Οι επιχειρήσεις πιο κοντά στην...

Post on 22-Sep-2020

6 views 0 download

Transcript of Οι επιχειρήσεις πιο κοντά στην...

ΤΕΥΧΟΣ No 109Φεβρουάριος 2018

Οι επιχειρήσεις πιο κοντά στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους

κανόνες για μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με τους

συντελεστές ΦΠΑ και λιγότερη γραφειοκρατία

για τις μικρές επιχειρήσεις σελ. 4-5

Αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας στην ΕΕ: Η Επιτροπή

προτείνει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ

των κρατών μελώνσελ. 6

Νέα μέτρα για την προώθηση βασικών

ικανοτήτων και ψηφιακών δεξιοτήτων, καθώς και την

ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης

σελ. 7-8

Τραπεζική Ένωση: Πρώτη έκθεση προόδου

για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων

δανείων στο πλαίσιο των μέτρων μείωσης των

κινδύνωνσελ. 9-10

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλείνει

συμφωνία για το πρώτο έργο υποδομής στην

Κύπρο στο πλαίσιο του Σχεδίου Juncker

σελ. 10

διαβάστε

Η πρώτη πανευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά υλικά, που εγκρίθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2018, αποτελεί μέρος της μετάβασης

προς μια πιο κυκλική οικονομία.

Με τη στρατηγική αυτή θα προστατευτεί το περιβάλλον από τη ρύπανση από πλαστικά υλικά και παράλληλα θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η καινοτομία, ώστε αυτή η πρόκληση να μετατραπεί σε θετική ατζέντα για το μέλλον της Ευρώπης. Η ριζική αλλαγή στον τρόπο σχεδίασης, παραγωγής, χρήσης και ανακύκλωσης των προϊόντων στην ΕΕ έχει ισχυρή επιχειρηματική βάση: αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στη μετάβαση αυτή, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες επενδυτικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Σύμφωνα

με τα νέα σχέδια, το 2030 θα διατίθενται πλέον μόνο ανακυκλώσιμες πλαστικές συσκευασίες στην αγορά της ΕΕ, η κατανάλωση πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης θα μειωθεί και η σκόπιμη χρήση μικροπλαστικών θα περιοριστεί.

Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν 25 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων και λιγότερο από το 30% αυτών προωθείται για ανακύκλωση. Σε ολόκληρο τον κόσμο, τα πλαστικά υλικά αποτελούν το 85% των απορριμμάτων στις παραλίες. Πλαστικά υλικά καταλήγουν ακόμα και στο πιάτο μας αλλά και στους πνεύμονές μας· μάλιστα, τα μικροπλαστικά που περιέχονται στον αέρα, στο νερό και στα τρόφιμα έχουν άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία μας. Η νέα ενωσιακή

Πλαστικά απορρίμματα:

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την προστασία του πλανήτη και των πολιτών μας

Συνέχεια στη σελ. 2

• Ενισχύονται και οι βιομηχανίες μας

2 ΤΕΥΧΟΣ No 109 Φεβρουάριος 2018

στρατηγική για τα πλαστικά υλικά θα αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα αυτό, στηριζόμενη στο μέχρι τώρα έργο της Επιτροπής.

Η στρατηγική για τα πλαστικά υλικά, που παρουσιάζεται σήμερα, θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται, παράγονται, χρησιμοποιούνται και ανακυκλώνονται τα προϊόντα στην ΕΕ. Είναι πάρα πολλά τα πλαστικά προϊόντα που παράγονται, χρησιμοποιούνται και απορρίπτονται με τρόπο που δεν αξιοποιεί τα οικονομικά οφέλη μιας πιο κυκλικής προσέγγισης. Αυτό βλάπτει το περιβάλλον. Ο στόχος μας είναι να προστατέψουμε το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα θέτουμε τα θεμέλια για μια νέα οικονομία για τα πλαστικά υλικά, στην οποία η σχεδίαση και η παραγωγή λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις ανάγκες επαναχρησιμοποίησης, επισκευής και ανακύκλωσης και η οποία υποστηρίζει την ανάπτυξη περισσότερο αειφόρων υλικών.

Η Ευρώπη βρίσκεται στην πλέον κατάλληλη θέση για να αναλάβει ηγετικό ρόλο σ’ αυτή τη μετάβαση. Με την προσέγγιση αυτή θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση. Στη στρατηγική για τα πλαστικά υλικά, η Επιτροπή υιοθετεί ένα πλαίσιο παρακολούθησης που συνίσταται σε μια σειρά δέκα βασικών δεικτών οι οποίοι καλύπτουν κάθε φάση του κύκλου και με τους οποίους θα μετριέται η πρόοδος στην πορεία μετάβασης σε μια πιο κυκλική οικονομία, σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, η Ευρωπαϊκή Ένωση:

• Θα καταστήσει την ανακύκλωση κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις: Θα καταρτιστούν νέοι κανόνες για τις συσκευασίες, ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα ανακύκλωσης των πλαστικών υλικών που χρησιμοποιούνται στην αγορά και να αυξηθεί η ζήτηση για ανακυκλωμένες πλαστικές ύλες. Η αύξηση της ποσότητας πλαστικών υλικών που συλλέγονται για ανακύκλωση θα οδηγήσει σε βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ανακύκλωσης, καθώς και σ’ ένα βελτιωμένο και τυποποιημένο σύστημα για τη χωριστή συλλογή και διαλογή των απορριμμάτων σ’ ολόκληρη την ΕΕ. Θα εξοικονομηθούν έτσι περίπου εκατό ευρώ ανά συλλεγόμενο τόνο απορριμμάτων και θα δοθεί μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για έναν πιο ανταγωνιστικό και ισχυρό κλάδο πλαστικών υλικών.

• Θα περιορίσει τα πλαστικά απορρίμματα: Η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει ήδη επιτύχει σημαντική

μείωση στη χρήση πλαστικής σακούλας σε αρκετά κράτη μέλη. Τα νέα σχέδια θα στραφούν τώρα σε άλλα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης και στα είδη αλιείας, με την παροχή υποστήριξης σε εθνικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης και με προσδιορισμό του πεδίου εφαρμογής των νέων κανόνων που θα προταθούν το 2018 σε ενωσιακό επίπεδο, έπειτα από διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία. Η Επιτροπή θα λάβει επίσης μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης μικροπλαστικών στα προϊόντα και για τον καθορισμό των απαιτήσεων επισήμανσης για τα βιοαποδομήσιμα και τα λιπασματοποιήσιμα πλαστικά υλικά.

