State of Emergency emag February 2012

40
ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ του 2012 ΤΕΥΧΟΣ 1 Πυρόσβεση - Διάσωση - Πολιτική Προστασία - Φυσικές & Τεχνικές Καταστροφές • Με τον εθελοντισμό χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους. • Ένα γράμμα από το Δάσος • Βοηθήστε τον Σμόκι • Σταυρόλεξο Φυσικές καταστροφές και οι ψυχολογικές τους επιπτώσεις Στιγμές που Συγκλόνισαν τον Κόσμο Το νέο καμάρι της Mercedes Πειθαρχία και Οργάνωση από την αντίληψη του χθες στους προβληματισμούς του σήμερα. Διασώσεις που θες να Διαδώσεις ISSN-2241-1771

description

Το περιοδικό διανέμεται δωρεάν και στόχος του είναι να εμπλουτιστεί με άρθρα διαφόρων θεμάτων για όλα τα ενδιαφέροντα και να καλύψουμε αυτό το κενό που υπάρχει. Αναμένουμε την δικιά σας γνώμη για να βελτιωθούμε ή τα δικά σας άρθρα ως συμπλήρωμα στα ήδη υπάρχοντα.

Transcript of State of Emergency emag February 2012

Page 1: State of Emergency  emag    February   2012

ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ του 2012ΤΕΥΧΟΣ 1

SofEΠυρόσβεση - Διάσωση - Πολιτική Προστασία - Φυσικές & Τεχνικές Καταστροφές

•Μετονεθελοντισμόχτίζουμεένακαλύτεροαύριογιαόλους.•ΈναγράμμααπότοΔάσος•ΒοηθήστετονΣμόκι•Σταυρόλεξο

Φυσικές καταστροφές και οι ψυχολογικές τους επιπτώσεις

Στιγμές που Συγκλόνισαν τον Κόσμο

Το νέο καμάρι της Mercedes

Πειθαρχία και Οργάνωση από την αντίληψη του χθες στους

προβληματισμούς του σήμερα.

Διασώσεις που θες να Διαδώσεις

ISSN-2241-1771

Page 2: State of Emergency  emag    February   2012

2 Editorial

4 Η γωνιά του Εκπαιδευτή.

Διαχείριση πυρκαγιών σε καμινάδα

6 Πειθαρχία και Οργάνωση από την αντίληψη του χθες στους προβληματισμούς του σήμερα.

10 Το νέο καμάρι της Mercedes.

13 Φυσικές καταστροφές και οι ψυχολογικές τους επιπτώσεις

18 Στιγμές που Συγκλόνισαν τον Κόσμο.

20 Κουίζ Γνώσεων.

22 Πίσω στη Βασική.

25 Επικαιρότητα.

29 Διασώσεις που...θες να Διαδώσεις

Νεολαία 33 Με τον εθελοντισμό χτίζουμε ένα

καλύτερο αύριο για όλους.

36 Ένα γράμμα από το δάσος.

38 Βοηθήστε τον Σμόκι.

39 Σταυρόλεξο

Ιδιοκτησία-Παραγωγή - Εκδότης: Νίκος Φτιάκας.Συντακτική ομάδα: Στάμος Δαμιανόγλου, Νίκος Φτιάκας, Θανάσης Δουδούμης, Τάνια Δουδούμη Ηρακλής Λαμπαδαρίου, Κώστας Μλεκάνης, Κώστας Ρωμέλιος, Αθηνά Τσουλφά, Φώτης Φούντζηλας, Κωνσταντίνα Χαρλαβάνη, Θεόδωρος Τσομπανίδης.

Advertising Directors: Νίκος Φτιάκας.Proof Editor (Φιλολογική επιμέλεια-Τυπογραφικές διορθώσεις): Κώστας Μλεκάνης.

E-mail επικοινωνίας: [email protected]

State of Emergency (ISSN-2241-1771) Τρίμηνη Έκδοση. Ενυπόγραφα άρθρα δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την επίσημη άποψη του Περιοδικού. All rights reserved. Ηλεκτρονικό γραφείο www.stateofemergencyemag.com Συνδρομή : Δωρεάν. © 2010 designfreebies.

Ανακοίνωση Στην συντακτική ομάδα είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις, θέματα που θα θέλατε να διαβάσετε ή και να δημοσιεύεστε κάποιο δικό σας κομμάτι.

Στείλτε τα σε μορφή word και τις φωτογραφίες ξεχωριστά σε ανάλυση 800 Χ 600 και 300 dpi.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Θα ήθελα να σας χαιρετίσω και να σας καλωσορίσω στην Πρώτη Έκδοση του Περιοδικού State of Emergency. Για πρώτη φορά ασχολήθηκα με τον εθελοντισμό πριν από 12 χρόνια . Σε αυτά τα χρόνια εκπαιδευτικά σε 4 διαφορετικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση

στην Αστική & Δασική Πυρόσβεση, Απεγκλωβισμό και Πρώτες Βοήθειες. Κουβαλώντας αυτή την μικρή σε σύγκριση με άλλους συναδέλφους μου εμπειρία θεώρησα ότι θα έπρεπε να συμβάλω και εγώ με τον δικό μου τρόπο όσο μπορώ σε αυτό το κενό που υπάρχει στην χώρα μας στο τομέα της ενημέρωσης με την δημιουργία αυτού του περιοδικού που ελπίζω να αποκτήσει αρθρογραφία για όλους εμάς που ασχολούμαστε εθελοντικά ή επαγγελματικά με τους σκοπούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσία του Ε.Κ.Α.Β. της Πολιτικής Προστασίας και σε γενικότερο και ειδικότερα τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ.

Editorial

State of Emergency 02 Φεβρουάριος 2012

Page 3: State of Emergency  emag    February   2012

Το παρόν βιβλίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με στόχο την ανάπτυξη θετικών διαπροσωπικών σχέσεων σε παιδιά τμήματος νηπιαγωγείου καθώς και την βελτίωση της αυτοεκτίμησης των παιδιών. Αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται κάποια θεωρητικά στοιχεία καθώς και η παρουσίαση της κοινωνιομετρικής δομής της τάξης, βάση της οποίας σχεδιάστηκε η παρούσα παρέμβαση. Στο δεύτερο και κύριο μέρος του βιβλίου, παρουσιάζεται ο αναλυτικός σχεδιασμός καθώς και υλοποίηση της παρέμβασης, μέσα από την παρουσίαση των δραστηριοτήτων καθώς και της υλοποίησής τους, μέσα από παραδείγματα και φωτογραφίες. Στο τέλος του βιβλίου παρουσιάζεται ο αναστοχασμός της υλοποίησης αλλά και του σχεδιασμού του προγράμματος.

Η Δουδούμη Τάνια είναι Κλινική Ψυχολόγος, Α.Π.Θ., Εμψυχώτρια Ομάδων με τη μέθοδο της Μη Κατευθυντικής Παρεμβατικότητας (NDI), Νηπιαγωγός, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Page 4: State of Emergency  emag    February   2012

H ΓωνιΑ ΤΟυ ΕΚΠΑιΔΕυΤΗ

Διαχείριση πυρκαγιών σε καμινάδα. Οι πυρκαγιές σε καπνοδόχους δεν πρέπει ποτέ να θεωρούνται σαν μια ρουτίνα. Μια πυρκαγιά καμινάδα μπορεί να κάψει με τέτοια εκρηκτική ένταση που μπορεί να είναι - και συχνά είναι – ανιχνεύσιμη από τους γείτονες ή τους περαστικούς. Φλόγες μπορεί να εκτοξευτούν αρκετά μέτρα από την κορυφή της καμινάδας. Οι κάτοικοι του κτιρίου αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το τι συμβαίνει με ένα χαμηλό, γουργουρητό ήχο που τους θυμίζει ένα φορτηγό τρένο. Μην μεταβαίνετε με τη σκέψη "Είναι μόνο μια πυρκαγιά καπνοδόχων", αλλά ότι πηγαίνετε σε μια πυρκαγιά σε κτίριο και λειτουργήστε ανάλογα. Παραδοσιακά, οι καμινάδες ήταν στέρεες κατασκευές από βαριά πέτρα, τούβλο ή τσιμεντόλιθο. Η καμινάδα είτε ήταν αναπόσπαστο μέρος της συνολικής δομής του κτιρίου ή ήταν συνδεδεμένη με τη δομή από μια σειρά σχέσεων μεταξύ της καπνοδόχου και τον εξωτερικό τοίχο της δομής. Το εσωτερικό κατασκευάζεται από πυρότουβλο, άργιλος, ο σχιστόλιθος ή κεραμίδι. Ελάχιστες καμινάδες είναι χτισμένες με αυτόν τον τρόπο σήμερα, επειδή είναι εξαιρετικά ακριβά τα υλικά και υπάρχει έλλειψη από έμπειρους και ικανούς χτίστες.

Η μικρότερη δύναμη επέμβασης θα πρέπει να είναι ένα υδροφόρο, μια κλίμακα και ενα ασθεφόρο.

Οι περισσότερες σύγχρονες καμινάδες είναι προκατασκευασμένα από σωλήνες. Αυτό το διπλό ή τριπλό τοίχωμα σωλήνα εκτείνεται από τη συσκευή θέρμανσης και περιβάλετε από μια μόνωση στον τοίχο μέχρι το εξωτερικό της δομή. Η καμινάδα έχει προσδεθεί στον εξωτερικό τοίχο από μια σειρά μεταλλικών υποστυλωμάτων. Το εσωτερικό τοίχωμα του σωλήνα χρησιμεύει ως έξοδο για τα καυσαέρια από το τζάκι. Όλες οι καπνοδόχοι θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με *προστατευτικό συγκράτησης για τις σπίθες* και ένα καπάκι στην κορυφή.

Το προστατευτικό συγκράτησης για τις σπίθες ειναι μια συσκευή η οποία εμποδίζει την εκπομπή εύφλεκτων σωματιδίων από πηγές καύσης, όπως κινητήρες εσωτερικής καύσης, τζάκια, και σόμπες. Αυτή η συσκευή έχει έναν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών αλλά και την έναρξη πυρκαγιών. Ως εκ τούτου, η χρήση τους απαιτείται από το νόμο σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μια συνηθισμένη αιτία των πυρκαγιών καμινάδα είναι η ανάφλεξη των υπολειμμάτων εντός του σωλήνα εξάτμισης καυσαερίων. Αυτό το υπόλειμμα σχηματίζεται συνήθως όταν οι πυρκαγιές δεν έχουν τέλεια καύση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή παροχή οξυγόνου στον θάλαμο καύσης, ή όταν είναι μεγάλα κούτσουρα προστίθεται σε μια μικρή φωτιά. Η ατελής καύση παράγει χαμηλά επίπεδα θερμότητας και μεγάλες ποσότητες αερίων. Δεδομένου ότι αυτά τα αέρια ταξιδεύουν μέχρι τέλος του σωλήνα εξάτμιση, αρχίζουν να κρυώνουν και να συμπεριφέρονται με τον ίδιο σχεδόν τρόπο όπως και το πετρέλαιο χωρίζεται σε διυλιστήριο. Όταν τα αέρια φτάσουν σε θερμοκρασία συμπύκνωσης τους, το υγρό προσκολλάται στην εσωτερική επιφάνεια του σωλήνα. Η ουσία αυτή ονομάζεται πισσέλαιο (cre-osote). Το πισσέλαιο (creosote) είναι μαύρο ή καφέ και έχει μια κυματώδης ή φύλλο σύσταση. Άλλα χαρακτηριστικά που έχει είναι κολλώδες ή

γυαλιστερή πίσσας,. Όταν σκληρύνει είναι πολύ εύφλεκτη. Αν η συγκέντρωση του όγκου του πισσέλαιο (creosote) είναι επαρκής, τότε πυρκαγιά σε καπνοδόχο συμβαίνει. Εφόσον υπάρχει την αφθονία του οξυγόνου στη καύση αφήνει πολύ λίγο καπνό ή υπολείμματα. Αυτές οι πυρκαγιές αναπτύξουν υψηλά επίπεδα θερμότητας, διασφαλίζοντας ότι δεν δημιουργούνται κατάλοιπα καθώς φτάνει κορυφή της καμινάδας. Μια άλλη αιτία των πυρκαγιών καμινάδα είναι η ανάφλεξη των εύφλεκτων υλικών κοντά στην καπνοδόχο ή τη συσκευή θέρμανσης. Η σωστή απόσταση και η μόνωση μεταξύ της συσκευής θέρμανσης και άλλων δομικών υλικών έχει ζωτικής σημασίας για την πρόληψη πυρκαγιάς που μπορεί να ξεκινήσει μεταξύ των τοίχων. Αυτές οι πυρκαγιές μπορούν να καίγουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι εξαιρετικά δύσκολο να πολεμήσει. Οι πυροσβέστες μπορεί να χρειαστούν να γκρεμίσουν τοίχους ή ορόφους για εκτελέσουν εκτεταμένες αλλά και για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

State of Emergency 04 Φεβρουάριος 2012

Page 5: State of Emergency  emag    February   2012

H ΓωνιΑ ΤΟυ ΕΚΠΑιΔΕυΤΗ

Μάρτιος 19, 2011, Στο Huntingtown (MD) Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό

March 19, 2011, the Huntingtown (MD) Volunteer Fire Department

Η συσσώρευση του πισσέλαιου (creosote) παρατηρείτε πιο συχνά σε τρεις θέσεις στην καμινάδα: αιχμηρές γωνίες του σωλήνα εξάτμισης, κοντά στη συσκευή θέρμανσης ή στην κορυφή του σωλήνα.

Ενδείξεις για φωτιά σε καπνοδόχο είναι :• Ένας βαρύς βρυχηθμός καθώς η θερμοκρασία της φωτιάς φτάνει πάνω από τους 1000C.• Σπίθες ή φλόγες να βγαίνουν από την κορυφή της καπνοδόχου.• Συνήθως ένα σφύριγμα ακούγετε από την καπνοδόχο.• Καπνός γεμίζει την συσκευή θερμότητας.• Αποχρωματισμός στους τοίχους.• Καπνός που να προέρχεται από ρωγμές στον τοίχο ή από τις ηλεκτρικές εξόδους κοντά στην καπνοδόχο.

Η μικρότερη δύναμη επέμβασης θα πρέπει να είναι ένα υδροφόρο Α τάξης με φορητή κλίμακα και ένα ασθενοφόρο. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι θα υπάρχουν πυροσβέστες που εργάζονται στη στέγη, συχνά σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, το ενδεχόμενο τραυματισμού σε μια πυρκαγιά καπνοδόχων μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ότι υπάρχει.

Τακτικέςκαταστολή:Ταακόλουθαπρέπειναλαμβάνονταιυπόψηκατάτηέξοδογιαπυρκαγιέςκαμινάδα:

• Εξασφάλιση της ασφάλειας μέσω της εκκένωσης του κτιρίου. Θυμηθείτε ότι όλες οι πυρκαγιές είναι απρόβλεπτες, πλήρης Π.Α.Ε. και αναπνευστικές συσκευές πρέπει να φοριούνται.• Εκτελέστε ένα πλήρη έλεγχο του κτιρίου για να εξασφαλίσει την ακριβή τοποθεσία και το μέγεθος της βάσης της πυρκαγιάς. Η εστία δεν θα είναι πάντα ορατά από τους καπνούς κατά την άφιξη. • Ελέγξτε τις μετρήσεις μονοξειδίου του άνθρακα στο σπίτι με έναν CO ανιχνευτή.• Ελέγξτε ότι η πυρκαγιά δεν έχει επεκταθεί στη σοφίτα.

