λιμνη των νανων 8 Δ Σχ Ροδου

Post on 15-Apr-2017

107 views 0 download

Transcript of λιμνη των νανων 8 Δ Σχ Ροδου

ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΝΑΝΩΝΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΝΑΝΩΝ

ΤΑΞΗ ΣΤ΄ΤΑΞΗ ΣΤ΄88ΟΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΔΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΔΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Π.Ε.ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ Π.Ε.ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ Ε6&Ε4ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ Ε6&Ε4

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Εθνικό Δίκτυο Π.Ε. «τα Ευρωπαϊκά ορειβατικά Μονοπάτια Ε6και Ε4 για τα δύο σχολικά έτη (2012-2014).Αποτελεί έργο του ΚΠΕ Μαρώνειας.

Η εργασία που ακολουθεί ανήκει στο πρόγραμμα που εκπονείται κατά το τρέχων σχολικό έτος και έχει τίτλο «Μονοπάτια επιβίωσης».

Αναφέρεται στην πεζοπορία ως μια απλή υπαίθρια δραστηριότητα με απώτερο στόχο να ξεκινήσει μια περιπέτεια προς την λίμνη των νάνων διερευνώντας παράλληλα την ιστορία και το φυσικό της περιβάλλον.

ΕΙΣΑΓΩΓΗΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μια ανήσυχη τάξη και μια παραμυθού γυμνάστρια αποφάσισαν να ταξιδέψουν στο χρόνο…. και στον τόπο….Περπατώντας στα δρομάκια των θρύλων και της ιστορίας,ανηφόρησαν στην Έμπωνα για να δουν από κοντά και να θαυμάσουν ,να ανακαλύψουν ένα ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον..λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ρόδο του τότε και του τώρα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Δελτίο ενημέρωσης για τους γονείςΔελτίο ενημέρωσης για τους γονείς

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες ,Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες ,Κατά το τρέχον σχολικό έτος σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί από τους Κατά το τρέχον σχολικό έτος σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί από τους

μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα.μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα.Το πρόγραμμα με τίτλο “ μονοπάτια επιβίωσης” ελπίζουμε να βάλει ένα Το πρόγραμμα με τίτλο “ μονοπάτια επιβίωσης” ελπίζουμε να βάλει ένα

λιθαράκι στην αλλαγή της στάσης ζωής απέναντι στο περιβάλλον και την λιθαράκι στην αλλαγή της στάσης ζωής απέναντι στο περιβάλλον και την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου που ζούμε.πολιτισμική κληρονομιά του τόπου που ζούμε.

Αντικείμενο έρευνας θα αποτελέσει για την ΣΤ΄ η πεζοπορία ως υπαίθρια Αντικείμενο έρευνας θα αποτελέσει για την ΣΤ΄ η πεζοπορία ως υπαίθρια δραστηριότητα και “η λίμνη των νάνων” .δραστηριότητα και “η λίμνη των νάνων” .

Στόχος μας είναι η καλλιέργεια υγιούς περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, η Στόχος μας είναι η καλλιέργεια υγιούς περιβαλλοντικής συμπεριφοράς, η ανάδειξη και ο σεβασμός στην τοπική ιστορία ,η αξία της άσκησης σε ανάδειξη και ο σεβασμός στην τοπική ιστορία ,η αξία της άσκησης σε φυσικό περιβάλλον.φυσικό περιβάλλον.

Ρόδος , 14/01/2013Ρόδος , 14/01/2013Η γυμνάστριαΗ γυμνάστρια

ΔΟΣΗ ΑΝΘΟΥΛΑΔΟΣΗ ΑΝΘΟΥΛΑ

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Παράλληλα η Ε΄τάξη θα ασχοληθεί με Παράλληλα η Ε΄τάξη θα ασχοληθεί με τις αναβαθμίδες.τις αναβαθμίδες.Οι δύο εργασίες «θα συναντηθούν» Οι δύο εργασίες «θα συναντηθούν» στην τελική εκδρομή!στην τελική εκδρομή!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Δελτίο ενημέρωσης για τους γονείς

Η πορεία της έρευνας μαςΗ πορεία της έρευνας μας

Η οργάνωση της δουλειάς μας θα είχε την παρακάτω μορφή:Η οργάνωση της δουλειάς μας θα είχε την παρακάτω μορφή:Αρχικά θα χωριζόμασταν σε ομάδες εργασίας.Αρχικά θα χωριζόμασταν σε ομάδες εργασίας.Η κάθε ομάδα θα έπαιρνε ένα θεματολόγιο με ερωτήσεις καθώς Η κάθε ομάδα θα έπαιρνε ένα θεματολόγιο με ερωτήσεις καθώς

και ένα έντυπο πάνω στο οποίο θα κατέγραφε τις και ένα έντυπο πάνω στο οποίο θα κατέγραφε τις απαντήσεις.απαντήσεις.