• Θα τερματίσει την αποβολή απορριμμάτων στη θάλασσα: Νέοι κανόνες για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα των θαλάσσιων απορριμμάτων, με μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι τα απόβλητα που παράγονται σε πλοία ή συγκεντρώνονται από τη θάλασσα δεν θα αφήνονται εκεί αλλά θα μεταφέρονται στην ξηρά, όπου θα υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία. Θα περιλαμβάνουν επίσης μέτρα για τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους λιμένες, τα πλοία και τις αρμόδιες αρχές.

• Θα προσελκύσει επενδύσεις και καινοτομία: Η Επιτροπή θα προσφέρει καθοδήγηση στις εθνικές αρχές και στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σχετικά με τον τρόπο περιορισμού των πλαστικών απορριμμάτων στην πηγή. Θα κλιμακώσει επίσης την υποστήριξή της προς την καινοτομία, προσφέροντας πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη πιο έξυπνων και ανακυκλώσιμων πλαστικών υλικών, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διεργασιών ανακύκλωσης και την παρακολούθηση και την απομάκρυνση των επικίνδυνων ουσιών και προσμείξεων από τα ανακυκλωμένα πλαστικά υλικά.

• Θα προωθήσει παρόμοιες αλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο: Παράλληλα με τις προσπάθειες στο εσωτερικό της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεργάζεται και με εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να ανακαλυφθούν παγκόσμιες λύσεις και να αναπτυχθούν διεθνή πρότυπα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε άλλες χώρες στις προσπάθειές τους, όπως κάναμε κατά τον καθαρισμό του Γάγγη στην Ινδία.

Επόμενα βήματα

Η νέα οδηγία σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις

Συνέχεια από σελ. 1

Συνέχεια στη σελ. 3

ΤΕΥΧΟΣ No 109 Φεβρουάριος 2018 3

παραλαβής, θα υποβληθεί τώρα προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις για τη βελτίωση της νομοθεσίας, η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης αργότερα εντός του έτους.

Η Επιτροπή θα ξεκινήσει το έργο της αναθεώρησης της οδηγίας για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας και θα συντάξει κατευθυντήριες γραμμές για τη χωριστή συλλογή και τη διαλογή των απορριμμάτων, οι οποίες θα εκδοθούν το 2019.

Για τον πλήρη κατάλογο των μέτρων και το σχετικό χρονοδιάγραμμα, δείτε το παράρτημα σχετικά με τη στρατηγική για τα πλαστικά υλικά εδώ.

Ιστορικό

Η στρατηγική για τα πλαστικά υλικά, που ακολουθεί το πνεύμα της δέσμης μέτρων του 2015 για την κυκλική οικονομία, συντάχθηκε από μια βασική ομάδα έργου αποτελούμενη από τον πρώτο αντιπρόεδρο Frans Timmermans, τον αντιπρόεδρο Jyrki Katainen και τους επιτρόπους Karmenu Vella και Elżbieta Bieńkowska. Πολλοί άλλοι επίτροποι συμμετείχαν επίσης στην κατάρτισή της και υπέδειξαν τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία, τα οποία καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα τομέων πολιτικής.

Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σήμερα το Σώμα των Επιτρόπων έχουν τη μορφή:

• μιας ανακοίνωσης σχετικά με μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά υλικά σε μια κυκλική οικονομία,

• μιας ανακοίνωσης σχετικά με τη διασύνδεση μεταξύ χημικών ουσιών, προϊόντων και αποβλήτων,

• ενός πλαισίου παρακολούθησης για την κυκλική οικονομία,

• μιας νέας οδηγίας για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής.

Τα έγγραφα αυτά συμπληρώνονται από δύο εκθέσεις, σχετικά με τις κρίσιμες πρώτες ύλες και με τα οξοβιοδιασπώμενα πλαστικά υλικά.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια φιλόδοξη δέσμη μέτρων για την κυκλική οικονομία, μέρος της οποίας είναι τα νέα μέτρα.

Η στρατηγική για τα πλαστικά υλικά θα συνεισφέρει επίσης ουσιαστικά στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030 και των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Η ΕΕ έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα, θεσπίζοντας απαιτήσεις σχετικά με τη λήψη μέτρων από τα κράτη μέλη για τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας και για την παρακολούθηση και τη μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων. Υπάρχουν επίσης σημαντικές προοπτικές για την ανάπτυξη μιας καινοτόμου κυκλικής βιομηχανίας πλαστικών υλικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες

Μια ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά υλικά: ερωτήσεις και απαντήσεις

Ενημερωτικά δελτία

Στρατηγική για τα πλαστικά υλικά

Ανακοίνωση σχετικά με τη διασύνδεση

Πλαίσιο παρακολούθησης

Πρόταση σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής

Έκθεση σχετικά με τις πρώτες ύλες

Έκθεση σχετικά με τα οξοβιοδιασπώμενα πλαστικά υλικά

Ευρωβαρόμετρο: ΜΜΕ και κυκλική οικονομία

Συνέχεια από σελ. 2

4 ΤΕΥΧΟΣ No 109 Φεβρουάριος 2018

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες για μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά

με τους συντελεστές ΦΠΑ και λιγότερη γραφειοκρατία για τις μικρές επιχειρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στις 18 Ιανουαρίου 2018 νέους κανόνες για να δοθεί στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία όσον

αφορά τον καθορισμό των συντελεστών ΦΠΑ και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο φορολογικό περιβάλλον που θα στηρίξει την ανάπτυξη των ΜΜΕ.

Οι νέες προτάσεις αποτελούν τα τελικά στάδια της αναμόρφωσης των κανόνων ΦΠΑ από την Επιτροπή, με τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ΦΠΑ στην ΕΕ για τη δραστική μείωση της απάτης ύψους 50 δισ. EUR στον τομέα του ΦΠΑ στην ΕΕ, με παράλληλη στήριξη των επιχειρήσεων και διασφάλιση των δημόσιων εσόδων.

Οι κοινοί κανόνες της ΕΕ για τον ΦΠΑ, που έχουν συμφωνηθεί από όλα τα κράτη μέλη το 1992, είναι παρωχημένοι και υπερβολικά περιοριστικοί. Παρέχουν τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ελάχιστους μόνο τομείς και προϊόντα. Παράλληλα, οι χώρες της ΕΕ δέχονται πιέσεις για την ευνοϊκότερη μεταχείριση ορισμένων αγαθών σε σχέση με άλλα ως προς τον ΦΠΑ. Η Επιτροπή υλοποιεί σήμερα τη δέσμευσή της για την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στα κράτη μέλη όσον αφορά τους συντελεστές. Τα κράτη μέλη θα βρίσκονται πλέον σε πιο ισότιμη βάση σε σχέση με ορισμένες υφιστάμενες

εξαιρέσεις από τους κανόνες, γνωστές ως παρεκκλίσεις από τον ΦΠΑ.