*Το παρόν άρθρο είναι προϊόν αναδημοσίευσης του Πυροσβέστη Ed Brouwer , για λογαριασμό του πυροσβεστικού περιοδικού FIREFighting in Canada. Τεύχος Δεκέμβριος 2011.

Επιμέλεια – μετάφραση Φτιάκας Νικός.

Θα Υπάρχει συνέχεια στο site μας για συγκεκριμένες μεθόδους κατάσβεσης.

Ed Brouwer είναι ο κύριος εκπαιδευτής της CanWest Πυροσβεστικής στο Osoyoos, B.C., και στην Greenwood Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης. Η 21-χρόνια εμπιρείας στη

Πυροσβεστική υπηρεσία καιΔασοφύλακας με Υπουργείο Δασών.

State of Emergency 05 Φεβρουάριος 2012

Page 6: State of Emergency  emag    February   2012

Οι συμπεριφοριστές λένε πως αυτές οι αλλαγές στο χώρο εργασίας είναι αποτέλεσμα της τεχνολογικής προόδου και των κοινωνικών αιτημάτων. Είμαστε σε μια βιασύνη όλη την ώρα. Χρειαζόμαστε άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες. Ζητάμε καλύτερες υπηρεσίες και παροχές. Θέλουμε πολυτέλεια των συνθηκών εργασίας. Και όμως, δεν προσφέρουμε τίποτα ως αντάλλαγμα για στους εργοδότες μας για αυτές τις ανέσεις. Οι εργαζόμενοι της καναδικής πυροσβεστικής υπηρεσίας ανήκουν στο ίδιο μέρος δημογραφικά όπως και το υπόλοιπο εθνικό εργατικό δυναμικό. Οι νέοι εργαζόμενοι μας προέρχονται από το ίδιο πολιτισμικό υπόβαθρο με εκείνους σε κάθε άλλη βιομηχανία που αντιμετωπίζει προβλήματα με ένα εργατικό δυναμικό ξετρελαμένο με τη στιγμιαία ικανοποίηση. Συνταξιούχος και πρώην διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Dalhousie στο τμήμα της Κοινωνιολογίας, ο καθηγητής Δρ. John Benoit, ο οποίος έχει περάσει μεγάλο μέρος της καριέρας του ερευνώντας την πυροσβεστική υπηρεσία, συμφωνεί ότι έχει υπάρξει μια αλλαγή στις στάσεις και τις αξίες. «Είναι προφανές ότι αυτές οι τάσεις που παρατηρήθηκαν στην συμπεριφορά των νέων γενεών επηρεάζουν το καναδικό εργατικό δυναμικό και τις επιχειρήσεις. Το ερώτημα είναι, πώς αυτό σχετίζεται με την πυροσβεστική υπηρεσία; Πρέπει να κάνουμε κάποια έρευνα εδώ που θα εξετάσει περαιτέρω την υπόθεση αυτή, διότι χρειαζόμαστε απαντήσεις πριν κολήσουμε στον πυθμένα ».

ΠΕΙθΑΡΧΙΑ κΑΙ ΟΡγΑΝωση ΑΠΟ τηΝ ΑΝτΙληψη τΟυ ΧθΕσ στΟυσ ΠΡΟβληΜΑτΙσΜΟυσ τΟυ σηΜΕΡΑ.

Έχει η ανοχή του σταθμού σας για την πειθαρχία και ο κάθετος τρόπος διοίκησης αλλάξει τα τελευταία 10 χρόνια; Μπορεί η καναδική πυροσβεστική υπηρεσία με την τάση που επικρατεί προς τον ιδιωτικό τομέα καθώς και τις δεξιότητες στις πολιτικές ανθρώπινου δυναμικού που έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα των εργαζομένων, να ανταπεξέλθει ; Τάσεις, όπως η εκτιμώμενη έρευνα, με την ματιά ενός θετικιστική στην επίλυση των προβλημάτων, ή με άλλα λόγια, εξετάζοντας τι γίνεται καλά και να αγνοούμε το πρόβλημα και τα άλλα κοινωνικά υπεύθυνα οργανωτικά μοντέλα συμπεριφοράς, είναι ευρέως διαδεδομένες. Οι επιχειρήσεις είναι πιο ευέλικτες και οι εργαζόμενοι αμείβονται για τη δημιουργική τους σκέψη. Εργασία από το σπίτι; Κανένα πρόβλημα. Ανάγκη να φύγεις νωρίς; Σίγουρα! Μαθήματα γιόγκα στο μεσημεριανό γεύμα; Το έχεις! Δωρεάν υψηλής ποιότητας καφέ και φύλαξη του κατοικίδιου ζώου σου; Αν αυτό κάνει τους εργαζόμενους να αισθάνονται πιο αξιόλογοι, οι εταιρείες θα το κάνουν.

Ο διευθυντής του Τάγματος Πυρόσβεσης και Διάσωσης του Βανκούβερ Randy Heberton, προσφέρει μία εξαιρετικά διορατική άποψη περί αλλαγής συμπεριφοράς στους εργαζόμενους. « Βρεθήκαμε κάτω από την εποπτεία και το άγρυπνο βλέμμα των 46άριδων που έζησαν την μεταπολεμική εποχή, όπου όλα ήταν δύσκολα και γίνονταν με έναν ξεκάθαρα σκληρό τρόπο, όπου η διαδικασία άνδρωσης τους ήταν επίπονη. Έτσι ενστάλαξαν, τις στρατιωτικές αξίες, τις οποίες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες ακολουθούν με πολλούς τρόπους », λέει. «Πιστεύω ότι η νεότερη γενιά των πυροσβεστών έχει μια αυξημένη προβολή για τον κόσμο και για το τι θέλουν, αλλά όχι αρκετή εμπειρία ζωής για να δουν ότι πρέπει να περιμένουν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους.» Ο Hebenton πιστεύει πως οι νέοι πυροσβέστες χωρίς να φταίνε οι ίδιοι, είναι λιγότερο ενημερωμένοι σχετικά με την φωτιά αλλά και τις παραδόσεις και τις αξίες της πυρόσβεσης, εν μέρει επειδή οι υπηρεσίες της έχουν μετακινηθεί μακριά από τη δική τους εκπαίδευση. Αυτή η αλλαγή, λέει, έχει οδηγήσει σε έλλειψη σεβασμού για τις εν λόγω παραδόσεις και αξίες. “Ορισμένοι νέοι πρωτάρηδες

State of Emergency 06 Φεβρουάριος 2012

Page 7: State of Emergency  emag    February   2012

ΠΕΙθΑΡΧΙΑ κΑΙ ΟΡγΑΝωση ΑΠΟ τηΝ ΑΝτΙληψη τΟυ ΧθΕσ στΟυσ ΠΡΟβληΜΑτΙσΜΟυσ τΟυ σηΜΕΡΑ.

«Όταν μπήκα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Τορόντο το 1986 ως ένα νέο κολεγιόπαιδο χωρίς φόντο στην φωτιά, περίμενα να βρω ένα παραστρατιωτικό περιβάλλον και αυτό ακριβώς είναι που βρήκα. Ήταν σαφές ότι ήμουν χαμηλά στην ιεραρχία και έτσι το κατάλαβα και αποδέχθηκα. Οι απόψεις μου για την καταπολέμηση της πυρκαγιάς δεν είχαν καμία σημασία και παρόλο που ένιωθα ότι είχα κάποια γνώση και διορατικότητα ώστε να συνεισφέρω παραταύτα δέχτηκα τη θέση μου. “ Κανείς δεν λέει ότι πρέπει να πάμε πίσω στο χρόνο όπου η έλλειψη σεβασμού και γενικά η αγενής συμπεριφορά ήταν περισσότερο ο κανόνας. Ωστόσο, δημοτικές κυβερνήσεις πρέπει να είναι προσεκτικές όσον αφορά τις πολιτικές που έρχονται σε σύγκρουση με τις κατευθυντήριες γραμμές της πυροσβεστικής υπηρεσίας και των επιχειρησιακών διαδικασιών, ιδιαίτερα από εκείνες που χρησιμοποιούν το ιεραρχικό σύστημα της δομής και της πειθαρχίας. Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες δεν είναι ανανέωση αδειών κατοικίδιων ζώων ή κάποιος σύλλογος, οι πυροσβέστες διακινδυνεύουν για να σώσουν τη ζωή και την περιουσία. Η πρακτική της πειθαρχίας είναι το κλειδί ώστε να επιβεβαιωθεί όταν και όπου είναι περισσότερο αναγκαία στο μέτωπο της φωτιάς. Πειθαρχία στο σταθμό σημαίνει πιθανότητα συμμόρφωσης όταν είναι πραγματικά αναγκαίο. Είναι σαφές από την ανάγνωση εφημερίδων ή ακούγοντας ειδικούς στο χώρο εργασίας ότι η διάβρωση της παραδοσιακής εργασιακής ηθικής καθώς και οι αξίες δεν είναι ένα περιφερειακό δίλημμα, αλλά μία εθνική επιδημία. Από

επίσης έχουν την τάση για άμεση ικανοποίηση, όπου θέλουν τα πράγματα τώρα, όχι αργότερα και δεν φαίνονται ως έτοιμοι να εργαστούν για αυτό, να το κερδίσουν και να εδραιώσουν τη θέση τους στην οργάνωση και την κουλτούρα της, να αποκτήσουν την απαιτούμενη εμπειρία κερδίζοντας έτσι τον σεβασμό των άλλων που έχουν εξελιχθεί στην ιεραρχία του σώματος με αυτόν τον τρόπο. “ Ο όρος παραστρατιωτικός, ή ημίστρατιωτικός, σημαίνει ότι μια ομάδα ή οργανισμός ατόμων ενεργούν υπό την ομοιότητα ενός πραγματικού στρατιωτικού συστήματος, όπως η Καναδικές Δυνάμεις. Ο όρος παραστρατιωτικός είναι υποκειμενικός και σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές χώρες. Στη Βόρεια Αμερική, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες, η ακτοφυλακή, οι οργανώσεις των δοκίμων και εταιρείες ασφάλειας είναι παραδείγματα παραστρατιωτικών δομών. Ο Peter Sells, ένας συνταξιούχος αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τορόντο, προσφέρει κάποια προοπτική για την παραστρατιωτική δομή και το καλό παράδειγμα του τρόπου που τον δίδαξε να σέβεται τους ανωτέρους του.

State of Emergency 07 Φεβρουάριος 2012

Page 8: State of Emergency  emag    February   2012

ακτή σε ακτή, σε όλους τους τομείς εργασίας του Καναδά, οι άνθρωποι έχουν παρατηρήσει μια αλλαγή γενεών στη νέους εργαζόμενους. Πρέπει να υπάρχει πρόβλημα, όταν η σημερινή νεολαία των 20άριδων αποκαλείται “ γενιά του Εσύ-Όχι” και “ γενιά του Εγώ “. Στο Πανεπιστήμιο της Manitoba η κοινωνιολόγος Δρ. Lori Wilkinson λέει ότι το πρόβλημα, όπως τόσα πολλά θέματα ξεκινά στο σπίτι. «Πολλές κοινωνικές επιστήμες αναλύουν της αλλαγές της εργασίας με τις αξίες που ενστάλαξαν οι γονείς στα παιδιά τους τα τελευταία χρόνια. Τα παιδιά είναι όλο και πιο κοινωνικοποιημένα και η διαδικασία ανεξαρτητοποίησης τους γίνεται όλο και

ΠΕΙθΑΡΧΙΑ κΑΙ ΟΡγΑΝωση ΑΠΟ τηΝ ΑΝτΙληψη τΟυ ΧθΕσ στΟυσ ΠΡΟβληΜΑτΙσΜΟυσ τΟυ σηΜΕΡΑ.

σε πιο νεαρή ηλικία. Αυτό προκαλεί δυσκολίες στο σπίτι, καθώς αμφισβητούνται ως αρχή οι γονείς. Αυτή η κουλτούρα της ανεξαρτησίας δεν λειτουργεί καθόλου βοηθητικά στους χώρους εργασίας όπου η αξία του να εργάζονται μαζί για το κοινό καλό ή σκοπό είναι προϋπόθεση. Τέτοιοι χώροι είναι η αστυνομία, κάποιο νοσοκομειακό περιβάλλον και φυσικά οι υπηρεσίες πυροπροστασίας.» Σύμφωνα με τον Peter Sells, η πυροσβεστική υπηρεσία πρέπει να κάνει μια καλύτερη εργασία πάνω στην εκπαίδευση των αξιωματικών για τους τρόπους όπου μπορεί να επιτευχθεί η γεφύρωση της εκπαίδευσης και της ενέργειας που οι νεοπροσλαμβανόμενοι μεταφέρουν μαζί τους. Χρειάζεται να εδραιωθούν κάποιοι κανόνες συμπεριφοράς και να ενισχυθούν. Οι εποχές των παράλογων εντολών από ανώτερους έχουν ξεπεραστεί, ωστόσο οι νεοσύλλεκτοι εξακολουθούν να περιμένουν καθοδήγηση από τους ανωτέρους τους. Κατά τη γνώμη μου, το τελευταίο κύμα της επιδείνωσης της πειθαρχίας στην πυροσβεστική υπηρεσία δεν οφείλεται στην γενικότερη συμπεριφορά της λεγόμενης γενιάς των 20άριδων στην οποία βρίσκονται οι νέες σειρές, αλλά λόγω της νοοτροπίας που χαρακτηρίζει την σύγχρονη γενιά και που βρίσκεται στους αξιωματικούς και αρχηγούς ομάδων. Απαιτείται επιβολή πειθαρχίας στα ίδια ακριβώς επίπεδα που ενέπιπτε τα προηγούμενα 15 ή και 20 έτη. Χρειάζονται κανόνες που να είναι συγκεκριμένοι, νόμιμοι και λογικοί. Πρέπει να γίνει βέβαιο ότι αυτοί οι κανόνες έχουν κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη και στη συνέχεια η υπηρεσία να καταστήσει τους ανθρώπους υπεύθυνους για τις όποιες ενδεχόμενες πράξεις τους. Υπάρχουν όλα τα είδη διάσημων ρήσεων, οι οποίες δεν χρειάζεται να επαναληφθούν, για τις συνέπειες της απουσίας της ηγεσίας καθώς και των δομών. Ωστόσο καθώς η πυροσβεστική υπηρεσία αλλάζει και ενισχύει ηγέτες να μας καθοδηγήσουν μέσα στον 21ο αιώνα, χρειάζεται να κοιτάξουμε πίσω στο παρελθόν και θυμηθούμε πως φτάσαμε ως εδώ. Ίσως είναι ώρα για ένα μάθημα ιστορίας.

