Unhcr 1405

2
Τομέας Ενημέρωσης Ταϋγέτου 23 Tel. 210 6726462-3 Υπατη Αρμοστεία ΟΗΕ Π. Ψυχικό Fax. 210 6756800 για τους Πρόσφυγες 154 52 Αθήνα E-mail. [email protected] Γραφείο στην Ελλάδα Website: www.unhcr.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ No. 08/19 Τρίτη, 13 Μαΐου 2008 Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια από ξηράς και αέρος στη Μυανμάρ. Έκκληση για οικονομική ενίσχυση απευθύνει το Γραφείο Ελλάδας. ΓΕΝΕΥΗ Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έστειλε το Σάββατο το πρώτο κομβόι του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια στη Μυανμάρ από τη γειτονική Ταϊλάνδη, ενώ η αερομεταφορά των περίπου 100 τόνων με επειγόντως αναγκαίες προμήθειες για προσωρινά καταλύματα ξεκίνησε από το Ντουμπάι. «Αυτό το κομβόι αποτελεί ένα θετικό βήμα σε μια προσπάθεια παροχής βοήθειας που χαρακτηρίζεται μέχρι τώρα από προκλήσεις και περιορισμούς», αναφέρει ο Ρέημοντ Χόλ, εκπρόσωπος της Υ. Α. στην Ταϊλάνδη. «Ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια να ανοίξει μια πιθανή οδό για να επιτρέψει να φτάσει στα θύματα του κυκλώνα περισσότερη διεθνής βοήθεια». Το κομβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια από την Ταϊλάνδη μεταφέρει περισσότερους από 20 τόνους με σκηνές και πλαστικά καλύμματα σε περίπου 10.000 ανθρώπους που έμειναν άστεγοι από την καταστροφή. «Η βοήθεια που στέλνουμε οδικώς έρχεται να προστεθεί στις προμήθειες που έχουμε διανείμει στη Γιανγκόν και στους 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που αρχίσαμε να μεταφέρουμε αεροπορικώς το Σάββατο από το Ντουμπάισυμπληρώνει ο Χόλ. Στην περιοχή Μάε Σότ στη βορειοδυτική Ταϊλάνδη το Σάββατο, τα δύο φορτηγά της Υ.Α. που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισαν ομαλά τη γέφυρα της Φιλίας και πέρασαν στη Μυανμάρ στη 1.07μ.μ.τοπική ώρα, μετά από συνοπτικό έλεγχο των εγγράφων στα σύνορα. Υπάλληλοι της Υ.Α. υποδέχθηκαν τα φορτηγά στην πλευρά της Μυανμάρ και θα εποπτεύσουν τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας σε φορτηγά της χώρας συνοδεύοντας το κομβόι στη Γιανγκόν. Η αποστολή πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα εμπόδιο. Εν τω μεταξύ, νωρίς το Σάββατο, η Ύπατη Αρμοστεία ξεκίνησε την αερομεταφορά 100 τόνων με προμήθειες για προσωρινά καταλύματα από τις αποθήκες της στο Ντουμπάι προς τη Γιαγκόν. Η πρώτη από τις 3 προγραμματισμένες πτήσεις, που μετέφερε 33 τόνους βοήθειας, αναχώρησε με αεροπλάνο του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφί μων, το Σάββατο το πρωί, και αναμένεται να φτάσει στη Γιαγκόν στις 6.12 μ.μ. τοπική ώρα. Οι υπόλοιπες πτήσεις της Υ. Α. είναι προγραμματισμένες για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η πτήση του Σαββάτου μετέφερε 4.500 πλαστικά καλύμματα, 17.000 κουβέρτες και πάνω από 1000 σετ με κουζινικά σκεύη.

description

http://www.unric.org/html/greek/2008/unhcr_1405.pdf

Transcript of Unhcr 1405

Page 1: Unhcr 1405

Τοµέας Ενηµέρωσης Ταϋγέτου 23 Tel. 210 6726462-3 ‘Υπατη Αρµοστεία ΟΗΕ Π. Ψυχικό Fax. 210 6756800 για τους Πρόσφυγες 154 52 Αθήνα E-mail. [email protected] Γραφείο στην Ελλάδα Website: www.unhcr.gr

