ότικάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό,καθώς τα πρώτα αποτελέσματααπό την κατανομή των εδρών δεντο επιτρέπουν.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ

Λίγες χιλιάδες ψήφους από το εκλογικό όριο οι Οικολόγοι ΠράσινοιΑβέβαια παρέμενε μέχρι αργά

το βράδυ η συμμετοχή των Οικολό-γων Πράσινων στη νέα Βουλή,αφού υπολείπονταν μόλις λίγες χι-λιάδες ψήφους από το εκλογικόόριο. Τα στελέχη του κόμματος πα-ρέμεναν συγκρατημένα και απέφυ-

γαν τις δηλώσεις μέχρι την οριστι-κοποίηση της εισόδου τους στηΒουλή. Πάντως τόνισαν ότι τοεκλογικό αποτέλεσμα είναι μια κα-ταψήφιση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚκαι ότι ακόμα κι αν οριακά σχημα-τίσουν κυβέρνηση, αυτή θα είναι

απονομιμοποιημένη στα μάτια τωνπολιτών, τη στιγμή που και τα δύοκόμματα συγκέντρωσαν μαζί περί-που 35%. Ο πρώην ευρωβουλευτήςτων Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρε-μόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδε-χόμενο για συμμετοχή του κόμμα-

τος σε μια κυβέρνηση της Αριστε-ράς σε περίπτωση κατάκτησης τηςκοινοβουλευτικής εκπροσώπησης,απόφαση που θα πάρει βεβαίωςένα συνέδριο, αν το αποτέλεσμα εί-ναι θετικό για το κόμμα.

Κ.Π.

Page 9: Η ΑΥΓΗ 07.05

9Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ 2012

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗ

Την πρώτη διερευνητική εντολήστον πρόεδρο του πρώτου κόμματος,δηλαδή τον Αντ. Σαμαρά, θα δώσεισήμερα, όπως όλα δείχνουν, ο Πρόε-δρος της Δημοκρατίας, Καρ. Παπού-λιας, καθώς ξεκινά η διαδικασία τωντριήμερων διερευνητικών εντολώνγια τη συγκρότηση ενός συνεργατι-κού κυβερνητικού σχήματος, που θαμπορέσει να συγκεντρώσει τη δεδη-λωμένη των 151 εδρών στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγ-μα που έχει υπογραφεί, στις 17Μαΐου θα πρέπει να έχει συγκληθείη νέα Βουλή, ειδάλλως θα προκηρυ-χθούν εκ νέου εκλογές, πιθανόταταγια τις 17 Ιουνίου. Σύμφωνα με όσα

ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου37, ο Καρ. Παπούλιας θα δώσει σή-μερα την πρώτη διερευνητική εντολήστον Αντ. Σαμαρά, ως αρχηγό τουπρώτου κόμματος που διαθέτει τησχετική πλειοψηφία. Ο κ. Σαμαράςθα έχει τρεις ημέρες περιθώριο προ-κειμένου να αποσπάσει τη συνεργα-

σία άλλων κομμάτων για να επιτευ-χθεί η δεδηλωμένη στη Βουλή. Ανδεν υπάρξει αυτή η δυνατότητα, τότεμετά τρεις ημέρες ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας θα δώσει τη διερευνη-τική εντολή στον επικεφαλής του ΣΥ-ΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα. Αν δεν τελεσφορή-σει εντός τριών ημερών ούτε η προ-σπάθεια του Αλ. Τσίπρα, τότε τηνεντολή θα λάβει ο Ευ. Βενιζέλος. Σεπερίπτωση που εντός τριών ημερώναποβεί άκαρπη και η τρίτη διερευνη-τική εντολή, ο Πρόεδρος της Δημο-κρατίας θα καλέσει τους αρχηγούςόλων των κομμάτων, αναλαμβάνο-ντας πια να διερευνήσει ο ίδιος ανυπάρχει δυνατότητα να σχηματιστείπολυκομματική κυβέρνηση συνεργα-σίας. Αν αποτύχει και η τέταρτη φά-

ση, τότε ο Καρ. Παπούλιας θα επι-διώξει τον σχηματισμό κυβέρνησηςαπό όλα τα κόμματα για τη διενέρ-γεια εκλογών και αν δεν τελεσφορή-σει ούτε αυτό, θα αναθέσει στον Πρό-εδρο του ΣτΕ ή του Αρείου Πάγου ήτου Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχημα-τισμό κυβέρνησης με μοναδικό σκο-πό τη διενέργεια εκλογών. Αν, λοιπόν,γίνουν επαναληπτικές εκλογές, θαέχουν δύο σημαντικές διαφορές σεσχέση με τη χθεσινή εκλογική διαδι-κασία: πρώτον θα γίνουν με λίστακαι όχι με σταυρό και, δεύτερον, θααντιστοιχούν διαφορετικές έδρες απότώρα σε κάθε περιφέρεια, αφού οιδεύτερες εκλογές θα πρέπει να γί-νουν με βάση την τελευταία απογρα-φή, που έγινε πριν ένα χρόνο και θα

δημοσιευθεί έως το τέλος του μήνα.Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε ακραία

περίπτωση, το Σύνταγμα στο άρθρο86 αφήνει «παράθυρο» για να κατα-κτήσει μια κυβέρνηση τη δεδηλωμέ-νη στη Βουλή, χωρίς να έχει 151έδρες. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι μιακυβέρνηση για να λάβει ψήφο εμπι-στοσύνης θα πρέπει να έχει τηναπόλυτη πλειοψηφία των παρόντωνβουλευτών, αρκεί οι παρόντες ναμην είναι λιγότεροι από τα δύο πέ-μπτα της Βουλής (δηλαδή 120 βου-λευτές). Θεωρητικά, λοιπόν, αν απου-σιάσουν περισσότεροι από 60 βου-λευτές, μια κυβέρνηση μπορεί να πά-ρει τη δεδηλωμένη εφόσον της δώ-σουν ψήφο εμπιστοσύνης 120 βου-λευτές.

Ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

Τι προβλέπειτο Σύνταγμα για τον σχηματισμόκυβέρνησης

«Ο πολίτης με την ψήφο τουεπιλέγει για το μέλλον του, για τομέλλον των παιδιών του και της Πο-λιτείας», δήλωσε χθες το πρωί οΠρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρ.Παπούλιας, από τα Ιωάννινα, όπουάσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.Ο Πρώτος Πολίτης της χώρας ζήτη-σε «πάνδημη συμμετοχή, καθαρόμυαλό και καθαρές επιλογές για ναμπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσειμπροστά».

Ευ. Βενιζέλος: «Κρίσιμημέρα για τη χώρα»

«Ελπίζουμε πραγματικά πως ο λα-ός θα κρίνει με ιστορική συνείδηση,έχοντας υπολογίσει τα πάντα με ψυ-χραιμία, με κοινή λογική και με ελ-πίδα και αισιοδοξία για το μέλλον»,δήλωσε από πλευράς του και ο πρό-εδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος,από το 8ο δημοτικό σχολείο Αμπε-λοκήπων Θεσσαλονίκης, όπου ψή-φισε. «Σήμερα είναι κρίσιμη ημέραγια τη χώρα, για την πορεία της, τηφυσιογνωμία της, μετά το 1974. ΟιΈλληνες πολίτες ξέρουν ότι σήμερααποφασίζουμε, δεν έχουμε εκλογέςσε δύο γύρους, έναν γύρο εκτόνω-σης και έναν γύρο απόφασης», είπεο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που συνέ-χισε λέγοντας ότι «η σημερινή ψή-φος του λαού αφορά τον ίδιο τονπολίτη, την οικογένειά του, τα παι-διά του, το μέλλον του». «Αυτό πουθα προκύψει από την κάλπη θα μαςπροσδιορίσει, θα προσδιορίσει τοντρόπο που θα ζήσουμε. Άρα περιμέ-νουμε να δούμε πού πηγαίνει η χώ-ρα και ελπίζουμε πραγματικά πως ολαός θα κρίνει με ιστορική συνείδη-ση, έχοντας υπολογίσει τα πάντα μεψυχραιμία, με κοινή λογική και μεελπίδα και αισιοδοξία για το μέλ-λον», κατέληξε ο Ευ. Βενιζέλος.

Αντ. Σαμαράς:«Σταθερότητα, ανάπτυξη, ασφάλεια»

«Σήμερα ο ελληνικός λαός ψηφί-ζει για το μέλλον των παιδιών του,ψηφίζει για σταθερότητα, για ανά-πτυξη, για ασφάλεια και για δικαιο-σύνη», υπογράμμισε από την Πύλοκαι ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντ. Σαμα-ράς, μετά την άσκηση του εκλογικούτου δικαιώματος στην Πύλο τηςΜεσσηνίας.

ΚΚΕ: «Καινούργιεςπαγίδες»

«Νιώθουμε την ευθύνη και τηνυποχρέωση να θυμίσουμε στον ελ-ληνικό λαό ότι έρχεται νέα θύελλατον Ιούνιο και τους επόμενους μή-νες, πολύ χειρότερη απ’ αυτή πουγνωρίσαμε με την πολιτική ‘υπάρ-χουν λεφτά για τον λαό’ ή ‘δενυπάρχουν λεφτά για τον λαό’», επι-σήμανε από το 1ο Λύκειο Πετρού-πολης και η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ,Αλ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «οι

καινούργιες παγίδες βρίσκονται στιςτοποθετήσεις όλων των κομμάτωνπου λένε ‘υπάρχουν καλοί διαπραγ-ματευτές για την Ευρωπαϊκή Ένω-ση, για τις Βρυξέλλες και το ΔιεθνέςΝομισματικό Ταμείο, υπάρχουν κα-λές διαπραγματεύσεις’». «Τίποτα απ’όλα αυτά δεν υπάρχει, είναι μια με-γάλη παγίδα, όπως παγίδα είναι αυ-τά που λένε όλα τα κόμματα ότι ‘εγ-γυόμαστε τους μισθούς και τις συ-ντάξεις’», κατέληξε η Αλ. Παπαρήγα.

Αλ. Τσίπρας: «ΗΔημοκρατία επιστρέφειστον τόπο της»

Εμφανώς αισιόδοξος εμφανίστη-κε χθες το πρωί και ο επικεφαλήςτου ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλ. Τσίπρας, πουψήφισε στα 27ο και 30ό ΔημοτικάΣχολεία Κυψέλης. «Σήμερα είναι μέ-ρα γιορτινή, μέρα χαράς, γιατί μετάαπό 2,5 χρόνια βαρβαρότητας επι-στρέφει η Δημοκρατία στη χώραπου γεννήθηκε», δήλωσε ο Αλ. Τσί-πρας, για να προσθέσει ότι «ο λαός

θα βάλει τη δική του σφραγίδα καιυπογραφή σε μία αλλαγή». «Δεν με-τράνε οι υπογραφές που έβαλαν άλ-λοι», συνέχισε ο επικεφαλής του ΣΥ-ΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «στην κοινήμας πορεία δεν χωρά η βαρβαρότη-τα των Μνημονίων».

«Ο λαός θα στείλει ένα ισχυρό μή-νυμα στην Ευρώπη για αλλαγή πο-ρείας» δήλωσε και πρόσθεσε ότι εί-ναι βέβαιος πως οι πολίτες θα γυρί-σουν σελίδα, αφήνοντας πίσω «τιςδυνάμεις της καταστροφής».

Ο Μαν. Γλέζος, επικεφαλής τουψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙ-ΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο,άσκησε το εκλογικό του δικαίωμαστο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καισαρια-νής.»Σήμερα ανοίγει μια νέα μέραστην ιστορία του ελληνικού λαού.Παρά τον απίθανο καλπονοθευτικόεκλογικό νόμο, ο ελληνικός λαόςανοίγει με την ετυμηγορία του μιανέα σελίδα για τον τόπο», δήλωσεαμέσως μετά.

Γ. Καρατζαφέρης:«Με λογική, όχι με θυμό»

Να ψηφίσουν «με λογική και όχιμε θυμό, γιατί αύριο πρέπει να ξη-μερώσει για όλους μας, για όλη τηνΕλλάδα, η ελπίδα, η προσδοκία γιαομαλότητα, σταθερότητα και από-δραση από την κρίση», ζήτησε απότους πολίτες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ,Γ. Καρατζαφέρης, από το 2.498οεκλογικό τμήμα Παλαιού Φαλήρου.«Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι οι Έλ-ληνες θα ψηφίσουν με όσα περιθώ-ρια λογικής τούς έχουν αφήσει», κα-τέληξε.

Π. Καμμένος: «Ξημερώνει νέα μέρα»

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, από ένακίνημα πολιτών, που γεννήθηκε

πριν δυο μήνες, μετατράπηκε σ’ ένατυφώνα, που σαρώνει τη μεταπολί-τευση, που κατακρημνίζει τα κόμ-ματα-υπηρέτες των διεθνών τοκο-γλύφων. Ξημερώνει μια νέα ημέραγια τη Ελλάδα, για τους Ανεξάρτη-τους Έλληνες», δήλωσε από τη Σα-μοθράκη και ο επικεφαλής των Ανε-ξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος.

Λ. Κατσέλη: «Ώρα ευθύνης»«Σήμερα είναι γιορτή της Δημο-

κρατίας, αλλά και ώρα ευθύνης»,δήλωσε από τους Αγίους Αναργύ-ρους η επικεφαλής της ΚοινωνικήςΣυμφωνίας, Λ. Κατσέλη, σημειώνο-ντας ότι «ο πολίτης κρατά στα χέριατου την τύχη του». «Μπορούμε νααλλάξουμε πορεία, μπορούμε να αλ-λάξουμε σελίδα, να επαναφέρουμετην ελπίδα και το χαμόγελο στη ζωήμας», πρόσθεσε η κ. Κατσέλη, ενώ«κρίσιμη» χαρακτήρισε την εκλογι-κή αναμέτρηση και ο Χ. Καστανί-δης, από το 343ο εκλογικό τμήμαστη Θεσσαλονίκη. «Ή θα συνεχίσου-με να ζούμε σε μια μελαγχολική Δη-μοκρατία που ‘σβήνει’ τα παιδιά τηςή θα πάρουμε την τύχη της χώραςστα χέρια μας και θα φέρουμε στηζωή μας την αξιοπρέπεια και τηνκοινωνική δικαιοσύνη», κατέληξε.

Ιω. Κοντούλη: «Χρήσιμηκαι ωφέλιμη ψήφος»

«Σήμερα είμαστε όλοι αποφασι-σμένοι η ψήφος μας να είναι χρήσι-μη και ωφέλιμη για τον τόπο. Ρίξτεμια ματιά γύρω σας, καθώς πάτε ναψηφίσετε, για να δείτε τι έλειπε καιτι λείπει από αυτόν τον τόπο», τόνι-σε από το 6ο Γυμνάσιο - Λύκειο Ζω-γράφου η Ιω. Κοντούλη, επικεφαλήςτης προεκλογικής εκστρατείας τωνΟικολόγων Πράσινων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΑΦΟΥ ΨΗΦΙΣΕ

Αλ. Τσίπρας: «Ο λαός θα βάλει τη δική του υπογραφή,δεν μετράνε οι υπογραφές που έβαλαν άλλοι»

Page 10: Η ΑΥΓΗ 07.05

10Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ 2012

ΣΧΕΔΟΝ ΣΙΓΟΥΡΗ ΕΔΡΑ ΣΤΗΝΞΑΝΘΗ, ΠΙΘΑΝΗ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Ραγδαία άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη

Σχεδόν βέβαιη είναι η εκλογή βουλευτή του ΣΥΡΙ-ΖΑ στην Ξάνθη για πρώτη φορά στην ιστορία του. ΟΧουσεΐν Ζεμπέκ είναι ο πιθανός βουλευτής σε μια πό-λη που για χρόνια ήταν κάστρο της Ν.Δ. Δεν έχουμετελικά αποτελέσματα αυτή τη στιγμή, αλλά το αποτέ-λεσμα κλειδώνει. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σί-γουρα δεύτερο κόμμα και μέσα στην πόλη της Ξάνθης.Ασφαλώς σημαντικό ρόλο έπαιξε στην εξέλιξη αυτή ηψήφος της μειονότητας. Όσον αφορά τη Ροδόπη, αν ηΔημοκρατική Συμμαχία δεν μπει στη Βουλή, τότε εί-ναι πολύ πιθανό να εκλέξει βουλευτή ο ΣΥΡΙΖΑ, 16χρόνια μετά την εκλογή του Μουσταφά Μουσταφά.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική η άνοδος τωνδυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην Ξάνθη όσο και στηΡοδόπη. Βέβαια η κατάσταση στην Ροδόπη προδια-γράφεται αγχώδης και εξαρτάται από πολλούς παρά-γοντες. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να βγαίνει πρώτο κόμμακαι μάλλον είναι ο μόνος νομός που συμβαίνει αυτό.Κατά κύριο λόγο αυτό οφείλεται στον υποψήφιό τουαπό τη μειονότητα Αχμέτ Χατζηοσμάν. Αν κάτι έγινεσαφές σε αυτήν προεκλογική περίοδο τόσο στην Ξάν-θη όσο και στη Ροδόπη, είναι ότι οι πολίτες άκουσανμε προσοχή τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ενδαφέρονστοιχείο είναι οι ψήφοι που παίρνει ο πρώην βουλευ-τής της Ν.Δ. Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος μεταπήδησε στηΔημοκρατική Συμμαχία.

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΑΚΕΛΛΙΩΝ

ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ

Επέμενε σε σκληρήγραμμή ο Σόιμπλε μέχρινα κλείσουν οι κάλπες

Λίγες ώρες πρινκλείσουν οι κάλπεςστην Ελλάδα και τηΓαλλία, ο Γερμανόςυπουργός ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλεφρόντισε να τραβήξειτη γερμανική κόκκινηγραμμή στα αιτήματατης επόμενης μέρας:«Δεν θέλουμε αναπτυ-ξιακά προγράμματα,χρηματοδοτημένα μεκρατικές πιστώσεις,που θα αυξάνουν τοχρέος.

Το υψηλό χρέος είναι μια από τις σημαντικότερεςαιτίες της κρίσης», είπε στο περιοδικό «Focus» και συ-νέχισε: «Δεν είναι δυνατόν τώρα να προτείνει κανείςστα σοβαρά ακόμη περισσότερα χρέη ως απάντησηστην κρίση. Αυτό θα έμοιαζε με όρκο του τύπου ‘βε-βαίως θα βελτιωθούμε, αλλά πρώτα θα αμαρτήσουμελίγο ακόμη’».

Ο Σόιμπλε επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι δενπρέπει να χαλαρώσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο: «Ηεξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι η απα-ραίτητη προϋπόθεση για υγιή ανάπτυξη», είπε και τό-νισε ότι «για τις διαρθρωτικές αλλαγές δεν χρειάζεταικανένα πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας».Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, το πρότυπο εί-ναι η πορεία που ακολούθησε η Γερμανία τα τελευταίαχρόνια: «Σε μας λειτούργησε ο φιλικός προς την ανά-πτυξη έλεγχος των δαπανών. Μείωσα τις δαπάνες πε-ρισσότερο από κάθε άλλο υπουργό Οικονομικών καιπαρ’ όλα αυτά είμαστε η ατμομηχανή της ανάπτυξηςστην Ευρώπη», κατέληξε.

ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ

ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΕΤΥΧΕΙ ΟΥΤΕ Η ΕΔΑ

Η ριζοσπαστική Αριστεράγκρέμισε το... γαλάζιο κάστροΤΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΣ ΠΛΗΚΑ

Θεσσαλονίκη: Το 1958 η ΕΔΑ δενείχε καταφέρει να είναι πρώτο κόμμαστη Θεσσαλονίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕνωτικόΚοινωνικό Μέτωπο χθες το κατάφερεκαι για πρώτη φορά το «γαλάζιο» κάστροβάφτηκε με τα χρώματα του ενωτικούσχήματος της Αριστεράς στον πανελλα-δικό χάρτη.

Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στη Σβώλου,από νωρίς το απόγευμα ήταν γεμάτα κό-σμο. Τα μηνύματα που έφθαναν από όλητην Ελλάδα ήταν αισιόδοξα και όταν τααποτελέσματα των extit polls επιβεβαίω-σε ότι το ενωτικό σχήμα της Αριστεράςείναι δεύτερο κόμμα όλοι ξέσπασαν σεχειροκροτήματα και αγκαλιές. Το κλίμαευφορίας συνεχίστηκε και όταν τα πραγ-ματικά αποτελέσματα ήρθαν να επιβε-βαιώσουν ότι οι προβλέψεις των exitpolls ήταν σωστές, ωστόσο υπήρξε καιέντονος προβληματισμός για τα μεγάλαποσοστά που κατέγραψε η ναζιστικήΧρυσή Αυγή πανελλαδικά, αλλά και στηΘεσσαλονίκη.

Στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλο-νίκης με καταμετρημένο το 20% των ψή-φων, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έφτασε στο 17,34%από το 5,77% που είχε στις εκλογές του2009 και κερδίζει δύο ή τρεις έδρες. Τοπλέον ελπιδοφόρο είναι ότι το ενωτικόσχήμα της Αριστεράς στήριξαν, όπως καισε όλη την Ελλάδα, οι νέοι ψηφοφόροι.Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ παρουσιά-ζουν εικόνα διάλυσης, με τη Ν.Δ. να φτά-νει μόλις στο 15,4%, ωστόσο ελέω εκλο-γικού νόμου κερδίζει από 6 έως 8 έδρες,το ΠΑΣΟΚ από πρώτο κόμμα στις προη-γούμενες εκλογές τώρα είναι τέταρτο μεποσοστό 10,65% και βγάζει μόλις μία

έδρα, την οποία αναμένεται να πάρει οΕυάγγελος Βενιζέλος. Οι Ανεξάρτητοι Έλ-ληνες αναδεικνύονται, όπως φαίνεται,τρίτη δύναμη στην Α’ Θεσσαλονίκης μεποσοστό 11,24% και παίρνουν δύοέδρες, ενώ μία ή δύο έδρες παίρνει τοΚΚΕ, που απλώς διατήρησε τις δυνάμειςτου με το 9,30%. Μία έδρα κερδίζει ηΔΗΜ.ΑΡ. με ποσοστό 7,44% και άλλημία δυστυχώς η ναζιστική Χρυσή Αυγήπου έλαβε 6,74%. Ακολουθούν το ΛΑΟΣπου υποχώρησε στο 3,70%, οι ΟικολόγοιΠράσινοι 3,22%, η Δράση με 2,69%, ηΔημιουργία Ξανά με 2,50% (ποσοστόπου επίσης προκάλεσε έκπληξη), η ΔΗ-ΣΥ με 1,79%, η Κοινωνική Συμμαχία με1,64% και η Ένωση Κεντρώων 1,15%.

Στη Β’ Θεσσαλονίκης, μια παραδοσια-κά δύσκολη εκλογική περιφέρεια για τονΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. αναδείχθηκε πρώτη μεποσοστό 21,12% και λαμβάνει μία έδρα,όταν στις εκλογές του 2009 το ποσοστότης ήταν στο 37,6% και είχε δύο έδρες. ΟΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αναδείχθηκε δεύτερη δύ-ναμη με ποσοστό 14,39% διατηρώνταςτην μία έδρα που είχε, ενώ στις προη-γούμενες εκλογές το ποσοστό του ήτανστο 4,08%. Ακολουθούν οι ΑνεξάρτητοιΈλληνες με ποσοστό 11,96%, το ΚΚΕ με8,55%, η ναζιστική Χρυσή Αυγή με7,99% και η ΔΗΜ.ΑΡ. με 6,67%. Όλα αυ-τά τα κόμματα κερδίζουν από μία έδραστη νέα Βουλή. Ακολουθούν το ΛΑΟΣ με3,7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,54%, ηΔημιουργία Ξανά με 2,09%, η Δράση με1,89%, η ΔΗΣΥ με 1,3%, η Ένωση Κε-ντρώων με 0,93% και η Κοινωνική Συμ-φωνία με 0,90%. Αξίζει να σημειωθεί ότιτο ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογέςστη Β’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης είχε πο-

σοστό 38,23%, ενώ το ΛΑΟΣ 7,48%.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πολλαπλασίασε τα πο-

σοστά του και σε όλες τις εκλογικές περι-φέρειες της Βόρειας Ελλάδας, όπου στιςπερισσότερες ήρθε τρίτο κόμμα πίσωαπό τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τα οποίαόμως έχασαν πάνω από το 50% των δυ-νάμεών τους. Σε όλες τις τοπικές οργα-νώσεις οι στήθηκε ένα μικρό «πάρτι» καιη αισιοδοξία ήταν έκδηλη για τη συνέ-χεια, με το ενωτικό σχήμα της Αριστεράςνα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελί-ξεις. Με καταμετρημένο το 53% των ψή-φων η Χαλκιδική κατά πάσα πιθανότηταστέλνει για πρώτη φορά στην ιστορία τηςαριστερό ή αριστερή βουλευτή. Εκεί οΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ήρθε τρίτο κόμμα με14,54%, όταν το 2009 είχε λάβει 4,05%.Την ίδια ώρα από μία έδρα έπαιρνε οΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς, όπου συγκέντρωνεποσοστό 10,77%, όταν στις προηγούμε-νες εκλογές δεν είχε φθάσει το 3%, κα-θώς και στην Κοζάνη, όπου τα ποσοστάτου συμμαχικού σχήματος της Αριστε-ράς εκτοξεύθηκαν στο 14,77% από το3,29% το 2009.

Γενικότερα στους νομούς της κεντρι-κής και της δυτικής Μακεδονίας ο ΣΥΡΙ-ΖΑ ΕΚΜ τριπλασίασε τουλάχιστον τιςδυνάμεις του. Στα Γρεβενά το 2,60% του2009 έγινε 10,57%, στην Ημαθία το3,16% εκτοξεύθηκε στο 13,08%, στις Σέρ-ρες το 2,52% του 2009 εκτοξεύθηκε στο9,14%. Αντίστοιχα στη Φλώρινα τα πο-σοστά του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ έφθασαν στο13,12% από 2,95% το 2009, στην Πέλλατο 9,77% από το 2,52%, στην Πιερία το9,81% από το 2,81%, στην Καστοριά το10,97% από 3,76%.

Φωτο Νίκος Γιακουμίδης

Page 11: Η ΑΥΓΗ 07.05

11Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ 2012

Από έκπληξη έως... μούδιασμα,οι αντιδράσεις των ευρωπαϊκών ΜΜΕ

Με κατάπληξη που σε ορισμέ-νες περιπτώσεις φτάνει και τα όριατου μουδιάσματος μετέδωσαν ταευρωπαϊκά ΜΜΕ το εκλογικό απο-τέλεσμα στη χώρα μας. Κυρίαρχαστοιχεία της ανάλυσής τους, η συ-ντριβή του κυβερνητικού συνασπι-σμού που επέβαλε σκληρά μέτρα λι-τότητας, η εντυπωσιακή άνοδοςτης ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλάκαι η είσοδος για πρώτη φορά στοκοινοβούλιο της νεοναζιστικήςΧρυσής Αυγής.

Για συντριβή των κυβερνώντωνκομμάτων που υποστήριξαν τηνεπιβαλλόμενη από την Ε.Ε πολιτικήλιτότητας κάνει λόγο η βρετανική«Guardian» σημειώνοντας ότι τοαποτέλεσμα αντανακλά την οργήτων ψηφοφόρων και αναμένεται ναπροβληματίσει τα υπόλοιπα μέλητης Ευρωζώνης. «Έπειτα από 40χρόνια κυριαρχίας στην ελληνικήπολιτική σκηνή, η κεντροδεξιά ΝέαΔημοκρατία και το σοσιαλιστικόΠΑΣΟΚ είδαν να μειώνεται δραστι-κά η υποστήριξή τους προς όφελοςτων κομμάτων που αντιτάχθηκανστη σκληρή λιτότητα που επιβλήθη-κε από τους διεθνείς πιστωτές»υπογραμμίζει το δημοσίευμα χαρα-κτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως «μεγά-λο νικητή» των εκλογών.

Τo ΒΒC μεταδίδει πως η «συγκυ-βέρνηση» χάνει τις εκλογές επιση-μαίνοντας τη «γενικευμένη οργή»για τα σκληρά μέτρα που προώθησεη κυβέρνηση σε αντάλλαγμα για ταδιεθνή δάνεια. Ο ανταποκριτής τουδικτύου τονίζει ότι αν δεν προκύψεικυβερνητικός συνασπισμός, θα«προκληθεί ανησυχία στους πιστω-τές» της χώρας και υπογραμμίζειτην είσοδο για πρώτη φορά στοΚοινοβούλιο της νεοναζιστικήςΧρυσής Αυγής.

H γαλλική εφημερίδα «LeMonde» εστιάζει στην είσοδο τηςΧρυσής Αυγής στη Βουλή και ση-μειώνει την μεγάλη άνοδο της ριζο-σπαστικής Αριστεράς. «Ο ΣΥΡΙΖΑ,που πραγματοποίησε μια προεκλο-γική εκστρατεία ενάντια στην πολι-τική λιτότητας που έχει επιβληθείστη χώρα», κατέλαβε τη δεύτερη θέ-ση, σημειώνει η εφημερίδα.

«Τα κόμματα της συγκυβέρνησηςβυθίζονται, η ριζοσπαστική αριστε-ρά εκτινάσσεται» είναι ο τίτλος της«Liberation», που σημειώνει ότιτα δύο κόμματα που υποστήριζαντη λιτότητα και κυβερνούσαν απόκοινού τη χώρα από τον Νοέμβριοτου 2011 «κατέρρευσαν» στις κοι-νοβουλευτικές εκλογές της Κυρια-κής, συγκεντρώνοντας μεταξύ 31και 37% έναντι 77,4% το 2009,σύμφωνα με τα exit poll.

«Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέ-ψεις, η κατάρρευση αυτή θα κατα-στήσει σχεδόν αδύνατο τον σχημα-

τισμό κυβέρνησης συνασπισμούαπό τα δύο κόμματα προκειμένουνα συνεχιστεί η πολιτική λιτότηταςπου υπαγορεύεται από την Ε.Ε. καιτο ΔΝΤ», προσθέτει το ρεπορτάζεπισημαίνοντας την εντυπωσιακήεκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ιταλική «Corriere dellaSera», υπό τον τίτλο «Χάος στηνΕλλάδα», μιλά στο ρεπορτάζ της γιατην κατάρρευση των φιλοευρωπαϊ-κών κομμάτων και τη ραγδαία άνο-δο των εξτρεμιστών, ενώ η «ΕlMundo» τονίζει ότι «η πολυδιά-σπαση στο ελληνικό Κοινοβούλιοαπειλεί τις μεταρρυθμίσεις πουαξιώνει η Ε.Ε.».

Η ισπανική «El Pais» μιλά για«κατάρρευση» των παραδοσιακών

εκπροσώπων του δικομματισμού.Σημειώνει πως ΠΑΣΟΚ και ΝέαΔημοκρατία χτυπήθηκαν σκληράαπό τους ψηφοφόρους χάνονταςπερισσότερη από τη μισή εκλογικήτους δύναμη. Παρόμοιο είναι τούφος της ιταλικής «Repubblica» ηοποία επιλέγει τον τίτλο «Η Αριστε-ρά ξεπερνά τους σοσιαλιστές. Οι νε-οναζιστές μπαίνουν στη Βουλή».Έτσι, σχολιάζει τόσο την άνοδο τουΣΥΡΙΖΑ, την κοινοβουλευτική εκ-προσώπηση της Χρυσής Αυγής, αλ-λά και την θεαματική πτώση τωνποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, απο-δίδει την ψήφο των Ελλήνων στονθυμό και την αγανάκτηση για ταμέτρα λιτότητας.

Στις «βαριές απώλειες» που υπέ-

στησαν τα δύο πρώην μεγάλα κόμ-ματα στέκεται η γερμανική«Deutsche Welle» υπογραμμίζο-ντας την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στηδεύτερη θέση των προτιμήσεωντων ψηφοφόρων. «Αν ούτε το ΠΑ-ΣΟΚ ούτε η συντηρητική Νέα Δη-μοκρατία δεν συλλέξουν αρκετέςψήφους για να σχηματίσουν κυβέρ-νηση, αυτό θα σηματοδοτεί ρήξη μετο πολιτικό στάτους των τελευταίων38 χρόνων στην Ελλάδα», αναφέρειο ανταποκριτής.

Η «Frankfurter AllgemeineZeitung» γράφει για «τις δραματι-κές απώλειες» των δύο μεγάλωνκομμάτων κρίνοντας πως οι Έλλη-νες ψήφισαν κατά της λιτότητας.«Οι ψηφοφόροι στράφηκαν σε ριζο-σπαστικότερους σχηματισμούς»,αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοσητης εφημερίδας. Ανάλογη εικόναμεταφέρει και το «Spiegel». «Tιμω-ρία υπέστη στην κάλπη ο κυβερνη-τικός συνασπισμός» παρατηρεί δια-βλέποντας -βάσει των exit poll- κίν-δυνο ακυβερνησίας. Το γνωστό, τέ-λος, για τις ρατσιστικές καμπάνιεςτου εναντίον των χωρών του ευρω-παϊκού Νότου περιοδικό «Focus»σημειώνει ότι «οι αχάριστοι Έλλη-νες απορρίπτουν την ευρω-σωτη-ρία τους».

Τη ριζική αλλαγή των πολιτικώνσυσχετισμών στην Ελλάδα, ως απο-τέλεσμα των σημερινών πρόωρωνεκλογών, πρόβαλε ως πρώτη είδη-ση, μαζί με τη διαγραφόμενη νίκητου σοσιαλιστή υποψήφιου Φραν-

σουά Ολάντ στις προεδρικές εκλο-γές στη Γαλλία, στο χθεσινό κεντρι-κό δελτίο ειδήσεων, η δημόσιααυστριακή τηλεόραση. Όπως το-νιζόταν, οι δύο μεγάλοι ηττημένοιτων ελληνικών εκλογών είναι ταδύο μέχρι τώρα μεγαλύτερα κόμμα-τα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία,των οποίων τα ποσοστά, σε σχέσημε τις τελευταίες εκλογές, μειώθη-καν τουλάχιστον στο μισό, εξαιτίαςτης μισητής, στους περισσότερουςπολίτες, πολιτικής λιτότητας, ενώαύξηση της δύναμής τους είχαν μι-κρότερα, αριστερά και δεξιά κόμμα-τα διαμαρτυρίας.

Την ανησυχία της Ευρώπης γιατην πορεία των προγραμμάτων λι-τότητας μετά τις βουλευτικές εκλο-γές σημείωνε από την πλευρά της,η κρατική ραδιοτηλεόραση της Ελ-βετίας RSI.

Χωρίς σχολιασμό και χωρίς ναυπάρχει οποιαδήποτε επίσημηαντίδραση από κυβερνητικής πλευ-ράς, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσαενημέρωσης τα αποτελέσματα τωνβουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.Η πρώτη θέση της Νέας Δημοκρα-τίας και τα ποσοστά των υπόλοι-πων κομμάτων είναι τα στοιχείαπου μεταδόθηκαν στα ρεπορτάζτων τουρκικών τηλεοπτικών κανα-λιών και στις ιστοσελίδες των εφη-μερίδων, ενώ υπογραμμίστηκε ιδι-αίτερα η δεύτερη θέση του ΣΥΡΙΖΑκαι το γεγονός ότι θα εκπροσωπεί-ται στην ελληνική Βουλή η ΧρυσήΑυγή.

NEW YORK TIMES:

Οι Έλληνες επανασχεδίασαν τον ελληνικό χάρτηNew York Times: Οι Έλληνες ψηφοφόροι

επανασχεδίασαν από την αρχή τον πολιτικόχάρτη της Ελλάδας, ενισχύοντας την άκραΑριστερά και τη νεοναζιστική Δεξιά σ’ ένακύμα διαμαρτυρίας ενάντια στα κυρίαρχαπολιτικά κόμματα τα οποία θεωρούν υπεύ-θυνα για την οικονομική κατάρρευση τηςχώρας. Οι εκλογές αποτέλεσαν την πρώτηδημοκρατική δοκιμασία για τη δανειακήσύμβαση και το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο:η απόρριψη των όρων της συμφωνίας διά-σωσης και ο κατακερματισμός της ψήφου σετέτοιο σημείο που ο νικητής των εκλογών θααντιμετωπίσει εξαιρετική δυσκολία για νασχηματίσει κυβέρνηση.

Washington Post: Οι Έλληνες πήγαν τηνΚυριακή στις κάλπες για να απορρίψουν μιαπολιτική τάξη δεκαετιών, «προσφέροντας»επίσης μια μεγάλη ήττα στους υποστηρικτέςτης συμφωνίας οικονομικής διάσωσης μετους ξένους δανειστές η οποία οδήγησε τηχώρα σε καταστρεπτική λιτότητα. Μια κακο-φωνία νέων προσώπων θα έχει πλέον λόγο

στο κοινοβούλιο αφότου η πλειοψηφία τωνΕλλήνων απέρριψε τα δύο μνημονιακά κόμ-ματα τα οποία κυριάρχησαν στην πολιτικήσκηνή της χώρας από την εποχή της πτώσηςτης δικτατορίας, σχεδόν 40 χρόνια πριν. Μιααδύναμη κυβερνητική συμμαχία ανάμεσαστα απομεινάρια αυτών των δύο μεγάλωνκομμάτων είναι πιθανόν να σχηματιστεί,σύμφωνα με τους αναλυτές, ωστόσο η δυνα-τότητα -και η νομιμότητά της- να προωθήσειπεραιτέρω επώδυνα μέτρα λιτότητας για τονελληνικό λαό ενδεχομένως να είναι αυστηράπεριορισμένη.