*Επιμέλεια Ιωαννίδης Χρήστος

State of Emergency 08 Φεβρουάριος 2012

Page 9: State of Emergency  emag    February   2012
Page 10: State of Emergency  emag    February   2012

τΟ ΝΕΟ κΑΜΑΡΙ τησ mercedes Βασισμένο στην παλιά (γι’αυτούς)

συνταγή της αξιοπιστίας και στον σεβασμό στο κοινό που απευθύνεται, έχτισαν με υπομονή και επιμονή όνομα, κύρος και παράδοση. Όλες αυτές οι αξίες και η φιλοσοφία της Mercedes περικλείονται στο νέο Zetros. Το zetros είναι σχεδιασμένο σε λευκό χαρτί και δεν θυμίζει τίποτα από τα προγενέστερα μοντέλα ούτε από αυτά του ανταγωνισμού του. Έτσι ως όλου του φάσματος κατασκευαστής οχημάτων η Mercedes, με το νέο Zetros απαντά διεθνώς σ’ όλες τις απαιτήσεις για διάσωσης και πυροσβεστικά οχήματα. Διατίθεται σε διάφορες παραλλαγές βάρους, ύψους και αριθμό αξόνων. Το zetros συναντά αυτές τις απαιτήσεις σε δυο άξονες 18 τόνων και 25 τόνων ως τριαξονικό (μικτό βάρος). Άλλες παραλλαγές εκτός πυροσβεστικού σκοπού είναι ως πλατφόρμα πικάπ, μεταφερόμενη σκάλα και πολλές άλλες κατόπιν ειδικής παραγγελίας. Συνηθισμένη επιλογή ως πυροσβεστικό όχημα είναι αυτή με τη χαμηλή αλλα μεγάλων διαστάσεων καμπίνα η οποία μπορεί άνετα να φιλοξενήσει τρία άτομα και προσφέρει άφθονο αποθηκευτικό χώρο για τα ήδη ένδυσης και εξοπλισμού. Με την άφιξη του Zetros σε οποιοδήποτε περιστατικό, το πλήρωμα είναι σε θέση να βγεί από την καμπίνα από το μπροστινό μέρος με μόλις δύο βήματα-δεν υπάρχει πιο γρήγορος και ασφαλής τρόπος. Μια επιπλέον επιλογή που υπάρχει, είναι ένα πρόσθετο φτερό από την πλευρά του συνοδηγού που επιτρέπει την ευκολότερη έξοδο.

Το Zetros έχει εγκαταστήσει τον εαυτό του ως ειδικού σκοπού όχημα και είναι εξοπλισμένο με σασί ειδικά σχεδιασμένο για πυροσβεστικά οχήματα. Γι’αυτό το λόγο διαθέτει ειδική θερμική προστασία στο σασί του για τα ηλεκτρικά, καθώς και για τα σωληνάκια των φρένων και του καυσίμου. Από τις δασικές πυρκαγιές, σε πλημμύρες, καταιγίδες, ζημιές και σεισμούς, το Zetros είναι η σωστή επιλογή όταν οι δυνάμεις της φύσης μεταμορφώσει ολόκληρες περιοχές σε ζώνες καταστροφής. Ανθρώπινο δυναμικό, πυροσβεστικά

συστήματα και εξοπλισμός ανάγκης πρέπει να φτάσουν στην πληγείσα περιοχή όσο το δυνατόν συντομότερα. To Zetros είναι κάτι παραπάνω από ικανό να ανταπεξέλθει σ’ αυτές τις απαιτήσεις τόσο στο δρόμο όσο και εκτός δρόμου. Το άριστα σχεδιασμένο σασί του το καθιστά ιδανικό για τέτοιες διαδρομές καθώς δεν θα προβληματίσει καθόλου οδηγό και πλήρωμα τόσο για τις ικανότητες του όσο και για την άνεσή του. Σ’ αυτό συμβάλει η πρότυπη ανάρτηση αέρα που βοηθά να εξασφαλιστεί ότι τα εν λόγω οχήματα με υψηλότερο κέντρο βάρους, έχουν εξαιρετική σταθερότητα χειρισμού. Ο φόρτος εργασίας του οδηγού μειώνεται με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο είναι στον στάνταρ εξοπλισμό. Στις εκτός δρόμου δυνατότητες, το zetros εντυπωσιάζει με την εξαιρετική ικανότητα αναρρίχησης σε κλίσεις έως και 70% χωρίς δυσκολία καθώς και για την ασφαλή κατάβαση σε απότομες κατηφόρες χρησιμοποιώντας μόνο το φρένο του κινητήρα. Με ύψος από το έδαφος 80 εκατοστά, με κίνηση σε όλους τους άξονες με πλοκέ διαφορικά και τα μονά ελαστικά στους άξονες με τις εξαιρετικές αρθρώσεις, νομίζω πως το βαρούλκο στο μπροστινό μέρος δεν θα το χρειαστεί και πολύ.

State of Emergency 10 Φεβρουάριος 2012

Page 11: State of Emergency  emag    February   2012

τΟ ΝΕΟ κΑΜΑΡΙ τησ mercedes

Όλα τα παραπάνω καθιστούν το Zetros ικανότατο ώστε να μπορεί να μεταφέρει 5000 λίτρα νερού με μία ισχυρή φυγοκεντρική αντλία Rosenbauer. Στην καρδιά του συστήματος κίνησης αυτού του θηρίου είναι ένας εξακύλινδρος turbo diesel κινητήρας εφοδιασμένος με την τεχνολογία BlueTEC που είναι φιλική προς το περιβάλλον και σύμφωνη με τα πρότυπα εκπομπών Euro5. Ο κυβισμός του είναι 7.2 λίτρα, αποδίδει 240kw-(326hp) και επιτυγχάνει μέγιστη ροπή 1300Nm στις 1200-1600 rpm.

Μια υδριβική εκδοχή είναι ένας κινητήρας diesel 6.4 λίτρων εξακύλινδρος σε σειρά όπου αποδίδει 286 hp σε συνδιασμό μ’ έναν ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 44 KW και μέγιστη ροπή 420 Nm. Αντλεί ισχύ από μπαταρίες ιόντων λιθίου και σε ορισμένες διαδρομές μπορεί να κινήσει το Zetros από μόνο του βγάζοντας έτσι μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ας ελπίσουμε ότι ένα τέτοιο ¨διαμάντι¨ σύντομα θα υπερασπίζεται το φυσικό πλούτο της χώρας μας καθώς θα αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των πυροσβεστών μας.

*Επιμέλεια Δουδούμης Θανάσης

State of Emergency 11 Φεβρουάριος 2012

Page 12: State of Emergency  emag    February   2012
Page 13: State of Emergency  emag    February   2012

Μια σοβαρή διαταραχή που πολλές φορές εμφανίζεται σε ανθρώπους – θύματα μαζικών καταστροφών, πολέμου και βίας είναι το Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες (PTSD), το οποίο για πρώτη φορά και άρχισε να αναγνωρίζεται και να ερευνάται στους βετεράνους του πολέμου του Βιετνάμ. Το κεντρικό σημείο της διαταραχής αυτής είναι η ανάπτυξη ψυχολογικών συμπτωμάτων μετά από την έκθεση σε ένα ακραίο ψυχοτραυματικό γεγονός. Αυτό μπορεί να αφορά είτε τον ίδιο είτε τη μαρτυρία του ίδιου για ένα γεγονός το οποίο εμπεριέχει θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό άλλου. Μπορεί ακόμη να εμπεριέχει την είδηση για έναν επικείμενο ή βίαιο θάνατο, σοβαρό τραυματισμό ή απειλή θανάτου ή βλάβης που βιώθηκε από ένα μέλος της οικογένειας ή στενό συνεργάτη, ή σε διασώστες σε φυσικές καταστροφές. Τα συμπτώματα του Συνδρόμου μετατραυματικής διαταραχής περιέχουν την επίμονη αναβίωση του τραύματος, ενοχλητικές και επαναλαμβανόμενες αναμνήσεις του γεγονότος ή επανάληψη του γεγονότος στα όνειρα. Συχνά επίσης συμβαίνουν διασχιστικές καταστάσεις που διαρκούν από δευτερόλεπτα έως ημέρες, στη διάρκεια των οποίων ο ασθενής συμπεριφέρεται σαν να ξαναζεί το γεγονός. Επικρατεί σημαντική δυσφορία όταν εκτίθεται σε ερεθίσματα που συμβολίζουν το τραυματικό γεγονός, όπως σε επετείους, ζεστό και υγρό καιρό (θύματα πυρκαγιών), αποφεύγουν οτιδήποτε συνδέεται με το τραύμα, όπως ανθρώπους, δραστηριότητες ή καταστάσεις. Η αποφυγή αυτή μπορεί να βιωθεί σαν αμνησία για μία συγκεκριμένη περίοδο στη διάρκεια του γεγονότος.

ΦυσΙκΕσ κΑτΑστΡΟΦΕσ κΑΙ ΟΙ ψυΧΟλΟγΙκΕσ τΟυσ ΕΠΙΠτωσΕΙσΤαϊλάνδη Π

λημμύρα12/11/2011Τα

ϊλάν

δη Π

λημμ

ύρα1

2/11

/201

1

Οι φυσικές καταστροφές δεν γνωρίζουν σύνορα μεταξύ κρατών και φυλών και οι δυνατότητες πρόληψής τους είναι σχετικά περιορισμένες, μιας και προκαλούνται από δυνάμεις που δεν μπορούν να τεθούν υπό τον έλεγχο του ανθρώπου. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τις παρακολουθεί και να προσπαθεί να τις διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι συνέπειές τους είναι εξαιρετικά δραματικές και οι εικόνες τους, η ανάμνησή τους μπορεί να κρατήσει για πολλά χρόνια, ακόμα και για μια ολόκληρη ζωή. Οι φυσικές καταστροφές πλήττουν ομάδες ανθρώπων και όχι μεμονωμένα άτομα, επομένως χαρακτηριστικά που βοηθούν είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών μέσα σε μια κοινότητα, το μοίρασμα εμπειριών και η αλληλοβοήθεια.

Αυτονόητο θεωρείται ότι αμέσως μετά μια φυσική καταστροφή προέχουν οι άμεσες, πρακτικές ανάγκες (τροφή-στέγαση), που από τη μια όταν επικεντρωνόμαστε σε αυτές και ασχολούμαστε με τη βελτίωση τους, αυξάνεται η αισιοδοξία, ανακτάται μέρος της αίσθησης ελέγχου που μπορεί ακόμα να έχουμε στη ζωή μας. Σε έναν δεύτερο χρόνο όμως είναι αναγκαίο να δούμε και τις ψυχικές ανάγκες που μπορεί να δημιούργησε μια καταστροφή.

Ποιες όμως είναι οι πληγές που μπορούν να ανοίξουν στην ανθρώπινη ψυχή οι φυσικές καταστροφές; Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, οι φυσικές καταστροφές προκαλούν σοβαρές διαταραχές και έντονο άγχος που μπορούν να οδηγήσουν σε διαρκή συναισθηματικά προβλήματα. Έχουν γίνει πολλές μελέτες που ερευνούν τις ψυχολογικές επιπτώσεις του ψυχολογικού τραύματος από καταστροφές. Η λίστα των πιθανών συμπτωμάτων είναι εκτενής.

Συχνά αναφέρονται: Κατάθλιψη, Κατάχρηση ουσιών, Άγχος, Σωματικές διαταραχές, όπως μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, εφίδρωση, ταχυκαρδίες, ζάλη, πόνος στο στομάχι, κρίσεις πανικού, Διατάραξη στις διαπροσωπικές σχέσεις (απόσυρση, επιθετικότητα, βίαιες πράξεις,

οικογενειακές διενέξεις), Προβλήματα στην εργασία (απουσίες, μειωμένη συγκέντρωση), Αύξηση χρήσης καπνού, οινοπνεύματος, έλξη για επικίνδυνες καταστάσεις, φοβίες, προβλήματα στο ανοσοποιητικό, τους ενδοκρινείς αδένες (θυρεοειδής) και το πεπτικό σύστημα, πονοκέφαλοι, αυχενικό, άσθμα, σπαστική κολίτιδα. Οι καταστάσεις αυτές δεν συνυπάρχουν ταυτόχρονα σ’ ένα άτομο.

State of Emergency 13 Φεβρουάριος 2012

Page 14: State of Emergency  emag    February   2012

ΦυσΙκΕσ κΑτΑστΡΟΦΕσ κΑΙ ΟΙ ψυΧΟλΟγΙκΕσ τΟυσ ΕΠΙΠτωσΕΙσ

Τέλος υπάρχουν σταθερά συμπτώματα άγχους, όπως δυσκολίες στον ύπνο, υπερεπαγρύπνηση, δυσκολία στη συγκέντρωση, και αυξημένη ευερεθιστότητα. Το πλήρες σύνδρομο διαρκεί για τουλάχιστον 1 μήνα, ενώ μπορεί να υπάρχει καθυστερημένη έναρξη των συμπτωμάτων, που συμβαίνει τουλάχιστον 6 μήνες μετά το τραυματικό γεγονός.

Ωστόσο, άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι οξείες, αλλά περνούν μόλις ξεπεραστεί ο κίνδυνος. Το χρόνιο άγχος και τα ψυχιατρικά προβλήματα περιορίζονται μόνο σε άτομα-θύματα των καταστροφών που έχουν στο ιστορικό τους προηγούμενες εμπειρίες ψυχολογικών προβλημάτων. Λίγους μήνες μετά την καταστροφή, οι ψυχολογικές συνέπειες μπορεί να διαρκέσουν μόνο στο 25%-30% του πληθυσμού, και παραμένουν στα άτομα που έχουν πληγεί περισσότερο από μια καταστροφή. Εκείνο που προκαλεί πόνο και πίκρα δεν είναι η ίδια η καταστροφή αυτή καθαυτή, αλλά η απώλεια των αγαπημένων προσώπων και των περιουσιακών στοιχείων.

Πόσοσυχνάσυμβαίνειημετατραυματικήδιαταραχή Η μετατραυματική από στρες διαταραχή μπορεί να προσβάλλει μέχρι και το 30% των θυμάτων μιας φυσικής καταστροφής. Μελέτες σε άτομα που βρέθηκαν σε κίνδυνο έδειξαν επικράτηση που κυμαίνεται από 3% έως 58%. Η συχνότητα στο γενικό πληθυσμό κυμαίνεται από 1% έως 34%. Μία κοινοτική έρευνα σε νέους ενήλικες έδειξε ότι η δια βίου επικράτηση της διαταραχής είναι 9,2%, με 11,3% για τις γυναίκες και 6% για τους άνδρες.

Παράγοντεςπουσχετίζονταιμετηνέντασηκαιεκδήλωσηπροβλημάτων Ένας παράγοντας που δείχνει να επηρεάζει είναι το φύλο. Διπλάσιος αριθμός γυναικών από ό,τι ανδρών ζητάει βοήθεια από ειδικούς ή από το στενό υποστηρικτικό του περιβάλλον. Συχνά, αυτό που αλλάζει είναι η έκφραση των συμπτωμάτων και όχι η εμφάνιση κάποιας διαταραχής. Οι άντρες συχνά προσπαθούν να φανούν αντάξιοι του κοινωνικού στερεότυπου, που τους θέλει «δυνατούς», με αποτέλεσμα να καταφεύγουν πιο συχνά στη χρήση ουσιών. Οι γυναίκες από την άλλη, πολύ συχνά σωματοποιούν το άγχος τους και εμφανίζουν ψυχοσωματικά συμπτώματα. Σημαντικός παράγοντας επίσης είναι πόσο ισχυρό είναι το είδος του τραύματος, και σε ποια ηλικία συμβαίνει. Οδυνηρά συμβάντα στα παιδικά η εφηβικά χρόνια δημιουργούν δριμύτερης έντασης τραύματα. Οι ηλικιωμένοι είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να ξεπεράσουν μια μεγάλη καταστροφή όταν βλέπουν να διαλύεται ο τόπος τους και να καταστρέφεται το σπίτι που έχτισαν με τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου αποτελεί σημαντικό παράγοντα, η στάση ζωής που έχει, πώς ερμηνεύει και αξιολογεί ο κάθε ένας τις εμπειρίες και τα συμβάντα της ζωής σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει το άτομο (κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές). Η υποστήριξη που μπορεί να δεχθεί το άτομο από το περιβάλλον του, οικογενειακό ή φιλικό αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την επούλωση του τραύματος.

