το νερο

Post on 03-Dec-2014

1.994 views 1 download

description

 

Transcript of το νερο

Το πρόβλημα του νερού…Το πρόβλημα του νερού…

Το νερόO Πλανήτης θα μπορούσε να ονομάζεται γαλάζιος πλανήτης, αφού τα 2/3 της επιφάνειάς του καλύπτονται από νερά. O συνολικός όγκος του νερού φτάνει τα 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα. Όμως το 97% είναι αλμυρό νερό (θάλασσα), το 2% είναι παγιδευμένο σε παγετώνες και παγόβουνα και από το υπόλοιπο 1% το μεγαλύτερο ποσοστό είναι δεσμευμένο σε μεγάλα βάθη.

Κλιματικές Αλλαγές και Νερό

Μάιος 2010

• «Η λειψυδρία και οι ξηρασίες έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην Τσεχία, Γαλλία και το Βέλγιο, με την κλιματική αλλαγή να επιδεινώνει την κατάσταση».

Α) Η Λειψυδρία

• ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ σημειώνεται όταν οι ποσότητες του νερού που αφαιρούνται από τις λίμνες, τα ποτάμια ή το υπέδαφος, είναι τόσο μεγάλες, ώστε οι προμήθειες νερού δεν επαρκούν πλέον στην ικανοποίηση όλων των ανθρωπίνων αναγκών ή των αναγκών του οικοσυστήματος, επιφέροντας αυξημένο ανταγωνισμό ανάμεσα στις πιθανές απαιτήσεις.

• Υπάρχει άνιση κατανομή των υδάτινων πόρων. H Κίνα, για παράδειγμα, με το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού, διαθέτει μόλις το 8% των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού. Από το 1970 τα αποθέματα νερού παγκόσμια μειώθηκαν κατά το 1/3, γιατί αυξήθηκε ο πληθυσμός κατά 1,8 δισεκατ. ανθρώπους, ενώ η ποσότητα γλυκού νερού παραμένει περίπου η ίδια. Σήμερα στη λίστα των άνυδρων χωρών ανήκουν 26 χώρες με συνολικό πληθυσμό 230.000.000 ανθρώπους. Έντεκα από τις χώρες αυτές είναι στην Αφρική, ενώ άλλες τέσσερις χώρες της αφρικανικής ηπείρου θα προστεθούν σύντομα στη λίστα αυτή.

• Η λειψυδρία που είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής θα είναι το νούμερο ένα πρόβλημα, που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος στο μέλλον, έχει δηλώσει ο δρ. Rajendra K. Pachauri, επιστήμονας για τη κλιματική αλλαγή, βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης το 2007 και θα είναι απειλή για την παγκόσμια ειρήνη

• 1.800 εκατομμύρια ανθρώπων προβλέπεται ότι θα ζήσουν σε χώρες ή περιοχές με ΠΛΗΡΗ λειψυδρία μέχρι το 2025, και δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

• Σε περιοχές με λειψυδρία, οι φυσικοί πόροι νερού έχουν πιθανόν ήδη ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ ή υποβληθεί σε διαδικασίες υποβάθμισης τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, γεγονός το οποίο επιβαρύνει την λειψυδρία.

Σομαλία

Κίνα

• ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ κατά γενική ομολογία συνδέονται με έλλειψη, όχι μόνο επειδή η υποβάθμιση του νερού που προέρχεται από το υπέδαφος και τα νερά της επιφάνειας, ευνοούν τις ασθένειες που αποδίδονται στο νερό, αλλά και επειδή η φτώχεια δυσκολεύει την ανάπτυξη των δικτύων σωστής κατανομής του νερού, καθώς και του αποχετευτικού συστήματος.

Από τη Λειψυδρία στην Ξηρασία

Οι συνέπειες της Λειψυδρίας: Μετανάστευση

• Η ΦΤΩΧΕΙΑ που σχετίζεται με την λειψυδρία δημιουργεί μεταναστευτικές μετατοπίσεις πληθυσμών στο εσωτερικό των χωρών ή προς άλλες χώρες, όπου οι άνθρωποι ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή, την οποία μάλλον δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουν.

Η Λειψυδρία στη Ελλάδα

• Αρνητικό ρεκόρ 7ετίας σημειώνουν τα αποθέματα νερού της πρωτεύουσας, πέφτοντας κάτω από τα επίπεδα της τελευταίας ξηρασίας του 2002. Παράλληλα, από το Κιλκίς έως τη Ρόδο το πρόβλημα της λειψυδρίας έχει «ποτίσει» για τα καλά την καθημερινότητα των Ελλήνων.

SΟS ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ!

• Αυτή την περίοδο σε όλη τη χώρα τα υπόγεια ύδατα παρουσιάζουν έλλειμμα 60% κατά μέσον όρο σε σχέση με το μέσο δυναμικό νερού που έχουμε αυτή την περίοδο.