Η Επιτροπή αντιμετωπίζει επίσης σήμερα το πρόβλημα των μικρότερων επιχειρήσεων που επωμίζονται δυσανάλογο κόστος συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές επιβαρύνονται με 11 % υψηλότερο κόστος συμμόρφωσης σε σύγκριση με όσες δραστηριοποιούνται μόνο σε εθνικό επίπεδο, ενώ οι μικρότερες επιχειρήσεις πλήττονται σοβαρότερα. Αυτό συνιστά πραγματικό εμπόδιο για την ανάπτυξη, δεδομένου ότι οι μικρές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 98 % των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Προτείνουμε λοιπόν να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερες επιχειρήσεις να απολαμβάνουν τα οφέλη των απλούστερων κανόνων ΦΠΑ, τα οποία αποκομίζουν επί του παρόντος μόνο οι μικρότερες επιχειρήσεις. Συνολικά, το κόστος συμμόρφωσης που συνδέεται με τον ΦΠΑ θα μειωθεί έως και 18 % ετησίως.

Μεγαλύτερη ευελιξία

Τα κράτη μέλη μπορούν επί του παρόντος να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή έως 5 % σε δύο διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων στη χώρα τους. Ορισμένα κράτη μέλη εφαρμόζουν επίσης ειδικές παρεκκλίσεις για περαιτέρω μειωμένους συντελεστές.

Συνέχεια στη σελ. 5

ΤΕΥΧΟΣ No 109 Φεβρουάριος 2018 5

Πέραν του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ 15 %, τα κράτη μέλη θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εφαρμόζουν:

• δύο διαφορετικούς συντελεστές μεταξύ 5 - 15 %

• έναν συντελεστή μεταξύ 0 - 15 %

• έναν συντελεστή 0 % για αγαθά που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ (ή «μηδενικός συντελεστής»).

• Ο υφιστάμενος σύνθετος κατάλογος αγαθών και υπηρεσιών στα οποία μπορούν να εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από νέο κατάλογο προϊόντων (όπως τα όπλα, τα αλκοολούχα ποτά, τα τυχερά παιχνίδια και ο καπνός) στα οποία πρέπει πάντα να εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής 15 % ή υψηλότερος συντελεστής.

• Για τη διασφάλιση των δημόσιων εσόδων, τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να μεριμνούν ώστε ο σταθμισμένος μέσος συντελεστής του ΦΠΑ να ανέρχεται τουλάχιστον σε 12 %.

Στο πλαίσιο του νέου καθεστώτος μπορεί να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται συντελεστές που διαφέρουν από τον κανονικό συντελεστή σε όλα τα αγαθά για τα οποία ισχύουν σήμερα οι εν λόγω συντελεστές.

Μείωση του κόστους ΦΠΑ για τις ΜΜΕ

Βάσει των ισχυόντων κανόνων, τα κράτη μέλη μπορούν να απαλλάσσουν από τον ΦΠΑ τις πωλήσεις που πραγματοποιούν μικρές επιχειρήσεις, υπό τον όρο ότι δεν υπερβαίνουν έναν συγκεκριμένο ετήσιο κύκλο εργασιών, ο οποίος ποικίλλει από χώρα σε χώρα. Ωστόσο, οι απαλλαγές αυτές προσφέρονται μόνο στις εγχώριες επιχειρήσεις και οι αναπτυσσόμενες ΜΜΕ χάνουν την πρόσβασή τους στα μέτρα απλούστευσης μόλις σημειωθεί υπέρβαση του κατώτατου ορίου απαλλαγής. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. Πέραν των ισχυόντων κατώτατων ορίων απαλλαγής που παραμένουν σε ισχύ, οι σημερινοί κανόνες θεσπίζουν:

• κατώτατο όριο εσόδων 2 εκατ. EUR κάτω από το οποίο οι μικρές επιχειρήσεις θα επωφελούνται από μέτρα

απλούστευσης (όπως απλουστευμένες υποχρεώσεις εγγραφής σε μητρώο ΦΠΑ, τιμολόγησης και τήρησης αρχείων), είτε απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ είτε όχι·

• τη δυνατότητα για τα κράτη μέλη να εξαιρούν τις απαλλασσόμενες από τον ΦΠΑ μικρές επιχειρήσεις από πολλές υποχρεώσεις ΦΠΑ σχετικά με την ταυτοποίηση, την τιμολόγηση, την τήρηση λογιστικής και την υποβολή δήλωσης·

• όριο ετήσιου κύκλου εργασιών 100 000 EUR που επιτρέπει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη να επωφελούνται από την απαλλαγή ΦΠΑ.

• Αυτές οι νομοθετικές προτάσεις θα υποβληθούν τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για διαβούλευση και στο Συμβούλιο για έγκριση.

Ιστορικό

Τα προτεινόμενα μέτρα αποτελούν συνέχεια στο έγγραφο «ακρογωνιαίοι λίθοι» για έναν νέο οριστικό ενιαίο χώρο ΦΠΑ στην ΕΕ, που προτάθηκε τον Οκτώβριο του 2017, και στο σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ προς έναν ενιαίο χώρο ΦΠΑ στην ΕΕ, που υποβλήθηκε τον Απρίλιο του 2016.

Το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενιαία αγορά της Ευρώπης. Ο ΦΠΑ αποτελεί σημαντική και αυξανόμενη πηγή εσόδων στην ΕΕ, ύψους άνω του 1 τρισ. EUR το 2015, ποσό που αντιστοιχεί στο 7 % του ΑΕΠ της ΕΕ. Ένας από τους ιδίους πόρους της ΕΕ βασίζεται επίσης στον ΦΠΑ. Το ισχύον σύστημα ΦΠΑ χρονολογείται από το 1993 και θεσπίστηκε ως μεταβατικό σύστημα.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ε&Α σχετικά με τον ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις και τον καθορισμό των συντελεστών ΦΠΑ

Σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ — Προς έναν ενιαίο χώρο ΦΠΑ στην ΕΕ

Συνέχεια από σελ. 4

6 ΤΕΥΧΟΣ No 109 Φεβρουάριος 2018

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας

Η Επιτροπή υπέβαλε στις 31 Ιανουαρίου 2018 πρόταση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την

αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας. Η μεγαλύτερη διαφάνεια θα ενισχύσει της θέση των ασθενών, διασφαλίζοντας την πρόσβασή τους σε πληροφορίες σχετικά με την προστιθέμενη κλινική αξία νέων τεχνολογιών από τις οποίες θα μπορούν δυνητικά να επωφεληθούν. Από τη διενέργεια περισσότερων αξιολογήσεων θα μπορέσουν να προκύψουν αποτελεσματικά και καινοτόμα μέσα στον τομέα της υγείας που θα τίθενται πιο άμεσα στη διάθεση των ασθενών. Οι εθνικές αρχές θα είναι σε θέση να διαμορφώνουν πολιτικές για τα συστήματα υγείας με βάση μια πιο στερεή βάση τεκμηρίωσης. Επιπλέον, οι κατασκευαστές δεν θα χρειάζεται πλέον να προσαρμόζονται σε διαφορετικές εθνικές διαδικασίες.

