θεοδώρου ιου2015 φεσιβαλ

Post on 15-Aug-2015

120 views 1 download

Transcript of θεοδώρου ιου2015 φεσιβαλ

15ο Νηπιαγωγείο ΗρακλείουΣχολικό Έτος 2014-2015

Όλα είναι θέμα αγωγής, ώστε να γίνουμε οπαδοί της υγιεινής

διατροφής.

15ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου

Συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί

Βασιλική Θεοδώρου

Καλλιόπη Ζουμή

Μαρία Κουτεντάκη

Οι 43 μαθητές του κλασικού και του ολοήμερου τμήματος.

Όλα είναι θέμα αγωγής, ώστε να γίνουμε οπαδοί της υγιεινής

διατροφής.

Η υγιεινή διατροφή είναι ένα από τα θέματα που δουλεύεται στο χώρο του νηπιαγωγείου. Οι αφορμές είναι πολυάριθμες και κινούνται σε διάφορα επίπεδα.

Η υγιεινή διατροφή και επιπτώσεις της στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς και οι συνέπειες ενός ανθυγιεινού μοντέλου διατροφής είναι εμφανής σε όλους τομείς ενημέρωσης : τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο, έντυπα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τα παιδιά με το να είναι αποδέκτες αυτών των μηνυμάτων και ερεθισμάτων δυσκολεύουν τους γονείς που είναι υπεύθυνοι για τη σωστή ανάπτυξη και υγεία τους στην προσπάθειά τους να επιλέξουν το σωστό τρόπο διατροφής κάθε φορά.

Ο προβληματισμός αυτός γίνεται ακόμα πιο έντονος όταν τα παιδιά έρχονται στο νηπιαγωγείο και πρέπει να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες υγιεινής διατροφής Απόρροια αυτών των σκέψεων είναι η πραγματοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

ΣκοπόςΤα παιδιά να μάθουν να τρώνε υγιεινά και να αποφεύγουν τις βλαβερές τροφές.

ΝΑΙ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Στόχοι• να γνωρίσουν το σώμα

τους.

• να διακρίνουν τις βασικές ομάδες τροφίμων και να μάθουν τη θρεπτική αξία που έχει κάθε μία.

• να μάθουν να προτιμούν τις υγιεινές τροφές και να αποφεύγουν τις βλαβερές.

• να συνειδητοποιήσουν ότι η υγιεινή διατροφή συνδέεται με τη στοματική υγιεινή.

• να υιοθετήσουν σταδιακά το μεσογειακό τρόπο διατροφής, καθώς και τη σημασία του λαδιού.

• Να αντιληφθούν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και πώς μπορούν να προστατέψουν την καρδιά τους.

• να αντιληφθούν την αξία της ομαδικής εργασίας μέσα από την επεξεργασία της συγκεκριμένης δράσης.

Ήδη από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς ετέθησαν οι κανόνες σχετικά με το τι αποτελεί ένα υγιεινό πρωινό ή μεσημεριανό.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε κατά την υλοποίηση του προγράμματος η διαθεματική προσέγγιση, οι ομαδικές και οι ατομικές εργασίες, τα παιχνίδια ρόλων, το θεατρικό και το δραματικό παιχνίδι συνέβαλαν ώστε τα παιδιά να προχωρήσουν όχι μόνο στην έρευνα και στη συλλογή πληροφοριών αλλά και στην ταξινόμηση δεδομένων και στη διαμόρφωση συμπερασμάτων.

0123456

Σειρά 1Σειρά 2

Το ταξίδι μας ξεκίνησε με τη γνωριμία μας με τις βασικές ομάδες τροφίμων: • υδατάνθρακες • πρωτεΐνες• γαλακτοκομικά προϊόντα• λάδι • φρούτα και λαχανικά.

Την Ημέρα της Υγιεινής Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου μας επισκέφτηκε η «Υγιεινούλα». Γρήγορα όμως έκανε και την εμφάνισή της η «Βλαβερούλα».

Πλέον η υγιεινή διατροφή αποτελούσε ένα ενδιαφέρον θέμα και στη συνέχεια τα παιδιά έθεσαν τα θέματα που θα επεξεργαζόμασταν.