Τουρ

κία

Σεισ

μός 2

4-10

-11

Τουρκία Σεισμός 24-10-11

State of Emergency 14 Φεβρουάριος 2012

Page 15: State of Emergency  emag    February   2012

Αντιμετώπισητουψυχικούτραύματος• Oι ενήλικες θα πρέπει να κρατήσουν μια στάση γενναιότητας και αισιοδοξίας και να συνεχίσουν τη ζωή τους, για χάρη των ιδίων και της οικογένειάς τους.• Η οικογένεια ή τα άτομα να κρατήσουν ένα καθημερινό πρόγραμμα, να αποφύγουν την παθητική στάση και να προσπαθήσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους. • Η επικοινωνία και η ανοιχτή συζήτηση με οικείους και φίλους βοηθά στην εξωτερίκευση των συναισθημάτων και δημιουργεί ένα δίκτυο αλληλοϋποστήριξης. • Οι γονείς και οι δάσκαλοι θα πρέπει εξηγήσουν στα παιδιά τι συνέβη και να τα ενθαρρύνουν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Η στάση τους θα πρέπει να είναι αισιόδοξη και καθησυχαστική. • Τα παιδιά θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στην τηλεόραση, τη διάδοση φημών και πληροφοριών που δεν είναι έγκυρες και αξιόπιστες.

Πώςμειώνεταιτοστρεςκαιβοηθείταιηψυχικήανασυγκρότηση

• Με την αποκατάσταση ομαλής οικογενειακής ζωής.• Με σαφείς οδηγίες και λύσεις στα μελλοντικά προβλήματα, χωρίς αντιπαραθέσεις.• Με την αποφυγή εντάσεωνκαι απαιτητικών κουραστικών δραστηριοτήτων.• Με την υποστήριξη και οικονομική βοήθεια.• Με την υποστήριξη για προσαρμογή στο νέο περιβάλλον

Οι άνθρωποι που βιώνουν μετατραυματικό στρες είναι αναγκαίο τις περισσότερες φορές να απευθυνθούν σε έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ώστε να τους ενισχύσει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά όχι μόνο το τραύμα, αλλά και όλες τις δυσάρεστες και αφόρητες παραμέτρους της διαταραχής, για να μπορέσουν να επιστρέψουν στις καθημερινές του δραστηριότητες και να διατηρήσουν την βαλλόμενη από την διαταραχή ποιότητα ζωής τους. Η σιωπή, η απόσυρση και η απομόνωση δεν είναι η λύση για την επούλωση του τραύματος που έχει χαραχτεί για πάντα στην μνήμη και στην ψυχή.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και αντιμετώπιση με την νοοτροπία ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί μόνο του ενώ τα συμπτώματα επιμένουν. Το σύνδρομο μετατραυματικού στρες μπορεί να είναι αρκετά ψυχοφθόρο σε έναν ενήλικα αλλά στα παιδιά αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα δημιουργεί υποθήκες για το μέλλον.

ΦυσΙκΕσ κΑτΑστΡΟΦΕσ κΑΙ ΟΙ ψυΧΟλΟγΙκΕσ τΟυσ ΕΠΙΠτωσΕΙσΙα

πωνί

α Π

αλιρ

ροια

κό Κ

ύμα

Βαρύ

τητα

ς 1

3-3-

11Ιαπωνία Π

αλιρροιακό Κύμα Βαρύτητας 13-3-11

*Επιμέλεια Δουδούμη Τάνια

State of Emergency 15 Φεβρουάριος 2012

Page 16: State of Emergency  emag    February   2012
Page 17: State of Emergency  emag    February   2012

Ο σύλλογος ΛΑΜΨΗ ιδρύθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη από γονείς παιδιών που προσβλήσθηκαν από νεοπλασματική ασθένεια. Στη Βόρεια Ελλάδα αυτά τα παιδιά νοσηλεύονται στα Παιδοογκολογικά Τμήματα του Ιπποκράτειου και του ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Λόγω της φύσης της ασθένειας, η θεραπεία απαιτεί μακροχρόνια και επαναλαμβανόμενη παραμονή στο νοσοκομείο.

Οι σκοποί του συλλόγου μας είναι:• Η ενίσχυση των Παιδοογκολογικών κλινικών σε προσωπικό, χώρους, ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό• Η παροχή ηθικής, οικονομικής και κοινωνικής συμπαράστασης στις οικογένειες των πασχόντων παιδιών.• Η εξεύρεση χώρων φιλοξενίας για γονείς που έχουν παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και έχουν σχετική ανάγκη.• Η υποστήριξη των περιστατικών εκείνων που χρειάζεται να πάνε σε κάποιο εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού.• Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν τον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου. Τακτικά μέλη της Λάμψης είναι όλοι οι γονείς των παιδιών που πάσχουν από νεοπλασματικές παθήσεις καθώς και τα παιδιά που έπασχαν, μετά την ενηλικίωσή τους. Αρωγά μέλη της Λάμψης μπορούν να γίνουν όλοι οι φίλοι και φίλες που θέλουν να υποστηρίξουν υλικά η με εθελοντική προσφορά εργασίας την επιτυχία των στόχων της Λάμψης.

«ΛΑΜΨΗ» Σύλλογος γονέων παιδιών πασχόντων από κακοήθη νοσήματα Βόρειας ΕλλάδαςΠαπαναστασίου 56 -τ.κ. 54642, ΘεσσαλονίκηΤηλ./Φαξ: 2310-943396 http://www.lampsi.org, [email protected]

Ας στηρίξουμε τα παιδιά, είναι χρέος όλων μας

Μπορείτε να ενισχύσετε τη Λάμψη με κατάθεση στους παρακάτω ειδικούς λογαριασμούς:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Λογ. 211/480089-37ALPHA BANK

Αρ. Λογ. 477-2002004018

Εναλλακτικά μπορείτε να ενισχύσετε οικονομικά τη Λάμψη καλώντας στον παρακάτω αριθμό:

901.11.158.158μόνο από σταθερό ΟΤΕ,

με χρέωση 2,99€ +ΦΠΑ/κλήση

Page 18: State of Emergency  emag    February   2012

Στις 29 Αυγούστου του 2005 η πολιτεία της Λουϊζιάνα χτυπήθηκε από τον τυφώνα Κατρίνα. Οι τυφώνες σε αρκετές πολιτείες της Αμερικής

μπορεί να είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, όμως ο τυφώνας Κατρίνα σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του. Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή, αλλά δυστυχώς πολλοί δεν τα κατάφεραν. Αρκετοί κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους, όμως οι περισσότεροι συγκεντρώθηκαν μέσα σε ένα μεγάλο κλειστό στάδιο. Το τραγικό αποτέλεσμα ήταν η μισή και πλέον πόλη της νέας Ορλεάνης να βυθιστεί. Ο απολογισμός ήταν τραγικός και χιλιάδες πολίτες πέθαναν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, ενώ οι νεκροί από τον τυφώνα ανήλθαν σε χιλιάδες. Η πλειοψηφία των πολιτών που επλήγησαν από την θεομηνία ήταν μαύροι, αφού το 99% σε αυτή την πολιτεία είναι Αφρικανοί. Η πολιτεία απλά αρκέστηκε σε μια ανακοίνωση, όταν τα ΜΜΕ προειδοποίησαν τους πολίτες να εγκαταλείψουν την πόλη της νέας Ορλεάνης. Οι περισσότεροι όμως κάτοικοι ήταν φτωχοί και δεν είχαν κάποιο μεταφορικό μέσο για να

φύγουν, ενώ άλλοι δεν είχαν ούτε τηλεόραση για να ακούσουν την προειδοποίηση για την εκκένωση της πόλης. Σίγουρα θα μπορούσε η πολιτεία να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή και να δράσει πιο άμεσα στην εκκένωση της πόλης, αφού οι επιστήμονες είχαν προβλέψει την καταστροφή. Η πολιτεία θα μπορούσε με λεωφορεία ή με οποιοδήποτε άλλο μεταφορικό μέσο να μεταφέρει όλους τους πολίτες σε ασφαλές σημείο. Έτσι ο τυφώνας Κατρίνα έπληξε κυρίως την πολιτεία της νέας Ορλεάνης, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, ενώ κόστισε τις ζωές 1.836 ανθρώπων. Το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε πως την 29η Αυγούστου στη Λουιζιάνα τα θύματα φθάνουν τα 896, στο Μισσισίπη 220, στην Φλόριντα 12 και 2 στην Αλαμπάμα. O τελικός απολογισμός είναι τραγικός 1.577 νεκροί στη Λουιζιάνα, 238 στο Μισσισίπη, 14 στη Φλόριντα, 2 στην Αλαμπάμα ενώ αγνοούνται 135 άτομα. Μετά την καταστροφή η αλήθεια ήρθε στο φώς. Ίσως

η καταστροφή θα μπορούσε να προληφθεί η καταστροφή με την ενίσχυση των φραγμάτων, άλλα η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε αυτό το έργο, γιατί το κονδύλι ήταν μεγάλο. Παράλληλα δεν έχει ληφθή και καμία μέριμνα για τους πολίτες που κλείστηκαν στο στάδιο της νέας Ορλεάνης, οι οποίοι δεν είχαν ούτε τροφή, νερό, ούτε ιατρική περίθαλψη. Είναι τραγικό πως πολλοί

πολίτες πέθαναν στο στάδιο όπου δυστυχώς δεν υπήρχε καμία μέριμνα για την υποδοχή τους, δηλαδή τροφή, νερό και ιατρική περίθαλψη.

Στην πολιτεία που επλήγη από τον τυφώνα επικράτησε τις πρώτες 5 ημέρες απόλυτη αναρχία με συμμορίες να βιάζουν και να κλέβουν. Στην περιοχή, λοιπόν, κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος και οι στρατιώτες και αστυνομικοί διετάχθησαν να πυροβολούν εν ψυχρώ όποιον βλέπουν να παρανομεί. Πέντε μέρες καθυστέρησε η βοήθεια στην περιοχή, η απομάκρυνση των ασθενών έγινε με ασθενοφόρα και ελικόπτερα, οι πληγέντες και οι άστεγοι απομακρύνθηκαν σε ασφαλέστερο σημείο. Παράλληλα τότε μεταφέρθηκαν οι ασθενείς στα νοσοκομεία, έγινε η περισυλλογή των νεκρών και τηρήθηκε η τάξη.

ΣΤιΓΜΕΣ ΠΟυ ΣυΓΚΛΟνιΣΑν ΤΟν ΚΟΣΜΟ

State of Emergency 18 Φεβρουάριος 2012

Page 19: State of Emergency  emag    February   2012

ΣΤιΓΜΕΣ ΠΟυ ΣυΓΚΛΟνιΣΑν ΤΟν ΚΟΣΜΟ

*Επιμέλεια Ρωμέλιος Κώστας

Πολλά από τα προβλήματα που προέκυψαν, τόνισαν τον ανεπαρκή σχεδιασμό σε διάφορα επίπεδα.

Την αποκατάσταση της περιοχής, ανέλαβε η Ομοσπονδιακή υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA), άλλα και ένα δίκτυο εθελοντών, το οποίο πρόσφερε παροχή βοήθειας στους κατοίκους της περιοχής. Από τα 60.000 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στη νέα Ορλεάνη, το Λιμενικό Σώμα έσωσε πάνω από 33.500 ανθρώπους. Παράλληλα στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας (JTF) που είχε ως βάση το στρατόπεδο Shelby στο Μισισιπή, όπου είχε αναλάβει την επίβλεψη της περιοχής. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Κογκρέσο ενέκρινε συνολικά 62,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για τα θύματα, ενώ ο τότε Πρόεδρος Μπους ζήτησε τη βοήθεια των πρώην προέδρων Μπιλ Κλίντον και George HW Μπους για την άντληση πρόσθετων εθελοντικών συνεισφορών, όπως έκαναν το 2004 για τον σεισμό στον ινδικό ωκεανό και το τσουνάμι.

Η FEMA παρείχε βοήθεια στέγασης σε περισσότερους από 700.000 αιτούντες, σε οικογένειες και άλλα άτομα, άλλα μόνο το ένα πέμπτο των συνεισφορών που ζητήθηκαν δόθηκαν στην Ορλεάνη, με αποτέλεσμα να σημειωθεί τεράστια έλλειψη στην πολιτεία της νέας Ορλεάνης.Πολλοί φορείς ανταποκρίθηκαν με ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό από την Καλιφόρνια, το Μίσιγκαν, τη νεβάδα, τη νέα υόρκη, και το Τέξας. Δύο εβδομάδες μετά την καταιγίδα, πολλά κράτη συμμετείχαν στην προσπάθεια διάσωσης παρέχοντας καταφύγιο στους εκτοπισμένους και είδη πρώτης ανάγκης.

Ίσως η σημαντικότερη κριτική στην κυβέρνηση ήταν ότι καθυστέρησε να προσφέρει βοήθεια για την εκκένωση της περιοχής, η οποία οδήγησε σε εκατοντάδες θανάτους ανθρώπων που δεν μπόρεσαν να βρουν διέξοδο έξω από την πόλη . Η καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Κατρίνα έθεσε προς προβληματισμό άλλα και ζητήματα, όπως γενικότερα ζητήματα δημόσιας πολιτικής σχετικά με τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, την περιβαλλοντική πολιτική, τη φτώχεια και την ανεργία.

State of Emergency 19 Φεβρουάριος 2012

Page 20: State of Emergency  emag    February   2012

κΟυΙζ γΝωσΕωΝ

(Κείμενο)1. Τι συμβολίζει το σήμα της Πολιτικής Προστασίας

2. Ποια η συνθηματική ονομασία του σχεδίου της Πολιτικής Προστασίας

3. Ποια η διαφορά σήμερα μεταξύ ΠΣΕΑ και Πολιτικής Προστασίας

4 Σε ένα ξέφωτο πως θα καταλάβουμε ότι θα πέσει κεραυνός και τι κάνουμε

5. Ποιο είναι το τρίγωνο της φωτιάς και πως αντιμετωπίζεται

6. Σε ποιους τρεις παράγοντες συνοψίζονται οι επτά παράγοντες (Τύποι καύσιμης ύλης, συνθήκη καύσιμης ύλης, μετεωρολογικά κατακρημνίσματα, σχετική υγρασία , θερμοκρασία, άνεμος, τοπογραφική διαμόρφωση) που επηρεάζουν μια δασική πυρκαγιά

(Υπογραμμίστε το σωστό)

7. Σε επίπεδο Περιφέρειας ποιος αποφασίζει: ο Περιφερειάρχης ή το ΣΠΟ

8. Ο Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης είναι το 111 ή το 112 ή το 123

9. Το CO2 ή το ΝΟ2 είναι υπεύθυνο για το Φαινόμενο Θερμοκήπιο

10. Η πλημμύρα είναι ατμοσφαιρικός ή υδρολογικός κίνδυνος

11. Η δασική πυρκαγιά θεωρείται περισσότερο φυσικός ή ανθρωπογενής κίνδυνος

12. Το κύμα βαρύτητας είναι γεωλογικός ή υδρολογικός κίνδυνος

13. Στη χαλαζική προστασία βομβαρδίζουμε με Ιωδιούχο Άργυρο ή Χλωριούχο Νάτριο ή Θειικό Οξύ

14. Αν μας περικυκλώσει η φωτιά μπορεί να σωθούμε ξαπλώνοντας μπρούμυτα ή ανάσκελα

15. Η χώρα μας είναι η 4η ή 6η ή 10η πιο σεισμογενής χώρα στον κόσμο (υπογραμμίστε το σωστό)

State of Emergency 20 Φεβρουάριος 2012

Page 21: State of Emergency  emag    February   2012

κΟυΙζ γΝωσΕωΝ

( ΝΑΙ - ΟΧΙ ) (κυκλώστε το σωστό)

16. Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας είναι: ΚΣΟΠΠ ( Ν - Ο ) ΣΠΟ ( Ν - Ο ) ΣΔΟ ( Ν - Ο ) ΣΤΟ ( Ν - Ο )

17. Η τρωτότητα έχει αυξάνει σε σχέση με την ύπαρξη προληπτικών μέτρων ( Ν – Ο)

18. Η Πολιτική Προστασία είναι υπόθεση μόνο των φορέων και των εθελοντών ( Ν – Ο )

19. Η ένταση μιας καταστροφής έχει σχέση με τις απώλειες ( Ν – Ο )

20. Για να υπολογίσουμε την απόσταση μας από το σημείο που είδαμε να πέφτει ένας κεραυνός , διαιρούμε το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ λάμψης και ήχου με το 4 ( Ν – Ο )

21. Το χαλάζι πέφτει και από σωρειτομελανία ( Ν – Ο )

22. Η χαλαζόπτωση είναι φαινόμενο όλων των εποχών ( Ν – Ο )

23. Η σεισμικότητα μιας περιοχής οφείλεται στην βαρυτική έλξη της σελήνης ( Ν - Ο )

24. Ο σεισμός είναι κύρια φαινόμενο καλοκαιρινό ( Ν – Ο )

25. Η ένταση των μετασεισμών είναι πάντοτε ανάλογη των μεγεθών τους ( Ν – Ο )

26. Η έκρηξη ηφαιστείου μπορεί να προκαλέσει σεισμό καθώς και το αντίστροφο ( Ν – Ο )

27. Το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου είναι ενεργό ( Ν - Ο )

28. Η επιτάχυνση και η ταχύτητα ενός σεισμικού κύματος «παίζουν ρόλο» στις επιπτώσεις ( Ν – Ο )

29. Τσουνάμι δεν έχει αναφερθεί στην ιστορία του Θερμαϊκού κόλπου ( Ν – Ο )

30. Κατάλληλοι χώροι για καταυλισμούς θεωρούνται μεγάλοι περιφραγμένοι χώροι όπως οι μεγάλες; σχολικές αυλές και τα γήπεδα ποδοσφαίρου ( Ν – Ο )

31. Αρκετές φορές έχει διαπιστωθεί ότι οι αυξημένοι θάνατοι σε μια καταστροφή ήταν αποτέλεσμα ομαδικού πανικού ( Ν – Ο )

*Επιμέλεια Φούντζηλας Φώτης

Ο πρώτος αναγνώστης μας που θα απάντηση σωστά και θα μας αποστείλει το quiz κερδίζει ενα κουπόνι της Google AdWords online διαφήμισης αξίας 30 €.

State of Emergency 21 Φεβρουάριος 2012

Page 22: State of Emergency  emag    February   2012

ΠΙσω στη βΑσΙκη

Ο εξαερισμός είναι η συστηματική απομάκρυνση της θερμότητας, του καπνού, των εύφλεκτων αερίων και η αντικατάστασή τους με καθαρό αέρα. Ο εξαερισμός επιτρέπει στα πληρώματα να καταστείλουν την πυρκαγιά πιο γρήγορα και ως ένα βαθμό μειώνει την ένταση από τη φωτιά.

Ο εξαερισμός μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, και ανάλογα με την κατάσταση, μια ομάδα πυροσβεστών μπορεί να χρησιμοποιήσει μία ή περισσότερες επιλογές εξαερισμού. Κάθε μέθοδος εξαερισμού έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά κάθε μία μπορεί να είναι αποτελεσματική, αρκεί να έχει γίνει καλή εκτίμηση για το ποια μέθοδος αρμόζει.

Μια μέθοδος για γρήγορο εξαερισμό μιας δομής είναι να αφαιρέσετε τα παράθυρα. Αυτή είναι γνωστή ως οριζόντια εξαέρωση. Αυτό το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί από έναν πυροσβέστη στο εξωτερικό της δομής. Εξοπλισμένος με συγκεκριμένα εργαλεία, ακόμη και ένας μόνο πυροσβέστης μπορεί να απομακρύνει τα εύφλεκτα αέρια, τον καπνό και τη θερμότητα. Επειδή ο πυροσβέστης είναι στο εξωτερικό μέρος της δομής, την ευθύνη της κατάστασης μπορεί να αναλάβει ο διοικητής περιστατικού ή ο αξιωματικός ασφάλειας του περιστατικού.

Πριν αφαιρεθεί ή σπάσει οποιοδήποτε παράθυρο θα πρέπει να ελεγχθούν κάποιοι σημαντικοί παράγοντες. Πρέπει να ελεγχθούν η ασφάλεια ζωής, η φωτιά, οι συνθήκες του καπνού, η δομή των παρακείμενων κτηρίων και άλλες δράσεις που μπορεί να λαμβάνουν χώρα.

■ΜέτραγιαΑσφάλειαΠολιτώνκαιΠυροσβεστών.• Προσδιόρισες εάν υπάρχουν πολίτες μέσα στην κατασκευή.• Αναγνώρισες διαδρομές διαφυγής.• Προσδιόρισες τις επιπτώσεις του εξαερισμού στα θύματα μέσα; Θα αυξήσει ή θα μειώσει τις πιθανότητες επιβίωσής τους.• Κάνουμε εξαέρωση για τη ζωή.

■Κατάστασηφωτιάςκαικαπνού.• Υπάρχει backdraft ή flashover;• Το άνοιγμα θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της πυρκαγιάς;• Η εξαέρωση γίνεται για τη φωτιά;

■Τοκτίριοπουφλέγεταικαιπαρακείμενεςκατασκευές.• Σε τι βαθμό είναι η έκθεσή τους;• Ο εξαερισμός μπορεί να δημιουργήσει αυτόματη έκθεση;• Τι μέγεθος έχουν τα παράθυρα; (το παράθυρο θα πρέπει να έχει τις σωστές διαστάσεις, ώστε να μπορεί να γίνει σωστή εξαγωγή του καπνού και των θερμών αερίων και εισαγωγή καθαρού αέρα.)

Φωτογραφία 1. Με την αφαίρεση των παραθυριών είναι ένας γρήγορος τρόπος για να αερίσει τη δομή. Αυτή η μέθοδος εξαερισμού επιτρέπει στον πυροσβέστη να παραμείνει έξω από το κτίριο.

Φωτογραφία 2. Ο πυροσβέστης αποφεύγει την έκθεση σε οποιοδήποτε καπνό, θερμού αερίου ή φωτιά γυρίζοντας την πλάτη του στο κτίριο, ενώ χρησιμοποιούν το άγκιστρο οροφής για να σπάσουν το παράθυρο.

Φωτογραφία 3. Είναι ζωτικής σημασίας να αφαιρέσει τα πάντα, από το παράθυρο, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, οθόνες ή τα συντρίμμια. Το παράθυρο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα δευτερεύον μέσο εξόδου, και κάθε εμπόδιο μπορεί να εμποδίσει τη διάσωση.

State of Emergency 22 Φεβρουάριος 2012

Page 23: State of Emergency  emag    February   2012

*Το παρόν άρθρο είναι προϊόν αναδημοσίευσης του Πυροσβέστη Mark van der Feyst , για λογαριασμό του πυροσβεστικού περιοδικού FIREFighting in Canada. . Τεύχος Φεβρουαρίου 2011. Επιμέλεια – μετάφραση Φτιάκας Νικός

Mark van der Feyst έχει 12 χρόνια Υπηρεσίας. Αυτή την περίοδο εργάζεται στην Πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης του Woodstock .

ΠΙσω στη βΑσΙκη

■Άλλεςενέργειες.

• Θα διενεργηθεί έρευνα;• Είναι η εγκατάσταση έτοιμη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς;• Τα ανοίγματα για την εξαέρωση θα τραβήξουν την ένταση και τον καπνό προς το πλήρωμα ή μακριά από αυτό;• Είναι συντονισμένη η προσπάθεια;

Άμα γνωρίζεις που βρίσκεται η φωτιά μπορείς να κάνεις την καλύτερη επιλογή για το ποια παράθυρα θα απομακρύνεις. Το να σπας αυθαίρετα τα παράθυρα για το καλό του εξαερισμού δεν θα λειτουργήσει. Αυτό είναι πιθανό(αν όχι αναμενόμενο) να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες. Αυτές οι πληροφορίες θα δοθούν από τα πληρώματα που ερεύνησαν το εσωτερικό του κτηρίου, τα πληρώματα που κάνουν κατάσβεση από μέσα ή τον αξιωματικό του περιστατικού προς τα πληρώματα που είναι υπεύθυνα για την εξαέρωση από έξω.

Οι πυροσβέστες που είναι αρμόδιοι να σπάσουν τα παράθυρα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με τα κατάλληλα εργαλεία. Η τοποθεσία του παραθύρου υπαγορεύει τον τύπο του εργαλείου που θα χρησιμοποιηθεί. Σε περίπτωση που χρειάζεται να σπάσουμε παράθυρο στον δεύτερο όροφο είτε θα χρησιμοποιήσουμε μονή κλίμακα είτε αρπάγιο. Για επεμβάσεις στο δεύτερο όροφο, είναι ασφαλέστερο να χρησιμοποιήσουμε κλίμακα σε συνδυασμό με ένα μικρότερο εργαλείο χειρός από το να χρησιμοποιήσουμε το αρπάγιο. Με το αρπάγιο είναι υψηλός ο κίνδυνος πτώσεως υλικών του κτιρίου (όπως γυαλί, ξύλο κ.α.) επάνω στους πυροσβέστες, αν και χρησιμοποιώντας την κλίμακα θα είναι περισσότερος ο χρόνος ανταπόκρισης σε σχέση με το αρπάγιο.

Καλά εργαλεία για τη δημιουργία εξαέρωσης μέσω παραθύρων είναι το αρπάγιο, το τσεκούρι και το haligan. Το αρπάγιο βοηθάει να φτάσει κανείς στόχους χωρίς να πλησιάζει πολύ κοντά. Φυσικά ένα αρπάγιο των τεσσάρων μέτρων δεν είναι τόσο εύχρηστο όσο ένα κοντύτερο.

Στην πρώτη φωτογραφία ο πυροσβέστης είναι υπεύθυνος για το σπάσιμο του παραθύρου στο ισόγειο. Είναι εξοπλισμένος με ένα αρπάγιο δύο μέτρων και γυαλιά ασφαλείας. Επειδή ήταν άσκηση, δεν φορούσε την αναπνευστική συσκευή. Ο πυροσβέστης στη φωτογραφία είναι σε τέτοια θέση ώστε με μια μπροστινή απότομη κίνηση να σπάσει το παράθυρο. Βρίσκεται διαγώνια από τη μία άκρη του παραθύρου, ώστε να προστατεύεται από οποιαδήποτε έκρηξη έφλεκτων αερίων, καπνού ή ακόμα και φωτιάς. Φαίνεται επίσης ότι ξεκινάει από την επάνω πλευρά του παραθύρου και δουλεύει προς τα κάτω. Με αυτόν τον τρόπο το γυαλί που θα πέσει, δεν θα είναι επικίνδυνο για τον ίδιο.

Στην δεύτερη φωτογραφία, ο εκπαιδευτής Tim Llewellyn μας παρουσιάζει μια άλλη μέθοδο κατά την οποία οι πυροσβέστες σπάνε το παράθυρο χωρίς να κουραστούν πολύ. Παρατηρήστε πώς η πλάτη του είναι δίπλα στον τοίχο του κτηρίου∙ έτσι προστατεύει τον εαυτό του από εκρήξεις καπνού, εύφλεκτων αερίων ή φωτιάς. Αντί να χρησιμοποιήσει την μπροστινή μέθοδο κοπής για να σπάσει το παράθυρο, χρησιμοποιεί μια κυκλική μέθοδο για το αρπάγιο , κρατώντας το χέρι του σταθερό. Έτσι χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμη του σώματός του μπορεί να σπάσει το παράθυρο, χωρίς να κουραστεί τόσο γρήγορα. Ανάλογα με τον τύπο του παραθύρου, μπορεί να χρειαστεί αρκετή δύναμη για να ολοκληρώσει την ενέργεια αυτή.

Στην τρίτη φωτογραφία, όλα τα γυαλιά έχουν σπάσει κι έχουν απομακρυνθεί από το παράθυρο, αλλά η ενέργεια δε θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι όλο το άνοιγμα να είναι καθαρό. Ακόμα και το πλαίσιο του παραθυριού μειώνει την ποσότητα του καπνού και των εύφλεκτων αερίων που μπορούν να βγουν από το δωμάτιο.

*Επιμέλεια Φτιάκας Νικός

State of Emergency 23 Φεβρουάριος 2012

Page 24: State of Emergency  emag    February   2012

Τα οδικά ατυχήματα, στα οποία εγκλωβίζονται συνάνθρωποί μας, οι οποίοι χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια για να απελευθερωθούν, είναι μία καθημερινότητα για κάθε πυροσβέστη καθώς αντιστοιχούν σχεδόν στα μισά περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του. Με αυτήν την σκέψη στο μυαλό ο Επιπυραγός Αθανάσιος Μπαλάφας έγραψε βιβλίο με θέμα: «Οργάνωση διάσωσης σε τροχαία ατυχήματα» με σκοπό να δημιουργήσει μια πλατφόρμα γνώσεων, που να συνδυάζει το θεωρητικό υπόβαθρο της διάσωσης με τις σωστές ενέργειες στην σκηνή του τροχαίου ατυχήματος, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό και έναν χρήσιμο οδηγό ενεργειών για κάθε διασώστη. Εμπλουτισμένο με 370 φωτογραφίες και γραμμένο σε πολύ απλή και κατανοητή γλώσσα το βιβλίο αποτελείται από 212 σελίδες και η ύλη του χωρίζεται σε δέκα επιμέρους κεφάλαια, στα οποία αναλύεται η διασωστική επιχείρηση σε βήματα καθώς και η ψυχολογία όσων εμπλέκονται σε αυτή. Παρουσιάζονται τα διασωστικά εργαλεία και ο σωστός τρόπος χρήσης τους, γίνεται αναφορά στην κατασκευή των σύγχρονων αυτοκινήτων και των πρόσθετων συστημάτων ασφαλείας, που αυτά διαθέτουν, αναλύεται η διαδικασία για μια αποτελεσματική αρχική εκτίμηση του ατυχήματος και περιγράφονται διεξοδικά οι τεχνικές σταθεροποίησης, κοπής και δημιουργίας περισσότερου χώρου για είσοδο στο αυτοκίνητο. Επίσης, αναδεικνύεται ο ρόλος του διασώστη στην φροντίδα του εγκλωβισμένου και στην σταθεροποίηση της σωματικής και ψυχολογικής του κατάστασης, δίνονται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται άμεσος ή έμμεσος απεγκλωβισμός και περιγράφονται οι απαραίτητες τεχνικές δεξιότητες για το πέρασμα του τραυματία σε φορείο και η μεταφορά του εκτός του αυτοκινήτου. Ακόμη παρουσιάζεται η υβριδική τεχνολογία στην αυτοκινητοβιομηχανία, ο τρόπος που αυτή επηρεάζει τη διάσωση και ο ασφαλής τρόπος προσέγγισης και εργασίας στα υβριδικά οχήματα. Τέλος, αναλύεται η διασωστική επιχείρηση σε συμβάντα που εμπλέκονται φορτηγά και λεωφορεία. Τοκόστοςτουβιβλίουανέρχεταιστα15Ευρώκαιγιαπερισσότερεςπληροφορίεςγιααυτόκαθώςκαιγιατοντρόποαπόκτησήςτουμπορείτενακαλείταιστοτηλέφωνο6937210435ήναεπικοινωνείτεστοe-mail:[email protected].