ΔΕΛΤΙΟ

ΤΥΠΟΥ

No. 08/19 Τρίτη, 13 Μαΐου 2008

Η Ύπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια από ξηράς και αέρος στη Μυανµάρ. Έκκληση για οικονοµική ενίσχυση απευθύνει το Γραφείο Ελλάδας. ΓΕΝΕΥΗ – Η Ύπατη Αρµοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έστειλε το Σάββατο το πρώτο κοµβόι του ΟΗΕ µε ανθρωπιστική βοήθεια στη Μυανµάρ από τη γειτονική Ταϊλάνδη, ενώ η αεροµεταφορά των περίπου 100 τόνων µε επειγόντως αναγκαίες προµήθειες για προσωρινά καταλύµατα ξεκίνησε από το Ντουµπάι. «Αυτό το κοµβόι αποτελεί ένα θετικό βήµα σε µια προσπάθεια παροχής βοήθειας που χαρακτηρίζεται µέχρι τώρα από προκλήσεις και περιορισµούς», αναφέρει ο Ρέηµοντ Χόλ, εκπρόσωπος της Υ.Α. στην Ταϊλάνδη. «Ελπίζουµε αυτή η προσπάθεια να ανοίξει µια πιθανή οδό για να επιτρέψει να φτάσει στα θύµατα του κυκλώνα περισσότερη διεθνής βοήθεια». Το κοµβόι µε την ανθρωπιστική βοήθεια από την Ταϊλάνδη µεταφέρει περισσότερους από 20 τόνους µε σκηνές και πλαστικά καλύµµατα σε περίπου 10.000 ανθρώπους που έµειναν άστεγοι από την καταστροφή. «Η βοήθεια που στέλνουµε οδικώς έρχεται να προστεθεί στις προµήθειες που έχουµε διανείµει στη Γιανγκόν και στους 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που αρχίσαµε να µεταφέρουµε αεροπορικώς το Σάββατο από το Ντουµπάι,» συµπληρώνει ο Χόλ. Στην περιοχή Μάε Σότ στη βορειοδυτική Ταϊλάνδη το Σάββατο, τα δύο φορτηγά της Υ.Α. που µεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισαν οµαλά τη γέφυρα της Φιλίας και πέρασαν στη Μυανµάρ στη 1.07µ.µ.τοπική ώρα, µετά από συνοπτικό έλεγχο των εγγράφων στα σύνορα. Υπάλληλοι της Υ.Α. υποδέχθηκαν τα φορτηγά στην πλευρά της Μυανµάρ και θα εποπτεύσουν τη µεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας σε φορτηγά της χώρας συνοδεύοντας το κοµβόι στη Γιανγκόν. Η αποστολή πραγµατοποιήθηκε χωρίς κανένα εµπόδιο.

Εν τω µεταξύ, νωρίς το Σάββατο, η Ύπατη Αρµοστεία ξεκίνησε την αεροµεταφορά 100 τόνων µε προµήθειες για προσωρινά καταλύµατα από τις αποθήκες της στο Ντουµπάι προς τη Γιαγκόν. Η πρώτη από τις 3 προγραµµατισµένες πτήσεις, που µετέφερε 33 τόνους βοήθειας, αναχώρησε µε αεροπλάνο του Παγκόσµιου Προγράµµατος Τροφίµων, το Σάββατο το πρωί, και αναµένεται να φτάσει στη Γιαγκόν στις 6.12 µ.µ. τοπική ώρα. Οι υπόλοιπες πτήσεις της Υ.Α. είναι προγραµµατισµένες για τις αρχές της επόµενης εβδοµάδας.

Η πτήση του Σαββάτου µετέφερε 4.500 πλαστικά καλύµµατα, 17.000 κουβέρτες και πάνω από 1000 σετ µε κουζινικά σκεύη.

