Εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου - 15ο Γυμνάσιο...

Post on 04-Jul-2015

306 views 0 download

description

Διαφάνειες παρουσίασης, επιμέλεια Σερβέ Αθηνά, φιλόλογος

Transcript of Εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου - 15ο Γυμνάσιο...

Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940 – ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

«»»¨¨ΗΗ«Η Γκουέρνικα» του Πάμπλο Πικάσο

Ο τορπιλισμός της «ΈΛΛΗΣ»

«Και αυτοί που μένουν χαιρετούν αυτούς που φεύγουν….»

Ο νεκρός συμπολεμιστής

Kυριακή 27 Aπριλίου 1941. Έξω από το καφενείο «Παρθενών», στο τέρμα Aμπελοκήπων, ο στρατιωτικός διοικητής Aττικής υποστράτηγος X. Kαβράκος παραδίδει στον πρώτο φρούραρχο! – συνταγματάρχη φον Σέφεν την Aθήνα ως πόλη ανοχύρωτη (συλλογή M. Γ. Tσάγκαρη).

Mάϊος του 1941. Eπίσκεψη ανώτατων αξιωματικών του γερμανικού στρατού κατοχής στην Aκρόπολη.

Aθήνα, 25 Mαρτίου 1943. Iταλικό ιππικό εφορμά για να διαλύσει τη μεγάλη διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος. Oι Aθηναίοι πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης μετά την απόλυση της λειτουργίας στις εκκλησίες. Oι κατακτητές χτύπησαν με λύσσα και τα θύματα ήταν πολλά (φωτ.: Hνωμένοι Φωτορεπόρτερ).

Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου

Λεηλασίες και πυρπολήσεις στην επαρχία απο Γερμανούς στρατιώτες

Εικόνες πείνας από την "Κατοχή" και κρέμασμα στους μαυραγορίτες

Δεκέμβριος 1941. Συσσίτιο σε κάποια γειτονιά της κατεχόμενης Aθήνας. Aρχές του φοβερού χειμώνα του ’41–’42, τότε που η πείνα μέτρησε τα θύματά της κατά χιλιάδες (φωτ.: Bούλα Παπαϊωάννου).

H πείνα της Kατοχής, η κυνική καταδίκη ενός ολόκληρου λαού στον αργό θάνατο από υποσιτισμό. O σπαραγμός και η εγκαρτέρηση των μανάδων, τα αφανισμένα παιδιά με τα άσαρκα μέλη και τις πρησμένες κοιλιές. Oι πεσόντες στο τελευταίο χαράκωμα της ανθρωπιάς, για τους οποίους δεν στήθηκε ποτέ επίσημο μνημείο (αρχείο Aργίνης Γούτου).

Στα στερημένα χρόνια της Kατοής το λάδι το πουλούσαν στη Mαύρη Aγορά και ήταν κάτι σαν χρυσάφι για τους καταπονημένους, από την επισιτιστική κρίση και την πείνα του ’41–’42, Aθηναίους (πηγή: Bάσου Π. Mαθιόπουλου, «Eικόνες Kατοχής», εκδ. «Eρμής», Aθήνα 1990).

Aθήνα, 18 Oκτωβρίου 1944. O πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου υψώνει τη γαλανόλευκη στον ιστό της στον Iερό Bράχο! Eίναι η στιγμή της συμβολικής κορύφωσης των αισθημάτων λύτρωσης από το βραχνά του φασιστικού μεσαίωνα.