Ο προτεινόμενος Κανονισμός σχετικά με την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας (ΑΤΥ) καλύπτει νέα φάρμακα και ορισμένα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και αποτελεί τη βάση για διαρκή και βιώσιμη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά κοινές κλινικές αξιολογήσεις στους τομείς αυτούς. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να κάνουν χρήση κοινών εργαλείων, μεθοδολογιών και διαδικασιών ΑΤΥ σε ολόκληρη την ΕΕ, με τη συνεργασία σε τέσσερις κύριους τομείς: 1) τις κοινές κλινικές αξιολογήσεις, εστιάζοντας στις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες υγείας με τον μέγιστο δυνητικό αντίκτυπο στους ασθενείς· 2) τις κοινές επιστημονικές διαβουλεύσεις μέσω των οποίων οι φορείς ανάπτυξης θα μπορούν να ζητούν συμβουλές από τις αρχές ΑΤΥ· 3) την αναγνώριση αναδυόμενων τεχνολογιών υγείας για τον πρώιμο εντοπισμό πολλά υποσχόμενων τεχνολογιών· και 4) τη συνέχιση της εθελοντικής συνεργασίας σε άλλους τομείς.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να είναι αρμόδια για την αξιολόγηση μη κλινικών (π.χ. οικονομικών, κοινωνικών, δεοντολογικών) πτυχών των τεχνολογιών υγείας και για τη λήψη αποφάσεων για την τιμολόγηση και την επιστροφή δαπανών.

Επόμενα βήματα

Η πρόταση θα συζητηθεί πλέον στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών. Αναμένεται ότι, μόλις εγκριθεί και τεθεί σε ισχύ, θα αρχίσει να

εφαρμόζεται τρία έτη αργότερα. Μετά την ημερομηνία εφαρμογής προβλέπεται επιπλέον τριετής περίοδος, ώστε να επιτραπεί μια σταδιακή προσέγγιση που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα.

Ιστορικό

Η πρόταση έρχεται ύστερα από 20 και πλέον έτη εθελοντικής συνεργασίας στον τομέα αυτό. Μετά την έγκριση της οδηγίας για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη (οδηγία 2011/24/ΕΕ), το 2013 συστάθηκε σε επίπεδο ΕΕ ένα εθελοντικό δίκτυο ΑΤΥ, αποτελούμενο από εθνικούς φορείς και οργανισμούς ΑΤΥ, ώστε να παρέχει στρατηγική και πολιτική καθοδήγηση στο πλαίσιο της επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ. Οι εργασίες αυτές, που συμπληρώνονται από τρεις διαδοχικές κοινές δράσεις[1] σχετικά με την ΑΤΥ, έδωσαν στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μια στέρεη γνωσιολογική βάση σχετικά με τις μεθοδολογίες και την ανταλλαγή πληροφοριών όσον αφορά την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας.

Η συνεργασία σχετικά με την ΑΤΥ σε βιώσιμη βάση σε επίπεδο ΕΕ θα διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες της ΕΕ μπορούν να επωφεληθούν από τη βελτίωση της αποδοτικότητας, για τη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας σε επίπεδο ΕΕ. Η ενισχυμένη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα αυτό υποστηρίζεται ευρέως από τους φορείς που ενδιαφέρονται για την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτομία. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής εξέφρασαν εντυπωσιακή υποστήριξη, με σχεδόν το σύνολο (98 %) να αναγνωρίζει τη χρησιμότητα της ΑΤΥ και το 87 % να συμφωνεί στο ότι η συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά την ΑΤΥ θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το 2020.

Περισσότερες πληροφορίες:

Ερωτήσεις και απαντήσεις: Πρόταση της Επιτροπής για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας

@EU_Health [1] EUnetHTA Κοινή δράση 1, 2010-2012, EUnetHTA Κοινή δράση 2, 2012-2015 και EUnetHTA Κοινή δράση 3, 2016-2019: http://www.eunethta.eu/

• Η Επιτροπή προτείνει την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών

ΤΕΥΧΟΣ No 109 Φεβρουάριος 2018 7

Νέα μέτρα για την προώθηση βασικών ικανοτήτων και ψηφιακών δεξιοτήτων

Σ ε συνέχεια της συνόδου του Γκέτεμποργκ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 17 Ιανουαρίου 2018 νέες πρωτοβουλίες για τη

βελτίωση των βασικών ικανοτήτων και των ψηφιακών δεξιοτήτων των ευρωπαίων πολιτών, για την προώθηση των κοινών αξιών και της ευαισθητοποίησης των μαθητών σχετικά με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι νέες προτάσεις υποβάλλονται μόλις δύο μήνες αφότου οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζήτησαν τα θέματα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και του πολιτισμού, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο του 2017. Σκοπός των προτάσεων είναι να μειώσουν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες ενώ παράλληλα υποστηρίζουν την ανταγωνιστικότητα, έτσι ώστε να οικοδομηθεί μια πιο ενωμένη, ισχυρή και δημοκρατική Ευρώπη.

Οι νέες προτάσεις θα τροφοδοτήσουν επίσης την πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για την εκπαίδευση που θα φιλοξενήσει ο επίτροπος κ. Navracsics στις 25 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, η οποία θα έχει ως θέμα «Θέτοντας τα θεμέλια για τον ευρωπαϊκό χώρο εκπαίδευσης: για μια καινοτόμο, χωρίς αποκλεισμούς και βασισμένη σε αξίες εκπαίδευση».