CNN: Ο κυβερνητικός συνασπισμός στηνΕλλάδα εμφανίζεται να οδηγείται σε οδυνη-ρές απώλειες κατά τις βουλευτικές εκλογέςτης Κυριακής ενώ τα κόμματα της άκρας αρι-στεράς και της άκρας δεξιάς ετοιμάζονται νακαρπωθούν σημαντικά εκλογικά κέρδη ενμέσω της οργής για τα μέτρα λιτότητας. Θυ-μωμένοι για το σκληρό πρόγραμμα περικο-πών της κυβέρνησης συνασπισμού, οι ψηφο-φόροι στράφηκαν ιδιαίτερα προς τη ριζο-

σπαστική, αριστερίστικη συμμαχία του ΣΥΡΙ-ΖΑ και της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, δίνο-ντάς τους πολύ καλύτερα ποσοστά από εκεί-να που αρχικά προέβλεπαν οι δημοσκοπή-σεις.

The Age (Αυστραλία): Οι Έλληνες πήγανστις κάλπες εν μέσω οικονομικής ύφεσηςτην οποία προκάλεσαν οι οριζόντιες περικο-πές των δημόσιων δαπανών και οι αυξήσειςτων φόρων. Και τα δύο μεγάλα κόμματα, ησυντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσια-λιστικό ΠΑΣΟΚ, έχουν τρωθεί από τη συμ-φωνία που υπέγραψαν με την ΕυρωπαϊκήΈνωση και το ΔΝΤ και η οποία επέβαλε μέ-τρα λιτότητας, ενώ τα πιο ακραία κόμματαέχουν κερδίσει τη λαϊκή υποστήριξη. Σύμ-φωνα με τους αναλυτές, θα είναι θέμα τύχηςαν τα δύο μεγάλα κόμματα κατορθώσουν νασχηματίσουν μια λειτουργική κοινοβουλευτι-κή πλειοψηφία. Αν αποτύχουν, η Ελλάδα θαβυθιστεί σε μεγαλύτερη κρίση, προσθέτονταςπολιτικό χάος στην οικονομική κατάρρευση,ενώ θα χρειασεί να γίνουν νέες εκλογές.

Page 12: Η ΑΥΓΗ 07.05

12Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ 2012

Ομαλή η εκλογική διαδικασίαμε μικρές καθυστερήσεις

Ομαλά εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία χθες σε ολό-κληρη τη χώρα. Οι συνηθισμένες καθυστερήσεις στην άφι-ξη των δικαστικών αντιπροσώπων και οι απουσίες μελώντων εφορευτικών επιτροπών φυσικά δεν έλειψαν, αλλά σεγενικές γραμμές τα όποια μικροπροβλήματα εμφανίστηκαν,αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Από την ψηφοφορία απείχαν οι κάτοικοι δύο χωριώνστον νομό Τρικάλων και ενός στον νομό Έδεσσας. Πιο συ-γκεκριμένα, στα Τρίκαλα δεν ψήφισαν οι κάτοικοι στο Πε-τρωτό, αντιδρώντας στη μετατροπή του δημοτικού σχολείουτου χωριού σε διθέσιο από τετραθέσιο, ενώ και στο Ροπωτό,οι κάτοικοι δεν πήγαν στις κάλπες που στήθηκαν, λόγω κα-τολισθήσεων σε καφενείο. Επίσης, στα Βρυτά Εδέσσης, οικάτοικοι απείχαν, αντιδρώντας στην καθυστέρηση καταβο-λής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Συμβολική κατάληψη για λίγες ώρες πραγματοποίησανκάτοικοι στους Λιαπάδες Κέρκυρας, εκφράζοντας την έντο-νη διαμαρτυρία τους για το κλείσιμο του γυμνασίου της πε-ριοχής.

Το κορυφαίο «ευτράπελο» των χθεσινών εκλογών σημειώ-θηκε στο Αγρίνιο. Σε εκλογικό τμήμα εμφανίστηκε 30χρονοςσε κατάσταση μέθης που είχε μάλιστα στην κατοχή του έναπιστόλι κρότου-λάμψης. Τελικά, συνελήφθη χωρίς να υπάρ-ξει περαιτέρω αναστάτωση.

Μικροπροβλήματα παρουσιάστηκαν και με τα ψηφοδέλ-τια. Σε τμήμα ετεροδημοτών στον Πειραιά, αντί για ψηφο-δέλτια Μαγνησίας βρέθηκαν ψηφοδέλτια Αχαΐας. Το πρό-βλημα πάντως αντιμετωπίστηκε γρήγορα. Ανάλογο θέμαυπήρξε και σε εκλογικά τμήματα των Σερρών, όπου βρέθη-καν ψηφοδέλτια Θεσπρωτίας.

Καταγγελία στον Άρειο Πάγο έκαναν τέλος οι «Ανεξάρτη-τοι Έλληνες» για έλλειψη ψηφοδελτίων σε εκλογικά τμήματατης Αθήνας.

Σημειώνεται ότι το βράδυ του Σαββάτου η ιστοσελίδα τουυπουργείου Εσωτερικών δέχθηκε δύο επιθέσεις από χάκερ,με αποτέλεσμα να μείνει εκτός λειτουργίας για 10 λεπτά.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

Για δέκα λεπτά έπεσε η σελίδατου υπουργείου Εσωτερικών

Επί ποδός πολέμου ήταν από το Σάββατο η Δίωξη Ηλε-κτρονικού Εγκλήματος καθώς οι Anonymous είχαν προα-ναγγείλει επιθέσεις στην ιστοσελίδα των αποτελεσμάτωντων εκλογών. Το βράδυ του Σαββάτου η ηλεκτρονική σελίδατου υπουργείου Εσωτερικών κατέβηκε για 10 λεπτά.

«Κάποιες αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν αντιμετωπί-στηκαν και πιστεύω ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί χω-ρίς πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός είναι σεετοιμότητα για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα»δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο Τ. Γιαννίτσης.

6 Η Ν.Δ., 1 Ο ΣΥΡΙΖΑ, 1 ΤΟ ΚΚΕ

Άλλαξαν χέρια και οι οκτώ μονοεδρικές

Άλλαξαν χέρια και οι οκτώ μονοε-δρικές περιφέρειες της χώρας, καθώςτο ΠΑΣΟΚ που είχε επικρατήσει σεόλες το 2009 δεν κατάφερε να διατη-ρήσει ούτε μία. Σύμφωνα με τα αποτε-λέσματα που υπήρχαν αργά χθες τοβράδυ, η Ν.Δ. επικρατούσε σε 6, ενώτις άλλες δύο μοιράζονταν ΣΥΡΙΖΑΕΚΜ και ΚΚΕ.

Ειδικότερα, η Ν.Δ. κέρδιζε τα Γρεβε-νά με 26,97%, με καταμετρημένο το64,34% των ψήφων. Στην Ευρυτανία,ερχόταν πρώτη με 20,32% στο 62,31%της ενσωμάτωσης, ακολουθούμενηαπό το ΠΑΣΟΚ με 19,08%. Στη Ζάκυν-

θο, με καταμετρημένο το 97%, η Ν.Δ.κέρδιζε την έδρα με 20,96%, με δεύτε-ρο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που συ-γκέντρωνε 16,07% και το ΠΑΣΟΚ ναυποχωρεί στην τρίτη θέση με 15,73%.

Στη Θεσπρωτία, στο 45,73% τωνεκλογικών τμημάτων η Ν.Δ. ερχότανπρώτη με 24,42%. Στη Λευκάδα, ηΝ.Δ. κέρδιζε την έδρα με 25,70% στο73,08 των εκλογικών τμημάτων, με τονΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να ακολουθεί με 15,77%και το ΠΑΣΟΚ με 13,96%. Στη Φωκί-δα, τέλος, η Ν.Δ. επικρατούσε με23,37%, στο 53,68% της ενσωμάτω-σης, με δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ

ΕΚΜ με 14,15% και το ΠΑΣΟΚ τρίτομε 13,76%.

Για πρώτη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜκέρδιζε τη μονοεδρική της Κεφαλλο-νιάς, με 18,77% με καταμετρημένο το75,83% των εκλογικών τμημάτων.Ακολουθούσε οριακά η Ν.Δ. με 18,22%ενώ το ΠΑΣΟΚ προσγειωνόταν στηντέταρτη θέση, μετά και το ΚΚΕ, συγκε-ντρώνοντας 11,72%.

Ανατροπή τέλος και στη Σάμο, με τοΚΚΕ να παίρνει την έδρα συγκεντρώ-νοντας 22,82% στο 83,62% της ενσω-μάτωσης. Δεύτερο κόμμα ήταν εκεί ηΝ.Δ. με 18,37%.

Αποχή - ρεκόρ στο 37,52% , από 30% το 2009

Ρεκόρ για βουλευτικές εκλογές έκα-νε η αποχή στη χθεσινή αναμέτρηση.Αργά χθες το βράδυ, στο 40,58% τωνεκλογικών τμημάτων, το ποσοστό τηςαποχής έφθανε το 37,52%, όταν το2009 ήταν 30,05% και το 2007 25,85%.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής ση-μειώθηκαν και αυτή τη φορά σε απο-μακρυσμένες εκλογικές περιφέρειες.«Πρωταθλήτρια» στέφθηκε ξανά ηΦλώρινα με 61,44% αποχή (στο69,19% των εκλογικών τμημάτων).Από κοντά ακολουθούσαν οι περιφέ-ρειες Κεφαλληνίας με 57,65% (στο68,33% των τμημάτων), Λέσβου με

57,03% (στο 37,88%), Λακωνίας με55,98% (στο 49,33% των τμημάτων)και Ευρυτανίας με 55,47% (στο 42,31%των τμημάτων).

Πολύ ψηλά, όμως, και πάνω από τονεθνικό μέσο όρο, ήταν το ποσοστόαποχής στην Α’ Αθηνών, όπου δεν πή-γε στην κάλπη το 40,49% (στο 26,55%της ενσωμάτωσης), αλλά και στην Α’Πειραιώς με το 40,95% να απέχει (στο40,66% της ενσωμάτωσης).

Αντίθετα, η μικρότερη αποχή σημει-ώθηκε στην περιφέρεια Αττικής, όπουέφθασε μόλις το 24,57% (στο 30,93%των τμημάτων). Μεγάλο ενδιαφέρον

για τις κάλπες έδειξαν οι ψηφοφόροιστη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου απείχε μό-νο το 25,48% (στο 31,25% της ενσωμά-τωσης) και στη Β’ Αθήνας, όπου απεί-χε το 27,39% (στο 29,26% της ενσωμά-τωσης). Χαμηλά ήταν τα ποσοστά απο-χής και στην Ημαθία (29,18% στο66,67% των τμημάτων), καθώς και στοΗράκλειο (29,26% στο 36,16% τωντμημάτων).

Τέλος, σχεδόν σταθερό παρέμεινε τοποσοστό των λευκών και των άκυρωνψηφοδελτίων. Στο σύνολό τους έφθα-σαν το 2,36% έναντι 2,64% το 2009και 2,67% το 2007.

Page 13: Η ΑΥΓΗ 07.05

13Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ 2012

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΔΕΝ ΦΘΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ 34%

Πλήρης η κατάρρευση του δικομματισμούΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ξεκάθαρο μήνυμα ανατροπήςέστειλε μέσω της κάλπης της 6ηςΜαΐου ο λαός σε όλη την Ελλάδα.Σε πλήρη κατάρρευση οδηγήθηκε οδικομματισμός, με τα δύο μέχριπρότινος «μεγάλα» κόμματα να μηνκατορθώνουν να φθάσουν μαζί το34%, ενώ επτά τουλάχιστον κόμμα-τα περνούν το κατώφλι του Κοινο-βουλίου. Το στίγμα της επόμενηςμέρας έδωσαν οι πολίτες, αναδει-κνύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε δεύ-τερο κόμμα με σχεδόν τετραπλάσιοποσοστό σε σχέση με τις προηγού-μενες εθνικές εκλογές.

Ενδεικτικό είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑΕΚΜ είναι το μόνο από τα πέντεκόμματα που είχαν εκλεγεί στηνπροηγούμενη Βουλή, το οποίο κα-τέγραψε άνοδο σε όλες τις εκλογικέςπεριφέρειες. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑΕΚΜ αναδείχθηκε πρώτος σε 14εκλογικές περιφέρειες, μεταξύ τωνοποίων οι 5 του Λεκανοπεδίου, κα-θώς και η Α’ Θεσσαλονίκης.

Γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτακαι με καταμετρημένο το 62,63%των εκλογικών τμημάτων, ο ΣΥΡΙ-ΖΑ ΕΚΜ λάμβανε 16,22% καιέπαιρνε 50 έδρες, έναντι 4,6% το2009 και 13 έδρες. Πιο αναλυτικά,κέρδιζε τις περιφέρειες Α’ Αθηνώνμε 19,13%, Β’ Αθηνών με 22,05%,Α’ Πειραιώς με 18,5%, Β’ Πειραιώςμε 23,31%, Αττικής με 19,74%,Αχαΐας με 21,2%, Βοιωτίας με20,26%, Εύβοιας με 17,55%, Α’Θεσσαλονίκης με 17,31%, Κέρκυ-ρας με 19,01%, Κεφαλλονιάς με

18,84%, Κυκλάδων με 17,96%, Ξάν-θης με 23,38% και Χανιών με17,16%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο των ποσο-στών του κατέγραφε ο ΣΥΡΙΖΑΕΚΜ στις περιφέρειες Ξάνθης(+18,13%), Β’ Πειραιώς (+17,52%),Άρτας (+17,26%), Αχαΐας (+17,15%)και Βοιωτίας (16,37%). Τη μικρότε-ρη άνοδο είχε στις περιφέρειεςΈβρου (+5,19%), Ροδόπης (+5,64%),Δράμας (+6,28%), Σερρών (+6,65%)και Πιερίας (+7,11%).

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.με μεγάλες απώλειες στα αστικά κέντρα

Τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚείχαν αντίθετα μεγάλες απώλειες σεόλες τις εκλογικές περιφέρειες.Πρώτη αλλά με ποσοστό πολύ κάτωαπό το ιστορικό της χαμηλό ερχό-ταν η Ν.Δ., που συγκέντρωνε το20,01% (έναντι 33,47% το 2009)και λάμβανε 111 έδρες (από 91 πουείχε στην προηγούμενη Βουλή).

Τις μεγαλύτερες απώλειές της ηΝ.Δ. τις εμφάνιζε στις περιφέρειεςΧανίων (-21,36%), Καστοριάς (-20,31%), Κυκλάδων (-19,23%), Β’Θεσσαλονίκης (-17,75%) και Ροδό-πης (-17,51%). Αντίθετα, μικρότερεςαπώλειες κατέγραφε στις περιφέρει-ες Ξάνθης (-4,3%), Ζακύνθου (-8,69%), Μεσσηνίας (-8,91%), Χίου(-9,12%) και Γρεβενών (-9,88%).

Συντριβή υπέστη την ίδια ώρα τοΠΑΣΟΚ, το οποίο καταποντίστηκεσε ποσοστά που μπορούν να συ-γκριθούν μόνο με την πρώτη τουεμφάνιση στον πολιτικό χάρτη στη

Μεταπολίτευση. Ειδικότερα, βρέθη-κε τρίτο κόμμα, συγκεντρώνοντας13,67% έναντι 43,92% το 2009 καιέλαβε 42 έδρες, από 160 στις προη-γούμενες εκλογές.

Τη μεγαλύτερη μείωση εμφάνισετο ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες Ξάνθης(-46,01%), Ηρακλείου (-42,19%),Δωδεκανήσου (-38,4%), Αχαΐας (-37,32%) και Ρεθύμνου (-36,86%).

Μικρότερες απώλειες που σε κάθεπερίπτωση ξεπέρασαν όμως τις εί-κοσι ποσοστιαίες μονάδες είχε στιςπεριφέρειες Σερρών (-21,3%), Κα-στοριάς (-21,43%), Λακωνίας (-21,62%), Δράμας (-22,63%) καιΠέλλας (-23,28%).

Τέταρτος ο ΚαμμένοςΤέταρτο κόμμα αναδείχθηκαν οι

Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι συ-γκέντρωσαν το 10,46%. Με βάση τοποσοστό αυτό, λάμβαναν 32 έδρες.Τα καλύτερα ποσοστά τους οι Ανε-ξάρτητοι Έλληνες τα εμφάνιζαν σεΔωδεκάνησα (18%), Εύβοια(14,43%), Αττική (13,79%), Φωκίδα(13,41%) και Καστοριά (13,39%).Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα πο-σοστά τους είχαν σε Ζάκυνθο(5,38%), Ροδόπη (5,46%), Μεσση-νία (6,02%), Ευρυτανία (6,13%) καιΓρεβενά (6,48%).

Βελτίωσε τα ποσοστά του,αλλά έπεσε στην 5η θέση το ΚΚΕ

Στην πέμπτη θέση υποχώρησε τοΚΚΕ, παρά το γεγονός ότι τα ποσο-στά του εμφανίστηκαν βελτιωμένασε σχέση με τις προηγούμενες βου-λευτικές εκλογές. Συγκεκριμένα, τοΚΚΕ έλαβε 8,38% από 7,54% το2009 και έβγαζε 26 έδρες (από 21).Μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασεστις περιφέρειες Σάμου (+4,77%),Γρεβενών (+3,6%), Λευκάδας(+3,43%), Ηλείας (+3,14%) και Κιλ-κίς (+3,11%). Αντίθετα, έχασε δυνά-μεις περισσότερο στις περιφέρειεςΒ’ Πειραιώς (-1,4%), Β’ Αθηνών (-1,05%), Α’ Αθηνών (-1,02%), Α’ Πει-

ραιώς (-0,88%) και Α’ Θεσσαλονί-κης (-0,38%).

Στη Βουλή με 7%η Χρυσή Αυγή

Το μελανό σημείο της χθεσινήςεκλογικής αναμέτρησης ήταν η εί-σοδος για πρώτη φορά στη Βουλήτης Χρυσής Αυγής, αλλά και το με-γάλο ποσοστό που συγκέντρωσε. ΗΧρυσή Αυγή αργά χθες το βράδυσυγκέντρωνε 6,89% και λάμβανε 21έδρες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά τηςτα είχε σε Κορινθία (12,16%), Λα-κωνία (10,09%), Β’ Πειραιώς(9,98%), Αργολίδα (9,76%) και Πε-ριφέρεια Αττικής (9,62%). Αντίθετα,τα χαμηλότερα ποσοστά της είχεστην Κρήτη, και ειδικότερα στις πε-ριφέρειες Ηρακλείου (2,72%), Λασι-θίου (2,73%), Ρεθύμνης (2,76%),στη Ροδόπη (3,5%) και Χίο (4,01%).

7ο κόμμαη Δημοκρατική Αριστερά

Η Δημοκρατική Αριστερά, τέλος,ήταν το έβδομο κόμμα που έμπαινεμέχρι αργά χθες στη Βουλή, συγκε-ντρώνοντας 6,02% και 18 έδρες. Τιςκαλύτερες επιδόσεις της η Δημο-κρατική Αριστερά τις είχε στις περι-φέρειες Ηρακλείου (9,34%), Χίου(9,26%), Τρικάλων (8,67%), Κυκλά-δων (8,25%) και Α’ Θεσσαλονίκης(8,53%). Τις χαμηλότερες την ίδιαώρα είχε στις περιφέρειες Άρτας(3,73%), Λακωνίας (3,84%), Ροδό-πης (3,86%), Καστοριάς (3,91%) καιΚαρδίτσας (4,22%).

Επτά κόμματα στηΒουλή

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι τομόνο κόμμα πουκαταγράφει άνοδο σεόλες τις εκλογικέςπεριφέρειες, μεταξύ τωνοποίων οι 5 τουΛεκανοπεδίου, η Αχαΐα,καθώς και η Α΄ Θεσσαλονίκης.

Εκτός Βουλής ΛΑΟΣ, Οικολόγοι Πράσινοι και Δημοκρατική Συμμαχία

Εκτός Βουλής έμεινε, όπωςόλα έδειχναν αργά χθες το βράδυ,ο ΛΑΟΣ, που πλήρωσε τη συμμε-τοχή του στη μνημονιακή κυβέρ-νηση. Το κατώφλι του 3% δεν κα-τάφερναν να περάσουν ούτε οιΟικολόγοι Πράσινοι, αλλά ούτεκαι η Δημοκρατική Συμμαχία τηςΝτόρας Μπακογιάννη.

Έχασε τη μισή τουδύναμη ο ΛΑΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, τις μισές τουδυνάμεις έχασε ο ΛΑΟΣ, ο οποίοςγύρω στη 1 τα μεσάνυχτα συγκέ-ντρωνε 2,86% έναντι 5,63% στιςπροηγούμενες εκλογές. Ο ΛΑΟΣπαρουσίασε άλλωστε απώλειες σεόλες τις περιφέρειες, με τις μεγα-λύτερες να καταγράφονται στην

Αττική (-4,7%), Α’ Θεσσαλονίκης(-4,59%), Β’ Αθηνών (-4,5%), Β’Πειραιώς (-4,5%) και Α’ Αθηνών(-4,33%). Μικρότερες απώλειες εί-χε στις περιφέρειες Χίου (-0,11%),Ηρακλείου (-0,37%), Λασιθίου (-0,56%), Λευκάδας (-0,73%) και

Χανίων (-0,83%).

Ελαφρά άνοδο οιΟικολόγοι Πράσινοι

Ελαφριά άνοδο των ποσοστώντους, που δεν ήταν όμως ικανήνα τους βάλει και στη Βουλή, εί-χαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, πουσυγκέντρωναν 2,85% έναντι2,53% το 2009. Πάντως, σε αρκε-τές περιφέρειες βρέθηκαν πάνωαπό το όριο του 3%, όπως σε Χα-νιά (4,85%), Δωδεκάνησα(4,74%), Χίο (4,74%), Ηράκλειο(4,22%) και Λασίθι (3,93%).

Εκτός καιη ΔημοκρατικήΣυμμαχία

Δεν θα καθίσει στα έδρανα

του Κοινοβουλίου και η ΝτόραΜπακογιάννη, το κόμμα τηςοποίας συγκέντρωνε αργά χθες2,52%. Αξίζει να σημειωθεί, πά-ντως, ότι η Δημοκρατική Συμ-μαχία κατέγραψε ιδιαίτεραυψηλές επιδόσεις σε συγκεκρι-μένες εκλογικές περιφέρειες,συγκεντρώνοντας ακόμη και δι-ψήφια ποσοστά. Μεταξύ αυτών,ήταν η Ευρυτανία (19,1%), ηΡοδόπη (16,94%), τα Χανιά(13,75%) και το Ρέθυμνο(13,08%).

Από τα υπόλοιπα «μικρότε-ρα» κόμματα, το πρωτοεμφανι-ζόμενο κόμμα Δημιουργία, Ξα-νά είχε την καλύτερη πορεία,συγκεντρώνοντας 2,04%. ΗΔράση έφθασε το 1,69%, η

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,17% και η Κοινω-νική Συμφωνία 0,92%. Επίσης,συγκέντρωσαν το ΟΧΙ (Δημο-κρατική Αναγέννηση - ΕνιαίοΠαλλαϊκό Μέτωπο) 0,9%, το Κί-νημα Δεν Πληρώνω 0,88%, οΣύνδεσμος Εθνικής Ενότητας0,63%, η Ένωση Κεντρώων0,58%, το Κόμμα Πειρατών Ελ-λάδας 0,49%, η Κοινωνία Πολι-τική Παράταξη Συνεχιστών τουΚαποδίστρια 0,44%, το ΚΚΕ (μ-λ)-Μ-Λ ΚΚΕ 0,26%, το ΕΕΚΤροτσκιστές-Εργατικό Επανα-στατικό Κόμμα 0,1%, το ΚόμμαΦιλελευθέρων 0,06%, η ΟΑΚΚΕ0,04%, η Οργάνωση Κομμουνι-στών Διεθνιστών Ελλάδας0,03% και η Αξιοπρέπεια0,01%.

«Δημιουργία, Ξανά»2,04%, Δράση 1,69%,ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,17% καιΚοινωνική Συμφωνία0,92%

Page 14: Η ΑΥΓΗ 07.05

14Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ 2012

Exit poll: Ολική ανατροπή με το «καλησπέρα»...ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Μόνο λίγα λεπτά αρκούσαν γιανα πιστοποιηθεί η ολική ανατροπήτου πολιτικού σκηνικού ύστερα από38 χρόνια, αλλά και η εκκωφαντικήαπόρριψη του Μνημονίου από τημεγάλη πλειοψηφία του ελληνικούλαού.

Στις 7.05 το ένα μετά το άλλο ταexit polls επιβεβαίωναν τη συντρι-βή κατά κύριο λόγο του ΠΑΣΟΚ καιδευτερευόντως της Νέας Δημοκρα-τίας, την ταυτόχρονη εκτόξευση τουΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτω-πο και τη δυναμική είσοδο τωνΑνεξάρτητων Ελλήνων στη νέαΒουλή.

Το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να κα-ταλάβει τη δεύτερη θέση στις εκλο-γές και η Χρυσή Αυγή να εξασφαλί-σει κοινοβουλευτική εκπροσώπησηπροέβλεψει πρώτη η Public Issue,ενώ η ίδια εταιρεία δεν απέκλειε οΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει ακόμη καιτην πρώτη θέση! Με βάση τα πρώ-τα στοιχεία της Public Issue στις7.00, στη νέα Βουλή η Ν.Δ. εξασφά-λιζε 108 έως 120 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ40 έως 51 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 37έως 48 έδρες.

• Ταυτόχρονα στο ΜEGA αποτυ-πώθηκε το διακαναλικό exit poll,που διενήργησαν 5 εταιρείες δημο-σκοπήσεων (Opinion, Alco, Marc,Metron Analysis, MRB) σε πανελ-λαδικό επίπεδο. Από το exit pollπροέκυπτε ανατροπή του πολιτικού

σκηνικού, με τη Ν.Δ. να έχει βρα-χεία κεφαλή και τον ΣΥΡΙΖΑ και τοΠΑΣΟΚ να δίνουν μάχη για τη 2η

θέση. Σύμφωνα με τα πρώτα στοι-χεία η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚπαρέμεινε καθηλωμένη στο 35%

και καταγράφηκε μεγάλη διαρροήπρος τον ΣΥΡΙΖΑ (19%,) με τη συ-σπείρωση για τη Ν.Δ., είναι μόλις

στο 50%!

Ενταφιασμός....Οριστικό ενταφιασμό του πολιτι-

κού συστήματος που γέννησε ηΜεταπολίτευση καταγράφει με σα-φήνεια η εκτίμηση εκλογικού απο-τελέσματος που διενήργησανη Vprc, το Tvxs και το Insider.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα δύομεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδατης Μεταπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚκαι η Νέα Δημοκρατία, έχουν υπο-στεί εκλογική συντριβή με τον ΣΥ-ΡΙΖΑ, να είναι πλέον το δεύτερο σεδύναμη κόμμα του ελληνικού κοι-νοβουλίου. Το ποσοστό της ΝέαςΔημοκρατίας θα κυμανθεί ανάμεσαστο 20-23%, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα λά-βει ποσοστό ανάμεσα στο 14,5%-17%. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θαείναι 15-17,5%. Στατιστικά δεναποκλείεται να κυμανθεί ακόμα ψη-λότερα, με μια μικρή αλλά υπαρκτήπιθανότητα να είναι πρώτο κόμμα!Το ΚΚΕ κυμαίνεται στο 10,5%. ΟιΑνεξάρτητοι Έλληνες τουΠάνου Καμμένου 10-11%. Η Χρυ-σή Αυγή από 3,8%-7%. Η Δημοκρα-τική Αριστερά 5,5%-7%. Οι Οικολό-γοι παλεύουν για την είσοδο τουςστη Βουλή με ποσοστό 2,5-3%.Εκτός Βουλής μέχρι στιγμής ΛΑΟΣ,ΔΗΣΥ, Δράση, ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Τέλος, την κατάρρευση του πολι-τικού σκηνικού επιβεβαιώνει τοexit poll της Κάπα Research για τοin.gr και το vima.gr.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα exit polls

Την παρέμβαση της Εισαγγελίαςτου Αρείου Πάγου προκάλεσε η δημο-σίευση των αποτελεσμάτων των exitpolls πριν από τις 7 χθες το απόγευ-μα.

Τέσσερα blogs ξεκίνησαν να δημο-σιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα τωνexit polls λίγο μετά τις 12.00, παρά τησχετική απαγόρευση της εκλογικήςνομοθεσίας. Ακολούθησε και μηνυτή-ρια αναφορά στελεχών του ΛΑΟΣ, κα-θώς τα αποτελέσματα που δημοσιεύ-ονταν έδιναν το κόμμα με ποσοστάπου δεν του εξασφάλιζαν είσοδο στηΒουλή.

Αμέσως ενημερώθηκε ο εισαγγελέ-ας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, οοποίος έδωσε εντολή για διεξαγωγήεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασηςπροκειμένου να διαπιστωθεί αν έχειτελεστεί η αξιόποινη πράξη της παρά-βασης της εκλογικής νομοθεσίας.

Η εντολή διαβιβάστηκε στην Εισαγ-γελία Πρωτοδικών Αθήνας και ηπροϊσταμένη Ελένης Ράικου ανέθεσετην έρευνα στον εισαγγελέα Πρωτοδι-κών Χαρ. Λακαφώση.

Δύο βασικά ερωτήματα σε όλα τα τηλεοπτικά πάνελΤην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού,

όπως σηματοδοτήθηκε με την καταβαράθρω-ση του ΠΑΣΟΚ, την εκλογική αποτυχία τηςΝ.Δ., αλλά και την αλματώδη άνοδο του ΣΥΡΙ-ΖΑ κατέγραψαν από νωρίς τα exit polls, πουμεταδόθηκαν στις 7.00 ακριβώς από τα τηλε-οπτικά κανάλια. Από νωρίς, πάντως, το δημο-σιογραφικό προσωπικό, ενημερωμένο για τηροή των αποτελεσμάτων των exit polls, ενη-μέρωνε με τη σειρά του το κοινό για «μεγάλοθυμό» των ψηφοφόρων, για «αντισυστημικήψήφο», αλλά και διαφαινόμενη «αστάθεια».Όπως μάλιστα ειπώθηκε, «ο ελληνικός λαόςείναι διατεθειμένος να μπει σε μεγάλη περι-πέτεια».

Όμως οι χθεσινές ήταν οι πρώτες εκλογές,στις οποίες στα τηλεοπτικά πάνελ ετίθεντο, μεεπιτακτικό τρόπο μάλιστα, δύο ερωτήματα, ταοποία δεν έχουν τεθεί ποτέ στο παρελθόν σετηλεοπτική βραδιά εκλογικών αποτελεσμάτων.

* Το πρώτο ερώτημα που ετέθη προς συζή-τηση είναι, εάν καλώς ή κακώς αποφασίστη-κε να γίνουν εκλογές. Δεδομένων των αποτε-λεσμάτων της κάλπης, για τα οποία πληροφο-ρούνταν δημοσιογράφοι και πολιτικό προσω-πικό από νωρίς το απόγευμα χθες και ταοποία έδειχναν την πλήρη ανατροπή του πο-λιτικού σκηνικού, πολλοί δεν δίσταζαν να εκ-φράσουν μεγαλόφωνα αυτό ακριβώς που σκέ-φτονταν: μήπως την πατήσαμε που πήγαμε σεεκλογές; Ορισμένοι δημοσιογράφοι μάλιστα

έφτασαν στο σημείο να ζητάνε και τα ρέστααπό τους παρευρισκόμενους νεοδημοκράτεςυποψήφιους, ως... υπαίτιους για τις εκλογές.

* Το δεύτερο ερώτημα που επίσης συζητή-θηκε για πρώτη φορά σε τηλεοπτική βραδιάήταν εάν θα γίνουν και πάλι εκλογές και τέθη-κε μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης. Το

ερώτημα περί επανάληψης των εκλογών επι-χειρήθηκε να συνδεθεί κυρίως με τη διαφαι-νόμενη αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησηςμε βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, η αλήθειαείναι όμως ότι στους περισσότεους των πάνελτο αποτέλεσμα δεν άρεσε καθόλου.

ΑΓΓΕΛΑ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Για πρώτη φορά ετέθη προς συζήτηση εάν καλώς ή κακώςαποφασίστηκε να γίνουν εκλογές και αν θα ξαναστηθούνσύντομα οι κάλπες

Page 15: Η ΑΥΓΗ 07.05

15Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ 2012 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Χρήσιμα στοιχεία από τις απαντήσεις των ψηφοφόρων

Χρήσιμα στοιχεία για την πολι-τική ανάλυση και την εκλογική κοι-νωνιολογία έφεραν στο φως τα«ποιοτικά» στοιχεία των exit polls,έτσι όπως προέκυψαν από το ερω-τηματολόγιο στο οποίο απαντούσανοι ψηφοφόροι. Όπως ειπώθηκε:

• Σημειώθηκαν μεγάλες με-τακινήσεις ψηφοφόρων: 6στους 10 απάντησαν ότι ψήφι-σαν διαφορετικά απ’ ό,τι στιςτελευταίες εκλογές, το 2009.

• Εάν δεν μπουν τα μικράκόμματα στη Βουλή, έναςστους 5 ψηφοφόρους κινδυνεύ-ει να έχει κάνει επιλογή πουδεν θα εκπροσωπείται στη Βου-λή.

• Η αποχή ανέβηκε σε 35%-36%, από 29% το 2009.

• Το Μνημόνιο έπαιξε καθο-ριστικό ρόλο για την ψήφο του66% των ψηφοφόρων, ενώ 24%δεν τους επηρέασε.

• Τελευταία στιγμή αποφά-σισαν τι θα ψηφίσουν: όπωςανέφεραν οι εκλογικοί αναλυ-τές, 18% των ψηφοφόρων απο-φάσισαν την Κυριακή τωνεκλογών ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπαν, έχει«απλωθεί» σε όλες τις ηλικιακέςομάδες. Όμως εμφανίζεται πολύ δυ-

νατός στην ηλικιακή κατηγορίατων 45-54 χρόνων, όπου παραδο-σιακά εμφανιζόταν χαμηλότερα. «Οιπαραγωγικές ηλικίες μετακινήθη-καν» ήταν το συμπέρασμα.

• Η ψήφος κατά ηλικία επιβε-

βαιώνει ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑείναι νεανική ψήφος, και «γερασμέ-νη» στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.: Οι ψη-φοφόροι έως 50 ετών ψήφισαν:

Ν.Δ. 11,7%, ΣΥΡΙΖΑ 19,7%, ΠΑΣΟΚ8,2%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 12,3%,ΚΚΕ 8,4%, Χρυσή Αυγή 9,5%,ΔΗΜ.ΑΡ. 5,8%. Οι ψηφοφόροι άνωτων 50 ετών ψήφισαν Ν.Δ. κατά23,9%, ΣΥΡΙΖΑ 15,2%, ΠΑΣΟΚ

19,4%, Ανεξάρτητοι Έλληνες7,6%, ΚΚΕ 9,5%, Χρυσή Αυγή4,2%, ΔΗΜ.ΑΡ. 5,6%.

• Για τους αναποφάσι-στους: Στο ερώτημα για όσουςαποφάσισαν τις 15 τελευταίεςημέρες τι ψήφισαν, ο ΣΥΡΙΖΑέρχεται πρώτος με ποσοστό18% (βλ. και πίνακα). Αμέσωςμετά, οι «αναποφάσιστοι» επέ-λεξαν το κόμμα του Π. Καμμέ-νου (14%) και στη συνέχειαΔΗΜ.ΑΡ. (9%).

• Για τις συσπειρώσεις τωνκομμάτων: Όπως προκύπτει,η συσπείρωση των ψηφοφό-ρων του ΠΑΣΟΚ παρέμεινε κα-θηλωμένη στο 35%, χωρίς ναανατραπεί η μεγάλη διαρροήπρος τον ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνειτο 19% (βλ. και Πίνακα). Η συ-σπείρωση για τη Ν.Δ. είναι στο50% και η μεγαλύτερη διαρροή

είναι προς τους Ανεξάρτητους Έλλη-νες (15%), αλλά και προς τη ΧρυσήΑυγή (8%).

Α.Γ.Ν.

Page 16: Η ΑΥΓΗ 07.05

16Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ 2012

Θόδωρος Πάγκαλος:

«Κακώς το ΠΑ-ΣΟΚ διά του Ευ. Βε-νιζέλου είπε ότι γιακυβερνητική συνερ-γασία με τη Ν.Δ.πρέπει να υπάρξειπλειοψηφία των δύο κομμάτων με51%».

Να χωνέψει πρώτα (το αποτέλεσμα) καιμετά αρχίζετε.

Άρης Σπηλιωτόπουλος(Ν.Δ., στο Mega):

«Αυτή τη στιγμή περνάμε ώρες ευθύ-νης»

Θυμάστε τον Γεώργιο Ράλλη και το βι-βλίο του; Τέτοια αισιοδοξία;

Λιάνα Κανέλλη(ΚΚΕ, στο Mega, για τοαποτέλεσμα των εκλογών):

«Είναι μεταβατικόστάδιο. Κυριάρχησεη «πιξελοποίηση»μιας στάσης, τηςμούντζας».

Κατανοητή η από-πειρα να καθησυχά-

σετε τους οπαδούςτου ΚΚΕ. Αλλά αν τοαποτέλεσμα είναι με-

ταβατικό στάδιο στην πορεία προς τον σο-σιαλισμό;

Άδωνις Γεωργιάδης(της Ευγενίας του Μανωλίδη)(Ν.Δ., στη ΝΕΤ):

«Δεν μπορείς να σώσεις έναν λαό, ανδεν θέλει να σωθεί».