Page 25: State of Emergency  emag    February   2012

ΕΠιΚΑιρΟΤΗΤΑ

Βροχήτατηλέφωνα-φάρσεςστηνΠ.Υ.Λάρισας

Ενημέρωση28/10/2011

Πέρα από τις φωτιές σε ξερόχορτα και καλαμιές που διασπούν, αλλά και καταπονούν, τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη Λάρισα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να γιγαντώνεται ένα ακόμη φαινόμενο... Τα τηλέφωνα – φάρσες. Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, αλλά μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα είκοσι τα τηλεφωνήματα καθημερινά στο «199» για ανύπαρκτα περιστατικά. Η παραπάνω κατάσταση έχει οδηγήσει τα στελέχη της Πυροσβεστικής να προχωρούν σε διασταύρωση των τηλεφωνημάτων που δέχονται, ώστε να μην υπάρχει άσκοπη μετακίνηση οχημάτων και πυροσβεστών.

Βέβαια, οι επιτελείς της Πυροσβεστικής δεν παραγνωρίζουν το κόστος αυτής της κίνησης, αλλά πλέον κρίνεται ότι δεν μπορούν να πράξουν διαφορετικά. Σε ότι αφορά την ταυτότητα των φαρσέρ, αυτοί σε άλλες περιπτώσεις είναι νεαρά άτομα ενώ δεν λείπουν και οι ενήλικες που βρίσκουν αυτόν τον τρόπο «διασκέδασης».

Πηγή:thessalianews

Σφηνώθηκεσε…κουφάλαδέντρου

Ενημέρωση27/10/2011

Ο άνδρας που βλέπετε στις φωτογραφίες κατάφερε να σφηνωθεί σε μια κουφάλα στον κορμό ενός δέντρου, αλλά δε θέλησε να πει στους πυροσβέστες που πήγαν στο σημείο πώς βρέθηκε εκεί! Οι πυροσβέστες χρειάστηκαν 90 λεπτά για να τον απελευθερώσουν, κόβοντας ένα μεγάλο κλαδί. Ο άνδρας στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της περιοχής στο Orange County της Καλιφόρνιας δήλωσε: «Δε γνωρίζουμε πώς ο άνδρας βρέθηκε μέσα στο δέντρο, ούτε μας εξήγησε κι εκείνος τίποτα επ’ αυτού».

Πηγή: NewsBeast

6 χρόνια σε κτηνοτρόφο γιαεμπρησμόστηΜεταξάδα

Ενημέρωση27/10/2011

Ποινή κάθειρξης 6 ετών επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας στον κτηνοτρόφο που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 8 χρόνια κάθειρξη για τον εμπρησμό στη Μεταξάδα τον Ιούλιο του 2009. Το δικαστήριο, όπως και πρωτόδικα, αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Ο κτηνοτρόφος, κάτοικος Μεταξάδας, καταδικάστηκε για τις φωτιές που μπήκαν το βράδυ της 25ης Ιουλίου 2009 περιμετρικά του χωριού. Δύο αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι τον βρήκαν σκυμμένο πάνω από ξερά χόρτα, σε κοντινή απόσταση από δύο μικροεστίες, και μόλις πλησίασαν είδαν να ξεπετάγονται φλόγες. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία ώστε να του αποδοθεί και ο εμπρησμός που ξεκίνησε την πρώτη φωτιά νωρίτερα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας. Το αποτέλεσμα πάντως ήταν να καούν συνολικά 2.000 στρέμματα αγροτοδασικής και χορτολιβαδικής έκτασης εκείνη την ημέρα, καθώς επίσης ελαιόδεντρα και χαμηλή βλάστηση.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε στην απολογία του ότι βρέθηκε εκεί για να βοηθήσει την κατάσβεση κι εκείνη την ώρα είχε σκύψει για να ρίξει χώμα και να σβήσει τη φωτιά. Ισχυρίστηκε επίσης πως θα ήταν παράλογο να είναι ο εμπρηστής εφόσον κάηκαν και δικές του εκτάσεις. Επιπλέον, λόγω των ισχυρών ανέμων και της κοντινής απόστασης από το χωριό είπε ότι θα κινδύνευε και η δική του οικογένεια, οπότε δεν είχε λογική το να βάλει αυτός τις φωτιές.

Πηγή: Ελευθερία Online State of Emergency 25 Φεβρουάριος 2012

Page 26: State of Emergency  emag    February   2012

ΕΠιΚΑιρΟΤΗΤΑ

ΠυροσβέστηςστηνΒοστώνηέπιασε6χρονοπουτονέριξαναποτον3οόροφο

Ενημέρωση 20/10/2011

Βοστώνη Πυροσβέστες έσωσαν τουλάχιστον 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός 6χρονου αγοριού που έπεσε από το παράθυρο του τρίτου ορόφου, μετά από έκρηξη η οποία προκάλεσε πυρκαγιά η οποία σήμανε συναγερμό κατηγορίας 6 στην πόλη της Βοστώνης. Η πυρκαγιά κατέστρεψε μέρος της πολυκατοικίας και κυρίως ένα μεγάλο διαμέρισμα. Η αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε έναν άνδρα που εμφανίστηκε σε ένα νοσοκομείο με εγκαύματα και ισχυρίστηκε ότι αυτός έβαλε την φωτιά στο Rox-bury στην γειτονιά της πόλης. Οι αστυνομικοί δεν εντόπισαν κάποιο πιθανό κίνητρο στον δράστη.Δέκα άνθρωποι από τη μεγάλη πυρκαγιά, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι περισσότεροι με προβλήματα από εισπνοή καπνού, καθώς και δύο πυροσβέστες και ένας αστυνομικός μεταφέρθηκαν με μικροτραυματισμούς και μετά την παροχή πρώτων βοηθειών αποχώρησαν από το νοσοκομείο. Ο Herbert και η Judith Αρνί αναγκάστηκαν να ρίξουν τον 6χρονο εγγονό τους από το παράθυρο του τρίτου ορόφου του διαμερίσματος τους στην αγκαλιά ενός πυροσβέστη που ανέμενε από κάτω. «Δόξα τω Θεώ τον έπιασα... Δεν το είχα ποτέ κάνει αυτό πιο πριν, και ελπίζω ότι ποτέ δεν θα χρειαστεί να το κάνουμε και ξανά," είπε ο Υποπυραγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βοστώνης, Glenn McGillivray. Ήξεραν ότι η γιαγιά του μικρού αγοριού δεν θα άντεχε να τον κρατήσει άλλο έξω από το παράθυρο και θα της έπεφτε για αυτό αποφάσισαν να της πουν να τον ρίξει στην αγκαλιά μου, κατόπιν είχαμε το χρόνο και ανεβάσαμε σκάλα για να σώσουμε και την κυρία.

Πηγή: FireNews

Έβαλανφωτιάσεσπίτιγιαένακοτόπουλο!

Ενημέρωση 30/11/2011

Για ένα κοτόπουλο κατέστρεψαν ολόκληρη την περιουσία μιας οικογένειας οι άγνωστοι «πεινασμένοι» που τρύπωσαν σε ένα κοτέτσι στον Πύργο της Ηλείας! Όταν κατάλαβαν ότι τους είχε καταγράψει η κάμερα που είχε τοποθετήσει σε ένα δέντρο ο γιος του ιδιοκτήτη, έβαλαν φωτιά σε ολόκληρο το σπίτι για να καταστρέψουν το βίντεο! Χρειάστηκε να επέμβει ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής με ενισχύσεις από την Αρχαία Ολυμπία για να σβήσει η φωτιά που ξέσπασε στο διώροφο πέτρινο σπίτι και το κατέστρεψε ολοσχερώς! Οι πυροσβέστες ανακάλυψαν ίχνη εμπρησμού και η έρευνα που έκανε ο γιος της οικογένειας έδειξε ότι είχε καταστραφεί η κάμερα ασφαλείας, την οποία οι δράστες είχαν κατεβάσει από το δέντρο!

Από την καταμέτρηση στο κοτέτσι, διαπιστώθηκε πως έλειπε μια κότα κι έτσι εξηγήθηκε η ακατανόητη ενέργεια του εμπρησμού. Φαίνεται πως οι κλεφτοκοτάδες αντιλήφθηκαν την ύπαρξη κάμερας όταν βγήκαν με την κότα στα χέρια και, για να μην αναγνωριστούν, πυρπόλησαν ολόκληρο το σπίτι πιστεύοντας ότι θα κατέστρεφαν και την συσκευή καταγραφής των εικόνων!

Πηγή: Πρώτο Θέμα

State of Emergency 26 Φεβρουάριος 2012

Page 27: State of Emergency  emag    February   2012

ΕΠιΚΑιρΟΤΗΤΑ

ΈχασετηνζωήτουσετροχαίοοΣυνάδελφοςΔημήτρηςΑστρινάκης

Ενημέρωση 28/11/2011

Βαρύ είναι το πένθος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σε Ηράκλειο και Αθήνα , εξαιτίας του πρόωρου θανάτου ενός νεαρού Ηρακλειώτη, ο οποίος υπηρετούσε στην ΕΜΑΚ Αθηνών με έδρα τα Μέγαρα.Ο 28χρονος Δημήτρης Αστρινάκης βρέθηκε νεκρός χθες τα ξημερώματα σε μεγάλη λεωφόρο των Αθηνών και τα αίτια του θανάτου του, δεν είχαν γίνει γνωστά έως χθες σε συναδέλφους του πυροσβέστες στο Ηράκλειο, οι οποίοι είναι συντετριμμένοιαπό το τραγικό γεγονός. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άτυχος πυροσβέστης έχασε τη ζωή του στη διάρκεια τροχαίου δυστυχήματος προχθές το βράδυ στη λεωφόρο Λαμίας, όμως κανείς από όσους τον γνώριζαν δεν μπορούσαν με βεβαιότητα να πουν κάτι περισσότερο ή να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της τραγικής είδησης. Σύμφωνα με τις ίδιες ανεπίσημες πηγές ενημέρωσης, ο άτυχος πυροσβέστης βρέθηκε νεκρός στην άκρη του δρόμου από ένα περιπολικό της αστυνομίας. Ο 28 χρονος είχε όνειρό του να περάσει στην Πυροσβεστική και το όνειρό του αυτό το έκανε πολύ πρόσφατα πραγματικότητα. Μάλιστα εισήχθη όπως μας είπαν άτομα που τον γνώριζαν και είχαν συνεργαστεί μαζί του, όγδοος πανελλαδικά στο διαγωνισμό που πήρε μέρος και πέτυχε.

Το μεγάλο του πάθος εκτός από την πυροσβεστική ήταν και οι μηχανές, ενώ ήθελε να υπηρετήσει σε ειδική υπηρεσία, κάτι που κατάφερε με την εισαγωγή του στο πυροσβεστικό Σώμα και στην ΕΜΑΚ.

Τόσο οι συνάδελφοί του στην Αθήνα, όπου υπηρετούσε, όσο και εκείνοι του Ηρακλείου μιλούσαν με τα καλύτερα λόγια για τον άτυχο Ηρακλειώτη πυροσβέστη, χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα από τα καλύτερα παιδιά στην πυροσβεστική.

Όπως μας είπαν άτομα που τον γνώριζαν, η μητέρα του αναχώρησε χθες εσπευσμένα αεροπορικώς από το Ηράκλειο για την Αθήνα προκειμένου να μεταφέρει τη σορό του παιδιού της στο Ηράκλειο.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το κλίμα είναι βαρύ αφού ο 28χρονος υπηρετούσε και στο Ηράκλειο ως εποχικός πυροσβέστης και μάλιστα το τελευταίο διάστημα είχε κάνει αίτηση μετά την εισαγωγή του στην πυροσβεστική ως πενταετής, για μονιμοποίηση.

http://blokoteam.blogspot.com

Ένας νοσοκόμος πίσω από τηφονική πυρκαγιά σε γηροκομείο

τουΣίδνεϋ

Ενημέρωση 22/11/2011

Ένας νοσοκόμος συνελήφθη ως υπεύθυνος για την πυρκαγιά σε γηροκομείο του Σίδνεϊ, που κόστισε την ζωή σε έξι ηλικιωμένους. Ο νοσοκόμος νυχτερινής βάρδιας Ρότζερ Ντιν, στο ίδρυμα Quakers Hill Nursing Home, προφυλακίστηκε με βαρύτατες κατηγορίες για εμπρησμό και φόνους. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος μάλιστα μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς το έπαιξε ήρωας, προσπαθώντας, μέσα από το ζωσμένο στις φλόγες γηροκομείο, να σώσει τους τροφίμους, κρατείται και θα απολογηθεί την ερχόμενη Πέμπτη. Η σύλληψή του, ακολούθησε μετά από πολλές ώρες ανάκρισης. Ο δράστης καλυμμένος με στάχτες, έμενε κοντά στην αστυνομία και τους πυροσβέστες, και όταν οι τρόφιμοι είχαν μετακινηθεί, με στόχο να διεκδικήσει τον τίτλο του ήρωα. Σε συνέντευξη που έδωσε στα μέσα ενημέρωσης που είχαν σπεύσει εκεί, δήλωσε ότι «έκανε ότι μπορούσε για να σώσει ζωές». Πάνω από 100 πυροσβέστες προσπαθούσαν να

ελέγξουν την φωτιά, η οποία είχε κυκλώσει το κτίριο. Η πρωθυπουργός, Τζούλια Γκίλαρντ, εξέφρασε τη βαθειά της λύπη για ότι συνέβη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνο να φανταστεί κανείς ανήμπορους ηλικιωμένους, ζωσμένους από τις φλόγες είναι φρικιαστικό». «Ειλικρινά επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο προσωπικό, στους πυροσβέστες και την αστυνομία που επιτυγχάνουν θαύματα κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες», τόνισε η πρωθυπουργός.

Πηγή: Star-YouTube

State of Emergency 27 Φεβρουάριος 2012

Page 28: State of Emergency  emag    February   2012

Επτά νεκροί από το σεισμό στην Τουρκία

Ενημέρωση 10/11/2011 Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ανατολική Τουρκία από τη νέα σεισμική δόνηση 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες, λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά το φονικό σεισμό στην επαρχία Βαν που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον εξακοσίων ανθρώπων. Ακόμα είκοσι τρεις άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Η δόνηση, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 21:23 τοπική ώρα και τον επίκεντρο εντοπίστηκε στην περιοχή του Εντρεμίτ, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την επαρχία Βαν, όπου βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού της 23ης Οκτωβρίου. Χθες το βράδυ, 25 κτίρια κατέρρευσαν στην περιοχή του σεισμού, 22 από τα οποία ήταν άδεια, προκαλώντας κύμα πανικού, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου που βρισκόταν στην περιοχή και έσπευσε στο σημείο της καταστροφής.Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι και δύο ξενοδοχεία, εντός των οποίων βρισκόταν άγνωστος αριθμός ανθρώπων την ώρα του σεισμού. Το ένα ξενοδοχείο βρίσκεται στην πόλη Βαν , είναι εξαώροφο και σε αυτό διέμεναν κυρίως δημοσιογράφοι και ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Εννέα αεροπλάνα που μεταφέρουν μέλη σωστικών συνεργείων έχουν αποσταλεί στην περιοχή, σύμφωνα με την τουρκική τηλεόραση.Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου Γεωφυσικής του Καντιλί, είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί εάν ο χθεσινός σεισμός ήταν κύριος ή μετασεισμική δόνηση του σεισμού της 23ης Οκτωβρίου.