Οι τρεις πρωτοβουλίες που προτείνει η Επιτροπή είναι οι εξής:

1. Μια σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τις βασικές ικανότητες για τη διά βίου μάθηση: Βασιζόμενη στη σύσταση για τις βασικές ικανότητες που είχε εγκριθεί το 2006, η νέα αυτή πρόταση επιφέρει σημαντικές επικαιροποιήσεις που αντικατοπτρίζουν την ταχεία εξέλιξη της διδασκαλίας και της μάθησης από τότε. Η σύσταση αποσκοπεί να βελτιώσει την ανάπτυξη των βασικών ικανοτήτων των ατόμων όλων των ηλικιών σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και να παράσχει καθοδήγηση στα κράτη μέλη σχετικά με τον τρόπο επίτευξης του στόχου αυτού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση της επιχειρηματικής δυναμικότητας και του πνεύματος

καινοτομίας, προκειμένου να απελευθερωθούν οι δυνατότητες των ατόμων, η δημιουργικότητα και η προσωπική τους πρωτοβουλία. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει μέτρα για να ενισχυθούν οι ικανότητες στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (ΘΕΤΜΜ) και για να παρασχεθούν κίνητρα σε περισσότερους νέους ώστε να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στους τομείς αυτούς. Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν σήμερα θα πρέπει να επίσης να θεωρηθούν ως μέρος της δράσης για να βελτιωθούν επειγόντως τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα ώστε να αντιμετωπίσουν τις πολλές προκλήσεις που επισημαίνονται στην τελευταία έρευνα PISA. Γενικότερα, τα μέτρα θα στηρίξουν τα κράτη μέλη ώστε να προετοιμάσουν καλύτερα τους διδασκόμενους για τις μεταβαλλόμενες αγορές εργασίας και για ενεργό συμμετοχή στα κοινά, μέσα σε πιο διαφοροποιημένες, κινητές, ψηφιακές και παγκόσμιες κοινωνίες.

2. Ένα σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση, το οποίο περιγράφει πώς η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα εκπαιδευτικά συστήματα να προσαρμοστούν καλύτερα στη ζωή και την εργασία σε μια εποχή ταχείας ψηφιακής αλλαγής:

• με την καλύτερη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για τη διδασκαλία και τη μάθηση·

• με την ανάπτυξη των ψηφιακών ικανοτήτων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για τη διαβίωση και την εργασία σε μια εποχή ψηφιακού μετασχηματισμού· και

• με τη βελτίωση της εκπαίδευσης, μέσω της καλύτερης ανάλυσης δεδομένων και των προβλέψεων.

Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν τη στήριξη των σχολείων με ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας, ένα νέο, αναβαθμισμένο, εργαλείο αυτοαξιολόγησης για τα σχολεία σχετικά με την χρήση της τεχνολογίας για τη

Συνέχεια στη σελ. 8

H ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης

8 ΤΕΥΧΟΣ No 109 Φεβρουάριος 2018

Συνέχεια από σελ. 7

διδασκαλία και τη μάθηση (SELFIE) και μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη διαδικτυακή ασφάλεια, τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας και την κυβερνοϋγιεινή.

3. Μια σύσταση του Συμβουλίου για τις κοινές αξίες, την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς και την ευρωπαϊκή διάσταση της διδασκαλίας:Η πρωτοβουλία αυτή προτείνει τρόπους με τους οποίους η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τους νέους να κατανοήσουν τη σημασία των κοινών αξιών που ορίζονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και να τις ενστερνιστούν. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να συμβάλει στην καταπολέμηση της ανόδου του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας, του διχαστικού εθνικισμού και της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Η πρόταση ενισχύει επίσης την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να προαχθεί η ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους μαθητές, καθώς και την ευρωπαϊκή διάσταση της διδασκαλίας, ώστε τα παιδιά να μάθουν για την κοινή κληρονομιά και την ποικιλομορφία της Ευρώπης και να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργία της ΕΕ. Για να στηρίξει τους στόχους αυτούς, η Επιτροπή θα λάβει μέτρα για την αύξηση του αριθμού των εικονικών ανταλλαγών μεταξύ των σχολείων, ιδίως μέσω του επιτυχημένου δικτύου ηλεκτρονικής αδελφοποίησης (e-Twinning) και για την τόνωση της κινητικότητας των μαθητών μέσω του προγράμματος Erasmus+.

Ιστορικό

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζήτησαν ανεπίσημα σχετικά με την εκπαίδευση και την κατάρτιση στη διάρκεια της κοινωνικής διάσκεψης κορυφής του Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο του 2017, με βάση την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Ενίσχυση της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω της εκπαίδευσης και του πολιτισμού». Οι συζητήσεις κατέληξαν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2017, με τα οποία καλούνται τα κράτη μέλη, το Συμβούλιο και την Επιτροπή να προωθήσουν το θεματολόγιο που συζητήθηκε στο Γκέτεμποργκ. Η επανεξέταση της σύστασης του 2006 του Συμβουλίου σχετικά με τις βασικές ικανότητες της διά βίου μάθησης ανακοινώθηκε στο νέο θεματολόγιο δεξιοτήτων για την Ευρώπη, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2016. Η Επιτροπή, για να προετοιμάσει την πρότασή της, διοργάνωσε μια δημόσια διαβούλευση και μια διάσκεψη των ενδιαφερόμενων μερών το 2017.

Η προτεινόμενη σύσταση του Συμβουλίου για την προώθηση των κοινών αξιών, της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας βασίζεται στην Δήλωση του Παρισιού σχετικά με την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και των κοινών αξιών της ελευθερίας, της ανεκτικότητας και της αποφυγής των διακρίσεων μέσω της εκπαίδευσης, η οποία εγκρίθηκε κατά την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Παιδείας στις 17 Μαρτίου 2015. Ανακοινώθηκε στην ανακοίνωση για την υποστήριξη της πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί σε βίαιο εξτρεμισμό, την οποία εξέδωσε η Επιτροπή στις 14 Ιουνίου 2016. Η Επιτροπή, για να κατευθύνει σωστά την πρότασή της, διεξήγαγε μια δημόσια διαβούλευση το 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό σημείωμα - Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ενημερωτικό δελτίο για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης

Ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τις βασικές ικανότητες για τη διά βίου μάθηση

Ενημερωτικό δελτίο για το ψηφιακό πρόγραμμα δράσης για την εκπαίδευση

Ενημερωτικό δελτίο για την προώθηση των κοινών αξιών, της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας

Σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τις βασικές ικανότητες για τη διά βίου μάθηση

Σύσταση του Συμβουλίου για την προώθηση των κοινών αξιών, της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας

Σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση.

Ιστοσελίδα της ψηφιακής μάθησης

ΤΕΥΧΟΣ No 109 Φεβρουάριος 2018 9

Πρώτη έκθεση προόδου για την αντιμετώπιση των μη

εξυπηρετούμενων δανείων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο που σημειώθηκε στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων

δανείων (ΜΕΔ) στην ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο για τη μείωση των κινδύνων που εξακολουθούν να απειλούν τμήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

Στην πρώτη της έκθεση προόδου, μετά την έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών ενός σχεδίου δράσης για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), η Επιτροπή επισημαίνει την περαιτέρω βελτίωση των ποσοστών των ΜΕΔ και παρουσιάζει τα μελλοντικά μέτρα για την ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συσσωρευμένων ΜΕΔ.