Μα, γι’ αυτό σας έδωσε πόδι. Για νασωθεί.

Κωστής Χατζηδάκης(Ν.Δ., στο Mega):

«Είναι μια ώρα εθνι-κής κρίσης».

Γιατί; Επειδή σας απο-δοκίμασαν οι πολίτες;

Δεν μπορούν;

Γιώργος Μαυρίκος(ΚΚΕ, στον Σκάι):

«Απευθυνόμαστε σε διαφορετικό πο-λιτικό ακροατήριο»

Ακόμα και σήμερα είναι στραβός ο για-λός;

Ο ένας κρατάει τον άλλο κατεβαίνο-ντας και οι δύο μαζί του κακού τησκάλα. Ο λόγος για τον Αντ. Σαμαράκαι τον Ευ. Βενιζέλο, που έχουνεγκλωβιστεί στη συνεργασία τους. Οιλόγοι δεν είναι μόνο πολιτικοί, αλλάκαι μικροπολιτικοί. Μπορούν να οδη-γήσουν τη χώρα σε νέες εκλογές; Βε-βαίως και μπορούν, αλλά μάλλον στιςκάλπες αυτές δεν θα είναι αρχηγοί στακόμματά τους.

Στη Ν.Δ., αν ο Αντ. Σαμαράς δεν γί-νει πρωθυπουργός, ανοίγει ο δρόμοςγια να «τον φύγουν» από την προε-δρία, καθώς και χρόνος θα υπάρχει,και υποψήφιος, και κλίμα εναντίοντου. Στο δε ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλουαπό την περασμένη εβδομάδα (σε μίασύσκεψη κορυφαίων στελεχών) είχετεθεί ως όριο «για να έχουμε πρόβλη-μα» το 17%. Για λόγους προσωπικήςτους αυτοπροστασίας Αντ. Σαμαράς

και Ευ. Βενιζέλος οδηγούνται εκόντεςάκοντες στη συνεργασία - απλώς τώραψάχνουν τη συσκευασία.

Το δεύτερο που τους ενώνει είναι ημνημονιακή τους πολιτική και οι δε-σμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντιτης Μέρκελ και των λοιπών συμφερό-ντων.

Το τρίτο που τους «παντρεύει» είναι

οι κοινές τους σχέσεις και δεσμεύσειςμε την κρατικοδίαιτη ελληνική διαπλο-κή (αξέχαστη θα μείνει η στήριξη πουείχαν όλο το προεκλογικό διάστημα).

Πάντως, αυτό που έχει στρατηγικήσημασία είναι ότι το μνημονιακό σύ-στημα δεν έχει πια εναλλακτικές λύ-σεις. Βιώνει τον μονόδρομό του καιτον αυτοεγκλωβισμό του...

ΕΙΠΑΝ... Σαμαράς και Βενιζέλος:Σιαμαίοι;

Η πρώτη αντίδραση του Αλ. Τσίπρα«Έγραψε» καιστο facebook οΑλ. Τσίπρας.Επειδή πολλοί -ακόμα και μετάτην έκδοση τωναποτελεσμάτων-ρωτούσαν αν τοεννοεί όταν προ-τείνει αριστερήκυβέρνηση, ανέ-βασε στο προφίλτου μια φωτο-γραφία με πολί-τες οι οποίοικρατούν ταμπέ-λες που σχηματί-ζουν τη φράση«κυβέρνηση Αρι-στεράς». Σαφές,άρα και σοφόν.

Από τον «Ριζοσπάστη»

Το κείμενο είναι από την πρώ-τη σελίδα του «Ριζοσπάστη» της Κυ-ριακής. Δεν θέλουμε να κάνουμεκανένα σχόλιο, ειδικά τώρα που μί-λησε ο λαός και έδωσε στην ηγεσίατου κόμματος «την απάντηση πουτους αρμόζει». Κανένα κόμμα δενφοβάται όταν έχει εμπιστοσύνηστις θέσεις του

Το μήνυμα της Άνω Κώμης ΚοζάνηςΠρωί Κυριακής, στην Άνω Κώμη Κοζά-

νης, «προπύργιο» για χρόνια της ανανεωτικής- ριζοσπαστικής Αριστεράς στον νομό, όπουστενό συγγενικό πρόσωπο υπογραμμίζει: «ΟΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα με περίπου 17%, ση-μείωσέ το». Η παντοτινή υπεραισιοδοξία τουεν λόγω ανθρώπου δεν αφήνει περιθώρια γιαπεραιτέρω συζήτηση.

Κι όμως, από το βράδυ της Παρασκευής, μέ-σα στο λεωφορείο των ΚΤΕΛ από Αθήνα γιαΚοζάνη άκουγες ανθρώπους να δηλώνουνανοιχτά «όχι σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΧρυσήΑυγή. Ναι στις δυνάμεις κατά του Μνημονί-ου, ναι στον ΣΥΡΙΖΑ - ελπίδα και για το μέλ-λον». Βράδυ 5ης Μαΐου, στο εκλογικό κέντροτου συμμαχικού σχήματος δεν πέφτει καρφί-τσα. Σε έναν νομό όπου ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. συ-

γκέντρωναν πάντα από τα υψηλότερα ποσο-στά τους στη χώρα, πρόσωπα άγνωστα καιγνωστά έρχονται συνεχώς στα γραφεία και ζη-τάνε ψηφοδέλτια, αφίσες και αυτοκόλλητα. Μεχαμόγελο τονίζουν: «Ήρθε η ώρα της Αριστε-ράς, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εμείς» και κάτιφαίνεται να αλλάζει. Τό ίδιο και στα καφέ, τατσιπουράδικα και τις γειτονιές της πόλης. Κά-τι στην ατμόσφαιρα σπάει τη θλίψη και τη με-λαγχολία των ημερών, κάτι ελπιδοφόρο γεν-νιέται και κάτι μένει να θυμίζει πως «τίποταδεν πάει χαμένο» και οι πολίτες παίρνουν τηνυπόθεση στα χέρια τους. Και δεν είναι μόνο ηΚοζάνη, τα γύρω χωριά και οι κωμοπόλειςστέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα πια: «αποφάσισανχωρίς εμάς, προχωράμε χωρίς αυτούς...»

Κ.Ζ.

Page 17: Η ΑΥΓΗ 07.05

17Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣΕΚΛΟΓΕΣ 2012

Σαν έτοιμη από καιρό βγή-κε η Φώφη Γεννηματά στις 7και ελάχιστα λεπτά για να μαςανακοινώσει ότι το ΠΑΣΟΚ θαπεριμένει το «πραγματικό εκλο-γικό αποτέλεσμα» για να μιλή-σει για το τι θα γίνει. Το ότι ηνέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ άφησεσύξυλους τους ψηφοφόρουςπου την στήριξαν στα δύσκολα,χωρίς να τους μιλήσει, χωρίςνα τους ενθαρρύνει και χωρίςνα τους δώσει πολιτική κατεύ-θυνση, είναι τόσο προφανέςπου το κατάλαβε και η κυρίαΌλγα.

Ωστόσο δεν μπορεί να μηνεπισημανθεί ότι η νέα ηγεσία

του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει τοεπίπεδο των σχέσεών της μετους συμπολίτες: συνεχίζει νατους αγνοεί. Αντιλαμβάνεταιτην πολιτική ως διαχείριση κο-ρυφής ανάμεσα στους «υψη-λούς» παίκτες, ερήμην των πο-λιτών. Και ας λέει η Φ. Γεννημα-τά ότι «για λόγους σεβασμούστους ίδιους τους πολίτες τοΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί μετά τηδημοσιοποίηση του πραγματι-κού εκλογικού αποτελέσματος».Ο σεβασμός είναι να μιλάςστους πολίτες, όχι να κρύβεσαι.Πρέπει να ξέρεις και να χάνεις,διότι η πολιτική χρειάζεται θάρ-ρος και στα δύσκολα.

Οι σπασμοί της διαπλοκήςΠρέπει να καταπιεί την πίκρα του ο Γιώργος Παπαχρήστος

μετά από όσα έγραψε το Σάββατο στα «Νέα» εναντίον προσω-πικά του Αλέξη Τσίπρα. Βλέποντας το ρεύμα της απαλλαγήςαπό τη διαπλοκή, ο αρθρογράφος του ΔΟΛ χαρακτηρίζει τονπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως «αρνητικό πρωταγωνιστή» των εκλο-γών.

Συγκεκριμένα γράφει: «Αν έπρεπε κανείς να αναγάγει κά-ποιον σε πρωταγωνιστή των εκλογών, χωρίς ενδοιασμούς θααπένειμε αυτό τον τίτλο στον Αλέξη Τσίπρα. Συναγωνιζόμενοςχωρίς αντίπαλο, παρά μόνο τον εαυτό του, σε αμετροέπεια,αλαζονεία, αγένεια και ασέβεια προς τους κανόνες της Δημο-κρατίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταβλήθηκε σε αρνητικόπρωταγωνιστή των εκλογών. Κι αυτό δεν αλλάζει ακόμη κι αναύριο στις κάλπες το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ υπερδιπλασιαστεί.Γιατί η ψήφος που θα λάβει, και που κατά βάση προέρχεταιαπό απογοητευμένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, προφανώς δεναποτελεί και έγκριση αυτού του ύφους πολιτικού λόγου πουεκφράζει. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από νταήδες και τσαμπου-κάδες, αλλά από σοβαρούς πολιτικούς που θα την οδηγήσουνμακριά από την κρίση, σε ασφαλή λιμάνια».

Τα «εύκολα» που έχει να απαντήσει κανείς είναι ότι η δια-πλοκή και οι εκπρόσωποί της πρέπει να μάθουν να χάνουν καιάλλα τέτοια. Η ουσία όμως είναι ότι στην Ελλάδα σε αυτές τιςεκλογές δόθηκε μία μάχη ανάμεσα στον λαό και όλους αυτούςπου δεκαετίες τώρα τον διαφέντευαν και τον χειραγωγούσανπλουτίζοντας από τον κόπο του και οδηγώντας τη χώρα στηνοικονομική κρίση. Σε αυτούς τους διαπλεκόμενους και τουςεκπροσώπους τους ο λαός είπε «ξεκουμπιστείτε!».

ΔΟΛιες πολιτικέςΣχολιάσθηκε ιδιαίτερα ο τρόπος που παρουσίασε την Αριστερά

το «Βήμα» την Κυριακή. Είναι πρόωρο να εκτιμήσει κανείς ότι ο τίτ-λος «Η επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ και ο φόβος του ΚΚΕ», όπως και ότι δό-θηκε ίδιος χώρος στην Αριστερά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.,δείχνει πως η εφημερίδα και ο ΔΟΛ «αποδέχονται» τη νέα κατά-σταση που διαμορφώνεται, παρά το ότι δεν τους είναι αρεστή.

Το περιγράφει πάντως και ο «Βηματοδότης», που σημειώνει: «Δενέλειψαν και οι ‘Πυθίες των μυστικών μετρήσεων’ που υποστηρίζουνότι το κόμμα του κ. Αλ. Τσίπρα ‘παίζει στα ίσα’ το ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως,λίγοι θέλουν να πιστέψουν ότι κάτι τέτοιο θα επιβεβαιωθεί στην κάλ-πη. Οι πλέον τολμηρές Πυθίες ‘οραματίζονται’ ένα πολιτικό σκηνι-κό όπου τα τρία πρώτα κόμματα δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους. Κυ-μαίνονται στο όριο του 20% και θα χρειαστεί κάμποση ώρα μετά τοάνοιγμα της κάλπης για να καταδειχθεί ποιο θα καταλάβει την πρώ-τη θέση - και το μπόνους των 50 εδρών! Για να το πούμε απλά, εί-ναι η πρώτη φορά που μια Βουλή με 120 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑμπορεί να μην είναι το πιθανότερο σενάριο, αλλά ούτε ανήκει απο-κλειστικά στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας...».

Ζώντας, λοιπόν, στη σφαίρα της... πραγματικότητας, μήπως ο ΔΟΛκαι ο Στ. Ψυχάρης) μπορεί δημοσίως να αναγνωρίσει τα λάθη τουκαι εν όψει της νέας εποχής να επαναοριοθετήσει την παρουσίατου;

Θάρρος και στα δύσκολα

Γκρέμισ’ τα όλα, γκρέμισ’ τα!1787557

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ

Δυο κυβερνήσεις έχει η ζωήΟ μανιχαϊσμός δεν είναι καλός

σύμβουλος, ειδικά στην πολιτική,αλλά είναι ένας τρόπος σκέψης.Για παράδειγμα, στο θέμα της κυ-βέρνησης υπάρχουν δύο επιλογές.Η μία είναι αυτή που πρότεινε οΑλ. Τσίπρας: κυβέρνηση της Αρι-στεράς. Δικαιούται να το ζητάει;Προφανώς και δικαιούται, τη στιγ-μή που με αυτό το σύνθημα έγινεαξιωματική αντιπολίτευση και τε-τραπλασίασε τα ποσοστά του. Απο-μένει τώρα ΚΚΕ και ΔΗΜ.ΑΡ. ναδιευκρινίσουν τη στάση τους, μεβάση το αποτέλεσμα των εκλογών.Η Αλ. Παπαρήγα, παρ’ ότι επανέ-

λαβε χθες την απορριπτική θέσητης, φάνηκε να ζορίζεται. Στα δικάτου διλήμματα ο Φ. Κουβέλης, κα-λείται να απαντήσει σε στρατηγι-κού και όχι τακτικού χαρακτήραθέματα.

Η άλλη πρόταση είναι η μνημο-νιακή συγκυβέρνηση με συμμετο-χή της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και ενδε-χομένως και άλλων κομμάτων πουίσως δεχθούν. Π.χ. ο Ευ. Βενιζέλος«έδειξε» τη ΔΗΜ.ΑΡ. και εκείνη(επαναλαμβάνουμε) δεν απάντη-σε... Απομένουν και οι άλλοι μνη-μονιακοί, ανεξαρτήτως αν μπουνστην κυβέρνηση.

Όμως αυτά τα μνημονιακά κόμ-ματα δεν αποφασίζουν μόνα τους,λόγω των δεσμεύσεων που έχουναναλάβει σε Ελλάδα και Ε.Ε. Τοερώτημα είναι τι θέλουν τα αληθι-νά «στηρίγματα» (και οι διαχρονι-κά ευνοημένοι επιχειρηματίες) τουδικομματισμού. Μήπως, μετά τοαναπάντεχο γι’ αυτούς και τα συμ-φέροντά τους αποτέλεσμα, χρειά-ζονται περισσότερο χρόνο για ναετοιμάσουν τις επόμενες κινήσειςτους; Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μάλλονοι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλοςθα συγκυβερνήσουν παντί τρόπω,μέχρι να ετοιμαστεί κάτι άλλο.

«Σηκωθείτε όρθιοι»! Ιδιαίτερα απειλητικός εμφανίστηκε στις δη-

λώσεις του ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυ-γής, Νίκος Μιχαλολιάκος, που είπε ότι... «πρέπεινα φοβούνται όσοι πρόδωσαν την πατρίδα». Νω-ρίτερα, στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγήςείχαν προλάβει να... φοβηθούν οι δημοσιογράφοι,αφού οι χρυσαυγίτες «σωματοφύλακες» του Μι-χαλολιάκου είχαν απαιτήσει από τους παρόντεςδημοσιογράφους να σηκωθούν πριν μπει στηναίθουσα ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης!Κάποιοι δημοσιογράφοι αυτονοήτως αποχώρη-σαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Κάποιοι άλλοι ση-κώθηκαν. Και κάποιοι τρίτοι καταγγέλλουν ότι...τους έπιασαν και τους σήκωσαν με το ζόρι...

Γ. ΜΕΛ.

Ουαί τοις ηττημένοιςΜας τιμώρησε πάλι το

Mega. Εκεί που θεωρούσαμεοριστική την απαλλαγή μαςαπό τον θρασύτατο Πάγκαλο,νά ‘τος πετιέται στην οθόνημας. Δεν είχε πάρει χαμπάριότι οι κάλπες είχαν κλείσεικαι άρχισε να κινδυνολογείστη γραμμή Βενιζέλου γιαμισθούς και συντάξεις. Τονπέτυχε στο ζάπινγκ που έκα-να μπας και πετύχω τον Μί-μη (ένας είναι ο Μίμης) γιανα μας εξηγήσει τι θα γίνει

με την ανασύνθεση της Κε-ντροαριστεράς υπό την ηγε-σία του φωτισμένου ηγέτηΕυάγγελου Βενιζέλου. Όσογια τον τέως πρωθυπουργόΓιώργο Παπανδρέου, μονα-δική γενναία πράξη που τουαπομένει είναι να παραιτη-θεί από τη βουλευτική τουέδρα στην Αχαΐα, μιας και τοχαρακίρι δεν περιέχεται στηναγγλοσαξωνική κουλτούρατου.

Δ.Χ.

Page 18: Η ΑΥΓΗ 07.05

Η ΑΥΓΗ Η ΑΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

2012

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

Έβρου283 36844,34% 3,66%

13.348 18,25% 44,74% 1

20.881 28,55% 40,33% 2

3.913 5,35% 3,76% 0

2.585 3,53% 5,92% 0

5.401 7,39% 2,09% 0

3.742 5,12% — 0

8.327 11,39% — 1

1.696 2,32% 1,54% 0

2.030 2,78% — 0

4.441 6,07% 0,26% 0

Ροδόπης196 27041,93% 4,48%

13.526 26,81% 53,08% 1

9.040 17,92% 34,52% 1

2.270 4,50% 2,48% 0

1.185 2,35% 3,61% 0

4.765 9,45% 4,27% 1

1.903 3,77% — 0

2.734 5,42% — 0

754 1,49% 0,79% 0

9.253 18,34% — 0

1.915 3,80% 0,12% 0

Ξάνθης182 22542,96% 4,20%

6.700 12,49% 58,79% 1

11.384 21,21% 26,21% 1

2.649 4,94% 2,75% 0

1.627 3,03% 4,41% 0

13.055 24,33% 4,56% 1

2.681 5,00% — 0

4.060 7,57% — 0

982 1,83% 1,45% 0

3.001 5,59% — 0

2.227 4,15% 0,19% 0

Δράμας232 23643,41% 2,45%

11.779 17,75% 41,63% 1

17.038 25,67% 41,26% 1

3.297 4,97% 3,82% 0

2.269 3,42% 6,33% 0

6.605 9,95% 3,26% 0

3.885 5,85% — 0

8.118 12,23% — 1

1.662 2,50% 1,73% 0

1.366 2,06% — 0

3.360 5,06% 0,20% 0

Καβάλας201 28640,12% 2,90%

10.159 16,41% 42,41% 0

14.589 23,56% 37,38% 4

3.994 6,45% 6,00% 0

1.944 3,14% 6,01% 0

8.960 14,47% 4,06% 0

3.644 5,88% — 0

6.410 10,35% — 0

1.767 2,85% 2,03% 0

756 1,22% — 0

4.248 6,86% 0,26% 0

Α’ Θεσσαλονίκης540 88532,38% 2,58%

21.951 10,40% 39,11% 1

31.989 15,16% 30,30% 7

18.981 9,00% 9,53% 1

7.724 3,66% 8,26% 0

36.599 17,35% 5,77% 3

15.894 7,53% — 1

23.999 11,37% — 2

6.945 3,29% 3,45% 0

3.755 1,78% — 0

14.247 6,75% 0,38% 1

Β’ Θεσσαλονίκης308 52826,83% 2,48%

13.669 11,44% 38,23% 1

23.676 19,81% 37,62% 1

10.628 8,89% 7,57% 1

4.463 3,73% 7,48% 0

17.261 14,45% 4,08% 1

8.087 6,77% — 1

14.231 11,91% — 1

3.148 2,63% 2,38% 0

1.617 1,35% — 0

9.384 7,85% 0,32% 1

Σερρών478 48143,67% 3,00%

21.306 15,95% 37,10% 1

40.165 30,07% 46,77% 2

8.153 6,10% 5,02% 1

4.773 3,57% 5,36% 0

12.192 9,13% 2,52% 0

6.407 4,80% — 1

14.269 10,68% — 1

3.362 2,52% 1,47% 0

2.523 1,89% — 0

9.050 6,78% 0,21% 1

Χαλκιδικής172 20932,20% 2,85%

9.226 15,85% 41,02% 1

13.395 23,01% 40,47% 1

3.386 5,82% 5,00% 0

1.627 2,79% 5,47% 0

8.325 14,30% 4,05% 1

3.449 5,92% — 0

7.662 13,16% — 0

1.271 2,18% 1,91% 0

1.076 1,85% — 0

3.755 6,45% 0,28% 0

Κιλκίς228 22939,44% 2,53%

9.811 15,02% 40,85% 1

17.395 26,63% 39,93% 1

6.368 9,75% 7,26% 0

2.095 3,21% 6,39% 0

6.956 10,65% 2,49% 1

3.542 5,42% — 0

6.204 9,50% — 0

1.435 2,20% 1,25% 0

991 1,52% — 0

5.348 8,19% 0,25% 0

Πέλλας235 31434,92% 2,90%

13.876 19,15% 43,04% 1

19.820 27,36% 41,48% 3

4.454 6,15% 4,36% 0

2.241 3,09% 5,51% 0

7.098 9,80% 2,52% 0

4.645 6,41% — 0

7.004 9,67% — 0

1.539 2,12% 1,10% 0

850 1,17% — 0

5.513 7,61% 0,33% 0

Ημαθίας275 27631,13% 2,52%

15.522 16,42% 43,31% 0

20.214 21,39% 37,01% 0

8.530 9,03% 6,91% 1

2.960 3,13% 6,16% 0

12.264 12,98% 3,16% 0

5.630 5,96% — 1

11.768 12,45% — 1

2.001 2,12% 1,37% 0

1.151 1,22% — 0

7.275 7,70% 0,24% 1

Πιερίας244 25635,24% 2,28%

13.004 15,86% 41,37% 1

22.287 27,19% 42,27% 2

5.701 6,96% 5,29% 0

3.091 3,77% 5,34% 0

7.926 9,67% 2,81% 0

5.227 6,38% — 0

10.208 12,45% — 1

1.615 1,97% 1,33% 0

1.222 1,49% — 0

5.532 6,75% 0,22% 0

Φλώρινας194 19860,40% 3,31%

5.774 16,29% 44,02% 1

10.469 29,53% 41,63% 1

2.842 8,02% 4,62% 0

820 2,31% 3,54% 0

4.656 13,13% 2,95% 0

1.645 4,64% — 0

3.240 9,14% — 0

842 2,37% 1,55% 0

604 1,70% — 0

2.005 5,66% 0,25% 0

Η ΑΥΓΗ Η ΑΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

2012

18

Page 19: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΗΗ ΑΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Η ΑΥΓΗΑποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

2012

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

Κοζάνης283 37337,83% 2,58%

11.402 14,65% 44,08% 1

18.203 23,39% 39,71% 2

6.417 8,25% 5,76% 0

2.080 2,67% 3,66% 0

11.589 14,89% 3,29% 1

5.253 6,75% — 0

8.178 10,51% — 1

2.201 2,83% 1,64% 0

1.166 1,50% — 0

4.499 5,78% 0,20% 0

Καστοριάς125 14747,99% 2,86%

3.582 12,89% 34,60% 0

8.454 30,43% 50,03% 1

1.516 5,46% 4,00% 0

787 2,83% 4,46% 0

3.037 10,93% 3,76% 0

1.092 3,93% — 0

3.698 13,31% — 1

363 1,31% 1,17% 0

452 1,63% — 0

2.074 7,47% 0,48% 0

Γρεβενών128 12942,35% 2,56%

5.057 19,52% 46,91% 0

6.950 26,83% 36,64% 1

2.801 10,81% 7,31% 0

678 2,62% 3,56% 0

2.676 10,33% 2,60% 0

1.525 5,89% — 0

1.839 7,10% — 0

536 2,07% 1,10% 0

525 2,03% — 0

1.459 5,63% 0,29% 0

Ιωαννίνων420 47840,76% 2,67%

14.662 16,21% 43,94% 1

21.019 23,24% 36,12% 1

7.530 8,32% 7,51% 1

2.210 2,44% 3,50% 0

15.971 17,65% 4,90% 1

5.378 5,95% — 1

6.995 7,73% — 0

2.234 2,47% 1,91% 0

2.339 2,59% — 0

3.721 4,11% 0,14% 0

Αρτας199 20337,36% 2,43%

7.504 14,39% 45,14% 1

14.808 28,39% 38,99% 1

4.381 8,40% 6,04% 0

751 1,44% 2,58% 0

11.264 21,60% 4,67% 1

1.988 3,81% — 0

3.669 7,03% — 0

854 1,64% 1,06% 0

1.427 2,74% — 0

2.363 4,53% 0,13% 0

Θεσπρωτίας141 16449,53% 2,89%

5.396 20,32% 48,75% 0

6.741 25,38% 36,61% 1

1.585 5,97% 4,60% 0

548 2,06% 3,06% 0

3.579 13,48% 3,47% 0

1.527 5,75% — 0

2.222 8,37% — 0

604 2,27% 1,54% 0

350 1,32% — 0

1.538 5,79% 0,18% 0

Πρέβεζας126 16240,79% 2,76%

5.356 17,27% 42,98% 1

8.214 26,48% 38,89% 1

3.082 9,94% 8,04% 0

534 1,72% 3,09% 0

4.685 15,10% 3,88% 0

1.725 5,56% — 0

2.323 7,49% — 0

646 2,08% 1,33% 0

527 1,70% — 0

1.860 6,00% 0,21% 0

Λάρισας333 50931,14% 2,47%

15.521 13,56% 40,81% 1

23.349 20,40% 36,18% 2

12.465 10,89% 9,46% 1

4.682 4,09% 5,69% 0

16.855 14,72% 3,98% 1

7.334 6,41% — 1

11.607 10,14% — 1

3.403 2,97% 2,12% 0

1.777 1,55% — 0

6.909 6,04% 0,25% 1

Μαγνησίας281 34234,09% 2,57%

9.470 10,09% 40,39% 0

19.795 21,09% 35,55% 1

8.997 9,58% 8,79% 1

2.900 3,09% 5,82% 0

16.314 17,38% 4,66% 0

5.552 5,91% — 1

10.046 10,70% — 1

2.478 2,64% 2,60% 0

1.310 1,40% — 0

6.734 7,17% 0,24% 1

Τρικάλων300 34237,79% 2,67%

13.854 16,82% 45,14% 1

20.809 25,26% 37,63% 2

8.916 10,83% 8,22% 1

1.960 2,38% 3,80% 0

9.859 11,97% 2,54% 0

7.154 8,69% — 1

6.416 7,79% — 0

1.753 2,13% 1,21% 0

1.917 2,33% — 0

4.129 5,01% 0,19% 0

Καρδίτσας299 32338,29% 2,62%

12.034 15,22% 43,31% 1

22.212 28,10% 39,83% 1

8.051 10,19% 7,50% 1

1.701 2,15% 4,01% 0

11.118 14,07% 2,88% 1

3.387 4,28% — 0

7.287 9,22% — 1

1.644 2,08% 1,09% 0

1.426 1,80% — 0

4.794 6,06% 0,13% 0

Κέρκυρας198 23043,43% 2,49%

6.331 11,95% 43,36% 0

9.730 18,36% 32,83% 1

6.890 13,00% 11,96% 1

1.188 2,24% 3,54% 0

10.308 19,45% 4,29% 1

2.970 5,60% — 0

4.735 8,94% — 0

1.819 3,43% 2,23% 0

695 1,31% — 0

3.857 7,28% 0,19% 0

Λευκάδας77 7845,75% 2,55%

2.265 13,97% 41,66% 0

4.094 25,24% 37,01% 1

2.145 13,23% 10,42% 0

266 1,64% 2,37% 0

2.556 15,76% 5,16% 0

706 4,35% — 0

1.096 6,76% — 0

382 2,36% 1,31% 0

171 1,05% — 0

902 5,56% 0,23% 0

Κεφαλληνίας117 12056,79% 2,40%

2.858 11,66% 41,83% 0

4.413 18,01% 33,04% 0

3.703 15,11% 12,25% 0

474 1,93% 4,67% 0

4.625 18,88% 3,73% 1

1.065 4,35% — 0

1.950 7,96% — 0

599 2,44% 2,14% 0

319 1,30% — 0

1.935 7,90% 0,31% 0

ΗΗ ΑΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Η ΑΥΓΗΑποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

2012

19

Page 20: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

Ζακύνθου100 10044,77% 2,33%

3.667 15,60% 47,55% 0

4.949 21,05% 29,73% 1

3.099 13,18% 11,18% 0

484 2,06% 3,64% 0

3.768 16,03% 4,23% 0

1.170 4,98% — 0

1.265 5,38% — 0

576 2,45% 1,91% 0

418 1,78% — 0

1.437 6,11% 0,20% 0

Αιτωλοακαρνανίας391 56341,65% 2,19%

16.016 16,78% 49,45% 1

23.436 24,55% 35,73% 4

7.941 8,32% 6,23% 1

1.638 1,72% 3,03% 0

14.617 15,31% 2,82% 1

5.169 5,41% — 0

7.179 7,52% — 0

1.954 2,05% 1,27% 0

1.991 2,09% — 0

7.649 8,01% 0,23% 1

Αχαίας428 61033,03% 2,11%

18.069 14,76% 52,65% 1

21.585 17,63% 28,99% 2

9.717 7,94% 6,60% 1

3.326 2,72% 3,64% 0

26.120 21,33% 3,89% 2

7.193 5,87% — 1

10.572 8,63% — 1

4.232 3,46% 2,40% 0

1.754 1,43% — 0

7.726 6,31% 0,17% 1

Ηλείας350 42342,71% 2,59%

15.841 18,97% 54,64% 1

19.171 22,96% 32,75% 2

5.898 7,06% 4,32% 0

1.641 1,97% 3,08% 0

12.424 14,88% 2,57% 1

4.372 5,24% — 0

7.555 9,05% — 1

2.283 2,73% 1,29% 0

1.229 1,47% — 0

6.588 7,89% 0,20% 1

Φθιώτιδας297 36332,24% 2,34%

12.281 15,00% 43,85% 1

20.485 25,01% 40,35% 1

5.305 6,48% 4,92% 0

2.189 2,67% 4,66% 0

12.684 15,49% 2,82% 1

3.860 4,71% — 0

8.779 10,72% — 1

2.019 2,47% 1,72% 0

1.753 2,14% — 0

5.962 7,28% 0,24% 1

Ευρυτανίας99 13053,07% 2,30%

2.265 19,05% 51,20% 0

2.418 20,34% 37,56% 1

483 4,06% 3,24% 0

180 1,51% 2,97% 0

1.427 12,00% 2,27% 0

648 5,45% — 0

717 6,03% — 0

228 1,92% 1,26% 0

2.284 19,21% — 0

500 4,21% 0,21% 0

Φωκίδας91 13642,73% 2,76%

2.059 13,22% 40,22% 0

3.576 22,95% 39,73% 1

1.286 8,25% 6,92% 0

346 2,22% 5,24% 0

2.272 14,58% 3,58% 0

715 4,59% — 0

2.025 13,00% — 0

327 2,10% 1,86% 0

228 1,46% — 0

1.220 7,83% 0,29% 0

Βοιωτίας179 22431,49% 2,05%

7.213 12,05% 47,35% 0

8.937 14,93% 31,08% 3

5.651 9,44% 7,30% 0

1.617 2,70% 6,17% 0

11.688 19,52% 3,90% 1

4.043 6,75% — 0

6.999 11,69% — 0

1.469 2,45% 1,90% 0

2.071 3,46% — 0

4.562 7,62% 0,29% 0

Ευβοιας326 44433,63% 2,19%

12.574 12,98% 48,19% 1

14.273 14,73% 31,08% 0

8.021 8,28% 6,72% 1

4.134 4,27% 6,01% 0

17.436 18,00% 3,90% 1

5.811 6,00% — 1

13.631 14,07% — 1

2.539 2,62% 2,24% 0

1.613 1,67% — 0

8.444 8,72% 0,20% 1

Α’ Αθηνών547 88941,84% 1,97%

16.970 9,75% 35,52% 1

28.107 16,15% 31,75% 9

14.705 8,45% 9,55% 1

5.536 3,18% 7,59% 0

33.072 19,00% 7,98% 3

10.500 6,03% — 1

15.525 8,92% — 1

5.359 3,08% 4,09% 0

4.429 2,55% — 0

14.585 8,38% 0,51% 1

Β’ Αθηνών1.852 260128,38% 1,81%

66.091 9,12% 40,23% 4

89.231 12,31% 26,62% 14

69.907 9,64% 10,84% 4

20.169 2,78% 7,28% 0

159.000 21,93% 7,40% 9

48.223 6,65% — 3

79.961 11,03% — 5

24.961 3,44% 4,32% 0

14.877 2,05% — 0

48.487 6,69% 0,37% 3

Α’ Πειραιώς329 39140,46% 2,04%

8.819 8,61% 38,88% 0

17.419 17,00% 32,97% 1

7.830 7,64% 8,11% 1

3.370 3,29% 7,56% 0

19.438 18,97% 5,83% 1

6.213 6,06% — 1

12.833 12,52% — 1

3.389 3,31% 3,55% 0

1.774 1,73% — 0

9.137 8,92% 0,51% 1

Β’ Πειραιώς311 50634,78% 2,24%

8.995 8,20% 44,34% 0

11.116 10,13% 23,06% 2

12.671 11,55% 12,88% 1

3.441 3,14% 7,58% 0

25.570 23,31% 5,69% 2

6.350 5,79% — 1

14.109 12,86% — 1

3.823 3,48% 3,37% 0

1.636 1,49% — 0

10.757 9,80% 0,50% 1

Λοιπής Αττικής533 81826,57% 2,19%

17.671 8,25% 43,12% 1

29.565 13,81% 29,46% 4

18.480 8,63% 8,23% 1

7.544 3,52% 8,23% 0

41.870 19,56% 4,94% 2

11.338 5,30% — 1

29.531 13,80% — 2

6.446 3,01% 3,38% 0

4.728 2,21% — 0

20.892 9,76% 0,42% 1

Η ΑΥΓΗ Η ΑΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

2012

20

Page 21: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009 ΕΔΡΕΣ

Κορινθίας217 27933,16% 2,22%

11.239 15,65% 46,80% 1

15.353 21,37% 36,03% 2

2.970 4,13% 4,00% 0

2.128 2,96% 5,28% 0

10.211 14,21% 3,77% 0

4.063 5,66% — 0

6.582 9,16% — 0

2.081 2,90% 2,26% 0

1.010 1,41% — 0

8.839 12,30% 0,21% 1

Αργολίδος204 21735,12% 2,49%

8.082 13,71% 42,27% 1

16.718 28,37% 42,55% 1

3.521 5,97% 4,48% 0

1.196 2,03% 4,16% 0

7.570 12,84% 3,15% 1

3.377 5,73% — 0

4.740 8,04% — 0

1.496 2,54% 1,71% 0

983 1,67% — 0

5.861 9,95% 0,29% 0

Αρκαδίας337 34650,28% 2,23%

10.424 16,12% 46,46% 1

16.601 25,68% 36,54% 1

4.361 6,75% 5,13% 0

2.087 3,23% 4,79% 0

9.410 14,56% 3,76% 1

3.434 5,31% — 0

5.849 9,05% — 0

1.418 2,19% 1,60% 0

760 1,18% — 0

5.087 7,87% 0,26% 0

Μεσσηνίας425 50446,04% 2,18%

12.716 13,63% 39,06% 1

31.203 33,43% 43,26% 1

7.044 7,55% 5,74% 1

2.516 2,70% 5,07% 0

12.296 13,18% 3,62% 1

4.079 4,37% — 0

5.719 6,13% — 0

2.012 2,16% 1,62% 0

903 0,97% — 0

7.744 8,30% 0,28% 1

Λακωνίας286 29856,11% 2,08%

8.535 15,48% 36,47% 1

18.198 33,00% 47,26% 1

3.332 6,04% 4,80% 0

1.342 2,43% 5,59% 0

5.933 10,76% 2,84% 1

2.052 3,72% — 0

4.407 7,99% — 0

1.071 1,94% 1,43% 0

647 1,17% — 0

5.602 10,16% 0,25% 0

Λέσβου198 26457,07% 3,40%

5.922 13,46% 42,19% 0

8.539 19,40% 31,06% 1

7.782 17,68% 14,10% 1

881 2,00% 4,03% 0

6.171 14,02% 4,43% 1

2.397 5,45% — 0

5.029 11,43% — 0

1.447 3,29% 2,16% 0

634 1,44% — 0

2.061 4,68% 0,19% 0

Χίου143 14952,14% 2,93%

5.795 19,00% 49,81% 1

7.400 24,27% 33,94% 1

2.228 7,31% 5,38% 0

1.020 3,35% 3,55% 0

3.301 10,83% 3,37% 0

2.834 9,29% — 0

2.150 7,05% — 0

1.425 4,67% 2,19% 0

492 1,61% — 0

1.272 4,17% 0,14% 0

Σάμου116 11650,74% 3,07%

3.190 11,94% 38,34% 0

4.614 17,27% 29,72% 0

6.596 24,69% 18,05% 1

620 2,32% 3,97% 0

3.739 13,99% 5,13% 0

1.300 4,87% — 0

2.278 8,53% — 0

666 2,49% 2,29% 0

220 0,82% — 0

1.363 5,10% 0,24% 0

Κυκλάδων211 27140,99% 2,71%

6.316 10,86% 44,89% 0

9.844 16,92% 36,03% 1

3.729 6,41% 5,10% 0

1.477 2,54% 4,19% 0

10.196 17,52% 4,64% 1

4.901 8,42% — 0

7.683 13,20% — 1

1.844 3,17% 3,01% 0

1.242 2,13% — 0

3.727 6,41% 0,24% 0

Δωδεκανήσου237 36841,97% 3,27%

11.566 16,48% 54,93% 1

13.146 18,74% 30,74% 3

4.058 5,78% 3,96% 0

1.448 2,06% 4,12% 0

7.989 11,39% 2,71% 0

4.010 5,71% — 0

12.813 18,26% — 1

3.279 4,67% 1,90% 0

1.075 1,53% — 0

4.238 6,04% 0,29% 0

Χανίων275 32537,37% 2,20%

10.443 14,27% 51,11% 0

6.144 8,40% 29,73% 3

5.595 7,65% 5,98% 0

2.028 2,77% 3,64% 0

12.553 17,16% 4,37% 1

5.002 6,84% — 0

7.043 9,63% — 0

3.543 4,84% 3,15% 0

9.933 13,58% — 0

3.033 4,15% 0,19% 0

Ρεθύμνης191 20431,81% 1,67%

9.276 20,50% 57,91% 1

6.018 13,30% 27,41% 0

1.927 4,26% 3,75% 0

798 1,76% 3,10% 0

6.497 14,36% 3,90% 1

2.787 6,16% — 0

4.263 9,42% — 0

1.567 3,46% 2,20% 0

5.912 13,07% — 0

1.353 2,99% 0,14% 0

Ηρακλείου379 53129,79% 2,22%

24.019 19,66% 62,74% 1

11.372 9,31% 23,70% 3

7.730 6,33% 4,44% 1

2.109 1,73% 2,10% 0

18.989 15,54% 3,71% 1

11.358 9,30% — 1

15.488 12,68% — 1

5.134 4,20% 2,32% 0

9.865 8,08% — 0

3.242 2,65% 0,09% 0

Λασιθίου142 17434,88% 2,63%

8.367 23,02% 59,37% 1

5.171 14,23% 27,51% 1

1.608 4,42% 3,47% 0

589 1,62% 2,19% 0

5.031 13,84% 3,84% 0

2.396 6,59% — 0

3.121 8,59% — 0

1.439 3,96% 2,25% 0

3.039 8,36% — 0

996 2,74% 0,11% 0

ΗΗ ΑΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Η ΑΥΓΗΑποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