Πηγή: NewsBeast

ΕΠιΚΑιρΟΤΗΤΑ

Μαίνεται πυρκαγιά έξω από τη Γένοβα

Ενημέρωση 27/12/2011

Πάνω από 100 εθελοντές, 80 άνδρες της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας, συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιάς, που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής σε περιοχή κοντά στη Λα Σπέτσια, στην περιφέρεια που συμπεριλαμβάνει και την πόλη της Γένοβας, στη βορειοδυτική Ιταλία. Περίπου 1.000 κάτοικοι της τοποθεσίας Σαντ Ερμέτε αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία απειλούνται από τις φλόγες. Η πυρκαγιά, εξαιτίας και του πολύ ισχυρού ανέμου, αναπτύσσεται σε έξι διαφορετικά μέτωπα, σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο, μέσα σε δύο κοιλάδες. Το μεγαλύτερο μέτωπο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, έχει μήκος 300 μέτρων.Ένας άνδρας, κατά την προσπάθειά του να δαμάσει τις φλόγες, που απειλούσαν το σπίτι του, πλησίασε υπερβολικά στη φωτιά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα στα χέρια. «Αν, τις αμέσως επόμενες ώρες, ο άνεμος δεν ενταθεί, ελπίζουμε να μπορέσουμε, μέχρι το βράδυ, να δούμε φως στην άκρη του τούνελ» δήλωσε ο υπεύθυνος της Πυροσβεστικής, Εντουάρντο Μουλατιέρο. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχουν πέντε Καναντέρ και δυο ελικόπτερα της περιφέρειας της Λιγουρίας. Από την Πολιτική Προστασία της Ρώμης αποφασίστηκε η αποστολή άλλων πέντε αεροσκαφών. Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν ανεξακρίβωτα, προς το παρόν...

Πηγή: Πρώτο Θέμα

State of Emergency 28 Φεβρουάριος 2012

Page 29: State of Emergency  emag    February   2012

State of Emergency - 29 - Μάρτιος 2012

ΔΙΑσωσΕΙσ ΠΟυ ...θΕσ ΝΑ ΔΙΑΔωσΕΙσ!!

Οκ, το να έχει κανείς τη δυνατότητα να σώζει ανθρώπινες ζωές ακούγεται υπέροχο και αρκετές φορές επικίνδυνο καθώς οι διασώστες συχνά «φλερτάρουν» με το θάνατο, όμως κάποιες φορές η διάσωση μπορεί να είναι αποτυχημένη, ασυνήθιστη, αστεία ή και ...όλα τα παραπάνω μαζί!!

Αρκετά περίεργα περιστατικά βρίσκουμε στην Αγγλία όπου βρετανοί πυροσβέστες καλούνται να “σώσουν” συμπολίτες τους όχι από φωτιές ή εγκλωβισμούς αλλά:

Α)έλαβαν κλήση για να απεγκλωβίσουν έναν ενήλικα μέσα από ένα παιδικό αυτοκινητάκι.Β)για να απεγκλωβίσουν το χέρι μιας γυναίκας από ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης.Γ)κλήθηκαν να βγάλουν με προσοχή το κεφάλι ενός άνδρα από το πορτάκι της γάτας.Δ)να “απεγκλωβίσουν” με προσοχή τα γεννητικά όργανα ενός άνδρα από μια ζώνη αγνότητας και άλλα πολλά...

Λίγο πιο πέρα από την Αγγλία, σε παγωμένα ύδατα, συναντούμε και μια... αποτυχημένη ιστορία διάσωσης! Όλα εκτυλίχτηκαν στο κρουαζιερόπλοιο Ocean Countess, όταν εκδηλώθηκε σοβαρό πρόβλημα σε μια Βρετανίδα συνταξιούχο.. Η 73χρονη Janet Richardson, από την Cumbria, επέστρεφε με τον 78χρονο σύζυγό της George, από το Βόρειο Σέλας. Ο πλοίαρχος ανησύχησε για την κατάσταση της και έκρινε μετά την ιατρική γνωμάτευση πως έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Εξέπεμψε σήμα άμεσης παροχής βοήθειας και ξεκίνησε μια επιχείρηση διάσωσης. Μέσα σε λίγη ώρα μια σωσίβια λέμβος είχε προσαράξει παράλληλα με το Ocean Countess και η κ. Richardson είχε τοποθετηθεί σε ένα φορείο. Κατά την μεταφορά της όμως και από αδέξιους χειρισμούς η άτυχη γυναίκα βρέθηκε στα παγωμένα νερά της αφιλόξενης παγωμένης θάλασσας με θερμοκρασία -3C. Όταν ανασύρθηκε μετά από αυτά τα τέσσερα λεπτά φρίκης στο Βόρειο και παγωμένο αυτό σημείο του Αρκτικού Κύκλου, η άτυχη γυναίκα ήδη είχε χάσει τις αισθήσεις της. Η κ. Richardson παραμένει ακόμη νοσηλευόμενη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σε κωματώδη κατάσταση. Μια μεγάλη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη που εμπλέκει την πλοιοκτήτρια εταιρία αλλά και τις νορβηγικές αρχές.

State of Emergency 29 Φεβρουάριος 2012

Page 30: State of Emergency  emag    February   2012

ΔΙΑσωσΕΙσ ΠΟυ ...θΕσ ΝΑ ΔΙΑΔωσΕΙσ!!

Τακαλύτεραφυσικάπάνταστοτέλος!

Τι σχέση μπορεί να έχει ένας διασώστης και μια φουσκωτή κούκλα του σεξ;

Ε, λοιπόν πολύ άμεση... Αντιμέτωποι με μια περίεργη διάσωση ήρθαν οι άνδρες σωστικών στην Αυστραλία, όταν ένα ζευγάρι 19χρονων πήρε παραμάσχαλα από μια φουσκωτή λάτεξ κούκλα προσπαθώντας να επιπλεύσει στα ορμητικά νερά του ποταμού Yarra. Η αστυνομία κάθε άλλο παρά διασκεδαστικό βρήκε το... χόμπι των δύο νεαρών καθώς η κούκλα της νεαρής γυναίκας ξεφούσκωσε απότομα με αποτέλεσμα να παρασυρθεί αρκετά μέτρα ενώ το ζευγάρι είχε μόλις περάσει από το τούνελ Pound Bend. Ευτυχώς η γυναίκα κατάφερε να σκαρφαλώσει πάνω σε ένα ξεριζωμένο δέντρο που επέπλεε φωνάζοντας απεγνωσμένα για βοήθεια ενώ ο σύντροφός της τη βρήκε και παρέμεινε δίπλα της.Για καλή τους τύχη ένας περαστικός κάλεσε σε βοήθεια ενώ ένας συμπολίτης τους με καγιάκ τους έφερε σωσίβια μέχρι που ήρθαν οι διασώστες.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε εξοργισμένος με το γεγονός ότι το ζευγάρι ενήργησε επιπόλαια θέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις βιβλικές καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στην Αυστραλία προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί που πραγματικά κινδυνεύουν και χρειάζονται τη βοήθειά τους. Το ζευγάρι δεν έπαθε το παραμικρό, ενώ η τύχη της πρώτης φουσκωτής κούκλας αγνοείται. Ευτυχώς τους έμεινε η άλλη…

*Επιμέλεια Χαρλαβάνη Κωνσταντίνα

State of Emergency 30 Φεβρουάριος 2012

Page 31: State of Emergency  emag    February   2012
Page 32: State of Emergency  emag    February   2012

ΠΡΟΦΙΛ

Η ΕΛΕΠΑΠ είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα το οποίο παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από το 1937. Σήμερα διαθέτει 6 παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Η ΕΛΕΠΑΠ μεριμνά για τη λειτουργική αποκατάσταση των παιδιών με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες, ενδεικτικά: Εγκεφαλική παράλυση, Νευρομυικές παθήσεις, Σύνδρομα με συνοδά κινητικά προβλήματα, Εγκεφαλοπάθειες, Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, Κακώσεις νωτιαίου μυελού, Μυελομηνιγγοκήλη, Σκολίωση, Κύφωση, Βλαισοπλατυποδία φροντίζοντας παράλληλα για την πλαισίωση των οικογενειών τους.

Η ΕΛΕΠΑΠ σήμερα λειτουργεί σε άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο και Αγρίνιο), στελεχωμένη με υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης προσωπικό, εφαρμόζει ολιστική προσέγγιση των παιδιών με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες, ανταποκρινόμενη σε όλες τις εξελικτικές ανάγκες του κάθε παιδιού ψυχοκινητική ανάπτυξη, λειτουργικότητα, αυτοεξυπηρέτηση, λόγος και επικοινωνία, γνωστική και ψυχοσυναισθηματική ενδυνάμωση, ενίσχυση κοινωνικών και μαθησιακών –σχολικών δεξιοτήτων, υποστήριξη στη σχολική και κοινωνική ένταξη και αντιμετωπίζει την ανάπτυξη ως μια πολυδιάστατη και δυναμική διαδικασία.

Η ΕΛΕΠΑΠ προσφέρει μια σειρά ολοκληρωμένων προγραμμάτων αναπτυξιακής παρέμβασης για παιδιά βρεφικής και νηπιακής- προσχολικής ηλικίας, παρακολουθεί συνεχώς τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, συμμετέχει και διοργανώνει διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, φροντίζοντας παράλληλα για τη στήριξη των οικογενειών των παιδιών που παρακολουθούν τα προγράμματά της, έτσι ώστε να συνάπτεται μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ διεπιστημονικής ομάδας της ΕΛΕΠΑΠ και της κάθε οικογένειας και παιδιού μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

Page 33: State of Emergency  emag    February   2012

Για να ειπωθεί πιο απλά και να μην παίζουμε με τις λέξεις…όταν βλέπουμε παιδιά, πόσο μάλλον τα δικά μας παιδιά, επειδή τα αγαπάμε, θέλουμε να ζήσουν σε έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι και θέλουμε να ζήσουν σε αυτόν τον κόσμο, όπως τον φανταζόμαστε, μια καλή ζωή. Ελάχιστοι είναι κατ’εμέ αυτοί που δε συμφωνούν ή που δεν το καταλαβαίνουν πλήρως αυτό που λέω.

Με τη θεωρία όλα καλά μέχρι εδώ. Όμως, όταν έρθει η ώρα να σκεφτούμε τι θα κάνουμε για να οδηγηθούμε σε αυτό που θέλουμε, τότε τα πράγματα γίνονται λίγο πιο σύνθετα. Τα παιδιά είτε είναι δικά μας είτε όχι, θα μεγαλώσουν, αλλά δε θα ωριμάσουν μόνα τους. Δεν είναι ζώα ή φυτά, που πρέπει να τους δώσεις φαγητό, νερό και να προσέχεις να παραμένουν υγιή. Τα παιδιά θα ζήσουν, θα μεγαλώσουν κι ακόμη κι αν εμείς οι μεγαλύτεροι «έχουμε φύγει μακριά τους» αυτά θα αποτελέσουν κομμάτι της κοινωνίας. Γι’ αυτό, κάθε άλλο παρά εύκολο είναι το να μεγαλώσει κανείς ένα παιδί. Κάτι μου λέει ότι σε αυτό το σημείο θα μπορούσαν να προσθέσουν πάρα πολλά οι γονείς ή έστω οι κηδεμόνες. Ειδικότερα, πιο πολύ «τρέξιμο» έχει ο γονέας που μεγαλώνει μόνος του ένα παιδί από ότι ένα ζευγάρι.Πολύ απλά, επειδή στο ζευγάρι ο ένας βοηθά και στηρίζει τον άλλο. Ακόμη κι από αυτό το σημείο μπορούμε να επιχειρήσουμε να το γενικεύσουμε λέγοντας πως όταν προσπαθεί κανείς μόνος του ζορίζεται παραπάνω απ’ότι όταν έχει παρέα για να τον βοηθήσει…..συμπυκνωμένο σε μία φράση…. «μαζί μπορούμε καλύτερα»...! Είναι πολλοί άνθρωποι, όχι απαραίτητα γονείς, που το έχουν καταλάβει και ενστερνίζονται αυτό το σκεπτικό. Η δουλειά, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Ίσως, τώρα να αρχίζει το πιο δύσκολο κομμάτι της. Αφού κατάλαβα αυτό που θα κάνει τη ζωή μου πιο εύκολη, το επόμενο βήμα, ιδιαίτερα σημαντικό, είναι να το μεταδώσω, με τρόπο που θα γίνει κατανοητό……σε ποιόν;…πρωτίστως στα παιδιά…

Πόσες φορές έχει τύχει να περάσω έξω από σχολείο ή έστω κοντά από παιδική χαρά και να δω

ή να ακούσω μικρά παιδιά να παίζουν, να τρέχουν, να γελάνε ή έστω απλά να μιλάνε. να προσπαθούν τελοσπάντων να μοιραστούν με το άτομο που έχουν κοντά τους αυτό που έχουν στο μυαλό τους, ό,τι κι αν είναι αυτό που τους απασχολεί. Τις περισσότερες φορές που έχει

τύχει κάτι τέτοιο χαμογελάω ασυναίσθητα. Μαζί με αυτό συμβαίνει και κάτι ακόμη. Σκέφτομαι αυτή την περίφημη φράση, που όλοι μας κάπου θα έχουμε ακούσει,… «Το μέλλον είναι στα χέρια των παιδιών μας». Σίγουρα υπάρχουν πολλές παραλλαγές και ίσως το μήνυμα αυτής της φράσης να το έχετε ακούσει με οποιαδήποτε άλλη μορφή εκτός από αυτή που μόλις παρέθεσα. Εννοείται, μάλλον, ότι όταν μας έρχεται αυτή ή μία παρόμοιου περιεχομένου φράση στο μυαλό, το μέλλον αντιπροσωπεύει κάτι καλύτερο από το παρόν ή αν μη τι άλλο κάτι πολλά υποσχόμενο. Ελπίζω να μου επιτρέψετε αυτή τη φορά να το συνδέσω με την πρόοδο.