Ορίστηκε το διάστημα στο οποίο, ο καθένας μόνος του και στο Ορίστηκε το διάστημα στο οποίο, ο καθένας μόνος του και στο τέλος όλοι μαζί θα κατέγραφε ότι έπρεπε να αναζητήσει σε τέλος όλοι μαζί θα κατέγραφε ότι έπρεπε να αναζητήσει σε βιβλία, διαδίκτυο ή ότι μαρτυρία θα είχε από προσωπικές βιβλία, διαδίκτυο ή ότι μαρτυρία θα είχε από προσωπικές συζητήσεις με φίλους και συγγενικό περιβάλλον.συζητήσεις με φίλους και συγγενικό περιβάλλον.

Όταν η έρευνα τελείωσε η κάθε ομάδα παρουσίασε στην άλλη τα Όταν η έρευνα τελείωσε η κάθε ομάδα παρουσίασε στην άλλη τα αποτελέσματα των ερευνών.αποτελέσματα των ερευνών.

Ακολούθησε συνάντηση με εξωτερικούς συνεργάτες και τέλος Ακολούθησε συνάντηση με εξωτερικούς συνεργάτες και τέλος οργανώθηκε η πεζοπορία προς την Λίμνη των νάνων.οργανώθηκε η πεζοπορία προς την Λίμνη των νάνων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Θέματα εργασίαςΘέματα εργασίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

•ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ –ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΕΚΕΙΕικόνα χάρτη Ρόδου-απλή περιγραφή διαδρομής•ΜΥΘΟΣ Ή ΙΣΤΟΡΙΑ•ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ•Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ•ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣΦυτά –δέντρα-πόες-θάμνοι•ΠΑΝΙΔΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣΖώα-πουλιά-ψάρια•ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΜΠΩΝΑΣΥψόμετροπαραδοσιακά εδέσματα παραδοσιακή φορεσιάεικόνες από το χωριόασχολίες των κατοίκων

Θέματα εργασίαςΘέματα εργασίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

•ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ-ΚΑΝΟΝΕΣΟρισμός πεζοπορίαςΟρισμός ορειβασίας-είδη ορειβασίαςΚανόνες ασφαλής πεζοπορίαςΕξοπλισμός πεζοπορίας •ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΜΝΗ? Βρείτε τις λίμνες της Ρόδου Εικόνα χάρτη Ρόδουεντοπίστε τες στο χάρτη σημειώνοντας με κουκίδα την περιοχή •ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ -ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥΠυξίδα-εναλλακτικοί τρόποι προσανατολισμού•ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Το φύλλο εργασίας μαςΤο φύλλο εργασίας μας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

-Που βρίσκεται η λίμνη των νάνων;-Που βρίσκεται η λίμνη των νάνων;-Κοντά στην Έμπωνα!-Κοντά στην Έμπωνα!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Το πανέμορφο εύφορο ορεινό χωριό Έμπωνας βρίσκεται 52 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από την πόλη της Ρόδου σε υψόμετρο 450 περίπου μέτρα στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Ρόδου, του Αττάβυρου. Κατοικείται από περισσότερους από 1.200 μόνιμους κατοίκους που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους ότι διατηρούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και είναι ξακουστοί σε όλη τη Ρόδο για τα γλέντια τους, τους χορούς και τα τραγούδια τους. Εκτός των άλλων παράγεται εδώ, ίσως το εκλεκτότερο κρασί του νησιού.Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία λέξη «άμβων» που σημαίνει πλαγιά βουνού.

http://www.holiday.gr/

http://www.greekhotel.com/

http://www.hellogreece.gr

Λίγα στοιχεία για την λίμνηΛίγα στοιχεία για την λίμνη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Η επιφάνεια της λίμνης έχει έκταση 10στρέμματα περίπου και 10 μέτρα βάθος. Χάρη στο νερό της ποτίζονται καλλιέργειες αλλά και προστατεύεται σε περίπτωση πτώσης της στάθμης του νερού. Στη λίμνη ζουν κυπρίνοι ,το μοναδικό στο είδος του ψάρι γκιζάνι .Γύρω –γύρω υπάρχει ένας φυσικός φράχτης από δέντρα και θάμνους ..σαν να θέλει να κρυφτεί!!

