American farm school

Post on 13-Apr-2017

143 views 1 download

Transcript of American farm school

«Επίσκεψη στο αγρόκτημα της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής

Θεσσαλονίκης»

3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥΤΑΞΗ: Δ1

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Αμπελώνας Η ξενάγησή μας ξεκίνησε από εδώ. Πληροφορηθήκαμε για το αμπέλι, τα προϊόντα του, τη φροντίδα του, τις ποικιλίες του. Στον αμπελώνα της Σχολής καλλιεργούνται 6 πειραματικές ποικιλίες αμπέλου.

Καλλιέργεια αρωματικών φυτώνΔίπλα ακριβώς ήταν ο βοτανόκηπος, όπου καλλιεργούνται 14 διαφορετικά είδη, τα διπλάσια δηλαδή από αυτά που έχουμε εμείς στον δικό μας.

Λαχανόκηπος

Είδαμε από κοντά την καλλιέργεια λαχανικών, όπως: σπανάκι, παντζάρι, μαρούλι, καρότο, αγκινάρα, κρεμμύδι.

Κομποστοποίηση

Μάθαμε για την κομποστοποίηση και πως τα οργανικά απορρίμματα (φλούδες, φύλλα, κομμένο γκαζόν) μετατρέπονται στο καλύτερο λίπασμα.

Ελαιώνας

Πληροφορηθήκαμε για την ελιά, τα προϊόντα της, τη φροντίδα της, τη σημαντικότητά της στη μεσογειακή διατροφή

Εκτροφείο σαλιγκαριώνΕίδαμε από κοντά εκατοντάδες σαλιγκάρια, μάθαμε για την τροφή τους και που τα χρησιμοποιούμε (μαγειρική, καλλυντικά)

Οινοποιείο

Μάθαμε για τη διαδικασία της οινοποίησης, πως δηλαδή από το σταφύλι παίρνουμε το κρασί.

Διάλειμμα

Επειδή κουραστήκαμε λίγο, κάναμε ένα μικρό διάλειμμα και πήραμε το δεκατιανό μας στο εστιατόριο της Σχολής.

Παραδοσιακό κοτέτσι

Γαλακτοκομείο Στο νέο γαλακτοκομείο της Σχολής, που θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα των Βαλκανίων, μάθαμε για την επεξεργασία του γάλακτος, για τα παράγωγά του καθώς και τη διατροφική τους αξία.

Είδαμε πόσο γάλα παράγει καθημερινά μια αγελάδα του αγροκτήματος. 35 ολόκληρα λίτρα, τόσο όσο χρειάζονται καθημερινά 50 παιδιά!

Βουστάσιο Είδαμε από κοντά μοσχαράκια και αγελάδες. Μάθαμε για τη ζωή, τη φροντίδα και την παραγωγή των φημισμένων αγελάδων Holnstein.

Μεταφύτευση Στο μεγάλο γυάλινο θερμοκήπιο κάναμε μεταφύτευση ανθοφόρου ή αρωματικού φυτού, το οποίο πήραμε ως δώρο.

Σχολικός κήποςΕπισκεφτήκαμε τον σχολικό κήπο, όπου καλλιεργούν τα λαχανικά τους οι μαθητές του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου της Σχολής.

Κάπου εδώ τελείωσε η περιήγησή μας στο αγρόκτημα, μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Ευχαριστήσαμε την ξεναγό μας και μας έμεινε χρόνος να παίξουμε στους όμορφους χώρους της Σχολής.