2012

21

Page 22: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

Δράμας84 9438,74% 2,57%

4.249 15,32% 41,08%

6.398 23,07% 38,97%

1.519 5,48% 4,53%

919 3,31% 6,91%

2.975 10,73% 4,15%

1.882 6,78% —

3.815 13,75% —

756 2,73% 2,05%

555 2,00% —

1.488 5,36% 0,21%

Αλεξανδρούπολης96 12337,46% 3,34%

5.036 16,77% 47,52%

6.914 23,02% 34,97%

1.854 6,17% 4,21%

1.141 3,80% 6,72%

2.764 9,20% 2,80%

1.865 6,21% —

4.236 14,10% —

808 2,69% 2,01%

479 1,59% —

1.793 5,97% 0,20%

Καβάλας90 12339,97% 2,67%

4.212 14,20% 41,81%

5.740 19,36% 34,22%

2.095 7,06% 6,72%

942 3,18% 6,66%

5.064 17,08% 5,22%

2.064 6,96% —

3.352 11,30% —

946 3,19% 2,66%

441 1,49% —

1.824 6,15% 0,33%

Ξάνθης78 9546,99% 4,06%

2.335 10,23% 50,74%

4.825 21,13% 29,37%

1.365 5,98% 3,72%

806 3,53% 6,33%

4.420 19,36% 5,12%

1.465 6,42% —

2.237 9,80% —

593 2,60% 2,31%

679 2,97% —

1.124 4,92% 0,27%

Κομοτηνής87 11742,48% 4,63%

5.745 24,23% 49,68%

4.644 19,58% 34,02%

1.288 5,43% 3,59%

722 3,04% 5,31%

2.433 10,26% 4,13%

1.045 4,41% —

1.836 7,74% —

512 2,16% 1,24%

2.365 9,97% —

1.154 4,87% 0,18%

Βέροιας118 11831,37% 2,40%

6.478 15,65% 41,60%

8.288 20,03% 35,59%

3.515 8,49% 7,49%

1.224 2,96% 6,46%

5.639 13,62% 4,35%

2.630 6,35% —

5.732 13,85% —

899 2,17% 1,69%

511 1,23% —

3.194 7,72% 0,16%

Νάουσας65 6529,94% 2,20%

3.736 15,91% 40,31%

4.615 19,66% 33,17%

3.254 13,86% 12,24%

700 2,98% 6,55%

3.263 13,90% 3,92%

1.453 6,19% —

2.789 11,88% —

470 2,00% 1,61%

213 0,91% —

1.396 5,95% 0,27%

Βόλβης38 5631,39% 2,47%

1.993 15,94% 41,79%

3.367 26,92% 43,97%

1.114 8,91% 8,68%

379 3,03% 5,72%

1.429 11,43% 3,35%

783 6,26% —

1.178 9,42% —

242 1,93% 1,31%

94 0,75% —

1.011 8,08% 0,49%

Δέλτα39 6428,11% 2,91%

1.724 11,18% 44,54%

2.572 16,68% 31,42%

1.821 11,81% 7,93%

614 3,98% 7,65%

2.317 15,02% 3,88%

1.198 7,77% —

1.781 11,55% —

429 2,78% 2,04%

157 1,02% —

1.327 8,61% 0,25%

Θερμαϊκού26 5525,98% 2,51%

1.152 10,64% 39,49%

1.831 16,92% 30,92%

825 7,62% 6,73%

564 5,21% 9,60%

1.844 17,04% 4,33%

655 6,05% —

1.323 12,22% —

298 2,75% 2,79%

129 1,19% —

846 7,82% 0,39%

Θέρμης32 6120,55% 1,90%

1.349 9,50% 36,81%

2.343 16,50% 34,14%

1.229 8,66% 8,13%

448 3,16% 7,40%

2.483 17,49% 5,00%

1.067 7,52% —

1.928 13,58% —

421 2,97% 2,92%

189 1,33% —

882 6,21% 0,34%

Θεσσαλονίκης264 42734,71% 2,24%

10.137 10,15% 35,00%

17.784 17,81% 34,79%

7.590 7,60% 8,33%

3.605 3,61% 7,90%

16.390 16,42% 6,51%

7.777 7,79% —

10.630 10,65% —

3.202 3,21% 3,81%

2.230 2,23% —

5.926 5,94% 0,36%

Καλαμαριάς51 8925,51% 1,99%

2.507 11,35% 41,65%

2.631 11,91% 25,88%

2.151 9,74% 11,08%

723 3,27% 8,03%

4.459 20,18% 6,59%

1.826 8,27% —

2.378 10,76% —

757 3,43% 3,60%

416 1,88% —

1.158 5,24% 0,28%

Κορδελιού -Ευόσμου29 9128,87% 3,10%

1.026 8,45% 41,31%

1.556 12,82% 28,26%

1.341 11,05% 9,93%

507 4,18% 9,95%

2.005 16,52% 3,87%

805 6,63% —

1.743 14,36% —

396 3,26% 3,07%

128 1,05% —

1.196 9,85% 0,44%

Η ΑΥΓΗ Η ΑΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

2012

22

Page 23: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

Λαγκαδά57 10430,87% 2,64%

2.651 13,38% 37,42%

5.023 25,36% 42,65%

1.356 6,85% 4,94%

744 3,76% 7,01%

2.323 11,73% 2,58%

1.192 6,02% —

2.298 11,60% —

445 2,25% 1,78%

222 1,12% —

1.893 9,56% 0,41%

Νεάπολης - Συκεών60 11132,66% 2,92%

2.643 11,27% 42,50%

2.809 11,98% 23,36%

2.530 10,79% 11,35%

850 3,62% 7,78%

4.420 18,85% 5,93%

1.774 7,57% —

2.683 11,44% —

783 3,34% 3,17%

300 1,28% —

1.652 7,04% 0,40%

Παύλου Μελά50 9530,32% 3,36%

2.129 10,43% 45,32%

2.402 11,76% 25,83%

2.322 11,37% 11,90%

743 3,64% 8,32%

3.665 17,95% 4,66%

1.453 7,11% —

2.576 12,61% —

666 3,26% 2,73%

220 1,08% —

1.839 9,00% 0,42%

Πυλαίας - Χορτιάτη41 6822,71% 2,09%

1.603 8,78% 31,35%

2.991 16,39% 36,33%

1.579 8,65% 8,50%

591 3,24% 8,31%

2.896 15,87% 6,24%

1.339 7,34% —

2.197 12,04% —

559 3,06% 4,03%

450 2,47% —

1.038 5,69% 0,25%

Χαλκηδόνος27 6326,52% 2,47%

1.223 12,46% 38,75%

2.105 21,44% 38,80%

1.036 10,55% 8,18%

365 3,72% 8,14%

1.252 12,75% 2,74%

531 5,41% —

1.175 11,97% —

214 2,18% 1,63%

87 0,89% —

943 9,60% 0,24%

Ωραιοκάστρου27 5326,99% 2,62%

1.110 10,43% 34,81%

2.000 18,79% 38,25%

861 8,09% 7,00%

413 3,88% 7,66%

1.504 14,13% 4,57%

746 7,01% —

1.400 13,15% —

297 2,79% 2,95%

171 1,61% —

871 8,18% 0,39%

Κιλκίς144 14539,04% 2,35%

5.989 14,46% 43,97%

10.662 25,75% 33,04%

4.576 11,05% 8,85%

1.292 3,12% 7,01%

4.429 10,70% 3,12%

2.148 5,19% —

3.991 9,64% —

890 2,15% 1,42%

627 1,51% —

3.358 8,11% 0,28%

Εδεσσας46 6537,90% 2,78%

2.312 17,85% 44,28%

3.147 24,30% 38,00%

837 6,46% 4,74%

431 3,33% 5,14%

1.765 13,63% 3,65%

705 5,44% —

1.408 10,87% —

332 2,56% 1,59%

112 0,86% —

788 6,08% 0,25%

Πέλλας77 12835,21% 2,69%

4.619 18,49% 42,34%

7.130 28,54% 39,31%

1.415 5,66% 4,53%

759 3,04% 5,96%

2.344 9,38% 2,48%

1.924 7,70% —

2.442 9,77% —

550 2,20% 1,26%

227 0,91% —

1.692 6,77% 0,32%

Κατερίνης151 16036,84% 2,24%

7.623 15,31% 43,69%

12.722 25,55% 39,32%

3.176 6,38% 4,97%

1.996 4,01% 5,63%

4.728 9,50% 3,04%

3.554 7,14% —

6.527 13,11% —

1.051 2,11% 1,57%

793 1,59% —

3.588 7,21% 0,23%

Σερρών140 14039,74% 2,94%

6.650 14,85% 36,85%

10.596 23,67% 42,18%

2.642 5,90% 6,04%

1.899 4,24% 6,53%

4.522 10,10% 3,52%

2.543 5,68% —

5.835 13,03% —

1.266 2,83% 2,26%

1.080 2,41% —

3.172 7,08% 0,22%

Πολυγύρου24 4830,78% 2,80%

1.233 17,50% 38,78%

1.818 25,81% 45,40%

390 5,54% 4,15%

198 2,81% 4,31%

950 13,48% 3,86%

440 6,25% —

724 10,28% —

143 2,03% 1,67%

148 2,10% —

432 6,13% 0,22%

Γρεβενών101 10142,75% 2,51%

3.665 18,50% 45,73%

5.555 28,04% 37,43%

1.901 9,60% 6,43%

510 2,57% 4,36%

1.907 9,63% 2,68%

1.110 5,60% —

1.577 7,96% —

422 2,13% 1,30%

466 2,35% —

1.211 6,11% 0,35%

Καστοριάς70 8946,87% 2,90%

2.042 12,79% 31,02%

4.675 29,29% 50,39%

774 4,85% 3,53%

437 2,74% 5,22%

1.733 10,86% 5,49%

649 4,07% —

2.261 14,17% —

200 1,25% 1,62%

256 1,60% —

1.284 8,04% 0,83%

ΗΗ ΑΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Η ΑΥΓΗΑποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

2012

23

Page 24: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

Κοζάνης107 13732,44% 2,30%

4.920 14,35% 46,06%

7.289 21,27% 36,75%

2.516 7,34% 5,01%

1.050 3,06% 3,91%

5.485 16,00% 3,78%

2.562 7,47% —

3.573 10,42% —

1.292 3,77% 2,53%

559 1,63% —

1.962 5,72% 0,22%

Φλώρινας112 11763,64% 3,40%

3.138 15,74% 38,38%

6.674 33,47% 47,29%

1.581 7,93% 4,24%

472 2,37% 4,11%

2.389 11,98% 2,69%

946 4,74% —

1.584 7,94% —

450 2,26% 1,37%

305 1,53% —

966 4,84% 0,24%

Αρταίων88 8933,15% 2,38%

3.789 14,33% 43,90%

6.887 26,05% 36,70%

2.716 10,27% 5,87%

384 1,45% 2,55%

5.958 22,54% 6,27%

1.007 3,81% —

1.741 6,59% —

481 1,82% 1,43%

752 2,84% —

1.069 4,04% 0,17%

Ηγουμενίτσας47 5844,57% 2,58%

2.427 19,54% 48,23%

2.927 23,56% 34,39%

554 4,46% 3,94%

236 1,90% 3,57%

1.791 14,42% 4,85%

815 6,56% —

1.153 9,28% —

320 2,58% 1,96%

153 1,23% —

746 6,01% 0,16%

Ιωαννιτών119 13229,14% 2,75%

6.308 14,44% 39,54%

9.185 21,03% 36,20%

3.188 7,30% 7,15%

1.198 2,74% 3,98%

8.574 19,63% 7,60%

2.808 6,43% —

3.674 8,41% —

1.243 2,85% 2,94%

1.207 2,76% —

1.785 4,09% 0,19%

Πρέβεζας54 6635,90% 2,65%

2.547 17,01% 43,92%

3.390 22,63% 31,62%

1.916 12,79% 10,48%

248 1,66% 3,00%

2.475 16,53% 5,65%

860 5,74% —

1.108 7,40% —

328 2,19% 1,48%

227 1,52% —

823 5,50% 0,23%

Καρδίτσας88 10532,13% 2,77%

4.036 14,19% 44,15%

6.859 24,12% 35,02%

3.358 11,81% 9,23%

552 1,94% 4,65%

4.700 16,53% 4,34%

1.347 4,74% —

2.622 9,22% —

646 2,27% 1,71%

447 1,57% —

1.683 5,92% 0,20%

Λαρισαίων145 18829,96% 2,42%

6.504 11,25% 39,96%

9.884 17,10% 33,70%

6.090 10,54% 9,78%

2.151 3,72% 6,27%

9.860 17,06% 5,10%

4.244 7,34% —

6.585 11,39% —

1.874 3,24% 3,09%

926 1,60% —

3.416 5,91% 0,29%

Βόλου130 19732,17% 2,62%

4.184 8,60% 40,27%

7.948 16,34% 31,47%

4.743 9,75% 9,65%

1.475 3,03% 6,48%

10.088 20,74% 6,06%

3.111 6,40% —

5.819 11,97% —

1.378 2,83% 3,38%

564 1,16% —

3.282 6,75% 0,27%

Ζακύνθου99 9944,95% 2,35%

3.625 15,68% 48,09%

4.892 21,16% 29,72%

3.035 13,13% 8,96%

479 2,07% 3,87%

3.696 15,99% 5,12%

1.147 4,96% —

1.227 5,31% —

558 2,41% 2,39%

412 1,78% —

1.410 6,10% 0,16%

Κέρκυρας186 21843,42% 2,49%

6.042 12,00% 41,36%

9.300 18,47% 33,92%

6.551 13,01% 10,92%

1.085 2,15% 4,31%

9.738 19,34% 4,29%

2.836 5,63% —

4.555 9,04% —

1.729 3,43% 2,94%

662 1,31% —

3.640 7,23% 0,18%

Κεφαλονιάς100 10356,68% 2,48%

2.462 11,75% 41,44%

3.882 18,53% 35,13%

3.132 14,95% 13,44%

389 1,86% 4,62%

3.948 18,85% 3,42%

891 4,25% —

1.705 8,14% —

495 2,36% 2,13%

263 1,26% —

1.620 7,73% 0,42%

Αγρινίου96 19237,15% 2,41%

4.449 15,30% 48,12%

6.699 23,05% 31,67%

2.699 9,28% 8,87%

615 2,12% 3,27%

4.975 17,11% 3,97%

1.616 5,56% —

2.307 7,94% —

662 2,28% 2,09%

520 1,79% —

1.970 6,78% 0,26%

Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου60 7138,68% 2,15%

2.955 15,90% 47,86%

4.700 25,28% 36,02%

1.614 8,68% 6,16%

268 1,44% 3,34%

2.589 13,93% 3,49%

1.094 5,89% —

1.326 7,13% —

411 2,21% 1,30%

459 2,47% —

1.752 9,42% 0,37%

Η ΑΥΓΗ Η ΑΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

2012

24

Page 25: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

Πατρέων152 28728,98% 2,01%

6.683 11,36% 49,30%

8.243 14,01% 27,08%

5.573 9,47% 8,77%

1.517 2,58% 4,17%

14.840 25,23% 5,22%

3.477 5,91% —

5.609 9,54% —

2.140 3,64% 3,11%

733 1,25% —

3.527 6,00% 0,22%

Πύργου94 11541,65% 2,56%

4.002 16,27% 50,29%

5.068 20,60% 34,23%

1.980 8,05% 5,09%

496 2,02% 3,48%

3.808 15,48% 3,13%

1.279 5,20% —

2.815 11,44% —

636 2,59% 1,66%

425 1,73% —

1.997 8,12% 0,29%

Θηβαίων41 6537,76% 2,23%

1.416 11,10% 47,14%

1.529 11,98% 29,84%

1.405 11,01% 6,80%

441 3,46% 6,58%

2.251 17,64% 4,25%

987 7,74% —

1.640 12,85% —

301 2,36% 2,13%

299 2,34% —

1.286 10,08% 0,36%

Λεβαδέων61 6330,04% 1,85%

2.320 11,24% 42,98%

3.241 15,70% 28,01%

2.234 10,82% 10,29%

525 2,54% 7,71%

4.762 23,06% 5,40%

1.538 7,45% —

1.931 9,35% —

513 2,48% 2,06%

704 3,41% —

871 4,22% 0,15%

Χαλκιδέων78 13328,98% 1,97%

3.257 10,34% 47,43%

4.001 12,70% 29,38%

2.418 7,68% 6,32%

1.392 4,42% 6,57%

6.305 20,02% 5,08%

2.240 7,11% —

4.433 14,08% —

966 3,07% 2,97%

517 1,64% —

3.119 9,90% 0,20%

Καρπενησίου59 7052,63% 2,46%

1.442 18,95% 52,45%

1.394 18,32% 33,66%

316 4,15% 3,94%

108 1,42% 2,70%

976 12,83% 2,17%

507 6,66% —

491 6,45% —

186 2,44% 1,65%

1.355 17,81% —

310 4,07% 0,20%

Λαμιέων84 13230,23% 2,48%

3.571 14,35% 44,20%

5.821 23,40% 38,43%

1.339 5,38% 4,08%

707 2,84% 5,42%

3.999 16,07% 3,66%

1.234 4,96% —

2.952 11,87% —

712 2,86% 2,36%

560 2,25% —

1.668 6,70% 0,25%

Αγίας Παρασκευής46 6723,68% 1,33%

1.823 9,39% 36,44%

2.885 14,86% 31,54%

1.218 6,27% 8,00%

520 2,68% 6,95%

4.096 21,09% 8,33%

1.361 7,01% —

1.953 10,06% —

709 3,65% 5,30%

498 2,56% —

1.042 5,37% 0,26%

Αμαρουσίου65 8524,03% 1,69%

2.592 9,46% 37,65%

3.895 14,22% 30,53%

1.774 6,48% 7,91%

703 2,57% 7,03%

5.568 20,33% 8,29%

1.990 7,26% —

2.897 10,58% —

1.024 3,74% 5,16%

700 2,56% —

1.515 5,53% 0,33%

Βριλησσίων15 3521,05% 1,38%

613 9,52% 36,61%

972 15,10% 30,99%

416 6,46% 7,73%

159 2,47% 6,79%

1.275 19,80% 8,94%

447 6,94% —

657 10,21% —

212 3,29% 5,50%

159 2,47% —

313 4,86% 0,22%

Ηρακλείου38 6123,26% 1,71%

1.520 9,54% 41,13%

1.871 11,75% 25,14%

1.517 9,53% 11,24%

408 2,56% 6,82%

3.723 23,38% 7,87%

1.138 7,15% —

1.673 10,51% —

601 3,77% 4,47%

246 1,54% —

1.049 6,59% 0,29%

Κηφισιάς48 9325,85% 1,59%

1.745 8,79% 30,68%

3.328 16,76% 40,43%

1.168 5,88% 5,89%

553 2,79% 7,78%

2.991 15,07% 5,95%

1.190 5,99% —

2.327 11,72% —

593 2,99% 6,00%

670 3,38% —

1.046 5,27% 0,27%

Λυκόβρυσης - Πεύκης25 3821,24% 1,72%

1.064 9,85% 40,78%

1.299 12,03% 26,79%

765 7,08% 9,36%

313 2,90% 6,56%

2.326 21,53% 8,36%

827 7,66% —

1.062 9,83% —

402 3,72% 5,05%

243 2,25% —

617 5,71% 0,34%

Μεταμορφώσεως21 3423,20% 2,21%

756 8,45% 43,98%

841 9,40% 23,42%

1.023 11,44% 12,80%

279 3,12% 7,06%

2.151 24,05% 5,98%

554 6,19% —

1.050 11,74% —

305 3,41% 3,69%

121 1,35% —

717 8,02% 0,32%

ΗΗ ΑΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Η ΑΥΓΗΑποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

2012

25

Page 26: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

Νέας Ιωνίας41 8930,33% 1,92%

1.454 9,37% 42,88%

1.481 9,54% 20,13%

2.188 14,10% 16,37%

394 2,54% 6,22%

3.769 24,29% 7,36%

1.046 6,74% —

1.527 9,84% —

475 3,06% 3,82%

230 1,48% —

1.025 6,60% 0,40%

Παπάγου - Χολαργού27 6523,04% 1,28%

983 8,33% 30,24%

2.332 19,77% 37,55%

568 4,81% 6,65%

302 2,56% 7,63%

1.961 16,62% 8,64%

794 6,73% —

1.143 9,69% —

360 3,05% 5,81%

340 2,88% —

657 5,57% 0,34%

Πεντέλης26 4221,40% 1,55%

1.052 9,30% 36,30%

1.468 12,97% 29,22%

821 7,26% 9,40%

286 2,53% 7,39%

2.301 20,34% 8,31%

770 6,81% —

1.260 11,14% —

365 3,23% 5,22%

249 2,20% —

596 5,27% 0,23%

Φιλοθέης - Ψυχικού29 5027,81% 1,47%

875 7,68% 28,33%

2.312 20,29% 46,76%

389 3,41% 5,51%

280 2,46% 7,79%

1.422 12,48% 7,82%

615 5,40% —

860 7,55% —

302 2,65% 7,94%

459 4,03% —

594 5,21% 0,26%

Χαλανδρίου75 9126,48% 1,46%

2.818 9,35% 36,78%

4.199 13,94% 30,05%

2.111 7,01% 8,79%

747 2,48% 7,06%

6.298 20,91% 8,65%

2.134 7,08% —

3.097 10,28% —

1.017 3,38% 5,18%

842 2,80% —

1.550 5,15% 0,27%

Αγίας Βαρβάρας31 4230,72% 2,26%

1.123 9,78% 53,61%

954 8,31% 17,50%

1.456 12,68% 11,38%

407 3,54% 6,98%

2.577 22,45% 4,72%

515 4,49% —

1.480 12,89% —

414 3,61% 2,73%

174 1,52% —

865 7,53% 0,42%

Αγ. Αναργύρων - Καματερού56 7728,07% 2,23%

1.931 8,83% 44,70%

2.369 10,83% 22,60%

2.623 11,99% 12,27%

637 2,91% 8,11%

5.138 23,48% 5,94%

1.232 5,63% —

2.565 11,72% —

759 3,47% 3,34%

290 1,33% —

1.891 8,64% 0,40%

Αιγάλεω69 11131,75% 1,62%

2.416 9,38% 44,21%

2.701 10,49% 22,44%

3.162 12,28% 13,15%

639 2,48% 6,96%

6.240 24,23% 6,77%

1.580 6,14% —

2.920 11,34% —

828 3,22% 3,16%

457 1,77% —

2.047 7,95% 0,50%

Περιστερίου153 19931,52% 1,99%

4.887 8,45% 43,72%

5.781 10,00% 22,55%

7.383 12,77% 13,42%

1.481 2,56% 7,01%

14.379 24,87% 6,51%

3.427 5,93% —

6.313 10,92% —

2.033 3,52% 3,43%

697 1,21% —

4.820 8,34% 0,46%

Πετρουπόλεως34 6524,23% 1,77%

1.132 7,91% 42,55%

1.318 9,21% 21,02%

1.900 13,27% 14,29%

386 2,70% 7,40%

3.627 25,33% 7,17%

892 6,23% —

1.591 11,11% —

461 3,22% 3,89%

180 1,26% —

1.109 7,75% 0,51%

Χαϊδαρίου18 5922,35% 1,92%

706 8,99% 40,07%

815 10,38% 26,04%

906 11,54% 12,52%

230 2,93% 6,97%

1.901 24,20% 7,57%

499 6,35% —

909 11,57% —

261 3,32% 3,64%

120 1,53% —

652 8,30% 0,42%

Αθηναίων468 87441,58% 1,98%

14.829 9,77% 35,52%

24.328 16,03% 31,76%

12.901 8,50% 9,55%

4.828 3,18% 7,59%

28.980 19,10% 7,97%

9.129 6,02% —

13.609 8,97% —

4.664 3,07% 4,09%

3.832 2,52% —

12.767 8,41% 0,51%

Βύρωνος52 7831,27% 1,46%

1.741 8,80% 38,73%

2.389 12,07% 25,84%

2.213 11,18% 12,64%

579 2,93% 6,79%

4.674 23,62% 8,49%

1.271 6,42% —

2.043 10,32% —

709 3,58% 3,87%

376 1,90% —

1.129 5,70% 0,38%

Γαλατσίου36 6524,48% 2,05%

1.383 9,39% 44,22%

1.586 10,77% 23,25%

1.540 10,45% 11,69%

396 2,69% 6,39%

3.452 23,44% 6,93%

1.085 7,37% —

1.493 10,14% —

560 3,80% 4,13%

247 1,68% —

1.086 7,37% 0,44%

Η ΑΥΓΗ Η ΑΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

2012

26

Page 27: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

Δάφνης - Υμηττού35 5536,04% 1,49%

1.122 9,04% 39,96%

1.587 12,79% 25,91%

1.274 10,27% 11,66%

336 2,71% 7,05%

2.903 23,39% 8,18%

885 7,13% —

1.395 11,24% —

386 3,11% 3,84%

199 1,60% —

791 6,37% 0,43%

Ζωγράφου67 8828,04% 1,63%

2.733 10,44% 38,69%

3.715 14,19% 28,97%

2.342 8,95% 10,18%

717 2,74% 6,62%

5.644 21,56% 7,80%

1.862 7,11% —

2.503 9,56% —

962 3,67% 4,16%

547 2,09% —

1.633 6,24% 0,40%

Ηλιουπόλεως68 10424,62% 1,66%

2.705 9,57% 40,98%

3.292 11,65% 24,88%

2.766 9,79% 11,37%

629 2,23% 6,35%

6.657 23,55% 8,52%

2.113 7,48% —

3.022 10,69% —

1.034 3,66% 4,46%

536 1,90% —

1.625 5,75% 0,36%

Καισαριανής37 4434,86% 1,75%

1.319 9,35% 37,92%

1.350 9,57% 21,41%

2.310 16,37% 16,97%

378 2,68% 9,40%

3.352 23,76% 9,04%

836 5,93% —

1.275 9,04% —

395 2,80% 2,79%

184 1,30% —

1.287 9,12% 0,39%

Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος25 5631,27% 2,14%

862 9,16% 41,16%

1.075 11,43% 24,52%

981 10,43% 11,98%

279 2,97% 7,08%

2.275 24,18% 8,06%

647 6,88% —

971 10,32% —

320 3,40% 4,00%

164 1,74% —

723 7,69% 0,39%

Αγίου Δημητρίου56 7925,49% 1,69%

2.084 9,29% 44,69%

2.354 10,50% 23,48%

2.501 11,15% 11,73%

650 2,90% 7,10%

5.086 22,68% 6,33%

1.630 7,27% —

2.780 12,40% —

768 3,43% 3,58%

357 1,59% —

1.473 6,57% 0,32%

Αλίμου45 5325,74% 1,60%

1.539 8,31% 38,33%

2.534 13,68% 29,25%

1.200 6,48% 8,20%

534 2,88% 7,66%

3.711 20,04% 8,22%

1.394 7,53% —

2.274 12,28% —

653 3,53% 5,28%

458 2,47% —

1.172 6,33% 0,36%

Γλυφάδας42 10626,05% 1,97%

1.579 9,27% 37,08%

2.468 14,48% 31,19%

1.127 6,61% 8,16%

496 2,91% 8,44%

3.231 18,96% 6,85%

1.085 6,37% —

2.059 12,08% —

622 3,65% 5,22%

464 2,72% —

1.111 6,52% 0,29%

Ελληνικού - Αργυρούπολης32 6524,56% 1,79%

1.221 9,28% 42,08%

1.476 11,21% 23,65%

1.358 10,32% 11,73%

364 2,77% 7,26%

3.005 22,83% 7,31%

1.001 7,60% —

1.432 10,88% —

475 3,61% 4,71%

264 2,01% —

810 6,15% 0,30%

Καλλιθέας106 14236,00% 2,47%

3.675 9,98% 42,82%

4.177 11,34% 24,31%

3.835 10,41% 11,20%

1.353 3,67% 8,50%

7.547 20,49% 6,14%

2.345 6,37% —

4.823 13,10% —

1.235 3,35% 3,64%

637 1,73% —

2.673 7,26% 0,44%

Μοσχάτου - Ταύρου24 6534,23% 1,92%

704 7,96% 42,85%

992 11,22% 23,43%

983 11,12% 11,46%

247 2,79% 8,40%

1.959 22,16% 6,62%

634 7,17% —

1.068 12,08% —

308 3,48% 3,74%

99 1,12% —

820 9,28% 0,53%

Νέας Σμύρνης69 9831,59% 1,71%

2.479 9,60% 37,55%

3.216 12,45% 27,49%

1.912 7,40% 9,48%

739 2,86% 7,28%

5.706 22,09% 9,82%

2.028 7,85% —

2.769 10,72% —

883 3,42% 5,13%

692 2,68% —

1.235 4,78% 0,26%

Παλαιού Φαλήρου74 8930,42% 1,67%

2.257 8,09% 34,98%

4.110 14,73% 33,58%

1.692 6,06% 7,48%

971 3,48% 8,30%

5.322 19,07% 7,33%

1.781 6,38% —

3.361 12,04% —

1.024 3,67% 5,05%

1.046 3,75% —

1.693 6,07% 0,27%

Κερατσινίου - Δραπετσώνας84 13734,08% 2,23%

2.453 8,15% 45,50%

2.573 8,55% 21,47%

3.833 12,74% 13,12%

879 2,92% 7,22%

7.377 24,51% 5,85%

1.853 6,16% —

3.723 12,37% —

1.117 3,71% 3,37%

372 1,24% —

2.774 9,22% 0,54%

ΗΗ ΑΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Η ΑΥΓΗΑποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

2012

27

Page 28: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

Κορυδαλλού36 9030,32% 2,00%

1.062 7,74% 44,59%

1.350 9,84% 21,61%

1.539 11,22% 12,90%

406 2,96% 7,43%

3.449 25,15% 6,75%

862 6,29% —

1.691 12,33% —

532 3,88% 3,88%

210 1,53% —

1.056 7,70% 0,50%

Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη68 17543,85% 2,30%

1.713 8,08% 43,38%

1.880 8,86% 20,88%

3.167 14,93% 15,69%

633 2,98% 7,48%

5.288 24,93% 6,01%

1.220 5,75% —

2.412 11,37% —

691 3,26% 3,48%

239 1,13% —

1.919 9,05% 0,45%

Πειραιώς202 29440,05% 1,98%

5.314 8,02% 38,97%

9.659 14,58% 30,76%

5.727 8,64% 9,13%

2.240 3,38% 7,89%

13.686 20,66% 6,38%

3.972 6,00% —

8.363 12,62% —

2.194 3,31% 3,77%

1.183 1,79% —

5.896 8,90% 0,56%

Περάματος18 4235,95% 2,39%

449 7,05% 44,36%

660 10,37% 24,70%

737 11,58% 12,15%

178 2,80% 7,56%

1.429 22,45% 4,69%

371 5,83% —

769 12,08% —

234 3,68% 3,36%

166 2,61% —

759 11,92% 0,54%

Αγκιστρίου1 231,82% 3,19%

29 8,41% 41,29%

77 22,32% 40,73%

13 3,77% 4,21%

13 3,77% 7,02%

24 6,96% 2,81%

17 4,93% —

55 15,94% —

9 2,61% 2,53%

11 3,19% —

57 16,52% 0,28%

Αίγινας21 2639,77% 2,64%

670 10,00% 38,96%

1.432 21,37% 38,67%

349 5,21% 4,81%

202 3,01% 7,55%

976 14,56% 4,61%

567 8,46% —

860 12,83% —

266 3,97% 3,16%

94 1,40% —

548 8,18% 0,32%

Κυθήρων20 2064,64% 1,60%

264 10,29% 42,36%

630 24,55% 40,18%

124 4,83% 5,23%

78 3,04% 4,23%

359 13,99% 4,09%

191 7,44% —

343 13,37% —

94 3,66% 2,32%

35 1,36% —

127 4,95% 0,28%

Πόρου9 935,97% 1,18%

303 10,17% 36,78%

911 30,59% 44,75%

123 4,13% 3,87%

83 2,79% 6,66%

335 11,25% 3,15%

146 4,90% —

282 9,47% —

96 3,22% 2,92%

34 1,14% —

287 9,64% 0,30%

Σαλαμίνας53 5628,23% 2,45%

1.967 9,33% 43,75%

2.961 14,05% 33,91%

1.253 5,94% 5,33%

836 3,97% 8,97%

3.912 18,56% 3,52%

954 4,53% —

3.511 16,66% —

637 3,02% 2,30%

379 1,80% —

2.617 12,42% 0,46%

Σπετσών8 840,42% 2,61%

210 8,31% 35,68%

739 29,23% 47,01%

60 2,37% 3,08%

66 2,61% 5,61%

365 14,44% 3,22%

155 6,13% —

329 13,01% —

93 3,68% 3,73%

52 2,06% —

168 6,65% 0,25%

Τροιζηνίας20 2236,85% 2,62%

586 11,81% 39,63%

1.441 29,04% 45,52%

178 3,59% 3,40%

145 2,92% 5,37%

593 11,95% 2,60%

180 3,63% —

558 11,25% —

125 2,52% 1,71%

74 1,49% —

636 12,82% 0,39%

Υδρας5 640,20% 1,95%

162 10,20% 38,88%

386 24,29% 39,70%

75 4,72% 3,91%

61 3,84% 7,56%

182 11,45% 4,57%

69 4,34% —

177 11,14% —

27 1,70% 2,69%

30 1,89% —

127 7,99% 0,15%

Αχαρνών66 11930,11% 2,90%

1.810 7,17% 50,52%

2.290 9,08% 20,69%

3.379 13,39% 10,34%

1.044 4,14% 8,89%

4.857 19,25% 3,71%

1.084 4,30% —

3.822 15,15% —

904 3,58% 3,12%

474 1,88% —

2.767 10,97% 0,50%

Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης42 6426,53% 1,62%

1.433 8,45% 31,04%

3.362 19,82% 38,37%

693 4,09% 5,51%

458 2,70% 8,95%

2.526 14,89% 6,90%

933 5,50% —

2.016 11,89% —

513 3,02% 6,43%

586 3,46% —

935 5,51% 0,20%

Η ΑΥΓΗ Η ΑΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

2012

28

Page 29: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

Διονύσου16 4717,07% 1,28%

589 8,54% 40,12%

940 13,63% 28,65%

549 7,96% 8,35%

206 2,99% 7,82%

1.402 20,32% 7,32%

494 7,16% —

767 11,12% —

221 3,20% 4,71%

190 2,75% —

457 6,62% 0,34%

Κρωπίας23 3324,97% 1,74%

655 6,86% 40,31%

1.355 14,18% 33,51%

544 5,69% 5,96%

293 3,07% 9,62%

1.646 17,23% 4,44%

547 5,73% —

1.515 15,86% —

238 2,49% 3,21%

189 1,98% —

1.297 13,58% 0,40%

Λαυρεωτικής22 3626,34% 2,04%

744 8,38% 48,22%

1.325 14,93% 32,16%

834 9,40% 10,55%

245 2,76% 9,48%

2.333 26,29% 5,35%

441 4,97% —

1.085 12,23% —

185 2,08% 2,59%

128 1,44% —

659 7,43% 0,31%

Μαραθώνος34 4125,05% 1,72%

1.288 9,26% 37,62%

2.436 17,51% 35,79%

1.115 8,02% 7,34%

547 3,93% 6,77%

2.615 18,80% 6,07%

770 5,54% —

1.529 10,99% —

384 2,76% 4,01%

277 1,99% —

1.165 8,38% 0,28%

Μαρκοπούλου Μεσογαίας16 2222,39% 1,48%

646 9,38% 40,66%

999 14,51% 35,02%

428 6,22% 5,91%

184 2,67% 8,03%

1.295 18,81% 4,78%

353 5,13% —

954 13,85% —

205 2,98% 3,65%

272 3,95% —

616 8,95% 0,30%

Παιανίας16 3021,27% 1,62%

550 7,91% 39,16%

1.010 14,52% 33,27%

430 6,18% 7,70%

362 5,20% 7,93%

1.390 19,98% 4,92%

396 5,69% —

1.004 14,43% —

259 3,72% 3,66%

150 2,16% —

517 7,43% 0,46%

Παλλήνης30 5119,25% 2,00%

1.099 8,19% 42,94%

1.403 10,46% 26,77%

1.089 8,12% 10,05%

407 3,03% 8,07%

3.134 23,36% 6,92%

911 6,79% —

1.568 11,69% —

513 3,82% 4,54%

421 3,14% —

1.046 7,80% 0,39%

Ραφήνας - Πικερμίου17 2219,41% 1,59%

546 7,34% 32,69%

1.144 15,37% 35,07%

586 7,87% 9,98%

188 2,53% 7,26%

1.563 21,00% 7,57%

481 6,46% —

794 10,67% —

249 3,35% 4,66%

180 2,42% —

579 7,78% 0,31%

Σαρωνικού25 3922,25% 1,82%

959 9,07% 40,24%

1.712 16,18% 30,75%

625 5,91% 7,44%

467 4,41% 8,49%

2.149 20,31% 5,51%

577 5,45% —

1.374 12,99% —

303 2,86% 3,67%

282 2,67% —

845 7,99% 0,47%

Σπάτων - Αρτέμιδος22 3923,11% 2,04%

819 8,70% 40,45%

1.175 12,48% 31,85%

795 8,44% 7,78%

327 3,47% 9,36%

2.128 22,60% 4,73%

524 5,56% —

1.148 12,19% —

275 2,92% 3,19%

240 2,55% —

1.040 11,04% 0,51%

Ωρωπού21 4523,11% 2,21%

820 9,96% 42,11%

1.375 16,71% 35,08%

534 6,49% 6,24%

248 3,01% 6,36%

1.726 20,97% 5,46%

399 4,85% —

1.420 17,25% —

192 2,33% 2,44%

114 1,39% —

577 7,01% 0,39%

Ασπροπύργου23 4337,05% 4,00%

461 5,88% 50,68%

861 10,98% 23,63%

1.050 13,39% 9,03%

334 4,26% 9,53%

887 11,31% 2,77%

186 2,37% —

2.315 29,52% —

169 2,16% 1,85%

92 1,17% —

925 11,80% 0,53%

Ελευσίνας29 4328,46% 2,38%

894 7,68% 44,71%

1.215 10,44% 25,63%

1.485 12,76% 11,33%

438 3,76% 7,67%

2.576 22,14% 5,34%

655 5,63% —

1.427 12,26% —

420 3,61% 2,82%

210 1,80% —

1.257 10,80% 0,51%

Μάνδρας - Ειδυλλίας9 3331,94% 2,29%

263 8,15% 45,47%

436 13,52% 32,46%

306 9,49% 7,54%

233 7,22% 9,50%

654 20,27% 3,56%

173 5,36% —

359 11,13% —

83 2,57% 1,82%

86 2,67% —

316 9,80% 0,29%

ΗΗ ΑΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Η ΑΥΓΗΑποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

