Ανταρκτική

Post on 30-Jun-2015

1.605 views 2 download

Transcript of Ανταρκτική

ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ Η μεγαλύτερη έρημος του κόσμου!

1o Δημ. Σχολείο Αγ. Δημητρίου

Τζανέτος Χ. - Πανουριά

Ν.

Όταν ακούμε τη λέξη έρημος μας έρχεται στο μυαλό μία από τις παρακάτω εικόνες

Κάποιοι όμως διαφωνούν. Η ερμηνεία της λέξης έρημος είναι : Μια μεγάλη έκταση που δέχεται λιγότερο από 250 χιλιοστά βροχόπτωσης το χρόνο.

Στην Ανταρκτική χιονίζει σχεδόν καθημερινώς οπότε ,πρακτικά, παίρνει νερό με άλλη μορφή. Επειδή όμως έρημος θεωρείται μια έκταση όπου έχει πολλές βροχές πολλοί θεωρούν και την Ανταρκτική.

Η Ανταρκτική έχει έκταση πάνω από 14.000.000 τ. χιλιόμετρα. Είναι 1,3 φορές μεγαλύτερη από την Ευρώπη και η ακτογραμμή της έχει μήκος 17.968 χιλιόμετρα.

Σε μία τόσο μεγάλη έκταση ,αν και τόσο παγωμένη, είναι φυσιολογικό να ζουν κάποια ζώα. Όπως αυτά που θα δείτε στις παρακάτω εικόνες. Συγκεκριμένα αυτά τα ζώα είναι :

Πιγκουΐνος

Τάρανδος

Φώκια

Πολικές Αρκούδες

Φάλαινες

Στην Ανταρκτική επίσης διοργανώνονται επιστημονικές έρευνες με σκοπό τη μελέτη του παγωμένου αυτού κόσμου στην άκρη της Γης.

Στην Ανταρκτική υπάρχει ελάχιστη βλάστηση η οποία αναπτύσσεται μόνο το καλοκαίρι και αποτελείται μόνο από βρύα και λειχήνες.

Παραπάνω πληροφορία για την Ανταρκτική : • Το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων είναι 5 κύκλοι ενωμένοι. Η Ανταρκτική

δεν διαθέτει δικό της κύκλο -παρόλο που παρέχει συγκεκριμένη χλωρίδα και πανίδα στα εδάφη της- λόγω του ότι δεν κατοικείται παρά μόνο από επιστήμονες.

Χρήστος Τζανέτος - (τεχνική βοήθεια : Νίκη Πανουργιά)