Η μείωση των ΜΕΔ είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, καθώς και για τη σταθερότητα και την ολοκλήρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ. Για την ενίσχυση και τη θωράκιση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν τα υψηλά επίπεδα ΜΕΔ και να αποτραπεί η πιθανή μελλοντική συσσώρευσή τους. Για να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εξαρτώνται από έναν ισχυρό χρηματοπιστωτικό τομέα, ανθεκτικό απέναντι σε ενδεχόμενες κρίσεις. Παρόλο που οι μεμονωμένες τράπεζες και κράτη μέλη έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, το πρόβλημα αυτό έχει σαφή ευρωπαϊκή διάσταση λόγω των πιθανών δευτερογενών επιπτώσεών του στην οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της.

Βασικές διαπιστώσεις

Η σημερινή πρώτη έκθεση προόδου, με τη μορφή ανακοίνωσης συνοδευόμενης από έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, υπογραμμίζει τις πρόσφατες εξελίξεις των ΜΕΔ, τόσο στην ΕΕ συνολικά όσο και σε κάθε κράτος μέλος. Η έκθεση αυτή δείχνει ότι η θετική τάση μείωσης των ποσοστών των ΜΕΔ και αύξησης των δεικτών κάλυψης σταθεροποιήθηκε και συνεχίστηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Επιπλέον:

• Τα ποσοστά των ΜΕΔ σημειώνουν πτώση σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, παρόλο που η κατάσταση διαφέρει σημαντικά από μια χώρα σε άλλη. Το συνολικό ποσοστό των ΜΕΔ στην ΕΕ μειώθηκε σε 4,6% (δεύτερο τρίμηνο 2017), δηλαδή κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως, και κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

• Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μείωση των κινδύνων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι εμφανής και συμβάλλει στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, που αναμένεται να επιτευχθεί με παράλληλα μέτρα μείωσης και επιμερισμού των κινδύνων.

• Η έκθεση δείχνει επίσης ότι η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά την εφαρμογή του σχεδίου δράσης του Συμβουλίου.

Την άνοιξη, η Επιτροπή θα προτείνει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη μείωση του επιπέδου των υφιστάμενων ΜΕΔ και την αποτροπή της μελλοντικής συσσώρευσης ΜΕΔ. Η δέσμη αυτή θα επικεντρωθεί σε τέσσερις τομείς: (i) εποπτικά μέτρα, (ii) μεταρρύθμιση των πλαισίων αναδιάρθρωσης, αφερεγγυότητας και είσπραξης οφειλών, (iii) ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για επισφαλή περιουσιακά στοιχεία και (iv) προώθηση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος. Οι δράσεις σε αυτούς τους τομείς πρέπει να αναλαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο και, όπου απαιτείται, σε επίπεδο Ένωσης.

Η Επιτροπή καλεί, επίσης, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων. Το μέτρο αυτό, που προτάθηκε τον Νοέμβριο του 2016, θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να αναδιαρθρώνονται έγκαιρα, ώστε να αποφεύγουν την πτώχευση και, κατ΄επέκταση, θα συμβάλει στη βελτίωση των διαδικασιών αφερεγγυότητας στην ΕΕ.

Ιστορικό

Δεδομένου ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους που εξακολουθούν να απειλούν το ευρωπαϊκό τραπεζικό

Συνέχεια στη σελ. 10

Στο πλαίσιο των μέτρων μείωσης των κινδύνων στην Τραπεζική Ένωση

10 ΤΕΥΧΟΣ No 109 Φεβρουάριος 2018

σύστημα, τον Οκτώβριο του 2017 η Επιτροπή πρότεινε τα μέτρα μείωσης των ΜΕΔ να αποκτήσουν σημαντικότερο ρόλο στη διαδικασία ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης μέσω επιμερισμού και, παράλληλα, μείωσης των κινδύνων. Η πρόταση αυτή έγινε ευνοϊκά δεκτή κατά τις συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τους τελευταίους μήνες.

Παρόλο που το μέσο ποσοστό των ΜΕΔ μειώθηκε κατά το ένα τρίτο από το 2014 και ακολουθεί σταθερά πτωτική πορεία, η υψηλή συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη των εν λόγω χωρών, καθώς μειώνει την κερδοφορία των τραπεζών και την ικανότητά τους να χορηγούν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την πρωταρχική ευθύνη για την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ΜΕΔ έχουν οι θιγόμενες τράπεζες και τα κράτη μέλη. Ωστόσο, σε μια νομισματική ένωση, όπου οι οικονομίες των κρατών μελών είναι αλληλένδετες και υπόκεινται σε αλληλεπιδράσεις, η ΕΕ ενδιαφέρεται σαφώς για τη μείωση των ποσοστών των ΜΕΔ. Η Επιτροπή έχει θέσει επανειλημμένα το εν λόγω ζήτημα υπόψη των ενδιαφερόμενων χωρών στο πλαίσιο του κύκλου συντονισμού της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ - του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Τον Ιούλιο του 2017, το Συμβούλιο ενέκρινε «Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη». Το σχέδιο αυτό καλεί τα διάφορα όργανα - μεταξύ των οποίων την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την περαιτέρω αντιμετώπιση του προβλήματος των υψηλών ποσοστών ΜΕΔ στην Ευρώπη. Το Συμβούλιο συμφώνησε να εξετάσει την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ένωση, με βάση έκθεση της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δήλωσε στην ανακοίνωσή της σχετικά με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, της 11ης Οκτωβρίου 2017, ότι προτίθεται να καταρτίσει ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη. Επιπλέον, η δέσμη μέτρων της Επιτροπής για την ΟΝΕ, της 6ης Δεκεμβρίου 2017, παρουσίασε έναν χάρτη πορείας και συγκεκριμένες προτάσεις για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης.

Περισσότερες πληροφορίες

MEMO

Ενημερωτικό δελτίο

Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής και ανακοίνωση

Συνέχεια από σελ. 9

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησε για το πρώτο έργο υποδομής στην Κύπρο με χρηματοδότηση από το

Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο αποτελεί τον πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Η ΕΤΕπ θα χορηγήσει ποσό ύψους 35 εκατ. ευρώ στον Κυπριακό Οργανισμό Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) για την κατασκευή αποθήκης χωρητικότητας 210.000 τόνων.