2012

29

Page 30: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Tμήματα:Αποχή: Άκυρα/Λευκά:

Σύνολο τμημάτων:

ΨΗΦΟΙ 2012 % 2012 % 2009

ΔΗΜΟΣΔΗΜΟΣ

Μεγαρέων29 5031,01% 2,04%

1.092 9,70% 47,09%

1.801 16,00% 32,85%

721 6,41% 5,13%

348 3,09% 7,20%

1.945 17,28% 3,27%

612 5,44% —

1.579 14,03% —

252 2,24% 2,08%

196 1,74% —

1.658 14,73% 0,58%

Φυλής34 5932,04% 3,45%

1.033 8,20% 51,72%

1.429 11,34% 21,89%

1.495 11,86% 10,04%

381 3,02% 7,11%

2.758 21,88% 3,36%

631 5,01% —

1.405 11,15% —

446 3,54% 2,80%

162 1,29% —

1.666 13,22% 0,51%

Αργους - Μυκηνών99 10236,52% 2,73%

4.068 14,88% 42,00%

7.973 29,16% 41,72%

1.580 5,78% 3,96%

535 1,96% 4,69%

3.317 12,13% 3,68%

1.761 6,44% —

1.933 7,07% —

680 2,49% 2,06%

424 1,55% —

2.654 9,71% 0,21%

Ναυπλιέων50 6431,74% 2,15%

1.731 11,55% 39,59%

4.187 27,93% 41,71%

1.102 7,35% 4,98%

316 2,11% 4,48%

1.898 12,66% 4,15%

847 5,65% —

1.272 8,49% —

408 2,72% 2,63%

307 2,05% —

1.367 9,12% 0,32%

Τρίπολης122 12550,95% 2,20%

4.584 15,74% 46,99%

6.993 24,01% 34,15%

1.637 5,62% 4,05%

1.165 4,00% 5,56%

4.383 15,05% 5,36%

1.703 5,85% —

2.729 9,37% —

684 2,35% 2,14%

413 1,42% —

2.459 8,44% 0,30%

Κορινθίων62 8630,31% 2,27%

3.584 14,74% 47,38%

4.753 19,55% 34,52%

1.035 4,26% 3,86%

793 3,26% 5,60%

3.482 14,32% 3,80%

1.439 5,92% —

2.258 9,29% —

744 3,06% 2,60%

356 1,46% —

3.055 12,56% 0,18%

Σπάρτης95 11560,03% 2,16%

2.943 16,04% 38,89%

5.590 30,46% 42,86%

1.197 6,52% 5,00%

503 2,74% 5,70%

2.240 12,21% 3,29%

828 4,51% —

1.347 7,34% —

433 2,36% 2,33%

195 1,06% —

1.613 8,79% 0,28%

Καλαμάτας119 12940,52% 2,48%

3.937 10,94% 35,91%

10.723 29,79% 41,26%

2.860 7,95% 6,87%

1.232 3,42% 6,18%

5.574 15,49% 5,02%

1.694 4,71% —

2.234 6,21% —

951 2,64% 2,55%

419 1,16% —

3.240 9,00% 0,42%

Ικαρίας 25 2548,44% 1,76%

464 7,85% 24,76%

513 8,68% 19,90%

2.422 40,97% 39,23%

88 1,49% 3,36%

1.177 19,91% 10,56%

231 3,91% —

342 5,78% —

138 2,33% 2,73%

21 0,36% —

143 2,42% 0,28%

Λέσβου120 19856,09% 3,23%

3.727 13,43% 38,64%

5.399 19,46% 32,39%

5.159 18,59% 12,88%

555 2,00% 4,42%

4.019 14,49% 5,33%

1.267 4,57% —

3.385 12,20% —

854 3,08% 3,12%

392 1,41% —

1.162 4,19% 0,20%

Λήμνου43 5665,02% 4,19%

1.139 16,51% 43,94%

1.596 23,13% 31,97%

735 10,65% 11,44%

133 1,93% 4,08%

826 11,97% 3,53%

624 9,04% —

528 7,65% —

236 3,42% 2,24%

84 1,22% —

388 5,62% 0,34%

Σάμου83 8351,92% 3,58%

2.378 12,38% 41,49%

3.824 19,91% 33,39%

3.737 19,46% 12,26%

498 2,59% 4,59%

2.408 12,54% 4,49%

1.017 5,29% —

1.811 9,43% —

501 2,61% 2,48%

179 0,93% —

1.171 6,10% 0,25%

Χίου132 13952,13% 2,87%

5.454 19,12% 48,59%

6.946 24,35% 32,93%

2.050 7,19% 5,37%

960 3,37% 4,22%

3.106 10,89% 3,65%

2.707 9,49% —

1.960 6,87% —

1.344 4,71% 2,65%

472 1,65% —

1.129 3,96% 0,19%

Η ΑΥΓΗ Η ΑΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών

2012

30

Page 31: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΚΟΣΜΟΣΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

32Η ΑΥΓΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Με 51,9% ο Φρανσουά Ολάντείναι από χθες ο δεύτερος σοσιαλι-στής πρόεδρος της 5ης ΓαλλικήςΔημοκρατίας, τριάντα ένα χρόνιαμετά την εκλογή τον Μάιο του1981, του Φρανσουά Μιτεράν. Στις9 το βράδυ, ώρα Ελλάδας, ο ΝικολάΣαρκοζί παραδέχθηκε την ήττα του,ενώ η εκπρόσωπός του Ναταλί Κο-σιουσκό Μοριζέ έθετε ως νέο στόχοτις βουλευτικές εκλογές στις 10 και17 Ιουνίου - ωστόσο επικεφαλήςτου κυβερνητικού κόμματος UMPδεν πρόκειται να είναι ο απερχόμε-νος Γάλλος πρόεδρος, όπως δήλωσεσε συνεργάτες του.

Στην ομιλία του, από την πόληΤουλ στην Κορέζ, ο Ολάντ, επεσή-μανε, μεταξύ άλλων, ότι «το πρώτοκαθήκον του προέδρου της Δημο-κρατίας είναι να προσελκύσει όλουςτους πολίτες στις προτεραιότητέςτου: τη διατήρηση του κοινωνικούμας μοντέλου προκειμένου να εξα-σφαλιστεί σε όλους η πρόσβασηστις δημόσιες υπηρεσίες. Την ισό-τητα των περιφερειών. Την εκπαι-δευτική προτεραιότητα. Την οικολο-γική μετάβαση. Τον επαναπροσανα-τολισμό της Ευρώπης». «Στη διάρ-κεια αυτών των τελευταίων μηνώναναφέρθηκα στο γαλλικό όνειρο. Εί-ναι η ιστορία μας, το μέλλον μας.Ονομάζεται πρόοδος. Αυτό το γαλ-λικό όνειρο, που συμμερίζεστε όλοι,συνίσταται στο να δώσουμε σταπαιδιά μας μια ζωή καλύτερη απότη δική μας. Αυτό το γαλλικό όνει-ρο αποφάσισα να υλοποιήσω. (...)Υπολογίζω επίσης ότι η Ευρώπημας κοιτάζει. Είμαι βέβαιος ότι γιαπολλές ευρωπαϊκές χώρες τα αποτε-λέσματα ήταν μια ανακούφιση, μια

ελπίδα. (...) Η λιτότητα δεν μπορείπλέον να είναι η μοίρα της Ευρώ-πης: η δική μου αποστολή είναι ηανάπτυξη, η απασχόληση, το μέλ-λον».

Το ποσοστό συμμετοχής ήτανυψηλό, 80,2%, και μαρτυρά τη με-γάλη σημασία που δίνουν οι Γάλλοιστην εκλογή του προέδρου. Πάνταδε, ο δεύτερος γύρος των προεδρι-κών εκλογών έχει μεγαλύτερα πο-σοστά. Και αυτήν τη φορά, οι Γάλ-λοι ψηφοφόροι δήλωσαν παρόντεςστο ραντεβού τους με τις κάλπες,αφού το μεσημέρι η προσέλευσηστη μητροπολιτική Γαλλία ήταν30,66%, έναντι 28,29% στον πρώτογύρο.

Από την αίθουσα Μιτιαλιτέ, στοΠαρίσι, ο ηττηθείς πρόεδρος Νικο-λά Σαρκοζί παραδέχθηκε την ήττατου έναντι του Ολάντ, με τον οποίοεπικοινώνησε «Μια νέα εποχή ξεκι-νά. Σε αυτή τη νέα εποχή, θα παρα-μείνω ένας από εσάς. Έχω τις ίδιεςιδέες μαζί σας, τις ίδιες πεποιθή-σεις. Η θέση μου δεν θα είναι ηίδια, μετά από 35 χρόνια πολιτικήςθητείας» είπε απευθυνόμενος στουςοπαδούς του. «Σκεφθείτε τη Γαλλία,τους Γάλλους, την ενότητά της. Καιαπό το βάθος της καρδιάς μου: συ-γκινήθηκα βαθιά από αυτά τα πλή-θη, από όλους αυτούς τους Γάλλουςπου βρέθηκαν στο πλευρό μου. Αςδώσουμε τούτο το βράδυ την καλύ-τερη εικόνα της Γαλλίας, που ακτι-νοβολεί, χωρίς μίσος στην καρδιάτης, χαρούμενη, ανοιχτή, που δεναντιμετωπίζει τον άλλο ως εχθρό ήαντίπαλο. Μια Γαλλία που κέρδισεμαζί το 2007, που θα αναγνωρίσειτην ήττα το 2012. Ας είμαστε αξιο-

πρεπείς, πατριώτες, ας είμαστε Γάλ-λοι. Είσαστε η αιώνια Γαλλία, σαςαγαπώ, ευχαριστώ».

Μια ώρα πριν από την επίσημηανακήρυξη του νέου προέδρου τηςΓαλλικής Δημοκρατίας, τα σημείαδεν απατούσαν: ο κόσμος είχε αρχί-σει να μαζεύεται στην πλατεία τηςΒαστίλης, τον εμβληματικό χώροσυγκεντρώσεων της γαλλικής Αρι-στεράς, ενώ την ίδια στιγμή η πλα-τεία Κονκόρντ, όπου ο Νικολά Σαρ-κοζί γιόρτασε τη νίκη του πριν απόπέντε χρόνια, ήταν άδεια...

Ο Ολάντ αναμενόταν να έχει τη-λεφωνική επικοινωνία με την κα-γκελάριο της Γερμανίας ΆγγελαΜέρκελ, δήλωσε ένας από τους πιοστενούς φίλους του, ο δήμαρχοςτης Νάντης Ζαν-Μαρκ Αϊρό, τοόνομα του οποίου ακούγεται έντο-να για τη θέση του πρωθυπουργού.Ο δήμαρχος της Νάντης έκανε τηδήλωση αυτή βγαίνοντας από τοεκλογικό τμήμα στο οποίο ψήφισεκαι πρόσθεσε ότι, ως «ειδικός σύμ-βουλος» του σοσιαλιστή υποψηφί-ου, ήταν πάντα «πολύ προσεκτικόςόσον αφορά τις γαλλο-γερμανικέςσχέσεις γιατί αυτό θα μετρήσει αμέ-σως».

Ζαν Λικ Μελανσόν: Οι λαοίζητούν αριστερή διέξοδο

Ο υποψήφιος του Αριστερού Με-τώπου στις προεδρικές εκλογές,Ζαν Λικ Μελανσόν, τόνισε μεταξύάλλων ότι η ήττα του Σαρκοζί είναιεκείνη «του ακροδεξιού προγράμ-ματος» και αποτελεί «ένα πολύ καλόνέο για τη Γαλλία και την Ευρώπη».«Ο κόσμος που μας κοιτάζει γνωρί-ζει ξανά το θάρρος των Γάλλων.

«NEW YORK TIMES»:

Νίκη - πρόκληση για τη Γερμανία

Οι «New York Times»σε σχετικό δημοσίευμα στα-χυολογούν τις απόψεις πουεπικρατούν στη Γαλλία καιόχι μόνο αναφορικά με τη νί-κη Ολάντ. Το άρθρο χαρακτη-ρίζει τη νίκη του σοσιαλιστήΟλάντ «πρόκληση για τις κα-θοδηγούμενες από τη Γερμα-νία πολιτικές λιτότητας στηνΕυρωζώνη, που υποφέρειαπό την ύφεση και από τηνανεργία - ρεκόρ», ενώ αναφέ-ρει πως με δεδομένο πως ονέος πρόεδρος θα πρέπει ναταξιδέψει σύντομα στο Βερο-λίνο και με την Γερμανία ναείναι σε φάση εκλογών, «η κ.Μέρκελ δεν μοιάζει να έχειπολύ χώρο εντός συνόρωνγια να κάνει συμβιβασμούςσε σημαντικά ζητήματα πλη-θωρισμού και επιπέδου χρε-ών».

«Ο κ. Σαρκοζί είναι μόνο οτελευταίος τροχός της αμά-ξης των αξιωματούχων, τόσοαπό αριστερά όσο και απόδεξιά», που χάνουν τις εκλο-γές από την αγανάκτηση κα-τά της λιτότητας, της αύξη-σης των φόρων και της ανερ-γίας, υποστηρίζει το άρθροκαι τονίζει πως «ο αγώναςανάμεσα στην οικονομικήπροσαρμογή για τη μείωσητου χρέους και τη δημοκρατι-κή οργή αποδεικνύεται περί-πλοκος για τους Ευρωπαί-ους».

«Το πώς θα διαχειριστεί οΟλάντ τη Μέρκελ θα μπορού-σε να φτιάξει ή να χαλάσειτις προοπτικές για τα επόμε-να πέντε χρόνια», δηλώνειστους «New York Times» oΦρανσουά Χέινσμπουργκ τουΙδρύματος Στρατηγικής Έρευ-νας του Παρισιού, ο οποίοςυποστηρίζει πως ο Ολάντ«έχει τις συνθήκες με το μέ-ρος του», όμως η Μέρκελ«μοιάζει διατεθειμένη νασυμφωνήσει μόνο σε συμβο-λικές αλλαγές στη δημοσιο-νομική συμφωνία» και όχιστην προσθήκη νέων προτά-σεων υπέρ της ανάπτυξης.

«Η αλλαγή στη Γαλλία θαμπορούσε να αποδειχθεί μιααπό τις πιο καίριες», υποστη-ρίζουν οι αρθρογράφοι, επι-σημαίνοντας ωστόσο πως οιεπενδυτές είναι περισσότερο«επιφυλακτικοί». Ο ΤζέικομπΦουνκ Κίρκεγκάαρντ, ερευ-νητής του Ινστιτούτου Διε-θνών Οικονομικών Πίτερσοντης Ουάσιγκτον, κρούει τονκώδωνα του κινδύνου, επι-σημαίνοντας πως «αν ο Ολά-ντ δεν δράσει σύντομα» σε

ό,τι αφορά τις αγορές «η Γαλ-λία θα μετατραπεί στον επό-μενο ασθενή της Ευρώπης».

Ωστόσο, τονίζεται πως δενείναι λίγοι οι λαοί της Ευρώ-πης -μεταξύ των οποίων ηΕλλάδα και η Ισπανία- πουυπολογίζουν στον σοσιαλιστήπρόεδρο και εναποθέτουν σεαυτόν τις ελπίδες τους «γιαμείωση της λιτότητας».

Το άρθρο όμως δεν περιο-ρίζεται μόνο στις απόψεις ει-δικών, ιδιαίτερη μνεία γίνε-ται και στους λόγους για τους

οποίους ψήφισαν οι απλοίΓάλλοι πολίτες. Σύμφωνα λοι-πόν με το δημοσίευμα, μιασυνταξιούχος ψήφισε τον σο-σιαλιστή υποψήφιο γιατί θε-ωρεί πως «μπορεί να φέρειτην αλλαγή που χρειάζεται ηΓαλλία». Ένας δημόσιοςυπάλληλος λέει πως « η πε-νταετής διακυβέρνηση Σαρ-κοζί κατακρεούργησε τουςδημόσιους οργανισμούς» καιπιστεύει πως ο Ολάντ «θααντιστρέψει την πολιτική σεζητήματα απασχόλησης καικοινωνικής πρόνοιας.»

Το άρθροχαρακτηρίζει τη νίκη τουσοσιαλιστή Ολάντ«πρόκληση για τιςκαθοδηγούμενες από τη Γερμανίαπολιτικές λιτότηταςστην Ευρωζώνη, πουυποφέρει από τηνύφεση και από τηνανεργία - ρεκόρ»

Ζαν Λικ Μελανσόν: Οι λαοί ζητούν αριστερή διέξοδο

Πιερ Λοράν: Ξεκινάμε τον αγώνα για μια δημοκρατικήΕυρώπη

ΥΨΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 80,2%

Νέα σελίδα με την εκλογή

Page 32: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΚΟΣΜΟΣΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

33Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΙΟΥ

Ενδόμυχες ελπίδες του Βερολίνου για... «μαλάκωμα» του ΟλάντΤα πρώτα συγχαρητήρια από

γερμανικά χείλη τα άκουσε χθες τοβράδυ ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας,Φρανσουά Ολάντ, από τον πρόεδροτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερ-μανό Σοσιαλδημοκράτη ΜάρτινΣουλτς. «Καιρός για αλλαγή στην Ευ-ρώπη», ήταν το συνοδευτικό σχόλιοτου Σουλτς, ενώ το επίσημο Βερολί-νο περίμενε να ακούσει τα επίσημααποτελέσματα για να στείλει ως είθι-σται τα συγχαρητήριά του στον πρό-εδρο που θα του κάνει τη ζωή δύ-σκολη το επόμενο διάστημα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής δι-πλωματίας, Γκίντο Βέστερβελε, πουενεπλάκη ελάχιστα στη διαχείρισητης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη,άρα είχε, έχει και θα έχει τα λιγότερασημεία τριβής με τη νέα γαλλικήηγεσία, έσπευσε να επισκεφθεί τηγαλλική πρεσβεία στο Βερολίνο καινα εκφράσει γαλλιστί τα συγχαρητή-

ριά του στον νικητή των εκλογών.«Ιστορικό γεγονός» χαρακτήρισε οΒέστερβελε τη νίκη Ολάντ και τόνισεότι «χαιρόμαστε για τη συνεργασίαστο μέλλον». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι«θα εργαστούμε μαζί για να διαμορ-

φώσουμε ένα Αναπτυξιακό Σύμφωνογια την Ευρώπη». Η γερμανική κυ-βέρνηση ήταν προετοιμασμένη ψυ-χολογικά για την ήττα του εκλεκτούτης, Νικολά Σαρκοζί, και περιμένειβεβαίως να υποδεχτεί τον Ολάντ στοΒερολίνο, καθώς εκεί θα κάνει ως εί-θισται την πρώτη του επίσημη επί-σκεψη.

Αν και η καγκελάριος Μέρκελ στή-ριξε μέχρι τέλους την υποψηφιότηταΣαρκοζί, αν και έκανε ό,τι μπορούσεγια να αποφύγει μια προεκλογικήσυνάντηση -και φωτογραφία- με τονΦρανσουά Ολάντ, ξέρει καλά ότι τοΒερολίνο είναι... καταδικασμένο νασυνεργάζεται και να συμβιβάζεται μετο Παρίσι. Οι άνθρωποι της καγκε-λαρίου, μάλιστα, εμφανίζονται αισιό-δοξοι. Παραδέχονται ότι η νίκη τωνΣοσιαλιστών θα τους προκαλέσει κά-ποιες δυσκολίες και αναμένουν ότι οΟλάντ θα παραμείνει μαχητικός για

ένα διάστημα μετά τις προεδρικέςεκλογές, καθώς τον Ιούνιο διεξάγο-νται και βουλευτικές εκλογές στηΓαλλία. Ωστόσο, οι Γερμανοί Χριστια-νοδημοκράτες ελπίζουν ενδόμυχαότι ο Γάλλος Σοσιαλιστής σύντομαθα υποκλιθεί στις ανάγκες της...πραγματικότητας. Ο Ολάντ θα μαλα-κώσει όταν καθίσει στο τραπέζι τωνδιαπραγματεύσεων και έρθει η ώρατων αποφάσεων, λένε, και θα μαλα-κώσει ακόμη περισσότερο μόλις νιώ-σει την πίεση των αγορών.

Το ζητούμενο για τη Μέρκελ είναινα μη νερωθεί πολύ το νέο Δημοσιο-νομικό Σύμφωνο, να μην παρεκτρα-πεί η Ευρωζώνη από τον δρόμο τηςδημοσιονομικής προσαρμογής. Οπό-τε άκουσε με τεράστια προσοχή τηναποστροφή εκείνη στη νικητήριαομιλία του Ολάντ, ότι «αποστολή μουείναι να δώσω στην Ευρώπη μιαδιάσταση ανάπτυξης», ότι «η πολιτι-

κή λιτότητας δεν επιτρέπεται να εί-ναι αναπόφευκτη». Η Μέρκελ θα πε-ριμένει να δει τι ακριβώς εννοεί οΟλάντ, ελπίζοντας ότι ο νέος Γάλλοςπρόεδρος θα συνδυάσει τις προτά-σεις του για αναπτυξιακά προγράμ-ματα με την προσπάθεια για συμμά-ζεμα των δημόσιων οικονομικών.

Πάντως, ήδη ο γερμανικός Τύποςεπισημαίνει ότι ο Ολάντ απειλεί τηνπαντοδυναμία της Μέρκελ - και ταπρώτα σχόλια για τη νίκη του Γάλ-λου σοσιαλιστή ήταν ότι η ετυμηγο-ρία του γαλλικού λαού αποτελεί ση-μείο καμπής για την πολιτική καριέ-ρα της καγκελαρίου. Ωστόσο, πολλοίεπισημαίνουν ότι, πρώτον, ποτέ δενεξελέγη ένας σοσιαλδημοκράτης στηΓαλλία τόσο μετριοπαθής όσο ο Ολά-ντ και, δεύτερον, ότι η Μέρκελ έχειαποδείξει πως κυβερνά καλύτερα σεσυνεργασία με τους Σοσιαλδημοκρά-τες.

Μια σελίδα γύρισε. Μια άλλη ξεκι-νά γεμάτη απαιτήσεις. Συγχαίρωτον Φρανσουά Ολάντ για την εκλο-γή του. Το πλεονέκτημά του του δί-νει τα μέσα δράσης. (...) Συγχαίρωτα 4 εκατομμύρια ψηφοφόρους τουΑριστερού Μετώπου, των οποίωνοι ψήφοι καθόρισαν την απόφασησήμερα. Την ίδια στιγμή σήμερα τοβράδυ, το κόμμα μας στην Ελλάδαπερνά στην πρώτη θέση της Αρι-στεράς. Το δίδαγμα τούτης της στιγ-μής είναι ότι για να υπερβούν τηνκρίση του καπιταλιστικού πολιτι-σμού, οι λαοί ζητούν αριστερή διέ-ξοδο. Η θέση που δόθηκε στις θέ-σεις της Ακροδεξιάς μεταξύ τωνδύο γύρων ήταν μηχανορραφία. ΤοΕθνικό Μέτωπο δεν είναι στο πλευ-ρό του κόσμου της εργασίας. Οι ψη-φοφόροι του ψήφισαν Σαρκοζί. ΤοΑριστερό Μέτωπο δεσμεύεται, αυ-τόνομο και κατακτητικό, προκειμέ-νου η ήττα της Δεξιάς και η εκλογήτου Φρανσουά Ολάντ να γίνει η νί-κη των οξυμένων απαιτήσεων πουμόλις εκφράστηκαν. Οι βουλευτικέςεκλογές πρέπει να εμβαθύνουν τηνίκη μας. Το Αριστερό Μέτωπο εί-ναι το σωστό εργαλείο για να γίνειαυτό. Όλα αρχίζουν σήμερα για τηΓαλλία και για την Αριστερά μας.Τόπο στην αδελφοσύνη! Τόπο στονλαό!

Πιερ Λοράν: Ξεκινάμετον αγώνα για μιαδημοκρατική Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο εθνικόςγραμματέας του ΚΚΓ, Πιερ Λοράν,στο δικό του μήνυμα, τόνισε μεταξύάλλων, ότι «εκλέγοντας σήμερα τονΦρανσουά Ολάντ πρόεδρο της Δη-

μοκρατίας, ο λαός της Γαλλίας απε-λευθερώθηκε από μια εξουσία πουτον περιφρονούσε και του επιτίθετοεπί 5 χρόνια. Θέλω να εκφράσω τηχαρά των κομμουνιστών που αγω-νίστηκαν συστηματικά κατά τουΝικολά Σαρκοζί και της πολιτικήςτου και που δούλεψαν με όλες τουςτις δυνάμεις για τη νίκη αυτή. (...) ΟΦρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτοςπρόεδρος που εκλέγεται από τουςψηφοφόρους της Αριστεράς εδώκαι 24 χρόνια. Ήταν απαραίτητο ναμπει τέλος σε μια προεδρία πουήταν στην υπηρεσία των προνομι-ούχων, που στοχοποιούσε τον κό-σμο της εργασίας, τα κοινωνικά καιδημοκρατικά του δικαιώματα, τιςδημοκρατικές ελευθερίες. (...)

Σε όλους τους λαούς της Ευρώ-πης που περίμεναν αυτό το σημάδιαπό τη Γαλλία, λέω: μαζί, είναι δυ-νατό να κάνουμε να οπισθοχωρή-σει η χρηματοπιστωτική δικτατορίαπου μας απειλεί όλους. Μαζί μπο-ρούμε να ξεκινήσουμε τον αγώναγια μια δημοκρατική Ευρώπη, μια

Ευρώπη κοινωνικής δικαιοσύνης,αλληλεγγύης και οικολογικής ανά-

πτυξης. (...)». Ο ίδιος κάλεσε τα μέληκαι τους φίλους του Αριστερού Με-

τώπου σε συσπείρωση ενόψει τωνβουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

του Φρανσουά Ολάντ

«Η λιτότητα δεν μπορεί πλέον να είναι η μοίρα

της Ευρώπης», δήλωσεο νέος πρόεδρος

Page 33: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ34

Η ΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΙΔΟΘΕΝΤΟΣΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ

Με την υπ’ αριθμ. 10266/27-10-2011 έκθεσή μου επίδοσης, ύστερααπό έγγραφη παραγγελία της Δικη-γόρου Ουρανίας Ζερβομπεάκου,πληρεξουσία του Δημητρίου Κτί-στη, κατοίκου Αθηνών, εγώ η Δικα-στική Επιμελήτρια του Πρωτοδικεί-ου Αθηνών, Ευαγγελία Μαντέ, κά-τοικος Αθηνών, Γλάδστωνος 5, ήρ-θα και επέδωσα στον κ. ΕισαγγελέαΠρωτοδικών Αθηνών, για τον φερό-μενο ως άγνωστο ιδιοκτήτη τηςιδιοκτησίας με αριθμό κτηματογρά-φησης 110901, στο υπ’ αριθμ. 2251οικοδομικό τετράγωνο του ΔήμουΆνω Λιοσίων, στη θέση «Διάβα»,συνολικής εκτάσεως 33,39 τ.μ.(προσκυρωτέα) ιδιοκτησία, πουαποζημιώνεται από τη με αριθμό110902 ιδιοκτησία, οι οποίες απαλ-λοτριώθηκαν αναγκαστικά λόγωρυμοτομίας και εκδόθηκε η υπ’αριθμ. 3/1997 Πράξης Εφαρμογής,η οποία κυρώθηκε με την υπ’ αριθ-μό 333/1999 απόφαση του Νομάρ-χη Δυτικής Αττικής και εν συνεχείαδιορθώθηκε με την υπ’ αριθμό37566/3161/383/2007 ΔιορθωτικήΠράξη, που μεταγράφηκαν νόμιμαστο ποσό των διακοσίων (200) ευ-ρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ακριβέςαντίγραφο της υπ’ αριθμ. 236/2011Απόφασης του Μονομελούς Πρω-τοδικείου Αθηνών, προς γνώση τουκαι για τις νόμιμες συνέπειες.

Η Δικαστική ΕπιμελήτριαΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΜ. ΜΑΝΤΕ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥΕπιδόθηκε με την 7854Γ /3-4-2012

Έκθεση Επιδόσεως του ΔικαστικούΕπιμελητή του Πρωτοδικείου Κεφαλ-ληνίας, Γεράσιμου Τραυλού, προς τονκ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλλη-νίας για τον Σπύρο Ματσούκη ακριβέςαντίγραφο της από 27-3-2012 Ανα-γνωριστικής αγωγής και Αγωγής δια-νομής κοινού κλήρου των: Α. 1. Γερά-σιμου Ματσούκη του Γεωργίου καιτης Ελένης, κατοίκου Αθηνών, 2. Πέ-τρου Ματσούκη του Γεωργίου και τηςΕλένης, κατοίκων Χαλανδρίου Αττι-κής, Β. 3. Σταυρούλας Ματσούκη χηρ.Άγγελου, το γένος Αντωνίου και Αρι-στέας Λυμπέρη, κάτοικος ΧαλανδρίουΑττικής, 4. Γεράσιμου Ματσούκη τουΆγγελου και της Σταυρούλας, κατοίκουΒριλησσίων Αττικής, 5. Μιλτιάδη Μα-τσούκη του Άγγελου και της Σταυρού-λας, κατοίκου Χαλανδρίου Αττικής, 6.Αλέξανδρου-Αντώνιου Ματσούκη τουΆγγελου και της Σταυρούλας, κατοίκουΧαλανδρίου Αττικής, στρεφομένηKAΤΑ των 1. Αφεντούλας χηρ. ΠαναγήΜατσούκη, το γένος Ευαγγέλου καιΜαρίας Ψυλάκη, 2. ΚωνσταντίνουΜατσούκη του Παναγή και της Αφε-ντούλας, 3. Μαρίας Ματσούκη τουΠαναγή και της Αφεντούλας, 4. Γερά-σιμου Ματσούκη του Παναγή και τηςΑφεντούλας, 5. Σπύρου Ματσούκητου Παναγή και της Αφεντούλας, όλοιπρώην κάτοικοι Ματσουκάτων καιήδη αγνώστου διαμονής 6. Λυσία Μα-τσούκη του Πέτρου και της Κορίνας,κατοίκου Αθηνών, Βερανζέρου 51-537. Περικλή Ματσούκη του Πέτρου καιτης Κορίνας, Π. Ζερβού 12, ΠαλαιόΨυχικό και 8. Σταματούλας Ματσού-κη του Κωνσταντίνου και της Διονυ-σίας, κατοίκου Λονδίνου, ΗνωμένουΒασιλείου, One Camelot House,Comden Park rd. London NW1 9 AR,Μεγάλη Βρετανία. Η άνω αγωγή κα-τατέθηκε στο Πολυμελές ΠρωτοδικείοΚεφαλληνίας πήρε αριθ. Κατ. 36/2012και προσδιορίστηκε να συζητηθεί στοακροατήριο του Πολυμελούς Πρωτο-δικείου Κεφαλληνίας στις 11-12-2012,ημέρα Τρίτη και ώρα 09:00 π.μ. με

αριθμ. πιν.2. Όθεν καλείται ο ΣπύροςΜατσούκης του Παναγή και της Αφε-ντούλας - εναγόμενος όπως παραστείκατά την παραπάνω ημέρα και ώραόπου θα εκδικαστεί η υπόθεση. Αίτη-μα της αγωγής είναι η αναγνώρισητων εξ αδιαιρέτου ποσοστών συγκυ-ριότητας ενός εκάστου των εναγόντωνκαι η διανομή των ακινήτων που πε-ριγράφονται στην αγωγή.