Τι είναι θρύλος και τι ιστορία;Τι είναι θρύλος και τι ιστορία;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Την Παρασκευή 8-2-2012 υποδεχθήκαμε με μεγάλη χαρά στο σχολείο μας το ο κ.Θεοφάνη Μπογιάννο.Ρόδιος πολίτης με σπουδαίο, επί χρόνια, συγγραφικό έργο το οποίο αναφέρεται στην λαογραφία και ιστορία του νησιού και όλης της Δωδεκανήσου, μίλησε με τους μαθητές,-ιες της ΣΤ΄τάξης.Αναφέρθηκε σε ιστορίες και μύθους του νησιού και φυσικά είπε όσα γνωρίζει για την λίμνη των νάνων, η ιστορία της οποίας αποτελεί θέμα εργασίας για τους μικρούς μας ερευνητές.Μέσα από την συζήτηση προσπαθήσαμε να ξεχωρίσουμε τον μύθο από την πραγματικότητα και να αναζητήσουμε τους λόγους που πλάθονται οι μύθοι κατά καιρούς.Τον ευχαριστούμε που μοιράστηκε μαζί μας όλα όσα γνωρίζει και εξιστόρησε με τρυφερότητα και σε σεβασμό ιστορίες και μύθους του τόπου μας.Μας αποχαιρέτησε σεμνά με ένα μικρό , γλυκό δώρο για κάθε παιδί, ένα του βιβλίο και μια σοκολάτα.

Ο κ.Μπογιάννος Θεοφάνης… επί το έργονΟ κ.Μπογιάννος Θεοφάνης… επί το έργον

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Δυο ιστορίες …δυο αλήθειες ;Δυο ιστορίες …δυο αλήθειες ;Από πού να πήρε το όνομα της η λίμνη;Από πού να πήρε το όνομα της η λίμνη;

  Από την Σάλακο και το Καπί ο δρόμος προχωρεί Από την Σάλακο και το Καπί ο δρόμος προχωρεί στην Έμπωνα . Μια διακλάδωση ανεβαίνει στον στην Έμπωνα . Μια διακλάδωση ανεβαίνει στον Προφήτη Ηλία κι ένα μονοπάτι δεξιά οδηγεί Προφήτη Ηλία κι ένα μονοπάτι δεξιά οδηγεί στον συνοικισμό «Νάνοι» της Έμπωνας.στον συνοικισμό «Νάνοι» της Έμπωνας.

Το όνομα πρέπει να’χει σχέση με το «Ναινίειοι» -Το όνομα πρέπει να’χει σχέση με το «Ναινίειοι» -Νάνειοι, γνωστό από τις επιγραφές ,που Νάνειοι, γνωστό από τις επιγραφές ,που αναφέρουν,που αναφέρουν ονόματα πατριών αναφέρουν,που αναφέρουν ονόματα πατριών της αρχαίας Ρόδου , όπως τα «Δωριάδαι», της αρχαίας Ρόδου , όπως τα «Δωριάδαι», «Μελάνδρειοι» κ.α.«Μελάνδρειοι» κ.α.

• Πηγή: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Πηγή: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ,Χ.Ι.ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ,ΑΘΗΝΑ 1972ΡΟΔΟΥ,Χ.Ι.ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ,ΑΘΗΝΑ 1972

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Δυο ιστορίες …δυο αλήθειες ; Δυο ιστορίες …δυο αλήθειες ; Από πού να πήρε το όνομα της η λίμνη;Από πού να πήρε το όνομα της η λίμνη;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Απόσπασμα από άρθρο στην εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου (Κυριακή 17/2/2013:«….Είνια πολύ πιθανόν οι νάνοι να μην έφτασαν καθόλου τυχαία στο νησί. Η εποχή της εμφάνισης τους δείχνει ότι ταιριάζει με την εποχή της έλευσης των αλχημιστών. Τα χρόνια εκείνα οι αλχημιστές γυρνούσαν στις δυτικές αυλές των παλατιών, προς επίδειξη των ικανοτήτων τους. Με τους αλχημιστές συνεργάστηκε το Τάγμα των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη.Στη Ρόδο του 15ου αιώνα ,παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση Αλχημιστών(πολλές φορές κάθε αλχημιστή συνόδευε και ένας νάνος).Λέγεται πως κάποιοι ίσως να έφυγαν και να έκαναν τον οικισμό που διασώζεται μέχρι και σήμερα κοντά στη Λίμνη των νάνων. Χαρακτηριστικό του τα μικροκαμωμένα σπιτάκια….

Οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως….Οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως….

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

….κοντοί σε ανάστημα κάτοικοι της περιοχής έφτιαξαν οικισμό κοντά στη λίμνη που ήταν πρόσφορο και το έδαφος να καλλιεργήσουν.Διάλεξαν να καταφύγουν στην ενδοχώρα φοβούμενοι ότι δεν μπορούν να αμυνθούν σε επιδρομή πειρατών λόγω κυρίως της φυσικής τους αδυναμίας .Εκεί λοιπόν έχτισαν και τον οικισμό τους.Άλλωστε αν παρατηρήσει κανείς ανθρώπους της περιοχής ακόμα και σήμερα θα διαπιστώσει ότι κάποιοι έχουν πιο κοντό ανάστημα .

Απευθυνθήκαμε λοιπόν στους Απευθυνθήκαμε λοιπόν στους προσκόπους ..εκείνοι ξέρουν!!προσκόπους ..εκείνοι ξέρουν!!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Θα πάμε πεζοί από την Έμπωνα ως εκεί!Στάσου να μάθουμε……

Θα πάμε πεζοί από την Έμπωνα ως εκεί!Θα πάμε πεζοί από την Έμπωνα ως εκεί!Στάσου να μάθουμε……Στάσου να μάθουμε……

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

ΕΣΩ ΕΤΟΙΜΟΣ«έσω έτοιμος» είναι το σύνθημα των προσκόπων, που σημαίνει ότι έχω τα κίνητρα εκείνα και την πίστη που με βοηθά να δράσω σεβόμενος όλο τον κόσμο γύρω μου .Σπουδαίο ρόλο παίζει, για τους προσκόπους, το περιβάλλον στην υγιή ανάπτυξη ενός παιδιού.Για το λόγο αυτό συνεργαστήκαμε μαζί τους για να μιλήσουν στα παιδιά για την πεζοπορία στο φυσικό περιβάλλον.Συναντήσαμε τον κ. Ιατρίδη Αλέξανδρο ,Αρχηγό της 4ης ομάδας Ναυτοπροσκόπων Ρόδου στον κήπο της Ροδιακής Έπαυλης .Με τον πλέον διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο τους μίλησε για τα μέτρα ασφάλειας όταν πεζοπορούμε ,τι περιέχει το σακίδιο του πεζοπόρου ,ποια είναι η αρμόζουσα ενδυμασία καθώς και τους κανόνες συμπεριφοράς που οφείλουμε να ακολουθούμε κατά την δραστηριότητα αυτή.Μια ακόμα συνάντηση χάραξε στο νου και στην ψυχή τους μία χαρούμενη ανάμνηση …..

Βασικοί κανόνες πεζοπορίαςΒασικοί κανόνες πεζοπορίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Η σωστή οργάνωση απαιτεί να έχουμε στο νου μας τα παρακάτω:Να υπάρχει πρώτος συνοδός που οδηγεί την ομάδα και δεν επιτρέπεται να προσπεράσει κανείς.Να υπάρχει ο τελευταίος συνοδός ή αλλιώς «σκούπα» που πίσω από αυτόν δεν ακολουθεί κανένας άλλος.Οι συμμετέχοντες να προχωρούν ο ένας πίσω από τον άλλο σε απόσταση όχι μικρότερη των 2 μέτρων και όχι σε ζευγάρια.Να υπάρχει συνεχείς επικοινωνία μεταξύ πρώτου και τελευταίου.Για κάθε 10-12 άτομα να προβλέπεται ένας ακόμα συνοδός

Πηγή: ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΑΚΡΑΙΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ, ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΚΟΥΘΟΥΡΗΣ,PhD