• 85% του νερού στη χώρα μας καταναλώνεται για αρδευτικούς σκοπούς κι από αυτό το 70% χάνεται στα χωμάτινα και κακώς συντηρημένα αρδευτικά κανάλια της υπαίθρου.

• 2 φορές περισσότερα αποθέματα θα είχαμε αν περιορίζαμε κατά 10% τις διαρροές στα αρδευτικά κανάλια της υπαίθρου.

• 30 εκατ. κυβικά μέτρα νερού εισρέουν κάθε χρόνο στην Κορώνεια, αλλά η ζήτηση αγγίζει τα 50 εκατ.

• 10 χρόνια αργότερα το νερό θα είναι βασικό πολιτικό ζήτημα της χώρας!

Πτώση 40 μέτρων στον υδροφόρο ορίζοντα

• ΣΤΑ ΕΓΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΗΣ αναζητούν πλέον νερό οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα έπεσε ακόμα και στα σαράντα μέτρα σε σχέση με τη δεκαετία του ΄80. Στον Νομό Θεσσαλονίκης η στάθμη των υπόγειων υδάτων πέφτει επικίνδυνα στη λεκάνη του Ανθεμούντα, αλλά και στις περιοχές Καλοχωρίου και Σίνδου.

• Σύμφωνα με τις ετήσιες μετρήσεις που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στο «κόκκινο» βρίσκονται και άλλες τουλάχιστον δέκα περιοχές στους Νομούς Χαλκιδικής, Κιλκίς, Ημαθίας και Σερρών, όπου η αλόγιστη άντληση από τους γεωργούς, σε συνδυασμό με τη ρύπανση από φυτοφάρμακα και βιομηχανικά απόβλητα, αποτελούν το εκρηκτικό μείγμα.

• Ενδεικτικά, ο ποταμός Αξιός από 700.000 κυβικά μέτρα νερού την ώρα που έρεαν το 1975 έχει περιοριστεί στα 80.000. Επίσης, στις περιοχές Πολυκάστρου και Αξιούπολης Κιλκίς οι γεωτρήσεις στέρεψαν και οι αγρότες αναγκάζονται να κατεβάζουν τις αντλίες σε βάθη πολύ μεγαλύτερα από τα επτά μέτρα.

• ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ παρουσιάζει η στάθμη του νερού στις διάφορες γεωτρήσεις που γίνονται στο νησί της Ρόδου.

• ΟΙ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ εισροές νερού στην λίμνη Πλαστήρα είχαν αποτέλεσμα την καταστροφή στον Νομό Καρδίτσας 70.000 στρεμμάτων διαφόρων καλλιεργειών από την ξηρασία.

• ΕΩΣ ΚΑΙ 400% αυξήθηκαν οι μεταφορές νερού στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου από το 1997 έως σήμερα

Ο κίνδυνος της ερημοποίησης στην Ελλάδα

• Το 36% των γεωργικών προϊόντων παγκόσμια προέρχεται από το 16% της συνολικής γεωργικής γης, που είναι οι αρδευόμενες εκτάσεις. H υπερβολική άντληση νερού υποβαθμίζει την ποιότητά του (το μετατρέπει συχνά σε υφάλμυρο) και κατά συνέπεια τα εδάφη οδηγούνται σε μείωση των αποδόσεών τους λόγω της συσσώρευσης αλάτων.

Β) Η ρύπανση του Νερού

• Στις μέρες μας περίπου 300.000 εκατομμύρια άνθρωποι σε 25 χώρες στερούνται πόσιμου νερού τους περισσότερους μήνες το χρόνο.

• Το 20% του πληθυσμού της Γης αναγκάζεται να πίνει νερό από μολυσμένες πηγές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πάνω από 2.000.000 άνθρωποι κάθε χρόνο να πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με αυτό (έλλειψη - ακαταλληλότητα νερού). H μόλυνση των υδάτων στερεί σημαντικές ποσότητες νερού από ολόκληρους πληθυσμούς που ζουν σε παραλίμνιες ή παραποτάμιες περιοχές.

Η ρύπανση των υδάτων στην Ελλάδα

Τι μπορώ να κάνω ΕΓΩ;http://www.savingwater.org/kids/

http://www.dcwater.com/kids/activities/dailywaterusage.html

http://www.dcwater.com/kids/activities/here_to_there/here_to_there.html

http://www.mcwa.com/sounds/index.htm

http://www.squidoo.com/kidswater

Η στάση της Ευρώπης

• Το 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώθηκε στις δυνατότητες εξοικονόμησης νερού, στα κτίρια, στον περιορισμό των διαρροών και στην απόδοση της χρήσης του νερού στη γεωργία.