Ιωαννίδου Στέλλα

Post on 11-Jan-2017

68 views 0 download

Transcript of Ιωαννίδου Στέλλα

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως έχουν μια «Α» προσωπικότητα, με κάποιες ικανότητες αλλά και κάποιες αδυναμίες, και ότι ο υπόλοιπος κόσμος είναι καλύτερος ή χειρότερος ή ίδιος μ’ εμάς.

Ο δρόμος της αυτοβελτίωσης και της αυτογνωσίας είναι ο μόνος που βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι με αξιόλογη παρουσία.

Το ακόλουθο ποίημα είναι του Γερμανού Λουθηρανού θεολόγου Ντήτριχ Μπονχέφερ μπορεί να μας προσανατολίσει σε ορισμένα ζητήματα.

Ο  Ντήτριχ Μπονχέφερ (1906 - 1945) ήταν Γερμανός λουθηρανός θεολόγος που εκτελέστηκε από τους Ναζί για την αντίστασή του κατά του χιτλερισμού, έμεινε όμως γνωστός και ως ''προφήτης ενός μη θρησκευτικού χριστιανισμού". 

  Ποιός είμ’ εγώ;

  Ποιός είμ’ εγώ; Συχνά μου λένε,

πως βγαίνω απ’ το κελί μου

ήρεμος και πρόσχαρος και βέβαιος

σαν άρχοντας απ’ το κάστρο του.

Ποιός είμ’ εγώ; Συχνά μου λένε,

πως μιλώ στους δεσμοφύλακές μου

ελεύθερα και φιλικά και ξεκάθαρα,

σαν να ‘μουν εγώ αυτός που διατάζει.

Η γνώση του εαυτού μας και η αναζήτηση του Θεού. Το

παράδειγμα του Αποστόλου Παύλου

Η προσπάθεια για γνώση του εαυτού μας συνδέεται οπωσδήποτε και με την αναζήτηση του Θεού. Και η προσπάθεια αυτή είναι επίπονη, όπως και η αναζήτηση του Θεού που είδαμε στις προηγούμενες συναντήσεις μας. 

 Η αναζήτηση του εαυτού μας. Από το κλείσιμο στον εαυτό μας στο άνοιγμα

στον συνάνθρωπο Η αυτογνωσία είναι μια διαρκής

διαδικασία μεταξύ οδυνών και ωδινών. Σίγουρα ξεκινάει από τον εαυτό μας και πολλές φορές προϋποθέτει το "κλείσιμο" στην ύπαρξή μας για να ξεκινήσει η αναζήτηση. Βέβαια, ο δισταγμός και ο φόβος για τη γνώση του εαυτού μας είναι κατανοητά. Το άγνωστο φοβίζει τον άνθρωπο, ακόμη και ο άγνωστος εαυτός μας.

Ο καθένας μας είναι ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο δημιούργημα της φύσης, το όποιο για διάφορους λόγους, στο πέρασμα των αιώνων, έπεσε στην παγίδα της αφύσικης και διαστρεβλωμένης ζωής. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν ότι την επιτυχία την έχουν στα χέρια τους. Οι ίδιοι μπορούν να καθορίσουν τη ζωή τους από τις επιλογές που κάνουν.