Οδηγίες για την εκδρομήΟδηγίες για την εκδρομή

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Δώσαμε επιπλέον οδηγίες στους μαθητές μας με στόχο μια ασφαλής πεζοπορία.Γνωρίζοντας πως αύριο θα πραγματοποιηθεί η εκδρομή-πεζοπορία προς την Έμπωνα θα ήθελα να έχετε στο νου σας τα παρακάτω:•Να φοράτε φόρμες, αθλητικά παπούτσια, μπουφάν.•Το σακίδιο εκδρομής να περιέχει: καπέλο, ένα μπουκαλάκι νερό, σάντουιτς, μια μπλούζα να αλλάξετε αν ιδρώσετε, χαρτί και μολύβι.•Φωτογραφικές μηχανές επιτρέπονται, δεν επιτρέπονται ηλεκτρονικά ,mp3,διότι θα πεζοπορήσουμε μην το ξεχνάμε!!!•Μπορείτε να έχετε μαζί σας περισσότερο φαγητό αλλά θα χρειαστεί να το αφήσουμε στο λεωφορείο, για να μην έχουμε περιττό βάρος πάνω μας καθώς θα βαδίζουμε.

Καιρός για εκδρομή…..Καιρός για εκδρομή…..

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Επισκεφτήκαμε Το μνημείο Φυσικής κληρονομιάς «το Κυπαρρισόδασος», και παίξαμε εκεί ένα παιχνίδι με τις αισθήσεις μας σε πρώτο ρόλοαναβαθμίδες στην Έμπωνα,Πεζοπορήσαμε προς τη λίμνη των νάνων όπου δημιουργήσαμε με υλικά από τη φύση κάδρα Αποχαιρετήσαμε τέλος την λίμνη ,την καρδερίνα που ακούσαμε, την αράχνη που ύφανε τον ιστό της ακούραστα και άφοβα από την κορυφή του δέντρου ως το έδαφος με ένα τραγούδι που τραγούδησε ο Άρης με την τόσο συγκινητική φωνή.

Ο φύλακας των δασών κοντά μαςΟ φύλακας των δασών κοντά μας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Κανένα μνημείο Φύσης, κανένας βιότοπος ,καμιά δασική έκταση μικρή ή μεγάλη δεν θα είχε την ίδια αξία αν ο φύλακας του δεν τα πονούσε.Στα παραμύθια μιλούν για πνεύματα που τριγυρνούν στα δάση και τα προστατεύουν. Στην Έμπωνα έχει ,ευτυχώς την ευθύνη των δασικών περιοχών ένας υπέροχος άνθρωπος και άξιος επαγγελματίας ,ο κ. Χουρδάκης.θα θέλαμε να εκφράσουμε την εκτίμηση μας για την συνεισφορά του στη δράση μας . Απευθύνθηκε στα παιδιά με τον πιο ευγενικό τρόπο και παρουσίασε τις ομορφιές και τα θαύματα της φύσης απλά αλλά με δυναμικότητα γιατί αγαπά τον τόπο του και το επάγγελμά του.Εκφράζουμε την ελπίδα μας να συνεχιστεί η συνεργασία μαζί του και την επόμενη χρονιά μιας και τον διακρίνει το όραμα που οδηγεί έναν άνθρωπο να υπερασπίζεται και να αναδεικνύει τις ομορφιές και την ιστορία του τόπου που ζει και εργάζεται.

Ο φύλακας των δασών Ο φύλακας των δασών κοντά μαςκοντά μας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Πολλές οι στροφές ως την Έμπωνα..μάθημα γεωγραφίας παρόλα αυτά η διαδρομή.Κρίμα που στις εικόνες δεν θα ακούσετε το κελαΐδισμα μιας καρδερίνας ,το γάργαρό νερό από ένα ρυάκι να σπάει τη σιωπή και να καλύπτει τον ήχο των παλμών της καρδιάς λόγω της πεζοπορίας.Η λίμνη που ήξερε να κρύβεται…..Έχει μείνει στη μνήμη μας η συγκινητική φωνή του Άρη να τραγουδά πριν φύγουμε από τη λίμνη των νάνων.Άγγιξε την ψυχή μας η ευαισθησία του δασονόμου κ.Χουρδάκη απέναντι σε παιδιά που ζουν σε πόλη ,μακριά από το φυσικό περιβάλλον και βίωναν για πρώτη φορά ίσως την ζωή σε αυτό, καθώς και η ενέργεια που του έχει δοθεί από τη φύση σαν επιβράβευση της προσπάθειας του να την προφυλάξει και να διατηρήσει αναλλοίωτη όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό.