Το έργο, το οποίο υποστηρίζεται από το Σχέδιο Juncker, θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου αυξάνοντας την ποσότητα των αποθεμάτων πετρελαίου στη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jyrki Katainen, υπεύθυνος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε: «Η στρατηγική της ΕΕ για την Ενεργειακή Ένωση έχει ως στόχο να καταστήσει την ενέργεια ασφαλέστερη και πιο οικονομικά προσιτή. Αυτό το πρώτο έργο του ΕΤΣΕ στην Κύπρο με την ΚΟΔΑΠ θα μας βοηθήσει να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Προτρέπω και άλλους φορείς υλοποίησης έργων στην Κύπρο να έρθουν σε επαφή με την ΕΤΕπ με τις δικές τους επενδυτικές προτάσεις προκειμένου να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλείνει συμφωνία για το πρώτο έργο υποδομής στην Κύπρο στο πλαίσιο

του Σχεδίου Juncker

ΤΕΥΧΟΣ No 109 Φεβρουάριος 2018 11

Η Επιτροπή δημοσιεύει:

Kατευθυντήριες γραμμές για επερχόμενους κανόνες προστασίας

των δεδομένων

Η Επιτροπή δημοσίευσε στις 24 Ιανουαρίου 2018 κατευθυντήριες γραμμές για να διευκολυνθεί η απευθείας και ομαλή εφαρμογή των νέων

κανόνων προστασίας των δεδομένων από όλους τους φορείς σε ολόκληρη την ΕΕ από την 25 Μαΐου. Η Επιτροπή επίσης εγκαινιάζει ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο αφιερωμένο στις ΜΜΕ.

Με μόλις λίγο πάνω από 100 μέρες έως την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου, οι κατευθυντήριες γραμμές περιγράφουν το τι θα πρέπει να κάνουν επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων και οι εθνικές διοικήσεις ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το στάδιο της προετοιμασίας.

Ενώ ο νέος Κανονισμός προβλέπει ένα ενιαίο σύνολο κανόνων που θα εφαρμόζονται άμεσα σε όλα τα κράτη μέλη, εξακολουθεί να χρειάζεται σημαντικές προσαρμογές σε ορισμένες πτυχές, όπως η τροποποίηση υφιστάμενων νόμων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ή η σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων από τις αρχές προστασίας δεδομένων. Οι κατευθυντήριες γραμμές υπενθυμίζουν τις κύριες καινοτομίες και ευκαιρίες που δημιούργησαν οι νέοι κανόνες, λαμβάνουν υπόψη την προπαρασκευαστική εργασία που έχει ήδη αναληφθεί και περιγράφουν το τι θα πρέπει να κάνουν επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων και οι εθνικές διοικήσεις.

Η Επιτροπή καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και τις αρχές προστασίας δεδομένων να είναι έτοιμοι και να παρέχουν στήριξη

Από την έκδοση του γενικού κανονισμού για την προστασία των δεδομένων τον Μάιο του 2016, η Επιτροπή συμμετέχει ενεργά με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς — κυβερνήσεις, εθνικές αρχές, επιχειρήσεις, κοινωνία των πολιτών — στην προετοιμασία της εφαρμογής των νέων κανόνων.

Οι προετοιμασίες προχωρούν με διαφορετικούς ρυθμούς στα κράτη μέλη. Στην παρούσα φάση, μόνο δύο κράτη μέλη έχουν ήδη θεσπίσει τη σχετική εθνική νομοθεσία. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιταχύνουν τη θέσπιση της εθνικής νομοθεσίας και να διασφαλίσουν ότι τα

εν λόγω μέτρα είναι σύμφωνα με τον κανονισμό. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι έχουν εξοπλίσει τις εθνικές τους αρχές με τους απαραίτητους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητάς τους.

Η Επιτροπή διαθέτει 1,7 δισ. EUR για τη χρηματοδότηση των αρχών προστασίας των δεδομένων και για την κατάρτιση επαγγελματιών στον τομέα της προστασίας των δεδομένων. Επιπλέον 2 εκατ. EUR διατίθενται για την υποστήριξη των εθνικών αρχών στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τις επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ.

Νέο διαδικτυακό εργαλείο υποστηρίζει την πρακτική εφαρμογή

Η γνώση των πλεονεκτημάτων και των ευκαιριών που προσφέρουν οι νέοι κανόνες δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη. Υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και πλαισίωση των προσπαθειών συμμόρφωσης για τις ΜΜΕ.

Σήμερα, η Επιτροπή παρουσιάζει ένα νέο πρακτικό διαδικτυακό εργαλείο για να βοηθήσει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, ιδίως τις ΜΜΕ, και τους οργανισμούς να συμμορφωθούν και να επωφεληθούν από τους νέους κανόνες προστασίας των δεδομένων.

Η Επιτροπή θα προβεί επίσης σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλα τα κράτη μέλη για να βοηθήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη στις προσπάθειες προετοιμασίας τους και να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με τον αντίκτυπο του κανονισμού.

Υπενθυμίζοντας τις κυριότερες καινοτομίες και νέες ευκαιρίες

Ο γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων επιτρέπει την ελεύθερη ροή δεδομένων σε ολόκληρη την ενιαία ψηφιακή αγορά. Θα προστατεύει καλύτερα την ιδιωτική ζωή των Ευρωπαίων και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια των καταναλωτών, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρότερες.

Οι κατευθυντήριες γραμμές υπενθυμίζουν τα βασικά στοιχεία των νέων κανόνων για την προστασία των δεδομένων:

Συνέχεια στη σελ. 12

12 ΤΕΥΧΟΣ No 109 Φεβρουάριος 2018

• Ένα σύνολο κανόνων σε ολόκληρη την ήπειρο, οι οποίοι εγγυώνται την ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις και παρέχουν το ίδιο επίπεδο προστασίας των δεδομένων σε ολόκληρη την ΕΕ για τους πολίτες.

• Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για όλες τις εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες στην ΕΕ, ακόμα και στην περίπτωση που οι εταιρείες αυτές έχουν την έδρα τους εκτός ΕΕ.

• Ισχυρότερα και νέα δικαιώματα για τους πολίτες: το δικαίωμα ενημέρωσης, πρόσβασης και το δικαίωμα στη λήθη ενισχύονται. Ένα νέο δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να μεταφέρουν τα δεδομένα τους από τη μία εταιρεία στην άλλη. Αυτό θα δώσει στις εταιρείες νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

• Ισχυρότερη προστασία έναντι παραβιάσεων προσωπικών δεδομένων: μια εταιρεία που αντιμετωπίζει παραβίαση προσωπικών δεδομένων η οποία θέτει άτομα σε κίνδυνο οφείλει να ενημερώσει την αρχή προστασίας δεδομένων εντός 72 ωρών.

• Αυστηροί κανόνες και αποτρεπτικά πρόστιμα: όλες οι αρχές προστασίας των δεδομένων θα έχουν την εξουσία να επιβάλλουν πρόστιμα έως 20 εκατ. EUR ή, σε περίπτωση εταιρείας, έως το 4% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της.

