Unhcr 2811

2
Τομέας Ενημέρωσης Ταϋγέτου 23 Tel. 210 6726462-3 Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ Π. Ψυχικό Fax. 210 6756800 για τους Πρόσφυγες 154 52 Αθήνα E-mail. [email protected] Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Website: www.unhcr.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ No. 35/06 Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2006 Κίνδυνος Διακοπής της Ανθρωπιστικής Βοήθειας στο Τσαντ Έντονες Ανησυχίες της Ύπατης Αρμοστείας και του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων ΓΕΝΕΥΗ Έκκληση απηύθυναν τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων για γρήγορη αποκατάσταση της τάξης στην ταραχώδη περιοχή του Ανατολικού Τσαντ έπειτα από επεισόδια που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο όπου συμμορίες λεηλάτησαν αποθήκες με είδη πρώτης ανάγκης για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Νταρφούρ και το Τσαντ. Και οι δύο οργανώσεις ανέφεραν ότι λεηλατήθηκαν -από ντόπιους σύμφωνα με καταγγελίες- οι κύριες αποθήκες τους στην ανατολική πόλη του Τσαντ Αμπέσε, το κέντρο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε 218.000 πρόσφυγες από τη γειτονική περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν και σε σχεδόν 90.000 ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό του Τσαντ, κατά τη διάρκεια αναταραχών το Σάββατο και την Κυριακή. Δυνάμεις ανταρτών κατέλαβαν το Αμπέσε το Σάββατο ενώ την Κυριακή η πόλη επανήλθε στα χέρια των κυβερνητικών στρατευμάτων. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρρες και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων Τζέιμς Μόρρις προειδοποίησαν ότι η ανθρωπιστική δίοδος σωτηρίας στην απομακρυσμένη περιοχή κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Τσαντ και Σουδάν είναι εξαιρετικά επισφαλής και κάλεσαν όλες τις πλευρές να τιμήσουν τις ανθρωπιστικές αρχές ώστε να συνεχίσει η παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας. «Υπάρχουν πάνω από 300.000 ξεριζωμένοι σε 12 προσφυγικούς καταυλισμούς και διάφορες τοποθεσίες για τους εσωτερικά εκτοπισμένους κατοίκους του Τσαντ, οι οποίοι εξαρτώνται σχεδόν ολοκληρωτικά από την εξωτερική βοήθεια του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, της Ύπατης Αρμοστείας και των συνεργατών μας», δήλωσε ο Γκουτέρρες. «Από εμάς λαμβάνουν βοήθεια και οι κοινότητες του Τσαντ που φιλοξενούν πρόσφυγες. Η απώλεια των βασικών αποθεμάτων μας για την ανατολική περιοχή και οι περιορισμοί στο προσωπικό μας εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανασφάλειας θέτουν σε κίνδυνο αυτή την εύθραυστη δίοδο σωτηρίας». Σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες από το προσωπικό του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, από την αποθήκη της οργάνωσης στο κέντρο του Αμπέσε λεηλατήθηκαν 483 συνολικά τόνοι τροφίμων αξίας 500.000 περίπου δολαρίων. Μια άλλη αποθήκη του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων στα προάστια της πόλης παρέμεινε ανέπαφη. «Το να κλέβεις φαγητό από ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα είναι η πιο επαίσχυντη και απάνθρωπη πράξη που μπορεί να κάνει ποτέ κάποιος», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, κ. Μόρρις.

description

http://www.unric.org/html/greek/2006/unhcr_2811.pdf

Transcript of Unhcr 2811

Page 1: Unhcr 2811

Τοµέας Ενηµέρωσης Ταϋγέτου 23 Tel. 210 6726462-3 Ύπατη Αρµοστεία ΟΗΕ Π. Ψυχικό Fax. 210 6756800 για τους Πρόσφυγες 154 52 Αθήνα E-mail. [email protected] Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Website: www.unhcr.gr

