15 συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση

Post on 22-Jul-2016

224 views 1 download

description

 

Transcript of 15 συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση

15 Συμβουλές για Ασφαλή Κολύμβηση

1. Κολυμπάμε πάντα με παρέα, όχι μόνοι ή τη νύχτα όταν δεν έχουμε οπτική επαφή με τον σύντροφο- κολυμβητή μας.

2. Μπαίνουμε στη θάλασσα αφού έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες απ' τη στιγμή που καταναλώσαμε το τελευταίο μας γεύμα.

3. Απ' την άλλη όμως αποφεύγουμε να μπαίνουμε στο νερό τελείως νηστικοί γιατί απ' το σώμα μας θα λείπουν σημαντικές πηγές ενέργειας.

4. Δεν μπαίνουμε στο νερό αν αισθανόμαστε αρκετή ζέστη, υπνηλία, ρίγος ή ζαλάδα. Στα πρώτα μπάνια μάλιστα φροντίζουμε να παραμένουμε λίγη ώρα στον ήλιο ιδιαίτερα γιατί υπάρχει κίνδυνος για εγκαύματα και ηλίαση.

5. Κολυμπάμε μόνο σε νερά που γνωρίζουμε καλά.

6. Μένουμε λίγη ώρα μέσα στο νερό, κυρίως στα πρώτα μας μπάνια.

7. Κολυμπάμε εντός των ορίων Ζώνης Παρακολούθησης και όχι έξω από τις κόκκινες σημαδούρες πέρα απ' τις οποίες επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα ταχύπλοα σκάφη.

8. Κολυμπάμε παράλληλα και κατά μήκος της ακτής, δεν απομακρυνόμαστε από την ακτή.

9. Ακούμε τις υποδείξεις του/της ναυαγοσώστη/στριας.

10. Χρησιμοποιούμε φουσκωτά στρώματα & σαμπρέλες χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας.

11. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις των προειδοποιητικών πινακίδων και αποφεύγουμε τις βουτιές σε περιοχές που δε γνωρίζουμε το βάθος, τη διαμόρφωση του βυθού.

12. Παίζουμε όμορφα & πολιτισμένα, φροντίζοντας για τη διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας τόσο της δικής μας όσο και των γύρω μας.

13. Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε σωστά το θαλάσσιο εξοπλισμό.

14. Δεν απομακρυνόμαστε κολυμπώντας μακριά από την ακτή όταν μάλιστα δεν γνωρίζουμε καλό κολύμπι. Σκεφτόμαστε την επιστροφή που είναι περισσότερο κουραστική.

15. Αν αντιληφθείτε κολυμβητή να ζητάει βοήθεια πετάξτε στον πνιγόμενο ένα σωσίβιο ή ένα σχοινί αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο να πέσετε στο νερό.

Aν βουτήξετε κολυμπήστε με το κεφάλι έξω απ' το νερό για να είστε συνεχώς σε οπτική επαφή με τον πνιγόμενο. Προσεγγίστε το πνιγόμενο από πίσω για ν' αποφύγετε τη "θανάσιμη περίπτυξη". Ο πνιγόμενος θα σας δει σαν σανίδα σωτηρίας και αν τον πλησιάσετε από μπροστά διατρέχετε θανάσιμο κίνδυνο.

Ρυμουλκήστε τον πνιγόμενο προς τα έξω απ' τα μαλλιά, το σαγόνι ή τις μασχάλες. Μόλις τον βγάλετε στην ξηρά καλέστε ασθενοφόρο και αν γνωρίζετε Πρώτες Βοήθειες ξεκινήστε αμέσως τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις.

https://www.youtube.com/watch?v=Zln5f3XdH7w

https://www.youtube.com/watch?v=zqd-qaZPAbI

https://www.youtube.com/watch?v=7KrjzKsFdRY