Κρασί και θέσεις εργασίες

Post on 17-Feb-2017

216 views 0 download

Transcript of Κρασί και θέσεις εργασίες

Κρασί και θέσεις εργασίας

Ειδικότητες

• Αμπελουργός• Οινοποιός• Οινολόγος• Βαρελοποιός

Αμπελουργός

Η δουλειά του αμπελουργού είναι στην ύπαιθρο και πρέπει να

εκτελέσει κάποιες λειτουργίες όπως για παράδειγμα τη φύτευση,

το κλάδεμα αλλά και τα βλαστικά στάδια του αμπελιού.

Οινοποιός

Η δουλειά του οινοποιού είναι στο εργοστάσιο και πρέπει να κάνει μια διαδικασία που ονομάζεται ΛΕΥΚΗ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ.

Οινολόγος

Η δουλειά του οινολόγου αφορά κυρίως την επεξεργασία των σταφυλιών που μπορούν να υποστούν αλκοολική ζύμωση. Κάνει δειγματολογικούς ελέγχους και αναλύσεις.

ΒαρελοποιόςΗ βαρελοποιεία είναι μία παραδοσιακή βιοτεχνική απασχόληση που γνώρισε άνθηση από πολύ παλιά λόγω του ότι  η αμπελουργία και η οινοποίηση είναι ασχολίες που έχουν τις ρίζες τους από την αρχαιότητα.

Οινοτουρισμός

Ο οινοτουρισμός είναι ένας παράγοντας ανάπτυξης της οικονομίας και ειδικότερα στο ελληνικό κράτος είναι ενας βασικός παράγοντας,ο οποίος προσφέρει πολλές θέσεις εργασίας και συμβάλλει παράλληλα στην οικονομία της χώρας.

Οινοτουρισμός

Ως οινικός τουρισμός ή οινοτουρισμός ορίζεται η επίσκεψη σε αμπελώνες, οινοποιεία, εκθέσεις και γιορτές κρασιού, κατά την οποία η γευσιγνωσία ή/και η εξερεύνηση των χαρακτηριστικών μιας αμπελουργικής περιοχής είναι το κυριότερο κίνητρο για τους επισκέπτες και αποτελεί μία ειδική και εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Τα δημοφιλέστερα μέρη/περιοχές/πόλεις με τον πιο ανεπτυγμένο οινοτουρισμό

Beaune, Γαλλία Bernkastel-Kues, Γερμανία Montepulciano, Ιταλία Borba, Πορτογαλία Haro, Ισπανία California, Αμερική

O οίνος στην Ελλάδα Η Ελλάδα, με ιστορία αιώνων στην καλλιέργεια της αμπέλου και διεθνή φήμη για πολλές από τις ποικιλίες και τα κρασιά της, συγκεντρώνει πολλά στοιχεία δυνητικού οινοτουριστικού ενδιαφέροντος.

Ο δρόμος του κρασιού στο Κιλκίς

Η Διαδρομή του κρασιού Πέλλας – Γουμένισσας συνεχίζει δυτικά προς την περιοχή της Πέλλας, όπου παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Πέλλα. Το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι ο αρχαιολογικός χώρος Πέλλας και μουσείο του.

Η συμβολή του οινοτουρισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη

• Συμβάλλει στη δημιουργία προϋπόθεσης για συνέργειες σε παράλληλες τοπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

• Βοηθάει στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής ταυτότητας και στα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα μιας περιοχής.

• Επιτυγχάνει τη δραστική σύνδεση του πρωτογενή στον τριτογενή τομέα.

Επιμέλεια

Ομάς ΓεώργιοςΠαναγιωτίδης ΒασίλειοςΤσαπάρας ΓεώργιοςΨαρράς Νικόλαος