Page 2: Unhcr 1405

2

Η Ύπατη Αρµοστεία εστιάζει στην παροχή προσωρινού καταλύµατος ως µέρος της συλλογικής προσπάθειας του ΟΗΕ να βοηθήσει τα θύµατα του κυκλώνα που την περασµένη εβδοµάδα κατέστρεψε το δέλτα του ποταµού Ιραγουάντι στη Μυανµάρ και περιοχές της πόλης Γιαγκόν. Στα θύµατα του κυκλώνα συγκαταλέγονται και περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι που υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Αντιδρώντας άµεσα, η Υ.Α. στη Μυανµάρ αγόρασε µουσαµάδες αξίας 50.000 δολαρίων, κονσέρβες και µπισκότα για να διανείµει στις πληγείσες περιοχές.

Στη γειτονική Ταϊλάνδη η Υ.Α. επιστράτευσε τα υπάρχοντα αποθέµατα υλικών για τη δηµιουργία προσωρινών καταλυµάτων που προορίζονταν για προσφυγικούς καταυλισµούς στα σύνορα Ταϊλάνδης- Μυανµάρ. Επίσης άδειασε τις αποθήκες της Υ.Α. στις περιοχές Καντσαναµπούρι και Μάε Χόνγκ Σον, βορειοδυτικά της χώρας. Φορτηγά ξεκίνησαν να µεταφέρουν τέντες και πλαστικά καλύµµατα την Παρασκευή, µε προορισµό την πόλη Μάε Σοτ στα σύνορα της χώρας, όπου έφτασαν αργά χθες το βράδυ µετά από πολύωρη διαδροµή σε ορεινούς και δύσβατους δρόµους. Η βοήθεια θα µπορούσε να είχε καθυστερήσει στο Μάε Σοτ, καθώς οι τελωνειακοί σταθµοί και στις δυο πλευρές των συνόρων είναι κλειστοί τα σαββατοκύριακα. Όµως, η Υ.Α. κατάφερε έπειτα από διαπραγµατεύσεις µε κυβερνητικά στελέχη της Ταϊλάνδης και της Μυανµάρ να ανοίξουν κατ’ εξαίρεση οι τελωνειακοί σταθµοί για να επιτρέψουν στα εφόδια να εισέλθουν στη Μυανµάρ. Η ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει η Υ.Α. θα παραδοθεί στην Επιτροπή Διαχείρισης Καταστροφών, για να διανεµηθεί υπό την εποπτεία της Υ.Α. Στα 6 εκατοµµύρια δολάρια εκτιµάται ότι θα φτάσει το κόστος της επιχείρησης για την Ύπατη Αρµοστεία. Η Οργάνωση του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες έχει απευθύνει διεθνείς εκκλήσεις σε κυβερνήσεις και πολίτες για τη συγκέντρωση του ποσού. Το υλικό που ήδη διατίθεται θα λείψει από άλλους ξεριζωµένους συνανθρώπους µας στην περιοχή που το έχουν επίσης ανάγκη. Το Γραφείο Ελλάδας της Ύπατης Αρµοστείας απευθύνει επείγουσα έκκληση στους συµπολίτες µας για ενίσχυση αυτής της διεθνούς προσπάθειας. Κάθε ηµέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται όλο και πιο κρίσιµη! Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να επικοινωνούν µε τον Τοµέα Ανάπτυξης Πόρων στο 210 6726296. Αριθµοί Λογαριασµού: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 139/920033-95 ALPHA BANK 101-00-2002055436 ΤΕΛΟΣ Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε µε:

Καίτη Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνη Τοµέα Ενηµέρωσης, e-mail: [email protected]

Σοφία Κουτσού, Αναπληρώτρια Βοηθός Τοµέα Ενηµέρωσης, e-mail: [email protected]

Ιστοσελίδα: www.unhcr.org (Αγγλικά)

www.unhcr.gr (Ελληνικά)