ΔΕΛΤΙΟ

ΤΥΠΟΥ

No. 35/06

Δευτέρα, 27 Νοεµβρίου 2006

Κίνδυνος Διακοπής της Ανθρωπιστικής Βοήθειας στο Τσαντ

Έντονες Ανησυχίες της Ύπατης Αρµοστείας και του Παγκόσµιου Προγράµµατος Τροφίµων

ΓΕΝΕΥΗ – Έκκληση απηύθυναν τη Δευτέρα 27 Νοεµβρίου η Ύπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Παγκόσµιο Πρόγραµµα Τροφίµων για γρήγορη αποκατάσταση της τάξης στην ταραχώδη περιοχή του Ανατολικού Τσαντ έπειτα από επεισόδια που ξέσπασαν το Σαββατοκύριακο όπου συµµορίες λεηλάτησαν αποθήκες µε είδη πρώτης ανάγκης για εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Νταρφούρ και το Τσαντ.

Και οι δύο οργανώσεις ανέφεραν ότι λεηλατήθηκαν -από ντόπιους σύµφωνα µε καταγγελίες- οι κύριες αποθήκες τους στην ανατολική πόλη του Τσαντ Αµπέσε, το κέντρο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε 218.000 πρόσφυγες από τη γειτονική περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν και σε σχεδόν 90.000 ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό του Τσαντ, κατά τη διάρκεια αναταραχών το Σάββατο και την Κυριακή. Δυνάµεις ανταρτών κατέλαβαν το Αµπέσε το Σάββατο ενώ την Κυριακή η πόλη επανήλθε στα χέρια των κυβερνητικών στρατευµάτων.

Ο Ύπατος Αρµοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρρες και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσµιου Προγράµµατος Τροφίµων Τζέιµς Μόρρις προειδοποίησαν ότι η ανθρωπιστική δίοδος σωτηρίας στην αποµακρυσµένη περιοχή κατά µήκος των συνόρων µεταξύ Τσαντ και Σουδάν είναι εξαιρετικά επισφαλής και κάλεσαν όλες τις πλευρές να τιµήσουν τις ανθρωπιστικές αρχές ώστε να συνεχίσει η παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Υπάρχουν πάνω από 300.000 ξεριζωµένοι σε 12 προσφυγικούς καταυλισµούς και διάφορες τοποθεσίες για τους εσωτερικά εκτοπισµένους κατοίκους του Τσαντ, οι οποίοι εξαρτώνται σχεδόν ολοκληρωτικά από την εξωτερική βοήθεια του Παγκόσµιου Προγράµµατος Τροφίµων, της Ύπατης Αρµοστείας και των συνεργατών µας», δήλωσε ο Γκουτέρρες. «Από εµάς λαµβάνουν βοήθεια και οι κοινότητες του Τσαντ που φιλοξενούν πρόσφυγες. Η απώλεια των βασικών αποθεµάτων µας για την ανατολική περιοχή και οι περιορισµοί στο προσωπικό µας εξαιτίας της συνεχιζόµενης ανασφάλειας θέτουν σε κίνδυνο αυτή την εύθραυστη δίοδο σωτηρίας».

Σύµφωνα µε πρώτες πληροφορίες από το προσωπικό του Παγκόσµιου Προγράµµατος Τροφίµων, από την αποθήκη της οργάνωσης στο κέντρο του Αµπέσε λεηλατήθηκαν 483 συνολικά τόνοι τροφίµων αξίας 500.000 περίπου δολαρίων. Μια άλλη αποθήκη του Παγκόσµιου Προγράµµατος Τροφίµων στα προάστια της πόλης παρέµεινε ανέπαφη.

«Το να κλέβεις φαγητό από ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα είναι η πιο επαίσχυντη και απάνθρωπη πράξη που µπορεί να κάνει ποτέ κάποιος», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Παγκόσµιου Προγράµµατος Τροφίµων, κ. Μόρρις.

Page 2: Unhcr 2811

…2/2…

Τα πράγµατα που λεηλατήθηκαν από το Παγκόσµιο Πρόγραµµα Τροφίµων περιελάµβαναν 355,6 τόνους δηµητριακά, 61,5 τόνους ζάχαρη, 35,2 τόνους λάδι, 21,9 τόνους όσπρια και 9 τόνους γάλα σε σκόνη. Όλες όµως οι προµήθειες προς τους πρόσφυγες του Τσαντ για το µήνα Δεκέµβριο είχαν ήδη παραδοθεί και τοποθετηθεί στους καταυλισµούς, όπως επίσης και µια σηµαντική ποσότητα τροφίµων για τον Ιανουάριο.