Τα επόμενα βήματα

Στο διάστημα έως την 25η Μαΐου, η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει ενεργά τα κράτη μέλη, τις αρχές προστασίας δεδομένων και τις επιχειρήσεις ώστε να εξασφαλίσει ότι η μεταρρύθμιση είναι έτοιμη να τεθεί σε ισχύ. Από τον Μάιο του 2018 κι έπειτα θα παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίον τα κράτη μέλη εφαρμόζουν τους νέους κανόνες και θα λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα κατά περίπτωση. Ένα έτος μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού (2019) η Επιτροπή θα οργανώσει μια εκδήλωση για να καταγράψει τις εμπειρίες των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών από την εφαρμογή του κανονισμού. Αυτό θα συμπεριληφθεί στην έκθεση που η Επιτροπή καλείται να εκπονήσει έως τον Μάιο του 2020 σχετικά με την αξιολόγηση και την αναθεώρηση του κανονισμού.

Ιστορικό

Στις 6 Απριλίου 2016, η ΕΕ συμφώνησε για μια σημαντική μεταρρύθμιση του πλαισίου προστασίας των δεδομένων εγκρίνοντας το πακέτο μεταρρύθμισης της προστασίας των δεδομένων, το οποίο περιλαμβάνει τον γενικό κανονισμό για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ)

που αντικαθιστά την οδηγία η οποία είχε εκδοθεί προ εικοσαετίας. Στις 25 Μαΐου 2018, οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία των δεδομένων αρχίζουν να ισχύουν, δύο έτη μετά την έκδοση και τη θέση σε ισχύ.

Τον Ιανουάριο του 2017 η Επιτροπή πρότεινε να εναρμονίσει τους κανόνες για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (ePrivacy) με τα νέα παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπα του γενικού κανονισμού της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων. Τον Σεπτέμβριο του 2017 η Επιτροπή πρότεινε μια νέα δέσμη κανόνων για τη διακυβέρνηση της ελεύθερης ροής δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα στην ΕΕ. Από κοινού με τους ήδη ισχύοντες κανόνες για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τα νέα μέτρα θα επιτρέπουν την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα σε ολόκληρη την Ένωση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών. Και οι δύο προτάσεις πρέπει να συμφωνηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη.

Για περισσότερες πληροφορίες

Οδηγίες της Επιτροπής

Ε & A

Διαδικτυακό εργαλείο

Ενημερωτικά δελτία:

- Καλύτεροι κανόνες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

- Καλύτερα δικαιώματα προστασίας δεδομένων για τους ευρωπαίους πολίτες

- Επόμενα βήματα πριν από τις 25 Μαΐου

- Γενικός κανονισμός για την προστασία των δεδομένων: εξασφαλίζοντας την επιβολή του

- Επιτυχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την προστασία των δεδομένων: μια συντονισμένη προσπάθεια

Συνέχεια από σελ. 11

ΤΕΥΧΟΣ No 109 Φεβρουάριος 2018 13

Η Υπηρεσία Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρηματικής Στήριξης Κύπρου έχει σκοπό να δείξει ότι με τη σωστή ενη-μέρωση και καθοδήγηση σε θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να βοηθήσει στη συνεχή οικονομική ανάπτυξη και προώθηση των Μικρομεσαίων Επιχειρή-σεων στη νέα Ευρωπαϊκή αγορά.

Το Ενημερωτικό Δελτίο «Οι Επιχειρήσεις πιο κοντά στην Ευρώπη» είναι ένα μηνιαίο έντυπο στο οποίο μπορείτε να βρείτε πλη-ροφορίες όπως πρόσφατη κοινοτική νομο-θεσία από άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., και νέα σχετικά με την πολιτική της Ε.Ε. για τις επιχειρήσεις.

Ευελπιστούμε πως οι ενδιαφερόμενες επι-χειρήσεις θα βρουν τις πληροφορίες μας υποβοηθητικές στις καθημερινές τους δρα-στηριότητες.

Με εκτίμηση,Στάλω ΔημοσθένουςΑνώτερη Λειτουργός

Τμήμα Εκπαίδευσης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, ΚΕΒΕ

Οι επιχειρήσεις πιο κοντά στην Ευρώπη

Μηνιαία έκδοση του ΚΕΒΕ και της

Υπηρεσίας Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου

Επιχειρηματικής Στήριξης Κύπρου

Διεύθυνση: 38 Γρίβα Διγενή και Δεληγιώργη 3, T.K. 21455,

1509, Λευκωσία Tηλ: 22889800Φαξ: 22661044

www.bsccyprus.org.cy e-mail: info.bsccy@ccci.org.cy

Yπεύθυνοι ύλης: Στάλω ΔημοσθένουςΜαρία Κωνσταντίνου

Δημοσιογραφική και τεχνική επιμέλεια:

fmw financial media wayΑρμενίας 23Β,

Γραφείο 101, 2003, Στρόβολος Λευκωσία

τηλ: 22342005, Fax: 22342006

email: info@fmw.com.cywww.fmw.com.cy

Χρειάζεστε εξειδικευμένη υποστήριξη σε θέματα:

• ευρωπαϊκής νομοθεσίας, προτύπων και πολιτικών

• ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδότηση

• διασυνοριακής συνεργασίας – διεθνοποίησης

Για να υποβάλλετε το ερώτημά σας, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα επικοινωνίας, και Λειτουργοί του ΚΕΒΕ θα επικοινωνήσουν μαζί σας.

Αποστείλετε το απόκομμα αυτό στο Fax 22661044, στο email: maria@ccci.org.cy ή ταχυδρομικώς στο ΚΕΒΕ

υπόψη Μαρίας Κωνσταντίνου, T.Θ. 21455, 1509, Λευκωσία.

Το ερώτημά σας:

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ονοματεπώνυμο: _______________________________________

Οργανισμός: __________________________________________

E-mail:_______________________________________________

Τηλέφωνο: ____________________________________________

Το ερώτημά σας:

een.ec.europa.eu

Δήλωση αποποίησης ευθύνης

Το έντυπο “Επιχειρήσεις στην Ευρώπη” αποτελεί ένα έγκυρο εργαλείο ενημέρωσης για τη δράση και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του είναι να ενημερώνει έγκυρα και τεκμηριωμένα για το νομικό

πλαίσιο, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και γενικά για το οικονομικό γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται αποτελούν αναδημοσίευση από επίσημες πηγές της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής και άλλων διεθνών και τοπικών οργανισμών.Ως εκ τούτου η Συντακτική Επιτροπή του εντύπου δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν λανθασμένες

πληροφορίες, τις οποίες ωστόσο προσπαθούμε να αποφεύγουμε ή να διορθώνουμε.