Η Πληρεξουσία ΔικηγόροςΆλκηστις Κατσούνη

Μίνωος 9 Αργοστόλι,Κεφαλονιάς

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥΕπιδόθηκε με την 7852Γ /3-4-2012

Έκθεση Επιδόσεως του ΔικαστικούΕπιμελητή του Πρωτοδικείου Κεφαλ-ληνίας, Γεράσιμου Τραυλού, προς τονκ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλλη-νίας για τον Κωνσταντίνο Ματσούκηακριβές αντίγραφο της από 27-3-2012Αναγνωριστικής αγωγής και Αγωγήςδιανομής κοινού κλήρου των: Α. 1. Γε-ράσιμου Ματσούκη του Γεωργίου καιτης Ελένης, κατοίκου Αθηνών, 2. Πέ-τρου Ματσούκη του Γεωργίου και τηςΕλένης, κατοίκων Χαλανδρίου Αττι-κής, Β. 3. Σταυρούλας Ματσούκη χηρ.Άγγελου, το γένος Αντωνίου και Αρι-στέας Λυμπέρη, κάτοικος ΧαλανδρίουΑττικής, 4. Γεράσιμου Ματσούκη τουΆγγελου και της Σταυρούλας, κατοίκουΒριλησσίων Αττικής, 5. Μιλτιάδη Μα-τσούκη του Άγγελου και της Σταυρού-λας, κατοίκου Χαλανδρίου Αττικής, 6.Αλέξανδρου-Αντώνιου Ματσούκη τουΆγγελου και της Σταυρούλας, κατοίκουΧαλανδρίου Αττικής, στρεφομένηKAΤΑ των 1. Αφεντούλας χηρ. ΠαναγήΜατσούκη, το γένος Ευαγγέλου καιΜαρίας Ψυλάκη, 2. ΚωνσταντίνουΜατσούκη του Παναγή και της Αφε-ντούλας, 3. Μαρίας Ματσούκη τουΠαναγή και της Αφεντούλας, 4. Γερά-σιμου Ματσούκη του Παναγή και τηςΑφεντούλας, 5. Σπύρου Ματσούκητου Παναγή και της Αφεντούλας, όλοιπρώην κάτοικοι Ματσουκάτων καιήδη αγνώστου διαμονής 6. Λυσία Μα-τσούκη του Πέτρου και της Κορίνας,κατοίκου Αθηνών, Βερανζέρου 51-537. Περικλή Ματσούκη του Πέτρου καιτης Κορίνας, Π. Ζερβού 12, ΠαλαιόΨυχικό και 8. Σταματούλας Ματσού-κη του Κωνσταντίνου και της Διονυ-σίας, κατοίκου Λονδίνου, ΗνωμένουΒασιλείου, One Camelot House,Comden Park rd. London NW1 9 AR,Μεγάλη Βρετανία. Η άνω αγωγή κα-τατέθηκε στο Πολυμελές ΠρωτοδικείοΚεφαλληνίας πήρε αριθ. Κατ. 36/2012και προσδιορίστηκε να συζητηθεί στοακροατήριο του Πολυμελούς Πρωτο-δικείου Κεφαλληνίας στις 11-12-2012,ημέρα Τρίτη και ώρα 09:00 π.μ. μεαριθμ. πιν.2. Όθεν καλείται ο Κωνστα-ντίνος Ματσούκης του Παναγή καιτης Αφεντούλας - εναγόμενος όπωςπαραστεί κατά την παραπάνω ημέρακαι ώρα όπου θα εκδικαστεί η υπόθε-ση. Αίτημα της αγωγής είναι η ανα-γνώριση των εξ αδιαιρέτου ποσοστώνσυγκυριότητας ενός εκάστου των ενα-γόντων και η διανομή των ακινήτωνπου περιγράφονται στην αγωγή

Η Πληρεξουσία ΔικηγόροςΆλκηστις Κατσούνη

Μίνωος 9 Αργοστόλι,Κεφαλονιάς

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥΕπιδόθηκε με την 7853Γ /3-4-2012

Έκθεση Επιδόσεως του ΔικαστικούΕπιμελητή του Πρωτοδικείου Κεφαλ-ληνίας, Γεράσιμου Τραυλού, προς τονκ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλλη-νίας για τον Γεράσιμο Ματσούκηακριβές αντίγραφο της από 27-3-2012Αναγνωριστικής αγωγής και Αγωγήςδιανομής κοινού κλήρου των: Α. 1. Γε-ράσιμου Ματσούκη του Γεωργίου καιτης Ελένης, κατοίκου Αθηνών, 2. Πέ-

τρου Ματσούκη του Γεωργίου και τηςΕλένης, κατοίκων Χαλανδρίου Αττι-κής, Β. 3. Σταυρούλας Ματσούκη χηρ.Άγγελου, το γένος Αντωνίου και Αρι-στέας Λυμπέρη, κάτοικος ΧαλανδρίουΑττικής, 4. Γεράσιμου Ματσούκη τουΆγγελου και της Σταυρούλας, κατοίκουΒριλησσίων Αττικής, 5. Μιλτιάδη Μα-τσούκη του Άγγελου και της Σταυρού-λας, κατοίκου Χαλανδρίου Αττικής, 6.Αλέξανδρου-Αντώνιου Ματσούκη τουΆγγελου και της Σταυρούλας, κατοίκουΧαλανδρίου Αττικής, στρεφομένηKAΤΑ των 1. Αφεντούλας χηρ. ΠαναγήΜατσούκη, το γένος Ευαγγέλου καιΜαρίας Ψυλάκη, 2. ΚωνσταντίνουΜατσούκη του Παναγή και της Αφε-ντούλας, 3. Μαρίας Ματσούκη τουΠαναγή και της Αφεντούλας, 4. Γερά-σιμου Ματσούκη του Παναγή και τηςΑφεντούλας, 5. Σπύρου Ματσούκητου Παναγή και της Αφεντούλας, όλοιπρώην κάτοικοι Ματσουκάτων καιήδη αγνώστου διαμονής 6. Λυσία Μα-τσούκη του Πέτρου και της Κορίνας,κατοίκου Αθηνών, Βερανζέρου 51-537. Περικλή Ματσούκη του Πέτρου καιτης Κορίνας, Π. Ζερβού 12, ΠαλαιόΨυχικό και 8. Σταματούλας Ματσού-κη του Κωνσταντίνου και της Διονυ-σίας, κατοίκου Λονδίνου, ΗνωμένουΒασιλείου, One Camelot House,Comden Park rd. London NW1 9 AR,Μεγάλη Βρετανία. Η άνω αγωγή κα-τατέθηκε στο Πολυμελές ΠρωτοδικείοΚεφαλληνίας πήρε αριθ. Κατ. 36/2012και προσδιορίστηκε να συζητηθεί στοακροατήριο του Πολυμελούς Πρωτο-δικείου Κεφαλληνίας στις 11-12-2012,ημέρα Τρίτη και ώρα 09:00 π.μ. μεαριθμ. πιν.2. Όθεν καλείται ο Γεράσι-μος Ματσούκης του Παναγή και τηςΑφεντούλας - εναγόμενος όπως παρα-στεί κατά την παραπάνω ημέρα καιώρα όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση.Αίτημα της αγωγής είναι η αναγνώρι-ση των εξ αδιαιρέτου ποσοστών συ-γκυριότητας ενός εκάστου των εναγό-ντων και η διανομή των ακινήτων πουπεριγράφονται στην αγωγή

Η Πληρεξουσία ΔικηγόροςΆλκηστις Κατσούνη

Μίνωος 9 Αργοστόλι,Κεφαλονιάς

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥΕπιδόθηκε με την 7850Γ /3-4- 2012

Έκθεση Επιδόσεως του ΔικαστικούΕπιμελητή του Πρωτοδικείου Κεφαλ-ληνίας, Γεράσιμου Τραυλού, προς τονκ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλλη-νίας για την Αφεντούλα χηρ. ΠαναγήΜατσούκη ακριβές αντίγραφο τηςαπό 27-3-2012 Αναγνωριστικής αγω-γής και Αγωγής διανομής κοινού κλή-ρου των: Α. 1. Γεράσιμου Ματσούκητου Γεωργίου και της Ελένης, κατοί-κου Αθηνών, 2. Πέτρου Ματσούκη τουΓεωργίου και της Ελένης, κατοίκωνΧαλανδρίου Αττικής, Β. 3. ΣταυρούλαςΜατσούκη χηρ. Άγγελου, το γένοςΑντωνίου και Αριστέας Λυμπέρη, κά-τοικος Χαλανδρίου Αττικής, 4. Γεράσι-μου Ματσούκη του Άγγελου και τηςΣταυρούλας, κατοίκου ΒριλησσίωνΑττικής, 5. Μιλτιάδη Ματσούκη τουΆγγελου και της Σταυρούλας, κατοίκουΧαλανδρίου Αττικής, 6. Αλέξανδρου-Αντώνιου Ματσούκη του Άγγελου καιτης Σταυρούλας, κατοίκου Χαλανδρί-ου Αττικής, στρεφομένη KAΤΑ των 1.Αφεντούλας χηρ. Παναγή Ματσούκη,το γένος Ευαγγέλου και Μαρίας Ψυ-λάκη, 2. Κωνσταντίνου Ματσούκη τουΠαναγή και της Αφεντούλας, 3. Μα-ρίας Ματσούκη του Παναγή και τηςΑφεντούλας, 4. Γεράσιμου Ματσούκητου Παναγή και της Αφεντούλας, 5.Σπύρου Ματσούκη του Παναγή καιτης Αφεντούλας, όλοι πρώην κάτοικοιΜατσουκάτων και ήδη αγνώστου δια-μονής 6. Λυσία Ματσούκη του Πέτρουκαι της Κορίνας, κατοίκου Αθηνών,Βερανζέρου 51-53 7. Περικλή Μα-

τσούκη του Πέτρου και της Κορίνας, Π.Ζερβού 12, Παλαιό Ψυχικό και 8. Στα-ματούλας Ματσούκη του Κωνσταντί-νου και της Διονυσίας, κατοίκου Λον-δίνου, Ηνωμένου Βασιλείου, OneCamelot House, Comden Park rd.London NW1 9 AR, Μεγάλη Βρετανία.Η άνω αγωγή κατατέθηκε στο Πολυ-μελές Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας πή-ρε αριθ. Κατ. 36/2012 και προσδιορί-στηκε να συζητηθεί στο ακροατήριοτου Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κε-φαλληνίας στις 11-12-2012, ημέραΤρίτη και ώρα 09:00 π.μ. με αριθμ.πιν.2. Όθεν καλείται η Αφεντούλα χηρ.Παναγή Ματσούκη - εναγόμενη όπωςπαραστεί κατά την παραπάνω ημέρακαι ώρα όπου θα εκδικαστεί η υπόθε-ση. Αίτημα της αγωγής είναι η ανα-γνώριση των εξ αδιαιρέτου ποσοστώνσυγκυριότητας ενός εκάστου των ενα-γόντων και η διανομή των ακινήτωνπου περιγράφονται στην αγωγή

Η Πληρεξουσία ΔικηγόροςΆλκηστις Κατσούνη

Μίνωος 9 Αργοστόλι,Κεφαλονιάς

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣΔΗΜΟΣ ΑΛΙΜΟΥΑρ. Πρωτ. 6878

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣτης υπ’ αριθμ. ΣME 1/2012Για τη σύναψη ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΙ-

ΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥΓια το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολι-

τών (ΚΕΠ) του Δήμου Αλίμου(Παράρτημα ΚΩΔ, ΚΕΠ: 369Π), του

Νομού ΑττικήςΟ Δήμαρχος Αλίμου,Έχοντας υπόψη:1. Τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν.

2527/1997, όπως τροποποιήθηκε μετις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν.3812/2009, τις παραγράφους 4 και 5του άρθρου 40 του Ν. 4024/2011 καιτου άρθρου ένατου του Ν. 4057/2012.

2. Τις διατάξεις του άρθρου 21 τουΝ. 2190/1994, όπως έχουν τροποποι-ηθεί και ισχύουν.

3. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύ-ουν.

4. Τις διατάξεις της παρ. 6 του άρ-θρου 20 του Ν. 3801/2009 (ΦΕΚ163/Α΄), σύμφωνα με τις οποίες για τησύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργουστα ΚΕΠ δεν απαιτείται η προβλεπό-μενη από τις διατάξεις της παρ. 2 τουάρθρου 10 του νόμου 3812/2009 βε-βαίωση του ΑΣΕΠ ότι πρόκειται γιαγνήσια σύμβαση έργου.

5. Την υπ’ αριθ. Πρωτ.Δ Ι Π Π / Φ . Ε Γ Κ Ρ .1/66/26001/30.12.2011 ΕγκριτικήΑπόφαση της Τετραμελούς Επιτροπήςτης παρ. 1 του άρθρου 2 της ΠΥΣ33/2006 (Αναστολή διορισμών καιπροσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα,ΦΕΚ 280/Α/28.12.2006), όπως ισχύει.

6. Την υπ’ αριθμ. Πρωτ. οικ.1779/1695/13.1.2012 (ΦΕΚ391/20.2.2012/τ.Β΄) απόφαση του Γε-νικού Γραμματέα της Αποκεντρωμέ-νης Διοίκησης Αττικής με την οποίαεγκρίνεται η σύναψη δύο (2) συμβάσε-ων μίσθωσης έργου για το οικείο ΚΕΠ.

7. Την υπ’ αριθμ. 6/25.1.2012 από-φαση του Δημοτικού Συμβουλίου τουΔήμου Αλίμου.

ΑνακοινώνειΤη σύναψη σύμβασης μίσθωσης

έργου με συνολικά δύο (2) άτομα γιατην κάλυψη αναγκών του ΚέντρουΕξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) (Πα-ράρτημα, Κωδικός ΚΕΠ: 369Π), πουεδρεύει στον Δήμο Αλίμου Νομού Ατ-τικής με αντικείμενο την εκτέλεση τουέργου: «Διεκπεραίωσης ΥποθέσεωνΠολιτών» συνολικής διάρκειας έωςδώδεκα (12) μηνών. Στο πλαίσιο τουέργου αυτού θα απασχοληθεί ανά τό-πο εκτέλεσης, ειδικότητα και διάρκεια

σύμβασης ο εξής αριθμός ατόμων (βλ.ΠΙΝΑΚΑ Α), με τα αντίστοιχα απαι-τούμενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα)προσόντα (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Β):

ΠΙΝΑΚΑΣ Α: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΑ-ΣΧΟΛΗΣΗΣ

Κωδικός απασχόλησης: 110. Τόποςεκτέλεσης: ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΜΟΥ ( ΠΑ-ΡΑΡΤΗΜΑ, Κωδ. ΚΕΠ 369Π). Ειδικό-τητα: ΔΕ Διεκπεραίωσης ΥποθέσεωνΠολιτών. Διάρκεια σύμβασης: 12 μή-νες. Αριθμός ατόμων: 2.

ΠΙΝΑΚΑΣ Β: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑΠΡΟΣΟΝΤΑ

Κωδικός απασχόλησης: 110. Τίτλοςσπουδών και λοιπά απαιτούμενα (τυ-πικά & τυχόν πρόσθετα) προσόντα: 1.Πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτ-λος σχολικών μονάδων δευτεροβάθ-μιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευ-σης της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλοςτης ημεδαπής ή αλλοδαπής, ανεξαρ-τήτως ειδικότητας.

2. Γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντι-κείμενα: α) επεξεργασία κειμένων, β)υπολογιστικών φύλλων και γ) υπηρε-σιών διαδικτύου.

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ηλι-κίας από 18 έως 65 ετών.

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχήςΟι ενδιαφερόμενοι καλούνται να

συμπληρώσουν την αίτηση με κωδι-κό έντυπο ΑΣΕΠ ΣΜΕ.2 και να τηνυποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτεμε άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούςπρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότησηφέρει την υπογραφή τους θεωρημένηαπό δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικάμε συστημένη επιστολή, στα γραφείατης υπηρεσίας μας στην ακόλουθη δι-εύθυνση: Δήμος Αλίμου, Αριστοτέ-λους 53, Τ.Κ. 174 55, Άλιμος, απευθύ-νοντάς την στο Τμήμα Προσωπικούυπόψη κ. Βασιλακάκη Θεοφάνη (τηλ.επικοινωνίας: 213 200800). Στην πε-ρίπτωση αποστολής των αιτήσεων τα-χυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτή-σεων κρίνεται με βάση την ημερομη-νία που φέρει ο φάκελος αποστολής, οοποίος μετά την αποσφράγισή τουεπισυνάπτεται στην αίτηση των υπο-ψηφίων.

Η προθεσμία υποβολής των αιτή-σεων είναι δέκα (10) ημέρες (υπολογι-ζόμενες ημερολογιακά) και αρχίζειαπό την επόμενη ημέρα της τελευταί-ας δημοσίευσης της παρούσας σε το-πικές εφημερίδες ή της ανάρτησής τηςστο χώρο ανακοινώσεων του δημοτι-κού καταστήματος και στο κατάστηματου ΚΕΠ, εφόσον η ανάρτηση είναι τυ-χόν μεταγενέστερη της δημοσίευσηςστις εφημερίδες.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζη-τήσουν τα έντυπα των αιτήσεων: α)στην υπηρεσία μας στην ανωτέρω δι-εύθυνση, β) στο δικτυακό τόπο τουΑΣΕΠ (www.asep.gr) και συγκεκριμέ-να ακολουθώντας από την κεντρικήσελίδα τη διαδρομή: Έντυπα αιτήσεων* Διαγωνισμών Φορέων * ΣυμβάσεωνΈργου (ΣΜΕ), γ) στα κατά τόπους Κέ-ντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)αλλά και στην ηλεκτρονική τους διεύ-θυνση (www.kep.gov.gr), απ’ όπου μέ-σω της διαδρομής: Σύνδεσμοι * Ανε-ξάρτητες και άλλες αρχές * ΑΣΕΠ θαοδηγηθούν στην κεντρική σελίδα τουδικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ και απόεκεί θα έχουν πρόσβαση στα έντυπαμέσω της διαδρομής: Έντυπα αιτήσε-ων * Διαγωνισμών Φορέων * Συμβά-σεων Έργου (ΣΜΕ).

ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΟ ΤΜΗΜΑ της πα-ρούσας ανακοίνωσης αποτελεί και το«Παράρτημα ανακοινώσεων Συμβά-σεων Μίσθωσης Έργου (ΣΜΕ)», μεσήμανση έκδοσης «13/1/2011», τοοποίο περιλαμβάνει: i) οδηγίες για τησυμπλήρωση της αίτησης - υπεύθυ-νης δήλωσης με κωδικό έντυπο ΑΣΕΠΣΟΧ.1, σε συνδυασμό με επισημάν-

σεις σχετικά με τα προσόντα και ταβαθμολογούμενα κριτήρια κατάταξηςτων υποψηφίων σύμφωνα με τις ισχύ-ουσες κανονιστικές ρυθμίσεις, ii) ταδικαιολογητικά που απαιτούνται γιατην έγκυρη συμμετοχή τους στη δια-δικασία επιλογής, και iii) τη διαδικα-σία κατάταξης των υποψηφίων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ναέχουν πρόσβαση στο Παράρτημα αυ-τό, μέσω του δικτυακού τόπου τουΑΣΕΠ (www.asep.gr) και συγκεκριμέ-να μέσω της ίδιας διαδρομής που ακο-λουθείται και για την αναζήτηση τουεντύπου της αίτησης, δηλαδή: Κεντρι-κή σελίδα * Έντυπα αιτήσεων * Δια-γωνισμών Φορέων * Εποχικού (ΣΟΧ).

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΑΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΠΙΔΟΘΕΝΤΟΣΔΙΚΟΓΡΑΦΟΥ

Με τις υπ’ αριθμούς 333Ε/4.4.2012,334Ε/4.4.2012 και 335Ε/4.4.2012 εκ-θέσεις επίδοσής μου κατόπιν εγγρά-φου παραγγελίας του δικηγόρου ΙΩ-ΑΝΝΗ ΠΕΡ. ΣΚΟΠΕΛΙΤΗ, πληρεξού-σιου της ΣΤΑΜΑΤΙΝΑΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥτου Νικολάου και της Μαρίας, κατοί-κου Πειραιά, οδός Ιερού Λόχου 24,επέδωσα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτο-δικών Πειραιά για τους 1) ΙΩΑΝΝΗΣΕΡΠΙΕΡΗ του Φερδινάνδου, πρώηνκατοίκου Αθηνών οδός Λυκείου αρ. 9,2) ΛΑΥΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗ θυγ.Αυγερινού Αβέρωφ, πρώην κάτοικο Π.Ψυχικού οδός Σαμαρά αρ. 33 και 3)ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΒΕΡΩΦ του Αυγερινού,πρώην κάτοικο Αθηνών οδός Αραβα-ντινού αρ. 6, αντίστοιχα και ήδη όλωναγνώστου κατοικίας και τόπου διαμο-νής, πιστό αντίγραφο της με αριθμό3502/2011 ΑΠΟΦΑΣΗΣ του Μονομε-λούς Πρωτοδικείου Πειραιά (Αγωγή3939/2009 Κλήση 9344/2010), Τακτι-κή Διαδικασία, με την οποία στο δια-τακτικό αυτής: Δικάζει ερήμην τωνεναγομένων. Ορίζει το παράβολοασκήσεως ανακοπής ερημοδικίας στοποσό των διακοσίων πενήντα (250)ευρώ. Δέχεται την αγωγή. Αναγνωρί-ζει ότι η ενάγουσα τυγχάνει μοναδικήκυρία ενός ενιαίου ακινήτου, συνολι-κής επιφανείας κατά τον τίτλο κτήσης320,00 τ.μ. που βρίσκεται στην τοπο-θεσία «Γερμανικά» της κτηματικής πε-ριφέρειας του Δήμου Κορυδαλλού, εμ-φανίζεται δε στο Κτηματολόγιο ως δύογεωτεμάχια με ΚΑΕΚ050713105014/0/0 και050713105015/0/0 αντίστοιχα. Δια-τάσσει τη διόρθωση της ανακριβούςπρώτης εγγραφής στα κτηματολογικάβιβλία του Κτηματολογικού ΓραφείουΝίκαιας, ώστε στα κτηματολογικάφύλλα με ΚΑΕΚ 050713105014/0/0και 050713105015/0/0 να διαγρα-φούν οι εναγόμενοι από συγκύριοι καινα εγγραφεί η ενάγουσα ως αποκλει-στική κυρία αυτών. Συγκοινοποιώνταςσυνάμα και επικυρωμένο αντίγραφοτης υπ’ αριθ. 344/2012 Απόφασης τουΜονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς(Τακτική Διαδικασία) με την διορθώ-θηκε η υπ’ αριθμ. 3502/2011 απόφα-ση του Μονομελούς ΠρωτοδικείουΠειραιώς (Τακτική Διαδικασία) στοτέταρτο φύλλο του σκεπτικού και τοδιατακτικό της από το εσφαλμένο «ηενάγουσα τυγχάνει μοναδική και απο-κλειστική κυρία των επιδίκων γεωτε-μαχίων» στο ορθό «η ενάγουσα είναικυρία αυτών κατά ποσοστό 1/2 εξ αδι-αιρέτου». Προς γνώση κάθε ενδιαφε-ρομένου και για τις νόμιμες συνέπειες.Η παρούσα περίληψη θα δημοσιευθείστις ημερήσιες εφημερίδες «ΑΥΓΗ»και «Ο ΔΗΜΟΤΗΣ» κατόπιν εγκρίσε-ως του κ. Εισαγγελέα.

Ο Δικαστικός ΕπιμελητήςΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝ. ΠΑΝΤΗΣ

Χαρ. Τρικούπη 7, ΑθήναΤηλ. 210-3817068

Στη μνήμη του συντρόφου Δημή-τρη Φιλιόπουλου οι σύντροφοίτου από τον ΟΣΕ προσφέρουν γιατην ενίσχυση της «Αυγής» 150 ευρώ.

Στη μνήμη του συντρόφου μαςΛευτέρη Δουζένη η Π.Κ. τουΣΥΝ Χαλανδρίου προσφέρει στην«Αυγή» το ποσό των 50 ευρώ.

Στη μνήμη της αγαπημένης μας φί-λης Ρίτας Φλαμπουράρη προσφέρουμε100 ευρώ για την ενίσχυση της «Αυγής».Έλσα και Μπάμπης Τσεκούρας

Στη μνήμη του Γιάννη Μπανιά προσφέρουμε 360 ευρώ για την ενί-σχυση της «Αυγής». Οι φίλοι και οι σύντροφοι από το Γκρατς της Αυ-στρίας. Δημητριάδης Σ., Κούρκουλος Σ., Σαπουνάς Θ., Σκίπης Λ.,Τσεκούρα Ε., Τσεντούρας Μ., Χρυσοχόου Τζ., Χρυσοχοΐδης Θ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Page 34: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΚΟΣΜΟΣ35

Η ΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενια-μίν Νετανιάχου ανακοίνωσε χθες τη διεξα-γωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών γιατον Σεπτέμβριο, ένα χρόνο νωρίτερα απότην ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικάνα οργανωθούν. Μιλώντας στο συνέδριοτου κόμματος Λικούντ στο Τελ Αβίβ ο Ισ-ραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι δενμπορεί να επιτρέψει μια «μακρά προεκλογι-κή περίοδο 18 μηνών» η οποία, όπως ση-μείωσε, «θα έβλαπτε τη χώρα». «Είναι προ-τιμότερο να έχουμε μια σύντομη προεκλο-γική περίοδο τεσσάρων μηνών που θα επι-τρέψει να επανέλθει γρήγορα η πολιτικήσταθερότητα», πρόσθεσε. Ο Νετανιάχουδεν διευκρίνισε, πάντως, την ακριβή ημε-ρομηνία των εκλογών.

«Εναλλακτική» Βουλή ανακοίνωσε η αντιπολίτευση στη Συρία

Οργανώσεις της αντιπολίτευσης στηΣυρία ανακοίνωσαν τη συγκρότηση «εναλ-λακτικού» Κοινοβουλίου και κάλεσαν τονλαό να μποϊκοτάρει τις βουλευτικές εκλο-γές, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα τηςπαναραβικής εφημερίδας «Ασάρκ αλ Αου-σάτ». Οι Σύροι αναμένεται να ψηφίσουνσήμερα για την ανάδειξη του νέου 250με-λούς Κοινοβουλίου, το οποίο μποϊκοτάρει ηαντιπολίτευση χαρακτηρίζοντάς το «παρω-δία». «Η πρωτοβουλία αυτή υπαγορεύτηκεαπό την ανάγκη να ικανοποιηθεί η βούλη-ση του λαού και να καλυφθεί το κενό μετάτην επανάσταση και την κατάρρευση τηςνομιμότητας του καθεστώτος του Μπασάραλ Άσαντ», αναφέρει ανακοίνωση της αντι-πολίτευσης, την οποία δημοσιεύει η εφη-μερίδα. «Οι επαναστάτες εντός της Συρίαςανακοινώνουν τη συγκρότηση προσωρινούΚοινοβουλίου, το οποίο στην πρώτη συνε-δρίασή του αποφάσισε να καταργήσει τοσημερινό σύνταγμα και να αποκαταστήσειτο σύνταγμα του 1950», τονίζεται στηνανακοίνωση. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τοΣυριακό Παρατηρητήριο των ΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτων, οι κυβερνητικές δυνάμειςπραγματοποίησαν επιδρομές και συλλή-ψεις στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζουρ της ανα-τολικής Συρίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή,πάνω από 600 άνθρωποι έχουν χάσει τηζωή τους από τις 12 Απριλίου, οπότε τέθη-κε σε εφαρμογή η εκεχειρία, και πάνω από11.000 από τότε που εκδηλώθηκε η εξέγερ-ση κατά του καθεστώτος

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ ΤαγίπΕρντογάν δήλωσε χθες ενώπιον εκατοντά-δων Σύρων προσφύγων, σε έναν καταυλι-σμό που βρίσκεται στην επαρχία Κιλίς, στημεθόριο των δύο χωρών: «Η νίκη σας δενείναι μακριά». «Κάθε μέρα γίνεστε όλο καιπιο δυνατοί. Η νίκη σας δεν είναι μακριά»,τόνισε ο Τούρκος ηγέτης κατά την πρώτητου επίσκεψη στον καταυλισμό όπου δια-μένουν Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι κατέ-φυγαν στην Τουρκία μετά την έναρξη τωνβίαιων επεισοδίων στη χώρα τους, τονΜάρτιο του 2011. Η Τουρκία φιλοξενεί23.000 Σύρους πρόσφυγες, όπως και μέλητης πολιτικής και της ένοπλης αντιπολίτευ-σης στο καθεστώς της Δαμασκού.

ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΣΛΕΣΒΙΧ ΧΟΛΣΤΑΪΝ:

Η Μέρκελ έπεσε στα μαλακάΟι εκλογές που προκάλε-

σαν τον μικρότερο πονοκέφα-λο στην καγκελάριο ΆγγελαΜέρκελ χτες μετά το κλείσιμοτης κάλπης ήταν οι... δικέςτης, στο κρατίδιο του ΣλέσβιχΧόλσταϊν. Ναι μεν οι πολίτεςτου βορειότερου κρατιδίου τηςΓερμανίας αποφάνθηκαν ότιπρέπει να πάει σπίτι της η κυ-βέρνηση συνασπισμού Χρι-στιανοδημοκρατών-Φιλελευθέ-ρων, γεγονός που αποτελείπλήγμα για την κυβέρνησηΜέρκελ στο Βερολίνο, πλην

όμως δεν τους καταπόντισε. Οιμεν Φιλελεύθεροι κατάφεραννα μπουν με άνεση στο τοπικόκοινοβούλιο, σπάζοντας ένασερί από τραγικές ήττες, οι δεΧριστιανοδημοκράτες, έστωοριακά αναδείχθηκαν πρώτοκόμμα. Βέβαια, η κρίσιμη ανα-μέτρηση θα γίνει την επόμενηΚυριακή στις κάλπες της Βό-ρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας,με σχεδόν διπλάσιο πληθυσμόαπό τον ελληνικό.

Νικητές της αναμέτρησηςστον Βορρά αναδείχθηκαν και

οι Πειρατές που εκτοξεύτηκαναπό το 0% στο 8,5%, ενώ ενι-

σχυμένοι βγήκαν και οι Πράσι-νοι. Οι Σοσιαλδημοκράτες βελ-τίωσαν ελάχιστα τη θέση τους,ενώ η Αριστερά δεν κατάφερενα μπει στη Βουλή του Κιέλου.Την επόμενη μέρα υπάρχουνδύο εκδοχές διακυβέρνησης:είτε ένας μεγάλος συνασπι-σμός μεταξύ Χριστιανοδημο-κρατών και Σοσιαλδημοκρα-τών είτε -εάν δεν αλλάξει κάτιστην κατανομή των εδρών- μιακυβέρνηση Σοσιαλδημοκρα-τών-Πρασίνων μαζί με το κόμ-μα της δανέζικης μειονότητας.

Το αποτέλεσμα Χριστιανοδημοκράτες 31%Σοσιαλδημοκράτες 29,9%Φιλελεύθεροι 8%Πράσινοι 13,3%Αριστερά 2,2%Πειρατές 8,5%Κόμμα της δανέζικης μειονό-τητας 4,6% (μπαίνει χωρίςόριο στη Βουλή)

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

Τάντιτς και Νίκολιτς στον β΄ γύροΟ απερχόμενος φιλοευρωπαίος πρόεδρος

της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς και ο λαϊκιστήςεθνικιστής Τόμισλαβ Νίκολιτς θα βρεθούναντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των προεδρι-κών εκλογών στη Σερβία, στις 20 Μαΐου, σύμ-φωνα με τις εκτιμήσεις του ΙνστιτούτουCESID, του ανεξάρτητου οργανισμού που επι-βλέπει τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα.Σύμφωνα με τα πρώτα, ανεπίσημα αποτελέ-σματα, ο Τάντιτς λαμβάνει ποσοστό 26,8%,ενώ ο Νίκολιτς 25,6%.

Ο δεύτερος γύρος είναι προγραμματισμένοςγια τις 20 Μαΐου. Στις βουλευτικές εκλογές,που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρι-κές εκλογές σήμερα, προηγείται με μικρή δια-φορά το κυβερνών, φιλελεύθερο ΔημοκρατικόΚόμμα, με ποσοστό 24,7%, όπως μετέδωσε τοτηλεοπτικό κανάλι Β92, επικαλούμενο ανεπί-σημα αποτελέσματα. Το αντιπολιτευόμενοΣερβικό Κόμμα της Προόδου κατατάσσεταιδεύτερο, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό23,5%.

Για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ‘90και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η οικονο-μία ήταν το κεντρικό θέμα των εκλογών αυ-τών -σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση καιμε την ανεργία να φτάνει το 24%-, με αποτέ-λεσμα το θέμα του Κοσόβου να περνά σε δεύ-τερο πλάνο. Στο Κόσοβο, οι προεδρικές καιβουλευτικές εκλογές για τους Σέρβους οργα-νώθηκαν από τον Οργανισμό για την Ασφά-λεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Συμφωνία της Ρουμανίας με ΔΝΤΓια ελάφρυνση των μέτρων λιτότητας

Η Ρουμανία σφράγισε τη συμφωνίαμε τους διεθνείς δανειστές της για τηναποκατάσταση των μισθών στον δημό-σιο τομέα, δήλωσε ανώτατος αξιωμα-τούχος, στο πλαίσιο των προσπαθειώντης κυβέρνησης να ελαφρύνει τα μέτραλιτότητας. Το Διεθνές Νομισματικό Τα-μείο έχει ανακοινώσει πως η Ρουμανίαέχει περιθώριο να απαλύνει τα μέτρα λι-τότητας, ανάμεσα στα οποία ήταν και ημείωση κατά 25% των μισθών των δη-

μοσίων υπαλλήλων το 2010. Από τότεκάποιοι μισθοί έχουν αποκατασταθεί.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ρουμα-νίας καταψηφίστηκε τον Απρίλιο στοΚοινοβούλιο και αύριο Δευτέρα η νέααριστερή κυβέρνηση του Βίκτορ Πόνταθα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Πρα-κτικά οι διαπραγματεύσεις για τη συμ-φωνία (με το ΔΝΤ) ολοκληρώθηκαν μεεπιτυχία», τόνισε ο Φλορίν Γκεοργκέ-σκου, υπουργός Οικονομικών της νέας

κυβέρνησης, μετά τη συνάντησή του μεαξιωματούχους του Ταμείου. Τον Απρί-λιο του 2011, η Ρουμανία και το ΔΝΤυπέγραψαν δανειακή συμφωνία ύψους3,6 δισ. ευρώ σε συνέχεια του προγράμ-ματος διάσωσης των 20 δισ. ευρώ πουδιήρκεσε από το 2009 έως το 2011. Ηνέα συμφωνία περιλαμβάνει επίσηςχρηματοδότηση 1,4 δισ. ευρώ από τηνΕ.Ε. και περίπου 400 εκατ. ευρώ απότην Παγκόσμια Τράπεζα.