Συμμετοχή στις Συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Δήμου εκδηλώσεις του Δήμου

ΡΡooδίωνδίων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Παρουσιάσαμε το πρόγραμμα μας στις εκδηλώσεις του Δήμου Ρόδου για την ημέρα περιβάλλοντος.Οι περαστικοί θαύμασαν τα έργα των παιδιών και ενημερώθηκαν από video και παρουσίαση για την εξέλιξη του προγράμματος.

επίλογοςεπίλογος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Η παραπάνω ιστορία εκπαίδευσης και δράσης στη φύση είχε αρκετά κεφάλαια και ο καθένας από τους εμπλεκόμενους βοήθησε με τον τρόπο του.Ευχαριστώ όλους όσους αναφέρονται στη συνέχεια γιατί μια ακόμα εργασία έφτασε στο τέλος της ακολουθώντας την καλύτερη δυνατή πορεία:Το ΚΠΕ Μαρώνειας για την υποστήριξη, την κ.. Καφρίτσα (υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Α/ μιας δωδεκανήσου)Την κ. Φατσέα Αδαμαντία (Σχ. Σύμβουλο Α/μιας και Β/μιας Δωδεκανήσου, Την κ. Αδαμοπούλου ΄Αννα (διευθύντρια του σχολείου)Τους δασκάλους: Ζαχαρίου Τα.,Ποιμενίδη Δ., και Τσιρλιάκη Δ. Τους εξωτερικούς συνεργάτες :Μπογιάννο Θ., Ιατρίδη Α. ,Χουρδάκη Σ. Τέλος τους μαθητές των τάξεων Ε1,Ε2,και ΣΤ΄ σχ. έτους 2012-2013

ΔΟΣΗ ΑΝΘΟΥΛΑ (συντονίστρια του προγράμματος)

επίλογοςεπίλογος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

Ονόματα μαθητών:

Ε1:ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΓΙΑΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ,ΚΑΛΙΟΝΤΖΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΖΟΤΣΕΑ ΤΟΥΝΤΟΡ, ΚΟΥΤΟΥΜΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΚΩΣΤΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΛΟΥΣΑ ΡΟΝΤΙΑΝΑ, ΜΑΓΟΥΛΑ ΡΑΦΑΗΛΙΑ, ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΛΕΤΙ, ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΠΑΧΟΥ-ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΤΡΑΝΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣΕ2:ΔΟΥΡΛΙΑ ΣΤΕΡΓΙΑ, ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΗΣ. ΖΟΥΠΑ ΚΩΝ/ΝΑ, ΜΠΟΝΤΣΕΑ ΣΟΡΙΝ , ΜΠΡΑΟΥΔΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΠΑΝΙΕΡΑ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΑ, ΠΑΥΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΠΗΛΙΧΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΠΛΑΤΗ ΜΑΡΙΛΙΝΑ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΣΤΑΥΡΟΥΛΗ ΕΡΜΙΟΝΗ. ΣΤΑΥΡΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. ΤΑΤΑΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ, ΤΖΩΡΤΖΑΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΤΣΙΚΟΥΡΗΣ ΙΩΝΑΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

επίλογοςεπίλογος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2012-2013

ΣΤ΄:ΚΑΦΡΙΤΣΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ,ΧΙΟΥΣΑ ΕΛΕΝΗ, ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΤΥΠΑΛΔΟΣ ΙΑΣΟΝΑΣ, ΤΡΟΥΜΟΥΧΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΤΡΑΝΤΟΥ ΒΑΙΑ, ΣΤΑΜΑΤΟΥΡΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΜΕΩΝ, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΝΤΙΝΤΑ ΜΕΛΙΝΑ, ΜΟΝΟΓΙΟΥΔΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, ΜΑΝΔΑΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΛΟΥΚΑ ΖΩΗ, ΛΟΙΖΟΥ ΕΦΗΜΙΑ-ΕΛΕΝΗ, ΚΟΤΖΙΟΝΙ ΕΝΙΑΝΤΑ , ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ , ΚΑΡΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ, ΚΑΠΛΑΝΑΙ ΕΒΕΛΙΝΑ, ΓΚΙΚΑ ΑΝΘΗ,ΒΕΡΓΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