Με τον εθελοντισΜο χτιζουΜε ενα καλυτερο αυριο για ολουσ

State of Emergency 33 Φεβρουάριος 2012

Page 34: State of Emergency  emag    February   2012

Δεν είναι μόνο η έννοια της συνεργασίας που αξίζει ανάλυση. Αν θέλουμε τα παιδιά να αποτελέσουν όντως κομμάτι της κοινωνίας, δηλαδή να αγαπηθούν και να εναγκαλιστούν από αυτήν,τότε πρέπει να τους μάθουμε να ζουν με κανόνες. Αλλιώς μπορούμε ήρεμα να σκεφτούμε ότι μπορεί να νιώσουν αποξενωμένα από την κοινωνία, περιθωριοποιημένα, ενδεχομένως και ανεπιθύμητα. Θα συνεχίσω με το πρώτο σενάριο από τα δύο. Όποιος προτιμά το δεύτερο, τον προειδοποιώ ότι δε θα του αρέσουν αυτά που θα διαβάσει παρακάτω. Πλησιάζοντας στο θέμα, με το οποίο θέλω να συνδιάσω την παιδεία, πρέπει να πω ότι οι κανόνες πηγάζουν από κάποιες αξίες. Αγάπη, Ειρήνη, υπευθυνότητα, Συνεργασία, Ανεκτικότητα, Ευτυχία, Τιμιότητα, Απλότητα, Ενότητα. Πολύ συνοπτικά, ίσως επιπόλαια, να πούμε λίγα πράγματα για αυτές. Η αγάπη είναι ζωτικής σημασίας για ένα παιδί από τη στιγμή που βρίσκεται στην κοιλιά της μάνας του και δε μπορεί να περιγραφεί ολοκληρωμένα χρησιμοποιώντας μονάχα λέξεις. Τη σημασία της ειρήνης ίσως να μην είναι εύκολο να την κατανοήσει ένα παιδί , αλλά σίγουρα θα καταλάβει κάτι αν δει εικόνες δυστυχισμένων ανθρώπων σε εμπόλεμες περιοχές. υπεύθυνος είναι αυτός που ξέρει πώς να κάνει κάτι, ξέρει ότι αυτός πρέπει

να το κάνει και το κάνει. Στη σημασία της συνεργασίας έχω ήδη αναφερθεί, ας μη γίνω κουραστικός. Η ανεκτικότητα έχει σχέση με τη συνεργασία. Όπως φανερώνει και η ίδια η λέξη είναι το να ανέχεσαι τον άλλο. Δεν πρόκειται για τεστ νεύρων, όμως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και όλοι ζούμε στον ίδιο πλανήτη….δε συμφέρει να μαλώνουμε και να μας χαλάει η διάθεση…. Την ευτυχία, μάλλον θα ήταν πιο εύκολο να την περιγράψουμε αν μιλούσαμε για κοπέλα. ωστόσο, ευτυχισμένος θα μπορούσα να πω είναι αυτός που είναι ικανοποιημένος με αυτά που έχει, με τη ζωή που κάνει και τη χαίρεται. Όταν λέμε ότι κάποιος είναι τίμιος, τότε αυτός δε θέλει να βλάψει ή να προκαλέσει ζημιά σε άλλον, ή να κερδίσει περισσότερα χωρίς να το αξίζει. Απλότητα….το να

μην κουράζεσαι εσύ ο ίδιος και να μην κουράζεις το μυαλό σου, άδικα, χωρίς να έχεις να κερδίσεις κάτι ουσιαστικό. Τέλος, μία από τις αγαπημένες μου αξίες…η έννοια της ενότητας. Η οποία είναι συσχετισμένη με την έννοια του εθελοντισμού. Όταν μιλάμε για ενότητα εννοούμε κάποιους ανθρώπους που κάνουν ομάδα, επειδή όλοι θέλουν το ίδιο και έχουν καταλάβει ότι αν το προσπαθήσουν όλοι μαζί, ενωμένοι, είναι πιο πιθανό να το καταφέρουν. Όλες αυτές τις αξίες τις συναντούμε αν αναλύσουμε την έννοια του εθελοντισμού. Δηλαδή το να προσφέρεις έργο, χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Με άλλα λόγια να θέλεις να βοηθήσεις σε κάτι, να ξέρεις ότι

δεν πρόκειται να πληρωθείς για αυτό και παρ’όλ’αυτά να βοηθήσεις. Ακούγεται σχεδόν παράλογο κι όμως ο εθελοντισμός μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν μοναδικά όμορφα, να τους φέρει πιο κοντά, να νιώσουν ότι είναι μέλη μιας μεγαλύτερης ομάδας, κομμάτι της ανθρώπινης κοινωνίας, να τους κάνει να χαμογελάσουν, να τους κάνει να ξεφύγουν λίγο από τους ρυθμούς, το άγχος και τις έγνοιες της καθημερινής τους ζωής. Θα μπορούσα να πω ότι είναι ένα είδος ταξιδιού. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις δεν είναι πια το κέντρο του κόσμου, βάζεις τις έγνοιές σου για λίγο σε δεύτερη μοίρα. Μπαίνεις για λίγο στη θέση του άλλου, όχι απαραίτητα του διπλανού σου, αλλά ίσως κάποιου που μέχρι πρότινος όυτε καν γνώριζες ότι ζει κοντά σου.

Με τον εθελοντισΜο χτιζουΜε ενα καλυτερο αυριο για ολουσ

State of Emergency 34 Φεβρουάριος 2012

Page 35: State of Emergency  emag    February   2012

ωραίο δεν είναι μόνο το ότι νιώθεις πως ξεφεύγεις από την καθημερινότητα. ωραίο είναι, επίσης, να σκεφτείς το εξής… γιατί μπορεί να σου προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα και σκέψεις

το να γίνεις εθελοντής;…θα προσπαθήσω να απαντήσω βάσει της δικής μου εμπειρίας….είπα ήδη..νιώθεις κομμάτι μιας ομάδας, μικρότερης ή μεγαλύτερης,…αποκτάς ενσυναίσθηση…μπορείς δηλαδή να μπεις στη θέση του άλλου και να καταλάβεις τι προβλήματα αντιμετωπίζει και τι ζωή κάνει…γνωρίζεις άτομα, αποκτάς γνώσεις και εμπειρίες που θα ήταν απίθανο να τις αποκτήσεις με άλλο τρόπο…για αντάλλαγμα ακόμα κι αν δεν πάρεις χρήματα, θα ακούσεις ένα εύηχο, γλυκό, καλοσυνάτο και εγκάρδιο ευχαριστώ. Τέλος αυτό που με συγκινεί εμένα προσωπικά σε μεγάλο βαθμό…είναι το χαμόγελο…ένα απλό χαμόγελο..ένδειξη ευγνωμοσύνης! Μόνο αν το έχει ζήσει κάποιος, καταλαβαίνει πώς είναι το να σου λέει και να σου δείχνει ο συνάνθρωπός σου, με όποιον τρόπο μπορεί, ότι

σε ευχαριστεί….σε κάνει να νιώθεις ζωντανός όπως ποτέ άλλοτε…όμως δεν τελειώνει ούτε εδώ…γιατί μετά από λίγη ώρα σκέφτεσαι…. βοήθησες σε κάτι χωρίς να περιμένεις πληρωμή…λίγοι θα το κάνουν με την πρώτη….οι περισσότεροι θα ασχοληθούν με κάτι φαινομενικά πιο απολαυστικό και σίγουρα λιγότερο κουραστικό. Όμως ο κόσμος θα γίνεται καλύτερος όσο σκεφτόμαστε το σύνολο κι όχι μονάχα το άτομό μας….ο κόσμος δε θα γίνει καλύτερος μόνος του, πρέπει να κάνουμε κάτι αν θέλουμε να γίνει όντως καλύτερος….αν θέλεις να δεις την αλλαγή, ξεκίνα την εσύ….

COVER STORYΜε τον εθελοντισΜο χτιζουΜε ενα

καλυτερο αυριο για ολουσ

*Επιμέλεια Μλεκάνης Κώστας

State of Emergency 35 Φεβρουάριος 2012

Page 36: State of Emergency  emag    February   2012

από μόνο του να συγκρατήσει το νερό, αφού οι ρίζες των δέντρων μου δεν υπάρχουν πια. Έτσι, αν η κλίση του εδάφους είναι αρκετή, πλημμυρίζουν ακόμη και απομακρυσμένες περιοχές ή δημιουργούνται χείμαρροι που ρέουν ορμητικά, προκαλώντας καταστροφές στο πέρασμά τους. Και δυστυχώς δεν είναι δύσκολο να ξεκινήσει μια πυρκαγιά. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, ξηρός ή με ισχυρό άνεμο, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να ξεκινήσει μια πυρκαγιά και κανείς δεν το θέλει κάτι τέτοιο. Επίσης, όταν υπάρξει καταιγίδα, οι κεραυνοί μπορεί να προκαλέσουν μια πυρκαγιά και γι’ αυτό φοβάμαι πολύ τους κεραυνούς. Αλλά περισσότερο φοβάμαι την ανθρώπινη απροσεξία και αυτό γιατί μία στις δύο πυρκαγιές οφείλεται στην απροσεξία σας. Ένα αναμμένο τσιγάρο ή σπίρτο, το κάψιμο σκουπιδιών ή ξερών χόρτων, οι υπαίθριες ψησταριές ή οι εργασίες στο ύπαιθρο (οξυγονοκολλήσεις, ηλεκτρικά πριόνια κ.λ.π.), μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Γι’ αυτό να έχετε πάντα το νου σας! Όμως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μια πυρκαγιά ξεκινάει από εμπρησμό κι αυτό είναι ότι πιο οδυνηρό. Αλλά δεν θα σας έγραφα μόνο για τον κίνδυνο που με απειλεί αλλά και για το πώς μπορείτε να με βοηθήσετε. Λοιπόν, είστε έτοιμοι να μάθετε μερικές απλές συμβουλές και να με σώσετε; Τι περιμένουμε; Πάμε!

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι από εσάς με γνωρίζετε πολύ καλά, έχετε ακούσει

σίγουρα πολλά για μένα και στο σχολείο έχετε μάθει ακόμη περισσότερα! Για όσους έχουν ακόμη αμφιβολίες ή ορισμένες απορίες σας δίνω ευθύς αμέσως κάποιες πληροφορίες: χειμώνα, καλοκαίρι, κάθε μέρα κάνω ακριβώς την ίδια εργασία: ρύθμιση της θερμοκρασίας της γης και της παραγωγής οξυγόνου που αναπνέετε όλοι εσείς φίλοι μου. Είναι αλήθεια επομένως ότι είμαι πολύτιμο και ανεκτίμητης αξίας. Μην τρομάξετε αλλά είμαι και αρκετά μεγάλο. Καλύπτω περίπου το 1/3 της έκτασης του πλανήτη μας. Μια έκταση που αποτελεί το σπίτι για ένα τεράστιο αριθμό φυτών και ζώων. Για κάποιους από εσάς είμαι πηγή ξεκούρασης και ξενοιασιάς ενώ για άλλους είμαι πηγή τροφής και πρώτων υλών. Όλα καλά με τη σύντομή μας γνωριμία αλλά θα αναρωτιέστε για ποιο λόγο σας γράφω τώρα αυτό το γράμμα. Έχετε ακούσει ποτέ τη λέξη «πυρκαγιά»; Ε, αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που σας γράφω και ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζω. Αυτή λοιπόν η πυρκαγιά μπορεί να καταστρέψει τα φυτά και τα ζώα που φιλοξενώ. Μπορεί ακόμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Αν επεκταθεί η πυρκαγιά, περιουσίες, όπως αγροτικές καλλιέργειες, σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά σ’ εμένα μπορεί επίσης να καταστραφούν. Η καταστροφή μου από μια πυρκαγιά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που θα φανούν πολύ αργότερα, ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται πολύ μακριά. Όταν μάλιστα βρέχει έντονα, το γυμνό χώμα δεν είναι ικανό

ΕΝΑ γρΑμμΑ Απο το ΔΑΣοΣ

State of Emergency 36 Φεβρουάριος 2012

Page 37: State of Emergency  emag    February   2012

Για να μην ξεσπάσει πυρκαγιά…- Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν βρίσκεστε μέσα στο δάσος!- Μην παίζετε με τα σπίρτα και μην ανάβετε ποτέ φωτιά χωρίς την παρουσία κάποιου ενήλικα για κανένα λόγο- Θυμίστε στους μεγαλύτερους να μην ανάβουν ποτέ φωτιά αν επικρατεί ξηρασία και φυσά αέρας- Αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και ανάψετε φωτιά, θυμίστε τους ότι πρέπει να επιλέξουν ένα ανοικτό μέρος μακριά από δέντρα, ξερά φύλλα και κλαδιά- Ποτέ μην αφήσετε μια φωτιά να καίει μόνη της. Πριν φύγετε από την περιοχή, σβήστε προσεχτικά τη φωτιά ρίχνοντας νερό και χώμα- Κρατήστε το δάσος καθαρό. Μην αφήνετε μπουκάλια ή γυαλιά στο δάσος. Τέτοια αντικείμενα μπορεί να λειτουργήσουν σαν φακός και όταν πέσουν επάνω τους οι ηλιακές ακτίνες είναι δυνατόν να προκαλέσουν πυρκαγιά- Αν η οικογένειά σας διαθέτει σπίτι στο δάσος, θυμίστε στους γονείς σας να δημιουργήσουν μία αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι και να απομακρύνουν όλα τα εύφλεκτα υλικά όπως ξερά χόρτα, φύλλα και κλαδιά- Θυμίστε τους, ότι στο σπίτι πρέπει να υπάρχουν

COVER STORYΕΝΑ γρΑμμΑ Απο το ΔΑΣοΣ

Αν ξεσπάσει πυρκαγιά…- Αν είσαι στο δάσος και δείτε κάπου καπνό, τότε σίγουρα θα υπάρχει και φωτιά. Μείνετε ψύχραιμοι, ήρεμοι, απομακρυνθείτε αμέσως και ειδοποιήστε κάποιο ενήλικα ή την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199. Έτσι, θα κινητοποιήσετε ένα μεγάλο αριθμό επίγειων δυνάμεων όπως πυροσβέστες, στρατιώτες, εθελοντές, κατοίκους των γύρω περιοχών. Ανάλογα με την έκτασή της πυρκαγιάς είναι δυνατόν να υπάρξει η ανάγκη της συμβολής εναέριων δυνάμεων, όπως αεροπλάνων και ελικοπτέρων, τα οποία θα ρίξουν νερό ή επιβραδυντικό υλικό ώστε να βοηθήσουν τις επίγειες δυνάμεις στην κατάσβεση.- Αν έχετε δυσκολία να αναπνεύσετε εξαιτίας του καπνού, καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με ένα στεγνό ύφασμα- Αν τα ρούχα σας πιάσουν φωτιά, μην πανικοβληθείτε. Πέστε στο έδαφος, καλύψτε το πρόσωπό σας με τα χέρια και αρχίστε να κυλιέστε στο χώμα μέχρι να σβήσει η φωτιά- Αν πιάσουν φωτιά τα ρούχα κάποιου φίλου σου, προσπαθήστε να τον τυλίξετε με μια κουβέρτα ή με κάποιο άλλο χοντρό ύφασμα και βοηθήστε τον να

πυροσβεστήρες ενώ θα είναι καλό να κρατούν τις εύφλεκτες ουσίες (χρώματα, βενζίνες κλπ) αποθηκευμένες μακριά από το σπίτι

κυλιστεί στο χώμαΠεριμένω τη βοήθειά σας! Σας ευχαριστώ και σας χαιρετώ, Το δάσοςΣημείωση: Για τη συγγραφή του γράμματος του δάσους χρησιμοποιήθηκε υλικό από τη «Ζώνη για παιδιά» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

*Επιμέλεια Λαμπαδαρίου Ηρακλής State of Emergency 37 Φεβρουάριος 2012

Page 38: State of Emergency  emag    February   2012

βοηθηΣτΕ τοΝ Σμοκι

να βρεί τους φίλους του στην άλλη πλευρά του Δάσους.

State of Emergency 38 Φεβρουάριος 2012

Page 39: State of Emergency  emag    February   2012

1 2

3 4

5

7

9

Οριζόντια1 . Για να σβήσει μια πυρκαγιά μπορούν να βοηθήσουν και άτομα εκπαιδευμένα που δεν πληρώνονται. Αυτοί λέγονται ... 3. Είναι καταστροφική ............ για το δάσος και για τον άνθρωπο.5. Μια φωτιά μπορεί να ξεκινήσει από έναν ........................7. Μια φωτιά μπορεί να ξεκινήσει και από ένα ....................9. Τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν ποτέ με αυτά ................

Κάθετα 1. Αυτός που βάζει επίτηδες φωτιά σε ένα δάσος.2. Σε μια πολύ μεγάλης έκτασης πυρκαγιάμπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεσή της και............... δυνάμεις.4. Εξαιτίας του...........μιας φωτιάς δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε με ευκολία.6. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν είμαστε σ’ αυτό το μέρος.8. Εκτός από νερό χρησιμοποιούμε και..........για να σβήσουμε μια μικρή φωτιά που έχουμε ανάψει σε ένα δάσος.

ΣτΑΥροΛΕΞο

8

State of Emergency 39 Φεβρουάριος 2012

Page 40: State of Emergency  emag    February   2012

Έκτπωση σε όλες τις Αγορές σας Χρησημοποιήστε τον κωδικό