Page 35: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΘΕΑΜΑΤΑΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

36Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Α ΠΡΟΒΟΛΗΣ

ΑΑΒΟΡΑ Ιπποκράτους 180, Νεάπολη,2106423271-2106462253, Ενας χωρισμός18:40 Οίκος ανοχής 22:30 Ολιγαρχία20:50

ΑΒΑΝΑ Κηφισίας 234 και Λυκούργου 3,2106756546, Άθικτοι 18:30, 20:40, 22:40

ΑΕΛΛΩ CINEMAX 5+1 CYTA Πατησίων140, 2108259975 - 2108215327,[email protected], www.cinemax.gr Αί-θουσα 1 Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου18:15 Οι Εκδικητές 20:30 3D, 23:15 3DΑίθουσα 2 21 Jump Street 20:00, 22:15Poker Face 18:00 Αίθουσα 3 Οι Εκδικητές18:15, 21:15 Αίθουσα 4 21 Jump Street18:30 Poker Face 20:45, 22:45

ΑΘΗΝΑΙΟΝ Βασιλίσσης Σοφίας 124, Αμπε-λόκηποι, 2107782122-2112112222,www.athinaioncinemas.com Αίθουσα 1 -3D DIGITAL Οι Εκδικητές 17:10 3D, 20:003D, 22:50 3D Αίθουσα 2 - 3D DIGITALPoker Face 18:30, 20:30, 22:30

ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS Ζησιμοπούλου7 & Ιωάννου Μεταξά, Γλυφάδα,2 1 0 8 9 8 3 2 3 8 - 2 1 1 2 1 1 2 2 2 2 ,www.athinaioncinemas.com Αίθουσα 1 -3D DIGITAL Οι Εκδικητές 17:20, 20:103D, 23:00 3D Αίθουσα 2 Οι Εκδικητές22:00 21 Jump Street 18:00, 20:00 Αίθουσα3 Άθικτοι 18:10, 20:30, 22:40 Αίθουσα 4 -3D DIGITAL Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου17:00 Poker Face 19:00, 21:00, 23:00

ΑΙΓΛΗ Λεωφόρος Πεντέλης 98, Χαλάνδρι,2106841010 Αίθουσα 1 Poker Face 18:15,21:00, 22:45 Αίθουσα 2 Elles 22:50 Οι Εκ-δικητές 18:30 3D, 20:15 3D

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Λεωφόρος Αλεξάνδρας καιΠατησίων 77-79, σταθμός ΗΣΑΠ «Βικτώρια»,2108219298 Ο ζωολογικός μας κήπος18:00, 20:10, 22:30

ΑΝΟΙΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟ-ΓΡΑΦΟΥ 2+1 Αγωνιστών στρατοπέδου49, Χαϊδάρι, 2105813470-2105813450 Αί-θουσα 1 Πειρατές! μεταγλ. 18:20 Οι Εκδι-κητές 20:00, 22:30 Αίθουσα 2 21 JumpStreet 18:30, 20:30, 22:40

ΑΠΟΛΛΩΝ - CINEMAX CLASS Σταδίου19, Αθήνα, 2103236811-2103252817,www.cinemax.gr, Κλειστό λόγω επισκευών.Σε λίγο καιρό μαζί σας

ΑΣΤΥ Κοραή 4, Αθήνα, 2103221925, Πατέ-ρας αφέντης 18:10, 20:20, 22:30

ΑΤΛΑΝΤΙΣ 3D DIGITAL Λεωφόρος Βου-λιαγμένης 245, Πλατεία Καλογήρων, Δάφνη,2109711511 Αίθουσα 1 Αναψέ με 19:00,20:45, 22:30 Αίθουσα 2 Ο ζωολογικόςμας κήπος 17:20, 19:45, 22:10

ΑΤΤΑΛΟΣ Κοτιαίου & Ελευθερίου ΒενιζέλουΝέα Σμύρνη, 2109331280 Το λιμάνι τηςΧάβρης 18:50 Άθικτοι 20:30, 22:45

ΑΤΤΙΚΟΝ - CINEMAX CLASS Σταδίου19, Αθήνα, 2103228821-2103252817,www.cinemax.gr, Κλειστό λόγω επισκευών.Σε λίγο καιρό μαζί σας

ΒΑΡΚΙΖΑ Θάσου 22, 2108973926 Αίθουσα1 3D Digital Magic Hour 19:30, 21:10,22:50 Αίθουσα 2 Οι Εκδικητές 20:00 3D,22:30 3D

CINECITYΚωνσταντινουπόλεως 82, πλατείαΜπουρναζίου, Περιστέρι, 2105756243-2105756244 Κλειστό λόγω ανακαίνισης. Σελίγο καιρό μαζί σας

CINERAMA Αγίας Κυριακής 30, ΠαλαιόΦάληρο, 2109403593-2109403595, TheArtist 19:30 Ενας χωρισμός 21:30

VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALLΑνδρέα Παπανδρέου 35 (παράπλευρος Αττικήοδού) θέση ψαλίδι, Μαρούσι, Τηλ.14 848(Γραμμή παραπόνων 214 214 7062),www.villagecinemas.gr Αίθουσα 1 Άθικτοι20:00 Λόραξ μεταγλ. 15:30 Καθρέφτη,καθρεφτάκι μου 22:30 Η αίσθηση τουέρωτα 17:30, 00:30 Αίθουσα 2 Οι Εκδικητές17:15, 20:15, 23:15 Αίθουσα 3 21 JumpStreet 17:00, 19:15, 21:30, 23:45 Αίθουσα4 Οι Εκδικητές 15:45, 18:45, 21:45, 00:30Αίθουσα 5 - Cinema Europa, PostCreditPoker Face 17:15, 19:30, 22:00, 00:15 Αί-θουσα 6 - Cinema Europa, PostCredit Τομικρό σπίτι στο δάσος 18:15, 23:00 Οζωολογικός μας κήπος 15:30, 20:30 Αί-θουσα 7 - max screen, Cosmote Οι Εκδι-κητές 18:00 3D, 21:00 3D, 00:00 3D Αίθουσα8 - Lays Οι Εκδικητές 16:15 3D, 19:15 3D,22:15 3D Αίθουσα 9 Battleship: Ναυμαχία

15:30, 18:15, 21:15, 00:00 Αίθουσα 10 ΟιΕκδικητές 16:45, 19:45, 22:45 Αίθουσα 11Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου 16:45, 19:00,21:15, 23:30 Αίθουσα 12 Πειρατές! μεταγλ.16:30 Poker Face 18:30, 20:45, 23:15 Αί-θουσα 13 - gold class Οι Εκδικητές 19:45,22:45 Αίθουσα 14 - gold class Poker Face20:45, 23:15

VILLAGE5 CINEMASPAGRATI Υμηττού110 & Χρεμωνίδου, Εμπορικό κέντροMillennium, Παγκράτι, 210 7566240 - 14848 (Γραμμή παραπόνων 214 214 7062),www.villagecinemas.gr Αίθουσα 1 Λόραξμεταγλ. 17:00 Poker Face 19:10, 21:20,23:30 Αίθουσα 2 Καθρέφτη, καθρεφτάκιμου 16:40, 19:20 Battleship: Ναυμαχία21:40, 00:20 Αίθουσα 3 - Cosmote Ο ζωο-λογικός μας κήπος 17:00 21 Jump Street19:30, 22:00, 00:20 Αίθουσα 4 Οι Εκδικητές16:50 3D, 19:40 3D, 22:30 3D Αίθουσα 5Οι Εκδικητές 18:20, 21:10, 00:00

VILLAGE9 CINEMAS@ FALIROΠαλαιάΛεωφόρος Ποσειδώνος 1 & Μωραϊτινη 3Δέλτα Παλαιού Φαλήρου, τηλ. 14 848 (Γραμ-μή παραπόνων 214 214 7062),www.villagecinemas.gr Αίθουσα 1 Οι Εκ-δικητές 19:40, 22:30 Αίθουσα 2 21 JumpStreet 17:30, 19:45, 22:00, 00:15 Αίθουσα3 Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου 18:00,20:15, 22:30 Αίθουσα 4 Poker Face 17:50,20:00, 22:10, 00:20 Αίθουσα 5 Battleship:Ναυμαχία 22:45 Η αίσθηση του έρωτα20:45 Ο ζωολογικός μας κήπος 18:15Αίθουσα 6 Οι Εκδικητές 18:20, 21:10,00:00 Αίθουσα 7-VMAX, Cosmote Οι Εκ-δικητές 18:30 3D, 21:30 3D, 00:30 3D Αί-θουσα 8- Gold Class Οι Εκδικητές 22:20Poker Face 18:00, 20:10 Αίθουσα 9 - GoldClass Οι Εκδικητές 18:10, 21:00, 23:50

VILLAGE CINEMAS ATHENS METROMALL ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛεωφόροςΒουλιαγμένης 276, Άγιος Δημήτριος, 2106104100 - 14 848 ( Γραμμή παραπόνων214 214 7062), www.villagecinemas.gr Αί-θουσα 1 Πειρατές! μεταγλ. 16:00 3D, 18:003D Οι Εκδικητές 20:00 3D, 22:45 Αίθουσα2 - Cosmote Οι Εκδικητές 15:45, 18:30,21:15, 00:00 Αίθουσα 3 Καθρέφτη, κα-θρεφτάκι μου 19:00 Πειρατές! μεταγλ.17:00 21 Jump Street 21:30, 23:50 Αίθουσα4 Ο ζωολογικός μας κήπος 17:50 PokerFace 20:20, 22:30, 00:35 Αίθουσα 5 Λόραξμεταγλ. 17:15 3D Οι Εκδικητές 19:15 3D,22:00 3D, 00:45 3D

VILLAGE SHOPPING AND MORE Θηβών228 & Παρνασσού, Άγιος Ιωάννης Ρέντης,210 4215100 - 14 848 (Γραμμή παραπόνων214 214 7062), www.villagecinemas.gr Αί-θουσα 1 - Comfort Οι Εκδικητές 16:00,19:00, 22:00 Αίθουσα 2 - Comfort PokerFace 17:00, 19:15, 21:30, 23:45 Αίθουσα 3Το μικρό σπίτι στο δάσος 15:15, 17:30,20:00, 22:15, 00:30 Αίθουσα 4 Οι Εκδικητές15:15 3D, 18:15 3D, 21:15 3D, 00:15 3D Αί-θουσα 5 Πειρατές! μεταγλ. 15:45, 17:45 21Jump Street 19:45, 22:00, 00:15 Αίθουσα6 Poker Face 17:00, 19:15, 21:30, 23:45Αίθουσα 7 Λόραξ μεταγλ. 16:15 3D Οι Εκ-δικητές 18:30 3D, 21:30 3D, 00:30 3D Αί-θουσα 8 Πειρατές! μεταγλ. 15:15 3D, 17:153D Οι Εκδικητές 19:30 3D, 22:30 3D Αί-θουσα 9 Οι Εκδικητές 16:00, 19:00, 22:00Αίθουσα 10 - Cosmote Battleship: Ναυ-μαχία 17:30, 20:15, 23:00 Αίθουσα 11 ΟιΕκδικητές 17:15, 20:00, 23:00 Αίθουσα 12Λόραξ μεταγλ. 17:00, 19:00 Καθρέφτη,καθρεφτάκι μου 21:00, 23:15 Αίθουσα 1321 Jump Street 18:30, 21:00, 23:15 Αί-θουσα 14 Το μικρό σπίτι στο δάσος 20:45,23:15 Πειρατές! μεταγλ. 18:45 Αίθουσα 15Battleship: Ναυμαχία 19:30, 22:15 Αί-θουσα 16 Poker Face 17:45, 20:00, 22:15,00:30 Αίθουσα 17 Poker Face 18:30, 20:45,23:00 Αίθουσα 18 Καθρέφτη, καθρεφτάκιμου 17:45, 20:00, 22:15, 00:30 Αίθουσα 19Ο ζωολογικός μας κήπος 19:00, 21:30,00:00 Αίθουσα 20 Οι Εκδικητές 17:45,20:45, 23:45

ΓΑΛΑΞΙΑΣ 3D DIGITAL Μεσογείων 6,Αμπελόκηποι, 2107773319-2107700491Αίθουσα 1 Άθικτοι 18:20, 20:30, 22:40 Αί-θουσα 2 Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο18:00, 20:15, 22:30

GAZARTE Βουτάδων 34, Γκάζι, 2103452277-2103460347, www.gazarte.gr, Άθικτοι18:00, 20:20, 22:40

ΓΛΥΦΑΔΑ ODEON Ζέππου 14 & Ξενοφώ-ντος 31, Γλυφάδα, 2109650318,www.odeon.gr, www: i-ticket.gr Αίθουσα1 Ο ζωολογικός μας κήπος 19:15, 22:00Αίθουσα 2 Αναψέ με 20:30, 22:30

ΔΑΝΑΟΣ Λεωφόρος Κηφισίας 109 & Πα-

νόρμου, Αμπελόκηποι, 2106922655,www.danaoscinema.gr Αίθουσα 1 Οι από-γονοι 20:30 Shame 22:45 Εξωτικό ξενο-δοχείο Μάριγκολντ 17:00 Αίθουσα 2 TheArtist 20:15 Το λιμάνι της Χάβρης 18:15,22:30

ΔΙΑΝΑ Περικλέους 14,Μαρούσι, 2108028587,Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο 18:40, 20:30,22:20

ΕΛΛΗ Ακαδημίας 64, Αθήνα, 2103632789,Ο Υπουργός 17:30, 20:00, 22:30

ΕΤΟΥΑΛ Ελευθερίου Βενιζέλου 152, ΠλατείαΔαβάκη, Καλλιθέα, 210-9592611-2109536742, www.etoile-cinemas.gr, PokerFace 18:40, 20:40, 22:40

ΖΕΦΥΡΟΣ (Θερινό) Τρώων 36, Θησείο,2103462677, Η Νέα Βαβυλώνα 21:00 Οάνθρωπος με την κινηματογραφική μη-χανή 22:30

ΘΗΣΕΙΟΝ (Θερινό) Αποστόλου Παύλου 7,Θησείο, 2103470980-2103420864,www.cine-thisio.gr, Τα χιόνια του Κιλι-μάντζαρο 20:50, 23:00

ΙΝΤΕΑΛ Πανεπιστημίου 46, Αθήνα,2103826720, Poker Face 18:20, 20:20,22:20

ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX CYTA ΛεωφόροςΚηφισίας 245, (Ζηρίνειο), Κηφισιά,2 1 0 6 2 3 3 5 6 7 - 2 1 0 6 2 3 2 8 0 8 ,[email protected], www.cinemax.gr Αί-θουσα 1 Άθικτοι 18:00, 20:15, 22:30 Αίθουσα2 Ο Υπουργός 17:45, 20:00, 22:15

ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX CLASS CYTA Δρο-σίνη 6 (απέναντι από Βάρσο), Κηφισιά,2 1 0 6 2 3 1 6 0 1 - 2 1 0 6 2 3 1 9 3 3 ,[email protected], www.cinemax.gr,Poker Face 18:30, 20:30, 22:30

ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ FILMCENTER Λεωφό-ρος Συγγρού 106, 2109215305, Ο Υπουργός18:30, 20:30, 22:30

ΝΑΝΑ CINEMAX CYTA Λεωφόρος Βου-λιαγμένης 179 Δάφνη,(στάση μετρό Αγ. Ιω-άννης), 2109703158-2109706865,[email protected], www.cinemax.gr Αί-θουσα 1 21 Jump Street 17:30, 19:45,22:00 Αίθουσα 2 Άθικτοι 20:00, 22:15Poker Face 18:00 Αίθουσα 3 Battleship:Ναυμαχία 18:30 Poker Face 21:00, 23:00Αίθουσα 4 Πειρατές! μεταγλ. 17:45 3D ΟιΕκδικητές 19:30 3D, 22:30 3D Αίθουσα 5Οι Εκδικητές 18:45, 21:45 Αίθουσα 6 Κα-θρέφτη, καθρεφτάκι μου 18:00 Οι Εκδι-κητές 20:15, 23:15

ΝΙΡΒΑΝΑ CINEMAX CYTA ΛεωφόροςΑλεξάνδρας 192, Αμπελόκηποι,2 1 0 6 4 6 9 3 9 8 - 2 1 0 6 4 4 5 2 2 1 ,[email protected], www.cinemax.gr, ΟΥπουργός 18:00, 20:15, 22:30

ODEON KΟSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ Λεω-φόρος Κηφισίας .73 & Πουρνάρα (ΚόμβοςΑττικής οδού), 8011160000 - 2106786000,www.odeon.gr, www.i-ticket.gr Αίθουσα 1Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου 20:40Battleship: Ναυμαχία 23:10 Αίθουσα 2Λόραξ μεταγλ. 18:20 Άναψέ με 20:50,22:40 Αίθουσα 3 Άθικτοι 20:10, 22:30 Πει-ρατές! μεταγλ. 17:50 Αίθουσα 4 Ο ζωολο-γικός μας κήπος 19:40, 22:20 Αίθουσα 5Τιτανικός 17:40 3D Οι καλοκαιρινές μουδιακοπές 21:30 Αίθουσα 6 Poker Face18:50, 21:10, 23:20 Αίθουσα 7 Poker Face17:30, 19:50, 22:10 Αίθουσα 8 - VodafoneΟι Εκδικητές 17:00, 20:00, 23:00 Αίθουσα9 Οι Εκδικητές 18:00 3D, 21:00 3D Αίθουσα10 21 Jump Street 18:10, 20:30, 22:50Αίθουσα 11 Οι Εκδικητές 19:00 3D, 22:003D Αίθουσα 12 Εξωτικό ξενοδοχείο Μά-ριγκολντ 18:30 Το μικρό σπίτι στο δάσος21:20, 23:20

ΟDEON STARCITY Λεωφόρος Συγγρού111 & Λεοντίου, Νέος Κόσμος, 2106786000,www.odeon.gr , www.i-ticket.gr Αίθουσα 1Οι Εκδικητές 19:00 3D, 22:00 3D Αίθουσα2 Ο ζωολογικός μας κήπος 19:40, 22:20Αίθουσα 3 Poker Face 17:20, 19:50, 22:10Αίθουσα 4 Λόραξ μεταγλ. 18:20 Το μικρόσπίτι στο δάσος 20:20, 22:40 Αίθουσα 521 Jump Street 18:10, 20:30, 22:50 Αί-θουσα 6 Poker Face 18:50, 21:10, 23:20Αίθουσα 7 - Vodafone Τιτανικός 21:30 3DΑίθουσα 8 Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου20:40 Οι καλοκαιρινές μου διακοπές23:10 Πειρατές! μεταγλ. 18:40 Αίθουσα 9Άθικτοι 20:10, 22:30 Battleship: Ναυ-μαχία 17:30 Αίθουσα 10 Οι Εκδικητές17:00, 20:00, 23:00

ΟΣΚΑΡ Αχαρνών 330, Κάτω Πατήσια,2102234130-2102281563, Καθρέφτη, κα-θρεφτάκι μου 18:10, 20:10, 22:20

ΠΑΛΑΣ Υμηττού 109, Παγκράτι, 2107511868,Οι Ακακίες 22:30 Η γυναίκα του πέμπτου20:45 StreetDance 2 19:00

ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ Ριζάρη 24, Παγκράτι,2107291800-2107243707, Ο Υπουργός18:15, 20:40, 23:05

ΣΙΝΕ ΧΟΛΑΡΓΟΣ (πρώην ΑΛΟΜΑ) Μεσο-γείων 232 & Βεντούρη, Χολαργός,2106525122, Αδικος κόσμος 18:20, 20:30,22:40

ΣΟΦΙΑ Ευσταθιάδου 2, Πλατεία Αγίας Τριάδος,Αργυρούπολη, 2109927447-2109917094,Το μικρό σπίτι στο δάσος 18:30, 20:30,22:30

ΣΠΟΡΤΙΓΚ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟ-ΓΡΑΦΟΣ Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 18,Νέα Σμύρνη, 2109333820-2109350439 Αί-θουσα 1 Οι Εκδικητές 17:30, 20:00, 22:45Αίθουσα 2 21 Jump Street 18:30, 20:45,23:00

STER CINEMAS Λεωφ. Δημοκρατίας 67α,εμπορικό κέντρο ESCAPE, Ίλιον, 801 8017837 -210 8092690, www.stercinemas.grΑίθουσα 1 Τιτανικός 16:00 3D Οι Εκδι-κητές 19:30, 22:30 Αίθουσα 2 Οι Εκδικητές18:00, 21:00, 00:00 Αίθουσα 3 StreetDance2 16:10, 18:10, 20:10 Battleship: Ναυ-μαχία 22:00 Αίθουσα 4 Λόραξ μεταγλ.17:00 Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου 18:40,20:50, 23:00 Αίθουσα 5 Οι Εκδικητές 18:303D, 21:30 3D Αίθουσα 6 Poker Face 17:50,20:00, 22:10 Αίθουσα 7 Ο ζωολογικόςμας κήπος 16:20 21 Jump Street 19:00,21:15, 23:30

ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΛΑΪΣΙερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, 2103609695-2103612046,[email protected], www.tainiothiki.grΑίθουσα 1 Οίκος ανοχής 18:30 Η αίσθησητου έρωτα 20:45, 22:30 Αίθουσα 2 Τρειςμέρες ευτυχίας 19:00 Elles 20:30, 22:15

ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D DIGITAL ΛεωφόροςΗρακλείου 386, Νέο Ηράκλειο, 2102826873-2102825607, www.triaasteria.gr Αίθουσα1 Οι Εκδικητές 20:20 3D, 22:40 3D 21Jump Street 18:30 Αίθουσα 2 21 JumpStreet 20:45 Poker Face 17:00, 18:45,22:30

ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER Κοδριγκτώνος21 & Πατησίων 101, 2108222702-2108215469, Άθικτοι 18:00, 20:15, 22:30

ΦΟΙΒΟΣ Εθνικής Αντιστάσεως 1, Περιστέρι,2105711105, Poker Face 18:30, 20:30,22:20

ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ

ΑΛΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑ-ΦΟΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ Λεωφόρος Μαρα-θώνος 196, 22940-69871, Αυτό θα πειπόλεμος 21:00 Λόραξ μεταγλ. 18:15

ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟ-ΓΡΑΦΟΣ Γιαννάκη 2, Μαρκόπουλο, 22990-23924, Η γυναίκα με τα μαύρα 19:30,21:30

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Αγίου Γεωργίου &Ζάππα 4, Κορυδαλλός, 2104960955, Η γυ-ναίκα του πέμπτου 21:30 StreetDance 218:30, 20:00

ΣΙΝΕΑΚ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟ-ΓΡΑΦΟΣ Πλατεία Δημαρχείου, 2104225653Poker Face 18:20, 20:20, 22:20

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΒΑΚΟΥΡΑ (τηλ. 2310-233-665) Αίθουσα 1Elles (Προβολές: 18.30 - 20.30 - 22.30) Αί-θουσα 2 Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ(Προβολές: 18.30 - 20.45) - Οίκος ανοχής(Προβολές: 22.45)

VILLAGE CENTRE (τηλεφωνικό κέντρο2310 - 499999, Εμπορικό ΚέντροMEDITERRANEAN COSMOS) Αίθουσα 1 Οζωολογικός μας κήπος (Προβολές: 17.00,Σαβ. & Κυρ.: 12.00-14.30-17.00) - Καθρέφτη,καθρεφτάκι μου (Προβολές: 19.40-21.50-00.00) Αίθουσα 2 Poker face (Προβολές:15.30-17.40-20.00-22.00-00.10, Σαβ. & Κυρ.:13.20-15.30-17.40-20.00-22.00-00.10) Αί-θουσα 3 - ΓΕΡΜΑΝΟΣ Πειρατές! μεταγλ.(Προβολές: Σάββατο και Κυριακή 11.30-13.50-15.50-17.50) - 21 Jamp street (Προ-βολές: 17.50-20.00-22.10, Σαβ. & Κυρ.: 20.00-22.10) - Το μικρό σπίτι στο δάσος (Προ-βολές: 00.30) Αίθουσα 4 Οι εκδικητές (Προ-βολές: 20.30-23.30, Τετάρτη καμμία προβολή)- Οι εκδικητές 3D (Προβολές: Τετάρτη20.30-23.30) - Πειρατές! μεταγλ. 3D (Προ-βολές: Σαβ. & Κυρ.: 12.30-14.40-16.30-18.30)Αίθουσα 5 Λόραξ μεταγλ. 3D (Προβολές:15.00-17.10, Σαβ. & Κυρ.: 11.20-13.10-15.00-17.10) - Poker face (Προβολές: 19.00-

21.00-23.00) Αίθουσα 6 Οι εκδικητές (Προ-βολές: Τετάρτη 15.40-18.40-21.30-00.20) -Οι εκδικητές 3D (Προβολές: 15.40-18.40-21.30-00.20, Σαβ. & Κυρ.: 12.50-15.40-18.40-21.30-00.20, Τετάρτη καμμία προβολή) Αί-θουσα 7 Οι εκδικητές (Προβολές: 16.40-19.20-22.30, Σαβ. & Κυρ.: 13.40-16.40-19.20-22.30) Αίθουσα 8 Λόραξ μεταγλ. (Προβολές:18.00, Σαβ. & Κυρ.: 12.10-14.00-16.10-18.00)- Ναυμαχία (Προβολές: 19.50-22.20-00.50)Αίθουσα 9 Οι εκδικητές (Προβολές: 19.20-22.30) Αίθουσα 10 Poker face (Προβολές:19.00-21.00-23.00)

ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ (τηλ. 2310-834-996 Βασ.Ολγας): Λόραξ μεταγλ. (Προβολές: 18.45 ) -Café de flore (Προβολές: 20.30 )

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ (τηλ. 2310-261-727 Φιλ.Εταιρίας - Δημ. Μαργαρίτη Τα χιόνια τουΚιλιμάντζαρο (Προβολές 19.00-21.00-23.00)

ΟΛΥΜΠΙΟΝ (τηλ. 2310 378-404) ΑίθουσαΟΛΥΜΠΙΟΝ: Οι άθικτοι (Προβολές: 18.30-20.45) - Η αίσθηση του έρωτα (Προβολές:23.00, Κυριακή 6/5 καμμία προβολή) ΑίθουσαΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ Τρεις μέρες ευτυχίας(Προβολές: 18.00-19.40) - Ολιγαρχία (Προ-βολές: 21.20- 23.00, Κυριακή 6/5 καμμίαπροβολή) Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ Η αί-σθηση του έρωτα (Προβολές: 19.00-21.00-23.00)

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Πληροφορίες: τηλ. 2310-290-290, Κρατήσεις: τηλ. 801-11-60000 &210 67 86 000, on-line: www.i-ticket.gr.Τσιμισκή 43) Αίθουσα 1 Λόραξ μεταγλ. 3D(Προβολές Σαβ. & Κυρ.: 16.00) - Οι εκδικητές3D (Προβολές: 18.00) - Τιτανικός 3D (Προ-βολές: 21.00) Αίθουσα 2 Λόραξ μεταγλ.(Προβολές Σαβ. & Κυρ.: 17.30) - Ο ζωολο-γικός μας κήπος (Προβολές: 19.30) - Ναυ-μαχία (Προβολές: 22.10) Αίθουσα 3 Πειρατές!μεταγλ. 3D (Προβολές Σαβ. & Κυρ.: 17.00) -Οι εκδικητές 3D (Προβολές: 19.00-22.00)Αίθουσα 4 Πειρατές! μεταγλ. (Προβολές Σαβ.& Κυρ.: 15.50) - Poker face (Προβολές:17.50-20.10-22.20) Αίθουσα 5 Poker face(Προβολές: 19.00-21.10-23.20, Σαβ. & Κυρ.:16.50-19.00-21.10-23.20) Αίθουσα 6 Κα-θρέφτη καθρεφτάκι μου (Προβολές, 18.15-20.30, Σαβ. & Κυρ.: 16.00-18.15-20.30) - Τομικρό σπίτι στο δάσος (Προβολές: 22.50)Αίθουσα 7 21 Jump street (Προβολές:18.30-20.50-23.10, Σαβ. & Κυρ.: 16.10-18.30-20.50-23.10) Αίθουσα 8 Οι εκδικητές (Προ-βολές: 20.00-23.00, Σαβ. & Κυρ.: 17.00-20.00-23.00)

STER CINEMAS Μακεδονία (Tηλ.: κρατή-σεων από σταθερό: 801 801 7837 και απόκινητό: 210 8092690, Εμπορικό Κέντρο«Μακεδονία», Πυλαία) online buy:www.stercinemas.gr: Αίθουσα 1 Οι άθικτοι(Προβολές: 16.20-18.50-21.20-23.50, Σαβ.& Κυρ.: 13.50-16.20-18.50-21.20-23.50) Αί-θουσα 2 Οι άθικτοι (Προβολές: Τρίτη 16.20-18.50-21.20-23.50) - Λόραξ μεταγλ. (Προ-βολές: 17.00-18.45, Σαβ. & Κυρ.: 13.20-15.15-17.00-18.45) - Οι εκδικητές (Προ-βολές: 20.30-23.30, Τρίτη καμμία προβολή)Αίθουσα 3 Πειρατές! μεταγλ. (Προβολές:17.40, Σαβ. & Κυρ.: 12.10-14.00-15.50-17.40)- Οι εκδικητές (Προβολές: 19.30-22.30) Αί-θουσα 4 Ναυμαχία (Προβολές: 16.15-19.20-22.20, Σαβ. & Κυρ.: 13.15-16.15-19.20-22.20)Αίθουσα 5 Καθρέφτη καθρεφτάκι μου(Προβολές: 16.30-18.40-20.50, Σαβ. & Κυρ.:12.10-14.20-16.30-18.40-20.50) - Ο ζωο-λογικός μας κήπος (Προβολές: 23.00) Αί-θουσα 6 21 Jump street (Προβολές: 16.45-19.15-21.45, Παρασκευή: 16.45-19.15-21.45-00.10, Σάββατο: 14.15-16.45-19.15-21.45-00.10, Κυριακή: 14.15-16.45-19.15-21.45)Αίθουσα 7 Poker face (Προβολές: 17.10-21.10-23.15, Σαβ. & Κυρ.: 13.10-15.10-17.10-21.10-23.15) Αίθουσα 8 Streetdance 2(Προβολές: 16.20-18.20-20.20, Σαβ. & Κυρ.:12.20-14.20-16.20-18.20-20.20) - Το μικρόσπίτι στο δάσος (Προβολές: 22.10, Παρασκ.& Σάββατο: 22.10-00.20) Αίθουσα 9 Οι εκ-δικητές (Προβολές: 18.00-21.00-00.00, Σαβ.& Κυρ.: 12.00-15.00-18.00-21.00-00.00) Αί-θουσα 10 Οι εκδικητές (Προβολές: 16.00-19.00-22.00, Σαβ. & Κυρ.: 13.00-16.00-19.00-22.00) Αίθουσα 11 Οι εκδικητές 3D (Προ-βολές: 18.30-21.30, Παρασκευή: 18.30-21.30-00.30, Σάββατο: 12.30-15.30-18.30-21.30-00.30, Κυριακή: 12.30-15.30-18.30-21.30)

ΦΑΡΓΚΑΝΗ (τηλ. 2310-960 - 063) Toμικρό σπίτι στο δάσος (Προβολές: 20.30-22.30, Δευτέρα: 22.45) - Δευτέρα 7/5 Κινη-ματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης: Ερω-τική αναπαράσταση (Προβολές: 21.00)

Παρακαλούνται οι αναγνώστες ναενημερώνονται για τυχόν αλλαγέςαπό τα παρακάτω τηλέφωνα

Page 36: Η ΑΥΓΗ 07.05

ΓΡΑΜΜΑΤΑ&ΤΕΧΝΕΣ 37Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ

Στη σύγχρονη Βερόνα, όπου οι οικογένειες τωνΜοντέγων και των Καπουλέτων συντηρούν για γε-νιές τη διαμάχη τους, τοποθετεί ο Ρενάτο Τζανέλλατον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα του, χορογραφώντας εκνέου το διάσημο μπαλέτο του Σεργκέι Προκόφιεφ,το οποίο θα παρουσιαστεί από την ΕΛΣ, σε παγκό-σμια πρώτη, από τις 9 έως τις 13 Μαΐου, στην Αί-θουσα Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ο νέος διευθυντής του Μπαλέτου της ΕθνικήςΛυρικής Σκηνής, ο οποίος γεννήθηκε στη Βερόνα,προικίζει τους δικούς του Μοντέγους και Καπουλέ-τους με διαμετρικά αντίθετες αξίες και πεποιθήσεις:οι μεν, αριστοκράτες με φιλελεύθερες αρχές, μεγα-λώνουν τον Ρωμαίο με τις αξίες της ελευθερίας καιτης δικαιοσύνης, οι δε, συντηρητικοί, αποφασίζουννα οδηγήσουν την Ιουλιέτα σε έναν γάμο συμφέρο-ντος. Όπως σημειώνει, «αναλογιζόμουν αν κάτι ανά-λογο θα μπορούσε να συμβεί σήμερα», αν δηλαδή οέρωτας μπορεί να έχει τόση δύναμη ώστε να οδηγή-σει δύο νέους σε πράξεις τέτοιας απόγνωσης.

Το έργο αυτό του Προκόφιεφ, που υπήρξε παραγ-γελία των μπαλέτων Κίροφ, ολοκληρώθηκε μουσικάτο 1935, όμως εξαιτίας του φόβου των σταλινικώνδιώξεων δεν παρουσιάστηκε στη σκηνή παρά το1938, στο Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας, σε χορογρα-φία του Ιβάν Πσότα. Στην ΕΣΣΔ παρουσιάστηκε τονΙανουάριο του 1940, από τα Κίροφ, σε χορογραφίατου Λεονίντ Λαβρόφσκι, η οποία και το έκανε διά-σημο, με την Γκαλίνα Ουλάνοβα και τον ΚονσταντίνΣεργκέγιεφ στους κεντρικούς ρόλους.

Στην παραγωγή της Λυρικής Σκηνής, την οποία οΡ. Τζανέλλα σημειώνει ότι εμπνεύστηκε από «το μέ-γεθος και τη δυνατή προσωπικότητα του Μπαλέτουτης», τους δύο βασικούς ρόλους χορεύουν οι ΜαρίαΚουσουνή-Φίκα και Βαγγέλης Μπίκος, ΕυρυδίκηΙσαακίδου και Ντανίλο Ζέκα, Σταυρούλα Καμπου-ράκη και Αλεξάντερ Νέσκωβ, παίρνουν μέρος οιπρώτοι χορευτές, οι σολίστ και το Corps de Ballet

της ΕΛΣ, ενώ την Ορχήστρα διευθύνει ο Λουκάς Κα-ρυτινός. Τα κοστούμια επιμελείται η Σήλια Κριθα-ριώτη και τα σκηνικά ο Κωνσταντίνος Θεοφάνης.

Μαρία Κουσουνή-Φίκα και Βαγγέλης Μπίκο στουςδύο βασικούς ρόλους

«Πάμε Σινεμά;» το Σάββατο Το 5ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ται-

νιών «Πάμε Σινεμά;» θα διεξαχθεί τοΣάββατο 12 Μαïου, στην Αθήνα, στοΊδρυμα Μιχάλης Kακογιάννης, καιστη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο της Μο-νής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27,Σταυρούπολη). Συμμετέχουν 75 ταινίεςαπό σχολεία όλης της Ελλάδας. Η τελε-τή απονομής των βραβείων θα μεταδο-θεί σε ζωντανή δορυφορική σύνδεσητων δύο αιθουσών από την ΝΕΤ σεσυνεργασία με την ΕΡΤ3, το Σάββατο12 Μαΐου, από 7 μ.μ. έως 9 μ.μ. Τηντελετή απονομής θα παρουσιάσουνστην Αθήνα η Ναταλία Δραγούμη καιστη Θεσσαλονίκη ο Ιεροκλής Μιχαηλί-δης. Συμμετέχουν οι τραγουδιστές Φω-τεινή Δάρρα (στην Αθήνα) και ΑργύρηςΜπακιρτζής (στη Θεσσαλονίκη). Ταβραβεία θα απονείμουν οι δήμαρχοιΑθηναίων και Θεσσαλονίκης ΓιώργοςΚαμίνης και Γιάννης Μπουτάρης, οπρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Κα-λών Τεχνών, Γιώργος Χαρβαλιάς,ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλό-πουλος, ο Δημήτρης Εϊπίδης, καλλιτε-χνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινη-ματογράφου Θεσσαλονίκης, και ο

Ηλίας Φούτσης, πρόεδρος του NewYork College.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται απότους Γιώργο Χαρβαλιά, Γιάννη Μυλό-πουλο, Δημήτρη Εϊπίδη, Τάκη Καμπύ-λη, γενικό διευθυντή του ραδιοσταθμούΑθήνα 9.84, Kώστα Μπλιάτκα, δημο-σιογράφο-συγγραφέα, Νίκο Περάκη,σκηνοθέτη, Θοδωρή Αθερίδη, ηθοποιό-σκηνοθέτη, Σμαράγδα Καρύδη, ηθο-ποιό και Εβελίνα Παπούλια, ηθοποιό.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΠάμεΣινεμά;» πραγματοποιείται υπό την αι-γίδα του υπουργείου Παιδείας σε συ-νεργασία, στην Αθήνα, με τον ΔήμοΑθηναίων και τον ραδιοφωνικό σταθ-μό 9,84, και στη Θεσσαλονίκη, με τονΔήμο Θεσσαλονίκης και τον ραδιoφω-νικό σταθμό FM 100.

ΠΕΘΑΝΕ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 76 ΕΤΩΝ

«Αυλαία» για τον Κώστα ΚαρράΤα ξημερώματα της Κυριακής

των εκλογών έφυγε από τη ζωή οηθοποιός Κώστας Καρράς, σε ηλικία76 ετών, έπειτα από πολύχρονη μάχημε τον καρκίνο. Ο Κώ-στας Καρράς είχε γεννη-θεί στην Αθήνα καιυπήρξε απόφοιτος τηςΔραματικής Σχολής τουΕθνικού Θεάτρου, καθώςκαι εκείνης του ΠέλουΚατσέλη. Παράλληλα,σπούδασε Πολιτικές Επι-στήμες στο Λονδίνο καιυποκριτική στη RoyalAcademy of Arts. Το ντε-μπούτο του στο θέατροέκανε παίρνοντας μέροςστην Ποντικοπαγίδα τηςΆγκαθα Κρίστι, το 1963,ενώ παράλληλα ξεκίνησεμια επιτυχημένη συνερ-γασία με την Έλλη Λαμπέτη. Μια με-γάλη προσωπική επιτυχία του υπήρξεη ερμηνεία του στο Ημερολόγιο ενόςτρελού του Γκόγκολ.

Στον κινηματογράφο, όπου πρωτο-εμφανίστηκε το 1961, ερμήνευε συ-χνά ρόλους ζεν πρεμιέ, όμως η καλύ-τερή κινηματογραφική του εμφάνιση

θεωρείται ο ρόλος τουΜενέλαου που έπαιξεστην Ιφιγένεια του Μιχά-λη Κακογιάννη (1977).Παράλληλα, εμφανίστη-κε σε πολλά σίριαλ στηντηλεόραση. Ο δημοφι-λής ηθοποιός, που ήτανπαντρεμένος με την Αγ-γελική Μπαρούτσου μετην οποία είχε έναν γιο,διετέλεσε από το 2000έως το 2007 βουλευτήςτης Νέας Δημοκρατίας.Συλλυπητήρια μηνύμα-τα για τον θάνατό τουεξέδωσαν οι πρόεδροιτης Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ,

ο ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.Η κηδεία του θα τελεστεί από το Α’

Νεκροταφείο Αθηνών την Τετάρτη,στις 4 το απόγευμα.

Η πτώση από τον πολιτισμότης αλαζονείας

Νέα ποιητική συλλογή από τον Γιάννη Ευθυμιάδη

«...Το ‘27 ή ο άνθρωπος που πέφτει’ είναιένα ποιητικό, γι’ αυτό βαθιά πολιτικό σχόλιοπάνω στην πτώση και την έκπτωση ενός κό-σμου που ζήσαμε, που αγαπή-σαμε, που υπερτιμήσαμε... Είναιη πτώση από το ύψος του πολι-τισμού της αλαζονείας και ητραγική, γιατί αιφνίδια, συνει-δητοποίηση της πραγματικότη-τας: το αληθινό ύψος είναι πά-ντα και μόνο μέσα μας...» λέει οΓιάννης Ευθυμιάδης για την τε-λευταία του ποιητική συλλογή«27 ή ο άνθρωπος που πέφτει».Η φωνή του ποιητή, ηχογραφη-μένη, καθώς διαβάζει τα ποιή-ματά του, και τα είκοσι επτάπρωτότυπα σχέδια που αποτέλεσαν τα εικαστι-κά σχόλια του Χαρίτωνα Μπεκιάρη πάνωστις αντίστοιχες ποιητικές συνθέσεις του Γιάν-

νη Ευθυμιάδη, αποτελούν την «εικαστική πλατ-φόρμα» της έκθεση που παρουσιάζει η ΜικρήΆρκτος στην gallery Genesis (Χάρητος 35

στο Κολωνάκι) με τίτλο «27 ήο άνθρωπος που πέφτει».

Η έκθεση, που εγκαινιάζεταιτην Τετάρτη 9 του μηνός, 8.30μ.μ.), επιχειρεί να ζωντανέψειτον κόσμο που διαμόρφωσε τηντελική, εικαστική, ενιαία μορφήτου βιβλίου. Ο καλλιτεχνικόςδιάλογος ανάμεσα στους δύοδημιουργούς, οι πρωτογενείςεμπνεύσεις, οι παράλληλες πο-ρείες τους, τα σχόλια και ηατμόσφαιρα που δημιουργικάδιακινήθηκε μεταξύ τους, δια-

μορφώνουν το περιβάλλον που οδηγεί τον επι-σκέπτη της έκθεσης στον κόσμο μιας άλληςποιητικής ανάγνωσης και εμπειρίας.

45ο ΦεστιβάλΜαθητικών Ταινιώνστο Ίδρυμα Μιχάλης

Κακογιάννης

ΑΠΟ ΤΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Ένας σημερινός «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»

Page 37: Η ΑΥΓΗ 07.05

38Η ΑΥΓΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

ΑΡΘΡΑ

ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ

Η Αριστερά, επιτέλους, βγή-κε από τη γωνία. Αυτό είχε εκ-φραστεί πολύ νωρίτερα: στις πλα-τείες, στα διόδια, στα χαράτσια,τις γειτονιές, τους τόπους δουλει-άς. Οι πολίτες, με την ψήφο τους,οδήγησαν την πολιτική του Μνη-μονίου σε ήττα. Ο δικομματισμόςκατέρρευσε, από την Αριστεράεπιβραβεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυ-χώς η Χρυσή Αυγή, ένα ακροδε-ξιό γενόσημο του ΛΑΟΣ, βρέθηκεστη Βουλή.