Υγιεινή Διατροφή

Ποιες είναι οι υγιεινές και

ποιες οι βλαβερές τροφές;

Γιατί η υγιεινή διατροφή έχει σχέση με την

υγεία των δοντιών;

Γνωρίζω το σώμα μου

Πρέπει να τρώμε από

όλες τις ομάδες

τροφίμων;

Ποιος είναι ο μεσογειακός

τρόπος διατροφής;

Ποιες είναι οι βασικές ομάδες

τροφίμων;

Οργανώθηκε μία γωνιά υγιεινής διατροφής. Η γωνιά περιείχε βιβλία που υπήρχαν ήδη στο νηπιαγωγείο, αλλά και διάφορα τρόφιμα.

Πρώτος μας σταθμός ήταν, φυσικά, να γνωρίσουμε το σώμα μας. Σχεδιάσαμε σε ένα χαρτόνι ένα σώμα και ένα παιδί παρατήρησε ότι μοιάζει με ένα ρομπότ.

Εκπρόσωποι από τις άλλες ομάδες τροφίμων.

Με τη χρήση εικόνων προχωρήσαμε στο διαχωρισμό των βασικών ομάδων τροφίμων και τα συστατικά που κάθε μία περιέχει.

Κατασκευές που έχουν σχέση με τις βασικές ομάδες τροφίμων.

Και μερικές ομαδικές εργασίες.

Παιχνίδι τρίλιζα με φρούτα και λαχανικά φτιαγμένα από γύψο.

Φτιάξαμε ψωμί.

Επόμενο βήμα ήταν η στενή σχέση ανάμεσα στην υγιεινή διατροφή και τη στοματική υγιεινή. Αφίσες με τροφές που κάνουν καλό ή κακό στα δόντια, κατασκευές δοντιών καθαρών ή με στίγματα ήταν το αποτέλεσμα από την παρουσίαση αυτής της ενότητας.

Με τη βοήθεια του θεατρικού παιχνιδιού, τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο πολιτείες, στην πρώτη οι κάτοικοί της ήταν οπαδοί της υγιεινής διατροφής και στη δεύτερη της ανθυγιεινής. Οι κάτοικοι της πρώτης πολιτείας ήταν πιο υγιείς, πιο χαρούμενοι, δεν δυσκολεύονταν στο

περπάτημα. Από την άλλη, οι κάτοικοι της δεύτερης πολιτείας δεν ήταν υγιείς, ήταν πιο σκυθρωποί και η κίνησή τους ήταν νωχελική. Τα παιδιά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υγιεινή διατροφή δε συμβάλλει μόνο

στην υγεία μας, αλλά και στο πώς αισθανόμαστε και πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Τις Απόκριες τα παιδιά ντύθηκαν οπαδοί της υγιεινής διατροφής.

Έμενε ένα ερώτημα. Ποια είναι η σωστή ποσότητα που πρέπει να τρώμε από κάθε τροφή; Η απάντηση φυσικά ήταν λίγο από όλα.

Όσον αφορά τα ανθυγιεινά καταλήξαμε στο ότι γλυκά, παγωτά και οποιαδήποτε άλλη λιχουδιά μπορούμε να την τρώμε αρκεί να είναι σε μικρή ποσότητα και όχι πολύ συχνά.

Τη συγκεκριμένη περίοδο προετοιμαζόμαστε

για την τελική γιορτήμε θέμα την Υγιεινή Διατροφή.

Μέσα από ποιήματα, τραγούδια και χορευτικά τα παιδιά θα παρουσιάσουν τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά την επεξεργασία του συγκεκριμένου προγράμματος.

Η ανάγκη για θετικά πρότυπα γίνεται πιο απαραίτητη στις μέρες. Τα παιδιά συνεχώς βομβαρδίζονται από διαφημίσεις που τα προτρέπουν στην κατανάλωση βλαβερών για την υγεία τροφές. Καθήκον μας είναι να τα προστατέψουμε και να τους παρέχουμε τα κατάλληλα εφόδια για να θωρακιστούν και να πράξουν το σωστό για τη σωματική και ψυχική τους υγεία χωρίς να φτάνουμε σε υπερβολές. Επομένως, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε όλοι ένα κοινό στόχο: να γίνουμε όλοι οπαδοί της υγιεινής διατροφής. Άλλωστε, η υιοθέτηση μίας θετικής μορφής συμπεριφοράς απέναντι στην υγιεινή διατροφή είναι όντως θέμα αγωγής.

Ευχαριστούμε !