Σύντοµα αναµένεται να παραδοθούν και άλλα τρόφιµα του Παγκόσµιου Προγράµµατος Τροφίµων για τους καταυλισµούς του Τσαντ, µε φορτηγά που έχουν ήδη ξεκινήσει από τη Λιβύη κουβαλώντας 1.140 τόνους δηµητριακά και φυτικό λάδι. Το Παγκόσµιο Πρόγραµµα Τροφίµων χρειάζεται 5,5 εκατοµµύρια δολάρια ακόµα για να αγοράσει όλες τις απαραίτητες προµήθειες σε τρόφιµα πριν από την έναρξη της εποχής των βροχοπτώσεων τον Ιούνιο. Από τη στιγµή λήψης των κονδυλίων µέχρι την τοποθέτηση των τροφίµων στους προσφυγικούς καταυλισµούς χρειάζεται να µεσολαβήσει ένα διάστηµα έξι µηνών.

Στην αποθήκη της Ύπατης Αρµοστείας, η οποίας υπέστη φοβερή λεηλασία, υπήρχαν ανθρωπιστικές προµήθειες αξίας 1,3 εκατοµµυρίων δολαρίων, που περιελάµβαναν από κουβέρτες, σκηνές και πλαστικά καλύµµατα µέχρι µαγειρικές εστίες, κουζινικά σκεύη, φαρµακευτικά είδη, µηχανισµούς επικοινωνίας, εξοπλισµό αποθήκευσης και εξοπλισµό για τον καθαρισµό του νερού – όλα όσα είναι απαραίτητα δηλαδή για τη λειτουργία των αποµακρυσµένων προσφυγικών καταυλισµών που βρίσκονται κατά µήκος 600 χλµ στο Ανατολικό Τσαντ κοντά στα σύνορα µε το Σουδάν. Τη Δευτέρα γίνονταν καταµετρήσεις ώστε να εκτιµηθεί τι απέµεινε. Υπολογίζεται όµως ότι λεηλατήθηκε το 80% περίπου των προµηθειών. Η αποθήκη της Ύπατης Αρµοστείας στο Αµπέσε είναι το κεντρικό σηµείο διοχέτευσης προµηθειών στην περιοχή και συγκεκριµένα σε επτά µικρότερες αποθήκες κοντά στους πιο αποµακρυσµένους καταυλισµούς. Οι προµήθειες σε αυτές τις µικρότερες και πιο µακρινές αποθήκες µπορούν να καλύψουν τις προσωρινές ανάγκες αλλά οι χαµένες προµήθειες θα πρέπει σύντοµα να αναπληρωθούν.

Μέχρι τη Δευτέρα το πρωί τα πράγµατα ήταν ήρεµα στο Αµπέσε και οι τοπικές αρχές είπαν ότι θα αποστείλουν οµάδες που θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν και να ανακτήσουν τις κλεµµένες προµήθειες.

Η Ύπατη Αρµοστείας έχει 300 περίπου άτοµα προσωπικό στο Τσαντ, συµπεριλαµβανοµένων 95 διεθνών υπαλλήλων και πάνω από 200 τοπικούς υπαλλήλους. Τα περισσότερα µέλη προσωπικού της Ύπατης Αρµοστείας βρίσκονται ανατολικά. Το Παγκόσµιο Πρόγραµµα Τροφίµων έχει 44 διεθνείς υπαλλήλους και 227 άτοµα τοπικό προσωπικό, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται επίσης ανατολικά.

ΤΕΛΟΣ

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε µε:

Καίτη Κεχαγιόγλου, Επικεφαλής Τοµέα Ενηµέρωσης, e-mail: [email protected]

Στέλλα Νάνου, Βοηθός Τοµέα Ενηµέρωσης, e-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: www.unhcr.org (Αγγλικά)

www.unhcr.gr (Ελληνικά)