Αποτυχία καικατάρρευση

Ο Αντ. Σαμαράς, που εξελέγηαπό τη λαϊκή Δεξιά, απέτυχε ναεκσυγχρονίσει τη Ν.Δ. Αντίθετα,την οδήγησε σε διπλή διάσπαση(Ντ. Μπακογιάννη και Π. Καμμέ-νος) και σε ήττα απέναντι στοόραμα για αυτοδυναμία και ηγε-μονία στον «δικό» της χώρο. Σή-μερα θα προσπαθήσει να συγκρο-τήσει κυβέρνηση, με αρκετή δόσητεχνοκρατών, προκειμένου να πά-ρει ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνοαπό το ΠΑΣΟΚ (πιθανόν θα χρη-σιμοποιήσει και ανθρώπους του)αλλά, σε συνδυασμό με δηλώσειςπερί επαναδιαπραγμάτευσης τουΜνημονίου, να δελεάσει και κά-ποιους από «αδελφά» κόμματα[π.χ. Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π.Καμμένου]. Φρόντισε, μάλιστα,όπως και το ΠΑΣΟΚ, η πρώτηδιαρροή να αφορά τη μη διεξα-γωγή επαναληπτικών εκλογών.Πώς θα μπορούσε άλλωστε, μετόσο χαμηλό ποσοστό;

Το ΠΑΣΟΚ έφτασε σε ιστορικάχαμηλά ποσοστά και κινδυνεύεινα οδηγηθεί σε αποσύνθεση. Δύ-

σκολα θα μπορέσει να ξανασταθείστα πόδια του, δεν θα κατορθώ-σει να ανακάμψει, ακόμα και αναλλάξει πλεύση, πράγμα απίθανο.Ο Ευ. Βενιζέλος σκοπεύει να το«παλέψει», να οδηγήσει το ΠΑ-ΣΟΚ σε συνέδριο επανίδρυσης,να μεταφέρει το κέντρο βάρουςτου από την Αθήνα στην περιφέ-ρεια. Η μεγάλη πορεία, όμως,ήταν μία και την έκανε πριν δε-κάδες χρόνια ο σύντροφος...Μάο! Όλα αυτά αν προλάβει τους«δελφίνους»...

Κρίση νομιμοποίησηςΗ ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ,

που οδήγησε και σε καθίζηση τονδικομματισμό, δημιουργεί συνθή-κες για έναν πολιτικό σεισμόαπρόβλεπτης διάρκειας, που μπο-ρεί να αλλάξει την πορεία αυτούτου τόπου - όχι μόνο της Αριστε-ράς [το 1958 η ΕΔΑ, ως ΠΑΔΕ(Προοδευτική Αγροτική Δημο-κρατική Ένωσις) ήρθε δεύτεροκόμμα με 24,4%!]. Όλα, βέβαια, θαεξαρτηθούν όχι μόνο από τη στά-ση του προς τις άλλες αριστερέςδυνάμεις, αλλά και από το πώςθα «χρησιμοποιήσει» τη δύναμηπου του πρόσφεραν οι πολίτες.Αναδείχθηκε σε κεντρικό πόλοαυτών των εκλογών καταφέρνο-ντας να συσπειρώσει αριστερούςψηφοφόρους, αλλά και μεγάλημερίδα των δυσαρεστημένων πουεγκαταλείπουν, μάλλον οριστικά,το ΠΑΣΟΚ. Κέρδισε τον κεντρικόρόλο στην υπόθεση της ενότηταςτης Αριστεράς, αλλά όχι και τηνηγεμονία.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, από χθεςτο βράδυ, καθορίζει και τις μετέ-

Το μεγάλο ΝΑΙ του ελληνικού λαούΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Ο ελληνικόςλαός μαύρισε τακόμματα του Μνη-μονίου. Σαφές; Σα-φέστατο! Ο λαός τί-μησε την ενωτικήμαχητική πολιτικήτου ΣΥΡΙΖΑ καιτην ακτινοβολία του Αλέξη Τσίπρακαι τον ειδοποίησε πως τον θέλειπρωταγωνιστή των εξελίξεων για τημεγάλη αλλαγή. Να ηγηθεί μιας ευ-ρύτερης κυβέρνησης με πυρήνα τηνΑριστερά, για την απελευθέρωση τηςχώρας από τη σκλαβιά του Μνημο-νίου. Στο χτεσινό άρθρο μου στην«Αυγή» της Κυριακής, εκτιμούσαπως οι πολίτες χρειάζονται την πε-ρηφάνια τους, την ελευθερία και τηδημοκρατική λειτουργία στην κοι-νωνία και την οικονομία, την προ-στασία των ανθρώπων και του εθνι-κού πλούτου, τις ίσες ευκαιρίες γιαόλους, τη δικαιοσύνη, την τιμωρίαόσων εκμεταλλεύτηκαν την εξουσίαή σε συνεργασία μαζί της κατέκλε-ψαν τους εθνικούς της πόρους, γιανα πλουτίσουν παράνομα και σε βά-ρος του ελληνικού λαού. Η φάση τουατομικισμού και της πασοκικής μα-γκιάς, τέλειωσε. Η ζωή δεν μπορείνα είναι μαρτύριο. Πράγματι αυτόέβγαλαν οι κάλπες. Το μεγάλο ΝΑΙστην ελπίδα που ζήτησε ο ΜανώληςΓλέζος το είπε ο ελληνικός λαός καιπρέπει όλοι να τον ευχαριστήσουμε.Σταματάμε εδώ.

Ο ΛΑΟΣ τιμώρησε το ΠΑΣΟΚ τηςαλαζονείας, του οπορτουνισμού, τουαμοραλισμού του θράσους και τωνψεμάτων. Το ΠΑΣΟΚ, όπως έγκαιραείχαν αφουγκραστεί τα κέντρα τουσυστήματος, τέλειωσε. Ποια θα είναιη επόμενη «δημοκρατική παράταξη»που χρειάζονται αυτοί, περισσότεροαπό τον ελληνικό λαό, τον οποίονποτέ δεν ρωτούν; Κανείς δεν μπορείνα ξέρει, αν αυτό είναι σήμερα εφι-κτό. Αν υπάρχουν υγιείς νέες δυνά-μεις ικανές να δημιουργήσουν μιατέτοια παράταξη. Αν πάντως φαντά-ζονται πως με τα ίδια υλικά του δι-κομματισμού μπορούν να ξεγελά-σουν για μία ακόμα φορά τους Έλλη-νες πολίτες, είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Σαμαράς έχασε καιπάλι το ραντεβού με την ιστορία. Οιευθύνες είναι απόλυτα δικές του. Ηοπισθοδρομική κομπανία της οποί-ας ηγήθηκε δεν μπορούσε να βγάλειτη χώρα από τη μέγγενη και έγινεφανερό ότι επρόκειτο για εταιρείαδιαχείρισης της δοτής, από τους δα-νειστές, εξουσίας. Αποδείχτηκε πωςη... πατριωτική αντίδραση του κ. Σα-μαρά στο πρώτο Μνημόνιο δενήταν ειλικρινής και στέρεα απόφα-ση, όσο προσχηματική τήρηση απο-στάσεων για να εισπραχθεί η ψήφος

διαμαρτυρίας από το πρώτο Μνημό-νιο που σάρωνε την κοινωνία. Δυ-στυχώς η οικονομική ελίτ, φαντα-σμένη και ξετσίπωτη, πίεσε τον Σα-μαρά να αποκαλυφθεί -ευτυχώς- νω-ρίτερα από το αναμενόμενο.

ΤΟ ΚΚΕ, σε ό,τι αφορά την ηγε-σία του, θα καταλήξει στον στραβόγιαλό, αλλά δύσκολα θα καταφέρεινα πείσει τον κόσμο που το στηρίζει.Η Δημοκρατική Αριστερά θα βρεθείσε δύσκολη θέση, γιατί το σούπερμάρκετ του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο πο-ντάριζε, δεν υπάρχει. Όσοι ψήφισανΧρυσή Αυγή, θα έχουν την ευκαιρίανα δουν ποιους έστειλαν στη Βουλήγια να κατανοήσουν τις ευθύνες πουέχει ο κάθε πολίτης. Ωραία ώς εδώ.Τι γίνεται τώρα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ με δυνάμεις τουΜνημονίου, δεν μπορεί να ευδοκι-μήσει. Από την άλλη, το καλπονο-

θευτικό εκλογικό σύστημα δεν επι-τρέπει στην Αριστερά να συγκροτή-σει έναν μεγάλο κυβερνητικό συνα-σπισμό, αλλαγής σελίδας. Πιθανόν ηχώρα να χρειαστεί -σύντομα- νέαπροσφυγή στις κάλπες. Τι θα συμβείτότε, αν όλα δείχνουν πως το λαϊκότσουνάμι που ζήσαμε χτες μεγαλώ-σει; Τι θα συμβεί αν οι πολίτες πουείδαν την κατάρρευση του δικομμα-τισμού απελευθερωθούν ακόμα πε-ρισσότερο, ειδικά στην ελληνική πε-ριφέρεια; Είμαι βέβαιος ότι το σύ-στημα, αν και ξεδοντιασμένο, θαεξαντλήσει όλα τα περιθώρια να βρειλύσεις μέχρι να ξαναστήσει νέα πο-λιτικά σχήματα ερήμην του λαού.Άργησαν. Το ποτάμι δεν γυρίζει πί-σω.

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ

Το μέλλον είναι αριστερά

Κυβέρνηση με δυνάμειςτου Μνημονίου, δενμπορεί να ευδοκιμήσει.Από την άλλη, τοκαλπονοθευτικό εκλογικόσύστημα δεν επιτρέπειστην Αριστερά νασυγκροτήσει έναν μεγάλοκυβερνητικό συνασπισμό,αλλαγής σελίδας.Πιθανόν η χώρα ναχρειαστεί -σύντομα- νέαπροσφυγή στις κάλπες. Τιθα συμβεί τότε, αν όλαδείχνουν πως το λαϊκότσουνάμι που ζήσαμεχτες μεγαλώσει;

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ,από χθες το βράδυ,καθορίζει και τιςμετέπειτα εξελίξεις όχιμόνο στον χώρο τηςΑριστεράς, αλλάγενικότερα. Ηψύχραιμηαντιμετώπιση τηςανάδειξής του στη θέσητης αξιωματικήςαντιπολίτευσης,απουσίαπανηγυρισμών (πώς θαμπορούσε άλλωστε, μεπάνω από έναεκατομμύριοανέργους;), είναιδείγματα μιας άλληςηθικής. Αυτή ηδιαφορετική πολιτικήηθική θα συμβάλειστην περαιτέρω κρίσηνομιμοποίησης τού,έως χθες, συστήματοςπολιτικήςεκπροσώπησης. Και θαυπονομεύει, συνεχώς,τη συνεργασία τωνμνημονιακώνδυνάμεων

Page 38: Η ΑΥΓΗ 07.05

AΡΘΡΑ39

Η ΑΥΓΗΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012

Οργώσαμε την Ελλάδα, τις γει-τονιές, τα χωριά, τους τόπους δου-λειάς... Συναντήσαμε την οργή, τηναγανάκτηση, τον πόνο, την απελπι-σία των ανθρώπων και τους προ-τείναμε τη διέξοδο των κοινωνικώναγώνων και της συμπαράταξης μετην ενωτική αριστερά, με τον ΣΥΡΙ-ΖΑ και το πρόγραμμά του.

Βρήκαμε ανταπόκριση. Ακόμα κιεκεί που, κακώς, δεν την περιμένα-με. Και προσδοκούμε, βάσιμα τώρα,ότι αυτό το συναπάντημα θα κατα-γραφεί και στην κάλπη. Και η κατα-γραφή αυτή θα ανοίξει προοπτικέςαπελευθερωτικές της λαϊκής αυτε-νέργειας, κρίσιμες τόσο για την κοι-νωνία όσο και για την Αριστερά.

Την περιμένουμε με δικαιολογη-μένη αγωνία, γιατί, εκτός των άλ-λων, θα είναι και μια ανταμοιβή γιατους κόπους χιλιάδων ανθρώπωνπου εργάστηκαν από κοινού γι’ αυ-τόν τον στόχο.

vvv

Όμως, όση σημασία κι να απο-δώσουμε στο προϊόν της κάλπης,συμβολική ή πραγματική, όποιο κιαν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα,όσο θετικό κι αν είναι για την Αρι-στερά και ειδικότερα για τη δικήμας Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, δενμπορούμε να επαναπαυτούμε. Δενμπορούμε να διαψεύσουμε τις ελπί-δες που στηρίζονται σε εμάς. Στηνκάλπη βαδίζουμε με το βλέμμα -καιτη σκέψη, και τον σχεδιασμό τηςδράσης- στραμμένα ήδη στην επό-μενη μέρα.

Η επόμενη μέρα δεν θα μοιάζειμε αυτές που αφήνουμε πίσω μας.Όσο σημαντική κι αν είναι αυτή ηεκλογική μάχη, η κρισιμότητά τηςδεν έγκειται στον εκλογικό χαρα-κτήρα της, αλλά στο γεγονός ότιοριοθετεί μια κρίσιμη καμπή στοναγώνα για την πολιτική και κοινω-νική απονομιμοποίηση των Μνη-μονίων και της ιδεολογίας που εκ-φράζουν. Στον αγώνα για την ανα-τροπή τους.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με εγ-χώριες και εξωχώριες δυνάμεις πουδεν έχουν μάθει να παραδίνονται

επειδή έχασαν -ή δεν κέρδισαν- μιαεκλογική διαμάχη. Που δεν βλέ-πουν τη δημοκρατική διαδικασίασαν αποθέωση κάποιας ευγενούςάμιλλας, αλλά σαν ένα από τα πολ-λά πεδία του ταξικού ανταγωνι-σμού - όπως πραγματικά είναι. Χά-νονται σε ένα πεδίο, συνεχίζουν -μεχειρότερους όρους, έστω- στα άλλα.

Όσο πιο ενισχυμένη βγαίνει κάθεφορά η Αριστερά στην αναμέτρησηαυτή, τόσο πιο επίμονη θα είναι ηπροσπάθειά τους να ανακτήσουν τοχαμένο έδαφος. Κι όσο θα συνεχίζε-ται -όχι βέβαια με γραμμικό τρόπο-μέχρις ότου περάσουμε ως κοινω-νία την κρίσιμη καμπή, το σημείοχωρίς επιστροφή, που οριοθετεί καιτο πέρασμα από την κυριαρχία τωνδυνάμεων της εκμετάλλευσης αν-θρώπου από άνθρωπο στην κυ-

ριαρχία δυνάμεων που συμφέρονέχουν να την καταργήσουν, μαζί μετα παρακολουθήματά τους.

vvv

Η επόμενη μέρα των εκλογών θαείναι μέρα γιορτής. Αλλά μόνο όσοχρειάζεται για να πάρουμε μια καλήανάσα και να σκεφτούμε τα επόμε-να βήματα, με καταγραμμένο πια,και όχι υποθετικό, τον νέο συσχετι-σμό των πολιτικών δυνάμεων.

Κατά τα άλλα, μπορούμε να τηνυποθέσουμε μόνο σαν νέο πεδίο ελ-πιδοφόρων αγώνων από καλύτερεςθέσεις. Σε όσους αποφασίζουν ναμας ψηφίσουν, σε όσους μας πλη-σιάζουν και εξετάζουν πιο προσε-κτικά το πολιτικό μας πρόγραμμα,σε όσους ενδιαφέρονται και παρα-κολουθούν εξεταστικά τα βήματάμας από κάποια απόσταση, αλλάκαι με προσδοκίες, οφείλουμε να τοεξηγούμε αυτό.

Χωρίς να εκμηδενίζουμε την «αι-σιοδοξία της βούλησης» μετατρέπο-ντάς την σε «επαναστατική» μοιρο-λατρία, χρειάζεται να έχουμε συνεί-δηση των δυσκολιών και της πολι-τικής και ιδεολογικής οργανωμένηςπροσπάθειας που απαιτείται για νατις ξεπεράσουμε.

Όσο χρήσιμο φαίνεται να μελε-τούμε την ανοδική πορεία άλλωνπολιτικών κινημάτων, άλλο τόσοαπαραίτητο είναι να βγάλουμε τασυμπεράσματά μας για τις αιτίεςπου τα οδήγησαν στην παρακμήκαι την ήττα - ή τη μετάλλαξή τους.Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ είναι διπλάδιδακτική από την άποψη αυτή.

vvv

Χρειάζεται, λοιπόν, να αποκτή-σουμε στενούς και σταθερούς δε-σμούς με τους χιλιάδες εργαζόμε-νους που συναντήσαμε μέσα στηνεκλογική μάχη, η οποία είχε τη θε-τική ιδιομορφία να είναι συνέχειατης κοινωνικής αντίστασης.

Χρειάζεται να ενισχύσουμε αυ-τούς τους δεσμούς με την ανάπτυ-ξη δημοκρατικών μορφών οργάνω-σης αυτής της σχέσης μαζί τους, μετην ανάπτυξη και εξάπλωση της

οργανωμένης παρουσίας και δρά-σης του ΣΥΡΙΖΑ παντού όπου ζουν,εργάζονται, μορφώνονται, αξιοποι-ούν τον ελεύθερο χρόνο τους οι Έλ-ληνες και οι Ελληνίδες όλων τωνηλικιών και των κοινωνικών τάξε-ων, ιδιαίτερα όμως οι νέοι και οινέες εργαζόμενοι και εργαζόμενες.

Χρειάζεται να τους εξηγήσουμεότι αν δεν αλλάξουν οι ίδιοι τη ζωήτους και τη μοίρα τους, καμιά κατ’ανάθεση αλλαγή δεν πρόκειται νατους χαριστεί.

Γι’ αυτό οφείλουμε να τους βοη-θήσουμε να γίνουν ενεργά μέλη,εμπνευστές κινημάτων, από τα πιοπαραδοσιακά, όπως το συνδικαλι-στικό ή το συνεταιριστικό κίνημα,μέχρι τα πιο σύγχρονα, όπως το ρι-ζοσπαστικό οικολογικό ή το φεμινι-στικό. Από τα πιο τοπικά, όπως τωνανοιχτών συνελεύσεων στις γειτο-νιές, ώς τα πιο οικουμενικά, όπωςτο κίνημα κατά της καπιταλιστικήςπαγκοσμιοποίησης ή το αντιπολε-μικό.

Χρειάζεται να πλουτίσουμε τιςεμπειρίες και τις γνώσεις τους, νακαλλιεργήσουμε την κριτική σκέψητους, τη δημοκρατική αγωνιστικήτους συγκρότηση, τη σοσιαλιστικήκατεύθυνσή τους, την κοινωνική,ταξική, διεθνιστική, συνείδησήτους, τη σταθερή αναφορά τους στοόραμα της νέας κοινωνίας, της απε-λευθέρωσης, της χειραφέτησης, τηςισότητας, της δικαιοσύνης, της αλ-ληλεγγύης, του κοινωνικού και ερ-γατικού ελέγχου της δημοκρατικήςεξουσίας και της οικονομίας.

vvv

Αυτός ο προσανατολισμός στηνεπόμενη μέρα είναι ακόμα πιο επι-τακτικός τώρα, καθώς ολοκληρώνε-ται η εκλογική μάχη, που συχνάαποτελεί εύφορο έδαφος για τηνενίσχυση των δόσεων αισιοδοξίας,βολονταρισμού, καμιά φορά καιτων υπερβολικών προσδοκιών. Πουμπορεί να έχουν την εξήγησή τουςστο πλαίσιο της έντασης του προε-κλογικού αγώνα, αλλά δεν δικαιολο-γούνται μετά την προσγείωση στημετεκλογική πραγματικότητα καιτις επείγουσες απαιτήσεις της.

Η καλύτερη ανάπαυση του πολε-μιστή είναι να μην πηγαίνει ποτέαπροετοίμαστος στην επόμενη μά-χη.

Άρθρο του Χ. Γεωργούλα από την«Εποχή», 5/4/201

Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα δεν θαμοιάζει με αυτές πουαφήνουμε πίσω μας.Όσο σημαντική κι ανείναι αυτή η εκλογικήμάχη, η κρισιμότητά τηςδεν έγκειται στονεκλογικό χαρακτήρατης, αλλά στο γεγονόςότι οριοθετεί μια κρίσιμηκαμπή στον αγώνα γιατην πολιτική καικοινωνικήαπονομιμοποίηση τωνΜνημονίων και τηςιδεολογίας πουεκφράζουν. Στον αγώναγια την ανατροπή τους

Χρειάζεται, λοιπόν, νααποκτήσουμε στενούςκαι σταθερούς δεσμούςμε τους χιλιάδεςεργαζόμενους πουσυναντήσαμε μέσα στηνεκλογική μάχη, η οποίαείχε τη θετικήιδιομορφία να είναισυνέχεια τηςκοινωνικής αντίστασης.

Χρειάζεται ναενισχύσουμε αυτούςτους δεσμούς με τηνανάπτυξη δημοκρατικώνμορφών οργάνωσηςαυτής της σχέσης μαζίτους, με την ανάπτυξηκαι εξάπλωση τηςοργανωμένης παρουσίαςκαι δράσης του ΣΥΡΙΖΑπαντού όπου ζουν,εργάζονται,μορφώνονται,αξιοποιούν τον ελεύθεροχρόνο τους οι Έλληνεςκαι οι Ελληνίδες όλωντων ηλικιών και τωνκοινωνικών τάξεων,ιδιαίτερα όμως οι νέοικαι οι νέες εργαζόμενοικαι εργαζόμενες

πειτα εξελίξεις όχι μόνο στον χώροτης Αριστεράς, αλλά γενικότερα. Ηψύχραιμη αντιμετώπιση της ανά-δειξής του στη θέση της αξιωματι-κής αντιπολίτευσης, απουσία πα-νηγυρισμών (πώς θα μπορούσε άλ-λωστε, με πάνω από ένα εκατομμύ-ριο ανέργους), είναι δείγματα μιαςάλλης ηθικής. Αυτή η διαφορετικήπολιτική ηθική θα συμβάλει στηνπεραιτέρω κρίση νομιμοποίησηςτού, έως χθες, συστήματος πολιτι-κής εκπροσώπησης. Και θα υπονο-μεύει, συνεχώς, τη συνεργασία τωνμνημονιακών δυνάμεων.

Στο επίκεντροΗ εκλογική προτίμηση δεν ταυτί-

ζεται, βέβαια, με τα ταξικά συμφέ-ροντα των ψηφοφόρων. Αυτή η τό-σο προσδοκώμενη, αλλά ταυτόχρο-να και τόσο απρόβλεπτη, αύξησητων ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ δενπρέπει να σημάνει και θυσία τηςπολιτικής του. Ο προσανατολισμόςτου, που ξεπερνά τις εκλογικές δια-δικασίες, είναι σαφής, κινηματικόςκαι έχει αντέξει, ως ιδεολογικό ρεύ-μα που ανατρέχει στην εποχή τουΚΚΕ Εσωτερικού, της ανανέωσηςτου κομμουνιστικού και αριστερού

κινήματος.Η σημερινή, επόμενη, μέρα βρί-

σκει τις δυνάμεις που θέτουν τηνκοινωνία στο επίκεντρο -και τηςαντιπαράθεσης, βέβαια, με την πολι-τική του Μνημονίου- στο κέντροτων εξελίξεων από τη θέση τηςαξιωματικής αντιπολίτευσης. Απέ-ναντί τους θα έχουν ενωμένες τιςτραυματισμένες δυνάμεις του δικομ-ματισμού, που θα προσπαθήσουν νατον αναγεννήσουν. Η χθεσινή μέραδεν είναι το τέλος του δικομματι-σμού -αυτό έχει δρομολογηθεί προπολλού-, αλλά η αρχή μιας διαφορε-τικής κοινωνικής και οικονομικής

πολιτικής. Αυτή πρέπει να υπερα-σπιστούμε μαζί με τους πολίτες.

Ευρωπαϊκόςπροσανατολισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε με σαφή-νεια ότι μπορεί να υπάρξει ταυτό-χρονα ευρωπαϊκή οικοδόμηση καιαριστερή κοινωνική πολιτική. Καιέσπασε με τους αγώνες του τηναντίληψη ότι η Αριστερά υπάρχειμόνο για να διαμαρτύρεται, μόνο ωςαντιπολίτευση. Επένδυσε στην ευ-ρωπαϊκή οικοδόμηση ταυτόχροναμε την υπεράσπιση των δικαιωμά-των των εργαζομένων. Έκανε κατα-

νοητό -σε σημαντικό βαθμό- ότι ηδιάσωση της κοινωνίας δεν περνάούτε μέσα από την υποταγή στοννεοφιλελεύθερο χρηματοπιστωτικόκαπιταλισμό, αλλά ούτε και μέσααπό την απομόνωση, τον αυτοπε-ριορισμό και την περιχαράκωση τηςχώρας.

Το μέλλον είναι αριστερό, αρκείνα συνεχίσουμε την κινηματική μαςδράση. Και να μην επαναπαυτούμε.Να συναντήσουμε όλους αυτούςπου μας ψήφισαν, να αποκτήσουμεδεσμούς και να έχουμε κατά νουτην ιστορία μετάλλαξης του ΠΑ-ΣΟΚ!

Page 39: Η ΑΥΓΗ 07.05

Ότι το αποτέλεσμα των χτεσινών εκλογώνέδειξε και απέδειξε τη βαθιά αντίθεση, την απέ-χθεια, την οργή για την πολιτική των μνημο-νίων βγάζει μάτι. Δεν κρύβεται όσο κι αν μιλούνδιάφοροι για θολό μήνυμα, πιξελοποίηση τηςπολιτικής ζωής, συναισθηματική ψήφο, παρά-λογες επιλογές και άλλα παρόμοια και βαρύταταπροσβλητικά για τους πολίτες. Ακόμα πιο προ-σβλητικά μάλιστα όταν προέρχονται από στόμα-τα που στάζουν μέλι όταν μιλούν για δημοκρα-τία, για κοινοβουλευτισμό και για λαϊκή κυριαρ-χία -συνήθως όταν επικρατούν τα κόμματάτους.

Ότι ο ελληνικός λαός χτύπησε το χέρι στοτραπέζι και φώναξε «ως εδώ», επίσης δεν υπάρ-χει αμφιβολία -όλοι το κατάλαβαν εκτός από τονΦαήλο Κρανιδιώτη. Και τίποτε δεν θα είναι πιατο ίδιο από σήμερα σε ό,τι αποκαλούμε πολιτι-κό σκηνικό. Όπως τίποτε δεν θα είναι το ίδιοστις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις οποίες ορι-σμένοι καθορίζουν τις τύχες λαών ολόκληρωνόπως ο δικός μας. Γιατί οι κοινωνίες δεν είναιLego να τα γκρεμίζεις και να ξαναχτίζεις σύμ-φωνα με τα γούστα και τα κέρδη σου. Γιατί είναιπια σαφές ότι η πολιτική που διέλυσε την Ελλά-δα έχει φάει τα ψωμιά της. Κι αν επμείνουν νασπέρνουν ανέμους Βεστφαλίας-Ρηνανίας θα θε-ρίσουν θύελλες Κοκκινιάς-Νέας Ιωνίας.

Ότι κανένα κόμμα, ακόμα κι αν κάνει ότι δενκαταλαβαίνει, δεν θα μείνει ανέγγιχτο από τονχθεσινό σεισμό, αποδείχτηκε ήδη από τις πρώ-τες αντιδράσεις. Ο δικομματισμός του Μνημο-

νίου θα κάνει μια προσπάθεια να ανασυγκροτη-θεί, αλλά κανείς δεν ξέρει μέχρι πού θα φτάσει -ο Βενιζέλος έφτασε ήδη σε «ανήθικη πρόταση»στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι πάντως λιντσαρισμένος απότη λαϊκή ψήφο, σακατεμένος και σε βάθη απο-δοκιμασίας που ποτέ δεν βρέθηκε, ούτε χρήσι-μος είναι στους επενδυτές που ποντάρουν στιςμετοχές του, ούτε περιθώρια ζωής έχει. Θα τηνπάρουν με το δικό τους τρόπο υπόψη τη λαϊκήψήφο, όχι φυσικά από σεβασμό προς την ετυ-μηγορία του πολίτη, αλλά για να επανέλθουν μενέες τακτικές, νέα ονόματα, νέα πρόσωπα, στοπροσκήνιο της εξουσίας.

Αυτοί λοιπόν θα κάνουν τη δουλειά τους -η

ψήφος του λαού είναι για να παρακάμπτεται κιόχι για να πειθαρχούν σ’ αυτή. Το ερωτηματικόείναι τι θα κάνουν οι «άλλοι», το αντίπαλο δέος,τα κόμματα της Αριστεράς. Για όσους δεν το κα-τάλαβαν, ένα μεγάλο τμήμα του λαού έδωσε χτεςτη δύναμη στην Αριστερά για κάτι πολύ περισ-σότερο από το κλασικό: ισχυρή Αριστερά. Ακού-μπησε πάνω της ελπίδες διακυβέρνησης, τηςόπλισε το χέρι με εκατομμύρια ψήφους, την έθε-σε σε θέση βολής και αντεπίθεσης -και τη διέ-ταξε να βγει από τη βολή των σχημάτων, τουαπόλυτου δίκιου και των μικρών εγωισμών στοπροσκήνιο των μεγάλων αποφάσεων που κό-βουν γόρδιους δεσμούς.

Αν υπάρχει μια ψήφος με έντονα θετικά χα-ρακτηριστικά στις χτεσινές εκλογές, αυτή είναιη ψήφος στα κόμματα της Αριστεράς. Αν ο ΣΥ-ΡΙΖΑ πολλαπλασίασε τη δύναμή του δεν είναιγιατί είναι όμορφος ο Τσίπρας, αλλά γιατί η πο-λιτική τής ενότητας και της αριστερής κυβέρνη-σης συγκίνησε όσο καμιά άλλη. Τώρα που ο λα-ός κόλλησε τον δικομματισμό στο καναβάτσο, ηεντολή του προς την Αριστερά είναι και σαφήςκαι επιτακτική: Αφαίρεσα από τους άλλους τηνκυβερνητική εξουσία. Διεκδικήστε τη στις εκλο-γές που έρχονται σε πολύ λίγο καιρό! Ενωθείτε.Εμπιστευτείτε τον εαυτό σς κι ο ένας τον άλλοκαι θα σας εμπιστευτώ κι εγώ. Όσο αυθαίρετο κιαν φαίνεται αυτό το συμπέρασμα αρκεί να δεικανείς προσεκτικά τα αποτελέσματα των χτεσι-νών εκλογών. Το φωνάζουν: Χτες ήταν πολύ νω-ρίς, αύριο θα είναι πολύ αργά. Τώρα!

Χτες ήταν νωρίς, αύριο θα είναιαργά. Τώρα!

ΤΗΣ ΩΡΑΣΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ

4/5

ΡΗΣΕΙΣ&ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣΡΗΣΕΙΣ&ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΜΑΪΟΥ 2012Η ΑΥΓΗ

Σχέδια επί χάρτου«Αν η χώρα απειληθεί με χάος,

θα ενεργοποιηθούν σχολάζουσες πο-λιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, πουθα την επαναφέρουν σε τροχιά προ-όδου (...), ικανές να επιβάλουν τηδιεκδικούμενη από πολλούς αποκομ-ματικοποίηση της διακυβέρνησης».Αυτά έγραφε στο «Βήμα της Κυρια-κής» ο Αντώνης Καρακούσης, ανα-γκαζόμενος να παραδεχτεί ότι ο ΣΥ-ΡΙΖΑ μπορεί και να κέρδιζε χθες τηνπρωτιά, ελέω, όπως με ευκολία εξη-γεί, «λαϊκισμού». Το ενδιαφέρον είναιότι ο αρθρογράφος έσπευσε να ξεδι-πλώσει το σχέδιο που συζητείται σταπανικόβλητα επιτελεία του κατεστη-μένου, σύμφωνα με τα οποία η «απο-κομματικοποίηση της διακυβέρνη-σης ισοδυναμεί με κινητοποίησηάφθαρτων πολιτικών προσώπων καιικανών διαχειριστών». Δεν έχουνβγάλει τα συμπεράσματά τους απότην κατάρρευση της κυβέρνησης Πα-παδήμου; Δεν έχουν ακούσει τίποταγια την υποχώρηση της κυβέρνησηςΜόντι στην Ιταλία, που συνιστά τημήτρα της «αποκομματικοποίησηςτης διακυβέρνησης», δηλαδή των κυ-βερνήσεων των τεχνοκρατών, υπά-κουων στο κεφάλαιο και τους ευρω-κράτες, χωρίς πολιτική νομιμοποίη-ση; Η χθεσινή βραδιά έδωσε απά-ντηση και σε αυτά τα σχέδια.

Ν.Φ.

Αποφασισμένοιαναποφάσιστοι!

Το 18,2% των ψηφοφόρων απο-φάσισε τι θα ψηφίσει χθες, δηλαδήκυριολεκτικά πριν μπει στο παραβάν.Το 20,8% αποφάσισε τις δύο τελευ-ταίες εβδομάδες. Δηλαδή 4 στους 10ψηφοφόρους αποφάσισαν κατά τοδιάστημα που δεν πραγματοποιού-νταν δημοσκοπήσεις. Η αδιευκρίνι-στη ψήφος δεν κατανεμήθηκε ανα-λογικά στα κόμματα, σύμφωνα με ταποσοστά των προηγούμενων εκλο-γών. Οι πολίτες που δήλωναν αναπο-φάσιστοι αποδείχθηκε ότι είχαν απο-φασίσει να μην ψηφίσουν τα κόμμα-τα του Μνημονίου και μελετούσαντις αντίθετες αντιμνημονιακές επιλο-γές. Η καταδίκη του Μνημονίου έχειδημιουργήσει στην κοινωνία βαθιάδιαιρετική τομή, που θέτει σε νέα βά-ση την παραδοσιακή διαχωριστικήγραμμή Δεξιά - Αντιδεξιά, αφού μά-λιστα τους τελευταίους μήνες ΠΑ-ΣΟΚ και Ν.Δ. συγκυβερνούσαν καιέπεται συνέχεια.

Να σημειωθεί ότι τις δύο τελευταί-ες εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλε μεσαφέστερο και πιο ανοιχτό τρόποτην πρότασή του για ενότητα τηςΑριστεράς, με αιχμή τη συνεργασίαστις μονοεδρικές, με στόχο τη συ-γκρότηση κυβέρνησης με πυρήνατην Αριστερά.

Ν.Φ.

Για κάθε βουλευτή,άλλος ένας μπόνους!

Ο λαός χθες ψήφισε κατά του Μνημονίου. Τα επισήμως μνημο-νιακά κόμματα επέτυχαν ποσοστό μόλις 33%. Τώρα ψάχνονται, ανμπει και ο Καρατζαφέρης στη Βουλή, να νεκραναστήσουν μια κυ-βέρνηση σαν αυτήν του κ. Παπαδήμου και να εφαρμόσουν την πο-λιτική που το εκλογικό σώμα απέρριψε. Πρόκειται για προοπτικήπου δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση.

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών αποδεικνύει πόσο σωστήκαι ρεαλιστική ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση τηςΑριστεράς. Μια προεκλογική συνεργασία θα σήμαινε πέραν πάσηςλογικής αμφιβολίας το απόλυτο σάρωμα των αστικών και μνημο-νιακών κομμάτων. Την πρόταση κατέγραφαν άλλωστε ως πλειοψη-φική οι δημοσκοπήσεις, ενώ και στα χθεσινά exit poll παρέμενε ηεπιλογή του μισού εκλογικού σώματος.

Το χθεσινό αποτέλεσμα δείχνει περίτρανα το τερατώδες τουισχύοντος εκλογικού νόμου, που δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώ-το κόμμα. Μάλιστα ο νόμος άλλαξε πρόσφατα επί τα χείρω, με τις40 έδρες να γίνονται 50. Η διακηρυγμένη φιλοσοφία του εκλογικούνόμου ήταν η διευκόλυνση του πρώτου κόμματος να σχηματίσει

αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η συνθήκη ήταν όμως κόμματα του 40%και δικομματισμός. Σήμερα έχουμε το πρώτο κόμμα, τη Ν.Δ., ναέχει λιγότερο από 20% και για κάθε βουλευτή που εκλέγει να παίρ-νει δώρο άλλον έναν.

Η δημοκρατική διέξοδος και η λύση που επιλέγει η πλειοψηφίατου λαού είναι οι κυβερνήσεις συνεργασίας και συγκεκριμένα η συ-γκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει χρήσητης διερευνητικής εντολής εφ’ όσον του δοθεί. Η νέα Βουλή δενσυγκροτείται από βεβαιότητες εκτός του ότι η λύση παραμένει ηΑριστερά. Η Βουλή που προκύπτει από τη χθεσινή κάλπη μπορείνα δώσει μια προωθητική κατεύθυνση που να διορθώνει την αδι-κία. Να συγκροτήσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, με μόνη αποστο-λή την ψήφιση της απλής αναλογικής, με την αυξημένη πλειοψη-φία που απαιτείται ώστε ο εκλογικός νόμος να ισχύσει άμεσα καιαμέσως μετά να προκηρυχθούν εκλογές. Με τον τρόπο αυτόν θααντιστοιχηθεί η λαϊκή βούληση με την εκλογική αποτύπωση και θαδιευκολυνθεί η συγκρότηση κυβέρνησης που θα ανταποκρίνεταιστις προσδοκίες της πλειοψηφίας του λαού. Γ.Κ.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς παραμένει η ελπίδα του λαού για την απαλλαγή από το Μνημόνιο